Prof. Dr. Ali ÖZÇAĞLAR 25 Mayıs 2006, ANKARA

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Prof. Dr. Ali ÖZÇAĞLAR 25 Mayıs 2006, ANKARA"

Transkript

1 Prof. Dr. Ali ÖZÇAĞLAR 25 Mayıs 2006, ANKARA

2 Cumhuriyetin ilk 18 yılı içinde Türkiye yi coğrafi bölgelere ayırmak için 1941 Birinci Coğrafya Kongresinden önce de birtakım girişimler olmuştur. Rahmetli hocam Prof.Dr. Cevat Rüştü Gürsoy un 1950 yılında Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Dergisinin 15. Cilt, Sayı:1-3, sayfalar arasında yayınlanmış olan TÜRKİYE NİN COĞRAFİ TAKSİMATINDA YAPILMASI İCABEDEN BAZI TAHSİSLER adlı makalesinde belirttiği üzere:

3 Hamit Sadi Selen, 1921 senesinde hazırlamış olduğu ANADOLU YARIMADASININ COĞRAFİ NAHİYELERE TAKSİMİ adlı incelemesinde, Türkiye yi ilk defa olmak üzere idari taksimatın da etkisiyle, 1.KUZEY ANADOLU (KARADENİZ MAİLESİ), 2. MARMARA MINTAKASI, 3. BATI ANADOLU, 4. GÜNEY ANADOLU, 5. ORTA ANADOLU, 6. DOĞU ANADOLU, 7. GÜNEYDOĞU ANADOLU (CEZİRE-İ ULYA) adlarıyla yedi bölgeye ayırmıştır.

4 Abdulkadir Sadi nin 1926 yılında basılmış olan MİLLİ COĞRAFYA kitabındaki bir haritada Türkiye nin, Sakarya Irmağı ağzı - Antalya Körfezi ucu ; Samsun-İskenderun Körfezi ucu arasında çizilecek kuzey-güney doğrultulu iki çizgi ile üç bölgeye ayrıldığı görülmektedir.

5 Bu haritada, 1. Sakarya ırmağı ağzı-antalya Körfezi hattının batısında kalan kesime Garbi Anadolu (Batı Anadolu), 2. Samsun-İskenderun Körfezi hattının doğusunda kalan kesime Şarki Anadolu (Doğu Anadolu), 3. Her iki hat arasında kalan kesime de Orta Anadolu adı verilmiştir.

6 Abdulkadir Sadi nin Milli Coğrafya Kitabı nda Türkiye nin Garbi (Batı) Anadolu, Orta Anadolu ve Şarki (Doğu) Anadolu şeklinde bölümlenmesi İstanbul

7 Abdulkadir Sadi (Kazancıoğlu), daha sonra 1930 yılında yayınlanan MEMLEKET COĞRAFYASI kitabında Türkiye yi daha kapsamlı ve sistemli bir şekilde 10 bölgeye ayırmıştır. Bu bölgelemenin 1926 yılında yapılanla çok farklı bir boyut kazandığı görülmektedir.

8 1. KUZEYDOĞU ANADOLU, 2. DOĞU ANADOLU YAYLASI, 3. DİYARBEKİR YAYLASI, 4. KUZEY TABİİ MINTAKASI, 5. ORTA ANADOLU YAYLASI, 6. AKDENİZ MINTAKASI, 7. MARMARA MINTAKASI, 8. ADALAR DENİZİ MINTAKASI, 9. MENTEŞE MINTAKASI, 10. TRAKYA MINTAKASI

9 Türkiye nin doğal bölgelerinin belirlenmesi hakkındaki çalışmalar kapsamında Danyal Bediz tarafından 1932 de Türkiye de yapılmış inceleme seyahatlerine dayanarak çizilen ve 1935 de İzmir e dair doktora tezinde yayınlanan haritayı da unutmamak gerekir.

10 Bu haritada Türkiye, 1. İÇ ANADOLU, 2. KARADENİZ BÖLGESİ, 3. GÜNEY ANADOLU, 4. BATI ANADOLU, 5. DOĞU ANADOLU, 6. GÜNEYDOĞU ANADOLU adlarıyla altı büyük doğal bölgeye ayrılmış ve ayrıca gerekli yerlerde tali geçiş sahaları gösterilmiştir.

11 Danyal Bediz e göre Türkiye nin Tabii Bölgeleri-1935 (C.R.Güsoy dan alınmıştır.)

12 Faik Sabri Duran, 1938 yılında yayınlanan TÜRKİYE COĞRAFYASI kitabında Türkiye yi bugünkü coğrafi bölgelere çok benzeyen bir bölge sistematiği içerisinde ele almıştır.

13 1. MARMARA VE TRAKYA MINTAKASI, 2. KARADENİZ MINTAKASI, 3. ADALAR DENİZİ MINTAKASI, 4. AKDENİZ MINTAKASI, 5. MERKEZ YAYLASI MINTAKASI, 6. ŞARK YAYLASI MINTAKASI olmak üzere altı coğrafi bölgeye ayırmıştır.

14 TÜRKİYE NİN TABİİ MINTIKALARI (F.S.DURAN A GÖRE) Faik Sabri Duran a e göre Türkiye nin Tabii Mıntakaları-1926 (C.R.Güsoy dan alınmıştır.)

15

16 Bu kısa örneklerden de anlaşılacağı üzere, Türkiye nin coğrafi bölgelere ayrılması ilk defa 1941 yılında ele alınmış bir konu değildir Haziran 1941 tarihleri arasında Ankara'da Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi'nde (Coğrafya Bölümü Piri Reis Dershanesi nde) toplanan Birinci Coğrafya Kongresi, ülkemizi yakından tanıyan coğrafyacı veya coğrafya ile ilgili sahalara mensup bilim ve yönetim adamlarını bir araya toplayarak konuyu akademik bir hava içerisinde, derinliğine ve genişliğine ele almak suretiyle büyük hizmetler yapmıştır.

17 Türkiye nin coğrafi bölgelerini tespitle görevli Türkiye Coğrafyası Komisyonunun üyeleri, 1. Albay Raşit GÜRGEN Genelkurmay Başkanlığı temsilcisi 2. Albay Ömer Kadri KORAY - Harita Umum Müdürlüğü temsilcisi 3. Tevfik GÖYMEN - Meteoroloji İşleri Umum Müdürü 4. Prof. Celal AYBAR- İstatistik Umum Müdürü 5. Celal YARMAN - Ticaret Bakanlığı temsilcisi 6. Hadi YENER - İktisat Bakanlığı temsilcisi 7. Prof. Şevket BİRAND - Ziraat Bakanlığı temsilcisi 8. Kemal VARINCA - İçişleri Bakanlığı temsilcisi 9. Profesör İbrahim Hakkı AKYOL 10.Profesör Alexander RUSTOV (Mazereti nedeniyle kongreye katılmamıştır)

18 11. Profesör Herbert LOUIS 12. Profesör Hamit Nafiz PAMİR 13. Profesör Besim DARKOT 14. Profesör Hamit Sadi SELEN 15. Doçent Ahmet ARDEL 16. Doçent Ali TANOĞLU 17. Doçent Cemal Arif ALAGÖZ 18. Doçent Niyazi ÇITAKOĞLU 19. Doçent Danyal BEDİZ

19 Bu kapsamda o günkü olanaklar ölçüsünde ciddi çalışmalar yapan 19 kişiden oluşan TÜRKİYE COĞRAFYASI KOMİSYONU doğal ve beşeri kriterlere bağlı kalarak Türkiye'yi 7 BÜYÜK COĞRAFÎ BÖLGEYE; 22 TÂLİ (ALT) BÖLGEYE ayırmıştır.

20 Kilis

21 I- KARADENİZ MINTAKASI : Doğu Bölgesi Orta Bölge Batı Bölgesi II- MARMARA MINTAKASI : Istranca Bölgesi Ergene Bölgesi Çatalca-Kocaeli Bölgesi Cenup Marmara Bölgesi III- EGE MINTAKASI : İç Batı Anadolu Bölgesi Ege Bölgesi IV- AKDENİZ MINTAKASI : Antalya Bölgesi Adana Bölgesi

22 V- İÇ ANADOLU MINTAKASI : Yukarı Sakarya Bölgesi Konya Bölgesi Orta Kızılırmak Bölgesi Yukarı Kızılırmak Bölgesi VI- DOĞU ANADOLU MINTAKASI : Erzurum-Kars Bölgesi Yukarı Murat -Van Bölgesi Yukarı Fırat Bölgesi Hakâri Bölgesi VII- CENUPDOĞU ANADOLU MINTAKASI : Dicle Bölgesi Orta Fırat Bölgesi

23 COĞRAFİ BÖLGELERİN BELİRLENMESİNİN İKİ TEMEL AMACI BULUNMAKTADIR 1. Öncelikle ilk ve orta öğretimde okutulan Türkiye Coğrafyası derslerinin belirlenen yeni coğrafi bölge sistematiğine göre daha verimli bir şekilde işlenmesi, (Burada coğrafi bölgelere daha çok pedagojik bir unsur olarak yaklaşılmış olup öncelikle birinci derecedeki büyük bölge sınırları belirlenmiş daha sonra alt bölgeler tespit edilmiştir).

24 2. Daha önceden coğrafyacılar tarafından münferit olarak yapılmış bölge ayrımlarının bilimsel tabana oturtularak jeolojik yapıya, yer şekillerine, iklime, bitki örtüsüne, hidrografyaya, beşeri ve iktisadi faaliyetlere göre belirlenmesi ve bölge ayrımı konusunda süre gelen kargaşanın önlenmesi.

25 COĞRAFİ BÖLGELERİN SINIRLARININ BELİRLENMESİNDE BİRİNCİ COĞRAFYA KONGRESİ ÖZELLİKLE HANGİ HUSUSLAR ÜZERİNDE DURMUŞTUR?

26 Genelde doğal unsurlar; Jeolojik yapıyla birlikte yeryüzü şekilleri, İklim, Bitki örtüsü, Hidrografik koşullar belirleyici olmuştur.

27 Beşerî faaliyetlerin şekillenmesi temelde doğal faktörlere bağlı olduğu için, 1941 yılında coğrafî bölgelerinin taksimatıyla ilgili çalışmalar yapan coğrafyacılar ağırlıklı olarak doğal unsurları esas almışlardır.

28 COĞRAFİ BÖLGE SINIRLARININ BELİRLENMESİNDE HANGİ HUSUSLAR ÜZERİNDE DURULMAMIŞTIR?

29 Coğrafi bölge sınırlarının belirlenmesinde beşeri ve iktisadi faaliyetlerin önemli bir kriter oluşturduğu belirtilirse de bu hususa fazlaca dikkat edilmemiştir. Bölge ayrımı yapılırken sistematiğin temelini oluşturan yörelere inilmemiş olup Darkot un belirttiği gibi, sonradan bölgelerin içinde yöreler aranmaya başlamıştır (Darkot, 1955: ).

