BotNet vs Kurumsal Güvenlik. 15 Şubat 2011 Volkan ERTÜRK

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "BotNet vs Kurumsal Güvenlik. 15 Şubat 2011 Volkan ERTÜRK volkan@barikat.com.tr"

Transkript

1 BotNet vs Kurumsal Güvenlik 15 Şubat 2011 Volkan ERTÜRK

2 İçindekiler

3 Bir Saldırının Anatomisi Night Dragon 10 Şubat 2011

4 Night Dragon Anatomisi

5 1. adım: SQL Injection yaparak, web sunucu ele geçiriliyor.

6 2. adım: Ele geçirilen web sunucu üzerinden sisteme sızılır. 3. adım: İlgili son kullanıcı bilgisayarları ele geçirilerek (spearphishing), kritik bilginin bulunduğu bileşenlere erişim sağlanır.

7 4. adım: Çalınan/kırılan şifreler kullanılarak sistem bileşenlerine Malware ve RAT (zwshell, Gh0st) yüklenir. Ele geçirilen web sunucu üzerinde kurulan komuta&kontrol uygulaması kullanılarak, bu istemciler yönetilmeye başlanır.

8 5. adım: İstemci bilgisayarlarındaki proxy ayarları kaldırılarak, hedeflenen yöneticilere ait epostalar ve dosyalar kurum dışına sızdırılır.

9 Night-Dragon da kullanılan olta saldırısı (spear-phishing) sonucunda, istemci bilgisayarlarına Zeus Malware i yüklenebilir. Olta saldırısı olarak gönderilen epostada, report.zip dosyasının bulunduğu bağlantı paylaşılır. Report.zip dosyası sitesinde analiz edelim. 42 Antivirüs üreticisinden sadece bir tanesi dosyada zararlı kod bulunduğunu tespit edebiliyor. Tespit oranı: 2,38%!!!

10 Report.zip ne yapıyor? İşletim sistemi host dosyasını değiştiriyor. İnternet üzerinden güncellenen Antivirüs istemcisi bundan sonra güncelleme için adresine yönlenecek. Sonuç: Antivirüs, Malware bulaştığı anda tespit edemedi. Bundan sonra tespit etme ihtimali kalmadı.

11 Report.zip dosyası içerisindeki Zeus Malware i kurbanın bankacılık ve kimlik bilgilerini ele geçirerek, internetteki bir sunucuya gönderiyor.

12 Değişen teknoloji Farklılaşan tehditler

13 Eski Tip Malware ler 2000 li yıllarda başlayan zararlı kodlar: Conficker, Blaster, Slammer ve IRC bot ları. Genellikle, Windows işletim sistemleri tarafından kullanılan servislerde (SMB, RPC vs.) tespit edilen açıkları kullanarak bulaşırlar. Son kullanıcının müdahalesi olmaksızın ağ üzerinden bulaşırlar. Yayılmak için de aynı zafiyetleri kullanırlar. Sık güncellenmezler. Önleme Yöntemleri FW, IPS ve Antivitüs imzaları Yama ve zafiyet yönetimi önem kazandı Tanımadığınız kişilerden gelen epostaları açmayınız Harici disk kullanımına getirilen sınırlamalar

14 Modern Malware ler Güvenlik firmalarının yaptığı yatırımı benzer şekilde botnet sahipleri de yapıyor! Konvansiyonel güvenlik kontrolleriyle kolaylıkla tespit edilemez. Öncelik, ele geçirilen sistemleri mümkün olduğu kadar uzun kontrol altında tutmaktır. Windows zafiyetleri yerine uygulama zafiyetlerini hedefleniyor. İnternet tarayıcılar, tarayıcı uygulamaları (flash, quicktime, vb.), ofis uygulamaları, pdf okuyucular vb. Eski tip malware lerin aksine tespit edilmesi güçtür. Worm lar ürettikleri ağ trafiğiyle rahatlıkla tespit edilebiliyordu. BotNet iletişimi HTTP/S gibi kurumsal uygulamaların kullandığı protokoller üzerinden gerçekleşiyor. Savunma mekanizmaları mevcuttur. Belli DNS sorgularının engellenmesi Antivirüs ve işletim sistemi güncellemelerinin engellenmesi Örnekleri; ZeuS, Gozi, Koobface, Rustock, Stuxnet, Aurora vb.

15 Düşmanını Tanı!

16 Modern Malware Ne kadar Yaygın? En yaygın 15 malware in yayılımı, toplam malware yayılımının %43,8 ine denk gelmektedir. (İstatistikler 2010 un 7. ayına aittir.)

17 KİM?»Suç Örgütleri: Yeraltı ekonomisini oluşturan gruplar/çeteler Yapısı: Basit - Orta Kabiliyet: Orta - Yüksek Amaç: Finansal kazanç başta olmak üzere farklı amaçları olabilir. ZeuS Satılık finansal bilgi ve BotNet»Büyük organizasyonlar veya teşkilatlar tarafından fonlanan gruplar Yapısı: Karmaşık Kabiliyet: Yüksek Amaç: Destekleyen organizasyonun politika ve amaçlarına göre şekillenmektedir. Bilgi sızdırma Siber saldırılar Örnek: Aurora, Titan Rain, Stuxnet, vs.

18 NASIL? BotNet Oluştur BotNet Kirala BotNet Satın al -> Hacking As a Service

19 Botnet Kullanım Amaçları 1. Click fraud: Reklamdan para kazanmak amaçlı reklam servislerini kötüye kullanma, 2. Siber Savaş, (DDoS vb.) 3. Spyware: Kişisel bilgisayarlarda yer alan veya girilen kişisel (bankacılık, alışveriş vs.) ve kurumsal (yazılım kaynak kodları, finanslar bilgi, know-how vs.) bilgilerin çalınması, 4. Warez: Lisanslı yazılımları çalmak, warez depolamak ve yaymak, 5. Spam: Spam ve Phishing epostaları göndermek, 6. Botnet'i genişletmek, (scanning&exploitation) 7. Hosting servisi amaçlı, (http, ftp, irc, smtp...) 8. Servis Proxy ve Anti-forensics. (http/s, socks, irc, generic)

20 Botnet Kullanım Amaçları - İstatistikler

21 Savunma ama nereden başlamalı? BotNet tehdidini ortadan kaldırmak kolay değil: Tespit ve temizlemeye karşı dirençli Modüler, esnek ve sürekli değişen bir yapıda Sınırları olmayan uluslararası bir tehdit. Doğru soru: BotNet leri anlayabilir miyiz? BotNet tehdidiyle mücadele etmek için, önce tehdidi tanımamız önemli. BotNet leri anladıktan sonra, savunma (ve belki karşı atak) geliştirebiliriz. Zaman, kaynak ve efor gerekli.

22 Yanlış Güvenlik Algısı İstemciler NAT yapan FW un arkasında. Kurumsal sistemlere gelen her türlü içeriği tarıyorum. Kurumsal bilgi güvenlik başarımımızı sertifikasyonla belgeledik. Benim kurumum hedef değil. Sektörün önde gelen firmalarıyla bakım anlaşmam var, gereğini yapıyorlardır.

23 Kurumsal sistemler neden başarısız oluyor? I. Teknoloji Boyutu Mevcut kurumsal güvenlik altyapısı BotNet tehdidine karşı koruma sağlamak için çok uygun olmaması, Sahip olunan teknolojilerin etkin kullanıl(a)maması. II. İnsan Boyutu BotNet tehdidinin göz ardı edilmesi veya küçümsenmesi Bilgi güvenliği ekiplerinin bilgi ve tecrübe eksikliği III. Süreç Boyutu Bilgi güvenliğini bir süreç olarak oturtamamak, (Saldırılar sürekli) Bilgi güvenliği ölçüm ve izleme eksiklikleri

24 I. Teknoloji: Gerekli ama yeterli değil! Konvansiyonel İmza Tabanlı Çözümler İstemci antivirüs sistemleri Ağ geçidi içerik kontrol sistemleri Güvenlik Duvarları Saldırı Tespit ve Önleme Sistemleri Mevcut güvenlik altyapısını güçlendirici güvenlik besleme leri (Security Feed)

25 Gerekli ama yeterli değil!

26 I. Teknoloji: Lüks gibi görünen ama gerekli! Uygulama ve Veritabanı güvenlik duvarları SIEM: Bilgi Güvenliği Kayıt ve Olay Yönetimi Ağ Trafiği Davranış Analizi Gerçek Zamanlı Ağ İstihbarat Sistemi (Real-time Network Forensics)

27 SIEM kullanılarak tespit edilmiş bir vaka örneği 1. adım: İstemci zararlı içerik bulunan bir siteye girer (Spear-phishing?) 2. adım: İstemcinin gerçekleştirdiği aktivitenin analizi SIEM sistemleri yardımıyla, kurumun sistem altyapısına uygun ilişkilendirme kuralları tanımlanarak, yukarıdaki durumda otomatik olarak analiz edilmesi ve gerekli durumlarda alarm üretilmesi sağlanabilir.

