SOSYAL BİLGİLER 4/A 2.ÜNİTE AŞAĞIDAKİ BOŞLUKLARI, YANDAKİ İFADELERLE DOLDURUNUZ ALFABETİK CEVAP ANAHTARINDAN FAYDALANABİLİRSİNİZ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "SOSYAL BİLGİLER 4/A 2.ÜNİTE AŞAĞIDAKİ BOŞLUKLARI, YANDAKİ İFADELERLE DOLDURUNUZ ALFABETİK CEVAP ANAHTARINDAN FAYDALANABİLİRSİNİZ"

Transkript

1 SOSYAL BİLGİLER 4/A 2.ÜNİTE AŞAĞIDAKİ BOŞLUKLARI, YANDAKİ İFADELERLE DOLDURUNUZ ALFABETİK CEVAP ANAHTARINDAN FAYDALANABİLİRSİNİZ önemli bir sporumuzdur. Geleneksel ülkemizde yapılan en önemli güreş şenliğidir. öğeler geldi. Asya toplumlarında Nevruz Bayramı her yıi coşku ile kutlanır ve ilkbaharın başlangıcı olarak kabul edilir. sahip çıkmalıyız. Tarihe geçen biri de Seydişehirli Şehit Şerife Bacı dır. Mustafa Kemal, yılında doğmuştur.babası, annesi dır. Ali Rıza Efendi yapıyordu.bu görevinden ayrıldıktan sonra uğraştı. Mustafa Kemal in çocukluk yıllarında, Osmanlı Devleti ne bağlı olarak yaşayan milletler, Selanik ve çevresinde, çeşitli. Mustafa Kemal, ilköğrenimine başladı.kısa bir süre sonra da ilkokuluna devam etti. Semsi Efendi ilkokulu, babası onun burada eğitim görmesini istedi. Mustafa Kemal İlkokulda okurken babasını kaybetti ve bu yüzden bir süre okula devam edemedi. Mustafa, ilkokulu bitirdikten sonra Selanik Mülkiye Rüştiyesine girdi. bu okula fazla devam edemedi. Askeri okulda okumak için girdiği sınavı kazanarak (Ortaokul) Öğrenimine devam etti. Mustafa Kemal, Askeri Rüştiyeden sonra öğrenimine, (lise) devam etti.daha sonra İstanbul da girdi.son olarak bitiren Mustafa Kemal, yılında olarak orduya katıldı. Mustafa Kemal, ilk askeri başarısını, Trablusgarp ta İtalyanlara karşı kazandı. Trablusgarp tan sonra Balkan savaşında görev aldı. Çanakkale Savaşı ndaki başarılarıyla hem parlak bir zafer elde edilmesinde rol oynadı hem de kazandı. Kurtuluş Savaşı sırasında Sakarya ve Başkumandanlık Meydan Savaşı nda elde ettiği zaferlerle Türk milletinin bağımsızlığına kavuşmasında önemli rol oynadı. Mustafa Kemal, olarak kabul edilmiştir. İngiltere ve Fransa, Osmanlı Devleti nin Kuzey Afrika daki topraklarını işgal ederken ele geçirmek istedi. Osmanlı Devleti nin Trablusgarp a yardım gönderecek kadar güçlü donanması yoktu.buna rağmen İstanbul dan bir grup subayla, gitti. Mustafa Kemal ve arkadaşları, yerli halkı örgütleyerek gösterdiler. İtalyanlara karşı başarılı direniş sonuçsuz kaldı. İtalya ile imzalanarak Trablusgarp Savaşı na son verildi (1912)

2 Uşi Antlaşması ile İtalyanlara bırakıldı. İngiliz ve Fransız savaş gemilerinin oluşturduğu güçlü bir donanma, 18 Mart 1915 te kıyıları top ateşine tuttuktan sonra. Boğaz a önceden mayın döşenmiş olması ve Türk topçularının isabetli atışları yüzünden düşman donanması ağır kayıplar vererek geri çekildi. Birinci Dünya Savaşından sonra, millet, bir duruma düştü. Birinci Dünya Savaşından sonra, vatanımız da isteniyordu. Türk milleti, tarihi boyunca bağımsız yaşamıştı ve Birinci Dünya Savaşı sona erdiği sırada Mustafa Kemal,. Boğazda demirli düşman savaş gemilerini gören Mustafa Kemal dedi. Hürriyete ve bağımsızlığa çok önem veren Mustafa Kemal in kurtuluş umudu. Mondros Ateşkes Antlaşması ndan sonra vatanımız parçalanıyor, Türk milleti esir edilmek isteniyordu. Mustafa Kemal,, Bandırma Vapuru ile İstanbul dan ayrıldı, Samsun a vardı. Mustafa Kemal Paşa, parolası ile çalışmalarına başladı. Osmanlı Devleti tarihinde İtilaf Devletleri ile şartları çok ağır olan imzalamak zorunda kaldı. Mondros Ateşkes Antlaşması na göre Türk,.Tersane ve limanlar, Toros tünelleri, demir yolları ve haberleşme İtilaf Devletlerinin kontrolünde olacaktı. Mondros Ateşkes Antlaşması nın 7.maddesi; İtilaf Devletleri,,. Maddesiyle vatanımızı işgale başladılar. İngilizler; işgal etti. Fransızlar: ve çevresini İtalyanlar: yöresini ele geçirdiler. Yunanlılar:İngilizlerin desteğiyle (15 Mayıs 1919) işgal ettiler. Anadolu nun düşmanlar tarafından paylaşılmak istenmesi yol açtı. ilk önce kuruldu. (Milli Kuvvetler) adı verilen birlikler oluşturuldu. Kuvayımilliye (Milli Kuvvetler): amacıyla kurulan birliklerdir. Kuvayımilliye birlikleri dağınıktı.önce gerekiyordu.

3 Türk milletinin vardı.bu önder de Mustafa Kemal Paşa dı. Mitingler yapılarak. Kurtuluş Savaşı mızın, Mustafa Kemal Paşa, öncelikle. İşgal kuvvetlerine karşı, başlamıştır.(19 Aralık 1918 de halk, Fransızlara karşı büyük bir direniş, göstermiştir. Batı Cephesi ndeki direniş hareketi ise sonra başlamıştır. Mustafa Kemal, Samsun daki çalışmalarını tamamladıktan sonra, oradan da gelmiştir. Anadolu ve Trakya daki cemiyetler, daha çok savunuyordu. Mustafa Kemal, istemiştir. Vatanın bütünlüğü, milletin bağımsızlığı tehlikededir.( ) İstanbul daki hükümet, üzerine aldığı sorumluluğun gereklerini yerine getirmemektedir.( ) Milletin bağımsızlığını yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır.( ) Milletin haklarını savunmak için milli bir kurulun varlığı çok gereklidir.( ) Mustafa Kemal, Amasya Genelgesi yle Türk milletini çağırdı. İtilaf Devletleri yurdumuzu paylaşırken vermeyi planlamışlardı. Doğu Anadolu Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti kuruldu. Erzurum Kongresi başkanlığına seçildi. Atatürk, Erzurum Kongresinde bir hükümetin kurulmasını istedi. Milli sınırlar içinde vatan bir bütündür, böiünemez.( ) Her türlü yabancı işgal ve müdahalesine karşı millet birlikte karşı koyacaktır. ( ) Vatanın ve bağımsızlığın korunmasına, Osmanlı Hükumetinin gücü yetmezse geçici hükümet kurulacaktır. ( ) Milli meclis, hemen toplanmalı ve hükumet işlerini denetlemelidir.( ) Erzurum Kongresi sonunda, Mustafa Kemal in başkanlığında bir. Erzurum Kongresi, Doğu Anadolu nun güvenliğini sağlamak için toplanmıştı.fakat bütün yurdu ilgilendiren kararlar alındı. Erzurum Kongresi milli bir kongre olarak kabul edilir.

4 Sivas Kongresi, Mustafa Kemal ın üzerine toplandı. Sivas Kongresine, katıldı. Sivas Kongresi başkanlığına oy birliğiyle Mustafa Kemal seçildi. Sivas Kongresinin amacı, almaktır. Osmanlı Hükümeti, istedi.fakat başaramadı. Erzurum Kongresi nde alınan kararlar aynen kabul edildi. Bütün milli cemiyetler birleştirildi. Böylece Anadolu ve Rumeli Mudafaa-i Hukuk Cemiyeti kuruldu. İstanbul un işgalinden hemen sonra Mebusan Meclisi kapatıldı. Bunun üzerine Mustafa Kemal, Ankara da yeni bir meclisin açılmasına karar verildi. Mondros Ateşkes Antlaşması ndan sonra İtilaf Devletleri, yurdumuzu işgale başladı. Osmanlı temsilcileri antlaşmayı imzalamak zorunda kaldılar. Sevr Barış Antlaşması Türk vatanını parçalıyor, Türk milletine. Kurtululuş Savaşı, 19 Mayıs 1919 da ile başlar. Birinci Dünya Savaşı ndan sonra Devleti kuruldu. İtilaf Devletleri, Mondros Ateşkes Antlaşması nda Doğu Anadolu yu Ermenilere vermek istediler., Ermenileri yendi.ermenilerle imzalandı. kurtarıldı. Gümrü Barış Antlaşması, Mondros Ateşkes Antlaşması ndan sonra Antep, Maraş ve Urfa İngilizler tarafından işgal edildi.sonra. Fransızlar. Milli Mücadele deki başarılarından dolayı Urfa, Antep ve Maraş şehirlerine,, unvanları verilmiştir. Kuvayi Milliye birlikleri başarısız oldu. Düzenli ordunun kurulmasıyla. Türk ordusu, Batı Cephesi ndeki, Birinci İnönü Savaşında, kazandı. Birinci İnönü Savaşı nda yenilen Yunanlılar, güçlerini arttırıp yeniden saldırıya geçtiler.yunanlılar yenildiler. Sakarya Meydan Savaşında, Afyon, Kütahya ve Eskişehir Yunanlıların eline geçti.

5 Türk ordusu, daha fazla kayıp vermemek ve durumunu güçlendirmek için Sakarya lrmağı nın doğusuna çekildi. Yunanlılar Sakarya lrmağı nın batısında Türk ordusu ile karşılaştılar.türk ordusu.(13 Eylül 1921) TBMM, Atatürk e Sakarya Savaşı ndan sonra unvanı vermiştir. Olaylan tarih sırasına göre gösteren şerit: Milletlerin birlik ve beraberlik içinde kutladığı gün: Ata sporlarımızdan biri: Kurtuluş Savaşı na katılanlara verilen madalyanın adı: Atatürk ün doğduğu şehir: Anadolu da işgaller karşısında vatanı savunmak için oluşturulan birlikler: Atatürk ü İstanbul dan Samsun a götüren vapurun adı: Büyük Taarruz un amacı. Büyük Taarruz un sonunda Gazi Mustafa Kemal emrini verdi. Mudanya Konferansı na İngiltere, Fransa ve İtalya ve Türkiye den Batı Cephesi Komutanı katıldı. Mudanya Ateşkes Antlaşması ile İstanbul, Boğazlar ve Doğu Trakya,. Doğu Trakya, olmak üzere Türkiye ye bırakıldı. Türkiye ye verildi.(lozan Barış Antlaşması) Türk sınırına yakın Yunan adaları, hale getirildi.(lozan Barış Antlaşması) kaldırıldı.(lozan Barış Antlaşması) İstanbul ve Çanakkale Boğazı ndan yapılacak geçişleri, düzenleyecek, Boğazların her iki yakası askerden arındırılacaktı. Suriye sınırı, kabul edildi. Bayramlar, birlik, duygusunun pekiştirildiği günlerdir. denilince aklımıza gelir. Atatürk Milli Mücadele nin liderliğini yapmıştır. Atatürk ile Samsun a gelmiştir.

