Liken Biyoçeşitliliği Açısından Uludağ ın Önemi

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Liken Biyoçeşitliliği Açısından Uludağ ın Önemi"

Transkript

1 Liken Biyoçeşitliliği Açısından Uludağ ın Önemi Prof. Dr. Şule ÖZTÜRK Dr. Seyhan ORAN Uludağ Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Görükle - BURSA

2 Liken Biyoçeşitliliği Açısından Uludağ ın Önemi Liken nedir? Likenlerin ; Morfolojik özellikleri, Doğa için önemi, Kullanım alanları, Uludağ ın özellikleri Uludağ ın likenler için önemi

3 Liken terimi doğada iki ayrı organizma olarak tanımlanan bir mantar ile bir yosun (alg) un bir arada yaşamaları, yaşam fonksiyonlarını aralarında iş bölümü yaparak düzenledikleri, tek başlarındaki görünümlerinden çok farklı bir görünüm kazanmaları ile ortaya çıkan organizmayı tanımlamak için kullanılır.

4 One detail that had never thought of before: the fungal partner Doğada bitki, hayvan ya da diğer farklı sistematik gruplarda yer alan organizmalar ortak bir yaşam alanını paylaşırlar. Bu canlı objeler çevrelerindeki cansız özellikteki ortam öğeleri ile de uyumlu ilişkiler içinde olmaları halinde hayatlarını devam ettirebilirler. Süreklilik gösteren bu sisteme ekosistem denir.

5 Son yıllarda liken birlikteliği bir ekosistem olarak kabul edilmektedirler. Liken oluşumuna katılan iki ya da üç farklı organizmanın toprak, ağaç kabuğu, dalı, kaya yüzeyi gibi bir ortamda uzun yıllar canlılıklarını sürdürebilecek şekilde bir arada bulunarak doğada yer alması durumunda bu oluşum, canlı üye sayısı az olmakla birlikte, ekosistemin en küçük örneğini oluşturmaktadır.

6 Liken yapısına katılan organizmaların birbirleriyle oluşturdukları karşılıklı yardımlaşma özellikleri likenlerin aynı zamanda ortak yaşamın (simbiyotik yaşam) özel bir formu olan Karşılıklı Yardımlaşma (Mutualistik İlişki) nın da güzel bir örneğidir. Liken birliğinde yaşam döngüsü

7 Genel olarak liken oluşumunun %80-90 nında mantar dominant bileşen olarak bulunur. Tropik bölgelerde yaşayan bazı cinslerde ise liken yapısına katılan alg dominant durumdadır. Liken tallusunda mantar egemenliği

8 Bu birliktelikte mantarın hakim durumda olması likenlerin tanımlanmasında öncelikli olarak mantarın değerlendirilmesi önem taşımaktadır. Liken kelimesi yerine likenlere Liken oluşturan mantar ifadesi de sıklıkla kullanılmaktadır. Sistematik değerlendirmede de mantar sınıflandırması göz önünde bulundurulmaktadır. Cladonia sp. tallusunda Trebouxia sp. nin mantar hifi tarafından sarılması

9 Likenler çevremizde gördüğümüz ot, çalı, ağaççık gibi bitki olarak tanımlanan ve çoğunluğu çiçek adı verilen gösterişli yapıları ile dikkat çeken doğa üyesi olmayıp, oldukça sade görünüşleri yanında çoğunun sahip olduğu güzel renkleri ile fark edilirler. Kök, gövde, yaprak ve çiçek gibi farklılaşmış organlara sahip değildirler, kendilerine özgü bazen çok şekilsiz, bazen ise çok dekoratif görünüşte Tallus yapısındadırlar.

10 Likenin temel yapısı ve görünümünde büyük öneme sahip olan mantarlar yeryüzündeki beş önemli canlı aleminden birini oluştururlar. Bazı türleri gıda olarak kullanılan mantarlar çoğalma özellikleri bakımından farklı özellikler taşımakta ve bunlardan üç farklı formu (Ascomycotina, Basidiomycotina ve Deuteromycotina) liken yapısında mantar bileşeni (Mikobiyont) olarak bulunmaktadır.

11 Doğada bağımsız yaşamaları durumunda saprofitik beslenme özelliğinde olan mantarlar liken yapısına katıldıkları zaman, birlikte yaşamın bir kazancı olarak bu özelliklerini terk ederler ve algin sentezlediği organik maddelerden yararlanırlar.

12 Liken yapısına katılan algler ise su ortamında yaşayan ve yosun olarak bilinen birçok türden bazılarını içeren üyelerdir. Liken yapısına katılmaları durumunda mantarların olumlu beslenme kazanımında olduğu gibi, algler de su ortamından kurtularak karada yaşayabilme dolayısıyla yeni bir yaşam yeri şansı elde etmektedirler.

13 Liken yapısında yer alan algler (Fotobiyont), tüm algler de görüldüğü gibi, içerdikleri fotosentetik renk maddeleri (Pigmentler) ile besin üretme özelliğinde olup bu ortak yaşamda hem kendisi için hem de mantar için gerekli organik maddeleri sentezler (Stigonema sp.). Stigonema sp.

14 Liken yapısına katılan algler sadece yeşil alg (Chlorophyta) ya da mavi-yeşil alg (Mavi-yeşil bakteri=cyanobacteria) veya her ikisi aynı liken tallusunda bir arada bulunacak şekilde organize olabilirler. Nostoc sp. Trentepohlia sp.

15 Likenler yapılarında yer alan alg ve mantarın kendi morfolojik şekillerinden tamamen farklı görünüşlere sahiptirler. Likenleri morfolojik yapılarına göre üç temel grupta incelemek mümkündür. Dalsı (Çalımsı) Likenler (Fruticose): Tallusları şerit ya da iplik şeklinde (Usnea barbata) Yapraksı Likenler (Foliose): Tallusları yaprak görünümünde (Xanthoria parietina) Kabuksu Likenler (Crustose): Tallusları kabuk gibi olup yaşadıkları yüzeye sıkıca yapışmış olan likenler (Diploschistes ocellatus).

16 Yeryüzünde yayılış gösteren bitkilerden farklı olarak likenler birçok canlının yaşayamadığı çok soğuk, çok sıcak, kurak veya aşırı derecede suya doygun ortamlarda yaşayabilen organizmalardır. Kök gibi tutunma organına sahip olmayan likenler toprak, kaya, ağaç kabuğu, odun kütüğü, deri gibi uzun süre kalıcı, hareketsiz olma özelliği taşıyan birçok substrat (yüzey) üzerinde yaşabilmektedirler.

17 Likenlerin en çok yayılış gösterdikleri substratlar üç temel grup oluşturur. Epifitik Likenler: Çeşitli ağaçların, çok yıllık ve iyi gelişmiş çalı formundaki bitkilerin gövde ve dallarında gelişen likenlerdir. Saksikol Likenler: Kalkerli, silisli gibi farklı kimyasal yapıdaki (kalkerli: bazik, silisli: asidik) kayalar üzerinde yaşayabilen likenlerdir. Terrikol Likenler: Kimyasal bileşimi çeşitlilik gösteren toprak (silisli ya da kalkerli) materyali üzerinde gelişen likenler için kullanılan bir tanımdır.

18 Bu temel yayılış alanları dışında ağaç ya da beton içerikli bahçe çiti, eski kiremitler gibi ortamlar da likenlerin gelişimi için uygun substratlardır. Kimi durumlarda bir liken tallusu bir başka liken için substrat görevi yapabilir. Konak bir liken üzerinde gelişen bu konukçu likenlere Likenikol mantar tanımı kullanılmaktadır. Sticta limbata üzerinde gelişmiş bir likenikol mantar

19 Bu ortak yaşamda besin üretici diğer bir ifade ile fotosentetik organizma olan alg oluşturduğu besin maddelerini mantar ile paylaşmaktadır. Böylece saprofit özellikteki mantar bu beslenme şeklini terk eder. Mantar algden besin sağlamasına karşılık bu birliktelik için su ve mineral madde sağlar. Alg tarafından üretilen karbohidratlar mantar tarafından biriktirilir veya diğer metabolitlere dönüştürülür. Bu maddelerin biriktirilme yeri medulla ya da üst korteks dokusudur.

20 Liken yapısında yer alan mantar ve alg bileşeni bağımsız yaşamaları halinde üretmedikleri bazı kimyasal maddeleri ortak yaşam oluşturmaları durumunda sentezleyebilirler. Üretilen bu kimyasal maddeler liken talluslarını olumsuz çevre koşullarına adaptasyonlarını sağlamak dışında daha pek çok fonksiyonlara sahiptir.

21 Parmotrema crinitum da lekanorik asit için medullada C (Sodyum hipoklorit) testi: Parmelia sulcata da salazinik asit için K (Potasyum hidroksit) testi: Buellia halonia da ksantonlar için medullada C testi: Physcia stellaris de atranorin için K testi:

22 Kaynak bilgilerinde likenlerin geçmiş tarih dönemlerinde halk ilaçları arasında yer aldığı ve liken talluslarının morfolojik şekilleri ile çeşitli hastalıklar arasındaki benzerlikler dikkate alınarak kullanıldığı görülmektedir. Örn: uzun ipliksi görünümde bir dalsı liken cinsi olan Usnea türlerinden hazırlanan toz preparatlar saç uzatılması amacı ile kullanılmıştır. Günümüzde de bu cinsin metabolik ürünleri arasında yer alan usnik asidin çeşitli şampuanların ve bazı preparatların bileşimde yer aldığı görülmektedir.

23 (Usnea sp.) 1 oz. brown glass bottle (Three month cold infusion of the fresh, ground Usnea lichen in virgin olive oil, strained and bottled). Infused Usnea Oil is used topically as an antibiotic and antifungal.

24 Ramalina farinacea ve Cladonia foliacea den izole edilen usnik asidin kanser hücrelerine karşı yüksek oranda sitotoksik aktivite gösterdiği tespit edilmiştir (Koparal ve ark. 2006). Ramalina farinacea Cladonia foliacea

25 Bir başka çalışmada önemli liken metabolitlerinden olan parietin, atranorin, usnik asit ve giroforik asidin insan kanser hücreleri üzerinde baskılayıcı etkiye sahip olduğu bulunmuştur (Backorova ve ark. 2011). Likenlerin ürettikleri asit özellikteki maddelerin doğada toprak oluşumunda önemli bir görevi vardır. Bu görevin önemini vurgulamak için Öncül Bitki (Piyonir) tanımı kullanılmaktadır. Bir kaya üzerinde ilk tutunabilen materyal bir kabuksu liken tallusudur.

