! "# "#$ % " $# %!! % % ' ())

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "! "# "#$ % " $# %!! % % ' ())"

Transkript

1 ! "# "#$ % " $# %! &"!! % % ' ())

2 ÇNDEKLER 1) RENKLERN NSAN HAYATINDAK YER 2,3,4,5,6 2) SYAH 7 3) BEYAZ 8 4) MAV 9 5) KIRMIZI 10 6) SARI 11 7) YEL 12 8) MOR 13 9) PEMBE 14 10) TURUNCU 15 11) LACVERT 16 12) KAHVERENG 17 13) GR 18 14) SONUÇ 19 15) RESM KAYNAKÇASI 20 16) KAYNAKÇA 20

3 RENKLERN NSAN HAYATINDAK YER Bir renge yalnızca bakmanın davranılarımızı etkileyebileceini ve ruhsal durumunuzu deitirebileceini hiç düündünüz mü? Bazı aratırmacılar bu konuyu kukuyla karılasa da, birçokları renklerin insan davranıı ve psikolojisi üzerinde önemli ölçüde etkili olduunu ileri sürmektedirler. Bir rengin insanolu üzerinde yarattıı psikolojik ve duygusal etki o kadar önemli ki, bugün dünyada milyonlarca dolar para sırf bir irketin ne renk logo kullanacaını tespit etmek için harcanıyor. Renkler bizi neelendirir, duygusal yapar, sinirli veya hırçın yapar, aç deilken yemek yememizi salayanlar bile vardır

4 "Renk Nedir?" sorusuna: "Renk, ııın deiik dalga boylarının gözün retinasına ulaması ile ortaya çıkan bir algılamadır." eklinde teknik bir cevap verebiliriz. Peki, rengi ifade edebilmek için bu açıklama yeterli midir? Renkler sadece birer algılama mıdır? Düünün, kap karanlık duvarların arasında mı kendinizi daha canlı ve enerjik hissedersiniz yoksa kırmızı bir odada mı? Evet, renkler insanın ruh halini yansıtır ve etkiler. Sadece ruh halini deil, salıını ve enerjisini de etkiler. Bu nedenle, renklerle tedavi, genel tedavi uygulamasını destekleyici olarak yüz yıllardır kullanılmaktadır. Örnein, kalp rahatsızlıı ve verem ikâyeti olanlara, aynı zamanda dinlendirici ve huzur veren bir renk olan yeil renk tavsiye edilir. Renklerin insan üzerindeki etkileri nedeniyle gerek giysi seçiminde gerekse yaadıımız mekânları boyarken renk seçimine dikkat etmek gerekir. Örnein; yatak odası pembe, yemek odası ise yeil renk olabilir. toplantısına giderken lacivert ve mavi renk giymek daha uygun olacaktır. Elbette ki, i, ya ve çevre bu tercihleri etkilemektedir. Renklerin insan üzerindeki etkileri salık, psikoloji, alıveri, üretim, zihinsel ve fiziksel performans gibi konularda kullanılmaktadır.

5 Renkler etkilerine göre kendi aralarında souk ve sıcak renkler olarak ayrılmaktadır. Balıca sıcak renkler Kırmızı, Turuncu, Sarı; balıca souk renkler ise Yeil, Mavi, Mor olarak bilinir.

6 Doada kırmızı, sarı ve mavi olmak üzere 3 ana renk vardır. Bu renklerin birbirleriyle ikili olarak eit oranda karıtırılmasıyla da turuncu, yeil ve mor ara renkleri elde edilir. Bu renklerden dier renkler türetilir. Farklı renklerin farklı oranlarda karıtırılmasıyla birbirinden farklı milyonlarca renk oluur.

7 Renklerin Psikolojik Etkileri, insanda meydana getirdikleri hislerle ilgilidir. Her renk insanda farklı duygular uyandırır. Kimi renkler insanı sakinletirirken kimileri heyecanlandırır, bazı renkler kendine güveni arttırırken bazıları da içe kapanıklıı arttırabilmektedir. Birbirine yakın renklerin etkileri de birbirine benzemektedir. Örnein, sıcak renkler insanda sıcaklık hissi uyandırırken, souk renkler de bir serinlik ve soukluk hissi uyandırır. Renklerin insan üzerindeki etkileri, ruh ve sinir hastalıkları bata olmak üzere, çeitli hastalıkların tedavisinde destekleyici olarak kullanılmaktadır. Ayrıca, pazarlama, ekonomi ve siyaset gibi konularda da renklerin insan üzerindeki etkilerinden yararlanılmaktadır.

8 Siyah Siyah (ya da kara), bir renk deil renksizliktir. Çünkü aslında siyah renk yoktur. Bundan dolayı doada siyah renk bulunmaz, fakat ııı emen ve yok eden yerler siyah olarak algılanır. Iıı emen ve yok eden siyah, hüznü, yalnızlıı, sıkıntıları ve endieleri hatırlatarak karamsarlıı artıcı etkiler gösterebilir. Ölümü çarıtıran siyah, genellikle matemin rengi olarak bilinir. Siyah renk aynı zamanda, gücü, soyluluu, aırbalılıı, hırsı ve tutkuyu ifade eder. Konsantrasyonu arttırır. Gücü ve soyluluu çarıtırdıı için makam araçlarında en çok kullanılan renktir. Siyah renk, hakim olduu ortamlara gizem katar. Karamsarlıı arttırabileceinden özellikle çocuk odalarında kullanılmamalıdır. Siyah rengi seven insanlar genellikle özgüveni yüksek, azimli ve kararlı kimselerdir. Kendi kararlarını kendileri vermek isterler. Bu özellikleri ile i hayatında baarılı olabilirler, fakat inatçılık ve aırı hırs gibi olumsuzlukları dengelemeleri gerekir. Ayrıca, siyah giyen insanların ruhsal sorunlarının daha fazla olduu tespit edilmitir. Özellikle çocuklarda inatçılıa ve depresyona neden olabilir. Siyah renk, kendine güveni arttırır, hırsa neden olabilir.

9 Beyaz Bütün renkleri içerisinde barındıran beyaz renk, saflıın ve temizliin simgesidir. Soukkanlılıı, asaleti, masumiyeti, istikrarı ve devamlılıı temsil eder. Huzur ve güven verir. Düünce gücünü arttırır. Aynı zamanda insana hüzün veren, dertlerini ve sıkıntılarını hatırlatan bir yanı da vardır. Belki de bu yüzden, Çinliler beyazın matem rengi olduuna inanırlar. Beyaz renkle boyanan mekânlar daha geni ve ferah olarak algılanır. Bu etkisinden dolayı, özellikle banyo, mutfak gibi dar mekânlar ile misafir odaları için uygun bir tercih olabilir. Bütün renklerle uyum salayan, tamamlayıcı ve dengeleyici bir renk olarak dier mekânlarda da rahatlıkla kullanılabilir. Iıı yansıtan beyaz renk, az ıık alan mekânlar için de uygundur. Temizlii ve salıı çarıtırdıı için, beyaz renk hastaneler ve ilaç firmaları tarafından çok sık kullanılır. Neredeyse bütün ilaç kutuları beyaz renktedir. Beyaz renk giyenler daha istikrarlı, güvenilir ve temiz olarak algılanırlar. Ayrıca, insanı daha genç gösterir. Beyaz rengi seven insanlar genellikle, temizlii, aydınlıı ve düünmeyi seven, hayal dünyası geni, soukkanlı ve uzlamacı kiilerdir. Beyaz renk insan salıı üzerinde de etkilidir. Bu nedenle, akcier ve baırsak hastalıkları ile eker hastalıının tedavisinde beyaz renkten faydalanılabilir.

10 Mavi Mavi yeryüzünde en çok karımıza çıkan renklerden biridir. Gökyüzü ve denizler buna en güzel örnektir. Mavi gökyüzü ve deniz; özgürlüü, huzuru ve sonsuzluu ifade eder. Mavi renk duraan ve çok göze batmayan bir renk olduu için özellikle arka fonlarda kullanılabilir. nsana rahatlık ve huzur veren, dinlendirici bir renktir. Mavi rengi seven insanlar genellikle sakin, düzenli, güvenilir, sadakat sahibi, barıçıl ve içe dönüktür. nsanı sakinletirici etkileri vardır. Bu nedenle, bazı okullarda mavi renk kullanılmaktadır. Dinlenme mekânları ve yatak odası için de uygundur. Sakinletirici etkilerinden dolayı çalıma mekânlarında kullanılmamalıdır. Mavi renk, gözleri ve sinirleri rahatlatır. Göz hastalıklarına ve stres, sinirsel ba arısı ve migrene karı faydalıdır. Guatr, boaz ve bademcik arısı gibi boaz hastalıklarında mavi renk tedaviyi destekler. Kızamık, bomaca gibi çocuk hastalıklarında etkilidir. Di çıkaran çocukları rahatlatmaya yardımcı olur. Sakinletirici ve kan akıını yavalatıcı etkileri ile tansiyonu düürür. Bu özelliinden dolayı yüksek tansiyonda ve ateli hastalıklarda faydalıdır. Mavi çok youn olarak ya da koyu tonlarda kullanılırsa insana sıkıntı verebilir. Açık mavi ise buzu çarıtırır ve insanda soukluk ve yalnızlık hissi uyandırabilir. Mavi güvensizlie, aırı duygusallıa ve tembellie neden olabilir. Bundan dolayı, karamsar kiiler için uygun bir renk deildir.

