SEVİNÇ VE ÜZÜNTÜLERİMİZİ PAYLAŞALIM

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "SEVİNÇ VE ÜZÜNTÜLERİMİZİ PAYLAŞALIM"

Transkript

1 SEVİNÇ VE ÜZÜNTÜLERİMİZİ PAYLAŞALIM 1. Paylaşmak ile ilgili bir atasözü ve bir deyim bularak defterinize yazınız. 2. "Kandil, miraç, mevlit ve cuma" kelimelerinin anlamlarını sözlükten bularak defterinize yazınız. 3. Kandil gecelerinde neler yapıldığını büyüklerinizden öğreniniz. 4. Hasta ziyaretinde bulundunuz mu? Bulunduysanız neler hissettiğinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.

2 1. Paylaşmak Niçin Önemlidir? Oturduğunuz sıranın üretiminde kimlerin ne şekilde katkısı olmuştur? Toplumsal hayat paylaşma üzerine kuruludur. İhtiyaçlarımızı tek başına karşılayamayız. Kahvaltı sofrasındaki bir ekmeğin, buğdaydan un hâline, sonra da ekmek hâline gelişi ancak yüzlerce insanın emeğiyle olur. Birçok kişinin katkısıyla küçük bir pamuk bitkisi üzerimizdeki elbiseye dönüşür. İnsan, doğası gereği tek başına yaşayamaz. Başkalarıyla birlikte yaşamak ise karşılıklı dayanışmayı ve paylaşmayı gerektirir. Eğitim görmemiz için öğretmene, sağlığımız için doktora, bozulan eşyamız için tamirciye ihtiyaç duyarız. Toplumu oluşturan bireyler maddi imkân açısından aynı şartlara sahip olmayabilir. Sağlıklı bir toplumda varlıklı insanlar, sahip oldukları imkânları ihtiyaç sahibi kimselerle paylaşırlar. Yoksul insanları gözetip kollar, eğitim ve öğretimlerinde kendilerine yardımcı olurlar. Böylece toplumsal huzur ve mutluluğa katkı sağlamış olurlar. Yapılan iyiliklerin unutulmayacağı ve karşılıksız kalmayacağı konusunda Yüce Allah şöyle buyurur: Sevdiğiniz şeylerden (Allah yolunda) harcamadıkça iyiliğe eremezsiniz. Her ne harcarsanız, Allah onu hakkıyla bilir. 1 Paylaşmak, sevgi kaynaklıdır. Her birimiz, çevremizdeki insanlarla paylaşacak bir şeyler bulabiliriz. İyi niyetli olmak, güler yüzlü davranmak, başkasına söz hakkı tanımak ve hastalığı sebebiyle okula gelememiş olan arkadaşımızı ziyaret etmek paylaşmaya örnek davranışlardır. Bu konuda Sevgili Peygamberimiz şöyle buyurur: Kardeşini güler yüzle karşılamak şeklinde bile olsa hiçbir iyiliği küçük görme. 2 Paylaşan insanlar, çevreleri tarafından daha fazla sevilir ve takdir edilirler. Paylaşmayı sevmeyen insanlar ise gittikçe yalnızlaşırlar. Paylaşmanın özünde iyilik vardır. Kalemtıraşımızı ödünç vermek, arkadaşımızla yiyeceğimizi paylaşmak ve küçük kardeşimize yemek yerken yardımcı olmak gibi davranışların özünde sevgi ve iyilik yapm a arzusu yatar. Bu sevgi ve iyilik duygusundan dolayı yakınlarımız ve arkadaşlarımızla üzüntü ve sevincimizi paylaşırız. 1 Âl-i İm rân suresi, 92. ayet. 2 M üslim, Birr, 144; Tirmizî, E t'im e, 30.

3 Vatanın bütünlüğü ve milletin bağımsızlığı için dayanışmanın büyük bir önemi vardır. Bu nedenle hepimiz zor durumda olanlara yardım etmeli ve muhtaç durumda olanları gözetmeliyiz. Dayanışma olmadığında toplum da yoksulluğun artacağını, millî birlik ve bütünlüğün zarar göreceğini bilmeliyiz. Bu konuda dinimizin öğütlerini her zaman dikkate almalı, toplumda yaşayan diğer fertlerle barış içinde yaşamalı ve dayanışmaya önem vermeliyiz. Dayanışmanın özünde iyiliği sevme ve kötülükten kaçınmanın yer aldığını bilmeliyiz. Sevinç ve üzüntülerde milletçe dayanışma içinde olmanın bizi güçlendireceğini unutmamalıyız. Atalarımız Kurtuluş Savaşı'nda birlik, beraberlik ve dayanışma içinde vatanımızı düşm a na karşı korudular. Bizlere bağımsız bir vatan bırakmak için canlarını ve mallarını seve seve feda ettiler. Atatürk, yardımlaşma ve dayanışmanın önemini, "Başkasına olan bir iyilik, bize de iyiliktir. Başkasına olan kötülük, bize de kötülüktür. Bu sebeple iyiliği sevmek ve kötülükten kaçınmak lazımdır."1sözüyle açıkça ifade etmiştir. O, bu konuyla ilgili başka bir sözünde ise, "Kısaca bağlılık, 'herkes kendi için' yerine 'herkes herkes için' düşüncesini ortaya koyar. Bu düşünce sosyaldir, millîdir, geniş ve yüksek anlamı ile insancıldır."2 demiştir. Böylece kendimizle birlikte başkalarını da düşünmenin önemini vurgulamıştır. 1 Atatürkçülük. C 1, s. 377, 2 Atatürkçülük, C 1, s. 377.

4 .. SEVİNÇ VE.. ÜZÜNTÜLERİMİZİ PAYLAŞALIM * Sevinç ve mutluluklar bireysel olduğu gibi toplumsal da olabilir. Bilim ve teknoloji, ekonomi ve spor alanındaki başarılar milletçe paylaştığımız onur ve kıvanç verici durumlardır. Deprem, sel ve yangın gibi afetlerde yardımlaşma ve dayanışmaya önem vermeliyiz. Yapılan hayır ve iyiliğin karşılıksız bırakılmayacağını bilmeliyiz. Yüce Allah bu konuda şöyle buyurur: Onların yaptıkları hiçbir iyilik, karşılıksız bırakılmayacaktır. Allah, sorumluluk sahiplerini çok iyi bilir. 1 Mutlu ve hüzünlü olduğumuz zamanlarda millet olarak dayanışma içerisinde olmanın bizleri birbirimize kenetleyeceğini unutmamalıyız, l is t e l e y e l im Sevinç ve mutluluğunuzu ilk önce kimlerle paylaşırsınız? Listeleyiniz. Ailemizle 2. Sevinçlerimizi Paylaşalım Sevinçli bir haber duyduğunuzda öncelikle ne yaparsınız? İnsan hayatı tatlı ve acı anlarla doludur. Bizi mutlu kılan bir durumla karşılaştığımızda içimizde bir coşku hisseder, bunu yakınlarımızla paylaşmak isteriz. Anne, baba, dost ve arkadaşlarımızın, içimizdeki sevinç ve mutluluğa ortak olmaları için yanı başımızda bulunmalarını arzularız. 1 Al-i İm rân suresi, 115. ayet.

5 Güzel bir haber aldığımız zaman mutlu oluruz. Örneğin, bir kardeşimiz dünyaya geldiğinde gönlümüz sevinç ve mutlulukla dolar. Bu sevinçli anlarımızı ailemiz ve arkadaşlarımızla paylaşırız. Böylece onların sevincimize ortak olması bizleri daha mutlu eder. Peygamberimiz konuyla ilgili şöyle buyurmuştur: Sizden biriniz, kendisi için istediğini kardeşi için de istemedikçe gerçek anlamda inanmış olmaz. 1 Başkalarına yansıtılan sevinç ve mutluluk, büyük bir coşkuya dönüşür. Bundan dolayı sevinç ve mutluluğumuzu paylaşma ihtiyacı hissederiz. Millet olarak birlikte sevindiğimiz ve huzur bulduğumuz günler vardır. Dinî ve millî bayram larımız, kandil gecelerimiz, cum a günü ve ramazan ayı bunların başında gelir. Bu günlerde toplum olarak birlikte sevinir ve mutluluk içinde birbirimizi tebrik ederiz. Bu da birlik ve dayanışmamızı güçlendirir. Toplumsal ilerlememize katkı sağlar Dinî Bayramlarımız Bayram ve Çocuk Bayram geldi hep birleşti çocuklar. Şeker yedi şekerleşti çocuklar. Kimisi tomurcuk, kimisi çiçek, Kimi daldan dala uçan kelebek. Neşeli bir gülüş, pam ukça bir el, Bayramlar sizinle daha da güzel. Acı, keder hiç yakışmaz yüzüne, Annen bab an kurban olsun gözüne. f r * * S > # * _ S, 0 V 1 / 1 t s. 1 S ** 1 J I \ o t } ı V 14» o S *<, ı 4 _ o ^ e i Sevgi sizin, neşe sizin, haz sizin, Doyulm ayan eda sizin, naz sizin. Siz doğacak günün p em be şafağı, Siz yuvanın süsü, ad am ufağı. Bayram geldi hep birleşti çocuklar, Şeker yedi şekerleşti çocuklar. Bestami YAZGAN, Çocuk Şiirleri, s. 43, 44. Yukarıdaki şiirde bayramların hangi yö nüne değinilmiştir? 1 Buharî, İm an 7; Müslim, İm an 71.

6 lerdir. Bu günler, toplumsal huzur ve mutluluğu artırır. Bu günlerde çeşitli kutlama ve törenler düzenleriz. Bizim de milletçe kutladığımız ve sevinçlerimizi paylaştığımız dinî ve millî bayram larımız vardır. Dinî bayramlarımız iki tanedir. Bunlardan biri Ramazan Bayramı diğeri ise Kurban Bayramı'dır. Her iki bayram, isimlerini dinimizce önemli sayılan ibadetlerden alır. Ramazan Bayramı'na verilen isim, ramazan orucu ibadetiyle; Kurban Bayramı'na verilen isim de kurban ibadetiyle ilişkilidir. Ramazan Bayramı: Dinî bayramların ilki Ramazan Bayramı'dır. Ramazan ayında Allah'ın buyruğuna uyarak oruç tutarız. Beş vakit namaza ilaveten teravih namazı kılarız. Yardıma m uhtaç olanlara, kimsesiz ve yoksul kimselere bu ayda daha çok yardım ederiz. Zengin Müslümanlar fitre ve zekâtlarını çoğunlukla bu ayda vererek ihtiyaç sahiplerini sevindirirler. İbadet ve iyiliklerle dolu bir ayın bitiminde Ramazan Bayramı'na ulaşırız.

7 Ramazan ayının son günü bayram hazırlığına başlanır. Evler temizlenir, bayramlık giysiler, tatlı ve kurabiyeler hazırlanır. Bayramın ilk günü sabahı cam iye gidilir, sabah namazı ve bayram namazı huzur içerisinde kılınır. Bayram namazı sonrasında insanlar, kendi aralarında bayramlaşırlar. Evimizde anne, baba ve büyüklerimizin ellerini öper, bayramlarını tebrik ederiz. Akraba ve komşularımızın da bayramlarını kutlar sevinçlerine ortak oluruz. Müslümanlar arasında hediyeleşmenin en yoğun yaşandığı günler, bayram günleridir. Gelen konuklara tatlı, şeker veya çikolata ikram eder, kolonya tutarız. Böylece bir aylık oruç ve diğer ibadetleri yerine getirmenin ödülü olarak Ramazan Bayramı'nı yakınlarımızla sevinç ve coşku içerisinde kutlarız. Kurban Bayramı: Dinî bayramlarımızdan biri de Kurban Bayramı'dır. Ramazan Bayramı'ndan iki ay on gün sonra kutlanır. Bayramın ilk günü sabahı camiye gidilir, sabah namazı ve bayram namazı huzur içerisinde kılınır. Bayram namazı sonrasında cem aat, kendi aralarında bayram laşır. Kurban Bayramı dört gün sürer ve adını kurban ibadetinden alır. Bu bayramda ekonomik durumu iyi olanlar, Allah'ın hoşnutluğunu kazanmak için kurban keserler. Kesilen kurban genellikle üçe bölünür. Bunlardan biri kurban kesemeyen ihtiyaç sahiplerine verilir. Bir diğeri; akraba, komşu ve gelen misafirlere ikram edilir. Kalan kısmı ise ev halkı için ayrılır. Komşular ve akrabalar ziyaret edilerek bayramları tebrik edilir. Büyüklerin elleri öpülür ve küçükler hediyelerle sevindirilir. Birbirlerine dargın ve kırgın olanlar, bayram sebebiyle barışırlar. Öksüz, yetim ve kimsesizler, verilen hediyelerle mutlu olurlar. Yaşlı ve hasta kimseler, yapılan bayram ziyaretine sevinirler. Uzakta olanların bayramları mesajla veya telefonla kutlanır. Bayramlarımız, herkesin sevincini paylaştığı güzel günlerdir. GUNLUK YAZALIM Ram azan v e Kurban b a y ramlarında neler yaşadınız? B ayram da en çok neler y a p m ak istersiniz? Arkadaşlarınızı, akrabalarınızı v e dostlarınızı görm ediğiniz bir bayram geçirdiğinizi düşünün. Kendinizi nasıl hissetiğinizi günlük hâlinde yazınız.

