PROGRAMLAMA TEMELLERİ DERSİ SORULARI

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "PROGRAMLAMA TEMELLERİ DERSİ SORULARI"

Transkript

1 PROGRAMLAMA TEMELLERİ DERSİ SORULARI 1. Aşağıdaki sayı sistemleri arasındaki dönüşümleri yapınız. a) ( )2 sayısının 10 luk sistemde karşılığı aşağıdakilerden hangisidir? b) (39)10 sayısının 2 lik sistemde karşılığı aşağıdakilerden hangisidir? c) (271)8 sayısının 2 lik sistemde karşılığı aşağıdakilerden hangisidir? d) ( )2 sayısının 16 lık sistemde karşılığı aşağıdakilerden hangisidir? 2. Yazılım, program, komut, algoritma kavramlarını kısaca tanımlayınız. 3. İki sayının ortalamasını bulmak için gerekli programa ait algoritmayı oluşturunuz. 4. Aşağıda akış şemasında kullanılan semboller verilmiştir. Ne için kullanıldıklarını yazınız. a b c d e 5. İki sayıyı toplamak için gerekli programa ait akış şemasını oluşturunuz. 6. Değişken ne demektir? Değişken isimlendirme kuralları nelerdir? 7. Int x=5; Int y=3; Int sayi1=++y; Int sayi2=x--; Console.WriteLine(sayi1); Console.WriteLine(sayi2); Console.WriteLine(x); Console.WriteLine(y); Yukarıdaki C# kodlarının ekran çıktısı ne olur? 8. Aşağıdaki programın ekran çıktısı ne olur? static void Main(string[] args) { string x, y; Console.Write("1. Sayıyı Giriniz: "); x = Convert.ToInt16(Console.ReadLine()); Console.Write("2. Sayıyı Giriniz: "); y = Convert.ToInt16(Console.ReadLine()); Console.WriteLine("{0} + {1} = {2} ", x, y, (x+y)); Console.ReadKey(); } 9. C# ta açıklama satırı ekleme işlemi iki farklı yolla yapılabilir. Bunlar nelerdir? Farkını kısaca açıklayınız. 10. Console.WriteLine(6%2); kod satırının ekran çıktısı nedir?

2 11. Aşağıda x ve y değişkenleri tanımlanmıştır. Bu tanımlamaya göre verilen önermelerin sonuçlarının True ya da False dönüş değerini yazınız. int x = 10; int y = 4; a. x!=y b. x<=y c. x==y d. x == 4 y == 4 e. x == 4 && y == (5+2)*4-6/2 işleminin sonucu nedir? İşlem önceliğine dikkat ediniz. 13. C# taki veri türlerinden 5 tanesini yazınız, kısaca açıklayınız. 14. Klavyeden girilen bir sayının negatif/pozitif olduğunu veren C# kodlarını yazınız. 15. Ekrana 1 den 10 a kadar sayıları yazdıran programı for döngüsünü kullanarak yazınız den 100 e kadar olan çift sayıları while döngüsü ile ekrana yazdırınız den 20 ye kadar olan sayıların toplamını bulan C# programını yazınız. 18. Dizi nedir, açıklayınız. gunler adında bir dizi tanımlayarak, değer atamasını yapınız. 19. Metot nedir? Bir sayının karesini hesaplayarak çağrıldığı yere sonucunu döndüren KareAl() isimli metot tanımlamasını yapınız. Bilişim Teknolojileri Temelleri Dersi Soruları 1. İşletim sistemi nedir? Yazınız. 2. Bilgisayar giriş ve çıkış aygıtlarına ikişer örnek veriniz. 3. Aşağıda verilen donanımların görevlerini karşısına kısaca yazınız. (12p) a. RAM: b. CPU: c. Sabit Disk: 4. Yazıcı çeşitlerini yazınız. 5. BIOS nedir? Yazınız. 6. POST nedir? Yazınız. 7. Aşağıdaki boşluklara uygun ifadeleri yazınız.(her birinin doğru cevabı 4 puandır) a) İşlemci soğutmasında metal blok ile işlemci arasına sürülen maddeye. denir. b) Dizüstü bilgisayarlarda kullanılan bellek modülü. dir. c) Full tower,.. ve.. kule(tower) kasa çeşitlerindendir d)her Ethernet kartının sahip olduğu 48 bitlik adrese.. denir. 8. Topoloji nedir? Çeşitlerini yazınız? 9. Ağ topolojilerinden olan Bus Topolojisi ile Yıldız topolojisi arasındaki farklar nelerdir? 10. Aşağıdaki kavramları açıklayınız. a) LAN: b)wan: c)vpn:

3 B kablo standardının renk dizilim sırasını yazınız. 12. LAN WAN arasında bağlantı kurarak yönlendirme yapan cihaza ne ad verilir? 13. Ağ elemanlarını birbirine bağlayan, gelen verileri sadece ilgili bilgisayara gönderen cihaza ne ad verilir? 14. Erişim noktası(access Point) nedir? Ne işe yarar? Yazınız. 15. Aşağıdaki bilgisayar portlarına hangi cihazların bağlandığını yazınız. a. a) PS/2 b) DVI c) RJ Anakart bileşenlerinden veri yolu (bus) ve yonga seti (chipset) kavramlarını açıklayınız. 17. Yandaki şekildeki ekran kartının iç yapısı verilmiştir. Çalışma mantığını açıklayınız. 18. Dijital kameralarda optik ve dijital zoom kavramlarını açıklayarak bu iki zoom arasında karşılaştırma yapınız.

4 Temel Elektronik ve Ölçme Dersi Soruları Aşağıdaki verilen devrenin eşdeğer direncini bulunuz. (R1=R4=R5=R6=10K, R2=R3=5K) 3. Aşağıdaki devrede verilenlere göre güç kaynağının voltajını hesaplayınız. 4. Ampermetre ve voltmetre ne işe yarar?açıklayınız. Devreye nasıl bağlandıklarını yazınız. 5. İletken, yalıtkan ve yarı iletken kavramlarını açıklayınız. 6. 7,5 voltluk pilin uçları arasına direnci 3 ohm olan bir ampul bağlanmıştır. Ampul üzerinden geçen akımı hesaplayınız amperlik akım değerine sahip bir devreye 0,2 KΩ luk direnç bağlanırsa gerilim ne olur? 8. Aşağıda verilen devrede 3 Ω luk direnç üzerinden geçen akım kaçtır?

5 Paket Programlar Dersi Soruları 1. Powerpoint ile ilgili aşağıdaki soruları cevaplayınız. A)Powerpoint te sunudaki her bir sayfaya ne ad verilir? B) Powerpoint te bir sunu açıkken yeni bir sunu açmak için hangi TUŞ birleşimi kullanılır? C) Powerpoint te sunuya yeni slayt eklemek için kullanılan tuş birleşimini yazınız. D)Powerpoint te hangi tuş ile gösteriyi başlatıp hangi tuş ile gösteriden çıkarız? E)Slaytlara hazır temalardan birini vermek için hangi menü kullanılır? 2. Aşağıda verilen MS Word kısayollarını karşılarına yazınız a. Kes : b. Bul : c. Yinele : d. Yapıştır : e. Değiştir : f. Programı kapat : g. Yeni : h. Büyük/Küçük Harf değiştir : i. Kaydet j. Aç : 3. Excel de verilen tablo ile ilgili aşağıdaki formülleri yazınız. a) Tüm ürünlerin fiyatlarının toplamını veren formülü yazınız. b) İşlemci ile Ram fiyatının ortalamasını veren formülü yazınız. c) En yüksek fiyatı veren formülü yazınız. d) Anakart fiyatının %18 KDV sini veren formülü yazınız. e) Hard diskin %18 KDV dahil fiyatını veren formülü yazınız 4. Aşağıdaki boşlukları uygun kelimelerle doldurunuz. a. Excel çalışma sayfasında satır ile sütunun kesişimine. denir. b. Excel dosyalarının uzantısı..dir. c. Excel de özel listeler oluşturmak için. menüsü kullanılır. d. Hücrelerin değerlerine göre biçimlendirme özelliğinin otomatik olarak verilmesine denir. e. Bir sütuna girilmiş verileri filtreleme (süzme) işlemi. menüsünden yapılır. f. Bir hücreye girilecek verilerin uyması gereken şartların belirlenmesine.. denir. g. Bir hücreye kenarlık eklemek ve desen rengi vermek gibi işlemler için menüsü kullanılır. h. Kılavuz çizgilerini kaldırmak için.. menüsü kullanılır. i. Excel dosyalarına. denir. j. =MUTLAK(-5) işleminin sonucu.. tir.