30 Mülki idare alanlarına (il ve ilçelere) ait sınırların bütünüyle coğrafi bölge sınırları ile çakıştırılmaması yüzünden, mülki idarede ve planlamada coğrafi bölgeler kullanılamamıştır. Ülkemizde Avrupa Birliği standartlarına uygun planlı bir idari bölünüş yapılmadığı için, mevcut 81 ilden 53 ü bütünüyle bir coğrafi bölge içinde kalırken 28 ilin idari alanı birden fazla coğrafi bölgede yer kaplamaktadır. Coğrafi bölgeler aynı zamanda 15 ilçenin idari alanını uygun olamayan biçimde ikiye bölmektedir

31

32 TÜRKİYE NİN İDARİ VE COĞRAFİ BÖLGELERİ

33 İLiN ADI İL MERKENİN VE İLİN İDARİ ALANININ BÜYÜK BİR KISMININ İÇİNDE YER ALDIĞI COĞRAFİ BÖLGE İLE ÂIT IDARI ALANA YER VEREN KOMŞU COĞRAFI BÖLGE-BÖLGELER 1.ÇANAKKALE Marmara Ege 2-BALIKESİR Marmara Ege 3-BURSA Marmara Ege 4-BİLECİK Marmara Karadeniz-Orta Anadolu-Ege 5-SAKARYA Marmara Karadeniz 6-ESKİŞEHİR Orta Anadolu Karadeniz 7-ANKARA Orta Anadolu Karadeniz 8-ÇANKIRI Orta Anadolu Karadeniz 9-YOZGAT Orta Anadolu Karadeniz 10-ÇORUM Karadeniz Orta Anadolu 11-TOKAT Karadeniz Orta Anadolu 12-SİVAS Orta Anadolu Doğu Anadolu-Karadeniz 13-ERZİNCAN Doğu Anadolu Karadeniz 14-ERZURUM Doğu Anadolu Karadeniz 15-MUĞLA Ege Akdeniz 16-DENİZLİ Ege Akdeniz 17-AFYON Ege Akdeniz-Orta Anadolu 18-KONYA Orta Anadolu Akdeniz 19-KARAMAN Orta Anadolu Akdeniz 20-NİĞDE Orta Anadolu Akdeniz 21-KAYSERİ Orta Anadolu Doğu Anadolu-Akdeniz 22-KAHRAMANMARAŞ Akdeniz Doğu Anadolu 23-GAZİANTEP Güneydoğu Anadolu Akdeniz 24-ADIYAMAN Güneydoğu Anadolu Anadolu-Akdeniz 25-DİYARBAKIR Güneydoğu Anadolu Doğu Anadolu 26-BATMAN Güneydoğu Anadolu Doğu Anadolu 27-SİİRT Güneydoğu Anadolu Doğu Anadolu 28-ŞIRNAK Doğu Anadolu Güneydoğu Anadolu

34

35 İLÇENİN ADI BAĞLI OLDUĞU İL İLÇE MERKEZİYLE BİRLİKTE İLÇE ALANININ BİR KISMININ YER ALDIĞI 1. COĞRAFİ BÖLGE İLÇE ALANININ GERİYE KALAN KISMININ YER ALDIĞI 2.COĞRAFİ BÖLGE 1.NALLIHAN ANKARA KARADENİZ ORTA ANADOLU 2.KIZILCAHAMAM ANKARA KARADENİZ ORTA ANADOLU 3.TOKAT MERKEZ İLÇESİ TOKAT KARADENİZ ORTA ANADOLU 4.REFAHİYE ERZİNCAN KARADENİZ DOĞU ANADOLU 5.BEYPAZARI ANKARA ORTA ANADOLU KARADENİZ 6.ZARA SİVAS ORTA ANADOLU KARADENİZ 7.KANGAL SİVAS ORTA ANADOLU DOĞU ANADOLU 8.YAHYALI KAYSERİ ORTA ANADOLU AKDENİZ 9.KARAMAN MERKEZ İLÇESİ KARAMAN ORTA ANADOLU AKDENİZ 10.GÜNEYSINIR KONYA ORTA ANADOLU AKDENİZ 11.BOZÖYÜK BİLECİK ORTA ANADOLU EGE 12.GERGER ADIYAMAN DOĞU ANADOLU GD.ANADOLU 13.BOLVADİN AFYON EGE ORTA ANADOLU 14.ÇAY AFYON EGE ORTA ANADOLU 15-GÖKSUN K.MARAŞ AKDENİZ DOĞU ANADOLU

36 BİRİNCİ COĞRAFYA KONGRESİNCE BELİRLENİP HARİTAYA İŞLENEN COĞRAFİ BÖLGE SINIRLARININ VE ALT BÖLGELERİN ORİJİNAL BİÇİMİ KORUNMUŞ MUDUR?

37 Hayır, korunmamıştır. Orijinal haritada Kilis, Güneydoğu Anadolu bölgesinde bırakıldığı halde, Faik Sabri Duran ın Büyük Atlas ında Akdeniz Bölgesine dahil edilmiştir. Akdeniz Bölgesi ile Güneydoğu Anadolu bölgesini ayıran coğrafi sınırın geçirildiği yer, kongre kitabının 90. sayfasında HATAY ÇUKURUNUN DOĞU KENARI şeklinde tanımlanmış ve bu şekilde çizilmiştir. Gerçekte, Kilis iline ait idari alanın bütünüyle Güneydoğu Anadolu bölgesinde yer almasına rağmen Akdeniz bölgesinde kalıyormuş gibi gösterilmesi coğrafyacılar arasında ve kamu oyunda tartışmalara yol açmıştır.

38 Faik Sabri Duran ın Büyük Atlası na göre Akdeniz- Güneydoğu Anadolu Bölgesi sınırı

39 Kilis

40 Büyük coğrafi bölgelerin içinde yer alan alt bölgeler hiçbir gerekçe gösterilmeden sonradan COĞRAFİ BÖLÜM olarak adlandırılmıştır. Aslında Kongrede kabul edildiği şekliyle tâli bölgelerin alt coğrafi bölge (sub- region) kapsamında ele alınması doğru bir yaklaşımdır. Örneğin, 7 büyük coğrafi bölgemizden biri olan Karadeniz Bölgesi içinde yer alan Orta Karadeniz Bölgesini veya diğerlerini coğrafi bölüm olarak ele aldığımızda doğrudan yörelere ayırmak mümkün değildir. Çünkü, Orta Karadeniz Bölgesi Kıyı Kuşağı, Canik Dağları, Canik Dağları Güneyindeki Tektonik Depresyonlar şeklinde bölümlere ayrılmakta; her bölüm de kendi içinde farklı özellikteki yörelere yer vermektedir. Aynı özellik sistematik olarak diğer alt bölgeler için de geçerlidir.

41 COĞRAFİ BÖLGELER GÜNÜMÜZDE YAYGIN OLARAK NERELERDE KULLANILMAKTADIR?

42 Gerek alt bölgelerin, gerekse büyük bölgelerin sınırları çizilirken çok yerde il ve ilçelerin idari alanları parçalandığı için coğrafi bölgelerle mülki idari bölgeleri arasında büyük uyumsuzluklar meydana getirilmiştir. Coğrafi bölge sınırlarının tespiti sırasında AB ülkelerinde olduğu gibi, beşeri fonksiyonu olan mülki idare bölgeleriyle büyük ölçüde uyum sağlanmış olsa idi T.C. Devletinin yönetim ve planlamayla ilgili bölgeleri coğrafi bölgelerle örtüşmüş olacaktı.

43 Türkiye de bu hayalin gerçekleşmesi için her şeyden önce devletin gerekli yasal düzenlemelere giderek ülke arazisini coğrafi bölgelerle uyumlu bir idari bölünüşe kavuşturması gerekmektedir. Bugünkü koşullarda söz konusu durum gerçekleşmeyeceği için coğrafi bölgelerin yönetimle ve planlamayla ilgili işlerde kullanılması mümkün görünmemektedir. Bu nedenle coğrafi bölgeler Türkiye Coğrafyası derslerinde pedagojik bir araç olarak yerini korumakta ve yaygın olarak TV kanallarındaki hava raporlarının sunumunda kullanılmaktadır.

44 BİRİNCİ COĞRAFYA KONGRESİNCE BELİRLENEN COĞRAFİ BÖLGELERİN SINIRLARINDA VE ADLARINDA DEĞİŞİKLİKLER YAPILMIŞ MIDIR?

45 1940'lı yılların Türkiye'sinde büyük zorluklar ve olanaksızlıklar içinde çizilen coğrafî bölge sınırları o zamanki kısıtlı araştırmaların ve bilimsel yaklaşımın sonuçlarına dayanmaktadır. Aradan geçen 65 yıllık uzun bir süre içinde yapılan çok sayıdaki coğrafî araştırmalar Türkiye'nin coğrafî bölge sınırlarında birçok değişiklik yapılmasını zorunlu kılmıştır. Ancak, bu konuda yapılan çalışmalara resmiyet kazandırılmadığı için, halen Milli Eğitim Bakanlığı Talim Terbiye Kurulu nca onaylanan ders kitaplarında ve atlaslarda eski bilgilere dayalı bölge sınırları yer almaktadır.

46 Daha önce belirttiğimiz gibi, Birinci Coğrafya Kongresi kitabının 77. sayfasının 2. paragraf, 15. satırında Türkiye Coğrafyası Komisyonu nun bölge hudutları ve isimleri üzerinde son söz söylenmiş olmadığını, fakat şimdiden elde edilen neticenin bugünkü bilgi derecesine göre varılmış bir merhale olarak telâkki edilebileceği şeklinde açık bir ifadesi bulunmasına rağmen, sonraki yıllarda coğrafi bölge sınırlarının hatalı olduğu yerleri tespit edip düzeltme önerisinde bulunanlar büyük tepkiyle karşılaşmışlardır.

47 Doğruluğu tartışılmayacak alt (tâli) coğrafi bölgelerin kimler tarafından, hangi gerekçe ve yetkiyle coğrafi bölüm şeklinde değiştirildiği; Güneydoğu Anadolu Bölgesinde bulunan Kilis in Birinci Coğrafya Kongresinin hilafına Akdeniz Bölgesi ne dahil edilmesi, üzerinde önemle durulması gereken hususlardır. Sonradan yapılan bu yanlış düzeltmelerin sorgulanmayıp, aksine sahiplenilmesi, haklı ve isabetli düzeltmelerin ise eleştirilmesi geçmişte yapılan en önemli hatalardır. Bu türlü olumsuz yaklaşımlar ve kısır tartışmalar nedeniyle Birinci Coğrafya Kongresince belirlenen coğrafi bölgeler sonraki yıllarda günün ihtiyaçlarına göre revize edilip mülki idare alanlarıyla örtüştürülmediği için devlet işlerinde ve planlamada kullanılamaz hale getirilmiştir!

48 Türkiye deki coğrafyacılar adına bir öz eleştiri yapmak gerekirse, coğrafi bölgelerle ilgili sınır düzeltmelerine ve ad değişikliği yapılmasına sürekli karşı çıkılmıştır. Anayasaların bile değiştirildiği günümüzde halen yanlışta ısrar edilmektedir.

49 HALEN COĞRAFİ BÖLGELERİN DÜZELTİLMESİ GEREKEN TARAFLARI VAR MIDIR?

50 Kullanım alanı sınırlı da olsa yapılan araştırmalar doğrultusunda coğrafi bölge sınırlarının bazı kısımlarda düzeltilmesi gerekli olmuştur.

