IOT DONANIM ALT YAPISI

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "IOT DONANIM ALT YAPISI"

Transkript

1 Bölüm 2 IOT DONANIM ALT YAPISI IOT ekosistemi içerisinde pek çok donanım bileşeni kullanılmaktadır. Temel yapıyı devre geliştirme kartları teşkil etmektedir. IOT ekosistemi içerisinde Arduino, Raspberry Pi, BeagleBone, CubieBoard, Texas Instuments MSP serisi, ARM Cortex serisi Intel Edison, ESP 8266 serisi kartlar kullanılmaktadır. Bunlardan en çok kullanılan devre geliştirme kartlarını bu bölümde tanıtacağız. Bölüm 2.1 ARDUINO NEDİR? Arduino, üzerinde programlanabilir bir mikro denetleyici bulunduran devre geliştirme kartıdır. Arduino üzerine bağlayacağınız bileşenler ile çok farklı türden projeleri gerçekleştirebilirsiniz. Biraz programlama biraz da elektronik bilgisi ile uygulamalarınızı kolayca geliştirebilirsiniz. Arduino ise kendi üzerinde bir mikro denetleyiciye, giriş-çıkış pinleri, iletişim larına sahiptir. Bu lar ile sensörlerden değer okuma, elektronik cihazları ve sistemleri kontrol etme gibi işlemler gerçekleştirilebilir. Atmel mikro işlemcisi tabanlı olan bu kartlar, Processing/Wiring dilinin bir türevini içeren açık kaynak kodlu geliştirme ortamından oluşan bir fiziksel programlama platformudur. Arduino uygulamalarını geliştirmek için adresinden indirebileceğiniz Arduino IDE sini kullanmaktayız.

2 Arduino İle Neler Yapılabilir? Arduino, arkasında bulunan büyük bir topluluk desteği sayesinde oldukça geniş açık kaynak kod kütüphanelerine ve uygulama örneklerine sahiptir. Bu sayede bir çok elektronik cihaza ve modüllere (shield) ait kütüphaneleri kullanarak uzun kod satırları yazmadan kolayca uygulama geliştirebilirsiniz. Arduino üzerine elektronik bileşenlerin kolayca takılıp bağlantı kurulabilmesi için bir çok hazır modül (shield) mevcuttur. Bu modüller üzerinde bulunan dijital ve analog pinler ile modüller üzerindeki elektronik bileşenlere ait sinyalleri alıp işleyebilir, sensörlerden aldığımız sinyalleri kullanarak, yazacağınız programlar içerisinde verdiğimiz komutlara göre işlemler yaptırabilir ve wi-fi, bluetooth, zigbee gibi iletişim protokollerini kullanarak başka cihazlarla iletişim kurabilirsiniz. Gsm Shield TFT LCD Shield Arduino Kart Çeşitleri

3 Arduino Açık Kaynak Donanım (Open Source Hardware) ürünü olduğundan dolayı, farklı ihtiyaçlara cevap verebilen birden çok kart türüne sahiptir. Bununla birlikte her geçen gün bu kart türlerine yenileri eklenmeye devam etmektedir. Arduino üreticileri ve geliştiricileri sürekli yeni devre geliştirme kartları modelleri ile karşımıza çıkmaktadırlar. Bu nedenle en çok kullanılan Arduino kartlarını bazı özellikleri ile inceleyip genel tanıtımlarını yapacağız. Amerika dahilinde satılan devre geliştirme kartları Arduino olarak isimlendirilirken, Amerika dışındaki ülkelerde satılan devre geliştirme kartları Genuino olarak isimlendirilmektedir. Her iki isime ait modeller de aynı şekildedir. Arada yalnızca isim farkı bulunmaktadır. Arduino Uno En çok kullanılan ve bu kitaptaki projelerin tamamında kullanılan Arduino kart modelidir. Atmega328 mikro denetleyici, güç regülatörü, USB bağlantı u vb. bileşenleri üzerinde barındırıyor. Arduino Uno üzerinde 14 tane Dijital Giriş/Çıkış (6 tanesi PWM Çıkış olarak kullanılan bilen) pini ve 6 tane analog giriş pini bulunmaktadır. Ortalama 32 Kb lık hafızaya sahiptir. Bu değer bize küçük gelebilir ancak projelerimiz için yeterli gelecek bir kapasitedir. Arduino Leonardo Yaygın olarak kullanılan Arduino kartlarından bir tanesi de Arduino Leonardo kartıdır. Atmega32u4 mikro denetleyici, güç regülatörü, mini USB bağlantı u vb. bileşenleri üzerinde barındırmaktadır. Arduino Leonardo üzerinde 20 tane Digital Giriş/Çıkış (7 tanesi PWM Çıkış, 12 tanesi Analog giriş) pini bulunmaktadır. Bu kartta kullanılan Atmega32u4 mikro denetleyici, kendi içerisinde USB bağlantı yeteneklerine sahiptir. Bu sayede usb fare, klavye,joystik vb. cihazları, ek bir parça olmadan usb bağlantısı üzerinden direk kullanabiliriz. Arduino Due

4 Atmel SAM3X8E ARM Cortex- M3 işlemciye sahip olan Arduino Due, 54 tane digital giriş/çıkış (12 tanesi PWM çıkış olarak kullanılabilen ) ve 12 tane analog giriş pinine sahiptir. Bu kart türünde dikkat etmemiz gerekn nokta, kartın 3.3 volt ile çalışıyor olmasıdır. 5 voltluk bir güç verirsek kartımız yanar. Arduino Nano (ATmega328) hafızaya sahiptir. Küçük boyutuna rağmen üzerindeki dijital ve analog pinleri ile pek çok uygulama geliştirebileceğiniz bir kart tipidir. Atmega328 ya da ATmega168 mikro denetleyici, güç regülatörü, USB bağlantı u vb. bileşenleri üzerinde barındırıyor. Arduino Nano üzerinde 14 tane Dijital Giriş/Çıkış (6 tanesi PWM Çıkış olarak kullanılabilen) pini ve 8 tane analog giriş pini bulunmaktadır. 16 KB (ATmega168) ya da 32 KB Arduino Micro En küçük boyutlu Arduino kart modelidir. Üzerinde ATmega32U4 mikro denetleyici, USB bağlantı u vb. bileşenleri üzerinde barındırıyor. Arduino Micro üzerinde 20 tane Dijital Giriş/Çıkış (7 tanesi PWM Çıkış olarak kullanılan bilen) pini ve 12 tane analog giriş pini bulunmaktadır. Ortalama 32 Kb lık hafızaya sahiptir. Arduino Yun Arduino Yun, Atmega32u4 mikro denetleyici ve Atheros AR9331 işlemciye sahiptir. Kendi içerisinde dahili Ethernet bağlantısı ve wi-fi modülü mevcuttur. Ayrıca Kart üzerinde USB bağlantı u, microsd kart yuvası, 20 dijital giriş/çıkış(7 tanesi PWM çıkış,12 tanesi analog giriş olarak kullanılabilen) pini vardır. Arduino ile Linux un birleştirildiği bir kart tipidir.

5 Arduino 101 Özellikle endüstriyel uygulamalar için geliştirilmiş düşük güç tüketimi ve 32 bit Intel Curie işlemcisi ile ön plana çıkmaktadır. Kart üzerinde Bluetooth LE ve 6 eksenli ivme/ jiroskop bulunmaktadır. 14 tane dijital giriş/çıkış (4 tanesi PWM çıkış olarak kullanılabilen) pinleri ve 6 tane analog giriş pinleri mevcuttur. Arduino Zero Fiziksel yapı itibari ile Arduino UNO ya benzeyen bu kartın başlıca farkları kart üzerinde 2 adet USB bulunması, 32-Bit ARM Cortex M0+ ATSAMD21G18 işlemci ve JTAG desteğidir. Bu kart ile birlikte 32 bitlik programlama gücünü Arduino kartlar ile birlikte kullanabileceksiniz. Yazılımsal olarak ise belki de en önemli özelliği debugging desteği. Bu sayede uygulamalarınızda hata ayıklama işlemi gerçekleştirebileceksiniz. Bölüm 2. 2 RASPBERRY PI NEDİR? Raspberry pi ARM işlemci tabanlı olarak çalışan bir mini bilgisayardır. Mini bilgisayardır, çünkü rasberry pi, üzerine bağlanan klavye, fare ve bir görüntü birimi ile eksiksiz bir bilgisayar olmaktadır. Raspberry Pi Foundation tarafından 2009 yılında üretimine başlanan Raspberry pi nin asıl üretim amacı özellikle masaüstü pc alamayacak durumda olan öğrencileri bilgisayarla tanıştırmaktı. Ancak sahip olduğu gpio pinleri ile elektronik sistemlerle haberleşme amacıyla kullanılması sayesinde, elektronik ve mekatronik alanında kendine yeni bir kullanım sahası daha buldu.

