Recai ÇABUK Çevre Mühendisi

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Recai ÇABUK Çevre Mühendisi"

Transkript

1 Recai ÇABUK Çevre Mühendisi

2 HAVUZ SUYU STANDARTLARI

3 HAM SU 1- Doldurma suyu TSE a göre içme suyu özellikleri ile yaygın ve genel hijyen Ģartlarını sağlamak zorundadır. (TSE266) Aksi taktirde su arıtılmalı. Burada -Fe : < 0,1 mg/l -Mn : < 0,05 mg/l -NO3 : < 20 mg/l -NH4 + : < 0,1-0,5 mg/l -Ortho fosfat : < 0,005 mg/l -CaCO3 Sertlik :??????????? Deniz suları ve mineral sular doğal olarak bünyelerinde bir miktar Tuz bulundururlar; bunlar yüzme havuzları için mahzurlu değildir.

4 ph ph değeri ölçülebilen bir sayıdır; asit, nötr veya alkali reaksiyon hakkında bilgi verir. Yüzme havuzlarında geniģ aralığı arası, ideal aralık ise arasıdır. ph ın önemi büyüktür (cilt, göz, Dez., Oksid., Flok. vb) ph değerinin Ayarı için Kullanılan Maddeler: Kostik Soda Sodyum karbonat (Soda) Sodyum Bi karbonat Sodyum Bi Sülfat (Sıvı H 2 O) Hidroklorik Asit (Tuz ruhu) Sülfürik Asit Karbon Di Oksit

5 YÜZME HAVUZLARDA DEZENFEKSİYON 3 ANA MADDE ÇERÇEVESİNDE YAPILMALI 1- Havuz suyu yüzücülerin potansiyel enfeksiyon riskinden uzak kalabilmeleri için hastalık yapıcı mikroorganizmala-rı öldürmeli ve bu esası korunmalı. TSE Dezenfeksiyonun Tanımı: Yüzücülere zarar vermeden Mikro organizmaların okside edici Dezenfeksiyon maddeleri ile yok edilmesidir. 2- Havuz suyunda yosun oluģması engellenmek. 3- Havuz suyu hiçbir Ģekilde havuza girenler rahatsız etmemeli ve zehirlemememidir.

6 DEZENFEKSİYON AMAÇ - Su mikrobik kirliliklerle sürekli pislendiğinden, sürekli ve Etkili bir dezenfeksiyona maruz kalmalıdır. TSE Havuzun Tanımı: Ġçinde 1 ya da daha fazla insanın aynı anda veya zaman aralıklı olarak bulunduğu, sürekli bir devridaim akıģı olan büyük su küvetleridir. -Etkili dezenfeksiyon 10 bin adet Pseudomonas Aeruginosa nın 30 sn. içinde %99 unun yok edileceği esas alınmıģtır. - Kontaminasyonun olmamasına önem verilmiģtir. - Havuz suyunda dezenfeksiyon maddelerin etkisi diğer kimyasal maddelerin etkisi ile bozulmamalı; Dezenfektanlar ise oksitleyici olmalı.

7 TSE a göre havuz suyunda serbest Klor mikarı 0,3 ile 0,6 arasında olmalı ve hiçbir Ģekilde 1.2 ppm i geçmemeli. Yalnız masaj amaçlı sıcak sularda Bakiye klor 1,0 ppm e kadar alınabilir.

8 KLOR GAZI (TSE 11899/2,1,A) 1. Cl 2 + H 2 O HOCl + H + + Cl - 2. Su ile reaksiyona girdiğinde Hipoklorit asit (HOCl) ve Hidroklorik (HCl) asit oluģur. 3. YeĢil-sarı renkli bir gaz olup belli konsantrasyonlarda keskin kokuludur. Ölümcül olabilir. 4. Aktif Klor içeriği ve yüzdesi %100 olup %1 lik çözeltisinn ph sı SIFIR dır. 5. Avantajı, en ucuz klordur, ph yüksek olan suları için idealdır. 6. Dez avantajı, ilk Yatırım maliyeti yüksektir, Tehlikeli, ph düģük olan sular için uygun değildir. 7. Elementer klor piyasada basınç altında sıvı formda (çelik varil-silindir) bulunur. Endirekt klorlama ve vakum-klor gazı dozaj cihazları kullanmayı baģladığından beri Klor gazı ile ilgili güvenlik artmıģtır.

9 SODYUM HĠPOKLORĠT (TS 11899/2,1,B) NaOCl + H 2 O HOCl + Na + + OH - Su ile reaksiyona girdiğinde Hipoklorit Asit (HOCl) ve Na iyonu açığa çıkar. Sıvı Klor (Sodyum Hipoklorit) Sağlanması kolay olduğu için çok kullanılmakla birlikte etkinliği bekleme süresi içersinde kaybolmaktadır. (%12 den %3 e kadar) Na Hipokloritin Aktif klor içeriği %10.8 (Ticari %12) ve mevcut klor yüzdesi çeriği % 10,3 ph sı ise 11 ile 13 arasıdır.. Sodyum Hipoklorit suda sodyum Hidrolasit (NaOH) oluģumuna neden olduğu için havuzun ph dengesinin bozmaktadır. Bunun için asitlerle ph ın nötralize edilmesi gerekmektedir.

10 KALSĠYUM HĠPOKLORĠT (TS 11899/2,1,C) Ca(OCl) 2 + 2H 2 O HOCl + Ca OH - Su ile reaksiyona girdiğinde Hipoklorit (HOCl) ve Ca iyonu açığa çıkar. Pahalı olmasına rağmen TABLET ve GRANÜL halindeki klor stabildir. GüneĢ ıģınlarından etkilenmez, beklemekle aktivitelerini hemen yitirmez. Bunların birim zamanda çözünme miktarını ayarlayan basit mekanizmaların da kurulması mümkündür.böylece havuzun su döngüsüne göre sürekli klorlama sağlayabilmektedir. Dozlama için %1-2 lik çözeltinin hazırlaması tavsiye edilir. Ca Hipokloritin Aktif klor içeriği ve yüzdesi % 65 tır. % 1 lik çözeltisinin ph ı 11 dir.

11 KALSĠYUM HĠPOKLORĠT AVANTAJLARI: TaĢıma, depolama ve uygulamada kolaylık. Depolamada ihmal edilebilir önemsiz miktarda kayıp. YumuĢak sulara uygulamasında baģarılı bir sertlik artıcı. DEZ AVANTAJLARI: Yüksek PH Sert sularda Kalsiyum sertliğini önemli ölçüde arttırır. Bünyesindeki inert çözünmez kimyasallar nedeniyle suda bulanıklık yapılabilir.

12 LĠTYUM HĠPOKLORĠT Ġnorganik Klor BileĢenidir. Suda Ġyi Çözünen Beyaz Taneli Granül yapıdadır. %1 lik Çözeltisinde ph ı 11 dir. Büyük Oranda Etkisiz Yan Madde Ġçerir. Li, Fiziksel Olarak Aktiftir, ve Yüzenler üzerinde Toksit Etkisi ġüphesi Ġle Ġçme Suları Ġçin Önerilmez TSE da Yer VerilmemiĢtir.

13 ĠYOT Ġyot Tıpkı Klor ve Brom Gibi Bir Halojendir. DüĢük Oksidasyon Gücü, Havuz Suyunda Açığa Çıkan Ġyot, Silik Kahverengi bir Renk Yapar, ki Buda Güvelik gereklerine Aykırıdır. TSE da Yer VerilmemiĢtir. KI (Potasyum Ġyodür) : Suda hiçbir artık bırakmaksızın çözünen kristal yapılı bir tozdur. Amonyak ile reaksiyon vermez, böylece Ġyot Amin oluģmaz. Göz, cilt Ġritasyonu ve mayo aģınması söz konusu değildir. Yalnızca Bakteri Öldürücü Dezenfektan Olarak Kullanılır. Yosun Mücadelesi ve Oksidasyon için, takviyeye ihtiyacı vardır.

14 KLORUN ZAMANLA ĠLĠġĠK ETKĠSĠ Klor uygun bir yöntemle uygulandığında, RSH etkeni mik- roorganizmaların çoğunluğunu bir saatten az bir sürede et - kisiz hale getirilmektedir. Ancak CRYPTOSPORĠDĠUM gibi bazı kistli parazitli mikroorganizmalar klorlanmıģ suda bile günlerce canlı kalabilirler.

15 KLORA KARġI DĠRENÇLĠK Fekal kirleticiler için dezenfeksiyon süreleri e.coli < 1 dakika Hepatitis A 16 dakika Giardia dakika Crypto 9600 dakika(6-7 gün) (1mg/l serbest klor ph 7,5/25 C )

16 Serbest klor: DPI1 (1-2 damla örnek su + DPD1+10 ml) hızlı oku Tolpam Klor: DPD1 li çözeltiyi yeni kaba aktar DPD3 ilave et ve MONO-DĠ klor Amin: 2 dak. sonra oku (Direk DPD4) DPD1 (A: SERBEST KLOR) + DPD2 (B:MONOKLORAMĠN) + DPD3 (C) C B : DĠKLORAMĠN Ancak sudaki klor miktarı 10 ppm in üstünde ise DPT1 hemen erir ve renk vermez.

17 STABĠLĠZATÖR (SĠYANÜRĠK ASĠT) UN STBLE STABLE OVER - STABİLİZE ÇOK DÜġÜK IDEAL ÇOK YÜKSEK

18 DEZENFEKTANLARIN ÖZELLİKLERİ Sodyum Hipoklorit Kalsiyum Hipoklorit Lityum Hipo. Klor Gazı Triklor Diklor Bromin % Klor Ġçeriği % Aktif gücü %1 lik Sols. ph % % % 35 % 100 % 46 % 32 % 27 % % % 29 % 100 % >80-90 %>55-65 %> ,8 4.5 Suda ph Etkisi Fiziksel Görünümü Yükseltici Yükseltici Yükselt. DüĢürücü DüĢürücü Nötür Granül Garnül Sıvı Granül Gaz Granül Tablet Tablet DüĢürücü Granül Tablet

19 Kullanım yerinde klor gazı üretimi TS 11899/2 Tuz depolanması sebebiyle önemli bir güvenlik problemi ortadan kalkar ve klor yalınızca ihtiyaç kadar üretilir. Elektroliz sonucu bazik bir eriyik elde edilir. Bu bazik eriyik istenirse ph nötrlemek için kullanılır veya deģarj edilir. Bu proseste sadece elementer klor gazı havuza girer. Elektroliz sonucu ortaya çıkan hidrojen gazı ise ortamdan uzaklaģtırılır.

