Benzinin sudan ucuz olduğu ülke?

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Benzinin sudan ucuz olduğu ülke?"

Transkript

1 Benzinin sudan ucuz olduğu ülke? Benzinin sudan ucuz olduğu ülke? Azerbaycan da zengin petrol ve doğalgaz yataklarının bulunması, ülkede yakıt fiyatınını da çok düşük seviyelerde olmasını sağlıyor. Düşük yakıt fiyatları sebebiyle bir çok ülkede tasarruflu araçlar tercih edilirken bu ülkede güçlü ve lüks araçlar revaçta. Günlük ortalama 139 bin ton petrolün işlendiği Azerbaycan ekonomisinin temelini petrol ve doğalgaz oluşturuyor. Nüfusun ortalama 9 milyon olduğu Azerbaycan da resmi olmayan rakamlara göre yılda 15 milyar Dolar petrolden gelir elde edilirken, 50 bin kişi bu sektörde çalışıyor. Azerbaycan da petrolden sonraki gelir kaynağını doğalgaz oluşturuyor. Son bir yıl içerisinde 2 yeni doğalgaz yatağı bulunurken, bu yataklardaki gaz rezervinin 3 trilyon metreküp olduğu tahmin ediliyor. Azerbaycan da bir litre suyun fiyatı 50 kapik iken 1 litre dizel 45, 1 litre benzin ise 55 kapik. Bir litre benzinin Türk parasına göre 1 lira 20 kuruş olduğu Azerbaycan da yakıta en son zam 4 yıl önce yapıldı. Bir çok ülkede giderek artan yakıt fiyatları nedeniyle insanlar yakıt tüketimi az olan araçlara yönelirken, Azerbaycan sokaklarında lüks ve beygir gücü yüksek olan araçlar kol geziyor. Dünyada sayıları az bulunan son model araçlara Azerbaycan sokaklarında sıklıkla rastlamak mümkün. Tüm bunların yanında Türkiye ile Azerbaycan arasında imzalanan TransAnadolu projesi ile Azerbaycan doğalgazı Türkiye üzerinden Avrupa ya taşınacak. Bu proje sayesinde de Türkiye ihtiyacı olan doğalgazın büyük bölümüne ulaşmış olacak.

2 Kaynak : Milliyet Günde 15 bin ton atık İstanbul u aydınlatacak Günde 15 bin ton atık İstanbul u aydınlatacak. Kemerburgaz a kurulacak Atık Yakma ve Enerji Üretim Tesisi 1.5 milyon İstanbul nüfusunun enerji ihtiyacını karşılayacak. İstanbul a dünyada ilk 10 a girecek çöp yakma tesisi kuruluyor. Bu yıl içinde ihalesi yapılacak Atık Yakma ve Enerji Üretim Tesisi faaliyete geçtiğinde, günde 15 bin ton çöp üreten 1.5 milyon İstanbul nüfusunun elektrik ihtiyacı karşılanacak. Kemerburgaz a kurulacak tesisin mimarisi, Alman Mercedes fabrikası ve Türk Telekom Arena Stadı gibi daha bir çok projenin mimarı olan Mete Arat a ait. Atık Yakma ve Enerji Üretim Tesisinin kapasitesi ton/gün olacak. Bu projeyle, atık bertarafının yanı sıra, tesiste 70 MWh kapasitede elektrik enerjisi üretilecek. Teknolojiler yarışacak ÇED (Çevresel Etki Değerlendirmesi) raporları alınan ve ihale aşamasına gelen Atık Yakma ve Enerji Üretim Tesisi projesi için Alman, Japon Amerikan, Avusturya gibi gelişmiş ülkelerden dev firmaların teknolojileri yarışacak. Türkiye de bir ilk olacak proje ile hem atık azaltımı hem de yenilebilir enerji hedefleri açısından, AB uyum sürecinde önemli bir adım atılmış olacağına dikkat çeken İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, dünyada çöpten enerji üreten şehirler arasında ilk 10 a girecek bir tesis inşa edileceğini söyledi.

3 Kaynak : stargazete Bor Türkiye nin yüz akı olacak Bor Türkiye nin yüz akı olacak.bor kimyasalı ile kimya sektöründe 30 civarında yeni patent geliştirmeye başlayan Eti Maden İşletmeleri, bor zenginliğini geliştirmesiyle Türkiye nin yüz akı olacak. Kurum geliştirdiği Ar-Ge faaliyetleri ile de bir Ar-Ge Üretim Merkezi gibi çalışıyor. Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürü Dr. Orhan Yılmaz, bor kimyasalı ile kimya sektöründe 30 civarında yeni patent geliştirmeye başladıklarını, tek başına stratejik bir ürün olmayan bor kimyasalının diğer kimyasallarla birleşmesinden sonra şimdi bor ürününün Türkiye nin yüz akı olduğunu söyledi. Üretilen borun yüzde 97 sinin dünyada 84 ülkeye ihracatın yapıldığını dile getiren Genel Müdür Yılmaz, kurumun 1 kilogram dahi bor cevheri satışının olmadığını, satışlarının yüzde 92 sinin bor kimyasalı, yüzde 8 inin ise konsantre ürünlerden oluştuğunu söyledi.

4 LCD EKRAN YAYGINLAŞTI Bor kimyasallarında yapılacak her şeyi biz yaparsak abat oluruz diye bir durumun olmadığını ifade eden Yılmaz, Bor kendi kendini sattırmaz. Hiçbir sektörde baş aktör değildir, figürandır. Kutuplar hariç, en doğudan en batıya, dünyanın her yerine ihracat yapıyoruz. LCD ekranların yaygınlaşmasının en önemli nedeni biz olduk. LCD yi borik asitten biz geliştirdik. Şimdi Kütahya Emet te yıllık 350 bin ton borik asit çıkaracağız diye konuştu. 1 MİLYON TONLUK PAZAR Yılmaz, Bor sahalarında başka madenler var. Ciddi paralar harcayıp, yeni metalik maden arayacağız. Eskişehir Sivrihisar da toryum sahasında uranyum, seryum, lantan, neodyum, barit ve florit gibi 1 milyon ton nadir toprak elementi tespit ettik. 10 yıl süreyle yılda 10 bin ton nadir toprak elementi ve buna bağlı olarak yılda 250 ton toryum, 72 bin ton barit ve 70 bin ton florit üretimi yapılacak. Proje ile yılda 1 milyar dolar satış hasılatı öngörüyoruz dedi. Güney Afrika da 18 milyon tonluk ferro krom rezerviyle ilgili 1000 tonluk bir satış anlaşması yaptıklarını belirten Yılmaz, bunun kendilerine 1 milyon tonluk bir pazar getireceğini söyledi. Yılmaz ayrıca, Ferro kromda alım anlaşması yapıldığını, yılda 100 milyon dolarlık satış gerçekleştireceklerini söyledi. CİRO 3 KAT ARTTI Yılmaz, Hazine ye 1987 yılına kadar tek bir kuruş ödeme yapmayan Eti Maden in, 2011 yılında 850 milyon dolar satış yaptığını ve 487 milyon lira kar elde ettiğini kaydetti. Böylece 2000 li yıllardan bu yana cironun 3 katına ancak karın ise 26 kat arttığına dikkat çekti. ELEKTRİKLİ OTOLARIN PİLLERİ ÜRETİLECEK Yılmaz, 11 milyon dolarlık projeyi Kalkınma Bakanlığına gönderdik. Lidyum karbonat üretmeye başlayacağız. Eskişehir Kırka da yapılacak. Otomotiv sanayinde elektrikli otomobillerin bataryalarında kullanılacak. Bol miktarda ihtiyaç var. Dünyada en fazla Şili de üretiliyor. Onu Türkiye de üreteceğiz. Yatırıma başlayıp, prosedürler bittikten yer teslimden sonra 1,5 yılda tamamlanacak. İhale ile fabrikayı inşa ettireceğiz, bize teslim edecek. Biz işleteceğiz diye konuştu.

