Açıkgöz Büyükler İçin İpuçları

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Açıkgöz Büyükler İçin İpuçları"

Transkript

1 Açıkgöz Büyükler İçin İpuçları Bebeğiniz doğdu! Bebeğiniz için güvenli uyku nasıl olmalı? Bebeğinizin uyuyacağı yeri seçerken şu gerçekleri dikkate alın: Florida Eyaleti nde yaralanmalara bağlı bebek ölümlerinin çoğunun, yetişkin yataklarındaki boğulmalar sonucu olduğu gözlemlenmiştir. Yetişkin yataklarında uyuyan bebeklerde uykuya bağlı ölüm riskinin, kendi yataklarında uyuyan bebeklere göre 40 kat daha fazla olduğu gözlemlenmiştir. Yaşamının ilk 6 ayında bir bebeğin en güvende uyuyabileceği yer ailesinin odasına konulan ve içinde yalnız başına uyuyabildiği beşiğidir. -Amerikan Pediatri Akademisi Uykuya bağlı ölüm riskini azaltmak ve bebeğiniz uyurken onu güvende tutmak için şu önerileri dikkate alın: Bebeğinizi uyku zamanı yatağına daima sırt üstü yerleştirin. Mide üstü ve ya yan yatması boğulma riskini arttıracaktır. Bir bebek sırtından midesinin üstüne ve midesinden sırtının üstüne yuvarlanabilir ve seçtikleri uyku pozisyonunda kalabilirler. Bebeğinizin beşiğinin iyi durumda olduğundan ve standartlara uyup uymadığından emin olun. Yatak çerçevesine tam uyan bir yatak tercih edin ve üzerine kolay geçirilebilen bir çarşaf kullanın. Beşiğin etrafına yumuşak nesneler yerleştirin (yastık, şilte, kaşkol, oyuncak vb.) Beşiğin yapımında kullanılan materyallerin anti-kanserojen boya ve cilalarla kaplanmış olmasına ve belirlenen standartlara uyum sağlayıp sağlamadığına dikkat edin. Başka nesneleri beşiğin içinde bırakmayın. Beşiği sigara içilmeyen bir odaya yerleştirin. Ayrıca bebek emziklerinin de ani bebek ölümü riskini azalttığı gözlemlenmiştir. Bebeğiniz 6 aylık olana kadar beşiğini sizin yatağınıza yakın tutunuz. Bebeğinizi, beslenmesini ve rahatını sağlamak için, yatağınıza getirebilirsiniz fakat uyumak için hazır olduğunuzda beşiğine geri yatırılması gerekir. Tüm gevşek ipleri, kordonları, elektrik kablolarını bebeğinizin beşiğinden uzak tutun. Bebeğinizin uyuyacağı odanın sıcaklığını ince giyinen bir yetişkinin rahat etmesine göre ayarlayın. Böylece bebeğinizin fazla sıcak hissetmesini önlemiş olursunuz. Bebeğinizin kafasını örtmeyecek ya da sıkıştırmayacak ve onu ılık tutacak şekilde tasarlanmış bir uyku giysisi tercih edin.

2 Eğer battaniye kullanmaya ihtiyaç duyuyorsanız, bebeği beşiğin ayakucuna doğru yerleştirin ve bebeğin başına dolanmasından kaçınmak için battaniyeyi yatağın kenarlarına sıkıştırın. Uyku zamanı bebeğinize emzik verebilirsiniz ancak biberon vermekten kaçının. Eğer bebeğiniz emziği istemezse ısrar etmeyin. Emzik vermeden önce, eğer emziriyorsanız, emzirmenin tamamlanmasını bekleyin. Bebeğinizi hamilelik esnasında ve doğum sonrasında sigara dumanına maruz bırakmayın. Sigara dumanına maruz bırakmak ani bebek ölümleri riskini önemli bir faktörüdür. Bebeğinizin beşiğinin telsizi varsa onu bebeğinizin ulaşamayacağı bir yerde olduğundan emin olun. Bebeğiniz ayağa kalktığında telsizi kaldırın. Bebeğinizin beşiğinden düşmesini önlemek için, bebeğiniz oturmasını ve ayakta durmasını öğrendiği sırada yatağın seviyesini alçaltın. Gece bebeğinizi ağlamalarına cevap verin Bebeğiniz için güvenlik ipuçları Pek çok bebek evdeki mobilyalar yüzünden düşer. Bunları önlemek için: o Bebeğinizi güvenliği sağlanmamış zeminlerin üzerinde yalnız bırakmayın. o Bebek masaların, mama sandalyelerinin ve bebek salıncaklarının yerini değiştirirken çocuğunuz üzerindeyse emniyet kemerini kullanmayı unutmayın. 5 yaş altında görülen yanıkların birçoğu kaynar sıvılardan kaynaklanır. Bunları önlemek için: o Kullandığınız suyun sıcaklığını 50 derece ve ya daha altına ayarlayın. o Bebeğiniz kucağınızdayken elinizde kaynar bir sıvı taşımayın. o Biberonları asla mikrodalga fırınlarda ısıtmayın. Mikrodalga fırınlar eşit biçimde ısıtmadığı için bebeğiniz çok sıcak olan noktaya değdiğinde yanabilir. Boğulmalar çok hızlı ve sessiz bir şekilde gerçekleşirler. Bunları önlemek için: o Bebeğinizi banyo yaptırırken daima yanında kalın. o Asla daha büyük yaşlardaki çocuğunuzu bebeğinizi gözlemlemesi için suyun yanında bırakmayın. Her gün pek çok eşya bebeklerin boğulmalarına ya da şoka girmelerine sebep oluyor. Bunları önlemek için: o Küçük objeleri ve plastik poşetleri bebeğinizin çevresinden uzak tutun. o Balonları, panjur iplerini ve telleri bebeğinizden uzak tutun. Bebeğinizi güvende tutmak ve olası motorlu araç kazalarını önlemek için: o Bir araçta yolculuk yaparken her zaman bebeğiniz koltuğunu araba kullanan kişinin koltuğuna bakacak şekilde ve bebeklere özel emniyet kemeri iliklenmiş şekilde yerleştirin. o Bebeğe araba içerisindeyken, yanında bir yetişkin gözcülük etmiyorsa, yiyecek ya da küçük bir cisim vermeyin.

3 Bebeğinizin ilk yılları 12 ile 18 ay arası çocuğunuz için güvenlik ipuçları Pek çok çocuk balkonlardan ve pencerelerden düşmekte, bu düşmeleri önlemek için mobilyalarınızı pencereden uzak tutun, çocuk kilidi bulunan pencere korkulukları ve güvenlikli balkon kapıları taktırın. Motorlu taşıt kazalarını önlemek için, bebeğinizi uygun bir araç koltuğuna yerleştirin. Minimum 12 aylık ve 9 kilo olan çocuklar arka koltukta yüzleri öne dönük bir biçimde oturabilirler. Yanıkları önlemek için, mutfak kapısını kapatın ve sıcak sıvıları ulaşılamayacak bir yerde tutun. Boğulmaları önlemek için, tuvaletlerin üzerine güvenli kilitler yerleştirin. Boşaltma kovalarını ve evcil hayvanların su kaplarını çocuğunuzun ulaşamayacağı bir yere koyun. Zehirlenmeleri önlemek için, ilaçlarınızı ve temizlik malzemelerinizi sakladığınız çekmecelere ve dolaplara güvenlik kilitleri takınız. Eğer çocuğunuzun zehirli bir şey yuttuğundan şüpheleniyorsanız vakit kaybetmeden 114 Zehirlenme Hattı nı arayın. 18 ile 24 ay arası çocuğunuz için güvenlik ipuçları Tırmanma kazalarını önlemek için, büyük mobilyalarınızı(büfe, kütüphane gibi.) duvara sabitleyin. Çocuğunuzun pencereden düşmesini önlemek için korkuluk kullanın. Düşmeye bağlı yaralanma riskini azaltmak için, zemini kum, talaş veya lastik olan oyun bahçelerini tercih edin. Zehirlenmeleri önlemek için asla vitamin ve ilaçları şekermiş gibi vermeyin. Yanıkları önlemek için kibritleri ve çakmakları çocukların ulaşamayacağı bir yerde saklayın. Çocukların uyudukları ve oynadıkları odada portatif ısıtıcılar kullanmaktan kaçının. Çocuğunuz 2 ile 5 yaş arasındayken 24 ile 36 ay arası çocuğunuz için güvenlik ipuçları Boğulmaları önlemek için küçük parçaları olan oyuncakları seçmeyin. Yanmaları önlemek için, yemeği tabağın ortasına koyun ve çocuğunuza vermeden önce ısısını kontrol edin. 3 yaşındaki çocuğunuz için güvenlik ipuçları Çocuğunuz bebek koltuğu için maximum boy ve kiloya ulaşmışsa, omuzları kemer yerinin üzerindeyse ya da kulakları koltuğun üstünü geçiyorsa artık çocuk koltuğuna oturmasının vakti gelmiştir. Çocuk koltuğunda daima emniyet kemeri kullanın. Artık çocuğunuza oyun alanlarındaki güvenli davranışları öğretebilirsiniz. Örneğin salıncakta sallanan birinin etrafında koşmamasını söyleyebilirsiniz.

4 4 yaşındaki çocuğunuz için güvenlik ipuçları Evin içindeyken veya dışındayken, çocuğunuz suyun içinde ya da etrafında ise mutlaka ona gözcülük edin. Karşıdan karşıya geçmek, kaldırımdan yürümek, yaya geçitlerini kullanmak gibi yaya davranışlarını çocuğunuza öğretin. Eğer evde silah bulundurmanız gerekiyorsa,silahı kurşunlardan ayrı bir yerde kilitli olarak saklayın. Çocuğunuz artık 5 yaşında 5 yaşındaki çocuğunuz için güvenlik ipuçları Çocuğunuza yüzme öğreterek, su güvenliği hakkında pratik yapabilirsiniz. Her ne kadar çocuğunuz iyi yüzme biliyor olsa bile, bir yetişkinin gözlemi olmadan suyun etrafında oynamasına izin vermeyin. Botun üzerindeyken daima can yeleği giyin. Havuzu tehlikesiz hale getirmek için etrafını kapısı kendi kendine kapanıp kilitlenen bir çit ile çevirin. Çocuğunuza 155 ve 112 yi nasıl arayacağını öğretin. İyi bir örnek olmak için daima emniyet kemeri, kask gibi korucular kullanın. 2 yaşından sonra kendini ispat etmek hevesinde olan çocuğunuzu eğitmek ve ona bazı kuralları öğretmek çok olabilir. Bu noktada; Yaklaşımınızı değiştirin Oyuncaklarını burada bırakma yerine oyuncaklarını odana geri götür demeyi deneyin. Hiçbir şeye dokunma yerine bunlara sadece bakıyoruz demeyi deneyin. Onu tekmeleme yerine tekmelemek canını yakar, ona üzüldüğünü kelimelerle ifade etmelisin demeyi deneyin. Basit Açıklamalar ve Alternatifler Kullanın Saat 8 oldu ve uyku vaktin geldi. Boya kalemlerinle yarın oynayabilirsin Akşam yemeği vaktinde mısır yememelisin. Akşam yemeğinin bitirirsen tatlı olarak Jelibon yiyebilirsin. Seçenek Sunmak İçin Pratik Yapın Atıştırma olarak muz mu yoksa elma püresi mi yemek istediğini sorun. Kitaplarla mı yoksa Legolarla mı oynamak istediğini sorun. Yatağa gitmek için hazır mısın ya da dışarısı soğuk ceketini giymek ister misin gibi sorular sormaktan kaçının. Çünkü bunlar isteğe bağlı şeyler değildir.

