AMASYA DAKĐ ĐLKÖĞRETĐM 6, 7 ve 8.SINIF ÖĞRENCĐLERĐNĐN OKUMA DÜZEYLERĐ VE OKUMA EĞĐLĐMLERĐ. Dr. Avni ERDEMĐR ** - Dr.

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "AMASYA DAKĐ ĐLKÖĞRETĐM 6, 7 ve 8.SINIF ÖĞRENCĐLERĐNĐN OKUMA DÜZEYLERĐ VE OKUMA EĞĐLĐMLERĐ. Dr. Avni ERDEMĐR ** - Dr."

Transkript

1 BAYRAM Yavuz ve ERDEMĐR Avni, Amasya daki Đlköğretim 6, 7 ve 8.Sınıf Öğrencilerinin Okuma Düzeyleri ve Okuma Eğilimleri, I.Amasya Araştırmaları (2.Kitap), Haziran 2007, Amasya Valiliği Yayınları, Amasya 2007, s AMASYA DAKĐ ĐLKÖĞRETĐM 6, 7 ve 8.SINIF ÖĞRENCĐLERĐNĐN OKUMA DÜZEYLERĐ VE OKUMA EĞĐLĐMLERĐ Dr. Avni ERDEMĐR ** - Dr. Yavuz BAYRAM *** Giriş Bu araştırma, Amasya ili belediye sınırları içerisindeki 15 ilköğretim okulunun 6., 7. ve 8.sınıflarında okuyan öğrencilerin okuma alışkanlıklarını ve okuma eğilimlerini tespit etmeye yönelik olarak gerçekleştirilmiştir. Bu amaçla her sınıftan rastgele 10 ar öğrenci seçilmiştir. Araştırma, öncelikle ilköğretim 6, 7 ve 8.sınıf öğrencilerinin okumayla doğrudan ya da dolaylı olarak ilgili olan alışkanlıklarının ve okuma eğilimlerinin tespit edilmesine katkı sağlamaya yöneliktir 1. Bu araştırmanın önemi ve gereği, öncelikle okuma yla ilgili oluşundan kaynaklanmaktadır. Zira okuma, bireysel ya da toplumsal anlamda sosyal, bilimsel, kültürel alanlarda ilerleme ve çağı yakalama açısından son derece önemli bir alışkanlıktır. Dolayısıyla eğitim sistemimizin önemli bir aşamasında bulunan ilköğretim 6, 7 ve 8.sınıf öğrencilerinin bulundukları durumun ve eğilimlerinin tespiti de önem kazanmaktadır. yandan ülkemizde konuyla ilgili bilimsel araştırma ve geliştirmeye yönelik çalışmalar oldukça yeni ve azdır. Bu nedenle konuya akademik ve bilimsel bir bakış açısıyla yaklaşmanın önemi ortaya çıkmaktadır. Aşağıdaki tablo, araştırma kapsamında yer alan okul, sınıf ve öğrenci sayısını ortaya koymaktadır: ** Amasya Milli Eğitim Müdürü. *** Amasya Milli Eğitim Müdürlüğü Basın ve Halkla Đlişkiler Sorumlusu. 1 Bu amaçla öncelikle plânlama yapılmış ve konuyla ilgili araç, gereç, donanım ve kaynakça belirlenmiş ve bunların temini sağlanmıştır. Daha sonra veri toplama araç ve yöntemleri kararlaştırılarak bunlar hazırlanmıştır (anket hazırlama). Đlgili kurumlardan izin alınmasından sonra, hazırlanan anket uygulanmıştır. Toplanan verilerin bilgisayara aktarılması ve sınıflandırılmasıyla bu verilerin değerlendirilmesi (işlenmesi) tamamlanmıştır. Bütün bu çalışmalardan sonra elde edilen verilerle ilgili yorumlar hazırlanmıştır.

2 2 Tablo 1: Araştırmanın Kapsamı (Örneklem) Okullar (Alfabetik Sırayla) 6.Sınıf 7.Sınıf 8.Sınıf Abdurrahman Kâmil Đlköğretim Okulu Akşemsettin Đlköğretim Okulu Atatürk Đlköğretim Okulu Bahçeleriçi Đlköğretim Okulu Cumhuriyet Đlköğretim Okulu Gazi Đlköğretim Okulu Hürriyet Đlköğretim Okulu Mehmet Varinli Đlköğretim Okulu Plevne Đlköğretim Okulu Serdar Zeren Đlköğretim Okulu Yavuz Selim Đlköğretim Okulu Vali Hüseyin Poroy Đlköğretim Okulu Yeşilırmak Đlköğretim Okulu Yıl ĐMKB Bayezid Đlköğretim Okulu Ziya Paşa Đlköğretim Okulu BULGU VE YORUMLAR Araştırma Kapsamındaki Öğrencilerin Genel Profili Okuma alışkanlıkları ve okuma eğilimleri incelenen öğrencilerle ilgili ayrıntılı bilgiler, aşağıda bir tablo halinde sunulmuştur: Tablo 2: Örneklemdeki Öğrencilerin Genel Profili Yaş aralığı ( * 17 ) Cinsiyet Kız: Erkek: : Anne Sağ: Ölü: 4 1 Boş: 1 Baba Sağ: Ölü: 16 4 Boş: - Anne-Baba Birlikte: Ayrı: ölüm ( 1) 4 diğer ( 1) Boş: 12 3 Đkamet Şehirde: Köyde: Boş: 16 4 Kardeş sayısı (kendi dahil) Annenin eğitim durumu Babanın eğitim durumu Annenin mesleği Babanın mesleği Ailenin ekonomik durumu okur-yazar değil 36 ( 8 ) okur-yazar değil 8 ( 2 ) ilkokul 284 (63) ilkokul 180 (40) 1.Ev hanımı: 420 ( 91 ) 2.Öğretmen: 11 ( 2 ) 3.Memur: 9 ( 2 ) 1.Đşçi: 95 ( 21 ) 2.Memur: 74 ( 16 ) 3.Esnaf: 52 ( 12 ) 4.Çiftçi: 47 ( 10 ) 5.Emekli: 37 ( 8 ) 6.Serbest: 34 ( 8 ) 7.Şoför: 19 ( 4 ) 8.Öğretmen: 18( 4 ) çok iyi 21 ( 5 ) ortaokul(ilköğretim) 52 ( 12 ) ortaokul(ilköğretim) 98 ( 22 ) Hemşire: 3 ( 1 ) 5.Esnaf: 2 6.Kuran Kursu Öğretmeni: 1 9.Hizmetli: 15 ( 3 ) 10.Aşçı: 7 ( 2 ) 11.Đşsiz: 7 ( 2 ) 12.Polis: 6 ( 1 ) 13.Astsubay-Uzman:5(1) 14.Mühendis: 5 ( 1) 15.Teknisyen: 4 ( 1 ) 16.Din Görevlisi: 3 ( 1 ) iyi 228 ( 51 ) orta 158 ( 35 ) lise 58(13) lise 102( 23) Öğ. Gör.: 2 Komisyoncu:2 Gardiyan: 2 Müteahhit: 2 Đnşaatçı: 2 Zabıta: 2 Şef: 2 zayıf 27 ( 6 ) üniversite 19 ( 4 ) üniversite 51 (11) 7.Muhasebeci: 1 8.Đşçi: 1 9.Hizmetli: 1 boş 17 4 boş 1 boş 112 Bilgisayar operatörü1 Ecza müdürü: 1 Şube müdürü: 1 Đşletmeci: 1 Mimar: 1 Muhtar: 1 Veteriner: 1 Subay: 1 çok zayıf 14 ( 3 )

3 3 Tablodaki esnaf kelimesiyle esnaf, lokantacı, fotoğrafçı, marangoz, tamirci, oto tamircisi, nakliyeci ; hizmetli kelimesiyle hizmetli, kaloriferci, kapıcı, bahçıvan, büro işçisi ; işçi kelimesiyle işçi, usta, garson, boyacı kastedilmiş olmaktadır. Tablodan da anlaşılacağı gibi, araştırma kapsamındaki öğrencilerin yaşları, 11 ile 16 arasında değişmektedir. Bu aralık dışında bir öğrenci, yaşını 17 olarak belirtmiştir. 450 öğrencinin çoğunluğunu 276 ile ( 61 ) kızlar oluşturmaktadır. Erkek öğrenci sayısı ise 174 tür ( 39 ). Araştırma kapsamındaki öğrencilerin 99 unun annelerinin sağ olduğu, babalar açısından bu oranın 96 ya düştüğü görülmektedir. Öğrencilerin 95 i, anne babalarının birlikte; 2 si de ayrı yaşadığını belirtmiş; 3 ü ise bu alanda herhangi bir bilgi vermemiştir. yandan öğrencilerin büyük oranda ( 81 ) şehirde ikâmet ettiği, köyde ikâmet edenlerin ise 16 düzeyinde olduğu görülmektedir. Bu alanı doldurmayanların oranı da 4 tür. Kendiniz dahil kaç kardeşsiniz? sorusuna öğrencilerin 35 i 3, 34 ü 2 cevabını vermiştir. Bu soruya 14 oranında 4, 6 oranında 1 cevabı alınmıştır. Verilerden öğrencilerin çok az bir bölümünün 4 ten fazla kardeşe sahip olduğu anlaşılmaktadır. Annenizin eğitim durumu nedir? sorusu için işaretlenen seçeneklerden anlaşıldığı kadarıyla örneklemdeki öğrencilerin annelerinin 63 ü ilk okul mezunudur. Annelerin 13 ü lise, 12 si orta okul (ilköğretim), 4 ü üniversite mezunu olup 8 i okur yazar değildir. Babaların ise 40 ı ilk okul, 23 ü lise ve 22 si orta okul mezunudur. 11 i üniversite mezunu olan babaların arasında 2 oranında okur yazar olmayan vardır. Annenizin mesleği nedir? sorusuna öğrencilerin 91 i ev hanımı diye cevap vermiştir. Sadece 2 öğretmen, 2 memur ve 1 hemşire cevabı alınmıştır. Anne mesleği olarak belirtilen diğer meslekler ise 1 lik oranın altında kalmıştır. Bu meslekler şunlardır: esnaf, Kuran kursu öğretmeni, muhasebeci, işçi, hizmetli. Anne mesleği konusunda verilen cevaplar, büyük oranda ev hanımı seçeneğinde yoğunlaşırken; baba mesleği konusunda çeşitlilik söz konusudur. Baba meslekleri arasında en çok işçi ( 21), memur (16), esnaf (12) ve çiftçi ( 10) dikkat çekmektedir. Bu anlamda diğerlerine göre yaygın sayılabilecek meslekler ise serbest, emekli, şoför ve öğretmen dir.

4 4 Hizmetli, aşçı, polis, ordu mensubu, mühendis, teknisyen ve din görevlisi gibi mesleklere oldukça az; öğretim görevlisi, komisyoncu, gardiyan, müteahhit, inşaatçı, zabıta, şef, bilgisayar operatörü, ecza müdürü, şube müdürü, işletmeci, mimar, muhtar ve veteriner gibi mesleklere ise istisna ölçüsünde rastlanmıştır. Ayrıca 2 öğrenci, babasının işsiz olduğunu belirtmiştir. Araştırma kapsamında yer alan öğrencilerin büyük bölümü (51), ailelerinin ekonomik durumunu iyi olarak nitelendirmişlerdir. Bu oran, 5 lik çok iyi seçeneğiyle birleştirilince 56 ya ulaşmaktadır. yandan öğrencilerin 35 i, ailelerinin ekonomik durumunu nitelemek amacıyla orta seçeneğini tercih etmiştir. Ailesinin ekonomik durumunun zayıf olduğunu söyleyenlerin oranı ise 3 tür. Bu tercihlere göre araştırmanın kapsamındaki öğrenciler, ailelerinin ekonomik durumlarını genelde iyi ve orta sıfatıyla tanımlamışlardır. Yukarıdaki tabloda yer alan veriler ve bunların yorumuyla, araştırma kapsamındaki öğrencilerin genel bir profili çıkarılmış olmaktadır. Bundan sonraki bölümde yer alan tablolardaki veriler ve bu verilerle ilgili yorumların değerlendirilmesi aşamasında, yukarıdaki tablonun, verilerin ve yorumların da dikkate alınması gerekmektedir. Öğrencilerin Meslek Tercihleri Aşağıdaki tabloda, araştırma kapsamında yer alan ilköğretim okullarının 6.sınıflarında okuyan öğrencilerin Đleride ne olmak istiyorsunuz? sorusuna verdikleri cevaplar değerlendirilmiştir: Tablo 3: Bütün 6. Sınıflar Meslek Tercihi ( : 150 ) Kız ( ) Erkek ( ) Öğretmen 23 Türkçe öğretmeni 6 Ana sınıfı öğretmeni 5 Đngilizce öğretmeni 5 Sınıf öğretmeni 3 Beden eğitimi öğretmeni 2 Resim öğretmeni 2 Fen bilgisi öğretmeni Matematik öğretmeni Müzik öğretmeni Sosyal bilgiler öğretmeni Üniversite öğretmeni Matematik öğretmeni 2 : 51 Doktor 11 Çocuk doktoru Göz doktoru Diş hekimi : 14 Hemşire 9 Polis 9 Avukat 6 Astronot 2 Mühendis Bilgisayar mühendisi Uçak mühendisi Eczacı Hentbolcu Asteğmen Kitapçı Memur Ressam Trafik polisi Polis 14 Komiser Doktor 9 Subay 8 Teğmen 3 Astsubay 3 : 14 Bilgisayar mühendisi 7 Makine mühendisi Mühendis Elektrik mühendisi Öğretmen 5 Türkçe öğretmeni Futbolcu 3 Askeri pilot Pilot Basketbolcu Bombacı Doğum doktoru Hakim Jandarma Matematik profesörü Mimar Sekreter Seyyar satıcı

5 5 Tabloya göre 6.sınıfta okuyan kız öğrenciler, en çok öğretmen olmak istemektedirler. Öğretmenlik kadar olmasa da, kız öğrencilerin doktor, polis, hemşire ve avukat tercihleri de diğer mesleklerden fazladır. Erkek öğrenciler ise daha çok polis, doktor ve ordu mensubu olmayı istemektedirler. Ayrıca öğretmenlik ve mühendislik de erkek öğrencilerin ilgi gösterdikleri diğer meslekler arasındadır. Tablo 4: Bütün 7. Sınıflar Meslek Tercihi ( : 150 ) Kız ( ) Erkek ( ) Öğretmen 24 Doktor 12 Polis 12 Hemşire 8 Psikolog 5 Avukat 5 Matematik öğretmeni 5 Ana sınıfı öğretmeni 4 Fen bilgisi öğretmeni 3 Pilot 3 Edebiyat öğretmeni 2 Eczacı 2 Đngilizce öğretmeni 2 Türkçe öğretmeni 2 Sosyal bilgiler öğretmeni 2 Beden eğitimi öğretmeni Bilgisayar mühendisi Biyokimya mühendisi Genetik mühendisi Grafiker Hakim Hukuk öğretmeni Mimar Müzik öğretmeni Resim öğretmeni Sanatçı Savcı Sınıf öğretmeni Teğmen Tiyatrocu Polis 17 Doktor 9 Öğretmen 9 Astsubay 6 Subay 5 Bilgisayar mühendisi 4 Futbolcu 2 Mühendis 2 Ana sınıfı öğretmeni Denizci Doğum doktoru Edebiyat öğretmeni Elektrik mühendisi Hava subayı Đmam-hatip Đngilizce öğretmeni Đngilizceci Kimya mühendisi Matematik profesörü Otobüs şoförü Şair Üsteğmen Tabloya göre 7.sınıf kız öğrencilerinin büyük çoğunluğu, 6.sınıflarda olduğu gibi, ileride öğretmen olmayı arzu etmektedir. Daha sonraki tercihler de doktor, polis ve hemşire şeklinde sıralanmaktadır. Meslek tercihi açısından 6.sınıflarla benzerliği, erkeklerin tercihlerinde de gözlemlemek mümkündür. Zira 7.sınıf erkekleri de en çok polis, doktor ve ordu mensubu olmayı istemektedirler. Yine öğretmenlik ve mühendislik de erkek öğrencilerin ilgi gösterdikleri mesleklerdendir. Tablo 5: Bütün 8. Sınıflar Meslek Tercihi ( : 150 ) Kız ( ) Erkek ( ) Öğretmen 21 Hemşire 15 Polis 12 Ana sınıfı öğretmeni 9 Đngilizce öğretmeni.8 Doktor 8 Avukat 5 Türkçe öğretmeni 4 Beden eğitimi öğretmeni 4 Rehber öğretmeni 4 Edebiyat öğretmeni 3 Bilgisayar müh.3 Resim öğretmeni 3 Fen bilgisi öğretmeni 2 Kuaför 2 Matematik öğretmeni 2 Sınıf öğretmeni 2 Araştırmacı Astsubay Bilgisayar öğretmeni Çocuk doktoru Deniz subayı Eczacı Editör Gazeteci Đş eğitimi öğretmeni Mimar Mühendis Müzik öğretmeni Otopsi doktoru Psikolog Psikolojik danışman Radyo-tv bölümü Subay Tarih öğretmeni Tercüman Yazar Öğretmen 10 Futbolcu 9 Bilgisayar mühendisi 6 Elektrik mühendisi 4 Polis 4 Matematik öğretmeni 2 Astsubay Atletizmci Avukat Basketbolcu Doktor Elektrik teknisyeni Makine mühendisi Memur Mimar Muhasebeci Mühendis Pilot Spor öğretmeni Subay Şef Tarih öğretmeni Tablo; öğretmenlik mesleğinin kızlar arasındaki popülerliğini 8.sınıflarda daha da artırdığını göstermektedir. 8.sınıf kızlarının ikinci derecede tercih ettikleri meslekler de aynı kalmış; ancak sıralama hemşire, polis, doktor şeklinde olmuştur. 8.sınıflardaki erkek öğrencilerin tercihlerindeyse 6. ve 7.sınıflara göre önemli bir farklılık dikkat çekmektedir.

6 6 Zira 8.sınıf erkekleri için öğretmenlik, birinci tercih olmuş; mühendislik ve futbolculuk da onu takip etmiştir. Tablo 6: Bütün Sınıflar Meslek Tercihi ( : 450 ) Kız ( ) Erkek ( ) Öğretmen 68 Polis 35 Hemşire 33 Doktor 31 Ana sınıfı öğretmeni 18 Avukat 16 Đngilizce öğretmeni 15 Türkçe öğretmeni 12 Matematik öğretmeni 8 Beden eğitimi öğretmeni 7 Fen bilgisi öğretmeni 6 Sınıf öğretmeni 6 Psikolog 6 Resim öğretmeni 6 Edebiyat öğretmeni5 Bilgisayar müh. 5 Eczacı 4 Rehber öğretmeni 4 Müzik öğretmeni 3 Pilot 3 Sosyal bilgiler öğretmeni 3 Mimar 2 Kuaför 2 Çocuk doktoru 2 Mühendis 2 Astronot 2 Biyokimya mühendisi Hakim Savcı Grafiker Tiyatrocu Teğmen Sanatçı Hukuk öğretmeni Genetik mühendisi Editör Psikolojik danışman Araştırmacı Subay Gazeteci Radyo-tv bölümü Yazar Astsubay Otopsi doktoru Đş eğitimi öğretmeni Tercüman Bilgisayar öğretmeni Deniz subayı Tarih öğretmeni Kitapçı Üniversite öğretmeni Hentbolcu Göz doktoru Trafik polisi Asteğmen Ressam Memur Uçak mühendisi Polis 35 Öğretmen 24 Doktor 19 Bilgisayar müh. 17 Subay 14 Futbolcu 14 Astsubay 10 Elektrik mühendisi 6 Mühendis 4 Matematik öğretmeni 4 Teğmen 3 Basketbolcu 2 Doğum doktoru 2 Makine mühendisi 2 Matematik prof.2 Mimar 2 Pilot 2 Ana sınıfı öğretmeni Askeri pilot Atletizmci Avukat Bombacı Denizci Edebiyat öğretmeni Elektrik teknisyeni Hakim Hava subayı Đmam-hatip Đngilizce öğretmeni Đngilizceci Jandarma Kimya mühendisi Komiser Memur Muhasebeci Otobüs şoförü Sekreter Seyyar satıcı Spor öğretmeni Şair Şef Tarih öğretmeni Türkçe öğretmeni Üsteğmen Yukarıdaki tabloda 6., 7. ve 8.sınıf öğrencilerinin meslek tercihleri, cinsiyet farklılığına göre verilmiştir. Buna göre kızlar, çok büyük oranda ( 60) öğretmen olmak istemektedirler. Kızların daha sonraki tercihleri ise doktor, polis ve hemşire şeklinde sıralanmaktadır. Erkek öğrenciler ise kızlara göre öğretmenlik mesleğine daha az ilgi göstermişlerdir. Bununla birlikte öğretmenlik, erkek öğrencilerin tercihleri arasında polislik, mühendislik ve subaylık la birlikte ilk sıralarda yer almaktadır. Erkekler arasında ilgi çeken diğer tercihler ise doktorluk ve sporculuk (özellikle futbolculuk) olmuştur. Tablo 7: Bütün Öğrenciler Meslek Tercihi ( : 450 ) Öğretmen 92 Polis 70 Doktor 50 Hemşire 33 Bilgisayar mühendisi 22 Ana sınıfı öğretmeni 19 Avukat 17 Đngilizce öğretmeni 16 Subay 15 Futbolcu 14 Türkçe öğretmeni 13 Matematik öğretmeni 12 Astsubay 11 Beden eğitimi öğretmeni 7 Edebiyat öğretmeni 6 Elektrik mühendisi 6 Fen bilgisi öğretmeni 6 Mühendis 6 Pilot 6 Psikolog 6 Resim öğretmeni 6 Sınıf öğretmeni 6 Eczacı 4 Mimar 4 Rehber öğretmeni 4 Teğmen 4 Müzik öğretmeni 3 Sosyal bilgiler öğretmeni 3 Astronot 2 Basketbolcu 2 Hakim 2 Kuaför 2 Makine mühendisi 2 Matematik prof.2 Memur 2 Çocuk doktoru 2 Doğum doktoru 2 Tarih öğretmeni 2 Grafiker Hava subayı Hentbolcu Hukuk öğretmeni Đmam-hatip Đngilizceci Đş eğitimi öğretmeni Jandarma Kimya müh. Kitapçı Komiser Muhasebeci Otobüs şoförü Otopsi doktoru Editör Elektrik teknisyeni Gazeteci Genetik mühendisi Göz doktoru Araştırmacı Asteğmen Atletizmci Bilgisayar öğretmeni Biyokimya mühendisi Bombacı Psikolojik danışman Radyo-tv bölümü Ressam Sanatçı Savcı Sekreter Seyyar satıcı Spor öğretmeni Deniz subayı Denizci Şair Şef Tercüman Tiyatrocu Trafik polisi Uçak mühendisi Üniversite öğretmeni Üsteğmen Yazar Sınıf ve cinsiyet ayrımı yapmadan, bütün öğrencilerin meslek tercihleriyle ilgili verilerden oluşan yukarıdaki tabloya göre, en çok tercih edilen meslek 45 ik oranla tartışmasız öğretmenlik tir. Öğretmenlikten sonra en çok tercih edilen meslekler ise polislik (16), doktorluk (12), mühendislik (9) ve hemşirelik (7) tir. Đstisna ölçüsünde az tercih edilen

