ALABALIK HASTALIKLARI, KORUNMA VE TEDAVİ YÖNTEMLERİ. Prof.Dr. Sibel KÖPRÜCÜ FIRAT ÜNİVERSİTESİ SU ÜRÜNLERİ FAKÜLTESİ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "ALABALIK HASTALIKLARI, KORUNMA VE TEDAVİ YÖNTEMLERİ. Prof.Dr. Sibel KÖPRÜCÜ FIRAT ÜNİVERSİTESİ SU ÜRÜNLERİ FAKÜLTESİ"

Transkript

1 ALABALIK HASTALIKLARI, KORUNMA VE TEDAVİ YÖNTEMLERİ Prof.Dr. Sibel KÖPRÜCÜ FIRAT ÜNİVERSİTESİ SU ÜRÜNLERİ FAKÜLTESİ

2 En hızlı gelişen gıda üretim sektörlerinden biri olan alabalık yetiştiriciliğinde, hastalıklar önemli bir problemdir. Hastalık Nedenleri Enfeksiyöz olanlar - Bakteriler - Parazitler - Mantarlar - Virüsler Nonenfeksiyöz olanlar - Yem ile ilgili parametreler - Su ile ilgili parametreler - Genetik faktörler.

3 Hastalık ile ilişkili faktörler - Su kalitesi (ÇO, Sıcaklık, Amonyak, Nitrit, Nitrat.) - İklim şartları - Akut ve kronik stres - Kalitesiz yem (vitamin ve mineral noksanlığı) - Toksinler - patojen mikroorganizmalar - Balığın direnci - Türü ve yaşı - Bakım koşulları - Nakil - Kimyasal uygulama

4 Normal şartlarda doğada düşük oranlarda bulunan patojenler problem yaratmaz. Çünkü balığın doğal savunma mekanizması ve savunma sisteminin diğer bileşenleri hastalık etkenlerini kontrol altında tutarlar. Ancak yaşam şartlarının değişmesi ve diğer olumsuzlukların baş göstermesi sonucunda balıkların bağışıklık sistemi zayıflamakta ve hastalıkların ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Bu nedenle balıkların yaşadıkları ortam, su kalitesi, davranışları gibi durumlar sık sık kontrol edilerek, olumsuzluk yaratan koşullar belirlenerek ortamdan uzaklaştırılmalıdır. Ortamın iyileştirilmesi için tedbirler alınmalıdır.

5 Aksi takdirde; Yetiştirici ve üretici açısından ekonomik kayıplara neden olacak İlaç masrafları maliyeti artıracak İyileşme dönemindeki yavaş büyüme üretim maliyetini arttıracak İş ve zaman kaybına yol açmaları İhracat olumsuz yönde etkilenecek Bunların yanısıra; Kullanılan ilaçlarla- Çevre kirliliği oluşacak, bilinçsiz kullanıldığı takdirde de bakteriyel direnç oluşacaktır.

6 İşletmeye patojenik etkenlerin girmesini önlemek, işletmeden uzakta tutmak, balıkları çeşitli enfeksiyonlardan korumak ve hastalığı kontrol altına alabilmek için gerekli olan biyogüvenlik önlemlerinin başlıcaları şunlardır. Deneyimli ve bilgili personel Kuluçkahanelerde sağlık sertifikası uygulanması İşletmeye giren yumurta, yavru ve anaçlara kontroller uygulanması, Suyun abiyotik (fiziksel ve kimyasal kalitesi gibi) ve biyotik (Çeşitli mikroorganizmalar, parazitler algler vs) yönlerden ciddi kontrollerinin yapılması Yemlerin fiziksel, kimyasal ve mikroorganizmalarda dahil biyolojik kontrolleri yaptırılmalı veya bunları belgeleyen yerlerden satın alınmalıdır. Balığın yaşına, türüne göre iyi, kaliteli ve dengeli beslenme yapılmalıdır. Su aktarmalı havuzlar kullanılmamalı Karışık tür ve yaşta balık içeren havuzlar kullanılmamalı Her türlü stres faktörü minimum düzeye indirilmelidir Populasyon sıklığı normal sınırlarda olmalıdır. Dezenfeksiyon yapılmalıdır. İmmunizasyon Dayanıklı ırk yetiştirmek

7 Alabalıklarda görülen hastalıklar genel olarak bakteriyel, viral, paraziter ve mantar hastalıkları ile beslenme bozukları şeklinde başlıklar altında toplanabilir.

8 Frunkulosis Hastalığın etkeni Aeromonas salmonicida dır. Gram (-), hareketsiz bakteridir. Hastalığa dünyanın her yerinde rastlamak mümkündür. Bütün Salmonidlerde özellikle gökkuşağı alabalığı, kahverengi alabalık, göl alabalığı hastalığa duyarlıdırlar. Aynı zamanda cyprinid türleri, turna ve levrekte de hastalık görülmüştür. Furunkuloziste bulaşma, balıktan balığa ve yumurta yoluyla anaçtan yavruya olmaktadır (horizantal ve vertikal yolla). Balıkların mikropla bulaşık yemleri yemeleriyle bulaşma olabileceği gibi iç ve dış parazitlerin açmış oldukları portantrelerden solungaç veya vücuttaki diğer yaralardan da ileri gelebilir. Akut, subakut, kronik ve latent dönemleri görülebilir ama en çok akut ve kronik dönemlerine rastlanılır Akut formda semptom görülmez, 2-3 günde ölümler oluşur Furunküller genelde büyük balıklarda kronik seyirlerde ortaya çıkar, furunküllerin açılmasıyla ülserler şekillenir. Otopside; peritoneal boşluk kanlı, bağırsaklar gevşek, bazen kanlı bir sıvı ile dolu, dalak büyümüş ve koyu kırmızı, karaciğer solgundur. Latent formda balık herhangi bir patolojik değişiklik göstermeksizin hastalık taşıyabilir.

9

10

11 Hastalığın temel eksternal ve internal bulguları tanıda yardımcı olur. Ancak kolumnaris, pedinkül ve ülser hastalığı gibi bakteriyel, Viral hemorajik septisemi, infeksiöz hemapoietik nekrozu gibi bazı viral enfeksiyonlarla karışabilmektedir ve benzer semptomlar ortaya çıkabilmektedir. Bu nedenle bakteri izolasyonu çok önemlidir. İzolasyon kas, böbrek, dalak ve karaciğerden yapılabilir. A. salmonicida triptik soy agar (TSA), brain heart infusion agar (BHIA), frunkuloz agar (FA) gibi selektif ya da nonselektif besiyerlerinde üretilebilir. Hızlı identifikasyon için ELİSA, PCR, İFAT ve FAT (floresan antikor testi) gibi testler yapılabilir.

12 T e d a v i Hastalığın tedavisinde sulfanamidler, antibiyotikler, nitrofuranlar ve antiseptik banyolar başarıyla uygulanmaktadır Kloromfenikol ve Oksitetrasiklin :50-70 mg/kg. balık / 10 gün süreyle, Furazolidon: mg /kg balık/ 20 gün süreyle, Oksolinik asit: 5-10 mg/kg balık/gün/10 gün süreyle Sulfamerazin: 200 mg/kg balık /15 gün süreyle yemlerine katılarak verilir. Tuz solusyonu (%1-1.5), potasyum dikromat (1/20000) ve potasyum permanganat (1/100000) oranlarında 30 dk süreyle banyo tarzında uygulanabilir. Balıklar arasında enfeksiyon yeni başlamış ve yaygın duruma gelmemişse, ilaçlarla hastalığın önünü almak mümkündür. Eğer hastalar az sayıda ve klinik belirtiler ileri durumda ise, böyle balıklar havuzdan hemen çıkarılmalıdır.

13 Motil Aeromonas Septisemi (MAS) Hastalığın etkenleri A. hydrophila, A. sobria, A. caviae dır. Ayrıca; A. veronii, A.media görülmüştür. En fazla A. hydrophila dan kaynaklanmaktadır. Gram (-), hareketli, oksidaz negatif, kıvrık çomaklardır. Tatlı ve tuzlu sularda görülen MAS Ekzoftalmus, ascites, hemorajiler, kuyruk ve yüzgeçte erozyon, operkulum ve boyunda hemorajiler, dalak ve böbrekte büyüme görülür. Hastalığı atlatan balıklar portör kalabilir

14

15

16 Vibriosis Vibriosis yılan balıkları başta olmak üzere, salmonid ve nonsalmonidlerde görülen, vücudun ventral bölgelerinde, ağızda, operkulumda ve anüs etrafında kızarıklıklar, hemorajiler, kabarcıklar, ülserler ve lezyonların oluşması ile karakterize olan bulaşıcı ve öldürücü bakteriyel bir enfeksiyondur. Hastalığın etkeni Vibrio anguillarum dur. V. ordalli ve V. alginolyticus de vibriosis oluşturabilir. Tanısında, bakteri izolasyonu ve identifikasyonu ile histopatolojik yöntemlerden yararlanılır.

17 Vibriosis

18

19 Tedavi Oksitetrasiklin: mg/kg balık/10 gün Terramisin: g/45 kg balık/10 gün Klortetrasiklin: mg/ kg balık/10 gün Furazolidon: mg/kg balık/ gün Nitrofurazone: 60mg/kg balık/ 10 gün süreyle yemlerine katılarak verilir. Vibrio türleri sedimentte, suda ve balıkta bulunması nedeniyle hastalıkta korunmada çevresel koşullar ve stok yoğunluğu önemlidir. Vibrio türlerine karşı aşılar geliştirilmiştir ve başarıyla uygulanmaktadır.

20 Soğuk su Vibriosisi (Hitra) Bu hastalık Atlantik salmonlar ve gökkuşağı alabalığında görülür. Soğuk su hastalığı veya hitra hastalığı olarak adlandırılmıştır. Daha çok çabuk büyüyen ve yağlı balıklarda görülen ve kış aylarında ortaya çıkan bir enfeksiyondur. Tipik olarak su sıcaklığı 5 0 C nin altına düştüğü durumlarda başlar. Solungaçlar, solgun ve sarımtrak, yüzgeç tabanında kanama, iç organlarda kanamalar görülür. Karaciğerin rengi gri-kahverengiden sarıya dönüşür. Kalp ve kaslarda nekroz oluşumu tipiktir, dalak parlak kırmızı renktedir. Tedavi koruma kontrol vibriosis ile aynıdır.

21 Kolumnaris (Tatlı su ) Tatlısu kolumnaris hastalığı özellikle tatlısularda yaşayan salmonid ve nonsalmonidlerde görülen, vücudun baş, solungaç, yüzgeçler, dorsal ve lateral bölgelerinde, etrafı kırmızı bir hale ile çevrili yuvarlak veya oval gri beyaz lekelerin, ülserlerin ve lezyonların oluşmasıyla karakterize bulaşıcı ve öldürücü bakteriyel bir hastalıktır. Hastalığın etkeni Flexibacter columnaris tir. Gram (-) olan etken flagellasız olmasına rağmen bükülebilir bir yapıya sahip olması nedeniyle nemli katı besiyerlerinde bükülerek ve kıvrılarak kayma hareketi yapar. Cytophaga agar da iyi ürer ve sarı-yeşil pigment üretir.

22

23 Solungaçlarda oluşan lezyonlar distal uçlardan başlar tabana doğru yayılır. Ancak solungaçlarda kalınlaşma görülmez. Bu durum bakteriyel solungaç hastalığından farklıdır. Yüzgeçlerde de enfeksiyon dış kenarlardan başlayarak tabana doğru yayılır. Bu görünüşü de yüzgeç hastalığına benzer. Kolumnaris hastalığında lezyonlar genellikle yüzeyde oluştuğundan otopside iç organlarda pek bozukluğa rastlanmaz.

