1- BASIN AÇIKLAMASI - TÜRKİYE'DE KIRMIZI VE BEYAZ ET KONUSUNDA HERHANGİ BİR SIKINTI YOK TARIM BAKANLIĞI

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "1- BASIN AÇIKLAMASI - TÜRKİYE'DE KIRMIZI VE BEYAZ ET KONUSUNDA HERHANGİ BİR SIKINTI YOK TARIM BAKANLIĞI - 26.06.2014"

Transkript

1 1- BASIN AÇIKLAMASI - TÜRKİYE'DE KIRMIZI VE BEYAZ ET KONUSUNDA HERHANGİ BİR SIKINTI YOK TARIM BAKANLIĞI RAMAZAN ÖNCESİ ARTAN TALEBİN KARŞILANMASI İÇİN ET VE SÜT KURUMU GEREKLİ BÜTÜN TEDBİRLERİ ALDI. VATANDAŞLAR PİYASADAN DAHA UCUZA ET SATAN ET VE SÜT KURUMU'NUN SATIŞ MAĞAZALARINA DAHA ÇOK İLGİ GÖSTERİYOR. Son günlerde bazı basın ve yayın kuruluşlarında Et ve Süt Kurumu Genel Müdürlüğü mağazalarında et kalmadığı, et satılmadığı yönündeki haberler gerçek dışıdır. Bakanlığımızın ilgili kuruluşu Et ve Süt Kurumu Genel Müdürlüğü'nün çeşitli illerde 17 adet satış mağazası ve 63 adet franchise mağazası bulunmaktadır. Mağazalarda satılan et ürünlerinin fiyatının piyasa fiyatlarına göre daha cazip olması ve ramazan ayına girerken et ürünlerine olan talebin artışına bağlı olarak bir yoğunluk yaşanmaktadır. Mağazalarda küçükbaş ve kanatlı et satışında hiçbir sıkıntı yoktur. Dana etinde ise; Aksine franchise satış mağazalarına 2013 yılının ilk 5 ayında aylık ortalama 300 ton dana eti verilmişken, 2014 yılının aynı döneminde %62'lik artışla aylık 482 ton et talebi sorunsuz olarak karşılanmıştır yılı ramazan ayı öncesi aylık satış ortalaması 300 ton iken ramazan ayında %166 artışla 805 tona çıkmıştır. Dolayısıyla franchise satış mağazalarının kurum tarafından gönderilen etleri doğrudan tüketiciye perakende olarak satması, toptan satışlara yönelmemesi gerekmektedir. Toptan satış yaparak mağazalarda et kalmadığı yönünde imaj oluşturulması girişiminden vazgeçilmelidir. Kurum, mağazaların artan %62'lik talebini sorunsuz karşılamış olup önümüzdeki ramazan ayı boyunca da gerekli tedarik sağlanacaktır. Hayvan alımı ve bağlantılarda da herhangi bir sıkıntı yoktur. Her ramazan ayı öncesi benzer spekülasyonların yapılarak tüketiciye daha pahalı et yedirilmemesi, spekülatörlerin amacına hizmet edilmemesi için herkesin duyarlı olması gerekmektedir. Kamuoyunun dikkatine saygıyla sunulur.

2 2- Et ve Süt Kurumu mağazalarında Ramazan öncesi 'et krizi' Hürriyet - 26 Haziran 2014 Et ve Süt Kurumu na (ESK) bağlı 80 kadar bayii Ramazan öncesi et krizi yaşıyor. Bayiler verdikleri siparişin beşte biri kadar mal alabildiklerini söyledi. Hurriyet.com.tr nin görüştüğü bir çok bayii Halk bizi karaborsacılıkla suçluyor. Kimisi küfrederek mağazadan çıkıyor derken ESK dan yapılan açıklamada yoğun talep nedeni ile sıkıntı yaşandığı kaydedildi. Türkiye genelinde Et ve Süt Kurumu nun 63'ü franchise toplam 80 mağazası bulunuyor. Üç-dört yıl kadar önce açılan mağazalar sayesinde, tüketicinin daha düşük fiyata et alabilmesi amaçlandı. Kasaplarda ve ESK mağazalarında satılan ürün fiyatı arasındaki fiyat farklılığı da bu durumu ortaya koyuyor. Örneğin kıyma fiyatı ESK bayilerinde 20 lira iken, kasaplarda kıyma 30 liraya satılıyor. Yine kuşbaşı etin kilosu ESK mağazalarında 25, kasaplarda ise 35 lira seviyesinde. Fiyatın yanı sıra ESK ürünlerinin daha güvenilir olduğu algısı bu bayilere yoğun bir talebin oluşmasına yol açtı. Ancak et piyasasında yüzde 3,5 luk bir payı bulunan ESK nın bayileri şimdilerde et bulamamaktan şikâyetçi. ELİMİZDE BU KADAR VAR YANITI İstanbul Bahçelievler de Et Süt Kurumu Mağazası işleten S.K. ise verdikleri siparişin üçte biri kadar ürün aldıklarını söyledi. S.K. açıklamasının devamında Önümüz Ramazan Daha yoğun bir talep var. Ama bizde et yok. 1 ton sipariş verdik 200 kilo et geldi. Ki bu mağazanın ayakta kalabilmesi için en az 1 ton et satışı yapması gerekir. Halkla biz karşı karşıya kalıyoruz. Bizi karaborsacılıkla suçluyorlar. Bağlı bulunduğumuz depoya sorduğumuzda ise elimizde bu vardı bunu gönderdik diyorlar şeklinde konuştu. KARABORSACILIK SUÇLAMASI Bir başka mağaza ise Her mağazanın aylık ortalama 30 ile 45 bin lira arasında gideri var. Bizler mal satamazsak nasıl bu gideri karşılayacağız. Bakın bugün için 2 ton kıyma siparişi verdik gelecek olan miktar 350 kilogram. Yine 1 ton kuşbaşı siparişi verdik gelecek olan kuşbaşı 300 kilogram. Bizler, tüketici ile Et ve Süt Kurumu arasında aracı durumundayız. Vatandaş et bulamayınca bize kızıyor. Küfreden var, bizi karaborsacılık yapmakla suçlayan var Üstelik bir de Ramazan geliyor Durumumuz daha da kötüleşecek şeklinde bilgi verdi.

3 GELEN ELİ BOŞ DÖNÜYOR Beşiktaş bayisi M.A. ise yaşadıklarını 1,5 ton sipariş veriyoruz gelen et 500 kilogram. Bu et de 2-3 saat içinde bitiyor. İnsanlar da bize serzenişte bulunuyor. Onlar da haklı. Yaşlı insanlar, emekliler dolmuşa binip et almaya geliyor, ancak bulamayınca bize kızıyorlar sözleri ile anlattı. KISA SÜREDE ÇÖZÜLEMEYECEK Ankara dan bir bayii ise Biz bu sıkıntıyı 2-3 haftadır yaşıyoruz. Kurum dan aldığımız duyumlara göre ise bu sorunun kısa sürede çözülemeyeceği, en azından Ramazan ayı süresince böyle olacağı yönünde Sorunun kaynağında, Kurum un piyasa alım yapamamasından kaynaklanıyor. Besiciler ile kurum arasında sorun var. Onlar kesim yapamayınca bize de ürün temin edemiyorlar. Geçtiğimiz pazartesi günü 700 kilogram kıymalık et siparişi verdik 130 kilogram geldi. Bu gelen et de 1 saat de bitti. Bu durum bizim müşteri kaybımıza yol açıyor şeklinde konuştu. İzmir den bir bayii ise, benzer sıkıntıları ifade ederek Ramazan ayı ile birlikte sıkıntının daha da artacağı endişesi içinde olduklarını ifade etti. TALEP YOĞUNLUĞU VAR Konuya ilişkin ESK tarafından yapılan açıklamada ise talep yoğunluğu nedeni ile zaman zaman sıkıntı yaşandığı kaydedildi. Açıklamanın devamında ise "Fiyatlarımızın piyasa fiyatlarına göre yüzde otuzlara varan oranda daha düşük olması, ürünlerimize olan talebi artırmakta. Uygun fiyatlarla satışın devam etmesi, bir önceki yıla göre mağaza satış miktarlarını yüzde elli artırmıştır. Ayrıca Ramazan ayındaki yüzde yüzlük talep artışı dikkate alındığında mağaza satış miktarlarımız Ramazan ayında diğer aylara göre yüzde yüz elli civarında yükselmektedir. Özetle; Fiyatların uygun olması ve Ramazan ayında artan talep, mağazalarımıza olan talebi de artırmıştır. Artan taleplerden dolayı zaman zaman sıkıntı yaşansa da, halkımızın kaliteli, güvenilir ve ucuz et ürünlerine ulaşması için gerekli tedbirler alınmaktadır" görüşüne yer verildi. DÜŞÜK FİYAT VERİYOR Konu ile ilgili ESK dan bir açıklama yapılmazken, sektör kaynakları yaşanan sorunun temelinde ESK düşük fiyat teklif ediyor. Besici de malını vermeyince bu sıkıntı yaşanıyor görüşünü dile getiriyor. PİYASADA HAYVAN VAR ETBİR (Et Üreticileri Birliği Derneği) Başkanı Mustafa Bılıkçı ise piyasada hayvan bulma sorunu yaşamadıklarını ifade etti. Bılıkçı, ithalatı gerektirecek bir ortamın ise olmadığına işaret etti. dgokce@hurriyet.com.tr -

4 Cumhuriyet Gazetesi

5 3- Müsteşar Mirmahmutoğulları: Spekülatörler piyasayı rahat bırakmıyor GIDA HATTI Ekibimizi konuk eden Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşarı Vedat Mirmahmutoğulları, Ramazan öncesinde üzerinde fırtınalar kopan gıda fiyatlarından, temel gıda ürünlerinde arz açığımız olup olmadığına ve şu sıralar en çok konuşulan konulardan biri olan et ithalatı üzerine Gıdahattı na önemli açıklamalarda bulundu. Bakanlığın Eskişehir yolu üzerindeki kampüsünün içinde yer alan Küçük Ev de ekibimizi konuk eden Müsteşar Mirmahmutoğulları, bu yılı tabii afetlerle uğraşmakla geçirdiklerini söylüyor: Pek çok üründe hasat henüz bitmedi, bu nedenle net durum, hasat bitince ortaya çıkacak. Biz bunları önceden öngörmek suretiyle Tarım Sigortası Kanunu nu çıkarttığımız ve bu kapsamda tarım sigorta primlerinin yüzde 70 ini biz ödediğimiz için, bu yıl çiftçimizin büyük bir kısmını zarardan kurtardık ama sigortasını yaptıranların. Bizi dinlemeyip, sigorta yaptırmayanlar şimdi sızlanıyorlar. Yaşanan afetler nedeniyle son yapılan tahminlerin pek çok üründe düşük rekoltelere işaret etmesinin piyasada ve tüketicide endişe yarattığını hatırlattığımızda ise şu cevabı veriyor: Çok şükür, temel gıda ürünlerinde arz açığımız yok. Geçen senenin sonbaharında bazı bölgelerimiz ciddi oranda yağış aldı; tabii aynı esnada bazı bölgelerimizde de don olayı yaşandı. Ülkemizin böyle bir durumu var; örneğin, Güney Doğu Anadolu Bölgesi iyi yağış aldı, toprak nemi güzeldi. O bölgedeki rekolte de güzel. Trakya da da rekolte çok iyi. Türkiye çok zengin bir agroekolojik alana sahip. Ülkenin bir tarafında kuraklık olurken farklı bir bölgede yağış oluyor. Bundan dolayıdır ki tarımsal biyoçeşitliliğimiz çok fazla. Düşünün, dünyadaki 12 bin bitki çeşidinin 4 bin 200 ünün gen kaynağı Türkiye dir. Bugün tüm dünyayı doyuran buğdayın anavatanı Anadolu toprakları; 11 bin yıl önce bu topraklardan dünyaya yayılmış. Örneğin Avrupa kıtası Türkiye nin yaklaşık 15 katı büyüklüğe sahiptir ama bugün Avrupa da sadece 2 bin 400 bitkinin gen kaynağı mevcuttur. İşte biyoçeşitliliğimizdeki bu zenginlik, bize müthiş bir avantaj sağlıyor. Yani ülkenin bir bölgesinde sıkıntı varsa, bu, başka yerinde bir fırsata dönüşebiliyor.