6 Web Tasarımı ve Programlama Dersi Soruları 1.Aşağıdaki HTML etiketlerinin ne için kullanıldıklarını yazınız. a. <br> b. <i> c. <b> d. <a> e. <u> 2. Aşağıdaki HTML komutlarının ekran çıktısı ne olur? <HTML><body ><FORM> Adı: <input type="text" name="ad"><br> Soyadı: <input type="text" name="soyad"><br> Bildiğiniz diller : <br> <input type="radio" name="kutu1" checked="on">ingilizce <br> <input type="radio" name="kutu2"> Almanca <br> <input type="radio" name="kutu3"> Fransızca <br> <input type="submit" value="gonder"> <input type="reset" value="sil"> </FORM></body></HTML> 3. Dreamweaver araç çubuklarından alınan aşağıdaki düğmelerin işlevlerini yazınız. 4. Ekran çıktısı ne olur? <html><body> <ol type="a" start="4"> <li>cpu <ul type="circle"> <li>aritmetik Mantık Birimi <li>kontrol Birimi <li>önbellek(cache memory) <ol type="1"> <li>l1 <li>l2 </ol> </ul> <li>ekran KARTI <ul type="disc"> <li>grafik İşlemci <li>video Ram <li>ramdac <li>video Bios </ul> </ol> </body></html> 5. Aşağıda verilen Dersler Tablosu başlıklı tablonun HTML kodlarını yazınız. 20puan Tablonun çerçeve kalınlığı=3 Tablonun çerçeve rengi=yeşil (green) Tablonun dolgu rengi=sarı (yellow) Hücrelerin birbirinden uzaklığı=5

7 Tablo kenarları ile içerik arasındaki uzaklık=10 6.Aşağıdaki bağlantıları kuracak HTML kodlarını yazınız. a) Ana sayfaya dönmek için tıklayınız (NOT: Bağlantı yeni sayfada açılacaktır, index.html) b) E-posta göndermek için tıklayınız (NOT: E-posta adresine gönderilecektir.) 7.Metin düzenleme etiketlerini kullanarak Arial yazı tipinde ve 3 yazı büyüklüğünde aşağıdaki görüntüyü oluşturacak HTML kodlarını yazınız. 8.Aşağıdaki çerçeve yapısını (frameset) oluşturacak HTML kodlarını yazınız. 9. numaralı düğmelerin ne işe yaradıklarını yazınız. 10.Tablo özelliklerinden numaralı olanların anlamlarını yazınız. 11.Aşağıda verilen css özelliklerini kullanarak istenen olayları gerçekleştiriniz.

8 a)genel CSS tanımlaması yapınız. h1 komutunun taşıyacağı özellikler : italik,15,kırmızı,yazının altı çizili Css uygulayacağınız yazı : Cömertlik ve yardım etmede akarsu gibi ol, Şefkat ve merhamette güneş gibi ol, Başkalarının kusurunu örtmede gece gibi ol b komutunun taşıyacağı özellikler= Verdana,20,mavi,tümü büyük Css uygulayacağınız yazı : Ya olduğun gibi görün, ya göründüğün gibi ol Not: Aşağıda Css komutlarının alacağı özellikler verilmiştir font-family: (Arial,Courier, Verdana ) font-weight: bold, normal font-style: italic, color text-transform : lowercase, uppercase,capitalize text-decoration : underline, overline,line-through,none text-align: left,center,right 12.Web tasarım editöründe SPRY nedir? Kullanım amaçlarını açıklayınız. 13. Aşağıdaki boşluklara uygun ifadeleri yazınız. a), : Ticari olmayan kuruluşlar için kullanılan kısaltmadır. b). adresleri, bilgisayarların iletişim kurmasını sağlayan rakamlardan oluşmuş özel adreslerdir. c) modelinde, istemci bilgisayar sunucu bilgisayara, web sayfasını görüntülemek istediği bilgisini gönderir. 14. Aşağıda verilen ekran çıktısına göre girilen 3 sayının ortalamasını hesaplayıp sonucu yazan programın ASP.NET kodlarını yazınız. 15. ASP.NET Aşağıdaki boşlukları en uygun şekilde doldurunuz. a. Form etiketine eklenen ifadesi onun sunucuda çalıştığını gösterir. b. uzantılı sayfa sunucuda çalışacak kodları içerir. c. Her kod sayfasında bulunan metodu sayfa ilk yüklendiğinde çalıştırılacak olay metotudur. d. Bir kontrolü pasif yapmak için özelliği yapılmalıdır. e. kontrolü normal bir bağlantı gibi görünür, buton kontrolü gibi çalışır. f. Bir aspx sayfasına takvim eklemek için kontrolü kullanılır. g. Bir kontrolün özelliği ile yazı rengi değiştirilebilir. h. kontrolü, HTML deki <a href= >.</a> etiketine benzer bir hedef sayfaya ya da yerel bir sayfaya yönlendirme yapmak amacıyla kullanılan kontroldür. Yönlendirilecek sayfa özelliği ile belirlenir. 16. Aşağıda web tasarımında çok kullanılan kavramlar verilmiştir. Ne anlama geldiklerini yazınız FTP, HOSTING, IIS, SSL, HTTP 17. Aşağıdaki web formunda Textbox1 e girilen veriyi ListBox1 e eklemek için Button1_Click() olayına hangi kod satırı yazılmalıdır? (5 puan)

9 18. Aşağıdaki web formu uygulamasına dair sorulan kod satırlarını yazınız. Kontrollerin id leri verilmiştir, kod yazarken bunları dikkate alınız. ad soyad hobi il TIKLA butonuna tıklandığında gerçekleşecek işlemler; a. Label1 kontrolünde ad ve soyad değerlerini birleştirerek arada bir boşluk olacak şekilde yazdırınız. b. Seçilen hobileri ListBox1 isimli kontrole eleman olarak ekleyiniz. c. Seçilen ili madde işareti listesinde yazdırınız. d. TEMİZLE butonuna tıklandığında tüm kontrollerin içeriğinin temizlenmesini sağlayacak kodları yazınız. 19. Javascript Aşağıda verilen değişken değerleri ile ilgili yapılan işlemlerin sonuçları ne olur? (Değişkenlerdeki değişimleri alt satırlarda dikkate alınız). var i=1; var j=2; var k=3; var m=4; var n=5; var p=6; var q=7; İşlem document.write(i+=j); document.write(--q); document.write(p==q); document.write(m >= n && p!= q); document.write(i % j); Sonucu (Ekran çıktısı)

10 Veri Tabanı Organizasyonu Dersi Soruları 1. Aşağıdaki boşlukları doldurunuz. a. Bir kişiye veya ürüne ait detaylı verilerin bir düzen çerçevesinde saklandığı ortamlara.. denir. b. Veri tabanının ana nesneleridir. Bir veri tabanında verilerin saklanmış olduğu nesneler olarak adlandırılır. c. Tablolarda satır ve sütunların kesiştiği noktaya.. denir. 2. Aşağıda verilen şekilde SQL sorgularını oluşturunuz. a. calısanlar isminde bir tablo oluşturup alanlarını personel_no, isim, soyisim, adres olarak belirleyiniz. Alanlara uygun veri türlerine göre tanımlama yapınız. b. kitap_künyesi isimli tabloyu silmek için gerekli SQL kodlarını yazınız. c. iller tablosundan il_kodu alanı 23 olan ildeki nufus alanını gösteren SQL sorgusunu yazınız. 3. Aşağıda verilen soruları size verilen Kimlik tablosuna göre cevaplayınız. a)kimlik tablosunda verilen "Deniz" isimli öğrencinin Cinsiyeti'ni "Bay" olarak güncelleyiniz. b)kimlik tablosunda bulunan Bayanların "Okul_No", "Ad" ve "Soyad"larını bulan SQL kodlarını yazınız. c)kimlik tablosunda verilen "Nazlı" isimli kaydın soyadını "Tekin" olarak güncelleyiniz. d)kimlik tablosunda bulunan soyadların hepsi büyük harf olacak şekilde güncelleyiniz. e)kimlik tablosunda bulunan kayıtlarda her bölümde kaçar öğrenci olduğunu bulunuz.

