ANDROİD. Melih Hilmi Uludağ. «Bir tutkunun sonucu»

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "ANDROİD. Melih Hilmi Uludağ. «Bir tutkunun sonucu»"

Transkript

1 ANDROİD Melih Hilmi Uludağ «Bir tutkunun sonucu»

2 İÇİNDEKİLER Android i Tanıyalım Android Nedir? Android i Oluşturan Bölümler Android Özellikleri Yapıllan Eleştiri Android Sürümleri Android in araçlarla olan uyumu Android vs İOS yaklaşımı Soru Android Geliştirme Android Geliştirmeye Giriş Android İçin Gerekli Yazılımlar Android Yaşam Döngüsü Eclipse Arayüzü Örnek Uygulama (Eclipse üzerinden)

3 BÖLÜM 1 ANDROİD İ TANIYALIM

4 ANDROİD NEDİR? Bilim kurgu dur. Zeki canlı varlıklar tarafından yapılmış insansı makinelere verilen addır. Android INC. Şirketi adını buradan ilham alarak 2003 yılındı kurulmuştur. O zamanlarda Nokia nın Symbian sistemli telefonları ve Windows Phone ler vardır in Temmuz ayında Google in kendi bünyesine kattığı bu şirket, Google ve HTC ortaklığı ile Android teknolojisini birleştiren ilk Linux tabanlı Android telefon HTC Dream ise 2008 de satışa çıkardı. Daha sonraları Open Handset Alliance ve özgür yazılım topluluğu ile geliştirirerek olan Linux tabanlı açık kaynak kodlu bir mobil işletim sistemi yaparak günümüze kadar getirmiştir. Android, büyük hızla gelişmeye ve yenilenmeye devam ediyor. Not: Open Handset Alliance, mobil cihazlar için açık standartlara dayanan bir araya gelen 84 firmanın oluşturduğu bir uluslararası birliktir. Üye firmalar arasında Google'ın dışında HTC, Sony, Dell, Intel, Motorola, Qualcomm,Samsung Electronics, LG Electronics, Nvidia gibi firmalar bulunmaktadır.

5 Android, Linux çekirdeği üzerine inşa edilmiş bir mobil işletim sistemi olduğunu söyledik. Bu sistemin ara katman yazılımı, kütüphaneleri ve API si C diliyle yazılmıştır. Uygulama yazılımları ise, Apache harmony üzerine kurulu Java-uyumlu kütüphaneleri içine alan uygulama iskeleti üzerinden çalışır. Android, derlenmiş Java kodunu çalıştırmak için dinamik çevirmeli (JIT) Dalvik sanal makinasını kullanır ve cihazların fonksiyonelliğini artıran uygulamaların geliştirilmesi için çalışan geniş bir programcı-geliştirici çevresine sahiptir.

6 ANDROİD BÖLÜMLERİ Android işletim sistemi beş kısımdan oluşur. Çekirdek:Linux kernelidir. Güvenlik, hafıza yönetimi, süreç yönetimi, ağ yığınları ve sürücü modellerini içerir. Uygulama Katmanı Uygulama Çatısı Çekirdek Android Runtime Android Runtime: Sanal makinedir. Dalvik Sanal Makinesini de içerir. Kütüphaneler Kütüphaneler: Veritabanı kütüphaneleri, web tarayıcı kütüphaneleri, grafik ve arayüz kütüphanelerini içerir. Uygulama Çatısı: Uygulama geliştiricilere geniş bir platform sunan kısımdır. Uygulama Katmanı: Doğrudan Java (programlama dili) yle geliştirilmiş uygulamaları içerir.

7 ANDROİD ÖZELLİKLERİ Android'in son sürümleri, çoklu-görev (multitasking), çoklu-dokunuş (multitouch) ve Adobe Flash desteğiyle beraber gelmektedir. Google Play Store ile uygulamalar yüklenebilmektedir. Handset Çizimler OpenGL ES 3.0 tabanlı 3D Grafik kütüphaneleriyle yazılım geliştiricilere son derece kolaylık sağlar.cihazın donanım özellikleriyle 3D grafikler elde edebilrsiniz. Depolama Bilgi depolama amaçlı SQLite kullanılmaktadır.(en etkin) Bağlanabilirlik Android, GSM, Bluetooth, EDGE, 3G,LTE(4G) NFC ve Wi-Fi bağlantısını destekler. Mesajlaşma Hem SMS hem de MMS desteği vardır. Web Tarayıcısı Android'in web tarayıcısı açık kaynak kodlu WebKit application framework üzerine kuruludur. Medya Destekleri Android, MPEG-4, MP4, H.264, MP3, ve AAC, AMR, JPEG, PNG, GIF gibi ses/video/resim formatlarını desteklemektedir. Ek Donanımları Android, titreme önlemeli fotoğraf/video kameralarda, dokunmatik ekranda, GPS, pusulalar ve ivmeölçerlerde son derece yeteneklidir.

8 ANDROİD İN TEK GEÇERLİ ELEŞTİRİSİ Android, Google tarafından tam olarak bedava olduğu duyurulmadığı için eleştirilmektedir. SDK'nın bazı bölümleri hâlâ patentli olup açık kaynak kodlu değildir. Bunun Google tarafından kontrollü olarak yapıldığına inanılmaktadır.

9 ANDROİD SÜRÜMLERİ Sürüm Kod adı Yayın tarihi 1.1 Astro 9 Şubat Bender 16 Mart Cupcake 30 Nisan Donut 15 Eylül /2.1 Eclair 26 Ekim Froyo 20 Mayıs Gingerbread 6 Aralık /3.1/3.2 (sadece tablet bilgisayarlar için) Honeycomb Şubat Ice Cream Sandwich 19 Ekim Jelly Bean 9 Temmuz Jelly Bean 29 Ekim Jelly Bean 24 Temmuz KitKat 31 Ekim 2013 L 26 Haziran 2014 (önizleme)

10 ARTIK ARAÇLARDA ANDROİD KULLANACAK Basit, sezgisel arayüzü, entegre direksiyon kontrolleri ve güçlü, yeni sesli işlemleriyle, dikkatinizin dağılmasını minimuma indirecek şekilde tasarlandığından her zaman yola odaklanmamızı amaçlayan bir yapı geliyor. Çoğu otomobil markalarınında modellerine katacağı bu özellik dört gözle bekleniyor Artık yolları Google Haritalar gösterecek. Ücretsiz sesli navigasyon, canlı trafik bilgileri, şerit kılavuzu ve daha birçok özellikle gideceğiniz yere ulaşmak çok kolay.

11 ANDROİD ÖZGÜRLÜĞÜ MÜ? ios AKICILIĞI MI? VS Gün geçtikçe akıllı telefonların hayatımızda yeri ve önemi büyümeye devam ediyor. Android, ios, Windows Phone ve BB Os'un en çok kullanılan işletim sistemleri olduğunu düşünürsek ve bunlar içerisinden Android ve İOS u ele alacak olursak seçiminiz ne olur?

