Yoga ilk bakışta, vücudu formda ve esnek tutan bazı spor ve benzeri yöntemlerden biraz daha farklı görünür.

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Yoga ilk bakışta, vücudu formda ve esnek tutan bazı spor ve benzeri yöntemlerden biraz daha farklı görünür."

Transkript

1 Birçok insan Yoga'ya başlangıçta vücutlarını formda ve esnek tutmak için rağbet ederler. Diğer bir kısmı gerginlik ya da sırt ağrısı gibi birtakım özel şikayetler için yardım ya da ferahlık sağlamak amacıyla Yoga'ya gelirler. Bazıları da yaşamdan elde edebilecekleri şeyleri elde edemedikleri duygusuyla Yoga'ya başvururlar. Sebebiniz ne olursa olsun Yoga, ne amaçla geldiyseniz, onu ve daha fazlasını veren bir araç olacaktır. Yoga'nın bir bütün olarak, sizin kendiniz için gereken bir deney olduğu anlaşılmaktadır. Yoga ilk bakışta, vücudu formda ve esnek tutan bazı spor ve benzeri yöntemlerden biraz daha farklı görünür. Yoga'ya başlayan kişi, düzenli egzersiz ile, yaşamında küçük bir değişim olduğunu farkeder, Egzersizlere devam etmek, vücudu gevşetmek ve zihni sakin tutmakla bu değişim farkedilir. İç huzurunuzun durumu birden güçlenmeye başlar ki bu durum sizin olması gereken doğal halinizdir. Bu da Yoga'nın aslını teşkil eder.

2 Hepimiz bilerek ya da bilmeyerek, kendimizi tanımanın yolunu ararız ve de bunu giderek geliştirmeye doğru yöneliriz. Eğer zihninizi ve düşüncelerinizi kontrol altına alabilirseniz, yapabileceklerinizin sınırı olmadığını görürsünüz. Bizi bundan alıkoyan ve kendimizle bütünleşmemizi engelleyen şey hayallerimiz ve ön yargılarımızdır. İnsanlar günümüzde, insanlık tarihinin diğer zamanlardan daha fazla olarak, kendi denetimleri dışındaki gerilimlere ve strese maruz kalmaktadırlar. Binlerce insan sakinleştiricilerden, uyku haplarından ve alkolden medet ummaktadırlar. Hayatın en eski bilimi olan Yoga, size stresi yalnızca fiziksel düzeyde değil, aynı zamanda zihinsel ve ruhsal düzeyde de kontrol etmeyi öğretebilir, insan vücudu bir araba ile kıyaslanabilir. Arabanın, Rolls Royce ya da eski bir araba olmasına bakılmaksızın, yağlamaya, soğutma sistemine, elektrik akımına, yakıta ve direksiyonun arkasında duyarlı bir sürücüye ihtiyacı vardır. Yoga'da asanalar, duruşlar vücudu yağlar. En ufak bir aksama olmadan, kasların ve mafsalların düzgün, iç organların uyumlu çalışmasını sağlar ve dolaşımı arttırır. Pranayama, yani Yoga nefesi, prana'yı, yani elektrik akımını alırken, komple bir gevşeme de vücudu soğutur. Yakıt gıdaları, sudan ve teneffüs ettiğimiz havadan sağlanır. Son olarak, vücudun sürücüsü, zihnin dinginleştiricisi meditasyondur. Meditasyon yaparak fiziksel aracınıza, yani vücudunuza üstün gelmeyi ve onu denetlemeyi öğrenirsiniz. Dini, yaşı, fizik kondisyonu ne olursa olsun, herkes Yoga yapabilir. Genç, ihtiyar, hasta, sağlam, herkes bu disiplinden faydalanabilir. Hareket miktarı ne olursa olsun, herkes nefes almak zorundadır. Doğru gıda almazsak, mutlaka eklem romatizması (artrit) oluruz. Konsantrasyon objeleri farklı olabilir, ama teknik aynıdır. İlk Yogi'ler, iki temel soruya cevap aradılar: "Acıdan nasıl kurtulunur?", "Ölüm nasıl fethedilir?". Asanalarla fiziksel acıyı, Pranayama ile de duygusal acıyı kontrol edebilirsiniz. Meditasyon ile de, gerçekten kim olduğunuzu anlarsınız. İsmin ve formun (bedenin) yanlış kimliklendirilmesinden bağımsız olarak, ölümsüz olan "yüce ben"e ulaşır ve vücuda üstün olabilirsiniz. Yoga, bedenin bitip ona üstün gelindiği yerde başlar.

3 Sonuç olarak söylenebilecek olan, Yoga'nın bir teori değil, bir yaşam biçimi olduğudur. Asanalar Tıpkı arabamızın zamanla değer kaybetmesini mümkün gördüğümüz gibi, bedenimizin de yıllar geçtikçe, daha az etkili şekilde çalışacağı düşüncesine kendimizi teslim ederiz. Bunun gerçekten gerekli olup olmadığını veya neden hayvanların, hayatlarının büyük bir bölümü boyunca iyi işlev görmekte olup bizim neden aynı şekilde olmadığımızı kendi kendimize durmadan sorarız. Aslında yaşlanma, geniş ölçüde doğal olmayan bir durumdur, genelde kendi vücudunda hasıl olan maddelerden kirlenme veya kendi kendine zehirlenme nedeniyle meydana gelir. Vücut organlarını temiz tutarak ve onlara iyi bakıp yağlayarak, vücudun çökme sürecini ve hücre kaybını önemli ölçüde azaltabiliriz. Son yıllarda yapılan tıbbi araştırmalar, Yoga'nın etkilerine dikkat çekmektedirler. Araştırmalar göstermektedir ki, örneğin ceset pozisyonunda elde edilen rahatlama, yüksek tansiyonu etkili bir şekilde azaltmakta ve asanalar ve pranayamanın düzenli olarak uygulanması, artrit, damar tıkanıklığı, kronik yorgunluk, astım, varis ve kalple ilgili şikayetler gibi birçok hastalığa yardımcı olmaktadır. Laboratuvar testleri, yogilerin bilinçli olarak vücut ısısı, kalp çarpıntısı ve tansiyon gibi otonom veya istem dışı fonksiyonları kontrol altına alabildiklerini onaylamaktadır. Hatha Yoga'nın etkileri üzerinde yapılan, 6 ayı aşkın süren bir çalışma, aşağıdaki sonuçlar tespit edilmiştir: Akciğer kapasitesinin ve solunumun artması; vücut ağırlığının ve ölçüsünün azalması; strese karşı koyabilme yeteneğinin gelişmesi; kolesterol ve kan şekeri seviyesinde azalma. Tüm bu sonuçlar, vücudun doğal sisteminde dengeleyici ve onarıcı etkiye sahiptir. Bugün artık Yoga'nın tedavi edici ve hastalığı önleyici ilaçlar kadar faydalı olduğu düşünülmektedir. Asana Yoga'nın üçüncü bölümü asana veya duruştur. Asana, organlara denge, sağlık ve hafiflik getirir. Düzgün ve hoş bir duruş, zihinsel denge getirir ve zihnin kararsızlığına son verir.

4 Asanalar sadece jimnastik egzersizleri değil, aynı zamanda birer duruşturlar. Bunları yapabilmek için havalandırılmış bir mekan, bir örtü ve kararlılık gerekir. Oysa başka sistem fizik egzersizlerinde gerekli olan geniş oyun alanları ve pahalı araç ve gereçlerdir. Asanalar yalnız iken yapılabilirler, çünkü vücudun organları gerekli ağırlık ve karşı ağırlıkları oluştururlar. Bunları yaparken çeviklik, denge, dayanıklılık ve büyük bir canlılık kazanılır. Yüzyıllar boyu gelişerek oluşan asanalar, vücudun her kasını, sinirini ve salgı bezini çalıştırır. Asanalar kaslı olmayan, elastik ve kuvvetli, iyi bir fiziki yapı oluştururlar ve vücudu hastalıklardan uzak tutarlar; yorgunluğu azaltıp, sinirleri yatıştırırlar. Fakat en önemli yanları zihni eğitip disipline etmeleridir. Pek çok aktör, akrobat, atlet, dansör, müzisyen ve sporcu çok mükemmel birer fiziğe sahiptirler. Vücutlarını fizik olarak tümüyle kontrol edebilirler. Ama zihinlerini, akıllarını ve özelliklerini kontrol etme gücüne sahip değillerdir. Bu nedenle kendileriyle uyum içinde olamazlar ve aralarında dengeli bir kişiliğe sahip biri nadiren rastlanır. Genellikle vücutlarını her şeyin önüne koyarlar. Buna karşın yogi vücudunu küçümsemez ve sadece onun mükemmeliyetini değil, duygularının, zihnin, aklının ve ruhunun da mükemmeliyetini arar. Yogi asanaları yaparak vücuduna hakim olur ve onu ruhunu taşıyacak bir araç haline getirir. Onun, ruhu için gerekli bir vasıta olduğunu bilir. Bedensiz bir ruh, vücudu güçten yoksun kalmış bir kuş gibidir.

