İLAÇ MEVZUATINA HASTA VE ECZACI AÇISINDAN BİR BAKIŞ. Ecz. M. İrfan DEMİRCİ Gaziantep Eczacı Odası Başkanı

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "İLAÇ MEVZUATINA HASTA VE ECZACI AÇISINDAN BİR BAKIŞ. Ecz. M. İrfan DEMİRCİ Gaziantep Eczacı Odası Başkanı"

Transkript

1 İLAÇ MEVZUATINA HASTA VE ECZACI AÇISINDAN BİR BAKIŞ Ecz. M. İrfan DEMİRCİ Gaziantep Eczacı Odası Başkanı

2 Sosyal Güvenlik Sağlık Giderleri Milyar TL ,6 37,8 41, ,2 26,6 26,6 23,0 21,5 22,6 19,3 17,6 15,5 15,0 12,9 8,9 16,1 15,2 13,0 8,7 10,1 11, * 2011* Toplam Sağlık Tedavi İlaç

3 Türkiye Reçeteli İlaç Pazarı* Milyar Kutu 1,6 1,4 1,3 1,4 1,4 1,5 Milyar TL ,1 12,1 14,1 13,9 1,2 1,1 1,2 9 8,5 9,5 1, *Üretici fiyatlarıyla

4 DÜNYADA KİŞİ BAŞINA DÜŞEN İLAÇ HARCAMASI * Kaynak: Birleşmiş Milletler, IMS

5 SUT ta eczane tanımı C - Serbest eczaneler 6197 sayılı Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Kanun kapsamında serbest faaliyet gösteren ve birinci basamak sağlık kuruluşu olan eczaneler

6 ECZACILIK MEVZUATI 3 temel kanun esas olarak alınmıştır Sayılı Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Kanun 6643 Sayılı Türk Eczacıları Birliği Kanunu 6308 Sayılı Eczacılar Ve Eczaneler Hakkında Kanun İle Uyuşturucu Maddelerin Murakabesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun

7 6308 Sayılı Kanun (6197 Sayılı Kanunda YapılanDeğişiklikler)

8 Eczacının tanımı değişmiş ve genişlemiştir. MADDE 1 - Eczacılık; hastalıkların teşhis ve tedavisi ile hastalıklardan korunmada kullanılan tabii ve sentetik kaynaklı ilaç hammaddelerinden değişik farmasötik tipte ilaçların hazırlanması ve hastaya sunulması; ilacın analizlerinin yapılması, farmakolojik etkisinin devamlılığı, emniyeti, etkinliği ve maliyeti bakımından gözetimi; ilaçla ilgili standardizasyon ve kalite güvenliğinin sağlanması ve ilaç kullanımına bağlı sorunlar hakkında hastaların bilgilendirilmesi ve çıkan sorunların bildiriminin yapılmasına ilişkin faaliyetleri yürüten sağlık hizmetidir. Eczane açmak ve işletmek ile ecza deposu mesul müdürlüğü yapmak için eczacı olmak şarttır. Eczacı; ilaç üretim tesisi, kozmetik imalathanesi, ilaç Ar-Ge merkezi gibi müesseseleri açabilir veya bu tür resmî ya da özel müesseselerde mesul müdürlük yapabilir.

9 Eczane açmak ve işletmek ile ecza deposu mesul müdürlüğü yapmak için eczacı olmak şarttır. Eczacı; ilaç üretim tesisi, kozmetik imalathanesi, ilaç Ar-Ge merkezi gibi müesseseleri açabilir veya bu tür resmî ya da özel müesseselerde mesul müdürlük yapabilir.

10 Nüfusa göre eczane sınırlaması getirilmiştir. MADDE 5 -.Eczaneler için belediyeden ayrıca bir iş yeri ruhsatı alınması ve belediyeye harç ödenmesi gerekmez. Serbest eczane sayıları, ilçe sınırları içindeki nüfusa göre en az üç bin beş yüz kişiye bir eczane olacak şekilde düzenlenir. Hiç eczanesi olmayan yerleşim birimlerinde nüfus kriterine bakılmaksızın bir eczanenin açılmasına müsaade edilir. Ancak bu şekilde açılan eczanelerin başka yerlere naklinde nüfus kriteri işletilir. Eczanelerin aynı ilçe içerisindeki nakillerinde nüfusa göre eczane açılması kriteri uygulanmaz.

11 İkinci Eczacı ve Yardımcı Eczacı tanımlanmıştır. İkinci eczacı: Serbest eczanelerde, reçete sayısı ve/veya ciro gibi kriterlere göre belirlenen sayıda ikinci eczacı çalıştırılması zorunludur. Yardımcı eczacı: Serbest eczane açmak veya serbest eczanelerde mesul müdür olarak çalışmak isteyen bir eczacı, en az bir yıl müddetle hizmet sözleşmesine bağlı olarak mesul müdür eczacı ile birlikte serbest eczanelerde yardımcı eczacı olarak çalışmak zorundadır.

12 Muvazaa resmi olarak yasaya girmiştir. MADDE sayılı Kanunun 6. maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir. Muvazaalı olarak eczane açıldığının tespiti hâlinde, ruhsatname iptal edilir ve eczacı beş yıl süreyle eczane açamaz. Muvazaanın eczacılar arasında yapılmış olması hâlinde, eczane açma yasağı hepsi hakkında uygulanır.

13 Özel Görevler Nedeniyle Eczaneden Ayrılma durumu açıklanmıştır. Madde sayılı Kanunun 17. maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir. MADDE 17 - Eczane sahip ve mesul müdürü iken askerlik hizmetini yapmak üzere silah altına alınanlar askerlik hizmeti süresince; yüksek lisans veya doktora eğitimi alacaklar bu eğitim süresince; milletvekili, belediye başkanı, Türk Eczacıları Birliği Başkanlık Divanı üyeleri bu görevleri devam ettiği müddetçe eczaneye bir mesul müdür atar. Türk Eczacıları Birliği Başkanlık Divanı üyelerinin eczanelerine atanacak mesul müdürün maaş ve kanuni giderleri, Türk Eczacıları Birliği bütçesinden ödenir.

14 Eczanede Ne Satılacağı belirlenmiştir. MADDE sayılı Kanunun 28 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir. MADDE 28 - Beşerî ilaçlar, Sağlık Bakanlığından ruhsatlı geleneksel bitkisel tıbbi ürünler; Sağlık Bakanlığının iznine tabi olan homeopatik tıbbi ürünler, enteral beslenme ürünleri dâhil özel tıbbi amaçlı diyet gıdalar ve özel tıbbi amaçlı bebek mamaları münhasıran eczanede satılır.

15 İlgili bakanlıktan izin, ruhsat veya fiyat alınarak üretilen veya ithal edilen gıda takviyeleri, eczacılık ve ziraatta kullanılan ilaç, kimyevi madde ve diğer sağlık ürünleri, veteriner biyolojik ürünler hariç veteriner tıbbi ürünleri, kozmetik ürünler, kapsamı Sağlık Bakanlığınca belirlenen tıbbi malzemeler, anne sütü ve beslenme yetersizliğinde kullanılan çocuk mamaları ile erişkinlerin metabolizma bozukluklarında kullanılan tüm destekleyici ürünler ve Türk Eczacıları Birliği tarafından çıkarılan bilimsel yayınlar eczanelerde satılabilir.

16 Eczacının vefatı durumuna açıklık getirilmiştir. Madde 8 Vefat eden veya hacr edilen veya meslek ve sanatının icrasından mütevellit devamlı malüliyete duçar olan bir eczane sahibinin karısı veya kocası veya çocukları varsa eczanenin bunlar hesabına bir mesul müdürün idaresi altında işletilmesine Sağlık ve Sosyal Yardım Vekaletince ruhsat verilir. Bu suretle verilecek ruhsatnamelerden Harçlar Kanununa göre harç alınır.

17 Madde 9 A) Bir eczanenin mesul müdür tarafından mahcur namına idare edilmesi hacredilen eczacı hakkındaki hükmün ref'ine veya kendisinin vefatına; B) Sanatın icrasından mütevellit maluliyet dolayısıyla bir eczanenin mesul müdür tarafından idaresi malul eczacının ölümüne kadar devam eder. Ölen bir eczacının karısı veya kocası veya çocukları namına mesul müdür tarafından idaresi (5) seneyi geçemez. Şu kadar ki; ölen eczacının çocuğu bu müddetin hitamında reşit değilse reşit oluncaya ve eczacı mektebine veya fakültesine girdiği takdirde bu tahsili bitirinceye kadar devam eder.

18 Eczacının yapacağı ve yapamayacağı işler belirlenmiştir. Madde 18 Bir eczacının birden fazla eczane açması veya mesul müdürlüğünü üzerine alması yasaktır. Madde 19 Bir eczane sahibi eczanesi dışında ilaç tertip edemeyeceği ve mesleki dışında bizzat ticaret yapamayacağı gibi öğretmenlikten ve seçimle elde edilen vazifelerden başka bir iş de kabul edemez.

19 ECZANE DENETİMLERİ Eczaneler üç farklı kurum tarafından denetlenir. Sağlık bakanlığı (6197 ) Sosyal Güvenlik Kurumu Eczacı Odaları Kurumlar rutin denetim dışında denetim yapma yetkisine sahiptir.

20 DENETİMLER Madde 30 Eczanelerle ecza depoları ecza ticarethaneleri ve ecza imalathaneleri ve laboratuarları Sağlık ve Sosyal Yardım Vekaletinin murakabesi altında olup her zaman teftişe tabidirler. Bunların senede en az iki defa teftişi mecburi olduğu gibi lüzum görüldüğü sair zamanlarda dahi teftiş olunur.