6 Raspberry Pi 2 Model B Raspberry pi nin, Raspberry pi 1, Raspberry pi 2 ve Raspberry pi 3 olmak üzere üç farklı çeşit ve Model A, Model A+, Model B ve Model B+ olmak üzere dört farklı modeli vardır. Ayrıca Raspberry Pi Zero adlı mini bir Raspberry Pi modeli de mevcuttur. Bu model ekonomik fiyatı ile (5$) pek çok uygulama için ideal bir model olarak tavsiye edilebilir. Üzerinde bulunan 40 adet GPIO pini geliştirilecek olan pek çok proje tipi için yeterli seviyededir. Raspberry Pi Zero Bu modellerin başlıca özellikleri aşağıdaki tabloda yer almaktadır.

7 RPi Model RPi 1 Model A RPi 1 Model B RPi 1 Model A+ RPi 1 Model B+ RPi 2 Model B RPi 3 Model B Rpi Zero GPU ve RAM 700 Mhz 256 MB 700 Mhz 256 veya 512 MB 700 Mhz 256 MB 700 Mhz 512 MB 900 Mhz 1024 MB 1,2 Ghz (64 Bit) 1024 MB 1 Ghz 512 MB Yok Network 10M/100M Ethernet RJ45 Yok 10M/100M Ethernet RJ45 10M/100M Ethernet RJ45 10M/100M Ethernet RJ45 Yok USB 1 USB 2 USB 1 USB 4 USB 4 USB 4 USB 1 Micro USB Memory Card SD Card SD Card Video Ses Voltaj Stereo Composite RCA 300mA 8 Stereo Composite RCA 700mA 8 shared TRSS shared TRSS shared TRSS Shared TRSS Shared TRSS Shared TRSS Shared TRSS Composite RCA Mini Mini HDMI Composite RCA üzerinden 600mA mA mA mA ma GPIO Pinleri 40 Raspberry pi 2 Model B diğer raspberry pi sürümlerinden farklı olarak Windows 10 işletim sistemi ile uygulama geliştirme desteğine sahiptir. Raspberry pi 3 Model B ise, diğer raspberry pi sürümlerinden farklı olarak üzerinde dâhili wi-fi ve bluetooth bulundurmaktadır. Ayrıca üzerindeki A8 serisi işlemci 64 bitliktir. Raspberry Pi İşletim Sistemi Kurulumu Raspberry pi üzerine kurulan birkaç çeşit Linux dağıtımı mevcuttur. Bunlar Raspbian wheezy ve jessie, Ubuntu Mate, Snappy Ubuntu Core, Windows 10 IOT Core,Osmc, Openelec, pinet, ve Risc Os isimli işletim sistemleridir. Adı geçen işletim sistemlerini adresinden indirebilirsiniz. Bunlar dışında Noobs adında bir dağıtım paketi daha mevcuttur. Bu paket yukarıda ismi geçen diğer tüm dağıtım paketlerini içermekte olup boot ekranından istediğiniz işletim sistemini seçip kurabilirsiniz. Raspbian Jessie; Debian 8 Linux işletim sisteminin optimize edilmiş sürümüdür. LXDE masaüstü ortamı, çeşitli geliştirme araçları, ofis uygulamaları ve multimedya fonksiyonlarını içerir. Raspbian Wheezy; Jessie sürümü gibi bu sürüm de Debian Linux işletim sisteminin optimize edilmiş sürümüdür. Ancak Debian ın yeni sürümleri Jessie olarak adlandırılırken, eski sürümleri ise Wheezy olarak adlandırılmaktadır. Varsayılan kullanıcı adı: pi, şifre: raspberry şeklindedir. OpenElec (Open Embedded Linux Entertainment Center), XBMC media center ı içeren ve raspberry pi kartınızı film, müzik gibi multimedya öğelerini yönetmek amaçlı kullanabileceğiniz sürümüdür. Osmc (Open Source Media Center), yerel ya da internet ortamında depolanmış multimedya dosyalarını oynatmak için kullanılan uygulamaları içeren Linux sürümüdür. Pinet, sınıf ortamında eğitim faaliyetlerinde kullanmak üzere gerekli uygulamaları içeren Linux sürümüdür. Ubuntu Mate; Raspberry pi kartınızı bir masaüstü bilgisayarı gibi kullanabilmeniz için gerekli bir çok uygulamayı içeren bir Linux sürümüdür.

8 Snappy Ubuntu Core; Ubuntu nun devre geliştirme kartları, sanal makinalar, internet bağlantılı cihazlar ve bulut platformlarında çalışması için özelleştirilmiş sürümüdür. Arch Linux ARM; Arch Linux tabanlı bir işletim sistemidir. Başlangıç seviyesindeki kullanıcılar için tavsiye edilmemektedir. Hard-float ABI kullanmaktadır. Yaklaşık 10 saniyede komut ekranından açılmaktadır. Varsayılan kullanıcı adı: root, şifre: root şeklindedir. Risc Os; 1987 den beri ARM mikro işlemciler için geliştirilmeye devam eden bir işletim sistemidir. Özellikle ARM işlemcileri için optimize edilmiş bir Linux sürümüdür. Windows 10 IOT Core; Raspberry pi üzerinde yapılacak programlama uygulamalarını Visual Studio içerisinde kodlayarak geliştirebileceğiniz Windows sürümüdür. Biz Raspberry pi cihazımıza kurmak için Raspbian jessie işletim sistemini tercih ediyoruz. İşletim sistemini SD kart içerisine Windows ortamında kurabilmek için adresinden indireceğimiz win32diskimager isimli uygulamayı kullanıyoruz. İndirdiğimiz Raspbian jessie işletim sistemi dosyasını bir klasöre açıyoruz. Dosyamız img uzantılı olacak. İlgili imaj dosyasını seçip, Device bölümünden ise SD kart sürücü ismini seçiyoruz. Write butonuna tıklayarak yazma işlemini başlatıyoruz. Karşımıza gelen uyarı penceresinde Yes butonunu tıklayarak yazma işlemini başlatıyoruz.

9 İmaj dosyamızın yüklenmesi bittiğinde bir uyarı penceresi ile kullanıcı bilgilendirilecektir.

IOT NEDİR? Bölüm 1. Internet of Things ekosistemi altında donanım, programlama, veri tabanı, veri analizi gibi alt yapılar yer almaktadır.

IOT NEDİR? Bölüm 1. Internet of Things ekosistemi altında donanım, programlama, veri tabanı, veri analizi gibi alt yapılar yer almaktadır. Bölüm 1 IOT NEDİR? Yazılım alanında yapılan çalışmalar teknolojide yaşanan gelişmelerle birlikte artık donanım sektörü ile iç içe girmiştir. Günümüzde üretilmekte olan her bir donanıma yazılım entegre

Detaylı

Endüstri 4.0 ve Nesnelerin Interneti

Endüstri 4.0 ve Nesnelerin Interneti Endüstri 4.0 ve Nesnelerin Interneti Endüstri 4.0 ve Nesnelerin Interneti Endüstri 4.0, teknolojilerin ve değer zinciri organizasyonları kavramlarının kolektif bir bütünüdür. (http://www.endustri40.com/endustri-tarihine-kisa-bir-yolculuk)

Detaylı

Arduino nedir? Arduino donanım ve yazılımın kolayca kullanılmasına dayalı bir açık kaynak elektronik platformdur.