51 BATI KARADENİZ-YUKARI SAKARYA BÖLGELERİ ARASINDA ÇAYIRHAN-NALLIHAN CİVARINDA

52 ORTA KARADENİZ BÖLGESİ İLE DOĞU KARADENİZ BÖLGESİNİ AYIRAN SINIRDA ORDU ŞEHRİ İLE MELET ÇAYI DOĞUSUNDA ESKİ SINIR YENİ SINIR

53 İÇBATI ANADOLU BÖLGESİ İLE ORTA ANADOLU BÖLGESİ ARASINDAKİ SINIRDA EMİRDAĞ CİVARINDA

54 ADANA VE ANTALYA BÖLGELERİNİ AYIRAN SINIRDA ESKİ SINIR YENİ SINIR

55 AKDENİZ BÖLGESİ İLE GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ ARASINDAKİ SINIR F.Sabri Duran ın Büyük Atlası ndaki sınır I.Coğrafya Kongresince çizilen doğru sınır

56 İç Anadolu Bölgesi adının birinci coğrafya kongresinden önce yapılmış adlandırmalara uyarak halkın ve pek çok resmi kurumun kullandığı biçimiyle hacimsel anlam bildirmeyen tarzda Orta Asya, Orta Avrupa, Orta Afrika örneklerinde olduğu gibi Orta Anadolu Bölgesi şeklinde değiştirilmesinin uygun olacağı kanaatini taşımaktayız. Değerli hocamız Prof.Dr. Talip Yücel in bu konudaki açıklamalarına mutlaka önem verilmelidir (yücel,1987:153.)

57 DPT YE GÖRE COĞRAFİ BÖLGELERİN KAPLADIĞI ALANLAR İLE GERÇEK COĞRAFİ BÖLGELERİN SINIRLARI

58 DOĞU ANADOLU BÖLGESİNDE YER ALDIĞI HALDE DPT CE GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİNE DAHİL EDİLEN ŞIRNAK

59 Coğrafi bölge adı kullanılarak düzenlenen Güneydoğu Anadolu Projesi(GAP), Doğu Anadolu Projesi (DAP) ve Doğu Karadeniz Bölgesi Projesi (DOKAP) ne âit planlama bölgelerinde coğrafi bölge sınırlarına uyulmadığı görülmektedir. Proje bölgesi veya plan bölge olarak adlandırılan bu bölgelerin oluşumunda da il alanları baz alınmış olup, iller idari sınırları içindeki arazinin hangi coğrafi bölgelerde yer tuttuğuna bakılmaksızın bütünüyle planlama bölgesi içine dahil edilmişlerdir. Coğrafi bölge adı kullanıldığı halde, bu coğrafi bölgelerin sınırlarıyla uyumlu olmayan proje bölgelerinin içinde yer alan iller aşağıda gösterilmiştir: Güneydoğu Anadolu Proje Bölgesi (GAP): Gaziantep, Kilis, Adıyaman, Şanlıurfa, Diyarbakır, Mardin, Batman, Siirt, Şırnak. Doğu Anadolu Proje Bölgesi (DAP): Erzincan, Erzurum, Ardahan, Kars, Iğdır, Malatya, Elazığ, Tunceli, Bingöl, Muş, Bitlis, Ağrı, Van, Hakkâri, Gümüşhane*, Bayburt*. Doğu Karadeniz Proje Bölgesi (DOKAP): Ordu, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Gümüşhane*, Bayburt*.

60 PLAN BÖLGELER

61 Devlet hizmetlerinin planlanmasında illerin idari alan bütünlüğünün korunması esası kabul edildiğinden, idari alanları coğrafi bölge sınırları tarafından parçalanan iller uyum konusunda sorun yaratmışlardır. Coğrafi bölgelerin illerin idari sınırlarına göre yeniden düzenlenmesi, coğrafi kriterlerden vazgeçilmesi ve tamamen yönetsel çizgilere bağlı bir revizyon olacağı anlamına geleceğinden coğrafyacıların haklı itirazlarına sebep olmuştur. Birinci Coğrafya Kongresince belirlenen coğrafi bölgelerin mimarlarından olan Prof.Dr. Besim Darkot, 1955 yılında yazmış olduğu makalesinde coğrafi bölge sınırlarıyla mülki idare sınırlarının birbiriyle çakıştırılması konusunda Ümit edebilir miyiz ki idareciler, coğrafi bölgelerin dayandığı ilmi esaslara saygı göstererek vilayet hudutlarını bölgeler içine alsınlar? Fakat idarecilerin, tam bir zihniyet değişmesi olmadan, şimdiki vilayet hudutlarını değiştirmeyi göze alacaklarını tasavvur etmek güçtür..burada şu nokta unutulmamalıdır ki, türlü vesilelerle idari hudutlarda o kadar değişiklikler yapılıyor ki, bugün biz coğrafyacılar böyle bir fedakarlığı göze alacak olsak bile, mülki taksimatta bundan sonra yapılacak değiştirmeler yüzünden ileride bölgelerimizin yine idari bölümlerden ayrı düşmesi mümkün olabilir. şeklinde bir açıklama yapmıştır (Darkot, 1955: 144).

62 Darkot un 51 yıl önce ortaya koyduğu bu sorun daha sonraki yıllar içinde de köklü bir çözüme kavuşturulmadığı için devlet kuruluşlarının ülke sathında oluşturdukları hizmet bölgelerinin belirlenmesi ve planlama çalışmalarında coğrafi bölgeler kesinlikle dikkate alınmamıştır.

63 Türkiye için yapılan İstatistiki Bölge Birimleri Sınıflandırması (Nomenclature of Territorial Units for Statistics =NUTS) Avrupa Birliği ne uyum sürecinde, Türkiye den AB ülkelerinin pek çoğunda olduğu gibi coğrafi bölgelerle uyumlu bir istatistik bölge sistematiğine kavuşması istenmiş olup bu direktif doğrultusunda 2002 yılında DPT ve DİE de hummalı bir çalışma başlatılmıştır. Çok aceleci bir yaklaşımla yapılan bu çalışmalar sırasında, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Coğrafya Bölümü Türkiye Coğrafyası Anabilim Dalı öğretim üyeleri Prof.Dr. Mesut Elibüyük ile Prof.Dr. Ali Özçağlar sadece bir toplantıya davet edilerek görüşleri alınmış, ancak bu kişiler tarafından ileri sürülen önerilerin hiçbiri dikkate alınmamıştır.

64 RESMİ GAZETE - 22 EYLÜL SAYI /8/2002 TARİHLİ VE 2002/4720 SAYILI KARARNAMENİN EKİ KARAR Madde 1- Bölgesel istatistiklerin toplanması, geliştirilmesi, bölgelerin sosyo-ekonomik analizlerinin yapılması, bölgesel politikaların çerçevesinin belirlenmesi ve Avrupa Birliği Bölgesel İstatistik Sistemine uygun karşılaştırılabilir istatistiki veri tabanı oluşturulması amacıyla ülke genelinde İstatistiki Bölge Birimleri Sınıflandırması tanımlanmıştır. Madde 2- İstatistiki Bölge Birimleri Sınıflandırmasında iller "Düzey 3" olarak tanımlanmış; ekonomik, sosyal ve coğrafi yönden benzerlik gösteren komşu iller ise bölgesel kalkınma planları ve nüfus büyüklükleri ile dikkate alınarak "Düzey 1" ve "Düzey 2" olarak gruplandırılmak suretiyle hiyerarşik İstatistiki Bölge Birimleri Sınıflandırması yapılmıştır.

65 Madde 3 "Düzey 3" kapsamındaki İstatistiki Bölge Birimleri 81 adet olup il düzeyindedir. Her il bir İstatistiki Bölge Birimini tanımlamaktadır. "Düzey 2" İstatistiki Bölge Birimleri, "Düzey 3" kapsamındaki komşu illerin gruplandırılması sonucu tanımlanmış olup, 26 adettir. "Düzey 1" İstatistiki Bölge Birimleri ise "Düzey 2" İstatistiki Bölge Birimlerinin gruplandırılması sonucu tanımlanmış olup, 12 adettir.

66 DÜZEY 1 BÜYÜK İSTATİSTİK BÖLGELER DÜZEY 2 ALT İSTATİSTİK BÖLGELER DÜZEY 3 ALT İSTATİSTİK BÖLGELERİ OLUŞTURAN İLLER İSTANBUL İSTANBUL İstanbul BATI MARMARA EGE DOĞU MARMARA BATI ANADOLU AKDENİZ ORTA ANADOLU BATI KARADENİZ DOĞU KARADENİZ KUZEYDOĞU ANADOLU ORTADOĞU ANADOLU GÜNEYDOĞU ANADOLU TEKİRDAĞ BALIKESİR İZMİR AYDIN MANİSA BURSA KOCAELİ ANKARA KONYA ANTALYA ADANA HATAY KIRIKKALE KAYSERİ ZONGULDAK KASTAMONU SAMSUN TRABZON ERZURUM AĞRI MALATYA VAN GAZİANTEP ŞANLIURFA MARDİN Tekirdağ, Edirne, Kırklareli Balıkesir, Çanakkale İzmir Aydın, Denizli, Muğla Manisa, Afyon, Kütahya, Uşak Bursa, Eskişehir, Bilecik Kocaeli, Sakarya, Düzce, Bolu, Yalova Ankara Konya, Karaman Antalya, Isparta, Burdur Adana, Mersin Hatay, Kahramanmaraş, Osmaniye Kırıkkale, Aksaray, Niğde, Nevşehir, Kırşehir Kayseri, Sivas, Yozgat Zonguldak, Karabük, Bartın Kastamonu, Çankırı, Sinop Samsun, Tokat, Çorum. Amasya Trabzon, Ordu, Giresun, Rize, Artvin, Gümüşhane Erzurum, Erzincan, Bayburt Ağrı, Kars, Iğdır, Ardahan Malatya, Elazığ, Bingöl, Tunceli Van, Muş, Bitlis, Hakkâri Gaziantep, Adıyaman, Kilis Şanlıurfa, Diyarbakır Mardin, Batman, Şırnak, Siirt

67 "Düzey 3" kapsamındaki İstatistiki Bölge Birimleri 81 adet olup il düzeyindedir. Her il bir İstatistiki Bölge Birimini tanımlamaktadır.

68 "Düzey 2" İstatistiki Bölge Birimleri, "Düzey 3" kapsamındaki komşu illerin gruplandırılması sonucu tanımlanmış olup, 26 adettir.

69 TÜRKİYE DE DÜZEY 1 BÖLGELERİ ADLANDIRMALARA DİKKAT!???? "Düzey 1" İstatistiki Bölge Birimleri ise "Düzey 2" İstatistiki Bölge Birimlerinin gruplandırılması sonucu tanımlanmış olup, 12 adettir.

70

71 Madde 4- (Bağlayıcı karar!) Tüm kamu kurum ve kuruluşlarınca; bölgesel istatistiklerin toplanması, geliştirilmesi, bölgelerin sosyoekonomik analizlerinin yapılması ve bölgesel politikaların çerçevesinin belirlenmesi gibi çalışmalarda, bu Karar ile belirlenen İstatistiki Bölge Birimleri Sınıflandırması esas alınacaktır.

72 Madde 5-( Ortaya çıkacak tereddüt ve sorunları giderecek Yetkili Kuruluşlar) Bu Kararın uygulanmasında ortaya çıkacak tereddütleri gidermeye Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı ve Devlet İstatistik Enstitüsü Başkanlığı (Yeni adı Türkiye İstatistik Kurumu=TÜİK) yetkilidir. Madde 6- Bu Karar yayımı tarihinde (22 EYLÜL 2002) yürürlüğe girer. Madde 7- Bu Karar hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.