11 Kırmızı En sıcak renk kırmızıdır. Kırmızı renk fiziksel anlamda hareketlilii, dinamizmi ve gençlii; duygusal anlamda ise mutluluu, azim ve kararlılıı ifade eder. Bir nevi gücün ve azmin simgesidir. nsanı harekete geçirir. Hareketliliin ve azmin ihtiyaç duyulduu yerlerde kırmızı kullanılması uygun olabilir. Çünkü kırmızı renk insana evk, azim ve hareketlilik kazandırır. Bundan dolayı özellikle gençlere hitabeden ürünlerde kırmızı sıkça kullanılır. Kırmızının, özellikle yakın mesafelerden, fark edilmesi kolaydır. Bu nedenle, uyarı iaretlerinde genellikle kırmızı renk kullanılır. Fakat uzaklatıkça kırmızının fark edilmesi zorlaır. Bundan dolayı, uzak mesafelerden fark edilmesi istenen iaretler için mavi renk daha uygundur. Kırmızı ilk anda dikkat çekicidir, fakat uzun süre kırmızı ııa maruz kalınırsa rahatsız ve tedirgin edici olmaya balayabilir. lk anda kendine çeken kırmızı, sonra kendinden uzaklatırmaya balayabilir. Kırmızı renk itah açıcı olmasının yanında zaman kavramını da unutturmakta ve uykuyu kaçırmaktadır. Bu nedenle, özellikle yemek odalarında ya da lokantalarda tercih edilebilir. Kolay fark edilmesi, önce kendine çekmesi ve sonra uzaklatırması fast-food türü iyerlerinde çok sık olarak kullanılmasına neden olmaktadır. Uzun süre kırmızıya maruz kalmak duyarsızlıa, kabalık, kızgınlık ve saldırganlıa zemin hazırlayabilir. Kırmızı renk tansiyonu ve kan akıını hızlandırır. nsana hareketlilik kazandırır ve mutluluk verir. Bu özellikleri ile hüzünlü olanları neelendirmeye yardımcı olur. Kansızlık, souk algınlıı ve felç gibi ikâyetleri olanların tedavisini destekleyici olarak kullanılabilir. Bununla birlikte yüksek tansiyon, gerginlik ve yüksek ate gibi olumsuzluklara da zemin hazırlayabilmektedir.

12 Sarı Sarı, ııın, sevincin, üretim ve verimliliin rengidir. nsana sevinç ve coku verir. lham vericidir. Bilgiyi ve bilgelii ifade eder. Mutfak için oldukça uygundur. En parlak renk sarıdır. Sarı renk sıcak bir renk olmakla birlikte, yeile kaçan tonları souk bir renk gibi algılanır. Bu nedenle, sarı canlılık ve neenin rengi olduu kadar, hüznün ve sonbaharın da rengidir. Bu iki zıt etkiyi de içinde barındırdıı için insanda duygu ve zihin karııklıına neden olabilmektedir. Fazla ilham verici olduu için zihin karııklıına neden olabileceinden çalıma odalarında kullanılması tavsiye edilmez. Ayrıca, dinlenme mekânları için de uygun bir renk deildir. Sarı renk aynı zamanda geçicilii de ifade eder. Çok dikkat çekici olması ve geçicilii ifade etmesinden dolayı taksilerde en çok kullanılan renktir. Sarı midenin ve sindirim sisteminin de rengidir. tahı açar, hazımsızlıı ve sindirim sistemi rahatsızlıklarını önlemeye yardımcı olur. tah açıcı etkisi ile özellikle itahsız çocuklar için faydalıdır. Vücuttaki zehirli maddelerin vücuttan uzaklatırılmasını kolaylatırır ve kanı temizler. Sarı renk zihin faaliyetlerini arttırır ve insana cesaret verir. Bu nedenle, sorumluluk ve yönetim gerektiren ilerde baarılı olan birinin sarı rengi seviyor olmasına aırmamak gerekir. Sarı rengi seven insanlar ilgi çekmekten ve her eyin kendi kontrollerinde olmasından holanırlar. lerin kendi kontrollerinden çıkmasına ise tahammül edemezler.

13 Yeil Yeil, tabiata hâkim olan renktir. nsana huzur verir ve rahatlatır. ç açıcı ve güven veren bir renktir. Aynı zamanda umudu, yenilii, gençlemeyi ve yeniden canlanmayı çarıtırır. Paylaım, cömertlik ve uyumun rengidir. Yeil rengi seven insanlar genellikle üretken, çevresiyle uyumlu, içten ve doayı seven insanlardır. Aynı zamanda hareketlerinde dengeli ve düzenlidirler. Yeil renk, üretkenlii arttıran etkisiyle özellikle mutfak için uygundur. Hastanelerde de hastaları rahatlatmak için kullanılması faydalı olur. Girilerde yeil renk kullanılması girilen ortama güven duymaya ve rahatlamaya vesile olur. Yeil renk insanı rahatlatır ve huzur verir. Gözleri dinlendirir. Verem ve kalp hastalıklarına karı faydalıdır. Mide rahatsızlıklarına karı direnci arttırır. Zehirli maddelerin vücuttan uzaklatırılmasına yardımcı olur. Sinirleri destekler. Hücrelerin yenilenmesini ve onarılmasını salar. Olumsuz etkileri olarak, aırı rahatlama sonucu umursamazlık, yorgunluk hissi ve tembellie, ayrıca kıskançlıa neden olabilmesi sayılabilir. Çalımaya yatkın olmayan, yani tembel, kiilerde tembellii daha da arttırabilecei için bu kiilerin çalıma ortamlarında yeil rengin hâkimiyetinden kaçınmak faydalı olacaktır.

14 Mor Mor, zenginlii, asalet, lüks ve ihtiamı çarıtıran bir renktir. Özellikle açık tonları rahatlatıcıdır. Hayal gücünü arttırarak evk ve ilham verir. Konsantrasyonu arttırır. Mor rengi seven insanlar genellikle, ruhsal dünyası ön planda olan, aır balı ve asil ruhlu kiilerdir. Duyarlılıkları fazla olduu için sanat dallarında baarılı olma ihtimalleri daha fazladır. Mor renk, vücuttaki hormonları ve salgı bezlerinin çalımasını da etkilemektedir. Özellikle sara, menenjit gibi beyin hastalıklarında tedaviyi destekler. Eklem iltihaplarına karı faydalıdır. Ayrıca, kanı temizler ve akcier, karacier, kalp ve böbreklerin çalımasını düzenlemeye yardımcı olur. Mor renk, kullanıldıı tona göre farklı etkiler gösterebilir. Morun açık tonları olan lavanta, leylak gibi renkler ilham verici etkileri için çalıma odalarında tercih edilebilir. Beyinsel faaliyetleri ve sanatsal düünceyi arttıran mor, özellikle sanatçıların çalıma ortamları için uygun olabilir. Mor renk, açık tonlarda ilham ve güven verici etki gösterirken, özellikle koyu tonlarda, mor rengin insanda meydana getirdii asalet duygusu, bazı insanlarda küstahlık, kabalık ve hatta kavgacı bir yapıya da neden olabilecek ekilde etki gösterebilir. Hüzün, üzüntü ve depresyonu çarıtıran etkileri de vardır. Özellikle koyu tonlarda, bilinçaltını etkileyerek insanda korkuya ve hüzne neden olabilen mor renk, belki de bu yüzden, intihar edenlerin en çok sevdii renklerden biridir. Bu nedenle, depresyona yatkın kiilerin, ruhsal sorunu olanların, alkoliklerin ve madde baımlılarının olduu ortamlarda kullanılmamalıdır.

15 Pembe Kırmızı ile beyazın birlemesi ile elde edilen pembe renk, kırmızı gibi canlılık verir ama daha yumuaktır. Mavi renk erkeklerin, pembe ise bayanların rengi olarak bilinir. Nee ve mutluluk veren bir renk olan Pembe aynı zamanda hayallerin ve akın rengidir. Pembe kız çocuklarının rengidir. Saflıı ve sevimlilii çarıtırdıı için kız çocukları en çok pembe renklerle bezenir. Bu nedenle, özellikle kız çocuklarının odalarında kullanılabilir. Sakinletirici etkilerinden dolayı hapishane ve uyuturucu tedavi merkezlerinde kullanılmaktadır. Ayrıca, pembenin rahatlatıcı etkisinden dolayı, müterilerin pembe giyen kasiyerlere daha rahat ödeme yaptıkları tespit edilmitir. Bu nedenle, pek çok maaza ve markette kasiyerler pembe giymektedir. Çalıma ortamları için çok uygun bir renk deildir. Pembe renk, kiide olumlu duyguların olumasına yardımcı olur. nsanı sakinletirir ve vücudu rahatlatır. Sinir ve böbrek hastalıkları ile epilepsi (sara) hastalıının tedavisinde kullanılmaktadır. Pembe rengi seven insanlar ki bunlar genellikle kadınlardır, duygusal, neeli, sorumluluklarının bilincinde ve biraz ürkektir, fakat çekingenliklerini fazla belli etmezler.

16 Turuncu Turuncu dıa dönük, heyecan ve mutluluk verici, dinamik, dikkat çekici, çarpıcı ve iç açıcı bir renktir. Kırmızıdan sonraki en sıcak renk olan turuncu gösteriin ve atafatın rengidir, fakat kırmızı kadar rahatsız edici deildir. Turuncu rengi seven insanlar genellikle dıa dönük, hareketli, neeli ve sosyal ilikileri kuvvetlidir. Bazen de gösterie yatkınlık, sürekli haklı olma ve üstün gelme istei görülebilir. Turuncu renk metabolizmayı hızlandırır. Canlılık, cesaret ve güven verir. Zihni harekete geçirir. Pankreas, böbrek, dalak sorunları, karacier hastalıkları ve mide ülserine karı faydalıdır. Romatizma ikâyetlerini azaltmaya yardımcı olur. Turuncu renk, kullanıldıı ortamlara nee ve canlılık verir. Bundan dolayı, çocuk odalarında, mutfakta ve yemek odasında kullanılabilir. Çalıma odası ve dinlenme mekânları için çok uygun deildir.

