FIRAT ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA VE YAYIN ETİK KURULU YÖNERGESİ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "FIRAT ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA VE YAYIN ETİK KURULU YÖNERGESİ"

Transkript

1 FIRAT ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA VE YAYIN ETİK KURULU YÖNERGESİ AMAÇ Madde 1. Bu yönerge; Fırat Üniversitesi birimlerinin ve mensuplarının; bilimsel araģtırma, proje, yayın, eğitim ve öğretim, hakemlik, editörlük ve benzeri alanlardaki etkinliklerinde, bilimsel araģtırma ve yayın etiği ilkelerine uyulmasını sağlamak amacıyla kurulan Bilimsel AraĢtırma ve yayın Etik Kurulu nun görev, yetki ve çalıģma Ģeklini düzenler. KAPSAM Madde 2. Bu yönerge; a. Fırat Üniversitesi mensuplarınca yapılan her türlü bilimsel araģtırma ve çalıģmalar ile gerçekleģtirilen bilimsel etkinlikler, desteklenen ve/veya yürütülen bilimsel araģtırmageliģtirme projeleriyle ilgili araģtırma etiği konularını, b. Fırat Üniversitesi bünyesindeki veya dıģındaki her çeģit basın veya yayın organlarında yayımlanan ya da yayımlanmak üzere gönderilmiģ olan her tür yayınla ilgili yayın etiği sorunlarını, c. Fırat Üniversitesi'nin desteğinden yararlanmakta olan veya yararlanmak üzere baģvuran öğretimelemanı / araģtırmacı kiģi ve kuruluģlarla ilgili akademik, araģtırma ve yayın etiği konularının değerlendirilmesi iģlemlerini kapsar. d. Fırat Üniversite sinin ilgili birimlerinde kurulmuģ olan uzman ve diğer etik kurulların kendi etik yönergeleri ile düzenlenen hususlar, bu kurulun yetki kapsamı dıģındadır. DAYANAK Madde 3. Bu yönerge; 2547 sayılı Yüksek Öğretim Kanunu'nun kurumlar içi bilimsel denetimle ilgili 14 ve 42. Maddeleri, Yükseköğretim Kurulu Bilimsel AraĢtırma ve Yayın Etiği Yönergesi nin 18. Maddesi ile ulusal ve uluslararası akademik ve diğer etik ilke ve kuralları içeren antlaģma ve belgelerde yer alan bilgilere dayanılarak hazırlanmıģtır. TANIMLAR VE KISALTMALAR Madde 4. Bu yönergede geçen;

2 Üniversite: Fırat Üniversitesi ni, Rektör: Fırat Üniversitesi Rektörü nü, Senato: Fırat Üniversitesi Senatosu nu, Bilimsel AraĢtırma ve Yayın Etik Kurulu veya Etik Kurulu: Fırat Üniversitesi Bilimsel AraĢtırma ve Yayın Etik Kurulu nu, Üniversite Birimleri: Üniversiteye bağlı enstitü, fakülte, yüksekokul, konservatuar, araģtırma ve uygulama merkezleri, sosyal-kültürel ve sportifmerkezleri ile diğer birimleri, Üniversite Mensupları: Üniversite ve bağlı birimlerde tam ve yarı zamanlı çalıģmakta olan akademik ve idari personel ile öğrencileri, Etik ilke ve Kurallar: Ulusal ve uluslararası anlayıģ ve bildirgeler çerçevesinde yer alan etik ilke ve kuralları, Uzman Etik Kurullar: Tıp, ilaç, hayvan araģtırmaları ve benzeri etik değerlendirmeler yapan ve görüģ veren uzman etik kurulları, Etik Ġhlal: Akademik ve bilimsel bir kurum veya kiģinin görev, yetki ve sorumlulukları çerçevesinde bilimsel araģtırma, bilimsel yayın, eğitim-öğretim ve bunların hizmet faaliyetleri ile toplum ve kiģilerle iliģkilerde etik ilke ve kurallara uymayan kasıtlıeylemleri, Etik Özensizlik: Akademik ve bilimsel bir kurum veya kiģinin görev, yetki ve sorumlulukları çerçevesinde bilimsel araģtırma, yayın, eğitim-öğretim ve bunların hizmet faaliyetleri ile toplum ve kiģilerle iliģkilerde etik ilke ve kurallara uymada özensizlik, dikkatsizlik, bilgisizliğe, deneyimsizliğe ya da taksire dayalı, kasıtlı olmayan eylemleri ifade eder. ETĠK KURULUNUN YAPISI Madde 5. Etik Kurulu aģağıdaki Ģekilde oluģur; a. Etik Kurulu; Üniversitenin akademik birimlerinde çalıģan öğretim üyelerinden, Senato tarafından atanması onaylanan 8(sekiz) üyenin yanı sıra, Rektör tarafından görevlendirilen bir rektör yardımcısının katılımıyla 9 (dokuz) üyeden oluģur. b. Etik Kurulunun baģkanlığını Rektör tarafından görevlendirilen rektör yardımcısı yapar.

3 c. Etik Kurulu üyelerinin (baģkan hariç) görev süresi üç (3) yıldır. Görev süresi biten bir üye yeniden, aynı usulle seçilebilir. Bir takvim yılı içinde, izinsiz ve mazeretsiz olarak üst üste üç toplantıya katılmayan üyenin üyeliği düģer ve yerine aynı Ģekilde yenisi seçilir. d. Etik Kurulu üyelerinin geçmiģinde yayın etiğine aykırı, kanıtlanmıģ davranıģları bulunmamalıdır. Disiplin cezası almıģ ya da hakkında etik ihlal veya etik özensizlik kararı verilmiģ öğretim üyeleri Etik Kurulu üyeliğine seçilemez. Etik Kurulu üyeliği sırasında bu türden bir ceza alan veya hakkında karar alınan üyenin Etik Kurul üyeliği düģer. e. Etik Kurulu üyeliğinden çekilme ve üyeliğin düģmesi Rektör onayının ilgiliye tebliği ile yürürlüğe girer. f. Etik Kurulu baģkanı üyeler arasından bir baģkan yardımcısı seçer. BaĢkan yardımcısı baģkanın olmadığı durumlarda kurula baģkanlık yapar. Gerekli hallerde Rektör kurula baģkanlık yapabilir. g. Etik Kurulu en az altı üyenin katılımı ile toplanır. ETĠK KURULUNUN GÖREVLERĠ Madde 6. Etik Kurulunun görevleri; a. Fırat Üniversitesi birimlerinin ve mensuplarının bilimsel araģtırma, proje, yayın, eğitim ve öğretim, hakemlik, editörlük ve benzeri alanlardaki etkinlikleriyle ilgili makamlar / kurumlar veya kiģiler tarafından belgelendirilmiģ, imzalı ve adresli, Rektörlük aracılığıyla Etik Kuruluna yapılan Ģikâyetlerdeki etik kurallara aykırı olduğu düģünülen olayları incelemek ve sonuçlandırmak, b. Gerek görüldüğünde Ģikâyetlerle ilgili, Etik Kurulunca oluģturulacak Ġnceleme Komisyonlarının hazırladığı raporların etik yönden değerlendirmelerini yapmak ve sonuçlandırmak, c. Etik ilke ve kurallara uymanın, aynı zamanda temel insan haklarına saygı göstermenin bir gereği olarak üniversite bünyesinde herkesin bilimsel araģtırma ve yayın etiği konusunda bilgilendirilmesi için gerekli çalıģmaları yapmaktır. d. Etik Kurulu, bu yönergenin uygulanmasını sağlamaya yönelik her türlü çalıģmayı yürütmekle görevli olup, bu amaçla her türlü kararı alma hak ve yetkisine sahiptir. ETĠK KURULUNUN ÇALIġMA YÖNTEMĠ Madde 7. Etik Kurulu aģağıdaki usullere uygun olarak çalıģmalar yapar: a. Rektörlüğe etik ihlal iddiasını içeren konularla ilgili bir baģvuru yapıldığında, Rektör konuyu Etik Kuruluna havale eder.

