MÜ MİN VE MÜNÂFIK MÜSLÜMANLAR

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "MÜ MİN VE MÜNÂFIK MÜSLÜMANLAR"

Transkript

1 Kişinin îmanının belirtisi, o kişiyi iyiliklerin sevindirmesi, günah ve kötülüklerin üzmesidir. Kalp kararması, günah ve günahların sonunda oluşan mânevî bir hastalıktır. Kalp kararmasının belirtisi (turnusol kâğıdı) ise, gerek küçük ve gerekse büyük bir günah karşısında insanın üzüntü duymamasıdır. Kibir, insanın kendini tanımaması, haddini bilmemesi ve bu yüzden kendini bulunduğu seviyenin üstünde görmesi ve tutmasıdır, şeytanın sıfatı ve fikir yoldaşlığıdır. İzzet ise, insanın kendini tanıması, bulunduğu seviyenin farkında olarak haddini bilmesi, üstünlük taslamaması fakat mevcut durumunu koruması ve muhafaza etmesidir. Bir insanın günâhı çoğaldıkça, kalbi kararır, kalbin kararması ise, Allâhü Teâlâ nın emirlerinin ihmal edilmesine kapı aralar. Bu ise, yalan söylemenin yolunu açar. Yalan ile îman, aynı kalpte bir arada bulunamaz, artan yalana karşı îman azalır. Sonunda kişi münâfıklığa kadar değişir Münâfık erkekler de, münâfık kadınlar da birbirinin parçasıdırlar. Onlar kötülüğü emreder, iyilikten vazgeçirmeye uğraşırlar. Ellerini yumarlar. Onlar Allah'ı unuttular. Allah da onları unuttu! Şüphe yok ki, münâfıklar fâsıkların tâ kendileridirler 1 Allah, erkek münâfıklara da, kadın münâfıklara da, bütün kâfirlere de, kendileri içinde temelli kalmak üzere, Cehennem ateşini va'd etti. Bu, onlara yeter! Allah onları rahmetinden kovdu! Onlara bitmez tükenmez bir azap vardır 2. Tevbe Sûresi, âyet 67 Giriş Ω İslâm Dini ne göre, İslâm a inanmayanlara, gerçeği örten anlamında, kâfir denir. Sistematik anlamda münâfıklar, kâfirler arasından değil, Müslümanlar arasından çıkar. Müslümanlar, Mü min ve Münâfık olmak üzere, iki kısımdır. Mü min, Peygamber (SAV ) Efendimiz in Allah'dan (CC ) getirip, tebliğ buyurduğu bütün hükümleri kalbi ile tasdik, dili ile ikrar eden insana denir. NOT: Bâzı makâleler, verilen İnternet Elektronik Adresi nde zamanla meydana gelebilecek değişikliler nedeniyle, görüntülenmeyebilirler. İstenilen makâlenin adı, eksiksiz olarak Google a ya da arama motoruna yazılırsa (kopyalanırsa), istenen makâleye kolayca ulaşılabilir. Hattâ, makâlelerimde varsa, bir KONU yu merak edenler için, Google a ya da arama motoruna tırnak içinde, örneğin, prof. dr. mustafa temiz +KONU [eski makâleler için doç. dr. mustafa temiz +KONU ya da yrd. doç. dr. mustafa temiz +KONU] yazarak istenilen KONU hakkında kolayca bilgiye ulaşmak mümkündür. 1 Tevbe Sûresi, âyet Tevbe Sûresi, âyet 68. Ω.Sayfa sonlarındaki pdf uzantılı koyu mavi kaynaklar tıklandığında, pdf uzantılı ilgili yazıya ânında ulaşılabilir. SAV kısaltması, Sallâllâhü Aleyhi ve Sellem - Allah O na salât etsin. demektir. CC kısaltması, Celle Celâlühû - O nun şânı çok yücedir. demektir.

2 2 Münâfık, Îtikâdî Münâfık ve Amelî Münâfık olmak üzere, iki kısımdır: Peygamber (SAV) Efendimiz in tebliğ buyurduğu dine aslında îman etmediği halde, inanmış gibi görünen, ikiyüzlü bir kimseye Îtikâdî Münâfık denir. Îtikâdî Münâfıklar, Müslümanlar indinde Mü min, Allâhü Teâlâ indinde kâfirdirler. Bunlar kâfirlerle berâber Cehennem e gireceklerdir. Biz Müslümanız dedikleri için Peygamber (SAV), bunların ikiyüzlülüklerine ve her türü sıkıntılarına katlanmış, onları ortadan kaldırma yoluna gitmemiştir. Gösterilen bu îtinâ, bize Müslüman olmanın önemini algılamamız ve insanların kalplerini okumanın bizim için mümkün olmadığını vurgulamak içindir. Bu târihi münâfıkların başı, Abdullah bin Übey bin Selûl dür. Allâhü Teâlâ, îtikâdî münâfıklar hakkında oldukça anlamlı âyetler göndermiştir: Münâfıklar ve kalblerinde hastalık olanlar şöyle diyorlardı: "Bunları (Müslümanları) dinleri aldattı." Oysa kim Allah'a tevekkül ederse, şüphesiz Allah, üstün ve güçlü olandır, hüküm ve hikmet sâhibidir 3. Ey Peygamber, Allah'tan sakın, kâfirlere ve münâfıklara îtaat etme! Şüphesiz Allah, bilendir, hüküm ve hikmet sâhibidir 4. Ey Peygamber! Allah a karşı gelmekten sakın! Kâfirlere ve münâfıklara îtaat etme! Şüphesiz Allah hakkıyla bilendir, hüküm ve hikmet sâhibidir. Siz özür dilemeye kalkmayın! Siz, îman ettiğinizi söyledikten sonra, küfrettiniz! İçinizden bir zümreyi affetsek bile, diğer zümreyi, onlar cürümlerinde ısrar eden kimseler oldukları için, azâbımıza uğratacağız 5. Münâfık erkekler de, münâfık kadınlar da birbirinin parçasıdırlar. Onlar kötülüğü emreder, iyilikten vazgeçirmeye uğraşırlar. Ellerini yumarlar. Onlar Allah'ı unuttular. Allah da onları unuttu! Şüphe yok ki, münâfıklar fâsıkların tâ kendileridirler! 6 Allah, erkek münâfıklara da, kadın münâfıklara da, bütün kâfirlere de, kendileri içinde temelli kalmak üzere, Cehennem ateşini va'd etti. Bu, onlara yeter! Allah onları rahmetinden kovdu! Onlara bitmez tükenmez bir azab vardır 7. De ki: 'Size bundan daha kötüsünü haber vereyim mi? Allah'ın lânet ve gazap ettiği, aralarından maymunlar ve domuzlar çıkardığı kimseler ile şeytana tapanlardır ki, işte Allah katında bunların yeri daha kötü ve doğru yoldan daha sapıktır. Onlar size Pehlivan, R., İman Ve İnkar Açısından İnsanlar, Alındığı İnternet Elektronik Adresi, En Son Erişim Târihi: Enfal Sûresi, âyet Lokman Sûresi, âyet 1. Ahzâb Sûresi, Âyet 1. 5 Tevbe Sûresi, âyet Tevbe Sûresi, âyet Tevbe Sûresi, âyet 68.

3 3 geldikleri zaman îman ettik!' derler. Hâlbuki onlar muhakkak küfür ile girmişler, yine muhakkak küfür ile çıkmışlardır. Allah onların neler gizlemekte olduğunu çok iyi bilendir 8." "Ehl-i Kitap tan o küfreden kardeşlerine: 'Andolsun, eğer siz yurdunuzdan sürülür, çıkarılırsanız, biz de muhakkak sizinle çıkar, gideriz! Sizin aleyhinizde, hiçbir kimseye hiçbir zaman îtaat etmeyiz! Eğer sizinle harp edilirse, muhakkak ve muhakkak, biz size yardım ederiz! demekte olan o münâfıkları görmedin mi? Hâlbuki Allah şehâdet eder ki, onlar muhakkak yalancıdırlar! Andolsun ki; onlar yurtlarından çıkarılacak olurlarsa, bu münâfıklar onlarla birlikte çıkıp gitmezler! Eğer onlar muharebeye tutuşurlarsa, yardım da etmezler! Şâyet yardım etseler bile, andolsun ki, mü'minler karşısında dayanamayarak arkalarına dönüp kaçarlar! Sonra da, kendileri hiçbir yerde yardım göremezler! "O münâfıklar ve Yahûdiler, müstahkem kasabalarda yahut duvarlar arkasında, surlar, hisarlar içinde siperlenmeden, sizinle toplu bir halde çarpışamazlar. Nadîr Oğulları nı muharebeye teşvik eden münâfıkların hâli de, şeytanın hâli gibidir: Çünkü şeytan insana 'Küfret!' der de, o küfredince: 'Ben gerçekten senden uzağım! Çünkü ben Âlemlerin Rab bi olan Allah'tan korkarım! der. Allah, münâfıkların erkeklerine, kadınlarına ve bütün kâfirlere sonsuza dek olmak üzere Cehennem ateşini va'detti. O, onlara yeter. Allah, onları rahmet alanından uzaklaştırdı. Onlara sürekli bir azap vardır 9. O gün münâfık erkekler ve münâfık kadınlar o îman edenlere şöyle diyeceklerdir: "Bize bakın da sizin nûrunuzdan alalım?" Onlara: "Arkanıza dönün de nur arayın!" denilir. Aralarına kapılı bir sur çekilir ki, onun içinde rahmet, dışında da azap vardır 10. Amelî Münâfıklık Amel (Dinî iş, ibâdet), namaz gibi bedenle, zekât gibi mal ile ya da hac gibi hem beden ve hem de mal ile yapılmaktadar. Şerîat in (İslâm ın) Beş Duyu organlarına ilişkin kurallarına uymak ve İnsanlarla İlişkiler de bedenle yapılan ibâdetlerdendir. Beş Duyu organlarına ilişkin kurallarına uymak ve insanlarla ilişkiler, bedenle yapılan ibâdetlerin en önemli kısmlarındandır. Beş Duyu içinde dil, îmânî açıdan hayâti bir önem taşır. Nitekim bu nedenle Peygamberimiz (SAV), Susan kurtuldu Mâide Sûresi, âyet 60. El Haşr Sûresi, âyet Tevbe Sûresi, âyet Hadid Sûresi, âyet Temiz, M., Güzel Söz Gibi Olanı Var mı? Kurtuluşun Sırrı: Susan Kurtuldu, Alındığı İnternet Elektronik Adresi, YA DA En Son Erişim Târihi:

