Mavi LED, Nobel ve Türkiye de Araştırma. Nakamura nın ekibindeki Türk araştrmacıdan dobra dobra! Ödülü bekliyorduk

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Mavi LED, Nobel ve Türkiye de Araştırma. Nakamura nın ekibindeki Türk araştrmacıdan dobra dobra! Ödülü bekliyorduk"

Transkript

1 Mavi LED, Nobel ve Türkiye de Araştırma Nakamura nın ekibindeki Türk araştrmacıdan dobra dobra! 2014 Nobel Fizik Ödülü nü paylaşan üç biliminsanından biri olan Shuji Nakamura nın ekibinde çalışan ODTÜ öğretim üyesi Dr. Bilge İmer, Mavi LED in önemi, geliştirilme öyküsü ve yararlarını KURIOUS a açıklarken, Türkiye de bilimsel araştırmanın durumu ve olması gerekenlerle ilgili düşüncelerini de açık sözlülükle dile getiriyor. Ödülü bekliyorduk Shuji Nakamura nın Nobel Ödülü'nü aldığı haberini aldığımda, beraber çalıştığımız diğer hocalar ve araştırma grubu arkadaşlarım adına çok mutlu oldum ve daha da çok gurur duydum denebilir. Zaten bu ödülü bekliyorduk; sadece ne zaman olacağını bilmiyorduk.

2 21. yüzyılı aydınlatacak Aslında LED i Nakamura, Akasaki ve Amano üçlüsü icat etmedi. Ancak onlar mavi LED i icat ettiler ki, zaten Nobel Ödülü de bu icat üzerine dünyada gerçekleşen kökten değişimlere verildi. Ödül yalnızca mavi LED e değil, mavi ışığın LED ve/veya lazer gibi bir kaynaktan çıkarılabilmesine ve periyodik cetvelde büyük önem taşıyan nitrür malzeme grubunun geliştirilip bilim dünyasına kazandırılmasına verildi. Nobel komitesinin de dediği gibi: 20. yüzyılı aydınlatan ampul oldu, 21. yüzyılı aydınlatan mavi LED olacak. Bazı basın organlarında kırmızı vardı, yeşil vardı mavi ile bu tamamlandı gibi eksik bilgiler çıkıyorlar. Kırmızı ve yeşil LED ler, mavi LED den 30 yıl önce de varlardı; ancak mavi LED ile beyaz ışığı çıkarmak, kırmızı ve yeşil LED bugün hiç var olmasalar bile mümkün. Ayrıca, ilk icat edilen LED kırmızı LED değil, görünmeyen kızıl ötesi dalga boyunda yapılan LED'dir. Mavi LED e geri dönersek, mavi ışıktan elde edilen bu beyaz ışıkla neler yapıyoruz? Evlerimizi, etrafımızı aydınlatıyoruz ve yalnızca mavi ışıktan elde edebildiğimiz bu beyaz ışıktan, buna kırmızı, yeşil ve sarı da dahil olmak üzere, diğer bütün renkleri çıkarabiliyoruz. Bilge İmer i tanıyalım Bilge İmer, ODTÜ Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü nde öğretim üyesi. Lisans eğitimine aynı bölümde başladı ancak 3.sınıfın sonunda ODTÜ yü bırakarak University of Pittsburgh a transfer oldu ve lisansını orada bitirdi. ODTÜ de iken Prof. Dr. Cüneyt Taş ile yapay kemik çalışmaları yaptı. University of Pittsburgh da yıllarında Prof. Dr. Pradeep Phule ile cep telefonu istasyonlarında kullanılan rezonatörlerin ağırlığı ve maliyetini düşürmek üzere çalıştı. Sonrasında yıllarında California Üniversitesi- Santa Barbara da (UCSB) Prof. Nakamura, Prof. Speck ve Prof. DenBaars ile LED çalıştı yılında Türkiye ye döndüğünde, Bilkent Üniversitesi Ulusal Nanoteknoloji Araştırma Merkezi (UNAM) da yardımcı doçent olarak çalışmaya başladı. UNAM da laboratuvarların kurulması ve eğitim programının oturtulması için uğraş verirken, yanısıra mavi LED lerin ışık çıkarım verimini arttırmak üzere araştırma grubuyla birlikte fotonik kristaller üzerine çalışmalarda bulundu. Arkasından özel sektöre geçen Dr. Imer, ASELSAN da yarı iletken yakın kızıl ötesi dedektörlerin geliştirilmesinden sorumlu proje müdürü olarak çalıştı. ODTÜ de akademik kariyerine geri dönen Imer, ekibiyle birlikte nano parçalar ile LED lerin ışık çıkarım verimini arttırmak üzere çalışmalar; vakum teknolojileri ile optoelektronik malzemeler ve yapısal ince filmler geliştirmek üzere çalışmalar yürütüyor.

3 Aydınlatma amaçlı ampullerde bugüne kadar elektrik enerjisini yalnızca %2 verimle kullanıyorduk (enerjinin %98 i ısıya gidiyordu) ve yalnızca 1000 saat dayanıyordu evimizde ampuller. Bugün LED in lumen gücüne göre bu verim % 50 lerde. Teorik olarak %80 e kadar çıkarılabilir. Dahası, saate kadar dayanıyor. Yalnızca aydınlatma alanında gerçekleşen bu enerji tasarrufu, doğal enerji kaynaklarının kullanımını %20 den %4 lere çekecek kadar etkin. Ayrıca, o ampulü yakmak için kullandığımız fosil bazlı yakıtlardan çıkan karbon emisyonunu da dramatik bir şekilde azaltarak ekosisteme, son zamanların popüler deyimi ile global ısınmaya karşı, müthiş bir katkıda bulundu. Mavi LED ler ile gerçekleştirilen verimli ve ucuz aydınlatma sayesinde, elektrik ağına erişimi olmayan 1,5 milyar insan, yerel/taşınabilir güç kaynaklarına bu LED leri bağlayarak aydınlatmadan faydalanabilmekte. Aydınlatma alanı dışında günlük hayatta evlerimizde arabalarımızda iş yerlerimizde otoyollarda kullandığımız bir çok ürün bu buluşun sonucu. Bir gün yatağınızdan kalktığınızdan yatmanıza kadar geçen süre içerisinde mavi LED/lazer in kullanıldığı bir çok ürünle etkileşim halindesiniz. Evinizin aydınlatmaları dışında, arabanızın farları/stop lambaları/iç aydınlatması, televizyonunuzu açtığınızda gördüğünüz tüm renkler ve HD görüntü, trafik ışıkları, sokak aydınlatmaları, elektronik sokak panoları, akıllı cep telefonunuzun renkli ekranı, HD görüntülü Blu-Ray DVD niz, Playstation-3 ve 4, bunlardan bazıları. Örneğin, kırmızı lazer ile kullandığımız CD okuyucuları hatırlayalım. CD lere yükleyebildiğimiz bilgi 1 GB ı aşamıyordu. Ancak bugün daha küçük dalga boyundaki mavi lazer ile tek katmanlı bir CD ye 25 GB lık bilgi sığdırmak mümkün. Bu, dört katmanlı CD lerde 128 GB a kadar çıkabilmekte. Daha fazla bilgi yükleyebildiğimiz bu CD lerle yüksek çözünürlüklü, daha gerçekçi filmler izleyip oyunlar oynayabiliyoruz.

4 Ancak, işin eğlence boyutunun dışında, mavi ışığın icadı, bilgi depolama ve transferi konusunda teknolojik sıçramalara olanak sağladı. Mavi LED/lazerin malzemesi olan nitrürler bu kalitede LED/lazer için geliştirilmeseydi, bugün ışık saçmayan, ancak, aynı malzemeden yapılmış üstün özellikli güç yükselticiler, yüksek frekanslı bilgi transferi, geniş bant aralıklı frekans bozucular, Güneş körü detektörler (Ör:neğin ısya duyarlı füzelerde Güneş ten gelen radyasyon tarafından yanıltılmayıp, uçak egzoslarına kilitlenen algılayıcılar) kullanılamıyor olurdu. Anlayacağınız, mavi LED teknolojisinin gelişmesi, daha doğrusu mavi LED malzeme grubunun geliştirilmesi, teknolojide yaşanan bu büyük sıçramanın önemli bir mihenk taşı oldu. Bu meşhur LED neyin nesidir? LED in açılımı, İngilizcede "Light Emitting Diode". Türkçeye ışık saçan diyot olarak çevrilebilir. En fazla 1-2 mm 2 alanında, voltaj farkı verildiğinde, yani prize takıldığında ışık veren, bir artı (p) bir de eksi (n) kutbu olan yarı-iletken cihazdır. Günümüze kadar kullanılan sıradan ampullerdeki ışık saçma mekanizması elektrik akımı ile bir teli ısıtrarak ışıma iken, LED lerde bu mekanizma ısıtarak ışıma yerine eksi (n) kutuptaki elektronların ve artı (p) kutuptaki boşlukların (artı yüklü davranan elektron eksiklikleri) cihaz içi aktif olan özel bir bölgede bir araya gelmesinden ortaya çıkar. Bu mekanizma, güneş pillerinin ve ışığı algılayan dedektörlerin çalışma prensibinin tam tersidir. Güneş pilleri ve dedektörlerde, gelen ışın eksi ve artı kutupları olan bir diyotta elektrik akımı yaratırken, LED veya lazerde eksi ve artı kutuplarındaki elektron ve boşluklar bir araya gelerek ışık çıkarır. Işığın çıktığı renk, yani ışığın dalgaboyu, seçilen malzemenin atomik dizilimi (kristal yapısı) ve atomlar arası uzaklık ile ilgilidir. Ayrıca, ampulun ısınarak ışıma mekanizmasında