73 12 büyük istatistik bölgesinden 6 sının (Ege, Akdeniz, Orta Anadolu, Batı Karadeniz, Doğu Karadeniz ve Güneydoğu Anadolu) halen kullanılan coğrafi bölge adlarını taşıdığı görülmektedir. Bu bölgelerden sadece Ege, Akdeniz, Doğu Karadeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri genel hatlarıyla coğrafi bölgelerle uyumlu olduğu halde, Orta Anadolu ve Batı Karadeniz bölgesi uyumsuzdur!

74 İdari alanlarının büyük bölümü Orta Anadolu bölgesi içinde yer alan Ankara, Konya ve Karaman illerinin Batı Anadolu, Orta Karadeniz bölgesi içinde yer alan Samsun, Tokat, Çorum, Amasya illerinin Zonguldak, Karabük, Bartın, Kastamonu, Çankırı, Sinop illeriyle birlikte Batı Karadeniz bölgesi olarak gösterilmesi; Marmara Bölgesinin İstanbul, Batı Marmara, Doğu Marmara şeklinde üçe, Doğu Anadolu bölgesinin Kuzeydoğu ve Ortadoğu şeklinde ikiye bölünmesi tamamen suni bir yaklaşımdır. Bu yolla Marmara, Orta Anadolu (İç Anadolu), Orta Karadeniz ve Doğu Anadolu Bölgeleri ortadan kaldırılmıştır!

75 Avrupa Birliği normlarına uygun istatistik bölge oluşturmak maksadıyla aceleye getirilerek sadece illerin gruplanmasıyla elde edilen ve birçoğuna coğrafi bölgelerle uyumlu olmadıkları halde coğrafi bölge adı verilen istatistik bölgeler karmaşa yaratmıştır. İstatistik bölge oluşturulmasında coğrafi bölge temeli gerekmiyorsa, sadece benzer kriterlere sahip illerin gruplanmasıyla bu işlem hallediliyorsa neden başka bir isimlendirme yapılmayıp ısrarla coğrafi bölge adı kullanılmıştır?

76 AB normlarına göre belirlenen istatistik bölgelerde tabanı iller (DÜZEY 3) oluşturmuştur. Mülki idare bölünüşü içinde illerin alt bölümleri durumunda olan İlçe alanlarına (DÜZEY 4), İlçeleri oluşturan kentsel idarî alanlar ile köy idarî alanlarına (DÜZEY 5) yer verilmemiştir. Göz ardı edilen DÜZEY 4 ve DÜZEY 5 ler veri elde etmede asıl temel alanları yani kaynağı oluşturmaktadırlar.

77 İLLERİN (DÜZEY 3) İHMAL EDİLEN ÜNİTELERİ DÜZEY 3 DÜZEY 4 DÜZEY 5 MÜLKİ İDARE BÖLGELERİ MÜLKİ İDARE BÖLÜMLERİ TABANI OLUŞTURAN İDARİ ALANLAR İLLER İLÇELER KÖY VE KENTLERİN İDARİ ALANLARI İLE HAZİNE ARAZİLERİ

78 ÖRNEK -DÜZEY 3 AFYONKARAHİSAR İLİ

79 ÖRNEK DÜZEY 4 AFYONKARAHİSAR İLİ MERKEZ İLÇESİ

80 ÖRNEK DÜZEY 4 EMİRDAĞ İLÇESİ

81 ÖRNEK DÜZEY 4 ANAMUR İLÇESİ

82 SONUÇ VE ÖNERİLER *Zamanında gerekli yasal düzenlemeler yapılmadığı için, idari üniteler coğrafi bölgelerle uyumlu hale getirilmemiştir. Bu yüzden hizmet yönetimi, planlama, ve istatistik veri toplamaya yönelik çalışmalarda ihtiyaca göre birbiriyle örtüşmeyen fonksiyon bölge, plan bölge, istatistik bölge gibi bölgeler türetilmiştir. *Ülkemizin doğal ve beşeri kaynaklarını en iyi şekilde değerlendirmek, yönetmek ve planlamak için coğrafi ve idari yönden birbiriyle bütünleşmiş bölge sistematiğine gereksinim vardır.

83 *Bölge konusunda yaşanan sıkıntıların giderilebilmesi ve ülke bütününde her konuda güvenilir, sağlıklı istatistik verilere dayalı planlama yapılabilmesi için başta DPT, TÜİK, İçişleri Bakanlığı, Harita Genel Komutanlığı olmak üzere üniversitelerin coğrafya ve bölge planlama bölümlerinin bir araya gelerek ortak çalışma yapmaları gerekmektedir.

84 *Özellikle birbiriyle ilişkili veya benzer kamu hizmetlerinin ülke genelinde planlanmasında, birbirinden farklı sınırlara sahip bölgelere göre işlem yapılması, devlet kuruluşları arasında görev ve yetki alanı konusunu gündeme getirmekte ve bu durum görev paylaşımı bakımından karışıklık yaratmaktadır. Bu türlü olumsuzlukları yok etmek amacıyla Türkiye için bilimsel standartlara dayalı bölge ayrımı çalışmalarına başta devlet kuruluşları olmak üzere, konuyla ilgili herkesin mutlaka sahip çıkması ve desteklemesi güzel ülkemiz Türkiye nin yararına olacaktır.

85 GÜZEL ÜLKEMİZ TÜRKİYE NİN KALKINMASI İÇİN ÇALIŞMAK VATAN BORCUDUR TEŞEKKÜRLER

TÜRKİYE NİN COĞRAFİ BÖLGELERİ-I KIYI BÖLGELER: KARADENİZ, MARMARA, EGE, AKDENİZ BÖLGELERİ

TÜRKİYE NİN COĞRAFİ BÖLGELERİ-I KIYI BÖLGELER: KARADENİZ, MARMARA, EGE, AKDENİZ BÖLGELERİ TÜRKİYE NİN COĞRAFİ BÖLGELERİ-I KIYI BÖLGELER: KARADENİZ, MARMARA, EGE, AKDENİZ BÖLGELERİ Abdulkadir Sadi nin Milli Coğrafya Kitabı nda Türkiye nin Garbi (Batı) Anadolu, Orta Anadolu ve Şarki (Doğu) Anadolu

Detaylı

Karşılıksız İşlemi Yapılan Çek Sayılarının İllere ve Bölgelere Göre Dağılımı (1) ( 2017 )

Karşılıksız İşlemi Yapılan Çek Sayılarının İllere ve Bölgelere Göre Dağılımı (1) ( 2017 ) Karşılıksız İşlemi Yapılan Çek Sayılarının İllere ve Bölgelere Göre Dağılımı (1) İller ve Bölgeler (2) Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Toplam İstanbul 18.257

Detaylı

TABLO-4. LİSANS MEZUNLARININ TERCİH EDEBİLECEĞİ KADROLAR ( EKPSS 2014 )

TABLO-4. LİSANS MEZUNLARININ TERCİH EDEBİLECEĞİ KADROLAR ( EKPSS 2014 ) 7769 MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Memur ADANA TÜM İLÇELER Taşra GİH 7 17 4001 7770 MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Memur ADIYAMAN TÜM İLÇELER Taşra GİH 7 9 4001 7771 MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Memur AFYONKARAHİSAR TÜM İLÇELER

Detaylı

TABLO-3. ÖNLİSANS MEZUNLARININ TERCİH EDEBİLECEĞİ KADROLAR ( EKPSS 2014 )

TABLO-3. ÖNLİSANS MEZUNLARININ TERCİH EDEBİLECEĞİ KADROLAR ( EKPSS 2014 ) 7858 MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Memur ADANA TÜM İLÇELER Taşra GİH 10 8 ### 7859 MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Memur ADIYAMAN TÜM İLÇELER Taşra GİH 10 4 ### 7860 MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Memur AFYONKARAHİSAR TÜM İLÇELER

Detaylı

Yatırım Teşvik Uygulamalarında Bölgeler

Yatırım Teşvik Uygulamalarında Bölgeler Yatırım Teşvik Uygulamalarında Bölgeler 1. Bölge: Ankara, Antalya, Bursa, Eskişehir, İstanbul, İzmir, Kocaeli, Muğla 2. Bölge: Adana, Aydın, Bolu, Çanakkale (Bozcaada ve Gökçeada İlçeleri Hariç), Denizli,

Detaylı

Fren Test Cihazları Satış Bayiler. Administrator tarafından yazıldı. Perşembe, 05 Mayıs :26 - Son Güncelleme Pazartesi, 30 Kasım :22

Fren Test Cihazları Satış Bayiler. Administrator tarafından yazıldı. Perşembe, 05 Mayıs :26 - Son Güncelleme Pazartesi, 30 Kasım :22 FDR Adana Fren Test Cihazları FDR Adıyaman Fren Test Cihazları FDR AfyonFren Test Cihazları FDR Ağrı Fren Test Cihazları FDR Amasya Fren Test Cihazları FDR Ankara Fren Test Cihazları FDR Antalya Fren Test

Detaylı

TAŞRA TEŞKİLATI MÜNHAL TEKNİKER KADROLARI

TAŞRA TEŞKİLATI MÜNHAL TEKNİKER KADROLARI ADANA MERKEZ 111918 İL MEM İNŞAAT 1 ADANA MERKEZ 111918 İL MEM ELEKTRİK 2 ADIYAMAN MERKEZ 114014 İL MEM İNŞAAT 1 ADIYAMAN MERKEZ 114014 İL MEM ELEKTRİK 1 AFYONKARAHİSARMERKEZ 114972 İL MEM İNŞAAT 1 AFYONKARAHİSARMERKEZ

Detaylı

İLLERE GÖRE NÜFUS KÜTÜKLERİNE KAYITLI EN ÇOK KULLANILAN 5 KADIN VE ERKEK ADI

İLLERE GÖRE NÜFUS KÜTÜKLERİNE KAYITLI EN ÇOK KULLANILAN 5 KADIN VE ERKEK ADI İLLERE GÖRE NÜFUS KÜTÜKLERİNE KAYITLI EN ÇOK KULLANILAN 5 KADIN VE ERKEK ADI İL KADIN ADI ERKEK ADI ADANA ADIYAMAN AFYONKARAHİSAR AKSARAY SULTAN SULTAN İBRAHİM RAMAZAN 1/17 2/17 AMASYA ANKARA ANTALYA ARDAHAN

Detaylı

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ ADRESE DAYALI NÜFUS KAYIT SİSTEMİ (ADNKS) 2015 Yılı Türkiye İstatistik Kurumu 28/01/2016 tarihinde 2015 yılı Adrese Dayalı Kayıt Sistemi Sonuçları haber bültenini yayımladı. 31 Aralık 2015 tarihi itibariyle;

Detaylı

KARABÜK ÜNİVERSİTESİ PERSONEL DAİRE BAŞKANLIĞI

KARABÜK ÜNİVERSİTESİ PERSONEL DAİRE BAŞKANLIĞI KARABÜK ÜNİVERSİTESİ PERSONEL DAİRE BAŞKANLIĞI Yıllara Göre Akademik Personel,İdari Personel ve Öğrenci Sayıları Öğrenci Sayıları Akademik Personel 9.877..79.78 İdari Personel.7..79.. 9 9 9 977 7.99 8.78

Detaylı

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ ADRESE DAYALI NÜFUS KAYIT SİSTEMİ (ADNKS) 2014 Yılı Türkiye İstatistik Kurumu 28/01/2015 tarihinde 2014 yılı Adrese Dayalı Kayıt Sistemi Sonuçları haber bültenini yayımladı. 31 Aralık 2014 tarihi itibariyle;