4 4 buyurmuşlardır. İnsanlarla İlişkiler de İnsan Hakları 12 ise, günah açısından ayrı bir önemdedir. İslâm'a inandıkları hâlde, amel yönünden bâzı hatâları olan insanlara Amelî Münâfık denir. Bu hâtaların başında dil ve İnsanlarla İlişkiler, önemli rol oynar. Amelî münâfıklar, konuştuklarında yalan söylerler; söz verdiklerinde, sözlerinde durmazlar; emânete hıyânet ederler. Bunlar, amel yönü ile fâsık ve günahkâr demektir, ebedî Cehennem de kalmayacaklardır. Başka bir sebepten ayakları kaymamış olan amelî münâfıklar da mü minler grubundadırlar. Bir Buharî hadisinde buyurulmuştur ki: eder. Münafığın üç alâmeti vardır: Yalan söyler, sözünde durmaz ve emânete hıyânet Münâfıklık hakkında başka hadisler de vardır 13 : Mü min in hastalığı günahlarına kefâret olur. İyileşince bundan ibret alır. Münâfık ise, bağlanıp sonra salıverilen deveye benzer. Deve, niçin bağlandığını ve niçin salındığını bilmediği gibi, münâfık da, hasta olup iyileşince, bundan ibret almaz. Münâfıklar Kur'a nı öğrenirler, ilim ehliyle mücâdele ederler. Münâfıklar, ikindi namazını akşama doğru kılarlar. Münâfıklarla bizim aramızdaki eman (korkusuzlık, eminlik) namazdır. Münâfıklar, yatsı ve sabah namazına devam edemez. Kâfir Ve Mü min Îmanın Şartları nı yerine getirmeyenlere genel sınıflamada teknik ya da bilimsel anlamda kâfir (gerçeği-hakkı örten) denir. Kâfir olanlar, İslâm ın Şartları nı yerine getirseler bile, îmansız oldukları yâni Müslüman olmadıkları için, bunlar Allah (CC) tarafından kabul edilmezler; O nun indinde o kimseler bu amelleri yapmamış gibidirler. Bunların Âhiret teki yerleri Cehennem dir. 12 Temiz, M., Allah (CC) Hakkı ve İnsan Hakları, Alındığı İnternet Elektronik Adresi, YA DA En Son Erişim Târihi, Münâfık Kime Denir Ve Alametleri. Okumanızı Tavsiye Ederim., Alındığı İnternet Elektronik Adresi, En Son Erişim Târihi,

5 5 Gerçek İslâm inancı odur ki, bir kimse Kur an ın bütün hükümlerine inansa da yalnız bir tânesine, meselâ, diyelim ki bir harfine inanmasa, onun yanlış olduğuna hükmetse bu karar, Kur an ın eksikliğine delâlet ettiği için, o kişinin İslâm inancı yok olur. Çünkü bütün Müslümanlar, Kur an ın Allah (CC) kelâmı olduğunu, onda bir eksikliğin mümkün olamayacağını bilirler ve öyle inanırlar. İnanç, noksanlık kabul etmez 14. İslâm da inanılacak hususlar, 6 grupta özetlenmiştir. Bunlara Îmânın Şartları deniyor. Îmanın Şartları nı şöyle sıralamak mümkündür: 1) Allah ın (CC) varlığına, birliğine inanmak, 2) Meleklerin varlığına inanmak, 3) Allah ın (CC) peygamberlere gönderdiği kitapların asıllarına ve içeriklerine inanmak, 4) Kadere inanmak, 5) Allah ın (CC) gönderdiği peygamberlere ve bunların getirdiklerinin hak olduklarına inanmak, 6) Âhiret gününün olacağına ve orada olacak olan hesâba inanmak... Bunlara inananlara genel anlamda Müslüman denir. Müslüman olunca, sıra dinin 5 grupta özetlenen ibâdetlerini yapmaya ve yasaklarına uymaya gelmektedir. 5 grupta özetlenen emirlere İslâm ın Şartları denir. İslâm ın Şartları: 1) Allah tan (CC) başka tanrı olmadığına, Hz. Muhammed (SAV) in O nun kulu ve Resûlü olduğuna inandıktan sonra, 2) Namaz kılmak, 3) Oruç tutmak, 4) (Gücü yetenler için) Hacca gitmek, 5) (Zengin olanlar için) kurban kesmek olarak sıralanıyor. 14 Temiz, M., Dinî Cehâletin Turnosol Kâğıdı Şeriat, Alındığı İnternet Elektronik Adresi, OSOL%20K%C3%82%C4%9EIDI,%20%C5%9EER%C4%B0AT.pdf YA DA OL%20K%C3%82%C4%9EIDI,%20%C5%9EER%C4%B0AT.doc, En Son Erişim Târihi,

6 6 İslâm inancına göre, İslâm ın emir ve yasaklarına Şerîat (şartlar) da denir. Şerîat (şartlar), İslâm ın bütün emir ve yasaklarını kapsadığı için Şerîat, İslâm Dini demektir 15. Şerîat i uygulayanlara Mü min denir. Îmanın Şartları nı ve İslâm ın 1. şartını sağladığını açıktan açığa îlân edenlere Müslüman denir. Dışarıya karşı inanmış göründükleri halde, Müslüman kapsamına girenler arasında Îmanın Şartları ndan bir veyâ bir kaçına içinden inanmayanlara genel tasnifte Münâfık denmektedir. Îmanın Şartları na ve İslâm ın 1. şartına inandığını hem dışarıya karşı söyleyen ve hem de bunlara kalben inananlar, hem insanlar ve hem de Allah (CC) nazârında inanmış Müslüman dır. Hem insanlar ve hem de Allah (CC) nazârında inanmış bir Müslüman, amelleri (ibâdetleri), yerine getirmiyorsa, genel sınıflamada bu insana Günahkâr (Fâsık), adı geçen bu ibâdetleri, yeterince, yapıyorsa Mü min denir. Aslında, îtikadı kusursuz bir Müslüman Mü min dir. Çünkü günahsız Mü min yoktur. Din bilgisinden yoksun olanlar (dinî câhiller), İslâm dini söz konusu olduğunda, Elhamdülillah Müslüman ım dedikleri halde, söz şerîata geldiğinde Ben Şerîat a karşıyım demekten çekinmemektedirler. Şartlar demek olan ve dinde dinî şartlar anlamında kullanılan Şerîat a karşı olan bu zır câhiller, bir kavram kargaşasının kurbanları olarak, îmanlarını tehlike içine sokmaktadırlar 16. İstanbul da bir mezarlığın kapısının üstünde Ruhlarına Fâtiha yazıyormuş Bir zaman sonra bu yazı kaldırılarak yerine Enbiyâ Sûresi nin 35. âyetinin Türkçesi yazılmış Âyetin Türkçe si şöyle: Her nefis ölümü tadacaktır Temiz, M., Dinî Cehâletin Turnosol Kâğıdı Şeriat, Alındığı İnternet Elektronik Adresi, OSOL%20K%C3%82%C4%9EIDI,%20%C5%9EER%C4%B0AT.pdf YA DA OL%20K%C3%82%C4%9EIDI,%20%C5%9EER%C4%B0AT.doc, En Son Erişim Târihi, Temiz, M., Dinî Cehâletin Turnosol Kâğıdı Şeriat, Alındığı İnternet Elektronik Adresi, OSOL%20K%C3%82%C4%9EIDI,%20%C5%9EER%C4%B0AT.pdf YA DA OL%20K%C3%82%C4%9EIDI,%20%C5%9EER%C4%B0AT.doc, En Son Erişim Târihi, Enbiyâ Sûresi, âyet 35: Her nefis ölümü tadacaktır. Sizi bir imtihan olarak kötülük ve iyilikle deneyeceğiz. Hepiniz de sonunda bize döndürüleceksiniz.

7 7 Aradan zaman geçmiş TV den öğrendiğimize göre, câhil fakat tanınmış birisi, bu değişikliği gördüğünde, Her nefis ölümü tadacaktır. cümlesinden hoşlanmamış, bu durumu, TİKSİNDİRİCİ olarak nitelendirmiş 18 Bu, dinî açıdan zır câhil tanımlamasına güzel bir örnektir. Ben inanıyorum ki, tanınmış bu meşhur kadın profesör, din, âyet, hadis, şerîat gibi, kendi Kültürünün bu temel esaslarını da bir parça bilmiş olsaydı, Allah ın (CC) âyetini TİKSİNDİRİCİ olarak vasıflandırma hatâsına düşmeyebilirdi. Bana göre adı geçen bu kişinin insanlar tarafından kınanmasından daha önemlisi, bu aşağılamanın îmanî boyutudur. Yukarıdaki ifâdemde bulunan, Kavram kargaşasının kurbanları olarak cümlesi, asıl bu ve bu gibi kimseler için kullanılmıştır. Sırf bu durum bile, câhil olmanın ne kadar büyük bir bedele mal olduğunun basit bir örneğidir. Mümin olanlar, Allah a (CC) teslim olanlardır. Müslümanlar arasında münâfıklar olabildiği halde, müminler arasında münâfık olmaz. Kişinin îmanının belirtisi, o kişiyi iyiliklerin sevindirmesi, günah ve kötülüklerin üzmesidir. Ama burada esas olan iyiyi ve kötüyü tanıma meselesidir. Bu da bilimle değil, ilme öğreniliyor. Kalp kararması, günah ve günahların sonunda oluşan mânevî bir hastalıktır. Kalp kararmasının belirtisi (turnusol kâğıdı) ise, gerek küçük ve gerekse büyük bir günah karşısında insanın üzüntü duymamasıdır. Kibir, İzzet ve Yalan Söylemek Câhillerin çoğu ve münâfıklar kibri izzet, izzeti kibir zannederek yanılmaktadırlar. Aslında izzet kibirden çok farklıdır. Lügatta kibir (kibr), 1) Büyüklük, ululuk, 2) Büyüklük taslama, yüksekten bakma ve izzet ise, 1) Değer, kıymet, yücelik, ululuk, 2) Kuvvet, kudret, 3) Hürmet, saygı, ikram anlamlarındadır. Aradaki derin farkı, bu kelimelerin zıtlarını düşünerek de anlamak mümkündür. İzzetin zıddı, zillet, kibrin zıddı ise, alçak gönüllülük tür. 18 DHA, CHP Milli şefini değiştirmiş durumda, CHP'li Kadın Profesör, Alındığı elektronik internet adresi, En Son Erişim Târihi:

8 8 Kibir, insanın kendini tanımaması, haddini bilmemesi ve bu yüzden kendini bulunduğu seviyenin üstünde görmesi ve tutmasıdır, şeytanın sıfatı ve fikir yoldaşlığıdır. Kibrin kaynağı ise âyetlerde: (Allah) Dedi ki: "Ey İblis, iki elimle yarattığıma seni secde etmekten alıkoyan neydi? Büyüklendin mi, yoksa yüksekte olanlardan mı oldun?" 19 Dedi ki: "Ben ondan daha hayırlıyım; sen beni ateşten yarattın, onu ise çamurdan yarattın. şeklinde bildirildiği gibi, şeytanın kibrine dayanır. Şeytan, bu iddiâsıyla, kendini bulunduğu değerden üstün görmektedir. İzzet ise, insanın kendini tanıması, bulunduğu seviyenin farkında olarak haddini bilmesi, üstünlük taslamaması fakat mevcut durumunu koruması ve muhafaza etmesidir. Bilgisi olmayanlar, mevcut durumun korunması ve muhafaza etmesini kibire benzetme hatâsına düşüyorlar. Allah'a verilen sözün tutulmamasıyla münâfıklığa dönüş konusunda Salebe hakkında inen şu âyet gösterilebilir: "Yine onlardan kimi de Allah'a şöyle ahdetmişlerdi: Eğer bize lütuf ve kereminden ihsan ederse, biz de elbette zekâtı veririz ve kesinlikle sâlihlerden oluruz. diye söz vermişlerdi. Ne zaman ki, Allah lutfedip onlara ihsanda bulundu, onlar da cimrilik edip yüz çevirdiler ve zâten yan çizip duruyorlardı. Allah'a verdikleri sözü tutmadıkları ve yalan söyledikleri için, O da bu yaptıklarının sonucunu kıyâmet gününe kadar yüreklerinde sürüp gidecek bir münâfıklığa çevirdi 20. Peygamber (SAV) Efendimiz şöyle buyurmuşlardır: "Dört özellik vardır; kimde bu özellikler bulunursa o kimse hâlis münâfıktır. Kimde bunlardan biri bulunursa, onu bırakıncaya kadar kendinde nifaktan bir özellik var demektir: (Bunlar) Emânete hıyânet etmek, konuşunca yalan söylemek, söz verince sözünde durmamak, husûmet edince, kıskanınca haddi aşmak " İnsanoğlu, Evren de bulunan her şey gibi, maddî ve mânevî olarak durmadan değişim içindedir. Bu nedenle yalan da insanları yavaş yavaş ikiyüzlülüğe ve münâfıklığa götürür. Hadislerde, tehlikeli de olsa, insanların doğruluğa sarılmaları tavsiye edilmekte, 19 Sad Sûresi, âyet Tevbe Sûresi, âyet Buharî, Îman, 24; Müslim, Îman, 106.

