REJENERATİF TIP VE KÖK HÜCRE

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "REJENERATİF TIP VE KÖK HÜCRE"

Transkript

1 REJENERATİF TIP VE KÖK HÜCRE

2

3 GİRİŞ 02 A) TIBBİ UYGULAMALARDA KÖK HÜCRE VE REJENERATİF TIP DÖNEMİ B) REJENERATİF TIP NEDİR? İÇİNDEKİLER C) KÖK HÜCRE NEDİR? 08 D) REJENERATİF TIP VE KÖK HÜCRE ÜRETİMİ 10 2) GÖZ HASTALIKLARI 12 1) ORTOPEDi ve TRAVMATOLOJİ 10 3) ESTETİK VE PLASTİK CERRAHİ 14 ORTOPEDİDE BİYOLOJİK/ HÜCRE TEDAVİLERİ 10 YÜZ VE VÜCUT DOLGUSU (ANTI-AGING) YARA VE CİLTTEKİ İZLERİN TEDAVİSİ KIKIRDAK VE DEJENERATİF EKLEM HASTALIKLARI 10 MEME REKONSTRÜKSİYONU 15 YANIK TEDAVİLERİ 15 4) DERMATOLOJİ 16 CİLT YENİLEME, GENÇLEŞTİRME 16 SİVİLCE İZLERİ 16 5) ENDOKRİNOLOJİ VE METABOLİZMA HASTALIKLARI 18 DİYABETİK AYAK YARALARI 18 6) KALP VE DAMAR CERRAHİSİ 19 İSKEMİK EKSTREMİTE PROBLEMLERİ 19 E) YENİ UMUTLAR 20 1) ÜROLOJİ 20 2) KARDİYOLOJİ 21

4 AMACIMIZ Günümüzde modern tıbbın en önemli tedavi seçeneklerinden biri olma yolunda baş döndürücü gelişmelerin gerçekleştiği Kök Hücre alanında Liv Hospital olarak Türkiye de ilk defa hastane koşullarında uluslararası standartlarda hücresel tedavi amaçlı kişiye özgü hücre ve kök hücrelerin üretilebildiği Liv Hospital Rejeneratif Tıp Kök Hücre Merkezi hizmet vermektedir. Kurumsal olarak tıbbın tüm dallarını kapsayan bu alanda disiplinler arası işbirliğinin önemine inanarak, ülkemizde bu alanda evrensel bilime önemli katkılar sağlayan bilim insanları ve hekimlerimizle çıktığımız bu yolda hastalarımıza bilimsel ve etik kurallar çerçevesinde hücre-kök hücre-doku mühendisliği ürünleri ve gelecekte gen tedavileri alanında onaylanmış tedavi seçenekleri sunmayı amaçladık. MİSYONUMUZ Hücre ve kök hücrelerin kullanıldığı Hücresel Tedavi alanında onaylanmış tedavi protokollerini kullanarak ve yeni tedavi teknolojilerini geliştirerek hastaların ve onların ailelerinin yaşamlarına farklılık katmak ve yüksek kalitede sağlık hizmeti sunmaktır. VİZYONUMUZ Liv Hospital Rejeneratif Tıp, Kök Hücre Üretim Merkezi, mükemmeliyetçi bakış açısı ve mevcut araştırma altyapısıyla ileri teknolojik hücre/kök hücre tedavileri ve doku mühendisliği uygulamalarını klinik ürünlere çevirerek, hastaların yaşam kalitelerini geliştirmeyi ve uzatmayı hedeflemektedir.

5 HANGİ TİP ENDİKASYONLARA TEDAVİ SEÇENEĞİ SUNULUYOR? 03 Liv Hospital Rejeneratif Tıp, Kök Hücre Üretim Merkezi mizde üretilen hücresel ürünlerin tedavi seçeneği olabileceği sağlık sorunları şunlardır; Periferik arter hastalıkları (Burger hastalığı gibi), Kronik kritik ekstremite iskemileri ve ayak ülserleri, İyileşmeyen kronik yaralar, Kıkırdak dejenerasyonları, Yumuşak doku yara tedavisi, Kozmetik amaçlı uygulamalar; Cildin gençleştirilmesi ve sıkılaştırılması, Dolgu uygulamaları, Yüzün kemik ve yumuşak doku travmalar Maksillofasiyal cerrahi Plastik cerrahi uygulamaları, Meme rekonstrüksiyonu, Tendon hasarları, Yanık, yaralanma ve yara izlerinin tamiri. Yüz şekil bozuklukları ve İmmunoterapi amaçlı tedaviler (greft versus host hastalığının tedavisi gibi). Tüm bu endikasyonlar için hastalarımıza uygulamak amacıyla Sağlık Bakanlığı nca üretim izni alınmış merkezimizde izolasyonu ve üretimi yapılan hücresel ürünler şunlardır; Yağ dokusu kaynaklı Kök Hücre, Göbek bağı kaynaklı Kök Hücre, Sinoviyum kaynaklı Kök Hücre, Fibroblast, Kıkırdak hücresi, Yağ doku kaynaklı kök hücre zenginleştirilmiş vasküler fraksiyon, Kemik iliği kaynaklı kök hücre zenginleştirilmiş vasküler fraksiyon.

6 REJENERATİF TIP VE KÖK HÜCRE DEVRİ BAŞLADI Son yıllarda, sağlık bilimleri alanında en büyük gelişmeler hücre biyolojisi, moleküler biyoloji ve genetik alanında gerçekleşmektedir. Özellikle, kök hücre çalışmalarının bilimsel sonuçlarına koşut olarak hücre ve kök hücreler hakkında bilgilerimizde inanılmaz gelişmeler gerçekleşti. Normalde saçlarımızın uzamasını, bir kesik sonrası derimizin yenilenmesini, dakikalar içinde kemik iliğimizde milyonlarca kan hücresinin bu doku ve organlarımızda yerleşik kök hücrelerce gerçekleştirildiğini öğrendik. Sonrasında bu hücrelerin sadece bulundukları doku ya da organlarının hücrelerini TIBBİ UYGULAMALARDA KÖK HÜCRE VE REJENERATİF TIP DÖNEMİ Günümüzde hastalıkların teşhis ve tedavisindeki gelişmeler baş döndürücü bir hızla devam etmektedir. Modern tıptaki bu gelişmelere rağmen bu son yöntemlerin kesin tedavisinde etkin olamadığı bazı hastalıklar söz konusudur. Günümüzde tıp alanında insan sağlığı açısından daha iyi olmak ve oluşan hastalıkların daha iyi ve orijinaline en TIBBİ VE ESTETİK SORUNLARA KÖKTEN ÇÖZÜM Liv Hospital Rejeneratif Tıp, Kök Hücre Üretim Merkezi, hastanın kendi dokularından elde edilen yenileştirici hücreleri kullanarak, tıbbi ve estetik sorunlara çözüm getiriyor. Liv Hospital Rejeneratif Tıp, Kök Hücre Üretim Merkezi bütün klinik branşlarla birlikte çalışarak, sağlıksız, fonksiyonunu yitirmiş hücre ve dokuların, yasal ve bilimsel prosedürlerle tanımlanmış hücresel tedavi yaklaşımları kullanarak sağaltımını sağlamaktadır.

7 05 yapabilme gücüne sahip oolmadıkları laboratuvar ortamlarına alındıklarında başka doku ve organların hücrelerine dönüşebildiklerini saptadık. İşte bu aşamadan sonra bilim insanları günümüzde tam olarak tedavi edilemeyen bazı hastalıkların tedavisi amacıyla -ki bu hastalıkların ortak özelliği hastalıklı organdaki hücrelerin bir nedenden dolayı işlevini yitirmesidir- farklı hücrelere dönüşebilme yeteneğine sahip olan kök hücreleri kullanmayı düşünmüşlerdir. İşte son yıldır bu nedenle dünyada gerçekleştirilen araştırmaların büyük kısmı Rejeneratif Tıp (Yenileyici Tıp) alanında gerçekleştirilmektedir. HASTA SAĞLIĞI ÖN PLANDA TUTULUYOR Liv Hospital kök hücre alanında bir ilki gerçekleştirerek Rejeneratif Tıp, Kök Hücre Üretim Merkezi ni açtı. Rejeneratif Tıp, Kök Hücre Üretim Merkezi nde tüm etik kurallar uygulanıp hasta sağlığı ve çıkarları ön planda tutuluyor. yakın şekilde iyileşmesini sağlama düşüncesi kabul görmektedir. Yıllar önce bu kadar tedavi edilir, bundan iyisi olmaz denilen birçok tedavi yöntemi son 20 sene içinde çok hızlı olarak akıl almaz bir şekilde değişti. Dolayısıyla, günümüzde hücre/kök hücre esaslı hücresel tedaviler ile başka bir deyişle kişinin kendi hücre veya kök hücreleriyle hastalıklı hücre ve dokuların yenilenmesi esasına dayalı tedavi protokolleri gün geçtikçe büyük önem kazanmaktadır.

8 REJENERATiF TIP NEDiR? Rejeneratif tıp, yaş, hastalık, hasar veya doğuştan bozukluklar sebebiyle fonksiyonlarını yitiren doku veya organların tamiri veya değişimi için, canlı fonksiyonel dokular yaratma işlemidir. Rejeneratif tıpta başarı iki şekilde elde edilebilir: 1) Daha önce iyileştirilemez olan organ veya dokuların, kendi kendilerini iyileştirebilmeleri için onları uyararak. 2) Vücudun kendini iyileştiremediği zamanlarda, vücut dışında manipüle edilen ve geliştirilen doku veya hücrelerin transplantasyonu ile. Bu geniş alan, biyomateryal mühendisliği, büyüme faktörü transferi, transplantasyon bilimi ve hücre tedavisi de dahil pek çok araştırma alanını kapsamaktadır. Rejeneratif tıp için hücreler, hücre değişimini yaratmak ve ayrıca optimal organ/doku homeostazı için gereken çevrenin korunması için kompetan, canlı hücrelerdir.

