ORGANİK TABANLI GÜNEŞ HÜCRELERİNİN YAPISAL VE FOTOVOLTAİK ÖZELLİKLERİNİN TANIMLANMASI

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "ORGANİK TABANLI GÜNEŞ HÜCRELERİNİN YAPISAL VE FOTOVOLTAİK ÖZELLİKLERİNİN TANIMLANMASI"

Transkript

1 ORGANİK TABANLI GÜNEŞ HÜCRELERİNİN YAPISAL VE FOTOVOLTAİK ÖZELLİKLERİNİN TANIMLANMASI Öğr.Grv.Canan AKAY 1 Prof. Dr. Osman YILDIRIM 2 1 İstanbul Üniversitesi Türkiye 2 İstanbul AREL Üniversitesi Türkiye ÖZET Her geçen gün enerjiye duyulan ihtiyacın artması ile fosil kökenli enerji kaynakları hızla azalmaktadır. Dolayısıyla yenilenebilir enerji kaynaklarına olan talep de günden güne artış göstermektedir. Ayrıca güneş panellerinin gürültüsüz olması, toksik olmaması ve bunun yanı sıra sera gazı yayımı olmaması ve bakım gerektirmemesi gibi avantajlar tercih edilme sebeplerindendir. Enerji ihtiyacının ucuz ve kolay üretilebilmesi konusunda yapılan araştırmalarda organik güneş hücreleri dikkatleri üzerine çekmeyi başarmış ve bu hücre tipleri üzerindeki çalışmalar son yıllarda hız kazanmıştır. Bu çalışmada fotovoltaik hücre teknolojisinden bahsedilerek,, organik güneş hücrelerinin fotovoltaik hücre teknolojisindeki yeri ve önemi üzerinde durulmuştur. Ayrıca organik hücre teknolojisinin diğer fotovoltaik teknolojilere oranla daha düşük maliyetle elde edildiği bilgisine yer verilmiştir. Bunun yanı sıra son dönemde büyük ilgi gören organik güneş hücrelerinin yapısal ve fotovoltaik özellikleri üzerinde durularak, sağladıkları avantajlara ve üretimleri esnasında karşılaşılan sorunlara değinilmiştir. 1.GİRİŞ Güneş enerjisi sonsuz bir enerji kaynağı olmasının yanı sıra elektrik enerjisinin elde edilmesinde doğadaki enerji çevrimi için en uygun bir yoldur. Güneş hücrelerinin bir araya gelmesiyle elde edilen güneş pilleri ile elektrik enerjisi son kullanıcıların yakınında üretilebilmekte bu sayede taşıma kayıpları ve masrafları ortadan kalkmaktadır. Güneş hücreleri ile enerji eldesi gürültüsüz, toksik olmayan, bakım gerektirmeyen bir teknolojidir. Organik güneş hücreleri ise son yıllarda rağbet gören bir güneş hücresi çeşididir. Organik güneş hücrelerinin inorganik güneş hücrelerine nazaran kolay üretilebilir olması ayrıca düşük maliyetli ve esnek yapısı sayesinde geniş kullanım alanına sahip olması gibi avantajlar son yıllarda bu hücre tipi üzerinde araştırmaların yoğunlaşmasına sebep olmuştur. Akman vd.(2013) çalışmalarında organik güneş pillerinin, mevcut güneş pilleri içindeki yeri ve öneminden bahsederek,organik güneş pillerinin çalışma prensibini ve yapısına göre organik güneş pillerini incelemişlerdir.

2 Güneş vd.(2007) gerçekleştirmiş oldukları çalışmada konjüge polimer tabanlı organik solar hücrelerinin hazırlanma teknikleri ve çalışma prensiplerini incelemişlerdir.ayrıca organik fotovoltaik aygıtların mimari yapılarını inceleyerek, akım gerilim eğrileri ve kararlılık durumlarını incelemişlerdir.bunun yanısıra konjüge polimer olarak isimlendirilen fullerene tabanlı solar hücre yapılarını incelemişlerdir. Zafer (2006) tez çalışmasında, organik boya esaslı nano-kristal yapılı incefilm güneş pillerinde ve organik güneş pillerinde (plastik güneş pillerinde) kullanılabilecek yeni perilen türevi organik boyaların ve rutenyum bipiridil türevi organometalik boyaların elektrokimyasal ve fotovoltaik özellikleri incelemiştir. Bu çalışmada ise öncelikli olarak fotovoltaik hücre teknolojilerinden bahsedilerek üretimleri sırasında kullanılan malzeme türlerine göre ve teknolojik gelişimlerine göre nasıl sınıflandırıldıklarına değinilmiştir. Bununla beraber organik güneş hücrelerinin fotovoltaik hücre teknolojisindeki yeri ve öneminden bahsedilmiştir. Ayrıca organik hücre çeşitlerini oluşturan organik boya tabanlı güneş hücreleri ile yarıiletken polimer tabanlı organik güneş hücrelerinin yapısal özellikleri, çalışma prensibleri ve fotovoltaik özellikleri anlatılmıştır. Bunların yanı sıra organik hücrelerin sağladıkları avantaj ve dezavantajlar hakkında bilgi verilmiştir. 2.FOTOVOLTAİK HÜCRE TEKNOLOJİLERİ Tek bir güneş hücresinden elde edilen verim oldukça düşük olduğundan fotovoltaik güneş panelleri güneş hücrelerinin bir araya gelmesiyle elde edilmekte, güneş ışığını doğrudan elektrik enerjisine dönüştürmektedirler. Dolayısıyla güneş panellerinin en küçük yapı taşı olan güneş hücrelerinin yapısal ve fotovoltaik özellikleri güneş panellerinden elde edilen verim açısından büyük önem arzetmektedir. Fotovoltaik hücre tiplerini yapımında kullanılan malzeme türlerine göre aşağıdaki şekilde sınıflandırabiliriz (Sayın ve Koç 2011). I. Kristal Silisyum PV Hücreler Silisyum maddesi yarı iletken bir madde olup uzun ömürlü bir yapıya sahiptir.bu yapısı sayesinde kararlılığını, yapısal ve elektriksel özelliklerini uzun süre korumaktadır. Tek kristal, çok kristal ve ribbon silisyum kristal olmak üzere 3 farklı çeşidi bulunan silisyum hücreler en çok tercih edilen hücre çeşitleridir (Sarıtaş 1988). II. İnce Film Güneş Pilleri İnce film güneş hücreleri daha ucuz maliyetle üretilebilmekte ve verimleri %18 lere kadar çıkmaktadır. Fakat uzun süre kararlılığını koruyamamaktadır.

3 İnce film teknolojisinde kullanılan başlıca malzemeler amorf silisyum, kadmiyum tellür ve bakır indiyum-diselenid dir (Oktik 2001). III. Grup III-V Bileşik PV Hücreleri Periyodik tablonun üçüncü ve beşinci grubundan elementlerin bir araya gelmesiyle oluşan yarı iletken bileşiklerin soğurma özelliği çok yüksektir.verimleri %24 seviylerinde olmasına karşın maliyetleri çok yüksektir. Bu sebeple verimin maliyetten daha önemli olduğu kritik araştırmalarda tercih edilmektedir. (Oktik 2001). IV. Çok Eklemli (Tandem) PV Hücreler Güneş ışınımından maksimum seviyede faydalanmak için farklı spektrumları soğurabilen çeşitli malzemeler kullanılarak çok eklemli (tandem) PV hücreler elde edilmiştir. (Kazmerski 1997). Bu hücre tiplerinde en üst katmanda bulunan malzeme güneş ışınımından maksimum enerji soğurmaktadır.en üst katmanın yakalaymadığı spektrumdaki ışınımı ise bir alt katmandaki malzeme soğurmaktadır. V. Organik Güneş Hücreleri İnorganik güneş hücrelerinde verim her ne kadar yüksek olsa da üretim maliyetleri oldukça yüksektir.bu sebeple daha düşük maliyetlerle elde edilebilen organik güneş hücreleri üzerindeki çalışmalar son dönemlerde oldukça hız kazanmış ve buna bağlı olarak oaganik güneş hücrelerinin verimleri de gün geçtikçe artış göstermiştir.güneş hücresi yapımında kullanılan malzemeler iletken polimerleri,boyaları, pigmentleri ve sıvı kristalleri içermekle birlikte foto fiziksel özellikleri en iyi bilinenler iletken polimerlerdir. (Sariciftci ve Heeger 1992). Güneş hücrelerini kullanılan malzeme türlerine göre sınıflandırmanın yanı sıra fotovoltaik hücreleri teknolojik gelişimlerine göre de sınıflandırma yapmak mümkündür. Birinci Nesil (kristal silisyum, galyum arsenik güneş hücreleri) İkinci Nesil (ince filmler: CuInSe 2 (Bakır İndiyum Diselenid), CdTe (Kadmiyum Tellür), a-si (Amorf Silisyum) güneş hücreleri) Üçüncü Nesil (organik boya duyarlı güneş hücreleri, yarıiletken polimer yapılı organik güneş hücreleri) olmak üzere üç başlık altında inceleyebiliriz.

