Actimo nun Çalışma İlkeleri Actimo nun Etkileri Actimo Altıgen Suyu nedir ve Faydaları nelerdir? Mine-Q ve Super Cube karşılaştırma

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Actimo nun Çalışma İlkeleri... 29 Actimo nun Etkileri... 30 Actimo Altıgen Suyu nedir ve Faydaları nelerdir?... 31 Mine-Q ve Super Cube karşılaştırma"

Transkript

1

2 İçindekiler Doğa Bize Ne Anlatıyor?... 1 Suyun Kerameti... 2 Su Sağlık Ve Yaşamda Ne Gibi Önemli Bir Rol Oynar?... 3 Suyun insan vücudundaki rolü... 4 İyi su olmadan sağlıklı kalamazsınız... 5 Yeniden canlanın... 6 Yaşlanma nedir?... 7 Kendimizi yaşlanmaktan ve hastalıklardan nasıl koruruz?... 8 Altıgen Su Nedir?... 9 NMR ile su kümelerinin boyutunu nasıl çıkarabiliriz? İnsan hücrelerinde Su Kanalı' bulunduğu biliyor muydunuz? Zardan hangi su daha kolay geçer? İyon Kanalı Nedir? Aktif Oksijen Nedir? ORP Nedir? Biyomembran Hasarı Nedir? Suyun Hücre Çekirdeği ve DNA Üzerindeki Rolü Nedir? Oksijenli Su İçmek Sağlık İçin Neden Faydalı? Minerallerin İnsan Vücudundaki Rolü Nedir? Su İçerek Hastalıkların Tedavi Edildiği Doğru Mu? Sağlığımızı nasıl koruyabiliriz? Sağlığınız için iyi olan su hangisi? Actimo nun Teknik Spesifikasyonları ve Özellikleri... 28

3 Actimo nun Çalışma İlkeleri Actimo nun Etkileri Actimo Altıgen Suyu nedir ve Faydaları nelerdir? Mine-Q ve Super Cube karşılaştırma testi sonuçları T 2 gevşeme sürelerinin ölçümünden elde edilen 17 O- NMR hat genişlikleri Çözünmüş Oksijen İçeriği İletkenlik Kalsiyum İyon İçeriği (Ca 2+ ) ph değerleri (Alkalilik) Sertlik Super Cube Kimyasal Analizi Mine-Q Kimyasal Analizi Actimo Etkilerini gösteren çeşitli testlerin sonuçları Yeşil Çayın Filtre Etkisi Beyaz Pirinç Yıkama Etkileri Eritrosit Testleri (Kırmızı Kan Hücreleri) PTT (Nabız Geçiş Süresi) Ölçüm Sonuçları Patent (ABD) Patentler (Diğer ülkeler) Sertifikalar Altıgen Su Hakkında Makaleler Altıgen Su Hakkında Yayınlar LA(ABD) de Wave-Q Reklamı Çin de Actimo Reklamı... 57

4 Doğa Bize Ne Anlatıyor? Geri dönüşüm İnsanlar da dahil hayvanlar yer ve nefes alır, bu şekilde yaşamak için gerekli enerjiyi üretirler. Enerji şu şekildeki oksitlenme süreci ile üretilir: Besin + Oksijen Karbondioksit + Su + Enerji (C 6 H 12 O O 6 CO + 6 H 2 2 2O + 38 ATP) Diğer taraftan bitkiler karbondioksit ve suyu alarak güneş enerjisi ile fotosentez yoluyla şu şekilde besin ve oksijen üretirler: Karbondioksit + Su + Güneş Işığı Besin + Oksijen (6 CO H 2 O + Işık C 6 H 12 O O 2 ) Doğa bitkileri ve hayvanları birbirini tamamlayan bir ilişki içerisinde yaşayacak şekilde tasarlamıştır. Bitkiler hayvanlar için besin ve oksijen üretirken, hayvanlar da bitkiler için karbondioksit ve su üretir. Günümüzde insan tarafından ağaç kesimi, hava kirliliği gibi yollarla tahrip edilen doğa insanlar için artık yeterince enerji üretmemektedir. İnsanlar yeterli oksijen olmadan fazla besini tam olarak yakamaz ve bu da vücutta asidik atıkların birikimine ve nihayetinde vücuttan uygun şekilde atılmaması halinde hastalıklara neden olur. Doğayla uyum içinde yaşamalıyız.

5 Suyun Kerameti Su Hayattır En iyi doktor sudur diyen Yunan filozof Pindaros un izinden giden birçok bilim insanı suyun iyileştirici gücü üzerinde birçok araştırma yapmış ve suyun tıbbi faydalarını kanıtlamışlardır. Ulusal Sağlık Enstitüsü nden (ABD) Dr. Hoyt S. Makatee çağın hastalıklarının yaklaşık 1/3 ünün su dengesizliğinden kaynaklandığını söylemektedir. Bilimdeki gelişmeler sayesinde su hakkındaki birçok bilinmeyen ortadan kaldırılmış olsa da, su hala modern bilimle bile çözülemeyen birçok bilmeceye sahip maddelerden biridir. Ancak kimsenin suyun insanoğlu da dahil olmak üzere tüm yaşamın kaynağı olduğu ve sağlığımızı korumak için mutlak bir rol oynadığı konusunda en ufak şüphesi yok. Su İnsanoğlu ve Diğer Tüm Yaşam Biçimlerinin Kaynağıdır Hem dünya yüzeyinin hem de insan vücudunun %70 i sudan oluşur. Su insanoğlunun ve diğer yaşam biçimlerinin kaynağıdır. Küçük bir göldeki bir balığın yaşamaya devam edebilmesi ve tarlalarda adı bile bilinmeyen birçok küçük bitkinin güzel çiçekler açabilmesi suyun eseridir. Su ormanlar yaratır ve ağaçların lezzetli meyveler vermesine yardım eder. Bu nedenle insanoğlunun yaşamını hastalıksız olarak geçirme hayalini gerçekleştirebilecek tek şey sudur.

6

7 Su Sağlık Ve Yaşamda Ne Gibi Önemli Bir Rol Oynar? Embriyo, %97 Su Bebek, %80 Su Gençler, %70 Su Yaşlılar, %50 Su Su insan embriyosunun %97 sini, bebeklerin %80 ini, 20 li yaşların ortalarındaki gençlerin %70 ini ve yaşlıların %50 sini oluşturur. Su insan embriyosunun %97 sini, bebeklerin %80 ini, 20 li yaşların ortalarındaki gençlerin %70 ini ve yaşlıların %50 sini oluşturur. Bu nedenle suyun sağlık ve yaşamda ne kadar büyük bir rol oynadığı hakkında ne söylense azdır. İnsan hastalıkları suyun insan vücudunu oluşturma rolü ile yakından ilişkilidir. İyi su hücrelerin biyolojik aktivitesinin korunmasına yardımcı olur ve böylelikle sağlıklı bir yaşam sunarken, kötü su sağlığınızı etkileyecektir.

8 Suyun insan vücudundaki rolü İnsan vücudunun ağırlık olarak %70 i sudan oluşur. Şekilde gösterildiği gibi su vücudun her noktasına dağılır. Su vücuttaki hücreleri birbirinden ayırır. Su olmadan hücreler birbirine yapışır ve canlılıklarını kaybederler. Kanın büyük kısmı (%83) sudan oluşur; su besinlerin, oksijenin, karbondioksitin ve kalsiyum iyonları gibi elektrolitlerin taşınmasında önemli bir rol oynar. Su minerallerin de yardımıyla insan vücudundaki asidik atıkları vücuttan atar. Su doğal enerjiyi absorbe eder ve insan hücrelerini, dokularını ve organizmalarını harekete geçirir. Su sıcaklığı, ph değerini ve kan basıncını kontrol ederek metabolizmayı da düzenler.

9 İyi su olmadan sağlıklı kalamazsınız Her şeyden önce en önemli savımız şudur: su olmadan yaşayamaz ve sağlıklı kalamazsınız. Sık sık susamak diyabet gibi bir takım hastalıkların belirtisidir ve vücutta su eksikliği nedeniyle hastalık başlar. Gelin birlikte hastalık kelimesinin İngilizce deki karşılığı olan disease sözcüğünü inceleyelim. Disease (hastalık), dis (yok) ve ease (rahatlık, huzur) kelimelerinin birleşmesinden meydana gelir. Diğer bir deyişle, disease yani hastalık rahatsızlık halidir. Vücudumuzda su eksildiği zaman kendimizi acıkmış hissederiz. Tam olarak aynı rahatsızlık hali, su eksikliği olduğunda ortaya çıkan susamaktır. Vücudumuzdaki su içme işlevi sadece susuzlukla değil aynı zamanda yaşam metabolizması, sağlık, hastalık ve yaşlanma süreci ile de ilgilidir. Bu nedenle su içerek sadece susuzluğunuzu gidermezsiniz, bu aynı zamanda metabolizmamızı, sağlığımızı, hastalıkları ve yaşlanmayı etkileyen önemli bir eylemdir. Aynı zamanda, hemen herkeste görülebilecek stres de vücudun su rezervini kurutur. Su eksikliği strese yol açar ve çok kötü bir döngüyü başlatır. Çok iyi yeseniz ve düzenli olarak egzersiz yapsanız bile, hastalığı önlemek için iyi kalitede su bulmanız ve içmeniz gerekir.

10 Yeniden canlanın Tüm vücut hücreleri sudan oluşur. Vücudun neden %70 ten fazlasının diğer elementler yerine sudan meydana geldiğinin bilincinde olmamız gerekir. Ayrıca kan da hücrelerle aynıdır, zira kanın %83 ü sudur. Aşağıdaki bilgilere bir göz atalım. Su içtikten sadece bir dakika sonra su kana karışır ve 5 dakika sonra beyin hücrelerine ulaşır. Vücudumuzun (yaşamın) temel unsuru vücut hücreleri ve kan hücreleridir (kırmızı ve beyaz hücreler ve kan sıvısı). Bu nedenle hücrelerin ve kanın büyük bir kısmını oluşturan su temel yaşam unsurumuz (faktörümüz) olmalıdır. Diğer bir deyişle, bu hücreler virüsler veya anormal maddelerle kirlendiğinde, vücudumuz bir takım semptomlara (hastalıklara) ve yaşlanma sürecine neden olur. Günümüzde suyun hücreleri oluşturan temel unsur olduğunu ve bu nedenle vücut hücrelerinin (aynı zamanda kanın) sağlığının içme suyu kalitesine bağlı olduğunu biliyoruz. Son olarak, içme suyu seçiminin sağlığımız için kesinlikle en önemli faktör olduğuna inanıyoruz.

11 Yaşlanma nedir? Yaşlanma organizmada zaman içinde meydana gelen değişimlerdir. Yaşlanma çok boyutlu bir fiziksel, psikolojik ve sosyal değişim sürecidir. Yaşlanmanın bazı boyutları zaman içinde gelişir ve genişlerken bazıları ise geriler. Örneğin tepki süresi yaşa bağlı olarak yavaşlayabilirken, dünyada olup bitenler hakkında bilgi ve irfan sahibi olma boyutu gelişebilir. Yaşlanma tüm insan toplumlarının, meydana gelen biyolojik değişimlerini ve bunun yanında kültürel ve toplumsal geleneklerini de yansıtan önemli bir bileşenidir. Yaşlanmanın su kaybı süreci ile bağlantılı olduğu görülmektedir. Su yeni doğan bebeklerde toplam vücut ağırlığının %80 ini oluştururken, bu oran kişi yaşlandıkça kademeli olarak düşer. 24 yaşında bir gencin vücudunun %70 i sudan meydana gelirken, 70 yaşında bir kişinin vücudundaki su miktarı %45-50 den fazla değildir. İlginç olan, başta kalsiyum iyonları olmak üzere vücuttaki mineraller de yaşlandıkça su kaybıyla birlikte azalır. MRI araştırması yapısal su seviyesinin orta yaştan sonra düştüğünü göstermektedir. Yapısal su seviyesindeki düşüş suyun hücreleri koruma kabiliyetinde de düşüşe neden olur, böylece kanser hücrelerinin kolaylıkla gelişebileceği bir ortam ortaya çıkar. Bu nedenle, kompakt yapılı su içme kanser veya diyabet gibi yetişkinlikte ortaya çıkan hastalıkları önlemek için kestirme bir yol olarak nitelendirilebilir.

12 Kendimizi yaşlanmaktan ve hastalıklardan nasıl koruruz? Yaşam hücre seviyesinde yaşam olayını kontrol eden bir kase sudur. Su, hücre çekirdeği ve hücre zarı arasında oluşturduğu bağ zinciri ile hücreleri bir arada tutan geniş bir ağ oluşturur. Hastalık ve yaşlılığın nedeni yapılandırılmış suyun hücreden dışarı filtre edilmesi ve arkasından vücudun kuruyup küçülmesidir. Genç insanlar büyürken, vücut hücreleri ve kanları temiz ve sağlıklıdır, çünkü hücreleri taze yapılandırılmış su ile doludur. Ancak, yaşlanmaya yol açan aşamalı süreçler organ, doku, hücre, alt hücre ve moleküler düzeylerde organizasyon kaybı ve su kaybı ile karakterize edilir. Dahası, çeşitli işlev kayıpları, hastalıklar ve yaşlanma süreci ile karşı karşıya kalırız. Neyse ki artık sorunlarımız için bir çözüm var; vücudumuzu Altıgen Su adı verilen yeni yaşam suyu ile yeniden doldurarak hasar görmüş hücrelerimizi yeniden canlandırabiliriz.