21 TÜRK ECZACILARI BİRLİĞİ KANUNU m) (Ek : 23/2/ /2 md.) Eczacılık ile ilgili kanunlar ve yönetmelikler ile Deontoloji Tüzüğü hükümlerinin ve oda ve birlikçe alınmış mesleki kararların gerektiği şekilde uygulanıp uygulanmadığını belirlemek, eczacıların çalışmalarını ve iş yerlerini denetlemek

22 TÜRK ECZACILARI BİRLİĞİ YÖNETMELİĞİ Denetim Madde 32 - Eczacı Odası yönetim kurulları, bölgeleri içerisindeki eczacıların mesleki sorumluluğu altındaki işyerleri ile eczacıların çalışmalarını eczacılıkla ilgili kanun, tüzük, yönetmelik, büyük kongre, oda genel kurulu, T.E.B. Merkez Heyeti ve oda yönetim kurulları kararlarının uygulanması ile ilgili olarak denetlerler.

23 SGK DENETİMLERİ 2012 /41 Sayılı Genelge 6.7. Eczaneler İçin Planlı İnceleme ve Kontrol Standartları Eczacı ve Diğer Eczane Çalışanlarının Durumu Hasta Seçimi yapılması Reçetedeki ilacın bedeli karşılı satılması Reçetedeki İlaçların Hastaya Teslim Edilmemesi / Eksik Teslim Edilmesi Fesihli Eczanenin Reçetesinin Sözleşmeli Eczanede Bulunması

24 İlaç katkı payı veya eşdeğer ilaç fiyat farkının alınmaması Yönlendirme İlaçların İTS kontrolleri Reçete Arkasına Alınan İmzalar Reçete ve Eki Belgelerde Tahrifat Muvazaa

25 Madde 4 TÜRK ECZACILARI DEONTOLOJİ TÜZÜĞÜ Eczacı, meslek ve sanatının icrası sırasında öğrendiği sırları, kanuni zorunluluk olmadıkça, ifşa edemez. Mesleki toplantı veya yayınlarda hastanın kimliği açıklanamaz.

26 SAĞLIK BİLİŞİMİ ETİK SORUNLAR Bireylerin sağlıklarını geliştirmek ve sağlık bakım hizmetlerini yerine getirmek için gerekli olan sağlık bilgisinin üretimi, paylaşımı ve kullanımını sağlayan sağlayan kavramlar, yöntemler, beceriler ve araçların oluşturduğu bilim ve mühendislik alanıdır. Ülkemizde ITS ve MEDULA provizyon sistemi yoluyla kişisel sağlık bilgileri depolanmaktadır. Bu alan geliştikçe bireysel sağlık bilgilerinin saklanması, gizliliği, mahremiyeti sorunları ortaya çıkmaktadır.

27 Sağlıkla ilgili verilere ilaç tekelleri ve özel sağlık kuruluşları ulaşmak istemektedir. Günümüzde bilginin değerliliği bakımından kamu tarafınca (SGK ve Sağlık Bakanlığı) kazanç kapısı olarak görülmektedir. Bir tek vatandaşlık numarasıyla çok sayıda sağlık bilgisine ulaşılabilmektedir. Anayasa mahkemesi 14 Şubat 2013 tarihinde sağlık bakanlığının bütün kamu ve özel sağlık kurum ve kuruluşlarından sağlık hizmeti alanların, kişisel bilgilerini ve gördükleri tedavilere ilişkin bilgileri her türlü vasıtayla isteme, toplama, işleme ve paylaşma yetkisini iptal etmiştir. * *Erdal Musaoğlu Cumhuriyet Gazetesi Bilim ve Teknoloji eki, 5 Nisan 2013

28 İLAÇLA İLGİLİ ÇALIŞMALAR

29 İlacın Keşfi Tıbbın henüz karşılanmamış tedavi aracı gereksinimini gidermek amacıyla veya daha iyi (daha etkili/daha güvenli) bir ilaç bulmak için yeni ilaçlar geliştirilir. Her yıl binlerce yeni madde sentezlenir, doğal kaynaklardan elde edilmeye çalışılır veya yeni teknolojilerle elde edilir.

30 Yeni ilaç bulmak isteyen araştırmacılar çalışmalarını iki aşamada yaparlar: 1. Klinik öncesi çalışmalar 2. Klinik çalışmalar 1.1. Faz I 1.2. Faz II 1.3. Faz III 1.4. Faz IV

31 KLİNİK ÖNCESİ İNCELEMELER Bu moleküller, elde edilmek istenen etkiyi incelemek için öncelikle in vitro denemelere tabi tutulur. Etkisiz olan moleküller elenir. İçlerinden uygun görülenler in vivo hayvan deneyleri yapılarak canlıdaki etkileri, yan etkileri, toksisitesi, terapötik aralığı, dağılımı, etki süresi, vücuttan atılımı detaylı incelenir.

32 Deney hayvanlarında yapılan incelemelerde olumlu bulunan maddelerin klinikte kullanımı ile ilgili bir protokol hazırlanır. İnsan denemeleri yapabilmek için etik kurulların ve ilgili resmi birimin (Türkiye de Sağlık Bakanlığı) izni gerekir. Bu aşamada madde yeni araştırma ilacı olarak adlandırılır.

33 KLİNİK İNCELEMELER FAZ I Sayıları arası olan sağlıklı gönüllüler de yapılır. İlaç olması olası madde artan dozlarda verilerek, güvenilirliği, dayanılabilirliği, güvenli doz aralığı, insandaki farmakokinetiği ve plazma düzeyi ile farmakodinamik arasındaki ilişkisi belirlenir.

34 FAZ II O ilacın tedavi edeceği düşünülen hasta gruplarında ( kişi) kullanılır. Hastalar üzerinde yapılan çalışmada ilacın yarar/zarar oranı belirlenir.

35 FAZ III Bu denemeler için öncelikle bir dosya hazırlanır. Bu dosyada FAZ I ve FAZ II çalışmalarının sonuçları bulunmalıdır. Bu aşamada ilaç ruhsatı başvurusu yapılabilir. İlacın ruhsatı verildikten sonra satış izni de alınarak satışa sunulur. Faz III çalışmaları ilacın çok sayıda hastada denenmesidir. Çok sayıda hastaya ulaşmak tek merkezde zor olduğundan Faz III çalışmaları çok merkezli (hatta çok uluslu) yapılır.

36 FAZ IV Bu aşamada ruhsatlanıp satışa sunulan ilacın rutin kullanımda iken izlenmesidir. Bu aşamada tıbbi kullanımdaki yan etkileri, klinik etkililiği ve farmakoekonomisi incelenir. Sonuç olarak; binlerce molekülle başlanan, 6-10 yıl arası süren ve milyon dolar harcama gerektiren araştırmalar sonunda BİR molekül ilaç olarak ortaya çıkar.

37 EŞDEĞER İLAÇ Kelime anlamına baktığımızda eşdeğerlik aynı değerde olmak demektir. İlaç açısından bakıldığında 3 eşdeğerlik tanımı görürüz. Farmasötik eşdeğerlik Biyolojik eşdeğerlik Terapötik eşdeğerlik

38 Biyolojik Eşdeğerlik: Farmasötik eşdeğer olan ilaçların aynı dozda verilmesinden sonra biyoyararlanımlarının (terapötik etkileri ve güvenilirliği) aynı olmasıdır.

39 Türkiye de biyoeşdeğerlik çalışması yapılmayan ve biyoeşdeğer olmayan ilaçlara ruhsat verilmemektedir. Türkiye de 3 merkezde biyoeşdeğerlik çalışmaları yapılmaktadır. İmalat ve kullanım sonrasında, ilacın öngörülemeyen yan etkilerinin veya kusurlarının ortaya çıkması durumunda ilaç Kullanımdan geri çekilmektedir. Bu konuda dünyada FDA ve EMA, Türkiye de ise Sağlık Bakanlığı etkin biçimde çalışmaktadır.

40 İLAÇ DIŞI SAĞLIK ÜRÜNLERİ

41

42 BİTKİSEL İLAÇLAR WHO nun tanımına göre; Bitkisel drog veya karışımlarını, olduğu gibi veya değişik preparatları halinde etkili kısım olarak taşıyan bitmiş, etiketlenmiş tıbbi ürünler veya müstahzarlardır.

43 Bitkisel ilaçlarda terapötik etkinliği olduğu kabul edilen aktif maddeler ve miktarlarının uygun analitik yöntemlerle belirlenmiş ve standart hale getirilmiş olması gerekir. Bu ilaçlar, tıpkı konvansiyonel ilaçlarda aranan kalite, güvenilirlik ve etkinlik koşullarına uygun olmalıdır.

44 GIDA TAKVİYESİ Beslenmeye destek olmak amacıyla vitamin, mineral, antioksidan, lif, yağ asitleri ve amino asitler gibi besin öğelerini ihtiva eden ürünlere besin destekleri veya gıda takviyeleri adı verilir. Besin destekleri herkesin mutlaka alması gereken ürünler olmadığı halde çeşitli propagandalarla insanların kafalarında bu besin destekleri alınmazsa sanki sağlıklı yaşamanın mümkün olamayacağı gibi bir algı yaratılmıştır.