6 Bu noktadan hareketle söylüyorum; şu anda temel gıda ürünlerimizin arzında hiçbir sıkıntı yok. Mesela, baklagillerde hiçbir sıkıntı yok. Aksine, örneğin nohutta fiyat düşüyor, fakat spekülatörler piyasayı kendi haline bırakmıyor. Bir yerde kuraklık varsa bu, sanki Türkiye nin tamamında varmış ve sanki bu kuraklıktan bütün ürünler etkilenmiş gibi bir hava yaratıyorlar. Baklagiller konusu da aynı şekilde Medya da basın da buna ciddi şekilde bilerek ya da bilmeyerek hizmet ediyor. Spekülatörler de zaten puslu havayı seviyor. Bu tip haberler ne yazık ki onların ekmeğine yağ sürüyor. Şu anda Ramazan da gıdaya zam haberleri dolaşıyor. Siz ne düşünüyorsunuz? Fiyatları takip ediyor musunuz? Tabii ki Bana tüm gıda fiyatları günlük gelir. Bu yetmez, TÜİK in yayınladığı fiyatlarla piyasa fiyatlarını karşılaştırırız. Dün bir gazetede okudum, diyor ki; TÜİK in Haziran ayında açıkladığı rakamlara göre nohutta yüzde 3 lük bir artış var. Hâlbuki aksine yüzde 3 lük bir fiyat düşüşü var nohutta. Bulgurda yüzde 2 lik bir artış var ama aynı haber diyor ki yüzde 29 luk artış var. Mercimekte yüzde 3 lük bir artış belirlemiş TÜİK, haber yüzde 74 lük bir artış var diyor. Hâlbuki TÜİK, Haziran ayı fiyatlarını 3 Temmuz da açıklayacak. Yine karkas et fiyatının 22TL den 25 TL ye yükseldiği haberleri görüyorum. Bu ülkenin tarihinde karkas et fiyatı 22 TL olmadı ki hiç. Tüketici fiyatlarını da yakından takip ediyoruz. Bu fiyatlar bizde il il, market market bellidir. Örneğin et; Et ve Süt Kurumu ndan başlayarak 9-10 ulusal ve yerel market zincirinin fiyatları var şu anda önümde. Kıyma, bonfile, pirzola, tavuk, tavuk but, sucuk, pastırma, süt ve diğerleri. Bu fiyatlar her gün bana gelir. Ayrıca sadece bir önceki aya veya yıla göre değil, son dört yıllık değişimi de görüyorum. İşte elimdeki göstergelere göre, 2010 Nisan ına göre dana kıymada değişim Türkiye genelinde eksi 2,96 olmuş. En fazla artış yüzde 16 ile kuzu gerdanda ve ardından kuzu biftekte gerçekleşmiş. Konu et fiyatlarından açılmışken; ette son durum nedir? İthalatı gerektirecek bir durum var mı? Ete gelmeden evvel şunu söyleyeyim; Türkiye de şu anda süt para ediyor. Sanayicisi üreticisi artık daha ilk toplantıda fiyat konusunda anlaşabiliyorlar. Eskiden hiç öyle olur muydu? Yani Ulusal Süt Konseyi nde kimler var? Süt sanayicileri var, süt üreticileri var, kamu var, bunun ticareti ile iştigal edenler var. Bakınız, geçen bir araya geldiler ve daha ilk toplantıda fiyatta anlaştılar. Neden? Çünkü artık süt ineği olan kar ediyor. Bir de Türkiye gerek tarımın genelinde gerekse et ve süt üretiminde çok ciddi bir ilerleme kaydetti. Bu ülke bundan 12 yıl önce 8,4 milyon olan sütü aldı, 18,3 milyon tona çıkardı.

7 Süt tüketimi aynı oranda artmıyor Süt üretimi artıyor ama tüketim aynı oranda artmıyor. Süt tüketimi artmayınca, açıkçası bu beni korkutuyor, çünkü iç pazar, üretimin sürdürülebilirliğini sağlamalı. Çok şükür ki dünyada süt tozu fiyatları yüksek, hatta bugünlerde Türkiye fiyatlarının da üzerinde. Bu nedenle Türkiye çok ciddi oranda süt tozu ihracatı yapıyor. Süt tozu ihracatı yaptığı için şu an sanayici de üretici de kazanıyor. Dikkat ederseniz olayı süt boyutu ile ele aldım; neden? Çünkü mevcut inek varlığınızın yüzde 40 ı tamamen süt ırkı hayvanlardan oluşuyor. Diğerleri de aslında sütü için besleniyor. Dolayısıyla anaç hayvan yani belirleyici süt ırkı. Süt para kazanıyor, tutuyor. Peki, et kazanıyor mu? Ette para kazanıyor. Çünkü süt ineğinin genellikle bir yavrusu dişi, bir yavrusu erkek doğar. Dişi doğarsa bu genellikle üretken oluyor ve bu hayvanlar süt ve et üreten danayı doğuruyor. Erkek doğarsa besiye alınıyor. Bundan 12 yıl önce 9,8 milyon büyükbaş hayvan mevcudumuz vardı. Bugün TÜİK rakamlarıyla 14,3 milyon baş hayvanımız var. Şu anda yaptığımız, sürü projeksiyonu tablolarında, kasaplık güç oranında Türkiye nin yıllık 1,5 milyon ton dolayında bir kırmızı et üretimi olduğunu görüyoruz. Bunun 1,3 milyon tonu büyükbaştan, bin tonu da küçükbaş hayvandan geliyor. Şu anda küçükbaşta çok büyük bir artış var. Mevcudumuz 31 milyon baştan 39 milyona yükseldi. Kırmızı ette yeterli arz var Şimdi et para ederse, süt para ederse, meraların en yeşil döneminde iken bu sektör para kazanmaz mı? Bu sektör kazanıyor şu anda. Bir tek beklediği şey var sektörün; bu yeşil meradan bir ay daha fazla yararlanmak. Çünkü şimdi sıfır maliyetle hayvan besliyor üretici. Özeti şu; ette yeterli arz var, şu anda tamamen spekülatif haberler ve hareketlilik var. Vatandaşımız da bunu böyle bilmeli. Ramazan ın ikinci haftası et fiyatları normale döner Ette şu anda arz açığı yok. Tabii ki toplumumuzun hayat standardı yükseldikçe protein içerikli yiyeceklere doğru tüketim alışkanlıklarında kayma başlıyor. Bir yandan da turizm mevsimi yaklaşıyor. Dolayısıyla ülkemizin 77 milyon nüfusunun yanına bir de 34 milyona yakın turisti ekleniyor. Üstelik bu sezon hem turizm, hem Ramazan hem de piknik sezonu. Bu üçü bir araya geldiğinde iki şey oluyor: Birincisi tüketim artıyor; ikincisi spekülatörler çıkıyor ortaya. Göreceksiniz, Ramazan ın ikinci haftasından sonra et fiyatları normale dönecek. Bu hep böyle olmuştur. Peki, vatandaş ne yapmalı, ne önerirsiniz? Koyun eti fiyatı gittikçe düşüyor, çünkü koyun miktarı artıyor. 9 milyon baş anaçta arttırmışız. Hani bir söz vardır: Yarım doktor candan, yarım imam dinden eder diye. Şimdi çıkıp diyorlar ki koyun etinde kolesterol vardır. Halbuki hiç alakası yok. Bir zamanlar da yumurtada kolesterol var demediler mi? Sonra bunun doğru olmadığı ortaya konulmadı mı? Nasıl tavukçulukla ilgili bir kamu spotu hazırladık. Bence koyun eti tüketiminin arttırılması ile ilgili bir kamu spotu hazırlanması lazım.