13 Altıgen Su Nedir? Doğrusunu söylemek gerekirse sıvı haldeki su, bir su molekülü olan H 2 O değildir. Bu su normal olarak su molekülleri arasında hidrojen bağlanması yoluyla oluşan su kümesi olarak bulunur ve resmi olarak (H 2 O) n olarak ifade edilir; burada n su moleküllerinin sayısını temsil eder. n < 5 olduğunda su buhar haldedir ve n 5 olduğunda sıvı haldedir. n = 6 olan su altıgen su olarak adlandırılır. İnsan vücudundaki su sabit sıcaklıkta %62 altıgen, %24 beşgen (n = 5) ve %14 diğer kümelerden (n > 7) meydana gelir. Mikro-kümelenmiş su teorisi ilk olarak 1964 yılında Koreli Dr. Mu Shik Jhon ve Amerikalı Dr. Eyring tarafından ortaya atılmıştır. Daha sonra 1970 lerde Dr. Mu Shik Jhon yeni altıgen su teorisini yayınlamıştır. Yaklaşık 200'den fazla su ile ilgili makaleden ilk altıgen su teorisini geliştirdi. Altıgen su termodinamik olarak beşgen sudan daha stabildir. Sıcaklık ne kadar düşükse, daha fazla altıgen su bulunur. Su soğuduğunda, molekülleri yoğunlaşır ve hacim düşer ve ısıl hareketler azalır. Bu,soğutucu su moleküllerinin daha yakın halde bulundukları anlamına gelir. Altıgen su bu şekildedir. Altıgen su gibi kompakt haldeki su insan hücrelerine kolaylıkla nüfuz eder ve metabolizmayı destekler. Sonuç olarak her gün yeterli miktarda vücut sıvısı ile aynı yapıda bulunan altıgen su içersek, cilt ve hücreler nemlenir, atıklar atılır ve hücre ortamı sağlıklı kalır. Bu süreç bütün olarak hastalıklar için önleyici ve tedavi edici

14 etkiler gösterir.

15 NMR ile su kümelerinin boyutunu nasıl çıkarabiliriz? Sıvı haldeki suyun şimdiye kadar geliştirilmiş yüksek teknolojilerle bile doğrudan gözlenmesi mümkün değildir, zira su her zaman çok hızlı hareket eder. Kısa bir süre önce su kümelerinin boyutunu çıkarmak için dolaylı bir yöntem önerilmiştir. Bu 17 O NMR(Nükleer Manyetik Rezonans) yöntemidir. Oksijen doğal hayatta çoğunlukla 16 O dan oluşur; 17 O oranı ise düşüktür. 16 O nükleer bir spin e sahip olmadığı için NMR ile ölçülemez, bu nedenle 17 O ölçülür. NMR atom çekirdeğinin manyetik rezonans durumunun ölçülmesi yöntemidir. Çekirdekte bu olay meydana geldiğinde, enerji daha yüksek seviyede emilebilir. Böylesi yüksek enerji hali zamanla daha düşük bir seviyeye iner ve bu süreç gevşeme olarak adlandırılır. Su kümelerinin aktivitesi hızlandıkça, T 2 (spin-spin gevşeme süresi) de artırılır. Kümeler boyut olarak küçüldüğünde, aktiviteler hızlanır ve böylelikle T 2 artar. Bir NMR sinyalinin yarım yükseklikte çizgi genişliği W 1/2 ile T 2 arasında şu ilişki vardır: W 1/2 = 1/(πT 2 ). Su kümelerinin boyutunu çıkarmak için W 1/2 frekans (Hz) olarak kullanılır. NMR çizgi genişliği ne kadar küçükse, su kümelerinin boyutu da o kadar küçük olur. Diğer bir deyişle küçük su molekülü kümeleri daha hızlı hareket eder ve T 2 gevşeme süresinde artışa ve nihayetinde NMR çizgi genişliğinde azalmaya neden olur. Sağdaki şekilde görüldüğü üzere çizgi genişlikleri Musluk suyu > Brunnen suyu > Altıgen su düzeninde azalır. Bu da altıgen su küme boyutunun üç su arasında en düşük olduğunu göstermektedir.

16 Kimyasal Değişimler (Hz)

17 İnsan hücrelerinde Su Kanalı' bulunduğunu biliyor muydunuz? Hücre zarında Aquaporin adı verilen bir su yolu kanalı bulunur ve su bu kanaldan içeri ve dışarı aktarılır yılında Dr. Peter Agre bir hücre zarı proteinini ayırmada başarılı olmuştur; bir yıl sonra su kanalının varlığı hakkında doğrulama çalışmaları yapılmış ve kabul edilmiştir. Dr. Agre bu çalışması için 2003 yılında Nobel Kimya Ödülü nü almıştır. Aquaporin, su gözeneği anlamına gelir ve tüm bitkilerde, hayvanlarda ve insanlarda bulunur. Gözenek sayesinde içtiğimiz su vücudumuz tarafından emilebilmektedir. Bir hücrenin nem aktarma süreci esnasında başka hiçbir madde molekülü birlikte hareket edemez. Diğer bir deyişle, nem aktarıldığında, sadece şeker molekülleri değil aynı zamanda ph değerini etkileyen hidrojen iyonları da dahil olmak üzere hiçbir iyonun geçmesine izin verilmez. Bu hassas seçicilikle bile aquaporin saniyede yaklaşık 3 milyar su molekülü taşıyabilir. Aquaporin in bu şekilde çalışmasının temelinde yatan neden yapısıdır. Bu protein hücre duvarı üzerinde 2 nm (1 nm=10-9 m) uzunluğunda ve 0.3 nm kalınlığında bir aktarma kanalı oluşturur. Bu boyutlar suyun (H 2 O) kolaylıkla geçmesi için yeterince büyük olmasına rağmen diğer dev moleküllerin geçişi için yeterli büyüklükte değildir.. Yakın geçmişteki bilgisayar simülasyonları aquaporinden geçen su moleküllerinin düz bir hat üzerinde ilerlediğini ve iç duvarının pozitif iyonlara dayanması nedeniyle hidrojen iyonları (H 3 O + ) aktarımının engellendiğini göstermiştir. Kanal işlevindeki bozulmalar sinir sisteminde ve aynı zamanda kalp gibi kaslarda ciddi rahatsızlıklara neden olabilir.

18 Zardan hangi su daha kolay geçer? Aquaporin kanal boyutu nm dir. Sıvı (su) kanal boyutundan daha büyükse, zardan çok zor geçebilir. Basit besin molekülleri o kadar geniştir ki hücrelere aktarılmaları çok zaman alır, ancak altıgen su molekülleri hücreye kolaylıkla giriş ve çıkış yapacak derecede küçüktür. Altıgen su molekülleri bu çok aktif kanal boyunda yoğunlaştığında, daha hızlı hareket eder ve atıkları etkili bir biçimde temizlerler. Unutmayın! Daha fazla altıgen su içmek vücudunuzun içini bile temizleyebilir.

19 İyon Kanalı Nedir? İyon kanalları zar proteini kompleksleridir ve işlevleri biyolojik zarlar boyunca iyonların difüzyonunu kolaylaştırmaktır. Zarlar veya çift fosfolipit katmanları hidrofilik ve yüklü moleküllere karşı hidrofobik, düşük bir dielektrik bariyer oluşturur. Bunlar elektrik yalıtıcılarıdır. İyon kanalları zarın hidrofobik iç yüzeyi boyunca yüksek derecede geçirgen hidrofilik bir yol sağlar. Kanal veya gözenekli yapının düşük dielektrik ortam boyunca yüklü molekül taşınmasının "tepkisini" katalize ettiği söylenmektedir. Katalitik alan, yani orta kanal, açık ya da kapalıdır. Açık kanal adaptasyonu iyonların katalitik alan ile sıkı biçimde bağlı iyonların bulunduğu enzim-substrat kompleksinin geçiş hali ile kıyaslanabilir. Kapalı ve açık durum arasındaki adaptasyonsal değişim, geçidin açılıp kapatılmasına istinaden geçitleme olarak anılır. Kanal geçitlemesi enzimler, modülatörler ve efektörler gibi dış faktörler tarafından kontrol edilir. İyon kanalları geçitleme aktivitelerini hangi kimyasal veya fiziksel modülatörün kontrol ettiğine göre sınıflandırılabilir.

20 Aktif Oksijen Nedir? Normal oksijen atomunda çiftler halinde sekiz elektron bulunur. Oksijen atomunda bir elektron kaçtığında, aktif oksijen adı verilen bir serbest oksijen radikali oluşur. Bu nedenle tek elektrona sahiplerdir. Aktif oksijen çok kararsızdır ve bu nedenle diğer maddelerden elektron alarak kararlı hale geçmeye çalışır. Bazı maddeler elektron kaybettiğinde serbest radikallerle oksitlenir. Aktif oksijenin yaşlanma ile birlikte tüm hastalıkların önünü açmasının nedeni budur. Genellikle Reaktif Oksijen Türleri (ROS) olarak adlandırılan serbest oksijen radikalleri dört türde sınıflandırılır. Kolaylıkla Altıgen Su oluşturabiliriz; bu su alkalindir ve asitli kanı hafif alkalin solüsyonuna dönüşecek şekilde nötralize edebilir ve ayrıca Biyomembran hasarlarını iyileştirmek için Serbest Radikalleri O H + H + 4H 2 O şeklinde yok edebilir. Diğer bir deyişle, doğal madensel altıgen su vücutta optimum ph değerini korumak ve hücre zarlarının (Biyomembran) oksitlenmesini engellemek için sıvıların asidifikasyonunu önleyebilir.

21 ORP Nedir? ORP Oksitlenme-İndirgeme Potansiyeli anlamına gelir. İlk olarak oksitlenme veya indirgenmenin ne olduğunu bilmemiz gerekir. Gördüğümüz paslanmış demir parçaları veya kahverengiye dönmüş elma dilimi görece yavaş oksitlenme örnekleridir. Ateş ise hızlı oksitlenmeye örnektir. Oksitlenme iki atom arasında elektron alışverişidir. Süreçte elektron kaybeden atom oksitlenir. Elektron kazanan atom ise indirgenir. Yaşlanma bir oksitlenme sürecidir. Herkes yaşlanmayı geciktirmek ister. Yaşlanmanın başlıca nedeni aslında ROS tur. ROS (Reaktif Oksijen Türleri) ile gerçekleşen tüm tepkimelerde oksitlenme ve indirgenme söz konusudur. Yaşlanmanın geciktirilmesi insan hücrelerinin ROS ile oksitlenmemesi ile mümkün olabilir. Bu, hücrelere saldırmadan önce ROS için elektron sağlamakla gerçekleştirilebilir. Buna örnek teşkil edecek bir şey var mı? Evet. C ve E vitaminleri, polifenoller, beta karoten vb. var. Bunlarda kolaylıkla ROS a verebilecekleri birçok elektron bulunur. Ancak, boyutları o kadar büyüktür ki hücre tarafından hızlı emilimleri zordur ve emildikleri zaman da ROS a elektron verdikten sonra kendileri oksitlendikleri için kullanımları kısıtlıdır. Bunun çözümü çok fazla elektron içeren su içmek olabilir. Bu suya indirgenmiş alkalin su adı verilir. Şimdi, tekrar ORP ye dönelim. Elektron verme becerisi indirgeme gücü ile ilgilidir. ORP normal olarak mv cinsinden basit bir platin elektrotu ile ölçülür. ORP ne kadar düşükse, indirgeme gücü o kadar yüksektir. İndirgenen su her zaman negatif ORP gerilimine sahipken, normal su pozitif değerlere sahiptir. Birçok meyve negatif ORP değeri gösterirken bazı meyveler pozitif değer gösterir mv altındaki ORP içme suyu için iyi bir değerdir.

22 Biyomembran Hasarı Nedir? Vücudumuzda dolaşan kan yaşam sıvımızdır. Normal kanın ph değeri 7.4 tir, ancak hayvansal proteinlerin aşırı tüketilmesi veya gerçek ve uzun süreli stres hali nedeniyle asitleşebilir. Kanın asitleşmesi biyomembranın (hücre zarı) asitleşmesine ve dahası asitli atıkların hücrelerde birikmesine ve besinlerin emilimi ve boşaltılması gibi tüm mekanizmaların aksamasına neden olacaktır. Kanın asitleşmesinin başlıca faktörü laktik asittir. Laktik asit miktarı arttıkça, vücut yorulur ve hidrojen iyonları aşağıdaki şekilde artar. Laktik asit Sağlıklı hücre Hasar görmüş hücre Metabolik süreçlerde istisnai bir durumda serbest radikaller baskın bir biçimde üretildiğinde (zararlı Reaktif Oksijen Türleri nedeniyle), fosfolipit ve protein vb. içeren biyomembranlar (örn. hücre zarı, çekirdek zarı, hemosit zarı, kan damarı) saldırıya uğrar ve hasar görür ve dahası küçülerek sertleşir. Sonuç olarak, bu atıklar temizlenemez ve boşaltılamaz ve hücre içinde birikir ve yığılır.

