Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download ""

Transkript

1 Akvaryum ve Balık

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31 AKVARYUM YAPIMINDA KULLANILAN MALZEMELER Cam Akvaryumlarda kullanılan en önemli malzemedir. Çünkü akvaryumun iç dünyasının dışarıdan zevkle seyredilebilmesi cam ile mümkün olmaktadır. Kullanılan camın dalgalı olmaması ve iç görüntüyü bozmaması gerekir. Bu nedenle akvaryum yapımında kullanılan camların kaliteli olmalıdır.

32 Akvaryumun yıkanması ve temizlenmesi sırasında da cam ne kadar dayanıklı görünürse görünsün fazla basınç yapılmamalıdır. Çünkü iç basınç güçlü olduğu için dıştan yapılacak bir darbe camın aniden kırılmasına neden olabilir. Akvaryum, içi suyla doluyken küçük darbelerle patlamayacak kadar sağlam olmalıdır.

33 Akvaryumun büyüklüğü arttıkça artan su basıncına dayanacak şekilde camların kalınlığı da artar. Gerek içindeki su basıncı gerekse dışarıdaki titreşimlerden etkilenen akvaryumlarda hacim artıkça daha kalın cam materyali kullanmak gerekmektedir.

34 Gerek içindeki su basıncı gerekse dışarıdaki titreşimlerden etkilenen akvaryumlarda hacim artıkça daha kalın cam materyali kullanmak gerekmektedir.

35 Cam Kesme Elması Cam kesmede kullanılan bir araçtır. Kaliteli olmasına dikkat edilmelidir aksi taktirde kesim sırasında kesim yerlerinde çiziklere ve kırılmalara neden olabilir. Camın kenarları kırılma esnasında çok keskin olabilir dikkat edilmelidir.

36 Tırpan Taşı Tırpan taşı, akvaryum yapımında kullanılan camların kesimden sonra kesik kenarlarının keskinliğinin giderilmesinde kullanılan bir bileği taşıdır. Cam kenarları suyla ıslatılarak dıştan içe doğru bir hareketle tıraşlanmalıdır.

37 Akvaryum Silikonu Akvaryum camlarının yapıştırılmasında kullanılan şeffaf renkli anti-bakteriyel bir kimyasal yapıştırıcıdır. Oldukça yüksek basınçta dahi ayrılmalarını engelleyen esnek sentetik kauçuk, havadan aldığı nem ile saatlik süre içerisinde tam yapışmayı sağlamaktadır. Su ile kısa bir temizleme sonucu madde, kokusuz ve fizyolojik olarak tamamen etkisiz hâle gelebilmektedir. Esneklik özelliğini -60 ile 200C kadar olan sıcaklık derecelerinde koruyabilmektedir. Tüp veya kartuş halinde satılır ve silikon tabancası yardımı ile kullanılır. Çeşitli renkte pazarlanabilen yapıştırıcı tamamen kullanılarak bitirilmediği taktirde içine hava girmeyecek şekilde kapatılarak kartuşun ucunun tıkanması önlenmelidir.

38 Koli Bandı yada kağıt bant Yapıştırılan camların bir arada tutturulması için kullanılır. Silikon Tabancası Silikon tabancası akvaryum kenarlarının yapıştırılmasında kullanılan bir araçtır. Çeşitli tip ve modelleri vardır. Rahat ve kullanışı kolay olanlar tercih edilmelidir.

39 Akvaryum Kurulumunda KullanılanTemizlik Malzemeleri Cam kenarlarının temizlenmesinde kullanılan pamuklu bezler, peçete, kâğıt, silikon kalıntılarının temizlenmesinde kullanılan kazıma araçları (jilet, maket bıçağı vb.), camda kalan silikon lekelerinin temizlenmesinde aseton veya saf benzin kullanılır.

40 AKVARYUM SİSTEMLERİNİ KURMAK Akvaryumun şeklini belirlerken neredeyse sınır yoktur. Akvaryum kare, üçgen, altıgen ve sekizgen olabildiği gibi kişiye özel tasarlanmış modeller de bulunmaktadır. (Örnek; Ön camı bombeli panoramik olan akvaryumlar).

41 Yapılışlarına Göre Akvaryum Çeşitleri Çerçeveli Akvaryumlar Bir çerçeve içine oturtulan ve içindeki suyun sızmasını önlemek için camların birleşme yerleri macunlanan akvaryumlardır. Uzun yıllar akvaryum yapılırken yapıştırıcı olarak cam macunları kullanılmıştır

42 Tamamen çerçeveli akvaryumlar Bu akvaryum tipinde camlar sağlam bir metal (genellikle alüminyum) çerçeveye yapıştırılır. Bu akvaryumlar darbelere karşı çok dayanıklıdır. Kısmen çerçeveli akvaryumlar Bu sağlam ve dekoratif akvaryum tipinin sadece üst ve alt kısmında alüminyum çerçeve bulunur.

43 Çerçevesiz Akvaryumlar Günümüzde tüm birleşim yerleri silikonlarla yapıştırılan cam akvaryumlar çok yaygınlaşmıştır. Bu akvaryumlar düzgün şekilde kesilen camların silikon adı verilen bir madde ile yapıştırılmaları sonucu çerçevesiz hale gelmiştir. Arzu edildiği takdirde güzel görüntü sağlamak için silikon ile tutturulan akvaryumların alt ve üst kısımlarına birer çerçeve yapılabilir. Alt çerçeve fonksiyonel olmamakla birlikte üst çerçeve aydınlatma sisteminin sabitleştirilmesi açısından da gereklidir.

44 Im gegenständlichen Fall wiegt das Aquarium insgesamt (Glasbecken, Kies, Einrichtung, Wasser) etwa 3.100kg, wobei das Gewicht des Glasbeckens alleine ca. 450kg beträgt.

45

46 Da bei diesem Aquarium die Abläufe durch die Bodenplatte mittels Tankverschraubung eingebracht wurden, hatte ich mich dazu entschlossen, für die Bodenplatte aus Sicherheitsgründen 19mm Float-Glas zu verwenden. Bei einem AQ-Boden ohne Löcher würde ich so wie bei den Seitenwänden 15mm Float-Glas verwenden.

47

48

49

50

51

52

53

54

55 Teknik malzemeler

56 Teknik malzemeler

57 Farklı renkteki kumlar

58 Akvaryumun Kurulması

59 Zemin hazırlanması

60

61 Bitkilendirme

62

63 Bitkili akvaryumlar için dikkat edilmesi gerekenler

64 Akvaryum Konulacak Yerin Seçimi: Akvaryumun yeri planlanırken akvaryumun çok ışık alan ve devamlı güneş görecek bir yere yerleştirilirse ve uygun bir filtrasyon düzeni kurulmaz ise yeşil alglerin çabuk üremesi nedeni ile akvaryumun içi kısa zamanda yeşil bir su haline bürünür. Akvaryum yerleştirilirken şunlara dikkat edilmelidir: Akvaryum günde ancak 2 3 saatten fazla güneş almayan bir yere konulmalı. Pencereye çok yakın olmamalı. Oturma yerine yakın olmalı. Oturuş hâlinde rahatça izlenebilmeli. Akvaryumun yerden yüksekliği cm yi geçmemelidir. Böylece oturulan yerden dik bir görüş açısı ile akvaryumu izlemek mümkün olur.

65 Yer ve Akvaryum Seçimi Birçok yeni akvaryumda, farklı akvaryum balığı türleri aynı akvaryumda tutulurlar. Böyle durumlarda balıkların doğal ortamlarında nasıl yaşadıklarını mutlaka göz önünde bulundurmanız gerekir. Hangi balıklar birbirleriyle uyum içinde yaşayabilirler, ne gibi su özellikleri gerektirirler gibi soruların cevapları bilinmelidir.

66 Karma akvaryum Bu akvaryumlarda farklı bölgelerde (Asya- Güney Amerika) yaşayan balıkları ve bitkiler bir arada tutulur. Balıklarını seçerken bir birleriyle uyumlu olmalarına, her biri için gerekli olan su bileşiminin ve su sıcaklığı ihtiyacının benzer olmasına dikkat edilmelidir.

67 Tek bir balık türü için akvaryumlar Bu tip akvaryumlarda sadece tek bir türe ait balıklar beslenir. Örneğin Diskus balıkları yada pirana balıkları

68 Biyotop akvaryumlar Bu tip akvaryumlar mümkün olduğunca doğal yaşam şartlarını taklit eder. Tek bir habitata ait bitki ve hayvanları aynen barındırırlar. En çok bilinen biyotop akvaryumları tropikal yağmur ormanları, Amazon ve Afrika gölleri gibi bölgeleri temsil ederler. Bir biyotop akvaryumla kendiniz için, diğerleri tarafından nadiren görülen su altı dünyasından bir görünüm, yaratabilirsiniz. En çok bilinen biyotop ürünleri tropikal yağmur ormanları, Amazon ve Afrika gölleri gibi alanlardan getirilir. Fazla sayıda seçenek mevcuttur.

69 Her bir balık türü yaşamını daha çok hangi su seviyesinde geçiriyorsa o su seviyesini tercih eder: Yüzeye yakın, ortada v e y a d i b e y a k ı n. Balığınızı seçerken bu doğal katmaları a k l ı n ı z d a bulundurmalısınız. Pek çok süs balığı d o ğ a d a s ü r ü l e r h a l i n d e yaşadıklarından bunların akvaryum içerisinde 6 veya 8'li gruplar halinde tutulmaları gerekir. Bu şekilde beslenen balık daha da göz alıcı olacaktır Yüzeye yakın, ortada veya dibe yakın. Balığınızı seçerken bu doğal katmaları aklınızda bulundurmalısınız. Pek çok süs balığı doğada sürüler halinde yaşadıklarından bunların akvaryum içerisinde 6 veya 8'li gruplar halinde tutulmaları gerekir. Bu şekilde beslenen balık daha da göz alıcı olacaktır

70 İlk Akvaryum Kurulumunda Yapılan Hatalar Küçük Boyutlu Akvaryumla başlanmalıdır. Küçük ve hazır akvaryum paketlerinin satıcılarda ön planda olması ve de maliyetleri açısından yeni başlayanları küçük akvaryumlara yönlendirmektedir. Eğer bu işe yeni başlıyorsanız küçük akvaryumla başlamak en büyük hatalardan biri olacaktır. Küçük boyutlu akvaryumlarda su miktarı da az olduğundan suyun kimyasında oluşabilecek en ufak bir değişiklik akvaryumunuzdaki tüm canlılar üzerinde kısa sürede etkisini gösterecektir. Su hacminin az olması size hata yapma fırsatı vermeyecektir. Daha büyük akvaryumlarda oluşabilecek hataları düzeltmek için daha çok zaman ve şansınız olacaktır, genel görüş olarak kurulacak ilk akvaryumun en az 75 Litre olması yönündedir. Küçük ve hazır akvaryum paketlerinin satıcılarda ön planda olması ve de maliyetleri açısından yeni başlayanları küçük akvaryumlara yönlendirmektedir. Eğer bu işe yeni başlıyorsanız küçük akvaryumla başlamak en büyük hatalardan biri olacaktır. Küçük boyutlu akvaryumlarda su miktarı da az olduğundan suyun kimyasında oluşabilecek en ufak bir değişiklik akvaryumunuzdaki tüm canlılar üzerinde kısa sürede etkisini gösterecektir. Su hacminin az olması size hata yapma fırsatı vermeyecektir. Daha büyük akvaryumlarda oluşabilecek hataları düzeltmek için daha çok zaman ve şansınız olacaktır, genel görüş olarak kurulacak ilk akvaryumun en az 75 Litre olması yönündedir.

71 Akvaryum Su Doldurulur ve Balıklar Konulur : Yeni akvaryum sahiplerinin yaptıkları en büyük bir diğer hata, akvaryumlarına bir an önce balık koymak için duydukları sabırsızlıktır. Akvaryumu kurdukları gün balık alma hatası en çok yapılan hatalardandır. Bazıları şanslı olsa da ilk gün akvaryuma konan balıkların bir çoğu maalesef kaybedilecektir. Peki sorun nedir? Şehir suyunun içinde olabilecek kimyasallar, ağır metaller, çözünmemiş gazlar, balıklar için zehirlidir. Suyun zararlı minerallerden temizlenmesi ve çözünmemiş gazların suyu terk etmesi için birkaç gün beklenmesi, akvaryum suyunun oturmasını ve ph'ın stabilize olmasını sağlayacaktır. Yeni akvaryum sahiplerinin yaptıkları en büyük bir diğer hata, akvaryumlarına bir an önce balık koymak için duydukları sabırsızlıktır. Akvaryumu kurdukları gün balık alma hatası en çok yapılan hatalardandır. Bazıları şanslı olsa da ilk gün akvaryuma konan balıkların bir çoğu maalesef kaybedilecektir. Peki sorun nedir? Şehir suyunun içinde olabilecek kimyasallar, ağır metaller, çözünmemiş gazlar, balıklar için zehirlidir. Suyun zararlı minerallerden temizlenmesi ve çözünmemiş gazların suyu terk etmesi için birkaç gün beklenmesi, akvaryum suyunun oturmasını ve ph'ın stabilize olmasını sağlayacaktır.

72 Yeni Kurulan Akvaryuma Bolca Balık Koymak : Sırada yine yeni akvaryumcuların yaptığı bir hata var. Akvaryumunuza birden bire çok balık koymamalısınız. Akvaryum suyunda yeterli bakteri kolonileri oluşmadan bir anda çok balığın yaşaması için güvenli olmaz. Sadece bir yada iki dayanıklı balık koymakla başlayın. Daha fazla balık koymak için akvaryumda nitrit seviyesinin yükselip, sıfırlanmasını bekleyeceğiz. Amaç besleyeceğimiz balıkların ömürlerini uzatmaktır. Sırada yine yeni akvaryumcuların yaptığı bir hata var. Akvaryumunuza birden bire çok balık koymamalısınız. Akvaryum suyunda yeterli bakteri kolonileri oluşmadan bir anda çok balığın yaşaması için güvenli olmaz. Sadece bir yada iki dayanıklı balık koymakla başlayın. Daha fazla balık koymak için akvaryumda nitrit seviyesinin yükselip, sıfırlanmasını bekleyeceğiz. Amaç besleyeceğimiz balıkların ömürlerini uzatmaktır.

