C KATEGORİSİ C1 KİTAPÇIĞI. (19 Yaş ve Üzeri) 1 Diğer sayfaya geçiniz.

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "C KATEGORİSİ C1 KİTAPÇIĞI. (19 Yaş ve Üzeri) 1 Diğer sayfaya geçiniz."

Transkript

1 1) Görevlilerin her türlü uyarılarına uymak zorundasınız. Sınavınızın geçerli sayılması, her şeyden önce sınav kurallarına uymanıza bağlıdır. 2) Cevap kâğıdında doldurmanız gereken alanları doldurunuz. Cevap kâğıdında kurşun kalem kullanılacaktır. Tükenmez kalem ve dolma kalem kesinlikle kullanılmayacaktır. Cevapların cevap kâğıdına işaretlenmiş olması gerekir. Aksi durumda cevaplar dikkate alınmayacaktır. 3) Sınav süresi 120 dakikadır. Sınav başladıktan sonra ilk 30 dakika ve sınavın son 15 dakikası içinde adayın sınavdan çıkmasına kesinlikle izin verilmeyecektir. 4) Sınav salonunda kalan son 2 kişiden birinin sınavdan çıkmasına kesinlikle izin verilmeyecektir. 5) Sınav salonundan çıkan aday, tekrar sınav salonuna kesinlikle alınmayacaktır. SINAVDA UYULACAK Ufka Yolculuk KURALLAR Kültür Yarışmaları - 4 C KATEGORİSİ (19 Yaş ve Üzeri) C1 KİTAPÇIĞI C1 6) Sınav sırasında kopya çeken, çekmeye kalkışan, kopya veren, kopya çekilmesine yardım edenlerin sınavları geçersiz sayılacaktır. Cevap kâğıdınızı başkaları tarafından görülmeyecek şekilde tutmanız gerekmektedir. 7) Sınava sadece su ve şeker getirilebilir. Aksi takdirde sınav geçersiz sayılacaktır. 8) Cevap kâğıdında gereken bilgileri eksiklik ve/veya yanlışlık olan adayların sınavı değerlendirilmemektedir. 9) Sınav salonundan ayrılmadan önce cevap kâğıdınızı salon görevlilerine teslim etmeyi unutmayınız. Soru kitapçıkları adaylarda kalacaktır. 10) Cevap kâğıdında doğru alan işaretlenmediğinde veya eksik doldurulması halinde adayın sınavı geçersiz sayılacaktır. 11) Cep telefonları tamamen kapatmak şartıyla yanınızda kalabilir. 1. Câbir den (ra.) rivayet edildiğine göre Rasulullah (sas.), aşağıdakilerden hangisi için, Bir kere söylenirse söyleyen kimse için cennette bir hurma ağacı dikilir. buyurmuştur? A) Sübbûhun Kuddûsün Rabbü lmelâiketi ve r-rûh B) Sübhânallâhi ve bihamdih C) Estağfirullâh D) Yâ ze l-celâli ve l-ikrâm E) Allâhümme elhimnî rüşdî ve e ıznî min şerri nefsî 3. Ebû Mâlik Hâris b. Âsım el-eş arî den (ra.) rivayet edildiğine göre Peygamber Efendimiz in (sas.) mizanı doldurduğunu buyurduğu söz aşağıdakilerden A) Elhamdulillâh B) Lâ ilâhe illallâh C) Sübhânallâhi ve l-hamdulillâhi D) Estağfirullâh E) Lâ havle ve lâ kuvvete illâ bi llâh 2. Âişe den (ra.) rivayet edildiğine göre; Allah ın cehennemden en fazla insan azat ettiği gün aşağıdakilerden A) Arafat B) Arasat C) Kıyamet D) Yevmü l-ıyd E) Yevmü d-duhâ 4. Ebû d-derdâ dan (ra.) rivayet edildiğine göre Rasulullah (sas.) kıyamet gününde Müminin (amel) terazisinde aşağıdakilerden hangisinin daha ağır geleceğini buyurmuştur? A) Takva B) Sabır C) Namaz D) Oruç E) Güzel ahlak 1 Diğer sayfaya geçiniz.

2 C1 Hadis Bilgi Yarışması (C Kategorisi) 5. Peygamber Efendimiz (sas.) ashabına, yol üzerinde oturmaktan sakınmalarını söylemiş, onlar, Yol üzerinde oturmadan edemeyiz; (işlerimizi) orada konuşuyoruz. demişlerdir. Bunun üzerine Peygamber Efendimiz (sas.), (bari) yolun hakkını verin, diyerek yolun hakkının neler olduğunu söylemiştir. Aşağıdakilerden hangisi Ebû Sa îd el- Hudrî den (ra.) rivayet edilen yukarıdaki hadis-i şerifte geçen yolun hakkından biri değildir? A) Haram şeylere bakmamak B) Geçenlere sıkıntı vermemek C) Ağaç dikmek D) Selam almak E) İyi olan şeyleri emredip, kötü şeylerden nehyetmek 8. Peygamberimiz (sas.) Hz. Ali ve Fatıma ya (ra.) Yatağınıza girdiğinizde 33 defa, 33 defa, 33 kere deyin. buyurmuştur. Hadis-i şerifteki boşluklara gelmesi gerekenler hangi seçenekte doğru verilmiştir? A) Allâhu ekber Sübhânallâh - Elhamdülillâh B) Allâhu ekber Elhamdülillâh Lâ havle ve lâ kuvvete illâ billah C) Elhamdülillâh Hasbünallah - Sübhânallâh D) Salavat Allâhu ekber Elhamdülillâh E) Elhamdülillâh Tevekkeltü ale llâh ve bi-iznillâh 6. Ebû Hureyre den (ra.) rivayet edilen hadis-i şerife göre Rasulullah (sas.) güzel sözü, aşağıdakilerden hangisi olarak tanımlamıştır? 9. Şehr b. Havşeb den (ra.) rivayet edildiğine göre, Rasul-i Ekrem in (sas.) Ümmü Seleme nin (ra.) yanındayken en çok yaptığı dua aşağıdakilerden A) Zekât B) İbadet C) Vecize D) Sadaka E) Hikmet 7. Rasulullah (sas.) hangi iki şeyin ümmetinin erkeklerine haram kılındığını haber vermiştir? A) İpek ve Altın B) Yün ve Gümüş C) Mücevher ve Kadife D) Şal ve Akik E) Altın ve Gümüş A) Allah ı noksan sıfatlardan tenzih eder, ona hamd ederim. Yüce Allah ı tesbih ederim B) Allah ım, korkaklıktan, cimrilikten, düşkün ihtiyarlıktan, dünya fitnelerinden ve kabir azabından sana sığınırım C) Ben, yarattıklarının şerrinden Allah Teala nın bütün (mükemmel) kelimelerine sığınıyorum D) Allah ım, kullarını dirilttiğin gün, beni azabından koru! E) Ey kalpleri evirip çeviren Allah ım, kalbimi, dininin üzerinde sabit kıl 2 Diğer sayfaya geçiniz.

3 Ufka Yolculuk Kültür Yarışmaları - 4 C1 10. Ebû Hureyre den (ra.) rivayet edilen hadis-i şerifte: Allah a ve ahiret gününe inanan, ya hayır söylesin ya da Hadis-i şerifte boş bırakılan yere gelebilecek olan en uygun kelime aşağıdakilerden A) sussun. B) konuşsun. C) uyarsın. D) namaz kılsın. E) gitsin. 13. Ebû Hureyre den rivayet edildiğine göre Rasul-i Ekrem in (sas.) Müferridun öne geçti. diye buyurduğu müferridun aşağıdakilerden A) İnsanların en saygını ve en değerlileridir. B) Allah ı çok zikreden erkek ve kadınlardır. C) Ailesi ve idaresi altında bulunanların hak ve hukukunda adaletle davrananlardır. D) Ahlakı en güzel olanlardır. E) Allah ın evlerinden bir evde toplanıp Kur an-ı Kerim i okuyup aralarında (ayetleri) müzakere edenlerdir. 11. Ebû Ya lâ Şeddâd b. Evs ten (ra.) rivayet edildiğine göre Peygamber Efendimiz (sas.) aciz insanı aşağıdakilerin hangisiyle tanımlamıştır? A) Uğradığı sıkıntıya razı olmayan, azgınlık eden B) Kendisini ilgilendirmeyen ve faydası olmayan işlerle uğraşan C) Başına gelen beladan dolayı ölümü temenni eden D) Nefsine uyan ve Allah tan olmayacak şeyler uman E) Bakmakla yükümlü olduğu kimseleri ihmal eden, onların nafakasını kesen 14. Ömer b. el-hattâb dan (ra.) rivayet edildiğine göre, bir gün Peygamber in (sas.) yanında otururlarken yanlarına bir adam çıkagelmiş, Peygamber in (sas.) önüne kadar gelip oturmuş ve dizlerini Peygamber in (sas.) dizlerine dayayıp ellerini de uyluklarına koyarak ona bazı sorular sormuş, Peygamber (sas.) de o soruları cevaplamıştır. Adam gittikten sonra Peygamber (sas.) onun Cebrail olduğunu ve dini öğretmek için geldiğini söylemiştir. 12. Rasulullah tan (sas.) rivayet edilen bir hadis-i şerife göre Ramazan ayında tutulan oruçtan sonra en faziletli olan oruç aşağıdaki aylardan hangisinde tutulan oruçtur? A) Zilkade B) Zilhicce C) Muharrem D) Recep E) Şa ban Buna göre aşağıdakilerden hangisi Cebrail in bu ziyaretinde Peygamber e (sas.) sorduğu sorulardan biri değildir? A) İslam Nedir? B) İman nedir? C) İhlas nedir? D) Kıyametin vakti ne zamandır? E) Kıyametin alametleri nedir? 3 Diğer sayfaya geçiniz.

4 C1 Hadis Bilgi Yarışması (C Kategorisi) 15. I. Yeryüzündeki mahlûkatın sayısınca Allah ı yüceltirim. II. Şimdiye kadar yarattığı ve bundan sonra yaratacakları sayısınca Allah ı tesbih ederim. III. Göklerde yarattığı varlıklar adedince Allah ı tesbih ederim. IV. Yerle gök arasındakilerin sayısınca Allah ı tenzih ederim. Sa d b. Ebû Vakkâs tan (ra.) rivayet edildiğine göre kendisi bir gün Rasul-i Ekrem (sas.) ile birlikte bir kadının (Safiyye veya Cüveyriye nin) yanına geldi. Kadının önünde tesbihin sayısını tespit için çekirdek veya çakıl taşları vardı. Bunun üzerine ona, Sana bundan daha kolay, daha üstün bir şey söyleyeyim mi? dedi. Evet, Ey Allah ın Rasulü, deyince, Rasulullah (sas.) ona yukardaki duayı öğretti. 17. Muaz b. Enes el-cühenî den (ra.) rivayet edilen hadis-i şerife göre; Peygamberimizin (sas.), hutbe dinleyen kişiler için yasakladığı oturma şekli hangi seçenekte verilmiştir? A) Dizlerini dikerek iki elini kavuşturup oturma B) Bağdaş kurarak ve parmaklarını kenetleyerek oturma C) Hutbe dinlerken duvar, pervaz gibi yerlere yaslanarak oturma D) Hutbe dinlerken dizüstü ve sol ayak dik vaziyette oturma E) Caminin ses ulaşmayan köşelerinde uyuklayarak oturma Peygamber Efendimiz in (sas.) kadına öğrettiği duanın doğru sıralanmış hâli aşağıdaki seçeneklerden hangisinde verilmiştir? A) I-II-III-IV B) II-III-I-IV C) III-I-IV-II D) I-IV-II-III E) IV-III-I-II 18. Abdullâh b. Amr b. el-âs tan (ra.) rivayet edilen hadis-i şerife göre Allah, aşağıdakilerden hangisi dışında şehidin bütün günahlarını bağışlar? A) Yalan B) İbadet C) Kul borcu D) Şirk E) Zina 16. Ebû Hureyre nin (ra.) rivayet ettiği hadis-i şerife göre, kişinin (camide) cemaatle kıldığı namazın, evde veya çarşıda kıldığı namazdan kaç kat daha üstün olduğu aşağıdakilerin hangisinde doğru olarak verilmiştir? A) Yirmi kat B) Yetmiş kat C) Bin kat D) On bin kat E) Yedi yüz kat 19. Peygamber Efendimiz (sas.) şöyle demiştir: Eğer Allah a gereği gibi etseydiniz, Allah size kuşlara rızık verdiği gibi rızık verirdi. Kuşlar sabahleyin aç çıkarlar, akşamleyin doymuş olarak dönerler. Hz. Ömer den (ra.) rivayet edilen yukarıdaki hadis-i şerif aşağıdakilerden hangisi ile tamamlanmalıdır? A) tövbe B) dua C) kulluk D) iman E) tevekkül 4 Diğer sayfaya geçiniz.

5 Ufka Yolculuk Kültür Yarışmaları - 4 C1 20. Zeyd b. Hâlid el-cuhenî den (ra.) rivayet edildiğine göre; Oruçluya iftar veren kimse, ; oruçlunun buyrulmuştur. Hadis-i şerifte boş bırakılan yerlere hangi seçenek gelmelidir? A) oruçlunun sevabı gibi sevap kazanır sevabından da hiçbir şey eksilmez. B) bir hac sevabı kazanır sevabı gibi sevap kazanır. C) bir umre sevabı kazanır tüm amelleri kadar sevap kazanır. D) bir ramazan umresi sevabı kazanır ağız kokusu eksilmedikçe cehennem yüzü görmez. E) oruçlunun sevabından bir şey eksilmeden sevap alır duaları da kabul olunur. 22. İbn Mes ûd dan (ra.) rivayet edildiğine göre, aşağıdakilerden hangisi Rasulullah ın (sas.) Yalnız şu iki kişiye gıpta edilir. diye buyurduğu kişilerdendir? A) Cihada çağrıldığında orduya katılan kimse B) Allah ın kendisine verdiği malı, hak yolunda harcamaya düşkün olan kimse C) Öfke anında kendisini tutan, iradesine sahip olan kimse D) Allah yolunda savaşırken şehit edilen kimse E) İlim tahsili için yola çıkan kimse 21. I. Allah yolunda muharebede öldürülen şehittir. 23. Ebû Hureyre den (ra.) rivayet edildiğine göre Rasulullah (sas.) aşağıdakilerden hangisinin yaptığı duanın kabul olunacağından şüphe olmadığını buyurmuştur? A) Yolcunun B) Borçlunun C) Fakirin D) Talebenin E) İdarecinin II. Suda boğulan şehittir. III. Namazdayken ölen şehittir. IV. Hacca giderken ölen şehittir. V. Vebadan ölen şehittir. VI. İshalden ölen şehittir. Ebû Hureyre den (ra.) rivayet edilen hadis-i şerife göre yukarıdakilerden hangisi/hangileri şehit sayılamaz? A) III - IV B) VI II C) I III II D) III V E) V VI - II 24. Ebû l-abbâs Sehl b. Sa d es-sâidî den (ra.) rivayet edildiğine göre Peygamber Efendimiz (sas.), Allah ın bir kimseye senin aracılığınla hidayet vermesi, senin için kırmızı develere sahip olmaktan daha hayırlıdır. sözünü hangi sahabi efendimize hangi savaşta söylemiştir? A) Sa d b. Ebû Vakkâs Huneyn savaşı B) Hz. Abbâs - Huneyn savaşı C) Zübeyr b. Avvâm Hayber savaşı D) Hz. Ömer Hayber savaşı E) Hz. Ali Hayber savaşı 5 Diğer sayfaya geçiniz.