12 Bu seçimi yapmak oldukça zordur. Kullanıcıların kendine özgü olduğunu hissettiren teknolojiye doğru yol aldığını söylemek gerekir. Konumuz Android olunca bu noktaya da değinmek istedim. İOS ve Android belirli ayrıcalıklarını ele alacak olursam, İOS'un appstore u Android markete(google Play) göre çok daha geniştir. (iphone++;) Her birinin kendine özgü programları vardır. facetime, google goggles vs. Android bir çok farklı markayla gelmektedir, Donanım olarak daha üstündür.ios bir tek Iphone ile gelmektedir. (android++;) Buna bağlı olarak Android ile ilgili sorunlar cihaz kaynaklı olunca çözmek biraz daha zor olabilirken, İOS için böyle bir problem yoktur. (iphone++;) Android open source iken İOS değildir. (android++;) Android appleri İOS a göre daha ucuzdur genelde. (android++;) İOS'ta jailbreak yaparak elde edeceğiniz özellikleri, Android ile bir iki dokunuşla çözersiniz. (android++;)

13 PEKİ, SİZCE ANDROİD MASAÜSTÜNE ÇIKMALI MI?

14 Apple, telefonlarında 3,5 inç ekran kullanırken, bundan büyük boyutlara sıcak bakmıyordu. iphone 5 e bakınca 4 inç eşiğini atladığını görüyoruz. Steve Jobs da 7 inçlik tabletlere arada kalmışlar diyerek kötülüyordu. Endüstrinin deneysel girişimleri oluyor. Bu cihaza bir tablet olarak Evet değil, isteğe bağlı klavye ve fare ekleyebileceğin, dokunmatik, hepsi bir arada bilgisayar olarak bakmak lazım. Uygulamaların çoğu ücretsiz, üreticiler ve kullanıcılar rağbet ettikçe uygulama geliştiricileri de trendleri takip ederek masaüstü için verimli kullanabileceğimiz uygulamalar yazacaklardır. Ayrıca bu cihazlar, çocuklar için de çok uygun olacaktır. Yaratıcılıklarını keşfedebilecekleri yüzlerce uygulama var. Uygulama geliştiricileri yüzlerce çeşit çözünürlük, yüzlerce farklı donanım kombinasyonu olduğu için, hangi birine uyum sağlayacaklarını şaşırıyorlar. Örneğin, ios te herhangi bir uygulama Hayır Google Play de indirildiğinde Android de problem çıkarabilir. Çünkü her tablette düzgün görüntülenemeyebilir. Yıllardır standartlaştırma adımı atılmayan sistemde olacak olası durumlar: X cihazda düzgün çalışan A uygulaması, Y cihazda çözünürlük yüzünden sorun çıkarıyor, bu cihazın işlemcisi, şu uygulamaların yapıldığı C platformunu desteklemiyor gibi tonla şeyle boğuşabiliriz.

15 BÖLÜM 2 ANDROİD GELİŞTİRME SetContentView(new TextView(this) { Text = Merhaba Android! });

16 ANDROİD GELİŞTİRMEYE GİRİŞ Uygulama yazılımları ise, Apache harmony üzerine kurulu Javauyumlu kütüphaneleri içine alan uygulama iskeleti üzerinden çalışır demiştik önceki sayfalarda. Android, aslında birçok dilde geliştirilebilir. Örneğin C#, Python gibi. Sisteme entegre edilen bir arayüzle (c# için Mono For Android gibi) proje dosyaları önce bytecode a çevirilir daha sonra Android in Dalvik sanal makinası bu kodu işleyerek çözüm üretir.

17 ANDROİD İÇİN GEREKLİ YAZILIMLAR JAVA DEVELOPMENT KIT (JDK) indir ANDROID SDK ECLİPSE SDK (VEYA BAŞKA BİR IDE) indir indir Eclipse Juno İçerisine dahil edilmiş

18 ANDROİD İN İÇ YAPISI / YAŞAM DÖNGÜSÜ

19

20 Android Geliştirmeye Eclipse üzerinden devam edelim Proje Dosyasını İndir.Apk Dosyasını İndir

21 KAYNAKLAR: Android, «Bir tutkunun sonucu» Melih Hilmi Uludağ

MOBİL İŞLETİM SİSTEMLERİ (MOBILE OPERATING SYSTEMS)

MOBİL İŞLETİM SİSTEMLERİ (MOBILE OPERATING SYSTEMS) -GİRİŞ -BAŞLICA ÇEŞİTLERİ -ANDROID -Özellikleri -Sürümleri -Uygulama Geliştirme -IOS -SYMBIAN -WINDOWS MOBILE -BLACK BERRY OS -WEB OS -BADA -MEEGO -PAZAR PAYLARI -KAYNAKÇA MOBİL İŞLETİM SİSTEMLERİ (MOBILE

Detaylı

BLM401 Mobil Cihazlar için ANDROİD İşletim Sistemi. Genel Bilgiler ve Uygulama. BLM401 Dr.Refik SAMET

BLM401 Mobil Cihazlar için ANDROİD İşletim Sistemi. Genel Bilgiler ve Uygulama. BLM401 Dr.Refik SAMET BLM401 Mobil Cihazlar için ANDROİD İşletim Sistemi Genel Bilgiler ve Uygulama Geliştirme Ortamının Kurulumu 1 ANDROİD (2/29) Android, Google, Open Handset Alliance ve özgür yazılım topluluğu tarafından

Detaylı

Akıllı telefonlar, avuçiçi bilgisayarlar ile taşınabilir (cep) telefonların özelliklerini birleştiren cihazlardır. Akıllı telefonlar kullanıcıların

Akıllı telefonlar, avuçiçi bilgisayarlar ile taşınabilir (cep) telefonların özelliklerini birleştiren cihazlardır. Akıllı telefonlar kullanıcıların Akıllı telefonlar, avuçiçi bilgisayarlar ile taşınabilir (cep) telefonların özelliklerini birleştiren cihazlardır. Akıllı telefonlar kullanıcıların bilgilerini saklamalarına, program yüklemelerine izin

Detaylı

İŞLETİM SİSTEMLERİ. Enformatik Bölümü

İŞLETİM SİSTEMLERİ. Enformatik Bölümü 2015 İŞLETİM SİSTEMLERİ İÇERİK 2 2 Yazılım nedir? Yazılım türleri nelerdir? İşletim sistemi nedir? İşletim sisteminin özellikleri İşletim sistemleri Unix Linux Windows Mac OS Android Yazılım Yazılım(Software),

Detaylı

BLM401 Mobil Cihazlar için ANDROID İşletim Sistemi. Genel Bilgiler ve Uygulama Geliştirme Ortamının Kurulumu. BLM401 Dr.

BLM401 Mobil Cihazlar için ANDROID İşletim Sistemi. Genel Bilgiler ve Uygulama Geliştirme Ortamının Kurulumu. BLM401 Dr. BLM401 Mobil Cihazlar için ANDROID İşletim Sistemi Genel Bilgiler ve Uygulama Geliştirme Ortamının Kurulumu 1 ANDROID (2/44) Android, Google, Open Handset Alliance ve özgür yazılım topluluğu tarafından

Detaylı

EYLÜL 2012 İŞLETİM SİSTEMLERİ. Enformatik Bölümü

EYLÜL 2012 İŞLETİM SİSTEMLERİ. Enformatik Bölümü EYLÜL 2012 İŞLETİM SİSTEMLERİ İÇERİK 2 2 Yazılım nedir? Yazılım türleri nelerdir? İşletim sistemi nedir? İşletim sisteminin özellikleri İşletim sistemleri Unix Linux Windows Mac OS Android Yazılım Yazılım(Software),

Detaylı

JAVA MOBIL UYGULAMALAR

JAVA MOBIL UYGULAMALAR JAVA MOBIL UYGULAMALAR Ahmet JAMEKOV Nevruz AGAYEV Orazmurat AVGANOV 1 MOBİL TEKNOLOJİ NEDIR? Bireylerin hareket halindeyken bile bilgiye erişebilmesini ve bu bilgilerle ilgili işlem yapabilmesini mümkün