73 Akvaryum Kapasitesinin Üzerinde Balık Eklemek : Yeni başlayanların çok yaptıkları bir diğer hata akvaryuma alabileceğinden çok fazla balık koymalarıdır. Tecrübeli bir akvaryumsever 50 litrelik bir akvaryumda küçük balığı yaşatabilecekken, bunu yeni bir akvaryumcunun denemesi kötü sonuçlanabilir. Burada genel kural her akvaryumdaki 3 litre su için 2 cm balık boyu hesabıdır. Tecrübeniz arttıkça akvaryumunuzda güvenle daha çok balık besleme imkanı bulacaksınız. Yeni başlayanların çok yaptıkları bir diğer hata akvaryuma alabileceğinden çok fazla balık koymalarıdır. Tecrübeli bir akvaryumsever 50 litrelik bir akvaryumda küçük balığı yaşatabilecekken, bunu yeni bir akvaryumcunun denemesi kötü sonuçlanabilir. Burada genel kural her akvaryumdaki 3 litre su için 2 cm balık boyu hesabıdır. Tecrübeniz arttıkça akvaryumunuzda güvenle daha çok balık besleme imkanı bulacaksınız.

74 Her tür balık bir arada yaşayabilir Yeni akvaryum sahipleri çoğunlukla kendilerine çekici gelen tüm balıkları akvaryumlarına koymak isterler. Her balığın farklı çevre ihtiyaçları vardır. Balıkların kimi kavgacı sert balıklardır, kimi sakin huyludur, hepsi farklı su özellikleri isterler. Akvaryuma balık seçerken bunlara çok dikkat etmek gereklidir. Aynı su şartlarında yaşayabilen ve birbirine uyumlu balıklar seçilmelidir. Araştırmanızı yapın ve barışçıl, aynı su şartlarına uyum sağlayabilecek balıklar seçmelisiniz. Yeni akvaryum sahipleri çoğunlukla kendilerine çekici gelen tüm balıkları akvaryumlarına koymak isterler. Her balığın farklı çevre ihtiyaçları vardır. Balıkların kimi kavgacı sert balıklardır, kimi sakin huyludur, hepsi farklı su özellikleri isterler. Akvaryuma balık seçerken bunlara çok dikkat etmek gereklidir. Aynı su şartlarında yaşayabilen ve birbirine uyumlu balıklar seçilmelidir. Araştırmanızı yapın ve barışçıl, aynı su şartlarına uyum sağlayabilecek balıklar seçmelisiniz.

75 Balıklara Bolca Yem Atmalı : Bu hata tüm akvaryumseverlerin sıklıkla yaptıkları bir hatadır. Balıkları gereğinden fazla beslemek. Balıklar her zaman fırsatçıdır ve sürekli yiyecek birşeyler ararlar. Sadece yemek aradıkları için aç sanarak kendinizi balıkları beslemek zorunda hissetmemelisiniz. En doğrusu bir kerede balıkların 5 dakikadan az bir sürede tamamını tüketecekleri kadar yem vermektir. Başlangıçta günde bir kere beslemek yeterli olacaktır. Amonyum yada nitrit seviyesinde yükselme olduğunda bir iki gün yemleme yapılmamalıdır. Bu süre balıkların dışkıları azalacağından suda temizlenme hızlanacaktır. Balıklar rahatlıkla ve hiç bir hastalık sebebi olmadan birkaç gün yemsiz kalabilirler. Başından beri yeni başlayanlar dedik ama bu hata tüm akvaryum severlerin sıklıkla yaptıkları bir hatadır. Balıkları gereğinden fazla beslemek. Balıklar her zaman fırsatçıdır ve sürekli yiyecek birşeyler ararlar. Sadece yemek aradıkları için aç sanarak kendinizi balıkları beslemek zorunda hissetmemelisiniz. En doğrusu bir kerede balıkların 5 dakikadan az bir sürede tamamını tüketecekleri kadar yem vermektir. Başlangıçta günde bir kere beslemek yeterli olacaktır. Amonyum yada nitrit seviyesinde yükselme olduğunda bir iki gün yemleme yapılmamalıdır. Bu süre balıkların dışkıları azalacağından suda temizlenme hızlanacaktır. Balıklar rahatlıkla ve hiç bir hastalık sebebi olmadan birkaç gün yemsiz kalabilirler.

76 Akvaryum da Rastgele Bir Filtre Kullanmak : Akvaryumunuzdaki filtre mutlaka akvaryum suyunu 1 saat içinde en az 3 kere içinden geçirip sirküle edebilmelidir. Sirkülasyonun daha az olması akvaryumunuzdaki filtrelemenin yetersiz olduğunu gösterir. Hiç bir zaman filtrelemenin fazla olması sorun yaratmayacaktır ama yetersiz olması balıklar üzerinde her türlü hastalığa sebep olacaktır. Sonuçları maalesef balıklarınız açısından hoş olmayacaktır. Akvaryumunuzdaki filtre mutlaka akvaryum suyunu 1 saat içinde en az 3 kere içinden geçirip sirküle edebilmelidir. Sirkülasyonun daha az olması akvaryumunuzdaki filtrelemenin yetersiz olduğunu gösterir. Hiç bir zaman filtrelemenin fazla olması sorun yaratmayacaktır ama yetersiz olması balıklar üzerinde her türlü hastalığa sebep olacaktır. Sonuçları maalesef balıklarınız açısından hoş olmayacaktır.

77 Akvaryuma sürekli su eklemelidir Belirli aralıklarla akvaryum dibinde biriken tortuların su ile birlikte alınarak temizlenmesi ve eksilen suyun yerine taze su ilave edilmesi gerekir. Akvaryumunuzu temizlemeseniz de balıklarınız muhtemelen bu sebepten ölmeyecektir ancak sudaki bozukluk onların stres altında yaşamalarına, hastalanmalarına ve ömürlerinin kısalmasına sebep olacaktır. Yine yeni akvaryum sahiplerine, akvaryumlarını nasıl temizlemeleri gerektiği öğretilmemiş olabilir. Belirli aralıklarla akvaryum dibinde biriken tortuların su ile birlikte alınarak temizlenmesi ve eksilen suyun yerine taze su ilave edilmesi gerekir. Akvaryumunuzu temizlemeseniz de balıklarınız muhtemelen bu sebepten ölmeyecektir ancak sudaki bozukluk onların stres altında yaşamalarına, hastalanmalarına ve ömürlerinin kısalmasına sebep olacaktır.

78 Akvaryum Filtreleri Tüm filtre çeşitleri mekanik bir düzene ihtiyaç duyar. Elektrik ile çalışan bu aletlerin, ana unsuru motordur. Motor su soğutma sistemiyle çalışır. Çark, boru, hazne gibi yardımcı donanımlarla işlevini yerine getirir. Genel olarak 8 çeşit filtre vardır. Sadece hava ile çalışan filtrelerde bulunmaktadır.

79 a- Pipo ve sünger filtre: Akvaryum dışında bulunan hava motoruna bağlı çalışırlar. Hortum yardımıyla sünger içine gönderilen havanın itme ve çekme kuvvetinden yararlanarak süzme yapar. Biyolojik filtrasyon için uygundur.

80 b- İç filtre: Motoru üzerinde olan ve buna bağlı hazne içerisinde filtre malzemeleri bulunan filtredir. Motorun dönmesi ile harekete geçen pervane suyu alt haznedeki gözeneklerden alır, filtre malzemelerinden geçirir ve üst bölümdeki borudan bırakır. Mekanik ve biyolojik filtrasyon özelliği vardır. Eklenecek malzemelerle kimyasal filtrasyon için de kullanılabilir.

81 c- Şelale filtre: Çalışma prensibi iç filtreye benzer, motor vasıtası ile alt tarafında bulunan borudan suyu çeker ve haznede bulunan malzemelerden geçen su kanal yardımı ile tekrar akvaryuma döner. Akvaryum kenarına asılarak kullanıldığı için tam kapak akvaryumlarda kullanım zorluğu bulunmaktadır.

82 d- Dış filtre: Hazne ve motor akvaryumun dışındadır. Hortumlar ve bu hortumlara bağlı borular vasıtasıyla akvaryuma monte edilir. Motorun çalışmasıyla emiş borusundan alınan su haznenin en alt bölümüne gönderilir. Alttan üste doğru sepetler içindeki malzemelerden geçen su yine hortum ve boru vasıtasıyla akvaryuma verilir. Her üç filtreleme işlemi için kullanılabilir.

83 e- Tepe filtre: Özellikle hazır imal edilmiş akvaryum sistemlerinde görülür. Kapağa monte edilmiş malzemelerin bulunduğu hazneye, motor vasıtasıyla su alınır. Malzemelerden geçen su gözeneklerden yeniden akvaryuma döner. Montajı sorun olmakla birlikte, harici olarak da üretilmektedir.

84 f- Hamburg tipi köşe filtre: Kurulumu ve kullanımı tecrübe isteyen bir filtre sistemidir. Akvaryum köşesine yerleştirilen kafa motoru vasıtasıyla alınan su, köşeyi çevreleyen ve motorun önünde kalan kalın süngerden geçerek akvaryuma yeniden döner. Su bu şekilde sünger üzerinden sürekli geçiş yapmış olur. Geniş kullanım alanı nedeniyle biyolojik filtrasyon için son derece uygundur.

85 g- Taban Filtresi: Taban malzemesinin altına yerleştirilen kanal ve ızgaralar buna bağlı motor sayesinde suyu çevirmesiyle kurulan sistemlerdir. Kum altı filtresi olarak da bilinir. Biyolojik filtrasyon için uygundur. Akvaryumun taban malzemesi filtre malzemesi gibi işlev görür. Ancak kullanım zorlukları nedeniyle pek tercih edilmemektedir.

86 h- Sump sistemleri: Cam veya akrilikten bölünmüş haznelerden oluşan ve içleri filtre malzemeleri ile doldurulan bölüm akvaryum altına yerleştirilir. Kafa motorunun suyu akvaryuma pompalaması, sump deliğinden suyun hazneye dönmesi prensibine dayanarak çalışır. Geniş haznesi ve çeşitliliği ile son derece verimli bir filtreleme sistemidir.

87 20 Litreye kadar olan akvaryumlar; pipo filtre, iç filtre Litreye kadar olan akvaryumlar; İç filtre, şelale filtre Litreye kadar olan akvaryumlar; İç filtre, şelale filtre, dış filtre Litreye kadar olan akvaryumlar; dış filtre 500 Litre üzeri akvaryumlar; Sump sistemi Akvaryum için uygun filtre tercihi yapmak önemlidir. Tercihte pek çok etken göz önünde bulundurulmalıdır. Fiziki koşullar, seçilecek filtre tipine uygun olmalıdır. En önemli husus ise akvaryumun boyutları yani hacmidir. En, boy ve yükseklik cm cinsinden çarpılarak bine bölündüğünde litre olarak hacmi bulunur.

88 Filtre malzemeleri Dış filtre içindeki su akışı bu bakterilere gerekli oksijeni sağlayarak onların canlı kalmasına ve işlerini yerine getirmesine imkan tanır. Bakteriler tutunmak için yüzeye ihtiyaç duyarlar. Bu yüzeyi de dış filtreye koyduğumuz substratlar sayesinde elde ederiz. En çok üredikleri yerler en çok yüzey alanına sahip maddelerdir. Filtre süngeri,seramikler ve gözenekli taşlar bu işi yerine getirmeleri için en uygun ekipmanlardır. Bu yüzeye yerleşen bakteriler zamanla buralarda çoğalırlar ve akvaryum içi döngüyü sağlarlar.

89 Dış filtreler akvaryum döngüsünde en önemli eleman olan bakterilerin yuvası konumundalar. Bu bakterilere ne kadar geniş yer hazırlarsa onlar da işlerini o derecede iyi yaparlar. İdeal bir dış filtrede mekanik filtrasyondan (kaba pisliklerin tutulması) çok biyolojik filtrasyona önem verilmelidir.

90 Filtrenin ilk kısmı olan en alt tabakasına kaba pislikleri tutmak amacıyla seramik halkalar, plastik gözenekli toplar ya da daha ucuza temin edilebilen plastik hortumlar 1 cmlik yuvarlaklar şeklinde kesilerek kullanılabilir. Bu tabakanın yapacağı iş kaba pislikleri tutmak ve bir miktar da bakterilere konak olmaktır.

91 İkinci kısımda kullanılması gereken malzeme geniş gözenekli süngerler olmalıdır. Bu süngerler bakteri kolonizasyonu açısından oldukça önemli bir yere sahiptir. İlk katmandan gelen küçük partikülleri tutarken bunların parçalanması işine de önemli katkıda bulunurlar. Bakterilerin önemli bir kısmı kendilerine burada yer bulurlar.

92 Üçüncü kısım, akvaryum için hayati önem taşıyan biyolojik döngünün asıl elemanlarına ev sahipliği yapan substrat bölümüdür. Bu kısımda kaliteli markaların substratları kullanılabileceği gibi, alternatifleri olan lav taşı veya küp şeklinde kesilmiş koltuk süngerleri (sert sünger) de kullanılabilir. Buradaki amaç bakteriler için en fazla yüzey alanını sağlayıp maksimum bakteriyi filtre içinde tutmaktır.

93 Aktif karbon: Suda bulunan ağır metalleri ve kloru bağlayıcı özelliği vardır. Ömrü kısa olan ve periyodik değişmesi gereken bir filtrasyon malzemesidir. İdeal değiştirme aralığı 30 gün olarak belirtiliyor.

94

95 Filtre temizliği Dış filtre temizlenirken amaç bakterilere zarar vermeden kaba pisliklerden kurtulmaktır. Bakterilerin en büyük düşmanlarından biri sudaki klordur. Klorla temas eden bakteriler ölürler. Bu yüzden dış filtreyi akvaryum suyu ile yıkamak en mantıklısıdır. Öncelikle tıkanan elyaf varsa uğraşmadan atın. Yıkayıp tekrar kullanılabilir fakat fazla pahalı olmadığıdan yenisini koymak daha makbuldür.

96 Bir leğenin içerisine substrat hacmi kadar akvaryumdan su çekip doldurun. Substratların diş fırçası yardımıyla tıkanan yerleri varsa temizleyebilirsiniz. Tıkanan yoksa hafif suda çalkalayıp geri yerleştiriniz. Süngerlerinizi de çok dikkatli bir şekilde altındaki kaba pislikleri alacak kadar sığ bir leğende akvaryum suyunda hafifçe çalkalamanız kafidir. Bakterilerin önemli bir kısmı hemen pisliklerin altında yoğunlaşmıştır.

97 Alttaki seramik halka, bioball gibi malzemeleri de yine akvaryum suyunda temizledikten sonra tekrar dizip, elyafları yenileyerek filtre yeniden kullanıma hazır hale getirilir. Bundan sonra 4-5 L kadar akvaryum suyunu kovaya doldurarak filtrenizi temizlediğiniz yerde bu suyu akıtana kadar çalıştırırsanız olası sıkışmış ince partiküllerin ya da pisliklerin akvaryuma değil de küvetinize akmasını sağlamış olursunuz. Tekrar tekrar belirtmekte fayda var : Kesinlikle filtrenin HİÇBİR malzemesini MUSLUK SUYU ile TEMİZLEMEYİNİZ.