23 Suyun Hücre Çekirdeği ve DNA Üzerindeki Rolü Nedir? Bir protein molekülü ortalama yaklaşık su molekülü ile çevrelenmiştir. Diyagramda görüldüğü gibi üç farklı su katmanı ile çevrelenirler. A, B ve C katmanları sırası ile birinci, ikinci ve üçüncü hidrasyon alanı olarak adlandırılır.mineraller proteine benzer şekilde hidratlaştırılır. Su moleküllerinin devridaim hızları her katmanda farklıdır; sırası ile A için 10-6 s, B için 10-9 s, ve C için A ve B katmanında suyun hareketi kısıtlı ancak C katmanındaki su görece daha serbest hareket eder. Elektrostatik hidrojen bağlanma etkileşimi suyu A katmanında hapseder. Protein, A ve B katmanları tarafından oluşturulan su katmanı sayesinde su içinde kararlı haldedir. Bu su katmanlarının bozulması halinde, protein işlevini doğru biçimde yerine getiremez. DNA ve proteinler, işlevlerini yerine getirebilmek için gerekli yapıları oluşturmak amacıyla belirli bir miktar suya ihtiyaç duyarlar. Aksi takdirde, DNA nın yaşamımızı sürdürmesi için suyun en az %55 i gerekir. Çekirdek ve DNA bölümünü serbest bir şekilde korumak için çekirdek proteinlerinin amino asitleri, su benzeri amino asitler (hidrofilik) genellikle duvar (yüzey) dışında ve suya benzemeyen amino asitler (hidrofobik) çekirdek proteinleri içinde olacak şekilde mantıklı bir düzen içindedirler.

24 Oksijenli Su İçmek Sağlık İçin Neden Faydalı? Nefes almadan yaşayamayız. Solunum, oksijen alma ve aynı anda karbondioksit verme eylemidir. Bu gaz alışverişi akciğerdeki alveoller sayesinde gerçekleştirilir. Alveol sayısının 300 milyon olduğu tahmin edilmekte olup alveoller ile alınan hava hacmi dakikada yaklaşık 4 litredir. Havanın yaklaşık %20 si oksijenden meydana geldiği için, akciğere dakikada 0.8 litre oksijen alınır. Bu oksijen kılcal damarlarda çözünür ve son olarak kana girer. Oksijen vücudun her yerine genel olarak Hb-O 2 nin bir formu olan eritrositte(%97) bulunan hemoglobin tarafından ve çözünmüş oksijen (%3) olarak taşınır. Örneğin, aortta bulunan 100 ml kan 20 ml oksijen içerir. Bunlardan ikincisi sadece 0.3 ml iken ilki 19.7 ml.ye karşılık gelir. Unutmayın! Oksijenin insan vücudunda taşınması kesinlikle hemoglobine bağlıdır. Akciğere daha fazla oksijen girdiğinde, gaz halindeki oksijeni kabul etmek için kan akışı hemen artar. Ancak, aşırı oksijen girdiğinde, kan akışını sağlayan organizmalar bozulur. Bu nedenle, yüksek basınçlı oksijen kullanımına sadece acil durum halinde izin verilir. Havadan daha fazla oksijen alsanız bile, hemoglobin miktarını artırmadan oksijenin tümünü etkili bir biçimde kullanamazsınız, çünkü kanda çözünen oksijen miktarı Henry Yasası ile sınırlanır. Ancak buna alternatif olarak oksijenli su içmeyi koyabiliriz. Suda çözünmüş oksijen, stabil olması nedeniyle aktif oksijenden farklıdır. Suda çözünmüş oksijen karaciğerden değil doğrudan kan damarlarından hücrelere aktarılır. Birçok avantajı vardır; çok fazla içilse bile hiçbir yan etkisi bulunmaz, çok etkili bir oksijen taşınması sağlar ve hazır olarak bulunur. Dr. Zoital oksijenli su içiminin, karaciğerdeki oksijeni nefes almaya kıyasla 6 kat arttırdığını bildirmiştir. Bu nedenle, yeterli miktarda çözünmüş oksijen içeren su sağlık için son derece faydalıdır. Unutmayın, Altıgen suda daha fazla çözünmüş oksijen bulunur.

25 Minerallerin İnsan Vücudundaki Rolü Nedir? Vücut yaşam için her zaman organik ve inorganik minerallere ihtiyaç duyar. Organik mineraller gıdalardan elde edilebilirken, inorganik mineraller taşlardan ve topraktan çıkan sudan elde edilir. Bu doğal bir olaydır. Vücutta bulunan organik mineraller genellikle kemik bileşenleridir ve metabolik yolda koenzim olarak ve enzimproteinleri, hormonlar, vitaminler vb. ile çeşitli fonksiyonlarda kullanılır. Aynı zamanda, inorganik mineraller su içinde alkalin olarak iyonlaşır ve alkalini korumak için kan içinde çözünür ve kan akışını kolaylaştırmak için kanın viskozitesini düzenler ve buna ek olarak kırmızı kan hücresinin elektrik potansiyelini artırarak pıhtılaşmasını ayarlar. İyonik mineraller besinlerin insan hücreleri tarafından emilmesine ve asidik atıkların vücuttan atılmasına yardımcı olur. Bunlar ayrıca su içinde çözülür ve enzimlerle birleşir ve temel iyonlu mineraller yardımıyla metabolik yoldaki tüm kimyasal reaksiyonları tetikleyebilir. Bu nedenle iyonlu mineraller kimyasal reaksiyonların başlatıcıları olarak anılırlar. Diğer bir deyişle, vücuda ne kadar vitamin alınırsa alınsın, mineraller olmadan bu vitaminler emilemez. Örneğin, mineraller arasında sodyum iyonları su emilimine yardımcı olur ve kan içindeki kalsiyum iyonları insan vücudunda denge için büyük önem taşır.

26 Su İçerek Hastalıkların Tedavi Edildiği Doğru mu? İnsan hücresini oluşturan her doku yaklaşık %70 su içerir ve terleme ve dışkı atımı su olmadan gerçekleştirilemez. Ancak, suyun büyük kısmı görevini beklediğimiz kadar yerine getiremez. İyi kalitede su, düşük sıcaklıkta normal halinde alkalin, altıgen, iyonlu mineral su demektir. Günlük içilmesi gereken su hacmi 1.5 ~ 2 litre olarak tavsiye edilmektedir. İçme zamanı uykudan önce ve sonra ve günün diğer saatlerinde de 1 ~ 2 bardaktır. Yaşamımızda sağlığımızı korumaktan daha önemli bir şey yok. Sağlığımızı korumak için egzersiz yapmamız, düzenli beslenmemiz ve iyi kalitede su içmemiz gerekiyor. Bu nedenle, dikkatli bir biçimde iyi kalitede su içmeye özen göstermeliyiz. Unutmayın! Vücudumuz altıgen suyu seviyor. Su her zaman benzersiz sihirli ilaçtır. Bazı hastalıkların su ile tedavi edildiği gerçekten doğru mu? Günümüzde bile Fransa da, Lourdes un güneyinde bulunan bir bölge Lourdes kaynak suyunun hastalıkları tedavi ettiğine inanan birçok kişi tarafından büyük ilgi görüyor. Bu Lourdes bölgesini her gün kişi ve yılda kişi ziyaret ediyor. Lourdes kaynak suyu iyileştirici etkileriyle ünlü. Bu insanlar modern tıpla tedavi edilemeyecek hastalıklara sahip hastalardır. Hastaların rahatsızlıkları arasında yarı veya komple felç, kanser, böbrek yetersizliği, göz sorunları, çeşitli ciddi inflamasyonlar, TB, vb. yer alıyor. İnsan beyninin algılayamadığı bazı mucizevi durumlar olsa da, bu kaynak suyu bu tedavi edilemez hastalıkları tedavi edebiliyor. Ne bilim insanları ne de doktorlar bunun nedenini ortaya çıkaramıyor, fakat Lourdes sağlık müdürlüğü bu durumu kesin tedavi belgesi ile tasdik ediyor.

27 Sağlığımızı nasıl koruyabiliriz? Temizlik Modern yaşam içinde birçok kişi yüksek kalorili gıdalar tüketiyor. Egzersiz, koşu vb. yaparak bu besinleri yakmak için her türlü çabayı sarf ediyorlar. Egzersizde oksijen ile daha fazla besini yakmak için enerji gerekir. Koşan insanların zor nefes almasının nedeni daha fazla oksijene ihtiyaç duymalarıdır. Enerji üretimi vücutta atık üretimine neden olur. Bu nedenle insan vücudundaki atıkları atmak için organizmalar bulunur. İnsanlar yaşlandıkça, organizmanın fonksiyonları günden güne kötüye gider ve vücutta atık birikimine neden olur. Vücutta biriken atıklar hastalıklar için ortam hazırlar. Sağlığı korumak için gereken en önemli şey nedir? Vücutta biriken atıkların mümkünse tamamını vücuttan atmak. Buna temizlik" denir. Su temizliği İçi yoğun bir biçimde paslanmış boruları düşünelim. Bu boruları temiz tutmanın en iyi yolu boruları pası da temizleyecek şekilde uygun bir su ile yıkamak olabilir. Buna su temizliği" denir. Yeniden insana dönersek. İnsan vücudunun ağırlık olarak yaklaşık %70 i sudan oluşuyor. İnsanlar her gün su içerler. Demek ki vücuttaki su sürekli olarak yeni su ile değiştiriliyor.

28 Sağlığınız için iyi olan su hangisi? Kirleticilerin Yok Edilmesi İyi su için ilk koşul kirleticilerin yok edilmesidir. Bu aşikar. Endüstriyel gelişmelerle doğrudan bağlantılı olarak hava azot monoksit, azot dioksit ve sülfürlü asit gazı yoluyla kirlenir. Ayrıca yağmur da asitleşerek toprak ve su kalitesine büyük ölçüde zarar verir. Aynı zamanda nehirler de şehirlerden devamlı olarak boşaltılan evsel atık sularına ve çiftlik hayvanlarından kaynaklı atık sulara maruz kalır. Bu şekilde kirlenen nehir suyu, çiftlik ürünleri ve içme suyu yoluyla tamamen ve sürekli olarak vücudumuza karışır. Kirlenmiş nehir sularını arıtmak için Su İşleri Müdürlüğü başlıca iki tedbir almaktadır: yabancı maddelerin ve sudaki asılı parçacıkların çökeltilmesi ve çeşitli bakterileri yok etmek için büyük miktarlarda klor maddesi (hipokloröz asit) enjeksiyonu. Klorlama maddeleri işlevini yerine getirdikten sonra bile musluk suyunda kalır ve şekil değiştirmeden doğruca evlerimize gelir. Bunun da ötesinde, evlerimize musluk suyu temin edilirken de borularda pas ve tortu birikir ve bu da suyun kirlenmesine yol açar. Dolayısıyla içtiğimiz suyun bu kirleticilerden tamamen arındırılması gerekir. Ters ozmoz basınçlı su arıtma sistemi kirleticilerin temizlenmesinde çok üstün nitelikli bir yöntemdir fakat vücudumuzun ihtiyaç duyduğu mineralleri de sudan atması nedeniyle eksik bir yöntemdir.

29 Sağlığınız için iyi olan su hangisi? Mineral zenginliği İyi su için ikinci koşul insan vücudunun ihtiyaç duyduğu mineraller açısından zengin olmasıdır. Vücudumuz çok çeşitli minerallere ihtiyaç duyar. Mineraller vücudumuzun yalnızca %4 ünü kaplar, fakat yaşam olgusu için gerçekleştirdikleri işlevler çok önemlidir. Enzim proteinlerinin çalışması için ilk şart, her birinin belirli bir minerale gereksinim duymasıdır. Örneğin, kalsiyum (Ca) ve fosfor(p) gibi mineraller kemikler için temel yapısal bileşenlerdir ve insan vücudunun elektriksel dengesini koruyabilmesi için magnezyum (Mg), sodyum(na) ve potasyuma(k) ihtiyaç duyarlar. Ayrıca çok küçük miktarlarda başka mineraller de gereklidir. Bu gibi mineral elementleri iyonlar gibi suda tamamen çözünmelidir; zira hücre duvarlarından serbestçe yalnızca iyon formunda geçebilirler. İnsan vücudu su ve besinler yoluyla farklı türde mineralleri sindirir. Bu nedenle su, vücudun ihtiyacı olan bu mineralleri yeterli derecede tutma ihtiyacı duyar. Çiftlik ürünleri kimyasal gübreler nedeniyle doğal sirkülasyonlarından koparıldığından, modern çağda yaşayan biz insanlar zaten mineral eksikliği yaşarız. Bu eksiklik, kronik hastalıkların nedeni haline gelebilir. Günümüz insanlarından birçoğu kronik mineral eksikliğinden mustariptir. Birçok rahatsızlıktan yalnızca yüksek mineral yoğunluklu su içerek uzak kalabilirler.