6 C1 Hadis Bilgi Yarışması (C Kategorisi) 25. Peygamber Efendimiz (sas.), İslam ın ibadet ve yükümlülüklerinin kendisine fazla geldiğini söyleyen bir adama, sürekli yapması için, hangi tavsiyede bulunmuştur? A) Allah tan dünya ve ahirette afiyet istemesini B) Allah ı devamlı zikretmesini C) Allah tan onu doğru yola iletmesini dilemesini D) Tövbe ve istiğfar etmesini E) Sıkıntıya düşmüş muhtaçlara yardım etmesini 28. Peygamberimiz (sas.) ağrı veya başka bir sebepten dolayı gece namazını kılamadığında gündüz aşağıdakilerden hangisini yapardı? A) Artık o namazı kılmazdı. B) Sadece iki rekât namaz kılardı. C) Bazen dört bazen altı rekât kılardı. D) Üzüntüsünden dışarı nadiren çıkardı. E) On iki rekât namaz kılardı. 26. Ömer b. el-hattâb dan (ra.) rivayet edildiğine göre Rasulullah (sas.), geceleyin Kur an dan okumayı âdet edindiği bölümü okumadan yahut tamamlamadan uyuyakalan kimseye, gece okumuş gibi sevap yazılması için, okumadığı kısmı ne zaman okumasını buyurmuştur? A) Sabah namazından önce B) Sabah namazı ile öğle namazı arasında C) Öğle namazından sonra D) Güneş batarken E) Akşam namazı ile yatsı namazı arasında 29. Ebû l-yakzân Ammâr b. Yâsir in (ra.) dediğine göre Rasulullah (sas.) aşağıdaki davranışlarından hangisini kişinin dini kavradığının delili olarak göstermiştir? A) İbadetlerde orta yolu tutmak ve titiz olmak B) İyiliği emredip kötülükten sakındırmak C) Sonradan icat edilmiş bidatlerden sakınmak D) Müslümanlıkta iyi bir çığır açmak E) Namazı uzatıp hutbeyi kısaltmak 27. Muâviye den (ra.) rivayet edilen hadis-i şerife göre; Allah aşağıdakilerden hangisini dinde kavrayışlı kılar? A) Anlama eksikliği olan kimseyi B) Cihad ehli kimseyi C) İlim ehli kimseyi D) Hayrını dilediği kimseyi E) Zühd ehli kimseyi 30. Peygamberimiz (sas.) bir hadis-i şerifinde Ameller niyetlere göredir. Herkes sadece karşılığını alır. buyurmuştur. Yukarıdaki hadis-i şerifte boş bırakılan yere aşağıdaki seçeneklerden hangisi gelmelidir? A) sevabının B) niyetinin C) hicretinin D) günahının E) amelinin 6 Diğer sayfaya geçiniz.

7 Ufka Yolculuk Kültür Yarışmaları - 4 C1 31. Ebû Said el-hudrî den (ra.) rivayet edilen; 99 kişiyi öldürmüş, kendisine âlim olarak gösterilen ilk kişiyi de öldürmüş, ikinci âlim kişinin tavsiyesi üzerine yola çıkmış ve yolda ölmüş kişinin durumunun anlatıldığı hadis-i şerife göre, tövbe etmek isteyen günahkâr kişilere Müslümanların yaklaşımı aşağıdakilerden hangisi gibi olmalıdır? A) Tövbe engellenmemeli, kişiler kötülüklerden uzaklaştırılmalı, ibadete yöneltilmelidir. B) Tövbe, kişinin içinden gelmelidir. Bu yüzden günahkâr kişilere ısrarcı olunmamalıdır. C) Tövbe etmek isteyen kişi çok günahkâr ise, onun şerrinden emin olmaya çalışılmalıdır. D) Tövbe İslam ın vazgeçilmezlerinden olduğu için tüm Müminler tövbe etmelidir. E) Tövbe samimi kalple yapılmalıdır. Günahkâr kişilerde bu kalp yoktur, onlardan uzaklaşılmalıdır. 33. Câbir den (ra.) rivayet edildiğine göre; hangi namaz daha faziletlidir? A) Kıyamı uzun olan B) Evde kılınan C) Son oturuşu uzun olan D) Rükusu uzun olan E) Secdesi uzun olan 34. Ramazan ayının son on gününün tek gecelerinde olduğu rivayet edilen, faziletine ve mükâfatına inanarak ihya edilmesi hâlinde kişinin geçmiş günahlarının bağışlanmasına vesile olacak olan gece aşağıdakilerden A) Miraç gecesi B) Mevlid kandili C) Berat gecesi D) Kadir gecesi E) Regaib gecesi 32. İbn Şümâse nin anlattığına göre, ölümünden sonrası için Ben ölürsem ne ağıt yakanlar, ne de ateş taşıyanlar cenazeme katılsın. Beni defnederken, üzerime toprağı yavaş yavaş atın. Sonra bir devenin kesilip etinin parçalanacağı kadar bir süre kabrimin yanında kalın ki sizinle yerime alışayım. Rabbimin elçilerine nasıl cevap vereceğimi düşüneyim. diye vasiyet eden sahabe aşağıdakilerden A) Zeyd b. Erkâm (ra.) B) Amr b. el-âs (ra.) C) Ukbe b. Amr (ra.) D) Nu mân b. Beşîr (ra.) E) İmrân b. el-husayn (ra.) 35. Bir kimse yalan yere yemin ederek, misvak ağacından bir dal parçası dahi olsa bir Müslümanın hakkını gasp ederse, hadis-i şeriflere göre o kimsenin durumu aşağıdakilerin hangisi gibi olur? A) Allah, o kimseye cenneti haram eder. B) Şehit olursa tüm günahları bağışlanır. C) Helallik dileme imkânı olmadan ölürse, affolunur. D) Tevbe-i nasuha ile tövbe ederse, affolunur. E) Şefaate layık olursa, tüm günahları affolunur. 7 Diğer sayfaya geçiniz.

8 C1 Hadis Bilgi Yarışması (C Kategorisi) 36. Ebû Hureyre den (ra.) rivayet edildiğine göre Rasulullah (sas.); Evlerinizi kabir hâline getirmeyin; (nafile ibadet edin, Kur an okuyun). buyurmuştur. Sonrasında da şeytanın aşağıdaki hangi surenin okunduğu evden kaçacağını söylemiştir? A) İhlâs suresi B) Tekâsür suresi C) Rahmân suresi D) Bakara suresi E) Fâtiha suresi 39. I. Bir kimsenin Hz. Peygamber in (sas.) söylemediği bir sözü ona nispet etmesi II. Kişinin kendi babasından başkasına mensubiyet iddia etmesi III. Bir kişinin ara bozmak için laf getirip götürmesi 38. Ebû Mûsâ el-eş arî den (ra.) rivayet edilen bir hadis-i şerife göre, bir yere girmek için izin almak maksadıyla kapının. kez vurulması (çalınması) ve izin verildiği takdirde içeri girilmesine müsaade edilmiştir. Ebû l-eska Vâsile ibni l-eska dan (ra.) rivayet edildiğine göre Rasulullah (sas.) yukarıdakilerden hangisinin/hangilerinin en büyük iftira olduğunu buyurmuştur? A) Yalnız I B) Yalnız II C) I ve II D) Yalnız III E) II ve III 37. Müslim in Ebû Hureyre den (ra.) rivayet ettiği bir hadis-i şerife göre amellerin Allah a arz edildiği günler aşağıdaki seçeneklerin hangisinde doğru olarak verilmiştir? A) Salı - Çarşamba B) Pazartesi - Cuma C) Perşembe - Cuma D) Kurban ve Ramazan bayramı günleri E) Pazartesi - Perşembe 40. Vahşî b. Harb den (ra.) rivayet edildiğine göre, ashabı Peygamber Efendimiz e (sas.), yemek yediklerini ancak karınlarının doymadığını söylediklerinde, Rasulullah (sas.) onlara aşağıdaki tavsiyelerden hangisini buyurmuştur? Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir? A) dört B) üç C) iki D) bir E) beş A) Besmele çekerek, sağ elleriyle önlerinden yemelerini B) Yemeğin bereketinin neresinde olacağı bilinmediğinden, yemekten sonra parmaklarını yalamalarını C) Asla bir yemeği beğenmemezlik yapmamalarını D) Yemeğin bereketi ortasına ineceğinden kenarından yemelerini E) Birlikte yiyip, besmele çekmelerini 8 Diğer sayfaya geçiniz.

9 Ufka Yolculuk Kültür Yarışmaları - 4 C1 41. Abdullâh b. Amr b. el-âs tan (ra.) rivayet edilen hadis-i şerife göre; malını korurken öldürülen kimsenin durumu aşağıdakilerden A) Boş yere öldürülmüştür. B) Cehennemliktir. C) Hakkını ahirette alacaktır. D) Şefaate nail olacaktır. E) Şehittir. 42. İbn Abbâs tan (ra.) rivayet edildiğine göre Peygamber Efendimiz (sas.), ümmetinden hesapsız ve azapsız olarak cennete yetmiş bin kişinin gireceğini söylediğinde Beni de o zümreden kılması için Allah a dua et. diyerek cennete hesapsız ve azapsız gireceklerden olmaya hak kazanan sahabi efendimiz aşağıdakilerden A) Ka b b. Mâlik (ra.) B) Süfyân b. Abdullâh (ra.) C) Ukkâşe b. Mihsan (ra.) D) Süleymân b. Surâd (ra.) E) Üsâme b. Zeyd (ra.) 44. Ebû Zer den (ra.) rivayet edildiğine göre Peygamber Efendimiz (sas.) aşağıdakilerden hangisinin kıyamet gününde Allah Teala nın konuşmayacağı ve yüzüne bakmayacağı üç gruptan biri olduğunu buyurmuştur? A) Ölülerin arkasından ağıt yakanlar B) İdaresi altında bulunanları aşağılayanlar C) Malını, yalan söyleyip yemin ederek satanlar D) Kendisine bir şey emanet edildiğinde hıyanet edenler E) Babasından başkasının kendi babası olduğunu iddia edenler 45. I. Allah korkusundan ağlayan göz II. Kur an okurken anlamını düşünüp ağlayan göz III. Allah rızası için gece nöbet bekleyen göz 43. Peygamber Efendimiz in (sas.), Allah ım, erken kalkan ümmetime bereket ihsan buyur. duasına nail olmak için ticaret mallarını sabah erkenden gönderen ve bu sebeple zengin olup malı çoğalan sahabe aşağıdakilerden A) Abdurrahmân b. Avf B) Zeyd b. Erkâm C) Hz. Osman D) Hz. Sahr E) Hz. Câbir IV. İbadet ederken takvasından ağlayan göz İbn Abbâs tan (ra.) rivayet edilen hadis-i şerife göre cehennem ateşi dokunmayacağı söylenen göz/gözler, hangi seçenekte tam ve doğru olarak verilmiştir? A) I - III B) I II III C) I II III IV D) III IV E) II - IV 9 Diğer sayfaya geçiniz.

10 C1 Hadis Bilgi Yarışması (C Kategorisi) 46. Enes ten (ra.) rivayet edilen hadis-i şerife göre; Allah Teala nın kulunun günahı karşılığında onu kıyamette cezalandırmayıp, cezasını dünyada vermesi aşağıdakilerden hangisini göstermektedir? A) Allah ın mutlak adalete sahip olduğunu B) Allah ın kudret sahibi bir yaratıcı olduğunu C) Allah ın, kulunun sabrını deneyerek imtihan ettiğini D) Kulun, Allah sevgisinin arttığını E) Allah ın, kulunun iyiliğini dilediğini 49. Ebû Hureyre den (ra.) rivayet olunan hadis-i şerife göre; Âdeta annesinden doğduğu günkü (gibi günahsız) hâle döner. buyrulan kimse aşağıdakilerden A) Tevbe-i nasuha ile kadir gecesi tevbe eden kimse B) Salih amel işleyip ibadetlerine devam eden salih kimse C) İlmiyle amil olan ve ilminin zekâtı olarak ilim öğreten kimse D) Cihad için yola çıkan ve gazi olarak beldesine geri dönen kimse E) Kötü söz söylemeden ve günah işlemeden hacceden kimse 47. Ebû Hureyre den (ra.) rivayet edildiğine göre, aşağıdakilerden hangisi Peygamber Efendimiz in (sas.) fıtrattan olduğunu buyurduğu beş şeyden biri değildir? A) Koltuk altını temizlemek B) Tırnakları kesmek C) Ağzı temizlemek D) Sünnet olmak E) Bıyıkları kısaltmak 50. Ebû Hureyre den (ra.) rivayet edildiğine göre Rasulullah ın (sas.), onu çok okuyanın bağışlanıncaya kadar o sure tarafından şefaat edileceğini bildirdiği 30 ayetten oluşan sure aşağıdakilerden A) Yâsîn suresi B) Vâkıa suresi C) Feth suresi D) Mülk suresi E) Nebe suresi 48. Sahabi Atıyye b. Urve es-sa dî den (ra.) rivayet olunduğuna göre Rasulullah (sas.), bir kulun, günaha girme endişesiyle, mahzurlu olmayan bazı şeylerden de sakınmadıkça kimlerden olamayacağını buyurmuştur? A) İman edenlerden B) Müttakilerden C) Kurtuluşa erenlerden D) Salihlerden E) İffetlilerden 51. Huzeyfe (ra.) Rasulullah ın (sas.), Allah ım senin isminle ölür ve yine senin isminle dirilirim. duasını ne zaman yaptığını rivayet etmiştir? A) Sefere giderken B) Gece yatarken C) Aksırdıktan sonra D) Cenazeyi defnettikten sonra E) Savaşa çıktığı zaman 10 Diğer sayfaya geçiniz.