8 Coğrafyamız küçükbaşa daha uygun İkincisi, Tarımsal faaliyeti coğrafya determine eder. Türkiye nin coğrafyası kırmızı et için koyunculuğa uygun. Çünkü 14,6 milyon hektar mera varlığın var ve bu meralarda ot boyu kısa. Sığır otlanmasına müsait değil. Türkiye zaten Doğu Karadeniz bölgesini çıkarın, mm. yağış alıyor. Bu yağışla da merada otlayacak hayvan, koyun keçidir, büyükbaş değildir. Dünya genelinde kırmızı etin yüzde 55 i domuzdan gelir. Yani küresel kırmızı etin teminatı domuz etidir. Türkiye de ise kırmızı etin teminatı küçükbaştır. Dolayısıyla stratejilerimiz arasına küçükbaş hayvancılığın geliştirilmesini koyduk. Türkiye nin coğrafyasının başlıca ürünü buğday, hayvancılığı ise küçükbaştır. Küçükbaş hayvancılığımız gelişiyor, sayı artıyor, piyasada sığır eti yerine koyun eti, tavuk eti ikame edilebilir. Ki; bundan 10 yıl evvel 620 bin ton tavuk eti üretiliyordu, şimdi 1 milyon 800 bin ton tavuk eti üretiliyor. Çok da güzel ihracat yapıyoruz. Yumurta yine aynı şekilde. Ticarete konu olan yumurta 11 milyar adetti, şimdi bu rakam 15 milyar adet oldu. Bunların hepsi alternatif proteindir. Söz ihracattan açılmışken, coğrafyamızdaki son gelişmeleri de soralım. Örneğin, Irak taki son durum. İhracatçılarımız endişeli Tabii, Irak ta ve Suriye de olağanüstü bir durum var. Şu anda oralarda siyaset üstü hatta uluslararası etkilerin de dışında gelişmeler oluyor. Şu anda gelişmeler ihracatımızı ciddi olarak etkilemeye başlamadı ama bu büyük bir risk olarak karşımızda duruyor. Biz ihracatımızın büyük bir kısmını o ülkelere yapıyoruz. Özellikle Irak ın bilhassa tavuk ürünleri ihracatımızda önemli bir payı var. Bölgedeki kargaşanın sona ermesi için fiili olarak yapılacak bir şey yok gibi görünüyor. Ama yine de herkes kendine düşen tedbirleri alıyor olacak. Bizim her türlü alternatif pazar arayışlarımız devam ediyor. Zaten işadamlarımız da ayrıca sürdürüyor bu çalışmaları. Bildiğiniz gibi dünya çok büyük bir finansal kriz yaşadı. Keza Avrupa da öyle. Biz tarımsal ihracatımızın yüzde 70 ini Avrupa ya yapıyoruz. İhracatımızın kaderini sadece Avrupa nın talebine bırakmış olsaydık Türkiye nin ihracatı yüzde 450 artmazdı. 12 yılda tarım ve gıda ihracatımızı 4 milyar dolardan 17,7 milyar dolara çıkaramazdık. Üstelik bu süre içerisindeki 9 milyon ilave nüfus ve 20 milyon ilave turist artışına rağmen. Alternatif pazarlar Türkiye yi zor durumdan kurtardı. İçeride finansal bir kriz yoktu, keza ticaret anlamında da bir sıkıntıyla karşılaşmadık, aksine büyüdük. Mesela tarım, son 10 yılın 9 yılını büyüyerek geçirdi, bu yıl inşallah 11 yılın 10 yılını büyüyerek geçirmiş olacak. Çünkü ilk çeyrekte yüzde 3,9 büyüdü. Şöyle kıyaslayayım, AB nin her yıl 11 katı fazla büyüdük. Avrupa nın birincisi olduk Türkiye nin 2023 stratejik ihracat hedefi 500 milyar dolar. Her sektörün yıllık %12 ihracatını arttırması gerekiyor. Tarımsal ürün ihracatı 10 yıldır her yıl yüzde 13 büyüdü. Biz 2023 hedefimizi 40 milyar dolar gibi mütevazı bir rakam olarak belirlemiştik, şimdi gelecek 10 yılda bu trendi devam ettirirsek 40 değil, 60 milyar dolar ihracat yapmış olacağız inşallah. Üretim değerinde de aynı şekilde. Bakın bir karşılaştırma yapayım. Fransa 2002 yılında 35 milyar dolarlık tarımsal hasıla üretiyordu. Türkiye den de 10 milyon hektar daha fazla tarımsal arazisi var. O zaman Türkiye 23 milyar dolarlık bir hasıla üretiyordu. Şimdi Fransa 46 milyar dolarlık bir hasıla üretiyor, biz ise 62 milyar dolara çıkardık. Üstelik bizden 10 milyon hektar daha fazla tarım arazisine sahip.

9 Ve Türkiye son 5 yıldır bu alanda Avrupa nın birincisi. Ben eskiden Avrupa ya gittiğimde bizi ciddiye alarak dinlemezlerdi. Şimdi Türkiye bunu nasıl başardı diye merak içindeler. FAO nun, IFAD ın genel kuruluna gidiyoruz; diyorlar ki Türkiye yi bir Vaka incelemesi yapalım. FAO Türk tarımındaki başarıyı yayınlayacak kendi raporunda. Dünya gıdanın önemini anladı Dünya 2008 krizinden sonra gıdanın ne demek olduğunu, önemini çok iyi anladı kuraklığı hükümetleri iyi bir silkeledi açıkçası. Ve hükümetler kendilerine çok ciddi yeni tarımsal politikalar belirlediler. Gıda güvenliği ve güvencesini öncelikli politikaları arasına aldılar. Kendi arazileri ile yetinmediler, yurtdışından arazi satın almaya ve kiralamaya başladılar. Resmi rakamlara göre -ki gerçek rakamlar bunun en az 5 katıdır- 206 milyon hektar tarım alanı, üçüncü ülkeler tarafından alınmış ya da kiralanmıştır. Şöyle bir örnek vereyim; 2008 de gıda krizi vardı ve dünya buğday fiyatları yüzde 60 artmıştı. Çünkü o yıl, yılbaşı stoğu 123 milyon tondu, dünya üretimi de 607 milyon ton. Yani üretim de stoklar da yetersizdi. Buna rağmen buğday fiyatı sadece yüzde 60 arttı. Ama 2010 da dünyada stok 199 milyon tondu. Üretim 677 milyon tondu, yılsonu stoğu 1 milyon ton azalışla 198 milyon ton olarak gerçekleşmişti. Ama Rusya buğday ihracatını durdurduğuna dair bir beyanat verdi; Topraklarımın bir bölümünde kuraklık var ve ürünüm sadece bana yeter dedi. Zaten Rusya nın dünya buğday ticaretindeki payı 10 milyon tondu. Spekülatörler devreye girdi ve ne oldu biliyor musunuz; makarnalık buğdayda yüzde 155 artış oldu. Arpa da yüzde 105, mısırda yüzde 89, çeltikte yüzde 23 arttı. Biz Toprak Mahsulleri Ofisi nin piyasa düzenlemesi konusundaki etkinliği sayesinde bu fırtınadan fazla etkilenmedik. Tabii bir de iç arzınız önemli. İç arzınız yeterli olmazsa, kendi kendinize yeterli olamazsanız, dünyadaki bu haberlerin oluşturduğu fırtınalar karşısında da zor durursunuz. Bu neye sebep oldu? Gıdada ithalata bağımlı olan ülkelerin harcamaları korkunç derecede arttı. İşte, dünyadaki sosyal huzursuzlukların sebebi de bu. Totaliter rejimlerin bile en korktuğu şey açlıktır. Dikey büyümeliyiz Biz de bazı ürünlerde dışa bağımlıyız. Türkiye nin nüfusu artıyor. Ekonomisi gelişiyor, konut ihtiyacı artıyor, sanayisi gelişiyor fabrika ihtiyacı artıyor. Bunu nerelerden karşılıyoruz; tarım alanlarından. Zaten 23,8 milyon hektar tarım alanımız var. Her gün konut ve fabrika ihtiyacın artarsa araziyi korumak öncelikli bir hal alıyor. Dünya da bunun bilincinde. Kendi insanınızın gıda güvenliğini sürekli sağlayabilmek için öncelikle arazinizi çok iyi muhafaza ediyor olmanız lazım. Yetmez, Ar-Ge ye yatırım yapmalısınız. Çünkü yatay olarak arazinizi genişletemeyeceğinize göre dikey büyümeniz lazım. Bu da Ar-Ge ve teknoloji ile olur. Biz de bunu yapıyoruz. İyi bir kanun çıkarttık, tarımda Ar-Ge ile ilgilenenlerin alın terini, mirasa konu yaptık. Araştırmacı, bir çeşit geliştirirse geliri ona ait, ölürse mirasçı babasının aldığı gelirin yüzde 25 ine sahip olacak.

10 780 bin hektar arazi kiraladık Bu yetiyor mu? Yetmiyor. Bizim de gidip dışarıda üretmemiz gerekiyor. Örneğin kauçuk ithal ediyoruz. Kauçuğu biz Türkiye de üretemiyoruz. Siz gidip Brezilya da kauçuk üretmeniz gerekiyor ki endüstrinizin ham maddesini garanti altına alabilesiniz. Mesela tekstilde çok iyiyiz. Çok iyi bir teknolojiye sahibiz ama o kalitede pamuk ülkemizde yetişmiyor. O kalitede pamuk beyaz Nil ile Mavi Nil in birleştiği yerde, yani Sudan da yetişiyor. O zaman biz orada gidip pamuk üretiyor olmamız lazım. Biz devlet olarak gittik 780 bin hektarlık arazi kiraladık. Biz devlet olarak özel sektörün güvencesi oluyoruz. Japonya dan sonra en pahalı şekeri tüketiyoruz Bu araziyi özel sektöre makul fiyatlarla kiralıyoruz ve diyoruz ki; git orada pamuk üret, susam üret, şeker kamışı üret. Japonya dan sonra dünyanın en pahalı şekerini yiyen ülkeyiz. Sebebi, şeker pancarının maliyetinin çok yüksek olması. Şeker kamışını ülkemde üretemiyorum, o zaman üretilen ülkede üretici olmamız lazım. Taahhüt sektöründe nasıl dünyaya açıldık ve Çin den sonra dünya ikincisi olduysak, Türkiye nin tarımsal endüstrisinin ham madde ihtiyacının temini için, ülkemiz kaynaklarının rasyonel bir biçimde tamamının verimli kullanılması aynı zamanda da dışarıda ekolojimizin müsait olmadığı ürünleri de ithal eden değil üreten ve kendi üreticisinden alan bir stratejiyi oluşturmak gerekiyor. Bu olursa, zaten biyoçeşitlilikte zengin olan Türkiye, bu avantajıyla bölgenin gıda ambarı olur. Kendi kurumumuzun derinlik analizini yaptık Sektörde gelişme tesadüfi olmuyor, ne yaptığınızı iyi bilmeniz lazım. Kaynaklarınızı iyi biliyor olmanız lazım. Biz önce kendi kurumumuzun derinlik analizini yaptık. Bu analizin altında iki konu vardı. Birincisi SWOT analiziydi, sektörün güçlü ve zayıf taraflarıydı. İkincisi paydaş görüş ve önerileriydi. Bunları aldık, harmanladık ve stratejik plan hazırladık. Planı değişim ve dönüşüm programımızın üstüne oturttuk. Değişim ve dönüşüm programını da üç sacayağına oturttuk. Kanunlar dedik, 17 tane kanun çıkarttık. Tarımın kanunu yoktu. Türk tarımını perişan eden bir kanun vardı; Tarım Arazilerinin Korunması Kanunu. Bu 1926 da İsviçre den alınmış. İsviçre bakıyor ki tarım felakete gidiyor bu nedenle 1928 de değişikliğe gidiyor. Biz o günden bugüne ölçek büyüklüğündeki arazilerimizi böle böle, atomize olarak, yani konut ya da endüstriyel tesis ihtiyacı olarak değil, küçücük arazinin içinde traktör dönmediği için her 10 yılda bir 2 milyon hektar araziyi tarım ekonomisinin dışında bıraktık. Çıkardığımız kanunla tarım arazilerinin miras yoluyla bölünmesinin önüne geçtik. İkincisi destekleri yeniden yapılandırdık. Üçüncüsü projeler ve tedbirlerdi. Üç sacayağını bunlar oluşturuyor. Buna dayalı olarak; kaynağımız belli, sorunlarımız belli. Buna karşı bir aksiyon planı çıkardık. Bu aksiyon planını da adım adım uyguluyoruz.