4 b. Etik Kurulu, baģkanın çağrısıyla toplanarak, ilgili konuyu inceler ve konunun Etik Kurulu yönergesinde belirlenen görev alanı içinde olup olmadığını belirler. c. Ġncelemeye uygun bulunan durumlarda Etik Kurulu tarafından konu değerlendirilir ve karara bağlanır. Etik Kurulunca gerek görüldüğünde üniversite içi ve/veya dıģından seçilen, konuyla ilgili uzmanlardan oluģan inceleme komisyonu belirlenir ve konu belgeleriyle birlikte inceleme komisyonu üyelerine gönderilir. d. Ġnceleme komisyonu üyeleri ortak veya bireysel olarak hazırladıkları gerekçeli inceleme raporlarını Etik Kurulu tarafından belirlenen süre içinde tamamlayarak, Etik Kurulu baģkanlığına sunar, inceleme komisyonunun istemesi halinde inceleme süresi uzatılabilir. e. Etik Kuruluna gönderilen gerekçeli raporlar tartıģmaya açılır. Gerekli görülen hallerde kurul, ilgili kiģi(ler)den sözlü veya yazılı savunma ile gerekli bilgi ve belgeleri ister. Ġlgili kiģi(ler), kurulun bu yöndeki isteğinin kendilerine ulaģtığı tarihten itibaren on beģ (15) gün içerisinde savunmalarını vermedikleri takdirde, Kurul mevcut bilgi ve kanıtlara dayalı olarak karar verir. f. Değerlendirme sonucunda toplantıya katılan üyelerin salt çoğunluğuyla karar alınır ve Etik Kurulu Raporu hazırlanır. g. Alınan bir karara muhalif kalan üye(ler) karģı oy gerekçesini yazmak zorundadır ve bu gerekçe karar raporuna eklenir. Karar raporu toplantıya katılan üyelerin tamamı tarafından imzalanır. h. Etik Kurulu kararları tespit (görüģ ve tavsiye) niteliğindedir ve Etik Kurulu hazırladığı karar raporunu gereği ve ilgiliye tebliği için Rektöre sunar. i. Etik Kurulu üyeleri Kurul kararlarını ilgilendiren soruģturmalarda görev alamazlar. j. Etik Kurulu üyelerini ilgilendiren incelemelerde, ilgili Etik Kurulu üyesi toplantılara katılamaz. k. Etik Kurulu kararlarına karģı bir defaya mahsus olmak üzere kararın tebliğinden itibaren 15 (onbeģ) gün içinde Rektörlüğe ilgili kiģiler itirazda bulunabilir. Etik Kuruluna havale edilen itirazlar yeniden değerlendirmeye tabi tutulur. l. BaĢka kuruluģlarca yapılmıģ ya da yapılmakta olan inceleme ve soruģturmalar, bu düzenleme kapsamında yapılacak etik ihlali incelemelerine engel oluģturmaz. ETĠĞE AYKIRI DURUMLAR Madde 8.

5 a. İntihal: BaĢkalarının fikirlerini, metotlarını, verilerini, uygulamalarını, yazılarını Ģekillerini veya eserlerini sahiplerine bilimsel kurallara uygun biçimde atıf yapmadan kısmen veya tamamen kendi eseriymiģ gibi sunmak, b. Sahtecilik: AraĢtırmaya dayanmayan veriler üretmek, sunulan veya yayınlanan eseri gerçek olmayan verilere dayandırarak düzenlemek veya değiģtirmek, bunları rapor etmek veya yayımlamak, yapılmamıģ bir araģtırmayı yapılmıģ gibi göstermek, c. Çarpıtma: AraĢtırma kayıtları ve elde edilen verileri tahrif etmek, araģtırmada kullanılmayan yöntem, cihaz ve materyalleri kullanılmıģ gibi göstermek, araģtırma hipotezine uygun olmayan verileri değerlendirmeye almamak, ilgili teori veya varsayımlara uydurmak için veriler ve/veya sonuçlarla oynamak, destek alınan kiģi ve kuruluģların çıkarları doğrultusunda araģtırma sonuçlarını tahrif etmek veya Ģekillendirmek, d. Tekrar yayım: Bir araģtırmanın aynı sonuçlarını içeren birden fazla eseri akademik faaliyetlerde ayrı eserler olarak sunmak, e. Haksız yazarlık: Aktif katkısı olmayan kiģilere yazarlar arasına dâhil etmek, aktif katkısı olan kiģileri yazarlar arasına dâhil etmemek, yazar sıralamasını gerekçesiz ve uygun olmayan bir biçimde değiģtirmek, aktif katkısı olanların isimlerini yayım sırasında veya sonraki baskılarda eserden çıkarmak, aktif katkısı olmadığı halde nüfuzunu kullanarak ismini yazarlar arasına dâhil ettirmek, f. Dilimleme:Bir araģtırmanın sonuçlarını araģtırmanın bütünlüğünü bozacak Ģekilde aynı olmayan biçimde parçalara ayırarak ve birbirine atıf yapmadan ayrı eserler olarak sunmak. g. Ulusal ve uluslararası anlayıģ ve bildirgeler çerçevesinde yer alan etik ilke ve kurallara aykırı olan her türlü davranıģ ve uygulama etiğe aykırı durum olarak değerlendirilir. ETİK KURULU KARARLARI Karar Hükümleri: Madde 9. a. Bir olayın akademik etik normlarla bağdaģmayan durum olarak değerlendirilebilmesi için olayın, kasıt ve/veya ağır ihmal sonucu gerçekleģtirilmiģ olması ve iddianın inandırıcı delillerle belgelendirilmiģ olması gerekir. Bu nedenle etik ihlallerle ilgili asılsız veya mesnetsiz ihbar ve Ģikâyetlerde bulunma eylemi de "etiğeaykırı davranıģ" olarak kabul edilir ve ihbarı yapanlar hakkında gerekli iģlem baģlatılır. b. Akademik etik normlarla bağdaģmayan; ilgili referansı göstermeme veya bilerek yanlıģ gösterme, çalıģma sonuçlarını değiģtirerek yeni bir çalıģma gibi sunma, dilimleme yöntemi uygulama, haksız yazarlık, yayınları uygun olmayan Ģekilde aynı verilerle

6 çoğaltma (dublikasyon), yanıltıcı beyanlarda bulunma, aģırma ve intihal, sahtecilik ve çarpıtma, unvan gaspı, hakemliği kötüye kullanma, para veya menfaat karģılığı bilimsel ihlallerde bulunma, bilimsel değerlendirme ve faaliyetlerde psikolojik ve diğer baskı uygulamalarında bulunma ve burada tanımlan(a)mayan ve bilimsel olarak etik ihlal kapsamına giren tüm durumlar Etik Kurulu tarafından "etik ihlal" ya da etik özensizlik" olarak değerlendirilebilir. ÇEġĠTLĠ HÜKÜMLER YazıĢmalar Madde 10. a. Etik Kurulu faaliyetlerindeki yazıģmalarla ilgili yükümlülükler Fırat Üniversitesi Genel Sekreterliği tarafından yerine getirilir. b. Üniversite Genel Sekreterliği Etik Kurulu emrine bir yeminli sekreter görevlendirir. c. Görevlendirilen sekreter toplantı yazıģmaları ile Etik Kurulunun gerekli yazıģmalarını Etik Kurulu baģkanının emrinde yapar. Gizlilik ve Saklama Madde 11. a.etik Kuruluna yapılan baģvuruların inceleme-değerlendirme süreçleri ve kararlarıyla ilgili iģlemlerde gizlilik esastır. Kurul üyeleri, hiçbir Ģekilde, inceleme-değerlendirme süreçleri ile ilgili bilgileri paylaģamazlar. Bu konuda baģvuru sahibi ve gerekirse konunun muhataplarından baģkasına bilgi verilmez. Kurula sunulan tüm belge ve bilgilerin gizliliği ve güvenliğindenyazıģmalar için görevlendirilen kiģi(ler) sorumludur. b.etik Kurulu faaliyetlerindeki tüm yazıģma ve diğer belgeler örnekleriyle birlikte Üniversite Genel Sekreterliği tarafından süresiz saklanır. ZamanaĢımı Madde 12. Ġntihal ve sahtecilik Ģeklindeki etik ihlallerinde inceleme baģlatılması herhangi bir süre sınırlamasına tabi değildir. Ancak bunların haricindeki etik ihlallerinde eylemin gerçekleģtiği tarihten itibaren on yıl geçtikten sonra veya etik ihlal teģkil eden eylemin öğrenildiği tarihten itibaren iki yıl içinde etik inceleme baģlatılmaması halinde etik inceleme yapılamaz. Yeniden Ġnceleme

7 Madde 13. Bilimsel araģtırma ve yayın etiği kurullarında incelenen bir eser hakkında aynı iddialarla yapılan mükerrer baģvurular dikkate alınmaz. Bu maddedeki intihal ile ilgili hükmün istisnaları; a. Ġntihale konu eserin yazarı tarafından tamamen veya kısmen tekrar yayınlanması, b. Ġntihale konu eserin atamalar ve yükselmelerde kullanılması, c. Ġntihale konu eserin kiģinin güncel özgeçmiģinde kullanılması, d. Yazarın intihale konu teģkil eden eser veya yazıdan baģka bir esere alıntı yapması veya atıfta bulunması, e. Eserin yazar tarafından eğitim öğretimde veya baģka maksatlarla kullanılmasıdır. Yönergenin Kabulü ve Yürütme Madde 14. Bu yönerge Fırat Üniversitesi Senatosu tarafından kabul edildiği tarihten itibaren yürürlüğe girer ve yönerge Fırat Üniversitesi Rektörü tarafından yürütülür. Madde 15. Bu Yönergenin kabulünden itibaren, tarihinde Fırat Üniversitesi Senatosunda kabul edilen ve yürürlükte olan Fırat Üniversitesi Akademik Etik Kurul Yönergesi uygulamadan kaldırılmıģtır.