4 Bu bağlamda 3.nesil güneş hücreleri grubunda yer alan organik güneş hücrelerinin en düşük maliyetle elde edildiği Tablo 1 de görülmektedir (Akman vd. 2013). Tablo 2.1. Yapısına bağlı olarak 1 Watt güç için tasarlanan güneş pilleri için maliyet tablosu. Güneş Pisli Çeşidi Birinci Nesil İkinci Nesil Üçüncü Nesil Watt Başına Düşen Maliyet $ a $ b $ c (a Jozef vd., 1997; b James & Woodhouse; ckalowekamo & Baker, 2009) 3. ORGANİK GÜNEŞ HÜCRELERİ Organik güneş hücrelerinde verim henüz inorganik güneş hücreleriyle karşılaştıralacak seviyede olmasa da üretimi esnasında daha az toksik madde açığa çıkarması, modüllerin hafif ve esnek olması, maliyetlerinin düşük olması gibi avantajlarından dolayı geleceğin güneş hücreleri olarak görülmektedir. (Oktik 2001).Organik güneş hücrelerini yapımında kullanılan organik malzeme türüne göre sınıflandıracak olursak Organik Boya Duyarlı Güneş Hücreleri ve Yarı iletken Polimer Katkılı Organik Güneş Hücreleri şeklinde sınıflandırabiliriz.(akman vd.2013) 3.1.Organik Boya Tabanlı Güneş Hücreleri Organik boya duyarlı güneş pillerinin temelini oluşturan yapı Şekil 3.1 de görülmektedir.bu yapıda koruyucu tabaka olarak kullanılan cam katmanların altında elektron akışını sağlayan şeffaf iletken oksit (TCO) (transparent conductive oxide) yapıdaki elektrotlar bulunmaktadır.bu şeffaf elektrotlar kullanılan malzeme türlerine göre farklılık arzedebilmekte, (FTO) (Fluorine-doped Tin Oxide) ya da ITO (İndinium Tin Oxide) gibi malzemeler de organik boya duyarlı güneş hücrelerinde iletken elektrot olarak kullanılabilmektedir. Şekil 3.1 de alt kısımdaki gibi şeffaf iletken oksit (TCO) yapıdaki çalışma elektrodu nano kristal yapılı TiO2 ( titanyum dioksit) üzerine adsorblanmış şekildedir. Ayrıca organik yapıdaki boya molekülleri de TiO 2 yüzeyine tutturulmuş şekilde bulunmaktadır. (Hagfeldt & Gratzel, 1995; Akman vd.2013) Şekil 3.1 de üst kısımda bulunan şeffaf iletken oksit (TCO) ise, genellikle platin gibi ince bir tabaka katalizör ile kaplanarak karşıt elektrot görevi yapmaktadır. Organik boya duyarlı güneş pillerinin yapımında kullanılan ve büyük öneme sahip olan karşıt elektrot, dış devreden gelen elektronların tekrar redoks işlemini sağlayan elektrolit sıvısına iletilmesini sağlamaktır. Elektrolit sıvısı genellikle I3-/I- iyonları içermekte ve iki elektrotun arasına enjekte edilmektedir. Organik boya duyarlı güneş hücrelerinde elektronik iletkenliğin meydana gelmesine olanak sağlayan nanokristal yapıdaki TiO 2 tabaka çok önemlidir. TiO 2 yerine ZnO (çinko oksit) ve SnO2 (kalay oksit) gibi alternatif

5 oksitlerde kullanılabilmektedir.fakat TiO 2 maliyetinin düşük olması, elektriksel ve optiksel özelliklerinin uygun olması ve kolay elde edilebilir olması sebebiyle en çok tercih edilen malzemedir. Şekil 3.1. Organik Boya Esaslı Nano-kristal Yapılı TiO 2 Güneş Pilinin Yapısı Organik boya yapılı güneş hücrelerinin çalışma prensibi Şekil 3.2 de gösterilmektedir ( Organik boya nanokristal bir yapıya sahip olan titanyum oksit üzerinde adsorblanmış (tutturulmuş) şekilde bulunmakta ve ışığı soğurma özelliğine sahiptir. Çalışma sırasında öncelikle ışık organik yapıdaki boya tarafından soğurulmakta ve bu sayede uyarılmış hale geçmektedir.uyarılan boya molekülü bir elektronunu titanyum oksidin iletkenlik bandına aktarmakta ve aktarılan elektron titanyum oksitin sahip olduğu nanokristal yapıdaki ağ boyunca ilerleyerek şeffaf yapıdaki iletken elektroda gelmektedir.buradan ise iletken dış devre üzerinde ilerleyerek katalizörle kaplı karşıt elektroda gelmektedir.organik boya bir elektronunu titanyum oksitin iletkenlik bandına aktardığı için boya katyonları oluşmakta ve redoks çifti içeren elektrolit tarafından nötr hale indirgenmektedir.boya katyonlarını nötr hale indirgeyerek kendisi yükseltgenmiş duruma geçen elektrolit ise katalizörlerle kaplı şeffaf elektrota gelen elektron tarafından indirgenmektedir.bu şekilde organik boya esaslı güneş pilinin çalışması sırasında net yük her zaman sıfır olup kimyasal bir değişim meydana gelmemektedir.(zafer 2006)

6 Şekil 3.2. Organik boya esaslı güneş pilinin çalışma esası 3.2. Yarıiletken Polimer Tabanlı Organik Güneş Hücreleri Yarıiletken Polimerler Polimerler ucuz ve kolay üretilebilen malzemeler olup bunların yanısıra hafif ve yarıiletken malzemeler olarak bilinmektedirler. Polimer malzemelerdeki elektrik iletkenliğin metaller seviyesinde olmaması, hem konjugasyonun yüksek düzeyde iletkenliğe yeterli olmadığını hem de polimerlerin yarı iletken sınıfına dahil olduğunu göstermektedir. Polimerler ilk keşfedildiğinde bugün bilinen özelliğinin aksine elektriksel yalıtkanlığa sahip malzemeler olarak bilinmekteydi Fakat yapılan çalışmalar sonucunda uygun katkılandırma oranlarıyla yalıtkan olarak bilinen polimerler, konjuge polimerler olarak bilinen yarı iletken hale gelebilmektedirler. Polimerlerin iletkenlik özelliklerini iyileştirmek için, başlıca kimyasal ve elektrokimyasal yöntemlerle yarı iletken özellikte konjuge polimerler geliştirilmektedir Bununla bereber konjüge polimerlerden yükseltgenerek p-tipi polimer ve indirgenerek n-tipi polimer elde edilebilmektedir. Ayrıca yarıiletken özellikteki polimerlerin iletkenlik seviyeside polimer malzemenin yapısına göre farklılık göstermektedir.örneğin yarıiletken konjüge polimer olarak bilinen silicon ve germanyumun iletkenlik seviyeleri birbirnden farklıdır.bunların yanı sıra yarı iletken özellikteki polimerlerin hem maliyetlerinin düşük olması hemde ince film üretiminde kullanılması sebebiyle kullanım alanları gün geçtikçe genişlemektedir. Bunlara örnek olarak organik fotovoltaikhücreler (OPV), alan etkili transistör (FET), fotodiyot teknolojisi, lazer teknolojisi, yarıiletkençipler, entegre devreler, sensörler, LCD monitörler, bilgisayarlar ve çeşitli teknolojik aygıtlar verilebilir

7 Yarıiletken Polimer Tabanlı Organik Güneş Hücrelerinin Çalışma Prensibi Yarıiletken polimer yapılı organik güneş hücrelerinini akım akışının temel basamakları Şekil 3.3 de görülmektedir (Schilinsky vd. 2002).Bu temel basamaklar ışık soğurulması, yük (eksiton) ayrışması, yük taşınması ve yüklerin toplanmasıdır.öncelikle fotonun yarıiletken polimer malzeme tarafından soğurulmasıyla elektron-delik çiftleri (e -, h + ) oluşur.bu elektron-delik çiftleri eksiton olarak adlandırılır.oluşan elektron-delik çiftindeki elektron homo(highest occupied molecular orbital) en yüksek molekül orbital seviyesinden lowest unoccupied molecular orbital (LUMO) olarak adlandırılan en düşük enerji seviyesine çıkar. Daha sonra oluşan elektron-delik çiftleri (eksitonlar) birbirinden ayrılırlar. Bu yük ayrımının oluşabilmesi ve için elektriksel alana ihtiyaç vardır. Elektriksel alan ise simetrik olmayan iyonlaşma enerjisi veya organik güneş hücresinde kullanılan ITO (indinum tin oxide) ve Al (aliminyum) gibi elektrotların iş fonksiyonlarının farklılıklarından veya uygulanan potansiyel sebebi ile oluşan elektrik alanda sağlanır(akman vd.2013). Geri yük geçişini önlemek amacı ile elektron ve elektron boşlukları tercihen farklı malzemelerde veya fazlarda taşınmaktadır. Örneğin donör-akseptör hücrelerde, elektron iletkenliği iyi olan akseptör ve boşluk iletkenliği iyi olan donör malzeme kullanımı daha uygundur. Yüksek yük toplama verimliliği yani iyi bir performans için organik yarıiletken malzeme ile metal elektrot arasında herhangi bir enerji bariyeri olmaması gerekmektedir. Bazı durumlarda iki malzeme arasındaki enerji bariyerini gidermek için ilave bir malzeme daha kullanılması yük toplama verimliliğini arttırmaktadır (Zafer 2006). Şekil 3.3. Polimer Tabanlı Organik Güneş Hücrelerinde Yük Oluşumu ve Ayrışması

8 Polimer tabanlı organik güneş hücrelerini yapılarına göre sınıflandıracak olursak tek tabakalı fotovoltaik hücreler, iki katlı heteroeklem fotovoltaik hücreler ve hacim heteroeklem fotovoltaik hücreler olmak üzere üçe ayırabiliriz. i) Tek tabakalı organik güneş hücreleri Polimer tabanlı tek tabakalı organik güneş hücreleri iş fonksiyonları birbirinden farklı iki metal elektrot arasına sıkıştırılmış yarıiletken polimerlerden oluşmaktadır. Işığın elektrodlar arasında bulunan organik yarıiletken konjüge polimer üzerine düşmesiyle, elektron-hole çiftleri oluşmakta, elketron hole çiftlerinin iş fonksiyonları birbirinden farklı elektrotların üzerinde toplanmasıyla elektrik akımı oluşmaktadır.(akman vd.2013) Tek tabakalı hücrelerin veriminin düşük olmasının nedeni bu hücre tipinde sadece kısıtlı bölgelerde foto-akım oluşmasıdır (Drechsel vd. 2004)( Şekil 3.4. Tek Tabakalı Organik Güneş Hücreleri ii) İki tabakalı organik güneş hücreleri Polimer tabanlı iki tabakalı organik güneş hücreleri Şekil 3.5 deki gibi donör ve akseptör malzemeyi üst üste sıkıştırarak oluşturulabilir.donör ve akseptör arasındaki etkileşim ikisinin birbirine temas ettiği geometrik ara yüzeyde sağlanır.burada akseptör n-tipi bir yarıiletken, donör ise p tipi bir yarıiletkenden meydana gelmektedir.tek tabakalı yapıya göre avantajı nano-molekül yük geçişinin olmasıdır. Eksiton denilen elektron ve hole çiftleri materyalin arayüzeyine ayrılır ve elektronlar n-tipi akseptörün içine, holler ise p-tipi donör materyalin içine doğru hareket ederler. Bu yüzden, hollerin ve elektronların her biri diğerinden ayrılır ve yeniden birleşme (rekombinasyon) büyük miktarda azalmış olur. (