11 4- Bakan Eker, Startı Erzurum dan Verdi Hayvancılığa Büyük Destek Geliyor Adıyaman Güne Bakış

12 5- Sığır Pahalı ise Tüketici kuzu etini tercih etsin Haber Türk

13 6- Et Tüketimi Artıyor TÜRKSESİ

14 7- Ramazan da Protein Şart Büyük Çekmece

15 8- Et, Vitamin ve Mineraller Bakımında Çok Zengin Haber Vaktim

Sizleri şahsım ve TOBB adına saygıyla selamlıyorum. Biliyorsunuz başkasına gönderilen selam kişinin üzerine emanettir.

Sizleri şahsım ve TOBB adına saygıyla selamlıyorum. Biliyorsunuz başkasına gönderilen selam kişinin üzerine emanettir. Sayın Sizleri şahsım ve TOBB adına saygıyla selamlıyorum. Biliyorsunuz başkasına gönderilen selam kişinin üzerine emanettir. Başkanımız Rifat Hisarcıklıoğlu TUSAF yönetimi başta olmak üzere, kongremizin

Detaylı

1- EKER: Doktorların Kırmızı Ete Özür Borcu Var Hayvancılık Akademisi - AA 17.09.2014

1- EKER: Doktorların Kırmızı Ete Özür Borcu Var Hayvancılık Akademisi - AA 17.09.2014 1- EKER: Doktorların Kırmızı Ete Özür Borcu Var Hayvancılık Akademisi - AA 17.09.2014 Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, yumurta, tereyağı ve kırmızı et tüketiminin kalp ve damar hastalıklarını

Detaylı

SANAYİCİ GÖZÜYLE GIDA SEKTÖRÜ PANELİ KIRMIZI ET SORUNU

SANAYİCİ GÖZÜYLE GIDA SEKTÖRÜ PANELİ KIRMIZI ET SORUNU SANAYİCİ GÖZÜYLE GIDA SEKTÖRÜ PANELİ KIRMIZI ET SORUNU Dr. Sait KOCA 9. GIDA MÜHENDİSLİĞİ KONGRESİ 09-11 KASIM 2017 SİDE / ANTALYA DAHA FAZLA VE SÜRDÜRÜLEBILIR GıDA ÜRETIMINE IHTIYACıMıZ VAR 795 MİLYON

Detaylı

Grafik-1: Avrupa Birliğinde Haftalık Dana Karkas Ortalama Fiyatları / 100 KG

Grafik-1: Avrupa Birliğinde Haftalık Dana Karkas Ortalama Fiyatları / 100 KG 1. KIRMIZI ET SEKTÖRÜNDEKİ GELİŞMELER a. Kırmızı Et Sektörü Pazar Analizi AVRUPA BİRLİĞİ: Grafik-1: Avrupa Birliğinde Haftalık Dana Karkas Ortalama Fiyatları / 100 KG Kaynak: Avrupa Birliği Komisyonu,

Detaylı

1- ET FİYATLARI MAYISTA ARTACAK

1- ET FİYATLARI MAYISTA ARTACAK 1- ET FİYATLARI MAYISTA ARTACAK Ulusal Kırmızı Et Konseyi Başkanı ve ETBİR Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Yücesan, kırmızı et fiyatlarının Mayıs ayında turizm sezonunun başlamasıyla birlikte yaklaşık yüzde

Detaylı

Grafik-1: Avrupa Birliğinde Haftalık Dana Karkas Ortalama Fiyatları / 100 KG

Grafik-1: Avrupa Birliğinde Haftalık Dana Karkas Ortalama Fiyatları / 100 KG 1. KIRMIZI ET SEKTÖRÜNDEKİ GELİŞMELER a. Kırmızı Et Sektörü Pazar Analizi AVRUPA BİRLİĞİ: Grafik-1: Avrupa Birliğinde Haftalık Dana Karkas Ortalama Fiyatları / 100 KG Kaynak: Avrupa Birliği Komisyonu,

Detaylı

1. KIRMIZI ET SEKTÖRÜNDEKĠ GELĠġMELER a. Kırmızı Et Sektörü Pazar Analizi

1. KIRMIZI ET SEKTÖRÜNDEKĠ GELĠġMELER a. Kırmızı Et Sektörü Pazar Analizi 1. KIRMIZI ET SEKTÖRÜNDEKĠ GELĠġMELER a. Kırmızı Et Sektörü Pazar Analizi DÜNYA: Dünya da Sığır sayısı bakımından Nisan 2013 tarihi itibarı ile birinci sırada 327 milyon hayvan sayısı ile Hindistan gelmektedir.

Detaylı

1. KIRMIZI ET SEKTÖRÜNDEKİ GELİŞMELER a. Kırmızı Et Sektörü Pazar Analizi

1. KIRMIZI ET SEKTÖRÜNDEKİ GELİŞMELER a. Kırmızı Et Sektörü Pazar Analizi 1. KIRMIZI ET SEKTÖRÜNDEKİ GELİŞMELER a. Kırmızı Et Sektörü Pazar Analizi DÜNYA: FAO 2011 yılı verilerine göre Dünya da Sığır sayısı bakımından birinci sırada 213 milyon hayvan sayısı ile Brezilya gelmektedir.

Detaylı

FAO GIDA FİYAT ENDEKSİ

FAO GIDA FİYAT ENDEKSİ FAO GIDA FİYAT ENDEKSİ FAO gıda fiyat endeksi, uluslararası gıda emtia fiyatlarına ilişkin değişimleri aylık olarak ölçen bir endekstir. 5 emtia grubuna (et, mandıra, şeker, hububat ve yağ) dahil toplam

Detaylı

KONYA-EREĞLİ TİCARET BORSASI TÜRKİYE DE VE İLÇEMİZDE HAYVANCILIK SEKTÖRÜ SORUNLARI

KONYA-EREĞLİ TİCARET BORSASI TÜRKİYE DE VE İLÇEMİZDE HAYVANCILIK SEKTÖRÜ SORUNLARI KONYA-EREĞLİ TİCARET BORSASI 2015 TÜRKİYE DE VE İLÇEMİZDE HAYVANCILIK SEKTÖRÜ SORUNLARI TÜRKİYE DE HAYVANCILIK SEKTÖRÜ Ülkemiz coğrafi özellikleri bakımından her türlü hayvansal ürün üretimi için uygun

Detaylı

Eylül Ayı Tekstil Gündemi

Eylül Ayı Tekstil Gündemi 30.09.2016 Türk halı sektörü gelişmeye devam ediyor Türkiye pamuk tüketimi, 2017 yılında son 10 yılın en yüksek rakamına ulaşacak Endonezya tekstil endüstrisi, küresel ihracat liginde ilk 5 e girmeyi hedefliyor

Detaylı

Grafik-1: Avrupa Birliğinde Haftalık Dana Karkas Ortalama Fiyatları / 100 KG

Grafik-1: Avrupa Birliğinde Haftalık Dana Karkas Ortalama Fiyatları / 100 KG 1. KIRMIZI ET SEKTÖRÜNDEKİ GELİŞMELER a. Kırmızı Et Sektörü Pazar Analizi AVRUPA BİRLİĞİ: Grafik-1: Avrupa Birliğinde Haftalık Dana Karkas Ortalama Fiyatları / 100 KG Kaynak: Avrupa Birliği Komisyonu,

Detaylı

KANATLI ET SEKTÖRÜ RAPORU

KANATLI ET SEKTÖRÜ RAPORU KANATLI ET SEKTÖRÜ RAPORU TÜRKİYE DE ÜRETİM VE TÜKETİM Sağlıklı beslenme konusunda her geçen gün daha da duyarlı davranmaya başlayan tüketiciler kırmızı ete alternatif olarak, daha az yağlı ve daha ucuz

Detaylı

Grafik Yılı I-II-III-IV. Dönem Üretim İstatistikleri

Grafik Yılı I-II-III-IV. Dönem Üretim İstatistikleri 1. KIRMIZI ET SEKTÖRÜNDEKİ GELİŞMELER a. Kırmızı Et Sektörü Pazar Analizi Kırmızı Et Üretimi: TUİK kırmızı et üretim istatistiklerini üçer aylık dönemler halinde yayınlamaktadır. Toplam kırmızı et üretimi

Detaylı

Bölüm 2. Tarımın Türkiye Ekonomisine Katkısı

Bölüm 2. Tarımın Türkiye Ekonomisine Katkısı Bölüm 2. Tarımın Türkiye Ekonomisine Katkısı Nüfus ve İşgücü Katkısı Üretim ve Verim Katkısı Toplum Beslenmesine Katkı Sanayi Sektörüne Katkı Milli Gelire Katkı Dış Ticaret Katkısı Nüfus ve İşgücü Katkısı

Detaylı

Fao Gıda Fiyat Endeksi

Fao Gıda Fiyat Endeksi FAO gıda fiyat endeksi, uluslararası gıda emtia fiyatlarına ilişkin değişimleri aylık olarak ölçen bir endekstir. 5 emtia grubuna (et, mandıra, şeker, hububat ve yağ) dâhil toplam 73 gıda maddesi fiyatının,

Detaylı

Grafik-1: Avrupa Birliğinde Haftalık Dana Karkas Ortalama Fiyatları / 100 KG

Grafik-1: Avrupa Birliğinde Haftalık Dana Karkas Ortalama Fiyatları / 100 KG 1. KIRMIZI ET SEKTÖRÜNDEKĠ GELĠġMELER a. Kırmızı Et Sektörü Pazar Analizi AVRUPA BĠRLĠĞĠ: Grafik-1: Avrupa Birliğinde Haftalık Dana Karkas Ortalama Fiyatları / 100 KG Kaynak: Avrupa Birliği Komisyonu,

Detaylı

Türkiye de ve Dünyada Makarnalık (Durum) Buğdayı Pazarı

Türkiye de ve Dünyada Makarnalık (Durum) Buğdayı Pazarı Türkiye de ve Dünyada Makarnalık (Durum) Buğdayı Pazarı Makarna ve bulgurun üretiminde ana hammadde olarak kullanılan durum buğdayına olan talep giderek artmaktadır. 2013/14 sezonunda dünya durum buğdayı

Detaylı

Grafik-1: Avrupa Birliğinde Haftalık Dana Karkas Ortalama Fiyatları / 100 KG

Grafik-1: Avrupa Birliğinde Haftalık Dana Karkas Ortalama Fiyatları / 100 KG 1. KIRMIZI ET SEKTÖRÜNDEKĠ GELĠġMELER a. Kırmızı Et Sektörü Pazar Analizi AVRUPA BĠRLĠĞĠ: Grafik-1: Avrupa Birliğinde Haftalık Dana Karkas Ortalama Fiyatları / 100 KG Kaynak: Avrupa Birliği Komisyonu,