6 Atatürk yılında Selanik te doğmuştur. Kültürel özellikler uğrar. Dini ve milli bayramlarımız kültürel özelliklerimizi yansıtır. oyunu sporudur. Kültür, toplulukların. Kültür, maddi ve manevi değerlerin hepsidir., ve da kültürel özelliklerdendir. Vatanı bu durumdan kurtarmak 6alı 6alışmalara başlanmalıdır. Kurtuluş Savaşı mızı yeni olan antlaşma Lozan Barış Antlaşmasıdır. Mustafa Kemal Atatürk ün metnin ismi Onuncu Yıl Nutku. Milli kültürümüzü yansıtan öğeler: Geleneksel halk oyunlarımız: Çinicilik, örnektir. Kurtuluş Savaşı nda milletimizin en büyük gücü, Mustafa Kemal Atatürk e nden sonra verilmiştir. Aile büyüklerimizin isimlerini yazarak oluşturabiliriz. Mustafa Kemal, 19 Mayıs 1919 da Samsun a çıkmıştır. Savaştan ve zafer kazanmış olarak dönen kişilere denir. AŞAĞIDAKİ KELİMLERİ YUKARIDAKİ BOŞLUKLARA YAZINIZ (2) İtalya da Trablusgarp'ı 1905 İtalyanlara karşı büyük bir savunma 30.Ekim 1918 İzmir'i geldikleri gibi giderler. İzmir'in işgali kınandı 16 mayıs 1919'da İzmir'in işgalinden 19 mayıs 1919'da kadın kahramanlarımızdan Adana Kafkasya'nın güneyinde Ermenistan Ali Rıza Efendi kapitülasyonlar Amasya Genelgesi(4 Kere) Kars ve çevresi Amasya Genelgesi'yle yaptığı çağrı kendi bölgelerinin haklarını Amasya'ya Kırkpınar yağlı güreşleri Ankara Antlaşması'ndaki şekliyle kurmay yüzbaşı annesinin isteğiyle Mahalle Mektebinde kurtuluş savaşını başlatmak için Antalya ve Konya Kuvayı Milliye ile baş edemedi

7 Antep, Urfa, Maraş ve Musul'u asker olmak istediği için askersiz ata ata sporu atalarımızdan bize kalan babasının isteğiyle şemsi efendi bağımsız yaşamaktan vazgeçemezdi. bahanelerle ayaklanıyordu Balkan Savaşı başladığı için Bandırma Bandırma vapuru batı cephesinde Yunanlılara karşı bayram beraberlik ve kardeşlik beslenme bir öndere ihtiyacı bir zafer daha kazandı boğaz'dan geçmek istedi Bozcaada ve Gökçeada bütün cemiyetleri birleştirmek cirit cirit çağdaş usullerle öğretim yaptığı için Doğu Anadolu'nun haklarını korumak için Doğu Anadolu'yu ermenilere el sanatları el yazısıyla yazdığı ve bizlere tavsiyelerde bulunduğu elimizden alınmak Erzurum Kongresi(3) Fransızlara bırakıldı gazi gazi gazi unvanı ve mareşallik rütbesi geçmişten günümüze değişerek geleneksel Türk el sanatlarına giyim gücünü milletten alan gümrük memurluğu güney cephesi'nde Dörtyol'da güreş güreş güvenliklerini tehlikede görürlerse haksız yere Harp Akademisini Harp Okuluna Havza'ya hazırlık döneminde her yönü ile tamamlayan horon, zeybek, halay ilk askeri başarısını ilk direniş İnönü'de ikinci kez İsmet Paşa istedikleri yeri işgal edebilirler istiklal madalyası işgalci devletlere karşı mücadeleye Kuvayi Milliye kültürel kültürel değerlerimize Manastır Asker'i İdadisine Meriç Irmağı sınır milli birliğin sağlanması milli birlik ve beraberliği sağlamıştır milli cemiyetler Mondros Ateşkes Antlaşması'nı Mustafa Kemal gizlice trablusgarp'a Mustafa Kemal'in Samsun'a çıkışı ordular ilk hedefiniz Akdeniz'dir.ileri! ordusunun büyük bir bölümü dağıtıldı oy birliğiyle Mustafa Kemal özgürlük ve bağımsızlık mücadelesinin sağ sakarya meydan muharebesi savaş yapılmadan kurtarıldı. Selanik Selanik Askeri Rüştiyesinde Selanik'te silahlarına el konuldu Sivas Kongresinin toplanmasını engellemek Soy Ağacı Suriye cephesindeydi şanlı, gazi, kahraman tarih şeridi TBMM ordusu TBMM: temsil heyeti oluşturuldu. ticaretle toplumları birleştiren Trablusgarp ve Bingazi Türk devletinin siyasi bir zaferi Türk milletinin birlik ve beraberliğidir. Türk milletinin takdirini ve sevgisini Türk milletinin tepkisine Türk milletinin yenilmez azmiydi Türkiye Büyük Millet Meclisi Türkiye'nin başkanlığındaki uluslararası bir komisyon Türkiye'nin her tarafından seçilmiş olan temsilciler Türklerin tarihi ata Uşi antlaşması vatanı düşmanlardan kurtarmak vatanı kurtarmak amacıyla kuvayımilliye vatanı savunmak için vatanın bağımsızlığını sağlamak için gerekli kararları ''ya istiklal ya ölüm! yaşam tarzıdır yaşama hakkı tanımıyordu. yirminci yüzyılın en büyük askeri dehası yoksul ve çaresiz Yunanlar İnönü savaşlarında durduruldu Yunanlılara karşı Yunanlıları yurttan tamamen atılmasıydı zaman içinde değişime Zübeyde Hanım

8 halılarımız,çinilerimiz,türkülerimiz,halk oyunlarımız,oyalar,tarihi evlerimiz,türk mutfağı TBMM hükümetinin uluslararası alanda imzaladığı ilk antlaşmadır. SOSYAL BİLGİLER 4/A 2.ÜNİTE ALFABETİK CEVAP ANAHTARI Aile büyüklerimizin isimlerini Soy Ağacı yazarak oluşturabiliriz. Ali Rıza Efendi gümrük memurluğu yapıyordu.bu görevinden ayrıldıktan sonra ticaretle uğraştı. Anadolu ve Trakya'daki cemiyetler, daha çok kendi bölgelerinin haklarını savunuyordu. Anadolu'da işgaller kısımda vatanı savunmak için oluşturulan birlikler. Anadolu'nun düşmanlar tarafından paylaşılmak istenmesi Türk milletinin tepkisine yol açtı. Antlaşması'nı imzalamak zorunda kaldı. Askeri okulda okumak için girdiği sınavı kazanarak Selanik Askeri Rüştiyesinde (Ortaokul) Ögrenimine devam etti. Asya toplumlarında Nevruz Bayramı her yıi coşku ile kutlanır ve ilkbaharın başlangıcı olarak kabul edilir. Ata sporlarımızdan biri. Ata sporu denilince aklımıza güreş gelir. Atatürk 1881 yılında Selanik te doğmuştur. Atatürk Bandırma vapuru ile Samsun'a gelmiştir. Atatürk Erzurum Kongresinde gücünü milletten alan bir hükümetin kurulmasını istedi. Atatürk Milli Mücadele'nin liderliğini yapmıştır. Atatürk'ü İstanbul'dan Samsun'a götüren vapurun adı. Atatürk'ün doğduğu şehir. Balkan Savaşı,ı başladığı için İtalyanlara karşı başarılı direniş sonuçsuz kaldı. İtalya ile Uşi Antlaşması imzalanarak Trablusgarp Savaşı'na son verildi (1912. Batı Cephesi'ndeki direniş hareketi ise İzmir'in işgalinden sonra başlamıştır. Bayramlar, toplumlan birleştiren birlik, beraberlik ve kardeşlik duygusunun pekştirildiği günlerdir. Birinci Dünya Savaşı sona erdiği sırada Mustafa Kemal, Suriye cephesindeydi. Birinci Dünya Savaşı'ndan sonra Kafkasya'nın güneyinde bir Ermenistan Devleti kuruldu. Birinci Dünya Savaşından sonra, millet, yoksul ve çaresiz bir duruma düştü. Birinci Dünya Savaşından sonra, vatanımız da elimizden alınmak isteniyordu. Birinci İnönü Savaşı'nda yenilen Yunanlılar, güçlerini arttırıp yeniden saldırıya geçtiler.yunanlılar İnönü'de ikinci kez yenildiler. Boğaz'a önceden mayın döşenmiş olması ve Türk topçularının isabetli atişları yüzünden düşman donanması ağır kayıplar vererek geri çekildi. Boğazda demirli düşman savaş gemilerini gören Mustafa Kemal Geldikleri gibi giderler.'"" dedi. Bozcaada ve Gökçeada Türkiye'ye verildi. Bütün milli cemiyetler birleştirildi. Böylece Anadolu ve Rumeli Mudafaa-i Hukuk Cemiyeti kuruldu. Büyük Taarruz un amacı Yunanlıları yurttan tamamen atılmasıydı. Büyük Taarruz un sonunda Gazi Mustafa Kemal "Ordular ilk hedefiniz Akdeniz'dir.İleri. emrini verdi. Cirit oyunu Türklerin tarihi ata sporudur. Çanakkale Savaşı'ndaki başarılarıyla hem parlak bir zafer elde edilmesinde rol oynadı hem de Türk milletinin takdirini ve sevgisini kazandı. Çinicilik, geleneksel Türk el sanatlarına örnektir. Dini ve milli bayramlarımız Kültürel özelliklerimizi yansıtır. Doğu Anadolu'nun haklarını korumak için Doğu Anadolu Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti kuruldu. Doğu Trakya, Meriç lrmağı sınır olmak üzere Türkiye'ye bırakıldı. Düzenli ordunun kurulmasıyla Yunanlar İnönü savaşlarında durduruldu. Erzurum Kongresi başkanlığına oy birliğiyle Mustafa Kemal seçildi. Erzurum Kongresi milli bir kongre olarak kabul edilir. Erzurum Kongresi sonunda, Mustafa Kemal'in başkanlığında bir Temsil Heyeti oluşturuldu. Erzurum Kongresi, Doğu Anadolu'nun güvenliğini sağlamak için toplanmıştı.fakat bütün yurdu ilgilendiren kararlar alındı. Erzurum Kongresi'nde alman kararlar aynen kabul edildi. Fransızlar Kuvayı Milliye ile baş edemedi. Fransızlar:Adana ve çevresini Geleneksel halk oyunlarımız: Horon, Zeybek, Halay Geleneksel Kırkpınar Yağlı Güreşleri ülkemizde yapılan en önemli güreş şenliğidir. Giyim, beslenme ve el sanatlan da kültürel özelliklerdendir. Gümrü Barış Antlaşması, TBMM Hükümetinin uluslararası alanda imzaladığı ilk antlaşmadır. Güreş önemli bir ata sporumuzdur.