9 Şekil 3.5. İki Tabakalı Organik Güneş Hücreleri iii) Hacim heteroeklem organik güneş hücreleri Hacim heteroeklem organik güneş hücreleri iki tabakalı organik güneş hücreleri ile benzerlik gösterirken, yüklerin ayrılmasının meydana geldiği alan hacim heteroeklem organik güneş hücrelerinde daha büyüktür.organik maddelerin uyarılma ömürleri çok kısa olduğu için ancak 10nm kadar bir uzaklığa iletim gerçekleşebilmektedir.10 nm den daha uzak mesafelerde fotoakım kaybolur ve güneş pilinin etkinliği azalır.bundan dolayı organik hücrelerin son derece ince yapılması gerekmektedir.bu sebepten dolayı hacim heteroeklem hücreler üretilmiştir.hacim heteroeklem hücre tipinde donor ve akseptör maddelerden bir karışım oluşturularak, iki elektrot arasına yerleştirilmektedir.bu sayede donor akseptör temas yüzeyi arttırılarak iletimin kolaylaşması sağlanmaktadır ( Şekil 3.6. Hacim Heteroeklem Organik Güneş Hücreleri

10 4.Organik Güneş Pillerinin Avantaj ve Dezavantajları Organik güneş hücrelerinin, inorganik güneş hücrelere nazaran kolay üretilebilir, düşük maliyetli ve geniş yüzeylere kaplanabilir olmaları oldukça büyük bir avantajdır. Kullanılan malzemeye göre pilin esneklik kazanabilmesi uygulama alanının artmasına olanak sağlamaktadır. Ayrıca organik kimyadaki gelişmelere paralel olarak, farklı çıkış bileşikleri ile sentezlenen organik bileşiklere daha üstün özellikler kazandırılması, bu teknolojinin hızla gelişmesine neden olmaktadır. Bunların yanı sıra organik güneş hücrelerinde kullanılan malzemelerin kimyasal yapıları kolayca değiştirilebilmekte ve bu şekilde malzemelerin soğurma aralığının güneş spektrumuna daha uygun hale getirilerek, daha fazla foton enerjisi soğurabilmesi sağlanmaktadır. Organik materyal olarak konjuge polimerlerin kullanıldığı güneş hücreleri inorganik materyal kullanılanlarına göre daha yüksek molar soğurma katsayısına sahip olması gibi özellikler organik güneş hücrelerinin avantajları arasında sayılabilir. Organik güneş hücrelerinin dezavantajlarına değinicek olursak plimer tabanlı güneş hücrelerinde kullanılan ITO katmanının yüksek yüzey direncine sahip olması, gelen güneş ışığının çoğunun yüzeyden ve aluminyum elektrottan geri yansıması,üretilmiş hücrelerin paketlenmesi, inorganic hücrelere nazaran organik hücrelerde düşük verim elde edilmesi gibi üzerinde çözüm için çalışmaların devam ettiği sorunlardan söz edilebilir. (Mert O. ve Mutlu Ş.) SONUÇ Organik güneş hücrelerinin düşük maliyetli, esnek, hafif ve kolay üretilebilir olması gibi avantajlar son yıllarda çalışmaların organik güneş hücre tipleri üzerine yoğunlaşmasına neden olmuştur. Ayrıca kullanılan malzemeye türüne göre pilin esneklik kazanabilmesi de uygulama alanının artmasına olanak sağlamaktadır. Polimer yapılı organik güneş pillerinin rulodan-ruloya üretim sistemleriyle ucuza mal edilebileceklerinden dolayı özellikle enerjiye ulaşmakta çok zorluk çeken, fakir ama bol güneşli Afrika ülkelerinde yasam kalitesinin yükselmesine büyük katkıda bulunabilecektir.organik güneş hücrelerinin verimleri inorganik güneş hücrelerine nazaran düşük olsada yapılan çalışmalarla son yıllarda verim artışı noktasında hızlı ilerleme kaydetmişlerdir.enerji ihtiyacı ve tüketiminin arttığı dünyamızda, enerji ihtiyacını ucuz ve kolay üretilebilmesi konusunda yapılan çalışmalarda alınacak mesafeyle, yeşil-enerji pazarına hızlı bir giriş yapacağı tahmin edilen organik güneş pilleri, geleceğin temiz ve güvenilir enerji seçeneklerinden biri olacaktır.

11 Kaynaklar 1) Sayın.S., ve Koç.İ., (2011)., Güneş Enerjisinden Aktif Olarak Yararlanmada Kullanilan Fotovoltaik (Pv) Sistemler ve Yapılarda Kullanim Biçimleri S.Ü. Müh.- Mim. Fak. Derg., c.26, s.3. ISSN: , ISSN: (Elektronik) 2) Sarıtaş, M., (1988) Review paper on Solar Cell Technology, Proceedings of ECA Electronics Technology Workshop, TUBİTAK, Gebze, ) Oktik, Ş., (2001) Güneş-Elektrik Dönüşümleri Fotovoltaik Güneş Gözeleri ve Güç Sistemleri Temiz Enerji Vakfı Yayınları, Ankara. 4) Kazmerski, L.L., 1997, Photovoltaics: a review of cell and module technologies, Renewable and Sustainable Energy Reviews, Vol.1, ss ) Sariciftci, N. S., Smilowitz, L., Heeger, A. J. and Wudl, F. Photoinduced electron transfer from a conducting polymer to buckminsterfullerene Science 258, (1992) 6) Akman E., Akın S., Karanfil G., Sönmezoğlu S.(2013)., Organik Güneş Pilleri Trakya Univ J Sci, 14(1): 1-30, ) Hagfeldt A., Grätzel M., (1995) Light-Induced Redox Reactions in Nanocrystalline Systems Chem.Rev., 95, ) Zafer C., (2006) Organik Boya Esasli Nanokristal Yapili İnce Film Güneş Pili Üretimi Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü 9) Mert O. ve Mutlu Ş., Organik Elektronik Elektrik-Elektronik Mühendisliği Boğaziçi Üniversitesi,Endüstri Otomasyon. 10) James, A., Woodhouse, T.M. (2011) Drivers of Residential and Utility Scale SolarPhotovoltaic (PV) System Price in the U.S. NREL Technical Report. 11) Jozef, S., Sivoththaman, S., Nijs, F.J., Mertens, R.P., Overstraeten, R.(1997) Low- Cost Industrial Technologies of Crystalline Silicon Solar Cells Proceedings of the IEEE, 85, 5. 12) Kalowekamo, J., Baker, E. (2009) Estimating the manufacturing cost of purelyorganic solar cells Solar Energ,y 83, ) Prof.Dr.Zeynel Seferoğlu ( 14) Schılınsky, P., Waldauf, C., Brabec, C.J. (2002) Recombination and loss analysis in polythiophene based bulk heterojunction photodetectors Applied Physics Letters, 81,

12 15) Güneş, S., Neugebauer H., Sariçiftçi N.S, (2007) Conjugated Polymer-Based Organic Solar Cells Chem. Rev., 2007, 107 (4), pp doi: /cr050149z

A.Ü. GAMA MYO. Elektrik ve Enerji Bölümü GÜNEŞ ENERJİSİ İLE ELEKTRİK ÜRETİMİ 5. HAFTA

A.Ü. GAMA MYO. Elektrik ve Enerji Bölümü GÜNEŞ ENERJİSİ İLE ELEKTRİK ÜRETİMİ 5. HAFTA A.Ü. GAMA MYO. Elektrik ve Enerji Bölümü GÜNEŞ ENERJİSİ İLE ELEKTRİK ÜRETİMİ 5. HAFTA İçindekiler 3. Nesil Güneş Pilleri Çok eklemli (tandem) güneş pilleri Kuantum parçacık güneş pilleri Organik Güneş

Detaylı

A.Ü. GAMA MYO. Elektrik ve Enerji Bölümü GÜNEŞ ENERJİSİ İLE ELEKTRİK ÜRETİMİ 4. HAFTA

A.Ü. GAMA MYO. Elektrik ve Enerji Bölümü GÜNEŞ ENERJİSİ İLE ELEKTRİK ÜRETİMİ 4. HAFTA A.Ü. GAMA MYO. Elektrik ve Enerji Bölümü GÜNEŞ ENERJİSİ İLE ELEKTRİK ÜRETİMİ 4. HAFTA İçindekiler 2. Nesil Güneş Pilleri İnce Tabaka Amorf Silikon (A-Si:H) Güneş Hücreleri Cdte Ve Cuınse2 ("CIS") Temelli

Detaylı

GÜNE LLER GÜNE LLER Güne pilleri, üzerlerine gelen güne ının (foton) enerjisini elektrik enerjisine dönü

GÜNE LLER GÜNE LLER Güne pilleri, üzerlerine gelen güne ının (foton) enerjisini elektrik enerjisine dönü GÜNEŞ PİLLERİ GÜNEŞ PİLLERİ Güneş pilleri, üzerlerine gelen güneş ışığının (foton) enerjisini elektrik enerjisine dönüştüren fotovoltaik düzeneklerdir. Fotovoltaik, görünür ışınlara maruz kaldığında, voltaj

Detaylı

A.Ü. GAMA MYO. Elektrik ve Enerji Bölümü GÜNEŞ ENERJİSİ İLE ELEKTRİK ÜRETİMİ 8. HAFTA

A.Ü. GAMA MYO. Elektrik ve Enerji Bölümü GÜNEŞ ENERJİSİ İLE ELEKTRİK ÜRETİMİ 8. HAFTA A.Ü. GAMA MYO. Elektrik ve Enerji Bölümü GÜNEŞ ENERJİSİ İLE ELEKTRİK ÜRETİMİ 8. HAFTA İçindekiler Fotovoltaik Sistemlerde Elektrik Oluşumu Fotovoltaik Sistemlerde Elektrik Üretimi Üstünlükleri Fotovoltaik

Detaylı

GÜNEŞ PİLLERİ (FOTOVOLTAİK PİLLER) I. BÖLÜM

GÜNEŞ PİLLERİ (FOTOVOLTAİK PİLLER) I. BÖLÜM GÜNEŞ PİLLERİ (FOTOVOLTAİK PİLLER) I. BÖLÜM Prof. Dr. Olcay KINCAY Y. Doç. Dr. Nur BEKİROĞLU Y. Doç. Dr. Zehra YUMURTACI İ ç e r i k Genel bilgi ve çalışma ilkesi Güneş pili tipleri Güneş pilinin elektriksel