Detaylı

Android e Giriş. Öğr.Gör. Utku SOBUTAY

Android e Giriş. Öğr.Gör. Utku SOBUTAY Android e Giriş Öğr.Gör. Utku SOBUTAY Android İşletim Sistemi Hakkında 2 Google tarafından geliştirilmiştir. Dünyada en çok kullanılan mobil işletim sistemidir. 2018 itibariyle Dünyada Android; %78.65,

Detaylı

İşletim Sistemleri; İÇERİK. Yazılım BİLGİ TEKNOLOJİLERİ VE UYGULAMALARI 19.10.2015. 3 Yazılım Türleri

İşletim Sistemleri; İÇERİK. Yazılım BİLGİ TEKNOLOJİLERİ VE UYGULAMALARI 19.10.2015. 3 Yazılım Türleri İÇERİK 2 BİLGİ TEKNOLOJİLERİ VE UYGULAMALARI İşletim Sistemleri ÖĞR. GÖR. HASAN ALİ AKYÜREK Yazılım nedir? Yazılım türleri nelerdir? İşletim sistemi nedir? İşletim sisteminin özellikleri İşletim sistemleri

Detaylı

Android Platformunda Uygulama Geliştirme. http://tr.linkedin.com/in/sarpcentel

Android Platformunda Uygulama Geliştirme. http://tr.linkedin.com/in/sarpcentel Android Platformunda Uygulama Geliştirme Sarp Centel Sezer Yeşiltaş http://sarp.me http://yesiltas.net/sezer http://friendfeed.com/sarp http://frienfeed.com/sezer http://twitter.com/sarp http://twitter.com/sezerr

Detaylı

Bilgi güvenliği konusunda farkındalık yaratmak. Mobil cihazlardaki riskleri anlatmak. Mobil uygulamaların bilgi güvenliği açısından incelemek 2

Bilgi güvenliği konusunda farkındalık yaratmak. Mobil cihazlardaki riskleri anlatmak. Mobil uygulamaların bilgi güvenliği açısından incelemek 2 1 Bu çalışmanın amacı; Bilgi güvenliği konusunda farkındalık yaratmak Mobil cihazlardaki riskleri anlatmak Mobil uygulamaların bilgi güvenliği açısından incelemek 2 Giriş - Mobil Cihazlar Mobil İşletim

Detaylı

ANDROID AÇIK AKSESUAR API & AKSESUAR GELİŞTİRME. Dr. Fatma Cemile Serçe

ANDROID AÇIK AKSESUAR API & AKSESUAR GELİŞTİRME. Dr. Fatma Cemile Serçe ANDROID AÇIK AKSESUAR API & AKSESUAR GELİŞTİRME Dr. Fatma Cemile Serçe İçerik Android ve Uygulama Geliştirme Android Açık Aksesuar Aksesuar Geliştirme Kiti Aksesuar Geliştirme Ortamı Gereksinimleri Örnek

Detaylı

Andorid İşletim Sistemi Uyumlu Ösym Sınavları Uygulaması

Andorid İşletim Sistemi Uyumlu Ösym Sınavları Uygulaması Andorid İşletim Sistemi Uyumlu Ösym Sınavları Uygulaması Metin Kapıdere*, Hilmi Turan* *İnönü Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü, Malatya mkapidere@inonu.edu.tr,

Detaylı

MOBIL UYGULAMA GELIŞTIRME

MOBIL UYGULAMA GELIŞTIRME MOBIL UYGULAMA GELIŞTIRME PELIN YILDIRIM FATMA BOZYIĞIT YZM 3214 Celal Bayar Üniversitesi Hasan Ferdi Turgutlu Teknoloji Fakültesi Bu Derste Android Nedir ve Uygulama Temelleri Android Uygulama Bileşenleri

Detaylı

Hızlı ve Güvenli Vale Hizmeti

Hızlı ve Güvenli Vale Hizmeti Hızlı ve Güvenli Vale Hizmeti Social Media Hızlı ve Güvenli Vale Hizmeti!!! ValeApp Vale işletmeleri ve mobil kullanıcılar için geliştirilmiş araç park etme, çağırma ve ödeme süreçlerini hızlı ve güvenli

Detaylı

AÇIK KAYNAK MOBİL İŞLETİM SİSTEMİ: ANDROID İŞLETİM SİSTEMİ

AÇIK KAYNAK MOBİL İŞLETİM SİSTEMİ: ANDROID İŞLETİM SİSTEMİ Fırat Üniversitesi-Elazığ AÇIK KAYNAK MOBİL İŞLETİM SİSTEMİ: ANDROID İŞLETİM SİSTEMİ Mustafa TUFAN, Muhammet BAYKARA, Zafer GÜLER, Engin AVCI Fırat Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Yazılım Mühendisliği

Detaylı

http://www.mertsarica.com http://twitter.com/mertsarica

http://www.mertsarica.com http://twitter.com/mertsarica Android üzerine Penetrasyon testi üzerine Penetrasyon testi adımları Örnek Zafiyetler Sonuç http://www.mertsarica.com http://twitter.com/mertsarica Ahlaklı Korsan Blog Yazarı Python Programcısı Zararlı

Detaylı

Windows Phone'u Tanıyın!

Windows Phone'u Tanıyın! Windows Phone'u Tanıyın! Öncelikle "Windows Phone kötü, kullanışsız" diyenler hakkında şunu söylemek istiyorum: "Siz hayatınızda hiç WP kullandınız mı da WP' a "kötü" diyebiliyorsunuz? Şimdiye kadar büyük

Detaylı

Qlik Sense için sistem gereksinimleri. Qlik Sense 3.1 Copyright QlikTech International AB. Tüm hakları saklıdır.

Qlik Sense için sistem gereksinimleri. Qlik Sense 3.1 Copyright QlikTech International AB. Tüm hakları saklıdır. Qlik Sense için sistem gereksinimleri Qlik Sense 3.1 Copyright 1993-2016 QlikTech International AB. Tüm hakları saklıdır. Telif Hakkı 1993-2016 QlikTech International AB. Tüm hakları saklıdır. Qlik, QlikTech,

Detaylı

Qlik Sense için sistem gereksinimleri. Qlik Sense 3.2 Telif Hakkı QlikTech International AB. Tüm hakları saklıdır.

Qlik Sense için sistem gereksinimleri. Qlik Sense 3.2 Telif Hakkı QlikTech International AB. Tüm hakları saklıdır. Qlik Sense için sistem gereksinimleri Qlik Sense 3.2 Telif Hakkı 1993-2017 QlikTech International AB. Tüm hakları saklıdır. Telif Hakkı 1993-2017 QlikTech International AB. Tüm hakları saklıdır. Qlik,

Detaylı

Hızlı ve Güvenli Vale Hizmeti

Hızlı ve Güvenli Vale Hizmeti Hızlı ve Güvenli Vale Hizmeti Social Media Hızlı ve Güvenli Vale Hizmeti!!! ValeApp Vale işletmeleri ve mobil kullanıcılar için geliştirilmiş araç park etme, çağırma ve ödeme süreçlerini hızlı ve güvenli

Detaylı

Qlik Sense için sistem gereksinimleri. Qlik Sense 3.0 Copyright QlikTech International AB. Tüm hakları saklıdır.