45 TAKVİYE EDİCİ BİR GIDA SAĞLIK BEYANI İLE HALKA SUNULURSA TÜKETİCİ YANILABİLİR

46 AMA TIBBİ BİTKİSEL BİR ÜRÜN TAKVİYE EDİCİ BİR GIDA ADI ALTINDA HALKA SUNULURSA TÜKETİCİ ÖLEBİLİR!

47 Süleyman Demirel Üniversitesi ikinci sınıf öğrencisi 20 yaşındaki Yeşim Kılıç, kaldığı özel yurdun odasında ölü bulundu. Odasında zayıflama hapları bulunun Kılıç ın bir ayda 15 kilo verdiği son 10 gündür tuvalete çıkamadığı anlaşıldı. ( Vatan) Zayıflamak için televizyonda gördüğü Meksika biberi hapı ndan alan Asena Karabacak, canından oluyordu. ( Hürriyet) Ünlülerin zayıflama hapı olarak tanıtılan popüler altın çilek hapının, İstanbul'da merdiven altında üretildiği ortaya çıktı. Korsan altın çilek ürünlerinde insan sağlığı açısından ölümcül etkilere sahip sibutramin kullanılıyor. ( Habervitrini)

48

49 HASTA AÇISINDAN ECZACILIK

50 Cebimizden ilaç bedeli ödenmesi Katılım payı İlaç fiyat farkı Muayene ücreti Muayene ücret farkı; nereye gidiyor? Kurum; 5502 sayılı Sosyal Güvenlik Kurumu Kanunu, 5510 sayılı Kanun ve Genel Sağlık Sigortası İşlemleri Yönetmeliği hükümlerine dayanarak bu ücretleri alır ya da aldırır. Sağlıkta dönüşüm öncesine göre cepten harcamalar ciddi bir biçimde artmıştır.

51 1262 SAYILI İSPENÇİYARİ VE TIBBİ MÜSTAHZARLAR KANUNU (1) Madde 7 (Değişik: 4/1/ /1 md.) Müstahzarın tabip reçetesiyle veya reçeteye lüzum olmadan serbestçe satılması hususu vekaletçe tayin ve ruhsatnamede zikredilir. Bu kanun mucibince yapılmasına izin verilen müstahzarların isimleri Resmi Gazete ile ilan edilir. Tahlil masrafı ve ruhsatname harcı istida sahibine aittir (1).

52 Eczacı hastanın en kolay ulaşabildiği ve en rahat anlaşabildiği sağlık elemanıdır. Eczacı hastanın ilaç / sağlık konusunda en yakın danışmanıdır. Eczacı aynı zamanda sağlık dışındaki konularda da hasta ya da yakınlarına yol gösterici rolü üstlenmiştir.

53 TEŞEKKÜRLER

22.03.2012. MADDE 2 Aynı Kanun'un 5 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

22.03.2012. MADDE 2 Aynı Kanun'un 5 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir. 6197 SAYILI ECZACILAR VE ECZANELER HAKKINDA KANUN ECZACILAR VE ECZANELER HAKKINDA KANUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TASARISI TASLAĞI 22.03.2012 ECZACILAR VE ECZANELER HAKKINDA KANUN İLE UYUŞTURUCU

Detaylı

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu. VALİLİĞİNE (İl Sağlık Müdürlüğü)

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu. VALİLİĞİNE (İl Sağlık Müdürlüğü) NORMAL Sayı : 19172770-000- Konu : Yardımcı Eczacılık Hk. VALİLİĞİNE (İl Sağlık Müdürlüğü) İlgi: a) 15.09.2017 tarihli ve E.183346 sayılı yazımız. b) 12.02.2018 tarihli ve E.28347 sayılı yazımız. c) 06.04.2018

Detaylı

12 Nisan 2014 CUMARTESİ. Resmî Gazete. Sayı : 28970 YÖNETMELİK. Türkiye İlaç ve Tıbbî Cihaz Kurumundan: ECZACILAR VE ECZANELER HAKKINDA YÖNETMELİK

12 Nisan 2014 CUMARTESİ. Resmî Gazete. Sayı : 28970 YÖNETMELİK. Türkiye İlaç ve Tıbbî Cihaz Kurumundan: ECZACILAR VE ECZANELER HAKKINDA YÖNETMELİK 12 Nisan 2014 CUMARTESİ Resmî Gazete Sayı : 28970 YÖNETMELİK Türkiye İlaç ve Tıbbî Cihaz Kurumundan: ECZACILAR VE ECZANELER HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE

Detaylı

Erzincan Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Staj Programı. I. Dönem Eczane Staj Programı (Staj Raporu İçeriğinde Bulunması gereken Hususlar)

Erzincan Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Staj Programı. I. Dönem Eczane Staj Programı (Staj Raporu İçeriğinde Bulunması gereken Hususlar) Erzincan Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Staj Programı I. Dönem Eczane Staj Programı (Staj Raporu İçeriğinde Bulunması gereken Hususlar) A. Serbest Eczane stajı: Eczacılığın Tanımı Eczacının tanımı Eczacının

Detaylı

Atatürk Üniversitesi Eczacılık Fakültesine Siz değerli arkadaşlarımız Hoş Geldiniz

Atatürk Üniversitesi Eczacılık Fakültesine Siz değerli arkadaşlarımız Hoş Geldiniz Atatürk Üniversitesi Eczacılık Fakültesine Siz değerli arkadaşlarımız Hoş Geldiniz Sunum İçeriği 1.Üniversitemizin ve Fakültemizin tanıtımı 2. Sınav Haftaları 3. 6197 Sayılı Kanun Fakültemiz Fakültemizin

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ ECZACILIK FAKÜLTESİ STAJ PROGRAMI

ANKARA ÜNİVERSİTESİ ECZACILIK FAKÜLTESİ STAJ PROGRAMI ANKARA ÜNİVERSİTESİ ECZACILIK FAKÜLTESİ STAJ PROGRAMI I. Dönem Eczane Staj Programı 2. ve 3. sınıflar arasındaki yaz aylarında 1 ay süre ile yapılır. A. Serbest Eczane stajı: 1.Eczacılığın Tanımı 2.Eczacının

Detaylı

ECZACILAR VE ECZANELER HAKKINDA KANUN

ECZACILAR VE ECZANELER HAKKINDA KANUN 2515 ECZACILAR VE ECZANELER HAKKINDA KANUN Kanun Numarası : 6197 Kabul Tarihi : 18/12/1953 Yayımlandığı R.Gazete : Tarih : 24/12/1953 Sayı : 8591 Yayımlandığı Düstur : Tertip : 3 Cilt : 35 Sayfa : 83 BİRİNCİ

Detaylı

ECZACILAR VE ECZANELER HAKKINDA KANUN

ECZACILAR VE ECZANELER HAKKINDA KANUN ECZACILAR VE ECZANELER HAKKINDA KANUN Kanun Numarası : 6197 Kabul Tarihi : 18/12/1953 Yayımlandığı R.Gazete : Tarih : 24/12/1953 Sayı : 8591 Yayımlandığı Düstur : Tertip : 3 Cilt : 35 Sayfa : 83 BİRİNCİ

Detaylı

Geleneksel Bitkisel Tıbbi Ürünler. 15. Hafta

Geleneksel Bitkisel Tıbbi Ürünler. 15. Hafta Geleneksel Bitkisel Tıbbi Ürünler 15. Hafta Bitkisel Tıbbi Ürün Etkin madde olarak bir veya birden fazla bitkisel drog, bitkisel drog preparatı ya da bu bitkisel preparatlardan bir veya bir kaçının yer

Detaylı

Çekirdek Eğitim Programı (ÇEP) Hakkında Güncel Durum. Eczacılık Fakülteleri Dekanlar Konseyi Erzincan Üniversitesi Eczacılık Fakültesi, 29 Mayıs 2015

Çekirdek Eğitim Programı (ÇEP) Hakkında Güncel Durum. Eczacılık Fakülteleri Dekanlar Konseyi Erzincan Üniversitesi Eczacılık Fakültesi, 29 Mayıs 2015 Çekirdek Eğitim Programı (ÇEP) Hakkında Güncel Durum Eczacılık Fakülteleri Dekanlar Konseyi Erzincan Üniversitesi Eczacılık Fakültesi, 29 Mayıs 2015 14 Şubat 2015 Tıp Sağlık Konseyi Toplantısı Yüksek Öğretim

Detaylı

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI TÜRKİYE İLAÇ VE TIBBİ CİHAZ KURUMU ÜLKEMİZDE BİTKİSEL ÜRÜNLERİN PİYASAYA ÇIKIŞ SÜREÇLERİ

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI TÜRKİYE İLAÇ VE TIBBİ CİHAZ KURUMU ÜLKEMİZDE BİTKİSEL ÜRÜNLERİN PİYASAYA ÇIKIŞ SÜREÇLERİ T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI TÜRKİYE İLAÇ VE TIBBİ CİHAZ KURUMU ÜLKEMİZDE BİTKİSEL ÜRÜNLERİN PİYASAYA ÇIKIŞ SÜREÇLERİ Dr. Ecz. Aslı CAN AĞCA Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu İlaç, Biyolojik ve Tıbbi Ürünler

Detaylı

GÜZ DÖNEMİ

GÜZ DÖNEMİ ECZ 501- ARAŞTIRMA DERSİ PROJESİ DERSİ I PERŞEMBE 09.00-12.00, DERSLİK: BİLGİSAYAR LABORATUVARI Öğretim Üyesi: Yrd. Doç. Dr. Sümeyra TUNA YILDIRIM 1. Hafta Mezuniyet Projesi Konusunun Alınması, Çalışma

Detaylı

ECZACILAR VE ECZANELER HAKKINDA KANUN. BİRİNCİ BÖLÜM Eczacılar

ECZACILAR VE ECZANELER HAKKINDA KANUN. BİRİNCİ BÖLÜM Eczacılar ECZACILAR VE ECZANELER HAKKINDA KANUN Kanun Numarası : 6197 Kabul Tarihi : 18/12/1953 Yayımlandığı R.Gazete : Tarih : 24/12/1953 Sayı : 8591 Yayımlandığı Düstur : Tertip : 3 Cilt : 35 Sayfa : 83 BİRİNCİ

Detaylı

İYİ KLİNİK UYGULAMALARI KILAVUZU

İYİ KLİNİK UYGULAMALARI KILAVUZU Sayfa 1 / 5 İYİ KLİNİK UYGULAMALARI KILAVUZU [Önceki Sayfa] [Sonraki Sayfa] [İlk Sayfa] [Dokümanlar Sayfası] T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü Sayı: 51748 29 Aralık 1995 Konu: Klinik

