Bilgisayarla ilgili olarak kullanılan terimler.

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Bilgisayarla ilgili olarak kullanılan terimler."

Transkript

1 Bilgisayarla ilgili olarak kullanılan terimler. Giriş: İnsanlar tarafından ya da tekrar kullanılmak üzere bilgisayarların yapmış olduğu işlemler sonrasında ortaya çıkan verilerdir. Bu veriler, sayılar, harfler, sözcükler, ses sinyalleri ve komutlardır. Veriler giriş birimleri tarafından toplanır.

2 İşlem: Verilerin insanların amaçları doğrultusunda, programın yetenekleri ölçüsünde işlenmesidir. Bellek: Verilerin depolandığı yerdir. Giriş yapılan ve işlenen veriler bellekte depolanır.

3 Çıkış: Bilgisayar tarafından işlem basamaklarından geçirilerek üretilen yazı, resim, tablo, müzik, grafik, hareketli görüntü, vb. nin ekrandan ya da yazıcı, hoparlör gibi değişik çıkış birimlerinden alınmasıdır.

4 Bir bilgisayarın işlem yapabilmesi için donanım ve yazılıma gereksinimi vardır. Donanım (Hardware): Bilgisayarın fiziksel kısımlarına donanım denilmektedir. Ekran, klavye, Sabit disk (sabit disk), fare, yazıcı, bellek, mikroişlemci, tarayıcı vb. bilgisayar donanımını oluşturan parçalardır.

5 Yazılım (Software): Bilgisayar donanımında kullanılan çeşitli programlara yazılım denir. Bilgisayar donanımının çalışmasını sağlayan yazılımlar olduğu gibi, bilgisayarda işlem yapmayı sağlayan yazılımlarda vardır. Yazılıma örnek olarak, kelime işlemciler (word processor), tablolama (spread sheet), sunu (presentation), programlama dilleri (Pascal, C, Visual Basic vb.), ses (sound) programları verilebilir.

6 Bilgisayarın açılıp kullanıma hazır hale gelmesini sağlayan programlara işletim sistemi denir. İşletim sistemi bilgisayarı kullanıma hazır hale getirir, burada işletim sistemi harddisk, disket veya CD üzerindeki programları, belgeleri kolayca bulup kullanabilmemizi sağlar. Geçmişte kullanılmış olan ve günümüzde halen kullanılan işletim sistemlerine örnek olarak:

7 MS-DOS, Microsoft Wındows (Bugüne kadar 95, 98, 2000, NT, Millenium, XP, Vista Windows 7 sürümleri mevcuttur) UNIX, LINUX, FreeBSD (Bir Unix türevidir), MacOS ( Apple Mac in kullandığı işletim sistemi)

8 Bilgisayar Sistem Birimleri BİLGİSAYAR KASASI Anakart (Mainboard) İşlemci (CPU) Bellek (RAM) Sabit Disk (Harddisk) Disket sürücüsü (Floppy disk) Optik sürücüler (CD-ROM, CD-RW, DVD-ROM vb.) Ekran kartı Ses kartı Ağ kartı (Ethernet kartı) Faks modem kartı TV kartı DIŞ DONANIM AYGITLARI Ekran Klavye Fare Yazıcı Tarayıcı Web kamera Hoparlör, mikrofon vb.

9 Bilgisayar Kapasite Ölçü Birimleri : Bilgi saklama aygıtlarını tanıtmadan önce önce bu aygıtların saklayabileceği bilgi kapasitelerinin hangi birimlerle ölçüldüğünü bilmek gerekir. 1 Bit : Makine dili adıyla bilinen ikilik sayma sistemini oluşturan her 0 ve 1 bir bit büyüklüğündedir. 1 Byte : 8 Bit 1 Kilobyte : 1024 Byte 1 Megabyte : 1024 Kilobyte 1 Gigabyte : 1024 Megabyte 1 Terabyte : 1024 Gigabyte

10 İşletim Sistemleri Bilgisayarlarda kullanılan her türlü program yazılım olarak nitelendirilir. Programlar kullanılacakları zaman genel olarak, diskler (çevre birimleri) aracılığı ile bilgisayar belleğine yüklenirler. Bilgisayarın POWER düğmesine basıldığı zaman işletim sistemi olarak nitelendirilen programın bir bölümü otomatik olarak RAM belleğe yüklenir. Bilgisayar açık konumda olduğu müddetçe orada kalarak görev yapar. işletim sistemleri genellikle işlemcilere özgü olarak hazırlanırlar. Belli bir tip işlemci için değişik işletim sistemleri söz konusu olabilir. Kullanıcı, bu gibi durumlarda amacına en uygun olan işletim sistemlerinden birisini seçmelidir. Uygulama programları da işletim sistemine özgü olarak hazırlanır. Bundan dolayı işletim sistemi seçilirken kullanılacak olan uygulama programlarına da dikkat etmek gereklidir.

11 İşletim Sistemleri: Düzenleyici (Organize edici), Yardımcı, Derleyici olmak üzere üç ana bölümde incelenir.

12 Düzenleyici (organize edici) programlar: Bilgisayar açık olduğu sürece bellekte kalan program türüdür. Adından da anlaşılacağı üzere düzenleyici programlar bilgisayarın çeşitli bölümlerini eş güdüm içerisinde çalıştırmaya yarar. İşletim sistemine ait olan komutlar, komut satırından girildiğinde veya grafik ara birimli işletim sistemlerinde komut simgesine tıklandığında ilgili komutun gerçekleşmesini sağlar. Örneğin, disk veya disket üzerinde bulunan dizin ve dosyaların listelenmesi... gibi. Elektronik hesap tablosu kelime işlemci veya veri tabanı gibi uygulama programları düzenleyici programların üzerinde çalışır.

13 Yardımcı programlar: Çok değişik amaçlar için geliştirilmiş olan bu program türü, komut satırı veya kendisini temsil eden simge aracılığıyla girildiğinde belleğe yüklenir ve işlevini yerine getirir. Çok özel amaçlı olan yardımcı programlar, bilgisayar belleğinde kalırken diğerleri ise sadece görev yaptığı sürece bellekte kalır. MS-DOS işletim sisteminde kullanılan çok sayıdaki dış komut yardımcı program grubunun içinde yer alır.

14 Derleyici programlar: Kullanıcı ile bilgisayar arasındaki iletişimi sağlamak için derleyici programlar kullanılır. Bu program türü işletim sisteminin önemli bölümlerinden birisini oluşturur. Derleyici programlar, üst seviyeli dillerde hazırlanmış olan programları bilgisayarın çözebileceği sayısal kodlara çevirir. Bu çevirme işlemine derleme adı verilir. Derlenmiş programlar ayrı bir dosyada saklanır. Adı komut satırından girilince belleğe yüklenerek çalışmaya başlar. Bir bilgisayarda aynı anda birden çok derleyici program bulunabilir. Derleyici programlar piyasada ayrı olarak satılırlar.

15 Bilgisayarda kullanılan Fortran, Cobol, Pascal ve Basic gibi programlar derleyici özelliğine sahip olan programlardır.

16 Başlıca işletim Sistemleri Kişisel bilgisayarlar geliştirilmeden önce kullanılan büyük bilgisayarların kendilerine özgü işletim sistemleri vardı. Bu işletim sistemlerinde ortaya çıkan hatalar zamanla giderilmiş, geliştirilmiş olan yeni sürümler bu süreç içerisinde kullanıcıların hizmetine sunulmuştur. IBM firması komutların satırdan girilmesi, kullandığı belleğin 640 KB ile sınırlı olması ve aynı anda bir tek uygulama programını çalıştırması nedeniyle kişisel bilgisayarında DOS (Disk Operating System) işletim sistemini kullanmıştır. Bu uygulamanın sonucunda DOS işletim sisteminin uygulamada kullanım oranı artmıştır.

17 OS/2 işletim Sistemi : IBM ve Microsoft firmaları, DOS işletim sisteminin yukarıda açıklanan olumsuzluklarını gidermek ve kullanıcı potansiyelini daha da arttırmak için grafik tabanlı bir işletim sistemi olan ve OS/2 olarak nitelendirilen bir işletim sistemini geliştirmeyi gündemlerine aldılar.

18 Daha önceki konularda açıklandığı gibi DOS işletim sistemi IBM ve Microsoft firmaları tarafından ayrı ayrı geliştirilmekteydi. Grafik tabanlı yeni işletim sisteminin geliştirilmesi sürecinde IBM ve Microsoft firmalarının anlaşamaması sonucunda IBM firması kendi ürettiği kişisel bilgisayarlarına mikro kanal mimarisine (MCA) dayalı OS/2 tabanlı işletim sistemini geliştirmeye başladı.

19 DOS işletim sisteminin 640 KB bellek kapasitesini aşan, grafik tabanlı ve 32 bit lik bir işletim sistemine sahip olan OS/2 tabanlı işletim sistemi, kullanıcılar tarafından pek fazla kabul görmedi. Bunun üzerine IBM firması OS/2 tabanlı işletim sisteminin daha fazla geliştirilmiş sürümü olan OS/2 Warp ı piyasaya sürdü. Bu sürüm Windows 95 ve Windows NT nin birçok özelliğine sahip olmasına karşın pazarlama ve zamanlama stratejisindeki hatalar nedeniyle yaygınlaşamadı.