8 2.2. Millî Bayramlarımız Tarihimizde milletimizin başarı sağladığı önemli günler vardır. Bu günler, millî bayram olarak kutlanır. Millî birlik ve beraberliğimiz bu bayramlarla güçlenir. Düzenlenen törenler, birlikte yaşamanın mutluluğunu hissettirir. Evlerimizi ve okullarımızı süslediğimiz bayraklar, özgürlük ve bağımsızlığımızın kolay kazanılmadığını hatırlatır, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Bu bayramı, 23 Nisan 1920'de Türkiye Büyük Millet Meclisinin açılışı nedeniyle kutlarız. Atatürk, bu günü 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı olarak Türk çocuklarına armağan etmiştir. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nın kutlandığı hafta "Çocuk Haftası"dır. Aynı hafta içinde "Uluslararası Çocuk Şenliği" düzenlenir. Şenlik nedeniyle ülkemize gelen çocuklar ağırlanır. 23 Nisan günü çocuklar rengârenk elbiseler giyerler. Okullarımız, sokak ve caddelerimiz, bayrak ve çiçeklerle süslenir. Yurdumuzun her yanında folklor gösterileri ve etkinlikler düzenlenir. Böylece 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, sevinç ve coşkuyla kutlanır.

9 19 Mayıs Atatürk ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı Atatürk, 19 Mayıs 1919'da Samsun'a çıkmış ve Kurtuluş Savaşı'nı başlatmıştır. Anadolu'nun birçok ilini dolaşarak halkın düşmana karşı millî mücadeleye katılmasını sağlamıştır. Atatürk'ün Samsun'a çıktığı 19 Mayıs günü, yurdumuzda her yıl 19 Mayıs Atatürk'ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı olarak kutlanır. Atatürk, bu millî bayramı Türk gençliğine arm ağan etmiştir. Okullarda ve kutlama alanlarında spor ve folklor gösterileri yapılır. Televizyon ve radyolarda bu günün önemini belirten konuşmalar yapılır ve şiirler okunur. Millî bayram, yurdun her yerinde coşkuyla kutlanır. 30 Ağustos Zafer Bayramı Büyük Taarruz 26 Ağustos 1922'de başlamış ve 30 Ağustos'ta zaferle sonuçlanmıştır. Vatanımızın her karış toprağı düşman işgalinden temizlenmiştir. 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı kahraman ordumuza arm ağan eden Atatürk, bu günü millî bayram ilan etmiştir. Kazanılan bu zaferden dolayı her yıl 30 Ağustos günü Zafer Bayramı olarak kutlanır. Bayramda askerlerimiz ve savaşlarda kahramanlık gösteren gazilerimiz tören geçişi yaparlar. 30 Ağustos Zafer Bayramı yurdumuzda coşkuyla kutlanır.

10 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Ülkemizde 29 Ekim 1923'te Cumhuriyet ilan edilmiş ve Atatürk ilk cumhurbaşkanı seçilmiştir. Milletin egemenliğine dayanan Cumhuriyet'in ilan edildiği gün, halkımız için önemli bir gündür. Ülkemizde her yıl 29 Ekim günü Cumhuriyet Bayramı olarak kutlanır. Cumhuriyet Bayramı'nda okullarımızda konuşmalar yapılır ve şiirler okunur. Halkımız, kutlamalar yaparak sevinç ve neşe içerisinde bayramı yaşar, gazi ve şehitlerimizi rahmetle anar. Millî bayramlar, kardeşlik duygularımızı geliştirir ve dayanışma içerisinde olmamıza katkı sağlar. PAYLAŞALIM Geçen yıl Cumhuriyet Bayramı'nı okulunuzda nasıl kutladınız? Yaptıklarınızı anlatarak arkadaşlarınızla paylaşınız Cuma Günü ve Ramazan Ayı Cuma günü ve ram azan ayı Müslümanlar için niçin önemlidir? Dinimizin önem verdiği bazı günler ve zamanlar vardır. Önemli günlerimizin başında cum a günü gelir. Bu günün değerli olması, o günde kılınan cum a namazından dolayıdır. Cuma günlerinde giysilerin ve bedenlerin temizliğine daha fazla özen gösterilir. C um a namazı vaktinde temiz giysiler giyilir ve güzel kokular sürülür. Camiye gidilir ve topluca ibadet edilir. Cum a günüyle ilgili Yüce Allah şöyle buyurmuştur: Ey iman edenler! Cuma günü namaza çağırıldığınız (ezan okunduğu) zaman, hemen Allah ı anmaya koşun ve alışverişi bırakın. Eğer bilirseniz elbette bu, sizin için daha hayırlıdır. Nam az kılınınca artık yeryüzüne dağılın ve Allah ın lütfundan isteyin. Allah ı çok anın ki kurtuluşa eresiniz. 1 Peygam berimiz d e Üzerine güneş doğan günlerin en hayırlısı, cuma günüdür... 2 sözüyle cum a gününün önem ine dikkat çekmiştir. 1 C u m 'a suresi, 9, 10. aye tle r 2 Riyazü's-Salihin, C 2, s. 440.

11 V Cuma namazı, öğle namazı vaktinde cem aatle kılınır. Sağlığı yerinde olan Müslümanlar namaz kılmak üzere cam iye giderler. Sağlığı yerinde olmayanlar ise cum a namazı vaktinde bulundukları yerde sadece öğle namazını kılarlar. İmam, cum a ezanına kadar ç e şitli konularda vaaz eder. Cuma namazı vaktinde ise minber denilen yüksekçe bir yerden hutbe okur. Konuşmasında İslam dininin güzelliklerinden, dostluk, kardeşlik, sevgi, barış ve toplumsal dayanışma gibi konulardan bahseder. Cuma namazı sonrasında Müslümanlar günlük işlerine geri döner ve çalışmalarına devam ederler. Cum a namazının en önemli özelliği, cem aatle kılınan bir namaz olması ve hutbe okunmasıdır. İslam dini insanların birlik, beraberlik ve dayanışma içerisinde yaşamalarına önem vermiştir. İnsanlar o gün bir araya gelirler ve ibadet ederler. Dertlerini ve sevinçlerini paylaşırlar. Birbirlerinin hâl ve hatırlarını sorarlar. Bundan dolayı cum a günü ve cum a namazı Müslümanlar açısından önemlidir. Dinimizde önem verilen zaman dilimlerinden biri de ramazan ayıdır. Çünkü ilahî kitabımız Kur'an-ı Kerim, Peygamberimize bu ayda inmeye başlamıştır. Ramazan ayı hakkında Allah şöyle buyurmuştur: Ramazan ayı; insanlara yol gösterici, doğrunun ve doğruyu eğriden ayırmanın açık delilleri olarak Kur an ın indirildiği aydır. Öyle ise sizden ramazan ayına ulaşanlar oruç tutsun. Kim o anda hasta veya yolcu olursa (tutamadığı günler sayısınca) başka günlerde kaza etsin. Allah sizin için kolaylık ister, zorluk istemez... 1

12 Sultanı, Allahu Ekber, Bismillâhirrahmânirrahîm gibi yazıların yazılması geleneklerimiz arasındadır. Minareler arasına ışıklı bir şekilde yazılan bu yazılara m ahya' denilmektedir. Ramazanın son günlerinde ise Elveda Ey Şehri R am azan yazısıyla ramazan ayına veda edilir. Peygamberimiz, Ramazan ayı geldiğinde cennet kapıları açılır... 1hadisiyle ramazan ayının önemine değinmiştir. Müslümanlar, oruç ibadetini bu ayda yerine getirirler. Bundan dolayı ramazan ayı halkımız arasında oruç ayı olarak da bilinmektedir. Ramazan ayı gelm eden önce oruç hazırlığına başlanır. Evler temizlenir ve iftar için yiyecekler hazırlanır. İmsak vaktiyle başlayan oruç, iftar vaktine kadar devam eder. Gün boyunca yemek ve içmekten uzak durulur. Akşam ezanının okunması heyecanla beklenir. Ezanla birlikte aile fertleri, oruçlarını besmele çekerek ve dua ederek açarlar. 1 Riyazü's-Salihin, C 2, s. 489.

13 Ramazan ayına camiler temizlenerek ve mahyalarla süslenerek girilir. Ramazan ayı b o yunca camiler namaz kılmak ve Kur'an dinlemek için gelen müminlerle dolup taşar. Müs- lümanlar oruç ibadeti yanında günde beş vakit namaz kılmaya da özen gösterirler. Yatsı namazıyla birlikte ramazan ayı boyunca teravih namazı kılınır. Belli vakitlerde camilerde hatim okunur. Ramazan ayı boyunca her gün birer cüz okunarak Kur'an-ı Kerim baştan sona bitirilir. Ramazan ayında yakınlarımız, komşularımız, dost ve arkadaşlarımız iftar yem eğine d a vet edilir. Böylece akrabalık ve dostluk bağları kuvvetlenir. Yoksul ve kimsesiz insanlar unu- tulmayıp iftara davet edilir. Yardıma muhtaç insanlara zekât, fitre ve sadaka verilir. Fakir kimselere onurları kırılmadan yiyecek, giyecek ve nakit yardımı yapılır. Bunlar, toplumsal dayanışma ve yardımlaşma duygularını geliştirir. l is t e l e y e l im Ram azan ayını karşılamak üzere çevremizde ne gibi hazırlıklar yapılır? Listeleyiniz. İftar ve sahurluk yiyecekler hazırlanır Kandil Geceleri Süleyman Çelebi ( )'nin Hz. Peygambere duyduğu sevgiyi dile getirdiği şiirin, müzde okunan Mevlit olduğunu biliyor musunuz? İslam dininde önemli sayılan ve çeşitli etkinliklerle kutlanan geceler; Mevlit, Regaip, Miraç, Berat kandilleri ile Kadir Gecesi'dir. Kandil gecelerinin ilki hicri takvime göre rebiyülevvel ayında, diğerleri ise üç aylar olarak bilinen Recep, Şaban ve Ramazan aylarında kutlanır.

14 .. SEVİNÇ VE.. ÜZÜNTÜLERİMİZİ PAYLAŞALIM b ilg i k u tu s u Osmanlı padişahı II. Selim Döneminde ( ) camiler aydınlatılıp minarelerde kandiller yakılarak kutlandığı için bu gecelere kandil geceleri denilmiştir. Bunlar Mevlit, Regaip, Miraç, Berat kandilleri v e Kadir Gecesi'dir. Türkiye Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi, C 24, s. 300, 301. Mevlit Kandili Mevlit, doğum ve doğum günü anlamına gelmektedir. Mevlit Kandili denildiğinde Hz. Muhammed'in doğduğu gecenin yıl dönümü akla gelir. Peygamberimiz hicri takvime göre rebiyülevvel ayının on ikinci gününde doğmuştur. Miladi takvime göre ise Sevgili Peygamberimiz 20 Nisan 571'de dünyaya gelmiştir. Müslümanlar Hz. M uhammed'in doğum gününe önem verirler. Hz. Muhammed'in doğum günü ülkemizde Mevlit Kandili ve Kutlu Doğum Haftası olarak kutlanır. Yurt genelinde Hz. Muhammed'in hayatı ve insanlığa olan çağrısı konuşmalarla dile getirilir. Müslümanlar, Hz. Muhammed'in doğduğu geceyi mevlit ve Kur'an okuyarak kutlarlar. PAYLAŞALIM Kutlu Doğum Haftası nda çevrenizde yapılan etkinlikleri gözlemleyerek izlenimlerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız. Regaip Kandili Recep ayının ilk cum a gecesi Regaip Kandili'dir. Regaip; rağbet edilen, çok istenilen şey anlamına gelir. Regaip Kandili'nde Allah'tan bağışlanma isteyen Müslümanlar, manevi yönden üç aylara da hazırlanırlar. Allah'ın rahmet ve bereketinin çokluğuna gönülden inanırlar. Bu nedenle dua eder, Allah'tan a f dilerler. M iraç Kandili Miraç Kandili, Recep ayının yirmi yedinci gecesinde kutlanır. Peygamberimiz Miraç'a bu gecede çıkmıştır. Mekke'den alınarak gece yürüyüşüyle Kudüs'te bulunan Mescid-i Aksa'ya getirilmiş, oradan da Allah'a yakınlaşmıştır. İşte bu olaydan dolayı bu gece, Miraç Kandili olarak kutlanmaktadır. Müslümanlara beş vakit namaz bu gecede emredilmiştir. Müslümanlar bu geceyi Allah'a ibadet ve dua ederek geçirirler.