7 7 meslekler de dahil edildiğinde, bütün öğrencilerin 50 civarında farklı tercihte bulunduğu görülmektedir. Bu arada ülkemizdeki eğitim öğretim kalitesinin artırılması açısından, öğretmenliğe gösterilen bu ilginin oldukça sevindirici ve ümit verici olduğu da açıktır. Öğrencilerin Okudukları Đlk Kitaplar Araştırma kapsamında yer alan bütün 6.sınıf öğrencilerinin Okuduğunuz ilk kitabın adını ve yazarını yazınız. yönergesine verdikleri cevaplar, aşağıdaki tabloda cinsiyet açısından karşılaştırmalı olarak ve öğrencilerin verdikleri bilgilerde herhangi bir düzeltme yapılmaksızın gösterilmiştir: Tablo 8: Bütün 6. Sınıflar Okunan Đlk Kitap ( : 150 ) 2 Kız ( ) Erkek ( ) Afedersin Hayat (A.G.Yıldız) Ağaçtaki Kuşlar Ali Baba ve Kırk Haramiler Ali Can Amasya Tarihi (Hasan Menç) Arabacının Kızı (K.Tuğcu) Ateşten Gömlek Beyaz Diş (London) Bir Dünya Yıkıldı (A.G.Yıldız) Bomba (Ö.Seyfettin) 2 Cin Ali 5 Çocuk Kalbi Çocukluğum (M.Gorgi) Deli Bey (G.Dayıoğlu) Dünyanın Ucundaki Fener (Ö.Seyf.) Eskimo Hasan (Hadi Besleyici) Esrarlı Ada (J.Verne) Falaka (Ö.Seyfettin) 5 Ferhat ile Şirin Ferman (Ö.Seyfettin) Gülten Dayıoğlu Hansel ve Gratel 3 Heidi Đyilik Meleği Kaşağı (Ö.Seyfettin) 5 Keloğlan 2 Kırmızı Başlıklı Kız 5 Kırmızı Pabuçlar Kibritçi Kız Kimsesiz Çocuk (Hector Malot) Klodi nin Serüvenleri Koleksiyon (Ö.Seyfettin) Kurt ile Keçi (Ezop) Kuşlar Adası Kül Kedisi 2 Muhsin Köktürk Okuma serisi On Beş Yaşında Bir Kaptan (J.Verne) Ölümsüz Ece (G.Dayıoğlu) 2 Pamuk Prenses (G.Dayıoğlu) Pamuk Prenses ve Yedi Cüceler 2 Perili Köşk Pinokyo 2 Polyanna Polyanna (Jul Verne) Prensesin Hikâyesi Probat Dağının Esrarı (G.Dayıoğlu) Seçme Masallar Sihirli Fasülye Sütçü Kız (Ö.Seyfettin) Tekir Kedi Topaç ile Top Uçtu Uçtu Ali Uçtu (Muzaffer Đzgü) Yalnız Efe Yangın Yuvadan Uzak (K.emalettin Tuğcu) Afacan Beşler Hazine Adasında (Enid Bylton) Alaaddin in Sihirli Lambası Nasreddin Hoca Ali Baba Ali Okula Başlıyor Anneler de Savaştı (Muhiddin Nalbantoğlu) Aya Yolculuk (Jules Verne) Ayşegül Sirkte Başını Vermeyen Şehit (Ö.Seyfettin) Bir Genç Kız Yetişiyor Bomba (Ö.Seyfettin) 3 Bremen Mızıkacıları 2 Bu Çocuk Kimin (Ö. Seyfettin) Cin Ali 4 Clodi nin Serüvenleri Çiçero Çocuk Kalbi (Edmando De Amicis) Deli Dumrul Diyet (Ö. Seyfettin) Don Kişot (Cervantes) Dünyanın Ucundaki Fener (J.Verne) Falaka (Ö. Seyfettin) 2 Homey nin Hayatı Kaşağı (Ö. Seyfettin) 7 Keloğlan (Ö. Seyfettin) Keloğlan 2 Kemalettin Tuğcu Kırmızı Başlıklı Kız (Ö. Seyfettin) Ömer Seyfettin Pamuk Prenses 2 Pembe Đncili Kaftan (Ö.Seyf.) Perili Köşk (Ö.Seyfettin) 2 Seksen Günde Dünya Turu Sevgili Robotum Uzun Đnce Bir Yoldayım (Â.Veysel) Üç Nasihat (Ö. Seyfettin) Tablodan birçok 6.sınıf öğrencisinin okuduğu kitabın yazarını hatırlamadığı anlaşılmaktadır. Ayrıca okunan kitaplar, geniş bir yelpazeye yayılmıştır; yani çeşitlidirler. Bu anlamda kız öğrencilerin dikkatini çeken kitaplar; Falaka, Kaşağı ve Kırmızı Başlıklı Kız ; yazarlar ise Ömer Seyfettin, Gülten Dayıoğlu ve Jules Verne olmuştur. Erkek öğrencilerde ise kitap olarak 2 Okunan ilk kitabın adı yazılırken yazarı belirtilmişse bu bilgiler tabloya birlikte yansıtılmıştır. Eğer öğrenci sadece kitabın adını yazmışsa, tabloda da doğal olarak sadece adına yer verilmiştir. Bunun tersi de söz konusu olmuştur. Yani bazı öğrenciler hiç kitap adı yazmadan okudukları ilk kitabın yazarını yazmakla yetinmişlerdir. Bu durumda biz de tabloya sadece yazarın adını koymakla yetindik.

8 8 Kaşağı, yazar olarak da Ömer Seyfettin tek başına ön plâna çıkmaktadır. Ayrıca her iki grup öğrencileri de Cin Ali yi hatırlamaktadırlar. Tablo 9: Bütün 7. Sınıflar Okunan Đlk Kitap ( : 150 ) Kız ( ) Erkek ( ) Ahmet Günbay Yıldız Akıllı Pireler (G.Dayıoğlu) Altın Yumurtlayan Tavuk Arkadaşım Dede Aslan ile Kral Bir Genç Kızın Gizli Defteri Bir Genç Kızın Gizli Defteri (Đ.Ongun) 2 Bir Pırıltıdır Yaşamak (Đ.Ongun) Birleşen Yollar Cin Ali 2 Çalıkuşu (R.N.Güntekin) 2 Çatlayan Çınar (Sadettin Kaplan) Çocukluk Yıllarım Diyet (Ö. Seyfettin) Don Kişot Dünyanın En Güzel Çocukluğu Efruz Bey (Ö. Seyfettin) Forsa (Ö. Seyfettin) Güneş Hırsızı Ayı Hayatın Đçinden (Cüneyd Suavi) Hayvanların Dili Đhtiyar Öğretmen (K.Tuğcu) Đnci Kaç Yerinden (Ö. Seyfettin) Kara Pençe Kaşağı Kaşağı (Ö. Seyfettin) Kayıp Liseli (Yılmaz Erdoğan) Keloğlan (Ö. Seyfettin) Keloğlan 2 Kemalettin Tuğcu Kırmızı Başlıklı Kız 5 Kuyruklu Yıldız Altında Bir Evlenme Mavi Kanatlı Kaplumbağa Mercan Adası Oduncunun Çocukları Orman Çocuğu Öfkeli Boğa Pamuk Prenses ve Yedi Cüceler 3 Parmak Çocuk Pembe Đncili Kaftan Perili Köşk (Ö. Seyfettin) Primo Türk Çocuğu Sakat Çocuk (K.Tuğcu) Sekizinci Renk (G.Dayıoğlu) 2 Tavuk Suyuna Çorba Tom Sowyer (Victor Hugo) Topuz (Ö. Seyfettin) Torios Kayası Üç Nasihat (Ö. Seyfettin) Üç Silahşörler Yalnız Çam 2 Yaş On Yedi (Đ.Ongun) Yılanı Öldürseler (Yaşar Kemal) Yılanların Öcü (Fakir Baykurt) Yüksek Ökçeler (Ö. Seyfettin) Boş 16 Ağaçta Asılı Kalan Kurt Ali Baba ve Kırk Haramiler Aya Yolculuk Battal Gazi Destanı Bomba (Ö. Seyfettin) Bombacı (Ö. Seyfettin) 2 Cambazın Kızı (K.Tuğcu) Cin Ali 6 Çiçekler Susayınca (A.G.Yıldız) Çöl Macerası (Pierre de Biyommond) Efruz Bey (Ö. Seyfettin) 3 Esrarlı Ada (J.Verne) 2 Ev Sahibesi (Dostoyevsky) Falaka Forsa (Ö. Seyfettin) Herry Potter ve Felsefe Taşı (J.K.Rowling) Đhtiyar Öğretmen (K.Tuğcu) Đlk Düşen Ak Kaşağı Kaşağı (Ö. Seyfettin) 3 Kesik Kaya (Ö. Seyfettin) Kuklacı (Ö. Seyfettin) M.Fethullah Gülen On Yedi Yaşında (Đ.Ongun) Ö.S. den Seçmeler Ömer Seyfettin 2 Peter Pan (James M.Barnie) Polyanna Polyanna (Elenor Porter) Sefiller (V.Hugo) 2 Sıcak Ekmek (G.Dayıoğlu) Topuz (Ö. Seyfettin) Tuna dan Uçan Kuş Türkiye (Ahmet Kapulu) 2 Üç Nasihat Üç Nasihat (Ö. Seyfettin) Yırtık Pabuç (G.Dayıoğlu) Yüksek Ökçeler Boş 12 Tabloya göre 7.sınıflardaki öğrencilerin okudukları kitaplar, 6.sınıflardan daha çeşitlidir. Bu nedenle öğrencilerin tercihleri, belirli kitaplarda yoğunlaşmamıştır. Bununla birlikte kızlar arasında Kırmızı Başlıklı Kız ın ön plâna çıktığı görülmektedir. Kızların en çok hatırladıkları yazar ise Ömer Seyfettin olmuştur. 7.sınıf erkeklerinde Cin Ali tercih edilen kitap olarak dikkat çekerken; öğrencilerin büyük bölümü yazar olarak Ömer Seyfettin i hatırlamaktadır. Acımak (R.N.Güntekin) 3 Ali Can Okulda Alice Altın Elma Ana (Hüseyin Karatay) Arı Maya Arkadaşlar Arasında (Đ.Ongun) Atatürk ün Đlkeleri Ayşe nin Kuşu Battal Gazi Bir Annenin Feryadı (Şûle Yüksel Şenler) Bir Genç Kızın Gizli Defteri (Đ.Ongun) 3 Bir Övgü Kaygı Büyüklerin Günahı (K.Tuğcu) Cin Ali 3 Çalıkuşu Çalıkuşu (R.N.Güntekin) 3 Çıkmaz Sokak (Uğur Mumcu) Dallar Meyveye Doldu Denemeler (Momtaigne) Diyet (Ö. Seyfettin) Doğru Düşünmenin Yolu Dokuzuncu Hariciye Koğuşu Emekliler (K.Tuğcu) Falaka (Ö. Seyfettin) Tablo 10: Bütün 8. Sınıflar Okunan Đlk Kitap ( : 150 ) Kız ( ) Erkek ( ) Kaptan Grant ın Çocukları Kaptan Grant ın Çocukları (J.Verne) Karganın Dostluğu Kaşağı Kaşağı (Ö. Seyfettin) 8 Kelile ve Dinme (Beydeba) Keloğlan Kendi Ayakları Üstünde (Đ.Ongun) Kesik Bıyık Kimsesiz Çocuk (Hector Malot) Korkak Kahraman Köprü (Ayşe Kulin) Kül Kedisi Masallar Âlemi Mektup Arkadaşları (Đ.Ongun) Olağan Đşler (R.N.Güntekin) Perili Köşk Polyanna 2 Reşat Nuri Güntekin 2 Rasim Bakırcıoğlu Seçme Hikayeler (Ö. Seyfettin) Sefiller Sıfıra Doğru (Agata Cristy) Suya Düşen Hayal (Kerime Nadir) Taş Bebek Kafası Ali Tatilde And (Ö. Seyfettin) Ansiklopediler Balonda Beş Hafta (J.Verne) Bir Eşeğin Anıları Cin Ali 3 Damga (R.N.Güntekin) Dişi Kurdun Rüyaları (C.Aytmatov) Don Kişot Elmas Kaçakçıları Falaka (Ö. Seyfettin) Gökyüzünde Mor Bulutlar (G.Dayıoğlu) Güliver Devler ve Cüceler Ülkesinde Kaftan (Ö. Seyfettin) Kaptan Grant ın Çocukları Karga ile Tilki Kaşağı (Ö. Seyfettin) 2 Keloğlan Kırmızı Başlıklı Kız Kiralık Konak (Y.K.Karaosmanoğlu) Küçük Besleme (K.Tuğcu) Kül Kedisi Moby Dick Nasrettin Hoca Ö.Seyfettin 2 Boş 5

9 9 Genç Kız Genç Kızlar Arasında Gılgamış (Marcola Coper) Gizli Bahçe Gökyüzü (R.N.Güntekin) Gönül Zindanım Hansel ve Gratel Harem (Ö. Seyfettin) Havuzbaşı ve Son Kuşlar (S.F.Abasıyanık) Đnce Memed (Yaşar Kemal) Đyilik Meleği Kapı (Mustafa Necati Sepetçioğlu) Ulduz ve Kargalar Üç Nasihat Üç Nasihat (Ö. Seyfettin) Yaban (R.N.Güntekin) Yalnız Efe (Ö. Seyfettin) Yaş On Yedi Yaş On Yedi (Đ.Ongun) Yaşamak Güzeldir (Đ.Ongun) Yeşil Gece (R.N.Güntekin) Boş 15 Ölüm Zamanı (J.Verne) Pembe Đncili Kaftan (Ö. Seyfettin) Sefiller (Ö. Seyfettin) Taş Heykel (Paul Bigesel) Tavuk Suyuna Çorba Tonton Ali (G.Dayıoğlu) Topuz (Ö. Seyfettin) 2 Uçup Giden Kent (Tahsin Yaşar) Yalnız Efe Yalnız Efe (Ö. Seyfettin) Zekat Züleyfa Tablo, beklendiği gibi, 8.sınıflarda okunan ilk kitaplarda çeşitliliğin arttığını göstermektedir. Kaşağı, kız öğrencilerin en çok hatırladıkları kitap; Ömer Seyfettin ise en çok hatırladıkları yazardır. Bu arada Đpek Ongun un da dikkat çekici bir oranda hatırlandığı görülmektedir. Erkek öğrencilerin üzerinde yoğunlaştıkları bir kitap dikkat çekmezken, yazar olarak Ömer Seyfettin yine ilk sırada yer almaktadır. Tablo 11: Bütün Sınıflar Okunan Đlk Kitap ( : 450 ) Kız ( ) Erkek ( ) Acımak (R.N.Güntekin) 3 Afedersin Hayat (A.G.Yıldız) Ağaçtaki Kuşlar Ahmet Günbay Yıldız Akıllı Pireler (G.Dayıoğlu) Ali Baba ve Kırk Haramiler Ali Can 2 Alice Altın Elma Altın Yumurtlayan Tavuk Amasya Tarihi (Hasan Menç) Ana (Hüseyin Karatay) Arabacının Kızı (K.Tuğcu) Arı Maya Arkadaşım Dede Arkadaşlar Arasında (Đ.Ongun) Aslan ile Kral Atatürk ün Đlkeleri Ateşten Gömlek Ayşe nin Kuşu Battal Gazi Beyaz Diş (London) Bir Annenin Feryadı (Ş.Y.Şenler) Bir Dünya Yıkıldı (A.G.Yıldız) Bir Genç Kızın Gizli Defteri Bir Genç Kızın Gizli Defteri (Đ.Ongun) 5 Bir Övgü Kaygı Bir Pırıltıdır Yaşamak (Đ.Ongun) Birleşen Yollar Bomba (Ö. Seyfettin) 2 Büyüklerin Günahı (K.Tuğcu) Cin Ali 10 Çalıkuşu Çalıkuşu (R.N.Güntekin) 5 Çatlayan Çınar (S.Kaplan) Çıkmaz Sokak (Uğur Mumcu) Çocuk Kalbi Çocukluğum (M.Gorgi) Çocukluk Yıllarım Dallar Meyveye Doldu Deli Bey (G.Dayıoğlu) Denemeler (Momtaigne) Diyet (Ö. Seyfettin) 2 Doğru Düşünmenin Yolu Dokuzuncu Hariciye Koğuşu Don Kişot Dünyanın En Güzel Çocukluğu Dünyanın Ucundaki Fener (Ö. Seyfettin) Efruz Bey (Ö. Seyfettin) Emekliler (K.Tuğcu) Eskimo Hasan (Hadi Besleyici) Esrarlı Ada (J.Verne) Falaka (Ö. Seyfettin) 6 Ferhat ile Şirin Ferman (Ö. Seyfettin) Forsa (Ö. Seyfettin) Genç Kız Genç Kızlar Arasında Gılgamış (Marcola Coper) Gizli Bahçe Kaşağı 2 Kaşağı (Ö. Seyfettin) 14 Kayıp Liseli (Yılmaz Erdoğan) Kelile ve Dinme (Beydeba) Keloğlan 5 Keloğlan (Ö. Seyfettin) Kemalettin Tuğcu Kendi Ayakları Üstünde (Đ.Ongun) Kesik Bıyık Kırmızı Başlıklı Kız 10 Kırmızı Pabuçlar Kibritçi Kız Kimsesiz Çocuk (Hector Malot) 2 Klodi nin Serüvenleri Koleksiyon (Ö. Seyfettin) Korkak Kahraman Köprü (Ayşe Kulin) Kurt ile Keçi (Ezop) Kuşlar Adası Kuyruklu Yıldız Altında Bir Evlenme Kül Kedisi 3 Masallar Âlemi Mavi Kanatlı Kaplumbağa Mektup Arkadaşları (Đ.Ongun) Mercan Adası Muhsin Köktürk Oduncunun Çocukları Okuma serisi Olağan Đşler (R.N.Güntekin) On Beş Yaşında Bir Kaptan (J.Verne) Orman Çocuğu Öfkeli Boğa Ölümsüz Ece (G.Dayıoğlu) 2 Pamuk Prenses (G.Dayıoğlu) Pamuk Prenses ve Yedi Cüceler 5 Parmak Çocuk Pembe Đncili Kaftan Perili Köşk 2 Perili Köşk (Ö. Seyfettin) Pinokyo 2 Polyanna 3 Polyanna (Jul Verne) Prensesin Hikâyesi Primo Türk Çocuğu Probat Dağının Esrarı (G.Dayıoğlu) R.N.Güntekin 2 Rasim Bakırcıoğlu Sakat Çocuk (K.Tuğcu) Seçme Hikayeler (Ö. Seyfettin) Seçme Masallar Sefiller Sekizinci Renk (G.Dayıoğlu) 2 Sıfıra Doğru (Agata Cristy) Sihirli Fasülye Suya Düşen Hayal (Kerime Nadir) Sütçü Kız (Ö. Seyfettin) Taş Bebek Kafası Tavuk Suyuna Çorba Tekir Kedi Tom Sowyer (Victor Hugo) Afacan Beşler Hazine Adasında (Enid Bylton) Ağaçta Asılı Kalan Kurt Alaaddin in Sihirli Lambası Nasreddin Hoca Ali Baba Ali Baba ve Kırk Haramiler Ali Okula Başlıyor Ali Tatilde And (Ö. Seyfettin) Anneler de Savaştı (Muhiddin Nalbantoğlu) Ansiklopediler Aya Yolculuk Aya Yolculuk (Jules Verne) Ayşegül Sirkte Balonda Beş Hafta (J.Verne) Başını Vermeyen Şehit (Ö. Seyfettin) Battal Gazi Destanı Bir Eşeğin Anıları Bir Genç Kız Yetişiyor Bomba (Ö. Seyfettin) 4 Bombacı (Ö. Seyfettin) 2 Bremen Mızıkacıları 2 Bu Çocuk Kimin (Ö. Seyfettin) Cambazın Kızı (K.Tuğcu) Cin Ali 13 Clodi nin Serüvenleri Çiçekler Susayınca (A.G.Yıldız) Çiçero Çocuk Kalbi (Edmando De Amicis) Çöl Macerası (Pierre de Biyommond) Damga (R.N.Güntekin) Deli Dumrul Dişi Kurdun Rüyaları (Cengiz Aytmatov) Diyet (Ö. Seyfettin) Don Kişot Don Kişot (Cervantes) Dünyanın Ucundaki Fener (J.Verne) Efruz Bey (Ö. Seyfettin) 3 Elmas Kaçakçıları Esrarlı Ada (J.Verne) 2 Ev Sahibesi (Dostoyevsky) Falaka Falaka (Ö. Seyfettin) 3 Forsa (Ö. Seyfettin) Gökyüzünde Mor Bulutlar (G.Dayıoğlu) Güliver Devler ve Cüceler Ülkesinde Herry Potter ve Felsefe Taşı (J.K.Rowling) Homey nin Hayatı Đhtiyar Öğretmen (K.Tuğcu) Đlk Düşen Ak Kaftan (Ö. Seyfettin) Kaptan Grant ın Çocukları Karga ile Tilki Kaşağı Kaşağı (Ö. Seyfettin) 12 Polyanna Polyanna (Elenor Porter) Sefiller (Ö. Seyfettin) Sefiller (V.Hugo) 2 Seksen Günde Dünya Turu Sevgili Robotum Sıcak Ekmek (G.Dayıoğlu) Taş Heykel (Paul Bigesel) Tavuk Suyuna Çorba Tonton Ali (G.Dayıoğlu) Topuz (Ö. Seyfettin) 3 Tuna dan Uçan Kuş Türkiye (Ahmet Kapulu) 2 Uçup Giden Kent (Tahsin Yaşar) Uzun Đnce Bir Yoldayım (Â.Veysel) Üç Nasihat Üç Nasihat (Ö. Seyfettin) 2 Yalnız Efe Yalnız Efe (Ö. Seyfettin) Yırtık Pabuç (G.Dayıoğlu) Yüksek Ökçeler Zekat Züleyfa Boş 17