9 Her türlü yabancı işgal ve müdahalesine karşı millet birlikte karşı koyacaktır. (Erzurum Kongresi) İngiliz ve Fransız savaş gemilerinin oluşturduğu güçlü bir donanma, 18 Mart 1915'te kıyıları top ateşine tuttuktan sonra Boğaz'dan geçmek istedi. İngiltere ve Fransa, Osmanlı Devleti'nin Kuzey Afrika'daki topraklarını işgal ederken, İtalya da Trablusgarp'ı ele geçirmek istedi. İstanbul ve Çanakkale Boğazı'ndan yapılacak geçişleri, Türkiye'nin başkanlığındaki uluslararası bir komisyon düzenleyecek, Boğazların her iki yakası askerden arındırılacaktı. İstanbul'daki hükümet, üzerine aldığı sorumluluğun gereklerini yerine getirmemektedir. (Amasya Genelgesi) İstanbul'un işgalinden hemen sonra Mebusan Meclisi kapatıldı. Bunun üzerine Mustafa Kemal, Ankara'da yeni bir meclisin açılmasına karar verildi. İşgal kuvvetlerine karşı ilk direniş, Güney Cephesi'nde Dörtyol'da başlamıştır. (19 Aralık 1918 de halk, Fransızlara karşı büyük bir direniş, göstermiştir. İtalyanlar:Antalya ve Kanya yöresini ele geçirdiler. İtilaf Devletleri yurdumuzu paylaşırken Doğu Anadolu'yu Ermenilere vermeyi planlamışlardı. İtilaf Devletleri, Mondros Ateşkes Antlaşması'nda Doğu Anadolu'yu Ermenilere vermek istediler. Kapitulasyonlar kaldırıldı. Kurtululuş Savaşı, 19 Mayıs 1919'da Mustafa Kemal'in Samsun'a çıkışı ile başlar. Kurtuluş Savaşı sırasında Sakarya ve Başkumandanlık Meydan Savaşı'nda elde ettiği zaferlerle Türk milletinin bağımsızlığına kavuşmasında önemli rol oynadı. Kurtuluş Savaşı, Türk milletinin özgürlük ve bağımsızlık mücadelesinin adıdır. Kurtuluş Savaşı'mızı her yönü ile tamamlayan yeni Türk devletinin siyasi bir zaferi olan antlaşma Lozan Barış Antlaşması Kurtuluş Savaşı'mızın hazırlık döneminde, Mustafa Kemal Paşa, öncelikle milli birlik ve beraberliği sağlamıştır. Kurtuluş Savaşı'na katılanlara verilen madalyanın adı. Kurtuluş Savaşı'nda milletimizin en büyük gücü, Türk milletinin birlik ve beraberliğidir. Kuvayımilliye birlikleri dağınıktı.önce milli birliğin sağlanması gerekiyordu. Kuvayımilliye(Milli Kuvvetler):Vatanı düşmanlardan kurtarmak amacıyla kurulan birlilerdir. Kuvayi Milliye birlikleri Batı cephesinde Yunanlılara karşı başarısız oldu. Kültür, atalarımızdan bize kalan maddi ve manevi değerlerin hepsidir. Kültür, toplulukların yaşam tarzıdır. Kültürel değerlerimize sahip çıkmalıyız. Kültürel öğeler geçmişten günümüze değişerek geldi. Kültürel özellikler zaman icinde değişime uğrar. lngilizler;antep, Urfa, Maraş ve Musul'u işgal etti. Manda yönetimini kabul ederek işgalleri durdurmak gerekir. Milletin bağımsızlığını yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır. (Amasya Genelgesi) Milletin haklarını savunmak için milli bir kurulun varlığı çok gereklidir. (Amasya Genelgesi) Milletlerin birlik ve beraberlik içinde kutladığı gün Milli kültürümüzü yansıtan öğeler:halılarımız,çinilerimiz,türkülerimiz,halk oyunlarımız,oyalar,tarihi evlerimiz, Türk mutfağı Milli meclis, hemen toplanmalı ve hükumet işlerini denetlemelidir. (Erzurum Kongresi) Milli Mücadele'deki başarılarından dolayı Urfa, Antep ve Maraş şehirlerine şanlı, gazi, kahraman unvanları verilmiştir. Milli sınırlar içinde vatan bir bütündür, böiünemez. (Erzurum Kongresi) Mitingler yapılarak İzmir'in işgali kınandı. Mondros Ateşkes Antlaşması'na göre Türk ordusunun büyük bir bölümü dağıtıldı, silahlarına el konuldu.tersane ve limanlar, Toros tünelleri, demir yolları ve haberleşme İtilaf Devletlerinin kontrolünde olacaktı. Mondros Ateşkes Antlaşması'ndan sonra Antep, Maraş ve Urfa İngilizler tarafından işgal edildi.sonra Fransızlara bıraktılar. Mondros Ateşkes Antlaşması'ndan sonra İtilaf Devletleri, yurdumuzu haksız yere işgale başladı. Mondros Ateşkes Antlaşması'ndan sonra vatanımız parçalamyor, Türk milleti esir edilmek isteniyordu. Mondros Ateşkes Antlaşması'nın 7.maddesi; İtilaf Devletleri, güvenliklerini tehlikede görürlerse istedikleri yeri işgal edebilirler." maddesiyle vatanımızı işgale başladılar. Mudanya Ateşkes Antlaşması ile İstanbul, Boğazlar ve Doğu Trakya, savaş yapılmadan kurtarıldı. Mudanya Konferansı'na İngiltere, Fransa ve İtalya ve Türkiye den Batı Cephesi Komutanı İsmet Paşa katıldı. Mustafa Kemal ve arkadaşları, yerli halkı örgütleyerek İtalyanlara karşı büyük bir savunma gösterdiler. Mustafa Kemal Atatürk 1881'de Selanik te doğdu.babası Ali Rıza Efendi, annesi Zübeyde Hanım'dır. Mustafa Kemal Atatürk'e "Gazi unvanı ve Mareşallik rütbesi" Sakarya Meydan Muharebesi nden sonra verilmiştir. Mustafa Kemal Atatürk'ün el yazısıyla yazdığı ve bizlere tavsiyelerde bulunduğu metnin ismi Onuncu Yıl Nutku. Mustafa Kemal İlkokulda okurken babasını kaybetti ve bu yüzden bir süre okula devam edemedi. Mustafa Kemal, ilköğrenimine annesinin isteğiyle mahalle mektebinde başladı.kısa bir süre sonra da babasının isteğiyle Semsi

10 Efendi ilkokuluna devam etti. Mustafa Kemal Kurtuluş Savaşını başlatmak için 19 Mayıs 1919 da Samsun a çıkmıştır. Mustafa Kemal Paşa, ''Ya istiklal ya Ölüm! parolası ile çalışmalarına başladı. Mustafa Kemal Paşa'nın ı9 Mayıs 1919'da Samsun'a çıkmasıyla Milli Mücadele başlamıştır. Mustafa Kemal, 1881 yılında Selanik'te doğmuştur.babası Ali Rıza Efendi, annesi Zübeyde Hanım'dır. Mustafa Kemal, 16 Mayıs 1919'da, Bandırma Vapuru ile İstanbul'dan ayrıldı, 19 Mayıs 1919'da Samsun'a vardı. Mustafa Kemal, Amasya Genelgesi'yle Türk milletini işgalci devletlere karşı mücadeleye çağırdı. (Amasya Genelgesi) Mustafa Kemal, Askeri Rüştiyeden sonra öğrenimine, Manastır Asker'i idadisine (lise) devam etti.daha sonra İstanbul'da Harp Okuluna girdi.son olarak Harp Akademisini bitiren Mustafa Kemal, 1905 yılında kurmay yüzbaşı olarak orduya katıldı. Mustafa Kemal, bütün cemiyetleri birleştirmek istemiştir. Mustafa Kemal, ilk askeri başarısını, Trablusgarp'ta İtalyanlara karşı kazandı. Mustafa Kemal, Samsun'daki çalışmalarını tamamladıktan sonra Havza'ya, oradan da Amasya'ya gelmiştir. Mustafa Kemal, yirminci yüzyılın en büyük asker'i dehası olarak kabul edilmiştir. Mustafa Kemal'in çocukluk yıllarında, Osmanlı Devleti'ne bağlı olarak yaşayan milletler, Selanik ve çevresinde, çeşitli bahanelerle ayaklanıyordu. Mustafa, ilkokulu bitirdikten sonra Selanik Mülkiye Rüştiyesine girdi. Asker olmak istediği için bu okula fazla devam edemedi. Olaylan tarih sırasına göre gösteren şerit. Osmanlı Devleti 30 Ekim 1918 tarihinde İtilaf Devletleri ile şartları çok ağır olan Mondros Ateşkes Osmanlı Devleti'nin Trablusgarp a yardım gönderecek kadar güçlü donanması yoktu.buna rağmen İstanbul dan bir grup subayla, Mustafa Kemal gizlice Trablusgarp'a gitti. Osmanlı Hükümeti, Sivas Kongresinin toplanmasını engellemek istedi. Fakat başaramadı. Osmanlı temsilcileri antlaşmayı imzalamak zorunda kaldılar. Sakarya Meydan Muharebesi'nde başkomutanlığı, Mustafa Kemal yaptı. Sakarya Meydan Savaşında, Afyon, Kütahya ve Eskişehir Yunanlıların eline geçti. Savaştan sağ ve zafer kazanmış olarak dönen kişilere Gazi denir. Semsi Efendi ilkokulu, çağdaş usullerle öğretim yaptığı için babası onun burada eğitim görmesini istedi. Sevr Barış Antlaşması Türk vatanını parçalıyor, Türk milletine yaşama hakkı tanımıyordu. Sivas Kongresi başkanlığına oy birliğiyle Mustafa Kemal seçildi. Sivas Kongresi, Mustafa Kemal ın Amasya Genelgesi'yle yaptığı çağrı üzerine toplandı. Sivas Kongresine, Türkiye'nin her tarafından seçilmiş olan temsilciler katıldı. Sivas Kongresinin amacı, vatanın bağımsızlığını sağlamak için gerekli kararları almaktır. Suriye sınırı, Ankara Antlaşması'ndaki şekliyle kabul edildi. Tarihe geçen kadın kahramanlarımızdan biri de Seydişehirli Şehit Şerife Bacı'dır. TBMM ordusu, Ermenileri yendi.ermenilerle Gümrü Barış Antlaşması imzalandı.kars ve çevresi kurtarıldı. TBMM, Atatürk'e Sakarya Savaşı'ndan sonra hangi unvanı vermiştir? Trablusgarp'tan sonra Balkan savaşında görev aldı. Türk sınırına yakın Yunan adaları, askersiz hale getirildi. Türk milleti, tarihi boyunca bağımsız yaşamıştı ve bağımsız yaşamaktan vazgeçemezdi. Türk milletinin bir öndere ihtiyacı vardı.bu önder de Mustafa Kemal Paşa'dı. Türk ordusu, Batı Cephesi'ndeki ilk askeri başarısını, Blrlncl inönü Savaşında, Yunanlılara karşı kazandı. Türk ordusu, daha fazla kayıp vermemek ve durumunu güçlendirmemek icin Sakarya lrmağı'nın doğusuna çekildi. Uşi Antlaşması ile Trablusgarp ve Bingazi İtalyanlara bırakıldı. Vatanı kurtarmak amacıyla Kuvayımilliye (Milli Kuvvetler) adı verilen birlikler oluşturuldu. Vatanı bu durumdan kurtarmak icin calışmalara başlanmalıdır. Vatanı savunmak için ilk önce milli cemiyetler kuruldu. Vatanın bütünlüğü, milletin bağımsızlığı tehlikededir. (Amasya Genelgesi) Vatanın ve bağımsızlığın korunmasına, Osmanlı Hükumetinin gücü yetmezse geçici hükümet kurulacaktır. (Erzurum Kongresi) Yunanlılar Sakarya lrmağı'nın batısında Türk ordusu ile karşılaştılar.türk ordusu bir zafer daha kazandı.(13 Eylül 1921) Yunanlılar:İngilizlerin desteğiyle (15 Mayıs 1919) İzmir'i işgal ettiler.