Detaylı

MESLEK VE BÖLÜM TANITIMI

MESLEK VE BÖLÜM TANITIMI MESLEK VE BÖLÜM TANITIMI HAZIRLAYAN : Kim.Öğr. Tuğba BİNZET GAZİANTEP, 2017 MESLEK TANITIMI -ECZACILIK FAKÜLTESİ -GIDA MÜHENDİSLİĞİ -KİMYA MÜHENDİSLİĞİ -BİYO-KİMYA MÜHENDİSLİĞİ -TEKSTİL MÜHENDİSLİĞİ -FEN

Detaylı

ECZACILAR VE ECZANELER HAKKINDA KANUN

ECZACILAR VE ECZANELER HAKKINDA KANUN 2515 ECZACILAR VE ECZANELER HAKKINDA KANUN Kanun Numarası : 6197 Kabul Tarihi : 18/12/1953 Yayımlandığı R.Gazete : Tarih : 24/12/1953 Sayı : 8591 Yayımlandığı Düstur : Tertip : 3 Cilt : 35 Sayfa : 83 BİRİNCİ

Detaylı

Farklı Araştırma Türleri Ve Etik Değerlendirme Açısından Yaklaşım

Farklı Araştırma Türleri Ve Etik Değerlendirme Açısından Yaklaşım Farklı Araştırma Türleri Ve Etik Değerlendirme Açısından Yaklaşım ETİK KURULLARIN YAPILANMASI İÇİN STANDARDİZASYON GEREKLİLİKLERİ KURSU Dr. Pınar Saip İstanbul Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü -Tıbbi Onkoloji

Detaylı

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü 29416 20 NİSAN 2009 GENELGE 2009/ 27

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü 29416 20 NİSAN 2009 GENELGE 2009/ 27 Konu : Eczanelere ilişkin işlemler 29416 20 NİSAN 2009 GENELGE 2009/ 27 Eczanelerin açılış, nakil, devir ve ruhsat iptali işlemleri; 13/10/1992 tarih ve 21374 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan Eczaneler

Detaylı

Farklı Araştırma Türleri Ve Farklı Başvuru Dosyaları

Farklı Araştırma Türleri Ve Farklı Başvuru Dosyaları Farklı Araştırma Türleri Ve Farklı Başvuru Dosyaları Uzm. Meral Demir İ.Ü.İstanbul Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı İ.Ü.İstanbul Tıp Fakültesi Klinik Araştırmalar Etik Kurulu Öğretim Üyesi

Detaylı

GÜZ DÖNEMİ

GÜZ DÖNEMİ ECZ 501- ARAŞTIRMA DERSİ PROJESİ DERSİ I PERŞEMBE 09.00-12.00, DERSLİK: BİLGİSAYAR LABORATUVARI Öğretim Üyesi: Yrd. Doç. Dr. Sümeyra TUNA YILDIRIM 1. Hafta Mezuniyet Projesi Konusunun Alınması, Çalışma

Detaylı

YARDIMCI ECZACI YERLEŞTİRMESİ VE ÇALIŞTIRILMASINA DAİR USÛL VE ESASLAR

YARDIMCI ECZACI YERLEŞTİRMESİ VE ÇALIŞTIRILMASINA DAİR USÛL VE ESASLAR YARDIMCI ECZACI YERLEŞTİRMESİ VE ÇALIŞTIRILMASINA DAİR USÛL VE ESASLAR Amaç MADDE 1- (1) Bu Usûl ve Esasların amacı, 2013 ve daha sonraki yıllarda eczacılık fakültesinde okumaya hak kazanmış olup mezun

Detaylı

SIRA SAYISI: 232 TÜRKÝYE BÜYÜK MÝLLET MECLÝSÝ

SIRA SAYISI: 232 TÜRKÝYE BÜYÜK MÝLLET MECLÝSÝ TÜRKÝYE BÜYÜK MÝLLET MECLÝSÝ YASAMA DÖNEMİ YASAMA YILI 24 2 SIRA SAYISI: 232 İstanbul Milletvekili Mehmet Domaç ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık ile 9 Milletvekilinin; Eczacılar ve Eczaneler Hakkında

Detaylı

ECZA DEPOLARI VE ECZA DEPOLARINDA BULUNDURULAN ÜRÜNLER HAKKINDA YÖNETMELİK

ECZA DEPOLARI VE ECZA DEPOLARINDA BULUNDURULAN ÜRÜNLER HAKKINDA YÖNETMELİK ECZA DEPOLARI VE ECZA DEPOLARINDA BULUNDURULAN ÜRÜNLER HAKKINDA YÖNETMELİK Resmi Gazete Tarih: 20.10.1999; Sayı: 23852 BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde 1- Bu Yönetmeliğin amacı;

Detaylı

1. GIDA VE BESLENME KONFERANSI

1. GIDA VE BESLENME KONFERANSI 1. GIDA VE BESLENME KONFERANSI Gıda Takviyesi Mevzuatı ve Onay Sistemi Oluşturmada Türkiye nin Başarı Hikayesi Harun TOKAY Şube Müdürü Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü

Detaylı

Eczacılıkta Bilimsel Çalışma İlkeleri II (4 1 5)

Eczacılıkta Bilimsel Çalışma İlkeleri II (4 1 5) Eczacılıkta Bilimsel Çalışma İlkeleri II (4 1 5) 1 Çalışmanın organizasyonu 2 Çalışmanın organizasyonu 3 Ön çalışmaların yapılması 4 Ön çalışmaların yapılması 5 Ön çalışmaların yapılması 6 Çalışma ile

Detaylı

BİTKİSEL, DESTEK VE İLERİ TEDAVİ TIBBİ ÜRÜNLERİ DAİRE BAŞKANLIĞI

BİTKİSEL, DESTEK VE İLERİ TEDAVİ TIBBİ ÜRÜNLERİ DAİRE BAŞKANLIĞI w w w. t i t c k. g o v. t r BİTKİSEL, DESTEK VE İLERİ TEDAVİ TIBBİ ÜRÜNLERİ DAİRE BAŞKANLIĞI 1 KASIM 2015 İnsan Hijyenine Yönelik Biyosidal Ürünler Dr. Ecz. Aslı CAN AĞCA Bitkisel, Destek ve İleri Tedavi

Detaylı

Türkiye İlaç Pazarı Ocak-Eylül 2017

Türkiye İlaç Pazarı Ocak-Eylül 2017 Türkiye İlaç Pazarı Ocak-Eylül 2017 ... 3... 3... 3 1 Türkiye ilaç pazarında yılın ilk dokuz ayında hastane ve eczane kanalında değerde 17,9 milyar TL, hacimde ise 1,6 milyar kutu satış gerçekleşti. Kutu

Detaylı

Çevre Kanunu. (1983 yılında kabul edilen2872 sayılı kanun):

Çevre Kanunu. (1983 yılında kabul edilen2872 sayılı kanun): SAĞLIK MEVZUATI Çevre Kanunu (1983 yılında kabul edilen2872 sayılı kanun): Bu kanunun amacı çevrenin korunup iyileştirilmesi ve kirlenmenin önlenmesi için alınacak önlemler ve yapılacak düzenlemelerin

Detaylı

ANKARA ECZACI ODASI T.C. TÜRK ECZACILARI BİRLİĞİ II. BÖLGE 2011/7831 21.11.2011

ANKARA ECZACI ODASI T.C. TÜRK ECZACILARI BİRLİĞİ II. BÖLGE 2011/7831 21.11.2011 T.C. TÜRK ECZACILARI BİRLİĞİ II. BÖLGE ANKARA ECZACI ODASI 2011/7831 21.11.2011 Türk Eczacıları Birliği Merkez Heyeti Başkanlığı Willy Brandt Sok. No:9 Çankaya/Ankara İlgi: 11.11.2011 tarihli ve 7543 sayılı

Detaylı

ECZANE DENETİM FORMU

ECZANE DENETİM FORMU ECZANE DENETİM FORMU ECZANENİN ADI ECZANE SAHİP VE MESUL MÜDÜRÜNÜN ADI SOYADI ECZANENİN ADRESİ MESUL MÜDÜRÜNÜN ADI SOYADI(ECZANEYE MESUL MÜDÜR TAYİN EDİLDİ İSE) ECZANE TEL : ECZANE SAHİP VE MESUL MÜDÜRÜNÜN

Detaylı

21 Eczacılar ve Eczaneler hakkında Kanun. Birinci Bölüm

21 Eczacılar ve Eczaneler hakkında Kanun. Birinci Bölüm 21 Eczacılar ve Eczaneler hakkında Kanun (Resmî Gazete ile ilâm : 24. ATI. 1953 - Sayı : 8591) No, Kabul tarihi 6197 18. XII. 1953 Birinci Bölüm Eczacılar MADDE 1, Eczacılık; eczane, ecza deposu, eeza

Detaylı

İ.Ü. ECZACILIK FAKÜLTESİ SERBEST ECZANE STAJI STAJ DEĞERLENDİRME RAPORU

İ.Ü. ECZACILIK FAKÜLTESİ SERBEST ECZANE STAJI STAJ DEĞERLENDİRME RAPORU İ.Ü. ECZACILIK FAKÜLTESİ SERBEST ECZANE STAJI STAJ DEĞERLENDİRME RAPORU DERECELENDİRMESİ ÇOK İYİ 5 İYİ 4 ORTA 3 ZAYIF 2 YETERSİZ 1 İKİNCİ DÖNEM 1 Staj yapılan eczane hakkında genel bilgileri bilir: Eczacının

Detaylı

BURSA SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ ECZACILIK VE TIBBİ CİHAZ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI

BURSA SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ ECZACILIK VE TIBBİ CİHAZ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI BURSA SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ ECZACILIK VE TIBBİ CİHAZ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI SIRA NO 1 Eczane Nakil 2 Eczane Açılış HİZMETİN ADI BAŞVURUDA İSTENEN BELGELER 1-Matbu Form. 2-Diploma örneği: 3-Göz raporu:

Detaylı

Tarihi: Sayısı:6197 R.G. Tarihi: R.G. Sayısı:8591 Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Kanun

Tarihi: Sayısı:6197 R.G. Tarihi: R.G. Sayısı:8591 Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Kanun Tarihi:18.12.1953 Sayısı:6197 R.G. Tarihi:24.12.1953 R.G. Sayısı:8591 Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Kanun Kanun Numarası : 6197 Kabul Tarihi : 18/12/1953 Yayımlandığı R.Gazete : 24/12/1953 Sayı: 8591

Detaylı

BİTKİLERDEN İLACA GİDERKEN TEMEL VE KLİNİK FARMAKOLOJİ

BİTKİLERDEN İLACA GİDERKEN TEMEL VE KLİNİK FARMAKOLOJİ BİTKİLERDEN İLACA GİDERKEN TEMEL VE KLİNİK FARMAKOLOJİ ITAM Projesi II Toplantısı Tıbbi bitkilerden ilaca giden yol Bezmialem Vakıf Üniversitesi 31 Mayıs 2013 Prof.Dr.Aydin Erenmemişoğlu NEDEN ARAŞTIRMA

Detaylı

Ecz. M. İrfan DEMİRCİ Gaziantep Eczacı Odası Başkanı

Ecz. M. İrfan DEMİRCİ Gaziantep Eczacı Odası Başkanı Ecz. M. İrfan DEMİRCİ Gaziantep Eczacı Odası Başkanı Ülkemizde eczacının hastaya sunduğu ilacın yaklaşık % 90 ının finansmanı SGK tarafından karşılanmaktadır. Yani SGK, ilacın monopol (TEKEL) bir alıcısıdır.

Detaylı

VETERİNER HEKİM MUAYENEHANE VE POLİKLİNİK YÖNETMELİĞİ. Resmi Gazete Tarihi : 15/10/2011 Resmi Gazete Sayısı : 28085

VETERİNER HEKİM MUAYENEHANE VE POLİKLİNİK YÖNETMELİĞİ. Resmi Gazete Tarihi : 15/10/2011 Resmi Gazete Sayısı : 28085 VETERİNER HEKİM MUAYENEHANE VE POLİKLİNİK YÖNETMELİĞİ Resmi Gazete Tarihi : 15/10/2011 Resmi Gazete Sayısı : 28085 BÖLÜMLER, ASGARİ VE TEKNİK ŞARTLAR Muayenehane Poliklinik Veteriner Hekim Odası (6m2)

Detaylı

TÜRKİYE İLAÇ VE TIBBİ CİHAZ KURUMU

TÜRKİYE İLAÇ VE TIBBİ CİHAZ KURUMU TÜRKİYE İLAÇ VE TIBBİ CİHAZ KURUMU 140 BAKANLIK MERKEZ TEŞKİLATI VE BAĞLI KURULUŞLAR Dr. Saim KERMAN Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkanı 1966 yılında Kırıkkale de doğdu.1990 yılında

Detaylı

ECZANE BULUNMAYAN YERLEŞİM BÖLGELERİNDE YAŞAYAN HALKA YERİNDE İLAÇ TEMİNİNE İLİŞKİN PROTOKOL

ECZANE BULUNMAYAN YERLEŞİM BÖLGELERİNDE YAŞAYAN HALKA YERİNDE İLAÇ TEMİNİNE İLİŞKİN PROTOKOL ECZANE BULUNMAYAN YERLEŞİM BÖLGELERİNDE YAŞAYAN HALKA YERİNDE İLAÇ TEMİNİNE İLİŞKİN PROTOKOL 1. TARAFLAR, KONU, DAYANAK, AMAÇ VE TANIMLAR 1.1. TARAFLAR Bu protokolün tarafları T.C Sağlık Bakanlığı ve Türk

Detaylı

7- Kamu personeli ve aile fertlerinin katılım payının tahsili 7.1. Birinci basamak sağlık kuruluşlarında muayene katılım payının tahsili

7- Kamu personeli ve aile fertlerinin katılım payının tahsili 7.1. Birinci basamak sağlık kuruluşlarında muayene katılım payının tahsili 18 Eylül 2009 CUMA Resmî Gazete Sayı : 27353 TEBLĐĞ Maliye Bakanlığından: TEDAVĐ KATILIM PAYININ UYGULANMASI HAKKINDA TEBLĐĞ (SIRA NO: 12) 1- Amaç Bu Tebliğin amacı; kapsama dahil kişilerden, ayakta tedavilerinde

Detaylı

FARMASÖTİK TEKNOLOJİ-I. Farmasötik Teknolojiye Giriş

FARMASÖTİK TEKNOLOJİ-I. Farmasötik Teknolojiye Giriş FARMASÖTİK TEKNOLOJİ-I Farmasötik Teknolojiye Giriş İlaçların geliştirilmesini ve kullanımını içeren teknolojilerin tümü İlaç şekillerinin hazırlanması, üretimi, kontrolü Etkin madde salım özellikleri,

Detaylı

ECZANELERİN AÇILIŞ, DEVİR, NAKİL VE KAPATILMASI İŞLEMLERİNE DAİR REHBER

ECZANELERİN AÇILIŞ, DEVİR, NAKİL VE KAPATILMASI İŞLEMLERİNE DAİR REHBER ECZANELERİN AÇILIŞ, DEVİR, NAKİL VE KAPATILMASI İŞLEMLERİNE DAİR REHBER Hazırlayanlar: Prof. Dr. Mustafa ASLAN Ecz. Cem ÖZCİVANOĞLU Grafik Tasarım: Elif DURSUN Kutay ŞENER ANKARA ECZACI ODASI YAYINLARI

Detaylı

ANADOLU ÜNİVERSİTESİ DENEY HAYVANLARI ARAŞTIRMA VE UYGULAMA BİRİMİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

ANADOLU ÜNİVERSİTESİ DENEY HAYVANLARI ARAŞTIRMA VE UYGULAMA BİRİMİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar ANADOLU ÜNİVERSİTESİ DENEY HAYVANLARI ARAŞTIRMA VE UYGULAMA BİRİMİ YÖNERGESİ Amaç BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Madde 1 Bu Yönerge, birimin yönetim organlarına ve görevlerine ilişkin

Detaylı

18.01.2016 Tarihli SUT Düzenlemeleri 30.04.2016 Tarihli değişikliklerle SUT Düzenlemeleri 1.4.2.C - Üçüncü basamak resmi sağlık kurumu

18.01.2016 Tarihli SUT Düzenlemeleri 30.04.2016 Tarihli değişikliklerle SUT Düzenlemeleri 1.4.2.C - Üçüncü basamak resmi sağlık kurumu 18.01.2016 Tarihli SUT Düzenlemeleri 30.04.2016 Tarihli değişikliklerle SUT Düzenlemeleri 1.4.2.C - Üçüncü basamak resmi sağlık kurumu 1.4.2.C - Üçüncü basamak resmi sağlık kurumu (1) Sağlık Bakanlığına

Detaylı

3 MART 2014 Odamızda Sosyal Faaliyetler Komisyonu tarafından Ritim ve Perküsyon kursu başladı.

3 MART 2014 Odamızda Sosyal Faaliyetler Komisyonu tarafından Ritim ve Perküsyon kursu başladı. 3 MART 2014 Odamızda Sosyal Faaliyetler Komisyonu tarafından Ritim ve Perküsyon kursu başladı. 4 MART 2014 Çukurova Üniversitesi Dekan Yardımcısı Ecz. Eda KUMCU ve Yardımcı Doç.Dr. Sinem BÜYÜKNACAR Yönetim

Detaylı

ENDÜSTRİYEL ECZACILIKTA İLAÇ FORMULASYONLARININ TASARIMI VE GELİŞİMİ

ENDÜSTRİYEL ECZACILIKTA İLAÇ FORMULASYONLARININ TASARIMI VE GELİŞİMİ ENDÜSTRİYEL ECZACILIKTA İLAÇ FORMULASYONLARININ TASARIMI VE GELİŞİMİ İlaç (Tıbbi farmasötik ürün); insanlarda ve hayvanlarda hastalıklardan korunma, tanı, tedavi veya bir fonksiyonun düzeltilmesi ya da

Detaylı

YÖNETMELİK AYAKTA TEŞHİS VE TEDAVİ YAPILAN ÖZEL SAĞLIK KURULUŞLARI HAKKINDA YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

YÖNETMELİK AYAKTA TEŞHİS VE TEDAVİ YAPILAN ÖZEL SAĞLIK KURULUŞLARI HAKKINDA YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK 30 Ocak 2015 CUMA Resmî Gazete Sayı : 29252 Sağlık Bakanlığından: YÖNETMELİK AYAKTA TEŞHİS VE TEDAVİ YAPILAN ÖZEL SAĞLIK KURULUŞLARI HAKKINDA YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK MADDE 1

Detaylı

Yurt Dışından İlaç Temini Ve Kullanımı Kılavuzu

Yurt Dışından İlaç Temini Ve Kullanımı Kılavuzu Yurt Dışından İlaç Temini Ve Kullanımı Kılavuzu YURT DIŞINDAN İLAÇ TEMİNİ VE KULLANIMI KILAVUZU Amaç MADDE 1 - (1) Bu Kılavuz, ülkemizde ruhsatlandırılmamış ve/veya ruhsatlandırıldığı hâlde çeşitli sebeplerle