98 Akvaryumdaki Su Biyolojik döngünün oturması için suyu doldurduktan sonra filtre ve ısıtıcı açık şekilde 2 hafta bekleyin. Su olarak hazır satılan kaynak sularını (damacana vs.) kullanabilirsiniz. Hazır olarak satılan musluk suyuna katılarak, ortamı hemen balık koymaya uygun hale getiren özel karışımlar da satılmaktadır.

99 Genel olarak suyun ölçülebilir dört temel özelliği mevcuttur. Bunlar 1. Ph, 2. kararlılık kapasitesi (KH), 3. genel sertlik (GH) ve 4. tuz konsantrasyonu. Bunlara ek olarak da mineraller ve kimi elementler de belirleyicidir.

100 ph ph değerlerinin 6,5-7,5 arasında olması çoğu bilindik tür için geçerli aralıklardır. Beslediğiniz türlere göre bunun araştırmasını yaparak daha düşük yada yüksek asitlik değerlerine sahip suları seçebilirsiniz. Çiklit türleri için daha sert sular, Discus gibi balıklar içinde daha yumuşak yani asidik sular kullanılır.

101 Ülkemizde asidik ve yumuşak sulardan hoşlanan balıklar (Diskus, Ramirezi gibi) hobiye yeni girenler tarafından alındıklarında, çoğunlukla uygun su koşuları sağlanamadığı için kısa sürede ölmektedir. Çok sert suya sahip kişilerin bu balıkları seçmesi uygun değildir. Eğer tercih edileceklerse akvaryumun memba suyu (bulunabilen en yumuşak ve düşük ph'lı) ile doldurulması ve su değişimlerinde bu suların kullanılması bir çözüm olabilir.

102 Ters ozmos cihazı ve bazı reçineler ile sert sular yumuşatılabilir. Ancak bu tip çözümler hem maliyet hem de uygulanabilirlikleri açısından kolay değildir. Afrika Çiklitleri nin pek çoğu sert sulardan hoşlanır ve iyi birer alternatif olabilirler.

103 ph suyun asit, bazik veya nötr olup olmadığını belirler. Logaritmik ph skalasında; 7 ph nötr, 7 nin altı asit, 7 nin üstü bazik (veya alkalin) sudur. Logaritmik olduğu için 5.5 ph değerine sahip olan bir su, 6.5 ph değerine sahip olan bir sudan 10 katı kadar daha asidiktir. Bundan dolayı da suyun ph değerlerinde küçük de olsa ani değişiklikler balıklar için tehlikeli olabilir.

104 Her balık türünün kendi doğal ortamında yaşadığı suyun ph değerleri değişiklikler göstermektedir. Kimi türler asidik suyu tercih ederken (örnek: diskus, melek balığı, neon, kardinal vs.), Kimi türlerde bazik suyu tercih etmektedir (Malawi, Tanganyika çiklidleri). Bundan dolayıda beslediğiniz balığın isteklerine uygun ph değerini sağlamanız gerekmektedir.

105 KH Yüksek KH değeri, suyunuzun ph değişikliklerine daha dirençli olduğunu gösterir. Zaman içerisinde suda ph değerinin oynamaması için suyun yeterli KH değerine sahip olması gerekmektedir.

106 Tatlısu akvaryumlarında, suyun kararlılık kapasitesini etkileyen temel maddeler su içerisindeki çözülmüş karbonat ve bikarbonatlardır. Bundan dolayı da kararlılık kapasitesi yerine karbonat sertliği (KH), alkanite gibi terimler de zaman zaman kullanılmaktadır. Teknik olarak aynı olmamakla birlikte, akvaryumculukta pratik olarak eşdeğer kabul edilebilir. Bir akvaryumda karbonat sertliği çok düşükse, balık, bitki, ve bakteri faaliyeti sonucu artan veya eksilen karbondioksite bağlı olarak ph salınımları çok yüksek olacak, bu da biyolojik dengeyi ve balıkların sağlığını çok olumsuz etkileyecektir. Çok özel su şartları gerektiren balık ve bitki türlerini bir yana bırakırsak, bir akvaryumdaki karbonat sertliğinin 3-10 KH arası bir değer olması önerilir.

107 Eğer KH değeriniz 4.5 altındaysa, akvaryumunuzun ph değerine dikkat etmeniz gerekir. Periyodik olarak su değiştirmeyi ihmal ettiğiniz zamanlarda bu oldukça önemlidir. Zaman içerisinde nitrojen çevriminin bir ürünü olan nitrat suyu düşük ph seviyelerine çekecektir. Böyle bir durumdaki ph değişikliği sudaki nitrat miktarına ve suyun KH değerine bağlı olarak değişmektedir. ph değeriniz aylık olarak 0.2 değerinde düşmekteyse iki şey yapabilirsiniz: suyun KH değerini yükseltmek veya periyodik olarak akvaryum suyunun belli oranlarda değiştirilmesi (sağlıklı olanı ikinci yöntemdir ). KH değeri balıkları etkilemez, bundan dolayı da balık türlerine göre KH değeri belirlenmemiştir.

108 Genel Sertlik (GH) Genel sertlik çözülmüş kalsiyum ve magnezyum iyonlarının konsantrasyonunu belirler. Balıklar yumuşak su veya sert su tercih eder denildiğinde, kastedilen suyun GH değeridir (KH değil). GH, KH ve ph her ne kadar birbirlerinden ayrı parametreler de olsalar, bir dereceye kadar birbirlerini etkilerler, bundan dolayı da bir diğerini ayarlamadan diğerini ayarlamak zordur.

109 Azot çevrimi 1 Erimiş Azot (N), Azot bağlayıcı Mavi Yeşil Algler tarafından NO 3 e (Nitrat) çevrilebilmektedir. Bu durumda akvaryumdaki fazla alg miktarı NO 3 (Nitrat) miktarını arttıracağından tercih edilen bir durum değildir. 2 Azot (N) bağlayıcı Mavi Yeşil Algler tarafından ortama çıkarılan NO 3 ün (Nitrat) bir bölümü akvaryumumuzdaki bitkilerce kullanılarak Bitkisel Protein e çevrilebilir. Buradan anlaşıldığı üzere akvaryumdaki Azot Döngüsü açısından bitkilerin önemi büyüktür.

110 3 Bitkilerin akvaryumdaki diğer canlılar tarafından (balık, salyangoz) tüketilmesi neticesinde Hayvansal Protein üretilir. 3 (a) Bitkisel Protein sadece akvaryumdaki diğer canlıların tüketimi ile değil, bitkilerin ölüm nedeni ile çürümeleri ile de Azot Döngüsüne katılır.

111 4 Hayvansal Protein dışkı ve ölüm yolu ile Çürükçül Bakteriler tarafından alınır. 5 Çürükçül Bakteriler; ortamda solunum, dışkılama, bitki ve diğer canlıların ölümleri ve yem artıkları neticesinde oluşan organik maddeleri NH 3 e (Amonyak) çevirirler. NH 3 (Amonyak) son derece zehirli bir maddedir. Azot Döngüsünün bu aşamasına Ammonifikasyon denir.

112 6 Ammonifikasyon aşamasında ortaya çıkan NH 3 (Amonyak) Aerobik Nitrojen Bakterileri (Nitrosomonas, Nitrobacter) tarafından ortak bir çalışma ile daha az zehirli hale getirilir. Bu aşamaya Nitrifikasyon denir. Bu aşama Azot Döngüsünün ve dolayısı ile Biyolojik Filtrasyonun en önemli safhasıdır. Nitrosomonas NH 3 ü (Amonyak) oksitleyerek NO 2 ye (Nitrit) dönüştürür. Bundan sonra oluşan NO 2 (Nitrit) Nitrobacter tarafından NO 3 e (Nitrat) çevrilir.

113 6 (a) NO 3 ün bir kısmı 2. şıkta da belirtildiği üzere bitkilerce kullanılır. 6 (b) - NO 3 ü bir kısımını algler besin olarak kullanabilmektedir. 7 Bu safhada devreye giren bakteriler Anaerobic tir. Yani oksijensiz ortamda yaşar ve ürerler. Pseudomonas ve Omnibacteria Nitrifikasyon aşamasında ortaya çıkan NO 3 ün (Nitrat) bir kısmını önce NO 2 (Nitrit) daha sonra da Moleküler Azot (N 2 ) haline çevirirler. Bu aşamaya Denitrifikasyon denilmektedir. 8 Denitrifikasyon aşamasında ortaya çıkan Moleküler Azot (N 2 ) ise Erimiş Azot (N) olarak suda kalabilir ya da Moleküler Azot (N 2 ) halinde atmosfere geri döner.

114 Yöntem Torf Ağaç Kökü Katapa yaptağı Musluk suyu+ ozmos suyu karışımı Özel topraklar Karbondioksit Midye mercan kırığı Kireçtaşı Sodyum bikarbonat Suyu havalandırma

115 Akvaryum Aydınlatması Bitkilerin gelişimlerini desteklemek için yeterli aydınlatma yapılmalıdır. Doğadaki bitkiler fotosenteze bağımlıdır. Bu sucul bitkiler için de böyledir.

116 Doğru tipte bir ışıklandırma satın alabilmeniz düzenlemenizde kullanacağınız bitki çeşitlere bağlıdır. Çünkü çok fazla veya çok az ışığın eşit derecede istenmeyen etkileri olacaktır. Gereğinden az ışık bitkilerin gövdelerinin uzamasına, gereğinden fazla ışığın ise bitkilerin üzerinin kaplanmasına yol açan alg çoğalması ve sıcaklık yükselmesi gibi etkileri olur

117 En çok kullanılan ışıklandırma seçenekleri floresanlar ve metal halide HQI'lardır.

118 Floresan Aydınlatması FL iki ucundan bağlı ince bir tüptür. T8 ile T5'i ayıran tüpün çapıdır. T8 evde kullanılan tipik aydınlatma aracıdır. Sucul bitkiler için uygun olan versiyonları da vardır. T5 T8'den çap olarak daha küçük olmasına rağmen aynı parlaklığı sağlar.

119 Çapın küçük olması aynı alana daha fazla T5 yerleştirilebileceği anlamına gelir. Bu lambaların iki türü vardır; HE(yüksek performans) ve HQ(yüksek verim).

120 PL başka tip bir floresan ışığıdır. Ya bir birine paralel iki floresanın kaynaştırılmasından ya da U-şeklinde bir floresandan oluşur. Tek bir bağlantı noktaları vardır ve çıkışı ve performansı normal floresanlara göre oldukça iyidir.

121 Renk Sıcaklığı Renk sıcaklığı; parlaklıktan algılanan renktir. Birimi K(Kelvin)'dir. Genellikle 5500K ile 8000K arasında değişir. Kelvin değeri azaldıkça lambanın rengi sarıya, arttıkça maviye doğru döner.

122 Yeterli düzeyde gün ışığı olmayan yerlerde bitkilerin büyümesine yardımcı olan floresan ampuller. Yüksek düzeyde mavi ve kırmızı ışık yayma özelliği sayesinde bitkilerin sağlıklı büyümesine yardımcı olur. Akvaryumdaki bitki ve balıkların doğal renklerini güçlendirir.

123 Bu 5000 K tri-fosfor tam spektrum gün ışığı tüpü sayesinde tatlı su akvaryumlarındaki balık ve bitkileri doğal renklerinde görebilirsiniz. özel bir UV-STOP koruyucu mekanizma sayesinde yosun oluşumunu azaltır. Balık ve bitkilerin doğal renklerinde görünebilmesini sağlar. Tatlı su akvaryumlarında kullanılır.

124 Doğal ortamlarındaki ışık düzeyini sağlayarak mercan ve akvaryum bitkilerinin büyümesine katkıda bulunan K ampuller. Işık rengi: Kelvin (tropik ışık spektrumunun benzeri) Işık spektrumunun mavi ve kırmızı kısımları ile mercan ve akvaryum bitkilerinin büyümesini hızlandırır. Mükemmel aydınlatma performansı sağlar.

125 Tuzlu Su Akvaryumları için Bu ampuller 6-10 m tank derinliğinde mercan kayalıklarındaki doğal aydınlatmaya eşdeğer bir aydınlatma sağlayarak tuzlu su akvaryumlarında mercan büyümesini destekler. Mavi ışık sayesinde mercan kayalıklarındaki ışık koşullarını oluşturur. Zoolojik ortamın gelişmesine katkıda bulunarak mercan ve omurgasızların büyümesini hızlandırır. Mercanları gerçek renkleriyle görme imkanı sunar.

126 Metal Halide HQI Metal halide aydınlatması spektrumun tamamına en yakın aydınlatmadır.

127 Led Ampüller

128 Işıklandırma Sucul bitkiler biyolojik saatlerinin ritimlerine dayalı olarak gelişirler. Gündüzleri aktif, geceleri pasif durumda olurlar. Güneş ışığıyla başlayan fotosentez güneş batana kadar durmaz. Aydınlatmanın yeterli kullanımı bu süreci zenginleştirir ve bitkilerin sağlıklı gelişimini sağlar. Hızlı büyüyen bitkiler yavaş gelişenlere oranla daha fazla aydınlatma zamanına ihtiyaç duyarlar. Günlük 10 saat aydınlatma en iyisidir.

129 Aydınlatma kalitesi ve bitkilerin gelişimine etkisi Fotosentez ışığın farklı dalga boylarında eşit olarak gerçekleşen bir olay değildir. Farklı renkte ışıkların bitkiler üzerinde farklı etkileri olur. Örneğin; kırmızı renkli bitkiler ultraviyoleye çok yakın olan mavi spektrumu daha fazla kabul ederler. Bu tip aydınlatma uygun besinlerle birleştirildiğinde kırmızı bitkileri çok göz alıcı hale getirecektir. Floresanların yoğunlukları zamanla azalacaktır. Bu bitkilerin daha yavaş gelişmelerinden ve daha az renkli hale gelmelerinden anlaşılabilir. Bu süreçte bitkiler daha az gelişirken kullanılmayan besinler farklı ışık ihtiyaçları olan algler tarafından kullanılırlar. Bu yüzden lambaların düzenli değişimleri bitki gelişimine etkilerini garanti altına almış olur. Floresan lambalar her üç ayda bir, daha yüksek verimli T5'ler ise altı ayda bir değiştirilmelidir.

130 Aydınlatma Miktarı Elimizde bir tankın sahip olması gereken lamba miktarını belirleyen kurallar yoktur. Bazıları 1 litre su için 1 W ışık kullanılması gerektiğini söylerler. Bu hesaba göre 100 litre bir tankta 100W ışığa ihtiyaç duyulur. Ama her tankın su derinliği ve içindeki bitkinin cinsi ve yoğunluğu farklıdır. Bu yüzden kendi tankınız için doğru miktarı ancak deneme yanılma yöntemiyle bulabilirsiniz. Genellikle hızlı gelişen bitkiler litreye 1 W'tan daha fazlasını isteyeceklerdir. Derin ve hızlı gelişen bitkileri fazlaca ihtiva eden tanklarda bu oran 1.5'den 1.7'ye kadar değişebilir. Yani 100 litrelik bir tankta 150W veya daha fazlasına ihtiyaç duyulabilir.