20 FLOKLAġTIRICILAR (Çöktürücüler) Havuz suyunda sadece gözle görünen kirlilikler bulunmaz. YapıĢkan Malzemelerin (Kozmetik, Tükürük,..) büyüklüğü 0,0001 mm dir, bunları fiziksel olarak havuz suyundan ayrıģtırmak için floklaģtırıcı kullanıyoruz (geçerse oksitlenerek, serbest klor azalacak ) Topaklama (Flökülasyon) için aģağıdaki maddeler kullanılır : ALÜMĠNYUM SÜLFAT ph: 6,8-7,2 ALÜMĠNYUM KLORÜR- HEXAHĠDRAT ph: 6,8-7,2 SODYUM ALÜMĠNAT ph: 6,8-7,2 ALÜMĠNYÜM HETROKSĠ KLORÜR (%2-5 LĠK ÇÖZELTĠ) ph: 6,8-7,2 ALÜMĠNYÜM HĠDROXĠ KLORĠD SÜLFAT ph: 6,8-7,2 DEMĠR (III) KLORĠD HEXAHĠDRAT ph: 6,5-7,6 (7,8) DEMĠR KORĠD SÜLFAT ph: 6,5-7,8 DEMĠR (III) SÜLFAT ph: 6,5-7,8 OZON ACTĠF CARBON TOZU AĢılama miktarı Fe tuzları için 0,1 g/m³, Al tuzları için 0,05 g/m³

21 SUYUN SERTLĠĞĠ Havuzdaki sertlik aralığı ppm arasında kabul edilmiģtir. Bu değerlerin üstünde suyun bulanıklığına ve tesisat ile havuz içi armatürle ve aksesuarları kireçlenme- sebep olur. Bu miktarın bertaraf edilmesi için denge deposuna giren ham suyun yumuģatılması, iyon tutucuların kullanılması veya taze suyun ilave edilmesi ile gerçekleģtirilir Havuz suyunun tazelenmesi için günlük her yüzücü baģına 30 litre su ilavesi ile olur. Ġlave su kayıplar, ve fitre yıkaması için harcanan su miktarını ayrıca karģılar. Havuzlarda Taban ve Duvarların temizliği Yosunla mücadele ve kireçlenme nin önlemesi için çok önemidir.

22 HAVUZ TEMĠZLĠĞĠ

23 Günlük Aylık ve Sezonluk Temizlik TSE a göre havuzlar haftada bir gün iģletmeye kapanacak (Genel bakım ve temizlik iģleri için) Havuzun dibi, her gün yapılacak, ardından ters yıkama ve kıl tutuculer temizlenecek. Duvarlar, Haftada bir (Haftalık bakım gününde) Yılda en az bir kez havuz boģaltılacak, dezenfeksiyonlu su ile genel bir temizlikten geçecek) Filtre temizliği Sezon baģında ve sonunda en az 2 kere (Kuvvetli Filtre temizleyici Asitlerle bir gece bekletilecek) Üstten taģma kanalları ve ızgaralar: Haftada en az bir kere Denge Tankları: 6 ayda bir (Suyu boģaltılıp temizlendikten sonra dezenfekte edilir sonra su ile doldurulur) NOT: temizlik malzemeleri hiçbir zaman devir-daim mekanizmasına karıģmamalı (iģletme arızalarına yol açar) Çocuk Havuzları ayda 1 kez boģaltılmalı, dezenfekte edilmeli, temiz su ile doldurulmalı, KıĢ (dıģ etkenlere karģı havuzun yapısı ve betonarmesi, leke, buzlanmaya karģı) Haftada en az 2 kere filtreleri ters yıkaması.

24

25 YILLIK BAKIM VE KONTROLLER Filtre üst kapağının açılması ve usuluna uygun ters yıkamanın yapılıģının izlenilmesi Filtre dolgu malz. Kontrolu, yıkaması ve seviye kontrolü (Si, Z) Ön filtre kapağı, sepetin bakımı Tüm makine ve cihazların bakımı (pompalar, armatürler, ısı değiģtiriciler, Dozaj pompaları, Regülatör) Dozlama noktalarının bakımı, (çekvalfi-hortum) Boru, vana, çekvalf testlerinin yapılması Tesis Malz. üzerindeki aģınma ve korozyon etkilerinin kont. Pano ve Elektrik bağlantılarının kontrolü Topraklama ve Elektrik kaçak korumasının denetlenmesi Varsa eski kimyasal malzemelerden tarihi, kapağının kontrolu Operatörün Güvenlik Bilgilerin alınması ve bilgilerin yenilenmesi Havalandırmanın kontrolü

26 HAVUZ ÇEVRESĠNĠN PEYZAJI Havuz çevresine uygun bir biçimde planlanması gerekmektedir. Havuz alanının 100 m. Çevresinde dört mevsim yeģil ve kolay yaprak dökmeyen bitkiler tercih edilmeli. Bu konuya dikkat edilmeli, havuzdaki kimyasal kullanımını düģürecektir.

27 HAVUZ SUYU DEZENFEKSĠYONUNA ETKĠLEYEN HAVUZ ÇEVRESĠNDEKĠ ETKENLER TUVLETLERĠN GÖRSEL TEMĠZLĠĞĠ VE HĠJYEN OLMASI Havuz kullanım alanı içinde bulunan tüm saniter alanların gün içerisinde belirli periyotlarda düzenli olarak dezenfeksiyonun yapılması, bu alanlarda bulunan mikroorganizmaların havuz suyuna taģınmasını önler.

28 AYAKLARIN SANĠTASYONU Havuz Alanı GiriĢlerinde, WC çıkıģlarında Bulunması gereken ayak dezenfeksiyon alanları, temiz ve sürekli gereken miktarda kimyasalla ĢartlandırılmıĢ olmalıdır. Bu alanların uzunluğu bir insan adımından büyük olması riskleri azaltacaktır. Günlük iģletme sonunda tamamen boģaltılıp, temizlenir ve yeniden doldurulur ve dezenfekte edilir.

29 HAVUZ SUYU DEZENFEKSİYONUNA ETKİLEYEN HAVUZ ÇEVRESİNDEKİ ETKENLER TUVLETLERĠN GÖRSEL TEMĠZLĠĞĠ VE HĠJYEN OLMASI Havuz kullanım alanı içinde bulunan tüm saniter alanların gün içerisinde belirli periyotlarda düzenli olarak dezenfeksiyonun yapılması, bu alanlarda bulunan mikroorganizmaların havuz suyuna taģınmasını önler.

30 AYAKLARIN SANİTASYONU Havuz Alanı GiriĢlerinde, WC çıkıģlarında Bulunması gereken ayak dezenfeksiyon alanları, temiz ve sürekli gereken miktarda kimyasalla ĢartlandırılmıĢ olmalıdır. Bu alanların uzunluğu bir insan adımından büyük olması riskleri azaltacaktır. Günlük iģletme sonunda tamamen boģaltılıp, temizlenir ve yeniden doldurulur ve dezenfekte edilir.

31 HAVUZ GÜVENLİĞİ

32

33

34

35

36 FEKAL KAZALARINDA YAPILMASI GEREKEN ĠġLEMLER: YÜZÜCÜLER ÇIKARTIN VE HAVUZU KAPATIN MÜMKÜN OLDUĞUNCA PĠSLĠĞĠ TEMĠZLEYĠN DEZENFEKSĠYON ĠġLERĠ CT DEGERĠ 9600 (C:klor 3 ppm, T: zaman 7 gün, düģük ph:6,5) SAATLĠK ÖLÇÜM YAPIN SĠRKÜLASYON SÜREKLĠ ÇALIġCAK VAZĠYETTE BIRAKIN HAVUZU TEKRAR AÇMAK ĠÇĠN UYGUN ph VE KLOR DEĞERĠNĠ SAĞLAYIN.

37 DEPOLANACAK KĠMYASAL MALZEMELER Depo serin, kuru, nemden arındırılmış, kapalı bir alan ve havalandırmalı olacak, Kapısı sürekli kapalı olmalı, Kimyasallar güneşin altında olmamalı, Kimyasalların nakliyesi birlikte olmamalı, Kim. hiçbir zaman birbirine karıştırılmamalı, Kimyasalları çocukların ulaşamayacağı yerde depolanmalı. Sıvı-Katı ürün döküldüğünde ( yıkayın-süpürün) Levhalar koyun Kovalar ayrı olsun Her kimyasal maddenin üstünde bulunan şartlarını saklama okuyun MSDS ürün güvenlik bilgi formu saklı olmalı. (yeri bilinmeli)

38 Maddeler reaksiyona girerek yeni bir toksik madde oluşturabilirler Asit ihtiva eden bir takım ticari temizlik maddeleri ile havuz suyu dezenfektanlarını karıştırdığımızı düşünürsek, klor gazı oluşturan hızlı bir reaksiyon cereyan eder. Klor gazı solunumla alındığında oldukça tehlikelidir, çünkü insan vücudunun tolere edebileceği miktar en fazla milyonda birdir.

39 HAVUZ KİMYASALLARI KULLANIMI Kimyasalların gazlarını ve tozlarını solumayınız. Kimyasallar ciltdinizle temas ederse mutlaka yıkayınız Kimyasallar gözünüze kaçarsa, bol su ile yıkayınız. ( eğer kimyasalın MSDS inde farklı bir yöntem belirtilmemişse )

40 HAVUZ KİMYASALLARI KULLANIMI Kullandığınız kimyasalların mutlaka yetkili kişiler tarafından hazırlanmış ürün güvenlik bilgi formları olmasına dikkat ediniz. Belgesi eksik olan kimyasalları kullanmayınız.

41 SIVI ÜRÜNLERİN DÖKÜLMESİ DURUMUNDA Yüzeye temiz bir absorbe edici bir materyal seriniz, çevreye uyarı levhaları koyunuz. Ve yüzeyi bol temiz suyla yıkayınız.

42 KATI ÜRÜNLERĠN DÖKÜLMESĠ HALĠNDE ; Yerden aldığınız kimyasal maddeleri orijinal ambalajın içine koymayınız, beklenmedik bir reaksiyon gelişebilir. Vakumlu temizleyiciler kullanmayınız. Dikkatlice süpürge ve kürekle toplayınız. Temiz bir plastik kaba koyunuz. Tozunu solumaktan kaçınınız.