9 9 kurtuluşun mutlakâ doğrulukta 22 olduğu vurgulanmaktadır. Yalancılık ne kadar kötü ise, onun zıddı olan doğruluk da o kadar kurtarıcıdır. Peygamberimiz (SAV) Efendimiz: Aleyhinize bile olsa doğruluktan (dürüstlükten) ayrılmayınız. ya da Doğruluk her zaman kurtarıcıdır. demektedir. Dil, münâfıklığın da sebebi ve tercümanıdır. Peygamberimiz (SAV) Efendimiz, bununla ilgili olarak şöyle buyurmuşlardır: "Dört özellik vardır. Bu özellikler kimde bulunursa, o kimse hâlis bir münâfıktır. Kimde bunlardan biri bulunursa, onu bırakıncaya kadar kendinde nifaktan bir özellik var demektir: O emânete hıyânet eder, konuşunca yalan söyler, söz verince sözünde durmaz. Husûmet edince, kıskanınca haddi aşar." Mümin önce düşünür, sonra konuşur. Münâfık, düşünmeden konuşur 23. Mü minin dili kalbinde, münafığın kalbi dilindedir. Münâfıkların Özellikleri Münâfıkların kalpleri normal değildir, hastalıklıdır; orası bir maraz çukuru gibidir. Bu yüzden, bu hastalık, bâzı yerlerde huzûra, neşeye fakat bâzı yerlerde tuhaf bir huzursuzluğa dönüşebilir / dönüşür. Onların kalplerinin normal olmadığı, hastalıklı olduğu, aşağıda örnek olarak verilen âyette de belitilmiştir: Münâfıklar ve kalblerinde hastalık olanlar şöyle diyorlardı: "Bunları (Müslümanları) dinleri aldattı. Oysa kim Allah'a tevekkül ederse, şüphesiz Allah, üstün ve güçlü olandır, hüküm ve hikmet sâhibidir 24. Münâfıklar kalplerindeki huzursuzluğu, günahlı işlerde, günah yerlerinde pek duymazlar. Buralar münâfıkların belki en huzur duydukları yerlerdir. Onlar böyle yerlerde huzurludurlar, neşelidirler, her tarafa neşeli neşeli gülümserler. O anda dünyânın en şanslı ve temiz kalpli insanı olduklarını düşünürler, çok temiz kalpli olduklarını zannederler. Bu durumları bâzen, Sen benim kalbime bak, tertemiz şeklinde, kendi dillerine de yansıyabilir / yansır. Münâfıkların hastalıklı kalplerinin huzursuzlukları, daha çok mânevî, dinî ortamlarda, dinî toplantılarda kendini gösterir. Böyle yerlerde huzursuzluklarının belirtisi, sıkılmak ve sıkıntı duymaktır. Bu nedenle böyle ortamlardan hemen çıkmak isterler. 22 Temiz, M., Söz Ve Nâmûs, Alındığı İnternet Elektronik Adresi, ttp://mtemiz.com/bilim/söz%20ve%20nâmûs.pdf YA DA En Son Erişim Târihi, Harâiti. 24 Enfal Sûresi, âyet 49.

10 10 Bir mü minin, münâfıktaki bu belirtileri görse bile, Bunlar münâfıklık âlametidir diye kestirip atmaması gerekir ki, bu tür davranışlar mü minler tarafından zâten hep iyiye yorumlanır. Çünkü dışarıdan insanların kalplerinin okunması mümkün olmadığı için, yorumun kesinliği şüphelidir. Mü min ise zandan ve şüpheli şeylerden hep kaçar. Bir de, münâfıkların bu davranışlarının dışarıdan îtikâdî ya da amelî münâfıklık olup olmadığı da kesin değildir. Sonra insanların, başkalarının günahları ile ilgilenmesi, ahlâkî bir davranış da değildir. Onun için mü minlerin îtidalli davranması, kendilerinin günâha girmemeleri içindir. Yoksa bu iyi niyetin münâfığa bir faydası yoktur. Gerçekten, başkasının günahları ile ilgilenilmesi yerine hep kendi günahları ile ilgilenmek, müminlerin genel özelliklerindendir. Münâfıkların bir özelliği de, meselâ câmi, din adamı gibi, dinî simgeli şeyleri sevmemesi, onlardan hoşlanmamasıdır. Bu konuyu bir örnekle sonlandıralım: Mevlânâ Hâlid-i Bağdâdî Hazretleri, karşılaştığı güçlükleri Hocası Abdullah Dehlevî'ye bir mektupla arz edince, hocası ona yazdığı mektupta münâfıklardan da söz ediyor 25. Mektup şöyledir: Mektubuma Rahman ve Rahîm olan Allâhü Teâlâ nın şerefli ismiyle başlıyorum. Allâhü Teâlâ nın sevgili kulu mübârek Mevlânâ Hâlid! Esselâmü aleyküm ve rahmetullahi ve berekâtühü Tepeden tırnağa kadar kusurlu olan bu fakîre, her an ziyâdesi ile gelmekte olan Allâhü Teâlâ nın nimetlerine şükür ve hamd etmek yazıya ve söze sığmaz. Siz, istifâde etmek isteyenlere yardımcı olunuz. Onlar da emredilen zikir ve diğer vazîfeleri yerine getirip saâdetlerini bunlardan bilsinler. Büyüklerin yolunu inkâr edenlerle görüşmesinler! Hocana kötülük edenle iyi olursan, köpek senden daha iyidir. sözü meşhûrdur. İmâm-ı Rabbânî hazretlerine îtirâz edenlerden uzak olunuz! Âlimler ve ârifler söylemişler ve yazmışlardır ki: İmâm-ı Rabbânî hazretlerini sevenler, mü min ve müttakîlerdir. Ona buğz edenler, münâfık ve şakîlerdir. İslâm memleketleri hazret-i Müceddîd'in feyzleriyle doldu. Ve bütün Müslümanlar a, hazret-i Müceddîd'in nîmetlerine şükür ve hamd etmek vâcib oldu. 25 Anonim, Hayat-ı Şerifleri, Alındığı İnternet Elektronik Adresi, En Son Erişim Târihi:

11 11 O memleketin âlimleri, şerîfleri ve âmirleri mübârek varlığınızı nîmet bilip sizden istifâde ederler. Size tâzim ve hürmette kusur etmeyeler, muhâliflerinize, size sû-i kasd edenlere ve sizi çekemeyenlere mâni olalar. Bu fakir, bunları nasîhat yollu yazdım. Resûlullah sallallâhü aleyhi ve sellem; "Din nasîhattir. buyurdu. Allâhü Teâlâ, sizi, Şâh-ı Nakşibend'in, Müceddîd-i elf-i sânî'nin ve kalbimin kıblesi Mirzâ Sâhib'in halîfesi etmiştir. Hiç kimse sizin yerinizi alamaz! Sizin eliniz, benim elimdir ve sizi görmek, beni görmektir. O uzak yerden buraya gelmeye kalkmayın! İhtiyâç yüzünü bu tarafa çevirmek ve kalb ile hatırlamak yetişir. Allâhü Teâlâ kendi rızâsına ve Habîb ine uymaya muvaffak eylesin! Âmîn.... Sonuç Münâfıkların en önemli özlliklerinden biri, kötülüğü emretmek, iyilikten vazgeçirmeye uğraşmaktır. Münâfık erkekler de, münâfık kadınlar da birbirinin parçasıdırlar. Onlar kötülüğü emreder, iyilikten vazgeçirmeye uğraşırlar. Ellerini yumarlar. Onlar Allah'ı unuttular. Allah da onları unuttu! Şüphe yok ki, münâfıklar fâsıkların tâ kendileridirler! 26 Münâfık ve münâfıklığı ele alıp işleyişimin sebebi şudur: Câhillik, bütün kötülük ve günahların kaynağı durumundadır. Milletimiz in donanımı eşsiz olsa 27 bile, câhillik nedeniyle Allah ın (CC) rahmeti kesik olduğu için, câhillerin işleri yürümez, bereketsiz, güçsüz ve başarısız olurlar. Böyle bir Millet ve hepimiz, pasif tutulmamız ve kolayca güdülebilmemiz için, Kültürümüz açısından ne yazık ki sistematik çalışmalarla câhil bırakılmış durumdayız. Câhilliğin en korkunç sonuçlarından birisinin münâfıklık olmasından dolayı, bu nedenle, onların kötülüğü ve günâhı tavsiye etmelerine karşılık olarak, mü minler de, karınca kararınca, birbirlerine iyilikleri tavsiye etmek zorundadırlar. Bu da Kültürümüz ün bir emridir. Münâfıklığın büyük bir kısmının sebebi olan ilim noksanlığı, günahların kaynağıdır. Bir insanın günâhı çoğaldıkça, kalbi kararır, kalbin kararması ise, Allâhü Teâlâ nın emirlerinin ihmal edilmesine kapı aralar. Bu ise, yalan söylemenin yolunu açar. Yalan ile 26 Tevbe Sûresi, âyet Temiz, M., Milletimiz in (Türk Milleti nin) Üstün Hasletleri-Sırrımızı Nasıl Keşfettiler, Alındığı İnternet Elektronik Adresi, İN%20(TÜRK%20MİLLETİNİN)%20ÜSTÜN%20HASLET LERİ-Sırrımızı%20Nasıl%20Keşfettiler.pdf YA DA İN%20(TÜRK%20MİLLETİNİN)%20ÜSTÜN%20HASLETLERİ- Sırrımızı%20Nasıl%20Keşfettiler.doc, En Son Erişim Târihi,