Asya toplumlarında Nevruz Bayramı her yıi coşku ile kutlanır ve ilkbaharın başlangıcı olarak kabul edilir.

Asya toplumlarında Nevruz Bayramı her yıi coşku ile kutlanır ve ilkbaharın başlangıcı olarak kabul edilir. 4/A 2.ÜNİTE SOSYAL BİLGİLER cevap anahta önemli bir sporumuzdur. Geleneksel ülkemizde yapılan en önemli güreş şenliğidir. öğeler geldi. Asya toplumlarında Nevruz Bayramı her yıi coşku ile kutlanır ve ilkbaharın

Detaylı

MİLLİ MÜCADELE TRENİ www.egitimhane.com

MİLLİ MÜCADELE TRENİ www.egitimhane.com MİLLİ MÜCADELE TRENİ TRABLUSGARP SAVAŞI Tarih: 1911 Savaşan Devletler: Osmanlı Devleti İtalya Mustafa Kemal in katıldığı ilk savaş Trablusgarp Savaşı dır. Trablusgarp Savaşı, Mustafa Kemal in ilk askeri

Detaylı

DERS BİLGİLERİ. Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS ATATÜRK İLKELERİ VE İNKİLAP TARİHİ I AİT401 7 2 + 0 2 2. Yok. Ön Koşul Dersleri.

DERS BİLGİLERİ. Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS ATATÜRK İLKELERİ VE İNKİLAP TARİHİ I AİT401 7 2 + 0 2 2. Yok. Ön Koşul Dersleri. DERS BİLGİLERİ Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS ATATÜRK İLKELERİ VE İNKİLAP TARİHİ I AİT401 7 2 + 0 2 2 Ön Koşul Dersleri Yok Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü Türkçe Lisans Zorunlu Dersin

Detaylı

BİR ÖMRÜN HİKÂYESİ. Erkek Öğrenci. Yıl 1881 Ilık rüzgarlar esiyordu Selanik ovalarında ; Dağ başka, sokaklar başka başka ;

BİR ÖMRÜN HİKÂYESİ. Erkek Öğrenci. Yıl 1881 Ilık rüzgarlar esiyordu Selanik ovalarında ; Dağ başka, sokaklar başka başka ; 1 BİR ÖMRÜN HİKÂYESİ Yıl 1881 Ilık rüzgarlar esiyordu Selanik ovalarında ; Dağ başka, sokaklar başka başka ; O gece en güzel yıldızlar kaydı, Nereden geliyordu bu aydınlık? Neydi insanları bu denli mutlu

Detaylı

Manda ve Himaye :sömürgeci devletler doğal kaynaklarına göz diktikleri bir ülkenin kendi kendisini yönetemeyeceğini ileri sürerek o ülkenin

Manda ve Himaye :sömürgeci devletler doğal kaynaklarına göz diktikleri bir ülkenin kendi kendisini yönetemeyeceğini ileri sürerek o ülkenin Manda ve Himaye :sömürgeci devletler doğal kaynaklarına göz diktikleri bir ülkenin kendi kendisini yönetemeyeceğini ileri sürerek o ülkenin yönetimini üstlenebileceklerdi.(paris Barış Konferansı) 18 Mart

Detaylı

ULUSAL VE RESMİ BAYRAMLAR İLE MAHALLİ KURTULUŞ GÜNLERİ, ATATÜRK GÜNLERİ VE TARİHİ GÜNLERDE YAPILACAK TÖREN VE KUTLAMALAR YÖNETMELİĞİ

ULUSAL VE RESMİ BAYRAMLAR İLE MAHALLİ KURTULUŞ GÜNLERİ, ATATÜRK GÜNLERİ VE TARİHİ GÜNLERDE YAPILACAK TÖREN VE KUTLAMALAR YÖNETMELİĞİ 5899 ULUSAL VE RESMİ BAYRAMLAR İLE MAHALLİ KURTULUŞ GÜNLERİ, ATATÜRK GÜNLERİ VE TARİHİ GÜNLERDE YAPILACAK TÖREN VE KUTLAMALAR YÖNETMELİĞİ Bakanlar Kurulu Kararının Tarihi : 16/4/2012 No : 2012/3073 Yayımlandığı

Detaylı

Okulumuz Bilgisayar Programcılığı Bölümü öğrencilerinden Gizem COŞKUN Çanakkale Şehitlerine adlı şiiri okudu.

Okulumuz Bilgisayar Programcılığı Bölümü öğrencilerinden Gizem COŞKUN Çanakkale Şehitlerine adlı şiiri okudu. BASIN BÜLTENİ Selçuk Üniversitesi Akören Ali Rıza Ercan Meslek Yüksekokulunda 01.04.2015 tarihinde 100. Yılında Çanakkale yi Anlamak adlı konferans düzenlendi. Şehitlerimiz anısına yapılan saygı duruşu

Detaylı

İSTANBUL KEMERBURGAZ ÜNİVERSİTESİ BURS YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

İSTANBUL KEMERBURGAZ ÜNİVERSİTESİ BURS YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar İSTANBUL KEMERBURGAZ ÜNİVERSİTESİ BURS YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç: Madde 1. (1) Bu yönergenin amacı, İstanbul Kemerburgaz Üniversitesinin önlisans, lisans ve lisansüstü

Detaylı

İZZEDDİN EL-KASSAM KİMDİR?*

İZZEDDİN EL-KASSAM KİMDİR?* Filistin cihadının kilometre taşlarından ve bu topraklarda İslâmi kimliğin korunması yolunda çok yönlü mücadele eden önderlerden olan ve son zamanlarda İsrail e yaptığı direniş ile adından söz ettiren

Detaylı

OKULUN BULUNDUGU SEMT

OKULUN BULUNDUGU SEMT MERYEM. MUSTAFA EGE ĠLKÖĞRETĠM OKULUNU YAPTIRANLARIN ÖZGEÇMĠġĠ MERYEM EGE 1928 YILINDA Serik-Denizyaka da dünyaya geldi. 1944 yılında Serik eģrafından Mehmet EGE 'nin oğlu Mustafa EGE ile evlenerek Serik

Detaylı

8. SINIF II. DÖNEM ORTAK SINAVI

8. SINIF II. DÖNEM ORTAK SINAVI T.C. 8. SINIF II. DÖNEM ORTK SINVI T.C. İNKILP TRİHİ VE TTÜRKÇÜLÜK 1. Selanik, Rumeli de yer alan bir Osmanlı kentiydi. Limanıyla Ege Denizi ne açılan şehir, Osmanlı nın vrupa ile ticaretinde önemli bir

Detaylı

9-10 Еким/Касым 2012. turkelyeni@yahoo.com www.туркелpress.com 3 те.

9-10 Еким/Касым 2012. turkelyeni@yahoo.com www.туркелpress.com 3 те. 24 èþëÿ 1923 áûë ïîäïèñàí Ëîçàííñêèé äîãîâîð, ïî êîòîðîìó ïðèçíàâàëàñü ïîëíàÿ íåçàâèñèìîñòü Òóðöèè. Áûëè óïðàçäíåíû Óïðàâëåíèå îñìàíñêîãî ãîñóäàðñòâåííîãî äîëãà è êàïèòóëÿöèè, îòìåíèëè èíîñòðàííûé êîíòðîëü

Detaylı

1 OCAK 31 ARALIK 2009 ARASI ODAMIZ FUAR TEŞVİKLERİNİN ANALİZİ

1 OCAK 31 ARALIK 2009 ARASI ODAMIZ FUAR TEŞVİKLERİNİN ANALİZİ 1 OCAK 31 ARALIK 2009 ARASI ODAMIZ FUAR TEŞVİKLERİNİN ANALİZİ 1. GİRİŞ Odamızca, 2009 yılında 63 fuara katılan 435 üyemize 423 bin TL yurtiçi fuar teşviki ödenmiştir. Ödenen teşvik rakamı, 2008 yılına

Detaylı

Tıp Fakültesi Dönem Temsilcileri Grubu Yönergesi

Tıp Fakültesi Dönem Temsilcileri Grubu Yönergesi KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ Tıp Fakültesi Dönem Temsilcileri Grubu Yönergesi Amaç MADDE 1 Bu yönergenin amacı, Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi ne kayıtlı öğrencilerin eğitim, sağlık, spor

Detaylı

3. İnşaat Mühendisliği eğitimi : İnşaat mühendisliği veya genelde mühendislik eğitimi için başlangıç noktası olarak 1747 yılı kabul edilmektedir.

3. İnşaat Mühendisliği eğitimi : İnşaat mühendisliği veya genelde mühendislik eğitimi için başlangıç noktası olarak 1747 yılı kabul edilmektedir. 3. İnşaat Mühendisliği eğitimi : İnşaat mühendisliği veya genelde mühendislik eğitimi için başlangıç noktası olarak 1747 yılı kabul edilmektedir. Bu tarihte Fransa da mühendis Jean Rodolphe Perronet e

Detaylı

ELLE SÜT SAĞIM FAALİYETİNİN KADINLARIN HAYATINDAKİ YERİ ARAŞTIRMA SONUÇLARI ANALİZ RAPORU

ELLE SÜT SAĞIM FAALİYETİNİN KADINLARIN HAYATINDAKİ YERİ ARAŞTIRMA SONUÇLARI ANALİZ RAPORU ELLE SÜT SAĞIM FAALİYETİNİN KADINLARIN HAYATINDAKİ YERİ ARAŞTIRMA SONUÇLARI ANALİZ RAPORU Hazırlayan Sosyolog Kenan TURAN Veteriner Hekimi Volkan İSKENDER Ağustos-Eylül 2015 İÇİNDEKİLER Araştırma Konusu

Detaylı

ELAZIĞ - TUNCELİ ZİYARETİ

ELAZIĞ - TUNCELİ ZİYARETİ SAYI : BİR 7-11 MAYIS 2009 ELAZIĞ - TUNCELİ ZİYARETİ Ben siyasi hayatım ve ülke sevdamla ilgili olarak tüm Türkiye yi memleketim bilirim ancak Çemişgezek benim doğup, büyüdüğüm yer. Elazığ Valisi Muammer

Detaylı

Doç. Dr. Mehmet Derviş KILINÇKAYA

Doç. Dr. Mehmet Derviş KILINÇKAYA HACETTEPE ÜNİ VERSİ TESİ ATATÜRK İ LKELERİ VE İ NKILÂP TARİ H İ ENSTİ TÜSÜ BEYTEPE/ANKARA TELEFON +90312 2976870/122 FAKS:+90312 2992076 GSM : +905337387607 E-POSTA: mdervis@hacettepe.edu.tr Doç. Dr. Mehmet

Detaylı

OSMAN HAMDİ BEY ÜLKEMİZE MÜZECİLİK

OSMAN HAMDİ BEY ÜLKEMİZE MÜZECİLİK OSMAN HAMDİ BEY ÜLKEMİZE MÜZECİLİK 2009 8.SINIF SBS SINAV SORUSU 6. Yukarıdaki tablo 1906 yılında Osman Hamdi Bey tarafından yapılmıştır. Tablonun adı Kaplumbağa Terbiyecisi dir. Bu tabloyla ilgili aşağıdaki