17 Lacivert Mavinin koyu tonlarından biri olan Lacivert düüncenin rengidir. Sezgileri güçlendirir ve karar vermeyi kolaylatırır. Sonsuzluu, otoriteyi ve verimlilii simgeler. Fazla göze batmayan bir renktir. Lacivert insanların üzerinde baarılı ve güçlü imajı bırakır. Bundan dolayı, dünyadaki irketlerin yarısından fazlası logolarında mavi-lacivert renk kullanmaktadır. Lacivert giyen kiiler de kendilerini daha inandırıcı ve karizmatik hissederler. nandırıcı ve karizmatik görünmek isteyen i ve siyaset dünyasındakiler için vazgeçilmez bir renktir. Aynı zamanda, fazla göze batmayan bir renk olduu için toplum içinde çok göze batmak istemeyenler de laciverti tercih edebilirler. Lacivert mekânlar özellikle düünce youn çalımalar için uygundur. Düünce gücünü arttırarak karar vermeyi kolaylatırır. Düünce gücünü arttırıcı etkilerinin yanında hafızayı da güçlendiricidir. Lacivert renk pijama giyenlerin rüyalarını daha iyi hatırladıkları tespit edilmitir. Ruh ve sinir hastalıkları ile göz, kulak ve burun hastalıklarında tedaviye yardımcı olur.

18 Kahverengi Kahverengi topraın ve doallıın rengidir. Ciddiyet, dayanıklılık, sadelik, dostluk ve metanetin sembolü olarak kabul edilir. Toplum içinde rahatlıı salar. Sosyal denge simgesidir. Zihin üzerinde etkilidir. Çok dikkat çekmeyen bir renktir. Kahverengi giyen insanlar özellikle toplum içinde rahattırlar. Karısındaki insanda da resmiyetten uzak, rahat bir havaya neden olur. Kahverenginin verdii bu rahatlık ve paylama istei konuklarında rahatlık isteyen televizyon programcıları tarafından kullanılmaktadır. Kahverengiyi seven insanların tenleri genellikle hassas ve duyarlıdır. Duygusal yönleri aır basar. Kendilerini güvende hissedecekleri tanıdık ortamlara ihtiyaç duyarlar. Sakinlii ve sadelii severler, fakat yalnızlıktan holanmazlar. Kahverengi, bulunduu ortamda insanın hareketlerini hızlandırır. Bundan dolayı, hızlı yemek yenilen hazır yemek salonlarında kahverengi tercih edilir. Zeminde kahverengi kullanmak topraın güvenliini hissettirir. Bu nedenle, resmiyetten uzak, rahat ve güvenli bir ortam oluturmak istenen mekânlarda tercih edilebilir. Özellikle toplum içinde rahatlık ve güven verir. Zihni faaliyetleri destekler. Çocukların kendilerini güvende hissetmeleri için faydalıdır. Ayrıca, çocuklarda yardım sever olmayı ve yaptıı ii salamlatırmayı tevik eder.

19 Gri Siyah ve beyaz renklerin deiik oranlarda karıtırılması elde edilen bir renk olan gri, gözün en rahat algıladıı renklerden biridir. Alçak gönüllülüü ifade eden, uzlatırıcı ve denge unsuru olan bir renktir. Ciddiyet ve hareketsizlii çarıtırır. Çou devlet kurumunda aır basan renktir. Gri rengi seven insanlar genellikle olaylardan uzak durmayı tercih ederler. Kuralcı, tutucu ve hareketsiz yanları aır basabilir. Karamsarlık ve içe kapanıklıa da neden olabilir. Aktif ve dıa açık insanlar griyi bunaltıcı bulurlar. Diplomatik ve aır ortamlarda denge unsuru ve uzlatırıcı olarak kullanılabilir. Kullanıldıı ortamlarda bunaltıcı bir havaya neden olabilecei için fazla tercih edilmeyen bir renktir. En iyisi tamamlayıcı renk olarak kullanmaktır.

20 SONUÇ OLARAK - Rengi bir ıık olarak üstünüzde taıyabilir, yiyecekler, içecekler ya da renkli bir su olarak içinize sindirebilirsiniz. Bunu yaparken çeitli yöntemlerden istifade edebilirsiniz. Bunlar ıık kutuları, ııklı ambarlar, renkli ampuller, kuma ve dekorlardır. - Giydiimiz giysilerin renklerinde, kullandıımız çaraf gibi eyalarda mavi, pembe, yeil ya da sarı kullanırsak daha derin ve rahat nefes alabiliriz. Bu renkler akcierleri ve diyaframı güçlendirir. - Sinirli veya aırı hareketli bir çocuk turuncu veya kırmızı yatak takımının içinde uyumamalıdır. - Halı ve perdeler kiilie uygun renklerde olmalıdır. Örnein sürekli kavga eden bir aile duvardaki turuncu renkli perdeyi maviye, hatta pembeye çevirdiklerinde daha iyi anlamaya balamılardır. - Duvar ve mobilyalar da hem insanın ruhi halini hem de salıını etkilemektedir. - Renkli tablolarla dekorasyon insana canlılık verir. - Doada her tür renk bulunur. Bu güzelliklerden faydalanarak onu yaantımıza sokabiliriz. - Ev bitkileri renkli ya da yeil bir ev yaantımızda oldukça iyi sonuçlar verir. - Renkleri içinizde var olan gücünüzde canlandırarak üçüncü gözün renklere karı olan dikkatini artırabilirsiniz. - Gözlerinizi kapatıp, bir rengi hayalinizde canlandırarak, kendinize enerji yükleyin. - Renkleri içinize çekerek ve bunu vücudunuzun enerji merkezlerine yollayarak nefes alın ve verin. Rengi orada tutarak o bölgenize enerji yükleyip tedavi edin ve tedavi olduunuzu düünün. Düünün ve ben iyiletim deyin. Sonuçta iyiletiinizi göreceksiniz. Pembe bir koku akıyor içime. Ve mavimsi bir tad dilimin ucundaki, Yuvarlak sakızın üstündeki, acımsı ekerli. Griye çalan anılar zihnimde. Ve siyah beyaz rüyalar uykularımda. Kimi zamanda, gökkuaı hayaller, Her anımda, günee karı içtiim çayda. Ve koyu siyah bir gece, ölüme çalan bir renk, Yalnızlık kokuları burnumda. Nurullah Zafer Okur

21 RESM KAYNAKÇASI KAYNAKÇA KILIÇKAN Hüseyin, Resim Bilgisi, nkılâp Kitabevi. KILIÇKAN Hüseyin, Okullarda Resim, nkılâp Kitabevi. SREL,azi,Kuramsal Renk Bilgisi,.D.M.M. Akademisi Yayınları, stanbul 1974.

Renklerin insan davranışını ve psikolojisini önemli ölçüde etkilediği bugün kesinleşmiştir. Kanada'da bir okulda yapılan deneyde, odaların renk ve

Renklerin insan davranışını ve psikolojisini önemli ölçüde etkilediği bugün kesinleşmiştir. Kanada'da bir okulda yapılan deneyde, odaların renk ve Renklerin insan davranışını ve psikolojisini önemli ölçüde etkilediği bugün kesinleşmiştir. Kanada'da bir okulda yapılan deneyde, odaların renk ve ışık düzenlerinin değiştirilmesi ile bazı öğrencilerin

Detaylı

Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2015 2016 Güz Yarıyılı - Hafta XII

Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2015 2016 Güz Yarıyılı - Hafta XII Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2015 2016 Güz Yarıyılı - Hafta XII Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU Blog: muratok.wordpress.com RENKLERİN İŞ YAŞAMINDA KULLANIMI Renk seçimi kimi zaman karakterimizi yansıtır ya

Detaylı

RENKLERİN ANLAMI(ARİAL 14-kalın )

RENKLERİN ANLAMI(ARİAL 14-kalın ) RENKLERİN ANLAMI(ARİAL 14-kalın ) Yazı(Arial-12- satır aralığı 1.5) Renkler, insanların duygularını bir yansıtma biçimidir. Üzgün olan kişiler ile mutlu olan kişiler tercih ettikleri renkler kıyaslanarak

Detaylı

Etkili Sunum Hazırlama ve Sunma Teknikleri. Strateji Geliştirme Başkanlığı

Etkili Sunum Hazırlama ve Sunma Teknikleri. Strateji Geliştirme Başkanlığı Etkili Sunum Hazırlama ve Sunma Teknikleri Strateji Geliştirme Başkanlığı 1 Başarılı Bir Sunum İçin? Kavram, Amaç, Yöntem Sunumun Ögeleri Mesaj Sunum Yöntemi Hedef Kitle Sunucu 2 Kavram, Amaç ve Yöntem

Detaylı

ANA RENK: ARA RENKLER ZIT RENKLER (kontrast): KOMŞU RENKLER

ANA RENK: ARA RENKLER ZIT RENKLER (kontrast): KOMŞU RENKLER Renk, ışığın gözün retinasına değişik biçimde ulaşması ile ortaya çıkan bir algılamadır. Bu algılama, ışığın maddeler üzerine çarpması ve kısmen soğurulup kısmen yansıması nedeniyle çeşitlilik gösterir

Detaylı

POWERPOINT İLE ETKİLİ SUNUM. Günay TEMUR Kaynaşlı Meslek Yüksekokulu Bilgi ve İletişim Teknolojileri

POWERPOINT İLE ETKİLİ SUNUM. Günay TEMUR Kaynaşlı Meslek Yüksekokulu Bilgi ve İletişim Teknolojileri POWERPOINT İLE ETKİLİ SUNUM Günay TEMUR Kaynaşlı Meslek Yüksekokulu Bilgi ve İletişim Teknolojileri . 2. Slayt 1. Slayt SUNU Günay TEMUR 2 NELER YAPMAMALIYIZ? Günay TEMUR 3 Slayt Hazırlama Teknikleri Font