Detaylı

Fotovoltaik Teknoloji

Fotovoltaik Teknoloji Fotovoltaik Teknoloji Bölüm 4: Fotovoltaik Teknolojinin Temelleri Fotovoltaik Hücre Fotovoltaik Etki Yarıiletken Fiziğin Temelleri Atomik Yapı Enerji Bandı Diyagramı Kristal Yapı Elektron-Boşluk Çiftleri

Detaylı

BULGULAR SONUÇ VE TARTIŞMA ÖNERİLER...9 KAYNAKÇA...9

BULGULAR SONUÇ VE TARTIŞMA ÖNERİLER...9 KAYNAKÇA...9 PROJE RAPORU KARAMEL BOYA DUYARLI GÜNEŞ PİLİNİN VERİMLİLİĞİNİN İNCELENMESİ İçindekiler 1. GİRİŞ.2 2. YÖNTEM..3 2.1 Boya Duyarlı Güneş Pillerinin Çalışma İlkesi....3 2.2 Karamel Boya Duyarlı Güneş Pili

Detaylı

Trakya University Journal of Engineering Sciences

Trakya University Journal of Engineering Sciences Trakya Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi Cilt: 14 Sayı: 1 Haziran 2013 Trakya University Journal of Engineering Sciences Volume: 14 Number: 1 June 2013 Trakya Univ J Eng Sci http://jes.trakya.edu.tr

Detaylı

A.Ü. GAMA MYO. Elektrik ve Enerji Bölümü GÜNEŞ ENERJİSİ İLE ELEKTRİK ÜRETİMİ 3. HAFTA

A.Ü. GAMA MYO. Elektrik ve Enerji Bölümü GÜNEŞ ENERJİSİ İLE ELEKTRİK ÜRETİMİ 3. HAFTA A.Ü. GAMA MYO. Elektrik ve Enerji Bölümü GÜNEŞ ENERJİSİ İLE ELEKTRİK ÜRETİMİ 3. HAFTA İçindekiler 1.Nesil Güneş Pilleri Tek Kristalli Güneş Pilleri Çok Kristalli Güneş Pilleri 1. Tek Kristal Silisyum Güneş

Detaylı

Atomlar, dış yörüngedeki elektron sayısını "tamamlamak" üzere, aşağıdaki iki yoldan biri ile bileşik oluştururlar:

Atomlar, dış yörüngedeki elektron sayısını tamamlamak üzere, aşağıdaki iki yoldan biri ile bileşik oluştururlar: ATOMUN YAPISI VE BAĞLAR Atomun en dış yörüngesinde dönen elektronlara valans elektronlara adi verilir (valance: bağ değer). Bir atomun en dış yörüngesinde 8'e yakın sayıda elektron varsa, örnek klor: diğer

Detaylı

FOTOVOLTAIK HÜCRELERIN YAPıSı VE ÇALıŞMA PRENSIPLERI DOĞRUDAN ELEKTRIK ÜRETIMI

FOTOVOLTAIK HÜCRELERIN YAPıSı VE ÇALıŞMA PRENSIPLERI DOĞRUDAN ELEKTRIK ÜRETIMI DOĞRUDAN ELEKTRIK ÜRETIMI DOĞRUDAN ELEKTRIK ÜRETIMI Güneş enerjisinden doğrudan elektrik enerjisi üretmek için güneş hücreleri (fotovoltaik hücreler) kullanılır. Güneş hücreleri yüzeylerine gelen güneş

Detaylı

ÖMER ÇETİN Araştırmacı

ÖMER ÇETİN Araştırmacı ÖMER ÇETİN Araştırmacı İnsanlık var oldu olalı daima enerjiye ihtiyaç duymuş, bunu da çeşitli yöntemlerle karşılama yoluna gitmiştir. Bu ihtiyacını giderirken birçok zorluklarla karşılaşmış ve bu zorlukları

Detaylı

Ölçme Kontrol ve Otomasyon Sistemleri 1

Ölçme Kontrol ve Otomasyon Sistemleri 1 Ölçme Kontrol ve Otomasyon Sistemleri 1 Dr. Mehmet Ali DAYIOĞLU Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları ve Teknolojileri Mühendisliği Bölümü 1. Elektroniğe giriş Akım, voltaj, direnç, elektriksel

Detaylı

Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesi TÜRKİYE 10. ENERJİ KONGRESİ FOTOELEKTROLİZ YOLUYLA HİDROJEN ÜRETİMİ

Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesi TÜRKİYE 10. ENERJİ KONGRESİ FOTOELEKTROLİZ YOLUYLA HİDROJEN ÜRETİMİ Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesi TÜRKİYE 10. ENERJİ KONGRESİ FOTOELEKTROLİZ YOLUYLA HİDROJEN ÜRETİMİ İ. Engin TÜRE Birleşmiş Milletler Sinai Kalkınma Örgütü -Uluslararası Hidrojen Enerjisi Teknolojileri

Detaylı

Enerji Band Diyagramları

Enerji Band Diyagramları Yarıiletkenler Yarıiletkenler Germanyumun kimyasal yapısı Silisyum kimyasal yapısı Yarıiletken Yapım Teknikleri n Tipi Yarıiletkenin Meydana Gelişi p Tipi Yarıiletkenin Meydana Gelişi Yarıiletkenlerde

Detaylı

Yeni Nesil Organik Fotovoltaik Teknolojiler Doç.Dr.Dr. Ceylan ZAFER Ege Üniversitesi Güneş Enerjisi Enstitüsü, ceylan.zafer@ege.edu.

Yeni Nesil Organik Fotovoltaik Teknolojiler Doç.Dr.Dr. Ceylan ZAFER Ege Üniversitesi Güneş Enerjisi Enstitüsü, ceylan.zafer@ege.edu. Yeni esil Organik Fotovoltaik Teknolojiler Doç.Dr.Dr. Ceylan ZAFER Ege Üniversitesi Güneş Enerjisi Enstitüsü, ceylan.zafer@ege.edu.tr 6. Güneş Enerjisi Sistemleri Sempozyumu İçerik Organik Fotovoltaik

Detaylı

FOTOVOLTAİK (PV) TEKNOLOJİLERİ. Prof. Dr. Süleyman ÖZÇELİK sozcelik@gazi.edu.tr

FOTOVOLTAİK (PV) TEKNOLOJİLERİ. Prof. Dr. Süleyman ÖZÇELİK sozcelik@gazi.edu.tr FOTOVOLTAİK (PV) TEKNOLOJİLERİ Prof. Dr. Süleyman ÖZÇELİK sozcelik@gazi.edu.tr Sunum İçeriği 1. Fotovoltaik (PV) teknolojilerin tarihsel gelişimi 2. PV hücrelerin çalışma ilkesi 3. PV hücrelerin kullanım

Detaylı

Organik Tabanlı Güneş Hücreleri: Boya duyarlı güneş hücrelerinde kullanılabilecek boyarmaddelerin sentezi

Organik Tabanlı Güneş Hücreleri: Boya duyarlı güneş hücrelerinde kullanılabilecek boyarmaddelerin sentezi Organik Tabanlı Güneş Hücreleri: Boya duyarlı güneş hücrelerinde kullanılabilecek boyarmaddelerin sentezi Dünya petrol, kömür gibi fosil yakıtların kullanılması sonucu küresel ısınma tehdidi altındadır.

Detaylı

Dr. Fatih AY. Tel: 0 388 225 22 55 ayfatih@nigde.edu.tr

Dr. Fatih AY. Tel: 0 388 225 22 55 ayfatih@nigde.edu.tr Dr. Fatih AY Tel: 0 388 225 22 55 ayfatih@nigde.edu.tr Güneş Pillerinin Yapısı ve Elektrik Üretimi Güneş Pillerinin Yapımında Kullanılan Malzemeler Güneş Pilleri ve Güç Sistemleri PV Sistemleri Yardımcı

Detaylı

ÖZEL EGE LİSESİ GÜNEBAKAN PANELLER

ÖZEL EGE LİSESİ GÜNEBAKAN PANELLER ÖZEL EGE LİSESİ GÜNEBAKAN PANELLER HAZIRLAYAN ÖĞRENCİLER: Eren Ege AKAR Atlas Ferhat HACIMUSALAR DANIŞMAN ÖĞRETMEN: Nilüfer DEMİR İZMİR 2016 İÇİNDEKİLER 1.Projenin amacı...2 2. Giriş...2 3.Sonuçlar...5

Detaylı

PV PANELLERİN YAPISI VE PANELLERDEN ELEKTRİK ÜRETİMİNE SICAKLIĞIN ETKİSİ

PV PANELLERİN YAPISI VE PANELLERDEN ELEKTRİK ÜRETİMİNE SICAKLIĞIN ETKİSİ PV PANELLERİN YAPISI VE PANELLERDEN ELEKTRİK ÜRETİMİNE SICAKLIĞIN ETKİSİ Taner ÇARKIT Elektrik Elektronik Mühendisi tanercarkit.is@gmail.com Abstract DC voltage occurs when light falls on the terminals

Detaylı

İletken, Yalıtkan ve Yarı İletken

İletken, Yalıtkan ve Yarı İletken Diyot, transistör, tümleşik (entegre) devreler ve isimlerini buraya sığdıramadağımız daha birçok elektronik elemanlar, yarı iletken malzemelerden yapılmışlardır. Bu kısımdaki en önemli konulardan biri,

Detaylı

Güneşten yayılan ışınım enerjisinden; yüksek sıcaklıkta ısı enerjisi üretmek veya Fotovoltaik (PV) etki ile doğrudan elektriğe dönüştürmek amacıyla

Güneşten yayılan ışınım enerjisinden; yüksek sıcaklıkta ısı enerjisi üretmek veya Fotovoltaik (PV) etki ile doğrudan elektriğe dönüştürmek amacıyla Güneşten yayılan ışınım enerjisinden; yüksek sıcaklıkta ısı enerjisi üretmek veya Fotovoltaik (PV) etki ile doğrudan elektriğe dönüştürmek amacıyla yararlanılır. PV teknoloji, pahalı ve yenilenebilir bir

Detaylı

Atomdan e koparmak için az ya da çok enerji uygulamak gereklidir. Bu enerji ısıtma, sürtme, gerilim uygulama ve benzeri şekilde verilebilir.