Detaylı

İL ADI UNVAN KODU UNVAN ADI BRANŞ KODU BRANŞ ADI PLANLANAN SAYI ÖĞRENİM DÜZEYİ

İL ADI UNVAN KODU UNVAN ADI BRANŞ KODU BRANŞ ADI PLANLANAN SAYI ÖĞRENİM DÜZEYİ ADANA 8140 BİYOLOG 0 1 LİSANS ADANA 8315 ÇOCUK GELİŞİMCİSİ 0 1 LİSANS ADANA 8225 DİYETİSYEN 0 1 LİSANS ADANA 8155 PSİKOLOG 0 1 LİSANS ADANA 8410 SAĞLIK MEMURU 6000 ÇEVRE SAĞLIĞI 4 LİSE ADANA 8410 SAĞLIK

Detaylı

2015 KOCAELİ NÜFUSUNUN BÖLGESEL ANALİZİ TUİK

2015 KOCAELİ NÜFUSUNUN BÖLGESEL ANALİZİ TUİK 0 NÜFUSUNUN BÖLGESEL ANALİZİ TUİK Verilerine Göre Hazırlanmıştır. İLİNİN NÜFUSU.. NÜFUSUNA KAYITLI OLANLAR NDE YAŞAYIP NÜFUS KAYDI BAŞKA İLLERDE OLANLAR.0 %... %. NÜFUSUNUN BÖLGESEL ANALİZİ 0 TUİK Verilerine

Detaylı

3. basamak. Otomobil Kamyonet Motorsiklet

3. basamak. Otomobil Kamyonet Motorsiklet Tablo-1: İndirim veya artırım uygulanmayan iller için azami primler (TL)* İzmir, Yalova, Erzurum, Kayseri Otomobil 018 614 211 807 686 565 444 Kamyonet 638 110 583 055 897 739 580 Motorsiklet 823 658 494

Detaylı

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ HANEHALKI İŞGÜCÜ İSTATİSTİKLERİ BİLGİ NOTU 2013 Yılı Türkiye İstatistik Kurumu 06/03/2014 tarihinde 2013 yılı Hanehalkı İşgücü İstatistikleri haber bültenini yayımladı. 2013 yılında bir önceki yıla göre;

Detaylı

YEREL SEÇİM ANALİZLERİ. Şubat, 2014

YEREL SEÇİM ANALİZLERİ. Şubat, 2014 YEREL SEÇİM ANALİZLERİ Şubat, 2014 Partilerin Kazanacağı Belediye Sayıları Partilere Göre 81İlin Yerel Seçimlerde Alınması Muhtemel Oy Oranları # % AK Parti 37 45,7 CHP 9 11,1 MHP 5 6,2 BDP/HDP 8 9,9 Rekabet

Detaylı

KPSS-2014/3 Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Sözleşmeli Pozisyonlarına Yerleştirme (Ortaöğretim)

KPSS-2014/3 Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Sözleşmeli Pozisyonlarına Yerleştirme (Ortaöğretim) KURUM ADI KADRO ADI 190160001 SAĞLIK BAKANLIĞI SAĞLIK MEMURU (ADANA TÜM İLÇELER Taşra) 5 0 75,57278 78,51528 190160003 SAĞLIK BAKANLIĞI SAĞLIK MEMURU (ARTVİN TÜM İLÇELER Taşra) 4 0 75,26887 75,34407 190160005

Detaylı

LİSTE - II TÜRKİYE HALK SAĞLIĞI KURUMU - TAŞRA

LİSTE - II TÜRKİYE HALK SAĞLIĞI KURUMU - TAŞRA YER DEĞİŞİKLİĞİ BAŞVURULARI İÇİN İLAN EDİLEN LİSTESİ 1 ADANA BİYOLOG GENEL BÜTÇE 1 1 ADANA EBE GENEL BÜTÇE 6 1 ADANA HEMŞİRE GENEL BÜTÇE 2 1 ADANA SAĞLIK MEMURU ÇEVRE SAĞLIĞI TEKNİSYENİ GENEL BÜTÇE 1 1

Detaylı

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ ADRESE DAYALI NÜFUS KAYIT SİSTEMİ (ADNKS) 2013 Yılı Türkiye İstatistik Kurumu 29/01/2014 tarihinde 2013 yılı Adrese Dayalı Kayıt Sistemi Sonuçları haber bültenini yayımladı. 31 Aralık 2013 tarihi itibariyle;

Detaylı

LİSTE - II TÜRKİYE HALK SAĞLIĞI KURUMU - TAŞRA

LİSTE - II TÜRKİYE HALK SAĞLIĞI KURUMU - TAŞRA 1 ADANA EBE 4 1 ADANA SAĞLIK MEMURU RÖNTGEN TEKNİSYENİ 1 1 ADANA SAĞLIK MEMURU TIBBİ SEKRETER 2 2 ADIYAMAN DİYETİSYEN 2 2 ADIYAMAN EBE 2 2 ADIYAMAN HEMŞİRE 1 2 ADIYAMAN SAĞLIK MEMURU TIBBİ SEKRETER 1 2

Detaylı

OTO KALORİFER PETEK TEMİZLİĞİ - VİDEO

OTO KALORİFER PETEK TEMİZLİĞİ - VİDEO OTO KALORİFER PETEK TEMİZLİĞİ - VİDEO Oto Kalorifer Peteği Temizleme Makinası, Araç Kalorifer Petek Temizliği Cihazı. kalorifer peteği nasıl temizlenir, kalorifer peteği temizleme fiyatları, kalorifer

Detaylı

İllere ve yıllara göre konut satış sayıları, House sales by provinces and years,

İllere ve yıllara göre konut satış sayıları, House sales by provinces and years, 2013 Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Toplam January February March April May June July August September October November December Total Türkiye 87 444 88 519

Detaylı

Ajans Press; Marka Şehir ve Belediyelerin Medya Karnesini açıkladı

Ajans Press; Marka Şehir ve Belediyelerin Medya Karnesini açıkladı Basın Bildirisi Ajans Press; Marka Şehir ve Belediyelerin Medya Karnesini açıkladı 01 Ocak - 31 Aralık 2011 tarihleri arası Ajans Press in takibinde olan yerel, bölgesel ve ulusal 2659 yazılı basın takibinden

Detaylı

TABLO-1. İLKÖĞRETİM/ORTAOKUL/İLKOKUL MEZUNLARININ TERCİH EDEBİLECEĞİ KADROLAR (2015 EKPSS/KURA )

TABLO-1. İLKÖĞRETİM/ORTAOKUL/İLKOKUL MEZUNLARININ TERCİH EDEBİLECEĞİ KADROLAR (2015 EKPSS/KURA ) KURUM KODU DPB NO KURUM ADI / POZİSYON UNVANI İL İLÇE TEŞKİLAT SINIF 490060001 12062 AİLE VE SOSYAL POLİTİKALAR BAKANLIĞI HİZMETLİ IĞDIR TÜM İLÇELER Taşra YH 12 2 999 1000 1001 490060003 12079 AİLE VE

Detaylı

KURUM ADI KADRO ADI KONT.

KURUM ADI KADRO ADI KONT. . KPSS-2014/2 310020001 ADIYAMAN ÜNİVERSİTESİ Memur (ADIYAMAN MERKEZ Merkez) 1 0 86,13395 86,13395 310020003 ADIYAMAN ÜNİVERSİTESİ Memur (ADIYAMAN MERKEZ Merkez) 1 0 87,43649 87,43649 310020005 ADIYAMAN

Detaylı

7 Haziran Kasım 2015 Seçimleri Arasındaki Değişim

7 Haziran Kasım 2015 Seçimleri Arasındaki Değişim 7 Haziran 2015 1 Kasım 2015 Seçimleri Arasındaki Değişim Erol Tuncer 2 EROL TUNCER Giriş 2015 yılında siyasî tarihimizde bir ilk yaşanmış, aynı yılın 7 Haziran ve 1 Kasım günlerinde iki kez Milletvekili

Detaylı

TABİP İL BÖLGE SE PDC KAD ORAN GRUP KİLİS 4 63 88 96 109,09% A1 KARAMAN 4 32 127 130 102,36% A2 İZMİR 1 3 1821 1864 102,36% A3 MALATYA 5 42 373 375

TABİP İL BÖLGE SE PDC KAD ORAN GRUP KİLİS 4 63 88 96 109,09% A1 KARAMAN 4 32 127 130 102,36% A2 İZMİR 1 3 1821 1864 102,36% A3 MALATYA 5 42 373 375 TABİP İL BÖLGE SE PDC KAD ORAN GRUP KİLİS 4 63 88 96 109,09% A1 KARAMAN 4 32 127 130 102,36% A2 İZMİR 1 3 1821 1864 102,36% A3 MALATYA 5 42 373 375 100,54% A4 ELAZIĞ 5 39 308 309 100,32% A5 YALOVA 2 13

Detaylı

VERGİ BİRİMLERİ. Taşra Teşkilatındaki Birimlerin Yıllar İtibariyle Sayısal Durumu

VERGİ BİRİMLERİ. Taşra Teşkilatındaki Birimlerin Yıllar İtibariyle Sayısal Durumu VERGİ BİRİMLERİ Taşra Teşkilatındaki Birimlerin Yıllar İtibariyle Sayısal Durumu 2. Vergi Birimleri. 2.1. Vergi Birimlerinin Yıllar İtibariyle Sayısal Durumu Birimin Adı 31/12/1996 31/12/1997 31/12/1998

Detaylı

KPSS-2014/3 Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Kadrolarına Yerleştirme Sonuçlarına Göre En Büyük ve En Küçük Puanlar (Lisans)

KPSS-2014/3 Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Kadrolarına Yerleştirme Sonuçlarına Göre En Büyük ve En Küçük Puanlar (Lisans) KURUM ADI ADI 390160001 SAĞLIK BAKANLIĞI PSİKOLOG (AĞRI TÜM İLÇELER Taşra) 1 0 72,44764 72,44764 390160003 SAĞLIK BAKANLIĞI PSİKOLOG (ARDAHAN TÜM İLÇELER Taşra) 1 0 72,11422 72,11422 390160005 SAĞLIK BAKANLIĞI

Detaylı

Tüvturk Araç Muayene Gezici Mobil İstasyon Programı

Tüvturk Araç Muayene Gezici Mobil İstasyon Programı Tüvturk Araç Muayene Gezici Mobil İstasyon Programı Tüvturk Gezici istasyonlarında ağır vasıtalar (3.5 ton üzeri) hariç tüm motorlu ve motorsuz araçlar için muayene hizmeti verilmektedir. Gezici İstasyon

Detaylı

TABLO-2. ORTAÖĞRETİM MEZUNLARININ TERCİH EDEBİLECEĞİ KADROLAR ( EKPSS 2014)

TABLO-2. ORTAÖĞRETİM MEZUNLARININ TERCİH EDEBİLECEĞİ KADROLAR ( EKPSS 2014) 7942 MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Hizmetli ADANA TÜM İLÇELER Taşra YH 12 9 2001 7943 MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Hizmetli ADIYAMAN TÜM İLÇELER Taşra YH 12 5 2001 7944 MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Hizmetli AFYONKARAHİSAR