BEZMİALEM VAKIF ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA VE YAYIN ETİĞİ YÖNERGESİ

BEZMİALEM VAKIF ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA VE YAYIN ETİĞİ YÖNERGESİ BEZMİALEM VAKIF ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA VE YAYIN ETİĞİ YÖNERGESİ AMAÇ Madde 1- (1) Bu yönergenin amacı, Bezmialem Vakıf Üniversitesi'nin bilimsel araştırma, çalışma, yayın ve etkinliklerde uyulması

Detaylı

Not: Bu Yönerge Senatonun 12/03/2013 tarihli ve 07/83 sayılı kararıyla kabul edilmiştir.

Not: Bu Yönerge Senatonun 12/03/2013 tarihli ve 07/83 sayılı kararıyla kabul edilmiştir. Not: Bu Yönerge Senatonun 12/03/2013 tarihli ve 07/83 sayılı kararıyla kabul edilmiştir. Amaç KAFKAS ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA VE YAYIN ETİĞİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar

Detaylı

T.C. SELÇUK ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA VE YAYIN ETİĞİ YÖNERGESİ

T.C. SELÇUK ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA VE YAYIN ETİĞİ YÖNERGESİ T.C. SELÇUK ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA VE YAYIN ETİĞİ YÖNERGESİ Amaç Madde 1- (1) Bu yönergenin amacı, Selçuk Üniversitesi'nin çeşitli birimlerinde akademik ve idari personel ile öğrenciler tarafından

Detaylı

KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA VE YAYIN ETİĞİ YÖNERGESİ

KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA VE YAYIN ETİĞİ YÖNERGESİ KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA VE YAYIN ETİĞİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak Amaç MADDE 1 - Bu Yönerge, bilimsel araştırma, çalışma, yayın ve etkinliklerde uyulması gereken

Detaylı

T.C. ÖMER HALİSDEMİR ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA VE YAYIN ETİĞİ YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

T.C. ÖMER HALİSDEMİR ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA VE YAYIN ETİĞİ YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar T.C. ÖMER HALİSDEMİR ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA VE YAYIN ETİĞİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1- (1) Bu Yönerge, Ömer Halisdemir Üniversitesinde yürütülen bilimsel

Detaylı

BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA VE YAYIN ETİĞİ YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar

BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA VE YAYIN ETİĞİ YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA VE YAYIN ETİĞİ YÖNERGESİ Amaç BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar Madde 1 (1) Bu yönergenin amacı, bu düzenlemenin kapsamına giren her tür bilimsel araştırma,

Detaylı

BARTIN ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA VE YAYIN ETİĞİ YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Genel Hükümler

BARTIN ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA VE YAYIN ETİĞİ YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Genel Hükümler BARTIN ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA VE YAYIN ETİĞİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Genel Hükümler Amaç MADDE 1- (1) Bu Yönergenin amacı, Bartın Üniversitesinde yürütülen bilimsel araştırma, çalışma, yayın ve

Detaylı

Madde 3 Bu yönergenin hazırlanmasında Yükseköğretim Kurulu Yükseköğretim Kurumları Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Yönergesi esas alınmıştır.

Madde 3 Bu yönergenin hazırlanmasında Yükseköğretim Kurulu Yükseköğretim Kurumları Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Yönergesi esas alınmıştır. BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA VE YAYIN ETİĞİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar Amaç Madde 1 (1) Bu yönergenin amacı, bu düzenlemenin kapsamına giren her tür bilimsel araştırma,

Detaylı

YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI BİLİMSEL ARAŞTIRMA VE YAYIN ETİĞİ YÖNERGESİ

YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI BİLİMSEL ARAŞTIRMA VE YAYIN ETİĞİ YÖNERGESİ YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI BİLİMSEL ARAŞTIRMA VE YAYIN ETİĞİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak Amaç Madde 1 - (1) Bu Yönerge, bilimsel araştırma, çalışma, yayın ve etkinliklerde uyulması gereken

Detaylı

ERZİNCAN ÜNİVERSİTESİ ETİK KURUL YÖNERGESİ

ERZİNCAN ÜNİVERSİTESİ ETİK KURUL YÖNERGESİ ERZİNCAN ÜNİVERSİTESİ ETİK KURUL YÖNERGESİ Amaç Madde 1 - Bu Yönergenin amacı; Erzincan Üniversitesi mensupları ve akademik ve idari birimlerinin bilimsel araştırma faaliyetleri, yayın faaliyetleri, eğitim

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ SENATO KARAR ÖRNEĞİ

ANKARA ÜNİVERSİTESİ SENATO KARAR ÖRNEĞİ ANKARA ÜNİVERSİTESİ SENATO KARAR ÖRNEĞİ Karar Tarihi : 30/06/2015 Toplantı Sayısı : 417 Karar Sayısı : 3543 3543 - Yönetmelik Komisyonu tarafından incelenen, Ankara Üniversitesi Etik Kurulu Yönergesi nin

Detaylı

T.C. GEDİK ÜNİVERSİTESİ ETİK KURUL YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

T.C. GEDİK ÜNİVERSİTESİ ETİK KURUL YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar T.C. GEDİK ÜNİVERSİTESİ ETİK KURUL YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde 1 - (1) Bu yönergenin amacı; Gedik Üniversitesi bünyesinde kurulan Etik Kurul un oluşumunu, görev,

Detaylı

CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA VE YAYIN ETİĞİ YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak

CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA VE YAYIN ETİĞİ YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA VE YAYIN ETİĞİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak Amaç Madde 1 - (1) Bu Yönerge, bilimsel araştırma, çalışma, yayın ve etkinliklerde uyulması gereken

Detaylı

DÜZCE ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA VE YAYIN ETİĞİ YÖNERGESİ

DÜZCE ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA VE YAYIN ETİĞİ YÖNERGESİ DÜZCE ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA VE YAYIN ETİĞİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar Amaç Madde 1 (1) Bu Yönergenin amacı, kapsam içindeki her tür bilimsel araştırma, çalışma, yayın

Detaylı

Amaç, Tanımlar, Dayanak ve Kapsam

Amaç, Tanımlar, Dayanak ve Kapsam Amaç IŞIK ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA VE YAYIN ETİĞİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Tanımlar, Dayanak ve Kapsam MADDE 1 - (1) Bu Yönergenin amacı; Işık Üniversitesi bünyesinde kurulan Bilimsel Araştırma

Detaylı

BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar

BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar UŞAK ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA VE YAYIN ETİĞİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar Amaç Madde 1 (1) Bu düzenlemenin amacı, bu yönerge kapsamına giren her tür bilimsel araştırma,

Detaylı

T.C BATMAN ÜNİVERSİTESİ SENATO KARARLARI

T.C BATMAN ÜNİVERSİTESİ SENATO KARARLARI T.C BATMAN ÜNİVERSİTESİ SENATO KARARLARI TOPLANTI TARİHİ : TOPLANTI SAYISI : KARAR: Yükseköğretim Kurulu Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Yönergesi nin 18.maddesine istinaden BATMAN Üniversitesi Kurumsal

Detaylı

T.C. KASTAMONU ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA VE YAYIN ETİĞİ YÖNERGESİ

T.C. KASTAMONU ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA VE YAYIN ETİĞİ YÖNERGESİ T.C. KASTAMONU ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA VE YAYIN ETİĞİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar Amaç Madde 1 (1) Bu düzenlemenin amacı, bu yönerge kapsamına giren her tür bilimsel

Detaylı

İSTANBUL MEDENİYET ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA VE YAYIN ETİĞİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar

İSTANBUL MEDENİYET ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA VE YAYIN ETİĞİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar İSTANBUL MEDENİYET ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA VE YAYIN ETİĞİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar Amaç Madde 1 (1) Bu yönergenin amacı, kapsam içindeki her tür bilimsel araştırma,