20 Windows işletim Sistemi : Microsoft firması 1987 yılında grafik tabanlı özelliği bulunan ve DOS üzerinde çalışan Windows 2.0 ı kullanıcıların hizmetine sundu. DOS üzerinde çalışan bu arabirim kullanıcılar tarafından gerekli ilgiyi görmedi. Bunun üzerine Microsoft firması OS/2 işletim sisteminin benzer özelliklerine sahip olan Windows 3.0 ile bunun hemen ardından Windows 3.1 sürümünü geliştirdi. Windows 3.0 ve 3.1 sürümleri, kullanıcılar tarafından OS/2 işletim sistemine oranla fiyatının çok daha ucuz olması nedeniyle büyük ilgi gördü.

21 Windows 3.1 sürümünde ilk olarak DOS işletim sistemi yüklenmekteydi. Yükleme işlemi DOS satırından WIN yazılıp Enter tuşuna basılarak yapılıyordu. Bu sürümde birçok uygulama penceresi açılıp her birinde aynı anda birden fazla değişik uygulama programı çalıştırılabilmekteydi. Windows 3.1 sürümünü yüklemek için en az 2 MB RAM bellek ve mikro işlemcinin olması zorunlu idi. Uygun bellek büyüklüğü 4 MB idi.

22 İşletim sisteminin bütün komutları ingilizce kelimelerden oluşmaktaydı. Daha sonra Windows 3.1 in Türkçe versiyonu piyasaya sürüldü. Daha sonraki yıllarda Windows 3.11 olarak nitelendirilen ve birçok bilgisayarın ağ ortamında birbirine bağlanmasını sağlayan (ağ oluşturma özelliği olan) sürüm geliştirildi yılında Microsoft firması Windows 95 olarak isimlendirilen işletim sistemini bilgisayar kullanıcılarına tanıttı. 32 BIT lik olan Windows 95 sürümü ara birim değil bir işletim sistemi özelliğine sahipti. Windows 95 işletim sistemi, bilgisayar açıldığı zaman DOS işletim sistemine gerek kalmadan doğrudan yükleniyordu. Ayrıca bu işletim sistemi yerel ağ oluşturma özelliğine de sahipti.

23 Daha sonra 1998 yılında Microsoft firması Windows 98 i, 2000 yılında ise Windows 2000 işletim sistemlerini bilgisayar kullanıcılarının hizmetine sundu. Bu işletim sistemlerini XP Vista ve Windows7 izledi.

24 Unix işletim Sistemi : Unix işletim sistemi, 1960 lı yıllardan başlayarak Main Frame olarak isimlendirilen büyük bilgisayarda kullanılmak üzere Bell laboratuarlarında geliştirilmiş olan bir işletim sistemidir. ilk önce makine dilinde yazılmış olan Unix işletim sistemi, daha sonraki yıllarda C dili ile yeniden düzenlenmiştir.

25 Unix işletim sistemi çok iş düzenli (multi-tasking) ve çok kullanıcılı (multi-user) bir sistemdir. Daha sonraki yıllarda Unix işletim sisteminin kişisel bilgisayarlara da uyarlanmış versiyonları geliştirilmiştir. Temel standartlar korunarak Unix in türevleri değişik firmalar tarafından piyasaya sürülmüştür.

26 Piyasaya sürülen Unix in başlıcaları arasında: Silicon Graphics in ürettiği SGI, Digital in ürettiği Digital Unix, IBM in ürettiği AIX, Sun Microsystems in ürettiği Sun OS ve Solaris, Hewlett Packard ın ürettiği HP/UX, Santa Crus Operations ın ürettiği SCO sayılabilir.

27 Bu işletim sisteminde çalışacak her kullanıcının bir adı ( login) ve şifresi ( password) bulunur. Değişik kullanıcıların farklı yetkileri vardır. Sistemi yönetme ve kontrol etme yetkisi süper kullanıcılara aittir. Unix işletim sistemi en çok akademik ortamlarda kabul görmüş olan bir işletim sistemidir. Unix işletim sistemi, üzerinde çalışan uygulama programlarının pahalı olması ve komutların satırdan karakter olarak girilmesi nedeniyle kullanıcılar tarafından benimsenmemiştir.

28 Novell NETWARE işletim Sistemi : 1983 yılında kişisel bilgisayarlarda ağ yazılımlarını geliştirmek için Novell firması kurulmuştur. Bu firma ilk olarak MOTOROLA işlemcisini kullanan bilgisayarları çalışma ortamı olarak ele almıştır. Daha sonra firmanın çalışma alanı INTEL işlemcilerine kaydırılarak Novell NETWARE işletim Sisteminin yaygınlaşması sağlanmıştır.

29 Novell in dışında Banyan Vires, Artisoft Lantastic gibi yazılımlar da mevcuttur. Windows işletim sisteminin son sürümlerine ağ oluşturma özelliği de kazandırılmıştır. Novell Netware işletim sistemi C programlama dili ile yazılır. DOS, Unix, OS/2 gibi işletim sistemlerini destekleyen bu işletim sisteminde, Unix deki gibi kullanıcıların bir giriş ismi (login name) ve şifresi ( password) bulunur. Kullanıcılar, bu bilgileri girdikten sonra kendilerine tanınan yetki çerçevesinde işlemlerini gerçekleştirir.

30 Linux işletim Sistemi : 1991 yılında Finlandiyalı bir üniversite öğrencisi piyasada bulunan INTEL ve işlemcili bilgisayarlarda kullanılmak üzere Linux işletim sistemini hobi olarak geliştirmiştir. Linux işletim sisteminde temel olarak Unix işletim sistemi alınmıştır. Çalışmasını bilgisayar ortamında duyurmuş olan bu öğrenci hazırladığı işletim sisteminin geliştirilmesini herkese açık tutmuştur. Bu sayede dünyada yazılım geliştirme işiyle ilgilenen birçok yazılımcı Linux a katkıda bulunmaya başlamıştır.

31 Günümüzde temel yapısı aynı olan birçok Linux sürümü bulunmaktadır. Ücretsiz olarak dağıtılan bu işletim sisteminin kullanıcı sayısı her geçen gün artmaktadır. Linux işletim sistemine giriş işlemi, komut satırından olabildiği gibi bu işletim sisteminin geliştirilen grafik arabirimiyle de yapılabilmektedir.

32 Dünya da bilinen Linux çeşitleri; ALTLinux AMSEL Amigo Linux AndLinux Arch Linux Ark linux ASPLinux Aurox BasicLinux BeatrIX BioKnoppix BLAG Buffalo caos CentOS ClusterKnoppix CollegeLinux Conectiva Core Linux Crux DamnSmallLinux Debian DeLi Linux Devil-Linux DragonLinux Dyne:Bolic EzPlanet One Elive Feather Fedora Floppix FloppyFW Fnord Linux Foresight Freesco Frugalware Gentoo Goodgoat Goppex Gnoppix GoboLinux IPCop IpodLinux Kanotix Kate OS KnopILS Knoppix Kubuntu Kurumin Libranet Linspire, formerly LindowsOS Linux From Scratch LNX-BBC Lorma Lunar Linux Lycoris Mandriva, formerly Mandrake

33 Mandows MEPIS Morphix mulinux Myth TV Naked Lady Pardus Peanut Puppy Linux PCLinuxOS PHLAK PocketLinux Red Hat Red Hat Enterprise Linux Rifai Linux Rinux RiOZ ROCK Linux Rubyx Skole Linux Slackware SLAX SmoothWall SOL (Server Optimized Linux) SOT Linux Source Mage SPB-Linux Sun JDS SuSE SystemRescue Thiz tinysofa TopologiLinux Trustix Secure Linux TurboLinux Turkix Ubuntu Linux Ultima Linux Underground Desktop VectorLinux Vida Linux WHAX Whitebox Linux Yellow Dog Linux Yoper Xandros Zenwalk Linux formerly MiniSlack

34 Linux çeşitlerinden biri olan ve TUBİTAK tarafından geliştirilen Pardus hakkında konu sonunda daha ayrıntılı bilgi verilecektir. Windows NT işletim Sistemi: Microsoft firması tarafından geliştirilen NT işletim sistemi geliştirilmiş bir grafik ara yüzüne sahiptir. Güvenli dosyalama sistemine sahip olan bu işletim sisteminin 3.5, 4.0 ve 4.1 gibi farklı sürümleri vardır.

35 NT işletim sisteminde, çok sayıda bilgisayar arasında ağ oluşturma özelliği bulunur. Kullanıcı sahip olduğu şifre ile sisteme girerek kendisine tanınan yetki oranında işlem yapabilir. NT işletim sistemi, ingilizce Redundant Array of Independent Disk cümlesinin baş harşerinden oluşturulmuş olan RAID özelliğine de sahiptir. Bu özellik kullanılarak birçok disk yazılım aracılığı ile sanki tek bir diskmiş gibi birbirlerine zincirleme olarak bağlanabilir.

36 Disklerden herhangi biri arızalandığı zaman hiç bir veri kaybı olmadan çalışmaya devam edebilecek şekilde düzenleme yapılabilir. Windows NT işletim sistemi bütün Windows ve DOS programlarını sorunsuz olarak çalıştırır.

37 Kodlama Sistemleri : Bilgisayarlarda bilgiler, iki tabanlı sayı biçiminde işlenip saklanır. Bellekte 1 ve 0 biçimindeki iki tabanlı sayıyı saklayan birimler 8 li bloklar halinde düzenlenir. Düzenlenen bu bloklara BYTE (bayt) adı verilir. Sayıların dışında kullanılan harf ve işaret gibi karakterler sayısal karşılıkları ile baytlarda saklanır. Bir baytta 0 ile 255 arasındaki 256 değişik karakterlerin sayısal karşılıkları saklanır. Bu sayısal karşılıklara KOD (CODE) adı verilir. Yaygın olarak ASCII ve EBCDIC olarak isimlendirilen iki farklı kodlama sistemi kullanılır.