5 verilen elektrik enerjisinin yaklaşık %98 lik kısmı ısı enerjisine çevrilmekte ve verilen enerjinin yalnızca %2 lik bir kısmı faydalanılan ışığa dönüşmekte idi. Ampullerin ne sıklıkla patladığı, değiştirildiği evlerimizde hepimizin deneyimlediği bir durum. LED ler ile bu bozulma ve değişim süresi 10 seneye kadar çıkabilmekte. Aslında ödül, malzeme bilimine Shuji Nakamura, doktora yaptığım Malzeme Bölümü nde öğretim üyesi. Keza yapılan bu buluş tamamen malzeme bilimi ve mühendisliğinin uygulanması. Periyodik cetvelde mavi ışığın çıkarıldığı nitrürler (nitrojen ile galyum, indiyum ve aluminyumun yaptığı bileşikler) kızıl ötesinden derin morötesine (ultraviyole ya da UV), gözümüze görünür ışığı da içine alacak şekilde Güneş ten gelen elektromanyetik spektrumu kapsamakta. Teorik olarak bu bilinmekle beraber 1990 ların başına kadar işler vaziyette bir cihaz ortaya koymak, bir takım nitrür malzeme grubu ile ilgili sorunlardan dolayı mümkün olmadı, bir çok araştırma grubu dezavantajlarına rağmen umutsuzca çinko selenid (ZnSe) gibi birleşiklere yöneldi. Ancak bu sene Nobel i alan Amano, Akasaki ve Nakamura bu konuda yılmadılar ve nitrür grubunun malzeme sorunlarını çözmek üzere çalışmalar yürüttüler. Nobel de zaten bu sorunları çözerek mavi ışığı, dolayısı ile beyaz ışığı ve görünür bölgedeki diğer bütün renkleri ortaya çıkarma yetisine sahip bu müthiş buluş için verildi. Nakamura ile çalışmak Shuji Nakamura nın en önemli özelliği mütevazi olması. Derslerinde zaman zaman Japonca yansılar kullanırdı. Bilimsel konuları çok net/basit anlatır ve iyi özetler. Güler yüzlüdür, gösterişten çok uzaktır. Çalıştığı konuya her zaman çok hakimdir ve doğru insanlarla çalışmasını bilir. Bunların dışında dürüst, korkusuz ve dobra biridir diyebilirim. UC Santa Barbara da Shuji Nakamura, LED çalışmalarını 1999 yılından beri Steven DenBaars ve James Speck ile beraber yürütmekte. Ben de o yıllarda gruplarına dahil oldum. Bu üçlü dünya LED piyasasının beynidir, bütün yenilikler ve yönelimler bu üçünden çıkar. LED çalışmaları yürütülürken elektriksel, fiziksel ve malzeme özellikleri anlamında bir çok sorun ile karşılaşıyorduk, her konunun adresi farklı bir danışmandı. Üçüyle de çalışmak ayrı bir zevk ve onurdu benim için.

6 Benim katkılarım, mavi LED in icat sonrası geliştirilmesinde Nobel ödülü mavi LED in işler vaziyette bilim dünyasına ve ekonomiye kazandırılmasına verildi. Yani kısaca mavi LED in icadına verildi. Ancak icat edildiğinden bugüne bu icadın geliştirilmesinde benim ve UCSB deki çalışma arkadaşlarımın büyük katkıları oldu. Bu katkıların sonucu olarak son 13 senede mavi LED/lazerin bilim dünyası ve ekonomide etkinliği arttı. Daha önce de bahsettiğim mavi LED lerin icadında karşılaşılan sorunlar: 1- Malzeme Kalitesini artırmak 2- PN diyot yapabilmek için gerekli aktif pozitif tipte aktif taşıyıcıları olan bölge yaratmak 3- Malzeme içi istenmeyen elementlerin elektronik pasivasyon veya istenmeyen optik ışınım yapmasını engellemek 4- Polarizasyondan arınmış bir diyot üretmek 5- In oranını arttırdıkça daha yüksek dalga boyuna (yeşil, sarı, kırmızı) geçen malzeme dalga boyunu gerçekleştirebilmek için Indium atomlarının Galyum atomlarından ayrışmasını engellemek 1 numaralı maddeyi mavi LED in ilk geliştirilmesi sırasında Amano ve Akasaki AlN ara katman ile çözmeye çalışırken Nakamura hem GaN ara katman hem de dikey gaz akışlı reaktör ile malzeme içi kusurları gidererek ilk mavi LED ve mavi lazer üretmişti. Bundan 7 sene sonra UCSB de benim doktora konum 1 numaralı sorunu, dolayısı ile 3 numaralı sorunu iyileştirmek ve 4 numaralı sorunu gidermek idi. Her üçünü de başararak endüstride bir kaç şirket tarafından halen kullanılan 2 adet patent aldım, şu an Nakamura nın da ortağı olduğu Soora şirketi her iki patenti de kullanarak yüksek güçlü LED ve lazer çalışmaları yürütmekte ki, önümüzdeki yıllarda piyasada polarizasyondan arınmış mavi ve yeşil dalga boyunda bu LED ve lazerleri almak mümkün olacak. Mavi LED ve lazerin icadında gerçekleştirilen içsel verimleri yaklaşık 8 katı seviyesine çıkardık. Türkiye Nobel almak istiyorsa... Nakamura durup duruken kendi isteği ile Amerika ya gidip kendini umutsuzca Amerikan kamu/özel sektörüne pazarlamaya çalışmadı. Amerika onu buldu ve değerlendirdi. Nobel i almadan 15 yıl önce buldu ve potansiyeli görerek imkanları önüne serdi. Türkiye de Nobel almak istiyorsa, Türkiye den başlayarak, Dünya daki bilimsel insan ( mış gibi yapanları ayırdederek) potansiyelini efektif bir şekilde kullanabilmeyi öğrenmeli. Türkiye de son 10 yılda Ar-Ge çalışmalarına hız verilmiş olması ve bu konulara bütçe aktarımının ülke politikası olarak gerçekleşiyor olması oldukça umut vaat

7 edici. Ancak, teknoloji geliştirme ve Ar-Ge mekanizmaları doğru yapılanmaz ise hem yol alamayız hem de bütçe olarak aktarılan özkaynaklarımız boşa gider. Nobel ise hayal olarak kalmaya devam eder. Ar-Ge alanında karar verici ve fonlayıcı mekanizmalar bilimsel insan altyapısı farkındalıklarını arttırmalı ve bilimsel çalışma bütçelerine yalnızca maliyet olarak bakmamalılar. Bilimsel çalışmalarda odak bilgiye hakimiyet ve yaratıcılıktır ; para değildir. Para herşeyde olduğu gibi bilimsel çalışmalarda da araçtır. Asıl olan işi yapan insanın kalitesidir. Projeler verilirken, tek başına cihaz varlığı bir anlam ifade etmemelidir. O cihazın düğmelerine basmak, cihazın üretici firmasından alınan hazır programlar kullanmak veya yapılmış çalışmaları tekrar etmek bilimsel araştırma değildir. Bu şekilde kaybedilen zaman, altyapı maliyetinin çok üzernde bir masraftır. Türkiye bugün kullanıl(a)mayan cihazlar çöplüğüne dönmüştür maalesef. Ne zaman cihazdan çok bilimsel birikime önem vermeye başlarız ve bu birikime sahip insanlarımız konusunda farkındalığımızı arttırırız işte o zaman Nobel ve daha bir çok başka bilimsel başarıya bir adım daha yaklaşırız.

