ÎMAN VE YALAN. Zit İki Kavramın Bilimsel Yorumları. Prof. Dr. Mustafa TEMİZ. İstanbu Prof. Dr. Mustafa TEMİZ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "ÎMAN VE YALAN. Zit İki Kavramın Bilimsel Yorumları. Prof. Dr. Mustafa TEMİZ. İstanbu 2015. Prof. Dr. Mustafa TEMİZ"

Transkript

1 İstanbu 2015

2 2 AKIL VE MANTIK Öz Şimdi, kalitesiz ve karışık bilgi birikimlerinin, Müslümanların eksikli akılları tarafından işlenmesiyle, kalitesiz sonuçlara varılmasının sorumluluğunu, İslâmî bilgi, değer yargıları ve inanışlarına bağlayanlara ne demeli? Bu haksızlığı yapanların ya samîmiyetlerinden ya da zekâlarından şüphe etmek gerekmiyor mu? Çocuklar günahkâr doğar. diyen, bir kültürden hayır gelir mi? Eşin kıskanılmasını yok eden ve kısırlık meydana getiren domuz etinin yenilmesinde mahzur görmeyen bir kültür malzemesinden başka ne beklenir? Eşimi paylaşmak istiyorum diye gazetelere ilâna çıkılmasına kadar bozulan ve Kızımla birlikte olmak, mantığa daha yakın, bunda ne var. diyecek kadar bozulmuş fikrî malzemelerden oluşan bir kültürde hiç gerçek mânevî değerlerden bahsedilebilir mi? Bundan dolayı, Batılıların akılları, insanları mutlu edebilecek sonuçlar üretmekten yoksundur. Bu yüzden Batı insanı, ahlâken çökmüş durumdadır. Biz Müslümanlar olarak inancımız odur ki, insanlığa faydalı bilgi ürünleri çıkarabilmemiz için, akıllarımızın işleyeceği malzemenin, İslâmî bilgi, değer yargıları ve inanışları yanında,

3 3 Erken Rönesans Dönemi inde olduğu gibi, en az onlar kadar, hattâ daha fazla maddî bilgiden (bilim ve teknolojiden) oluşması gerekiyor. Bu da gençlerimize tahsilleri boyunca gerçek bilgi ve değer yargılarının verilmesine bağlıdır. İnsanlar içinde aklen en olgun olanı, ahlâken en güzel olanıdır (Hadis) Resûlullah (SAV ) buyurdular ki, Tavırları güzel ve sempatik bir adamdan size bir haber gelirse, siz asıl onun aklının güzelliğine bakınız. Çünkü bu insan, aklının seviyesine göre yapıp ettiklerinin karşılığını görecektir (Hadis) Allah ile kullar arasındaki kanıt (hüccet) Peygamber dir. Kullar ile Allah arasındaki kanıt ise akıldır(hadis) Resûlullah (SAV) şöyle buyurdular: Ey Ali! Cehâletten daha çetin bir yoksulluk ve akıldan daha faydalı bir mal yoktur (Hadis) Aklı tam olmadıkça kişinin Müslümanlığı sizi yanıltmasın! (Hadis) Aklı doğru olmayanın dini de doğru olmaz (Hadis) Kişi, ilmi ve aklı sâyesinde kurtulur (Hadis) demektir. SAV kısaltması, Sallâllâhü Aleyhi ve Sellem - Allah O na salât etsin.

4 4 Akıl îmandandır (Hadis) Hak dinin yeri akıl sâhipleridir (Elmalılı Hamdi Yazır) Akıl ve Mantık Akıl, Allah ın (CC ) insanlar için, beyni çalıştırarak, ruh ve kalbin cevheri içinde yarattığı, duyu organları ile bile duyulamayan şeyleri anlayabilme özelliğine sâhip olan, mânevî bir nûru ve bir nîmetidir. Aklın görevi, akıl yürütüp düşünmek, değerlendirme yapıp bilgi ve inanç birikimine göre sonuç çıkarmaktır. A- kıl, sebeplerle sebeplerin meydana getirdiği sonuçlar arasındaki ilgiyi idrak ederek (algılayarak), eserden müessire (örneğin, sanat eserinden o eseri yapana) veyâ müessirden esere (meselâ, sanat eserini yapandan yaptığı esere) ya da müessirin (eseri yapanın) iki eserinin birinden bir diğerine intikal (geçiş) eder. Aklın bu intikâline (geçişine) mantık denir. Mantığın kusursuz kurulabilmesi, mantık sâhibinin, maddî ve mânevî bilgi birikimi ile orantılıdır. Bilgi oku- CC kısaltması, Celle Celâlühû - O nun şânı çok yücedir. demektir.

5 5 makla çoğalır. Bu nedenle Kültürümüz ün OKU emri ile başlaması, onun kusursuzluğunun başka bir delîlidir. Başka bir açıdan mantık, gerçeği (hakkı, hakîkati) ararken, vâsıta ile delil arasındaki tutarlılığa âit zihnî işlemlere ilişkin geçişlerdir. Bunlardan hangilerinin doğru ve hangilerinin yanlış yola çıktığını görerek analiz edip değerlendiren ve sonucu bir rapor olarak sunan ise, akıldır. Mantığın (intikalin-geçişin) üç çeşidinden, özellikle, bir tânesi, bütün ilimlerin her birinin fiilî uygulamasının yapıldığı bir karşılaştırmadır. Bu karşılaştırma, çoğuldan tekile (tümden gelim), bir cinsten bir türe ya da bir türden bir ferde geçiş şeklindeki süreçtir. Diğer taraftan duyu organlarıyla duyulan bir eserden, onun hissedilemeyen müessirine (sebebine ya da yapanına) geçiş, akıl ve mantık sâyesinde mümkün olabilmektedir. Aklın böyle bir sonuca varması, beynimizde canlanan tasavvurları, düşünceleri, arzûları seçip mantık kurallarına göre, eşyâ ve hâdiseler arasındaki müşterek noktaları bulup tespit ve tahlil etmesiyle olur. Alâk Sûresi, âyet 1: Yaratan Rab binin adıyla oku!

6 6 Bu bakımdan akıl, Allah ın (CC) yarattığı gerçekleri, mantığı kullanarak bulma vâsıtasıdır. Fakat hayatî soruların doğru cevaplarının bulunması, öyle kolay bir şey olmasa gerektir. Akıl Nîmeti ve Derece Kazanmanın Sebepleri Bu Dünyâ ya niçin geldik? sorusunun gerçek cevâbının somut olarak bulunması, ancak GERÇEKLER üzerinden yürümekle mümkündür. Bunun için yapılacak işlerden birincisi, gerçek bir ilim birikimine sâhip olmak, ikincisi deney ve gözlemi iyi kullanmak, üçüncüsü ise akıl vâsıtasıyla elde edilen ilmî sonuç ve delilleri, oluşan mantık kurallarıyla, inceleyerek karar vermektir. Bunlar, böyle söylendiği gibi basit şeyler değildir. Bu sebeple, bu meziyetlere sâhip olan ilim adamı ya da âlimler, İslâm da üstün bir yere sâhiptirler. Kültürümüz de (İslâm - da) bu nedenle ilim adamlığı derecesi çok üstündür. Âlimin mürekkebi şehidin kanından üstündür. hadîsi bunun bir delîli sayılabilir. Akıl büyük bir nîmettir. Bu nîmetin büyüklüğü, en kolay bir şekilde akılsızlar görüldüğü zaman anlaşılıyor. Dü-

7 7 şünmek, karar vermek, iyiyi kötüden ayırabilmek, olumlu işler yapabilmek, hep akıl nîmetiyle mümkün olmaktadır. Peygamberimiz (SAV ) Efendimiz demiştir ki: Allah ın ilk yarattığı akıldır. Akıl, Allah ın her emrine kendini teslim (inkıyad) etti. Sonra Allah: İzzet ve celâlim için senden daha değerli bir şey yaratmadım. Seninle verir, seninle alırım. Seninle mükâfatlandırır, seninle cezâlandırırım. buyurdu 1. Hz. Âişe (RAh ) Vâlidemiz Resûlullah a sordu: Yâ Resûlullah! İnsanlar dünyâda ne ile üstünlük kazanırlar? Resûlü Ekrem: Akıl ile buyurdu. Hz. Âişe (RAh) tekrar: SAV kısaltması, Sallâllâhü Aleyhi ve Sellem - Allah O na salât etsin. demektir. 1 Hadis. İhyâ-İ Ulûmid-Din, Cilt 1, Sayfa 211. RAh kısaltması, Radiyallâhü Anha - Allah ondan râzı olsun. demektir.

8 8 Herkesin değeri ameliyle ölçülmez mi? diye sorunca, Resûlullah (SAV) buyurdular: Yâ Âişe! Onlar akıllarından fazla bir şey yapabilir mi? Allah ın verdiği akıl nispetinde amel ederler. Sonra amellerine göre mükâfâtlandırılırlar 2. İmâm-ı Rabbânî (RhA ) in Mektûbât ında herkesin amellerinden alacağı sevâbın akılları nispetinde olduğunu söylemesi, Peygamberimiz (SAV) Efendimiz in bu hadîsine dayanmaktadır. Aklın Kullanılması Eğer arkadaşın: Hem akıllı ve hem de çalışkan ise takdir et! Akıllı ve tembel ise îkaz et! Akılsız ve çalışkan ise dikkat et! Hem akıllı ve hem de tembel ise terk et! 2 Güzel, R., Aklı kullanabilmek, Zaman, RhA kısaltması, Rahmetullâhi Aleyh - Allah ın rahmeti üzerine olsun! demektir. Alındığı İnternet Elektronik Adresi, En Son Erişim Târihi:

9 9 Akıl, maddî ve mânevî gerçek birikimlerle kullanılırsa, hem kendisi ve hem de insanlık için faydalı sonuçlar üretebilir. Günümüzde, her şeyin akıl ile çözülebileceğine kuvvetle inanıldığı hâlde, ne gariptir ki, çoğu insanın yaptıkları akılla îzah edilebilir değil Örneğin içkinin sağlığa zararlı olduğu bilindiği halde, sen onu hele bir yasaklamaya cüret et! Söylenmedik şey bırakıyorlar mı? Bu durumu Peygamberimiz (SAV) Efendimiz in hadîsi ile karşılaştırdığımızda, günümüzdeki insanların akıldan çok noksan oldukları sonucu çıkmıyor mu? Peki, her şeyin akıl ile çözülebileceğine inanıldığı hâlde, bu sonuç ne? İnsanlar ya çok akılsız ya da başka bir şey var. Bu kadar insanları akılsız sayamayız. Demek ki, sırf akıllı olmak yetmiyor. O aklı iyi işlerde kullanabilmek, işletebilmek için gerçek bilgilere gerçek I- nançlara ve ayrıca doğru dürüst bir dinî terbiyeye ihtiyaç gerekiyor.

10 10 Dikkat ediniz, burada dinî terbiye diyorum, tâhsil ya da tahsil yerine yanlış olarak kullanılan eğitim demiyorum demiyorum Çünkü bugün Kültürel (Dinî) eğitim ya da terbiyeden yoksun olan bir tahsilin ne olduğunu, yalnız başına olan tahsilin insanı yalnızca daha fazla canavarlaştırdığını artık bilmiyor değiliz. Binlerce benzerinden bir örnek vereyim: Boşandığı profesör eşinden 6 yıl şiddet gördüğünü I- leri süren Psikolog E.K (38), Kimse ben şiddete mâruz kalmam demesin, kadın her zaman şiddet mağduru olabilir. Bunun eğitimle (tehsille), yaptığın işle ya da kariyerinle hiç ilgisi yok demekte ve kendi durumundan şöyle bahsetmektedir: Bütün şiddet olaylarını hafta sonu yapardı, özellikle bayram gibi uzun süreli tâtillerine denk getirirdi ki resmî Aslında tek başına da kullanılsa, eğitim kelimesinin gerçek anlamı İslâmî eğitim (İslâmî terbiye) demektir. Ama bugün yanlış bir anlayışla tahsil ve eğitim aynı anlamda kullanılıyor. Bu yanılgı da yine Kültürel câhillikten ileri gelmektedir. Ben, burada tahsilin hiç bir zaman eğitim olmadığını vurgulamak istiyorum.

11 11 yerlere başvurmayayım diye... Resmî makamlara yansımayan pek çok şiddet olayı yaşadım. Psikolog E.K eşinden gördüğü ve 6 yıl süren şiddeti anlattı. Evliliğinin üçüncü ayında eşinden fizikî şiddet görmeye başladığını ifâde eden E.K, şöyle konuştu. İlk fiziksel şiddet, bir gece sabaha kadar sürdü. Kapılar kilitlendi, anahtarlar alındı, telefon kabloları söküldü, cep telefonları kırıldı, ağzım yüzüm paramparça oldu, tokatla değil, yumrukla vuruyordu. 9 saate yakın eşimden şiddet gördüm. Eşi tarafından öldürülen Ayşe hanımdan daha beter hâle geldim; yolunmuş saçlar, ağzım, yüzüm paramparça olmuştu. Bunun ardından şoka girdim, ardından depresyon... Sabah kalkamadığımı fark edince, kış dönemiydi dışarıdan kar getirdi, küveti karla doldurup olası bir iç kanama geçiriyorsam iç kanama dursun diye beni küvete soktu. 1-2 ay evden dışarı çıkamadım. Şikâyet etmek istedim ama âileme zarar vereceği tehdidinde bulununca edemedim. Bir de sürekli (profesöre mi inanırlar sana mı inanırlar, şikâyet etmeye kalkma) diyerek hep vazgeçiriyordu. Bu ne depreme benziyordu, ne de başka bir olaya, şiddet bambaşka bir şeydi. İlk şiddetten sonra değişeceğini söyleyerek, araya âilesini de koyarak beni iknâ etti. Kadın hep maalesef yuvayı koruma iç güdüsüyle hareket ediyor. BAYRAMLARI HİÇ SEVMEM 6 yıl süren evliliği boyunca sâdece fiziksel şiddete değil, sözsel şiddete de mâruz kaldığını anlatan E.K, Bütün şiddet olaylarını hafta sonu yapardı, özellikle bayram gibi uzun süreli tâtillerine denk getirirdi ki, resmî yerlere başvurmayayım diye Resmî makamlara yansımayan pek çok şiddet olayı yaşadım dedi. Şiddetin dozunun dönem dönem değişerek devam ettiğini ileri süren E.K, eski eşinin aslâ şiddet uyguladığını kabul etmediğini vurguladı. E.K, üç kere boşanma davâsı açtığını, üçüncü davâdan sonra evliliğini bitirebildiğini ifâde ederek, evliliklerinin üçüncü yılında olan kızının da babasından ilk şiddeti anne karnında 9 aylıkken gördüğünü anlattı. E.K, kızının 3 yaşında iken babasının şiddetine tekrar mâruz kaldığını ve üzerinden 2 yıl geçmesine rağmen konuşma bozukluğu yaşadığını söyledi. E.K, fizikî şiddetin yanında psikolojik şiddetle de mücâdele ettiğini, eşinin aldatmalarına da mâruz kaldığını dile getirerek, Evliliğimizin 3. yılında kızım oldu. Onun işteğiyle oldu. (Böyle bir adamdan çocuk yapılmaz) dedim, ama onun ısrârı, annemin olayları bilmediğinden dolayı torun ısrarı üzerine bebeği yaptım. Hâmileliğimin 9. ayında yine şiddete uğradım diye konuştu. Yaşadığı şiddeti ilgili makamlara bildirmesine rağmen ilk defâ 2007'de eşinin evden 6 ay uzaklaştırma cezâsı aldığını dile getiren E.K, Fizikî şiddete uğradıktan sonra polise başvurdum, adlî tabibe gittik, başımdan yaralandığım için bütün ısrârıma rağmen tomografi çekilmedi, o sırada hâmileydim bebeğim kontrol edilmedi, istememe rağmen bu yapılmadı. Eşim bu olaydan sonra 6 ay uzaklaştırma aldı, ancak raporda '100 metre'