10 10 Gökyüzü (R.N.Güntekin) Gönül Zindanım Gülten Dayıoğlu Güneş Hırsızı Ayı Hansel ve Gratel 4 Harem (Ö. Seyfettin) Havuzbaşı ve Son Kuşlar (S.F.Abasıyanık) Hayatın Đçinden (Cüneyd Suavi) Hayvanların Dili Heidi Đhtiyar Öğretmen (K.Tuğcu) Đnce Memed (Yaşar Kemal) Đnci Đyilik Meleği 2 Kaç Yerinden (Ö. Seyfettin) Kapı (Mustafa Necati Sepetçioğlu) Kaptan Grant ın Çocukları Kaptan Grant ın Çocukları (J.Verne) Kara Pençe Karganın Dostluğu Topaç ile Top Topuz (Ö. Seyfettin) Torios Kayası Uçtu Uçtu Ali Uçtu (Muzaffer Đzgü) Ulduz ve Kargalar Üç Nasihat Üç Nasihat (Ö. Seyfettin) 2 Üç Silahşörler Yaban (R.N.Güntekin) Yalnız Çam 2 Yalnız Efe Yalnız Efe (Ö. Seyfettin) Yangın Yaş On Yedi Yaş On Yedi (Đ.Ongun) 2 Yaşamak Güzeldir (Đ.Ongun) Yeşil Gece (R.N.Güntekin) Yılanı Öldürseler (Yaşar Kemal) Yılanların Öcü (Fakir Baykurt) Yuvadan Uzak (K.Tuğcu) Yüksek Ökçeler (Ö. Seyfettin) Boş 31 Keloğlan Keloğlan (Ö. Seyfettin) Kemalettin Tuğcu Kesik Kaya (Ö. Seyfettin) Kırmızı Başlıklı Kız Kırmızı Başlıklı Kız (Ö. Seyfettin) Kiralık Konak (Y.K.Karaosmanoğlu) Kuklacı (Ö. Seyfettin) Küçük Besleme (K.Tuğcu) Kül Kedisi M.Fethullah Gülen Moby Dick Nasrettin Hoca On Yedi Yaşında (Đ.Ongun) Ömer Seyfettin den Seçmeler Ömer Seyfettin 5 Ölüm Zamanı (J.Verne) Pamuk Prenses 2 Pembe Đncili Kaftan (Ö.Seyf.) 2 Perili Köşk (Ö. Seyfettin) 2 Peter Pan (James M.Barnie) Okunan ilk kitap konusunda bütün sınıfların tercihlerini gösteren yukarıdaki tablodan, öğrencilerin pek çok kitap adını akıllarında tuttukları anlaşılmaktadır. Kız öğrenciler arasında en çok hatırlanan kitap Kaşağı olmuştur. Onu Kırmızı Başlıklı Kız ve Cin Ali izlemektedir. Yazarlar arasında ise başı Ömer Seyfettin çekmekte; ayrıca Đpek Ongun ile Gülten Dayıoğlu da pek çok öğrenci tarafından hatırlanmaktadır. yandan Kaşağı ve Cin Ali, erkek öğrencilerin de en çok hatırladıkları kitaplardır. Erkeklerin en çok hatırladıkları yazar ise tartışmasız Ömer Seyfettin dir. Tablo 12: Bütün Öğrenciler Okunan Đlk Kitap Acımak (R.N.Gündetkin) 3 Afacan Beşler Hazine Adasında (Enid Bylton) Afedersin Hayat (A.G.Yıldız) Ağaçta Asılı Kalan Kurt Ağaçtaki Kuşlar Ahmet Günbay Yıldız Akıllı Pireler (G.Dayıoğlu) Alaaddin in Sihirli Lambası Nasreddin Hoca Ali Baba Ali Baba ve Kırk Haramiler 2 Ali Can 2 Ali Okula Başlıyor Ali Tatilde Alice Altın Elma Altın Yumurtlayan Tavuk Amasya Tarihi (Hasan Menç) Ana (Hüseyin Karatay) And (Ö. Seyfettin) Anneler de Savaştı (Muhiddin Nalbantoğlu) Ansiklopediler Arabacının Kızı (K.Tuğcu) Arı Maya Arkadaşım Dede Arkadaşlar Arasında (Đ.Ongun) Aslan ile Kral Atatürk ün Đlkeleri Ateşten Gömlek Aya Yolculuk Aya Yolculuk (Jules Verne) Ayşe nin Kuşu Ayşegül Sirkte Balonda Beş Hafta (J.Verne) Başını Vermeyen Şehit (Ö. Seyfettin) Battal Gazi Battal Gazi Destanı Beyaz Diş (London) Bir Annenin Feryadı (Şûle Yüksel.Şenler) Bir Dünya Yıkıldı (A.G.Yıldız) Bir Eşeğin Anıları Bir Genç Kız Yetişiyor Çıkmaz Sokak (Uğur Mumcu) Çiçekler Susayınca (A.G.Yıldız) Çiçero Çocuk Kalbi Çocuk Kalbi (Edmando De Amicis) Çocukluğum (M.Gorgi) Çocukluk Yıllarım Çöl Macerası (Pierre de Biyommond) Dallar Meyveye Doldu Damga (R.N.Güntekin) Deli Bey (G.Dayıoğlu) Deli Dumrul Denemeler (Momtaigne) Dişi Kurdun Rüyaları (C.Aytmatov) Diyet (Ö. Seyfettin) 3 Doğru Düşünmenin Yolu Dokuzuncu Hariciye Koğuşu Don Kişot 2 Don Kişot (Cervantes) Dünyanın En Güzel Çocukluğu Dünyanın Ucundaki Fener (J.Verne) Dünyanın Ucundaki Fener (Ö.Seyf.) Efruz Bey (Ö. Seyfettin) 4 Elmas Kaçakçıları Emekliler (K.Tuğcu) Eskimo Hasan (Hadi Besleyici) Esrarlı Ada (J.Verne) 3 Ev Sahibesi (Dostoyevsky) Falaka Falaka (Ö. Seyfettin) 9 Ferhat ile Şirin Ferman (Ö. Seyfettin) Forsa (Ö. Seyfettin) 2 Genç Kız Genç Kızlar Arasında Gılgamış (Marcola Coper) Gizli Bahçe Gökyüzü (R.N.Güntekin) Gökyüzünde Mor Bulutlar (G.Dayı.) Gönül Zindanım Güliver Devler ve Cüceler Ülkesinde Gülten Dayıoğlu Güneş Hırsızı Ayı Hansel ve Gratel 4 Harem (Ö. Seyfettin) Kaptan Grant ın Çocukları (J.Verne) Kara Pençe Karga ile Tilki Karganın Dostluğu Kaşağı (Ö. Seyfettin) 26 Kaşağı 3 Kayıp Liseli (Yılmaz Erdoğan) Kelile ve Dinme (Beydeba) Keloğlan 6 Keloğlan (Ö. Seyfettin) 6 Kemalettin Tuğcu 2 Kendi Ayakları Üstünde (Đ.Ongun) Kesik Bıyık Kesik Kaya (Ö. Seyfettin) Kırmızı Başlıklı Kız 11 Kırmızı Başlıklı Kız (Ö. Seyfettin) Kırmızı Pabuçlar Kibritçi Kız Kimsesiz Çocuk (Hector Malot) 2 Kiralık Konak (Y.K.Karaosmanoğlu) Klodi nin Serüvenleri Koleksiyon (Ö. Seyfettin) Korkak Kahraman Köprü (Ayşe Kulin) Kuklacı (Ö. Seyfettin) Kurt ile Keçi (Ezop) Kuşlar Adası Kuyruklu Yıldız Altında Bir Evlenme Küçük Besleme (K.Tuğcu) Kül Kedisi 4 M.Fethullah Gülen Masallar Âlemi Mavi Kanatlı Kaplumbağa Mektup Arkadaşları (Đ.Ongun) Mercan Adası Moby Dick Muhsin Köktürk Nasrettin Hoca Oduncunun Çocukları Okuma serisi Olağan Đşler (R.N.Güntekin) On Beş Yaşında Bir Kaptan (J.Verne) On Yedi Yaşında (Đ.Ongun) Orman Çocuğu Ömer Seyfettin den Seçmeler Polyanna (Jul Verne) Prensesin Hikâyesi Primo Türk Çocuğu Probat Dağının Esrarı (G.Dayıoğlu) R.N.Güntekin 2 Rasim Bakırcıoğlu Sakat Çocuk (K.Tuğcu) Seçme Hikayeler (Ö. Seyfettin) Seçme Masallar Sefiller Sefiller (Ö. Seyfettin) Sefiller (V.Hugo) 2 Sekizinci Renk (G.Dayıoğlu) 2 Seksen Günde Dünya Turu Sevgili Robotum Sıcak Ekmek (G.Dayıoğlu) Sıfıra Doğru (Agata Cristy) Sihirli Fasülye Suya Düşen Hayal (Kerime Nadir) Sütçü Kız (Ö. Seyfettin) Taş Bebek Kafası Taş Heykel (Paul Bigesel) Tavuk Suyuna Çorba 2 Tekir Kedi Tom Sowyer (Victor Hugo) Tonton Ali (G.Dayıoğlu) Topaç ile Top Topuz (Ö. Seyfettin) 4 Torios Kayası Tuna dan Uçan Kuş Türkiye (Ahmet Kapulu) 2 Uçtu Uçtu Ali Uçtu (Muzaffer Đzgü) Uçup Giden Kent (Tahsin Yaşar) Ulduz ve Kargalar Uzun Đnce Bir Yoldayım (Âşık Veysel) Üç Nasihat 2 Üç Nasihat (Ö. Seyfettin) 4 Üç Silahşörler Yaban (R.N.Güntekin) Yalnız Çam 2 Yalnız Efe 2 Yalnız Efe (Ö. Seyfettin) 2 Yangın Yaş On Yedi

11 11 Bir Genç Kızın Gizli Defteri Bir Genç Kızın Gizli Defteri(Đ.Ongun)5 Bir Övgü Kaygı Bir Pırıltıdır Yaşamak (Đ.Ongun) Birleşen Yollar Bomba (Ö. Seyfettin) 6 Bombacı (Ö. Seyfettin) 2 Bremen Mızıkacıları 2 Bu Çocuk Kimin (Ö. Seyfettin) Büyüklerin Günahı (K.Tuğcu) Cambazın Kızı (K.Tuğcu) Cin Ali 23 Clodi nin Serüvenleri Çalıkuşu Çalıkuşu (R.N.Güntekin) 5 Çatlayan Çınar (Sadettin Kaplan) Havuzbaşı ve Son Kuşlar (S.F.Abas.) Hayatın Đçinden (Cüneyd Suavi) Hayvanların Dili Heidi Herry Potter ve Felsefe Taşı (J.K.Rowling) Homey nin Hayatı Đhtiyar Öğretmen (K.Tuğcu) 2 Đlk Düşen Ak Đnce Memed (Yaşar Kemal) Đnci Đyilik Meleği 2 Kaç Yerinden (Ö. Seyfettin) Kaftan (Ö. Seyfettin) Kapı (Mustafa Necati Sepetçioğlu) Kaptan Grant ın Çocukları 2 Ömer Seyfettin 5 Öfkeli Boğa Ölüm Zamanı (J.Verne) Ölümsüz Ece (G.Dayıoğlu) 2 Pamuk Prenses (G.Dayıoğlu) Pamuk Prenses 2 Pamuk Prenses ve Yedi Cüceler 5 Parmak Çocuk Pembe Đncili Kaftan Pembe Đncili Kaftan (Ö. Seyfettin) 2 Perili Köşk (Ö. Seyfettin) 3 Perili Köşk 2 Peter Pan (James M.Barnie) Pinokyo 2 Polyanna 4 Polyanna (Elenor Porter) Yaş On Yedi (Đ.Ongun) 2 Yaşamak Güzeldir (Đ.Ongun) Yeşil Gece (R.N.Güntekin) Yılanı Öldürseler (Yaşar.Kemal) Yılanların Öcü (Fakir Baykurt) Yırtık Pabuç (G.Dayıoğlu) Yuvadan Uzak (K.Tuğcu) Yüksek Ökçeler Yüksek Ökçeler (Ö. Seyfettin) Zekat Züleyfa Boş 48 Öğrencilerin tercihlerini, cinsiyet ayrımı yapmaksızın bir arada veren yukarıdaki tablo, en çok hatırlanan kitabın Kaşağı ; yazarın ise Ömer Seyfettin olduğunu açıkça ortaya koymaktadır. En çok hatırlanan diğer kitaplar; Cin Ali, Kırmızı Başlıklı Kız ve Falaka ; yazarlar ise Reşat Nuri Güntekin, Đpek Ongun, Gülten Dayıoğlu ve Kemalettin Tuğcu dur. Bu anlamda yabancı yazarların pek hatırlanmadığı görülmektedir. Bununla birlikte yabancı yazarlar arasında Jules Verne in ön plâna çıktığı da söylenebilir. Öğrencilerin En Çok Beğendikleri Kitaplar Araştırma kapsamındaki bütün 6.sınıf öğrencilerinin Şimdiye kadar okuduğunuz kitaplar içinde en beğendiğiniz kitabın adını ve yazarını yazınız. yönergesine verdikleri cevaplar, aşağıdaki tabloda, herhangi bir düzeltme yapılmaksızın aynen verilmiştir: Tablo 13: Bütün 6. Sınıflar En Çok Beğenilen Kitap ( : 150 ) Kız ( ) Erkek ( ) Algül ile Akgül Aya Yolculuk (J.Verne) Aysel Aysel (Halit Ertuğrul) Bir Dünya Yıkıldı (A.G.Yıldız) 2 Bir Genç Kız Yetişiyor Bir Genç Kızın Gizli Defteri Bir Kızın Gizli Defteri (Đ.Ongun) Bir Pırıltıdır Yaşamak (Đ.Ongun) Bomba (Ö. Seyfettin) 4 Cennetteki Çocuklar Cingöz Kafeste Çalıkuşu (R.N.Güntekin) 2 Çocuk Kalbi 2 Dilara (Sevim Asımgil) Dilek Ağacı Dört Kardeştiler (G.Dayıoğlu) Dünyadaki En Güzel Düzceli Mehmet Fadiş (G. Dayıoğlu) Falaka (Ö. Seyfettin) Fatih Harbiye (Peyami Safa) Ferhat ile Şirin Ferman (Ö. Seyfettin) Forsa Forsa (Ö. Seyfettin) Gözyaşı Hint Sularında Đçler Acısı (K.Tuğcu) Đnci 2 Kırmızı Başlıklı Kız (G.Dayıoğlu) Koleksiyon (Ö. Seyfettin) Köydeki Kzı (K.Tuğcu) Küçük Besleme (K.Tuğcu) Küçük Prens Kül Kedisi Midas Kartalının Gözleri (G.Dayıoğlu) Monte Kristo Kontu (A.Duma) Noel Şarkısı Oduncu Ali Oliver Twist On Beş Yaşında Kaptan (J.Verne) Ölümsüz Ece (G.Dayıoğlu) Pamuk Prenses 2 Pamuk Prenses ve Yedi Cüceler Perili Köşk Pinkya (Ö. Seyfettin) Pinokyo Polyanna Porbat Dağının Esrarı (G.Dayıoğlu) Seçme Masallar Sefiller Serüven Irmağı Sıcak Ekmek (Ö. Seyfettin) Siyah Lâle Sütçü Kız (Ö. Seyfettin) Şah Yusuf Şeker Portakalı Titanik Afacan Beşler Hazine Adasında (Enid Bylton) Ağlayan Seccade (Saadettin Kaplan) Akılsız Kaplumbağa Alaaddin in Sihirli Lambası Alice (Livays Kerıll) Andersen den Masallar Bambi Başını Vermeyen Şehit (Ö. Seyfettin) Beyaz Diş (Tom Sawyer) Bomba (Ö. Seyfettin) 3 Çakmak (Ö. Seyfettin) Çalınan Taç Çocuk Kalbi Çocuklara Fıkralar Destan Diyet (Ö. Seyfettin) Don Kişot (Cervantes) Dört Kardeştiler (G.Dayıoğlu) Dünyanın Ucundaki Fener (J.Verne) Falaka (Ö. Seyfettin) Gömülü Sır Hazine Avcıları Heidi Hery Pother ve Sırlar Odası (J.K.Rowling) Hery Potter Homeyn in Hayatı Kaşağı (Ö. Seyfettin) 3 Keloğlan Martılar Adası (Zekeriya) Masallar (Ö. Seyfettin) Nasrettin Hoca Pamuk Prenses ve Yedi Cüceler 2 Perili Köşk (Ö. Seyfettin) 2 Pinokyo Pol Sokağı Çocukları Robenson Cruse Sevgili Robotum Siyacı (Paulo Coello) Şehit Fadime (Muhittin Nalbantoğlu) Yorgun Savaşçı (Kemal Tahir) Yüz Yıl Uyuyan Güzel Boş 4

12 12 Đnci nin Kısmeti (K.Tuğcu) Kapanmayan Defter (Đdris Gürsoy) Kar Çiçeği Karadaki Bebek (G.Dayıoğlu) Kaşağı (Ö. Seyfettin) 3 Kendi Ayakları Üstünde Kendi Ayakları Üstünde (Đ.Ongun) Kırmızı Başlıklı Kız Uçan Periler Uçtu Uçtu Ali Uçtu (Muzaffer Đzgü) Ulduz ve Konuşan Bebek Üç Nasihat Vadideki Zambak (Balzac) Yeni Bir Hayat (Halit Ertuğrul) Yüz Yıl Uyuyan Güzel Boş 3 Keloğlan (Ö. Seyfettin) Kırkar Amiler (Ö. Seyfettin) Klodi nin Serüvenleri Koleksiyon (Osman Yakın) Korkusuz Kaptanlar Kurt Adam Küçük Balıkçılar Küçük Kemancı Tabloya göre 6.sınıf kızları arasında Bomba ve Kaşağı, en çok sevilen kitaplardır. En çok sevilen yazar ise Ömer Seyfettin dir. Onun ardından da Kemalettin Tuğcu ile Gülten Dayıoğlu gelmektedir. Aynı şekilde erkekler de kitap olarak en çok Bomba ile Kaşağı yı, yazar olarak da Ömer Seyfettin i tercih etmişlerdir. Tablo 14: Bütün 7. Sınıflar En Çok Beğenilen Kitap ( : 150 ) Kız ( ) Erkek ( ) Ahmet Günbay Yıldız Affet Beni Annecim Aklım Bir Karış Havada Arkadaşım Dede Arkadaşlar Arasında (Đ.Ongun) Ayrılık Yılı (K.Tuğcu) Beyaz Diş (Jack London) Beyaz Lâle (Ö. Seyfettin) Bir Delinin Hatıra Defteri (Gogal) Bir Genç Kızın Gizli Defteri(Đ.Ongun) 3 Bir Genç Kızın Gizli Defteri 2 Bir Pırıltıdır Yaşamak (Đ.Ongun) Bir Piyango Bileti Birleşen Yollar Bomba (Ö. Seyfettin) Cehennem Değirmeni Ceylan Kuzu (K.Tuğcu) Çalıkuşu (R.N.Güntekin) 5 Çalıkuşu (Yaşar Nuri Gültekin) Çalıkuşu 2 Çocuk Kalbi (Edmonda De Amicis) Damga (R.N.Güntekin) Diken Üstünde Ölüm Don Kişot Dünyanın En Güzel Çocukluğu Falaka Forsa (Ö. Seyfettin) Ganga (G.Dayıoğlu) Gelibolu (Buket Uzuner) Güller Ne Zaman Açar Huzur Sokağı Đhtiyar (Ö. Seyfettin) Đnci Kartal Tuğcu (K.Tuğcu) Kaşağı (Ö. Seyfettin) Kaşağı (Ö. Seyfettin) 2 Kayıp Liseli (Yılmaz Erdoğan) Keloğlan Kendini Arayan Adam Kınalı Fatma Kızım Olmadan Asla Korkunç Sır Köydeki Arkadaşım (K.Tuğcu) Kuklacı (K.Tuğcu) Kuyruklu Yıldız Altında Bir Evlenme Lise Defterlerine Veda (Gönül Özgün) Mahallelinin Sevgilisi (K.Tuğcu) Mavi Kanatlı Kaplumbağa Mavi Saçlı Kız (Burçak Çerezcioğlu) Mercan Adası Mor Salkımlı Ev On Beş Yaşında Kaptan Ö.Seyfettin in Hikayeleri Örnek Kızlar 2 Pamuk Prenses Perili Köşk (Ö. Seyfettin) Polyanna (J.Verne) Sefiller Sefiller (V.Hugo) Sekizinci Renk (G.Dayıoğlu) Sevda Geri Dön (Sevim Asımgil) Sevgi Masalları (Bahrengi) Sihirli Fasülyenin Serüveni Şehzade ile Dilenci Topuz (Ö. Seyfettin) Torios Kayası Tuna dan Uçan Kuş Yalnız Efe (Ö. Seyfettin) Yaş On Yedi (Đ.Ongun) Yılanı Öldürseler (Y.Nuri) Boş 5 Ali ile Şirin Anadolu Masalları I Aslanla Fare Battal Gazi Destanı Bir Çift Yürek (Marla Margon) Bir Deliyle Evlendim Bir Hayır (Ö. Seyfettin) Cambazın Kızı (K.Tuğcu) Çalıkuşu (R.N.Güntekin) Çocuk Kalbi (Edmando De Amicis) Çöl Macerası (Pierre de Byommond) Dede Korkut Define Adası Deli Kurt (H.Nihal Atsız) Diyet (Ö. Seyfettin) 2 Dünyanın Merkezine Seyahaet (J.V.) Efruz Bey (Ö. Seyfettin) Falaka Fareler ve Đnsanlar Gökler Hakimi Halis Halikalar Ülkesüde Herry Potter (J.K.Rowling) 2 Đki Şehrin Hikâyesi Đki Yıl Okul Tatili Đlkbahar Geldi Đnce Memed Kaşağı (Ö. Seyfettin) 5 Kesik Kaya (Ö. Seyfettin) Korkusuz Serüven M.F.Gülen Meriç in Kanlı Gelini (S.Asımgil) Oğuz Hanın Destanı Ölüm Kitabı (J.Verne) Ölüm Zamanı (J.Verne) Paralı Atlet (Rıfat Ilgaz) Pembe Đncili Kaftan (Ö Seyfettin) Pinokyo (Ö. Seyfettin) Sakat Çocuk (K.Tuğcu) Saklı Kent Sefâlet Nine Sefiller Sefiller (V.Hugo) 2 Siyah Đnci (Ö. Seyfettin) Topuz (Ö. Seyfettin) Üç Nasiyat Yalancının Mumu Yaprak Dökümü (R.N.Güntekin) Yeraltından Notlar (Dostoyevsky) Yeşil Buz Boş 8 Tablo; 7.sınıf kızlarının en çok sevdikleri kitapların Çalıkuşu ile Bir Genç Kızın Gizli Defteri ; en çok sevdikleri yazarların ise sırayla Ömer Seyfettin, Đpek Ongun ve Reşat Nuri Güntekin olduğunu göstermektedir. yandan erkeklerin en çok sevdikleri kitap, Kaşağı ; yazar ise Ömer Seyfettin olmuştur.