9 07 KÖK HÜCRE TEDAVİSİ NE KADAR YAYGIN? KÖK HÜCRE TEDAVİSİNİN YAŞ SINIRLARI NEDİR? Hücre tedavileri dünyada son yıllarda yaygınlık kazanmaya başlamıştır. Ancak, bu tip tedaviler ancak ruhsatlı ve sertifikalandırılmış merkezlerde üretilen hücresel ürünlerle uygulanabilir. Hücre tedavileri hastanın genel olarak yaş, hastalık ve klinik durumlarına göre değerlendirilir. Tüm faktörleri bir arada değerlendirmek gerekmektedir. ÜRETİLEN KÖK HÜCRELER NE KADAR SÜRE CANLI KALABİLİR? Hücrelerin canlı kalabilme süreleri üretim koşullarına göre farklılık göstermektedir. Hastanın klinik durumunun değerlendirilmesine göre hücreler dondurularak saklanabilir ve gerektiğinde hücre tedavisi tekrarlanabilir. KÖK HÜCRE NE KADAR ZAMANDA ÜRETİLİYOR? Kök hücrelerin elde edildiği dokuya ve işlenme yöntemine göre üretilme zamanları değişkenlik gösterir. Kök hücrelerin, bir dokudan alınan biyopsi örneğinden ayrıştırılıp kültüre edilerek nakil için gerekli sayıda çoğaltılması işlemi 3-4 hafta kadar sürebilir.

10 KÖK HÜCRE NEDİR? Farklı hücre tiplerine dönüşebilme potansiyeline ve kendisini yenileyebilme gücüne sahip olan hücrelere kök hücre deniyor. Normalde kendileri çoğalamayan kas veya sinir hücrelerinden farklı olarak, kök hücreleri çok sayıda bölünebilir ve çoğalabilirler. Ya da sınırlı sayıda çoğalabilen karaciğer ve böbrek hücrelerine oranla, kök hücreler laboratuvar şartlarında aylar boyunca çoğalabilirler. Kök hücreler, vücudumuzdaki karaciğer, bağırsak ve cilt gibi organlarımızın hücrelerinden farklı olarak iki önemli özelliğe sahiptirler; Birincisi, bu hücreler uzun dönemler boyunca kendilerini yenilemek amacıyla bölünebilmektedirler, bir tek kök hücreden milyonlarca hücre ortaya çıkabilir. Oysa, yukarıda sayılan organlarımızın hücrelerinin bölünebilme kapasiteleri çok daha sınırlıdır. İkinci olarak, bir kök hücresi, kalp kasında olduğu gibi kanı vücuda pompalamak için komşularıyla beraber çalışamaz, kırmızı kan hücreleri gibi oksijeni dokulara taşıyamaz veya sinir hücreleri gibi doku ve organlara gerekli olan elektrokimyasal sinyalleri iletemez. Fakat, özelleşmemiş kök hücreleri kalp kası hücreleri, kan hücreleri veya sinir hücreleri gibi özelleşmiş hücrelere kaynaklık edebilirler. KİMLER KÖK HÜCRE TEDAVİSİ ALABİLİR? Uygun yaş ve fiziksel durumda, kök hücre tedavisi için uygun bir rahatsızlığa sahip hastalar kök hücre tedavisinden faydalanabilir.

11 09 KÖK HÜCRELER NEREDEN ELDE EDİLİR? Kök hücreler teorik tüm vücut doku ve organlarından elde edilmekle birlikte günümüzde tedavi amaçlı kök hücre uygulamalarında en yaygın kullanılan kaynaklar kemik iliği, göbek bağı, eklem sıvısı veya membranı ve göbek yağ dokusudur. KÖK HÜCRELER LABORATUAR ORTAMINDA NASIL ÜRETİLİYOR? Kök hücreler laboratuar ortamında, hastanın rahatsızlığı ile ilgili kendi dokusundan alınan (otolog) biyopsi örneği kullanılarak üretilir. Bu biyopsi örneğinden öncelikle ilgili hücreler izole edilir ve uygun koşullarda sürekli olarak beslenerek ve detaylı kontrollerden geçirilerek çoğaltılır.

12 REJENERATİF TIP VE KÖK HÜCRE UYGULAMALARI ORTOPEDİ VE TRAVMATOLOJİ ORTOPEDİDE BİYOLOJİK/ HÜCRE TEDAVİLERİ Kıkırdak problemleri Tendon yaralanmaları ve tendinit/tendinosis problemleri Eklem dejenerasyonlarında uygulamalar Spor yaralanmalarında özellikle yumuşak doku problemleri KIKIRDAK VE DEJENERATİF EKLEM HASTALIKLARI Kök hücre uygulamaları ortopedi alanında özellikle kıkırdak sorunlarında son derece önemli bir aşama kaydediyor. Bu noktada kişinin kendi dokusundan alınan biyopsiden elde edilen yenileyici hücreler sayesinde neredeyse sıfır kıkırdağa sahip bölgelerde bile kıkırdak oluşumu gözlemleniyor. Böylelikle eklem bölgelerinde yapısal ve fonksiyonel yenilenme mümkün hale geliyor.

13 Gerek iskelet sistemimizde, gerekse eklemlerimizin rahat hareket etmesini sağlayan kıkırdaklarımızda, doku kayıpları çok önemlidir. Bu dokuların yerine konulmasında Liv Hospital Rejeneratif Tıp, Kök Hücre Üretim Merkezi pek çok tedavi olanağı sunabiliyor. Özellikle kıkırdak doku kayıplarında, gerek kıkırdak dokusundan kıkırdak üretme tekniği, gerekse kök hücre uygulamaları GMP laboratuarlarında en üst teknoloji ile yapılabilir ve hastalara implante edilebilir. 11

14 GÖZ HASTALIKLARI KÖK HÜCRE TEDAVİSİ NE KADAR YAYGIN? Günlük yaşantımızda biz farkında olmasak da hücrelerimiz ve dokularımız yenileniyor. Bu yenilenme kök hücreler yardımıyla oluyor. Kök hücreler tüm vücut dokularında olduğu gibi göz dokularında da dokuların yenilenmesi ve kaybedilen hücrelerin yerine konması için gerekli. Günlük hayatımızda devam eden bu yenilenme kök hücre yetersizliğine yol açan hastalıklarda göz sağlığını ve görmeyi etkileyecek ciddi tablolar oluşturabilir. Gözde kornea tabakasında (saydam tabaka) kök hücre yetersizliğine yol açan genetik kökenli hastalıklar, uygun olmayan kontakt lens kullanımına bağlı, radyoterapi, immunsupresif tedaviler, çeşitli immünolojik kökenli göz hastalıklarında kimyasal yanıklarda bazı göz enfeksiyonlarında ve ciddi göz alerjilerinde kök hücre hasarı oluşur. Kök hücre implantasyonu bu hastalıklar için tedavide kullanılacak bir yöntemdir. GÖZ YÜZEY HASTALIKLARININ TEDAVİSİNDE KULLANILIYOR Laboratuar ortamında çoğaltılarak nakledilen kök hücreler kornea yüzey restorasyonunu sağlayarak görme fonksiyonunun kazanılmasına imkan verir. Günümüzde limbal hücrelerin çoğaltılarak nakledilmesi göz yüzey hastalıklarının tedavisinde kullanılırken retinanın doğumsal veya yaşla birlikte ortaya çıkan hastalıklarının tedavisinde kullanılması için çalışmalar devam etmektedir. Hayvan çalışmalarında olumlu sonuçlar bildiriliyor. Fakat, henüz insanlar üzerinde başarılı sonuç bildirilen kontrollü klinik çalışmalar mevcut değil. Fakat yakın gelecekte bu yöntemin klinik uygulamaya geçeceği bekleniyor.

15 13

16 ESTETiK VE PLASTiK CERRAHi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi açısından kök hücre uygulamaları iki ana grupta değerlendirebilir. Bunlardan birincisi estetik uygulamalardır. Kök hücre uygulamaları özellikle derinin gençleştirilebilmesi aşamasında önemli potansiyele sahiptir. Kök hücreyle zenginleştirilmiş yağ enjeksiyonu uygulamaları yüz ve el cildinin yaşlı görüntüsünün giderilmesinde daha etkin bir tedavi yöntemidir. Kendi dokularının kullanılması, hastayı alerji ve benzeri pek çok yan etkiden uzaklaştırır. Dolgu ve benzeri maddelerde kalıcı etkiler sağlanamaz. Oysa kişinin kendi dokularıyla hem kalıcı hem de miktar olarak kıyaslandığında çok daha fazla ve daha etkili sonuca ulaşma potansiyeli bulunur. YAŞLANMIŞ BÖLGEYİ YENİLER Kişinin kendisinden elde edilen yenileyici cildi ve yaşlanmış bölgeleri yenilemeye imkan sağlar. Bu tedavinin işlem süreci 3 aşamada gerçekleşir. Öncelikle kişinin kendinden biyopsi ya da liposuction yöntemiyle yağ dokuları alınır. Bu dokulardan elde edilen yenileyici hücreler çeşitli işlemlerden geçirilerek rafine edilir ve konsantre hale getirilir. Yenileyici hücreler tek başına ya da doğal kokteyller kullanılarak hastanın ihtiyacına göre uygun bölgelere enjekte edilir. KAPANMAYAN YARALARA UMUT OLDU Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi de ikinci uygulama alanı ise kapanmayan yaralar, kanlanma bozukluğu veya radyoterapi uygulamalarına bağlı deri ve derialtı dokusu değişikliklerinin olduğu ve tıbbın gerçekten zorlandığı bir grup hastalıktır. Kök hücre uygulamaları bu zor klinik sorunlar için bir umut ve son çare haline gelmiş durumdadır. Kişinin kendisinden elde edilen yenileyici hücreler kozmetik alanında da kullanılabilmektedir. Bu hücreler cildi ve yaşlanmış bölgeleri yenilemeye imkan sağlar. Bu tedavinin işlem süreci 3 aşamada gerçekleşir: a) Kişinin kendinden biyopsi ya da liposuction yöntemiyle yağ dokuları alınır. b) Bu dokulardan elde edilen yenileyici hücreler çeşitli işlemlerden geçirilerek rafine edilir ve konsantre hale getirilir. c) Yenileyici hücreler tek başına ya da doğal kokteyller kullanılarak hastanın ihtiyacına göre uygun bölgelere enjekte edilir.