12 12 Şimdi örnek olsun diye eksiksiz İslâmî eğitim ya da terbiyeyi alan (bilen) Erzrumlu Îbrâhim Hakkı (RhA) in eşine yazdığı mektubu sayfa sonuna ekleyebiliriz µ. ibâresi yer almadığı için kapının önüne kadar gelip beni yine tâciz etmeyi sürdürdü diye konuştu. Eşinden gördüğü şiddet nedeniyle mesleğini yapamaz hâle geldiğini belirten E.K, Kocamdan gördüğüm şiddet nedeniyle meslekî kariyerim bitti, hasta potansiyelim baltalandı dedi. TOPLUMA REZİL OLMA KORKUSU Psikolog E.K'ye göre toplumun tüm kesimlerinde kadın yoğun bir şekilde şiddete mâruz kalıyor. Eğitimli, meslek sâhibi kadınlar maddî gücü olmasına rağmen şiddete mâruz kalıyor ancak 'topluma rezil olma', 'kariyeri bitme' kaygısıyla gördüğü şiddeti şikâyet bile edemiyor. Toplumda eğitimli kadınların da yoğun olarak şiddete mâruz kaldığını belirten E.K, Eğitimli kadınların yüzde 90'ı benim kadar olmasa da eşinden şiddet görüyor. Şiddet gören kadın, gelenekler, (yuvam yıkılmasın) ve (çocuklarım babasız büyümesin) anlayışı, çalışıyorsa, toplumun yüzüne bakamama ve kariyer sâhibi ise (kariyerim bit-mesi) anlayışı ile şiddet gördüğünü saklıyor görüşünü dile getirdi: Yanık V., Kadına şiddet tahsil tanımıyor, Alındığı İnternet Elektronik Adresi, En Son Erişim Târihi: µ. ERZURUMLU İBRAHİM HAKKI'NIN EŞİNE YAZDIGI MEKTUP Erzurumlu İbrahim Hakkı, yazdığı Maarifetnâme ile çağına ışık tuttu. İbrahim Hakkı'nın eşine yazdığı mektupta dile getirdiği iltifatlar ise kadınları kıskandıracak derecede. Bir derviş hanımına mektup yazar mı? Yazarsa ne yazar? Osmanlı döneminin velud yazarlarından Erzurumlu İbrahim Hakkı'nın hanımlarına yazdığı mektuplar arşivlerde bulunuyor. Bugüne göre ulaşım zor, haberleşme imkânlarının çok kıt olduğu o yüzyıllarda sevgiliden, sevgilinin el yazısıyla gelen mektup ne kadar değerli Hele bu mektup İbrahim Hakkı gibi âşık ve şâir bir insanın kaleminden çıkarsa güzelliği bir kat daha artmaktadır. Dört hanıma dört mektup, işte bunlardan biri "İzzetli, hürmetli, hakîkatli, adamlıklı, şefkatli, hatırlı, gönüllü, asilli, usullu, akıllı, îzanlı, hünerli, mârifetli, üsluplu, yakışıklı, güzel huylu, tatli dilli, uzun boylu ince belli,

13 13 kıl ayıpsız hatunum, helâlim Firdevs Hâtun huzûruna, Derûnî dilden ve cânu gönülden selâmlar ve duâlar edip ol mübârek nâzik hatırın sual ederiz, Hudâ'nın birliğine emânet veririz. Benim nazlı yâr-ı gam gusarim. Benim şenliğim, şöhretim, benim sevdiğim, keyfim, benim canım Firdevsim! Neylersin nişlersin, ne keyftesin, ne fikirdesin, ne haldesin, ne demdesin? Benim güzelim, garip gönlünü ne ile eğlersin? Okur musun, nakış mı işlersin? Oynar mısın, güler misin? Benim gönlüm senin hâlinle eğlenir, sen nicesin? Keşke sizi getirsem, bu vilâyetleri seyrettirsem, zîrâ sensiz canım rahat olamıyor. Benim güzel keyfim, senden ayrılmak ne çetin ahval imiş bilmezdim. Hak Teâlâ gönül hoşluğuyla bir dahî dünyâ gözüyle görüşmek müyesser eylesin. Amin Firdevs, Firdevs, o saçların seveyim, o kaşın seveyim, o gözün seveyim, o yüzün seveyim, ayıpsız canın seveyim. Sakın benden küsmeyesin ki gönlüm sıkılmasın. Kusurlarımı affet, âhiret hakkını helâl eyle. Bu uçkuru bana yadigâr mı verdin, yoksa bununla beni bağladın mı? Zîrâ yadigâra ne hacet hiç hatırımdan çıkmadın, gözün önünde durursun. Böylece apayan gönlümdesin. Allah a emânet olasın. Bin tabaka kağıt yazsam seninle sözlerim tükenmez. Hele yavaş, inşallahu Teâlâ, Ramazan geceleri sabahlara değin sana çok çok gördüğüm, işittiğim pâk şeyleri ve esvapları size lâyık görürüm. Eğer fırsatım olursa alırım, yoksa siz sağ olunuz. Birer hamaylı getiririm. Şimdilik mektubum boş olmasın için bir pâk buruncuk gömlek göndermisin, mâzur olsun. Sizin hevesinize cermigi yaptırırım: İnşallah tamam olanda sizinle bir gece ande çimeriz. Gönlünüz her ne meyve isterse şehirden getirtesiniz, Meyvesiz kalmayasınız, haftada iki kere çaylara, bahçelere çıkasınız, hapsolmayasınız rahat olasınız. Allah'ın birliğine emânet olasınız. Ömrün uzun olsun, âmin yâ Mu`în". arifegulsun, Erzurumlu İbrahim Hakkı'nın Eşine Yazdıgı Mektup,, Alındığı İnternet Elektronik Adresi, En Son Erişim Târihi:

14 14 İslâm dan haylı habersiz bırakılmış günümüz nesli ne yazık ki, Cenneti annenin ayağının altına koyan İslâm ın, kadın hakları gibi, bu Kültürel zenginliklerinden ve nîmetlerinden mahrumdur ve özentisi içinde bulunduğu Batılılardan farkı kalmamıştır. Bu insanlarımızın İslâm la müşerref olmaları için illâki Taliban a esir düşen Yvanne Ridley gibi, bir sıkıntıya düşmeleri mi gerekiyor 3 Aklı iş göremez biçime sokmamak için, onu aşırılıklardan, bâtıl âdetlerden ve şartlanmışlıklardan korumak gerekiyor. Dinimiz de akla verilen değer çok büyüktür. Allah ın (CC) Kur an da müşriklere, sık sık Siz hiç düşünmez misiniz? anlamında akla vurgu yapması 4,5,6,7, bu değer dolayısıyladır. 3 Temiz, M., Taliban a Esir Düşen Yvanne Ridley Neden Müslüman Oldu?, Alındığı İnternet Elektronik Adresi, YA DA En Son Erişim Târihi, Hud Sûresi, âyet 51: "Ey kavmim! Bu iş için sizden bir ücret istemiyorum. Benim ecrim ancak beni yaratana âittir. Artık akıllanmayacak mısınız?" 5 Nahl Sûresi, âyet 12: Geceyi, gündüzü, Güneş i ve Ay ı sizin hizmetinize O verdi. Bütün yıldızlar da O'nun emrine boyun eğmişlerdir. Şüphesiz ki bunda aklını kullanan bir toplum için ibretler vardır.

15 15 Akıllı insanın davranışı konusunda şu hâdise, çok güzel birer örnektir: Atina da hâkimin biri, ölüm döşeğinde iken yardımcı hâkimi çağırıp der ki: - Ben artık ölüyorum, hâkimliği sana bırakıyorum. - Ben nasıl yapabilirim, efendim? - Hiç merak etme! Eğer bir akıllı ile bir deli arasında dâvâ olursa, akıllıyı dinler, karârı ona göre verirsin! İki deli gelirse, zâten mübaşir senin haberin olmadan onların işini halleder. - Peki efendim! Ya iki akıllı gelirse, ne yapayım? - Olacak şey mi, bu? Ben kırk yıllık hâkimim. Daha hiç iki akıllının birden geldiğini görmedim 8. 6 Enbiyâ Sûresi, âyet 66-67: (İbrahim) dedi: "O halde, Allah'ı bırakıp da size hiçbir fayda ve zarar veremeyecek olan putlara mı tapıyorsunuz? Size de, Allah'ı bırakıp taptıklarınıza da yazıklar olsun, siz hâlâ akıllanmayacak mısınız?" 7 Kasas Sûresi, âyet 60: Size verilen şeyler, dünyâ hayâtının geçim vâsıtası ve debdebesidir. Allah katında olanlar ise, daha hayırlı ve daha kalıcıdır. Hâlâ buna aklınız ermeyecek mi? 8 Güzel, R., Aklı kullanabilmek, Zaman,

16 16 Aklın Kısım ve Vasıfları Büyük beyinler fikirleri, orta beyinler olayları, küçük beyinler ise kişileri konuşur. Hyman Rickover Akıl, nedensellik (kozalite-sebep) kânununu uygulayarak Allah ın (CC) varlığını, birliğini ve rahmetini zârurî o- larak anlar ve keşfeder. Hissedilenden hissedilemeyene geçişe (mantığa) sebep olan ya da hissedilemeyen bir mânayı açıklıkla bizzat keşfeden bir idrak vâsıtası olan akıl, bir takım kısım ve mertebelere sâhiptir. Elmalılı Hamdi Yazır a göre, aklın başlıca iki yürüyüşü vardır. Birincisi fikir, ikincisi tahmindir. Fikir, aklın zamana bağlı olarak derece derece ve inceden inceye düşünme seyridir. Buna fikir yürütmek de denir. Tahmin ise, aklın ânî bir seyridir ki, bu da tabiî akıl ve işitilmiş akıl dan ibârettir. İşitilmiş akıl, tahsil, tecrübe ve alıştırmalarla kazanılan alışkanlık sıfatı olup çalışmanın ürünüdür / çalışmayla kazanılır.

17 17 Tabiî akıl ise, çalışmanın dışında ve Allah ın (CC) vergisi olan bir akıldır. Aklın en yüksek mertebesine Akl-ı evvel-küllî akıl denir ki, bu başlangıçtan sonucu, sonuçtan başlangıcı, önceden sonrayı, sonradan önceyi tam bir bilgi ile gören ilk akıl dır. Bu akıl, Hz. Muhammed (SAV) Efendimiz in nûrudur. Nitekim Peygamberimiz (SAV): Allah ın yarattığı şeylerin ilki, benim nûrumdur 9. buyurmuştur. Kişiler için akıl, Allah (CC) vergisidir, basit bir zekâ ile akl-ı evvel arasında değişir. Akılların derecelerindeki değişiklik, kişilerin eksikliklerinden ileri gelmektedir. Örneğin, yapılan günahlar, akıl ve gönle menfi etki etmektedir. Aslında akıllılar için yol birdir. Bu Akıl yolu birdir şeklinde veciz bir hâle getirilmiştir. Anlamamızı sağlayan asıl sebepler hakkındaki kavrayışımızı, Elmalılı Hamdi 9 Hamdi Yazır, E., Hak Dini Kur an Dili, Zaman, Cilt 1, sayfa 468.

18 18 Yazır ın deyimiyle, anlayış durumunu gösteren ilk akıldan olan birer hissemiz oluşturmaktadır. Bütün olgunluğuyla Allah (CC) vergisi olan ilk akıl (akl-ı evvel), çalışma ile elde edilemezse de, Allah ın (CC) lûtfu ile sâhip olduğumuz ondaki hissemiz derecesinde düşünen aklımız çalışıp kazanmaya bağlı olduğu için, Allâhü Teâlâ, insanları Kur an daki birçok âyetlerle düşünmeye ve akıllarını kullanmaya çağırmaktadır. Akıl, önemlidir ama her şey değildir. Nitekim Abduaciz bu gerçeği: Akıl, her şey olduğunu zannedecek kadar hiçbir şey; hiçbir şey olduğunu bilecek kadar her şeydir. diyerek en güzel şekilde dile getirmiştir. Aklın bu tanımının, Elmalılı Hamdi Yazır ın, Akıl, en iyi bir anlama vâsıtası olmakla berâber, kalple ilgili hâllerle ilgili olmadığından, rûhun bütün varlığına uyum sağlayamaz. şeklindeki sözü ile desteklenmesi de, aklın her şey olmadığının bir teyidini oluşturuyor.

19 19 Aklın Fonksiyonu Akıl, elindeki (akla ilişkin) malzemeyi işler, işitilmiş akıl oluşur. Bu malzemenin kalitesine ilişkin sonuçlara ulaşılır. Aklın malzemesi, kişinin bilgi ve tecrübe birikimi ve değer yargıları ve inanışlarıdır. Malzemenin kalitesi, gerek GERÇEK (HAK) bilgi birikimi, gerekse gerçek dışı (BÂTIL) bilgi birikimiyle veyâ kişiden kişiye göre değişen, gerçek ve gerçek dışı bilginin, belli oranlardaki karışımıyla, ortaya çıkar. Bunun içinde kişilerin inanç faktörleri de vardır. Kişilerin her birinin beynindeki bu malzemenin, bu malzeme doğrultusunda ortaya çıkan mevcut mantık kurallarının kullanılarak akıl tarafından işlenmesiyle, eldeki malzeme kalitesinde üretilen sonuçlara varılır. İnancımıza göre en gerçek malzeme İslâmî bilgi, değer yargıları ve inanışlarıdır. Bu malzemeye bağlı olarak da İslâmî Mantık oluşur. İşlenmek üzere aklın önüne böyle bir malzeme sunulduğunda, en gerçekçi ve kaliteli sonuçlar ortaya ancak o zaman çıkar. Günümüzde, ne yazık ki, İslâmî bilgi ve değer yargıları ve inanışları mükemmel olan çok az Müslüman bulunuyor.