5 Artık çocuğunuz okul çağında Çocukları internette güvende tutmak İnternet bilgi almak, eğlenmek, iletişime geçmek için çok değerli bir kaynaktır. İnternette doğru ve faydalı bilgiler bulmanızın yanı sıra yanıltıcı, hakaret içeren ve daha tehlikeli bilgilerle de karşılaşabilirsiniz. Eğitim ve ailelerin katılımı çocukları tehlikeden korurken teknolojiden de faydalanmalarını sağlıyor. İşte size çocuğunuzu internette güvende tutmanıza yardımcı olacak ipuçları: 1. Temel Kurallar Belirleyin: Her hafta ne kadar süre internette kalmanın, hangi sitelere izinsiz girmenin çocuklar için uygun olduğu üzerinde anlaşmaya varın. Eğer çocuğunuzu bir bilgiyi araştırıyorsa, onlara eşlik etmek ve sizin güvenli bulduğunuz sitelerde araştırma yapmasına izin vermek iyi bir fikir olacaktır. 2. Güvenlik Kurallarını Açıklayın: Çocuklar onlardan ne beklediğinizi ve kurallara uymadıkları zaman bunun sonuçlarını bilirlerse kurallara uymaya ve tehlikeli davranışlardan kaçınmaya daha istekli olurlar. Kişisel Bilgiler: İnternette tanıştıkları birine kişisel bilgilerini vermenin tehlikeli olduğunu çocuğunuza söyleyin. Bunlar adı, soyadı, nerede yaşadığı, okudukları okul, ailelerinin işleri gibi bilgilerdir. Eğer çocuğunuz internette dolaşırken birisi bu bilgileri isterse hemen size bildirmesini söyleyin. Eğer kurallara uyarlarsa onları övmeyi ihmal etmeyin. Ayrıca arkadaşlarıyla ve sohbet ettikleri insanlarla kullanıcı adlarını, şifrelerini paylaşmamalarını söyleyin. Çünkü bunun gibi kişisel bilgiler paylaşılmamalıdır. Resimler: Çocuğunuza sizin izniniz olmadan kimseye resim göndermemesini söyleyin. Gerçek hayatta buluşma: İnternette tanıştığı biriyle sizin izniniz olmadan buluşmamasını çocuğunuza söyleyin. Eğer çocuğunuz internetten arkadaş edindiyse onunla buluşmak isteyecektir. Böyle bir durumda sizde çocuğunuzla beraber giderek halka açık bir yerde buluşun. Siber Zorbalık: Çocuğunuz internette başkasına zarar verecek bir şey paylaşmamayı kabul ediyor mu? Eğer birisi çocuğunuza uygunsuz bir mesaj yollarsa bunu size bildirmesini söyleyin böylece siz de web sitesini şikayet edebilirsiniz. 3. Bilgisayarı ortak bir odada kullanın: Bilgisayarın ekranının herkesin görebileceği bir şekilde olması çocuğunuz kurallara uyma şansını arttıracaktır. Odasında internete bağlı bir bilgisayarı olan çocukların internetteki uygunsuz içeriklerle karşılaşmaları çok daha yüksektir. 4. Kontrol edin: Tıpkı çocuğunuzun fiziksel olarak nerede olduğunu ne yaptığını kimlerle olduğunu bilmek istiyorsak, internette de nerede dolaştığını kimlerle olduğunu bilme ihtiyacı duyarız. Çocuğunuz interneti ilk öğrenmeye başladığında sizde onunla birlikte interneti kullanın.

6 5. Online aktivitelerini gözlemleyin: Online aktiviteler sınırsızdır ve incelemenize açıktır. Çocuğunuzun internette neler yaptığına göz atmak odasında günlüğünü aramaktan daha farklıdır. Düşüncelerini internette ifade edebilmesi düşünce ve kendi gelişimleri için etkili olduğu gibi bir takım risklerde içerir. Sanal Profiller: Eğer çocuğunuzun Facebook, MySpace gibi sitelerde profili olup olmadığını öğrenmek istiyorsanız çocuğunuzun adını Google gibi bir arama motoruna yazıp aratabilirsiniz. Eğer çocuğunuzun bu sitede profilleri varsa size göstermesini söyleyin. Profillerine bakmalarına ve yazdıklarını tekrar okuyup gözden geçirmelerine izin verin. Web Sitesi Geçmişleri: Bilgisayarınızın geçmişini inceleyin. Bu size yakınlarda hangi web sitelerine girdiğinizi gösterecektir. Bununla birlikte bir çok çocuk ve genç bu bilgileri nasıl sileceklerini biliyorlar. Az sayıda çocuk çerez dosyaların kayıtlarını silmeyi bilir. Eğer geçmiş klasörünü sürekli olarak boş ise bilgisayarınız otomatik olarak geçmiş dosyalarınızı siz internetten çıktıktan sonra siliyor olabilir. Bu kolaylıkla ortadan kaldırabileceğiniz bir özelliktir. Yazılımları filtrelemek ve gözlemlemek: Hangi filtreleme ve gözlemleme özelliklerine ücretsiz olarak sahip olduğunuzu öğrenmek için internet sağlayıcınıza başvurun. Bu yazılımlar çocuğunuzun ne kadar süre internette kaldığını tespit eder, internete günün belirlenmiş sürelerinde girmelerine izin verir ve çocuğunuz internette gezinirken uygunsuz bir içeriğe maruz kalmaması için içerikleri filtreler. Yazılımlar size büyük ölçüde yardımcı olabilir ancak hiçbir zaman bir yetişkinin gözleminin yerini tutmaz. 6. Çocuğunuzla Konuşun: Müzik, televizyon, dergiler ve internet çocuğunuza pek çok mesaj yollar. Farklı konular hakkında neler bilmelerini istediğinizi siz dengelemelisiniz. Eğer çocuğunuz size internette endişe edilecek bir şey bulduğunu söylerse sakın aşırı tepki göstermeyin. Ne bilmek ve neye inanmak istediğiniz hakkında çocuğunuzla konuşun. Bu nitelikteki bir bilgiyi size ilettiği için çocuğunuzu övmeyi unutmayın. Beklentilerinizi açık bir şekilde çocuğunuzla paylaşarak, onların online aktivitelerini gözlemleyerek sorumlu bir evebeyn olacağınızı unutmayın. Eğer çocuğunuzun online aktivitelerini gizlediğini veya tehlikede olduğunu düşünüyorsanız, neler olup bittiğini öğrenmek sizin görevinizdir. Çocuğunuzun sosyal gelişimini nasıl desteklersiniz? Çocuğunuza diğerleriyle nasıl sağlıklı bir iletişime geçeceğini öğretmek, onlara sadece okul hayatı değil tüm hayatı boyunca fayda sağlayacaktır. Ayrıca uygunsuz davranışları tanımalarını sağlayacaktır, örneğin zorbalık gibi. Zorbalık, başka bir insanı inciten, alçaltan, tehdit eden ve küçük düşüren bir davranıştır. İsim takarak çağırmak, itmek, oyunlardan dışlamak, eşyalarına zarar vermek zorbalık örneklerindendir. Siber zorbalık, bu tip aktivitelerin bilgisayar ve internet ortamında yerini almasıyla meydana gelir. Zorbalığın ne demek olduğunu ve kendilerine ve ya bir başkasına zorbalık yapıldığında ne yapacaklarını anlamalarına yardımcı olmak önemlidir.

7 Sağlıklı sosyal gelişimi desteklemek ve zorbalığı önlemek için: Zorbalığın ne demek olduğunu, neden yanlış olduğunu ve yaşıtlarının zorbalık gördüğüne şahit olduklarında ne yapmaları gerektiğini çocuğunuza öğretin. Evde güvenli ve sağlıklı bir atmosfer sağlayın. Aile bireyleriyle olan iletişim bağlarını açık tutun. Uygun ve uygun olmayan davranışlar arasındaki farkı çocuğunuza öğretin. Çocuğunuza hangi niteliklerde arkadaş seçmesini öğretin. Örneğin, onu rahat hissettiren ve onu kendisi olduğu için seven arkadaşlar gibi. Okul veya topluluk aktivitelerine katılması için çocuklarınızı cesaretlendirin. (Ebeveynlerin de bu aktivitelere dahil olması çocukların gönüllü olarak katılımlarını arttıracaktır) Çocuğunuzu okul dışındaki farklı yaş gruplarıyla yapacağı aktivitelere katılımı için cesaretlendirin. Zorbalığın gerçekleşmesi mümkün olan zamanlarda arkadaşlık kurması ve diğerleriyle birlikte oynaması için çocuğunuzu cesaretlendirin. (Eğer yalnız kalmazlarsa zorbalık kurbanı olma ihtimalleri azalır) Diğer çocuklarla alay edenlere ve onları incitenlere katılmamalarını çocuklarınıza öğretin. Çocuklarınıza zorbalığı haber vermenin birisini ispiyonlamaktan farklı olduğunu öğretin. Zorbalık birisini incitmektir ve zorbalık durdurulabilir. Birisine zorbalık edildiğini gördüklerinde öğretmenlerinden veya etraftaki yetişkinliklerden yardım istemeleri için çocuklarınızı cesaretlendirin. (Eğer kendi başlarına söylemekten korkuyorlarsa, bir arkadaşlarından ya da yaşça büyük akrabalarından yardım isteyebilirler) Çocuklar zorbalığa farklı şekillerde tepki verebilirler. Bazı işaretler bir çocuğun zorbalığa uğradığını içerirler: Utangaç, güvende hissetmeyen, kendine güveni az olduğundan sıkıntı çeken, Yırtılmış giysiler ve kayıp eşyalar, Açıklanamayan morluklar, kesikler ya da sıyrıklar, Okula veya düzenlenmiş aktivitelere gitmekten korkan, Okuldan eve döndüğünde gergin veya depresif olan, Sessiz veya içine kapanık gözüken, Hastalıktan özellikle karın ağrısından şikayet eden, Uyku ve yemek alışkanlıklarında değişimler gösteren, Uyumada zorlanma ya da kötü rüyalar görme eğiliminde olan çocuklar zorbalık kurbanı olabilirler. Lütfen çocuğunuzla bu ihtimal hakkında görüşünüz.

8 Çocuğunuz zorbalık görmüşse ona yardım etmeniz için birkaç ipucu: Çocuğunuzun ne söylediğini ve ne anlatmaya çalıştığını dikkatle dinleyin. Çocuğunuzla konuşarak problemi nasıl çözeceğini konusunda ona destek olun. Olayı kışkırttığı için çocuğunuzu suçlamaktan kaçının; bu çocuğunuzun daha ileri derecede mağdur hissetmesine ve iletişim bağlarını kapamasına yol açabilir. Zorbalığın nasıl, nerede, kime yapıldığı ve ne kadar sürdüğü hakkında detaylı sorular sorun. Kendisi gibi olmaya devam etmesi için çocuğunuzu cesaretlendirin. Kendini diğerlerine göre değiştirmek zorbalığı bitirmek için doğru bir yol değildir. Durumu daha da kötüleştiren döverek karşılık vermek yerine zorbalık olayından kendini nasıl uzakta tutacağını çocuğunuza öğretin. Okulla, müdürle ve ya öğretmenle derhal iletişime geçin. Diğer çocuklara zorbalık yapan çocuklar aşağıdaki karakteristik özelliklere sahip olabilir Kolayca hayal kırıklığına uğrayan Fevri ve baskın Kurallara uymakta zorluk çeken Açık bir şekilde şiddet gösteren Empati belirtisi göstermeyen Çocuğunuz zorba ise ne yapmalısınız? Çocuğunuzun zorba olduğunu fark etmek size şok edici gelebilir. Ebeveyn olarak kızgın veya hayal kırıklığına uğramış hissedebilirsiniz. İnkar etme hissi de oldukça yaygındır. Çocukların farklı sosyal çevrelerde farklı sosyal davranışlar sergileyebileceğini hatırlamak önemlidir. Bir çocuğa rehberlik edip ona, uygun davranışları öğretebilmek büyük bir sorumluluktur. İşte size çocuğunuzu başkalarına zorbalık yapmaktan uzak tutacak birkaç ipucu: Çocuğunuza başkalarını üzmenin kibarca bir şey olmadığını söyleyin. Çocuğunuza zorbalığın uygunsuz olduğunu söyleyin ve davranışlarını değiştirmesini nasıl beklediğinizi ona açıklayın (belirgin açıklamalar yapmak çocuğunuzun arzulanan davranışı algılamasına yardımcı olur). Sosyal becerileri anlamalarını ve toplum tarafından takdir ve kabul gören kibar davranışları öğrenmelerini sağlayın. Çocuğunuzla daha fazla vakit geçirin ve onun davranışlarını gözlemleyin. Çocuğunuzun etrafında ona olumlu örnek olacak kişiler olmasına dikkat edin. Çocuğunuza başkalarıyla arkadaşlık kurmanın ve bunu devam ettirmenin farklı yollarını öğretin. Okuldaki danışmanınızdan yardım isteyin.