12 12 îman, aynı kalpte bir arada bulunamaz, artan yalana karşı îman azalır 28. Sonunda kişi münâfıklığa kadar değişir 29. Hz. Alin in, Bana ilimden bir harf öğretenin kölesiyim sözünü duymayan yok gibidir. Bu söz, hocaya hürmetin önemi yanında asıl, ilmin, bilginin önemini yansıtmaktadır. Çünkü ilim önemli olmasaydı, hiç öğreten hoca önemli olur muydu? İlim öğrenmenin 30 ve hocaya hürmetin önemi üzerindeki bâzı hadislerle sonuca gidelim: - Bir âlimin, yanına oturarak, bir saat ilimle meşgul olması, bir âbidin 70 yıl ibâdetinden hayırlı olabilir (Deylemî). - Bir saat ilim öğrenmek gece sabaha kadar ibâdet etmekten kıymetlidir (Ebû Nuaym). - Bir kimse, ilim öğrense, bununla amel etmese bile; bin rekât namaz kılmasından daha fazla sevap alır. Eğer öğrendiği ilimle amel eder ya da başkasına öğretirse, hem bunun sevâbını alır, hem de Kıyâmet e kadar bununla amel edenlerin sevâbını alır (Hatib). - İlimden bir mesele öğrenmek, dünyâdaki her şeyden kıymetlidir (Taberânî). - İlim öğrenmek, kadın-erkek her müslümana farzdır (Beyhekî). - Bir gün ilim öğrenmek, üç ay oruç tutmaktan kıymetlidir (Ebû Nuaym). İmâm-ı Şâfiî Hazretleri, bir çobanı görünce ayağa kalkar. Yanındakiler, Bu çobana hürmetinizin sebebi nedir? diye sorduklarında, bu zat, bana kitaplarda bulamadığım ilimden bir meseleyi öğrettiği için, yâni benim hocam olduğu için hürmet ediyorum buyurmuştur Temiz, M., Yalanın Bilimsel ve Mantıksal Formülü, Alındığı İnternet Elektronik Adresi, YA DA YA DA YA DA ÂLET.pdf YA DA En Son Erişim Târihi: Temiz, M., Yalanın Bilimsel ve Mantıksal Formülü, Alındığı İnternet Elektronik Adresi, YA DA YA DA En Son Erişim Târihi: Temiz, M., İslâm da Akıl ile Düşünmenin (Tefekkürün) Yeri ve Çeşitleri, Alındığı İnternet Elektronik Adresi, da%20akıl%20ile%20düşünmenin%20(tefekkürün)%20yeri%20ve%20 Çeşitleri.pdf YA DA da%20akıl%20ile%20düşünmenin%20(tefekkürün)%20yeri%20ve%20çeşi tleri.doc, En Son Erişim Târihi, Anonim, İlmin önemi, Alındığı İnternet Elektronik Adresi,

13 13 Hocalarına saygı duymayanların yaptıkları hizmet ve görevler, işte Kültürümüz ün bu hikmet kırıntılarına göre, kendilerinin nasipsizliklerine ek olarak, verimsiz ve bereketsiz olur. En Son Erişim Târihi,

ÎMAN IN VE İSLÂM IN ŞARTLARI. Müslüman, Münâfık Ve Mü min Kime Denir?

ÎMAN IN VE İSLÂM IN ŞARTLARI. Müslüman, Münâfık Ve Mü min Kime Denir? Türkiye gibi Müslüman ülkelerde Şerîat dendiğinde bundan bilenler için İslâm Dini anlaşılmaktadır. Başa belâ olan felâketlerin başında, inanınız câhillik gelmektedir. Nitekim cehâletin kötülüğünü başta

Detaylı

Müslüman ım Elhamdülillah Ama Şeriata Karşıyım!..

Müslüman ım Elhamdülillah Ama Şeriata Karşıyım!.. 29.01.2013 DİNÎ CEHÂLETİN TURNOSOL KÂĞIDI ŞERİAT Müslüman ım Elhamdülillah Ama Şeriata Karşıyım!.. Giriş Günümüzde İslâm Dini açısından câhilliğin en açık örneklerini, durumlarını Müslümanım Elhamdülillah

Detaylı

5 Kimin ümmetisin? Hazreti Muhammed Mustafa nın (sallallahu aleyhi ve sellem) ümmetiyim. 6 Müslüman mısın? Elhamdülillah, Müslümanım.

5 Kimin ümmetisin? Hazreti Muhammed Mustafa nın (sallallahu aleyhi ve sellem) ümmetiyim. 6 Müslüman mısın? Elhamdülillah, Müslümanım. TEMEL DİNİ BİLGİLER 1 Rabbin kim? Rabbim Allah. 2 Dinin ne? Dinim İslam. 3 Kitabın ne? Kitabım Kur ân-ı Kerim. 4 Kimin kulusun? Allah ın kuluyum. 5 Kimin ümmetisin? Hazreti Muhammed Mustafa nın (sallallahu

Detaylı

1 İslam ne demektir? Hazreti Peygamberimiz in (sallallahu aleyhi ve sellem) getirdiği din olup bunu kabul etmek, Allah a ve resulüne itaat etmektir.

1 İslam ne demektir? Hazreti Peygamberimiz in (sallallahu aleyhi ve sellem) getirdiği din olup bunu kabul etmek, Allah a ve resulüne itaat etmektir. İBADET 1 İslam ne demektir? Hazreti Peygamberimiz in (sallallahu aleyhi ve sellem) getirdiği din olup bunu kabul etmek, Allah a ve resulüne itaat etmektir. 2 İslam ın şartı kaçtır? İslam ın şartı beştir.

Detaylı

1. İnanç, 2. İbadet, 3. Ahlak, 4. Kıssalar

1. İnanç, 2. İbadet, 3. Ahlak, 4. Kıssalar 1. İnanç, 2. İbadet, 3. Ahlak, 4. Kıssalar İÇİNDEKİLER KUR AN NEDİR? KUR AN-IN AMACI? İNANÇ NEDİR İBADET NEDİR AHLAK NEDİR KISSALAR AYETLER KUR AN NEDİR? Kur an-ı Hakîm, alemlerin Rabbi olan Allah ın kelamıdır.

Detaylı

Resulullah ın Hz. Ali ye Vasiyyeti

Resulullah ın Hz. Ali ye Vasiyyeti Resulullah ın Hz. Ali ye Vasiyyeti Hz. Ali (kv) bildiriyor: Resulullah (sav) bir gün beni huzuruna çağırdı: "Ya Ali! Senin bana yakınlığın, Harun Peygamberin Musa Aleyhisselama olan yakınlığı gibidir.

Detaylı

Sabah akşam tevâzu içinde yalvararak, ürpererek ve sesini yükseltmeden Rabbini an. Sakın gâfillerden olma! (A râf sûresi,7/205)

Sabah akşam tevâzu içinde yalvararak, ürpererek ve sesini yükseltmeden Rabbini an. Sakın gâfillerden olma! (A râf sûresi,7/205) Zikir, hatırlayıp yâd etmek demektir. İbâdet olan zikir de Yüce Allah ı çok hatırlamaktan ibârettir. Kul, Rabbini diliyle, kalbiyle ve bedeniyle hatırlar ve zikreder. Diliyle Kur ân-ı Kerim okur, duâ eder,

Detaylı

Orucun tutulacağı günler olduğu gibi tutulmayacağı günlerde vardır. Resûlüllah sav bizzat bunu yasak etmiştir.

Orucun tutulacağı günler olduğu gibi tutulmayacağı günlerde vardır. Resûlüllah sav bizzat bunu yasak etmiştir. Hastalık ve Yolculukta: Eğer bir insan hasta ise ve yolcu ise onun için oruç tutmak Kur an-ı Kerim de yasaktır. Bazı insanlar ben hastayım ama oruç tutabilirim diyor veya yolcuyum ama tutabilirim diyor.

Detaylı

Buyruldu ki; Aklın kemali Allah u Teâlâ nın rızasına tabi olmak ve gazabından sakınmakladır.

Buyruldu ki; Aklın kemali Allah u Teâlâ nın rızasına tabi olmak ve gazabından sakınmakladır. BÜYÜKLERİN HİKMETLİDEN SÖZLERİ Buyruldu ki; Aklın kemali Allah u Teâlâ nın rızasına tabi olmak ve gazabından sakınmakladır. Buyruldu ki; Faziletli kimseler için (hiçbir yer) gurbet sayılmaz. Cahilin ise

Detaylı

dinkulturuahlakbilgisi.com amaz dinkulturuahlakbilgisi.com Memduh ÇELMELİ dinkulturuahlakbilgisi.com

dinkulturuahlakbilgisi.com amaz dinkulturuahlakbilgisi.com Memduh ÇELMELİ dinkulturuahlakbilgisi.com amaz Memduh ÇELMELİ NAMAZ: AYET ve HADİSLER «Namazı kılın; zekâtı verin ve Allah a sımsıkı sarılın...» (Hac, 78) Namazı kılın; zekâtı verin; Peygamber e itaat edin ki merhamet göresiniz. (Nûr, 56) «Muhakkak

Detaylı

HADDİNİ BİLMEMEK YA DA İSTİDRAC

HADDİNİ BİLMEMEK YA DA İSTİDRAC Niyeti temiz olan ve haddini bilen bir Müslüman, başarıya, nîmete karşı şükrünü edâ edemez ise, Allah (CC) o kişiyi bir mahrûmiyete, bir sıkıntıya mâruz bırakır. Meselâ, dikkat ediniz, bir başarıya imzâ

Detaylı

HÜCCETİN İKAMESİ VE ANLAŞILMASI

HÜCCETİN İKAMESİ VE ANLAŞILMASI HÜCCETİN İKAMESİ VE ANLAŞILMASI ŞEYH MUHAMMED NASIRUDDİN EL-ELBANİ 1 KİTAB VE SÜNNETE DAVET YAYINLARI 1435 HÜCCETİN İKAMESİ VE ANLAŞILMASI ŞEYH MUHAMMED NASIRUDDİN EL-ELBANİ irtibat kitabvesunnet@gmail.com

Detaylı

TAKVA AYI RAMAZAN TAKVA AYI RAMAZAN. Rahman ve Rahim Allah ın Adıyla

TAKVA AYI RAMAZAN TAKVA AYI RAMAZAN. Rahman ve Rahim Allah ın Adıyla TAKVA AYI RAMAZAN TAKVA AYI RAMAZAN Rahman ve Rahim Allah ın Adıyla (Farz kılınan oruç) sayılı günlerdir. Sizden kim, (o günlerde) hasta veya seferde ise o, (tutamadığı) günler sayısınca başka günlerde

Detaylı

NAMAZI, MESCİT VEYA CÂMİDE CEMAATLE KILMANIN HÜKMÜ. Vaizler Muhammed b. Salih el-muneccid. Terceme edenler. Muhammed Şahin. Tetkik edenler Ümmü Nebil

NAMAZI, MESCİT VEYA CÂMİDE CEMAATLE KILMANIN HÜKMÜ. Vaizler Muhammed b. Salih el-muneccid. Terceme edenler. Muhammed Şahin. Tetkik edenler Ümmü Nebil NAMAZI, MESCİT VEYA CÂMİDE CEMAATLE KILMANIN HÜKMÜ حكم الصلاة مع الجماعة ] باللغة التركية [ Vaizler Muhammed b. Salih el-muneccid ألفه الشيخ: محمد صالح المنجد Terceme edenler Muhammed Şahin ترجمه: محمد

Detaylı

EY İMAN EDENLER! Allah ın emrine uygun yaşayın

EY İMAN EDENLER! Allah ın emrine uygun yaşayın EY İMAN EDENLER! Allah ın emrine uygun yaşayın Ey iman edenler! Allah'ın emrine uygun yaşayın, O'na (yakın olmaya) vesile/imkan arayın. O'nun yolunda (malınızla, canınızla) cihad edin ki kurtuluşa eresiniz.