20 20 Bugün, Müslümanım diyenlerin çoğunun bilgi birikimleri, değer yargıları ve inanışları, GDO lu bitkiler gibi, o kadar karışık bir hâl almıştır ki, akılları tarafından işlenen bu malzemeler, o kadar çok kalitesiz duruma düşmüş bulunuyor. Oluşan mantık kuralları da yalnızca elde bulunan bu malzemelere göre ortaya çıkan defolu mantık kurallarıdır. Müslümanların akılları, mevcut mantık kurallarına göre, ne yazık ki, bu eksik ve olgunlaşmamış malzemeleri işliyor. Dolayısıyla, günümüz Müslümanlarının kalitesiz malzeme birikimine sâhip olan kafalarından gerçeklere ne kadar uygun sonuç çıkabiliyor? Zâten gerçeklere uygun sonuçların çıkmadığı, bugünkü Müslümanların acınacak durumlarından görülmüyor mu? Şimdi, kalitesiz ve karışık bilgi birikimlerinin, Müslümanların defolu ve eksikli işitilmiş akılları tarafından işlenmesiyle, kalitesiz sonuçlara varılmasının sorumluluğunu, İslâm ın tebliğ edilmiş temel bilgi, değer yargıları ve inanışlarına bağlayanlara ne demeli? Bu haksızlığı yapanların ya samîmiyetlerinden ya da zekâlarından şüphe etmek gerekmiyor mu?

21 21 İleri teknolojik devletlerde insanların ve araştırıcıların kafalarında daha çok maddî bilgi birikimi ve buna uygun olan mantık kuralları olduğu için, onların akılları bu malzemeleri kafalarındaki mantık kurallarına göre işleyerek, sonuçta daha çok maddiyata ve bencilliğe ilişkin bilgi ürünü elde edilmektedir. Onların birikimlerindeki malzeme, mânevî bakımından yok denecek kadar eksiktir, olanlarının çoğu ise gerçek dışıdır. Çocuklar günahkâr doğar. diyen, bir kültürden hayır gelir mi? Eşin kıskanılmasını yok eden ve kısırlık meydana getiren domuz etinin yenilmesinde mahzur görmeyen bir kültür malzemesinden başka ne beklenir? Eşimi paylaşmak istiyorum diye gazetelere ilâna çıkılmasına kadar bozulan ve Kızımla birlikte olmak, mantığa daha yakın, bunda ne var. diyecek kadar bozulmuş malzemelerden oluşan bir kültürde hiç gerçek mânevî değerlerden bahsedilebilir mi? Dolayısıyla Batılıların akılları, insanları mutlu edebilecek sonuçlar üretmekten yoksundur. Bu yüzden Batı insanı ahlâken çökmüş durumdadır. Biz Müslümanlar olarak inancımız odur ki, insanlığa faydalı bilgi ürünleri çıkarabilmemiz için, akıllarımızın isleyeceği malzemenin, İslâmî bilgi, değer yargıları ve inanış-

22 22 ları yanında, Erken Rönesans Dönemi 10 inde olduğu gi-bi, en az onlar kadar hattâ daha fazla maddî bilgiden (bilim ve teknolojiden) oluşması gerekiyor. Bu da gençlerimize tahsilleri boyunca gerçek bilgi ve değer yargılarının verilmesine bağlıdır 11,12,13, Temiz, M., Bilim Târihinde Erken (Ön) Rönesans Dönemi İslâm Çağı, Bilim ve Teknolojinin Gerçek Sâhipleri Türk Bilim Adamları, Alındığı İnternet Elektronik Adresi, 20çağı%20bilim%20ve%20teknolojinin%20gerçek%20sâhipleri%20türk%20bilim%20ad amları.doc, En Son Erişim Târihi: Temiz, M., Erken Rönesans Döneminde Matematik Bilimi, Alındığı İnternet Elektronik Adresi, NDE%20%20M ATEMATİK%20BİLİMİ%20(PDF).pdf YA DA NDE%20%20M ATEMATİK%20BİLİMİ%20(PDF).doc, En Son Erişim Târihi: Temiz, M., Ön Rönesans Döneminde Fizik ve Fen Bilimleri, Alındığı İnternet Elektronik Adresi, NDE%20%20F İZİK%20VE%20FEN%20BİLİMLERİ%20(PDF).pdf YA DA NDE%20%20F İZİK%20VE%20FEN%20BİLİMLERİ%20(PDF).doc, En Son Erişim Târihi: Temiz, M., Ön (Erken) Rönesans Dönemi nde Astronomi Bilimi, Alındığı İnternet Elektronik Adresi, NDE%20ASTR ONOMİ%20BİLİMİ%20(PDF).pdf YA DA NDE%20ASTR ONOMİ%20BİLİMİ%20(PDF).doc, En Son Erişim Târihi: Temiz, M., Erken (Ön) Rönesans Dönemi nde Tıp Bilimi, Alındığı İnternet Elektronik Adresi NDE%20TIP% 20BİLİMİ.pdf YA DA NDE%20TIP% 20BİLİMİ.doc, En Son Erişim Târihi:

23 23 Aklın Meşrû Olarak Kullanılması Akıl, meşrû olarak kullanılırsa faydalıdır 15. Günümüzde, mümkün olmasa bile, her şeyin akıl ile çözülebileceğine kuvvetle inanıldığı halde, ne gariptir ki, a- kıllı oldukları zannedilen çoğu insanların yaptıklarının çoğunun bâzen akılla izah edilebilir tarafı da olmuyor. Buradan da anlaşılıyor ki, bir yerlerde bir takım inanç eksiklikleri vardır. Demek ki, sırf akıllı olmak yetmiyor. O aklı iyi işlerde kullanabilmek, işletebilmek için ayrıca kadîm Kültürümüz ün temellerine ilişkin bir eğitime (terbiyeye) ihtiyaç vardır. Bu da yetmiyor!.. Aklı vardır ama şartlanmış olduğu için farkında olmadan akıllarını, meselâ ideoloji gibi maskeleyici fikirlerle, kısa devre edip düşünemeyenler ve âdetlerinden vazgeçmeyenler de çoktur. 15 Temiz, M., İslâm da Akıl ile Düşünmenin (Tefekkürün) Yeri ve Çeşitleri, Alındığı İnternet Elektronik Adresi, da%20akıl%20ile%20düşünmenin%20(tefekkürün) %20Yeri%20Ve%20Çeşitleri.pdf, En Son Erişim Târihi,

24 24 Aklın Sunduğu Rapor 16 İnsan rûhu (gönül), dâimâ anavatanı olan Âhiret i özler ve oranın hasretini çeker. Fakat belli bir zamâna kadar vücût kafesinden ayrılıp çıkamadığı, ona bağlı olduğu için buna imkân bulamaz. Hâlbuki nefis ise, dünyâ ve içindeki zevklerden ayrılmak istemez. Dâimâ rahatı ve huzûru arar ve vücûdumuza dâimâ konforlu bir hayâtı sunmak ister ve benliğimize o yönde telkinlerde bulunur. Sonuç olarak insan (benlik), dâimâ iki eğilimin yâni gönül ya da özel olarak vicdan denilen ruh ve nefsin etkisi altındadır; bu eğilimlerin hangisi baskın ve etkin olursa, o yöne doğru yönelir. İnsanın benliği, baskın olan tarafa doğru hemen boyun eğip teslim olmaz. Her ne kadar, zorlansa bile, kararın akıl ve gönül süzgeçlerinden, mantık filtresinden geçmesi gerekmektedir. Akıl ve gönül kararlarını, mantığa uygun bir 16 Temiz, M. Müzik Rûhun Gıdası mıdır?, Alındığı İnternet Elektronik Adresi, En Son Erişim Târihi,

25 25 şekilde, kişinin almış olduğu eğitim ve değer yargılarını göz önünde bulundurarak verirler. İnsanın karar mekanizması, aklın ve mantığın vardığı sonuçlara ve nefsin isteklerine, eğitim ve değer yargılarını oluşturan bütün bilgi birikimi ve gönlün (vicdânın) uyarılarına yâni Kültür malzemesine dayanarak, bir karara varır. Bu karar, aslında gönülle (vicdanla) nefsin haklaşmasının (bilek güreşinin) bir sonucudur. Aklın ve mantığın hazırladığı sonuç raporunda hem doğru ve hem yanış durumlar ayrı ayrı analiz edilir, bunların her birinin varacağı sonuçlar belirtilerek açıklanır. Bu sonuçların hangisinin uygulamaya konulacağı vicdanla nefsin bilek güreşinin sonunda belli olur. Bilek güreşinde nefis ağır basarsa (kişi nefsinin esiri ise) çoğunlukla yanlış sonuçların; vicdan ağır basarsa (kişi nefsinin esiri değilse) çoğunlukla doğru sonuçların uygulanması öne çıkabilir. Ağır basan taraf belli olduktan sonra, kişinin irâdesi, o tarafa ilişkin olarak, devreye girer. Şimdi burada, rapor sonucunun eğitim ve bilgideki olgunluk ve eksiklikten veyâ yapılan telkinlerden de oldukça etkilenebileceğini görüyoruz. Bu bakımdan bilgi, eğitim, tecrübe ve değer yargılarının insanın hayâtındaki önemi

26 26 çok büyüktür. Yâni, nefis ve vicdandan başka, eğitim, tecrübe, bilgi ve değer yargılarının hepsi, maddî ve mânevî kâr ve zarar husûsunda, aklın verdiği rapora yansımaktadırlar. Rapor, irâde tarafından ya ruh kuvvetleri ya da nefis kuvvetleri alanında uygulanır. Bunun için, nefis ile vicdan potansiyellerinin her biri, birbiri ile haklaşarak üstünlük sağlamaya çalışır. Nefis ile vicdanın bu mücâdelesine halk arasında nefis muhasebesi denmektedir. Peygamberimiz (SAV) Efendimiz in bu mücâdeleye Büyük Savaş-Cihat adını verdiğini bilirsiniz. Kararlara hâkim olan taraf, rapordaki doğru ya da yanlış olarak vasıflandırılan kararları uygulamak için, irâdeyi kullanarak, fikrî faaliyete, kas ve sinirlere emirler yağdırmaya başlar. Vicdanın ya da nefsin kontrolüne giren irâde, her türlü hazırlığı yapar; meselâ, varılan sonucu uygulamaya almak için beyni ve vücûdun bütün organlarını kullanmaya başlar. Organların bu organizasyonu sonucunda da yine akıl ve mantığın hazırladığ rapor esas alınır. İrâde vicdanın kontolunde ise, raporun pozirif içerikleri, nefsin kontolünde ise, negatif içerikleri yine aklın kontrolünde uygulanır.

27 27 Görüldüğü gibi akıl ve mantık önüne geleni işleyen bir makine ya da fabrika gibidir; bu yüzden vicdansız insanlarda çok zararlı işler yapabilir. Onun için güzel işler için akıllı ve vicdanlı insanlara ihtiyaç vardır. Böylece, insan ya nefsin isteği ya da rûhun (gönlün) isteği doğrultusunda ilerler. Sonuç olarak, karar insanın bizzat kendisi tarafından uygulanmış olur. Düşünmek (Düşünme) Nedir 17? Düşünme kısaca, bir sonuca, bir karara varmak amacıyla bilgileri toplamak, incelemek, karşılaştırmak ve aradaki ilgilerden yararlanarak yeni sonuçlar çıkarmak, bunların faydalılarını zararlılarından ayırmaktır. Düşünmenin temelinde niyet ve öz irâde vardır. Niyet, düşünülecek konuyu seçmede rol oynar. Ondan sonra öz irâde kullanılarak seçilen konu sabırla ele alınır. Konular kabaca dünyevî ve uhrevî olarak 2 ye ayrılabilir. 17 Temiz, M., İslâm da Akıl ile Düşünmenin (Tefekkürün) Yeri ve Çeşitleri, Alındığı İnternet Elektronik Adresi, da%20akıl%20ile%20düşünmenin%20(tefekkürün) %20Yeri%20Ve%20Çeşitleri.pdf, En Son Erişim Târihi,

28 28 Her iki konuda gerçekleştirilen düşünceler (tefekkürler) usûlüne uygun olarak yapılırsa, insan eserlerden eserlerin sâhibine geçebilir. Evren ve insanların yaratılış hikmeti, bu geçişin (intikâlin) sağlanması içindir. Eğer düşünme ve incelemeler, eserlerden eserlerin sâhibine geçişi hedef almıyorsa, bu gayrete dünyâ sevgisi denir; dünyâ sevgisi de bütün tasavvufçulara göre bütün kötülüklerin kaynağını oluşturur. Esas konu eserlerden eserlerin sâhibine geçiş olmakla berâber, bunu besleyen hedefler de vardır. Düşünmekle üretilen bilgiler, pratiğe dönüştürülüp insanlığın hizmetine sunularak bu geçiş devamlı beslenir. Düşünmekle üretilen bilgilerin pratiğe dönüştürmesine Hikmet denmektedir. Allah (CC), her hikmet için bir mükâfat vaat etmiştir. Mükafatlar esasta insanların akılları nispetindedir. Allah bir kuluna iyilik yapmak istediği zaman onu dinde fakîh (ince akıllı) kılar hadîsine bakılırsa, genel olarak uhrevî düşüncelerin mükâfatları, dünyevî düşüncelerin mükâfatlarından fazladır. Ancak zarûret halleri bu ölçüleri değiştirebilir. Her sistemde usûl çok önemlidir. Usûlüne uymayan davâkların hemen ilk başta ususüzlükten ret edildiğini hatırlayınız.

29 29 Düşüncelerin mükâfatlarları, akıldan başka usul ve ahlâka (edebe) da bağlıdır. Nitekim: Huşûsuz (tevâzûsuz-gönül alçaklılığı olmayan) namazda, boş şeylerden kaçınılmayan oruçta, tefekkürsüz o- kumakta, iffetsiz ilimde, sahâvetsiz malda, muhâfazasız kardeşlikte, bekâsı olmayan (devamsız) nîmette, ihlâssız duâda hiçbir hayır yoktur. denmiştir. Eserlerden eserlerin sâhibine geçmek için her türü gayretlerin hepsi Allah ı zikretmek kavramı içindedir. Zikir İslâm ı, kısaca fikir, zikir ve şükür olarak özetleyenler vardır. Fikirden maksat, Allah ın (CC) yarattıklarını, e- serlerini temâşâ edip bilgilenmek, insanların hizmeti için faydalar sağlamak, âlet edâvat, cihazlar, makineler, fabrikalar ve kısaca insanların fakrü zarûretten kurtulmaları için bilgileri üretime çevirmektir. Zikir ise, eserleri karşısında O nun büyüklüğünü anmak, zikretmek sonra da süb- sahâvet: Cömertlik, el açıklığı, muhtaç olanlara çok ihsan etmek.

30 30 hânallah!.. Her türlü noksanlıktan yücesin!.. µ deyip O na teslim olmaktır. Şükür, gerek fikir ve zikir için kendisine verilen maddî ve mânevî nîmetlerde ve gerekse bunlara ulaşmada Allah ın (CC) verdiği ve vereceği tevfik (Allah ın (CC) yardımı) için bir teşekkürdür. Kul, bu inanç, teslimiyet ve çalışmayla kulluğunu yapar, bunu şükürle mühürleyerek Allah a (CC) yollar. Böylece, kul yaratılış sebebini yerine getirerek Allah ın (CC) evren ve insanları yaratmadaki murâdı, kendi güç ve kudretinin bilinip zikredilmesi tahakkuk eder (meydana gelir). Zikir ve şükrün her ikisi birden dil, kalp ve bedenle yapılır Dil ile zikirde, Allah ın (CC) en güzel isimleri anılır. O na hamt edilir, tesbih edilir, tenzih edilir, Kitab ı okunur ve duâ edilir. µ sübhânallah: Allah ın (CC) mahlûkatı ve eserleri karşısında duyulan hayret ve şaşkınlığı ifâde etmek için söylenir. Allah ın (CC) zâtında, sıfâtında ve ef'alinde (fiillerinde, işlerinde, amellerinde) bütün kusur ve noksanlıklardan uzak olduğunu ifâde eder.