11 Ufka Yolculuk Kültür Yarışmaları - 4 C1 52. Câbir den (ra.) rivayet edildiğine göre Hz. Peygamber in (sas.) aşağıdakilerden hangisinin terk edilmesiyle, kişi ile şirk ve küfür arasındaki engelin kalkacağını buyurmuştur? A) Kur an okumanın B) Namaz kılmanın C) Zekât vermenin D) Ana-babaya itaatin E) Doğru sözlülüğün 53. Ebû Hureyre den (ra.) rivayet edildiğine göre Peygamberimiz (sas.) kıyamet gününde namaz, oruç ve zekâtla gelir, fakat şuna sövmüş, buna iftira etmiş, şunun malını yemiş, bunun kanını dökmüş ve şunu dövmüştür. Bundan dolayı onun iyiliklerinden, hak sahiplerinin her birine verilir. Üzerinde olan haklar ödenmeden iyilikleri tükenirse, hak sahiplerinin günahları o kimseye yüklenir, sonra da o kimse cehenneme atılır. buyurmuştur. Hadis-i şerifte bahsedilen kimse aşağıdakilerden A) Müfsid B) Hasetçi C) Müflis D) Gıybetçi E) Zani 55. İbn Ömer den (ra.) rivayet edildiğine göre Rasulullah (sas.), Bir kimse böbürlenerek elbisesini yerde sürürse Allah Teala kıyamet gününde onun yüzüne bakmaz. diye buyurduğunda sahabilerden biri, elbisesinin yere kadar uzandığını ancak yere değmemesine çalıştığını söylemiştir. Peygamber Efendimiz in (sas.) Sen, bunu kibir için yapanlardan değilsin. dediği sahabe efendimiz aşağıdakilerden A) Hz. Ömer B) Hz. Osman C) Hz. Ebû Bekir D) Ebû Zer E) Abdurrahmân b. Avf 56. Sehl b. Sa d dan (ra.) rivayet olunan hadis-i şerife göre kıyamet gününde ancak oruçluların gireceği belirtilen cennet kapısı aşağıdakilerden A) Eymen B) Salat C) Adn D) Reyyan E) Firdevs 54. Ebû Curey Câbir b. Suleym in (ra.) rivayetine göre Rasulullah (sas.), Aleyke s- Selâm şeklindeki selamın aşağıdakilerden hangisine verileceğini buyurmuştur? A) Ehl-i Kitaba B) Oturanlara C) Kalabalık olanlara D) Ölülere E) Binekliye 57. Ebû Hureyre den (ra.) rivayet edildiğine göre Rasul-i Ekrem (sas.), insanların hangi namazların sevabını bildiklerinde, emekleyerek de olsa bu namazları cemaatle kılmaya gideceklerini buyurmuştur? A) Sabah ile öğle namazı B) Sabah ile yatsı namazı C) Öğle ile ikindi namazı D) İkindi ile yatsı namazı E) Akşam ile yatsı namazı 11 Diğer sayfaya geçiniz.

12 C1 Hadis Bilgi Yarışması (C Kategorisi) 58. Aşağıdakilerden hangisi; kıyamet gününde insanoğlunun sorguya çekilmedikçe yerinden ayrılamayacağı şeylerden biri değildir? A) Ömrünü nerede ve ne suretle harcadığından B) Malını nereden kazandığından ve nerelere sarf ettiğinden C) Yaptığı işleri ne maksatla yaptığından D) Vücudunu, sıhhatini nerede ve ne suretle yıprattığından E) İbadetlerini riyasız, Allah için yapıp yapmadığından 60. Rasulullah (sas.) bir gün mescitten çıkmadan evvel, Ebû Saîd Râfi b. el-muallâ ya (ra.), Kur an daki en büyük sureyi sana öğreteyim mi? buyurmuştur. Rasul-i Ekrem (sas.) Ebû Saîd e Kur an daki en büyük sure olarak aşağıdakilerden hangisini söylemiştir? A) Fâtiha suresi B) Bakara suresi C) Rahmân suresi D) Asr suresi E) İhlâs suresi 59. Ma rûr b. Suveyd den (ra.) rivayet edildiğine göre, bir sahabi efendimiz bir adama hakaret edip annesini de (zenci olduğu için) ayıplamış, bunun üzerine Peygamber (sas.) ona; Sende (hâlâ) cahiliye izi var. Onlar hizmetçileriniz ve sizin kardeşlerinizdir. Allah onları sizin himayenize vermiştir. Binaenaleyh bunlardan biri kimin eli altında bulunursa o, ona yediğinden yedirsin, giydiğinden giydirsin. Onlara güçlerinin yetmediği şeyleri yüklemeyin. Şayet ağır bir iş yüklerseniz, bari onlara yardım edin. buyurmuştur. Peygamber Efendimiz in (sas.) bu sözleri üzerine, kölesine de kendi giydiği gösterişli elbiselerden giydiren bu sahabi aşağıdakilerden A) Ebû Zer (ra.) B) Mus âb (ra.) C) Abdurrahmân b. Avf (ra.) D) Sa d b. Ebû Vakkâs (ra.) E) Hz. Osman (ra.) 61. Ebû Hureyre den (ra.) rivayet edilen hadis-i şerifte; Peygamber (sas.) her Ramazan itikâf ederdi. Vefatı senesinde ise itikâf etti. buyrulmuştur. Hadis-i şerifte boş bırakılan yerlere sırasıyla ve doğru olarak hangi seçenek gelmelidir? A) on gün yirmi gün B) on gün üç gün C) on gün bir gün D) on gün kırk gün E) on gün yedi gün 62. Ebû Bekre den (ra.) rivayet edilen hadis-i şerife göre; birbirine kılıç çeken iki Müslümanın durumu aşağıdaki hangi seçenekte doğru olarak verilmiştir? A) Öldüren cehennemdedir. B) Öldüren cehennemde, öldürülen ise cennettedir. C) Kim haksızsa o cehennemdedir. D) Haklı olarak öldürülen cennete gider. E) Ölen de öldüren de cehennemdedir. 12 Diğer sayfaya geçiniz.

13 Ufka Yolculuk Kültür Yarışmaları - 4 C1 63. I. On köle azat etme sevabı II. Yüz iyilik yazılması III. Yüz kötülük silinmesi IV. O gün akşama kadar şeytanın şerrine karşı sığınak olması Her kim; Lâ ilâhe illallâhu, vahdehû la şerîke leh, lehü l-mülkü ve lehü l-hamdü ve hüve alâ külli şey in kadîr zikrini günde yüz defa tekrar ederse yukarıda yazılı hangi fazilet/faziletlere kavuşur? A) I - II - III - IV B) Yalnız I C) Yalnız IV D) II - III E) I - II - III 66. Ebû Abdurrahmân Abdullâh b. Ömer ibnu l-hattâb dan rivayet edilen hadis-i şerife göre; yola çıkıp gecelemek için bir mağaraya giren ve dağdan düşen taşla mağaranın ağzı kapandığı için mağarada kapalı kalan üç kişi mağaradan kurtuluş çaresi olarak aşağıdaki yöntemlerden hangisini tercih etmişlerdir? A) Nefis muhasebesi yaparak günahlarına tövbe etmek B) Salih amel işleyerek Allah tan af dilemek C) Birbirlerine yardımcı olmak D) Salih amel ile murakabeye dalmak E) İyi amellerini hatırlayarak dua etmek 64. Bureyde den (ra.) rivayet edildiğine göre Peygamber (sas.) aşağıdaki namazlardan hangisini terk edenlerin amellerinin boşa çıkacağını buyurmuştur? A) İkindi namazı B) Sabah namazı C) Akşam namazı D) Öğle namazı E) Yatsı namazı 67. Hz. Peygamber (sas.), Bilâl e (ra.), Ey Bilâl, İslam a girdikten sonra ümitvar olarak yaptığın amelini bana söyle. Çünkü ben, Mirac gecesi cennette senin ayak seslerini işittim. buyurdu. Bilâl in (ra.), Peygamberimiz e (sas.) verdiği cevap hangi seçenekte doğru olarak belirtilmiştir? 65. Cuma günü hakkında aşağıdaki bilgilerden hangisi yanlıştır? A) Güneşin üzerine doğduğu tüm günler içerisinde en hayırlı gündür. B) Allah Teala Hz. Âdem i cuma günü yaratmıştır. C) Hz. Âdem cuma günü cennete konulmuştur. D) Hz. Âdem e eş olarak Hz. Havva cuma günü yaratılmıştır. E) Hz. Âdem cuma günü cennetten çıkarılmıştır. A) Gece veya gündüz, her abdest aldığımda kılabildiğim kadar namaz kılarım. B) Siz bana ezanı öğrettiğinizden beri içimdeki büyük saygıyla ezan okurum. C) Kâbe ye her geldiğimde namaz kılar tavaf yaparım. D) Dâru l-erkâm da sizin sohbetlerinizi hiç kaçırmadan dinleyip, uygulamaya çalışırım. E) Kızgın çöl kumlarına yatırılıp üzerime ağır taşlar konulmasına rağmen putlara tapmadım. 13 Diğer sayfaya geçiniz.

14 C1 Hadis Bilgi Yarışması (C Kategorisi) 68. Abdullâh b. Sâib den (ra.) rivayet edildiğine göre Rasulullah ın (sas.), aşağıdaki vakitlerden hangisi için gök kapılarının açıldığı bir vakit olduğunu ve iyi bir amelinin Arş a bu vakitte çıkmasını istediğini buyurmuştur? A) Seher vakti B) Güneşin doğup bir, iki mızrak boyu yükseldikten sonraki vakit C) Kuşluk vakti D) Güneş tepe noktasından kaydıktan sonraki vakit E) Güneş battıktan hemen sonraki vakit 71. I. Receb in 27. günü Mirac kandili II. Arefe günü III. Ramazan bayramı arefesi IV. Şaban ın 15. günü Berat kandili V. Pazartesi-perşembe oruçları VI. Aşure günü VII. Eyyamu l-biyz (Dolunay günleri) VIII.Muharrem in ilk 10 günü Hz. Peygamber e (sas.) iki önemli günde oruç tutmanın fazileti hakkında sordular. O da (sas.) birincisi hakkında, Geçen sene ile gelecek senenin günahlarına kefaret olur. ; ikincisi için de, Geçen senenin günahına kefaret olur. buyurmuştur. Bu hadis-i şeriflerde yukarıdaki hangi iki günden sırasıyla bahsedilmektedir? 69. Ebû İshâk Sa d b. Vakkâs tan (ra.) rivayet edilen hadis-i şerifte Peygamberimiz (sas.); vefat eden bir kişinin, malının en fazla ne kadarını başkalarına sadaka olarak dağıtabileceğini belirtmiştir? A) Üçte ikisini B) Tamamını C) Hiçbir kısmını D) Üçte birini E) Kırkta birini 70. Ebû Saîd el-hudrî den (ra.) rivayet edildiğine göre; Rasulullah ın (sas.), iki derecesinin arası yerle gök kadar olan ve Allah ın onunla kulunu yüz derece yükselteceği amel aşağıdakilerden A) Allah yolunda savaşmak B) Malını Allah yolunda harcamak C) Kur an ı öğrenip gece gündüz onunla amel etmek D) Haccetmek E) Ana-babaya iyi muamelede bulunmak A) I - III B) II - VIII C) IV - V D) II - VI E) VI - VII 72. Ebû Hureyre den (ra.) rivayet edilen bir hadis-i şerife göre; aşağıdakilerden hangisi, Allah Teala nın, hiçbir gölgenin (himayenin) bulunmadığı bir günde, Arş ın gölgesinde gölgelendireceği (himaye edeceği) yedi sınıf insandan biri değildir? A) Allah a ibadet ederek yetişen genç B) Tenha yerlerde Allah ı zikrederek gözleri yaşla dolup taşan kimse C) Allah onu kâfirlikten kurtardıktan sonra, tekrar ona dönmeyi, ateşe atılmak kadar çirkin gören kimse D) Mevki sahibi güzel bir kadının birlikte olma isteğine Ben Allah tan korkarım. cevabını veren kimse E) Allah için birbirini seven ve bu şekilde bir araya gelip, bu sevgi ile ayrılan iki dost 14 Diğer sayfaya geçiniz.

15 Ufka Yolculuk Kültür Yarışmaları - 4 C1 73. Sevbân dan (ra.) rivayet edildiğine göre; Peygamberimiz (sas.), Allâhümme ente s-selâmü ve minke s-selâm, tebârakte yâ ze l-celâli ve l-ikrâm derdi. Bu hadis-i şerifin tamamı düşünüldüğünde Peygamber Efendimiz (sas.) bu sözü aşağıdaki vakitlerin hangisinde söylerdi? A) Kurban kestikten sonra B) Oruçtan sonra C) Dualarımızın içinde D) İstihareye yatmadan önce E) Namazdan sonra 74. Aşağıdakilerden hangisi Peygamber Efendimiz in (sas.) dünyadan ve dünyada olan şeylerden daha hayırlı olduğunu buyurduğu amellerden biri değildir? A) Sabah namazının iki rekât (sünnet)i B) Allah rızası için sınırda bir gece tutulan nöbet C) Cennette bir kamçı kadar (küçük bir) yer D) İhtiyaç fazlasından gönüllü olarak verilen sadaka E) Allah yolunda (cihada hazırlık için) kişinin sabah ve akşam yürüyüşü 75. Câbir in (ra.) rivayetine göre; Peygamberimizin (sas.) en faziletli zikir olarak belirttiği cümle hangi seçenekte doğru olarak verilmiştir? A) Elhamdülillâh B) Sübhânehû Teâlâ C) Şükren lillâh D) Lâ havle velâ kuvvete illâ billâh E) Lâ ilâhe illallâh 76. Günlük hayatımızda, tartışmalı ortamlarda, çok sinirlenir, öfkemizden yüzümüz kıpkırmızı olur, hatta boyun damarlarımız kızgınlıktan şişecek kadar kötü olursak; Süleymân b. Surâd tan (ra.) rivayet edilen hadis-i şerife göre aşağıdakilerden hangisini yapmalıyız? A) Felak ve Nâs surelerini okuyarak Allah a sığınmalıyız. B) E ûzü billâhi mineşşeytânirracîm demeliyiz. C) E ûzü billâhi mine l-gadab demeliyiz. D) Sübhânallâhi ve bihamdihî demeliyiz. E) Âyete l-kürsî okuyarak Allah ın rahmetine sığınmalıyız. 77. I. Ölüye yas tutarken elleriyle yanaklarını dövmek II. Ölünün arkasından ağlamak III. Yas tutarken yakalarını yırtmak IV. Ölünün arkasından onu rahmetle anmak V. Ölünün arkasından feryat edip bağırıp çağırmak Hadis-i şerifler göz önünde tutulduğunda, yukarıda belirtilen davranışlardan, İslam a göre yanlış olan/olanlar hangi seçenekte tam ve doğru olarak verilmiştir? A) I III B) II - III V C) I III - V D) II IV E) Yalnız I 15 Diğer sayfaya geçiniz.

16 C1 Hadis Bilgi Yarışması (C Kategorisi) 78. İbn Abbas tan (ra.) rivayet edildiğine göre, aşağıdakilerden hangisi Rasulullah ın (sas.) Harap bir ev gibidir. diye buyurduğu kimsedir? A) Namaz kılmayı terk eden B) Allah rızası için istenen bir ilmi sırf dünya malı elde etmek için öğrenen C) Ezberinde Kur an dan hiçbir ayet bulunmayan D) Allah ı zikretmeyen E) Başına gelen musibetten dolayı azgınlık eden 81. I. Allah yolunda çalışmak II. İnzivaya çekilip, ibadet etmek III. Allah yolunda cihad etmek IV. Beğendiği o bölgeye yerleşmek Küçük tatlı bir su kaynağı bulunan bir boğazdan geçerken, ortamı beğenen ve insanlardan ayrılıp orada yaşamayı düşünen kişiye Peygamberimiz in (sas.) tavsiyesi yukarıdakilerden hangisi/hangileridir? A) Yalnız I B) I - III C) II IV D) I II III E) I II IV 79. Allah katında sıddîk yazılmak için aşağıdakilerden hangisini yapmalıyız? A) Devamlı ibadet etmeliyiz. B) Devamlı salavat getirmeliyiz. C) Allah a salih bir kalple tövbe etmeliyiz. D) Allah ın rahmetinden ümit kesmemeliyiz. E) Devamlı doğru söylemeliyiz. 80. Ebû Hureyre den (ra.) rivayet edilen hadis-i şerife göre; Beldelerin Allah a en sevimli mekânları, en sevimsizleri de 82. Abdullâh b. eş-şıhhîr den (ra.) rivayet edildiğine göre o, bir gün Peygamber e (sas.) geldiğinde, onun bir sure okuduğunu, sonrasında da Âdemoğlu malım malım, diyor. Ey Âdemoğlu, yiyip de tükettiğin veya giyip de eskittiğin yahut tasadduk edip de önceden gönderdiğinden başka senin malın mı var? (Geri kalan senin değil, mirasçılarındır.) buyurduğunu söylemiştir. Hadis-i şerifteki boş bırakılan yerlere gelmesi gereken kelimeler aşağıdaki hangi seçenekte sırasıyla ve doğru olarak verilmiştir? A) medine rum diyarı B) ilim mescitleri puthaneler C) mescitler - çarşılar D) camiler yollar E) mekke - habeşistan Yukarıdaki hadis-i şerifte, Abdullâh b. eş-şıhhîr (ra.) yanına girdiğinde Peygamberimiz in (sas.) okuduğu sure aşağıdakilerden A) Ra d B) Tîn C) Asr D) Tekâsür E) İhlâs 16 Diğer sayfaya geçiniz.