26 Likenin ürettiği asit özellikteki metabolitlerin kaya yüzeyini aşındırıcı etkisi havanın nemi ile daha etkili hale gelir. Kaya partikülleri bu zeminde yapraksı ve hatta küçük dalsı likenlerin gelişimini kolaylaştırır.

27 Süksesyon ve Likenler Ufalanmış kaya miktarındaki artış doğadaki örümcek, böcek gibi diğer organizmaların da yaşam alanlarının genişlemesine yardım eder.

28 Hayvansal organizmaların ve likenlerin parçalanmaya uğrayan ölü materyalleri de oluşan ince toprak tabakasının organik içeriğinin artmasını sağlar. Toprak kalınlığı giderek artan kaya yüzeyi sırasıyla, o bölge için uygun, karayosunları, eğrelti otları, çalı, ağaççık ve son olarak ağaç türlerinin gelişimine uygun hale gelir. Bu nedenle likenler çıplak kaya süksesyonunda ÖNCÜL BİTKİLERDİR.

29 Likenlerin bilime olan bir diğer katkısı biyolojik belirteç Biyoindikatör olarak kullanılabilmesidir. Bir ağaç gövdesi ve dalları üzerinde likenleri çok iyi gelişmiş ve çeşitli şekillerdeki tallusları ile görebiliyorsak bu bölgede havanın kükürtdioksit (SO 2 ) içeriğinin sağlık için tehlikeli düzeyde olmadığını diğer bir ifadeyle o bölgenin havasının temiz olduğunu söyleyebiliriz.

30 Uzun süreli yüksek kükürtdioksit kirlenmesi altında olan bölgelerde ortamı ilk terk eden organizmalar likenler olmaktadır. Bu özellikleri ile şehir planlamacılarına biyolojik belirteç olarak hizmet edebileceği çeşitli çalışmalar ile gösterilmiştir. Yoğun kükürtdioksit kirliliği etkisi altında olan şehir merkezlerinde ağaç gövdeleri üzerinde dekoratif liken talluslarını göremeyişimizin nedeni budur. Likenlerce fakir bu yerlere Liken Çölü adı verilir. Pollüsyon Likeni (Lecanora conizaeoides )

31 Bursa il merkezinde yapılan bir çalışmada SO 2 liken dağılımı üzerindeki etkisi incelenmiştir (Öztürk ve ark. 1997). Bu çalışmada, şehir merkezinde hava kirliliğinin yoğun olması nedeniyle likenlerin bulunmayışına karşılık şehir merkezinden uzak kısımlarda, Uludağ ın eteklerinde liken varlığı tespit edilmiştir.

32 Marmara Bölgesinin 2543 m ile en yüksek dağı olan ve kuzey-batı güney-doğu yönünde uzanan Uludağ ilk çağlarda Olympos Mysios, Osmanlı döneminde ise Keşiş Dağı olarak isimlendirilmiştir. 40 km uzunluğa yaklaşık 20 km genişliğe sahip olan dağ önemli yükseltilere (Zirve Tepe (2468 m), Kuşaklıkaya Tepe (2232 m), Şahinkaya Tepe (2200 m), Paşaçayırı (2099 m), Fatin Tepe (1900 m), Çobankaya Tepe (1750 m), Bakacak Tepe (1743 m)) sahiptir.

33 Dağın en yüksek kesimindeki sırtlar birinci zamana ait mermerleşmiş kireçtaşından meydana gelmiştir. Bu sırtlarda kuzeyde yaklaşık 300 metrelik dik bir duvarla granit ve gnays tipi billursal kayaçlara geçilmektedir. Karatepe nin kuzeyinde dördüncü zamanda buzul aşındırması sonucu oluşan teknelerin sularla dolması sonucu oluşmuş Karagöl, Aynalıgöl, Kilimligöl ve Buzlugöl gibi buzul gölleri yer almaktadır. Bu bölgede ayrıca bölgedeki buzullar tarafından şekillendirilmiş Yılanlıkaya, Devetaşı, Cennetkaya ve Çobankaya gibi kaya kitlelerine rastlanır. Kilimligöl Aynalıgöl Buzlugöl

34 Bunların önünde Sarıalan (1621 m), Kirazlıyayla (1505 m), Kadıyayla (1252 m) ve Sorba yaylaları gibi düzlükler bulunmaktadır. Dağın güneyi daha dik ve sarp olup bu bölgede Ketenlik yaylası (1420 m), doğu kesiminde ise Kıran yaylası (1900 m), Kirseyazılıtaş Tepe (2340 m), Arpakarı Tepe (2330 m) ve Eğrikar Tepe (2451 m) gibi yükseltiler yer almaktadır (Kaynak ve ark. 2007). Uludağ ın alçak kesimlerinde Bursa şehrinde hakim olan Akdeniz iklimi görülmektedir. Dağın üst kesimlerine doğru çıkıldıkça bu iklim yerini daha yağışlı ve soğuk bir iklime terk etmektedir.

35 Farklı iklimsel ve yapısal özelliklere sahip Uludağ da oluşan özel habitatlar pek çok bitki türü için yaşam alanları oluşturmaktadır. Bitkisel çeşitlilik merkezi olan Uludağ, şimdiki bulgulara göre 30 u Uludağ, yaklaşık 107 si Türkiye için endemik olmak üzere toplam 137 endemik türe ev sahipliği yapmaktadır. Ayrıca küresel ölçekte nesli tehlike altında olan 3, Avrupa ölçeğinde ise 54 türün yaşam alanını oluşturmaktadır. Linum olympicum

36 Uludağ ın eteklerinden başlayıp zirveye kadar farklı yüksekliklerde yer alan farklı vejetasyon kuşakları dünyada çok az görülen bir özellik olup Uludağ a ayrı bir önem kazandırır. Lauretum Kuşağı (350 metreye kadar): Bu kuşak Defne (Laurus nobilis), Funda (Erica arborea), Zeytin (Olea europea), Kurtbağrı (Ligustrum vulgare), Kocayemiş (Arbutus unedo), Girit Ladeni (Cistus creticus), Katran Ardıcı (Juniperus oxycedrus), Meşe (Quercus sp.), Fındık (Coryllus avellana) gibi türlerden oluşan bir maki formasyonu oluşturmaktadır.

37 Castanetum Kuşağı ( m): Bu kuşak Kestane (Castanea sativa), Ardıç (Juniperus oxycedrus), Erguvan (Cerris siliquastrum), Akçakesme (Phillyrea latifolia), Katırtırnağı (Spartium junceum), Meşe (Quercus sp.), Alıç (Crataegus monogyna), Fındık (Coryllus avellana), Girit Ladeni (Cistus creticus), Kızılcık (Cornus mas) ve Yabani gül (Rosa canina) gibi türlerden oluşmaktadır.

38 Fagetum Kuşağı ( m): Bu kuşak Kayın (Fagus orientalis), Karaçam (Pinus nigra subsp. nigra var. caramanica), Meşe (Quercus sp.), Kestane (Castanea sativa), Gürgen (Carpinus betulus), Titrek Kavak (Populus tremula) gibi türlerin meydana getirdiği karışık ve yer yer saf kayın ormanlarondan oluşmaktadır. Karaçam çoğunlukla Kayın ve Göknar ağaçları ile karışık ormanlar oluşturur. Ayrıca metreler arasında Uludağ ın çeşitli yamaçlarında saf ormanlar halinde de bulunmaktadır.

39 Abietum Kuşağı ( m): Uludağ ın doğu ve güney yamaçlarında 1200 metrelerden başlayan Göknar ormanları çoğunlukla (Abies bornmuelleriana subsp. nordmanniana) saf ormanlar oluşturur. Ancak bazı yerlerde bu yapıya Karaçam (Pinus nigra subsp. nigra var. caramanica), Gürgen (Carpinus betulus), Bodur Ardıç (Juniperus communis var. saxatilis), Yabani Mersin, Ayı Üzümü (Vaccinium myrtillus), Yabani Erik (Prunus divaricata), Üvez (Sorbus aucoparia) gibi türlerin de katıldığı karışık ormanlar yer alır.

40 Alpinetum Kuşağı ( m): Bu kuşak Uludağ ın bazı kesimlerinde subalpin ve alpin kuşak olarak ayırt edilmektedir. Bu kuşakta genellikle Bodur Ardıç (Juniperus communis var. saxatilis) ile Ayı Üzümü (Vaccinium myrtillus) toplulukları oldukça geniş alanları örter ve Geven (Astragalus sp.), Kardikeni (Acantholimon ulucinum), Yem Verici (Festuca sp.), Altay Menekşesi (Viola althaica subsp. oreades) gibi yastık oluşturan bitkiler de bu yapıya katılır.

41 Obrizya (Aubrieta olympica), Kaz Teresi (Arabis drabiformis), Kanarya Otu (Senecio olympicus), Keten (Linum olympicum), Kekik (Thymus bornmuelleri), Dönbaba (Erodium olympicum, Erodium sibthorpianum subsp. sibthorpianum) kayalık ve taşlık açık alanlarların önemli endemik türleridir. Ayrıca bu kuşakta ülkemizde nadir görülen turbalık alanlar ve türce zengin geniş nemli çayırlar yer alır. Bu özel habitatlarda Kıl Otu (Nardus stricta), Hasır Otu (Juncus anatolicus), Festuca türleri, Karanfil Otu (Geum coccineum), Beşparmak Otu (Potentilla sp.), Salep (Orchis sp.) gibi türler yaşam bulurlar. Uludağ da çok çeşitli bitki örtüsünün oluşu liken çeşitliliği üzerinde son derece önem taşımaktadır. Farklı ağaç katmanları belirli liken taksonlarının gelişimini kolaylaştırmakta ve bu yükseltilerde çok sıklıkla görülen karakteristik türler belirlenmektedir.

42 Liken gelişimi birçok ortam faktörü ile ilişkilidir. Likenler su depolayabilme yeteneğine sahip olmadıkları için hava nemi liken yaşamını kontrol eden önemli bir çevre faktörüdür. Güneş likenleri için ışık gelişimi kontrol eden önemli bir etmendir. Likenlerin bazı türlerde çok küçük talluslar ile temsil edilmesi nedeniyle ağaç katmanları arasında oluşan korunaklı mikro klima alanları da liken yayılışında önem taşımaktadır.

