GÜDÜL HALK EĞİTİMİ MERKEZİ. Envanter ve Strateji Geliştirme Çalışması TR01-KA Avrupa Girişiminde E-Ticaret Kooperatifçiliği

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "GÜDÜL HALK EĞİTİMİ MERKEZİ. Envanter ve Strateji Geliştirme Çalışması TR01-KA Avrupa Girişiminde E-Ticaret Kooperatifçiliği"

Transkript

1 GÜDÜL HALK EĞİTİMİ MERKEZİ TR01-KA Avrupa Girişiminde E-Ticaret Kooperatifçiliği Envanter ve Strateji Geliştirme Çalışması 1.Bölüm Merkez Yapısı ve Gerçekleştirilen Faaliyetler

2 GÜDÜL HALK EĞİTİMİ MERKEZİ Güdül, Ankara ilinin kuzey batısında birçok turistik zenginliği bünyesinde barındırarak, sosyal kültürel ve tarihi açıdan Başkent Ankara nın açık hava müzesi konumunu almış nüfuslu bir ilçedir. Yapılan araştırma ve incelemelerde Güdül çevresinde tarih öncesi çağlardan beri yerleşildiği anlaşılmıştır. İlçe yakınından geçen Kirmir Çayı boyunca kayalara oyulmuş mağaraların Etiler'e (M.Ö. 2000) ait olduğu sanılmaktadır. Daha sonra Frigler (M.Ö. 8. yy) bu yörede hakimiyet sürmüşlerdir. İn-Önü denilen mevkideki mağaralarda haç işaretlerine rastlanmış, Romalılarca Hıristiyanlığın yayılması sırasında buraların mesken edildiği anlaşılmıştır. Daha sonra Bizanslıların yaşadıkları sanılmaktadır tarihli Malazgirt Zaferi ile Anadolu'nun kapıları Türklere açılmış, Güdül ve çevresi Anadolu Selçukluları'nın idaresine geçmiştir. İlçe, Anadolu Selçuklu hükümdarlarından I. Mesut'un eniştesi ve Ankara Emiri olan Şehabüldevle Güdül Bey tarafından şimdiki yerinde, tahminen 850 yıl evvel kurulmuş olup, 1 Eylül 1957 yılına kadar Ayaş ilçesine bağlı bir nahiye iken aynı yıl 7030 sayılı Kanun ile ilçe olmuştur. Güdül Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü 1975 tarihinde kurulmuş ve faaliyetine başlamıştır. Kendi Hizmet binası olmadığı için 1990 lı yıllara kadar faaliyetlerini İlçe Merkezi nde bulunan Güdül Lisesi Yapma ve Yaşatma Derneği ne ait eski bir binada yürüten Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü büro olarak da İlçe Kaymakamlığı Binasında yürütmekte idi Eğitim Öğretim Döneminde ise şu an bulunduğu yerde hizmet vermeye başlamıştır.

3 Merkezimiz Eğitim Öğretim yılı 1. döneminde İlçemizdeki Hayat Boyu Öğrenme faaliyetlerini, 5 atölye, 2 sınıf, 1 Ar-Ge, 2 İdare odası bulunan hizmet binasında; 1 Müdür, 1 Müdür yardımcısı, 1 Memur (Hizmet alımı) 2 Sürekli işçi,5 Öğretmen olmak üzere toplam 8 personelle yürütmektedir. Kurs çeşitlerine göre değişen ücretli usta öğretici sayısı ise 16 dır. Bunlarla birlikte konusunda yetkin kamu çalışanları belirli dönemlerde öğretici olarak görevlendirilmektedir. Merkez binamız dışında yürütülen eğitim öğretim faaliyetleri: Tüm İlkokullarda toplam 14 destekleyici kursla Okullar hayat Olsun Projesi Merkezdeki Ortaokul ve İlkokulda 2 ayrı eğitmen ile Halkoyunları kursları Merkezdeki okulların öğrencilerine yönelik 2 antrenör ile Tae kwon do kursları İlkokulda düzenlenen Geleneksel Çocuk Oyunları destekleyici kursu Bayanlara yönelik Pilates kursu Cezaevinde mahkûmlara yönelik Bilgisayar kursu Ortaokul binasında İlçe halkına yönelik Bilgisayar kursu İlçe halkına Kalorifercilik Meslek kursu Belediye Spor Salonunda Fitness Merkez binamızda yürütülen eğitim öğretim faaliyetleri: Okulöncesi sınıfında 10 devamlı öğrenci ile 3-6 Yaş Eğitim Etkinlikleri Kursiyerlere verilen eğitim dışında ilçenin Bayan Kuaförü ihtiyacını karşılayan Saç Bakım ve Güzellik Hizmetleri kursu 1 atölyede Makine Nakışı 1 atölyede Çinicilik - Tezhip 1 atölyede İğne Oyası - Takı Tasarım 1 atölyede Suzeni Nakışı Dericilik Bağlama Aşçı Yardımcılığı Destekleme ve Yetiştirme kursları Protokoller dâhilinde yürütülen eğitim öğretim faaliyetleri: Tamamlanan Aşçı Çıraklığı kursu ile 25 katılımcı İş-kur onaylı meslek belgesi sahibi olmuşlardır. Kurs sonunda İŞKUR tarafından kursiyerlere toplamda TL kazanç sağlanmıştır. 25 er kişiden 2 grup halinde yürüttüğümüz Aşçı Yardımcılığı kursları, İŞKUR protokolü ile yürütülmekte olup alacakları meslek belgesinin yanı sıra TL lik bir kazanımı kursiyerlerimize sağlayacaktır. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Bakanlığımız arasında yapılan protokol gereği Sürü sahibi veya yöneticisi 220 vatandaşımıza Sürü Yönetimi Elemanı eğitimi verilerek belgelendirilmiştir. Vatandaşlarımızın bu belge sayesinde devletten alacakları hibe, protokolün kazanımları olup söz konusu eğitimlere devam edilmektedir. Sağlık Bakanlığı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Bakanlığımız arasında yapılan protokol çerçevesinde ilçede gıda, tarım, kuaförlük, termal tesis gibi alanlarda faaliyet gösteren veya gösterecek olan 610 vatandaşımıza Hijyen Eğitimi verilmiştir. Geçtiğimiz yıl 30 kursiyerin katılarak başarı ile sonuçlandırdığı KOSGEB Girişimcilik Eğitimi İlçede KOSGEB hibelerinden yararlanmak isteyen vatandaşlarımız için tekrar düzenlenecektir.

4 Açık Öğretim Faaliyetleri: İlçemizde Açık Lise ve Açık Ortaokul faaliyetleri kurumumuz tarafından yürütülmektedir Açık Lisede 35 öğrencimiz Açık Ortaokulda 29 öğrencimiz kayıtlıdır. Destekleme ve Yetiştirme kursları: Destekleme ve Yetiştirme Kursları Yönergesi uyarınca merkezimizde haftanın 5 günü Matematik, Coğrafya, Tarih, Fizik, Kimya, Biyoloji derslerinden Üniversite hazırlık kursları düzenlenmektedir. YILLARA GÖRE AÇILAN KURSLAR Meslek kursları Genel kurslar Toplam EĞİTİM ÖĞRETİM YILI Açılan Kurs Sayısı Katılan Kursiyer Belge Alan Açılan Kurs Sayısı Katılan Kursiyer Belge Alan Kurs Toplam Kursiyer Toplam Belge Alan Güdül Halk Eğitimi Merkezi Stratejik Planında konuyla ilgili olarak belirlenen Stratejik Hedef 2.2. Hayat boyu öğrenme yaklaşımı çerçevesinde, işgücü piyasasının talep ettiği beceriler ile uyumlu bireyler yetiştirerek istihdam edilebilirliklerini artırmak. Hedefin mevcut durumu: Hızla değişen bilgi, teknoloji ve üretim yöntemleri ile iş hayatındaki gelişmelere paralel olarak dinamik bir yapı sergileyen iş gücü piyasasının taleplerine uygun bilgi, beceri, tutum ve davranışa sahip bireylerin yetişmesine imkân sağlayan bir eğitim sisteminin önemi bütün dünyada giderek artmaktadır. Özellikle genç bir nüfusa sahip ülkemiz için yeni becerilerin edinilmesi, yaratıcılığın, yenilikçiliğin ve girişimciliğin desteklenmesi; meslekler arası geçişin sağlanması ve yeni mesleğe uyum sağlama yeteneğinin kazandırılması ekonomik ve sosyal yapının güçlendirilmesinde önemli rol oynamaktadır. Bu kapsamda işgücü piyasasının talep ettiği beceriler ile uyumlu ve hayat boyu öğrenme felsefesine sahip bireyler yetiştirerek istihdam edilebilirliği artırmak hedeflenmiştir. Eğitim ve istihdam ilişkisi güçlendirilerek iş piyasasının talep ettiği beceriler ile uyumlu, yenilikçi, yaratıcı ve girişimci bireyler yetiştiren önceki öğrenmelerin tanındığı bir sistem hedeflenmektedir.

5 GÜDÜL HALK EĞİTİMİ MERKEZİ TR01-KA Avrupa Girişiminde E-Ticaret Kooperatifçiliği Envanter ve Strateji Geliştirme Çalışması 2.Bölüm Merkezde Gerçekleştirilebilecek Faaliyetler

6 EL SANATLARI TEKNOLOJİSİ Alüminyum Kabartma Alüminyum üzerine, kalem gibi malzemeler yardımı ile arkadan ve önden çizim yapılarak desen oluşturma sanatıdır. Atık Kâğıt Ve Muhtelif Ambalajdan Aksesuar Yapımı Geri kazanılan kâğıt ve ambalajdan; katlama tekniğine uygun kalıp hazırlama, kesilen kâğıtları birbirine ekleyerek örme, örülen parçaları elde dikerek süsleme ve bunları günlük yaşamda kullanıma yönelik çeşitli kişisel aksesuarlar haline getirebilme. Basit Nakış İğne Teknikleri Branşın eğitiminde öğrencilere, basit nakış iğne tekniklerine uygun desen araştırıp hazırlayabilme ve basit nakış iğne tekniklerini uygulayabilme bilgi ve becerisi kazandırılır. Batik Herhangi bir düz kumaş üzerine deseni oluşturmak suretiyle boyama işlemine tabi tutularak kumaş meydana getirme tekniği Bebek Yapma Bez, örgü veya hamur teknikleri ile dekoratif veya oyuncak bebeklerin üretilmesi. Farklı şablon modellerden çalışılabildiği gibi özgün olarak birçok farklı model üretilebilmektedir. Boncuk Çiçek Boncuk çiçek yapma sanatının çok eski bir sanat olduğu bilinmektedir. Boncuğun, Türklerin yaşamında önemli bir yeri bulunmaktadır. Eski Türklerde özellikle nazara karşı bir koruyucu olarak takı yapımında ve giysi süslemelerinde kullanılmıştır. Tığ işi boncuk çiçek oyaları da Türk el sanatları içerisinde yüzyıllar boyunca gelişerek ve zenginleşerek yerini korumuştur.