24 Tedavi Oksitetrasiklin: 50-75mg/kg balık/10 gün Terramisin: g/45 kg balık/10 gün yemlerine katılarak verilir. Bakır sulfat: 50 mg/l/1 dk Potasyum permanganat: 2mg/l/ 24 saat Furpyrinol: 1mg/l/ dk banyo süreyle Aşırı stoklanmış işletmelerde mortalite yüksek olabilir. Bu nedenle stok yoğunluğu ve çevresel faktörler iyi düzenlenmeli. Ayrıca havuz ve ekipmanların dezenfeksiyonu da çok önemlidir.

25 Kızıl Ağız Hastalığı Ağız etrafında kırmızı plaklar görülmesiyle bu ismi almıştır. Ağzın iç ve dış kısmında, operkulumda, vücudun dış yüzeyinde ve yüzgeçlerin tabanında kanamalar görülür. Yersiniosis, genç gökkuşağı alabalıklarında görülen akut ve kronik seyirli bir enfeksiyondur. Aynı zamanda, bütün yabani ve kültür salmonidler hastalığa duyarlıdır. Bu hastalığın sazan, sudak ve yılan balıklarında da görüldüğü bildirilmiştir. Etkeni Yersinia ruckeri dir. Gram (-), periferik flagellası ile hareketli, çomaktır.

26

27 Hastalık genellikle, su sıcaklığının 10 0 C nin üstünde olduğu dönemlerde görülmektedir. Su sıcaklığı 15 0 C nin üzerinde ise kayıp çok olur. Buna karşın su sıcaklığı 10 0 C nin altında ise kayıp oranı daha düşüktür. Etken 2 ay süreyle çamurda canlı kalabilmektedir. Hastalığın ortaya çıktığı belirli bir mevsim yoktur. Mortalite balığın yaşına bağlı olarak da değişebilmektedir. Oksijen seviyesinin düşük olması ve stres faktörleri % 70 lere kadar varan oranlarda ölüme neden olmaktadır. Belirtilere bakılarak hastalığın teşhisi yapılamaz. Diğer bakteriyel hastalıklarda olduğu gibi etkenin izolasyon identifikasyon ve diğer tanı yöntemlerinin yapılması gerekir.

28 Tedavi Oksitetrasiklin : 50-75mg/kg balık/10 gün Romet-30: mg/kg balık/14 gün Tiamulin: 5-6 mg/ kg balık/14 gün Tribressen: 1mg/kg balık/ 14 gün süreyle yemlerine katılarak verilir. Korunmada su kalitesi ve diğer stress faktörleri önem taşır. Sudaki etkeni yok etmek için amonyum bileşiklerinden yararlanılabilir. Hastalığın aşısı mevcuttur.

29 Ülser Hastalığı Bu hastalık özellikle alabalık ve sazanlarda vücut yüzeyinde lezyonlar oluşmasıyla karakterize olan Haemophilus piscium dan ileri gelen bir hastalıktır. Lezyonlar yüzeyde meydana geldiğinden mortalite düşüktür. Ancak bu lezyonlar sekonder ajanlarla kontamine olursa enfeksiyon derinlere inebilir ve ölümler meydana gelebilir. Hastalık frunkulosisle karıştırılır. Tanısı için, kabarcıklardan bakteri izolasyon ve identifikasyonu yapılmalıdır.

30

31 Tedavi Oksitetrasiklin: 50-75mg/kg balık/10-15 gün Kloramfenikol: 50-75mg/kg balık/10-15 gün Furazolidon: mg/kg balık/ gün süreyle yemlerine katılarak verilir.

32 Bakteriyel Solungaç Hastalığı Balıkların solungaçları birçok hastalıkta primer etkilenen organlardır. Solungaçlarda hastalık yapan çok etken bulunmakla beraber asıl etken Flavobacterium branchiophyla dır. Solungaçlar üzerine yerleşen mikroorganizmalar çok fazla üremesi sonucu oluşan irritasyonlar, solungaç epitel hücrelerinin hiperplazisine ve fazla miktarda mukoid salgı oluşmasına neden olur. Bu mukoid salgı da solungaç lamellerinin birbirine yapışmasına neden olur. Filamentlerin uçları kalınlaşır ve ileri vakalarda nekroze olur. Mukoid salgı aynı su ile solungaç epitelleri arasındaki gaz değişimlerine de mani olur ve balıklar solunum güçlüğünden ölebilirler. Lamellarda ödem, ki bu da osmoregulasyonu aksatır. Klinik belirtilere göre hastalığı tanılamak mümkünse de pantotenik asit azlığında, sudaki irritan maddeler, solungaçlar üzerine yerleşmiş parazitler ve solungaç zedelenmeleri de benzer semptomları göstermektedir.

33

34 Tedavi Bakır sülfat: (1/2000)/1-2 dk günde/2-3 gün Potasyum permanganat: 5 mg/l 1 saat banyo Terramisin ve Kloramfenikol:10-20 mg/l /40-50 dk /2-3 gün süreyle banyo Balık stoğunun yoğun olduğu, yetersiz beslenme, su kalitesinin düşüklüğü, toksik ve irritant maddelerin varlığı, ph nın düşük ya da yüksek oluşu gibi durumlar hastalığın çıkışında büyük önem taşır. Bu nedenle çevresel koşullar iyileştirilmeli, hijyene dikkat edilmeli ve balıkların yemlerine vitaminler ve mineraller katılmalıdır.

35 Psikrofilozis (Pedinkül hastalığı, Bakteriyel soğuksu hastalığı) Hastalık genellikle ilkbahar başlangıcında su sıcaklığının 10 C nin altına düştüğü zamanlarda gelişir. Hastalıktan alabalık türlerinin hemen hemen hepsi etkilenir. Hastalığın etkeni gram (-), ince uzun basil olan Flavobacterium psychrophilum dur. Tipik lezyonlar önce sırt yüzgecinde başlar, sonra kavdal yüzgece ulaşır. Lezyonlar küçük, beyaz gri lekeler halinde görülürler. Yüzgeçlerin dış kısmından başlayan lezyonlar zamanla yüzgeç tabanına doğru yayılır. Bütün yüzgeç dejenere olabilir radiusları ortaya çıkar. Bazı balıklarda ve septisemik formlarda lezyonlar tam şekillenmeyebilir. Bu durumlarda renkte koyulaşma, spinal deformasyonlar ve dönme hareketleri de göze çarpar. Enfeksiyonu klinik ve otopsi bulgularına göre tanılamak birçok hastalığa benzerliğinden dolayı zordur. Bakteri izolasyonu, identifikasyonu, serolojik testler (İFAT) ve histopatolojik incelemeler yapılmalıdır.

36

37 Bu hastalık genellikle su sıcaklığının düşüklüğü ve balıkların duyarlılığına bağlı olarak meydana geldiği için özellikle kuluçkanelerde su sıcaklığı çok dikkatli kontrol edilmeli, mümkünse sıcaklık varyasyonları fazla olmamasına çalışılır. Enfeksiyon arttığında sıcaklık yükseltilir, balıklara iyi bir bakım besleme uygulanır, balıkların direncini azaltacak tüm stres faktörleri minimal düzeye çekilmelidir. Aşısı geliştirilmiştir. Ancak başarı yüzdesi düşük olduğundan yaygın uygulanmamaktadır. Sulfanamid ve antibiyotikler frunkulosis ve kolumnaris hastalığında uygulandığı şekildedir.

38 Bakteriyel Böbrek Hastalığı Salmonidlerde Renibacterium salmoninarum tarafından oluşturulan önemli bir hastalıktır. Kronik bir seyir izlediğinden klinik belirtiler geç ortaya çıkar. Hastalığın ilerleyen olgularında karında şişkinlik, deride kabarcıklar, ekzoftalmus, lezyonlar, ülserler görülür. Otopside özellikle böbreklerde ve daha az dalak ve karaciğerde 1-5 mm çaplarında çeşitli nodüller görülmektedir. Bunların içleri beyaz renkte veya bazen kanlı, bakteri hücresel atıkları içeren sıvı ile doludur. Tanısında gram(+) hareketsiz basil olması önemli bir yönlendirmedir. ELISA ve immunofloresan antikor tekniği ile hızlı sonuç alınabilir.

39

40

41 Tedavi BBH kemoterapötiklerin veya ilaçların balıklardaki bakteriyel hastalıklara karşı en zor etkili olanlarından birisidir. Birçok terapötik arasında yine eritromisin ölümleri kontrol altına almıştır. Sulfamerazin ölümleri kontrol altına almasa da yardımcı olmuştur. Yine eritromisin fosfat (1.0 mg/l su) uygulaması eksternal kontaminasyonları engellediği görülmüştür. Bazı araştırıcılara göre de Vit A, florid ve iodine hastalığın çıkış ve yayılışına engel olması açısından önem taşımaktadır. Hastalık balıktan balığa geçtiği gibi yumurtayla da geçmektedir. Bu nedenle bilinmeyen ya da sertifikası olmayan yerden balık alınmamalıdır. Henüz üretilmiş bir aşısı bulunmamaktadır.

42 Mycobacteriosis (Tüberkülosis) Tüberküloz çeşitli balık türlerinde, organ ve dokularında özellikle de dalak ve böbrekte ki çok sayıda değişik büyüklükte tüberküllerin oluşması ile karakterize kronik bir hastalıktır. Hastalığın etkeni en yaygın olanı Mycobacterium marinum olmakla birlikte M. fortiutum, M. chelonae, M. neoaurum türleridir. Aside dirençli olan bakteriler Ziehl-Neelsen boyasıyla boyanır ve tanınırlar. Ayrıca ELISA ile de hızlı teşhis yapılabilir. Yapılan araştırmalarda 39 kemoterapötik kullanılmış ama hiçbirinin tam olarak etkili olduğu görülmemiştir. Bazı deneysel çalışmalarda ise eritromisin, streptomisin ve kanamisinin kontrolde rol oynadığı bildirilmiştir. Seyir ve tedavisi zor olduğundan dolayı koruyucu yöntemler burada daha önem kazanmaktadır. Dezenfeksiyon ve sanitasyon kurallarının uygulanması gerekir.

43

44 Streptococcosis /Staphylococcosis Streptococcosis çeşitli balık türlerinde rastlanan sporadik bakteriyel bir enfeksiyondur. Klinik ve otopsi bulguları frunkulozis, vibriyozis ve diğer enfeksiyonlara benzerlik gösterir. Yapılan gram boyamada gram(+) koklardan oluşmuş tek tek yada kısa veya uzun zincirlerin görülmesi hastalık hakkında bir fikir verebilir. Staphylococcosis alabalık dahil çeşitli balıklarda izole ve identifiye edilmiştir. Yapılan gram boyamada gram(+) koklardan oluşmuş üzüm salkımı halinde bir görünüme sahiptir. Her iki enfeksiyonun tedavisinde de yapılacak antibiyogram testine göre antibiyotikler kullanılabilir. Koruma kontrol diğer enfeksiyonlarda bildirildiği gibidir.

45 streptococcosis

46 VİRAL HASTALIKLAR Viruslar bütün canlılarda çeşitli derecelerde enfeksiyonlara sebep olan canlılardır. Tam bir hücre karakteri taşımazlar. Viruslerin yapısında DNA veya RNA yapısında bir nükleik asit, bunun etrafında protein bir kılıf vardır. Kendilerine ait genetik materyaller çok küçük olduklarından bakterilere oranla çok daha az genetik informasyona sahiptirler. Kendilerinin üremeleri için protein, enzim gibi birçok molekülleri girdikleri hücrelerden sağlarlar. Bu nedenle viruslar cansız besiyerlerinde üreyemezler. Viruslar gerek küçük olmaları ve gerekse zorunlu hücre içi yaşam göstermeleri nedeniyle onların tanısında bazı yöntemler geliştirilmiştir. Bunlardan bazıları inklüzyon cisimciklerinin görüntülenmesi, Floresan antikor tekniği, ımmunoperoksidaz tekniği, ELISA, radıo ımmunoassay, PCR, Elektron mikroskop vs. Viral hastalıklardan en çok gençler etkilenir. Viral hastalıkların tedavisi yoktur. Hasta balıklar imha edilip, havuz, alet ekipmanın dezenfeksiyonu iyi yapılmalıdır.