43 HAVUZ KİMYASALLARI KULLANIMI ÜRÜNLERİN DÖKÜLMESİ HALİNDE HEMEN TEMİZLEYİNİZ. BEKLENMEYEN BİR REAKSİYON GÖRÜLMESİ HALİNDE HEMEN YANGIN EKİBİNİ ARAYINIZ.

44 HAVUZ KĠMYASALLARI KULLANIMI Uygulamada her kimyasal için ayrı temiz bir kovayı sadece bu iş için kullanınız. Ve bu kovayı etiketleyip, başka bir iş için kullanmayınız.

45 HAVUZ KİMYASALLARI KULLANIMI

46 HAVUZ KİMYASALLARI KULLANIMI

47 HAVUZ KİMYASALLARI KULLANIMI Kimyasalları direkt olarak yüzeyden, denge tankından ve ya özel dozaj sistemleriyle makine dairesinden yapabilirsiniz.

48 HAVUZ KİMYASALLARI KULLANIMI Havuz kimyasallarını başka amaçlar için kullanmayınız. Kullanmadan önce mutlaka kullanım bilgilerini okuyunuz.

49 HAVUZ KĠMYASALLARI KULLANIMI Etiket üzerinde yazılı kullanım bilgilerini okuyunuz. Kullanım kitapcığını okuyunuz. Etiketin yırtık veya zarar görmüş olması halinde hemen satıcınızı arayınız.

50 KİMYASALLARIN DEPOLANMASI Ürün güvenlik bilgi formları, acil durum talimatları ve önemli telefonlar herkes tarafından bilinen bir yerde olmalıdır.

51 KİMYASALLARIN DEPOLANMASI Hiçbir zaman birbirine karıştırmayınız. Kalan kimyasalların yerleştirilmesine dikkat ediniz.

52 KİMYASALLARIN DEPOLANMASI Kimyasalları birbirinden uzak ve ayrı depolayınız. Kimyasallar birbirine karıştıklarında ; patlama, yangın, zehirli gaz çıkışı gibi değişik beklenmedik reaksiyonlar gelişebilir.

53 KİMYASALLARIN DEPOLANMASI KİMYASALLARI ÇOCUKLARIN ULAŞAMAYCAKLARI YERLERDE DEPOLAYINIZ!!!!

54 KİMYASALLARIN DEPOLANMASI Kimyasalları kuru, serin, havalandırması iyi olan kapalı alanlarda depolayınız. Deponun kapısının kilitli olmasına özen gösteriniz. Kimyasalları güneş altında bırakmayınız.

55 KİMYASALLARIN NAKLİYESİ Araç temiz ve bu iş için hazırlanmış olmalıdır. Araç içinde kimyasallar birbirinden ayrı durmalıdır. Araçta mutlaka ürün güvenlik bilgi formları bulunmalıdır.

56

57

58

59 ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMLARI

60 - Asitlerle teması halinde zehirli gaz açığa çıkar. - Cilt ve göze temas etmesi halinde bol su ile yıkayın ve hemen doktora başvurun. - Kullanırken koruyucu elbise giyin, buharını solumayın - Hava sirkülasyonu olmayan yerlerde ürünü kullanmak tan kaçınız. - Kuru ve serin yerlerde, yanıcı maddelerden uzakta de polayınız. - Boşalan ürün kaplarını kesinlikle açıkta bırakmayın,

61 - Herhangi bir dökülme anında kesinlikle talaş kullan mayınız. Diğer klor içerikli kimyasallar için de bu durumu dikkat ediniz. - Yönetmeliklere göre sembolü C : Aşındırıcı (Koroziftir)

62 KALSİYUM HİPOKLORİT Kuvvetli oksitleyici korozif, yanıcı madde ile temasta yangına neden olabilir. Asitlerle temasta toksik gaz ortaya çıkar. Deride yanıklar, solunumda tahrişe neden olur. Kullanırken koruyucu elbise, özel maske ve gözlük Cilt ve göz temasından kaçınız. Kuru ve serin yerde saklayın. Diğer kim. Birlikte depolamayın. Depolama ve kullanım yerlerinde yıkama ve emniyet duşları bulundurunuz. (yaptırın) Yönetmeliklere göre sembolü C : Aşındırıcı (Korozif)

63 SODYUM DĠKLOR ĠZOSĠYANURATE DĠHĠDRATE Gözler ve eller için tahriş edicidir. Yutulursa Zararlıdır. Asitlerle temasında zehirli gaz açığa çıkarır, Solunum yollarını tahriş eder Kullanırken tam koruyucu elbise, eldiven ve maske ve gözlük kullanın. Kuru ve serin yerde plastik fıçılarda ağızı kapalı olsun. Boşalan kapları ayrı bir yerde alayın. Başka amaçla hiç kullanmayınız.

64 Depolama ve kullanım yerlerinde göz yıkama ve emniyet duşları bulundurunuz. Asitler, yanıcı maddeler, Amonyak, üre ve amonyum gibi bileşiklerinden uzak olmalı. Atık sular ve Toprağa karıştırmasına izin verilmemli. Yönetmeliklere göre sembolü Xn : Sağlığa Zararlı N: çevreye Tehlikeli

65 TRĠ KLOR ĠZO SĠYANÜRĠK ASĠT Oksitleyici, korozif ve yanıcı maddeler ile temasta yangına neden olabilir. Asitle temasında toksik gaz açığa çıkabilir. Deride yanıklara, Solunumda tahrişe neden olur. Kullanırken tam koruyucu elbise, özel maske, gözlük kullanın. Yutulursa 2-3 bardak su içirilmeli, kesinlikle kustu rulmamlı, tıbbı yardım istenmelidir Kuru ve serin yerde ağzı kapalı olarak depolayınız.

66 Tüm klor gruplarının sebep olabileceği yangınlarda kesinlikle Amonyum içeren yangın sondürücüler kullanmayınız. Su spreyi, kuru kimyasallar, Karbondioksit, ve kim. köpük kullanınız. Triklor su ile temasında HCl gazı açığa çıkar. Göze gelmesi halinde körlük tehlikesi vardır. Boşalan ambalajlar gelişe güzel atılmamalı, bir yerde saklayıp başka amaçla kullanmayınız. Asitlerle reaksiyonda Klor, yüksek sıcaklıklarda Azot ortaya çıkar. n Yönetmeliklere göre sembolü Xn : Sağlığa Zararlı N: çevreye Tehlikeli O: okside Edici

67 SODYUM BİSULFAT Göz ve cilt için tahriş edici Yutulursa zararlı ve şoka yol açar. Kullanırken göz, deri ve elbisenizin temasından kaçın Buhar, toz ve zerreciklerini solunmaktan sakının. Kuru-serin yerde depolanır, oksitleyici ve alkalilerle beraber depolanmamalı. Ambalajların ağzını sıkı kapatın Karbonat, bikarbonat ve klorlu bileşenlerle karıştırılm mamalı. Isıtılırsa H 2 SO 4 oluşur. Yönetmeliklere göre sembolü C : Aşındırıcı (Korozif)

68 YOSUN ÖNLEYİCİ - ÖLDÜRÜCÜ Kuvvetli Biyositlerdir. Göz için tahriş edici, yutulursa zararlıdır. Deriye, göze ve elbiselere temasından kaçının. Oda sıcaklığında depolayın. Ambalajların kapağının sıkı kapalı olmasına özen verin. Yönetmeliklere göre sembolü Xn : Sağlığa Zararllı

69 ÇÖKTÜRÜCÜ Polialuminyum klorür, Demir Tuzları Gözler için tahriş edici, yutulursa zararlıdır. Cilt ve göz temasından kaçının, tozu ve buharını solu mayınız. Gözle temasında bol su ile dakikalarca Yıkayın. Kuru-Serin yerde depolansın, ağzı sıkıca kapalı olsun. Metaller, nitratlar ve kloratlardan uzak olmalı. Yönetmeliklere göre sembolü X : Tahriş edici

70 FİLTRE TEMİZLEYİCİ Sülfamik Asit Koroziftir, yutulduğunda bulantı krampları, nefes almada sıklık, şoka ve ölüme sebep olabilir, Solunduğunda akciğerin tahribatına neden olabilir, Deri temasında yanıklara ve tahrişe sebep olabilir, Kullanırken koruyucu elbise, özel maske ve gözlük kullanın. Gözler ve vücut temasından sakının. Kuru ve serin yerde saklayın, ambalajların kapalı olmasın sağlayın. Kuvvetli oksidan maddeler, nitrik asit ve klorlu bileşiklerle temas ettirmeyin. (?????????????) Gözle temas halinde ciddi göz problemlerine sebep olabilir. Yönetmeliklere göre sembolü C : Aşındırıcı-Korozif

71 TERMAL ve TUZLU SU TERAPĠ HAVUZLARI SU PARKLARI

72

73

74

75

76

77

78

79

80

81 ULUSAL HAVUZ ENSTĠTÜSÜ EGE ġubesġ * Sokak No:23 Kat:2 YeniĢehir-Ġzmir info@uheege.com ( ege@uhe.org.tr

82

83 HAVUZU ĠÇĠNĠZE SĠNDĠĞĠ GĠBĠ SAĞLAM, KURALLARA BAĞLI VE HĠJYEN YARATMAK DĠLEĞĠYLE..

Günlük Aylık ve Sezonluk Temizlik

Günlük Aylık ve Sezonluk Temizlik HAVUZ TEMİZLİĞİ Günlük Aylık ve Sezonluk Temizlik TSE 11899 a göre havuzlar haftada bir gün işletmeye kapanacak (Genel bakım ve temizlik işleri için) Havuzun dibi, her gün yapılacak, ardından ters yıkama

Detaylı

1. ÜRÜN VE FİRMA TANITIMI KİMYASAL ADI SODYUM HİPOKLORİT KAPALI FORMULÜ NaOCl TİCARİ ADI HYPO

1. ÜRÜN VE FİRMA TANITIMI KİMYASAL ADI SODYUM HİPOKLORİT KAPALI FORMULÜ NaOCl TİCARİ ADI HYPO 1. VE FİRMA TANITIMI KİMYASAL ADI SODYUM HİPOKLORİT KAPALI FORMULÜ NaOCl TİCARİ ADI HYPO KULLANIM ALANI Textil ağartılması, ev ve çamaşırhanelerde beyazlatıcı olarak, su klorlanması ve genel dezenfektasyon