7 EL SANATLARI TEKNOLOJİSİ Dantel Anglez İğne nakışı ve dantelin kombine edildiği bir elişi türüdür. Tığ ve iğnenin birlikte kullanıldığı bir el sanatıdır Dantel ipliği ile kordenet şeklinde tığ ile örülerek, model üzerine teyellenilerek çalışılır. El nakışı teknikleriyle çiçekler, yapraklar, kolberler, balıksırtı, ajur gibi yardımcı iğnelerle çalışılır. Dekoratif Ahşap Süsleme Ahşap üzerine farklı tekniklerle süsleme işi veya kağıt, karton, ağaç, metal, taş, mermer vb. materyaller üzerine çizilen bir motifin özel kesici araçlarla işlenerek biçimlendirilmesidir. Dekoratif Minder Dikimi Dekoratif minderler, ahşap, demir, polyester, bambu, hasır vb. mobilyalarda rahatlık ve estetik görünüm sağlamak amacıyla kullanılır. Ayrıca evde bazı bölümlerin dekorunda şark köşesi, çocuk ve gençlerin odalarında dinlenme, eğlenme ve çalışma bölümleri hazırlanmasında dekoratif minderlerden yararlanılır. Dekoratif Örtü Dikimi Dekoratif örtü ve kılıflara ait mesleki hesaplamaları, kumaş seçimlerini ve süslemelerini yaparak, dekoratif örtü ve kılıf parçalarını tekniğine uygun birleştirme, ürünler meydana getirme Dekoratif Tablo Yapımı Belirlenen malzemeler ile duvar için ölçülere uygun çerçeveyi tahtadan veya çıtalardan yaparak, bez veya kalın kumaş türü malzeme ile kaplayarak objelerle süsleme. Deri Tablo Yapımı Bu programda öğrencilere; tekniğe ve modele uygun deri kalıplarını hazırlama, astarlama yapma, hazırlık yapabilme, deri parçalarını birleştirme ve deri tabloyu süsleyebilme bilgi ve becerisi kazandırılır.

8 EL SANATLARI TEKNOLOJİSİ Ebru Kitreyle yoğunlaştırılmış su üzerine tezyini kâğıt ile resim yapma sanatıdır. Geleneksel Türk Sanatlarındandır. Elde Beyaz İş Beyaz pamuklu veya keten kumaşlar üzerine beyaz veya renkli ipliklerle yapılan sarma iş. Elde Çin İğnesi Çin iğnesi, çeşitli yüzeyler üzerine tek renk veya renkli ipliklerle kasnakta, desen yüzeyinin tamamı veya bir kısmı kapatılarak düz bir yüzey oluşturan, bu yüzdende boyanmış hissi veren bir işleme tekniğidir. Elde Kordon İşi Uygun düğüm teknikleri ile elde kordon motifi oluşturabilme işi, geleneksel el sanatlarında yan obje olarak kullanılmaktadır. Elde Kurdela İşi Kurdele nakışı, iğne ile çalışılan bir sanattır. Ayrıca dekoratif bir nakış çeşididir. Kurdele nakışında ipek ve organze kurdelelerle, kesme, katlama dikme yöntemleri kullanılarak çeşitli kompozisyonlar oluşturulmaktadır.

9 Elde Maraş İşi Maraş işi tek yüzlü bir işlemedir. Desen, işleme ve kabartma kartonları çiriş ile hazırlanan, deseni kartondan özel bıçağı ile oyularak kumaşa yapıştırılan, kartona gerilerek cülde denilen özel tezgâhta çok katlı sim ya da sırma ile alttan mumlanmış iplikle karşılıklı tutturularak yapılan işleme tekniğidir. Aynı işlem yan yana uygulanarak işlenir. İşleme tekniği araç ve gereçleri diğer işlemelerden farklıdır. EL SANATLARI TEKNOLOJİSİ Elde Suzeni Suzeni, bir çeşit kasnak işidir. Üzerine motif çizilmiş bez kasnağa gerilir. İğne veya tığla kasnağın altındaki iplikler veya yünler başparmak yardımıyla üstten çekilir. İşleme motifin sınırı içinde bir zincir halinde sürdürülür. Bu tip işleme daha çok büyük parçalarda (yorgan yüzü, bohça, vb.) kullanılır. Süzeni iğne ile işlendiği için bu adı almıştır. Elde Tel Sarma Tel sarma tekniğinde en çok tercih edilen desenler ağaç, çiçek, yaprak ve sarmaşık gibi doğal desenlerdir. Bunları dışında kişi istediği herhangi bir objeyi, yazıyı ya da başka el işi tekniklerine ait örneklerden yola çıkarak istediği deseni yapabilir. Elde Türk İşi Türk işlemelerinden olan Türk işi; deseni, kumaşa çizilerek geçirilen, kendine özgü çeşitli iğne tekniklerinden oluşan milli bir işlemedir. Firkete Oyası Firkete oyası; firkete adı verilen bir araç yardımı ile tığ ve iplik kullanılarak yapılan bir oya tekniğidir.

10 İğne Oyası İğne oyası; iğne ile kumaş, kalın iplik ve zincir üzerine düğüm atılarak yapılan örgü türüdür. İğneye takılı ipliğin oluşturulan küçük gözeneklerden geçirilip sıkıştırılması ile meydana gelen düğümlerin devam ettirilmesiyle yapılan bir el işidir. Kadife İşi Görünüş olarak kadife kumaşa ve kadife çiçeğine benzetildiğinden dolayı bu tekniğe kadife işi denilmiştir. Süsleme amacıyla dekoratif eşyalar üzerine uygulanmaktadır. Uygulanışı kolay ve zevkli bir nakış çeşididir. EL SANATLARI TEKNOLOJİSİ Keçe Aksesuarları Yapımı Koyun, tavşan, deve gibi memeli hayvanların yünleri ile tiftik keçisinin kıllarının su, sabun ve ısı yardımıyla oluşturulan alkali bir ortamda liflerinin birbiri arasına girmesi ile elde edilen atkısız - çözgüsüz sıkıştırılmış tekstil örneklerinin aksesuar haline getirilmesi işi. Kum İşi Uygun zemin üzerine, hazırlanan deseni renkli iplikler yardımıyla birbirine eşit daireler çizerek doldurma tekniğine kum iğnesi denir. Kum iğnesi çoğu zaman desen yüzeyini tamamen doldurarak uygulanabildiği gibi zeminde boşluklar bırakılarak da işleme yapılabilir. Dairelerin büyüklüğü desen özelliğine ve zevke göre ayarlanır. Mekik Oyası Mekik oyası, iplik ve mekik adı verilen bir araçla yapılan düğüm ve piko tekniğiyle oluşan oya tekniğidir.

11 Metal Çiçek Yapma Metal çiçekler, dekoratif çiçekler grubuna girer. Ev ve mekân süslemelerde kullanılır. Dekoratif çiçek yapımında, tabiiden kopya çiçekler gibi çiçeğin gerçeğinin boyutuna, rengine, tohum şekline, hatta tanzim şekline bağlı kalınmaz. Zevke, yapılacak malzemeye ve süslenecek mekâna göre değişiklikler yapılabilir. Metal çiçekler; bakır, pirinç, alüminyum levhalardan yapılır. Tanzim kaplarına yerleştirilebileceği gibi çeşitli pano ve tabaklara da tanzim edilebilir. Misinalı Takı Yapma Çeşitli kalınlıklardaki misinalar üzerine cam, plastik boncukların geçirilerek takı haline getirilmesi işi. Oyalar İğne oyası, firkete oyası, mekik oyası gibi çeşitleri vardır. EL SANATLARI TEKNOLOJİSİ Örme Ve Düğümlü Takı Yapma Hazır malzemelerin kullanılarak basit bağlama teknikleri ile düğümlenerek takı oluşturma işi. Peşkir (Havlu) Dokuma Peşkir dokuma mahalli bir dokuma türüdür. Çoğunlukla pamuklu liflerden bazen de ketenden dokunmaktadır. Bez ayağı dokuma grubunda yer alır. Bazı yörelerde yağlık olarak da bilinir. Kaybolmaya yüz tutmuş geleneksel el dokumalarımızdan biridir. Kültürel ve tarihi anlamda çok zenginlikler taşımaktadır.

12 Pike Dikimi Pike, %100 pamuk ipliğinden üretilmektedir. Pamuk gibi bazı bitkisel lifler de pike üretiminde kullanılmaktadır (bambu lifleri). Yaz mevsiminde gece serinliğinde örtünmek amacıyla kullanılır. Pikeler ev, otel ve hastanelerde yaz mevsiminde sıkça kullanılan tekstil ürünlerindendir. Pul Boncuk Dikişleri Pul, boncuk, straz, inci, kurt, tırtıl gibi malzemelerin kumaş üzerine tutturularak yapılan bir işleme tekniğidir. Şerit Örme Tekstilde halat, saç örgüsü, dokuma ve örme teknikleri kullanılarak küçük çaplı yuvarlak kumaş formları elde etme işi. Tabii Kumaştan Çiçek Yapma Çeşitli yöntemlerle sertleştirilen kumaşlar, çıkarılan kalıplara uygulanır ve ardından boyama işlemi gerçekleştirilerek yapılan üründür. EL SANATLARI TEKNOLOJİSİ Tel Kırma Tel kırma + ya da şeklinin tekrarıyla oluşan değişik ve güzel bir işleme çeşididir. Bu şeklin desene göre kumaş üzerinde yan yana sıralanması veya belli aralıklarla serpiştirilmesi ile yapılır. İşleme yapılırken tel, makas kullanılmadan, aşağı, yukarı bükerek koparıldığı için bu ismi almıştır.