13 13 Tablo 15: Bütün 8. Sınıflar En Çok Beğenilen Kitap ( : 150 ) Kız ( 103 ) Erkek ( 47 ) Adı Aylin (A.Kulin) 2 Alice Altın Elma Aynada Batan Güneş (A.G.Yıldız) Ayşe nin Kuşu Başarı Öyküleri (Sait Köşk) Başarı Yolunda Yetmiş Altın Kural Bir Deliyle Evlendim Bir Genç Kızın Gizli Defteri (Đ.Ongun) 3 Bir Köyün Hikâyesi Bir Övgü Kaygı Bitmiş Aşklar Emanetçisi Budala (Dostoyevsky) 2 Bülbülü Öldürmek Büyüklerin Günahı (K.Tuğcu) Cesetler Merdiveni (Agahta Cristy) Çalıkuşu (R.Nuri) 9 Çalıkuşu 4 Çanakkale Destanı (V.Vakkasoğlu) Çıkmaz Sokak (Uğur Mumcu) Çiçekler Susayınca 2 Çocuk Kalbi Denemeler (Montaigne) Deniz Feneri Doğru Düşünmenin Yolu Dünyanın Merkezine Yolculuk Enfes Öyküler Fatih Harbiye Genç Kız Gılgamış (Marcola Coper) Gizli Bahçe Gizli El Gökyüzü (R.N.Güntekin) Hayat Güzeldir (Đclâl Aydın) Hazin Göç Herry Potter (J.K.Rowling) Hery Potter Sırlar Odası (J.Rowling) Huzur Sokağı Huzur Sokağı (Şûle Yüksel Şenler) 2 Đyilik Meleği Kaşağı Kaşağı (Ö. Seyfettin) 2 Kendi Ayakları Üstünde (Đ.Ongun) 3 Kırlangıç Erken Göçtü (Şerif Benekçi) Lütfen Beni Anla (Đ.Ongun) Mezarından Kalkan Şehit (Hüseyin Rahmi Gürpınar) Mo nun Gizemi (G.Dayıoğlu) Monte Cristo (A.Dumas) Ömer Seyfettin Perili Köşk Peygamberimizin Hayatı Portakal Reşat Nuri Güntekin Robenson Couruse Rüyalar ve Karabasanlar (Stephen King) Seçmeler Sefiller Sokağa Açılan Kapı (K.Tuğcu) Son Yaprak (O.Henry) Taş Bebek Titanic Tom Sawyer Topuz Vadideki Zambak (Balzac) Yaban (R.N.Güntekin) 2 Yaban (Y.K.Karaosmanoğlu) 2 Yağmur Hikâyelir Yalnız Efe (Ö. Seyfettin) Yaş On Yedi (Đ.Ongun) Yeşil Gece (R.N.Güntekin) Yüksek Ökçeler Yüzüklerin Efendisi Züreya Boş 8 Acımak (Neşat R.Gültekin) Ali Baba ve Kırk Haramiler And And (Ö. Seyfettin) Ayak Đzlerinin Esrarı Ayın Rengi (Fontantin Rokorto) Ayrı Dünyalar Balonla Beş Hafta (Juliver) Başını Vermeyen Şehit Başını Vermeyen Şehit (Ö. Seyfettin) 2 Bir Atlı Geçide Gider (M.N.Sepetçioğlu) Bir Eşeğin Anıları Çocuk Kalbi Dişi Kurdun Rüyaları (C.Aytmatov) Elmas Kaçakçıları En Güzel Şey Aşk Ferhat ile Şirin 2 Filler Sultanı Gizli Bahçe (Ö. Seyfettin) Herry Potter Kaptan Grant ın Çocukları Karga ile Tilki (Đsmail Güven) Kaşağı (Ö. Seyfettin) Keloğlan Kendi Ayakları Üstünde (Đ.Ongun) Kiralık Konak Küçük Gazeteci (K.Tuğcu) Kül Kedisi Moby Dick Mübarek Gün ve Geceler Pembe Đncili Kaftan (Ö. Seyfettin) 2 Perili Köşk (Ö. Seyfettin) Polyanna Sefiller (Ö. Seyfettin) Sınırsız Güç (Antoni Robinson) Sinekli Bakkal (Halide Edip Adıvar) Teke Fak (Ö. Seyfettin) Yaprak Dökümü (R.N.Güntekin) Yunus Emre Zekat Boş 4 Veriler, 8.sınıf kızlarının en sevdikleri kitabın tartışmasız Çalıkuşu ; yazarların ise Reşat Nuri Güntekin ve Đpek Ongun olduğunu göstermektedir. Bu anlamda erkekler arasında ön plâna çıkan bir kitabın olmadığı görülmektedir. Ancak erkeklerin en çok beğendikleri yazar, yine Ömer Seyfettin olmuştur. Adı Aylin (A.Kulin) 2 Affet Beni Annecim Ahmet Günbay Yıldız Aklım Bir Karış Havada Algül ile Akgül Alice Altın Elma Arkadaşım Dede Arkadaşlar Arasında (Đ.Ongun) Aya Yolculuk (J.Verne) Aynada Batan Güneş (A.G.Yıldız) Ayrılık Yılı (K.Tuğcu) Aysel Aysel (Halit Ertuğrul) Ayşe nin Kuşu Başarı Öyküleri (Sait Köşk) Başarı Yolunda Yetmiş Altın Kural Beyaz Diş (Jack London) Beyaz Lâle (Ö. Seyfettin) Bir Delinin Hatıra Defteri (Gogal) Bir Deliyle Evlendim Bir Dünya Yıkıldı (A.G.Yıldız) 2 Bir Genç Kız Yetişiyor Bir Genç Kızın Gizli Defteri 3 Bir Genç Kızın Gizli Defteri (Đ.Ongun) 7 Bir Köyün Hikâyesi Bir Övgü Kaygı Bir Pırıltıdır Yaşamak (Đ.Ongun) 2 Tablo 16: Bütün Sınıflar En Çok Beğenilen Kitap ( : 450 ) Kız ( 276 ) Erkek ( 174 ) Kayıp Liseli (Yılmaz Erdoğan) Keloğlan Kendi Ayakları Üstünde Kendi Ayakları Üstünde (Đ.Ongun) 4 Kendini Arayan Adam Kınalı Fatma Kırlangıç Erken Göçtü (Şerif Benekçi) Kırmızı Başlıklı Kız Kırmızı Başlıklı Kız (G.Dayıoğlu) Kızım Olmadan Asla Koleksiyon (Ö. Seyfettin) Korkunç Sır Köydeki Arkadaşım (K.Tuğcu) Köydeki Kzı (K.Tuğcu) Kuklacı (K.Tuğcu) Kuyruklu Yıldız Altında Bir Evlenme Küçük Besleme (K.Tuğcu) Küçük Prens Kül Kedisi Lise Defterlerine Veda (Gönül Özgün) Lütfen Beni Anla (Đ.Ongun) Mahallelinin Sevgilisi (K.Tuğcu) Mavi Kanatlı Kaplumbağa Mavi Saçlı Kız (Burçak Çerezcioğlu) Mercan Adası Mezarından Kalkan Şehit (Hüseyin Rahmi Gürpınar) Midas Kartalının Gözleri (G.Dayıoğlu) Acımak (Neşat R.Gültekin) Afacan Beşler Hazine Adasında (Enid Bylton) Ağlayan Seccade (Saadettin Kaplan) Akılsız Kaplumbağa Alaaddin in Sihirli Lambası Ali Baba ve Kırk Haramiler Ali ile Şirin Alice (Livays Kerıll) Anadolu Masalları I And And (Ö. Seyfettin) Andersen den Masallar Aslanla Fare Ayak Đzlerinin Esrarı Ayın Rengi (Fontantin Rokorto) Ayrı Dünyalar Balonla Beş Hafta (Juliver) Bambi Başını Vermeyen Şehit Başını Vermeyen Şehit (Ö. Seyfettin) 3 Battal Gazi Destanı Beyaz Diş (Tom Sawyer) Bir Atlı Geçide Gider (M.N.Sepetçioğlu) Bir Çift Yürek (Marla Margon) Bir Deliyle Evlendim Paralı Atlet (Rıfat Ilgaz) Pembe Đncili Kaftan (Ö Seyfettin) 3 Perili Köşk (Ö. Seyfettin) 3 Pinokyo Pinokyo (Ö. Seyfettin) Pol Sokağı Çocukları Polyanna Robenson Cruse Sakat Çocuk (K.Tuğcu) Saklı Kent Sefâlet Nine Oğuz Hanın Destanı Ölüm Kitabı (J.Verne) Ölüm Zamanı (J.Verne) Pamuk Prenses ve Yedi Cüceler 2 Sefiller Sefiller (Ö. Seyfettin) Sefiller (V.Hugo) 2 Sevgili Robotum Sınırsız Güç (Antoni Robinson) Sinekli Bakkal (Halide Edip Adıvar) Siyacı (Paulo Coello) Siyah Đnci (Ö. Seyfettin) Şehit Fadime(Muhittin Nalbantoğlu) Teke Fak (Ö. Seyfettin) Topuz (Ö. Seyfettin) Üç Nasiyat Yalancının Mumu

14 14 Bir Piyango Bileti Birleşen Yollar Bitmiş Aşklar Emanetçisi Bomba (Ö. Seyfettin) 5 Budala (Dostoyevsky) 2 Bülbülü Öldürmek Büyüklerin Günahı (K.Tuğcu) Cehennem Değirmeni Cennetteki Çocuklar Cesetler Merdiveni (Agahta Cristy) Ceylan Kuzu (K.Tuğcu) Cingöz Kafeste Çalıkuşu (R.N.Güntekin) 16 Çalıkuşu (Yaşar Nuri Gültekin) Çalıkuşu 6 Çanakkale Destanı (V.Vakkasoğlu) Çıkmaz Sokak (Uğur Mumcu) Çiçekler Susayınca 2 Çocuk Kalbi 3 Çocuk Kalbi (Edmonda De Amicis) Damga (R.N.Güntekin) Denemeler (Montaigne) Deniz Feneri Diken Üstünde Ölüm Dilara (Sevim Asımgil) Dilek Ağacı Doğru Düşünmenin Yolu Don Kişot Dört Kardeştiler (G.Dayıoğlu) Dünyadaki En Güzel Dünyanın En Güzel Çocukluğu Dünyanın Merkezine Yolculuk Düzceli Mehmet Enfes Öyküler Fadiş (G. Dayıoğlu) Falaka Falaka (Ö. Seyfettin) Fatih Harbiye Fatih Harbiye (Peyami Safa) Ferhat ile Şirin Ferman (Ö. Seyfettin) Forsa Forsa (Ö. Seyfettin) 2 Ganga (G.Dayıoğlu) Gelibolu (Buket Uzuner) Genç Kız Gılgamış (Marcola Coper) Gizli Bahçe Gizli El Gökyüzü (R.N.Güntekin) Gözyaşı Güller Ne Zaman Açar Hayat Güzeldir (Đclâl Aydın) Hazin Göç Herry Potter (J.K.Rowling) Hery Potter Sırlar Odası (J.Rowling) Hint Sularında Huzur Sokağı 2 Huzur Sokağı (Şûle Yüksel Şenler) 2 Đçler Acısı (K.Tuğcu) Đhtiyar (Ö. Seyfettin) Đnci 3 Đnci nin Kısmeti (K.Tuğcu) Đyilik Meleği Kapanmayan Defter (Đdris Gürsoy) Kar Çiçeği Karadaki Bebek (G.Dayıoğlu) Kartal Tuğcu (K.Tuğcu) Kaşağı Kaşağı (Ö. Seyfettin) 8 Mo nun Gizemi (G.Dayıoğlu) Monte Cristo (A.Dumas) Monte Kristo Kontu (A.Duma) Mor Salkımlı Ev Noel Şarkısı Oduncu Ali Oliver Twist On Beş Yaşında Kaptan On Beş Yaşında Kaptan (J.Verne) Ö.Seyfettin in Hikayeleri Ölümsüz Ece (G.Dayıoğlu) Ömer Seyfettin Örnek Kızlar 2 Pamuk Prenses 3 Pamuk Prenses ve Yedi Cüceler Perili Köşk 2 Perili Köşk (Ö. Seyfettin) Peygamberimizin Hayatı Pinkya (Ö. Seyfettin) Pinokyo Polyanna Polyanna (J.Verne) Porbat Dağının Esrarı (G.Dayıoğlu) Portakal Reşat Nuri Güntekin Robenson Couruse Rüyalar ve Karabasanlar (Stephen King) Seçme Masallar Seçmeler Sefiller 3 Sefiller (V.Hugo) Sekizinci Renk (G.Dayıoğlu) Serüven Irmağı Sevda Geri Dön (Sevim Asımgil) Sevgi Masalları (Bahrengi) Sıcak Ekmek (Ö. Seyfettin) Sihirli Fasülyenin Serüveni Siyah Lâle Sokağa Açılan Kapı (K.Tuğcu) Son Yaprak (O.Henry) Sütçü Kız (Ö. Seyfettin) Şah Yusuf Şehzade ile Dilenci Şeker Portakalı Taş Bebek Titanik 2 Tom Sawyer Topuz Topuz (Ö. Seyfettin) Torios Kayası Tuna dan Uçan Kuş Uçan Periler Uçtu Uçtu Ali Uçtu (Muzaffer Đzgü) Ulduz ve Konuşan Bebek Üç Nasihat Vadideki Zambak (Balzac) 2 Yaban (R.N.Güntekin) 2 Yaban (Y.K.Karaosmanoğlu) 2 Yağmur Hikâyelir Yalnız Efe (Ö. Seyfettin) 2 Yaş On Yedi (Đ.Ongun) 2 Yeni Bir Hayat (Halit Ertuğrul) Yeşil Gece (R.N.Güntekin) Yılanı Öldürseler (Y.Nuri) Yüksek Ökçeler Yüz Yıl Uyuyan Güzel Yüzüklerin Efendisi Züreya Boş 16 Bir Eşeğin Anıları Bir Hayır (Ö. Seyfettin) Bomba (Ö. Seyfettin) 3 Boş 16 Cambazın Kızı (K.Tuğcu) Çakmak (Ö. Seyfettin) Çalıkuşu (R.N.Güntekin) Çalınan Taç Çocuk Kalbi 2 Çocuk Kalbi (Edmando De Amicis) Çocuklara Fıkralar Çöl Macerası (Pierre de Byommond) Dede Korkut Define Adası Deli Kurt (H.Nihal Atsız) Destan Dişi Kurdun Rüyaları (C.Aytmatov) Diyet (Ö. Seyfettin) 3 Don Kişot (Cervantes) Dört Kardeştiler (G.Dayıoğlu) Dünyanın Merkezine Seyahaet (J.V.) Dünyanın Ucundaki Fener (J.Verne) Efruz Bey (Ö. Seyfettin) Elmas Kaçakçıları En Güzel Şey Aşk Falaka Falaka (Ö. Seyfettin) Fareler ve Đnsanlar Ferhat ile Şirin 2 Filler Sultanı Gizli Bahçe (Ö. Seyfettin) Gökler Hakimi Gömülü Sır Halis Halikalar Ülkesüde Hazine Avcıları Heidi Herry Potter 2 Herry Potter (J.K.Rowling) 2 Hery Pother ve Sırlar Odası (J.K.Rowling) Homeyn in Hayatı Đki Şehrin Hikâyesi Đki Yıl Okul Tatili Đlkbahar Geldi Đnce Memed Kaptan Grant ın Çocukları Karga ile Tilki (Đsmail Güven) Kaşağı (Ö. Seyfettin) 9 Keloğlan 2 Keloğlan (Ö. Seyfettin) Kendi Ayakları Üstünde (Đ.Ongun) Kesik Kaya (Ö. Seyfettin) Kırkar Amiler (Ö. Seyfettin) Kiralık Konak Klodi nin Serüvenleri Koleksiyon (Osman Yakın) Korkusuz Kaptanlar Korkusuz Serüven Kurt Adam Küçük Balıkçılar Küçük Gazeteci (K.Tuğcu) Küçük Kemancı Kül Kedisi M.F.Gülen Martılar Adası (Zekeriya) Masallar (Ö. Seyfettin) Meriç in Kanlı Gelini (S.Asımgil) Moby Dick Mübarek Gün ve Geceler Nasrettin Hoca Yaprak Dökümü (R.N.Güntekin) 2 Yeraltından Notlar (Dostoyevsky) Yeşil Buz Yorgun Savaşçı (Kemal Tahir) Yunus Emre Yüz Yıl Uyuyan Güzel Zekat Tablodaki verilerden, tüm kızlar arasında en çok beğenilen kitabın Çalıkuşu, en çok beğenilen yazarların ise sırasıyla Reşat Nuri Güntekin ve Đpek Ongun olduğu anlaşılmaktadır. Erkekler arasında ise en çok beğenilen kitap Kaşağı, en çok beğenilen yazar da tartışmasız Ömer Seyfettin dir. Tablo 17: Bütün Öğrenciler En Çok Beğenilen Kitap ( : 450 ) Acımak (Neşat R.Gültekin) Adı Aylin (A.Kulin) 2 Afacan Beşler Hazine Adasında (Enid Bylton) Affet Beni Annecim Ağlayan Seccade (Saadettin Kaplan) Ahmet Günbay Yıldız Akılsız Kaplumbağa Aklım Bir Karış Havada Alaaddin in Sihirli Lambası Çocuk Kalbi(Edmando De Amicis)2 Çocuk Kalbi 5 Çocuklara Fıkralar Çöl Macerası (Pierre de Byommond) Damga (R.N.Güntekin) Dede Korkut Define Adası Deli Kurt (H.Nihal Atsız) Denemeler (Montaigne) Kapanmayan Defter (Đdris Gürsoy) Kaptan Grant ın Çocukları Kar Çiçeği Karadaki Bebek (G.Dayıoğlu) Karga ile Tilki (Đsmail Güven) Kartal Tuğcu (K.Tuğcu) Kaşağı Kaşağı (Ö. Seyfettin) 17 Kayıp Liseli (Yılmaz Erdoğan) Keloğlan 3 Perili Köşk 2 Peygamberimizin Hayatı Pinkya (Ö. Seyfettin) Pinokyo 2 Pinokyo (Ö. Seyfettin) Pol Sokağı Çocukları Polyanna 2 Polyanna (J.Verne) Porbat Dağının Esrarı (G.Dayıoğlu) Portakal