17 YARA VE CİLTTEKİ İZLERİN TEDAVİSİ Kişinin kendi vücudundan elde edilen yenileyici hücreler vücut ve yüzdeki yaraların, izlerin tedavisinde kullanılır ve sonrasında alerjik reaksiyon görülme riski düşüktür. Uygulanan tedavi sonrası deforme olan bölge kaybettiği doğal yapısına tekrar kavuşabilir. MEME REKONSTRÜKSİYONU YÜZ VE VÜCUT DOLGUSU (ANTI-AGING) İmplant gibi doğal olmayan ürünlerle yapılan dolgularda, dolgunun vücut tarafından %70 e varan geri emilimi söz konusu olur. Ancak kişinin kendi vücudundan alınan yenileyici hücrelerin kullanımıyla yapılan dolgular ile bu sorun en aza indirgenerek yapaylıktan uzak ve daha kalıcı bir genç görüntüye ulaşılır. Dolayısıyla sürekli tekrarlanan operasyonlar yerine yenileştirici hücrelerle bir defa yapılan enjeksiyonlar yeterli olur. Meme kanseri kadınlarda en sık görülen kanserlerin başında geliyor. Genelde hastanın meme, meme altındaki kanserli doku ve lenf bezlerinin alınmasıyla sonuçlanan süreçte, bugün artık yenileyici hücreler kullanılarak meme rekonstrüksiyonu işlemi yapılıyor. YANIK TEDAVİLERİ Ağır yanık, 3. dereceden yanık estetik cerrahinin karşılaştığı en zorlu durumlardan biridir. Liv Hospital Rejeneratif Tıp, Kök Hücre Üretim ve Uygulama Merkezi, kronik yanık dokularının yerine hastanın sağlıklı bir görünüme kavuşmasını sağlamak için yenileyici hücre uygulamaları yapar. 15

18 DERMATOLOJi CİLT YENİLEME, CİLT GENÇLEŞTİRME Ciltte yaşla birlikte oluşan kırışıklıklar, lekelenmeler, cilt renginde matlaşma gibi problemlerin tedavisinde de kök hücre kullanılır. Tedavinin amacı yaşla birlikte hasara uğrayan dokunun onarılması ve daha genç görünmesi prensibine dayanır. Bu amaçla hastanın kulak arkası vb. güneş görmeyen alandan 3mm punch biyopsi alınır ve özel bir kültür ortamında hastaya ait daha genç fibroblastlar üretilir. İnjeksiyonlar gün arayla toplam 3-4 seans şeklinde yapılır. İnjeksiyon şekli klasik mezoterapi tekniği ile uygulanır. Uygulamanın herhangi bir yan etkisi bildirilmemiştir. SİVİLCE İZLERİ Pek çok kadın için sivilce izleri büyük derttir. Sivilce izlerinde otolog fibroblast injeksiyonları ile yapılan az sayıda çalışma bulunur. Benzer yöntemle elde edilen fibroblastlar, dermal injeksiyonlar şeklinde uygulanır. Tedavi lazer, dermaroller gibi uygulamalarla kombine olarak yapılabilir.

19 17

20 ENDOKRiNOLOJi VE METABOLiZMA HASTALIKLARI Sağlıklı yaşamın temel şartlarından biri hareket etmek! Düzenli egzersiz yaparak enerjimizi yükseltebilir, stresle savaşabilir, uyku kalitemizi artırabiliriz. Bütün bunlar sağlıklı bir vücut yapısına sahip olmamızı ve fazla kiloya bağlı hastalıklara karşı bizi koruyacaktır. Spor yaparak kalp-damar hastalıkları, şeker hastalığı, tansiyon, kanser gibi hastalıkların önüne geçebilir, fazla kilolardan arınabilir ve daha atletik bir vücuda sahip olabilirsiniz. DİYABETİK AYAK YARALARI Diyabet hastalarının %25 inde görülen diyabetik ayak yaralarının %8 i parmak ya da ayak kesilmesi ile sonuçlanabiliyor. Yara tedavisinde, cerrahi bölgeye uygulanan yenileyici hücreler sayesinde diyabetik ayak yarasının tedavisi mümkün hale geliyor.

21 KALP VE DAMAR CERRAHİSİ İskemik Ekstremite Problemleri Kişinin kendisinden elde edilen yenileyici hücreler birçok hastalığın yanı sıra damar tıkanıklıklarında da tedavi olanağı sağlar. Bu hastalıkta medikal olarak ilaç, ozon ya da yüksek basınçlı tedaviler uygulanır. Cerrahi müdahalede ise son çare olarak amputasyon (damar tıkanıklığı olan bölgenin kesilmesi) ya da sempatektomi (sempatik sinirlerin kesilmesi) işlemi uygulanabilir. Ancak bu yöntemler yerine yenileyici hücre uygulamaları yaranın kapanması ve dolaşımın yeniden sağlanması için yeni ve etkili bir yöntem olarak ortaya çıkar. 19

22 YENİ UMUTLAR ÜROLOJİ Kronik hastalıklara bağlı doku ya da organ kayıpları tıbbın tedavide zorlandığı en önemli alanlardandır. Son yılda, önce deney hayvanlarında elde edilen başarılı sonuçlar, insanlarda da kronik hastalıkların tedavisinde kök hücre kullanımını oldukça popüler hale getirdi. Üroloji alanında deney hayvanlarında yapılan öncül kök hücre çalışmaları, insan uygulamaları konusunda umutları artırıyor. Kök hücre tedavisini çekici kılan en önemli özellik; bunların aktarıldıkları hedef dokuda arzu edilen hücrelere dönüşebilmeleridir. Ayrıca, yine aktarıldıkları doku ve organlarda, fonksiyonu bozuk olan hücreleri yenileyebilecek bazı maddelerin üretimini uyararak doku veya organın onarımını sağlayabilmeleridir. İLK UYGULAMA İDRAR KAÇIRMA BOZUKLUKLARINDA Üroloji alanında böbrek hastalıkları, idrar kesesi bozuklukları, idrar kaçırma bozuklukları, kısırlık, sertleşme bozukluğu ve sonradan olma penis eğriliği gibi hastalıklarda kök hücre kullanımıyla deneysel hayvanlarda başarılı sonuçlar elde edilmiştir. Bu bozukluklar içinde, insanlarda ürolojik hastalıklardaki ilk uygulama alanı idrar kaçırma bozuklukları olmuş ve oldukça başarılı sonuçlar elde edilmeye başlanmıştır. Erkek kısırlığı, sertleşme bozukluğu ve penis eğriliğinde insanlardaki kök hücre uygulamalarının ivme kazanması bekleniyor. Liv Üroloji Ekibi olarak, özellikle sertleşme bozukluğu alanında deneysel hayvan çalışmalarında elde ettiğimiz ve dünya literatürüyle paylaştığımız öncül sonuçlarımızı, insanlarda da gerçekleştirmek için hazırlıklarımızı tamamlıyoruz. Kısa bir süre içinde, gelişmiş ülkelerdekine paralel olarak, klinik uygulamalarımızı yapıyor olacağız.

23 Toplumda en sık görülen hastalıklar arasında olan kalp ve damar hastalıkları ve buna bağlı gelişen kalp krizi, hastaların yaşam kalitesini önemli ölçüde bozuyor. Kalp krizi sonrası gelişen kalp yetersizliğinin tedavisinde ise artık kök hücre nakli uygulanıyor. Koroner damarlardan biri tıkandığı zaman beslediği kalp hücreleri dakika içinde ölçmeye başlar. Damar açılmaz ise 6 saat içinde hücrelerin çoğu ölür. Kemik iliğinden alınan kök hücrelerin bu süreci geri döndürdüğüne dair bilimsel kanıtlar mevcut. KEMİK İLİĞİ KALBİN TAMİRCİSİ Kalp kası hücreleri, kalp krizi nedeniyle öldüğünde yerlerine yenisi geçmez lerin başlarından itibaren kök hücrelerin hastalıklı dokuyu tamir etme özellikleri fark edildi. Bu kök hücre tedavisinde yeni bir çığır açtı. Birinci sırayı kalp hastalıklarında kök hücre tedavisi aldı. Kalp kası, enfarktüsten sonra kalp yetmezliğine gidecek şekilde hasar görüyor. Kök hücre tedavisi, kalp kasındaki hasarın tamirinde ve ağır kalp yetmezliğinde kullanılıyor. Enfarktüs geçirmiş hastalarda, kişinin kemik iliğinden alınan kök hücreler ayıklanıp koroner damara enjekte ediliyor. Bu tedavi yeni damar oluşumunu da sağlayabiliyor. Yapılan araştırmalar, hastaların kalbinde hasar gören alanların 6 ay içinde tamamen gerilediğini, kalbin atım gücünün arttığını saptamış durumda. KARDİYOLOJİ KENDİ HÜCRENİZ VERİLİYOR Kalp dokusuna kök hücre naklinde kişinin akrabasından veya dışarıdan değil, kişinin kendisinden hücre alınıyor. Kemik iliğinden alınan örnekten, kişinin kendi kök hücresi elde ediliyor. Bu nedenle verilen hücrelerin kabul edilmeme şansı yok. NAKİL NASIL YAPILIYOR? Kök hücre nakli anjiyografi yöntemine benzer şekilde, ameliyatsız olarak, kasık damarından girilip ilerletilen bir borunun içinden kalp dokusuna naklediliyor. Bu işlem hastanın mevcut hastalığına göre kalp atardamarı veya toplardamarı üzerinden gerçekleştiriliyor. 21

24

25 Liv Kök Hücre Takımı

26 Liv Kök Hücre Takımı rof. Dr. Muammer Kendirci roloji Op. Dr. Ümran İleri Plastik, Estetik ve Rekonstriktüf Cerrahi Prof. Dr. Haluk Akpınar Üroonkoloji Doç. Dr. Serpil Salman Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Prof. Dr. Gonca Gökdemir Dermatoloji Doç. Dr. Enis Oğuz Kardiyoloji

27 Prof. Dr. Erdal Karaöz Ortopedi ve Travmatoloji Uzm. Dr. Ahmet Günay Dermatoloji Doç. Dr. Uğur Haklar Ortopedi ve Travmatoloji Doç. Dr. Yelda Teyyareci Kardiyoloji Prof. Dr. Vedat Kaya Göz Hastalıkları Doç. Dr. Ahmet Özkara Kalp ve Damar Cerrahisi

28 Hayat güzeldir. livhospital.com facebook.com/livhospital twitter.com/livhospital instagram.com/livhospital linkedin.com/livhospital İSTANBUL ANKARA Liv Hospital bilgilendirme broşürüdür. Yalnız dahili kullanım içindir. PLK-YRD-224/00

07.10.2013 PAZARTESİ İZMİR GÜNDEMİ. -Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı - Basın Halkla İlişkiler Şube Müdürlüğü

07.10.2013 PAZARTESİ İZMİR GÜNDEMİ. -Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı - Basın Halkla İlişkiler Şube Müdürlüğü 07.10.2013 PAZARTESİ İZMİR GÜNDEMİ -Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı - Basın Halkla İlişkiler Şube Müdürlüğü Doç. Dr. Hoşnuter: Basit Merdiven Altı Güzellik Merkezlerine Dikkat Yaz aylarında