Qlik Sense için sistem gereksinimleri. Qlik Sense 3.0 Copyright QlikTech International AB. Tüm hakları saklıdır. Qlik Sense için sistem gereksinimleri Qlik Sense 3.0 Copyright 1993-2016 QlikTech International AB. Tüm hakları saklıdır. Telif Hakkı 1993-2016 QlikTech International AB. Tüm hakları saklıdır. Qlik, QlikTech,

Detaylı

Qlik Sense için sistem gereksinimleri. Qlik Sense June 2017 Copyright QlikTech International AB. Tüm hakları saklıdır.

Qlik Sense için sistem gereksinimleri. Qlik Sense June 2017 Copyright QlikTech International AB. Tüm hakları saklıdır. Qlik Sense için sistem gereksinimleri Qlik Sense June 2017 Copyright 1993-2017 QlikTech International AB. Tüm hakları saklıdır. Telif Hakkı 1993-2017 QlikTech International AB. Tüm hakları saklıdır. Qlik,

Detaylı

BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ

BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ DERS NOTLARI ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ ENFORMATİK BÖLÜMÜ Bilgisayar, Donanım ve Yazılım 1.Bilgisayar Bilgisayarın Tanımı Bilgisayarlar Bilgisayar Nasıl Çalışır? Bit-Byte Bellek

Detaylı

Android ile Mobil Programlama

Android ile Mobil Programlama Android ile Mobil Programlama Eğitimi - 192 saat Şerif GÜNGÖR - Android & Java Trainer İsmek Fatih Bilişim Okulu Android Nedir? Bir Yazılım Platformu ve Mobil işletim sistemidir. Linux Kernel (çekirdek)

Detaylı

2000 li yıllardan itibaren teknolojinin hızlı gelişiminden belki de en büyük payı alan akıllı telefon ve tabletler gibi kablosuz iletişim olanağı

2000 li yıllardan itibaren teknolojinin hızlı gelişiminden belki de en büyük payı alan akıllı telefon ve tabletler gibi kablosuz iletişim olanağı 2000 li yıllardan itibaren teknolojinin hızlı gelişiminden belki de en büyük payı alan akıllı telefon ve tabletler gibi kablosuz iletişim olanağı sağlayan cihazların daha iyi, hızlı ve ucuz modellerle

Detaylı

Temel Bilgi Teknlolojileri 1. Ders notları 2. Öğr.Gör. Hüseyin Bilal MACİT 2017

Temel Bilgi Teknlolojileri 1. Ders notları 2. Öğr.Gör. Hüseyin Bilal MACİT 2017 Temel Bilgi Teknlolojileri 1 Ders notları 2 Öğr.Gör. Hüseyin Bilal MACİT 2017 Yazılım nedir? Elektronik bir cihazın, istenilen bir işi yapması için bir programlama dili ile hazırlanmış kod kümesine program

Detaylı

T.C. HARRAN ÜNİVERSİTESİ UZAKTAN EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YABANCI DİL SINAVI (İNGİLİZCE) İÇİN SORU ÇÖZÜM TEKNİKLERİ KURSU

T.C. HARRAN ÜNİVERSİTESİ UZAKTAN EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YABANCI DİL SINAVI (İNGİLİZCE) İÇİN SORU ÇÖZÜM TEKNİKLERİ KURSU T.C. HARRAN ÜNİVERSİTESİ UZAKTAN EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YABANCI DİL SINAVI (İNGİLİZCE) İÇİN SORU ÇÖZÜM TEKNİKLERİ KURSU 02 MART 2018 1. HESABINIZ Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi

Detaylı

Bilişim Teknolojilerine Giriş

Bilişim Teknolojilerine Giriş Bilişim Teknolojilerine Giriş Bilginin toplanması, işlenmesi, saklanması ve iletilmesini sağlayan teknolojilerin bütününe bilişim teknolojileri denir. Bilişim Teknolojisi Girilen verileri saklayan, işleyen,

Detaylı

Programlama Dilleri sıralaması Programlama Dilleri sıralaması 2016

Programlama Dilleri sıralaması Programlama Dilleri sıralaması 2016 Programlama Dilleri sıralaması 2016 Programlama Dilleri sıralaması 2016 Programcı olmak şu aralar popüler oldu, Türkiye de ve Dünya da en çok kazandıran mesleklerden biridir bu nedenle Programlama Dilleri

Detaylı

Muhar a r r e r m e T a T ç J PT Gel e e l c e e c k e o k nli l n i e And n r d oi o d i Nedi d r

Muhar a r r e r m e T a T ç J PT Gel e e l c e e c k e o k nli l n i e And n r d oi o d i Nedi d r Muharrem Taç JDPT Gelecekonline Android Nedir 1 Android Nedir? Google ın 5 Kasım 2007 de 34 şirket ile birlik olarak çalışmalarına başladığı mobil işletim sistemi projesidir. Şu an 65 şirket bu birliktedir.

Detaylı

Samsung Galaxy S3 ve Apple iphone 4S Karşılaştırması

Samsung Galaxy S3 ve Apple iphone 4S Karşılaştırması Samsung Galaxy S3 ve Karşılaştırması Samsung Galaxy S 3 Genel Özellikler Ağırlık 133 Gr 140 Gr Genişlik 70.6 mm 58.6 mm Yükseklik 136.6 mm 115.2 mm Kalınlık 8.6 mm 9.3 mm Şebeke frekansı GSM850 - GSM900

Detaylı

Android Cihazlar İçin Gps Tabanlı Konum Takip Sistemi Tasarımı

Android Cihazlar İçin Gps Tabanlı Konum Takip Sistemi Tasarımı Android Cihazlar İçin Gps Tabanlı Konum Takip Sistemi Tasarımı Mustafa SOYSAL 1 Fatih KAYAALP 2 1 Düzce Üniversitesi, Müh. Fak., Bilg. Müh. Böl., 81620, Düzce, TÜRKİYE 2 Düzce Üniversitesi, Müh. Fak.,

Detaylı

Yazılım/Donanım Farkı

Yazılım/Donanım Farkı Yazılım Nedir? Bilgisayarın kullanılmasını sağlayan her türlü programa ise yazılım adı verilir. Örneğin resim yapmamızı sağlayan Paint, internete girmemizi sağlayan Chrome gibi.. Yazılım/Donanım Farkı

Detaylı

Karabük Üniversitesi Bilgi Sistemi Android Uygulaması. Android Application of Karabük University Information System

Karabük Üniversitesi Bilgi Sistemi Android Uygulaması. Android Application of Karabük University Information System Karabük Üniversitesi Bilgi Sistemi Android Uygulaması Emrullah Sonuç 1, Yasin Ortakcı 2, Abdullah Elen 3 1 Karabük Üniversitesi, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü, Karabük 2 Karabük Üniversitesi, Bilgisayar

Detaylı

Honda Civic Smart. Varlığı toplum tarafından istenen bir marka olmak...

Honda Civic Smart. Varlığı toplum tarafından istenen bir marka olmak... Varlığı toplum tarafından istenen bir marka olmak... Geliştirdiği teknolojiler ve geleceğe yaptığı yatırımlarla Honda, faaliyet gösterdiği her alanda bugün olduğu gibi gelecekte de toplum tarafından varlığını

Detaylı

2014-2015 GÜZ DÖNEMİ BİLGİSAYAR PROJESİ KONU ÖNERME FORMU

2014-2015 GÜZ DÖNEMİ BİLGİSAYAR PROJESİ KONU ÖNERME FORMU No: Proje Konusu: Öğrenci Sayısı: Proje Süresi: Proje Özeti: 3G modem ile uzaktan ısı, aydınlatma, hareket, görüntü 1 3G ile Akıllı Ev Uygulaması 1 2 Dönem kontrolü. Gerekli donanımlar Mobil Kablosuz Ağlar

Detaylı

-Bilgisayarı oluşturan iki temel unsurdan diğeri ise YAZILIM dır.