15 Allah ım! Sen affedicisin, affetmeyi seversin, beni affet. Tirmizî, Daavat, 89. Berat Kandili Üç ayların ikincisi olan şaban ayının on beşinci gecesi, Berat Kandili olarak kutlanır. Günahlardan kurtuluş gecesi diye de bilinen bu geced e Müslümanlar, günahlarının bağışlanacağına inanırlar. Geceyi dua ve ibadet ederek, Kur'an ve mevlit okuyarak değerlendirirler. Kadir Gecesi Kutsal kitabımız Kur'an-ı Kerim, Kadir Gecesi'nde indirilmeye başlanmıştır. Bu gece, ramazan ayının yirmi yedinci gecesine rastlamaktadır. Kadir Gecesi ismini Kur'an-ı Kerim'in 97. suresinin isminden almıştır. Kur'an-ı Kerim, Kadir Gecesi'nden, onun faziletinden, o gecede meleklerin yeryüzüne inişinden şöyle bahseder: Biz onu (Kur an ı) Kadir Gecesi nde indirdik. Kadir Gecesi nin ne olduğunu sen bilir misin? Kadir Gecesi, bin aydan daha hayırlıdır. O gecede, Rab- lerinin izniyle melekler ve Ruh (Cebrail), her iş için iner dururlar. O gece esenlik, gün ağarıncaya kadar sürer. 1 Kandiller, İslam dünyasında hicri 3. asırdan sonra zamanla gelenek hâlini alarak kutlanmıştır. Kandil gecelerinde camilerimiz Müslümanlarla dolup taşar, namaz kılınır, dua edilir, mevlit ve Kur'an-ı Kerim okunur. Kandil günlerinde yoksullara yardım eli uzatılır, hastalar ve akrabalar ziyaret edilir, hâl ve hatırları sorulur. Büyüklerin kandilleri tebrik edilir, uzakta bulunan yakınlarımızın kandilleri mesaj ve telefon gibi çeşitli iletişim kanallarıyla kutlanır. Kandil gecelerinde ikram edilen kandil simitleri, tatlı ve çeşitli hediyeler, toplumsal dayanışmaya katkı sağlar. 1 Kadr suresi, 1-5. ayetler.

16 .. SEVİNÇ VE ÜZÜNTÜLERİM İZI PAYLAŞALIM 2.5. Nevruz ve Hıdırellez Nevruz, yeni gün anlamına gelir ve baharın gelişini müjdeler. 21 Mart günü, geçm işten günümüze kadar çeşitli Türk boylarınca tabiatın yeniden uyanışı ve tarımsal faaliyetlerin başlangıcı olarak kabul edilmiş ve nevruz adıyla kutlanmıştır. Nevruz, Orta Asya'dan Orta Doğu'ya ve Balkanlara kadar geniş bir coğrafyada kutlanmaktadır, Nevruz kutlamalarında en çok ateş ve su ile ilgili unsurlar yer almaktadır. Nevruz gününü kutlamak isteyenler o günün akşamında meydanlarda yakılan ateş etrafında toplanırlar. Kendilerine mutluluk getirmesi için ateş üzerinden atlarlar. Nevruz geleneklerinden biri de ateşte demirin ısıtılıp dövülmesidir. Nevruz sözlü ve yazılı kültürün en önemli konusu olmuş; pek çok şair ve ozan, bu günü konu alan şiirler yazmış ve söylemişlerdir. Halk inanışlarına göre nevruz, çeşitli tarihî şahsiyetler ve olaylarla ilişkilendirilmektedir. Alevilere göre Hz. Ali, 21 Mart günü doğmuş ve bu günde Hz. Fatıma ile evlenmiştir. Bu nedenle 21 Mart nevruz şenlikleri gerek Asya Türk boylarında gerekse Selçuklu ve Osmanlı Türklerinde çoğu zaman kutlanmıştır. Halk arasındaki bazı inanışlara göre yıl ikiye ayrılır. 6 Mayıs'tan 8 Kasım'a kadar geçen süre yaz, 8 Kasım'dan 6 Mayıs'a kadar geçen süre de kış mevsimidir. 6 Mayıs günü Hızır ve İlyas peygamberlerin bir araya geldiği, kışın sona erdiği ve yazın başladığı gün olarak kabul edilir.1 1 Ekrem Ö zbay, Türkm e nistan'd an A n a d o lu 'y a Örf, Â d e t v e Halk inançları, s. 353.

17 Hıdırellez, halk dilinde Hızır ve ilyas isimlerinden oluşan dinî bir muhtevaya bürünmüş bayramın adıdır. Bu nedenle her yıl 6 Mayıs günü bayram olarak kutlanır. Halk arasında Hızır ve ilyas'ın biri karada, diğeri denizde darda kalanlara yardım ettiklerine inanılır. Gerek Anadolu'da ve gerekse Anadolu dışındaki Türk topluluklarında Hıdırellez'in yaklaşmasıyla birlikte çeşitli hazırlıklar yapılmaktadır. Bütün hazırlıklar tamamlandıktan sonra mesire yerlerine gidilir. Buralarda yemeklerin hazırlanması ve bu yemeklerin hep birlikte yenilmesi â d et hâline gelmiştir. insanlar Hıdırellez gününü oyun ve eğlencelerle mutlu bir şekilde geçirm eye çalışırlar. KONUŞALIM Nevruz ve Hıdırellez gibi günlerin toplumsal birliğe ne gibi katkılar sağladığını arkadaşlarınızla konuşunuz. 3. Üzüntülerimizi Paylaşalım Sevincinizi ya da üzüntünüzü çevrenizdekilerle paylaşmanızı gerektiren bir olay başınızdan geçti mi? Sevinç ve mutluluklarımızın yanında üzüntü ve sıkıntılarımızı da bir başkasıyla paylaşmak isteriz. İnsan bazen istemediği birtakım olaylarla karşılaşabilir. Bunların bir kısmı bizi olumsuz etkileyip üzebilir. Bu durumda çevremizdeki insanların bize yardımcı olmasını ve üzüntümüzü paylaşmasını bekleriz. Sevgili Peygamberimiz, Müminler, birbirlerini sevmekte, birbirlerine acımakta ve biri diğerini koruma konusunda bir vücut gibidir. Vücudun herhangi bir organı rahatsız olunca diğer organları da bu yüzden rahatsız olur. 1sözüyle birbirimize karşı duyarlı olmamızı öğütler. Üzüntü ve sıkıntılar bireysel veya toplumsal olabilir. Yakınımızın hastalanması veya vefat etmesi sadece bizi üzerken deprem ve sel gibi doğal afetler, orman yangını gibi felaketler ise bütün toplumu olumsuz etkiler. Örneğin 17 Ağustos 1999 Marmara depreminde zarar gören insanımıza devlet ve millet olarak yardıma koştuk. Maddi ve manevi bütün imkânlarımızı seferber ederek onların acı ve üzüntülerini dindirmeye çalıştık. M l is t e l e y e l im Sevinç ve üzüntülerimizi paylaştığımız anları listeleyelim. Karnemi aldığımda sevincimi önce ailemle paylaşırım. Hasta olan sınıf arkadaşımı ziyaret ederek üzüntüsünü paylaşırım. 1 Riyazü's-Salihin, C 1, s. 271.

18 Hastalandığınızda yanınızda en çok kimleri görmek istersiniz? Sevinç ve mutluluk, hastalık ve sağlık bizler içindir. İnsanın her anı aynı olmayabilir. Özellikle zor ve katlanılması güç bir durum olan hastalık, insanın arkadaş ve yakınlarını yanında görmek istediği anların başında gelir. Sevgili Peygamberimiz hasta ziyaretinin gereğini şöyle açıklar: Müslümanın, Müslüman üzerinde beş hakkı vardır: Selamını almak, hastalandığında ziyaretine gitmek, cenazesine katılmak, davetini kabul etmek, hapşırınca Yerhamükallah (Allah sağlık ve afiyet versin.) dem ek. 1 Hasta ziyaretinde "Geçmiş olsun." "Allah şifa versin." "İnşallah yakında iyileşirsin." ve "Seni daha iyi gördüm." gibi hastanın moralini yükseltici sözler kullanmalıyız. Hasta ziyaretinde çiçek ya da başka bir hediye götürmeliyiz. Hastanın yanında uygun olmayan ifade ve davranışta bulunmak ve uzun süre kalmak doğru olmaz. Ayrıca hastanede yatan hastaları ziyaretimiz sırasında ise gürültü yapm am alı ve hastanenin belirlediği kurallara uymalıyız.

19 Hastalara ilgi ve sevgi göstererek onların gönüllerini almalıyız. Peygamberimiz bu konuda şöyle buyurur: Bir hastanın yanına girince ona sağlık ve uzun ömür temennisinde bulunarak onu rahatlatın. Zira böyle yapmak onun gönlünü hoş eder. 1Bizler de hasta ziyaretine önem vermeli, bunun dinî ve ahlaki bir görev olduğunu unutmamalıyız. Onların ihtiyaçlarını elimizden geldiği ölçüde gidermeye çalışmalıyız. PAYLAŞALIM İki hasta adam, bir hastanenin aynı odasında yatıyorlardı. Adamlardan birine, her gün bir saatliğine oturma izni veriliyordu. Bu hastanın yatağı odadaki pencerenin yanındaydı. Diğer hastanın ise hastalığından dolayı sırtüstü yatması gerekiyordu. Bu iki hasta birbirleriyle saatlerce konuşur ve birbirlerine ailelerini, evlerini, işlerini ve askerlik anılarını anlatırlardı. Pencerenin yanındaki adam, her öğleden sonra pencereden görebildiklerini diğer hastaya anlatırdı. Pencere, içinde çok güzel bir gölü olan parka bakıyordu. Ördekler ve kuğularla birlikte çocuklar da gölde yüzüyorlardı. İnsanlar, çiçekler arasında dolaşıyorlardı. Etraftaki yüksek ağaçlar adeta bir orman görüntüsünü andırıyordu. Pencere kenarındaki adam bunları bütün ayrıntılarıyla anlatırken odanın diğer ucunda yatan adam gözlerini kapar ve bu muhteşem manzarayı hayalinde canlandırırdı. Günler ve haftalar geçti. Pencere kenarında yatan hasta iyileşip hastaneden ayrıldı. Diğer hasta biraz iyileşince pencerenin kenarındaki yatağa taşınmasını istedi. Hemşire memnuniyetle isteğini yerine getirdi. Adam yavaşça, duyduğu acıya aldırmadan, dirseğine yaslanarak dışarıya bakmak için doğruldu. Sonunda, dışarıyı kendi gözleriyle görme zevkini yaşayabilecekti. Pencereden dışarı bakabilmek için yavaşça dönmeye çalıştı. Bir de ne görsün! Pencere, boş bir duvara bakıyordu. Adam, hemşireye daha önceki oda arkadaşının niçin pencerenin dışında güzel şeyler gördüğünü sordu. Hemşire, önceki adamın kör olduğunu ve pencerenin önündeki duvarı görmediğini belirterek, Sanırım sizin üzüntünüzü hafifletmek istemiştir. dedi. Ali KUŞAT, Din Kültürü ue Ahlak Bilgisi Dersi Öğretim Kılavuzu 4, s Sizce gözü görmeyen adam niçin böyle yapmıştır? Düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız. 1 Tirmizî, Tıb, 35.

20 i.. SEVİNÇ VE.. ÜZÜNTÜLERİMİZİ PAYLAŞALIM 3.2. Geçmişlerimizi Anarız Geçmişlerimizi hatırlamak bize ne kazandırır? Ölüm kaçınılmaz bir gerçektir. Her birimizin yaşamını yitirmiş yakınları olabilir. Allah bu konuda şöyle buyurmaktadır: Her canlı ölümü tadacaktır... 1 Dinimizde ölüm bir son ve yok oluş değildir. Aksine yeni bir hayatın başlangıcıdır, Geçmişlerimizin mezarlarını ziyaret eder, onları iyi ve güzel yönleriyle hatırlarız. Sevgili Peygamberimiz mezar ziyaretinin anlam ve önemini şöyle dile getirmiştir: Kabirleri ziyaret etmek isteyen ziyaret etsin. Çünkü kabir ziyareti bize ahireti hatırlatır. 2 Geçmişlerimizi andığımızda veya kabirlerini ziyaret ettiğimizde onlar için Allah'tan rahmet ve bağışlanma dileriz. Bizden önce ahirete göçmüş olanlara dua etme ve bağışlanmalarını dileme konusunda Allah şöyle buyur maktadır: Bunların arkasından gelenler şöyle derler: Rabb imiz! Bizi ve bizden önce gelip geçmiş imanlı kardeşlerimizi bağışla; kalplerimizde, iman edenlere karşı hiçbir kin bırakma! Rabb imiz! Şüphesiz ki sen çok şefkatli, çok merhametlisin! 3 Çiçek ve ağaçlarla mezarlıklar yeşillendirilmelidir. Kabir ziyaretinde çevre temizliğine özen göstermeliyiz. Geçmiş lerimizi hayırla anıp onlara dua etmeliyiz. Bizler de hayır dua almak istiyorsak günlük hayatımızda güzel söz ve davranışlarda bulunmalıyız. BU LALIM Biz dünyadan gider olduk Kalanlara selam olsun Bizim için hayır dua Kılanlara selam olsun Yunus Emre Yukarıdaki şiirin ana temasını bulunuz. Al-i İm rân suresi, 185. ayet. 2 Tirmizî, C enaiz, 60; Ebu Davut, C enaiz, Haşr suresi, 10. ayet.