15 15 Algül ile Akgül Ali Baba ve Kırk Haramiler Ali ile Şirin Alice Alice (Livays Kerıll) Altın Elma Anadolu Masalları I And And (Ö. Seyfettin) Andersen den Masallar Arkadaşım Dede Arkadaşlar Arasında (Đ.Ongun) Aslanla Fare Aya Yolculuk (J.Verne) Ayak Đzlerinin Esrarı Ayın Rengi (Fontantin Rokorto) Aynada Batan Güneş (A.G.Yıldız) Ayrı Dünyalar Ayrılık Yılı (K.Tuğcu) Aysel Aysel (Halit Ertuğrul) Ayşe nin Kuşu Balonla Beş Hafta (Juliver) Bambi Başarı Öyküleri (Sait Köşk) Başarı Yolunda Yetmiş Altın Kural Başını Vermeyen Şehit Başını Vermeyen Şehit (Ö. Seyfettin) 3 Battal Gazi Destanı Beyaz Diş (Jack London) Beyaz Diş (Tom Sawyer) Beyaz Lâle (Ö. Seyfettin) Bir Atlı Geçide Gider (M.N.Sepetçioğlu) Bir Çift Yürek (Marla Margon) Bir Delinin Hatıra Defteri (Gogal) Bir Deliyle Evlendim 2 Bir Dünya Yıkıldı (A.G.Yıldız) 2 Bir Eşeğin Anıları Bir Genç Kız Yetişiyor Bir Genç Kızın Gizli Defteri (Đ.Ongun) 10 Bir Hayır (Ö. Seyfettin) Bir Köyün Hikâyesi Bir Övgü Kaygı Bir Pırıltıdır Yaşamak (Đ.Ongun) 2 Bir Piyango Bileti Birleşen Yollar Bitmiş Aşklar Emanetçisi Bomba (Ö. Seyfettin) 8 Boş 32 Budala (Dostoyevsky) 2 Bülbülü Öldürmek Büyüklerin Günahı (K.Tuğcu) Cambazın Kızı (K.Tuğcu) Cehennem Değirmeni Cennetteki Çocuklar Cesetler Merdiveni (Agahta Cristy) Ceylan Kuzu (K.Tuğcu) Cingöz Kafeste Çakmak (Ö. Seyfettin) Çalıkuşu (R.N.Güntekin) 17 Çalıkuşu (Yaşar Nuri Gültekin) Çalıkuşu 6 Çalınan Taç Çanakkale Destanı (V.Vakkasoğlu) Çıkmaz Sokak (Uğur Mumcu) Çiçekler Susayınca 2 Deniz Feneri Destan Diken Üstünde Ölüm Dilara (Sevim Asımgil) Dilek Ağacı Dişi Kurdun Rüyaları (C.Aytmatov) Diyet (Ö. Seyfettin) 3 Doğru Düşünmenin Yolu Don Kişot Don Kişot (Cervantes) Dört Kardeştiler (G.Dayıoğlu) 2 Dünyadaki En Güzel Dünyanın En Güzel Çocukluğu Dünyanın Merkezine Seyahaet(J.V.) Dünyanın Merkezine Yolculuk Dünyanın Ucundaki Fener (J.Verne) Düzceli Mehmet Efruz Bey (Ö. Seyfettin) Elmas Kaçakçıları En Güzel Şey Aşk Enfes Öyküler Fadiş (G. Dayıoğlu) Falaka 2 Falaka (Ö. Seyfettin) 2 Fareler ve Đnsanlar Fatih Harbiye Fatih Harbiye (Peyami Safa) Ferhat ile Şirin 3 Ferman (Ö. Seyfettin) Filler Sultanı Forsa Forsa (Ö. Seyfettin) 2 Ganga (G.Dayıoğlu) Gelibolu (Buket Uzuner) Genç Kız Gılgamış (Marcola Coper) Gizli Bahçe Gizli Bahçe (Ö. Seyfettin) Gizli El Gökler Hakimi Gökyüzü (R.N.Güntekin) Gömülü Sır Gözyaşı Güller Ne Zaman Açar Halis Halikalar Ülkesüde Hayat Güzeldir (Đclâl Aydın) Hazin Göç Hazine Avcıları Heidi Herry Potter (J.K.Rowling) 3 Herry Potter 2 Hery Pother ve Sırlar Odası (J.K.Rowling) 2 Hint Sularında Homeyn in Hayatı Huzur Sokağı(Şûle Yüksel Şenler) 2 Huzur Sokağı 2 Đçler Acısı (K.Tuğcu) Đhtiyar (Ö. Seyfettin) Đki Şehrin Hikâyesi Đki Yıl Okul Tatili Đlkbahar Geldi Đnce Memed Đnci 3 Đnci nin Kısmeti (K.Tuğcu) Đyilik Meleği Keloğlan (Ö. Seyfettin) Kendi Ayakları Üstünde Kendi Ayakları Üstünde (Đ.Ongun) 5 Kendini Arayan Adam Kesik Kaya (Ö. Seyfettin) Kınalı Fatma Kırkar Amiler (Ö. Seyfettin) Kırlangıç Erken Göçtü (Şerif Benekçi) Kırmızı Başlıklı Kız Kırmızı Başlıklı Kız (G.Dayıoğlu) Kızım Olmadan Asla Kiralık Konak Klodi nin Serüvenleri Koleksiyon (Osman Yakın) Koleksiyon (Ö. Seyfettin) Korkunç Sır Korkusuz Kaptanlar Korkusuz Serüven Köydeki Arkadaşım (K.Tuğcu) Köydeki Kzı (K.Tuğcu) Kuklacı (K.Tuğcu) Kurt Adam Kuyruklu Yıldız Altında Bir Evlenme Küçük Balıkçılar Küçük Besleme (K.Tuğcu) Küçük Gazeteci (K.Tuğcu) Küçük Kemancı Küçük Prens Kül Kedisi 2 Lise Defterlerine Veda (Gönül Özgün) Lütfen Beni Anla (Đ.Ongun) M.F.Gülen Mahallelinin Sevgilisi (K.Tuğcu) Martılar Adası (Zekeriya) Masallar (Ö. Seyfettin) Mavi Kanatlı Kaplumbağa Mavi Saçlı Kız (Burçak Çerezcioğlu) Mercan Adası Meriç in Kanlı Gelini (S.Asımgil) Mezarından Kalkan Şehit (Hüseyin Rahmi Gürpınar) Midas Kartalının Gözleri (G.Dayıoğlu) Mo nun Gizemi (G.Dayıoğlu) Moby Dick Monte Cristo (A.Dumas) Monte Kristo Kontu (A.Duma) Mor Salkımlı Ev Mübarek Gün ve Geceler Nasrettin Hoca Noel Şarkısı Oduncu Ali Oğuz Hanın Destanı Oliver Twist On Beş Yaşında Kaptan On Beş Yaşında Kaptan (J.Verne) Ö.Seyfettin in Hikayeleri Ölüm Kitabı (J.Verne) Ölüm Zamanı (J.Verne) Ölümsüz Ece (G.Dayıoğlu) Ömer Seyfettin Örnek Kızlar 2 Pamuk Prenses 3 Pamuk Prenses ve Yedi Cüceler 3 Paralı Atlet (Rıfat Ilgaz) Pembe Đncili Kaftan (Ö Seyfettin) 3 Perili Köşk (Ö. Seyfettin) 4 Reşat Nuri Güntekin Robenson Couruse Robenson Cruse Rüyalar ve Karabasanlar (Stephen King) Sakat Çocuk (K.Tuğcu) Saklı Kent Seçme Masallar Seçmeler Sefâlet Nine Sefiller (Ö. Seyfettin) Sefiller (V.Hugo) 3 Sefiller 4 Sekizinci Renk (G.Dayıoğlu) Serüven Irmağı Sevda Geri Dön (Sevim Asımgil) Sevgi Masalları (Bahrengi) Sevgili Robotum Sıcak Ekmek (Ö. Seyfettin) Sınırsız Güç (Antoni Robinson) Sihirli Fasülyenin Serüveni Sinekli Bakkal (Halide Edip Adıvar) Siyacı (Paulo Coello) Siyah Đnci (Ö. Seyfettin) Siyah Lâle Sokağa Açılan Kapı (K.Tuğcu) Son Yaprak (O.Henry) Sütçü Kız (Ö. Seyfettin) Şah Yusuf Şehit Fadime (Muhittin Nalbantoğlu) Şehzade ile Dilenci Şeker Portakalı Taş Bebek Teke Fak (Ö. Seyfettin) Titanik 2 Tom Sawyer Topuz Topuz (Ö. Seyfettin) 2 Torios Kayası Tuna dan Uçan Kuş Uçan Periler Uçtu Uçtu Ali Uçtu (Muzaffer Đzgü) Ulduz ve Konuşan Bebek Üç Nasihat 2 Vadideki Zambak (Balzac) 2 Yaban (R.N.Güntekin) 2 Yaban (Y.K.Karaosmanoğlu) 2 Yağmur Hikâyelir Yalancının Mumu Yalnız Efe (Ö. Seyfettin) 2 Yaprak Dökümü (R.N.Güntekin) 2 Yaş On Yedi (Đ.Ongun) 2 Yeni Bir Hayat (Halit Ertuğrul) Yeraltından Notlar (Dostoyevsky) Yeşil Buz Yeşil Gece (R.N.Güntekin) Yılanı Öldürseler (Y.Nuri) Yorgun Savaşçı (Kemal Tahir) Yunus Emre Yüksek Ökçeler Yüz Yıl Uyuyan Güzel 2 Yüzüklerin Efendisi Züreya Zekat Yukarıdaki liste, araştırma kapsamındaki bütün öğrenciler arasında en çok sevilen kitabın Çalıkuşu olduğunu göstermektedir. Ardından ise Bir Genç Kızın Gizli Defteri ve Kaşağı gelmektedir. En çok beğenilen yazarlar ise sırasıyla Ömer Seyfettin, Reşat Nuri Güntekin ve Đpek Ongun dur. Hediye Olarak Kitap Alma Araştırma kapsamındaki öğrencilerin Bugüne kadar size hiç kitap hediye edildi mi? sorusuna verdikleri cevaplar, aşağıdaki tabloda ayrıntılı biçimde ortaya konmuştur:

16 16 Tablo 18: Bugüne kadar size hiç kitap hediye edildi mi? 3 Evet (Kız): 66 Evet (Erkek): 43 : Evet (Kız): 64 Evet (Erkek): 46 : Evet (Kız): 86 Evet (Erkek): 35 : Evet (Kız): 216 Evet (Erkek): 124 : Hayır (Kız) 20 Hayır (Erkek) 18 : Hayır (Kız) 21 Hayır (Erkek) 16 : Hayır (Kız) 17 Hayır (Erkek) 12 : Hayır (Kız) 58 Hayır (Erkek) 46 : Tablodaki veriler, öğrencilerin büyük bölümüne (76) kitap hediye edildiğini göstermektedir. Ayrıca verilerden kızlara erkeklerden biraz daha fazla kitap hediye edildiği anlaşılmaktadır. Hediye Olarak Kitap Tercihi Aşağıdaki tabloda, öğrencilerin hediye olarak kitabı tercih edip etmedikleri (kendileri için) konusundaki görüşleriyle ilgili veriler değerlendirilmiştir: Tablo 19: Hediye olarak kitap almayı tercih ederim. Đsterim(Kız): 73 Đsterim(Erkek): 39 : Đsterim(Kız): 54 Đsterim(Erkek): 39 : Đsterim(Kız): 74 Đsterim(Erkek): 22 : Đsterim(Kız):201 Đsterim(Erkek):100 : Đstemem(Kız): 15 Đstemem(Erkek): 22 : Đstemem(Kız): 30 Đstemem(Erkek): 23 : Đstemem(Kız): 28 Đstemem(Erkek): 25 : Đstemem(Kız): 73 Đstemem(Erkek): 70 : Buna göre öğrencilerin büyük bölümü, özellikle de kızlar, kendilerine hediye olarak kitap verilmesini tercih etmektedirler. Buna karşın hediye olarak kitap almayı tercih etmeyenlerin oranı da azımsanmayacak düzeydedir. Verilerde dikkat çeken başka bir husus da kızların erkeklere göre, kitap hediyesine daha sıcak bakmalarıdır. 3 Sütunlardaki ilk rakamlar kızlara, ikinci rakamlar erkeklere, üçüncü rakamlar ise toplam ya da ortalamalara aittir.

17 17 Büyüklerden Masal Dinleme Tablo 20: Anne, baba, dede, büyükanne, teyze gibi büyüklerinizden hiç masal dinlediniz mi? Evet (Kız): 58 Evet (Erkek): 38 : Evet (Kız): 60 Evet (Erkek): 41 : Evet (Kız): 76 Evet (Erkek): 32 : Evet (Kız): 194 Evet (Erkek): 111 : Hayır(Kız): 30 Hayır(Erkek): 23 : Hayır(Kız): 25 Hayır(Erkek): 21 : Hayır(Kız): 27 Hayır(Erkek): 15 : Hayır(Kız): 82 Hayır(Erkek): 59 : Tablodaki veriler, öğrencilerin Anne, baba, dede, büyükanne, teyze gibi büyüklerinizden hiç masal dinlediniz mi? sorusuna büyük oranda olumlu cevap verdiklerini göstermektedir. Bu anlamda kızlardan alınan olumlu cevapların erkeklerden alınan olumlu cevaplardan daha fazla olduğu da dikkat çekmektedir. Ayrıca olumsuz cevapların oranının da tahmin edilenden yüksek olduğu gözden kaçırılmamalıdır. Kitap Okumada Amaç Tablo 21: Niçin kitap okursunuz? ( 3 ) ( ) [ 3 ] 3 2 Maddî kazanç için ( 1 ) ( 1 ) [ 2 ] Maddî kazanç için ( 1 ) ( 1 ) [ 2 ] Maddî kazanç için ( 33 ) ( 26 ) [ 59 ] Kültür için ( 35 ) ( 32 ) [ 67 ] Kültür için ( 51 ) ( 26 ) [ 77 ] Kültür için ( 30 ) ( 32 ) [ 62 ] Ders başarısı için ( 29 ) ( 17 ) [ 46 ] Ders başarısı için ( 24 ) ( 13 ) [ 37 ] Ders başarısı için ( 22 ) ( 4 ) [ 26 ] Dinlenmek ve eğlenmek ( 22 ) ( 9 ) [ 31 ] Dinlenmek ve eğlenmek ( 26 ) ( 7 ) [ 33] Dinlenmek ve eğlenmek ( 5 ) ( 2 ) [ 7 ] Maddî kazanç için ( 119 ) ( 84) [ 203 ] Kültür için ( 83 ) ( 62 ) [ 145 ] Ders başarısı için ( 70 ) ( 20 ) [ 90 ] Dinlenmek ve eğlenmek Niçin kitap okursunuz? sorusuna alınan cevaplardan oluşan yukarıdaki tablo, öğrencilerin kitapla kültür arasında yakın bir ilgi kurduklarını göstermektedir. Zira öğrencilerin büyük bölümü, bu soruya kültür için cevabını vermiştir. Bu arada erkeklerin ve üst sınıfların bu seçeneği kızlardan ve alt sınıflardan daha çok tercih etmiş olmaları dikkat çekicidir. yandan bu soruya birçok öğrenci de ders başarısı için cevabını vermiştir. Bu anlamda da erkekler, özellikle de 6.sınıflar, ön plâna çıkmaktadır. Cevap olarak dinlenmek ve eğlenmek seçeneğini tercih edenlere bakıldığında ise kızların daha fazla olduğu görülmektedir. Bu cevap, 6.sınıf

18 18 erkeklerinde en düşük seviyede iken, diğer gruplarda önemli bir farklılık görülmemektedir. Bu soruya maddî kazanç için cevabını verenler ise istisna ölçüsünde azdır. Kitap Okuma Sevgisi Tablo 22: Kitap okumayı sever misiniz? ( 62 ) ( 23 ) [ 85 ] Çok severim. ( 26 ) ( 33 ) [ 59 ] Severim. ( ) ( 3 ) [ 3 ] 5 2 Mecbur kalınca okurum. ( ) ( 2 ) [ 2 ] 3 1 Sevmem. ( ) ( 1) [ 1 ] 2 1 Hiç sevmem. ( 46 ) ( 15 ) [ 61 ] Çok severim. ( 35 ) ( 41 ) [ 76 ] Severim. ( 2 ) ( 4 ) [ 6 ] Mecbur kalınca okurum. ( ) ( 3 ) [ 3 ] 5 2 Sevmem. ( ) ( ) [ ] Hiç sevmem. ( 42 ) ( 6 ) [ 48 ] Çok severim. ( 55 ) ( 29 ) [ 84 ] Severim. ( 4 ) ( 8 ) [ 12 ] Mecbur kalınca okurum. ( ) ( 1 ) [ 1 ] 2 1 Sevmem. ( 1 ) ( 3 ) [ 4 ] Hiç sevmem. ( 150 ) ( 44 ) [ 194] Çok severim. ( 116 ) ( 103 ) [ 219 ] Severim. ( 6 ) ( 15 ) [ 21 ] Mecbur kalınca okurum. ( ) ( 6 ) [ 6 ] 3 1 Sevmem. ( 1 ) ( 4 ) [ 5 ] 2 1 Hiç sevmem. Araştırma kapsamındaki öğrencilerin Kitap okumayı sever misiniz? sorusuna verdikleri cevaplar, yukarıdaki tabloda gösterilmiştir. Verilere göre öğrenciler, en çok severim seçeneğini işaretlemişlerdir. Ayrıca çok severim seçeneği de yüksek oranda tercih edilmiştir. Mecbur kalınca okurum, sevmem ve hiç sevmem seçenekleri ise pek tercih edilmemiştir. yandan kızların daha ziyade çok severim, erkeklerin ise severim tercihinde yoğunlaştıkları görülmektedir. Çok severim seçeneği, en çok alt sınıf kız öğrencilerince (özellikle 6.sınıf); mecbur kalınca okurum seçeneği ise üst sınıf öğrencilerince (özellikle 8.sınıf) işaretlenmiştir. En Çok Kitap Okuyan Yakın Tablo 23: Sizce aşağıdakilerden hangisi daha çok kitap okuyor? ( 7 ) ( 7 ) [ 14 ] Anne ( 5 ) ( 2 ) [ 7 ] Anne ( 7 ) ( 1 ) [ 8 ] Anne ( 4 ) ( 7 ) [ 11 ] Baba ( 8 ) ( 2 ) [ 10 ] Baba ( 8 ) ( 8 ) [ 16 ] Baba ( 18 ) ( 16 ) [ 34 ] Ağabey-Abla ( 17 ) ( 15 ) [ 32 ] Ağabey-Abla ( 17 ) ( 8 ) [ 25 ] Ağabey-Abla ( 51 ) ( 28 ) [79 ] Öğretmen ( 51) (40) [ 91] Öğretmen ( 66) (29) [ 95] Öğretmen ( 5 ) ( 2 ) [ 7 ] ( 3 ) ( 1 ) [ 4 ] ( 4 ) ( 1 ) [ 5 ] ( 19 ) ( 10 ) [ 29 ] Anne ( 20 ) ( 17 ) [ 37 ] Baba ( 52 ) ( 39 ) [ 91 ] Ağabey-Abla (168) ( 97) [265] Öğretmen ( 12 ) ( 4 ) [ 16 ] Yukarıdaki tablo, Sizce aşağıdakilerden hangisi, daha çok kitap okuyor? sorusuna alınan cevaplarla ilgili verilerden oluşturulmuştur. Buna göre öğrenciler, en çok öğretmen in kitap okuduğunu düşünmektedirler. Onu sırayla ağabey-abla, baba ve anne izlemektedir.

19 19 Televizyon Đzleme Düzeyi Tablo 24: Ne kadar sık televizyon izliyorsunuz? ( 5 ) ( 10 ) [ 15 ] Çok sık ( 4 ) ( 6 ) [ 10 ] Çok sık ( 13 ) ( 9 ) [ 22 ] Çok sık ( 13 ) ( 15 ) [ 28 ] Sık ( 19 ) ( 18 ) [ 37 ] Sık ( 38 ) ( 15 ) [ 53 ] Sık ( 53 ) ( 27 ) [ 80 ] Biraz ( 49 ) ( 31 ) [ 80 ] Biraz ( 45 ) ( 19 ) [ 64 ] Biraz ( 15 ) (10 ) [ 25] Az ( 11 ) ( 5 ) [16] Az ( 6 ) ( 4 ) [ 10 ] Az ( 2 ) ( ) [ 2 ] 2 1 Hiç ( 2 ) ( 3 ) [ 5 ] Hiç ( 1 ) ( ) [ 1 ] 1 1 Hiç ( 22 ) ( 25 ) [ 47 ] Çok sık ( 70 ) ( 48 ) [ 118 ] Sık ( 147 ) ( 77 ) [ 224 ] Biraz (32 ) (19) [ 51] Az ( 5 ) ( 3 ) [ 8 ] Hiç Ne kadar sık televizyon izliyorsunuz? sorusuna alınan cevapları düzenleyen yukarıdaki tablo, bu konuda en çok biraz seçeneğinin tercih edildiğini göstermektedir. Bu arada sık seçeneği de oldukça fazla tercih edilmiştir. Bu tercih, çok sık seçeneğiyle birleştirildiğinde, öğrencilerin yarısına ulaşılmaktadır. Hiç televizyon izlemeyenler ise istisna düzeyinde kalmıştır. Ayrıca verilerden, erkek öğrencilerin kızlardan daha çok televizyon izledikleri anlaşılmaktadır. ilginç bir sonuç da üst sınıfların alt sınıflara göre daha çok televizyon izlediklerini söylemeleridir. Derslerdeki Başarı Durumu Tablo 25: Ders başarı durumunuzu nasıl tanımlayabilirsiniz? ( 36 ) ( 21 ) [ 57 ] Çok iyi ( 26 ) ( 17 ) [ 43 ] Çok iyi ( 31 ) ( 9 ) [ 40 ] Çok iyi ( 40 ) ( 26 ) [ 66 ] Đyi ( 43 ) ( 37 ) [ 80 ] Đyi ( 58 ) ( 29 ) [ 87 ] Đyi ( 11 ) ( 13 ) [ 24 ] Orta ( 16 ) ( 8 ) [ 24 ] Orta ( 12 ) ( 9 ) [ 21 ] Orta ( ) ( 1 ) [ 1 ] 2 1 Zayıf ( ) ( ) [ ] Zayıf ( ) ( ) [ ] Zayıf ( ) ( ) [ ] Çok zayıf ( ) ( ) [ ] Çok zayıf ( ) ( ) [ ] Çok zayıf ( 93 ) (47) [ 140 ] Çok iyi ( 141 ) ( 92 ) [ 233 ] Đyi ( 39 ) ( 30 ) [ 69 ] Orta ( ) ( 1 ) [ 1 ] 1 Zayıf ( ) ( ) [ ] Çok zayıf Tablodan anlaşıldığına göre Ders başarı durumunuzu nasıl tanımlayabilirsiniz? sorusuna öğrencilerin yarıdan fazlası iyi cevabını vermişlerdir. Ayrıca derslerinin çok iyi olduğunu belirtenlerin sayısı da oldukça fazladır. Ankete katılan öğrencilerin az bir bölümü, bu soruya orta cevabını vermiştir. Zayıf cevabını veren tek öğrenci çıkmış; çok zayıf cevabına ise hiç rastlanmamıştır. Veriler, kızların erkeklere oranla derslerini daha başarılı gördüklerini ortaya koymaktadır. yandan çok iyi