28 Night-Dragon olay inceleme örneğinde, Report.zip dosyasındaki Zeus Malware inin kurbanın bankacılık ve kimlik bilgilerini internetteki bir sunucuya gönderdiğini konuşmuştuk. Olayı tespit ettikten sonra, Ağ İstihbarat Sistemini kullanarak, geriye yönelik saldırının incelemesini yapalım.

29 Report.zip dosyasının indirilmesi Dosyayı görebiliyoruz. Analiz sonucu dosyanın içerisinde Zeus Malware inin olduğu görülebilir.

30 Report.zip dosyasının açılması sonrasında istemciye bulaşan Zeus malware i ne yapıyor?» ZeuS yapılandırma dosyası indiriliyor.» Bu davranış sistemlere öğretilerek olayın tespiti otomatize edilebilir.

31 En önemli soru: Zeus hangi bilgileri kurum dışına sızdırıldı?

32 Ne zaman ve nasıl sızdırıldı? 1,5 günde, HTTP üzerinden sistematik bir şekilde sızdırılan kurumsal bilgi.

33 Kurumsal sistemler neden başarısız oluyor? II. İnsan Boyutu 1. BotNet tehdidinin göz ardı etmemek ve küçümsememek 2. BotNet lerle ilgili farkındalık sağlamak Son kullanıcı Sistem yöneticileri Birim yöneticileri 3. Güncel tehditlerle ilgili eğitim ve saha çalışmalarıyla bilgi ve tecrübe eksikliğinin giderilmesi 4. Bilgi güvenliğine adanmış görev yapan personel Güvenlik Operasyon Güvenlik Stratejisi (Uyumluluk, planlama, risk yönetimi) Bilgi Güvenliği Testleri ve Olay Yönetimi

34 Kurumsal sistemler neden başarısız oluyor? III. Süreç Boyutu Bilgi güvenliğini bir süreç olarak görmek, (Saldırılar sürekli) Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi 1. Risk analizi ve yönetimi 2. Güvenlik İzleme 3. Zafiyet ve yama yönetimi 4. BG olay tespiti ve yönetimi Sistem izleme ve başarılı atak tespiti Tespit edilen böyle bir olaya nasıl müdahale edilebilir? Ö K P U

35 Nereden Başlamalı? Kurumlar kısa vadede neler yapılabilir? Risk analizi yaparak öncelikleri belirlemek, o Tehditle ilgili farkındalık sağlayarak, kaynak ve efor planlamasını gözden geçirmek, Mevcut durum analizi, o o Güvenlik Besleme servislerinden faydalanılabilir, Mevcut güvenlik mimarisinin gözden geçirilmesi, Güvenlik izleme metodolojisini ve pratiklerini belirlenmek, Zafiyet ve Yama Yönetimi,

36 Son Söz

37 Sorular & Cevaplar Barikat İnternet Güvenliği Bilişim Ticaret Ltd. Şti

KURUM AĞLARINI ÖNEMLĠ ZARARLI YAZILIM SALDIRILARINDAN KORUMA. Osman PAMUK

KURUM AĞLARINI ÖNEMLĠ ZARARLI YAZILIM SALDIRILARINDAN KORUMA. Osman PAMUK KURUM AĞLARINI ÖNEMLĠ ZARARLI YAZILIM SALDIRILARINDAN KORUMA Osman PAMUK Ġçerik Giriş Örnek Zararlı Yazılımlar Conficker Stuxnet Önemli zararlı yazılım sızma noktaları ve korunma yöntemleri Taşınabilir

Detaylı

SOC unuz siber saldırılara hazır mı?

SOC unuz siber saldırılara hazır mı? SOC unuz siber saldırılara hazır mı? Volkan ERTÜRK @PicusSecurity SOC Neden Gündemde? Kurumlar siber saldırıları engellemekte başarısız. Saldırganlar her zaman bir adım önde İş yükümüz çok fazla Kaynaklarımız

Detaylı

/pikalite / bilgipi /pikalite EĞİTİM HİZMETLERİMİZ

/pikalite / bilgipi /pikalite EĞİTİM HİZMETLERİMİZ /pikalite / bilgipi /pikalite EĞİTİM HİZMETLERİMİZ Hakkımızda Pi Kalite Danışmanlık ve Bilişim Hizmetleri Ltd. Şti. başta kalite yönetim sistemleri olmak üzere bilişim, eğitim, danışmanlık ve destek konularında

Detaylı

SOME niz SOC unuz} siber olaylara hazır mı? VOLKAN ERTÜRK C EO & C O F O U N D E R 3.6.2015. BARİKAT 2015 - II : Güvenliğin Temelleri

SOME niz SOC unuz} siber olaylara hazır mı? VOLKAN ERTÜRK C EO & C O F O U N D E R 3.6.2015. BARİKAT 2015 - II : Güvenliğin Temelleri SOME niz SOC unuz} siber olaylara hazır mı? VOLKAN ERTÜRK C EO & C O F O U N D E R 3.6.2015 1 Siber Olaylara Müdahale Ekibi Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezinin (USOM/TRCERT) koordinasyonunda güvenlik

Detaylı

Venatron Enterprise Security Services W: P: M:

Venatron Enterprise Security Services W:  P: M: VENATRON Enterprise Security Services Ltd. Şti. Danger is a click away. (Tehlike bir tık ötede ) sloganı ile 2011 de Siber Güvenlik sektöründe yerini alan Venatron Security güvenlik ihlallerini önlemek

Detaylı

GELİŞMİŞ SİBER SİLAHLAR VE TESPİT YÖNTEMLERİ. Bahtiyar BİRCAN Uzman Araştırmacı Siber Güvenlik Enstitüsü

GELİŞMİŞ SİBER SİLAHLAR VE TESPİT YÖNTEMLERİ. Bahtiyar BİRCAN Uzman Araştırmacı Siber Güvenlik Enstitüsü GELİŞMİŞ SİBER SİLAHLAR VE TESPİT YÖNTEMLERİ Bahtiyar BİRCAN Uzman Araştırmacı Siber Güvenlik Enstitüsü 6 Kasım 2012 Gündem Siber Savaşlar Gelişmiş Siber Silahlar (APT) Gelişmiş Siber Silahların Tespiti

Detaylı

DOS vs Kurumsal Güvenlik. 15 Şubat 2011 Murat H. CANDAN murat@barikat.com.tr

DOS vs Kurumsal Güvenlik. 15 Şubat 2011 Murat H. CANDAN murat@barikat.com.tr vs Kurumsal Güvenlik 15 Şubat 2011 Murat H. CANDAN murat@barikat.com.tr Tanım olarak DOS / DDOS nedir? DOS, IT sistemlerinin faaliyetlerinin bu sistemlerin sahiplerinin isteği dışında yavaşlatılması veya

Detaylı

Sibergüvenlik Faaliyetleri

Sibergüvenlik Faaliyetleri 1 Siber Güvenlik Sibergüvenlik Faaliyetleri Erdoğan OLCAY Bilişim Uzmanı Kasım 2018 BTK Görev ve Yetkileri 5809 sayılı Kanun 60/11 Kurum, kamu kurum ve kuruluşları ile gerçek ve tüzel kişilerin siber saldırılara