Detaylı

13. HAFTA PFS105 TÜRK EĞİTİM TARİHİ. Prof. Dr. Zeki TEKİN. ztekin@karabuk.edu.tr

13. HAFTA PFS105 TÜRK EĞİTİM TARİHİ. Prof. Dr. Zeki TEKİN. ztekin@karabuk.edu.tr 13. HAFTA PFS105 TÜRK EĞİTİM TARİHİ Prof. Dr. Zeki TEKİN ztekin@karabuk.edu.tr Karabük Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi 2 İçindekiler CUMHURİYET DÖNEMİNDE MESLEKÎ TEKNİK EĞİTİMDE

Detaylı

MAKÜ YAZ OKULU YARDIM DOKÜMANI 1. Yaz Okulu Ön Hazırlık İşlemleri (Yaz Dönemi Oidb tarafından aktifleştirildikten sonra) Son aktif ders kodlarının

MAKÜ YAZ OKULU YARDIM DOKÜMANI 1. Yaz Okulu Ön Hazırlık İşlemleri (Yaz Dönemi Oidb tarafından aktifleştirildikten sonra) Son aktif ders kodlarının MAKÜ YAZ OKULU YARDIM DOKÜMANI 1. Yaz Okulu Ön Hazırlık İşlemleri (Yaz Dönemi Oidb tarafından aktifleştirildikten sonra) Son aktif ders kodlarının bağlantıları kontrol edilir. Güz ve Bahar dönemindeki

Detaylı

İZMİR TİCARET ODASI MİDİLLİ İŞ VE İNCELEME GEZİSİ 14-15 HAZİRAN 2013 DIŞ EKONOMİK İLİŞKİLER VE ULUSLARARASI ORGANİZASYONLAR MÜDÜRLÜĞÜ

İZMİR TİCARET ODASI MİDİLLİ İŞ VE İNCELEME GEZİSİ 14-15 HAZİRAN 2013 DIŞ EKONOMİK İLİŞKİLER VE ULUSLARARASI ORGANİZASYONLAR MÜDÜRLÜĞÜ İZMİR TİCARET ODASI MİDİLLİ İŞ VE İNCELEME GEZİSİ 14-15 HAZİRAN 2013 DIŞ EKONOMİK İLİŞKİLER VE ULUSLARARASI ORGANİZASYONLAR MÜDÜRLÜĞÜ Hazırlayanlar: Gündem Kont, Mine Güneş, Ahmet Toprak Dış İlişkiler

Detaylı

TARİH TÜRKİYE CUMHURİYETİ ATATÜRK ÜN HAYATI

TARİH TÜRKİYE CUMHURİYETİ ATATÜRK ÜN HAYATI T.C. KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI TÜRKİYE KÜLTÜR PORTALI PROJESİ TARİH TÜRKİYE CUMHURİYETİ ATATÜRK ÜN HAYATI Prof. Dr. Abdulhaluk Mehmet ÇAY 2009 ANKARA 6.6. Atatürk ün Hayatı Atatürk 1881 yılında Selanik

Detaylı

HAKSIZ REKABET KURULU ÇALIŞMA RAPORU ANTALYA SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER ODASI ANTALYA HAKSIZ REKABETLE MÜCADELE KURULU FAALİYET RAPORU

HAKSIZ REKABET KURULU ÇALIŞMA RAPORU ANTALYA SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER ODASI ANTALYA HAKSIZ REKABETLE MÜCADELE KURULU FAALİYET RAPORU ANTALYA SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER ODASI ANTALYA HAKSIZ REKABETLE MÜCADELE KURULU FAALİYET RAPORU DÖNEMİ : 2014 İÇİNDEKİLER SUNUŞ 3 BAŞKANIN SUNUŞU 4 HAKSIZ REKABETLE MÜCADELE KURULU NUN SUNUŞU

Detaylı

Avrupa Birliği AVRUPA BİRLİĞİ -67- Bu bölümde Avrupa Birliği hakkında bilgi sahibi olacaksınız. Avrupa Siyasi Haritası

Avrupa Birliği AVRUPA BİRLİĞİ -67- Bu bölümde Avrupa Birliği hakkında bilgi sahibi olacaksınız. Avrupa Siyasi Haritası AVRUPA BİRLİĞİ Bu bölümde Avrupa Birliği hakkında bilgi sahibi olacaksınız. Avrupa Siyasi Haritası A -67- İkinci dünya savaşından sonra Avrupa'daki altı ülke sosyal, kültürel ve ekonomik birliği sağlamak

Detaylı

AKDENİZ BELEDİYELER BİRLİĞİ MECLİSİ NİN 30.04.2010 TARİHLİ OLAĞAN MECLİS TOPLANTISI MÜZAKERE TUTANAĞI

AKDENİZ BELEDİYELER BİRLİĞİ MECLİSİ NİN 30.04.2010 TARİHLİ OLAĞAN MECLİS TOPLANTISI MÜZAKERE TUTANAĞI KARAR : 1 KONU : AÇILIŞ Akdeniz Belediyeler Birliği Meclisi 27.04.2010 tarihinde olağan toplantıya çağrılmış, ekseriyet sağlanamadığından toplantı 30.04.2010 günü saat 14.30 da Özkaymak Falez Hotel Toplantı

Detaylı

T.C. NUH NACİ YAZGAN ÜNİVERSİTESİ YAZILIM KULÜBÜ TÜZÜĞÜ. BİRİNCİ BÖLÜM Kuruluş Gerekçesi, Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

T.C. NUH NACİ YAZGAN ÜNİVERSİTESİ YAZILIM KULÜBÜ TÜZÜĞÜ. BİRİNCİ BÖLÜM Kuruluş Gerekçesi, Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar T.C. NUH NACİ YAZGAN ÜNİVERSİTESİ YAZILIM KULÜBÜ TÜZÜĞÜ BİRİNCİ BÖLÜM Kuruluş Gerekçesi, Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Kuruluş Gerekçesi Kulüp, Nuh Naci Yazgan Üniversitesi, Yazılım Kulübü ismi ile

Detaylı

MÜDÜR YARDIMCILARI HİZMET İÇİ EĞİTİMİ

MÜDÜR YARDIMCILARI HİZMET İÇİ EĞİTİMİ MÜDÜR YARDIMCILARI HİZMET İÇİ EĞİTİMİ 1-2 Kasım 2013 tarihlerinde TED Okulları nda görev yapan müdür yardımcılarına yönelik olarak Antalya da bir hizmet içi eğitim gerçekleştirilmiştir. 25 TED Okulu ndan

Detaylı

Mustafa Kemal Atatürk ün Hayatı

Mustafa Kemal Atatürk ün Hayatı Mustafa Kemal Atatürk ün Hayatı 1881 de Selanik te doğdu. Annesi Zübeyde Hanım, babası Ali Rıza Efendi dir. Sırasıyla, Mahalle Mektebi, Şemsi Efendi Okulu, Selanik Mülkiye Rüştiyesi, Selanik Askeri Rüştiyesi,

Detaylı

Türkiye Büyük Millet Meclisinin Dış İlişkilerinin Düzenlenmesi Hakkında Kanun

Türkiye Büyük Millet Meclisinin Dış İlişkilerinin Düzenlenmesi Hakkında Kanun 141 Türkiye Büyük Millet Meclisinin Dış İlişkilerinin Düzenlenmesi Hakkında Kanun (Resmî Gazele ile yayımı : 6.4.1990 Sayı : 20484) Kanun No. Kabul Tarihi Dış ilişkiler - MADDE 1. Türkiye Büyük Millet

Detaylı

YEDİNCİ KISIM Kurullar, Komisyonlar ve Ekipler

YEDİNCİ KISIM Kurullar, Komisyonlar ve Ekipler YEDİNCİ KISIM Kurullar, Komisyonlar ve Ekipler Kurul, komisyon ve ekiplerin oluşturulması MADDE 107- (1) Okullarda, eğitim, öğretim ve yönetim etkinliklerinin verimliliğinin sağlanması, okul ve çevre işbirliğinin

Detaylı

Dünyaya barış ve refah taşıyor, zorlukları azimle aşıyoruz

Dünyaya barış ve refah taşıyor, zorlukları azimle aşıyoruz Dünyaya barış ve refah taşıyor, zorlukları azimle aşıyoruz Rakamlarla Sektörümüz: 3 kıtadan 77 ülkeye doğrudan hizmet götüren, Toplam Yatırımı 5 Milyar Doları aşan, Yan sektörleri ile birlikte yaklaşık

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ. Yrd. Doç. Dr. Süleyman Demirel Üniv. Tarih -Ortaçağ / (El-Melik El-Mansur Bilimler Enstitüsü Tarih ABD

ÖZGEÇMİŞ. Yrd. Doç. Dr. Süleyman Demirel Üniv. Tarih -Ortaçağ / (El-Melik El-Mansur Bilimler Enstitüsü Tarih ABD ÖZGEÇMİŞ 1. Adı Soyadı : Selim Hilmi ÖZKAN 2. Doğum Tarihi / Yeri : 1974 / Gündoğmuş-ANTALYA 3. Ünvanı : Yrd. Doç.Dr. 4. Öğrenim Durumu : Doktora Derece Alan Üniversite Yıl Lisans Tarih Süleyman Demirel

Detaylı

VERGİ DENETMENİ TANIM

VERGİ DENETMENİ TANIM TANIM Vergi vermekle yükümlü şahıs ve tüzel kişilerin (vergi mükelleflerinin) vergilerini yasalara uygun olarak verip vermediklerini denetleyen kişidir. A- GÖREVLER KULLANILAN ARAÇ, GEREÇ VE EKİPMAN Vergi

Detaylı

Editöre not: Radyo Televizyon Üst Kurulu Önemli Olaylar Listesinin Futbol Yönünden Değerlendirilmesi

Editöre not: Radyo Televizyon Üst Kurulu Önemli Olaylar Listesinin Futbol Yönünden Değerlendirilmesi Makale Adı Editöre not: Radyo Televizyon Üst Kurulu Önemli Olaylar Listesinin Futbol Yönünden Değerlendirilmesi Faruk Baştürk* Radyo, televizyon ve isteğe bağlı yayın hizmetlerinin düzenlenmesi ve denetlenmesi,

Detaylı

İNOVASYON GÖSTERGELERİ VE KAYSERİ:KARŞILAŞTIRMALI BİR ANALİZ. Prof. Dr. Hayriye ATİK 16 Haziran 2015

İNOVASYON GÖSTERGELERİ VE KAYSERİ:KARŞILAŞTIRMALI BİR ANALİZ. Prof. Dr. Hayriye ATİK 16 Haziran 2015 İNOVASYON GÖSTERGELERİ VE KAYSERİ:KARŞILAŞTIRMALI BİR ANALİZ Prof. Dr. Hayriye ATİK 16 Haziran 2015 Sunum Planı Giriş I)Literatür Uluslararası Literatür Ulusal Literatür II)Karşılaştırmalı Analiz III)

Detaylı

İngilizce Öğretmenlerinin Bilgisayar Beceri, Kullanım ve Pedagojik İçerik Bilgi Özdeğerlendirmeleri: e-inset NET. Betül Arap 1 Fidel Çakmak 2

İngilizce Öğretmenlerinin Bilgisayar Beceri, Kullanım ve Pedagojik İçerik Bilgi Özdeğerlendirmeleri: e-inset NET. Betül Arap 1 Fidel Çakmak 2 İngilizce Öğretmenlerinin Bilgisayar Beceri, Kullanım ve Pedagojik İçerik Bilgi Özdeğerlendirmeleri: e-inset NET DOI= 10.17556/jef.54455 Betül Arap 1 Fidel Çakmak 2 Genişletilmiş Özet Giriş Son yıllarda