31 31 Allah ı (CC) gönülden anmak diye târif edilen kalp ile zikrin birincisi, gönülden şüpheleri silerek O nun varlığının delillerini, isim ve sıfatlarını düşünmektir. Allah ın (CC) bilinen isim ve sıfatlarının sayısı 99 dur. O, kendisine bu isim ve sıfatlarla yalvarılmasını istiyor. Bunları anlamlarıyla ezberleyenlerin Cennet e gideceği bildirilmiştir. Bu isim ve sıfatlar Mehmet Zâhit Kotku Hazretleri nin düzenlediği duâ kitabının ilk sayfalarında yer almaktadır. Onun bağlıları, her sabah duâlarına bu isim ve sıfatları okuyarak başlamaktadırlar. Piyasada Allah ın (CC) isim ve sıfatlarını içeren Esmâ ül Hünsâ adları ile bilinen başka güzel kitaplar da vardır. Kalp ile yapılan zikrin ikincisi, Allah ın (CC) yarattığı âlemlerin (evrenlerin) yaratılışlarındaki matematik denklem, denge ve ölçüm inceliklerini, koyduğu hükümlerin ve kulluk vazîfelerimizin, mükâfat ve cezâların düşünülmesidir.

32 32 Kalp ile zikrin üçüncü şeklinde Allah ın (CC) bütün maddî ve mânevî varlıkları ve bunların yaratılış sırları araştırılır, seyredilir ve düşünülür. Öyle ki, bu âlem en küçük zerreden en büyük kozmoza kadar uzanır. Bunların kutsal bir âleme birer ayna oldukları görülür. Bu aynaya öyle bakanlar vardır ki, onlara o güzellik, incelik ve büyüklük âleminin nurları yansır. Onlar bâzen bir anlık bir hisse kapılırlar ki, o anda kazandıkları müşâhede zevki bütün dünyâlara bedel olur. Bu zikir makâmının hiç sonu yoktur. Bu makamda insan bütün hisleri ile Allah a (CC) bağlanır. Öyle ki, ortalıkta sâdece zikredilen kalır. Bu makamların sözünü edenler çoktur ama bunların tadına erenlerin sözle alâkaları yoktur. Bedenle yapılan zikre gelince, dil ve kalp ile öğrenilen ibâdetleri ve üretilen bilgileri gerek bedenleriyle ve gerekse mallarıya uygulamaya koymaktır. Bunların içinde namaz, oruç ve hac gibi farz ibâdetler olduğu gibi, bilim adamları, mühendis, teknisyen ve ustalar tarafından ortaya konan ve gerçekleştirilmeleri birer nâfile ibâdet sayılan teknik eserler de vardır. Zikrin temel esaslarından bir tefekkürdür (düşünmedir)

33 33 Tefekkürün (Düşünmenin) Sınıfları (Dereceleri) Düşünmenin (Tefekkürün) 3 derecesi vardır: Tefekkür (düşünme) konusunda Peygamber (SAV) E- fendimiz şöyle buyurmaktadır: Bir anlık tefekkür (düşünme) bir yıllık (nâfile) ibâdetten hayırlıdır. Bu konuda iki hadis daha vardır: Bir anlık tefekkür (düşünme) yetmiş yıllık (nâfile) ibâdetten hayırlıdır. Bir anlık tefekkür (düşünme) bin yıllık (nâfile) ibâdetten hayırlıdır. Bu hadislerde geçen an kelimesi bir zaman aralığını gösteriyor. Bu, bir dakika, beş dakika, bir saat, üç saat, on saat, bir gün, bir ay, altı ay, bir yıl, iki yıl, on yıl olabilir.

34 34 Bir Yıllık Bilim insanın bir anlık tefekkürü (düşünmesi) bir yıllık ibâdetten hayırlıdır. Bu hadîs-i şerif bilim ve teknolojilerle uğraşanları hedefilemektedir: Bir anlık tefekkür (düşünme) bir yıllık (nâfile) ibâdetten hayırlıdır. Bu hadisin yorumunu Abdülkadir Geylânî (KS) şöyle yapmaktadır 18. Her kim, bâzı hikmet taşıyan işleri düşünür, onun bir parçasından birçok parçalar olduğunu, onlardan dahî nice şeyler husûle geldiğini düşünürse, buna tefekkür denir, yaptığı bu tefekkür bir yıllık ibâdete bedel olur. Bu hadis ve onun yorumu, bütün aklî ilimleri içine almaktadır. Bunların başında da, Matematik, Fizik, Kimyâ, KS kısaltması, Kuddise Sırruh-Allah onun sırrını mukaddes etsin!.. demektir. 18 Akçiçek, A., Abdülkadir Geylânî, Sırr ul-esrar, İkinci Baskı, Tan Gazetesi ve Matbaası, 1968, İstanbul. hikmet kelimesi çok anlamları içermekle berâber, teknik yazılarda en çok bilim ve teknoloji anlamı kastedilmektedir.

35 35 Biyoloji, Fizyoloji, Tıp gibi, bütün pozitif bilimler ve bütün mühendislik dalları başta gelmektedir. Optik, Fotonik, Biyokimyâ, bütün Gen Bilimleri, Astronomi, Kozmoloji, Kozmogoni de bunlar arasına girer. Sibernetik ve Big Bang gibi teoriler de buna dâhildir. Düşününüz!.. Bir maddenin ya da bir biyolojik uzvun çeşitli büyüklükleri arasındaki ilişkileri yâni proton, nötron ve elektronlardan oluşan atomları; atomlardan oluşan molekülleri; moleküllerden oluşan organları; organlardan oluşan sistemleri ya da atomlardan oluşan element ve bileşikleri veyâ gezegenlerden oluşan Güneş Sistemi ni; yıldızlardan oluşan galaksileri Görüyorsunuz!.. Atom denilen parçacıklardan neler meydana geliyor, ne bileşikler doğuyor Ve de sıfırdan dokuza kadar on tâne rakamdan ne matematik ilişki ve denklemler meydan geliyor Yine düşününüz, elektron denilen parçacığın hünerlerini: Bu küçücük parçacığın meydana getirdiği elektriğin verdiği çeşitli ve renkli ışıkları, çalıştırdığı binlerce cihaz

36 36 ve fabrikaları, maddenin sertlik ve yumuşaklığını ve daha nicelerini Bütün bunların hepsi, bu hadisin kapsamına girmektedir. Bunlarla uğraşan, bunları araştıran insanlara bilim adamı deniyor. Şimdi bir düşününüz bu hadis gereğince Müslüman ve mü min olan bir bilim adamının değerini.!.. Bilimde düşünürken her an bir yıllık (nâfile) ibâdetten daha hayırlı iş yaptığını Bu vâdedilen hayra kavuşmak için, dikkat edilirse, burada Müslüman ve mü min olma ön şartı vardır. Yâni, bu vaadi veren İslâm dinine inanmak ve dürüst olmak gerekiyor. Yoksa yukarıda bahsedilen müjdeden İslâm a inanmamış olanlar faydalanamazlar. Düşünsenize, 18 Haziran 2008 târihli bir yazıda ABD'de yapılan bir araştırmada bilim adamlarının her yıl 2325 kötü niyetli davranış sergilediği, bu sahtekârlıklar arasında uydurma raporlar ve yayınlar, çarpıtılmış veriler ve uydurma burs tâliplerinin yüzde 60'la başı çektiği, intihalin (bilim hırsızlığının) ise yüzde 36'yla ikinci sırada olduğu bildiriliyor.

37 37 Bu olumsuz işleri yapanlar da düşünüyor (tefekkür ediyor) ama bunların dinleri, niyetleri bozuktur. Ameller (Yapılan işler) niyete göredir (niyete göre değerlendirilirler. hadisî vardır. Müslüman ve mü min olmayan bilim adamları elbette bu hadisin kapsamı dışında kalacaklardır. Bununla berâber, dürüst ve ateist olan iyi niyetli bir bilim adamı bu meziyetlerinin karşılığını hiç görmüyor değildir. Bunlar da Allah ın (CC) Er-Rahman İsm-i Şerîfi nin tecellîsi nedeniyle ve ayrıca Sizin kazancınız ancak çalışmanızın karşılığır. âyeti gereğince çalışmalarının karşılığını ancak hayatta iken görürler. Allah a (CC) ve bütün peygamberlerine inanırlarsa o zaman bunların, ayrıca, Allah ın (CC) Er- Rahîm İsm-i Şerîfi nin tecellîsi ile Âhiret leri de güzel olur. Tahkîki Îman İlmin inceliklerini düşünerek kazanılan îmâna tahkîki îmân denir. Tahkîki îmân, çocukluktan beri ana ve babaya bakarak kazanılan taklidî îmândan üstündür. Bir insanın anasından ve babasından öğrendiği îmana taklidî îman; anne ve babasından öğrendiğiyle yetinmeyip araştırmak sûretiyle aklının ve mantığının kabul ettiği

38 38 îmana tahkîki îman denir. Bir çok Batılı insan vardır ki, bunlar İslâm ı inceleyip Müslüman olmuşlardır. Onların araştırarak bu şekilde elde ettikleri îmanları, tahkîki îman cinsindendir. Örneğin Müzik Bilimini Kur an'da Gören Maurice Béjart 19 bunlardandır. Tahkîki îman 20 taklidî îmandan üstündür. Demek oluyor ki, yukarıda sayılan konuların bir veyâ bir kaçı ile uğraşan ya da bu konularda düşünüp emek sarf eden, tahkîk eden (araştıran), bunların kendiliğinden olamayacağını idrak ederek yaratılış sebebinin böylece gereğini yerine getiren bir mü min, düşündüğü oranda nâfile sevap kazanmaktadır. 19 Temiz, M., Müzik Bilimini Kur an da Gören Maurice Béjart, Alındığı İnternet Elektronik Adresi, ANDA%20GÖREN%20MAU RİCE%20BÉJART.pdf YA DA ANDA%20GÖREN%20MAURİ CE%20BÉJART.doc, En Son Erişim Târihi: Akad, N.B., Risâle-i Nur un Bir Çekirdeği Olarak: Birinci Söz, Yeni Ümit, Sayı 74, Tahkîk, doğru olup olmadığını araştırmak veyâ doğruluğunu, yanlışlığını meydana çıkarmak, incelemek, içyüzünü araştırmak; bir şeyin hakîkatine ermek, künhüne vâkıf olmak ve nihâyetine erişmek demektir. Tahkîk, Kur'an daki kıraat ilminde ise, her harfin hakkını vermek, özel sıfatlarına riâyet etmek, sesi tam yerinden (mahrecinden) çıkarmak, medleri gerektiği kadar uzatmak, hareke, izhar ve gunneleri okuyuş hassâsiyetinin en son imkânını kullanarak okumaktır.

39 39 İrfân Sâhibinin Düşünmesi (Tefekkürü) İbâdet yapan irfan duygusu içindeki bir insanın bir anlık tefekkürü (düşünmesi), yetmiş yıllık ibâdetten hayırlıdır. Yukarıda zikredilen ikinci hadîsi ele alalım: Bir anlık tefekkür (düşünme) yetmiş yıllık ibâdetten hayırlıdır. Abdülkadir Geylânî (KS), bu hadisi şöyle yorumlamaktadır: Her kim, yaptığı ibâdeti düşünür ve onların hikmetine karşı irfan duygusu taşırsa bu tefekkür, yetmiş yıllık ibâdete bedel olur. Aslı irfân olan ve pratik hayatta daha çok irfan şekline dönmüş olan bu kelime, bilme anlama, ilâhî bir feyiz olarak kâinatın sırlarını bilme kudreti, kültür anlamlarını taşımaktadır. Her kim, yaptığı ibâdeti ve onun mânevî hikmet ve feyizlerini düşünmeye kalkması için, o kimsenin en azından dinî ve dünyevî bilgilere sâhip olması gerekir.

40 40 Çünkü irfan duygusu taşımak için birinci hadisin kapsamına da girmek gerekiyor. İrfan duygusu taşımak demek, kâinatın sırlarını bilme kudreti olan bilimle ilgili fen bilimlerini de bilmek demektir. Demek oluyor ki, ibâdetine düşkün bir bilim adamı ya da fen bilimlerini bilen bir Müslüman ve Mü min in madde ve mânâ sahâlarında (konularında) her an yaptığı tefekkür yetmiş yıllık nâfile ibâdete bedel oluyor. Burada şu sorunun cevâbı da merak konusudur: Dinî bilgileri bildiği halde, aklî ilimlere sâhip olmayan Müslüman ve Mü min in bu hadisteki yeri neresidir? Bu sorunun cevâbı, aslında, yukarıdaki açıklamalarda vardır. Soru, okuyucunun dikkatini ilgili konuya yoğunlaştırması için sorulmuştur. Mârifeti Ehlinin Tefekkürü Bu hadiste belirtilen tefekkürde 1000 yıllık bir nâfile ibâdet söz konusudur. Yukarıda zikredilen üçüncü hadisi verelim:

41 41 Bir anlık tefekkür (düşünme) bin yıllık ibâdetten hayırlıdır. Bu hadisi Abdülkadir Geylânî (KS) Hazretleri şu şekilde yorumlamaktadır: Her kim, ilâhî mârifeti düşünür; Allâh ü Teâlâ ya karşı tam bir irfan duygusuna sâhip olmayı dilerse, bunun yaptığı tefekkür de bin yıllık ibâdete bedel olur. Abdülkadir Geylânî, asıl irfan ilminin bu olduğunu söylemektedir. Eskiden bu sıfatı kazanan bir kimseye Hakîm deniyordu. Bu açıklamalara bakılırsa, eskiden kendilerine Hakîm denen zatların madde ve mâna ilimlerinin hepsini bilmeleri gerekiyor. İlmin içinde hem aklî ve hem de naklî ilimler vardır. Abdülkadir Geylânî (KS), irfan ilmi ile tevhid ilmini de kast ettiğini söylemektedir. Tevhid (Türkçe de uygun telaffuzu tevhit) ilmi, Allâh ü Teâlâ nın birliğini konu alan ilimdir. Başka bir ifâdeyle, tevhit ilmi, insanın ve insanlığın yaratılışını esas alan ve insanın öğrenmekle görevli olduğu ilimdir. Çünkü Allâh ü Teâlâ, evrenleri ve insanları, kendi

42 42 birliğinin, ululuğunun anılması, methedilmesi ve yüceleştirilmesi için yarattığını bildirmektedir. Arkadaşı Şeytan Olanlar Allah ın (CC) zikrinden yüz çevirene bir şeytan mûsallat edilir. Zikir çok anlamlıdır. Çünkü Dünyâ ya gelişte esas olan Allah ın (CC) anılmasıdır. Bunun da en güzeli, Kur an a hâkim olanlardan başkaları tarafından yapılamaz. Kur an ilminin ya da Kur an ın özüne uygun olan zikrin terk edilmesi, hedeften şaşmak anlamına geliyor. Nitekim yüce Allah (CC) Zuhruf Sûresi nin 36. ve 37. â- yetlerinde, sırasıyla, bu husûsu şöyle açıklamaktadır: Her kim Rahman olan Allah ın (CC) zikrinden yüz çevirirse, biz ona bir şeytan musallat ederiz. Artık o şeytan o- nun yakın dostudur. Şüphesiz ki, bu şeytanlar onları, yoldan çıkarırlar. Onlar da kendilerinin doğru yolda olduklarını sanırlar. Allah ın (CC) zikrinden yüz çevirenlerin daha çok günâha saplanacakları açıktır. Onun zikrinden yüz çevirmek

43 43 demek kullukla, ibâdetle ilişkiyi kesmek demektir. Şeytan günah işleyen bu gibi kimselere musallat edilmektedir. Sonuç şudur ki, Sükûtu tefekkür, bakışı ibret olup çok istiğfar eden kurtuldu 21. Düşünmenin Özellikleri Düşünmenin sınır, zaman ve mekânı yoktur. İnsanoğlunun bütün meselesi nedir? Yaratılış sebebimiz ile ilgili, değil mi? Şimdi bunun cevâbını az çok biliyorsun. O halde yolda giderken bile hadi iş başına!.. Yolda her an niçin yaratıldığını düşün!.. Ve sonra da ona ibâdet ve kulluk yapıp kendi aczini düşünerek onun övgüye ve nîmetlerinden dolayı teşekküre, hamdedilmeye ne kadar çok lâyık olduğunu Çünkü, bak!.. Trafik ne kadar hareketli!.. Herkesin içinde ayrı bir düşünce, ayrı bir hedef var: 21 Deylemî.

