MALZEMELER ve MÜHENDİSLİK Prof:dr.Ayşegül AKDOĞAN EKER

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "MALZEMELER ve MÜHENDİSLİK. 25.02.2009 Prof:dr.Ayşegül AKDOĞAN EKER"

Transkript

1 MALZEMELER ve MÜHENDİSLİK

2 Malzeme Nedir? Malzemeler, kendilerinden bir şeyler oluşturulan veya yapılan maddelerdir. Uygarlığın başından beri malzemeler, enerji ile birlikte insanın yaşama standardını yükseltmek için kullanılmıştır. Ağaç, beton, tuğla, plastik, cam, lastik, çelik, alüminyum, bakır ve kağıt çevremizde yaygın olarak rastlanılan malzemelerdir. Aslında çevremize baktığımızda, çok daha fazla malzeme çeşidi olduğunu görürüz. Sürekli araştırma ve gelişmelerin sonucunda, sık sık yeni malzemeler ortaya çıkarılmaktadır.örn. Cam, çelik, plastik, lastik, Al, Cu, tuğla vb.

3 Malzeme Bilimi Malzeme Bilimi; malzemelerin içyapıları, özellikleri ve işlenmeleri hakkında temel bilgileri araştırır. Malzeme Mühendisliği; malzemeleri, insanlar tarafından kullanılabilecek ürünler haline getirmek için temel ve uygulamalı bilgilerle ilgilidir. Disiplin olarak malzeme bilimi, malzemelerin özellikleri ve yapıları arasında var olan ilişkilerin, bağlantıların araştırılmasını kapsar. Bunun tersine malzeme mühendisliği, önceden özellikleri belirlenmiş malzemelerin yapısı, şekillendirilmesi ve bunların yapı özellik korelasyonuna dayanır. Makine, inşaat, kimya ya da elektrik mühendisliğinde çalışan uygulamalı bilim adamları ve mühendisler, malzemelerin şekillendirilmesi, dizayn problemleri ile karşılaşabilirler. Çoğu zaman malzeme problemleri, uygun malzeme seçilmeyişinden kaynaklanabilir. Bu nedenle malzeme seçimi büyük önem kazanmaktadır.

4 Üretimde Malzeme Üretimde malzeme kullanıldığından, her bir uygulama için en uygun malzemenin seçilebilmesi ve bunu işlemek için en uygun yöntemin belirlenebilmesi, mühendislerin malzemenin içyapısı ve özellikleri hakkında bilgi sahibi olmalarını gerektirir. Örneğin mühendisler, tasarladıkları X-30 ses üstü uzay uçağının Mach hızla uçabilmesi için 1800 C ye kadar dayanabilecek, yeni yüksek sıcaklık malzemelerine ihtiyaç duymuşlardır. Bu amaçla da Al metal anafazlı (matriksli) karma (kompozit) malzemeler ve refrakter malzemelerin geliştirilmesine çalışılmaktadır. Örneğin makine mühendisleri jet motorlarını daha verimli çalıştırabilmek için, daha yüksek sıcaklıklarda çalışabilecek malzemeler aramaktadır. Uzay ve uçak mühendisleri, uzay taşıtları ve uçaklar için daima daha yüksek dayanım/ağırlık oranına sahip malzemeler aramaktadır. Kimya mühendisleri korozyona dayanıklı malzemeler, elektrik mühendisleri ise elektronik aletlerin daha hızlı ve yüksek sıcaklıklarda çalışabilmesi için yeni malzemeler peşindedir.

5 Malzemelerin Sınıflandırılması

6 Metal Malzemelerin sınıflandırılması

7 Mühendislik Malzemeleri

8 Mühendislik Malzemelerinin Gelişimi Tarih boyunca malzemeler sınırlı olarak tasarlanmıştır. Eski çağlar, insanların kullandığı malzemelerin isimleri ile örneğin taş devri, bronz devri, demir devri gibi adlandırılmıştır. İnsanlar öldüklerinde hazineleri de kendileri ile birlikte gömülmekteydi. Mısır firavunlarından Tutankamun,taş lahit içine renkli camdan yapılmış eşyaları ile, Agamennon ise bronz kılıcı ve altın maskı ile gömülmüşlerdir. Firavunun eşyaları,yaşadıkları zamanın en yüksek teknolojisine ait ürünleri temsil etmekteydi. Düşünün arkadaşlar,eğer firavunlar bügün yaşasalar ve ölselerdi yanlarında neler gömülebilirdi?titanyum saatleri mi? yoksa karbon elyaf ile takviye edilmiş tenis raketlerini mi? Yoksa metal matrisli kompozit dağ bisikletlerini mi? Yada polieter etil keten kasklarını mı? Günümüz tek bir malzeme çağı değildir ve çağımızda malzemelerin sınırı yoktur. Şimdiye dek günümüzdeki kadar malzemelerin çok hızlı geliştiği ve özelliklerin bu kadar değişkenlik gösterdiği asla başka bir çağ olmamıştır. Mühendislerin temin edilebileceği malzeme listesi öyle hızlı gelişmektedir ki, üniversiteden 30 yıl önce mezun olan birinin bu malzemelerin yarısından bile haberi yoktur.ama yeni malzemelerin bilinmemesi tasarımcı için risk oluşturmaktadır.