Detaylı

İl başkanlarına hükümetin tarım politikalarını anlattı

İl başkanlarına hükümetin tarım politikalarını anlattı İl başkanlarına hükümetin tarım politikalarını anlattı Mart 08, 2012-7:46:36 Bakan Eker, tarımın zannedildiği gibi sadece üreticilerle değil, gıdadan dolayı toplumun tamamını ilgilendiren bir konu olduğunu,

Detaylı

Kesilen Hayvan Sayısı

Kesilen Hayvan Sayısı 1. KIRMIZI ET SEKTÖRÜNDEKĠ GELĠġMELER a. Kırmızı Et Sektörü Pazar Analizi Hayvan Varlığı: TÜİK verilerine göre yılında büyükbaş hayvan sayısı bir önceki yıla göre %12,3 artarken küçükbaş hayvan sayısı

Detaylı

Grafik-1: Avrupa Birliğinde Haftalık Dana Karkas Ortalama Fiyatları / 100 KG

Grafik-1: Avrupa Birliğinde Haftalık Dana Karkas Ortalama Fiyatları / 100 KG 1. KIRMIZI ET SEKTÖRÜNDEKİ GELİŞMELER a. Kırmızı Et Sektörü Pazar Analizi AVRUPA BİRLİĞİ: Grafik-1: Avrupa Birliğinde Haftalık Dana Karkas Ortalama Fiyatları / 100 KG Kaynak: Avrupa Birliği Komisyonu,

Detaylı

ABD Tarım Bakanlığının 12/07/2018 Tarihli Ürün Raporları

ABD Tarım Bakanlığının 12/07/2018 Tarihli Ürün Raporları 17/07/2018 ABD Tarım Bakanlığının 12/07/2018 Tarihli Ürün Raporları ABD Tarım Bakanlığınca 12 Temmuz 2018 tarihinde yayımlanmış tahıl ve yağlı tohumlar raporlarında, ABD nin yanı sıra dünya üretimi ve

Detaylı

Türkiye de hayvancılık sektörünün önündeki sorunları iki ana başlık altında toplamak mümkündür. Bunlar;

Türkiye de hayvancılık sektörünün önündeki sorunları iki ana başlık altında toplamak mümkündür. Bunlar; Tarımı gelişmiş ülkelerin çoğunda hayvancılığın tarımsal üretim içerisindeki payı % 50 civarındadır. Türkiye de hayvansal üretim bitkisel üretimden sonra gelmekte olup, tarımsal üretim değerinin yaklaşık

Detaylı

Grafik-1: Avrupa Birliğinde Haftalık Dana Karkas Ortalama Fiyatları / 100 KG

Grafik-1: Avrupa Birliğinde Haftalık Dana Karkas Ortalama Fiyatları / 100 KG 1. KIRMIZI ET SEKTÖRÜNDEKĠ GELĠġMELER a. Kırmızı Et Sektörü Pazar Analizi AVRUPA BĠRLĠĞĠ: Grafik-1: Avrupa Birliğinde Haftalık Dana Karkas Ortalama Fiyatları / 100 KG Kaynak: Avrupa Birliği Komisyonu,

Detaylı

1- Üreticiye prim desteği isteği Tekirdağ Şafak

1- Üreticiye prim desteği isteği Tekirdağ Şafak 1- Üreticiye prim desteği isteği Tekirdağ Şafak 10.07.2015 2-20 Milyonluk Yatırım Türkiye Erzurum Baskısı - 11.07.2015 3- Et Fiyatları Esnafı Zorluyor HaberTürk Ank. 13.07.2015 4- Bayraktar Ciddi fiyat

Detaylı

Grafik-1: Avrupa Birliğinde Haftalık Dana Karkas Ortalama Fiyatları / 100 KG. Grafik-2: Avrupa Birliğinde Haftalık Ortalama Canlı Dana Fiyatları / KG

Grafik-1: Avrupa Birliğinde Haftalık Dana Karkas Ortalama Fiyatları / 100 KG. Grafik-2: Avrupa Birliğinde Haftalık Ortalama Canlı Dana Fiyatları / KG 1. KIRMIZI ET SEKTÖRÜNDEKĠ GELĠġMELER a. Kırmızı Et Sektörü Pazar Analizi AVRUPA BĠRLĠĞĠ: Grafik-1: Avrupa Birliğinde Haftalık Dana Karkas Ortalama Fiyatları / 100 KG Kaynak: Avrupa Birliği Komisyonu,

Detaylı

Bazı gözlemler ve Haber Özetleri

Bazı gözlemler ve Haber Özetleri Kuzey yarım kürede buğday hasadı devam ediyor. Akdeniz çevresindeki ülkelerde buğday hasadı büyük ölçüde tamamlanmışken, Karadeniz çevresindeki ülkelerde ise sürüyor. Ancak bazı bölgelerde aşırı yağışlar

Detaylı

Mısır alım fiyatı açıklandı

Mısır alım fiyatı açıklandı Mısır alım fiyatı açıklandı Ağustos 28, 2012-1:42:57 Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) mısırın tonunu 595 liraya almaya hazır olduğunu bildirerek, bunun geçen

Detaylı

FAO GIDA FİYAT ENDEKSİ

FAO GIDA FİYAT ENDEKSİ FAO GIDA FİYAT ENDEKSİ FAO gıda fiyat endeksi, uluslararası gıda emtia fiyatlarına ilişkin değişimleri aylık olarak ölçen bir endekstir. 5 emtia grubuna (et, mandıra, şeker, hububat ve yağ) dahil toplam

Detaylı

EKONOMİ POLİTİKALARI GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI Eylül 2013, No: 74

EKONOMİ POLİTİKALARI GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI Eylül 2013, No: 74 EKONOMİ POLİTİKALARI GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI Eylül 2013, No: 74 i Bu sayıda; Ağustos Ayı Dış Ticaret Verileri, 2013 2. Çeyrek dış borç verileri değerlendirilmiştir. i 1 İhracatta Olağanüstü Yavaşlama

Detaylı

İÇİNDEKİLER KIRMIZI ET, SÜT VE YEM SEKTÖRÜ ANALİZİ Kırmızı Et Sektöründeki Gelişmeler Yem Sektörü Pazar Analizi... 21

İÇİNDEKİLER KIRMIZI ET, SÜT VE YEM SEKTÖRÜ ANALİZİ Kırmızı Et Sektöründeki Gelişmeler Yem Sektörü Pazar Analizi... 21 İÇİNDEKİLER KIRMIZI ET, SÜT VE YEM SEKTÖRÜ ANALİZİ... 2 Kırmızı Et Sektöründeki Gelişmeler... 2 Yem Sektörü Pazar Analizi... 21 Süt Sektörü Pazar Analizi... 22 MEVZUAT... 24 1 KIRMIZI ET SÜT VE YEM SEKTÖR

Detaylı

Dünya Mısır Pazarı ve Türkiye

Dünya Mısır Pazarı ve Türkiye Dünya Mısır Pazarı ve Türkiye Günümüzde çok amaçlı bir kullanım alanına sahip olan Mısır, Amerika Kıtası keşfedilene kadar dünya tarafından bilinmemekteydi. Amerika Kıtasının 15. yüzyıl sonlarında keşfedilmesiyle

Detaylı

Polonya ve Çek Cumhuriyeti nde Tahıl ve Un Pazarı

Polonya ve Çek Cumhuriyeti nde Tahıl ve Un Pazarı Polonya ve Çek Cumhuriyeti nde Tahıl ve Un Pazarı Polonya da 400-450 un değirmeni olduğu biliniyor. Bu değirmenlerin yıllık toplam kapasiteleri 6 milyon tonun üzerine. Günde 100 tonun üzerinde üretim gerçekleştirebilen

Detaylı

TARIMSAL VERİLER Mart 2015

TARIMSAL VERİLER Mart 2015 T.C. GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü Tarımsal Ekonomi ve Politika Geliştirme Enstitüsü TARIMSAL VERİLER Mart 2015 İÇİNDEKİLER Gayrisafi Yurtiçi

Detaylı

Cumhuriyet Halk Partisi

Cumhuriyet Halk Partisi 1 Genel Başkan Yardımcısı Oran: Et fiyatlarına müdahale, besiciyi bitirir! Tarih : 18.08.2013 ET ÜRETİCİSİ İTHALATLA TERBİYE EDİLEMEZ CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, AKP nin, uyguladığı üreticiyi

Detaylı

Türkçe Ulusal Derlemi Sözcük Sıklıkları (ilk 1000)

Türkçe Ulusal Derlemi Sözcük Sıklıkları (ilk 1000) Türkçe Ulusal Derlemi Sözcük Sıklıkları (ilk 1000) 14.08.2014 SIRA SIKLIK SÖZCÜK TÜR AÇIKLAMA 1 1209785 bir DT Belirleyici 2 1004455 ve CJ Bağlaç 3 625335 bu PN Adıl 4 361061 da AV Belirteç 5 352249 de

Detaylı

Dünya buğday üretimi ve başlıca üretici ülkeler

Dünya buğday üretimi ve başlıca üretici ülkeler DÜNYA TAHIL PAZARI Dünyanın her yerinde bulunan ve yaygın olarak tüketilen tahıllar, ekmek ve un gibi insan beslenmesinde son derece önemli temel gıda maddelerinin yapımında kullanılmaktadır. Genel olarak

Detaylı

İZMİR DE SÜT SEKTÖRÜNE BAKIŞ

İZMİR DE SÜT SEKTÖRÜNE BAKIŞ İZMİR DE SÜT SEKTÖRÜNE BAKIŞ Büyük tarımsal ekonomiler sıralamasında 7. sırada yer alan ülkemiz tarımının milli gelire, istihdama ve dış ticarete katkısı giderek artmaktadır. Tarım sektörü; 2008 yılında

Detaylı

BİTKİSEL YAĞ SEKTÖRÜNDE İTHALATA BAĞIMLILIK SÜRÜYOR

BİTKİSEL YAĞ SEKTÖRÜNDE İTHALATA BAĞIMLILIK SÜRÜYOR BİTKİSEL YAĞ SEKTÖRÜNDE İTHALATA BAĞIMLILIK SÜRÜYOR Gözde SEVİLMİŞ Giderek artan nüfusa paralel olarak gıda maddeleri tüketimi ve dolayısıyla bitkisel yağ tüketimi artmaktadır. Diğer yandan artan gıda

Detaylı

TOHUMCULUK ÜRETİM. Türkiye Cumhuriyeti-Ekonomi Bakanlığı,

TOHUMCULUK ÜRETİM. Türkiye Cumhuriyeti-Ekonomi Bakanlığı, TOHUMCULUK ÜRETİM Bilindiği üzere, tohumluklar tarımsal üretimin temel girdilerinin başında gelmekte olup, kaliteli tohum kullanımı, verimi ve üretimi artırmasının yanı sıra daha dayanıklı, daha az maliyetli