Detaylı

BEYANAT. Ahmed el Hasan (a.s)

BEYANAT. Ahmed el Hasan (a.s) Ahmed el Hasan (a.s) 1 Rahman ve Rahim olan Allahın Adıyla. Hamd Alemlerin Rabbi Allahadır. Allahın selamı Muhammed ve Al-i Muhammedin, İmamlar ve Mehdilerin üzerine olsun. Dünyanın Doğusundaki ve Batısındaki

Detaylı

KUR'ANDAN DUALAR. "Ey Rabbimiz, Bize dünyada bir iyilik, ahrette bir iyilik ver. Bizi ateş azabından koru." ( Bakara- 201 )

KUR'ANDAN DUALAR. Ey Rabbimiz, Bize dünyada bir iyilik, ahrette bir iyilik ver. Bizi ateş azabından koru. ( Bakara- 201 ) KUR'ANDAN DUALAR "Ey Rabbimiz Bizi sana teslim olanlardan kıl, neslimizden de sana teslim olan bir ümmet çıkar, bize ibadet yerlerimizi göster, tövbemizi kabul et zira tövbeleri kabul eden, çok merhametli

Detaylı

OKUNMAMIŞ ÜÇ MESAJINIZ VAR

OKUNMAMIŞ ÜÇ MESAJINIZ VAR RABBİMİZDEN ÇAĞRI Ey iman edenler! Allah'ın emrine uygun yaşayın, O'na (yakın olmaya) vesile/imkan arayın. O'nun yolunda (malınızla, canınızla) cihad edin ki kurtuluşa eresiniz. (Maide Suresi /35) OKUNMAMIŞ

Detaylı

Muhammed Salih el-muneccid

Muhammed Salih el-muneccid KABİRDEKİ HAYATIN TABİATI NASILDIR? [ Türkçe ] طبيعة الحياة في القبر [باللغة التركية [ Muhammed Salih el-muneccid محمد بن صالح المنجد Terceme eden : Muhammed Şahin ترجمة: محمد بن مسلم شاهين Tetkik eden

Detaylı

GÜNAH ve İSTİĞFAR. Israr etmek kişiyi nasıl etkiler

GÜNAH ve İSTİĞFAR. Israr etmek kişiyi nasıl etkiler GÜNAH ve İSTİĞFAR Israr etmek kişiyi nasıl etkiler Peygamber (s.a.v) Efendimizin şöyle buyurduğu rivayet edilmiştir: Hiçbir küçük günah yoktur ki, ısrarla işlenilmeye devam edildiği halde büyümesin. Ve

Detaylı

Yahudiliğin peygamberi Hz. Musa dır. Bu nedenle Yahudiliğe Musevilik de denir. Yahudi ismi, Yakup un on iki oğlundan biri olan Yuda veya Yahuda ya

Yahudiliğin peygamberi Hz. Musa dır. Bu nedenle Yahudiliğe Musevilik de denir. Yahudi ismi, Yakup un on iki oğlundan biri olan Yuda veya Yahuda ya VAHYE DAYALI DİNLER YAHUDİLİK Yahudiliğin peygamberi Hz. Musa dır. Bu nedenle Yahudiliğe Musevilik de denir. Yahudi ismi, Yakup un on iki oğlundan biri olan Yuda veya Yahuda ya nispetle verilmiştir. Yahudiler

Detaylı

İlim gıda gibidir. Ona her zaman ihtiyaç vardır. Faydası da herkesedir.

İlim gıda gibidir. Ona her zaman ihtiyaç vardır. Faydası da herkesedir. İlmi olmayan kimsenin dünyada da ahirette de hiç kıymeti yoktur. Ahmed-i Bedevî İlim gıda gibidir. Ona her zaman ihtiyaç vardır. Faydası da herkesedir. Abdülvehhab-ı Müttekî İnsanlar, ilmi büyüklerinden

Detaylı

İLİM ÖĞRETMENİN FAZİLETİ. Bu Beldede İlim Ölmüştür

İLİM ÖĞRETMENİN FAZİLETİ. Bu Beldede İlim Ölmüştür İLİM ÖĞRETMENİN FAZİLETİ Bu Beldede İlim Ölmüştür Rivayet edildiğine göre Süfyan es-sevrî (k.s) Askalan şehrine gelir, orada üç gün ikamet ettiği halde, kendisine hiç kimse gelip de ilmî bir mesele hakkında

Detaylı

Kavramlar. 1.Mü min. 2. Kafirler. 3.Münafiklar. 1.1 Kur anda Mü min ile ilgili Ayetler 1.2 Kur anda Mü min görevleri ve özellikleri

Kavramlar. 1.Mü min. 2. Kafirler. 3.Münafiklar. 1.1 Kur anda Mü min ile ilgili Ayetler 1.2 Kur anda Mü min görevleri ve özellikleri KAVRAMLAR Kavramlar 1.Mü min 1.1 Kur anda Mü min ile ilgili Ayetler 1.2 Kur anda Mü min görevleri ve özellikleri 2. Kafirler 2.1 Kur anda Kafirler ile ilgili Ayetler 2.2 Kur anda Kafirlerin Özellikleri

Detaylı

Veda Hutbesi. "Ey insanlar! " Sözümü iyi dinleyiniz! Biliyorum, belki bu seneden sonra sizinle burada bir daha buluşamayacağım.

Veda Hutbesi. Ey insanlar!  Sözümü iyi dinleyiniz! Biliyorum, belki bu seneden sonra sizinle burada bir daha buluşamayacağım. Veda Hutbesi Peygamberimiz Vedâ Hutbesinde buyurdular ki: Hamd, Allahü Teâlâya mahsûstur. O'na hamd eder, O'ndan yarlığanmak diler ve O'na tövbe ederiz. Nefislerimizin şerlerinden ve amellerimizin günahlarından

Detaylı

ICERIK. Salih amel nedir? Salih amelin önemi Zekat nedir? Zekat kimlere farzdır? Zekat kimlere verilir? Sonuc Kaynaklar

ICERIK. Salih amel nedir? Salih amelin önemi Zekat nedir? Zekat kimlere farzdır? Zekat kimlere verilir? Sonuc Kaynaklar ICERIK Salih amel nedir? Salih amelin önemi Zekat nedir? Zekat kimlere farzdır? Zekat kimlere verilir? Sonuc Kaynaklar Salih amel nedir? Salih: dogru yolda olan, fesat icinde olmayan, faydalı ve yarayışlı

Detaylı

3. Farz Dışında Yaptığı İbadetler

3. Farz Dışında Yaptığı İbadetler 3. ÜNİTE: EN GÜZEL ÖRNEK HZ. MUHAMMED İN İBADETLERİ 3. Farz Dışında Yaptığı İbadetler KAZANIMLARIMIZ O Bu ünitenin sonunda öğrenciler Hz. Muhammed'in: O 1. Öncelikle bir kul olarak davrandığını kavrar.

Detaylı

Yaratanlar arasında şerefli bir yere sahip olan insanın yaşam hakkı da, Allah tarafından lutfedilmiş bir temel haktır.

Yaratanlar arasında şerefli bir yere sahip olan insanın yaşam hakkı da, Allah tarafından lutfedilmiş bir temel haktır. Yaratanlar arasında şerefli bir yere sahip olan insanın yaşam hakkı da, Allah tarafından lutfedilmiş bir temel haktır. Kur'an-ı Kerimde bir kimseye hayat vermenin adeta bütün insanlara hayat verme gibi

Detaylı

Kültürümüzden Dua Örnekleri. Güzel İş ve Davranış: Salih Amel. İbadetler Davranışlarımızı Güzelleştirir. Rabbena Duaları ve Anlamları BÖLÜM: 3 URL:

Kültürümüzden Dua Örnekleri. Güzel İş ve Davranış: Salih Amel. İbadetler Davranışlarımızı Güzelleştirir. Rabbena Duaları ve Anlamları BÖLÜM: 3 URL: Hazırlayan: Mehmet Fatih Bütün URL: Kültürümüzden Dua Örnekleri Güzel İş ve Davranış: Salih Amel İbadetler Davranışlarımızı Güzelleştirir Rabbena Duaları ve Anlamları BÖLÜM: 3 Kültürümüzde birçok dua örneği

Detaylı

SAYILI ADIMLARLA ELDE EDİLEN MİLYONLARCA SEVAPLAR

SAYILI ADIMLARLA ELDE EDİLEN MİLYONLARCA SEVAPLAR Bu broşürün dağıtımı, tercümesi veya basımına katkıda bulunun. Zirâ iyiliğin yapılmasına vesile olan, o iyiliği yapan kimse gibi ecir alır. SAYILI ADIMLARLA ELDE EDİLEN MİLYONLARCA SEVAPLAR ملايني احلسنات

Detaylı

2- Resûlüllah (s.a.v.) şöyle buyurdu: Beni babanızdan, çocuklarınızdan ve bütün insanlardan daha fazla sevmedikçe gerçek mümin olamazsınız.

2- Resûlüllah (s.a.v.) şöyle buyurdu: Beni babanızdan, çocuklarınızdan ve bütün insanlardan daha fazla sevmedikçe gerçek mümin olamazsınız. 1- Hak Teala nın sevdiği, dile hafif, tartıda ise ağır olan iki ifade vardır. Bunlar: Allah (c.c.) hamd-ü senasıyla beraber paktır ve her çeşit eksiklikten münezzehtir; Allah (c.c.) paktır ve çok yücedir.

Detaylı

Bir selam ile selamlandığınızda ondan daha iyisiyle veya aynısıyla selamı alın (Nisa 86)

Bir selam ile selamlandığınızda ondan daha iyisiyle veya aynısıyla selamı alın (Nisa 86) 1) Allah-u Teâlâ şöyle buyuruyor: Bir selam ile selamlandığınızda ondan daha iyisiyle veya aynısıyla selamı alın (Nisa 86) 2) Ebu Hureyre (Radiyallahu Anh) şöyle dedi: Müslüman ın Müslüman üzerindeki hakkı

Detaylı

KURAN I KERİMİN İÇ DÜZENİ

KURAN I KERİMİN İÇ DÜZENİ KURAN I KERİMİN İÇ DÜZENİ Kur an-ı Kerim : Allah tarafından vahiy meleği Cebrail aracılığıyla, son Peygamber Hz. Muhammed e indirilen ilahi bir mesajdır. Kur an kelime olarak okumak, toplamak, bir araya

Detaylı

BEP Plan Hazırla T.C Ağrı Valiliği ALPASLAN ORTAOKULU Müdürlüğü Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi Bireyselleştirilmiş Eğitim Planı

BEP Plan Hazırla T.C Ağrı Valiliği ALPASLAN ORTAOKULU Müdürlüğü Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi Bireyselleştirilmiş Eğitim Planı BEP Plan Hazırla T.C Ağrı Valiliği ALPASLAN ORTAOKULU Müdürlüğü Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi Bireyselleştirilmiş Eğitim Planı Öğrenci : ALİ İHSAN ASLAN Eğitsel Performans Bismillâhirrahmanirrahim

Detaylı

ISLAM Kim, Îslâm'dan başka bir din ararsa, bilsin ki kendisinden (böyle bir din) asla kabul edilmeyecek ve o, ahirette ziyan edenlerden olacaktır.