Ev- ofis aydınlatmaları ve elektronik eşyaların çalışması için esas olan enerji verimli mavi ışık yayan diyotların (LED) keşfi fizik alanında üç

Ev- ofis aydınlatmaları ve elektronik eşyaların çalışması için esas olan enerji verimli mavi ışık yayan diyotların (LED) keşfi fizik alanında üç Ev- ofis aydınlatmaları ve elektronik eşyaların çalışması için esas olan enerji verimli mavi ışık yayan diyotların (LED) keşfi fizik alanında üç bilim adamına 2014 Nobel Ödülü nü kazandırdı. Japonya daki

Detaylı

IŞIK YAYAN DİYOTLAR LED IŞIK KAYNAKLARI. Dr. Cenk YAVUZ 05.11.2015

IŞIK YAYAN DİYOTLAR LED IŞIK KAYNAKLARI. Dr. Cenk YAVUZ 05.11.2015 IŞIK YAYAN DİYOTLAR LED IŞIK KAYNAKLARI Dr. Cenk YAVUZ 05.11.2015 LED İN BULUNUŞ ÖYKÜSÜ LED = LIGHT EMITTING DIODE TÜRKÇESİ IŞIK YAYAN DİYOT LED İN BULUNUŞ ÖYKÜSÜ HENRY ROUND LED E TEĞET GEÇEN ADAM LED

Detaylı

ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ

ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ Sakarya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü M6/6318 Bölümün tanıtılması Elektrik Elektronik Mühendisliğinin tanıtılması Mühendislik Etiği Birim Sistemleri Doğru ve

Detaylı

KOCAELİ BÖLGESİ SOKAK AYDINLATMALARINDA LED ARMATÜR KULLANIMININ ENERJİ VERİMLİLİĞİ VE MALİYETİNE ETKİSİ

KOCAELİ BÖLGESİ SOKAK AYDINLATMALARINDA LED ARMATÜR KULLANIMININ ENERJİ VERİMLİLİĞİ VE MALİYETİNE ETKİSİ KOCAELİ BÖLGESİ SOKAK AYDINLATMALARINDA LED ARMATÜR KULLANIMININ ENERJİ VERİMLİLİĞİ VE MALİYETİNE ETKİSİ E. Mustafa YEĞİN 1, M. Zeki BİLGİN 1 1 Kocaeli Üniversitesi, Elektrik Mühendisliği Bölümü, Umuttepe

Detaylı

LED LERİN ÖZELLİKLERİ NELERDİR

LED LERİN ÖZELLİKLERİ NELERDİR 1 LEDNedir? Kısaca LED (Light emitting diodes) Işık yayan diyotlar anlamına gelir. Üzerinden akım geçtiğinde üretiminde kullanılan maddenin cinsine göre ışık yayan yarı iletkenlerdir. LED in hangi renkte

Detaylı

1. Diyot Çeşitleri ve Yapıları 1.1 Giriş 1.2 Zener Diyotlar 1.3 Işık Yayan Diyotlar (LED) 1.4 Fotodiyotlar. Konunun Özeti

1. Diyot Çeşitleri ve Yapıları 1.1 Giriş 1.2 Zener Diyotlar 1.3 Işık Yayan Diyotlar (LED) 1.4 Fotodiyotlar. Konunun Özeti Elektronik Devreler 1. Diyot Çeşitleri ve Yapıları 1.1 Giriş 1.2 Zener Diyotlar 1.3 Işık Yayan Diyotlar (LED) 1.4 Fotodiyotlar Konunun Özeti * Diyotlar yapım tekniğine bağlı olarak; Nokta temaslı diyotlar,

Detaylı

T.C. ADALET BAKANLIĞI İSKENDERUN M TİPİ KAPALI VE AÇIK CEZA İNFAZ KURUMU İŞYURDU MÜDÜRLÜĞÜ

T.C. ADALET BAKANLIĞI İSKENDERUN M TİPİ KAPALI VE AÇIK CEZA İNFAZ KURUMU İŞYURDU MÜDÜRLÜĞÜ T.C. ADALET BAKANLIĞI İSKENDERUN M TİPİ KAPALI VE AÇIK CEZA İNFAZ KURUMU İŞYURDU MÜDÜRLÜĞÜ LED NEDİR? LED (Light emitting diodes) Işık yayan diyotlar anlamına gelir.üzerinden akım geçtiğinde üretiminde

Detaylı

Modern Fiziğin Teknolojideki Uygulamaları

Modern Fiziğin Teknolojideki Uygulamaları 40 Modern Fiziğin Teknolojideki Uygulamaları 1 Test 1 in Çözümleri 1. USG ve MR cihazları ile ilgili verilen bilgiler doğrudur. BT cihazı c-ışınları ile değil X-ışınları ile çalışır. Bu nedenle I ve II.

Detaylı

NANO TEKNOLOJİ İLE YAPILMIŞ LED Lİ AMPÜLLER. Coşkun İŞÇİ *

NANO TEKNOLOJİ İLE YAPILMIŞ LED Lİ AMPÜLLER. Coşkun İŞÇİ * 687 NANO TEKNOLOJİ İLE YAPILMIŞ LED Lİ AMPÜLLER Coşkun İŞÇİ * ÖZET Nano teknolojinin birçok alanda yaygın olarak kullanıldığı bilinmektedir. Bu makalede, Bilkent Üniversitesinde, nano teknoloji ile üretilen

Detaylı

Malzeme Bilimi ve Mühendisliği. h$p://www.mse.cankaya.edu.tr

Malzeme Bilimi ve Mühendisliği. h$p://www.mse.cankaya.edu.tr Malzeme Bilimi ve Mühendisliği 1 h$p://www.mse.cankaya.edu.tr Malzeme Bakır Çağı (M.Ö. 5000-3000) Tunç Çağı (M. Ö. 3000-1000) Demir Çağı (M.Ö. 1190-330 ) 2 Malzeme Günümüzde birçok malzeme çeşidi bulunmaktadır.

Detaylı

Ekran, görüntü sergilemek için kullanılan elektronik araçların genel adıdır.

Ekran, görüntü sergilemek için kullanılan elektronik araçların genel adıdır. Ekran Ekran, görüntü sergilemek için kullanılan elektronik araçların genel adıdır. Ekrandaki tüm görüntüler noktalardan olusur. Ekrandaki en küçük noktaya pixel adı verilir. Pixel sayısı ne kadar fazlaysa

Detaylı

GÜNEŞ PİLLERİ (FOTOVOLTAİK PİLLER) I. BÖLÜM

GÜNEŞ PİLLERİ (FOTOVOLTAİK PİLLER) I. BÖLÜM GÜNEŞ PİLLERİ (FOTOVOLTAİK PİLLER) I. BÖLÜM Prof. Dr. Olcay KINCAY Y. Doç. Dr. Nur BEKİROĞLU Y. Doç. Dr. Zehra YUMURTACI İ ç e r i k Genel bilgi ve çalışma ilkesi Güneş pili tipleri Güneş pilinin elektriksel

Detaylı

>> >> >> >> >> >> >> >> >> >> >> >>

>> >> >> >> >> >> >> >> >> >> >> >> LED'ler (Light Emitting Diode), adından da anlaşılabileceği gibi elektriksel enerjiyi ışık enerjisine dönüştüren yarı iletken diyotlardır. LED lere gelen elektrik akımı bildiğimiz ampuller gibi akkor hale

Detaylı

AKHİSAR CUMHURİYET MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ YARI İLETKENLER

AKHİSAR CUMHURİYET MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ YARI İLETKENLER YARI İLETKENLER Doğada bulunan atamlar elektriği iletip-iletmeme durumuna görene iletken, yalıtkan ve yarı iletken olarak 3 e ayrılırlar. İletken maddelere örnek olarak demir, bakır, altın yalıtkan maddeler

Detaylı

ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ Elektrik ve Elektronik Ölçmeler Laboratuvarı Deney Adı: Sensörler. Deney 5: Sensörler. Deneyin Amacı: A.

ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ Elektrik ve Elektronik Ölçmeler Laboratuvarı Deney Adı: Sensörler. Deney 5: Sensörler. Deneyin Amacı: A. Deneyin Amacı: Deney 5: Sensörler Sensör kavramının anlaşılması, kullanım alanlarının ve kullanım yerine göre çeşitlerinin öğrenilmesi. Çeşitli sensör tipleri için çalışma mantığı anlaşılıp sağlamlık testi

Detaylı

LAZER CĐHAZI : (1 ) lazer ortamı (2) maddeye verilen enerji (ışık), (3) ayna, (4) yarı geçirgen ayna, (5) dışarı çıkan lazer ışını

LAZER CĐHAZI : (1 ) lazer ortamı (2) maddeye verilen enerji (ışık), (3) ayna, (4) yarı geçirgen ayna, (5) dışarı çıkan lazer ışını 50. YILINDA LAZER Đlk kullanılabilir lazer 1960 yılında Dr. Theodor Maiman tarafından yapılmıştır. Lazerin bulunuşunun 50. yılı kutlama etkinlikleri, 2010 yılı boyunca sürecektir. Einstein in 1917 yılında,

Detaylı

Sensörler. Yrd.Doç.Dr. İlker ÜNAL

Sensörler. Yrd.Doç.Dr. İlker ÜNAL Sensörler Yrd.Doç.Dr. İlker ÜNAL Optik Sensörler Üzerine düşen ışığa bağlı olarak üstünden geçen akımı değiştiren elemanlara optik eleman denir. Optik transdüserler ışık miktarındaki değişmeleri elektriksel

Detaylı

GÜNEŞİN ELEKTROMANYETİK SPEKTRUMU

GÜNEŞİN ELEKTROMANYETİK SPEKTRUMU GÜNEŞİN ELEKTROMANYETİK SPEKTRUMU Güneş ışınımı değişik dalga boylarında yayılır. Yayılan bu dalga boylarının sıralı görünümü de güneş spektrumu olarak isimlendirilir. Tam olarak ifade edilecek olursa;