Detaylı

İZMİR TİCARET ODASI MECLİS TOPLANTISI 28.01.2015 Ekrem DEMİRTAŞ İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı 2015 yılının ilk ayını geride bıraktık OCAK Suriye deki iç savaş IŞİD terör örgütünün saldırıları

Detaylı

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ ORMAN FAKÜLTESİ

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ ORMAN FAKÜLTESİ İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ ORMAN FAKÜLTESİ OREM(ORMAN ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ ÖĞRENCİ KULÜBÜ) SOSYAL SORUMLULUK PROJESİ KALEMİMİ VER, GELECEĞİMİ YAZAYIM 2015 06-09 Mayıs 2015 tarihleri arasında, İ.Ü. Orman Fakültesi,

Detaylı

T.C. BİLECİK İL GENEL MECLİSİ Araştırma ve Geliştirme Komisyonu

T.C. BİLECİK İL GENEL MECLİSİ Araştırma ve Geliştirme Komisyonu Rapor No:01 Rapor Tarihi: 10.03.2011 muz İl Genel Meclisimizin 01.03.2011 tarih ve 2011/33 sayılı kararı doğrultusunda 08-09-10 Mart 2011 tarihlerinde toplanmıştır. İdaremiz araç parkında bulunan makine

Detaylı

2016 Ocak ENFLASYON RAKAMLARI 3 Şubat 2016

2016 Ocak ENFLASYON RAKAMLARI 3 Şubat 2016 2016 Ocak ENFLASYON RAKAMLARI 3 Şubat 2016 Ocak 2016 Tüketici Fiyat Endeksi ne(tüfe) ilişkin veriler Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından 3 Şubat 2016 tarihinde yayımlandı. TÜİK tarafından aylık

Detaylı

2011/3.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI FİNANSAL MUHASEBE. 4 Aralık 2011-Pazar 09:00-12:00 SORULAR

2011/3.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI FİNANSAL MUHASEBE. 4 Aralık 2011-Pazar 09:00-12:00 SORULAR 2011/3.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI FİNANSAL MUHASEBE 4 Aralık 2011-Pazar 09:00-12:00 SORULAR SORU 1: Mali Tablolardan Bilanço yu tanımlayınız. SORU 2: Mali Tablolardan Gelir Tablosu

Detaylı

DÜNYA EKONOMİK FORUMU KÜRESEL CİNSİYET AYRIMI RAPORU, 2012. Hazırlayanlar. Ricardo Hausmann, Harvard Üniversitesi

DÜNYA EKONOMİK FORUMU KÜRESEL CİNSİYET AYRIMI RAPORU, 2012. Hazırlayanlar. Ricardo Hausmann, Harvard Üniversitesi DÜNYA EKONOMİK FORUMU KÜRESEL CİNSİYET AYRIMI RAPORU, 2012 Hazırlayanlar Ricardo Hausmann, Harvard Üniversitesi Laura D. Tyson, Kaliforniya Berkeley Üniversitesi Saadia Zahidi, Dünya Ekonomik Forumu Raporun

Detaylı

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ UYGULAMALARI

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ UYGULAMALARI KAMUDA İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ PANELİ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ UYGULAMALARI Uzm. Yusuf DUMAN İSG Koordinatörü / İş Güvenliği Uzmanı Mayıs/2016 (1/55) 6331 SAYILI İSG KANUNU İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu

Detaylı

Üniversitelerde Yabancı Dil Öğretimi

Üniversitelerde Yabancı Dil Öğretimi Üniversitelerde Yabancı Dil Öğretimi özcan DEMİREL 1750 Üniversiteler Yasası nın 2. maddesinde üniversiteler, fakülte, bölüm, kürsü ve benzeri kuruluşlarla hizmet birimlerinden oluşan özerkliğe ve kamu

Detaylı

HÂKİMLER VE SAVCILAR YÜKSEK KURULU HUKUKİ MÜZAKERE TOPLANTILARI PROJE FİŞİ

HÂKİMLER VE SAVCILAR YÜKSEK KURULU HUKUKİ MÜZAKERE TOPLANTILARI PROJE FİŞİ HÂKİMLER VE SAVCILAR YÜKSEK KURULU HUKUKİ MÜZAKERE TOPLANTILARI PROJE FİŞİ GİRİŞ Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) yeni yapısıyla göreve başladığı günden bugüne yargının daha etkin ve verimli bir

Detaylı

HÂKİMLER VE SAVCILAR YÜKSEK KURULU

HÂKİMLER VE SAVCILAR YÜKSEK KURULU HÂKİMLER VE SAVCILAR YÜKSEK KURULU HUKUKİ MÜZAKERE TOPLANTILARI 23-26 MAYIS 2013 - İZMİR Grup Adı : Özel Hukuk 1. Grup Konu : İş ve sosyal güvenlik davaları Grup Başkanı : Mehmet YILDIZ (Yargıtay Tetkik

Detaylı

HAM PUAN: Üniversite Sınavlarına giren adayların sadece netler üzerinden hesaplanan puanlarına hem puan denir.

HAM PUAN: Üniversite Sınavlarına giren adayların sadece netler üzerinden hesaplanan puanlarına hem puan denir. YGS / LYS SÖZLÜĞÜ OBP (ORTA ÖĞRETİM BAŞARI PUANI): Öğrencinin diploma notunun diğer öğrencilerin diploma notlarına oranıdır. En az 100 en çok 500 puan arasında değişen bu değer, öğrencinin başarısı okulun

Detaylı

Adı Soyadı : Doç.Dr.Ayten Sezer ARIĞ Doğum Yeri :Ankara. İş Adresi : H.Ü. Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü İş Telefonu : 0312 297 68 70/116 İş Faks: 0312 299 20 76 E-Mail :aytens@hacettepe.edu.tr,

Detaylı

VATAN İŞLERİNDE CÜR ETKARLIKLARIM

VATAN İŞLERİNDE CÜR ETKARLIKLARIM 1 2 VATAN İŞLERİNDE CÜR ETKARLIKLARIM 3 VATAN İŞLERİNDE CÜR ETKARLIKLARIM Zağnos Kültür ve Eğitim Vakfı Genel Yayın No.10 ISBN 975 94473 6 3 Kapak tasarım: Şule İLGÜĞ - ilgug75@hotmail.com Baskı Yeri:

Detaylı

YURTDIŞI VATANDAŞLAR DANIŞMA KURULUNUN ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK

YURTDIŞI VATANDAŞLAR DANIŞMA KURULUNUN ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK 24 Aralık 2010 CUMA Resmî Gazete Sayı : 27795 YÖNETMELİK Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığından: YURTDIŞI VATANDAŞLAR DANIŞMA KURULUNUN ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ

Detaylı

SPROGVURDERING OG SPROGSCREENING AF 3-ÅRIGE BØRN

SPROGVURDERING OG SPROGSCREENING AF 3-ÅRIGE BØRN SPROGVURDERING OG SPROGSCREENING AF 3-ÅRIGE BØRN Århus Kommune Børn og Unge Århus Belediyesinde Yaşayan 3 Yaşındaki çocuklar için Dil Durum Değerlendirmesi/Dil Tarama Testi Önsöz Sevgili ebeveynler İyi

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Müsteşarlığı. Sayı : B.O8.0.MÜB.O.37.02.00/ 1174 11/06/2007

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Müsteşarlığı. Sayı : B.O8.0.MÜB.O.37.02.00/ 1174 11/06/2007 1 GENELGE 2007 / 54 İlgi : a) Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı İlköğretim ve Orta Öğretim Kurumlarında Burs, Parasız Yatılılık ve Sosyal Yardımlar Yönetmeliği, b) Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Okul Pansiyonları

Detaylı

SIRA SAYISI: 279 TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ

SIRA SAYISI: 279 TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ YASAMA DÖNEMİ YASAMA YILI 26 1 SIRA SAYISI: 279 Kişisel Verilerin Otomatik İşleme Tabi Tutulması Karşısında Bireylerin Korunması Sözleşmesine Ek Denetleyici Makamlar ve Sınıraşan

Detaylı

DEĞERLENDİRME NOTU: Mehmet Buğra AHLATCI Mevlana Kalkınma Ajansı, Araştırma Etüt ve Planlama Birimi Uzmanı, Sosyolog

DEĞERLENDİRME NOTU: Mehmet Buğra AHLATCI Mevlana Kalkınma Ajansı, Araştırma Etüt ve Planlama Birimi Uzmanı, Sosyolog DEĞERLENDİRME NOTU: Mehmet Buğra AHLATCI Mevlana Kalkınma Ajansı, Araştırma Etüt ve Planlama Birimi Uzmanı, Sosyolog KONYA KARAMAN BÖLGESİ BOŞANMA ANALİZİ 22.07.2014 Tarihsel sürece bakıldığında kalkınma,

Detaylı

TÜİK KULLANICI ANKETİ SONUÇLARI

TÜİK KULLANICI ANKETİ SONUÇLARI TÜİK KULLANICI ANKETİ SONUÇLARI Aralık 1 Giriş Kurumumuz taraf ndan üretilen istatistikler kullan c lara çeşitli kanallar yoluyla sunulmakta, hizmet kalitesini artt rmak ve kullan c ihtiyaçlar n karş lamak

Detaylı

SİRKÜLER. 1.5-Adi ortaklığın malları, ortaklığın iştirak halinde mülkiyet konusu varlıklarıdır.

SİRKÜLER. 1.5-Adi ortaklığın malları, ortaklığın iştirak halinde mülkiyet konusu varlıklarıdır. SAYI: 2013/03 KONU: ADİ ORTAKLIK, İŞ ORTAKLIĞI, KONSORSİYUM ANKARA,01.02.2013 SİRKÜLER Gelişen ve büyüyen ekonomilerde şirketler arasındaki ilişkiler de çok boyutlu hale gelmektedir. Bir işin yapılması

Detaylı

K12NET Eğitim Yönetim Sistemi

K12NET Eğitim Yönetim Sistemi TEOG SINAVLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ Yeni sınav sistemi TEOG, yani Temel Eğitimden Orta Öğretime Geçiş Sınavlarında öğrenciler, 6 dersten sınav olacaktır. Öğrencilere Türkçe, Matematik, T.C. İnkılap Tarihi

Detaylı

BETONARME BĠR OKULUN DEPREM GÜÇLENDĠRMESĠNĠN STA4-CAD PROGRAMI ĠLE ARAġTIRILMASI: ISPARTA-SELAHATTĠN SEÇKĠN ĠLKÖĞRETĠM OKULU ÖRNEĞĠ

BETONARME BĠR OKULUN DEPREM GÜÇLENDĠRMESĠNĠN STA4-CAD PROGRAMI ĠLE ARAġTIRILMASI: ISPARTA-SELAHATTĠN SEÇKĠN ĠLKÖĞRETĠM OKULU ÖRNEĞĠ MYO-ÖS 2010- Ulusal Meslek Yüksekokulları Öğrenci Sempozyumu 21-22 EKİM 2010-DÜZCE BETONARME BĠR OKULUN DEPREM GÜÇLENDĠRMESĠNĠN STA4-CAD PROGRAMI ĠLE ARAġTIRILMASI: ISPARTA-SELAHATTĠN SEÇKĠN ĠLKÖĞRETĠM

Detaylı

29 Ocak 2015 Senato Sayı : 123 YÖNERGE

29 Ocak 2015 Senato Sayı : 123 YÖNERGE 29 Ocak 2015 Senato Sayı : 123 YÖNERGE GÜMÜġHANE ÜNĠVERSĠTESĠ EĞĠTĠM KOMĠSYONU YÖNERGESĠ BĠRĠNCĠ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak Amaç MADDE 1- (1) Bu yönergenin amacı, Eğitim Komisyonu nun yetki ve sorumluluklarına

Detaylı

GAZİ ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ MÜDÜRLÜĞÜ NDEN

GAZİ ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ MÜDÜRLÜĞÜ NDEN GAZİ ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ MÜDÜRLÜĞÜ NDEN Lisansüstü Programlarımıza 2016-2017 Eğitim-Öğretim Yılı Güz Yarıyılında öğrenci alınacaktır. Başvuru ile ilgili detay bilgiler aşağıda verilmiştir.