38 ASCII Kodlama Sistemi : İngilizce American Standard Code for Information Interchange kelimelerinin baş harşerinin birleştirilmesinden meydana gelen bu kod sisteminde 0 ile 127 arasındaki karakterler standart ASCII kodu olarak tanımlandırılır. Bu karakterler 32 lik sayılar halinde dört ayrı grupta sınıflandırılır.

39 ASCII kodları ile ilgili açıklayıcı bilgiler 0-32 arasındaki karakterler; Çıkış birimleri için sayfa ve satır kontrolü olarak kullanılır. Çıkış birimleri arasında tam bir standart olmadığı için bu kodlar değişik çıkış birimlerine göre farklılık gösterebilir..

40 33-64 arasındaki karakterler; Özel karakterler için tanımlanmıştır. Örneğin elekronik posta adresinde işaretini 64 sayısı ifade eder.

41 65-96 arasındaki karakterler; ingiliz alfabesinde kullanılan büyük harşeri kapsar.

42 91-96 arasındaki karakterler; Özel işaretler için ayrılmıştır.

43 arasındaki karakterler; ingiliz alfabesinini küçük harşeri kodlanmıştır.

44 arası ise karakterler; Grafik karakterleri ve değişik ülkelerin özel harşer içindir. Bu aralıktaki karekterler ülkelere göre değişir, yani standart değildir.

45 Bizim alfabemize özgü olan Ş nin kodu 158, ş nin kodu 159, Ğ nin kodu 166, ğ nin kodu ise 167 dir. Bu karakterler Alt tuşu basılı iken klavyenin sağında bulunan sayı tuşlarından kod yazılarak görüntülenebilir. Alt tuşundan parmak kaldırılınca söz konusu karakter görüntülenir.

46 FreeBSD Nedir? Temelleri ABD/ California Berkeley Üniversitesi CSRG (Computer Systems Research Group) tarafından geliştirilmiş güçlü bir işletim sistemidir. Bu işletim sistemi ücretsiz olarak adresinden elde edilebilir.

47 Eş zamanlı çalışan çok sayıda kullanıcı sürecinin ağır iş yükü altında dahi sağlam ağ hizmeti sunabilen ve verimli bellek kullanımı yapabilen, çok kısa sürelerde cevap verebilen bir işletim sistemidir.

48 FreeBSD tamamen ücretsiz bir işletim sistemidir. Bu işletim sistemi yüksek hızlı ve düşük maliyetli donanım bileşenleri ile kullanıldığından ticari UNIX sunucuların karşısında çok ekonomik ve verimli bir seçenek oluşturmaktadır.

49 FreeBSD yi kimler kullanıyor; Yahoo Apache BlueMountain Arts Pair Networks Sony Japan Netcraft Weathernews Supervalue TELEHOUSE America Sophos Anti-Virus JMA Wired Birçok Üniversite...

50 Linux, UNIX türevi bir çekirdektir, yani FreeBSD gibi tam anlamıyla bir işletim sistemi değildir. O da FreeBSD gibi açık kodludur ve gönüllü olarak geliştirilir.

51 1.Programcıyı, donanımları kontrol etmenin İşletim sisteminin üç temel özelliği ve görevi vardır. karmaşasından kurtarır. 2.Üzerinde çalıştığı sistem kaynaklarını yönetir. İşlemci, bellek ve disk en temel sistem kaynaklarıdır. Tek kullanıcılı işletim sistemlerinde kaynak yönetimi oldukça basittir. Ancak çok kullanıcılı işletim sistemlerinde kaynakların paylaştırılması gerekmektedir. 3.İşletim sisteminin en temel vazifesi kullanıcı ile etkileşimi sağlamaktır. İşletim sistemi kullanıcıdan komut alır ve kabul edilebilir süre içerisinde cevap verir.

52 İlk iki vazife çekirdek tarafından yerine getirilir. Kullanıcıların işletim sistemi ile etkileşebileceği iki ana ortam bulunmaktadır. Bunlardan birincisi grafik arayüzü, ikincisi komut satırıdır. Genel ofis ve ev kullanıcıları masaüstünü, sunucu ve sistem yöneticileri ise komut satırını tercih ederler.

TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİSİ KULLANIMI. Enformatik Bölümü

TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİSİ KULLANIMI. Enformatik Bölümü TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİSİ KULLANIMI Enformatik Bölümü - Bilgisayarın tanımı ve tarihçesi Bilgisayar, belirli komutlara göre veri işleyen ve depolayan bir makinedir. İlk bilgisayar 1950 yılında yapılmıştır.

Detaylı

Yazılım Çeşitleri. Uygulama Yazılımları. İşletim Sistemleri. Donanım

Yazılım Çeşitleri. Uygulama Yazılımları. İşletim Sistemleri. Donanım Yazılım Yazılım Bilgisayarlar üretildikleri anda içlerinde herhangi bir bilgi barındırmadıkları için bir işlevleri yoktur. Bilgisayarlara belirli yazılımlar yüklenerek işlem yapabilecek hale getirilirler.

Detaylı

EYLÜL 2012 İŞLETİM SİSTEMLERİ. Enformatik Bölümü

EYLÜL 2012 İŞLETİM SİSTEMLERİ. Enformatik Bölümü EYLÜL 2012 İŞLETİM SİSTEMLERİ İÇERİK 2 2 Yazılım nedir? Yazılım türleri nelerdir? İşletim sistemi nedir? İşletim sisteminin özellikleri İşletim sistemleri Unix Linux Windows Mac OS Android Yazılım Yazılım(Software),

Detaylı

Bilgisayar Temel kavramlar - Donanım -Yazılım Ufuk ÇAKIOĞLU

Bilgisayar Temel kavramlar - Donanım -Yazılım Ufuk ÇAKIOĞLU Bilgisayar Temel kavramlar - Donanım -Yazılım Ufuk ÇAKIOĞLU Bilgisayar Nedir? Bilgisayar; Kullanıcıdan aldığı bilgilerle mantıksal ve aritmetiksel işlemler yapabilen, Yaptığı işlemleri saklayabilen, Sakladığı

Detaylı

Doğu Akdeniz Üniversitesi Bilgisayar ve Teknoloji Yüksek Okulu Bilgi teknolojileri ve Programcılığı Bölümü DERS 1 - BİLGİSAYAR VE ÇEVRE ÜNİTELERİ

Doğu Akdeniz Üniversitesi Bilgisayar ve Teknoloji Yüksek Okulu Bilgi teknolojileri ve Programcılığı Bölümü DERS 1 - BİLGİSAYAR VE ÇEVRE ÜNİTELERİ Doğu Akdeniz Üniversitesi Bilgisayar ve Teknoloji Yüksek Okulu Bilgi teknolojileri ve Programcılığı Bölümü DERS 1 - BİLGİSAYAR VE ÇEVRE ÜNİTELERİ Bilgisayar, kendine önceden yüklenmiş program gereğince

Detaylı

Bilgisayar Mühendisliğine Giriş. Yrd.Doç.Dr.Hacer KARACAN

Bilgisayar Mühendisliğine Giriş. Yrd.Doç.Dr.Hacer KARACAN Bilgisayar Mühendisliğine Giriş Yrd.Doç.Dr.Hacer KARACAN İŞLETİM SİSTEMLERİ Bilinen İşletim Sistemleri İşletim Sistemlerinin Görevleri İşletim Sistemlerinin Gelişim Evresi İşletim Sistemi Türleri İşletim

Detaylı

WINDOWS 7. Tekno-K@mp Eğitim ID 98 2/4 (Normal Seviye Kullanıcı) Tekno-K@mp Konu ID 34223. Windows 7 Hakkında Genel Bilgi Ek Bilgi -

WINDOWS 7. Tekno-K@mp Eğitim ID 98 2/4 (Normal Seviye Kullanıcı) Tekno-K@mp Konu ID 34223. Windows 7 Hakkında Genel Bilgi Ek Bilgi - WINDOWS 7 Tekno-K@mp Eğitim ID 98 Seviye 2/4 (Normal Seviye Kullanıcı) Tekno-K@mp Konu ID 34223 Ana Kategori İşletim Sistemleri Alt Kategori Giriş Konu Windows 7 Hakkında Genel Bilgi Ek Bilgi - GENEL BİLGİSAYAR

Detaylı

Bilgi ve iletişim teknolojileri

Bilgi ve iletişim teknolojileri Bilgi ve iletişim teknolojileri 1 Bilgisayar, Hesap makinesi gibi araçlara neden ihtiyaç duyulmuştur? Zaman tasarrufu Bilginin depolanması ihtiyacı Hatasız işlem yapma isteği İletişim ihtiyacı 30\2 Bilişim

Detaylı

İşletim Sistemleri; İÇERİK. Yazılım BİLGİ TEKNOLOJİLERİ VE UYGULAMALARI 19.10.2015. 3 Yazılım Türleri

İşletim Sistemleri; İÇERİK. Yazılım BİLGİ TEKNOLOJİLERİ VE UYGULAMALARI 19.10.2015. 3 Yazılım Türleri İÇERİK 2 BİLGİ TEKNOLOJİLERİ VE UYGULAMALARI İşletim Sistemleri ÖĞR. GÖR. HASAN ALİ AKYÜREK Yazılım nedir? Yazılım türleri nelerdir? İşletim sistemi nedir? İşletim sisteminin özellikleri İşletim sistemleri

Detaylı

Temel Kavramlar-2. Aşağıda depolama aygıtlarının kapasitelerini inceleyebilirsiniz.