Detaylı

ÜRÜN GÜVENLĐK BĐLGĐ FORMU

ÜRÜN GÜVENLĐK BĐLGĐ FORMU Sayfa 1/7 ÜRÜN GÜVENLĐK BĐLGĐ FORMU Düzenlenme tarihi: 26.09.2007 1 Ürün ve firma tanıtımı Ürün adı: DONA KLOR 90 Ürünün uygulama alanı: Havuz Kimyasalı Üretici/Tedarikçi:UKM Uğur Kimya Makina Bilgi merkezi:

Detaylı

GÜVENLİK BİLGİ FORMU GÜNTABCHLOR %90

GÜVENLİK BİLGİ FORMU GÜNTABCHLOR %90 Sayfa No : 1/6 1. KİMYASAL MADDE VEYA ÜRÜNÜN VE FİRMANIN TANITIMI 1.1 Madde veya Ürünün Tanıtılması Ürün Adı : Güntabchlor %90 Kimyasal Adı : Trikloroizosiyanürik Asit CAS No : 87-90-1 EINECS No : 201-782-8

Detaylı

Su Şartlandırma Ürünleri

Su Şartlandırma Ürünleri Su Şartlandırma Ürünleri M801 Stabilizatörlü %56 lık Hızlı Çözülen Granül Klor M802 Stabilizatörlü %90 lık Yavaş Çözülen Granül/Tablet Klor Hızlı çözülen ve siyanürik asit içeren %56 lık organik klor

Detaylı

ERPİLİÇ ENTEGRE TESİSLERİ

ERPİLİÇ ENTEGRE TESİSLERİ ERPİLİÇ ENTEGRE TESİSLERİ AMONYAK KAÇAĞI TALİMATI REVİZYON REVİZYON NO AÇIKLAMA TARİH 0 YENİ YAYIN 09.04.2013 TEHLİKELERİN TANIMI İnsan Sağlığı Amonyak, solunması durumunda zehirleyici, vücuda temas halinde

Detaylı

MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMU

MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMU MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMU DEMİR SÜLFAT LİKİT 1) MADDE VE ŞİRKET TANIMI Ürünün Tanımı: Demir (II) Sülfat likit Ürün İsmi: TUROKS D2S Üretici/ Tedarikçi Firma: Turoksi Kimyevi Maddeleri San. Tic. Ltd.

Detaylı

MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMU

MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMU 1. KİMYASAL MADDE VEYA ÜRÜNÜN VE FİRMANIN TANIMI Ürün Adı : HMPlus Mikronütrient Şirket : Kayhan ÜNLÜALP HidroMetan Biyogaz ve Arıtma Teknolojileri 1768 Sokak No:4/5 Karşıyaka İZMİR Acil Telefon numarası

Detaylı

: NESTA MATİK GÜVENLİK BİLGİ FORMU

: NESTA MATİK GÜVENLİK BİLGİ FORMU 1- Madde/Müstahzar ve Şirket / İş Sahibinin Tanıtımı Ürün Adı : Ürün Kodu : AK10008 Kullanım Alanı : Endüstriyel temizlik malzemesi, bulaşık makinesi deterjanı Üretici Firma : ACAR KİMYA - HALİT ACAR Adres

Detaylı

Kırılma Noktası Klorlaması

Kırılma Noktası Klorlaması Kırılma Noktası Klorlaması AMAÇ Farklı oranlarda klor ile amonyağın reaksiyon vermesi sonucu oluşan kalıntı klor ölçümünün yapılması ve verilerin grafiğe aktarılarak kırılma noktasının belirlenmesi. ÖN

Detaylı

Modern su şartlandırma prensiplerinin üzerinden geçmek

Modern su şartlandırma prensiplerinin üzerinden geçmek Hoş Geldiniz 1 Amacımız; Modern su şartlandırma prensiplerinin üzerinden geçmek Dezenfeksiyon, flokülasyon, ph ayarlama ve suyun dengesi için kullanılan kimyasalları incelemek Havuz bakım prosedürünü tekrarlamak

Detaylı

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU 91 / 155 / EEC ve Güvenlik Bilgi Formu Hazırlama Usul ve Esaslarına (11 / 03 / 2002 24692) göre hazırlanmıştır. 1. Madde / Müstahzar ve Şirket/ İş Sahibinin Tanımı: Ürünün Ticari İsmi : VP INOX Ürün Kodu

Detaylı

TEHLİKELİ MADDE VE MÜSTAHZARLARIN ETİKETLENMESİNDE KULLANILACAK TEHLİKE SEMBOL VE İŞARETLERİ

TEHLİKELİ MADDE VE MÜSTAHZARLARIN ETİKETLENMESİNDE KULLANILACAK TEHLİKE SEMBOL VE İŞARETLERİ EKIV TEHLİKELİ MADDE VE MÜSTAHZARLARIN ETİKETLENMESİNDE KULLANILACAK TEHLİKE SEMBOL VE İŞARETLERİ TEHLİKE ÖZELLİĞİ İŞARETİ SEMBOLÜ (Turuncu zemin üzerine siyah baskı) PATLAYICI E OKSİTLEYİCİ O ALEVLENİR

Detaylı

: NF 62 PLASTISOL FLOK TUTKALI

: NF 62 PLASTISOL FLOK TUTKALI 1. ÜRÜN VE FİRMA TANIMI Sayfa : 1/5 Ticari İsmi Kullanım Alanı : : Endüstriyel Tekstil Baskı Uygulamaları Firma Adı : Anadolu Kimya San.Tic.Ltd.Şti. Firma Adresi : Akçaburgaz Mah. 109. Sokak No: 8-12 Esenyurt

Detaylı

YÜZME HAVUZLARDA Enfeksiyon Riski ve Dezenfeksiyonun Önemi İNSAN - HAYVAN - BİTKİ Mikrobiyoloji Gözle görülemeyen canlıların Mikroskop ile incelenmesi. mikron = 1/1000 mm. mikroskop x 1000 cfu/ml veya

Detaylı

Posta kutusu 11 62, D-34201 Melsungen Fax ++49 +5664/9496-8444

Posta kutusu 11 62, D-34201 Melsungen Fax ++49 +5664/9496-8444 Sayfa 1/6 1. Madde/Müstahzar ve Firma Tanıtımı Ürünün adı: Üretici / Dağıtıcıya ait bilgiler: Telefon ++49 +5664/9496-0 Dr. Schumacher GmbH Posta kutusu 11 62, D-34201 Melsungen Fax ++49 +5664/9496-8444

Detaylı

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU 91/155/EC

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU 91/155/EC 91/155/EC ve ve Müstahzarlara İlişkin Güvenlik Bilgi Formlarının Hazırlanması ve Dağıtılması Hakkında Yönetmelik Yayın Tarihi 01/12/2012 1. Ürün ve Firma Tanıtımı Ürün Adı FAGOR POLISH Ürün Tanımı Paslanmaz

Detaylı

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU 91 / 155 / EEC ve Güvenlik Bilgi Formu Hazırlama Usul ve Esaslarına (11 / 03 / 2002 24692) göre hazırlanmıştır. 1. Madde / Müstahzar ve Şirket/ İş Sahibinin Tanımı: Ürünün Ticari İsmi : VP AC Ürün Kodu

Detaylı

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU 91/155/EC

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU 91/155/EC 91/155/EC ve Maddeler ve Müstahzarlara İlişkin Güvenlik Bilgi Formlarının Hazırlanması ve Dağıtılması Hakkında Yönetmelik Düzenleme tarihi 01/12/2012 1. Ürün ve Firma Tanıtımı Ürün Adı FAGOR FİNAL-L Ürün

Detaylı

GÜVENLİK BİLGİ FORMU

GÜVENLİK BİLGİ FORMU Sayfa 1 nin 5 BÖLÜM 1: Madde/Müstahzar Ve Şirket/İş Sahibinin Tanıtımı 1.1. Madde/Müstahzarın tanıtılması 1.2. Madde/Müstahzarın kullanımı 1.3. Şirket/İş sahibinin tanıtımı Üretici Şirket adı: Cadde: Şehir:

Detaylı

TARKİM BİTKİ KORUMA SANAYİ ve TİCARET A.Ş.

TARKİM BİTKİ KORUMA SANAYİ ve TİCARET A.Ş. Sayfa 1 / 7 1.MADDE/ MÜSTAHZAR VE ŞİRKET / İŞ SAHİBİNİN TANITIMI Ürün hakkında bilgi Ürün İsmi Maddenin / karışımın kullanımı Şirket Adres Efdal Sülfür 80 WP Suda ıslanabilir toz Formülasyon Tarkim Bitki

Detaylı

Üretici / Dağıtıcıya ait bilgiler: Dr. Schumacher GmbH Posta kutusu 11 62, D-34201 Melsungen Telefon ++49 5664/9496-0, Fax ++49 5664/9496-8444

Üretici / Dağıtıcıya ait bilgiler: Dr. Schumacher GmbH Posta kutusu 11 62, D-34201 Melsungen Telefon ++49 5664/9496-0, Fax ++49 5664/9496-8444 Sayfa 1/5 1. Madde/Müstahzar ve Firma Tanıtımı Ürünün adı: Üretici / Dağıtıcıya ait bilgiler: Dr. Schumacher GmbH Posta kutusu 11 62, D-34201 Melsungen Telefon ++49 5664/9496-0, Fax ++49 5664/9496-8444

Detaylı

1-MADDE/MÜSTAHZAR ve ŞİRKET/İŞ SAHİBİNİN TANITIMI

1-MADDE/MÜSTAHZAR ve ŞİRKET/İŞ SAHİBİNİN TANITIMI 1-MADDE/MÜSTAHZAR ve ŞİRKET/İŞ SAHİBİNİN TANITIMI 1.1 Madde/Müstahzar Adı : Ava Clean Çamaşır Suyu Madde/Müstahzar Kullanımı: Çamaşır ağartıcı, dezenfekte amaçlı temizlikte kullanılır. Kullanım için etiket

Detaylı

GÜVENLİK BİLGİ FORMU BLUESTEAM A 12

GÜVENLİK BİLGİ FORMU BLUESTEAM A 12 Sayfa No : 1/5 1. KİMYASAL MADDE VEYA ÜRÜNÜN VE FİRMANIN TANITIMI 1.1 Madde veya Ürünün Tanıtılması Ürün Adı : Kimyasal Adı : Organik kimyasallar karışımı CAS No : EINECS No : Kullanım Alanları : Kazan