Detaylı

Yıldırım Beyazıt Üniversitesi

Yıldırım Beyazıt Üniversitesi ÜRÜN TANITIM ELEMANLARININ YETERLİLİK BELGESİ EĞİTİM PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ (TASLAK) 1. AKILCI İLAÇ KULLANIMI (AİK) Akılcı İlaç Kullanımı (AİK) Nedir? Akılcı Olmayan İlaç Kullanımı Nedir? AİK in ve Genel

Detaylı

İLAÇ, KOZMETİK ÜRÜNLER İLE TIBBİ CİHAZLARDA RUHSATLANDIRMA İŞLEMLERİ ECZ HAFTA

İLAÇ, KOZMETİK ÜRÜNLER İLE TIBBİ CİHAZLARDA RUHSATLANDIRMA İŞLEMLERİ ECZ HAFTA İLAÇ, KOZMETİK ÜRÜNLER İLE TIBBİ CİHAZLARDA RUHSATLANDIRMA İŞLEMLERİ ECZ 961 4. HAFTA Beşeri Tıbbi Ürünler Beşeri tıbbi ürün/ürün: Hastalığı tedavi etmek ve/veya önlemek, bir teşhis yapmak veya bir fizyolojik

Detaylı

DİCLE ÜNİVERSİTESİ ECZACILIK FAKÜLTESİ STAJ YÖNERGESİ

DİCLE ÜNİVERSİTESİ ECZACILIK FAKÜLTESİ STAJ YÖNERGESİ DİCLE ÜNİVERSİTESİ ECZACILIK FAKÜLTESİ STAJ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde 1 Bu yönergenin amacı, Dicle Üniversitesi Eczacılık Fakültesi öğrencilerinin eğitim ve öğretim

Detaylı

KOOPERATİFÇİLİĞİN 25.YIL BULUŞMASI GECESİ

KOOPERATİFÇİLİĞİN 25.YIL BULUŞMASI GECESİ 08 ARALIK 2012 Başkanımız Ecz. Ersun ÖZKAN ve Yönetim Kurulu Üyemiz Ecz. Erdem KIZILTEPE, 11 Bölge Eczacı Odası Başkan ve Yöneticilerinin (8. Bölge Gaziantep Eczacı Odası,14. Bölge Kahramanmaraş Eczacı

Detaylı

T.C. SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürlüğü GENELGE 2010/ 11

T.C. SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürlüğü GENELGE 2010/ 11 Sayı : B.13.2.SGK.0.11.03.05 20/01/2010 Konu : İlaç Takip Sistemi ile Karekodlu ürünlerin bedellerinin ödenmesi. GENELGE 2010/ 11 Ülkemizde ruhsatlı/izinli beşeri tıbbi ürünleri kullanacak kişilerin sağlığı

Detaylı

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Đlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Đlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Đlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü Sayı : B.10.0.IEG.0.11.00.03 /0.10.06/46805 23 Haziran 2010 Konu : Eczanelere ilişkin işlemler GENELGE 2010/ 47 Eczanelerin açılış, nakil, devir

Detaylı

İLAÇ, KOZMETİK ÜRÜNLER İLE TIBBİ CİHAZLARDA RUHSATLANDIRMA İŞLEMLERİ ECZ HAFTA

İLAÇ, KOZMETİK ÜRÜNLER İLE TIBBİ CİHAZLARDA RUHSATLANDIRMA İŞLEMLERİ ECZ HAFTA İLAÇ, KOZMETİK ÜRÜNLER İLE TIBBİ CİHAZLARDA RUHSATLANDIRMA İŞLEMLERİ ECZ 961 1. HAFTA İLAÇ Hastalıkların teşhisi, tedavisi, profilaksisi (hastalıktan korunma) cerrahi girişimlerin kolaylaştırılması ve

Detaylı

ERZİNCAN ÜNİVERSİTESİ ECZACILIK FAKÜLTESİ STAJ ÖĞRENİM HEDEFLERİ

ERZİNCAN ÜNİVERSİTESİ ECZACILIK FAKÜLTESİ STAJ ÖĞRENİM HEDEFLERİ ERZİNCAN ÜNİVERSİTESİ ECZACILIK FAKÜLTESİ STAJ ÖĞRENİM HEDEFLERİ I. Staj 1 Programı 6197 sayılı kanunumuza göre: Eczacının tanımı Eczacılığın tanımı Eczacının görev ve sorumlulukları Bir eczane açılması

Detaylı

YÖNETMELİK AYAKTA TEŞHİS VE TEDAVİ YAPILAN ÖZEL SAĞLIK KURULUŞLARI HAKKINDA YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

YÖNETMELİK AYAKTA TEŞHİS VE TEDAVİ YAPILAN ÖZEL SAĞLIK KURULUŞLARI HAKKINDA YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK 3 Temmuz 2014 PERŞEMBE Resmî Gazete Sayı : 29049 Sağlık Bakanlığından: YÖNETMELİK AYAKTA TEŞHİS VE TEDAVİ YAPILAN ÖZEL SAĞLIK KURULUŞLARI HAKKINDA YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK MADDE

Detaylı

TEB Merkez Heyeti Çalışma Raporu 27 Kasım 1976-1 Aralık 1978 17 1 18. Büyük Kongre gündemi ( 2 / 1 ) Türk Eczacıları Birliği Kuruluş 2 17

TEB Merkez Heyeti Çalışma Raporu 27 Kasım 1976-1 Aralık 1978 17 1 18. Büyük Kongre gündemi ( 2 / 1 ) Türk Eczacıları Birliği Kuruluş 2 17 TEB Merkez Heyeti Çalışma Raporu 27 Kasım 1976-1 Aralık 1978 17 1 18. Büyük Kongre gündemi ( 2 / 1 ) Türk Eczacıları Birliği Kuruluş 2 17 şeması ( 2 / 2 ) Merkez Heyeti ve diğer 3 17 organlardaki görevliler

Detaylı

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü. VALİLİĞİNE (İl Sağlık Müdürlüğü)

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü. VALİLİĞİNE (İl Sağlık Müdürlüğü) TC SAĞLIK BAKANLIĞI Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Sayı : 23590821/180 Konu : Ağız ve Diş Sağlığı Hizmeti Sunulan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelik Hk VALİLİĞİNE (İl Sağlık Müdürlüğü) Bilindiği

Detaylı

6197 sayılı Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Kanun'un İlgili Maddeleri:

6197 sayılı Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Kanun'un İlgili Maddeleri: İzmir İli, Konak İlçesi, Fevzipaşa Bulvarı, No:174/C Z-13 adresinde, 26.04.1994 tarih ve 102/26 sayılı ruhsat ile. adı altında serbest eczacı olarak mesleğini yapan, rahatsızlığı nedeniyle İzmir 4. Sulh

Detaylı

TÜRKİYE İLAÇ PAZARI OCAK - HAZİRAN2018 TÜRKİYE İLAÇ PAZARI OCAK - HAZİRAN 2018

TÜRKİYE İLAÇ PAZARI OCAK - HAZİRAN2018 TÜRKİYE İLAÇ PAZARI OCAK - HAZİRAN 2018 TÜRKİYE İLAÇ PAZARI OCAK - HAZİRAN2018 TÜRKİYE İLAÇ PAZARI OCAK - HAZİRAN 2018 İçindekiler 1. Türkiye İlaç Pazarı... 2 1.1. Pazardaki Büyüme ve Kaynakları...2 a. Fiyat...2 b. Hacim... 3 c. Satış Dağılımı...

Detaylı

AKILCI İLAÇ KULLANIMI

AKILCI İLAÇ KULLANIMI AKILCI İLAÇ KULLANIMI Yrd.Doç.Dr. Soner METE Ders Hakkında Akılcı ilaç kullanımı (AİK) ile ilgili temel kavram ve tanımların verileceği bu derste, mevzuat ve yasal düzenlemelerin AİK e sağladığı faydalar

Detaylı

ÇEYİZ HESABI VE DEVLET KATKISINA DAİR YÖNETMELİK

ÇEYİZ HESABI VE DEVLET KATKISINA DAİR YÖNETMELİK 6559 ÇEYİZ HESABI VE DEVLET KATKISINA DAİR YÖNETMELİK Bakanlar Kurulu Kararının Tarihi : 14/12/2015 No : 2015/8302 Dayandığı K.H.K nin Tarihi : 3/6/2011 No : 633 Yayımlandığı R.Gazetenin Tarihi : 16/12/2015

Detaylı

Sağlıkta Dönüşüm Programı nın finansmanla ilgili olan ve en önemli ayaklarından birisi Genel Sağlık Sigortası sistemine geçilmesidir.

Sağlıkta Dönüşüm Programı nın finansmanla ilgili olan ve en önemli ayaklarından birisi Genel Sağlık Sigortası sistemine geçilmesidir. SAĞLIK MEVZUATI Sağlıkta Dönüşüm Programı nın finansmanla ilgili olan ve en önemli ayaklarından birisi Genel Sağlık Sigortası sistemine geçilmesidir. Bu amaçla, sosyal sigortalar ile genel sağlık sigortası

Detaylı

ECZACILIKLA İLGİLİ YASALAR

ECZACILIKLA İLGİLİ YASALAR ECZACILIKLA İLGİLİ YASALAR Mevzuat (yasa), yürürlükte olan bütün yazılı hukuk kurallarıdır. Eczacılık mevzuatı (yasaları), eczacılık hizmetlerinin nasıl örgütleneceğini, nasıl yürütüleceğini, hizmetlerde

Detaylı

MADDE 4 MADDE 1. (1) Bu Yönetmelikte geçen; (1) Bu Yönetmelikte geçen;

MADDE 4 MADDE 1. (1) Bu Yönetmelikte geçen; (1) Bu Yönetmelikte geçen; MADDE 4 ESKİ YÖNETMELİK MADDESİ (1) Bu Yönetmelikte geçen; a) Bağımsız dükkân: Yapı ruhsatı veya yapı kullanım izni belgesinde dükkân veya işyeri olarak kaydedilmiş mekânı, y) Yerleşim birimi: Merkezi

Detaylı

BAKANLAR KURULU KARARI

BAKANLAR KURULU KARARI Beşeri İlaçların Fiyatlandırılmasına Dair Karar BAKANLAR KURULU KARARI Resmi Gazete Yayım Tarihi: 30.06.2007 Sayı: 26568 Karar Sayısı : 2007/12325 (10 Kasım 2011 tarihinde yapılmış olan değişikliklerle)

Detaylı

SAĞLIKTA REKABET!!! SAĞLIK BAKANLIĞININ REKABET POLİTİKASI. Dr. Mehmet Demir Sağlık Bakanlığı Sağlık Politikalar Kurulu Üyesi.