11 GRAFİK ANİMASYON DERSİ SORULARI 1. Aşağıdaki boşlukları uygun ifadelerle doldurunuz a. Bir defa da ekranda görüntülenebilen piksel sayısına denir. b. Çıkış cihazlarında(örn:yazıcı) 1 inç te (2.54 cm x 2.54 cm) noktalanan (yani basılan) ya da pozlanan piksel sayısına. adı verilir. c. Görüntü işleme yazılımında Paneli, tuval üzerinde yapılan bütün değişiklikleri adım adım kaydederek, kullanıcıya çalışmasının istediği andaki durumuna geri gitme imkânı verir. 2. Yanda birleştirilmek istenen iki nesne ve aşağıda bu nesnelerin farklı araçlarla birleştirilmeleri sonucu oluşturulmuş görüntüler verilmiştir. Görüntülerin hangi araçlar kullanılarak oluşturulduğunu yazınız. 3. Fireworks yazılımında bir düğme oluşturmak için tasarlanması gereken 4 durumun isimlerini yazınız. 4. Fireworks yazılımında araç çubuğunda bulunan, bitmap resimler içinde benzer renkli alanları seçmeye yarayan aracın adı nedir? Yazınız. 5. Fireworks yazılımında Lastik Damga(Rubber Stamp) aracının görevini yazınız. 6. Fireworks yazılımıyla ilgili aşağıda verilenlere göre uygun tuşları yazınız. Bitmap bir resimde herhangi bir alanı seçtikten sonra; i. Seçime başka bir alan eklemek için kullanılan tuş:.. ii. Seçimden bir alan çıkarmak için kullanılan tuş :.. 7. Animasyon yazılımında bir animasyon oluşturmak için kullanılan animasyon tekniklerinden üçünü yazınız. 8. Animasyon yazılımında, ana zaman çizelgesinden bağımsız kendi zaman çizelgesine sahip olan ve kendi başına bir animasyon olarak tasarlanabilen sembol türü nedir? Yazınız. 9. Animasyon yazılımında bir form hazırlamak için gerekli buton, textbox gibi elemanları içeren panelin adını yazınız. 10. Animasyon yazılımında, katmanın sadece belirli bir alanındaki içeriğin görüntülenmesi istendiğinde kullanılan teknik nedir? Yazınız. 11. Animasyon yazılımında sahneye eklenebilen sembol türlerini yazınız. 12. Animasyon yazılımında top isimli nesne üzerine fare ile tıklandığında çalışacak hareket isimli bir fonksiyon vardır. top nesnesine ait olay dinleyicisi kodlarını actionscript dilinde yazınız. 13. Animasyon yazılımında actionscript ile etkileşimli animasyonlar oluşturmak için kullanılan kullanılan, klavyeden basılan tuşların algılanmasını sağlayan olayların ikisini yazınız. 14. Animasyon yazılımında actionscript ile etkileşimli animasyonlar oluşturmak için kullanılan, fare hareketlerinin, tıklamaların vs. algılanmasını sağlayan olayların beşini yazınız.

12 İnternet Programcılığı Dersi Soruları 1. Formların veri aktarımında kullanılan GET ve POST metotlarını karşılaştırarak açıklayınız ile 10 arasındaki tek sayıları yazdıran for döngüsünün PHP kodunu yazınız. 3. Apache, MySQL, PHP programlarının tümünü içeren hazır paketlerden üç tanesini yazınız. 4. Aşağıda verilen değişken tanımlamalarını doğru yanlış olarak değerlendiriniz. Yanlış olan ifadelerin doğrusunu yazınız Sayi1; $1not; $SAYI_1; $ad soyad; 5. Php nin çalışma mantığını kısaca açıklayınız. 6. Bilgisayarımızda Php çalıştırmak için hazır paket kullanmıyorsak hangi programların kurulu olması gerekir? 7. Aşağıdaki ifadeleri doğru yanlış olarak değerlendiriniz. Yanlış olduğunu düşündüğünüz ifadenin doğrusunu altına yazınız. a)php günümüzde en çok kullanılan web programlama dillerinden biridir. b)php de sabitler tanımlanırken $ işareti kullanılır. c)$maastoplam ve $MaasToplam aynı ifadeler olduğundan farklı değerler atanırsa program hata verir. 8.Aşağıda verilen php kodunun her satırında değişkenlerin değerlerinin kaç olduğunu açıklama satırı açarak yazınız. <?php $x=12; $y=++$x; $z=$x+(++$y); $k=$z%$y; $m=$k-- ; $n=++$x + $k-- ;?> 9.Kök dizinde(www klasöründe) 12a.docx dosyasını oluşturan PHP kodlarını yazınız. 10.Kök dizinde(www klasöründe) 12a.docx dosyasının olup olmadığının kontrolünü yapan PHP kodlarını if-else yapısını kullanarak oluşturunuz. NOT: if-else komutlarında dosya varsa Dosya var değilse Dosya yok yazdırın.

13 11.Aşağıdaki kodların ekran çıktısını yanındaki boşluğa yazınız. <?php $a=8; $b=12; $i=($a--)+(--$b); echo $a; $a++; echo"<br>"; echo $b; echo"<br>"; echo $i;?>

Web Tasarımı ve Programlama:

Web Tasarımı ve Programlama: Web Tasarımı ve Programlama: 1.Aşağıdaki HTML etiketlerinin ne için kullanıldıklarını yazınız. a. b. c. d. e. 2. Aşağıdaki HTML komutlarının ekran çıktısı ne olur?

Detaylı

Dersin Konusu ve Amaçları: Ders P lanı: Bölüm 1: Bilgi Teknolojilerinde Temel Kavramlar

Dersin Konusu ve Amaçları: Ders P lanı: Bölüm 1: Bilgi Teknolojilerinde Temel Kavramlar Bilgi Teknolojileri ve Uygulamalarına Giriş Dersin Konusu ve Amaçları: Bu dersin amacı daha önce bilgisayar ve bilgi teknolojileri alanında herhangi bir bilgi ve/veya deneyime sahip olmayan öğrenciye bilgi

Detaylı

BİLİŞİM TEKNOLOJİSİNİN TEMELLERİ DERSİ

BİLİŞİM TEKNOLOJİSİNİN TEMELLERİ DERSİ BİLİŞİM TEKNOLOJİSİNİN TEMELLERİ DERSİ 1. İşlemci nedir? İşlemci, bilgisayarın birimlerinin çalışmasını ve bu birimler arasındaki veri akışını kontrol eden, veri işleme görevlerini yerine getiren elektronik

Detaylı

TEMEL BİLGİTEKNOLOJİLERİ

TEMEL BİLGİTEKNOLOJİLERİ TEMEL BİLGİTEKNOLOJİLERİ Bilgiyi işlemekte kullanılan araçlar ikiye ayrılır. 1- Maddi cihazlar 2-Kavramsal araçlar. Kullanıcıve bilgisayarın karşılıklıetkileşimini sağlayan birimlerin genel adıgiriş-çıkışbirimleridir.

Detaylı

İNTERNET PROGRAMCILIĞI DERSİ ÇALIŞMA SORULARI

İNTERNET PROGRAMCILIĞI DERSİ ÇALIŞMA SORULARI İNTERNET PROGRAMCILIĞI DERSİ ÇALIŞMA SORULARI 1) Aşağıdaki seçeneklerin hangisinde PHP kod yazımı doğru olarak verilmiştir? A) B) C).. D) 2) PHP ile hazırlanmış

Detaylı

PROGRAMLAMA TEMELLERİ DERSİ ÖZETİ

PROGRAMLAMA TEMELLERİ DERSİ ÖZETİ Değişkenler PROGRAMLAMA TEMELLERİ DERSİ ÖZETİ C# Programlama Dili Giriş Değişkenler bir programlama dilinde verilerin depolanma alanlarını temsil eder. Tanımlanan her değişkene bellek bölgesinden bir alan

Detaylı

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ 6. SINIF 2. DÖNEM 2. SINAV ÇALIŞMA NOTLARI

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ 6. SINIF 2. DÖNEM 2. SINAV ÇALIŞMA NOTLARI 2015-2016 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ 6. SINIF 2. DÖNEM 2. SINAV ÇALIŞMA NOTLARI MİCROSOFT EXCEL PROGRAMI Programın Açılışı: Başlat Tüm Programlar Microsoft Office Microsoft

Detaylı

Temel Bilgi Teknolojileri - I Ayrıntılı Ders İçerikleri

Temel Bilgi Teknolojileri - I Ayrıntılı Ders İçerikleri Temel Bilgi Teknolojileri - I Ayrıntılı Ders İçerikleri Bilgi Teknolojileri (IT) Kavramları, Bilgisayar Kullanımı ve Dosyaların Yönetimi, Bilgi ve İletişim HAFTA 1 1. Genel Kavramlar(Bilgisayarın tanımı,bilgi

Detaylı

DÖNGÜLER (LOOPS) while(), do-while(), for(), foreach()

DÖNGÜLER (LOOPS) while(), do-while(), for(), foreach() (LOOPS) while(), do-while(), for(), foreach() Döngüler (loops) while do-while for foreach while ( koşul ) işlemler; do işlemler; while (koşul ); for (başlangıç ; koşul ; arttırma) işlemler; foreach ( tip

Detaylı

TEMEL BİLGİSAYAR. Ders Notları. Yrd. Doç. Dr. Seyit Okan KARA

TEMEL BİLGİSAYAR. Ders Notları. Yrd. Doç. Dr. Seyit Okan KARA TEMEL BİLGİSAYAR Ders Notları Yrd. Doç. Dr. Seyit Okan KARA İÇERİK Excel menü çubuğunda bulunan, Ekle menüsünün içerik ve uygulamaları Biçim menüsünün içerik ve uygulamaları Veri menüsünün içerik ve uygulamaları

Detaylı

2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ 6. SINIF 2. DÖNEM 2. SINAV ÇALIŞMA NOTLARI

2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ 6. SINIF 2. DÖNEM 2. SINAV ÇALIŞMA NOTLARI 2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ 6. SINIF 2. DÖNEM 2. SINAV ÇALIŞMA NOTLARI İşletim Sisteminde Yapılan Uygulamalar Bir Bilgisayarda Hangi İşletim Sistemi Yüklü Olduğunu