9 Siber Zorbalık Siber zorbalık; interneti, cep telefonlarını ve diğer elektronik eşyaları kullanarak karşıdaki kişiyi utandıracak ve ya incitecek şekilde mesaj ya da resim yollamaktır. Siber zorbalık bugün pek çok çocuğu ve genci etkilemektedir. Ancak mağdurların birçoğu bu olumsuz internet deneyimini ailelerine anlatmadıklarını söylüyor. Gençler, zorbalığın diğer türlerine göre, siber zorbalıkla daha iç içedir. Çünkü bu davranışın zararsız ve komik olduğunu ya da arkadaşları tarafından kabul gördüğünü düşünüyorlar. Diğer zorbalıklara ilgisi olmayan gençler, siber zorbalıkla ilgili olabilirler çünkü online hareketlerinin izlenmediğine inanıyorlar ve yaptıkları davranışların ciddi sonuçları olduğunun farkında değiller. Çocuğunuzla konuşun ve sizinle siber zorbalık hakkında konuşabileceğini bildiğinden emin olun. Eğer Çocuğunuz Siber Zorbalığa Uğramışsa Zorbalığın tüm kanıtlarını saklayın Problemi websitesinin moderatörüne veya internet sağlayıcınıza ya da cep telefonu operatörünüze bildirin. Eğer zorbalık devam ediyorsa, problemi okul yetkililerine ya da polise bildirin. Çocuğunuzu zararlı alışkanlıklardan uzak tutmanın yolları Ebeveynler çocuklarının yaptıkları seçimlerde büyük farklılıklar yaratabilirler. Çocuklar, ebeveynlerinin tütün, alkol, uyuşturucu gibi maddeleri kullanmayı uygun bulmadıklarını bilirlerse onları denemek istemezler. Peki sizin çocuğunuz bu konu hakkında neler düşündüğünüzü biliyor mu? Pek çok aile çocuklarıyla alkol, sigara ve uyuşturucu konuları hakkında konuşmak istemez. Ancak maddenin kötüye kullanımına ilişkin eğitim çocuklar okula gitmeden önce evde verilmeye başlanmalıdır. Çocuğunuzla kuracağınız açık bir iletişim onları zararlı alışkanlıklardan uzak tutar. Çocuğunuzla erken iletişime geçmek ve gençlik yılları boyunca da güçlü değerlerin önemini vurgulamaya devam etmek çok önemlidir. Çocuğunuzla maddenin kötüye kullanımı hakkında konuşmanız için size yardımcı olacak birkaç ipucu: 5 ile 8 yaş arasındayken Bu yaştaki çocuklar davranışlarına rehberlik edecek kurallara ve doğru seçimler yapmalarını sağlayacak bilgiye ihtiyaç duyarlar. Ailelerini mutlu etmek ve onların görüşlerini almak için istekli olurlar. Çocuğunuzun zararlı alışkanlıklar hakkında ne düşündüğünüzü bilmesine izin verin. Çocuklar okulda, dışarıda arkadaşlarıyla daha çok zaman geçirdiklerinden gittikleri yeni ortamlardan birçok mesaj alırlar. Ayrıca televizyonda sinemada gazetede okudukları ve duydukları reklamlardan daha fazla haberdar olurlar. Çocuklar bütün bu yeni bilgilere anlam kazandırmak için sizin yardımınıza ihtiyaç duyacaklardır.

10 Örnek bir dinleme becerisi dikkatinizi vermekten, çocuğunuzun konuşmasını bölmeden dinlemekten ve doğru anladığınızdan emin olmak için tekrar ettirmekten oluşur. Birisi çocuğunuza sizin izin vermediğiniz alanlarda bisiklete binmesini ya da sınavdan kopya çekmesini teklif etmesi gibi açıklanması zor durumlarda çocuğunuza hayır diyebilmeyi öğretmeniz gerekebilir. 9 ile 11 yaş arasındayken Çocuklar bu yaş aralığında gerçeklere dayanan bilgiyle ve işlerin nasıl yürüdüğüyle daha çok ilgili olmaya başlarlar. Arkadaşlarının görüşlerine önem verirler ve akranları tarafından kabul edildiklerini hissetmek ihtiyacı duyarlar. Çocuklar arkadaş baskısına direnmek için açık bir mesaja, gerçeklere dayanan bilgiye ve güçlü bir motivasyona ihtiyaç duyarlar. Çocuklar ebeveynlerinin davranışlarını taklit ederler. İçki ve sigara içmemesini söyleyen ailesini bunları yaparken gören bir çocuk için onların söylediklerine kulak vermesi oldukça zordur. Çocuğunuzun, aileler için yasal olan davranışlarla çocuklar için uygun ve yasal olan davranışlar arasındaki farkları anlayıp kabul ettiğinde, size içki hazırlayarak ya da bira getirerek içki içmenize dahil olmasına kesinlikle izin vermeyin. Asla çocuğunuzun içkinizi yudumlamasına izin vermeyin. Eğer birisi çocuğunuza alkol ve ya uyuşturucu almasını teklif ederse nasıl cevap vermesi gerektiğini öğretin. hayır teşekkürler, buna dahil olmak istemiyorum Alkol, tütün ve uyuşturucuyla ilgili sorulara cevap verebilmeniz için bunlarla ilgili gerçeklere kendinizi hazırlayın. 12 ile 14 yaş arasındayken Akranlarıyla olan ilişkileri yerine oturduğunu zaman çocuklar, arkadaşlarının uygun davranışlar hakkında ne hissettiklerinden kolayca etkilenirler ve uyuşturucular hakkındaki pek çok şeye maruz kalırlar. Çocuğunuzla kötü nefes, kötü kokan saçlar ve kıyafetler ya da sararmış dişler gibi tütün ve marijuana nın doğrudan olumsuz sonuçları hakkında konuşmanız, uzun dönemdeki sonuçları hakkında konuşmanızdan daha faydalı olacaktır. Bu yaş grubundaki çocukların, kendilerinden daha büyük çocukların uyuşturucu kullandıklarını görmeleri uyuşturucunun zararlı olduğuna dair açıklamalara inanmamalarını sağlar. Bu yaştaki çocuklar kendi benliklerini oluştururlar. Yaşıtlarının etkisine ailelerinin etkisiyle karşı koyarlar bu yüzden aşağıdaki bilgileri öğrenmelerini sağlayın: Alkol ve uyuşturucular onların yanlış kararlar vermelerine neden olur. Okula kabul edilmelerine, askeriye tarafından kabul edilmelerine yada herhangi bir işe girmelerine engel olur. Alkol ve uyuşturucular doğru düşünme ve koordinasyon yeteneklerine zarar verir. Onlara bu konuyla ilgili gerçek örnekler sunun, korunmasız cinsel ilişkinin sonuçları ya da kalıcı sakatlığa yol açan bir trafik kazası geçirmek gibi.

11 Aileler hangi konularda bilinçli olmalıdırlar? Sıklıkla kullanılan uyuşturucular hakkında bilgi sahibi olmak ailelerin çocuklarını güvende ve uyuşturucudan uzak tutmak hakkında onlarla konuşmalarına yardımcı olur. Alkol: Alkol merkezi sinir sistemini ve beyni etkiler. Kullananları gevşetir, rahatlatır, daha sakin hissetmelerini sağlar ya da tam tersi onları daha agresif yapar. Maalesef ki çekingenliklerini azaltır ki bu utanç verici ve ya tehlikeli davranışlar sergilemelerine ortam sağlar. Her yıl 21 yaşının altındaki yaklaşık 5000 kişi yaşları tutmadıkları halde aldıkları alkol yüzünden hayatını kaybediyor. Tütün ve Nikotin: Nikotin, tütünün içindeki ana uyuşturucu, Amerika da bağımlılık yaptığı için en çok kullanılan maddedir. Nikotin yüksek derecede bağımlılık yapar ve hem uyarıcı hem de rahatlatıcı olarak sinir sistemine etki eder. Bu zararlı maddelere maruz kalmanın lenf kanserine, bronşit hastalıklarına, anfizeme, kalp ve damar hastalıklarına, solunum problemlerine ve ani bebek ölümlerine sebep olduğu biliniyor. Ayrıca araştırmalar şunu gösteriyor ki sigara içen bir genç, hiç denemediği halde 14 kez marijuana içmiş kadar etkileniyor. Marijuana: Günümüzde marijuana geçmişte olduğundan daha güçlü. Tedavideki bir çok genç ilk teşhiste diğer uyuşturucuların toplamından daha çok marijuana bağımlısı çıkıyor. Marijuana içmek beyindeki pek çok değişikliğin öncüsü tıpkı alkol, uyuşturucu ve sigarada olduğu gibi. Kişinin atikliğini, konsantrasyonunu, algısını, koordinasyonunu, reakisyon süresini, güvenli bir şekilde araba kullanması ve diğer görevleri için gerekli olan becerilerini etkiliyor. Marijuana ayrıca kötü notların, kopuk arkadaşlıkların, aile problemlerinin, polis ile başının belaya girmesinin de öncüsü. Kokain: Burnundan çekmek, enjekte etmek ya da sigara halinde içmek kokain almanın yollarındandır. Marijuana nın solunulmasına, enjekte edilmesine ya da sigara olarak içilmesine aldırmaksızın sağlık riskleri vardır. Bu riskler, burun kemiğinin çökmesini, paranoyayı, saldırıyı, endişeyi, kasılma nöbetlerini ve kalp durmalarını içerir. Alkol ile birlikte alınırsa ani ölüm riski daha çok artar. Eroin: Günümüzde eroin o kadar saf halde bulunuyor ki kullananlar enjekte ederek, sigara gibi içerek ya da burundan çekerek kullanabiliyorlar bu da 18 altı kullanan kişi sayısının artmasına sebep oluyor. Hangi şekilde kullanılırsa kullanılsın eroin vücuda ağır şekilde zarar veriyor. Eroinin kötüye kullanımı aşırı dozdan ölüme, çocuk düşürmeye, karaciğer hastalıklarına, damar yollarının zarar görmesine, HIV/AIDS ve hepatit virüslerinin görülmesine yol açıyor. Uçucu Madde: Uçucu maddeler evimizde yaygın bulunan ve kötüye kullanan çocuklar arasında çok popüler ve ölümcül maddelerdir. Uçucu maddelerin kötüye kullanımı ilk kullanımda ölüme yol açabilir. Yapılan bir araştırmaya göre yaklaşık her 6 çocuktan 1 tanesi, 8.sınıfta uçucu madde kullanabiliyor. Yine aynı araştırma da uçucu maddelerin ergenlik çağındaki çocuklar arasında da popüler olduğunu gösteriyor. Gençler uçucu maddeleri metal kutulardan koklayarak, aerosolleri ağız veya burunlarına sıkarak, uçucu maddeyi kağıt ya da plastik bir torbaya sarıp koklayarak, bez yardımıyla soluyarak ya da azotla doldurulmuş balonlardan soluyarak kullanıyorlar. İşitme kaybı, beyin hasarı, kandaki oksijenin tükenmesi, kol ve bacak spazmları ve depresyon bu maddelerin solunması sonucu ortaya çıkan hastalıklardandır.