SAĞLIKTA REKABET!!! SAĞLIK BAKANLIĞININ REKABET POLİTİKASI. Dr. Mehmet Demir Sağlık Bakanlığı Sağlık Politikalar Kurulu Üyesi. SAĞLIKTA REKABET!!! SAĞLIK BAKANLIĞININ REKABET POLİTİKASI Dr. Mehmet Demir Sağlık Bakanlığı Sağlık Politikalar Kurulu Üyesi Nisan 2015 Ankara Türkiye Sağlık Sektörü 2013 84.390 milyar TL Toplam sağlık

Detaylı

MADDE MADDE

MADDE MADDE 12.04.2014 Tarih ve 28970 Sayılı RG de yayımlanan Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Tanımlar MADDE 4 (1) Bu Yönetmelikte geçen; a) Bağımsız dükkân: Yapı

Detaylı

İLAÇ, KOZMETİK ÜRÜNLER İLE TIBBİ CİHAZLARDA RUHSATLANDIRMA İŞLEMLERİ ECZ HAFTA

İLAÇ, KOZMETİK ÜRÜNLER İLE TIBBİ CİHAZLARDA RUHSATLANDIRMA İŞLEMLERİ ECZ HAFTA İLAÇ, KOZMETİK ÜRÜNLER İLE TIBBİ CİHAZLARDA RUHSATLANDIRMA İŞLEMLERİ ECZ 961 7. HAFTA Yeni Ürün Ruhsat Başvuru Dokümanları Common Technical Document (CTD) Başvuru Formatı Modül 1 İdari Bilgiler CTD başvuru

Detaylı

FARMASÖTİK ÜRÜN SERTİFİKASI

FARMASÖTİK ÜRÜN SERTİFİKASI FARMASÖTİK ÜRÜN SERTİFİKASI, İYİ İMALAT UYGULAMALARI VE SERBEST SATIŞ SERTİFİKASI İLE FARMASÖTİK ÜRÜN RUHSAT DURUMU BEYANI BELGELERİNİN DÜZENLENMESİNE İLİŞKİN KILAVUZ Amaç MADDE 1- (1) Bu Kılavuzun amacı

Detaylı

07 ŞUBAT ŞUBAT 2017

07 ŞUBAT ŞUBAT 2017 07 ŞUBAT 2017 SGK İlaç Alım Protokolü revizyon konularının değerlendirilmesi amacıyla SGK Protokol Komisyonu 07.02.2017 tarihinde Türk Eczacıları Birliğinde bir araya gelmiştir. Toplantıya Oda Başkanımız

Detaylı

BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar [Dokümanlar Sayfasına Dön] ECZA DEPOLARI VE ECZA DEPOLARINDA BULUNDURULAN ÜRÜNLER HAKKINDA YÖNETMENLİK (Resmi Gazete Yayım Tarihi : 20.10.1999, Sayı : 23852) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Detaylı

Ek 1: Aile Hekimliği Pilot Uygulaması Hakkında Kanun

Ek 1: Aile Hekimliği Pilot Uygulaması Hakkında Kanun Ek 1: Aile Hekimliği Pilot Uygulaması Hakkında Kanun Kanun No: 5258 Kabul Tarihi : 24.11.2004 Amaç ve kapsam MADDE 1. - Bu Kanunun amacı; Sağlık Bakanlığının pilot olarak belirleyeceği illerde, birinci

Detaylı

Türkiye İlaç ve Tıbbî Cihaz Kurumundan: ECZACILAR VE ECZANELER HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1)

Türkiye İlaç ve Tıbbî Cihaz Kurumundan: ECZACILAR VE ECZANELER HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Türkiye İlaç ve Tıbbî Cihaz Kurumundan: ECZACILAR VE ECZANELER HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı; eczacıların görev, yetki ve sorumluluklarının

Detaylı

Resmî Gazete YÖNETMELİK

Resmî Gazete YÖNETMELİK 12 Nisan 2014 CUMARTESİ Resmî Gazete Sayı : 28970 YÖNETMELİK Türkiye İlaç ve Tıbbî Cihaz Kurumundan: ECZACILAR VE ECZANELER HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE

Detaylı

ECZACILAR VE ECZANELER HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM

ECZACILAR VE ECZANELER HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM 12 Nisan 2014 CUMARTESİ Resmî Gazete Sayı : 28970 YÖNETMELİK Türkiye İlaç ve Tıbbî Cihaz Kurumundan: ECZACILAR VE ECZANELER HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE

Detaylı

SİRKÜLER NO: POZ-2009 / 53 İST, 22.05.2009. Gemi, deniz ve iç su taşıtları ile ilgili bazı yasal değişiklikler yapıldı.

SİRKÜLER NO: POZ-2009 / 53 İST, 22.05.2009. Gemi, deniz ve iç su taşıtları ile ilgili bazı yasal değişiklikler yapıldı. SİRKÜLER NO: POZ-2009 / 53 İST, 22.05.2009 ÖZET: Gemi, deniz ve iç su taşıtları ile ilgili bazı yasal değişiklikler yapıldı. GEMİ, DENİZ VE İÇ SU TAŞITLARI İLE İLGİLİ BAZI YASAL DEĞİŞİKLİKLER YAPILDI 16

Detaylı

"d) Yurdun faaliyet göstereceği bina kurucuya ait ise malik olduğuna dair beyan.

d) Yurdun faaliyet göstereceği bina kurucuya ait ise malik olduğuna dair beyan. 2012/2958 KAMU KURUM VE KURULUŞLARINA İŞÇİ ALINMASINDA UYGULANACAK USUL VE ESASLAR HAKKINDA YÖNETMELİK İLE BAZI YÖNETMELİKLERDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK Bakanlar Kurulu Karar Tarihi-No: 12/03/2012-2012/2958

Detaylı

Türkiye laç Pazarı Ocak-Haziran 2017

Türkiye laç Pazarı Ocak-Haziran 2017 Türkiye İlaç Pazarı Ocak-Haziran 2017 İçindekiler... 2... 2... 2... 3... 3... 3... 4... 4... 4... 4... 5... 6... 6 1 Türkiye ilaç pazarı yılın ilk yarısında hastane ve eczane kanalında toplam %16 artışla

Detaylı

Hekim, Tıp Fakültesinden mezun olarak, diploma sahibi olan kişidir.

Hekim, Tıp Fakültesinden mezun olarak, diploma sahibi olan kişidir. UZMANLIK ÖĞRENCİLERİNİN TIBBİ MÜDAHALE YETKİSİ ve HUKUKİ SORUMLULUKLARI Uz.Dr. Ziya T. GÜNEŞ-Sağlık Hukuku Yüksek Lisans Programı Tıbbi Müdahale; Meslek icrasına yetkili bir sağlık personeli tarafından,

Detaylı

YABANCI SAĞLIK MESLEK MENSUPLARININ TÜRKİYE DE ÖZEL SAĞLIK KURULUŞL

YABANCI SAĞLIK MESLEK MENSUPLARININ TÜRKİYE DE ÖZEL SAĞLIK KURULUŞL YABANCI SAĞLIK MESLEK MENSUPLARININ TÜRKİYE DE ÖZEL SAĞLIK KURULUŞLARINDA ÇALIŞMA Sağlık Bakanlığından: YABANCI SAĞLIK MESLEK MENSUPLARININ TÜRKİYE DE ÖZEL SAĞLIK KURULUŞL ARINDA ÇALIŞMA USUL VE ESASLARINA

Detaylı

DEĞERLİ KAĞITLAR KANUNU

DEĞERLİ KAĞITLAR KANUNU 3725 DEĞERLİ KAĞITLAR KANUNU Kanun Numarası : 210 Kabul Tarihi : 21/2/1963 Yayımlandığı R.Gazete : Tarih : 28/2/1963 Sayı : 11343 Yayımlandığı Düstur : Tertip : 5 Cilt : 2 Sayfa : 828 Değerli kağıtlar:

Detaylı

TEKİRDAĞ DA DÜZENLENECEK MESLEK İÇİ EĞİTİM

TEKİRDAĞ DA DÜZENLENECEK MESLEK İÇİ EĞİTİM TEKİRDAĞ DA DÜZENLENECEK MESLEK İÇİ EĞİTİM Sayın Meslektaşım; TEB Eczacılık Akademisinin vermiş olduğu Meslek İçi Eğitimlerden birini daha hazırladığımız organizasyonla ilimizde gerçekleştirilecektir.