43 m arasında yoğun örtü oluşturan Fagetum zonunda yüksekliğe bağlı olarak en sık yayılış gösteren likenler; Lecanora argentata Lecanora carpinea

44 Lecanora chlarotera Lecanora intumescens Lecidella elaechroma Parmelia sulcata

45 Bu likenlerin oluşturduğu liken kompozisyonunun alt ve üst yükseltilerde farklılık gösterdiği ve yüksekliğin epifitik liken dağılımında istatistik olarak önemli olduğu belirlenmiştir (Öztürk ve ark. 2010) m arasında yoğun yayılış gösteren Pinus nigra üzerinde en geniş yayılış gösteren likenlerin; Hypogymnia farinacea, Pseudevernia furfuracea olduğu belirlenmiştir (Güvenç ve ark. 2009). Hypogymnia farinacea Pseudevernia furfuracea

46 Uludağ da m arasında yayılış gösteren Abies nordmanniana (Steven) Spach subsp. bornmuelleriana (Mattf.) Coode & Cullen (Uludağ göknarı) nın oluşturduğu Abietum zonu da bünyesinde çok çeşitli ve geniş yayılışlı liken taksonları barındırmaktadır. Bu zonda en çok rastlanan türler; Bryoria capillaris Caloplaca herbidella

47 Hypogymnia tubulosa Lecanora saligna m için karakteristik türler; Phlyctis argena Rinodina capensis Usnea rigida

48 Buellia disciformis m için karakteristik türler; Parmeliopsis ambigua Bryoria implexa

49 Farklı yükseltilerdeki karakteristik türlerin değişiklik göstermesi, yüksekliğin liken dağılımı ve çeşitliliğini kontrol eden önemli faktörlerden biri olduğunu göstermiştir (Öztürk ve Güvenç 2010). Zira yükseklik nedeniyle değişen ışık, nem, rüzgar gibi etmenlerin liken çeşitliliğini ve gelişimini etkileyen önemli çevre faktörleri olduğu bilinmektedir. Uludağ sahip olduğu bitki örtüsü nedeniyle epifitik likenler için çok uygun ortamları oluşturur. Ramalina fraxinea

50 Silisli ve kalkerli kaya ve aynı içerikli toprak yüzeylerin geniş yer kapladığı Uludağ ın alpin bölgesinin de kar örtüsüne dayanıklı özellikle kabuksu likenler açısından zengin olduğu tespit edilmiştir (Güvenç ve Öztürk 2004). Sporastatia testudinea Umbilicaria cylindrica

51 Uludağ da günümüze kadar yapılan çeşitli çalışmalarda (Steiner (1916), Szatala (1940), Verseghy (1982), Öztürk (1992), Tore ve Ozturk (2009), Oran (2011)) farklı morfolojik yapıda, bir ya da 2 veya 3 substrat üzerinde gelişme özelliğinde 326 liken taksonu tespit edilmiştir. Uludağ liken çeşitliliğinin belirlenmesine yönelik çok sayıda çalışma yapılmış olmakla birlikte, bazı likenlerin çok küçük talluslar ile temsil edilmesi nedeniyle arazi çalışmaları sırasında her zaman gözden kaçan türler olabilmektedir. Yapılacak ek çalışmalar ile günümüze kadar tespit edilmiş liken taksonlarına ilavelerin olması ve 326 olan liken taksonu sayısının artması mümkündür.

52 Çok sayıdaki çalışmada tespit edilen liken taksonlarından bazıları; Anaptychia ciliaris Buellia badia Caloplaca lactea Collema furfuraceum Caloplaca cerina Candelariella aurella

53 Cladonia fimbriata Ochrolechia pallescens Neofuscelia pulla Parmelia submontana

54 Rinodina exigua Squamarina cartilaginea Rhizocarpon distinctum Tephromela atra Toninia sedifolia Verrucaria calciseda

55 Görüldüğü gibi Uludağ birçoğu yüksek bitkiler gibi fazla göze çarpmayan çok çeşitli likene ev sahipliği yapmaktadır. Uludağ ın liken zenginliğini koruyabilmek, yeni türlerin yerleşmesine izin vermek ve Uludağ ı gelecekte liken çölü haline dönüştürmemek için görevlerimiz olduğunu unutmamalı ve bunun için gereken önlemlerin alınması konusunda gereken duyarlılığı göstermeliyiz. Melanelixia sp. Diploschistes sp. Rhizocarpon sp.

56 KAYNAKLAR: Ahmadjian, V. (1993). The Lichen Symbiosis, John Wiley & Sons, Inc. USA. Backorova, M., Backor, M., Mikes, J., Jendzelovsky, R. & Fedorocko, P. (2011). Variable responses of different human cancer cells to the lichen compounds parietin, atranorin, usnic acid and gyrophoric acid, Toxicology in Vitro, 25: Güvenç, Ş., Öztürk, Ş.(2004). Lichen Records from the Alpine Region of Uludağ (Olympus) Mountain in Bursa Turkey, Turk J Bot, 28: Guvenc, S., Oran, S. & Ozturk, S. (2009). The Epiphytic Lichens on Anatolian Black Pine [Pinus nigra Arnd. subsp. pallasiana (Lamb.) Holmboe in Mt. Uludag (Bursa Turkey), Journal of Applied Biological Sciences, 3(2): Kaynak, G., Daşkın, R. ve Yılmaz, Ö. (2007). Bursa Bitkileri, T.C. Uludağ Üniversitesi Rektörlüğü Yayınları, Bursa. Koparal, A. T., Ayaz Tüylü, B. & Türk, H. (2006). In vitro cytotoxic activities of (+) usnic acid and (-) usnic acid on V79, A549, and human lymphocyte cells and their non-genotoxicity on human lymphocytes, Natural Product Research, 20 (14): Nash III, T.H., Ryan, B.D., Diederich, P., Gries, C., Bungartz, F. (2002). Lichen Flora of the Greater Sonoran Desert Region, Volume 1. Tempe, Arizona State University. Nash III, T.H., Ryan, B.D., Diederich, P., Gries, C., Bungartz, F. (2002). Lichen Flora of the Greater Sonoran Desert Region, Volume 1. Tempe, Arizona State University. Oran, S. (2011). Epiphytic lichen diversity on Fagus orientalis Lipsky and Fagus sylvatica L. in the Marmara region (Turkey), Biological Diversity and Conservation, 4(1): Ozturk, S., Oran, S., Guvenc, S. & Dalkıran, N. (2010). Analysis of the distribution of epiphytic lichens in the oriental beech (Fagus orientalis Lıpsky) forests along an altitudinal gradient in Uludag Mountain, Bursa Turkey, Pak. J. Bot., 42(4): Öztürk, Ş. (1990). Türkiye için yeni liken kayıtları. Doğa-TR. J. of Botany, 14: Öztürk, Ş., Güvenç, Ş., Aslan, A. (1997). Distribution of Epiphytic Lichens and Sulphur dioxide (SO 2 ) Pollution in the City of Bursa, Tr. J. of Botany, 21(4): Öztürk, Ş. (1992). Uludağ'ın kabuksu ve dalsı likenleri üzerine bir araştırma. Doğa-Tr. J. of Botany 16: Öztürk, S., Guvenc, S. (2010). Comparison of the epiphytic lichen communities growing on various tree species on Mt. Uludağ (Bursa, Turkey), Turk J Bot, 34: Purvis, O.W., Coppins, B.J., Hawksworth, D.L., James, P.W., Moore, D.M. (Eds.) (1992). The lichen flora of Great Britain and Ireland. London, Natural History Museum Publications. Tore, B.K., Ozturk, S. (2009). Taxonomic Investigations on the Epiphytic Lichens on Quercus sp. of Uludag (Bursa Turkey), J. Biol. Environ. Sci., 3(7): Uludağ, B. (2005). Bursa ili İnegöl ve Yenişehir ilçelerinin likenleri üzerinde taksonomik incelemeler. Uludağ Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek lisans tezi. Wirth, V. (1995). Die Flechten Baden-Württembergs Teil 1-2. Ulmer, Stuttgart

BÖLÜM 3. Artvin de Orman Varlığı

BÖLÜM 3. Artvin de Orman Varlığı BÖLÜM 3 Artvin de Orman Varlığı Özgür EMİNAĞAOĞLU Orman, oldukça geniş bir alanda kendine özgü bir iklim oluşturabilen, belirli yükseklik, yapı ve sıklıktaki ağaçlar, ağaçcık, çalı ve otsu bitkiler, yosun,

Detaylı

Alaçam Dağları Karaçam Ormanlarının Epifitik Likenleri (Balıkesir - Kütahya)

Alaçam Dağları Karaçam Ormanlarının Epifitik Likenleri (Balıkesir - Kütahya) Journal of the Faculty of Forestry, Istanbul University 2011, 61 (1): 31-37 Alaçam Dağları Karaçam Ormanlarının Epifitik Likenleri (Balıkesir - Kütahya) Gülşah Çobanoğlu 1*, Ece Sevgi 2, Orhan Sevgi 3,

Detaylı

Dünya kendi içinde benzerlik gösteren 6 büyük flora alemine ayrılır: 1.Holarktikflora alemi 2.Paleotropis, 3.Neotropis, 4.Australis 5.

Dünya kendi içinde benzerlik gösteren 6 büyük flora alemine ayrılır: 1.Holarktikflora alemi 2.Paleotropis, 3.Neotropis, 4.Australis 5. Dünya kendi içinde benzerlik gösteren 6 büyük flora alemine ayrılır: 1.Holarktikflora alemi 2.Paleotropis, 3.Neotropis, 4.Australis 5.Arkensis, 6.Kapensis Flora alemleri flora bölgelerine (region), flora

Detaylı

Prof. Dr. Şule ÖRENCİK ÖZTÜRK

Prof. Dr. Şule ÖRENCİK ÖZTÜRK Prof. Dr. Şule ÖRENCİK ÖZTÜRK Telephone : 0 224 2941853 Fax : 0 224 2941899 E-mail : ozturks@uludag.edu.tr ACADEMIC BACGROUND B. Sc : Ege University, Faculty of Science, Department of Botany, İzmir, 1979.