Detaylı

İTİBARİYLA KÖY YOLU ENVANTERİ

İTİBARİYLA KÖY YOLU ENVANTERİ ADIYAMAN 1. DERECE 0 3 756 2.067 0 2.826 ADIYAMAN 2. DERECE 0 0 350 210 0 560 ADIYAMAN KÖY İÇİ YOL 0 0 636 173 22 0 831 ADIYAMAN TOPLAM 0 3 1.742 2.450 22 0 4.217 AFYONKARAHİSAR 1. DERECE 67 115 216 1.868

Detaylı

BAYİLER. Administrator tarafından yazıldı. Çarşamba, 18 Nisan :29 - Son Güncelleme Cuma, 03 Mayıs :39

BAYİLER. Administrator tarafından yazıldı. Çarşamba, 18 Nisan :29 - Son Güncelleme Cuma, 03 Mayıs :39 Federal CNG Dönüşüm Sistemleri olarak, başta Konya olmak üzere Türkiye'nin her bölgesinde ve her ilimizde CNG Dönüşüm Sistemleri konusunda hizmet vermekteyiz. FEDERAL CNG DÖNÜŞÜM SİSTEMLERİ Adana CNG Dönüşüm

Detaylı

Tüvturk Araç Muayene Gezici Mobil İstasyon Programı

Tüvturk Araç Muayene Gezici Mobil İstasyon Programı Tüvturk Araç Muayene Gezici Mobil İstasyon Programı Tüvturk Gezici istasyonlarında ağır vasıtalar (3.5 ton üzeri) hariç tüm motorlu ve motorsuz araçlar için muayene hizmeti verilmektedir. Gezici istasyonlar

Detaylı

Faaliyet Raporu (1 Ocak 31 Aralık 2009) İstatistikler İSTATİSTİKİ BİLGİLER

Faaliyet Raporu (1 Ocak 31 Aralık 2009) İstatistikler İSTATİSTİKİ BİLGİLER İSTATİSTİKİ BİLGİLER 1 MESLEK MENSUPLARI YILLARA GÖRE SAYILARI GRAFİĞİ 2009 Aralık 2008 Eylül-Aralık 2007-2008 2006-2007 2005-2006 2004-2005 2003-2004 2002-2003 2001-2002 2000-2001 1994-1995 1990-1991

Detaylı

2017 YILI BİLİM SANAT MERKEZLERİNE ÖĞRETMEN ATAMASI SONUCU OLUŞAN İL-ALAN BAZLI TABAN PUANLAR

2017 YILI BİLİM SANAT MERKEZLERİNE ÖĞRETMEN ATAMASI SONUCU OLUŞAN İL-ALAN BAZLI TABAN PUANLAR 2017 YILI BİLİM SANAT MERKEZLERİNE ÖĞRETMEN ATAMASI SONUCU OLUŞAN İL-ALAN BAZLI TABAN PUANLAR Alan Adı İl Adı Atama Puanı Ek2 Puanı Hizmet Süresi Başvuru Atama Bilişim Teknolojileri ANKARA 42,000 10 3269

Detaylı

SAĞLIK BAKANLIĞI TAŞRA TEŞKİLATI İDARİ VE HİZMET BİRİMLERİ KADRO STANDARTLARI YÖNETMELİĞİ

SAĞLIK BAKANLIĞI TAŞRA TEŞKİLATI İDARİ VE HİZMET BİRİMLERİ KADRO STANDARTLARI YÖNETMELİĞİ SAĞLIK BAKANLIĞI TAŞRA TEŞKİLATI İDARİ VE HİZMET BİRİMLERİ KADRO STANDARTLARI YÖNETME SAĞLIK BAKANLIĞI TAŞRA TEŞKİLATI İDARİ VE HİZMET BİRİMLERİ KADRO STANDARTLARI YÖNETMELİĞİ Resmi Gazete: 04.01.2012-28163

Detaylı

2016 Ocak İşkolu İstatistiklerinin İllere Göre Dağılımı 1

2016 Ocak İşkolu İstatistiklerinin İllere Göre Dağılımı 1 2016 Ocak İşkolu İstatistiklerinin İllere Göre Dağılımı 1 1 30 Ocak 2016 tarih ve 29609 sayılı Resmi Gazete de Yayınlanan İşkollarındaki Ve Sendikaların Üye na İlişkin 2016 Ocak Ayı İstatistikleri Hakkında

Detaylı

LİMANLAR GERİ SAHA KARAYOLU VE DEMİRYOLU BAĞLANTILARI MASTER PLAN ÇALIŞMASI

LİMANLAR GERİ SAHA KARAYOLU VE DEMİRYOLU BAĞLANTILARI MASTER PLAN ÇALIŞMASI T.C. ULAŞTIRMA, DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANLIĞI ALTYAPI YATIRIMLARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ LİMANLAR GERİ SAHA KARAYOLU VE DEMİRYOLU BAĞLANTILARI MASTER PLAN ÇALIŞMASI SONUÇ RAPORU-EKLER Mühendislik Anonim

Detaylı

KPSS-2014/3 Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Kadrolarına Yerleştirme Sonuçlarına Göre En Büyük ve En Küçük Puanlar (Önlisans)

KPSS-2014/3 Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Kadrolarına Yerleştirme Sonuçlarına Göre En Büyük ve En Küçük Puanlar (Önlisans) KURUM ADI ADI 290160001 SAĞLIK BAKANLIĞI SAĞLIK TEKNİKERİ (ADANA TÜM İLÇELER Taşra) 1 0 85,13376 85,13376 290160003 SAĞLIK BAKANLIĞI SAĞLIK TEKNİKERİ (AFYONKARAHİSAR TÜM İLÇELER Taşra) 2 0 81,03624 82,65201

Detaylı

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ TÜKETİCİ FİYAT ENDEKSİ (TÜFE) BİLGİ NOTU EYLÜL 2016 Türkiye İstatistik Kurumu 03/10/2016 tarihinde 2016 yılı Eylül ayı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) haber bültenini yayımladı. Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE)

Detaylı

Talepte Bulunan PersonelinÜnvanlara Göre Dağılımı

Talepte Bulunan PersonelinÜnvanlara Göre Dağılımı 15/06/2011-05/08/2011 Tarihleri Arasında Başkanlığımız İnternet Sitesinde Yayınlanan "Hizmetiçi Eğitim İhtiyacının Belirlenmesi Anketi"ne Katılan 7.191 Personelin 58.878 Tercihin, "Tercih Edilen Eğitim

Detaylı

Mart 2012 SAGMER İstatistikleri

Mart 2012 SAGMER İstatistikleri Mart 2012 SAGMER İstatistikleri *Ekli dosyadaki istatistikî veriler, Sigorta Şirketlerinin SBM ye gönderdiği verilerden oluşturulmuştur. Veriler 31 Mart 2012 itibariyle alınmıştır. Tablo 1: Ödeme Yöntemine

Detaylı

2012-ÖMSS Sınav Sonucu İle Yapılan Yerleştirme Sonuçlarına İlişkin Sayısal Bilgiler (Ortaöğretim)

2012-ÖMSS Sınav Sonucu İle Yapılan Yerleştirme Sonuçlarına İlişkin Sayısal Bilgiler (Ortaöğretim) 10020121001 ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ SANTRAL MEMURU (BOLU / MERKEZ - Merkez) 1 0 90,04922 90,04922 10020121003 AİLE VE SOSYAL POLİTİKALAR BAKANLIĞI HİZMETLİ (ADIYAMAN / MERKEZ - Taşra) 1 0 86,74214

Detaylı

BİLGİ TEKNOLOJİLERİ VE İLETİŞİM KURULU KARAR. : 2017 Yıllık Kullanım Hakkı Ücretleri. : Yetkilendirme Dairesi Başkanlığının hazırladığı takrir ve

BİLGİ TEKNOLOJİLERİ VE İLETİŞİM KURULU KARAR. : 2017 Yıllık Kullanım Hakkı Ücretleri. : Yetkilendirme Dairesi Başkanlığının hazırladığı takrir ve BİLGİ TEKNOLOJİLERİ VE İLETİŞİM KURULU KARARI Karar Tarihi : 14.12.2016 Karar No : 2016/DK-YED/486 Gündem Konusu : 2017 Yıllık Kullanım Hakkı Ücretleri KARAR ekleri incelenmiştir. : Yetkilendirme Dairesi

Detaylı

EK 1: TABLO VE ŞEKİLLER

EK 1: TABLO VE ŞEKİLLER EK 1: TABLO VE ŞEKİLLER NET OKULLULAŞMA TABLO 1: Türkiye Net Okullulaşma Oranı Trendleri (%) Kademe ve cinsiyet 2001-02 2002-03 2003-04 2004-05 2005-06 2006-07 2007-08 2008-09 2009-10 2010-11 5,40% 7,50%

Detaylı

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ TÜKETİCİ FİYAT ENDEKSİ (TÜFE) BİLGİ NOTU MAYIS 2017 Türkiye İstatistik Kurumu 05/06/2017 tarihinde 2017 yılı Mayıs ayı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) haber bültenini yayımladı. Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE)

Detaylı

TABLO-1. MERKEZİ YERLEŞTİRMEDEKİ EN KÜÇÜK VE EN BÜYÜK PUANLAR ( ORTAÖĞRETİM MEZUNLARI )

TABLO-1. MERKEZİ YERLEŞTİRMEDEKİ EN KÜÇÜK VE EN BÜYÜK PUANLAR ( ORTAÖĞRETİM MEZUNLARI ) 1573951 3 0 091.496 092.411 HEMŞİRE (BOLU) ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ (Merkez) 1573953 29 0 093.232 096.492 KORUMA VE GÜVENLİK GÖREVLİSİ (ANKARA) ADALET BAKANLIĞI (Merkez) 1573955 11 0 092.813 093.230

Detaylı

İleri Teknolojili Tıbbi Görüntüleme Cihazları Yoğunluğu. Prepared by: Siemens Turkey Strategy and Business Development, SBD Istanbul, March 2010

İleri Teknolojili Tıbbi Görüntüleme Cihazları Yoğunluğu. Prepared by: Siemens Turkey Strategy and Business Development, SBD Istanbul, March 2010 İleri Teknolojili Tıbbi Görüntüleme Cihazları Yoğunluğu Prepared by: Siemens Turkey Strategy and Business Development, SBD Istanbul, March 200 Bilgisayarlı Tomografi milyon kişiye düşen cihaz sayısı İlk

Detaylı

FARABİ KURUM KODLARI

FARABİ KURUM KODLARI FARABİ KURUM KODLARI İstanbul 1. Boğaziçi D34-FARABİ-01 2. Galatasaray D34-FARABİ-02 3. İstanbul Teknik D34-FARABİ-03 Eskişehir 1. Anadolu D26-FARABİ-01 2. Eskişehir Osmangazi D26-FARABİ-02 Konya 1. Selçuk

Detaylı

TABLO 27: Türkiye'deki İllerin 2006 Yılındaki Tahmini Nüfusu, Eczane Sayısı ve Eczane Başına Düşen Nüfus (2S34>

TABLO 27: Türkiye'deki İllerin 2006 Yılındaki Tahmini Nüfusu, Eczane Sayısı ve Eczane Başına Düşen Nüfus (2S34> 3.2.2. ECZANELER Osmanlı İmparatorluğu döneminde en eski eczane 1757 yılında Bahçekapı semtinde açılmış olan İki Kapılı Eczahane'dir. İstanbul'da sahibi Türk olan ilk eczahane ise "Eczahane-i Hamdi" adıyla