Atomdan e koparmak için az ya da çok enerji uygulamak gereklidir. Bu enerji ısıtma, sürtme, gerilim uygulama ve benzeri şekilde verilebilir. TEMEL ELEKTRONİK Elektronik: Maddelerde bulunan atomların son yörüngelerinde dolaşan eksi yüklü elektronların hareketleriyle çeşitli işlemleri yapma bilimine elektronik adı verilir. KISA ATOM BİLGİSİ Maddenin

Detaylı

YAKIT PİLLERİ. Cihat DEMİREL

YAKIT PİLLERİ. Cihat DEMİREL YAKIT PİLLERİ Cihat DEMİREL 16360030 İçindekiler Yakıt pilleri nasıl çalışır? Yakıt Pili Çalışma Prensibi Yakıt pilleri avantaj ve dezavantajları nelerdir? 2 Yakıt Pilleri Nasıl Çalışır? Tükenmez ve hiç

Detaylı

Electric Power Generation in the Solar Systems; Comparisons of the Inorganic and Organic Solar Cells

Electric Power Generation in the Solar Systems; Comparisons of the Inorganic and Organic Solar Cells Electric Power Generation in the Solar Systems; Comparisons of the Inorganic and Organic Solar Cells 1 Tanju TEKER, * 2 Kamil B. VARINCA, Eyyüp Murat KARAKURT ve Gülgün AYLAZ 1,3 Adiyaman University, Faculty

Detaylı

ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ. Makine Mühendisliği Bölümü BİTİRME PROJESİ I GÜNEŞ PİLİ UYGULAMALARI VE GÜNEŞ PİLİNDEN

ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ. Makine Mühendisliği Bölümü BİTİRME PROJESİ I GÜNEŞ PİLİ UYGULAMALARI VE GÜNEŞ PİLİNDEN ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ Makine Mühendisliği Bölümü BİTİRME PROJESİ I GÜNEŞ PİLİ UYGULAMALARI VE GÜNEŞ PİLİNDEN FAYDALANILARAK BİR KOMPLEKSİN ELEKTRİK İHTİYACININ HESAPLANMASI Hazırlayan

Detaylı

SOLAREX İSTANBUL Güneş Enerjisi & Teknolojileri Fuarı

SOLAREX İSTANBUL Güneş Enerjisi & Teknolojileri Fuarı SOLAREX İSTANBUL Güneş Enerjisi & Teknolojileri Fuarı MONO KRİSTAL FOTOVOLTAİK MODÜLLERİN SICAKLIK KATSAYILARINA GENEL BAKIŞ Dr. Ertan ARIKAN GTC Dış Ticaret Organize Sanayi Bölgesi Adıyaman İçindekiler

Detaylı

TEKNOLOJĐK UYGULAMALARDA KĐMYANIN ROLÜ

TEKNOLOJĐK UYGULAMALARDA KĐMYANIN ROLÜ MYO-ÖS 2010- Ulusal Meslek Yüksekokulları Öğrenci Sempozyumu 21-22 EKĐM 2010-DÜZCE TEKNOLOJĐK UYGULAMALARDA KĐMYANIN ROLÜ Mustafa ERAT 1 Hülya ÖZTÜRK DOĞAN 1 M.Lütfü YILDIZ 1 Hasret BEZENG 1 Gizem Nur

Detaylı

ORGANİK BOYA ESASLI NANOKRİSTAL YAPILI İNCE FİLM GÜNEŞ PİLİ ÜRETİMİ

ORGANİK BOYA ESASLI NANOKRİSTAL YAPILI İNCE FİLM GÜNEŞ PİLİ ÜRETİMİ EGE ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ (DOKTORA TEZİ) ORGANİK BOYA ESASLI NANOKRİSTAL YAPILI İNCE FİLM GÜNEŞ PİLİ ÜRETİMİ Ceylan ZAFER Güneş Enerjisi Anabilim Dalı Bilim Dalı Kodu: 625.05.04 Sunuş Tarihi:

Detaylı

MEYVE SUYUNDAN ELEKTRİK ÜRETİMİ

MEYVE SUYUNDAN ELEKTRİK ÜRETİMİ ÖZEL EGE LİSESİ MEYVE SUYUNDAN ELEKTRİK ÜRETİMİ HAZIRLAYAN ÖĞRENCİLER: S. Deniz KINAY İ.Can DEMİRCİ DANIŞMAN ÖĞRETMENLER: A.Ruhşah ERDUYGUN Fatma AKKUŞ 2007 İZMİR 1. GİRİŞ Dünya üzerinde kullanılan enerji

Detaylı

EU KATKILI TİO2 İNCE FİLMLERİNİN KARAKTERİZASYONU ve TERS-YÜZ POLİMER GÜNEŞ PİLİNE UYGULANMASI

EU KATKILI TİO2 İNCE FİLMLERİNİN KARAKTERİZASYONU ve TERS-YÜZ POLİMER GÜNEŞ PİLİNE UYGULANMASI T.C. AHİ EVRAN ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ EU KATKILI TİO2 İNCE FİLMLERİNİN KARAKTERİZASYONU ve TERS-YÜZ POLİMER GÜNEŞ PİLİNE UYGULANMASI ŞABAN FINDIK YÜKSEK LİSANS TEZİ İLERİ TEKNOLOJİLER ANABİLİM

Detaylı

GÜNEŞ ENERJİ SİSTEMLERİ

GÜNEŞ ENERJİ SİSTEMLERİ DENEY 1 GÜNEŞ ENERJİ SİSTEMLERİ YENİLEBİLİR ENERJİ SİSTEMLERİ LABORATUAR YRD. DOÇ. DR. BEDRİ KEKEZOĞLU DENEY 1 GÜNEŞ ENERJİSİ SİSTEMLERİ 1. GÜNEŞ ENERJİ SİSTEMLERİ Dünyamızın en büyük enerji kaynağı olan

Detaylı

T.C. SELÇUK ÜNĠVERSĠTESĠ FEN BĠLĠMLERĠ ENSTĠTÜSÜ

T.C. SELÇUK ÜNĠVERSĠTESĠ FEN BĠLĠMLERĠ ENSTĠTÜSÜ T.C. SELÇUK ÜNĠVERSĠTESĠ FEN BĠLĠMLERĠ ENSTĠTÜSÜ ÇOK CĠDARLI KARBON NANOTÜP VE TiO 2 TABAKA ĠLAVESĠNĠN P3HT:PCBM ORGANĠK GÜNEġ PĠLLERĠNĠN PERFORMANSINA ETKĠLERĠ Okan DEMĠR YÜKSEK LĠSANS TEZĠ Makina Mühendisliği

Detaylı

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ LABORATUARI

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ LABORATUARI ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ LABORATUARI DENEY FÖYÜ DENEY ADI FOTOVOLTAİK PANELLERİN ÇEŞİTLERİ VE ÖLÇÜMLERİ DERSİN ÖĞRETİM

Detaylı

Optoelektronik Malzemeler ve Cihazlar (CEAC 555) Ders Detayları

Optoelektronik Malzemeler ve Cihazlar (CEAC 555) Ders Detayları Optoelektronik Malzemeler ve Cihazlar (CEAC 555) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Kredi AKTS Saati Optoelektronik Malzemeler ve Cihazlar CEAC 555 Güz 3 0 0

Detaylı

Ölçme Kontrol ve Otomasyon Sistemleri 8

Ölçme Kontrol ve Otomasyon Sistemleri 8 Ölçme Kontrol ve Otomasyon Sistemleri 8 Dr. Mehmet Ali DAYIOĞLU Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları ve Teknolojileri Mühendisliği Bölümü Yarıiletken teknolojisi Bugün kullanılan en önemli

Detaylı

MODERN ENERJİ DEPOLAMA SİSTEMLERİ VE KULLANİM ALANLARİ

MODERN ENERJİ DEPOLAMA SİSTEMLERİ VE KULLANİM ALANLARİ MODERN ENERJİ DEPOLAMA SİSTEMLERİ VE KULLANİM ALANLARİ Muhammed Aydın ARSLAN 16360007 İÇERİK Hidrojen Depolama Sistemleri Batarya Volan Süper Kapasitörler Süper İletken Manyetik Enerji Depolama HİDROJEN

Detaylı

ÇATI MALZEMESĐ OLARAK GÜNEŞ ENERJĐSĐ SĐSTEMLERĐ

ÇATI MALZEMESĐ OLARAK GÜNEŞ ENERJĐSĐ SĐSTEMLERĐ ÇATI MALZEMESĐ OLARAK GÜNEŞ ENERJĐSĐ SĐSTEMLERĐ Prof. Dr. Đ. Engin Türe 1 Konu Başlık No: 4 Sürdürülebilir Çatı ve Cephe Sistemleri ÖZET Güneş enerjisinden elektrik üretimi için tasarlanan fotovoltaik

Detaylı

AKHİSAR CUMHURİYET MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ YARI İLETKENLER

AKHİSAR CUMHURİYET MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ YARI İLETKENLER YARI İLETKENLER Doğada bulunan atamlar elektriği iletip-iletmeme durumuna görene iletken, yalıtkan ve yarı iletken olarak 3 e ayrılırlar. İletken maddelere örnek olarak demir, bakır, altın yalıtkan maddeler

Detaylı

1,3-bis-(p-iminobenzoik asit)indan Langmuir-Blodgett filmlerinin karakterizasyonu ve organik buhar duyarlılığı

1,3-bis-(p-iminobenzoik asit)indan Langmuir-Blodgett filmlerinin karakterizasyonu ve organik buhar duyarlılığı 1,3-bis-(p-iminobenzoik asit)indan Langmuir-Blodgett filmlerinin karakterizasyonu ve organik buhar duyarlılığı MURAT EVYAPAN *, RİFAT ÇAPAN *, HİLMİ NAMLI **, ONUR TURHAN **,GEORGE STANCİU *** * Balıkesir

Detaylı

GÜNEŞ ENERJİSİYLE DAMLA SULAMA SİSTEMLERİ İÇİN TASARIM ÖLÇÜTLERİ

GÜNEŞ ENERJİSİYLE DAMLA SULAMA SİSTEMLERİ İÇİN TASARIM ÖLÇÜTLERİ GÜNEŞ ENERJİSİYLE DAMLA SULAMA SİSTEMLERİ İÇİN TASARIM ÖLÇÜTLERİ Prof.Dr. H. Hüseyin ÖZTÜRK Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları Bölümü 01330 ADANA Tel: 0 322 3387434 hhozturk@cu.edu.tr

Detaylı

Azot kırmızımsı sarı renk, karbon yapay gün ışığı rengi sağlar.2000 V mertebesinde çalıştırılırlar. Elektronları 1-3 lm/w arasındadır.