Detaylı

ANADOLU ÜNivERSiTESi BiLiM VE TEKNOLOJi DERGiSi ANADOLU UNIVERSITY JOURNAL OF SCIENCE AND TECHNOLOGY Ci1Wol.:2 - Sayı/No: 1 : 203-209 (2001)

ANADOLU ÜNivERSiTESi BiLiM VE TEKNOLOJi DERGiSi ANADOLU UNIVERSITY JOURNAL OF SCIENCE AND TECHNOLOGY Ci1Wol.:2 - Sayı/No: 1 : 203-209 (2001) ANADOLU ÜNivERSiTESi BiLiM VE TEKNOLOJi DERGiSi ANADOLU UNIVERSITY JOURNAL OF SCIENCE AND TECHNOLOGY Ci1Wol.:2 - Sayı/No: 1 : 203-209 (2001) ARAŞTIRMA MAKALESiIRESEARCH ARTICLE YEşiLDAG Beril HEZARFEN,

Detaylı

Orman Kaynaklarının Planlanmasında, Ağaç Türlerinin Dikey Yayılışının ve Yetişme Ortamı Faktörlerinin Etkisi: Uludağ Örneği

Orman Kaynaklarının Planlanmasında, Ağaç Türlerinin Dikey Yayılışının ve Yetişme Ortamı Faktörlerinin Etkisi: Uludağ Örneği II. ULUSAL AKDENİZ ORMAN VE ÇEVRE SEMPOZYUMU Akdeniz ormanlarının geleceği: Sürdürülebilir toplum ve çevre 22-24 Ekim 2014 - Isparta Orman Kaynaklarının Planlanmasında, Ağaç Türlerinin Dikey Yayılışının

Detaylı

Vejetasyon, herhangi coğrafi bölgenin bir kesimi üzerinde, yaşam koşulları birbirine benzeyen bitkilerin bir arada toplanma şeklidir

Vejetasyon, herhangi coğrafi bölgenin bir kesimi üzerinde, yaşam koşulları birbirine benzeyen bitkilerin bir arada toplanma şeklidir Vejetasyon, herhangi coğrafi bölgenin bir kesimi üzerinde, yaşam koşulları birbirine benzeyen bitkilerin bir arada toplanma şeklidir 30.12.2017 1 Vejetasyon, ağaç, çalı, yosun, mantar ve likenlerden oluşan

Detaylı

2. Karışımın Ağaç Türleri Meşcere karışımında çok değişik ağaç türleri bulunur. Önemli olan, ağaçların o yetişme ortamı özelliklerine uyum gösterip

2. Karışımın Ağaç Türleri Meşcere karışımında çok değişik ağaç türleri bulunur. Önemli olan, ağaçların o yetişme ortamı özelliklerine uyum gösterip 2. Karışımın Ağaç Türleri Meşcere karışımında çok değişik ağaç türleri bulunur. Önemli olan, ağaçların o yetişme ortamı özelliklerine uyum gösterip karışıma katılabilmeleridir. Karışımdaki ağaç türleri

Detaylı

Ekoloji, ekosistemler ile Türkiye deki bitki örtüsü bölgeleri (fitocoğrafik bölgeler)

Ekoloji, ekosistemler ile Türkiye deki bitki örtüsü bölgeleri (fitocoğrafik bölgeler) Ekoloji, ekosistemler ile Türkiye deki bitki örtüsü bölgeleri (fitocoğrafik bölgeler) Başak Avcıoğlu Çokçalışkan Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği Biraz ekolojik bilgi Tanımlar İlişkiler

Detaylı

TAXUS : (Porsuklar) (8 Türü var) Taxus baccata L. (Adi Porsuk)

TAXUS : (Porsuklar) (8 Türü var) Taxus baccata L. (Adi Porsuk) TAXUS : (Porsuklar) (8 Türü var) Taxus baccata L. (Adi Porsuk) Çoğunlukla boylu çalı ender 20 m boy, sık dallı, yuvarlak tepeli, kırmızı_kahverengi kabuk gelişi güzel çatlar ve dökülür İğne yapraklar 1-2.5

Detaylı

BAŞLICA TOPRAK TİPLERİ

BAŞLICA TOPRAK TİPLERİ BAŞLICA TOPRAK TİPLERİ Topraklar zonal, intrazonal ve azonal topraklar olmak üzere üçe ayrılır. 1. Zonal (Yerli) Topraklar iklim ve bitki örtüsüne bağlı olarak oluşan ve bütün katmanların(horizonların)

Detaylı

Contribution to the Lichen Flora of Şanlıurfa Province

Contribution to the Lichen Flora of Şanlıurfa Province Şanlıurfa İli Liken Florasına Katkılar Kadir Kınalıoğlu* * Giresun Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi, Biyoloji Bölümü, 28100, GİRESUN Sorumlu yazar: kadir.kinalioglu@giresun.edu.tr Özet Şanlıurfa ilinde

Detaylı

Bilim adamları canlıları hayvanlar, bitkiler, mantarlar ve mikroskobik canlılar olarak dört bölümde sınıflandırmışlar.

Bilim adamları canlıları hayvanlar, bitkiler, mantarlar ve mikroskobik canlılar olarak dört bölümde sınıflandırmışlar. 1- Canlının tanımını yapınız. Organizmaya sahip varlıklara canlı denir. 2-Bilim adamları canlıları niçin sınıflandırmıştır? Canlıların çeşitliliği, incelenmesini zorlaştırır. Bu sebeple bilim adamları

Detaylı

Additional records to the lichenized and lichenicolous fungi diversity of Bozdağ (Eskişehir/Turkey)

Additional records to the lichenized and lichenicolous fungi diversity of Bozdağ (Eskişehir/Turkey) www.biodicon.com Biological Diversity and Conservation ISSN 1308-8084 Online; ISSN 1308-5301 Print 7/1 (2014) 79-87 Research note/araştırma notu Additional records to the lichenized and lichenicolous fungi

Detaylı

Pistacia terebinthus L. (Menengiç)

Pistacia terebinthus L. (Menengiç) Pistacia terebinthus L. (Menengiç) Genel coğrafi dağılışı batıda Kanarya adalarından başlayarak doğu Akdeniz ve Anadolu ya ulaşır. Türkiye de özellikle Batı ve Güney Anadolu daki maki formasyonu içerisinde

Detaylı

CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI

CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI Dünyamızda o kadar çok canlı türü var ki bu canlıları tek tek incelemek olanaksızdır. Bu yüzden bilim insanları canlıları benzerlik ve farklılıklarına göre sınıflandırmışlardır.

Detaylı

Silvikült Temel Esasları 7. Klasör

Silvikült Temel Esasları 7. Klasör Silvikült ltürün Temel Esasları 7. Klasör Prof. Dr. Musa GENÇ SDÜ Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Bölümü Isparta musagenc@sdu.edu.tr http://kisisel.sdu.edu.tr/akademik/musagenc Dikkat!.. 5846 Sayılı

Detaylı

Kaya çatlaklarına yerleşen bitki köklerinin büyümesine bağlı olarak çatlak genişler, zamanla ana kayadan parçalar kopar.

Kaya çatlaklarına yerleşen bitki köklerinin büyümesine bağlı olarak çatlak genişler, zamanla ana kayadan parçalar kopar. Toprağın Hikâyesi (Toprak Oluşumu) Toprak, yer kabuğunu oluşturan kayaçların ayrışması ve ufalanması ile oluşmuş; içinde çeşitli mineraller, canlı organizmalar, organik maddeler, hava ve su bulunan yeryüzü

Detaylı

BİTKİSEL TASARIM. Prof. Dr. Mükerrem ARSLAN,

BİTKİSEL TASARIM. Prof. Dr. Mükerrem ARSLAN, BİTKİSEL TASARIM Prof. Dr. Mükerrem ARSLAN, Peyzaj Mimarlığının önemli amaçlarından biri, insanlar için sanat değeri yüksek ve işlevsel açıdan yeterli dış mekanlar düzenlemektir. Bunu gerçekleştirirken

Detaylı

BİNA BİLGİSİ 2 ÇEVRE TANIMI - İKLİM 26 ŞUBAT 2014

BİNA BİLGİSİ 2 ÇEVRE TANIMI - İKLİM 26 ŞUBAT 2014 BİNA BİLGİSİ 2 ÇEVRE TANIMI - İKLİM DOÇ. DR. YASEMEN SAY ÖZER 26 ŞUBAT 2014 1 19.02.2014 TANIŞMA, DERSLE İLGİLİ GENEL BİLGİLER, DERSTEN BEKLENTİLER 2 26.02.2014 ÇEVRE TANIMI - İKLİM 3 05.03.2014 DOĞAL

Detaylı

COĞRAFYA DERGİSİ TÜRKİYE BİTKİ COĞRAFYASI ÇALIŞMALARI

COĞRAFYA DERGİSİ TÜRKİYE BİTKİ COĞRAFYASI ÇALIŞMALARI İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü COĞRAFYA DERGİSİ Sayı 29, Sayfa 1-27, İstanbul, 2014 Basılı Nüsha ISSN No: 1302-7212 Elektronik Nüsha ISSN No: 1305-5144 TÜRKİYE BİTKİ COĞRAFYASI

Detaylı

Dünya kendi içinde benzerlik gösteren 6 büyük flora alemine ayrılır: 1.Holarktikflora alemi 2.Paleotropis, 3.Neotropis, 4.Australis 5.

