TÜRK PARLAMENTO HUKUKU AÇISINDAN SON ANAYASA DEĞİŞİKLİKLERİ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "TÜRK PARLAMENTO HUKUKU AÇISINDAN SON ANAYASA DEĞİŞİKLİKLERİ"

Transkript

1 TÜRK PARLAMENTO HUKUKU AÇISINDAN SON ANAYASA DEĞİŞİKLİKLERİ Dr. Şeref İBA' A- PARLAMENTO HUKUKUNA KAVRAMSAL BİR BAKIŞ Son Anayasa değişikliklerinin yasama organının kuruluş ve işleyişini nasıl etkilediğini irdelemek, Türk Parlamento hukuku perspektifinden sözü edilen Anayasa değişikliklerinin ne anlama geldiğini saptamak ve değerlendirmek için öncelikle, bakış açısıyla ilgili bazı kavramsal konulara değinmek gerekmektedir. Parlamento hukuku, kapsamı açısından parlamentonun kuruluş ve işleyişine ilişkin doğrudan düzenlemeler getiren hukuk metinleriyle ilgilidir. Bu bağlamda, Anayasanın yasama organıyla ilgili hükümleri ve TBMM İçtüzüğü, TBMM ile ilgili bazı kanunlar, TBMM kararları, parlamento hukukunun başlıca yazılı kaynaklan arasındadır. Parlamento hukuku, Anayasa, Meclis İçtüzüğü ve Meclis ile ilgili kanunlar gibi salt yazılı kaynaklara dayalı dar bir hukuk dalı değildir. Öteki hukuk dallarından bazılarında da olduğu gibi, parlamento hukuku açısından yazılı olmayan kaynaklar da büyük öneme sahiptir. Şu halde, Parlamento hukukuyla ilgili henüz yeterli düzeyde olmayan bilimsel çalışmalar, Anayasa Mahkemesi kararları gibi yargısal kararlar ve parlamento teamülleri, Türk Parlamento Hukukunun kaynakları arasında önemli yer tutar. Parlamento hukuku, kamu hukukunun bir dalı olan Anayasa hukukunun yapışık ikizi gibidir ve anayasa hukukuyla birlikte düşünülmek zorundadır. Kamu Yönetimi ve Siyaset Bilimi Doktoru. TBMM Kanunlar ve Kararlar Müdür Yardımcısı- Tel: E-Posta: Ankara.

2 80 IBA Yıl 2002 TEZİÇ de parlamento hukukunu anayasa hukukunun ayrılmaz bir parçası ya da dalı olarak görmektedir. 1 Gerçekten TEZİÇ, Türkiye'de parlamento hukuku alanında bütünü kucaklayan bir araştırmanın henüz yapılmamış olmasından haklı olarak yakındığı ve Türk Parlamento hukukunun kaynaklarını ortaya koymayı amaçlayan kapsamlı çalışmasında, "Türk hukuk düzeninde, parlamento hukukunun yazdı kaynaklan; Anayasa, içtüzükler, kanunlar, Meclis Başkanlık Divanı kararları, İdari düzenleyici işlemleri ve mahkeme kararları' 1 tespitini yapmaktadır. 2 Bu sıralamaya katılmak olanaklı değildir. İlkin, TBMM Başkanlık Divanı kararlarının büyük çoğunluğu yasama etkinlikleriyle değil, Meclisin yönetsel işleriyle ilgilidir. Yasamanın kuruluş ve işleyişini doğrudan ilgilendiren kararlar son kertede TBMM Genel Kurulu'nda alındığından, TBMM kararlarını parlamento hukukunun asıl kaynakları arasında saymak gerekmektedir. Anayasa kuralları ışığında yasama organının kuruluşunu ve işleyişini düzenleyen parlamento kararları niteliğindeki içtüzükler 3, TBMM kararları içerisinde özel bir konuma sahiptir. 4 Bu bakımdan Anayasa Mahkemesi içtihatlarmdaki "İçtüzük Düzenlemesi Niteliğinde" ve "Eylemli İçtüzük Değişikliği veya Eylemli İçtüzük Kuralı" gibi kavramsallaştırmalar, Meclis kararları içerisinde özel bir kategoriyi oluşturmaktadır. 5 Parlamento hukukunun yazılı kaynaklan içerisinde en temel konumda Anayasa yer alır. Anayasanın "Cumhuriyetin Temel Organları" başlıklı üçüncü kısmının birinci bölümü "yasama" başlığını taşımakta ve yasama organının kuruluş ve işleyişiyle ilgili kurallar içermektedir. Bununla birlikte, Anayasanın başka maddelerinde de yasamayı ilgilendiren düzenlemelere rastlamak olanaklıdır. 1 Erdoğan TEZİÇ (1980), Türk Parlamento Hukukunun Kaynakları ve İlgili Anayasa Mahkemesi Kararları, İstanbul; Fakülteler Matbaası., s TEZİÇ (1980), s.12; BAKIRCI da, bu görüşlere katılır görünmektedir. Bkz.Fahri BAKİRCİ (2000). TBMM'nin Çalışma Yöntemi, Ankara. İmge Kitabeyi. 1. Baskı, s Şeref İBA (2001), Türkiye'de Meclis Başkanlığı ve Başkanlık Divanı, Ankara: Nobcl Yayın Dağıtım. Yayın No:270, 1.Basım, s Ergun ÖZBUDUN (1979), "Parlamento Kararları ve Yasama Meclislerinin İçtüzükleri". A.Ü. Hukuk Fakültesi Dergisi. C.XXXVI., Sayı: 1-4, s Anayasa Mahkemesi, Meclis çalışmalarıyla ilgili yöntem ve esaslara ilişkin TBMM Kararlarını "içtüzük düzenlemesi niteliğinde" görmektedir. Bkz. Anayasa Mahkemesi Kararlar Dergisi. E , K.1991/50, , C.27/2, s Yüksek Mahkeme bazı TBMM kararlarını ise "eylemli içtüzük kuralı" kavramı yardımıyla Anayasal denetim kapsamında değerlendirmektedir. Bkz. Anayasa Mahkemesi Kararlar Dergisi. E.1992/26. K. 1992/48, C.28.S.548.

3 C. 51 Sa.l TÜRK PARLAMENTO HUKUKU - ANAYASA DEĞİŞİKLİKLERİ 81 B VE 4720 SAYILI KANUNUNLARLA YAPILAN ANAYASA DEĞİŞİKLİKLERİ Yaklaşık 19 yıldır uygulanmakta olan 1982 Anayasası bugüne kadar toplam yedi kez değişikliğe uğramıştır Anayasasındaki değişikliklerin en kapsamlısı olan altıncı Anayasa değişikliklerine ilişkin kanun teklifinin mimarı, Partiler arası Uzlaşma Komisyonudur 7. Uzlaşma Komisyonu tarafından kabul edilen metin, biri geçici madde olmak üzere 39 maddeden oluşmaktaydı. Sözü edilen taslak metin öncelikle tüm milletvekillerine dağıtılmıştır. Anılan metin, İstanbul Milletvekili Bülent Ecevit, Osmaniye Milletvekili Devlet Bahçeli, Rize Milletvekili Mesut Yılmaz ile 288 Milletvekili'nin imzasıyla Kanun Teklifi olarak TBMM Başkanlığına sunulmuştur. Anılan kanun teklifi 38 madde ve bir geçici maddeden oluşmaktadır. 8 Kanun Teklifinin Anayasa Komisyonundaki görüşmeleri sırasında, bazı ibare, fıkra ve maddelerde değişiklik ya da ilaveler yapılmış ancak Anayasa Komisyonu 9 tarafından Teklifin geneliyle ilgili kapsamlı bir değişiklik yapılmadan oybirliğiyle kabul edilmiştir. 10 TBMM tarafından kabul edilen tarihli ve 4709 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının Bazı Maddelerinin Değiştirilmesi Hakkında Kanun, 35 madde ve bir geçici maddeden oluşmaktadır." Anayasa Komisyonunun kabul ettiği metinde yer alan üç madde 12 ikinci görüşme sonunda Anayasa değişiklikleri için öngörülen sayıda kabul oyuna ulaşamadığı için TBMM Genel Kurulu tarafından reddedilmiştir. Dolayısıyla, metindeki madde numaraları buna göre yürütülmüştür. 6 Anılan değişiklikler sırasıyla; 1) tarihli ve 3361 sayılı kanunla, 2) tarihli ve 3913 sayılı kanunla, 3) tarihli ve 4121 sayılı kanunla, 4) tarihli ve 4388 sayılı kanunla, 5) ve 4446 sayılı kanunla, 6) tarihli ve 4709 sayılı kanunla. 7) tarihli ve 4720 sayılı kanunla gerçekleştirilmiştir. 7 Meclis Başkanvekillerinden birinin başkanlığında çalışan Uzlaşma Komisyonu, siyasi parti gruplarının eşit sayıda temsili ilkesine göre ikişer temsilciden oluşmaktadır. Resmi-hukuki bir dayanağı bulunmayan bu komisyon, siyasi parti grupları arasında uzlaşmaya varılan konularda Anayasa değişikliği teklif taslakları hazırlayan özel görevli partiler arası resmi olmayan bir girişimci kurul olarak işlev görmektedir. Bu bağlamda, söz edilen komisyonda, siyasi parti gruplarından gelen Anayasa değişikliği önerileri ele alınmakta ve varsa görüş ayrılıkları giderilerek üzerinde uzlaşma sağlanan metinler oluşturulmaktadır. 8 TBMM, S. Sayısı: 737, Dönem:21, Yasama Yılı:3, s Söz konusu Kanun teklifiyle ilgili Anayasa Komisyonu görüşme tutanakları için bkz. TBMM Arşivi, s TBMM, S.Sayısı: 737, Dönem: 21, Yasama Yılı: 3, s Resmi Gazete, , sayı:24556 (mükerrer), s Teklifte yer alan; Anayasanın 76. maddesinde değişiklik yapan çerçeve 27. madde; Anayasanın 83. maddesinde değişiklik yapan çerçeve 28. madde; Anayasanın 90. maddesinde değişiklik yapan çerçeve 32. madde TBMM Genel Kurulunca reddedilmiştir.

4 82 IBA Yıl 2002 Son değişiklik demetinde parlamento hukukuyla doğrudan ilgili altı maddede çeşitli ölçülerde değişiklik yapılmıştır. Bunlar; af ilanı (m.87), Milletvekillerinin ödenek ve yollukları (m.86), Cumhurbaşkanının kısmi geciktirici veto yetkisi (m.89), TBMM Başkanının seçimi (m.94), Meclis Soruşturması (m. 100), Seçim Kanunlarında değişiklik (m. 67). Sözü edilen maddelerde yapılan değişiklikler ayrı ayrı gözden geçirildikten sonra, bu değişikliklerin parlamento hukukuna etkileri açısından genel bir değerlendirme yapılabilir. 1-Ödenek ve Yolluklar TBMM İçtüzüğü tarafından yasama organı üyelerine sağlanan mali haklar ile yasama çalışmaları arasında -özellikle devamsızlık açısındandoğrudan ilgi kurulmuştur. 13 Bu nedenle, TBMM üyelerinin ödenek ve yolluklarıyla ilgili düzenlemeler, parlamento hukuku kapsamında ele alınabilir. Anayasa Komisyonu tarafından tekliften aynen kabul edilerek TBMM Genel Kuruluna sunulan metinde Çerçeve 29. Madde ile Anayasanın "Ödenek ve Yolluklar" başlıklı 86. maddesi şöyle düzenlenmişti; " MADDE 29.-Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 86 ncı maddesinin birinci fıkrasının birinci cümlesi "Türkiye Büyük Millet Meclisi üyelerinin ödenek, yolluk ve tazminatları, sosyal hakları ve emeklilik işlemleri kanunla düzenlenir." Şeklinde değiştirilmiş; fıkranın sonuna "Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeleri ile bunların emeklileri T.C. Emekli Sandığı ile ilişkilendirilirler ve üyeliği sona erenlerin istekleri halinde ilgileri devam eder." ibaresi eklenmiş ve aynı maddenin ikinci fıkrasında geçen "sosyal güvenlik kuruluşları" ibaresi "T.C. Emekli Sandığı" olarak değiştirilmiştir." Böylece, TBMM üyelerinin ödenek, yolluk ve emeklilik konularının kanun ile düzenlenmesi öngörülüyor; Milletvekilleri ile emeklilerinin Emekli Sandığı ile ilişkilendirilmesi zorunlu hale geliyordu. Anılan maddenin teklifteki (Uzlaşma Komisyonu tarafından benimsenen) biçimine, "ve tazminatları, sosyal hakları" ibaresi Anayasa Komisyonu tarafından eklenmişti ve 154. maddeler; Bkz. Türkiye Cumhuriyeti Anayasası ve Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğü,, 2001, Ankara, TBMM: Basımevi, s Anayasa Komisyonu Raporu; S.Sayısı; 737,Dönem:21, Yasama Yılı:3, s.7.