ISLAM Kim, Îslâm'dan başka bir din ararsa, bilsin ki kendisinden (böyle bir din) asla kabul edilmeyecek ve o, ahirette ziyan edenlerden olacaktır. ISLAM Kim, Îslâm'dan başka bir din ararsa, bilsin ki kendisinden (böyle bir din) asla kabul edilmeyecek ve o, ahirette ziyan edenlerden olacaktır. (Al-i Imran suresi, 85) Icindekiler - Bu dine neden Islam

Detaylı

7.SINIF SEÇMELİ KUR AN-I KERİM DERSİ ETKİNLİK (ÇALIŞMA) KÂĞITLARI (1.ÜNİTE)

7.SINIF SEÇMELİ KUR AN-I KERİM DERSİ ETKİNLİK (ÇALIŞMA) KÂĞITLARI (1.ÜNİTE) 7.SINIF SEÇMELİ KUR AN-I KERİM DERSİ ETKİNLİK (ÇALIŞMA) KÂĞITLARI (1.ÜNİTE) ÖĞRENCİNİN ADI-SOYADI: SINIFI: NO: 1 1. ETKİNLİK: BOŞLUK DOLDURMA ETKİNLİĞİ AYET-İ KERİME SÜNNET KISSA CENNET TEŞVİK HAFIZ 6236

Detaylı

ح م تهني ة غ ملسلم ف مناسبات غ دينية. şeyh Muhammed Salih el-muneccid

ح م تهني ة غ ملسلم ف مناسبات غ دينية. şeyh Muhammed Salih el-muneccid Dînî olmayan münâsebetlerde gayr-i müslimleri kutlamanın hükmü ح م تهني ة غ ملسلم ف مناسبات غ دينية ] ريك - Turkish [ Türkçe - şeyh Muhammed Salih el-muneccid الشيخ مد صالح املنجد Terceme: IslamQa koordinasyon:

Detaylı

Altın takmanın erkeklere haram kılınmasındaki hikmet nedir?

Altın takmanın erkeklere haram kılınmasındaki hikmet nedir? Altın takmanın erkeklere haram kılınmasındaki hikmet nedir? ما ا كمة ريم لبس ا هب الرجال ] تر [ Türkçe Turkish Muhammed b. Salih el-useymîn Terceme : Muhammed Şahin Tetkik : Ali Rıza Şahin 200-43 ما ا

Detaylı

Üç kişi vardır ki, Allah kıyamet gününde onlarla ne konuşur, ne onlara nazar eder, ne de onları günahlarından arındırır, onlara elim bir azap vardır:

Üç kişi vardır ki, Allah kıyamet gününde onlarla ne konuşur, ne onlara nazar eder, ne de onları günahlarından arındırır, onlara elim bir azap vardır: Hayatımız başlangıçtan ölüm anına kadar seyr halindedir. Ayet-i kerimeler ve hadis-i şerifler seyir halindeki arabamıza yön veren işaret levhaları gibidir. Bazı işaretleri algılama, refleks haline dönüşmüşken

Detaylı

Arap diliyle tesis edilen İslam a dair hakikatler diğer dillere tercüme edilirken zaman ve zeminin de etkisiyle gerçek anlamından koparılabiliyor.

Arap diliyle tesis edilen İslam a dair hakikatler diğer dillere tercüme edilirken zaman ve zeminin de etkisiyle gerçek anlamından koparılabiliyor. Arap diliyle tesis edilen İslam a dair hakikatler diğer dillere tercüme edilirken zaman ve zeminin de etkisiyle gerçek anlamından koparılabiliyor. Bugün her şeyi sorgulayan genç beyinlere ikna edici cevaplar

Detaylı

ALLAH TEÂLÂ'YA ÎMÂN. Muhammed Şahin. ] تر [ Türkçe Turkish. Tetkik : Ümmü Nebil

ALLAH TEÂLÂ'YA ÎMÂN. Muhammed Şahin. ] تر [ Türkçe Turkish. Tetkik : Ümmü Nebil ALLAH TEÂLÂ'YA ÎMÂN الا يمان باالله تعا ] تر [ Türkçe Turkish Muhammed Şahin Tetkik : Ümmü Nebil 2009-1430 1 الا يمان باالله تعا» باللغة ال ية «بن مسلم شاه مد مراجعة: أم نبيل 2009-1430 2 Allah Teâlâ'ya

Detaylı

ALLAH TEÂLÂ'NIN ARŞA İSTİVÂ ETMESİ

ALLAH TEÂLÂ'NIN ARŞA İSTİVÂ ETMESİ ALLAH TEÂLÂ'NIN ARŞA İSTİVÂ ETMESİ استواء االله عرشه ] تر [ Türkçe Turkish Abdurrahman el-berrâk Terceme : Muhammed Şahin Tetkik : Ali Rıza Şahin 00-43 استواء االله عرشه» باللغة ال ية «عبد الر ن ال اك

Detaylı

İLİ : GENEL TARİH : 29.01.2016. Hazırlayan: Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü

İLİ : GENEL TARİH : 29.01.2016. Hazırlayan: Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü İLİ : GENEL TARİH : 29.01.2016 EN GÜZEL İSİMLER O NUNDUR Aziz Müminler! Okuduğum âyet-i kerimede Yüce Rabbimiz şöyle buyuruyor: O, yaratan, yoktan var eden, şekil veren Allah tır. Güzel isimler O nundur.

Detaylı

Orucun Manevi Hayatımıza Katkıları

Orucun Manevi Hayatımıza Katkıları Orucun Manevi Hayatımıza Katkıları Kur ân-ı Kerim de Oruç Ey müminler! Sizden öncekilere farz kılındığı gibi, size de sayılı günler içinde Oruç tutmanız farz kılındı. Umulur ki, bu sayede, takva mertebesine

Detaylı

Allah a Allah (ilah,en mükemmel, en üstün,en yüce varlık) olduğu için ibadet etmek

Allah a Allah (ilah,en mükemmel, en üstün,en yüce varlık) olduğu için ibadet etmek 1.VE EN YÜCESİ: Allah a Allah (ilah,en mükemmel, en üstün,en yüce varlık) olduğu için ibadet etmek 2.SEVİYE: Allah ın rızasını ve sevgisi kazanmak için 3.SEVİYE: Allah ın verdiği nimetlere(yaşam-akıl-yiyecekler

Detaylı

Değerli büyüğümüz Merhum Fatma ÖZTÜRK ün ruhunun şad olması duygu ve dileklerimizle Lisans Yayıncılık

Değerli büyüğümüz Merhum Fatma ÖZTÜRK ün ruhunun şad olması duygu ve dileklerimizle Lisans Yayıncılık Değerli büyüğümüz Merhum Fatma ÖZTÜRK ün ruhunun şad olması duygu ve dileklerimizle Lisans Yayıncılık II Editörler Prof. Dr. Salih Sabri Yavuz & Doç. Dr. Faruk Sancar İSLÂM İNANÇ ESASLARI Yazarlar Prof.

Detaylı

AİLE: HAYATA AÇILAN PENCERE

AİLE: HAYATA AÇILAN PENCERE AİLE: HAYATA AÇILAN PENCERE Aile, tek başına olmaktan kurtulup, can yoldaşına kavuşmaktır Aynı çatı altında yalnızlık ve yabancılık değil! Ve O, iki eşi, erkeği ve kadını yarattı. (Necm, 53/45) Kadınlar,

Detaylı

Edeb Ya Hu! Cumartesi, 03 Ocak :31

Edeb Ya Hu! Cumartesi, 03 Ocak :31 Dünya bilimde altın çağını yaşarken insanlıkta yerlerde sürünüyor. Hayâ kalmamış, saygı kalmamış, sevgi kalmamış, büyüğe hürmet kalmamış. Hayatımızda ne eksik biliyor musunuz? Edeb. Edebe hiç önem vermiyoruz.

Detaylı

Kur ân da Dua Ayetleri

Kur ân da Dua Ayetleri Kur ân da Dua Ayetleri (1) Bizi doğru yola ilet; Kendilerine nimet verdiklerinin yoluna, Gazaba uğrayanların ve sapmışlarınkine değil. (Fatiha Suresi 6-7) (2) (Musa) Cahillerden olmaktan Allah a sığınırım

Detaylı

TEMİZLİK HAZIRLAYAN. Abdullah Cahit ÇULHA

TEMİZLİK HAZIRLAYAN. Abdullah Cahit ÇULHA TEMİZLİK HAZIRLAYAN Abdullah Cahit ÇULHA TEMİZLİK MADDİ TEMİZLİK MANEVİ TEMİZLİK İslam dini, hem maddî, hem de manevî temizliğe büyük bir önem vermiştir. Bu iki kısım temizlik arasında büyük bir ilgi vardır.

Detaylı

Allah yolunda sarf ettiğiniz her şey(in karşılığı) size eksiksiz ödenir, asla haksızlığa uğratılmazsınız. (Enfal; 60)

Allah yolunda sarf ettiğiniz her şey(in karşılığı) size eksiksiz ödenir, asla haksızlığa uğratılmazsınız. (Enfal; 60) EY İMAN EDENLER! Allah yolunda sarfetmeyenler varya... Ey iman edenler! Muhakkak ki (yahudi) hahamlarından ve (hıristiyan) rahiplerinden birçoğu, insanların mallarını haksızlıkla yerler ve (onları) Allah

Detaylı

ALEXANDER RUSSEL WEBB-MUHAMMED

ALEXANDER RUSSEL WEBB-MUHAMMED ALEXANDER RUSSEL WEBB-MUHAMMED Benim araştırıcı, meraklı bir ahlâkım vardı. Her şeyin sebebini ve maksadını arıyordum. Bunlar için mantıkî cevaplar bekliyordum. Hâlbuki râhiplerin ve diğer Hıristiyan din

Detaylı

Kur an ın Bazı Hikmetleri

Kur an ın Bazı Hikmetleri Kur an ın Bazı Hikmetleri Allah Teala kıble hususunda derin tartışmalara giren insanların görüşünü: İyilik, yüzlerinizi doğuya ve batıya çevirmeniz değildir. ayetiyle reddetmiştir. Ki onların bir kısmı,

Detaylı

ŞİRK VE ÇEŞİTLERİ EBU SEYF

ŞİRK VE ÇEŞİTLERİ EBU SEYF ŞİRK VE ÇEŞİTLERİ EBU SEYF Hamd Allah subhanehu ve tealayadır. Salat ve selam ise O nun Rasulünedir. Bundan sonra: Allah sana hidayet etsin. Bil ki şirk koşmak günahların en büyüğüdür ve bütün amelleri

Detaylı

Sadîk-i Ahmak yani ahmak dost şiddetli düşmandan,din düşmanından daha fazla verir.

Sadîk-i Ahmak yani ahmak dost şiddetli düşmandan,din düşmanından daha fazla verir. AHMAK DOST Sadîk-i Ahmak yani ahmak dost şiddetli düşmandan,din düşmanından daha fazla verir. İyilik zannıyla topluma,tüm değerlere,insanlığa karşı kötülük işlemektedir. İbrahim Peygamberden yana olduğunu

Detaylı

Söylemek istemediğimiz birçok şey, söylemek istediğimiz zaman dinleyici bulamaz.

Söylemek istemediğimiz birçok şey, söylemek istediğimiz zaman dinleyici bulamaz. Söylenen her söz, içinden çıktığı kalbin kılığını üzerinde taşır. Ataullah İskenderî Söz ilaç gibidir. Gereği kadar sarf edilirse fayda veriri; gerektiğinden fazlası ise zarara neden olur. Amr bin As Sadece

Detaylı

HAC YÜCE ALLAH IN (c.c) EMRİDİR.

HAC YÜCE ALLAH IN (c.c) EMRİDİR. HAC YÜCE ALLAH IN (c.c) EMRİDİR. Hac Allah Teala nın (c.c) emri, İslam ın beş temel şartından biridir: Ona varmaya gücü yeten kimsenin Kâbe yi tavaf etmesi Allah ın insanlar üzerindeki hakkıdır. (Al-i

Detaylı

Ramazan: Hicri takvimin dokuzuncu ayıdır. Ramazan-ı Şerif veya Oruç Ayı da denilir.