47 Bazı viral hastalıklar Viral hemorrajik septisemi VHS salmonid ve nonsalmonidlerde rengin koyulaşması, karında şişkinlik, vücudun çeşitli yüzeylerinde hemoraji ile karakterize bir hastalıktır. Hastalığın etkeni rhapdovirustur. Genç alabalıklar duyarlıdırlar. Hasta balıkların böbrek, dalak, karaciğer gibi iç organlarından ve gaitasından virus kolayca izole edilebilinir. Klinik belirtileri ve otopsi bulguları göre tanılamak çok zor. Diğer viral, bakteriyel ve mantar hastalıklarına benzer görüntüler verir.

48

49 İnfeksiyöz pankreas nekrozu Hastalığa genellikle alabalık türleri duyarlıdır. Etkeni RNA yapısında bir virüstür. Ventralde yüzgeçlerde hemorajik odaklar, özellikle pankreasta asinar dokuda yıkım yapması ve balıkların burgu veya spiral tarzda yüzmeleriyle karakterizedir.

50 ıpn

51 İnfeksiyöz hematopoietik nekroz Çeşitli salmonid türlerinde hematopoietik dokuların nekrozu ve hemorajik bozukluklar, vücudun dorsalinde koyu rengin oluşması ile karakterize bir hastalıktır. Histopatolojik muayenelerde karaciğer, dalak, hematopoietik böbrek ve pankreasta yaygın dejenerasyonlar ve nekrotik odaklar bulunur. Hastalığın etkeni rhabdovirustur. Hastalığı klinik belirtileri ve otopsi bulguları göre tanılamak çok zordur. Laboratuvar muayenelerinin yapılması gerekir. Bulaşma kontamine sulardan direk solungaç aracılığıyla olduğu bilinmektedir. Ayrıca su kuşları, aletler, yumurta ve kan emen parazitler de hastalığın çıkış ve yayılışında rol oynarlar. Bunun için yumurta dezenfeksiyona önemlidir. Gözlenmiş yumurtaların iyodoforla dezenfeksiyonu rutin olarak yapılmalıdır.

52 OMVH (Oncorhynchus Masou Viral Disease) OMVH çeşitli salmonid türlerde onkojenik ve deri lezyonları ile karakterize, sistemik ödem ve hemorajilere yol açan öldürücü viral hastalıktır. Hastalığın etkeni salmonid herpesvirus -2 diye adlandırılan virustur. Etken kapillar damarların endotellerinde, hemopoietik dokularda ve hepatositlerde fazlaca üremektedir. Hastalığın çıkışında balıkların bir aylık olması ve su sıcaklığının 10 0C ve altında olmasının rolü bulunmaktadır. Hasta balıklarda enfeksiyondan 4 ay sonra ağız etrafında daha az olarak da operkulum, yüzgeç ve vücut yüzeyinde epiteliomalar oluşur.

53 Mantar hastalıkları Mantar hastalıkları genellikle sekonder olarak ortaya çıkarlar. Primer etkenler tarafından oluşturulan lezyonlara sonradan yerleşerek enfeksiyonun seyrini ve prognozunu değiştirirler. Mantarlar organik maddelerin fazla bulunduğu sularda daha çabuk gelişebilmektedirler. Bununla birlikte hastalığın çıkış ve yayılışında olumsuz çevre şartları ve stres faktörlerinin de rolü büyüktür. Ancak mantar sporları ne kadar fazla olursa olsun, eğer balıklar iyi bakımlı, derilerinde, yüzgeçlerinde ve solungaçlarında herhangi bir lezyon yok ve üzerlerindeki mukoid tabaka sağlamsa mantar hastalığına yakalanması düşük ihtimaldir.

54 Deride oluşan mantar hastalığı kendini ipliksi üremelerle belli eder. En başta gözle farkedilemeyen hifa veya miseller, sonradan gözle kolayca görülebilecek bir düzeye ulaşır. Hifaların bir kısmı deriden dışarıya doğru uzanırken bir kısmı derinin içine ve kas tabakasına kadar uzanabilir. Böyle durumlarda deri, deri altı ve kas dokularında nekrozlar oluşur.

55 Saprolegniosis Bu hastalık tatlı ve tuzlu sularda yaşayan özellikle de alabalık kuluçka evrelerinde epizootik karakterde seyrederek ekonomik kayıplara sebep olan bir mantar enfeksiyonudur. Hastalığın etkeni olarak en fazla Saprolenia invaderis ile S. parasitica izole edilmiştir. Balıkların solungaç, göz, deri ve yumurtalarına yerleşen saprolegnialar gri, kirli beyaz, gri kahverengi renklerde çıplak gözle görülebilen pamuğumsu bir görüntüsüyle tanınır. Kesin teşhis için laboratuvar muayenelerinden de yararlanılır.

56

57 Tedavi %5 tuz solusyonu/ 1-2 dk /banyo %5 asetik asit / 1 dk/ banyo 1:4000 formalin /45-60dk/banyo 1: potasyum permanganat /30-60 dk 1:2000 bakır sulfat /1-2 dk İyodofor ppm/10 dk gibi birçok medikament rahatlıkla kullanılabilir.

58 Organik maddelerin bol olduğu ortamlarda gelişen mantarlar balıkta direncin düştüğü ve potantrelerin oluştuğu durumlarda atak yapmaktadır. Bu nedenle portantre oluşmasının engellenmesi ve optimal çevre koşullarının düzenlenmesi gerekir. Kuluçkaneler ve havuzlar sık sık kontrol edilmeli, dezenfeksiyona önem verilmelidir. Ölü ve hasta balıklar, ölü yumurtalar mantarların gelişmesi için uygun ortamlar oluştururlar. Bunların derhal ortamdan uzaklaştırılması gerekir.

59 Branchiomycosis Balıkların solungaçlarına yerleşen mantar hastalığıdır. Solungaçlardaki kan akışını azaltarak nekroze alanlar oluşturur. Hastalığın epizootik karakterde seyretmesinde O2 azlığı ve ph etkilidir. Hastalık etkeni olarak Branchiomyces demigrans ve B. sanguinis türleri bulunmuştur. Tanısı için solungacın histopatolojisine bakılır. İnkubasyonu yapılabilir. Koruma ve tedavi saprolegniosis deki gibidir.

60 İhtiosporidiyosis Hastalık etkeni olarak Ichthyosporidium hoferi dir. Balıkların klinik muayenelerinde vücudun çeşitli bölgelerinde oluşan küçük nodüller ve gri-beyaz ülserler, otopside özellikle kalp, dalak, karaciğer, böbrek, üreme organları gibi bir çok organda mantar kistlerinden dolayı kumlu bir görüntü vardır. Bu da tüberkülosisle karıştırılabilinir. Bu nedenle kesin teşhis için laboratuvar muayenelerinin yapılması gerekir. Korumada genel hijyenik tedbirler alınır ve hastalar ayrılarak imha edilir. Belirlenmiş bir tedavisi yoktur.

61 Paraziter Hastalıklar Parazitler, hayatları boyunca veya belirli bir süre, kendilerinden daha kuvvetli bulunan bir canlının üzerinde veya içinde yaşarlar. Deri ve solungaç gibi dış yüzeyde yaşayan parazitlere ektoparazitler, iç boşluklarda, doku ve hücrelerde yaşayanlara ise endoparazitler adı verilir. Parazitler çoğunlukla yaşadığı organizmaya zarar vererek, orada gelişir ve çoğalırlar. Bitkisel kökenli olanlara fitoparazit, hayvansal kökenli olanlara ise zooparazit denir. Zooparazitler de tek hücreli (protozoa) ve çok hücreli (metazoa) diye ayrılır.

62 Parazitler balıkların besinlerine ortak olarak, onların vitamin, mineral ve tuzlarını alarak balığı bunlardan yoksun bırakır. Böylece balıklarda zayıflama, metabolik bozulma ve hastalıklara karşı direnç azalması olur. Bazı parazitler balıkların kas ve diğer iç organlarında yara ve yırtıklara sebep olabilir. Mide ve bağırsak gibi kanalları tıkayarak ya da onları delerek yaşamsal faaliyetlerinin durmasına neden olabilirler. Vücutta açtıkları portantrelerden birçok patojen etkenin vücuda girmesini ve hastalık oluşturmasına sebep olur. Solungaçlarda bulunan parazitler, solungaç lamellalarının ve filamentlerinin yapışmasına ve solunum güçlüğüne, dolayısıyla anoksi sonu ölüme neden olabilir. Ayrıca parazitler balıklarda toksik ve irritan etki gibi zararlar da verebilir.

63 Ichthyobodiosis Özellikle alabalık larvalarının bakım ve kışlatma havuzlarında fazlaca rastlanır. Normalde zayıf parazit olarak bilinir. Normal koşullarda sağlıklı her balıkta tek tük tesadüf edilir. Hastalığa Ichthyobodo (costia) necatrix neden olur. Fasulye biçimindedir. Vücudun konveks tarafında hareket etmeye yarayan iki kamçısı vardır. Parazitin tanısı için çok yeni ölmüş balıklardan alınan solungaç ve deri kazıntısından hazırlanan taze preparatlar kullanılır. Bunları mikroskop altında bakıldığında sallantılı hareketleri dikkat çeker. Anaç balıklar havuzlara konulmadan önce deri parazitlerine karşı kısa süreli banyo yaptırılarak parazitlerden arındırılmalıdır. Bu şekilde larvalara anaç balık tarafından parazit bulaşması önlenebilir.

64 Tedavi Tuz solusyonu: (%2-3) dk banyo Uygun balık türleri için sıcaklığın arttırılması (30C) Formalin: (1:4000) dk banyo Potasyum permanganat: (1:250000) 60 dk banyo Bakır sulfat : (1-4 mg/l) 60 dk banyo

65 Hexamitiosis Hastalığın etkeni Hexamita salmonis tir. Vücudunun önünde her birinde 3 er tane olan iki kamçı demeti bulunur. Arka ucu da 2 dümen kamçısına sahiptir. Özellikle salmonidlerde etkilidir. Fırsatçı bir parazittir. Yeni öldürülmüş balıkta safra kesesi ve bağırsaklardan hazırlanan preparatlar mikroskopta bakılarak tanısı yapılır. Uygun ve kaliteli yemle besleyerek bağırsakta oluşabilecek hasarlar önlenebilir.

66 Tedavi Enheptin: 90mg/kg balık /günlük doz /3-5 gün Akriflavin:10mg/kg balık/günlük doz /10 gün Stovarsol:10mg/kg balık/günlük doz/3-4 gün Naftol:5mg/kg balık/günlük doz/4-5 gün süreyle kullanılır.

67 Myxosomatosis Alabalık yavruları için çok tehlikelidir. Etkeni Myxosoma cerebralis tir. Omurgaya ve kafatasındaki kıkırdak dokuya yerleşen etken buralarda gelişerek denge organının kemer girişlerine zarar verir. Bunun sonucunda alabalıklarda tipi dönme hareketi ve sarsıntı durumları ortaya çıkar. Omurgada bulunanlarda omur civarında pigmentesyonu kontrol eden sempatik sinirde yarattığı harabiyet dolayısıyla özellikle yavru balıklarda kuyruğun 3 te 1 lik kısmı siyah görülür. Ayrıca çenede anormallik, omurgada eğrilik, göz arkası ve kafatasında çukurluklar bulunur.

68 Tanı için kafatası, omurga ve solungaç kemeri gibi bölgelerden kesit alınarak giemsa boyası yapılarak sporların ortaya konulması yönünden gereklidir. Dönme hastalığının tedavisi yoktur. Hastalığı geçirmiş alabalıklar tehlikeli spor taşıyıcısı olurlar. Bu nedenle bu balıkların yetiştirme materyali olarak alınmaması gerekir. Kuluçka evrelerinde kaynak suyu kullanılmalıdır. Parazit taşıyan havuzlar kireç ya da kalsiyum siyanamidle (kg/m2) dezenfekte edilmelidir.