Detaylı

RENK İLE İLGİLİ KAVRAMLAR

RENK İLE İLGİLİ KAVRAMLAR RENK İLE İLGİLİ KAVRAMLAR Tanımlar Renk Oluşumu Gökyüzünde yağmur sonrasında olağanüstü bir renk kuşağı ( gökkuşağı ) görülür. Bunun nedeni yağmur damlalarının, cam prizma etkisi ile ışığı yansıtarak altı

Detaylı

Novasta. Renkler ve bizde uyandırdıkları hisler. Tarih : Haber İsmi :

Novasta. Renkler ve bizde uyandırdıkları hisler. Tarih : Haber İsmi : Tasarımın ilk aşaması planlamanın en zor bölümlerinden biri renk seçimidir. Firmanın kurumsal kimliği, müşteri istekleri, renk teorisi gibi bir çok etkene bağlı olarak tasarım için kullanılacak renkler

Detaylı

RENK İLE İLGİLİ KAVRAMLAR

RENK İLE İLGİLİ KAVRAMLAR RENK İLE İLGİLİ KAVRAMLAR Tanımlar Renk Oluşumu Gökyüzünde yağmur sonrasında olağanüstü bir renk kuşağı ( gökkuşağı ) görülür. Bunun nedeni yağmur damlalarının, cam prizma etkisi ile ışığı yansıtarak altı

Detaylı

2 Gecelik Konaklamalı Programlar. 2 Gecelik Konaklamalı Programlar

2 Gecelik Konaklamalı Programlar. 2 Gecelik Konaklamalı Programlar Nua da geçireceğiniz zamanı en fazla keyif alarak değerlendirebilmeniz için sizin adınıza hazırladığımız, geçmişe doğru mistik bir yolculuk vadeden, ruhunuza ve bedeninize hitap eden bu programlar en doğru

Detaylı

Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı

Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı Görsel Materyalleri Tasarlama Süreci Görsel Tasarımın Unsurları: Yazılı Unsurlar Yrd. Doç. Dr. Levent DURDU Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü

Detaylı

2 Gecelik Konaklamalı Programlar. 2 Gecelik Konaklamalı Programlar

2 Gecelik Konaklamalı Programlar. 2 Gecelik Konaklamalı Programlar Nua da geçireceğiniz zamanı en fazla keyif alarak değerlendirebilmeniz için sizin adınıza hazırladığımız, geçmişe doğru mistik bir yolculuk vadeden, ruhunuza ve bedeninize hitap eden bu programlar en doğru

Detaylı

POWERPOINT ile ETKİLİ SUNUM. Emine Cabı Başkent Üniversitesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü

POWERPOINT ile ETKİLİ SUNUM. Emine Cabı Başkent Üniversitesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü POWERPOINT ile ETKİLİ SUNUM Emine Cabı Başkent Üniversitesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü Slayt Hazırlama Teknikleri Font (yazı tipi) büyüklüğünüzü dikkatli bir şekilde seçin. Microsoft

Detaylı

MUDRA. Çoğu insan, yogayı lotus. Parmaklarınızın Ucundaki Şifa: Aylin Abla dan Öğütler Aylin Yengin

MUDRA. Çoğu insan, yogayı lotus. Parmaklarınızın Ucundaki Şifa: Aylin Abla dan Öğütler Aylin Yengin Aylin Abla dan Öğütler Aylin Yengin Parmaklarınızın Ucundaki Şifa: MUDRA Parmaklarınızın, vücudunuzun diğer tüm organlarını iyileştirme gücüne sahip olduğunu biliyor muydunuz? Çoğu insan, yogayı lotus

Detaylı

Sağlık Psikolojisi-Ders 8 Stres

Sağlık Psikolojisi-Ders 8 Stres Sağlık Psikolojisi-Ders 8 Stres Öğr. Gör. Hüseyin ARI 1 Stres Nedir? Stres bir insan için baskı, gerginlik, rahatsız edici çevresel faktörler veya duygusal tepkiler anlamında gelmektedir. Kişinin bedensel

Detaylı

www.havrano.com 0 212 210 4595-0 505 147 1919 NATÜREL SIZMA ZEYTİNYAĞI Havran ın Edremit Körfezi ne bakan yamaçlarından, özenle toplanan zeytinlerden eşsiz ve enfes Havrano natürel sızma zeytinyağı üretildi.

Detaylı

Rengini Seç, Psikolojine Yön Ver!

Rengini Seç, Psikolojine Yön Ver! On5yirmi5.com Rengini Seç, Psikolojine Yön Ver! Tarih boyunca insanlar renklerin kendilerine ve yaşamlarına olan etkisi merak etmişlerdir. Yayın Tarihi : 11 Nisan 2012 Çarşamba (oluşturma : 1/31/2016)

Detaylı

ESK EH R T CARET ODASI A(H1N1) GR P SALGINI

ESK EH R T CARET ODASI A(H1N1) GR P SALGINI ESKEHR TCARET ODASI A(H1N1) GRP SALGINI A (H1N1) virüsü nedir? A (H1N1) tipi virüsten kaynaklanan, insanlarda hastalıa yol açan viral bir hastalıktır. Hastalık ilk kez Meksika ve ABD de görülmü ve daha

Detaylı

Kansız kişilerde görülebilecek belirtileri

Kansız kişilerde görülebilecek belirtileri Kansızlık (anemi) kandaki hemoglobin miktarının yaş ve cinsiyete göre kabul edilen değerlerin altında olmasıdır. Bu değerler erişkin erkeklerde 13.5 g/dl, kadınlarda 12 g/dl nin altı kabul edilir. Kansızlığın

Detaylı

BP YAPI kurulduğu günden bu yana inşaa ettiği yaşam merkezi, konut projeleriyle büyük takdir görmeyi başarmıştır.

BP YAPI kurulduğu günden bu yana inşaa ettiği yaşam merkezi, konut projeleriyle büyük takdir görmeyi başarmıştır. BP YAPI, 27 yıllık tecrübeye sahip iki firmanın güçlerini birleştirmesiyle 2013 yılında kurulmuştur. Sektörde ve geçmişte kaliteli işler yapmış olan firmamız, Türkiye de kendi alanında öncü ve nitelikli

Detaylı

3 Gecelik Konaklamalı Programlar. 3 Gecelik Konaklamalı Programlar

3 Gecelik Konaklamalı Programlar. 3 Gecelik Konaklamalı Programlar Nua da geçireceğiniz zamanı en fazla keyif alarak değerlendirebilmeniz için sizin adınıza hazırladığımız, geçmişe doğru mistik bir yolculuk vadeden, ruhunuza ve bedeninize hitap eden bu programlar en doğru

Detaylı

28.03.2013. Algılama üzerinde etkilidir. Hareketi ve yönü belirleyici etki yaratırlar. Ayırma amaçlı. Kalın çizgiler daha etkilidir.

28.03.2013. Algılama üzerinde etkilidir. Hareketi ve yönü belirleyici etki yaratırlar. Ayırma amaçlı. Kalın çizgiler daha etkilidir. Hazırlayan ve sunan: Süleyman Nihat ŞAD 2 Kontrast/ Zıtlık ÇİZGİ ALAN-BOŞLUK DOKU Çizgi; gözü, belirli bir alanda ya da bir alan etrafında hareket ettirerek dikkatleri çeken tek boyutlu bir araçtır. ŞEKİL-FORM

Detaylı

Birinci kadın; Oğlunun çok hareketli olduğunu, ellerinin üzerinde dakikalarca yürüyebileceğini söyledi.

Birinci kadın; Oğlunun çok hareketli olduğunu, ellerinin üzerinde dakikalarca yürüyebileceğini söyledi. Marifetli Çocuk Üç kadın ellerinde sepetleriyle pazardan dönüyorlardı. Dinlenmek için yolun kenarındaki kanepeye oturdular. Çocukları hakkında sohbet etmeye başladılar. Birinci kadın; Oğlunun çok hareketli

Detaylı

Besin Glikoz Zeytin Yağ. Parçalanma Yağ Ceviz Karbonhidrat. Mide Enerji Gliserol Yapıcı Onarıcı. Yemek Ekmek Deri Et, Süt, Yumurta

Besin Glikoz Zeytin Yağ. Parçalanma Yağ Ceviz Karbonhidrat. Mide Enerji Gliserol Yapıcı Onarıcı. Yemek Ekmek Deri Et, Süt, Yumurta SİNDİRİM SİSTEMİ KARBONHİDRAT PROTEİN Besin Glikoz Zeytin Yağ Parçalanma Yağ Ceviz Karbonhidrat Mide Enerji Gliserol Yapıcı Onarıcı Yemek Ekmek Deri Et, Süt, Yumurta Enzim Şeker Enerji Aminoasit YAĞ VİTAMİN

Detaylı

Yaşamın Rengi. Topraktan Yaşama

Yaşamın Rengi. Topraktan Yaşama Yaşamın Rengi Yaşamın Rengi Tasarım & Basım : Demirkolbasim.com Topraktan Yaşama Seydioğlu Grup Yatırım A.Ş. Merkez Ofis Tel : 0216 307 61 96 Fax : 0216 307 61 97 Adres : Velibaba mah.dolayoba Cad. Tolga

Detaylı

POWERPOINT ile ETKİLİ SUNUM

POWERPOINT ile ETKİLİ SUNUM POWERPOINT ile ETKİLİ SUNUM Slayt Hazırlama Teknikleri Font (yazı tipi) büyüklüğünüzü dikkatli bir şekilde seçin. Microsoft Powerpoint font (yazı tipi) büyüklüklerini aşağıdaki gibi seçmenizi tavsiye etmektedir.