44 44 Öğrenciler okullarına doğru koşuşturuyorlar Trafik polisi cadde üzerinde bulunduğu yerden duruma hâkim vaziyette... Derken bir rüzgar Yapraklar savruluyor Ardından bir yağmur... Artık biliyorsun ya yaprağın kımıldaması dahî Allah ın (CC) irâdesi ile kuvvetin eserinin sonucu Ardından o gördüğün insanların her birinin hareket ve düşüncelerini yönlendiren melek kuvvetlerini birer birer düşün!.. Bütün bunları kontrol ve koordine eden O gücü düşünedur!.. Bağlantılı olarak da Allah (CC) her an her iştedir âyetini de düşün!.. Bunların hepsi ne için? O Kâdir-i Mutlak, kendi yüceliğini, övülmeye, methedilmeye lâyık olduğunu, sende, bende, onda, toprakta, a-- rabanın motorunun çalışmasında ya da şimşeğin ardından gelen gök gürültüsünde veyâ yaprakta ya da zerrede göstermek Rahmân Sûresi, âyet 29: Göklerde ve yerde bulunanlar, (her şeyi) O ndan isterler. O, her an yeni bir ilâhî tasarruftadır.

45 45 Tek husus, senin bu düşüncelerinin sonunda sana, Bütün bu karmaşık fakat plânlı ve hikmetli işlerin kendi kendine olması mümkün değil, şimdiye kadar kendi kendine ne olmuş ki? dedirtip taaccübünüzü Süphanallah!.. ile teslimiyete çevirmek ve verdiği nîmetler için minnet duyguları içinde kendisine teşekkür ya da hamdetmenizi sağlamak değil mi? Bütün bunları, mümkün olduğu kadar, ne kadar çok aklına yerleştirirsen, bunlar Allah ın (CC) murâdı olarak temel taşları olduğu için, ardından attığın her adım, düşündüğün her fikir de beynin tarafından bu temele uygun olarak üretilir, dalgalara çevrilir. Bu pozitif dalgalar, önce kendi bünyen olmak üzere, çeşitli varlık ve evrenlere olumlu katkılarda bulunur. Görevin, Dünyâ da işte bu pozitif dalgaları üretmek... Senin dünyâdan alacağın nasibin işte bunlar Gözünü yumduğun ve toprak olarak vücûdun dağıldığı zaman, senin hesâbında ancak cüzz-i irâdenin sana sağladığı bu katma değerler kalacaktır.

46 46 ÎMAN IN BİLİMSEL YORUMU Pozitif Düşünce ya da Pozitif Dalgalar İslâm da Allah ın (CC) birliğine ve O ndan başka tapacak olmadığına, Hz. Muhammed (SAV) in O nun kulu ve Resûlü olduğuna ve getirdiklerine kesin olarak inanmaya îman denir. Hiçbir engel yok iken, îmanlarını yalnız kalplerinde saklayanların ve onu açıklamayanların bu îmanlarının Allah (CC) katında kıymetlerinin olmayacağı, Kitap ve Sünnet in birçok delilleriyle sâbittir. Bu nedenle bir Müslüman bir tehlike yok iken, îmanını açığa vurmak zorundadır. İnsanlığın her gün her an müşâhede edilen bu gidişi, Allah ın (CC) Cehennem i insan ve cinlerle dolduracağım 22 meâlindeki ilâhî sözünü ve Peygamberimiz (SAV) in Benim bildiğimi sizler bilseydiniz az güler, çok ağlardınız. Öz 22 Hud Sûresi, âyet:119: Ancak Rab binin rahmetle yarlığadığı kimseler başka. Onun içindir ki, onları yarattı. Ve Rab binin "Andolsun ki Cehennem i cinlerden ve insanlardan tamâmen dolduracağım" sözü böylece tamam oldu.. Secde Sûresi, âyet:13: Eğer biz dilemiş olsaydık, her nefse hidâyetini verirdik. Fakat benden: "Bütün insanlar ve cinlerden cehennemi elbette dolduracağım." sözü hak olmuştur.

AKIL VE MANTIK. Allah ile kullar arasındaki kanıt (hüccet) Peygamber dir. Kullar ile Allah arasındaki kanıt ise akıldır(hadis).

AKIL VE MANTIK. Allah ile kullar arasındaki kanıt (hüccet) Peygamber dir. Kullar ile Allah arasındaki kanıt ise akıldır(hadis). Şimdi, kalitesiz ve karışık bilgi birikimlerinin Müslümanların eksikli akılları tarafından işlenmesiyle, kalitesiz sonuçlara varılmasının sorumluluğunu, İslâmî bilgi, değer yargıları ve inanışlarına bağlayanlara

Detaylı

ZİKİR VE TEFEKKÜR ÜN DERECELERİ

ZİKİR VE TEFEKKÜR ÜN DERECELERİ Farz ibâdetler, Allâh ü Teâlâ ya karşı insanın, yalnızca kulluğunun karşılığı olarak yerine getirmek zorunda olduğu, olmazsa olmaz cinsinden, zorunlu bir görevidir, derece almak için değildir. Derece alıp

Detaylı

İSLÂM DA AKLIN YERİ, DÜŞÜNME (TEFEKKÜR) VE ÇEŞİTLERİ. İnsanın Dünyâda Kalan Katma Değeri

İSLÂM DA AKLIN YERİ, DÜŞÜNME (TEFEKKÜR) VE ÇEŞİTLERİ. İnsanın Dünyâda Kalan Katma Değeri İSLÂM DA AKLIN YERİ, DÜŞÜNME (TEFEKKÜR) VE ÇEŞİTLERİ İnsanın Dünyâda Kalan Katma Değeri Prof. Dr. Mustafa TEMİZ Akıllı ve çalışkan ise takdir et!.. Akıllı ama tembel ise îkâz et!.. Akılsız ama çalışkan

Detaylı

İnsanı Diğer Canlılardan Ayıran Özellikler

İnsanı Diğer Canlılardan Ayıran Özellikler İnsanı Diğer Canlılardan Ayıran Özellikler Hani, Rabbin meleklere, Ben yeryüzünde bir halife yaratacağım demişti. Onlar, Orada bozgunculuk yapacak, kan dökecek birini mi yaratacaksın? Oysa biz sana hamd

Detaylı

ÎMAN VE YALAN. Prof. Dr. Mustafa TEMİZ

ÎMAN VE YALAN. Prof. Dr. Mustafa TEMİZ 2 AKIL VE MANTIK Şimdi, kalitesiz ve karışık bilgi birikimlerinin, Müslümanların eksikli akılları tarafından işlenmesiyle, kalitesiz sonuçlara varılmasının sorumluluğunu, İslâmî bilgi, değer yargıları

Detaylı

Allah a Allah (ilah,en mükemmel, en üstün,en yüce varlık) olduğu için ibadet etmek

Allah a Allah (ilah,en mükemmel, en üstün,en yüce varlık) olduğu için ibadet etmek 1.VE EN YÜCESİ: Allah a Allah (ilah,en mükemmel, en üstün,en yüce varlık) olduğu için ibadet etmek 2.SEVİYE: Allah ın rızasını ve sevgisi kazanmak için 3.SEVİYE: Allah ın verdiği nimetlere(yaşam-akıl-yiyecekler

Detaylı

5 Kimin ümmetisin? Hazreti Muhammed Mustafa nın (sallallahu aleyhi ve sellem) ümmetiyim. 6 Müslüman mısın? Elhamdülillah, Müslümanım.

5 Kimin ümmetisin? Hazreti Muhammed Mustafa nın (sallallahu aleyhi ve sellem) ümmetiyim. 6 Müslüman mısın? Elhamdülillah, Müslümanım. TEMEL DİNİ BİLGİLER 1 Rabbin kim? Rabbim Allah. 2 Dinin ne? Dinim İslam. 3 Kitabın ne? Kitabım Kur ân-ı Kerim. 4 Kimin kulusun? Allah ın kuluyum. 5 Kimin ümmetisin? Hazreti Muhammed Mustafa nın (sallallahu

Detaylı

Sabah akşam tevâzu içinde yalvararak, ürpererek ve sesini yükseltmeden Rabbini an. Sakın gâfillerden olma! (A râf sûresi,7/205)

Sabah akşam tevâzu içinde yalvararak, ürpererek ve sesini yükseltmeden Rabbini an. Sakın gâfillerden olma! (A râf sûresi,7/205) Zikir, hatırlayıp yâd etmek demektir. İbâdet olan zikir de Yüce Allah ı çok hatırlamaktan ibârettir. Kul, Rabbini diliyle, kalbiyle ve bedeniyle hatırlar ve zikreder. Diliyle Kur ân-ı Kerim okur, duâ eder,

Detaylı

TAKVA AYI RAMAZAN TAKVA AYI RAMAZAN. Rahman ve Rahim Allah ın Adıyla

TAKVA AYI RAMAZAN TAKVA AYI RAMAZAN. Rahman ve Rahim Allah ın Adıyla TAKVA AYI RAMAZAN TAKVA AYI RAMAZAN Rahman ve Rahim Allah ın Adıyla (Farz kılınan oruç) sayılı günlerdir. Sizden kim, (o günlerde) hasta veya seferde ise o, (tutamadığı) günler sayısınca başka günlerde

Detaylı

1. İnanç, 2. İbadet, 3. Ahlak, 4. Kıssalar

1. İnanç, 2. İbadet, 3. Ahlak, 4. Kıssalar 1. İnanç, 2. İbadet, 3. Ahlak, 4. Kıssalar İÇİNDEKİLER KUR AN NEDİR? KUR AN-IN AMACI? İNANÇ NEDİR İBADET NEDİR AHLAK NEDİR KISSALAR AYETLER KUR AN NEDİR? Kur an-ı Hakîm, alemlerin Rabbi olan Allah ın kelamıdır.

Detaylı

Türkçe Ulusal Derlemi Sözcük Sıklıkları (ilk 1000)

Türkçe Ulusal Derlemi Sözcük Sıklıkları (ilk 1000) Türkçe Ulusal Derlemi Sözcük Sıklıkları (ilk 1000) 14.08.2014 SIRA SIKLIK SÖZCÜK TÜR AÇIKLAMA 1 1209785 bir DT Belirleyici 2 1004455 ve CJ Bağlaç 3 625335 bu PN Adıl 4 361061 da AV Belirteç 5 352249 de

Detaylı

1 İslam ne demektir? Hazreti Peygamberimiz in (sallallahu aleyhi ve sellem) getirdiği din olup bunu kabul etmek, Allah a ve resulüne itaat etmektir.

1 İslam ne demektir? Hazreti Peygamberimiz in (sallallahu aleyhi ve sellem) getirdiği din olup bunu kabul etmek, Allah a ve resulüne itaat etmektir. İBADET 1 İslam ne demektir? Hazreti Peygamberimiz in (sallallahu aleyhi ve sellem) getirdiği din olup bunu kabul etmek, Allah a ve resulüne itaat etmektir. 2 İslam ın şartı kaçtır? İslam ın şartı beştir.

Detaylı

Söylemek istemediğimiz birçok şey, söylemek istediğimiz zaman dinleyici bulamaz.

Söylemek istemediğimiz birçok şey, söylemek istediğimiz zaman dinleyici bulamaz. Söylenen her söz, içinden çıktığı kalbin kılığını üzerinde taşır. Ataullah İskenderî Söz ilaç gibidir. Gereği kadar sarf edilirse fayda veriri; gerektiğinden fazlası ise zarara neden olur. Amr bin As Sadece

Detaylı

NOT : İMAM-I RABBANİ Hz. bundan önceki mektuplar gibi. bunu da büyük şeyhi Bakibillah'a yazmıştır.

NOT : İMAM-I RABBANİ Hz. bundan önceki mektuplar gibi. bunu da büyük şeyhi Bakibillah'a yazmıştır. 4.MEKTUP MEVZUU : a) Mübarek ramazan ayının faziletleri. b) Hakikat-ı Muhammediye'nin (kabiliyet-i ulâ) beyanı.. Ona ve âline salât, selâm ve saygılar.. c) Kutbiyet makamı, ferdiyet mertebesi.. NOT : İMAM-I

Detaylı

KURAN I KERİMİN İÇ DÜZENİ

KURAN I KERİMİN İÇ DÜZENİ KURAN I KERİMİN İÇ DÜZENİ Kur an-ı Kerim : Allah tarafından vahiy meleği Cebrail aracılığıyla, son Peygamber Hz. Muhammed e indirilen ilahi bir mesajdır. Kur an kelime olarak okumak, toplamak, bir araya

Detaylı

Orucun tutulacağı günler olduğu gibi tutulmayacağı günlerde vardır. Resûlüllah sav bizzat bunu yasak etmiştir.

Orucun tutulacağı günler olduğu gibi tutulmayacağı günlerde vardır. Resûlüllah sav bizzat bunu yasak etmiştir. Hastalık ve Yolculukta: Eğer bir insan hasta ise ve yolcu ise onun için oruç tutmak Kur an-ı Kerim de yasaktır. Bazı insanlar ben hastayım ama oruç tutabilirim diyor veya yolcuyum ama tutabilirim diyor.