Temel Kavramlar-2. Aşağıda depolama aygıtlarının kapasitelerini inceleyebilirsiniz. Temel Kavramlar-2 Byte = 8 Bit in bir araya gelmesiyle oluşan bellektir. Bilgisayarın tanıdığı harf rakam ve özel karakterlerden her biri 1 byte lık yer kaplar. Yani her bir harfin 1 veya 0 dan oluşan

Detaylı

BİLGİSAYAR KULLANMA KURSU

BİLGİSAYAR KULLANMA KURSU 1 2 KURS MODÜLLERİ 1. BİLGİSAYAR KULLANIMI 3 1. Bilişim (Bilgi ve İletişim) Kavramı Bilişim, bilgi ve iletişim kelimelerinin bir arada kullanılmasıyla meydana gelmiştir. Bilişim, bilginin teknolojik araçlar

Detaylı

Öğr.Gör. Mehmet Can HANAYLI

Öğr.Gör. Mehmet Can HANAYLI 1 DERS İZLENCESİ 2 SİSTEM MİMARİLERİNE GİRİŞ Bilgisayar nedir? Bilgisayarın tarihçesi Bilgisayarın kullanıldığı alanlar Bilgisayarın kullanılmasında dikkat edilmesi gereken alanlar Bilgisayarların sınıflandırılması

Detaylı

İşletim Sistemi. BTEP205 - İşletim Sistemleri

İşletim Sistemi. BTEP205 - İşletim Sistemleri İşletim Sistemi 2 İşletim sistemi (Operating System-OS), bilgisayar kullanıcısı ile bilgisayarı oluşturan donanım arasındaki iletişimi sağlayan ve uygulama programlarını çalıştırmaktan sorumlu olan sistem

Detaylı

BİLGİSAYARLA İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR BİLGİSAYARLARIN İÇ DONANIMI, ANA BİRİMLERİ VE ÇEVRE BİRİMLERİ

BİLGİSAYARLA İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR BİLGİSAYARLARIN İÇ DONANIMI, ANA BİRİMLERİ VE ÇEVRE BİRİMLERİ BİLGİSAYARLA İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR BİLGİSAYARLARIN İÇ DONANIMI, ANA BİRİMLERİ VE ÇEVRE BİRİMLERİ BİLGİSAYAR NEDİR? Verileri işleyen,veriler üzerinde aritmetiksel ve mantıksal işlemler yapabilen,elde ettiği

Detaylı

1 DERS İZLENCESİ 2 BİLGİSAYARA GİRİŞ Bilgisayar nedir? Bilgisayarın tarihçesi Bilgisayarın kullanıldığı alanlar Bilgisayarın kullanılmasında dikkat

1 DERS İZLENCESİ 2 BİLGİSAYARA GİRİŞ Bilgisayar nedir? Bilgisayarın tarihçesi Bilgisayarın kullanıldığı alanlar Bilgisayarın kullanılmasında dikkat 1 DERS İZLENCESİ 2 BİLGİSAYARA GİRİŞ Bilgisayar nedir? Bilgisayarın tarihçesi Bilgisayarın kullanıldığı alanlar Bilgisayarın kullanılmasında dikkat edilmesi gereken alanlar Bilgisayarların sınıflandırılması

Detaylı

Öğr.Gör. Gökhan TURAN www.gokhanturan.com.tr. Gölhisar Meslek Yüksekokulu

Öğr.Gör. Gökhan TURAN www.gokhanturan.com.tr. Gölhisar Meslek Yüksekokulu Öğr.Gör. Gökhan TURAN www.gokhanturan.com.tr Gölhisar Meslek Yüksekokulu Bilgisayarın Yapısı Donanım (Hardware): Bir bilgisayara genel olarak bakıldığında; Kasa, Ekran, Klavye, Fare, Yazıcı, Hoparlör,

Detaylı

Bil101 Bilgisayar Yazılımı I. M. Erdem ÇORAPÇIOĞLU Bilgisayar Yüksek Mühendisi

Bil101 Bilgisayar Yazılımı I. M. Erdem ÇORAPÇIOĞLU Bilgisayar Yüksek Mühendisi Bil101 Bilgisayar Yazılımı I Bilgisayar Yüksek Mühendisi Kullanıcıdan aldığı veri ya da bilgilerle kullanıcının isteği doğrultusunda işlem ve karşılaştırmalar yapabilen, veri ya da bilgileri sabit disk,

Detaylı

İŞLETİM SİSTEMLERİ. Enformatik Bölümü

İŞLETİM SİSTEMLERİ. Enformatik Bölümü 2015 İŞLETİM SİSTEMLERİ İÇERİK 2 2 Yazılım nedir? Yazılım türleri nelerdir? İşletim sistemi nedir? İşletim sisteminin özellikleri İşletim sistemleri Unix Linux Windows Mac OS Android Yazılım Yazılım(Software),

Detaylı

Bilgisayar (Computer) Bilgisayarın fiziksel ve elektronik yapısını oluşturan ana birimlerin ve çevre birimlerin tümüne "donanım" denir.

Bilgisayar (Computer) Bilgisayarın fiziksel ve elektronik yapısını oluşturan ana birimlerin ve çevre birimlerin tümüne donanım denir. Bilgisayar (Computer) Bilgisayarın fiziksel ve elektronik yapısını oluşturan ana birimlerin ve çevre birimlerin tümüne "donanım" denir. Bilgisayar ve Donanım Ana Donanım Birimleri Anakart (Motherboard,

Detaylı

Temel Bilgisayar (Basic Computer) Yazılım (Software)

Temel Bilgisayar (Basic Computer) Yazılım (Software) Temel Bilgisayar (Basic Computer) Yazılım (Software) Yazılım (Software) Eğitim TV - egitimtv.biz - facebook.com/egitimtv 2 Yazılım Daha önce de bahsettiğimiz gibi; yazılım, bilgisayar üzerinde çalışan

Detaylı

Bilişim Teknolojileri

Bilişim Teknolojileri Bilişim Teknolojileri Arş.Görev.Semih ÇALIŞKAN 1.Hafta İÇİNDEKİLER Bilgisayar nedir? Donanım nedir? Yazılım nedir? Giriş nedir? İşlem nedir? Bellek nedir? Çıkış nedir? BİLGİSAYAR NEDİR? Bilgisayar, kullanıcıdan

Detaylı

ENF 100 Temel Bilgi Teknolojileri Kullanımı Ders Notları 2. Hafta. Öğr. Gör. Dr. Barış Doğru

ENF 100 Temel Bilgi Teknolojileri Kullanımı Ders Notları 2. Hafta. Öğr. Gör. Dr. Barış Doğru ENF 100 Temel Bilgi Teknolojileri Kullanımı Ders Notları 2. Hafta Öğr. Gör. Dr. Barış Doğru 1 Konular 1. Bilgisayar Nedir? 2. Bilgisayarın Tarihçesi 3. Günümüz Bilgi Teknolojisi 4. Bilgisayarların Sınıflandırılması

Detaylı

Düşünelim? Günlük hayatta bilgisayar hangi alanlarda kullanılmaktadır? Bilgisayarın farklı tip ve özellikte olmasının sebepleri neler olabilir?

Düşünelim? Günlük hayatta bilgisayar hangi alanlarda kullanılmaktadır? Bilgisayarın farklı tip ve özellikte olmasının sebepleri neler olabilir? Başlangıç Düşünelim? Günlük hayatta bilgisayar hangi alanlarda kullanılmaktadır? Bilgisayarın farklı tip ve özellikte olmasının sebepleri neler olabilir? Bilgisayar Bilgisayar, kendisine verilen bilgiler

Detaylı

Bilgisayar Yazılımları

Bilgisayar Yazılımları Bilgisayar Yazılımları Yazılım Türleri Programlama Dilleri Bir işi bilgisayara yaptırmak ancak belirli kodların belirli bir sıra doğrultusunda kullanılması ile olanaklıdır. Kullanılan bu koda programlama

Detaylı

Yazılım Mühendisliğine Giriş 2018 GÜZ

Yazılım Mühendisliğine Giriş 2018 GÜZ Yazılım Mühendisliğine Giriş 2018 GÜZ 1 İşletim Sistemi (Operating System) 2 Unix İşletim Sistemi Unix AT&T çalışanları tarafından Bell Laboratuvarlarında 1969 yılında geliştirilmiştir. Farklı platformlar

Detaylı

Bilgisayar Entegre Ofis Programları-I. Öğr.Gör. Türkan ÖZBAY

Bilgisayar Entegre Ofis Programları-I. Öğr.Gör. Türkan ÖZBAY Bilgisayar Entegre Ofis Programları-I Öğr.Gör. Türkan ÖZBAY Bilgisayarın çalışma prensibini açıklayınız??? Bilgisayar çalışma sisteminde nelere ihtiyaç duyar??? İşlenebilir türden bir veya birden çok verinin

Detaylı

BİLGİ TEKNOLOJİSİNİN TEMEL KAVRAMLARI. 1-Bilgisayar, donanım ve yazılım kavramları 2-Bilgisayar çeşitleri 3-Bilgisayarlar arsındaki farklılıklar