Detaylı

Javascript Ders Örnekleri -2. Tarayıcı Görüntüsü

Javascript Ders Örnekleri -2. Tarayıcı Görüntüsü Javascript Ders Örnekleri -2 Örnek 1 : Aşağıdaki Javascript kodları çalıştığında tarayıcı görüntüsü nasıl olur? JS Kodu var puan=85; if(puan>70) document.write( Notunuz iyi ); else document.write( Notunuz

Detaylı

C# Çalışma Örnekleri

C# Çalışma Örnekleri C# Çalışma Örnekleri namespace sabittanimlama class program static void main (String [] agrs ) const String s="merhaba "; Console.WriteLine(s); Console.readLine ; merhaba namespace calisma class program

Detaylı

Web Formlar ve Sayfalar Arasında Bilgi Gönderme. BATML İnternet Programcılığı 1

Web Formlar ve Sayfalar Arasında Bilgi Gönderme. BATML İnternet Programcılığı 1 Web Formlar ve Sayfalar Arasında Bilgi Gönderme BATML İnternet Programcılığı 1 Bazı web sitelerinde sayfalar arasında bilgi veya değişken göndermek gerekebilir. Gönderilen bu bilgi kullanıcı adı ve şifre

Detaylı

ÖNDER BİLGİSAYAR KURSU. Microsoft Office Kursu Eğitim İçeriği

ÖNDER BİLGİSAYAR KURSU. Microsoft Office Kursu Eğitim İçeriği ÖNDER BİLGİSAYAR KURSU Microsoft Office Kursu Eğitim İçeriği Microsoft WORD 1. PENCERE ELEMANLARI VE GÖRÜNTÜLEME BİÇİMLERİ 1.1. Genel Bilgiler 1.2. Ekran Görünümleri 1.3. Metin Sınırları ve Basımda Çıkmayan

Detaylı

Response : Sunucunun istemciye veri yollamasını

Response : Sunucunun istemciye veri yollamasını Response : Sunucunun istemciye veri yollamasını 27 Ekim 2011 / Perşembe Örnek : 2 tane sayfa açıyoruz,1nci ye TextBox1 ve Button ekliyoruz. Şunu istiyoruz,1nci sayfada şifre girilince, Button u tıklayınca

Detaylı

ASP.NET ile Bir Web Sitesi Oluşturma

ASP.NET ile Bir Web Sitesi Oluşturma 29,30 Eylül 2011 ASP.NET ile Bir Web Sitesi Oluşturma ASP.NET sitesi oluşturmak için File menüsündeki, New açılır listesindeki, Web Site komutuna tıklıyoruz Açılan pencereden C# içindeki ASP.NET Web Site

Detaylı

NAZMİYE DEMİREL ORTAOKULU BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ DERSİ 1. DÖNEM 6. SINIFLAR DERS NOTU EXCEL 2007 DERS NOTLARI

NAZMİYE DEMİREL ORTAOKULU BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ DERSİ 1. DÖNEM 6. SINIFLAR DERS NOTU EXCEL 2007 DERS NOTLARI EXCEL 2007 DERS NOTLARI Bir hesap tablosu programıdır. Excel, her türlü veriyi (özellikle sayısal verileri) tablolar ya da listeler halinde tutma ve bu verilerle ilgili ihtiyaç duyacağınız tüm hesaplamaları

Detaylı

BÖLÜM II BİLGİSAYAR DONANIMI VE İŞLETİM SİSTEMLERİ

BÖLÜM II BİLGİSAYAR DONANIMI VE İŞLETİM SİSTEMLERİ İÇİNDEKİLER BÖLÜM I BİLGİSAYARA GİRİŞ 1. Bilgisayarın Tarihçesi...3 2. Bilgisayar Sistem Birimleri Error! Bookmark not 3. Bilgisayar Çevre Birimleri.. Error! Bookmark not 4. Çıkış Birimleri...12 5. İletişim

Detaylı

www.elektrikogretmenleri.com

www.elektrikogretmenleri.com FIREWORKS (MENU OLUŞ TURMA) 1 Önce Başlat menüsü Programlar Adobe Web Premium CS3 Adobe Fireworks CS3 kısayol simgesi ile Fireworks programı açılır. 2 Fireworks programı açıldığında Karşımıza gelen Yeni

Detaylı

HSancak Nesne Tabanlı Programlama I Ders Notları

HSancak Nesne Tabanlı Programlama I Ders Notları Konsol Uygulaması Oluşturma Konsol uygulaması oluşturmak için program açıldıktan sonra Create: Project ya da New Project seçeneği tıklanabilir. New Project penceresini açmak için farklı yollar da vardır.

Detaylı

İÇİNDEKİLER BÖLÜM-1. BİLGİSAYARIN TANIMI VE ÇALIŞMA PRENSİBİ...1 BÖLÜM-2. WİNDOWS XP İŞLETİM SİSTEMİ...27

İÇİNDEKİLER BÖLÜM-1. BİLGİSAYARIN TANIMI VE ÇALIŞMA PRENSİBİ...1 BÖLÜM-2. WİNDOWS XP İŞLETİM SİSTEMİ...27 İÇİNDEKİLER BÖLÜM-1. BİLGİSAYARIN TANIMI VE ÇALIŞMA PRENSİBİ...1 1.1. GİRİŞ...1 1.2. BİLGİSAYARIN TANIMI VE TARİHSEL GELİŞİMİ...3 1.3. BİLGİSAYARIN FONKSİYONLARI...3 1.4. BİLGİSAYARIN YAPISI VE BİLGİSAYARI

Detaylı

4 Front Page Sayfası Özellikleri

4 Front Page Sayfası Özellikleri 4 Front Page Sayfası Özellikleri İsterseniz Frontpage penceresinin sağ tarafından, isterseniz araç çubuklarından faydalanarak yeni bir sayfa açın. Frontpage te çeşitli sayfa şablonları bulunmaktadır. Ancak

Detaylı

12 TBT / WEB TASARIM ve PROGRAMLAMA ( Not 3 )

12 TBT / WEB TASARIM ve PROGRAMLAMA ( Not 3 ) 12 TBT / WEB TASARIM ve PROGRAMLAMA ( Not 3 ) 25.09.2017 METİN VE GÖRÜNÜM DÜZENLEME ETİKETLERİ : etiketleri dökümana başlık eklemek için kullanılır. etiketinde ki x ifadesi 1 den 6 ya kadar

Detaylı

PowerPoint 2010 Sunu Hazırlama Programı

PowerPoint 2010 Sunu Hazırlama Programı PowerPoint 2010 Sunu Hazırlama Programı 1 1-PowerPoint i Tanıyalım 2-PowerPoint programını açmak 3-Slayt Kavramı ve yeni slaytlar ekleme 4-Slayt Düzeni işlemleri 5-Slayt Tasarımı 6-Slayt geçişleri 7-Animasyonlar

Detaylı

DENEME SINAVI. ECDL BAŞLANGIÇ Hesap Tablosu

DENEME SINAVI. ECDL BAŞLANGIÇ Hesap Tablosu DENEME SINAVI ECDL BAŞLANGIÇ Hesap Tablosu 1. Hesap Çizelgesi (Microsoft Office - Excel) uygulamasını açınız. Başlat > Programlar > Microsoft Office > Microsoft Office Excel 2003 yolu izlenerek Excel programı

Detaylı

ÖĞRENME FAALİYETİ 1 ÖĞRENME FAALİYETİ 1

ÖĞRENME FAALİYETİ 1 ÖĞRENME FAALİYETİ 1 ÖĞRENME FAALİYETİ 1 ÖĞRENME FAALİYETİ 1 AMAÇ Bilgisayar ve elektronik tablolama yazılımı sağlandığında elektronik tablolama yazılımı çalışma alanı düzenlemelerini yapabileceksiniz. ARAŞTIRMA Güncel olarak

Detaylı

Görsel Programlama 1

Görsel Programlama 1 Görsel Programlama 1 1. Ekrana Hello world! yazan c# console application kodları: Console.Write("Hello world!"); 2. Ekranda ilk satıra Hello, ikinci satıra world! yazan kod: Console.WriteLine("Hello");

Detaylı

Temel Bilgi Teknolojileri - II Ayrıntılı Ders İçerikleri

Temel Bilgi Teknolojileri - II Ayrıntılı Ders İçerikleri Temel Bilgi Teknolojileri - II Ayrıntılı Ders İçerikleri Hesap Tabloları(Excel 2007) HAFTA 1 1. Hesap Tablolarına Giriş 1.1. Hesap tablosu tanımı, kullanım amacı ve yerleri 1.2. MS Excel Uygulamasına giriş

Detaylı

MEZİTLİ MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ALANI WEB PROGRAMCILIĞI DALI ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK DERS PLANI