Detaylı

KANATLI ET SEKTÖRÜ RAPORU

KANATLI ET SEKTÖRÜ RAPORU KANATLI ET SEKTÖRÜ RAPORU DÜNYA ÜRETİMİ VE TİCARETİ Dünyada 0207 Gümrük Tarife Pozisyonlu (GTP) kanatlı eti ve ürünleri üretiminde başı çeken ülkeler sırasıyla ABD (17,5 milyon ton), Çin Halk Cumhuriyeti

Detaylı

Türkiye Cumhuriyeti-Ekonomi Bakanlığı,

Türkiye Cumhuriyeti-Ekonomi Bakanlığı, Türkiye Cumhuriyeti-Ekonomi Bakanlığı, 2013 0 HUBUBAT ÜRÜNLERİN TANIMI Hububat grubu ürünler dünyada stratejik önemi en yüksek olan ürünler olup ilk çağlardan beri insanlar tarafından kültürü yapılarak

Detaylı

Enflasyon arttı, ihracat yavaşlıyor

Enflasyon arttı, ihracat yavaşlıyor AYLIK RAPOR Enflasyon arttı, ihracat yavaşlıyor İlk dört ayda enflasyon MB nin sene sonu hedefine yaklaştı. İhracatta düşüş sürüyor. EKONOMİK VE SEKTÖREL GELİŞMELER Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine

Detaylı

GIDA ARZI GÜVENLİĞİ VE RİSK YÖNETİMİ

GIDA ARZI GÜVENLİĞİ VE RİSK YÖNETİMİ GIDA ARZI GÜVENLİĞİ VE RİSK YÖNETİMİ Bekir ENGÜRÜLÜ Tarım Reformu Genel Müdürlüğü Tarım Sigortaları ve Doğal Afetler Daire Başkanı Haziran 2016 SUNUM PLANI DÜNYADA TARIMIN GÖRÜNÜMÜ TÜRKİYE TARIMINA BAKIŞ

Detaylı

TÜRKİYE NİN GIDA ŞOKU

TÜRKİYE NİN GIDA ŞOKU TÜRKİYE NİN GIDA ŞOKU TÜRKİYE DE GARİP BİR GIDA ENFLASYONU YAŞANIYOR BİRİNİN AK DEDİĞİNE DİĞERİ KARA DİYOR. KİMİLERİ ÜRETİCİLERİ, KİMİLERİ KURAKLIĞI, KİMİLERİ ÜÇ KURUŞLUK ANALİZ YAPMADAN DÜNYA GIDA FİYATLARINI,

Detaylı

BAKLİYAT DOSYASI. 4 TÜRKİYE ABD 240 Kaynak: FAO

BAKLİYAT DOSYASI. 4 TÜRKİYE ABD 240 Kaynak: FAO BAKLİYAT DOSYASI Dünya üzerinde tarımı çok eski yıllardan beri yapılmakta olan yemeklik dane baklagillerin diğer bir deyişle bakliyat ürünlerinin insan beslenmesinde bitkisel kaynaklı protein gereksiniminin

Detaylı

Grafik-1: Avrupa Birliğinde Haftalık Dana Karkas Ortalama Fiyatları / 100 KG

Grafik-1: Avrupa Birliğinde Haftalık Dana Karkas Ortalama Fiyatları / 100 KG 1. KIRMIZI ET SEKTÖRÜNDEKĠ GELĠġMELER a. Kırmızı Et Sektörü Pazar Analizi AVRUPA BĠRLĠĞĠ: Grafik-1: Avrupa Birliğinde Haftalık Dana Karkas Ortalama Fiyatları / 100 KG Kaynak: Avrupa Birliği Komisyonu,

Detaylı

Grafik-1: Avrupa Birliğinde Haftalık Dana Karkas Ortalama Fiyatları / 100 KG. Grafik-2: Avrupa Birliğinde Haftalık Ortalama Canlı Dana Fiyatları / KG

Grafik-1: Avrupa Birliğinde Haftalık Dana Karkas Ortalama Fiyatları / 100 KG. Grafik-2: Avrupa Birliğinde Haftalık Ortalama Canlı Dana Fiyatları / KG 1. KIRMIZI ET SEKTÖRÜNDEKĠ GELĠġMELER a. Kırmızı Et Sektörü Pazar Analizi AVRUPA BĠRLĠĞĠ: Grafik-1: Avrupa Birliğinde Haftalık Dana Karkas Ortalama Fiyatları / 100 KG Kaynak: Avrupa Birliği Komisyonu,

Detaylı

Erbil Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Dara Celil Hayat ile Türkiye-Kürdistan Ekonomik ilişkileri. 02 Temmuz 2014

Erbil Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Dara Celil Hayat ile Türkiye-Kürdistan Ekonomik ilişkileri. 02 Temmuz 2014 Erbil Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Dara Celil Hayat ile Türkiye ile Kürdistan arasındaki ekonomik ilişkiler son yılların en önemli rakamlarına ulaşmış bulunuyor. Bugünlerde petrol anlaşmaları ön plana

Detaylı

TEKSTİL VE HAZIR GİYİM ÜRÜNLERİ İTHALATINA UYGULANAN KORUNMA ÖNLEMLERİ 2 YILLIK DEĞERLENDİRME

TEKSTİL VE HAZIR GİYİM ÜRÜNLERİ İTHALATINA UYGULANAN KORUNMA ÖNLEMLERİ 2 YILLIK DEĞERLENDİRME TEKSTİL VE HAZIR GİYİM ÜRÜNLERİ İTHALATINA UYGULANAN KORUNMA ÖNLEMLERİ 2 YILLIK DEĞERLENDİRME TÜRKİYE GİYİM SANAYİCİLERİ DERNEĞİ 211 yılı Temmuz ayında yürürlüğe konulan kumaş ve hazır giyim ürünlerine

Detaylı

Grafik-1: Avrupa Birliğinde Haftalık Dana Karkas Ortalama Fiyatları / 100 KG

Grafik-1: Avrupa Birliğinde Haftalık Dana Karkas Ortalama Fiyatları / 100 KG 1. KIRMIZI ET SEKTÖRÜNDEKĠ GELĠġMELER a. Kırmızı Et Sektörü Pazar Analizi AVRUPA BĠRLĠĞĠ: Grafik-1: Avrupa Birliğinde Haftalık Dana Karkas Ortalama Fiyatları / 100 KG Kaynak: Avrupa Birliği Komisyonu Grafik-2:

Detaylı

Grafik-1: Avrupa Birliğinde Haftalık Dana Karkas Ortalama Fiyatları / 100 KG

Grafik-1: Avrupa Birliğinde Haftalık Dana Karkas Ortalama Fiyatları / 100 KG 1. KIRMIZI ET SEKTÖRÜNDEKĠ GELĠġMELER a. Kırmızı Et Sektörü Pazar Analizi AVRUPA BĠRLĠĞĠ: Grafik-1: Avrupa Birliğinde Haftalık Dana Karkas Ortalama Fiyatları / 100 KG Kaynak: Avrupa Birliği Komisyonu,

Detaylı

2010 OCAK AYI HALI SEKTÖRÜ İHRACATININ DEĞERLENDİRMESİ

2010 OCAK AYI HALI SEKTÖRÜ İHRACATININ DEĞERLENDİRMESİ 2010 OCAK AYI HALI SEKTÖRÜ İHRACATININ DEĞERLENDİRMESİ Ülkemiz halı ihracatı 2009 yılını % 7,2 oranında düşüşle kapanmış ve 1 milyar 86 milyon dolar olarak kaydedilmiştir. 2010 yılının ilk ayında ise halı

Detaylı

2010 OCAK MART DÖNEMİ HALI SEKTÖRÜ İHRACATININ DEĞERLENDİRMESİ

2010 OCAK MART DÖNEMİ HALI SEKTÖRÜ İHRACATININ DEĞERLENDİRMESİ 2010 OCAK MART DÖNEMİ HALI SEKTÖRÜ İHRACATININ DEĞERLENDİRMESİ 2009 yılında ülkemiz halı ihracatı % 7,2 oranında düşüşle 1 milyar 86 milyon dolar olarak kaydedilmiştir. 2010 yılının ilk çeyreğinin sonunda

Detaylı

TOHUMCULUK ÜRETİM. Türkiye Cumhuriyeti-Ekonomi Bakanlığı,

TOHUMCULUK ÜRETİM. Türkiye Cumhuriyeti-Ekonomi Bakanlığı, TOHUMCULUK ÜRETİM Tohumluklar tarımsal üretimin temel girdilerinin başında gelmekte olup, kaliteli tohum kullanımı, verimi ve üretimi artırmasının yanı sıra daha dayanıklı, daha az maliyetli ve rekabet

Detaylı

2010 ŞUBAT AYI HALI SEKTÖRÜ İHRACATININ DEĞERLENDİRMESİ

2010 ŞUBAT AYI HALI SEKTÖRÜ İHRACATININ DEĞERLENDİRMESİ 2010 ŞUBAT AYI HALI SEKTÖRÜ İHRACATININ DEĞERLENDİRMESİ Ülkemiz halı ihracatı 2009 yılını % 7,2 oranında düşüşle kapanmış ve 1 milyar 86 milyon dolar olarak kaydedilmiştir. 2010 yılının ilk iki ayının

Detaylı

GIDA FİYATLARI ENDEKSİ MAYIS 2014

GIDA FİYATLARI ENDEKSİ MAYIS 2014 GIDA FİYATLARI ENDEKSİ MAYIS 2014 FAO gıda fiyat endeksi, uluslararası gıda emtia fiyatlarına ilişkin değişimleri aylık olarak ölçen bir endekstir. 5 emtia grubuna (et, mandıra, şeker, hububat ve yağ)

Detaylı

1- Eker: Üretici ve tüketici fiyatları arasındaki farkı araştırıyoruz - Gıda Hattı

1- Eker: Üretici ve tüketici fiyatları arasındaki farkı araştırıyoruz - Gıda Hattı 1- Eker: Üretici ve tüketici fiyatları arasındaki farkı araştırıyoruz - Gıda Hattı 11.12.2014 Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, üretici ve tüketici fiyatları arasındaki makasın neden kaynaklandığının

Detaylı

Dünya Bakliyat Pazarı ve Son Gelişmeler

Dünya Bakliyat Pazarı ve Son Gelişmeler Dünya Bakliyat Pazarı ve Son Gelişmeler Bakliyat üretiminde artış trendi sonraki yıllarda da devam etmiş, 2013 yılında 77,2 milyon tona, 2014 yılında da 77,6 milyon tona çıkmıştır. Bu artışta hem ekim

Detaylı

Dünya Seramik Sektörü Dış Ticareti a) Seramik Kaplama Malzemeleri

Dünya Seramik Sektörü Dış Ticareti a) Seramik Kaplama Malzemeleri Dünya Seramik Sektörü Dış Ticareti a) Seramik Kaplama Malzemeleri ÜLKE Dünya Seramik Kaplama Malzemeleri Üretiminde İlk 1 Ülke 29 21 211 212 212 Dünya /212 Üretiminden Aldığı Pay Değişim (%) (%) 1 ÇİN

Detaylı

T.C. KARAMAN TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. - 30/04/2015 Şube Adı: KARAMAN TİCARET BORSASI Enaz Fiyat. Ortalama Fiyat.