13 Tel ve Çivi İle Takı Yapma Takı sektörünün hızlı gelişimine paralel olarak, hazır takı malzemelerine dayalı bir sektör oluşmuştur. Bu gelişimle, hazır halde temin edilen hazır takı parçaları, ara malzemeleri taş ve boncuklarla basit teknikler kullanarak, son derce pratik takılar üretilebilmektedir. Tığ Oyası Tığ işlemelerinin Anadolu el sanatları içinde yaygın olarak kullanıldığı bilinmektedir. Yapılışı kolay olmakla birlikte, sağlam ve estetik bir görünüşü vardır. Ekonomiktir. Uygulama alanı çok geniştir. Turistik Ve Hediyelik Eşya Yapımı Yeniliklere ve yöreselliğe uygun olarak kitap ayraçları, magnetler, anahtarlıklar tasarlama ve uygulayabilme ile ilgili bilgi ve becerilerden meydana gelen materyallerdir. Yatak Örtüleri Dikimi Günümüzde dantel, boncuk süsleme gibi çeşitli işleme teknikleri ile yapılmış yatak örtüleri bulunmaktadır. Günlük kullanım için pratik, kullanımı kolay, çabuk yıkanabilen kumaşlardan hazırlanan yatak örtüleri tercih edilmelidir. Özel günler için saten ve ipekli kumaşlardan tüllerden süsleme yapılan örtüler tercih edilmelidir, bunlar küçük işletmelerde, çeyiz evlerinde bilgisayarlı makinelerle hazıra çalışılan örtülerdir. Genellikle karyola örtüsü, kırlentleri, perdeleri ve abajurları birlikte satılmaktadır. Daha çok tül, organze, saten, tafta gibi parlak yüzeyli kumaşlar tercih edilir. AHŞAP TEKNOLOJİSİ

14 Ahşap Kakma Çeşitli kaplama, fildişi, sedef, kemik, formika, mermer, bağa, seramik ve metal levhalarından elde edilen kompozisyonların masif ağaç veya kaplama üzerinde açılan yuvalarına yerleştirilmesine kakma denir. Bu işi yapana kakmacı, işleme de kakmacılık denir. Kelimenin Almancası olan intarziye ve Fransızcası olan marketri Türkçesi kadar çok kullanılmaktadır. Ahşap Oyma Ağaç ve ahşap işleme (oyma) sanatı, geliştirilmiş aletler yardımıyla ağacı, tahtayı işleyip biçimlendirme ve parlatma işidir. Malzemesi doğada kolay bulunup kolay işlenebildiğinden, bu sanatın, en eski sanatlardan biri olduğu bilinir. Bu işçilikte en çok reçineli ağaçlar (köknar, ladin, yalı çamı, sarıçam, melez ve sedir), yapraklı ağaçlar (meşe, kayın, ceviz ve kavak) ve egzotik ağaçlar (iriko, tek, maun ve pelesenk) kullanılır. Model Gemi Model; geçmişte varolmuş veya bugün hala hizmet görmekte olan bir geminin belli ölçeklerde küçültülmüş birebir aynı olan örneğidir. Hediyelik eşya sınıfına girmemektedir. Bu yüzden modelci modeli yaparken her aşamada kendi estetik kaygılarını ön plana almaksızın asli yapıyı korumalı ve örneği doğru yansıtmalıdır. Sedef Kakma Sedef işçiliği, ahşaba sedef kakma, sedef kaplama ve macunlama teknikleri olmak üzere üç değişik tarzda yapılmıştır. Ayrıca, sedef işçiliği, stil, motif ve uygulama yerleri bakımından 4 ana grupta toplanmaktadır. Eser-i İstanbul, Şam işi, Viyana işi ve Kudüs işi. Ahşap Hediyelik Eşya Yapımı Turizme yönelik bölgeyi ziyarete gelenlerin hatıra olarak satın alabilecekleri kutu, sandık, ayna gibi ahşap ürünlerin üretimi, SANAT VE TASARIM

15 Gravür Bir baskı tekniği olarak matbaacılıkta ve sanat ürünlerinin yaratımında kullanılan gravür, bir kazıma şekli, çukur baskı veya oyma baskı olarak adlandırılabilir. Baskı yapılacak görüntü ahşap, metal veya taş levha üzerine çeşitli yöntemler (elle kazıyarak veya asite yedirme) aktarıldıktan sonra levha mürekkep ile sıvanır, kâğıda aktarılır. Hüsn-i Hat Hüsn-i hat, İslâm yazıları için kullanılan bir tâbirdir. İslâm yazı çeşitlerinin estetik ölçü ve endişeler içerisinde yazılmasına denilir. Hattın diğer bir özelliği de el ve kalemle yazılmış olmasıdır ki, buna elyazması yahut orijinal yazı da denir. Diğer mecâzî mânâda meselâ, çizme yazı, yapma yazı, kopya yazı, basma yazı, işleme yazı gibi ifadelerde yazılan yazılar asıl hat yazısından ayırt edilmiş olurlar. Katı Kat veya katı kelimesinin sözlükteki anlamı 'kesmektir'. Katı sanatı ise bir kâğıt veya deri üzerindeki yazıyı, motifi veya şekli oyup Çıkartarak bir başka kağıt ya da deriye yapıştırmak suretiyle gerçekleştirilen bir süsleme sanatıdır. Minyatür Minyatür Kâğıt, parşömen, fildişi vs. gibi çeşitli malzeme üzerine küçük resim yapma sanatı. Yaygın mana itibariyle, matbaanın kullanılmaya başlamasından önce, el yazması kitapları süslemek için yapılan resim demektir. Latince miniare kelimesinden gelen minyatür, bu lisanda kırmızı ile kitabın başlıklarını yazmak manasını ifade eder. Sanatsal Mozaik Küçük, renkli parçaların yan yana yapıştırılmasıyla elde edilen resimlerdir. Genel olarak, bu parçalar cam, renkli taş, kiremit gibi malzemeden meydana gelir; ayrıca eski çağlardan beri yapıldığı gibi sırf bu iş için hazırlanmış mozaik taşları da vardır. SANAT VE TASARIM

16 Tezhip Öncelikle hat sanatının etrafının bezenmesi amaçlı kullanılmış, altınlama sanatıdır. Günümüzde tek başına pano olarak da kullanılmaktadır. Basit bir anlatımla çoğunlukla stilize edilmiş bitki formları ya da desenlerden oluşan kimi zaman simetrik tasarımlardır.. Yağlı Boya Resim Rönesans tan günümüze kadar en çok uygulanan ve kabul görmüş resim tekniğidir. Yağlı boya tekniği yapım sırasında kısmen hata kabul eden bir tekniktir. İstenmeyen yerler sonradan düzeltilebilir.yapılan resimler uzun ömürlüdür.temizlik ve bakımı kolaydır. Yağ (bezir yağı) ve toz boyaların karışımıyla yapılmış boyalara yağlı boya denir. Bu karışımın içine katılan diğer maddeler boyanın kalitesini belirlemektedir. Çini Aslı toprak olan, üzeri sırlanarak çeşitli şekillerle nakışlanıp, pişirilmek suretiyle, meydana getirilen bir sanat eseri ve bunu gerçekleştirme sanatı. Başka bir ifadeyle çini, porselen ve kaolin in özel olarak pişirilmesiyle elde edilen seramik ve fayans işlerine denir. Çömlekçilik Çamur, kolaylıkla elde edilen hammaddelerin en eski, kullanışlı olanıdır. Yumuşakken kırılmadan biçimlendirilebilir. Çömleklerin elle yapımında uygulanan temel yöntemler; çimdik, fitil, levha, modeldir. Özlü çamurdan elle veya çömlekçi çarkından geçirilerek çeşitli ölçülerdeki kalıplara dökülüp form kazandırılmaktadır. Fırınlarda pişirilerek, sırlanan veya sırlanmadan yapılan toprak çanak, çömlek, testi, vazo, küp vb. yapma sanatı olarak tanımlanabilir. Süs Taşları İşçiliği Takılar, tespihler, ağızlık, pipo, baston vb. aksesuar, günlük kullanım eşyaları yapımında kullanılan taşlar olarak sıralamak mümkündür.

17 GÜDÜL HALK EĞİTİMİ MERKEZİ TR01-KA Avrupa Girişiminde E-Ticaret Kooperatifçiliği Envanter ve Strateji Geliştirme Çalışması 3.Bölüm Merkezde Gerçekleştirilen Üretim Faaliyetleri

18 ÇİNİCİLİK Aslı toprak olan, üzeri sırlanarak çeşitli şekillerle nakışlanıp, pişirilmek suretiyle, meydana getirilen bir sanat eseri ve bunu gerçekleştirme sanatı. Başka bir ifadeyle çini, porselen ve kaolin in özel olarak pişirilmesiyle elde edilen seramik ve fayans işlerine denir. Merkezimizde 4 yıldır Çiniciliğin alanları olan Çini Boyama ve Tahrirci Çinici kursları açılmaktadır. Süreklilik arz eden bu kurslarda şimdiye kadar 50 kursiyer eğitim almış, bunlarda 15 tanesi yaptığı işte ustalık kazanmıştır. Hediyelik eşya piyasasında rağbet gören Tabak, Kaftan, Nar Figürleri gibi objeler üzerine özgün çini motiflerini uyarlayan kursiyerler, ortalama 3 günde 1 ürünü meydana getirmektedir.

19 SUZENİ Suzeni, bir çeşit kasnak işidir. Üzerine motif çizilmiş bez kasnağa gerilir. İğne veya tığla kasnağın altındaki iplikler veya yünler başparmak yardımıyla üstten çekilir. İşleme motifin sınırı içinde bir zincir halinde sürdürülür. Bu tip işleme daha çok büyük parçalarda (yorgan yüzü, bohça, vb.) kullanılır. Süzeni iğne ile işlendiği için bu adı almıştır. Merkezimizde, özellikle Belediyemizin teşviklerini alarak faaliyet göstermeye başlayan Suzeni kursu 1 yıldır devam etmektedir. Yörede 100 yılı aşkın süredir uygulanan motifler kurs vasıtası ile tekrar hayata geçirilerek dönemin renklerine uygun bir şekilde uygulanmaya devam etmektedir. Motiflerin uygulanması diğer işlemelerden daha zor olduğu için 1 yemeni işlemesi 1 ay kadar zaman almaktadır.

20 DERİ TABLO YAPIMI Bu programda öğrencilere; tekniğe ve modele uygun deri kalıplarını hazırlama, astarlama yapma, hazırlık yapabilme, deri parçalarını birleştirme ve deri tabloyu süsleyebilme bilgi ve becerisi kazandırılır. Merkezimiz normunda bulunan el sanatları bölümü kadrolu öğretmeni tarafından yürütülmekte olan deri tablo yapımı kursu 1. Yılını doldurmuş ve 15 öğrencisine konu ile ilgili becerileri kazandırmıştır. Hediyelik eşya sektöründe yoğun ilgi görmüş deri tablo uygulamaları, geleneksel motiflerin yanı sıra modern uygulamalara da izin vermekte olup, çanta, cüzdan kemer gibi eşyalarda da desenleme imkânı tanımaktadır. Tabloların yapımı boy ve ebatlara göre farklılık arz etmekte, ortalama 1 hafta kadar zaman almaktadır.

21 İĞNE OYASI İğne oyası; iğne ile kumaş, kalın iplik ve zincir üzerine düğüm atılarak yapılan örgü türüdür. İğneye takılı ipliğin oluşturulan küçük gözeneklerden geçirilip sıkıştırılması ile meydana gelen düğümlerin devam ettirilmesiyle yapılan bir el işidir. Merkezimizde 4 yıldır İğne Oyası başta olmak üzere farklı oya tekniklerinin öğretildiği eğitimler devam etmektedir. Tarihi İpekyolu üzerinde bulunan yöremizde, kökleri çok eskiye dayanan motifler aynı hat üzerinde bulunan bölgelerle benzerlik göstermekle birlikte, sadece ilçeye has motiflerde bulunmaktadır. Bu motiflerden en önemlisi karanfilli oya kurslarımızda modernize edilmekte olup, günümüz aksesuarlarına adapte edilmektedir.