Detaylı

UZ. DR. GÖNÜL ERDAL DAĞISTANLI

UZ. DR. GÖNÜL ERDAL DAĞISTANLI GÜRÜLTÜ = HOŞA GİTMEYEN SES GÜRÜLTÜNÜN SÜRESİ ŞİDDETİ ZAMANI TÜRÜ GÜRÜLTÜ FİZYOLOJİK TEPKİLER RUHSAL TEPKİLER FİZYOLOJİK TEPKİLER ANĠ GÜRÜLTÜDE KAS GERĠLMELERĠ BAġ DÖNMESĠ YORGUNLUK ĠġĠTME KAYIPLARI METOBALĠZMA

Detaylı

Siyahın Tasarımlardaki Önemi Nedir?

Siyahın Tasarımlardaki Önemi Nedir? Siyahın Tasarımlardaki Önemi Nedir? Asil duruşu nedeniyle bayanların kıyafetlerde tercih ettiği renklerin başında siyah gelir. Kadına zerafet ve incelik katan siyah aynı zamanda kadınları daha zayıf ve

Detaylı

POWERPOINT ile ETKİLİ SUNUM. Emine Cabı Başkent Üniversitesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü

POWERPOINT ile ETKİLİ SUNUM. Emine Cabı Başkent Üniversitesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü POWERPOINT ile ETKİLİ SUNUM Emine Cabı Başkent Üniversitesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü Slayt Hazırlama Teknikleri Font (yazı tipi) büyüklüğünüzü dikkatli bir şekilde seçin. Microsoft

Detaylı

SOSYAL DYALOG HAYATINDA STRES. hayatında stres ile ilgili Çerçeve anlaması

SOSYAL DYALOG HAYATINDA STRES. hayatında stres ile ilgili Çerçeve anlaması SOSYAL DYALOG HAYATINDA STRES hayatında stres ile ilgili Çerçeve anlaması This project is organised with the financial support of the European Commission 1. Giri hayatında stres, uluslararası, Avrupa ve

Detaylı

09/11/2015 ANEMİ (KANSIZLIK)

09/11/2015 ANEMİ (KANSIZLIK) ANEMİ (KANSIZLIK) Vücut dokularında enerji oluşumu için gerekli kimyasal işlemlerde kullanılacak oksijeni taşıyacak yeterlilikte kırmızı kan hücresi bulunamaması veya bulunanların bu görevi yapamayacak

Detaylı

KANSER HASTALIĞINDA PSİKOLOJİK DESTEĞİN ÖNEMİ & DEPRESYON. Uzm. İletişim Deniz DOĞAN Liyezon Psikiyatri Yük.Hem.

KANSER HASTALIĞINDA PSİKOLOJİK DESTEĞİN ÖNEMİ & DEPRESYON. Uzm. İletişim Deniz DOĞAN Liyezon Psikiyatri Yük.Hem. KANSER HASTALIĞINDA PSİKOLOJİK DESTEĞİN ÖNEMİ & DEPRESYON Uzm. İletişim Deniz DOĞAN Liyezon Psikiyatri Yük.Hem. Onkoloji Okulu İstanbul /2014 SAĞLIK NEDİR? Sağlık insan vücudunda; Fiziksel, Ruhsal, Sosyal

Detaylı

Obsidyen ile sağlıklı kalın. OBSİDYEN TAŞI NEDİR?

Obsidyen ile sağlıklı kalın. OBSİDYEN TAŞI NEDİR? HAKKIMIZDA Makro Grup A.Ş. bünyesinde yer alan Obsidyen Maden ve Mermercilik LTD. ŞTİ., 2002 yılında madencilik, değerli ve yarı değerli taş işleme alanlarında faaliyet göstermek üzere İstanbul da kurulmuştur.

Detaylı

.com. Faydalı Olması Dileklerimizle... Emrah&Elvan PEKŞEN

.com. Faydalı Olması Dileklerimizle... Emrah&Elvan PEKŞEN .com Faydalı Olması Dileklerimizle... Emrah&Elvan PEKŞEN ilkokul1.com ilkokul1.com ilkokul1.com ilkokul1.com ilkokul1.com ilkokul1.com ilkokul1.com ilkokul1.com ilkok Adı-Soyadı:... Önce kelimeleri tek

Detaylı

Kurumsal Kimlik Kitapçığı

Kurumsal Kimlik Kitapçığı Kurumsal Kimlik Kitapçığı Logo kullanımı DKY İnşaat Hakkında 3 DKY İnşaat Logosu Hakkında 4 DKY İnşaat Logo Oranları 5 İbrahim Dumankaya Holding Logo Oranları 6 DKY İnşaat Kurumsal Renkleri 7 Tipografi

Detaylı

Bırakın doğa evinize gelsin!

Bırakın doğa evinize gelsin! Unica Class Bırakın doğa evinize gelsin! Gerçek malzemeler ile doğal tasarım 444 30 30 www.schneider-electric.com.tr Doğal bir özlem Modern hayat genellikle varlığımızın orijinal, gerçek ve saf yapıtaşlarını

Detaylı

Zihninizi açık mı tutmak istiyorsunuz? Öyleyse aşağıdaki 9 soruna bir göz atın.

Zihninizi açık mı tutmak istiyorsunuz? Öyleyse aşağıdaki 9 soruna bir göz atın. Zihninizi açık mı tutmak istiyorsunuz? Öyleyse aşağıdaki 9 soruna bir göz atın. Zihninizin pas tutmasının birçok şaşırtıcı sebebi olabilir. Neyse ki, birçoğu düzeltilebilir. İlk adım sorunları teşhis etmektir.

Detaylı

mobilya evimizin, ailemizin bir parçasıdır

mobilya evimizin, ailemizin bir parçasıdır 1 E V İ rahatlık N İ Z D E mobilya evimizin, ailemizin bir parçasıdır Bizimle aynı havayı, aynı duyguları, kısacası hayatı paylaşır. Rengi, dokusu ve her bir kıvrımıyla yaşam alanlarınıza stil katan Vanessa

Detaylı

index index Avangarde Takımlar Avangarde Takımlar Maksi Takımlar Delüx Takımlar Corner Takımlar

index index Avangarde Takımlar Avangarde Takımlar Maksi Takımlar Delüx Takımlar Corner Takımlar index index Avangarde Takımlar 04-05 Lüks ELit Berjerli 06-07 Lüks ELit Berjerli 08-09 Lüks ELit Berjerli 10-11 Yalı 12-13 Yalı Takımlar 14-15 Zümrüt 16-17 Eftalya 18-19 Eliza 20-21 Eliza 22-23 Pırlanta

Detaylı

KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI SAĞLIK VE HIFZISSIHHA MÜDÜRLÜĞÜ

KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI SAĞLIK VE HIFZISSIHHA MÜDÜRLÜĞÜ KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI SAĞLIK VE HIFZISSIHHA MÜDÜRLÜĞÜ MENOPOZ DÖNEMİ BU EĞİTİMDE NELER PAYLAŞACAĞIZ? Menopoz nedir?

Detaylı

Su / Hasta Değil Susuzsunuz adlı kitapta suyun önemi anlatılıyor ve yazara göre vücudumuz tam 46 nedenle suya ihtiyaç duyuyor.

Su / Hasta Değil Susuzsunuz adlı kitapta suyun önemi anlatılıyor ve yazara göre vücudumuz tam 46 nedenle suya ihtiyaç duyuyor. Su / Hasta Değil Susuzsunuz adlı kitapta suyun önemi anlatılıyor ve yazara göre vücudumuz tam 46 nedenle suya ihtiyaç duyuyor. 1- Hiçbir şey susuz yaşayamaz. 2- Göreceli su yetersizliği vücudun bazı fonksiyonlarını

Detaylı

SİBEL YOLAK Dile Gelen Renkler Karakteriniz ve Sağlığınız Hakkında Neler Söyler?

SİBEL YOLAK Dile Gelen Renkler Karakteriniz ve Sağlığınız Hakkında Neler Söyler? Renkler yaydıkları titreşimler sayesinde yaşamımızda düşündüğümüzden daha da önemli bir yere sahipler. Gün içinde gözünüze takılan herhangi bir renk içinizi karartabilir, sizi neşelendirebilir, sakinleştirebilir

Detaylı

Đngilizce yi Daha Hızlı Öğrenmenize Yardımcı Olacak Rahatlama Teknikleri

Đngilizce yi Daha Hızlı Öğrenmenize Yardımcı Olacak Rahatlama Teknikleri Đngilizce yi Daha Hızlı Öğrenmenize Yardımcı Olacak Rahatlama Teknikleri Hande and Ian Przybylinski Đngilizce yi Daha Hızlı Öğrenmenize Yardımcı Olacak Rahatlama Teknikleri Stres hayatın bir parçası. Herkes,

Detaylı

GİRESUN ÜNİVERSİTESİNDEKİ ÇALIŞAN KADIN PERSONELİN RENKLERE BAKIŞI * ÖZET

GİRESUN ÜNİVERSİTESİNDEKİ ÇALIŞAN KADIN PERSONELİN RENKLERE BAKIŞI * ÖZET 38 GİRESUN ÜNİVERSİTESİNDEKİ ÇALIŞAN KADIN PERSONELİN RENKLERE BAKIŞI * ÖZET Sevilay KILINÇARSLAN Mehmet FİDAN² Renkler, insanoğlu dünyaya gözünü açtığı andan itibaren çoğu kez farkında olmadan onun hayatının

Detaylı

DEKORASYON AYDINLATMA GERGİ TAVAN

DEKORASYON AYDINLATMA GERGİ TAVAN DEKORASYON AYDINLATMA GERGİ TAVAN Tasarım, bilgi ve tecrübe gerektirir. PVC Gergi Tavan Sistemleri Bamax Gergi Tavan Sistemleri girişimci, yenilikçi ve sorumluluk taşıyan vizyon sahibi ruhuyla 2005 yılında

Detaylı

HAKKIMIZDA. MOBSAR Mobilya Sanayi A.Ş.