Detaylı

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ TÜKETİCİ FİYAT ENDEKSİ (TÜFE) BİLGİ NOTU MAYIS 2016 Türkiye İstatistik Kurumu 03/06/2016 tarihinde 2016 yılı Mayıs ayı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) haber bültenini yayımladı. Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE)

Detaylı

Mayıs 2012 SAGMER İstatistikleri

Mayıs 2012 SAGMER İstatistikleri Mayıs 2012 SAGMER İstatistikleri *Ekli dosyadaki istatistikî veriler, Sigorta Şirketlerinin SBM ye gönderdiği verilerden oluşturulmuştur. Veriler 31 Mayıs 2012 itibariyle alınmıştır. Tablo 1: Ödeme Yöntemine

Detaylı

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ TÜKETİCİ FİYAT ENDEKSİ (TÜFE) BİLGİ NOTU TEMMUZ 2017 Türkiye İstatistik Kurumu 03/08/2017 tarihinde 2017 yılı Temmuz ayı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) haber bültenini yayımladı. Tüketici Fiyat Endeksi

Detaylı

T.C. KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI

T.C. KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI T.C. KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI TELİF HAKLARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İSTATİSTİKSEL BİLGİLENDİRME RAPORU (SERTİFİKA) Hazırlayan: İrfan Taylan ÇOKYAMAN OCAK 2013 ANKARA SERTİFİKA BÖLÜM İSTATİSTİKLERİ 2 1) SERTİFİKA

Detaylı

İZMİR İN EN BÜYÜK SORUNU İŞSİZLİK RAKAMLARININ ANALİZİ

İZMİR İN EN BÜYÜK SORUNU İŞSİZLİK RAKAMLARININ ANALİZİ 2015 TEMMUZ- AĞUSTOS EKONOMİK İZMİR İN EN BÜYÜK SORUNU İŞSİZLİK RAKAMLARININ ANALİZİ Erdem ALPTEKİN Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre; 2014 yılında ülkemizde işsizlik oranı % 9,9 seviyesinde gerçekleşti.

Detaylı

Türkiye Bankacılık Sistemi Banka, Şube, Mevduat ve Kredilerin İllere ve Bölgelere Göre Dağılımı

Türkiye Bankacılık Sistemi Banka, Şube, Mevduat ve Kredilerin İllere ve Bölgelere Göre Dağılımı Bankacılar Dergisi, Sayı 61, 2007 Türkiye Bankacılık Sistemi Banka, Şube, Mevduat ve Kredilerin İllere ve Bölgelere Göre Dağılımı 1. Banka ve şube sayısı Türkiye de 2006 yıl sonu itibariyle 46 banka, 6.802

Detaylı

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ TÜKETİCİ FİYAT ENDEKSİ (TÜFE) BİLGİ NOTU NİSAN 2014 Türkiye İstatistik Kurumu 05/05/2014 tarihinde 2014 yılı Nisan ayı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) haber bültenini yayımladı. Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE)

Detaylı

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ TÜKETİCİ FİYAT ENDEKSİ (TÜFE) BİLGİ NOTU EYLÜL 2014 Türkiye İstatistik Kurumu 03/10/2014 tarihinde 2014 yılı Eylül ayı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) haber bültenini yayımladı. Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE)

Detaylı

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ TÜKETİCİ FİYAT ENDEKSİ (TÜFE) BİLGİ NOTU OCAK 2016 Türkiye İstatistik Kurumu 03/02/2016 tarihinde 2016 yılı Ocak ayı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) haber bültenini yayımladı. Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE)

Detaylı

BÖLÜM -VI- BÖLGESEL AZALTMA KATSAYILARI

BÖLÜM -VI- BÖLGESEL AZALTMA KATSAYILARI BÖLÜM -VI- BÖLGESEL AZALTMA KATSAYILARI 179 180 Elektrik, Elektronik-Biyomedikal-Kontrol Mühendisliği Hizmetleri BÖLGESEL AZALTMA KATSAYILARI (BK) EMO Yönetim Kurulunun 04.11.2017 tarih ve 45/56 sayılı

Detaylı

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ TÜKETİCİ FİYAT ENDEKSİ (TÜFE) BİLGİ NOTU EKİM 2014 Türkiye İstatistik Kurumu 03/11/2014 tarihinde 2014 yılı Ekim ayı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) haber bültenini yayımladı. Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE)

Detaylı

Ağustos SAGMER İstatistikleri

Ağustos SAGMER İstatistikleri Ağustos 2017 SAGMER İstatistikleri Tablo 1: Ödeme Yöntemine Göre Yazılan Poliçe Adedi Dağılımı 2016 2017 Ağustos Ocak - Ağustos Ağustos Ocak - Ağustos ÜRÜN GRUBU ÖDEME TİPİ Ferdi Grup Ferdi Grup Ferdi

Detaylı

Ocak SAGMER İstatistikleri

Ocak SAGMER İstatistikleri 2012 SAGMER İstatistikleri Tablo 1: Ödeme Yöntemine Göre Yazılan Poliçe Adedi Dağılımı 2011 2012 ÜRÜN GRUBU ÖDEME TİPİ Ferdi Grup Ferdi Grup BANKAYA ÖDEME 1,2% 18,8% 2,8% 26,5% ÇEK 0,0% 0,0% 0,0% 0,0%

Detaylı

Mart SAGMER İstatistikleri

Mart SAGMER İstatistikleri Mart 2013 SAGMER İstatistikleri Tablo 1: Ödeme Yöntemine Göre Yazılan Poliçe Adedi Dağılımı 2012 2013 Mart Ocak - Mart Mart Ocak - Mart ÜRÜN GRUBU ÖDEME TİPİ Ferdi Grup Ferdi Grup Ferdi Grup Ferdi Grup

Detaylı

Ocak SAGMER İstatistikleri

Ocak SAGMER İstatistikleri 2013 SAGMER İstatistikleri Tablo 1: Ödeme Yöntemine Göre Yazılan Poliçe Adedi Dağılımı 2012 2013 ÜRÜN GRUBU ÖDEME TİPİ Ferdi Grup Ferdi Grup BANKAYA ÖDEME 2,8% 26,5% 6,6% 3,2% ÇEK 0,0% 0,0% 0,0% 0,0% DİĞER

Detaylı

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ TÜKETİCİ FİYAT ENDEKSİ (TÜFE) BİLGİ NOTU AĞUSTOS 2014 Türkiye İstatistik Kurumu 03/09/2014 tarihinde 2014 yılı Ağustos ayı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) haber bültenini yayımladı. Tüketici Fiyat Endeksi

Detaylı

Haziran SAGMER İstatistikleri

Haziran SAGMER İstatistikleri Haziran 2018 SAGMER İstatistikleri Tablo 1: Ödeme Yöntemine Göre Yazılan Poliçe Adedi Dağılımı 2017 2018 Haziran Ocak - Haziran Haziran Ocak - Haziran ÜRÜN GRUBU ÖDEME TİPİ Ferdi Grup Ferdi Grup Ferdi

Detaylı

Mart SAGMER İstatistikleri

Mart SAGMER İstatistikleri Mart 2012 SAGMER İstatistikleri Tablo 1: Ödeme Yöntemine Göre Yazılan Poliçe Adedi Dağılımı 2011 2012 Mart Ocak - Mart Mart Ocak - Mart ÜRÜN GRUBU ÖDEME TİPİ Ferdi Grup Ferdi Grup Ferdi Grup Ferdi Grup

Detaylı

Kasım SAGMER İstatistikleri

Kasım SAGMER İstatistikleri Kasım 2018 SAGMER İstatistikleri Tablo 1: Ödeme Yöntemine Göre Yazılan Poliçe Adedi Dağılımı 2017 2018 Kasım Ocak - Kasım Kasım Ocak - Kasım ÜRÜN GRUBU ÖDEME TİPİ Ferdi Grup Ferdi Grup Ferdi Grup Ferdi

Detaylı

Yığma Yapıların Deprem Güvenliklerinin Arttırılması

Yığma Yapıların Deprem Güvenliklerinin Arttırılması Yığma Yapıların Deprem Güvenliklerinin Arttırılması TÜRKİYE DE YIĞMA BİNALAR İÇİN DEPREMSEL RİSK HARİTASI ELDE EDİLMESİ Yard. Doç. Dr. Ahmet TÜRER & Abdullah DİLSİZ (M.S.) 17.02.2005 AMAÇ & KAPSAM Bu çalışmada,

Detaylı

Ulusal Gelişmeler. Büyüme Hızı (%) Türkiye ekonomisi 2017 itibariyle dünyanın 17. Avrupa nın 6. büyük ekonomisidir. a r k a. o r g.

Ulusal Gelişmeler. Büyüme Hızı (%) Türkiye ekonomisi 2017 itibariyle dünyanın 17. Avrupa nın 6. büyük ekonomisidir.   a r k a. o r g. Ulusal Gelişmeler Büyüme Hızı (%) Türkiye ekonomisi 2017 itibariyle dünyanın 17. Avrupa nın 6. büyük ekonomisidir. %10 veya fazla %6-%10 %3-%6 %0-%3 %0 dan küçük Veri yok Kaynak: TÜİK- Dünya Bankası; *:

Detaylı

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ TÜKETİCİ FİYAT ENDEKSİ (TÜFE) BİLGİ NOTU ARALIK 2014 Türkiye İstatistik Kurumu 05/01/2015 tarihinde 2014 yılı Aralık ayı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) haber bültenini yayımladı. Tüketici Fiyat Endeksi

Detaylı

2012-ÖMSS Sınav Sonucu İle Yapılan Yerleştirme Sonuçlarına İlişkin Sayısal Bilgiler (Önlisans)

2012-ÖMSS Sınav Sonucu İle Yapılan Yerleştirme Sonuçlarına İlişkin Sayısal Bilgiler (Önlisans) 20020123801 ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ MEMUR (BOLU / MERKEZ - Merkez) 1 0 77,71676 77,71676 20020123803 ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ MEMUR (BOLU / MERKEZ - Merkez) 2 0 77,52866 78,22274 20020123805

Detaylı

Ocak SAGMER İstatistikleri

Ocak SAGMER İstatistikleri 2016 SAGMER İstatistikleri Tablo 1: Ödeme Yöntemine Göre Yazılan Poliçe Adedi Dağılımı 2015 2016 ÜRÜN GRUBU ÖDEME TİPİ Ferdi Grup Ferdi Grup BANKAYA ÖDEME 8,6% 6,8% 7,3% 26,7% ÇEK 0,0% 0,5% 0,0% 0,4% DİĞER

Detaylı

Yerel yönetimler, Kamu ve Sivil toplum kurum/kuruluşları, İşletmeler, Üniversiteler, Kooperatifler, birlikler

Yerel yönetimler, Kamu ve Sivil toplum kurum/kuruluşları, İşletmeler, Üniversiteler, Kooperatifler, birlikler Kalkınma İller Konu Başlığı Uygun Başvuru Sahipleri Son Başvuru Destek Üst Limiti (TL) Destek oranı (%) Ankara Ankara İleri Teknolojili Ürün Ticarileştirme Mali Destek Yerel Ürün Ticarileştirme Mali Destek

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Rapor Özet Türkiye genelinde il merkezlerinin içmesuyu durumu

İÇİNDEKİLER. Rapor Özet Türkiye genelinde il merkezlerinin içmesuyu durumu İÇİNDEKİLER Rapor Özet Türkiye genelinde il merkezlerinin içmesuyu durumu Çizelge 1 Türkiye genelinde il merkezlerinin su ihtiyaçları ve ihtiyaçların karşılanma durumu icmali Çizelge 2. 2013-2015 yılları

Detaylı

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ TÜKETİCİ FİYAT ENDEKSİ (TÜFE) BİLGİ NOTU AĞUSTOS 2016 Türkiye İstatistik Kurumu 05/09/2016 tarihinde 2016 yılı Ağustos ayı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) haber bültenini yayımladı. Tüketici Fiyat Endeksi

Detaylı

Mart SAGMER İstatistikleri

Mart SAGMER İstatistikleri Mart 2014 SAGMER İstatistikleri Tablo 1: Ödeme Yöntemine Göre Yazılan Poliçe Adedi Dağılımı 2013 2014 Mart Ocak - Mart Mart Ocak - Mart ÜRÜN GRUBU ÖDEME TİPİ Ferdi Grup Ferdi Grup Ferdi Grup Ferdi Grup

Detaylı

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ TÜKETİCİ FİYAT ENDEKSİ (TÜFE) BİLGİ NOTU EYLÜL 2015 Türkiye İstatistik Kurumu 05/10/2015 tarihinde 2015 yılı Eylül ayı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) haber bültenini yayımladı. Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE)

Detaylı

KONU : YENİ TEŞVİK SİSTEMİ

KONU : YENİ TEŞVİK SİSTEMİ KONU : YENİ TEŞVİK SİSTEMİ Bilindiği üzere Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından yeni teşvik sistemi açıklandı. Bu açıklamaya dayanarak aşağıda yeni teşvik sistemi genel hatlarıyla ifade edilecektir.