Detaylı

SİBER SUÇLARA KARŞI SİBER ZEKA

SİBER SUÇLARA KARŞI SİBER ZEKA SİBER SUÇLARA KARŞI SİBER ZEKA Aytuğ Çelikbaş Sistem Mühendisi Copyright 2013 EMC Corporation. All rights reserved. 1 2 Ajanda Günümüz Tehditleri Güvenlikte Büyük Veri Yaklaşımları Siber İstihbarat Atak

Detaylı

Linux Temelli Zararlı Yazılımların Bulaşma Teknikleri, Engellenmesi ve Temizlenmesi

Linux Temelli Zararlı Yazılımların Bulaşma Teknikleri, Engellenmesi ve Temizlenmesi Linux Temelli Zararlı Yazılımların Bulaşma Teknikleri, Engellenmesi ve Temizlenmesi Zararlı Yazılım Analiz ve Mücadele Merkezi TÜBİTAK BİLGEM Siber Güvenlik Enstitüsü Sunum İçeriği Zararlı Yazılım Bulaşma

Detaylı

KAMU SİBER GÜVENLİK GÜNÜNE HOŞGELDİNİZ

KAMU SİBER GÜVENLİK GÜNÜNE HOŞGELDİNİZ KAMU SİBER GÜVENLİK GÜNÜNE HOŞGELDİNİZ SİBER GÜVENLİK FARKINDALIĞI 01.11.2013 Koray ATSAN korayatsan@kamusgd.org.tr Derneğimiz hakkında Kamu Siber Güvenlik Derneği 2013 yılında kuruldu. Temel Amaç : Ülkemizde

Detaylı

Bilgisayar Ağları ve Ağ Güvenliği DR. ÖĞR. ÜYESİ KENAN GENÇOL HİTİT ÜNİVERSİTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜH.

Bilgisayar Ağları ve Ağ Güvenliği DR. ÖĞR. ÜYESİ KENAN GENÇOL HİTİT ÜNİVERSİTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜH. Bilgisayar Ağları ve Ağ Güvenliği DR. ÖĞR. ÜYESİ KENAN GENÇOL HİTİT ÜNİVERSİTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜH. TCP/IP (Transmission Control Protocol/Internet Protocol) Bilgisayarlar arasında veri haberleşmesini

Detaylı

aselsan Güvenli Bilgi Paylaşımı ve SAHAB aselsan Ali YAZICI Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı nın bir AZERBAYCAN-Temmuz kuruluşudur.

aselsan Güvenli Bilgi Paylaşımı ve SAHAB aselsan Ali YAZICI Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı nın bir AZERBAYCAN-Temmuz kuruluşudur. Güvenli Bilgi Paylaşımı ve SAHAB Ali YAZICI Ağ Destekli Yetenek (NEC) Tanımı Stratejik seviyeden taktik seviyeye kadar, bir bilgi ve ağ altyapısı kullanılarak, askeri / sivil harekat ortamının yönetilmesi

Detaylı

Sunum İçeriği. 1. Siber Savaş (Siber Terör) 2. Siber Savunma 3. USOM

Sunum İçeriği. 1. Siber Savaş (Siber Terör) 2. Siber Savunma 3. USOM Sunum İçeriği 1. Siber Savaş (Siber Terör) 2. Siber Savunma 3. USOM Siber Savaş Siber Savaş Siber Saldırı Casusluk Sabotaj Servis Dışı Bırakma (DDOS) Siber Savaş Estonya 2007: DDOS saldırılarıyla ülkenin

Detaylı

: 36 milyon Euro çalan malware Eurograbber

: 36 milyon Euro çalan malware Eurograbber Olay : 36 milyon Euro çalan malware Eurograbber Tarih :17/12/2012 Geçtiğimiz aylarda Avrupa genelinde yaklaşık 30.000 internet bankacılığı kullanıcısını hedef alan zararlı bir yazılımla ilgili bulgular

Detaylı

SÜRE BAŞLAMA TARİHİ : 19/12/2018 BİTİŞ TARİHİ : 20/02/2019 KURS SÜRESİ : 144 Saat KURS NO :

SÜRE BAŞLAMA TARİHİ : 19/12/2018 BİTİŞ TARİHİ : 20/02/2019 KURS SÜRESİ : 144 Saat KURS NO : 2018-2019 Eğitim-Öğretim Yılı Konya / Hüyük Hüyük Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü Bilişim Teknolojileri Alanı Siber Tehdit İstihbaratı (Cyber Threat Intelligence) Kurs Planı SÜRE BAŞLAMA TARİHİ : 19/12/2018

Detaylı

Güvenliğin Görüntülenmesi, Verilerin Analizi ve Atakların Eş Zamanlı Olarak Durdurulması. Akademik Bilişim Şubat 2006

Güvenliğin Görüntülenmesi, Verilerin Analizi ve Atakların Eş Zamanlı Olarak Durdurulması. Akademik Bilişim Şubat 2006 Güvenliğin Görüntülenmesi, Verilerin Analizi ve Atakların Eş Zamanlı Olarak Durdurulması Akademik Bilişim Şubat 2006 Hakan Tağmaç htagmac@cisco.com Sistem Müh. 1 Bildiri Konusu Günümüzde klasik veri toplama

Detaylı

Ağ Trafik ve Forensik Analizi

Ağ Trafik ve Forensik Analizi Ağ Trafik ve Forensik Analizi Zararlı Yazılım Analiz ve Mücadele Merkezi TÜBİTAK BİLGEM Siber Güvenlik Enstitüsü Ağ Forensik Analizi Tanım Bilgisayar ağlarının herhangi saldırıya karşın izlenmesi ve analiz

Detaylı

ORTA DOĞU TEKNİK ÜNİVERSİTESİ BİLGİ İŞLEM DAİRE BAŞKANLIĞI. Güvenlik ve Virüsler. ODTÜ BİDB İbrahim Çalışır, Ozan Tuğluk, Cengiz Acartürk 04.04.

ORTA DOĞU TEKNİK ÜNİVERSİTESİ BİLGİ İŞLEM DAİRE BAŞKANLIĞI. Güvenlik ve Virüsler. ODTÜ BİDB İbrahim Çalışır, Ozan Tuğluk, Cengiz Acartürk 04.04. Güvenlik ve Virüsler ODTÜ BİDB İbrahim Çalışır, Ozan Tuğluk, Cengiz Acartürk 04.04.2005 Bilgi güvenliği neden gerekli? Kişisel bilgi kaybı Üniversiteye ait bilgilerin kaybı Bilgiye izinsiz erişim ve kötüye

Detaylı

Zararlı Kodlar& Analiz Temelleri ve Bir Saldırının Anatomisi

Zararlı Kodlar& Analiz Temelleri ve Bir Saldırının Anatomisi Zararlı Kodlar& Analiz Temelleri ve Bir Saldırının Anatomisi Page: 1 Ajanda Page: 2 Kaynaklar Page: 3 The Threat Ecosystem Page: 4 The Threat Ecosystem Page: 5 The Threat Ecosystem Page: 6 Slide 7 Page:

Detaylı

ŞEHİT FEHMİ BEY ORTAOKULU

ŞEHİT FEHMİ BEY ORTAOKULU ŞEHİT FEHMİ BEY ORTAOKULU BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ 1 VE YAZILIM 2 3 İÇİNDEKİLER Bilgisayar virüsü nedir? Virüslerin zararı nelerdir? Virüsler bilgisayara nasıl bulaşır? Bilgisayarda virüs olduğu nasıl anlaşılır?

Detaylı

SOSAM: SANAL ORTAM SAVUNMA MERKEZİ

SOSAM: SANAL ORTAM SAVUNMA MERKEZİ SOSAM: SANAL ORTAM SAVUNMA MERKEZİ Bahtiyar BİRCAN bahtiyar@uekae.tubitak.gov.tr 6 HAZİRAN 2008 Gündem Neden DPT E-Dönüşüm Eylem Planı 88.madde (UBGP) Günümüz BT sistemlerindeki problemler Motivasyon Çözüm

Detaylı

SİBER GÜVENLİK HİZMETLERİ VE ÜRÜNLERİ.