HAKKIMIZDA. MOBSAR Mobilya Sanayi A.Ş. Collection HAKKIMIZDA MOBSAR Mobilya Sanayi A.Ş. 2007 de Düzce de kuruldu. Saray Holding bünyesinde kurulan İstanbul merkezli MOBSAR, Verelli markası ile mobilya sektöründe faaliyet gösteriyor. Oturma

Detaylı

Ý nsanda iletiþimin en önemli araçlarýndan biri olan ses,

Ý nsanda iletiþimin en önemli araçlarýndan biri olan ses, 1 5 Doç. Dr. Orhan YILMAZ Ý nsanda iletiþimin en önemli araçlarýndan biri olan ses, kiþinin duygusal yapýsýný yansýtan bir olaydýr. Yaþ ilerledikçe tüm organlarda görülebilen yaþlanma konuþma organýnda

Detaylı

PAZARTESİ İZMİR GÜNDEMİ

PAZARTESİ İZMİR GÜNDEMİ 17.02.2014 PAZARTESİ İZMİR GÜNDEMİ Yrd. Doç. Dr. Aydoğan: Uykusuzluk Sağlık Sorunlarına Davetiye Çıkarıyor Güzel bir uykunun önemini en iyi uykusuzluk çekenler bilir. Güzel, dinlendirici bir uyku,

Detaylı

Sardunya Eter Yağı. Sardunya Eter Yağı.

Sardunya Eter Yağı. Sardunya Eter Yağı. Sardunya Eter Yağı. Sardunyanın şifali özellikleri çok eski zamanlardan beri biliniyordu. Sardunyayı, nazardan ve kötü ruhlardan korunmak için insanlar evlerinin etrafına ekiyorlardı. Fransa'da, eski zamanlarda,

Detaylı

ÇEVRE KORUMA GÜRÜLTÜ. Öğr.Gör.Halil YAMAK

ÇEVRE KORUMA GÜRÜLTÜ. Öğr.Gör.Halil YAMAK ÇEVRE KORUMA GÜRÜLTÜ Öğr.Gör.Halil YAMAK 1 Gürültünün Tanımı İnsanların işitme sağlığını ve algılamasını olumsuz yönde etkileyen, fizyolojik ve psikolojik dengeleri bozabilen, iş performansını azaltan,

Detaylı

Baş ağrısı, başta ve bâzen de boyun veya sırtın üst kısmında gerçekleşen ağrılara verilen ortak isimdir. Yaygın ağrı şikâyetlerinden biridir ve hemen

Baş ağrısı, başta ve bâzen de boyun veya sırtın üst kısmında gerçekleşen ağrılara verilen ortak isimdir. Yaygın ağrı şikâyetlerinden biridir ve hemen Baş ağrısı, başta ve bâzen de boyun veya sırtın üst kısmında gerçekleşen ağrılara verilen ortak isimdir. Yaygın ağrı şikâyetlerinden biridir ve hemen hemen tüm insanlar değişik nedenlerle baş ağrısından

Detaylı

TEKNOLOJI VE TASARıM DERSI

TEKNOLOJI VE TASARıM DERSI TEKNOLOJI VE TASARıM DERSI Temel Tasarım Etkinliği Gurup çalışması Yrd.Doç.Dr. Doğan Arslan Bu çalışmada Tasarım eleman ve ilkelerin neler olduğu açıklanacak. Her bir eleman ve ilkelere endüstriyel ürünler

Detaylı

E V T E K S T İ L K A T A L O Ğ U

E V T E K S T İ L K A T A L O Ğ U EV TEKSTİL KATALOĞU Yepyeni hayatınıza ışıltı katacak Wedding Koleksiyonu, odanızda göz alıcı dünyaların kapısını aralayacak nevresim takımları ve yatak örtüleri, soğuk kış akşamlarınıza eşlik edecek eşsiz

Detaylı

AFET PSİKOLOJİSİ. GEA Acil Durum Yönetimi Eğitimleri

AFET PSİKOLOJİSİ. GEA Acil Durum Yönetimi Eğitimleri AFET PSİKOLOJİSİ GEA Acil Durum Yönetimi Eğitimleri Afet Sonrası Risk Altındaki Gruplar Doğrudan Etkilenenler Tanık olanlar İzleyiciler AFET SONRASI DUYGUSAL AŞAMALAR İLK VURMA AŞAMASI ACİL DURUM AŞAMASI

Detaylı

Göz teması kuramazlar, biriyle göz göze geldiklerinde sanki boşluğa bakıyor gibi dururlar ya.

Göz teması kuramazlar, biriyle göz göze geldiklerinde sanki boşluğa bakıyor gibi dururlar ya. OTİZM Genç Gelişim Kişisel Gelişim Gelişimsel bozuklukların en yaygın olanlarından biri otistik bozukluktur. Otistik çocuklarda oyunlarda, sosyal etkileşimde ve sözel iletişimlerinde bozukluklar ve basmakalıp

Detaylı

Etkili Sunum Teknikleri H. Gökçe Bilgiç

Etkili Sunum Teknikleri H. Gökçe Bilgiç Etkili Sunum Teknikleri H. Gökçe Bilgiç 31.05.2010 BİL101-Bilişim Teknolojileri 1 Başarılı bir sunum için bilmemiz gerekenler Sunum Hayatımızda Sunumların Yeri Sunum Hazırlamadan Sorulması Gereken Sorular

Detaylı

INDEX 4-7 8-11 12-13 14-17 18-21 22-23 24 25 26-27 28-29 32-35 36-39 40-43

INDEX 4-7 8-11 12-13 14-17 18-21 22-23 24 25 26-27 28-29 32-35 36-39 40-43 INDEX Yılların tecrübesiyle mobilya sektöründe kalıcı ve sağlam bir yer edinen Perla Sofa,her geçen gün artan hizmet kalitesi ve müşteri portföyü ile faaliyetlerini aralıksız sürdürmektedir.sahip olduğu

Detaylı

GRAFİK VE FOTOĞRAF BÖLÜMÜ DERS PLANI RENK İLE İLGİLİ KAVRAMLAR. Orta düzey

GRAFİK VE FOTOĞRAF BÖLÜMÜ DERS PLANI RENK İLE İLGİLİ KAVRAMLAR. Orta düzey GRAFİK VE FOTOĞRAF BÖLÜMÜ DERS PLANI DERS SINIF ÜNİTE KONU ÖĞRENCİ TANIMLAMASI SINIF SAYISI CİNSİYET AİLE DURUMU AMAÇLAR HEDEF VE DAVRANIŞLAR TEMEL TASARIM 10 - D RENK RENK İLE İLGİLİ KAVRAMLAR 16-17 yaş

Detaylı

Kan basıncının normalden fazla olmasıdır. Büyük tansiyon 140 mm Hg veya küçük tansiyon 90 mm Hg dan fazla ise yüksek tansiyon olarak kabul edilir.

Kan basıncının normalden fazla olmasıdır. Büyük tansiyon 140 mm Hg veya küçük tansiyon 90 mm Hg dan fazla ise yüksek tansiyon olarak kabul edilir. HİPERTANSİYON Prof. Dr. Tekin AKPOLAT Yüksek tansiyon (hipertansiyon) nedir? Kan basıncının normalden fazla olmasıdır. Büyük tansiyon 140 mm Hg veya küçük tansiyon 90 mm Hg dan fazla ise yüksek tansiyon

Detaylı

STRES NEDİR? Organizmanın fiziksel ve ruhsal sınırlarının tehdit edilmesi ve zorlanması ile ortaya çıkan psikolojik bir durumdur.

STRES NEDİR? Organizmanın fiziksel ve ruhsal sınırlarının tehdit edilmesi ve zorlanması ile ortaya çıkan psikolojik bir durumdur. STRESLE BAŞA ÇIKMA STRES NEDİR? Organizmanın fiziksel ve ruhsal sınırlarının tehdit edilmesi ve zorlanması ile ortaya çıkan psikolojik bir durumdur. Beni öldürmeyen, beni güçlendirir Nietzche STRESE DİRENÇ

Detaylı

Biberiye Eter Yağı. Biberiye Eter Yağı

Biberiye Eter Yağı. Biberiye Eter Yağı Biberiye Eter Yağı Biberiye, küçük, sürekli yeşil, açık mor, mavi çiçekli Akdeniz bölgesinde yetişen bir çalılıktır. Bu bitkiyi halk tıbbında uzun yıllar boyunca kullanıyorlardı. Eski Yunanlılar ve Romalılar,

Detaylı

INDEKS KOLTUK TAKIMLARI MAKSİ TAKIMLAR KÖŞE TAKIMLARI Ares Chester Vega Panama Rima Sofia.

INDEKS KOLTUK TAKIMLARI MAKSİ TAKIMLAR KÖŞE TAKIMLARI Ares Chester Vega Panama Rima Sofia. 2018 COLLECTION INDEKS KOLTUK TAKIMLARI MAKSİ TAKIMLAR KÖŞE TAKIMLARI 08-09 Chester 10-11 Panama 12-13 Vega 14-15 Palermo 16-17 Safir 18-19 Armoni 20-21 Sofia 22-23 Caprio 24-25 Master 26-27 Leon 28-29

Detaylı

www.thepearlofyalova.com Hikayenin Ardındaki Marka Türkiye nin hemen hemen her yerinde ve yurt dışında önemli inşaat projelerine imza atmış olan Ekşioğlu ailesinin bir ferdi olan Sabahattin EKŞİ,1986 dan

Detaylı

TERMAL SU NEDİR? Termal sular, sıcaklıkları 20 C nin üzerinde ve mineral yönünden zengin olan doğal kaynak sularıdır.