5 Yoganın Beş Temel Prensibi 1. Uygun Gevşeme Kaslardaki gerilmeyi gevşetir ve bütün sistemin sanki bir gece uyumuş gibi dinlenmesini sağlar. Bu; enerjinin korunmasını öğretir, korkulardan ve tereddütlerden arınmayı sağlayarak her türlü faaliyetlerinize uygulanabilir. 2. Uygun Egzersiz Vücudun her tarafını sistematik olarak çalıştıran kasları ve lifleri gereken belkemiğini ve omurları esnetir, dolaşımı arttırır. 3. Uygun Nefes Oksijen alımını arttırabilmek için, ciğerlerin tamamını çalıştırarak, ritmik nefes almaya uygun nefes alma denir. Yoga usulü nefes alma, yani pranayama, çakraların içinde saklı bulunan hayat kuvvetini, yani prana akışını ayarlayarak, zihinsel durumu kontrol etmeyi ve vücudu tekrar doldurmayı öğretir. 4. Uygun Diyet Doğal gıdaları temel alan bu iyi dengelenmiş beslenmeye uygun diyet denir. Vücudu hafif ve yumuşak tutar, zihni dinginleştirir, hastalıklara karşı vücudu kuvvetlendirir. 5. Pozitif Düşünce ve Meditasyon Kötü düşüncelerden kurtulmaya ve zihni rahatlamaya, her türlü düşüncenin üstüne çıkmaya yardım eder. Yogi ölümden korkmaz. Çünkü bilir ki zaman, bedenden geçiş ücretini alacaktır. O vücudunun devamlı değiştiğini, çocukluk, gençlik ve yaşlılıktan geçtiğini bilir. Doğum ve ölüm doğaldır, ama ruhun doğum ve ölümle ilgisi yoktur. Eski giysilerini çıkarıp atan bir adam gibi; vücudun içinde barınan ruh, yıpranmış vücutları bir yana bırakıp yenilere geçer. Yogi vücudunun Tanrı tarafından sadece zevk için değil, fakat yaşadığı her an diğer insanlara hizmet etmesi için verildiğini bilir. Onu kendi malı olarak görmez. Kendisine Tanrı tarafından verilmiş bu bedenin tekrar O'nun tarafından bir gün geri alınacağını bilip asanaları yaparak önce zenginlik olan sağlık kazanılır. Bu parayla elde edilecek bir şey değildir. Bu sadece ağır bir çalışmayla kazanılabilir. Bu; beden, zihin ve ruhun tam bir uyumudur. Fiziksel ve zihinsel bilincin unutulmaması, sağlığın ta kendisidir. Yogi asanaları yaparak fiziki güvensizlikten ve zihinsel sapmalardan kurtulur. Eylemlerini ve onların meyvelerini dünyanın hizmetine ve Tanrı'ya sunar. Yogi, hayatının ve bütün eylemlerinin doğada kendini insan şeklinde ifade eden tanrısal eyleminin bir parçası olduğunu anlar. Nabzının atışında, nefes alış ritminde, HİNDİSTAN A BAKIŞ AĞUSTOS - EYLÜL 2004

6 mevsimlerin akışında, evrensel yaşamın kalp atışını hisseder. Onun vücudu tanrısal kıvılcımın tapınağıdır. Vücudun ihtiyaçlarının ihmal edilmesi ve onun tanrısal bir varlık olarak algılanmaması; onun parçası olduğu evrensel yaşamı yadsımak anlamına gelir. Vücudun ihtiyaçları, vücut içinde barınan tanrısal ruhun ihtiyaçlarıdır. Yogi, Tanrı'yı aramak için sadece göğe doğru bakmaz; çünkü bilir ki; Tanrı kendi içindedir. Buna Antaratma da (İçbenlik) denir. Hem içte, hem dışta Tanrı'nın hükümdarlığını hissedip cennetin kendi içinde olduğunu anlar. Vücut nerede biter? Zihin nerede başlar? Zihin nerede biter? Ruh nerede başlar? Onlar birbirine içten bağlantılı oldukları için bölünemezler, ancak her şeye hükmeden Tanrısal bilincin değişik olgularıdır. Yogi ne bedeni, ne de zihni ihmal eder. Her ikisini de yönetir. Yogi için vücut, ruhsal özgürlüğe kavuşmada bir engel ya da yıkılış için bir neden değil, hedefe ulaşma aracıdır. Vücudunu bir yıldırım gibi güçlü, sağlıklı ve acıdan uzak tutarak Tanrı'nın hizmetine sunar. Mundakopanisad'da belirtildiği gibi; nefse, güçsüzlükle amaçsızlıkla ve dikkatsizlikle ulaşılamaz. Pişmemiş topraktan yapılmış bir çanak nasıl suda dağılırsa, vücut da kısa sürede çürür. Onun için onu yoga disipliniyle pişirip kuvvetli ve arınmış hale getiririz. Asanaların isimleri hep evrimin prensiplerine işaret eder. Bazıları bitkilerden - ağaç (vraksa) ve lotus (padma); bazıları böceklerden - çekirge (salabha) ve akrep (vrikşa); bazıları su hayvanlarından - balık (matsya), su kaplumbağası (kurma), kurbağa (bheka veya manduka), timsah (nakra) diye adlandırılır. Kuş ismiyle bilinen asanalar vardır - horoz (kukkuta), balıkçıl (baka), tavuskuşu (mayura), kuğu (hamsa). Asanalar aynı zamanda köpek (svana), at (vatayana), deve (ustra) ve

7 aslan (simha) gibi dört ayaklı hayvanların adını da taşır. Asanaların adlandırılmasında ayrıca yılan (bhujanga) gibi sürüngenlerin adları ve insanın embriyo durumu da ihmal edilmemiştir. Asanalar isimlerini Virabhadra ve rüzgarın oğlu Hanuman gibi efsanevi kahramanlardan da alır. Bharadvaja, Kapila, Vasistha ve Visvamitra gibi ulu kişilerin isimleri de ölümlerinden sonra asanalara verilmiştir. Bazı asanalar Hindu pantheon tanrılarının ismini alır; bazıları da Avataras ya da Tanrısal kuvvetin döngüsünü (reenkarnasyon) anımsatır. Asana yapan yoginin vücudu pek çok yaratığı akla getiren şekiller alır. Yoginin zihni hiç bir yaratığı hakir görmeyecek şekilde eğitilmiştir. Çünkü yaradılışın tümünde en aşağı böcekten, en mükemmel ulu kişiye kadar aynı evrensel ruh nefes alır, verir ve bu ruh çok değişik formlara girer. O, en yüksek şeklin, şekildışı olacak olduğunu bilir. Evrensellikte "birleşmişliği" bulur. Gerçek asana, Brahman düşüncesinin Sadhaka'nın zihninden sürekli ve kendiliğinden akmasıdır. Kazanmak ve kaybetmek, zafer ve yenilgi, şöhret ve utanma, vücut ve zihin, zihin ve ruh arasındaki ikilikler asanaların hüneriyle kaybedilir; Sadhaka pranayamaya geçer ki bu yoga yolunda 4. evredir. Pranayama uygulamalarında burun delikleri, burun pasajları, diaframlar, soluk borusu, akciğerler vücudun aktif olarak bu olaya katılan bölümlerdir. Bunu uygulayanlar pranamayı, hayatın nefesini hissederler. Bu sebeple pranayamada ustalaşmak için acele etmeyin, çünkü bu doğrudan hayatın kendisiyle oynamaktır. Yetersiz uygulama ile solunum rahatsızlıkları ortaya çıkacak, sinir sistemi çökecektir. Doğru uygulama ile ise kişi bütün hastalıklarından uzak kalır. Pranamaya asla kendi başına uygulanmamalıdır. Pranayama, öğrencisinin fiziksel kapasitesini bilen bir gurunun kişisel gözetiminde yapılmalıdır.

8 Bu nedenlerden dolayı, ruh ve sinir hastalıkları uzmanları, yoganın, psikiyatrinin bilimsel alanından uzak tutulduğunu ancak, bazı insanların yoga yapmasının yararlı olabileceğini söylüyor. Çünkü zihnin belli bir noktada yoğunlaşabilmesi, nefesin eğitilmesi kişiyi rahatlatır. Psikiyatrlar, yoganın zihni kolaylıkla dağılan insanlarda fazla içe kapanmaya, kişinin kendi kabuğuna çekilip toplumdan uzaklaşmasına yol açabileceğini belirtiyor. "Ama bu doğrudan doğruya yoganın yaptığı bir şey değildir. Kişinin rahatsızlığıyla ilgili bir sorundur" diyor. Böyle kişilerin en azından, önce bir psikiyatrik muayeneden geçerek yogaya başlamasını tavsiye ediyor. Yogilerin bir de uyguladıkları diyetleri var. Aslında onlar için vejetaryen diyebiliriz. Prensipleri, "Ne yersen o olursun". Yani, bitkisel gıdalarla beslenirken daha sakin bir insan olursun. Bir yiyeceği yemeden önce, "Bu, bana enerji mi veriyor, yoksa enerjimi alıyor mu?" sorusunu kendinize sormanız gerekiyor. Bunun için kırmızı et, balık, tavuk, sarımsak ve soğan yemiyorlar. Tabii, bunu yogaya başlayan her insan uygulayacak diye bir kural yok. Yoga, sadece öneriyor. Uygulayıp uygulamamak sizin elinizde. Yoga hakkında aklımıza gelen birçok soruyu bu konuda Ankara'da eğitim veren yoga üstadı sayın Ramaray Das'a sorduk: Meditasyon ve yoga nedir? Aralarındaki farklar hakkında neler söyleyebilirsiniz? "Meditasyon zaten Yoga'nın içindedir. Meditasyonun amacı; Tanrıyla ilişki kurmaktır. İnsanlar yogayı yanlış tanıyorlar. Bilmiyorum hala nasıl düşündüklerini, ama basamak basamak açıklamamız gerekirse önce kafayı boşaltmak, yoganın ilk aşamasıdır. Tanrıyı düşünebilmek için kafamızı boşaltmalıyız. Yoksa düşüncemizi toplayamayız. Daha sonraki aşama bu düşünceyi güçlendirmekle olur. Bu da kendimizi tanımakla sağlanabilir. En son aşamada ise Tanrıyla kontakt kurma vardır. Ama insanlar Meditasyonu bir rahatlama, huzur bulma gibi görüyor. Bunlar Meditasyonun kendisi değil; Meditasyon için ilk basamaklardır. Amacı daha farklıdır. Tanrıyla ilişki kurmak, Tanrıyı düşünmek temel amaç. Bu yollar ise bunu yapabilmek için bazı aşamalardır. Öncelikle bir şeyi yoğun olarak düşünebilmek için aklımızı diğer düşüncelerden soyutlamalıyız. Yani beyni rahatlamakla işe başlanmalıdır."