69 Chilodonelliosis Hemen bütün balıklarda rastlanmıştır. Etkeni Chilodonella cyprini dir. Parazitin kaba taneli protoplazması içinde makro ve mikro olmak üzere 2 adet nukleusu vardır. Parazitli balığın derisi bulanık, beyazmavimsi bir renk aldığı görülür.

70 Chilodonellalar ölü balığı hemen terk ettiği için teşhiste mutlaka canlı balık kullanılmalıdır. Deri ve solungaçlardan alınan kazıntıların üzerine çini mürekkebi damlatılarak mikroskopta tanısı yapılır. Tedavi Tuz solusyonu: (%2-3) dk banyo Formalin: ( ppm) dk banyo Potasyum permanganat: (50 ppm) dk banyo tarzında

71 Ichthyophthiriosis Hastalık sonucu balıklarda deriden yüzgeçlerine tüm vücut yüzeyinde beyaz görünümlü beneklerin oluşmasıyla beyaz benek hastalığı olarak da bilinir. Hastalığın etkeni Ichthyophthirius multifilis tir. Protoplasması çok sayıdaki vakuollerden dolayı tanecikli görünümdedir. At nalı şeklinde makronukleusu vardır. Bu canlı parazitte kolayca görülür. Canlı yada yeni ölmüş balıkta tanısı yapılabilir. Tedavi Chilodonelladaki gibidir. Dezenfeksiyona önem verilmelidir.

72 Hastalığın etkeni Trichodina reticulatus, T.domerguei, T. pediculus tur. Parazitin çan şeklindeki vücudunun alt kısmı daire biçiminde olup, makro ve mikro nukleusları vardır. Parazitin alt tarafındaki yapışma halkasında dairesel testere gibi kancalar vardır. Kirpiklerinin yardımıyla da suda çabuk hareket eder. Balıkların deri ve solungaçlarına yerleşerek onların epitellerinden beslenir. Tedavisi Chilodonelladaki gibidir. Trichodiniosis

73 Parazitik metazoalara gelecek olursak; Tremetod Monogean -Gyrodactylus cinsi: Vivipar üreme özelliğine sahip, 16 tane kanca ve 1-2 çift çapası bulunmaktadır. Deri ve solungaçlarda bulunur. -Dactylogyrus cinsi: Ovipar ürerler. 1 çift kancası var. Anteriorde 4 adet göz noktası vardır. Solungaçlarda bulunur. Tedavi için formol (1:4000/60 dk) banyosu, Asetik asit (%5/1dk) gibi birçok medikament kullanılır.

74 Digenea Yaşam döngülerini tamamlamak için birkaç konakçıya ihtiyaç duyarlar. Diplostomum spathaceum: Gökkuşağı alabalığında görülmüştür. İlk konak kuşlardır. Olgun parazitler balık yiyen kuşların bağırsaklarındadır. Yumurtalar gaitalarla suya bırakılır. Suda salyangozlarda döngüsünü tamamladıktan sonra tekrar suya oradan balıklara geçer. Balığın deri ve solungaçlarından kan yoluyla göze geçer. Gözde eksoftalmus, hemoraji ve katarakt oluşturur.

75 Cestod Ligula intestinalis: Segmentsizdir. Genellikle vücut boşluğunda bulunur. Balığın karnı şişkindir. Eubothrium: Segmentlidir. Özellikle salmonidlerde pilorik seka ve bağırsaklarda bulunur. Bağırsaklarda tıkanmalara sebep olur. Diphyllobothrium: Genellikle salmonidlerde etkilidir. Kaslarında kalplerinde ve sindirim sistemlerinde bulunur. Cestodların tedavisinde praziguantel etkili olarak kullanılır.

76 Nematod Philonema spp. Salmonidlerde etkilidir. Özellikle gonadlarda yıkım yapması nedeniyle dikkat çekicidir. Arthropoda -Copepod: Ergasilidae, Larnea, balıkların deri ve solungaçlarına yerleşirler ve ağır enfestasyonlar ölümlere neden olurlar. Copepodların tedavisinde ; Amonyum klorit (1:1000/4 saat banyo) Tuz (%3-5/30sn-1dk) Diflubenzuran (0,01ppm) kullanılabilir.

77 Beslenmeye dayalı hastalıklar Yetiştiricilik ortamlarındaki balıkları beslenme şekline göre yeterli ve kaliteli yemlerle beslemek, başarılı sonuç almanın ilk koşullarındandır. Balıklarda KH, protein, yağ, vitamin minerallere ihtiyaç duyarlar. Bu maddelerin yokluğu veya eksikliğinde balıklarda, başta üremede gecikme, büyümede durma, anemi, omurga ve kemik deformasyonları, hemoraji, yüzme bozuklukları gibi birçok patoloji gelişebilir.

78 Sıklıkla karşımıza çıkanlardan bazıları ; Omurga eğrilikleri: Triptofan, Mg, P, Vit C Katarakt: Methionin, triptofan, Zn, Mg, Cu, S, Mn, Vit A, riboflavin Deride ve yüzgeçlerde oluşan hemorajiler: Niasin, inositol, tiamin, riboflavin, pantotenik asit, Vit A,C,K Ekzoftalmus: pantotenik asit, niasin, folikasit, Vit A,E Yüzgeç erimeleri: Lysin, triptofan, Zn, İnositol, Vit C Karaciğerde yağlanma: Kolin ve temel yağ asitleri Büyüme geriliği: Vit C, D, A, fosfor, Ca, Mg, Zn, S eksikliklerinde meydana gelmektedir.

79

80 Antibakteriyel ilaçlarının tedavi amaçlı da olsa kullanımının balık, su, ve sediment üzerinde birçok zararları ve yan etkileri bulunmaktadır. Balık etinde birikim yapması ve bunların insanlar tarafından tüketilmesiyle vücuda geçmesi insan sağlığı açısından da önem taşıdığından, balıklarda antibiyotik ve diğer kimyasal madde kullanımının son yıllarda ciddi anlamda kısıtlanmasına neden olmuştur. Bu da mücadeleyi daha da zorlaştırmıştır. Bununla birlikte, balıkları sağlıklı tutmada esas amacın, sağaltımdan ziyade, koruyucu yönde olması gereklidir. Bu da ancak ilgili personelin, deneyimli, hastalıklar, bakım-besleme yönlerinden tecrübeli ve bazı önemli temel bilgilere sahip olmasıyla mümkün olacaktır. Antibiyotik ve diğer kimyasal maddelerin kullanımı zorunluluğu olduğu durumlarda, ilaçların gelişigüzel değil, ulusal ve uluslar arası yasal/bilimsel kaynaklarda belirtilen uygulamalar doğrultusunda doz, gün ve süreye uygun olarak kullanılmalıdır. Bu hem insan ve çevre sağlığı yönünden hem de sürdürülebilir yetiştiricilik açısından önemlidir.

BEYAZ BENEK HASTALIĞI ( İCHTHYOPHTHİRİOSİS)

BEYAZ BENEK HASTALIĞI ( İCHTHYOPHTHİRİOSİS) BEYAZ BENEK HASTALIĞI ( İCHTHYOPHTHİRİOSİS) En yaygın balık hastalıklarından birisidir. Etkenler deri, solungaç ve yüzgeçlerde lokalize olur. Etken; Ichthyophthirius multifiliis 0.2-1 mm kadar olup, siliatalıdır.

Detaylı

BALIK HASTALIKLARININ KONTROLÜ

BALIK HASTALIKLARININ KONTROLÜ BALIK HASTALIKLARININ KONTROLÜ Hastalığın Çıkışını Engelleyici Önlemler Hastalıklardan korunma ile ilgili öncelikli emniyet tedbirleri, sağlıklı canlılarla, sağlıklı yumurtalarla uygun oranlarda stoklama

Detaylı

GÖKKUŞAĞI ALABALIĞI (Oncorhynchus mykiss, Walbaum, 1792) YUMURTALARININ DEZENFEKSİYONUNDA KULLANILAN BAZI KİMYASAL MADDELER VE KULUÇKA SÜRECİNE ETKİSİ

GÖKKUŞAĞI ALABALIĞI (Oncorhynchus mykiss, Walbaum, 1792) YUMURTALARININ DEZENFEKSİYONUNDA KULLANILAN BAZI KİMYASAL MADDELER VE KULUÇKA SÜRECİNE ETKİSİ Uzm.Dr.İbrahim DEMİRKALE GÖKKUŞAĞI ALABALIĞI (Oncorhynchus mykiss, Walbaum, 1792) YUMURTALARININ DEZENFEKSİYONUNDA KULLANILAN BAZI KİMYASAL MADDELER VE KULUÇKA SÜRECİNE ETKİSİ Alabalık yetiştiriciliğinde

Detaylı

SU ÜRÜNLERİ SAĞLIĞI BÖLÜM BAŞKANLIĞI

SU ÜRÜNLERİ SAĞLIĞI BÖLÜM BAŞKANLIĞI SU ÜRÜNLERİ SAĞLIĞI BÖLÜM BAŞKANLIĞI Hacı SAVAŞ-SÜMAE, Su Ürünleri Sağlığı Bölüm Başkanı Su Ürünleri Sağlığı Bölüm Başkanlığı enstitümüz bünyesinde faaliyet gösteren bölümlerden birisidir. 2000 yılı başından

Detaylı

Mikroorganizmalar gözle görülmezler, bu yüzden mikroskopla incelenirler.

Mikroorganizmalar gözle görülmezler, bu yüzden mikroskopla incelenirler. 10. Sınıf Enfeksiyondan Korunma 2.Hafta ( 22-26 / 09 / 2014 ) ENFEKSİYON ETKENLERİNİN SINIFLANDIRILMASI 1.) BAKTERİLER 2.) VİRÜSLER Slayt No : 2 Mikroorganizmaların Sınıflandırılması ; a.) Sayısal Yöntem,

Detaylı

ALABALIKLARIN ERKEN YEMLENME HASTALIKLARI

ALABALIKLARIN ERKEN YEMLENME HASTALIKLARI ALABALIKLARIN ERKEN YEMLENME HASTALIKLARI Yüksel DURMAZ Uzman Veteriner Hekim Balıkların doğru ve yeterli bir şekilde yemlenmesi yaşamı, gelişimi ve sağlıklı büyümeleri için hayati önem taşır. Doğru beslenmede,

Detaylı

SU ÜRÜNLERİNDE GIDA GÜVENLİĞİ

SU ÜRÜNLERİNDE GIDA GÜVENLİĞİ SU ÜRÜNLERİNDE GIDA GÜVENLİĞİ Sudan Sofraya Balık Güvenliği Ülkeler, insan yaşamı ve sağlığı için yüksek düzeyde bir koruma güvencesi sağlamak zorundadırlar. Bu yaklaşım çerçevesinde güvenli ve sağlıklı

Detaylı

BALIKLARDA PSEUDOMONAS İNFEKSİYONLARI. Yüksel DURMAZ Uzman Veteriner Hekim

BALIKLARDA PSEUDOMONAS İNFEKSİYONLARI. Yüksel DURMAZ Uzman Veteriner Hekim BALIKLARDA PSEUDOMONAS İNFEKSİYONLARI Yüksel DURMAZ Uzman Veteriner Hekim Pseudomonas ailesi içinde sınıflandırılma yapılmış ve 25 tür kapsadığı görülmüştür. Patojen olan ve olmayan Pseudomonas türleri

Detaylı

Bir Gökkuşağı Alabalığı (Oncorhynchus mykiss) Üretim Tesisinde (Elazığ) Görülen Motil Aeromonas Septisemi

Bir Gökkuşağı Alabalığı (Oncorhynchus mykiss) Üretim Tesisinde (Elazığ) Görülen Motil Aeromonas Septisemi Bir Gökkuşağı Alabalığı (Oncorhynchus mykiss) Üretim Tesisinde (Elazığ) Görülen Motil Aeromonas Septisemi Şule AKSOY Elazığ İl Tarım Müdürlüğü, Proje ve İstatistik Şubesi, Elazığ aksoysu@hotmail.com ÖZET