Arduino nedir? Arduino donanım ve yazılımın kolayca kullanılmasına dayalı bir açık kaynak elektronik platformdur. Arduino nedir? Arduino donanım ve yazılımın kolayca kullanılmasına dayalı bir açık kaynak elektronik platformdur. Açık kaynak nedir? Açık kaynak, bir bilgisayar yazılımının makina diline dönüştürülüp kullanımından

Detaylı

PROJE RAPORU. Proje adı: Pedalmatik 1 Giriş 2 Yöntem 3 Bulgular 6 Sonuç ve tartışma 7 Öneriler 7 Kaynakça 7

PROJE RAPORU. Proje adı: Pedalmatik 1 Giriş 2 Yöntem 3 Bulgular 6 Sonuç ve tartışma 7 Öneriler 7 Kaynakça 7 PROJE RAPORU Proje Adı: Pedalmatik Projemizle manuel vitesli araçlarda gaz, fren ve debriyaj pedallarını kullanması mümkün olmayan engelli bireylerin bu pedalları yönetme kolu (joystick) ile sol el işaret

Detaylı

Bazı Gömülü Sistemlerde OpenCV ile Performans Analizi

Bazı Gömülü Sistemlerde OpenCV ile Performans Analizi OpenCV ile Performans Analizi S.Ü Bil.Müh. 2. Sınıf Öğrencisi Faruk GÜNER farukguner@outlook.com.tr S.Ü Bil.Müh. 2. Sınıf Öğrencisi Mesut PİŞKİN mesutpiskin@outlook.com S.Ü Öğr. Gör. Dr. Mustafa Nevzat

Detaylı

IR Modülü. Kart Özellikleri Çalısma Frekansı: 38KHz Mesafe: 6 Metre Çalısma Voltajı: 3.3-5V Kart Boyutları: 20 mm x 20 mm

IR Modülü. Kart Özellikleri Çalısma Frekansı: 38KHz Mesafe: 6 Metre Çalısma Voltajı: 3.3-5V Kart Boyutları: 20 mm x 20 mm ÜRÜN KATALOGU IR Modülü Kart Özellikleri Çalısma Frekansı: 38KHz Mesafe: 6 Metre Çalısma Voltajı: 3.3-5V Kart Boyutları: 20 mm x 20 mm Modül üzerinde PIC12F675 mikrodenetleyicisi bulunmaktadır. Vcc pinine

Detaylı

BİLGİSAYAR BİLİMİ DERSİ (KUR-2)

BİLGİSAYAR BİLİMİ DERSİ (KUR-2) BİLGİSAYAR BİLİMİ DERSİ (KUR-2) ROBOT PROGRAMLAMA 2.1.1. Robot Mimarisi 2.1.2. Robot Türleri ve Eğitsel Amaçlı Robotlar 2.1.3. Eğitsel Robotta Mekanik Bileşenler 2.1.4. Eğitsel Robotta Elektromekanik Bileşenler

Detaylı

ASUS Tinker Board S - ARM Tabanlı bilgisayar

ASUS Tinker Board S - ARM Tabanlı bilgisayar ASUS Tinker Board S - ARM Tabanlı bilgisayar Tinker Board S, ultra küçük form faktöründe, sınıf lideri performans sunarken, sıradışı mekanik uyumluluk sağlayan Tek Kartlı Bilgisayar(SBC)'dır. Tinker Board

Detaylı

GÖRÜNTÜ TABANLI ALGILAMA İLE QUADROTORUN HAREKETLİ BİR CİSMİ TAKİBİ

GÖRÜNTÜ TABANLI ALGILAMA İLE QUADROTORUN HAREKETLİ BİR CİSMİ TAKİBİ GÖRÜNTÜ TABANLI ALGILAMA İLE QUADROTORUN HAREKETLİ BİR CİSMİ TAKİBİ 1 PROJENİN TANIMI Bu projede bir quadrotora, görüntü tabanlı algılama ile hareketli bir nesneyi otonom olarak takip etme özelliği kazandırılmıştır.

Detaylı

VMware Üzerine BackTrack 5 Kurulumu

VMware Üzerine BackTrack 5 Kurulumu VMware Üzerine BackTrack 5 Kurulumu BackTrack geliştiricileri yeni sürümünde BackTrack kullanımını kolaylaştırmak için birkaç seçenek ile karşımıza çıktılar. BackTrack kullanım seçeneklerinden en etkilisi

Detaylı

Prof. Dr. Oğuzhan Urhan GYY Müh.Tas 3 ve Tez Konusu Önerileri

Prof. Dr. Oğuzhan Urhan GYY Müh.Tas 3 ve Tez Konusu Önerileri Prof. Dr. Oğuzhan Urhan 2018-2019 GYY Müh.Tas 3 ve Tez Konusu Önerileri Mobil platformlarda Derin Öğrenme (Deep Learning) uygulaması Geleneksel örüntü tanıma yaklaşımları yerine geçmeye başlayan derin

Detaylı

Yedi Karat Kullanım Klavuzu. Yedi Karat nedir? Neden Karat?

Yedi Karat Kullanım Klavuzu. Yedi Karat nedir? Neden Karat? Yedi Karat Kullanım Klavuzu Yedi Karat nedir? Karat, fiziksel dünya ile iletişim ve etkileşim kurulabilmesini sağlayan, elektronik prototip geliştirme kartıdır. Karat, tek başına çalışabilen interaktif

Detaylı

Temel Bilgisayar Bilgisi

Temel Bilgisayar Bilgisi Temel Bilgisayar Bilgisi BİL131 - Bilişim Teknolojileri ve Programlama Hakan Ezgi Kızılöz Bilgisayarların Temel Özellikleri Bilgisayarlar verileri alıp saklayabilen, mantıksal ya da aritmetik olarak işleyen

Detaylı

Bilgisayar Donanımı. Temel Birimler ve Çevre Birimler. Öğr.Gör.Günay TEMÜR / KAYNAŞLI MESLEK YÜKSEOKULU

Bilgisayar Donanımı. Temel Birimler ve Çevre Birimler. Öğr.Gör.Günay TEMÜR / KAYNAŞLI MESLEK YÜKSEOKULU Bilgisayar Donanımı Temel Birimler ve Çevre Birimler Öğr.Gör.Günay TEMÜR / KAYNAŞLI MESLEK YÜKSEOKULU İçerik Bilgisayarın birimleri; Giriş Çıkış Depolama İşlem Donanım Bileşenleri ve Çalışma Prensipleri

Detaylı

DONANIM & YAZILIM Modül 2

DONANIM & YAZILIM Modül 2 Modül 2 MODÜL 2 DONANIM & YAZILIM Donanım Yazılım Nedir? Temel Donanım Bileşenleri İşletim Sistemleri (Win,Pardus,MAC) Laptop Projeksiyon Bağlantıları Projeksiyon Açma Kapama İşletim Sistemi ile Görüntü

Detaylı

ENF 100 Temel Bilgi Teknolojileri Kullanımı Ders Notları 2. Hafta. Öğr. Gör. Dr. Barış Doğru

ENF 100 Temel Bilgi Teknolojileri Kullanımı Ders Notları 2. Hafta. Öğr. Gör. Dr. Barış Doğru ENF 100 Temel Bilgi Teknolojileri Kullanımı Ders Notları 2. Hafta Öğr. Gör. Dr. Barış Doğru 1 Konular 1. Bilgisayar Nedir? 2. Bilgisayarın Tarihçesi 3. Günümüz Bilgi Teknolojisi 4. Bilgisayarların Sınıflandırılması

Detaylı

INTEL İŞLEMCİLİ MASAÜSTÜ BİLGİSAYARLAR EYLÜL 2010 ÜRÜN KATALOĞU

INTEL İŞLEMCİLİ MASAÜSTÜ BİLGİSAYARLAR EYLÜL 2010 ÜRÜN KATALOĞU EYLÜL ÜRÜN 2010 KATALOĞU INTEL İŞLEMCİLİ MASAÜSTÜ BİLGİSAYARLAR EYLÜL 2010 ÜRÜN KATALOĞU PANDERA E100 Intel Atom İşlemci 230 (1.6 GHz, 512 KB L2 Cache, 533 FSB) Intel 945GC + ICH7 Yonga Seti 1 GB DDR2

Detaylı

Üniversal Takma Birimi, USB Tip C

Üniversal Takma Birimi, USB Tip C Üniversal Takma Birimi, USB Tip C Kullanma Kılavuzu DA-70861 1. GİRİŞ Digitus tam fonksiyonel üniversal takma birimi, USB tip C tam donanımlı bir çalışma alanı oluşturmanız için size her şeyi sunuyor.

Detaylı

TOSHIBA C55-C- 11RSatellite Ci5-5200U 2.20GHz 8GB 1TB 2GB 930M 15.6" INTEL CI5-5200U 2,2GHZ

TOSHIBA C55-C- 11RSatellite Ci5-5200U 2.20GHz 8GB 1TB 2GB 930M 15.6 INTEL CI5-5200U 2,2GHZ C55-C- 11JSatellite Ci5-8GB 1TB 2GB 930M 15.6" C55-C- 11RSatellite Ci5-8GB 1TB 2GB 930M 15.6" C55-C- 13HSatellite Ci5-920M 15.6'' C55-C- 14FSatellite 500GB 15.6" İşletim Sistemi DOS DOS MS WINDOWS DOS

Detaylı

Linux işletim sistemlerinde dosya hiyerarşisinde en üstte bulunan dizindir. Diğer bütün dizinler kök dizinin altında bulunur.