SİBER GÜVENLİK HİZMETLERİ VE ÜRÜNLERİ. SİBER GÜVENLİK HİZMETLERİ VE ÜRÜNLERİ www.havelsan.com.tr SİSATEM (Siber Güvenlik Operasyon Merkezi) Hizmetleri Analiz ve Test Hizmetleri Siber Güvenlik Ürünleri Danışmanlık Hizmetleri Siber Güvenlik

Detaylı

Yeni Nesil Güvenlik Duvarlarında Olması Beklenen Özellikler ve Uygulama Bazlı Filtreleme

Yeni Nesil Güvenlik Duvarlarında Olması Beklenen Özellikler ve Uygulama Bazlı Filtreleme LOGO Yeni Nesil Güvenlik Duvarlarında Olması Beklenen Özellikler ve Uygulama Bazlı Filtreleme Mustafa COŞAR - İsmail ARIK Hitit Üniversitesi Bilgi İşlem Daire Başkanlığı Ağ Güvenliği ve Önemi Kurumsal

Detaylı

Internet / Network Güvenlik Sistemleri

Internet / Network Güvenlik Sistemleri Internet / Network Güvenlik Sistemleri v.5 11/2007 Internet den gelen tehditlerin ve Internet güvenliğinin önemini ve ciddiyetini vurgulamak maksadıyla, birkaç çarpıcı tesbit yapalım ; Internet artık Vahşi

Detaylı

BİLGİSAYAR BİLİMLERİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ BİLGİ GÜVENLİĞİ

BİLGİSAYAR BİLİMLERİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ BİLGİ GÜVENLİĞİ BİLGİSAYAR BİLİMLERİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ BİLGİ GÜVENLİĞİ Nisan 2017 BİLGİ GÜVENLİĞİ e-posta Güvenliği Bilinçli Internet Kullanımı Bilgisayarı Koruyacak Yardımcı Programlar Bilgi ve Destek için

Detaylı

Pac Dosyası İle Proxy Kullanmak

Pac Dosyası İle Proxy Kullanmak Pac Dosyası İle Proxy Kullanmak Websense Web Security Gateway V7.X Sürüm Yükseltme Pac Dosyası İle Proxy Kullanmak Amaç Bu dökümanda, Pac dosyası ile istemcilerin nasıl proxy kullanabileceği anlatılacaktır.

Detaylı

YENİ NESİL SİBER GÜVENLİK OPERASYON MERKEZİ (SGOM) Koruma, Tespit, Müdahale ve Tahmin. BARİKAT BİLİŞİM GÜVENLİĞİ Murat Hüseyin Candan Genel Müdür

YENİ NESİL SİBER GÜVENLİK OPERASYON MERKEZİ (SGOM) Koruma, Tespit, Müdahale ve Tahmin. BARİKAT BİLİŞİM GÜVENLİĞİ Murat Hüseyin Candan Genel Müdür YENİ NESİL SİBER GÜVENLİK OPERASYON MERKEZİ (SGOM) Koruma, Tespit, Müdahale ve Tahmin BARİKAT BİLİŞİM GÜVENLİĞİ Murat Hüseyin Candan Genel Müdür Evrensel Çözüm Bakışaçısı İnsan Süreç Teknoloji Gartner

Detaylı

2008 Yılı Kritik Güvenlik Açıkları

2008 Yılı Kritik Güvenlik Açıkları 2008 Yılı Kritik Güvenlik Açıkları Bahtiyar BİRCAN Uzman Araştırmacı bahtiyar @ uekae.tubitak.gov.tr www.bilgiguvenligi.gov.tr 5Haziran 2009 Gündem 2008 Güvenlik Olayları Özeti Conficker virüsü Sahte SSL

Detaylı

ĐZLEME(MONITORING) HĐZMETĐ

ĐZLEME(MONITORING) HĐZMETĐ ĐZLEME(MONITORING) HĐZMETĐ İÇİNDEKİLER KAPSAM DAHİLİNDEKİ SERVİSLER ÜRÜN ÖZELLİKLERİ VE GEREKSİNİMLER SIKÇA SORULAN SORULAR KAPSAM DAHĐLĐNDEKĐ SERVĐSLER Her geçen gün artan bilişim envanterinde yaklaşık

Detaylı

SİBER GÜVENLİK FARKINDALIĞI

SİBER GÜVENLİK FARKINDALIĞI SİBER GÜVENLİK FARKINDALIĞI BİR ZİNCİR EN ZAYIF HALKASI KADAR SAĞLAMDIR! GÜNÜMÜZDEKİ TEHDİT TRENDLERİ DDOS Saldırıları Phishing / Ransomware Saldırıları Bilgi Sızdırma / Bilgi Hırsızlığı Saldırıları DDOS

Detaylı

www.innoverabt.com 01 Şirket Profili

www.innoverabt.com 01 Şirket Profili EĞİTİM HİZMETLERİ www.innoverabt.com 01 Şirket Profili İşiniz Bilgi Teknolojilerine bağlıdır. BT, sizin için değerli olan müşteri veritabanı, ERP, CRM, e-ticaret gibi işinizin can damarı olan pek çok

Detaylı

Sisteminiz Artık Daha Güvenli ve Sorunsuz...

Sisteminiz Artık Daha Güvenli ve Sorunsuz... Sisteminiz Artık Daha Güvenli ve Sorunsuz... Asistek Firewall kullanmanın pek çok yararı vardır: Asistek Firewall, tamamen web tabanlı ve esnek yapıya sahip Güvenlik Duvarı servislerini barındırarak çeşitli

Detaylı

Gelişmiş Siber Tehdidler (APT): Genel Bakış

Gelişmiş Siber Tehdidler (APT): Genel Bakış Gelişmiş Siber Tehdidler (APT): Genel Bakış Zararlı Yazılım Analiz ve Mücadele Merkezi TÜBİTAK BİLGEM Siber Güvenlik Enstitüsü Sunum İçeriği Gelişmiş Siber Tehdit (APT) nedir? APT savunma ve tespit yöntemleri

Detaylı

Bilgi ve Bilgisayar Sistemleri Güvenliği (Information and Computer Systems Security)

Bilgi ve Bilgisayar Sistemleri Güvenliği (Information and Computer Systems Security) Bilgi ve Bilgisayar Sistemleri Güvenliği (Information and Computer Systems Security) Bu bölümde; Bilgi Güvenliği ve Önemi Güvenliğin Sınıflandırılması, Bilgi Güvenliği Tehditleri, İhtiyaç Duyulan Alanlar,

Detaylı

Geleceğin güçlü Türkiye'si için Türkiye'nin Geleceğine Öneriler

Geleceğin güçlü Türkiye'si için Türkiye'nin Geleceğine Öneriler Geleceğin güçlü Türkiye'si için Türkiye'nin Geleceğine Öneriler Mustafa AFYONLUOĞLU Siber Güvenlik, e-yönetişim ve e-devlet Kıdemli Uzmanı www.afyonluoglu.org Yazılım ve Teknoloji Zirvesi 6-7 Aralık 2017

Detaylı

İstemci Tabanlı Saldırı Türleri. Ozan UÇAR ozan.ucar@bga.com.tr

İstemci Tabanlı Saldırı Türleri. Ozan UÇAR ozan.ucar@bga.com.tr İstemci Tabanlı Saldırı Türleri Ozan UÇAR ozan.ucar@bga.com.tr Kayseri 2012 Konuşmacı Hakkında Kıdemli Bilgi Güvenliği Danışmanı ve Eğitmen Bilgi Güvenliği AKADEMİSİ () PenetraPon Tester Blog Yazarı blog.bga.com.tr

Detaylı

Sİber Güvenlİk Hİzmet ve Ürün Kataloğu.

Sİber Güvenlİk Hİzmet ve Ürün Kataloğu. Sİber Güvenlİk Hİzmet ve Ürün Kataloğu www.havelsan.com.tr 2 SİSATEM, bu işin merkezinde Biz siber güvenliği millî güvenlik olarak kabul ediyoruz. Bir ülkenin millî güvenliği neyse siber güvenliği de aynı.