Detaylı

KEMİK VE DİŞ ETİ SORUNLARI İÇİN EN GÜVENİLİR VE EN ETKİLİ ÇÖZÜM

KEMİK VE DİŞ ETİ SORUNLARI İÇİN EN GÜVENİLİR VE EN ETKİLİ ÇÖZÜM DOKU YENİLENMESİNDE OTOLOG ÇÖZÜM TÜRKİYEDE TEK DENTAL PRP KİTİ KEMİK VE DİŞ ETİ SORUNLARI İÇİN EN GÜVENİLİR VE EN ETKİLİ ÇÖZÜM YENİLENMEK KENDİ İÇİMİZDE ONARICI DOKU YENİLENMESİNİ HIZLANDIRAN YENİLİKÇİ

Detaylı

l Sağlıkta Kalite

l Sağlıkta Kalite www.avicennahospital.com l 0212 440 32 00 Sağlıkta Kalite GENEL BİLGİLER 1997 yılında hizmet vermeye başlayan Avicenna Sağlık Grubu, konum itibariyle İstanbul da faaliyetlerine devam etmektedir. GENEL

Detaylı

ÖZEL ÖZKAYA HASTANE İŞLETMECİLİĞİ

ÖZEL ÖZKAYA HASTANE İŞLETMECİLİĞİ ÖZEL ÖZKAYA HASTANE İŞLETMECİLİĞİ Özel Özkaya Hastane İşletmeciliği olarak 2006 yılından itibaren Kızılay da bulunan Tıp Merkezlerimiz siz değerli hastalarımıza hizmet vermektedir. Merkezlerimiz ; - Milli

Detaylı

YARA TEDAVİSİNDE YENİLİKLER KÖK HÜCREDEN DOKU MÜHENDİSLİĞİNE

YARA TEDAVİSİNDE YENİLİKLER KÖK HÜCREDEN DOKU MÜHENDİSLİĞİNE YARA TEDAVİSİNDE YENİLİKLER KÖK HÜCREDEN DOKU MÜHENDİSLİĞİNE A.Kayataş,B.Çetin,D. Ahras,İ. Sarıbıyık,İ.Okşak,O.Kaplan Prof.Dr. Ali Barutçu Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik,Rekonstrüktif ve

Detaylı

Neden Çankaya Ortopedi?

Neden Çankaya Ortopedi? Neden Çankaya Ortopedi? www.cankayaortopedi.com Tedaviniz ortopedinin alt dallarında uzmanlaşmış bir ekip tarafından bilimselliği kanıtlanmış yöntemlerle yapılır Artroskopi ve Spor Yaralanmaları Artroplasti

Detaylı

HÜCRE KÜLTÜRÜNDEN DOKU MÜHENDİSLİĞİNE

HÜCRE KÜLTÜRÜNDEN DOKU MÜHENDİSLİĞİNE HÜCRE KÜLTÜRÜNDEN DOKU MÜHENDİSLİĞİNE A.Kayataş,B.Çetin,D. Ahras,İ. Sarıbıyık,İ.Okşak,O.Kaplan Prof.Dr. Ali Barutçu Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik,Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Yara

Detaylı

OTOLOG YENİLENME HIZLANDIRICISI KAS VE İSKELET SİSTEMİNİ ONARICI, SPOR TRAVMA VE ORTOPEDİK RAHATSIZLIKLARIN TEDAVİLERİNDE YENİLKÇİ BİR PROGRAM

OTOLOG YENİLENME HIZLANDIRICISI KAS VE İSKELET SİSTEMİNİ ONARICI, SPOR TRAVMA VE ORTOPEDİK RAHATSIZLIKLARIN TEDAVİLERİNDE YENİLKÇİ BİR PROGRAM OTOLOG YENİLENME HIZLANDIRICISI YENİLENMEK KENDİ İÇİMİZDE KAS VE İSKELET SİSTEMİNİ ONARICI, SPOR TRAVMA VE ORTOPEDİK RAHATSIZLIKLARIN TEDAVİLERİNDE YENİLKÇİ BİR PROGRAM DENSITY PLATELET GEL ONARICI TIPTA

Detaylı

Biyomühendiliğin temel alanları

Biyomühendiliğin temel alanları Biyomühendiliğin temel alanları Genetik mühendisliği: Sentetik biyoloji, gen transferi Hücre ve doku mühendisliği: Doku kültürü, hücre biyolojisi, metabolik mühendislik Biyoproses mühendisliği: Biyoproses

Detaylı

Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı

Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Genel Bilgi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, doğuştan veya sonradan olan doku kaybı ve şekil bozukluklarının düzeltilmesi

Detaylı

ÇANKAYA BELEDİYESİNİN ÖZEL HASTANELERLE YAPMIŞ OLDUĞU PROTOKOLLERLE ALINAN İNDİRİM ORANLARI

ÇANKAYA BELEDİYESİNİN ÖZEL HASTANELERLE YAPMIŞ OLDUĞU PROTOKOLLERLE ALINAN İNDİRİM ORANLARI ÇANKAYA BELEDİYESİNİN ÖZEL HASTANELERLE YAPMIŞ OLDUĞU PROTOKOLLERLE ALINAN İNDİRİM ORANLARI ÖZEL ÇANKAYA YAŞAM HASTANESİ Ayaktan Tedavi: %15 Yatarak Tedavi: %15 Diyet: %10 Lazer epilasyon: %10 Check-up:

Detaylı

OTOLOG SELÜLER REJUVENASYON INNOVATIVE TREATMENT FOR SKIN BIO - STIMULATION

OTOLOG SELÜLER REJUVENASYON INNOVATIVE TREATMENT FOR SKIN BIO - STIMULATION OTOLOG SELÜLER REJUVENASYON INNOVATIVE TREATMENT FOR SKIN BIO - STIMULATION 0476 OTOLOG SELÜLER REJUVENASYON NEDİR VE NASIL ETKİLİ OLUR? Daha genç ve canlı bir cilt arzuluyorsanız Density Platelet Jel

Detaylı

KAPAK HASTALIKLARINDA TEDAVİ YÖNTEMLERİ NELERDİR?

KAPAK HASTALIKLARINDA TEDAVİ YÖNTEMLERİ NELERDİR? KAPAK HASTALIKLARINDA TEDAVİ YÖNTEMLERİ NELERDİR? Prof.Dr. Batuhan Özay İstanbul MedicineHospital, Kalp ve Damar Cerrahisi Kliniği Kapak hastalıkları hastalığın başvuru anındaki ciddiyeti ve hasta profiline

Detaylı

Kan Kanserleri (Lösemiler)

Kan Kanserleri (Lösemiler) Lösemi Nedir? Lösemi bir kanser türüdür. Kanser, sayısı 100'den fazla olan bir hastalık grubunun ortak adıdır. Kanserde iki önemli özellik bulunur. İlk önce bedendeki bazı hücreler anormalleşir. İkinci

Detaylı

Autologous Tissue Regenating Kit

Autologous Tissue Regenating Kit 93/42/EEC Kapsamında ClassIIb Tıbbi Cihaz Autologous Tissue Regenating Kit 0476 Saç dış görünüşümüzün ayrılmaz bir parçasıdır, sosyo kültürel bağlamda sembolik anlamları vardır; benlik saygısı, özgüven

Detaylı

DAMAR HASTALIKLARINDA GÜNCEL YAKLAŞIMLAR

DAMAR HASTALIKLARINDA GÜNCEL YAKLAŞIMLAR T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI D.P.Ü. KÜTAHYA EVLİYA ÇELEBİ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ DAMAR HASTALIKLARINDA GÜNCEL YAKLAŞIMLAR PROF. DR. AHMET HAKAN VURAL OP. DR. GÜLEN SEZER ALPTEKİN ERKUL OP. DR. SİNAN ERKUL

Detaylı

Nebile ÖZDEMİR Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Organ Nakli Merkezi

Nebile ÖZDEMİR Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Organ Nakli Merkezi Nebile ÖZDEMİR Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Organ Nakli Merkezi TÜRKİYEDE BÖBREK NAKLİ 1975 yılında canlı 1978 yılında kadavra E.Ü.T.F Hastanesi Organ Nakli Uygulama ve Araştırma Merkezi 1988

Detaylı

BÖBREK HASTALIKLARI. Prof. Dr. Tekin AKPOLAT. Böbrekler ne işe yarar?

BÖBREK HASTALIKLARI. Prof. Dr. Tekin AKPOLAT. Böbrekler ne işe yarar? BÖBREK HASTALIKLARI Prof. Dr. Tekin AKPOLAT Böbrekler ne işe yarar? Böbreğin en önemli işlevi kanı süzmek, idrar oluşturmak ve vücudun çöplerini (artık ürünleri) temizlemektir. Böbrekte oluşan idrar, idrar

Detaylı

Omurga-Omurilik Cerrahisi

Omurga-Omurilik Cerrahisi Omurga-Omurilik Cerrahisi BR.HLİ.017 Omurga cerrahisi, omurilik ve sinir kökleri ile bu hassas sinir dokusunu saran/koruyan omurga üzerinde yapılan ameliyatları ve çeşitli girişimleri içerir. Omurga ve

Detaylı

REGENERATION INSIDE US

REGENERATION INSIDE US SUCCESSFULL METHOD TO GIVE ENERGY AND BRIGHTNESS TO HAIR REGENERATION INSIDE US PROGRAMMA INNOV ATIVO CONTRO CAL VIZIE E DIRADAMENTI INNOVATIVE PROGRAM TO REDUCE THE FALL OF HAIR 0476 AUTOLOGOUS CELLULAR

Detaylı

Sigaranın Vücudumuza Zararları

Sigaranın Vücudumuza Zararları Sigaranın Vücudumuza Zararları Sigaranın vücudumuza olan zararları ve sigarayı bıraktıktan sonra vücudumuzdaki değişimler burada anlatılmaktadır. Sırt ve Bel Ağrısı: Sigara içmek bel ile ilgili hastalıkların

Detaylı

Kendiniz için, bir güzellik yapın

Kendiniz için, bir güzellik yapın Kendiniz için, bir güzellik yapın Dünya Standartlarında Estetik Uygulamaların Adresi: Akay Hastanesi İnsanlar binlerce yıldır genç ve güzel görünmenin kendilerine verdiği güç için çaba sarfetmişler. 5000

Detaylı

Yrd.Doç.Dr. Zülfü ARIKANOĞLU

Yrd.Doç.Dr. Zülfü ARIKANOĞLU Yrd.Doç.Dr. Zülfü ARIKANOĞLU ORGAN NAKLİ NEDİR? Vücutta görevini yerine getiremeyen bir organın yerine, canlı vericiden veya ölüden alınan yeni ve sağlam bir organın cerrahi yöntemlerle nakledilmesi işlemidir.