20 20 seçeneğinin alt sınıflarda, iyi seçeneğinin ise üst sınıflarda daha çok işaretlendiği anlaşılmaktadır. Okunan Kitap Sayısı ( Yıllık ) Tablo 26: Ders kitabı dışında, bir yılda ortalama kaç kitap okursunuz? Boş Yukarıdaki tablo, Ders kitabı dışında, bir yılda ortalama kaç kitap okursunuz? sorusuna alınan cevaplarla ilgili verilerden oluşmaktadır. Buna göre öğrencilerin hemen hemen yarısı, bu soruyu 1 le 9 arasında bir sayıyla cevaplandırmışlardır. Öğrencilerin büyük bölümünün cevabı da aralığında yer almıştır aralığında yer alan cevaplar ise oldukça azdır. Ayrıca bu soruyu cevaplamayan öğrencilerin sayısı da dikkat çekici orandadır. Alışkanlıklar Tablo 27: Aşağıdakilerden en çok hangisinden hoşlanırsınız? Spor Spor Spor Gezmek Gezmek Gezmek ( 4 ) ( 4 ) [ 8 ] Televizyon ( 1 ) ( 3 ) [ 4 ] Televizyon ( 7 ) ( ) [ 7 ] 7 5 Televizyon ( 11 ) ( ) [ 11 ] 13 7 Eğlenmek ( 19 ) ( 7 ) [ 26 ] Eğlenmek ( 30 ) ( 6 ) [ 36 ] Eğlenmek ( 41 ) ( 9 ) [ 50 ] Kitap okuma ( 25) ( 9 ) [ 34] Kitap okuma ( 18 ) ( ) [ 18] Kitap okuma ( 3 ) ( 2 ) [ 5 ] Kurs ( 6 ) ( 3 ) [ 9 ] Kurs ( 4 ) ( 2 ) [ 6 ] Kurs Spor Gezmek ( 12 ) ( 7 ) [ 19 ] Televizyon ( 60 ) ( 13 ) [ 73 ] Eğlenmek ( 84 ) (18 ) [ 102] Kitap okuma ( 13 ) ( 7 ) [ 20 ] Kurs Aşağıdakilerden en çok hangisinden hoşlanırsınız? sorusuna verilen cevaplarla oluşturulan yukarıdaki tablo, araştırma kapsamındaki öğrencilerin alışkanlıkları hakkında önemli veriler içermektedir. Buna göre bütün öğrenciler, en çok spor yapmaktan hoşlanmaktadırlar. Veriler, ayrıntılı biçimde değerlendirildiğinde, bu sonucun özellikle erkek öğrencilerin tercihleriyle oluştuğu anlaşılmaktadır. Zira kız öğrenciler, en çok kitap okuma dan hoşlandıklarını belirtmişlerdir. Daha sonraki alışkanlıklar ise

İÇİNDEKİLER BÖLÜM I BÖLÜM II. vii GİRİŞ / 1 ÇOCUK VE KİTAPLARI / 17

İÇİNDEKİLER BÖLÜM I BÖLÜM II. vii GİRİŞ / 1 ÇOCUK VE KİTAPLARI / 17 İÇİNDEKİLER BÖLÜM I GİRİŞ / 1 1. Çocuk Edebiyatının Tanımı, Niteliği ve Önemi / 1 Tanımı / 1 Niteliği / 3 Önemi / 5 / 8 Çocuk ve Kitapları / 8 Çocuk Edebiyatı ve Kitapları / 9 Çocuk ve Kitap / 12 Boş Zamanları

Detaylı

2. SINIF İŞİTME ENGELLİ ÖĞRENCİLERİ İÇİN TEST ÇALIŞMASI. Hazırlayan Engin GÜNEY İşitme Engelliler sınıf Öğretmeni

2. SINIF İŞİTME ENGELLİ ÖĞRENCİLERİ İÇİN TEST ÇALIŞMASI. Hazırlayan Engin GÜNEY İşitme Engelliler sınıf Öğretmeni 2. SINIF İŞİTME ENGELLİ ÖĞRENCİLERİ İÇİN TEST ÇALIŞMASI Hazırlayan İşitme Engelliler sınıf Öğretmeni 1 Saçları hangisi tarar? o A) Bıçak o B) Tarak o C) Eldiven o D) Makas 2 Hangisi okul eşyası değil?

Detaylı

1 Mart/Cumartesi GÜNEŞE YOLCULUK HACİVAT KARAGÖZ GÖLGE OYUNU HAYVANLAR VE ÇOCUKLAR HOŞGELDİN ESİN PERİSİ

1 Mart/Cumartesi GÜNEŞE YOLCULUK HACİVAT KARAGÖZ GÖLGE OYUNU HAYVANLAR VE ÇOCUKLAR HOŞGELDİN ESİN PERİSİ ÇOCUK OYUNLARI 65 GÜNEŞE YOLCULUK Uygur Çocuk Tiyatrosu Ali Emiri Efendi HACİVAT KARAGÖZ GÖLGE OYUNU Ünver Oral İdris Güllüce HAYVANLAR VE ÇOCUKLAR Mavi Uçurtma Komedi Tiyatrosu Sultanbeyli HOŞGELDİN ESİN

Detaylı

ERKEK 8 YAŞ. Korsan (#1115) 1 Adet. Kral (#1116) 1 Adet. Prens (#1117) 1 Adet. Prens (#1180) 1 Adet

ERKEK 8 YAŞ. Korsan (#1115) 1 Adet. Kral (#1116) 1 Adet. Prens (#1117) 1 Adet. Prens (#1180) 1 Adet Kral (#1116) 1 Adet Korsan (#1115) 1 Adet Prens (#1117) 1 Adet Prens (#1180) 1 Adet Hindistan (#1189) 2 Adet İ ngiliz Asker (#1193) 1 Adet Kızılderili (#1190) 1 Adet Rusya (#1122) 2 Adet Rusya (#1123)

Detaylı

.com. Faydalı Olması Dileklerimizle... Emrah&Elvan PEKŞEN

.com. Faydalı Olması Dileklerimizle... Emrah&Elvan PEKŞEN .com Faydalı Olması Dileklerimizle... Emrah&Elvan PEKŞEN ilkokul1.com ilkokul1.com ilkokul1.com ilkokul1.com ilkokul1.com ilkokul1.com ilkokul1.com ilkokul1.com ilkok Adı-Soyadı:... Önce kelimeleri tek

Detaylı

2-Komisyon üyelerimizce İlkokullar için 10, Ortaokullar için 10, Liseler için 10 Veliler için 10 kitap belirlenmiştir.

2-Komisyon üyelerimizce İlkokullar için 10, Ortaokullar için 10, Liseler için 10 Veliler için 10 kitap belirlenmiştir. ARTVİN OKUYOR Proje Kapsamında Velilerimiz ve Öğrencilerimiz 100 Temel Eser Türk ve Dünya Klasikleri arasından seçilen eserleri okuyacak ve süreç sonunda okudukları eserlerden 24 Mayıs 2014 Cumartesi günü

Detaylı

5 Nisan/Cumartesi UÇ HAZERFAN UÇ AKILLI DOKTOR ALAADDİN İN SİHİRLİ LAMBASI BİR PRENS MASALI. Çocuk Oyunu Tiyatro Yansıma Atakent Kültür Merkezi

5 Nisan/Cumartesi UÇ HAZERFAN UÇ AKILLI DOKTOR ALAADDİN İN SİHİRLİ LAMBASI BİR PRENS MASALI. Çocuk Oyunu Tiyatro Yansıma Atakent Kültür Merkezi ÇOCUK OYUNLARI 67 UÇ HAZERFAN UÇ Tiyatro Yansıma Atakent Kültür Merkezi AKILLI DOKTOR İsmail Yeşilbağ Tiyatrosu Bahçelievler Kültür Merkezi ALAADDİN İN SİHİRLİ LAMBASI Tiyatro Yeniden Cem Karaca Kültür

Detaylı

Yoksullukları, yoklukları aşarak bir okulu bitirip meslek sahibi olanları ilk defa burada bir araya getiriyoruz.

Yoksullukları, yoklukları aşarak bir okulu bitirip meslek sahibi olanları ilk defa burada bir araya getiriyoruz. OKUMUŞLAR Ahmetler, öteden beri eğitime ve okumaya meraklı insanların yaşadığı bir köy. Buradan okumaya giden çocuklar gittikleri okullarda her yönden ba ş ar ı göstererek okullarında örnek olmu ş lard

Detaylı

ÇİÇEK YAYINCILIK FİYAT LİSTESİ P.S.F (kdv dahil) YTL

ÇİÇEK YAYINCILIK FİYAT LİSTESİ P.S.F (kdv dahil) YTL 03.12.2012/05 ÇİÇEK YAYINCILIK FİYAT LİSTESİ P.S.F (kdv dahil) YTL 001 MASAL HAZİNESİ 9789756080603.... 35,00 004 365 DİZİSİ.. 02 İlginç Yönleriyle Hayvanlar 9789756059241 010 DÜNYA DİZİSİ 25,00 03 Çiftlik

Detaylı

Özel Sümbül 2- A SINIFI SINIF KİTAPLIK LİSTESİ

Özel Sümbül 2- A SINIFI SINIF KİTAPLIK LİSTESİ Özel Sümbül 2- A SINIFI SINIF KİTAPLIK LİSTESİ Kitap Sıra No Kitap Adı Yayın Evi Set Sayfa Sayısı Zorluk Puanlaması (4 üzerinden) 1 Bez Bebek Zambak Yayınları Hikaye Kitapları Serisi-1 32 2 2 Umut Işığı

Detaylı

1. A. Vahap Akbaş Kuş Baba 2. Abdurrahman Cem Su Küpü 3. Abdurrahman Cem Kuşların Dilinden 4. Abdurrahman Cem Leyla ile Mecnun 5. Adnan ÇAKMAKCIOĞLU

1. A. Vahap Akbaş Kuş Baba 2. Abdurrahman Cem Su Küpü 3. Abdurrahman Cem Kuşların Dilinden 4. Abdurrahman Cem Leyla ile Mecnun 5. Adnan ÇAKMAKCIOĞLU 1. A. Vahap Akbaş Kuş Baba 2. Abdurrahman Cem Su Küpü 3. Abdurrahman Cem Kuşların Dilinden 4. Abdurrahman Cem Leyla ile Mecnun 5. Adnan ÇAKMAKCIOĞLU Martılar Ne Söyledi? 6. Ahmet RASİM Falaka 7. Ahmet

Detaylı

YILDIZ ve KELEBEK GRUPLARI MART AYI BÜLTENİ

YILDIZ ve KELEBEK GRUPLARI MART AYI BÜLTENİ YILDIZ ve KELEBEK GRUPLARI MART AYI BÜLTENİ MART AYINDA NELER ÖĞRENDİK? Hayvanlar hakkında neler bildiğimizi ifade ettik. Hayvanları isimlendirdik. Suda yaşayan hayvanları gösterdik. Ormanda yaşayan hayvanlara

Detaylı

ÇİÇEK YAYINCILIK FİYAT LİSTESİ

ÇİÇEK YAYINCILIK FİYAT LİSTESİ 21.10.2013/05 P.S.F (kdv dahil) YTL 010 DÜNYA DİZİSİ 02 Dünya Masalları 9789756059050 04 Dinozorlar Ansiklopedisi 9786054504985 03 Çiftlik ve Kırda Hayat 9789944220613 25,00 012 BEBEĞİM DİZİSİ. 33,00 01

Detaylı

Bölüme Yeni Gelen Öğrencileri Değerlendirme Anketi-2017 (Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü)

Bölüme Yeni Gelen Öğrencileri Değerlendirme Anketi-2017 (Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü) Bölüme Yeni Gelen Öğrencileri Değerlendirme Anketi-2017 (Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü) İncelenen Veri Sayı Yüzde (%) Erkek 24 36,4 Cinsiyet Kadın 42 63,6 Uyruk Mezun Olunan Lise Bölümü Tercih Nedeni

Detaylı

YUNUS GRUBU MART AYI BÜLTENİ

YUNUS GRUBU MART AYI BÜLTENİ YUNUS GRUBU MART AYI BÜLTENİ MART AYINDA NELER ÖĞRENDİK? Bitkileri tanıdık. Bitkileri gözlemledik. Bitki türlerini isimlendirdik. Bitkilerin birer canlı olduğunu öğrendik. Farklı bitkilerin bakımını üstlendik.

Detaylı

Eğitim Öğretim Yılı Bölüme Yeni Gelen Öğrencileri Değerlendirme Anketi (Hemşirelik Bölümü) İncelenen Veri Sayı Yüzde (%)

Eğitim Öğretim Yılı Bölüme Yeni Gelen Öğrencileri Değerlendirme Anketi (Hemşirelik Bölümü) İncelenen Veri Sayı Yüzde (%) 2017-2018 Eğitim Öğretim Yılı Bölüme Yeni Gelen Öğrencileri Değerlendirme Anketi (Hemşirelik Bölümü) İncelenen Veri Sayı Yüzde (%) Cinsiyet Kadın 145 79,2 Erkek 38 20,8 Mezun Olunan Lise Anadolu Lisesi

Detaylı

ÖZEL EFDAL GÖZTEPE ANAOKULU DENİZYILDIZI GRUBU MAYIS AYI BÜLTENİ

ÖZEL EFDAL GÖZTEPE ANAOKULU DENİZYILDIZI GRUBU MAYIS AYI BÜLTENİ ÖZEL EFDAL GÖZTEPE ANAOKULU DENİZYILDIZI GRUBU MAYIS AYI BÜLTENİ 2015 MAYIS AYINDA NELER ÖĞRENDİK? Taşıtlar konusunda neler bildiğimizi akıl haritasında resimledik. Trafik kurallarını ve işaretlerini öğrendik.

Detaylı

EĞİTİM VE ÖĞRETİM DÖNEMİ DENİZYILDIZI GRUBU MART AYI BÜLTENİ

EĞİTİM VE ÖĞRETİM DÖNEMİ DENİZYILDIZI GRUBU MART AYI BÜLTENİ 2012 2013 EĞİTİM VE ÖĞRETİM DÖNEMİ DENİZYILDIZI GRUBU MART AYI BÜLTENİ MART AYINDA NELER ÖĞRENDİK? Bitkileri tanıdık. Bitkileri gözlemledik. Bitki türlerini isimlendirdik. Bitkilerin birer canlı olduğunu

Detaylı

HİKÂYELERİMİZ FEN VE MATEMATİK ETKİNLİĞİ

HİKÂYELERİMİZ FEN VE MATEMATİK ETKİNLİĞİ HİKÂYELERİMİZ Annecim Anneler günü Paf ile Puf Tasarruflu olmalıyız İlk hediyem Dinozorun Evi İki inatçı keçi Karne heyecanı Geri dönüşüm Uzun zürafa Becerikli karınca Rapunzel Kırmızı başlıklı kız Hansel

Detaylı

KİM OLDUĞUMUZ TEMASI BİLGİ OKURYAZARLIĞI KAZANIMLARI 1.SINIF

KİM OLDUĞUMUZ TEMASI BİLGİ OKURYAZARLIĞI KAZANIMLARI 1.SINIF KİM OLDUĞUMUZ TEMASI BİLGİ OKURYAZARLIĞI KAZANIMLARI 1.SINIF 1. Bir hikaye veya masalda geçen karakterleri öğrenir. 2.Tahminde bulunur. 3.Dinleme alışkanlığı kazanır. 4.Dinlediği hikaye/masalın özelliklerini

Detaylı

FINDIKLI İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ İLÇE GENELİ KİTAP OKUYORUM VE HAYALLERİMİ YAZIYORUM YARIŞMALARI UYGULAMA YÖNERGESİ

FINDIKLI İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ İLÇE GENELİ KİTAP OKUYORUM VE HAYALLERİMİ YAZIYORUM YARIŞMALARI UYGULAMA YÖNERGESİ FINDIKLI İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ İLÇE GENELİ KİTAP OKUYORUM VE HAYALLERİMİ YAZIYORUM YARIŞMALARI UYGULAMA YÖNERGESİ 1.BÖLÜM : KİTAP OKUYORUM YARIŞMASI KONU: 2013-2014 eğitim öğretim yılı Fındıklı İlçesi

Detaylı

PENGUEN GRUBU MART AYI BÜLTENİ

PENGUEN GRUBU MART AYI BÜLTENİ PENGUEN GRUBU MART AYI BÜLTENİ HAYVANLAR TEMASI BALIK DÜNYA SU GÜNÜ ORMAN HAFTASI YAŞLILAR HAFTASI DÜNYA TİYATROLAR GÜNÜ Balıkları tanıdık. Balıkları gözlemledik. Balık türlerini isimlendirdik. Balıkların

Detaylı

PENGUEN GRUBU MAYIS AYI BÜLTENİ

PENGUEN GRUBU MAYIS AYI BÜLTENİ PENGUEN GRUBU MAYIS AYI BÜLTENİ MAYIS AYINDA NELER ÖĞRENDİK? ANNELER GÜNÜ TRAFİK VE TAŞITLAR DÜNYA SÜT GÜNÜ MÜZELER HAFTASI 19 MAYIS GENÇLİK VE SPOR BAYRAMI Taşıtların özelliklerini, benzerlik ve farklılıklarını

Detaylı

CANLILAR DÜNYASINI GEZELİM TANIYALIM

CANLILAR DÜNYASINI GEZELİM TANIYALIM CANLILAR DÜNYASINI GEZELİM TANIYALIM Bulut Kuş OKUL Ağaç Çimenler Taş Ayşe Çocuklar Kedi Top Çiçekler Göl Yukarıdaki şekilde Ayşe nin okula giderken çevresinde gördüğü canlı ve cansız varlıkları inceleyelim.

Detaylı

KAMU KURUM VE KURULUŞLARINDA ÇALIŞAN KÖYLÜLERİMİZ. Adı Soyadı. Mesleği. Tahsil Durumu. Çalıştığı Kurum. Ahmet AKGÜL. Memur.

KAMU KURUM VE KURULUŞLARINDA ÇALIŞAN KÖYLÜLERİMİZ. Adı Soyadı. Mesleği. Tahsil Durumu. Çalıştığı Kurum. Ahmet AKGÜL. Memur. KAMU KURUM VE KURULUŞLARINDA ÇALIŞAN KÖYLÜLERİMİZ Adı Soyadı Mesleği Tahsil Durumu Çalıştığı Kurum 1 Ahmet AKGÜL Milli Piyango İdaresi/ 2 1 / 32 Süleyman AKGÜL Sınıf Öğretmeni Düzce 3 Yakup BALCI Matematik

Detaylı

ÖZEL GÜRÇAĞ ANAOKULU 5 YAŞ KASIM 2017 AYLIK BÜLTEN

ÖZEL GÜRÇAĞ ANAOKULU 5 YAŞ KASIM 2017 AYLIK BÜLTEN ÖZEL GÜRÇAĞ ANAOKULU 5 YAŞ KASIM 2017 AYLIK BÜLTEN 01.11.2017 02.11.2017 03.11.2017 06.11.2017 07.11.2017 Toprak erozyonu deneyi Parça- bütün çalışması Tohum isimli parmak oyununu Yağmurun oluşum deneyini

Detaylı

ÇALIŞKAN ARILAR EKİM AYI EĞİTİM PROGRAMI 1.HAFTA NELER ÖĞRENECEĞİZ HAFTANIN KONUSU:OKULUMUZ

ÇALIŞKAN ARILAR EKİM AYI EĞİTİM PROGRAMI 1.HAFTA NELER ÖĞRENECEĞİZ HAFTANIN KONUSU:OKULUMUZ ÇALIŞKAN ARILAR EKİM AYI EĞİTİM PROGRAMI 1.HAFTA NELER ÖĞRENECEĞİZ HAFTANIN KONUSU:OKULUMUZ -Okul nedir? Okulumuzu tanıyoruz.okulumuzun bölümlerini tanıyoruz. -Okulda kimler çalışır ve ne iş yaparlar öğreniyoruz.

Detaylı

9 Evliya Çelebi -Seyahatnâmesi'nden Seçmeler (MEB,Yapı) 13 Hüseyin R. Gürpınar -Kuyruklu Yıldız Altında Bir(Özgür)

9 Evliya Çelebi -Seyahatnâmesi'nden Seçmeler (MEB,Yapı) 13 Hüseyin R. Gürpınar -Kuyruklu Yıldız Altında Bir(Özgür) Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim 100 Temel Eser Listesi Yazar adı - Kitap adı (Yayınevi) TÜRK EDEBİYATI 1 M. Kemal Atatürk -Nutuk (TDK,Çağdaş..) 2 Kutadgu Bilig'den Seçmeler(TDK.) 3 Dede Korkut Hikâyeleri

Detaylı

MASALCI YAYIN SANAYİ İÇ VE DIŞ TİC.LTD.ŞTİ.