Linux işletim sistemlerinde dosya hiyerarşisinde en üstte bulunan dizindir. Diğer bütün dizinler kök dizinin altında bulunur. Dosya Sistemi ve Çalışma Mantığı Dosya Sistemi Disk üzerindeki dosyaların düzenlenmesini ve bir işletim sisteminde dosyaların izlerinin bulunmasını sağlayan yapıya Dosya Sistemi (File System) denir. Linux

Detaylı

1. Prestigio MultiPad 2. AC Adaptör 3. Taşıma Kılıfı 4. USB Kablosu 5. Hızlı Başlangıç Klavuzu 6. Garanti Kartı 7. Yasal Güvenlik Uyarıları

1. Prestigio MultiPad 2. AC Adaptör 3. Taşıma Kılıfı 4. USB Kablosu 5. Hızlı Başlangıç Klavuzu 6. Garanti Kartı 7. Yasal Güvenlik Uyarıları 1. Paket İçeriği 1. 2. AC Adaptör 3. Taşıma Kılıfı 4. USB Kablosu 5. 6. Garanti Kartı 7. Yasal Güvenlik Uyarıları 2. Cihaz Görünümü 1 2 9 3 4 5 6 7 8 10 11 12 13 14 TR - 1 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

Detaylı

DOKUMANLAR

DOKUMANLAR DOKUMANLAR https://www.pickat.org Bu belgeyi yukarıdaki karekodu telefonunuza taratarak veya aşağıdaki linkten indirebilirsiniz. Link sürekli güncellenmektedir. https://drive.google.com/file/d/1wyi3ejzvge9vbu0ujklajnsjukbfldv/view?usp=sharing

Detaylı

VDI Client Cihazlar. Geleceğin Sanallaştırma Çözümlerini Bugüne Taşıyor

VDI Client Cihazlar. Geleceğin Sanallaştırma Çözümlerini Bugüne Taşıyor VDI Cihazlar Geleceğin Sanallaştırma Çözümlerini Bugüne Taşıyor Geniş VDI Ürün Ailesi ViewSonic, bulut bilişim altyapısı ile uyumlu tamamen monitör içine entegre edilmiş veya harici olarak kullanılabilen

Detaylı

BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ

BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ TASARIM PROJESİ ÇALIŞMASI PİC PROGRAMLAMA İLE BASİT UÇAK OYUNU MEHMET HALİT İNAN BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BAHAR 2014 KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ

Detaylı

Sonsuz İmkan için Esnek İnce İstemci

Sonsuz İmkan için Esnek İnce İstemci SC-T45 İnce İstemci: Güç ve Esneklik Sonsuz İmkan için Esnek İnce İstemci Genel Bakış ViewSonic SC-T45 İnce İstemci PC'si, Windows 7 Embedded Standard OS ile güçlü Intel Atom N2800'ü kullanır. SC-T45;

Detaylı

Doğu Akdeniz Üniversitesi Bilgisayar ve Teknoloji Yüksek Okulu Bilgi teknolojileri ve Programcılığı Bölümü DERS 1 - BİLGİSAYAR VE ÇEVRE ÜNİTELERİ

Doğu Akdeniz Üniversitesi Bilgisayar ve Teknoloji Yüksek Okulu Bilgi teknolojileri ve Programcılığı Bölümü DERS 1 - BİLGİSAYAR VE ÇEVRE ÜNİTELERİ Doğu Akdeniz Üniversitesi Bilgisayar ve Teknoloji Yüksek Okulu Bilgi teknolojileri ve Programcılığı Bölümü DERS 1 - BİLGİSAYAR VE ÇEVRE ÜNİTELERİ Bilgisayar, kendine önceden yüklenmiş program gereğince

Detaylı

Ae2 Project Endüstriyel RPI Uygulama Eğitimi

Ae2 Project Endüstriyel RPI Uygulama Eğitimi Ae2 Project Endüstriyel RPI Uygulama Eğitimi Kısım 1 (21.11.16) Kısım 2 (Lab.) ( 28.11.16) Polly Electronics and Automation support@pe2a.com pe2a.com 1 İÇİNDEKİLER : Endüstriyel Otomasyon Giriş Klasik

Detaylı

A BAYİİ YENİ BAYİLİKLERİMİZ BAYİLİKLERİMİZ. Sipariş Hattı: 0212 222 00 61-0216 660 16 16

A BAYİİ YENİ BAYİLİKLERİMİZ BAYİLİKLERİMİZ. Sipariş Hattı: 0212 222 00 61-0216 660 16 16 MART 2015 67 YETKİLİ ANKA AN YENİ BAYİLİKLERİMİZ BAYİLİKLERİMİZ Sipariş Hattı: 0212 222 00 61-0216 660 16 16 A BAYİİ SC Serisi Operatör Paneller Operatör Paneller SC103A0101 / Adet SC103A0101 SC103 - Dokunmatik

Detaylı

Üniversal Takma Birimi, USB Type-C

Üniversal Takma Birimi, USB Type-C Üniversal Takma Birimi, USB Type-C Kullanma Kılavuzu DA-70863 1. GİRİŞ Digitus tam fonksiyonel üniversal takma birimi, USB tip C tam donanımlı bir çalışma alanı oluşturmanız için size her şeyi sunuyor.

Detaylı

Erzurum Teknik Üniversitesi RobETÜ Kulübü Robot Eğitimleri. ARDUİNO EĞİTİMLERİ I Arş. Gör. Nurullah Gülmüş

Erzurum Teknik Üniversitesi RobETÜ Kulübü Robot Eğitimleri. ARDUİNO EĞİTİMLERİ I Arş. Gör. Nurullah Gülmüş Erzurum Teknik Üniversitesi RobETÜ Kulübü Robot Eğitimleri ARDUİNO EĞİTİMLERİ I Arş. Gör. Nurullah Gülmüş 29.11.2016 İÇERİK Arduino Nedir? Arduino IDE Yazılımı Arduino Donanım Yapısı Elektronik Bilgisi

Detaylı

DONANIM. 1-Sitem birimi (kasa ) ve iç donanım bileşenleri 2-Çevre birimleri ve tanımlamaları 3-Giriş ve çıkış donanım birimleri

DONANIM. 1-Sitem birimi (kasa ) ve iç donanım bileşenleri 2-Çevre birimleri ve tanımlamaları 3-Giriş ve çıkış donanım birimleri DONANIM 1-Sitem birimi (kasa ) ve iç donanım bileşenleri 2-Çevre birimleri ve tanımlamaları 3-Giriş ve çıkış donanım birimleri DONANIM SİSTEM BİRİMİ ÇEVREBİRİMLERİ Ana Kart (Mainboard) Monitör İşlemci

Detaylı

Fırat Üniversitesi DENEY NO: 5 GÖMÜLÜ SİSTEM PROGRAMLAMA

Fırat Üniversitesi DENEY NO: 5 GÖMÜLÜ SİSTEM PROGRAMLAMA Fırat Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği BMÜ-431 Bilgisayar Sistemleri Laboratuvarı DENEY NO: 5 GÖMÜLÜ SİSTEM PROGRAMLAMA 1. GİRİŞ Gömülü sistemler için kesin bir tanım yapmak kolay değildir. Ama basitçe

Detaylı

Bilgi ve iletişim teknolojileri

Bilgi ve iletişim teknolojileri Bilgi ve iletişim teknolojileri 1 Bilgisayar, Hesap makinesi gibi araçlara neden ihtiyaç duyulmuştur? Zaman tasarrufu Bilginin depolanması ihtiyacı Hatasız işlem yapma isteği İletişim ihtiyacı 30\2 Bilişim

Detaylı

C) 19 inçlik CRT ile LCD monitörün görünebilir alanı farklıdır. D) Dijital sinyali, analog sinyale çevirmek için DAC kullanılır.

C) 19 inçlik CRT ile LCD monitörün görünebilir alanı farklıdır. D) Dijital sinyali, analog sinyale çevirmek için DAC kullanılır. 1(13) - Aşağıdaki yazıcı türlerinden hangisinde fotoğrafik resim kalitesinde çıktı elde edilebilinir? A) İğne Uçlu C) Lazer B) Nokta Vuruşlu D) Mürekkep Püskürtmeli 2(11) - Monitörlerle ilgili olarak verilen

Detaylı

Bölüm 1 Başlarken WindBOX

Bölüm 1 Başlarken WindBOX Bölüm 1 Başlarken WindBOX u satın aldığınız için tebrikler. Bu, ince sistem için en iyi tercihinizdir. Herhangi bir yerde kolaylıkla kurulabilir. Özelliği içinde bulunan platform, aynı zamanda size heyecan

Detaylı

TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİSİ KULLANIMI. Enformatik Bölümü

TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİSİ KULLANIMI. Enformatik Bölümü TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİSİ KULLANIMI Enformatik Bölümü - Bilgisayarın tanımı ve tarihçesi Bilgisayar, belirli komutlara göre veri işleyen ve depolayan bir makinedir. İlk bilgisayar 1950 yılında yapılmıştır.