Detaylı

Yapı ve Deprem Yönetmelikleri, alan kullanım yönetmeliklerinin gözden geçirilmesi ve gerekiyorsa yeniden düzenlenmesi

Yapı ve Deprem Yönetmelikleri, alan kullanım yönetmeliklerinin gözden geçirilmesi ve gerekiyorsa yeniden düzenlenmesi Afet Yö netimi İnsan toplulukları için risk oluşturan afetlerin önlenmesi ve zararlarının azaltılması, afetlere karşı hazırlıklı olunması, afet anında hızlı ve etkili bir kurtarma, ilk yardım, geçici barındırma

Detaylı

a) Birim sorumluları: Merkez çalışmalarının programlanmasından ve uygulanmasından sorumlu öğretim elemanlarını,

a) Birim sorumluları: Merkez çalışmalarının programlanmasından ve uygulanmasından sorumlu öğretim elemanlarını, NİĞDE ÜNİVERSİTESİ TÜRKÇE ÖĞRETİMİ UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu yönetmeliğin amacı, Niğde Üniversitesine bağlı olarak kurulan

Detaylı

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI PERSONEL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ NE

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI PERSONEL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ NE Sayı :2010/800/ 25.11.2010 Konu : Yönetici ve Öğretmenlerin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararla ilgili görüşlerimiz hk. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI PERSONEL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ NE İlgi: 9.11.2010 gün ve

Detaylı

YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI ENGELLİLER DANIŞMA VE KOORDİNASYON YÖNETMELİĞİ (1) BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI ENGELLİLER DANIŞMA VE KOORDİNASYON YÖNETMELİĞİ (1) BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI ENGELLİLER DANIŞMA VE KOORDİNASYON YÖNETMELİĞİ (1) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (Değişik:RG-14/2/2014-28913) (1) Bu Yönetmeliğin amacı; yükseköğrenim

Detaylı

İNGİLTERE DE ÜNİVERSİTE PLANLAMA VE BÜTÇELEME ÖRGÜTÜ

İNGİLTERE DE ÜNİVERSİTE PLANLAMA VE BÜTÇELEME ÖRGÜTÜ İNGİLTERE DE ÜNİVERSİTE PLANLAMA VE BÜTÇELEME ÖRGÜTÜ University Grants Committee (UGC) Çeviren : Doç. Dr. M. ÂDEM UGC, üniversitenin parasal gereksinmeleri konusunda Hükümete danışman olarak Temmuz 1919'da

Detaylı

TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGELERİ

TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGELERİ TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGELERİ AMAÇ 2001 yılında 4691 sayılı yasayla kurulan Teknoloji Geliştirme Bölgelerinde; teknolojik bilginin üretilmesi, üretilen bilginin ticarileştirilmesi, üründe ve üretim yöntemlerinde

Detaylı

Ordu Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Staj Yönergesi Aralık 2007 T.C. ORDU ÜNİVERSİTESİ MESLEK YÜKSEKOKULU STAJ YÖNERGESİ

Ordu Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Staj Yönergesi Aralık 2007 T.C. ORDU ÜNİVERSİTESİ MESLEK YÜKSEKOKULU STAJ YÖNERGESİ T.C. ORDU ÜNİVERSİTESİ MESLEK YÜKSEKOKULU STAJ YÖNERGESİ AMAÇ Madde 1- Bu yönergenin amacı; Ordu Üniversitesi Meslek Yüksekokulu öğrencilerinin eğitim-öğretim döneminde kazanmış oldukları bilgi, beceri

Detaylı

Yurda Oönen İşçi Çocukları için Açılan Uyum Kursları ve Düşündürdükleri

Yurda Oönen İşçi Çocukları için Açılan Uyum Kursları ve Düşündürdükleri Yurda Oönen İşçi Çocukları için Açılan Uyum Kursları ve Düşündürdükleri S. Savaş BÜYUKKARAGÖZ {*) Türkiye den yurtdışına resmen 1961 yılında Federal Almanya ile imzalanan «İşgücü Anlaşması» ile işçi gönderilmeye

Detaylı

Fizik I (Fizik ve Ölçme) - Ders sorumlusu: Yrd.Doç.Dr.Hilmi Ku çu

Fizik I (Fizik ve Ölçme) - Ders sorumlusu: Yrd.Doç.Dr.Hilmi Ku çu Fizik I (Fizik ve Ölçme) - Ders sorumlusu: Yrd.Doç.Dr.Hilmi Ku çu Bu bölümde; Fizik ve Fizi in Yöntemleri, Fiziksel Nicelikler, Standartlar ve Birimler, Uluslararas Birim Sistemi (SI), Uzunluk, Kütle ve

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ SENATO KARAR ÖRNEĞİ

ANKARA ÜNİVERSİTESİ SENATO KARAR ÖRNEĞİ Karar Tarihi : 07/07/2014 Toplantı Sayısı : 392 Karar Sayısı : 3304 ANKARA ÜNİVERSİTESİ SENATO KARAR ÖRNEĞİ 3304- Yönetmelik Komisyonu tarafından incelenen, Ankara Üniversitesi Burs Yönergesi taslağının

Detaylı

3-4 - 5 MAYIS 2016 LİSE TANITIM GÜNLERİ GENEL GÖSTERİ TAKVİMİ

3-4 - 5 MAYIS 2016 LİSE TANITIM GÜNLERİ GENEL GÖSTERİ TAKVİMİ 3-4 - 5 MAYIS 2016 LİSE TANITIM GÜNLERİ GENEL GÖSTERİ TAKVİMİ Tarih/ Saat 09:30 10:00 11:30 13.30 14:30 3 Mayıs Salı Osman Altuntaş Ortaokulu Faruk Öztürk Hikmet YILDIRIM (Müzik Etkinliği) Trabzon Anadolu

Detaylı

ANALOG LABORATUARI İÇİN BAZI GEREKLİ BİLGİLER

ANALOG LABORATUARI İÇİN BAZI GEREKLİ BİLGİLER ANALOG LABORATUARI İÇİN BAZI GEREKLİ BİLGİLER Şekil-1: BREADBOARD Yukarıda, deneylerde kullandığımız breadboard un şekli görünmektedir. Bu board üzerinde harflerle isimlendirilen satırlar ve numaralarla

Detaylı

ÖNSÖZ. Sevgili MMKD üyeleri,

ÖNSÖZ. Sevgili MMKD üyeleri, İçindekiler ÖNSÖZ... 2 GİRİŞ... 3 Genel Kurul Toplantısı... 3 Yönetim Kurulu nda Üye ve Görev Değişiklikleri... 3 MMKD Stratejik Plan Çalışması... 3 PROJELER... 4 Kapılar Müzecilere Açık Projesi... 4 Derneklere

Detaylı

YÖNETMELİK ANKARA ÜNİVERSİTESİ YABANCI DİL EĞİTİM VE ÖĞRETİM YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

YÖNETMELİK ANKARA ÜNİVERSİTESİ YABANCI DİL EĞİTİM VE ÖĞRETİM YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar 24 Mart 2016 PERŞEMBE Resmî Gazete Sayı : 29663 YÖNETMELİK ANKARA ÜNİVERSİTESİ YABANCI DİL EĞİTİM VE ÖĞRETİM YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin

Detaylı

GAZİANTEP'İN DÜŞMAN İŞGALİNDEN KURTULUŞUNUN 94. YIL DÖNÜMÜ KUTLAMA PROGRAMI

GAZİANTEP'İN DÜŞMAN İŞGALİNDEN KURTULUŞUNUN 94. YIL DÖNÜMÜ KUTLAMA PROGRAMI GAZİANTEP'İN DÜŞMAN İŞGALİNDEN KURTULUŞUNUN 94. YIL DÖNÜMÜ KUTLAMA PROGRAMI Gaziantep'in Düşman İşgalinden Kurtuluşunun 94. Yıl Dönümü Programı Ulusal ve Resmi Bayramlar ile Mahalli Kurtuluş Günleri, Atatürk

Detaylı

ULUSLARARASI ANTALYA ÜNİVERSİTESİ BURS YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

ULUSLARARASI ANTALYA ÜNİVERSİTESİ BURS YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar ULUSLARARASI ANTALYA ÜNİVERSİTESİ BURS YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 - (1) Bu yönerge, Uluslararası Antalya Üniversitesi ne üstün nitelikte öğrenci kazandırmak,

Detaylı

T.C ATAŞEHİR ADIGÜZEL MESLEK YÜKSEKOKULU

T.C ATAŞEHİR ADIGÜZEL MESLEK YÜKSEKOKULU T.C ATAŞEHİR ADIGÜZEL MESLEK YÜKSEKOKULU 2015-2016 EĞİTİM ve ÖĞRETİM YILI MERKEZİ YERLEŞTİRME PUANIYLA YATAY GEÇİŞ İŞLEMLERİ (EK MADDE-1 E GÖRE) ve BAŞVURULARI Yükseköğretim Kurumlarında Ön lisans ve Lisans

Detaylı

2013 ŞUBAT DÖNEMİ ÖĞRETMENLERİN İL İÇİ ÖZÜR DURUMUNDAN YER DEĞİŞTİRMELERİNE İLİŞKİN AÇIKLAMALAR

2013 ŞUBAT DÖNEMİ ÖĞRETMENLERİN İL İÇİ ÖZÜR DURUMUNDAN YER DEĞİŞTİRMELERİNE İLİŞKİN AÇIKLAMALAR 2013 ŞUBAT DÖNEMİ ÖĞRETMENLERİN İL İÇİ ÖZÜR DURUMUNDAN YER DEĞİŞTİRMELERİNE İLİŞKİN AÇIKLAMALAR Bakanlığımıza bağlı eğitim kurumlarında görevli öğretmenlerin il içi eş ve sağlık durumu ile genel ve özel

Detaylı

YÜKSEK HIZLI DEMİRYOLU YOLCULUKLARININ ÖZELLİKLERİ

YÜKSEK HIZLI DEMİRYOLU YOLCULUKLARININ ÖZELLİKLERİ YÜKSEK HIZLI DEMİRYOLU YOLCULUKLARININ ÖZELLİKLERİ Hazırlayan: Doç.Dr. Hakan Güler Sakarya Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, İnşaat Mühendisliği Karlsruhe Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Almanya

Detaylı

Ödettirilecek tazminat miktarı

Ödettirilecek tazminat miktarı ASKERİ OKULLARA ALINAN ÖĞRENCİLER İLE SİLAHLI KUVVETLER HESABINA FAKÜLTE VE YÜKSEK OKULLARDA OKUYAN ÖĞRENCİLER İÇİN YÜKLENME SENEDİ DÜZENLENMESİNE VE BU OKULLARDAN ÇEŞİTLİ SEBEPLERLE AYRILACAK ÖĞRENCİLERE

Detaylı

Sayın Valim, Sayın Rektörlerimiz, Değerli Hocalarımız ve Öğrencilerimiz Ardahan Üniversitesi Değerli öğrenciler, YÖK Kültür Sanat Söyleşileri

Sayın Valim, Sayın Rektörlerimiz, Değerli Hocalarımız ve Öğrencilerimiz Ardahan Üniversitesi Değerli öğrenciler, YÖK Kültür Sanat Söyleşileri Sayın Valim, Sayın Rektörlerimiz, Değerli Hocalarımız ve Öğrencilerimiz Ardahan da, Ardahan Üniversitesi nde sizlerle birlikte olmaktan memnuniyetimi bildirerek sözlerime başlamak isterim. Hepinizi sevgi

Detaylı

IĞDIR ÜNİVERSİTESİ ERASMUS ÖĞRENCİ DEĞİŞİMİ YÖNERGESİ

IĞDIR ÜNİVERSİTESİ ERASMUS ÖĞRENCİ DEĞİŞİMİ YÖNERGESİ IĞDIR ÜNİVERSİTESİ ERASMUS ÖĞRENCİ DEĞİŞİMİ YÖNERGESİ 01.01.2012 İçindekiler IĞDIR ÜNİVERSİTESİ... 1 ERASMUS ÖĞRENCİ DEĞİŞİMİ YÖNERGESİ... 1 Amaç ve Kapsam:... 1 Madde 1-... 1 Tanımlar:... 1 Madde 2-...