Detaylı

SİNDİRİM SİSTEMİ HASTALIKLARI

SİNDİRİM SİSTEMİ HASTALIKLARI SİNDİRİM SİSTEMİ HASTALIKLARI Diş Eti Hastalıkları Dişeti hastalıkları (Periodontal hastalıklar) dişeti ve dişleri destekleyen diğer dokuları etkileyen hastalıklardır. Erişkinlerde diş kayıplarının %70

Detaylı

İnfeksiyöz laringotraehitis

İnfeksiyöz laringotraehitis İnfeksiyöz laringotraehitis Etiyoloji Herpes virus Epidemiyoloji Hastalık yaygın Doğal konakçı tavuk Erkekler daha duyarlı Sıcak mevsimlerde daha fazla Her yaştaki hayvanlar duyarlı fakat 6 haftadan büyükler

Detaylı

Kanatlı Hayvan Hastalıkları

Kanatlı Hayvan Hastalıkları Kanatlı Hayvan Hastalıkları Kanatlı sektörü ile ilgili genel bilgiler 1930 Merkez Tavukçuluk Enstitüsü 1952 Saf ırkların ilk kez ithal edilmesi 1963 Damızlık (Parent stock) ithali 1970 Yatırımlarda artma

Detaylı

DROPSY ( ŞİŞKİNLİK HASTALIĞI

DROPSY ( ŞİŞKİNLİK HASTALIĞI DROPSY ( ŞİŞKİNLİK HASTALIĞI ) Özde bir semptomdur. Çeşitli nedenlerle balığın şişmesini tanımlamak için kullanılmıştır. Vücut yanlardan şişer, balığın görünümü önden çam kozalağını andırır. Etiyoloji

Detaylı

ADIM ADIM YGS-LYS 52. ADIM CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI-12 HAYVANLAR ALEMİ 3- OMURGALI HAYVANLAR SORU ÇÖZÜMÜ

ADIM ADIM YGS-LYS 52. ADIM CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI-12 HAYVANLAR ALEMİ 3- OMURGALI HAYVANLAR SORU ÇÖZÜMÜ ADIM ADIM YGS-LYS 52. ADIM CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI-12 HAYVANLAR ALEMİ 3- OMURGALI HAYVANLAR SORU ÇÖZÜMÜ Halkalı solucanlar çift cinsiyetli olmalarına rağmen döllenme kendi kendine değil, iki ayrı

Detaylı

İ. Ü İstanbul Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı Prof. Dr. Filiz Aydın

İ. Ü İstanbul Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı Prof. Dr. Filiz Aydın İ. Ü İstanbul Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı Prof. Dr. Filiz Aydın Canlının en küçük birimi Hücre 1665 yılında ilk olarak İngiliz bilim adamı Robert Hooke şişe mantarından kesit alıp mikroskopta

Detaylı

ADIM ADIM YGS LYS Adım DOLAŞIM SİSTEMİ 5 İNSANDA BAĞIŞIKLIK VE VÜCUDUN SAVUNULMASI

ADIM ADIM YGS LYS Adım DOLAŞIM SİSTEMİ 5 İNSANDA BAĞIŞIKLIK VE VÜCUDUN SAVUNULMASI ADIM ADIM YGS LYS 177. Adım DOLAŞIM SİSTEMİ 5 İNSANDA BAĞIŞIKLIK VE VÜCUDUN SAVUNULMASI İNSANDA BAĞIŞIKLIK VE VÜCUDUN SAVUNULMASI Hastalık yapıcı organizmalara karşı vücudun gösterdiği dirence bağışıklık

Detaylı

Bacillus anthracis. Hayvanlarda şarbon etkenidir. Bacillus anthracis. Gram boyama. Bacillus anthracis. Bacillus anthracis

Bacillus anthracis. Hayvanlarda şarbon etkenidir. Bacillus anthracis. Gram boyama. Bacillus anthracis. Bacillus anthracis Bacillus anthracis Gram pozitif, obligat aerop sporlu, çomak şeklinde bakterilerdir. 1µm eninde, 2-4 µm uzunluğunda, konkav sonlanan, kirpiksiz bakterilerdir. Bacillus anthracis in doğal yaşam ortamı topraktır.

Detaylı

İMMUNİZASYON. Bir bireye bağışıklık kazandırma! Bireyin yaşı? İmmunolojik olarak erişkin mi? Maternal antikor? Konak antijene duyarlı mı? Sağlıklı mı?

İMMUNİZASYON. Bir bireye bağışıklık kazandırma! Bireyin yaşı? İmmunolojik olarak erişkin mi? Maternal antikor? Konak antijene duyarlı mı? Sağlıklı mı? İMMUNİZASYON Bir bireye bağışıklık kazandırma! Bireyin yaşı? İmmunolojik olarak erişkin mi? Maternal antikor? Konak antijene duyarlı mı? Sağlıklı mı? Canlıya antijen verdikten belli bir süre sonra, o canlıda

Detaylı

Başlıca Bakteriyel Balık Hastalıklar. kları

Başlıca Bakteriyel Balık Hastalıklar. kları Başlıca Bakteriyel Balık Hastalıklar kları İzmir/Bornova Veteriner Kontrol Enstitüsü Su Ürünleri Yetiştiricili tiriciliğinin inin Önemi Su ürünleri yetiştiricili tiriciliği i (akuak( akuakültür) ) en hızlh

Detaylı

Hedefe Spesifik Beslenme Katkıları

Hedefe Spesifik Beslenme Katkıları Hedefe Spesifik Beslenme Katkıları Hayvan Beslemede Vitamin ve Minerallerin Önemi Vitaminler, çiftlik hayvanlarının, büyümesi, gelişmesi, üremesi, kısaca yaşaması ve verim vermesi için gerekli metabolik

Detaylı

Çamlı, BioAqua markası altında ürettiği balık yemleri ile müşterilerine çok geniş bir ürün segmenti sunmaktadır. Ağırlıklı olarak üretilen Levrek,

Çamlı, BioAqua markası altında ürettiği balık yemleri ile müşterilerine çok geniş bir ürün segmenti sunmaktadır. Ağırlıklı olarak üretilen Levrek, YEMLERİ EVREK & ÇİPURA L 1 Çamlı, BioAqua markası altında ürettiği balık yemleri ile müşterilerine çok geniş bir ürün segmenti sunmaktadır. Ağırlıklı olarak üretilen Levrek, Çipura ve Alabalık yemlerinin

Detaylı

Özel Formülasyon DAHA İYİ DAHA DÜŞÜK MALIYETLE DAHA SAĞLIKLI SÜRÜLER VE DAHA FAZLA YUMURTA IÇIN AGRALYX!

Özel Formülasyon DAHA İYİ DAHA DÜŞÜK MALIYETLE DAHA SAĞLIKLI SÜRÜLER VE DAHA FAZLA YUMURTA IÇIN AGRALYX! Özel Formülasyon DAHA İYİ Yumurta Verimi Kabuk Kalitesi Yemden Yararlanma Karaciğer Sağlığı Bağırsak Sağlığı Bağışıklık Karlılık DAHA DÜŞÜK MALIYETLE DAHA SAĞLIKLI SÜRÜLER VE DAHA FAZLA YUMURTA IÇIN AGRALYX!

Detaylı

Salmonella. XLT Agar'da Salmonella (hidrojen sülfür oluşumuna bağlı olarak siyah) ve Citrobacter (sarı) kolonileri

Salmonella. XLT Agar'da Salmonella (hidrojen sülfür oluşumuna bağlı olarak siyah) ve Citrobacter (sarı) kolonileri Enterobacteriaceae İnsan sağlığı açısından en önemli bakteri ailesidir. Doğal ortamları insan ve hayvan bağırsaklarıdır. Tipik klinik semptomlarla seyreden hastalığın (tifo, basilli dizanteri, veba) etkeni

Detaylı

Akvaryum veya küçük havuzlarda amonyağın daha az zehirli olan nitrit ve nitrata dönüştürülmesi için gerekli olan bakteri populasyonunu (nitrifikasyon

Akvaryum veya küçük havuzlarda amonyağın daha az zehirli olan nitrit ve nitrata dönüştürülmesi için gerekli olan bakteri populasyonunu (nitrifikasyon Azotlu bileşikler Ticari balık havuzlarında iyonize olmuş veya iyonize olmamış amonyağın konsantrasyonlarını azaltmak için pratik bir yöntem yoktur. Balık havuzlarında stoklama ve yemleme oranlarının azaltılması

Detaylı

Çizelge 2.6. Farklı ph ve su sıcaklığı değerlerinde amonyak düzeyi (toplam amonyağın yüzdesi olarak) (Boyd 2008a)

Çizelge 2.6. Farklı ph ve su sıcaklığı değerlerinde amonyak düzeyi (toplam amonyağın yüzdesi olarak) (Boyd 2008a) - Azotlu bileşikler Su ürünleri yetiştiricilik sistemlerinde oksijen gereksinimi karşılandığı takdirde üretimi sınırlayan ikinci faktör azotlu bileşiklerin birikimidir. Ana azotlu bileşikler; azot gazı

Detaylı

laboratuar muayeneleri esastır.

laboratuar muayeneleri esastır. Brucella ların neden olduğu Brucellosis; sığır, koyun, keçi, domuz, koç vs. gibi hayvanlarda, özellikle, testis, meme, uterus gibi genital organlara yerleşerek yavru atmalara ve infertiliteye yol açan

Detaylı

Mycobacterium. Mycobacterium hücre duvarının lipid içeriği oldukça fazladır ve mikolik asit içerir

Mycobacterium. Mycobacterium hücre duvarının lipid içeriği oldukça fazladır ve mikolik asit içerir Mycobacterium Mycobacteriaceae ailesi üyeleri uzun, ince, çomak şekilli, hareketsiz bakterilerdir. Özel ayırt edici boyalarla bir kez boyandıklarında seyreltik asitlerle boyayı vermemeleri yani dekolorize

Detaylı

İyi kalitedeki yem seçimi ve yönetimi, Yoğun yetiştiricilik yapılan karides havuzlarında mekanik havalandırma yapılması, Mümkün olabildiğince su

İyi kalitedeki yem seçimi ve yönetimi, Yoğun yetiştiricilik yapılan karides havuzlarında mekanik havalandırma yapılması, Mümkün olabildiğince su SU KALİTESİ YÖNETİMİ Su ürünleri yetiştiriciliğinde su kalitesi yönetimi; su kalite özelliklerinin yetiştiricilik açısından uygun sınır değerlerde tutulmasını ve temel su kalite değerlerinden olan sapmalarda

Detaylı

ADIM ADIM YGS-LYS 55. ADIM CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI-15 VİRÜSLER

ADIM ADIM YGS-LYS 55. ADIM CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI-15 VİRÜSLER ADIM ADIM YGS-LYS 55. ADIM CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI-15 VİRÜSLER Virüsler Hücresel yapı da dahil olmak üzere canlıların ortak özelliklerini göstermeyen canlılardır. Prokaryotlardan daha küçüklerdir.

Detaylı

Staphylococcus Gram pozitif koklardır.