Detaylı

Bilgi Güvenliği Eğitim/Öğretimi

Bilgi Güvenliği Eğitim/Öğretimi Bilgi Güvenliği Eğitim/Öğretimi İbrahim SOĞUKPINAR Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü İçerik Bilgi Güvenliği Eğitim/Öğretimi Dünyadaki Örnekler Türkiye deki Örnekler GYTE de Bilgi Güvenliği Dersi Sonuç ve

Detaylı

Windows Temelli Zararlı Yazılımlarla Mücadele

Windows Temelli Zararlı Yazılımlarla Mücadele Windows Temelli Zararlı Yazılımlarla Mücadele Zararlı Yazılım Analiz ve Mücadele Merkezi TÜBİTAK BİLGEM Siber Güvenlik Ens7tüsü Giriş Zararlı yazılımlar neden oldukları ekonomik zararlar nedeniyle önemli

Detaylı

INFORMATION & SECURITY TECHNOLOGIES. BOA - Trend Micro. Zararlı Yazılım Analizi ve APT. Yasin SÜRER yasin.surer@boateknoloji.com

INFORMATION & SECURITY TECHNOLOGIES. BOA - Trend Micro. Zararlı Yazılım Analizi ve APT. Yasin SÜRER yasin.surer@boateknoloji.com INFORMATION & SECURITY TECHNOLOGIES BOA - Trend Micro Zararlı Yazılım Analizi ve APT Yasin SÜRER yasin.surer@boateknoloji.com Zararlı Yazılımlar Virüsler Solucanlar Ransomware Bot Arka Kapılar Fork Bomb

Detaylı

Bilgi Güvenliği Farkındalık Eğitimi

Bilgi Güvenliği Farkındalık Eğitimi NECMETTİN ERBAKAN Ü N İ V E R S İ T E S İ Meram Tıp Fakültesi Hastanesi Bilgi Güvenliği Farkındalık Eğitimi Ali ALAN Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi Bilgi İşlem Merkezi 444

Detaylı

(Bilgisayar ağlarının birbirine bağlanarak büyük bir ağ oluşturmasıdır)

(Bilgisayar ağlarının birbirine bağlanarak büyük bir ağ oluşturmasıdır) İnternet ve WWW İnternet Dünyadaki en büyük bilgisayar ağı, (Bilgisayar ağlarının birbirine bağlanarak büyük bir ağ oluşturmasıdır) İnternet teki web site sayısının yüksek bir hızla artması ve beraberinde

Detaylı

Kaspersky Open Space Security: Release 2. İşletmeniz için birinci sınıf bir BT güvenliği çözümü

Kaspersky Open Space Security: Release 2. İşletmeniz için birinci sınıf bir BT güvenliği çözümü Kaspersky Open Space Security: Release 2 İşletmeniz için birinci sınıf bir BT güvenliği çözümü Güncellenmiş uygulamalar Updated applications Release 2 uygulamaları: Kaspersky Anti-virus for Windows Workstations

Detaylı

1. AMAÇ Bu Prosedürün amacı, Aksaray Üniversitesi bünyesinde yürütülen bilgi işlem hizmetlerinin yürütülmesi ile ilgili esasları belirlemektir.

1. AMAÇ Bu Prosedürün amacı, Aksaray Üniversitesi bünyesinde yürütülen bilgi işlem hizmetlerinin yürütülmesi ile ilgili esasları belirlemektir. Sayfa No 1/5 1. AMAÇ Bu Prosedürün amacı, Aksaray Üniversitesi bünyesinde yürütülen bilgi işlem hizmetlerinin yürütülmesi ile ilgili esasları belirlemektir. 2. KAPSAM Bu Prosedür, Aksaray Üniversitesi

Detaylı

Bilgi Güvenliği Nedir? Bilgi Güvenliğinde Saldırı Kavramı. Bilgi Güvenliğinde Saldırı Örneği : SPAM Mail

Bilgi Güvenliği Nedir? Bilgi Güvenliğinde Saldırı Kavramı. Bilgi Güvenliğinde Saldırı Örneği : SPAM Mail BİLGİ GÜVENLİĞİ Bilgi Güvenliği Nedir? Bilgi Güvenliği: Bilişim ürünleri/cihazları ile bu cihazlarda işlenmekte olan verilerin bütünlüğü ve sürekliliğini korumayı amaçlayan çalışma alanıdır. Bilgi Güvenliğinin

Detaylı

Raporda öne çıkanlar:

Raporda öne çıkanlar: BASIN BÜLTENİ Symantec Raporuna Ggöre Sspam(istenmenyen e-posta) ggönderen Kkişiler Ttatiller ve Kküresel Ççapta İilgi Ggören eetkinlikleri Ffırsat Oolarak Kkullanıyor Aralık 2011 ile Ocak 2012 arasındaki

Detaylı

Siber Güvenlik Risklerinin Tanımlanması / Siber Güvenlik Yönetişimi

Siber Güvenlik Risklerinin Tanımlanması / Siber Güvenlik Yönetişimi KURUMLAR İÇİN SİBER GÜVENLİK ÖNLEMLERİNİ ÖLÇME TESTİ DOKÜMANI Kurumlar İçin Siber Güvenlik Önlemlerini Ölçme Testi Dokümanı, kamu kurum ve kuruluşları ile özel sektör temsilcilerinin siber güvenlik adına

Detaylı

SIZMA TESTİ EĞİTİMLERİ

SIZMA TESTİ EĞİTİMLERİ SIZMA TESTİ EĞİTİMLERİ Kayıt (log) toplama ve yönetimi eğitimi... 2 Etkili bilgi güvenliği farkındalık programı oluşturma eğitimi... 3 Ağ ve sistem güvenliği eğitimi... 4 Uygulamalı ağ ve sistem güvenliği

Detaylı

Akademik Bilişim 2009 LOSTAR Bilgi Güvenliği A.Ş. Teknoloji: Kontrol Kimde?

Akademik Bilişim 2009 LOSTAR Bilgi Güvenliği A.Ş. Teknoloji: Kontrol Kimde? Akademik Bilişim 2009 LOSTAR Bilgi Güvenliği A.Ş. Teknoloji: Kontrol Kimde? İçerik Kötü Amaçlı Yazılımlar Kötü Niyetli Davranışlar Kötü Amaçlı Donanımlar Bilgisayar Kullanıcıları için 11 Altın Kural guvenlik.info

Detaylı

Siber Teröristlere Karşı Kurumlar Nasıl Korunmalıdır? Yusuf TULGAR NetDataSoft Genel Müdürü

Siber Teröristlere Karşı Kurumlar Nasıl Korunmalıdır? Yusuf TULGAR NetDataSoft Genel Müdürü Siber Teröristlere Karşı Kurumlar Nasıl Korunmalıdır? Yusuf TULGAR NetDataSoft Genel Müdürü email: yusuf@netdatasoft.com Siber Teröristlerin Amaçları Bilgisayar Sistemlerine ve Servislerine Yetkisiz Erişim

Detaylı

«Günümüzün Siber Saldırıları, Veri Sızıntıları ve Çözüm Yolları...»

«Günümüzün Siber Saldırıları, Veri Sızıntıları ve Çözüm Yolları...» «Günümüzün Siber Saldırıları, Veri Sızıntıları ve Çözüm Yolları...» Serkan Bilen Bilişim 112 Yazılım & ParSecure Siber Güvenlik Sistemleri Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü 26 Nisan 2018 Günümüz Siber Saldırıları

Detaylı

SİBER ESPİYONAJ FAALİYETLERİ VE TÜRKİYE

SİBER ESPİYONAJ FAALİYETLERİ VE TÜRKİYE SİBER ESPİYONAJ FAALİYETLERİ VE TÜRKİYE Türkiye, finansal amaçlı yapılan saldırıların yanı sıra konumu itibariyle Siber Espiyonaj faaliyetlerinin de hedefi oluyor. Özellikle bölgesel dinamiklerin ve politik

Detaylı

Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğümüz, ilimiz Derince ilçesinde bulunan İl Emniyet Müdürlüğü yerleşkesinde faaliyet göstermektedir.

Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğümüz, ilimiz Derince ilçesinde bulunan İl Emniyet Müdürlüğü yerleşkesinde faaliyet göstermektedir. Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğümüz, ilimiz Derince ilçesinde bulunan İl Emniyet Müdürlüğü yerleşkesinde faaliyet göstermektedir. Telefon & Faks : 0(262) 229 0706 e-posta:kocaeli155@egm.gov.tr siber.kocaeli@egm.gov.tr

Detaylı

Finans Sektörüne Yönelik Yeni Nesil Tehditler. Burç Yıldırım Mart 2015

Finans Sektörüne Yönelik Yeni Nesil Tehditler. Burç Yıldırım Mart 2015 Finans Sektörüne Yönelik Yeni Nesil Tehditler Burç Yıldırım Mart 2015 Gündem Tehdit Belirleme Güncel Tehditler Kullanıcı Ödeme Sistemleri ATM 2 Tehdit Belirleme 3 Neden? Sayısallaşan teknoloji iş yapış

Detaylı

Mobil Güvenlik ve Denetim

Mobil Güvenlik ve Denetim Mobil Güvenlik ve Denetim IV. Bilgi Teknolojileri Denetim ve Yönetişim Konferansı Ümit Şen, Ernst & Young 14 Mart 2013 Gündem Mobil veri üretimi ve kullanımına ilişkin sayısal bilgiler Mobil cihazlara

Detaylı

Elektrik Altyapılarında Bilgi Güvenliği Riskleri ve Çözümler

Elektrik Altyapılarında Bilgi Güvenliği Riskleri ve Çözümler Elektrik Altyapılarında Bilgi Güvenliği Riskleri ve Çözümler M. Fikret OTTEKİN 27 Nisan 2013 Akıllı Şebekeler Sempozyumu, Ankara Elektrik Altyapı Sistemlerinde Hiyerarşi Çeşitli ürünler Diğer kullanıcılar

Detaylı

Kurumsal Ağlarda Web Sistem Güvenliği

Kurumsal Ağlarda Web Sistem Güvenliği Kurumsal Ağlarda Web Sistem Güvenliği Ar. Gör. Enis Karaarslan Ege Ü. Kampüs Network Yöneticisi ULAK CSIRT http://csirt.ulakbim.gov.tr İÇERİK 1. Neden Web Güvenliği 2. Kurumsal Web Güvenliği Modeli Standartları

Detaylı

Malware Analizi Yöntem ve Araçları. Huzeyfe ÖNAL Huzeyfe.onal@bga.com.tr Bilgi Güvenliği AKADEMİSİ Twitter: @bgakademisi @huzeyfeonal

Malware Analizi Yöntem ve Araçları. Huzeyfe ÖNAL Huzeyfe.onal@bga.com.tr Bilgi Güvenliği AKADEMİSİ Twitter: @bgakademisi @huzeyfeonal Malware Analizi Yöntem ve Araçları Huzeyfe ÖNAL Huzeyfe.onal@bga.com.tr Bilgi Güvenliği AKADEMİSİ Twitter: @bgakademisi @huzeyfeonal Huzeyfe ÖNAL Bilgi Güvenliği AKADEMİSİ Eğitmen, Pentester, Danışman,

Detaylı

Hakkında ARGE SECOPS EĞİTİM MSSP SOME / SOC PENTEST. BGA Bilgi Güvenliği A.Ş.

Hakkında ARGE SECOPS EĞİTİM MSSP SOME / SOC PENTEST. BGA Bilgi Güvenliği A.Ş. 1 Hakkında BGA Bilgi Güvenliği A.Ş. ARGE 2 Siber güvenlik dünyasına yönelik, yenilikçi profesyonel çözümleri ile katkıda bulunmak amacı ile 2008 yılında kurulan BGA Bilgi Güvenliği A.Ş. stratejik siber

Detaylı

İnternet te Bireysel Güvenliği Nasıl Sağlarız? Rauf Dilsiz Bilgi Güvenliği Uzmanı

İnternet te Bireysel Güvenliği Nasıl Sağlarız? Rauf Dilsiz Bilgi Güvenliği Uzmanı İnternet te Bireysel Güvenliği Nasıl Sağlarız? Rauf Dilsiz Bilgi Güvenliği Uzmanı İçerik Kişisel Bilgilerin Korunması İnternet üzerinden saldırganların kullandığı yöntemler Virüsler Trojan (Truva Atı)

Detaylı

Bilgi Güvenliği. Kurumsal Eğitim Kataloğu Siber Güvenlik Farkındalığı

Bilgi Güvenliği. Kurumsal Eğitim Kataloğu Siber Güvenlik Farkındalığı Bilgi Güvenliği Kurumsal Eğitim Kataloğu 2017 Siber Güvenlik Farkındalığı Dijital Adli Bilişim Uyumluluk & Sertifikasyon Güvenli Yazılım Geliştirme Siber Saldırı & Savunma SİBER GÜVENLİK Son Kullanıcılar

Detaylı

Siber Güvenlik Hizmetleri Kataloğu

Siber Güvenlik Hizmetleri Kataloğu Siber Güvenlik Hizmetleri Kataloğu Güvenli kurumlar, sistematik yapılar! Yetkinliklerimiz İhtiyacınız olan adımları planlayın! Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi Temel Eğitimi (ISO/IEC 27001:2013) Eğitim

Detaylı

5651 ve 5070 Sayılı Kanun Tanımlar Yükümlülükler ve Sorumluluklar Logix v2.3 Firewall. Rekare Bilgi Teknolojileri

5651 ve 5070 Sayılı Kanun Tanımlar Yükümlülükler ve Sorumluluklar Logix v2.3 Firewall. Rekare Bilgi Teknolojileri 5651 ve 5070 Sayılı Kanun Tanımlar Yükümlülükler ve Sorumluluklar Logix v2.3 Firewall 5651 Sayılı Kanun Kanunun Tanımı : İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen

Detaylı

Gökhan AKIN. ĐTÜ/BĐDB Ağ Grubu Başkanı ULAK-CSIRT Güvenlik Grubu Üyesi. http://www2.itu.edu.tr/~akingok

Gökhan AKIN. ĐTÜ/BĐDB Ağ Grubu Başkanı ULAK-CSIRT Güvenlik Grubu Üyesi. http://www2.itu.edu.tr/~akingok DHCP SERVĐSĐNE YENĐ BĐR BAKIŞ Gökhan AKIN ĐTÜ/BĐDB Ağ Grubu Başkanı ULAK-CSIRT Güvenlik Grubu Üyesi http://www2.itu.edu.tr/~akingok DHCP Servisi Dynamic Host Configuration Protocol, RFC 2131: IP bazlı

Detaylı

Dünyada Veri Kaçağı ve Veri Kaçağı Önleme (DLP) Sistemleri Tahsin TÜRKÖZ Bilişim Sistemleri Güvenliği Grubu

Dünyada Veri Kaçağı ve Veri Kaçağı Önleme (DLP) Sistemleri Tahsin TÜRKÖZ Bilişim Sistemleri Güvenliği Grubu Dünyada Veri Kaçağı ve Veri Kaçağı Önleme (DLP) Sistemleri Tahsin TÜRKÖZ Bilişim Sistemleri Güvenliği Grubu Mart, 2010 İçerik Veri Kaçağı Önleme Nedir? Dünyada ve Türkiye de Veri Kaçağı Teknoloji Ne Durumda?