17 Ufka Yolculuk Kültür Yarışmaları - 4 C1 83. Muaz b. Cebel (ra.) anlatıyor; Rasulullah (sas.) ona, İşin (dinin) başını, direğini ve zirvesini sana haber vereyim mi, dedi. Evet, Ey Allah ın Rasulü, dedim. İşin başı İslam/teslimiyettir. Direği namazdır. Zirvesi de, buyurdu. Yukarıdaki hadis-i şerif aşağıdakilerden hangisi ile tamamlanmalıdır? A) imandır. B) oruçtur. C) hacdır. D) cihaddır. E) cennettir. 85. Ebû Hureyre den (ra.) rivayet edilen hadis-i şerife göre; cennete giden yol, aşağıdaki kişilerden hangisi için kolaylaştırılmaktadır? A) Ahiret sevabını umup, evinden çıkmayan kimse için B) Cenneti arzulayıp, dünyadan uzaklaşan kimse için C) Allah rızasını gözetip, nefsine söz geçiren kimse için D) Cihad arzusuna sahip kimseler için E) İlim tahsili için yola çıkan kimse için 86. sakının. Çünkü ateşin odunu veya otları yakıp bitirdiği gibi, hasenatı (iyilikleri) yer bitirir. Hadis-i şerifte boş bırakılan yerlere aşağıdaki hangi kelimeler gelmelidir? A) Hasetten haset de B) Gıybetten gıybet de C) İftiradan iftira da D) Zinadan zina da E) Yalandan yalan da 84. İmam Nevevî ile ilgili olarak aşağıda verilen bilgilerden hangisi doğrudur? A) On seneyi aşkın Eşrefiye Dâru l- Hadîsinde hocalık yapmıştır. B) Önde gelen öğrencileri arasında Mizzî ve Ebû Şâme en-nahvî vardır. C) Şam bölgesinden olup, hicri 676 yılında doğmuştur. D) Hocaları arasında yer alan İbn Salah tan fıkıh tahsil etmiştir. E) Altmıştan fazla eser yazmış olup Maliki fıkhında da yetkindir. 87. İbn Ömer den (ra.) rivayet edilen hadis-i şerifte; Allah ın rahmetinden en uzak insanlar, buyrulmuştur. Hadis-i şerifte boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir? A) lanet edenlerdir. B) şirk koşanlardır. C) katı kalplilerdir. D) merhametsiz kişilerdir. E) Allah ın gazabına uğrayacak söz söyleyenlerdir. 17 Diğer sayfaya geçiniz.

18 C1 Hadis Bilgi Yarışması (C Kategorisi) 88. Ebû Katâde den (ra.) rivayet edildiğine göre Rasul-i Ekrem (sas.); Allah Teala nın kıyamet günü kendisini sıkıntılarından kurtarmasını isteyen kimsenin aşağıdakilerden hangisini yapmasını buyurmuştur? A) Allah ın emir ve nehiylerini gözetsin. B) Yönetimi altındakilere kolaylık göstersin. C) Dünyada uğradığı sıkıntıya sabır göstersin. D) Borcunu ödeyemeyen kişiye mühlet versin ya da borcunu silsin. E) Allah yolunda savaşacak birinin ihtiyaçlarını karşılasın. 91. Ebû Hureyre den (ra.) rivayet olunduğuna göre Rasulullah (sas.); Beni yaşatan Allah a yemin ederim ki siz, iman etmedikçe cennete giremezsiniz ve birbirinizi sevmedikçe de olgun Mümin olamazsınız. buyurmuş, sonra da; Size yaptığınız zaman birbirinize olan sevginizi artıracak bir şey söyleyeyim mi? diyerek aşağıdakilerden hangisinin yapılmasını istemiştir? A) Yardımlaşın. B) Aranızda selamı yayın. C) Birbirinizin ayıbını örtün. D) İyiliği emredip, kötülüklerden nehyedin. E) Birbirinizi ziyaret edin. 89. Nu mân b. Beşîr den (ra.) rivayet edilen hadis-i şerife göre; bedende bulunan ve o sağlıklı olduğunda bütün vücudun sağlıklı olacağı, o bozuk olursa bütün vücudun bozuk olacağı bildirilen şey aşağıdakilerden A) Ruh B) Dil C) Beyin D) Kalp E) Akıl 92. Aşağıdakilerden hangisi; Peygamberimizin (sas.), Yedi şey gelip çatmadan evvel iyi işler yapmaya bakın. hadis-i şerifindeki sayılanlardan değildir? A) Her şeyi unutturan fakirlik B) Allah ın emriyle gelen zelzele C) İnsanı azgınlaştıran zenginlik D) Vücudu harap eden hastalık E) Ortaya çıkacakların en kötüsü Deccal 90. Hz. Âişe den rivayet edilen hadis-i şerife göre; melekler, cinler ve insanın yaratılışıyla ilgili bilgi aşağıdaki hangi seçenekte doğru olarak verilmiştir? A) Nurdan Işıktan Topraktan B) Nurdan Dumansız ateşten - Topraktan C) Işıktan Ateşten Topraktan D) Işıktan Dumansız ateşten Topraktan E) Nurdan Ateşten - Balçıktan 93. Saîd b. Zeyd den (ra.) rivayet edilen hadis-i şerifte geçen; (İsrailoğullarına verilen kudret helvası gibi) Allah vergisi nimetlerden olan ve suyu göz için şifalı olan şey aşağıdakilerden A) Mantar B) Hurma C) Zemzem D) Sürme E) Çörekotu 18 Diğer sayfaya geçiniz.

19 Ufka Yolculuk Kültür Yarışmaları - 4 C1 94. Ebû Hureyre den (ra.) rivayet edildiğine göre Rasulullah ın (sas.), kıyamet günü ağzına ateşten bir gem vurulacağını buyurduğu kimse aşağıdakilerden A) Bile bile Allah Rasulü (sas.) adına yalan söyleyen B) Rasul-i Ekrem (sas.) anıldığı hâlde salavat getirmeyen C) Kendisine bir bilgi sorulduğu hâlde bildiğini gizleyen D) Müslüman kardeşine söven E) Kendine, evlatlarına ve mallarına beddua eden 95. Peygamberimiz (sas.) baba dostunu arayıp sormayı aşağıdakilerin hangisiyle nitelendirmiştir? A) Ana-babaya hayır B) Mirasçı olmanın gereği C) Salih amel D) En güzel iyilik E) Evladın atasına karşı görevi 97. Rasul-i Ekrem e ganimet malı veya esirler getirildiğinde, bunları kimine vermiş, kimine vermemişti. Bir şey verilmeyenlerin bu işe bozulduklarını haber alınca, Allah a hamdü sena ettikten sonra, Ben bazılarına (ganimet malından) veriyor, bazılarına vermiyorum; vermediğim kimseler bana daha sevimlidir. Bazılarının kalplerindeki sabırsızlığı gördüğüm için onlara veriyorum, bazılarını da Allah ın kalplerine koyduğu kanaate havale ediyorum. demiştir. Buna göre, aşağıdaki sahabilerden hangisi Peygamber in (sas.), kalbindeki kanaate havale ettiklerindendir? A) Hakîm b. Hizâm B) Abdullâh b. Mes ûd C) Cübeyr b. Mut im D) Amr b. Tağlib E) Ebû Ümame İyâs b. Sa lebe 96. Ebû Hureyre den (ra.) gelen rivayete göre; Allah Teala nın kıyamet gününde düşmanı olacağını buyurduğu üç kişiden biri aşağıdakilerden A) Kendisine verilmeyen bir şey ile övünen kişi B) Tuttuğu işçiye işini gördürdüğü hâlde ücretini vermeyen kişi C) Alıcı ile satıcı arasına girip, kendisini alıcı gibi göstererek malın değerini artırmaya çalışan kişi D) Müslüman kardeşine silah çeken kişi E) Daima yalan söyleyen, söylediği yalan her tarafa yayılan kişi 98. Eğer dünya, Allah katında denk olsa idi, Allah hiçbir kâfire dünyada bir içim su vermezdi. Yukarıda boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir? A) sineğin gözüne B) atılıvermiş bir çöpe C) devenin kılına D) çöldeki kum tanesine E) sivrisineğin kanadına 19 Diğer sayfaya geçiniz.

20 C1 Hadis Bilgi Yarışması (C Kategorisi) 99. Cennetlikler cennete girdiklerinde, Allah onlara başka istekleri olup olmadığını sorduğunda, onların başka istekleri olmadığını bildirmeleri karşısında, Allah ın onlara verdiği mükâfat aşağıdakilerden A) Cennetteki makamlarını daha âli (daha yüce) yapmak B) Cennette sevdiklerine kavuşturup, onlara komşu eylemek C) Sevdikleri kişiler için şefaat hakkı vermek D) Köşkler ve daha nice cennet nimetiyle nimetlendirmek E) Perdeyi kaldırarak, doya doya Rablarına bakmak 100. Aşağıdakilerden hangisi Peygamberimizin (sas.), evlenilmek istenen kadında arandığını belirttiği şeylerden biri değildir? A) Karakter B) Zenginlik C) Soy D) Güzellik E) Dindarlık 102. Hadis-i şerife göre; Kardeşini, hoşlanmadığı şeylerle nitelendirmek aşağıdakilerden A) İftira B) Yalan C) Haset D) Gıybet E) Haram 103. I. Sağlıklı iken II. Cimriliğin üzerindeyken III. Hastalıkla cedelleşirken IV. Yoksul düşmekten korktuğun zamanda V. Zengin olmayı umduğun zamanda Ebû Hureyre den (ra.) rivayet edilen hadis-i şerife göre; yukarıdaki hangi zamanda/zamanlarda verilen sadakanın sevabı daha çoktur? A) Yalnız IV B) Yalnız V C) I - II - IV - V D) I - II III E) I - III - IV V 101. Peygamberimizin (sas.) müezzinlerinin isimleri aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir? A) Bilâl ve Amr b. Âs B) Talhâ b. Ubeydullâh ve Bilâl C) Bilâl ve İbn Ümmü Mektûm D) Ebû l-yakzân ve Bilâl E) Bilâl ve İbn Ömer 104. I. Yalancı hükümdar II. Zina eden ihtiyar III. Kibirli fakir Ebû Hureyre den (ra.) rivayet edilen hadis-i şerife göre; Allah ın kıyamet gününde konuşmayacağı, temize çıkarmayacağı, yüzlerine bakmayacağı kişi/kişiler kimlerdir? A) I II - III B) II - III C) Yalnız II D) Yalnız III E) I - II 20 Diğer sayfaya geçiniz.

21 Ufka Yolculuk Kültür Yarışmaları - 4 C Hizâm dan (ra.) rivayet edilen hadis-i şerife göre alışverişle ilgili hangi seçenek yanlıştır? A) Satıcı ve müşteri her zaman alışverişten vazgeçebilirler. B) Alışverişte doğru söylerlerse bereket olur. C) Saklar ve yalan söylerlerse alışverişlerinin bereketi gider. D) Satıcı ve müşteri, ayrılmadıkları sürece alışverişten vazgeçebilirler. E) Alışverişte açıkça konuşurlarsa alışverişlerinde bereket olur I. Korkaklıktan II. Cimrilikten III. Dedikodudan IV. Düşkün ihtiyarlıktan V. Dünya fitnelerinden VI. Kabir azabından Sa d b. Ebû Vakkâs tan (ra.) rivayet edilen hadis-i şerife göre, yukarıdakilerden hangisi Peygamberimiz in (sas.) namazların sonunda Allah a sığındığı şeyden/ şeylerden değildir? A) Yalnız VI B) Yalnız IV C) I - II IV D) Yalnız III E) I - II - V - VI 106. Mikdâm b. Ma dîkerib den (ra.) rivayet olunan bir hadis-i şerifte; İnsan, daha hayırlı bir şey yememiştir. buyrulmaktadır. Hadis-i şerifteki boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi gelmelidir? A) elinin emeğinden B) hac yemeğinden C) kendi parasıyla satın aldığından D) sadaka verilenden E) sadaka verdiğinden 107. Peygamberimizin (sas.), kusmuğu tekrar yemek şeklinde benzetme yaparak çirkin gördüğünü belirttiği davranış aşağıdakilerden A) Cihad meydanından geriye kaçma B) Boşandığı eşiyle tekrar evlenme C) Verilen sadakayı geri alma D) Oruçluyken bilerek yeme-içme E) Verdiği sözden vazgeçme 109. Ebû Hureyre den (ra.) rivayet edilen hadis-i şerife göre; Peygamberimiz (sas.): - Biriniz dua ederken, Allah ım, istersen beni bağışla, istersen bana rahmet et. demesin buyurmuş ve hadis-i şerifin devamında dua adabıyla ilgili bilgi vermiştir. Aşağıdaki hangi seçenekte bu bilgi doğru olarak verilmiştir? A) Allah a dua ederken, rica dili kullanılmalıdır. B) Dua, malayani şeyler içermemelidir. C) Duada dilekler kesin olarak istenmelidir. D) Dua, takvamızı artırıcı içerikte olmalıdır. E) Allah a yapılan dua, bizi cennete yakınlaştırır. 21 Diğer sayfaya geçiniz.