MEZİTLİ MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ALANI WEB PROGRAMCILIĞI DALI ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK DERS PLANI MEZİTLİ MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ALANI WEB PROGRAMCILIĞI DALI ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK DERS PLANI Öğretim Yılı : 2015-2016 Dersin Adı : İŞLETMELERDE BECERİ EĞİTİMİ Sınıfı :

Detaylı

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ MICROSOFT POWERPOINT ve MICROSOFTPOWERPOINT ÇALIŞMA SORULARI

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ MICROSOFT POWERPOINT ve MICROSOFTPOWERPOINT ÇALIŞMA SORULARI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ MICROSOFT POWERPOINT ve MICROSOFTPOWERPOINT ÇALIŞMA SORULARI 1. Powerpoint ne tür bir programdır? a) Sunu Tasarım Programıdır b) Tablo - Grafik Programıdır c) Kelime

Detaylı

Internet Programming II. Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2014 2015 Bahar Yarıyılı

Internet Programming II. Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2014 2015 Bahar Yarıyılı Internet Programming II Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2014 2015 Bahar Yarıyılı Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU 11-14 May. 2014 Form Form İşlemleri Tarayıcıdan bilgi alarak işlem gerçekleştirme FORM elemanları

Detaylı

Akdeniz Üniversitesi

Akdeniz Üniversitesi F. Ders Tanıtım Formu Dersin Adı Öğretim Dili Akdeniz Üniversitesi Bilgi Teknolojileri Kullanımı Türkçe Dersin Verildiği Düzey Ön Lisans ( ) Lisans (x) Yüksek Lisans( ) Doktora( ) Eğitim Öğretim Sistemi

Detaylı

ÖĞRENME FAALİYETİ 1 ÖĞRENME FAALİYETİ 1 1. FORMLAR

ÖĞRENME FAALİYETİ 1 ÖĞRENME FAALİYETİ 1 1. FORMLAR ÖĞRENME FAALİYETİ 1 AMAÇ ÖĞRENME FAALİYETİ 1 Uygun ortam sağlandığında web sayfaları için formlar oluşturabileceksiniz. ARAŞTIRMA Web sayfalarında formların kullanım amaçlarını ve nasıl kullanıldığını

Detaylı

Bilgisayarların Gelişimi

Bilgisayarların Gelişimi Bilgisayarların Gelişimi Joseph Jacquard (1810) Bilgisayar tabanlı halı dokuma makinesi Delikli Kart (Punch Card) Algoritma ve Programlama 6 Bilgisayar Sistemi 1. Donanım fiziksel aygıtlardır. 2. Yazılım

Detaylı

Metin Tabanlı İçerik Oluşturma Araçları

Metin Tabanlı İçerik Oluşturma Araçları Metin Tabanlı İçerik Oluşturma Araçları Microsoft Office Word Kelime işlemci, görsel nesnelerin veya çizimlerin resim ya da arka plan olarak kullanıldığı metinler oluşturabilen, harita ve tablo gibi şekiller

Detaylı

Web Tasarımının Temelleri

Web Tasarımının Temelleri 1. Hafta Web Tasarımının Temelleri Öğr. Gör. Murat YAZICI www.muratyazici.com Artvin Çoruh Üniversitesi, Artvin Meslek Yüksekokulu www.artvin.edu.tr Formlar Kullanıcının da aktif olacağı dinamik web sayfaları

Detaylı

Aşağıdaki sorularda doğru olan şıkları işaretleyerek değerlendiriniz.

Aşağıdaki sorularda doğru olan şıkları işaretleyerek değerlendiriniz. Aşağıdaki sorularda doğru olan şıkları işaretleyerek değerlendiriniz. 1. Aşağıdakilerden hangisi ana kart üzerinde yer almaz? A) Bellek B) İşlemci C) Genişleme yuvaları D) Güç kaynağı 2. Aşağıdakilerden

Detaylı

TEMEL SUNUM İŞLEMLERİ SUNUMA SES, VIDEO EKLEME SUNUM TASARIMI ANİMASYONLAR SLAYT GEÇİŞİ KÖPRÜ KAYDETME SUNUM TASARIM TEKNİKLERİ ETKİNLİKLER

TEMEL SUNUM İŞLEMLERİ SUNUMA SES, VIDEO EKLEME SUNUM TASARIMI ANİMASYONLAR SLAYT GEÇİŞİ KÖPRÜ KAYDETME SUNUM TASARIM TEKNİKLERİ ETKİNLİKLER 1 TEMEL SUNUM İŞLEMLERİ SUNUMA SES, VIDEO EKLEME SUNUM TASARIMI ANİMASYONLAR SLAYT GEÇİŞİ KÖPRÜ KAYDETME SUNUM TASARIM TEKNİKLERİ ETKİNLİKLER 2 Sunu: Belli bir konunun resim, grafik, metin, ses ve görüntüler

Detaylı

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ 6. SINIF DERS NOTLARI 2

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ 6. SINIF DERS NOTLARI 2 PROGRAMLAMA Bir problemin çözümü için belirli kurallar ve adımlar çerçevesinde bilgisayar ortamında hazırlanan komutlar dizisine programlama denir. Programlama Dili: Bir programın yazılabilmesi için kendine

Detaylı

2014-2015 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK DERS PLANI. PERSONEL ile tanışma, işyeri kuralları tanıma

2014-2015 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK DERS PLANI. PERSONEL ile tanışma, işyeri kuralları tanıma AY 75. YIL D.M.O. MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ BILISIM TEKNOLOJİLERİ ALANI WEB TASARIMI VE PROGRAMCILIĞI DALI İŞLETMELERDE BECERİ EĞİTİMİ DERSİ 12-H SINIFI SÜRE GÜN DERS SAATİ HEDEF VE DAVRANIŞLAR

Detaylı

.. YILI BİLGİSAYAR SİSTEM KURULUM BAKIM ONARIM VE ARIZA GİDERME KURS PLANI MODÜL SÜRESİ

.. YILI BİLGİSAYAR SİSTEM KURULUM BAKIM ONARIM VE ARIZA GİDERME KURS PLANI MODÜL SÜRESİ .... YILI BİLGİSAYAR KURULUM BAKIM ONARIM VE ARIZA KURS PLANI KURS MERKEZİNİN ADI ALAN ADI KURSUN ADI. TOPLAM SÜRE BAŞLAMA TARİHİ BİTİŞ TARİHİ BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ 352 SAAT.. /.. /... /.. /. BİLGİSAYAR

Detaylı

POWERPOINT 2010 KULLANIMI

POWERPOINT 2010 KULLANIMI Modül 7 MODÜL 7 POWERPOINT 2010 KULLANIMI TEMEL SUNUM İŞLEMLERİ SUNUMA SES, VIDEO EKLEME SUNUM TASARIMI ANİMASYONLAR SLAYT GEÇİŞİ KÖPRÜ KAYDETME SUNUM TASARIM TEKNİKLERİ ETKİNLİKLER Powerpoint 2003 Uzantısı.doc

Detaylı

Animasyon Teknikleri, Ses ve Video İşlemleri 1 / 18

Animasyon Teknikleri, Ses ve Video İşlemleri 1 / 18 Animasyon Teknikleri, Ses ve Video İşlemleri 1 / 18 4. SEMBOLLER Animasyon yazılımı çizilen şekilleri veya çalışma içerisine aktarılan şekilleri sembollere dönüştürerek kütüphanede saklayabilir. Kütüphanede

Detaylı

KARAR YAPILARI. Acaba hangi yöne gitmeliyim? Oturduğun yerden kalkıp, kapıya varana kadar kaç kez karar verdiniz biliyor musunuz?

KARAR YAPILARI. Acaba hangi yöne gitmeliyim? Oturduğun yerden kalkıp, kapıya varana kadar kaç kez karar verdiniz biliyor musunuz? ve Acaba hangi yöne gitmeliyim? Oturduğun yerden kalkıp, kapıya varana kadar kaç kez karar verdiniz biliyor musunuz? Şimdi ne tarafa gideceğiz yahu? KARAR VER!!! Karar mekanizması A B if yapısı ve kullanımı

Detaylı

.. YILI BİLGİSAYAR SİSTEM KURULUM BAKIM ONARIM VE ARIZA GİDERME KURS PLANI MODÜL SÜRESİ

.. YILI BİLGİSAYAR SİSTEM KURULUM BAKIM ONARIM VE ARIZA GİDERME KURS PLANI MODÜL SÜRESİ .... YILI BİLGİSAYAR SİSTEM KURULUM BAKIM ONARIM VE ARIZA KURS PLANI KURS MERKEZİNİN ADI ALAN ADI KURSUN ADI. TOPLAM SÜRE BAŞLAMA TARİHİ BİTİŞ TARİHİ BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ 352 SAAT.. /.. /... /.. /. BİLGİSAYAR

Detaylı

5.Slayt ana hat görünümü 6.Görev bölmesi penceresi 7.Not alanı 8.Durum çubuğu

5.Slayt ana hat görünümü 6.Görev bölmesi penceresi 7.Not alanı 8.Durum çubuğu MS POWERPOINT 2010 PowerPoint, Windows ortamında çalışan bir sunu paket programıdır. Metin, taslak, çizim ve grafikler kullanılarak sunular, slaytlar, broşürler, bildiriler, konuşmacı notları ve taslaklar

Detaylı

Internet Programming II. Elbistan Meslek Yüksek Okulu Bahar Yarıyılı

Internet Programming II. Elbistan Meslek Yüksek Okulu Bahar Yarıyılı Internet Programming II Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2015 2016 Bahar Yarıyılı Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU 23 May. 2016 Form Form İşlemleri Tarayıcıdan bilgi alarak işlem gerçekleştirme FORM elemanları yardımıyla

Detaylı

Web sayfalarında yapılan her çalışma ve düzenleme tablolar aracılığı ile yapılır. Dolayısıyla çoğu web sayfalarında tablo kullanmak zorunluluktur.