Detaylı

Kök Hücre ve Doku Mühendisliği

Kök Hücre ve Doku Mühendisliği Kök Hücre ve Doku Mühendisliği 22 Mayıs 2000 Time Dergisi Geleceğin en popüler meslekleri; 1. Doku Mühendisleri 2. Gen Programlayıcıları 3. ÇiBçiler 4. Frankenfood takipçileri 5. Bilgi Madencileri (Data

Detaylı

FORM-B EĞİTİLEN (ASİSTAN HEKİM) DEĞERLENDİRME FORMU

FORM-B EĞİTİLEN (ASİSTAN HEKİM) DEĞERLENDİRME FORMU TÜRK PLASTİK REKONSTRÜKTİF VE ESTETİK CERRAHİ YETERLİK KURULU EĞİTİM PROGRAMLARI VE EĞİTİM KURUMLARINI DEĞERLENDİRME KURULU FORM-B EĞİTİLEN (ASİSTAN HEKİM) DEĞERLENDİRME FORMU Eğitim kurumunun ziyareti

Detaylı

İLAÇ, KOZMETİK ÜRÜNLER İLE TIBBİ CİHAZLARDA RUHSATLANDIRMA İŞLEMLERİ ECZ HAFTA

İLAÇ, KOZMETİK ÜRÜNLER İLE TIBBİ CİHAZLARDA RUHSATLANDIRMA İŞLEMLERİ ECZ HAFTA İLAÇ, KOZMETİK ÜRÜNLER İLE TIBBİ CİHAZLARDA RUHSATLANDIRMA İŞLEMLERİ ECZ 961 1. HAFTA İLAÇ Hastalıkların teşhisi, tedavisi, profilaksisi (hastalıktan korunma) cerrahi girişimlerin kolaylaştırılması ve

Detaylı

LENFÖDEM ERKEN TANI VE ERKEN TEDAVİ GEREKTİREN BİR HASTALIKTIR!

LENFÖDEM ERKEN TANI VE ERKEN TEDAVİ GEREKTİREN BİR HASTALIKTIR! LENFÖDEM ERKEN TANI VE ERKEN TEDAVİ GEREKTİREN BİR HASTALIKTIR! Lenfödem, lenf sıvısının dolaşımındaki yetersizlik yüzünden dokular arasında proteinden zengin sıvı birikimine bağlı olarak şişlik ve ilerleyen

Detaylı

Sigara sağlığa zararlı olmasına rağmen birçok kişi bunu bile bile sigara kullanmaktadır. En yaygın görülen zararlı alışkanlıkların içinde en başı

Sigara sağlığa zararlı olmasına rağmen birçok kişi bunu bile bile sigara kullanmaktadır. En yaygın görülen zararlı alışkanlıkların içinde en başı Sigara sağlığa zararlı olmasına rağmen birçok kişi bunu bile bile sigara kullanmaktadır. En yaygın görülen zararlı alışkanlıkların içinde en başı çeken sigara vücuda birçok zarar vermekte ve uzun süre

Detaylı

AKCİĞER KANSERİ TANISI KONULDUKTAN SONRA NE YAPILIR HASTA NASIL TAKİP VE İDARE EDİLİR

AKCİĞER KANSERİ TANISI KONULDUKTAN SONRA NE YAPILIR HASTA NASIL TAKİP VE İDARE EDİLİR AKCİĞER KANSERİ TANISI KONULDUKTAN SONRA NE YAPILIR HASTA NASIL TAKİP VE İDARE EDİLİR Akciğer kanseri olmak her şeyin sonu değildir. Bu hastalığı yenmek için mutlaka azimli, inançlı ve sabırlı olmanız

Detaylı

10. Sınıf Biyoloji Konuları Hücre Bölünmeleri Kalıtımın Genel İlkeleri Ekosistem Ekolojisi ve Güncel Çevre Sorunları

10. Sınıf Biyoloji Konuları Hücre Bölünmeleri Kalıtımın Genel İlkeleri Ekosistem Ekolojisi ve Güncel Çevre Sorunları 10. Sınıf Biyoloji Konuları Hücre Bölünmeleri Mitoz ve Eşeysiz Üreme Canlılarda hücre bölünmesinin gerekliliği Mayoz ve Eşeyli Üreme Kalıtımın Genel İlkeleri Kalıtım ve Biyolojik Çeşitlilik Kalıtımın genel

Detaylı

Biyolojide Nanoteknoloji

Biyolojide Nanoteknoloji Biyolojide Nanoteknoloji Nanoteknoloji nedir? Nano kelimesi kök olarak Yunancadan gelmekte ve cüce anlamında kullanılmaktadır. 1974 yılında Tokyo Üniversitesinde Norio Taniguchi tarafından ortaya atılan

Detaylı

KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ DÖNEM Eğitim Öğretim Yılı Akademik Takvimi

KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ DÖNEM Eğitim Öğretim Yılı Akademik Takvimi KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ DÖNEM 1 Eğitim başlama tarihi 10 Eylül 2012 Eğitim bitiş tarihi 05 Temmuz 2013 Yarıyıl tatili 19 Ocak 2013-03 Şubat 2013 Mazeret Sınavları 05-07 Haziran 2013 Dönem Sonu

Detaylı

Hammertoe Düzeltme Sistemi

Hammertoe Düzeltme Sistemi Hammertoe Düzeltme Sistemi MUTLU AYAKLAR YİNE BURADA! BU YENİ, KABLOSUZ PROSEDÜR HAKKINDA SEVİNİLECEK BİR ŞEY nextradesis/nex*tra*de*sis/ (-de sis) interfalanjiyel eklemin cerrahi fiksasyonudur, ve hassaslık,

Detaylı

Kalp Hastalıklarından Korunma

Kalp Hastalıklarından Korunma Kalp Hastalıklarından Korunma AsılRezzan Dr alt başlık Deniz stilini Acardüzenlemek için tıklatın Kalp- Damar hastalıkları (KDH) birçok Avrupa ülkesinde ve Türkiye de orta ve ileri yaş grubunda en önemli

Detaylı

PRC 29 H 2 PRC 7002 MAKALE SAATİ

PRC 29 H 2 PRC 7002 MAKALE SAATİ PRC 29 PLASTİK REKONSTRÜKTİF VE ESTETİK CERRAHİ Dr. İbrahim VARGEL / 1 Dr. Tarık ÇAVUŞOĞLU/2 Dr. İlker YAZICI /3 KOD DERS ADI ÖÜ T P KREDİ AKTS PRC 7001 ARAŞTIRMA GÖREVLİLERİ TEZ DANIŞMANLIĞI Danışman

Detaylı

YILDIRIM BEYAZIT ÜNİVERSİTESİ KAS İSKELET SİSTEMİ ÇALIŞMALARI UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM

YILDIRIM BEYAZIT ÜNİVERSİTESİ KAS İSKELET SİSTEMİ ÇALIŞMALARI UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM 26 Ağustos 2015 ÇARŞAMBA Resmî Gazete Sayı : 29457 YÖNETMELİK Yıldırım Beyazıt Üniversitesinden: YILDIRIM BEYAZIT ÜNİVERSİTESİ KAS İSKELET SİSTEMİ ÇALIŞMALARI UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ

Detaylı

Sağlıklı Yaşamak için Doğru Egzersiz

Sağlıklı Yaşamak için Doğru Egzersiz Sağlıklı Yaşamak için Doğru Egzersiz Merhaba İnsan Genom Projesi tüm çağların en özel günü ifadesi ile 26 Haziran 2000 tarihinde ABD Başkanı Bill Clinton tarafından dünyaya ilan edildi. Aradan geçen 18

Detaylı

Uzman Doktorlar. Akay Hastanesi nin tıbbi kadrosu, alanında uzmanlaşmış, bilgili, deneyimli, yenilikleri takip eden doktorlardan oluşmaktadır.

Uzman Doktorlar. Akay Hastanesi nin tıbbi kadrosu, alanında uzmanlaşmış, bilgili, deneyimli, yenilikleri takip eden doktorlardan oluşmaktadır. /akayhastanesi /akayhastanesi Hizmetindeyiz Akay Hastanesi hedeflerinin doğrultusunda tıbbın bütün kliniklerinde hizmet vermeyi ve 450 yi aşan personeli ile standartlarını daha da ileriye taşımayı amaçlamaktadır.

Detaylı

İDEAL UYGULAMA OLAN 20 SEANSTA İLK 10 SEANS HER GÜN, SONRAKİ SEANSLAR GÜN AŞIRI UYGULANIR. AYDA YAKLAŞIK 10 KG KİLO VERDİREBİLEN BİR SİSTEMDİR.

İDEAL UYGULAMA OLAN 20 SEANSTA İLK 10 SEANS HER GÜN, SONRAKİ SEANSLAR GÜN AŞIRI UYGULANIR. AYDA YAKLAŞIK 10 KG KİLO VERDİREBİLEN BİR SİSTEMDİR. 2 dakikada 700 kalori yaktıran mucize yöntem! Kızılay Natura Beauty'da 1 seanslık Cyro CABİN (soğuk lipoliz) uygulaması 80 TL yerine 19 TL! (3 ay geçerlidir.) Ünlülerin yeni gözdesi: Cyro-Cabin 2 dakika

Detaylı

Vücutta dolaşan akkan sistemidir. Bağışıklığımızı sağlayan hücreler bu sistemle vücuda dağılır.