9 "Yoga ilk olarak nerede ortaya çıkmış? "Yoga binlerce yıl önce Hindistan'da doğmuş olan bir yaşam bilimidir. Yogaya vücudu, beyni ve ruhu tamamen eğiten, dünyadaki en eski kişisel gelişim sistemi diyebiliriz." Yoganın dinlerle ilişkisi nedir? Hinduizm, Budizm gibi bazı dinlerde oluştuğunu duymuştuk. "Hayır, bu dinlerle alakası yoktur. Bütün dinler yoganın içerisindedir. Yoganın da temel felsefesi budur. Kendinizi bulmak, tanımaktır. Biz bu yaşımıza gelmişiz, daha nasıl yaşamamız gerektiğini bilmiyoruz. Bunları bize Yoga gösterir." Bir kuralı var mı? Yani şu kişi Yoga yapabilir, bu yapamaz denebilir mi? Başlamak için nelere ihtiyacımız var? "Herkes Yoga yapabilir. Yoga için özel araçlara ya da giysilere gerek yoktur. Sadece daha sağlıklı, yapıcı uzun bir yaşam için güçlü bir istek ve küçük bir yer yeterlidir. İnsanların belirli dine inanıp inanmaları da önemli değil. Müslüman, Hıristiyan, Budist, yaşlı, genç, kadın, Yoganın yararları Vücudun esnekliğini sağlar. Kaslara, eklem yerlerine, iç organlara ve sinir sistemine güç verir. Solunum organlarının düzenli çalışmasını sağlar; astım, sinüzit, anfizem gibi hastalıkları önler, tedavi eder. Düzenli nefes almayı öğretir. Sindirim sistemini etkileyerek bağırsak, mide ve karaciğerin düzenli çalışmasını sağlar. İç salgı bezlerini kamçılayarak normal dengeyi sağlar. Omurga ve sinir sistemine güç vererek, hastalıkları önler ve tedavi eder. Hayati merkezlerdeki iç salgı bezlerini, sinir sistemini ve omurgayı harekete geçirir, masaj etkisi yapar. Zihni berraklaştırır, olumlu düşünce ve davranışlara yöneltir. Yeterli oksijen pompalayarak, kan dolaşımını düzene sokar. Bütün bedeni güçlendirip dinçleştirerek yaşlılığı önler. Düzenli uyku alışkanlığı kazandırır. İnsanın zayıf yönlerini güçlendirir. Kişiyi güçlü, huzurlu ve güvenli kılar. İnsanın ruh hali üzerindeki yoğun etkileri hemen görülür; kişilik sorunlarını çözmede yardımcı olur. Vücudu güzelleştirip rahatlık verir, cazibeyi arttırır. İyi ve düzenli beslenme alışkanlığı sağlar. Kötü alışkanlıklardan kurtulmaya yardımcı olur. Yorgunluk ve bitkinliği giderir. Sakinleştirir ve sabırlı olmayı öğretir. Ağrıları teskin eder. İnsanı özbenligıne kavuşturur. HİNDİSTAN A BAKIŞ AĞUSTOS - EYLÜL 2004

10 erkek, çalışanlar ya da öğrenciler aklınıza gelen herkes, her yerde yoga yapabilir. İnsanlara meditasyon ve yoganın ne gibi bir faydası var? Ruh ve beden açısından, yoga yapan birine ne gibi kazanımlar sağlıyor? "Fiziksel açıdan tüm şikayetler zamanla yok olmaya başlıyor. Bu anlattığım şey Meditasyonun ilk aşaması olan vücudu dinlendirmeye yönelik "Hatha Yoga" aşamasıdır. Bunlar "Asana" adı verilen hareketlerdir. Yoga hareketleri vücudun bütün bölümlerini; kasları, eklemleri, omurgayı ve iskelet sistemini esnetip çalıştırır. Aynı zamanda diğer vücut sistemlerini (dolaşım, sindirim, vs) dengeye getirerek iç organlar, salgı bezleri, sinirlerin güçlü ve sağlıklı olmasını sağlarlar. Fiziksel ve zihinsel gerginlikleri gevşeterek çok geniş enerji kaynaklarını da serbest bırakırlar. Hatha Yogada bazı prensipler var. Bunlar 5 adettir. Uygun gevşeme, uygun nefes, uygun hareket, uygun yiyecekler (diyet), pozitif düşünceyle meditasyondur." "Yoganın başka çeşitleri var mı?" Yoga türlerini şöyle sınıflayabiliriz: 1. Hatha Yoga 2. Gyana (jnana) Yoga 3. Tantra Yoga 4. Dhyana Yoga 5. Raja Yoga 6. Laya Yoga 7. Mantra Yoga 8. Sankya Yoga 9. Ashtanga Yoga 10. Kundalini Yoga 11. Karma Yoga 12. Bhakti Yoga Bunların hepsinin alanı farklıdır. Gyana Yoga bilgiyle alakalı, Mantra Yoga Tanrının değişik kutsal isimlerini söyleyerek yapılan yogadır. Karma Yoga kendi dışında hizmet ve sonuçlarını Tanrıya takdim etmek demektir. Raja Yoga ise zihinle ilgilidir. Bunların içinde en önemlisi ve nihai olanı "Bhakti Yoga"dır. Bizim amacımız da budur. İnsan eğitim aldıktan sonra değişik aşamalardan geçecek bu pozisyona gelir. Tanrıya aşkla hizmet etmektir." Yogayı herkes kendi başına yapabilir mi? Yoksa muhakkak bir öğretmen yardımıyla mı işe başlamak gerekiyor? "Elbette. Maddi dünyaya bakarsanız herhangi bir şeyin eğitimini almak, öğrenmek isterseniz hocaya gitmeniz gerekir. Sizden daha tecrübeli, bu yolun içinde olan ve size yol gösteren kişiden yardım almak zorundasınız. Bu şekilde maneviyatta da ilerlemek için gerçek bir Pir, bir Öğretmen, bir Guru ki bunların hepsi de öğretici anlamındadır, bunların yanında eğitim almanız gerekmektedir. Onun size bazı şeyleri öğretmesi, yol göstermesi gerekir." Sizin verdiğiniz eğitime de geleceğiz ama daha önce yoga yapanların uyguladığı bir yöntem olan vejetaryenliğin nedenini sormak istiyorum. Yoga yapanlar kesinlikle vejetaryen olmak zorunda mı? "Bu konu o kadar derin ki bu konu hakkında saatlerce konuşmamız gerekir. Ama şöyle izah edersek; insan bu yolda, bu felsefede, bu yaşamda rahatlamak, huzur bulmak için, kendine gelmek, hastalıkları kendinden uzak tutmak için ilerlemek isterse yiyecek çok önemli bir yer tutmaktadır. Şimdiki medyanın takip ettiği konular kilo vermek, kalori, protein gibi konular. Ama insan bunun ötesinde hareket etmelidir. Nedir bu: bildiğimiz gibi yiyeceklerimizin, içeceklerimizin içerisinde enerji var. Onları kullandığımız zaman beynimizi, vücudumuzu tamamen etkiler. Kişiliğimiz dav-

11 ranışlarımız, düşüncelerimiz yediğimiz şeyler gibi oluyor. Çalışkan, heyecanlı, öfkeli, sinirli, saldırgan insan tipinin oluşması hep yiyeceklerimizden kaynaklanıyor. Bu nedenle yediğimiz şeylere dikkat etmemiz gerekir. Üç grup yiyecek vardır. Satva-Raja-Tama yiyecekler. Bunlar bedenimizi etkiler ve beynimizi besler. Etkilediği zaman beyin ne düşünürse beden ve yaşantımız ona göre şekillenir. Etin zararına gelirsek; et zehir gibidir. Benliği ve beyni zehirliyor. Diyorlar ki proteini nereden karşılayabiliriz? Hayvansal protein vücut için uygun değil. Bizim anatomimize bakarsak hepimiz otobur varlıklarız. Sebze, meyve gibi yiyecekleri kullanmamız gerekir. Saldırganlık, sinir ve öfke hepsi etten kaynaklanır. Bunun yanında hayvan öldürmek de hiç doğru bir şey değil. Bizim yaşam tarzımızda hayvanları öldürmek ve onları yemek yoktur. Hayvanların da bir yaşamları vardı, onları kesmek ve yemek de ilahi kurallara aykırı bir şeydir. Biz öyle yaratılmadık. Hayvanların aleminde de et yiyen var, ot yiyen var. Hiçbir zaman aslan ot yemez ya da bir fil etle beslenmez. Bizler de sebze, meyve yiyen grupta yaratıldık. Ama zamanla değiştirdik bunu, hem et hem de ot yer duruma geldik. İşte bu yanlış. Sistemimizi bozar. Bozdukça da bu hale geliyoruz. Bildiğimiz gibi hayvanlarda şuur yok, içgüdü var. Hayvana dört şey dikte ediliyor. Bunlar; yemek, yatmak, savunmak ve çiftleşmek. Hayvanların alemine bakarsak sadece bunları görürüz. Bir hayvanı öldürüp de yediğimiz zaman bu özellikler bize geçer. Yavaş yavaş onlar gibi oluyoruz. Yani insan değil "Çağdaş Hayvan" durumuna geliyoruz gittikçe. Şu anda neredeyse tüm dünya bu dört şey için hizmet ediyor. Hangi restoranda iyi yemek var diyoruz yemeği düşünüyoruz. Uykuya meraklıyız iyi, rahat uyuyalım kullandığımız yatağımız rahat olsun istiyoruz. Bir diğeri çiftleşmeye meraklıyız, herkes birbirinin peşinde, sürekli cinsel ilişki düşünüyoruz. Dördüncüsü savunmak; mal, mülk, eş, dost, para. Bu benim evim, cüzdanım, arsam diyerek yaşıyoruz. Böylece her ülke savunmaya ağırlık veriyor. Halbuki ne gereği var? Ne diye birbirimizi yok ediyoruz? Hepimiz bu dünyada yaşıyoruz. Sonra da barıştan bahsediyoruz. Bunlar nereden kaynaklanıyor? İşte et, insanları bu hale getiriyor. Oysa biz hayvan değiliz." Peki hayvanlardan sağlanan süt, yoğurt gibi gıdalar hakkında neler söylersiniz? "Dünyada en fazla enerji veren gıda süttür. Bebekler de dünyaya geldikleri zaman uzun bir süre boyunca sütle besleniyorlar. Çünkü sütte herşey var. bunları içip yememizde hiçbir sakıncası yok, aksine bunlar vücudumuz için gerekli şeyler. Tabi o kadar çok anlatılması gereken konular var ki bunları size anlatmam gerekirse belki aylarımızı alabilir. Fiziğimizi nasıl etkiler? Beyin nasıl etkilenir? gibi davranışlar konusunu biz size verdikten sonra gerisi size kalmış bir durum. Ondan sonra yapıp yapmamak sizin elinizde." Peki sizin öğrencileriniz bu kurallara ne kadar uyuyorlar? Ne zaman tam anlamıyla sizin istediğiniz gibi yetişiyorlar? Öğrencilerimizin yarısından fazlası şu anda uyguluyor. Duyduktan sonra yavaş yavaş uygulamaya başlıyorlar. Bir süre sonra tam anlamıyla vejetaryen oluyorlar. Olduktan sonra da kendileri gelip anlatıyorlar. Davranışlarında, düşüncelerinde her şey değişiyor. Çok mutlu, çok rahat olduklarını söylüyorlar. Siz de ancak bunu, uyguladıktan sonra anlayabilirsiniz."