-Bilgisayarı oluşturan iki temel unsurdan diğeri ise YAZILIM dır. YAZILIM -Bilgisayarı oluşturan iki temel unsurdan diğeri ise YAZILIM dır. Elektronik cihazların belirli bir işi yapmasını sağlayan ve komutlardan oluşan programların tümüne verilen isimdir. Yazılım temelde

Detaylı

Mobil Uygulama Geliştirme Yaklaşımları, Web Tabanlı Mobil Uygulama Çatıları. Burak USGURLU burak@verius.net

Mobil Uygulama Geliştirme Yaklaşımları, Web Tabanlı Mobil Uygulama Çatıları. Burak USGURLU burak@verius.net Mobil Uygulama Geliştirme Yaklaşımları, Web Tabanlı Mobil Uygulama Çatıları Burak USGURLU burak@verius.net Akış İhtiyacımız Yöntemler Native Dönüştürmeli Web Tabanlı Sonuç [Sencha Touch Kitchen Sink] Sorular

Detaylı

ÖZGÜR YAZILIMLAR İLE J2EE

ÖZGÜR YAZILIMLAR İLE J2EE ÖZGÜR YAZILIMLAR İLE J2EE Buğra Çakır bugra@ibrahimcakir.com Seminer İçeriği 1. İki ve üç katmanlı yazılım mimarileri 2. Java ve J2EE platformu 3. Özgür yazılımlar ile J2EE 4. Eclipse, Lomboz ve JBoss

Detaylı

Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi

Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi JAVA PROGRAMLAMA DİLİ Öğr. Gör. Utku SOBUTAY İÇERİK 2 Java Programlama Diline Giriş Java Platform Çeşitleri Java nın Kodlama ve Çalışma Adımları Java Derleyicisi, Java Yorumlayıcısı Java Çöp Toplayıcısı

Detaylı

İŞLETİM SİSTEMLERİ. (Operating Systems)

İŞLETİM SİSTEMLERİ. (Operating Systems) İŞLETİM SİSTEMLERİ (Operating Systems) İşletim Sistemi Tanımı, Görevleri, Bilinen İşletim Sistemleri Çok Kullanıcılı Sistemler, Bellek Yönetim Birimi Linux ve Windows Ailesi, Bilinen İşletim Sistemleri

Detaylı

Zebra Link-OS Sistemi Versiyon 2.0

Zebra Link-OS Sistemi Versiyon 2.0 Zebra Link-OS Sistemi Versiyon 2.0 Değişen beklentiler ile mobil, akıllı ve Bulut bağlantılı cihazlara artan taleplere cevap vermek için, Zebra yazıcıların gücüne güç katacak yeni bir yazılım sistemi geliştirmiş

Detaylı

Linux İşletim Sistemleri. Eren BAŞTÜRK. basturkeren@gmail.com www.erenbasturk.com

Linux İşletim Sistemleri. Eren BAŞTÜRK. basturkeren@gmail.com www.erenbasturk.com Linux İşletim Sistemleri Eren BAŞTÜRK basturkeren@gmail.com www.erenbasturk.com Giriş Linux İşletim Sistemleri Linux Terimlerinin Açıklanması Gömülü Linux İşletim Sistemleri Ubuntu Kurulumu Linux İşletim

Detaylı

Ev aletinizi geleceğe bağlayın.

Ev aletinizi geleceğe bağlayın. Ev aletinizi geleceğe bağlayın. Hızlı Başlangıç Kılavuzu tr_pcg_koch_induction_lightslider_se_9001296417.indd 1 06.04.17 17:01 Gelecek şimdiden evinize geliyor! Home Connect kullanmanız ne güzel * Geleceğin

Detaylı

YMT 412-Yazılım Kalite Ve Güvencesi Mobil Uygulama Testi 1/32

YMT 412-Yazılım Kalite Ve Güvencesi Mobil Uygulama Testi 1/32 YMT 412-Yazılım Kalite Ve Güvencesi Mobil Uygulama Testi F ı r a t Ü n i v e r s i t e s i Ya z ı l ı m M ü h e n d i s l i ğ i B ö l ü m ü 1/32 İçindekiler 1 6 Dünyada Mobil Cihaz Kullanımı......3 2 3

Detaylı

GoPro APP Nedir ve Yazılım Nasıl Güncellenir?

GoPro APP Nedir ve Yazılım Nasıl Güncellenir? GoPro APP Nedir ve Yazılım Nasıl Güncellenir? GoPro kameralar birçok uygulama yazılımı ile uyumludur. Aşağıda bu yazılımların en popüler olanlarından biri olan GoPro Appuygulaması hakkında detay bilgiler

Detaylı

PARTS BULLETIN. Date: Issue No: Page: 1 (5) Pioneer Radyoları

PARTS BULLETIN. Date: Issue No: Page: 1 (5) Pioneer Radyoları Date: 2011-06-22 Issue No: 11-029 Page: 1 (5) Pioneer Radyoları Geçerlilik başlangıcı: 2011-06-22 Arkaplan: Müşterilerimizin çoğu A-siparişi ve FFU'dan Scania Radyolarından başka Radyolar talep ediyor.

Detaylı

Casus dinleme programı ile eşinizi, çocuklarınız, yakın akrabalarınızı güvende tutabilirsiniz.. Abdullah Bozdağ Tem 04, 2015 Genel, Tanıtım 0 Yorum

Casus dinleme programı ile eşinizi, çocuklarınız, yakın akrabalarınızı güvende tutabilirsiniz.. Abdullah Bozdağ Tem 04, 2015 Genel, Tanıtım 0 Yorum on: Pegasus YENILER 2 Plus TürkHackTeam, Doğu Türkistan da Yaşananlardan Dolayı 1400 Çin Sitesini Hackledi FIFA 15 te Podolski mi Nani mi Daha İyi? Ara.. Teknoloji Haberleri > Haberler > Genel > Casus

Detaylı

Kurumsal Mobil Uygulamalar IBM Mobile Foundation

Kurumsal Mobil Uygulamalar IBM Mobile Foundation Kurumsal Mobil Uygulamalar IBM Mobile Foundation Naci Dai @nacidai @eteration @kodmutfagi 1 Mobil Uygulamalar Worklight Mobile Foundation Mobil Entegrasyon Cast Iron Endpoint Manager Mobil Operasyon İşimizin

Detaylı

GNU/Linux ve Özgür Yazılım. Mahir B. Aşut EkoPC Kurucu Ortağı ve Yöneticisi, LKD Üyesi http://www.ekopc.com.tr http://mahir.asut.