Detaylı

A.Ü. GAMA MYO. Elektrik ve Enerji Bölümü GÜNEŞ ENERJİSİ İLE ELEKTRİK ÜRETİMİ 3. HAFTA

A.Ü. GAMA MYO. Elektrik ve Enerji Bölümü GÜNEŞ ENERJİSİ İLE ELEKTRİK ÜRETİMİ 3. HAFTA A.Ü. GAMA MYO. Elektrik ve Enerji Bölümü GÜNEŞ ENERJİSİ İLE ELEKTRİK ÜRETİMİ 3. HAFTA İçindekiler 1.Nesil Güneş Pilleri Tek Kristalli Güneş Pilleri Çok Kristalli Güneş Pilleri 1. Tek Kristal Silisyum Güneş

Detaylı

1. Ünite 1 ve 2. Konular Fizik Biliminin Önemi - Fiziğin Uygulama Alanları

1. Ünite 1 ve 2. Konular Fizik Biliminin Önemi - Fiziğin Uygulama Alanları 1 1. Ünite 1 ve 2. Konular Fizik Biliminin Önemi - Fiziğin Uygulama Alanları A nın Yanıtları 1. Fizik bilimini kendisine iş edinen bilim insanlarına... fizikçi adı verilir. 2...., Mekanik kuvvet, hareket

Detaylı

Dr. Frank Quante Yılın Enerji Yöneticisi Seçildi

Dr. Frank Quante Yılın Enerji Yöneticisi Seçildi ENERJİ GÜNDEMİ SAYI 11 ARALIK 2014 02 Enervis, Türk sanayi sektörünün enerji verimliliği karnesini açıkladı 05 Almanya en kapsamlı iklim planını hazırladı 06 Kopenhag da akıllı sokak aydınlatma çalışması

Detaylı

Enerji Band Diyagramları

Enerji Band Diyagramları Yarıiletkenler Yarıiletkenler Germanyumun kimyasal yapısı Silisyum kimyasal yapısı Yarıiletken Yapım Teknikleri n Tipi Yarıiletkenin Meydana Gelişi p Tipi Yarıiletkenin Meydana Gelişi Yarıiletkenlerde

Detaylı

Elektromanyetik Radyasyon (Enerji) Nedir?

Elektromanyetik Radyasyon (Enerji) Nedir? Elektromanyetik Radyasyon (Enerji) Nedir? Atomlardan çeşitli şekillerde ortaya çıkan enerji türleri ve bunların yayılma şekilleri "elektromagnetik radyasyon" olarak adlandırılır. İçinde X ve γ ışınlarının

Detaylı

A.Ü. GAMA MYO. Elektrik ve Enerji Bölümü GÜNEŞ ENERJİSİ İLE ELEKTRİK ÜRETİMİ 5. HAFTA

A.Ü. GAMA MYO. Elektrik ve Enerji Bölümü GÜNEŞ ENERJİSİ İLE ELEKTRİK ÜRETİMİ 5. HAFTA A.Ü. GAMA MYO. Elektrik ve Enerji Bölümü GÜNEŞ ENERJİSİ İLE ELEKTRİK ÜRETİMİ 5. HAFTA İçindekiler 3. Nesil Güneş Pilleri Çok eklemli (tandem) güneş pilleri Kuantum parçacık güneş pilleri Organik Güneş

Detaylı

Azot kırmızımsı sarı renk, karbon yapay gün ışığı rengi sağlar.2000 V mertebesinde çalıştırılırlar. Elektronları 1-3 lm/w arasındadır.

Azot kırmızımsı sarı renk, karbon yapay gün ışığı rengi sağlar.2000 V mertebesinde çalıştırılırlar. Elektronları 1-3 lm/w arasındadır. A)Soğuk Elektrotlu Deşarj Lambaları,Işık Tüpleri Y.G de pozitif plazma üretim prensibiyle çalışırlar. İki çeşidi vardır. 1)Azotlu ve Karbondioksitli Işık Tüpleri (Moore Işık Tüpleri) Azot kırmızımsı sarı

Detaylı

LED Teknolojisi, Akıllı Aydınlatma ve Enerji Tasarrufu. Emre Yılmaz

LED Teknolojisi, Akıllı Aydınlatma ve Enerji Tasarrufu. Emre Yılmaz LED Teknolojisi, Akıllı Aydınlatma ve Enerji Tasarrufu Emre Yılmaz LED Nedir? Light Emitting Diode (Işık Yayan Diyot) 1920 lerde Rusya da İcat Edildi 1962 de Amerika da Elektronik Bileşen Haline Geldi

Detaylı

Fotovoltaik Teknoloji

Fotovoltaik Teknoloji Fotovoltaik Teknoloji Bölüm 4: Fotovoltaik Teknolojinin Temelleri Fotovoltaik Hücre Fotovoltaik Etki Yarıiletken Fiziğin Temelleri Atomik Yapı Enerji Bandı Diyagramı Kristal Yapı Elektron-Boşluk Çiftleri

Detaylı

Hazırlayan: Tugay ARSLAN

Hazırlayan: Tugay ARSLAN Hazırlayan: Tugay ARSLAN ELEKTRİKSEL TERİMLER Nikola Tesla Thomas Edison KONULAR VOLTAJ AKIM DİRENÇ GÜÇ KISA DEVRE AÇIK DEVRE AC DC VOLTAJ Gerilim ya da voltaj (elektrik potansiyeli farkı) elektronları

Detaylı

FOTOVOLTAIK HÜCRELERIN YAPıSı VE ÇALıŞMA PRENSIPLERI DOĞRUDAN ELEKTRIK ÜRETIMI

FOTOVOLTAIK HÜCRELERIN YAPıSı VE ÇALıŞMA PRENSIPLERI DOĞRUDAN ELEKTRIK ÜRETIMI DOĞRUDAN ELEKTRIK ÜRETIMI DOĞRUDAN ELEKTRIK ÜRETIMI Güneş enerjisinden doğrudan elektrik enerjisi üretmek için güneş hücreleri (fotovoltaik hücreler) kullanılır. Güneş hücreleri yüzeylerine gelen güneş

Detaylı

ER 3 A / B / E Tipi ultraviyole alev dedektörleri

ER 3 A / B / E Tipi ultraviyole alev dedektörleri ER 3 A / B / E Tipi ultraviyole alev dedektörleri ULTRAVİYOLE IŞIK İnsan gözü 380 ile 760 nm. Gibi dar bir kuşak arasındaki elektro manyetik dalgalara duyarlıdır. Bu kuşak görülür alan olarak adlandırılmaktadır.

Detaylı

YENİ YARI-İLETKEN TEKNOLOJİLERİ

YENİ YARI-İLETKEN TEKNOLOJİLERİ YENİ YARI-İLETKEN TEKNOLOJİLERİ Doç. Dr. Cengiz Beşikci Mikroelektronik Bilgisayar Enformasyon Teknolojisi Telekomünikasyon Mikroelektronik Teknolojisi Yeni Kavramlar Yeni Malzemeler Küçültme Karõşõk Teknolojiler

Detaylı

ER 3B ULTRA VİYOLE DEDEKTÖR

ER 3B ULTRA VİYOLE DEDEKTÖR ER 3B ULTRA VİYOLE DEDEKTÖR İnsan gözü 380 ile 760 nm. Gibi dar bir kuşak arasındaki elektro manyetik dalgalara duyarlıdır. Bu kuşak görülür alan olarak adlandırılmaktadır. Görülür alanın altında mor ötesi

Detaylı

A.Ü. GAMA MYO. Elektrik ve Enerji Bölümü GÜNEŞ ENERJİSİ İLE ELEKTRİK ÜRETİMİ 4. HAFTA

A.Ü. GAMA MYO. Elektrik ve Enerji Bölümü GÜNEŞ ENERJİSİ İLE ELEKTRİK ÜRETİMİ 4. HAFTA A.Ü. GAMA MYO. Elektrik ve Enerji Bölümü GÜNEŞ ENERJİSİ İLE ELEKTRİK ÜRETİMİ 4. HAFTA İçindekiler 2. Nesil Güneş Pilleri İnce Tabaka Amorf Silikon (A-Si:H) Güneş Hücreleri Cdte Ve Cuınse2 ("CIS") Temelli

Detaylı

Prof. Dr. H. SELÇUK VAROL OPTOELEKTRON"K & F"BER OPT"K

Prof. Dr. H. SELÇUK VAROL OPTOELEKTRONK & FBER OPTK I Prof. Dr. H. SELÇUK VAROL MUSTAFA YA!IMLI OPTOELEKTRON"K & F"BER OPT"K II Yayın No : 2017 Teknik Dizisi : 126 1. Bası A!ustos 2008 - "STANBUL ISBN 978-975 - 295-914 - 9 Copyright Bu kitabın bu basısı

Detaylı

FİRMAMIZ HAKKINDA. Administrator tarafından yazıldı. Cumartesi, 25 Nisan :45 - Son Güncelleme Pazar, 14 Mayıs :39

FİRMAMIZ HAKKINDA. Administrator tarafından yazıldı. Cumartesi, 25 Nisan :45 - Son Güncelleme Pazar, 14 Mayıs :39 Tuşba Led Tabela Firmamız elektronik sahasına 2010 yılında girmiş olup, 5 yıl boyunca başarılı projelere imza atmış,çeşitli kamu kuruluşları ve özel sektöre lojistik destek sağlamış, sahasında aranan bir

Detaylı

METEKSAN SAVUNMA SANAYĠĠ A.ġ.