22 C1 Hadis Bilgi Yarışması (C Kategorisi) 110. Ebû Hureyre den (ra.) rivayet edilen hadis-i şerifte; Kişi kiminle dost olduğuna dikkat etsin. buyrulmaktadır. Bu uyarının gerçek sebebi hangi seçenekte doğru olarak verilmiştir? A) Çünkü insan dostu ile haşr olunacaktır. B) Çünkü insan cennette sevdiği dostuna komşu olacaktır. C) İnsanın dostu onu iyiliğe de, kötülüğe de yönlendirebilir. D) Nice iyi insan, kötü arkadaş yüzünden hak yoldan sapabilmektedir. E) Çünkü insan dostunun dini üzeredir Ebû Hureyre den (ra.) rivayet edilen hadis-i şerife göre; bir çocuğun babasının hakkını tam olarak ödeyebilmesi aşağıdakilerden hangisi ile mümkün olur? A) Köle hâline gelen babasını satın alıp azat etmekle B) Onun tüm ibadet borçlarını, ölümünden sonra ifa etmekle C) Babasını sırtında bir hac boyunca taşımakla D) Babası yaşlandığı anda onun hayır duasını almakla E) Cihad meydanında şehit olmakla 111. Aşağıdakilerden hangisi, Peygamberimiz e (sas.), ana babanın vefatından sonra onlar için yapılabilecek iyilikler sorulduğunda, Peygamberimiz in (sas.) saydıkları arasında değildir? A) Onlara hayır dua etmek ve onlara istiğfar etmek B) Namaz, oruç vb. borçlarını ödemek C) Vasiyetlerini yerine getirmek D) Akrabalarını görüp gözetmek E) Dostlarına ikram etmek 114. Ebû Hureyre den (ra.) rivayet edilen bir hadis-i şerifte; Peygamberimiz (sas.), zayıf, hasta ve yaşlı olanlar bulunabilir diye namaz kıldıranlara aşağıdakilerden hangisini tavsiye etmiştir? A) Namazda şifa ayetleri içeren sureler okumayı B) Namazı sakin ve yavaş kıldırmayı C) Namazı tadil-i erkâna uygun kıldırmayı D) Namazı tehir etmeyi E) Namazı kısa tutmayı 112. Peygamberimizin (sas.) Hısım ve akraba ile ilişkiyi kesenler hadis-i şerifindeki boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir? A) Allah ın rahmetinden ümidini kessin. B) cennet kokusunu dahi duyamazlar. C) Allah ın gazabına uğrarlar. D) merhamet olunmazlar. E) cennete giremez İbn Abbâs tan (ra.) rivayet edildiğine göre aşağıdakilerden hangisi Peygamber Efendimiz in (sas.) buyurduğu üzere insanların çoğunun kıymetini bilmediği ve aldandığı nimetlerden biridir? A) Aile B) Akıl C) Sağlık D) Arkadaşlık E) Yiyecekler 22 Diğer sayfaya geçiniz.

23 Ufka Yolculuk Kültür Yarışmaları - 4 C Peygamberimizin (sas.) Binicilik öğrenmenizden daha hoşuma gider. dediği şey hangi seçenekte doğru olarak verilmiştir? A) Yüzmeyi öğrenmeniz B) Atıcılık öğrenmeniz C) Koşuculuk öğrenmeniz D) Harp hilelerini (stratejilerini) öğrenmeniz E) Borçlunun borcunu affetmeniz 117. Rasul-i Ekrem (sas.), bu namazı bazen gecenin evvelinde bazen ortasında bazen de sonunda kılar, seher vaktinde bitirmiş olurdu. Gecenin sonunda uyanabileceğini ümit edenin, gecenin sonunda kılmasını tavsiye ettiği; gecenin sonunda kalkamayacağından korkanın ise gecenin evvelinde kılmasını istediği namaz aşağıdakilerden A) Gece namazı B) Vitir namazı C) Yatsı namazı D) Teheccüd namazı E) Şükür namazı 119. Abdullâh b. Amr b. el-âs tan (ra.) rivayet edildiğine göre Rasulullah (sas.) aşağıdakilerden hangisinin Allah nezdinde nurdan koltuklara oturacaklarını buyurmuştur? A) Muhtaç durumda çoluk çocuğu olan fakat harama el uzatmayan ve kimseden bir şey istemeyenler B) Ailesi ve idaresi altında bulunanların hak ve hukukunda adaletle davrananlar C) Gönlü mescitlere bağlı olanlar D) Allah uğrunda savaşıp öldürülenler E) Yoksul düşmekten korktuğu, zengin olmayı umduğu zamanda sadaka verenler 118. Bir adam, misafiri olduğu kimseye ve onun izni olmadıkça da Yukarıdaki hadis-i şerifte boş bırakılan yerlere hangi seçenekte verilenler getirilmelidir? A) yük olmasın- başkasını davet etmesin B) sıkıntı vermesin gece ibadete kalkmasın C) imam olmasın yatağına oturmasın D) nasihat etmesin çocuklarını öpmesin E) tepeden bakmasın sırlarını açıklamasın 120. Ebû Hureyre den (ra.) rivayet edilen hadis-i şerife göre; Bir kimse eşinden. ; hoşlanmadığı bazı huyları olsa bile hoşuna giden huyları da vardır. buyrulmaktadır. Hadis-i şerifte boş bırakılan yere gelmesi gereken ve Peygamberimizin (sas.) yasakladığı şey aşağıdakilerden A) boşanmasın B) nefret etmesin C) uzaklaşmasın D) ayrılmasın E) soğumasın TEST BİTTİ. 23 Diğer sayfaya geçiniz. CEVAPLARINIZI KONTROL EDİNİZ.

24 C1 Hadis Bilgi Yarışması (C Kategorisi) 24 Diğer sayfaya geçiniz.

3. Farz Dışında Yaptığı İbadetler

3. Farz Dışında Yaptığı İbadetler 3. ÜNİTE: EN GÜZEL ÖRNEK HZ. MUHAMMED İN İBADETLERİ 3. Farz Dışında Yaptığı İbadetler KAZANIMLARIMIZ O Bu ünitenin sonunda öğrenciler Hz. Muhammed'in: O 1. Öncelikle bir kul olarak davrandığını kavrar.

Detaylı

Orucun Manevi Hayatımıza Katkıları

Orucun Manevi Hayatımıza Katkıları Orucun Manevi Hayatımıza Katkıları Kur ân-ı Kerim de Oruç Ey müminler! Sizden öncekilere farz kılındığı gibi, size de sayılı günler içinde Oruç tutmanız farz kılındı. Umulur ki, bu sayede, takva mertebesine

Detaylı

Sabah akşam tevâzu içinde yalvararak, ürpererek ve sesini yükseltmeden Rabbini an. Sakın gâfillerden olma! (A râf sûresi,7/205)

Sabah akşam tevâzu içinde yalvararak, ürpererek ve sesini yükseltmeden Rabbini an. Sakın gâfillerden olma! (A râf sûresi,7/205) Zikir, hatırlayıp yâd etmek demektir. İbâdet olan zikir de Yüce Allah ı çok hatırlamaktan ibârettir. Kul, Rabbini diliyle, kalbiyle ve bedeniyle hatırlar ve zikreder. Diliyle Kur ân-ı Kerim okur, duâ eder,

Detaylı

Bir selam ile selamlandığınızda ondan daha iyisiyle veya aynısıyla selamı alın (Nisa 86)

Bir selam ile selamlandığınızda ondan daha iyisiyle veya aynısıyla selamı alın (Nisa 86) 1) Allah-u Teâlâ şöyle buyuruyor: Bir selam ile selamlandığınızda ondan daha iyisiyle veya aynısıyla selamı alın (Nisa 86) 2) Ebu Hureyre (Radiyallahu Anh) şöyle dedi: Müslüman ın Müslüman üzerindeki hakkı

Detaylı

TAKVA AYI RAMAZAN TAKVA AYI RAMAZAN. Rahman ve Rahim Allah ın Adıyla

TAKVA AYI RAMAZAN TAKVA AYI RAMAZAN. Rahman ve Rahim Allah ın Adıyla TAKVA AYI RAMAZAN TAKVA AYI RAMAZAN Rahman ve Rahim Allah ın Adıyla (Farz kılınan oruç) sayılı günlerdir. Sizden kim, (o günlerde) hasta veya seferde ise o, (tutamadığı) günler sayısınca başka günlerde

Detaylı

Hz.Resulüllah (SAV) den Dualar

Hz.Resulüllah (SAV) den Dualar Hz.Resulüllah (SAV) den Dualar Camiye Girerken Allah ın adıyla, Allah ın Resulüne salat ve selam olsun. Allah ım, hatalarımı bağışla ve bana rahmet kapılarını aç. Camiden Çıkarken Allah ın adıyla, Allah

Detaylı

dinkulturuahlakbilgisi.com amaz dinkulturuahlakbilgisi.com Memduh ÇELMELİ dinkulturuahlakbilgisi.com

dinkulturuahlakbilgisi.com amaz dinkulturuahlakbilgisi.com Memduh ÇELMELİ dinkulturuahlakbilgisi.com amaz Memduh ÇELMELİ NAMAZ: AYET ve HADİSLER «Namazı kılın; zekâtı verin ve Allah a sımsıkı sarılın...» (Hac, 78) Namazı kılın; zekâtı verin; Peygamber e itaat edin ki merhamet göresiniz. (Nûr, 56) «Muhakkak

Detaylı

ikindi akşam Günün Duası:

ikindi akşam Günün Duası: Ramazan Günlüğüm Peygamber Efendimiz (S.A.V.): Eğer kullar, Ramazanın fazîletlerini bilselerdi, bütün senenin Ramazan olmasını temennî ederlerdi. buyurmuştur. Bu mübarek aya bizleri eriştiren Allah a hamdolsun.

Detaylı

Teravih Namazı - Gizli ilimler Sitesi

Teravih Namazı - Gizli ilimler Sitesi Niçin Teravih Namazı denilmiştir? Ramazan ayında yatsı namazından sonra kılınan namaz. "Teravih" kelimesi Arapça, "Terviha"nın çoğuludur ve "oturmak, istirahat etmek'" anlamına gelmektedir. Teravih namazı

Detaylı

Rahmet Ayı RAMAZAN Pazar, 07 Haziran 2015 19:17

Rahmet Ayı RAMAZAN Pazar, 07 Haziran 2015 19:17 Ramazan ayı İslam inancının kendisine yüklediği önem sebebiyle halk arasında On bir ayın sultanı ve Şehr-i Mübârek (Mübârek Ay) olarak kabul edilmiştir. Ramazan ayı Müslümanların değerlendirmek için adeta

Detaylı

KIRK HADİS YARIŞMASI İÇİN BELİRLENEN HADİSLER 1. VE 2. SINIFLAR İÇİN KIRK HADİS

KIRK HADİS YARIŞMASI İÇİN BELİRLENEN HADİSLER 1. VE 2. SINIFLAR İÇİN KIRK HADİS KIRK HADİS YARIŞMASI İÇİN BELİRLENEN HADİSLER 1. VE 2. SINIFLAR İÇİN KIRK HADİS 1-Besmele ile başlanmayan işte hayır yoktur. 2-Sizin en hayırlınız, Kur-an ı öğrenen ve öğreteninizdir. 3-Namaz, dinin direğidir.

Detaylı

Bu ay içinde orucu ve namazı o kişiye kolaylaştırılır. Bu ay içinde orucu ve namazı ALLAH tarafından kabul edilir.

Bu ay içinde orucu ve namazı o kişiye kolaylaştırılır. Bu ay içinde orucu ve namazı ALLAH tarafından kabul edilir. 1- Ramazan ayının birinci gecesi kılınacak namaz: Bu gecede bir kimse 2 rekat namaz kılsa, her rekatta da KADİR SÜRESİNİ okursa; ALLAHÜ Teâlâ ( cc ) o kişiye 3 türlü kolaylık verir. Bu ay içinde orucu

Detaylı

Recep in İlk Üç Orucunun Fazileti

Recep in İlk Üç Orucunun Fazileti Mektub-u Attar Muhammed İlyas Kadiri Razavi tarafından tüm İslami Erkek Kardeşlerine ve İslami Kız Kardeşlerine, Medaris El Medine ve Camiat El Medine nin erkek öğretmenler, erkek öğrenciler, kadın öğretmenler

Detaylı

BEP Plan Hazırla T.C Osmangazi Kaymakamlığı HAMİTLER TOKİ MTAL Müdürlüğü Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi Bireyselleştirilmiş Eğitim Planı

BEP Plan Hazırla T.C Osmangazi Kaymakamlığı HAMİTLER TOKİ MTAL Müdürlüğü Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi Bireyselleştirilmiş Eğitim Planı BEP Plan Hazırla T.C Osmangazi Kaymakamlığı HAMİTLER TOKİ MTAL Müdürlüğü Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi Bireyselleştirilmiş Eğitim Planı Öğrenci : HİDAYET KENAR Eğitsel Performans Duanın Allah tan

Detaylı

CİHADA DENKTİR Evet, içinde savaş olmayan bir cihad var ki hac ve umredir Küçüğün, büyüğün, zayıfın, kadının cihadı hac ve umredir.

CİHADA DENKTİR Evet, içinde savaş olmayan bir cihad var ki hac ve umredir Küçüğün, büyüğün, zayıfın, kadının cihadı hac ve umredir. UMRE DİNİ SUNUM UMRENİN FAZİLETİ CİHADA DENKTİR Hz. Aişe (r.a) Efendimiz e (s.a.v) sorar: Ey Allah ın Resulü, kadınlara da cihad var mıdır? Efendimiz (s.a.v): Evet, içinde savaş olmayan bir cihad var ki

Detaylı

1. İnanç, 2. İbadet, 3. Ahlak, 4. Kıssalar

1. İnanç, 2. İbadet, 3. Ahlak, 4. Kıssalar 1. İnanç, 2. İbadet, 3. Ahlak, 4. Kıssalar İÇİNDEKİLER KUR AN NEDİR? KUR AN-IN AMACI? İNANÇ NEDİR İBADET NEDİR AHLAK NEDİR KISSALAR AYETLER KUR AN NEDİR? Kur an-ı Hakîm, alemlerin Rabbi olan Allah ın kelamıdır.

Detaylı

Buyruldu ki; Aklın kemali Allah u Teâlâ nın rızasına tabi olmak ve gazabından sakınmakladır.

Buyruldu ki; Aklın kemali Allah u Teâlâ nın rızasına tabi olmak ve gazabından sakınmakladır. BÜYÜKLERİN HİKMETLİDEN SÖZLERİ Buyruldu ki; Aklın kemali Allah u Teâlâ nın rızasına tabi olmak ve gazabından sakınmakladır. Buyruldu ki; Faziletli kimseler için (hiçbir yer) gurbet sayılmaz. Cahilin ise

Detaylı

ICERIK. Salih amel nedir? Salih amelin önemi Zekat nedir? Zekat kimlere farzdır? Zekat kimlere verilir? Sonuc Kaynaklar

ICERIK. Salih amel nedir? Salih amelin önemi Zekat nedir? Zekat kimlere farzdır? Zekat kimlere verilir? Sonuc Kaynaklar ICERIK Salih amel nedir? Salih amelin önemi Zekat nedir? Zekat kimlere farzdır? Zekat kimlere verilir? Sonuc Kaynaklar Salih amel nedir? Salih: dogru yolda olan, fesat icinde olmayan, faydalı ve yarayışlı

Detaylı

Ramazan: Hicri takvimin dokuzuncu ayıdır. Ramazan-ı Şerif veya Oruç Ayı da denilir.

Ramazan: Hicri takvimin dokuzuncu ayıdır. Ramazan-ı Şerif veya Oruç Ayı da denilir. Hoş Geldin Ya Şehri Ramazan Recep ve Şaban ayını mübarek kılıp bizi ramazan ayına ulaştıran rabbimize hamd olsun. Bu yazımızda sizinle ramazan ayıyla ilgili terimlerin anlamını inceleyelim. Ramazan: Hicri

Detaylı

Muharrem ayı nasıl değerlendirilmelidir?