Detaylı

YÜKSEKÖĞRETİM KURULU BİLİMSEL ARAŞTIRMA VE YAYIN ETİĞİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar. Amaç

YÜKSEKÖĞRETİM KURULU BİLİMSEL ARAŞTIRMA VE YAYIN ETİĞİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar. Amaç YÜKSEKÖĞRETİM KURULU BİLİMSEL ARAŞTIRMA VE YAYIN ETİĞİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar Amaç Madde 1 - (1) Bu düzenlemenin amacı, bu yönerge kapsamına giren her tür bilimsel araştırma,

Detaylı

T.C. NİĞDE ÜNİVERSİTESİ ETİK KURUL YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Dayanak, Kavramsal Çerçeve, Tanımlar, Kapsam ve İlkeler

T.C. NİĞDE ÜNİVERSİTESİ ETİK KURUL YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Dayanak, Kavramsal Çerçeve, Tanımlar, Kapsam ve İlkeler T.C. NİĞDE ÜNİVERSİTESİ ETİK KURUL YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Dayanak, Kavramsal Çerçeve, Tanımlar, Kapsam ve İlkeler Amaç Madde 1- Bu Yönerge; Niğde Üniversitesinde yürütülen bilimsel araştırma faaliyetleri,

Detaylı

ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA VE YAYIN ETİĞİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar

ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA VE YAYIN ETİĞİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar Amaç ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA VE YAYIN ETİĞİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar MADDE 1-(1) Bu yönergenin amacı, Atatürk Üniversitesi birimlerinde her tür bilimsel araştırma,

Detaylı

TOROS ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA VE YAYIN ETİĞİ YÖNERGESİ

TOROS ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA VE YAYIN ETİĞİ YÖNERGESİ TOROS ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA VE YAYIN ETİĞİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak Amaç MADDE 1 - (1) Bu Yönerge, bilimsel araştırma, çalışma, yayın ve etkinliklerde uyulması gereken etik

Detaylı

TÜRKĠYE CUMHURĠYETĠ GĠRESUN ÜNĠVERSĠTESĠ BĠLĠMSEL ARAġTIRMA VE YAYIN ETĠĞĠ YÖNERGESĠ 1 BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

TÜRKĠYE CUMHURĠYETĠ GĠRESUN ÜNĠVERSĠTESĠ BĠLĠMSEL ARAġTIRMA VE YAYIN ETĠĞĠ YÖNERGESĠ 1 BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar 1 TÜRKĠYE CUMHURĠYETĠ GĠRESUN ÜNĠVERSĠTESĠ BĠLĠMSEL ARAġTIRMA VE YAYIN ETĠĞĠ YÖNERGESĠ 1 BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1- Bu yönergenin amacı, Giresun Üniversitesi nin birimlerinde

Detaylı

MEHMET AKİF ERSOY ÜNİVERSİTESİ ETİK KURUL YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

MEHMET AKİF ERSOY ÜNİVERSİTESİ ETİK KURUL YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar MEHMET AKİF ERSOY ÜNİVERSİTESİ ETİK KURUL YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönergenin amacı; Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi akademik birimlerinde yapılacak

Detaylı

CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ ETİK KOMİSYONU YÖNERGESİ

CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ ETİK KOMİSYONU YÖNERGESİ Amaç ve Tanımlar Madde 1. CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ ETİK KOMİSYONU YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Tanımlar, Kapsam ve Dayanak Bu yönergenin amacı, Celal Bayar Üniversitesi'nin çeşitli birimlerinde yapılacak

Detaylı

YÖNETMELİK. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesinden: MEHMET AKĠF ERSOY ÜNĠVERSĠTESĠ KADIN SORUNLARI UYGULAMA VE. ARAġTIRMA MERKEZĠ YÖNETMELĠĞĠ

YÖNETMELİK. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesinden: MEHMET AKĠF ERSOY ÜNĠVERSĠTESĠ KADIN SORUNLARI UYGULAMA VE. ARAġTIRMA MERKEZĠ YÖNETMELĠĞĠ 3 Temmuz 2012 SALI Resmî Gazete Sayı : 28342 YÖNETMELİK Mehmet Akif Ersoy Üniversitesinden: MEHMET AKĠF ERSOY ÜNĠVERSĠTESĠ KADIN SORUNLARI UYGULAMA VE ARAġTIRMA MERKEZĠ YÖNETMELĠĞĠ BĠRĠNCĠ BÖLÜM Amaç,

Detaylı

ARTVİN ÇORUH ÜNİVERSİTESİ ETİK KURUL YÖNERGESİ

ARTVİN ÇORUH ÜNİVERSİTESİ ETİK KURUL YÖNERGESİ ARTVİN ÇORUH ÜNİVERSİTESİ ETİK KURUL YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM AMAÇ, KAPSAM, DAYANAK VE TANIMLAR Amaç Madde 1 - (1) Bu Yönergenin amacı; Artvin Çoruh Üniversitesi mensupları ve akademik ve idari birimlerinin

Detaylı

ERZİNCAN ÜNİVERSİTESİ ETİK KURUL YÖNERGESİ

ERZİNCAN ÜNİVERSİTESİ ETİK KURUL YÖNERGESİ ERZİNCAN ÜNİVERSİTESİ ETİK KURUL YÖNERGESİ Amaç Madde 1 - Bu Yönergenin amacı; Erzincan Üniversitesi mensupları ve akademik ve idari birimlerinin bilimsel araştırma faaliyetleri, yayın faaliyetleri, eğitim

Detaylı

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ ETİK KURULU VE ETİK DAVRANIŞ İLKELERİ YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ ETİK KURULU VE ETİK DAVRANIŞ İLKELERİ YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ ETİK KURULU VE ETİK DAVRANIŞ İLKELERİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1- (1) Bu yönergenin amacı; Uludağ Üniversitesinde etik kültürünü yerleştirmek,

Detaylı

T.C. İSTANBUL YENİ YÜZYIL ÜNİVERSİTESİ FEN, SOSYAL VE GİRİŞİMSEL OLMAYAN SAĞLIK BİLİMLERİ ARAŞTIRMALARI ETİK KURUL YÖNERGESİ

T.C. İSTANBUL YENİ YÜZYIL ÜNİVERSİTESİ FEN, SOSYAL VE GİRİŞİMSEL OLMAYAN SAĞLIK BİLİMLERİ ARAŞTIRMALARI ETİK KURUL YÖNERGESİ T.C. İSTANBUL YENİ YÜZYIL ÜNİVERSİTESİ FEN, SOSYAL VE GİRİŞİMSEL OLMAYAN SAĞLIK BİLİMLERİ ARAŞTIRMALARI ETİK KURUL YÖNERGESİ Amaç Madde 1. (1) Bu Yönergenin amacı, İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Fakülte,

Detaylı

ULUDAĞ ÜNĠVERSĠTESĠ ARAġTIRMA VE YAYIN ETĠK KURULLARI YÖNERGESĠ

ULUDAĞ ÜNĠVERSĠTESĠ ARAġTIRMA VE YAYIN ETĠK KURULLARI YÖNERGESĠ ULUDAĞ ÜNĠVERSĠTESĠ ARAġTIRMA VE YAYIN ETĠK KURULLARI YÖNERGESĠ AMAÇ MADDE 1-(1)Bu yönergenin amacı; Uludağ Üniversitesi nde her türlü araştırma, yayın, proje, sunum ve diğer etkinliklerde uyulması gereken

Detaylı

ULUSAL Ġġ SAĞLIĞI VE GÜVENLĠĞĠ KONSEYĠ YÖNETMELĠĞĠ BĠRĠNCĠ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar. Amaç ve kapsam

ULUSAL Ġġ SAĞLIĞI VE GÜVENLĠĞĠ KONSEYĠ YÖNETMELĠĞĠ BĠRĠNCĠ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar. Amaç ve kapsam ULUSAL Ġġ SAĞLIĞI VE GÜVENLĠĞĠ KONSEYĠ YÖNETMELĠĞĠ BĠRĠNCĠ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve kapsam MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı, Ulusal ĠĢ Sağlığı ve Güvenliği Konseyinin kuruluģ amacını,

Detaylı

T.C. Haliç Üniversitesi Girişimsel Olmayan Araştırmalar Etik Kurul Yönergesi

T.C. Haliç Üniversitesi Girişimsel Olmayan Araştırmalar Etik Kurul Yönergesi T.C. Haliç Üniversitesi Girişimsel Olmayan Araştırmalar Etik Kurul Yönergesi Amaç Madde 1 (1) Bu Yönerge; Haliç Üniversitesi bünyesinde kurulan Girişimsel Olmayan Araştırmalar Etik Kurulunun oluşumunu,