METEKSAN SAVUNMA SANAYĠĠ A.ġ. METEKSAN SAVUNMA SANAYĠĠ A.ġ. 1 Bilkent Grubu BİLKENT UNİVERSİTESİ BİLKENT HOLDİNG Name Title METEKSAN MATBAA VE ENERJİ GRUBU TEPE GRUBU 2 Bilkent Üniversitesi Bilkent Üniversitesi Türkiye nin ilk vakıf

Detaylı

Gama ışını görüntüleme: X ışını görüntüleme:

Gama ışını görüntüleme: X ışını görüntüleme: Elektronik ve Hab. Müh. Giriş Dersi Görüntü İşleme Yrd. Doç. Dr. M. Kemal GÜLLÜ Uygulama Alanları Gama ışını görüntüleme: X ışını görüntüleme: Uygulama Alanları Mor ötesi bandı görüntüleme: Görünür ve

Detaylı

1. Kristal Diyot 2. Zener Diyot 3. Tünel Diyot 4. Iºýk Yayan Diyot (Led) 5. Foto Diyot 6. Ayarlanabilir Kapasiteli Diyot (Varaktör - Varikap)

1. Kristal Diyot 2. Zener Diyot 3. Tünel Diyot 4. Iºýk Yayan Diyot (Led) 5. Foto Diyot 6. Ayarlanabilir Kapasiteli Diyot (Varaktör - Varikap) Diyot Çeºitleri Otomotiv Elektroniði-Diyot lar, Ders sorumlusu Yrd.Doç.Dr.Hilmi KUªÇU Diðer Diyotlar 1. Kristal Diyot 2. Zener Diyot 3. Tünel Diyot 4. Iºýk Yayan Diyot (Led) 5. Foto Diyot 6. Ayarlanabilir

Detaylı

ENERJİ YÖNETİMİ Dersİ 9

ENERJİ YÖNETİMİ Dersİ 9 ENERJİ YÖNETİMİ Dersİ 9 ELEKTRİK ENERJİSİNDE VERİMLİLİK, AYDINLATMADA ENERJİ TASARRUFU Prof. Dr. Ayten ONURBAŞ AVCIOĞLU E-mail: onurbas@agri.ankara.edu.tr Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları

Detaylı

technologies LED Ekranlar

technologies LED Ekranlar LED Ekranlar Kitleleri etkilemenin ve kısıtlı hafızalarda bilgi tohumları bırakmanın her geçen gün zorlaştığı günümüzde, açık hava reklamcılığı büyük bir önem kazanmış ve yeri doldurulamaz bir medya aracına

Detaylı

Üretim Yönetimi. 3.1. Ürün Tasarımı 19.02.2012. 3.1.1. Ürün Tasarımını Etkileyen Faktörler. Bölüm 3. Üretim Sistemlerinin Tasarımı ve Kuruluşu

Üretim Yönetimi. 3.1. Ürün Tasarımı 19.02.2012. 3.1.1. Ürün Tasarımını Etkileyen Faktörler. Bölüm 3. Üretim Sistemlerinin Tasarımı ve Kuruluşu Üretim Yönetimi Bölüm 3. Üretim Sistemlerinin Tasarımı ve Kuruluşu Yrd. Doç. Dr. Selçuk ÇEBİ http://scebi.ktu.edu.tr 3.1. Ürün Tasarımı Ürün tasarımı, ürünün fiziksel özelliklerini ve fonksiyonlarını açıkça

Detaylı

ÜSİMP UNİVERSİTE SANAYİ İŞBİRLİĞİ DENEYİMLERİ ÇALIŞTAYI, 9-10 Ocak 2013, Ankara

ÜSİMP UNİVERSİTE SANAYİ İŞBİRLİĞİ DENEYİMLERİ ÇALIŞTAYI, 9-10 Ocak 2013, Ankara ÜSİMP UNİVERSİTE SANAYİ İŞBİRLİĞİ DENEYİMLERİ ÇALIŞTAYI, 9-10 Ocak 2013, Ankara SUNUM İÇERİĞİ 1. İstanbul Sanayi Odası nın Sanayi Üniversite İşbirliğine Bakışı ve Bu Kapsamdaki Rolü 2. Sanayi- Üniversite

Detaylı

Yılın Filo Yöneticisi ödüllerinde Jüri Özel Ödülü Genel Müdürlüğümüzün oldu.

Yılın Filo Yöneticisi ödüllerinde Jüri Özel Ödülü Genel Müdürlüğümüzün oldu. Yılın Filo Yöneticisi ödüllerinde Jüri Özel Ödülü Genel Müdürlüğümüzün oldu. Capital ve Ekonomist Dergileri ile LeasePlan Türkiye Genel Müdürlüğü tarafından bu yıl ikincisi gerçekleştirilen Yılın Filo

Detaylı

YTÜ Makine Mühendisliği Bölümü Termodinamik ve Isı Tekniği Anabilim Dalı Özel Laboratuvar Dersi Radyasyon (Işınım) Isı Transferi Deneyi Çalışma Notu

YTÜ Makine Mühendisliği Bölümü Termodinamik ve Isı Tekniği Anabilim Dalı Özel Laboratuvar Dersi Radyasyon (Işınım) Isı Transferi Deneyi Çalışma Notu YTÜ Makine Mühendisliği Bölümü Termodinamik ve Isı Tekniği Anabilim Dalı Özel Laboratuvar Dersi Radyasyon (Işınım) Isı Transferi Deneyi Çalışma Notu Laboratuar Yeri: E1 Blok Termodinamik Laboratuvarı Laboratuar

Detaylı

GÜNEŞ ENERJİSİ VE FOTOVOLTAİK PİLLER SAADET ALTINDİREK 2011282004

GÜNEŞ ENERJİSİ VE FOTOVOLTAİK PİLLER SAADET ALTINDİREK 2011282004 GÜNEŞ ENERJİSİ VE FOTOVOLTAİK PİLLER SAADET ALTINDİREK 2011282004 GÜNEŞİN ÖZELLİKLERİ VE GÜNEŞ ENERJİSİ GÜNEŞİN ÖZELLİKLERİ Güneşin merkezinde, temelde hidrojen çekirdeklerinin kaynaşmasıyla füzyon reaksiyonu

Detaylı

LEDler (Light Emitting Diodes-Işık Yayan Diyotlar)

LEDler (Light Emitting Diodes-Işık Yayan Diyotlar) LEDler (Light Emitting Diodes-Işık Yayan Diyotlar) Işık yayan flamansız lambalara LED denir. Bu elemanlar çeşitli boyutlarda üretilirler.2-20 miliamper gibi çok az akımla çalışırlar. Sarsıntılara dayanıklı

Detaylı

LED LER VE AYDINLATMA

LED LER VE AYDINLATMA WIN FAZ II PANEL TÜYAP - BÜYÜKÇEKMECE LED LER VE AYDINLATMA 19 Mart 2011 Cumartesi Prof. Dr. Sermin ONAYGİL İTÜ Enerji Enstitüsü Giriş Aydınlatma: tüketilen toplam elektrik enerjisi içindeki payı - ~%20

Detaylı

CK MTP31 AYRINTILAR. 5. Sınıf Fen Bilimleri. Konu Tarama No. 01 Güneş in Yapısı ve Özellikleri. 02 Ay ın Yapısı ve Özellikleri

CK MTP31 AYRINTILAR. 5. Sınıf Fen Bilimleri. Konu Tarama No. 01 Güneş in Yapısı ve Özellikleri. 02 Ay ın Yapısı ve Özellikleri 5. Sınıf 01 Güneş in Yapısı ve Özellikleri 02 Ay ın Yapısı ve Özellikleri 03 Ay ın Hareketleri ve Evreleri Güneş, Dünya ve Ay 04 Güneş, Dünya ve Ay 05 Canlıları Tanıyalım - I 06 Canlıları Tanıyalım - II

Detaylı

ENERJİ VERİMLİLİĞİ İMRAN KILIÇ DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ FEN FAKÜLTESİ FİZİK BÖLÜMÜ

ENERJİ VERİMLİLİĞİ İMRAN KILIÇ DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ FEN FAKÜLTESİ FİZİK BÖLÜMÜ ENERJİ VERİMLİLİĞİ İMRAN KILIÇ 2010282061 DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ FEN FAKÜLTESİ FİZİK BÖLÜMÜ Enerjiyi verimli kullanmak demek; ENERJİ İHTİYACINI AZALTMAK ya da KULLANIMI KISITLAMAK demek değildir! 2 Enerjiyi

Detaylı

ELEKTRİKSEL ÖZELLİKLER

ELEKTRİKSEL ÖZELLİKLER ELEKTRİKSEL ÖZELLİKLER İletkenlik Elektrik iletkenlik, malzeme içerisinde atomik boyutlarda yük taşıyan elemanlar (charge carriers) tarafından gerçekleştirilir. Bunlar elektron veya elektron boşluklarıdır.