Vücutta dolaşan akkan sistemidir. Bağışıklığımızı sağlayan hücreler bu sistemle vücuda dağılır. HODGKIN LENFOMA HODGKIN LENFOMA NEDİR? Hodgkin lenfoma, lenf sisteminin kötü huylu bir hastalığıdır. Lenf sisteminde genç lenf hücreleri (Hodgkin ve Reed- Sternberg hücreleri) çoğalır ve vücuttaki lenf

Detaylı

PLASTİK CERRAHİ MEME ESTETİĞİ

PLASTİK CERRAHİ MEME ESTETİĞİ PLASTİK CERRAHİ MEME ESTETİĞİ PLASTİK CERRAHİ MEME KÜÇÜLTME VE DİKLEŞTİRME MEME KÜÇÜLTME Meme küçültme ameliyatı, kadının dış görünümünü düzeltmek amacıyla yapılan kozmetik bir ameliyat gibi bilinmekle

Detaylı

ADIM ADIM YGS LYS. 93. Adım KALITIM -19 MODERN GENETİK UYGULAMALAR

ADIM ADIM YGS LYS. 93. Adım KALITIM -19 MODERN GENETİK UYGULAMALAR ADIM ADIM YGS LYS 93. Adım KALITIM -19 MODERN GENETİK UYGULAMALAR GEN KLONLAMA Seçilmiş bir genin plazmit ya da bir virüs içerisine yerleştirilerek bir bakteriye aktarılması ve bakteri aracılığı ile birçok

Detaylı

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI TIP FAKÜLTESİ DERS PROGRAMI

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI TIP FAKÜLTESİ DERS PROGRAMI Adnan Menderes Üniversitesi TIP FAKÜLTESİ TIP FAKÜLTESİ 2013-2014 EĞİTİM PROGRAMI 1 2013-2014 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI TIP FAKÜLTESİ DERS PROGRAMI 1. Sınıf TEMEL TIP BİLİMLERİ I TEMEL TIP BİLİMLERİ II TEMEL

Detaylı

1. Sınıf Yıllık Ders Yükü Toplamı

1. Sınıf Yıllık Ders Yükü Toplamı 1.SINIF Ders Kodu Dersin Adı Teorik Pratik AKTS Kredi TIP151 Ders Kurulu I TIP152 Ders Kurulu II TIP153 Ders Kurulu III TIP154 Ders Kurulu IV TIP191 Dönem l Notu 379 216 45 31 ATA360 Atatürk İlkeleri ve

Detaylı

HEMAToLOJİ BAYINDIR SÖĞÜTÖZÜ HASTANESİ KEMİK İLİĞİ NAKLİ MERKEZİ

HEMAToLOJİ BAYINDIR SÖĞÜTÖZÜ HASTANESİ KEMİK İLİĞİ NAKLİ MERKEZİ HEMAToLOJİ BAYINDIR SÖĞÜTÖZÜ HASTANESİ KEMİK İLİĞİ NAKLİ MERKEZİ BAYINDIR SÖĞÜTÖZÜ HASTANESİ KEMİK İLİĞİ (KÖK HÜCRE) NAKLİ MERKEZİ Sağlıkta referans merkezi olma vizyonuyla faaliyetlerini sürdüren Bayındır

Detaylı

Kök Hücre Biyolojisi. Prof. Dr. Gönül KANIGÜR Prof. Dr. Melek ÖZTÜRK

Kök Hücre Biyolojisi. Prof. Dr. Gönül KANIGÜR Prof. Dr. Melek ÖZTÜRK Kök Hücre Biyolojisi Prof. Dr. Gönül KANIGÜR Prof. Dr. Melek ÖZTÜRK Kök hücre nedir? Kök hücreler organizmanın tüm dokularını ve organlarını oluşturan ana hücrelerdir. Henüz farklılaşmamış olan bu hücreler

Detaylı

TIPTA UZMANLIK KURULU. 23/06/2010 tarih ve 82 sayılı Karar Sayfa 1 / 20

TIPTA UZMANLIK KURULU. 23/06/2010 tarih ve 82 sayılı Karar Sayfa 1 / 20 3/06/00 tarih ve 8 sayılı Karar Sayfa / 0 a Gönderen Alanı Yılı Acil Tıp Anesteziyoloji ve Reanimasyon Genel Cerrahi Göğüs Hastalıkları İç Hastalıkları Kardiyoloji 3 Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları 3 Kadın

Detaylı

Dr. Mubarek LHOJĠY. Dr. Derya AYTOP SERĠN. Dr. Ġbrahim MEYZĠN. Prof.Dr.Derya ÖZÇELĠK. Dr.Sevgi KURT YAZAR. Doç.Dr.Erdem GÜVEN. Dr.

Dr. Mubarek LHOJĠY. Dr. Derya AYTOP SERĠN. Dr. Ġbrahim MEYZĠN. Prof.Dr.Derya ÖZÇELĠK. Dr.Sevgi KURT YAZAR. Doç.Dr.Erdem GÜVEN. Dr. 2011-2012 Cerrahi Anabilim Dalı Seminer Programı Tarih Saat Yer Konuşmacı Konu Başlığı 04.10.2011 08:00-09:00 11.10.2011 08:00-09:00 12.10.2011 08:00-09:00 18.10.2011 08:00-09:00 19.10.2011 08:00-09:00

Detaylı

T.C. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Türkçe ve İngilizce Tıp Programları

T.C. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Türkçe ve İngilizce Tıp Programları T.C. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Türkçe ve İngilizce Tıp Programları 4. ve 5. Sınıf Stajları Öğrenci Değerlendirme Anket Analizi 2012-2013 Bahar Yarıyılı Anket Analizi 2012-2013 Bahar

Detaylı

Kronik böbrek yetmezliğine sahip olan her hasta böbrek nakli için aday olabilmektedir.

Kronik böbrek yetmezliğine sahip olan her hasta böbrek nakli için aday olabilmektedir. Kimler Böbrek Naklinden Yarar Sağlayabilir? Böbrek nakli kimlere yapılabilir? Kronik böbrek yetmezliğine sahip olan her hasta böbrek nakli için aday olabilmektedir. İlerlemiş böbrek yetmezliğinin en sık

Detaylı

TÜRK HENKEL'DE ÜST DÜZEY ATAMA

TÜRK HENKEL'DE ÜST DÜZEY ATAMA Portal Adres TÜRK HENKEL'DE ÜST DÜZEY ATAMA : www.reklamazzi.com İçeriği : Pazarlama İletişimi Tarih : 26.03.2015 : http://www.reklamazzi.com/turk-henkelde-ust-duzey-atama-145487.htm 1/2 TÜRK HENKEL'DE

Detaylı

KEMOTERAPİ NASIL İŞLEV GÖRÜR?

KEMOTERAPİ NASIL İŞLEV GÖRÜR? KEMOTERAPİ NEDİR? Kanser hücrelerini tahrip eden kanser ilaçları kullanılarak yapılan tedaviye kemoterapi denir. Bu tedavilerde kullanılan ilaçlara antikanser ilaçlar da denir. Kanserin türüne göre kemoterapinin

Detaylı

Diyabetik Ayak Yarası ve İnfeksiyonunun Tanısı, Tedavisi ve Önlenmesi: Ulusal Uzlaşı Raporu

Diyabetik Ayak Yarası ve İnfeksiyonunun Tanısı, Tedavisi ve Önlenmesi: Ulusal Uzlaşı Raporu Diyabetik Ayak Yarası ve İnfeksiyonunun Tanısı, Tedavisi ve Önlenmesi: Ulusal Uzlaşı Raporu Diyb. Hemş. Dr. Selda ÇELİK İstanbul Üniversitesi, İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi, İç Hastalıkları Anabilim

Detaylı

Sanatsal alanda olan yeniliklerin tıp uygulamaları üzerine etkileri anlaşılacak. Tıbbın tarihsel gelişiminde nasıl etkilerinin olduğunu anlayabilecek,

Sanatsal alanda olan yeniliklerin tıp uygulamaları üzerine etkileri anlaşılacak. Tıbbın tarihsel gelişiminde nasıl etkilerinin olduğunu anlayabilecek, Dönem 1 Dersleri: Konu: Tıp ve Sanat Amaç: Bu dersin sonunda Dönem 1 öğrencilerinin Tıp Eğitimi ve Uygulamaları ile Sanatın birlikteliği ve bakış açısını nasıl değiştirdiğini anlamarını sağlamaktır. Dönem

Detaylı

ELEKTRONİK NÜSHA. BASILMIŞ HALİ KONTROLSUZ KOPYADIR.

ELEKTRONİK NÜSHA. BASILMIŞ HALİ KONTROLSUZ KOPYADIR. SAYFA NO 1/5 TANISAL VE GİRİŞİMSEL DİZ ARTROSKOPİSİ AMELİYATI AYDINLATILMIŞ ONAM FORMU Hasta Adı Dosya No Tarih / Saat Yöntem: Eklem içerisini gözlemek için, 0.5 cm'lik kesi deliklerinden artroskopinin

Detaylı

İÇİNDEKİLER Sayfa Atatürk ün Gençliğe Hitabesi... 1 Hekimlik Andı... 2 Önsöz... 3 Misyonumuz Vizyonumuz... 4 Bugüne Kadar Görev Alan Fakülte

İÇİNDEKİLER Sayfa Atatürk ün Gençliğe Hitabesi... 1 Hekimlik Andı... 2 Önsöz... 3 Misyonumuz Vizyonumuz... 4 Bugüne Kadar Görev Alan Fakülte İÇİNDEKİLER Sayfa Atatürk ün Gençliğe Hitabesi... 1 Hekimlik Andı... 2 Önsöz... 3 Misyonumuz Vizyonumuz... 4 Bugüne Kadar Görev Alan Fakülte Dekanları... 5 İdari ve Akademik Kurullar... 5 Fakülte Kurulu...

Detaylı

Alper ERKEN Metalurji Mühendisi, MBA

Alper ERKEN Metalurji Mühendisi, MBA Hastanın Anatomik Yapısı ile tam uyumlu, Temporomandibular eklem (TMJ-Alt çene eklemi) Protezi Geliştirme, Tasarım ve Üretimi 40 Biyo/Agroteknoloji 14 Tıp Teknolojisi Alper ERKEN Metalurji Mühendisi, MBA

Detaylı

PRP NEDİR... 1 PRP UYGULAMASINDA AMAÇ NEDİR... 2 PRP UYGULAMASI NASIL YAPILIR, PRP UYGULAMA SÜRESİ... 3

PRP NEDİR... 1 PRP UYGULAMASINDA AMAÇ NEDİR... 2 PRP UYGULAMASI NASIL YAPILIR, PRP UYGULAMA SÜRESİ... 3 İÇİNDEKİLER PRP NEDİR... 1 PRP UYGULAMASINDA AMAÇ NEDİR... 2 PRP UYGULAMASI NASIL YAPILIR, PRP UYGULAMA SÜRESİ... 3 PRP UYGULAMASI AĞRILI MIDIR, PRP UYGULAMASININ ETKİLERİ, PRP UYGULAMASI SONRASINDA YAN

Detaylı

BİRİNCİL KEMİK KANSERİ

BİRİNCİL KEMİK KANSERİ BİRİNCİL KEMİK KANSERİ KONDROSARKOM (KS) PROF. DR. LEVENT ERALP Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı İÇİNDEKİLER Kondrosarkom Nedir? KS dan kimler etkilenir? Bulgular nelerdir? KS tipleri nelerdir? Risk faktörleri

Detaylı

(KURUMA ÖZEL ANLAŞMA ÖZETİDİR) VM ESTETİK KULÜBÜ ÜYELİK AVANTAJLARI

(KURUMA ÖZEL ANLAŞMA ÖZETİDİR) VM ESTETİK KULÜBÜ ÜYELİK AVANTAJLARI KURUMSAL(TEKLİF OVACIKMH.D,100KARAYOLUNO:36,BAŞİSKELE/KOCAELİ TEL:+90262.8883820,21GSM:0532.3703749 E,Mail:info@vitamore.com.trWeb:www.vitamore.com.tr (KURUMA ÖZEL ANLAŞMA ÖZETİDİR) VM ESTETİK KULÜBÜ ÜYELİK

Detaylı

1. İnsan vücudunun ölçülerini konu edinen bilim dalı aşağıdakilerden hangisidir?