Yoga. Beden Ruh ile Bulufluyor

Yoga. Beden Ruh ile Bulufluyor Beden Ruh ile Bulufluyor Düzenli bir flekilde Yoga Hareketleri (Asanalar) yapan bir insan sadece her bir kas n esnetip güçlendirmekle kalmaz ayn zamanda daha iyi uyur metabolizmas n gelifltirir ve ideal

Detaylı

Natur-Med de Bir Gün Nasıl Geçiyor?

Natur-Med de Bir Gün Nasıl Geçiyor? Natur-Med de Bir Gün Nasıl Geçiyor? Arınma, Do a, Termal SPA www.natur-med.com.tr Natur-Med Davutlar-Kuşadası Natur-Med'de Konaklama Otel Süiti Bahçe Süiti Bahçe Odası Otel Odası Arınma, Do a, Termal SPA

Detaylı

STRES NEDİR? Organizmanın fiziksel ve ruhsal sınırlarının tehdit edilmesi ve zorlanması ile ortaya çıkan psikolojik bir durumdur.

STRES NEDİR? Organizmanın fiziksel ve ruhsal sınırlarının tehdit edilmesi ve zorlanması ile ortaya çıkan psikolojik bir durumdur. STRESLE BAŞA ÇIKMA STRES NEDİR? Organizmanın fiziksel ve ruhsal sınırlarının tehdit edilmesi ve zorlanması ile ortaya çıkan psikolojik bir durumdur. Beni öldürmeyen, beni güçlendirir Nietzche STRESE DİRENÇ

Detaylı

SINAV KAYGISI. Sınav Kaygısının Belirtileri Nelerdir? * Fiziksel Belirtiler

SINAV KAYGISI. Sınav Kaygısının Belirtileri Nelerdir? * Fiziksel Belirtiler SINAV KAYGISI Kaygı, stresli bir durum karşısında hepimizin yaşadığı uyarılmışlık halidir. Ancak kaygının belli bir miktarda yaşanmasının olumlu işlevleri de vardır. Bir miktar kaygı günlük hayatta bizi

Detaylı

ADI SOYADI : OKUL NO : SINIFI : 4/ NOTU : FEVZİ ÖZBEY İLKOKULU FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ 1. DÖNEM 1. YAZILISI

ADI SOYADI : OKUL NO : SINIFI : 4/ NOTU : FEVZİ ÖZBEY İLKOKULU FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ 1. DÖNEM 1. YAZILISI FEVZİ ÖZBEY İLKOKULU FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ 1. DÖNEM 1. YAZILISI 1. Aşağıdaki iskeletin temel bölümlerinin isimlerini yazınız. İskeletin temel bölümlerinin görevlerini belirtiniz. ( 10 puan) Bölümleri

Detaylı

Obsidyen ile sağlıklı kalın. OBSİDYEN TAŞI NEDİR?

Obsidyen ile sağlıklı kalın. OBSİDYEN TAŞI NEDİR? HAKKIMIZDA Makro Grup A.Ş. bünyesinde yer alan Obsidyen Maden ve Mermercilik LTD. ŞTİ., 2002 yılında madencilik, değerli ve yarı değerli taş işleme alanlarında faaliyet göstermek üzere İstanbul da kurulmuştur.

Detaylı

Sınav Kaygısı ve Olumlu Başa Çıkma Yolları Kaygıyı, gelecekte olma ihtimalini düşündüğümüz olumsuz düşünceler olarak

Sınav Kaygısı ve Olumlu Başa Çıkma Yolları Kaygıyı, gelecekte olma ihtimalini düşündüğümüz olumsuz düşünceler olarak Sınav Kaygısı ve Olumlu Başa Çıkma Yolları Kaygıyı, gelecekte olma ihtimalini düşündüğümüz olumsuz düşünceler olarak görebiliriz. Türkiye de öğrencilerimizin büyük bir çoğunluğu yüksek sınav kaygısı yaşıyor.

Detaylı

A BÖLÜMÜ NÜ DEĞERLENDİRELİM

A BÖLÜMÜ NÜ DEĞERLENDİRELİM A BÖLÜMÜ NÜ EĞERLENİRELİM A. Aşağıdaki resimde numaralar ile gösterilen bölümlerin neler olduğunu ve bu bölümlerin görevlerini noktalı yerlere kısaca yazınız. 1... 1 2 3............... 2 3...... B. Aşağıda

Detaylı

VÜCUDUMUZUN BİLMECESİNİ ÇÖZELİM

VÜCUDUMUZUN BİLMECESİNİ ÇÖZELİM ÜNİTE 1 VÜCUDUMUZUN BİLMECESİNİ ÇÖZELİM DESTEK VE HAREKET SİSTEMİ - 1 Ad :... Soyad :... Vücudumuzu ayakta tutan, hareket etmemizi sağlayan ve bazı önemli organları koruyan sert yapıya iskelet denir. İskelet

Detaylı

MUDRA. Çoğu insan, yogayı lotus. Parmaklarınızın Ucundaki Şifa: Aylin Abla dan Öğütler Aylin Yengin

MUDRA. Çoğu insan, yogayı lotus. Parmaklarınızın Ucundaki Şifa: Aylin Abla dan Öğütler Aylin Yengin Aylin Abla dan Öğütler Aylin Yengin Parmaklarınızın Ucundaki Şifa: MUDRA Parmaklarınızın, vücudunuzun diğer tüm organlarını iyileştirme gücüne sahip olduğunu biliyor muydunuz? Çoğu insan, yogayı lotus

Detaylı

Su / Hasta Değil Susuzsunuz adlı kitapta suyun önemi anlatılıyor ve yazara göre vücudumuz tam 46 nedenle suya ihtiyaç duyuyor.

Su / Hasta Değil Susuzsunuz adlı kitapta suyun önemi anlatılıyor ve yazara göre vücudumuz tam 46 nedenle suya ihtiyaç duyuyor. Su / Hasta Değil Susuzsunuz adlı kitapta suyun önemi anlatılıyor ve yazara göre vücudumuz tam 46 nedenle suya ihtiyaç duyuyor. 1- Hiçbir şey susuz yaşayamaz. 2- Göreceli su yetersizliği vücudun bazı fonksiyonlarını

Detaylı

GİRİŞ. Sağlıklı Beslenme ve Vücudumuzun Sağlıklı Beslenme Piramidi. Ana Gıda Grupları

GİRİŞ. Sağlıklı Beslenme ve Vücudumuzun Sağlıklı Beslenme Piramidi. Ana Gıda Grupları SAĞLIKLI BESLENME GİRİŞ Sağlıklı Beslenme ve Vücudumuzun Sağlıklı Beslenme Piramidi Ana Gıda Grupları Meyve ve Sebzeler Hububat ve Bakliyat Süt ürünleri Nişasta, Şeker ve Yağlar Vitaminler ve Mineraller

Detaylı

SORULAR / CEVAPLAR. 2 metabolic balance ile kilo nasıl dengeleniyor?

SORULAR / CEVAPLAR. 2 metabolic balance ile kilo nasıl dengeleniyor? SORULAR / CEVAPLAR 1 nedir? kilo düzenleyici metabolizma programıdır. Bu program doktorlar ve beslenme uzmanları tarafından geliştirilmiştir. Bu program yardımıyla yeme içme alışkanlıklarınız sağlıklı,

Detaylı

DAVRANIŞ BİLİMLERİ STRES

DAVRANIŞ BİLİMLERİ STRES DAVRANIŞ BİLİMLERİ STRES 1 2 Stres nedir? bireyin fizik ve sosyal çevredeki uyumsuz koşullar nedeniyle, bedensel ve psikolojik sınırlarının ötesinde harcadığı gayrettir 3 Stres nedir? EUSTRESS: Hedefler,

Detaylı

ALANYA BELEDİYESİ ÇEVRE KORUMA VE KONT.MD YETERLİ VE DOĞRU BESLENME KURALLARI

ALANYA BELEDİYESİ ÇEVRE KORUMA VE KONT.MD YETERLİ VE DOĞRU BESLENME KURALLARI ALANYA BELEDİYESİ ÇEVRE KORUMA VE KONT.MD YETERLİ VE DOĞRU BESLENME KURALLARI 16 EKİM DÜNYA GIDA GÜNÜ Dünya da bir yanda obeziteyle mücadele yapılırken diğer tarafta açlıktan ölme noktasına gelen insanlara

Detaylı

Ve Brahman bir felsefedir ve o çeşit anlamlarıyla felsefi ve edebi yazılarda kullanılır.

Ve Brahman bir felsefedir ve o çeşit anlamlarıyla felsefi ve edebi yazılarda kullanılır. Prana Sanskritçe den nefes-nefes alma ve devamlı hareket şeklinde çevrilir. Bu Hint felsefesinde-tıbbında ve teolojisinde genel bir anlamı ifade eder. Dil uzmanları kelimeye bu anlamları yanında hayat

Detaylı

İLKYARDIM. www.hiasd.org

İLKYARDIM. www.hiasd.org İLKYARDIM www.hiasd.org Misyon & Vizyon Plan İlkyardım tanımı İlkyardım malzemeleri Haberleşme Kırık-çıkık Kanama Yanık Sara Hayvan dostlarımız Zehirlenme Duman zehirlenmesi Elektrik çarpması Kalp krizi

Detaylı

SPORCU SAĞLIĞI DOÇ.DR.AYDIN ŞENTÜRK KORKMAZ ATALAY

SPORCU SAĞLIĞI DOÇ.DR.AYDIN ŞENTÜRK KORKMAZ ATALAY SPORCU SAĞLIĞI DOÇ.DR.AYDIN ŞENTÜRK KORKMAZ ATALAY SPOR Genel anlamıyla spor; bireysel ve kolektif oyunlar şeklinde yapılan, genellikle yarışmaya yönelik olarak bazı kurallarla uygulanan ve geç dönemde

Detaylı

Prof. Dr. Sedat BOYACIOĞLU

Prof. Dr. Sedat BOYACIOĞLU Prof. Dr. Sedat BOYACIOĞLU 173 Prof. Dr. Sedat BOYACIOĞLU Hiçbir canlının beslenmeden yaşamını sürdürmesi mümkün değildir. Bu, her yaşta olmak üzere, insanlar için de geçerlidir. Özellikle bebekler ve

Detaylı

ALARM DURUMUNDA BEDENİMİZDE MEYDANA GELEN BAZI ÖNEMLİ DEĞİŞİKLİKLER

ALARM DURUMUNDA BEDENİMİZDE MEYDANA GELEN BAZI ÖNEMLİ DEĞİŞİKLİKLER STRES VE SAĞLIK 1 ALARM DURUMUNDA BEDENİMİZDE MEYDANA GELEN BAZI ÖNEMLİ DEĞİŞİKLİKLER GÖZBEBEKLERİ BÜYÜR (Daha fazla ışık alınarak algıyı güçlendirmeye yardımcı olunur) SOLUNUM SAYISI ARTAR (Bedene daha

Detaylı

Omega 3 nedir? Balık ve balık yağları, özellikle Omega-3 yağ asitleri EPA ve DHA açısından zengin besin kaynaklarıdır.