Staphylococcus Gram pozitif koklardır. Staphylococcus Gram pozitif koklardır. 0.8-1µm çapında küçük, yuvarlak veya oval bakterilerdir. Hareketsizdirler. Spor oluşturmazlar ve katalaz enzimi üretirler. Gram boyama Koagülaz, alfatoksin, lökosidin,

Detaylı

ZİRAİ MÜCADELE TEKNİK TALİMATLARI CİLT IV. BAĞ MİLDİYÖSÜ Plasmopara viticola (Berk. Et Curt) Berl et de Toni

ZİRAİ MÜCADELE TEKNİK TALİMATLARI CİLT IV. BAĞ MİLDİYÖSÜ Plasmopara viticola (Berk. Et Curt) Berl et de Toni ZİRAİ MÜCADELE TEKNİK TALİMATLARI CİLT IV BAĞ MİLDİYÖSÜ Plasmopara viticola (Berk. Et Curt) Berl et de Toni 1. TANIMI VE YAŞAYIŞI Hastalığa neden olan etmen obligat bir parazittir. Hücrelerarası gelişir,

Detaylı

Gastrointestinal Sistem Hastalıkları. Dr. Nazan ÇALBAYRAM

Gastrointestinal Sistem Hastalıkları. Dr. Nazan ÇALBAYRAM Gastrointestinal Sistem Hastalıkları Dr. Nazan ÇALBAYRAM ÇÖLYAK HASTALIĞI Çölyak hastalığı bir malabsorbsiyon sendromudur. Hastalık; gluten içeren unlu gıdalara karşı genetik bazda immünojik bir intolerans

Detaylı

DAHA İYİ ÖZEL FORMÜLASYON. Yumurta Verim Kabuk Kalitesi Yemden Yararlanma Karaciğer Sağlığı Bağırsak Sağlığı Bağışıklık Karlılık

DAHA İYİ ÖZEL FORMÜLASYON. Yumurta Verim Kabuk Kalitesi Yemden Yararlanma Karaciğer Sağlığı Bağırsak Sağlığı Bağışıklık Karlılık ÖZEL FORMÜLASYON DAHA İYİ Yumurta Verim Kabuk Kalitesi Yemden Yararlanma Karaciğer Sağlığı Bağırsak Sağlığı Bağışıklık Karlılık DAHA DÜŞÜK MALİYETLE DAHA SAĞLIKLI SÜRÜLER VE DAHA FAZLA YUMURTA İÇİN AGRALYX

Detaylı

Buzağı İshalleri ve Koruma Yöntemleri. Dengeli ve Ekonomik Besleme

Buzağı İshalleri ve Koruma Yöntemleri. Dengeli ve Ekonomik Besleme Buzağı İshalleri ve Koruma Yöntemleri Buzağılar Sürünün Geleceğidir. Buzağı yetiştiriciliğinde anahtar noktalar! Doğum Kolostrum (Ağız Sütü) Besleme Sistemi Sindirim Sağlık Doğum ile ilgili anahtar noktalar

Detaylı

KAVRAMSAL ÇERÇEVE/TANIMLAR HÜTF HALK SAĞLIĞI AD. HAZIRLIĞIDIR (EYLÜL 2016)

KAVRAMSAL ÇERÇEVE/TANIMLAR HÜTF HALK SAĞLIĞI AD. HAZIRLIĞIDIR (EYLÜL 2016) KAVRAMSAL ÇERÇEVE/TANIMLAR HÜTF HALK SAĞLIĞI AD. HAZIRLIĞIDIR (EYLÜL 2016) BEKLENTİLER! AMAÇ Bu dersin sonunda tüm katılımcılar sağlık ilgili kavramları açıklayabileceklerdir. ÖĞRENİM HEDEFLERİ Dersin

Detaylı

Temizlik: Mikroorganizmaların çoğalması ve yayılmasını önlemek için, yüzeylerin kir ve organik maddelerden fiziksel olarak uzaklaştırılmasıdır.

Temizlik: Mikroorganizmaların çoğalması ve yayılmasını önlemek için, yüzeylerin kir ve organik maddelerden fiziksel olarak uzaklaştırılmasıdır. DOKÜMAN NO: STR-TL-09 YAYIN TARİHİ : AĞUSTOS 2014 REVİZYON TARİHİ : 00 REVİZYON NO:00 SAYFA 1 / 5 1-Amaç: Ç.Ü Diş Hekimliği Fakültesi klinik ortamından kaynaklanabilecek enfeksiyonları önlemek için hasta,

Detaylı

TÜRKİYE ULUSAL VEREM SAVAŞI DERNEKLERİ FEDERASYONU 71. Verem Eğitim ve Propaganda Haftası

TÜRKİYE ULUSAL VEREM SAVAŞI DERNEKLERİ FEDERASYONU  71. Verem Eğitim ve Propaganda Haftası TÜRKİYE ULUSAL VEREM SAVAŞI DERNEKLERİ FEDERASYONU www.verem.org 71. Verem Eğitim ve Propaganda Haftası VEREM (TÜBERKÜLOZ) NEDİR? Verem, Mycobacterium Tuberculosis denilen bir basille oluşan, tedavi edilmezse

Detaylı

TEKRAR DOLAŞIMLI ÜRETİM SİSTEMLERİNDE SU KALİTESİ ve YÖNETİMİ

TEKRAR DOLAŞIMLI ÜRETİM SİSTEMLERİNDE SU KALİTESİ ve YÖNETİMİ TEKRAR DOLAŞIMLI ÜRETİM SİSTEMLERİNDE SU KALİTESİ ve YÖNETİMİ Tekrar dolaşımlı (resirkülasyonlu) su ürünleri yetiştiricilik sistemleri, günümüzde özellikle doğal su kaynaklarının tükenmeye başlamasıyla

Detaylı

YGS ANAHTAR SORULAR #3

YGS ANAHTAR SORULAR #3 YGS ANAHTAR SORULAR #3 1) Bir insanın kan plazmasında en fazla bulunan organik molekül aşağıdakilerden hangisidir? A) Mineraller B) Su C) Glikoz D) Protein E) Üre 3) Aşağıdakilerden hangisi sinir dokunun

Detaylı

GIDA KAYNAKLI HASTALIKLAR. Gıda orijinli hastalıklar gıda zehirlenmesi gıda enfeksiyonu olarak 2 ana gruba ayrılır.

GIDA KAYNAKLI HASTALIKLAR. Gıda orijinli hastalıklar gıda zehirlenmesi gıda enfeksiyonu olarak 2 ana gruba ayrılır. GIDA KAYNAKLI HASTALIKLAR Gıda orijinli hastalıklar gıda zehirlenmesi gıda enfeksiyonu olarak 2 ana gruba ayrılır. Gıda Enfeksiyonu: Patojen bir m.o ile kontamine olmuş bir gıdanın yenmesi sonucu oluşan

Detaylı

-Kloroplast ve mitokondri bulunmaz fakat bu organellerde bulunan aynı bulunur.

-Kloroplast ve mitokondri bulunmaz fakat bu organellerde bulunan aynı bulunur. BAKTERİLER GENEL ÖZELLİKLERİ: -Prokaryot hücre yapılı, tek hücreli canlılardır. -Halkasal DNA ya sahiptirler. Bazı bakterilerde plazmit bulunur. Plazmit: Küçük ve halka şeklinde DNA parçacıklarıdır. Bakterilerin

Detaylı

HİJYEN VE SANİTASYON

HİJYEN VE SANİTASYON HİJYEN VE SANİTASYON TEMİZLİK+ HİJYEN= SANİTASYON Bulunduğumuz ortamda hastalık yapan mikroorganizmaların hastalık yapamayacak seviyede bulunma durumuna hijyen denir. Sağlıklı (temiz ve hijyenik) bir ortamın

Detaylı

CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ

CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ 1 CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ 1.Hücresel yapıdan oluşur 2.Beslenir 3.Solunum yapar 4.Boşaltım yapar 5.Canlılar hareket eder 6.Çevresel uyarılara tepki gösterir 7.Büyür ve gelişir (Organizasyon) 8.Üreme

Detaylı

DETERJAN VE DEZENFEKTANLAR. Fırat ÖZEL, Gıda Mühendisi 2006

DETERJAN VE DEZENFEKTANLAR. Fırat ÖZEL, Gıda Mühendisi 2006 DETERJAN VE DEZENFEKTANLAR Fırat ÖZEL, Gıda Mühendisi 2006 ÖNEMLİ! Gıdaları insanların sağlıklarını çok ciddi şekilde etkiler. Bu nedenle, gıda üreten kişilerin temizlik kurallarına uyması çok önemlidir.

Detaylı

SU ÜRÜNLERİ ANABİLİM DALI DOKTORA PROGRAMI DERSLERİ

SU ÜRÜNLERİ ANABİLİM DALI DOKTORA PROGRAMI DERSLERİ SU ÜRÜNLERİ ANABİLİM DALI DOKTORA PROGRAMI DERSLERİ DERS KODU SM6002 SM6003 SM6006 SM6007 SM6008 SM6010 SM6011 SM6012 SM6013 SM6014 SM6015 SM6016 SM6017 SM6018 SM6019 SM6021 SM6023 SM6024 SM6025 SM6026

Detaylı

MEME LOBU YANGISI. süt endüstrisinde önemli ekonomik kayıp. süt veriminde azalma sütün imhası laboratuvar giderleri ilaç giderleri vet.hek.

MEME LOBU YANGISI. süt endüstrisinde önemli ekonomik kayıp. süt veriminde azalma sütün imhası laboratuvar giderleri ilaç giderleri vet.hek. MASTİT 1 MEME LOBU YANGISI süt veriminde azalma sütün imhası laboratuvar giderleri ilaç giderleri vet.hek. giderleri süt endüstrisinde önemli ekonomik kayıp fonksiyonel meme lobunun kaybı hayvanın ölümü

Detaylı

CANLILARIN YAPISINDA BULUNAN TEMEL BİLEŞENLER

CANLILARIN YAPISINDA BULUNAN TEMEL BİLEŞENLER CANLILARIN YAPISINDA BULUNAN TEMEL BİLEŞENLER Canlıların yapısında bulunan moleküller yapısına göre 2 ye ayrılır: I. İnorganik Bileşikler: Bir canlı vücudunda sentezlenemeyen, dışardan hazır olarak aldığı

Detaylı

PATOLOJİ ANABİLİM DALI LİSANSÜSTÜ DERS PROGRAMI

PATOLOJİ ANABİLİM DALI LİSANSÜSTÜ DERS PROGRAMI PATOLOJİ ANABİLİM DALI LİSANSÜSTÜ DERS PROGRAMI SAĞLIK BİLİMLERİ ENSİTÜSÜ İ Yüksek Lisans Programı SZR 101 Bilimsel Araştırma Yöntemleri Ders (T+ U) 2+2 3 6 AD SZR 103 Akılcı İlaç Kullanımı 2+0 2 5 Enstitünün

Detaylı

GÜNLÜK HĠJYEN ALIġKANLIKLARI

GÜNLÜK HĠJYEN ALIġKANLIKLARI GÜNLÜK HĠJYEN ALIġKANLIKLARI HĠJYEN NEDĠR? Bir sağlık bilimi olup,temel ilgi alanı sağlığın korunması ve sürdürülmesidi r. KĠġĠSEL HĠJYEN Kişilerin kendi sağlığını korudukları ve devam ettirdikleri öz

Detaylı

AŞI ve SERUMLAR. Dr. Sibel AK

AŞI ve SERUMLAR. Dr. Sibel AK AŞI ve SERUMLAR Dr. Sibel AK Bugün; Ak#f İmmünizasyon Bakteriyel Aşılar Viral Aşılar Aşı Takvimi Pasif İmmünizasyon Aşı Etkileşimleri Tanımlar İmmünite (Bağışıklık): Konağın, kendisinden farklı yapıya

Detaylı

VİRUS HASTALIKLARINDA TANI YÖNTEMLERİ

VİRUS HASTALIKLARINDA TANI YÖNTEMLERİ VİRUS HASTALIKLARINDA TANI YÖNTEMLERİ Doç. Dr. Koray Ergünay MD PhD Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı, Viroloji Ünitesi Viral Enfeksiyonlar... Klinik

Detaylı

Günde bir elma doktoru evden uzak tutar.

Günde bir elma doktoru evden uzak tutar. ELMANIN FAYDALARI Günde bir elma doktoru evden uzak tutar. Elmanın Sağlığa Faydaları Elma A, E, B6, C, K vitamin kaynağıdır, bunun yanında yüksek miktarda potasyum ve çeşitli mineralleri içeren su içerir.