Detaylı

Mehmet Nuri ÖZTÜRK Pardus Topluluk Sürümü Geliştiricisi Pardus Topluluk Takım Lideri Yardımcısı mehmet@pardus.net.tr www.mehmetnuriozturk.

Mehmet Nuri ÖZTÜRK Pardus Topluluk Sürümü Geliştiricisi Pardus Topluluk Takım Lideri Yardımcısı mehmet@pardus.net.tr www.mehmetnuriozturk. Hoş Geldiniz Mehmet Nuri ÖZTÜRK Pardus Topluluk Sürümü Geliştiricisi Pardus Topluluk Takım Lideri Yardımcısı mehmet@pardus.net.tr www.mehmetnuriozturk.com Sunum İçeriği 1. Bilgisayar Ne İçin İcat Edildi?

Detaylı

BİLGİSAYAR KULLANMA KURSU

BİLGİSAYAR KULLANMA KURSU 1 2 KURS MODÜLLERİ 1. BİLGİSAYAR KULLANIMI 3 1. Bilişim (Bilgi ve İletişim) Kavramı Bilişim, bilgi ve iletişim kelimelerinin bir arada kullanılmasıyla meydana gelmiştir. Bilişim, bilginin teknolojik araçlar

Detaylı

TEKNİK ŞARTNAME FORMU

TEKNİK ŞARTNAME FORMU BİLGİSAYAR VE BİLGİSAYAR BİLEŞENLERİ ALIMI TEKNİK ŞARTNAMESİ 1 - a) Masaüstü Bilgisayar 36 Adet 1. Intel Core i5-4.nesil ve işlemci hızı 2.6 Ghz veya üzeri olmalıdır. 2. İşlemci Önbelleği en az 3Mb olmalıdır.

Detaylı

Evrak Tarih ve Sayısı: 19/11/2014-491

Evrak Tarih ve Sayısı: 19/11/2014-491 Evrak Tarih ve Sayısı: 19/11/2014-491 Bu belge, 5070 sayılı Elektronik İmza Kanununa göre Güvenli Elektronik İmza ile imzalanmıştır. Evrak sorgulaması http://ebys.gop.edu.tr/envision/validate_doc.aspx?v=bek44ht6

Detaylı

İşletim Sistemlerine Giriş

İşletim Sistemlerine Giriş İşletim Sistemlerine Giriş İşletim Sistemleri ve Donanım İşletim Sistemlerine Giriş/ Ders01 1 İşletim Sistemi? Yazılım olmadan bir bilgisayar METAL yığınıdır. Yazılım bilgiyi saklayabilir, işleyebilir

Detaylı

Bilişim Teknolojilerine Giriş

Bilişim Teknolojilerine Giriş Bilişim Teknolojilerine Giriş Bilginin toplanması, işlenmesi, saklanması ve iletilmesini sağlayan teknolojilerin bütününe bilişim teknolojileri denir. Bilişim Teknolojisi Girilen verileri saklayan, işleyen,

Detaylı

Bilgiyolu Yayıncılık Elektronik Sunum Programı Kurulum Kılavuzu

Bilgiyolu Yayıncılık Elektronik Sunum Programı Kurulum Kılavuzu Bilgiyolu Yayıncılık Elektronik Sunum Programı Kurulum Kılavuzu 2014 Genel Bilgiler 1. Sunumları İndirmeye Başlamadan Sunum programını ve sunumları indirmeden önce www.bilgiyoluyayincilik.com adresindeki

Detaylı

Linux Dosya ve Dizin Yapısı

Linux Dosya ve Dizin Yapısı Linux Dosya ve Dizin Yapısı Dosya ve Dizin Sistemi Linux te kök dizin (/) sembolü ile ifade edilir. Windowsta kök dizin C: ise Linux ta / sembolüdür. 1 Kök dizini (/) İşletim Sisteminin çalışabilmesi için

Detaylı

EYLÜL 2012 İŞLETİM SİSTEMLERİ. Enformatik Bölümü

EYLÜL 2012 İŞLETİM SİSTEMLERİ. Enformatik Bölümü EYLÜL 2012 İŞLETİM SİSTEMLERİ İÇERİK 2 2 Yazılım nedir? Yazılım türleri nelerdir? İşletim sistemi nedir? İşletim sisteminin özellikleri İşletim sistemleri Unix Linux Windows Mac OS Android Yazılım Yazılım(Software),

Detaylı

İşletim Sistemleri; İÇERİK. Yazılım BİLGİ TEKNOLOJİLERİ VE UYGULAMALARI 19.10.2015. 3 Yazılım Türleri

İşletim Sistemleri; İÇERİK. Yazılım BİLGİ TEKNOLOJİLERİ VE UYGULAMALARI 19.10.2015. 3 Yazılım Türleri İÇERİK 2 BİLGİ TEKNOLOJİLERİ VE UYGULAMALARI İşletim Sistemleri ÖĞR. GÖR. HASAN ALİ AKYÜREK Yazılım nedir? Yazılım türleri nelerdir? İşletim sistemi nedir? İşletim sisteminin özellikleri İşletim sistemleri

Detaylı

Melih Hilmi ULUDAĞ. Yazılım Mühendisi Mekatronik Mühendisi. a aittir.

Melih Hilmi ULUDAĞ. Yazılım Mühendisi Mekatronik Mühendisi.  a aittir. Melih Hilmi ULUDAĞ Yazılım Mühendisi Mekatronik Mühendisi www.melihhilmiuludag.com a aittir. ÖZET Teknolojiyi kısaca bilimsel bilgiden yararlanarak yeni bir ürün geliştirmek, üretmek ve hizmet desteği

Detaylı

Optik Sürücüler CD/CD-ROM DVD HD-DVD/BLU-RAY DİSK Disket Monitör LCD LED Projeksiyon Klavye Mouse Mikrofon Tarayıcı

Optik Sürücüler CD/CD-ROM DVD HD-DVD/BLU-RAY DİSK Disket Monitör LCD LED Projeksiyon Klavye Mouse Mikrofon Tarayıcı 1 Donanım Bileşenleri ve Çalışma Prensipleri Anakart (Mainboard) İşlemci (Cpu) Ekran Kartı Bellekler Ram Rom Ses Kartı Ağ Kartı TV Kartı Sabit Diskler HDD HHD SSD Optik Sürücüler CD/CD-ROM DVD HD-DVD/BLU-RAY

Detaylı

DİZÜSTÜ BİLGİSAYAR (5)

DİZÜSTÜ BİLGİSAYAR (5) DİZÜSTÜ BİLGİSAYAR (5) 1. Dizüstü Bilgisayar en az Intel Core i5 2,3 GHz hızında işlemcisi olmalıdır. 2. Dizüstü bilgisayarın 4 GB DDR3 1333 MHz belleğe sahip olmalıdır. 3. Dizüstü bilgisayar ekran kartının

Detaylı

aselsan UHF APCO25 SK2 Sabit Merkez Telsizi Atlas Sabit Merkez Telsizleri Gelişmiş Konfigürasyon Genel Özellikler

aselsan UHF APCO25 SK2 Sabit Merkez Telsizi Atlas Sabit Merkez Telsizleri Gelişmiş Konfigürasyon Genel Özellikler Genel Özellikler Çoklu sistem altyapısı Desteklenen protokoller - ASELSAN tarafından geliştirilen SK2 - APCO25 Konvansiyonel - APCO25 Trunk - APCO25 Direkt Mod Sayısal ve analog kanallarda haberleşme Yazılımsal

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. A. Burak İNNER

Yrd. Doç. Dr. A. Burak İNNER Yrd. Doç. Dr. A. Burak İNNER Kocaeli Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Yapay Zeka ve Benzetim Sistemleri Ar-Ge Lab. http://yapbenzet.kocaeli.edu.tr Bu derste Li u e ko ut satırı ara üzü hakkı da ilgi

Detaylı

Bilgisayar Yazılımları

Bilgisayar Yazılımları Bilgisayar Yazılımları Yazılım Türleri Programlama Dilleri Bir işi bilgisayara yaptırmak ancak belirli kodların belirli bir sıra doğrultusunda kullanılması ile olanaklıdır. Kullanılan bu koda programlama

Detaylı

Sanal Makine Üzerine Linux(Pardus) Kurulumu ve Özellikleri. Proje Grubu. 230941-Ramazan TUNÇ 244835-Bilge BAHÇECİ 244866-Selma GÖĞÜŞ 244873-Ayşe ALP

Sanal Makine Üzerine Linux(Pardus) Kurulumu ve Özellikleri. Proje Grubu. 230941-Ramazan TUNÇ 244835-Bilge BAHÇECİ 244866-Selma GÖĞÜŞ 244873-Ayşe ALP KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ FATİH EĞİTİM FAKÜLTESİ BİLGİSAYRA VE ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ ÖĞRETMENLİĞİ İŞLETİM SİSTEMLERİ VE UYGULAMALARI DERSİ ÖDEV RAPORU Sanal Makine Üzerine Linux(Pardus) Kurulumu ve