Omega 3 nedir? Balık ve balık yağları, özellikle Omega-3 yağ asitleri EPA ve DHA açısından zengin besin kaynaklarıdır. Alfalino Omega 3 nedir? Omega 3 yağ asitleri vücut için gerekli olan ama vücudun üretemediği yağ asitleridir. Besinlerle alınamadığı durumlarda gıda takviyeleri ile alınmaları gerekmektedir. Temel Omega-3

Detaylı

1. Yoganın Sınıflandırılması... 1 2. Yoga İçin Temel Gereksinimler... 5 3. Surya Namaskara (Güneşe Selam)... 9 4. Yogasana Çalışmaları...

1. Yoganın Sınıflandırılması... 1 2. Yoga İçin Temel Gereksinimler... 5 3. Surya Namaskara (Güneşe Selam)... 9 4. Yogasana Çalışmaları... İÇİNDEKİLER Takdim... VII Önsöz...X Giriş... XI 1. Yoganın Sınıflandırılması... 1 2. Yoga İçin Temel Gereksinimler... 5 3. Surya Namaskara (Güneşe Selam)... 9 4. Yogasana Çalışmaları...15 1. Tadasana...

Detaylı

SEVGİ IŞINI. (LOVE LİGHT) Ders Notları

SEVGİ IŞINI. (LOVE LİGHT) Ders Notları SEVGİ IŞINI (LOVE LİGHT) Ders Notları Sevgi Işını Özel bir sevgi frekansıdır. Bu enerjinin kullanımı Reiki kullanımına benzer. Sevgi Işını ile yaptığınız enerji araçları özellikle suyu şarj etmek için

Detaylı

YETERLİ VE DENGELİ BESLENME NEDİR?

YETERLİ VE DENGELİ BESLENME NEDİR? YETERLİ VE DENGELİ BESLENME NEDİR? Vücudun, büyümesi yenilenmesi çalışması için gerekli olan enerji ve besin öğelerinin yeterli miktarda alınmasıdır. Ş. İKİBUDAK BİYOLOJİ ÖĞRETMENİ SAĞLIKLI BİR Y AŞAMIN

Detaylı

KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI SAĞLIK VE HIFZISSIHHA MÜDÜRLÜĞÜ

KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI SAĞLIK VE HIFZISSIHHA MÜDÜRLÜĞÜ KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI SAĞLIK VE HIFZISSIHHA MÜDÜRLÜĞÜ MENOPOZ DÖNEMİ BU EĞİTİMDE NELER PAYLAŞACAĞIZ? Menopoz nedir?

Detaylı

GÜNLÜK OLARAK NEDEN YETERLİ MİKTARDA KALSİYUM ALMALIYIZ?

GÜNLÜK OLARAK NEDEN YETERLİ MİKTARDA KALSİYUM ALMALIYIZ? GÜNLÜK OLARAK NEDEN YETERLİ MİKTARDA KALSİYUM ALMALIYIZ? Kalsiyum bir çok kişinin bildiği gibi kemik ve dişlerin yapı, oluşum ve sürdürülmesinde temel bir gereksinimdir. Kemik erimesini azaltmada yardımcı

Detaylı

HER ŞEYİN BAŞI SAĞLIK

HER ŞEYİN BAŞI SAĞLIK ΕΘΝΙΚΟ & ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΑΣΙΑΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Μάθηµα : ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΙV ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟΝ ΠΡΟΦΟΡΙΚΟ ΛΟΓΟ (70013 Γ) HER ŞEYİN BAŞI SAĞLIK Sağlıklı bir

Detaylı

BİLİNÇ FARKLI BİLİNÇ DURUMLARI. PSİ153 Psikolojiye Giriş I- Prof.Dr. Hacer HARLAK

BİLİNÇ FARKLI BİLİNÇ DURUMLARI. PSİ153 Psikolojiye Giriş I- Prof.Dr. Hacer HARLAK BİLİNÇ FARKLI BİLİNÇ DURUMLARI Bilinç durumları Uyku, rüyalar, uyanıklık, hipnoz, meditasyon BİLİNÇ Bilinç= Zihin mi? Bireyin dışsal ve içsel uyaranların - yani çevredeki olayların, bedensel duyuların,

Detaylı

Günde bir elma doktoru evden uzak tutar.

Günde bir elma doktoru evden uzak tutar. ELMANIN FAYDALARI Günde bir elma doktoru evden uzak tutar. Elmanın Sağlığa Faydaları Elma A, E, B6, C, K vitamin kaynağıdır, bunun yanında yüksek miktarda potasyum ve çeşitli mineralleri içeren su içerir.

Detaylı

1 of 5 14/10/2010. Stresle Başa Çıkma

1 of 5 14/10/2010. Stresle Başa Çıkma 1 of 5 14/10/2010 Stresle Başa Çıkma Stres bizim baskıya karşı duygusal ve fiziksel tepkimizdir. Bu baskı dışsal faktörlerden kendimizin ya da bir yakınımızın yaşam etkinliklerinden, hastalıklarından yaşam

Detaylı

Sağlıklı besleniyoruz Sağlıkla büyüyoruz. Diyetisyen Serap Orak Tufan

Sağlıklı besleniyoruz Sağlıkla büyüyoruz. Diyetisyen Serap Orak Tufan Sağlıklı besleniyoruz Sağlıkla büyüyoruz Diyetisyen Serap Orak Tufan İstanbul 2015 NEDEN OKULA GİDERİZ? PEKİ NEDEN YEMEK YERİZ? Hastalanmamak için Daha Güçlü olmak için Daha çabuk büyümek için Karnımızı

Detaylı

9. Sigarayı bırakma zamanı

9. Sigarayı bırakma zamanı 9. Sigarayı bırakma zamanı 1 9. Sigarayı bırakma zamanı Dünyada 8 saniyede 1 can alan, yılda 4 milyon kişinin ölümüne neden olan, dünyada her 10 erişkinden birinin ölüm nedeni sayılan sigarayı bırakmak

Detaylı

Sigaranın Vücudumuza Zararları

Sigaranın Vücudumuza Zararları Sigaranın Vücudumuza Zararları Sigaranın vücudumuza olan zararları ve sigarayı bıraktıktan sonra vücudumuzdaki değişimler burada anlatılmaktadır. Sırt ve Bel Ağrısı: Sigara içmek bel ile ilgili hastalıkların

Detaylı

Bireyin bedensel, ruhsal, zihinsel ve sosyal yönden tam bir iyilik ve uyum halidir. Sağlık nedir?

Bireyin bedensel, ruhsal, zihinsel ve sosyal yönden tam bir iyilik ve uyum halidir. Sağlık nedir? Bireyin bedensel, ruhsal, zihinsel ve sosyal yönden tam bir iyilik ve uyum halidir. Sağlık nedir? Tam ve eksiksiz bir sağlıklı yaşam Doğru beslenme Düzenli egzersiz Düzenli, yeterli ve kaliteli uyku Dengeli,

Detaylı

UZ. DR. GÖNÜL ERDAL DAĞISTANLI

UZ. DR. GÖNÜL ERDAL DAĞISTANLI GÜRÜLTÜ = HOŞA GİTMEYEN SES GÜRÜLTÜNÜN SÜRESİ ŞİDDETİ ZAMANI TÜRÜ GÜRÜLTÜ FİZYOLOJİK TEPKİLER RUHSAL TEPKİLER FİZYOLOJİK TEPKİLER ANĠ GÜRÜLTÜDE KAS GERĠLMELERĠ BAġ DÖNMESĠ YORGUNLUK ĠġĠTME KAYIPLARI METOBALĠZMA

Detaylı

İNSAN VÜCUDU Hücre: İnsan vücudunun en küçük yapı taşına hücre denir. Hücrenin beslenmesinde hücre zarı yardımcı olur. İnsan Yapısı: Hücreler birleşerek dokuları,dokular birleşerek organları, organlar

Detaylı

BUNAMA (DEMANS) NEDİR?

BUNAMA (DEMANS) NEDİR? BUNAMA (DEMANS) NEDİR? Bunama, genellikle 60 yaşın üzerindeki bireylerde çeşitli nedenlere bağlı olarak ortaya çıkan, başta hafıza olmak üzere zihinsel işlevlerin zayıfladığı, uzun süreli bir sağlık sorunudur.

Detaylı

SAĞLIKLI KALP İÇİN AKTİF YAŞAM

SAĞLIKLI KALP İÇİN AKTİF YAŞAM SAĞLIKLI KALP İÇİN AKTİF YAŞAM SAĞLIKLI KALP İÇİN AKTİF YAŞAM Günümüzün en önemli sağlık sorunlarından biri de kalp hastalıklarıdır. Bu kavram içinde birçok farklı hastalık bulunsa da, dünyada ve ülkemizde

Detaylı

VÜCUDUMUZDA SISTEMLER. Destek ve Hareket

VÜCUDUMUZDA SISTEMLER. Destek ve Hareket VÜCUDUMUZDA SISTEMLER Destek ve Hareket DESTEK VE HAREKET SİSTEMİ Vücudun hareket etmesini sağlamak Vücutta bulunan organlara destek sağlamak Destek ve Hareket Sistemi İskelet Sistemi Kaslar Kemikler Eklemler

Detaylı

ÇEVRESEL SİNİR SİSTEMİ SELİN HOCA

ÇEVRESEL SİNİR SİSTEMİ SELİN HOCA ÇEVRESEL SİNİR SİSTEMİ SELİN HOCA Çevresel Sinir Sistemi (ÇSS), Merkezi Sinir Sistemine (MSS) bilgi ileten ve bilgi alan sinir sistemi bölümüdür. Merkezi Sinir Sistemi nden çıkarak tüm vücuda dağılan sinirleri

Detaylı

KOAH VE EGZERSİZ KOAH TA EGZERSİZ TAVSİYELERİ

KOAH VE EGZERSİZ KOAH TA EGZERSİZ TAVSİYELERİ KOAH VE EGZERSİZ KOAH kalıcı nefes darlığı ile kendini gösteren, geri dönüşü olmayan bir akciğer hastalığıdır. Sigara ve cevre kirliliği gibi faktörlerin etkisiyle hasta sayısı hızlı bir şekilde artmaktadır.