Detaylı

5. SINIF DİN KÜLTÜRÜ ve AHLAK BİLGİSİ

5. SINIF DİN KÜLTÜRÜ ve AHLAK BİLGİSİ 5. SINIF DİN KÜLTÜRÜ ve AHLAK BİLGİSİ Allah İnancı Ünite/Öğrenme Konu Kazanım Adı KOD Hafta Tarih KD1 KD2 KD3 KD4 KD5 KD6 Allah Vardır ve Birdir Evrendeki mükemmel düzen ile Allahın (c.c.) varlığı ve birliği

Detaylı

ÖNCESİNDE BİZ SORDUK Editör Yayınevi LGS Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Yeni Tarz Sorular Nasıl Çözülür? s. 55

ÖNCESİNDE BİZ SORDUK Editör Yayınevi LGS Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Yeni Tarz Sorular Nasıl Çözülür? s. 55 Tarz Sorular Nasıl Çözülür? s. 55 8 Ey insanlar! Rabbiniz birdir, atanız (Âdem) da birdir. Hepiniz Âdem densiniz, Âdem ise topraktan yaratılmıştır. Allah katında en değerli olanınız, O na karşı gelmekten

Detaylı

Ramazan ve Bayram Ramazan Ramazan Allah a yakınlaşmak için yegane bir zaman. Allah dünyada kendisi ve insanlar arasına perdeler koymuş. Bu perdeleri açmak ve aşmak, Allah a yakınlaşmak, onu hissetmek için

Detaylı

Buyruldu ki; Aklın kemali Allah u Teâlâ nın rızasına tabi olmak ve gazabından sakınmakladır.

Buyruldu ki; Aklın kemali Allah u Teâlâ nın rızasına tabi olmak ve gazabından sakınmakladır. BÜYÜKLERİN HİKMETLİDEN SÖZLERİ Buyruldu ki; Aklın kemali Allah u Teâlâ nın rızasına tabi olmak ve gazabından sakınmakladır. Buyruldu ki; Faziletli kimseler için (hiçbir yer) gurbet sayılmaz. Cahilin ise

Detaylı

Seyyid Abdülkadir Geylâni hazretleri küçük yaşta iken, annesinden Bağdat a giderek ilim öğrenmesi için izin ister.

Seyyid Abdülkadir Geylâni hazretleri küçük yaşta iken, annesinden Bağdat a giderek ilim öğrenmesi için izin ister. Yalan Söylemeyen Çocuk Seyyid Abdülkadir Geylâni hazretleri küçük yaşta iken, annesinden Bağdat a giderek ilim öğrenmesi için izin ister. Annesi: Ey benim gözümün nûru ve gönlümün tâcı evladım, Abdülkâdir

Detaylı

Aynı kökün "kesmek", "kısaltmak" anlamı da vardır.

Aynı kökün kesmek, kısaltmak anlamı da vardır. Kıssa, bir haberi nakletme, bir olayı anlatma hikâye etmek. Bu Arapça'da kassa kelimesiyle ifade edilir. Anlatılan hikâye ve olaya da "kıssa" denilir. Buhâri, bab başlıklarında "kıssa"yı "olay" anlamında

Detaylı

Allah Kuran-ı Kerim'de bildirmiştir ki, O kadın ve erkeği eşit varlıklar olarak yaratmıştır.

Allah Kuran-ı Kerim'de bildirmiştir ki, O kadın ve erkeği eşit varlıklar olarak yaratmıştır. İslam a göre kadınlar erkeklerden daha değersiz kabul edilmez. Kadınlar ve erkekler benzer haklara sahiptirler ve doğrusu bazı hususlarda kadınlar, erkeklerin sahip olmadığı bazı belirli ayrıcalıklara

Detaylı

Bir gün Hz. Ömer (r.a) camiye giderken bir çocuğun acele acele camiye gittiğini görür. Hz. Ömer (r.a):

Bir gün Hz. Ömer (r.a) camiye giderken bir çocuğun acele acele camiye gittiğini görür. Hz. Ömer (r.a): Bir gün Hz. Ömer (r.a) camiye giderken bir çocuğun acele acele camiye gittiğini görür. Hz. Ömer (r.a): da: - Yavrum ne oldu niye acele acele camiye koşuyorsun? der. Bu soruya karşılık çocuk - Efendim,

Detaylı

dinkulturuahlakbilgisi.com amaz dinkulturuahlakbilgisi.com Memduh ÇELMELİ dinkulturuahlakbilgisi.com

dinkulturuahlakbilgisi.com amaz dinkulturuahlakbilgisi.com Memduh ÇELMELİ dinkulturuahlakbilgisi.com amaz Memduh ÇELMELİ NAMAZ: AYET ve HADİSLER «Namazı kılın; zekâtı verin ve Allah a sımsıkı sarılın...» (Hac, 78) Namazı kılın; zekâtı verin; Peygamber e itaat edin ki merhamet göresiniz. (Nûr, 56) «Muhakkak

Detaylı

Bir gün Hz. Ömer (r.a) camiye giderken bir çocuğun da acele acele camiye gittiğini görür. Hz. Ömer (r.a):

Bir gün Hz. Ömer (r.a) camiye giderken bir çocuğun da acele acele camiye gittiğini görür. Hz. Ömer (r.a): Bir gün Hz. Ömer (r.a) camiye giderken bir çocuğun da acele acele camiye gittiğini görür. Hz. Ömer (r.a): - Yavrum ne oldu, niye acele acele camiye koşuyorsun? der. Çocuk da: - Efendim, namaza gidiyorum.

Detaylı

Orucun Manevi Hayatımıza Katkıları

Orucun Manevi Hayatımıza Katkıları Orucun Manevi Hayatımıza Katkıları Kur ân-ı Kerim de Oruç Ey müminler! Sizden öncekilere farz kılındığı gibi, size de sayılı günler içinde Oruç tutmanız farz kılındı. Umulur ki, bu sayede, takva mertebesine

Detaylı

Efendim, öğrendiklerimin ikincisi; çok kimseyi, nefsin şehvetleri peşinde koşuyor gördüm. Şu âyet-i kerimenin mealini düşündüm:

Efendim, öğrendiklerimin ikincisi; çok kimseyi, nefsin şehvetleri peşinde koşuyor gördüm. Şu âyet-i kerimenin mealini düşündüm: Hatim-i Esam hazretleri, hocası Şakik-i Belhi hazretlerinin yanında 33 sene kalır, ilim tahsil eder. Hocası, bu zaman içinde ne öğrendiğini sorduğu zaman, sekiz şey öğrendiğini söyler ve bunları hocasına

Detaylı

ICERIK. Salih amel nedir? Salih amelin önemi Zekat nedir? Zekat kimlere farzdır? Zekat kimlere verilir? Sonuc Kaynaklar

ICERIK. Salih amel nedir? Salih amelin önemi Zekat nedir? Zekat kimlere farzdır? Zekat kimlere verilir? Sonuc Kaynaklar ICERIK Salih amel nedir? Salih amelin önemi Zekat nedir? Zekat kimlere farzdır? Zekat kimlere verilir? Sonuc Kaynaklar Salih amel nedir? Salih: dogru yolda olan, fesat icinde olmayan, faydalı ve yarayışlı

Detaylı

Bir insan Allah (c.c.)'ın birliğine inanırım diyorsa o irfan sahibidir denemez. Çünkü onun sahip olduğu sadece onun bilgisidir.

Bir insan Allah (c.c.)'ın birliğine inanırım diyorsa o irfan sahibidir denemez. Çünkü onun sahip olduğu sadece onun bilgisidir. Birçok kişi ibadetlerinden imani lezzeti alamadıklarından şikâyetçidir. Bunlar "Öyle bir püf noktası söyle ki, biz ilahi irfana varalım." diye sorarlar.bu insan yaratılışının gayesidir. İlahi irfan yollarının

Detaylı

HADDİNİ BİLMEMEK YA DA İSTİDRAC

HADDİNİ BİLMEMEK YA DA İSTİDRAC Niyeti temiz olan ve haddini bilen bir Müslüman, başarıya, nîmete karşı şükrünü edâ edemez ise, Allah (CC) o kişiyi bir mahrûmiyete, bir sıkıntıya mâruz bırakır. Meselâ, dikkat ediniz, bir başarıya imzâ

Detaylı

Kur an-ı Kerim i Diğer Kutsal Kitaplardan Ayıran Başlıca Özellikleri

Kur an-ı Kerim i Diğer Kutsal Kitaplardan Ayıran Başlıca Özellikleri Kur an-ı Kerim i Diğer Kutsal Kitaplardan Ayıran Başlıca Özellikleri 1 ) İlahi kitapların sonuncusudur. 2 ) Allah tarafından koruma altına alınan değişikliğe uğramayan tek ilahi kitaptır. 3 ) Diğer ilahi

Detaylı

EK: Mucize Avcısı nı yayına hazırlarken, çok

EK: Mucize Avcısı nı yayına hazırlarken, çok EK: Mucize Avcısı nı yayına hazırlarken, çok uzun yıllar önce yazdığım bir yazıyı hatırladım. Onaltı yaşında, lisede iken yazdığım bir yazıyı. Cesaret edip, bir gazetenin araştırma merkezine göndermiştim.

Detaylı

Senin için gelmesi mukadder olan şeylere hırs göstermen yersizdir. Senin için olmayan, başkasının hakkı olan şeylere, hasret çekmen yakışıksızdır.

Senin için gelmesi mukadder olan şeylere hırs göstermen yersizdir. Senin için olmayan, başkasının hakkı olan şeylere, hasret çekmen yakışıksızdır. Ciddi olarak Allah a isyan etmekten kaçın. O nun rahmet kapısına devam et. Bütün gücünü ve kuvvetini Allah için harca. Taatında sarfet. Yalvar, ihtiyaçlarını O na arz et. Başını önüne eğ, kork, Hak kın

Detaylı

ALEMLERİN EFENDİSİ NİN (SAV) DİLİYLE ORUÇ

ALEMLERİN EFENDİSİ NİN (SAV) DİLİYLE ORUÇ TAKVAYA ERMENİN YOLU; ORUÇ (O sayılı günler) Ramazan ayıdır ki Kur an; insanlara hidayet (doğru yol) rehberi, doğru yolun ve doğruyu eğriden ayırmanın açık delilleri olarak onda(ki Kadir gecesinde) indirildi.

Detaylı

Recep in İlk Üç Orucunun Fazileti

Recep in İlk Üç Orucunun Fazileti Mektub-u Attar Muhammed İlyas Kadiri Razavi tarafından tüm İslami Erkek Kardeşlerine ve İslami Kız Kardeşlerine, Medaris El Medine ve Camiat El Medine nin erkek öğretmenler, erkek öğrenciler, kadın öğretmenler

Detaylı

ALEXANDER RUSSEL WEBB-MUHAMMED

ALEXANDER RUSSEL WEBB-MUHAMMED ALEXANDER RUSSEL WEBB-MUHAMMED Benim araştırıcı, meraklı bir ahlâkım vardı. Her şeyin sebebini ve maksadını arıyordum. Bunlar için mantıkî cevaplar bekliyordum. Hâlbuki râhiplerin ve diğer Hıristiyan din

Detaylı

GÜNAH ve İSTİĞFAR. Israr etmek kişiyi nasıl etkiler

GÜNAH ve İSTİĞFAR. Israr etmek kişiyi nasıl etkiler GÜNAH ve İSTİĞFAR Israr etmek kişiyi nasıl etkiler Peygamber (s.a.v) Efendimizin şöyle buyurduğu rivayet edilmiştir: Hiçbir küçük günah yoktur ki, ısrarla işlenilmeye devam edildiği halde büyümesin. Ve

Detaylı

1 Ahlâk nedir? Ahlâk; insanın ruhuna ve kişiliğine yerleşen alışkanlıklardır. İki kısma ayrılır:

1 Ahlâk nedir? Ahlâk; insanın ruhuna ve kişiliğine yerleşen alışkanlıklardır. İki kısma ayrılır: 1 Ahlâk nedir? Ahlâk; insanın ruhuna ve kişiliğine yerleşen alışkanlıklardır. İki kısma ayrılır: 1. Güzel ahlâk 2. Kötü ahlâk 2 Güzel ahlâk neye denir? Allah ın ve Resulü nün emir ve tavsiye ettiği, diğer

Detaylı

TİN SURESİ. Rahman ve Rahim Olan Allah ın Adıyla TİN SURESİ TİN SURESİ TİN SURESİ TİN SURESİ TİN SURESİ TİN SURESİ. 3 Bu güvenli belde şahittir;

TİN SURESİ. Rahman ve Rahim Olan Allah ın Adıyla TİN SURESİ TİN SURESİ TİN SURESİ TİN SURESİ TİN SURESİ TİN SURESİ. 3 Bu güvenli belde şahittir; Rahman ve Rahim Olan Allah ın Adıyla 3 Bu güvenli belde şahittir; 1 4 1 İNCİR AĞACI ve zeytin (diyarı) şahittir! 4 Doğrusu Biz insanı en güzel kıvamda yaratmış, 2 İncir ile Hz Nuh un tufan bölgesi olan

Detaylı

ALLAH TEÂLÂ'NIN ARŞA İSTİVÂ ETMESİ

ALLAH TEÂLÂ'NIN ARŞA İSTİVÂ ETMESİ ALLAH TEÂLÂ'NIN ARŞA İSTİVÂ ETMESİ استواء االله عرشه ] تر [ Türkçe Turkish Abdurrahman el-berrâk Terceme : Muhammed Şahin Tetkik : Ali Rıza Şahin 00-43 استواء االله عرشه» باللغة ال ية «عبد الر ن ال اك

Detaylı

kaza, hükmetmek, Terim anlamı ise kaza, yaratılması demektir.

kaza, hükmetmek, Terim anlamı ise kaza, yaratılması demektir. ÖRNEKLER DERS: DİN KÜLTÜRÜ VE AHL. BİLGİSİ ÜNİTE: 1. ÜNİTE (KADER İNANCI) KONU: KAZA VE KADER İNANCI KADER: Kelime olarak KAZA: Kelime olarak kader; bir şeye gücü kaza, hükmetmek, - Su 100 yetmek, biçimlendirmek,

Detaylı

Evlenirken Nelere Dikkat Edilmeli?

Evlenirken Nelere Dikkat Edilmeli? Evlenirken Nelere Dikkat Edilmeli? EVLENİRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ? Peygamber (sav) Efendimiz den Abdullah ibn-i Ömer RA ın bir hadisini bu münasebetle hatırlayalım, duymuşsunuzdur: (Lâ tenkihun-nisâe

Detaylı

AİLEYE MUTLULUK YAKIŞIR! HAYAT SEVİNCE VE SEVİLİNCE GÜZEL

AİLEYE MUTLULUK YAKIŞIR! HAYAT SEVİNCE VE SEVİLİNCE GÜZEL AİLEYE MUTLULUK YAKIŞIR! HAYAT SEVİNCE VE SEVİLİNCE GÜZEL Ey İnsanlık! Sizi bir tek canlı varlıktan yaratan, ondan da eşini var eden ve her ikisinden de bir çok erkek ve kadın üreten Rabbınıza karşı sorumluluğunuzun

Detaylı

İnanıyorum ki biraz daha gayret ederek planlı ve düzenli bir çalışmayla çok daha başarılı olacaksın

İnanıyorum ki biraz daha gayret ederek planlı ve düzenli bir çalışmayla çok daha başarılı olacaksın 4. sınıf öğretmenlerinin karne görüşleri şu şekildedir: Sevgili Nehir Nur, Bal arısı gibi çalışkan ve üretken bir öğrencisin güzel kızım. Aldığın her görevi başarıyla ve ciddiyetle yerine getirdin. Her

Detaylı

MÜBDÎ. Allah MUHSÎ dir. MUHSÎ, her şeyin sayısını bilen demektir.