5 C.51 Sa.l TÜRK PARLAMENTO HUKUKU - ANAYASA DEĞİŞİKLİKLERİ 83 Ancak bu madde, TBMM Genel Kurulundaki ikinci görüşmede verilen bir önergenin kabul edilmesiyle yeni baştan düzenlenmiştir. Kabul edilen önerge 15 doğrultusunda maddenin kanunlaşan biçimi şöyledir: "MADDE tarihli ve 2709 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 86 ncı maddesinin başlığı ile birinci fıkrası aşağıdaki şekilde, ikinci fıkrasında geçen "sosyal güvenlik kuruluşları" ibaresi de "Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı" olarak değiştirilmiştir. 7. Ödenek, yolluk, emeklilik ve sosyal haklar Türkiye Büyük Millet Meclisi üyelerinin ödenek ve yollukları ile sosyal hakları, emeklilikleri ve tazminatları özel kanunda düzenlenir. Ödeneğin tutarı, en yüksek Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı iştirakçisinin görevde iken almakta olduğu miktardan, yolluk tutarı ödenek miktarının yarısından, bağlanacak emekli aylıkları da bunların toplamının yarısından az olamaz. Üyeler Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı ile ilişkilendirilirler ve üyeliği sona erenlerin istekleri halinde Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı ile ilişkileri devam eder." sayılı Kanunun sadece çerçeve 27. maddesi 17, Cumhurbaşkanı tarafından Anayasanın 175. maddesi uyarınca halkoylamasına sunulmuş; aynı kanunun geri kalan maddeleri Cumhurbaşkanı tarafından Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe sokulmuştur. Cumhurbaşkanı'nın referandum kararı, Anayasanın 175. maddesinin nasıl anlaşılması 15 Sözü edilen önerge, TBMM Genel Kurulunda ikinci görüşme sırasında verilmiş; yapılan görüşmenin ardından gizli oylama sonucu kabul edilmiştir. Daha sonra ise, madde kabul edilen önerge doğrultusunda yeniden gizli oya sunularak kabul edilmiştir. Dolayısıyla, anılan maddeyi yeniden düzenleyen önerge iki kez oylanmış olmasına karşın bir kez görüşülmüştür. Bu bakımdan, söz konusu madde; Anayasanın 175. maddesindeki "Anayasanın değiştirilmesi hakkındaki teklifler Genel Kurulda iki defa görüşülür." Kuralına şekil yönünden aykırı biçimde kanunlaşmıştır. 16 Bu madde Cumhurbaşkanı tarafından halkoyuna sunulmuştur.( tarihli ve 3376 numaralı Anayasa Değişikliğinin Halkoyuna Sunulması Hakkında Kanun'un 2. maddesi uyarınca, halkoylamasmın ilgili Anayasa değişikliği kanununun Resmi Gazetede yayımını takip eden yüz yirminci günden sonraki ilk Pazar günü ( ) yapılması gerekmektedir. Bkz. Resmi Gazete: , sayı:24561 (mükerrer) 17 Söz konusu maddeyle ilgili ikinci görüşme sonucunda yapılan gizli oylamanın sonuçları şöyledir: Oylamaya katılan üye : 421 Kabul : 378 Ret : 39 Çekimser : I Bos : 3 Bkz.TBMM Tutanak Dergisi, Dönem:21, Yasama Yılı:3, B. 3,

6 84 IBA Yıl 2002 gerektiğiyle ilgili hukuki tartışmalara yol açmıştır. 18 Gerçekten de Cumhurbaşkanlığının TBMM Başkanlığı'na gönderdiği konuya ilişkin yazıda 19, kamuoyundaki tartışmalara ışık tutan ve Cumhurbaşkanı tarafından yapılan uygulamanın gerekçelerini sıralayan bir yaklaşım sergilendikten sonra sonuç değerlendirmesi yapılmaktadır. Bu bağlamda, Anayasanın 175. maddesinin dördüncü fıkrası uyarınca, TBMM üye tamsayısının beşte üçü ile ya da üçte ikisinden az oyla kabul edilen Anayasa değişikliğine ilişkin kanunun Cumhurbaşkanınca TBMM'ye geri gönderilmemesi durumunda halkoyuna sunulmasının zorunlu olduğu vurgulanmaktadır maddenin beşinci fıkrası ise, Cumhurbaşkanının takdirine bağlı bir düzenleme öngörmüştür. Bu fıkra ile, doğrudan ya da Cumhurbaşkanının geri göndermesi üzerine, TBMM üye tamsayısının üçte iki çoğunluğu ile kabul edilen Anayasa değişikliğine ilişkin Kanun ya da gerekli görülen maddelerinin Cumhurbaşkanı'nca halkoyuna sunulabilmesine olanak tanınmıştır. Cumhurbaşkanlığının yazısında Anayasanın 175. maddesinin beşinci ve yedinci fıkralarıyla ilgili şu değerlendirmelere yer verilmiştir; "...Görüldüğü gibi, maddenin beşinci fıkrasında Cumhurbaşkanı'na, gerekli görmesi durumunda, Anayasa değişikliğine ilişkin yasanın tümünü, maddelerinden kimilerini ya da bir maddeyi halkoylamasına sunabilme yetkisi verilmiştir. Öte yandan, aynı maddenin yedinci fıkrasında, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin, Anayasa değişikliklerine ilişkin yasaların kabulü sırasında, bu yasanın halkoylamasına sunulması durumunda, Anayasanın değiştirilen kurallarından hangilerinin birlikte, hangilerinin ayrı ayrı oylanacağını da karara bağlayacağı belirtilmiştir... Bu nedenle, 175. maddenin beşinci ve yedinci fıkralarının birlikte yorumlanması ve Cumhurbaşkanı ve Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne verilen yetkilerin birbirini engellemeyecek biçimde kullanılması en doğru ve Anayasaya en uygun çözüm olacaktır. Dolayısıyla, Cumhurbaşkanı'nın Anayasayı değiştiren yasanın madde ya da maddelerini halkoyuna sunma 18 Ülkenin ekonomik kriz içinde bulunduğu bir dönemde. Anayasanın 86. maddesiyle ilgili yapılacak referandumun, ekonomiye yeni: bir mali külfet yaratacağı yönündeki tartışmalar yanında; Cumhurbaşkanının tek maddeyle ilgili referandum kararının nasıl uygulanacağı konusundaki hukuki tartışmalar gündeme gelmiştir. Örneğin bkz. Erdoğan TEZİÇ ve Işın ÇELEBİ ile Söyleşi. Cumhuriyet, , s Cumhurbaşkanlığının tarihli ve B.01.0.KKB.01-18/D sayılı yazısı için bkz.tbmm Tutanak Dergisi. Dönem:21, Yasama Yılı:4. Birleşim;

7 C.51 Sa.l TÜRK PARLAMENTO HUKUKU - ANAYASA DEĞİŞİKLİKLERİ 85 yetkisi karşısında, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin yetkisi, Anayasanın değiştirilen kurallarından hangilerinin birlikte, hangilerinin ayrı ayrı oylanacağını belirtmekten ibarettir." 20 Cumhurbaşkanı'nın yazısında vurgulandığı gibi, 4709 sayılı Anayasa değişikliğine ilişkin Kanunun 35. maddesinde yer alan, "Bu Kanun, yayımı tarihinde yürürlüğe girer ve halkoylamasına sunulması halinde tümüyle oylanır." hükmü, Anayasa değişikliğine ilişkin kanunun birden fazla maddesinin halkoyuna sunulması durumunda anlam kazanarak; halkoyuna sunulan maddelerin tümünün birlikte oylanmasını sağlayacaktır. Doktrinde, 175. maddenin 3.,4. ve 5. fıkralarının birlikte ele alındığında Anayasa değişikliklerinde biri "zorunlu", öteki "ihtiyarı' olmak üzere iki tür halkoylaması ayrımı yapılmaktadır. 21 Buna göre, Cumhurbaşkanı, TBMM'nde üye tamsayısının beşte üçü ile üçte ikisi arasında bir çoğunlukla kabul edilmiş olan Anayasa değişikliğini, eğer bir daha görüşülmek üzere Meclise geri göndermiyorsa halkoyuna sunmak zorundadır. Buna karşın, Meclisin ister doğrudan, ister geri gönderilmesi üzerine, üye tamsayısının üçte ikisi veya daha fazlası bir çoğunlukla kabul ettiği bir Anayasa değişikliğini ise Cumhurbaşkanı, dilerse halkoyuna sunacak, dilerse Resmi Gazetede yayımlayıp yürürlüğe girmesini sağlayacaktır. ONAR'a göre, Anayasanın 175. maddesinin 5. fıkrası gereğince, Cumhurbaşkanı, en az üçte iki çoğunlukla kabul edilmiş bir Anayasa değişikliğini halkoyuna sunmak isterse, bu takdirini kanunun tüm maddeleri için kullanmak zorunda değildir; dilerse, bir ayrım yapıp, kanunun sadece bazı maddelerini halkoyuna sunabilir, öteki maddeleri ise Resmi Gazetede yayımlayıp yürürlüğe girmesini sağlayabilir." Gerçekten de Anayasanın 175. maddesinin 5. fıkrası uyarınca, Anayasa değişikliklerine ilişkin olarak Cumhurbaşkanına 1982 Anayasası ile verilmiş olan geniş yetkiler içinde, Anayasa değişikliği kanunlarıyla ilgili kısmi geciktirici veto yetkisi tanınmış bulunmaktadır. Cumhurbaşkanı'nın 4709 sayılı Anayasa değişikliğine ilişkin kanunun çerçeve 27. maddesiyle Anayasanın 86. maddesinde yapılan düzenlemeyi doğrudan halkoyuna sunması üzerine, halkoylaması sürecini durdurmak üzere girişimler ortaya çıkmıştır. Bu bağlamda, Partiler arası Uzlaşma 20 TBMM Tutanak Dergisi, Dönem:21, Yasama Yılı:4, Birleşim; 7, Erdal ONAR (1993), 1982 Anayasasında Anayasayı Değiştirme Sorunu, Ankara, s Ayrıca bkz. Cem EROĞUL (1974), Anayasayı Değiştirme Sorunu, Ankara, AÜSBF Yayın No: ONAR (1993), s. 100.

8 86 IBA Yıl 2002 Komisyonu toplanarak, Anayasanın 86. maddesiyle ilgili tek maddelik yeni bir Anayasa değişikliği teklifine temel olmak üzere yeni bir metin hazırlayarak milletvekillerine sunmuştur. Uzlaşma Komisyonu'nca hazırlanan taslak 313 milletvekili tarafından imzalanarak Anayasa değişikliği teklifi olarak tarihinde TBMM Başkanlığına sunulmuştur. Osmaniye Milletvekili Devlet Bahçeli ve Rize Milletvekili Mesut Yılmaz ile 311 milletvekilinin imzasını taşıyan (2/818) Esas Numaralı Kanun teklifinin çerçeve 1. maddesiyle Anayasanın 86. maddesi şöyle düzenlenmiştir: " tarihli ve 2709 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 86 ncı maddesinin birinci fıkrasının birinci cümlesi "Türkiye Büyük Millet Meclisi üyelerinin ödenek, yolluk ve emeklilik işlemleri kanunla düzenlenir" şeklinde değiştirilmiş; fıkranın sonuna "Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeleri ile bunların emeklileri T.C.Emekli Sandığı ile ilgilendirilirler ve üyeliği sona erenlerin istekleri halinde ilgileri devam eder" ibaresi eklenmiş ve aynı maddenin ikinci fıkrasında geçen "sosyal güvenlik kuruluşları" ibaresi "T.C.Emekli sandığı" olarak değiştirilmiştir." Teklifin madde gerekçesinde, milletvekillerinin emeklilik işlemlerinin yasayla düzenlenmesi gereksinimine Anayasal dayanak sağlandığı; Emekli Sandığı ile ilgilendirilmesiyle de farklı sosyal güvenlik kuruluşları ile ilgi kurulmasından doğan eşitsizliğin giderilmesinin amaçlandığı belirtilmektedir. 33 Söz konusu Anayasa değişikliği teklifinin birinci görüşmesi, TBMM Genel Kurulunun tarihli 16. Birleşiminde; ikinci görüşmesi ise tarihli 23. Birleşimde yapılmış ve kabul edilmiştir tarihli ve 4720 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının Bir Maddesinin Değiştirilmesi Hakkında Kanunun çerçeve 1. maddesiyle Anayasanın 86. maddesi yeniden düzenlenmiştir. 2-Af İlanı tarihli ve 4709 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının Bazı Maddelerinin Değiştirilmesi Hakkında Kanunun çerçeve 28. maddesiyle, Anayasanın TBMM'nin görev ve yetkilerini genel olarak sayan 87. maddede değişikliğe gidilmiştir. Buna göre, Anayasanın 87. maddesinde geçen "Anayasanın 14 üncü maddesindeki fiillerden dolayı hüküm giyenler hariç 11 Anayasa Komisyonu Raporu, S. Sayısı: 753, Dönem:21, Yasama Yılı:4.

9 C. 51 Sa.l TÜRK PARLAMENTO HUKUKU - ANAYASA DEĞİŞİKLİKLERİ 87 olmak üzere" ibaresi kaldırılmıştır. Böylece, Meclisin af ilanı yetkisine konu yönünden Anayasa ile getirilmiş olan sınırlamalar kaldırılmış; Anayasanın "Temel hak ve hürriyetlerin kötüye kullanılmaması" başlıklı 14. maddesindeki fiillerden dolayı da TBMM'ne genel ve özel af ilan edebilme olanağı tanınmıştır. Aynı madde ile, TBMM'nin genel ve özel af ilanına Türkiye Büyük Millet Meclisi üye tamsayısının beşte üç çoğunluğunun oyuyla karar verebilmesi kuralı getirilmiştir. TBMM'nin genel ve özel af ilanı yetkisiyle ilgili olarak Anayasanın 14. maddesiyle ilgili kayıt kaldırıldığından Meclisin yetki alanı genişlemiştir. Öte yandan, genel ve özel af ilanı kararı alabilmek için beşte üç nitelikli çoğunluk koşulu getirilmesi, parlamento hukukumuz açısından yeni bir şekil kuralı olarak karşımıza çıkmakta ve TBMM'nin af ilanı kararı alabilmesini büyük ölçüde güçleştirmektedir. Ayrıca, 4709 sayılı Kanunun Geçici Maddesi 24 uyarınca, TBMM'nin genel ve özel af ilanıyla ilgili olarak yapılan değişikliğin, bu kanunun yürürlük tarihinden önce, Anayasanın 14 üncü maddesindeki fiilleri işleyenler hakkında uygulanmayacağı öngörülmüştür. 3- Seçim Kanunlarıyla İlgili Düzenlemeler 4709 sayılı Kanunun çerçeve 24. maddesiyle getirilen düzenleme şöyledir: "Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 67 inci maddesinin beşinci fıkrasına "askeri öğrenciler", ibaresinden sonra gelmek üzere "taksirli suçlardan hüküm giyenler hariç" ibaresi eklenmiş ve " bulunan tutukluların seçme haklarını kullanmalarında", ibaresi "oy kullanılması ve " şeklinde değiştirilmiş ve maddeye aşağıdaki son fıkra eklenmiştir. Seçim kanunlarında yapılan değişiklikler, yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir yıl içinde yapılacak seçimlerde uygulanmaz." Böylece, taksirli suçlardan hüküm giyenler oy kullanma yasağı dışına çıkarılmış ve Ceza infaz kurumları ve tutukevlerinde oy kullanılması konusunda Yüksek Seçim Kurulu'na verilen göreve açıklık getirilmiştir. Seçim kanunlarında yapılan değişikliklerin yürürlüğü konusunda öngörülen kayıt, seçim kanunları yoluyla sağlanabilecek siyasal avantajların ve istismarların önlenmesini amaçlamaktadır numaralı Kanunun Geçici Maddesinin B Bendi şöyledir: " B) Bu Kanunun 28 inci maddesi ile Anayasanın 87 inci maddesinde yapılan değişiklik, bu kanunun yürürlük tarihinden önce, Anayasanın 14 üncü maddesindekifiilleriişleyenler hakkında uygulanmaz."