Azot kırmızımsı sarı renk, karbon yapay gün ışığı rengi sağlar.2000 V mertebesinde çalıştırılırlar. Elektronları 1-3 lm/w arasındadır. A)Soğuk Elektrotlu Deşarj Lambaları,Işık Tüpleri Y.G de pozitif plazma üretim prensibiyle çalışırlar. İki çeşidi vardır. 1)Azotlu ve Karbondioksitli Işık Tüpleri (Moore Işık Tüpleri) Azot kırmızımsı sarı

Detaylı

BARTIN ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ METALURJİ VE MALZEME MÜHENDİSLİĞİ MALZEME LABORATUARI II DERSİ AKIMLI VE AKIMSIZ KAPLAMALAR DENEY FÖYÜ

BARTIN ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ METALURJİ VE MALZEME MÜHENDİSLİĞİ MALZEME LABORATUARI II DERSİ AKIMLI VE AKIMSIZ KAPLAMALAR DENEY FÖYÜ BARTIN ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ METALURJİ VE MALZEME MÜHENDİSLİĞİ MALZEME LABORATUARI II DERSİ AKIMLI VE AKIMSIZ KAPLAMALAR DENEY FÖYÜ Gelişen teknoloji ile beraber birçok endüstri alanında kullanılabilecek

Detaylı

Optoelektronik Malzemeler ve Cihazlar (CEAC 555) Ders Detayları

Optoelektronik Malzemeler ve Cihazlar (CEAC 555) Ders Detayları Optoelektronik Malzemeler ve Cihazlar (CEAC 555) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Kredi AKTS Saati Optoelektronik Malzemeler ve Cihazlar CEAC 555 Güz 3 0 0

Detaylı

GÜNEŞ PİLLERİNİN ÇATI DİZAYNINDA KULLANILMASI

GÜNEŞ PİLLERİNİN ÇATI DİZAYNINDA KULLANILMASI GÜNEŞ PİLLERİNİN ÇATI DİZAYNINDA KULLANILMASI Canan Perdahçı Kocaeli Üniversitesi Elektrik Mühendisliği Bölümü Vezirçiftliği, İzmit Perdahci@kou.edu.tr Özet: Ülkelerin sosyal ve ekonomik kalkınmasının

Detaylı

YENİ BİR İLETKEN POLİMER: POLİ(3,8 DİAMİNOBENZO[c]SİNNOLİN) ELEKTROKİMYASAL ÜRETİMİ VE ELEKTROKROMİK ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ

YENİ BİR İLETKEN POLİMER: POLİ(3,8 DİAMİNOBENZO[c]SİNNOLİN) ELEKTROKİMYASAL ÜRETİMİ VE ELEKTROKROMİK ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ YENİ BİR İLETKEN POLİMER: POLİ(3,8 DİAMİNOBENZO[c]SİNNOLİN) ELEKTROKİMYASAL ÜRETİMİ VE ELEKTROKROMİK ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ Eda AKGÜL a *, Ahmet Ferat ÜZDÜRMEZ b, Handan GÜLCE a, Ahmet GÜLCE a, Emine

Detaylı

Valans elektronları kimyasal reaksiyona ve malzemenin yapısına katkı sağlar.

Valans elektronları kimyasal reaksiyona ve malzemenin yapısına katkı sağlar. Valans Elektronları Atomun en dış kabuğundaki elektronlara valans elektron adı verilir. Valans elektronları kimyasal reaksiyona ve malzemenin yapısına katkı sağlar. Bir atomun en dış kabuğundaki elektronlar,

Detaylı

A.Ü. GAMA MYO. Elektrik ve Enerji Bölümü GÜNEŞ ENERJİSİ İLE ELEKTRİK ÜRETİMİ 2. HAFTA

A.Ü. GAMA MYO. Elektrik ve Enerji Bölümü GÜNEŞ ENERJİSİ İLE ELEKTRİK ÜRETİMİ 2. HAFTA A.Ü. GAMA MYO. Elektrik ve Enerji Bölümü GÜNEŞ ENERJİSİ İLE ELEKTRİK ÜRETİMİ 2. HAFTA İçindekiler Güneş Panellerinin Kullanıldığı Alanlar Güneş Enerjisi Panelleri ve İhtiyaç Hesabı Güneş Panellerinde Verim

Detaylı

DİYOT KARAKTERİSTİKLERİ

DİYOT KARAKTERİSTİKLERİ Karadeniz Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Elektronik Anabilim Dalı Elektronik I Dersi Laboratuvarı 1. Deneyin Amacı DİYOT KARAKTERİSTİKLERİ Diyot çeşitlerinin

Detaylı

BÖLÜM. Elektrotlar ve Elektrokimyasal Hücreler 1. ÜNİTE İÇERİK Elektrot ve Elektrolit Yarı Hücre ve Hücre

BÖLÜM. Elektrotlar ve Elektrokimyasal Hücreler 1. ÜNİTE İÇERİK Elektrot ve Elektrolit Yarı Hücre ve Hücre 1. 2 1. İÇERİK 1.2.1 Elektrot ve Elektrolit 1.2.2 Yarı Hücre ve Hücre Elektrotlar ve Elektrokimyasal Hücreler Bitkilerin fotosentez yapması, metallerin arıtılması, yakıt hücrelerinin görev yapması gibi

Detaylı

Güneş Enerjisinden Maksimum Enerji Sağlayarak Bir Binanın Aydınlatılması ve Isıtılması. Dr. Sinan Pravadalıoğlu

Güneş Enerjisinden Maksimum Enerji Sağlayarak Bir Binanın Aydınlatılması ve Isıtılması. Dr. Sinan Pravadalıoğlu Güneş Enerjisinden Maksimum Enerji Sağlayarak Bir Binanın Aydınlatılması ve Isıtılması Dr. Sinan Pravadalıoğlu info@taesenerji.com Yüksek verim ile Elektrik Enerjisi elde edebilmek için Maksimum Güç noktasının

Detaylı

Eleco 2014 Elektrik Elektronik Bilgisayar ve Biyomedikal Mühendisliği Sempozyumu, 27 29 Kasım 2014, Bursa

Eleco 2014 Elektrik Elektronik Bilgisayar ve Biyomedikal Mühendisliği Sempozyumu, 27 29 Kasım 2014, Bursa Farklı Güneş Paneli Teknolojilerinin Kocaeli ili için Performans Değerlendirmesi Performance Evaluation of Different Solar Panel Technologies for Kocaeli Province Mustafa Engin BAŞOĞLU 1, Abdulvehhap KAZDALOĞLU

Detaylı

İstatistiksel Mekanik I

İstatistiksel Mekanik I MIT Açık Ders Malzemeleri http://ocw.mit.edu 8.333 İstatistiksel Mekanik I: Parçacıkların İstatistiksel Mekaniği 2007 Güz Bu materyallerden alıntı yapmak veya Kullanım Şartları hakkında bilgi almak için

Detaylı

Elektrot Potansiyeli. (k) (k) (k) Tepkime vermez

Elektrot Potansiyeli. (k) (k) (k) Tepkime vermez Elektrot Potansiyeli Uzun metal parçası, M, elektrokimyasal çalışmalarda kullanıldığında elektrot adını alır. M n+ metal iyonları içeren bir çözeltiye daldırılan bir elektrot bir yarı-hücre oluşturur.

Detaylı

SİLİSYUM ESASLI İNTERMETALİK BİLEŞİKLER

SİLİSYUM ESASLI İNTERMETALİK BİLEŞİKLER SİLİSYUM ESASLI İNTERMETALİK BİLEŞİKLER İntermetalikler içerisinde silisyum içeriğine sahip olan ileri teknoloji malzemeleri Silisitler olarak adlandırılmaktadır. Silisitler, yüksek sıcaklıklarda yüksek

Detaylı

Sakarya Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü

Sakarya Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Sakarya Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Nano Malzemeler ve Teknolojiler Enerji Alanında Nanoteknoloji Prof. Dr. Hatem AKBULUT Yrd. Doç. Dr. Mehmet Oğuz GÜLER

Detaylı

Modern Fiziğin Teknolojideki Uygulamaları

Modern Fiziğin Teknolojideki Uygulamaları 40 Modern Fiziğin Teknolojideki Uygulamaları 1 Test 1 in Çözümleri 1. USG ve MR cihazları ile ilgili verilen bilgiler doğrudur. BT cihazı c-ışınları ile değil X-ışınları ile çalışır. Bu nedenle I ve II.

Detaylı

T.C Ondokuz Mayıs Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Kimya Mühendisliği KMB 405 Kimya Mühendisliği Laboratuvarı III

T.C Ondokuz Mayıs Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Kimya Mühendisliği KMB 405 Kimya Mühendisliği Laboratuvarı III 1 T.C Ondokuz Mayıs Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Kimya Mühendisliği KMB 405 Kimya Mühendisliği Laboratuvarı III Deney 1: Yenilenebilir Enerji Sistemleri Yrd.Doç.Dr. Berker FIÇICILAR Ekim 2015 2 Deneyin

Detaylı

mono- ve di-nükleer KOMPLEKSLERİN SPEKTROFOTOMETRİK, ELEKTROKİMYASAL

mono- ve di-nükleer KOMPLEKSLERİN SPEKTROFOTOMETRİK, ELEKTROKİMYASAL mono- ve di-nükleer KOMPLEKSLERİN SPEKTROFOTOMETRİK, ELEKTROKİMYASAL ve FOTOVOLTAİK ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ INVESTIGATION of SPECTROSCOPIC, ELECTROCHEMICAL and PHOTOVOLTAIC PROPERTIES of THE mono- and

Detaylı

SICAKLIK ALGILAYICILAR

SICAKLIK ALGILAYICILAR SICAKLIK ALGILAYICILAR AVANTAJLARI Kendisi güç üretir Oldukça kararlı çıkış Yüksek çıkış Doğrusal çıkış verir Basit yapıda Doğru çıkış verir Hızlı Yüksek çıkış Sağlam Termokupldan (ısıl İki hatlı direnç