12 Diğer Uyuşturucu Maddeler: Bu maddeler gençler tarafından gece kulüplerinde, dans kulüplerinde ve barlarda kullanılıyor. Ekstazi,ketamine,methanfetamin, LSD bilinen türlerinden bir kaçıdır. Bu uyuşturucuların kullanımını zayıflamış hafıza gibi çeşitli davranışsal ve idraksal sorunlara sebep olabilir. Görülen bazı fiziksel etkiler şunlardır: göz bebeklerinde büyüme, yüksek ateş, kalp ritminde ve tansiyonda yükselme, terleme, iştah kaybı, ağız kuruluğu, titreme. Ağrı Kesiciler: Ağrı kesiciler reçeteli olarak ya da reçetesiz olarak ağrıları geçirmek için satılır. Ağrı kesicilerin yüksek dozda ve ya alkol gibi diğer maddelerle birlikte alınması gibi kötüye kullanımında bazı tehlikeler ortaya çıkabilir. Ağrı kesicilerin kötüye kullanımı sonucu kısa vadede uyku sersemliği, konsantre olamama, uyuşukluk, enerji eksikliği, gözbebeklerinin tahribi, boyun ve yüzde kızarmalar, kabızlık, mide bulantısı, kusma ve en belirgin olan solunum depresyonu görülebilir. Eğer bir genç ağrı kesicileri belirli bir periyot içerisinde almaya başlarsa, kişi bu ilacın bağımlısı olur ve ilacı almayı bırakırsa yoksunluk belirtileri görülmeye başlanır. Bağımlılık kişinin daha fazla ilaç ya da farklı özellikteki ilaçları alarak aynı haz duygusunu üretmesini istemesine sebep olur. Yüksek dozda ağrı kesici alındığı nasıl anlaşılır? Gözbebeklerinde küçülme, soğuk ve nemli cilt, sersemlik, kasılma, şiddetli uyku hali, yavaş ve sıkıntılı solunum gibi bir takım fiziksel belirtiler gösterir. Gençler ağrı kesicileri kötüye mi kullanıyor? OxyContin ve Vicodin gibi ağrı kesiciler gençler tarafından en çok kötüye kullanılan ilaçlar arasında. Geçtiğimiz yıl yapılan bir araştırmada liseye giden her 10 gençten 1 tanesi Vicodin i, %5 ten fazlası ise OxyContin i kötüye kullanıyor. Ağrı kesiciler yaş arası gençlerde en çok kötüye kullanılan reçeteli ilaçlardır. Bunların ardından uyarıcılar, yatıştırıcılar ve sakinleştiriciler geliyor. Gençlerin 5 te 2 si arkadaşlarının reçeteli ağrı kesicileri kötüye kullandığını, 10 da 3 ü ise reçeteli uyarıcıları kötüye kullandığını bildirdi. Reçeteli ilaçlarının kötüye kullanımını önlemek Evinizi düşünün. Hangi reçeteli ve reçetesiz ilaçlara sahipsiniz? Onları nerede saklıyorsunuz? Eğer bir tanesi kaybolsa bundan haberiniz olur mu? İşte size çocuğunuzu ilaçlardan uzak tutmanıza yardımcı olacak ve ilaçlara erişilmesini engelleyecek birkaç ipucu 1. Evdeki ilaçlarınızı koruma altına alın: İlaçların sayılarını gözlemleyin ve erişimini kontrol edin. Şişelerin veya ilaç kutularını içerisinde kaç tane hap olduğunu not alın ve yeniden alımında takibi bırakmayın. Bu çocuğunuz ve aileniz için olduğu kadar sizin ilaçlarınız içinde geçerlidir. Eğer çocuğunuz reçeteli bir ilaç kullanıyorsa ilaç tedavisini, aldığı dozajları ve yeniden alımını takip edin. 2. İlaçları paylaşmaması ve doktorun tavsiye ettiği dozajı kullanması gibi ilaç kullanımına dair bir takım kurallar belirleyin: Çocuğunuzun bir doktor tarafından tavsiye edilen reçeteli ilacı kullandığından emin olun. Buna uygun dozu kullanmak ve doktor tavsiyesi olmadan diğer ilaçları kullanmamakta dahildir. Eğer bir ilacı nasıl kullanacağınıza dair sorularınız varsa lütfen aile hekiminize ya da bir eczacıya danışınız. 3. Kendi ilaçlarınızı kullanırken de bu kuralları izleyerek çocuğunuza iyi bir örnek olun: İyi bir örnek olduğunuzdan emin olmak için kendi davranışlarınızı inceleyin. Çocuklarınızla ilaçlarınızı paylaşarak ilaçlarınızı kötüye kullanırsanız çocuğunuz bunu fark edebilir. İlaçlarınızı paylaşmaktan kaçının ve doktorunuzun tavsiyesine uyun.

İNTERNETİN GÜVENLİ KULLANIMI İHTİYACI

İNTERNETİN GÜVENLİ KULLANIMI İHTİYACI İNTERNETİN ÖNEMİ İnternet, Dünyamızı değiştiriyor Ailemizin yeni bir üyesi Hayatımızın vazgeçilmez bir parçası Bir tıkla dünya ayaklarımızın altında Eşsiz bir kütüphane bir okul Bilinçli kullanıldığı takdirde

Detaylı

NASIL MÜCADELE EDİLİR?

NASIL MÜCADELE EDİLİR? SİBER ZORBALIK NEDİR? NASIL MÜCADELE EDİLİR? SİBER ZORBALIK NEDİR? NASIL MÜCADELE EDİLİR? HAZIRLAYAN: Prof. Dr. Emel Baştürk Akca Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü ve Bilişim Anabilim

Detaylı

MADDE BAĞIMLILIĞINDAN KORUNMA

MADDE BAĞIMLILIĞINDAN KORUNMA MADDE BAĞIMLILIĞINDAN KORUNMA Mersin Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu Sunum İçeriği Madde Bağımlılığı Nedir? Madde Bağımlılığının Nedenleri Madde Bağımlılığında Risk Faktörleri Bağımlılık Nasıl Gelişir?

Detaylı

Stepping On. Seans Altı. Mola. Altinci Seans Broşürü. Güven oluşturmak ve düşmeleri azaltmak. 1. Bugünün seans tanıtımı.

Stepping On. Seans Altı. Mola. Altinci Seans Broşürü. Güven oluşturmak ve düşmeleri azaltmak. 1. Bugünün seans tanıtımı. Stepping On Güven oluşturmak ve düşmeleri azaltmak Seans Altı 1. Bugünün seans tanıtımı. 2. Ev ödevinin gözden geçirilmesi. 3. Konuk konuşmacı: ilaçlar ve düşmeler. 4. Fizyoterapist kontrolünde yapılan

Detaylı

BB010 Domino Kanguru Kullanım Kılavuzu Ürünün kurulum ve kullanımından önce tüm kullanma talimatlarını lütfen dikkatlice okuyunuz.

BB010 Domino Kanguru Kullanım Kılavuzu Ürünün kurulum ve kullanımından önce tüm kullanma talimatlarını lütfen dikkatlice okuyunuz. BB010 Domino Kanguru Kullanım Kılavuzu Ürünün kurulum ve kullanımından önce tüm kullanma talimatlarını lütfen dikkatlice okuyunuz. İleride referans olması için kullanma talimatını saklayınız. Kangurunun

Detaylı

Emniyet Genel Müdürlüğü Bilgi İşlem Daire Başkanlığı

Emniyet Genel Müdürlüğü Bilgi İşlem Daire Başkanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü Bilgi İşlem Daire Başkanlığı Merhaba Sevgili Arkadaşlar Sevgili Genç Arkadaşlar, İnternetten yararlanmak sizin temel hakkınızdır. İnternet sizi istediğiniz yere götüren uçan halı

Detaylı

Sizler de biliyorsunuz ki, yaşamın her alanında haklarımız olduğu gibi. haklarımızı/özgürlüklerimizi kullanırken uymamız ve dikkat etmemiz gereken

Sizler de biliyorsunuz ki, yaşamın her alanında haklarımız olduğu gibi. haklarımızı/özgürlüklerimizi kullanırken uymamız ve dikkat etmemiz gereken ÇOCUKLARIN GÜVENLİ İNTERNET KULLANIMI İLE İLGİLİ EBEVEYNLERE ÖNERİLER Sizler de biliyorsunuz ki, yaşamın her alanında haklarımız olduğu gibi haklarımızı/özgürlüklerimizi kullanırken uymamız ve dikkat etmemiz

Detaylı

FMV ÖZEL AYAZAĞA IġIK LĠSESĠ

FMV ÖZEL AYAZAĞA IġIK LĠSESĠ FMV ÖZEL AYAZAĞA IġIK LĠSESĠ MADDE BAĞIMLILIĞI NEDĠR? "Madde" kötüye kullanım ve bağımlılığa yol açabilecek, değişik yollarla alınabilen, duygudurum, algılama, biliş ve diğer beyin işlevlerinde değişiklik

Detaylı

Çocuklar için Emniyet ve Sağlık Sunumu

Çocuklar için Emniyet ve Sağlık Sunumu Çocuklar için Emniyet ve Sağlık Sunumu Hoş geldiniz Aralık 2011 Çocuğuma Güvenli Olmasını Nasıl Öğretirim? Çocuğunuz ile sakin ve emin bir sesle konuşun. Korkutarak öğretmek yerine güven vererek öğretmeyi

Detaylı

Ev Kazaları & Tehlikeli Çocuk Oyunları

Ev Kazaları & Tehlikeli Çocuk Oyunları Ev Kazaları & Tehlikeli Çocuk Oyunları Dr. Adem Aydın Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları & Çocuk Nörolojisi Uzmanı Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Sosyal Pediatri

Detaylı

İş yerinde tedavi ve ilaç kullanma

İş yerinde tedavi ve ilaç kullanma İş yerinde tedavi ve ilaç kullanma İş yerinde ilaç kullanma Çalışma saatleri esnasında reçeteli ya da reçetesiz ilaç mı almanız gerekiyor? Evet ise, nasıl organize edeceğiniz, saklayacağınız üzerinde düşünmeli

Detaylı

UYKUDA BEBEK ÖLÜMÜ ve plagiyosefaliyi (yassı kafa sendromu) önleme. Ebeveynler içindir

UYKUDA BEBEK ÖLÜMÜ ve plagiyosefaliyi (yassı kafa sendromu) önleme. Ebeveynler içindir UYKUDA BEBEK ÖLÜMÜ ve plagiyosefaliyi (yassı kafa sendromu) önleme Ebeveynler içindir 2011 Sundhedsstyrelsen Danimarka Sağlık ve İlaç Kurumu Axel Heides Gade 1 2300 Kopenhag S Tel.: 7222 7400 sst@sst.dk

Detaylı

ilkokul Yeşilcan la Zararsız Teknoloji

ilkokul Yeşilcan la Zararsız Teknoloji ilkokul Yeşilcan la Zararsız Teknoloji Sunum İçeriği Bağımlılık Nedir? Teknoloji Bağımlılığı... Teknoloji Derken? Nasıl Bağımlı Olunur? Teknoloji Testi Teknolojiden Yararlanmak Ama Bağımlı Olmamak İçin...