10 88 IBA Yıl 2002 Partiler arası Uzlaşma Komisyonu tarafından hazırlanan ve Meclis Başkanlığına sunulan Anayasa Değişikliği Teklifinde, Anayasanın 67. maddesinin son fıkrasının 2 " 1 da yürürlükten kaldırılması öngörülmüştü. Ancak bu Anayasa Komisyonu tarafından benimsenmemiştir. Teklifte, Temsilde adalet ve yönetimde istikrar ilkelerinin bağdaştırılmasmın son derece zor olduğu ve oldukça soyut olan bu ilkelerin seçim kanunlarında köklü değişiklikler yapılmasını güçleştirdiği için kaldırılması gerektiği gerekçe olarak ileri sürülmüştü. 26 Yeni düzenlemenin, parlamento hukukumuz açısından önem taşıyan yönü, seçim kanunlarıyla ilgili olarak genel seçime bir yıl kala yapılacak değişikliklerin yürürlüğünün bir bakıma gelecek seçimlere kadar ertelenmesidir. Ancak getirilen bu yeni düzenlemenin Anayasa değişikliğinin yürürlüğe girmesinden sonra yapılacak ilk genel seçimde uygulanmayacağı Geçici Maddenin A Bendi 27 ile kurala bağlanmıştır. 4- Cumhurbaşkanınca Kanunların Yayımlanmasının Kısmen Uygun Bulunmaması 4709 sayılı Kanunun çerçeve 29. maddesi 28 ile kanunların Cumhurbaşkanı tarafından yayımlanmasını düzenleyen 89. maddede önemli bir değişiklik yapılarak, Cumhurbaşkanına kanunları kısmen, başka bir deyimle bir kanunun bir veya birkaç maddesini bir daha görüşülmek üzere Meclise geri gönderme yetkisi tanınmıştır Sözü edilen fıkra şöyledir: "Seçim kanunları, temsilde adalet ve yönelimde istikrar ilkelerini bağdaştıracak biçimde düzenlenir." 26 Anayasa Komisyonu Raporu, S. Sayısı: 737,Dönem:21, Yasama Yılı:3. s Geçici Maddenin A Bendi şöyledir: " A) Bu Kanunun 24 üncü maddesi ile Anayasanın 67 nci maddesine son fıkra olarak eklenen hüküm bu Kanunun yürürlüğe girmesinden sonra yapılacak ilk genel seçimde uygulanmaz." 28 Çerçeve 29. maddeye Anayasanın 89. maddesinin son cümlesinden önce gelmek üzere eklenen "Cumhurbaşkanınca kısmen uygun bulunmama durumunda, Türkiye Bü\ük Millet Meclisi sadece uygun bulunmayan maddeleri görüşebilir." Biçimindeki cümle, son cümleden sonra gelmek üzere eklenmeliydi. Çerçeve maddeyle. Anayasanın 89. maddesine yapılan gönderme, söz konusu Anayasa kuralını, amaca uygun olmayan yorumlara ve uygulamalara elverişli hale getirmiştir. Yeni biçimiyle maddeden, bütçe kanunlarının sadece kısmen uygun bulmama kuralından istisna tutulduğu; tümüyle bir daha görüşülmek üzere TBMM'ne geri gönderilebileceği anlamı doğmaktadır. v Madde metni şöyledir/ "Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 89 uncu maddesinin ikinci fıkrasına "Yayımlanmasını" ibaresinden sonra gelmek üzere "kısmen veya tamamen" ibaresi ile son cümlesinden önce gelmek üzere aşağıdaki cümle eklenmiştir. Cumhurbaşkanınca kısmen uygun bulunmama durumunda. Türkiye Büyük Millet Meclisi sadece u\ı;un bulunmayan maddeleri görüşebilir."

11 C. 51 Sa.l TÜRK PARLAMENTO HUKUKU - ANAYASA DEĞİŞİKLİKLERİ 89 Cumhurbaşkanına böyle bir Anayasal yetki verilmesinden amaç, TBMM'de uzun çalışmalar sonucu kabul edilen ve görece uzun kanunların bir veya birkaç maddesi nedeniyle yeniden ve tümüyle bir daha görüşülmek üzere Meclise geri gönderilmesinden kaynaklanan zaman kaybını önlemektir. Ancak, bu değişiklik, yasama organının hızlı ve verimli çalışması için olumlu yönde gerçekleştirilmiş bir yenilik olmakla birlikte, parlamento hukukumuzda yeni sorunlara yol açabilecek niteliktedir. İlkin, Cumhurbaşkanı tarafından bir kanunun yayımlanmasının kısmen uygun görülmemesi durumunda, geri kalan uygun bulduğu madde ve/veya maddeleriyle birlikte kanunu tümüyle Meclise geri göndermesinin zorunlu olup olmadığı açık değildir. Son Anayasa değişiklikleriyle, Anayasa hukukumuza yeni kazandırılan Cumhurbaşkanınca kanunların kısmen geri gönderilebilmesi yetkisi, en çok da kısmen geri göndermenin, bir kanunun gerek gördüğünde bölerek geri gönderilebilmesi mi yoksa, bir daha görüşülmek üzere Meclise geri gönderilen bir kanunun geri gönderme gerekçesinin doğrudan doğruya belli madde veya maddelerle (hangi maddeler yüzünden geri gönderildiği) ilintilendirilmesi ve dolayısıyla da parlamentoya sadece ilgili maddeleri yeniden görüşebilme olanağı tanınması anlamına mı geldiği konusu, yeterince net değildir. Cumhurbaşkanı tarafından birinci yolun benimsenmesi dolayısıyla da, bir daha görüşülmek üzere Meclise geri gönderilen maddeler hariç tutularak kanunun geri kalan maddelerinin Resmi Gazetede yayımlanması durumunda, altıncı anayasa değişikliğiyle Cumhurbaşkanına verilen kısmi geciktirici veto yetkisi, parlamenter rejimin özüyle bağdaşmaz sonuçlara yol açabilir. Bu durumda, yürütmenin sorumsuz kanadı konumundaki Cumhurbaşkanının yetkileri, yasama organı aleyhine olarak genişlemektedir. Bu genişleme, aynı zamanda, siyasal rejimimizin yarı başkanlık sistemine doğru kayması anlamına gelecektir. Böyle bir durumda, Cumhurbaşkanı tarafından kısmen geri gönderilen bir kanunun geri kalan maddeleri yayımlanarak yürürlüğe gireceğinden "yarım kanunların" yürürlüğüne tanık olunacaktır. Kanun tekniği açısından tüm maddeleriyle belli bir bütünlüğe sahip olan bir kanunun, Cumhurbaşkanı tarafından ayıklanarak sadece belirli maddelerinin Resmi Gazetede yayımlanması ve dolayısıyla da bazı maddelerinin bir daha görüşülmek üzere Meclise geri gönderilmesi hukuk sistemimizde sorunlar doğurabilecek bir konudur. Örneğin, Cumhurbaşkanı tarafından bir veya birkaç maddesi geri gönderilen kanunun TBMM tarafından yeniden görüşülmemesi ya da hiç görüşülmemesi olanaklıdır. Bu durumda, yarım olarak yürürlüğe girmiş kanun, sürekli yarım olarak uygulanmak zorunda kalacaktır.

12 90 IBA Yıl 2002 Cumhurbaşkanının bir daha görüşülmek üzere Meclise geri göndereceği maddelerin kanunun bütünlüğünü etkileyebilecek madde veya maddeler olması durumunda kanunun yürürlüğe girmesiyle ilgili sorunlar yaşanması da olanaklı görünmektedir. Örneğin, bir kanunda, bazı maddelerin yayımından altı ay sonra yürürlüğe gireceğini kurala bağlayan bir yürürlük maddesinin gönderme yaptığı maddenin Cumhurbaşkanı tarafından Meclise geri gönderilmesi durumunda ortaya çıkan hukuki sorun nasıl çözülecektir? Bu bakımdan, Meclisin "yasa yapma" yetkisi önünde yeni ve ciddi bir engel oluşmaması için Cumhurbaşkanının kısmi geciktirici veto yetkisini kullanırken kanunun bütünlüğü ve yürürlüğü açısından dikkatli bir tutum sergilemesi ve kısmen geri gönderme hallerinde, yayımlanmasını uygun gördüğü geri kalan maddeleri yayımlamaması gerekir. Aksi halde, 1982 Anayasası ile Cumhurbaşkanına verilen geciktirici veto yetkisi bazı durumlarda "mutlak veto" ya da "önleyici veto" yetkisine dönüşebilecektir. Kısmen geri göndermeyle ilgili değişiklik yürürlüğe girdikten sonraki ilk uygulama, ''Devlet Güvenlik Mahkemelerinin Kuruluş ve Yargılama Usulleri Hakkında Kanun, tarihli ve 3842 sayılı Kanun ile Çıkar Amaçlı Suç Örgütleriyle Mücadele Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair" 4719 sayılı Kanunla ilgili olmuştur 30. Cumhurbaşkanı, anılan kanunun 1,2,3, ve Geçici 1. maddelerini Anayasanın 89. maddesi uyarınca bir daha görüşülmek üzere TBMM'ne geri göndermiş; ancak, yerinde bir uygulamayla, kanunun geri kalan maddelerini yayımlamamıştır. 3 ' Söz konusu kanunun görüşmelerine başlanmadan önce, Anayasanın 89. maddesine yeni düzenlemeyle eklenen "Cumhurbaşkanınca kısmen uygun bulunmama durumunda, Türkiye Büyük Millet Meclisi sadece uygun bulunmayan maddeleri görüşebilir/' Biçimindeki cümlenin nasıl anlaşılması gerektiği konusundaki Başkanlık açıklamasının ardından TBMM İçtüzüğünün 63. maddesi 32 uyarınca Genel Kurulda usul görüşmesi açılmıştır. Yapılan görüşmeler sonucunda Başkanlık açıklaması doğrultusunda, TBMM'nin kısmen ya da tümüyle görüşmek konusunda tercih hakkı bulunduğu ve bu seçimini, işin başlangıcında karar alarak ortaya 30 Böylece, tarihinden bugüne kadar cumhurbaşkanlarınca bir daha görüşülmek üzere TBMM'ne gen gönderilen kanun sayısı 97'ye ulaşmıştır. Ancak sonuncusu kısmen geri göndermenin ilk ve tek örneğini oluşturmaktadır. 11 Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in geri gönderme gerekçesi için bkz. TBMM Tutanak Dergisi, Dönem:21, Yasama Yılı 4. B. 32, , s * 32 TBMM İçtüzüğünün "Usul hakkında konuşma" başlıklı 63. maddesi şöyledir: "Görüşmeye yer olup olmaması. Başkanı gündeme veya Türkiye Büyük Millet Meclisinin çalışma usullerine uymaya davet, bir konuyu öne alma veya geriye bırakma gibi usule ait konular. diğer işlerden önce konuşulur. Bu yolda işlemde bulunulursa, onar dakikadan fazla sürmemek şartıyla, lehte ve aleyhte en çok ikişer kişiye söz verilir. Bu görüşme sonucunda oya başvurmak gerekirse, oylama işaretle yapılır."

13 C. 51 Sa.] TÜRK PARLAMENTO HUKUKU-ANAYASA DEĞİŞİKLİKLERİ 91 koyması gerektiği benimsenmiştir. Usul görüşmesi sonunda yapılan işaretle oylama üzerine alınan TBMM kararıyla ilgili kanunun sadece Cumhurbaşkanınca geri gönderilen maddelerinin yeniden görüşülmesi kabul edilmiştir TBMM Başkanının Seçimi tarihli ve 4709 sayılı Kanunun çerçeve 30. maddesi ile Anayasanın 94. maddesinde, TBMM Başkanı seçimi için öngörülen süreler kısaltılmıştır. Buna göre Başkan seçiminin Meclisin toplandığı günden itibaren 10 gün içinde tamamlanması gerekmektedir. Değişiklik öncesinde bu süre toplam 20 gün olarak düzenlenmişti. 20 günlük sürenin 10 günü aday gösterme için kalan 10 günü ise Başkan seçimiyle ilgili turlar için ayrılmıştı. Anayasanın 94. maddesinde Başkan adaylığı için öngörülen sürenin 10 günden beş güne düşürülmüş olması yerinde bir değişikliktir. Meclisin bir an önce çalışmalarına başlayabilmesini sağlamak için Başkanlık Divanının oluşum sürecinin kısaltılması gerekmekteydi. Çünkü, aday gösterme süresinde Meclis çalışmalarına ara verilip verilmeyeceği konusunda Anayasa ve İçtüzükte açık bir kural yer almamasına karşın genellikle ara verildiğinden, yasama çalışmalarının Başkan seçimi nedeniyle bir süre ertelenmesi ya da kesintiye uğraması söz konusuydu. Gerçekten de, uygulamada yaşanan deneyimler ışığında, Meclis Başkanı adayları, Anayasada öngörülen aday gösterme/ olma süresinin son gününde hatta son dakikalarında ortaya çıkmaktaydı Anayasasının 94. maddesi, Başkanın seçimiyle ilgili olarak geçmişte yaşanmış deneyimlere gösterilen tepkilerin izlerini taşımakta 35 ve Meclis Başkanı seçiminin toplam 20 gün içinde sonuçlandırılmasını kesin olarak kurala bağlamaktaydı. Son Anayasa değişikliği çerçevesinde Başkan seçimi için verilen Anayasal sürenin 10 güne düşürülmüş olması, yasama sürecini hızlandıracak olumlu bir gelişme olarak görülmelidir. 33 TBMM Tutanak Dergisi, Dönem:21, Yasama Yılı:4, B.32, , s İBA(2001),s ve 1924 Anayasalarında Başkanın seçimiyle ilgili kurala yer verilmemiştir Anayasası ise Başkan seçimiyle ilgili süre sınırlaması öngörmemişti. Başkan seçilebilmek için her durumda üye tamsayısının en az salt çoğunluğunun oyunu almak gerekiyordu. Bu uygulama, Meclis Başkanının uzun süre seçilememesine yol açmakta ve yasama sürecinin geç başlamasına neden olmaktaydı. Bkz. İBA (2001), s. 113.