MÜBDÎ. Allah MUHSÎ dir. MUHSÎ, her şeyin sayısını bilen demektir. Hiçbir müzisyen, bülbülün ötüşünden daha güzel bir şarkı söyleyemez. Bütün bu güzel şeyleri Allah yapar ve yaratır. Allah ın güzel isimlerinden biri de HAMÎD dir. HAMÎD, övülmeye, hamd edilmeye, şükür

Detaylı

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 7. SINIF DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 7. SINIF DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ KASIM EKİM 2017-2018 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 7. SINIF DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ Ay Hafta Ders Saati Varlıklar Âlemi Meleklere İman Meleklerin

Detaylı

ZAFER TALHA ÇİMEN 8/E - 1453

ZAFER TALHA ÇİMEN 8/E - 1453 ÖZEL EGE LİSESİ (ORTAOKULU) DİN KÜLTÜRÜ ve AHLAK BİLGİSİ KAZA VE KADER (Allah, herkesin ne yapacağını bilip yazdığına göre, insanların hayır işlemesinin bir anlamı var mı? İslam da İnsanın İradeli Fiilleri

Detaylı

Hz.Resulüllah (SAV) den Dualar

Hz.Resulüllah (SAV) den Dualar Hz.Resulüllah (SAV) den Dualar Camiye Girerken Allah ın adıyla, Allah ın Resulüne salat ve selam olsun. Allah ım, hatalarımı bağışla ve bana rahmet kapılarını aç. Camiden Çıkarken Allah ın adıyla, Allah

Detaylı

ALLAH TEÂLÂ'YA ÎMÂN. Muhammed Şahin. ] تر [ Türkçe Turkish. Tetkik : Ümmü Nebil

ALLAH TEÂLÂ'YA ÎMÂN. Muhammed Şahin. ] تر [ Türkçe Turkish. Tetkik : Ümmü Nebil ALLAH TEÂLÂ'YA ÎMÂN الا يمان باالله تعا ] تر [ Türkçe Turkish Muhammed Şahin Tetkik : Ümmü Nebil 2009-1430 1 الا يمان باالله تعا» باللغة ال ية «بن مسلم شاه مد مراجعة: أم نبيل 2009-1430 2 Allah Teâlâ'ya

Detaylı

Kur'an-ı Kerimde tevafuk mucizesi Kainatta tesadüf yok, tevafuk vardır

Kur'an-ı Kerimde tevafuk mucizesi Kainatta tesadüf yok, tevafuk vardır Kur'an-ı Kerimde tevafuk mucizesi Kainatta tesadüf yok, tevafuk vardır Tevafuk birbirine denk gelmek, birbiriyle uygun vaziyet almak demektir. Tevafuklu Kur anda tam 2806 Allah lafzı pek az müstesnalar

Detaylı

Arap diliyle tesis edilen İslam a dair hakikatler diğer dillere tercüme edilirken zaman ve zeminin de etkisiyle gerçek anlamından koparılabiliyor.

Arap diliyle tesis edilen İslam a dair hakikatler diğer dillere tercüme edilirken zaman ve zeminin de etkisiyle gerçek anlamından koparılabiliyor. Arap diliyle tesis edilen İslam a dair hakikatler diğer dillere tercüme edilirken zaman ve zeminin de etkisiyle gerçek anlamından koparılabiliyor. Bugün her şeyi sorgulayan genç beyinlere ikna edici cevaplar

Detaylı

7- Peygamberimizin aile hayatı ve çocuklarla olan ilişkilerini araştırınız

7- Peygamberimizin aile hayatı ve çocuklarla olan ilişkilerini araştırınız 4. SINIFLAR (PROJE ÖDEVLERİ) Öğrenci No 1- Dinimize göre Helal, Haram, Sevap ve Günah kavramlarını açıklayarak ilgili Ayet ve Hadis meallerinden örnekler veriniz. 2- Günlük yaşamda dini ifadeler nelerdir

Detaylı

Gerçek şudur ki bu konu doğru dürüst anlaşılmamıştır; hakkında hiç derin derin düşünülmemiştir. Ali-İmran suresinde Allah (c.c.) şöyle buyurur; [3]

Gerçek şudur ki bu konu doğru dürüst anlaşılmamıştır; hakkında hiç derin derin düşünülmemiştir. Ali-İmran suresinde Allah (c.c.) şöyle buyurur; [3] Şimdi de hızlıca Müteşabihat hakkında bir iki şey söylemek istiyorum. Deniliyor ki Kur ân da hem Muhkemat hem Müteşabihatlar vardır. Bu durumda Kur ân a nasıl güvenebiliriz? Gerçek şudur ki bu konu doğru

Detaylı

ALEMLERİN EFENDİSİ NİN (SAV) DİLİYLE KUR AN

ALEMLERİN EFENDİSİ NİN (SAV) DİLİYLE KUR AN KUR AN KARANLIKLARDAN AYIDINLIĞA ÇIKARIR Peygamber de (şikayetle): Ya Rabbi! Benim kavmim bu Kur an ı (okumayı ve hükümlerine uymayı bırakıp hatta menedip onu) terkettiler. dedi. (Furkân /30) Elif, Lâm,

Detaylı

Anlamı. Temel Bilgiler 1

Anlamı. Temel Bilgiler 1 Âmentü Haydi Bulalım Arkadaşlar aşağıda Âmentü duası ve Türkçe anlamı yazlı, ancak biraz karışmış. Siz doğru şekilde eşleştirebilir misiniz? 1 2 Allah a 2 Kadere Anlamı Ben; Allah a, meleklerine, kitaplarına,

Detaylı

EN ESKİ İNANÇLARDAN BİRİ OLAN ZERDÜŞTLÜK VE ZERDÜŞT HAKKINDA 9 BİLGİ

EN ESKİ İNANÇLARDAN BİRİ OLAN ZERDÜŞTLÜK VE ZERDÜŞT HAKKINDA 9 BİLGİ EN ESKİ İNANÇLARDAN BİRİ OLAN ZERDÜŞTLÜK VE ZERDÜŞT HAKKINDA 9 BİLGİ Kültürü sanatı ve gelenekleriyle çok köklü bir geçmişi olan İran Zerdüşt ve onun öğretisi Zerdüştlük e de ev sahipliği yapmıştır. Zerdüşt

Detaylı

Nefsin iki hali vardır. Üçüncüsü yoktur. Biri bela diğeri afiyet...

Nefsin iki hali vardır. Üçüncüsü yoktur. Biri bela diğeri afiyet... Nefsin iki hali vardır. Üçüncüsü yoktur. Biri bela diğeri afiyet... İnsanlar, başlarına bir bela geldiği zaman bağırır, çağırır, Allah ı şikayet eder. Allah a darılır. Her şeye itiraz eder. Hak kı töhmet

Detaylı

Nasrettin Hoca ya sormuşlar: - Kimsin? - Hiç demiş Hoca, Hiç kimseyim. Dudak büküp önemsemediklerini görünce, sormuş Hoca: - Sen kimsin?

Nasrettin Hoca ya sormuşlar: - Kimsin? - Hiç demiş Hoca, Hiç kimseyim. Dudak büküp önemsemediklerini görünce, sormuş Hoca: - Sen kimsin? Nasrettin Hoca ya sormuşlar: - Kimsin? - Hiç demiş Hoca, Hiç kimseyim. Dudak büküp önemsemediklerini görünce, sormuş Hoca: - Sen kimsin? - Mutasarrıf demiş adam kabara kabara. - Sonra ne olacaksın? diye

Detaylı

HOŞ GELDİN RAHMET AYI RAMAZAN!

HOŞ GELDİN RAHMET AYI RAMAZAN! HOŞ GELDİN RAHMET AYI RAMAZAN! Size bir hediye geliyor. Çok uzaktaki, en sevdiğin arkadaşın gönderiyor. İçerisinde neler mi var? Sevdiğin herşey. Arkadaşın önceden haber veriyor. Beklemeye başlıyorsun.

Detaylı

D İ N H İ Z M E T L E R İ G E N E L M Ü D Ü R L Ü Ğ Ü AİLE VE

D İ N H İ Z M E T L E R İ G E N E L M Ü D Ü R L Ü Ğ Ü AİLE VE D İ N H İ Z M E T L E R İ G E N E L M Ü D Ü R L Ü Ğ Ü AİLE VE DİNİ REHBERLİK BÜROSU M U T L U L U Ğ U N U Z A R E H B E R L İ K E D E R Yüce Allah ın aileye bahşettiği sevgi ve rahmetin çeşitli unsurlarla

Detaylı

Okul Başarısı Anne Babalardan Dualar İster (2) Perşembe, 06 Aralık :11. Dualar Beddualar

Okul Başarısı Anne Babalardan Dualar İster (2) Perşembe, 06 Aralık :11. Dualar Beddualar Dualar Beddualar Çocuklara gösterilen sevgi, dua ile birlikte beden diliyle de gösterilmesi onların okul başarısını artıracaktır. Çocuklar okula giderken sarılarak ve dua ile yollanmalıdır. Bu, çocukların

Detaylı

EHL-İ SÜNNET'İN ÜSTÜNLÜĞÜ.

EHL-İ SÜNNET'İN ÜSTÜNLÜĞÜ. EHL-İ SÜNNET'İN ÜSTÜNLÜĞÜ www.almuwahhid.com 1 Müellif: Şeyhu'l-İslam İbni Teymiyye (661/728) Eser: Mecmua el-feteva, cilt 4 بسم هللا الرحمن الرحيم Selefin, kendilerinden sonra gelenlerden daha alim, daha

Detaylı

İLİ : GENEL TARİH : 29.01.2016. Hazırlayan: Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü

İLİ : GENEL TARİH : 29.01.2016. Hazırlayan: Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü İLİ : GENEL TARİH : 29.01.2016 EN GÜZEL İSİMLER O NUNDUR Aziz Müminler! Okuduğum âyet-i kerimede Yüce Rabbimiz şöyle buyuruyor: O, yaratan, yoktan var eden, şekil veren Allah tır. Güzel isimler O nundur.

Detaylı

İnönü Üniversitesi Fırat Üniversitesi Siirt Üniversitesi Ardahan Üniversitesi - Milli Eğitim Bakanlığı ‘Değerler Eğitimi’ Milli ve Manevi Değerlerimiz by İngilizce Öğretmeni Sefa Sezer

İnönü Üniversitesi Fırat Üniversitesi Siirt Üniversitesi Ardahan Üniversitesi - Milli Eğitim Bakanlığı ‘Değerler Eğitimi’ Milli ve Manevi Değerlerimiz by İngilizce Öğretmeni Sefa Sezer MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI DEĞERLER EĞİTİMİ İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ / FIRAT ÜNİVERSİTESİ / ARDAHAN ÜNİVERSİTESİ / SİİRT ÜNİVERSİTESİ SEFA SEZER / İNGİLİZCE ÖĞRETMENİ Bir milletin ve topluluğun oluşumunda maddi

Detaylı

Kültürümüzden Dua Örnekleri. Güzel İş ve Davranış: Salih Amel. İbadetler Davranışlarımızı Güzelleştirir. Rabbena Duaları ve Anlamları BÖLÜM: 3 URL:

Kültürümüzden Dua Örnekleri. Güzel İş ve Davranış: Salih Amel. İbadetler Davranışlarımızı Güzelleştirir. Rabbena Duaları ve Anlamları BÖLÜM: 3 URL: Hazırlayan: Mehmet Fatih Bütün URL: Kültürümüzden Dua Örnekleri Güzel İş ve Davranış: Salih Amel İbadetler Davranışlarımızı Güzelleştirir Rabbena Duaları ve Anlamları BÖLÜM: 3 Kültürümüzde birçok dua örneği

Detaylı

TV LERDEKİ PROGRAMLARA ÇIKANLAR KURAN OKUMASINI BİLMİYOR

TV LERDEKİ PROGRAMLARA ÇIKANLAR KURAN OKUMASINI BİLMİYOR Site İsmi : Zaman 53 Tarih: 10.05.2012 Site Adresi : www.zaman53.com Haber Linki : http://www.zaman53.com/haber/14544/camilerin-ayaga-kalkmasi-lazim.html ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Detaylı

11.05.2015 Pazartesi İzmir Basın Gündemi

11.05.2015 Pazartesi İzmir Basın Gündemi 11.05.2015 Pazartesi İzmir Basın Gündemi Prof. Dr. Köse: Organ Bağışının Dinen Sakıncası Yoktur İzmir İl Sağlık Müdürlüğü, İzmir İl Müftülüğü ve İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi

Detaylı

KUR'ANDAN DUALAR. "Ey Rabbimiz, Bize dünyada bir iyilik, ahrette bir iyilik ver. Bizi ateş azabından koru." ( Bakara- 201 )

KUR'ANDAN DUALAR. Ey Rabbimiz, Bize dünyada bir iyilik, ahrette bir iyilik ver. Bizi ateş azabından koru. ( Bakara- 201 ) KUR'ANDAN DUALAR "Ey Rabbimiz Bizi sana teslim olanlardan kıl, neslimizden de sana teslim olan bir ümmet çıkar, bize ibadet yerlerimizi göster, tövbemizi kabul et zira tövbeleri kabul eden, çok merhametli

Detaylı

HAMT VE ŞÜKRÜN ÖNEMLİ ÖZELLİKLERİ

HAMT VE ŞÜKRÜN ÖNEMLİ ÖZELLİKLERİ Hamt, sâdece Allah a (CC) yapılır. Allah a hamt olsun dediğimiz zaman, O nun için düşünülebilen bütün metihler, zikirler ile yâdetmeler, saygı ifâde eden lafızlar ve özel saygıların her birini ayrı ayrı

Detaylı

(Seni sevdiğim için eğer benden bedel isterlerse, iki cihânın mülkünü versem bile bu bedeli ödemeye yetmez.)

(Seni sevdiğim için eğer benden bedel isterlerse, iki cihânın mülkünü versem bile bu bedeli ödemeye yetmez.) Ben seni sevdiğim için eğer bahâ derler ise İki cihân mülkün verem dahı bahâsı yetmeye (Seni sevdiğim için eğer benden bedel isterlerse, iki cihânın mülkünü versem bile bu bedeli ödemeye yetmez.) İki cihân

Detaylı

Güzel Ahlâkı Kazanmak

Güzel Ahlâkı Kazanmak Ramazan, Allah a yakınlaşma vesilesidir. Oruç tutan insan Allah ın beğendiği davranışlar sergilemeye, nefsinin tutkularından sakınmaya çalışır. Şeytana karşı dikkatli ve şuurludur, vicdanının doğruyu fısıldayan

Detaylı

Bir insan, nefs kılıcını ve hırsını çekip hareket edecek olursa, akıbet o kılıçla kendi maktül düşer. Hz. Ali

Bir insan, nefs kılıcını ve hırsını çekip hareket edecek olursa, akıbet o kılıçla kendi maktül düşer. Hz. Ali Marifet nefsi silmek değil, bilmektir. Hacı Bektaş-ı Veli Nefsin, azgın bir binek atından daha çok şiddetle gemlenmeye muhtaçtır. Hasan Basri Bir insan, nefs kılıcını ve hırsını çekip hareket edecek olursa,

Detaylı

Bu ay içinde orucu ve namazı o kişiye kolaylaştırılır. Bu ay içinde orucu ve namazı ALLAH tarafından kabul edilir.