Detaylı

LED AYDINLATMA SİSTEMLERİ VE ENERJİ VERİMLİLİĞİ. Ares Aybar Kıdemli Optik Tasarım Mühendisi Vestel LED Aydınlatma Ar-Ge Tasarım Grubu

LED AYDINLATMA SİSTEMLERİ VE ENERJİ VERİMLİLİĞİ. Ares Aybar Kıdemli Optik Tasarım Mühendisi Vestel LED Aydınlatma Ar-Ge Tasarım Grubu LED AYDINLATMA SİSTEMLERİ VE ENERJİ VERİMLİLİĞİ Ares Aybar Kıdemli Optik Tasarım Mühendisi Vestel LED Aydınlatma Ar-Ge Tasarım Grubu Tufandan Önce Wikipedia 2 LED Aydınlatma Sistemleri ve Enerji Verimliliği

Detaylı

TÜSİAD YÖNETİM KURULU BAŞKANI CANSEN BAŞARAN-SYMES IN "SAĞLIĞA YENİLİKÇİ BİR BAKIŞ AÇISI: MOBİL SAĞLIK RAPORU TANITIM TOPLANTISI AÇILIŞ KONUŞMASI

TÜSİAD YÖNETİM KURULU BAŞKANI CANSEN BAŞARAN-SYMES IN SAĞLIĞA YENİLİKÇİ BİR BAKIŞ AÇISI: MOBİL SAĞLIK RAPORU TANITIM TOPLANTISI AÇILIŞ KONUŞMASI TÜSİAD YÖNETİM KURULU BAŞKANI CANSEN BAŞARAN-SYMES IN "SAĞLIĞA YENİLİKÇİ BİR BAKIŞ AÇISI: MOBİL SAĞLIK RAPORU TANITIM TOPLANTISI AÇILIŞ KONUŞMASI 22 Mart 2016 İstanbul, Sheraton Hotel&Convention Center

Detaylı

ÜNİTE 3 KLASİK SORU VE CEVAPLARI (TEMEL ELEKTRONİK)

ÜNİTE 3 KLASİK SORU VE CEVAPLARI (TEMEL ELEKTRONİK) ÜNİTE 3 KLASİK SORU VE CEVAPLARI (TEMEL ELEKTRONİK) Diyotu tanımlayınız. Diyot bir yönde akım geçiren, diğer yönde akım geçirmeyen elektronik devre elemanıdır. Diyotlarda anot ve katodu tanımlayınız. Diyot

Detaylı

LED, ışığın icadından bu yana aydınlatmada yaşanan en köklü dönüşüm olarak kabul edilmektedir.

LED, ışığın icadından bu yana aydınlatmada yaşanan en köklü dönüşüm olarak kabul edilmektedir. 2017 FİYAT LİSTESİ Fluminens in temelleri 1986 yılında Mega Radar ın kurulmasıyla atıldı. Türkiye nin tek baskılı devre klemens üreticisi Mega Radar, LED aydınlatma sektöründe uzmanlaşmaya yönelerek Fluminens

Detaylı

ELEKTRONLAR ve ATOMLAR

ELEKTRONLAR ve ATOMLAR BÖLÜM 3 ELEKTRONLAR ve ATOMLAR 1 Kapsam 1.0 Radyasyon Enerjisinin Doğası ve Karakteristiği 2.0 Fotoelektrik Etki 3.0 ER: Dalga Özelliği 4.0 Dalgaboyu, Frekans, Hız ve Genlik 5.0 Elektromanyetik Spektrum

Detaylı

DENEY 5 ÖN HAZIRLIK RAPORU

DENEY 5 ÖN HAZIRLIK RAPORU Adı Soyadı: Öğrenci No: DENEY 5 ÖN HAZIRLIK RAPORU 1) a. Şekildeki devreyi aşağıdaki breadboard üzerine kurulumunu çizerek gösteriniz.(kaynağın kırmızı ucu + kutbu, siyah ucu - kutbu temsil eder.) b. R

Detaylı

X-IŞINLARI FLORESAN ve OPTİK EMİSYON SPEKTROSKOPİSİ

X-IŞINLARI FLORESAN ve OPTİK EMİSYON SPEKTROSKOPİSİ X-IŞINLARI FLORESAN ve OPTİK EMİSYON SPEKTROSKOPİSİ 1. EMİSYON (YAYINMA) SPEKTRUMU ve SPEKTROMETRELER Onyedinci yüzyılda Newton un güneş ışığının değişik renkteki bileşenlerden oluştuğunu ve bunların bir

Detaylı

İletken, Yalıtkan ve Yarı İletken

İletken, Yalıtkan ve Yarı İletken Diyot, transistör, tümleşik (entegre) devreler ve isimlerini buraya sığdıramadağımız daha birçok elektronik elemanlar, yarı iletken malzemelerden yapılmışlardır. Bu kısımdaki en önemli konulardan biri,

Detaylı

TEKNOLOJİ VE TASARIM DERSİ

TEKNOLOJİ VE TASARIM DERSİ TEKNOLOJİ VE TASARIM DERSİ 7.A.1. Teknoloji ve Tasarım Öğreniyorum Burdur İl Koordinatörleri Teknoloji Nedir? Teknoloji, insanların gereksinimlerine(ihtiyaçlarına) uygun yardımcı araç ve aletlerin yapılması

Detaylı

BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAK - 402 MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ LABORATUVARI DENEY 7

BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAK - 402 MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ LABORATUVARI DENEY 7 BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAK - 402 MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ LABORATUVARI DENEY 7 TERMOELEKTRİK MODÜLLER ÜZERİNDE ISI GEÇİŞİNİN İNCELENMESİ VE TERMOELEKTRİKSEL ETKİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ

Detaylı

Bilgi Toplumunda Sürekli Eğitim ve Yenilikçi Eğitimci Eğitimi

Bilgi Toplumunda Sürekli Eğitim ve Yenilikçi Eğitimci Eğitimi Bilgi Toplumunda Sürekli Eğitim ve Yenilikçi Eğitimci Eğitimi Bilgi toplumunda, bilgi ve iletişim teknolojilerinin yarattığı hız ve etkileşim ağı içinde, rekabet ve kalite anlayışının değiştiği bir kültür

Detaylı

GELECEĞİN TEKNOLOJİSİ BUGÜNÜ AYDINLATIYOR

GELECEĞİN TEKNOLOJİSİ BUGÜNÜ AYDINLATIYOR GELECEĞİN TEKNOLOJİSİ BUGÜNÜ AYDINLATIYOR 3000 K 3500 K 4000 K 4500 K 5000 K 00 K 6000 K 6500 K 7000 K LED (Light-Emitting Diode) tabanlı yarı iletken ışık kaynağı teknolojisi 2000 li yıllarda öylesine

Detaylı

Türk Sanayii için Ufuk 2020. Prof. Dr. Mehmet ÇELİK TÜBİTAK Başkan V.

Türk Sanayii için Ufuk 2020. Prof. Dr. Mehmet ÇELİK TÜBİTAK Başkan V. Türk Sanayii için Ufuk 2020 Prof. Dr. Mehmet ÇELİK TÜBİTAK Başkan V. 6 Mayıs 2015 2023 Yılı Ulusal Hedeflerimiz Ar-Ge Harcamaları / GSYİH Ulusal Yenilik Sistemi 2023 Yılı Hedefleri Özel Sektör Ar-Ge Harcamaları

Detaylı

ER 3 A / B / E Tipi ultraviyole alev dedektörleri

ER 3 A / B / E Tipi ultraviyole alev dedektörleri ER 3 A / B / E Tipi ultraviyole alev dedektörleri ULTRAVİYOLE IŞIK İnsan gözü 380 ile 760 nm. Gibi dar bir kuşak arasındaki elektro manyetik dalgalara duyarlıdır. Bu kuşak görülür alan olarak adlandırılmaktadır.

Detaylı

Yarıiletken devre elemanlarında en çok kullanılan maddeler;

Yarıiletken devre elemanlarında en çok kullanılan maddeler; 1.. Bölüm: Diyotlar Doç.. Dr. Ersan KABALCI 1 Yarı iletken Maddeler Yarıiletken devre elemanlarında en çok kullanılan maddeler; Silisyum (Si) Germanyum (Ge) dur. 2 Katkı Oluşturma Silisyum ve Germanyumun

Detaylı

Atomdan e koparmak için az ya da çok enerji uygulamak gereklidir. Bu enerji ısıtma, sürtme, gerilim uygulama ve benzeri şekilde verilebilir.