14 92 IBA Yıl Meclis Soruşturması Meclis Soruşturması, doğrudan doğruya yürütme organının denetlenmesine yönelik etkili bir parlamenter denetim aracıdır. Parlamentonun kendi üyeleri arasından oluşturduğu bir komisyon aracılığıyla yürütülen soruşturma sonucunda, ilgili bakanın Yüce Divana gönderilip gönderilmeyeceğine yine parlamento karar vermektedir. 36 Son dönemlerde, Meclis soruşturmasının hukuki niteliğ i ve işleyişiyle ilgili yoğun tartışmalar yapılmıştır. Bu tartışmalar, Meclis soruşturması komisyonlarının yapısı nedeniyle tarafsızlık ilkesine uygun çalışmalar yürütemeyecegi noktasında ağırlık kazanmakta ve çeşitli öneriler geliştirilmektedir. 37 Parlamento hukukumuzda, Meclis soruşturması yolu, "ceza önsoruşturması" niteliğinde adli/yargısal bir faaliyet olarak düzenlenmiştir. Bu faaliyetin siyasi çatışmalardan hiç etkilenmeden salt hukuk çerçevesinde yürütülmesi gerekir. 38 Ancak, özünde siyasi bir organ olan TBMM'nin istisnai olarak yaptığı bu adli/yargısal faaliyetin salt hukuk çerçevesinde yürütülmesinde bazı güçlükler bulunduğu açıktır. Bu bakımdan, Anayasanın 100. maddesi ile öngörülen düzenleme, Meclis soruşturmasıyla ilgili olarak sırf siyasal tarafsızlık değil, yargısal tarafsızlık ilkesini de benimsemiştir tarihli ve 4709 sayılı Kanunun çerçeve 31. maddesiyle Meclis soruşturmasıyla ilgili olarak getirilen yeniliklerden en önemlisi, Meclis soruşturması komisyonu kurulup kurulmayacağı konusundaki TBMM kararının gizli oylama yöntemine göre alınması zorunluluğudur. Anayasanın 100. maddesine göre, Meclis soruşturması önergelerinin Başkanlığa verildiği tarihten itibaren bir ay içinde görüşülüp karara bağlanması gerekmektedir. Meclis soruşturmasının açılıp açılmayacağı konusundaki oylamanın gizli oylama yöntemine göre yapılması, Meclis soruşturması kurumunun özüne daha uygun düşmektedir sayılı kanunla, Anayasanın 100. maddesine getirilen öteki yenilik ise, Meclis soruşturması komisyonlarınca düzenlenen raporların TBMM Genel Kurulunda ele alınmasındaki gecikmeleri ve siyasal istismarları önlemeyi amaçlamaktadır. Konuya ilişkin düzenlemeler daha çok 20. Yasama Döneminde yaşanan bazı deneyimlere tepki niteliği taşımaktadır. 36 Şerci İBA (1997). Parlamenter Denetim-Yolları Etkinliği ve Susurluk Örneği, Ankara. Bilgi Yayınevi, 1. Baskı, s İBA (2001), s Çetin ARSLAN (1999). Yüce Divan Olarak Anayasa Mahkemesi. Ankara. Nobel Yayın Dağıtım, s Zeki HAFIZOĞULLARI & Asım LİVANELİOĞLU & Bülent ACAR (1997). Meclis Soruşturmaları Hakkında Düşünceler-Üç Örnek, Ankara, Us-A Yayıncılık, s

15 C. 51 Sa.l TÜRK PARLAMENTO HUKUKU - ANAYASA DEĞİŞİKLİKLERİ 93 Meclis soruşturması komisyonlarının Anayasada öngörülen çalışma süresi en fazla dört aydır. Bu süre bittiğinde, Meclis soruşturması komisyonlarının hukuki varlığının da sona ereceği kesindir. Anayasanın 100. maddesinde yapılan değişiklik öncesinde de dört aylık çalışma süresi kesindi. Buna karşın, 20 Yasama Döneminde kurulan iki Meclis soruşturması komisyonu bu sürelerini tamamladıkları halde TBMM Başkanlığına raporlarını teslim etmemiştir. 21. Yasama Döneminde bu komisyonlar yeniden kurulmuştur. 40 Bu deneyimlere tepki olarak son Anayasa değişikliği sırasında Anayasanın 100. maddesine şu cümle eklenmiştir: "Bu süre içinde raporun Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına teslimi zorunludur." Aslında, bu cümle eklenmeden önce de Meclis soruşturması komisyonları için raporun, dört aylık süre içerisinde Başkanlığa teslim edilmesi Anayasal bir yükümlülüktü. Yeni eklenen bu cümle ile, Meclis soruşturması komisyonlarının bu yükümlüğüne vurgu yapılmış olmakta ancak, 20. Yasama Döneminde yaşandığı gibi süresinde raporunu vermeyen komisyonlar için ne yapılması gerektiği konusu açıklığa kavuşturulmamaktadır. Değişiklik öncesi hükme göre, Meclis soruşturması raporları, TBMM Gündeminin "Meclis Soruşturması Raporları" adını taşıyan özel bir kısmına alınmakta ve ilgili Komisyonun Genel Kurulda hazır bulunmaması durumunda görüşmelere başlanmadığından 41 Meclis soruşturması raporlarının ivedilikle görüşüleceği kuralı uygulamada işletilmemekteydi Yasama Döneminde süresini tamamladığı halde raporlarını vermeyen komisyonlar şunlardır: (9/18) Esas Numaralı İstanbul- Kurtköy Havaalanı ihalesi ile ilgili olarak eski Başbakan Mesut Yılmaz hakkında kurulan Meclis Soruşturması Komisyonu (9/19) Esas Numaralı Karadeniz Sahil Yolu ile ilgili olarak Bayındırlık ve İskan eski Bakanı Yaşar Topçu hakkında kurulan Meclis Soruşturması Komisyonu Bu komisyonların kurulmasına dayanak oluşturan Meclis soruşturması önergeleri, 21. Yasama Döneminin başında Genel Kurulda yeniden görüşülmüş ve tarihli 23. Birleşimde alınan 656 Numaralı Karar ile aynı konularda yeniden komisyonlar kurulmuştur. Bkz. Resmi Gazete, , Sayı: TBMM Genel Kurulunda komisyonların temsili konusu, TBMM İçtüzüğünün 45. maddesinde gösterilmiştir. Anılan madde, görüşülecek işlerle ilgili komisyonun her durumda Genel Kurulda hazır bulunmasını gerektirecek bir zorunluluk öngörmemiştir. Üstelik, TBMM İçtüzüğünün başka bir herhangi bir maddesinde de bu yönde bağlayıcı bir kural yoktur. Oysa, Genel Kurulda hükümetin temsilini düzenleyen 62. madde, her görüşmenin başından sonuna kadar hükümetin hazır bulunmasını zorunlu kılmaktadır. Ayrıca, görüşmelerin başında hükümetin temsil edilmemesi durumunda o konudaki görüşmelerin bir defalık gelecek birleşime ertelenmesi biçiminde bir yaptırım öngörmektedir. Görüşmelerin başında komisyonun Genel Kurulda temsilini zorunlu kılan açık bir yazılı kural bulunmamasına karşın, sözü edilen uygulama, güçlü bir parlamento teamülü olarak yürürlüktedir. Bkz.İBA(2001),s Örneğin, 19. Yasama Döneminde kurulan hayali ihracat iddiaları konusunda kurulan (9/22) esas numaralı Meclis Soruşturması Komisyonu tarafından hazırlanan Rapor (S.Sayısı:779); ilk olarak tarihli 82. Birleşim Gündeminde yer aldığı halde,

16 94 IBA Yıl 2002 Yeni düzenleme ile Meclis soruşturması raporları, Meclis Başkanlığına verildiği tarihten itibaren 10 gün içinde dağıtılmak zorunda; dağıtım tarihinden itibaren 10 gün içinde ise Genel Kurulda görüşülmek zorundadır. Böylece, Meclis soruşturması raporlarının Başkanlığa verildiği tarihten itibaren 20 gün içinde görüşülmesi zorunluluğu ortaya çıkmaktadır. Bununla birlikte, son Anayasa değişiklikleri sırasında, Meclis soruşturması komisyonlarının siyasal etkilerden uzak biçimde tarafsızlık ilkesine göre çalışabilmesi için yapısal bir değişikliğe gidilmesi gerektiği yönündeki eleştiri ve tartışmalara yanıt oluşturacak yeni bir düzenlemeye gidilmemiştir. Son Anayasa değişiklikleri sırasında Anayasanın 100. maddesinde Meclis soruşturmasıyla ilgili olarak gerçekleştirilen değişiklikler, Meclis soruşturması kurumunun daha etkili bir parlamenter denetim aracı olarak işlev görme yeteneğini artıracak olumlu adımlar olarak görülmelidir. SONUÇ tarihli ve 4709 numaralı Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının Bazı Maddelerinin Değiştirilmesi Hakkında Kanun, son dönem parlamento tarihimizin en kapsamlı Anayasa değişikliğidir. Söz konusu Anayasa değişikliği, sivil-siyasal girişimler sonucu olabildiğince geniş bir uzlaşma Anayasanın 89. maddesinde gerçekleştirilen ve Cumhurbaşkanına kanunları kısmen bir daha görüşülmek üzere Meclise geri gönderme yetkisi veren değişiklik bazı bakımlardan hukuki yorum farklılıklarına elverişli biçimde düzenlenmiş olmakla birlikte, yasamanın işleyişinden kaynaklanan zaman kaybını gidermeyi amaçlayan olumlu bir yeniliktir. Parlamento hukuku açısından daha fazla önem taşıyan Meclis soruşturması, TBMM başkanının seçim süreci, seçim kanunlarının yürürlüğü, af ilanı gibi konulardaki yeni düzenlemeler, yasama organının kuruluş ve işleyişini hızlandırıcı etki doğurabilecek özelliktedir. Bu irdelemeler ışığında, TBMM nin başarılı çalışmalarının ürünü olan son Anayasa değişiklikleri, parlamentonun daha verimli ve etken biçimde işleyişine katkıda bulunacak olumlu Anayasal adımlar olarak değerlendirilmelidir. görüşmeleri (yaklaşık 1,5 yıl sonra) tarihli 10. Birleşiminde yapılmış ve ilgili bakanların Yüce Divana gönderilmelerine gerek olmadığına karar verilmiştir. Bkz. TBMM Tutanak Dergisi, Döncm:20, Yasama Yıh: 2 Cilt: Birleşim: 10. s

17 C. 51 Sa.l TÜRK PARLAMENTO HUKUKU - ANAYASA DEĞİŞİKLİKLERİ 95 KAYNAKÇA Anayasa Komisyonu Raporu, S. Sayısı: 737, Dönem:21, Yasama Yıh:3. Anayasa Komisyonu Raporu, S.Sayısı: 753, Dönem:21, Yasama Yıh:4 Anayasa Mahkemesi Kararlar Dergisi, E , K.1991/50, ,C.27/2,s Anayasa Mahkemesi Kararlar Dergisi, E.1992/26, K. 1992/48, , C.28,s.548. ARSLAN,Çetin (1999) Yüce Divan Olarak Anayasa Mahkemesi, Ankara, Nobel Yayın Dağıtım, 1. Baskı. BAKIRCI, Fahri (2000), TBMM'nin Çalışma Yöntemi, Ankara, İmge Kitabevi, 1. Baskı. Erdoğan TEZİÇ ve Işın ÇELEBİ ile Söyleşi, Cumhuriyet, EROĞUL, Cem (1974), Anayasayı Değiştirme Sorunu, Ankara, AÜSBF Yayın No:871. HAFIZOĞULLARI, Zeki (1997) & Asım LİVANELİOĞLU& Bülent ACAR, Meclis Soruşturmaları Üzerine Düşünceler-Üç Örnek, Ankara, Us-A Yayıncılık. İBA, Şeref (1997), Parlamenter Denetim-Yolları, Etkinliği ve Susurluk Örneği, Ankara, Bilgi Yayınevi, 1. Baskı. İBA, Şeref (2001), Türkiye'de Meclis Başkanlığı ve Başkanlık Divanı, Ankara, Nobel Yayın Dağıtım, 1. Baskı. ONAR, Erdal (1993), 1982 Anayasasında Anayasayı Değiştirme Sorunu, Ankara. ÖZBUDUN, Ergun (1979), "Parlamento Kararları ve Yasama Meclislerinin İçtüzükleri", A.Ü. Hukuk Fakültesi Dergisi, C.XXXVL, Sayı: 1-4, s Resmi Gazete, (çeşitli sayılar) TBMM İçtüzüğü, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası ve Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğü,Ankara, 2001, TBMM Basımevi. TBMM Tutanak Dergisi, (çeşitli birleşimler) TEZİÇ, Erdoğan (1980), Türk Parlamento Hukukunun Kaynakları ve İlgili Anayasa Mahkemesi Kararları, İstanbul; Fakülteler Matbaası.