Detaylı

FEN BİLİMLERİ TESTİ 6. SINIF

FEN BİLİMLERİ TESTİ 6. SINIF 6. SINIF FEN BİLİMLERİ TESTİ Bu testte, Fen Bilimleri alanına ait 20 soru bulunmaktadır. Bu testin çözümü için önerilen süre 40 dakikadır. 3. 1. I. Hücrenin enerji ihtiyacını karşılar. II. Bitki ve hayvan

Detaylı

Günde kaç saat, haftada kaç gün egzersiz yapılmalı?

Günde kaç saat, haftada kaç gün egzersiz yapılmalı? Başarılı bir kilo verme ve daha da önemlisi bu kiloyu korumada en önemli anahtar egzersizdir. Kilo verdikten sonra egzersiz yapmayı bırakanlar yeniden kilo alırken, egzersize devam edenlerde bu ihtimal

Detaylı

Birinci kadın; Oğlunun çok hareketli olduğunu, ellerinin üzerinde dakikalarca yürüyebileceğini söyledi.

Birinci kadın; Oğlunun çok hareketli olduğunu, ellerinin üzerinde dakikalarca yürüyebileceğini söyledi. Marifetli Çocuk Üç kadın ellerinde sepetleriyle pazardan dönüyorlardı. Dinlenmek için yolun kenarındaki kanepeye oturdular. Çocukları hakkında sohbet etmeye başladılar. Birinci kadın; Oğlunun çok hareketli

Detaylı

DERS : ÇOCUK RUH SAĞLIĞI KONU : KİŞİLİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER

DERS : ÇOCUK RUH SAĞLIĞI KONU : KİŞİLİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER DERS : ÇOCUK RUH SAĞLIĞI KONU : KİŞİLİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER A) BİYOLOJİK ETMENLER KALITIM İÇ SALGI BEZLERİ B) ÇEVRE A) BİYOLOJİK ETMENLER 1. KALITIM Anne ve babadan genler yoluyla bebeğe geçen özelliklerdir.

Detaylı

Sigara sağlığa zararlı olmasına rağmen birçok kişi bunu bile bile sigara kullanmaktadır. En yaygın görülen zararlı alışkanlıkların içinde en başı

Sigara sağlığa zararlı olmasına rağmen birçok kişi bunu bile bile sigara kullanmaktadır. En yaygın görülen zararlı alışkanlıkların içinde en başı Sigara sağlığa zararlı olmasına rağmen birçok kişi bunu bile bile sigara kullanmaktadır. En yaygın görülen zararlı alışkanlıkların içinde en başı çeken sigara vücuda birçok zarar vermekte ve uzun süre

Detaylı

YAŞAMBOYU SPOR ve ANTRENMAN BİLGİSİ. HAZIRLAYAN Zekeriya BAŞEKEN Beden Eğitimi Öğretmeni 1

YAŞAMBOYU SPOR ve ANTRENMAN BİLGİSİ. HAZIRLAYAN Zekeriya BAŞEKEN Beden Eğitimi Öğretmeni 1 YAŞAMBOYU SPOR ve ANTRENMAN BİLGİSİ HAZIRLAYAN Zekeriya BAŞEKEN Beden Eğitimi Öğretmeni 1 Spor insanoğlunun var oluşundan beri onunla beraber olan, belirli kurallar içeren, rekabet ortamı olan, haz veren

Detaylı

Kalbinize İyi Bakmak. Kalp Damar Hastalıklarından Korunmada Etkili Yöntemler Fikret Mert Acar SMMMO Bodrum

Kalbinize İyi Bakmak. Kalp Damar Hastalıklarından Korunmada Etkili Yöntemler Fikret Mert Acar SMMMO Bodrum Kalbinize İyi Bakmak Kalp Damar Hastalıklarından Korunmada Etkili Yöntemler Fikret Mert Acar SMMMO Bodrum Modern insanı temsilen muhasebeciler Tekerlekli sandalye ile ofiste ne kadar çok dolaştığının bir

Detaylı

Gec Kalmadan Cross Kids & Teens ile Tanısın!

Gec Kalmadan Cross Kids & Teens ile Tanısın! Gec Kalmadan Cross Kids & Teens ile Tanısın! Fiziksel Aktivitenin Önemi Dünya Sağlık Örgütü nün (DSÖ) son raporlarına göre fiziksel aktivite azlığı veya hareketsizlik birçok ülkede hızlı bir şekilde yaygınlaşıyor

Detaylı

FEN VE TEKNOLOJİ. İskeletin Görevleri İskeletin Kısımları 4. SINIF. Soru 1: Vücuda şekil veren ve harekete yardımcı olan sert yapılar nelerdir?

FEN VE TEKNOLOJİ. İskeletin Görevleri İskeletin Kısımları 4. SINIF. Soru 1: Vücuda şekil veren ve harekete yardımcı olan sert yapılar nelerdir? 4. SINIF 1. İskeletin Görevleri İskeletin Kısımları Soru 1: Vücuda şekil veren ve harekete yardımcı olan sert yapılar nelerdir? 3. Soru 2: Uzunlukları ve şekilleri farklı kemiklerin bir araya gelmesi ile

Detaylı

DENGELİ BESLENME NEDİR?

DENGELİ BESLENME NEDİR? DENGELİ BESLENME NEDİR? Vücudun büyümesi, yenilenmesi ve çalışması için gereken dört temel besin grubu olan; süt ve ürünleri, et ve benzeri, sebze ve meyveler, ekmek ve tahıllar dan hergün sizin için gerekli

Detaylı

Adım Adım Nasıl Sağlıklı Zayıflanır?

Adım Adım Nasıl Sağlıklı Zayıflanır? On5yirmi5.com Adım Adım Nasıl Sağlıklı Zayıflanır? 3 adımda sağlıklı beslenme alışkanlığını kazanabilirsiniz. Yeter ki kendinizi ve vücudunuzu iyi tanıyın. İşte tüyolar... Yayın Tarihi : 16 Mart 2012 Cuma

Detaylı

ADIM ADIM YGS LYS Adım DOLAŞIM SİSTEMİ 2 DAMARLAR

ADIM ADIM YGS LYS Adım DOLAŞIM SİSTEMİ 2 DAMARLAR ADIM ADIM YGS LYS 174. Adım DOLAŞIM SİSTEMİ 2 DAMARLAR Dolaşım Sisteminde görev alan damarlar şunlardır; 1) Atardamarlar (arterler) 2) Kılcal damarlar (kapiller) 3) Toplardamarlar (venler) 1) Atardamar

Detaylı

EMZİREN ANNELERİN BESLENMESİ. Kendiniz ve bebeğiniz için sağlıklı olan gıdaları seçin

EMZİREN ANNELERİN BESLENMESİ. Kendiniz ve bebeğiniz için sağlıklı olan gıdaları seçin EMZİREN ANNELERİN BESLENMESİ Kendiniz ve bebeğiniz için sağlıklı olan gıdaları seçin Bu yayın, FSA nın (Food Standards Agency) izniyle tercüme edilmiştir. Bu kitapçık, bir GAV yayınıdır. GAV Yayın No:

Detaylı

2 Gecelik Konaklamalı Programlar. 2 Gecelik Konaklamalı Programlar

2 Gecelik Konaklamalı Programlar. 2 Gecelik Konaklamalı Programlar Nua da geçireceğiniz zamanı en fazla keyif alarak değerlendirebilmeniz için sizin adınıza hazırladığımız, geçmişe doğru mistik bir yolculuk vadeden, ruhunuza ve bedeninize hitap eden bu programlar en doğru

Detaylı

SAĞLIKLI YAŞAM VE EGZERSĐZ. Prof. Dr. Erdal ZORBA

SAĞLIKLI YAŞAM VE EGZERSĐZ. Prof. Dr. Erdal ZORBA SAĞLIKLI YAŞAM VE EGZERSĐZ Prof. Dr. Erdal ZORBA GEÇMĐŞTEN GÜNÜMÜZE SAĞLIK Geçmişte sağlığın tanımı; hastalıklardan uzak olma diye ifade edilirdi. 1900 lerin başında ölümlerin büyük bir kısmı bakteri ve

Detaylı

KRONOLOJİK YAŞ NEDİR?

KRONOLOJİK YAŞ NEDİR? Yaşlılık YAŞ NEDİR? Yaş;Kronolojik ve Biyolojik yaş olarak iki biçimde açıklanmaktadır. İnsan yaşamının, doğumdan içinde bulunulan ana kadar olan bütün dönemlerini kapsayan süreci kronolojik yaş ; içinde

Detaylı

Menopozda Öz-bakım. Doç.Dr.Nevin Hotun Şahin İ.Ü Florence Nightingale Hemşirelik Fakültesi Öğretim Üyesi

Menopozda Öz-bakım. Doç.Dr.Nevin Hotun Şahin İ.Ü Florence Nightingale Hemşirelik Fakültesi Öğretim Üyesi Menopozda Öz-bakım Doç.Dr.Nevin Hotun Şahin İ.Ü Florence Nightingale Hemşirelik Fakültesi Öğretim Üyesi Yapılan araştırmalar, kadınların menopozun ne olduğunu, bedenlerinde meydana gelen değişikliklerin

Detaylı

TEMEL, İLK 3 YILDA ATILIYOR!