Atomdan e koparmak için az ya da çok enerji uygulamak gereklidir. Bu enerji ısıtma, sürtme, gerilim uygulama ve benzeri şekilde verilebilir. TEMEL ELEKTRONİK Elektronik: Maddelerde bulunan atomların son yörüngelerinde dolaşan eksi yüklü elektronların hareketleriyle çeşitli işlemleri yapma bilimine elektronik adı verilir. KISA ATOM BİLGİSİ Maddenin

Detaylı

FZM 220. Malzeme Bilimine Giriş

FZM 220. Malzeme Bilimine Giriş FZM 220 Yapı Karakterizasyon Özellikler İşleme Performans Prof. Dr. İlker DİNÇER Fakültesi, Fizik Mühendisliği Bölümü 1 Atomsal Yapı ve Atomlararası Bağ1 Ders Hakkında FZM 220 Dersinin Amacı Bu dersin

Detaylı

İçerik. Giriş. Yakıt pili bileşenlerinin üretimi. Yakıt pili modülü tasarımı ve özellikleri. Nerelerde kullanılabilir?

İçerik. Giriş. Yakıt pili bileşenlerinin üretimi. Yakıt pili modülü tasarımı ve özellikleri. Nerelerde kullanılabilir? Prof. Dr. İnci EROĞLU ORTA DOĞU TEKNİK ÜNİVERSİTESİ KİMYA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ Savunma Sanayiinde Borun Kullanımı Çalıştayı (SSM) 14 Haziran 2011 1 İçerik Giriş Yakıt pili bileşenlerinin üretimi Yakıt pili

Detaylı

LED AYDINLATMA. 2. LED Aydınlatmanın Avantajları Nedir ve Aydınlatmada Neden Led Kullanılmalı?

LED AYDINLATMA. 2. LED Aydınlatmanın Avantajları Nedir ve Aydınlatmada Neden Led Kullanılmalı? LED AYDINLATMA 1. LED Nedir? 2. LED Aydınlatmanın Avantajları Nedir ve Aydınlatmada Neden Led Kullanılmalı? 3. LED Aydınlatma Uygulamaları 4. Örnek LED Aydınlatma Uygulaması ve Sağladığı LED NEDİR? LED,

Detaylı

FZM 220. Malzeme Bilimine Giriş

FZM 220. Malzeme Bilimine Giriş FZM 220 Yapı Karakterizasyon Özellikler İşleme Performans Prof. Dr. İlker DİNÇER Fakültesi, Fizik Mühendisliği Bölümü 1 Ders Hakkında FZM 220 Dersinin Amacı Bu dersin amacı, fizik mühendisliği öğrencilerine,

Detaylı

Sinerji Mühendislik Müşavirlik İnşaat Sanayi ve Tic. Ltd. Şti.

Sinerji Mühendislik Müşavirlik İnşaat Sanayi ve Tic. Ltd. Şti. NEDEN NATÜREL IŞIK? Mekânlarınızın aydınlatma ampullerini kapalı tutarak elektrik tasarrufu mu yapıyorsunuz? Siyah sandığınız giysinizin aslında yeşil olduğunu fark etmeniz durumu sıklıkla başınıza geliyor

Detaylı

Sensörler Öğr. Gör. Erhan CEMÜNAL Thomas Alva Edison

Sensörler Öğr. Gör. Erhan CEMÜNAL Thomas Alva Edison Sensörler Öğr. Gör. Erhan CEMÜNAL Sıkı bir çalışmanın yerini hiç bir şey alamaz. Deha yüzde bir ilham ve yüzde doksandokuz terdir. Thomas Alva Edison İçerik TEMEL ELEKTRONİK KAVRAMLARI Transdüser ve Sensör

Detaylı

Elektronik-I Laboratuvarı 1. Deney Raporu. Figure 1: Diyot

Elektronik-I Laboratuvarı 1. Deney Raporu. Figure 1: Diyot ElektronikI Laboratuvarı 1. Deney Raporu AdıSoyadı: İmza: Grup No: 1 Diyot Diyot,Silisyum ve Germanyum gibi yarıiletken malzemelerden yapılmış olan aktif devre elemanıdır. İki adet bağlantı ucu vardır.

Detaylı

Artan Küresel ısınma bilinci..

Artan Küresel ısınma bilinci.. ENVER Artan Küresel ısınma bilinci.. Enerji ve yiyecek krizinin Türkiye yansımaları.. Hangisi Enerji Tasarruflu ampul? Evinizde 10 adet Ampulünüzü enerji tasarruflu ampul ile değiştirseniz? Yılda 200 YTL

Detaylı

Kablosuz Bluetooth Hoparlör Açıklamaları

Kablosuz Bluetooth Hoparlör Açıklamaları Kablosuz Bluetooth Hoparlör Açıklamaları Hoparlörün işletme paneli fonksiyon Tablosu Güç Açma/Kapama butonu, Çalıştırmak/Kapatmak için butona basın; Ses + Ses - Sesi kapat Güç gösterge ışığı--- Mavi LED;

Detaylı

Elektronların Dağılımı ve Kimyasal Özellikleri

Elektronların Dağılımı ve Kimyasal Özellikleri Elektronların Dağılımı ve Kimyasal Özellikleri Helyum (2), neon (10), argon (18)in elektron dağılımları incelendiğinde Eğer bu üç elementin birer elektronu daha olsaydı, her birinde yeni bir katman oluşacaktı.

Detaylı

MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ

MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ 1. Atomun Yapısı KONULAR 2.Element ve Sembolleri 3. Elektronların Dizilimi ve Kimyasal Özellikler 4. Kimyasal Bağ 5. Bileşikler ve Formülleri 6. Karışımlar 1.Atomun Yapısı

Detaylı

Optoelektronik Malzemeler ve Cihazlar (CEAC 555) Ders Detayları

Optoelektronik Malzemeler ve Cihazlar (CEAC 555) Ders Detayları Optoelektronik Malzemeler ve Cihazlar (CEAC 555) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Kredi AKTS Saati Optoelektronik Malzemeler ve Cihazlar CEAC 555 Güz 3 0 0

Detaylı

MODERN ENERJİ DEPOLAMA SİSTEMLERİ VE KULLANİM ALANLARİ

MODERN ENERJİ DEPOLAMA SİSTEMLERİ VE KULLANİM ALANLARİ MODERN ENERJİ DEPOLAMA SİSTEMLERİ VE KULLANİM ALANLARİ Muhammed Aydın ARSLAN 16360007 İÇERİK Hidrojen Depolama Sistemleri Batarya Volan Süper Kapasitörler Süper İletken Manyetik Enerji Depolama HİDROJEN

Detaylı

Doç. Dr. Özlem Esen KARTAL (A Şubesi) Yrd. Doç. Dr. Adil KOÇ (B Şubesi) :16:57 1

Doç. Dr. Özlem Esen KARTAL (A Şubesi) Yrd. Doç. Dr. Adil KOÇ (B Şubesi) :16:57 1 Doç. Dr. Özlem Esen KARTAL (A Şubesi) Yrd. Doç. Dr. Adil KOÇ (B Şubesi) 28.10.2015 12:16:57 1 I. DERS İÇERİĞİ 1.KİMYA MÜHENDİSLİĞİ MESLEĞİNİN TANIMI 2.KİMYA MÜHENDİSLİĞİNİN TARİHSEL GELİŞİMİ 3. MÜHENDİSLİK

Detaylı

tepav Biyoteknolojide son yıllarda artan birleşme ve satın alma işlemleri ne anlama geliyor? Haziran2014 N201419 POLİTİKANOTU

tepav Biyoteknolojide son yıllarda artan birleşme ve satın alma işlemleri ne anlama geliyor? Haziran2014 N201419 POLİTİKANOTU POLİTİKANOTU Haziran2014 N201419 tepav Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı Selin ARSLANHAN MEMİŞ 1 Yaşam Bilimleri ve Sağlık Politikaları Analisti Biyoteknolojide son yıllarda artan birleşme ve

Detaylı

İCAT NEDİR? İnsanların gereksinimlerini karşılamak için ortaya koydukları tüm yeni gelişimler icattır.

İCAT NEDİR? İnsanların gereksinimlerini karşılamak için ortaya koydukları tüm yeni gelişimler icattır. İCAT NEDİR? İnsanların gereksinimlerini karşılamak için ortaya koydukları tüm yeni gelişimler icattır. İCAT ETMEYİ DÜŞÜNDÜĞÜNÜZ NELER VAR? Öğretmenin söylediklerini yazabilen kalem icat etmek isterdim.