TEMEL HUKUK ARŞ. GÖR. DR. PELİN TAŞKIN

TEMEL HUKUK ARŞ. GÖR. DR. PELİN TAŞKIN ARŞ. GÖR. DR. PELİN TAŞKIN BU DERSTE NELER ÖĞRENECEĞİZ? Hukukun kaynakları Normlar hiyerarşisi Hukukun Kaynakları Hukukta kaynak kavramı, hukukun varlık kazanabilmek ve yürürlüğe geçebilmek için hangi

Detaylı

21 EKİM 2007 TARİHLİ HALKOYLAMASI

21 EKİM 2007 TARİHLİ HALKOYLAMASI 21 EKİM 2007 TARİHLİ HALKOYLAMASI Erol TUNCER / Toplumsal Ekonomik Siyasal Araştırmalar Vakfı (TESAV) Başkanı - 1 Kasım 2007 I. 1961 den Günümüze Halk Oylamaları 1961 den günümüze kadar 5 kez halkoylamasına

Detaylı

ÖZETLE. Türk ye Cumhur yet Cumhurbaşkanlığı S stem

ÖZETLE. Türk ye Cumhur yet Cumhurbaşkanlığı S stem ÖZETLE Türk ye Cumhur yet Cumhurbaşkanlığı S stem MiLLETiN ONAYIYLA Mevcut Anayasa da Cumhurbaşkanı, Türkiye Cumhuriyeti Devleti nin başıdır. Sistemin işleyişi, devletin bekası ve vatanın bütünlüğü, Türkiye

Detaylı

TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASASININ BAZI MADDELE RİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN. (Resmi Gazete ile yayımı: 16.6.

TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASASININ BAZI MADDELE RİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN. (Resmi Gazete ile yayımı: 16.6. 95 TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASASININ BAZI MADDELE RİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN (Resmi Gazete ile yayımı: 6.6.007 Sayı: 6554) Kanun No Tarihi MADDE - 7//98 tarihli ve 709 sayılı Türkiye Cumhuriyeti

Detaylı

MİLLİ GÜVENLİK KURULU VE MİLLİ GÜVENLİK KURULU GENEL SEKRETERLİĞİ KANUNU

MİLLİ GÜVENLİK KURULU VE MİLLİ GÜVENLİK KURULU GENEL SEKRETERLİĞİ KANUNU 6219 MİLLİ GÜVENLİK KURULU VE MİLLİ GÜVENLİK KURULU GENEL SEKRETERLİĞİ KANUNU Kanun Numarası : 2945 Kabul Tarihi : 9/11/1983 Yayımlandığı R. Gazete : Tarih : 11/11/1983 Sayı : 18218 Yayımlandığı Düstur

Detaylı

16 Nisan 2017 Anayasa Değişikliği Karşısında Mahalli İdareler Seçimlerinin Durumu

16 Nisan 2017 Anayasa Değişikliği Karşısında Mahalli İdareler Seçimlerinin Durumu www.mevzuattakip.com.tr 16 Nisan 2017 Anayasa Değişikliği Karşısında Mahalli İdareler Seçimlerinin Durumu 16 Nisan 2017 Anayasa Değişikliği Karşısında Mahalli İdareler Seçimlerinin Durumu Halil Memiş Giriş

Detaylı

TÜRK HUKUK DÜZENİNİN YÜRÜRLÜK KAYNAKLARI (2) Dr. Öğr. Üyesi Barış TEKSOY Hukukun Temel Kavramları Dersi

TÜRK HUKUK DÜZENİNİN YÜRÜRLÜK KAYNAKLARI (2) Dr. Öğr. Üyesi Barış TEKSOY Hukukun Temel Kavramları Dersi TÜRK HUKUK DÜZENİNİN YÜRÜRLÜK KAYNAKLARI (2) Dr. Öğr. Üyesi Barış TEKSOY Hukukun Temel Kavramları Dersi KANUN (YASA) Kanun Geniş anlamda Dar/Gerçek anlamda Kanun, hukuk kaynaklarından sadece birisidir.

Detaylı

CUMHURBAŞKANININCA YAYIMLANMASI KISMEN VEYA TAMAMEN UYGUN BULUNMAYAN KANUNLARIN MECLİSE GERİ GÖNDERİLMESİ

CUMHURBAŞKANININCA YAYIMLANMASI KISMEN VEYA TAMAMEN UYGUN BULUNMAYAN KANUNLARIN MECLİSE GERİ GÖNDERİLMESİ CUMHURBAŞKANININCA YAYIMLANMASI KISMEN VEYA TAMAMEN UYGUN BULUNMAYAN KANUNLARIN MECLİSE GERİ GÖNDERİLMESİ Dr. Şeref İBA * 1. KANUNLARIN YAYIMLANMASI İŞLEMİ Cumhurbaşkanının kanunları yayımlama işlemi,

Detaylı

KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ ANAYASA HUKUKU DERSİ ÖĞRETİM YILI II. DÖNEM DERS PROGRAMI İÇERİĞİ DERS TARİHİ 1. DERS SAATİ 2.

KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ ANAYASA HUKUKU DERSİ ÖĞRETİM YILI II. DÖNEM DERS PROGRAMI İÇERİĞİ DERS TARİHİ 1. DERS SAATİ 2. KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ ANAYASA HUKUKU DERSİ 2015-2016 ÖĞRETİM YILI II. DÖNEM DERS PROGRAMI İÇERİĞİ DERS TARİHİ 1. DERS SAATİ 2. DERS SAATİ 15.02.2016 Türk Hukukunun Bilgi Kaynakları - Mevzuat, Yargı

Detaylı

LAW 104: TÜRK ANAYASA HUKUKU 14 HAFTALIK AYRINTILI DERS PLANI Doç. Dr. Kemal Gözler Koç Üniversitesi Hukuk Fakültesi

LAW 104: TÜRK ANAYASA HUKUKU 14 HAFTALIK AYRINTILI DERS PLANI Doç. Dr. Kemal Gözler Koç Üniversitesi Hukuk Fakültesi LAW 104: TÜRK ANAYASA HUKUKU 14 HAFTALIK AYRINTILI DERS PLANI Doç. Dr. Kemal Gözler Koç Üniversitesi Hukuk Fakültesi 1. HAFTA: OSMANLI ANAYASAL GELİŞMELERİ [Türk Anayasa Hukukukun Bilgi Kaynaklarının Tanıtımı:

Detaylı

CUMHURBAŞKANLIĞI KARARNAMESİ, KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMESİ, YÖNETMELİK ve KARARI

CUMHURBAŞKANLIĞI KARARNAMESİ, KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMESİ, YÖNETMELİK ve KARARI CUMHURBAŞKANLIĞI KARARNAMESİ, KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMESİ, YÖNETMELİK ve KARARI (Kavramlara Dair Bir Bilgilendirme) Akın Gencer ŞENTÜRK, Avukat İzmir, 16.11.2018 Anayasamız, Yürütme yetkisi ve görevi, Cumhurbaşkanı

Detaylı

TEMEL HUKUK ARŞ. GÖR. DR. PELİN TAŞKIN

TEMEL HUKUK ARŞ. GÖR. DR. PELİN TAŞKIN TEMEL HUKUK ARŞ. GÖR. DR. PELİN TAŞKIN TEMEL HUKUK BU DERSTE NELER ÖĞRENECEĞİZ? Yargı nedir? Türk hukukunda yargının bölümleri Anayasa Yargısı İdari Yargı Adli Yargı TEMEL HUKUK YARGI Yargı, devletin hukuk

Detaylı

CUMHURBASKANININ YETKİ VE SORUMLULUKLARI

CUMHURBASKANININ YETKİ VE SORUMLULUKLARI CUMHURBASKANININ YETKİ VE SORUMLULUKLARI CİFT BASLILIK BİTİYOR Cumhurbaşkanı ile Başbakanın yetkileri birleştiriliyor. Cumhurbaşkanı yürütmenin başı oluyor. Yönetimde çift başlılık ortadan kalkıyor. Cumhurbaşkanları

Detaylı

(Resmi Gazete ile yayımı: Sayı: 25642)

(Resmi Gazete ile yayımı: Sayı: 25642) 131 TÜRK CEZA KANUNUNUN YÜRÜRLÜK VE UYGULAMA ŞEKLİ HAKKINDA KANUN (Resmi Gazete ile yayımı: 13.11.2004 Sayı: 25642) Kanun No Kabul Tarihi BİRİNCİ BÖLÜM Genel Hükümler Amaç MADDE 1. - (1) Bu Kanunun amacı,

Detaylı

SAĞLIK KURUMLARI MEVZUATI

SAĞLIK KURUMLARI MEVZUATI SAĞLIK KURUMLARI MEVZUATI KISA ÖZET KOLAYAOF DİKKAT Burada ilk 4 sayfa gösterilmektedir. Özetin tamamı için sipariş veriniz www.kolayaof.com 2 Kolayaof.com 0 362 2338723 Sayfa 2 İÇİNDEKİLER 1. ÜNİTE- MEVZUAT

Detaylı

TÜRKİYE ADALET AKADEMİSİ GENEL KURULUNUN TOPLANTI, ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

TÜRKİYE ADALET AKADEMİSİ GENEL KURULUNUN TOPLANTI, ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar TÜRKİYE ADALET AKADEMİSİ GENEL KURULUNUN TOPLANTI, ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı, Türkiye Adalet Akademisi

Detaylı

SIRA SAYISI: 425 TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ

SIRA SAYISI: 425 TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ YASAMA DÖNEMİ YASAMA YILI 26 2 SIRA SAYISI: 425 674 Sayılı Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Düzenlemeler Yapılması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname (1/760) ve İçtüzük ün 128

Detaylı

T.C. YÜKSEK SEÇİM KURULU Karar No : 329

T.C. YÜKSEK SEÇİM KURULU Karar No : 329 - K A R A R - 2709 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının Geçici 21. maddesinin (A) fıkrasında; Türkiye Büyük Millet Meclisinin 27 nci Yasama Dönemi milletvekili genel seçimi ve Cumhurbaşkanlığı seçimi

Detaylı

SIRA SAYISI: 417 TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ

SIRA SAYISI: 417 TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ YASAMA DÖNEMİ YASAMA YILI 26 1 SIRA SAYISI: 417 668 Sayılı Olağanüstü Hal Kapsamında Alınması Gereken Tedbirler ile Bazı Kurum ve Kuruluşlara Dair Düzenleme Yapılması Hakkında

Detaylı

Cumhurbaşkanı. Türkiye nin Yönetim Yapısı Doç. Dr. Aslı Yağmurlu

Cumhurbaşkanı. Türkiye nin Yönetim Yapısı Doç. Dr. Aslı Yağmurlu Cumhurbaşkanı Türkiye nin Yönetim Yapısı Doç. Dr. Aslı Yağmurlu 2 3 Cumhurbaşkanı bir ülkede yönetim hakkının kalıtımsal, soya dayalı, kişisel olmadığını Kanyanğının dinsel kaynaklardan ilahi tanrısal

Detaylı

Karar No : 264 Karar Tarihi : 10/04/2010

Karar No : 264 Karar Tarihi : 10/04/2010 Karar No : 264 Karar Tarihi : 10/04/2010 Başkanlık Makamınca Kurulumuza sunulan 30/01/2010 tarihli, C.05.0.İMİ.0.88 sayılı yazıda aynen; 5749 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında

Detaylı

ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ PAKETİ Ne getiriyor, Ne götürüyor? Onur Bakır Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Uzmanı

ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ PAKETİ Ne getiriyor, Ne götürüyor? Onur Bakır Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Uzmanı ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ PAKETİ Ne getiriyor, Ne götürüyor? Onur Bakır Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Uzmanı TOPLUM BİR NOKTADA HEM FİKİR PEKİ AMA NASIL: ÜÇ TEMEL SORU Toplumun görüşleri alındı mı? Katılımcı

Detaylı

MESLEKÎ YETERLİLİK KURUMU İLE İLGİLİ BAZI DÜZENLEMELER HAKKINDA KANUN (1)

MESLEKÎ YETERLİLİK KURUMU İLE İLGİLİ BAZI DÜZENLEMELER HAKKINDA KANUN (1) 9947 MESLEKÎ YETERLİLİK KURUMU İLE İLGİLİ BAZI DÜZENLEMELER HAKKINDA KANUN (1) Kanun Numarası : 5544 Kabul Tarihi : 21/9/2006 Yayımlandığı R.Gazete : Tarih : 7/10/2006 Sayı : 26312 Yayımlandığı Düstur

Detaylı

Sirküler Rapor Mevzuat /158-1

Sirküler Rapor Mevzuat /158-1 Sirküler Mevzuat 02.11.2015/158-1 RAPOR DEĞERLENDİRME KOMİSYONLARININ OLUŞTURULMASI İLE ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK YAYIMLANDI ÖZET : Yönetmelik

Detaylı

GÜCLÜ DEMOKRASİ GÜCLÜ MECLİS MECLİS CUMHURBASKANINI VE BAKANLARI DENETLİYOR

GÜCLÜ DEMOKRASİ GÜCLÜ MECLİS MECLİS CUMHURBASKANINI VE BAKANLARI DENETLİYOR GÜCLÜ DEMOKRASİ GÜCLÜ MECLİS MECLİS CUMHURBASKANINI VE BAKANLARI DENETLİYOR Cumhurbaşkanının sorumsuzluğu ortadan kalkıyor, yani yetkili ama sorumsuz olmaktan çıkıyor. Mevcut anayasada Cumhurbaşkanı denetlenemiyor,

Detaylı

İlker Gökhan ŞEN. Doğrudan Demokrasi: Kurumlar, Hukuki ve Siyasi Sorunlar

İlker Gökhan ŞEN. Doğrudan Demokrasi: Kurumlar, Hukuki ve Siyasi Sorunlar İlker Gökhan ŞEN Doğrudan Demokrasi: Kurumlar, Hukuki ve Siyasi Sorunlar İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ VE TEŞEKKÜR...VII İÇİNDEKİLER... IX KISALTMALAR...XV GİRİŞ...1 Birinci Bölüm Temel Kavramlar ve Teorik Çerçeve

Detaylı

KPSS 2009 GK-(52) KONU ANLATIM SAYFA 97 10. SORU. 10. Seçimlerle verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?