GNU/Linux ve Özgür Yazılım. Mahir B. Aşut EkoPC Kurucu Ortağı ve Yöneticisi, LKD Üyesi http://www.ekopc.com.tr http://mahir.asut. GNU/Linux ve Özgür Yazılım Mahir B. Aşut EkoPC Kurucu Ortağı ve Yöneticisi, LKD Üyesi http://www.ekopc.com.tr http://mahir.asut.net Gündem Özgür Yazılım Nedir? İnternet'in Özgür Temelleri GNU/Linux ve

Detaylı

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Portalı Android Uygulaması

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Portalı Android Uygulaması Akademik Bilişim 14 - XVI. Akademik Bilişim Konferansı Bildirileri 5-7 Şubat 2014 Mersin Üniversitesi Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Portalı Android Uygulaması Ali Eren 1, Nuh Azgınoğlu 2

Detaylı

OverDrive Formatları. İçerik Genç erişkin ve çocuklar için heyecan verici yeni içerik

OverDrive Formatları. İçerik Genç erişkin ve çocuklar için heyecan verici yeni içerik OverDrive Nedir? OverDrive, 1.000.000 + fazla E-kitap,sesli kitap ve videoları sağlayan, milyonlarca son kullanıcıya hizmet eden 2.000+ fazla yayınevi (Penguen, Blackstone, Wiley,Taylor&Francis vb. önemli

Detaylı

T.C. HARRAN ÜNİVERSİTESİ UZAKTAN EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ

T.C. HARRAN ÜNİVERSİTESİ UZAKTAN EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ T.C. HARRAN ÜNİVERSİTESİ UZAKTAN EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ KULLANIM REHBERİ CANLI DERSLERE ERİŞİM (ÜCRETSİZ) CONNECT.HARRAN.EDU.TR DERS MATERYALLERİNE VE DERS KAYITLARINA ERİŞİM (5 TL) UE.HARRAN.EDU.TR

Detaylı

Sertan Kolat skolat@avanteg.com

Sertan Kolat skolat@avanteg.com Sertan Kolat skolat@avanteg.com Sertan Kolat Avanteg Güvenlik Denetimi & Servisler Yöneticisi Güvenlik TV Yapımcı ve Sunucu CISSP, CISA, OSCP Blogger SertanKolat.com AutomatedScanning.blogspot.com Mobil

Detaylı

BİLGİSAYARDA VERİ ANALİZİ VE RAPORLAMA ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ

BİLGİSAYARDA VERİ ANALİZİ VE RAPORLAMA ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ BİLGİSAYARDA VERİ ANALİZİ VE RAPORLAMA ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ Ders İzlencesi Dersin amacı Dersin İçeriği Dersin öğrenme kazanımları Ölçme ve değerlendirme Öğretim materyalleri Dersin Tanıtımı Ç.Ü. - Bilgisayarda

Detaylı

Özgür Yazılım, İş ve Kariyer Modelleri. Mahir B. Aşut EkoPC Kurucu Ortağı ve Yöneticisi, LKD Üyesi http://www.ekopc.com.tr http://mahir.asut.

Özgür Yazılım, İş ve Kariyer Modelleri. Mahir B. Aşut EkoPC Kurucu Ortağı ve Yöneticisi, LKD Üyesi http://www.ekopc.com.tr http://mahir.asut. Özgür Yazılım, İş ve Kariyer Modelleri Mahir B. Aşut EkoPC Kurucu Ortağı ve Yöneticisi, LKD Üyesi http://www.ekopc.com.tr http://mahir.asut.net Gündem Özgür Yazılım Nedir? İnternet'in Özgür Temelleri GNU/Linux

Detaylı

Yüksek Öğretimde Mobil Eğitime Geçiş İçin Yol Haritası: Atılım Üniversitesi Örneği

Yüksek Öğretimde Mobil Eğitime Geçiş İçin Yol Haritası: Atılım Üniversitesi Örneği Yüksek Öğretimde Mobil Eğitime Geçiş İçin Yol Haritası: Atılım Üniversitesi Örneği Orçun Madran & Özalp Tozan & Hasan Akay omadran@atilim.edu.tr - otozan@atilim.edu.tr - hakay@atilim.edu.tr İçerik Neden

Detaylı

DİZ ÜSTÜ BİLGİSAYAR TEKNİK ŞARTNAME

DİZ ÜSTÜ BİLGİSAYAR TEKNİK ŞARTNAME DİZ ÜSTÜ BİLGİSAYAR TEKNİK ŞARTNAME 1. İŞLEMCİ 1.1. En az 1.3 Ghz hızında işlemciye sahip, çift çekirdekli Intel-core i5 1.2. İşlemci başına paylaşımlı en az 3 MB L3 ön belleğe sahip 2. BELLEK 2.1. Sistem

Detaylı

Consulting & Internet Services. BiZ, TASARIM, WEB YAZILIM & YENiLiKÇi internet ÇÖZÜMLERi üretiyoruz. www.doublesolution.com - info@doublesolution.

Consulting & Internet Services. BiZ, TASARIM, WEB YAZILIM & YENiLiKÇi internet ÇÖZÜMLERi üretiyoruz. www.doublesolution.com - info@doublesolution. Consulting & Internet Services BiZ, TASARIM, WEB YAZILIM & YENiLiKÇi internet ÇÖZÜMLERi üretiyoruz - info@doublesolution.com WEB SiTESi TASARIMI Firmanıza özel LOGO ve KURUMSAL KiMLiK çalışmaları yapıyoruz

Detaylı

Bilgiyolu Yayıncılık Elektronik Sunum Programı Kurulum Kılavuzu

Bilgiyolu Yayıncılık Elektronik Sunum Programı Kurulum Kılavuzu Bilgiyolu Yayıncılık Elektronik Sunum Programı Kurulum Kılavuzu 2014 Genel Bilgiler 1. Sunumları İndirmeye Başlamadan Sunum programını ve sunumları indirmeden önce www.bilgiyoluyayincilik.com adresindeki

Detaylı

Bilgi Teknolojisi Altyapısı. Tarihi Gelişim. Tarihi Gelişim. Bulut Servis Sağlayıcı. Bulut Bilişim

Bilgi Teknolojisi Altyapısı. Tarihi Gelişim. Tarihi Gelişim. Bulut Servis Sağlayıcı. Bulut Bilişim Bilgi Teknolojisi Altyapısı Kurumların bilgi sistemi uygulamaları için platform sağlayan teknoloji kaynaklarıdır. Donanım, Yazılım, Danışmanlık Eğitim, Öğretim BİLGİ TEKNOLOJİSİ ALTYAPISI Mustafa Çetinkaya

Detaylı

BİLGİ TEKNOLOJİSİ ALTYAPISI. Mustafa Çetinkaya

BİLGİ TEKNOLOJİSİ ALTYAPISI. Mustafa Çetinkaya BİLGİ TEKNOLOJİSİ ALTYAPISI Mustafa Çetinkaya Bilgi Teknolojisi Altyapısı Kurumların bilgi sistemi uygulamaları için platform sağlayan teknoloji kaynaklarıdır. Donanım, Yazılım, Danışmanlık Eğitim, Öğretim

Detaylı

Akıllı Kontrolde Teknoloji Devi SCADA YAZILIMI. Supervisory Control and Data Acquisition. ViewPLUS. Açık, Esnek, Ölçeklenebilir.