BİLGİ TEKNOLOJİSİNİN TEMEL KAVRAMLARI. 1-Bilgisayar, donanım ve yazılım kavramları 2-Bilgisayar çeşitleri 3-Bilgisayarlar arsındaki farklılıklar BİLGİ TEKNOLOJİSİNİN TEMEL KAVRAMLARI 1-Bilgisayar, donanım ve yazılım kavramları 2-Bilgisayar çeşitleri 3-Bilgisayarlar arsındaki farklılıklar Yılmaz DEMİR BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ÖĞRETMENİ Ünitelerimiz

Detaylı

BİLGİ İŞLEM DERS 1. Yrd Doç Dr. Ferhat ÖZOK MSGSU FİZİK BÖLÜMÜ MSGSU FİZİK BÖLÜMÜ

BİLGİ İŞLEM DERS 1. Yrd Doç Dr. Ferhat ÖZOK MSGSU FİZİK BÖLÜMÜ MSGSU FİZİK BÖLÜMÜ BİLGİ İŞLEM MSGSU FİZİK BÖLÜMÜ DERS 1 Yrd Doç Dr. Ferhat ÖZOK MSGSU FİZİK BÖLÜMÜ İŞLETİM SİSTEMİ OS(Operating System) İşletim sistemi temel olarak, belli girdileri alıp derleyen ve sonuçları üreten program

Detaylı

BİLGİ TEKNOLOJİLERİ VE UYGULAMALARI

BİLGİ TEKNOLOJİLERİ VE UYGULAMALARI İÇERİK 2 BİLGİ TEKNOLOJİLERİ VE UYGULAMALARI ÖĞR. GÖR. HASAN ALİ AKYÜREK Ders izlencesi Bilgisayara giriş Bilgisayar nedir? Bilgisayarın tarihçesi Bilgisayarların sınıflandırılması Bilgisayar nasıl çalışır?

Detaylı

Donanım&Yazılım 30.10.2013

Donanım&Yazılım 30.10.2013 Bilgi ve İletişim Teknolojisi Dersi Donanım&Yazılım Donanım (Bilgisayarı oluşturan parçaların her birine donanım denir). Örnek; Klavye Fare Ekran Yazılım (Bilgisayar donanımının uyumlu bir şekilde çalışmasını

Detaylı

Yazılım Mühendisliğine Giriş 2018 GÜZ

Yazılım Mühendisliğine Giriş 2018 GÜZ Yazılım Mühendisliğine Giriş 2018 GÜZ Üçüncü Düzey Diller: Yüksek Düzeyli Diller -I Yüksek düzeyli dillerin öğrenilmesi daha kolaydır. Bu dillerin komutları konuşma diline yakınlığı nedeni ile daha kolay

Detaylı

Yazılım Mühendisliğine Giriş 2018 GÜZ

Yazılım Mühendisliğine Giriş 2018 GÜZ Yazılım Mühendisliğine Giriş 2018 GÜZ Üçüncü Düzey Diller: Yüksek Düzeyli Diller -I Yüksek düzeyli dillerin öğrenilmesi daha kolaydır. Bu dillerin komutları konuşma diline yakınlığı nedeni ile daha kolay

Detaylı

Bilişim Teknolojilerine Giriş

Bilişim Teknolojilerine Giriş Bilişim Teknolojilerine Giriş Bilginin toplanması, işlenmesi, saklanması ve iletilmesini sağlayan teknolojilerin bütününe bilişim teknolojileri denir. Bilişim Teknolojisi Girilen verileri saklayan, işleyen,

Detaylı

Bilgisayar Donanımı Dersi BİLGİSAYARIN MİMARI YAPISI VE ÇALIŞMA MANTIĞI

Bilgisayar Donanımı Dersi BİLGİSAYARIN MİMARI YAPISI VE ÇALIŞMA MANTIĞI Bilgisayar Donanımı Dersi BİLGİSAYARIN MİMARI YAPISI VE ÇALIŞMA MANTIĞI Bilgisayarın Mimarı Yapısı ve Çalışma Mantığı Bilgisayarı yapısal olarak; bilgilerin girilmesi, girilen bilgilerin belirtilen durumlara

Detaylı

DONANIM KURULUMU. Öğr. Gör. Murat YAZICI. 1. Hafta.

DONANIM KURULUMU. Öğr. Gör. Murat YAZICI. 1. Hafta. 1. Hafta DONANIM KURULUMU Öğr. Gör. Murat YAZICI www.muratyazici.com Artvin Çoruh Üniversitesi, Artvin Meslek Yüksekokulu Bilgisayar Teknolojisi Programı Dersin İçeriği Bilgisayara Giriş, Kısa Tarihçe,

Detaylı

BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ

BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ DERS NOTLARI ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ ENFORMATİK BÖLÜMÜ Bilgisayar, Donanım ve Yazılım 1.Bilgisayar Bilgisayarın Tanımı Bilgisayarlar Bilgisayar Nasıl Çalışır? Bit-Byte Bellek

Detaylı

BİT in Temel Bileşenleri (Yazılım-1)

BİT in Temel Bileşenleri (Yazılım-1) Ders 4 BİT in Temel Bileşenleri (Yazılım-1) BİLGİ & İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ 1 Yazılım, değişik ve çeşitli görevler yapma amaçlı tasarlanmış elektronik araçların, birbirleriyle haberleşebilmesini ve uyumunu

Detaylı

Bilgi Çağının Güçlü Araçları: Bilgisayarlar

Bilgi Çağının Güçlü Araçları: Bilgisayarlar Bilgi Çağının Güçlü Araçları: Bilgisayarlar Bilgisayarın Tanımı Bilgisayar, kendisine verilen verileri alabilen, bunlar üzerinde işlem ve karşılaştırma yapabilen, veri ve bilgileri saklayabilen ve istenildiğinde

Detaylı

GAZİ ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BM-404 BİLGİ GÜVENLİĞİ LABORATUVARI UYGULAMA FÖYÜ

GAZİ ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BM-404 BİLGİ GÜVENLİĞİ LABORATUVARI UYGULAMA FÖYÜ HAFTA: 4 AMAÇLAR: Bilgisayar Donanım Parçaları BİLGİSAYAR KASASI İçine yerleştirilecek olan bilgisayar bileşenlerini dışarıdan gelebilecek fiziksel darbelere karşı korur, elektriksel olarak yalıtır, sahip

Detaylı

PROGRAMLAMA TEMELLERİ

PROGRAMLAMA TEMELLERİ PROGRAMLAMA TEMELLERİ 2.HAFTA Yazılım Yazılım, elektronik aygıtların belirli bir işi yapmasını sağlayan programların tümüne verilen isimdir. Bir başka deyişle var olan bir problemi çözmek amacıyla bilgisayar

Detaylı

Merkezi İşlem. Birimi

Merkezi İşlem. Birimi VERİ: Kullanıcı veya bilgisayar tarafından sağlanırlar. Sayılar, harfler, sözcükler, ses sinyalleri ve komutlardır.. Veriler bilgisayarın giriş birimleri tarafından toplanırlar. Giriş İşlem Çıkış Önbellek

Detaylı

HOSGELDINIZ. Hazirlayan Guvenc Usanmaz Anadolu Universitesi Bilgisayar Muhendisligi 2. Sinif ogrencisi

HOSGELDINIZ. Hazirlayan Guvenc Usanmaz Anadolu Universitesi Bilgisayar Muhendisligi 2. Sinif ogrencisi HOSGELDINIZ Hazirlayan Guvenc Usanmaz Anadolu Universitesi Bilgisayar Muhendisligi 2. Sinif ogrencisi Temel Kavramlar Bilgisayar [computer] programlanabilen, gelismis, hizli bir hesap makinasidir! Bilgisayarlar

Detaylı

Ham Veri. İşlenmiş Veri Kullanıcı. Kullanıcı. Giriş İşleme Çıkış. Yazılı Çizili Saklama. Doç.Dr. Yaşar SARI-ESOGÜ-Turizm Fakültesi

Ham Veri. İşlenmiş Veri Kullanıcı. Kullanıcı. Giriş İşleme Çıkış. Yazılı Çizili Saklama. Doç.Dr. Yaşar SARI-ESOGÜ-Turizm Fakültesi Kullanıcı Ham Veri İşlenmiş Veri Kullanıcı Giriş İşleme Çıkış Yazılı Çizili Saklama Server PC Laptop PDA (Personal Digital Assitance) Netbook Tablet PC BİLGİSAYAR DONANIM YAZILIM Scanner (Tarayıcı)

Detaylı

Dosya Yönetim Sistemi Hazırlayan : mustafa kaygısız Kaynak: megep.meb.gov.tr

Dosya Yönetim Sistemi Hazırlayan : mustafa kaygısız Kaynak: megep.meb.gov.tr Dosya Yönetim Sistemi Hazırlayan : mustafa kaygısız Kaynak: megep.meb.gov.tr İşletim sisteminin dosyaları organize etme ve yönetme için ne kullandığını gösteren ifadedir. Dosya verilerin toplandığı birimlerdir

Detaylı

Hazırlayan: Cihan Aygül BT Rehber ÖĞRETMENİ

Hazırlayan: Cihan Aygül BT Rehber ÖĞRETMENİ Hazırlayan: Cihan Aygül BT Rehber ÖĞRETMENİ 1 Düşünelim? * Bilişim teknolojisi günlük hayatta hangi alanlarda kullanılabilir? * Günlük hayatta gözlemlediğiniz bilgisayar çeşitlerini söyleyiniz. 2 Bilgisayar

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. İlhan AYDIN 2012-2013 Güz Dönemi Fırat Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü

Yrd. Doç. Dr. İlhan AYDIN 2012-2013 Güz Dönemi Fırat Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Yrd. Doç. Dr. İlhan AYDIN 2012-2013 Güz Dönemi Fırat Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Dersin amacı *Bilgisayarlara giriş, algoritma geliştirme, akış diyagramları *Programlamaya giriş, Java diliyle

Detaylı

ÇALIŞMA SORULARI CEVAPLAR. 1)Aşağıdakilerden hangisinde bilgisayarın kaç ana bölüme ayrıldığı ve adları doğru bir şekilde verilmiştir?