Detaylı

BİT in Temel Bileşenleri (Yazılım-1)

BİT in Temel Bileşenleri (Yazılım-1) Ders 4 BİT in Temel Bileşenleri (Yazılım-1) BİLGİ & İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ 1 Yazılım, değişik ve çeşitli görevler yapma amaçlı tasarlanmış elektronik araçların, birbirleriyle haberleşebilmesini ve uyumunu

Detaylı

Donanımlar Hafta 1 Donanım

Donanımlar Hafta 1 Donanım Donanımlar Hafta 1 Donanım Donanım Birimleri Ana Donanım Birimleri (Anakart, CPU, RAM, Ekran Kartı, Sabit Disk gibi aygıtlar, ) Ek Donanım Birimleri (Yazıcı, Tarayıcı, CD-ROM, Ses Kartı, vb ) Anakart (motherboard,

Detaylı

GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ

GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ Fizik Mühendisliği Bölümü Pic Basic Pro ile PIC Programlama Ders Notları Hazırlayan: Kamil KAYA 2012 Mikrodenetleyiciler: Mikrodenetleyicilerin tanımına girmeden önce kısaca mikroişlemcilere

Detaylı

MP211 DONANIM KILAVUZU

MP211 DONANIM KILAVUZU MP211 DONANIM KILAVUZU MP211 PLC Serisi 06 / 2017 MIKRODEV_HM_MP211 İÇİNDEKİLER ŞEKİL LİSTESİ... 2 Önsöz... 3 Mikrodev i Tanıyalım... 4 UYARI!... 5 1 MP211 GENEL BİLGİLER... 6 1.1 FİZİKSEL ARAYÜZLER...

Detaylı

Doç. Dr. Cüneyt BAYILMIŞ

Doç. Dr. Cüneyt BAYILMIŞ BSM 460 KABLOSUZ ALGILAYICI AĞLAR Doç. Dr. Cüneyt BAYILMIŞ Nesnelerin İnterneti 1 BSM 460 KABLOSUZ ALGILAYICI AĞLAR 5. Hafta KABLOSUZ ALGILAYICI AĞLAR Nesnelerin İnterneti 2 Kablosuz Algılayıcı Ağlar (Wireless

Detaylı

aselsan UHF APCO25 Araç Telsizi - Gelişmiş Konfigürasyon 4900 Atlas Araç Telsizleri Genel Özellikler Menüler /Fonksiyonel Özellikler

aselsan UHF APCO25 Araç Telsizi - Gelişmiş Konfigürasyon 4900 Atlas Araç Telsizleri Genel Özellikler Menüler /Fonksiyonel Özellikler Genel Özellikler Çoklu sistem altyapısı Desteklenen protokoller - APCO25 Konvansiyonel - APCO25 Trunk - APCO25 Direkt Mod Sayısal ve analog kanallarda haberleşme Yazılımsal ya da donanımsal kripto USB

Detaylı

DONANIM KURULUMU. Öğr. Gör. Murat YAZICI. 1. Hafta.

DONANIM KURULUMU. Öğr. Gör. Murat YAZICI. 1. Hafta. 1. Hafta DONANIM KURULUMU Öğr. Gör. Murat YAZICI www.muratyazici.com Artvin Çoruh Üniversitesi, Artvin Meslek Yüksekokulu Bilgisayar Teknolojisi Programı Dersin İçeriği Ekran Kartı (Graphic Card, Video

Detaylı

UniGSM Arduino SHIELD (UniGSM-A) KURULUM ve KULLANIM KİTAPÇIĞI

UniGSM Arduino SHIELD (UniGSM-A) KURULUM ve KULLANIM KİTAPÇIĞI UniGSM Arduino SHIELD (UniGSM-A) KURULUM ve KULLANIM KİTAPÇIĞI UniGSM KARTI UniGSM GSM/GPRS kartı, hem Arduino kartlarına hem Raspberry kartlarına hem de bağımsız olarak (Stand alone) kullanılabilen bir

Detaylı

Oracle Enterprise Linux 5 Kurulumu

Oracle Enterprise Linux 5 Kurulumu Oracle Enterprise Linux 5 Kurulumu Bu makalede sizlere Oracle Enterprise Linux 5 kurulumunu adım adım numaralandırarak anlatacağım. Yapılan araştırmalar veritabanının üzerinde koşacağı işletim sistemi

Detaylı

INTEL TABANLI ÇÖZÜMLERLE BİLİMSEL EĞİTİME GÜÇ KATMA FIRSATI

INTEL TABANLI ÇÖZÜMLERLE BİLİMSEL EĞİTİME GÜÇ KATMA FIRSATI INTEL TABANLI ÇÖZÜMLERLE BİLİMSEL EĞİTİME GÜÇ KATMA FIRSATI Amatör Geliştiriciler 2 AMATÖR GELİŞTİRİCİ AKIMI NEDİR? Amatör geliştirici akımı; giderek artan sayıda sanatçı, bilim adamı, zanaatkar, amatör,

Detaylı

SC-T47. Genel Bakış. sertifikası. İnce İstemci

SC-T47. Genel Bakış. sertifikası. İnce İstemci Genel Bakış ViewSonic SC-T47 PC, güçlü Intel J1900 2GHz CPU ile Windows 8 Embedded Standard işletim sistemi kullanır. SC-T47, Citrix ICA/HDX, VMware PCoIP ve Microsoft RemoteFX gibi başlıca uzak ağ protokollerinin

Detaylı

DOĞRUDAN TEMİN İLANI TÜRKİYE SAKATLAR DERNEGİ ELAZIĞ ŞUBESİ

DOĞRUDAN TEMİN İLANI TÜRKİYE SAKATLAR DERNEGİ ELAZIĞ ŞUBESİ DOĞRUDAN TEMİN İLANI TÜRKİYE SAKATLAR DERNEGİ ELAZIĞ ŞUBESİ Elazığ ili SODES ENGELSİZ YAŞAMLA SAĞLIKLI GÜNLERE Projesi kapsamında Bilgisayar Ekipman alımına ilişkin SODES 2012 Uygulama Esas ve Usullerinin

Detaylı

CLIENT MAKİNELERE IBM SPSS Statistics 21 nin KURULMASI

CLIENT MAKİNELERE IBM SPSS Statistics 21 nin KURULMASI CLIENT MAKİNELERE IBM SPSS Statistics 21 nin KURULMASI License manager ile lisanslamanın tamamlandığına emin olunduktan sonra son kullanıcıların makinalarına IBM SPSS Statistics 21 client kurulumu yapılabilir.

Detaylı

ANAKART. Çıkış Birimleri. Giriş Birimleri. İşlem Birimi. Depolama Birimleri. İletişim. Birimleri. Bellek. Birimleri

ANAKART. Çıkış Birimleri. Giriş Birimleri. İşlem Birimi. Depolama Birimleri. İletişim. Birimleri. Bellek. Birimleri ANAKART Giriş Birimleri İşlem Birimi Çıkış Birimleri İletişim Birimleri Bellek Birimleri Depolama Birimleri Anakart Motherboard, Sistem kartı Mainboard gibi isimleri de vardır. Anakart Bilgisayarın en

Detaylı

BİLGİ TEKNOLOJİSİNİN TEMEL KAVRAMLARI. 1-Bilgisayar, donanım ve yazılım kavramları 2-Bilgisayar çeşitleri 3-Bilgisayarlar arsındaki farklılıklar

BİLGİ TEKNOLOJİSİNİN TEMEL KAVRAMLARI. 1-Bilgisayar, donanım ve yazılım kavramları 2-Bilgisayar çeşitleri 3-Bilgisayarlar arsındaki farklılıklar BİLGİ TEKNOLOJİSİNİN TEMEL KAVRAMLARI 1-Bilgisayar, donanım ve yazılım kavramları 2-Bilgisayar çeşitleri 3-Bilgisayarlar arsındaki farklılıklar Yılmaz DEMİR BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ÖĞRETMENİ Ünitelerimiz

Detaylı

Bilgisayar Temel kavramlar - Donanım -Yazılım Ufuk ÇAKIOĞLU

Bilgisayar Temel kavramlar - Donanım -Yazılım Ufuk ÇAKIOĞLU Bilgisayar Temel kavramlar - Donanım -Yazılım Ufuk ÇAKIOĞLU Bilgisayar Nedir? Bilgisayar; Kullanıcıdan aldığı bilgilerle mantıksal ve aritmetiksel işlemler yapabilen, Yaptığı işlemleri saklayabilen, Sakladığı