21 Zor durumda kaldığınızda neler hissedersiniz? İnsanlar zaman zaman sıkıntı yaşarlar. Deprem, sel ve yangın gibi felaketlerden zarar görebilirler. Kaza ve hastalıktan dolayı işsiz kalabilirler. Bazen bu gibi durumlardan tek b a şına kurtulamazlar. Bu durumda olanlara yardım etmeyi dinimiz gerekli görmüştür. Yapılan iyiliklerin karşılıksız kalmayacağı konusunda Yüce Allah şöyle buyurur:...siz hayra ne harcarsanız, Allah onun yerine başkasını verir. O, rızık verenlerin en hayırlısıdır. 1 Çevremizdeki insanların sosyal ve ekonomik açıdan aynı düzeyde olmadıkları görülür. Toplumu oluşturan fertler, zengin ve yardıma muhtaç insanlardan oluşabilir. İslam dini; yetim, öksüz, yoksul, yaşlı ve kimsesiz olanlara yardım etmeyi ibadet saymıştır. Ayrıca insanlara yardımcı olmak iyiliktir. Yüce Allah, Kim iyilikle gelirse ona o (getirdiği)nin on katı vardır... 2sözüyle iyiliğin karşılığının, yalnız iyilik olacağını vurgular. Yüce Allah varlıklı olanların; yoksullara, zorda kalmış yakınlarına yardım etmelerini ister. Kur'an-ı Kerim ihtiyaç sahiplerine verilen önceliği şöyle dile getirir:...kendilerinin ihtiyaçları olsa bile onları (kardeşlerini) kendilerine tercih ederler... 3 Sevgili Peygamberimiz kardeş olduğumuzu ve sıkıntıların giderilmesinde gösterilen ç a bayı şöyle dile getirir: Müslüman, Müslümanın kardeşidir. Ona zulmetmez, haksızlık yapmaz, onu düşmana teslim etmez. Müslüman kardeşinin ihtiyacını gideren kimsenin Allah da ihtiyacını giderir. Kim bir Müslümandan bir sıkıntıyı giderirse Yüce Allah o kimsenin kıyamet günündeki sıkıntısını giderir. Kim bir Müslümanın ayıp ve kusurunu örterse Allahu Teâlâ da o kimsenin ayıp ve kusurunu örter. 4 1 Sebe' suresi, 39. ayet. 2 E n'âm suresi, 160. ayet. 3 Haşr suresi, 9. ayet. 4 Buharî, M ezalim, 3; Müslim, Birr, 58.

22 .. SEVİNÇ VE.. ÜZÜNTÜLERİMİZİ PAYLAŞALIM Yardımlaşma, sevgi ve saygıyı artırır. Bu durum kardeşlik duygusunun gelişmesine ve toplumsal birlik ve beraberliğin sağlanmasına katkı sağlar. Zor durumda olanlara yardım etmek, sadece m addi yardımla sınırlı değildir. Yaşlı veya çocuklu birine otobüste yer vermek, okula gelemeyen hasta arkadaşımızı ziyaret etmek ve engelli kimselere yardımcı olmak gibi davranışlar iyiliklerden sayılır. TARTIŞALIM Zorda kalmışlara ve yoksullara niçin ve nasıl yardım ederiz? Tartışınız. Toplumsal huzur, zorlukların bireyler tarafından paylaşılmasıyla sağlanır. Zor durumda kalan bir insana yardıma koşmak, kendimize olan saygımızı gösterir. Bu nedenle zor durumda olanlara karşı duyarlı davranmalı ve onlara yardımcı olmalıyız Engellilere Sevgi ile Bakar, Sıkıntılarını Paylaşırız Engelli sözcüğünden ne anlıyorsunuz? Engelli; doğuştan veya sonradan herhangi bir nedenle bedensel, zihinsel ve sosyal yeteneklerini çeşitli derecelerde kaybeden kimsedir. Bu nedenle engelli, toplumsal yaşama uyum sağlam a ve günlük gereksinimlerini karşılamada güçlükler çekebilir. İnsan, doğuştan veya sonradan engelli olabilir. Bundan dolayı engelliler konusunda duyarlı olmak ve onlara nasıl davranılması gerektiğini bilmek gerekir.1 Sevgili Peygamberimiz engelli olan kimselerin sıkıntı çekmemelerini istemiş ve şöyle buyurmuştur: Sizden kim halka namaz kıldırırsa namazı uzatmasın. Zira cemaatte zayıf, engelli, hasta ve ihtiyaç sahibi bulunabilir. Namazı yalnız kıldığında dilediği kadar uzatabilir. 2 Hz. Peygamber engelli olan kimselere daha fazla şefkat ve merhamet gösterirdi. Bunlardan biri görm e engelli Abdullah bin Ümmi Mektûm idi. Peygamberimiz, onu her gördüğünde kendisine iyilikte bulunur, ihtiyacı olup olmadığını sorardı.3 Peygamberimiz engellilere yeteneklerine göre kamu alanında görev vermiş, onları toplum a kazandırmaya çalışmıştır. Örneğin fiziki engelli Muaz bin Cebel'i Yemen bölgesine vali olarak göndermiştir.4 1 İsmail Karagöz, Engelliler, s Buharî, Ezan, 62; Müslim, Salat, Elmalılı M. H am di Yazır, Hak Dini Kur'an Dili, C 8, s İsmail Karagöz, Engelliler, s. 81

23 Dinimiz engellilere sorumlulukları hususunda birtakım kolaylıklar sağlamıştır. Nitekim Hz. Peygam ber nasıl namaz kılacağını soran engelli birine, Namazını ayakta kıl. Eğer gücün yetmezse oturarak... kıl. 1buyurmuştur. Diğer taraftan engelli kimseye yardım etmeyi sadaka vermek gibi ibadet sayan Peygamberimiz, şunları ifade etmiştir:...yolunu kaybeden kimseye yolu tarif etmen sadakadır. Gözü görmeyen kimseye yardımcı olman s a d a kad ır. 2 Engelli kimselere sevgiyle yaklaşıp onlara yardımcı olmalıyız. Kendimizi zaman zaman onların yerine koyarak sıkıntılarını paylaşmalıyız. Onların sevinç ve üzüntülerinde yanlarında bulunmamız onları mutlu ettiği gibi bizleri de huzurlu kılacaktır. Yap ılan iyiliklerin karşılıksız kalm ayacağını hiçbir zaman aklımızdan çıkarmamalıyız. Çünkü Yüce Allah, Kim zerre miktarı bir hayır yapmışsa onu görecektir. 3 ayeti ile iyilikte bulunanları müjdelemektedir. YAZALIM G özünüzün görm ediğini v e y a kulağınızın duymadığını ya da yürüyemediğinizi düşünün. Bu durum da çevrenizdeki insanların size nasıl davranmalarını isterdiniz? Düşüncelerinizi yazınız. 1 Buharî, Taksiru's-Salat, Tirmizî, Birr, Zilzâl suresi, 7. ayet.

24 .. SEVİNÇ VE.. ÜZÜNTÜLERİMİZİ PAYLAŞALIM 4. Tahiyyat Duası ve Anlamı Tahiyyat duasının nam azda nerede okunduğunu biliyor musunuz? Namaz kılarken ilk ve son oturuşta Tahiyyat duasını okuruz. Rahmet ve esenlik içeren bu dua, kelime-i şehadetle son bulur. Okunuşu Ettahiyyâtu lillâhi vessalavâtu vettayyibât. Esselâmu aleyke eyyuhennebiyyu ve rahmetullâhi ve berekâtuh. Esselâmu aleynâ ve alâ ibâdillâhissâlihîn. Eşhedu en lâilâhe illallâh ve eşhedu enne Muhammeden abduhû ve resûluh. Anlamı Selam, rahmet v e bütün güzellikler, iyilikler Allah içindir. Ey Peygam ber! Allah ın rahmeti, bereketi v e selam ı senin üzerine olsun. Selam, bize v e Allah ın iyi kullarına olsun. Tanıklık ederim ki Allah tan başka ilah yoktur. Yine tanıklık ederim ki Muhammed onun kulu v e elçisidir. KONUŞALIM Tahiyyat duasının anlamı üzerinde arkadaşlarınızla konuşunuz.

5.SINIF SINIF : 5 ÖĞRENME ALANI : AHLAK : 5 / SEVİNÇ VE ÜZÜNTÜLERİMİZİ PAYLAŞALIM MATERYAL TÜRÜ : TEST SORUSU

5.SINIF SINIF : 5 ÖĞRENME ALANI : AHLAK : 5 / SEVİNÇ VE ÜZÜNTÜLERİMİZİ PAYLAŞALIM MATERYAL TÜRÜ : TEST SORUSU SINIF : 5 ÖĞRENME ALANI : AHLAK ÜNİTE : 5 / SEVİNÇ VE ÜZÜNTÜLERİMİZİ PAYLAŞALIM MATERYAL TÜRÜ : TEST SORUSU 5.SINIF 1- Aşağıdakilerden hangisi dostluğun özelliklerinden değildir? A) İnsanlara güven vermek

Detaylı

SEVİNÇ VE ÜZÜNTÜLERİMİZİ PAYLAŞALIM

SEVİNÇ VE ÜZÜNTÜLERİMİZİ PAYLAŞALIM 95 5. ÜNİTE SEVİNÇ VE ÜZÜNTÜLERİMİZİ ÜNİTEMİZE HAZIRLANALIM 1. Paylaşmak ile ilgili bir atasözü ve bir deyim bularak defterinize yazınız. 2. Kandil, miraç, mevlit ve cuma kelimelerinin anlamlarını sözlükten

Detaylı

BÖLÜM: 2. Oruç Tutarken Nelere Dikkat Etmeliyiz? Orucu Bozan Durumlar. Orucun Kişiye ve Topluma Kazandırdıkları. Ramazan Bayramı Sevinci

BÖLÜM: 2. Oruç Tutarken Nelere Dikkat Etmeliyiz? Orucu Bozan Durumlar. Orucun Kişiye ve Topluma Kazandırdıkları. Ramazan Bayramı Sevinci Hazırlayan: Mehmet Fatih Bütün URL: Oruç Tutarken Nelere Dikkat Etmeliyiz? Orucu Bozan Durumlar Orucun Kişiye ve Topluma Kazandırdıkları Ramazan Bayramı Sevinci Maun Suresi ve Anlamı BÖLÜM: 2 Sosyal hayatımızı

Detaylı

12: Bu Vatanda Hepimiz Bir Milletiz

12: Bu Vatanda Hepimiz Bir Milletiz 3. Bu Vatanda Hepimiz Bir Milletiz 4. Manevi Değerlerimizi Koruyup Saygı Gösteririz 4.1. Bayrağımıza ve İstiklal Marşı mıza Saygı Duyarız KAZANIMIMIZ O Öğrenci, 4. Bayrağa ve milli marşa saygı göstermenin

Detaylı

Kültürümüzden Dua Örnekleri. Güzel İş ve Davranış: Salih Amel. İbadetler Davranışlarımızı Güzelleştirir. Rabbena Duaları ve Anlamları BÖLÜM: 3 URL:

Kültürümüzden Dua Örnekleri. Güzel İş ve Davranış: Salih Amel. İbadetler Davranışlarımızı Güzelleştirir. Rabbena Duaları ve Anlamları BÖLÜM: 3 URL: Hazırlayan: Mehmet Fatih Bütün URL: Kültürümüzden Dua Örnekleri Güzel İş ve Davranış: Salih Amel İbadetler Davranışlarımızı Güzelleştirir Rabbena Duaları ve Anlamları BÖLÜM: 3 Kültürümüzde birçok dua örneği

Detaylı

Orucun Manevi Hayatımıza Katkıları

Orucun Manevi Hayatımıza Katkıları Orucun Manevi Hayatımıza Katkıları Kur ân-ı Kerim de Oruç Ey müminler! Sizden öncekilere farz kılındığı gibi, size de sayılı günler içinde Oruç tutmanız farz kılındı. Umulur ki, bu sayede, takva mertebesine