Detaylı

MUSTAFA KEMAL ÜNİVERSİTESİ ETİK KURUL YÖNERGESİ

MUSTAFA KEMAL ÜNİVERSİTESİ ETİK KURUL YÖNERGESİ 1 MUSTAFA KEMAL ÜNİVERSİTESİ ETİK KURUL YÖNERGESİ Amaç Madde 1- Bu Yönergenin amacı; Mustafa Kemal Üniversitesi mensupları ile akademik ve idari birimlerinin bilimsel araştırma faaliyetleri, yayın faaliyetleri,

Detaylı

KARABÜK ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KLİNİK ARAŞTIRMALAR ETİK KURUL YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM AMAÇ, KAPSAM, DAYANAK VE TANIMLAR

KARABÜK ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KLİNİK ARAŞTIRMALAR ETİK KURUL YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM AMAÇ, KAPSAM, DAYANAK VE TANIMLAR KARABÜK ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KLİNİK ARAŞTIRMALAR ETİK KURUL YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM AMAÇ, KAPSAM, DAYANAK VE TANIMLAR Amaç Madde 1 (1) Bu yönergenin amacı; Karabük Üniversitesi Tıp Fakültesi bünyesinde

Detaylı

T.C. TURGUT ÖZAL ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA VE YAYIN ETİĞİ YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar

T.C. TURGUT ÖZAL ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA VE YAYIN ETİĞİ YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar T.C. TURGUT ÖZAL ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA VE YAYIN ETİĞİ YÖNERGESİ Amaç BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar MADDE 1 (1) Bu Yönergenin amacı, Turgut Özal Üniversitesi öğretim elemanları,

Detaylı

GALATASARAY ÜNİVERSİTESİ ETİK KURULU YÖNERGESİ

GALATASARAY ÜNİVERSİTESİ ETİK KURULU YÖNERGESİ 1 GALATASARAY ÜNİVERSİTESİ ETİK KURULU YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönergenin amacı, Galatasaray Üniversitesi nde akademik personel tarafından yapılan

Detaylı

AHİ EVRAN ÜNİVERSİTESİ ETİK KURUL YÖNERGESİ

AHİ EVRAN ÜNİVERSİTESİ ETİK KURUL YÖNERGESİ T.C. AHİ EVRAN ÜNİVERSİTESİ Amaç Madde 1- Bu yönergenin amacı; Ahi Evran Üniversitesi bünyesinde kurulan Etik Kurul un oluşumunu, görevlerini ve çalışma esaslarını düzenlemektir. Kapsam Madde 2- Bu yönerge,

Detaylı

KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ

KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA ve YAYIN ETİĞİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Tanımlar, Kapsam, Dayanak Amaç Madde 1. Bu Yönerge, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesinde akademik

Detaylı

T.C. İSTANBUL YENİ YÜZYIL ÜNİVERSİTESİ FEN, SOSYAL VE GİRİŞİMSEL OLMAYAN SAĞLIK BİLİMLERİ ARAŞTIRMALARI ETİK KURUL YÖNERGESİ

T.C. İSTANBUL YENİ YÜZYIL ÜNİVERSİTESİ FEN, SOSYAL VE GİRİŞİMSEL OLMAYAN SAĞLIK BİLİMLERİ ARAŞTIRMALARI ETİK KURUL YÖNERGESİ T.C. İSTANBUL YENİ YÜZYIL ÜNİVERSİTESİ FEN, SOSYAL VE GİRİŞİMSEL OLMAYAN SAĞLIK BİLİMLERİ ARAŞTIRMALARI ETİK KURUL YÖNERGESİ (Üniversitemiz Senatosunun 01/03/2017 tarih ve 2017/3 sayılı toplantısında kabul

Detaylı

BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ KALİTE GÜVENCESİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM

BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ KALİTE GÜVENCESİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ KALİTE GÜVENCESİ YÖNERGESİ Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç BİRİNCİ BÖLÜM Madde 1 Bu Yönergenin amacı Bülent Ecevit Üniversitesinin eğitim-öğretim ve araştırma faaliyetleri

Detaylı

20 Kasım 2009 Cuma YÖNERGE Sayı :28

20 Kasım 2009 Cuma YÖNERGE Sayı :28 T.C. RECEP TAYYİP ERDOĞAN ÜNİVERSİTESİ ETİK KURUL YÖNERGESİ Amaç Madde-1: (Değişik S.T:03.05.2012/55) Bu Yönergenin amacı; Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi mensupları ve akademik ve idari birimlerinin

Detaylı

İSTANBUL ESENYURT ÜNİVERSİTESİ ETİK KURUL YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

İSTANBUL ESENYURT ÜNİVERSİTESİ ETİK KURUL YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar İSTANBUL ESENYURT ÜNİVERSİTESİ ETİK KURUL YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönergenin amacı; İstanbul Esenyurt Üniversitesi bünyesinde kurulan Etik Kurulun

Detaylı

IĞDIR ÜNĠVERSĠTESĠ ETĠK KURUL YÖNERGESĠ

IĞDIR ÜNĠVERSĠTESĠ ETĠK KURUL YÖNERGESĠ IĞDIR ÜNĠVERSĠTESĠ ETĠK KURUL YÖNERGESĠ AMAÇ Madde: 1. Bu yönerge; Iğdır Üniversitesinin akademik birimlerinde yapılacak olan bilimsel araştırma, yayın, eğitim-öğretim, sağlık hizmetleri uygulamaları gibi

Detaylı

EGE ÜNİVERSİTESİ TEHLİKELİ ATIK YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

EGE ÜNİVERSİTESİ TEHLİKELİ ATIK YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç EGE ÜNİVERSİTESİ TEHLİKELİ ATIK YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Madde 1- Bu Yönergenin amacı, Ege Üniversitesi Rektörlüğü sorumluluk alanı içinde bulunan eğitim, öğretim,

Detaylı

ANADOLU ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA VE YAYIN ETİĞİ KURULLARI YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM

ANADOLU ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA VE YAYIN ETİĞİ KURULLARI YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM ANADOLU ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA VE YAYIN ETİĞİ KURULLARI YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 Bu Yönerge; Anadolu Üniversitesinin Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği

Detaylı

BARTIN ÜNİVERSİTESİ KALİTE GÜVENCESİ YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç ve Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

BARTIN ÜNİVERSİTESİ KALİTE GÜVENCESİ YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç ve Kapsam, Dayanak ve Tanımlar BARTIN ÜNİVERSİTESİ KALİTE GÜVENCESİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç ve Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve kapsam MADDE 1 (1) Bu yönerge; Bartın Üniversitesinde eğitim-öğretim, araştırma faaliyetleri ve

Detaylı

T.C. İSTANBUL YENİ YÜZYIL ÜNİVERSİTESİ. BİLİMSEL ARAŞTIRMA ve YAYIN ETİK KURUL YÖNERGESİ

T.C. İSTANBUL YENİ YÜZYIL ÜNİVERSİTESİ. BİLİMSEL ARAŞTIRMA ve YAYIN ETİK KURUL YÖNERGESİ T.C. İSTANBUL YENİ YÜZYIL ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA ve YAYIN ETİK KURUL YÖNERGESİ Amaç Madde 1. (1) Bu Yönergenin amacı, İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi bünyesinde gerçekleştirilen araştırma, yayın,

Detaylı

OSMANİYE KORKUT ATA ÜNİVERSİTESİ SÜREKLİ EĞİTİM MERKEZİ (OKÜSEM) YÖNETMELİĞİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

OSMANİYE KORKUT ATA ÜNİVERSİTESİ SÜREKLİ EĞİTİM MERKEZİ (OKÜSEM) YÖNETMELİĞİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar OSMANİYE KORKUT ATA ÜNİVERSİTESİ SÜREKLİ EĞİTİM MERKEZİ (OKÜSEM) YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi'nin eğitim verdiği örgün lisans

Detaylı

YÖNETMELİK. e) Katılımcı: Yeterlilik kazanmak üzere sertifikalı eğitim programına katılan kiģiyi,

YÖNETMELİK. e) Katılımcı: Yeterlilik kazanmak üzere sertifikalı eğitim programına katılan kiģiyi, 4 Şubat 2014 SALI Resmî Gazete Sayı : 28903 Sağlık Bakanlığından: YÖNETMELİK SAĞLIK BAKANLIĞI SERTĠFĠKALI EĞĠTĠM YÖNETMELĠĞĠ BĠRĠNCĠ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve kapsam MADDE 1 (1) Bu