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Tuba ŞANLI

Yrd. Doç. Dr. Tuba ŞANLI Yrd. Doç. Dr. Tuba ŞANLI Genel olarak gözle net olarak görülemeyecek kadar küçük canlıları inceleyen ve onları konu olarak ele alan bilim dalıdır. Gözle ayırt edilemeyen canlılar; Virüsler, bakteriler,

Detaylı

GIDALARDA İLAÇ KALINTILARI

GIDALARDA İLAÇ KALINTILARI GIDALARDA İLAÇ KALINTILARI Prof. Dr. Ayhan FİLAZİ Ankara Üni. Veteriner Fak. Farmakoloji ve Toksikoloji Anabilim Dalı Hayvanlarda ilaç, hormon, vitamin, mineral md. vb maddeler neden kullanılır? Hastalıkların

Detaylı

Bornova Vet.Kont.Arst.Enst.

Bornova Vet.Kont.Arst.Enst. Balık Hastalıkları Konya Semineri Necla TÜRK Uzm. Vet. Hekim Bornova Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü İZMİR- 2008 SU ÜRÜNLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİNİN ÖNEMİ Su ürünleri yetiştiriciliği (akuakültür) en

Detaylı

Özel Formülasyon DAHA İYİ DAHA DÜŞÜK MALIYETLE DAHA SAĞLIKLI SÜRÜLER VE DAHA FAZLA CIVCIV IÇIN OVOLYX!

Özel Formülasyon DAHA İYİ DAHA DÜŞÜK MALIYETLE DAHA SAĞLIKLI SÜRÜLER VE DAHA FAZLA CIVCIV IÇIN OVOLYX! Özel Formülasyon DAHA İYİ Yumurta verimi Kabuk kalitesi Civciv kalitesi Döllülük Çıkım oranı Karaciğer sağlığı Bağırsak sağlığı Bağışıklık Karlılık DAHA DÜŞÜK MALIYETLE DAHA SAĞLIKLI SÜRÜLER VE DAHA FAZLA

Detaylı

Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Tarafından Yürütülen Su Ürünleri Hastalıkları ile Mücadele Faaliyetleri. Veteriner Hekim İlkay DEMİRHAN-2015

Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Tarafından Yürütülen Su Ürünleri Hastalıkları ile Mücadele Faaliyetleri. Veteriner Hekim İlkay DEMİRHAN-2015 Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Tarafından Yürütülen Su Ürünleri Hastalıkları ile Mücadele Faaliyetleri Veteriner Hekim İlkay DEMİRHAN-2015 Tüm canlılarda olduğu gibi balıklarında enfeksiyöz ve non enfeksiyöz

Detaylı

KARASİNEKLER SUNUM: İLKER KIRHAN ZİRAAT MÜHENDİSİ/ZOOTEKNİST

KARASİNEKLER SUNUM: İLKER KIRHAN ZİRAAT MÜHENDİSİ/ZOOTEKNİST KARASİNEKLER SUNUM: İLKER KIRHAN ZİRAAT MÜHENDİSİ/ZOOTEKNİST 0533 6508818 KARASİNEKLER Familia : Diptera 0.5 1 Cm boyunda Siyah Gri renktedirler. Ortalama ömürleri 3 4 haftadır. KARASİNEKLER Ağız tipi

Detaylı

BESİCİLİKTE GÖRÜLEN ÖNEMLİ HASTALIKLAR. Doç.Dr.Serap GÖNCÜ

BESİCİLİKTE GÖRÜLEN ÖNEMLİ HASTALIKLAR. Doç.Dr.Serap GÖNCÜ BESİCİLİKTE GÖRÜLEN ÖNEMLİ HASTALIKLAR Doç.Dr.Serap GÖNCÜ Beside sık rastlanan hastalıklar Şap Solunum Sistemi Hastalıkları Gaz şişme Topallık İdrar Taşları Yaralanmalar Küflü Gıda Zehirlenmeleri Ani Ölümler

Detaylı

Bornova Vet.Kont.Arst.Enst.

Bornova Vet.Kont.Arst.Enst. Yemlerde Amino asitler ve B Grubu Vitaminlerinin Önemi ve Test Metotları Süreyya ÖZCAN Besin Öğeleri Canlının yaşamını devam ettirmesi için gerekli olan kimyasal element veya bileşiklerdir. Hücrelerin

Detaylı

Yemlerde Amino asitler ve B Grubu Vitaminlerinin Önemi ve Test Metotları. Süreyya ÖZCAN

Yemlerde Amino asitler ve B Grubu Vitaminlerinin Önemi ve Test Metotları. Süreyya ÖZCAN Yemlerde Amino asitler ve B Grubu Vitaminlerinin Önemi ve Test Metotları Süreyya ÖZCAN Besin Öğeleri Canlının yaşamını devam ettirmesi için gerekli olan kimyasal element veya bileşiklerdir. Hücrelerin

Detaylı

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Enfeksiyon Hastalıkları BD Olgu Sunumu 13 Ekim 2018 Perşembe

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Enfeksiyon Hastalıkları BD Olgu Sunumu 13 Ekim 2018 Perşembe Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Enfeksiyon Hastalıkları BD Olgu Sunumu 13 Ekim 2018 Perşembe Dr. Ayşe Tekin Yılmaz Olgu Sekiz yaş, erkek hasta Yakınma Sırt

Detaylı

BACTOGEN ORGANİK GÜBRELER,

BACTOGEN ORGANİK GÜBRELER, BACTOGEN ORGANİK GÜBRELER, mikrobiyal formülasyondan ve bitki menşeli doğal ürünlerden oluşur. Bu grupta yer alan gübreler organik tarım modelinde gübre girdisi olarak kullanılırlar. Bitkilerin ihtiyaç

Detaylı

Maymun Çiçek Virüsü (Monkeypox) VEYSEL TAHİROĞLU

Maymun Çiçek Virüsü (Monkeypox) VEYSEL TAHİROĞLU Maymun Çiçek Virüsü (Monkeypox) VEYSEL TAHİROĞLU insanlarda ölümcül hastalığa neden olabilir; her ne kadar genellikle çok daha az ciddi olsa da insan çiçek virüsü hastalığına benzer. Maymun çiçek virüsü

Detaylı

Kansız kişilerde görülebilecek belirtileri

Kansız kişilerde görülebilecek belirtileri Kansızlık (anemi) kandaki hemoglobin miktarının yaş ve cinsiyete göre kabul edilen değerlerin altında olmasıdır. Bu değerler erişkin erkeklerde 13.5 g/dl, kadınlarda 12 g/dl nin altı kabul edilir. Kansızlığın

Detaylı

Bornova Vet.Kont.Arst.Enst.

Bornova Vet.Kont.Arst.Enst. VETERİNER İLAÇ KALINTILARININ ÖNEMİ ve VETERİNER İLAÇ KALINTILARI TEST METOTLARI Beyza AVCI TÜBİTAK -ATAL 8-9 Ekim 2008 İZMİR KALINTI SORUNU? Hayvansal kökenli gıdalarda, hayvan hastalıklarının sağaltımı,

Detaylı

VETERİNER İLAÇ KALINTILARININ ÖNEMİ ve VETERİNER İLAÇ KALINTILARI TEST METOTLARI. Beyza AVCI TÜBİTAK -ATAL 8-9 Ekim 2008 İZMİR

VETERİNER İLAÇ KALINTILARININ ÖNEMİ ve VETERİNER İLAÇ KALINTILARI TEST METOTLARI. Beyza AVCI TÜBİTAK -ATAL 8-9 Ekim 2008 İZMİR VETERİNER İLAÇ KALINTILARININ ÖNEMİ ve VETERİNER İLAÇ KALINTILARI TEST METOTLARI Beyza AVCI TÜBİTAK -ATAL 8-9 Ekim 2008 İZMİR KALINTI SORUNU? Hayvansal kökenli gıdalarda, hayvan hastalıklarının sağaltımı,

Detaylı

NEFRİT. Prof. Dr. Tekin AKPOLAT. Genel Bilgiler. Nefrit

NEFRİT. Prof. Dr. Tekin AKPOLAT. Genel Bilgiler. Nefrit NEFRİT Prof. Dr. Tekin AKPOLAT Genel Bilgiler Böbreğin temel fonksiyonlarından birisi idrar üretmektir. Her 2 böbrekte idrar üretimine yol açan yaklaşık 2 milyon küçük ünite (nefron) vardır. Bir nefron

Detaylı

ANTRAKS (ŞARBON) septisemik, bulaşıcı, zoonoz

ANTRAKS (ŞARBON) septisemik, bulaşıcı, zoonoz ANTRAKS (ŞARBON) septisemik, bulaşıcı, zoonoz ÖLÜMden hemen önce ya da sonra doğal boşluklardan KAN PIHTILAŞMAMA KOYU RENK alma DALAKta büyüme ÖDEM ETİYOLOJİ Bacillus anthracis Gram pozitif kapsüllü *

Detaylı

DENİZ BALIKLARI YETİŞTİRİCİLİĞİNDE SU KALİTESİ

DENİZ BALIKLARI YETİŞTİRİCİLİĞİNDE SU KALİTESİ DENİZ BALIKLARI YETİŞTİRİCİLİĞİNDE SU KALİTESİ Su ürünleri yetiştiriciliği açısından önemli su kalite özellikleri ve bu özelliklere ilişkin sınır (standart) değerler uzun yıllar süren araştırma ve deneyimler

Detaylı

ANTİSEPTİKLERİN KULLANIM YERLERİ

ANTİSEPTİKLERİN KULLANIM YERLERİ ANTİSEPTİKLER 1 Kavramlar: Antiseptik: Canlılar üzerinde (cilde ve dışarı açılan boşlukların mukozasına) dıştan uygulanmak suretiyle kullanılan antimikrobik ilaçlardır. Dezenfektan: Cansız cisimler (cerrahi

Detaylı

BESLENME İLKELERİ BESLEME, BESİN ÖĞESİ VE SAĞLIK

BESLENME İLKELERİ BESLEME, BESİN ÖĞESİ VE SAĞLIK BESLENME İLKELERİ BESLEME, BESİN ÖĞESİ VE SAĞLIK Beslenme İle İlgili Temel Kavramlar Beslenme: İnsanın büyümesi, gelişmesi, sağlıklı ve üretken olarak uzun süre yaşaması, Yaşam kalitesini artırması için

Detaylı

SU VE BESİNLER İLE BULAŞAN HASTALIKLAR VE KORUNMA YOLLARI

SU VE BESİNLER İLE BULAŞAN HASTALIKLAR VE KORUNMA YOLLARI SU VE BESİNLER İLE BULAŞAN HASTALIKLAR VE KORUNMA YOLLARI 1 Dersin Amacı: Su ve besinler ile bulaşan hastalıklar ve korunma yolları konusunda bilgi ve tutum kazandırmak. 2 Dersin Öğrenim Hedefleri Su ve

Detaylı

BAKTERİLER ALEMİ SELİN HOCA

BAKTERİLER ALEMİ SELİN HOCA BAKTERİLER ALEMİ SELİN HOCA Prokaryot hücre yapısına sahip olan tek hücreli canlılardır. Gözle göremediğimiz için keşfedilmeleri ancak mikroskobun icadı ile olmuştur. Keşfedilmemiş bakteri çeşidi sayısının

Detaylı

Hepatit C ile Yaşamak

Hepatit C ile Yaşamak Hepatit C ile Yaşamak NEDİR? Hepatit C kan yoluyla bulaşan Hepatit C virüsünün(hcv) neden olduğu bir karaciğer hastalığıdır. 1 NEDİR? Hepatit C virüsünün birçok türü (genotipi ) bulunmaktadır. Ülkemizde

Detaylı

KATI ATIKLARIN ARITILMASINDA MİKROORGANİZMALARIN KULLANIMI

KATI ATIKLARIN ARITILMASINDA MİKROORGANİZMALARIN KULLANIMI ÇEVREYE ZARAR VEREN MADDELERİN ORTADAN KALDIRILMASINDA MİKROORGANİZMALARIN KULLANIMI ÖZET Mikroorganizmalar, çıplak gözle görülemeyecek kadar küçük ve tek hücreli canlılardır. Bakteriler, mayalar, küfler,

Detaylı

SÜTÜN BİLEŞİMİ ve BESİN DEĞERİ

SÜTÜN BİLEŞİMİ ve BESİN DEĞERİ SÜTÜN BİLEŞİMİ ve BESİN DEĞERİ Prof. Dr. Metin ATAMER Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi Bölümü Aralık 2006 ANKARA Sütün Tanımı ve Genel Nitelikleri Süt; dişi memeli hayvanların, doğumundan

Detaylı

Kanın fonksiyonel olarak üstlendiği görevler

Kanın fonksiyonel olarak üstlendiği görevler EGZERSİZ VE KAN Kanın fonksiyonel olarak üstlendiği görevler Akciğerden dokulara O2 taşınımı, Dokudan akciğere CO2 taşınımı, Sindirim organlarından hücrelere besin maddeleri taşınımı, Hücreden atık maddelerin

Detaylı

Çamlı, BioAqua markası altında ürettiği balık yemleri ile müşterilerine çok geniş bir ürün segmenti sunmaktadır. Ağırlıklı olarak üretilen Levrek,

Çamlı, BioAqua markası altında ürettiği balık yemleri ile müşterilerine çok geniş bir ürün segmenti sunmaktadır. Ağırlıklı olarak üretilen Levrek, ALABALIK YEMLERİ 1 Çamlı, BioAqua markası altında ürettiği balık yemleri ile müşterilerine çok geniş bir ürün segmenti sunmaktadır. Ağırlıklı olarak üretilen Levrek, Çipura ve Alabalık yemlerinin yanında

Detaylı

Hepatit Hastalığı Gebelikten Etkilenir mi?