Detaylı

AVRUPA ÇEVRİMİÇİ ÇOCUKLAR (EU KIDS ONLINE) PROJESİ ve SONUÇLAR

AVRUPA ÇEVRİMİÇİ ÇOCUKLAR (EU KIDS ONLINE) PROJESİ ve SONUÇLAR AVRUPA ÇEVRİMİÇİ ÇOCUKLAR (EU KIDS ONLINE) PROJESİ ve SONUÇLAR Projenin Amacı Çocuklar ve çevrimiçi teknolojiler konusunda Avrupa çapındaki sosyal, kültürel ve düzenleyici etkilerin neler olduğunu belirlemek

Detaylı

Bilişim Teknolojileri

Bilişim Teknolojileri Bilişim Teknolojileri Dünyada İnternet Kullanımı 2 milyardan fazla kişi internet kullanıyor. 1 milyardan fazla kişi sosyal ağ sitelerine üye. 5 milyardan fazla cep telefonu kullanıcısı var. Türkiye de

Detaylı

İNTERNETİN GÜVENLİ KULLANIMI VE GÜVENLİ İNTERNET HİZMETİ

İNTERNETİN GÜVENLİ KULLANIMI VE GÜVENLİ İNTERNET HİZMETİ İNTERNETİN GÜVENLİ KULLANIMI VE GÜVENLİ İNTERNET HİZMETİ İNTERNETİN ÖNEMİ ve Güvenli İnternet Hizmeti İnternet Dünyamızı değiştiriyor Ailenin yeni bir üyesi Hayatımızın vazgeçilmez bir parçası Bir tıkla

Detaylı

Kalbinizi sevin. Iyilesmeyi ve iyi kalp sagligini desteklemek icin bir kılavuz. Hastaneden taburcu olmak. Turkish

Kalbinizi sevin. Iyilesmeyi ve iyi kalp sagligini desteklemek icin bir kılavuz. Hastaneden taburcu olmak. Turkish Kalbinizi sevin Iyilesmeyi ve iyi kalp sagligini desteklemek icin bir kılavuz Turkish Hastanede Hastaneden taburcu olmak İyileşme planı Hastanede Kalbime ne oldu? Kalbinizin rahatsizligini ve tedaviyi

Detaylı

1 of 5 14/10/2010. Stresle Başa Çıkma

1 of 5 14/10/2010. Stresle Başa Çıkma 1 of 5 14/10/2010 Stresle Başa Çıkma Stres bizim baskıya karşı duygusal ve fiziksel tepkimizdir. Bu baskı dışsal faktörlerden kendimizin ya da bir yakınımızın yaşam etkinliklerinden, hastalıklarından yaşam

Detaylı

ANABİLİM EĞİTİM KURUMLARI

ANABİLİM EĞİTİM KURUMLARI A N A KU O LU ANABİLİM EĞİTİM KURUMLARI ÖZ BA BEC KIM ERİS İ PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK BİRİMİ - KASIM 2016 ÖZ BAKIM BECERİSİ KAZANMA SÜRECİ Çocukların temel ihtiyaçları, onlar dünyaya geldikleri

Detaylı

REHBERLİK POSTASI -1

REHBERLİK POSTASI -1 ANABİLİM EĞİTİM KURUMLARI PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK BİRİMİ REHBERLİK POSTASI -1 TARİH: 02.11.2012 Sayın Velimiz, Anaokullarımızda, öğrencilerimizin katılımlarıyla renklenen, çeşitli branş dersleri,

Detaylı

TEKNOLOJİ BAĞIMLILIĞI VE SİBER ZORBALIK

TEKNOLOJİ BAĞIMLILIĞI VE SİBER ZORBALIK TEKNOLOJİ BAĞIMLILIĞI VE SİBER ZORBALIK Teknoloji hayatımızın her alanında yer almaktadır. Telefon, tablet, bilgisayar gibi teknolojik aletler hayatımızın vazgeçilmezleri arasındadır. Boş zamanlarımızı

Detaylı

HİPERTANSİYON VE İLAÇLAR

HİPERTANSİYON VE İLAÇLAR HİPERTANSİYON VE İLAÇLAR Prof. Dr. Tekin AKPOLAT Hedef kan basıncı değerlerine ulaşmak için başarılı bir tedaviye gerek vardır. Başarılı tedavi 2 kısımdan oluşur: 1.Yaşam düzeninin değiştirilmesi 2.İlaç

Detaylı

ANABİLİM EĞİTİM KURUMLARI PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK BİRİMİ REHBERLİK POSTASI 1

ANABİLİM EĞİTİM KURUMLARI PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK BİRİMİ REHBERLİK POSTASI 1 ANABİLİM EĞİTİM KURUMLARI PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK BİRİMİ REHBERLİK POSTASI 1 15 Kasım 2013 Sayın Velimiz, Anabilim Anaokulları Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Hizmetleri kapsamında, öğretim

Detaylı

Lüks Kanguru Kurulum ve Kullanma Kılavuzu

Lüks Kanguru Kurulum ve Kullanma Kılavuzu Lüks Kanguru Kurulum ve Kullanma Kılavuzu Bu ürün 0 ile 12 aya kadar kullanım için tasarlanmıştır. +0m Ebeveyne dönük kullanım 3 aydan itibaren +6m Dışa doğru kullanım 6 aydan itibaren +6m Sırtta taşıma

Detaylı

Can kardeş Rehberlik ve Psikolojik Danışma Birimi Nisan Ayı Rehberlik Bülteni Can Velimiz ;

Can kardeş Rehberlik ve Psikolojik Danışma Birimi Nisan Ayı Rehberlik Bülteni Can Velimiz ; Can kardeş Rehberlik ve Psikolojik Danışma Birimi Nisan Ayı Rehberlik Bülteni Can Velimiz ; Anne babalar için çocuklarının ilk kelimelerini duymak heyecan verici bir deneyimdir. Duyduğu yeni kelimeleri

Detaylı

Kekemelik, konuşmanın akıcılığıyla ilgili bir iletişim bozukluğudur. Ses, hece ve sözcüklerde uzatmalar, tekrarlar veya duraklamalarla

Kekemelik, konuşmanın akıcılığıyla ilgili bir iletişim bozukluğudur. Ses, hece ve sözcüklerde uzatmalar, tekrarlar veya duraklamalarla Kekemelik Nedir? Kekemelik, konuşmanın akıcılığıyla ilgili bir iletişim bozukluğudur. Ses, hece ve sözcüklerde uzatmalar, tekrarlar veya duraklamalarla ortaya çıkan konuşmanın akıcılığının bozulduğu durum

Detaylı

DEPREME HAZIRLANIYORUZ KORKMUYORUZ

DEPREME HAZIRLANIYORUZ KORKMUYORUZ DEPREME HAZIRLANIYORUZ KORKMUYORUZ DEPREM NEDİR? Dünyamızın yüzeyi yap-boz şeklindeki büyük parçalardan oluşan bir kabukla kaplıdır. Bu parçalar her zaman hareketlidir. Birbirlerini itmeleri ya da birbirlerine

Detaylı

Siber Zorbalık: Nedir ve Nasıl Önlenir?

Siber Zorbalık: Nedir ve Nasıl Önlenir? Siber Zorbalık: Nedir ve Nasıl Önlenir? Zorbalar ve kaba insanlar hep vardı, ancak teknolojinin de gelişmesiyle beraber artık harekete geçebilecekleri yeni bir platforma sahipler. Alay edilmek, hem gerçek

Detaylı

Kedi/Köpeğiniz ve Hava Koşulları Perşembe, 10 Nisan 2008 20:50 - Son Güncelleme Perşembe, 10 Nisan 2008 20:58

Kedi/Köpeğiniz ve Hava Koşulları Perşembe, 10 Nisan 2008 20:50 - Son Güncelleme Perşembe, 10 Nisan 2008 20:58 Her türlü hava koşulunda kedi/köpeğinizin güvenliğini sağlamak. Hava koşulları nasıl olursa olsun, kedi/köpeğinizin güvenliği ve rahatını sağlamanın en iyi yolu, onu evinizin, kendinizce en rahat ve güvenli

Detaylı

SINAV KAYGISI. Sınav Kaygısının Belirtileri Nelerdir? * Fiziksel Belirtiler

SINAV KAYGISI. Sınav Kaygısının Belirtileri Nelerdir? * Fiziksel Belirtiler SINAV KAYGISI Kaygı, stresli bir durum karşısında hepimizin yaşadığı uyarılmışlık halidir. Ancak kaygının belli bir miktarda yaşanmasının olumlu işlevleri de vardır. Bir miktar kaygı günlük hayatta bizi

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Etkin madde: Her bir tablet 1 mg ketotifene eşdeğer bazda 1.380 mg ketotifen hidrojen fumarat içerir.

KULLANMA TALİMATI. Etkin madde: Her bir tablet 1 mg ketotifene eşdeğer bazda 1.380 mg ketotifen hidrojen fumarat içerir. KULLANMA TALİMATI ZADİTEN 1 mg tablet Ağızdan alınır. Etkin madde: Her bir tablet 1 mg ketotifene eşdeğer bazda 1.380 mg ketotifen hidrojen fumarat içerir. Yardımcı maddeler: Magnezyum stearat, mısır nişastası,

Detaylı

AİLELERİN İNTERNET ALGILARI VE EĞİLİMLERİ ARAŞTIRMASI. www.dataprofil.com.tr

AİLELERİN İNTERNET ALGILARI VE EĞİLİMLERİ ARAŞTIRMASI. www.dataprofil.com.tr AİLELERİN İNTERNET ALGILARI VE EĞİLİMLERİ ARAŞTIRMASI ARAŞTIRMANIN ÖRNEKLEMİ 6-17 yaş arası İnternet kullanan çocuğu olan 10.992 ebeveyn, 12-17 yaş arası İnternet kullanan 2.816 çocuk İNTERNETE BAĞLANILAN

Detaylı

KURULUM VE KULLANMA KILAVUZU

KURULUM VE KULLANMA KILAVUZU 2090 KURULUM VE KULLANMA KILAVUZU KULLANMA KILAVUZUNU DİKKATLİCE OKUYUP, DAHA SONRAKİ KULLANIMLAR İÇİN MUHAFAZA EDİNİZ. Ürünü kullanmadan önce bu kullanma kılavuzunu dikkatlice okuyunuz ve gelecekte kullanmak

Detaylı

Lütfen her maddeyi dikkatlice okuyun. Soruları boş bırakmayın, kendinizi en yakın hissettiğiniz tek bir şıkkı işaretleyin. Ortaokulu bitirmiş

Lütfen her maddeyi dikkatlice okuyun. Soruları boş bırakmayın, kendinizi en yakın hissettiğiniz tek bir şıkkı işaretleyin. Ortaokulu bitirmiş Lütfen her maddeyi dikkatlice okuyun. Soruları boş bırakmayın, kendinizi en yakın hissettiğiniz tek bir şıkkı işaretleyin. I Adınız soyadınız [..] II Doğum tarihiniz [ ] III Cinsiyetiniz? Kadın Erkek IV

Detaylı

8-9 YAŞ ÇCUKLARININ YAŞ DÖNEMİ ÖZELLİKLERİ VE OKUL-ÖDEV ÇALIŞMALARI ÖZEL ANTALYA ENVAR İLKOKULU 8-9 YAŞ ÇOCUKLARININ GELİŞİM DÖNEMLERİ ÖZELLİKLERİ

8-9 YAŞ ÇCUKLARININ YAŞ DÖNEMİ ÖZELLİKLERİ VE OKUL-ÖDEV ÇALIŞMALARI ÖZEL ANTALYA ENVAR İLKOKULU 8-9 YAŞ ÇOCUKLARININ GELİŞİM DÖNEMLERİ ÖZELLİKLERİ 8-9 YAŞ ÇCUKLARININ YAŞ DÖNEMİ ÖZELLİKLERİ VE OKUL-ÖDEV ÇALIŞMALARI ÖZEL ANTALYA ENVAR İLKOKULU 8-9 YAŞ ÇOCUKLARININ GELİŞİM DÖNEMLERİ ÖZELLİKLERİ ÇOCUKLARIMIZIN GELİŞİM DÖNEMİ ÖZELLİKLERİNİ BİLMEK NE

Detaylı

ÖN TEKER HAREKET ÖZELLİĞİNİ KULLANMA 3- Puse açın. 7- Hareket sistemini kilitleme: her iki hareket kolunu yukarı kaldırın.