30 Sağlığınız için iyi olan su hangisi? Alkalilik İyi su için üçüncü koşul suyun alkalin kalitesidir. Asitlik ve alkalilik birimi 1 ila 14 arasında değişen değerlere sahip olan ph dır. ph 7 değeri nötr olarak kabul edilir. 7 den yüksek ph değeri alkalilik belirtisi olup 7 den düşük ph değeri asitlik göstergesidir. Normal kanın ph değeri 7.4 tir, ancak hayvansal proteinlerin aşırı tüketilmesi veya gerçek ve uzun süreli stres hali nedeniyle asitleşebilir. Kan asitleştiğinde, insan vücudunun dengesi bozulur. Kanın damarlardan engellenmeden akması durumunda metabolizma sorunsuz bir şekilde çalışır, fakat bulanıklık nedeniyle kanın akamaması halinde birçok problem başlar. Kan bulanıklığı, akışkanlığı artırmak için yağ ve diğer asidik atık maddeler yoluyla kanın asitli hale gelmesidir. Bol mineralli su genellikle alkalindir. Şaşırtıcı olan şey popüler alkolsüz içeceklerin neredeyse istisnasız olarak çok düşük ph ve asidik ph içermeleridir. Kolalı içeceklerin ph değeri 2.5, limonlu sodanın ph değeri 2.9 ve bol mineralli ve alkali olduğu söylenen sporcu içecekleri bile gerçekte ph 4 ten düşük asitliğe sahiptir. Alkali su içmek asitleşmiş kanı tekrar alkalesans hale döndürebilir. Modern çağdaki en popüler besin maddelerinin tamamına yakını asidiktir. Bu nedenle vücut içerisindeki asiditenin yükselme eğilimini azaltmak için, vücudun alkali su ile beslenmesi gerekir.

31 Sağlığınız için iyi olan su hangisi? Altıgen Su İyi su için dördüncü koşul altıgen su açısından zenginliğidir. İnsan vücudundaki su, sabit sıcaklıkta ağırlıklı olarak beşgen ve altıgen suyun bir karışımıdır ve düşük sıcaklık altıgen suyu daha yüksek oranlara taşır. Bu oran ne kadar yüksekse, su yapısı o kadar doğru hale gelir ve insan vücuduna uygun özellikler kazanır. Küçük su kümesi vücudumuzda kolaylıkla emilir ve hem oksijeni yükselterek hem de insan vücut hücresindeki atıkları yok ederek metabolizmanın iyileşmesine yardımcı olur. Kanser hücreleri komşu hücrelerle uyum yakalamadan önce hızlı biçimde katlanarak artarlar. Diğer dokulara saldırmaya devam eder ve er geç bütün varlığı ölüme sürükler. Deneyler kanser hücrelerinin gerçekten bol altıgen su ortamında gelişemediğini kanıtlamıştır. Ayrıca su yapısı elektrostatik ve manyetik alanlar uygulanarak; kayalar veya seramik yayılımlı kızıl ötesi ışınları, uzay enerjisi ya da belirli dalga boyu ışıkları, düşük frekans ve bükülme dalgaları gibi diğer yollarla da değişebilir. Günümüzde altıgen suyla dolu su üretmek için birçok yöntem kullanılmaktadır. Bu şekilde oluşturulduğu anda, organizma dış gerilimden ve düzensizlikten korunur; bu aynı zamanda fizyolojik etkinlik için de yüksek derecede etkilidir.

32 Sağlığınız için iyi olan su hangisi? Aktif Oksijeni Yok Eden Su İyi su için beşinci koşul genellikle reaktif oksijen türleri (ROS) olarak adlandırılan aktif oksijeni imha etme kapasitesidir. İnsanoğlu on dakikadan fazla oksijensiz kalırsa yaşamını sürdüremez. Vücudumuz yaşam için gerekli enerjileri yaratmak için oksijenden faydalanır. Ne yazık ki, oksijen birçok iyi özelliğinin yanı sıra bir takım olumsuz özelliklere de sahiptir. Oksijen vücut içinde tüm hastalıkların yaşla birlikte temel sebebi olan aktif oksijeni oluşturur. Soluduğumuz oksijenin yaklaşık %2 si aktif oksijene dönüşür. Bu terim, kimyasal yapısı oksijenden biraz farklı olan aktif bir oksijen türünü ifade eder. Aktif oksijen tek bir elektrona sahiptir ve diğer maddelerden elektronlar alarak kararlı hale gelmeye çalışır. Bu nedenle, aktif oksijenin yüksek tepkime gücü, karşısındakinin ne olduğuna bakmaksızın dokulara, hücrelere ve bakterilere tepki verir; önce birleşir, sonra yok eder. Nedeni ROS olan sayısız hastalık bulunmaktadır: yaşlanma, kanser, diyabet, Alzheimer hastalığı, astım, atopik dermatit, romatizma, katarakt, epilepsi, gebelik zehirlenmesi ve radyasyon hastalıkları... Aktif oksijenin etkileriyle bağlantısı olmayan hiçbir hastalık olmadığını söylemek çok da abartılı olmayacaktır. Vücutta fazla ROS u ortadan kaldırma gücüne sahip su dolaşırsa, herhangi bir yan etki olmaksızın ROS a ilişkin ya da ROS tan kaynaklanan hastalıkları tedavi etmek mümkün olacaktır.

33 Sağlığınız için iyi olan su hangisi? İyi Enerji Tutan Su İyi suyun altıncı koşulu suyun iyi enerji tutması gerektiğidir. Deniz kabukluları, salyangoz, antilop boynuzu, küçük ölçekte helezoni DNA moleküllerimiz ve büyük ölçekte helezoni kozmik bulutlar gibi çevremizdeki doğal hayatta bu kadar çok helezoni yapı bulunmasının belirli bir nedeni yok. Küvetteki suyun boşaltılırken neden delikten girdap gibi helezoni bir şekilde aktığını hiç merak ettiniz mi? Su her zaman en az dirençle karşılaştığı yolu takip etmeye çalışır. Girdap şeklinin sağladığı şey budur. Su sağlıklı kalabilmek için doğal olarak dönen helezoni girdap hareketi yapma ihtiyacı duyar. Bunun nedeni bu hareketin suya yaşam gücünü yeniden kazanma ve bu gücü koruma imkanı sunmasıdır. Bu şekilde su iyi enerji içerir. Su girdap içinde aktıkça, suda daha yoğun olan asılı partiküller akış merkezine doğru emilir, sürtünme direnci azalır ve akış hızı artar; sonuç olarak çözünmüş minerallerin son derece yüklü koloidal partiküllere dönüşmesine yol açar. Bu dönüşüm birçok insanın su sistemlerine Vortex Energizer taktıktan sonra klor tadında ve su sertliğinde bir azalma olduğunu hissetmelerinin nedenini açıklayabilir. Bu da kimyasal maddelerin tamamen bertaraf edilemese de insanoğlu için daha az zararlı bir hale dönüştürülebildikleri önermesini ortaya çıkarır. Hangi oranda olursa olsun, enerjili su içmek bağışıklık sistemini güçlendirir ve vücudun kirleticiler, kimyasal maddeler ve elektromanyetik radyasyondan kaynaklı zararlı dış etmenlerle daha iyi biçimde mücadele etmesini sağlar.

34 Actimo nun Teknik Spesifikasyonları ve Özellikleri Spesifikasyon Model : Ac-2000 Boyut o Altlık : 20 x 14.5 x 33.5 cm o Sürahi: 19 x 12.5 x 25.5 cm Ağırlık : 2.1 kg Kapasite : 2 litre Optimizasyon süresi: 5 ila 7 dak Kartuş : Super Cube veya Mine-Q Özellikler Actimo ileri teknoloji Manyetik (3,500 ila 4,400 Gauss) ve Girdap hareketini bir araya getirir ve böylelikle iyi enerji içeren su üretir. Actimo aynı zamanda suyu yoğun yapılı (altıgen su) hale getirir Actimo kimyasal madde veya katkı maddesi içermeyen oksijenli su üretir. Kartuşta bulunan seramik suya çeşitli mineraller ve uzak kızılötesi enerji kazandırır. Ön paneldeki gösterge toplam kartuş değiştirme süresini gösterir.

35 Actimo nun Çalışma İlkeleri 1. Actimo suyu manyetik hale getirir. Su molekülü dipolleri sayesinde manyetik güçten güçlü bir biçimde etkilenir ve bu yakın su kümeleri (altıgen su) oluşumuna yol açar 2. Actimo girdap hareket yapar (merkezcil dairesel helezoni hareket) Girdap hareketi enerji vererek suyun fiziksel özelliklerini (ph ve iletkenlik) hafif biçimde değiştirir. Girdap hareketi çözünmüş mineralleri yüksek derecede yüklü koloidal partiküllere dönüştürür. Girdap hareketi klor tadından azalmaya neden olur ve su kümeleri alanına bol miktarda çözünmüş oksijen vererek suyu canlı hale getirir 3. Super Cube veya Mine-Q içindeki süper seramik suyu alkalileştirir ve minerallerle canlandırır Çeşitli mineraller su içinde çok yavaş biçimde çözünerek suyu alkali hale getirir. Bunlar metabolizmanın iyileştirilmesine ve insan vücut hücrelerindeki asidik atıkların atılmasına yardımcı olur

36 Actimo nun Etkileri Altıgen su hücrelerin içine kolaylıkla nüfuz eder, vücut hücrelerinin her köşesini temizleyerek insanı dış ortamdan korur. Actimo vücut hücrelerinin daha sağlıklı olmasını ve cilt hücrelerinin yeniden gelişmesini sağlayan yaşam gücü içeren oksijenli su üretir. Alkalin içme suyu asitli kanı tekrar alkalesans hale döndürebildiği için Actimo suyu ince kan damarlarında kan akışını destekler. Actimo suyu çeşitli türde mineraller sağlar ve böylelikle sadece enzim etkilerini harekete geçirmekle kalmaz aynı zamanda vücut dengesini korur. Actimo suyu vücuttaki metabolizmayı destekler ve yaşlanmanın, kanserin diyabetin ve diğer hastalıkların önlenmesine yardımcı olur.

37 Actimo nun Altıgen Suyu Nedir ve Faydaları Neler? Keosan Co., Ltd. tarafından Kore de geliştirilen altıgen su üreticisi Actimo minerallerin iyonize edilmesini ve su gözeneklerine oksijen kazandırılmasını kolaylaştırmak için saatin tersi yönünde girdap hareketini kullanarak tasarlanmıştır. Altıgen suyu üretmek için gerekli kinetik enerji Manyeto-hidrodinamik aktivasyon yöntemi olarak da anılan ve doğadaki en güçlü kinetik enerji olarak bilinen Merkezcil Dairesel Helezoni Hareketten elde edilir ila Gauss arası manyetik alanda helezoni hareket, mineralli suyun enerjik olarak canlandırılmasını sağlar. Su manyetik alanda dik olarak hareket ettikçe, özellikle Faraday etkisine göre serbest elektronlar su ve iyonlu minerallerin kinetik enerjiyi elektrik enerjisine dönüştürmesini sağlar. Vücudunuz bu enerjili suyu absorbe ettiğinde doku hücrelerini çok işlevsel hale getirmek için destekler ve böylece enerjiyi veya chi ( 気 ) yi canlandırır. Kan hücresi biyomembranları da kanı kılcal damarların her köşesine ulaştırmak için kardiyo-elektriği kullanarak enerji kazandırılmış sudan güçlü biçimde etkilenir. Ayrıca, bu suya bilgiyi ezberleyebilen ve belleği disket gibi diğerlerine aktaran bir dipol ile manyetiklik kazandırılır. İçtiğimiz su bilgi içeriyorsa, geniş hücreler ağı biyolojik olayı doğru biçimde kontrol edecektir. Kan damarlardan akarken sürtünmeyi azaltmak için biyomanyetik alan içinde dönecektir. Bu nedenle, manyetik altıgen su kan damarlarının içi temizlendiği için kan akışını güçlendirir. Su içinde iyonize edilen inorganik mineraller vücut için faydalıyken, özellikle R/O filtresi ile arındırılan damıtık su mineral eksikliğine neden olabilir ve ayrıca havadaki CO 2 yi absorbe ettiği için kolaylıkla asidik hale gelebilir. Ancak altıgen su başta kalsiyum iyonları olmak üzere doğal iyonlu mineraller içerir. Kalsiyum iyonları su moleküllerinin altıgen hale geçmesine yardımcı olur aynı zamanda organik minerallerin kan içindeki asidik atıkları kanı temiz ve sağlıklı hale getirecek şekilde atmak için harekete geçirir. Elektrik yüklü inorganik mineraller organik maddeleri su içinde kendi kendine aktivasyon olmadan aktifleştirir ve kalsiyum iyonları asidik atıklarla birleşerek bu atıkları vücut dışına atar. Sonuç olarak, kanın alkali düzeyi düşer ve sağlıklı hale gelir. Artık Actimo altıgen suyu içmenin vücudun altyapısını güçlendireceğini biliyoruz.