Detaylı

SİİRT ÜNİVERSİTESİ UZAKTAN EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar. Amaç

SİİRT ÜNİVERSİTESİ UZAKTAN EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar. Amaç SİİRT ÜNİVERSİTESİ UZAKTAN EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Siirt Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama

Detaylı

: Prof. Dr. Nurettin KALDIRIMCI : Kenan TÜRK, Dr. Murat ÇETİNKAYA, Reşit GÜRPINAR, Fevzi ÖZKAN, Dr. Metin ARSLAN, Doç. Dr.

: Prof. Dr. Nurettin KALDIRIMCI : Kenan TÜRK, Dr. Murat ÇETİNKAYA, Reşit GÜRPINAR, Fevzi ÖZKAN, Dr. Metin ARSLAN, Doç. Dr. Rekabet Kurumu Başkanlığından, REKABET KURULU KARARI Dosya Sayısı : 2014-1-132 (Önaraştırma) Karar Sayısı : 15-12/159-72 Karar Tarihi : 18.03.2015 A. TOPLANTIYA KATILAN ÜYELER Başkan Üyeler : Prof. Dr.

Detaylı

KARA SINIRLARININ KORUNMASI VE GÜVENLİĞİ HAKKINDA YÖNETMELİK

KARA SINIRLARININ KORUNMASI VE GÜVENLİĞİ HAKKINDA YÖNETMELİK Resmi Gazete Tarihi: 21.03.1991 Resmi Gazete Sayısı: 20821 KARA SINIRLARININ KORUNMASI VE GÜVENLİĞİ HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Hukuki Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 - Bu Yönetmeliğin

Detaylı

İZMİR KÂTİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ ENGELSİZ ÜNİVERSİTE KOORDİNATÖRLÜĞÜ VE ENGELLİ ÖĞRENCİ BİRİMİ ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI BİRİNCİ BÖLÜM

İZMİR KÂTİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ ENGELSİZ ÜNİVERSİTE KOORDİNATÖRLÜĞÜ VE ENGELLİ ÖĞRENCİ BİRİMİ ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI BİRİNCİ BÖLÜM İZMİR KÂTİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ ENGELSİZ ÜNİVERSİTE KOORDİNATÖRLÜĞÜ VE ENGELLİ ÖĞRENCİ BİRİMİ ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Genel Esaslar Amaç Madde 1- (1)Bu

Detaylı

MUSTAFA KEMAL İN HAYATI

MUSTAFA KEMAL İN HAYATI 1 MUSTAFA KEMAL İN HAYATI 1881 Selanik te doğdu. Babası Ali Rıza Efendi (dede Kızıl Ahmet Efendi (öğretmen) - Kocacık Yörüklerinden). Annesi Zübeyde Hanım (dede Sofuzade Feyzullah Efendi - Konyar Yörüklerinden)

Detaylı

F Klâvye Standart Türk Klâvyesi

F Klâvye Standart Türk Klâvyesi F Klâvye Standart Türk Klâvyesi TSE 2117 Alfasayısal Türkçe Klavyelerin Temel Yerleşim Düzeni (F Klavye) Standardı Standart Türk Klâvyesi F Klâvye * 1 Kasım 1928 tarihinde Türk Harf İnkılâbından sonra;

Detaylı

M i m e d 2 0 1 0 ö ğ r e n c i p r o j e l e r i y a r ı ş m a s ı soru ve cevapları

M i m e d 2 0 1 0 ö ğ r e n c i p r o j e l e r i y a r ı ş m a s ı soru ve cevapları M i m e d 2 0 1 0 ö ğ r e n c i p r o j e l e r i y a r ı ş m a s ı soru ve cevapları S1: Erasmus kapsamında yapılan projelerle yarışamaya katılınabilir mi? C1: Erasmus kapsamında gidilen yurtdışı üniversitelerdeki

Detaylı

T.C. GAZİ ÜNİVERSİTESİ Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü ÖĞRENCİ İŞLERİ DAİRE BAŞKANLIĞINA

T.C. GAZİ ÜNİVERSİTESİ Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü ÖĞRENCİ İŞLERİ DAİRE BAŞKANLIĞINA Evrak Tarih ve Sayısı: 25/03/2015-36685 *BE6P3A0FN* T.C. GAZİ ÜNİVERSİTESİ Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü Sayı : 24382287-100- Konu : Ortak Dersler Hk. ÖĞRENCİ İŞLERİ DAİRE BAŞKANLIĞINA

Detaylı

MUSTAFA KEMAL ÜNĠVERSĠTESĠ MUSTAFA YAZICI DEVLET KONSERVATUVARI MÜZĠK BÖLÜMÜ ĠLKÖĞRETĠM VE LĠSE DÜZEYĠ SERTĠFĠKA PROGRAMI YÖNERGESĠ BĠRĠNCĠ BÖLÜM

MUSTAFA KEMAL ÜNĠVERSĠTESĠ MUSTAFA YAZICI DEVLET KONSERVATUVARI MÜZĠK BÖLÜMÜ ĠLKÖĞRETĠM VE LĠSE DÜZEYĠ SERTĠFĠKA PROGRAMI YÖNERGESĠ BĠRĠNCĠ BÖLÜM MUSTAFA KEMAL ÜNĠVERSĠTESĠ MUSTAFA YAZICI DEVLET KONSERVATUVARI MÜZĠK BÖLÜMÜ ĠLKÖĞRETĠM VE LĠSE DÜZEYĠ SERTĠFĠKA PROGRAMI YÖNERGESĠ BĠRĠNCĠ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde 1. (1) Bu

Detaylı

ATATÜRK. Mustafa Kemal Atatürk, 1881 yılında Selanik'te doğdu. Babası Ali Rıza Efendi, annesi Zübeyde

ATATÜRK. Mustafa Kemal Atatürk, 1881 yılında Selanik'te doğdu. Babası Ali Rıza Efendi, annesi Zübeyde ATATÜRK Mustafa Kemal Atatürk, 1881 yılında Selanik'te doğdu. Babası Ali Rıza Efendi, annesi Zübeyde Hanımdır. Doğup büyüdüğü Selanik, o dönemde önemli bir kültürel merkezdi. XIX. yüzyılın son çeyreğinde

Detaylı

Bu tarihte İngiliz idaresi altında Kıbrısta ilk defa

Bu tarihte İngiliz idaresi altında Kıbrısta ilk defa There are no translations available. Kıbrıs eğitim gezisi çerçevesinde, K.K.T.C. kurucu Cumhurbaşkanı sayın Rauf Denktaş ile Dışişleri bakanlığında buluşuldu. Rauf Denktaş, birbuçuk saat süren görüşmede

Detaylı

OKUL BAZLI BÜTÇELEME KILAVUZU

OKUL BAZLI BÜTÇELEME KILAVUZU Üst Politika Belgelerinde Okul Bazlı Bütçe: Amaç: OKUL BAZLI BÜTÇELEME KILAVUZU 1. Onuncu Kalkınma Planı (2014-2018) 154- Okul idarelerinin bütçeleme süreçlerinde yetki ve sorumlulukları artırılacaktır.

Detaylı

Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğü 07.03.2012 06:18

Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğü 07.03.2012 06:18 http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2012/03/201203... 1 of 5 6 Mart 2012 SALI Resmî Gazete Sayı : 28225 Atatürk Üniversitesinden: YÖNETMELİK ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ ASTROFİZİK UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ

Detaylı

BİT ini Kullanarak Bilgiye Ulaşma ve Biçimlendirme (web tarayıcıları, eklentiler, arama motorları, ansiklopediler, çevrimiçi kütüphaneler ve sanal

BİT ini Kullanarak Bilgiye Ulaşma ve Biçimlendirme (web tarayıcıları, eklentiler, arama motorları, ansiklopediler, çevrimiçi kütüphaneler ve sanal BİT ini Kullanarak Bilgiye Ulaşma ve Biçimlendirme (web tarayıcıları, eklentiler, arama motorları, ansiklopediler, çevrimiçi kütüphaneler ve sanal müzeler vb.) Bilgi ve iletişim teknolojileri, bilgiye

Detaylı

ÖĞRENME FAALĠYETĠ 7. 7. GELĠġMĠġ ÖZELLĠKLER

ÖĞRENME FAALĠYETĠ 7. 7. GELĠġMĠġ ÖZELLĠKLER ÖĞRENME FAALĠYETĠ 7 AMAÇ ÖĞRENME FAALĠYETĠ 7 Bu faaliyette verilen bilgiler ile hazırlamıģ olduğunuz belgeye uygun baģvuruları (Ġçindekiler Tablosu, Dipnot/sonnot, Ģekil tablosu, resim yazısı vb.) hatasız

Detaylı

ADANA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJELERİ

ADANA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJELERİ ADANA KENT SORUNLARI SEMPOZYUMU / 16 2008 BU BİR TMMOB YAYINIDIR TMMOB, bu makaledeki ifadelerden, fikirlerden, toplantıda çıkan sonuçlardan ve basım hatalarından sorumlu değildir. ADANA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ

Detaylı

CEZA İNFAZ KURUMLARI VE TUTUKEVLERİ PERSONELİ EĞİTİM MERKEZLERİ KANUNU. BİRİNCİ KISIM Amaç, Kapsam, Kuruluş ve Görev

CEZA İNFAZ KURUMLARI VE TUTUKEVLERİ PERSONELİ EĞİTİM MERKEZLERİ KANUNU. BİRİNCİ KISIM Amaç, Kapsam, Kuruluş ve Görev CEZA İNFAZ KURUMLARI VE TUTUKEVLERİ PERSONELİ EĞİTİM MERKEZLERİ KANUNU Kanun Numarası : 4769 Kabul Tarihi : 29/7/2002 Yayımlandığı R.Gazete : Tarih : 2/8/2002 Sayı : 24834 Yayımlandığı Düstur : Tertip

Detaylı