22

SÜRE (SAAT) GENEL TOPLAM S.N. ALAN (FOET KODU) / PROGRAM SEVİYE EL SANATLARI TEKNOLOJİSİ (FOET KODU: 215)

SÜRE (SAAT) GENEL TOPLAM S.N. ALAN (FOET KODU) / PROGRAM SEVİYE EL SANATLARI TEKNOLOJİSİ (FOET KODU: 215) EL SANATLARI TEKNOLOJİSİ (FOET KODU: 215) 1 Dekoratif El Sanatları Elemanı 4 1800/1200 2152 2 Ağaç Baston Yapma 80/56 3 Alüminyum Kabartma 160/112 4 Balıksırtı Hasır Örme 120/96 5 Batik 200/144 6 Bebek

Detaylı

.. EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILI EV TEKSTİLİ ÜRÜNLERİ HAZIRLAMA PROGRAMI ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK DERS PLANI HEDEF VE DAVRANIŞLAR

.. EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILI EV TEKSTİLİ ÜRÜNLERİ HAZIRLAMA PROGRAMI ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK DERS PLANI HEDEF VE DAVRANIŞLAR HEDEF VE DAVRANIŞLAR SÜRE ALT KONULAR Ay Tarih Saat MODÜL Makinede Düz Dikiş 1. Düz sanayi dikiş makinesini kullanım kılavuzuna uygun olarak dikime hazırlayabileceksiniz. 2. Düz sanayi makinesinin dikiş

Detaylı

-AYSEL KİBAROĞLU nun çeyizinden..

-AYSEL KİBAROĞLU nun çeyizinden.. -AYSEL KİBAROĞLU nun çeyizinden.. -ZARF FİNCAN (1930) Metal zarf içinde sapsız porselen fincan. Lütfiye Kibaroğlu nun, çocukluğundan beri dedesinin kullandığı fincanlar aile yadigarı olarak çeyizinde yer

Detaylı

SÜRE (SAAT) GENEL TOPLAM S.N. ALAN (FOET KODU) / PROGRAM SEVİYE EL SANATLARI TEKNOLOJİSİ (FOET KODU: 215)

SÜRE (SAAT) GENEL TOPLAM S.N. ALAN (FOET KODU) / PROGRAM SEVİYE EL SANATLARI TEKNOLOJİSİ (FOET KODU: 215) EL SANATLARI TEKNOLOJİSİ (FOET KODU: 215) 1 Dekoratif El Sanatları Elemanı 4 1800/1200 2152 2 Ağaç Baston Yapma 80/56 3 Alüminyum Kabartma 160/112 4 Balıksırtı Hasır Örme 120/96 5 Batik 200/144 6 Bebek

Detaylı

GÖRSEL SANATLAR. Mehmet KURTBOĞAN

GÖRSEL SANATLAR. Mehmet KURTBOĞAN GÖRSEL SANATLAR Mehmet KURTBOĞAN TÜRK SÜSLEME SANATLARI??? NELERDİR? Türk süsleme sanatları a) Tezhip b) Hat c) Ebru ç) Çini d) Minyatür e) Cam bezeme (Vitray) f) Bakırcılık g) Cilt sanatı h)halı sanatı

Detaylı

BODRUM HALK EĞİTİMİ MERKEZİ VE AKŞAM SANAT OKULU MÜDÜRLÜĞÜ KURS PROGRAMLARI BODRUM

BODRUM HALK EĞİTİMİ MERKEZİ VE AKŞAM SANAT OKULU MÜDÜRLÜĞÜ KURS PROGRAMLARI BODRUM BODRUM HALK EĞİTİMİ MERKEZİ VE AKŞAM SANAT OKULU MÜDÜRLÜĞÜ KURS PROGRAMLARI BODRUM Günleri un tesi 1 KEÇE YAPIMI 02/10/2017 16/01/2018 28 16 8 8 10.00-16.30 2 TAKI (MİSİNALI ÇİVİLİ ÖRME DÜĞÜMLÜ) 0/10/2017

Detaylı

ARAÇ GEREÇLER BÖLÜM Araç ve Gereçler

ARAÇ GEREÇLER BÖLÜM Araç ve Gereçler BÖLÜM 1 ARAÇ GEREÇLER 1.2. Araç ve Gereçler Boncuk İğnesi Kristal örme işleminde misinaların ucuna takılarak boncukların arasından misinanın rahat geçmesini sağlar. Kargaburun Örme işlemi sırasında kristal

Detaylı

EL SANATLARI TEKNOLOJİSİ EL NAKIŞLARI MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

EL SANATLARI TEKNOLOJİSİ EL NAKIŞLARI MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü EL SANATLARI TEKNOLOJİSİ EL NAKIŞLARI MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2013 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin değişim ile karşı karşıya

Detaylı

BAYBURT HALK EĞİTİM VE AKŞAM SANAT OKULU FAALİYETLERİ

BAYBURT HALK EĞİTİM VE AKŞAM SANAT OKULU FAALİYETLERİ BAYBURT HALK EĞİTİM VE AKŞAM SANAT OKULU FAALİYETLERİ 2015-2016 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI HALK EĞİTİM MERKEZLERİNİN FAALİYETLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ Halk Eğitim Merkezlerimiz vatandaşlara temel bilgi ve beceriler

Detaylı

EYYÜBİYE HALK EĞİTİM MERKEZİNDE İYİ ÖRNEKLER UYGULAMALARI

EYYÜBİYE HALK EĞİTİM MERKEZİNDE İYİ ÖRNEKLER UYGULAMALARI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ŞANLIURFA - EYYÜBİYE EYYÜBİYE HALK EĞİTİMİ MERKEZİ VE ASO MÜDÜRLÜĞÜ EYYÜBİYE HALK EĞİTİM MERKEZİNDE İYİ ÖRNEKLER UYGULAMALARI 2017 EYYÜBİYE HALK EĞİTİM MERKEZİ VE ASO MÜDÜRLÜĞÜ

Detaylı

EL SANATLARI TEKNOLOJİSİ EL VE MAKİNE NAKIŞÇISI MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

EL SANATLARI TEKNOLOJİSİ EL VE MAKİNE NAKIŞÇISI MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü EL SANATLARI TEKNOLOJİSİ EL VE MAKİNE NAKIŞÇISI MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2013 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin değişim ile karşı

Detaylı

BAŞLICA KUMAŞ ÇEŞİTLERİ 1- TRİKO POLYESTER KUMAŞ ÖZELLİKLERİ (AVRUPA STANDARTI) Genellikle gönder bayraklarında ve açık alanlarda kullanılır. Rüzgarı gözenekleri arasından geçirebilme özelliğinden dolayı

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü EL SANATLARI TEKNOLOJİSİ ALANI

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü EL SANATLARI TEKNOLOJİSİ ALANI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü EL SANATLARI TEKNOLOJİSİ ALANI ANKARA, 2014 İÇİNDEKİLER GİRİŞ 1 EL SANATLARI TEKNOLOJİSİ ALANININ TANIMI VE AMACI 2 EL SANATLARI

Detaylı

EL SANATLARI TEKNOLOJİSİ ALANI DEKORATİF EV AKSESUARLARI HAZIRLAMA KURS PROGRAMI

EL SANATLARI TEKNOLOJİSİ ALANI DEKORATİF EV AKSESUARLARI HAZIRLAMA KURS PROGRAMI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü EL SANATLARI TEKNOLOJİSİ ALANI DEKORATİF EV AKSESUARLARI HAZIRLAMA KURS PROGRAMI Ankara, 2018 İÇİNDEKİLER PROGRAMIN ADI... 1 PROGRAMIN DAYANAĞI...

Detaylı

1 Elde Hesap İşi El Sanatları Teknolojisi Mesleki ve Teknik Yumuşak Çekirdekli Meyve 2 Yetiştiriciliği

1 Elde Hesap İşi El Sanatları Teknolojisi Mesleki ve Teknik Yumuşak Çekirdekli Meyve 2 Yetiştiriciliği 14.09.2018 Yeni Hazırlanan Kurs Programları Ek-1 S.N. KURS PROGRAMI ALAN KURS TÜRÜ SÜRE (DERS SAATİ) 1 Elde Hesap İşi El Sanatları Mesleki ve Teknik 119 215 Yumuşak Çekirdekli Meyve 2 Yetiştiriciliği Tarım

Detaylı

Fransızca 12-15 Yaş Grubu(Katılım Belgeli) Almanca 12-15 Yaş Grubu (Katılım Belgeli) Beyannameler (Katılım Belgeli)

Fransızca 12-15 Yaş Grubu(Katılım Belgeli) Almanca 12-15 Yaş Grubu (Katılım Belgeli) Beyannameler (Katılım Belgeli) BRANŞ Fransızca 12-15 Yaş Grubu İngilizce 12-15 Yaş Grubu Almanca 12-15 Yaş Grubu Beyannameler Personel ve Özlük İşleri Muhasebede ticari işlem kaydı ve düzen Web tasarım İnternet ve e-posta Yönetimi /Güvenli

Detaylı

İÇİNDEKİLER 1.BÖLÜM: TASARIM ELEMANLARI

İÇİNDEKİLER 1.BÖLÜM: TASARIM ELEMANLARI İÇİNDEKİLER 1.BÖLÜM: TASARIM ELEMANLARI 1. ÇİZGİ ve NOKTA... 3 a-çizgilerle Yapılan Tasarım Çalışmaları... 3 b- Nokta ile Yapılan Tasarım Çalışmaları... 5 c-çizgi ve Noktalarla Oluşturulan Özgün Tasarımlar...

Detaylı

EL SANATLARI TEKNOLOJİSİ DEKORATİF EV TEKSTİLİ ELEMANI MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

EL SANATLARI TEKNOLOJİSİ DEKORATİF EV TEKSTİLİ ELEMANI MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü EL SANATLARI TEKNOLOJİSİ DEKORATİF EV TEKSTİLİ ELEMANI MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2013 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin değişim

Detaylı

EL SANATLARI TEKNOLOJİSİ ALANI BASİT NAKIŞ İĞNE TEKNİKLERİ KURS PROGRAMI

EL SANATLARI TEKNOLOJİSİ ALANI BASİT NAKIŞ İĞNE TEKNİKLERİ KURS PROGRAMI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü EL SANATLARI TEKNOLOJİSİ ALANI BASİT NAKIŞ İĞNE TEKNİKLERİ KURS PROGRAMI Ankara, 2017 İ Ç İ N D E K İ L E R PROGRAMIN ADI... 1 PROGRAMIN DAYANAĞI...

Detaylı

TOPLAM SAAT GÜNLÜK SAAT GÜNLÜK ÇALIŞMA SAATİ HAFTALIK SAAT

TOPLAM SAAT GÜNLÜK SAAT GÜNLÜK ÇALIŞMA SAATİ HAFTALIK SAAT UN ADI GÜNLERİ ÇALIŞMA İ 1 BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ 1200 40 BİLGİSAYAR PAZARTESİ-ÇARŞAMBA 13:00-16:20 4 8 160 12.10.2015 14.03.2016 AKSU 2 BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ 1202 40 BİLGİSAYAR İNTERNET VE E-POSTA YÖNETİMİ

Detaylı

SOSYAL KÜLTÜREL KURSLAR. Okuryazar Olmayan Anne Destek Eğitimi Kurs Programı 3-6 Yaş (Temel Adp)

SOSYAL KÜLTÜREL KURSLAR. Okuryazar Olmayan Anne Destek Eğitimi Kurs Programı 3-6 Yaş (Temel Adp) ESENLER HALK EĞİTİM MERKEZİ KURS LİSTESİ Kurslar (Tam Liste) Halk eğitim merkezimizde verilen kurslar tam liste şeklinde verilmiştir. Bu liste alfabetik sıraya göre düzenlenmiştir. Kurslara başvurmak için

Detaylı

EL SANATLARI TEKNOLOJİSİ ALANI ELDE KURDELE İŞİ KURS PROGRAMI

EL SANATLARI TEKNOLOJİSİ ALANI ELDE KURDELE İŞİ KURS PROGRAMI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü EL SANATLARI TEKNOLOJİSİ ALANI ELDE KURDELE İŞİ KURS PROGRAMI Ankara, 2017 İ Ç İ N D E K İ L E R PROGRAMIN ADI... 1 PROGRAMIN DAYANAĞI...