5 Türkiye deki rezervler ve kullanıldığı sektörler Bor ürünlerinin ağırlıklı olarak cam, deterjan, tarım, seramik alanlarında kullanıldığını belirten Genel Müdür Yılmaz, kurumun işlettiği dört havzadaki (Emet, Kırka, Bigadiç ve Kestelek) bor bileşikleri rezervi-nin 3.3 milyar ton olduğunu kaydetti. Yılmaz, Emet teki kolemanitin 1,8 milyar ton, Kırka daki tinkalin 850 milyon ton, Bigadiç teki kolemanit ve üleksitin 640 milyon ton, Kestelek -teki kolemanit rezervinin ise 5.6 milyon ton olduğunu belirtti. 30 projeye daha patent alınacak Kurumun bor kimyasalı üzerinden 4 alanda patent geliştirdiğini söyleyen Genel Müdür Orhan Yılmaz, 4 üncü patentimiz Kalsinasyon ve sperasyon denilen, karbon tutulumu ile ilgili baca gazında karbondioksitin ayrışması ile oldu. Yine dünyada camın en temel girdisi olan ve 60 milyon ton olarak kullanılan soda yerine, şimdi hiç kullanmadan bordan cam üreteceğiz. Deneme çalışmaları çok iyi çıktı. Nano teknolojiye giriyoruz. Birçok alanda 30 un üzerinde çalışma var. 4 ünün patentini aldık dedi. Kaynak : risalehaber

6 Yakın Zamanda Petrol Talebi Düşecek mi? Yakın Zamanda Petrol Talebi Düşecek mi? Soruya hitaben petrol talebinin iki önemli unsura bağlı olarak yakın zamanda zirve yaptıktan sonra düşüşe geçeceği öne sürüldü.küresel ekonomilerin petrol talebi sanılanın aksine sürekli artmak yerine yakın zamanda düşüşe geçebilir. The Economist te yer alan bir makaleye göre Batılı ülkelerde petrol talebi 2005 yılında zirve yaptıktan sonra düşüşe geçti. Makaleye göre petrol talebini desteklemesi beklenen Çin ve Hindistan gibi ülkelerde ise trafikteki araç sayısı her geçen gün artmasına rağmen iki önemli teknolojik gelişme petrol talebinin düşmesine neden olacak. KAYA GAZINDAKİ ATILIM Bu iki önemli gelişmeden ilkinin kaya gazı teknolojisi olduğunu belirten The Economist, bu sayede dünyanın kalan doğalgaz rezerv ömrünün 50 yıldan 200 yıla çıktığını kaydetti. Doğalgaz arzındaki bu artışın petrol yerine gazla çalışan nakliye gemileri, kamyon ve otobüslerin yaygınlanşmasına yardımcı olacağı belirtildi. Gaz kullanımındaki bu artış, makaleye göre, 2020 yılında günlük petrol talebinde birkaç milyon varillik düşüşe yol açabilir. DÜŞÜK YAKIT TÜKETEN ARAÇLAR The Economist e göre petrol talebini azaltacak ikinci etken ise otomotiv teknolojisindeki gelişmeler olacak. Benzin ve dizel yakıtla çalışan araçların giderek daha tutumlu olmaya başladığını kaydeden The Economist, bununla birlikte hibrid motorlu ve doğalgazla çalışan araçların da yaygınlaşmasıyla petrol talebinin düşeceğini kaydetti. Makalede, bu gelişmeler ışığında petrol talebinin birkaç yıl içerisinde günlük 92 milyon varille zirve yaptıktan sonra düşüşe geçeceği belirtildi. Şu anki petrol talebi günlük 89 milyon varil seviyesinde bulunuyor.

7 Kaynak :ekoayrinti Alman Kimya Devi Bayer 150 yaşında Alman Kimya Devi Bayer 150 yaşında. Wuppertal kenti yakınlarındaki küçük bir imalathaneyle sanayi dünyasına adım atan Bayer, şimdi 110 bin kişinin çalıştığı ve yıllık satış hasılatı 40 milyar Euro yu aşan bir dev. Bayer Anonim Ortaklığı nın 150. kuruluş yıldönümü davetine katılan seçkin konuklar arasında Başbakan Angela Merkel de vardı. Merkel Alman kimyacılığını bütün dünyaya tanıtan Bayer i överken şunları söylüyordu: Bayer Almanya nın en önde gelen temsilcilerinden biridir. Bayer yaratıcılığın ve ileri teknoloji yurdu Almanya nın sembolü sayılır. Bayer yönetim kurulu başkanı Marjin Dekkers yıldönümü konuşmasında geleceğe

8 bakarak, önlerindeki en zorlu sınavın ne olduğunu şöyle dile getirdi: Devamlı yeni şeyler keşfetmek, yeni buluşları denemek, hastaların iyileşmesine yardımcı olmak, gıda krizlerini önlemek ve enerji tasarruf etmek 110 bin Bayerli her gün bu amaca ulaşma şevkiyle çalışıyor. Boya fabrikasıyla başladı 1 Ağustos 1863 te tüccar Friedrich Bayer ortağı kumaş boyacısı Johann Weskkott ile birlikte Wuppertal ın Barmen ilçesinde küçük bir boya fabrikası açtı. İşleri iyi gidiyordu. En önemli müşterileri arasında, üniformalarını boyatan silahlı kuvvetler de bulunmaktaydı. Sermaye arttırabilmek için işletme 1883 yılında anonim şirkete dönüştürüldü. Boyacılıktaki rekabeti kazanmak için yeni öğrenim dallarından kimyacılıktan mezun olmuş genç elemanlar işe alındı. İktisat tarihçisi ve Bayer uzmanı Profesör Werner Plumpe hukuk güvenliğinin artmasıyla Bayer in altın döneminin başladığını belirtiyor: Patent kanunun çıkması kimyacıların önemini arttırdı. Çünkü Almanya da patent alabilmek için, geliştirilen tekniğin gerçekten yeni olduğunu kanıtlamak gerekiyordu. Bunun için de bilgi sahibi kimyacılara ihtiyaç vardı. Usta Uzman kimyacılar sayesinde rakip şirketlerle olan patent anlaşmazlıklarını aşmak da kolaylaşıyordu. Bayer zamanla sentetik boyanın yanı sıra ilaç da üretmeye başladı. Boya imalatından artan maddelerin nasıl değerlendirilebileceği araştırılıyor ve bu atıklardan elde edilen maddelerle hastalıkları iyileştiren, ya da arazlarını hafifleten müstahzarlar üretilebiliyordu. 6 Mart 1899 da patenti alınan ağrı kesici Aspirin de bu deneyler sayesinde bulunmuştu. Prof. Plumpe, Aspirin, bir ara madde olan ve boya imalatından artan Salisilik Asit in klasik usullerle işlenmesi sayesinde bulundu diyor yılında Köln yakınlarındaki küçük kimya işletmesini satın alan Bayer 1912 yılında şirket merkezini bugün de bulunduğu, Ren nehri kıyısındaki Leverkusen e nakletti. Bayer Birinci Dünya Savaşı ndan önce de küresel aktörler arasında yer almakta ve çeşitli Avrupa ülkeleriyle, Brezilya, Arjantin, Çin, Japonya ve ABD de fabrika işletmekteydi. O yıllarda Bayer de on bin kişi çalışıyordu. Bayer, başarı efsanesini bıçak gibi kesen birinci büyük savaştan sonra bağımsızlığını kaybetti yılında ortak çıkarlar topluluğu IG Farben bünyesinde diğer büyük Alman kimyacılık şirketleriyle birleşti.

9 1933 yılında Nasyonal Sosyalistler iktidara geldikten sonra kapitalist şirketlerin kâr hırsı Bayer i de siyasetin kuklası haline getirdi. Hitler in silahlanma programında sentetik benzin ve suni kauçuk önemli rol oynuyordu. Milyonlarca kişinin öldürüldüğü Siklon B gazı IG Farben tarafından üretiliyordu yılına kadar Bayer in Leverkusen tesislerinde dört bin esir işçi çalıştırılıyordu. Prof. Plumpe şunları anlatıyor: Şirket zorla işçi çalıştırıyordu. En dramatik gelişmeler Auschwitz deki IG Farben tesislerinde oldu. Bu fabrika Nasyonal Sosyalistlerin baskısıyla kurulmuş ve şirket yönetimi de esir kamplarından getirilenlerin burada çalıştırılmasında sakınca görmemişti. Buraya kadar evet, ama daha fazlasını yapamam, diyecek vicdani sınırlar ortadan kalkmıştı. 1951: Yeniden başlangıç İkinci Dünya Savaşı ndan sonra IG Farben lağvedildi, sorumluları Nürnberg mahkemesinde yargılandı de yeniden kurulan Bayer, başarı tarihi kaldığı yerden yazmaya devam etti. Lipobay adlı tansiyon ilacı ABD de Bayer in başına iş açtı. Bu ilacı kullanan çok sayıda yüksek tansiyon hastasının ölmesi Bayer i öylesine sarstı ki, bir ara şirketin ilaç üretiminden vazgeçmesi bile düşünüldü. Ama tam tersi oldu ve ilaç üretimi Bayer in en önemli branşı haline geldi. İlaç satışlarının toplam ciro içindeki payı yüzde elliye kadar çıktı. Tarım ilaçlarıyla tohumluk üretiminde de piyasa payını büyüten Bayer aynı zamanda çeşitli sanayi kollarına üstün vasıflı sentetik maddeler de üretiyor. ThyssenKrupp, Siemens, Daimler ve BASF gibi Bayer de Almanya nın ananevi sanayi şirketleri arasındaki yerini 150 yıldır koruyor. Kaynak :medimagazin