Muharrem ayı nasıl değerlendirilmelidir? On5yirmi5.com Muharrem ayı nasıl değerlendirilmelidir? Muharrem ayı nasıl değerlendirilmelidir? Muharrem orucunun önemi nedir? Yayın Tarihi : 6 Kasım 2013 Çarşamba (oluşturma : 1/22/2017) Hayatın bütün

Detaylı

NAMAZI, MESCİT VEYA CÂMİDE CEMAATLE KILMANIN HÜKMÜ. Vaizler Muhammed b. Salih el-muneccid. Terceme edenler. Muhammed Şahin. Tetkik edenler Ümmü Nebil

NAMAZI, MESCİT VEYA CÂMİDE CEMAATLE KILMANIN HÜKMÜ. Vaizler Muhammed b. Salih el-muneccid. Terceme edenler. Muhammed Şahin. Tetkik edenler Ümmü Nebil NAMAZI, MESCİT VEYA CÂMİDE CEMAATLE KILMANIN HÜKMÜ حكم الصلاة مع الجماعة ] باللغة التركية [ Vaizler Muhammed b. Salih el-muneccid ألفه الشيخ: محمد صالح المنجد Terceme edenler Muhammed Şahin ترجمه: محمد

Detaylı

ALEMLERİN EFENDİSİ NİN (SAV) DİLİYLE KUR AN

ALEMLERİN EFENDİSİ NİN (SAV) DİLİYLE KUR AN KUR AN KARANLIKLARDAN AYIDINLIĞA ÇIKARIR Peygamber de (şikayetle): Ya Rabbi! Benim kavmim bu Kur an ı (okumayı ve hükümlerine uymayı bırakıp hatta menedip onu) terkettiler. dedi. (Furkân /30) Elif, Lâm,

Detaylı

İLİM ÖĞRETMENİN FAZİLETİ. Bu Beldede İlim Ölmüştür

İLİM ÖĞRETMENİN FAZİLETİ. Bu Beldede İlim Ölmüştür İLİM ÖĞRETMENİN FAZİLETİ Bu Beldede İlim Ölmüştür Rivayet edildiğine göre Süfyan es-sevrî (k.s) Askalan şehrine gelir, orada üç gün ikamet ettiği halde, kendisine hiç kimse gelip de ilmî bir mesele hakkında

Detaylı

URL: Hazırlayan: Mehmet Fatih Bütün. Dua. Dua İbadetin Özüdür. Niçin ve Nasıl Dua Edilir? Kur'an'dan ve Hz. Peygamber'den Dua Örnekleri BÖLÜM: 2

URL: Hazırlayan: Mehmet Fatih Bütün. Dua. Dua İbadetin Özüdür. Niçin ve Nasıl Dua Edilir? Kur'an'dan ve Hz. Peygamber'den Dua Örnekleri BÖLÜM: 2 Hazırlayan: Mehmet Fatih Bütün URL: Dua Dua İbadetin Özüdür Niçin ve Nasıl Dua Edilir? Kur'an'dan ve Hz. Peygamber'den Dua Örnekleri BÖLÜM: 2 Dua Arapça kökenli bir kelime olup «istemek, davet etmek» demektir.

Detaylı

Veda Hutbesi. "Ey insanlar! " Sözümü iyi dinleyiniz! Biliyorum, belki bu seneden sonra sizinle burada bir daha buluşamayacağım.

Veda Hutbesi. Ey insanlar!  Sözümü iyi dinleyiniz! Biliyorum, belki bu seneden sonra sizinle burada bir daha buluşamayacağım. Veda Hutbesi Peygamberimiz Vedâ Hutbesinde buyurdular ki: Hamd, Allahü Teâlâya mahsûstur. O'na hamd eder, O'ndan yarlığanmak diler ve O'na tövbe ederiz. Nefislerimizin şerlerinden ve amellerimizin günahlarından

Detaylı

GÜNAH ve İSTİĞFAR. Israr etmek kişiyi nasıl etkiler

GÜNAH ve İSTİĞFAR. Israr etmek kişiyi nasıl etkiler GÜNAH ve İSTİĞFAR Israr etmek kişiyi nasıl etkiler Peygamber (s.a.v) Efendimizin şöyle buyurduğu rivayet edilmiştir: Hiçbir küçük günah yoktur ki, ısrarla işlenilmeye devam edildiği halde büyümesin. Ve

Detaylı

Anlamı. Temel Bilgiler 1

Anlamı. Temel Bilgiler 1 Âmentü Haydi Bulalım Arkadaşlar aşağıda Âmentü duası ve Türkçe anlamı yazlı, ancak biraz karışmış. Siz doğru şekilde eşleştirebilir misiniz? 1 2 Allah a 2 Kadere Anlamı Ben; Allah a, meleklerine, kitaplarına,

Detaylı

Resulullah ın Hz. Ali ye Vasiyyeti

Resulullah ın Hz. Ali ye Vasiyyeti Resulullah ın Hz. Ali ye Vasiyyeti Hz. Ali (kv) bildiriyor: Resulullah (sav) bir gün beni huzuruna çağırdı: "Ya Ali! Senin bana yakınlığın, Harun Peygamberin Musa Aleyhisselama olan yakınlığı gibidir.

Detaylı

ÖZEL BİLFEN İLKÖĞRETİM OKULU ÖĞRETİM YILI 8. SINIF DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ

ÖZEL BİLFEN İLKÖĞRETİM OKULU ÖĞRETİM YILI 8. SINIF DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ ÖZEL BİLFEN İLKÖĞRETİM OKULU 2016-2017 ÖĞRETİM YILI 8. SINIF DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ TEST: 16 1. Hac ibadeti ne zaman farz olmuştur? A) Hicretin 9. yılında B) Hicretin 6. yılında C) Mekke nin fethinden

Detaylı

[ 0001 ] Allah'a inanınız ancak devenizi de sağlam kazığa bağlayınız.

[ 0001 ] Allah'a inanınız ancak devenizi de sağlam kazığa bağlayınız. [ 0001 ] Allah'a inanınız ancak devenizi de sağlam kazığa bağlayınız. [ 0002 ] Çalışarak kazanç sağlama yollarını aramak, Müslüman olan her erkek ve kadın için bir farzdır. [ 0003 ] Akılca en mükemmeliniz,

Detaylı

Üç kişi vardır ki, Allah kıyamet gününde onlarla ne konuşur, ne onlara nazar eder, ne de onları günahlarından arındırır, onlara elim bir azap vardır:

Üç kişi vardır ki, Allah kıyamet gününde onlarla ne konuşur, ne onlara nazar eder, ne de onları günahlarından arındırır, onlara elim bir azap vardır: Hayatımız başlangıçtan ölüm anına kadar seyr halindedir. Ayet-i kerimeler ve hadis-i şerifler seyir halindeki arabamıza yön veren işaret levhaları gibidir. Bazı işaretleri algılama, refleks haline dönüşmüşken

Detaylı

İLİ : GENEL TARİH : 29.01.2016. Hazırlayan: Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü

İLİ : GENEL TARİH : 29.01.2016. Hazırlayan: Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü İLİ : GENEL TARİH : 29.01.2016 EN GÜZEL İSİMLER O NUNDUR Aziz Müminler! Okuduğum âyet-i kerimede Yüce Rabbimiz şöyle buyuruyor: O, yaratan, yoktan var eden, şekil veren Allah tır. Güzel isimler O nundur.

Detaylı

Kültürümüzden Dua Örnekleri. Güzel İş ve Davranış: Salih Amel. İbadetler Davranışlarımızı Güzelleştirir. Rabbena Duaları ve Anlamları BÖLÜM: 3 URL:

Kültürümüzden Dua Örnekleri. Güzel İş ve Davranış: Salih Amel. İbadetler Davranışlarımızı Güzelleştirir. Rabbena Duaları ve Anlamları BÖLÜM: 3 URL: Hazırlayan: Mehmet Fatih Bütün URL: Kültürümüzden Dua Örnekleri Güzel İş ve Davranış: Salih Amel İbadetler Davranışlarımızı Güzelleştirir Rabbena Duaları ve Anlamları BÖLÜM: 3 Kültürümüzde birçok dua örneği

Detaylı

UMRE YAPMANIN FAZİLETİ

UMRE YAPMANIN FAZİLETİ UMRENİN FAZİLETİ UMRE YAPMANIN FAZİLETİ İbn Mâce deki rivayet şöyledir: Hz. Aişe (r.a) der ki: Ey Allah ın Resulü, kadınlara da cihad var mıdır? Efendimiz (s.a.v): Evet, içinde savaş olmayan bir cihad

Detaylı

Muhammed Aleyhisselam ın Dilinden Dualar

Muhammed Aleyhisselam ın Dilinden Dualar Muhammed Aleyhisselam ın Dilinden Dualar yusufisik1@hotmail.de K ur ân-ı Kerim deki dua ayetleri gibi Peygamberimizin duaları da Arapça aslından okunursa daha iyidir. Ancak, tercümeleri de dua olarak okunabilir.

Detaylı

Dua ve Sûre Kitapçığı

Dua ve Sûre Kitapçığı Dua ve Sûre Kitapçığı Hazırlayan: Melike MÜFTÜOĞLU instagram.com/oyunveetlinliklerledinogretimi SÜBHANEKE DUASI Allah ım! Sen eksik sıfatlardan pak ve uzaksın. Seni daima böyle tenzih eder ve överim. Senin

Detaylı

Kolaylaştırınız, güçleştirmeyiniz, müjdeleyiniz, nefret ettirmeyiniz. Buhârî, İlm, 12; Müslim, Cihâd, 6.

Kolaylaştırınız, güçleştirmeyiniz, müjdeleyiniz, nefret ettirmeyiniz. Buhârî, İlm, 12; Müslim, Cihâd, 6. 40 HADİS 1 ( : : ) (Allah Rasûlü) Din nasihattır/samimiyettir buyurdu. Kime Yâ Rasûlallah? diye sorduk. O da; Allah a, Kitabına, Peygamberine, Müslümanların yöneticilerine ve bütün müslümanlara diye cevap

Detaylı

1 İslam ne demektir? Hazreti Peygamberimiz in (sallallahu aleyhi ve sellem) getirdiği din olup bunu kabul etmek, Allah a ve resulüne itaat etmektir.

1 İslam ne demektir? Hazreti Peygamberimiz in (sallallahu aleyhi ve sellem) getirdiği din olup bunu kabul etmek, Allah a ve resulüne itaat etmektir. İBADET 1 İslam ne demektir? Hazreti Peygamberimiz in (sallallahu aleyhi ve sellem) getirdiği din olup bunu kabul etmek, Allah a ve resulüne itaat etmektir. 2 İslam ın şartı kaçtır? İslam ın şartı beştir.

Detaylı

Wessalatu wesselamu ala Rasuluna Muhammedin we ala alihi we sahbihi ecmain. Allahumme Rabbena ya Rabbena takabbel minna inneke entessemiul alim.

Wessalatu wesselamu ala Rasuluna Muhammedin we ala alihi we sahbihi ecmain. Allahumme Rabbena ya Rabbena takabbel minna inneke entessemiul alim. DUA Eudhu Billahi Minessaytanirracim. Bismillahirrahmanirrahim. Elhamdulillahi Rabil-alemin Wessalatu wesselamu ala Rasuluna Muhammedin we ala alihi we sahbihi ecmain. Allahumme Rabbena ya Rabbena takabbel

Detaylı

dinkulturuahlakbilgisi.com Ramazan ve Oruç Hazırlayan: Memduh ÇELMELİ İzmir / 2016 dinkulturuahlakbilgisi.com

dinkulturuahlakbilgisi.com Ramazan ve Oruç Hazırlayan: Memduh ÇELMELİ İzmir / 2016 dinkulturuahlakbilgisi.com Ramazan ve Oruç Hazırlayan: Memduh ÇELMELİ İzmir / 2016 Ramazan 11 Ayın Sultanıdır Kur an Ayıdır Oruç Ayıdır Rahmet Ayıdır Kur an ın indirildiği aydır. Ramazan ayı, insanlara yol gösteren, hidayeti, doğruyu

Detaylı

Haydin Câmiye Pazartesi, 31 Ekim :26

Haydin Câmiye Pazartesi, 31 Ekim :26 Hz. Peygamber Efendimiz, Mekke den Medine ye hicret ettikten sonra ilk iş olarak, Mekke den Medine ye hicret eden muhâcirlerle Medine nin yerlisi olan Ensâr ı birbirine kardeş yaptı. Bu iki şehrin Müslümanlarını

Detaylı

2016 YILI RAMAZAN AYI VAAZ VE İRŞAD PROGRAMI

2016 YILI RAMAZAN AYI VAAZ VE İRŞAD PROGRAMI 1 İsmail İPEK İl Müftüsü Sultan Bayezit Camii 5.6.2016 Pazar Yatsı Rahmet Ayı Ramazan 2 Mehmet BUŞKUN Vaiz Sultan Bayezit Camii 6.6.2016 Pazartesi Öğle Rahmet Ayı Ramazan 3 Adem AYRANCI Müftü Yardımcısı

Detaylı

5.SINIF SINIF : 5 ÖĞRENME ALANI : AHLAK : 5 / SEVİNÇ VE ÜZÜNTÜLERİMİZİ PAYLAŞALIM MATERYAL TÜRÜ : TEST SORUSU

5.SINIF SINIF : 5 ÖĞRENME ALANI : AHLAK : 5 / SEVİNÇ VE ÜZÜNTÜLERİMİZİ PAYLAŞALIM MATERYAL TÜRÜ : TEST SORUSU SINIF : 5 ÖĞRENME ALANI : AHLAK ÜNİTE : 5 / SEVİNÇ VE ÜZÜNTÜLERİMİZİ PAYLAŞALIM MATERYAL TÜRÜ : TEST SORUSU 5.SINIF 1- Aşağıdakilerden hangisi dostluğun özelliklerinden değildir? A) İnsanlara güven vermek

Detaylı

TİN SURESİ. Rahman ve Rahim Olan Allah ın Adıyla TİN SURESİ TİN SURESİ TİN SURESİ TİN SURESİ TİN SURESİ TİN SURESİ. 3 Bu güvenli belde şahittir;

TİN SURESİ. Rahman ve Rahim Olan Allah ın Adıyla TİN SURESİ TİN SURESİ TİN SURESİ TİN SURESİ TİN SURESİ TİN SURESİ. 3 Bu güvenli belde şahittir; Rahman ve Rahim Olan Allah ın Adıyla 3 Bu güvenli belde şahittir; 1 4 1 İNCİR AĞACI ve zeytin (diyarı) şahittir! 4 Doğrusu Biz insanı en güzel kıvamda yaratmış, 2 İncir ile Hz Nuh un tufan bölgesi olan

Detaylı

Orucun tutulacağı günler olduğu gibi tutulmayacağı günlerde vardır. Resûlüllah sav bizzat bunu yasak etmiştir.

Orucun tutulacağı günler olduğu gibi tutulmayacağı günlerde vardır. Resûlüllah sav bizzat bunu yasak etmiştir. Hastalık ve Yolculukta: Eğer bir insan hasta ise ve yolcu ise onun için oruç tutmak Kur an-ı Kerim de yasaktır. Bazı insanlar ben hastayım ama oruç tutabilirim diyor veya yolcuyum ama tutabilirim diyor.

Detaylı

İslam'ın başlıca ibadetlerinden birisi de ramazan ayında oruç tutmaktır.