Detaylı

MARATEM 801 Stabilizatörlü, Hızlı Çözülen Granül Klor %56

MARATEM 801 Stabilizatörlü, Hızlı Çözülen Granül Klor %56 SAYFA 1 / 6 1-) KİMYASAL MADDE / ÜRÜNÜN TANIMI Ürün Adı / Kodu : Kimyasal Adı : Sodyum Dikloroizosiyanurat Formül : C 3 Cl 2 N 3 NaO 3. Kullanım Alanları : Havuz suyu dezenfeksiyonunda kullanılır Fason

Detaylı

MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMU (MGBF)

MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMU (MGBF) 1. ŞİRKET/İŞ SAHİBİNİN TANIMI Ürünü Tanıtıcı Bilgiler Ürün Kodu 1503 Ürün Adı INTERFLEX PRIMER (A Bileşeni) Tanımlama/ Kullanım MGBF Düzenleyen Hakkında Bilgiler Acil Durum telefon numarası İKİ BİLEŞENLİ,

Detaylı

: Telefon : +90 212 875 77 50 (3 hat) Fax : +90 212 875 08 22 web : www.anadolukimya.com e-mail : info@anadolukimya.com

: Telefon : +90 212 875 77 50 (3 hat) Fax : +90 212 875 08 22 web : www.anadolukimya.com e-mail : info@anadolukimya.com 1. ÜRÜN VE FİRMA TANIMI Sayfa : 1/5 Ticari İsmi Kullanım Alanı : : Endüstriyel Tekstil Baskı Uygulamaları Firma Adı : Anadolu Kimya San.Tic.Ltd.Şti. Firma Adresi : Akçaburgaz Mah. 109. Sokak No: 8-12 Esenyurt

Detaylı

MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMU (MGBF)

MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMU (MGBF) 1. ŞİRKET/İŞ SAHİBİNİN TANIMI MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMU (MGBF) Ürünü Tanıtıcı Bilgiler Ürün Kodu 2302 Ürün Adı EPOLEVEL (A Bileşeni) ÜÇ BİLEŞENLİ, SOLVENT İÇERMEYEN, KENDİ YÜZEYİNİ DÜZELTEN Tanımlama/

Detaylı

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU 91 / 155 / EEC, 93 / 112 / EC, 2001 / 58 / EC ye göre

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU 91 / 155 / EEC, 93 / 112 / EC, 2001 / 58 / EC ye göre Düzenleme tarihi 1/12/2012 1. Ürün ve Firma Tanıtımı Ürün Adı FAGOR GT-510 Ürün Kodu FH-002 Ürünün Uygulama Alanı Gıda hijyeni Üretici/Tedarikçi Bayer Kimya Temizlik Hijyen ve Kozmetik Ürünleri San. Tic.

Detaylı

Sodyum Hipoklorit Çözeltilerinde Aktif Klor Derişimini Etkileyen Faktörler ve Biyosidal Analizlerindeki Önemi

Sodyum Hipoklorit Çözeltilerinde Aktif Klor Derişimini Etkileyen Faktörler ve Biyosidal Analizlerindeki Önemi Sodyum Hipoklorit Çözeltilerinde Aktif Klor Derişimini Etkileyen Faktörler ve Biyosidal Analizlerindeki Önemi Umut ŞAHAR Ege Üniversitesi EgeMikal Çevre Sağlığı Birimi 19.03.2014 Ulusal Biyosidal Kongresi

Detaylı

Ürün Güvenlik Bilgi Formu Jaxpel 405

Ürün Güvenlik Bilgi Formu Jaxpel 405 01 Sayfa No : 1.1. Madde / Müstahzar Tanıtılması Ürün Adı Kimyasal Aile : : Karışım CAS No : Yok EINECS No : Yok 1.2. Madde / Müstahzarın Kullanımı Leke çıkartıcı ön daldırma maddesi. 1.3. Firmanın Tanıtımı

Detaylı

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU 91 / 155 / EEC ve Güvenlik Bilgi Formu Hazırlama Usul ve Esaslarına (11 / 03 / 2002 24692) göre hazırlanmıştır. 1. Madde / Müstahzar ve Şirket/ İş Sahibinin Tanımı: Ürünün Ticari İsmi : VP BOOSTER ENZİMLİ

Detaylı

GÜVENLİK BİLGİ FORMU KALKS FİLTER

GÜVENLİK BİLGİ FORMU KALKS FİLTER 1.1 Madde veya Ürünün Tanıtılması Ürün Adı : Kalks Filter Kimyasal Adı : Sülfamik Asit CAS No : 5329-14-6 EINECS No : 226-218-8 Kullanım Alanları : Havuz kum filtresi temizlik kimyasalıdır. 1.2 Firmanın

Detaylı

GÜVENLİK BİLGİ FORMU SODYUM HİPOKLORİT GBF NO : 200-003 TARİH : EYLÜL 98 CAS NO: 7681-529-9

GÜVENLİK BİLGİ FORMU SODYUM HİPOKLORİT GBF NO : 200-003 TARİH : EYLÜL 98 CAS NO: 7681-529-9 1-) KİMYASAL MADDE VEYA ÜRÜNÜN VE FİRMANIN TANIMI Ürün adı Formül : Sodyum hipoklorit : NaOCl 2-) KİMYASAL BİLEŞİMİ Maddenin kimyasal adı Sinonimleri Sınıf & Sembol : Sodyum hipoklorit (NaOCl) : Hipo,

Detaylı

SODYUM HİPOKLORİT CAS NO : 7681-529-9

SODYUM HİPOKLORİT CAS NO : 7681-529-9 Sayfa No : 1/5 1. MAMÜL VE FİRMA TANITIMI Ürün Adı Formülü Firma : Sodyum Hipoklorit 6-15 % (w/w) : NaOCI : TEKKİM KİMYA Organize Sanayi Bölgesi. Mavi Cad. 8 Sokak. No: 1 BURSA Telefon : 0 (224) 243 21

Detaylı

SODYUM METABİSÜLFİT GBF NO : 200-001 EINECS NO : 231-673-0 TARİH : Mart 2009 CAS NO: 7681-57-4

SODYUM METABİSÜLFİT GBF NO : 200-001 EINECS NO : 231-673-0 TARİH : Mart 2009 CAS NO: 7681-57-4 GBF : 91 / 155 / EEC ye bağlı olarak 1-) KİMYASAL MADDE VEYA ÜRÜNÜN VE FİRMANIN TANIMI Ürün adı : Sodyummetabisülfit Formülü : Na 2 S 2 O 5 2-) KİMYASAL BİLEŞİMİ Maddenin kimyasal adı : Sodyum metabisülfit

Detaylı

DETERJAN VE DEZENFEKTANLAR. Fırat ÖZEL, Gıda Mühendisi 2006

DETERJAN VE DEZENFEKTANLAR. Fırat ÖZEL, Gıda Mühendisi 2006 DETERJAN VE DEZENFEKTANLAR Fırat ÖZEL, Gıda Mühendisi 2006 ÖNEMLİ! Gıdaları insanların sağlıklarını çok ciddi şekilde etkiler. Bu nedenle, gıda üreten kişilerin temizlik kurallarına uyması çok önemlidir.

Detaylı

GÜVENLİK BİLGİ FORMU DEMİR-3-KLORÜR SOLÜSYON GBF NO : 200-011 TARİH : EYLÜL 98 CAS NO: 7705-08-0 1-) KİMYASAL MADDE VEYA ÜRÜNÜN VE FİRMANIN TANIMI

GÜVENLİK BİLGİ FORMU DEMİR-3-KLORÜR SOLÜSYON GBF NO : 200-011 TARİH : EYLÜL 98 CAS NO: 7705-08-0 1-) KİMYASAL MADDE VEYA ÜRÜNÜN VE FİRMANIN TANIMI 1-) KİMYASAL MADDE VEYA ÜRÜNÜN VE FİRMANIN TANIMI Ürün adı : Demir-3-Klorür Solüsyon Formulü : FeCl 3 2-) KİMYASAL BİLEŞİMİ Maddenin kimyasal adı : Demir-3-klorür (FeCl 3 ) Sinonimleri : Demir (III) Klorür

Detaylı

MADDE/MÜSTAHZAR ADI: AVA CLEAN ULTRA ÇAMAġIR SUYU DAĞ ESĠNTĠSĠ. 1-MADDE/MÜSTAHZAR ve ġġrket/ġġ SAHĠBĠNĠN TANITIMI

MADDE/MÜSTAHZAR ADI: AVA CLEAN ULTRA ÇAMAġIR SUYU DAĞ ESĠNTĠSĠ. 1-MADDE/MÜSTAHZAR ve ġġrket/ġġ SAHĠBĠNĠN TANITIMI 1-MADDE/MÜSTAHZAR ve ġġrket/ġġ SAHĠBĠNĠN TANITIMI 1.1 Madde/Müstahzar Adı : Ava Clean Ultra Çamaşır Suyu Dağ Esintisi Madde/Müstahzar Kullanımı: Çamaşır ağartıcı, dezenfekte amaçlı temizlikte kullanılır.

Detaylı

GÜVENLİK BİLGİ FORMU BLUE DEZ-15 İÇME VE KULLANIM SUYUDEZENFEKTANI GBF NO : 2008-006 TARİH : ARALIK 2008 Rev.0

GÜVENLİK BİLGİ FORMU BLUE DEZ-15 İÇME VE KULLANIM SUYUDEZENFEKTANI GBF NO : 2008-006 TARİH : ARALIK 2008 Rev.0 1-) KİMYASAL MADDE VEYA ÜRÜNÜN VE FİRMANIN TANIMI Ürün adı : Blue Dez-15 içme ve Kullanım Suyu Dezenfektanı Formül : NaOCl Üretici firma : Gündem Kimyasal Ürünleri Pazarlama Havuzculuk Turizm İnşaat Tic.Ltd.Şti.