38 Mine-Q ve Super Cube karşılaştırma testi sonuçları Örnek no. Örnek adı Test sonuçları ph/ ORP NMR aralığı 1 Musluk suyu 7.21/ mv Hz 2 Altıgen su 1 (Super Cube) 8.00/ mv Hz 3 Altıgen su 2(Mine-Q) 9.70/ mv Hz 4 Derin kuyu suyu 7.94/ mv Hz 5 Mineral su (Şişe) 7.33/ mv Hz Tarih: 7 Aralık 2005 Laboratuar: Keosan Laboratory Araştırmacı: Ar-Ge Dept. B.H. Ki Sonuç: ORP : Super Cube ve Mine Q arasındaki en büyük fark ORP değeridir NMR : Mine-Q en düşük değer (su molekül kümesinin daha küçük ve yapılandırılmış olması anlamına gelir)

39 T 2 gevşeme sürelerinin ölçümünden elde edilen 17 O- NMR çizgi genişlikleri

40 Çözünmüş Oksijen İçeriği

41 İletkenlik

42 Kalsiyum İyon İçeriği (Ca 2+ )

43 ph değerleri (Alkalilik)

44 Sertlik

45 Super Cube Kimyasal Analizi Su Sıc.: 15 C Test Öğesi Birim Önce (RO) Sonra (Super Cube) ph Çözünmüş Oksijen ppm(mg/l) İletkenlik µs/cm Sodyum (Na) ppm Magnezyum (Mg) ppm Kalsiyum (Ca) ppm Potasyum (K) ppm <0.1 <0.1 Klorür (Cl) ppm 0.2 <0.1 Sülfat (SO 4 ) ppm Bakteri CFU/ml 280 0

46 Mine-Q Kimyasal Analizi Su Sıc.: 15 C Test Öğesi Birim Önce (Musluk) Sonra (Mine-Q) ph Çözünmüş Oksijen ppm(mg/l) Sodyum (Na) ppm Magnezyum (Mg) ppm Kalsiyum (Ca) ppm Potasyum (K) ppm Klorür (Cl) ppm 0.4 ND

47 Actimo Etkilerini gösteren çeşitli testlerin sonuçları <7 gün sonra suda pisi balığı> <30 gün sonra suda elma> Actimo Normal musluk suyu Actimo Normal musluk suyu <10 gün sonra suda yumurta> <30 gün sonra suda çivi> Actimo Normal musluk suyu Actimo Normal musluk suyu

48 Yeşil Çayın Filtre Etkisi Su tipi Bulanıklık (NTU) Çalışma süresi Musluk suyu 14 - Filtre su 18 - Altıgen su 28 7 dak. Altıgen su dak. Altıgen su dak. * CHUNGBUK NATIONAL UNIVERSITY, KORE tarafından test edilmiştir.

49 Beyaz Pirinç Yıkama Etkileri <Bulanıklık (NTU)> Çalışma Süresi: 7 dak. Su tipi 1. Yıkama 2. Yıkama 3. Yıkama Musluk suyu Filtre su Altıgen su * CHUNGBUK NATIONAL UNIVERSITY, KORE tarafından test edilmiştir.

50 Eritrosit Testleri (Kırmızı Kan Hücreleri) Denek: 48 yaşında erkek (Kan şekeri düzeyi: 150) Test tarihi: 30 Nisan 2006 (15:10) İçmeden önce 20 dakika sonra 60 dakika sonra Altıgen su

51 PTT (Nabız Geçiş Süresi) Ölçüm Sonuçları Kan basıncında bağıl değişim Prof. ChungSoo Han Ph.D tarafından test edilmiştir PTT de bağıl değişiklikler er CHUNGBUK NATIONAL UNIVERSITY, KORE

CANLILARIN YAPISINDA BULUNAN TEMEL BİLEŞENLER

CANLILARIN YAPISINDA BULUNAN TEMEL BİLEŞENLER CANLILARIN YAPISINDA BULUNAN TEMEL BİLEŞENLER Canlıların yapısında bulunan moleküller yapısına göre 2 ye ayrılır: I. İnorganik Bileşikler: Bir canlı vücudunda sentezlenemeyen, dışardan hazır olarak aldığı

Detaylı

Atomlar ve Moleküller

Atomlar ve Moleküller Atomlar ve Moleküller Madde, uzayda yer işgal eden ve kütlesi olan herşeydir. Element, kimyasal tepkimelerle başka bileşiklere parçalanamayan maddedir. -Doğada 92 tane element bulunmaktadır. Bileşik, belli

Detaylı

TOPRAK TOPRAK TEKSTÜRÜ (BÜNYESİ)

TOPRAK TOPRAK TEKSTÜRÜ (BÜNYESİ) TOPRAK Toprak esas itibarı ile uzun yılların ürünü olan, kayaların ve organik maddelerin türlü çaptaki ayrışma ürünlerinden meydana gelen, içinde geniş bir canlılar âlemini barındırarak bitkilere durak

Detaylı

Su / Hasta Değil Susuzsunuz adlı kitapta suyun önemi anlatılıyor ve yazara göre vücudumuz tam 46 nedenle suya ihtiyaç duyuyor.

Su / Hasta Değil Susuzsunuz adlı kitapta suyun önemi anlatılıyor ve yazara göre vücudumuz tam 46 nedenle suya ihtiyaç duyuyor. Su / Hasta Değil Susuzsunuz adlı kitapta suyun önemi anlatılıyor ve yazara göre vücudumuz tam 46 nedenle suya ihtiyaç duyuyor. 1- Hiçbir şey susuz yaşayamaz. 2- Göreceli su yetersizliği vücudun bazı fonksiyonlarını

Detaylı

Lourdes. Serbest Radikallerle Savaşan SAĞLIK ve GENÇLİK DOLU SU

Lourdes. Serbest Radikallerle Savaşan SAĞLIK ve GENÇLİK DOLU SU Lourdes Serbest Radikallerle Savaşan SAĞLIK ve GENÇLİK DOLU SU Serbest Radikaller Yaşlanma sürecinin en önemli unsurlarından biri serbest radikallerin hücrelerimiz ve DNA mıza verdiği zararlardır. Serbest

Detaylı

5.111 Ders Özeti #12. Konular: I. Oktet kuralından sapmalar

5.111 Ders Özeti #12. Konular: I. Oktet kuralından sapmalar 5.111 Ders Özeti #12 Bugün için okuma: Bölüm 2.9 (3. Baskıda 2.10), Bölüm 2.10 (3. Baskıda 2.11), Bölüm 2.11 (3. Baskıda 2.12), Bölüm 2.3 (3. Baskıda 2.1), Bölüm 2.12 (3. Baskıda 2.13). Ders #13 için okuma:

Detaylı

Paylaşılan elektron ya da elektronlar, her iki çekirdek etrafında dolanacaklar, iki çekirdek arasındaki bölgede daha uzun süre bulundukları için bu

Paylaşılan elektron ya da elektronlar, her iki çekirdek etrafında dolanacaklar, iki çekirdek arasındaki bölgede daha uzun süre bulundukları için bu 4.Kimyasal Bağlar Kimyasal Bağlar Aynı ya da farklı cins atomları bir arada tutan kuvvetlere kimyasal bağlar denir. Pek çok madde farklı element atomlarının birleşmesiyle meydana gelmiştir. İyonik bağ

Detaylı

HÜCRE MEMBRANINDAN MADDELERİN TAŞINMASI. Dr. Vedat Evren

HÜCRE MEMBRANINDAN MADDELERİN TAŞINMASI. Dr. Vedat Evren HÜCRE MEMBRANINDAN MADDELERİN TAŞINMASI Dr. Vedat Evren Vücuttaki Sıvı Kompartmanları Vücut sıvıları değişik kompartmanlarda dağılmış Vücuttaki Sıvı Kompartmanları Bu kompartmanlarda iyonlar ve diğer çözünmüş

Detaylı

9. SINIF KONU ANLATIMI 5 CANLININ TEMEL BİLEŞENLERİ -İNORGANİK MADDELER 1- SU

9. SINIF KONU ANLATIMI 5 CANLININ TEMEL BİLEŞENLERİ -İNORGANİK MADDELER 1- SU 9. SINIF KONU ANLATIMI 5 CANLININ TEMEL BİLEŞENLERİ -İNORGANİK MADDELER 1- SU Canlıların yapısına katılan maddeler çeşitli özellikler nedeni ile temel olarak iki grupta incelenir. Canlının Temel Bileşenleri

Detaylı

Su ve çevrenin canlılar için uygunluğu

Su ve çevrenin canlılar için uygunluğu Su ve çevrenin canlılar için uygunluğu Su ve çevrenin canlılar için uygunluğu Yeryüzündeki yaşam su içinde ortaya çıkmış ve canlıların karalar üzerine yayılışından önceki 3 milyar yıl boyunca su içinde

Detaylı

ADIM ADIM YGS-LYS 5. ADIM CANLININ TEMEL BİLEŞENLERİ -İNORGANİK MADDELER 1- SU

ADIM ADIM YGS-LYS 5. ADIM CANLININ TEMEL BİLEŞENLERİ -İNORGANİK MADDELER 1- SU ADIM ADIM YGS-LYS 5. ADIM CANLININ TEMEL BİLEŞENLERİ -İNORGANİK MADDELER 1- SU Canlıların yapısına katılan maddeler çeşitli özellikler nedeni ile temel olarak iki grupta incelenir. Canlının Temel Bileşenleri

Detaylı

Serbest radikallerin etkileri ve oluşum mekanizmaları

Serbest radikallerin etkileri ve oluşum mekanizmaları Serbest radikallerin etkileri ve oluşum mekanizmaları Serbest radikallerin yapısında, çoğunlukla oksijen yer almaktadır. (reaktif oksijen türleri=ros) ROS oksijen içeren, küçük ve oldukça reaktif moleküllerdir.

Detaylı

BMM307-H02. Yrd.Doç.Dr. Ziynet PAMUK

BMM307-H02. Yrd.Doç.Dr. Ziynet PAMUK BMM307-H02 Yrd.Doç.Dr. Ziynet PAMUK ziynetpamuk@gmail.com 1 BİYOELEKTRİK NEDİR? Biyoelektrik, canlıların üretmiş olduğu elektriktir. Ancak bu derste anlatılacak olan insan vücudundan elektrotlar vasıtasıyla

Detaylı

12. SINIF KONU ANLATIMI 23 BİTKİLERDE BESLENME BİTKİLERDE TAŞIMA

12. SINIF KONU ANLATIMI 23 BİTKİLERDE BESLENME BİTKİLERDE TAŞIMA 12. SINIF KONU ANLATIMI 23 BİTKİLERDE BESLENME BİTKİLERDE TAŞIMA BİTKİLERDE BESLENME Bitkiler inorganik ve organik maddelere ihtiyaç duyarlar. İnorganik maddeleri hazır almalarına rağmen organik maddeleri

Detaylı

Biochemistry Chapter 4: Biomolecules. Hikmet Geçkil, Professor Department of Molecular Biology and Genetics Inonu University

Biochemistry Chapter 4: Biomolecules. Hikmet Geçkil, Professor Department of Molecular Biology and Genetics Inonu University Biochemistry Chapter 4: Biomolecules, Professor Department of Molecular Biology and Genetics Inonu University Biochemistry/Hikmet Geckil Chapter 4: Biomolecules 2 BİYOMOLEKÜLLER Bilim adamları hücreyi

Detaylı

Stres Koşulları ve Bitkilerin Tepkisi

Stres Koşulları ve Bitkilerin Tepkisi Stres Koşulları ve Bitkilerin Tepkisi Stres nedir? Olumsuz koşullara karşı canlıların vermiş oldukları tepkiye stres denir. Olumsuz çevre koşulları bitkilerde strese neden olur. «Biyolojik Stres»: Yetişme

Detaylı

ÖĞRENME ALANI: Canlılar ve Hayat 6.ÜNİTE: Canlılar ve Enerji ilişkileri

ÖĞRENME ALANI: Canlılar ve Hayat 6.ÜNİTE: Canlılar ve Enerji ilişkileri ÖĞRENME ALANI: Canlılar ve Hayat 6.ÜNİTE: Canlılar ve Enerji ilişkileri Ayrıca bitkilerin yapraklarına yeşil rengi de klorofil adı verilen bu yapılar verir. Besin Zinciri: - Aynı ekosistemde yaşayan canlıların

Detaylı

Nötronlar kinetik enerjilerine göre aşağıdaki gibi sınıflandırılırlar

Nötronlar kinetik enerjilerine göre aşağıdaki gibi sınıflandırılırlar Nötronlar kinetik enerjilerine göre aşağıdaki gibi sınıflandırılırlar Termal nötronlar (0.025 ev) Orta enerjili nötronlar (0.5-10 kev) Hızlı nötronlar (10 kev-10 MeV) Çok hızlı nötronlar (10 MeV in üzerinde)

Detaylı

Kloroform, eter ve benzen gibi organik çözücülerde çözünen bunun yanı sıra suda çözünmeyen veya çok az çözünen organik molekül grubudur.

Kloroform, eter ve benzen gibi organik çözücülerde çözünen bunun yanı sıra suda çözünmeyen veya çok az çözünen organik molekül grubudur. Kloroform, eter ve benzen gibi organik çözücülerde çözünen bunun yanı sıra suda çözünmeyen veya çok az çözünen organik molekül grubudur. Yağların suda çözünmemesi canlılığın devamı içi önemlidir. Çünkü

Detaylı

ADIM ADIM YGS LYS Adım BOŞALTIM SİSTEMİ 3

ADIM ADIM YGS LYS Adım BOŞALTIM SİSTEMİ 3 ADIM ADIM YGS LYS 184. Adım BOŞALTIM SİSTEMİ 3 2) Geri Emilim (Reabsorpsiyon) Bowman kapsülüne gelen süzüntü geri emilim olmadan dışarı atılsaydı zararlı maddelerle birlikte yararlı maddelerde kaybedilirdi.

Detaylı

Can boğazdan gelir.. Deveyi yardan uçuran bir tutam ottur..

Can boğazdan gelir.. Deveyi yardan uçuran bir tutam ottur.. Can boğazdan gelir.. Deveyi yardan uçuran bir tutam ottur.. 1 BESLENME BİLİMİ 2 Yaşamımız süresince yaklaşık 60 ton besin tüketiyoruz. Besinler sağlığımız ve canlılığımızın devamını sağlar. Sağlıklı bir

Detaylı

DÜNYA DEVİ MÜHENDİSLİĞİ İLE

DÜNYA DEVİ MÜHENDİSLİĞİ İLE Bugün Sağlıklı Yaşam için Bir Başlangıç Yapın! DÜNYA DEVİ MÜHENDİSLİĞİ İLE Alkali Su Nedir? Kısaca tanımlayacak olursak alkali su içinde H+ iyonları OHiyonlarından daha az olan sudur ve suda oksijen miktarı

Detaylı

Fizyoloji. Vücut Sıvı Bölmeleri ve Özellikleri. Dr. Deniz Balcı.