İslam'ın başlıca ibadetlerinden birisi de ramazan ayında oruç tutmaktır. Lise 2. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Video Ders Anlatımları Oruç Hac ve Zekat Video Ders Anlatımı 2.2. Oruç İslam'ın başlıca ibadetlerinden birisi de ramazan ayında oruç tutmaktır. Oruç, niyet ederek

Detaylı

7- Peygamberimizin aile hayatı ve çocuklarla olan ilişkilerini araştırınız

7- Peygamberimizin aile hayatı ve çocuklarla olan ilişkilerini araştırınız 4. SINIFLAR (PROJE ÖDEVLERİ) Öğrenci No 1- Dinimize göre Helal, Haram, Sevap ve Günah kavramlarını açıklayarak ilgili Ayet ve Hadis meallerinden örnekler veriniz. 2- Günlük yaşamda dini ifadeler nelerdir

Detaylı

Abdullah b. Abdurrahman el-cibrîn

Abdullah b. Abdurrahman el-cibrîn RAMAZAN GECELERİNDE KILINAN NAMAZIN CEMAATLE EDÂSININ MEŞRULUĞU ] ريك Turkish [ Türkçe Abdullah b. Abdurrahman el-cibrîn Terceme: Muhammed Şahin Tetkik: Ali Rıza Şahin 2011-1432 وعية اجلماعة يف قيام رمضان»

Detaylı

NAMAZ. 2 Namaz kimlere farzdır? Ergenlik çağına gelmiş, akıllı ve Müslüman olan herkese farzdır.

NAMAZ. 2 Namaz kimlere farzdır? Ergenlik çağına gelmiş, akıllı ve Müslüman olan herkese farzdır. NAMAZ 1 Namazın önemi ve faydaları nelerdir? 1. İslam ın şartlarından biridir. 2. Kulu, Allah a yaklaştırır. 3. Cemaatle kılınması, birlik ve beraberliği pekiştirir. 4. Sorumluluk bilincini geliştirir.

Detaylı

İşin Başı İslam, Direği Namaz, Zirvesi Cihaddır Perşembe, 17 Mayıs :08

İşin Başı İslam, Direği Namaz, Zirvesi Cihaddır Perşembe, 17 Mayıs :08 Cihad, beden ile ve mal ile yapılan bir ibadettir. Cihada soyunan bir mümin canını, malını ve her şeyini ortaya koymalıdır. Çünkü cihad, bu yolda yürüyeni zirveye çıkaracak bir ibadettir. Biz, bu gerçeği

Detaylı

Selamın Veriliş Şekli: Selam verildiği zaman daha güzeliyle veya aynısıyla karşılık vermek gerekmektedir. Allah

Selamın Veriliş Şekli: Selam verildiği zaman daha güzeliyle veya aynısıyla karşılık vermek gerekmektedir. Allah Arapça da barış, esenlik ve selamet gibi anlamlara gelen selam kelimesi, ilk insan ve ilk peygamber Âdem den (a.s.) beri vardır: Allah Ademi yarattığı vakit, git şu oturan meleklere selam ver, selamını

Detaylı

KIRŞEHİR MÜFTÜLÜĞÜ 2018 YILI RAMAZAN AYI ÖZEL VAAZ VE İRŞAT PROGRAMI

KIRŞEHİR MÜFTÜLÜĞÜ 2018 YILI RAMAZAN AYI ÖZEL VAAZ VE İRŞAT PROGRAMI 29 Şevval Mehmet YAMAN İl Müftüsü Hoca Ahmet Yesevi Camii 15.5.2018 Salı Yatsıdan Önce RAMAZAN AYI VE ORUCUN FAZİLETİ 1 Ramazan Halil YILMAZ Vaiz Cacabey Camii 16.5.2018 Çarşamba Öğleden Önce ORUCA AİT

Detaylı

T.C. 8. SINIF I. DÖNEM. ORTAK (MAZERET) SINAVI 14 ARALIK 2013 Saat: 11.20

T.C. 8. SINIF I. DÖNEM. ORTAK (MAZERET) SINAVI 14 ARALIK 2013 Saat: 11.20 T.C. 8. SINIF I. DÖNEM ORTK (MZERET) SINVI 14 RLIK 2013 Saat: 11.20 DİN KÜLTÜRÜ VE HLK BİLGİSİ 1. Biz herşeyi bir ölçüye göre yarattık. (Kamer suresi, 49. ayet) Güneş ve ay bir hesaba göre hareket eder.

Detaylı

SEN ONLARIN ARALARINDA İKEN, ALLAH ONLARA AZAP ETMEZ Cuma, 18 Haziran :45

SEN ONLARIN ARALARINDA İKEN, ALLAH ONLARA AZAP ETMEZ Cuma, 18 Haziran :45 Kutlu doğum; Mekke de iman, birlik-beraberlik, Allah a teslimiyet, zorluklara tahammül, sarp yokuşu tırmanmak ve sabırdır. Kutlu doğum; Medine de kardeşlik, fedakarlık, cihad, sadakat, fetih ve devlettir.

Detaylı

PEYGAMBERLİKTEN SONRA EN YÜCE MAKAM ŞEHÂDET Cumartesi, 28 Şubat :06

PEYGAMBERLİKTEN SONRA EN YÜCE MAKAM ŞEHÂDET Cumartesi, 28 Şubat :06 Şehâdet kelimesi sözlükte tanıklık etmek, huzurda bulunmak, idrak etmek, haber vermek, muttali olmak ve bilmek anlarına kullanılmıştır. Dini ıstılahta ise, Allah ın dinini en yüce tutmak için bu uğurda

Detaylı

ALEMLERİN EFENDİSİ NİN (SAV) DİLİYLE DUA

ALEMLERİN EFENDİSİ NİN (SAV) DİLİYLE DUA SADECE SIKINTIDA DEĞİL HER ZAMAN DUA (Resulüm!) De ki: Dua (ve ibadeti)niz olmasa, Rabbim size ne diye değer versin? (Ey inkarcılar!) Siz ise, (Allah ve Resulü nün bildirdiklerini) yalanladınız, bu yüzden

Detaylı

KUR'ANDAN DUALAR. "Ey Rabbimiz, Bize dünyada bir iyilik, ahrette bir iyilik ver. Bizi ateş azabından koru." ( Bakara- 201 )

KUR'ANDAN DUALAR. Ey Rabbimiz, Bize dünyada bir iyilik, ahrette bir iyilik ver. Bizi ateş azabından koru. ( Bakara- 201 ) KUR'ANDAN DUALAR "Ey Rabbimiz Bizi sana teslim olanlardan kıl, neslimizden de sana teslim olan bir ümmet çıkar, bize ibadet yerlerimizi göster, tövbemizi kabul et zira tövbeleri kabul eden, çok merhametli

Detaylı

Dinî bir terim olarak ise; günahlardan arınmak, temize çıkmak, ilâhî af ve rahmete nâil olmak demektir.

Dinî bir terim olarak ise; günahlardan arınmak, temize çıkmak, ilâhî af ve rahmete nâil olmak demektir. Gümülcine Seçilmiş Müftüsü İbrahim Şerif Berat Kandili dolayısıyla bir mesaj yayınladı. Müftü Şerif mesajında, Fitne, fesat, gıybet ve iftira gibi, bizi biribirimize düşman eden kötülüklerden uzak durmalı,

Detaylı

Bir gün Mekke'den Medine'ye hicret eden müslümanların fakirleri Peygamberimiz e (s.a.v.) gelerek şöyle dediler:

Bir gün Mekke'den Medine'ye hicret eden müslümanların fakirleri Peygamberimiz e (s.a.v.) gelerek şöyle dediler: Bir gün Mekke'den Medine'ye hicret eden müslümanların fakirleri Peygamberimiz e (s.a.v.) gelerek şöyle dediler: - Ya Resûlullah! Varlıklı müslümanlar cennetin en yüksek derecelerini ve ebedî nimetleri

Detaylı

KURAN I KERİMİN İÇ DÜZENİ

KURAN I KERİMİN İÇ DÜZENİ KURAN I KERİMİN İÇ DÜZENİ Kur an-ı Kerim : Allah tarafından vahiy meleği Cebrail aracılığıyla, son Peygamber Hz. Muhammed e indirilen ilahi bir mesajdır. Kur an kelime olarak okumak, toplamak, bir araya

Detaylı

Hac ve Umre İle İlgili Mekânlar

Hac ve Umre İle İlgili Mekânlar Hac ve Umre İle İlgili Mekânlar Mikat Sınırları Kâbe (Beytullah) Makam-ı İbrahim Safa ve Merve Tepeleri Zemzem Kuyusu Arafat Müzdelife Mina 1 Hac ve Umre İle İlgili Mekânlar Mekke deki Önemli Ziyaret Mekânları

Detaylı

3 Her çocuk Müslüman do ar.

3 Her çocuk Müslüman do ar. TAHR C * 1 Sözlerin en güzeli Allah ın kitabı, yolların en güzeli Muhammed in yoludur. Buhari, Edeb, 70; tisam, 2. z Müslim, Cuma, 43. z Nesai, Iydeyn, 22. z bn Mace, Mukaddime, 7. z Darimî, Mukaddime,

Detaylı

2018 Yılı 1. Dönem Vaaz Listesi

2018 Yılı 1. Dönem Vaaz Listesi 2018 Yılı 1. Dönem Vaaz Listesi Personel Vaaz Konusu Tarih Cami Vakit ÇOKKTA BİRLİK CUMA NAMAZI 5.1.2018 ŞEHİTLER C. ONUN SÜNNETİ 12.1.2018 KEPEZ BLD. MERKEZ C. GÜZEL AHLAK SAHİBİ OLMAK 19.1.2018 MECİDİYE

Detaylı

İslam büyükleri, Allah yolunda geçirilmeyen senelerini ömürlerinden saymamışlardır. Çünkü O nun yolunda geçirilmeyen her an israftır, boşa gitmiştir.

İslam büyükleri, Allah yolunda geçirilmeyen senelerini ömürlerinden saymamışlardır. Çünkü O nun yolunda geçirilmeyen her an israftır, boşa gitmiştir. Zaman, Yüce Allah ın üzerimizdeki en büyük nimetlerinden biridir. Zaman, Allah ın bize emanetidir. Tüm emanetler gibi, bu büyük emaneti de yerli yerince kullanıp kullanmadığımızdan hesaba çekileceğiz.

Detaylı

İLAHİYAT FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİNE YÖNELİK AKADEMİK TÜRKÇE DERSİ İÇİN KELİME LİSTESİ. Hazırlayan: Doç.Dr. Mustafa ALTUN

İLAHİYAT FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİNE YÖNELİK AKADEMİK TÜRKÇE DERSİ İÇİN KELİME LİSTESİ. Hazırlayan: Doç.Dr. Mustafa ALTUN İLAHİYAT FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİNE YÖNELİK AKADEMİK TÜRKÇE DERSİ İÇİN KELİME LİSTESİ http://www.dilbilimi.net/akademik_turkce.html Hazırlayan: Doç.Dr. Mustafa ALTUN Son Güncelleme: 14 Şubat 2015 1 Açıklama:

Detaylı

URL: Hazırlayan: Mehmet Fatih Bütün. Ramazan Ayı ve Önemi. Ramazan Orucu. Ramazan Ayı ve Oruçla İlgili Kavramlar. Muharrem Orucu BÖLÜM: 1

URL: Hazırlayan: Mehmet Fatih Bütün. Ramazan Ayı ve Önemi. Ramazan Orucu. Ramazan Ayı ve Oruçla İlgili Kavramlar. Muharrem Orucu BÖLÜM: 1 Hazırlayan: Mehmet Fatih Bütün URL: Ramazan Ayı ve Önemi Ramazan Orucu Ramazan Ayı ve Oruçla İlgili Kavramlar Muharrem Orucu BÖLÜM: 1 Günleri, geceleri, haftaları ya da ayları değerli kılan, bu zamanlarda

Detaylı

B KATEGORİSİ B2 KİTAPÇIĞI. (14-19 Yaş Arası) 1 Diğer sayfaya geçiniz.

B KATEGORİSİ B2 KİTAPÇIĞI. (14-19 Yaş Arası) 1 Diğer sayfaya geçiniz. 1) Görevlilerin her türlü uyarılarına uymak zorundasınız. Sınavınızın geçerli sayılması, her şeyden önce sınav kurallarına uymanıza bağlıdır. 2) Cevap kâğıdında doldurmanız gereken alanları doldurunuz.

Detaylı

HAC YÜCE ALLAH IN (c.c) EMRİDİR.

HAC YÜCE ALLAH IN (c.c) EMRİDİR. HAC YÜCE ALLAH IN (c.c) EMRİDİR. Hac Allah Teala nın (c.c) emri, İslam ın beş temel şartından biridir: Ona varmaya gücü yeten kimsenin Kâbe yi tavaf etmesi Allah ın insanlar üzerindeki hakkıdır. (Al-i

Detaylı

TEPEBAŞI İLÇESİ 2016 YILI RAZAMAN AYI VAAZ VE İRŞAT PROGRAMI

TEPEBAŞI İLÇESİ 2016 YILI RAZAMAN AYI VAAZ VE İRŞAT PROGRAMI S.NO TEPEBAŞI İLÇESİ 2016 YILI RAZAMAN AYI VAAZ VE İRŞAT PROGRAMI VAAZ EDENİN VAAZIN TARİH ADI SOYADI UNVANI YERİ VAKTİ KONUSU Tepebaşı Camii 1 05.06.2016 29 Şaban Nalbant Camii Rahman Camii Ramazan'a

Detaylı

ÇANAKKALE İLİ GELİBOLU İLÇE MÜFTÜLÜĞÜ 2016 YILI 1. DÖNEM (OCAK-ŞUBAT-MART) VAAZ VE İRŞAD PROGRAMI

ÇANAKKALE İLİ GELİBOLU İLÇE MÜFTÜLÜĞÜ 2016 YILI 1. DÖNEM (OCAK-ŞUBAT-MART) VAAZ VE İRŞAD PROGRAMI Sıra No ÇANAKKALE İLİ GELİBOLU İLÇE MÜFTÜLÜĞÜ 2016 YILI 1. DÖNEM (OCAK-ŞUBAT-MART) VAAZ VE İRŞAD PROGRAMI VAAZ EDENİN VAAZIN ADI SOYADI ÜNVANI YERİ TARİHİ GÜNÜ VAKTİ KONUSU Dr. İbrahim ÖZLER İlçe Müftüsü

Detaylı

Yaratanlar arasında şerefli bir yere sahip olan insanın yaşam hakkı da, Allah tarafından lutfedilmiş bir temel haktır.