Detaylı

Özgür Yazılımlar ile Kablosuz Ağ Denetimi

Özgür Yazılımlar ile Kablosuz Ağ Denetimi Özgür Yazılımlar ile Kablosuz Ağ Denetimi Fatih Özavcı fatih.ozavci@gamasec.net Afşin Taşkıran afsin.taskiran@avea.com.tr Konular Kablosuz Ağ Güvenliği Kablosuz Ağ Güvenlik Denetim Süreci Denetim Kapsamının

Detaylı

Elbistan Meslek Yüksek Okulu GÜZ Yarıyılı. Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU

Elbistan Meslek Yüksek Okulu GÜZ Yarıyılı. Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2015 2016 GÜZ Yarıyılı Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU Bilgisayar ağ yönetimi Başlıkları Kullanılacak ağın tanımlanması, Ağ yapısının fiziksel tasarım ve yapılanmasının sağlanması

Detaylı

BİLGİ GÜVENLİĞİ. Ahmet SOYARSLAN biltek.info. Bilgi Gizliliği ve Güvenliği Zararlı Yazılımlar Alınacak Tedbirler Güvenlik Yazılımları

BİLGİ GÜVENLİĞİ. Ahmet SOYARSLAN biltek.info. Bilgi Gizliliği ve Güvenliği Zararlı Yazılımlar Alınacak Tedbirler Güvenlik Yazılımları BİLGİ GÜVENLİĞİ Ahmet SOYARSLAN biltek.info Bilgi Gizliliği ve Güvenliği Zararlı Yazılımlar Alınacak Tedbirler Güvenlik Yazılımları BİLGİYE ULAŞMAK ÇOK KOLAY! Teknolojinin sürekli gelişmesi, bilgi ve iletişim

Detaylı

SIRA NO SORUMLU BİRİM FAALİYET SORUMLU DURUM AÇIKLAMA

SIRA NO SORUMLU BİRİM FAALİYET SORUMLU DURUM AÇIKLAMA T.Ü. BİLGİ İŞLEM DAİRE BAŞKANLIĞI İŞ PLANI FORMU Doküman No: BİDB-F-06 Yürürlük Tarihi: 01.01.2012 Revizyon No: 0 Tarihi: - TRAKYA ÜNİVERSİTESİ BİLGİ İŞLEM DAİRE BAŞKANLIĞI İŞ PLANI FORMU SIRA NO SORUMLU

Detaylı

BİLGİ İŞLEM DAİRE BAŞKANLIĞI İŞ TANIMLARI SIRA NO ADI SOYADI GÖREV TANIMLARI

BİLGİ İŞLEM DAİRE BAŞKANLIĞI İŞ TANIMLARI SIRA NO ADI SOYADI GÖREV TANIMLARI SIRA NO ADI SOYADI BİLGİ İŞLEM DAİRE BAŞKANLIĞI İŞ TANIMLARI GÖREV TANIMLARI 1 Fidan IŞIK DAİRE BAŞKANI Bilgi İşlem Daire Başkanlığında yapılan tüm işlerin sevk ve idaresini yapmak. SEKRETERLİK 1 Halit

Detaylı

AĞ ve SİSTEM GÜVENLİĞİ

AĞ ve SİSTEM GÜVENLİĞİ AĞ ve SİSTEM GÜVENLİĞİ Burak DAYIOĞLU ve Burç YILDIRIM {bd,by}@dikey8.com Bilişim Güvenliği ve Sorunlar Bilişim sistemlerine bağımlılığımız artıyor Güvenlik ihlalleri her yıl en azından ikiye katlanıyor

Detaylı

Enerji, bankacılık, finans, telekomünikasyon gibi önemli sektörler Sinara Labs ile siber saldırılar a karşı güvende

Enerji, bankacılık, finans, telekomünikasyon gibi önemli sektörler Sinara Labs ile siber saldırılar a karşı güvende Enerji, bankacılık, finans, telekomünikasyon gibi önemli sektörler Sinara Labs ile siber saldırılar a karşı güvende Siber saldırı seviyesinin hiç olmadığı kadar yükseldiği şu günlerde, Sinara Labs sunduğu

Detaylı

BİLGİSAYAR GÜVENLİĞİ BİLGİSAYAR GÜVENLİĞİ BİLGİSAYAR GÜVENLİĞİ

BİLGİSAYAR GÜVENLİĞİ BİLGİSAYAR GÜVENLİĞİ BİLGİSAYAR GÜVENLİĞİ SUNUM 14 Bilgisayarların Fiziki Güvenliği Bilgisayarların Veri Güvenliği Politika ve Prosedürler Donanım ve Yazılım Araçları Bağlayıcı Mevzuat Pearson kaynakları kullanılarak Öğr. Gör. Mustafa ÇETİNKAYA

Detaylı

Web Uygulama Güvenliği Kontrol Listesi 2010

Web Uygulama Güvenliği Kontrol Listesi 2010 Web Uygulama Güvenliği Kontrol Listesi 2010 1 www.webguvenligi.org Web uygulama güvenliği kontrol listesi 2010, OWASP-Türkiye ve Web Güvenliği Topluluğu tarafından güvenli web uygulamalarında aktif olması

Detaylı

İstanbul Bilişim Kongresi. Bilişim Yönetişimi Paneli CobiT ve Diğer BT Yönetim Metodolojileri Karşılaştırması. COBIT ve ISO 27001

İstanbul Bilişim Kongresi. Bilişim Yönetişimi Paneli CobiT ve Diğer BT Yönetim Metodolojileri Karşılaştırması. COBIT ve ISO 27001 İstanbul Bilişim Kongresi Bilişim Yönetişimi Paneli CobiT ve Diğer BT Yönetim Metodolojileri Karşılaştırması COBIT ve ISO 27001 Merve Saraç, CISA merve@mersis.com.tr MerSis Bilgi Teknolojileri Danışmanlık

Detaylı

Bilgisayar Güvenliği Etik ve Gizlilik

Bilgisayar Güvenliği Etik ve Gizlilik Bilgisayar Güvenliği Etik ve Gizlilik Bilgisayar Güvenliği Riskleri Bilgisayar güvenliği bilgi, donanım ve yazılım gibi kaynakların etkin şekilde korunmasıdır. Bilgisayar virüsleri, solucanlar, Truva atları,

Detaylı

BioAffix Ones Technology nin tescilli markasıdır.

BioAffix Ones Technology nin tescilli markasıdır. BioAffix Ones Technology nin tescilli markasıdır. NEDEN BİYOMETRİK?DOĞRULAMA Biyometrik veri taklit edilemez, şifre gibi unutulamaz! Şifre olmadığı için, casus yazılımlara karşı güvenlidir! Biyometrik

Detaylı

BİLGİ GÜVENLİĞİ VE ZARARLI YAZILIMLAR. Bilgi Güvenliği: Kendimize ait olan bilginin başkasının eline geçmemesidir.

BİLGİ GÜVENLİĞİ VE ZARARLI YAZILIMLAR. Bilgi Güvenliği: Kendimize ait olan bilginin başkasının eline geçmemesidir. BİLGİ GÜVENLİĞİ VE ZARARLI YAZILIMLAR Bilgi Güvenliği: Kendimize ait olan bilginin başkasının eline geçmemesidir. Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi İstiklal Ortaokulu www.istiklalorta.meb.k12.tr Bilgi

Detaylı

Bilgi Sistemlerinde Merkezi Kayıt Yönetimi ve Olay İlişkilendirme

Bilgi Sistemlerinde Merkezi Kayıt Yönetimi ve Olay İlişkilendirme Bilgi Sistemlerinde Merkezi Kayıt Yönetimi ve Olay İlişkilendirme Burak Bayoğlu Ağ Güvenliği Grubu Başuzman Araştırmacı CISM, CISA, CISSP bayoglu@uekae.tubitak.gov.tr 06 Haziran 2008, Ankara Gündem Merkezi

Detaylı

Temel Kavramlar, DoS/DDoS Saldırıları ve Çeşitleri

Temel Kavramlar, DoS/DDoS Saldırıları ve Çeşitleri Temel Kavramlar, DoS/DDoS Saldırıları ve Çeşitleri Standart Güvenlik Bileşenleri Herşey gaz ve toz bulutuyken... (C.I.A) Confidentiality Confidentiality Integrity Integrity Availability Availability En

Detaylı

27 Kasım Ekran 1: ETA:SQL Yazılım Güncelleme Uygulaması

27 Kasım Ekran 1: ETA:SQL Yazılım Güncelleme Uygulaması 27 Kasım 2017 İlgili Versiyon/lar : ETA:SQL, ETA:V.8-SQL, ETA:SB İlgili Modül/ler : Genel ETA:SQL YAZILIM GÜNCELLEME UYGULAMASI Programlarımız teknolojik gelişmeler, mevzuat değişiklikleri, kullanıcı talepleri

Detaylı

Siber Güvenlik Ülkemizde Neler Oluyor?