Dünya kendi içinde benzerlik gösteren 6 büyük flora alemine ayrılır: 1.Holarktikflora alemi 2.Paleotropis, 3.Neotropis, 4.Australis 5. Dünya kendi içinde benzerlik gösteren 6 büyük flora alemine ayrılır: 1.Holarktikflora alemi 2.Paleotropis, 3.Neotropis, 4.Australis 5.Arkensis, 6.Kapensis Flora alemleri flora bölgelerine (region), flora

Detaylı

T.C. SELÇUK ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ

T.C. SELÇUK ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ T.C. SELÇUK ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ FATİH ORMANLARININ ( Şişli, İSTANBUL) LİKENLERİ Seda SOLAK YÜKSEK LİSANS Biyoloji Anabilim Dalı Nisan-2016 KONYA Her Hakkı Saklıdır TEZ BİLDİRİMİ Bu tezdeki

Detaylı

Akdeniz iklimi / Roma. Okyanusal iklim / Arjantin

Akdeniz iklimi / Roma. Okyanusal iklim / Arjantin Akdeniz iklimi / Roma Okyanusal iklim / Arjantin Savan iklimi/ Meksika Savan iklimi/ Brezilya Okyanusal iklim / Londra Muson iklimi/ Calcutta-Hindistan 3 3 Kutup iklimi/ Grönland - - - - - - -3-4 -4 -

Detaylı

Bağbahçe Bilim Dergisi

Bağbahçe Bilim Dergisi b Bağbahçe Bilim Dergisi http://edergi.ngbb.org.tr 3(1) 2016: 1-22 E-ISSN: 2148-4015 Araştırma Makalesi Karatepe (Karabük-Türkiye) ve çevresinin liken florası Bahar KAPTANER İĞCİ*, Zeki AYTAÇ Gazi Üniversitesi,

Detaylı

ÖZEL EGE LİSESİ İKLİM

ÖZEL EGE LİSESİ İKLİM ÖZEL EGE LİSESİ İKLİM Rehber Öğretmen : Şule Yıldız Hazırlayanlar : Bartu Çetin Burak Demiral Nilüfer İduğ Esra Tuncer Ege Uludağ Meriç Tekin 2000-2001 İZMİR TEŞEKKÜR Bize bu projede yardımda bulunan başta

Detaylı

ARAŞTIRMA GÖREVLİSİ SİNEM AYDIN

ARAŞTIRMA GÖREVLİSİ SİNEM AYDIN ARAŞTIRMA GÖREVLİSİ SİNEM AYDIN Yazışma Adresi Mail Çalışma Alanı Fen Edebiyat Biyoloji Bölümü 28100 /Türkiye ozdogansnm@mynet.com Botanik EĞİTİM BİLGİLERİ Üniversite Fakülte/Enstitü Öğrenim Alanı Derece

Detaylı

Yayla Turizmi, doğayla iç içe yaşamayı sevenler veya macera tutkunlarının genellikle günübirlik kullanım veya kısa süreli konaklama amacıyla yüksek

Yayla Turizmi, doğayla iç içe yaşamayı sevenler veya macera tutkunlarının genellikle günübirlik kullanım veya kısa süreli konaklama amacıyla yüksek Yayla Turizmi, doğayla iç içe yaşamayı sevenler veya macera tutkunlarının genellikle günübirlik kullanım veya kısa süreli konaklama amacıyla yüksek rakımlı yerlerde yaptıkları turizm faaliyetidir. YAYLA

Detaylı

Anadolu nun Biyoçeşitliliğini oluşturan sebepler

Anadolu nun Biyoçeşitliliğini oluşturan sebepler Anadolu nun Biyoçeşitliliğini oluşturan sebepler BYL118 Çevre Biyolojisi-II Hacettepe Üniversitesi Biyoloji Bölümü lisans dersi Çağatay Tavşanoğlu 2016-2017 Bahar Biyoçeşitlilik - Tür çeşitliliği - Genetik

Detaylı

SİLVİKÜLTÜRÜN TEMEL İLKELERİ. Doç. Dr. Zafer YÜCESAN

SİLVİKÜLTÜRÜN TEMEL İLKELERİ. Doç. Dr. Zafer YÜCESAN SİLVİKÜLTÜRÜN TEMEL İLKELERİ Doç. Dr. Zafer YÜCESAN TEMEL KAVRAMLAR Ağaç? Orman? Mekanik ve Organik görüş? Yaşam ortaklığı? Silvikültür? Amacı ve Esasları? Diğer bilimlerle ilişkileri? Yöresellik Kanunu?

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ

ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ ÖZGEÇMİŞ Adı Soyadı: Kadir Kınalıoğlu Doğum Tarihi: 15 Şubat 1966 Öğrenim Durumu: Yardımcı Doçent Derece Bölüm/Program Üniversite Yıl Lisans Biyoloji Karadeniz Teknik Üniversitesi

Detaylı

CORYLACEAE 1C 1 E. Anemogam, kışın yaprağını döken odunsu bitkilerdir. Gövde kabukları çatlaksız ya da boyuna çatlaklıdır. Tomurcuklar sürgüne

CORYLACEAE 1C 1 E. Anemogam, kışın yaprağını döken odunsu bitkilerdir. Gövde kabukları çatlaksız ya da boyuna çatlaklıdır. Tomurcuklar sürgüne CORYLACEAE 1C 1 E. Anemogam, kışın yaprağını döken odunsu bitkilerdir. Gövde kabukları çatlaksız ya da boyuna çatlaklıdır. Tomurcuklar sürgüne almaçlı dizilmiştir. Tomurcuklar çok pullu, sapsız, sürgüne

Detaylı

Bölgesel iklim: Makroklima alanı içerisinde daha küçük alanlarda etkili olan iklimlere bölgesel iklim denir.(marmara iklimi)

Bölgesel iklim: Makroklima alanı içerisinde daha küçük alanlarda etkili olan iklimlere bölgesel iklim denir.(marmara iklimi) YERYÜZÜNDEKİ BAŞLICA İKLİM TİPLERİ Matematik ve özel konum özelliklerinin etkisiyle Dünya nın çeşitli alanlarında farklı iklimler ortaya çıkmaktadır. Makroklima: Çok geniş alanlarda etkili olan iklim tiplerine

Detaylı

GÖL EKOSİSTEMİNDE EKOLOJİK KUŞAKLAR

GÖL EKOSİSTEMİNDE EKOLOJİK KUŞAKLAR GÖL EKOSİSTEMİNDE EKOLOJİK KUŞAKLAR ILIMAN KUŞAK GÖLLERİNDE MEVSİMLERE BAĞLI OLARAK GÖRÜLEN TABAKALAŞMA VE KARIŞMA Ilıman veya subtropikal bölgelerde 20 metreden derin ve büyük göllerde mevsimsel sıcaklık

Detaylı

Biological Diversity and Conservation. ISSN Online; ISSN Print 9/1 (2016)

Biological Diversity and Conservation. ISSN Online; ISSN Print 9/1 (2016) www.biodicon.com Biological Diversity and Conservation ISSN 1308-8084 Online; ISSN 1308-5301 Print 9/1 (2016) 107-115 The lichen flora of the Demirci (Manisa/Turkey) region Ömer Seyfettin SEVİNÇ *1 Research

Detaylı

Taşların fiziksel etkiler sonucunda küçük parçalara ayrılmasına denir. Fiziksel çözülme, taşları oluşturan minerallerin kimyasal yapısında herhangi

Taşların fiziksel etkiler sonucunda küçük parçalara ayrılmasına denir. Fiziksel çözülme, taşları oluşturan minerallerin kimyasal yapısında herhangi TOPRAK Yer kabuğunu oluşturan çeşitli kaya ve minerallerin fiziksel ve kimyasal yoldan ayrışmasıyla meydana gelen, içinde son derece zengin flora, hayvan varlığı barındıran ve inorganik maddeler ile hava,

Detaylı

AVRUPA KAYINI (Fagus sylvatica) NIN YILDIZ (ISTRANCA) DAĞLARINDAKİ YENİ YAYILIŞ ALANLARI

AVRUPA KAYINI (Fagus sylvatica) NIN YILDIZ (ISTRANCA) DAĞLARINDAKİ YENİ YAYILIŞ ALANLARI Mayıs 2010 Cilt:18 No:2 Kastamonu Eğitim Dergisi 623-630 AVRUPA KAYINI (Fagus sylvatica) NIN YILDIZ (ISTRANCA) DAĞLARINDAKİ YENİ YAYILIŞ ALANLARI Duran AYDINÖZÜ Kastamonu Üniversitesi, Eğitim Fakültesi,

Detaylı

Ağaç Fizyolojisi (2+0)

Ağaç Fizyolojisi (2+0) Ağaç Fizyolojisi (2+0) Prof. Dr. Ünal AKKEMİK İ.Ü.Orman Faku ltesi Orman Botaniği Anabilim Dalı Ağaç Fizyolojisi neden önemlidir? Orman; geniş bir alanda, kendine özgu bir iklim yaratabilen, belirli bir

Detaylı

BİYOMLAR KARASAL BİYOMLAR SELİN HOCA

BİYOMLAR KARASAL BİYOMLAR SELİN HOCA BİYOMLAR KARASAL BİYOMLAR SELİN HOCA EKOSİSTEM İLE BİYOM ARASINDA İLİŞKİ Canlıların yeryüzünde dağılışını etkileyen abiyotik ve biyotik faktörlere bağlı olarak bitki ve hayvan topluluklarını barındıran

Detaylı

Funguslar topraktaki birçok mikrobiyolojik süreçte temel rol oynar, toprak verimliliğini ve ayrışmayı, minerallerin ve organik maddelerin

Funguslar topraktaki birçok mikrobiyolojik süreçte temel rol oynar, toprak verimliliğini ve ayrışmayı, minerallerin ve organik maddelerin Fungi Funguslar topraktaki birçok mikrobiyolojik süreçte temel rol oynar, toprak verimliliğini ve ayrışmayı, minerallerin ve organik maddelerin döngülerini, bitki sağlığını ve beslenmesini etkilerler.

Detaylı

İKLİM TİPLERİ. Yıllık ortalama sıcaklık 25 C dolayındadır. Yıllık ve günlük sıcaklık farkı 2-3 C yi geçmez. Yıllık yağış miktarı 2000 mm den

İKLİM TİPLERİ. Yıllık ortalama sıcaklık 25 C dolayındadır. Yıllık ve günlük sıcaklık farkı 2-3 C yi geçmez. Yıllık yağış miktarı 2000 mm den İKLİM TİPLERİ Dünya'nın hemen her bölgesinin kendine özgü bir iklimi bulunmaktadır. Ancak, benzer iklim kuşaklarına sahip alanlar büyük iklim kuşakları oluştururlar. Yüzlerce km 2 lik sahaları etkileyen

Detaylı

İLGAZ DAĞLARI VE ÇEVRESİNİN BİTKİ COĞRAFYASI II (BİTKİ ÖRTÜSÜNÜN COĞRAFİ DAĞILIŞI) Meral Avcı?

İLGAZ DAĞLARI VE ÇEVRESİNİN BİTKİ COĞRAFYASI II (BİTKİ ÖRTÜSÜNÜN COĞRAFİ DAĞILIŞI) Meral Avcı? AVCI, M. 1998. Ilgaz dağları ve çevresinin bitki coğrafyası II: Bitki örtüsünün coğrafi dağılışı, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Coğrafya Dergisi, Sayı 6, s. 275-344, İstanbul.

Detaylı

9. SINIF KONU ANLATIMI 46 CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI-8 BİTKİLER ALEMİ

9. SINIF KONU ANLATIMI 46 CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI-8 BİTKİLER ALEMİ 9. SINIF KONU ANLATIMI 46 CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI-8 ALEMİ ALEMİ Çok hücreli ökaryot canlılardır. Koloroplast içerirler ve fotosentez ile inorganik maddeleri organik madde haline getirerek beslenirler.