KPSS 2009 GK-(52) KONU ANLATIM SAYFA 97 10. SORU. 10. Seçimlerle verilen bilgilerden hangisi yanlıştır? KPSS 2009 GK-(52) 52. 1982 Anayasası na göre, TBMM nin seçim dönemi ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur? A) 2007 yılında gerçekleştirilen Anayasa değişikliği uyarınca TBMM seçimleri 5 yılda

Detaylı

YÖNETMELİK HİZMET ALIMI İHALELERİ UYGULAMA YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

YÖNETMELİK HİZMET ALIMI İHALELERİ UYGULAMA YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK 12 Haziran 2015 CUMA Resmî Gazete Sayı : 29384 Kamu İhale Kurumundan: YÖNETMELİK HİZMET ALIMI İHALELERİ UYGULAMA YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK MADDE 1 4/3/2009 tarihli ve 27159

Detaylı

Bir ülkede yürürlükte olan yasa, tüzük, yönetmelik vb. bütünü.

Bir ülkede yürürlükte olan yasa, tüzük, yönetmelik vb. bütünü. MEVZUAT Bir ülkede yürürlükte olan yasa, tüzük, yönetmelik vb. bütünü. NORMLAR HİYERARŞİSİ ANAYASALAR Dünya daki ilk Anayasa: 1787 ABD Anayasası İkincisi: 1791 Fransız Anayasası Türkiye'de anayasal hareketler

Detaylı

Sosyal Düzen Kuralları. Toplumsal Düzen Kuralları. Hukuk Kuralları Din Kuralları Ahlak Kuralları Görgü Kuralları Örf ve Adet Kuralları

Sosyal Düzen Kuralları. Toplumsal Düzen Kuralları. Hukuk Kuralları Din Kuralları Ahlak Kuralları Görgü Kuralları Örf ve Adet Kuralları TEMEL HUKUK Sosyal Düzen Kuralları Toplum halinde yaşayan insanların yerine getirmek zorunda oldukları ödevleri ve kullanacakları yetkileri belirten kurallara, sosyal düzen kuralları veya sadece sosyal

Detaylı

Türk Ceza Kanununun Yürürlük ve Uygulama Şekli Hakkında Kanun. Kanun No:5252. Resmi Gazete:13 Kasım BİRİNCİ BÖLÜM.

Türk Ceza Kanununun Yürürlük ve Uygulama Şekli Hakkında Kanun. Kanun No:5252. Resmi Gazete:13 Kasım BİRİNCİ BÖLÜM. Türk Ceza Kanununun Yürürlük ve Uygulama Şekli Hakkında Kanun Kanun No:5252 Resmi Gazete:13 Kasım 2004-25642 BİRİNCİ BÖLÜM Genel Hükümler 1 / 11 Amaç MADDE 1. - (1) Bu Kanunun amacı, 26.9.2004 tarihli

Detaylı

TÜRK CEZA KANUNUNUN YÜRÜRLÜK VE UYGULAMA ŞEKLİ HAKKINDA KANUN ileti5252

TÜRK CEZA KANUNUNUN YÜRÜRLÜK VE UYGULAMA ŞEKLİ HAKKINDA KANUN ileti5252 9057 TÜRK CEZA KANUNUNUN YÜRÜRLÜK VE UYGULAMA ŞEKLİ HAKKINDA KANUN ileti5252 Kanun Numarası : 5252 Kabul Tarihi : 4/11/2004 Yayımlandığı R.Gazete : Tarih : 13/11/2004 Sayı :25642 Yayımlandığı Düstur :

Detaylı

Kanun, üniversitelerin ülke sathına dengeli bir biçimde yayılmasını gözetir.

Kanun, üniversitelerin ülke sathına dengeli bir biçimde yayılmasını gözetir. TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASASI T.C ANAYASASI'NIN İLGİLİ HÜKÜMLERİ (*) Kanun No.: 2709 Kabul Tarihi: 7.11.1982 Yükseköğretim kurumları ve üst kuruluşları 1. Yükseköğretim kurumları MADDE 130- Çağdaş eğitim-öğretim

Detaylı

Sosyal Düzen Kuralları

Sosyal Düzen Kuralları TEMEL HUKUK Sosyal Düzen Kuralları Toplum halinde yaşayan insanların yerine getirmek zorunda oldukları ödevleri ve kullanacakları yetkileri belirten kurallara, sosyal düzen kuralları veya sadece sosyal

Detaylı

YÖNETMELİK HİZMET ALIMI İHALELERİ UYGULAMA YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

YÖNETMELİK HİZMET ALIMI İHALELERİ UYGULAMA YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK 12 Haziran 2015 CUMA Resmî Gazete Sayı : 29384 Kamu İhale Kurumundan: YÖNETMELİK HİZMET ALIMI İHALELERİ UYGULAMA YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK MADDE 1 4/3/2009 tarihli ve 27159

Detaylı

KPSS 2007 GK (50) DENEME 3 / 52. SORU 50. Aşağıdakilerden hangisi hukuk devleti ilkesinin gereklerinden biri değildir? A) Yasal idare B) Devlet faaliyetlerinin belirliliği C) İdarenin mali sorumluluğu

Detaylı

KAMU YÖNETİMİ. 5.Ders. Yrd.Doç.Dr. Uğur ÖZER

KAMU YÖNETİMİ. 5.Ders. Yrd.Doç.Dr. Uğur ÖZER KAMU YÖNETİMİ 5.Ders Yrd.Doç.Dr. Uğur ÖZER 1 TÜRK KAMU YÖNETİMİNİN YAPISI (MERKEZ ÖRGÜTÜ) DEVLETİN TEMEL ORGANLARI KAMU YÖNETİMİNİN YAPISI MERKEZ (BAŞKENT) ÖRGÜTÜ Cumhurbaşkanı Bakanlar kurulu Başbakan

Detaylı

1921'den Günümüze "TC" Anayasaları...

1921'den Günümüze TC Anayasaları... On5yirmi5.com 1921'den Günümüze "TC" Anayasaları... 1921 Anayasasının resmî adı Anayasa değil, Teşkilât-ı Esasiye Kanunu ydu... Yayın Tarihi : 16 Aralık 2011 Cuma (oluşturma : 12/10/2018) ÖZEL HABER BİRİMİ/

Detaylı

KAMU İKTİSADİ TEŞEBBÜSLERİ İLE FONLARIN TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİNCE DENETLENMESİNİN DÜZENLENMESİ HAKKINDA KANUN (1)

KAMU İKTİSADİ TEŞEBBÜSLERİ İLE FONLARIN TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİNCE DENETLENMESİNİN DÜZENLENMESİ HAKKINDA KANUN (1) 6927 KAMU İKTİSADİ TEŞEBBÜSLERİ İLE FONLARIN TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİNCE DENETLENMESİNİN DÜZENLENMESİ HAKKINDA KANUN (1) Kanun Numarası : 3346 Kabul Tarihi : 2/4/1987 Yayımlandığı R. Gazete : Tarih

Detaylı

7 nci Birleşim 10.12. 2002 Salı

7 nci Birleşim 10.12. 2002 Salı DONEM : 22 CİLT : 1 YASAMA YILI: 1 7 nci Birleşim 10.12. 2002 Salı I. - GEÇEN TUTANAK ÖZETİ II. - GELEN KÂĞITLAR İÇİNDEKİLER III. - BAŞKANLIĞIN GENEL KURULA SUNUŞLARI A) OTURUM BAŞKANLARININ KONUŞMALARI

Detaylı

MEHMET UTKU ÖZTÜRK 1961 KURUCU MECLİSİ

MEHMET UTKU ÖZTÜRK 1961 KURUCU MECLİSİ MEHMET UTKU ÖZTÜRK 1961 KURUCU MECLİSİ İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...VII İÇİNDEKİLER... IX KISALTMALAR... XIX GİRİŞ...1 1. DEMOKR AT PARTI İKTIDARININ SONUNA DOĞRU...9 1.1. DP nin Muhalefete Karşı Tutumu...9 1.1.1.

Detaylı

3346 SAYILI KAMU İKTİSADİ TEŞEBBÜSLERİ İLE FONLARIN TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİNCE DENETLENMESİNİN DÜZENLENMESİ HAKKINDA KANUN

3346 SAYILI KAMU İKTİSADİ TEŞEBBÜSLERİ İLE FONLARIN TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİNCE DENETLENMESİNİN DÜZENLENMESİ HAKKINDA KANUN 3346 SAYILI KAMU İKTİSADİ TEŞEBBÜSLERİ İLE FONLARIN TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİNCE DENETLENMESİNİN DÜZENLENMESİ HAKKINDA KANUN KAMU İKTİSADİ TEŞEBBÜSLERİ İLE FONLARIN TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİNCE DENETLENMESİNİN

Detaylı

TARİHLİ RESMİ GAZETEDE. Hizmet Alımı İhale Uygulama Yönetmeliğinde Değişikliklerin Yapılmasına İlişkin Düzenlemeler Yayımlanmıştır.

TARİHLİ RESMİ GAZETEDE. Hizmet Alımı İhale Uygulama Yönetmeliğinde Değişikliklerin Yapılmasına İlişkin Düzenlemeler Yayımlanmıştır. 25.01.2017 TARİHLİ RESMİ GAZETEDE Hizmet Alımı İhale Uygulama Yönetmeliğinde Değişikliklerin Yapılmasına İlişkin Düzenlemeler Yayımlanmıştır. Söz Konusu Değişiklikler Yayım Tarihinde Yürürlüğe Girecektir.

Detaylı

-1- TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASASININ BAZI MADDELERİNİN DEĞİŞTİRİLMESİ HAKKINDA KANUN

-1- TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASASININ BAZI MADDELERİNİN DEĞİŞTİRİLMESİ HAKKINDA KANUN -- TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASASININ BAZI MADDELERİNİN DEĞİŞTİRİLMESİ HAKKINDA KANUN (Resmi Gazete ile yayım (7. madde):.0.00 Sayı: 456/Mükerrer ) Kanun No Tarihi MADDE. - 7..98 tarihli ve 709 sayılı Türkiye

Detaylı

HAZİRAN 2017 TARİH BASKILI TÜRK ANAYASA HUKUKU DERS KİTABINA İLİŞKİN DÜZELTME CETVELİ

HAZİRAN 2017 TARİH BASKILI TÜRK ANAYASA HUKUKU DERS KİTABINA İLİŞKİN DÜZELTME CETVELİ HAZİRAN 2017 TARİH BASKILI TÜRK ANAYASA HUKUKU DERS KİTABINA İLİŞKİN DÜZELTME CETVELİ Düzeltmeler daire ( ) içinde gösterilmiştir. 1- Bölüm 2, 37. sayfada Parti Kapatma Davalarında Yargılama Usulü başlığı

Detaylı

TÜRK CEZA KANUNUNUN YÜRÜRLÜK VE UYGULAMA ŞEKLİ HAKKINDA KANUN

TÜRK CEZA KANUNUNUN YÜRÜRLÜK VE UYGULAMA ŞEKLİ HAKKINDA KANUN TÜRK CEZA KANUNUNUN YÜRÜRLÜK VE UYGULAMA ŞEKLİ HAKKINDA KANUN Kanun No: 5252 Kanun Kabul Tarihi: 04/11/2004 Yayımlandığı Resmi Gazete Sayısı: 25642 Yayımlandığı Resmi Gazete Tarihi: 13/11/2004 BİRİNCİ

Detaylı

YÖNETMELİK. j) Endeks: Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yayımlanan Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksini (Yİ-ÜFE),

YÖNETMELİK. j) Endeks: Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yayımlanan Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksini (Yİ-ÜFE), 7 Haziran 2014 CUMARTESİ Resmî Gazete Sayı : 29023 Kamu İhale Kurumundan: YÖNETMELİK DANIŞMANLIK HİZMET ALIMI İHALELERİ UYGULAMA YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK MADDE 1 4/3/2009 tarihli

Detaylı

31 Mayıs 2018 Perşembe Günü Saat 09:30 da Yapılacak Mahkeme Toplantısı Gündemi

31 Mayıs 2018 Perşembe Günü Saat 09:30 da Yapılacak Mahkeme Toplantısı Gündemi 31 Mayıs 2018 Perşembe Günü Saat 09:30 da Yapılacak Mahkeme Toplantısı Gündemi Sıra No Sayısı 1. E.2018/100 127 milletvekili 2. E.2018/101 Afyonkarahisar 6. Asliye Ceza Mahkemesi 3. E.2018/69 126 milletvekili

Detaylı

ESNAF VE SANATKARLAR VE DİĞER BAĞIMSIZ ÇALIŞANLAR SOSYAL SİGORTALAR KURUMU KANUNU

ESNAF VE SANATKARLAR VE DİĞER BAĞIMSIZ ÇALIŞANLAR SOSYAL SİGORTALAR KURUMU KANUNU 4813-4819 ESNAF VE SANATKARLAR VE DİĞER BAĞIMSIZ ÇALIŞANLAR SOSYAL SİGORTALAR KURUMU (1) (2) KANUNU Kanun Numarası : 1479 Kabul Tarihi : 2/9/1971 Yayımlandığı R. Gazete : Tarih : 14/9/1971 Sayı : 13956