10 Plastikte hammadde sıkıntısı büyüyor Plastikte hammadde sıkıntısı büyüyor. Türk plastik sektörü 2013 yılının ilk altı ayını üretim ve ihracatta yükseliş ile tamamladı ancak hammaddede yüzde 85 oranında dışa bağımlılık, sektörün ithalatını da artırıyor. Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) tarafından hazırlanan 2013 yılı ilk yarı sektör değerlendirme raporuna göre; plastik sektörü yılın ilk altı ayını 2 milyar 665 milyon dolar ihracat ile kapattı. Sektör geçen yılın aynı dönemine oranla ihracatta yüzde 9 artış yakaladı. Sektörün direkt ihracatına ambalaj, inşaat, otomotiv, beyaz eşya gibi sektörler kanalıyla gerçekleştirdiği dolaylı ihracat da eklendiğinde toplam plastik sektörü ihracatı 5.5 milyar doları aştı. Hammadde ithalatı ihracat kadar! Aynı dönemde üretimde de yüzde 5.7 oranında büyümeye imza atan sektör, 4 milyon 350 bin ton üretim gerçekleştirdi. Ancak hammaddede yüzde 85 oranında dışa bağımlılık sektörün ithalatını da etkiliyor. İlk yarıyıl sonuçlarına göre geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9.5 oranında ithalat artışı ile sektör, 5 milyar dolar hammadde ithalatı yaptı. İlk yarıyılda plastik sektörünün ihracattaki en büyük pazarlarını; 281 milyon dolar ile Irak, 122 milyon dolar ile Almanya ve 118 milyon dolar ile Rusya Federasyonu oluşturdu. Bu üç ülkeyi sırasıyla; Azerbaycan, İngiltere, Fransa, Libya, Romanya, İran ve Bulgaristan takip etti. PAGEV Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Uysal sonuçlar ile ilgili yaptığı değerlendirmede Türk plastik sektörünün ülke ekonomisinin gelişiminde en önemli sektörlerden biri olduğunu belirterek, Üretim ve ihracatta sürekli bir büyüme ivmesi gösteriyoruz. Ancak, hammaddede dışa bağımlılığımız sektörümüzün daha da ilerlemesini olumsuz yönde etkiliyor. Yurtdışından petrokimya yatırımı alamadığımız için en büyük yerli üreticimiz PETKİM den yeni yatırımlar bekliyoruz. Ayrıca, hammadde ithalatında uygulanan yüksek vergiler ve son dönemde dolardaki yükseliş de firmalarımızı etkiliyor dedi.

11 Kaynak:yenimesaj Kimya sektörü temmuzda canlandı Kimya sektörü temmuzda canlandı. Temmuz ayında kimyevi maddeler ve mamülleri sektöründeki ihracat, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 20,3 arttı. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerinden derlenen bilgiye göre, kimyevi maddeler ve mamülleri sektöründe ihracat yapan firmalar, temmuz ayındaki performansını geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 20,3 yükseltti. Söz konusu sektör, 1 milyar 554 milyon 884 bin dolarla Türkiye ihracatının yüzde 12,3 ünü karşıladı. Temmuz ayında sektörden ihracat yapılan ülkeler arasında ilk sırayı Mısır, Irak ve Almanya aldı. Mısır a 161 milyon 956 bin dolar, Irak a 117 milyon 938 bin dolar ve Almanya ya 68 milyon 760 bin dolar ihracat yapıldı. Türkiye den ABD ye yapılan kimya sektörü ihracatı, 2012 yılının temmuz ayında 61 milyon 701 bin dolar iken, geçen ay 32 milyon 923 bin dolara geriledi. Geçen yıl söz konusu ayda, Yunanistan a yapılan 36 milyon 96 bin dolarlık ihracat,

12 bu yıl 61 milyon 38 bin dolara yükseldi. Kimyevi maddeler ve mamülleri sektöründe geçen ay en fazla ihracat, 591 milyon 728 bin dolarla İstanbul dan yapılırken, bu ili 450 milyon 945 bin dolarla Kocaeli izledi. Kaynak:Timeturk

Uluslararası Enerji Hammaddeleri ve Enerji Zirvesi 1 Ekim de İstanbul da Başlıyor

Uluslararası Enerji Hammaddeleri ve Enerji Zirvesi 1 Ekim de İstanbul da Başlıyor Uluslararası Enerji Hammaddeleri ve Enerji Zirvesi 1 Ekim de İstanbul da Başlıyor Uluslararası Enerji Hammaddeleri ve Enerji Zirvesi 1 Ekim de İstanbul da Başlıyor. Dünyada ilk defa, Enerji Hammaddeleri

Detaylı

plastik sanayi PLASTİK SEKTÖR TÜRKİYE DEĞERLENDİRMESİ VE 2014 BEKLENTİLERİ 6 AYLIK Barbaros DEMİRCİ PLASFED Genel Sekreteri

plastik sanayi PLASTİK SEKTÖR TÜRKİYE DEĞERLENDİRMESİ VE 2014 BEKLENTİLERİ 6 AYLIK Barbaros DEMİRCİ PLASFED Genel Sekreteri plastik sanayi 2014 TÜRKİYE PLASTİK SEKTÖR DEĞERLENDİRMESİ VE 2014 BEKLENTİLERİ 6 AYLIK Plastik Sanayicileri Derneği Barbaros DEMİRCİ PLASFED Genel Sekreteri Barbaros DEMİRCİ PLASFED Genel Sekreteri Türkiye

Detaylı

Şişecam, Yenişehir de dünya genelinde tek lokasyonda kurulu en büyük Cam Kompleksi nin yeni yatırımlarını açtı.

Şişecam, Yenişehir de dünya genelinde tek lokasyonda kurulu en büyük Cam Kompleksi nin yeni yatırımlarını açtı. Basın Bülteni Şişecam, Yenişehir de dünya genelinde tek lokasyonda kurulu en büyük Cam Kompleksi nin yeni yatırımlarını açtı. Şişecam, Yenişehir Cam Kompleksi nde yer alan Anadolu Cam Fabrikası 4. Cam

Detaylı

TÜRKİYE PLASTİK SEKTÖRÜ 2014 YILI 4 AYLIK DEĞERLENDİRMESİ ve 2014 BEKLENTİLERİ. Barbaros Demirci PLASFED - Genel Sekreter

TÜRKİYE PLASTİK SEKTÖRÜ 2014 YILI 4 AYLIK DEĞERLENDİRMESİ ve 2014 BEKLENTİLERİ. Barbaros Demirci PLASFED - Genel Sekreter TÜRKİYE PLASTİK SEKTÖRÜ 2014 YILI 4 AYLIK DEĞERLENDİRMESİ ve 2014 BEKLENTİLERİ Barbaros Demirci PLASFED - Genel Sekreter 2013 yılı, dünya ekonomisi için finansal krizin etkilerinin para politikaları açısından

Detaylı

KİMYEVİ MADDELER, PLASTİKLER VE MAMULLERİ

KİMYEVİ MADDELER, PLASTİKLER VE MAMULLERİ KİMYEVİ MADDELER, PLASTİKLER VE MAMULLERİ SEKTÖR RAPORU EYLÜL 2015 TÜRKİYE DE KİMYA VE PLASTİK SEKTÖRÜ Türk kimya endüstrisi, ağırlıklı olarak petrokimya, sabun, deterjan, gübre, ilaç, boya-vernik, sentetik

Detaylı

I. 2011 İlk 1000 İhracatçı Araştırması II. 2012 Değerlendirme III. 2012 İlk Yarı Yıl Faaliyetleri

I. 2011 İlk 1000 İhracatçı Araştırması II. 2012 Değerlendirme III. 2012 İlk Yarı Yıl Faaliyetleri I. 2011 İlk 1000 İhracatçı Araştırması II. 2012 Değerlendirme III. 2012 İlk Yarı Yıl Faaliyetleri I. 2011 İlk 1000 İhracatçı Araştırması 2010 yılında 113,9 milyar dolar olan Türkiye ihracatı, 2011 yılında

Detaylı

Plastik, 1850'li yıllarda sert kauçuğun kullanılmasıyla birlikte doğal maddeler yerine kullanılabilen kimyasal bir maddeden elde edilmiştir.

Plastik, 1850'li yıllarda sert kauçuğun kullanılmasıyla birlikte doğal maddeler yerine kullanılabilen kimyasal bir maddeden elde edilmiştir. İÇİNDEKİLER PLASTİK SEKTÖRÜ... 2 Plastik Sektörüne Genel Bakış... 2 DÜNYA PLASTİK SEKTÖRÜ... 3 TÜRKİYE PLASTİK SEKTÖRÜ... 4 Türkiye de Plastik Mamul Üretimi... 5 Plastik Mamul Üretiminin Sektörel Dağılımı...