Detaylı

İçindekiler. Günlük namazlar. Cemaatle namaz. Cuma namazı. Bayram namazı. Cenaze namazı. Teravih namazı. Namazın insana kazandırdıkları

İçindekiler. Günlük namazlar. Cemaatle namaz. Cuma namazı. Bayram namazı. Cenaze namazı. Teravih namazı. Namazın insana kazandırdıkları Ön Söz Bu dergide namaz ibadetinden bahsedilmektedir. Namaz ibadetinin bize kazandırdıklarını, nasıl namaz kılacağımızı, namazın içindeki ve dışındaki şartları vb. gibi konuları özetlemektedir. Dergi kolay

Detaylı

7- Peygamberimizin aile hayatı ve çocuklarla olan ilişkilerini araştırınız

7- Peygamberimizin aile hayatı ve çocuklarla olan ilişkilerini araştırınız 4. SINIFLAR (PROJE ÖDEVLERİ) Öğrenci No 1- Dinimize göre Helal, Haram, Sevap ve Günah kavramlarını açıklayarak ilgili Ayet ve Hadis meallerinden örnekler veriniz. 2- Günlük yaşamda dini ifadeler nelerdir

Detaylı

URL: Hazırlayan: Mehmet Fatih Bütün. Dua. Dua İbadetin Özüdür. Niçin ve Nasıl Dua Edilir? Kur'an'dan ve Hz. Peygamber'den Dua Örnekleri BÖLÜM: 2

URL: Hazırlayan: Mehmet Fatih Bütün. Dua. Dua İbadetin Özüdür. Niçin ve Nasıl Dua Edilir? Kur'an'dan ve Hz. Peygamber'den Dua Örnekleri BÖLÜM: 2 Hazırlayan: Mehmet Fatih Bütün URL: Dua Dua İbadetin Özüdür Niçin ve Nasıl Dua Edilir? Kur'an'dan ve Hz. Peygamber'den Dua Örnekleri BÖLÜM: 2 Dua Arapça kökenli bir kelime olup «istemek, davet etmek» demektir.

Detaylı

BEP Plan Hazırla T.C Ağrı Valiliği ALPASLAN ORTAOKULU Müdürlüğü Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi Bireyselleştirilmiş Eğitim Planı

BEP Plan Hazırla T.C Ağrı Valiliği ALPASLAN ORTAOKULU Müdürlüğü Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi Bireyselleştirilmiş Eğitim Planı BEP Plan Hazırla T.C Ağrı Valiliği ALPASLAN ORTAOKULU Müdürlüğü Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi Bireyselleştirilmiş Eğitim Planı Öğrenci : ALİ İHSAN ASLAN Eğitsel Performans Bismillâhirrahmanirrahim

Detaylı

BEP Plan Hazırla T.C Osmangazi Kaymakamlığı HAMİTLER TOKİ MTAL Müdürlüğü Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi Bireyselleştirilmiş Eğitim Planı

BEP Plan Hazırla T.C Osmangazi Kaymakamlığı HAMİTLER TOKİ MTAL Müdürlüğü Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi Bireyselleştirilmiş Eğitim Planı BEP Plan Hazırla T.C Osmangazi Kaymakamlığı HAMİTLER TOKİ MTAL Müdürlüğü Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi Bireyselleştirilmiş Eğitim Planı Öğrenci : HİDAYET KENAR Eğitsel Performans Duanın Allah tan

Detaylı

dinkulturuahlakbilgisi.com

dinkulturuahlakbilgisi.com dinkulturuahlakbilgisi.com 1-Ülkemizde Kızılay, Sosyal hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu, Aşevleri -gibi kurumların varlığı aşağıdakilerden hangisine önem verildiğini göstermektedir? A- Milli eğitime

Detaylı

Kurban Nedir Ve Niçin Kesilir?

Kurban Nedir Ve Niçin Kesilir? Kurban sözlükte yaklaşmak, yakınlaşmak gibi anlamlara gelmektedir. Kurban, Allah a yaklaşmak ve onun hoşnutluğunu kazanmak amacıyla belirli bir zamanda uygun nitelikteki bir hayvanı kesmektir. Kesilen

Detaylı

Ramazan: Hicri takvimin dokuzuncu ayıdır. Ramazan-ı Şerif veya Oruç Ayı da denilir.

Ramazan: Hicri takvimin dokuzuncu ayıdır. Ramazan-ı Şerif veya Oruç Ayı da denilir. Hoş Geldin Ya Şehri Ramazan Recep ve Şaban ayını mübarek kılıp bizi ramazan ayına ulaştıran rabbimize hamd olsun. Bu yazımızda sizinle ramazan ayıyla ilgili terimlerin anlamını inceleyelim. Ramazan: Hicri

Detaylı

URL: Hazırlayan: Mehmet Fatih Bütün. Teravih Namazı. Namazı Bozan Durumlar. Namazın İnsana Kazandırdıkları. Kunut Duaları ve Anlamları BÖLÜM: 3

URL: Hazırlayan: Mehmet Fatih Bütün. Teravih Namazı. Namazı Bozan Durumlar. Namazın İnsana Kazandırdıkları. Kunut Duaları ve Anlamları BÖLÜM: 3 Hazırlayan: Mehmet Fatih Bütün URL: Teravih Namazı Namazı Bozan Durumlar Namazın İnsana Kazandırdıkları Kunut Duaları ve Anlamları BÖLÜM: 3 o Teravih namazı ramazan ayında kılınır. o Yatsı namazının son

Detaylı

Anlamı. Temel Bilgiler 1

Anlamı. Temel Bilgiler 1 Âmentü Haydi Bulalım Arkadaşlar aşağıda Âmentü duası ve Türkçe anlamı yazlı, ancak biraz karışmış. Siz doğru şekilde eşleştirebilir misiniz? 1 2 Allah a 2 Kadere Anlamı Ben; Allah a, meleklerine, kitaplarına,

Detaylı

dinkulturuahlakbilgisi.com amaz dinkulturuahlakbilgisi.com Memduh ÇELMELİ dinkulturuahlakbilgisi.com

dinkulturuahlakbilgisi.com amaz dinkulturuahlakbilgisi.com Memduh ÇELMELİ dinkulturuahlakbilgisi.com amaz Memduh ÇELMELİ NAMAZ: AYET ve HADİSLER «Namazı kılın; zekâtı verin ve Allah a sımsıkı sarılın...» (Hac, 78) Namazı kılın; zekâtı verin; Peygamber e itaat edin ki merhamet göresiniz. (Nûr, 56) «Muhakkak

Detaylı

Milli bayramlarımız 4 tanedir.

Milli bayramlarımız 4 tanedir. BAYRAMLARIMIZ İnsanlar, ülkelerinin ve inançlarının özel günlerinde bayram yaparlar. Bizim de bayram günlerimiz vardır. Bayramlarımız Milli ve Dini bayramlar olarak 2 ye ayrılır. 1 Milli bayramlarımız

Detaylı

Ü N İ T E L E N D İ R İ L M İ Ş Y I L L I K D E R S P L A N I

Ü N İ T E L E N D İ R İ L M İ Ş Y I L L I K D E R S P L A N I Ş U B A T 25.02.203 / 0.03.203 8.02.203 / 22.02.203 Tel : 0 26 39 59 38 Faks : 0 26 334 96 96 http://pamem.meb.k2.tr ÖĞRETİM YILI : 202 / 203 İN ADI : DİN KÜLTÜRÜ VE MESLEK AHLAKI ÖĞRETMENLERİ : YAVUZ

Detaylı

Başbakan Yıldırım, 39. TRT Uluslararası 23 Nisan Çocuk Şenliği ne gelen çocukları kabul etti

Başbakan Yıldırım, 39. TRT Uluslararası 23 Nisan Çocuk Şenliği ne gelen çocukları kabul etti Başbakan Yıldırım, 39. TRT Uluslararası 23 Nisan Çocuk Şenliği ne gelen çocukları kabul etti Nisan 20, 2017-11:17:00 Başbakan Binali Yıldırım, Çankaya Köşkü'nde, 26 ülkeden, "39. TRT Uluslararası 23 Nisan

Detaylı

DENİZ BİNBOĞA 6- D 296

DENİZ BİNBOĞA 6- D 296 DENİZ BİNBOĞA 6- D 296 ÖNSÖZ Bu kitap namaz hakkında bilgi sahibi olmak isteyen çocuklar ve büyük yaştaki insanlar için güzel bir bilgi kaynağıdır. Kitapta namaz hakkında her bilgi yer almaktadır. İnternet

Detaylı

Selam vermekle karşımızdaki kimseye neyi ifade etmiş oluruz?

Selam vermekle karşımızdaki kimseye neyi ifade etmiş oluruz? DEĞERLER EĞİTİMİ SELAMLAŞMA Selam ne demektir? Selâm, kelime olarak; huzur, barış, sağlık ve iyi dileklerini sunma anlamlarına gelir. Selamlaşmak; insanların karşılıklı olarak birbirlerine sağlık, huzur,

Detaylı

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 7. SINIF DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 7. SINIF DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ KASIM EKİM 2017-2018 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 7. SINIF DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ Ay Hafta Ders Saati Varlıklar Âlemi Meleklere İman Meleklerin

Detaylı

Sınıf YILLIK PLAN. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi. osmankarakaya.net ÜNİT E İRİL İŞ 2016 / Sınıf Din Kült. ve Ah. Bilgisi OSMANLI.

Sınıf YILLIK PLAN. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi. osmankarakaya.net ÜNİT E İRİL İŞ 2016 / Sınıf Din Kült. ve Ah. Bilgisi OSMANLI. OSMANLI 5. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ÜNİT E İRİL İŞ YILLIK PLAN 2016 / 2017 1. Hafta 19-23 Eylül 1. Ün te 1. Hafta 19-23 Eylül Öğrenc lerle tanışma ve ders müfredatı. Vatan sevg s mandandır. Had

Detaylı

dinkulturuahlakbilgisi.com KURBAN İBADETİ Memduh ÇELMELİ dinkulturuahlakbilgisi.com

dinkulturuahlakbilgisi.com KURBAN İBADETİ Memduh ÇELMELİ dinkulturuahlakbilgisi.com KURBAN İBADETİ Memduh ÇELMELİ KURBAN: AYET ve HADİSLER Biz, her ümmet için Allah ın kendilerine rızık olarak verdiği kurbanlık hayvanların üzerlerine onun adını anarak kurban kesmeyi meşru kıldık. İlahınız,

Detaylı

3. Farz Dışında Yaptığı İbadetler

3. Farz Dışında Yaptığı İbadetler 3. ÜNİTE: EN GÜZEL ÖRNEK HZ. MUHAMMED İN İBADETLERİ 3. Farz Dışında Yaptığı İbadetler KAZANIMLARIMIZ O Bu ünitenin sonunda öğrenciler Hz. Muhammed'in: O 1. Öncelikle bir kul olarak davrandığını kavrar.

Detaylı

HÜRRİYET İLKOKULU EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK ve ÇOCUK BAYRAMI KUTLAMA PROGRAMI

HÜRRİYET İLKOKULU EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK ve ÇOCUK BAYRAMI KUTLAMA PROGRAMI HÜRRİYET İLKOKULU 2015-2016 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK ve ÇOCUK BAYRAMI KUTLAMA PROGRAMI 1 23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI KUTLAMA PROGRAMI Sayın Müdürüm, Saygı Değer Öğretmenlerim,Kıymetli

Detaylı

Vakıfların toplumsal yaşamımızdaki hizmetlerini şöyle sıralayabiliriz. 1. Dini hizmetler. 2. Sağlık hizmetleri. 3. Eğitim ve öğretim hizmetleri

Vakıfların toplumsal yaşamımızdaki hizmetlerini şöyle sıralayabiliriz. 1. Dini hizmetler. 2. Sağlık hizmetleri. 3. Eğitim ve öğretim hizmetleri Bir hizmetin sürüp gidebilmesi için, kişilerin kendi istekleriyle bağışladıkları para ve mülklere Vakıf denir. Bağışlanan mülklerin, eserlerin geleceğe sağlıklı kalabilmeleri korunmalarına bağlıdır. Geçmişin

Detaylı

Adamın biri bir yolun kenarına dikenler ekmiş. Dikenler büyüyüp gelişince yoldan geçenleri rahatsız etmeye başlamış. Gelip geçenler, adama:

Adamın biri bir yolun kenarına dikenler ekmiş. Dikenler büyüyüp gelişince yoldan geçenleri rahatsız etmeye başlamış. Gelip geçenler, adama: Yolun Kenarına Diken Eken Adam Adamın biri bir yolun kenarına dikenler ekmiş. Dikenler büyüyüp gelişince yoldan geçenleri rahatsız etmeye başlamış. Gelip geçenler, adama: - Bu dikenleri sök, insanları

Detaylı

TEOG 2. MERKEZİ ORTAK SINAVLAR DİN KÜLTÜRÜ ve AHLAK BİLGİSİ DERSİ BENZER SORULARI

TEOG 2. MERKEZİ ORTAK SINAVLAR DİN KÜLTÜRÜ ve AHLAK BİLGİSİ DERSİ BENZER SORULARI TEOG SINAV SORUSU-1 1. Bir genç, ihtiyar bir kimseye yaşı sebebiyle ikramda bulunursa Allah yaşlılığında ona ikram edecek kimseleri mutlaka takdir eder. Bu hadiste verilen mesaj aşağıdaki ayetlerin hangisinde

Detaylı

TEMİZLİK HAZIRLAYAN. Abdullah Cahit ÇULHA

TEMİZLİK HAZIRLAYAN. Abdullah Cahit ÇULHA TEMİZLİK HAZIRLAYAN Abdullah Cahit ÇULHA TEMİZLİK MADDİ TEMİZLİK MANEVİ TEMİZLİK İslam dini, hem maddî, hem de manevî temizliğe büyük bir önem vermiştir. Bu iki kısım temizlik arasında büyük bir ilgi vardır.