Detaylı

ASLĠ AĞAÇ TÜRLERĠMĠZ

ASLĠ AĞAÇ TÜRLERĠMĠZ ASLĠ AĞAÇ TÜRLERĠMĠZ İBRELİ VE YAPRAKLI ORMAN ALANLARI Ġbreli ormanlar 61% Yapraklı Ormanlar 39% ĠBRELĠ= GYMNOSPERMAE (AÇIK TOHUMLULAR)= 13 220 721 Ha YAPRAKLI = ANGİOSPERMAE (KAPALI TOHUMLULAR)=8 447

Detaylı

ÖLÇÜ BİRİMİ BİRİM FİYATI ÜRÜN CİNSİ NO NO Ton/Kg/Adet TL. GÖVDE DAL ve ÇALILAR 1 Çıra Ton 1,38 2 Şimşir(Odun) Ton 4,55 3 Süpürge Çalısı Ton 0,41

ÖLÇÜ BİRİMİ BİRİM FİYATI ÜRÜN CİNSİ NO NO Ton/Kg/Adet TL. GÖVDE DAL ve ÇALILAR 1 Çıra Ton 1,38 2 Şimşir(Odun) Ton 4,55 3 Süpürge Çalısı Ton 0,41 TARİFE BEDELİ CETVELLERİ-1 GÖVDE DAL ve ÇALILAR 1 Çıra Ton 1,38 2 Şimşir(Odun) Ton 4,55 3 Süpürge Çalısı Ton 0,41 A 4 Kamış Adet 0,03 5 Diğer Gövde ve Dallar Ton 0,85 6 Diğer Çalılar Ton 0,55 7 Delice(Yabani

Detaylı

CYANOBACTERIOPHYTA (Mavi-Yeşil Algler)

CYANOBACTERIOPHYTA (Mavi-Yeşil Algler) CYANOBACTERIOPHYTA (Mavi-Yeşil Algler) Bu gruba giren bitkiler, tek hücreli veya koloni halinda yaşayan, bazı üyeleri ipliksi yapıda olan mavi renkli alglerdir. Bir kısmı bakteri kadar küçüktür. Bir hücrede

Detaylı

ORMAN YANGIN DAVRANIŞINA GİRİŞ

ORMAN YANGIN DAVRANIŞINA GİRİŞ Orman Koruma Dersi ORMAN YANGIN DAVRANIŞINA GİRİŞ Prof. Dr. Ertuğrul BİLGİLİ Ekim 2014 1.2. Orman Yangını Tanımı Orman yangını, çevresi açık olması nedeniyle serbest yayılma eğiliminde olan ve ormandaki

Detaylı

EKOLOJİ EKOLOJİK BİRİMLER

EKOLOJİ EKOLOJİK BİRİMLER EKOLOJİ EKOLOJİK BİRİMLER EKOLOJİK BİRİMLER *Ekoloji: Canlıların birbirleriyle ve yaşadıkları ortamla olan ilişkisini inceleyen bilim dalıdır. Ekolojik birimlerin küçükten büyüye doğru sıralaması: Ekoloji

Detaylı

TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA

TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA 6.3.2.4. Akdeniz Bölgesinde Tarımsal Ormancılık Uygulamaları ve Potansiyeli Bölgenin Genel Özellikleri: Akdeniz kıyıları boyunca uzanan Toros

Detaylı

COĞRAFYA DERGİSİ BİTKİ ÖRTÜSÜ ÖZELLİKLERİ AÇISINDAN TÜRKİYE

COĞRAFYA DERGİSİ BİTKİ ÖRTÜSÜ ÖZELLİKLERİ AÇISINDAN TÜRKİYE İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü COĞRAFYA DERGİSİ Sayı 24, Sayfa 1-17, İstanbul, 2012 Basılı Nüsha ISSN No: 1302-7212 Elektronik Nüsha ISSN No: 1305-5143 BİTKİ ÖRTÜSÜ ÖZELLİKLERİ

Detaylı

Doç. Dr. Cengiz ÇETİN, KVK201 Taş Malzeme Bilgisi ve Bozulmaları Ders Notu DERS TAŞ BOZULMA TÜRLERİ

Doç. Dr. Cengiz ÇETİN, KVK201 Taş Malzeme Bilgisi ve Bozulmaları Ders Notu DERS TAŞ BOZULMA TÜRLERİ 4. 2. TAŞ BOZULMA TÜRLERİ Resim 1. Kaloplaka thallincola türü bir liken, [http://www.lichens.lastdragon.org/caloplaca_thallincola.html 24.05.2015)] 4.2. 3. 1. Liken 4. 2. 3. BİYOLOJİK BOZULMALAR Tek bir

Detaylı

MARMARA COĞRAFYA DERGİSİ SAYI: 9,OCAK- 2004. İSTANBUL

MARMARA COĞRAFYA DERGİSİ SAYI: 9,OCAK- 2004. İSTANBUL MARMARA COĞRAFYA DERGİSİ SAYI: 9,OCAK- 2004. İSTANBUL KASNAK MEŞESİ (Quercus vulcanica (Boiss. And Heldr. ex) Kotschy) NİN TÜRKİYE DEKİ İKİNCİ YENİ BİR YAYILIŞ ALANI (The second newly spread area of Qurcus

Detaylı

Fonksiyonlar. Fonksiyon tanımı. Fonksiyon belirlemede kullanılan ÖLÇÜTLER. Fonksiyon belirlemede kullanılan GÖSTERGELER

Fonksiyonlar. Fonksiyon tanımı. Fonksiyon belirlemede kullanılan ÖLÇÜTLER. Fonksiyon belirlemede kullanılan GÖSTERGELER Fonksiyonlar Fonksiyon tanımı Fonksiyon belirlemede kullanılan ÖLÇÜTLER Fonksiyon belirlemede kullanılan GÖSTERGELER Fonksiyona uygulanacak Silvikültürel MÜDAHALELER 2) ETÇAP Planlarının Düzenlenmesine

Detaylı

10. SINIF KONU ANLATIMI. 46 EKOLOJİ 8 BİYOMLAR Karasal Biyomlar

10. SINIF KONU ANLATIMI. 46 EKOLOJİ 8 BİYOMLAR Karasal Biyomlar 10. SINIF KONU ANLATIMI 46 EKOLOJİ 8 BİYOMLAR Karasal Biyomlar EKOSİSTEM İLE BİYOM ARASINDAKİ İLİŞKİ Canlıların yeryüzünde dağılışını etkileyen abiyotik ve biyotik faktörlere olarak bitki ve hayvan topluluklarını

Detaylı

ÇAMLIDERE (ANKARA) NEOJEN SİLİSLEŞMİŞ AĞAÇLARI PALEOEKOLOJİ-PALEOKLİMATOLOJİ

ÇAMLIDERE (ANKARA) NEOJEN SİLİSLEŞMİŞ AĞAÇLARI PALEOEKOLOJİ-PALEOKLİMATOLOJİ ÇAMLIDERE (ANKARA) NEOJEN SİLİSLEŞMİŞ AĞAÇLARI PALEOEKOLOJİ-PALEOKLİMATOLOJİ Mehmet Sakınç*, Aliye Aras**, Cenk Yaltırak*** *İTÜ, Avrasya Yerbilimleri Enstitüsü, Maslak/İstanbul **İ.Ü. Fen Fakültesi, Biyoloji

Detaylı

5. SINIF SOSYAL BİLGİLER BÖLGEMİZİ TANIYALIM TESTİ. 1- VADİ: Akarsuların yataklarını derinleştirerek oluşturdukları uzun yarıklardır.

5. SINIF SOSYAL BİLGİLER BÖLGEMİZİ TANIYALIM TESTİ. 1- VADİ: Akarsuların yataklarını derinleştirerek oluşturdukları uzun yarıklardır. 1- VADİ: Akarsuların yataklarını derinleştirerek oluşturdukları uzun yarıklardır. PLATO: Çevresine göre yüksekte kalmış, akarsular tarafından derince yarılmış geniş düzlüklerdir. ADA: Dört tarafı karayla

Detaylı

EKOSİSTEM. Cihangir ALTUNKIRAN

EKOSİSTEM. Cihangir ALTUNKIRAN EKOSİSTEM Cihangir ALTUNKIRAN Ekosistem Nedir? Bir bölge içerisinde bulunan canlı ve cansız varlıkların karşılıklı oluşturdukları sisteme ekosistem denir. Ekosistem Bileşenleri Canlı Öğeler Üreticiler

Detaylı

ULUDAĞ (BURSA) DAKĠ YABAN MERSĠNĠ (Vaccinium myrtillus L) POPÜLASYONLARI ÜZERĠNDE ĠNCELEMELER

ULUDAĞ (BURSA) DAKĠ YABAN MERSĠNĠ (Vaccinium myrtillus L) POPÜLASYONLARI ÜZERĠNDE ĠNCELEMELER ULUDAĞ (BURSA) DAKĠ YABAN MERSĠNĠ (Vaccinium myrtillus L) POPÜLASYONLARI ÜZERĠNDE ĠNCELEMELER Cihat TÜRKBEN 1 Erdoğan BARUT 1 Hulusi MALYER 2 Bige KARAMAN 3 Erdem DURGUT 4 1 Uludağ Üniversitesi, Ziraat

Detaylı

BOTANİK _II. Prof. Dr. Bedri SERDAR

BOTANİK _II. Prof. Dr. Bedri SERDAR BOTANİK _II Prof. Dr. Bedri SERDAR Bedri SERDAR - 2018 2018 Sürgün Çeşitleri 1- Uzun Sürgün Tomurcukları belirgin internodlarla birbirinden ayrılmış, ağacın boy büyümesinde ve dalların gelişmesinde etken

Detaylı

KARATEPE NİN (KARABÜK) LİKEN FLORASI. Bahar KAPTANER İĞCİ YÜKSEK LİSANS TEZİ BİYOLOJİ GAZİ ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ EKİM 2013 ANKARA

KARATEPE NİN (KARABÜK) LİKEN FLORASI. Bahar KAPTANER İĞCİ YÜKSEK LİSANS TEZİ BİYOLOJİ GAZİ ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ EKİM 2013 ANKARA KARATEPE NİN (KARABÜK) LİKEN FLORASI Bahar KAPTANER İĞCİ YÜKSEK LİSANS TEZİ BİYOLOJİ GAZİ ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ EKİM 2013 ANKARA Bahar KAPTANER İĞCİ tarafından hazırlanan KARATEPE NİN (KARABÜK)