Detaylı

NİTRİK ASİT CAS NO : 7697-37-2 EC NO :231-714-2

NİTRİK ASİT CAS NO : 7697-37-2 EC NO :231-714-2 Sayfa No : 1/5 1. MAMÜL VE FİRMA TANITIMI Ürün Adı :Nitrik Asit %55-57 Formülü : HNO 3 Firma : TEKKİM KİMYA Organize Sanayi Bölgesi. Mavi Cad. 8 Sokak. No: 1 BURSA Telefon : 0 (224) 243 21 71 Acil Telefon

Detaylı

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU 91/155/EC

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU 91/155/EC 91/155/EC ve Maddeler ve Müstahzarlara İlişkin Güvenlik Bilgi Formlarının Hazırlanması ve Dağıtılması Hakkında Yönetmelik Yayın Tarihi 01/12/2012 1. Ürün ve Firma Tanıtımı Ürün Adı FAGOR DEZ 925 Ürün Tanımı

Detaylı

FINEAMIN 06 kullanılan kazan sistemlerinin blöfleri yalnızca ph ayarlaması yapılarak sorunsuzca kanalizasyona dreyn edilebilir.

FINEAMIN 06 kullanılan kazan sistemlerinin blöfleri yalnızca ph ayarlaması yapılarak sorunsuzca kanalizasyona dreyn edilebilir. Kazan Kimyasalları FINEAMIN 06 Demineralize su kullanlan, yüksek basınçlı buhar sistemleri için korozyon ve kireçlenmeyi önleyici kimyasal Kullanıcı ve Çevre Dostu: FINEAMIN 06, doğada hemen hemen tümüyle

Detaylı

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU 91 / 155 / EEC ve Güvenlik Bilgi Formu Hazırlama Usul ve Esaslarına (11 / 03 / 2002 24692) göre hazırlanmıştır. 1. Madde / Müstahzar ve Şirket/ İş Sahibinin Tanımı: Ürünün Ticari İsmi : VP SITROMAT Ürün

Detaylı

GÜVENLİK BİLGİ FORMU TRİKLOR ETİLEN. : Sıcak yüzeylerle veya alevle temasında hidrojenklorid gibi toksik ve tahriş edici gazlar çıkarır.

GÜVENLİK BİLGİ FORMU TRİKLOR ETİLEN. : Sıcak yüzeylerle veya alevle temasında hidrojenklorid gibi toksik ve tahriş edici gazlar çıkarır. GBF No :097 Yayın Tar. :08.03.2005 Sayfa No : 1/5 1.MAMÜL VE FİRMA TANITIMI Ürün Adı : Triklor Etilen Formülü : C 2 HCL 3 Firma : TEKKİM KİMYA Organize Sanayi Bölgesi. Mavi Cad. 8 Sokak. No: 1 BURSA Telefon

Detaylı

GÜVENLİK BİLGİ FORMU SÜLFÜRİK ASİT CAS NO : 7664-93-9

GÜVENLİK BİLGİ FORMU SÜLFÜRİK ASİT CAS NO : 7664-93-9 Sayfa No : 1/5 1. MAMÜL VE FİRMA TANITIMI Ürün Adı :Sülfürik Asit %98 Formülü :H 2 SO 4 Firma Telefon : 0 (224) 243 21 71 Acil Telefon : : TEKKİM KİMYA. Organize Sanayi Bölgesi. Mavi Cad. 8 Sokak. No:

Detaylı

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU 91/155/EC

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU 91/155/EC 91/155/EC ve ve Müstahzarlara İlişkin Güvenlik Bilgi Formlarının Hazırlanması ve Dağıtılması Hakkında Yönetmelik Düzenleme tarihi 01/12/2012 1. Ürün ve Firma Tanıtımı Ürün Adı FAGOR FİNAL-P Ürün Tanımı

Detaylı

ÜRÜN ADI Teknoser 100

ÜRÜN ADI Teknoser 100 Deri Organize Sanayi Bölgesi Arıtma Cad. Gergef Sok. No: 6 TUZLA / İSTANBUL Tel: 0216 429 10 00 Fax: 0216 429 02 00 www.teknoyapi.com.tr e-mail : info@teknoyapi.com.tr 1/5 BÖLÜM 1 ÜRÜN VE ŞİRKET BİLGİLERİ

Detaylı

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU 91 / 155 / EEC, 93 / 112 / EC, 2001 / 58 / EC ye göre

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU 91 / 155 / EEC, 93 / 112 / EC, 2001 / 58 / EC ye göre Düzenleme tarihi 1/12/2012 1. Ürün ve Firma Tanıtımı Ürün Adı FAGOR KY-700 Ürün Tanımı Alkali köpüklü kasa yıkama maddesi Ürün Kodu FH-015 Ürünün Uygulama Alanı Gıda Hijyeni Üretici/Tedarikçi Bayer Kimya

Detaylı

Bölüm 1. Kimyasal / Malzeme ve Kurum / İş Sahibinin Tanıtımı

Bölüm 1. Kimyasal / Malzeme ve Kurum / İş Sahibinin Tanıtımı Bölüm 1. Kimyasal / Malzeme ve Kurum / İş Sahibinin Tanıtımı 1.1. Madde/Müstahzar, Kimyasalın /Malzemenin Tanıtılması Ürün Adı : CAS No : 75-09-2 Kullanım alanları : Plastik sanayisinde, kimyasal ürünlerin

Detaylı

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU 91 / 155 / EEC ve Güvenlik Bilgi Formu Hazırlama Usul ve Esaslarına (11 / 03 / 2002 24692) göre hazırlanmıştır. 1. Madde / Müstahzar ve Şirket/ İş Sahibinin Tanımı: Ürünün Ticari İsmi : VP CRYSTAL Ürün

Detaylı

Hammadde adı % CAS NO EINECS NO Hammadde Tehlike Sınıfı

Hammadde adı % CAS NO EINECS NO Hammadde Tehlike Sınıfı 01. Madde / Preparat ve Şirket / İş Sahibinin Tanımı Ürün Adı/ Kodu : Hydra M876 Kimyasal Adı : - Kullanım Alanları : Fan Coil Tablet Üretici Firma : Agora Kimya Sanayi ve Ticaret LTD.ŞTİ. 10017 Sok. No

Detaylı

TARKİM BİTKİ KORUMA SANAYİ ve TİCARET A.Ş.

TARKİM BİTKİ KORUMA SANAYİ ve TİCARET A.Ş. Sayfa 1 / 7 1.MADDE/ MÜSTAHZAR VE ŞİRKET / İŞ SAHİBİNİN TANITIMI Ürün hakkında bilgi Ürün İsmi Maddenin / karışımın kullanımı Şirket Adres Efdal Sunol 70 EO Yağda su, Emülsiyonu EO Tarkim Bitki Koruma

Detaylı

Yayın Tarihi: 06.07.2010

Yayın Tarihi: 06.07.2010 1/5 26.12.2008 tarihinde 27092 sayılı mükerrer Resmi gazetede yayımlanan Güvenlik Bilgi Fomlarının hazırlanması 1. ÜRÜN VE FİRMA TANITIMI KİMYASAL ADI KAPALI LÜ TİCARİ ADI Hidroklorik Asit HCl 2. BİLEŞİMİ

Detaylı

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU 91 / 155 / EEC, 93 / 112 / EC, 2001 / 58 / EC ye göre

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU 91 / 155 / EEC, 93 / 112 / EC, 2001 / 58 / EC ye göre ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU Düzenleme tarihi 1/08/2015 1. Ürün ve Firma Tanıtımı Ürün Adı FAGOR PER L Ürün Tanımı Perasidik Asetik Asit Bazlı Ağartıcı Ürün Kodu CH-028 Ürünün Uygulama Alanı Çamaşır Hijyeni

Detaylı

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU 91/155/EC

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU 91/155/EC 91/155/EC ve ve Müstahzarlara İlişkin Güvenlik Bilgi Formlarının Hazırlanması ve Dağıtılması Hakkında Yönetmelik Yayın tarihi 01/12/2012 1. Ürün ve Firma Tanıtımı Ürün Adı FAGOR F 10 Ürün Tanımı Konsantre

Detaylı

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU 91/155/EC

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU 91/155/EC 91/155/EC ve Maddeler ve Müstahzarlara İlişkin Güvenlik Bilgi Formlarının Hazırlanması ve Dağıtılması Hakkında Yönetmelik Yayın Tarihi 01/12/2012 1. Ürün ve Firma Tanıtımı Ürün Adı FAGOR HBY 5 Ürün Tanımı

Detaylı

FİBRO GEL YayınTarihi: 01.08.2009

FİBRO GEL YayınTarihi: 01.08.2009 1. ÜRÜN ve ŞİRKET TANITIMI Ürün Adı : Kullanım Amacı : İnsektisit Kimyasal Grubu : phenylpyrazole Üretici ve Ruhsat Sahibi: Koru -San Çevre Koruma Kimyasalları San.ve Tic.Ltd.Şti Adres: : 104.Cadde No:138

Detaylı

Risk Durumu ve Güvenlik Tavsiyeleri (Risk ve Güvenlik Cümleleri)

Risk Durumu ve Güvenlik Tavsiyeleri (Risk ve Güvenlik Cümleleri) Risk Durumu ve Güvenlik Tavsiyeleri (Risk ve Güvenlik Cümleleri) Risk ve güvenlik cümleleri (cümlecikleri), kimyasal madde ambalajlarının üzerinde ilgili kimyasal hakkında risk ve güvenlik bilgilerini

Detaylı

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU 91/155/EC

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU 91/155/EC 91/155/EC ve ve Müstahzarlara İlişkin Güvenlik Bilgi Formlarının Hazırlanması ve Dağıtılması Hakkında Yönetmelik Düzenleme tarihi 01/08/2015 1. Ürün ve Firma Tanıtımı Ürün Adı FAGOR AC PLUS Ürün Tanımı

Detaylı

GÜVENLİK BİLGİ FORMU ASETON

GÜVENLİK BİLGİ FORMU ASETON EC NO:20662-2 8 Sayfa No : 1/5 1. MAMÜL VE FİRMA TANITIMI Ürün Adı :Aseton Formülü : CH 3 COOH 3 Firma Telefon : 0 (224) 243 21 71 Acil Telefon : 05382084672 : TEKKİM KİMYA Organize Sanayi Bölgesi. Mavi

Detaylı

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU 91 / 155 / EEC ve Güvenlik Bilgi Formu Hazırlama Usul ve Esaslarına (11 / 03 / 2002 24692) göre hazırlanmıştır. 1. Madde / Müstahzar ve Şirket/ İş Sahibinin Tanımı: Ürünün Ticari İsmi : VP SOFT SENSITIVE

Detaylı

Kimyasal Yapısı Tanım : Tehlikesiz hammaddelerin ve aşağıda listelenen maddelerin sudaki karışımı

Kimyasal Yapısı Tanım : Tehlikesiz hammaddelerin ve aşağıda listelenen maddelerin sudaki karışımı 91/155/EC ve ve Müstahzarlara İlişkin Güvenlik Bilgi Formlarının Hazırlanması ve Dağıtılması Hakkında Yönetmelik Yayın tarihi 01/12/2012 1. Ürün ve Firma Tanıtımı Ürün Adı FAGOR DERZ Ürün Tanımı Derz Temizleme

Detaylı

Hazırlanma Tarihi :02.11.2007 Yeni Düzenlenme ve Yayın Tarihi: 01.01.2014 : OXY OTOMATLAR İÇİN AĞIR KİR VE YAĞ SÖKÜCÜ

Hazırlanma Tarihi :02.11.2007 Yeni Düzenlenme ve Yayın Tarihi: 01.01.2014 : OXY OTOMATLAR İÇİN AĞIR KİR VE YAĞ SÖKÜCÜ ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU 91/155/EC ve Tehlikeli Maddeler ve Müstahzarlara İlişkin Güvenlik Bilgi Formlarının Hazırlanması ve Dağıtılması Hakkında Yönetmelik (26.12.2008-27092 Mük) uyarınca hazırlanmıştır.