131 Nüfuz Etme Nüfuz etme ile kastedilen şey ışığın suyun içerisine girmesi ve bu yüzden suyun derin bölgelerinde parlaklığın azalmasıdır. Farklı renklerin farklı nüfuz edişleri olacaktır, en zayıf olanı kırmızı ışıktır. Derin denizlerde kırmızı ışığın aşağı inmesi mümkün olmadığından sadece mavi ışık görünür. Farklı aydınlatma ekipmanlarının farklı nüfuz etme güçleri vardır.

132 Işık açık kalma süresi Sürekli düzenli, belli saatlerde açılıp kapanan bir ışıklandırma için saatli zaman şalteri kullanılmalıdır. Bunların elektrik kesintilerinde zaman ayarı bozulmayan şarjlı pilli türleri tercih edilmelidir. Bitkiler için günde saat ışıklandırma gereklidir. Işıklandırma saatleri düzenli olursa bitkiler daha iyi gelişir, balıklar da daha huzurlu olurlar. Örneğin ışık ayarınız şöyle olabilir: Sabah 9:00'da açılır, öğlen 13:00'da 2 saat mola verir, 15:00'da tekrar açılır ve 22:00'a kadar açık kalır. Birçok kaynakta, öğlen verilen molaların bitki gelişimini etkilemezken yosun oluşumunu frenlediği belirtilir. Eğer akvaryumunuzda bitki veya sadece yosunla beslenen balık türleri yoksa tatil süresince ışıklandırmaya gerek yoktur.

133 Akvaryum Isısı ve ısıtıcı Çoğu tropikal akvaryum balıkları genellikle yaklaşık C sıcaklığındaki suda yaşar. Bunu sağlamak için ısıtıcıya ihtiyacınız vardır. Isıtıcı etrafında sabit su akışı olmasını sağlayın böylece akvaryum içinde ısı eşit olarak dağılacaktır.

134 Akvaryumun yerleştirileceği odaya bağlı olarak ihtiyacınız olan minimum ısıtıcı gücünü ayarlayın. Küçük hiç ısıtılmayan odalar için - bir litre su için 1.5 watt Isıtılan odalar için - bir litre su için 1 watt

135 Doğru ısıtıcı nasıl seçilmelidir? Akvaryumunuz için 28 C (82 F) gibi yüksek bir sıcaklık veya daha yüksek bir sıcaklık isterseniz, tabloda verilen ısıtıcının bir kademe üstündeki ısıtıcıyı seçin.

136 İnce silindir şeklindeki akvaryum ısıtıcı serileri su geçirmez ve tuzlu suya karşı dayanıklıdır. Ayarlama diski ve sıcaklık ölçüsüyle sıcaklığın ayarlanması basittir. 25 watt ile 300 watt arasında değişen akvaryum ısıtıcıları mevcuttur.

137 Akvaryum termometreleri Her zaman termometre ile ısıtıcının sıcaklığını kontrol etmelisiniz. Termometreyi her gün kontrol edin. Hem akvaryumun içindeki hem de akvaryum camındaki termometreleri seçebilirsiniz.

138 Tatlı ve Acı Su Akvaryum Balıkları

139 Labirent balıkları

140

141

142 Labirent balıkları

143

144

145 Labirent balıkları

146 Kedi balıkları

147 Kedi balıkları

148 Kedi balıkları

149 Afrika tetra balıkları

150

151 Güney Amerika tetraları

152

153

154

155

156 Güney Amerika çikletleri

157 Güney Amerika çikletleri

158 Güney Amerika çikletleri

159 Güney Amerika çikletleri

160 Afrika çikletleri

161

162 Tanganika çikletleri

163 Tanganika çikletleri Leptosoma (Cyprichromis leptosoma) En az 6 bireyden oluşan bir grup içinde beslenmesi gereken bir sürü balığıdır. Suyun daha çok üst düzeylerinde kalırlar ve geniş yüzme alanı gerektirirler. Bu hareketli türün besleneceği akvaryum en az 200 litre hacminde olmalıdır. Kumu kazmaz ve bitkilere zarar vermez. Diğer birçok Afrika çiklitinin tersine yumurtlama tabanda değil, açık suda gerçekleşir. Çift, birbirinin etrafında dönerek yumurta bırakır. Dişi, yumurtaları yere düşmeden ağzıyla yakalar. Döllenme yumurtalar dişinin ağzındayken gerçekleşir. Sayısı genelde 20'yi geçmeyen yumurtaların kuluçka süresi 25 C sıcaklıkta ortalama 21 gündür.

164 Tanganika çikleti Tanganika çikleti

165 Malavi çikletleri Malawi çiklitleri

166 Malavi çikletleri Malawi çiklitleri

167 Sazangiller

168 Sazangiller

169 Sazangiller

170 Sazangiller

171 Sazangiller

172 Canlı doğuranlar Canlı doğuranlar

173 Canlı doğuranlar

174 Canlı doğuranlar

175 Canlı doğuranlar

176 Canlı doğuranlar

177 Soğuksu balıkları

178 Soğuksu balıkları

179 Soğuksu balıkları

180 Soğuksu balıkları

181 Acısu balıkları

182 Acısu balıkları

183 Acısu balıkları

184

185 İç Sularımızdan balıklar Aphanius mento

186 İç Sularımızdan balıklar Cobitis türleri

187 Balıkların Akvaryuma Konulması 1. İlk başta balıklarnızı satın alırken kondukları plastik torbalardan çıkarmayın. Bu torbayı akvaryumun içinde bir saat kadar yüzdürerek torbanın içindeki suyun ısısının akvaryumdakiyle eşitlenmesini sağlayın. Bu süre içinde torbanın ağzını kapalı tutarsanız, balıklar zarar görmezler. Bununla birlikte, torbayı açmayı tercih ederseniz, üst kısmını kıvırın ve torbayı akvaryumun kenarına çamaşır mandalıyla tutturun.

188 2. Bir saat sonra balığı serbest bırakın. Potansiyel kirlenmeyi önlemek için plastik torbadaki suyu akvaryuma karıştırmamak en iyisidir. Balık besleyen birçok kişi yeni aldığı balığı önce bir kovaya bırakır, sonra kepçeyle yakalayarak akvaryuma aktarır. Bazıları da torbanın içine küçük bir kepçe daldırır, ama balığı incitmemek için bunun titizlikle yapılması gerekir. Balığın uyum sağlamasına yardımcı olmak için torbaya akvaryumun suyundan bir miktar karıştırılması iyi olur.

189 KEPÇE KULLANIMI Özellikle, Çikletler, Guramiler ve Kedibalıkları gibi sert yüzgeçleri olan balıkları tutmakta kullanılan kepçelerin ağ kısımları oldukça ince gözenekli tülden yapılmalıdır; aksi halde yüzgeçleri ağa dolanarak hem balığa hem de ağa zarar verebilir. Beyaz renkli ağları olan kepçeler balıkların bitkilerin arasına sığındıklarını sanarak kendiliklerinden içine doğru yüzdükleri yeşil renklilerden daha az etkili olacaktır. Biriyle balığı diğerine doğru yönlendirebileceğiniz iki kepçe kullanmanız önerilir.

190 Alternatíf olarak, kepçelerden birinin yerine şeffaf plastik torba da kullanılabilir. Balık şeffaf torbayı fark etmeden içine girecektir. Kullanıldıktan sonra bütün kepçeler hastalık geçmesini önlemek amacıyla dezenfekte edilmelidir. Bu amaçla üretilmiş solüsyonların yerine çamaşır suyu veya benzeri ev malzemeleri kullanmayın. Bu solüsyonlar hem ucuzdur hem de kullanımları kolaydır; bir kova suyun içinde eritip kepçeyi içine batırabilirsiniz. Balık yakalarken veya akvaryuma balık bırakırken kepçeyi yavaşça suya daldırın. Zor yakalanan balıklar için kepçeyi suya sertçe daldırmayın.

191 Akvaryum temizliği Akvaryum camlarında uzun süre sonra alg birikimi nedeni ile kirlenme olabilir. Bunlar kahverengi ya da yeşil algler olarak camı kaplayıp görüntünün bozulmasına neden olurlar. Akvaryum camlarının temizlenmesi için çeşitli yöntemler vardır. 1. Elle jilet yardımı ile kazıma 2. Sünger ile silme 3. Saplı kazıyıcı kullanma 4. Mıknatıslı silme aparatı kullanma

192 Cam temizliğinde dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan biri camın çizilmemesidir. Kullanılan aletlerin içerisinde kum taneleri kalırsa bunlar cam çizilmesine yol açar. Bir önemli nokta ise temizlik aletlerinin sadece akvaryumda kullanılmasıdır. Bu akvaryuma istenmeyen mikroorganizma ve kirleticilerin girmesine engel olacaktır.

193 Önemli bir nokta da akvaryumun taban temizliğidir. Filtre tarafından çekilmeyen büyük kirletici parçaların düzenli olarak akvaryumdan uzaklaştırılması gereklidir. Bunun için değişik aparatlar vardır. 1. Sifonlar 2. Motorlu dip süpürgeleri

194 Akvaryumlarda kullanılan farklı cihazlar Protein Süzücü Protein Skimmer veya Köpük Ayırıcı daha çok tuzlu su akvaryumlarındaki organik bileşikleri azotlu atıklara parçalanmadan önce sudan ayırmaya yarayan bir cihazdır. Protein süzmek sadece bir çeşit filtrasyon işlemidir, amacı parçalanmaya başlamadan önce organik bileşikleri uzaklaştırmak, biyolojik filtredeki yükü azaltmaktır. Her ne kadar köpük ayrıştırma akvaryumdan atıkların uzaklaştırılması olarak bilinsede, gerçekte atık su akıntılarında büyük çaptaki kontaminantların uzaklaştırılmasında ve biyomoleküllerin çözeltilerinin zenginleştirilmesinde de kullanılır.

195 Su soğutucuları Deniz ve tatlı su akvaryumları için özel üretilen su soğutucuları vardır. Bu soğutucular akvaryumunuzu derece arasında tutabilmeniz için dizayn edilmiş olup, tamamen kapalı alanlarda çalışmamaları gerekmektedir. Özellikle hava sıcaklığının derece olduğu yaz aylarında su sıcaklığını uygun derecede tutmak için gereklidirler.

196 Akvaryum bitkileri

197 Yumru Köklü bitkiler Aponogeton crispus Açık yeşil ve saydama yakın kıvrımlı yaprakları ile görünümü çok güzeldir. Yumuşak ve asitli su, gelişmesi için en elverişli koşuldur. İstediği bu koşullarda bol yaprak üreterek oldukça geniş bir alanı kaplar ve sürekli çiçek açar. Boyutları nedeniyle büyük ve derinliği en az 40 cm olan akvaryumlarda bulundurulmalıdır.

198 Yumru kökü çürümemesi için zemin kumuna gömülmemeli bir ip ve vantuzla tabana bağlanmalıdır. Soğanının çevresinden çıkan kökler kuma gömülerek bitkinin tabandan beslenmesini sağlar.

199 Çok iyi bir nitrat yok edici ve oksijen üreticidir. Suda yeterli karbondioksit bulunduğunda ve güçlü ışık altında yaprakları oksijen taneleri ile kaplanır. Gübreleme ile yaprak görümü mükemmel hale gelir. Potasyum ve demir yanında karbon ihmal edilmemelidir.

200 Nilüfer (Nymphaea)

201

202 Yüzen Bitkiler

203

204 KÖKLÜ BİTKİLER Köklü bitkiler bir yere sıkıca tutunurlar ve hızla akvaryuma hâkim olan özelliklerden biri haline gelirler. Bitki ekiminizi dikkatle planlayın; kök saldıktan sonra bu bitkileri akvaryumun tamamını bozmadan çıkarmak imkânsızdır. Bu tür bitkiler ticari amaçlı üretilerek kafes şeklinde dokunmuş küçük sepetler içinde satılmaktadırlar. Bu sepet akvaryumun zeminine gömülebilir, ama balıklar zemini kazarak sepeti ortaya çıkarıp görüntüyü bozabilirler. Balıkları ürküten sentetik kaplar içinde yetiştirilen bitkiler bu kaplardan dikkatle çıkarılarak kökleri çıplak olarak ekilmelidir. Bir kapta birden fazla bitki varsa, gelişebilecekleri yer bırakmak için bunları ayrı ayrı ekmeniz gerekir.

205 Köklü Bitkiler

206

207

208

209 Gövdeli Bitkiler Akvaryum bitkilerinden her yöne doğru gelişebilme özelliği olan bazıları, bitkilerin kök salmamış üst kısımlarından oluşan aşı dalları olarak satın alınırlar. Akvaryumda bunlar (düzenli budanmak koşuluyla) ön veya arka zemin bitkileri olarak kullanılabilir. Kitle halinde bitki ekimlerinde kontrast yaratmak isteniyorsa, çok çeşitli renkte ve yaprak şekillerinde olanları piyasada bulunabilir.

210 Genel olarak yeşil yapraklı türler, çok daha fazla ışık isteyen kırmızı türlerden daha kolay üretilebilir. Cabomba spp. gibi ince yapraklı bitkiler, yapraklarının suda yüzen ince maddelerle tıkanmaması için son derece etkili bir filtre sistemine ihtiyaç duyarlar.

211 Yukarıdan gelen ışığın en alttaki yapraklara ulaşabilmesi için, aşı dallarını birbirleriyle çakışmayacak şekilde sıralayın; bitkinin alt kısımları ışık almazsa kahverengiye dönüşecek, ölecek ve çürüyecektir. Akvaryumun ön kısmından bakıldığında, aşı dalları sert bir bitki duvarına benzeyecektir. Deste halinde ekerek zaman kazanmaya kalkışmayın; böyle yaparsanız, özellikle Rotala macandra gibi narin türlerin sapları zedelenecek ve dalları çürüyecektir.

212 Cabomba aquatica Kökeni: Güney Amerika Yükseklik: cm Genişlik: 8 18 cm Işık gereksinimi: yüksek ve çok yüksek Isı Toleransı: derece Ph Toleransı: 6,4 7,2 Büyüme hızı: Orta Cabomba aquatica, en güzel ve en çekici, açık yeşil renkli, parçalı su altı yapraklarına sahiptir. Bazen, filiz su seviyesine ulaştığında ya da çiçek oluşturma safhasında yüzen yapraklar oluşturur. Cabomba aquatica, gelişmek için, çok yüksek ışık ve hareketli suya ihtiyaç duyar. CO 2 eklediğiniz takdirde daha güzel gelişir. Filizlerin üstlerinin kesilip tekrar dikilmesi yöntemiyle kolayca çoğaltılabilir.