ÇALIŞMA SORULARI CEVAPLAR. 1)Aşağıdakilerden hangisinde bilgisayarın kaç ana bölüme ayrıldığı ve adları doğru bir şekilde verilmiştir? ÇALIŞMA SORULARI CEVAPLAR 1)Aşağıdakilerden hangisinde bilgisayarın kaç ana bölüme ayrıldığı ve adları doğru bir şekilde verilmiştir? A )3 bölüme ayrılır. Yazılım, donanım ve windows. B)2 bölüme ayrılır.

Detaylı

ÖĞRENME FAALİYETİ 1 ÖĞRENME FAALİYETİ- 1

ÖĞRENME FAALİYETİ 1 ÖĞRENME FAALİYETİ- 1 ÖĞRENME FAALİYETİ 1 AMAÇ AMAÇ ÖĞRENME FAALİYETİ- 1 İhtiyaç duyduğunuz işletim sistemini ve sürümlerini tespit edebileceksiniz. ARAŞTIRMA Bu faaliyet öncesinde hazırlık amaçlıolarak şu işlemleri yapmalısınız.

Detaylı

1. HAFTA KBT104 BİLGİSAYAR DONANIMI. KBUZEM Karabük Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi

1. HAFTA KBT104 BİLGİSAYAR DONANIMI. KBUZEM Karabük Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi 1. HAFTA KBT104 BİLGİSAYAR DONANIMI Karabük Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi 2 Konu Başlıkları 1. Bilgisayara Giriş Bilgisayar Nedir? Bilgisayar ile Neler Yapabiliriz? Yeni Bilgisayar

Detaylı

-Bilgisayarı oluşturan iki temel unsurdan diğeri ise YAZILIM dır.

-Bilgisayarı oluşturan iki temel unsurdan diğeri ise YAZILIM dır. YAZILIM -Bilgisayarı oluşturan iki temel unsurdan diğeri ise YAZILIM dır. Elektronik cihazların belirli bir işi yapmasını sağlayan ve komutlardan oluşan programların tümüne verilen isimdir. Yazılım temelde

Detaylı

KONU 1 BİLGİSAYAR VE ÇEVRE ÜNİTELERİ

KONU 1 BİLGİSAYAR VE ÇEVRE ÜNİTELERİ Doğu Akdeniz Üniversitesi Bilgisayar ve Teknoloji Yüksek Okulu Elektrik ve Elektronik Teknolojisi KONU 1 BİLGİSAYAR VE ÇEVRE ÜNİTELERİ Bilgisayar, kendine önceden yüklenmiş program gereğince çeşitli bilgileri

Detaylı

Donanımlar Hafta 1 Donanım

Donanımlar Hafta 1 Donanım Donanımlar Hafta 1 Donanım Donanım Birimleri Ana Donanım Birimleri (Anakart, CPU, RAM, Ekran Kartı, Sabit Disk gibi aygıtlar, ) Ek Donanım Birimleri (Yazıcı, Tarayıcı, CD-ROM, Ses Kartı, vb ) Anakart (motherboard,

Detaylı

Bilgisayar Yazılımları

Bilgisayar Yazılımları Bilgisayar Yazılımları Yazılım Türleri Programlama Dilleri Bir işi bilgisayara yaptırmak ancak belirli kodların belirli bir sıra doğrultusunda kullanılması ile olanaklıdır. Kullanılan bu koda programlama

Detaylı

1. HAFTA. Öğr. Gör. KORAY AKİ

1. HAFTA. Öğr. Gör. KORAY AKİ 1. HAFTA Öğr. Gör. KORAY AKİ Bilgisayar Sisteminin İncelenmesi Bilgisayar; Giriş birimleri ile dış dünyadan aldıkları veriler üzerinde, aritmetiksel ve mantıksal işlemler yaparak işleyebilen ve bu işlenmiş

Detaylı

Linux un Temel Bileşenleri. Linux Nedir? Aydın ÜSTÜN (Selçuk Üniversitesi) e-posta: austun@selcuk.edu.tr 02.03.2010

Linux un Temel Bileşenleri. Linux Nedir? Aydın ÜSTÜN (Selçuk Üniversitesi) e-posta: austun@selcuk.edu.tr 02.03.2010 Linux Nedir? Aydın ÜSTÜN Selçuk Üniversitesi e-posta: austun@selcuk.edu.tr 02.03.2010 İçerik Giriş 1 Giriş Temel kavramlar Tarihçe 2 Çekirdek Linux dağıtımları Paketler 3 Neden Linux? Nereden ve nasıl

Detaylı

Yazılım Kurulumu ve Yönetimi -2010

Yazılım Kurulumu ve Yönetimi -2010 ROM chipleri ana kart olarak adlandırılan sistem bileşenlerinin yerleştirildiği platforma ait programlar ve kodlar barındıran okunur bellek elemanlarıdır. Yerleşik olarak olarak bulunan program ve kodlar

Detaylı

Temel Bilgisayar Bilgisi

Temel Bilgisayar Bilgisi Temel Bilgisayar Bilgisi BİL131 - Bilişim Teknolojileri ve Programlama Hakan Ezgi Kızılöz Bilgisayarların Temel Özellikleri Bilgisayarlar verileri alıp saklayabilen, mantıksal ya da aritmetik olarak işleyen

Detaylı

Yazılım Mühendisliğine Giriş 5. Hafta 2016 GÜZ

Yazılım Mühendisliğine Giriş 5. Hafta 2016 GÜZ Yazılım Mühendisliğine Giriş 5. Hafta 2016 GÜZ 1 C Dili ve İşaretçiler C programlama dili programların bellek adresinde yüksek düzeyli dillerden daha düşük düzeyde yazılabilmesini sağlar. Kısaca İşaretçi

Detaylı

SUNUCU MİMARİLERİ GİRİŞ LİNUX SİSTEMLERE. Öğr.Gör. Mehmet Can HANAYLI

SUNUCU MİMARİLERİ GİRİŞ LİNUX SİSTEMLERE. Öğr.Gör. Mehmet Can HANAYLI SUNUCU MİMARİLERİ LİNUX SİSTEMLERE GİRİŞ Öğr.Gör. Mehmet Can HANAYLI 21.03.2017 1 İşletim Sistemi ve Linux Mimarileri Genel Kamu Lisansı Hangi Linux? Linux Paket Yöneticileri Linux Disk Bölümleri a) MBR,

Detaylı

C) 19 inçlik CRT ile LCD monitörün görünebilir alanı farklıdır. D) Dijital sinyali, analog sinyale çevirmek için DAC kullanılır.

C) 19 inçlik CRT ile LCD monitörün görünebilir alanı farklıdır. D) Dijital sinyali, analog sinyale çevirmek için DAC kullanılır. 1(13) - Aşağıdaki yazıcı türlerinden hangisinde fotoğrafik resim kalitesinde çıktı elde edilebilinir? A) İğne Uçlu C) Lazer B) Nokta Vuruşlu D) Mürekkep Püskürtmeli 2(11) - Monitörlerle ilgili olarak verilen

Detaylı

İşletim Sistemleri Kurulumu

İşletim Sistemleri Kurulumu İşletim Sistemi Kurulumu Öğrt. Gör. Alper Aslan Bilgisayar Büro Programları İşletim Sistemi Kurulumu BIOS BIOS Ayarları Hata Mesajları İşletim Sistemleri İşletim Sistemleri Kurulumu Öğrt. Gör. Alper ASLAN

Detaylı

DONANIM VE YAZILIM. Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi

DONANIM VE YAZILIM. Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi DONANIM VE YAZILIM Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi Bilgisayar Kendisine verdiğimiz bilgileri istediğimizde saklayabilen, istediğimizde geri verebilen cihaza denir. Donanım, Yazılım Bilgisayar Donanım

Detaylı

TEMEL BİLGİSAYAR. Ders Notları. Yard. Doç. Dr. Seyit Okan KARA

TEMEL BİLGİSAYAR. Ders Notları. Yard. Doç. Dr. Seyit Okan KARA TEMEL BİLGİSAYAR Ders Notları Yard. Doç. Dr. Seyit Okan KARA İşletim Sistemi Tanımı ve Tarihçesi Dos, Windows, Unix, Linux, Nowel in Tanımları İşletim Sisteminin İşlevleri Dosya Sistemleri Uygulama İşletim

Detaylı

İşletim Sistemleri. Discovering Computers Living in a Digital World

İşletim Sistemleri. Discovering Computers Living in a Digital World İşletim Sistemleri Discovering Computers 2010 Living in a Digital World Sistem Yazılımı Sistem yazılımı, bilgisayar ve aygıtlarının çalışmasını kontrol eden ve sürdüren programlardan oluşur. İşle;m sistemleri

Detaylı

Optik Sürücüler CD/CD-ROM DVD HD-DVD/BLU-RAY DİSK Disket Monitör LCD LED Projeksiyon Klavye Mouse Mikrofon Tarayıcı