MASALCI YAYIN SANAYİ İÇ VE DIŞ TİC.LTD.ŞTİ. 2016 Ürün Katalogu MASALCI YAYIN SANAYİ İÇ VE DIŞ TİC.LTD.ŞTİ. Cumhuriyet Mah. Atatürk Bulvarı Beycity Residence A Blok No:3 Kat:4 D:29 Beylikdüzü / İSTANBUL Tel.: 0212 731 44 40 www.masalciyayinlari.com

Detaylı

BU AY ÖĞRENDİKLERİMİZ

BU AY ÖĞRENDİKLERİMİZ YUNUS GRUBU NİSAN AYI BÜLTENİ BU AY ÖĞRENDİKLERİMİZ Bildiğimiz meslekleri ifade ederek akıl haritası oluşturduk. Meslekleri görevlerine göre grupladık. Hangi mesleklerde hangi araç ve gereçleri kullanıldığını

Detaylı

ÇAĞDAŞ TÜRK EDEBİYATI. Refik Durbaş. Şiir BEZ BEBEKLE KUKLASI. 2. basım. Resimleyen: Burcu Yılmaz

ÇAĞDAŞ TÜRK EDEBİYATI. Refik Durbaş. Şiir BEZ BEBEKLE KUKLASI. 2. basım. Resimleyen: Burcu Yılmaz Refik Durbaş BEZ BEBEKLE KUKLASI ÇAĞDAŞ TÜRK EDEBİYATI Şiir Resimleyen: Burcu Yılmaz 2. basım Refik Durbaş BEZ BEBEKLE KUKLASI Resimleyen: Burcu Yılmaz Yayın Koordinatörü: İpek Şoran Editör: Ebru Akkaş

Detaylı

PENGUEN GRUBU MART AYI BÜLTENİ SİNCAPLAR TEMASI DÜNYA SU GÜNÜ ORMAN HAFTASI YAŞLILAR HAFTASI DÜNYA TİYATROLAR GÜNÜ

PENGUEN GRUBU MART AYI BÜLTENİ SİNCAPLAR TEMASI DÜNYA SU GÜNÜ ORMAN HAFTASI YAŞLILAR HAFTASI DÜNYA TİYATROLAR GÜNÜ PENGUEN GRUBU MART AYI BÜLTENİ SİNCAPLAR TEMASI DÜNYA SU GÜNÜ ORMAN HAFTASI YAŞLILAR HAFTASI DÜNYA TİYATROLAR GÜNÜ Sincapları tanıdık. Sincapları gözlemledik. Hayvan türlerini isimlendirdik. Hayvanların

Detaylı

ABDULLAH ALİYE CAN ANAOKULU ÇİÇEKLER SINIFI OCAK AYI BÜLTENİ BELİRLİ GÜNLER VE HAFTALAR. Yeni yıl (31 Aralık-1 Ocak)

ABDULLAH ALİYE CAN ANAOKULU ÇİÇEKLER SINIFI OCAK AYI BÜLTENİ BELİRLİ GÜNLER VE HAFTALAR. Yeni yıl (31 Aralık-1 Ocak) ABDULLAH ALİYE CAN ANAOKULU ÇİÇEKLER SINIFI OCAK AYI BÜLTENİ BELİRLİ GÜNLER VE HAFTALAR Yeni yıl (31 Aralık-1 Ocak) Enerji Tasarrufu Haftası (Ocak ayının ikinci haftası) GÜNE BAŞLAMA ETKİNLİKLERİ Oyun

Detaylı

İsim İsim İsimlerin Tamamlanmış Hali

İsim İsim İsimlerin Tamamlanmış Hali Aşağıda verilen isimleri örnekteki gibi tamamlayınız. Örnek: Ayakkabı--------uç : Ayakkabının ucu İsim İsim İsimlerin Tamamlanmış Hali Kalem sap Çanta renk Araba boya Masa kenar Deniz mavi Rüzgar şiddet

Detaylı

ABDULLAH ALİYE CAN ANAOKULU ÇİÇEKLER SINIFI. Nİsan AYI BÜLTENİ. Sevgİ Kİlİmlerİmİz

ABDULLAH ALİYE CAN ANAOKULU ÇİÇEKLER SINIFI. Nİsan AYI BÜLTENİ. Sevgİ Kİlİmlerİmİz ABDULLAH ALİYE CAN ANAOKULU ÇİÇEKLER SINIFI Nİsan AYI BÜLTENİ Sevgİ Kİlİmlerİmİz BELİRLİ GÜNLER VE HAFTALAR Dünya Kitap Günü (23 Nisan gününü içine alan hafta) Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı (23 Nisan)

Detaylı

ATAMA / YERDEĞİŞTİRME ONAY LİSTESİ

ATAMA / YERDEĞİŞTİRME ONAY LİSTESİ ATANDIĞI GÖREV YERİ ve ALANI MEHMET AYTEKİN GAZİANTEP ŞAHİNBEY Gaziantep Beden Eğitimi 72 2 ERGÜN ASLANARGUN GAZİANTEP ŞEHİTKAMİL Bayraktar Anadolu Beden Eğitimi GAZİANTEP ŞEHİTKAMİL (74909)Hacı Lütfiye

Detaylı

DENİZYILDIZI GRUBU MAYIS AYI BÜLTENİ

DENİZYILDIZI GRUBU MAYIS AYI BÜLTENİ ANNELER GÜNÜNÜZ KUTLU OLSUN. SİZLERİ ÇOK SEVİYORUZ. DENİZYILDIZI GRUBU MAYIS AYI BÜLTENİ MAYIS AYINDA NELER ÖĞRENDİK? Taşıtların özelliklerini, benzerlik ve farklılıklarını inceledik. Taşıtlar konusunda

Detaylı

SAYI KAVRAMI (TEMEL KAVRAM)

SAYI KAVRAMI (TEMEL KAVRAM) SAYI KAVRAMI (TEMEL KAVRAM) KONULAR: 1 den 20 ye Kadar Birer Birer Ritmik Sayma 10 dan Geriye Doğru Birer Birer Ritmik Sayma 1 den 10 a Kadar Rakamları Okuma ve Modele Bakarak Yazma 1 İle 10 Arasındaki

Detaylı

ÖZEL SEYMEN EĞİTİM KURUMLARI ORTAOKULU 5.SINIFLAR KİTAP VE KIRTASİYE LİSTESİDİR.

ÖZEL SEYMEN EĞİTİM KURUMLARI ORTAOKULU 5.SINIFLAR KİTAP VE KIRTASİYE LİSTESİDİR. ÖZEL SEYMEN EĞİTİM KURUMLARI ORTAOKULU 5.SINIFLAR KİTAP VE KIRTASİYE LİSTESİDİR. TÜRKÇE UÇAN SINIF- ERİCH KASTNER - CAN YAYINLARI CHARLİE'NİN ÇİKOLATA FABRİKASI- ROALD DAHL- CAN YAYINLARI BÜYÜK ATATÜRK'TEN

Detaylı

02 Kasım RENKLER CUMHURİYETİ MİKROFONDA SEN VARSIN TENEKE ŞÖVALYELER KIRMIZII PABUÇLAR. Çocuk Oyunu Tiyatro Çisenti. Çocuk Oyunu Sezgin Maden

02 Kasım RENKLER CUMHURİYETİ MİKROFONDA SEN VARSIN TENEKE ŞÖVALYELER KIRMIZII PABUÇLAR. Çocuk Oyunu Tiyatro Çisenti. Çocuk Oyunu Sezgin Maden ÇOCUK OYUNLARI 02 Kasım RENKLER CUMHURİYETİ Tiyatro Çisenti Ali Emiri Efendi MİKROFONDA SEN VARSIN Sezgin Maden Altunizade Kültür ve Sanat Merkezi TENEKE ŞÖVALYELER 5 Taş Çocuk Tiyatrosu Atakent KIRMIZII

Detaylı

PENGUENLER GRUBU MART AYI BÜLTENİ

PENGUENLER GRUBU MART AYI BÜLTENİ PENGUENLER GRUBU MART AYI BÜLTENİ HAYVANLAR TEMASI PENGUEN DÜNYA SU GÜNÜ ORMAN HAFTASI YAŞLILAR HAFTASI DÜNYA TİYATROLAR GÜNÜ Penguenleri tanıdık. Penguenleri gözlemledik. Penguen türlerini isimlendirdik.

Detaylı

2016 Tudem Edebiyat Ödülleri Öykü Yarýþmasý Mansiyon Ödülü

2016 Tudem Edebiyat Ödülleri Öykü Yarýþmasý Mansiyon Ödülü 2016 Tudem Edebiyat Ödülleri Öykü Yarýþmasý Mansiyon Ödülü BAMBAŞKA BİR DÜNYA 2018, Tudem Eğitim Hizmetleri San. Tic. A.Ş. 1476/1 Sok. No:10/51 Alsancak-Konak/İZMİR YAZAR: Koray Avcı Çakman RESİMLER: Lütfü

Detaylı

ÖZEL SEYMEN EĞİTİM KURUMLARI 2013-2014 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ANADOLU LİSESİ KİTAP LİSTESİ

ÖZEL SEYMEN EĞİTİM KURUMLARI 2013-2014 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ANADOLU LİSESİ KİTAP LİSTESİ 9. SINIFLAR DON KİŞOT - CERVANTES (YAPI KREDİ YAYINLARI- ROZA HAKMEN ÇEVİRİSİ) (1. DÖNEM) KÜÇÜK PRENS - ANTOINE DE SAINT EXUPERY (MAVİ BULUT YAYINCILIK) ( 2. DÖNEM) ÜÇ ANADOLU EFSANESİ- YAŞAR KEMAL (YAPI

Detaylı

T.C. Tarih: :54:47 Sayfa:1/5 GÜN GÜN SAYGILI SAYGILI SAYGILI GÜNDÜZ GÜNDÜZ GÜNDÜZ GÜNDÜZ GÜNDÜZ GÜNDÜZ GÜNDÜZ MERVE MÜLDÜR MERVE MÜLDÜR

T.C. Tarih: :54:47 Sayfa:1/5 GÜN GÜN SAYGILI SAYGILI SAYGILI GÜNDÜZ GÜNDÜZ GÜNDÜZ GÜNDÜZ GÜNDÜZ GÜNDÜZ GÜNDÜZ MERVE MÜLDÜR MERVE MÜLDÜR Sayfa:1/5 08:05-08:50 2087 Temel Matematik I ÖZNUR ÖLMEZ 2081 İlkokuma ve Yazma Öğretimi Yrd. Doç. Dr. GİZEM 09:00-09:45 2087 Temel Matematik I ÖZNUR ÖLMEZ 2088 Sosyoloji Doç. Dr. Ümit AKÇA 2081 İlkokuma

Detaylı

1. Dede Korkut Hikayeleri (İlköğretim İçin Uyarlama) 2. Mevlana nın Mesnevisinden Seçme Hikayeler. (İlköğretim Çocukları İçin Seçme Hikayeler)

1. Dede Korkut Hikayeleri (İlköğretim İçin Uyarlama) 2. Mevlana nın Mesnevisinden Seçme Hikayeler. (İlköğretim Çocukları İçin Seçme Hikayeler) 1. Dede Korkut Hikayeleri (İlköğretim İçin Uyarlama) 2. Mevlana nın Mesnevisinden Seçme Hikayeler (İlköğretim Çocukları İçin Seçme Hikayeler) 3. Karagöz ile Hacivat (İlköğretim İçin Seçme Hikayeler) 4.

Detaylı

2012-2013 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 7/B SINIFI ÖĞRENCİLERİMİZİN KİTAP OKUMA VE ÖZET ÇIKARMALARINA İLİŞKİN VERİLER

2012-2013 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 7/B SINIFI ÖĞRENCİLERİMİZİN KİTAP OKUMA VE ÖZET ÇIKARMALARINA İLİŞKİN VERİLER 2012-2013 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 7/B SINIFI ÖĞRENCİLERİMİZİN KİTAP OKUMA VE ÖZET ÇIKARMALARINA İLİŞKİN VERİLER Abdil Hasan ÇELİK 309 Doğum Günü Feyza Algan Hikaey 48 01.04.2013 03.04.2013 2011 İstanbul Abdil

Detaylı

TÜRKÇE PAMUK DEDE soruları yukarıdaki metne göre cevaplayınız. 1) Aşağıdakilerden hangisi Pamuk dede nin yaptığı işlerden birisi değildir?

TÜRKÇE PAMUK DEDE soruları yukarıdaki metne göre cevaplayınız. 1) Aşağıdakilerden hangisi Pamuk dede nin yaptığı işlerden birisi değildir? ilkokul1.com ilkokul1.com ilkokul1.com ilkokul1.com ilkokul1.com ilkokul1.com ilkokul1.com ilkokul1.com ilkok TÜRKÇE PAMUK DEDE Pamuk dede hiç durmadan çalışıyordu. Çünkü o çalışmayı çok seviyordu. Her

Detaylı

KAÇIRMAYIN %30 A VARAN İNDİRİM!

KAÇIRMAYIN %30 A VARAN İNDİRİM! KAÇIRMAYIN %30 A VARAN İNDİRİM! * İndirim 01.01.2016 tarihinden itibaren PANDORA mağazalarında geçerli olacaktır. PANDORA kampanyayla ilgili dilediği zaman değişiklik yapma hakkını saklı tutar. İndirim

Detaylı

NİSAN AYINDA NELER ÖĞRENDİK? Hayvanları isimlendirdik. Suda yaşayan hayvanları gösterdik. Ormanda yaşayan hayvanlara örnek verdik. Çiftlik hayvanların

NİSAN AYINDA NELER ÖĞRENDİK? Hayvanları isimlendirdik. Suda yaşayan hayvanları gösterdik. Ormanda yaşayan hayvanlara örnek verdik. Çiftlik hayvanların KELEBEK VE UĞUR BÖCEĞİ GRUPLARI NİSAN AYI BÜLTENİ NİSAN AYINDA NELER ÖĞRENDİK? Hayvanları isimlendirdik. Suda yaşayan hayvanları gösterdik. Ormanda yaşayan hayvanlara örnek verdik. Çiftlik hayvanlarını

Detaylı

ÖZEL SEYMEN DARICA EĞİTİM KURUMLARI 2013-2014 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ANADOLU LİSESİ KİTAP LİSTESİ

ÖZEL SEYMEN DARICA EĞİTİM KURUMLARI 2013-2014 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ANADOLU LİSESİ KİTAP LİSTESİ 9. SINIFLAR DON KİŞOT - CERVANTES (YAPI KREDİ YAYINLARI- ROZA HAKMEN ÇEVİRİSİ) (1. DÖNEM) KÜÇÜK PRENS - ANTOINE DE SAINT EXUPERY (MAVİ BULUT YAYINCILIK) ( 2. DÖNEM) FIRAT YAYINLARI DERS KİTABI ÜÇ ANADOLU

Detaylı

ANNELER GÜNÜNÜZ KUTLU OLSUN. SİZLERİ ÇOK SEVİYORUZ. DENİZYILDIZI GRUBU MAYIS AYI BÜLTENİ MAYIS AYINDA NELER ÖĞRENDİK? Taşıtların özelliklerini, benzerlik ve farklılıklarını inceledik. Taşıtlar konusunda

Detaylı

ÖZEL EFDAL ANAOKULU UĞURBÖCEĞİ GRUBU KASIM AYI BÜLTENİ

ÖZEL EFDAL ANAOKULU UĞURBÖCEĞİ GRUBU KASIM AYI BÜLTENİ ÖZEL EFDAL ANAOKULU UĞURBÖCEĞİ GRUBU KASIM AYI BÜLTENİ BU AY ÖĞRENDİKLERİMİZ ATATÜRK Atatürk ün kim olduğunu hatırladık. Atatürk ün hayatına ait resimleri inceledik. Atatürk ün kişisel özelliklerini ifade

Detaylı

Adı-Soyadı: Deniz kampa kimlerle birlikte gitmiş? 2- Kamp malzemelerini nerede taşımışlar? 3- Çadırı kim kurmuş?

Adı-Soyadı: Deniz kampa kimlerle birlikte gitmiş? 2- Kamp malzemelerini nerede taşımışlar? 3- Çadırı kim kurmuş? ilkokul1.com ilkokul1.com ilkokul1.com ilkokul1.com ilkokul1.com ilkokul1.com ilkokul1.com ilkokul1.com ilkok Benim adım Deniz. 7 yaşındayım. Bu hafta sonu annem ve babamla birlikte kampa gittik. Kampa

Detaylı

Selman DEVECİOĞLU. Gönül Gözü

Selman DEVECİOĞLU. Gönül Gözü Selman DEVECİOĞLU Gönül Gözü SİVAS CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ ENGELLİLER BİRİMİ YAYINLARI Yayın No: 4 Editör Prof. Dr. Recep Toparlı Baskı Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Matbaası Kapak ve İç Düzen Sivas Cumhuriyet

Detaylı

Merkez Mah. (Yenibosna) Yılanlı Tepe Sok. No:3 Bahçelievler / İSTANBUL Tel: Fax:

Merkez Mah. (Yenibosna) Yılanlı Tepe Sok. No:3 Bahçelievler / İSTANBUL Tel: Fax: Merkez Mah. (Yenibosna) Yılanlı Tepe Sok. No:3 Bahçelievler / İSTANBUL Tel: 0212 654 26 00 Fax: 0212 654 26 64 www.siziseviyoruz.com 6 Ö N S Ö Z Değerli Anneler, Babalar, Sevgili Öğretmenler: Sizi Seviyoruz

Detaylı

ÇEVREMİZDEKİ VARLIKLARI TANIYALIM

ÇEVREMİZDEKİ VARLIKLARI TANIYALIM ÇEVREMİZDEKİ VARLIKLARI TANIYALIM Bulut Kuş OKUL Ağaç Çimenler Taş Ayşe Çocuklar Kedi Top Çiçekler Göl Yukarıdaki şekilde Ayşe nin okula giderken çevresinde gördüğü canlı ve cansız varlıkları inceleyelim.

Detaylı

HAYAT BİLGİSİ HAFTA SONU ÖDEVİ ADI SOYADI:

HAYAT BİLGİSİ HAFTA SONU ÖDEVİ ADI SOYADI: HAYAT BİLGİSİ HAFTA SONU ÖDEVİ ADI SOYADI: 09.04.2010 1. Vücudumuzdaki şeker oranını aşağıdaki organlarımızdan hangisi ayarlar? A) Kalp B) Böbrek C) Karaciğer 2. Sağlıklı bir yaşam için en önemli seçenek

Detaylı

Barkod Kitap Adı Bulunduğu Dolap 0000000000001 ATATÜRKTEN MEKTUPLAR HATIRALAR A 0000000000005 İSTİKLALDEN İSTİKBALE MUSTAFA KEMAL ATATÜRK A - 4

Barkod Kitap Adı Bulunduğu Dolap 0000000000001 ATATÜRKTEN MEKTUPLAR HATIRALAR A 0000000000005 İSTİKLALDEN İSTİKBALE MUSTAFA KEMAL ATATÜRK A - 4 Barkod Kitap Adı Bulunduğu Dolap 0000000000001 TEN MEKTUPLAR HATIRALAR A 0000000000002 İSTİKLALDEN İSTİKBALE MUSTAFA KEMAL A - 1 0000000000003 İSTİKLALDEN İSTİKBALE MUSTAFA KEMAL A - 2 0000000000004 İSTİKLALDEN

Detaylı

ŞEKİL KAVRAMI TEMA ÇALIŞMALARIMIZ KAVRAMLAR RENK KAVRAMI SAYI KAVRAMI SES KAVRAMI ÖZEL BİLGİ İLKÖĞRETİM OKULU ANASINIFI

ŞEKİL KAVRAMI TEMA ÇALIŞMALARIMIZ KAVRAMLAR RENK KAVRAMI SAYI KAVRAMI SES KAVRAMI ÖZEL BİLGİ İLKÖĞRETİM OKULU ANASINIFI ÖZEL BİLGİ İLKÖĞRETİM OKULU ANASINIFI 1 31 MART TEMA ÇALIŞMALARIMIZ Merakla ve sabırsızlıkla ilkbaharı bekliyoruz..gelir umuduyla.. Bu ay temamız İlkbahar.. Kışı gördük, iliklerimize kadar yaşadık aylardır..