Web sayfalarında yapılan her çalışma ve düzenleme tablolar aracılığı ile yapılır. Dolayısıyla çoğu web sayfalarında tablo kullanmak zorunluluktur. Yazı Tipi Stili HTML kodları 47 Kalın İtalik Altı Çizili 9.2.6 Metin yükseltme veya alçaltma 1. Sayfa görünümünde, belge penceresinin altındaki Tasarla düğmesini tıklatın. 2.

Detaylı

MS POWERPOINT 2010. Şekil 111 Powerpoint 2010 Programını Başlatmak

MS POWERPOINT 2010. Şekil 111 Powerpoint 2010 Programını Başlatmak MS POWERPOINT 2010 1.Giriş: PowerPoint, Windows ortamında çalışan bir sunu paket programıdır. Metin, taslak, çizim ve grafikler kullanılarak sunular, slaytlar, broşürler, bildiriler, konuşmacı notları

Detaylı

Akdeniz Üniversitesi

Akdeniz Üniversitesi F. Ders Tanıtım Formu Dersin Adı Öğretim Dili Akdeniz Üniversitesi Bilgi ve İletişim Teknolojisi Türkçe Dersin Verildiği Düzey Ön Lisans (x) Lisans ( ) Yüksek Lisans( ) Doktora( ) Eğitim Öğretim Sistemi

Detaylı

JAVA PROGRAMLAMA DİLİ ÖZELLİKLERİ

JAVA PROGRAMLAMA DİLİ ÖZELLİKLERİ JAVA PROGRAMLAMA DİLİ ÖZELLİKLERİ Java programlama dili, Java SUN bilgisayar şirketi tarafından 1991 yılında geliştiril Program bloklar halinde yazılır ve bloklar { } ile oluşturulur. Komutlar aynı satıra

Detaylı

TARSUS HALK EĞİTİMİ MERKEZİ VE ASO MÜDÜRLÜĞÜ

TARSUS HALK EĞİTİMİ MERKEZİ VE ASO MÜDÜRLÜĞÜ TARSUS HALK EĞİTİMİ MERKEZİ ASO MÜDÜRLÜĞÜ KULLANIMI ( İŞLETMENLİĞİ OPERATÖR) KURS PLANI BŞL : 08.03.2011 - BTŞ : 02.05.2011 Hafta içi her gün: 14.30-17 :40 ( 4 saat ) TARİH GÜN SAAT MODÜL Açılış konuşması,

Detaylı

while(), do-while(), for() M.İLKUÇAR 2010 MAKU-MYO

while(), do-while(), for() M.İLKUÇAR 2010 MAKU-MYO while(), do-while(), for() Döngü (loop) : Bir koşul sağlandığı (true olduğu) sürece bir veya birden çok komutun tekrarlanması işlemidir. Java Döngüler (loops) While() do-while() for ( ) while ( koşul )

Detaylı

PROGRAMLAMA DERSİ 1. İNTERNET

PROGRAMLAMA DERSİ 1. İNTERNET PROGRAMLAMA DERSİ 1. İNTERNET İnternet sunucu-istemci modeline göre çalışır. Fiziksel olarak bu sistem genelde isteği yapan bir bilgisayar (kullanıcı-client) ve bu isteği karşılayan özel bir bilgisayar

Detaylı

1. MS Excel Çalışması

1. MS Excel Çalışması 1. MS Excel Çalışması 1.1. Pivot Tablo Oluşturma Pivot tablo çalışması için aşağıdaki yönlendirmeyi takip edin: 1. E-posta ile gönderilen BT Final.xlsx dosyasını açın. 2. Dosyayı, Farklı Kaydet diyerek

Detaylı

Temel Bilgi Teknlolojileri 1. Ders notları 5. Öğr.Gör. Hüseyin Bilal MACİT 2017

Temel Bilgi Teknlolojileri 1. Ders notları 5. Öğr.Gör. Hüseyin Bilal MACİT 2017 Temel Bilgi Teknlolojileri 1 Ders notları 5 Öğr.Gör. Hüseyin Bilal MACİT 2017 Windows işletim sistemi Kullanıcıya grafik arabirimler ve görsel iletilerle yaklaşarak, yazılımları çalıştırmak, komut vermek

Detaylı

Data Structures Lab 1 2012-Güz

Data Structures Lab 1 2012-Güz Data Structures Lab 1 2012-Güz C# Ortamı Tanıtımı ve Uygulama Geliştirilmesi Visual Studio 2010 Ortamının Temini -NYG'ndan MSDN üyeliği için başvuru dilekçesi alınıp doldurulmalı ve yine NYG'ye teslim

Detaylı

DONANIM VE YAZILIM. Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi

DONANIM VE YAZILIM. Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi DONANIM VE YAZILIM Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi Bilgisayar Kendisine verdiğimiz bilgileri istediğimizde saklayabilen, istediğimizde geri verebilen cihaza denir. Donanım, Yazılım Bilgisayar Donanım

Detaylı

KONU: İşletim Sistemleri I - Ms-Dos İşletim Sistemi SORULAR

KONU: İşletim Sistemleri I - Ms-Dos İşletim Sistemi SORULAR KONU: İşletim Sistemleri I - Ms-Dos İşletim Sistemi Aşağıdakileri MS-DOS işletim sistemi uygulamalarını bilgisayarınızda yapınız ve nasıl yaptığınızı (hangi komutları nasıl kullandığınızı) boş bırakılan

Detaylı

Powerpoint; Microsoft ofis programları içinde bulunan bir sunum hazırlama programıdır.

Powerpoint; Microsoft ofis programları içinde bulunan bir sunum hazırlama programıdır. Powerpoint; Microsoft ofis programları içinde bulunan bir sunum hazırlama programıdır. Powerpoint ile toplantılar da veya herhangi bir konu üzerinde açıklama getirmek için sunu hazırlarız. Powerpoint2003

Detaylı

Kelime işlemcilerin işlevlerini öğrenmek. Başlıca kelime işlemcileri tanımak. Microsoft Word 2010 programı hakkında temel bilgileri öğrenmek.

Kelime işlemcilerin işlevlerini öğrenmek. Başlıca kelime işlemcileri tanımak. Microsoft Word 2010 programı hakkında temel bilgileri öğrenmek. Amaçlarımız 2 Kelime işlemcilerin işlevlerini öğrenmek. Başlıca kelime işlemcileri tanımak. programı hakkında temel bilgileri öğrenmek. da metin biçimlendirmek. 1 Kelime İşlemcilerin İşlevleri 3 Kelime

Detaylı

Maltepe Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Internet ve Bilgi Teknolojileri (BİL 309) Dersi

Maltepe Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Internet ve Bilgi Teknolojileri (BİL 309) Dersi Maltepe Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Internet ve Bilgi Teknolojileri (BİL 309) Dersi GENEL DERS BİLGİLERİ Öğretim Elemanı Ofis : MUH 312 : Öğr. Gör. Dr. T.Tugay BİLGİN Ofis Saatleri : Pazartesi:

Detaylı

MİCROSOFT EXCEL PROGRAMI DERS NOTLARI

MİCROSOFT EXCEL PROGRAMI DERS NOTLARI MİCROSOFT EXCEL PROGRAMI DERS NOTLARI ( 6. sınıflar için hazırlanmıştır. ) Fevzi Başal Bilişim Teknolojileri Öğretmeni İçindekiler 1. KAVRAMLAR... 1 2. DOSYA İŞLEMLERİ... 2 3. EXCEL DE KULLANILAN FARE

Detaylı

8. HAFTA KBT204 İNTERNET PROGRAMCILIĞI II. Öğr.Gör. Hakan YILMAZ. hakanyilmaz@karabuk.edu.tr

8. HAFTA KBT204 İNTERNET PROGRAMCILIĞI II. Öğr.Gör. Hakan YILMAZ. hakanyilmaz@karabuk.edu.tr 8. HAFTA KBT204 İNTERNET PROGRAMCILIĞI II Öğr.Gör. Hakan YILMAZ hakanyilmaz@karabuk.edu.tr Karabük Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi 2 İçindekiler QUERYSTRING KOLEKSIYONU... 3 FORM