TEMEL, İLK 3 YILDA ATILIYOR! Acıbadem Hastanesi Büyüme ve Ergenlik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Atilla Büyükgebiz ile, çocuğun doğumundan itibaren vücudunda hangi hormonların ne gibi işlevleri olduğunu, ilk 3 yılın önemini ve ergenlik

Detaylı

Sahaja Yoga ÜNİVERSİTE Programları

Sahaja Yoga ÜNİVERSİTE Programları 2013 Sahaja Yoga ÜNİVERSİTE Programları Meditasyon - Hint Kınası - Hint Müziği - Hint Dansı Sahaja Yoga, her insanın içinde var olan pozitif potansiyeli açığa çıkarmayı hedef alan, iç huzur ve denge sağlayan,

Detaylı

yukarıda olduğu psikolojik bir durumdur.

yukarıda olduğu psikolojik bir durumdur. Stress Yönetimi STRES NEDİR? Bireylerin, fiziksel ve ruhsal sınırlarının tehdit edilmesi veya zorlanması ile ortaya çıkan psikolojik bir durumdur. Kişilerde meydana gelen ve onları normal faaliyetlerinden

Detaylı

Lilay Koradan

Lilay Koradan Tai Chi, ruhun ve bedenin disipline edilmesini hedefleyen bir Uzakdoğu Yaşam sanatıdır. Çin'de uygulanan 300 dövüş sanatı ile Hindistan'daki yoga ve meditasyon çalışmalarının karması olarak bilinen Tai

Detaylı

FEN BİLİMLERİ UYGULAMALI ÖĞRENME SETİ. Her Haftaya Bir Bölüm ÇEK KOPAR SINIF

FEN BİLİMLERİ UYGULAMALI ÖĞRENME SETİ. Her Haftaya Bir Bölüm ÇEK KOPAR SINIF FEN BİLİMLERİ 4 SINIF UYGULAMALI ÖĞRENME SETİ ÇEK KOPAR Her Haftaya Bir Bölüm Copyright Şifre Yayıncılık ve Eğitim Gereçleri Tic. A.Ş. Bu kitabın her hakkı Şifre Yayıncılık ve Eğitim Gereçleri Tic. AŞ

Detaylı

3- Destek ve Hareket Sisteminin (Kasların) Çalışması :

3- Destek ve Hareket Sisteminin (Kasların) Çalışması : KAS SİSTEMİ İskelet sistemindeki kemiklerin üzerini örten, iç organların yapısına katılarak vücudun ve iç organların hareket etmesini sağlayan kasların oluşturduğu sisteme kas sistemi denir. a) Kasların

Detaylı

Tiroid problemleri kemik yoğunluğunda azalmaya sebep olabilir, kalsiyum ve D vitamini içeren bir diyet emilimi kolaylaştırır.

Tiroid problemleri kemik yoğunluğunda azalmaya sebep olabilir, kalsiyum ve D vitamini içeren bir diyet emilimi kolaylaştırır. Tiroid problemleri kemik yoğunluğunda azalmaya sebep olabilir, kalsiyum ve D vitamini içeren bir diyet emilimi kolaylaştırır. Vücutta çok küçük bir bölüm olmasına rağmen tiroid metabolizmayı düzenler,

Detaylı

Baş ağrısı, başta ve bâzen de boyun veya sırtın üst kısmında gerçekleşen ağrılara verilen ortak isimdir. Yaygın ağrı şikâyetlerinden biridir ve hemen

Baş ağrısı, başta ve bâzen de boyun veya sırtın üst kısmında gerçekleşen ağrılara verilen ortak isimdir. Yaygın ağrı şikâyetlerinden biridir ve hemen Baş ağrısı, başta ve bâzen de boyun veya sırtın üst kısmında gerçekleşen ağrılara verilen ortak isimdir. Yaygın ağrı şikâyetlerinden biridir ve hemen hemen tüm insanlar değişik nedenlerle baş ağrısından

Detaylı

SINAV KAYGISI. Başarıya giden yolda kaygı yol gösterici ya da tam tersi engelleyici olabilir.

SINAV KAYGISI. Başarıya giden yolda kaygı yol gösterici ya da tam tersi engelleyici olabilir. SINAV KAYGISI Başarıya giden yolda kaygı yol gösterici ya da tam tersi engelleyici olabilir. 1 Sınava hazırlanırken ya da sınav anında; Kalp atışların artıyor, hızla nefes alıp veriyor musun?, Mide ve

Detaylı

11. SINIF KONU ANLATIMI 25 İNSAN FİZYOLOJİSİ SİNİR SİSTEMİ-9 ÇEVRESEL (PERİFERİK) SİNİR SİSTEMİ SİNİR SİSTEMİ HASTALIKLARI

11. SINIF KONU ANLATIMI 25 İNSAN FİZYOLOJİSİ SİNİR SİSTEMİ-9 ÇEVRESEL (PERİFERİK) SİNİR SİSTEMİ SİNİR SİSTEMİ HASTALIKLARI 11. SINIF KONU ANLATIMI 25 İNSAN FİZYOLOJİSİ SİNİR SİSTEMİ-9 ÇEVRESEL (PERİFERİK) SİNİR SİSTEMİ SİNİR SİSTEMİ HASTALIKLARI B) ÇEVRESEL (PERİFERAL) SİNİR SİSTEMİ Çevresel Sinir Sistemi (ÇSS), Merkezi Sinir

Detaylı

Eğer metabolizmanızda bir sorun varsa, başta kilo kontrolünüz olmak üzere vücudunuzdaki pek çok şey problemli hale gelir.

Eğer metabolizmanızda bir sorun varsa, başta kilo kontrolünüz olmak üzere vücudunuzdaki pek çok şey problemli hale gelir. Metabolizma, bedeninizdeki kimyasal tepkimelerin toplamını ifade eden sihirli bir sözcüktür. Özellikle orta yaşlar ve sonrasında görülen kilo artışlarının, çabuk yorulma, halsizlik ve yorgunlukların başlıca

Detaylı

Sağlıklı Yaşamak için Doğru Beslenmek

Sağlıklı Yaşamak için Doğru Beslenmek Sağlıklı Yaşamak için Doğru Beslenmek Merhaba İnsan Genom Projesi Tüm çağların en özel günü ifadesi ile 26 Haziran 2000 tarihinde ABD Başkanı Bill Clinton tarafından dünyaya ilan edildi. Aradan geçen 18

Detaylı

KALP KRİZİNDE İLK MÜDAHALE VE STENTLİ HASTANIN YAŞAMI. Uzm.Dr. Selahattin TÜREN Kardiyoloji Bölümü

KALP KRİZİNDE İLK MÜDAHALE VE STENTLİ HASTANIN YAŞAMI. Uzm.Dr. Selahattin TÜREN Kardiyoloji Bölümü KALP KRİZİNDE İLK MÜDAHALE VE STENTLİ HASTANIN YAŞAMI Uzm.Dr. Selahattin TÜREN Kardiyoloji Bölümü KALP KRıZINDE ILK MÜDAHALE Kalp krizi tıbbi bir acil durumdur. Erken tanı ve hızlı tedavi oldukça hayati

Detaylı

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI SORGULAMA PROGRAMI

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI SORGULAMA PROGRAMI 3-4 Aile bireyleri birbirlerine yardımcı olurlar. Anahtar kavramlar: şekil, işlev, roller, haklar, Aileyi aile yapan unsurlar Aileler arasındaki benzerlikler ve farklılıklar Aile üyelerinin farklı rolleri

Detaylı

İngiliz doktorlar daha sağlıklı olmak isteyenler için 30 öneri getiriyor.

İngiliz doktorlar daha sağlıklı olmak isteyenler için 30 öneri getiriyor. İngiliz doktorlar daha sağlıklı olmak isteyenler için 30 öneri getiriyor. The Independent gazetesinde yayınlanan sağlık ipuçları listesinde günde bir diş sarımsak yemek, sık sık balık tüketmek, kansere

Detaylı

14)Aşağıdakilerden hangisi ilkyardımın temel uygulamaları arasında yer almaz? A) Koruma. B) Bildirme. C) Kurtarma. D) İyileştirme.

14)Aşağıdakilerden hangisi ilkyardımın temel uygulamaları arasında yer almaz? A) Koruma. B) Bildirme. C) Kurtarma. D) İyileştirme. ÇALIŞMA SORULARI 1) Aşağıdakilerden hangisi ilkyardımın tanımıdır? A) Acil tedavi ünitelerinde yapılan ilk tedavidir. B) Hayatın kurtarılması ya da durumun kötüye gitmesi amacıyla, olay yerinde tıbbı araç

Detaylı

Canlıların enerji kazanabilmeleri için beslenmeye gereksinimleri vardır.

Canlıların enerji kazanabilmeleri için beslenmeye gereksinimleri vardır. 1- Canlılar neden beslenmeye ihtiyaç duyarlar? Canlıların enerji kazanabilmeleri için beslenmeye gereksinimleri vardır. 2- İnsanlar ve hayvanlar hangi şekilde hareket ederler? İnsanlar ve hayvanlar yer

Detaylı

Sınav ve Sınav Kaygısı

Sınav ve Sınav Kaygısı Sınav ve Sınav Kaygısı Gündem Sınav Nedir? Sınavla kaygının ilişkisi nedir? Sınav Kaygısının belirtileri nelerdir Sınav Kaygısının olası nedenleri nelerdir? Bu nedenler nasıl kotrol edilebilir Sınav anında

Detaylı

09/11/2015 ANEMİ (KANSIZLIK)

09/11/2015 ANEMİ (KANSIZLIK) ANEMİ (KANSIZLIK) Vücut dokularında enerji oluşumu için gerekli kimyasal işlemlerde kullanılacak oksijeni taşıyacak yeterlilikte kırmızı kan hücresi bulunamaması veya bulunanların bu görevi yapamayacak

Detaylı

YALOVA BELEDİYESİ SAĞLIKLI YAŞAMI DESTEKLEME PROGRAMI. Dr. Metin SABUNCU YALOVA BELEDİYESİ SAĞLIK İŞLERİ MÜDÜRÜ

YALOVA BELEDİYESİ SAĞLIKLI YAŞAMI DESTEKLEME PROGRAMI. Dr. Metin SABUNCU YALOVA BELEDİYESİ SAĞLIK İŞLERİ MÜDÜRÜ YALOVA BELEDİYESİ SAĞLIKLI YAŞAMI DESTEKLEME PROGRAMI Dr. Metin SABUNCU YALOVA BELEDİYESİ SAĞLIK İŞLERİ MÜDÜRÜ Dünyada 13.5 milyon koroner kalp hastası var. Yılda 1.5 milyon insan kalp krizi geçiriyor.

Detaylı

Yukarıda verilen canlılardan hangisi ya da hangileri yaşamsal faaliyetini sürdürebilmek için beslenmek zorundadır?