Detaylı

İLAÇ ARAŞTIRMALARI HAKKINDA YÖNETMELİK D

İLAÇ ARAŞTIRMALARI HAKKINDA YÖNETMELİK D [Dokümanlar Sayfasına Dön] İLAÇ ARAŞTIRMALARI HAKKINDA YÖNETMELİK D (Resmi Gazete Yayım Tarihi : 29.01.1993, Sayı : 21480) Amaç BÖLÜM I Genel Hükümler MADDE 1 - Bu yönetmeliğin amacı ; hastalıklardan korunma,

Detaylı

TEBLİĞ SAĞLIK BAKANLIĞININ ÖZEL İZNİNE TABİ MADDELERİN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ (ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ: 2017/4)

TEBLİĞ SAĞLIK BAKANLIĞININ ÖZEL İZNİNE TABİ MADDELERİN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ (ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ: 2017/4) 30 Aralık 2016 CUMA Resmî Gazete Sayı : 29934 (Mükerrer) Ekonomi Bakanlığından: TEBLİĞ SAĞLIK BAKANLIĞININ ÖZEL İZNİNE TABİ MADDELERİN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ (ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ: 2017/4) Amaç

Detaylı

ECZACILAR VE ECZANELER HAKKINDA YÖNETMELİK. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

ECZACILAR VE ECZANELER HAKKINDA YÖNETMELİK. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar ECZACILAR VE ECZANELER HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı; eczacıların görev, yetki ve sorumluluklarının belirlenmesi, eczanelerin

Detaylı

GELENEKSEL VE TAMAMLAYICI TIP UYGULAMALARI YÖNETMELİĞİ DENETİM İŞ VE İŞLEMLERİ REHBERİ

GELENEKSEL VE TAMAMLAYICI TIP UYGULAMALARI YÖNETMELİĞİ DENETİM İŞ VE İŞLEMLERİ REHBERİ GELENEKSEL VE TAMAMLAYICI TIP UYGULAMALARI YÖNETMELİĞİ DENETİM İŞ VE İŞLEMLERİ REHBERİ Bu çalışmanın amacı, Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları Yönetmeliği kapsamında yapılacak olan denetim faaliyetleri

Detaylı

İLAÇ ÜRETİMİ, RUHSATI, TESCİLİ VE İHRACI İLE İLGİLİ TÜZÜK

İLAÇ ÜRETİMİ, RUHSATI, TESCİLİ VE İHRACI İLE İLGİLİ TÜZÜK İLAÇ ÜRETİMİ, RUHSATI, TESCİLİ VE İHRACI İLE İLGİLİ TÜZÜK [(7.8.1996 R.G. 93 EK III A.E. 817 Sayılı Tüzüğün), (5.1.1998 R.G. 1 EK III A.E. 8), (19.3.2004 R.G. 35 EK III A.E. 145), (15.2.2006 R.G. 31 EK

Detaylı

DEĞERLİ KAĞITLAR KANUNU

DEĞERLİ KAĞITLAR KANUNU 3725 DEĞERLİ KAĞITLAR KANUNU Kanun Numarası : 210 Kabul Tarihi : 21/2/1963 Yayımlandığı R.Gazete : Tarih : 28/2/1963 Sayı : 11343 Yayımlandığı Düstur : Tertip : 5 Cilt : 2 Sayfa : 828 Değerli kağıtlar:

Detaylı

TABLO-2: NÜFUSUN YERLEŞİM YERİNE GÖRE DAĞILIMI, 2008 TABLO-3: İSTATİSTİKÎ BÖLGE BİRİMLERİ SINIFLAMASI'NA (İBBS) GÖRE NÜFUS

TABLO-2: NÜFUSUN YERLEŞİM YERİNE GÖRE DAĞILIMI, 2008 TABLO-3: İSTATİSTİKÎ BÖLGE BİRİMLERİ SINIFLAMASI'NA (İBBS) GÖRE NÜFUS TABLO DİZİNİ TABLO-1: DEMOGRAFİK ÖZELLİKLER, 2008 TABLO-2: NÜFUSUN YERLEŞİM YERİNE GÖRE DAĞILIMI, 2008 TABLO-3: İSTATİSTİKÎ BÖLGE BİRİMLERİ SINIFLAMASI'NA (İBBS) GÖRE NÜFUS DAĞILIMI TABLO-4: YILLARA GÖRE

Detaylı

ECZA TİCARETHANELERİYLE SANAT VE ZİRAAT İŞLERİNDE KULLANILAN ZEHİRLİ VE MÜESSİR KİMYEVİ MADDELERİN SATILDIĞI DÜKKANLARA MAHSUS KANUN

ECZA TİCARETHANELERİYLE SANAT VE ZİRAAT İŞLERİNDE KULLANILAN ZEHİRLİ VE MÜESSİR KİMYEVİ MADDELERİN SATILDIĞI DÜKKANLARA MAHSUS KANUN 703 ECZA TİCARETHANELERİYLE SANAT VE ZİRAAT İŞLERİNDE KULLANILAN ZEHİRLİ VE MÜESSİR KİMYEVİ MADDELERİN SATILDIĞI DÜKKANLARA MAHSUS KANUN Kanun Numarası : 984 Kabul Tarihi : 2/3/1927 Yayımlandığı R.Gazete

Detaylı

SAĞLIK BAKANLIĞI BAĞLI KURULUŞLARI HİZMET BİRİMLERİNİN GÖREVLERİ İLE ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK

SAĞLIK BAKANLIĞI BAĞLI KURULUŞLARI HİZMET BİRİMLERİNİN GÖREVLERİ İLE ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK SAĞLIK BAKANLIĞI BAĞLI KURULUŞLARI HİZMET BİRİMLERİNİN GÖREVLERİ İLE ÇALIŞMA USUL VE E Sağlık Bakanlığından: SAĞLIK BAKANLIĞI BAĞLI KURULUŞLARI HİZMET BİRİMLERİNİN GÖREVLERİ İLE ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI

Detaylı

-412- (Resmi Gazete ile yayımı: 5.8.1999 Sayı: 23777)

-412- (Resmi Gazete ile yayımı: 5.8.1999 Sayı: 23777) -412- TURKIYE CUMHURİYETİ İLE KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ ARASINDAKİ SOSYAL GÜVENLİK ANLAŞMASI İLE İLGİLİ EK ANLAŞMANIN ONAYLANMASININ UYGUN BULUNDUĞUNA DAİR KANUN (Resmi Gazete ile yayımı: 5.8.1999

Detaylı

İLAÇLARIN GÜVENLİ KULLANIMI İLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR

İLAÇLARIN GÜVENLİ KULLANIMI İLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR İLAÇLARIN GÜVENLİ KULLANIMI İLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR İlaç Beşeri Tıbbi Ürün/Ürün: Hastalığı tedavi etmek ve/veya önlemek, bir teşhis yapmak veya bir fizyolojik fonksiyonu düzeltmek, düzenlemek veya değiştirmek

Detaylı

YABANCI SAĞLIK MESLEK MENSUPLARININ TÜRKİYE DE ÖZEL SAĞLIK KURULUŞL

YABANCI SAĞLIK MESLEK MENSUPLARININ TÜRKİYE DE ÖZEL SAĞLIK KURULUŞL YABANCI SAĞLIK MESLEK MENSUPLARININ TÜRKİYE DE ÖZEL SAĞLIK KURULUŞLARINDA ÇALIŞMA Sağlık Bakanlığından: YABANCI SAĞLIK MESLEK MENSUPLARININ TÜRKİYE DE ÖZEL SAĞLIK KURULUŞL ARINDA ÇALIŞMA USUL VE ESASLARINA

Detaylı

AĞUSTOS 2018 ÇALIŞMA RAPORU

AĞUSTOS 2018 ÇALIŞMA RAPORU AĞUSTOS 2018 ÇALIŞMA RAPORU Adres Telefon Elektronik Posta Web Mesudiye mah. 112. cad. 0 324 336 20 30 (PBX) yonetim@mersineo.org.tr www.mersineo.org.tr No:39/Kat:3 MERSİN TEB 41. DÖNEM DENETLEME KURULU

Detaylı

Konu : Sağlık Bakanlığının Özel İznine Tabi Maddelerin İthalat Denetimi Tebliği (Ürün Güvenliği ve Denetimi: 2017/4) hk.

Konu : Sağlık Bakanlığının Özel İznine Tabi Maddelerin İthalat Denetimi Tebliği (Ürün Güvenliği ve Denetimi: 2017/4) hk. Ankara, 30 Aralık 2016, Cuma Sirküler 2016 / 447 Konu : Sağlık Bakanlığının Özel İznine Tabi Maddelerin İthalat Denetimi Tebliği (Ürün Güvenliği ve Denetimi: 2017/4) hk. Sayın Üyemiz; 30 Aralık 2016 Tarihli

Detaylı

T.C. İSTANBUL MEDİPOL ÜNİVERSİTESİ ECZACILIK FAKÜLTESİ STAJ ÖĞRENME HEDEFLERİ

T.C. İSTANBUL MEDİPOL ÜNİVERSİTESİ ECZACILIK FAKÜLTESİ STAJ ÖĞRENME HEDEFLERİ T.C. İSTANBUL MEDİPOL ÜNİVERSİTESİ ECZACILIK FAKÜLTESİ STAJ ÖĞRENME HEDEFLERİ A. ECZANE STAJI ÖĞRENME HEDEFLERİ A.1. Serbest Eczane Stajı - Öğrenme Hedefleri 1. Staj yapılan eczane hakkında genel bilgiler;

Detaylı

YURT DIŞI ÜRETİM TESİSLERİNİN GMP DENETİMİ İÇİN YAPILACAK MÜRACAATA DAİR KILAVUZ

YURT DIŞI ÜRETİM TESİSLERİNİN GMP DENETİMİ İÇİN YAPILACAK MÜRACAATA DAİR KILAVUZ YURT DIŞI ÜRETİM TESİSLERİNİN GMP DENETİMİ İÇİN YAPILACAK MÜRACAATA DAİR KILAVUZ İÇİNDEKİLER 1- GMP Denetimine İlişkin Genel Prensipler 2-Daha Önce Bakanlığımızca Denetlenmiş ve GMP Uygunluğu Almış Başvurular

Detaylı