Siber Güvenlik Ülkemizde Neler Oluyor? SOME Siber Olaylara Müdahele Ekibi Siber Güvenlik Ülkemizde Neler Oluyor? Türkiye dünya genelinde siber saldırıya uğrayan ve siber saldırı başlatan ülkeler arasında ilk sıralarda yer almaktadır. Siber

Detaylı

BİLGİ GÜVENLİĞİ. Bilgi Gizliliği ve Güvenliği Zararlı Yazılımlar Alınacak Tedbirler Güvenlik Yazılımları

BİLGİ GÜVENLİĞİ. Bilgi Gizliliği ve Güvenliği Zararlı Yazılımlar Alınacak Tedbirler Güvenlik Yazılımları BİLGİ GÜVENLİĞİ Bilgi Gizliliği ve Güvenliği Zararlı Yazılımlar Alınacak Tedbirler Güvenlik Yazılımları BİLGİYE ULAŞMAK ÇOK KOLAY! Teknolojinin sürekli gelişmesi, bilgi ve iletişim teknolojisi araçlarının

Detaylı

BioAffix Ones Technology nin tescilli markasıdır.

BioAffix Ones Technology nin tescilli markasıdır. BioAffix Ones Technology nin tescilli markasıdır. NEDEN BİYOMETRİK?DOĞRULAMA Biyometrik veri taklit edilemez, şifre gibi unutulamaz! Şifre olmadığı için, casus yazılımlara karşı güvenlidir! Biyometrik

Detaylı

5. Sınıflar Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi Çalışma Soruları 2

5. Sınıflar Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi Çalışma Soruları 2 5. Sınıflar Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi Çalışma Soruları 2 1- Şükran kendi bilgisayarında bulunan özel yazılarını kardeşinin görmesini istememektedir. Bu durumda Şükran nın aşağıdakilerden hangisini

Detaylı

Daha Güçlü Türkiye için Etkin SOME ler Nasıl Olmalı?

Daha Güçlü Türkiye için Etkin SOME ler Nasıl Olmalı? Mustafa AFYONLUOĞLU Siber Güvenlik, e-yönetişim ve e-devlet Kıdemli Uzmanı 2017 DE SİBER DÜNYA Casusluk, Sabotaj Casusluk Casusluk Casusluk Casusluk, Sabotaj Casusluk Casusluk Casusluk Casusluk Casusluk

Detaylı

Siber Savunma. SG 507Siber Savaşlar Güz 2014 Yrd. Doç. Dr. Ferhat Dikbıyık

Siber Savunma. SG 507Siber Savaşlar Güz 2014 Yrd. Doç. Dr. Ferhat Dikbıyık Siber Savunma SG 507Siber Savaşlar Güz 2014 Siber Savunma Siber Caydırıcılık genel anlamda problemli olduğundan etkisi düşük olabilir. Bu durumda bir devletin kendisini siber tehditlere karşı savunabilmesi

Detaylı

TÜPRAŞ'ta Siber Güvenlik ve Proses Emniyeti Eylül 2018

TÜPRAŞ'ta Siber Güvenlik ve Proses Emniyeti Eylül 2018 TÜPRAŞ'ta Siber Güvenlik ve Proses Emniyeti Eylül 2018 İçerik Önemli Tanımlar Dün ve Bugün Siber Tehditler Yaşanmış Siber Güvenlik Vakaları Proses Emniyeti ve Siber Güvenlik TÜPRAŞ ta Siber Güvenlik Uygulamaları

Detaylı

Web Application Penetration Test Report

Web Application Penetration Test Report Web Application Penetration Test Report Sızma testleri (Pentest) ve zayıflık tarama (Vulnerability Assessment) birbirine benzeyen iki aşamadan oluşur. Zayıflık tarama hedef sistemdeki güvenlik açıklıklarının

Detaylı

www.kamusgd.org.tr Siber Güvenlikte Neler Oluyor? Hasan H. SUBAŞI KAMU SİBER GÜVENLİK DERNEĞİ GENEL SEKRETER

www.kamusgd.org.tr Siber Güvenlikte Neler Oluyor? Hasan H. SUBAŞI KAMU SİBER GÜVENLİK DERNEĞİ GENEL SEKRETER www.kamusgd.org.tr Siber Güvenlikte Neler Oluyor? Hasan H. SUBAŞI KAMU SİBER GÜVENLİK DERNEĞİ GENEL SEKRETER KAMU SİBER GÜVENLİK DERNEĞİ Kamu Siber Güvenlik Derneği 2013 yılından beri faaliyet gösteren

Detaylı

Şekil 1- CryptoLocker Tarafından Kullanıcılara Gönderilen Eposta

Şekil 1- CryptoLocker Tarafından Kullanıcılara Gönderilen Eposta CryptoLocker Virüsü Nedir? Fidyeci (ransomware) truva atıdır [1]. Microsoft Windows işletim sistemlerini hedef alır. İnternet üzerinde ilk olarak 5 Eylül 2013 tarihinde görülmüştür [2]. CryptoLocker, virüslü

Detaylı

KÖTÜ AMAÇLı YAZıLıMLAR VE GÜVENLIK

KÖTÜ AMAÇLı YAZıLıMLAR VE GÜVENLIK KÖTÜ AMAÇLı YAZıLıMLAR VE GÜVENLIK GIRIŞ Kötü amaçlı programlar bilgisayar kullanıcılarını en çok tedirgin eden günlük sorunların başında geliyor. Bu tür yazılımlar genellikle kullanıcının bilgisi olmadan

Detaylı

BİLGİ GÜVENLİĞİ. Bu bolümde;

BİLGİ GÜVENLİĞİ. Bu bolümde; Bilgi Güvenliği Bu bolümde; Bilgi güvenliğinin önemini açıklayacak, Bilgi güvenliğine yönelik tehditleri kavrayacak, Sayısal dünyada kimlik yönetimi konusunda güvenlik acısından yapılması gerekenleri listeleyecek,

Detaylı

T.Ü. BİLGİ İŞLEM DAİRE BAŞKANLIĞI HİZMET ENVANTERİ. Revizyon No: 0 Tarihi: - TRAKYA ÜNİVERSİTESİ BİLGİ İŞLEM DAİRE BAŞKANLIĞI HİZMET ENVANTERİ

T.Ü. BİLGİ İŞLEM DAİRE BAŞKANLIĞI HİZMET ENVANTERİ. Revizyon No: 0 Tarihi: - TRAKYA ÜNİVERSİTESİ BİLGİ İŞLEM DAİRE BAŞKANLIĞI HİZMET ENVANTERİ BİLGİ İŞLEM DAİRE BAŞKANLIĞI HİZMET ENVANTERİ Doküman No: BİDBF04 Yürürlük Tarihi: 01.01.2012 Revizyon No: 0 Tarihi: TRAKYA ÜNİVERSİTESİ BİLGİ İŞLEM DAİRE BAŞKANLIĞI HİZMET ENVANTERİ SIRA NO KURUM KODU

Detaylı

Bilgi Sistem altyapısında kullanılan sistemlerin 7x24 izlenmesi ve analiz edilmesi. Tespit edilen güvenlik olaylarını önleyici tedbirlerin alınması

Bilgi Sistem altyapısında kullanılan sistemlerin 7x24 izlenmesi ve analiz edilmesi. Tespit edilen güvenlik olaylarını önleyici tedbirlerin alınması 1 Güvenlik Operasyon Merkezi Nedir? Güvenlik operasyon merkezleri, kurum bilişim altyapısının güvenlik ihlallerine karşı 7 gün 24 saat izlendiği, olabilecek ihlallerin önceden değerlendirilip önlenmeye

Detaylı

FTP ve Güvenlik Duvarları

FTP ve Güvenlik Duvarları FTP ve Güvenlik Duvarları FTP Protokolü FTP, sık kullanılan protokoller(http, SMTP, DNS vs) arasında en sorunlu protokoldür. Diğer protokoller tek bir TCP/UDP portu üzerinden çalışırken FTP birden fazla

Detaylı

Güvenlik Java ve Web Uygulama Güvenliği

Güvenlik Java ve Web Uygulama Güvenliği Güvenlik Java ve Web Uygulama Güvenliği Melih Sakarya www.melihsakarya.com melih.sakarya@gmail.com www.mergecons.com Olası Açıklar Donanımsal açıklar Sistemsel Açıklar Yazılımsal Açıklar Sosyal Mühendislik

Detaylı