TERMAL SU NEDİR? Termal sular, sıcaklıkları 20 C nin üzerinde ve mineral yönünden zengin olan doğal kaynak sularıdır. Su olmadan medeniyet olmaz. Tarih boyu kurulan bütün medeniyetler su etrafında şekillenmiştir. Su kemerleri, sarnıçlar, çeşmeler ve hamamlar medeniyetin olmazsa olmaz unsurları haline gelmiştir. Özellikle

Detaylı

International Ürün Sunumu ONE MORE PAINLESS NIGHT GLU & ONE MORE SLIM STYLE

International Ürün Sunumu ONE MORE PAINLESS NIGHT GLU & ONE MORE SLIM STYLE International Ürün Sunumu ONE MORE PAINLESS NIGHT GLU & ONE MORE SLIM STYLE Efsaneleri One More Painless Night GLU, içeriğindeki doğal bileşenler ve otlar ile, TTS teknolojisi bir araya getirilmiş, sağlık

Detaylı

Streslere karşı 7 etkin uygulama

Streslere karşı 7 etkin uygulama Streslere karşı 7 etkin uygulama Stres ve huzursuzluklarda, mide kazınmalarında korku ve kaygı durumlarında aşağıdaki uygulamalar size her zaman yardımcı olabilir: 1. Dikkati başka yere yönlendirmek Şarkı

Detaylı

PLANLAMA VE TASARIM SAFHASI. Hazırlayan: Raci SELÇUK (Peyzaj Y. Mimarı)

PLANLAMA VE TASARIM SAFHASI. Hazırlayan: Raci SELÇUK (Peyzaj Y. Mimarı) PLANLAMA VE TASARIM SAFHASI Hazırlayan: Raci SELÇUK (Peyzaj Y. Mimarı) ÇİZGİ (Line) DOKU (Texture) TASARIM UNSURLARI (Elements of Art) ŞEKİL-BİÇİM (Form) ÖLÇÜ-ÖLÇEK (Scale) ARALIK (Space) RENK (Color)

Detaylı

1 of 5 14/10/2010. Stresle Başa Çıkma

1 of 5 14/10/2010. Stresle Başa Çıkma 1 of 5 14/10/2010 Stresle Başa Çıkma Stres bizim baskıya karşı duygusal ve fiziksel tepkimizdir. Bu baskı dışsal faktörlerden kendimizin ya da bir yakınımızın yaşam etkinliklerinden, hastalıklarından yaşam

Detaylı

Natur-Med de Bir Gün Nasıl Geçiyor?

Natur-Med de Bir Gün Nasıl Geçiyor? Natur-Med de Bir Gün Nasıl Geçiyor? Arınma, Do a, Termal SPA www.natur-med.com.tr Natur-Med Davutlar-Kuşadası Natur-Med'de Konaklama Otel Süiti Bahçe Süiti Bahçe Odası Otel Odası Arınma, Do a, Termal SPA

Detaylı

UYGULAMALI SOSYAL PSİKOLOJİ (Baron, Byrne ve Suls, 1989; Bilgin, 1999) PSİ354 - Prof.Dr. Hacer HARLAK

UYGULAMALI SOSYAL PSİKOLOJİ (Baron, Byrne ve Suls, 1989; Bilgin, 1999) PSİ354 - Prof.Dr. Hacer HARLAK UYGULAMALI SOSYAL PSİKOLOJİ (Baron, Byrne ve Suls, 1989; Bilgin, 1999) Sosyal Psikoloji Uygulamaları HUKUK SAĞLIK DAVRANIŞI KLİNİK PSİKOLOJİ TÜKETİCİ DAVRANIŞI VE PAZARLAMA POLİTİKA ÖRGÜTSEL DAVRANIŞ SOSYAL

Detaylı

Öğrenmeyi Etkileyen Olumsuz Etmenler, Biyoenerji Yöntemiyle Nasıl Değiştirilebilir?

Öğrenmeyi Etkileyen Olumsuz Etmenler, Biyoenerji Yöntemiyle Nasıl Değiştirilebilir? Biyoenerji, hücrelerdeki elektriğin titreşim ritmini artırmak, bunu dengelemek ve bünyeye uygun hale getirmek suretiyle tüm vücut direncinin yükselmesini sağlamaktadır. Biyoenerji yöntemiyle enerji alanı

Detaylı

FİYATI : 275 $ LOGO YANSIT EFEKT YANSITICI KULLANIM ALANLARI

FİYATI : 275 $ LOGO YANSIT EFEKT YANSITICI KULLANIM ALANLARI LOGO YANSIT EFEKT YANSITICI MARKASI : LOGO YANSIT MODELİ : LY-22 FİYATI : 275 $ KULLANIM ALANLARI - MAĞAZALAR - KORİDORLAR - MAĞAZA İÇ DUVARLARI - MÜZELER - EV DEKORASYON İÇİN ODALAR - BARLAR - GECE KULUPLERİ

Detaylı

1. Beslenmeniz Ne Durumda?

1. Beslenmeniz Ne Durumda? Stres ve depresyona maruz kalmak olduğunuzdan daha erken yaşlanmanıza sebep olabilir. Bunun için, negatif hislerinizi kontrol etmeyi ve kendi sağlığınızı korumak için öncelikleri belirlemeyi öğrenmelisiniz.

Detaylı

mevsim inde Hayat, güzel!..

mevsim inde Hayat, güzel!.. mevsim inde Hayat, güzel!.. HAYAT, MEVSİM İNDE GÜZEL!.. 5. MEVSİM... Her mevsimin tadı başkadır. Güneş daha sık fark ediliyorsa gökyüzünde, ağaçlar çiçekleniyorsa yavaş yavaş ve içinizde nedenini bilmediğiniz

Detaylı

güzelliğiniz için! Diş macunu 100 ml % 100 Bitkisel % 100 Bitkisel Misvak Özlü Diş macunu 50 ml % 100 Bitkisel Reishi Özlü

güzelliğiniz için! Diş macunu 100 ml % 100 Bitkisel % 100 Bitkisel Misvak Özlü Diş macunu 50 ml % 100 Bitkisel Reishi Özlü güzelliğiniz için! Diş macunu 100 ml % 100 Bitkisel Diş macunu 100 ml % 100 Bitkisel Misvak Özlü Diş macunu 50 ml % 100 Bitkisel Reishi Özlü 3 %100 Bitkisel Krem Reishi 50 ml Total kırışıklık bakımı %100

Detaylı

Defne ağacı, bahçeye güzellik verir. Defne yaprağı, yemeklerinize lezzet katar. Defne yağlı sabunu ise cildinizi güzelleştirir

Defne ağacı, bahçeye güzellik verir. Defne yaprağı, yemeklerinize lezzet katar. Defne yağlı sabunu ise cildinizi güzelleştirir DEFNE Latince ismi : Laurus nobilis Defne ağacı, bahçeye güzellik verir. Defne yaprağı, yemeklerinize lezzet katar. Defne yağlı sabunu ise cildinizi güzelleştirir Defne Bitkisi: Anavatanı Asya olan Defne,

Detaylı

www.elaresort.com www.elavillas.com /elaresort +90 444 1 352 /elaresort

www.elaresort.com www.elavillas.com /elaresort +90 444 1 352 /elaresort +90 444 1 352 www.elaresort.com www.elavillas.com /elaresort /elaresort Zarafet ve kaliteyle zenginleşen kusursuz bir dünya... L U X U R I S M Luxurism, sadece bir kelime değil; mükemmelliğin heyecan

Detaylı

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... III

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... III İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... III 1: DİYABET...1 Diabetes insipedius...2 Diabetes mellitus...2 Diyabetin Etkileri...3 Belirtiler...4 Nedenler...4 Tedavi...4 Bitkilerin Rolü...5 Tıbbi Faydaları...6 2: KARACİĞER

Detaylı

3. Zihinden atamadığınız tekrarlayan, hoşa gitmeyen düşünceler. 7. Herhangi bir kimsenin düşüncelerinizi kontrol edebileceği fikri

3. Zihinden atamadığınız tekrarlayan, hoşa gitmeyen düşünceler. 7. Herhangi bir kimsenin düşüncelerinizi kontrol edebileceği fikri 1 Aşağıda zaman zaman herkeste olabilecek yakınmaların ve sorunların bir listesi vardır. Lütfen her birini dikkatle okuyunuz. Sonra bu durumun bu gün de dâhil olmak üzere son üç ay içerisinde sizi ne ölçüde

Detaylı

Göl, gökyüzü ve deniz... Eşsiz bir huzur içindesiniz...

Göl, gökyüzü ve deniz... Eşsiz bir huzur içindesiniz... www.oncuteras.com Göl, gökyüzü ve deniz... Eşsiz bir huzur içindesiniz... İstanbul un güzellikleri sarmış dört bir yanınızı Bir yanınızda sakinliğiyle içinize huzur veren Küçük Çekmece Gölü, diğer yanınızda

Detaylı

Önsöz Chios 360 İç Mekan Lokasyon Kat Planları

Önsöz Chios 360 İç Mekan Lokasyon Kat Planları 01 02 03 04 05 Önsöz Chios 360 İç Mekan Lokasyon Kat Planları Bazen hayatımıza yeni bir yön vermek, yaşamımızı yeniden inşa etmek isteriz. Yeni ufuklara doğru yol alırken en güçlü destekçimiz her zaman

Detaylı

1. Bütün Organizasyonlar için Risk De erlendirme ablonu... 2. Bütün Organizasyonlar için Yangın Riski De erlendirme ablonu...

1. Bütün Organizasyonlar için Risk De erlendirme ablonu... 2. Bütün Organizasyonlar için Yangın Riski De erlendirme ablonu... 1. Bütün Organizasyonlar için Risk Deerlendirme ablonu... 2. Bütün Organizasyonlar için Yangın Riski Deerlendirme ablonu... 3. Sıcak ler zin ablonu... 4. Organizatörler için Mekan Hakkında Soru Formu...