T.C. KARAMAN TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. - 30/04/2015 Şube Adı: KARAMAN TİCARET BORSASI Enaz Fiyat. Ortalama Fiyat. HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK T.C. Sayfa: 1-9 ARPA YEMLİK MTS 0.66 0.78 0.7103 1,037,30.00 KG 736,866.75 59 ARPA YEMLİK TTS 0.69 0.82 0.758 568,76.00 KG 29,315.11 28 ARPA YEMLİK ı: 1,166,181.86 87 ARPA BEYAZ

Detaylı

Umut Oran Basın Açıklaması

Umut Oran Basın Açıklaması Umut Oran Basın Açıklaması 13.1.2013 KADERİNE TERKEDİLEN PAMUK DÜNYANIN SAYILI TARIM ÜLKELERİNDEN BİRİ OLMAKLA ÖVÜNEN TÜRKİYE SON 10 YILDA 22 MİLYAR DOLARLIK, PAMUK, PAMUK İPLİĞİ VE PAMUKLU MENSUCAT İTHAL

Detaylı

T.C. KARAMAN TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat YULAF , KG 14,300.

T.C. KARAMAN TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat YULAF , KG 14,300. HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK 01/0/2013-31/0/2013 T.C. Sayfa: 1-8 ARPA YEMLİK MTS 0.60 0.68 0.6419 11,460.00 KG 7,36.00 2 ARPA YEMLİK TTS 0.7 0.7 0.6333 314,929.00 KG 199,48.11 26 ARPA YEMLİK ı: 206,814.11

Detaylı

Sayı: 2009/18 Tarih: 09.08.2009 Aileler krize borçlu yakalandı; sorunu işsizlik katladı

Sayı: 2009/18 Tarih: 09.08.2009 Aileler krize borçlu yakalandı; sorunu işsizlik katladı Sayı: 2009/18 Tarih: 09.08.2009 Aileler krize borçlu yakalandı; sorunu işsizlik katladı - Ekonomik krizin şiddeti devam ederken, krize borçlu yakalanan aileler, bu dönemde artan işsizliğin de etkisi ile

Detaylı

tepav PETROL FİYATLARINDAKİ DÜŞÜŞÜN ÖTEKİ YÜZÜ Ocak2015 N201501 DEĞERLENDİRMENOTU Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı

tepav PETROL FİYATLARINDAKİ DÜŞÜŞÜN ÖTEKİ YÜZÜ Ocak2015 N201501 DEĞERLENDİRMENOTU Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı DEĞERLENDİRMENOTU Ocak2015 N201501 tepav Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı Ayşegül Aytaç 1 Araştırmacı, Ekonomi Çalışmaları PETROL FİYATLARINDAKİ DÜŞÜŞÜN ÖTEKİ YÜZÜ Petrol fiyatları, 2014 yılının

Detaylı

SEKTÖREL GELİŞMELER İÇİNDEKİLER Otomotiv. Beyaz Eşya. İnşaat. Ana Metal. Turizm. Enerji. Diğer Göstergeler. Sektörel Gelişmeler /Mart

SEKTÖREL GELİŞMELER İÇİNDEKİLER Otomotiv. Beyaz Eşya. İnşaat. Ana Metal. Turizm. Enerji. Diğer Göstergeler. Sektörel Gelişmeler /Mart SEKTÖREL GELİŞMELER İÇİNDEKİLER Otomotiv Şubat ta Otomotiv İç Satışlarda Hızlı Artış, Otomobil Satışlarından Kaynaklanıyor. Şubat ta Ticari Araç Satışları Gerilerken Ağır Ticari Araç Satışları Sınırlı

Detaylı

T.C. SİVAS TİCARET BORSASI GÜNLÜK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat MISIR , KG 39,809.

T.C. SİVAS TİCARET BORSASI GÜNLÜK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat MISIR , KG 39,809. HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK Sayfa: 1-11 ARPA YEMLİK MTS 0.70 1.15 0.8382 17,619,355.00 KG 14,768,483.73 218 ARPA YEMLİK TTS 0.78 0.99 0.8972 1,844,795.00 KG 1,655,144.41 25 ARPA YEMLİK ı: 16,474,113.29 246

Detaylı

TÜRKİYE DE TARIMIN GELECEĞİ ve AVANTAJLAR

TÜRKİYE DE TARIMIN GELECEĞİ ve AVANTAJLAR TÜRKİYE DE TARIMIN GELECEĞİ ve AVANTAJLAR Halil AGAH Kıdemli Kırsal Kalkınma Uzmanı 22 Kasım 2016, İSTANBUL 1 2 SUNUM PLANI TARIMDA KÜRESELLEŞME TÜRK TARIM SEKTÖRÜ VE SON YILLARDAKİ GELİŞMELER TARIMDA

Detaylı

Dış Ticaret Verileri Bülteni

Dış Ticaret Verileri Bülteni (Milyar $) 216 Haziran - 216 TÜİK dış ticaret verilerine göre ihracat 216 yılı Haziran ayında, 215 yılının aynı ayına göre %8,1 artarak 12 milyar 916 milyon dolar, ithalat %7 artarak 19 milyar 475 milyon

Detaylı

Fao Gıda Fiyat Endeksi

Fao Gıda Fiyat Endeksi FAO Gıda Fiyatları Ticareti FAO gıda fiyat endeksi, uluslararası gıda emtia fiyatlarına ilişkin değişimleri aylık olarak ölçen bir endekstir. 5 emtia grubuna (et, mandıra, şeker, hububat ve yağ) dahil

Detaylı

2003-2011 T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI DESTEK BİZDEN, ÜRETİM SİZDEN BOLU

2003-2011 T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI DESTEK BİZDEN, ÜRETİM SİZDEN BOLU T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI 2003-2011 DESTEK BİZDEN, ÜRETİM SİZDEN BOLU Türk tarımını kalkındırmadan Türkiye yi kalkındıramayız Recep Tayyip ERDOĞAN Başbakan Ekolojik denge ve küresel gıda

Detaylı

20/09/2018 ABD Tarım Bakanlığının 12/09/2018 Tarihli Ürün Raporları Mısır:

20/09/2018 ABD Tarım Bakanlığının 12/09/2018 Tarihli Ürün Raporları Mısır: 20/09/2018 ABD Tarım Bakanlığının 12/09/2018 Tarihli Ürün Raporları ABD Tarım Bakanlığınca 12 Eylül 2018 tarihinde yayımlanmış tahıl ve yağlı tohumlar raporlarında, ABD nin yanı sıra dünya üretimi ve ticaretine

Detaylı

TORBALI TİCARET ODASI MOBİLYA SEKTÖR ANALİZİ

TORBALI TİCARET ODASI MOBİLYA SEKTÖR ANALİZİ TORBALI TİCARET ODASI MOBİLYA SEKTÖR ANALİZİ a. Sektörün Dünya Ekonomisi ve AB Ülkelerindeki Durumu Dünya mobilya üretimi 2010 yılında yaklaşık 376 milyar dolar olurken, 200 milyar dolar olan bölümü üretim

Detaylı

Kuraklıkta Son Durum. Esin ERTEK TSKB Ekonomik Araştırmalar erteke@tskb.com.tr

Kuraklıkta Son Durum. Esin ERTEK TSKB Ekonomik Araştırmalar erteke@tskb.com.tr Esin ERTEK TSKB Ekonomik Araştırmalar erteke@tskb.com.tr Ağustos 2014 2013-2014 kış döneminde ülke genelinde etkisi hissedilen meteorolojik kuraklık, 2014 ün ilk yarısında bölgesel olarak devam etti. Türkiye

Detaylı

2003-2011 T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI DESTEK BİZDEN, ÜRETİM SİZDEN KIRIKKALE

2003-2011 T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI DESTEK BİZDEN, ÜRETİM SİZDEN KIRIKKALE T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI 2003-2011 DESTEK BİZDEN, ÜRETİM SİZDEN KIRIKKALE Türk tarımını kalkındırmadan Türkiye yi kalkındıramayız Recep Tayyip ERDOĞAN Başbakan Ekolojik denge ve küresel

Detaylı

TÜRKİYE DE VE DÜNYADA YEM SEKTÖRÜNE GENEL BAKIŞ, BEKLENTİLER, FIRSATLAR. Prof. Dr. Nizamettin Şenköylü Genel Sekreter

TÜRKİYE DE VE DÜNYADA YEM SEKTÖRÜNE GENEL BAKIŞ, BEKLENTİLER, FIRSATLAR. Prof. Dr. Nizamettin Şenköylü Genel Sekreter TÜRKİYE DE VE DÜNYADA YEM SEKTÖRÜNE GENEL BAKIŞ, BEKLENTİLER, FIRSATLAR Prof. Dr. Nizamettin Şenköylü Genel Sekreter Gıda Üretimindeki Küresel Güçlükler Nüfus artışı İklim değişikliği Kuraklık Su kaynaklarının

Detaylı

EKONOMİ POLİTİKALARI GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI Eylül 2012, No: 44

EKONOMİ POLİTİKALARI GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI Eylül 2012, No: 44 EKONOMİ POLİTİKALARI GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI Eylül 2012, No: 44 i Bu sayıda; Ekim ayı enflasyon verileri, Eylül ayı dış ticaret verileri; TİM Ekim ihracat verileri değerlendirilmiştir. i 1 2012 de Türkiye

Detaylı

T.C. DENİZLİ TİCARET BORSASI İKİ TARİH ARASI BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat

T.C. DENİZLİ TİCARET BORSASI İKİ TARİH ARASI BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK T.C. Sayfa: - ARPA YEMLİK MTS 0.69 0.75 0.7287 8,08.00 KG 86,045.2 7 ARPA YEMLİK TTS 0.75 0.80 0.7837 07,072.00 KG 83,95.2 6 ARPA YEMLİK ı: 69,960.33 23 ARPA ı 69,960.33 23 MISIR

Detaylı

2003 yılında tarımın milli gelirlerimizdeki payı yüzde 12,6 iken, 2006 yılında yüzde 11,2 ye indi.