Yukarıda verilen canlılardan hangisi ya da hangileri yaşamsal faaliyetini sürdürebilmek için beslenmek zorundadır? 1- l- ll- lll- ıv- Yukarıda verilen canlılardan hangisi ya da hangileri yaşamsal faaliyetini sürdürebilmek için beslenmek zorundadır? A) Yalnız ı B) ıı ve ııı C) ı, II, ıv D) Hepsi 2- A Kandaki zararlı

Detaylı

5. Sınıf Fen ve Teknoloji

5. Sınıf Fen ve Teknoloji KONU: Besinler ve Dengeli Beslenme Besinlerin gerekliliği Bütün canlılar büyümek, gelişmek, ve yaşamını sağlıklı bir şekilde devam ettirebilmek için beslenmeye ihtiyaç vardır. Canlılar koşmak, yürümek

Detaylı

2 Gecelik Konaklamalı Programlar. 2 Gecelik Konaklamalı Programlar

2 Gecelik Konaklamalı Programlar. 2 Gecelik Konaklamalı Programlar Nua da geçireceğiniz zamanı en fazla keyif alarak değerlendirebilmeniz için sizin adınıza hazırladığımız, geçmişe doğru mistik bir yolculuk vadeden, ruhunuza ve bedeninize hitap eden bu programlar en doğru

Detaylı

Ana fikir: Oyun ile duygularımızı ve düşüncelerimizi farklı şekilde ifade edebiliriz.

Ana fikir: Oyun ile duygularımızı ve düşüncelerimizi farklı şekilde ifade edebiliriz. 2018-2019 Eğitim- Öğretim Yılı Özel Ümraniye Gökkuşağı İlkokulu Sorgulama Programı Kim Olduğumuz Bireyin kendi doğasını sorgulaması, inançlar ve değerler, kişisel, fiziksel, zihinsel, sosyal ve ruhsal

Detaylı

Zeytinyağı ve Çocukluk İnsanın çocukluk döneminde incelenmesi gereken en önemli yönü, gösterdiği bedensel gelişmedir. Doğumdan sonraki altı ay ya da

Zeytinyağı ve Çocukluk İnsanın çocukluk döneminde incelenmesi gereken en önemli yönü, gösterdiği bedensel gelişmedir. Doğumdan sonraki altı ay ya da Zeytinyağı ve Çocukluk İnsanın çocukluk döneminde incelenmesi gereken en önemli yönü, gösterdiği bedensel gelişmedir. Doğumdan sonraki altı ay ya da bir yıllık sürede, bebeğin en önemli gıdasını anne sütü

Detaylı

Yaşlılarda düzenli fiziksel aktivite

Yaşlılarda düzenli fiziksel aktivite Düzenli fiziksel aktivite ile kazanılmak istenen yaşam kalitesi artışı özellikle yaşlı nüfusta önemli görülmektedir. Bu kısımda yaşlılar için egzersiz programı oluşturulurken nelere dikkat edilmesi gerektiği

Detaylı

ALZHEİMER HASTALIĞINA BAKIŞ. Uzm. Dr. Gülşah BÖLÜK NÖROLOJİ BİLECİK DH 2015

ALZHEİMER HASTALIĞINA BAKIŞ. Uzm. Dr. Gülşah BÖLÜK NÖROLOJİ BİLECİK DH 2015 ALZHEİMER HASTALIĞINA BAKIŞ Uzm. Dr. Gülşah BÖLÜK NÖROLOJİ BİLECİK DH 2015 Bunama yaşlılığın doğal bir sonucu değildir. Yaşla gelen unutkanlık, Alzheimer Hastalığının habercisi olabilir! Her yaşta insanın

Detaylı

Kansız kişilerde görülebilecek belirtileri

Kansız kişilerde görülebilecek belirtileri Kansızlık (anemi) kandaki hemoglobin miktarının yaş ve cinsiyete göre kabul edilen değerlerin altında olmasıdır. Bu değerler erişkin erkeklerde 13.5 g/dl, kadınlarda 12 g/dl nin altı kabul edilir. Kansızlığın

Detaylı

GEBELİKTE FİZİKSEL AKTİVİTE ve EGZERSİZ

GEBELİKTE FİZİKSEL AKTİVİTE ve EGZERSİZ GEBELİKTE FİZİKSEL AKTİVİTE ve EGZERSİZ Prof. Dr. Reyhan Çeliker Acıbadem Maslak Hastanesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Bölümü Fiziksel Aktivite Gebelikte oluşan değişiklikler ile başetmenin en kolay

Detaylı

Anksiyete ve gerginlik veya endişe. Eminim bunu son zamanlarda hepimiz yaşıyoruz.

Anksiyete ve gerginlik veya endişe. Eminim bunu son zamanlarda hepimiz yaşıyoruz. Rüyalar genellikle en saçma göründüklerinde en derindedir. Sigmund Freud Anksiyete ve gerginlik veya endişe. Eminim bunu son zamanlarda hepimiz yaşıyoruz. Anksiyete: kendinize kötü bir şey olacağını ve

Detaylı

Sınav Destek Semineri. Egzersiz. Rahatlama Çalışmaları-1. Engin KUYUCU. İnsan Kaynakları Uzmanı

Sınav Destek Semineri. Egzersiz. Rahatlama Çalışmaları-1. Engin KUYUCU. İnsan Kaynakları Uzmanı Sınav Destek Semineri Egzersiz & Rahatlama Çalışmaları-1 Engin KUYUCU İnsan Kaynakları Uzmanı 0 535 828 17 93 www.enginkuyucu.com Sınav Destek Semineri Süper Beyin Yogası "Süper Beyin Yoga"sı beyne enerji

Detaylı

T E N S T E R A P İ BİLGİLENDİRME AMAÇLIDIR

T E N S T E R A P İ BİLGİLENDİRME AMAÇLIDIR T E N S T E R A P İ BİLGİLENDİRME AMAÇLIDIR İÇİNDEKİLER TENS TERAPİ NEDİR... 1 TENSİN VÜCUDA UYGULANMASI, TENS İÇİN ELEKTRODLARIN YERLEŞTİRİLMESİ... 2 TENS TERAPİNİN ETKİLİ OLDUĞU HASTALIKLAR... 3 TENS

Detaylı

Reflü Hastaları Ne Yapmalı?

Reflü Hastaları Ne Yapmalı? On5yirmi5.com Reflü Hastaları Ne Yapmalı? Reflü hastalarının, yaşam kalitelerini yükseltmek ve daha az sorun yaşamaları için yapabilecekleri basit çözümler var. Yayın Tarihi : 11 Ekim 2011 Salı (oluşturma

Detaylı

GRİP İSTANBUL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ EĞİTİM ŞUBESİ 2008

GRİP İSTANBUL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ EĞİTİM ŞUBESİ 2008 GRİP İSTANBUL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ EĞİTİM ŞUBESİ 2008 GRİP HAKKINDA BİLMEMİZ GEREKENLER Gribin nasıl bir hastalık olduğunu, Gripten korunmak için neler yapmamız gerektiğini, Grip aşısını ve ne zaman aşı olmamız

Detaylı

Yüzmenin Faydaları \ Kas-İskelet Sistemi \ Kas-İskelet Sistemi YÜZMENİN KAS-İSKELET SİSTEMLERİ ÜZERİNE ETKİLERİ

Yüzmenin Faydaları \ Kas-İskelet Sistemi \ Kas-İskelet Sistemi YÜZMENİN KAS-İSKELET SİSTEMLERİ ÜZERİNE ETKİLERİ Yüzmenin Faydaları \ Kas-İskelet Sistemi \ Kas-İskelet Sistemi YÜZMENİN KAS-İSKELET SİSTEMLERİ ÜZERİNE ETKİLERİ Kas gerilebilme ve kasılabilme yeteneğine sahip liflerden oluşur. Kas dokusu üçe ayrılır.

Detaylı

Beynimizi Zinde Tutmak. Dr. Emre Esen Bilecik Devlet Hastanesi 11.03.2015

Beynimizi Zinde Tutmak. Dr. Emre Esen Bilecik Devlet Hastanesi 11.03.2015 Beynimizi Zinde Tutmak Dr. Emre Esen Bilecik Devlet Hastanesi 11.03.2015 Beyin Farkındalığı Haftası Beynin fonksiyonları, Beyin sağlığı, Beyin araştırmalarının yararları hakkında; Toplumda farkındalık

Detaylı

BNCH-03 AYARLANABİLİR MEKİK SEHPASI KULLANMA KILAVUZU

BNCH-03 AYARLANABİLİR MEKİK SEHPASI KULLANMA KILAVUZU BNCH-03 AYARLANABİLİR MEKİK SEHPASI KULLANMA KILAVUZU 1 Herhangi bir egzersiz yada kondisyon programına başlamadan önce tam bir sağlık muayenesine ihtiyaç duyup duymadığınızı görmek için kişisel doktorunuza

Detaylı

1. Beslenmeniz Ne Durumda?

1. Beslenmeniz Ne Durumda? Stres ve depresyona maruz kalmak olduğunuzdan daha erken yaşlanmanıza sebep olabilir. Bunun için, negatif hislerinizi kontrol etmeyi ve kendi sağlığınızı korumak için öncelikleri belirlemeyi öğrenmelisiniz.

Detaylı

OKUL ÇAĞINDA BESLENME

OKUL ÇAĞINDA BESLENME OKUL ÇAĞINDA BESLENME Doç. Dr. Yeşim ÖZTÜRK Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediatrik Gastroenteroloji, Beslenme ve Metabolizma Ünitesi Nisan 2008-İZMİR ADÖLESAN DÖNEM 1. Biyolojik değişim BÜYÜME

Detaylı

EFT ile POZİTİF HAYAT EĞİTİMİ EFT NEDİR?

EFT ile POZİTİF HAYAT EĞİTİMİ EFT NEDİR? SELDA TÜRKMEN le EFT ile POZİTİF HAYAT EĞİTİMİ EFT NEDİR? EFT, orijinal İngilizce isminin baş harflerinin kısaltmasıdır; "Emotional Freedom Techniques". İnsanda huzursuzluk yaratan bütün kötü duygulardan

Detaylı

Bodrum da Can Arif Semineri

Bodrum da Can Arif Semineri Bodrum da Can Arif Semineri Can Arif semineri 3 Mayıs Pazar günü saat 19.00 / 22.00 de Bodrum Maya Otel salonunda düzenleniyor. Etkinlik rezervasyonlarının, organizasyon sorumlusu Dilek Ayanoğlu tarafından

Detaylı

GÖKKUŞAĞI KOLEJİ PYP SORGULAMA PROGRAMI

GÖKKUŞAĞI KOLEJİ PYP SORGULAMA PROGRAMI GÖKKUŞAĞI KOLEJİ PYP SORGULAMA PROGRAMI 2017-2018 SINIF / YAŞ haklar ve lar, haklar ve lar 4/5 YAŞ Ailemizi ve kültürlerimizi bilmek kimliğimizi geliştirmemizi sağlar. Aile kültürümüz Aile kültürleri arasındaki

Detaylı