213 Ceratophyllum demersum (Tilki kuyruğu ) bitkisinin tolere edebildiği ph aralığı 6 9 arası, sıcaklık ise C arasındadır. Işığa pek ihtiyaç duymayan Tilki kuyrukları 80+ santimetre boya ulaşabilir. Bakımı kolay olan bu bitkiler 5-15 cm aralıklarla dikilebilir.

214 Gruplar halinde dikilmesinin avantajı da yavru balıklar için çok sayıda saklanma yeri oluşturur. Ayrıca akvaryumdaki besinleri hızlıca tüketirler ve bu sayede oluşabilecek yosunlanma sorununu da bir nevi ortadan kaldırırlar. Canlı doğuranlar için en ideal bitkidir. Gübre ve karbondioksite pek ihtiyaç duymazlar. Ama kullanıldığında büyümelerinde ekstra bir artış gözlemlenebilir.

215 Ludwigia repens Doğal habitat: ABD Boy: cm ph aralığı: dgh aralığı: 4-10 Sıcaklık: C Uygun taban malzemesi: İnce çakıl, dere kumu Aydınlatma: Yüksek Bitkinin yerleştirilmesi: Orta- Arka plan Çoğalma: Budama ve tekrar dikim Gelişim: Normal-Hızlı

216 Akvaryumda CO 2 dengesi

217

218 -- 2,5 litrelik şişeye 2 litre kadar su doldurulacak. Su akvaryumdan alınabilir. Maya bakterilerini öldürmemek için sıcak su koymayın, suyunuz oda sıcaklığında olsun. + 1,5 su bardağı şeker eklenecek + Maksimum 2-3 çay kaşığı maya ekliyoruz. Eğer maya çok fazla olursa kabarma, köpürme aşırı CO2 çıkışı olabilir. Dozu fazla kaçırmamaya özen gösteriniz.

219

220

221 BAŞLICA BALIK HASTALIKLARI Hastalıkların büyük çoğunluğu çevresel nedenlere bağlıdır ve balıklar stres veya kötü su koşulları nedeniyle zayıf düşene kadar, hastalık mikropları genellikle etkisiz kalırlar. Sağlık sorunlarının doğru saptanması etkili bir tedavi uygulamanın ilk adımıdır. Birçok hastalık başarıyla tedavi edilebilir, ama paniğe kapılarak çeşitli reçetelere başvurmak ölümcül olabilir. Emin olmadığınız konularda deneyimli bir akvaryumcunun fikrini sorun. Uygun olmayan akvaryum koşulları düzeltilmezse, hastalıkların tekrarlanabileceğini unutmayın.

222 ANCHOR KURDU (LERNAEA) Belirtileri: Balıklar taşlara, ağaç parçalarına veya zemine sürtünerek düzensiz yüzer; gövdelerinde solucana benzer organizmalar görülür ve iltihaplı derilerinden beyazımsı yeşil lifler sarkabilir. Nedenleri: Çapaya benzer başını baliğin gövdesine gömen yetişkin Lernaea parazitidir; en çok havuz balıklarında görülür. Tedavisi: Balığı akvaryumdan alın ve başlarını koparmamaya dikkat ederek kurtları cımbız yardımıyla yavaşça çıkarın. Yarayı antiseptik solüsyonlarla temizleyin.

223 Yüzgeç erimesi Belirtileri: Yüzgeç ışınlarının yangısı (kızarması) veya yüzgeç çeperlerinin (veya Kedibalıklarında bıyıkların) bozulmasıdır. Nedenleri: Kötü su koşullarının tetiklediği bakteriyel iltihaplardır. Diğer faktörler arasında yüzgeçlerin ısırılması veya ağla tutulma sırasında zedelenmesi ve yetersiz, vitaminden yoksun beslenme sayılabilir. Tedavisi: Suyun kalitesini iyileştirin ve çevresel koşulları düzeltin. Balığı akvaryumdan çıkarıp iltihaplı bölgeyi uygun bir bakterisit (Myxazin) ile temizleyin.

224 Mantar Belirtileri: Eklem yerlerinde pamuğa benzer kabarık mantar oiuşumiarı veya derinin tamamının kirli gibi görünmesi. Mantarlar koruyucu mukoza salgısının kaybolduğu yerlerde gövdeyi ve/veya yüzgeçleri bölge bölge sarar. Nedenleri: Var olan bir yarada ya da parazitlerin sardığı bölgede veya kötü su koşularında görülen ikinci derecede mantar enfeksiyonudur; genellikle Beyaz Benek hastalığından sonra görülür. Tedavisi: Salgını tedavi etmek için akvaryumun tamamına mantar ilacı ekleyin. Kötü su koşulları veya kavgalarda acılan yaralar gibi, mantarın çıkış noktasını saptayın ve düzeltin.

225 PÖRTLEKGÖZ HASTALIGI (EXOPHTHALMIA) Belirtileri: Gözyuvarı göz çukurundan fırlar ve iltihaplı görülür; balık zayıflar. Nedenleri: Genellikle kötü su koşulları veya balıkların aralarında kavgaya tutuşmalarına bağlı hafif hasarlar enfeksiyona yakalanma riskini artırır. Gözün arkasında iltihaplı düğümler oluşmasıyla ortaya çıkan Pörtlekgöz hastalığı genellikle bakteriyel kan zehirlenmesi, tüberküloz veya (bazen) parazitlerden de kaynaklanır. Tedavisi: Akvaryum koşullarını düzeltin; iyileşme çok yavaş gerçekleşir. Kan zehirlenmesini reçeteli ilaçlarla tedavi edin. Hastalık tüberkülozdan kaynaklanıyorsa, tedavisi yoktur.

226 BEYAZ BENEK HASTALIGI (ICHTHYOPHTHIRIUS) Belirtileri: Gövdede ve yüzgeçlerde küçük beyaz benekler görülür. Bu beneklerin sayısı 3-4 gün içinde artar; ağır hasta olan balıklarda hızlı solungaç hareketleri gözlemlenir. Nedenleri: Ichthyophthirius derinin altında yaşayan bir parazittir. Üremek için baliğin gövdesinden ikincil enfeksiyonlara açık delikler açarak çıkar ve bir kese oluşturur. Patlayan keselerden çok sayıda yavru çıkar. Tedavisi: Keseler oluşmadan önce veya patladıktan sonra gerekli ilaçları kullanın. Tedaviye başlamadan önce omurgasızları ve filtredeki karbonu çıkarın.

Akvaryum ve Balık AKVARYUM YAPIMINDA KULLANILAN MALZEMELER Cam Akvaryumlarda kullanılan en önemli malzemedir. Çünkü akvaryumun iç dünyasının dışarıdan zevkle seyredilebilmesi cam ile mümkün olmaktadır.

Detaylı

Akvaryum Aydınlatması

Akvaryum Aydınlatması Akvaryum Aydınlatması Bitkilerin gelişimlerini desteklemek için yeterli aydınlatma yapılmalıdır. Doğadaki bitkiler fotosenteze bağımlıdır. Bu sucul bitkiler için de böyledir. Doğru tipte bir ışıklandırma

Detaylı

İdeal bir dış filtrede mekanik filtrasyondan(kaba pisliklerin tutulması) çok biyolojik filtrasyona önem verilmelidir.

İdeal bir dış filtrede mekanik filtrasyondan(kaba pisliklerin tutulması) çok biyolojik filtrasyona önem verilmelidir. Filtre malzemeleri Dış filtreler akvaryum döngüsünde en önemli eleman olan bakterilerin yuvası konumundalar. Siz bu bakterilere ne kadar geniş yer hazırlarsanız onlar da o kadar işlerini yaparlar. İdeal

Detaylı

Akvaryum veya küçük havuzlarda amonyağın daha az zehirli olan nitrit ve nitrata dönüştürülmesi için gerekli olan bakteri populasyonunu (nitrifikasyon

Akvaryum veya küçük havuzlarda amonyağın daha az zehirli olan nitrit ve nitrata dönüştürülmesi için gerekli olan bakteri populasyonunu (nitrifikasyon Azotlu bileşikler Ticari balık havuzlarında iyonize olmuş veya iyonize olmamış amonyağın konsantrasyonlarını azaltmak için pratik bir yöntem yoktur. Balık havuzlarında stoklama ve yemleme oranlarının azaltılması

Detaylı

Çizelge 2.6. Farklı ph ve su sıcaklığı değerlerinde amonyak düzeyi (toplam amonyağın yüzdesi olarak) (Boyd 2008a)

Çizelge 2.6. Farklı ph ve su sıcaklığı değerlerinde amonyak düzeyi (toplam amonyağın yüzdesi olarak) (Boyd 2008a) - Azotlu bileşikler Su ürünleri yetiştiricilik sistemlerinde oksijen gereksinimi karşılandığı takdirde üretimi sınırlayan ikinci faktör azotlu bileşiklerin birikimidir. Ana azotlu bileşikler; azot gazı

Detaylı

TEKRAR DOLAŞIMLI ÜRETİM SİSTEMLERİNDE SU KALİTESİ ve YÖNETİMİ

TEKRAR DOLAŞIMLI ÜRETİM SİSTEMLERİNDE SU KALİTESİ ve YÖNETİMİ TEKRAR DOLAŞIMLI ÜRETİM SİSTEMLERİNDE SU KALİTESİ ve YÖNETİMİ Tekrar dolaşımlı (resirkülasyonlu) su ürünleri yetiştiricilik sistemleri, günümüzde özellikle doğal su kaynaklarının tükenmeye başlamasıyla

Detaylı

BAHÇE HAVUZLARININ VEGÖLETLERİN EKOLOJİK DENGELERİNİ NASIL KORUYABİLİRİZ?

BAHÇE HAVUZLARININ VEGÖLETLERİN EKOLOJİK DENGELERİNİ NASIL KORUYABİLİRİZ? BAHÇE HAVUZLARININ VEGÖLETLERİN EKOLOJİK DENGELERİNİ NASIL KORUYABİLİRİZ? KRİSTAL BERRAKLIĞINDA GÖLETLER İÇİN: BERRAKLAŞTIRICI POND CLEAR Bulanık ve yeşil su bir bahçe havuzunun bir numaralı problemidir.

Detaylı

Akvaryum suyunda ph yı düşürmek ve bikarbonatları ortamdan uzaklaştırmak için filtre ortamında torf ve tampon tuzlarının kullanımı tavsiye edilir.

Akvaryum suyunda ph yı düşürmek ve bikarbonatları ortamdan uzaklaştırmak için filtre ortamında torf ve tampon tuzlarının kullanımı tavsiye edilir. ph Yetiştiricilik sistemlerinde ph ölçümleri, günlük değişimi belirleyebilmek amacıyla sabah erken ve akşamüstü saatlerinde yapılmalıdır. Balık üretim havuzlarında ph seviyesini yükseltmek için kireçleme

Detaylı

DETERJAN VE DEZENFEKTANLAR. Fırat ÖZEL, Gıda Mühendisi 2006

DETERJAN VE DEZENFEKTANLAR. Fırat ÖZEL, Gıda Mühendisi 2006 DETERJAN VE DEZENFEKTANLAR Fırat ÖZEL, Gıda Mühendisi 2006 ÖNEMLİ! Gıdaları insanların sağlıklarını çok ciddi şekilde etkiler. Bu nedenle, gıda üreten kişilerin temizlik kurallarına uyması çok önemlidir.

Detaylı

İyi kalitedeki yem seçimi ve yönetimi, Yoğun yetiştiricilik yapılan karides havuzlarında mekanik havalandırma yapılması, Mümkün olabildiğince su

İyi kalitedeki yem seçimi ve yönetimi, Yoğun yetiştiricilik yapılan karides havuzlarında mekanik havalandırma yapılması, Mümkün olabildiğince su SU KALİTESİ YÖNETİMİ Su ürünleri yetiştiriciliğinde su kalitesi yönetimi; su kalite özelliklerinin yetiştiricilik açısından uygun sınır değerlerde tutulmasını ve temel su kalite değerlerinden olan sapmalarda

Detaylı

Su degerlerini ˇ ölçmenin önemi

Su degerlerini ˇ ölçmenin önemi Su degerlerini ˇ ölçmenin önemi ÖLÇÜMLER NE ZAMAN GEREKLİDİR Akvaryumlarımızda değişen kimyasal dengeleri kontrol etmek çok önemli bir işlemdir. Tatlı su ve deniz akvaryumlarındaki suyu en az 2-3 ayda

Detaylı

Pool Fresh!up. Sphere. VitroSphere nano. Yüzme havuzu filtresi için DIN normlarına uygun eşsiz cam bilyalar. NSF DIN. Certified to NSF/ANSI 61

Pool Fresh!up. Sphere. VitroSphere nano. Yüzme havuzu filtresi için DIN normlarına uygun eşsiz cam bilyalar. NSF DIN. Certified to NSF/ANSI 61 Pool Fresh!up Vitro Sphere VitroSphere nano Yüzme havuzu filtresi için DIN normlarına uygun eşsiz cam bilyalar. Geprüft nach DIN 19603 & KSW-Richtlinie DIN 19603 NSF Certified to NSF/ANSI 61 Genel sorun

Detaylı

HEISSNER SU FİLTRESİ TÜRKÇE TANITMA VE KULLANMA KILAVUZU MODELLER FA2000UV-00. Kullanım ömrü 10 yıldır

HEISSNER SU FİLTRESİ TÜRKÇE TANITMA VE KULLANMA KILAVUZU MODELLER FA2000UV-00. Kullanım ömrü 10 yıldır HEISSNER SU FİLTRESİ TÜRKÇE TANITMA VE KULLANMA KILAVUZU MODELLER FA2000UV-00 Kullanım ömrü 10 yıldır ÜRÜN İLE İLGİLİ TANITICI RESİM ÜRÜNE AİT TANITICI VE TEMEL BİLGİLER Bu ürün, 5 tona kadar olan gölet

Detaylı

12. SINIF KONU ANLATIMI 23 BİTKİLERDE BESLENME BİTKİLERDE TAŞIMA

12. SINIF KONU ANLATIMI 23 BİTKİLERDE BESLENME BİTKİLERDE TAŞIMA 12. SINIF KONU ANLATIMI 23 BİTKİLERDE BESLENME BİTKİLERDE TAŞIMA BİTKİLERDE BESLENME Bitkiler inorganik ve organik maddelere ihtiyaç duyarlar. İnorganik maddeleri hazır almalarına rağmen organik maddeleri

Detaylı

YUMURTA TAVUĞU YETİŞTİRİCİLİĞİ

YUMURTA TAVUĞU YETİŞTİRİCİLİĞİ 2014 2015 YUMURTA TAVUĞU YETİŞTİRİCİLİĞİ Kanatlı Hayvan Yetiştiriciliği 1 YUMURTA TAVUKÇULUĞU Yumurta tavukçuluğu piliçlerde 20.haftadan sonra klavuz yumurta görülmesiyle başlar. Yumurta verimi 23. haftada