Detaylı

Hasta bilgileri. Lantus

Hasta bilgileri. Lantus Hasta bilgileri Lantus Bu kitapçığı diyabet hastaları ve doktor tarafından Lantus teşhisi koyulan kişiler için hazırladık. Tüm diyabet tedavilerinin ilk amacı kan glikoz seviyesini olabildiğince normal

Detaylı

BESLENME VE UYKU DÜZENİNİN SINAV İÇİN ÖNEMİ

BESLENME VE UYKU DÜZENİNİN SINAV İÇİN ÖNEMİ BESLENME VE UYKU DÜZENİNİN SINAV İÇİN ÖNEMİ Beslenme ve uyku düzeni ders çalışma süreci ve sınavlar için çok önemlidir. Zihinsel ve bedensel enerjiyi en fazla etkileyen faktörlerden biri yemek yeme biçimidir.

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI HAYAT BOYU ÖĞRENME GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İŞ BİRLİĞİ ÇALIŞMALARI KURUMSAL GÖRÜNÜRLÜK KILAVUZU EK-7

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI HAYAT BOYU ÖĞRENME GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İŞ BİRLİĞİ ÇALIŞMALARI KURUMSAL GÖRÜNÜRLÜK KILAVUZU EK-7 T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI HAYAT BOYU ÖĞRENME GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İŞ BİRLİĞİ ÇALIŞMALARI KURUMSAL GÖRÜNÜRLÜK KILAVUZU EK-7 SUNUŞ olarak hedeflerimiz, daha yüksek becerili iş gücü, toplumun tamamını kapsayan

Detaylı

KEYFİN GÜZELİ MAVİDEN

KEYFİN GÜZELİ MAVİDEN KEYFİN GÜZELİ MAVİDEN 5 FARKLI MAVİDEN PLATINUM, PLUS, GOLD, SILVER, BRONZ... BİRİ SİZİN İÇİN DÜNYANIN İYİLİĞİ BİÇİM BULDU Uysal, dengeli, farklı, kıymetli, özgün, cömert, yaşanabilir, alışkanlık yaratıcı

Detaylı

ÜRÜN KATOLOĞU EMR KERVAN HERBS GARDEN (İSVEÇ ŞURUBU) Sinüzit Rahatsızlığında. Ağız içi Yaralarda. Kolit ve Mide Rahatsızlıklarında

ÜRÜN KATOLOĞU EMR KERVAN HERBS GARDEN (İSVEÇ ŞURUBU) Sinüzit Rahatsızlığında. Ağız içi Yaralarda. Kolit ve Mide Rahatsızlıklarında EMR KERVAN HERBS GARDEN (İSVEÇ ŞURUBU) Sinüzit Rahatsızlığında Ağız içi Yaralarda Kolit ve Mide Rahatsızlıklarında Egzama ve Sedef Rahatsızlıklarında Diş Ağrılarını Gidermeye Yardımcıdır Safra Kesesi Ağrılarında

Detaylı

ALPİNA STYLE. ile stil sahibi evler

ALPİNA STYLE. ile stil sahibi evler ALPİNA STYLE ile stil sahibi evler ALPİNA STYLE ile Eşsiz Mekanlar Mekanlarınızı renkler ve parlaklık seviyeleri ile farklılaştırdınız bugüne kadar. Yaşam alanlarınızda dingin bir hava yakalamak için toprak

Detaylı

ÇEVRESEL SİNİR SİSTEMİ SELİN HOCA

ÇEVRESEL SİNİR SİSTEMİ SELİN HOCA ÇEVRESEL SİNİR SİSTEMİ SELİN HOCA Çevresel Sinir Sistemi (ÇSS), Merkezi Sinir Sistemine (MSS) bilgi ileten ve bilgi alan sinir sistemi bölümüdür. Merkezi Sinir Sistemi nden çıkarak tüm vücuda dağılan sinirleri

Detaylı

Yeterli ve Dengeli Beslen!

Yeterli ve Dengeli Beslen! Yeterli ve Dengeli Beslen! Hareketli Ol, Egzersiz Yap! Kişisel Bakımına ve Günlük Hijyenine Özen Göster! Uyku Düzenine Dikkat Et! Stresten Uzak Dur! Yeterli ve dengeli beslenme «4 Yapraklı Yonca» içerisindeki

Detaylı

Renk Anlatımı ve Uygulamalı Renk Çemberi

Renk Anlatımı ve Uygulamalı Renk Çemberi Renk Anlatımı ve Uygulamalı Renk Çemberi RENK İLE İLGİLİ KAVRAMLAR Tanımlar Renk oluşumu Gökyüzünde yağmur sonrasında olağanüstü bir renk kuşağı ( gökkuşağı ) görülür. ayrış

Detaylı

Walkmaxx le attığınız her adımla, hafif bir şekilde öne ve arkaya doğru salındığınızı hissedeceksiniz.

Walkmaxx le attığınız her adımla, hafif bir şekilde öne ve arkaya doğru salındığınızı hissedeceksiniz. Kasları çalıştırmak ve sırt bölgesindeki ağrıları engellemek için Walkmaxx Yürüyüş ve Fitness Ayakkabıları Günümüzün büyük kısmında ayakkabı kullanırız. Peki, kullandığımız ayakkabıların kaslarımızı güçlendirmesi,

Detaylı

UZMAN KLİNİK PSİKOLOG KAHRAMAN GÜLER DEPRESYON

UZMAN KLİNİK PSİKOLOG KAHRAMAN GÜLER DEPRESYON UZMAN KLİNİK PSİKOLOG KAHRAMAN GÜLER DEPRESYON Depresyon en az iki hafta süren, çoğunlukla daha uzun süreyle devam eden, işlevselliği çok ciddi bir oranda bozan, tedavi edilebilir tıbbi problemlerden bir

Detaylı

Ayrıca sinirler arasındaki iletişimi sağlayan beyindeki bazı kimyasal maddelerin üretimi de azalır.

Ayrıca sinirler arasındaki iletişimi sağlayan beyindeki bazı kimyasal maddelerin üretimi de azalır. Alzheimer hastalığı nedir, neden olur? Alzheimer hastalığı, yaşlılıkla beraber ortaya çıkan ve başta unutkanlık olmak üzere çeşitli zihinsel ve davranışsal bozukluklara yol açan ilerleyici bir beyin hastalığıdır.

Detaylı

Sekreterlik ve Büro Hizmetleri. Ders-3 Büro Tasarımı ve Ergonomi

Sekreterlik ve Büro Hizmetleri. Ders-3 Büro Tasarımı ve Ergonomi Sekreterlik ve Büro Hizmetleri Ders-3 Büro Tasarımı ve Ergonomi Ergonomi Ergonomi, Yunancada iş anlamına gelen «ergon» ve doğal yasa ve düzen anlamına gelen «nomos» kelimelerinden türetilmiş «iş yasası»

Detaylı

ACONITUM NAPELLUS (ACON.) Boğan Otu, Eisen Hut

ACONITUM NAPELLUS (ACON.) Boğan Otu, Eisen Hut ACONITUM NAPELLUS (ACON.) Boğan Otu, Eisen Hut Düğünçiçeğigillerdendir ( Ranonculaceae ). şifalı kısmı yumrusudur. zehirleme nedeni ölenlerde boğularak ölme görüldüğünden Boğan otu diye anılır. Çiçekleri

Detaylı

A: Algılama gücü ve mantık yürütme kabiliyeti yüksek kişiliği temsil eder.

A: Algılama gücü ve mantık yürütme kabiliyeti yüksek kişiliği temsil eder. Karşınızdaki kişinin ismine bakarak onun hakkında fikir sahibi olabilirsiniz. Bunun için söz konusu isimdeki fiziksel, zihinsel, duygusal, ruhsal enerji sembollerinin açıklamalarına bakmak gerek. İsimdeki

Detaylı

YAŞAM. yeniden. `de TANIMLANIYOR

YAŞAM. yeniden. `de TANIMLANIYOR YAŞAM yeniden `de TANIMLANIYOR Dağ Mühendislik Ltd. Şti., mekan alan ölçülerinde değişiklik yapma hakkına sahiptir. Bu katalogda kullanılan tüm dekorasyon görselleri temsili olarak konmuş olup, tutar satış

Detaylı

Kayıp, Ölüm ve Yas Süreci. Prof. Dr. Sibel ERKAL İLHAN

Kayıp, Ölüm ve Yas Süreci. Prof. Dr. Sibel ERKAL İLHAN Kayıp, Ölüm ve Yas Süreci Prof. Dr. Sibel ERKAL İLHAN Kayıp Kayıp, yaşam döngüsünün her evresinde yaşanır. bağımsızlık kaybı ilişki kaybı, sağlık kaybı, iş kaybı, ekonomik kayıp, evcil hayvan kaybı, organ

Detaylı

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI OKUL ÖNCESİ EĞİTİM PROĞRAMI (36-48) TAM GÜNLÜK AYLIK EĞİTİM PLANI ARALIK 2017 AYLIK PLAN BİLİŞSEL GELİŞİM Kazanım 1.

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI OKUL ÖNCESİ EĞİTİM PROĞRAMI (36-48) TAM GÜNLÜK AYLIK EĞİTİM PLANI ARALIK 2017 AYLIK PLAN BİLİŞSEL GELİŞİM Kazanım 1. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI OKUL ÖNCESİ EĞİTİM PROĞRAMI (36-48) TAM GÜNLÜK AYLIK EĞİTİM PLANI ARALIK 2017 AYLIK PLAN BİLİŞSEL GELİŞİM Kazanım 1. Nesne/durum/olaya dikkatini verir. Dikkat edilmesi gereken nesne/durum/olaya

Detaylı