Yaratanlar arasında şerefli bir yere sahip olan insanın yaşam hakkı da, Allah tarafından lutfedilmiş bir temel haktır. Yaratanlar arasında şerefli bir yere sahip olan insanın yaşam hakkı da, Allah tarafından lutfedilmiş bir temel haktır. Kur'an-ı Kerimde bir kimseye hayat vermenin adeta bütün insanlara hayat verme gibi

Detaylı

Allah a Allah (ilah,en mükemmel, en üstün,en yüce varlık) olduğu için ibadet etmek

Allah a Allah (ilah,en mükemmel, en üstün,en yüce varlık) olduğu için ibadet etmek 1.VE EN YÜCESİ: Allah a Allah (ilah,en mükemmel, en üstün,en yüce varlık) olduğu için ibadet etmek 2.SEVİYE: Allah ın rızasını ve sevgisi kazanmak için 3.SEVİYE: Allah ın verdiği nimetlere(yaşam-akıl-yiyecekler

Detaylı

Kur an ın Bazı Hikmetleri

Kur an ın Bazı Hikmetleri Kur an ın Bazı Hikmetleri Allah Teala kıble hususunda derin tartışmalara giren insanların görüşünü: İyilik, yüzlerinizi doğuya ve batıya çevirmeniz değildir. ayetiyle reddetmiştir. Ki onların bir kısmı,

Detaylı

RAMAZAN AYI ETKİNLİK TAKVİMİ

RAMAZAN AYI ETKİNLİK TAKVİMİ RAMA ZAN GÜNÜ TARİH / GÜN İFTAR PROGRAMI VE YERİ SOHBET PROGRAMI KONULARI SOHBET PROGRAM KONUKLARI İFTAR SAATİ PROGRAM 1 18 Perşembe AKKUŞ Cumhuriyet Meydanı Ramazan ve Oruç Mustafa KOLUKISAOĞLU Ordu Müftüsü

Detaylı

Üç Aylar ve Regaip Kandili nin Fazileti Salı, 29 Nisan 2014 19:17

Üç Aylar ve Regaip Kandili nin Fazileti Salı, 29 Nisan 2014 19:17 Üç aylar diye bilinen Recep, Şaban, Ramazan aylarına giriyoruz.30 Mayıs Çarşamba günü Receb-i Şerif başlıyor. Bizleri bu mübarek aylara kavuşturan Yüce Rabbimize binlerce hamd-ü senalar olsun. Bu ayların

Detaylı

dinkulturuahlakbilgisi.com Memduh ÇELMELİ dinkulturuahlakbilgisi.com

dinkulturuahlakbilgisi.com Memduh ÇELMELİ dinkulturuahlakbilgisi.com Memduh ÇELMELİ ZEKAT SADAKA: AYET-İ KERİMELER «Namazı kılın, zekâtı verin, önceden kendiniz için yaptığınız her iyiliği Allah katında bulacaksınız. Şüphesiz Allah, yapmakta olduklarınızı görür.» (Bakara,

Detaylı

TÜRKİYE VE ORTA DOĞU AMME İDARESİ ENSTİTÜSÜ T.C. ENERJİ PİYASASI DÜZENLEME KURUMU GÖREVDE YÜKSELME SINAVI UYGULAMA KILAVUZU

TÜRKİYE VE ORTA DOĞU AMME İDARESİ ENSTİTÜSÜ T.C. ENERJİ PİYASASI DÜZENLEME KURUMU GÖREVDE YÜKSELME SINAVI UYGULAMA KILAVUZU TÜRKİYE VE ORTA DOĞU AMME İDARESİ ENSTİTÜSÜ T.C. ENERJİ PİYASASI DÜZENLEME KURUMU GÖREVDE YÜKSELME SINAVI UYGULAMA KILAVUZU 2018 1. SINAV TARİHİ VE SAATİ Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Görevde Yükselme

Detaylı

Bilmeceli-Bulmacalı-Oyunlu. Namaz Kitabım. Bilal Yorulmaz

Bilmeceli-Bulmacalı-Oyunlu. Namaz Kitabım. Bilal Yorulmaz Bilmeceli-Bulmacalı-Oyunlu Namaz Kitabım Bilal Yorulmaz İstanbul 2012 DEĞERLER EĞİTİMİ MERKEZİ YAYINLARI Eserin Her Türlü Basım Hakkı Anlaşmalı Olarak Değerler Eğitimi Merkezi Yayınlarına aittir. ISBN

Detaylı

M. Sinan Adalı. İllustrasyonlar: Sevgi İçigen. yayın no: 114 NASIL MÜSLÜMAN OLDULAR? / 2

M. Sinan Adalı. İllustrasyonlar: Sevgi İçigen. yayın no: 114 NASIL MÜSLÜMAN OLDULAR? / 2 yayın no: 114 NASIL MÜSLÜMAN OLDULAR? / 2 Genel yayın yönetmeni: Ergün Ür Yayınevi editörü: Özkan Öze iç düzen/kapak: Zafer Yayınları Tashih: Emine Aydın isbn: 978 605 5523 29 9 Sertifika no: 14452 2 Uğurböceği

Detaylı

Efendim, öğrendiklerimin ikincisi; çok kimseyi, nefsin şehvetleri peşinde koşuyor gördüm. Şu âyet-i kerimenin mealini düşündüm:

Efendim, öğrendiklerimin ikincisi; çok kimseyi, nefsin şehvetleri peşinde koşuyor gördüm. Şu âyet-i kerimenin mealini düşündüm: Hatim-i Esam hazretleri, hocası Şakik-i Belhi hazretlerinin yanında 33 sene kalır, ilim tahsil eder. Hocası, bu zaman içinde ne öğrendiğini sorduğu zaman, sekiz şey öğrendiğini söyler ve bunları hocasına

Detaylı

B KATEGORİSİ B1 KİTAPÇIĞI. (14-19 Yaş Arası) 1 Diğer sayfaya geçiniz.

B KATEGORİSİ B1 KİTAPÇIĞI. (14-19 Yaş Arası) 1 Diğer sayfaya geçiniz. 1) Görevlilerin her türlü uyarılarına uymak zorundasınız. Sınavınızın geçerli sayılması, her şeyden önce sınav kurallarına uymanıza bağlıdır. 2) Cevap kâğıdında doldurmanız gereken alanları doldurunuz.

Detaylı

Hz Âmine, kocası Abdullah ın kabrini ziyaret etmiş, Hz Peygamber de Neccaroğulları ndan.

Hz Âmine, kocası Abdullah ın kabrini ziyaret etmiş, Hz Peygamber de Neccaroğulları ndan. Sevgili Peygamberimiz 20 Nisan 571 Pazartesi günü Mekke de doğdu Babası Abdullah, annesi Âmine, dedesi Abdülmuttalip, büyük babası Vehb, babaannesi Fatıma, anneannesi ise Berre dir. Doğduktan sonra 4 yaşına

Detaylı

BANDIRMA MÜFTÜLÜĞÜ 2014 YILI RAMAZAN AYI VAAZ VE İRŞAT PROGRAMI (27 Haziran - 28 Temmuz)

BANDIRMA MÜFTÜLÜĞÜ 2014 YILI RAMAZAN AYI VAAZ VE İRŞAT PROGRAMI (27 Haziran - 28 Temmuz) BANDIRMA MÜFTÜLÜĞÜ 2014 YILI RAMAZAN AYI VAAZ VE İRŞAT PROGRAMI (27 Haziran - 28 Temmuz) V A İ Z İ N ADI - SOYADI ÜNVANI VAAZIN YERİ VAAZIN GÜNÜ VE SAATİ VAAZIN KONUSU Cahit ÇETİN Müftü Haydarçavuş Camii

Detaylı

HACCA. Manevi Hazırlık

HACCA. Manevi Hazırlık HACCA Manevi Hazırlık HACCA MANEVİ HAZIRLIK HELALLEŞMEK Hacca gitmeden önce kırgın olduğumuz akraba, arkadaş,komşularla helalleşmeli ve gönülleri alınmalı.kimseye karşı kalbimizde kin bırakmadan hac yolculuğuna

Detaylı

DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ TESTİ

DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ TESTİ DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ TESTİ DİKKAT! BU BÖLÜMDE YANTLAYACAĞNZ TOPLAM SORU SAYS 20 DİR. ÖNERİLEN YANTLAMA SÜRESİ 40 DAKİKADR. 1) Annemize Babamıza 3) İnsanda yardımlaşma, cömertlik, insan sevgisi

Detaylı

2- Resûlüllah (s.a.v.) şöyle buyurdu: Beni babanızdan, çocuklarınızdan ve bütün insanlardan daha fazla sevmedikçe gerçek mümin olamazsınız.

2- Resûlüllah (s.a.v.) şöyle buyurdu: Beni babanızdan, çocuklarınızdan ve bütün insanlardan daha fazla sevmedikçe gerçek mümin olamazsınız. 1- Hak Teala nın sevdiği, dile hafif, tartıda ise ağır olan iki ifade vardır. Bunlar: Allah (c.c.) hamd-ü senasıyla beraber paktır ve her çeşit eksiklikten münezzehtir; Allah (c.c.) paktır ve çok yücedir.

Detaylı

Peygamberimizin (sav) Ramazan Ayı nı İhya Edişleri

Peygamberimizin (sav) Ramazan Ayı nı İhya Edişleri Peygamberimizin (sav) Ramazan Ayı nı İhya Edişleri http://yenidunyadergisi.com// 2015 HAZİRAN sayısında yayınlanmıştır Ebû Hüreyre (ra) den Rasûlullâh In (sav) şöyle buyurduğu nakledilmiştir: Kim inanarak

Detaylı

2016 YILI 1. DÖNEM ÜÇ AYLIK VAAZ- IRŞAT PROGRAMI VAAZIN

2016 YILI 1. DÖNEM ÜÇ AYLIK VAAZ- IRŞAT PROGRAMI VAAZIN 2016 YILI 1. DÖNEM ÜÇ AYLIK VAAZ- IRŞAT PROGRAMI VAAZIN VAİZİN TARİHİ GÜNÜ VAKTİ ADI SOYADI ÜNVANI GÖREV YAPACAĞI YER KONUSU 1.01.2016 Cuma Öğleden Önce Şevket ŞİMŞEK Uzman Vaiz Mermerler Camii SORUMLU

Detaylı

İsimleri ilk önce Berre idi, Zatı saadetleri ile evlendikten sonra ismini değiştirip Meymune koydular.

İsimleri ilk önce Berre idi, Zatı saadetleri ile evlendikten sonra ismini değiştirip Meymune koydular. Müminlerin annesi... İsimleri ilk önce Berre idi, Zatı saadetleri ile evlendikten sonra ismini değiştirip Meymune koydular. Hazret-i Meymune, Hazret-i Abbas ın hanımı Ümm-i Fadl ın kızkardeşi idi. İlk

Detaylı

dinkulturuahlakbilgisi.com

dinkulturuahlakbilgisi.com dinkulturuahlakbilgisi.com 1-Ülkemizde Kızılay, Sosyal hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu, Aşevleri -gibi kurumların varlığı aşağıdakilerden hangisine önem verildiğini göstermektedir? A- Milli eğitime

Detaylı

Gıybet (Hadis, Tirmizi, Birr 23)

Gıybet (Hadis, Tirmizi, Birr 23) Dedikodu (Gıybet) Gıybet Dedikodu (gıybet), birisinin yüzüne söylenmesinden hoşlanmadığı şeyleri arkasından söylemektir. O kimse söylenen şeyi gerçekten yapmış ise bu gıybet, yapmamış ise iftira olur (Hadis,

Detaylı

dinkulturuahlakbilgisi.com KURBAN İBADETİ Memduh ÇELMELİ dinkulturuahlakbilgisi.com

dinkulturuahlakbilgisi.com KURBAN İBADETİ Memduh ÇELMELİ dinkulturuahlakbilgisi.com KURBAN İBADETİ Memduh ÇELMELİ KURBAN: AYET ve HADİSLER Biz, her ümmet için Allah ın kendilerine rızık olarak verdiği kurbanlık hayvanların üzerlerine onun adını anarak kurban kesmeyi meşru kıldık. İlahınız,

Detaylı

Orucun hükmü ve hikmeti nedir? ما حكم الصيام وحكمته. Abdurrahman b. Nâsır es-sa'dî

Orucun hükmü ve hikmeti nedir? ما حكم الصيام وحكمته. Abdurrahman b. Nâsır es-sa'dî Orucun hükmü ve hikmeti nedir? ما حكم الصيام وحكمته ] تر [ Türkçe Turkish Abdurrahman b. Nâsır es-sa'dî Terceme : Muhammed Şahin Tetkik : Ali Rıza Şahin 2010-1431 1 ما حكم الصيام وحكمته» باللغة ال ية «عبد

Detaylı

Misal Gençlik Eğitim Kültür ve Yardımlaşma Derneği

Misal Gençlik Eğitim Kültür ve Yardımlaşma Derneği Misal Gençlik Eğitim Kültür ve Yardımlaşma Derneği Misal Gençlik Eğitim Kültür ve Yardımlaşma Derneği İÇİNDEKİLER بسم هللا الرحمن الرحيم İÇİNDEKİLER İÇİNDEKİLER... 1 ÖNSÖZ... 7 İLİM ÖĞRENMEK... 9 İLMİN

Detaylı

P E Y G A M B E R -sallallahu aleyhi ve sellem- E F E N D İ M İ Z İ N BAZI HAZİNELERİ [ Türkçe ] Derleyen: Muhammed Şahin : Tetkik: Ümmü Nebil : Rabva Semti İslâmî Dâvet Bürosu-Riyad 49-008 B İ R İ N C

Detaylı

SAYILI ADIMLARLA ELDE EDİLEN MİLYONLARCA SEVAPLAR

SAYILI ADIMLARLA ELDE EDİLEN MİLYONLARCA SEVAPLAR Bu broşürün dağıtımı, tercümesi veya basımına katkıda bulunun. Zirâ iyiliğin yapılmasına vesile olan, o iyiliği yapan kimse gibi ecir alır. SAYILI ADIMLARLA ELDE EDİLEN MİLYONLARCA SEVAPLAR ملايني احلسنات

Detaylı

Onu kendi haline bırakın, Allah'ın diyarında otlasın, sakın ona bir fenalık yapmayın.

Onu kendi haline bırakın, Allah'ın diyarında otlasın, sakın ona bir fenalık yapmayın. GÜNAH RADYASYONU Semud halkına da içlerinden biri olan kardeşleri Salih'i gönderdik."ey benim halkım!" dedi, "yalnız Allah'a ibadet. edin! Çünkü sizin O'ndan başka ilahınız yoktur. İşte size Rabbinizden

Detaylı

ŞUHUT MÜFTÜLÜĞÜ 2014 YILI II. DÖNEM (NİSAN-MAYIS-HAZİRAN) VA'Z VE İRŞAD PROGRAMI

ŞUHUT MÜFTÜLÜĞÜ 2014 YILI II. DÖNEM (NİSAN-MAYIS-HAZİRAN) VA'Z VE İRŞAD PROGRAMI ŞUHUT MÜFTÜLÜĞÜ 2014 YILI II. DÖNEM (NİSAN-MAYIS-HAZİRAN) VA'Z VE İRŞAD PROGRAMI AY S.N ADI VE SOYADI ÜNVANI VAAZ YAPACAĞI YER TARİHİ GÜNÜ VAKTİ Ana Konu Alt Konu Vaaz Konusu 1 H.Basri DÜZDAŞ Müezzin-Kayyım

Detaylı

HOŞ GELDİN RAHMET AYI RAMAZAN!

HOŞ GELDİN RAHMET AYI RAMAZAN! HOŞ GELDİN RAHMET AYI RAMAZAN! Size bir hediye geliyor. Çok uzaktaki, en sevdiğin arkadaşın gönderiyor. İçerisinde neler mi var? Sevdiğin herşey. Arkadaşın önceden haber veriyor. Beklemeye başlıyorsun.

Detaylı

BEP Plan Hazırla T.C Ağrı Valiliği ALPASLAN ORTAOKULU Müdürlüğü Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi Bireyselleştirilmiş Eğitim Planı

BEP Plan Hazırla T.C Ağrı Valiliği ALPASLAN ORTAOKULU Müdürlüğü Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi Bireyselleştirilmiş Eğitim Planı BEP Plan Hazırla T.C Ağrı Valiliği ALPASLAN ORTAOKULU Müdürlüğü Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi Bireyselleştirilmiş Eğitim Planı Öğrenci : ALİ İHSAN ASLAN Eğitsel Performans Bismillâhirrahmanirrahim

Detaylı