Detaylı

SEKTÖRÜN TANIMI TÜRKİYE TEMİZLİK MADDELERİ SEKTÖRÜ

SEKTÖRÜN TANIMI TÜRKİYE TEMİZLİK MADDELERİ SEKTÖRÜ SEKTÖRÜN TANIMI Tablo-1: Temizlik Maddeleri Sektöründe Yer Alan Ürünler GTİP Ürün Adı 3401 Sabunlar, Yüzey Aktif Organik Maddeler 3402 Yıkama, Temizleme Müstahzarları-Sabunlar Hariç 3403 Yağlama Müstahzarları,

Detaylı

TÜRKĠYE DÜNYANIN BOYA ÜRETĠM ÜSSÜ OLMA YOLUNDA

TÜRKĠYE DÜNYANIN BOYA ÜRETĠM ÜSSÜ OLMA YOLUNDA TÜRKĠYE DÜNYANIN BOYA ÜRETĠM ÜSSÜ OLMA YOLUNDA Nurel KILIÇ Türk boya sektörü; Avrupa nın altıncı büyük boya üreticisi konumundadır. Türkiye de 50 yılı aşkın bir geçmişi olan boya sektörümüz, AB entegrasyon

Detaylı

PLASTİK SEKTÖRÜ 2017 YILI BEKLENTİLERİ ARALIK 2016 GEBZE TİCARET ODASI TİCARET BÖLÜMÜ

PLASTİK SEKTÖRÜ 2017 YILI BEKLENTİLERİ ARALIK 2016 GEBZE TİCARET ODASI TİCARET BÖLÜMÜ PLASTİK SEKTÖRÜ 2017 YILI BEKLENTİLERİ ARALIK 2016 GEBZE TİCARET ODASI TİCARET BÖLÜMÜ PLASTİK SEKTÖRÜ 2017 YILI BEKLENTİLERİ Türk plastik sektörü, 2016 da gerçekleştirdiği 9 milyon tonluk üretimle dünyanın

Detaylı

2014 HAZİRAN DIŞ TİCARET RAPORU

2014 HAZİRAN DIŞ TİCARET RAPORU 2014 HAZİRAN DIŞ TİCARET RAPORU ATSO DIŞ TİCARET SERVİSİ *Tablo ve listeler TİM ve TUİK istatistikleri ihracat ve ithalat verilerine göre ATSO- Dış Ticaret Servisi tarafından derlenmiştir. 2014 HAZİRAN

Detaylı

2015 OCAK DIŞ TİCARET RAPORU

2015 OCAK DIŞ TİCARET RAPORU 2015 OCAK DIŞ TİCARET RAPORU ATSO DIŞ TİCARET SERVİSİ *Tablo ve listeler TİM ve TUİK istatistikleri ihracat ve ithalat verilerine göre ATSO- Dış Ticaret Servisi tarafından derlenmiştir. 2015 OCAK / TÜRKİYE

Detaylı

2017 OCAK DIŞ TİCARET RAPORU

2017 OCAK DIŞ TİCARET RAPORU 2017 OCAK DIŞ TİCARET RAPORU ATSO DIŞ TİCARET SERVİSİ *Tablo ve listeler TİM ve TUİK istatistikleri ihracat ve ithalat verilerine göre ATSO- Dış Ticaret Servisi tarafından derlenmiştir. 2017 OCAK / TÜRKİYE

Detaylı

2014 MAYIS DIŞ TİCARET RAPORU

2014 MAYIS DIŞ TİCARET RAPORU 2014 MAYIS DIŞ TİCARET RAPORU ATSO DIŞ TİCARET SERVİSİ *Tablo ve listeler TİM ve TUİK istatistikleri ihracat ve ithalat verilerine göre ATSO- Dış Ticaret Servisi tarafından derlenmiştir. 2014 MAYIS / TÜRKİYE

Detaylı

TÜRKİYE DE BU HAFTA 7 11 EYLÜL 2015

TÜRKİYE DE BU HAFTA 7 11 EYLÜL 2015 TÜRKİYE DE BU HAFTA 7 11 EYLÜL 2015 PERAKENDE SATIŞ HACMİ ARTTI Perakende satış hacmi, temmuzda aylık bazda yüzde 1,3, yıllık bazda ise yüzde 7,1 arttı Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), temmuz ayına ilişkin

Detaylı

plastik sanayi Plastik Sanayicileri Derneği Barbaros aros DEMİRCİ PLASFED Genel Sekreteri

plastik sanayi Plastik Sanayicileri Derneği Barbaros aros DEMİRCİ PLASFED Genel Sekreteri plastik sanayi 2014 Plastik Sanayicileri Derneği Barbaros aros DEMİRCİ PLASFED Genel Sekreteri Barbaros DEMİRCİ PLASFED Genel Sekreteri Türk ekonomisi 2014 yılının başında hızlı artırılan faiz oranlarıyla

Detaylı

2015 KASIM DIŞ TİCARET RAPORU

2015 KASIM DIŞ TİCARET RAPORU 2015 KASIM DIŞ TİCARET RAPORU ATSO DIŞ TİCARET SERVİSİ *Tablo ve listeler TİM ve TUİK istatistikleri ihracat ve ithalat verilerine göre ATSO- Dış Ticaret Servisi tarafından derlenmiştir. 2015 KASIM / TÜRKİYE

Detaylı

ÇELİK BORU SEKTÖR RAPORU (2017) ÇELİK BORU İMALATÇILARI DERNEĞİ

ÇELİK BORU SEKTÖR RAPORU (2017) ÇELİK BORU İMALATÇILARI DERNEĞİ ÇELİK BORU SEKTÖR RAPORU (217) ÇELİK BORU İMALATÇILARI DERNEĞİ Türkiye Çelik Boru Üretimi Türkiye çelik boru üretimi, 2 li yılların başında sektöre yapılan yatırımlarla önemli bir ivme kazanmıştır. 2-27

Detaylı

2014 EYLÜL DIŞ TİCARET RAPORU

2014 EYLÜL DIŞ TİCARET RAPORU 2014 EYLÜL DIŞ TİCARET RAPORU ATSO DIŞ TİCARET SERVİSİ *Tablo ve listeler TİM ve TUİK istatistikleri ihracat ve ithalat verilerine göre ATSO- Dış Ticaret Servisi tarafından derlenmiştir. 2014 EYLÜL / TÜRKİYE

Detaylı

İçindekiler DÜNYA TİCARETİ... 3 TÜRKİYE DE KİMYA SEKTÖRÜ... 4 TÜRKİYE DE DIŞ TİCARET... 6 İHRACAT... 6 İTHALAT... 8

İçindekiler DÜNYA TİCARETİ... 3 TÜRKİYE DE KİMYA SEKTÖRÜ... 4 TÜRKİYE DE DIŞ TİCARET... 6 İHRACAT... 6 İTHALAT... 8 KİMYA SEKTÖR RAPORU İçindekiler DÜNYA TİCARETİ... 3 TÜRKİYE DE KİMYA SEKTÖRÜ... 4 TÜRKİYE DE DIŞ TİCARET... 6 İHRACAT... 6 İTHALAT... 8 DÜNYA TİCARETİ Dünyada kimya sanayinin yaklaşık % 38 ini ana kimyasallar,

Detaylı

2018 NİSAN DIŞ TİCARET RAPORU

2018 NİSAN DIŞ TİCARET RAPORU 2018 NİSAN DIŞ TİCARET RAPORU ATSO AR-GE VE DIŞ İLİŞKİLER BİRİMİ *Tablo ve listeler TİM ve TUİK istatistikleri ihracat ve ithalat verilerine göre ATSO- Dış Ticaret Servisi tarafından derlenmiştir. 2018

Detaylı

Hong Kong da geri dönüşüm için yaratıcı fikirler

Hong Kong da geri dönüşüm için yaratıcı fikirler Hong Kong da geri dönüşüm için yaratıcı fikirler Hong Kong da geri dönüşüm için yaratıcı fikirler.yetersiz koşullar sık sık parlak fikirlerin doğuşunu sağlıyor. Çöpleri depolayacak alan sıkıntısı çekilen

Detaylı

2018 OCAK DIŞ TİCARET RAPORU

2018 OCAK DIŞ TİCARET RAPORU 2018 OCAK DIŞ TİCARET RAPORU ATSO AR-GE VE DIŞ İLİŞKİLER BİRİMİ *Tablo ve listeler TİM ve TUİK istatistikleri ihracat ve ithalat verilerine göre ATSO- Dış Ticaret Servisi tarafından derlenmiştir. 2018

Detaylı

DÜNYA DA BU HAFTA 14 18 ARALIK 2015

DÜNYA DA BU HAFTA 14 18 ARALIK 2015 DÜNYA DA BU HAFTA 14 18 ARALIK 2015 AVRUPA'DA İNŞAAT ÜRETİMİ EKİMDE ARTTI Euro Bölgesinde inşaat üretimi yıllık yüzde 1,1 artış kaydetti Euro Bölgesinde inşaat üretimi ekim ayında aylık bazda yüzde 0,5,

Detaylı

Dış Ticaret Verileri Bülteni

Dış Ticaret Verileri Bülteni (Milyar $) 216 Haziran - 216 TÜİK dış ticaret verilerine göre ihracat 216 yılı Haziran ayında, 215 yılının aynı ayına göre %8,1 artarak 12 milyar 916 milyon dolar, ithalat %7 artarak 19 milyar 475 milyon

Detaylı

CAM SANAYİİ. Hazırlayan Birsen YILMAZ 2006. T.C. Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi

CAM SANAYİİ. Hazırlayan Birsen YILMAZ 2006. T.C. Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi CAM SANAYİİ Hazırlayan Birsen YILMAZ 2006 T.C. Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi TÜRKİYE'DE ÜRETİM Cam sanayii, inşaat, otomotiv, meşrubat, gıda, beyaz eşya, mobilya,

Detaylı

2014 TEMMUZ DIŞ TİCARET RAPORU

2014 TEMMUZ DIŞ TİCARET RAPORU 2014 TEMMUZ DIŞ TİCARET RAPORU ATSO DIŞ TİCARET SERVİSİ *Tablo ve listeler TİM ve TUİK istatistikleri ihracat ve ithalat verilerine göre ATSO- Dış Ticaret Servisi tarafından derlenmiştir. 2014 TEMMUZ /

Detaylı

2014 NİSAN DIŞ TİCARET RAPORU

2014 NİSAN DIŞ TİCARET RAPORU 2014 NİSAN DIŞ TİCARET RAPORU ATSO DIŞ TİCARET SERVİSİ *Tablo ve listeler TİM ve TUİK istatistikleri ihracat ve ithalat verilerine göre ATSO- Dış Ticaret Servisi tarafından derlenmiştir. 2014 NİSAN / TÜRKİYE

Detaylı

Kaynak : CIA World Factbook

Kaynak : CIA World Factbook Türk Plastik ve Mamulleri, Ambalaj Sektörü ve Plastik İşleme Makine Üreticileri İçin SIRBİSTAN Pazarının Değerlendirmesi GENEL BİLGİLER : Barbaros Demirci Genel Müdür PAGEV EIU tahminine göre Sırbistan

Detaylı

2017 NİSAN DIŞ TİCARET RAPORU

2017 NİSAN DIŞ TİCARET RAPORU 2017 NİSAN DIŞ TİCARET RAPORU ATSO DIŞ TİCARET SERVİSİ *Tablo ve listeler TİM ve TUİK istatistikleri ihracat ve ithalat verilerine göre ATSO- Dış Ticaret Servisi tarafından derlenmiştir. 2017 NİSAN / TÜRKİYE

Detaylı

2014 ARALIK DIŞ TİCARET RAPORU

2014 ARALIK DIŞ TİCARET RAPORU 2014 ARALIK DIŞ TİCARET RAPORU ATSO DIŞ TİCARET SERVİSİ *Tablo ve listeler TİM ve TUİK istatistikleri ihracat ve ithalat verilerine göre ATSO- Dış Ticaret Servisi tarafından derlenmiştir. 2014 ARALIK /

Detaylı

2017 AĞUSTOS DIŞ TİCARET RAPORU

2017 AĞUSTOS DIŞ TİCARET RAPORU 2017 AĞUSTOS DIŞ TİCARET RAPORU ATSO DIŞ TİCARET SERVİSİ *Tablo ve listeler TİM ve TUİK istatistikleri ihracat ve ithalat verilerine göre ATSO- Dış Ticaret Servisi tarafından derlenmiştir. 2017 AĞUSTOS

Detaylı

2017 ARALIK DIŞ TİCARET RAPORU

2017 ARALIK DIŞ TİCARET RAPORU 2017 ARALIK DIŞ TİCARET RAPORU ATSO DIŞ TİCARET SERVİSİ *Tablo ve listeler TİM ve TUİK istatistikleri ihracat ve ithalat verilerine göre ATSO- Dış Ticaret Servisi tarafından derlenmiştir. 2017 ARALIK /

Detaylı

2016 HAZİRAN DIŞ TİCARET RAPORU

2016 HAZİRAN DIŞ TİCARET RAPORU 2016 HAZİRAN DIŞ TİCARET RAPORU ATSO DIŞ TİCARET SERVİSİ *Tablo ve listeler TİM ve TUİK istatistikleri ihracat ve ithalat verilerine göre ATSO- Dış Ticaret Servisi tarafından derlenmiştir. 2016 HAZİRAN

Detaylı

TÜRKİYE. PLASTİK AMBALAJ SEKTÖRÜ 2010 YILI DEĞERLENDİRMESİ ve 2011 YILI BEKLENTİLERİ. Barbaros Demirci Genel Müdür

TÜRKİYE. PLASTİK AMBALAJ SEKTÖRÜ 2010 YILI DEĞERLENDİRMESİ ve 2011 YILI BEKLENTİLERİ. Barbaros Demirci Genel Müdür TÜRKİYE PLASTİK AMBALAJ SEKTÖRÜ 21 YILI DEĞERLENDİRMESİ ve 211 YILI BEKLENTİLERİ Barbaros Demirci Genel Müdür Firma Sayısı : Plastik ambalaj sektöründe 1152 firma mevcut olup, firmaların % 86 sı 1 şehirde

Detaylı

2017 MAYIS DIŞ TİCARET RAPORU

2017 MAYIS DIŞ TİCARET RAPORU 2017 MAYIS DIŞ TİCARET RAPORU ATSO DIŞ TİCARET SERVİSİ *Tablo ve listeler TİM ve TUİK istatistikleri ihracat ve ithalat verilerine göre ATSO- Dış Ticaret Servisi tarafından derlenmiştir. 2017 MAYIS / TÜRKİYE

Detaylı

2014 MART DIŞ TİCARET RAPORU

2014 MART DIŞ TİCARET RAPORU 2014 MART DIŞ TİCARET RAPORU ATSO DIŞ TİCARET SERVİSİ *Tablo ve listeler TİM ve TUİK istatistikleri ihracat ve ithalat verilerine göre ATSO- Dış Ticaret Servisi tarafından derlenmiştir. 2014 MART / TÜRKİYE

Detaylı

2015 AĞUSTOS DIŞ TİCARET RAPORU

2015 AĞUSTOS DIŞ TİCARET RAPORU 2015 AĞUSTOS DIŞ TİCARET RAPORU ATSO DIŞ TİCARET SERVİSİ *Tablo ve listeler TİM ve TUİK istatistikleri ihracat ve ithalat verilerine göre ATSO- Dış Ticaret Servisi tarafından derlenmiştir. 2015 AĞUSTOS

Detaylı

2014 EKİM DIŞ TİCARET RAPORU

2014 EKİM DIŞ TİCARET RAPORU 2014 EKİM DIŞ TİCARET RAPORU ATSO DIŞ TİCARET SERVİSİ *Tablo ve listeler TİM ve TUİK istatistikleri ihracat ve ithalat verilerine göre ATSO- Dış Ticaret Servisi tarafından derlenmiştir. 2014 EKİM / TÜRKİYE

Detaylı

HAZİRAN 2018 TAŞIMACILIK İSTATİSTİKLERİ DEĞERLENDİRME RAPORU

HAZİRAN 2018 TAŞIMACILIK İSTATİSTİKLERİ DEĞERLENDİRME RAPORU HAZİRAN 2018 TAŞIMACILIK İSTATİSTİKLERİ DEĞERLENDİRME RAPORU Ocak-Haziran İhracat taşımalarımızın %49 u (~297.000) Ortadoğu ve Körfez Ülkelerine, %35 i (~208.000) Avrupa Ülkelerine, %16 sı ise (~100.000)

Detaylı

2017 HAZİRAN DIŞ TİCARET RAPORU

2017 HAZİRAN DIŞ TİCARET RAPORU 2017 HAZİRAN DIŞ TİCARET RAPORU ATSO DIŞ TİCARET SERVİSİ *Tablo ve listeler TİM ve TUİK istatistikleri ihracat ve ithalat verilerine göre ATSO- Dış Ticaret Servisi tarafından derlenmiştir. 2017 HAZİRAN

Detaylı

2016 MAYIS DIŞ TİCARET RAPORU

2016 MAYIS DIŞ TİCARET RAPORU 2016 MAYIS DIŞ TİCARET RAPORU ATSO DIŞ TİCARET SERVİSİ *Tablo ve listeler TİM ve TUİK istatistikleri ihracat ve ithalat verilerine göre ATSO- Dış Ticaret Servisi tarafından derlenmiştir. 2016 MAYIS / TÜRKİYE

Detaylı

HAZİRAN 2016 Gebze Ticaret Odası Ticaret Bölümü

HAZİRAN 2016 Gebze Ticaret Odası Ticaret Bölümü HAZİRAN 2016 Gebze Ticaret Odası Ticaret Bölümü Sayı: 2016/1 TÜRKİYE DE VE DÜNYA DA BOYA SEKTÖRÜ Son dönemde dünya boya sanayisi önemli değişikliklere sahne olmaktadır. Sektörde konsantrasyon, uzmanlaşma,

Detaylı

GÜVEN ENDEKSLERİ. Kaynak: TCMB & TÜİK SANAYİ SEKTÖRÜ

GÜVEN ENDEKSLERİ. Kaynak: TCMB & TÜİK SANAYİ SEKTÖRÜ M A R T 17 ayında 97 seviyesine gerileyen Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE), Şubat ta 1, düzeyine yükselerek yeniden iyimser kanada geçti. Bu dönemde RKGE alt endekslerinde, son aydaki sipariş miktarı haricindeki