Detaylı

1 İslam ne demektir? Hazreti Peygamberimiz in (sallallahu aleyhi ve sellem) getirdiği din olup bunu kabul etmek, Allah a ve resulüne itaat etmektir.

1 İslam ne demektir? Hazreti Peygamberimiz in (sallallahu aleyhi ve sellem) getirdiği din olup bunu kabul etmek, Allah a ve resulüne itaat etmektir. İBADET 1 İslam ne demektir? Hazreti Peygamberimiz in (sallallahu aleyhi ve sellem) getirdiği din olup bunu kabul etmek, Allah a ve resulüne itaat etmektir. 2 İslam ın şartı kaçtır? İslam ın şartı beştir.

Detaylı

ÖLÇME, DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

ÖLÇME, DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 06 07 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 8. SINIF DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ AY EKİM KASIM HAFTA ARALIK DERS KONU ADI SAATİ Allah Her Şeyi Bir Ölçüye Göre Yaratmıştır Kader ve Evrendeki Yasalar İnsan İradesi ve Kader

Detaylı

5. SINIF DİN KÜLTÜRÜ ve AHLAK BİLGİSİ

5. SINIF DİN KÜLTÜRÜ ve AHLAK BİLGİSİ 5. SINIF DİN KÜLTÜRÜ ve AHLAK BİLGİSİ Allah İnancı Ünite/Öğrenme Konu Kazanım Adı KOD Hafta Tarih KD1 KD2 KD3 KD4 KD5 KD6 Allah Vardır ve Birdir Evrendeki mükemmel düzen ile Allahın (c.c.) varlığı ve birliği

Detaylı

1 Ahlâk nedir? Ahlâk; insanın ruhuna ve kişiliğine yerleşen alışkanlıklardır. İki kısma ayrılır:

1 Ahlâk nedir? Ahlâk; insanın ruhuna ve kişiliğine yerleşen alışkanlıklardır. İki kısma ayrılır: 1 Ahlâk nedir? Ahlâk; insanın ruhuna ve kişiliğine yerleşen alışkanlıklardır. İki kısma ayrılır: 1. Güzel ahlâk 2. Kötü ahlâk 2 Güzel ahlâk neye denir? Allah ın ve Resulü nün emir ve tavsiye ettiği, diğer

Detaylı

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 8. SINIF DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ KONU VE KAZANIMLARININ ÇALIŞMA TAKVİMİNE GÖRE DAĞILIM ÇİZELGESİ

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 8. SINIF DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ KONU VE KAZANIMLARININ ÇALIŞMA TAKVİMİNE GÖRE DAĞILIM ÇİZELGESİ Öğrenme Alanı: İNANÇ. ÜNİTE: KAZA VE KADER Öğrencilerle Tanışma, Dersin Amacı ve İşleniş Şekli. Öğretmeni tanır ve dersin amacı, derste işlenecek konular ve ders işleme teknikleri hakkında bilgi sahibi

Detaylı

2015 2016 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 8. SINIF DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ KONU VE KAZANIMLARININ ÇALIŞMA TAKVİMİNE GÖRE DAĞILIM ÇİZELGESİ

2015 2016 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 8. SINIF DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ KONU VE KAZANIMLARININ ÇALIŞMA TAKVİMİNE GÖRE DAĞILIM ÇİZELGESİ KONU VE ININ ÇALIŞMA TAKVİMİNE GÖRE DAĞILIM ÇİZELGESİ Öğrenme Alanı: İNANÇ 1. ÜNİTE: KAZA VE KADER EYLÜL Öğrencilerle Tanışma, Dersin Amacı ve İşleniş Şekli. Öğretmeni tanır ve dersin amacı, derste işlenecek

Detaylı

2014 2015 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 8. SINIF DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ KONU VE KAZANIMLARININ ÇALIŞMA TAKVİMİNE GÖRE DAĞILIM ÇİZELGESİ

2014 2015 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 8. SINIF DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ KONU VE KAZANIMLARININ ÇALIŞMA TAKVİMİNE GÖRE DAĞILIM ÇİZELGESİ KONU VE ININ ÇALIŞMA TAKVİMİNE GÖRE DAĞILIM ÇİZELGESİ Öğrenme Alanı: İNANÇ 1. ÜNİTE: KAZA VE KADER EYLÜL Öğrencilerle Tanışma, Dersin Amacı ve İşleniş Şekli. İlk Ders Genelgesi 1. Allah Her Şeyi Bir Ölçüye

Detaylı

NAMAZ. 2 Namaz kimlere farzdır? Ergenlik çağına gelmiş, akıllı ve Müslüman olan herkese farzdır.

NAMAZ. 2 Namaz kimlere farzdır? Ergenlik çağına gelmiş, akıllı ve Müslüman olan herkese farzdır. NAMAZ 1 Namazın önemi ve faydaları nelerdir? 1. İslam ın şartlarından biridir. 2. Kulu, Allah a yaklaştırır. 3. Cemaatle kılınması, birlik ve beraberliği pekiştirir. 4. Sorumluluk bilincini geliştirir.

Detaylı

URL: Hazırlayan: Mehmet Fatih Bütün. Ramazan Ayı ve Önemi. Ramazan Orucu. Ramazan Ayı ve Oruçla İlgili Kavramlar. Muharrem Orucu BÖLÜM: 1

URL: Hazırlayan: Mehmet Fatih Bütün. Ramazan Ayı ve Önemi. Ramazan Orucu. Ramazan Ayı ve Oruçla İlgili Kavramlar. Muharrem Orucu BÖLÜM: 1 Hazırlayan: Mehmet Fatih Bütün URL: Ramazan Ayı ve Önemi Ramazan Orucu Ramazan Ayı ve Oruçla İlgili Kavramlar Muharrem Orucu BÖLÜM: 1 Günleri, geceleri, haftaları ya da ayları değerli kılan, bu zamanlarda

Detaylı

LGS Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Deneme Sınavı

LGS Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Deneme Sınavı LGS Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Deneme Sınavı LGS(Liselere Geçiş Sistemi) deneme sınavı arayan birçok öğrenci için güzel bir hizmet Şanlıurfa MEM tarafından veriliyor. LGS deneme sınavı ile 2 Haziran

Detaylı

KURAN I KERİMİN İÇ DÜZENİ

KURAN I KERİMİN İÇ DÜZENİ KURAN I KERİMİN İÇ DÜZENİ Kur an-ı Kerim : Allah tarafından vahiy meleği Cebrail aracılığıyla, son Peygamber Hz. Muhammed e indirilen ilahi bir mesajdır. Kur an kelime olarak okumak, toplamak, bir araya

Detaylı

dinkulturuahlakbilgisi.com Memduh ÇELMELİ dinkulturuahlakbilgisi.com

dinkulturuahlakbilgisi.com Memduh ÇELMELİ dinkulturuahlakbilgisi.com Memduh ÇELMELİ ZEKAT SADAKA: AYET-İ KERİMELER «Namazı kılın, zekâtı verin, önceden kendiniz için yaptığınız her iyiliği Allah katında bulacaksınız. Şüphesiz Allah, yapmakta olduklarınızı görür.» (Bakara,

Detaylı

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 12. SINIF DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 12. SINIF DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ EKİM 2017-2018 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 12. SINIF DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ Ay Hafta Ders Saati Konu Adı Kazanımlar Test No Test Adı Hayat Amaçsız

Detaylı

Hz.Resulüllah (SAV) den Dualar

Hz.Resulüllah (SAV) den Dualar Hz.Resulüllah (SAV) den Dualar Camiye Girerken Allah ın adıyla, Allah ın Resulüne salat ve selam olsun. Allah ım, hatalarımı bağışla ve bana rahmet kapılarını aç. Camiden Çıkarken Allah ın adıyla, Allah

Detaylı

DİNİ VE MİLLİ BAYRAMLAR

DİNİ VE MİLLİ BAYRAMLAR DİNİ VE MİLLİ BAYRAMLAR Bütün ülkelerin din ve kültürlerinde kutlanan özel günler vardır. Bu özel günler, bir tarihi veya dini amaçla kutlanır. Böyle günler o ülkenin dini ve resmi günleridir. Bu günlere

Detaylı

CEVAP ANAHTARI SINIF

CEVAP ANAHTARI SINIF 5. SINIF ÜNİTE 1: ALLAH İNANCI 1-C 2-D 3-D 4-B 5-A 6-D 7-A 8-B 1-C 2-A 3-B 4-C 5-D 6-A 7-D 8-D 1-A 2-B 3-A 4-C 5-B 6-C 7-D 8-C 1-B 2-B 3-D 4-A 5-C 6-B 7-C 8-A 1-D 2-C 3-A 4-D 5-D 6-B 7-A 8-B 1-C 2-D 3-C

Detaylı

İnönü Üniversitesi Fırat Üniversitesi Siirt Üniversitesi Ardahan Üniversitesi - Milli Eğitim Bakanlığı ‘Değerler Eğitimi’ Milli ve Manevi Değerlerimiz by İngilizce Öğretmeni Sefa Sezer

İnönü Üniversitesi Fırat Üniversitesi Siirt Üniversitesi Ardahan Üniversitesi - Milli Eğitim Bakanlığı ‘Değerler Eğitimi’ Milli ve Manevi Değerlerimiz by İngilizce Öğretmeni Sefa Sezer MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI DEĞERLER EĞİTİMİ İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ / FIRAT ÜNİVERSİTESİ / ARDAHAN ÜNİVERSİTESİ / SİİRT ÜNİVERSİTESİ SEFA SEZER / İNGİLİZCE ÖĞRETMENİ Bir milletin ve topluluğun oluşumunda maddi

Detaylı

Recep in İlk Üç Orucunun Fazileti

Recep in İlk Üç Orucunun Fazileti Mektub-u Attar Muhammed İlyas Kadiri Razavi tarafından tüm İslami Erkek Kardeşlerine ve İslami Kız Kardeşlerine, Medaris El Medine ve Camiat El Medine nin erkek öğretmenler, erkek öğrenciler, kadın öğretmenler

Detaylı

ÖZEL BİLFEN İLKÖĞRETİM OKULU ÖĞRETİM YILI 8. SINIF DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ

ÖZEL BİLFEN İLKÖĞRETİM OKULU ÖĞRETİM YILI 8. SINIF DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ ÖZEL BİLFEN İLKÖĞRETİM OKULU 2016-2017 ÖĞRETİM YILI 8. SINIF DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ TEST: 16 1. Hac ibadeti ne zaman farz olmuştur? A) Hicretin 9. yılında B) Hicretin 6. yılında C) Mekke nin fethinden

Detaylı

Türkiye için dünya ile yarışıyor

Türkiye için dünya ile yarışıyor Türkiye için dünya ile yarışıyor www.fatihkoleji.k12.tr 29 Aralık Pazartesi 5 Ocak Pazartesi 30 Aralık Salı 6 Ocak Salı 31 Aralık Çarşamba 7 Ocak Çarşamba 1 Ocak Perşembe Miladi Yılbaşı 8 Ocak Perşembe

Detaylı

http://www.tv100.com.tr/guclu-sanayi-guclu-balikesir/12798/ SANAYİCİLER GÖNEN DE BİR ARAYA GELDİ Hem Türkiye hem de Balıkesir in 2023 hedeflerini gerçekleştirmesi için yoğun çaba sarfeden Balıkesir sanayicisi

Detaylı

Dua Dua, insan ile Allah arasında iletişim kurma yollarından biridir. İnsan, dua ederken Allah ın kendisini işittiğinin bilincindedir. İnsan dua ile dileklerini aracısız olarak Allah a iletmekte ondan

Detaylı

Islam & Camii Diyanet İşleri Türk İslam Birliği

Islam & Camii Diyanet İşleri Türk İslam Birliği & Camii Diyanet İşleri Türk İslam Birliği Mülheim an der Ruhr Fatih Camii Islam kelimesi üc manaya gelir 1. Yüce Allahın emirlerine itaat edip, yasaklarından kacınmak. 2. Bütün insanlarla diğer canlılar