Detaylı

TABLO-2. MERKEZİ YERLEŞTİRMEDEKİ EN KÜÇÜK VE EN BÜYÜK PUANLAR ( ÖNLİSANS MEZUNLARI )

TABLO-2. MERKEZİ YERLEŞTİRMEDEKİ EN KÜÇÜK VE EN BÜYÜK PUANLAR ( ÖNLİSANS MEZUNLARI ) 2751751 2 0 092.271 093.625 TEKNİKER (ANKARA) ADALET BAKANLIĞI (Merkez) 2751753 2 0 073.613 075.487 HEMŞİRE (AYDIN) ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ (Merkez) 2751755 1 0 088.601 088.601 LABORANT (AYDIN) ADNAN

Detaylı

Ocak SAGMER İstatistikleri

Ocak SAGMER İstatistikleri 2015 SAGMER İstatistikleri Tablo 1: Ödeme Yöntemine Göre Yazılan Poliçe Adedi Dağılımı 2014 2015 ÜRÜN GRUBU ÖDEME TİPİ Ferdi Grup Ferdi Grup BANKAYA ÖDEME 6,7% 8,6% 9,0% 8,3% ÇEK 0,0% 0,0% 0,0% 0,0% DİĞER

Detaylı

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ TÜKETİCİ FİYAT ENDEKSİ (TÜFE) BİLGİ NOTU KASIM 2016 Türkiye İstatistik Kurumu 05/12/2016 tarihinde 2016 yılı Kasım ayı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) haber bültenini yayımladı. Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE)

Detaylı

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ TÜKETİCİ FİYAT ENDEKSİ (TÜFE) BİLGİ NOTU HAZİRAN 2014 Türkiye İstatistik Kurumu 03/07/2014 tarihinde 2014 yılı Haziran ayı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) haber bültenini yayımladı. Tüketici Fiyat Endeksi

Detaylı

/ GÜMRÜK VE TİCARET BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜNE

/ GÜMRÜK VE TİCARET BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜNE T.C. GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI Gümrükler Genel Müdürlüğü Sayı :B.21.0.GGM.0.00.17.01-131.01.99.02.267 Konu :Antrepoda Memur Görevlendirilmesi 02.08.212 / 16670 GÜMRÜK VE TİCARET BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜNE İlgi:

Detaylı

BÖLÜM -VI- BÖLGESEL AZALTMA KATSAYILARI

BÖLÜM -VI- BÖLGESEL AZALTMA KATSAYILARI BÖLÜM -VI- BÖLGESEL AZALTMA KATSAYILARI 173 174 Elektrik, Elektronik-Biyomedikal-Kontrol Mühendisliği Hizmetleri EK-1 BÖLGESEL AZALTMA KATSAYILARI (BK) EMO Yönetim Kurulunun 06.11.2015 tarih ve 44/51 sayılı

Detaylı

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ TÜKETİCİ FİYAT ENDEKSİ (TÜFE) BİLGİ NOTU HAZİRAN 2015 Türkiye İstatistik Kurumu 03/07/2015 tarihinde 2015 yılı Haziran ayı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) haber bültenini yayımladı. Tüketici Fiyat Endeksi

Detaylı

K.KODU KONTENJAN KONTENJAN PUAN PUAN KADRO UNVANI KURUM ADI 3176421 1 0 082.164 082.164 AVUKAT (BOLU) ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ (MERKEZ)

K.KODU KONTENJAN KONTENJAN PUAN PUAN KADRO UNVANI KURUM ADI 3176421 1 0 082.164 082.164 AVUKAT (BOLU) ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ (MERKEZ) 3176421 1 0 082.164 082.164 AVUKAT (BOLU) ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ (MERKEZ) 3176423 2 0 080.960 081.595 MÜHENDİS (ANKARA) ADALET BAKANLIĞI (MERKEZ) 3176424 3 0 079.384 079.639 MÜHENDİS (ANKARA)

Detaylı

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ TÜKETİCİ FİYAT ENDEKSİ (TÜFE) BİLGİ NOTU OCAK 2015 Türkiye İstatistik Kurumu 03/02/2015 tarihinde 2015 yılı Ocak ayı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) haber bültenini yayımladı. Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE)

Detaylı

TABLO-2. ÖNLİSANS MEZUNLARININ TERCİHLERİ ARASINDA GÖSTEREBİLECEĞİ KADRO VE POZİSYONLAR 1/5

TABLO-2. ÖNLİSANS MEZUNLARININ TERCİHLERİ ARASINDA GÖSTEREBİLECEĞİ KADRO VE POZİSYONLAR 1/5 Kadro Kodu Kadro Unvanõ Sõnõf Derece Adet ATATÜRK ORMAN ÇİFTLİĞİ MÜDÜRLÜĞÜ 2542327 SEKRETER (ANKARA - Merkez) GİH 7 1 3179 DARPHANE VE DAMGA MATBAASI GN.MD. 2542329 LABORANT (İSTANBUL - Merkez) TH 8 1

Detaylı

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ TÜKETİCİ FİYAT ENDEKSİ (TÜFE) BİLGİ NOTU AĞUSTOS 2015 Türkiye İstatistik Kurumu 03/09/2015 tarihinde 2015 yılı Ağustos ayı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) haber bültenini yayımladı. Tüketici Fiyat Endeksi

Detaylı

İL BAZINDA DAĞILIM İSTANBUL 136 ANKARA 36 İZMİR 23 ANTALYA 12 KOCAELİ 10 GAZİANTEP 9

İL BAZINDA DAĞILIM İSTANBUL 136 ANKARA 36 İZMİR 23 ANTALYA 12 KOCAELİ 10 GAZİANTEP 9 BAŞVURU ADEDİ 335 TEMMUZ-AĞUSTOS-EYLÜL 2010 BAŞVURU İSTATİSTİKLERİ ANA BRANŞ BAZINDA DAĞILIM HAYAT DIŞI 307 HAYAT 28 İL BAZINDA DAĞILIM İSTANBUL 136 ANKARA 36 İZMİR 23 ANTALYA 12 KOCAELİ 10 GAZİANTEP 9

Detaylı

KURUM UNVAN İL TEŞKİLAT SINIF ÖĞRENİM DERECE ADET NİT1 NİT2 NİT3 ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ KÜTÜPHANECİ BOLU Merkez TH LİSANS 8 1 4099 4101 7300

KURUM UNVAN İL TEŞKİLAT SINIF ÖĞRENİM DERECE ADET NİT1 NİT2 NİT3 ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ KÜTÜPHANECİ BOLU Merkez TH LİSANS 8 1 4099 4101 7300 KURUM UNVAN İL TEŞKİLAT SINIF ÖĞRENİM DERECE ADET NİT1 NİT2 NİT3 ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ KÜTÜPHANECİ BOLU Merkez TH LİSANS 8 1 4099 4101 7300 ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ MEMUR BOLU Merkez GİH

Detaylı

Mayıs 2014 SAGMER İstatistikleri

Mayıs 2014 SAGMER İstatistikleri Mayıs 2014 SAGMER İstatistikleri *Ekli dosyadaki istatistikî veriler, Sigorta Şirketlerinin SBM ye gönderdiği verilerden oluşturulmuştur. Veriler 31 Mayıs 2014 itibariyle alınmıştır. Tablo 1: Ödeme Yöntemine

Detaylı

TAKVİM KARTONLARI 2016 YILI RESMİ TATİL GÜNLERİ

TAKVİM KARTONLARI 2016 YILI RESMİ TATİL GÜNLERİ 2016 YILI RESMİ TATİL GÜNLERİ 2016 YILI MÜBAREK GÜN ve GECELER Yılbaşı 1 Ocak Cuma Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı 23 Nisan Cumartesi Emek ve Dayanışma Günü 1 Mayıs Pazar Gençlik ve Spor Bayramı 19 Mayıs

Detaylı

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI TEHLİKELİ ATIK İSTATİSTİKLERİ BÜLTENİ(2013)

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI TEHLİKELİ ATIK İSTATİSTİKLERİ BÜLTENİ(2013) Sayı: 4 02.07.2015 16:00 Mülga Tehlikeli Atıkların Kontrolü Yönetmeliği kapsamında yıllık tehlikeli atık beyanları, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Bilgi Sistemi altında yer alan Atık Yönetim Uygulaması/Tehlikeli

Detaylı

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ TÜKETİCİ FİYAT ENDEKSİ (TÜFE) BİLGİ NOTU ARALIK 2015 Türkiye İstatistik Kurumu 04/01/2016 tarihinde 2015 yılı Aralık ayı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) haber bültenini yayımladı. Tüketici Fiyat Endeksi

Detaylı

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı. Mayıs 2013 - Düzce 1

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı. Mayıs 2013 - Düzce 1 Mayıs 2013 - Düzce 1 İçerik Giriş Kamu Üniversite Sanayi İşbirliğinde En Somut Ara Yüzler: Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Ülkemizde Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Teknoloji Geliştirme Bölgelerinin Bölgesel

Detaylı

122. GRUPTA İHALE EDİLECEK SAHALARIN LİSTESİ. Belirlenen Taban İhale Bedeli TL. 1 Adana 3327245 3183357 II. Grup 81.07 Arama 6.06.2016 9,30 60.

122. GRUPTA İHALE EDİLECEK SAHALARIN LİSTESİ. Belirlenen Taban İhale Bedeli TL. 1 Adana 3327245 3183357 II. Grup 81.07 Arama 6.06.2016 9,30 60. 122. GRUPTA İHALE EDİLECEK SAHALARIN LİSTESİ Sıra No İli Erişim İlişkili Erişim Maden Grubu Alanı Ruhsat Safhası İhale Tarihi Saati Belirlenen Taban İhale Bedeli TL. 1 Adana 3327245 3183357 II. Grup 81.07

Detaylı