Detaylı

GÜNEŞ ENERJİSİ VE FOTOVOLTAİK PİLLER SAADET ALTINDİREK 2011282004

GÜNEŞ ENERJİSİ VE FOTOVOLTAİK PİLLER SAADET ALTINDİREK 2011282004 GÜNEŞ ENERJİSİ VE FOTOVOLTAİK PİLLER SAADET ALTINDİREK 2011282004 GÜNEŞİN ÖZELLİKLERİ VE GÜNEŞ ENERJİSİ GÜNEŞİN ÖZELLİKLERİ Güneşin merkezinde, temelde hidrojen çekirdeklerinin kaynaşmasıyla füzyon reaksiyonu

Detaylı

Mikromorf Fotovoltaik Paneller. Mimta Mimarlık Taahhüt Sanayi ve Ticaret Ltd.Şti. www.mimtasolar.com 1

Mikromorf Fotovoltaik Paneller. Mimta Mimarlık Taahhüt Sanayi ve Ticaret Ltd.Şti. www.mimtasolar.com 1 Mikromorf Fotovoltaik Paneller 1 1 Atina merkezli HelioSphera firması, 2007 senesinde faaliyetlerine başlamıştır. Panel üretimi, yıllık 60 MW ince film panel kapasitesine sahip Tripolis'teki fabrikada

Detaylı

Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi YATLARDA KULLANILAN GÜNEŞ ENERJİSİ SİSTEMLERİNİN TASARIMI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi YATLARDA KULLANILAN GÜNEŞ ENERJİSİ SİSTEMLERİNİN TASARIMI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA YATLARDA KULLANILAN GÜNEŞ ENERJİSİ SİSTEMLERİNİN TASARIMI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA 1 Onur GÜNAY, 2 Yiğit GÜLMEZ, 3 Oğuz ATİK 1 Araş.Gör., Dokuz Eylül Üniversitesi, Denizcilik Fakültesi, İzmir, onur.gunay@deu.edu.tr

Detaylı

PAMUKKALE ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ GÜNEŞ PİLİ KARAKTERİSTİKLERİNİN İNCELENMESİ. YÜKSEK LİSANS TEZİ Yasin ARDAĞ

PAMUKKALE ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ GÜNEŞ PİLİ KARAKTERİSTİKLERİNİN İNCELENMESİ. YÜKSEK LİSANS TEZİ Yasin ARDAĞ PAMUKKALE ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ GÜNEŞ PİLİ KARAKTERİSTİKLERİNİN İNCELENMESİ YÜKSEK LİSANS TEZİ Yasin ARDAĞ Anabilim Dalı : Elektrik-Elektronik Programı : Yüksek Lisans Tez Danışmanı: Yrd.

Detaylı

GÜNEŞ PİLLERİ (FOTOVOLTAİK PİLLER) II. BÖLÜM

GÜNEŞ PİLLERİ (FOTOVOLTAİK PİLLER) II. BÖLÜM GÜNEŞ PİLLERİ (FOTOVOLTAİK PİLLER) II. BÖLÜM Prof. Dr. Olcay KINCAY Y. Doç. Dr. Nur BEKİROĞLU Y. Doç. Dr. Zehra YUMURTACI Elektrik Üretim Sistemleri Elektrik Üretim Sistemleri Elektrik Üretim Sistemleri

Detaylı

Fotovoltaik, Güneş Elektriği Sistemleri, Modelleme, Kurulum ve Analizi Kursu 11 Nisan 2009 İTÜ Süleyman Demirel Kültür Merkezi, Maslak, İstanbul

Fotovoltaik, Güneş Elektriği Sistemleri, Modelleme, Kurulum ve Analizi Kursu 11 Nisan 2009 İTÜ Süleyman Demirel Kültür Merkezi, Maslak, İstanbul Fotovoltaik, Güneş Elektriği Sistemleri, Modelleme, Kurulum ve Analizi Kursu 11 Nisan 2009 İTÜ Süleyman Demirel Kültür Merkezi, Maslak, İstanbul Dünya ve Türkiye deki Durum Değerlendirmesi 1.Solar Fotovoltaik

Detaylı

Dielektrik malzeme DİELEKTRİK ÖZELLİKLER. Elektriksel Kutuplaşma. Dielektrik malzemeler. Kutuplaşma Türleri 15.4.2015. Elektronik kutuplaşma

Dielektrik malzeme DİELEKTRİK ÖZELLİKLER. Elektriksel Kutuplaşma. Dielektrik malzemeler. Kutuplaşma Türleri 15.4.2015. Elektronik kutuplaşma Dielektrik malzeme DİELEKTRİK ÖZELLİKLER Dielektrik malzemeler; serbest elektron yoktur, yalıtkan malzemelerdir, uygulanan elektriksel alandan etkilenebilirler. 1 2 Dielektrik malzemeler Elektriksel alan

Detaylı

Sensörler. Yrd.Doç.Dr. İlker ÜNAL

Sensörler. Yrd.Doç.Dr. İlker ÜNAL Sensörler Yrd.Doç.Dr. İlker ÜNAL Optik Sensörler Üzerine düşen ışığa bağlı olarak üstünden geçen akımı değiştiren elemanlara optik eleman denir. Optik transdüserler ışık miktarındaki değişmeleri elektriksel

Detaylı

Kaplama Malzemelerimiz

Kaplama Malzemelerimiz Telefon: +90 212 500 34 18 Kaplama Malzemelerimiz İstediğiniz malzeme ve ebatta target sunuyoruz. İNOVAC MÜHENDİSLİK HİZMETLERİ Ağaoğlu My Office 212 Kat:23 Daire:380 Mahmutbey Merkez Mah. Taşocağı Cad.

Detaylı

MEMM4043 metallerin yeniden kazanımı

MEMM4043 metallerin yeniden kazanımı metallerin yeniden kazanımı 2016-2017 güz yy. Prof. Dr. Gökhan Orhan MF212 katot - + Cu + H 2+ SO 2-4 OH- Anot Reaksiyonu Cu - 2e - Cu 2+ E 0 = + 0,334 Anot Reaksiyonu 2H 2 O O 2 + 4H + + 4e - E 0 = 1,229-0,0591pH

Detaylı

FZM 220. Malzeme Bilimine Giriş

FZM 220. Malzeme Bilimine Giriş FZM 220 Yapı Karakterizasyon Özellikler İşleme Performans Prof. Dr. İlker DİNÇER Fakültesi, Fizik Mühendisliği Bölümü 1 Atomsal Yapı ve Atomlararası Bağ1 Ders Hakkında FZM 220 Dersinin Amacı Bu dersin

Detaylı

ALETLİ ANALİZ YÖNTEMLERİ

ALETLİ ANALİZ YÖNTEMLERİ ALETLİ ANALİZ YÖNTEMLERİ UV-Görünür Bölge Moleküler Absorpsiyon Spektroskopisi Yrd. Doç.Dr. Gökçe MEREY GENEL BİLGİ Çözelti içindeki madde miktarını çözeltiden geçen veya çözeltinin tuttuğu ışık miktarından

Detaylı

İki malzeme orijinal malzemelerden elde edilemeyen bir özellik kombinasyonunu elde etmek için birleştirilerek kompozitler üretilir.

İki malzeme orijinal malzemelerden elde edilemeyen bir özellik kombinasyonunu elde etmek için birleştirilerek kompozitler üretilir. KOMPOZİTLER Kompozit malzemeler, şekil ve kimyasal bileşimleri farklı, birbiri içerisinde pratik olarak çözünmeyen iki veya daha fazla sayıda makro bileşenin kombinasyonundan oluşan malzemelerdir. İki

Detaylı

Hazırlayan: Tugay ARSLAN

Hazırlayan: Tugay ARSLAN Hazırlayan: Tugay ARSLAN ELEKTRİKSEL TERİMLER Nikola Tesla Thomas Edison KONULAR VOLTAJ AKIM DİRENÇ GÜÇ KISA DEVRE AÇIK DEVRE AC DC VOLTAJ Gerilim ya da voltaj (elektrik potansiyeli farkı) elektronları

Detaylı

BERKAY FOTOVOLTAİK & ISITMA & SOĞUTMA & SİSYEMLERİ BERKAY ISITMA&SOĞUTMA&FOTOVOLTAİK SAĞLIK & KONFOR & EKONOMİ

BERKAY FOTOVOLTAİK & ISITMA & SOĞUTMA & SİSYEMLERİ BERKAY ISITMA&SOĞUTMA&FOTOVOLTAİK SAĞLIK & KONFOR & EKONOMİ BERKAY FOTOVOLTAİK & ISITMA & SOĞUTMA & SİSYEMLERİ BERKAY ISITMA&SOĞUTMA&FOTOVOLTAİK SAĞLIK & KONFOR & EKONOMİ BERKAY ISITMA & SOĞUTMA & FOTOVOLTAİK SİSYEMLERİ Almanya'dan özel güneş enerji paneli Sizlere

Detaylı

ALETLİ ANALİZ YÖNTEMLERİ

ALETLİ ANALİZ YÖNTEMLERİ ALETLİ ANALİZ YÖNTEMLERİ Infrared (IR) ve Raman Spektroskopisi Yrd. Doç. Dr. Gökçe MEREY TİTREŞİM Molekülleri oluşturan atomlar sürekli bir hareket içindedir. Molekülde: Öteleme hareketleri, Bir eksen

Detaylı

İLERİ SOL JEL PROSESLERİ

İLERİ SOL JEL PROSESLERİ İLERİ SOL JEL PROSESLERİ Yrd. Doç. Dr. Atilla EVCİN Kaplama ve İnce Filmler Sol-jel kaplamalar birçok fonksiyona sahiptir. Bunlardan en belli başlı olanı, görünür ışık dalga boyunda transparan oksitlerin

Detaylı

6. Bölüm: Alan Etkili Transistörler. Doç. Dr. Ersan KABALCI

6. Bölüm: Alan Etkili Transistörler. Doç. Dr. Ersan KABALCI 6. Bölüm: Alan Etkili Transistörler Doç. Dr. Ersan KABALCI 1 FET FETler (Alan etkili transistörler) BJTlere çok benzer yapıdadır. Benzerlikleri: Yükselteçler Anahtarlama devreleri Empedans uygunlaştırma

Detaylı

Titanyum Dioksit TiO 2

Titanyum Dioksit TiO 2 Titanyum Dioksit TiO 2 Dupont ve Dawn Firmalarının Yayınlarından Derlenmiştir. Mehmet Özer Palkos Trading Company (www.palkos.com) TiO 2 Işığı Yansıtma, Parlaklık, Kırılma İndisi özelliklerinden dolayı