Detaylı

SC-T46. Genel Bakış. sertifikası. İnce İstemci

SC-T46. Genel Bakış. sertifikası. İnce İstemci Genel Bakış ViewSonic SC-T46 PC, güçlü Intel N2930 1.8GHz CPU ile Windows 8 Embedded Standard veya Linux işletim sistemi kullanır. SC-T46, Citrix ICA/HDX, PCoIP ve Microsoft RemoteFX gibi başlıca uzak

Detaylı

Öğr.Gör. Mehmet Can HANAYLI

Öğr.Gör. Mehmet Can HANAYLI 1 DERS İZLENCESİ 2 SİSTEM MİMARİLERİNE GİRİŞ Bilgisayar nedir? Bilgisayarın tarihçesi Bilgisayarın kullanıldığı alanlar Bilgisayarın kullanılmasında dikkat edilmesi gereken alanlar Bilgisayarların sınıflandırılması

Detaylı

12" Üniversal Dizüstü Bilgisayar Takma İstasyonu, USB Type-C

12 Üniversal Dizüstü Bilgisayar Takma İstasyonu, USB Type-C 12" Üniversal Dizüstü Bilgisayar Takma İstasyonu, USB Type-C Kullanma Kılavuzu DA-70860 (gümüş) DA-70862 (gri) DIGITUS'un tam fonksiyonel ve hassas yerleştirmeli dizüstü bilgisayar takma istasyonu, tam

Detaylı

%100 Yerli, Donanım + HMI Yazılım. Profesyonel Operatör Paneli. Operatör Paneli - Proop10. Operatör Paneli - Proop7.

%100 Yerli, Donanım + HMI Yazılım. Profesyonel Operatör Paneli. Operatör Paneli - Proop10. Operatör Paneli - Proop7. %100 Yerli, Donanım + HMI Yazılım Profesyonel Operatör Paneli Operatör Paneli - Proop10 Operatör Paneli - Proop7 www.emkoelektronik.com.tr Panel Boyutları & Ekran Çözünürlükleri Operatör Paneli - Proop10

Detaylı

3CX Phonesystem Türkçe Anonsları Windows ve Linux İşletim Sistemlerinde Aktif Etme

3CX Phonesystem Türkçe Anonsları Windows ve Linux İşletim Sistemlerinde Aktif Etme 3CX Phonesystem Türkçe Anonsları Windows ve Linux İşletim Sistemlerinde Aktif Etme Windows: 1. Adım: Not: Versiyon 12.5, 14 ve 15 için aynı menü yolunda ancak görsellik farkı bulunmaktadır. V15 için: 3CX

Detaylı

BEUN VPN Hizmeti. VPN Nedir?

BEUN VPN Hizmeti. VPN Nedir? BEUN VPN Hizmeti VPN Nedir? VPN, Virtual Private Network, yani Sanal Özel Ağ ın kısaltılmasıdır. VPN, İnternet gibi halka açık telekomünikasyon altyapılarını kullanarak kullanıcılar veya uzak ofisleri

Detaylı

İşletim Sistemleri. Discovering Computers Living in a Digital World

İşletim Sistemleri. Discovering Computers Living in a Digital World İşletim Sistemleri Discovering Computers 2010 Living in a Digital World Sistem Yazılımı Sistem yazılımı, bilgisayar ve aygıtlarının çalışmasını kontrol eden ve sürdüren programlardan oluşur. İşle;m sistemleri

Detaylı

Bilgisayar (Computer) Bilgisayarın fiziksel ve elektronik yapısını oluşturan ana birimlerin ve çevre birimlerin tümüne "donanım" denir.

Bilgisayar (Computer) Bilgisayarın fiziksel ve elektronik yapısını oluşturan ana birimlerin ve çevre birimlerin tümüne donanım denir. Bilgisayar (Computer) Bilgisayarın fiziksel ve elektronik yapısını oluşturan ana birimlerin ve çevre birimlerin tümüne "donanım" denir. Bilgisayar ve Donanım Ana Donanım Birimleri Anakart (Motherboard,

Detaylı

ANDROID AÇIK AKSESUAR API & AKSESUAR GELİŞTİRME. Dr. Fatma Cemile Serçe

ANDROID AÇIK AKSESUAR API & AKSESUAR GELİŞTİRME. Dr. Fatma Cemile Serçe ANDROID AÇIK AKSESUAR API & AKSESUAR GELİŞTİRME Dr. Fatma Cemile Serçe İçerik Android ve Uygulama Geliştirme Android Açık Aksesuar Aksesuar Geliştirme Kiti Aksesuar Geliştirme Ortamı Gereksinimleri Örnek

Detaylı

HMI İNSAN MAKİNE ARAYÜZÜ

HMI İNSAN MAKİNE ARAYÜZÜ HMI İNSAN MAKİNE ARAYÜZÜ LRH LOVATO Electric senaryoları sayesinde direk kullanım SADELİK VE VERİMLİLİK Düșük enerji tüketimli sade dizayn Yüksek güvenilirlikli endüstriyel komponentler DAYANIKLI Plastik

Detaylı

Düşünelim? Günlük hayatta bilgisayar hangi alanlarda kullanılmaktadır? Bilgisayarın farklı tip ve özellikte olmasının sebepleri neler olabilir?

Düşünelim? Günlük hayatta bilgisayar hangi alanlarda kullanılmaktadır? Bilgisayarın farklı tip ve özellikte olmasının sebepleri neler olabilir? Başlangıç Düşünelim? Günlük hayatta bilgisayar hangi alanlarda kullanılmaktadır? Bilgisayarın farklı tip ve özellikte olmasının sebepleri neler olabilir? Bilgisayar Bilgisayar, kendisine verilen bilgiler

Detaylı

Donanım&Yazılım 30.10.2013

Donanım&Yazılım 30.10.2013 Bilgi ve İletişim Teknolojisi Dersi Donanım&Yazılım Donanım (Bilgisayarı oluşturan parçaların her birine donanım denir). Örnek; Klavye Fare Ekran Yazılım (Bilgisayar donanımının uyumlu bir şekilde çalışmasını

Detaylı

Donanım ve Yazılım Altyapısı Bileşeni

Donanım ve Yazılım Altyapısı Bileşeni Donanım ve Yazılım Altyapısı Bileşeni Her Okula 1 Adet Çok Fonksiyonlu Yazıcı 1 Adet Doküman Kamera Her Dersliğe Etkileşimli Tahta Panel Tip Etkileşimli Akıllı Tahta Kablolu İnternet Bağlantısı Her Öğretmene

Detaylı

aselsan UHF APCO25-SK2 Araç Telsizi - Gelişmiş Konfigürasyon 4900 Atlas Araç Telsizleri Genel Özellikler Menüler /Fonksiyonel Özellikler Standartlar

aselsan UHF APCO25-SK2 Araç Telsizi - Gelişmiş Konfigürasyon 4900 Atlas Araç Telsizleri Genel Özellikler Menüler /Fonksiyonel Özellikler Standartlar Genel Özellikler Çoklu sistem altyapısı Desteklenen protokoller - ASELSAN tarafından geliştirilen SK2 - APCO25 Konvansiyonel - APCO25 Trunk - APCO25 Direkt Mod Sayısal ve analog kanallarda haberleşme Yazılımsal

Detaylı

1 DERS İZLENCESİ 2 BİLGİSAYARA GİRİŞ Bilgisayar nedir? Bilgisayarın tarihçesi Bilgisayarın kullanıldığı alanlar Bilgisayarın kullanılmasında dikkat

1 DERS İZLENCESİ 2 BİLGİSAYARA GİRİŞ Bilgisayar nedir? Bilgisayarın tarihçesi Bilgisayarın kullanıldığı alanlar Bilgisayarın kullanılmasında dikkat 1 DERS İZLENCESİ 2 BİLGİSAYARA GİRİŞ Bilgisayar nedir? Bilgisayarın tarihçesi Bilgisayarın kullanıldığı alanlar Bilgisayarın kullanılmasında dikkat edilmesi gereken alanlar Bilgisayarların sınıflandırılması

Detaylı

aselsan VHF SK2 Araç Telsizi - Gelişmiş Konfigürasyon 4900 Atlas Araç Telsizleri Genel Özellikler Menüler /Fonksiyonel Özellikler

aselsan VHF SK2 Araç Telsizi - Gelişmiş Konfigürasyon 4900 Atlas Araç Telsizleri Genel Özellikler Menüler /Fonksiyonel Özellikler 4900 Atlas Araç Telsizleri Genel Özellikler Menüler /Fonksiyonel Özellikler SK2 Direkt Mod Sayısal ve analog kanallarda haberleşme Donanımsal kripto USB konnektörü aracılığıyla dosya aktarımı Farklı dilleri