Detaylı

ALANYA ALAADDİN KEYKUBAT ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA VE YAYIN ETİĞİ YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar

ALANYA ALAADDİN KEYKUBAT ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA VE YAYIN ETİĞİ YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ALANYA ALAADDİN KEYKUBAT ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA VE YAYIN ETİĞİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar Amaç MADDE 1- (1) Bu Yönergenin amacı, Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi

Detaylı

YENİ YÜZYIL ÜNİVERSİTESİ ETİK KURUL YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM AMAÇ, KAPSAM, DAYANAK, TANIMLAR TEMEL ETİK İLKE VE DEĞERLER

YENİ YÜZYIL ÜNİVERSİTESİ ETİK KURUL YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM AMAÇ, KAPSAM, DAYANAK, TANIMLAR TEMEL ETİK İLKE VE DEĞERLER YENİ YÜZYIL ÜNİVERSİTESİ ETİK KURUL YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM AMAÇ, KAPSAM, DAYANAK, TANIMLAR TEMEL ETİK İLKE VE DEĞERLER Amaç Madde 1 (1) Bu Yönergenin amacı, Yeni Yüzyıl Üniversitesinin madde 3 de belirlenen

Detaylı

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA VE YAYIN ETİĞİ YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA VE YAYIN ETİĞİ YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA VE YAYIN ETİĞİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 Bu Yönergenin amacı, Çukurova Üniversitesi nin, bu yönerge kapsamına giren

Detaylı

IĞDIR ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA VE YAYIN ETİĞİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

IĞDIR ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA VE YAYIN ETİĞİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar IĞDIR ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA VE YAYIN ETİĞİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönergenin amacı, Iğdır Üniversitesi nde yapılan bilimsel araştırma, çalışma,

Detaylı

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ ETİK DAVRANIŞ İLKELERİ VE ETİK KOMİSYON YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ ETİK DAVRANIŞ İLKELERİ VE ETİK KOMİSYON YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ ETİK DAVRANIŞ İLKELERİ VE ETİK KOMİSYON YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönergenin amacı; Dokuz Eylül Üniversitesinde etik kültürünü

Detaylı

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ SOSYAL VE BEŞERİ BİLİMLER ETİK KURUL YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM AMAÇ, KAPSAM, DAYANAK VE TANIMLAR

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ SOSYAL VE BEŞERİ BİLİMLER ETİK KURUL YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM AMAÇ, KAPSAM, DAYANAK VE TANIMLAR ÜNİVERSİTEMİZ SENATOSUNUN 18.07.2014 TARİH VE 13 SAYILI TOPLANTISINDA KABUL EDİLEREK YÜRÜRLÜĞE GİRMİŞTİR. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ SOSYAL VE BEŞERİ BİLİMLER ETİK KURUL YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM AMAÇ, KAPSAM,

Detaylı

BĐRĐNCĐ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

BĐRĐNCĐ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar TÜBĐTAK ARAŞTIRMA VE YAYIN ETĐĞĐ KURULU YÖNETMELĐĞĐ BĐRĐNCĐ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 - (1) Bu Yönetmeliğin amacı, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu Araştırma ve

Detaylı

ALANYA ALAADDİN KEYKUBAT ÜNİVERSİTESİ KALİTE KOMİSYONU YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

ALANYA ALAADDİN KEYKUBAT ÜNİVERSİTESİ KALİTE KOMİSYONU YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar ALANYA ALAADDİN KEYKUBAT ÜNİVERSİTESİ KALİTE KOMİSYONU YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1-(1) Bu yönergenin amacı, Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi bünyesinde oluşturulan

Detaylı

MEHMET AKİF ERSOY ÜNİVERSİTESİ DANIŞMA KURULLARI YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

MEHMET AKİF ERSOY ÜNİVERSİTESİ DANIŞMA KURULLARI YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar MEHMET AKİF ERSOY ÜNİVERSİTESİ DANIŞMA KURULLARI YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve kapsım MADDE 1- (1) Bu Yönergenin amacı Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi bünyesinde danışma

Detaylı

T.C. DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ. DEKAUM Kadın Hakları Ve Sorunları Uygulama Ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü

T.C. DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ. DEKAUM Kadın Hakları Ve Sorunları Uygulama Ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü T.C. DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ DEKAUM Kadın Hakları Ve Sorunları Uygulama Ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü Yönerge DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ CİNSİYET AYRIMCILIĞI, CİNSEL ŞİDDET VE CİNSEL TACİZE KARŞI DESTEK

Detaylı

TUNCELİ ÜNİVERSİTESİ KALİTE KOMİSYONU YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

TUNCELİ ÜNİVERSİTESİ KALİTE KOMİSYONU YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar TUNCELİ ÜNİVERSİTESİ KALİTE KOMİSYONU YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde 1- (1) Bu yönergenin amacı, Tunceli Üniversitesi Kalite Komisyonunun amaçlarına, faaliyet alanlarına,

Detaylı

T.C. HARRAN ÜNİVERSİTESİ SOSYAL VE BEŞERİ BİLİMLER ETİK KURUL YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM AMAÇ, KAPSAM, DAYANAK VE TANIMLAR

T.C. HARRAN ÜNİVERSİTESİ SOSYAL VE BEŞERİ BİLİMLER ETİK KURUL YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM AMAÇ, KAPSAM, DAYANAK VE TANIMLAR T.C. HARRAN ÜNİVERSİTESİ SOSYAL VE BEŞERİ BİLİMLER ETİK KURUL YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM AMAÇ, KAPSAM, DAYANAK VE TANIMLAR Amaç MADDE 1 (1) Bu yönergenin amacı, Harran Üniversitesi mensuplarının Sosyal ve

Detaylı

İSTANBUL KEMERBURGAZ ÜNİVERSİTESİ ANA YÖNETMELİĞİ

İSTANBUL KEMERBURGAZ ÜNİVERSİTESİ ANA YÖNETMELİĞİ 30 Mayıs 2011 PAZARTESİ Resmî Gazete Sayı : 27949 YÖNETMELİK İSTANBUL KEMERBURGAZ ÜNİVERSİTESİ ANA YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı; İstanbul

Detaylı

ORDU ÜNİVERSİTESİ KALİTE GÜVENCESİ YÖNERGESİ

ORDU ÜNİVERSİTESİ KALİTE GÜVENCESİ YÖNERGESİ ORDU ÜNİVERSİTESİ KALİTE GÜVENCESİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 - (1) Bu Yönerge, Ordu Üniversitesi'nin eğitim-öğretim, araştırma faaliyetleri ve idari hizmetlerinin

Detaylı

KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ İLAÇ VE TIBBİ CİHAZ DIŞI ARAŞTIRMALAR ETİK KURULU YÖNERGESİ

KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ İLAÇ VE TIBBİ CİHAZ DIŞI ARAŞTIRMALAR ETİK KURULU YÖNERGESİ KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ İLAÇ VE TIBBİ CİHAZ DIŞI ARAŞTIRMALAR ETİK KURULU YÖNERGESİ AMAÇ Madde 1 (1) Bu yönergenin amacı KTO Karatay Üniversitesi Tıp Fakültesinde ve Sağlık Bilimleri Alanında

Detaylı

T.C. ÜSKÜDAR ÜNİVERSİTESİ KALİTE GELİŞTİRME VE GÜVENCESİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

T.C. ÜSKÜDAR ÜNİVERSİTESİ KALİTE GELİŞTİRME VE GÜVENCESİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar T.C. ÜSKÜDAR ÜNİVERSİTESİ KALİTE GELİŞTİRME VE GÜVENCESİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1- Bu Yönergenin amacı, Üsküdar Üniversitesinin eğitim-öğretim, araştırma faaliyetleri

Detaylı

KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ İDARİ PERSONEL ÖDÜL YÖNERGESİ

KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ İDARİ PERSONEL ÖDÜL YÖNERGESİ KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ İDARİ PERSONEL ÖDÜL YÖNERGESİ Amaç MADDE 1- (1) Bu yönergenin amacı, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesinde 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi olarak görev

Detaylı

GİRNE ÜNİVERSİTESİ ETI K KURUL YÖNERGESI BI RI NCI BÖLÜM Amaç, Kapsam, Yasal Dayanak, Kavramsal Çerçeve, Tanımlar, Temel Etik I lke ve.