ÖN TEKER HAREKET ÖZELLİĞİNİ KULLANMA 3- Puse açın. 7- Hareket sistemini kilitleme: her iki hareket kolunu yukarı kaldırın. KULLANMA KILAVUZU * Daima omuz ve kasık kemerini kullanınız. * Dikkat: Puse kullanmadığınız zaman, çocuğunuzdan uzak tutunuz. * Bu ürün 6 ile 36 ay arası ve 15 kg a kadar olan çocukların kullanımı için

Detaylı

İNTERNETİN GÜVENLİ KULLANIMI

İNTERNETİN GÜVENLİ KULLANIMI İNTERNETİN GÜVENLİ KULLANIMI İNTERNET ÇOK GENİŞ BİR ALAN (BU ALANDA; BİLGİ, OYUN, ARKADAŞ VB. ŞEYLER VAR) Bu alanı doğru kullanırsanız bilgi de edinirsiniz, oyun da oynarsınız, arkadaşlar da edinilebilirsiniz

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Cabral Ampul Kas içine uygulanır.

KULLANMA TALİMATI. Cabral Ampul Kas içine uygulanır. KULLANMA TALİMATI Cabral Ampul Kas içine uygulanır. Etkin madde: Her bir ampul (3 ml), 800 mg feniramidol HCl içerir. Yardımcı maddeler: Sodyum hidroksit, deiyonize su Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce

Detaylı

ÖZEL KAŞGARLI MAHMUT ORTAOKULU NİSAN 2016

ÖZEL KAŞGARLI MAHMUT ORTAOKULU NİSAN 2016 ÖZEL KAŞGARLI MAHMUT ORTAOKULU NİSAN 2016 ZARARLI ALIŞKANLIKLAR VE KORUNMA YOLLARI PSİKOLOJİK DANIŞMA ve REHBERLİK BÖLÜMÜ İçindekiler Bağımlılık Yapan Maddeler Risk Yaratan Faktörler Önleyici Faktörler

Detaylı

Zorbalık Türleri Nelerdir?

Zorbalık Türleri Nelerdir? Zorbalık Türleri Nelerdir? Fiziksel İlişkisel Sözel Siber Siber Zorbalık elektronik iletişim araçları yoluyla tehdit etmek ve kötü sözler içeren mesajlar göndermek internet ortamında dedikodu yapmak ya

Detaylı

Neden Daha Fazla Satın Alalım?

Neden Daha Fazla Satın Alalım? Neden Daha Fazla Satın Alalım? Ana Tema Önerilen Süre Kazanımlar Öğrenciye Kazandırılacak Beceriler Yöntem ve Teknikler Araç ve Gereçler Giderek artan bilinçsiz tüketim ve üretim çevreyi olumsuz etkiliyor.

Detaylı

Sağlık uzmanınızdan hasta bilgilendirmesi. Xultophy ile tedaviye başlayacaklar için kılavuz

Sağlık uzmanınızdan hasta bilgilendirmesi. Xultophy ile tedaviye başlayacaklar için kılavuz Sağlık uzmanınızdan hasta bilgilendirmesi Xultophy ile tedaviye başlayacaklar için kılavuz Xultophy Kullanımına başlarken Xultophy yetişkinlerde tip 2 diyabet tedavisinde kullanılan bir ilaçtır. Burada

Detaylı

Sağlıklı Kan Basıncı Sağlıklı Kalp Atımı

Sağlıklı Kan Basıncı Sağlıklı Kalp Atımı Sağlıklı Kan Basıncı Sağlıklı Kalp Atımı 17 MAYIS 2013 Dünya Hipertansiyon Ligi Girişimidir. 17 MAYIS 2013 Dünya Hipertansiyon Ligi Girişimidir. Hipertansiyon Nedir? Çoğunlukla yüksek kan basıncı olarak

Detaylı

DÜŞÜK KAN ŞEKERİNİN BELİRTİLERİ VE TEDAVİSİ

DÜŞÜK KAN ŞEKERİNİN BELİRTİLERİ VE TEDAVİSİ DÜŞÜK KAN ŞEKERİNİN BELİRTİLERİ VE TEDAVİSİ HİPOGLİSEMİ (KAN ŞEKERİNİN DÜŞMESİ) Tedavi planınız kan şekerinizi hedef değerler arasında tutmada daha etkili hale geldikçe, arada sırada hipoglisemi (düşük

Detaylı

Sigara sağlığa zararlı olmasına rağmen birçok kişi bunu bile bile sigara kullanmaktadır. En yaygın görülen zararlı alışkanlıkların içinde en başı

Sigara sağlığa zararlı olmasına rağmen birçok kişi bunu bile bile sigara kullanmaktadır. En yaygın görülen zararlı alışkanlıkların içinde en başı Sigara sağlığa zararlı olmasına rağmen birçok kişi bunu bile bile sigara kullanmaktadır. En yaygın görülen zararlı alışkanlıkların içinde en başı çeken sigara vücuda birçok zarar vermekte ve uzun süre

Detaylı

Kazanım İfadeleri. Kendine değer veren insanların (aile-arkadaş vb.) yapıcı uyarılarına kayıtsız kalmaz.

Kazanım İfadeleri. Kendine değer veren insanların (aile-arkadaş vb.) yapıcı uyarılarına kayıtsız kalmaz. YEŞİLAY SAĞLIKLI FİKİRLER KISA FİLM SENARYO YARIŞMASI - 2017 Kazanım İfadeleri Kazanımın İlişkili Olduğu Alanlar Teknoloji Tütün Alkol Madde 1 Kendine değer veren insanların (aile-arkadaş vb.) yapıcı uyarılarına

Detaylı

İnternetin Güvenli Kullanımı. ve Sosyal Ağlar

İnternetin Güvenli Kullanımı. ve Sosyal Ağlar İnternet ve bilgi doğruluğu İnternette yalanları yakalama ve dürüstlük Paylaşımlardaki riskler Sosyal Paylaşım ve Güvenlik Kişisel bilgileriniz İnternetin kötü amaçlı kullanımı Şifre Güvenliği Tanımadığınız

Detaylı

9. Sigarayı bırakma zamanı

9. Sigarayı bırakma zamanı 9. Sigarayı bırakma zamanı 1 9. Sigarayı bırakma zamanı Dünyada 8 saniyede 1 can alan, yılda 4 milyon kişinin ölümüne neden olan, dünyada her 10 erişkinden birinin ölüm nedeni sayılan sigarayı bırakmak

Detaylı

Zihninizi açık mı tutmak istiyorsunuz? Öyleyse aşağıdaki 9 soruna bir göz atın.

Zihninizi açık mı tutmak istiyorsunuz? Öyleyse aşağıdaki 9 soruna bir göz atın. Zihninizi açık mı tutmak istiyorsunuz? Öyleyse aşağıdaki 9 soruna bir göz atın. Zihninizin pas tutmasının birçok şaşırtıcı sebebi olabilir. Neyse ki, birçoğu düzeltilebilir. İlk adım sorunları teşhis etmektir.

Detaylı

KORKU HAYAL GÜCÜNÜN MUHTEŞEM BİR HEDİYESİDİR

KORKU HAYAL GÜCÜNÜN MUHTEŞEM BİR HEDİYESİDİR KORKU HAYAL GÜCÜNÜN MUHTEŞEM BİR HEDİYESİDİR Korku, yaşamın olağan ve doğal bir parçası, kızgınlık, sevinç ya da üzüntü gibi bir duygudur. Korku insanların görünen ve görünmeyen tehlikeler karşısında gösterdikleri

Detaylı

KULLANMA KILAVUZU ÜRÜN KODU : SB401. Dikkat!

KULLANMA KILAVUZU ÜRÜN KODU : SB401. Dikkat! KULLANMA KILAVUZU ÜRÜN KODU : SB401 Dikkat! I.Tedbirler 1. Ürünü kullanmadan önce lütfen bu kullanma kılavuzunu dikkatlice okuyun ve ileride referans olması için saklayın. Kılavuzda verilen talimatlara

Detaylı

CEBİNİZ BIRAKIN DİYOR SMS TÜRKİYE PHASE ONE COMMUNITY-BASED QUESTIONNAIRE: SURVEY TURKISH VERSION

CEBİNİZ BIRAKIN DİYOR SMS TÜRKİYE PHASE ONE COMMUNITY-BASED QUESTIONNAIRE: SURVEY TURKISH VERSION CEBİNİZ BIRAKIN DİYOR SMS TÜRKİYE PHASE ONE COMMUNITY-BASED QUESTIONNAIRE: SURVEY TURKISH VERSION Ankara da Yetişkinlerde Sigara İçme Davranışının İncelenmesi Lütfen her soruda sizin için doğru olan yanıtı

Detaylı

REHBERLİK SERVİSİ. Anne-Babalar Okula Hazır Mıyız?

REHBERLİK SERVİSİ. Anne-Babalar Okula Hazır Mıyız? REHBERLİK SERVİSİ Anne-Babalar Okula Hazır Mıyız? OKULA GİTTİĞİNİZ İLK GÜNÜ HATIRLIYOR MUSUNUZ? Hayatınızda yeni bir sayfa açılıyor. Bu başlangıç hem onun hem de sizlerin hayatında yepyeni bir dönemin

Detaylı

ARALIK AYI VELİ BÜLTENİ 2013

ARALIK AYI VELİ BÜLTENİ 2013 ÇOCUKLARA HAYIR DEMEYİ ÖĞRETMEK Aslında çocuklarımız okulumuz da yapılan Hayır Demek Ne Demek? ve Nelere Hayır Demeliyiz? konulu seminerimizde bilgi sahibi oldular. Evde siz ebeveynlerde çocukları bu konuda

Detaylı

ilkokul Yeşilcan la Temiz Hava

ilkokul Yeşilcan la Temiz Hava ilkokul Yeşilcan la Temiz Hava SUNUM İÇERİĞİ Bağımlılık Nedir? Tütün Ürünleri Nelerdir? Sigaranın Arttırdığı Riskler Kendimi Nasıl Korurum? Sigara İçmemenin Faydaları 2 3 4 5 Bağımlılık Nedir? Bağımlılık

Detaylı

4035 GALAKSİ KURULUM VE KULLANMA KILAVUZU.

4035 GALAKSİ KURULUM VE KULLANMA KILAVUZU. Ürünü güvenli ve uygun olarak kullanmak için, kullanmadan önce kılavuzu dikkatlice okuyunuz ve sonraki kullanımlar için muhafaza ediniz. Kılavuzda verilen talimatlara uymadığınız takdirde çocuğunuzun güvenliği