1. İnsan vücudunun ölçülerini konu edinen bilim dalı aşağıdakilerden hangisidir? VÜCUT BAKIMI 1. İnsan vücudunun ölçülerini konu edinen bilim dalı aşağıdakilerden hangisidir? A) Anatomi B) Fizyoloji C) Antropometri D) Antropoloji 2. Kemik, diş, kas, organlar, sıvılar ve adipoz dokunun

Detaylı

Estetik ve Plastik Cerrahi

Estetik ve Plastik Cerrahi Estetik ve Plastik Cerrahi Estetik ve Plastik Cerrahi Zamana karşı savaşı kazanarak sağlıklı, güzel bir yüz ve vücuda sahip olmak sizin elinizde Gözünüze güzel gelmeyen 'değişmeli' dediğiniz vücudunuzun

Detaylı

HEPATİTLER (SARILIK HASTALIĞI) VE 0212 5294400 2182 KRONİK BÖBREK HASTALIKLARI VE 0212 5294400 2182

HEPATİTLER (SARILIK HASTALIĞI) VE 0212 5294400 2182 KRONİK BÖBREK HASTALIKLARI VE 0212 5294400 2182 İSTANBUL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ 2013 YILI HASTA OKULU PLANI HASTANE ADI TARİH SAAT KONU EĞİTİM YERİ HASTA OKULU PROGRAMI İÇİN HASTA VE YAKINLARININ İLETİŞİM KURABİLECEKLERİ TELEFON NUMARASI HASEKİ 28/01/2013

Detaylı

Tedavide yeni başka seçenekler var mı? Doç. Dr. Özge Turhan Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji A.D.

Tedavide yeni başka seçenekler var mı? Doç. Dr. Özge Turhan Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji A.D. Tedavide yeni başka seçenekler var mı? Doç. Dr. Özge Turhan Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji A.D. Özellikle yara bakımıyla ilgili pek çok yeni yöntem,

Detaylı

VÜCUDUMUZDA SISTEMLER. Destek ve Hareket

VÜCUDUMUZDA SISTEMLER. Destek ve Hareket VÜCUDUMUZDA SISTEMLER Destek ve Hareket DESTEK VE HAREKET SİSTEMİ Vücudun hareket etmesini sağlamak Vücutta bulunan organlara destek sağlamak Destek ve Hareket Sistemi İskelet Sistemi Kaslar Kemikler Eklemler

Detaylı

Kalp Kapak Hastalıkları

Kalp Kapak Hastalıkları BR.HLİ.085 içerisinde kanın bulunduğu dört odacık vardır. Bunlardan ikisi sağ, ikisi ise sol kalp yarımında bulunur. Kalbe gelen kan önce sağ atriuma gelir ve kalbin sağ kulakcığı ve sağ karıncığı arasında

Detaylı

İSTANBUL TIP FAKÜLTESİ Dönem 6 Öğrenim Esasları. A. Genel Tanıtım B. Çalışma Kılavuzu C. Rotasyon Tablosu D.Dönem Kurulu E.

İSTANBUL TIP FAKÜLTESİ Dönem 6 Öğrenim Esasları. A. Genel Tanıtım B. Çalışma Kılavuzu C. Rotasyon Tablosu D.Dönem Kurulu E. İSTANBUL TIP FAKÜLTESİ Dönem 6 Öğrenim Esasları A. Genel Tanıtım B. Çalışma Kılavuzu C. Rotasyon Tablosu D.Dönem Kurulu E. İletişim A. GENEL TANITIM Dönem 6, tıp eğitiminin önceki 5 yılında edinilen bilgi,

Detaylı

2014-2015 AKADEMİK TAKVİMİ DÖNEM 1

2014-2015 AKADEMİK TAKVİMİ DÖNEM 1 ACIBADEM ÜNİVERSİTESİ 2014-2015 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI TIP FAKÜLTESİ AKADEMİK TAKVİMİ DÖNEM 1 Güz Dönemi 13 Ekim, 2014-30 Ocak, 2015 MED 101 - Tıbbın Hücresel Temelleri 15 Ekim-28 Kasım, 2014 28 Kasım,2014

Detaylı

HODGKIN DIŞI LENFOMA

HODGKIN DIŞI LENFOMA HODGKIN DIŞI LENFOMA HODGKIN DIŞI LENFOMA NEDİR? Hodgkin dışı lenfoma (HDL) veya Non-Hodgkin lenfoma (NHL), vücudun savunma sistemini sağlayan lenf bezlerinden kaynaklanan kötü huylu bir hastalıktır. Lenf

Detaylı

ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ

ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ Dönem VI Ön Hekimlik Ortopedi ve Travmatoloji (Seçmeli) Uygulama Dilimi Programı Başkoordinatörü: Dönem Koordinatörü: Koordinatör Yardımcısı: Doç. Dr. Erkan Melih ŞAHİN Doç. Dr. Erkan Melih ŞAHİN Doç.

Detaylı

ALLOJENİK KORDON KANI BANKACILIĞINDA UMUTLAR

ALLOJENİK KORDON KANI BANKACILIĞINDA UMUTLAR ALLOJENİK KORDON KANI BANKACILIĞINDA UMUTLAR Prof. Dr. İhsan Karadoğan Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hematoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Kök Hücre Nedir? Kendileri için uygun olan bir çevre içinde

Detaylı

VÜCUDUMUZDAKİ SİSTEMLER. Boşaltım Sistemi

VÜCUDUMUZDAKİ SİSTEMLER. Boşaltım Sistemi VÜCUDUMUZDAKİ SİSTEMLER Boşaltım Sistemi İNSANLARDA BOŞALTIMIN AMACI NEDİR? VÜCUDUMUZDAN HANGİ ATIK MADDELER UZAKLAŞTIRILIR? İDRAR SU TUZ KARBONDİOKSİT BESİN ATIKLARI ÜRE ATIK MADDELERİ VÜCUDUMUZDAN HANGİ

Detaylı

Kendiniz ve Sevdikleriniz İçin Sağlıklı Bir Karar! AEGON KİŞİYE ÖZEL SAĞLIK SİGORTASI

Kendiniz ve Sevdikleriniz İçin Sağlıklı Bir Karar! AEGON KİŞİYE ÖZEL SAĞLIK SİGORTASI Kendiniz ve Sevdikleriniz İçin Sağlıklı Bir Karar! AEGON KİŞİYE ÖZEL SAĞLIK SİGORTASI 0850 221 15 55 Uluslararası güç Farklı plan alternatifleri Geniş medikal hizmet ağı Bütçenize uygun çözümler Aegon

Detaylı

Pazartesi İzmir Basın Gündem

Pazartesi İzmir Basın Gündem 21.03.2016 Pazartesi İzmir Basın Gündem İZMİR İN KALBİ İKÇÜ DE ATIYOR! İzmir de kalp nakli gerçekleştiren ikinci merkez olan İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi, iki

Detaylı

DİYABETİK AYAK NEDİR? FİZYOPATOLOJİK SÜREÇ

DİYABETİK AYAK NEDİR? FİZYOPATOLOJİK SÜREÇ DİYABETİK AYAK NEDİR? Şeker hastalığı (Diyabet) zaman içinde sinirlerde ve damarlarda çeşitli hasarlara yol açmaktadır. Bu hasarlara nedeniyle ilerleyen zamanlarda organlarda fonksiyon bozukluklarına rastlanılır.

Detaylı

Bölünme Kapasitelerine Göre Hücre Çeşitleri

Bölünme Kapasitelerine Göre Hücre Çeşitleri Ye#şkin Kök Hücre Bölünme Kapasitelerine Göre Hücre Çeşitleri 1. Değişken hücreler (Labile cells) - Sürekli bir kayıp ve yenilenme vardır. - Skuamöz ve salgı bezi hücreleri - Kemik iliğindeki hematopoe>k

Detaylı

3-9 KASIM ORGAN BAĞIŞI VE NAKLİ HAFTASI ARTVİN HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ

3-9 KASIM ORGAN BAĞIŞI VE NAKLİ HAFTASI ARTVİN HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ 3-9 KASIM ORGAN BAĞIŞI VE NAKLİ HAFTASI ARTVİN HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ ORGAN NAKLİ NEDİR? Hastalıklar nedeniyle görev yapamayacak derecede hasar gören organ yada organlar yerine, sağlam organ yada organların

Detaylı

YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ Van Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu 2014-2015 Bütünleme Sınav Tarihleri ANESTEZİ

YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ Van Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu 2014-2015 Bütünleme Sınav Tarihleri ANESTEZİ ANESTEZİ Yabancı Sistem Hastalıkları Klinik Anestezi-II Reanimasyon-II Meslek Etiği Biyoteknoloji Girişimcilik II Anestezi Cihaz ve Ekipmanları Anestezi Uygulama-II Enfeksiyonların Önlenmesinde Prensipler

Detaylı

YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ Van Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu 2014-2015 Final Sınav Tarihleri ANESTEZİ

YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ Van Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu 2014-2015 Final Sınav Tarihleri ANESTEZİ ANESTEZİ Yabancı Sistem Hastalıkları Klinik Anestezi-II Reanimasyon-II Meslek Etiği Biyoteknoloji Girişimcilik II Anestezi Cihaz ve Ekipmanları Anestezi Uygulama-II Enfeksiyonların Önlenmesinde Prensipler