Detaylı

KSİLEN GÜVENLİK BİLGİ FORMU : TEKKİM KİMYA SAN.VE TİC.LTD.ŞTİ 1.MAMÜL VE FİRMA TANITIMI. Formülü : C 8 H 10 Firma

KSİLEN GÜVENLİK BİLGİ FORMU : TEKKİM KİMYA SAN.VE TİC.LTD.ŞTİ 1.MAMÜL VE FİRMA TANITIMI. Formülü : C 8 H 10 Firma EC NO : 215-535-7 GBF No :042 Sayfa No : 1/5 1.MAMÜL VE FİRMA TANITIMI Ürün Adı : Ksilen Formülü : C 8 H 10 Firma : TEKKİM KİMYA Organize Sanayi Bölgesi. Mavi Cad. 8 Sokak. No: 1 BURSA Telefon : 0 (224)

Detaylı

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU 91 / 155 / EEC ve Güvenlik Bilgi Formu Hazırlama Usul ve Esaslarına (11 / 03 / 2002 24692) göre hazırlanmıştır. 1. Madde / Müstahzar ve Şirket/ İş Sahibinin Tanımı: Ürünün Ticari İsmi : VP ALKOL BAZLI

Detaylı

Üretici / Dağıtıcıya ait bilgiler: Dr. Schumacher GmbH Posta kutusu 11 62, D-34201 Melsungen Telefon ++49 5664/9496-0, Fax ++49 5664/9496-8444

Üretici / Dağıtıcıya ait bilgiler: Dr. Schumacher GmbH Posta kutusu 11 62, D-34201 Melsungen Telefon ++49 5664/9496-0, Fax ++49 5664/9496-8444 Sayfa 1/5 1. Madde/Müstahzar ve Firma Tanıtımı Ürünün adı: Üretici / Dağıtıcıya ait bilgiler: Dr. Schumacher GmbH Posta kutusu 11 62, D-34201 Melsungen Telefon ++49 5664/9496-0, Fax ++49 5664/9496-8444

Detaylı

MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMU ( MSDS )

MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMU ( MSDS ) MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMU ( MSDS ) 1. MADDE/MÜSTAHZAR ve ŞİRKET/İŞ SAHİBİNİN TANITIMI ÜRÜN ADI FIRMA ADI : Plastik Çelik 5-10 Dakika Epoksi Yapıştırıcı : 404 Kimya San. ve Tic. A.Ş. Merkez: Merkez Mahallesi

Detaylı

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU 91/155/EC

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU 91/155/EC 91/155/EC ve ve Müstahzarlara İlişkin Güvenlik Bilgi Formlarının Hazırlanması ve Dağıtılması Hakkında Yönetmelik Yayın Tarihi 01/12/2012 1. Ürün ve Firma Tanıtımı Ürün Adı FAGOR KT-34 L Ürün Tanımı Sebze

Detaylı

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU 91 / 155 / EEC ve Güvenlik Bilgi Formu Hazırlama Usul ve Esaslarına (11 / 03 / 2002 24692) göre hazırlanmıştır. 1. Madde / Müstahzar ve Şirket/ İş Sahibinin Tanımı: Ürünün Ticari İsmi : VP MIX RINSE PLUS

Detaylı

GÜVENLİK BİLGİ FORMU LAKTİK ASİT

GÜVENLİK BİLGİ FORMU LAKTİK ASİT Sayfa No : 1/4 1. MAMÜL VE FİRMA TANITIMI Ürün Adı : Laktik Asit %80 Formülü : C3H6O3 Firma : TEKKİM KİMYA. Organize Sanayi Bölgesi. Mavi Cad. 8 Sokak. No: 1 BURSA Telefon : 0 (224) 243 21 71 Acil Telefon

Detaylı

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU 91/155/EC

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU 91/155/EC 91/155/EC ve ve Müstahzarlara İlişkin Güvenlik Bilgi Formlarının Hazırlanması ve Dağıtılması Hakkında Yönetmelik Yayın Tarihi 01/08/2015 1. Ürün ve Firma Tanıtımı Ürün Adı FAGOR MOLDEX Ürün Tanımı Sert

Detaylı

ÜRÜN ADI Teknorep 300

ÜRÜN ADI Teknorep 300 MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMU 1/5 BÖLÜM 1 ÜRÜN VE ŞİRKET BİLGİLERİ ÜRÜN ADI Teknorep 300 TANIMI Suda çözünmeyen Çimento esaslı, tek bileşenli elyaflı kalın tamir harcıdır. BÖLÜM 2 YAPISI HAKKINDA BİLGİ

Detaylı

TARKİM BİTKİ KORUMA SANAYİ ve TİCARET A.Ş.

TARKİM BİTKİ KORUMA SANAYİ ve TİCARET A.Ş. Sayfa 1 / 8 1.MADDE/ MÜSTAHZAR VE ŞİRKET / İŞ SAHİBİNİN TANITIMI Ürün hakkında bilgi Ürün İsmi Efdal Kimarsol Maddenin / karışımın kullanımı Şirket Adres Fungusit Islanabilir Toz Formülasyon Tarkim Bitki

Detaylı

50 KG Plastik Fıçı. 2306004 Selenoid Trichlore Tablet 25 KG Plastik Kova 2306003 Selenoid Trichlore Tablet 10 KG Plastik Kova

50 KG Plastik Fıçı. 2306004 Selenoid Trichlore Tablet 25 KG Plastik Kova 2306003 Selenoid Trichlore Tablet 10 KG Plastik Kova Havuz Kimyasalları SELENOİD DICHLORE GRANÜL Havuz suyu dezenfeksiyonunda kullanılan, %56 aktif klor içeren, stabilizatörlü, hızlı çözünen granül bir kimyasaldır. Ürün stabilizatör içerdiğinden; serbest

Detaylı

EVDE KİMYA SABUN. Yağ asitlerinin Na ve ya K tuzuna sabun denir. Çok eski çağlardan beri kullanılan en önemli temizlik maddeleridir.

EVDE KİMYA SABUN. Yağ asitlerinin Na ve ya K tuzuna sabun denir. Çok eski çağlardan beri kullanılan en önemli temizlik maddeleridir. EVDE KİMYA SABUN Yağ asitlerinin Na ve ya K tuzuna sabun denir. Çok eski çağlardan beri kullanılan en önemli temizlik maddeleridir. CH 3(CH 2) 16 COONa: Sodyum stearat (Beyaz Sabun) CH 3(CH 2) 16 COOK:

Detaylı

MALZEME GÜVENLİK FORMU KALDOIL KISIM 1 MÜSTAHZAR VE İŞ TANIMI

MALZEME GÜVENLİK FORMU KALDOIL KISIM 1 MÜSTAHZAR VE İŞ TANIMI MALZEME GÜVENLİK FORMU KALDOIL KISIM 1 MÜSTAHZAR VE İŞ TANIMI 1. MALZEMENİN TANIMI 1.1 MALZEMENİN ADI: KALDOIL 1.2 MALZEMENİN KULLANIM ALANI Soğuk Uygulanabilir Asfalt Tamir Malzemesi Üretiminde Kullanılan

Detaylı

Ürün Güvenlik Bilgi Formu

Ürün Güvenlik Bilgi Formu Ürün Güvenlik Bilgi Formu 91/155/EEC- ISO 11014-1 ve Güvenlik Bilgi Formu Hazırlama Usül ve Esasları Tebliğine uygun olarak hazırlanmıştır. Sayfa 1 of 5 MSDS No. 237315-B V002 1. Ürünün ve Firmanın Tanımı

Detaylı

GÜVENLİK BİLGİ FORMU

GÜVENLİK BİLGİ FORMU Sayfa 1 nin 5 BÖLÜM 1: Maddenin/karışımın ve şirketin/dağıtıcının kimliği 1.1. Madde/Karışımın kimliği 1.2. Madde veya karışımın belirlenmiş kullanımları ve tavsiye edilmeyen kullanımları Maddenin/Karışımın

Detaylı

MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMU 91/155 EC

MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMU 91/155 EC MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMU 91/155 EC Basım Tarihi: 10.02.2010 Page: 1/6 1- Firma ve Ürün tanımı Ürün Bilgileri Ürün İsmi: ALÜMİNYUM SÜLFAT Üretici/Kaynak Firma bilgileri : Ardıçlı evler, Yeryüzü Mah,

Detaylı

1- Aşağıdakilerden hangisi Aşındırıcı sembolüdür? a. b. c. d. CEVAP: D. 2- Aşağıdakilerden hangisi Yanıcı sembolüdür? a. b. c. d.

1- Aşağıdakilerden hangisi Aşındırıcı sembolüdür? a. b. c. d. CEVAP: D. 2- Aşağıdakilerden hangisi Yanıcı sembolüdür? a. b. c. d. 1- Aşağıdakilerden hangisi Aşındırıcı sembolüdür? 2- Aşağıdakilerden hangisi Yanıcı sembolüdür? 3- Aşağıdakilerden hangisi Zararlı Madde sembolüdür? 4- Aşağıdakilerden hangisi Oksitleyici (Yükseltgen)

Detaylı

Ürün Güvenlik Bilgi Formu Setrax SG

Ürün Güvenlik Bilgi Formu Setrax SG Sayfa No : 1/5 Bölüm 1. Madde / Müstahzar ve Şirket / İş Sahibinin Tanıtımı 1.1. Madde / Müstahzar Tanıtılması Ürün Adı : Kimyasal Aile CAS No : Fosfanat : 7758-29-4 EINECS No : 231-838-7 1.2. Madde /

Detaylı

Zehirlenme durumunda UZEM in 114 no lu telefonunu arayın.