Detaylı

Bitkilerle Alan Oluşturma -1

Bitkilerle Alan Oluşturma -1 Bitkilerle Alan Oluşturma -1 Peyzaj Mekanlarının 3 Temel Elemanı Yüzey Zemin Düzlemi: Mekanın tabanını oluşturur. Mekanın diğer elemanları bu tabanın üzerinde yer alır.örneğin üstünde hiçbir bitki veya

Detaylı

Sedirler (Cedrus) Türkiye de doğal olarak yetişen. Türkiye de egzotik (yaygın ya da parklarda)

Sedirler (Cedrus) Türkiye de doğal olarak yetişen. Türkiye de egzotik (yaygın ya da parklarda) Sedirler (Cedrus) Türkiye de doğal olarak yetişen Toros (Lübnan) Sediri (C. libani) Türkiye de egzotik (yaygın ya da parklarda) Himalaya Sediri Atlas Sediri (C. deodora) (C. atlantica) Dünyada Kuzey Afrika,

Detaylı

ANGİOSPERMAE (KAPALI TOHUMLULAR) Yrd. Doç. Dr. Hüseyin FAKİR

ANGİOSPERMAE (KAPALI TOHUMLULAR) Yrd. Doç. Dr. Hüseyin FAKİR ANGİOSPERMAE (KAPALI TOHUMLULAR) Yrd. Doç. Dr. Hüseyin FAKİR Angiospermae ve Gymnospermae Arasındaki Farklılıklar muhafaza içersinde döllenerek olgun tohuma gelişen gerçek meyve 3. Angiosperma ların odunlarında

Detaylı

TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA

TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA Güneydoğu Anadolu Bölgesinde Tarımsal Ormancılık Uygulamaları ve Potansiyeli Bölgenin Genel Özellikleri: Bölge geniş ovalar ve alçak platolardan

Detaylı

P E P 1 0 1 _ H 0 5 C

P E P 1 0 1 _ H 0 5 C Yrd. Doç. Dr. Taki DEMİR BİTKİ TANIMA I P E P 1 0 1 _ H 0 5 C u p r e s s u s s e m p e r v i r e n s ( A d i s e r v i - A k d e n i z s e r v i s i ) C u p r e s s u s a r i z o n i c a ( A r i z o n

Detaylı

YABANI MEYVELER ve KULLANıM ALANLARı. Araş. Gör. Dr. Mehmet Ramazan BOZHÜYÜK

YABANI MEYVELER ve KULLANıM ALANLARı. Araş. Gör. Dr. Mehmet Ramazan BOZHÜYÜK YABANI MEYVELER ve KULLANıM ALANLARı Araş. Gör. Dr. Mehmet Ramazan BOZHÜYÜK Dünyada kültüre alınıp yetiştirilmekte olan 138 meyve türünden, yaklaşık 16'sı subtropik meyve türü olan 75'e yakın tür ülkemizde

Detaylı

KORUNAN ALANLARIN PLANLANMASI

KORUNAN ALANLARIN PLANLANMASI KORUNAN ALANLARIN PLANLANMASI III. Hafta Yrd. Doç. Uzay KARAHALİL Köprülü Kanyon Milli Parkının Kısa Tanıtımı Gerçekleştirilen Envanter Çalışmaları Belirlenen Orman Fonksiyonları Üretim Ekolojik Sosyal

Detaylı

Fiziki Özellikleri. Coğrafi Konumu Yer Şekilleri İklimi

Fiziki Özellikleri. Coğrafi Konumu Yer Şekilleri İklimi KİMLİK KARTI Başkent: Roma Yüz Ölçümü: 301.225 km 2 Nüfusu: 60.300.000 (2010) Resmi Dili: İtalyanca Dini: Hristiyanlık Kişi Başına Düşen Milli Gelir: 29.500 $ Şehir Nüfus Oranı: %79 Ekonomik Faal Nüfus

Detaylı

BİYOMLAR SUCUL BİYOMLAR SELİN HOCA

BİYOMLAR SUCUL BİYOMLAR SELİN HOCA BİYOMLAR SUCUL BİYOMLAR SELİN HOCA SUCUL BİYOMLAR Sucul biyomlar, biyosferin en büyük kısmını oluşturur. Fiziksel ve kimyasal özelliklerine göre tuzlu su ve tatlı su biyomları olmak üzere iki kısımda incelenir.

Detaylı

Ekosistem Ekolojisi Yapısı

Ekosistem Ekolojisi Yapısı Ekosistem Ekolojisi, Ekosistemin Yapısı Ekosistem Ekolojisi Yapısı A. Ekoloji Bilimi ve Önemi Ekoloji canlıların birbirleriyle ve çevreleriyle olan etkileşimlerini inceleyen bilim dalıdır. Günümüzde teknolojinin

Detaylı

İSMAİL ŞENEL MADEN Y. MÜH. (ODTÜ) DOĞA VE KUŞ GÖZLEMCİSİ simsirsever@gmail.com 533 426 03 03

İSMAİL ŞENEL MADEN Y. MÜH. (ODTÜ) DOĞA VE KUŞ GÖZLEMCİSİ simsirsever@gmail.com 533 426 03 03 İSMAİL ŞENEL MADEN Y. MÜH. (ODTÜ) DOĞA VE KUŞ GÖZLEMCİSİ simsirsever@gmail.com 533 426 03 03 NELER GÖRECEĞİZ DEFNE MERSİN KOCAYEMİŞ SANDAL KEÇİBOYNUZU LADEN SUMAK ZAKKUM ERGUVAN ŞİMŞİR ZEYTİN İĞDE MAKİ

Detaylı

2012-2013 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI ATATÜRK ARBORETUMU GEZİSİ RAPORU

2012-2013 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI ATATÜRK ARBORETUMU GEZİSİ RAPORU 2012-2013 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI ATATÜRK ARBORETUMU GEZİSİ RAPORU Gezinin Yapıldığı Tarih-Saat : 17/05/2013---09:30-13:00 Geziye Katılan Öğrenci Sayısı : 20 Geziden Sorumlu Öğretmen : Duygu AYDEMİR Gezinin

Detaylı

Juniperus communis. Adi Ardıç

Juniperus communis. Adi Ardıç Juniperus communis Adi Ardıç Juniperus communis Adi Ardıç En geniş yayılışı olan ardıç taksonudur. çoğunlukla çalı formunda Kabuk kırmızı kahverengi, ince kağıt gibi ayrılır İ. yaprak, 1,5 cm dipleri geniş

Detaylı

AVRUPA KAYINI (Fagus sylvatica) NIN YILDIZ (ISTRANCA) DAĞLARINDAKİ YAYILIŞ ALANLARI

AVRUPA KAYINI (Fagus sylvatica) NIN YILDIZ (ISTRANCA) DAĞLARINDAKİ YAYILIŞ ALANLARI İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü COĞRAFYA DERGİSİ Sayı 17, Sayfa 46-56, İstanbul, 2008 Basılı Nüsha ISSN No: 1302-7212 Elektronik Nüsha ISSN No: 1305-2128 AVRUPA KAYINI (Fagus sylvatica)

Detaylı

MEKANSAL BIR SENTEZ: TÜRKIYE. Türkiye nin İklim Elemanları Türkiye de İklim Çeşitleri

MEKANSAL BIR SENTEZ: TÜRKIYE. Türkiye nin İklim Elemanları Türkiye de İklim Çeşitleri MEKANSAL BIR SENTEZ: TÜRKIYE Türkiye nin İklim Elemanları Türkiye de İklim Çeşitleri Türkiye de Sıcaklık Türkiye de Yıllık Ortalama Sıcaklık Dağılışı Türkiye haritası incelendiğinde Yükseltiye bağlı olarak

Detaylı

12. BÖLÜM: TOPRAK EROZYONU ve KORUNMA

12. BÖLÜM: TOPRAK EROZYONU ve KORUNMA 12. BÖLÜM: TOPRAK EROZYONU ve KORUNMA TOPRAK EROZYONU Toprakların bulunduğu yada oluştuğu yerden çeşitli doğa kuvvetlerinin (rüzgar, su, buz, yerçekimi) etkisi ile taşınmasıdır. Doğal koşullarda oluşan

Detaylı

Çevrimiçi Tematik Türkoloji Dergisi Online Thematic Journal of Turkic Studies. Yıl V, Sayı 1, Ocak 2013 Kültürümüzde İklim ve Mevsimler

Çevrimiçi Tematik Türkoloji Dergisi Online Thematic Journal of Turkic Studies. Yıl V, Sayı 1, Ocak 2013 Kültürümüzde İklim ve Mevsimler ACTA TURCICA Çevrimiçi Tematik Türkoloji Dergisi Online Thematic Journal of Turkic Studies www.actaturcica.com Yıl V, Sayı 1, Ocak 2013 Kültürümüzde İklim ve Mevsimler Türkiye de İklimin Doğal Bitki Örtüsü

Detaylı

TÜRKİYE ORMAN VARLIĞI & ORMAN EKOSİSTEMLERİMİZ

TÜRKİYE ORMAN VARLIĞI & ORMAN EKOSİSTEMLERİMİZ TÜRKİYE ORMAN VARLIĞI & ORMAN EKOSİSTEMLERİMİZ Arş. Gör. Uğur KEZİK Toprak İlmi ve Ekoloji A.B.D. KTÜ Land use Türkiye Arazi Kullanımı Forest Orman Varlığımız TÜRKİYE ORMANLARI 21.6 MİLYON HEKTAR Verimli

Detaylı

GENUS: ABİES (GÖKNARLAR)

GENUS: ABİES (GÖKNARLAR) Bitki tanıma I 1 GENUS: ABİES (GÖKNARLAR) Yaklaşık 35-40 türü bulunur. Ülkemizde doğal olarak 4 türü yetişir. Herdem yeşildir. Dallar gövdeye çevrel dizilir. Kabuk gençlerde düzgün yaşlılarda çatlaklıdır.

Detaylı

İKLİM ELEMANLARI SICAKLIK

İKLİM ELEMANLARI SICAKLIK İKLİM ELEMANLARI Bir yerin iklimini oluşturan sıcaklık, basınç, rüzgâr, nem ve yağış gibi olayların tümüne iklim elemanları denir. Bu elemanların yeryüzüne dağılışını etkileyen enlem, yer şekilleri, yükselti,

Detaylı

FAGACEAE. kürenin subtropik ve serin bölgelerinde ormanlar kuran 600 kadar türü vardır.