Bu ay içinde orucu ve namazı o kişiye kolaylaştırılır. Bu ay içinde orucu ve namazı ALLAH tarafından kabul edilir. 1- Ramazan ayının birinci gecesi kılınacak namaz: Bu gecede bir kimse 2 rekat namaz kılsa, her rekatta da KADİR SÜRESİNİ okursa; ALLAHÜ Teâlâ ( cc ) o kişiye 3 türlü kolaylık verir. Bu ay içinde orucu

Detaylı

TEOG 2. MERKEZİ ORTAK SINAVLAR DİN KÜLTÜRÜ ve AHLAK BİLGİSİ DERSİ BENZER SORULARI

TEOG 2. MERKEZİ ORTAK SINAVLAR DİN KÜLTÜRÜ ve AHLAK BİLGİSİ DERSİ BENZER SORULARI TEOG SINAV SORUSU-1 1. Bir genç, ihtiyar bir kimseye yaşı sebebiyle ikramda bulunursa Allah yaşlılığında ona ikram edecek kimseleri mutlaka takdir eder. Bu hadiste verilen mesaj aşağıdaki ayetlerin hangisinde

Detaylı

ZAMBAK 7.Sınıf Din Kültürü Konu Başlıkları

ZAMBAK 7.Sınıf Din Kültürü Konu Başlıkları ZAMBAK 7.Sınıf Din Kültürü Varlıklar Âlemi Meleklere İman Kur an a Göre Cin ve Şeytan ÜNİTE 1 Şeytanın Kötülüğünden Korunma Konusunda Kur an ın Öğütleri Toplumda Yaygın Olan Bazı Batıl İnançlar Ahirete

Detaylı

Rahmân ve Rahîm Ne Demektir?

Rahmân ve Rahîm Ne Demektir? Besmele Kitapcığı Besmelenin Anlamı Besmele, bütün varlıkların hal diliyle ve iradeli varlık olan insanın lisanıyla ve haliyle meşru olan her işine Allah ın ismiyle başlamasıdır. En önemli dua ve zikirlerdendir.

Detaylı

Ramazan: Hicri takvimin dokuzuncu ayıdır. Ramazan-ı Şerif veya Oruç Ayı da denilir.

Ramazan: Hicri takvimin dokuzuncu ayıdır. Ramazan-ı Şerif veya Oruç Ayı da denilir. Hoş Geldin Ya Şehri Ramazan Recep ve Şaban ayını mübarek kılıp bizi ramazan ayına ulaştıran rabbimize hamd olsun. Bu yazımızda sizinle ramazan ayıyla ilgili terimlerin anlamını inceleyelim. Ramazan: Hicri

Detaylı

HLM ye göre İÇ HUZURU

HLM ye göre İÇ HUZURU HLM ye göre İÇ HUZURU 1 Dr. Ö. Üyesi Hayrullah Yazar Saü Helal Yaşam Tıbbı Öğrenci Topluluğu 1439/2018 helallifemedicine.com helallifemedicine.org helalyasamtibbi.com helallifemedicine@gmail.com Not: Sunumdaki

Detaylı

dinkulturuahlakbilgisi.com Memduh ÇELMELİ dinkulturuahlakbilgisi.com

dinkulturuahlakbilgisi.com Memduh ÇELMELİ dinkulturuahlakbilgisi.com Memduh ÇELMELİ ZEKAT SADAKA: AYET-İ KERİMELER «Namazı kılın, zekâtı verin, önceden kendiniz için yaptığınız her iyiliği Allah katında bulacaksınız. Şüphesiz Allah, yapmakta olduklarınızı görür.» (Bakara,

Detaylı

Gizlemek. أ Helak etmek, yok etmek أ. Affetmek. Açıklamak. ا ر اد Sahip olmak, malik olmak. Đstemek,irade etmek. Seçme Metnler 25

Gizlemek. أ Helak etmek, yok etmek أ. Affetmek. Açıklamak. ا ر اد Sahip olmak, malik olmak. Đstemek,irade etmek. Seçme Metnler 25 136. Ey iman edenler, Allah'a, elçisine, elçisine indirdiği kitaba ve bundan önce indirdiği kitaba iman edin. Kim Allah'ı, meleklerini, kitaplarını, elçilerini ve ahiret gününü inkar ederse, uzak bir sapıklıkla

Detaylı

Orucun hükmü ve hikmeti nedir? ما حكم الصيام وحكمته. Abdurrahman b. Nâsır es-sa'dî

Orucun hükmü ve hikmeti nedir? ما حكم الصيام وحكمته. Abdurrahman b. Nâsır es-sa'dî Orucun hükmü ve hikmeti nedir? ما حكم الصيام وحكمته ] تر [ Türkçe Turkish Abdurrahman b. Nâsır es-sa'dî Terceme : Muhammed Şahin Tetkik : Ali Rıza Şahin 2010-1431 1 ما حكم الصيام وحكمته» باللغة ال ية «عبد

Detaylı

Yahudiliğin peygamberi Hz. Musa dır. Bu nedenle Yahudiliğe Musevilik de denir. Yahudi ismi, Yakup un on iki oğlundan biri olan Yuda veya Yahuda ya

Yahudiliğin peygamberi Hz. Musa dır. Bu nedenle Yahudiliğe Musevilik de denir. Yahudi ismi, Yakup un on iki oğlundan biri olan Yuda veya Yahuda ya VAHYE DAYALI DİNLER YAHUDİLİK Yahudiliğin peygamberi Hz. Musa dır. Bu nedenle Yahudiliğe Musevilik de denir. Yahudi ismi, Yakup un on iki oğlundan biri olan Yuda veya Yahuda ya nispetle verilmiştir. Yahudiler

Detaylı

7.SINIF SEÇMELİ KUR AN-I KERİM DERSİ ETKİNLİK (ÇALIŞMA) KÂĞITLARI (1.ÜNİTE)

7.SINIF SEÇMELİ KUR AN-I KERİM DERSİ ETKİNLİK (ÇALIŞMA) KÂĞITLARI (1.ÜNİTE) 7.SINIF SEÇMELİ KUR AN-I KERİM DERSİ ETKİNLİK (ÇALIŞMA) KÂĞITLARI (1.ÜNİTE) ÖĞRENCİNİN ADI-SOYADI: SINIFI: NO: 1 1. ETKİNLİK: BOŞLUK DOLDURMA ETKİNLİĞİ AYET-İ KERİME SÜNNET KISSA CENNET TEŞVİK HAFIZ 6236

Detaylı

11. Kullara rızık olması için birbirine girmiş, küme küme tomurcukları olan uzun boylu hurma

11. Kullara rızık olması için birbirine girmiş, küme küme tomurcukları olan uzun boylu hurma KURAN'I KERİM TÜRKÇE MEALİ (DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI) 50-KAF SURESİ Mekke'de inmiştir. 45 (kırkbeş) âyettir. "Kaf" harfi ile başladığı için bu adı almıştır. Rahmân ve Rahîm (olan) Allah'ın adıyla. 1.

Detaylı

Hilalin bir ülkede görülmesiyle oruca başlamak. Muhammed b. Salih el-useymîn. Terceme : Muhammed Şahin Tetkik : Ali Rıza Şahin

Hilalin bir ülkede görülmesiyle oruca başlamak. Muhammed b. Salih el-useymîn. Terceme : Muhammed Şahin Tetkik : Ali Rıza Şahin Hilalin bir ülkede görülmesiyle oruca başlamak ] ريك Turkish [ Türkçe Muhammed b. Salih el-useymîn Terceme : Muhammed Şahin Tetkik : Ali Rıza Şahin 2011-1432 الصيام برؤ ة واحدة» اللغة الرت ية «بن صالح

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Maide Suresi 116 Ve 117. Ayetlerinin Manası Nedir? Teveffi Kelimesi Ve Arap Dili. Teveffinin Manasıyla İlgili Hodri Meydan

İÇİNDEKİLER. Maide Suresi 116 Ve 117. Ayetlerinin Manası Nedir? Teveffi Kelimesi Ve Arap Dili. Teveffinin Manasıyla İlgili Hodri Meydan İÇİNDEKİLER Maide Suresi 116 Ve 117. Ayetlerinin Manası Nedir? Teveffi Kelimesi Ve Arap Dili Teveffinin Manasıyla İlgili Hodri Meydan Teveffi Kelimesi Ve Resulüllah ın Açıklaması İmam Buhari Ve Teveffi

Detaylı

ARALIK 2013 SAYI 2 12/17/2013 1

ARALIK 2013 SAYI 2 12/17/2013 1 ARALIK 2013 SAYI 2 12/17/2013 1 12/17/2013 2 12/17/2013 3 KISA KISALAR 12/17/2013 4 12/17/2013 5 İLİM VE MEVLANA Bizzat kendisi büyük bir alim olan Mevlana ilmin değerine inanır. Ona göre ilim ; Hz. Süleyman'ın

Detaylı

İçindekiler. Kısaltmalar 11 Yeni Baskı Vesilesiyle 13 Önsöz 15

İçindekiler. Kısaltmalar 11 Yeni Baskı Vesilesiyle 13 Önsöz 15 İçindekiler Kısaltmalar 11 Yeni Baskı Vesilesiyle 13 Önsöz 15 Ebû Mansûr el-mâtürîdî 1. Hayatı 21 2. Siyasî ve İlmî Çevresi 25 3. İlmî Şahsiyeti 28 4. Eserleri 31 4.1. Kelâm ve Mezhepler Tarihi 31 4.2.

Detaylı

Hocam: İmam Hatip Lisesi ni okuyup da ne olacak? Burada bir İmam Hatipli olarak soruya mı üzüleyim yoksa soru sorana mı?

Hocam: İmam Hatip Lisesi ni okuyup da ne olacak? Burada bir İmam Hatipli olarak soruya mı üzüleyim yoksa soru sorana mı? Bir TEOG tercih danışmanlığını daha geride bıraktık. TEOG tercih danışmanlığında karşılaştığım sorular içinde bana en ilginç geleni de İmam Hatip ile ilgili sorulardı. Hocam: İmam Hatip Lisesi ni okuyup

Detaylı

dinkulturuahlakbilgisi.com Konu Anlatımı MELEKLER Hazırlayan Memduh ÇELMELİ dinkulturuahlakbilgisi.com

dinkulturuahlakbilgisi.com Konu Anlatımı MELEKLER Hazırlayan Memduh ÇELMELİ dinkulturuahlakbilgisi.com Konu Anlatımı MELEKLER Hazırlayan Memduh ÇELMELİ Varlıklar Âlemi Evrende bulunan varlıklar yalnızca duyularımızla algılayabildiklerimizden ibaret değildir. Âlemde görünen ve görünmeyen sayısız varlık bulunmaktadır.

Detaylı

Rahmet Ayı RAMAZAN Pazar, 07 Haziran 2015 19:17

Rahmet Ayı RAMAZAN Pazar, 07 Haziran 2015 19:17 Ramazan ayı İslam inancının kendisine yüklediği önem sebebiyle halk arasında On bir ayın sultanı ve Şehr-i Mübârek (Mübârek Ay) olarak kabul edilmiştir. Ramazan ayı Müslümanların değerlendirmek için adeta

Detaylı

5. Peygamberimizin Medine'ye hicret ettikten sonra yaptırdığı caminin adı nedir? 1. Aşağıdakilerden hangisi dinin faydalarından biri değildir?

5. Peygamberimizin Medine'ye hicret ettikten sonra yaptırdığı caminin adı nedir? 1. Aşağıdakilerden hangisi dinin faydalarından biri değildir? Din Kültürü. Aşağıdakilerden hangisi dinin faydalarından biri değildir? Düşünmeyi öğretir Hayata anlam katar Sabretmeyi öğretir Herkesten yardım istemeyi öğretir Özgür olmayı öğretir. Peygamberimizin Medine'ye

Detaylı

...Bir kitap,bir mesaj!

...Bir kitap,bir mesaj! ...Bir kitap,bir mesaj! Bu dünyada ne yapıyorum sorusuna yanıt veren bir kitap Tüm soru ve şüphelerınize yanıt verebilecek bir kitap. Bu kitap sizin doğal olarak Tanrı dan ayrı olduğunuzu anlatacak, ancak

Detaylı

7. SINIF DENEME SINAVLARI DAĞILIMI / TÜRKÇE

7. SINIF DENEME SINAVLARI DAĞILIMI / TÜRKÇE TÜRKÇE Öğrenme Alanı 3. OKUMA Alt Öğrenme Alanı 2. Okuduğu Metni Anlama ve Çözümleme 3. Okuduğu Metni Değerlendirme 4. Söz Varlığını Zenginleştirme 4. YAZMA 6. Yazım ve ktalama Kurallarını Uygulama 5.

Detaylı

DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ TESTİ

DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ TESTİ DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ TESTİ DİKKAT! BU BÖLÜMDE YANTLAYACAĞNZ TOPLAM SORU SAYS 20 DİR. ÖNERİLEN YANTLAMA SÜRESİ 40 DAKİKADR. 1) Annemize Babamıza 3) İnsanda yardımlaşma, cömertlik, insan sevgisi

Detaylı

Mirza Tahir Ahmed Hazretleri Cuma Hutbesinde, duanın aşağıdaki bahsedilen durumda şartsız olarak kabul edileceğini söyledi;

Mirza Tahir Ahmed Hazretleri Cuma Hutbesinde, duanın aşağıdaki bahsedilen durumda şartsız olarak kabul edileceğini söyledi; Mirza Tahir Ahmed Hazretleri Cuma Hutbesinde, duanın aşağıdaki bahsedilen durumda şartsız olarak kabul edileceğini söyledi; 1) Güçlük içinde ve çok zor durumda olan insanın, 2) Savaş altındaki insanın

Detaylı

Birinci kadın; Oğlunun çok hareketli olduğunu, ellerinin üzerinde dakikalarca yürüyebileceğini söyledi.

Birinci kadın; Oğlunun çok hareketli olduğunu, ellerinin üzerinde dakikalarca yürüyebileceğini söyledi. Marifetli Çocuk Üç kadın ellerinde sepetleriyle pazardan dönüyorlardı. Dinlenmek için yolun kenarındaki kanepeye oturdular. Çocukları hakkında sohbet etmeye başladılar. Birinci kadın; Oğlunun çok hareketli

Detaylı

NOT : ÎMAM-I RABBANİ Hz. bu mektubu Seyyid Nakib Şeyh Ferid Buhari'ye yazmıştır.

NOT : ÎMAM-I RABBANİ Hz. bu mektubu Seyyid Nakib Şeyh Ferid Buhari'ye yazmıştır. 45. MEKTUP MEVZUU : a) Şeyhinin vefatından sonra, Haniganın fukarasına (tekkenin dervişlerine) zahirî destek olması dolayısı ile teşekkür izharı.. b) Camiiyet-i İnsan (insanda her şeyin var olması) onun

Detaylı

Kur an ın varlık mertebelerini beyan eder misiniz ve ilahi vahiyde lafızların yerinin ne olduğunu

Kur an ın varlık mertebelerini beyan eder misiniz ve ilahi vahiyde lafızların yerinin ne olduğunu Question Kur an ın varlık mertebelerini beyan eder misiniz ve ilahi vahiyde lafızların yerinin ne olduğunu belirtir misiniz? Kur an ın lafızdan soyut olduğu bir merhale var mıdır? Answer: Her şeyin lâfzî

Detaylı