Zehirlenme durumunda UZEM in 114 no lu telefonunu arayın. Yeni Düzenleme Tarihi : Kaçıncı Düzenleme Olduğu : Form No : RFM018 Sayfa No : 1 / 6 1.Madde / müstahzar ve Şirketin Tanıtımı : TOMCAT 2 4 MEVSİM BLOK YEM Kullanım Amacı : Rodentisit Üretici Firma : Bell

Detaylı

01. Madde / Preparat ve ġirket / ĠĢ Sahibinin Tanımı

01. Madde / Preparat ve ġirket / ĠĢ Sahibinin Tanımı 01. Madde / Preparat ve ġirket / ĠĢ Sahibinin Tanımı Ürün Adı/ Kodu : Hydra M872 Kimyasal Adı : Kullanım Alanları : Soğutma ve Proses Suyu Sistemleri İçin Brom Bazlı Klor Aktivatörü Üretici Firma : Agora

Detaylı

Bölüm 1. Kimyasal / Malzeme ve Kurum / İş Sahibinin Tanıtımı

Bölüm 1. Kimyasal / Malzeme ve Kurum / İş Sahibinin Tanıtımı Bölüm 1. Kimyasal / Malzeme ve Kurum / İş Sahibinin Tanıtımı 1.1. Madde/Müstahzar, Kimyasalın /Malzemenin Tanıtılması Ürün : CAS No : 141-78-6 Kullanım alanları : Çözücü ve seyreltici olarak kullanım alanı

Detaylı

SU NUMUNELERİNİN LABORATUVARA KABUL MİKTARLARI, SAKLAMA KOŞULLARI VE SÜRELERİ

SU NUMUNELERİNİN LABORATUVARA KABUL MİKTARLARI, SAKLAMA KOŞULLARI VE SÜRELERİ Alkalinite Alüminyum (Al) Amonyum (NH 4 + ) Anyonlar (Br, F, Cl, NO 2, NO 3, SO 4, PO 4 ) PE veya BC 200 100 Tercihen arazide yapılmalıdır. sırasındaki indirgenme ve oksitlenme reaksiyonları numunede değişikliğe

Detaylı

Kimyasal Yapısı Tanım : Tehlikesiz hammaddelerin ve aşağıda listelenen maddelerin sudaki karışımı

Kimyasal Yapısı Tanım : Tehlikesiz hammaddelerin ve aşağıda listelenen maddelerin sudaki karışımı 9191/155/EC ve ve Müstahzarlara İlişkin Güvenlik Bilgi Formlarının Hazırlanması ve Dağıtılması Hakkında Yönetmelik Yayın Tarihi 01/12/2012 1. Ürün ve Firma Tanıtımı Ürün Adı FAGOR HEAVY L Ürün Tanımı Ağır

Detaylı

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU 91/155/EC

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU 91/155/EC 91/155/EC ve ve Müstahzarlara İlişkin Güvenlik Bilgi Formlarının Hazırlanması ve Dağıtılması Hakkında Yönetmelik Yayın Tarihi 01/12/2012 1. Ürün ve Firma Tanıtımı Ürün Adı FAGOR DEEP Ürün Tanımı Leke Çıkarıcı

Detaylı

VIIA GRUBU ELEMENTLERİ

VIIA GRUBU ELEMENTLERİ Bölüm 9 VIIA GRUBU ELEMENTLERİ Bu slaytlarda anlatılanlar sadece özet olup ayrıntılı bilgiler derste verilecektir. F, Cl, Br, I, At Halojenlerin Genel Özellikleri *Halojenlerin hepsi zehirli ve renklidir.

Detaylı

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİSİ SURFECOPLUS. SurfecoPlus

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİSİ SURFECOPLUS. SurfecoPlus 1. ÜRÜN VE ŞİRKET TANIMLAMASI 1.1 ÜRÜN TANITIMI Ürün Adı Ürünün Kimyasal Ailesi SurfecoPlus Polialkilenoksit Modifiye Heptametiltrisiloksan 1.2 ÜRÜNÜN KULLANIMI Yüzey gerilimi düşürücü ajan 1.3 FİRMA BİLGİLERİ

Detaylı

MALZEME GÜVENLİK FORMU MSDS. ÜRETİCİ FİRMA Bilge Kimyevi Laboratuar Ürünleri İmalat Danışmanlık ve Analiz Hizmetleri Sanayi Ticaret Ltd. Şti.

MALZEME GÜVENLİK FORMU MSDS. ÜRETİCİ FİRMA Bilge Kimyevi Laboratuar Ürünleri İmalat Danışmanlık ve Analiz Hizmetleri Sanayi Ticaret Ltd. Şti. MALZEME GÜVENLİK FORMU MSDS BÖLÜM 1 KİMYASAL ÜRÜN VE FİRMA TANIMI ÜRÜN KİMLİĞİ Krom 6+ Test Kiti ÜRÜN KODU: CB5125 ÜRETİCİ FİRMA Bilge Kimyevi Laboratuar Ürünleri İmalat Danışmanlık ve Analiz Hizmetleri

Detaylı

MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMU (MGBF)

MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMU (MGBF) 1. ŞİRKET/İŞ SAHİBİNİN TANIMI Ürünü Tanıtıcı Bilgiler Ürün Kodu 1501 Ürün Adı INTERFLEX (A Bileşeni) Tanımlama/ Kullanım İKİ BİLEŞENLİ, POLİSÜLFİT DERZ DOLGU MALZEMESİ MGBF Düzenleyen Hakkında Bilgiler

Detaylı

Bölüm 1. Kimyasal / Malzeme ve Kurum / İş Sahibinin Tanıtımı

Bölüm 1. Kimyasal / Malzeme ve Kurum / İş Sahibinin Tanıtımı Bölüm 1. Kimyasal / Malzeme ve Kurum / İş Sahibinin Tanıtımı 1.1. Madde/Müstahzar, Kimyasalın /Malzemenin Tanıtılması Ürün Adı : CAS No : 57-55-6 Kullanım alanları : Polyester üretiminde, kozmetik sanayisinde,

Detaylı

Bileşenler Kons%w/w EEC No Cas No Tehlike işareti Tehlike sınıflandırması Zetacypermethrin. <5 257-842-9 52315-07-8 Xn,N R25, R20-48/22, R43,R50/53

Bileşenler Kons%w/w EEC No Cas No Tehlike işareti Tehlike sınıflandırması Zetacypermethrin. <5 257-842-9 52315-07-8 Xn,N R25, R20-48/22, R43,R50/53 FORM NO : ITH.02 Sayfa 1 /5 1. MADDE / MÜSTAHZAR VE ŞİRKET / İŞ SAHİBİNİN TANITIMI Ürün adı: MARSHAL POWER (EW) 1.1. Madde / Müstahzarat Kullanımı : INSEKTISIT 1.2. Firmanın Tanıtımı : FMC CHEMICAL Sprl

Detaylı

KİŞİSEL TEMİZLİK ÜRÜNLERİ TAVSİYE EDİLEN PERAKENDE SATIŞ FİYAT LİSTESİ

KİŞİSEL TEMİZLİK ÜRÜNLERİ TAVSİYE EDİLEN PERAKENDE SATIŞ FİYAT LİSTESİ KİŞİSEL TEMİZLİK ÜRÜNLERİ TAVSİYE EDİLEN PERAKENDE SATIŞ FİYAT LİSTESİ Hijyenmax Sıvı Sabunlar ve El Dezenfektanları 9225375 Hijyenmax Antibakteriyel Köpük Sabun SIVI 5,00 5,27 4 117,02 TL 22,23 TL 468,08

Detaylı

GÜVENLİK BİLGİ FORMU GÜNCHLOR %56 GRANÜL KLOR

GÜVENLİK BİLGİ FORMU GÜNCHLOR %56 GRANÜL KLOR 1.1 Madde veya Ürünün Tanıtılması Ürün Adı : Günchlor %56 Granül Klor Kimyasal Adı : Sodyum dikloroizosiyonürat CAS No : 2893-78-9 EINECS No : 220767-7 Kullanım Alanları : havuz suyu hijyen ürünüdür. 1.2

Detaylı

Ürün Güvenlik Bilgi Formu Lopex 520

Ürün Güvenlik Bilgi Formu Lopex 520 Sayfa No : 1/5 Bölüm 1. Madde / Müstahzar ve Şirket / İş Sahibinin Tanıtımı 1.1. Madde / Müstahzar Tanıtılması Ürün Adı : Kimyasal Aile : Karışım 1.2. Madde / Müstahzarın Kullanımı Kireç kalıntılarını

Detaylı

MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMU Hazırlama Tarihi: 08.05.2015

MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMU Hazırlama Tarihi: 08.05.2015 BÖLÜM 1: MADDE/MÜSTAHZAR VE ŞİRKET/İŞ SAHİBİNİN TANITIMI 1.1. Madde/Müstahzarın Tanıtılması Ürün Adı Endosplus Ürün Özelliği Dezenfektan 1.2. Madde/Müstahzarın Kullanımı Kullanım Alanı Endoskop Alet Dezenfektanı

Detaylı

REVİZYON : 02 YAYINLANMA TARİHİ: REVİZYON TARİHİ :

REVİZYON : 02 YAYINLANMA TARİHİ: REVİZYON TARİHİ : 01. Madde / Preparat ve Şirket / İş Sahibinin Tanımı Ürün adı: Maratem 106 Dezenfekte Edici El Yıkama Ürünü Maddenin / Preparatın Kullanımı: Profesyonel sanayii ve ticarette temizleme uygulamalarında kullanılacak

Detaylı

GÜVENLİK BİLGİ FORMU

GÜVENLİK BİLGİ FORMU GBF : 91 / 155 / EEC ye bağlı olarak 1-) KİMYASAL MADDE VEYA ÜRÜNÜN VE FİRMANIN TANIMI Ürün adı : Sodyummetabisülfit Formülü : Na 2 S 2 O 5 Üretici firma :Ak-Kim Kimya Sanayi ve Tic. A.Ş. Süleyman Seba

Detaylı