FAGACEAE. kürenin subtropik ve serin bölgelerinde ormanlar kuran 600 kadar türü vardır. FAGACEAE Fagaceae familyasının 6 cins (Fagus, Quercus, Castanea, Castanopsis, Lithofagus, Nothafagus) ve bu cnislerin her iki yarı kürenin subtropik ve serin bölgelerinde ormanlar kuran 600 kadar türü

Detaylı

ağaç arbor belli bitkilerin yetiştirildiği alan - etum

ağaç arbor belli bitkilerin yetiştirildiği alan - etum Arboretum Arboretum terimi Latince "ağaç" anlamına gelen arbor sözcüğü ile "belli bitkilerin yetiştirildiği alan" anlamındaki - etum son ekinin birleşmesinden oluşur. Bilimsel araştırma ve gözlem amacıyla

Detaylı

BETULACEAE. Alnus cinsleri vardır.

BETULACEAE. Alnus cinsleri vardır. BETULACEAE Jeolojik devirlerde daha fazla sayıda cins ve türlere sahip olan bu familyanın, bugün 6 cins ve bu cinslerin kışın yaprağını döken 100 kadar türü, Kuzey Yarımkürenin ılıman ve serin bölgelerinde

Detaylı

10. SINIF KONU ANLATIMI. 48 EKOLOJİ 10 BİYOMLAR Sucul Biyomlar

10. SINIF KONU ANLATIMI. 48 EKOLOJİ 10 BİYOMLAR Sucul Biyomlar 10. SINIF KONU ANLATIMI 48 EKOLOJİ 10 BİYOMLAR Sucul Biyomlar SUCUL BİYOMLAR Sucul biyomlar, biyosferin en büyük kısmını oluşturur. Fiziksel ve kimyasal özelliklerine göre tatlı su ve tuzlu su biyomları

Detaylı

Additional Lichen Records from Doğankent District (Giresun)

Additional Lichen Records from Doğankent District (Giresun) Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisi Afyon Kocatepe University Journal of Science and Engineering AKÜ FEMÜBİD 17 (2017) 021001(357-365) AKU J. Sci.Eng.17 (2017) 021001(357-365)

Detaylı

AKDAĞ VE YAKIN ÇEVRESİNDE BİTKİ ÖRTÜSÜNÜN COĞRAFİ DAĞILIŞI* GEOGRAPHICAL DISTRIBUTION OF PLANT COVER IN AKDAĞ AND SURROINDING AREA

AKDAĞ VE YAKIN ÇEVRESİNDE BİTKİ ÖRTÜSÜNÜN COĞRAFİ DAĞILIŞI* GEOGRAPHICAL DISTRIBUTION OF PLANT COVER IN AKDAĞ AND SURROINDING AREA Economicsand Administration, TourismandTourism Management, History, Culture, Religion, Psychology, Sociology, FineArts, Engineering, Architecture, Language, Literature, EducationalSciences, Pedagogy&OtherDisciplines

Detaylı

SU BİTKİLERİ 8. Prof. Dr. Nilsun DEMİR

SU BİTKİLERİ 8. Prof. Dr. Nilsun DEMİR SU BİTKİLERİ 8 Prof. Dr. Nilsun DEMİR KÖK (FİLUM veya DİVİZYO): CHLOROPHYTA (Yeşil Algler) Sınıf : Chlorophyceae Renk: Yeşil Pigment (Kloroplast) KLOROFİL: Klorofil a-b KAROTENOİD: β-karoten Zeaxanthin

Detaylı

unalkarik@gmail.com YABANCI DİL BİLGİSİ Yabancı Dil / Derecesi KPDS ÜDS TOEFL IELTS

unalkarik@gmail.com YABANCI DİL BİLGİSİ Yabancı Dil / Derecesi KPDS ÜDS TOEFL IELTS KİŞİSEL BİLGİLER Adı Soyadı Ünvan Dr. Ünal KARIK Mühendis Dahili 451 E-mail Doğum Tarihi - Yeri unalkarik@gmail.com 16.07.1973-ERZİNCAN EĞİTİM BİLGİLERİ Doktora Namık Kemal Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü-Tarla

Detaylı

Faydalanmanın düzenlenmesi

Faydalanmanın düzenlenmesi Faydalanmanın düzenlenmesi Tüm Ormanlarda ortaklaşa Düzenleme Süresi Tesviye (Denkleştirme) Süresi Değişiklik (Tahvil=İntikal) Süresi Amenajman Planı Süresi Kesim Planı Süresi Tüm Ormanlarda Düzenleme

Detaylı

Toprak oluşum sürecinde önemli rol oynadıkları belirlenmiş faktörler şu

Toprak oluşum sürecinde önemli rol oynadıkları belirlenmiş faktörler şu TOPRAK OLUŞUMU Toprak oluşum sürecinde önemli rol oynadıkları belirlenmiş faktörler şu şekildedir: 1. İklim (su, sıcaklık, oksijen ve karbondioksit) 2. Ana materyal 3. Bitki ve hayvanlar (organik faktörler)

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ

ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ 1 ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ ÖZGEÇMİŞ Adı Soyadı: İlker ERCANLI Doğum Tarihi: 6 Eylül 1977 Öğrenim Durumu Derece Bölüm/Program Üniversite Yıl Lisans Orman Mühendisliği Karadeniz

Detaylı

Picea (Ladin) Picea abies (Avrupa Ladini) Picea orientalis (Doğu Ladini) Picea glauca (Ak Ladin) Picea pungens (Mavi Ladin)

Picea (Ladin) Picea abies (Avrupa Ladini) Picea orientalis (Doğu Ladini) Picea glauca (Ak Ladin) Picea pungens (Mavi Ladin) Picea (Ladin) 1 Picea abies (Avrupa Ladini) Picea orientalis (Doğu Ladini) Picea glauca (Ak Ladin) Picea pungens (Mavi Ladin) Yrd. Doç. Dr. Taki DEMİR SAÜ PMYO 19.12.2012 Picea (Ladin) 2 Picea (Ladin)

Detaylı

ADIM ADIM YGS-LYS 48. ADIM CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI-8 BİTKİLER ALEMİ

ADIM ADIM YGS-LYS 48. ADIM CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI-8 BİTKİLER ALEMİ ADIM ADIM YGS-LYS 48. ADIM CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI-8 ALEMİ ALEMİ Çok hücreli ökaryot canlılardır. Koloroplast içerirler ve fotosentez ile inorganik maddeleri organik madde haline getirerek beslenirler.

Detaylı

ORMAN BOTANİĞİ. 2- Aşağıdaki bitki türlerinden hangisi hızlı gelişen türlerdendir? a) Şimşir b) Karayemiş c) Kermez meşesi d) Kavak e) Gürgen

ORMAN BOTANİĞİ. 2- Aşağıdaki bitki türlerinden hangisi hızlı gelişen türlerdendir? a) Şimşir b) Karayemiş c) Kermez meşesi d) Kavak e) Gürgen DİKKAT: 1- Sorular çoktan seçmeli test şeklinde olup, cevap kağıdındaki doğru cevaba ait kare kutunun içi X (çarpı) şeklinde işaretlenerek cevaplanacaktır. 2- Cevaplandırmada siyah kurşun kalem ve yumuşak

Detaylı

DENİZ BİYOLOJİSİ Prof. Dr. Ahmet ALTINDAĞ Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Hidrobiyoloji Anabilim Dalı

DENİZ BİYOLOJİSİ Prof. Dr. Ahmet ALTINDAĞ Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Hidrobiyoloji Anabilim Dalı DENİZ BİYOLOJİSİ Prof. Dr. Ahmet ALTINDAĞ Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Hidrobiyoloji Anabilim Dalı JEOLOJİK OSEONOGRAFİ Genelde çok karmaşık bir yapıya sahip olan okyanus ve deniz

Detaylı

TOPRAK OLUŞUMUNDA AŞINMA, AYRIŞMA VE BİRLEŞME OLAYLARI

TOPRAK OLUŞUMUNDA AŞINMA, AYRIŞMA VE BİRLEŞME OLAYLARI TOPRAK OLUŞUMUNDA AŞINMA, AYRIŞMA VE BİRLEŞME OLAYLARI Toprak Bilgisi Dersi Prof. Dr. Günay Erpul erpul@ankara.edu.tr Toprak Oluşumunda Kimyasal Ayrıştırma Etmenleri Ana kayanın kimyasal bileşimini değiştirmek

Detaylı

TOHUMLARDA ÇİMLENME ENGELLERİ VE GİDERİLMESİ İŞLEMLERİ. Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER

TOHUMLARDA ÇİMLENME ENGELLERİ VE GİDERİLMESİ İŞLEMLERİ. Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER TOHUMLARDA ÇİMLENME ENGELLERİ VE GİDERİLMESİ İŞLEMLERİ Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER Sıcaklık, Nem ve Oksijen temel çimlenme koşullarıdır. Ancak bu koşulların sağlanması durumunda bile bazı türlerin tohumları

Detaylı

SABANCI ÜNİVERSİTESİ PEYZAJ PROJESİ

SABANCI ÜNİVERSİTESİ PEYZAJ PROJESİ SABANCI ÜNİVERSİTESİ PEYZAJ PROJESİ İçindekiler I. GİRİŞ II. III. ÜNİVERSİTE PLANI KAMPÜS İNŞAATI ÖNCESİ ve SONRASI ARAZİ GÖRÜNTÜLERİ; DÜNDEN BUGÜNE a. Ana kapı çevresi b. Ana Binalar c. Lojmanlar d. Yurtlar

Detaylı

Quercus ilex L. (Pırnal meşesi)

Quercus ilex L. (Pırnal meşesi) Yayılışı: Quercus ilex L. (Pırnal meşesi) Genel coğrafi yayılış alanı Batı Akdeniz kıyılarıdır. Ülkemizde, İstanbul, Zonguldak, Sinop, Çanakkale, Kuşadası nda 0-450 m ler arasında Carpinus, Laurus, Phillyrea

Detaylı

EKOLOJİ #1 EKOLOJİK TERİMLER EKOSİSTEMİN CANSIZ BİLEŞENLERİ SELİN HOCA

EKOLOJİ #1 EKOLOJİK TERİMLER EKOSİSTEMİN CANSIZ BİLEŞENLERİ SELİN HOCA EKOLOJİ #1 EKOLOJİK TERİMLER EKOSİSTEMİN CANSIZ BİLEŞENLERİ SELİN HOCA EKOLOJİK TERİMLER EKOLOJİ: Canlıların kendi aralarındaki ve çevreleri ile olan ilişkilerini inceleyen bilim dalına EKOLOJİ denir.

Detaylı