Detaylı

Yazar akosman Cumartesi, 20 Aralık 2008 17:56 - Son Güncelleme Cumartesi, 20 Aralık 2008 18:11

Yazar akosman Cumartesi, 20 Aralık 2008 17:56 - Son Güncelleme Cumartesi, 20 Aralık 2008 18:11 Eski dönemlerde Türk evlerindeki eşyalar arasında dokuma işleri büyük yer tutmaktaydı. Bunlar sandıklarda bir tür aile hazinesi olarak muhafaza edilirdi. Bu işlemelerin anlatım gücünü yalnızca teknik mükemmellik

Detaylı

YÖRESEL EL SANATLARI LİSTESİ

YÖRESEL EL SANATLARI LİSTESİ Aydın İl Koordinatörlüğü TARIM VE KIRSAL KALKINMAYI DESTEKLEME KURUMU AYDIN İL KOORDİNATÖRLÜĞÜ YÖRESEL EL SANATLARI LİSTESİ NO EL SANATININ ADI NO EL SANATININ ADI 1 Ahşap İşi 14 Semer Yapımı 2 Metal İşi

Detaylı

DANTEL BASKILI TABAK MERVE KUTLU

DANTEL BASKILI TABAK MERVE KUTLU DANTEL BASKILI TABAK MERVE KUTLU PLAKA TEKNĐĞĐ Đnsanlık tarihi kadar eski olan seramik, yüzyıllık serüveni içerisinde hep etkin rol oynamıştır. Đlk insanın belki de yiyeceği dağılmasın diye iki avcunun

Detaylı

MUŞ HALK EĞİTİMİ MERKEZİ VE ASO MÜDÜRLÜĞÜ BRİFİNG DOSYASI

MUŞ HALK EĞİTİMİ MERKEZİ VE ASO MÜDÜRLÜĞÜ BRİFİNG DOSYASI MUŞ HALK EĞİTİMİ MERKEZİ VE ASO MÜDÜRLÜĞÜ BRİFİNG DOSYASI VİZYONUMUZ Hedefimiz,çevremizde övgü ile bahsedilen, çağın önünde giden bir eğitim merkezi olmak, sürekli iyilestirme ve gelistirme ekseninde,

Detaylı

16 Saat. 24 Saat 16 SAAT. 32Saat

16 Saat. 24 Saat 16 SAAT. 32Saat KURS MERKEZİNİN ADI ALAN ADI KURSUN ADI KURSUN.. YILI HAZIRLAMA KURS PLANI.. EL SANATLARI TEKNOLOJİSİ HAZIRLAMA 312 SAAT TOPLAM SÜRE BAŞLAMA TARİHİ BİTİŞ TARİHİ 312 SAAT.. /.. /... /.. /. TARİH VE TEMEL

Detaylı

BODRUM HALK EĞİTİMİ MERKEZİ MÜDÜRLÜĞÜ 2018/2019 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI KURS PLANLAMASI

BODRUM HALK EĞİTİMİ MERKEZİ MÜDÜRLÜĞÜ 2018/2019 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI KURS PLANLAMASI tesi rtesi BODRUM HALK EĞİTİMİ MERKEZİ MÜDÜRLÜĞÜ 2018/2019 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI KURS PLANLAMASI un Günleri 1 KEÇE AKSESUARLARI YAPIMI 20/09/2018 14/02/2019 172 10 10 09.00-16:50 2 TAŞ BEBEK YAPMA 21/09/2018

Detaylı

KÖRFEZ MESLEKİ EĞİTİM MERKEZİ 2016 HAZİRAN (YAZ) DÖNEMİ KALFALIK SINAV TARİHLERİ

KÖRFEZ MESLEKİ EĞİTİM MERKEZİ 2016 HAZİRAN (YAZ) DÖNEMİ KALFALIK SINAV TARİHLERİ Sayfa 1 / 7 AŞÇILIK Temel Yiyecek Üretimi 07.06.2016 10:00 KÖRFEZ MEM Mutfak Uygulamaları 06.06.2016 13:00 KÖRFEZ MEM Türk Mutfağı 06.06.2016 11:00 KÖRFEZ MEM DEKORATİF EL SANATLARI DEKORATİF EV TEKSTİLİ

Detaylı

EL SANATLARI TEKNOLOJİSİ ALANI ELDE ÇİN İĞNESİ KURS PROGRAMI

EL SANATLARI TEKNOLOJİSİ ALANI ELDE ÇİN İĞNESİ KURS PROGRAMI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü EL SANATLARI TEKNOLOJİSİ ALANI ELDE ÇİN İĞNESİ KURS PROGRAMI Ankara, 2018 İÇİNDEKİLER PROGRAMIN ADI... 1 PROGRAMIN DAYANAĞI... 1 PROGRAMA

Detaylı

EL SANATLARI TEKNOLOJİSİ ALANI KEÇE YAPIMI KURS PROGRAMI

EL SANATLARI TEKNOLOJİSİ ALANI KEÇE YAPIMI KURS PROGRAMI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü EL SANATLARI TEKNOLOJİSİ ALANI KEÇE YAPIMI KURS PROGRAMI Ankara, 2018 İ Ç İ N D E K İ L E R PROGRAMIN ADI... 1 PROGRAMIN DAYANAĞI... 1 PROGRAMA

Detaylı

AVİZE İMALAT TEKNİKLERİ DERSİ

AVİZE İMALAT TEKNİKLERİ DERSİ AVİZE İMALAT TEKNİKLERİ DERSİ Dersin Modülleri İmalat malzemeleri temin etmek Metallerin kaplanması ve parlatılması Renk ve boyama teknikleri Montaj teknikleri Kazandırılan Yeterlikler Yapım resmine göre

Detaylı

2015 YILI YAYGIN KÜLTÜREL EĞİTİM FAALİYET PLANI İL ADI KURSUN ADI SÜRESİ

2015 YILI YAYGIN KÜLTÜREL EĞİTİM FAALİYET PLANI İL ADI KURSUN ADI SÜRESİ ADANA AMASYA ANKARA ARTVİN Sedef Kakma 272 Minyatür 2 392 Taş Bebek Yapma 144 Sepet Örücülüğü 128 Sepet Örücülüğü 128 Ehram Dokuma 256 Seramik Biçimlendirme 288 Sayfa No : 1 / 8 BALIKESİR Kitre Bebek Yapma

Detaylı

EL SANATLARI TEKNOLOJİSİ ALANI GELENEKSEL EL NAKIŞLARI KURS PROGRAMI

EL SANATLARI TEKNOLOJİSİ ALANI GELENEKSEL EL NAKIŞLARI KURS PROGRAMI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü EL SANATLARI TEKNOLOJİSİ ALANI GELENEKSEL EL NAKIŞLARI KURS PROGRAMI Ankara, 2018 İÇİNDEKİLER PROGRAMIN ADI... 1 PROGRAMIN DAYANAĞI... 1 PROGRAMA

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü SERAMİK VE CAM TEKNOLOJİSİ ALANI

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü SERAMİK VE CAM TEKNOLOJİSİ ALANI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü SERAMİK VE CAM TEKNOLOJİSİ ALANI ANKARA, 2014 İÇİNDEKİLER GİRİŞ 1 SERAMİK VE CAM TEKNOLOJİSİ ALANININ TANIMI VE AMACI 2 SERAMİK

Detaylı

SAMSUN MESLEKİ EĞİTİM MERKEZİ 2013-2014 ŞUBAT DÖNEMİ KALFALIK SINAV PROGRAMI

SAMSUN MESLEKİ EĞİTİM MERKEZİ 2013-2014 ŞUBAT DÖNEMİ KALFALIK SINAV PROGRAMI NOTLAR 1 - Sınav Türü Bölümündeki; Y.M.K (Yeni Moduler Sistem) : 01.07.2010 tarihinden sonra merkezimize ilk defa kayıt olan kişilerin sınav tarihlerini ifade eder. 2 - Sınav Türü Bölümündeki; M.K (Moduler

Detaylı

EL SANATLARI TEKNOLOJİSİ ALANI KEÇE AKSESUARLARI YAPIMI KURS PROGRAMI

EL SANATLARI TEKNOLOJİSİ ALANI KEÇE AKSESUARLARI YAPIMI KURS PROGRAMI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü EL SANATLARI TEKNOLOJİSİ ALANI KEÇE AKSESUARLARI YAPIMI KURS PROGRAMI Ankara, 2018 İ Ç İ N D E K İ L E R PROGRAMIN ADI... 1 PROGRAMIN DAYANAĞI...

Detaylı

EL SANATLARI TEKNOLOJİSİ

EL SANATLARI TEKNOLOJİSİ T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI EL SANATLARI TEKNOLOJİSİ DAVUL DERİSİ ABAJUR 215ESB528 ANKARA, 2011 Bu modül, mesleki ve teknik eğitim okul/kurumlarında uygulanan Çerçeve Öğretim Programlarında yer alan yeterlikleri

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü EL SANATLARI TEKNOLOJİSİ İĞNE OYASI KURS PROGRAMI

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü EL SANATLARI TEKNOLOJİSİ İĞNE OYASI KURS PROGRAMI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü EL SANATLARI TEKNOLOJİSİ İĞNE OYASI KURS PROGRAMI Ankara, 2017 İÇİNDEKİLER PROGRAMIN ADI...2 PROGRAMIN DAYANAĞI...2 PROGRAMA GİRİŞ KOŞULLARI...2

Detaylı

EL SANATLARI TEKNOLOJİSİ ALANI TAKI YAPIMI KURS PROGRAMI

EL SANATLARI TEKNOLOJİSİ ALANI TAKI YAPIMI KURS PROGRAMI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü EL SANATLARI TEKNOLOJİSİ ALANI TAKI YAPIMI KURS PROGRAMI Ankara, 2018 İÇİNDEKİLER PROGRAMIN ADI... 1 PROGRAMIN DAYANAĞI... 1 PROGRAMA GİRİŞ

Detaylı

BULDAN BEZİ ÜRETİLEBİLİR TASARIMLARI ve UYGULAMALARINDAN ÖRNEKLER

BULDAN BEZİ ÜRETİLEBİLİR TASARIMLARI ve UYGULAMALARINDAN ÖRNEKLER BULDAN BEZİ ÜRETİLEBİLİR TASARIMLARI ve UYGULAMALARINDAN ÖRNEKLER Öğr. Gör. Semra ÖZBEK- Araş. Gör. Songül ARAL Selçuk Üniversitesi Mesleki Eğitim Fakültesi ÖZET Bu bildirinin konusunu; Buldan Bezi Üretilebilir