Detaylı

SERAMİK SEKTÖRÜ NOTU

SERAMİK SEKTÖRÜ NOTU 1. Dünya Seramik Sektörü 1.1 Seramik Kaplama Malzemeleri SERAMİK SEKTÖRÜ NOTU 2007 yılında 8,2 milyar m 2 olan dünya seramik kaplama malzemeleri üretimi, 2008 yılında bir önceki yıla oranla %3,5 artarak

Detaylı

2017 TEMMUZ DIŞ TİCARET RAPORU

2017 TEMMUZ DIŞ TİCARET RAPORU 2017 TEMMUZ DIŞ TİCARET RAPORU ATSO DIŞ TİCARET SERVİSİ *Tablo ve listeler TİM ve TUİK istatistikleri ihracat ve ithalat verilerine göre ATSO- Dış Ticaret Servisi tarafından derlenmiştir. 2017 TEMMUZ /

Detaylı

2017 EKİM DIŞ TİCARET RAPORU

2017 EKİM DIŞ TİCARET RAPORU 2017 EKİM DIŞ TİCARET RAPORU ATSO DIŞ TİCARET SERVİSİ *Tablo ve listeler TİM ve TUİK istatistikleri ihracat ve ithalat verilerine göre ATSO- Dış Ticaret Servisi tarafından derlenmiştir. 2017 EKİM / TÜRKİYE

Detaylı

2016 TEMMUZ DIŞ TİCARET RAPORU

2016 TEMMUZ DIŞ TİCARET RAPORU 2016 TEMMUZ DIŞ TİCARET RAPORU ATSO DIŞ TİCARET SERVİSİ *Tablo ve listeler TİM ve TUİK istatistikleri ihracat ve ithalat verilerine göre ATSO- Dış Ticaret Servisi tarafından derlenmiştir. 2016 TEMMUZ /

Detaylı

Enervis H o ş g e l d i n i z Ekim 2015

Enervis H o ş g e l d i n i z Ekim 2015 Enervis H o ş g e l d i n i z Ekim 2015 Dünya Enerji Genel Görünümü Genel Görünüm Dünya Birincil Enerji Tüketimi 2013-2035 2013 2035F Doğalgaz %24 Nükleer %4 %7 Hidro %2 Yenilenebilir Petrol %33 Kömür

Detaylı

DÜNYA PLASTİK SEKTÖR RAPORU PAGEV

DÜNYA PLASTİK SEKTÖR RAPORU PAGEV DÜNYA PLASTİK SEKTÖR RAPORU 2016 PAGEV 1. DÜNYA PLASTİK MAMUL SEKTÖRÜNDE GELİŞMELER 1.1. DÜNYA PLASTİK MAMUL ÜRETİMİ Yüksek kaynak verimi, düşük üretim ve geri kazanım maliyeti ve tasarım ve uygulama zenginliği

Detaylı

ULUDAĞ HAZIR GİYİM VE KONFEKSİYON İHRACATÇILARI BİRLİĞİ 2016 YILI EYLÜL AYI DIŞ TİCARET DEĞERLENDİRME RAPORU

ULUDAĞ HAZIR GİYİM VE KONFEKSİYON İHRACATÇILARI BİRLİĞİ 2016 YILI EYLÜL AYI DIŞ TİCARET DEĞERLENDİRME RAPORU ULUDAĞ HAZIR GİYİM VE KONFEKSİYON İHRACATÇILARI BİRLİĞİ 2016 YILI EYLÜL AYI DIŞ TİCARET DEĞERLENDİRME RAPORU ULUDAĞ Ar-Ge ve Pazara Giriş Şubesi EKİM 2016 GENEL DEĞERLENDİRME TİM in Eylül ayı verilerine

Detaylı

2018 ŞUBAT DIŞ TİCARET RAPORU

2018 ŞUBAT DIŞ TİCARET RAPORU 2018 ŞUBAT DIŞ TİCARET RAPORU ATSO AR-GE VE DIŞ İLİŞKİLER BİRİMİ *Tablo ve listeler TİM ve TUİK istatistikleri ihracat ve ithalat verilerine göre ATSO- Dış Ticaret Servisi tarafından derlenmiştir. 2018

Detaylı

KONYA DIŞ TİCARET BÜLTENİ

KONYA DIŞ TİCARET BÜLTENİ HABER BÜLTENİ 12.05.2014 Sayı 27 Konya Ticaret Odası (KTO) tarafından Türkiye İstatistik Kurumu ndan ve Türkiye İhracatçılar Meclisi nden alınan verilere dayalı olarak Konya nın dış ticaretinin durumu

Detaylı

2016 AĞUSTOS DIŞ TİCARET RAPORU

2016 AĞUSTOS DIŞ TİCARET RAPORU 2016 AĞUSTOS DIŞ TİCARET RAPORU ATSO DIŞ TİCARET SERVİSİ *Tablo ve listeler TİM ve TUİK istatistikleri ihracat ve ithalat verilerine göre ATSO- Dış Ticaret Servisi tarafından derlenmiştir. 2016 AĞUSTOS

Detaylı

TÜRK PLASTİK SEKTÖRÜ 2010 YILI 9 AYLIK DEĞERLENDİRMESİ ve 2010 YILI BEKLENTİLERİ

TÜRK PLASTİK SEKTÖRÜ 2010 YILI 9 AYLIK DEĞERLENDİRMESİ ve 2010 YILI BEKLENTİLERİ 1 TÜRK PLASTİK SEKTÖRÜ 2010 YILI 9 AYLIK DEĞERLENDİRMESİ ve 2010 YILI BEKLENTİLERİ PLASTİK HAMMADDE: Plastik Hammadde Üretimi: Barbaros Demirci Genel Müdür Neslihan Ergün Teknik Uzman 2010 yılının 9 ayında,

Detaylı

2015 EKİM DIŞ TİCARET RAPORU

2015 EKİM DIŞ TİCARET RAPORU 2015 EKİM DIŞ TİCARET RAPORU ATSO DIŞ TİCARET SERVİSİ *Tablo ve listeler TİM ve TUİK istatistikleri ihracat ve ithalat verilerine göre ATSO- Dış Ticaret Servisi tarafından derlenmiştir. 2015 EKİM / TÜRKİYE

Detaylı

2016 ŞUBAT DIŞ TİCARET RAPORU

2016 ŞUBAT DIŞ TİCARET RAPORU 2016 ŞUBAT DIŞ TİCARET RAPORU ATSO DIŞ TİCARET SERVİSİ *Tablo ve listeler TİM ve TUİK istatistikleri ihracat ve ithalat verilerine göre ATSO- Dış Ticaret Servisi tarafından derlenmiştir. 2016 ŞUBAT / TÜRKİYE

Detaylı

TEMİZLİK MADDELERİ SEKTÖRÜ

TEMİZLİK MADDELERİ SEKTÖRÜ TEMİZLİK MADDELERİ SEKTÖRÜ HS No: 34.01, 34.02, 34.03, 34.04, 34.05, 34.06, 34.07 DÜNYA TEMİZİLİK ÜRÜNLERİ SEKTÖRÜ Temizlik maddeleri deterjanlar ve sabunlardan oluşmaktadır. Bu sektörün üretmekte olduğu

Detaylı

TEMMUZ 2018 TAŞIMACILIK İSTATİSTİKLERİ DEĞERLENDİRME RAPORU

TEMMUZ 2018 TAŞIMACILIK İSTATİSTİKLERİ DEĞERLENDİRME RAPORU TEMMUZ 2018 TAŞIMACILIK İSTATİSTİKLERİ DEĞERLENDİRME RAPORU 2018 yılı içerisinde Türk araçlarının karayolu ile taşımacılık yaptığı ülkelerin harita üzerinde gösterimi OCAK-HAZİRAN 2018 İHRACAT VERİLERİ

Detaylı

2015 HAZİRAN DIŞ TİCARET RAPORU

2015 HAZİRAN DIŞ TİCARET RAPORU 2015 HAZİRAN DIŞ TİCARET RAPORU ATSO DIŞ TİCARET SERVİSİ *Tablo ve listeler TİM ve TUİK istatistikleri ihracat ve ithalat verilerine göre ATSO- Dış Ticaret Servisi tarafından derlenmiştir. 2015 HAZİRAN

Detaylı

ÜRETİM (Araç Türüne Göre)

ÜRETİM (Araç Türüne Göre) ÜRETİM (Araç Türüne Göre) yılının Ekim ayında 45.452 adedi otomobil olmak üzere toplamda 84.550 adet araç üretilmiştir. yılının ilk 10 ayında ise 420.379 adedi otomobil olmak üzere 710.917 adetlik araç

Detaylı

2018 TEMMUZ DIŞ TİCARET RAPORU

2018 TEMMUZ DIŞ TİCARET RAPORU 2018 TEMMUZ DIŞ TİCARET RAPORU ATSO AR-GE VE DIŞ İLİŞKİLER BİRİMİ *Tablo ve listeler TİM ve TUİK istatistikleri ihracat ve ithalat verilerine göre ATSO- Dış Ticaret Servisi tarafından derlenmiştir. 2018