Detaylı

HİTİT ÜNİVERSİTESİ 2017 YILI GÖREVDE YÜKSELME VE UNVAN DEĞİŞİKLİĞİ SINAV SONUÇLARI ŞEF SINAVA GİRDİĞİ KADRO UNVANI

HİTİT ÜNİVERSİTESİ 2017 YILI GÖREVDE YÜKSELME VE UNVAN DEĞİŞİKLİĞİ SINAV SONUÇLARI ŞEF SINAVA GİRDİĞİ KADRO UNVANI HİTİT ÜNİVERSİTESİ 2017 YILI GÖREVDE YÜKSELME VE UNVAN DEĞİŞİKLİĞİ SINAV SONUÇLARI ŞEF 1 LEVENT ARSLAN ŞEF 93,88 2 ADEM ÇEKER ŞEF 89,80 3 KENAN YAŞAR ŞEF 89,80 4 NUMAN ÇAKIR ŞEF 89,80 5 ÖMER KOÇ ŞEF 89,80

Detaylı

2013/2014 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ MÜDÜRLÜĞÜ 2. Yarıyıl Seminer Takvimi

2013/2014 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ MÜDÜRLÜĞÜ 2. Yarıyıl Seminer Takvimi in Yapılacağı Anakucağı Anaokulu 24.02.2014 10:00 Cumhuriyet Anaokulu 24.02.2014 10:00 Niğde Üniversitesi Emine Çetintürk Anaokulu 24.02.2014 10:00 Papatya Anaokulu 24.02.2014 10:00 2013/2014 EĞİTİM-ÖĞRETİM

Detaylı

Eğitim Öğretim Yılı OKUL ÖNCESİ ŞEKERLİK EĞİTİM SETİ YARIM GÜNLÜK PLAN ÇİZELGESİ

Eğitim Öğretim Yılı OKUL ÖNCESİ ŞEKERLİK EĞİTİM SETİ YARIM GÜNLÜK PLAN ÇİZELGESİ 2017-2018 Eğitim Öğretim Yılı OKUL ÖNCESİ ŞEKERLİK EĞİTİM SETİ YARIM GÜNLÜK PLAN ÇİZELGESİ GÜNLER EYLÜL-2017 EKİM-2017 KASIM-2017 ARALIK-2017 Pazartesi 4 11 18 25 2 9 16 23 30 6 13 20 27 4 11 18 25 Salı

Detaylı

Minti Monti. B u İşte Bir Tuha flık V. Sonbahar 2014 Sayı:15 ISNN: 2146-281X. Çocuklar için eğlenceli poster dergi Ücretsizdir

Minti Monti. B u İşte Bir Tuha flık V. Sonbahar 2014 Sayı:15 ISNN: 2146-281X. Çocuklar için eğlenceli poster dergi Ücretsizdir Minti Monti Çocuklar için eğlenceli poster dergi Ücretsizdir Sonbahar 2014 Sayı:15 ISNN: 2146-281X... e c n ü y ü y ü B n Be e i Me slek H ayalimd k B u İşte Bir ar Tuha flık V slekler İlg inç Me İ K E

Detaylı

Serbest Yazma Konuları. Yrd. Doç. Dr. Aysegul Bayraktar

Serbest Yazma Konuları. Yrd. Doç. Dr. Aysegul Bayraktar Serbest Yazma Konuları Yrd. Doç. Dr. Aysegul Bayraktar Biletinize piyango çıksaydı ne(ler) yapardınız? Favoriniz olan film nedir ya da favoriniz olan film karakteri kimdir? Neden? Hayalimdeki ev. Kendini

Detaylı

EFDAL ERENKÖY ANAOKULU PENGUENLER GRUBU KASIM AYI BÜLTENİ

EFDAL ERENKÖY ANAOKULU PENGUENLER GRUBU KASIM AYI BÜLTENİ EFDAL ERENKÖY ANAOKULU PENGUENLER GRUBU KASIM AYI BÜLTENİ 10 KASIM ATATÜRK Ü ANMA HAFTASI DÜNYA ÇOCUK HAKLARI HAFTASI DÜNYA SİNEMA GÜNÜ SONBAHAR MEVSİMİ YAPRAKLAR Atatürk ün kim olduğunu hatırladık. Atatürk

Detaylı

EUROSTUDENT ULUSAL ARAŞTIRMASI: TÜRKİYE SONUÇLARI

EUROSTUDENT ULUSAL ARAŞTIRMASI: TÜRKİYE SONUÇLARI EUROSTUDENT ULUSAL ARAŞTIRMASI: TÜRKİYE SONUÇLARI Prof. Dr. Nezih Güven (ODTÜ, Rektör Danışmanı) Doç. Dr. Ayşe Gündüz Hoşgör (ODTÜ,Sosyoloji Blm.) Y. Doç. Dr. Mustafa Şen (ODTÜ, Sosyoloji Bölümü) Bağlantı

Detaylı

ÖMER HALİSDEMİR ÜNİVERSİTESİ SÜREKLİ EĞİTİM MERKEZİNE HOŞGELDİNİZ SÜREKLİ EĞİTİM MERKEZİ

ÖMER HALİSDEMİR ÜNİVERSİTESİ SÜREKLİ EĞİTİM MERKEZİNE HOŞGELDİNİZ SÜREKLİ EĞİTİM MERKEZİ ÖMER HALİSDEMİR ÜNİVERSİTESİ SÜREKLİ EĞİTİM MERKEZİNE HOŞGELDİNİZ SÜREKLİ EĞİTİM MERKEZİ MÜDÜR V. DOÇ. DR. RECEP ÖZKAN ÖZET SUNUM ÖZETİ MİSYON VİZYON MERKEZİN AMACI FAALİYET ALANLARI İDARİ YAPI SERTİFİKA

Detaylı

UZAY VE GÖKYÜZÜ ZAMAN DİLİMLERİ VE ZAMANI GÖSTEREN ARAÇLAR TUTUM VE YATIRIM HAFTASI YENİ YIL KIŞ MEVSİMİ

UZAY VE GÖKYÜZÜ ZAMAN DİLİMLERİ VE ZAMANI GÖSTEREN ARAÇLAR TUTUM VE YATIRIM HAFTASI YENİ YIL KIŞ MEVSİMİ UZAY VE GÖKYÜZÜ ZAMAN DİLİMLERİ VE ZAMANI GÖSTEREN ARAÇLAR TUTUM VE YATIRIM HAFTASI YENİ YIL KIŞ MEVSİMİ Eski yılda neler yaptık? Yeni yılda neler yapacağız? Zaman bildiren araçlar (Saat-takvim) Zaman

Detaylı

2. Sınıf Kazanım Değerlendirme Testi -1

2. Sınıf Kazanım Değerlendirme Testi -1 by Mehmet- omeruslu06 1 3. Bayrağımızdaki hangi renk daha fazladır? 1. Sınıfımızdaki arkadaşlarımızın her siyah A. B. kırmızı birinin farklı güçlü yanları var. Mesela, Elif. Çizdiği resimleri Ahmet beyaz

Detaylı

YENİ YILINIZ KUTLU OLSUN.

YENİ YILINIZ KUTLU OLSUN. YENİ YILINIZ KUTLU OLSUN. ÖZEL EFDAL ANAOKULU DENİZYILDIZI GRUBU ARALIK AYI ARALIK AYINDA NELER ÖĞRENDİK? Gökyüzünde neler gördüğümüzü ifade ettik. Gökyüzünde gördüklerimizi resimledik. Havada duran nesneleri

Detaylı

Kuşların Gizemli Yolculuğu -Göç!

Kuşların Gizemli Yolculuğu -Göç! Kuşların Gizemli Yolculuğu -Göç! Hiç Leylek leylek havada diye başlayan bir tekerleme duydun mu? Peki, leylekleri havada uçarken gördün mü? Ne kadar güzel görünüyorlar, değil mi? Sadece leylekler mi? Elbette

Detaylı

5 YAŞ AYLIK BÜLTEN KASIM 2018

5 YAŞ AYLIK BÜLTEN KASIM 2018 5 YAŞ AYLIK BÜLTEN KASIM 2018 BELİRLİ GÜN VE HAFTALAR Kızılay Haftası (29 Ekim-4 Kasım) Atatürk Haftası (10-16 Kasım) Öğretmenler Günü (24 Kasım) DEĞERLER EĞİTİMİ Deneme Sevgi Saygı Kardeşlik Paylaşmak

Detaylı

ÇİÇEK GRUBU HAZİRAN AYI BÜLTENİ

ÇİÇEK GRUBU HAZİRAN AYI BÜLTENİ ÇİÇEK GRUBU HAZİRAN AYI BÜLTENİ 2014 2015 YAZ MEVSİMİ BABALAR GÜNÜ DÜNYA ÇEVRE GÜNÜ TATİL Yaz mevsiminde havada meydana gelen değişiklikler neler? Yaz mevsiminde hayvanlarda ne gibi değişiklikler olur?

Detaylı

Kimya Mühendisliği Bölümü D1 No.lu Sınıf

Kimya Mühendisliği Bölümü D1 No.lu Sınıf MÜHENDİSLİK VE FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ANABİLİM DALLARININ ARAŞTIRMA GÖREVLİSİ KADROLARINA BAŞVURAN ADAYLAR ARASINDAN YAPILAN ÖN DEĞERLENDİRME SONUCUNDA YAZILI GİRİŞ SINAVINA ALINMAYA HAK KAZANANLARIN

Detaylı

ÇİÇEK GRUBU HAZİRAN AYI BÜLTENİ

ÇİÇEK GRUBU HAZİRAN AYI BÜLTENİ ÇİÇEK GRUBU HAZİRAN AYI BÜLTENİ 2015 2016 YAZ MEVSİMİ BABALAR GÜNÜ DÜNYA ÇEVRE GÜNÜ TATİL Yaz mevsiminde havada meydana gelen değişiklikler neler? Yaz mevsiminde hayvanlarda ne gibi değişiklikler olur?

Detaylı

(I) SAYILI CETVEL ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI TEŞKİLATI. 3) Çevresel Etki Değerlendirmesi, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü

(I) SAYILI CETVEL ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI TEŞKİLATI. 3) Çevresel Etki Değerlendirmesi, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü (I) SAYILI CETVEL ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI TEŞKİLATI Müsteşar Müsteşar Yardımcısı Müsteşar Müsteşar Yardımcısı Müsteşar Yardımcısı Müsteşar Yardımcısı Müsteşar Yardımcısı Hizmet Birimleri 1) Mekânsal

Detaylı

Dünyayı Değiştiren İnsanlar

Dünyayı Değiştiren İnsanlar Dünyayı Değiştiren İnsanlar Küçük hanımlar, küçük beyler! Sizler hepiniz geleceğin bir gülü, yıldızı, bir mutluluk parıltısısınız! Memleketi asıl aydınlığa boğacak sizsiniz. Kendinizin ne kadar mühim,

Detaylı

T.C. CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK KÜLTÜR VE SPOR DAİRE BAŞKANLIĞI MART AYI KÜLTÜREL ETKİNLİKLER PROGRAMI

T.C. CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK KÜLTÜR VE SPOR DAİRE BAŞKANLIĞI MART AYI KÜLTÜREL ETKİNLİKLER PROGRAMI TÜRÜ Başlama Tarihi ETKİNLİĞİN Bitiş Tarihi 2 Mart 2017 13:00 T.C. CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK KÜLTÜR VE SPOR DAİRE BAŞKANLIĞI MART AYI KÜLTÜREL ETKİNLİKLER SAAT YAPILACAK ETKİNLİĞİN TANIMI YER "TAGEM'

Detaylı

EĞİTİM - ÖĞRETİM MEHMET AKİF ERSOY ORTAOKULU DEĞERLER EĞİTİMİ YILLIK ÇALIŞMA PROGRAMI

EĞİTİM - ÖĞRETİM MEHMET AKİF ERSOY ORTAOKULU DEĞERLER EĞİTİMİ YILLIK ÇALIŞMA PROGRAMI 2014-2015 EĞİTİM - ÖĞRETİM MEHMET AKİF ERSOY ORTAOKULU EĞİTİMİ YILLIK ÇALIŞMA PROGRAMI SINIF EYLÜL 1-Değerler Eğitimi konulu Öğretmenler Kurulunun Yapılması 30.09.2013 1-İl İlçe Milli Eğitim 2-Okul İdaresi

Detaylı

Cümlede Anlam TEST 39. 1) Bu güzellikleri görmek için Uzungöl e gün doğarken gelmelisin. Bu cümlede aşağıdaki sorulardan hangisi nin cevabı yoktur?

Cümlede Anlam TEST 39. 1) Bu güzellikleri görmek için Uzungöl e gün doğarken gelmelisin. Bu cümlede aşağıdaki sorulardan hangisi nin cevabı yoktur? SABEDİN TÜRKER İÖO 5.SINIF TÜRKÇE Cümlede Anlam TEST 39 1) Bu güzellikleri görmek için Uzungöl e gün doğarken gelmelisin. Bu cümlede aşağıdaki sorulardan hangisi nin cevabı yoktur? 1. A. Niçin 2. B. Ne

Detaylı

Sıra Referans No Proje Adı Başvuru Sahibi Adı Puan. Yeni ve Yenilenebilir Enerjisiyle Yeni Bir Mesleki Eğitim

Sıra Referans No Proje Adı Başvuru Sahibi Adı Puan. Yeni ve Yenilenebilir Enerjisiyle Yeni Bir Mesleki Eğitim SOSYAL KALKINMA MALİ DESTEK PROGRAMI Asil Liste Sıra Referans No Proje Adı Başvuru Sahibi Adı Puan 1 TR22/13/SKMDP/0055 Yeni ve Yenilenebilir Enerjisiyle Yeni Bir Mesleki Eğitim Balıkesir İMKB Teknik ve

Detaylı

yuvarlak masa yeşil erik üç kalem ihtiyar adam

yuvarlak masa yeşil erik üç kalem ihtiyar adam VARLIKLARIN ÖZELLİKLERİNİ BELİRTEN KELİMELER yuvarlak masa yeşil erik üç kalem ihtiyar adam şu otobüs birkaç portakal Yuvarlak masa : Yuvarlak sözcüğü varlığın biçimini bildiriyor. Yeşil erik : Yeşil sözcüğü

Detaylı

Günaydın, Bana şiir yazdırtan o parmaklar. (23.06.2004) M. Mehtap Türk

Günaydın, Bana şiir yazdırtan o parmaklar. (23.06.2004) M. Mehtap Türk - Günaydın Günü parlatan gözler. Havayı yumuşatan nefes. Yüzlere gülücük dağıtan dudaklar. Konuşmadan anlatan kaşlar. Bana şiir yazdırtan o parmaklar. (23.06.2004) M. Mehtap Türk - Günaydın Günaydın...

Detaylı

MEMUR SENDİKA AİDATI TEVKİFAT LİSTESİ

MEMUR SENDİKA AİDATI TEVKİFAT LİSTESİ Sıra No Üye No TC Kimlik No : Eğitim Ve Bilim Emekçileri Sendikası : Cinnah Cad.Willy Brandt Sok No3 Çankaya/Ankara Banka Hesap No : TR60000068339009 Banka Şube Adı : KIZILAY-ANKARA 5470977 Şeyda Arslan

Detaylı

ÖZEL GÜRÇAĞ ANAOKULU 4 YAŞ KASIM 2017 AYLIK BÜLTEN

ÖZEL GÜRÇAĞ ANAOKULU 4 YAŞ KASIM 2017 AYLIK BÜLTEN ÖZEL GÜRÇAĞ ANAOKULU 4 YAŞ KASIM 2017 AYLIK BÜLTEN 01.11.2017 02.11.2017 03.11.2017 06.11.2017 07.11.2017 Mikroplardan nasıl kurtuluruz? deneyini Bay mikrop parmak öğreniyoruz birleştirerek ambulansı ilkyardım

Detaylı

AMASYA NORM LİSTESİ. SULUOVA Suluova Hacı Bayram Özel Eğitim Mesleki Eğitim Merkezi (Okulu) Beden Eğitimi 1

AMASYA NORM LİSTESİ. SULUOVA Suluova Hacı Bayram Özel Eğitim Mesleki Eğitim Merkezi (Okulu) Beden Eğitimi 1 AMASYA NORM LİSTESİ ILC_ADI KR_KOD KR_ADI BRANS NET SULUOVA 300243 Suluova Şehit Metehan Atmaca Anadolu Lisesi Almanca 2 SULUOVA 972789 Suluova Şehit Muharrem Saygün Anadolu Lisesi Almanca 1 MERZİFON 117819

Detaylı

2015-2016 KISMİ ZAMANLI ÇALIŞMAYA HAK KAZANAN ÖĞRENCİ LİSTESİ

2015-2016 KISMİ ZAMANLI ÇALIŞMAYA HAK KAZANAN ÖĞRENCİ LİSTESİ 2015-2016 KISMİ ZAMANLI ÇALIŞMAYA HAK KAZANAN ÖĞRENCİ LİSTESİ ADI SOYADI ÇALIŞTIĞI BİRİM 1 SEVİLAY BIYIKLI ACİL TIP ANABİLİM DALI 2 VELAT KURT ACİL TIP ANABİLİM DALI 3 BÜŞRA GEDİK ACİL TIP ANABİLİM DALI

Detaylı

AYLIK BÜLTEN NİSAN 2012 OKUL ÖNCESİ EĞİTİM SINIFI

AYLIK BÜLTEN NİSAN 2012 OKUL ÖNCESİ EĞİTİM SINIFI AYLIK BÜLTEN NİSAN 2012 OKUL ÖNCESİ EĞİTİM SINIFI OKUL KURUCUMUZ : ASİYE ÖZTÜRK OKUL MÜDÜRÜMÜZ : F.BİLGE ÖZALP ANAOKULU BİRİMİ HAZIRLIK SINIFI ÖĞRETMENİ : TÜLAY DÖNMEZ 5 YAŞ SINIFI ÖĞRETMENİ : GÜLAY ÇELİKOK

Detaylı

ÇİÇEK GRUBU 2013-2014 HAZİRAN AYI BÜLTENİ YAZ MEVSİMİ BABALAR GÜNÜ DÜNYA ÇEVRE GÜNÜ TATİL Yaz mevsiminde havada meydana gelen değişiklikler neler? Yaz mevsiminde hayvanlarda ne gibi değişiklikler olur?

Detaylı

* ÇEVRE KORUMA HAFTASI * BABALAR GÜNÜ * RAMAZAN (ŞEKER) BAYRAMI * KULLANDIĞIMIZ ARAÇ VE GEREÇLER

* ÇEVRE KORUMA HAFTASI * BABALAR GÜNÜ * RAMAZAN (ŞEKER) BAYRAMI * KULLANDIĞIMIZ ARAÇ VE GEREÇLER KONULARIMIZ KAVRAMLARIMIZ * ÇEVRE KORUMA HAFTASI * BABALAR GÜNÜ * RAMAZAN (ŞEKER) BAYRAMI * KULLANDIĞIMIZ ARAÇ VE GEREÇLER RENK KAVRAMI: BEYAZ ŞEKİL KAVRAMI: SİLİNDİ SAYI KAVRAMI: 1DEN 20 KADAR SAYMA 17-18

Detaylı

2013 YILI ARSA M 2 BİRİM DEĞERLERİ

2013 YILI ARSA M 2 BİRİM DEĞERLERİ 2013 ARSA M 2 BİRİM DEĞERLERİ MAHALLE SOKAK ADI AKSEMSETTIN MAH 1 0 0 2013 AKSEMSETTIN MH KASIM EKNLER BU 1 1 148,13 2013 AKSEMSETTIN MH YAVUZ SULTAN SE 1 2 98,74 2013 AKSEMSETTIN MH 0141 SK 1 21 74,06

Detaylı

DÖNEMİ DENİZYILDIZI GRUBU NİSAN AYI BÜLTENİ

DÖNEMİ DENİZYILDIZI GRUBU NİSAN AYI BÜLTENİ 2012-2013 DÖNEMİ DENİZYILDIZI GRUBU NİSAN AYI BÜLTENİ BU AY ÖĞRENDİKLERİMİZ Bildiğimiz meslekleri ifade ederek akıl haritası oluşturduk. Meslekleri görevlerine göre grupladık. Hangi mesleklerde hangi araç

Detaylı

Adım-Soyadım:... Oku ve renklendir.

Adım-Soyadım:... Oku ve renklendir. Adım-Soyadım:... Oku ve renklendir. Gemiyle bir yolculuğa çıkmaya hazır mısın? O zaman geminin üzerindeki çiçeklerden 2 tanesini yeşile, bir tanesini pembe renge boyamalısın. Geminin pencereleri açık mavi

Detaylı

PROF. DR. CENGİZ ALYILMAZ

PROF. DR. CENGİZ ALYILMAZ PROF. DR. CENGİZ ALYILMAZ Adı ve Soyadı : Cengiz ALYILMAZ : Prof. Dr. Bölüm/ Anabilim Dalı : Türkçe Eğitimi Bölümü Doğum Tarihi : 11.4.1966 Doğum Yeri : Kars Çalışma Konusu : Eski Türk Dili, Türkçe Eğitimi,

Detaylı

2012-2013 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 3/A SINIFI ÖĞRENCİLERİMİZİN KİTAP OKUMA VE ÖZET ÇIKARMALARINA İLİŞKİN VERİLER

2012-2013 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 3/A SINIFI ÖĞRENCİLERİMİZİN KİTAP OKUMA VE ÖZET ÇIKARMALARINA İLİŞKİN VERİLER 2012-2013 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 3/A SINIFI ÖĞRENCİLERİMİZİN KİTAP OKUMA VE ÖZET ÇIKARMALARINA İLİŞKİN VERİLER Ahmet ÇELİK 157 Süper yunuslar Emrah Erbil Çocuk Kitapları 48 07.05.2013 08.05.2013 Damla 2009

Detaylı

PERSONEL GÖREV YETKİLERİ FORMU

PERSONEL GÖREV YETKİLERİ FORMU Birim: İdari İşler ve Tahakkuk Şube Müdürlüğü Mehmet TERCAN Daire Başkanı Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanı Şube Müdürleri Mehmet Zeki KÜÇÜK Songül SARAÇOĞLU Memur Yönetici Asistanı F.Nükhet YİĞİT-Kahraman

Detaylı

FORUM EGE GÜNEŞİ ANAOKULU CİVCİVLER SINIFI MAYIS AYI AYLIK EĞİTİM PROGRAMI. Tekerlemeler: Arabam Geliyor, El El Emek tekerlemelerini öğreniyorum.

FORUM EGE GÜNEŞİ ANAOKULU CİVCİVLER SINIFI MAYIS AYI AYLIK EĞİTİM PROGRAMI. Tekerlemeler: Arabam Geliyor, El El Emek tekerlemelerini öğreniyorum. FORUM EGE GÜNEŞİ ANAOKULU CİVCİVLER SINIFI MAYIS AYI DİL BECERİLERİM VE BEN AYLIK EĞİTİM PROGRAMI Hikâye / Öykü / Masal Tekerlemeler: Arabam Geliyor, El El Emek tekerlemelerini öğreniyorum. Bilmeceler:

Detaylı

TEK TEK TEKERLEME. Havada bulut Sen bunu unut

TEK TEK TEKERLEME. Havada bulut Sen bunu unut Havada bulut Sen bunu unut 8 TEK TEK TEKERLEME Öğrendiğim ilk tekerlemeyi hatırlamıyorum ama; çocukluğuma dönüp, baktığımda onlarca tekerleme arasından ikisinin öne çıktığını çok net görüyorum. Bir tanesi,

Detaylı

MAYIS AYI AYLIK BÜLTEN

MAYIS AYI AYLIK BÜLTEN MAYIS AYI AYLIK BÜLTEN TEMA: TRAFİK HAFTASI-ANNELER GÜNÜ-19 MAYIS GENÇLİK VE SPOR BAYRAMI-MÜZELER HAFTASI ÖĞRENME TAKVİMİ 02.05.2017 -Helikopter resmi sulu boya ile boyanır. -Trafik haftası hakkında sohbet

Detaylı

ÖZEL EFDAL ERENKÖY ANAOKULU PENGUENLER GRUBU NİSAN AYI BÜLTENİ ÇİÇEKLER TEMASI

ÖZEL EFDAL ERENKÖY ANAOKULU PENGUENLER GRUBU NİSAN AYI BÜLTENİ ÇİÇEKLER TEMASI ÖZEL EFDAL ERENKÖY ANAOKULU PENGUENLER GRUBU NİSAN AYI BÜLTENİ ÇİÇEKLER TEMASI 23NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI Bitkileri tanıdık. Bitkileri gözlemledik. Bitki türlerini isimlendirdik. Bitkilerin

Detaylı