Fizyoloji. Vücut Sıvı Bölmeleri ve Özellikleri. Dr. Deniz Balcı. Fizyoloji Vücut Sıvı Bölmeleri ve Özellikleri Dr. Deniz Balcı deniz.balci@neu.edu.tr Ders İçeriği 1 Vücut Sıvı Bölmeleri ve Hacimleri 2 Vücut Sıvı Bileşenleri 3 Sıvıların Bölmeler Arasındaki HarekeF Okuma

Detaylı

Özel Formülasyon DAHA İYİ DAHA DÜŞÜK MALIYETLE DAHA SAĞLIKLI SÜRÜLER VE DAHA FAZLA YUMURTA IÇIN AGRALYX!

Özel Formülasyon DAHA İYİ DAHA DÜŞÜK MALIYETLE DAHA SAĞLIKLI SÜRÜLER VE DAHA FAZLA YUMURTA IÇIN AGRALYX! Özel Formülasyon DAHA İYİ Yumurta Verimi Kabuk Kalitesi Yemden Yararlanma Karaciğer Sağlığı Bağırsak Sağlığı Bağışıklık Karlılık DAHA DÜŞÜK MALIYETLE DAHA SAĞLIKLI SÜRÜLER VE DAHA FAZLA YUMURTA IÇIN AGRALYX!

Detaylı

2. Kanun- Enerji dönüşümü sırasında bir miktar kullanılabilir kullanılamayan enerji ısı olarak kaybolur.

2. Kanun- Enerji dönüşümü sırasında bir miktar kullanılabilir kullanılamayan enerji ısı olarak kaybolur. Enerji Dönüşümleri Enerji Enerji; bir maddeyi taşıma veya değiştirme kapasitesi anlamına gelir. Enerji : Enerji bir formdan diğerine dönüştürülebilir. Kimyasal enerji ;moleküllerinin kimyasal bağlarının

Detaylı

ÜNİTE 4 DÜNYAMIZI SARAN ÖRTÜ TOPRAK

ÜNİTE 4 DÜNYAMIZI SARAN ÖRTÜ TOPRAK ÜNİTE 4 DÜNYAMIZI SARAN ÖRTÜ TOPRAK ÜNİTENİN KONULARI Toprağın Oluşumu Fiziksel Parçalanma Kimyasal Ayrışma Biyolojik Ayrışma Toprağın Doğal Yapısı Katı Kısım Sıvı Kısım ve Gaz Kısım Toprağın Katmanları

Detaylı

SU VE HÜCRE İLİŞKİSİ

SU VE HÜCRE İLİŞKİSİ SU VE HÜCRE İLİŞKİSİ Oluşturacağı her 1 g organik madde için bitkinin 500 g kadar suyu kökleriyle alması ve tepe (uç) noktasına kadar taşıyarak atmosfere aktarması gerekir. Normal su düzeyinde hayvan hücrelerinin

Detaylı

Organik Bileşikler. Karbonhidratlar. Organik Bileşikler YGS Biyoloji 1

Organik Bileşikler. Karbonhidratlar. Organik Bileşikler YGS Biyoloji 1 Organik Bileşikler YGS Biyoloji 1 Hazırladığımız bu yazıda; organik bileşikler ve organik bileşiklerin yapısını, canlılarda bulunan organik bileşikleri ve bunların görevlerini, kullanım alanlarını, canlılar

Detaylı

KİMYA-IV. Yrd. Doç. Dr. Yakup Güneş

KİMYA-IV. Yrd. Doç. Dr. Yakup Güneş KİMYA-IV Yrd. Doç. Dr. Yakup Güneş Organik Kimyaya Giriş Kimyasal bileşikler, eski zamanlarda, elde edildikleri kaynaklara bağlı olarak Anorganik ve Organik olmak üzere, iki sınıf altında toplanmışlardır.

Detaylı

9- RADYASYONUN ETKİ MEKANİZMALARI 9.1- RADYASYONUN İNDİREKT (DOLAYLI) ETKİSİ

9- RADYASYONUN ETKİ MEKANİZMALARI 9.1- RADYASYONUN İNDİREKT (DOLAYLI) ETKİSİ 9- RADYASYONUN ETKİ MEKANİZMALARI 9.1- RADYASYONUN İNDİREKT (DOLAYLI) ETKİSİ Radyasyonun indirekt etkisi iyonlaştırdığı su moleküllerinin oluşturdukları serbest radikaller aracılığıyla olmaktadır. Çünkü

Detaylı

CANLILARIN TEMEL BİLEŞENLERİ

CANLILARIN TEMEL BİLEŞENLERİ 1 CANLILARIN TEMEL BİLEŞENLERİ Canlıların temel bileşenleri; inorganik ve organik bileşikler olmak üzere ikiye ayrılır. **İnorganik bileşikler: Canlılar tarafından sentezlenemezler. Dışarıdan hazır olarak

Detaylı

MİNERALLER. Dr. Diyetisyen Hülya YARDIMCI

MİNERALLER. Dr. Diyetisyen Hülya YARDIMCI MİNERALLER Dr. Diyetisyen Hülya YARDIMCI MİNERALLER İnsan vücudunun yaklaşık %4-5 i minareldir.bununda yarıya yakını Ca, ¼ ü fosfordur. Mg, Na, Cl, S diğer makro minerallerdir. Bunların dışında kalanlar

Detaylı

Omega 3 nedir? Balık ve balık yağları, özellikle Omega-3 yağ asitleri EPA ve DHA açısından zengin besin kaynaklarıdır.

Omega 3 nedir? Balık ve balık yağları, özellikle Omega-3 yağ asitleri EPA ve DHA açısından zengin besin kaynaklarıdır. Alfalino Omega 3 nedir? Omega 3 yağ asitleri vücut için gerekli olan ama vücudun üretemediği yağ asitleridir. Besinlerle alınamadığı durumlarda gıda takviyeleri ile alınmaları gerekmektedir. Temel Omega-3

Detaylı

Hücrelerde gerçekleşen yapım, yıkım ve dönüşüm olaylarının bütününe metabolizma denir.

Hücrelerde gerçekleşen yapım, yıkım ve dönüşüm olaylarının bütününe metabolizma denir. METABOLİZMA ve ENZİMLER METABOLİZMA Hücrelerde gerçekleşen yapım, yıkım ve dönüşüm olaylarının bütününe metabolizma denir. A. ÖZÜMLEME (ANABOLİZMA) Metabolizmanın yapım reaksiyonlarıdır. Bu tür olaylara

Detaylı

Kimyasal Toprak Sorunları ve Toprak Bozunumu-I

Kimyasal Toprak Sorunları ve Toprak Bozunumu-I Kimyasal Toprak Sorunları ve Toprak Bozunumu-I asitleşme-alkalileşme (tuzluluk-alkalilik) ve düşük toprak verimliliği Doç. Dr. Oğuz Can TURGAY ZTO321 Toprak İyileştirme Yöntemleri Toprak Kimyasal Özellikleri

Detaylı

13 HÜCRESEL SOLUNUM LAKTİK ASİT FERMANTASYONU

13 HÜCRESEL SOLUNUM LAKTİK ASİT FERMANTASYONU 13 HÜCRESEL SOLUNUM LAKTİK ASİT FERMANTASYONU Laktik Asit Fermantasyonu Glikozdan oksijen yokluğunda laktik asit üretilmesine LAKTİK ASİT FERMANTASYONU denir. Bütün canlılarda sitoplazmada gerçekleşir.

Detaylı

Elementlerin büyük bir kısmı tabiatta saf hâlde bulunmaz. Çoğunlukla başka elementlerle bileşikler oluşturmuş şekilde bulunurlar.

Elementlerin büyük bir kısmı tabiatta saf hâlde bulunmaz. Çoğunlukla başka elementlerle bileşikler oluşturmuş şekilde bulunurlar. Elementlerin büyük bir kısmı tabiatta saf hâlde bulunmaz. Çoğunlukla başka elementlerle bileşikler oluşturmuş şekilde bulunurlar. Elementlerin bileşik oluşturma istekleri onların kararlı yapıya ulaşma

Detaylı

YGS ANAHTAR SORULAR #3

YGS ANAHTAR SORULAR #3 YGS ANAHTAR SORULAR #3 1) Bir insanın kan plazmasında en fazla bulunan organik molekül aşağıdakilerden hangisidir? A) Mineraller B) Su C) Glikoz D) Protein E) Üre 3) Aşağıdakilerden hangisi sinir dokunun

Detaylı

Suyun Fizikokimyasal Özellikleri

Suyun Fizikokimyasal Özellikleri Suyun Fizikokimyasal Özellikleri Su bitkinin yaşamında yaşamsal bir rol oynar. Bitki tarafından yapılan her gram başına organik madde için kökler tarafından 500 gr su alınır. Bu su, bitkinin bir ucundan

Detaylı

BİYOKİMYAYA GİRİŞ: ATOM, MOLEKÜL, ORGANİK BİLEŞİKLER

BİYOKİMYAYA GİRİŞ: ATOM, MOLEKÜL, ORGANİK BİLEŞİKLER BİYOKİMYAYA GİRİŞ: ATOM, MOLEKÜL, ORGANİK BİLEŞİKLER Biyokimyanın tanımı yaşamın temel kimyası ile ilgilenen bilim dalı (Bios, Yunancada yaşam demektir.) canlı sistemin yapısını ve fonksiyonlarını kimyasal

Detaylı

SAĞLIKLI BESLENME BİRECİK MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ ZEYNEP ŞAHAN KARADERE

SAĞLIKLI BESLENME BİRECİK MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ ZEYNEP ŞAHAN KARADERE SAĞLIKLI BESLENME BİRECİK MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ ZEYNEP ŞAHAN KARADERE Sağlıklı büyümek ve gelişmek için yeterli ve dengeli beslenmeliyiz. BESLENME İnsanın yaşına, cinsiyetine, çalışma ve özel

Detaylı

2005 ÖSS BİYOLOJİ SORULARI VE CEVAPLARI

2005 ÖSS BİYOLOJİ SORULARI VE CEVAPLARI 2005 ÖSS BİYOLOJİ SORULARI VE CEVAPLARI 1. Aşağıdaki tabloda I, II, III, IV olarak numaralandırılan bakteri, mantar, bitki ve hayvan hücrelerinin bazı yapısal özellikleriyle ilgili bilgiler verilmiştir.

Detaylı

Hd 50. Hidrojen Molekülleri. Hidrojen bakımından zengin alkali su. Gerekli mineral takviyeleri. Üstün antioksidan etkisi

Hd 50. Hidrojen Molekülleri. Hidrojen bakımından zengin alkali su. Gerekli mineral takviyeleri. Üstün antioksidan etkisi Hd 50 Hidrojen Molekülleri Hidrojen bakımından zengin alkali su Üstün antioksidan etkisi Gerekli mineral takviyeleri Dayanıklı ve mükemmel performans Hidrojen molekülleri doğal ortamda bulunur, basit yapıdadır

Detaylı

Solunum. Solunum ve odunsu bitkilerin büyümesi arasında yüksek bir korelasyon bulunmaktadır (Kozlowski ve Pallardy, 1997).