Detaylı

EL SANATLARI TEKNOLOJİSİ DEKORATİF EV AKSESUARLARI HAZIRLAMA MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

EL SANATLARI TEKNOLOJİSİ DEKORATİF EV AKSESUARLARI HAZIRLAMA MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü EL SANATLARI TEKNOLOJİSİ DEKORATİF EV AKSESUARLARI HAZIRLAMA MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2013 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin

Detaylı

EL SANATLARI TEKNOLOJİSİ OYALAR MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

EL SANATLARI TEKNOLOJİSİ OYALAR MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü EL SANATLARI TEKNOLOJİSİ OYALAR MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2013 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin değişim ile karşı karşıya olması

Detaylı

2013 YILINDA KURUMUMUZ DA YAPILAN FAALİYETLER

2013 YILINDA KURUMUMUZ DA YAPILAN FAALİYETLER 2013 YILINDA KURUMUMUZ DA YAPILAN FAALİYETLER -Açık Lise Öğrencilerine Yönelik Bilgilendirme Toplantısı. Açık Liseye yeni kayıt yaptıran ve halen kaydı olup kayıt yenileyen öğrenciler için 30.10.2013 tarihinde

Detaylı

MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ)

MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) EL SANATLARI TEKNOLOJİSİ ALANI ANKARA 2007 ÖĞRENME FAALİYETİ -11 EL SANATLARI TEKNOLOJİSİ AMAÇ Bu faaliyet

Detaylı

ÖNSÖZ... İÇİNDEKİLER... RESİMLER LİSTESİ... ÇİZİMLER HİSTESİ... Birinci Bölüm TANIMLAR VE TÜRK ÇİNİ SANATININ TARİHİ GELİŞİMİ

ÖNSÖZ... İÇİNDEKİLER... RESİMLER LİSTESİ... ÇİZİMLER HİSTESİ... Birinci Bölüm TANIMLAR VE TÜRK ÇİNİ SANATININ TARİHİ GELİŞİMİ İçindekiler 1 İçindekiler ÖNSÖZ... İÇİNDEKİLER... RESİMLER LİSTESİ... ÇİZİMLER HİSTESİ... Birinci Bölüm TANIMLAR VE TÜRK ÇİNİ SANATININ TARİHİ GELİŞİMİ 1.1. Seramiğin Tanımı... 1.2. Çininin Tanımı... 1.3.

Detaylı

EL SANATLARI TEKNOLOJİSİ EV TEKSTİLİ ÜRÜNLERİ HAZIRLAMA MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

EL SANATLARI TEKNOLOJİSİ EV TEKSTİLİ ÜRÜNLERİ HAZIRLAMA MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü EL SANATLARI TEKNOLOJİSİ EV TEKSTİLİ ÜRÜNLERİ HAZIRLAMA MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2013 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin değişim

Detaylı

İSMEK hangi branşlarda ücretsiz eğitim veriyor?

İSMEK hangi branşlarda ücretsiz eğitim veriyor? On5yirmi5.com İSMEK hangi branşlarda ücretsiz eğitim veriyor? İSMEK 2015-2016 yılında 400'den fazla branşta ücretsiz eğitimler düzenleyecek. Yayın Tarihi : 4 Eylül 2015 Cuma (oluşturma : 9/17/2015) İstanbul'un

Detaylı

İnsan Kaynakları ve Eğitim Daire Başkanlığı Hayat Boyu Öğrenme Müdürlüğü. 2015-2016 Eğitim Öğretim Dönemi BRANŞ REHBERİ

İnsan Kaynakları ve Eğitim Daire Başkanlığı Hayat Boyu Öğrenme Müdürlüğü. 2015-2016 Eğitim Öğretim Dönemi BRANŞ REHBERİ İnsan Kaynakları ve Eğitim Daire Başkanlığı Hayat Boyu Öğrenme Müdürlüğü 2015-2016 Eğitim Öğretim Dönemi BRANŞ REHBERİ 1 Günümüz dünyasında pek çok şey gibi eğitim anlayışı da değişimden nasibini aldı.

Detaylı

TEKSTİL TEKNOLOJİSİ ALANI

TEKSTİL TEKNOLOJİSİ ALANI TEKSTİL TEKNOLOJİSİ ALANI K.Maraş ta en önemli sektör olan tekstil Endüstrisine kalifiye eleman yetiştirmek amacıyla 1995 yılında kurulan okulumuzda; en fazla öğrenciye ve en geniş eğitim ortamına sahip

Detaylı

SİTELER MESLEKİ EĞİTİM MERKEZİ

SİTELER MESLEKİ EĞİTİM MERKEZİ SİTELER MESLEKİ EĞİTİM MERKEZİ Mesleki Eğitim Merkezi Programları (Çıraklık) Kapsamına Alınan Meslek Alan ve Dallarının Listesi Alan 1 2 3 4 5 Dal MOBİLYA VE İÇ MEKÂN TASARIMI 1 Ahşap Doğrama Teknolojisi

Detaylı

KALIP (ŞABLON) BASKI TEKNİĞİ

KALIP (ŞABLON) BASKI TEKNİĞİ KALIP (ŞABLON) BASKI TEKNİĞİ Yüksek Baskı Teknikleri Tanımlar Yüksek baskı Kalıbın tümsekte olan yüzeyinden baskı yüzeyine aktarıldığı baskı sistemidir. Baskıda boyanın değmemesi gereken kısımlar, kalıpta

Detaylı

SIRA PROGRAM ADI 1 AEROBİK KURS PROGRAMI 2 AFET BİLİNCİ KURS PROGRAMI 3 AHŞAP DOPRAMACILIĞI KURS PROGRAMI 4 AİLE EĞİTİMİ KURS PROGRAMI 5 AİLE İCİ

SIRA PROGRAM ADI 1 AEROBİK KURS PROGRAMI 2 AFET BİLİNCİ KURS PROGRAMI 3 AHŞAP DOPRAMACILIĞI KURS PROGRAMI 4 AİLE EĞİTİMİ KURS PROGRAMI 5 AİLE İCİ 1 AEROBİK KURS PROGRAMI 2 AFET BİLİNCİ KURS PROGRAMI 3 AHŞAP DOPRAMACILIĞI KURS PROGRAMI 4 AİLE EĞİTİMİ KURS PROGRAMI 5 AİLE İCİ İLETİSİM KURS PROGRAMI 6 AİLE PLANLAMASI KURS PROGRAMI 7 ALABALIK YETİŞTİRME

Detaylı

EL SANATLARI TEKNOLOJİSİ SALON TAKIMLARI DİKİMİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

EL SANATLARI TEKNOLOJİSİ SALON TAKIMLARI DİKİMİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü EL SANATLARI TEKNOLOJİSİ SALON TAKIMLARI DİKİMİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2013 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin değişim ile karşı

Detaylı

DERSİN ADI VE İÇERİĞİ Z/S DERS SAATİ

DERSİN ADI VE İÇERİĞİ Z/S DERS SAATİ GİRESUN ÜNİVERSİTESİ TİREBOLU MEHMET BAYRAK MESLEK YÜKSEKOKULU GELENEKSEL EL SANATLARI BÖLÜMÜ DERS İÇERİKLERİ I.SINIF I. DÖNEM (GÜZ DÖNEMİ) DERSİN TDB 101 AITB 191 YDB 115 MAT118 TÜRK DİLİ-I Dilin Tanımı,

Detaylı

ÇEYİZ ÜRÜNLERİ HAZIRLAMA

ÇEYİZ ÜRÜNLERİ HAZIRLAMA T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü ÇEYİZ ÜRÜNLERİ HAZIRLAMA Ankara, 2017 İÇİNDEKİLER PROGRAMIN ADI... 1 PROGRAMIN DAYANAĞI... 1 PROGRAMIN GİRİŞ KOŞULLARI... 1 EĞİTİCİLERİN NİTELİĞİ...

Detaylı

İlçe ilçe KO-MEK kurs merkezleri ve branşları

İlçe ilçe KO-MEK kurs merkezleri ve branşları On5yirmi5.com İlçe ilçe KO-MEK kurs merkezleri ve branşları İlçe ilçe KO-MEK kurs merkezleri ve bu kurs merkezlerinde verilen ücretsiz eğitimleri sizler için derledik. Yayın Tarihi : 4 Ekim 2015 Pazar

Detaylı

İçindekiler. Baskı Beton (4-28) Baskı Sıva (29) İnce Yüzey Kaplama (30) Özel Yüzey Boyama (31) Parlak Yüzeyli Beton (32) www.endustriyelyapi.com.

İçindekiler. Baskı Beton (4-28) Baskı Sıva (29) İnce Yüzey Kaplama (30) Özel Yüzey Boyama (31) Parlak Yüzeyli Beton (32) www.endustriyelyapi.com. www.endustriyelyapi.com.tr İçindekiler Endüstriyel Yapı Ltd. Şti. Kurulduğu 2005 yılından itibaren uygulamış olduğu 500.000 m² yi aşkın baskı beton zemin ve sıva tecrübesiyle, bugün özellikle Samsun ve

Detaylı

2015 YILINDA ADANA İLİNE VERİLEN YATIRIM TEŞVİK BELGELERİ-ÖZET

2015 YILINDA ADANA İLİNE VERİLEN YATIRIM TEŞVİK BELGELERİ-ÖZET 2015 YILINDA ADANA İLİNE VERİLEN YATIRIM TEŞVİK BELGELERİ-ÖZET Türkiye de yatırımların teşviki, 19.06.2012 tarih ve 28328 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 2012/3305 sayılı Karar ve 20.06.2012 tarih ve

Detaylı

HALI DOKUYUCU (OTOMATİK TEZGAH)

HALI DOKUYUCU (OTOMATİK TEZGAH) TANIM Üzerinde halı ve kilim dokunan tezgahı işleten kişidir. A- GÖREVLER KULLANILAN ARAÇ, GEREÇ VE EKİPMAN - İstenilen desene göre düzenlenmiş tezgaha, makara, bobin veya diğer iplik yumaklarını yerleştirir,

Detaylı

DEKORATİF EV TEKSTİLİ TEKNİSYENİ/EV TEKSTİL KONFEKSİYON TEKNİSYENİ

DEKORATİF EV TEKSTİLİ TEKNİSYENİ/EV TEKSTİL KONFEKSİYON TEKNİSYENİ TANIM Ev tekstil ürünlerinin (mutfak takımları, nevresim takımları, tül ve perdeler, banyo takımları, yatak örtüsü ve pikeler, hurçlar, yastıklar, sehpa, masa ve dolap örtüleri v.b) model tasarımları,