Detaylı

EKOSİSTEM. Cihangir ALTUNKIRAN

EKOSİSTEM. Cihangir ALTUNKIRAN EKOSİSTEM Cihangir ALTUNKIRAN Ekosistem Nedir? Bir bölge içerisinde bulunan canlı ve cansız varlıkların karşılıklı oluşturdukları sisteme ekosistem denir. Ekosistem Bileşenleri Canlı Öğeler Üreticiler

Detaylı

UYGULAMA TALİMATLARI 1/5

UYGULAMA TALİMATLARI 1/5 UYGULAMA TALİMATLARI 1/5 Sevgili Müşterimiz, Par-ky zemini seçtiğiniz için teşekkür ediyoruz. Uygulamaya başlamadan önce, bu talimatları dikkatlice okumanız gerekmektedir. UYGULAMA MALZEMELERİ (resim 1)

Detaylı

ENERJİ AKIŞI VE MADDE DÖNGÜSÜ

ENERJİ AKIŞI VE MADDE DÖNGÜSÜ ENERJİ AKIŞI VE MADDE DÖNGÜSÜ Ekosistem, birbiriyle ilişkili canlı ve cansız unsurlardan oluşur. Ekosistem, bu unsurlar arasındaki madde ve enerji dolaşımı ile kendini besler ve yeniler. Madde döngüsü

Detaylı

Eco new farmers. Modül 2- Toprak ve Besin Döngüsü. Bölüm 2- Bitki/Toprak sistemi

Eco new farmers. Modül 2- Toprak ve Besin Döngüsü. Bölüm 2- Bitki/Toprak sistemi Eco new farmers Modül 2- Toprak ve Besin Döngüsü Bölüm 2- Bitki/Toprak sistemi Modül 2 Toprak ve Besin Döngüsü Bölüm 2 Bitki / Toprak sistemi www.econewfarmers.eu 1. Giriş Topraktaki besin arzı ile talebi

Detaylı

Yassı Damla Sulama Borusu. Fayda & Özellikleri. Her Damlada Daha Fazla Bereket

Yassı Damla Sulama Borusu. Fayda & Özellikleri. Her Damlada Daha Fazla Bereket Jain Turbo Excel Kıyaslamanın Ötesindeki Mükemmellik Fayda & Özellikleri Yenilikçi Kademeli Labirent Hidrodinamik bir şekilde tasarlanmış kademeli diş yapısı çift akış rejimi oluşturmasına yardım eder.

Detaylı

TOPRAK TOPRAK TEKSTÜRÜ (BÜNYESİ)

TOPRAK TOPRAK TEKSTÜRÜ (BÜNYESİ) TOPRAK Toprak esas itibarı ile uzun yılların ürünü olan, kayaların ve organik maddelerin türlü çaptaki ayrışma ürünlerinden meydana gelen, içinde geniş bir canlılar âlemini barındırarak bitkilere durak

Detaylı

ÜNİTE 4 DÜNYAMIZI SARAN ÖRTÜ TOPRAK

ÜNİTE 4 DÜNYAMIZI SARAN ÖRTÜ TOPRAK ÜNİTE 4 DÜNYAMIZI SARAN ÖRTÜ TOPRAK ÜNİTENİN KONULARI Toprağın Oluşumu Fiziksel Parçalanma Kimyasal Ayrışma Biyolojik Ayrışma Toprağın Doğal Yapısı Katı Kısım Sıvı Kısım ve Gaz Kısım Toprağın Katmanları

Detaylı

Home Comfort Serisi. Nem Alma Hava Temizleme Su Arıtma Merkezi Süpürge

Home Comfort Serisi. Nem Alma Hava Temizleme Su Arıtma Merkezi Süpürge Home Comfort Serisi Nem Alma Hava Temizleme Su Arıtma Merkezi Süpürge Home Comfort Serisi Home Co mfort Yeni Electrolux Home Comfort Serisi ile profesyonel standartlarda, hava kalitesi, ev temizliği, temizlenmiş

Detaylı

BİTKİ BESİN MADDELERİ (BBM)

BİTKİ BESİN MADDELERİ (BBM) BİTKİ BESİN MADDELERİ (BBM) Toprak Bilgisi Dersi Prof. Dr. Günay Erpul erpul@ankara.edu.tr Işık Enerjisinin Kimyasal Enerjiye Dönüştürülmesi Fotosentez, karbon (C), oksijen (O) ve hidrojen (H) atomlarını

Detaylı

Çevre Biyolojisi

Çevre Biyolojisi Çevre Biyolojisi 115-02 Bölüm 03-02 Temel Ekolojik Kavramlar ve Süreçler Çağatay Tavşanoğlu 2017-2018 Güz Biyojeokimyasal döngüler ve madde geri kazanımı Ekosistem boyunca enerji akışı tek yönlü bir süreçtir

Detaylı

MADDE DÖNGÜLERİ SU, KARBON VE AZOT DÖNGÜSÜ SELİN HOCA

MADDE DÖNGÜLERİ SU, KARBON VE AZOT DÖNGÜSÜ SELİN HOCA MADDE DÖNGÜLERİ SU, KARBON VE AZOT DÖNGÜSÜ SELİN HOCA Ekosistemde kimyasal elementler sınırlı sayıda bulunur. Bu nedenle bu kimyasal elementeler organik ve inorganik formlarda devir halindedir. Bu devre,

Detaylı

ADIM ADIM YGS LYS Adım EKOLOJİ 7 MADDE DÖNGÜLERİ (Su, Karbon ve Azot Döngüsü)

ADIM ADIM YGS LYS Adım EKOLOJİ 7 MADDE DÖNGÜLERİ (Su, Karbon ve Azot Döngüsü) ADIM ADIM YGS LYS 100. Adım EKOLOJİ 7 MADDE DÖNGÜLERİ (Su, Karbon ve Azot Döngüsü) MADDE DÖNGÜLERİ Ekosistemde kimyasal elementler sınırlı sayıda bulunur. Bu nedenle bu kimyasal elementeler organik ve

Detaylı

Madde-Cisim-Malzeme-Eşya

Madde-Cisim-Malzeme-Eşya MADDEYİ TANIYALIM Madde-Cisim-Malzeme-Eşya Evimizde, okulumuzda ve çevremizde bir çok madde ve bu maddelerden yapılmış çeşitli eşyalar görürüz. Bu maddelerden bazıları hiç bir değişikliğe uğramadan aynı

Detaylı

1. Üreticiler 2. Tüketiciler. 3. Ayrıştırıcılar

1. Üreticiler 2. Tüketiciler. 3. Ayrıştırıcılar BESİN ZİNCİRİ VE ENERJİ AKIŞI Doğada canlıların birbiriyle beslenmesi ve enerjinin ayrıştırıcılara kadar geçmesiyle oluşan döngüye besin zinciri denir. Birbirlerine bağlı besin zincirine besin ağı denir.

Detaylı

DROPSY ( ŞİŞKİNLİK HASTALIĞI

DROPSY ( ŞİŞKİNLİK HASTALIĞI DROPSY ( ŞİŞKİNLİK HASTALIĞI ) Özde bir semptomdur. Çeşitli nedenlerle balığın şişmesini tanımlamak için kullanılmıştır. Vücut yanlardan şişer, balığın görünümü önden çam kozalağını andırır. Etiyoloji

Detaylı

Sistemli bitki bakımı

Sistemli bitki bakımı Sistemli bitki bakımı Kusursuzca dengelenmis bakım sayesinde büyüleyici akvaryum bitkileri sera bitki bakımı Ayrı ayrı etkili bitki bakımı ı için dengeli komple sistem Yenilikçi sera bitki bakımı sistemi

Detaylı

KALİTELİ SÜT NASIL ELDE EDİLİR?

KALİTELİ SÜT NASIL ELDE EDİLİR? KALİTELİ SÜT NASIL ELDE EDİLİR? Prof. Dr. METİN ATAMER Dr. EBRU ŞENEL ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ SÜT TEKNOLOJİSİ BÖLÜMÜ Kaliteli süt üretimi için sağlanması gereken koşullar; Sağlıklı inek Özenli

Detaylı

DENİZ BALIKLARI YETİŞTİRİCİLİĞİNDE SU KALİTESİ

DENİZ BALIKLARI YETİŞTİRİCİLİĞİNDE SU KALİTESİ DENİZ BALIKLARI YETİŞTİRİCİLİĞİNDE SU KALİTESİ Su ürünleri yetiştiriciliği açısından önemli su kalite özellikleri ve bu özelliklere ilişkin sınır (standart) değerler uzun yıllar süren araştırma ve deneyimler

Detaylı

İÇ SU BALIKLARI YETİŞTİRİCİLİĞİNDE SU KALİTESİ

İÇ SU BALIKLARI YETİŞTİRİCİLİĞİNDE SU KALİTESİ İÇ SU BALIKLARI YETİŞTİRİCİLİĞİNDE SU KALİTESİ Karada bir su ürünleri işletmesi kurulacaksa, su kaynağı olarak kaynak suyu, dere, ırmak, akarsu, göl, baraj suları veya yeraltı suları kullanılabilir. Yetiştiriciliğin

Detaylı

BASINÇLI KAPLARDA ÇALIŞMALARDA İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ

BASINÇLI KAPLARDA ÇALIŞMALARDA İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ 1 Basınçlı kaplarda temel prensip olarak hidrostatik test yapılması esastır. Bu testler, standartlarda aksi belirtilmediği sürece işletme basıncının 1,5 katı ile ve bir yılı aşmayan sürelerle yapılır.

Detaylı

GÜNLÜK HĠJYEN ALIġKANLIKLARI

GÜNLÜK HĠJYEN ALIġKANLIKLARI GÜNLÜK HĠJYEN ALIġKANLIKLARI HĠJYEN NEDĠR? Bir sağlık bilimi olup,temel ilgi alanı sağlığın korunması ve sürdürülmesidi r. KĠġĠSEL HĠJYEN Kişilerin kendi sağlığını korudukları ve devam ettirdikleri öz

Detaylı

Bölüm 8 Çayır-Mer alarda Sulama ve Gübreleme

Bölüm 8 Çayır-Mer alarda Sulama ve Gübreleme Çayır-Mer a Ders Notları Bölüm 8 65 Bölüm 8 Çayır-Mer alarda Sulama ve Gübreleme 8.1 Gübreleme Çayır-Mer alarda bulunan bitkilerin vejetatif aksamlarından yararlanılması ve biçme/otlatmadan sonra tekrar

Detaylı

KAPAMA SÜNGERĐ (Yara Örtüsü)

KAPAMA SÜNGERĐ (Yara Örtüsü) KAPAMA SÜNGERĐ (Yara Örtüsü) - Gözenekli yapısı sayesinde; yoğun eksudalı, infekte, kaviteli, bozuk şekilli, tünelleşmiş yara bölgelerine endikedir. -Yüksek emme kuvvetine sahiptir. - Yüksek basınca dayanıklıdır.

Detaylı

Sakarya Üniversitesi Teknoloji Fakültesi, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği

Sakarya Üniversitesi Teknoloji Fakültesi, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği 1 Kaynak için gerekli ısının biri yanıcı, diğeri yakıcı olan gazların yakılmasıyla elde edilen yüksek sıcaklıktaki alev ile yapılan kaynağa "gaz ergitme kaynağı" adı verilir. 1892-1900 yılları arasında

Detaylı

BEYAZ BENEK HASTALIĞI ( İCHTHYOPHTHİRİOSİS)

BEYAZ BENEK HASTALIĞI ( İCHTHYOPHTHİRİOSİS) BEYAZ BENEK HASTALIĞI ( İCHTHYOPHTHİRİOSİS) En yaygın balık hastalıklarından birisidir. Etkenler deri, solungaç ve yüzgeçlerde lokalize olur. Etken; Ichthyophthirius multifiliis 0.2-1 mm kadar olup, siliatalıdır.

Detaylı

Stres Koşulları ve Bitkilerin Tepkisi

Stres Koşulları ve Bitkilerin Tepkisi Stres Koşulları ve Bitkilerin Tepkisi Stres nedir? Olumsuz koşullara karşı canlıların vermiş oldukları tepkiye stres denir. Olumsuz çevre koşulları bitkilerde strese neden olur. «Biyolojik Stres»: Yetişme

Detaylı

Salıncak oturağı Şamandıra

Salıncak oturağı Şamandıra Salıncak oturağı Şamandıra tr Montaj kılavuzu Tchibo GmbH D-22290 Hamburg 84797HB22XVI 2015-12 327 508 Değerli Müşterimiz! Mutlaka burda belirlenmiş montaj adımlarına uymalısınız. Güvenlik uyarılarını

Detaylı

GENEL RODENT KONTROLÜ VE TARLA FARELERİ İLE MÜCADELE

GENEL RODENT KONTROLÜ VE TARLA FARELERİ İLE MÜCADELE GENEL RODENT KONTROLÜ VE TARLA FARELERİ İLE MÜCADELE A. GENEL RODENT KONTROLÜ Kemirgenler olarak tabir edilen rodentler, üreme ve canlı kalma gücü çok yüksek, depo, ambar, tarla vb gibi uygun yerlerde

Detaylı

Ekosistem ve Özellikleri

Ekosistem ve Özellikleri Ekosistem ve Özellikleri Öğr. Gör. Özgür ZEYDAN http://cevre.beun.edu.tr/zeydan/ Ekosistem Belirli bir bölgede yaşayan ve birbirleriyle sürekli etkileşim halindeki canlılar (biyotik faktörler) ve cansız

Detaylı

ÖĞRENME ALANI: Canlılar ve Hayat 6.ÜNİTE: Canlılar ve Enerji ilişkileri

ÖĞRENME ALANI: Canlılar ve Hayat 6.ÜNİTE: Canlılar ve Enerji ilişkileri ÖĞRENME ALANI: Canlılar ve Hayat 6.ÜNİTE: Canlılar ve Enerji ilişkileri Ayrıca bitkilerin yapraklarına yeşil rengi de klorofil adı verilen bu yapılar verir. Besin Zinciri: - Aynı ekosistemde yaşayan canlıların

Detaylı

Yard.Doç.Dr. Özgür SAĞLAM Namık Kemal Üniversitesi Bitki Koruma Bölümü

Yard.Doç.Dr. Özgür SAĞLAM Namık Kemal Üniversitesi Bitki Koruma Bölümü Yard.Doç.Dr. Özgür SAĞLAM Namık Kemal Üniversitesi Bitki Koruma Bölümü Tekirdağ 2015 a) Atrap b) Emgi şişesi c) Işık tuzakları d) Renk tuzakları e) Feromon tuzakları f) Çukur tuzaklar (Pit-Fall) g) Besin

Detaylı

KATI YALITIM MALZEMELERİ KALSİYUM SİLİKAT

KATI YALITIM MALZEMELERİ KALSİYUM SİLİKAT KATI YALITIM MALZEMELERİ KALSİYUM SİLİKAT Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi KALSİYUM SİLİKAT Yüksek mukavemetli,

Detaylı

-Kloroplast ve mitokondri bulunmaz fakat bu organellerde bulunan aynı bulunur.