Solunum. Solunum ve odunsu bitkilerin büyümesi arasında yüksek bir korelasyon bulunmaktadır (Kozlowski ve Pallardy, 1997). SOLUNUM Solunum Solunum, canlı hücrelerdeki organik maddelerin oksidasyonuyla, enerjinin açığa çıkarılması olayı olarak tanımlanır. Açığa çıkan enerji, kimyasal enerji (ATP) olarak depolanır. Solunum ürünleri,

Detaylı

ISBN NUMARASI: ISBN NUMARASI: ISBN NUMARASI: ISBN NUMARASI:

ISBN NUMARASI: ISBN NUMARASI: ISBN NUMARASI: ISBN NUMARASI: Bu formun ç kt s n al p ço altarak ö rencilerinizin ücretsiz Morpa Kampüs yarıyıl tatili üyeli inden yararlanmalar n sa layabilirsiniz.! ISBN NUMARASI: 65482465 ISBN NUMARASI: 65482465! ISBN NUMARASI:

Detaylı

DAHA İYİ ÖZEL FORMÜLASYON. Yumurta Verim Kabuk Kalitesi Yemden Yararlanma Karaciğer Sağlığı Bağırsak Sağlığı Bağışıklık Karlılık

DAHA İYİ ÖZEL FORMÜLASYON. Yumurta Verim Kabuk Kalitesi Yemden Yararlanma Karaciğer Sağlığı Bağırsak Sağlığı Bağışıklık Karlılık ÖZEL FORMÜLASYON DAHA İYİ Yumurta Verim Kabuk Kalitesi Yemden Yararlanma Karaciğer Sağlığı Bağırsak Sağlığı Bağışıklık Karlılık DAHA DÜŞÜK MALİYETLE DAHA SAĞLIKLI SÜRÜLER VE DAHA FAZLA YUMURTA İÇİN AGRALYX

Detaylı

FİZYOLOJİ LABORATUVAR BİLGİSİ VEYSEL TAHİROĞLU

FİZYOLOJİ LABORATUVAR BİLGİSİ VEYSEL TAHİROĞLU FİZYOLOJİ LABORATUVAR BİLGİSİ VEYSEL TAHİROĞLU Fizyolojiye Giriş Temel Kavramlar Fizyolojiye Giriş Canlıda meydana gelen fiziksel ve kimyasal değişikliklerin tümüne birden yaşam denir. İşte canlı organizmadaki

Detaylı

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... III

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... III İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... III 1: DİYABET...1 Diabetes insipedius...2 Diabetes mellitus...2 Diyabetin Etkileri...3 Belirtiler...4 Nedenler...4 Tedavi...4 Bitkilerin Rolü...5 Tıbbi Faydaları...6 2: KARACİĞER

Detaylı

Bir Yıldız Sisteminde Canlılığın Oluşması İçin Gereken Etmenler

Bir Yıldız Sisteminde Canlılığın Oluşması İçin Gereken Etmenler Bir Yıldız Sisteminde Canlılığın Oluşması İçin Gereken Etmenler Bilinen yaşamın yalnızca Dünya da oluşarak, başka gezegen ve yıldız sistemlerinde oluşmamış olmasının birçok nedeni var. Bu yalnızca Dünya

Detaylı

ENERJİ AKIŞI VE MADDE DÖNGÜSÜ

ENERJİ AKIŞI VE MADDE DÖNGÜSÜ ENERJİ AKIŞI VE MADDE DÖNGÜSÜ Ekosistem, birbiriyle ilişkili canlı ve cansız unsurlardan oluşur. Ekosistem, bu unsurlar arasındaki madde ve enerji dolaşımı ile kendini besler ve yeniler. Madde döngüsü

Detaylı

CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ

CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ 1 CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ 1.Hücresel yapıdan oluşur 2.Beslenir 3.Solunum yapar 4.Boşaltım yapar 5.Canlılar hareket eder 6.Çevresel uyarılara tepki gösterir 7.Büyür ve gelişir (Organizasyon) 8.Üreme

Detaylı

SU ve ÇEVRENİN CANLILAR İÇİN UYGUNLUĞU

SU ve ÇEVRENİN CANLILAR İÇİN UYGUNLUĞU SU ve ÇEVRENİN CANLILAR İÇİN UYGUNLUĞU Suyun polaritesinin etkileri Su molekülünün polar olması hidrojen bağlarının oluşmasına neden olur. 2 Su molekülü Oldukça basit yapılıdır. Tekli bağla bağlı olup

Detaylı

Zeytinyağı ve Çocukluk İnsanın çocukluk döneminde incelenmesi gereken en önemli yönü, gösterdiği bedensel gelişmedir. Doğumdan sonraki altı ay ya da

Zeytinyağı ve Çocukluk İnsanın çocukluk döneminde incelenmesi gereken en önemli yönü, gösterdiği bedensel gelişmedir. Doğumdan sonraki altı ay ya da Zeytinyağı ve Çocukluk İnsanın çocukluk döneminde incelenmesi gereken en önemli yönü, gösterdiği bedensel gelişmedir. Doğumdan sonraki altı ay ya da bir yıllık sürede, bebeğin en önemli gıdasını anne sütü

Detaylı

FİZYOLOJİ Yrd.Doç.Dr. Önder AYTEKİN

FİZYOLOJİ Yrd.Doç.Dr. Önder AYTEKİN FİZYOLOJİ Yrd.Doç.Dr. Önder AYTEKİN Fizyolojide Temel Kavramlar FİZYOLOJİ Fizyolojinin amacı; Yaşamın başlangıcı- gelişimi ve ilerlemesini sağlayan fiziksel ve kimyasal etkenleri açıklamaktır (tanımlamak)

Detaylı

Vitaminlerin yararları nedendir?

Vitaminlerin yararları nedendir? Vitaminlerin yararları nedendir? Vitamin ve mineraller vücudun normal fonksiyonlarının yerine getirilmesinde, büyüme ve gelişiminde çok önemlidir. Az miktarlarda yeterlidirler. Gebelikte anne yanında bebeğin

Detaylı

ÖĞRETĐM TEKNOLOJĐLERĐ VE MATERYAL GELĐŞĐMĐ ÇALIŞMA YAPRAĞI

ÖĞRETĐM TEKNOLOJĐLERĐ VE MATERYAL GELĐŞĐMĐ ÇALIŞMA YAPRAĞI ÖĞRETĐM TEKNOLOJĐLERĐ VE MATERYAL GELĐŞĐMĐ ÇALIŞMA YAPRAĞI REAKSĐYON HIZINA ETKĐ EDEN FAKTÖRLER YASEMĐN KONMAZ 20338575 Çalışma Yaprağı Ders Anlatımı: REAKSĐYON HIZINA ETKĐ EDEN FAKTÖRLER: 1.Reaktif Maddelerin

Detaylı

Suda çözünebilen nişasta molekülleri pityalin (amilaz) enzimiyle küçük moleküllere parçalanır.

Suda çözünebilen nişasta molekülleri pityalin (amilaz) enzimiyle küçük moleküllere parçalanır. CANLILARDA ENERJİ Besinlerin Enerjiye Dönüşümü Besin öğeleri: Karbonhidratlar, yağlar, proteinler, vitaminler, mineraller Besin maddelerindeki bu öğelerin vücut tarafından kullanılabilmesi için sindirilmesi

Detaylı

Ayxmaz/biyoloji. Azot döngüsü. Azot kaynakları 1. Atmosfer 2. Su 3. Kara 4. Canlılar. Azot döngüsü

Ayxmaz/biyoloji. Azot döngüsü. Azot kaynakları 1. Atmosfer 2. Su 3. Kara 4. Canlılar. Azot döngüsü Azot döngüsü Azot kaynakları 1. Atmosfer 2. Su 3. Kara 4. Canlılar Azot döngüsü 1. Azot bitkiler tarafından organik moleküllerin (A.asit,organik baz vb.)yapısına katılır. 2. Bitkiler azotu sadece NO3-

Detaylı

YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #22

YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #22 YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #22 1) Zigottan başlayıp yeni bir bireyin meydana gelmesiyle sonlanan olayların hepsine birden gelişme denir. Embriyonun gelişimi sırasında, I. Morula II. Gastrula III. Blastula

Detaylı

DENGELİ BESLENME NEDİR?

DENGELİ BESLENME NEDİR? DENGELİ BESLENME NEDİR? Vücudun büyümesi, yenilenmesi ve çalışması için gereken dört temel besin grubu olan; süt ve ürünleri, et ve benzeri, sebze ve meyveler, ekmek ve tahıllar dan hergün sizin için gerekli

Detaylı

Canlıların yapısına en fazla oranda katılan organik molekül çeşididir. Deri, saç, tırnak, boynuz gibi oluşumların temel maddesi proteinlerdir.

Canlıların yapısına en fazla oranda katılan organik molekül çeşididir. Deri, saç, tırnak, boynuz gibi oluşumların temel maddesi proteinlerdir. Canlıların yapısına en fazla oranda katılan organik molekül çeşididir. Deri, saç, tırnak, boynuz gibi oluşumların temel maddesi proteinlerdir. Proteinlerin yapısında; Karbon ( C ) Hidrojen ( H ) Oksijen

Detaylı

Doku kan akışının düzenlenmesi Mikrodolaşım ve lenfatik sistem. Prof.Dr.Mitat KOZ

Doku kan akışının düzenlenmesi Mikrodolaşım ve lenfatik sistem. Prof.Dr.Mitat KOZ Doku kan akışının düzenlenmesi Mikrodolaşım ve lenfatik sistem Prof.Dr.Mitat KOZ Mikrodolaşım? Besin maddelerinin dokulara taşınması ve hücresel atıkların uzaklaştırılması. Küçük arteriyoller her bir doku

Detaylı

FAQ-TIENS DICHO II.Nesil Meyve&Sebze Temizleyici

FAQ-TIENS DICHO II.Nesil Meyve&Sebze Temizleyici FAQ-TIENS DICHO II.Nesil Meyve&Sebze Temizleyici 1. II.Nesil Meyve&Sebze Temizleyici tam olarak nedir ve nasıl çalışılır? TIENS DICHO II.Nesil Meyve&Sebze Temizleyici bir temizleme ürünü olup, gerçek hayata

Detaylı

YÜZME HAVUZU SAUNA SPA

YÜZME HAVUZU SAUNA SPA YÜZME HAVUZU SAUNA SPA GRANDER SU YAŞATMA TEKNOLOJİSİ GRANDER CİHAZLARI NASIL ÜRETİLİR? Avusturya da Tirol bölgesindeki Alp Dağlarında bir maden sahasından çıkan özel kaynak suyu, Johann Grander in doğayı

Detaylı

ayxmaz/biyoloji Adı: 1.Aşağıda verilen atomların bağ yapma sayılarını (H) ekleyerek gösterin. C N O H

ayxmaz/biyoloji Adı: 1.Aşağıda verilen atomların bağ yapma sayılarını (H) ekleyerek gösterin. C N O H Adı: 1.Aşağıda verilen atomların bağ yapma sayılarını (H) ekleyerek gösterin. C N O H 2.Radyoaktif izotoplar biyologları için önemlidir? Aşağıda radyoakif maddelerin kullanıldığı alanlar sıralanmıştır.bunlarla

Detaylı

ATOMLAR ARASI BAĞLAR Doç. Dr. Ramazan YILMAZ

ATOMLAR ARASI BAĞLAR Doç. Dr. Ramazan YILMAZ ATOMLAR ARASI BAĞLAR Doç. Dr. Ramazan YILMAZ Sakarya Üniversitesi, Teknoloji Fakültesi, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Esentepe Kampüsü, 54187, SAKARYA Atomlar Arası Bağlar 1 İyonik Bağ 2 Kovalent

Detaylı

YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #18

YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #18 YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #18 1) Bakterilerin gerçekleştirdiği, I. Kimyasal enerji sayesinde besin sentezleme II. Işık enerjisini kimyasal bağ enerjisine dönüştürme III. Kimyasal bağ enerjisini ATP enerjisine

Detaylı

Her madde atomlardan oluşur

Her madde atomlardan oluşur 2 Yaşamın kimyası Figure 2.1 Helyum Atomu Çekirdek Her madde atomlardan oluşur 2.1 Atom yapısı - madde özelliği Elektron göz ardı edilebilir kütle; eksi yük Çekirdek: Protonlar kütlesi var; artı yük Nötronlar

Detaylı

Kanın fonksiyonel olarak üstlendiği görevler

Kanın fonksiyonel olarak üstlendiği görevler EGZERSİZ VE KAN Kanın fonksiyonel olarak üstlendiği görevler Akciğerden dokulara O2 taşınımı, Dokudan akciğere CO2 taşınımı, Sindirim organlarından hücrelere besin maddeleri taşınımı, Hücreden atık maddelerin

Detaylı

ADIM ADIM YGS-LYS 27. ADIM HÜCRE 4- HÜCRE ZARINDAN MADDE GEÇİŞLERİ

ADIM ADIM YGS-LYS 27. ADIM HÜCRE 4- HÜCRE ZARINDAN MADDE GEÇİŞLERİ ADIM ADIM YGS-LYS 27. ADIM HÜCRE 4- HÜCRE ZARINDAN MADDE GEÇİŞLERİ Hücre zarı canlıdır ve seçici-geçirgendir. Bu özelliği nedeniyle bazı maddeler hücre zarından geçebilirken bazı maddeler geçemez. Hücre

Detaylı

MOL KAVRAMI I. ÖRNEK 2

MOL KAVRAMI I.  ÖRNEK 2 MOL KAVRAMI I Maddelerin taneciklerden oluştuğunu biliyoruz. Bu taneciklere atom, molekül ya da iyon denir. Atom : Kimyasal yöntemlerle daha basit taneciklere ayrılmayan ve elementlerin yapıtaşı olan taneciklere

Detaylı

gereksinimi kadar sağlamasıdır.

gereksinimi kadar sağlamasıdır. Yeterli beslenme, vücudun yaşamı ve çalışmasını sürdürebilesi için gerekli olan enerjinin sağlanması anlamına gelir. Dengeli beslenme ise, alınan enerjinin yanında bütün besin öğelerini gereksinimi kadar

Detaylı

GIDALARDA MİKROBİYAL GELİŞMEYİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER

GIDALARDA MİKROBİYAL GELİŞMEYİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER GIDALARDA MİKROBİYAL GELİŞMEYİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER Mikroorganizmaların gıdalarla gelişmesi; Gıdanın karekteristik özelliğine, Gıdada bulunan m.o lara ve bunlar arası etkileşime, Çevre koşullarına bağlı

Detaylı

Beslenme Dersi sunusu

Beslenme Dersi sunusu Beslenme Dersi sunusu Beslenme ile ilgili kavramlar Besin (lat.aliment): Yenebilen bitki ve hayvan dokularıdır. Su, organik ve inorganik ögelerden oluşur. Hayvansal ve bitkisel olarak iki kaynaktan elde

Detaylı

Yakın Doğu Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu

Yakın Doğu Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu Yakın Doğu Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu Yaşlı Bakım-Ebelik 2. Ders YB 205 Beslenme İkeleri 2015 Uzm. Dyt. Emine Ömerağa emine.omeraga@neu.edu.tr BESLENME Dünya Sağlık Örgütü (WHO-DSÖ)

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. H. Hasan YOLCU. hasanyolcu.wordpress.com