Detaylı

2016 EKİM DIŞ TİCARET RAPORU

2016 EKİM DIŞ TİCARET RAPORU 2016 EKİM DIŞ TİCARET RAPORU ATSO DIŞ TİCARET SERVİSİ *Tablo ve listeler TİM ve TUİK istatistikleri ihracat ve ithalat verilerine göre ATSO- Dış Ticaret Servisi tarafından derlenmiştir. 2016 EKİM / TÜRKİYE

Detaylı

TAYSAD Aylık Sektör Raporu Mayıs 2010

TAYSAD Aylık Sektör Raporu Mayıs 2010 ÜRETİM (Araç Türüne Göre) yılının Mayıs ayında 57.433 adedi otomobil olmak üzere 100.987 adet araç üretilmiştir. yılının Mayıs ayına göre üretim adetlerinde araç türüne göre ; otomobil 9, kamyonet 15,

Detaylı

2014 KASIM DIŞ TİCARET RAPORU

2014 KASIM DIŞ TİCARET RAPORU 2014 KASIM DIŞ TİCARET RAPORU ATSO DIŞ TİCARET SERVİSİ *Tablo ve listeler TİM ve TUİK istatistikleri ihracat ve ithalat verilerine göre ATSO- Dış Ticaret Servisi tarafından derlenmiştir. 2014 KASIM / TÜRKİYE

Detaylı

ÜRETİM (Araç Türüne Göre)

ÜRETİM (Araç Türüne Göre) ÜRETİM (Araç Türüne Göre) yılının Ağustos ayında 23.805 adedi otomobil olmak üzere toplamda 50.374 adet araç üretilmiştir. yılının ilk 8 ayında ise toplamda 324.607 adedi otomobil olmak üzere 538.899 adetlik

Detaylı

2016 ARALIK DIŞ TİCARET RAPORU

2016 ARALIK DIŞ TİCARET RAPORU 2016 ARALIK DIŞ TİCARET RAPORU ATSO DIŞ TİCARET SERVİSİ *Tablo ve listeler TİM ve TUİK istatistikleri ihracat ve ithalat verilerine göre ATSO- Dış Ticaret Servisi tarafından derlenmiştir. 2016 ARALIK /

Detaylı

2016 NİSAN DIŞ TİCARET RAPORU

2016 NİSAN DIŞ TİCARET RAPORU 2016 NİSAN DIŞ TİCARET RAPORU ATSO DIŞ TİCARET SERVİSİ *Tablo ve listeler TİM ve TUİK istatistikleri ihracat ve ithalat verilerine göre ATSO- Dış Ticaret Servisi tarafından derlenmiştir. 2016 NİSAN / TÜRKİYE

Detaylı

2016 MART DIŞ TİCARET RAPORU

2016 MART DIŞ TİCARET RAPORU 2016 MART DIŞ TİCARET RAPORU ATSO DIŞ TİCARET SERVİSİ *Tablo ve listeler TİM ve TUİK istatistikleri ihracat ve ithalat verilerine göre ATSO- Dış Ticaret Servisi tarafından derlenmiştir. 2016 MART / TÜRKİYE

Detaylı

MİLLİ GELİR VE BÜYÜME

MİLLİ GELİR VE BÜYÜME HAZİRAN 17 MİLLİ GELİR VE BÜYÜME Gayrisafi Yurtiçi Hâsıla (GSYH), 17 yılının ilk çeyreğinde önceki yılın aynı dönemine göre %5 oranında gerçekleştirdiği büyüme performansıyla, ekonominin hızlandığını gösterdi.

Detaylı

2014 OCAK DIŞ TİCARET RAPORU

2014 OCAK DIŞ TİCARET RAPORU 2014 OCAK DIŞ TİCARET RAPORU ATSO DIŞ TİCARET SERVİSİ *Tablo ve listeler TİM ve TUİK istatistikleri ihracat ve ithalat verilerine göre ATSO- Dış Ticaret Servisi tarafından derlenmiştir. 2014 OCAK / TÜRKİYE

Detaylı

2017 MART DIŞ TİCARET RAPORU

2017 MART DIŞ TİCARET RAPORU 2017 MART DIŞ TİCARET RAPORU ATSO DIŞ TİCARET SERVİSİ *Tablo ve listeler TİM ve TUİK istatistikleri ihracat ve ithalat verilerine göre ATSO- Dış Ticaret Servisi tarafından derlenmiştir. 2017 MART / TÜRKİYE

Detaylı

2014 AĞUSTOS DIŞ TİCARET RAPORU

2014 AĞUSTOS DIŞ TİCARET RAPORU 2014 AĞUSTOS DIŞ TİCARET RAPORU ATSO DIŞ TİCARET SERVİSİ *Tablo ve listeler TİM ve TUİK istatistikleri ihracat ve ithalat verilerine göre ATSO- Dış Ticaret Servisi tarafından derlenmiştir. 2014 AĞUSTOS

Detaylı

Türkiye nin İnşaat Demiri Üretim ve İhracatındaki Rekabet Gücü. Dr. Veysel Yayan Genel Sekreter Türkiye Demir Çelik Üreticileri Derneği

Türkiye nin İnşaat Demiri Üretim ve İhracatındaki Rekabet Gücü. Dr. Veysel Yayan Genel Sekreter Türkiye Demir Çelik Üreticileri Derneği Türkiye nin İnşaat Demiri Üretim ve İhracatındaki Rekabet Gücü Dr. Veysel Yayan Genel Sekreter Türkiye Demir Çelik Üreticileri Derneği 2 Kasım 2010 İstanbul Dünyanın En Büyük Ham Çelik Üreticileri (1000

Detaylı

ÇELİK BORU SEKTÖR RAPORU (2017)

ÇELİK BORU SEKTÖR RAPORU (2017) ÇELİK BORU SEKTÖR RAPORU (2017) ÇELİK BORU İMALATÇILARI DERNEĞİ Sayfa 0 Çelik Boru Sanayi 1. Giriş 1.1. Sektörün Tanımı Çelikten mamul borular; kullanım alanlarına, boyutlarına ve üretim yöntemlerine göre

Detaylı

Dünya Mısır Pazarı ve Türkiye

Dünya Mısır Pazarı ve Türkiye Dünya Mısır Pazarı ve Türkiye Günümüzde çok amaçlı bir kullanım alanına sahip olan Mısır, Amerika Kıtası keşfedilene kadar dünya tarafından bilinmemekteydi. Amerika Kıtasının 15. yüzyıl sonlarında keşfedilmesiyle

Detaylı

2015 NİSAN DIŞ TİCARET RAPORU

2015 NİSAN DIŞ TİCARET RAPORU 2015 NİSAN DIŞ TİCARET RAPORU ATSO DIŞ TİCARET SERVİSİ *Tablo ve listeler TİM ve TUİK istatistikleri ihracat ve ithalat verilerine göre ATSO- Dış Ticaret Servisi tarafından derlenmiştir. 2015 NİSAN / TÜRKİYE

Detaylı

2015 MAYIS DIŞ TİCARET RAPORU

2015 MAYIS DIŞ TİCARET RAPORU 2015 MAYIS DIŞ TİCARET RAPORU ATSO DIŞ TİCARET SERVİSİ *Tablo ve listeler TİM ve TUİK istatistikleri ihracat ve ithalat verilerine göre ATSO- Dış Ticaret Servisi tarafından derlenmiştir. 2015 MAYIS / TÜRKİYE

Detaylı

ENERJİ KAYNAKLARI ve TÜRKİYE DİYARBAKIR TİCARET VE SANAYİ ODASI

ENERJİ KAYNAKLARI ve TÜRKİYE DİYARBAKIR TİCARET VE SANAYİ ODASI ENERJİ KAYNAKLARI ve TÜRKİYE DİYARBAKIR TİCARET VE SANAYİ ODASI ENERJİ KAYNAKLARI ve TÜRKİYE Türkiye önümüzdeki yıllarda artan oranda enerji ihtiyacı daha da hissedecektir. Çünkü,ekonomik kriz dönemleri

Detaylı

2018 EYÜL DIŞ TİCARET RAPORU

2018 EYÜL DIŞ TİCARET RAPORU 2018 EYÜL DIŞ TİCARET RAPORU ATSO AR-GE VE DIŞ İLİŞKİLER BİRİMİ *Tablo ve listeler TİM ve TUİK istatistikleri ihracat ve ithalat verilerine göre ATSO- Dış Ticaret Servisi tarafından derlenmiştir. 2018

Detaylı

Cam Sektörü 2013 Yılı Değerlendirmesi

Cam Sektörü 2013 Yılı Değerlendirmesi Cam Sektörü 2013 Yılı Değerlendirmesi Temmuz 2014 1 Milyar $ I. Cam Sektörü Hakkında 80 yıllık bir geçmişe sahip olan Türk Cam Sanayii, bugün camın ana gruplarını oluşturan düzcam (işlenmiş camlar dahil),