Detaylı

KALEKIŞLA KÖYÜ TAKVİMİ 2019

KALEKIŞLA KÖYÜ TAKVİMİ 2019 KIRIKKALE SULAKYURT KALEKIŞLA KÖYÜ TAKVİMİ 2019 TARİHTEN ESKİ ANILARLA Hamdi Metin Alçavuş (Ali Metin, eşi Hürü Metin ve yakın akrabası 28.6.1950 Resim arkasında şu satırlar eklenmiştir: Bu resimleri daima

Detaylı

Rahmet Ayı RAMAZAN Pazar, 07 Haziran 2015 19:17

Rahmet Ayı RAMAZAN Pazar, 07 Haziran 2015 19:17 Ramazan ayı İslam inancının kendisine yüklediği önem sebebiyle halk arasında On bir ayın sultanı ve Şehr-i Mübârek (Mübârek Ay) olarak kabul edilmiştir. Ramazan ayı Müslümanların değerlendirmek için adeta

Detaylı

Yahudiliğin peygamberi Hz. Musa dır. Bu nedenle Yahudiliğe Musevilik de denir. Yahudi ismi, Yakup un on iki oğlundan biri olan Yuda veya Yahuda ya

Yahudiliğin peygamberi Hz. Musa dır. Bu nedenle Yahudiliğe Musevilik de denir. Yahudi ismi, Yakup un on iki oğlundan biri olan Yuda veya Yahuda ya VAHYE DAYALI DİNLER YAHUDİLİK Yahudiliğin peygamberi Hz. Musa dır. Bu nedenle Yahudiliğe Musevilik de denir. Yahudi ismi, Yakup un on iki oğlundan biri olan Yuda veya Yahuda ya nispetle verilmiştir. Yahudiler

Detaylı

dinkulturuahlakbilgisi.com Ramazan ve Oruç Hazırlayan: Memduh ÇELMELİ İzmir / 2016 dinkulturuahlakbilgisi.com

dinkulturuahlakbilgisi.com Ramazan ve Oruç Hazırlayan: Memduh ÇELMELİ İzmir / 2016 dinkulturuahlakbilgisi.com Ramazan ve Oruç Hazırlayan: Memduh ÇELMELİ İzmir / 2016 Ramazan 11 Ayın Sultanıdır Kur an Ayıdır Oruç Ayıdır Rahmet Ayıdır Kur an ın indirildiği aydır. Ramazan ayı, insanlara yol gösteren, hidayeti, doğruyu

Detaylı

ÖĞRETİM YILI. MÜFTÜLÜĞÜ KUR AN KURSLARI İBADET DERSİ DÖNEM DÜZEYE GÖRE DERS PLÂNI

ÖĞRETİM YILI. MÜFTÜLÜĞÜ KUR AN KURSLARI İBADET DERSİ DÖNEM DÜZEYE GÖRE DERS PLÂNI EYLÜL EKİM KASIM İBADET VE MÜKELLEF T E M İ Z L İ K 1.İbadetin (Salih Amel) Tanımı 2.Amacı ve Önemi: İbadet Bize Ne Kazandırır? 4.Temizlik-İbadet İlişkisi 9 2 NAMAZ 1.DÖNEM 1. DÜZEY (KUR 1) 3. Temel İbadetler

Detaylı

TAKVA AYI RAMAZAN TAKVA AYI RAMAZAN. Rahman ve Rahim Allah ın Adıyla

TAKVA AYI RAMAZAN TAKVA AYI RAMAZAN. Rahman ve Rahim Allah ın Adıyla TAKVA AYI RAMAZAN TAKVA AYI RAMAZAN Rahman ve Rahim Allah ın Adıyla (Farz kılınan oruç) sayılı günlerdir. Sizden kim, (o günlerde) hasta veya seferde ise o, (tutamadığı) günler sayısınca başka günlerde

Detaylı

1. İnanç, 2. İbadet, 3. Ahlak, 4. Kıssalar

1. İnanç, 2. İbadet, 3. Ahlak, 4. Kıssalar 1. İnanç, 2. İbadet, 3. Ahlak, 4. Kıssalar İÇİNDEKİLER KUR AN NEDİR? KUR AN-IN AMACI? İNANÇ NEDİR İBADET NEDİR AHLAK NEDİR KISSALAR AYETLER KUR AN NEDİR? Kur an-ı Hakîm, alemlerin Rabbi olan Allah ın kelamıdır.

Detaylı

DİKTE METNİ 1 DİKTE METNİ 2

DİKTE METNİ 1 DİKTE METNİ 2 DİKTE METNİ 1 Toplu olarak eğitim ve öğretim yapılan yerlere okul denir. Okulda okuma yazma ve çeşitli bilgiler öğreniriz. Okulumuzun yerini bilmeli ve tarif edebilmeliyiz. Her okulun bir adı vardır. Okullara

Detaylı

Yardımlaşma ve Dayanışma Nedir? Yardımlaşma ve Dayanışmanın Önem ve Faydaları Nelerdir?

Yardımlaşma ve Dayanışma Nedir? Yardımlaşma ve Dayanışmanın Önem ve Faydaları Nelerdir? YARDIMLAŞMA, PAYLAŞMA, MERHAMET Yardımlaşma ve Dayanışma Nedir? Yardımlaşma ve Dayanışmanın Önem ve Faydaları Nelerdir? Yardımlaşma Nedir? Yardımlaşma; birlikte çalışmak ya da yardım etmektir. Takım çalışması

Detaylı

MERSİN İL MÜFTÜLÜĞÜ 2015 YILI RAMAZAN AYI VAAZ VE İRŞAT PROGRAMI VAİZİN

MERSİN İL MÜFTÜLÜĞÜ 2015 YILI RAMAZAN AYI VAAZ VE İRŞAT PROGRAMI VAİZİN VAİZİN TARİHİ VAKTİ ADI VE SOYADI UNVANI İLÇESİ YERİ KONUSU İbrahim KADIOĞLU İl Müftü Yard. Akdeniz Ulu Camii 17 Haziran 2015 Çarşamba 18 Haziran 2015 Perşembe 19 Haziran 2015 Cuma Yunus GÜRER İl Vaizi

Detaylı

Ramazan Manileri // Ramazan Manileri. Editors tarafından yazıldı. Cuma, 25 Eylül 2009 17:55

Ramazan Manileri // Ramazan Manileri. Editors tarafından yazıldı. Cuma, 25 Eylül 2009 17:55 Ramazan Manileri // Ahmet ağa uyursun uyursun Uykularda ne bulursun Kalk al abdest, kıl namaz Sabahleyin cenneti bulursun Akşamdan pilavı pişirdim Gene karnımı şişirdim Çok mani diyecektim ama Defteri

Detaylı

İLİ : GENEL TARİH : 29.01.2016. Hazırlayan: Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü

İLİ : GENEL TARİH : 29.01.2016. Hazırlayan: Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü İLİ : GENEL TARİH : 29.01.2016 EN GÜZEL İSİMLER O NUNDUR Aziz Müminler! Okuduğum âyet-i kerimede Yüce Rabbimiz şöyle buyuruyor: O, yaratan, yoktan var eden, şekil veren Allah tır. Güzel isimler O nundur.

Detaylı

Sabah akşam tevâzu içinde yalvararak, ürpererek ve sesini yükseltmeden Rabbini an. Sakın gâfillerden olma! (A râf sûresi,7/205)

Sabah akşam tevâzu içinde yalvararak, ürpererek ve sesini yükseltmeden Rabbini an. Sakın gâfillerden olma! (A râf sûresi,7/205) Zikir, hatırlayıp yâd etmek demektir. İbâdet olan zikir de Yüce Allah ı çok hatırlamaktan ibârettir. Kul, Rabbini diliyle, kalbiyle ve bedeniyle hatırlar ve zikreder. Diliyle Kur ân-ı Kerim okur, duâ eder,

Detaylı

HZ. PEYGAMBER (S.A.V) İN HOŞGÖRÜSÜ VE AFFEDİCİLİĞİ

HZ. PEYGAMBER (S.A.V) İN HOŞGÖRÜSÜ VE AFFEDİCİLİĞİ ب س م الله الر ح من الر ح يم الل ه ل نت ل ه م و ل و ك نت ف ظ ا غ ل يظ ال ق ل ب ف ب م ا ر ح م ة م ن لا نف ض وا م ن ح و ل ك İmran, 159) (Al-i HZ. PEYGAMBER (S.A.V) İN HOŞGÖRÜSÜ VE AFFEDİCİLİĞİ Muhterem Müslümanlar!

Detaylı

UFUK ARSLAN ANADOLU LİSESİ

UFUK ARSLAN ANADOLU LİSESİ Slovak Noel Gelenekleri Slovakya büyüleyici gelenekler ülkesidir. Böyle küçük bir ülkede bu kadar değişimi bulmak şaşırtıcıdır. Alışkanlıklarımızın yalnızca bölgelere göre değişmediğini her ailenin Noel

Detaylı

Din Ve Ahlak Hakkında Neler Biliyoruz?

Din Ve Ahlak Hakkında Neler Biliyoruz? İlköğretim DKAB Dersi 4. Sınıf 1. Ünite Sunusu Din Ve Ahlak Hakkında Neler Biliyoruz? Anlatım Yoluyla Ders Veren: Ömer AKKAŞ Amasya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dkab Alanı Pedagojik Formasyon Öğrencisi

Detaylı

23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI VELİ BİLGİLENDİRME MEKTUBU NİSAN 2015

23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI VELİ BİLGİLENDİRME MEKTUBU NİSAN 2015 23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI VELİ BİLGİLENDİRME MEKTUBU NİSAN 2015 ÇOCUKLAR GELECEĞİMİZİN GÜVENCESİ YAŞAMA SEVİNCİMİZDİR, BUGÜNÜN ÇOCUĞUNU YARININ BÜYÜĞÜ OLARAK YETİŞTİRMEK HEPİMİZİN İNSANLIK

Detaylı

BANDIRMA MÜFTÜLÜĞÜ 2014 YILI RAMAZAN AYI VAAZ VE İRŞAT PROGRAMI (27 Haziran - 28 Temmuz)

BANDIRMA MÜFTÜLÜĞÜ 2014 YILI RAMAZAN AYI VAAZ VE İRŞAT PROGRAMI (27 Haziran - 28 Temmuz) BANDIRMA MÜFTÜLÜĞÜ 2014 YILI RAMAZAN AYI VAAZ VE İRŞAT PROGRAMI (27 Haziran - 28 Temmuz) V A İ Z İ N ADI - SOYADI ÜNVANI VAAZIN YERİ VAAZIN GÜNÜ VE SAATİ VAAZIN KONUSU Cahit ÇETİN Müftü Haydarçavuş Camii

Detaylı

NAMAZI, MESCİT VEYA CÂMİDE CEMAATLE KILMANIN HÜKMÜ. Vaizler Muhammed b. Salih el-muneccid. Terceme edenler. Muhammed Şahin. Tetkik edenler Ümmü Nebil

NAMAZI, MESCİT VEYA CÂMİDE CEMAATLE KILMANIN HÜKMÜ. Vaizler Muhammed b. Salih el-muneccid. Terceme edenler. Muhammed Şahin. Tetkik edenler Ümmü Nebil NAMAZI, MESCİT VEYA CÂMİDE CEMAATLE KILMANIN HÜKMÜ حكم الصلاة مع الجماعة ] باللغة التركية [ Vaizler Muhammed b. Salih el-muneccid ألفه الشيخ: محمد صالح المنجد Terceme edenler Muhammed Şahin ترجمه: محمد

Detaylı

namazı kılmaları hususunda şöylesi bir yanlış ve tehlikeli bir uygulama vardır.

namazı kılmaları hususunda şöylesi bir yanlış ve tehlikeli bir uygulama vardır. Türkiye de Diyanet İşleri Başkanlığı nın belirlediği ve uyguladığı imsak vakti, oruca başlama ve sabah ezanın okunması ile Müslümanların sabah namazı kılmaları hususunda şöylesi bir yanlış ve tehlikeli

Detaylı

Yayınevi Sertifika No: 14452. Yayın No: 220 HALİM SELİM İLE 40 HADİS

Yayınevi Sertifika No: 14452. Yayın No: 220 HALİM SELİM İLE 40 HADİS Yayınevi Sertifika No: 14452 Yayın No: 220 HALİM SELİM İLE 40 HADİS Genel Yayın Yönetmeni: Ergün Ür Yayınevi Editörü: Ömer Faruk Paksu İç Düzen ve Kapak: Cemile Kocaer ISBN: 978-605-9723-51-0 1. Baskı:

Detaylı

HOŞ GELDİN RAHMET AYI RAMAZAN!