GİRNE ÜNİVERSİTESİ ETI K KURUL YÖNERGESI BI RI NCI BÖLÜM Amaç, Kapsam, Yasal Dayanak, Kavramsal Çerçeve, Tanımlar, Temel Etik I lke ve. GİRNE ÜNİVERSİTESİ ETI K KURUL YÖNERGESI BI RI NCI BÖLÜM Amaç, Kapsam, Yasal Dayanak, Kavramsal Çerçeve, Tanımlar, Temel Etik I lke ve Amaç Madde 1 Kapsam Madde 2 Değerler Bu Yönergenin amacı; Girne Üniversitesi

Detaylı

BİLİMSEL ARAŞTIRMA VE YAYIN ETİĞİ KURULU YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Dayanak, Kapsam ve Tanımlar

BİLİMSEL ARAŞTIRMA VE YAYIN ETİĞİ KURULU YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Dayanak, Kapsam ve Tanımlar Sayfa No 1 / 16 Amaç BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Dayanak, Kapsam ve Tanımlar Madde 1 (1) Bu yönergenin amacı, Kapadokya Üniversitesinde etik ilke ve değerleri yerleştirmek, akademik ve idari personelin yapacağı

Detaylı

T.C. İZMİR KÂTİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ DIŞ İLİŞKİLER KOORDİNATÖRLÜĞÜ YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

T.C. İZMİR KÂTİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ DIŞ İLİŞKİLER KOORDİNATÖRLÜĞÜ YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar T.C. İZMİR KÂTİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ DIŞ İLİŞKİLER KOORDİNATÖRLÜĞÜ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve kapsam MADDE 1- (1) Bu Yönerge, İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi nin

Detaylı

KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ ETİK KURUL YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM AMAÇ, KAPSAM, YASAL DAYANAK, KAVRAMSAL ÇERÇEVE, TANIMLAR, TEMEL ETİK İLKE VE DEĞERLER

KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ ETİK KURUL YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM AMAÇ, KAPSAM, YASAL DAYANAK, KAVRAMSAL ÇERÇEVE, TANIMLAR, TEMEL ETİK İLKE VE DEĞERLER KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ ETİK KURUL YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM AMAÇ, KAPSAM, YASAL DAYANAK, KAVRAMSAL ÇERÇEVE, TANIMLAR, TEMEL ETİK İLKE VE DEĞERLER Amaç Madde 1 - Bu Yönerge nin amacı; Kocaeli Üniversitesi mensupları

Detaylı

FIRAT ÜNİVERSİTESİ PROJE KOORDİNASYON VE DANIŞMANLIK OFİSİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

FIRAT ÜNİVERSİTESİ PROJE KOORDİNASYON VE DANIŞMANLIK OFİSİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar FIRAT ÜNİVERSİTESİ PROJE KOORDİNASYON VE DANIŞMANLIK OFİSİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönergenin amacı; Fırat Üniversitesine bağlı olarak kurulan Proje

Detaylı

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ İDARİ PERSONEL ÖDÜL YÖNERGESİ

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ İDARİ PERSONEL ÖDÜL YÖNERGESİ DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ İDARİ PERSONEL ÖDÜL YÖNERGESİ İzmir/23.06.2015 DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ İDARİ PERSONEL ÖDÜL YÖNERGESİ Amaç MADDE 1- (1) Bu yönergenin amacı, Dokuz Eylül Üniversitesinde 657 sayılı

Detaylı

KARABÜK ÜNİVERSİTESİ İDARİ PERSONEL HAKKINDA NAKLEN TAYİNE İLİŞKİN USUL VE ESASLAR

KARABÜK ÜNİVERSİTESİ İDARİ PERSONEL HAKKINDA NAKLEN TAYİNE İLİŞKİN USUL VE ESASLAR KARABÜK ÜNİVERSİTESİ İDARİ PERSONEL HAKKINDA NAKLEN TAYİNE İLİŞKİN USUL VE ESASLAR Amaç Madde 1- (1) Karabük Üniversitesi nde görev yapan idari personelin naklen tayin taleplerinin değerlendirmesinde uygulanacak

Detaylı

TÜRK HAVA KURUMU ÜNİVERSİTESİ ÖĞRETİM ÜYELİĞİNE YÜKSELTİLME VE ATANMA YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Genel Hükümler

TÜRK HAVA KURUMU ÜNİVERSİTESİ ÖĞRETİM ÜYELİĞİNE YÜKSELTİLME VE ATANMA YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Genel Hükümler TÜRK HAVA KURUMU ÜNİVERSİTESİ ÖĞRETİM ÜYELİĞİNE YÜKSELTİLME VE ATANMA YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Genel Hükümler Amaç Madde 1 (1) Bu yönergenin amacı; Türk Hava Kurumu Üniversitesi nde istihdam edilecek profesör,

Detaylı

İSTANBUL TİCARET ÜNİVERSİTESİ KALİTE KOMİSYONUNUN ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI

İSTANBUL TİCARET ÜNİVERSİTESİ KALİTE KOMİSYONUNUN ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI İSTANBUL TİCARET ÜNİVERSİTESİ KALİTE KOMİSYONUNUN ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Kısaltmalar Amaç Madde 1 (1) Bu Usul ve Esasların amacı, İstanbul Ticaret Üniversitesi

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ SENATO KARAR ÖRNEĞİ

ANKARA ÜNİVERSİTESİ SENATO KARAR ÖRNEĞİ Karar Tarihi : 18/02/2014 Toplantı Sayısı : 381 Karar Sayısı : 3219 ANKARA ÜNİVERSİTESİ SENATO KARAR ÖRNEĞİ 3219- Ankara Üniversitesi Mobbinge (Psikolojik Tacize) Karşı Destek Birimi Yönergesi taslağının

Detaylı

BEYKOZ ÜNİVERSİTESİ YAYIN YÖNERGESİ

BEYKOZ ÜNİVERSİTESİ YAYIN YÖNERGESİ BEYKOZ ÜNİVERSİTESİ YAYIN YÖNERGESİ Kabul eden makam, tarih ve sayı : Senato,17.05.2018 / 4 Ek ve değişiklikler : Senato,..2018 / Ek ve değişiklik kontrol tarihi : I. AMAÇ VE KAPSAM Madde 1- Bu yönergenin

Detaylı

MUSTAFA KEMAL ÜNĠVERSĠTESĠ BĠLGĠSAYAR BĠLĠMLERĠ UYGULAMA VE ARAġTIRMA MERKEZĠ YÖNETMELĠĞĠ

MUSTAFA KEMAL ÜNĠVERSĠTESĠ BĠLGĠSAYAR BĠLĠMLERĠ UYGULAMA VE ARAġTIRMA MERKEZĠ YÖNETMELĠĞĠ MUSTAFA KEMAL ÜNĠVERSĠTESĠ BĠLGĠSAYAR BĠLĠMLERĠ UYGULAMA VE ARAġTIRMA MERKEZĠ YÖNETMELĠĞĠ BĠRĠNCĠ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Mustafa Kemal Üniversitesi

Detaylı

ESKİŞEHİR TEKNİK ÜNİVERSİTESİ KALİTE GÜVENCE YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç ve Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

ESKİŞEHİR TEKNİK ÜNİVERSİTESİ KALİTE GÜVENCE YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç ve Kapsam, Dayanak ve Tanımlar ESKİŞEHİR TEKNİK ÜNİVERSİTESİ KALİTE GÜVENCE YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç ve Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve kapsam MADDE 1 Bu Yönerge; Eskişehir Teknik Üniversitesinde eğitim-öğretim, araştırma faaliyetleri

Detaylı

ANADOLU ÜNİVERSİTESİ ENGELLİ ÖĞRENCİLER BİRİMİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

ANADOLU ÜNİVERSİTESİ ENGELLİ ÖĞRENCİLER BİRİMİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar ANADOLU ÜNİVERSİTESİ ENGELLİ ÖĞRENCİLER BİRİMİ YÖNERGESİ Amaç BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar MADDE 1- Bu Yönerge, Anadolu Üniversitesi Engelli Öğrenciler Biriminin çalışma usul ve esaslarını

Detaylı

Madde 2- (1) Bu Yönerge Türk Psikolojik DanıĢma ve Rehberlik Derneği tüzüğüne dayanarak hazırlanmıģtır.