Ramazan: Hicri takvimin dokuzuncu ayıdır. Ramazan-ı Şerif veya Oruç Ayı da denilir. Hoş Geldin Ya Şehri Ramazan Recep ve Şaban ayını mübarek kılıp bizi ramazan ayına ulaştıran rabbimize hamd olsun. Bu yazımızda sizinle ramazan ayıyla ilgili terimlerin anlamını inceleyelim. Ramazan: Hicri

Detaylı

ALEMLERİN EFENDİSİ NİN (SAV) DİLİYLE KUR AN

ALEMLERİN EFENDİSİ NİN (SAV) DİLİYLE KUR AN KUR AN KARANLIKLARDAN AYIDINLIĞA ÇIKARIR Peygamber de (şikayetle): Ya Rabbi! Benim kavmim bu Kur an ı (okumayı ve hükümlerine uymayı bırakıp hatta menedip onu) terkettiler. dedi. (Furkân /30) Elif, Lâm,

Detaylı

Orucun hükmü ve hikmeti nedir? ما حكم الصيام وحكمته. Abdurrahman b. Nâsır es-sa'dî

Orucun hükmü ve hikmeti nedir? ما حكم الصيام وحكمته. Abdurrahman b. Nâsır es-sa'dî Orucun hükmü ve hikmeti nedir? ما حكم الصيام وحكمته ] تر [ Türkçe Turkish Abdurrahman b. Nâsır es-sa'dî Terceme : Muhammed Şahin Tetkik : Ali Rıza Şahin 2010-1431 1 ما حكم الصيام وحكمته» باللغة ال ية «عبد

Detaylı

İnsanı Diğer Canlılardan Ayıran Özellikler

İnsanı Diğer Canlılardan Ayıran Özellikler İnsanı Diğer Canlılardan Ayıran Özellikler Hani, Rabbin meleklere, Ben yeryüzünde bir halife yaratacağım demişti. Onlar, Orada bozgunculuk yapacak, kan dökecek birini mi yaratacaksın? Oysa biz sana hamd

Detaylı

dinkulturuahlakbilgisi.com

dinkulturuahlakbilgisi.com dinkulturuahlakbilgisi.com 1-Ülkemizde Kızılay, Sosyal hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu, Aşevleri -gibi kurumların varlığı aşağıdakilerden hangisine önem verildiğini göstermektedir? A- Milli eğitime

Detaylı

Hz.Resulüllah (SAV) den Dualar

Hz.Resulüllah (SAV) den Dualar Hz.Resulüllah (SAV) den Dualar Camiye Girerken Allah ın adıyla, Allah ın Resulüne salat ve selam olsun. Allah ım, hatalarımı bağışla ve bana rahmet kapılarını aç. Camiden Çıkarken Allah ın adıyla, Allah

Detaylı

Evlenirken Nelere Dikkat Edilmeli?

Evlenirken Nelere Dikkat Edilmeli? Evlenirken Nelere Dikkat Edilmeli? EVLENİRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ? Peygamber (sav) Efendimiz den Abdullah ibn-i Ömer RA ın bir hadisini bu münasebetle hatırlayalım, duymuşsunuzdur: (Lâ tenkihun-nisâe

Detaylı

7- Peygamberimizin aile hayatı ve çocuklarla olan ilişkilerini araştırınız

7- Peygamberimizin aile hayatı ve çocuklarla olan ilişkilerini araştırınız 4. SINIFLAR (PROJE ÖDEVLERİ) Öğrenci No 1- Dinimize göre Helal, Haram, Sevap ve Günah kavramlarını açıklayarak ilgili Ayet ve Hadis meallerinden örnekler veriniz. 2- Günlük yaşamda dini ifadeler nelerdir

Detaylı

Rasûlullah -sallallahu aleyhi ve sellem- şu an hayatta ve yeryüzünde hazır mıdır? Abdulkerim el-hudayr

Rasûlullah -sallallahu aleyhi ve sellem- şu an hayatta ve yeryüzünde hazır mıdır? Abdulkerim el-hudayr Rasûlullah -sallallahu aleyhi ve sellem- şu an hayatta ve yeryüzünde hazır mıdır? ] تريك Turkish [ Türkçe Abdulkerim el-hudayr Terceme : Muhammed Şahin Tetkik : Ali Rıza Şahin 0-43 هل لرسو صىل الله عليه

Detaylı

LGS Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Deneme Sınavı

LGS Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Deneme Sınavı LGS Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Deneme Sınavı LGS(Liselere Geçiş Sistemi) deneme sınavı arayan birçok öğrenci için güzel bir hizmet Şanlıurfa MEM tarafından veriliyor. LGS deneme sınavı ile 2 Haziran

Detaylı

"Âyinesi iştir kişinin lafa bakılmaz. Şahsın görünür rütbe-i aklı eserinde" diyen Ziya Paşa nın sözleri ne kadar da manidardır.

Âyinesi iştir kişinin lafa bakılmaz. Şahsın görünür rütbe-i aklı eserinde diyen Ziya Paşa nın sözleri ne kadar da manidardır. "Âyinesi iştir kişinin lafa bakılmaz. Şahsın görünür rütbe-i aklı eserinde" diyen Ziya Paşa nın sözleri ne kadar da manidardır. Bazı insanlar vardır ki, yapmadıkları halde yapmış gibi övünürler İmkânlar

Detaylı

Eşhedü en lâ iâhe illallâh ve eşhedü enne Muhammeden abdühû ve rasûlüh.

Eşhedü en lâ iâhe illallâh ve eşhedü enne Muhammeden abdühû ve rasûlüh. Âmentü billahi ve melâiketihi ve kütübihî ve rusülihî ve'l yevmi'l-âhıri ve bi'l-kaderi hayrihî ve şerrihi mine'llâhi teâlâ ve'l-ba'sü ba'de'l mevti hakk Eşhedü en lâ iâhe illallâh ve eşhedü enne Muhammeden

Detaylı

Hilalin bir ülkede görülmesiyle oruca başlamak. Muhammed b. Salih el-useymîn. Terceme : Muhammed Şahin Tetkik : Ali Rıza Şahin

Hilalin bir ülkede görülmesiyle oruca başlamak. Muhammed b. Salih el-useymîn. Terceme : Muhammed Şahin Tetkik : Ali Rıza Şahin Hilalin bir ülkede görülmesiyle oruca başlamak ] ريك Turkish [ Türkçe Muhammed b. Salih el-useymîn Terceme : Muhammed Şahin Tetkik : Ali Rıza Şahin 2011-1432 الصيام برؤ ة واحدة» اللغة الرت ية «بن صالح

Detaylı

Efendim, öğrendiklerimin ikincisi; çok kimseyi, nefsin şehvetleri peşinde koşuyor gördüm. Şu âyet-i kerimenin mealini düşündüm:

Efendim, öğrendiklerimin ikincisi; çok kimseyi, nefsin şehvetleri peşinde koşuyor gördüm. Şu âyet-i kerimenin mealini düşündüm: Hatim-i Esam hazretleri, hocası Şakik-i Belhi hazretlerinin yanında 33 sene kalır, ilim tahsil eder. Hocası, bu zaman içinde ne öğrendiğini sorduğu zaman, sekiz şey öğrendiğini söyler ve bunları hocasına

Detaylı

Rahmân ve Rahîm Ne Demektir?

Rahmân ve Rahîm Ne Demektir? Besmele Kitapcığı Besmelenin Anlamı Besmele, bütün varlıkların hal diliyle ve iradeli varlık olan insanın lisanıyla ve haliyle meşru olan her işine Allah ın ismiyle başlamasıdır. En önemli dua ve zikirlerdendir.

Detaylı

Haydin Câmiye Pazartesi, 31 Ekim :26

Haydin Câmiye Pazartesi, 31 Ekim :26 Hz. Peygamber Efendimiz, Mekke den Medine ye hicret ettikten sonra ilk iş olarak, Mekke den Medine ye hicret eden muhâcirlerle Medine nin yerlisi olan Ensâr ı birbirine kardeş yaptı. Bu iki şehrin Müslümanlarını

Detaylı

URL: Hazırlayan: Mehmet Fatih Bütün. Dua. Dua İbadetin Özüdür. Niçin ve Nasıl Dua Edilir? Kur'an'dan ve Hz. Peygamber'den Dua Örnekleri BÖLÜM: 2

URL: Hazırlayan: Mehmet Fatih Bütün. Dua. Dua İbadetin Özüdür. Niçin ve Nasıl Dua Edilir? Kur'an'dan ve Hz. Peygamber'den Dua Örnekleri BÖLÜM: 2 Hazırlayan: Mehmet Fatih Bütün URL: Dua Dua İbadetin Özüdür Niçin ve Nasıl Dua Edilir? Kur'an'dan ve Hz. Peygamber'den Dua Örnekleri BÖLÜM: 2 Dua Arapça kökenli bir kelime olup «istemek, davet etmek» demektir.

Detaylı

+ Eğer size yasaklanan (günah)ların büyüklerinden kaçınırsanız, sizin küçük günahlarınızı örteriz ve sizi güzel bir yere koyarız.(4.

+ Eğer size yasaklanan (günah)ların büyüklerinden kaçınırsanız, sizin küçük günahlarınızı örteriz ve sizi güzel bir yere koyarız.(4. KUR AN VE HADİSLERE GÖRE BÜYÜK GÜNAHLAR Yüce Rabbimiz Kur an-ı Kerimde şöyle buyuruyor: + Eğer size yasaklanan (günah)ların büyüklerinden kaçınırsanız, sizin küçük günahlarınızı örteriz ve sizi güzel bir

Detaylı

بسم هللا الرحمن الرحيم DAR'UL HARP NEDİR VE DAR'UL HARP HALKINA NASIL MUAMELE EDİLİR?/HAMD BİN ATİK (RH.A) ed-durar us seniyye, 9/

بسم هللا الرحمن الرحيم DAR'UL HARP NEDİR VE DAR'UL HARP HALKINA NASIL MUAMELE EDİLİR?/HAMD BİN ATİK (RH.A) ed-durar us seniyye, 9/ بسم هللا الرحمن الرحيم DAR'UL HARP NEDİR VE DAR'UL HARP HALKINA NASIL MUAMELE EDİLİR?/HAMD BİN ATİK (RH.A) ed-durar us seniyye, 9/256-259 Şeyh Hamd bin Atik (V. 1301) kardeşlerinden birisine hitaben şöyle

Detaylı

Abdest Gusül Teyemmüm

Abdest Gusül Teyemmüm Abdest Gusül Teyemmüm Memduh ÇELMELİ ABDEST Farz ve Sünnetleriyle Abdestin Alınışı 1- Niyet edilir. Euzü-Besmele çekilir. 2- Eller bileklere kadar yıkanır. Abdestin Farzları 1) Yüzü yıkamak 2) Elleri dirseklerle

Detaylı

EFENDİ BABASI BÜTÜN MÜRİDLERİNDEN HABERDAR İMİŞ!

EFENDİ BABASI BÜTÜN MÜRİDLERİNDEN HABERDAR İMİŞ! KİM BU ZINDIK! Hamd Allah ındır. O na hamd eder ondan yardım ve mağfiret dileriz nefislerimizin şerrinden amellerimizin kötülüklerinden ona sığınırız. Allah ın yol göstericilik ettiğini hiç kimse saptıramaz.