Detaylı

Operatör panelleri FED

Operatör panelleri FED Operatör panelleri FED 120x32 to 1024x768 piksel çözünürlük Text bazlı monokrom ve renkli dokunmatik ekranlı tipler Entegre web tarayıcılı tipler Kullanıșlı WYSIWYG editörleriyle kolay tasarım Sistemden

Detaylı

Exper Style Kolay Kullanım Kılavuzu

Exper Style Kolay Kullanım Kılavuzu Kolay Kullanım Kılavuzu Hakkında Bu kolay kullanım kılavuzu, sisteminizi başlatmak için kullanacağınız bir referans niteliğindedir. Daha detaylı bilgiyi cihaz kutusundan çıkan Device Drivers & Utilities

Detaylı

TEKNİK ŞARTNAME. Özel Amaçlı Taşınabilir Bilgisayar (7 adet)

TEKNİK ŞARTNAME. Özel Amaçlı Taşınabilir Bilgisayar (7 adet) Özel Amaçlı Taşınabilir Bilgisayar (7 adet) 1) İşlemci : En az 2.3 GHz 6 MB paylaşımlı L3 önbelleğe sahip, Intel Core i7 işlemci (3.5 GHz'e kadar Turbo Boost) olmadır. 2) Ram : En az 16 GB 1600 MHz DDR3L

Detaylı

Bölüm 4. Sistem Bileşenleri. Bilgisayarı. Discovering. Keşfediyorum 2010. Computers 2010. Living in a Digital World Dijital Dünyada Yaşamak

Bölüm 4. Sistem Bileşenleri. Bilgisayarı. Discovering. Keşfediyorum 2010. Computers 2010. Living in a Digital World Dijital Dünyada Yaşamak Sistem Bileşenleri Bilgisayarı Discovering Keşfediyorum 2010 Computers 2010 Living in a Digital World Dijital Dünyada Yaşamak Sistem Sistem, bilgisayarda veri işlemek amacıyla kullanılan elektronik bileşenleri

Detaylı

Clonezilla Server ile Ağ Üzerinden Çoklu İmaj Yükleme

Clonezilla Server ile Ağ Üzerinden Çoklu İmaj Yükleme Clonezilla Server ile aynı ağ üzerinde bulunan birden fazla istemciye aynı anda imaj yükleyebilirsiniz. Bunun için gerekli tüm bileşenleri içerisinde barındıran DRBL (Diskless Remote Boot in Linux) sunucusunu

Detaylı

Öğr.Gör. Gökhan TURAN www.gokhanturan.com.tr. Gölhisar Meslek Yüksekokulu

Öğr.Gör. Gökhan TURAN www.gokhanturan.com.tr. Gölhisar Meslek Yüksekokulu Öğr.Gör. Gökhan TURAN www.gokhanturan.com.tr Gölhisar Meslek Yüksekokulu Bilgisayarın Yapısı Donanım (Hardware): Bir bilgisayara genel olarak bakıldığında; Kasa, Ekran, Klavye, Fare, Yazıcı, Hoparlör,

Detaylı

Cihazı Aç/Kapat; Beklet/Kullan ; Fabrika ayarlarına geri dön. Açık/Kapalı, Sarj Göstergesi

Cihazı Aç/Kapat; Beklet/Kullan ; Fabrika ayarlarına geri dön. Açık/Kapalı, Sarj Göstergesi 1. Kutu İçeriği 1. 2. Sarj Cihazı 3. Kulaklık 4. USB Kablosu 5. 6. Garanti Belgesi 2. Cihaz Görünümü TR 10 11 3 4 7 1 2 5 6 8 9 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Ses +\ Ses - Güç\Sıfırla Tuşu Güç\Sarj Göstergesi

Detaylı

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ SİSTEM PROGRAMLAMA DERSİ. Öğr.Gör. Mehmet DEMİR

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ SİSTEM PROGRAMLAMA DERSİ. Öğr.Gör. Mehmet DEMİR İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ SİSTEM PROGRAMLAMA DERSİ Öğr.Gör. Mehmet DEMİR HOMEWORK 1: Linux Kurulumu(Sanal) ve Linux İşletim Sistemine Yeni Kernel Kurulumunun

Detaylı

aselsan Dual Bant VHF-UHF APCO25 Araç Telsizi Atlas Araç Telsizleri Gelişmiş Konfigürasyon Genel Özellikler Menüler /Fonksiyonel Özellikler

aselsan Dual Bant VHF-UHF APCO25 Araç Telsizi Atlas Araç Telsizleri Gelişmiş Konfigürasyon Genel Özellikler Menüler /Fonksiyonel Özellikler Genel Özellikler VHF/UHF çift bant (dual-band) çalışma Çoklu sistem altyapısı Desteklenen protokoller - APCO25 Konvansiyonel - APCO25 Trunk - APCO25 Direkt Mod Sayısal ve analog kanallarda haberleşme Yazılımsal

Detaylı

Ham Veri. İşlenmiş Veri Kullanıcı. Kullanıcı. Giriş İşleme Çıkış. Yazılı Çizili Saklama. Doç.Dr. Yaşar SARI-ESOGÜ-Turizm Fakültesi

Ham Veri. İşlenmiş Veri Kullanıcı. Kullanıcı. Giriş İşleme Çıkış. Yazılı Çizili Saklama. Doç.Dr. Yaşar SARI-ESOGÜ-Turizm Fakültesi Kullanıcı Ham Veri İşlenmiş Veri Kullanıcı Giriş İşleme Çıkış Yazılı Çizili Saklama Server PC Laptop PDA (Personal Digital Assitance) Netbook Tablet PC BİLGİSAYAR DONANIM YAZILIM Scanner (Tarayıcı)

Detaylı

İçindekiler 1 GÜVENLIK TALIMATLARI 2 2 PAKET IÇERIĞI 3 3 ÜRÜN GÖRÜNÜMÜ 4 4 SISTEM BAĞLANTISI 5

İçindekiler 1 GÜVENLIK TALIMATLARI 2 2 PAKET IÇERIĞI 3 3 ÜRÜN GÖRÜNÜMÜ 4 4 SISTEM BAĞLANTISI 5 İçindekiler 1 GÜVENLIK TALIMATLARI 2 2 PAKET IÇERIĞI 3 3 ÜRÜN GÖRÜNÜMÜ 4 4 SISTEM BAĞLANTISI 5 4.1 GÜÇ KABLOSUNU BAĞLAMA 5 4.2 MONITÖRÜ BAĞLAMA 5 4.3 YAZICI VEYA TARAYICIYI BAĞLAMA 5 4.4 AĞA BAĞLANMA 5

Detaylı

aselsan UHF APCO25 Sabit Merkez Telsizi - Gelişmiş Konfigürasyon 4900 Atlas Sabit Merkez Telsizleri Genel Özellikler Menüler /Fonksiyonel Özellikler

aselsan UHF APCO25 Sabit Merkez Telsizi - Gelişmiş Konfigürasyon 4900 Atlas Sabit Merkez Telsizleri Genel Özellikler Menüler /Fonksiyonel Özellikler 4900 Atlas Sabit Merkez Telsizleri Genel Özellikler Menüler /Fonksiyonel Özellikler Çoklu sistem altyapısı Desteklenen protokoller Bölge/Kanal Seçimi Kanal/Grup Tarama SMS (Kısa Mesaj Servisi) Kullanıcı

Detaylı

Bilgisayar Yazılımları

Bilgisayar Yazılımları Bilgisayar Yazılımları Yazılım Türleri Programlama Dilleri Bir işi bilgisayara yaptırmak ancak belirli kodların belirli bir sıra doğrultusunda kullanılması ile olanaklıdır. Kullanılan bu koda programlama

Detaylı

Ethernet üzerinden Güç ile tek kabloyla kolay kurulum

Ethernet üzerinden Güç ile tek kabloyla kolay kurulum 10" (10,1" izlenebilir) All-in-One Dokunmatik Dijital E-Poster EP1042T Konferans ve toplantı düzenleme çözümü olarak tasarlanan 10" (10,11 izlenebilir) all-in-one interaktif dijital e-poster ViewSonic

Detaylı

Temel Linux Eğitimi 1., 2. ve 3. Bölümler

Temel Linux Eğitimi 1., 2. ve 3. Bölümler Süha TUNA Bilişim Enstitüsü UHeM Yaz Çalıştayı - 11.06.2012 İçerik 1. Linux, Kavramlar ve Dizin Yapısı 2. Temel Linux Komutları 3. Sunucuya Uzaktan Bağlanma 1. Linux, Kavramlar ve Dizin Yapısı Linux Linux,

Detaylı