Yrd. Doç. Dr. H. Hasan YOLCU. hasanyolcu.wordpress.com Yrd. Doç. Dr. H. Hasan YOLCU hasanyolcu.wordpress.com En az iki atomun belli bir düzenlemeyle kimyasal bağ oluşturmak suretiyle bir araya gelmesidir. Aynı atomda olabilir farklı atomlarda olabilir. H 2,

Detaylı

6. BÖLÜM MİKROBİYAL METABOLİZMA

6. BÖLÜM MİKROBİYAL METABOLİZMA 6. BÖLÜM MİKROBİYAL METABOLİZMA 1 METABOLİZMA Hücrede meydana gelen tüm reaksiyonlara denir Anabolizma: Basit moleküllerden kompleks moleküllerin sentezlendiği enerji gerektiren reaksiyonlardır X+Y+ENERJİ

Detaylı

MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ ATOM

MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ ATOM MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ ATOM ATOMUN YAPISI Elementlerin tüm özelliğini gösteren en küçük parçasına atom denir. Atomu oluşturan parçacıklar farklı yüklere sa-hiptir. Atomda bulunan yükler; negatif

Detaylı

1-GİRİ 1.1- BİYOKİMYANIN TANIMI VE KONUSU.-

1-GİRİ 1.1- BİYOKİMYANIN TANIMI VE KONUSU.- 1-GİRİ 1.1- BİYOKİMYANIN TANIMI VE KONUSU.- Biyokimya sözcüğü biyolojik kimya (=yaşam kimyası) teriminin kısaltılmış şeklidir. Daha eskilerde, fizyolojik kimya terimi kullanılmıştır. Gerçekten de Biyokimya

Detaylı

Çizelge 2.6. Farklı ph ve su sıcaklığı değerlerinde amonyak düzeyi (toplam amonyağın yüzdesi olarak) (Boyd 2008a)

Çizelge 2.6. Farklı ph ve su sıcaklığı değerlerinde amonyak düzeyi (toplam amonyağın yüzdesi olarak) (Boyd 2008a) - Azotlu bileşikler Su ürünleri yetiştiricilik sistemlerinde oksijen gereksinimi karşılandığı takdirde üretimi sınırlayan ikinci faktör azotlu bileşiklerin birikimidir. Ana azotlu bileşikler; azot gazı

Detaylı

ENDÜSTRIDE VE CANLILARDA ENERJI. Canlılarda Enerji

ENDÜSTRIDE VE CANLILARDA ENERJI. Canlılarda Enerji ENDÜSTRIDE VE CANLILARDA ENERJI Canlılarda Enerji Besinlerin Enerjiye Dönüşümü İnsanların gün boyunca hareketlerinin devamını, hastalanınca iyileşmelerini, fizyolojik ve psikolojik tepkilerinin devamlılığını

Detaylı

Mikroskobun Yapımı ve Hücrenin Keşfi Mikroskop: Robert Hooke görmüş ve bu odacıklara hücre demiştir.

Mikroskobun Yapımı ve Hücrenin Keşfi Mikroskop:  Robert Hooke görmüş ve bu odacıklara hücre demiştir. Mikroskobun Yapımı ve Hücrenin Keşfi Mikroskop: Gözümüzle göremediğimiz çok küçük birimleri (canlıları, nesneleri vs ) incelememize yarayan alete mikroskop denir. Mikroskobu ilk olarak bir kumaş satıcısı

Detaylı

Bu maddelerden ekşi olan ve turnusol kâğıdını kırmızı renge dönüştürenler asit özelliği taşır. Tadı acı olan, kayganlık hissi veren ve turnusol

Bu maddelerden ekşi olan ve turnusol kâğıdını kırmızı renge dönüştürenler asit özelliği taşır. Tadı acı olan, kayganlık hissi veren ve turnusol TUĞBA KÜÇÜKKAHRAMAN Asitler - Bazlar Bu maddelerden ekşi olan ve turnusol kâğıdını kırmızı renge dönüştürenler asit özelliği taşır. Tadı acı olan, kayganlık hissi veren ve turnusol kâğıdını mavi renge

Detaylı

Toprağın Katı ve Sıvı Fazı Arasındaki Etkileşimler

Toprağın Katı ve Sıvı Fazı Arasındaki Etkileşimler Toprağın Katı ve Sıvı Fazı Arasındaki Etkileşimler Toprakta bulunan katı (mineral ve organik madde), sıvı (toprak çözeltisi ve bileşenleri) ve gaz fazları sürekli olarak etkileşim içerisindedir. Bunlar

Detaylı

Redoks Kimyasını Gözden Geçirme

Redoks Kimyasını Gözden Geçirme Redoks Kimyasını Gözden Geçirme I. Yükseltgenme Durumu ya da Sayısı Bir bileşiğin yükseltgenme durumu ya da sayısı, ne derece yükseltgenmiş (elektronca fakir) ya da indirgenmiş (elektronca zengin) bir

Detaylı

TOPRAK OLUŞUMUNDA AŞINMA, AYRIŞMA VE BİRLEŞME OLAYLARI

TOPRAK OLUŞUMUNDA AŞINMA, AYRIŞMA VE BİRLEŞME OLAYLARI TOPRAK OLUŞUMUNDA AŞINMA, AYRIŞMA VE BİRLEŞME OLAYLARI Toprak Bilgisi Dersi Prof. Dr. Günay Erpul erpul@ankara.edu.tr Toprak Oluşumunda Kimyasal Ayrıştırma Etmenleri Ana kayanın kimyasal bileşimini değiştirmek

Detaylı

Sıcaklık (Temperature):

Sıcaklık (Temperature): Sıcaklık (Temperature): Sıcaklık tanım olarak bir maddenin yapısındaki molekül veya atomların ortalama kinetik enerjilerinin ölçüm değeridir. Sıcaklık t veya T ile gösterilir. Termometre kullanılarak ölçülür.

Detaylı

O2 tüketerek ya da salgılayarak ta redoks potansiyelini değiştirebilirler.

O2 tüketerek ya da salgılayarak ta redoks potansiyelini değiştirebilirler. RİZOSFER-Besin maddeleri ve kök salgıları bakımından zengindir. Kökler, H+ ve HCO3- (ve CO2) salgılayarak ph yı, O2 tüketerek ya da salgılayarak ta redoks potansiyelini değiştirebilirler. Düşük molekül

Detaylı

Prof. Dr. Sedat BOYACIOĞLU

Prof. Dr. Sedat BOYACIOĞLU Prof. Dr. Sedat BOYACIOĞLU 173 Prof. Dr. Sedat BOYACIOĞLU Hiçbir canlının beslenmeden yaşamını sürdürmesi mümkün değildir. Bu, her yaşta olmak üzere, insanlar için de geçerlidir. Özellikle bebekler ve

Detaylı

Malzeme Bilimi Ve Laboratuvarı KOROZYON. Sakarya Üniversitesi Teknoloji Fakültesi

Malzeme Bilimi Ve Laboratuvarı KOROZYON. Sakarya Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Malzeme Bilimi Ve Laboratuvarı KOROZYON Sakarya Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Korozyon Tabiatta hemen hemen tamamı bileşik halde bulunan metallerin tabii hallerine dönüş çabasına korozyon denilebilir.

Detaylı

5730 yıllık fiziksel yarı ömrü boyunca 158 kev (maksimum) enerjiye sahip -β partikülleri yayarak stabil bir element olan 14 N e bozunur.

5730 yıllık fiziksel yarı ömrü boyunca 158 kev (maksimum) enerjiye sahip -β partikülleri yayarak stabil bir element olan 14 N e bozunur. 14 C İLE YAŞ TAYİNİ 14 C ün meydana gelişi atmosferde azot atomlarının sürekli olarak kozmik ışınlarla etkileşime girmesi sonunda ve patlatılan nükleer bombalar ya da nükleer ve fosil yakıt kullanan enerji

Detaylı

1.ÜNİTE:KİMYA BİLİMİ KİMYA NE İŞE YARAR? KİMYA DİSİPLİNLERİ KİMYANIN BAŞLICA UYGULAMA ALANLARI

1.ÜNİTE:KİMYA BİLİMİ KİMYA NE İŞE YARAR? KİMYA DİSİPLİNLERİ KİMYANIN BAŞLICA UYGULAMA ALANLARI Serüveni 1.ÜNİTE:KİMYA BİLİMİ KİMYA NE İŞE YARAR? KİMYA DİSİPLİNLERİ KİMYANIN BAŞLICA UYGULAMA ALANLARI KİMYA DİSİPLİNLERİ KİMYA ALT BİLİM DALLARI ORGANİK KİMYA: Karbon kimyasıda denir.h,o,n,p,s elementlerinin

Detaylı

Tüm yaşayan organizmalar suya ihtiyaç duyarlar Çoğu hücre suyla çevrilidir ve hücrelerin yaklaşık %70 95 kadarı sudan oluşur. Yerküre içerdiği su ile

Tüm yaşayan organizmalar suya ihtiyaç duyarlar Çoğu hücre suyla çevrilidir ve hücrelerin yaklaşık %70 95 kadarı sudan oluşur. Yerküre içerdiği su ile Su Kimyası Tüm yaşayan organizmalar suya ihtiyaç duyarlar Çoğu hücre suyla çevrilidir ve hücrelerin yaklaşık %70 95 kadarı sudan oluşur. Yerküre içerdiği su ile canlılık için gerekli ortamı sunar. Canlıların

Detaylı

ADI SOYADI : OKUL NO : SINIFI : 4/ NOTU : FEVZİ ÖZBEY İLKOKULU FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ 1. DÖNEM 1. YAZILISI

ADI SOYADI : OKUL NO : SINIFI : 4/ NOTU : FEVZİ ÖZBEY İLKOKULU FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ 1. DÖNEM 1. YAZILISI FEVZİ ÖZBEY İLKOKULU FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ 1. DÖNEM 1. YAZILISI 1. Aşağıdaki iskeletin temel bölümlerinin isimlerini yazınız. İskeletin temel bölümlerinin görevlerini belirtiniz. ( 10 puan) Bölümleri

Detaylı

VÜCUDUMUZDAKİ SİSTEMLER. Boşaltım Sistemi

VÜCUDUMUZDAKİ SİSTEMLER. Boşaltım Sistemi VÜCUDUMUZDAKİ SİSTEMLER Boşaltım Sistemi İNSANLARDA BOŞALTIMIN AMACI NEDİR? VÜCUDUMUZDAN HANGİ ATIK MADDELER UZAKLAŞTIRILIR? İDRAR SU TUZ KARBONDİOKSİT BESİN ATIKLARI ÜRE ATIK MADDELERİ VÜCUDUMUZDAN HANGİ

Detaylı

9. SINIF KONU ANLATIMI CANLININ ORTAK ÖZELLİKLERİ-2

9. SINIF KONU ANLATIMI CANLININ ORTAK ÖZELLİKLERİ-2 9. SINIF KONU ANLATIMI CANLININ ORTAK ÖZELLİKLERİ-2 3 6) METABOLİZMA: Canlılarda meydana gelen hayatsal faaliyetlerin tamamıdır. Metabolizma anabolizma ve katabolizma olmak üzere ikiye ayrılır. ANABOLİZMA:

Detaylı

ATOMİK YAPI. Elektron Yükü=-1,60x10-19 C Proton Yükü=+1,60x10-19 C Nötron Yükü=0

ATOMİK YAPI. Elektron Yükü=-1,60x10-19 C Proton Yükü=+1,60x10-19 C Nötron Yükü=0 ATOMİK YAPI Elektron Yükü=-1,60x10-19 C Proton Yükü=+1,60x10-19 C Nötron Yükü=0 Elektron Kütlesi 9,11x10-31 kg Proton Kütlesi Nötron Kütlesi 1,67x10-27 kg Bir kimyasal elementin atom numarası (Z) çekirdeğindeki

Detaylı

ŞEFKAT KOLEJİ İMFO SINIF FEN SORULARI

ŞEFKAT KOLEJİ İMFO SINIF FEN SORULARI ŞEFKAT KOLEJİ İMFO-201 7.SINIF FEN SORULARI 1. Kimyanın temel kanunları ile ilgili olarak etkinlikte verilen kişiler ve düşünceleri arasındaki eşleştirme çizgileri aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak

Detaylı

EVDE KİMYA SABUN. Yağ asitlerinin Na ve ya K tuzuna sabun denir. Çok eski çağlardan beri kullanılan en önemli temizlik maddeleridir.

EVDE KİMYA SABUN. Yağ asitlerinin Na ve ya K tuzuna sabun denir. Çok eski çağlardan beri kullanılan en önemli temizlik maddeleridir. EVDE KİMYA SABUN Yağ asitlerinin Na ve ya K tuzuna sabun denir. Çok eski çağlardan beri kullanılan en önemli temizlik maddeleridir. CH 3(CH 2) 16 COONa: Sodyum stearat (Beyaz Sabun) CH 3(CH 2) 16 COOK:

Detaylı

HÜCRE ZARINDA TAŞIMA PROF. DR. SERKAN YILMAZ

HÜCRE ZARINDA TAŞIMA PROF. DR. SERKAN YILMAZ HÜCRE ZARINDA TAŞIMA PROF. DR. SERKAN YILMAZ Hücre içi ve hücre dışı sıvılar bileşimleri yönünden oldukça farklıdır. Hücre içi sıvı intraselüler sıvı, hücre dışı sıvı ise ekstraselüler sıvı adını alır.

Detaylı