Detaylı

1 Ahlâk nedir? Ahlâk; insanın ruhuna ve kişiliğine yerleşen alışkanlıklardır. İki kısma ayrılır:

1 Ahlâk nedir? Ahlâk; insanın ruhuna ve kişiliğine yerleşen alışkanlıklardır. İki kısma ayrılır: 1 Ahlâk nedir? Ahlâk; insanın ruhuna ve kişiliğine yerleşen alışkanlıklardır. İki kısma ayrılır: 1. Güzel ahlâk 2. Kötü ahlâk 2 Güzel ahlâk neye denir? Allah ın ve Resulü nün emir ve tavsiye ettiği, diğer

Detaylı

dinkulturuahlakbilgisi.com Konu Anlatımı MELEKLER Hazırlayan Memduh ÇELMELİ dinkulturuahlakbilgisi.com

dinkulturuahlakbilgisi.com Konu Anlatımı MELEKLER Hazırlayan Memduh ÇELMELİ dinkulturuahlakbilgisi.com Konu Anlatımı MELEKLER Hazırlayan Memduh ÇELMELİ Varlıklar Âlemi Evrende bulunan varlıklar yalnızca duyularımızla algılayabildiklerimizden ibaret değildir. Âlemde görünen ve görünmeyen sayısız varlık bulunmaktadır.

Detaylı

PEYGAMBERLERE ÎMÂNIN HAKİKATİ. Hâfız el-hakemî

PEYGAMBERLERE ÎMÂNIN HAKİKATİ. Hâfız el-hakemî PEYGAMBERLERE ÎMÂNIN HAKİKATİ حقيقة الا يمان بالانبياء والمرسلين ] اللغة التركية [ ] Turkish [ Language Hâfız el-hakemî حافظ الحكمي رحمه االله Terceme edenler : Muhammed Şahin ترجمه: محمد بن مسلم شاهين

Detaylı

İLMİN DERİNLİĞİ, İNANÇ VE ADÂLET

İLMİN DERİNLİĞİ, İNANÇ VE ADÂLET 01.12.2013 Allah ın (CC ) Şâhitliği Allah (CC) Bugün dininizi kemâle erdirdim, size nîmetimi tamamladım. Size din olarak İslâm ı beğendim 1. buyuruyor. Bu âyette, dinin bildirdiklerinin en incelikli noktalarını

Detaylı

3 Her çocuk Müslüman do ar.

3 Her çocuk Müslüman do ar. TAHR C * 1 Sözlerin en güzeli Allah ın kitabı, yolların en güzeli Muhammed in yoludur. Buhari, Edeb, 70; tisam, 2. z Müslim, Cuma, 43. z Nesai, Iydeyn, 22. z bn Mace, Mukaddime, 7. z Darimî, Mukaddime,

Detaylı

dinkulturuahlakbilgisi.com Memduh ÇELMELİ dinkulturuahlakbilgisi.com

dinkulturuahlakbilgisi.com Memduh ÇELMELİ dinkulturuahlakbilgisi.com Memduh ÇELMELİ ZEKAT SADAKA: AYET-İ KERİMELER «Namazı kılın, zekâtı verin, önceden kendiniz için yaptığınız her iyiliği Allah katında bulacaksınız. Şüphesiz Allah, yapmakta olduklarınızı görür.» (Bakara,

Detaylı

Gizlemek. أ Helak etmek, yok etmek أ. Affetmek. Açıklamak. ا ر اد Sahip olmak, malik olmak. Đstemek,irade etmek. Seçme Metnler 25

Gizlemek. أ Helak etmek, yok etmek أ. Affetmek. Açıklamak. ا ر اد Sahip olmak, malik olmak. Đstemek,irade etmek. Seçme Metnler 25 136. Ey iman edenler, Allah'a, elçisine, elçisine indirdiği kitaba ve bundan önce indirdiği kitaba iman edin. Kim Allah'ı, meleklerini, kitaplarını, elçilerini ve ahiret gününü inkar ederse, uzak bir sapıklıkla

Detaylı

Arefe günü ile ilgili meseleler ve hükümleri مساي ل وأح م تتعلق بيوم عرفة. Bir Grup Âlim

Arefe günü ile ilgili meseleler ve hükümleri مساي ل وأح م تتعلق بيوم عرفة. Bir Grup Âlim Arefe günü ile ilgili meseleler ve hükümleri مساي ل وأح م تتعلق بيوم عرفة ] تر [ Türkçe Turkish Bir Grup Âlim Terceme : Muhammed Şahin Tetkik : Ali Rıza Şahin 00-43 مساي ل وأح م تتعلق بيوم عرفة» باللغة

Detaylı

GADİR ESİNTİLERİ -10- Şiir: İsmail Bendiderya

GADİR ESİNTİLERİ -10- Şiir: İsmail Bendiderya GADİR ESİNTİLERİ -10- Şiir: İsmail Bendiderya GADİR ESİNTİLERİ (10) Şiir: İsmail Bendiderya Edit: Kadri Çelik - Şaduman Eroğlu Son Okur: Murtaza Turabi Hazırlayan: D.E.K. Kültürel Yardımcılık, Tercüme

Detaylı

Peki, bu bayramın bizlere nasıl hediye edildiğini biliyor musunuz? Dilerseniz bu kıssayı hep birlikte hatırlayalım.

Peki, bu bayramın bizlere nasıl hediye edildiğini biliyor musunuz? Dilerseniz bu kıssayı hep birlikte hatırlayalım. Bayramınız Mübarek Olsun Görülür sevgi seli, kokar bahçenin gülü, Bayram günü gelince öpülür büyüklerin eli. Sevgili arkadaşlar kurban bayramı yaklaştı hepimizi tatlı bir heyecan sardı. Şimdiden bayramlıklarımız

Detaylı

GECE NAMAZI, SALİHLERİN İŞİDİR

GECE NAMAZI, SALİHLERİN İŞİDİR GECE NAMAZI, SALİHLERİN İŞİDİR Farz namazlardan sonra en değerli nafile namazın gece namazı teheccüd olduğu herkesçe bilinen bir hakikattir. Gecenin ihya edilmesi yönündeki en önemli amel de gece namazıdır.

Detaylı

TÂĞUT KELİMESİNİN ANLAMI

TÂĞUT KELİMESİNİN ANLAMI TÂĞUT KELİMESİNİN ANLAMI ] ريك Turkish [ Türkçe Muhammed Salih el-muneccid Terceme : Muhammed Şahin Tetkik : Ali Rıza Şahin 20-432 ع لكمة الطاغوت» باللغة الت ية «مد صالح املنجد رمجة: ممد مسلم شاه مراجعة:

Detaylı

DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ TESTİ

DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ TESTİ DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ TESTİ DİKKAT! BU BÖLÜMDE YANTLAYACAĞNZ TOPLAM SORU SAYS 20 DİR. ÖNERİLEN YANTLAMA SÜRESİ 40 DAKİKADR. 1) Annemize Babamıza 3) İnsanda yardımlaşma, cömertlik, insan sevgisi

Detaylı

Dua Dua, insan ile Allah arasında iletişim kurma yollarından biridir. İnsan, dua ederken Allah ın kendisini işittiğinin bilincindedir. İnsan dua ile dileklerini aracısız olarak Allah a iletmekte ondan

Detaylı

DOMUZ ETİNİN HARAM KILINMASININ HİKMETİ

DOMUZ ETİNİN HARAM KILINMASININ HİKMETİ DOMUZ ETİNİN HARAM KILINMASININ HİKMETİ حكمة ريم م ا ير ] تر [ Türkçe Turkish Muhammed Salih el-muneccid Terceme : Muhammed Şahin Tetkik : Ümmü Nebil 2009-1430 1 حكمة ريم م ا ير» باللغة ال ية «مد صالح

Detaylı

IÇERIK ÖNSÖZ. Giriş. Birinci Bölüm ALLAH A İMAN

IÇERIK ÖNSÖZ. Giriş. Birinci Bölüm ALLAH A İMAN IÇERIK ÖNSÖZ 13 Giriş DİN VE AKAİT Günümüzde Din Algısı Sosyal Bilimcilere Göre Din İslam Açısından Din Dinin Anlam Çerçevesi İslam Dini İslam ın İnanç Boyutu Akait İman İman-İslam Farkı İman Bakımından

Detaylı

BYK & ŞYK DERSLERİ. Yaptıklarına karşılık olmak üzere kendilerine nice sevindirici ve göz aydınlatıcı nimetler saklandığını hiç kimse bilemez.

BYK & ŞYK DERSLERİ. Yaptıklarına karşılık olmak üzere kendilerine nice sevindirici ve göz aydınlatıcı nimetler saklandığını hiç kimse bilemez. Ders : 8 Konu : SALiH AMEL Amel kelimesi, sevap veya günahla karşılık bulan her türlü iş, çalışma ve fiil demektir. Kur ân-ı Kerim ve hadisi Şeriflerde daha çok emir, yasak ve tavsiyeler anlamında olup,

Detaylı

İnönü Üniversitesi Fırat Üniversitesi Siirt Üniversitesi Ardahan Üniversitesi - Milli Eğitim Bakanlığı ‘Değerler Eğitimi’ Milli ve Manevi Değerlerimiz by İngilizce Öğretmeni Sefa Sezer

İnönü Üniversitesi Fırat Üniversitesi Siirt Üniversitesi Ardahan Üniversitesi - Milli Eğitim Bakanlığı ‘Değerler Eğitimi’ Milli ve Manevi Değerlerimiz by İngilizce Öğretmeni Sefa Sezer MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI DEĞERLER EĞİTİMİ İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ / FIRAT ÜNİVERSİTESİ / ARDAHAN ÜNİVERSİTESİ / SİİRT ÜNİVERSİTESİ SEFA SEZER / İNGİLİZCE ÖĞRETMENİ Bir milletin ve topluluğun oluşumunda maddi

Detaylı

Toplumsal hayatta huzurun temelleri

Toplumsal hayatta huzurun temelleri Toplumsal hayatta huzurun temelleri Toplumsal huzur, bir ülkenin kalkınması ve gelişmesi için çok önemlidir. Çünkü bir toplumdaki ferdler mutlu ve huzurlu olurlarsa ve o ferdler sadece kendi menfaatlerini

Detaylı

Muhammed Aleyhisselam ın Dilinden Dualar

Muhammed Aleyhisselam ın Dilinden Dualar Muhammed Aleyhisselam ın Dilinden Dualar yusufisik1@hotmail.de K ur ân-ı Kerim deki dua ayetleri gibi Peygamberimizin duaları da Arapça aslından okunursa daha iyidir. Ancak, tercümeleri de dua olarak okunabilir.

Detaylı

Kur ân ın Ticârî Yol Haritası Cuma, 06 Ekim :47

Kur ân ın Ticârî Yol Haritası Cuma, 06 Ekim :47 Kimi beşerî sistemler malı kişinin tekeline vermiş, mal kişinindir, istediği gibi kazanır ve istediği gibi harcar demiştir. Kimisi de mal devletindir, kişiler devlet için kazanır ve devlet için harcarlar

Detaylı

Siz, Kimi Seviyorsunuz? Perşembe, 07 Ekim 2010 07:38

Siz, Kimi Seviyorsunuz? Perşembe, 07 Ekim 2010 07:38 Bütün mesele tam bir sevgi meselesidir. Sevgi kalpte başlar kalpte biter. Sevgi gönlün, kalbin eylemidir. Allah ın bir ismi de Vedud dur. Allah yarattıklarını sever ve bu dünya sevgi ile ayakta durur.

Detaylı