Detaylı

Erzurum Teknik Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Bilgisayar Programlama Dersi Ödevi Soru

Erzurum Teknik Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Bilgisayar Programlama Dersi Ödevi Soru Adı: Soyadı: Numara: Bölümü: Erzurum Teknik Üniversitesi Mühislik Mimarlık Fakültesi Bilgisayar Programlama Dersi Ödevi 15.11.2015 Soru 1 2 3 4...... Toplam Puanlar Soru-1: Yandaki kısımda verilen terimlerin

Detaylı

Değişkenler, içerisinde tek bir değer tutabilen yapılardır. Örneğin haftanın günlerini değişkenlerde tutmak istersek, her bir gün adı için bir

Değişkenler, içerisinde tek bir değer tutabilen yapılardır. Örneğin haftanın günlerini değişkenlerde tutmak istersek, her bir gün adı için bir DİZİLER (ARRAYS) Değişkenler, içerisinde tek bir değer tutabilen yapılardır. Örneğin haftanın günlerini değişkenlerde tutmak istersek, her bir gün adı için bir değişken tanımlamak gereklidir. string gun1,

Detaylı

Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi

Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi JAVA PROGRAMLAMA Öğr. Gör. Utku SOBUTAY İÇERİK 2 Java da Fonksiyon Tanımlamak Java da Döngüler Java da Şart İfadeleri Uygulamalar Java da Fonksiyon Tanımlamak JAVA DA FONKSİYON TANIMLAMAK 4 Fonksiyonlar;

Detaylı

Bölüm 10: PHP ile Veritabanı Uygulamaları

Bölüm 10: PHP ile Veritabanı Uygulamaları Bölüm 10: PHP ile Veritabanı Uygulamaları -231- Öğr.Gör. Serkan DİŞLİTAŞ 10.1. PHP PHP, platformdan bağımsız sunucu taraflı çalışan betik bir web programlama dilidir. PHP programlama dili ile MySQL, MSSQL,

Detaylı

Temel Bilgi Teknolojileri I

Temel Bilgi Teknolojileri I Temel Bilgi Teknolojileri I DİKKAT! Bu testte 20 soru bulunmaktadır. Cevaplarınızı, cevap kâğıdınızın Temel Bilgi Teknolojileri I testi için ayrılan kısmına işaretleyiniz. 1. Aşağıdakilerden hangisi 15

Detaylı

JAVASCRIPT JAVASCRIPT DİLİ

JAVASCRIPT JAVASCRIPT DİLİ JAVASCRIPT JAVASCRIPT DİLİ Netscape Navigator 2.0 ile birlikte geliştirilen JavaScript dili istemci taraflı (client-side) script dilidir. Web sayfalarında dinamik içerik sağlamak ya da kullanıcıyla iletişim

Detaylı

TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİSİ KULLANIMI. Enformatik Bölümü

TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİSİ KULLANIMI. Enformatik Bölümü TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİSİ KULLANIMI Enformatik Bölümü - Bilgisayarın tanımı ve tarihçesi Bilgisayar, belirli komutlara göre veri işleyen ve depolayan bir makinedir. İlk bilgisayar 1950 yılında yapılmıştır.

Detaylı

Yeni bir proje açarken File New - Web Site diyoruz. Gelen ekranda Visual Basic veya C# seçilebilir. Biz ders kapsamında C# programlama dilini seçtik.

Yeni bir proje açarken File New - Web Site diyoruz. Gelen ekranda Visual Basic veya C# seçilebilir. Biz ders kapsamında C# programlama dilini seçtik. ASP.NET DERS 1 Yeni bir proje açarken File New - Web Site diyoruz. Gelen ekranda Visual Basic veya C# seçilebilir. Biz ders kapsamında C# programlama dilini seçtik. Gelen ekranda Visual C# seçildikten

Detaylı

Excel Çalışma Soruları

Excel Çalışma Soruları Excel Çalışma Soruları 1) Excel çalışma kitabında sütun ile satırın birleştiği bölüme verilen ad a) Sütun b) Satır c) İşlev d) Hücre 13-Excel deki bir tabloda en büyük değeri veren fonksiyon a) =Topla

Detaylı

İnternet Programcılığı Dersi 2.Dönem Ders Notu

İnternet Programcılığı Dersi 2.Dönem Ders Notu İnternet Programcılığı Dersi 2.Dönem Ders Notu DEĞİŞKEN TİPLERİ TAM SAYI (İNTEGER) VERİ TİPİ Negatif veya pozitif ondalık kısmı bulunmayan sayılardır. Örnek: $i=65; $x=345; ONDALIK(REAL)VERİ TİPİ Ondalıklı

Detaylı

Algoritma ve Programlamaya Giriş

Algoritma ve Programlamaya Giriş Algoritma ve Programlamaya Giriş Algoritma Bir sorunu çözebilmek için gerekli olan sıralı ve mantıksal adımların tümüne Algoritma denir. Doğal dil ile yazılabilir. Fazlaca formal değildir. Bir algoritmada

Detaylı

TEMEL BİLGİSAYAR. Ders Notları. Yrd. Doç. Dr. Seyit Okan KARA

TEMEL BİLGİSAYAR. Ders Notları. Yrd. Doç. Dr. Seyit Okan KARA TEMEL BİLGİSAYAR Ders Notları Yrd. Doç. Dr. Seyit Okan KARA Pencerenin ortasında bulunan beyaz sayfa, slayt tasarımında kullanacağımız sayfamızdır. Sol panelde bu slayt sayfasının küçültülmüş halde bir

Detaylı

BİLGİSAYAR KULLANMA KURSU

BİLGİSAYAR KULLANMA KURSU 1 2 KURS MODÜLLERİ 1. BİLGİSAYAR KULLANIMI 3 1. Bilişim (Bilgi ve İletişim) Kavramı Bilişim, bilgi ve iletişim kelimelerinin bir arada kullanılmasıyla meydana gelmiştir. Bilişim, bilginin teknolojik araçlar

Detaylı

Optik Sürücüler CD/CD-ROM DVD HD-DVD/BLU-RAY DİSK Disket Monitör LCD LED Projeksiyon Klavye Mouse Mikrofon Tarayıcı

Optik Sürücüler CD/CD-ROM DVD HD-DVD/BLU-RAY DİSK Disket Monitör LCD LED Projeksiyon Klavye Mouse Mikrofon Tarayıcı 1 Donanım Bileşenleri ve Çalışma Prensipleri Anakart (Mainboard) İşlemci (Cpu) Ekran Kartı Bellekler Ram Rom Ses Kartı Ağ Kartı TV Kartı Sabit Diskler HDD HHD SSD Optik Sürücüler CD/CD-ROM DVD HD-DVD/BLU-RAY

Detaylı

8- PROGRAM YAPISAL KOMUTLARI ve. M.ilkucar MAKU MYO 1

8- PROGRAM YAPISAL KOMUTLARI ve. M.ilkucar MAKU MYO 1 ve M.ilkucar 2010 - MAKU MYO 1 7- PROGRAM YAPISAL KOMUTLARI Acaba hangi yöne gitmeliyim? Oturduğun yerden kalkıp, kapıya varana kadar kaç kez karar verdiniz biliyor musunuz? M.ilkucar 2010 - MAKU MYO 2

Detaylı

1. PS/2 klavye fare 2. Optik S/PDIF çıkışı 3. HDMI Giriş 4. USB 3.0 Port 5. USB 2.0 Port 6. 6 kanal ses giriş/çıkış 7. VGA giriş 8.

1. PS/2 klavye fare 2. Optik S/PDIF çıkışı 3. HDMI Giriş 4. USB 3.0 Port 5. USB 2.0 Port 6. 6 kanal ses giriş/çıkış 7. VGA giriş 8. İşlemci: İşlemci,kullanıcıdan bilgi almak, komutları işlemek ve sonuçları kullanıcıya sunmak gibi pek çok karmaşık işlemi yerine getirir. Ayrıca donanımların çalışmasını kontrol eder. İşlemci tüm sistemin

Detaylı

MENÜ AYARLAMA 1. MENÜ AYARLAMA. [X] Fusion@6. [X] Fusion@6 Standard. [X] Entegre@6. [X] Yeni Fonksiyon

MENÜ AYARLAMA 1. MENÜ AYARLAMA. [X] Fusion@6. [X] Fusion@6 Standard. [X] Entegre@6. [X] Yeni Fonksiyon MENÜ AYARLAMA Ürün Grubu [X] Fusion@6 [X] Fusion@6 Standard [X] Entegre@6 Kategori Versiyon Önkoşulu [X] Yeni Fonksiyon @6 Uygulama Fusion@6 serisi ürünlerde ürün ana menüsü çeşitli temalarla görsel olarak

Detaylı

Açılan programın pencere görünümü aşağıdaki gibidir. 2. Araç Çubuğundan kaydet düğmesi ile