Akıllı Kontrolde Teknoloji Devi SCADA YAZILIMI. Supervisory Control and Data Acquisition. ViewPLUS. Açık, Esnek, Ölçeklenebilir. SCADA YAZILIMI Supervisory Control and Data Acquisition Açık, Esnek, Ölçeklenebilir www.mikrodev.com SCADA Sunucusu Operatör İstemcisi Windows, Linux ve MacOS platformlarında çalışabilir. Windows, Linux,

Detaylı

Zebra Link-OS Sistemi Versiyon 2.0

Zebra Link-OS Sistemi Versiyon 2.0 Zebra Link-OS Sistemi Versiyon 2.0 Değişen beklentiler ile mobil, akıllı ve Bulut bağlantılı cihazlara artan taleplere cevap vermek için, Zebra yazıcıların gücüne güç katacak yeni bir yazılım sistemi geliştirmiş

Detaylı

Motorola XOOM Tablet Kampanyası

Motorola XOOM Tablet Kampanyası Motorola XOOM Tablet Kampanyası Sıkça Sorulan Sorular BİREYSEL PAZARLAMA DİREKTÖRLÜĞÜ BİREYSEL SES & YAKINSAMA 03 Haziran 2011 Versiyon: 1.0 Motorola XOOM Tablet Kampanyası Sıkça Sorulan Sorular 1. Kampanya

Detaylı

18. Esri Kullanıcıları Konferansı 7-8 Ekim 2013 ODTÜ, Ankara Teknik Atölye. ArcGIS for Mobile. Kürşad Demirer

18. Esri Kullanıcıları Konferansı 7-8 Ekim 2013 ODTÜ, Ankara Teknik Atölye. ArcGIS for Mobile. Kürşad Demirer 18. Esri Kullanıcıları Konferansı 7-8 Ekim 2013 ODTÜ, Ankara Teknik Atölye for Mobile Kürşad Demirer Özet Mobil çözümlerin yeri ve önemi Esri Mobil Stratejisi Soru Cevap Vizyonu Platform çözümü Uygulamalar

Detaylı

Java Temel Özellikleri

Java Temel Özellikleri Java Temel Özellikleri Java Programlama Dili Java programlama dili şu anda dünyadaki en popüler programlama dillerinden biri haline gelmiştir. Java SUN bilgisayar şirketince elektrikli ev aletlerinin birbiriyle

Detaylı

MimioMobile Kullanım Kılavuzu. mimio.com

MimioMobile Kullanım Kılavuzu. mimio.com MimioMobile Kullanım Kılavuzu mimio.com 2013 Mimio. Tüm Hakları Saklıdır. Gözden geçirme 03.09.2013. Bu belgenin veya yazılımın herhangi bir kısmı, Mimio şirketinden önceden yazılı izin alınmaksızın herhangi

Detaylı

1.1. Yazılım Geliştirme Süreci

1.1. Yazılım Geliştirme Süreci Kazanımlar Bu bolümde; Yazılım geliştirme sureci konusunda bilgi sahibi olacak, Yazılım geliştirme surecinde gerekli olan araçları tanıyacak, Python dilinde program geliştirme ortamlarını inceleyebileceksiniz.

Detaylı

Java ve Linux. Bora Güngören Portakal Teknoloji bora@portakalteknoloji.com Akademik Bilişim 2006 09.02.2006

Java ve Linux. Bora Güngören Portakal Teknoloji bora@portakalteknoloji.com Akademik Bilişim 2006 09.02.2006 Java ve Linux Bora Güngören Portakal Teknoloji bora@portakalteknoloji.com Akademik Bilişim 2006 09.02.2006 Sunum Planı Java Çalışma Ortamı POSIX uyumu ve Linux Java Toplum Süreci (JCP) Açık kaynak kodlu

Detaylı

SEKTÖRDEN HABERLER Ekim 2013

SEKTÖRDEN HABERLER Ekim 2013 SEKTÖRDEN HABERLER Ekim 2013 Bu sunumda e-posta pazarlama, sosyal medya, e-ticaret ve dijital pazarlama ile ilgili ilginizi çekebilecek haber ve istatistikleri bulabilirsiniz. Emarsys Hakkında Dünya nın

Detaylı

Mobil Test Otomasyon Araçları Bilgilendirme Test Ekibi Şubat 2017

Mobil Test Otomasyon Araçları Bilgilendirme Test Ekibi Şubat 2017 1 Mobil Test Otomasyon Araçları Bilgilendirme Test Ekibi Şubat 2017 2 Kapsam Mobil Test Otomasyon Aracı Seçimi Yapılırken Kriterler Neler 01 Olmalı? Hangi Mobil Test Otomasyon Araçlarını Kullanabiliriz?

Detaylı

İşletim Sistemleri. İşletim sistemi deyince bugün çoğumuzun aklına

İşletim Sistemleri. İşletim sistemi deyince bugün çoğumuzun aklına Alp Akoğlu İşletim Sistemleri Bilgisayarınızı açtığınızda kontrolün sizde olduğunu bilmek istersiniz. İnternette gezinmek, müzik dinlemek, arkadaşlarınızla sohbet etmek, okul için ödevinizi yetiştirmek

Detaylı

Android Uygulamalarında Güvenlik Testi

Android Uygulamalarında Güvenlik Testi Android Uygulamalarında Güvenlik Testi Şubat ayında Gartner tarafından yayımlanan bir rapora göre dünya genelinde 2011 yılının 4. çeyreğinde satılan akıllı telefonların %50.9 unda Android işletim sisteminin,

Detaylı

Ev aletinizi geleceğe bağlayın. Quick Start Guide

Ev aletinizi geleceğe bağlayın. Quick Start Guide Ev aletinizi geleceğe bağlayın. Quick Start Guide Gelecek şimdiden evinize geliyor! Home Connect kullanıyor olmanız ne güzel * Geleceğin tam otomatik kahve pişirme makinelerinden birine sahip olduğunuz

Detaylı

Papercut ile TÜKETİMİ AZALTIN, BASKILARI TAKİP EDİN & TASARRUF EDİN.

Papercut ile TÜKETİMİ AZALTIN, BASKILARI TAKİP EDİN & TASARRUF EDİN. Papercut ile TÜKETİMİ AZALTIN, BASKILARI TAKİP EDİN & TASARRUF EDİN. PaperCut MF SysAdmin lerin En Sevdiği Yazılım MFP Gömülü Yazılım ve Donanım entegrasyonu Yazdırma, Fotokopi, Tarama ve Faks özelliklerine

Detaylı

EĞİTİMDE BİLGİSAYAR UYGULAMALARI. Yrd. Doç. Dr. Halil Ersoy

EĞİTİMDE BİLGİSAYAR UYGULAMALARI. Yrd. Doç. Dr. Halil Ersoy EĞİTİMDE BİLGİSAYAR UYGULAMALARI Yrd. Doç. Dr. Halil Ersoy Sunum İçeriği Bilgisayar Nedir? Eğitim ve Öğretimde Bilgisayar Kullanımı Bilgisayar Destekli Öğretim ve Türleri Yönetimde Bilgisayar Kullanımı

Detaylı

İşletim Sistemleri. Bilgisayar Mühendisliğine Giriş. Teknoloji Fakültesi / Bilgisayar Mühendisliği. Öğr.Gör.Günay TEMÜR

İşletim Sistemleri. Bilgisayar Mühendisliğine Giriş. Teknoloji Fakültesi / Bilgisayar Mühendisliği. Öğr.Gör.Günay TEMÜR İşletim Sistemleri Bilgisayar Mühendisliğine Giriş Teknoloji Fakültesi / Bilgisayar Mühendisliği Öğr.Gör.Günay TEMÜR İşletim sistemi (Operating System) Bir işletim sistemini orkestrayı yöneten bir maestro

Detaylı

İşletim Sistemleri. Discovering Computers Living in a Digital World

İşletim Sistemleri. Discovering Computers Living in a Digital World İşletim Sistemleri Discovering Computers 2010 Living in a Digital World Sistem Yazılımı Sistem yazılımı, bilgisayar ve aygıtlarının çalışmasını kontrol eden ve sürdüren programlardan oluşur. İşle;m sistemleri