Detaylı

ANAYASA HUKUKU DERSİ

ANAYASA HUKUKU DERSİ ÇOKTAN SEÇMELİ SORULAR HİTİT ÜNİVERSİTESİ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ İKTİSAT BÖLÜMÜ ANAYASA HUKUKU DERSİ ARA SINAVI (11 Kasım 2010 Saat 15:00) 1- Avrupa modeli anayasa yargısıyla ilgili olarak

Detaylı

Türkiye Büyük Millet Meclisi Tutanak Dergisi Fihristi

Türkiye Büyük Millet Meclisi Tutanak Dergisi Fihristi Türkiye Büyük Millet Meclisi Tutanak Dergisi Fihristi Rıza Yurddaş * Ali Akpınar ** 1. Giriş 1.1. Genel Türkiye Büyük Millet Meclisi Tutanak Dergisi Fihristi (Fihrist), Türkiye Büyük Millet Meclisi Tutanak

Detaylı

II-15.1 SAYILI ÖZEL DURUMLAR TEBLİĞİ NDE DEĞİŞİKLİK YAPILDI

II-15.1 SAYILI ÖZEL DURUMLAR TEBLİĞİ NDE DEĞİŞİKLİK YAPILDI II-15.1 SAYILI ÖZEL DURUMLAR TEBLİĞİ NDE DEĞİŞİKLİK YAPILDI Sermaye Piyasası Kurulu ( SPK ) tarafından, 10 Şubat 2017 tarihli ve 29975 sayılı Resmî Gazete de yayımlanarak yürürlüğe giren II-15.1.a sayılı

Detaylı

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin Sayısı : 2 Yayımlandığı Resmî Gazetenin Tarihi - Sayısı : 10/7/

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin Sayısı : 2 Yayımlandığı Resmî Gazetenin Tarihi - Sayısı : 10/7/ GENEL KADRO VE USULÜ HAKKINDA CUMHURBAŞKANLIĞI KARARNAMESİ Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin Sayısı : 2 Yayımlandığı Resmî Gazetenin Tarihi - Sayısı : 10/7/2018-30474 Amaç MADDE 1 (1) Bu Cumhurbaşkanlığı

Detaylı

En İyisi İçin. I. Kanun-u Esasi gerçek anlamda anayasa bir monarşi öngörmemektedir. (x)

En İyisi İçin. I. Kanun-u Esasi gerçek anlamda anayasa bir monarşi öngörmemektedir. (x) Ne x t Le v e l Ka r i y e r 250ADET TAMAMIÖZGÜN ÇÖZÜMLÜAÇI KUÇLU SORU Kaymakaml ı k Sı navı nahazı r l ı k Anayasa Açı kuçl usor u Bankası En İ yi si İ çi n.. Necat i beycd.50.yı li şhanı Apt.no: 19/

Detaylı

İŞ HUKUKU TEMEL HUKUK Kanunların Özellikleri

İŞ HUKUKU TEMEL HUKUK Kanunların Özellikleri İŞ HUKUKU TEMEL HUKUK Yrd.Doç.Dr. A. Erkan KARAMAN Kanunların Özellikleri Yasama organının yaptığı düzenlemelerin biçimsel anlamda kanun olabilmesi için, yazılı bir metin içinde, genel ve soyut nitelikte

Detaylı

T.C. YÜKSEK SEÇİM KURULU Karar No : 93 - K A R A R -

T.C. YÜKSEK SEÇİM KURULU Karar No : 93 - K A R A R - - K A R A R - 2709 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 175. maddesinin dördüncü fıkrasında; Meclisce üye tam sayısının beşte üçü ile veya üçte ikisinden az oyla kabul edilen Anayasa değişikliği hakkındaki

Detaylı

Üye Üye Üye İlhan HANAĞASI Zeki YİĞİT Haluk KIRCA

Üye Üye Üye İlhan HANAĞASI Zeki YİĞİT Haluk KIRCA Karar No : 1547 Karar Tarihi : 26/08/2015 Türkiye Cumhuriyeti Anayasası nın 104, 116 ve 2839 sayılı Milletvekili Seçimi Kanunu nun 8. maddeleri uyarınca, Cumhurbaşkanınca Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel

Detaylı

SONRADAN KONTROL VE RİSKLİ İŞLEMLERİN KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ

SONRADAN KONTROL VE RİSKLİ İŞLEMLERİN KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ SONRADAN KONTROL VE RİSKLİ İŞLEMLERİN KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ Başbakanlık (Gümrük Müsteşarlığı) tan:27.10.2008 tarih ve 27037 sayılı R.G. Amaç BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar MADDE 1 (1) Bu

Detaylı

Kanun No Tarihi:21/01/2017

Kanun No Tarihi:21/01/2017 TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASASINDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN Kanun No. 6771 Kabul Tarihi:21/01/2017 MADDE 1 7/11/1982 tarihli ve 2709 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 9 uncu maddesine bağımsız

Detaylı

MESLEKÎ YETERLİLİK KURUMU İLE İLGİLİ BAZI DÜZENLEMELER HAKKINDA KANUN (1)

MESLEKÎ YETERLİLİK KURUMU İLE İLGİLİ BAZI DÜZENLEMELER HAKKINDA KANUN (1) 9947 MESLEKÎ YETERLİLİK KURUMU İLE İLGİLİ BAZI DÜZENLEMELER HAKKINDA KANUN (1) Kanun Numarası : 5544 Kabul Tarihi : 21/9/2006 Yayımlandığı R.Gazete : Tarih : 7/10/2006 Sayı : 26312 Yayımlandığı Düstur

Detaylı

Türkiye Büyük Millet Meclisinin 987 sayılı Kararı 04/03/2011 tarihli ve 27864 Mükerrer sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır.

Türkiye Büyük Millet Meclisinin 987 sayılı Kararı 04/03/2011 tarihli ve 27864 Mükerrer sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır. Karar No : 187 Karar Tarihi : 12/03/2011 Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Seçimlerinin yenilenmesine, seçimin 12 Haziran 2011 Pazar günü yapılmasına, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulunun 03/03/2011

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Birinci Bölüm ANAYASA KAVRAMI

İÇİNDEKİLER. Birinci Bölüm ANAYASA KAVRAMI İÇİNDEKİLER Birinci Bölüm ANAYASA KAVRAMI Soru 1 : "Anayasa" deyince ne anlaşılır, ne anlamak gerekir? 7 Soru 2 : Türk tarihindeki anayasa hareketlerinin başlıca aşamaları ve özellikleri nelerdir? 15 İkinci

Detaylı

ANAYASA HUKUKU DERSİ

ANAYASA HUKUKU DERSİ ÇOKTAN SEÇMELİ SORULAR HİTİT ÜNİVERSİTESİ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ İKTİSAT BÖLÜMÜ (İÖ) ANAYASA HUKUKU DERSİ ARA SINAVI (11 Kasım 2010 Saat 19:00) 1- Amerikan modeli anayasa yargısı için aşağıdakilerden

Detaylı

Başkentteki Yardımcı Kuruluşlar. Türkiye nin Yönetim Yapısı Doç. Dr. Aslı Yağmurlu

Başkentteki Yardımcı Kuruluşlar. Türkiye nin Yönetim Yapısı Doç. Dr. Aslı Yağmurlu Başkentteki Yardımcı Kuruluşlar Türkiye nin Yönetim Yapısı Doç. Dr. Aslı Yağmurlu Yardımcı Kuruluşlar Hükümete veya bakanlıklara görevlerinde yardımcı olmak, belirli konularda görüş bildirmek, bir idari

Detaylı

ANAYASA MAHKEMESİNDEN KATMA DEĞER KANUNUYLA İLGİLİ BİREYSEL BAŞVURUYA İLİŞKİN YETKİSİZLİK KARARI

ANAYASA MAHKEMESİNDEN KATMA DEĞER KANUNUYLA İLGİLİ BİREYSEL BAŞVURUYA İLİŞKİN YETKİSİZLİK KARARI Sirküler Rapor 28.03.2013/83-1 ANAYASA MAHKEMESİNDEN KATMA DEĞER KANUNUYLA İLGİLİ BİREYSEL BAŞVURUYA İLİŞKİN YETKİSİZLİK KARARI ÖZET : Anayasa Mahkemesi, 5.3.2013 tarihli ve 2012/73 sayılı Başvuru Kararında,

Detaylı

KARAR 1 (672 sayılı KHK ile kamu görevinden çıkarılmaya dair) Davalı : Başbakanlık /ANKARA

KARAR 1 (672 sayılı KHK ile kamu görevinden çıkarılmaya dair) Davalı : Başbakanlık /ANKARA KARAR 1 (672 sayılı KHK ile kamu görevinden çıkarılmaya dair) Davalı : Başbakanlık /ANKARA Davanın Konusu : Uyuşmazlık, davacının 672 sayılı Olağanüstü Hal Kapsamında Kamu Personeline İlişkin Alınan Tedbirlere

Detaylı

TÜRKĠYE DE ANAYASA DEĞĠġĠKLĠĞĠ: NEDENLER, YAġANANLAR VE SONUÇLAR

TÜRKĠYE DE ANAYASA DEĞĠġĠKLĠĞĠ: NEDENLER, YAġANANLAR VE SONUÇLAR TÜRKĠYE DE ANAYASA DEĞĠġĠKLĠĞĠ: NEDENLER, YAġANANLAR VE SONUÇLAR 15 Temmuz 2016 darbe girişimi sonrasında ilan edilen Olağanüstü Hal (OHAL) koşullarında, 16 Aralık 2016 günü Türkiye Büyük Millet Meclisi

Detaylı

YENİ ANAYASA MADDELERİ NELER GETİRİYOR?

YENİ ANAYASA MADDELERİ NELER GETİRİYOR? HABER YENİ ANAYASA MADDELERİ NELER GETİRİYOR? Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından onaylanan 18 maddelik Anayasa değişiklik paketi için 16 Nisan Pazar günü referanduma gidilecek. Biz de Resmi

Detaylı

ANONİM ŞİRKETLERDE ELEKTRONİK ORTAMDA YAPILACAK GENEL KURULLARA İLİŞKİN YÖNETMELİK

ANONİM ŞİRKETLERDE ELEKTRONİK ORTAMDA YAPILACAK GENEL KURULLARA İLİŞKİN YÖNETMELİK SİRKÜLER TARİHİ : 29.08.2012 SİRKÜLER NO : 2012/49 SİRKÜLER ANONİM ŞİRKETLERDE ELEKTRONİK ORTAMDA YAPILACAK GENEL KURULLARA İLİŞKİN YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE

Detaylı

İnsanların birbirleriyle ve devletle olan ilişkilerini düzenleyen kurallara hukuk denir. Hukuk kurallarını koyan, uygulanıp uygulanmadığını

İnsanların birbirleriyle ve devletle olan ilişkilerini düzenleyen kurallara hukuk denir. Hukuk kurallarını koyan, uygulanıp uygulanmadığını İnsanların birbirleriyle ve devletle olan ilişkilerini düzenleyen kurallara hukuk denir. Hukuk kurallarını koyan, uygulanıp uygulanmadığını denetleyen en yüksek organ ise devlettir. Hukuk alanında birlik

Detaylı

ANAYASA HUKUKU (İKTİSAT VE MALİYE BÖLÜMLERİ) 2014 2015 GÜZ DÖNEMİ ARASINAV 17 KASIM 2014 SAAT 09:00

ANAYASA HUKUKU (İKTİSAT VE MALİYE BÖLÜMLERİ) 2014 2015 GÜZ DÖNEMİ ARASINAV 17 KASIM 2014 SAAT 09:00 ANAYASA HUKUKU (İKTİSAT VE MALİYE BÖLÜMLERİ) 2014 2015 GÜZ DÖNEMİ ARASINAV 17 KASIM 2014 SAAT 09:00 A. ANLATIM SORUSU (10 puan) Temsilde adalet yönetimde istikrar kavramlarını kısaca açıklayınız. Bu konuda

Detaylı

ANAYASA MAHKEMESİ BİRİNCİ BÖLÜM TEDBİRE İLİŞKİN ARA KARAR S. R. BAŞVURUSU

ANAYASA MAHKEMESİ BİRİNCİ BÖLÜM TEDBİRE İLİŞKİN ARA KARAR S. R. BAŞVURUSU TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASA MAHKEMESİ BİRİNCİ BÖLÜM TEDBİRE İLİŞKİN ARA KARAR S. R. BAŞVURUSU (Başvuru Numarası: 2015/33) Karar Tarihi: 19/1/2015 BİRİNCİ BÖLÜM ARA KARAR Başkan ler : Serruh KALELİ : Burhan

Detaylı

BAZI KANUN VE KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMELERDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA

BAZI KANUN VE KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMELERDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA BAZI KANUN VE KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMELERDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN Resmi Gazete:4.4.2007-26483 Kanun No. 5614 MADDE 1-7/5/1987 tarihli ve 3359 sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanununun ek 5 inci

Detaylı

Komisyon Cumhurbaşkanının süresini belirledi

Komisyon Cumhurbaşkanının süresini belirledi Komisyon Cumhurbaşkanının süresini belirledi Ocak 12, 2012-7:20:33 TBMM Anayasa Komisyonunda, Cumhurbaşkanı Seçimi Kanunu Tasarısı kabul edildi. TBMM Anayasa Komisyonunda, Cumhurbaşkanı Seçimi Kanunu Tasarısı

Detaylı

SİRKÜLER 2009 / 39. Vergiye İlişkin Bazı Anayasa Mahkemesi Kararları Ve Sonuçları. Genel Olarak KONU

SİRKÜLER 2009 / 39. Vergiye İlişkin Bazı Anayasa Mahkemesi Kararları Ve Sonuçları. Genel Olarak KONU KONU SİRKÜLER 2009 / 39 Vergiye İlişkin Bazı Anayasa Mahkemesi Kararları Ve Sonuçları Genel Olarak Anayasa Mahkemesi nin www.anayasa.gov.tr adresli web sitesinde yayımlanmış olan bazı anayasa mahkemesi

Detaylı

TÜRKÝYE BÜYÜK MÝLLET MECLÝSÝ SIRA SAYISI: 12 (2/8)

TÜRKÝYE BÜYÜK MÝLLET MECLÝSÝ SIRA SAYISI: 12 (2/8) TÜRKÝYE BÜYÜK MÝLLET MECLÝSÝ YASAMA DÖNEMİ YASAMA YILI 24 2 SIRA SAYISI: 12 Ordu Milletvekili İhsan Şener ve Kocaeli Milletvekili Azize Sibel Gönül ün, Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğünde Değişiklik

Detaylı

YÖNETMELİK. MADDE 4 Aynı Yönetmeliğin 16 ncı maddesinin dördüncü fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır.