Açılan programın pencere görünümü aşağıdaki gibidir. 2. Araç Çubuğundan kaydet düğmesi ile POWERPOINT PROGRAMI Powerpoint bir sunu hazırlama programıdır. Belirli bir konu hakkında bilgi vermek için, derslerle ilgili bir etkinlik hazırlamak için, dinleyicilere görsel ortamda sunum yapmak için

Detaylı

.. MESLEKĠ VE TEKNĠK ANADOLU LĠSESĠ EĞĠTĠM - ÖĞRETĠM YILI

.. MESLEKĠ VE TEKNĠK ANADOLU LĠSESĠ EĞĠTĠM - ÖĞRETĠM YILI 22-26.10.2018 15-19.10.2018 Ekim 08-12.10. 2018 01-05.10.2018-28.09.2018 Eylül 17-21.09. 2018.. MESLEKĠ VE TEKNĠK ANADOLU LĠSESĠ 2018 - EĞĠTĠM - ÖĞRETĠM YILI BĠLĠġĠM TEKNOLOJĠLERĠ ALANI WEB PROGRAMCILIĞI

Detaylı

MapCodeX MapLand Kullanım Kılavuzu

MapCodeX MapLand Kullanım Kılavuzu MapCodeX MapLand Kullanım Kılavuzu Versiyon Numarası: 1.0 ------------------------------- Kullanım Kılavuzu 2015 info@ www. MapCodeX MapLand İşlem Araçları Çalışma Dosyası Aç Haritanın ve son çalışma dosyasının

Detaylı

Metin İşlemleri, Semboller

Metin İşlemleri, Semboller Ankara Üniversitesi Nallıhan Meslek Yüksekokulu Metin İşlemleri, Semboller NBP108 - GRAFİK ANİMASYON il Öğr.Gör. Salih ERDURUCAN 1 / 13 3. METİN İŞLEMLERİ 3.1. Metin Aracı Animasyon yazılımı yazı yazmak

Detaylı

BÖLÜM 5 5. TABLO OLUŞTURMAK

BÖLÜM 5 5. TABLO OLUŞTURMAK BÖLÜM 5 5. TABLO OLUŞTURMAK Belli bir düzen içerisinde yan yana ve alt alta sıralanmış veya hizalı şekilde oluşturulması gereken bilgiler word de tablo kullanılarak hazırlanırlar. Örneğin bir sınıfa ait

Detaylı

3- A1 ve A6 hücrelerinin toplamını hesaplayan formül aşağıdakilerden hangisidir?

3- A1 ve A6 hücrelerinin toplamını hesaplayan formül aşağıdakilerden hangisidir? Excel Çalışma Soruları 1- Aşağıdaki Fonksiyonlardan Hangisi tarih ve saati verir a) =TARİH() b) =ŞİMDİ() c) =BUGÜN() d) =HAFTANINGÜNÜ() e) =ZAMAN() 2- Aşağıdakilerden Hangisi c1 hücresindeki veriyi alır

Detaylı

. ROBOTİK VE KODLAMA EĞİTİMİ ÇERÇEVESİNDE ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK DERS PLANI

. ROBOTİK VE KODLAMA EĞİTİMİ ÇERÇEVESİNDE ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK DERS PLANI . ROBOTİK VE KODLAMA EĞİTİMİ ÇERÇEVESİNDE 2018 2019 ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK DERS PLANI Hazırlayan : Özel Öğretim Kurumları Birliği (ÖZKURBİR) Dersin Adı : Bilişim

Detaylı

İSTANBUL KEMERBURGAZ ÜNİVERSİTESİ İÇERİK YÖNETİM SİSTEMİ KULLANIM KLAVUZU KEMERBURGAZ ÜNİVERSİTESİ İÇERİK YÖNETİM SİSTEMİ

İSTANBUL KEMERBURGAZ ÜNİVERSİTESİ İÇERİK YÖNETİM SİSTEMİ KULLANIM KLAVUZU KEMERBURGAZ ÜNİVERSİTESİ İÇERİK YÖNETİM SİSTEMİ TC İSTANBUL KEMERBURGAZ ÜNİVERSİTESİ İÇERİK YÖNETİM SİSTEMİ KULLANIM KLAVUZU İçindekiler WEB İçerik Sistemine Giriş Bilgileri... 3 Sunucu, Şifre, SQL, yedekleme, Debug... Hata! Yer işareti tanımlanmamış.

Detaylı

MEBİS Kullanım Kılavuzu. Öğretim Elemanı Yeni. 2013-2015 - İstanbul Medipol Üniversitesi

MEBİS Kullanım Kılavuzu. Öğretim Elemanı Yeni. 2013-2015 - İstanbul Medipol Üniversitesi MEBİS Kullanım Kılavuzu Öğretim Elemanı Yeni 2013-2015 - İstanbul Medipol Üniversitesi İçindekiler 1. Uzem 1. Uzem mebis.medipol.edu.tr adresine girdiğinizde sol alt tarafta bulunan seçeneklerden "Muzem

Detaylı

www.elektrikogretmenleri.com

www.elektrikogretmenleri.com DREAMWEAVERDA NESNELERE DAVRANIŞ EKLEME Dreamweaver da fare hareket olaylı, animasyonlu görüntüler oluşturmak istenildiğinde hazır scriptler anlamına gelen Davranışlar(behaviors) kullanılmaktadır. Yukarıdaki

Detaylı

ÜNİTE 1: KELİME İŞLEMCİ PROGRAMI

ÜNİTE 1: KELİME İŞLEMCİ PROGRAMI ÜNİTE 1: KELİME İŞLEMCİ PROGRAMI Kelime İşlemci Nedir? Bilgisayarda yazıların(metinlerin) yazılmasını ve düzenlenebildiği, resimlerin ve tabloların eklenebildiği yazılımların(programların) genel adıdır.

Detaylı

Merkezi İşlem Birimi Kavramı (CPU)

Merkezi İşlem Birimi Kavramı (CPU) Donanım Merkezi İşlem Birimi Kavramı (CPU) Bilgisayar içerisinde meydana gelen her türlü aritmetiksel, mantıksal ve karşılaştırma işlemlerinden sorumlu olan elektronik bir aygıttır. Başlıca üç bölümden

Detaylı

Bilişim Teknolojilerine Giriş

Bilişim Teknolojilerine Giriş Bilişim Teknolojilerine Giriş Bilginin toplanması, işlenmesi, saklanması ve iletilmesini sağlayan teknolojilerin bütününe bilişim teknolojileri denir. Bilişim Teknolojisi Girilen verileri saklayan, işleyen,

Detaylı

İNTERNET PROGRAMLAMA 2 A S P. N E T. Marmara Teknik Bilimler MYO / Hafta 3 Asp.NET Doğrulama Kontrolleri

İNTERNET PROGRAMLAMA 2 A S P. N E T. Marmara Teknik Bilimler MYO / Hafta 3 Asp.NET Doğrulama Kontrolleri İNTERNET PROGRAMLAMA 2 A S P. N E T Marmara Teknik Bilimler MYO / Hafta 3 Asp.NET Doğrulama Kontrolleri ASP.NET DOĞRULAMA KONTROLLERİ Doğrulama Kontrolleri; kullanıcılardan veri alınması gerektiği durumlarda,

Detaylı

6. Sınıflar 1. Dönem Çalışma Soruları

6. Sınıflar 1. Dönem Çalışma Soruları 6. Sınıflar 1. Dönem Çalışma Soruları Excel (Elektronik Tablolama ve Hesaplama) 2007 Çalışma Soruları (1. Hafta) 1) Excel de sayıları veya yazıları yazdığımız bölümlere ne ad verilir? A. Sayı hanesi B.

Detaylı

HTML Etiketleri Genel Özellikler (Global Attributes)

HTML Etiketleri Genel Özellikler (Global Attributes) HTML Yorum Eklemek HTML kodunun içine tarayıcı tarafından gösterilmeyecek yorumlar şu şekilde eklenir. Hatırlatıcı notlar eklemek için de kullanılabilir. HTML Etiketleri Genel

Detaylı

Doç. Dr. İsmail Rakıp Karaş www.ismailkaras.com irkaras@gmail.com. Hazırlayan: İdris Kahraman

Doç. Dr. İsmail Rakıp Karaş www.ismailkaras.com irkaras@gmail.com. Hazırlayan: İdris Kahraman 7. Doç. Dr. İsmail Rakıp Karaş www.ismailkaras.com irkaras@gmail.com Hazırlayan: İdris Kahraman Dreamweaver Dreamweaver en iyi web editör yazılımlarından biridir. Biz tasarım modunda çalışırken,dreamweaver

Detaylı

HESAP MAKİNASI YAPIMI

HESAP MAKİNASI YAPIMI HESAP MAKİNASI YAPIMI 1..Aşağıdakine benzer görünüm ve butonları hazırlayın. 2. 24. Butonun içerisine aşağıdaki kodları yazın. 3. Yeni bir layer ekleyip Frame1 F9 na aşağıdaki kodları ekleyelim. 4. Butonlardan

Detaylı