-Kloroplast ve mitokondri bulunmaz fakat bu organellerde bulunan aynı bulunur. BAKTERİLER GENEL ÖZELLİKLERİ: -Prokaryot hücre yapılı, tek hücreli canlılardır. -Halkasal DNA ya sahiptirler. Bazı bakterilerde plazmit bulunur. Plazmit: Küçük ve halka şeklinde DNA parçacıklarıdır. Bakterilerin

Detaylı

2. BÖLÜM AKSESUARLAR. HİDROLİK-PNÖMATİK Prof.Dr.İrfan AY

2. BÖLÜM AKSESUARLAR. HİDROLİK-PNÖMATİK Prof.Dr.İrfan AY 2. BÖLÜM AKSESUARLAR Aksesuar kelimesi, hidrolik devreyi tamamlayıcı elemanları içerir. 2.1 BORULAR VE HORTUMLAR Borular, hidrolik akışkanı taşıyan araçlardır. Dikişsiz çekme borular, pastan korunmak için

Detaylı

Tarçınlı yıldız kurabiye kalıbı seti

Tarçınlı yıldız kurabiye kalıbı seti tr Ürün bilgisi ve tarif Tarçınlı yıldız kurabiye kalıbı seti Değerli Müşterimiz! Mükemmel şekillendirilmiş tarçınlı yıldız kurabiyeler hazırlamak hiç bu kadar kolay olmamıştı: Tarçınlı yıldız kurabiye

Detaylı

DOLPHİN WAVE 100 ROBOT KULLANMA KILAVUZU E-HAVUZ MARKET

DOLPHİN WAVE 100 ROBOT KULLANMA KILAVUZU E-HAVUZ MARKET DOLPHİN WAVE 100 ROBOT KULLANMA KILAVUZU İçindekiler 1. Genel Bilgi 2. Özellikleri 3. Uyarılar ve Önlemler 3.1 Uyarılar 3.2 Önlemler 4. Robot parçaları 5. Robotun Kullanımı 5.1 Kurulum 5.2 Robotu Havuza

Detaylı

DOLPHİN WAVE 100 ROBOT KULLANMA KILAVUZU

DOLPHİN WAVE 100 ROBOT KULLANMA KILAVUZU DOLPHİN WAVE 100 ROBOT KULLANMA KILAVUZU İçindekiler 1. Genel Bilgi 2. Özellikleri 3. Uyarılar ve Önlemler 3.1 Uyarılar 3.2 Önlemler 4. Robot parçaları 5. Robotun Kullanımı 5.1 Kurulum 5.2 Robotu Havuza

Detaylı

J-Turbo Line. Damla Sulama. Fayda & Özellikleri. Her Anlamda Daha İyi. Her Damlada Daha Fazla Bereket

J-Turbo Line. Damla Sulama. Fayda & Özellikleri. Her Anlamda Daha İyi. Her Damlada Daha Fazla Bereket J-Turbo Line Her Anlamda Daha İyi Fayda & Özellikleri Düz Labirentli Silindirik Borusu Düz ve geniş labirent tasarım, kirli maddelere karşı damlatıcıyı gerçekten tıkanmaya karşı dayanıklı hale getirir

Detaylı

9225 OCEAN KURULUM VE KULLANMA KILAVUZU.

9225 OCEAN KURULUM VE KULLANMA KILAVUZU. 9225 OCEAN KURULUM VE KULLANMA KILAVUZU www.sunnybaby.com.tr Resim sadece görsel olarak sağlanmış olup, ürün içeriği ve aksesuarları farklılık gösterebilir. Kullanma kılavuzunu dikkatlice okuyunuz ve sonraki

Detaylı

Türk Tarımı nda verimi ve kaliteyi arttırmak için Yerli organik kaynaklardan üretilen Organomineral gübre Hexaferm in kullanımı

Türk Tarımı nda verimi ve kaliteyi arttırmak için Yerli organik kaynaklardan üretilen Organomineral gübre Hexaferm in kullanımı Türk Tarımı nda verimi ve kaliteyi arttırmak için Yerli organik kaynaklardan üretilen Organomineral gübre Hexaferm in kullanımı Hexaferm, organomineral gübre olarak adlandırılan yeni nesil bir gübre cinsidir.

Detaylı

DÖKÜM FIRINI (22 Lt.) ERC-01

DÖKÜM FIRINI (22 Lt.) ERC-01 Döküm Fırını Tamir ve İmalatı Sağlık Bakanlığı Onaylı Toz Maskeleri Toz ve Çapak Gözlükleri İş Güvenliği Malzemeleri Santrifüj Bakın ve Onarımı Her Türlü Kumlama Bakım ve Onarımı www.sertekniklab.com DÖKÜM

Detaylı

4. SINIF FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ II. DÖNEM GEZEGENİMİZ DÜNYA ÜNİTESİ SORU CEVAP ÇALIŞMASI

4. SINIF FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ II. DÖNEM GEZEGENİMİZ DÜNYA ÜNİTESİ SORU CEVAP ÇALIŞMASI 4. SINIF FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ II. DÖNEM GEZEGENİMİZ DÜNYA ÜNİTESİ SORU CEVAP ÇALIŞMASI 1. Dünya mızın şekli neye benzer? Dünyamızın şekli küreye benzer. 2. Dünya mızın şekli ile ilgili örnekler veriniz.

Detaylı

SIVILAR YÜZEY GERİLİMİ. Bir sıvı içindeki molekül diğer moleküller tarafından sarılmıştır. Her yöne eşit kuvvetle çekilir.daha düşük enerjilidir.

SIVILAR YÜZEY GERİLİMİ. Bir sıvı içindeki molekül diğer moleküller tarafından sarılmıştır. Her yöne eşit kuvvetle çekilir.daha düşük enerjilidir. SIVILAR YÜZEY GERİLİMİ Bir sıvı içindeki molekül diğer moleküller tarafından sarılmıştır. Her yöne eşit kuvvetle çekilir.daha düşük enerjilidir. Yüzeydeki molekül için durum farklıdır Her yönde çekilmediklerinden

Detaylı

12. SINIF KONU ANLATIMI 24 STOMA VE TERLEME (TRANSPİRASYON)

12. SINIF KONU ANLATIMI 24 STOMA VE TERLEME (TRANSPİRASYON) 12. SINIF KONU ANLATIMI 24 STOMA VE TERLEME (TRANSPİRASYON) STOMA Genellikle yaprakta bulunan bitkide gaz alışverişini sağlayan küçük gözeneklerdir. Bitkinin yaşadığı iklim koşuluna bağlı olarak konumu

Detaylı

Elektronik kireç önleme sistemi

Elektronik kireç önleme sistemi Elektronik kireç önleme sistemi Su yumuşatıcılarına çevreci bir alternatif Tuz yok Kimyasal yok Bakım yok Alman teknolojisi Kesinlikle Manyetizma Kullanılmaz MADE IN GERMANY SSS - Sıkça Sorulan Sorular

Detaylı

organik gübre

organik gübre www.multiponi.com MultiPoni gübre, standart kimyasal gübrelere kıyasla bitki beslemesini, tabiatın yöntemleriyle gerçekleştirir ve toprak yapısını zenginleştirerek dengeler. Mikroorganizmalar, MultiPoni

Detaylı

Biyogaz Temel Eğitimi

Biyogaz Temel Eğitimi Biyogaz Temel Eğitimi Sunanlar: Dursun AYDÖNER Proje Müdürü Rasim ÜNER Is Gelistime ve Pazarlama Müdürü Biyogaz Temel Eğitimi 1.Biyogaz Nedir? 2.Biyogaz Nasıl Oluşur? 3.Biyogaz Tesisi - Biyogaz Tesis Çeşitleri

Detaylı

4.SINIF FEN VE TEKNOLOJİ KİMYA KONULARI. MADDEYİ TANIYALIM Maddenin özellikleri Maddeyi Niteleyen Özellikler

4.SINIF FEN VE TEKNOLOJİ KİMYA KONULARI. MADDEYİ TANIYALIM Maddenin özellikleri Maddeyi Niteleyen Özellikler 4.SINIF FEN VE TEKNOLOJİ KİMYA KONULARI MADDEYİ TANIYALIM Maddenin özellikleri Maddeyi Niteleyen Özellikler MADDEYİ TANIYALIM Evimizde, okulumuzda ve çevremizde bir çok madde ve bu maddelerden yapılmış

Detaylı

Barbus conchonius (Rosy barb)

Barbus conchonius (Rosy barb) Barbus conchonius (Rosy barb) 10 cm uzunluğa ulaşabilir. Kökeni: Kuzey Hindistan 24 C de toplu yaşamayı sever. Eşleşmeye hazır dişi gül pembe rengini alır. Dirençli ve hareketli balıklardır. Barbus üretimleri

Detaylı

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ Çevre Mühendisliği Bölümü Fiziksel ve Kimyasal Temel İşlemler Laboratuvarı Dersi Güncelleme: Eylül 2016

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ Çevre Mühendisliği Bölümü Fiziksel ve Kimyasal Temel İşlemler Laboratuvarı Dersi Güncelleme: Eylül 2016 İYON DEĞİŞİMİ DENEYİN AMACI: Sert bir suyun katyon değiştirici reçine kullanılarak yumuşatılması ve reçinenin iyon değiştirme kapasitesinin incelenmesi TEORİK BİLGİLER İyon değiştirme benzer elektrik yüklü

Detaylı

1. DOĞAL ÜZERİNDEKİ ETKİLER. PDF created with pdffactory trial version www.pdffactory.com

1. DOĞAL ÜZERİNDEKİ ETKİLER. PDF created with pdffactory trial version www.pdffactory.com SULAMANIN ÇEVRESEL ETKİLERİ SULAMANIN ÇEVRESEL ETKİLERİ Doğal Kaynaklar Üzerindeki Etkiler Biyolojik ve Ekolojik Kaynaklar Üzerindeki Etkiler Sosyoekonomik Etkiler Sağlık Etkileri 1. DOĞAL KAYNAKLAR ÜZERİNDEKİ

Detaylı

HİDROLOJİ. Buharlaşma. Yr. Doç. Dr. Mehmet B. Ercan. İnönü Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü

HİDROLOJİ. Buharlaşma. Yr. Doç. Dr. Mehmet B. Ercan. İnönü Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü HİDROLOJİ Buharlaşma Yr. Doç. Dr. Mehmet B. Ercan İnönü Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü BUHARLAŞMA Suyun sıvı halden gaz haline (su buharı) geçmesine buharlaşma (evaporasyon) denilmektedir. Atmosferden

Detaylı

Ekosistem Ekolojisi Yapısı

Ekosistem Ekolojisi Yapısı Ekosistem Ekolojisi, Ekosistemin Yapısı Ekosistem Ekolojisi Yapısı A. Ekoloji Bilimi ve Önemi Ekoloji canlıların birbirleriyle ve çevreleriyle olan etkileşimlerini inceleyen bilim dalıdır. Günümüzde teknolojinin

Detaylı

Ötrifikasyon. Ötrifikasyonun Nedenleri

Ötrifikasyon. Ötrifikasyonun Nedenleri Ötrifikasyon Ötrifikasyon, göllerin olgunlaşma aşamalarında meydana gelen dogal bir olay. Genç göller düşük oranlarda besin içermekte dolayısıyla biyolojik aktivite az..oligotrofik göller Yaşlı göller,

Detaylı

HACETTEPE ÜNĐVERSĐTESĐ EĞĐTĐM FAKÜLTESĐ ÖĞRETĐM TEKNOLOJĐLERĐ VE MATERYAL GELĐŞTĐRME

HACETTEPE ÜNĐVERSĐTESĐ EĞĐTĐM FAKÜLTESĐ ÖĞRETĐM TEKNOLOJĐLERĐ VE MATERYAL GELĐŞTĐRME HACETTEPE ÜNĐVERSĐTESĐ EĞĐTĐM FAKÜLTESĐ KĐMYA ÖĞRETMENLĐĞĐ ÖĞRETĐM TEKNOLOJĐLERĐ VE MATERYAL GELĐŞTĐRME 8. SINIF FEN VE TEKNOLOJĐ DERSĐ 3. ÜNĐTE: MADDENĐN YAPISI VE ÖZELLĐKLERĐ KONU: BAZLAR ÇALIŞMA YAPRAĞI

Detaylı

TARIMSAL YAPILAR. Prof. Dr. Metin OLGUN. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü

TARIMSAL YAPILAR. Prof. Dr. Metin OLGUN. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü TARIMSAL YAPILAR Prof. Dr. Metin OLGUN Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü HAFTA KONU 1 Giriş, İklimsel Çevre ve Yönetimi Temel Kavramlar 2 İklimsel Çevre Denetimi Isı

Detaylı

TOPRAK OLUŞUMUNDA AŞINMA, AYRIŞMA VE BİRLEŞME OLAYLARI

TOPRAK OLUŞUMUNDA AŞINMA, AYRIŞMA VE BİRLEŞME OLAYLARI TOPRAK OLUŞUMUNDA AŞINMA, AYRIŞMA VE BİRLEŞME OLAYLARI Toprak Bilgisi Dersi Prof. Dr. Günay Erpul erpul@ankara.edu.tr Toprak Oluşumunda Kimyasal Ayrıştırma Etmenleri Ana kayanın kimyasal bileşimini değiştirmek

Detaylı

Çalışma büyüteci. Kullanım kılavuzu. Tchibo GmbH D Hamburg 91982HB44XVII

Çalışma büyüteci. Kullanım kılavuzu. Tchibo GmbH D Hamburg 91982HB44XVII Çalışma büyüteci tr Kullanım kılavuzu Tchibo GmbH D-22290 Hamburg 91982HB44XVII 2017-01 347 363 Değerli Müşterimiz! Yeni çalışma büyüteciniz, ince dikiş ve el işleri için çok kullanışlıdır. Büyüteci bağımsız

Detaylı

ERGENLİKTE HİJYEN SAĞLIK VE KİŞİSEL BAKIM. Hazırlayan Okul Rehber Öğretmeni İrem YILDIRIM

ERGENLİKTE HİJYEN SAĞLIK VE KİŞİSEL BAKIM. Hazırlayan Okul Rehber Öğretmeni İrem YILDIRIM ERGENLİKTE HİJYEN SAĞLIK VE KİŞİSEL BAKIM Hazırlayan Okul Rehber Öğretmeni İrem YILDIRIM SAĞLIK VE HİJYEN NEDİR? Sağlık; kişinin doğuştan getirdiği kalıtsal özellikleri ile fiziksel, biyolojik ve sosyal

Detaylı

AĞAÇSAKAL 2015 Katalog

AĞAÇSAKAL 2015 Katalog AĞAÇSAKAL 2015 Katalog 2 teraryum nedir? Teraryum (Latince: terra [toprak] + -arium, aquarium kelimesi ile anolojiden türetme), kavanoz ya da akvaryum gibi kapalı bir mekanda kuru bir habitatı taklit eden

Detaylı

Örneğin; İki hidrojen (H) uyla, bir oksijen (O) u birleşerek hidrojen ve oksijenden tamamen farklı olan su (H 2

Örneğin; İki hidrojen (H) uyla, bir oksijen (O) u birleşerek hidrojen ve oksijenden tamamen farklı olan su (H 2 On5yirmi5.com Madde ve özellikleri Kütlesi, hacmi ve eylemsizliği olan herşey maddedir. Yayın Tarihi : 21 Ocak 2014 Salı (oluşturma : 2/9/2016) Kütle hacim ve eylemsizlik maddenin ortak özelliklerindendir.çevremizde

Detaylı

BİBER YETİŞTİRİCİLİĞİNDE GÜBRELEME

BİBER YETİŞTİRİCİLİĞİNDE GÜBRELEME BİBER YETİŞTİRİCİLİĞİNDE GÜBRELEME Ülkemizin birçok yerinde acı-tatlı taze biber, dolmalık, kurutmalık ve sanayi tipi (salçalık) biber yetiştiriciliği yapılmaktadır. Çeşitlere göre değişmekle birlikte

Detaylı

Kendi emniyetiniz ve şöminenizi doğru kullanabilmeniz için lütfen bu broşürü dikkatle okuyunuz.