Detaylı

Akıllı Pano ile Binalarda Enerji Yönetimi. Serkan PAMAY Enerji İzleme Sistemleri Satış Danışmanı Enerji Verimliliği

Akıllı Pano ile Binalarda Enerji Yönetimi. Serkan PAMAY Enerji İzleme Sistemleri Satış Danışmanı Enerji Verimliliği Akıllı Pano ile Binalarda Enerji Yönetimi Serkan PAMAY Enerji İzleme Sistemleri Satış Danışmanı Enerji Verimliliği Ajanda Schneider Electric Neden Enerji Yönetimi? Enerji Yönetim Sistemi Faydaları Schneider

Detaylı

Elektromanyetik Dalgalar. Test 1 in Çözümleri

Elektromanyetik Dalgalar. Test 1 in Çözümleri 38 Elektromanyetik Dalgalar 1 Test 1 in Çözümleri 1. Radyo dalgaları elektronların titreşiminden doğan elektromanyetik dalgalar olup ışık hızıyla hareket eder. Radyo dalgalarının titreşim frekansı ışık

Detaylı

ÇORLU MESLEK YÜKSEKOKULU ELEKTRONİK VE OTOMASYON BÖLÜMÜ

ÇORLU MESLEK YÜKSEKOKULU ELEKTRONİK VE OTOMASYON BÖLÜMÜ ÇORLU MESLEK YÜKSEKOKULU ELEKTRONİK VE OTOMASYON BÖLÜMÜ ELEKTRONİK TEKNOLOJİSİ PROGRAMI FAALİYET RAPORU ÖNSÖZ Elektronik sektörü, mühendislik endüstrisinin en önemli bir unsuru, mühendisliğin temel yapı

Detaylı

Evde ya da ofisinizde, günde ortalama 6 saat süre ile 10 adet akkor lamba kullandığınızda; LED NEDİR? LED Aydınlatma Sistemleri Nasıl Çalışır?

Evde ya da ofisinizde, günde ortalama 6 saat süre ile 10 adet akkor lamba kullandığınızda; LED NEDİR? LED Aydınlatma Sistemleri Nasıl Çalışır? LED NEDİR? LED Aydınlatma Teknolojisi,enerji tasarruflu aydınlatmada en son teknolojidir. LED 'Işık Yayan Diyot', elektriği ışığa dönüştüren yarı iletken cihaz anlamına gelir.led aydınlatmanın düşük enerji

Detaylı

Teknoloji Geliştirmede ve Eğitimde Üniversite Sanayi İşbirliği

Teknoloji Geliştirmede ve Eğitimde Üniversite Sanayi İşbirliği Teknoloji Geliştirmede ve Eğitimde Üniversite Sanayi İşbirliği Dr.- Ing. Yalçın Tanes Ak-Kim Ar-Ge Direktörü Ulusal Ar-Ge Merkezleri Sempozyumu 10-11 Nisan 2012 Adana İçerik Türkiye de Satış dan Ar-Ge

Detaylı

ÖMER ÇETİN Araştırmacı

ÖMER ÇETİN Araştırmacı ÖMER ÇETİN Araştırmacı İnsanlık var oldu olalı daima enerjiye ihtiyaç duymuş, bunu da çeşitli yöntemlerle karşılama yoluna gitmiştir. Bu ihtiyacını giderirken birçok zorluklarla karşılaşmış ve bu zorlukları

Detaylı

ÇORLU MESLEK YÜKSEKOKULU GELENEKSEL EL SANATLARI PROGRAMI FAALİYET RAPORU

ÇORLU MESLEK YÜKSEKOKULU GELENEKSEL EL SANATLARI PROGRAMI FAALİYET RAPORU ÇORLU MESLEK YÜKSEKOKULU GELENEKSEL EL SANATLARI PROGRAMI FAALİYET RAPORU 1. Genel Bilgiler a) Misyon Atatürk ilke ve devrimlerine bağlı, bilim ve teknolojiden yararlanan, evrensel ve toplumsal değerlere

Detaylı

A.Ü. GAMA MYO. Elektrik ve Enerji Bölümü GÜNEŞ ENERJİSİ İLE ELEKTRİK ÜRETİMİ 8. HAFTA

A.Ü. GAMA MYO. Elektrik ve Enerji Bölümü GÜNEŞ ENERJİSİ İLE ELEKTRİK ÜRETİMİ 8. HAFTA A.Ü. GAMA MYO. Elektrik ve Enerji Bölümü GÜNEŞ ENERJİSİ İLE ELEKTRİK ÜRETİMİ 8. HAFTA İçindekiler Fotovoltaik Sistemlerde Elektrik Oluşumu Fotovoltaik Sistemlerde Elektrik Üretimi Üstünlükleri Fotovoltaik

Detaylı

inovasyon Metin Yurdagül

inovasyon Metin Yurdagül inovasyon Metin Yurdagül 1 inovasyon ciddi bir iştir 2 inovasyon nedir Bir inovasyon, işletme içi uygulamalarda, işyeri organizasyonunda veya dış ilişkilerde yeni veya önemli derecede iyileştirilmiş bir

Detaylı

Yılından beri E-Ticaret in gelişmesi için çalıştık, sektörün büyümesi ve Türkiye nin kalkınmasında e-ticaretin rolünü artırmak için uğraştık.

Yılından beri E-Ticaret in gelişmesi için çalıştık, sektörün büyümesi ve Türkiye nin kalkınmasında e-ticaretin rolünü artırmak için uğraştık. 1998 Yılından beri E-Ticaret in gelişmesi için çalıştık, sektörün büyümesi ve Türkiye nin kalkınmasında e-ticaretin rolünü artırmak için uğraştık. Dünya değişti, ticaret de! Bir değişim her şeyi değiştirdi!

Detaylı

ELEMETLER VE BİLEŞİKLER ELEMENTLER VE SEMBOLLERİ

ELEMETLER VE BİLEŞİKLER ELEMENTLER VE SEMBOLLERİ ELEMENTLER VE SEMBOLLERİ Elementler Aynı cins atomlardan oluşan, fiziksel ya da kimyasal yollarla kendinden daha basit ve farklı maddelere ayrılamayan saf maddelere element denir. Elementler çok sayıda

Detaylı

ME 407 Mechanical Engineering Design

ME 407 Mechanical Engineering Design ME 407 Mechanical Engineering Design Temel Elektroniğe Giriş Eğitimi B.Ş. Özden 09.11.2012 ME 407 Temel Elektroniğe Giriş Eğitimi 1 Elektrik 09.11.2012 ME 407 Temel Elektroniğe Giriş Eğitimi 2 Elektrik

Detaylı

1. Yenilikçi Akıllı ve Haberleşen Araç Teknolojileri Geliştirme ve Kümelenme Merkezi Projesi Tanıtımı

1. Yenilikçi Akıllı ve Haberleşen Araç Teknolojileri Geliştirme ve Kümelenme Merkezi Projesi Tanıtımı Bu Sayıda: Yenilikçi Akıllı ve Haberleşen Araç Teknolojileri Geliştirme ve Kümelenme Merkezi Projesi Tanıtımı Fikri Haklar Bilgi Günü IoT üzerinde Strateji Toplantısı ve Destekler Temmuz-Ağustos Aktiviteleri

Detaylı

ULUSAL PROTON HIZLANDIRICILARI ÇALIŞTAYI

ULUSAL PROTON HIZLANDIRICILARI ÇALIŞTAYI ULUSAL PROTON HIZLANDIRICILARI ÇALIŞTAYI Dr. Ali Tanrıkut SANAEM Müdürü 18-19 Nisan 2013 TAEK-SANAEM Ankara Düzenleyenler: UPHÇ-2013 Türkiye Atom Enerjisi Kurumu Ankara Üniversitesi, Hızlandırıcı Teknolojileri

Detaylı

30.12.2013 PAZARTESİ İZMİR GÜNDEMİ

30.12.2013 PAZARTESİ İZMİR GÜNDEMİ 30.12.2013 PAZARTESİ İZMİR GÜNDEMİ Uzmanından 'elektromanyetik' uyarı! İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Pediatri A.B.D, Tepecik Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Klinikleri

Detaylı

Elektromanyetik ışınlar ve dalga boyları

Elektromanyetik ışınlar ve dalga boyları Elektromanyetik ışınlar ve dalga boyları İnsan gözü, dalga boyu 380-780 nanometreye kadar olan elektromanyetik dalgaları ışık olarak algılar. EBO 304- Ölçme ve Enstrümantasyon 2 Işığa duyarlı eleman çeşitleri

Detaylı

Doğayı Kurtarmak Elimizde

Doğayı Kurtarmak Elimizde Ürün iyat Listesi 03/2016 friendly Doğayı Kurtarmak Elimizde Elektrik enerjisinin üretilme maliyetinin yüksekliği, mevcut enerji kaynaklarının zamanla azalması vb. nedenlerden dolayı son yıllarda dünyadaki

Detaylı

MALZEME BİLGİSİ DERS 2 DR. FATİH AY. www.fatihay.net fatihay@fatihay.net

MALZEME BİLGİSİ DERS 2 DR. FATİH AY. www.fatihay.net fatihay@fatihay.net MALZEME BİLGİSİ DERS 2 DR. FATİH AY www.fatihay.net fatihay@fatihay.net DERSİN AMACI: Malzeme Biliminde temel kavramları tanıtmak ÖĞRENECEKLERİNİZ: Malzeme yapısı Yapının özelliklere olan etkisi Malzemenin

Detaylı