Detaylı

Masaüstü Bilgisayarlar

Masaüstü Bilgisayarlar Bilgisayar Nedir? Girilen bilgileri alan işleyen, istenildiği takdirde saklayan veya kullanıcıya sunan çok maksatlı programlanabilen elektronik bir makinedir. Bilgisayar Nedir? İnsan beyni bilgi toplama,

Detaylı

Güvenli Doküman Senkronizasyonu

Güvenli Doküman Senkronizasyonu Güvenli Doküman Senkronizasyonu Güvenli Doküman Senkronizasyon sistemi, hızlı ve güvenli kurumsal doküman paylaşım ve senkronizasyon uygulamasıdır. GDS ne sağlar?» Kurumsal hafıza oluşturulmasını sağlar,»

Detaylı

BİT in Temel Bileşenleri (Yazılım-1)

BİT in Temel Bileşenleri (Yazılım-1) Ders 4 BİT in Temel Bileşenleri (Yazılım-1) BİLGİ & İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ 1 Yazılım, değişik ve çeşitli görevler yapma amaçlı tasarlanmış elektronik araçların, birbirleriyle haberleşebilmesini ve uyumunu

Detaylı

Tarımsal Üretim Uygulamalarında Bulut Hesaplama (Cloud Computing) Teknolojisi

Tarımsal Üretim Uygulamalarında Bulut Hesaplama (Cloud Computing) Teknolojisi Tarımsal Üretim Uygulamalarında Bulut Hesaplama (Cloud Computing) Teknolojisi Dr. İlker ÜNAL Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi, Bucak Emin Gülmez Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Doç.Dr. Mehmet TOPAKCI

Detaylı

T.C. HARRAN ÜNİVERSİTESİ UZAKTAN EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ KULLANIM REHBERİ. uzaktanegitim.harran.edu.tr

T.C. HARRAN ÜNİVERSİTESİ UZAKTAN EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ KULLANIM REHBERİ. uzaktanegitim.harran.edu.tr T.C. HARRAN ÜNİVERSİTESİ UZAKTAN EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ KULLANIM REHBERİ uzaktanegitim.harran.edu.tr 28 EYLÜL 2018 1. HESABINIZ Uzaktan Eğitim Uygulama VE Araştırma Merkezi Tarafından Verilen

Detaylı

Artırılmış Gerçeklik Uygulamalarının Şehircilikte Kullanılması : İnceleme ve Ön Ürün

Artırılmış Gerçeklik Uygulamalarının Şehircilikte Kullanılması : İnceleme ve Ön Ürün Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Artırılmış Gerçeklik Uygulamalarının Şehircilikte Kullanılması : İnceleme ve Ön Ürün Uğur Özcan, Aslıhan Arslan, Enis Karaarslan February

Detaylı

Linux İşletim Sistemi Tanıtımı

Linux İşletim Sistemi Tanıtımı Linux İşletim Sistemi Tanıtımı Burak DAYIOĞLU Hi-Tech World, Mart '98, Ankara İçerik Linux İşletim Sistemi nedir? Linux un benzer işletim sistemlerine göre avantajları nelerdir? Türkiye Linux Kullanıcıları

Detaylı

PROGRAMLAMA TEMELLERİ

PROGRAMLAMA TEMELLERİ PROGRAMLAMA TEMELLERİ 2.HAFTA Yazılım Yazılım, elektronik aygıtların belirli bir işi yapmasını sağlayan programların tümüne verilen isimdir. Bir başka deyişle var olan bir problemi çözmek amacıyla bilgisayar

Detaylı

TEKNİK ŞARTNAME. Özel Amaçlı Taşınabilir Bilgisayar (7 adet)

TEKNİK ŞARTNAME. Özel Amaçlı Taşınabilir Bilgisayar (7 adet) Özel Amaçlı Taşınabilir Bilgisayar (7 adet) 1) İşlemci : En az 2.3 GHz 6 MB paylaşımlı L3 önbelleğe sahip, Intel Core i7 işlemci (3.5 GHz'e kadar Turbo Boost) olmadır. 2) Ram : En az 16 GB 1600 MHz DDR3L

Detaylı

Bilgisayar Yazılımları

Bilgisayar Yazılımları Bilgisayar Yazılımları Yazılım Türleri Programlama Dilleri Bir işi bilgisayara yaptırmak ancak belirli kodların belirli bir sıra doğrultusunda kullanılması ile olanaklıdır. Kullanılan bu koda programlama

Detaylı

Şimdi Pro Zamanı: MapInfo Pro 64 bit versiyonu tanıtımı!

Şimdi Pro Zamanı: MapInfo Pro 64 bit versiyonu tanıtımı! Şimdi Pro Zamanı: MapInfo Pro 64 bit versiyonu tanıtımı! MapInfo Professional v 12.5 MapInfo Professional v12.5 Temaları Kartografik çıktı Performans iyileştirmeleri Çıktı penceresindeki haritayla doğrudan

Detaylı

Sanal Santral A.Ş. Çözümleri

Sanal Santral A.Ş. Çözümleri Sanal Santral A.Ş. Çözümleri o Sanal Santral o Çağrı Merkezi Hizmetleri o Ses & Faks o Numara Taşıma & Numara Tahsis o Toplu SMS o Pi Plaformu (Programlanabilir IVR) o Yazılım Entegrasyonları & API Desteği

Detaylı

Bireysel İnternet Şubesi

Bireysel İnternet Şubesi Bireysel İnternet Şubesi Bireysel İnternet Şubesi kanalı üzerinden Otomatik Katılım kapsamındaki sözleşmeniz için katkı payı tutarı kesinti oranınızı değiştirebilirsiniz. 1 2 Ziraat Emeklilik web sitesinde

Detaylı

Bilgisayar donanım ve yazılım olmak üzere iki bölümden oluşur. Bilgisayarın çalışabilmesi için, ikisi de gereklidir.

Bilgisayar donanım ve yazılım olmak üzere iki bölümden oluşur. Bilgisayarın çalışabilmesi için, ikisi de gereklidir. Bilgisayar donanım ve yazılım olmak üzere iki bölümden oluşur. Bilgisayarın çalışabilmesi için, ikisi de gereklidir. Donanım: Bilgisayarın gözle görülen, elle tutulan tüm elektronik parçalarına donanım

Detaylı

ViewStick 2. Öne Çıkan Özellikler

ViewStick 2. Öne Çıkan Özellikler ViewSync Kablosuz Sunum Adaptörü ViewSync ViewStick 2 ViewSonic ViewSync ViewStick 2 kablosuz sunum ağ geçit adaptörü sahip olduğu HDMI/MHL arayüzü ile içeriklerinizi kolayca kablosuz olarak aktarabilirsiniz.

Detaylı

Öğr.Gör. Gökhan TURAN www.gokhanturan.com.tr. Gölhisar Meslek Yüksekokulu

Öğr.Gör. Gökhan TURAN www.gokhanturan.com.tr. Gölhisar Meslek Yüksekokulu Öğr.Gör. Gökhan TURAN www.gokhanturan.com.tr Gölhisar Meslek Yüksekokulu Bilgisayarın Yapısı Donanım (Hardware): Bir bilgisayara genel olarak bakıldığında; Kasa, Ekran, Klavye, Fare, Yazıcı, Hoparlör,

Detaylı