Detaylı

Metal yüzeyinde farklı korozyon türleri

Metal yüzeyinde farklı korozyon türleri Metal yüzeyinde farklı korozyon türleri + - + 2 2 - - 2 2 Borunun dış ve iç görünümü ile erozyon korozyon Çatlak korozyonunun görünüm Metalde çatlak korozyonun oluşumu ve çatlak Oyuk korozyonu ve oluşumu

Detaylı

VIA GRUBU ELEMENTLERİ

VIA GRUBU ELEMENTLERİ Bölüm 8 VIA GRUBU ELEMENTLERİ Bu slaytlarda anlatılanlar sadece özet olup ayrıntılı bilgiler derste verilecektir. O, S, Se, Te, Po O ve S: Ametal Se ve Te: Yarı metal Po: Metal *Oksijen genellikle bileşiklerinde

Detaylı

1. Diyot Çeşitleri ve Yapıları 1.1 Giriş 1.2 Zener Diyotlar 1.3 Işık Yayan Diyotlar (LED) 1.4 Fotodiyotlar. Konunun Özeti

1. Diyot Çeşitleri ve Yapıları 1.1 Giriş 1.2 Zener Diyotlar 1.3 Işık Yayan Diyotlar (LED) 1.4 Fotodiyotlar. Konunun Özeti Elektronik Devreler 1. Diyot Çeşitleri ve Yapıları 1.1 Giriş 1.2 Zener Diyotlar 1.3 Işık Yayan Diyotlar (LED) 1.4 Fotodiyotlar Konunun Özeti * Diyotlar yapım tekniğine bağlı olarak; Nokta temaslı diyotlar,

Detaylı

Malzeme Bilimi ve Malzemelerin Sınıflandırılması

Malzeme Bilimi ve Malzemelerin Sınıflandırılması Malzeme Bilimi ve Malzemelerin Sınıflandırılması Malzeme Nedir? Genel anlamda ihtiyaçlarımızı karşılamak ve belli bir amacı gerçekleştirmek için kullanılan her türlü maddeye malzeme denir. Teknik anlamda

Detaylı

MALZEMENİN İÇ YAPISI: Katılarda Atomsal Bağ

MALZEMENİN İÇ YAPISI: Katılarda Atomsal Bağ MALZEMENİN İÇ YAPISI: Katılarda Atomsal Bağ Bölüm İçeriği Bağ Enerjisi ve Kuvveti Atomlar arası mesafe, Kuvvet ve Enerji İlişkisi Atomlar arası Mesafeyi Etkileyen Faktörler. Sıcaklık, Iyonsallik derecesi,

Detaylı

Geleceğin Enerji Çözümleri

Geleceğin Enerji Çözümleri Geleceğin Enerji Çözümleri NGIM HOLDİNG 2 2 1971 de kuruldu. 29 Ortalama yaş ile 600 den fazla çalışan. 6 Farklı sektörde faaliyet gösteren 10 firma. Satışların %40 nı ihracat oluşturmaktadır. Yıllık 100M

Detaylı

BÖLÜM 2. FOTOVOLTAİK GÜNEŞ ENERJİ SİSTEMLERİ (PV)

BÖLÜM 2. FOTOVOLTAİK GÜNEŞ ENERJİ SİSTEMLERİ (PV) BÖLÜM 2. FOTOOLTAİK GÜNEŞ ENERJİ SİSTEMLERİ (P) Fotovoltaik Etki: Fotovoltaik etki birbirinden farklı iki malzemenin ortak temas bölgesinin (common junction) foton radyasyonu ile aydınlatılması durumunda

Detaylı

1. Yarı İletken Diyotlar Konunun Özeti

1. Yarı İletken Diyotlar Konunun Özeti Elektronik Devreler 1. Yarı İletken Diyotlar 1.1 Giriş 1.2. Yarı İletkenlerde Akım Taşıyıcılar 1.3. N tipi ve P tipi Yarı İletkenlerin Oluşumu 1.4. P-N Diyodunun Oluşumu 1.5. P-N Diyodunun Kutuplanması

Detaylı

ELEKTRONİK ATIKLARDAN BAZI METALLERİN GERİ KAZANIMI

ELEKTRONİK ATIKLARDAN BAZI METALLERİN GERİ KAZANIMI ELEKTRONİK ATIKLARDAN BAZI METALLERİN GERİ KAZANIMI H.MADENOĞLU, T.GÜNGÖREN, M.SERT, S.ERDEM, L.BALLİCE, M.YÜKSEL, M.SAĞLAM Ege Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Kimya Mühendisliği Bölümü, 35100 Bornova/İzmir

Detaylı

İÇİNDEKİLER 2

İÇİNDEKİLER 2 Özgür Deniz KOÇ 1 İÇİNDEKİLER 2 3 4 5 6 Elektrotlar Katalizörler Elektrolit Çalışma Sıcaklığı Karbon Nikel, Ag, Metal oksit, Soy Metaller KOH(potasyum hidroksit) Çözeltisi 60-90 C (pot. 20-250 C) Verimlilik

Detaylı

Elektronik-I. Yrd. Doç. Dr. Özlem POLAT

Elektronik-I. Yrd. Doç. Dr. Özlem POLAT Elektronik-I Yrd. Doç. Dr. Özlem POLAT Kaynaklar 1-"Electronic Devices and Circuit Theory", Robert BOYLESTAD, Louis NASHELSKY, Prentice-Hall Int.,10th edition, 2009. 2- Elektronik Cihazlar ve Devre Teorisi,

Detaylı

HAZIRLAYAN Mutlu ŞAHİN. Hacettepe Fen Bilgisi Öğretmenliği

HAZIRLAYAN Mutlu ŞAHİN. Hacettepe Fen Bilgisi Öğretmenliği HAZIRLAYAN Mutlu ŞAHİN Hacettepe Fen Bilgisi Öğretmenliği DENEY NO: 8 DENEYİN ADI: PİL VE AKÜ DENEYİN AMACI: PİL VE AKÜLERİN ÇALIŞMA SİSTEMİNİN VE KİMYASAL ENERJİNİN ELEKTRİK ENERJİSİNE DÖNÜŞÜMÜNÜN ANLAŞILMASI

Detaylı

2/13/2018 MALZEMELERİN GRUPLANDIRILMASI

2/13/2018 MALZEMELERİN GRUPLANDIRILMASI a) Kullanış yeri ve amacına göre gruplandırma: 1) Taşıyıcı malzemeler: İnşaat mühendisliğinde kullanılan taşıyıcı malzemeler, genellikle betonarme, çelik, ahşap ve zemindir. Beton, çelik ve ahşap malzemeler

Detaylı

IVA GRUBU ELEMENTLERİ

IVA GRUBU ELEMENTLERİ Bölüm 6 IVA GRUBU ELEMENTLERİ Bu slaytlarda anlatılanlar sadece özet olup ayrıntılı bilgiler derste verilecektir. C, Si, Ge, Sn, Pb C: Ametal Si ve Ge: Yarı metal Sn ve Pb: Metal C: +4 ile -4 arası Si

Detaylı

AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ KİMYA ANABİLİM DALI BAŞKANLIĞI DOKTORA PROGRAMI

AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ KİMYA ANABİLİM DALI BAŞKANLIĞI DOKTORA PROGRAMI DOKTORA PROGRAMI BİRİNCİ YIL BİRİNCİ YARIYIL KIM-6501 UZMANLIK ALAN DERSİ Z 8 0 8 0 9 KIM-6601 TEZ HAZIRLIK ÇALIŞMASI Z 0 1 1 0 1 20 1 21 12 30 İKİNCİ YARIYIL KIM-6502 UZMANLIK ALAN DERSİ Z 8 0 8 0 9 KIM-6602

Detaylı

Güneş Enerjisini Doğrudan Elektrik Enerjisine Çevirme Sektörü Fotovoltaik Değer Zinciri Dünya ve Türkiye

Güneş Enerjisini Doğrudan Elektrik Enerjisine Çevirme Sektörü Fotovoltaik Değer Zinciri Dünya ve Türkiye EMO-GENSED Güneşin Geleceğini Anlatıyor İTÜ Süleyman Demirel Kültür Merkezi, 23 Ocak 2015 Güneş Enerjisini Doğrudan Elektrik Enerjisine Çevirme Sektörü Fotovoltaik Değer Zinciri Dünya ve Türkiye Prof Dr.

Detaylı

Malzeme Bilimi ve Mühendisliği. h$p://www.mse.cankaya.edu.tr

Malzeme Bilimi ve Mühendisliği. h$p://www.mse.cankaya.edu.tr Malzeme Bilimi ve Mühendisliği 1 h$p://www.mse.cankaya.edu.tr Malzeme Bakır Çağı (M.Ö. 5000-3000) Tunç Çağı (M. Ö. 3000-1000) Demir Çağı (M.Ö. 1190-330 ) 2 Malzeme Günümüzde birçok malzeme çeşidi bulunmaktadır.

Detaylı

MIRA INFRA NANO ENDÜSTRİYEL

MIRA INFRA NANO ENDÜSTRİYEL MIRA INFRA NANO ENDÜSTRİYEL ELEKTRİKLİ RADYANT ISITICI Yanı başınızdaki güneş YENİ NANO TEKNOLOJİ, ÜSTÜN PERFORMANS MİRA INFRA Nano Elektrikli radyant ısıtıcılar, paslanmaz çelik boru içerisindeki yüksek

Detaylı

Ders 2- Temel Elektriksel Büyüklükler

Ders 2- Temel Elektriksel Büyüklükler Ders 2- Temel Elektriksel Büyüklükler Yard.Doç.Dr. Ahmet Özkurt Ahmet.ozkurt@deu.edu.tr http://ahmetozkurt.net Yük Elektriksel yük maddelerin temel özelliklerinden biridir. Elektriksel yükün iki temel

Detaylı

ORGANİK NANOMALZEMELER KULLANILARAK ÜRETİLEN FOTOVOLTAİK TEKSTİL YAPISININ ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ

ORGANİK NANOMALZEMELER KULLANILARAK ÜRETİLEN FOTOVOLTAİK TEKSTİL YAPISININ ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ ISSN:1306-3111 e-journal of New World Sciences Academy 2009, Volume: 4, Number: 4, Article Number: 1A0047 ENGINEERING SCIENCES Received: March 2009 Accepted: September 2009 Series : 1A ISSN : 1308-7231

Detaylı