Hepatit Hastalığı Gebelikten Etkilenir mi? GEBELİKTE HEPATİT Gebelik ve hepatit Gebelik ve hepatit iki ayrı durumu anlatır. Birincisi gebelik sırasında ortaya çıkan akut hepatit tablosu, ikincisi ise kronik hepatit hastasının gebe kalmasıdır. Her

Detaylı

Su Çiçeği. Suçiçeği Nedir?

Su Çiçeği. Suçiçeği Nedir? Suçiçeği Nedir? Su çiçeği varisella zoster adı verilen bir virüs tarafından meydana getirilen ateşli bir enfeksiyon hastalığıdır. Varisella zoster virüsü havada 1-2 saat canlı kalan ve çok hızlı çoğalan

Detaylı

İÇ SU BALIKLARI YETİŞTİRİCİLİĞİNDE SU KALİTESİ

İÇ SU BALIKLARI YETİŞTİRİCİLİĞİNDE SU KALİTESİ İÇ SU BALIKLARI YETİŞTİRİCİLİĞİNDE SU KALİTESİ Karada bir su ürünleri işletmesi kurulacaksa, su kaynağı olarak kaynak suyu, dere, ırmak, akarsu, göl, baraj suları veya yeraltı suları kullanılabilir. Yetiştiriciliğin

Detaylı

YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #22

YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #22 YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #22 1) Zigottan başlayıp yeni bir bireyin meydana gelmesiyle sonlanan olayların hepsine birden gelişme denir. Embriyonun gelişimi sırasında, I. Morula II. Gastrula III. Blastula

Detaylı

Eco new farmers. Modül 2- Toprak ve Besin Döngüsü. Bölüm 2- Bitki/Toprak sistemi

Eco new farmers. Modül 2- Toprak ve Besin Döngüsü. Bölüm 2- Bitki/Toprak sistemi Eco new farmers Modül 2- Toprak ve Besin Döngüsü Bölüm 2- Bitki/Toprak sistemi Modül 2 Toprak ve Besin Döngüsü Bölüm 2 Bitki / Toprak sistemi www.econewfarmers.eu 1. Giriş Topraktaki besin arzı ile talebi

Detaylı

İSTANBUL MEDENİYET ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ TIBBİ MİKROBİYOLOJİ ANABİLİM DALI MEZUNİYET SONRASI (UZMANLIK) EĞİTİMİ DERS MÜFREDATI

İSTANBUL MEDENİYET ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ TIBBİ MİKROBİYOLOJİ ANABİLİM DALI MEZUNİYET SONRASI (UZMANLIK) EĞİTİMİ DERS MÜFREDATI İSTANBUL MEDENİYET ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ TIBBİ MİKROBİYOLOJİ ANABİLİM DALI MEZUNİYET SONRASI (UZMANLIK) EĞİTİMİ DERS MÜFREDATI DERS KODU ve ADI TMİK 001: Vaka Değerlendirme Toplantısı TMİK 002: Makale

Detaylı

Basiskele. Basiskele

Basiskele. Basiskele STOP DO NOT ENTER RESERVED PARKING Akılcı ilaç kullanımı; kişilerin hastalığına ve bireysel özelliklerine göre uygun ilacı, uygun sürede, uygun dozda, uygun doz aralıklarında en düşük maliyetle

Detaylı

Tür: Dicrocoelium dendriticum

Tür: Dicrocoelium dendriticum Tür: Dicrocoelium dendriticum Son konaklar Özellikle ruminantlarda, nadiren insan, at, domuz ve kemiricilerde görülür. Arakonaklar 1: Kara sümüklüleri (Helix, Helicella, Zebrina, Clonella) 2: Formica cinsi

Detaylı

ENTERİK BAKTERİLER. Enterik bakteriler barsak florasında bulunan bakterilerdir

ENTERİK BAKTERİLER. Enterik bakteriler barsak florasında bulunan bakterilerdir 12.Hafta:Enterik Bakteriler ENTERİK BAKTERİLER Enterik bakteriler barsak florasında bulunan bakterilerdir Barsakta yaşayan enterik bakterilerin en klasiği E- coli dir ve non-patojendir.yine barsakta yaşayan

Detaylı

SIĞIRLARIN NODÜLER EKZANTEMİ LUMPY SKIN DISEASE (LSD) Hastalık Kartı. Hazırlayan. Dr. M. Fatih BARUT Vet. Hekim

SIĞIRLARIN NODÜLER EKZANTEMİ LUMPY SKIN DISEASE (LSD) Hastalık Kartı. Hazırlayan. Dr. M. Fatih BARUT Vet. Hekim SIĞIRLARIN NODÜLER EKZANTEMİ LUMPY SKIN DISEASE (LSD) Hastalık Kartı Hazırlayan Dr. M. Fatih BARUT Vet. Hekim Etlik Veteriner Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü Virolojik Teşhis Laboratuvarı Etken: Etken,

Detaylı

Kırmızı Tavuk Biti (Dermanyssus gallinea, Tavuk Akarı)

Kırmızı Tavuk Biti (Dermanyssus gallinea, Tavuk Akarı) Kırmızı Tavuk Biti (Dermanyssus gallinea, Tavuk Akarı) - İnfeksiyöz Hastalıkların Bulaşma ve Yayılmasında Potansiyel Tehlike - Kırmızı tavuk biti ( Dermanyssus gallinae ) evcil kümes hayvanlarında özellikle

Detaylı

BALIK HASTAKLIKLARI MİKROBİYOLOJİ ANABİLİM DALI DERS NOTLARI

BALIK HASTAKLIKLARI MİKROBİYOLOJİ ANABİLİM DALI DERS NOTLARI BALIK HASTAKLIKLARI MİKROBİYOLOJİ ANABİLİM DALI DERS NOTLARI Balık hastalıkları neden oldukları ekonomik kayıplar, ihracatı olumsuz yönde etkilemeleri, bilinçsiz kullanılan ilaçların kalıntı sorunu, çevre

Detaylı

Hepatit B Virüs Testleri: Hepatit serolojisi, Hepatit markırları

Hepatit B Virüs Testleri: Hepatit serolojisi, Hepatit markırları HEPATİT B TESTLERİ Hepatit B Virüs Testleri: Hepatit serolojisi, Hepatit markırları Hepatit B virüs enfeksiyonu insandan insana kan, semen, vücut salgıları ile kolay bulaşan yaygın görülen ve ülkemizde

Detaylı

Bilinen, 5000 den fazla fonksiyonu var

Bilinen, 5000 den fazla fonksiyonu var Bilinen, 5000 den fazla fonksiyonu var KARACİĞER NEDEN ÖNEMLİ 1.Karaciğer olmadan insan yaşayamaz! 2.Vücudumuzun laboratuardır. 500 civarında görevi var! 3.Hasarlanmışsa kendini yenileyebilir! 4.Vücudun

Detaylı

SALMONELLA İNFEKSİYONLARI

SALMONELLA İNFEKSİYONLARI SALMONELLA İNFEKSİYONLARI Salmonella etkenleri Fam.:Enterobacteriaceae Cins: Salmonella Tür: 1. S. enterica (S. cholera suis) 2. S. bongori S. enterica 7 alt grup S. enterica 1. S. enterica subsp. enterica

Detaylı

Asist. Dr. Ayşe N. Varışlı

Asist. Dr. Ayşe N. Varışlı Asist. Dr. Ayşe N. Varışlı 1 GİRİŞ: İshal tüm dünyada, özellikle de gelişmekte olan ülkelerde önemli bir sağlık problemi olarak karşımıza çıkmaktadır Akut ishal, özellikle çocuk ve yaşlı hastalarda önemli

Detaylı

BÖBREK HASTALIKLARI. Prof. Dr. Tekin AKPOLAT. Böbrekler ne işe yarar?

BÖBREK HASTALIKLARI. Prof. Dr. Tekin AKPOLAT. Böbrekler ne işe yarar? BÖBREK HASTALIKLARI Prof. Dr. Tekin AKPOLAT Böbrekler ne işe yarar? Böbreğin en önemli işlevi kanı süzmek, idrar oluşturmak ve vücudun çöplerini (artık ürünleri) temizlemektir. Böbrekte oluşan idrar, idrar

Detaylı

MEME LOBU YANGISI. süt veriminde azalma sütün imhası laboratuvar giderleri ilaç giderleri vet.hek. giderleri. süt endüstrisinde önemli ekonomik kayıp

MEME LOBU YANGISI. süt veriminde azalma sütün imhası laboratuvar giderleri ilaç giderleri vet.hek. giderleri. süt endüstrisinde önemli ekonomik kayıp MASTİT 1 MEME LOBU YANGISI süt veriminde azalma sütün imhası laboratuvar giderleri ilaç giderleri vet.hek. giderleri süt endüstrisinde önemli ekonomik kayıp 2 HAYVAN Sağlığı fonksiyonel meme lobunun kaybı

Detaylı

Arpada Hastalıklara Bağlı Olmayan Yaprak Lekeleri

Arpada Hastalıklara Bağlı Olmayan Yaprak Lekeleri Arpada Hastalıklara Bağlı Olmayan Yaprak Lekeleri Hastalığa bağlı olmayan bu yaprak lekeleri, genelde yaprağın sadece bir tarafında fark edilebilmektedir. Nadiren klorozlarla çevrili olurlar ve renk değişimleri

Detaylı

BRUSELLOZUN İNSANLARDA ÖNLENMESİ VE KONTROLÜ

BRUSELLOZUN İNSANLARDA ÖNLENMESİ VE KONTROLÜ BRUSELLOZUN İNSANLARDA ÖNLENMESİ VE KONTROLÜ Prof. Dr. Fatma Ulutan Gazi Üniversitesi Tıp T p Fakültesi Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıklar kları Anabilim Dalı BRUSELLOZ KONTROLÜ VE ERADİKASYONU

Detaylı

HİJYEN VE SANİTASYON (LBV104U)

HİJYEN VE SANİTASYON (LBV104U) DİKKATİNİZE: BURADA SADECE ÖZETİN İLK ÜNİTESİ SİZE ÖRNEK OLARAK GÖSTERİLMİŞTİR. ÖZETİN TAMAMININ KAÇ SAYFA OLDUĞUNU ÜNİTELERİ İÇİNDEKİLER BÖLÜMÜNDEN GÖREBİLİRSİNİZ. HİJYEN VE SANİTASYON (LBV104U) DERS

Detaylı