Kendi emniyetiniz ve şöminenizi doğru kullanabilmeniz için lütfen bu broşürü dikkatle okuyunuz. AKINLAR ŞÖMİNE... yeni ısı kaynağı... Değerli Müşterimiz, AKINLAR Şömine haznesini tercih ettiğiniz için çok teşekkür ederiz. Kendi emniyetiniz ve şöminenizi doğru kullanabilmeniz için lütfen bu broşürü

Detaylı

Temizlik Setleri. Ürün Özellikleri: Mop. Sap. Kova. Tekerlekli Taşıma Aparatı. Ürün Kodu. Ürün Barkod Koli Barkod Koli İçi Hacim (lt)

Temizlik Setleri. Ürün Özellikleri: Mop. Sap. Kova. Tekerlekli Taşıma Aparatı. Ürün Kodu. Ürün Barkod Koli Barkod Koli İçi Hacim (lt) İÇİNDEKİLER TEMİZLİK SETLERİ... 4 MOPLAR... 6 APARATLAR... SAPLAR... 14 CAM TEMİZLİK ÜRÜNLERİ... 16 TEMİZLİK BEZLERİ... 18 SÜNGER VE OVMA ÜRÜNLERİ... 20 Temizlik Setleri Mop Temizleme alanı genişletilmiş

Detaylı

KANALİZASYONLARDA HİDROJEN SÜLFÜR GAZI OLUŞUMU SAĞLIK ÜZERİNE ETKİLERİ

KANALİZASYONLARDA HİDROJEN SÜLFÜR GAZI OLUŞUMU SAĞLIK ÜZERİNE ETKİLERİ KANALİZASYONLARDA HİDROJEN SÜLFÜR GAZI OLUŞUMU SAĞLIK ÜZERİNE ETKİLERİ Bu Çalışma Çevre Orman Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sayın Prof. Dr. Mustafa Öztürk tarafından 2006 yılında yapılmıştır. Orijinal

Detaylı

HİDROLİK KURTARMA SETLERİ

HİDROLİK KURTARMA SETLERİ HİDROLİK KURTARMA SETLERİ Kesici ve ayırıcılar; tüm dünya ülkelerinde kurtarma operasyonları, trafik kazaları ve afet yönetimlerinde kullanılmak üzere çeşitli güçlerde ve ebatlarda tasarlanmıştır. İstanbul

Detaylı

ÜRÜN PROSPEKTÜSÜ. : 1.5 2.5 m/dak katod hareketi gerekir. Büyük yüzeyli parçalar için iki boyutlu hareket önerilir.

ÜRÜN PROSPEKTÜSÜ. : 1.5 2.5 m/dak katod hareketi gerekir. Büyük yüzeyli parçalar için iki boyutlu hareket önerilir. SAYFA NO: 1/5 AtılımKimyasalları SATINE NİKEL KAPLAMA AK 5000 ÜRÜN TANIMI Satine Nikel AK 5000 prosesi, ince taneli ve mat görünümlü dekoratif nikel kaplamalar için kullanılmaktadır. Genel olarak parlak

Detaylı

Ayxmaz/biyoloji. Azot döngüsü. Azot kaynakları 1. Atmosfer 2. Su 3. Kara 4. Canlılar. Azot döngüsü

Ayxmaz/biyoloji. Azot döngüsü. Azot kaynakları 1. Atmosfer 2. Su 3. Kara 4. Canlılar. Azot döngüsü Azot döngüsü Azot kaynakları 1. Atmosfer 2. Su 3. Kara 4. Canlılar Azot döngüsü 1. Azot bitkiler tarafından organik moleküllerin (A.asit,organik baz vb.)yapısına katılır. 2. Bitkiler azotu sadece NO3-

Detaylı

Çelikle Çay Üretimi. Ayhan Haznedar -Ziraat Mühendisi

Çelikle Çay Üretimi. Ayhan Haznedar -Ziraat Mühendisi Çelikle Çay Üretimi Ayhan Haznedar -Ziraat Mühendisi Nitelikleri, kalitesi ve diğer özellikleri belirlenen çay klonlarının hızlı, yoğun ve ucuz bir şekilde üretilmesi için en uygun yöntemdir. Çelik alınacak

Detaylı

DOLPHİN WAVE 30 ROBOT KULLANMA KILAVUZU E-HAVUZ MARKET

DOLPHİN WAVE 30 ROBOT KULLANMA KILAVUZU E-HAVUZ MARKET DOLPHİN WAVE 30 ROBOT KULLANMA KILAVUZU İçindekiler 1. Genel Bilgi 2. Özellikleri 3. Uyarılar ve Önlemler 3.1 Uyarılar 3.2 Önlemler 4. Robot parçaları 5. Robotun Kullanımı 5.1 Kurulum 5.2 Robotu Havuza

Detaylı

DOLPHİN WAVE 50 ROBOT KULLANMA KILAVUZU

DOLPHİN WAVE 50 ROBOT KULLANMA KILAVUZU DOLPHİN WAVE 50 ROBOT KULLANMA KILAVUZU İçindekiler 1. Genel Bilgi 2. Özellikleri 3. Uyarılar ve Önlemler 3.1 Uyarılar 3.2 Önlemler 4. Robot parçaları 5. Robotun Kullanımı 5.1 Kurulum 5.2 Robotu Havuza

Detaylı

ARILI DAMLA SULAMA SĐSTEMLERĐ

ARILI DAMLA SULAMA SĐSTEMLERĐ ARILI DAMLA SULAMA SĐSTEMLERĐ Bitki gelişimi için gerekli olan su ile suda eriyebilen besin maddelerinin, istenilen zamanda ve istenilen miktarda,kontrollü olarak bitki kök bölgesine damlalar halinde verilmesine

Detaylı

DENEYĐN ADI : Sirkenin yumurta kabuğuna etkileri nasıl gözlemlenir?

DENEYĐN ADI : Sirkenin yumurta kabuğuna etkileri nasıl gözlemlenir? DENEYĐN ADI : Sirkenin yumurta kabuğuna etkileri nasıl gözlemlenir? DENEYĐN AMACI : Asitlerin aşındırıcı özelliğini karbonat üzerinde gözlemlemek Yumurta kabuğu yapısında su, bazı mineraller ve CaCO3 (Kalsiyum

Detaylı

SERA TASARIMI ve İKLİMLENDİRME. Cengiz TÜRKAY Ziraat Yüksek Mühendisi. Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu Erdemli-Mersin 12 Ekim 2012

SERA TASARIMI ve İKLİMLENDİRME. Cengiz TÜRKAY Ziraat Yüksek Mühendisi. Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu Erdemli-Mersin 12 Ekim 2012 SERA TASARIMI ve İKLİMLENDİRME Cengiz TÜRKAY Ziraat Yüksek Mühendisi Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu Erdemli-Mersin 12 Ekim 2012 Sera nedir? Bitki büyüme ve gelişmesi için gerekli iklim etmenlerinin

Detaylı

HİNDİ YETİŞTİRİCİLİĞİ

HİNDİ YETİŞTİRİCİLİĞİ 2014 2015 HİNDİ YETİŞTİRİCİLİĞİ Hindilerin tavuklara göre daha dayanıklı, uzun ömürlü, karkas randımanı ve beslenme değerlerinin yüksek olması, yılbaşında tüketimi, etinin sucuk salam gibi ürünlerde dana

Detaylı

MONTAJ NOTLARI. MONTAJ VE BAKIM NOTLARI ACG-AltiLED KAÇ ADET ARMATÜR KULLANILMALI

MONTAJ NOTLARI. MONTAJ VE BAKIM NOTLARI ACG-AltiLED KAÇ ADET ARMATÜR KULLANILMALI KAÇ ADET ARMATÜR KULLANILMALI Amerikan Aydınlatma Mühendisleri Topluluğu (IESNA) nun tavsiye ettiği aydınlanma seviyeleri aşağıdaki gibidir: - Üretimin yapılmadığı lobi, hol v.b. genel alanlar (50-100

Detaylı

Ürün Katoloğu. Fides İç ve Dış Ticaret A.Ş. www.fidesas.com Tlf: 0212.275 92 50 11/04.MC

Ürün Katoloğu. Fides İç ve Dış Ticaret A.Ş. www.fidesas.com Tlf: 0212.275 92 50 11/04.MC Ürün Katoloğu Fides İç ve Dış Ticaret A.Ş. www.fidesas.com Tlf: 0212.275 92 50 11/04.MC JİFFY SAKSI Jiffy saksılar ideal materyallerin birleşiminden yapılmıştır. Jiffy Saksılarda, minimum %50 sfagnum yosunu,

Detaylı

MODEL RTM925 TANITMA VE KULLANIM KILAVUZU

MODEL RTM925 TANITMA VE KULLANIM KILAVUZU ELEKTRİKLİ ÇİT BUDAMA MODEL RTM925 TANITMA VE KULLANIM KILAVUZU TEKNİK ÖZELLİKLER -RTM925- VOLTAJ 230V~50HZ GİRİŞ GÜCÜ 710W BIÇAK UZUNLUĞU 530MM DEVİR HIZI 1600 R/MİN DİŞ ARALIĞI 20MM MAX KESİLECEK ÇALI

Detaylı

Kasetin arka yüzeyi filmin yerleştirildiği kapaktır. Bu kapakların farklı farklı kapanma mekanizmaları vardır. Bu taraf ön yüzeyin tersine atom

Kasetin arka yüzeyi filmin yerleştirildiği kapaktır. Bu kapakların farklı farklı kapanma mekanizmaları vardır. Bu taraf ön yüzeyin tersine atom KASET Röntgen filmi kasetleri; radyografi işlemi sırasında filmin ışık almasını önleyen ve ranforsatör-film temasını sağlayan metal kutulardır. Özel kilitli kapakları vardır. Kasetin röntgen tüpüne bakan

Detaylı

Bilim adamları canlıları hayvanlar, bitkiler, mantarlar ve mikroskobik canlılar olarak dört bölümde sınıflandırmışlar.

Bilim adamları canlıları hayvanlar, bitkiler, mantarlar ve mikroskobik canlılar olarak dört bölümde sınıflandırmışlar. 1- Canlının tanımını yapınız. Organizmaya sahip varlıklara canlı denir. 2-Bilim adamları canlıları niçin sınıflandırmıştır? Canlıların çeşitliliği, incelenmesini zorlaştırır. Bu sebeple bilim adamları

Detaylı

Madde-Cisim-Malzeme-Eşya Evimizde, okulumuzda ve çevremizde bir çok madde ve bu maddelerden yapılmış çeşitli eşyalar görürüz. Bu maddelerden bazıları

Madde-Cisim-Malzeme-Eşya Evimizde, okulumuzda ve çevremizde bir çok madde ve bu maddelerden yapılmış çeşitli eşyalar görürüz. Bu maddelerden bazıları Madde-Cisim-Malzeme-Eşya Evimizde, okulumuzda ve çevremizde bir çok madde ve bu maddelerden yapılmış çeşitli eşyalar görürüz. Bu maddelerden bazıları hiç bir değişikliğe uğramadan aynı şekilde kalmışken

Detaylı

FİLTRASYON. Şekil 4.1. Bir kum filtresinin kesit görünümü 1 GENEL BİLGİ

FİLTRASYON. Şekil 4.1. Bir kum filtresinin kesit görünümü 1 GENEL BİLGİ FİLTRASYON 1 GENEL BİLGİ Filtrasyon adından da anlaşılacağı üzere filtre etmek anlamına gelir. Başka bir deyişle filtrasyon, bir akışkanın katı parçacıklar içerisinden geçirilerek bünyesindeki kirliklerin

Detaylı

DİYAFRAMLI SU BASINÇ REGÜLATÖRÜ (DSBR)

DİYAFRAMLI SU BASINÇ REGÜLATÖRÜ (DSBR) DİYAFRAMLI SU BASINÇ REGÜLATÖRÜ (DSBR) DEĞİŞTİRİLEBİLİR KARTUŞ VE FİLTRELİ Aralık 2016 Ürün Kodu 341915 342015 342115 342215 341920 342020 342120 342220 341925 342025 342125 342225 Bağlantı Ölçüsü Ürün

Detaylı

M3 KULLANMA TALİMATI E HAVUZ MARKET

M3 KULLANMA TALİMATI E HAVUZ MARKET M3 KULLANMA TALİMATI 1- Genel Bilgi 2- Özellikler 3- Uyarılar ve Önlemler 4- Robot Parçaları 5- Robot Kullanımı 5.1- Kurulum 5.2- Robotun Havuza Koyuluşu 5.3- Robotun Havuzdan Çıkarılışı 6- Filtre Torbasının

Detaylı

FOTOSENTEZ VE KEMOSENTEZ

FOTOSENTEZ VE KEMOSENTEZ FOTOSENTEZ VE KEMOSENTEZ FOTOSENTEZ Yeşil bitkilerin, sahip oldukları klorofil pigmenti yardımı ile havadan aldıkları karbondioksiti kullanarak kendileri için gerekli olan organik maddeleri üretmelerine

Detaylı