Detaylı

TÜTÜN ÜRÜNLERİNİN ZARARLARI PASİF ETKİLENİM

TÜTÜN ÜRÜNLERİNİN ZARARLARI PASİF ETKİLENİM TÜTÜN ÜRÜNLERİNİN ZARARLARI VE PASİF ETKİLENİM TÜTÜN ÜRÜNLERİ TÜTÜN ÜRÜNLERİ TÜTÜN ÜRÜNLERİ TÜTÜN ÜRÜNLERİ TÜTÜN ÜRÜNLERİ Başlıca tütün ürünleri nelerdir? SİGARA ELEKTRONİK SİGARA PİPO PURO NARGİLE ESRAR

Detaylı

Karolinska Üniversite Hastanesi Onkoloji Kliniği, FEC TEDAVİSİ HAKKINDA BİLGİLENDİRME

Karolinska Üniversite Hastanesi Onkoloji Kliniği, FEC TEDAVİSİ HAKKINDA BİLGİLENDİRME Karolinska Üniversite Hastanesi Onkoloji Kliniği, FEC TEDAVİSİ HAKKINDA BİLGİLENDİRME Size üç antikanser ajan or ilaç oluşan FEC tedavisi öneriliyor.: Fluracedyl, Epirubicin ve Cyklofosfamid Üç haftalık

Detaylı

EĞİTİME İLK ADIM MODERN PDR

EĞİTİME İLK ADIM MODERN PDR EĞİTİME İLK ADIM MODERN PDR HAYATIMIZDA YENİ BİR SAYFA AÇILIYOR Bu başlangıç hem çocuğunuzun hem de sizlerin hayatında yepyeni bir dönemin başlangıcı... Okul öncesi ve ilkokula başlama döneminde çocuk

Detaylı

OKULDA, EVDE VE ARKADAŞLARLA GÜVENDE OLMAK İ İ

OKULDA, EVDE VE ARKADAŞLARLA GÜVENDE OLMAK İ İ OKULDA, EVDE VE ARKADAŞLARLA GÜVENDE OLMAK İ İ İ İ İ Organization for Security and Co-operation in Europe Mission in Kosovo Bu kitapçık, Kosova polisi Toplum Destekli ve Suç Önleyici Polislik Şubesi tarafından

Detaylı

Sağlıklı bir hamilelik için izlenmesi gereken 10 adım

Sağlıklı bir hamilelik için izlenmesi gereken 10 adım http:www.babycentre.co.uk/midwives 10 steps to a healthy pregnancy (Turkish) Sağlıklı bir hamilelik için izlenmesi gereken 10 adım 1. Hamilelik sürecini erkenden planlayın ve organize edin! 2. Sağlıklı

Detaylı

DANIŞMANLIK TEDBİRİ UYGULAMALARI ÇOCUK TANIMA FORMU

DANIŞMANLIK TEDBİRİ UYGULAMALARI ÇOCUK TANIMA FORMU DANIŞMANLIK TEDBİRİ UYGULAMALARI ÇOCUK TANIMA FORMU ADI- SOYADI T.C. KİMLİK NUMARASI DOSYA NUMARASI İLK GÖRÜŞME TARİHİ Çocukla İlgili Genel Bilgiler Hukuki statüsü Suça Sürüklenen Mağdur Tanık Korunmaya

Detaylı

Adım Adım Başarıya...

Adım Adım Başarıya... Adım Adım Başarıya... Sevgili Gençler, Etkili çalışma yöntemleri ve bunların uygulanması kısa vadede okul başarınızı arttırıcı bir faktördür. Uzun vadede ise yaşamda başarılı bir kişi olmanızı sağlar.

Detaylı

Medyada Riskler. Öğr. Gör. Dr. Deniz Sezgin Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi dsezgin@media.ankara.edu.tr

Medyada Riskler. Öğr. Gör. Dr. Deniz Sezgin Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi dsezgin@media.ankara.edu.tr Medyada Riskler Öğr. Gör. Dr. Deniz Sezgin Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi dsezgin@media.ankara.edu.tr Plan Tarihsel arka plan: Çocukların medya kullanımı Günümüzde medya ve çocuk Medyada çocukları

Detaylı

ANABİLİM EĞİTİM KURUMLARI PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK BİRİMİ REHBERLİK POSTASI 2

ANABİLİM EĞİTİM KURUMLARI PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK BİRİMİ REHBERLİK POSTASI 2 ANABİLİM EĞİTİM KURUMLARI PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK BİRİMİ REHBERLİK POSTASI 2 14 Aralık 2012 Sayın Velimiz, İkinci rehberlik postamızda sizlerle Davranış ve Değerler Eğitimi Programımız kapsamında

Detaylı

Kan basıncının normalden fazla olmasıdır. Büyük tansiyon 140 mm Hg veya küçük tansiyon 90 mm Hg dan fazla ise yüksek tansiyon olarak kabul edilir.

Kan basıncının normalden fazla olmasıdır. Büyük tansiyon 140 mm Hg veya küçük tansiyon 90 mm Hg dan fazla ise yüksek tansiyon olarak kabul edilir. HİPERTANSİYON Prof. Dr. Tekin AKPOLAT Yüksek tansiyon (hipertansiyon) nedir? Kan basıncının normalden fazla olmasıdır. Büyük tansiyon 140 mm Hg veya küçük tansiyon 90 mm Hg dan fazla ise yüksek tansiyon

Detaylı

Çoklu Zekâ Teorisi Ek 2

Çoklu Zekâ Teorisi Ek 2 ÇOCUKLAR İÇİN ÇOKLU ZEKÂ GÖZLEM FORMU Öğrencinin Adı Soyadı: Cinsiyeti: Tarih: Sınıfı: Lütfen formda yer alan her ifadenin sizin için ne derece uygun olup olmadığını aşağıdaki beşli dereceleme ölçeği üzerinde

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. PHOS-NO 1000 mg tablet Oral yoldan uygulanır.

KULLANMA TALİMATI. PHOS-NO 1000 mg tablet Oral yoldan uygulanır. KULLANMA TALİMATI PHOS-NO 1000 mg tablet Oral yoldan uygulanır. Etkin Madde : Her bir tablet 250 mg kalsiyuma eşdeğer 1000 mg kalsiyum asetat içerir. Yardımcı Maddeler : Sodyum nişasta glikolat, Poliletilen

Detaylı

ÖĞRETMEN ESRA AKKAYA 3-6 YAŞ ÇOCUK GELİŞİM DÖNEMLERİ VELİ EĞİTİMİ NOTLARI. 3 Yaş Çocuğuna Yaklaşım Nasıl Olmalı?

ÖĞRETMEN ESRA AKKAYA 3-6 YAŞ ÇOCUK GELİŞİM DÖNEMLERİ VELİ EĞİTİMİ NOTLARI. 3 Yaş Çocuğuna Yaklaşım Nasıl Olmalı? 3 Yaş Çocuğuna Yaklaşım Nasıl Olmalı? 3 yaşındaki çocuk elinden gelse dünyayı keşfetmeye çalışır. Kırılabilecek şeyleri kırmaya, kalemlerle bir yerleri çiz meye ihtiyacı vardır. Buna göre bir oda veya

Detaylı

Yeşilcan la. Temiz Hava. İlkokul

Yeşilcan la. Temiz Hava. İlkokul Yeşilcan la Temiz Hava İlkokul SUNUM İÇERİĞİ Bağımlılık Nedir? Tütün Ürünleri Nelerdir? Sigaranın Arttırdığı Riskler Kendimi Nasıl Korurum? Sigara İçmemenin Faydaları 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15

Detaylı

HASTALIK ALGISI ÖLÇEĞİ

HASTALIK ALGISI ÖLÇEĞİ HASTALIK ALGISI ÖLÇEĞİ İsim: Tarih: HASTALIĞINIZ HAKKINDA SİZİN GÖRÜŞLERİNİZ Aşağıda hastalığınızın başlangıcından bu yana yaşadığınız belirtilerin bir listesi verilmiştir. Lütfen sizde var olanlarda evet

Detaylı

Özel Amerikan Robert Lisesi. 2009-2010 Eğitim Yılı. Çocuk İnceleme Merkezi Değerlendirme Anketi

Özel Amerikan Robert Lisesi. 2009-2010 Eğitim Yılı. Çocuk İnceleme Merkezi Değerlendirme Anketi Öğrencinin Adı Soyadı: Grubu: Öğretmeni: Özel Amerikan Robert Lisesi 2009-2010 Eğitim Yılı Çocuk İnceleme Merkezi Değerlendirme Anketi 1. Okul Müdürü EVET HAYIR BİLMİYORUM Okul müdürü, bir üniversitenin

Detaylı

CAN KARDEŞ KREŞİ REHBERLİK SERVİSİ

CAN KARDEŞ KREŞİ REHBERLİK SERVİSİ CAN KARDEŞ KREŞİ REHBERLİK SERVİSİ EKİM 2014 AYLIK REHBERLİK BÜLTENİ Çocuğumla Nasıl Oyun Oynayacağım? Oyun nedir? Oyun, çocukların dünyayı algılamalarını, hayal ile gerçek dünya arasında köprü kurmalarını

Detaylı

Sağlıklı Bilgisayar Kullanımı

Sağlıklı Bilgisayar Kullanımı BİLGİSAYAR NEDİR? Sağlıklı Bilgisayar Kullanımı ŞEYDA BETÜL KÖSE UFUK TAŞDURMAZLI 1 www.bilgisayarnedir.net 2 Sağlıklı Bilgisayar Kullanımı Sağlıklı Bilgisayar Kullanımı Klavye veya fare kullanımı ciddi

Detaylı

KALP KRİZİNDE İLK MÜDAHALE VE STENTLİ HASTANIN YAŞAMI. Uzm.Dr. Selahattin TÜREN Kardiyoloji Bölümü

KALP KRİZİNDE İLK MÜDAHALE VE STENTLİ HASTANIN YAŞAMI. Uzm.Dr. Selahattin TÜREN Kardiyoloji Bölümü KALP KRİZİNDE İLK MÜDAHALE VE STENTLİ HASTANIN YAŞAMI Uzm.Dr. Selahattin TÜREN Kardiyoloji Bölümü KALP KRıZINDE ILK MÜDAHALE Kalp krizi tıbbi bir acil durumdur. Erken tanı ve hızlı tedavi oldukça hayati

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. STABLON 12.5 mg kaplı tablet. Ağız yoluyla alınır. Etkin Madde:12.5 mg Tianeptine sodyum tuzu.