2003 yılında tarımın milli gelirlerimizdeki payı yüzde 12,6 iken, 2006 yılında yüzde 11,2 ye indi. Tarım Sektörünün İhracattaki Yeri ve Önemi Şebnem BORAN Ülkemizde son yıllarda önceliğin sanayi sektörüne kayması sonucu ekonomimizde göreceli olarak tarım ürünlerinin ihracatımızdaki ağırlığı giderek

Detaylı

2010 OCAK NİSAN DÖNEMİ HALI SEKTÖRÜ İHRACATININ DEĞERLENDİRMESİ

2010 OCAK NİSAN DÖNEMİ HALI SEKTÖRÜ İHRACATININ DEĞERLENDİRMESİ 2010 OCAK NİSAN DÖNEMİ HALI SEKTÖRÜ İHRACATININ DEĞERLENDİRMESİ 2010 yılına iyi başlayan ülkemiz halı ihracatı, yılın ilk dört ayının sonunda bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla % 23,1 oranında artarak

Detaylı

TMO NUN HUBUBAT ROLÜ PİYASALARINDAKİ

TMO NUN HUBUBAT ROLÜ PİYASALARINDAKİ TMO NUN HUBUBAT ROLÜ PİYASALARINDAKİ 30/03/2012 1 TMO NUN TARİHÇESİ 1929 1933 1938 1939-45 1984 1993 2008 2011 2012 2 TMO NUN GÖREVLERİ Hububat piyasalarını düzenlemek, Afyon ve uyuşturucu maddelere konulan

Detaylı

T.C. SİVAS TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat YULAF , KG 54,

T.C. SİVAS TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat YULAF , KG 54, HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK 0/0/207 T.C. Sayfa: - 0 ARPA YEMLİK MTS 0.64 0.8 0.6994,684,490.00 KG,78,54.80 32 ARPA YEMLİK OFİS-S 0.59.95 0.900 7,795,530.00 KG 7,094,256.50 6 ARPA YEMLİK TTS 0.7 0.92 0.7634

Detaylı

2003-2011 T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI DESTEK BİZDEN, ÜRETİM SİZDEN KARABÜK

2003-2011 T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI DESTEK BİZDEN, ÜRETİM SİZDEN KARABÜK T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI 2003-2011 DESTEK BİZDEN, ÜRETİM SİZDEN KARABÜK Türk tarımını kalkındırmadan Türkiye yi kalkındıramayız Recep Tayyip ERDOĞAN Başbakan Ekolojik denge ve küresel

Detaylı

T.C. ÇORUM TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat. Ortalama Fiyat MISIR , KG 87,569.

T.C. ÇORUM TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat. Ortalama Fiyat MISIR , KG 87,569. HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK 0/09/206-30/09/206 Sayfa: - 0 ARPA YEMLİK MTS 0.60 0.84 0.6862 3,700,227.00 KG 2,539,249.9 50 ARPA YEMLİK MTS- 0.64 0.68 0.6674 4,42 KG 94,382.92 20 ARPA YEMLİK TTS 0.69 0.76 0.735

Detaylı

3 1 0 2 20 BUĞDAY RAPORU

3 1 0 2 20 BUĞDAY RAPORU 0 1 Dünya buğday üretimi, üretim devlerinden biri olan ABD nin yaklaşık 4 milyon tonluk üretim azalmasına rağmen bu sene ekili alanların ve verimin artmasıyla paralel olarak Ağustos ayı verilerine göre

Detaylı

Türkiye`de Hububat Alanları

Türkiye`de Hububat Alanları BUĞDAY DOSYASI Türkiye, birçok ürünün yetiştirilmesine imkan veren iklim ve ekolojik özellikleri nedeniyle tarımsal üretim açısından avantajlı bir ülke olup, toplam istihdamın %24,6`sı tarım sektöründe

Detaylı

Grafik-1: Avrupa Birliğinde Haftalık Dana Karkas Ortalama Fiyatları / 100 KG

Grafik-1: Avrupa Birliğinde Haftalık Dana Karkas Ortalama Fiyatları / 100 KG 1. KIRMIZI ET SEKTÖRÜNDEKĠ GELĠġMELER a. Kırmızı Et Sektörü Pazar Analizi AVRUPA BĠRLĠĞĠ: Grafik-1: Avrupa Birliğinde Haftalık Dana Karkas Ortalama Fiyatları / 100 KG Kaynak: Avrupa Birliği Komisyonu,

Detaylı

Grafik-1: Avrupa Birliğinde Haftalık Dana Karkas Ortalama Fiyatları / 100 KG

Grafik-1: Avrupa Birliğinde Haftalık Dana Karkas Ortalama Fiyatları / 100 KG 1. KIRMIZI ET SEKTÖRÜNDEKĠ GELĠġMELER a. Kırmızı Et Sektörü Pazar Analizi AVRUPA BĠRLĠĞĠ: Grafik-1: Avrupa Birliğinde Haftalık Dana Karkas Ortalama Fiyatları / 100 KG Kaynak: Avrupa Birliği Komisyonu Grafik-2:

Detaylı

TARIMSAL BÜYÜME VE DIŞ TİCARET ÜZERİNE MAKRO DEĞERLENDİRMELER. Kasım Mustafa YAĞCIOĞLU İzmir Ticaret Borsası Ar-Ge Müdürlüğü

TARIMSAL BÜYÜME VE DIŞ TİCARET ÜZERİNE MAKRO DEĞERLENDİRMELER. Kasım Mustafa YAĞCIOĞLU İzmir Ticaret Borsası Ar-Ge Müdürlüğü KÜRESEL KRİZ VE TARIM SEKTÖRÜ TARIMSAL BÜYÜME VE DIŞ TİCARET ÜZERİNE MAKRO DEĞERLENDİRMELER Mustafa YAĞCIOĞLU İzmir Ticaret Borsası Ar-Ge Müdürlüğü Kasım 2015 İZMİR TİCARET BORSASI Sayfa 0 TARIMSAL BÜYÜME

Detaylı

ET VE ET ÜRÜNLERİ SEKTÖRÜ

ET VE ET ÜRÜNLERİ SEKTÖRÜ ET VE ET ÜRÜNLERİ SEKTÖRÜ 2. ET VE ET ÜRÜNLERİ SEKTÖRÜ 2.1. DÜNYA DA ET VE ET ÜRÜNLERİ SEKTÖRÜ Et ve et ürünlerinin insan beslenmesindeki öneminin yanı sıra sosyal ve ekonomik fonksiyonları ile ülkelerin

Detaylı

T.C. KARAMAN TİCARET BORSASI GÜNLÜK BORSA BÜLTENİ. 01/06/ /06/2014 Şube Adı: Maddelerin Cins ve Nev'ileri. KARAMAN TİCARET BORSASI Enaz Fiyat

T.C. KARAMAN TİCARET BORSASI GÜNLÜK BORSA BÜLTENİ. 01/06/ /06/2014 Şube Adı: Maddelerin Cins ve Nev'ileri. KARAMAN TİCARET BORSASI Enaz Fiyat HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK Sayfa: 1-8 ARPA YEMLİK MTS 0.67 0.72 0.6866 544,030.00 KG 373,549.50 46 ARPA YEMLİK TTS 0.60 0.76 0.6680 1,199,090.00 KG 800,983.20 65 ARPA YEMLİK ı: 1,174,532.70 111 ARPA ı 1,174,532.70

Detaylı

Mayıs Ayı Tekstil Gündemi

Mayıs Ayı Tekstil Gündemi Mayıs Ayı Tekstil Gündemi 03.06.2016 Mayıs Ayı Tekstil Gündemi «Çin, Mısır da tekstil bölgesi kuruyor» «Bangladeş konfeksiyon sektörü, verimlilikteki düşüşten endişe ediyor» «Pakistan pamuk endüstrisi,

Detaylı

T.C. ÇORUM TİCARET BORSASI İKİ TARİH ARASI BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat MISIR , KG 198,645.

T.C. ÇORUM TİCARET BORSASI İKİ TARİH ARASI BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat MISIR , KG 198,645. Tarih: HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK T.C. Sayfa: 1-6 ARPA YEMLİK MTS 0.62 0.94 0.8154 4,747,71 KG 3,871,228.51 774 ARPA YEMLİK TTS 0.80 0.96 0.84 3,211,555.00 KG 2,706,887.18 46 ARPA MTS 0.80 0.83 0.8133 171,35

Detaylı

ABD Tarım Bakanlığının 08/03/2018 Tarihli Ürün Raporları

ABD Tarım Bakanlığının 08/03/2018 Tarihli Ürün Raporları 12/03/2018 ABD Tarım Bakanlığının 08/03/2018 Tarihli Ürün Raporları ABD Tarım Bakanlığınca 8 Mart 2018 tarihinde yayımlanmış tahıl ve yağlı tohumlar raporlarında, ABD nin yanı sıra dünya üretimi ve ticaretine

Detaylı

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ Sayfa 1 Gözden Geçirme Notları 2011 Yılı (1. Tahmin Sonuçlarına göre) Bitkisel Üretim ve Bitkisel Ürün Denge İstatistikleri I. Bitkisel Üretim Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından 26/08/2011 tarihinde

Detaylı

Türkiye`de Sağlıkta Dönüşüm ve Endüstrimizin Mevcut Durumu

Türkiye`de Sağlıkta Dönüşüm ve Endüstrimizin Mevcut Durumu Türkiye`de Sağlıkta Dönüşüm ve Endüstrimizin Mevcut Durumu II. Sağlık Ekonomisi Kongresi, 4-5 Aralık 2014 Ecz. Halil Tunç Köksal Genel Sekreter Yrd. Sağlıkta Dönüşüm Programı ve Sosyal Güvenlik Reformu

Detaylı

Türkiye Cumhuriyeti-Ekonomi Bakanlığı,

Türkiye Cumhuriyeti-Ekonomi Bakanlığı, Türkiye Cumhuriyeti-Ekonomi Bakanlığı, 2014 0 HUBUBAT ÜRÜNLERİN TANIMI Hububat grubu ürünler dünyada stratejik önemi en yüksek olan ürünler olup ilk çağlardan beri insanlar tarafından kültürü yapılarak

Detaylı

TOBB SEKTÖREL HABER BÜLTENİ

TOBB SEKTÖREL HABER BÜLTENİ 2010 TOBB SEKTÖREL HABER BÜLTENİ Türkiye Hayvancılık Meclisi 02.11.2010 HAYVANCILIK SEKTÖRÜ HABER BÜLTENİ BEYAZ ET İHRACATININ LOKOMOTİFİ IRAK OLDU (KÜRESEL ANA HABER) Türkiye'nin çiğ kanatlı eti ihracatı

Detaylı

HUBUBAT. T.C. ÇORUM TİCARET BORSASI HAFTALIK BORSA BÜLTENİ - 08/12/2018. Tarih: Sayı: Sayfa: 1-7 Miktarı Br. Tutarı İşlem Sayısı.

HUBUBAT. T.C. ÇORUM TİCARET BORSASI HAFTALIK BORSA BÜLTENİ - 08/12/2018. Tarih: Sayı: Sayfa: 1-7 Miktarı Br. Tutarı İşlem Sayısı. HUBUBAT. ARPA ARPA YEMLİK Sayfa: 1-7 ARPA YEMLİK MTS 0.80 1.12 0.9700 668,947.00 KG 648,873.45 92 ARPA YEMLİK TTS 0.98 1.09 1.0321 904,590.00 KG 933,630.30 12 ARPA YEMLİK ı: 1,623,860.45 109 ARPA ı 1,623,860.45

Detaylı