Optik Sürücüler CD/CD-ROM DVD HD-DVD/BLU-RAY DİSK Disket Monitör LCD LED Projeksiyon Klavye Mouse Mikrofon Tarayıcı 1 Donanım Bileşenleri ve Çalışma Prensipleri Anakart (Mainboard) İşlemci (Cpu) Ekran Kartı Bellekler Ram Rom Ses Kartı Ağ Kartı TV Kartı Sabit Diskler HDD HHD SSD Optik Sürücüler CD/CD-ROM DVD HD-DVD/BLU-RAY

Detaylı

Bilgisayar Donanımı. Temel Birimler ve Çevre Birimler. Öğr.Gör.Günay TEMÜR / KAYNAŞLI MESLEK YÜKSEOKULU

Bilgisayar Donanımı. Temel Birimler ve Çevre Birimler. Öğr.Gör.Günay TEMÜR / KAYNAŞLI MESLEK YÜKSEOKULU Bilgisayar Donanımı Temel Birimler ve Çevre Birimler Öğr.Gör.Günay TEMÜR / KAYNAŞLI MESLEK YÜKSEOKULU İçerik Bilgisayarın birimleri; Giriş Çıkış Depolama İşlem Donanım Bileşenleri ve Çalışma Prensipleri

Detaylı

BİLGİSAYAR TEMEL KAVRAMLAR. Bilgi ve İletişim Teknolojisi Ders Notları

BİLGİSAYAR TEMEL KAVRAMLAR. Bilgi ve İletişim Teknolojisi Ders Notları BİLGİSAYAR TEMEL KAVRAMLAR Bilgi ve İletişim Teknolojisi Ders Notları Temel Kavramlar Donanım: Bilgisayarın fiziksel parçalarına verilen isimdir. Yazılım: Bilgisayarın verimli şekilde kullanımını sağlayan

Detaylı

İşletim Sisteminin Katmanları

İşletim Sisteminin Katmanları İşletim Sistemi Bilgisayar donanımının doğrudan denetimi ve yönetiminden, temel sistem işlemlerinden ve uygulama yazılımlarını çalıştırmaktan sorumlu olan sistem yazılımıdır. Bütün diğer yazılımların belleğe,

Detaylı

İŞLETİM SİSTEMLERİ. (Operating Systems)

İŞLETİM SİSTEMLERİ. (Operating Systems) İŞLETİM SİSTEMLERİ (Operating Systems) İşletim Sistemi Tanımı, Görevleri, Bilinen İşletim Sistemleri Çok Kullanıcılı Sistemler, Bellek Yönetim Birimi Linux ve Windows Ailesi, Bilinen İşletim Sistemleri

Detaylı

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ 6. SINIF DERS NOTLARI

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ 6. SINIF DERS NOTLARI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ 6. SINIF DERS NOTLARI Hazırlayan: Fevzi Başal Bilgi Nedir? Gözlem, deney, araştırma ya da deneyim yoluyla elde edilen kazanımlardır. Bilgi tüm bu etkinliklerin sonucunda

Detaylı

ANAKART. Çıkış Birimleri. Giriş Birimleri. İşlem Birimi. Depolama Birimleri. İletişim. Birimleri. Bellek. Birimleri

ANAKART. Çıkış Birimleri. Giriş Birimleri. İşlem Birimi. Depolama Birimleri. İletişim. Birimleri. Bellek. Birimleri ANAKART Giriş Birimleri İşlem Birimi Çıkış Birimleri İletişim Birimleri Bellek Birimleri Depolama Birimleri Anakart Motherboard, Sistem kartı Mainboard gibi isimleri de vardır. Anakart Bilgisayarın en

Detaylı

BİLGİSAYAR DONANIMI. Feridun Karakoç Dumlupınar Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü 2015 Kütahya

BİLGİSAYAR DONANIMI. Feridun Karakoç Dumlupınar Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü 2015 Kütahya BİLGİSAYAR DONANIMI Feridun Karakoç Dumlupınar Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü 2015 Kütahya Bilgisayarın tanımı ve tarihçesi Bilgisayar, belirli komutlara göre veri işleyen ve depolayan bir makinedir.

Detaylı

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM Bilgisayar : Kullanıcıdan aldığı bilgiyi işleyip, tekrar kullanıcaya sunan teknolojik alete denir.üç çeşit bilgisayar vardır.bunlar ; Masaüstü,Dizüstü,Tablet. Bilgisayarın Özellikleri : 1. Hızlıdır. 2.Hatasızdır.

Detaylı

TEMEL Bİ LGİ LER DEĞ ERLENDİ RME TESTİ -1

TEMEL Bİ LGİ LER DEĞ ERLENDİ RME TESTİ -1 TEMEL Bİ LGİ LER DEĞ ERLENDİ RME TESTİ -1 1) Hangisi giriş birimlerinden biri değildir? a) Monitör c) Tarayıcı 2) Aşağıdakilerden hangisi kalıcı veri saklama birimlerindendir? a) Ram b) Bellek c) Harddisc

Detaylı

TEMEL BĐLGĐ TEKNOLOJĐLERĐ KULLANIMI BÜLENT TURAN

TEMEL BĐLGĐ TEKNOLOJĐLERĐ KULLANIMI BÜLENT TURAN 1 Bilgi Teknolojileri nedir? 2 TEMEL BĐLGĐ TEKNOLOJĐLERĐ KULLANIMI BÜLENT TURAN Bilgi ve iletişim teknolojileri bilginin meydana getirilmesi, yönetilmesi, saklanması, yayılması için kullanılan çeşitli

Detaylı

BİLGİ TEKNOLOJİLERİ SMO103

BİLGİ TEKNOLOJİLERİ SMO103 BİLGİ TEKNOLOJİLERİ SMO103 2. HAFTA BİLGİSAYAR SİSTEMİ, BİLGİSAYARI OLUŞTURAN BİRİMLER VE ÇALIŞMA PRENSİPLERİ ANAKART, İŞLEMCİ VE BELLEKLER SABİT DİSKLER, EKRAN KARTLARI MONİTÖRLER VE DİĞER DONANIM BİRİMLERİ

Detaylı

Bilgi ve İletişim Teknolojileri (JFM 102) Ders 7. LINUX OS (Sistem Yapısı) BİLGİ & İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ. LINUX Yapısı

Bilgi ve İletişim Teknolojileri (JFM 102) Ders 7. LINUX OS (Sistem Yapısı) BİLGİ & İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ. LINUX Yapısı Ders 7 LINUX OS (Sistem Yapısı) BİLGİ & İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ 1 LINUX Yapısı LINUX işletim sisteminin diğer işletim sistemleri gibi kendine özgü bir yapısı vardır. LINUX yapısı ve bileşenleri aşağıdaki

Detaylı

BİLGİSAYAR ORGANİZASYONU

BİLGİSAYAR ORGANİZASYONU BİLGİSAYAR ORGANİZASYONU Donanım Bilgisayarın fiziksel bölümü Monitor, klavye, fare Entegreler, kartlar Kablolar Yazılım: Bilgisayarın mantıksal bölümü Programlar: Bilgisayarın gerçekleştireceği komutlar

Detaylı

Temel Bilgi Teknolojileri -1

Temel Bilgi Teknolojileri -1 Temel Bilgi Teknolojileri -1 Dr. Öğr. Üyesi Aslı Eyecioğlu Özmutlu aozmutlu@bartin.edu.tr 1 Konu Başlıkları Donanım Bileşenleri Harici Donanım Dahili Donanım 2 Donanım Bileşenleri Bilgisayarın fiziksel

Detaylı

BİLGİSAYAR AĞLARI VE İLETİŞİM

BİLGİSAYAR AĞLARI VE İLETİŞİM Hafta 8: İşletim Sistemleri ve Ağ BİLGİSAYAR AĞLARI VE İLETİŞİM 1. İşletim Sistemi 2. Ağ İşletim Sistemi 1. Noktadan Noktaya Ağ İşletim Sistemleri 2. İstemci/Sunucu Ağ İşletim Sistemleri 3. Ağ İşletim

Detaylı

2. Aşağıdaki resimde numaralandırılmış alanlara bildiğiniz donanım parçalarından 4 tanesinin isimlerini ve numaralarını yazınız

2. Aşağıdaki resimde numaralandırılmış alanlara bildiğiniz donanım parçalarından 4 tanesinin isimlerini ve numaralarını yazınız 1. Aşağıdakilerden hangisi herkesle paylaşmamız gereken bilgilerden değildir? a) Telefon numaramız b) TC Kimlik Numaraız c) Adımız d) Ev Adresimiz 2. Aşağıdaki resimde numaralandırılmış alanlara bildiğiniz

Detaylı

BİLGİSAYARDA VERİ ANALİZİ VE RAPORLAMA ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ

BİLGİSAYARDA VERİ ANALİZİ VE RAPORLAMA ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ BİLGİSAYARDA VERİ ANALİZİ VE RAPORLAMA ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ Ders İzlencesi Dersin amacı Dersin İçeriği Dersin öğrenme kazanımları Ölçme ve değerlendirme Öğretim materyalleri Dersin Tanıtımı Ç.Ü. - Bilgisayarda

Detaylı

Masaüstü Bilgisayarlar

Masaüstü Bilgisayarlar Bilgisayar Nedir? Girilen bilgileri alan işleyen, istenildiği takdirde saklayan veya kullanıcıya sunan çok maksatlı programlanabilen elektronik bir makinedir. Bilgisayar Nedir? İnsan beyni bilgi toplama,

Detaylı

KADİRLİ ŞEHİT ÖĞRETMEN ORHAN GÖK ANADOLU LİSESİ BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ DERSİ ÇALIŞMA SORULARI Boşluklara uygun olan kelimeleri yazınız.