Detaylı

KANSER TANIMA VE KORUNMA

KANSER TANIMA VE KORUNMA KANSER TANIMA VE KORUNMA Uzm. Dr Dilek Leyla MAMÇU Sunum İçeriği Genel Bilgiler Dünyada ve Ülkemizdeki son durum Kanser nasıl oluşuyor Risk faktörleri neler Tedavi seçenekleri Önleme mümkün mü Sorular/

Detaylı

TRANSFERRİN ERİTROSİT. Transferrinin normal değerleri: Transferin seviyesini düşüren sebepler. Eritrosit; RBC: Red Blood Cell = Alyuvar

TRANSFERRİN ERİTROSİT. Transferrinin normal değerleri: Transferin seviyesini düşüren sebepler. Eritrosit; RBC: Red Blood Cell = Alyuvar TRANSFERRİN Transferin kanda demiri taşıyan bir proteindir. Her bir trasferrin molekülü iki tane demir taşır. Transferrin testi tek başına bir hastalığı göstermez. Beraberinde serum demiri, ferritin, demir

Detaylı

PRP Terapi nedir? Kanınızdaki güzel ilaç, Genesis PRP

PRP Terapi nedir? Kanınızdaki güzel ilaç, Genesis PRP PRP Terapi nedir? Plateletten zengin plazma (platelet rich plasma-prp), doku iyileşmesini arttırıcı etkisiyle yaklaşık 20 senedir tıpta kullanılmakta olup, son dönemlerde uygulama alanları oldukça genişlemiş

Detaylı

DOKU ORGAN BAĞIŞI. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı

DOKU ORGAN BAĞIŞI. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı DOKU ORGAN BAĞIŞI Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Toplum İçin Bilgilendirme Sunumları 2015 Bu sunum Arş. Gör. Dr. Can Keskin ve Arş. Gör. Dr. Güven Gökgöz tarafından Prof.

Detaylı

DÖNEM IV 3. GRUP DERS PROGRAMI

DÖNEM IV 3. GRUP DERS PROGRAMI T.C. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ GENEL CERRAHİ A.D. BAŞKANLIĞI SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ GENEL CERRAHİ KLİNİĞİ 2013-2014 EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILI DÖNEM IV 3. GRUP DERS PROGRAMI

Detaylı

KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ DÖNEM I 2013-2014 Eğitim Öğretim Yılı Akademik Takvimi. (9 Eylül 2013 04 Temmuz 2014)

KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ DÖNEM I 2013-2014 Eğitim Öğretim Yılı Akademik Takvimi. (9 Eylül 2013 04 Temmuz 2014) KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ DÖNEM I Hücre Bilimleri Ders Kurulu I (5 hafta) (9 Eylül 2013 04 Temmuz 2014) : 9 Eylül 2013 : 11 Ekim 2013 Hücre Bilimleri Ders Kurulu II (6 hafta) : 14 Ekim 2013 : 29 Kasım 2013

Detaylı

Prof. Dr. Ferit Çiçekçioğlu, Yrd. Doç. Ertan Demirdaş, Yrd. Doç. Dr. Kıvanç Atılgan

Prof. Dr. Ferit Çiçekçioğlu, Yrd. Doç. Ertan Demirdaş, Yrd. Doç. Dr. Kıvanç Atılgan Kalp Kapağı Hastalıkları Nelerdir? Prof. Dr. Ferit Çiçekçioğlu, Yrd. Doç. Ertan Demirdaş, Yrd. Doç. Dr. Kıvanç Atılgan Bozok Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi AD. Giriş

Detaylı

ÖĞRENİM HEDEFLERİ Öğrenciler 1.sınıfın sonunda;

ÖĞRENİM HEDEFLERİ Öğrenciler 1.sınıfın sonunda; 1. SINIF VE Tıp fakültesi 1. sınıf öğrencilerine; insan organizmasının normal yapı ve işlevlerini doku ve hücre düzeyinde öğrenmelerinin yanı sıra, tıp eğitimine temel oluşturacak şekilde temel fen bilimleri

Detaylı

BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Anestezi Teknikerlği Ders Programı. Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma

BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Anestezi Teknikerlği Ders Programı. Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma 1. YIL ilk yarıyıl (güz dönemi) BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Anestezi Teknikerlği Ders Programı Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma 09.00-09.50 SHMY101 ANES-101 ANES-101

Detaylı

Liv Hospital ileri LAPAROSKOPiK VE ROBOTiK CERRAHi

Liv Hospital ileri LAPAROSKOPiK VE ROBOTiK CERRAHi Liv Hospital ileri LAPAROSKOPiK VE ROBOTiK CERRAHi Kanser, hepimiz için ürkütücü bir kelime. Dünyada ve Türkiye de kalp damar hastalıklarından sonra ikinci sırada yer alan ölüm sebebi Ancak erken teşhisle,

Detaylı

CERRAHİ. Beyin Cer., KBB Cer., Göz Hastalıkları Cer., Ortopedi, Plastik Cer., Çocuk Cer., Üroloji, Beyin Cer., Genel Cer., Kalp Damar Cer., Göğüs Cer.

CERRAHİ. Beyin Cer., KBB Cer., Göz Hastalıkları Cer., Ortopedi, Plastik Cer., Çocuk Cer., Üroloji, Beyin Cer., Genel Cer., Kalp Damar Cer., Göğüs Cer. CERRAHİ CERRAHİ İlaçla ya da başka tedavi yöntemleriyle iyileştirilemeyen hastalıkların, yaralanmaların, vücuttaki yapı bozukluklarının ameliyatla onarılmasına ya da hastalıklı organı kesip çıkararak iyileştirilmesine

Detaylı

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ Ders Tanıtım Formu Dersin Adı Öğretim Dili Kök Hücre Biyolojisi Türkçe Dersin Verildiği Düzey Ön Lisans () Lisans (X) Yüksek Lisans( ) Doktora( ) Eğitim Öğretim Sistemi Örgün Öğretim (X) Uzaktan Öğretim(

Detaylı

YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ Van Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu 2014-2015 Bütünleme Sınav Tarihleri ANESTEZİ

YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ Van Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu 2014-2015 Bütünleme Sınav Tarihleri ANESTEZİ YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ ANESTEZİ 08.00-08.50 Sistem Hastalıkları MYHST 120 Klinik Anestezi-II Anestezi Cihaz ve Ekipmanları Sınıfların Reanimasyon-II Biyoteknoloji Anestezi Uygulama-II Girişimcilik II

Detaylı

2.Valvüler kalp hastalıklarına cerrahi yaklaşım: Aort,Mitral, Trikuspit (2 saat)(yrd.doç.dr.şenol Gülmen)

2.Valvüler kalp hastalıklarına cerrahi yaklaşım: Aort,Mitral, Trikuspit (2 saat)(yrd.doç.dr.şenol Gülmen) Kalp Damar Cerrahi Dönem 4 2012-2013 Öğretim Yılı Teorik Dersler 12.11.2012-16.11.2012 Staj Grubu(4) 1.Kardiyopulmoner Baypas, İntraaortik Balon Pompası, Yapay Kalp (1 saat) Yrd.Doç.Dr.Şenol 2.Valvüler

Detaylı

Tamamlayıcı ve Alternatif Tıp günümüzde alışılagelmiş tıbbın içinde sayılmayan farklı sağlık sistemleri ve uygulamalardan oluşan bir grup

Tamamlayıcı ve Alternatif Tıp günümüzde alışılagelmiş tıbbın içinde sayılmayan farklı sağlık sistemleri ve uygulamalardan oluşan bir grup DÖNEM I İYİ KLİNİK UYGULAMALAR KAPSAMINDA ALTERNATİF TIP DERSİ DERSİN İÇERİĞİ: Tamamlayıcı ve Alternatif Tıp günümüzde alışılagelmiş tıbbın içinde sayılmayan farklı sağlık sistemleri ve uygulamalardan

Detaylı

KÖK HÜCRE BANKACILIĞINDA YASAL DURUM PROF.DR.ERCÜMENT OVALI KTÜ-ATİ TEKNOLOJİ PROJE KOORDİNATÖRÜ

KÖK HÜCRE BANKACILIĞINDA YASAL DURUM PROF.DR.ERCÜMENT OVALI KTÜ-ATİ TEKNOLOJİ PROJE KOORDİNATÖRÜ KÖK HÜCRE BANKACILIĞINDA YASAL DURUM PROF.DR.ERCÜMENT OVALI KTÜ-ATİ TEKNOLOJİ PROJE KOORDİNATÖRÜ Tanımlar İleri Tıbbi Ürün: Bu ürünler İlaç kavramından ayrılarak ayrı bir tanımlamaya alınmıştır. Biyolojik

Detaylı

SAĞLIK TURİZMİNİN YENİ YILDIZI; TÜRKİYE. Dünyada sağlık turizminin gelişmesine sebep olan faktörler şu şekilde sıralanabilir;

SAĞLIK TURİZMİNİN YENİ YILDIZI; TÜRKİYE. Dünyada sağlık turizminin gelişmesine sebep olan faktörler şu şekilde sıralanabilir; Yrd. Doç Dr. Gonca Güzel Şahin SAĞLIK TURİZMİNİN YENİ YILDIZI; TÜRKİYE Sağlık Turizmi; insanların tedavi olmak amacıyla yaşadıkları ülkeden, kaliteli ve görece daha ucuz hizmet alabilecekleri başka ülkelere

Detaylı

TC. SAĞLIK BAKANLIĞI SAKARYA ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ OMURİLİK YARALANMALARI HASTA BİLGİLENDİRME BROŞÜRÜ

TC. SAĞLIK BAKANLIĞI SAKARYA ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ OMURİLİK YARALANMALARI HASTA BİLGİLENDİRME BROŞÜRÜ TC. SAĞLIK BAKANLIĞI SAKARYA ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ OMURİLİK YARALANMALARI HASTA BİLGİLENDİRME BROŞÜRÜ Omurilik yaralanmaları, omurganın içinde bulunan sinir dokusunun, travma ya da

Detaylı

T. C. MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 2013 2014 EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI DÖNEM III HAREKET SİSTEMİ, NÖROPSİKİYATRİ DERS KURULU

T. C. MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 2013 2014 EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI DÖNEM III HAREKET SİSTEMİ, NÖROPSİKİYATRİ DERS KURULU T. C. MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 2013 2014 EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI DÖNEM III HAREKET SİSTEMİ, NÖROPSİKİYATRİ DERS KURULU ( 5. ) DERS KURULU DERS PROGRAMI T. C. MUĞLA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ

Detaylı