Madde 2- (1) Bu Yönerge Türk Psikolojik DanıĢma ve Rehberlik Derneği tüzüğüne dayanarak hazırlanmıģtır. TÜRK PSĠKOLOJĠK DANIġMA VE REHBERLĠK DERNEĞĠ YAYIN YÖNERGESĠ Madde 1- (1) Bu yönergenin amacı, Türk Psikolojik DanıĢma ve Rehberlik Derneği tarafından basılmak üzere her türlü süreli ve süresiz yayınlar

Detaylı

CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA VE YAYIN ETİĞİ YÖNERGESİ

CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA VE YAYIN ETİĞİ YÖNERGESİ CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA VE YAYIN ETİĞİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Tanımlar, Kapsam ve Dayanak Amaç ve Tanımlar Madde 1- Bu yönergenin amacı, Celal Bayar Üniversitesi'nin bilimsel

Detaylı

T.C. MUŞ ALPARSLAN ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA VE YAYIN ETİĞİ YÖNERGESİ

T.C. MUŞ ALPARSLAN ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA VE YAYIN ETİĞİ YÖNERGESİ T.C. MUŞ ALPARSLAN ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA VE YAYIN ETİĞİ YÖNERGESİ Amaç Madde 1- (1) Bu yönergenin amacı, Muş Alparslan Üniversitesi'nin çeşitli birimlerinde akademik ve idari personel ile öğrenciler

Detaylı

İSTANBUL MEDENİYET ÜNİVERSİTESİ KALİTE KOMİSYONU ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI

İSTANBUL MEDENİYET ÜNİVERSİTESİ KALİTE KOMİSYONU ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI İSTANBUL MEDENİYET ÜNİVERSİTESİ KALİTE KOMİSYONU ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Usul ve Esasların amacı, İstanbul Medeniyet Üniversitesi bünyesinde

Detaylı

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ SÜREKLİ EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ SÜREKLİ EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ SÜREKLİ EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Uludağ Üniversitesi Sürekli Eğitim Uygulama

Detaylı

T.C. KARABÜK ÜNİVERSİTESİ MESLEK YÜKSEKOKULLARI DANIŞMA KURULU YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM

T.C. KARABÜK ÜNİVERSİTESİ MESLEK YÜKSEKOKULLARI DANIŞMA KURULU YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM T.C. KARABÜK ÜNİVERSİTESİ MESLEK YÜKSEKOKULLARI DANIŞMA KURULU YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak Amaç: MADDE 1- Bu yönergenin amacı, üniversite genelinde Meslek Yüksekokullarının, işgücü piyasası

Detaylı

SİNOP ÜNİVERSİTESİ İDARİ PERSONEL ÖDÜL YÖNERGESİ

SİNOP ÜNİVERSİTESİ İDARİ PERSONEL ÖDÜL YÖNERGESİ SİNOP ÜNİVERSİTESİ İDARİ PERSONEL ÖDÜL YÖNERGESİ Amaç MADDE 1- (1) Bu yönergenin amacı, Sinop Üniversitesinde 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi olarak görev yapan idari personelin, aynı Kanunun

Detaylı

T.C. CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ DIŞ İLİŞKİLER BİRİMİ YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

T.C. CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ DIŞ İLİŞKİLER BİRİMİ YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar T.C. CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ DIŞ İLİŞKİLER BİRİMİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve kapsam MADDE 1 Bu Yönerge, Cumhuriyet Üniversitesi nin ulusal ve uluslararası akademik

Detaylı

T.C. ANKARA SOSYAL BİLİMLER ÜNİVERSİTESİ ENGELLİ ÖĞRENCİ BİRİMİ YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

T.C. ANKARA SOSYAL BİLİMLER ÜNİVERSİTESİ ENGELLİ ÖĞRENCİ BİRİMİ YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar T.C. ANKARA SOSYAL BİLİMLER ÜNİVERSİTESİ ENGELLİ ÖĞRENCİ BİRİMİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 - (1) Bu yönergenin amacı, Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesinde

Detaylı

Tarihli, 14 Nolu Senato Karar Eki T.C. BİRUNİ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK VE EĞİTİM BİLİMLERİ DERGİSİ YÖNERGESİ

Tarihli, 14 Nolu Senato Karar Eki T.C. BİRUNİ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK VE EĞİTİM BİLİMLERİ DERGİSİ YÖNERGESİ 18.04.2017 Tarihli, 14 Nolu Senato Karar Eki T.C. BİRUNİ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK VE EĞİTİM BİLİMLERİ DERGİSİ YÖNERGESİ Amaç ve Kapsam BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Madde 1- (1) Bu Yönergenin

Detaylı

SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ KALİTE GÜVENCE SİSTEMİ KURULMASI VE KALİTE KOMİSYONU ÇALIŞMA USUL VE ESASLARINA İLİŞKİN YÖNERGE

SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ KALİTE GÜVENCE SİSTEMİ KURULMASI VE KALİTE KOMİSYONU ÇALIŞMA USUL VE ESASLARINA İLİŞKİN YÖNERGE SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ KALİTE GÜVENCE SİSTEMİ KURULMASI VE KALİTE KOMİSYONU ÇALIŞMA USUL VE ESASLARINA İLİŞKİN YÖNERGE BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1- (1) Bu Yönergenin

Detaylı

KOÇ ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA VE YAYIN ETİĞİ YÖNERGESİ Y02-RAI-009

KOÇ ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA VE YAYIN ETİĞİ YÖNERGESİ Y02-RAI-009 Sayfa : 1 / 11 1. AMAÇ Bu yönergenin amacı; Koç Üniversitesi nde yürütülen bilimsel araştırma, çalışma ve yayın faaliyetlerine yönelik etik ilke ve kuralları belirlemek ve bu amaçla Koç Üniversitesi bünyesinde

Detaylı

T.C MUġ ALPARSLAN ÜNĠVERSĠTESĠ FEN TEKNOLOJĠ TOPLULUĞU TÜZÜĞÜ

T.C MUġ ALPARSLAN ÜNĠVERSĠTESĠ FEN TEKNOLOJĠ TOPLULUĞU TÜZÜĞÜ T.C MUġ ALPARSLAN ÜNĠVERSĠTESĠ FEN TEKNOLOJĠ TOPLULUĞU TÜZÜĞÜ Topluluğun Amacı MADDE 1 a) MuĢ Üniversitesi akademik ve idari personeli ve öğrencilerinin serbest zamanlarını en iyi Ģekilde değerlendirmelerini

Detaylı

BURSA TEKNİK ÜNİVERSİTESİ SÜREKLİ EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

BURSA TEKNİK ÜNİVERSİTESİ SÜREKLİ EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar YÖNETMELİK 1 BURSA TEKNİK ÜNİVERSİTESİ SÜREKLİ EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Bursa Teknik Üniversitesi

Detaylı

HĠTĠT ÜNĠVERSĠTESĠ SU ÜRÜNLERĠ VE SU SPORLARI. UYGULAMA VE ARAġTIRMA MERKEZĠ YÖNETMELĠĞĠ

HĠTĠT ÜNĠVERSĠTESĠ SU ÜRÜNLERĠ VE SU SPORLARI. UYGULAMA VE ARAġTIRMA MERKEZĠ YÖNETMELĠĞĠ HĠTĠT ÜNĠVERSĠTESĠ SU ÜRÜNLERĠ VE SU SPORLARI UYGULAMA VE ARAġTIRMA MERKEZĠ YÖNETMELĠĞĠ BĠRĠNCĠ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Hitit Üniversitesi Su Ürünleri

Detaylı

SİİRT ÜNİVERSİTESİ SÜREKLİ EĞİTİM, UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar. Amaç

SİİRT ÜNİVERSİTESİ SÜREKLİ EĞİTİM, UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar. Amaç SİİRT ÜNİVERSİTESİ SÜREKLİ EĞİTİM, UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Siirt Üniversitesi Sürekli Eğitim, Uygulama

Detaylı

T.C. AMASYA ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM-ÖĞRETİM KOMİSYONU YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

T.C. AMASYA ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM-ÖĞRETİM KOMİSYONU YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar T.C. AMASYA ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM-ÖĞRETİM KOMİSYONU YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde 1 - (1) Bu yönergenin amacı, Eğitim-Öğretim Komisyonu nun kuruluş, yetki ve sorumluluklarını,

Detaylı

SINOP ÜNIVERSITESI KALITE KOMISYONU ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI YÖNERGESI. BIRINCI BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

SINOP ÜNIVERSITESI KALITE KOMISYONU ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI YÖNERGESI. BIRINCI BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar SINOP ÜNIVERSITESI KALITE KOMISYONU ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI YÖNERGESI BIRINCI BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 - (1) Bu Yönergenin amacı, Sinop Üniversitesi Kalite Komisyonunun kuruluş,

Detaylı