YÖNETMELİK. MADDE 4 Aynı Yönetmeliğin 16 ncı maddesinin dördüncü fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır. 19 Haziran 2018 SALI Resmî Gazete Sayı : 30453 (Mükerrer) YÖNETMELİK Kamu İhale Kurumundan: ELEKTRONİK İHALE UYGULAMA YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK MADDE 1 25/2/2011 tarihli ve

Detaylı

Hukukun Dalları Hukukun Kaynakları. Pozitif Hukuk: İdeal Pozitif Hukuk. Hukukun Dalları. Maddi Hukuk- Biçimsel Hukuk

Hukukun Dalları Hukukun Kaynakları. Pozitif Hukuk: İdeal Pozitif Hukuk. Hukukun Dalları. Maddi Hukuk- Biçimsel Hukuk Hukukun Dalları Hukukun Kaynakları Yrd. Doç. Dr. Çetin ERDOĞAN İdeal Pozitif Hukuk İdeal Hukuk: Doğal (tabii) veya olması gereken hukuktur. İnsanların zihinlerinde ve vicdanlarında yaşayan hukuka denir.

Detaylı

4 Ocak 2004 Tarihli Resmi Gazete Sayı: Başbakanlık Genelgesi 2004/12 Dilekçe ve Bilgi Edinme Hakkının Kullanılması

4 Ocak 2004 Tarihli Resmi Gazete Sayı: Başbakanlık Genelgesi 2004/12 Dilekçe ve Bilgi Edinme Hakkının Kullanılması 4 Ocak 2004 Tarihli Resmi Gazete Sayı: 25356 Başbakanlık Genelgesi 2004/12 Dilekçe ve Bilgi Edinme Hakkının Kullanılması T.C. B A Ş B A K A N L I K Personel ve Prensipler Genel Müdürlüğü Sayı : B.02.0.PPG.0.12-320-1327

Detaylı

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...VII İÇİNDEKİLER...IX

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...VII İÇİNDEKİLER...IX ÖNSÖZ...VII İÇİNDEKİLER...IX BIRINCI BÖLÜM ANAYASA HUKUKUNUN KISA KONULARI 1. 1961 Anayasası ile 1982 Anayasası nın Hazırlanış ve Kabul Ediliş Süreçlerindeki Farklılıklar...1 2. Üniter, Federal ve Bölgeli

Detaylı

HUKUKUN TEMEL KAVRAMLARI

HUKUKUN TEMEL KAVRAMLARI HUKUKUN TEMEL KAVRAMLARI 3.Ders Yrd.Doç.Dr. Uğur ÖZER HUKUKUN KAYNAKLARI Yargı organları kararlarını, hukuka dayanan, hukuktan kaynaklanan, hukukun gerektirdiği kararlar olarak sunarlar. Bu açıdan yargı

Detaylı

ANAYASA MAHKEMESİ KARARLARININ TÜRLERİ VE NİTELİKLERİ

ANAYASA MAHKEMESİ KARARLARININ TÜRLERİ VE NİTELİKLERİ Ayrıntılı Bilgi ve On-line Satış İçin www.hukukmarket.com İSMAİL KÖKÜSARI Erzincan Üniversitesi Hukuk Fakültesi ANAYASA MAHKEMESİ KARARLARININ TÜRLERİ VE NİTELİKLERİ İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... vii İÇİNDEKİLER...ix

Detaylı

ANAYASA DEĞĠġĠKLĠKLERĠ HAKKINDA GÖRÜġ VE ÖNERĠLERĠMĠZ

ANAYASA DEĞĠġĠKLĠKLERĠ HAKKINDA GÖRÜġ VE ÖNERĠLERĠMĠZ 5 Aralık 2011 ANAYASA DEĞĠġĠKLĠKLERĠ HAKKINDA GÖRÜġ VE ÖNERĠLERĠMĠZ I.YENĠ BĠR ANAYASA MI? GENĠġ KAPSAMLI BĠR ANAYASA DEĞĠġĠKLĠĞĠ MĠ? Anayasa hazırlığıyla ilgili olarak kamuoyunda önemli bir tartışma yaşanıyor:

Detaylı

Public Sector Budget in Turkey Türkiye de Kamu Kesimi Bütçesi

Public Sector Budget in Turkey Türkiye de Kamu Kesimi Bütçesi Public Sector Budget in Turkey Türkiye de Kamu Kesimi Bütçesi Doç. Dr. Sezgin Polat Public Economics Course Political Science Department Galatasaray University Fall, 2017 Outline Yasama Yürütme Yargı -

Detaylı

Şirketin Son Durumunu Gösterir Ticaret Sicil Gazetesinin Verilmemesi Eksiklik Midir?

Şirketin Son Durumunu Gösterir Ticaret Sicil Gazetesinin Verilmemesi Eksiklik Midir? Şirketin Son Durumunu Gösterir Ticaret Sicil Gazetesinin Verilmemesi Eksiklik Midir? RESMİ GAZETE SAYISI: 26666 RESMİ GAZETE TARİHİ: 07.10.2007 KAMU İHALE KURULU KARARI Toplantı No : 2007/044 Gündem No

Detaylı

Komisyon ANAYASA 30 DENEME ISBN Kitapta yer alan bölümlerin tüm sorumluluğu yazarlarına aittir.

Komisyon ANAYASA 30 DENEME ISBN Kitapta yer alan bölümlerin tüm sorumluluğu yazarlarına aittir. Komisyon ANAYASA 30 DENEME ISBN-978-605-364-144-5 Kitapta yer alan bölümlerin tüm sorumluluğu yazarlarına aittir. 2012, Pegem Akademi Bu kitabın basım, yayın ve satış hakları Pegem Akademi Yay. Eğt. Dan.

Detaylı

ANAYASA MAHKEMESİ NE BİREYSEL BAŞVURU YOLU AÇILDI

ANAYASA MAHKEMESİ NE BİREYSEL BAŞVURU YOLU AÇILDI ANAYASA MAHKEMESİ NE BİREYSEL BAŞVURU YOLU AÇILDI GENEL OLARAK Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 148. maddesinde yapılan değişiklik ile Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru yolu açılmıştır. 23 Eylül 2012

Detaylı

30/4/2013 TARİHİNDE YAPILAN KURUM İDARİ KURULU TOPLANTISINA DAİR GÖRÜŞ RAPORU

30/4/2013 TARİHİNDE YAPILAN KURUM İDARİ KURULU TOPLANTISINA DAİR GÖRÜŞ RAPORU 30/4/2013 TARİHİNDE YAPILAN KURUM İDARİ KURULU TOPLANTISINA DAİR GÖRÜŞ RAPORU Konu 1- Nöbetçi memurlar ile vardiyalı çalışan personelin Kurum servislerinden faydalandırılması için nöbet ve vardiya değişim

Detaylı

KAMU GÖREVLİLERİ ETİK KURULU KURULMASI VE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN ileti5176

KAMU GÖREVLİLERİ ETİK KURULU KURULMASI VE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN ileti5176 8831 KAMU GÖREVLİLERİ ETİK KURULU KURULMASI VE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN ileti5176 Kanun Numarası : 5176 Kabul Tarihi : 25/5/2004 Yayımlandığı R.Gazete : Tarih : 8/6/2004 Sayı

Detaylı

GENEL KURUL ÇALIŞMA ESAS VE USULLERİ YÖNERGESİ

GENEL KURUL ÇALIŞMA ESAS VE USULLERİ YÖNERGESİ Sayfa : 2/5 Amaç Madde 1- Bu Yönergenin amacı; Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı Genel Kurulu nun çalışma esas ve usullerinin belirlenmesidir. Kapsam Madde 2- Bu Yönerge, Vakfın tüm olağan ve olağanüstü

Detaylı

Toplantı : 11 CUMHURİYET SENATOSU S. Sayısı : (Not : Millet Meclisi S. Sayısı : 505)

Toplantı : 11 CUMHURİYET SENATOSU S. Sayısı : (Not : Millet Meclisi S. Sayısı : 505) Toplantı : 11 CUMHURİYET SENATOSU S. Sayısı : 13. 7. 1967 gün ve 904, 905 ve 906 sayılı Kanunlar uyarınca 4 Haziran 1972 Pazar günü yapılacak mahallî idare seçimlerinin yeniden düzenlenmesi hakkmda kanun

Detaylı

Sirküler Tarihi: 02.11.2015 Sirküler No : 2015 / 025

Sirküler Tarihi: 02.11.2015 Sirküler No : 2015 / 025 Sirküler Tarihi: 02.11.2015 Sirküler No : 2015 / 025 RAPOR DEĞERLENDİRME KOMİSYONLARININ OLUŞTURULMASI İLE ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİKTE YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER Bilindiği üzere, 31/10/2011

Detaylı

Kanun No. 5982 Kabul Tarihi: 7/5/2010

Kanun No. 5982 Kabul Tarihi: 7/5/2010 Page 1 of 12 TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASASININ BAZI MADDELERİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN Kanun No. 5982 Kabul Tarihi: 7/5/2010 MADDE 1-7/11/1982 tarihli ve 2709 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının

Detaylı

MİLLÎ EĞİTİM ŞÛRASI YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

MİLLÎ EĞİTİM ŞÛRASI YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar YÖNETMELİK MİLLÎ EĞİTİM ŞÛRASI YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı, Millî Eğitim Şûrasının teşkili ile çalışma esas ve usullerini belirlemektir.

Detaylı

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ TELEFON YÖNETMELİĞİ

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ TELEFON YÖNETMELİĞİ TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ TELEFON YÖNETMELİĞİ Başkanlık Divanı Karar Tarihi : 04/03/1993 Karar No : 44 Başkanlık Divanı Değişiklik Karar Tarihi : 30/12/1998 Karar No : 98 Başkanlık Divanı Değişiklik

Detaylı

2-) Türkiye de tek dereceli seçim ilk kez hangi seçimlerde uygulanmıştır? A) 1942 B) 1946 C) 1950 D) 1962 E) 1966

2-) Türkiye de tek dereceli seçim ilk kez hangi seçimlerde uygulanmıştır? A) 1942 B) 1946 C) 1950 D) 1962 E) 1966 1-) 1921 Anayasası ile ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır? A) Milli egemenlik ilkesi benimsenmiştir B) İl ve nahiyelerde yerinden yönetim ilkesi kabul edilmiştir. C) Yasama ve yürütme kuvvetleri

Detaylı

Ar-Ge ve Tasarım Faaliyetlerinin Desteklenmesine İlişkin Uygulama ve Denetim Yönetmeliğinde Değişiklik

Ar-Ge ve Tasarım Faaliyetlerinin Desteklenmesine İlişkin Uygulama ve Denetim Yönetmeliğinde Değişiklik 14.2.2017 Ar-Ge ve Tasarım Faaliyetlerinin Desteklenmesine İlişkin Uygulama ve Denetim Yönetmeliğinde Değişiklik Gaziosmanpaşa Bulvarı No: 9/206 Çankaya Konak İzmir T (0232) 4836222 F (0232) 4831618 info@muratkoseoglu.com.tr

Detaylı

Değerli üyemiz,

Değerli üyemiz, 7143 S.K. GÖRE YAPILANDIRMASI BOZULANLAR 2019 YILI ŞUBAT AYI SONUNA KADAR GECİKME ZAMMI İLE BİRLİKTE ÖDEMELERİ ŞARTIYLA YAPILANDIRMA HAKLARI DEVAM EDECEK. Değerli üyemiz, 28.12.2018 28/12/2018 Tarih ve

Detaylı

TARİHLİ RESMİ GAZETEDE. Mal Alımları İhale Uygulama Yönetmeliğinde Değişikliklerin Yapılmasına İlişkin Düzenlemeler Yayımlanmıştır.

TARİHLİ RESMİ GAZETEDE. Mal Alımları İhale Uygulama Yönetmeliğinde Değişikliklerin Yapılmasına İlişkin Düzenlemeler Yayımlanmıştır. 25.01.2017 TARİHLİ RESMİ GAZETEDE Mal Alımları İhale Uygulama Yönetmeliğinde Değişikliklerin Yapılmasına İlişkin Düzenlemeler Yayımlanmıştır. Söz Konusu Değişiklikler Yayım Tarihinde Yürürlüğe Girecektir.

Detaylı

CEZA MUHAKEMESİ KANUNUNUN YÜRÜRLÜK VE UYGULAMA ŞEKLİ HAKKINDA KANUN

CEZA MUHAKEMESİ KANUNUNUN YÜRÜRLÜK VE UYGULAMA ŞEKLİ HAKKINDA KANUN CEZA MUHAKEMESİ KANUNUNUN YÜRÜRLÜK VE UYGULAMA ŞEKLİ HAKKINDA KANUN Kanun Numarası: 5320 Kanun Kabul Tarihi: 23/03/2005 Yayımlandığ Resmi Gazete No: 25772 Mükerrer Yayımlandığı Resmi Gazete Tarihi: 31/03/2005

Detaylı