HOŞ GELDİN RAHMET AYI RAMAZAN! HOŞ GELDİN RAHMET AYI RAMAZAN! Size bir hediye geliyor. Çok uzaktaki, en sevdiğin arkadaşın gönderiyor. İçerisinde neler mi var? Sevdiğin herşey. Arkadaşın önceden haber veriyor. Beklemeye başlıyorsun.

Detaylı

M. Sinan Adalı. Eski zamanlarda yaşamış peygamberlerin ve ümmetlerinin başlarından geçen ibretli öyküler, hikmetli meseller

M. Sinan Adalı. Eski zamanlarda yaşamış peygamberlerin ve ümmetlerinin başlarından geçen ibretli öyküler, hikmetli meseller yayın no: 117 PEYGAMBERİMİZİN DİLİNDEN HİKMETLİ ÖYKÜLER Eski zamanlarda yaşamış peygamberlerin ve ümmetlerinin başlarından geçen ibretli öyküler, hikmetli meseller Genel yayın yönetmeni: Ergün Ür Yayınevi

Detaylı

BURDUR VE ISPARTA OSB LERİ İÇİN ATIKSU ARITMA TESİSİ YAPIMI İLK ADIM ATILDI

BURDUR VE ISPARTA OSB LERİ İÇİN ATIKSU ARITMA TESİSİ YAPIMI İLK ADIM ATILDI AĞUSTOS 2017 Bülten 4 AĞUSTOS 2017 BURDUR VE ISPARTA OSB LERİ İÇİN ATIKSU ARITMA TESİSİ YAPIMI İLK ADIM ATILDI Burdur 1 inci, 2 inci Organize Sanayi Bölgesi ve Isparta Süleyman Demirel Organize Sanayi

Detaylı

DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ

DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖLÇME, DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 2016-2017 5. SINIF DEĞERLENDİRME SINAVI - 2 2016-2017 5. SINIF DEĞERLENDİRME SINAVI - 2 DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ

Detaylı

Bazı Zaman ve Mekanların Ayrıcalığı Cuma, 04 Temmuz :00

Bazı Zaman ve Mekanların Ayrıcalığı Cuma, 04 Temmuz :00 Kur ân pek çok ayetinde, değişik isimlerle, zaman ve zaman dilimlerinden bahseder. Bazı zamanlara dikkat çeker. Tıpkı bazı mekanlara dikkat çektiği gibi. Aslında bütün zaman ve mekanların sahibi Yüce Allah

Detaylı

Bu ay içinde orucu ve namazı o kişiye kolaylaştırılır. Bu ay içinde orucu ve namazı ALLAH tarafından kabul edilir.

Bu ay içinde orucu ve namazı o kişiye kolaylaştırılır. Bu ay içinde orucu ve namazı ALLAH tarafından kabul edilir. 1- Ramazan ayının birinci gecesi kılınacak namaz: Bu gecede bir kimse 2 rekat namaz kılsa, her rekatta da KADİR SÜRESİNİ okursa; ALLAHÜ Teâlâ ( cc ) o kişiye 3 türlü kolaylık verir. Bu ay içinde orucu

Detaylı

HAC YÜCE ALLAH IN (c.c) EMRİDİR.

HAC YÜCE ALLAH IN (c.c) EMRİDİR. HAC YÜCE ALLAH IN (c.c) EMRİDİR. Hac Allah Teala nın (c.c) emri, İslam ın beş temel şartından biridir: Ona varmaya gücü yeten kimsenin Kâbe yi tavaf etmesi Allah ın insanlar üzerindeki hakkıdır. (Al-i

Detaylı

İslam'ın başlıca ibadetlerinden birisi de ramazan ayında oruç tutmaktır.

İslam'ın başlıca ibadetlerinden birisi de ramazan ayında oruç tutmaktır. Lise 2. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Video Ders Anlatımları Oruç Hac ve Zekat Video Ders Anlatımı 2.2. Oruç İslam'ın başlıca ibadetlerinden birisi de ramazan ayında oruç tutmaktır. Oruç, niyet ederek

Detaylı

KABA DEĞERLENDİRME FORMLARININ DOLDURULMASI

KABA DEĞERLENDİRME FORMLARININ DOLDURULMASI KABA DEĞERLENDİRME FORMLARININ DOLDURULMASI BEP için hazırlanmış olan kaba değerlendirme formları öğrencinin performansını almak için hazırlanmış ve öğrencinin öncellikli gereksinimleri göz önünde bulundurulmuştur.

Detaylı

2. Sınıf Kazanım Değerlendirme Testi -1

2. Sınıf Kazanım Değerlendirme Testi -1 by Mehmet- omeruslu06 1 3. Bayrağımızdaki hangi renk daha fazladır? 1. Sınıfımızdaki arkadaşlarımızın her siyah A. B. kırmızı birinin farklı güçlü yanları var. Mesela, Elif. Çizdiği resimleri Ahmet beyaz

Detaylı

1.Birlik ilkesi: İslam inancına göre bütün varlıklar, bir olan Allah tarafından yaratılmıştır.

1.Birlik ilkesi: İslam inancına göre bütün varlıklar, bir olan Allah tarafından yaratılmıştır. İnsanın toplumsal bir varlık olarak başkaları ile iyi ilişkiler kurabilmesi, birlik, barış ve huzur içinde yaşayabilmesi için birtakım kurallara uymak zorundadır. Kur an bununla ilgili ne gibi ilkeler

Detaylı

ilkokulu E-DERGi si 23 Nisan ın Önemi Sorumluluk Okulumuzda 23 Nisan Hedef Siir: Egemenlik Ulusundur 2017 Nisan Sayısı Bu Sayımızda:

ilkokulu E-DERGi si 23 Nisan ın Önemi Sorumluluk Okulumuzda 23 Nisan Hedef Siir: Egemenlik Ulusundur 2017 Nisan Sayısı Bu Sayımızda: ilkokulu E-DERGi si 2017 Nisan Sayısı Bu Sayımızda: 23 Nisan ın Önemi Sorumluluk Siir: Dünya Çocuk Bayramı Hikaye: Sagır Kaplumbaga Okulumuzda 23 Nisan Hedef Siir: Egemenlik Ulusundur Siir: 23 Nisan Söylediklerimiz

Detaylı

MKÜ de İftar Coşkusu. Akademik ve İdari Personel İçin Düzenlenen İft ara Büyük Kat ılım Oldu

MKÜ de İftar Coşkusu. Akademik ve İdari Personel İçin Düzenlenen İft ara Büyük Kat ılım Oldu MKÜ de İftar Coşkusu Akademik ve İdari Personel İçin Düzenlenen İft ara Büyük Kat ılım Oldu Antakya Ottoman Otel havuzbaşında bir araya gelen Üniversite personeli muhteşem manzara eşliğinde iftar coşkusu

Detaylı

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 9. SINIF DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 9. SINIF DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ EKİM 2017-2018 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 9. SINIF DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ Ay Hafta Ders Saati Konu Adı Kazanımlar Test No Test Adı İnsanın Evrendeki

Detaylı

5 Kimin ümmetisin? Hazreti Muhammed Mustafa nın (sallallahu aleyhi ve sellem) ümmetiyim. 6 Müslüman mısın? Elhamdülillah, Müslümanım.

5 Kimin ümmetisin? Hazreti Muhammed Mustafa nın (sallallahu aleyhi ve sellem) ümmetiyim. 6 Müslüman mısın? Elhamdülillah, Müslümanım. TEMEL DİNİ BİLGİLER 1 Rabbin kim? Rabbim Allah. 2 Dinin ne? Dinim İslam. 3 Kitabın ne? Kitabım Kur ân-ı Kerim. 4 Kimin kulusun? Allah ın kuluyum. 5 Kimin ümmetisin? Hazreti Muhammed Mustafa nın (sallallahu

Detaylı

ICERIK. Salih amel nedir? Salih amelin önemi Zekat nedir? Zekat kimlere farzdır? Zekat kimlere verilir? Sonuc Kaynaklar

ICERIK. Salih amel nedir? Salih amelin önemi Zekat nedir? Zekat kimlere farzdır? Zekat kimlere verilir? Sonuc Kaynaklar ICERIK Salih amel nedir? Salih amelin önemi Zekat nedir? Zekat kimlere farzdır? Zekat kimlere verilir? Sonuc Kaynaklar Salih amel nedir? Salih: dogru yolda olan, fesat icinde olmayan, faydalı ve yarayışlı

Detaylı

http://www.iha.com.tr/balikesir-haberleri/is-dunyasi-bso-iftarinda-bulustu-balikesir-1730409/ Balıkesir Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Uğur un ev sahipliğinde gerçekleştirilen iftar yemeğinde

Detaylı

Erhan tarafından yazıldı. Çarşamba, 31 Ekim 2012 18:03

Erhan tarafından yazıldı. Çarşamba, 31 Ekim 2012 18:03 Erhan tarafından yazıldı. Çarşamba, 31 Ekim 2012 18:03 Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Remzi Güzel, Alevilerin 1400 yıllık gelenekleri olan Ğadir Hum Bayramı nın bir sevgi günü olduğunu

Detaylı

KUR'ANDAN DUALAR. "Ey Rabbimiz, Bize dünyada bir iyilik, ahrette bir iyilik ver. Bizi ateş azabından koru." ( Bakara- 201 )

KUR'ANDAN DUALAR. Ey Rabbimiz, Bize dünyada bir iyilik, ahrette bir iyilik ver. Bizi ateş azabından koru. ( Bakara- 201 ) KUR'ANDAN DUALAR "Ey Rabbimiz Bizi sana teslim olanlardan kıl, neslimizden de sana teslim olan bir ümmet çıkar, bize ibadet yerlerimizi göster, tövbemizi kabul et zira tövbeleri kabul eden, çok merhametli

Detaylı

NİLÜFER İLÇE MÜFTÜLÜĞÜ 2012 YILI RAMAZAN AYI ÖZEL VAAZ VE İRŞAD PROGRAMI

NİLÜFER İLÇE MÜFTÜLÜĞÜ 2012 YILI RAMAZAN AYI ÖZEL VAAZ VE İRŞAD PROGRAMI 24.07.2012 23.07.2012 TESİ 22.07.2012 21.07.2012 RTESİ 20.07.2012 19.07.2012 RAMAZAN TARİH GÜN VAKİT VAİZİN ADI VE SOYADI VA ZIN KONUSU NİLÜFER İLÇE MÜFTÜLÜĞÜ 2012 YILI RAMAZAN AYI ÖZEL VAAZ VE İRŞAD PROGRAMI

Detaylı

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 10. SINIF DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 10. SINIF DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ KASIM EKİM 2017-2018 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 10. SINIF DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ Ay Hafta Ders Saati Konu Adı Kazanımlar Test No Test Adı Allah

Detaylı

3 Her çocuk Müslüman do ar.

3 Her çocuk Müslüman do ar. TAHR C * 1 Sözlerin en güzeli Allah ın kitabı, yolların en güzeli Muhammed in yoludur. Buhari, Edeb, 70; tisam, 2. z Müslim, Cuma, 43. z Nesai, Iydeyn, 22. z bn Mace, Mukaddime, 7. z Darimî, Mukaddime,

Detaylı

2016 YILI RAMAZAN AYI VAAZ VE İRŞAD PROGRAMI

2016 YILI RAMAZAN AYI VAAZ VE İRŞAD PROGRAMI 1 İsmail İPEK İl Müftüsü Sultan Bayezit Camii 5.6.2016 Pazar Yatsı Rahmet Ayı Ramazan 2 Mehmet BUŞKUN Vaiz Sultan Bayezit Camii 6.6.2016 Pazartesi Öğle Rahmet Ayı Ramazan 3 Adem AYRANCI Müftü Yardımcısı

Detaylı

T.C. BAŞBAKANLIK Diyanet İşleri Başkanlığı. (İl Müftülüğü)

T.C. BAŞBAKANLIK Diyanet İşleri Başkanlığı. (İl Müftülüğü) T.C. BAŞBAKANLIK Diyanet İşleri Başkanlığı Sayı Konu : 28941822-814-E.60422 : Ramazan Ayı Kitap Kampanyası. 21.05.2018 E. ^ Z ı ^.^ ^ A L İ L İ Ğ İ N E (İl Müftülüğü) Başkanlığımız yayınlarını tanıtmak,

Detaylı

Bilmeceli-Bulmacalı-Oyunlu. Namaz Kitabım. Bilal Yorulmaz

Bilmeceli-Bulmacalı-Oyunlu. Namaz Kitabım. Bilal Yorulmaz Bilmeceli-Bulmacalı-Oyunlu Namaz Kitabım Bilal Yorulmaz İstanbul 2012 DEĞERLER EĞİTİMİ MERKEZİ YAYINLARI Eserin Her Türlü Basım Hakkı Anlaşmalı Olarak Değerler Eğitimi Merkezi Yayınlarına aittir. ISBN

Detaylı