KULLANMA TALİMATI. STABLON 12.5 mg kaplı tablet. Ağız yoluyla alınır. Etkin Madde:12.5 mg Tianeptine sodyum tuzu. KULLANMA TALİMATI STABLON 12.5 mg kaplı tablet Ağız yoluyla alınır. Etkin Madde:12.5 mg Tianeptine sodyum tuzu. Yardımcı Maddeler: Mısır nişastası, Mannitol, Magnezyum stearat, Talk, Sodyum bikarbonat,

Detaylı

GAZİANTEP LİSESİ REHBERLİK SERVİSİ

GAZİANTEP LİSESİ REHBERLİK SERVİSİ GAZİANTEP LİSESİ REHBERLİK SERVİSİ Konsantrasyon Sorunu Ders çalışmak yerine başka şeyler yapmak istiyorum, Kitabı elime alıyorum fakat kapağını bir türlü açamıyorum diyorsanız konsantrasyon sorununuz

Detaylı

YAŞLILIKTA SIK GÖRÜLEN HASTALIKLAR. Prof. Dr. Mehmet Ersoy

YAŞLILIKTA SIK GÖRÜLEN HASTALIKLAR. Prof. Dr. Mehmet Ersoy YAŞLILIKTA SIK GÖRÜLEN HASTALIKLAR Prof. Dr. Mehmet Ersoy DEMANSA NEDEN OLAN HASTALIKLAR AMAÇ Demansın nedenleri ve gelişim sürecinin öğretmek Yaşlı bireyde demansa bağlı oluşabilecek problemleri öğretmek

Detaylı

İNTERNETİN FIRSATLARI

İNTERNETİN FIRSATLARI 1 İNTERNETİN FIRSATLARI 2 TÜRKİYE DE İNTERNET KULLANIMI 25 20 Genişbant Abone Sayısı (milyon) 20,03 15 10 5 0 14,05 8,56 6,78 5,99 4,61 2,86 1,59 0,02 0,51 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011

Detaylı

BURSA ÖZEL BİREY OKULLARI OKULA UYUM SÜRECİ BAHAR İLHAN REHBER ÖĞRETMEN

BURSA ÖZEL BİREY OKULLARI OKULA UYUM SÜRECİ BAHAR İLHAN REHBER ÖĞRETMEN BURSA ÖZEL BİREY OKULLARI OKULA UYUM SÜRECİ BAHAR İLHAN REHBER ÖĞRETMEN OKULA UYUM SÜRECİ BİR ÇOCUK İÇİN OKUL, DAHA ÖNCE HEMEN HEMEN HİÇBİRİNİ TANIMADIĞI ÇOK SAYIDA ÇOCUKLA KARŞILAŞMA ZORUNLULUĞUYLA, UYULMASI

Detaylı

Çocuklar ve Ebeveynler için İnternet Güvenliği. halil.ozturkci@adeo.com.tr www.adeo.com.tr www.halilozturkci.com www.twitter.

Çocuklar ve Ebeveynler için İnternet Güvenliği. halil.ozturkci@adeo.com.tr www.adeo.com.tr www.halilozturkci.com www.twitter. Çocuklar ve Ebeveynler için İnternet Güvenliği @ADEO Security Labs, 2014 halil.ozturkci@adeo.com.tr www.adeo.com.tr www.halilozturkci.com www.twitter.com/halilozturkci ADEO Kurucu Ortak&Güvenlik Birimi

Detaylı

HASTA DEĞERLENDİRME FORMU

HASTA DEĞERLENDİRME FORMU HASTA DEĞERLENDİRME FORMU TÜRK ECZACILARI BİRLİĞİ ECZANE KONTROL VE İZLEM PROGRAMLARI 1. BAKIM GÖRÜŞMESİ Hasta Adı Soyadı: Eczane Kaşesi: Tarih: HASTALIK VE İLAÇ BİLGİ DÜZEYİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ Size

Detaylı

ÇOCUK İSTİSMARININ ÖNLENMESİ. Hoş Geldiniz BİLECİK REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ MÜDÜRLÜĞÜ

ÇOCUK İSTİSMARININ ÖNLENMESİ. Hoş Geldiniz BİLECİK REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ MÜDÜRLÜĞÜ Hoş Geldiniz Vücudun Senindir Onu Koru Güvenlik Denilince Aklımıza Neler Gelir? Bildiğiniz hangi güvenlik kuralları vardır? Trafikteki güvenlik kurallarının bazılarına bakarsak Kırmızı ışıkta neden geçilmez,

Detaylı

MADDE BAĞIMLILIĞI SEMİNERİ (SİGARA, ALKOL KULLANIMI VE KORUNMA YOLLARI) SELÇUK ÖZTÜRK PSİKOLOJİK DANIŞMAN ve REHBER ÖĞRETMEN

MADDE BAĞIMLILIĞI SEMİNERİ (SİGARA, ALKOL KULLANIMI VE KORUNMA YOLLARI) SELÇUK ÖZTÜRK PSİKOLOJİK DANIŞMAN ve REHBER ÖĞRETMEN MADDE BAĞIMLILIĞI SEMİNERİ (SİGARA, ALKOL KULLANIMI VE KORUNMA YOLLARI) SELÇUK ÖZTÜRK PSİKOLOJİK DANIŞMAN ve REHBER ÖĞRETMEN MADDE BAĞIMLILIĞI NEDİR? Madde kullanımı sonucunda gelişen belirli bir hastalık

Detaylı

Bu yüzden kendinizi ve de özellikle çocuğunuzu suçlamak için en ufak bir nedeniniz yoktur!

Bu yüzden kendinizi ve de özellikle çocuğunuzu suçlamak için en ufak bir nedeniniz yoktur! Bit? Sirke? Panik? NYDA ile kolaylıkla gider. Sevgili Anne ve Babalar, eğer doktor çocuğunuzda baş biti tespit ettiyse, bitler ve bitin büyüme evreleriyle etkin bir şekilde mücadele edilmesi en önemli

Detaylı

Bağımlılık kişinin kullandığı bir nesne veya yaptığı bir eylem üzerinde kontrolünü kaybetmesi ve onsuz bir yaşam sürememeye başlamasıdır.

Bağımlılık kişinin kullandığı bir nesne veya yaptığı bir eylem üzerinde kontrolünü kaybetmesi ve onsuz bir yaşam sürememeye başlamasıdır. Nedir? Bağımlılık Bağımlılık kişinin kullandığı bir nesne veya yaptığı bir eylem üzerinde kontrolünü kaybetmesi ve onsuz bir yaşam sürememeye başlamasıdır. Ne Zararı Var? Teknolojinin insan hayatına sağladığı

Detaylı

SAĞLIKLI YAŞAM VE BESLENME ALIŞKANLIKLARI BİLGİ FORMU

SAĞLIKLI YAŞAM VE BESLENME ALIŞKANLIKLARI BİLGİ FORMU SAĞLIKLI YAŞAM VE BESLENME ALIŞKANLIKLARI BİLGİ FORMU KİŞİSEL BİLGİLER Adınız: Soyadınız: Doğum Tarihi: Doğum Yeri: Adres: (Ev) (İş) Telefon:(Ev): (İş) (Cep) E-mail: Eğitim Durumunuz: Mesleğiniz: KİLO

Detaylı

BUNAMA (DEMANS) NEDİR?

BUNAMA (DEMANS) NEDİR? BUNAMA (DEMANS) NEDİR? Bunama, genellikle 60 yaşın üzerindeki bireylerde çeşitli nedenlere bağlı olarak ortaya çıkan, başta hafıza olmak üzere zihinsel işlevlerin zayıfladığı, uzun süreli bir sağlık sorunudur.

Detaylı

Yaþlanma ile birlikte ortaya çýkan iþitsel ve görsel

Yaþlanma ile birlikte ortaya çýkan iþitsel ve görsel 1 9 Prof. Dr. Yeþim GÖKÇE-KUTSAL Yaþlanma ile birlikte ortaya çýkan iþitsel ve görsel algýlamadaki azalma, koordinasyon ve dengedeki bozukluklar ve kuvvet azalmasý; yaþlýlarýn çevresel tehlikelerle karþý

Detaylı

KULLANMA TALĐMATI. MEGACE 160 mg tablet Ağız yoluyla alınır.

KULLANMA TALĐMATI. MEGACE 160 mg tablet Ağız yoluyla alınır. KULLANMA TALĐMATI MEGACE 160 mg tablet Ağız yoluyla alınır. Etkin madde: Her bir tablet 160 mg megestrol asetat içerir. Yardımcı maddeler: Laktoz monohidrat, mikrokristalize selüloz, kolloidal silikon

Detaylı

Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi Çalışma Soruları

Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi Çalışma Soruları Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi Çalışma Soruları 1.) Bilgisayarlar ve internet hayatımızın büyük bölümünde karşımıza çıkmaktadır. Bu teknolojileri kullanabilmek yaşam kalitemizi artırmaktadır. Aşağıda

Detaylı

AKRAN DOSTU OKUL MODELİ PROJESİ

AKRAN DOSTU OKUL MODELİ PROJESİ AKRAN DOSTU OKUL MODELİ PROJESİ 2013-2014 Eğitim-Öğretim Yılı Bu proje; okul yönetimi, öğretmenler, öğrenciler, veliler ve okul personelini kapsayan geniş katılımlı bir çalışmayı amaçlar. Bu proje; tüm

Detaylı

9225 OCEAN KURULUM VE KULLANMA KILAVUZU.

9225 OCEAN KURULUM VE KULLANMA KILAVUZU. 9225 OCEAN KURULUM VE KULLANMA KILAVUZU www.sunnybaby.com.tr Resim sadece görsel olarak sağlanmış olup, ürün içeriği ve aksesuarları farklılık gösterebilir. Kullanma kılavuzunu dikkatlice okuyunuz ve sonraki

Detaylı

09/11/2015 ANEMİ (KANSIZLIK)

09/11/2015 ANEMİ (KANSIZLIK) ANEMİ (KANSIZLIK) Vücut dokularında enerji oluşumu için gerekli kimyasal işlemlerde kullanılacak oksijeni taşıyacak yeterlilikte kırmızı kan hücresi bulunamaması veya bulunanların bu görevi yapamayacak

Detaylı

ÇANKAYA REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ EVDEN KAÇMA DAVRANIŞI

ÇANKAYA REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ EVDEN KAÇMA DAVRANIŞI EVDEN KAÇMA DAVRANIŞI EVDEN KAÇMA DAVRANIŞI NEDİR? Gencin ebeveynlerinin iznini almadan, onların bilgisi olmadan eve gelmemesi, geceyi başka bir yerde ya da sokakta geçirmesidir. Son bir yıl içerisinde

Detaylı

BEBEK YÜRÜTECİ İskelet 1adet

BEBEK YÜRÜTECİ İskelet 1adet YÜRÜTEÇ PARÇALARI (Ürünü koliden çıkardıktan sonra lütfen tüm parçaların tam olduğundan emin olunuz.) BEBEK YÜRÜTECİ İskelet 1adet Oturma pedi 1 adet Sağ ve sol kanat 1'er adet ÜRÜN NO : S509 Pil 2 adet

Detaylı

Çocuğunuza İç Çamaşırı Kuralı nı öğretin

Çocuğunuza İç Çamaşırı Kuralı nı öğretin 1. Çocuğunuza İç Çamaşırı Kuralı nı öğretin Yaklaşık her beş çocuktan biri cinsel şiddete maruz kalmaktadır; buna cinsel istismar da dahildir. Çocuğunuzun böyle bir durumla karşılaşmasını önleyebilirsiniz.

Detaylı

EVLİLİK ÖNCESİ EĞİTİM

EVLİLİK ÖNCESİ EĞİTİM Aile ve Toplum Hizmetleri Genel Müdürlüğü EVLİLİK ÖNCESİ EĞİTİM EVLİLİKTE İLETİŞİM ve YAŞAM BECERİLERİ -2 EVLİLİK ÖNCESİ EĞİTİM EVLİLİKTE İLETİŞİM ve YAŞAM BECERİLERİ 2 SUNUM İÇERİĞİÇ Evlilikte İletişim

Detaylı

203 İRİS MAMA SANDALYESİ KURULUM ve KULLANMA KILAVUZU

203 İRİS MAMA SANDALYESİ KURULUM ve KULLANMA KILAVUZU 203 İRİS MAMA SANDALYESİ KURULUM ve KULLANMA KILAVUZU TS EN 14988 Kullanma kılavuzunu dikkatlice okuyup muhafaza ediniz. Verilen talimatlara uymadığınız zaman çocuğunuz güvende olmayabilir. Lü en verilen

Detaylı

Kari m ve eşi Kelly alti sonra çocuk sahi bi olmak i sti yor

Kari m ve eşi Kelly alti sonra çocuk sahi bi olmak i sti yor Kari m ve eşi Kelly alti sonra çocuk sahi bi olmak i sti yor Karim in eşi Kelly altı ay sonra hamile olmak istiyor 1. Karim in eşi Kelly altı ay sonra hamile olmak istiyor Karim in eşi Kelly hamile olmak

Detaylı