KADİRLİ ŞEHİT ÖĞRETMEN ORHAN GÖK ANADOLU LİSESİ BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ DERSİ ÇALIŞMA SORULARI Boşluklara uygun olan kelimeleri yazınız. Boşluklara uygun olan kelimeleri yazınız. İfadelerin yanına Doğru için D / Yanlış için Y yazınız. 1)Bilgisayarı oluşturan parçaların her birine...denir? 2)Bilgisayarda yapılan işlemlerin depolanıp kaydedildiği,

Detaylı

* * * BİLGİ TEKNOLOJİLERİNE GİRİŞ * * * ÜNİTE 1

* * * BİLGİ TEKNOLOJİLERİNE GİRİŞ * * * ÜNİTE 1 Hazırlayan : Hasan YÜKSEL İş Sağlığı ve Güvenliği 1. Sınıf 1. Dönem * * * BİLGİ TEKNOLOJİLERİNE GİRİŞ * * * ÜNİTE 1 I. Veri (Data) ve Bilgi (Knowledge) eş anlamlı kavramlardır. II. Analog bilgisayarlar

Detaylı

BİT İN TEMEL KAVRAMLARI. 1-BİT ÜRÜNLERİ 2-BİT ÇEŞİTLERİ 3-DONANIM ve YAZILIM TEKNOLOJİLERİ

BİT İN TEMEL KAVRAMLARI. 1-BİT ÜRÜNLERİ 2-BİT ÇEŞİTLERİ 3-DONANIM ve YAZILIM TEKNOLOJİLERİ BİT İN TEMEL KAVRAMLARI 1-BİT ÜRÜNLERİ 2-BİT ÇEŞİTLERİ 3-DONANIM ve YAZILIM TEKNOLOJİLERİ 1 BİLGİSAYAR NEDİR? Giriş birimleri aracılığıyla girilen bilgileri işleme (aritmetiksel, mantıksal ve karşılaştırma)

Detaylı

Sistem Programlama. Kesmeler(Interrupts): Kesme mikro işlemcinin üzerinde çalıştığı koda ara vererek başka bir kodu çalıştırması işlemidir.

Sistem Programlama. Kesmeler(Interrupts): Kesme mikro işlemcinin üzerinde çalıştığı koda ara vererek başka bir kodu çalıştırması işlemidir. Kesmeler(Interrupts): Kesme mikro işlemcinin üzerinde çalıştığı koda ara vererek başka bir kodu çalıştırması işlemidir. Kesmeler çağırılma kaynaklarına göre 3 kısma ayrılırlar: Yazılım kesmeleri Donanım

Detaylı

DOS (Disk Operating System)

DOS (Disk Operating System) DOS (Disk Operating System) 2 Windows işletim sistemi ilk olarak Microsoft tarafından IBM uyumlu kişisel bilgisayarlar için geliştirilen MS-DOS (Microsoft DOS) veya PC-DOS olarak bilinen çok farklı bir

Detaylı

08224 Sunucu İşletim Sistemleri

08224 Sunucu İşletim Sistemleri 08224 Sunucu İşletim Sistemleri Server Operating System Öğr.Gör. Murat KEÇECİOĞLU Elbistan Meslek Yüksekokulu Bilgisayar Teknolojileri Bölümü Şubat 2015 08224 Sunucu İşletim Sistemleri Server Operating

Detaylı

DONANIM 07-08 Bahar Dönemi TEMEL BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ

DONANIM 07-08 Bahar Dönemi TEMEL BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ DONANIM 07-08 Bahar Dönemi TEMEL BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ Donanım nedir? Donanım bilgisayarı oluşturan her türlü fiziksel parçaya verilen verilen addır. Donanım bir merkezi işlem biriminden (Central Processing

Detaylı

A.Ü. GAMA MYO. Elektrik ve Enerji Bölümü ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA 1.HAFTA

A.Ü. GAMA MYO. Elektrik ve Enerji Bölümü ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA 1.HAFTA A.Ü. GAMA MYO. Elektrik ve Enerji Bölümü ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA 1.HAFTA 1 İçindekiler Bilgisayarların Çalışma Prensibi Sayı Sistemleri Programlama Dilleri 2 BİLGİSAYARLARIN ÇALIŞMA PRENSİBİ Bilgisayar

Detaylı

Linux e Giriş ve Dağıtımlar

Linux e Giriş ve Dağıtımlar Linux e Giriş ve Dağıtımlar Yrd. Doç. Dr. Murat Olcay ÖZCAN Linux Nedir? Linux, UNIX benzeri, serbestçe dağıtılabilen, çok kullanıcılı, çok görevli ve güçlü bir işletim sistemidir. Linux un kalbi olan

Detaylı

İŞLETİM SİSTEMİ KATMANLARI (Çekirdek, kabuk ve diğer temel kavramlar) Bir işletim sisteminin yazılım tasarımında ele alınması gereken iki önemli konu

İŞLETİM SİSTEMİ KATMANLARI (Çekirdek, kabuk ve diğer temel kavramlar) Bir işletim sisteminin yazılım tasarımında ele alınması gereken iki önemli konu İŞLETİM SİSTEMİ KATMANLARI (Çekirdek, kabuk ve diğer temel kavramlar) Bir işletim sisteminin yazılım tasarımında ele alınması gereken iki önemli konu bulunmaktadır; 1. Performans: İşletim sistemi, makine

Detaylı

SAB 103 TEMEL BİLGİSAYAR KULLANIMI

SAB 103 TEMEL BİLGİSAYAR KULLANIMI SAB 103 TEMEL BİLGİSAYAR KULLANIMI DERS NOTLARI Prof.Dr. Fatih TANK Ankara Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi Sigortacılık ve Aktüerya Bilimleri Bölümü Prof.Dr. Fatih TANK - Temel - Ders Notları-

Detaylı

Temel Bilgi Teknlolojileri 1. Ders notları 5. Öğr.Gör. Hüseyin Bilal MACİT 2017

Temel Bilgi Teknlolojileri 1. Ders notları 5. Öğr.Gör. Hüseyin Bilal MACİT 2017 Temel Bilgi Teknlolojileri 1 Ders notları 5 Öğr.Gör. Hüseyin Bilal MACİT 2017 Windows işletim sistemi Kullanıcıya grafik arabirimler ve görsel iletilerle yaklaşarak, yazılımları çalıştırmak, komut vermek

Detaylı

Kemalettin YıldY KADIR HAS UNIVERSITY. UNIX SYSTEM ADMINISTRATOR www.kemalettinyildiz.tk kemalettinyildiz@yahoo.com kemalettinyildiz@khas.edu.

Kemalettin YıldY KADIR HAS UNIVERSITY. UNIX SYSTEM ADMINISTRATOR www.kemalettinyildiz.tk kemalettinyildiz@yahoo.com kemalettinyildiz@khas.edu. Kemalettin YıldY ldız KADIR HAS UNIVERSITY BİLGİ İŞLEM MERKEZİ UNIX SYSTEM ADMINISTRATOR www.kemalettinyildiz.tk kemalettinyildiz@yahoo.com kemalettinyildiz@khas.edu.tr BSD BERKELEY SOFTWARE DISTRIBUTION

Detaylı

Temel Bilgi Teknolojisi

Temel Bilgi Teknolojisi Temel Bilgi Teknolojisi Kişisel Bilgisayarların (PC) Tarihsel Gelişimi Kişisel Bilgisayarların (PC) Tarihsel Gelişimi IBM firması 1981 Ağustos ayında Apple firmasına rakip olarak ürettiği bilgisayarlara

Detaylı

Program Nedir?(1) Programlamaya Giriş

Program Nedir?(1) Programlamaya Giriş Programlamaya Giriş Arş. Gör. Muhammet BAYKARA Program Nedir?(1) Bir program bilgisayara ne yapması gerektiğini söyleyen bir dizi komuttur. Bilgisayarlar işlemlerin kendi anlayacağı dilde (makine dili)

Detaylı

TEMEL BİLGİSAYAR. Ders Notları. Yard. Doç. Dr. Seyit Okan KARA

TEMEL BİLGİSAYAR. Ders Notları. Yard. Doç. Dr. Seyit Okan KARA TEMEL BİLGİSAYAR Ders Notları Yard. Doç. Dr. Seyit Okan KARA Temel Kavramlar Sayı ve Kodlama Sistemleri Bilgisayarın Kullanım Alanları ve Bilgisayarda Ölçü Birimleri Anakart, İşlemci (CPU), ROM ve RAM,

Detaylı

AYVALIK ATATÜRK ANADOLU LİSESİ BİT. DERSİ ÇALIŞMA SORULARI YANLIŞLIK VE YAZIM HATALARI NEDENİYLE TEREDDÜTE DÜŞDÜĞÜNÜZ SORULARI SORUNUZ.

AYVALIK ATATÜRK ANADOLU LİSESİ BİT. DERSİ ÇALIŞMA SORULARI YANLIŞLIK VE YAZIM HATALARI NEDENİYLE TEREDDÜTE DÜŞDÜĞÜNÜZ SORULARI SORUNUZ. AYVALIK ATATÜRK ANADOLU LİSESİ BİT. DERSİ ÇALIŞMA SORULARI YANLIŞLIK VE YAZIM HATALARI NEDENİYLE TEREDDÜTE DÜŞDÜĞÜNÜZ SORULARI SORUNUZ. 1. Günümüz bilgisayarlarında yaygın olarak kullanılan RAM bellek

Detaylı