Detaylı

TÜRKĐYE DE DÖKÜM SEKTÖRÜ 23.02.2007

TÜRKĐYE DE DÖKÜM SEKTÖRÜ 23.02.2007 TÜRKĐYE DE DÖKÜM SEKTÖRÜ 1 23.02.2007 Demir ve Çelik Döküm Sanayi sektörü; endüksiyon, ark veya kupol ocaklarında, çeşitli pik demiri, çelik hurdaları ve ferro alaşımların ergitilerek, kalıplama tesislerinde

Detaylı

2015 EYLÜL DIŞ TİCARET RAPORU

2015 EYLÜL DIŞ TİCARET RAPORU 2015 EYLÜL DIŞ TİCARET RAPORU ATSO DIŞ TİCARET SERVİSİ *Tablo ve listeler TİM ve TUİK istatistikleri ihracat ve ithalat verilerine göre ATSO- Dış Ticaret Servisi tarafından derlenmiştir. 2015 EYLÜL / TÜRKİYE

Detaylı

MAYIS 2018 TAŞIMACILIK İSTATİSTİKLERİ DEĞERLENDİRME RAPORU

MAYIS 2018 TAŞIMACILIK İSTATİSTİKLERİ DEĞERLENDİRME RAPORU MAYIS 2018 TAŞIMACILIK İSTATİSTİKLERİ DEĞERLENDİRME RAPORU İhracat taşımalarımızın %55 i (~685.000) Ortadoğu ve Körfez Ülkelerine, %30 u (~380.000) Avrupa Ülkelerine, %15 i ise (~185.000) BDT ve Orta Asya

Detaylı

AĞUSTOS 2017 AYLIK İHRACAT RAPORU

AĞUSTOS 2017 AYLIK İHRACAT RAPORU AĞUSTOS 2017 EGE İHRACATÇI BİRLİKLERİ Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği TÜRKİYE GENELİ DURUM: AĞUSTOS 2017 AYLIK İHRACAT RAPORU 2017 yılının Ocak Ağustos döneminde bir önceki yılın aynı dönemine

Detaylı

TAYSAD Aylık Sektör Raporu Mart 2010

TAYSAD Aylık Sektör Raporu Mart 2010 ÜRETİM (Araç Türüne Göre) yılının Mart ayında 55.755 adedi otomobil olmak üzere 100.920 adet araç üretilmiştir. Geçen senenin Mart ayına göre üretim adetlerindeki artışlar; otomobilde %50, kamyonette %98,

Detaylı

2013 ŞUBAT DIŞ TİCARET RAPORU

2013 ŞUBAT DIŞ TİCARET RAPORU 2013 ŞUBAT DIŞ TİCARET RAPORU A. T. S. O D I Ş T İ C A R E T S E R V İ S İ *Tablo ve listeler TİM ve TUİK istatistikleri ihracat ve ithalat verilerine göre ATSO- Dış Ticaret Servisi tarafından derlenmiştir.

Detaylı

TAYSAD Aylık Sektör Raporu Haziran 2010

TAYSAD Aylık Sektör Raporu Haziran 2010 ÜRETİM (Araç Türüne Göre) yılının Haziran ayında 54.660 otomobil, 43.857 hafif ticari araç, 2.877 ağır ticari araç, 2.843 traktör olmak üzere toplamda 104.237 araç üretilmiştir. yılının Haziran ayına göre

Detaylı

2013 TEMMUZ DIŞ TİCARET RAPORU

2013 TEMMUZ DIŞ TİCARET RAPORU 2013 TEMMUZ DIŞ TİCARET RAPORU A.T.S.O DIŞ TİCARET SERVİSİ *Tablo ve listeler TİM ve TUİK istatistikleri ihracat ve ithalat verilerine göre ATSO- Dış Ticaret Servisi tarafından derlenmiştir. 2013 TEMMUZ/

Detaylı

TÜRKİYEDE KİMYA ENDÜSTRİSİ

TÜRKİYEDE KİMYA ENDÜSTRİSİ ALİ UZUN FEN BİLİMLERİ ÖĞRETMENİ TÜRKİYEDE KİMYA ENDÜSTRİSİ Yaşadığınız ortamı incelediğinizde kullandığınız pek çok malzemenin kimya endüstrisi sayesinde üretildiğini görürsünüz. Duvarlarda, kapılarda

Detaylı

EKİM 2018 İHRACAT RAKAMLARI _tt

EKİM 2018 İHRACAT RAKAMLARI _tt EKİM 2018 İHRACAT RAKAMLARI 181104_tt (-I-) TÜRKİYE İHRACAT RAKAMLARI Ekim 2018 EKİM AYINDA TÜM ZAMANLARIN İHRACAT REKORUNA İMZA ATILDI Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre Ekim ayında ihracat

Detaylı

SOCAR TÜRKİYE Türkiye de Entegre Enerji

SOCAR TÜRKİYE Türkiye de Entegre Enerji SOCAR TÜRKİYE Türkiye de Entegre Enerji Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi: SOCAR Rakamlarla SOCAR: 51.000 Çalışan 11 ülkeden 21 uluslararası enerji şirketi ile anlaşmalar Dünyada 17 noktada faaliyet: 15

Detaylı

BOR SEKTÖR RAPORU. Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü

BOR SEKTÖR RAPORU. Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü BOR SEKTÖR RAPORU Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü 2008 ÖZET Dünya bor piyasasında, 2007 yılında başta ABD ve bazı Batı Avrupa ülkelerindeki konut sektörü kaynaklı finansal krizden dolayı küçülme

Detaylı

2017 ŞUBAT DIŞ TİCARET RAPORU

2017 ŞUBAT DIŞ TİCARET RAPORU 2017 ŞUBAT DIŞ TİCARET RAPORU ATSO DIŞ TİCARET SERVİSİ *Tablo ve listeler TİM ve TUİK istatistikleri ihracat ve ithalat verilerine göre ATSO- Dış Ticaret Servisi tarafından derlenmiştir. 2017 ŞUBAT / TÜRKİYE

Detaylı

ÜRETİM (Araç Türüne Göre)

ÜRETİM (Araç Türüne Göre) ÜRETİM (Araç Türüne Göre) yılının Temmuz ayında 54.873 adedi otomobil olmak üzere toplamda 88.198 adet araç üretilmiştir. yılının ilk 7 ayında ise 300.802 adedi otomobil olmak üzere 488.576 adetlik araç

Detaylı

DIŞ TİCARET BÜLTENİ BATI KARADENİZ KALKINMA AJANSI DIŞ TİCARET BÜLTENİDİR.*

DIŞ TİCARET BÜLTENİ BATI KARADENİZ KALKINMA AJANSI DIŞ TİCARET BÜLTENİDİR.* DIŞ TİCARET BÜLTENİ HAZİRAN 07 Sayı: BATI KARADENİZ KALKINMA AJANSI DIŞ TİCARET BÜLTENİDİR.* * BÜLTENDE KULLANILAN VERİLER 07 MART AYINA AİT OLUP TÜRKİYE İHRACATÇILAR MECLİSİ VE TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMUNDAN

Detaylı

TAYSAD Aylık Sektör Raporu Ekim 2010

TAYSAD Aylık Sektör Raporu Ekim 2010 ÜRETĠM (Araç Türüne Göre) yılının Ekim ayında 58.059 otomobil, 47.146 hafif ticari araç, 3.619 ağır ticari araç, 3.271 traktör olmak üzere toplam 112.095 araç üretilmiştir. yılının Ekim ayına göre otomobil

Detaylı

Bitkileri taklit eden robotik sistem, yer çekiminden, toprağın su, ph, nitrat ve daha birçok özelliğin ölçümü yapacak

Bitkileri taklit eden robotik sistem, yer çekiminden, toprağın su, ph, nitrat ve daha birçok özelliğin ölçümü yapacak Bitkileri taklit eden robotik sistem, yer çekiminden, toprağın su, ph, nitrat ve daha birçok özelliğin ölçümü yapacak Bitkileri taklit eden robotik sistem, yer çekiminden, toprağın su, ph, nitrat ve daha

Detaylı

Dış Ticaret Verileri Bülteni

Dış Ticaret Verileri Bülteni (Milyar $) 3 216 Ağustos - 216 TÜİK dış ticaret verilerine göre ihracat 216 yılı Ağustos ayında, 215 yılının aynı ayına göre %7,7 artarak 11 milyar 867 milyon dolar, ithalat %3,7 artarak 16 milyar 554

Detaylı

KAUÇUK VE KAUÇUK ÜRÜNLERİ SEKTÖRÜ

KAUÇUK VE KAUÇUK ÜRÜNLERİ SEKTÖRÜ KAUÇUK VE KAUÇUK ÜRÜNLERİ SEKTÖRÜ *BU RAPOR KAYNAKÇADA BELİRTİLEN GÖSTERGELERDEN VE YAYINLARDAN DERLENMİŞTİR. 1 İÇİNDEKİLER KAUÇUK VE KAUÇUK ÜRÜNLERİ SEKTÖR RAPORU 1.GENEL DURUM 2. SEKTÖR İHRACAT ORANLARI

Detaylı