Detaylı

No: 228 Mahreç işareti AYANCIK GÖYNEK YAKASI AYANCIK HALK EĞİTİM MERKEZİ VE AKŞAM SANAT OKULU MÜDÜRLÜĞÜ

No: 228 Mahreç işareti AYANCIK GÖYNEK YAKASI AYANCIK HALK EĞİTİM MERKEZİ VE AKŞAM SANAT OKULU MÜDÜRLÜĞÜ No: 228 Mahreç işareti AYANCIK GÖYNEK YAKASI Tescil Ettiren AYANCIK HALK EĞİTİM MERKEZİ VE AKŞAM SANAT OKULU MÜDÜRLÜĞÜ Bu coğrafi işaret, 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu kapsamında 26.11.2012 tarihinden

Detaylı

MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ)

MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) SANAT VE TASARIM ALANI ANKARA 2007 ÖĞRENME FAALİYETİ -36 AMAÇ SANAT VE TASARIM Bu faaliyet sonucunda Sanat

Detaylı

PLASTİK SANATLAR TEKNİSYENİ

PLASTİK SANATLAR TEKNİSYENİ TANIM Bir olay, düşünce veya duyguyu iki veya üç boyutlu olarak tasarlayan ve bunu resim ve heykel gibi sanat alanlarına uyarlayan sanatçılara yardımcı ara elemandır. A-GÖREVLER - Üç boyutlu tüm şekillerin

Detaylı

EBRU YAPIMINDA KULLANILAN MALZEMELER VE EBRU TEKNİKLERİ Asiye Yaman

EBRU YAPIMINDA KULLANILAN MALZEMELER VE EBRU TEKNİKLERİ Asiye Yaman EBRU YAPIMINDA KULLANILAN MALZEMELER VE EBRU TEKNİKLERİ Asiye Yaman Tekne Su yüzeyinde yapılan bir sanat olan ebrûda kullanılan malzemelerden ilki içine kıvam arttırıcılı suyu koyacağımız ebru teknesidir.

Detaylı

SERAMİK VE CAM TEKNOLOJİSİ ALANI SANATSAL MOZAİK KURS PROGRAMI

SERAMİK VE CAM TEKNOLOJİSİ ALANI SANATSAL MOZAİK KURS PROGRAMI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü SERAMİK VE CAM TEKNOLOJİSİ ALANI SANATSAL MOZAİK KURS PROGRAMI Ankara, 2018 İÇİNDEKİLER PROGRAMIN ADI... 1 PROGRAMIN DAYANAĞI... 1 PROGRAMA

Detaylı

EK II. TR83 Bölgesi nde Uygulanan Anket Formları ve Analizi

EK II. TR83 Bölgesi nde Uygulanan Anket Formları ve Analizi EK II TR83 Bölgesi nde Uygulanan Anket Formları ve Analizi Analiz Formu (Belediyeler, Valilikler ve Kaymakamlıklar için ) Bu form, TR83 Bölgesi Günümüz El Sanatları Envanteri ve Pazar Araştırması kapsamında

Detaylı

2012-2013 Eğitim Öğretim Dönemi BRANŞ REHBERİ

2012-2013 Eğitim Öğretim Dönemi BRANŞ REHBERİ 2012-2013 Eğitim Öğretim Dönemi BRANŞ REHBERİ 1 2 Bilimsel ve teknolojik gelişmelerin yön verdiği, toplumsal değişimlerin büyük boyutlarda yaşandığı günümüz dünyasında, eğitim artık çok daha önemli hale

Detaylı

Ahlat Arkeoloji Kazı. Çini Örnekleri ve EL SANATLARI KATALOĞU

Ahlat Arkeoloji Kazı. Çini Örnekleri ve EL SANATLARI KATALOĞU Ahlat Arkeoloji Kazı Çini Örnekleri ve EL SANATLARI KATALOĞU Ahlat Arkeoloji Kazı Çini Örnekleri AHLAT ARKEOLOJİ KAZI ÇİNİ ÖRNEKLERİ AHLAT ARKEOLOJİ KAZI ÇİNİ ÖRNEKLERİ AHLAT ARKEOLOJİ KAZI ÇİNİ ÖRNEKLERİ

Detaylı

KÖRFEZ MESLEKİ EĞİTİM MERKEZİ 2017 ŞUBAT (KIŞ) DÖNEMİ KALFALIK SINAV TARİHLERİ

KÖRFEZ MESLEKİ EĞİTİM MERKEZİ 2017 ŞUBAT (KIŞ) DÖNEMİ KALFALIK SINAV TARİHLERİ Sayfa 1 / 7 ALÇI MODEL KALIP AŞÇILIK BETONARME DEMİR, KALIPÇILIK VE ÇATICILIK BİLGİSAYARLI MAKİNE İMALAT İŞLEMLERİ (CNC) CİLT BAKIMI VE GÜZELLİK KÖRFEZ MESLEKİ EĞİTİM MERKEZİ Temel Seramik ve Cam 14.02.2017

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) EL SANATLARI TEKNOLOJİSİ ELDE TÜRK İŞİ

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) EL SANATLARI TEKNOLOJİSİ ELDE TÜRK İŞİ T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) EL SANATLARI TEKNOLOJİSİ ELDE TÜRK İŞİ ANKARA 2007 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen modüller;

Detaylı

EL SANATLARI TEKNOLOJİSİ ALANI TURİSTİK VE HEDİYELİK EŞYA YAPIMI KURS PROGRAMI

EL SANATLARI TEKNOLOJİSİ ALANI TURİSTİK VE HEDİYELİK EŞYA YAPIMI KURS PROGRAMI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü EL SANATLARI TEKNOLOJİSİ ALANI TURİSTİK VE HEDİYELİK EŞYA YAPIMI KURS PROGRAMI Ankara, 2017 İ Ç İ N D E K İ L E R PROGRAMIN ADI... 1 PROGRAMIN

Detaylı

HALK EĞİTİMİ YURTTAŞLARIN ÇALIŞMA GÜCÜNÜ ARTIRMAK MİLLİ VE İNSANİ MEZİYETLERİ GELİŞTİRMEK YAŞAYIŞ SEVİYELERİNİ YÜKSELTEREK ONLARI MİLLİ KÜLTÜR

HALK EĞİTİMİ YURTTAŞLARIN ÇALIŞMA GÜCÜNÜ ARTIRMAK MİLLİ VE İNSANİ MEZİYETLERİ GELİŞTİRMEK YAŞAYIŞ SEVİYELERİNİ YÜKSELTEREK ONLARI MİLLİ KÜLTÜR 27/01/2016 HALK EĞİTİMİ YURTTAŞLARIN ÇALIŞMA GÜCÜNÜ ARTIRMAK MİLLİ VE İNSANİ MEZİYETLERİ GELİŞTİRMEK YAŞAYIŞ SEVİYELERİNİ YÜKSELTEREK ONLARI MİLLİ KÜLTÜR ETRAFINDA BİRLEŞTİRMEK MAKSADIYLA OKUL EĞİTİMİ

Detaylı

KALFALIK SINAVLARI ÖNEMLİ NOT. Sınav Türü

KALFALIK SINAVLARI ÖNEMLİ NOT. Sınav Türü ÖNEMLİ NOT KALFALIK SINAVLARI 1- LİSE MEZUNU OLANLAR TÜRKÇE, MATEMATİK, İŞLETME BİLGİSİ TKY, DİN KÜLTÜRÜ VE MESLEKİ BİLGİSAYAR DERSLERİNDEN MUAF OLDUKLARI İÇİN SINAVA GİRMEYECEK 2- KİMLİK KARTI YANINDA

Detaylı

Fırça Ucu Şekilleri. KEDİ DİLİ Yuvarlak fırça ucu yapraklar ve çiçekler gibi yuvarlak hatlı çizimlerde kullanılır.

Fırça Ucu Şekilleri. KEDİ DİLİ Yuvarlak fırça ucu yapraklar ve çiçekler gibi yuvarlak hatlı çizimlerde kullanılır. Fırça Ucu Şekilleri YUVARLAK UÇLU Yuvarlak uçlu fırçalar detay çalışmaları için kullanılır. Fırça ucuna baskı uygulayarak kalın çizgiler elde edebilirsiniz. DÜZ KESİK Geniş yüzeylerin boyamasında kullanabileceğiniz

Detaylı

EL SANATLARI TEKNOLOJİSİ YATAK ODASI TEKSTİLİ HAZIRLAMA MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

EL SANATLARI TEKNOLOJİSİ YATAK ODASI TEKSTİLİ HAZIRLAMA MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü EL SANATLARI TEKNOLOJİSİ YATAK ODASI TEKSTİLİ HAZIRLAMA MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2013 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin değişim

Detaylı

01.09.2013-04/02-2014TARİHLERİ ARASI İLÇEMİZ HALK EĞİTİMİ MERKEZİ MÜDÜRLÜĞÜNCE AÇILAN GENEL KURSLARLA İLGİLİ BİLGİLER

01.09.2013-04/02-2014TARİHLERİ ARASI İLÇEMİZ HALK EĞİTİMİ MERKEZİ MÜDÜRLÜĞÜNCE AÇILAN GENEL KURSLARLA İLGİLİ BİLGİLER 01.09.2013-04/02-2014TARİHLERİ ARASI İLÇEMİZ HALK EĞİTİMİ MERKEZİ NCE AÇILAN GENEL LARLA İLGİLİ BİLGİLER (Tablo -1) SIRA UN ADI İYER Seminer 2 60 27 87 27 1. Kademe Okuma Yazma Kursu ve 1.Kademe STS 2.

Detaylı

TEZHİP I. SINIF GÜZ DÖNEMİ 15.10.2018 Açılış Toplantısı ve Tezhip Sanatı Hakkında Bilgi; (motifler, hatailer, yapraklar) 22.10.2018 Hatai çizimleri, kurşun kalem çalışması 05.11.2018 Yaprak çizimleri,

Detaylı

SERİGRAFİ BASKI TEK RENKLİ SERİGRAFİ BASKI TEKNİĞİNİ

SERİGRAFİ BASKI TEK RENKLİ SERİGRAFİ BASKI TEKNİĞİNİ SERİGRAFİ BASKI TEK RENKLİ SERİGRAFİ BASKI TEKNİĞİNİ SERİGRAFİ BASKI TEKNİĞİ Serigrafi genel olarak boya ve sırların çeşitli işlemlerden sonra çok ince metal, özel dokulu naylon veya ipek elek bezi üzerinde

Detaylı

T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ SÜREKLİ EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ KLASİK TÜRK BEZEME SANATLARI ATÖLYESİ

T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ SÜREKLİ EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ KLASİK TÜRK BEZEME SANATLARI ATÖLYESİ TEZHİP I. SINIF GÜZ DÖNEMİ 12 Ekim 2015 Açılış Toplantısı ve Tezhip Sanatı Hakkında Bilgi; (motifler, hatailer, yapraklar) 19 Ekim 2015 Hatai çizimleri, kurşun kalem çalışması 26 Ekim 2015 Yaprak çizimleri,

Detaylı

TEZHİP I. SINIF GÜZ DÖNEMİ 09.10.2017 Açılış Toplantısı ve Tezhip Sanatı Hakkında Bilgi; (motifler, hatailer, yapraklar) 16.10.2017 Hatai çizimleri, kurşun kalem çalışması 23.10.2017 Yaprak çizimleri,

Detaylı

T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ SÜREKLİ EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ KLASİK TÜRK BEZEME SANATLARI ATÖLYESİ

T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ SÜREKLİ EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ KLASİK TÜRK BEZEME SANATLARI ATÖLYESİ TEZHİP I. SINIF GÜZ DÖNEMİ 10.10.2016 Açılış Toplantısı ve Tezhip Sanatı Hakkında Bilgi; (motifler, hatailer, yapraklar) 17.10.2016 Hatai çizimleri, kurşun kalem çalışması 24.10.2016 Yaprak çizimleri,

Detaylı

1 Ahşap Doğrama Teknolojisi. 2 Mobilya İskeleti ve Döşemesi. 3 Mobilya Süsleme Sanatları. 4 İç Mekân ve Mobilya Teknolojisi

1 Ahşap Doğrama Teknolojisi. 2 Mobilya İskeleti ve Döşemesi. 3 Mobilya Süsleme Sanatları. 4 İç Mekân ve Mobilya Teknolojisi MOBİLYA VE İÇ MEKÂN TASARIMI 1 Ahşap Doğrama Teknolojisi 1 2 Mobilya İskeleti ve Döşemesi 3 Mobilya Süsleme Sanatları 4 İç Mekân ve Mobilya Teknolojisi AYAKKABI VE SARACİYE TEKNOLOJİSİ 5 Ayakkabı Modelistliği

Detaylı

Doç.Dr.Reyhan ERDOĞAN

Doç.Dr.Reyhan ERDOĞAN Doç.Dr.Reyhan ERDOĞAN AHŞAP Ahşap, canlı bir organizma olan ağaçtan elde edilen lifli, heterojen, ve anizotrop bir dokuya sahip organik esaslı bir yapı malzemesidir. Ahşap, en eski yapı malzemelerinden

Detaylı

KURUM BİLGİLERİ İDARİ PERSONEL

KURUM BİLGİLERİ İDARİ PERSONEL KURUM BİLGİLERİ KURUMUN ADI ADRESİ :Kozluk Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü : Komando Mahallesi İlçe Jandarma Taburu yanı Kozluk TELEFON : 0488 411 22 00-0488 411 21 65 FAKS : 0488 411 21 65 MAİL WEB ÖĞRETİM

Detaylı

EL SANATLARI TEKNOLOJİSİ

EL SANATLARI TEKNOLOJİSİ T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI EL SANATLARI TEKNOLOJİSİ DEKORATİF YASTIK VE MİNDELER Ankara, 2012 Bu modül, mesleki ve teknik eğitim okul/kurumlarında uygulanan Çerçeve Öğretim Programlarında yer alan yeterlikleri

Detaylı

PERDECİLİK. Özel Perdeler. Mutfak ve çocuk odası perdeleri hazırlamak Farklı mekânlara özel perdeler hazırlamak

PERDECİLİK. Özel Perdeler. Mutfak ve çocuk odası perdeleri hazırlamak Farklı mekânlara özel perdeler hazırlamak Dersin Modülleri Perdeler Ev Perdeleri Tül ve katlamalı perdeler Mutfak ve çocuk odası perdeleri Özel Perdeler Kazandırılan Yeterlikler Perde hazırlamak Ev perdeleri hazırlamak Tül ve katlamalı perdeler

Detaylı

EL SANATLARI TEKNOLOJİSİ ALANI ŞİŞ VE TIĞ ÖRÜCÜLÜĞÜ İLE OYUNCAK BEBEK YAPIMI (AMİGURUMİ) KURS PROGRAMI

EL SANATLARI TEKNOLOJİSİ ALANI ŞİŞ VE TIĞ ÖRÜCÜLÜĞÜ İLE OYUNCAK BEBEK YAPIMI (AMİGURUMİ) KURS PROGRAMI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü EL SANATLARI TEKNOLOJİSİ ALANI ÖRÜCÜLÜĞÜ İLE OYUNCAK BEBEK YAPIMI (AMİGURUMİ) KURS PROGRAMI Ankara, 2018 İ Ç İ N D E K İ L E R PROGRAMIN ADI...

Detaylı

T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ SÜREKLİ EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ KLASİK TÜRK BEZEME SANATLARI ATÖLYESİ

T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ SÜREKLİ EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ KLASİK TÜRK BEZEME SANATLARI ATÖLYESİ TEZHİP I. SINIF (A) GÜZ DÖNEMİ 13 Ekim 2014 9.30-12.30 13.30-16.00 Açılış Toplantısı ve Tezhip Sanatı Hakkında Bilgi; (motifler, hatailer, yapraklar) 20 Ekim 2014 9.30-12.30 13.30-16.00 Hatai çizimleri,

Detaylı

Öğretim planındaki AKTS 214054200000501 2 2 0 3 6

Öğretim planındaki AKTS 214054200000501 2 2 0 3 6 Ders Kodu Teorik Uygulama Lab. TEKSTİL ve MODA TASARIMI I Ulusal Kredi Öğretim planındaki AKTS 214054200000501 2 2 0 3 6 Ön Koşullar : Bu dersin ön koşulu ya da yan koşulu bulunmamaktadır. Önerilen Dersler

Detaylı

2017 ŞUBAT DÖNEMİ KALFALIK SINAV PROGRAMI MESLEK DALI DERS SINAV TARİH SAAT

2017 ŞUBAT DÖNEMİ KALFALIK SINAV PROGRAMI MESLEK DALI DERS SINAV TARİH SAAT 2017 ŞUBAT DÖNEMİ KALFALIK SINAV PROGRAMI MESLEK DALI DERS SINAV TARİH SAAT AHŞAP DOĞRAMA İMALATI Pratik Uygulama KALFALIK 04.02.2017 10:00 AHŞAP DOĞRAMA İMALATI Ahşap Yapım Teknikleri 1 KALFALIK 10.02.2017

Detaylı

T.C. SÜLEYMAN DEMĠREL ÜNĠVERSĠTESĠ Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu STAJ FAALĠYET RAPORU

T.C. SÜLEYMAN DEMĠREL ÜNĠVERSĠTESĠ Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu STAJ FAALĠYET RAPORU T.C. SÜLEYMAN DEMĠREL ÜNĠVERSĠTESĠ Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu STAJ FAALĠYET RAPORU STAJ YAPANIN Adı ve Soyadı Programı Okul Numarası :. : : Müessesenin Adı Kısım inden Çalışma Süresi ine İş Günü

Detaylı

İLKADIM MESLEKİ EĞİTİM MERKEZİ 2014-2015 HAZİRAN DÖNEMİ KALFALIK SINAV TARİHLERİ

İLKADIM MESLEKİ EĞİTİM MERKEZİ 2014-2015 HAZİRAN DÖNEMİ KALFALIK SINAV TARİHLERİ İLKADIM MESLEKİ EĞİTİM MERKEZİ 2014-2015 HAZİRAN DÖNEMİ KALFALIK SINAV TARİHLERİ MESLEK DALI DERSLER TARİH SAAT SALON NO ANAHTARCILIK VE ÇİLİNGİRLİK MESLEKİ GELİŞİM (ORTAK BECERİ) 10.06.2015 09:30 204-205-206

Detaylı

Fırça Ucu Şekilleri. KEDİ DİLİ Yuvarlak fırça ucu yapraklar ve çiçekler gibi yuvarlak hatlı çizimlerde kullanılır.

Fırça Ucu Şekilleri. KEDİ DİLİ Yuvarlak fırça ucu yapraklar ve çiçekler gibi yuvarlak hatlı çizimlerde kullanılır. Fırça Ucu Şekilleri YUVARLAK UÇLU Yuvarlak uçlu fırçalar detay çalışmaları için kullanılır. Fırça ucuna baskı uygulayarak kalın çizgiler elde edebilirsiniz. DÜZ KESİK Geniş yüzeylerin boyamasında kullanabileceğiniz

Detaylı

EL SANATLARI TEKNOLOJİSİ GELENEKSEL EL NAKIŞLARI MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

EL SANATLARI TEKNOLOJİSİ GELENEKSEL EL NAKIŞLARI MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü EL SANATLARI TEKNOLOJİSİ GELENEKSEL EL NAKIŞLARI MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2013 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin değişim ile

Detaylı

KADIKÖY BELEDİYESİ BÜNYESİNDE YAPILAN KURS(EĞİTİM)LİSTESİ

KADIKÖY BELEDİYESİ BÜNYESİNDE YAPILAN KURS(EĞİTİM)LİSTESİ 08.10.2018 KADIKÖY BELEDİYESİ BÜNYESİNDE YAPILAN KURS(EĞİTİM)LİSTESİ 1) Çocuklar Ve Yetişkinler İçin Oluşturulan Kış Spor Okulu Eğitimleri Kalamış Spor Merkezi, Koşuyolu Parkı Spor Merkezi, Acıbadem Yüzme

Detaylı

AHŞAP İŞİ. Ahşap işi mimariyle ilişkili olarak ahşap işi iki gruba ayrılır. Ahşap, sehpa, çekmeceler, sandıklar, kaşıklar, bastonlar,

AHŞAP İŞİ. Ahşap işi mimariyle ilişkili olarak ahşap işi iki gruba ayrılır. Ahşap, sehpa, çekmeceler, sandıklar, kaşıklar, bastonlar, AHŞAP İŞİ Ahşap işi mimariyle ilişkili olarak ahşap işi iki gruba ayrılır. Ahşap, sehpa, çekmeceler, sandıklar, kaşıklar, bastonlar, kürsüler, Kuran muhafazaları, beşik, sedir gibi ev eşyaları ve minberler

Detaylı

T.C. Balıkesir / Ayvalık /Mesleki Eğitim Merkezi Yılı HAZİRAN Döneminde Açılan Sınavların Ders Zaman Listesi

T.C. Balıkesir / Ayvalık /Mesleki Eğitim Merkezi Yılı HAZİRAN Döneminde Açılan Sınavların Ders Zaman Listesi 29602 GENEL MUHASEBE 18/06/2016 14 : 40 29605 BİLİŞİM SİSTEMLERİ 20/06/2016 10 : 40 29613 MOBİLYA İÇ MEKAN RESMİ 1 29620 MALİYET HESABI 29634 GİYİM AKSESUARLARI 29636 BİTKİ FİZYOLOJİSİ 22/06/2016 10 :

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKÎ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ ŞAL-ETOL ANKARA 2007 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen modüller; Talim

Detaylı

Plastik Sanatlar vb.) Müzik Spor ve Fiziki Etkinlikler Drama

Plastik Sanatlar vb.) Müzik Spor ve Fiziki Etkinlikler Drama ZORUNLU DERSLER ÖZEL EĞİTİM UYGULAMA MERKEZİ (OKUL) HAFTALIK DERS ÇİZELGESİ (AĞIR VEYA ORTA DÜZEYDE ZİHİNSEL ENGELLİLER/ OTİSTİK ÇOCUKLAR) SINIFLAR DERSLER İlkokul Ortaokul 1 2 3 4 5 6 7 8 Toplumsal Uyum

Detaylı