9 Mühendislik Malzemelerinin Gelişimi Tarih öncesi malzemeler M.Ö den önce taş devrinde taş daha sonraları ise seramikler ve camlar,doğal polimerler ve kompozitlerdi. Her zaman teknolojinin en üst noktasında olan silahlar,ahşap ve çakmak taşından yapılmaktaydı. Bölgesel olarak bulunan altın ve gümüşün ise teknolojideki rolü çok küçüktü.bakır,bronz ve daha sonrada demirin bulunuşu(bronz devri M.Ö arası ve demir devri M.Ö.1000-M.S.1620 arası) ahşaptan ve taştan mamül eski silahların ve takımların yerini alarak teknolojinin ilerlemesini geliştirmiştir. Dökme demir teknolojisi ( ) mühendislikte metallerin hakimiyet kurmasını sağlamıştır. Ve daha sonra çelikler,hafif alaşımlar ve özel alaşımlardaki gelişmeler de metallerin konumun sağlamlaştırmıştır lı yıllarda mühendislik malzemeleri denilince akla ilk gelen metaller olamaktaydı. Ancak,diğer malzemeler de gelişmekteydi.örnek olarak,seramikler sınıfından Portland çimentosu, refrakterler ve silika, polimer sınıfından kauçuk, bakalit ve polietilen sayılabilir. Ancak bu malzemelerin toplam malzeme pazarındaki payları çok azdı.daha sonraki yıllarda metal alaşımlarının gelişme hızı yavaşlamıştır. Bir yandan çeliğe ve dökme demire olan talep azalırken, diğer yandan yüksek performanslı seramiklerin üretimi, polimer ve kompozit endüstrisi hızla gelişmektedir. Malzemelerde görülen hızlı değişimi tasarımcılar görmemezlikten gelemezler.

10

11

12 Mühendislik Malzemeleri Mühendislik malzemelerinin yoğunlukları

13 Mühendislik Malzemelerinin Sınıflandırılması Kolaylık için üç grupta incelenebilir. -Metal malzemeler, -Polimer malzemeler (plastikler) -Seramik malzemeler Mühendislikteki büyük önemleri nedeniyle karma malzemeler (kompozitler) ve elektronik malzemeler de incelenmeye değerdir.

14 Mühendislik Malzemelerinin Sınıflandırılması 1. Metalik Malzemeler Metal malzemeler, tekniğin ve endüstrinin gereksinimini büyük oranda karşılayan malzeme grubudur. Periyodik sistemde yer alan hidrojen, oksijen gibi gazlar ve neon, argon vb soy gazlar metalik malzeme grubu arasında yer almazlar.

15 Mühendislik Malzemelerinin Sınıflandırılması Metalik elementlere örnek olarak Cu, Fe, Al, Ni, Ti gösterilebilir. Metalik malzemeler içinde C, N, O2 de bulunabilir. Metaller, atomların düzenli yer aldığı kristal yapıdadırlar. Metallerin birçok özelliği, en dış yörüngedeki atom sayıları ile bağlantılıdır. Çoğu oda sıcaklığında dayanıklı ve sünek olup, yüksek sıcaklıklarda bile, nispeten dayanımlarını korurlar. Elektriği ve ısıyı iletirler, ışığı geçirmezler.

16 Mühendislik Malzemelerinin Sınıflandırılması Nikel esaslı yüksek sıcaklık süper alaşımları gibi yeni ve ileri uçak sanayi alaşımları ise, daha yüksek sıcaklık dayanımı ve korozyon direnci için devamlı geliştirilmektedir. Bu alaşımların kullanıldığı jet motorlarının verimi, artan çalışma sıcaklığı ile artmaktadır. Sıcak eş basınçlı presleme ve eş sıcaklıklı dövme gibi yeni işleme teknikleri, uçak alaşımlarında yorulma ömürlerini uzatabilmektedir. Bazı alaşımlarda bitmiş ürün maliyetini düşürdüğünden, toz metalürjisi tekniği de gelişmektedir. Hızlı soğutma tekniği ile ergimiş durumdan saniyede bir milyon santigrat hızla soğutulan metal tozları üretilmektedir. Bu tozlar daha sonra sıcak eşbasınçlı presleme dibi tekniklerle şekillendirilip, çubuklar haline getirilmektedir. Bu yöntemle, yeni nikel esaslı süper alaşımlar, Al alaşımları ve Ti alaşımları üretilmiştir. Ergimiş durumdan hızlı katılaşma sonucu, metal yapısı kristalin yapıdan farklı amorf yapıya dönüşeceğinden, malzeme yepyeni özelliklere ve korozyon direncine sahip olacaktır. Jet motorlarının yanma odalarında ve türbin kanatlarında yüksek sıcaklığa dayanıklı süper alaşımlar kullanılır.

17 İstanbul Boğaziçi Köprüsü İstanbul Boğaziçi Köprüsü, 30 Ekim 1973 tarihinde dönemin cumhurbaşkanı Fahri Korutürk tarafından hizmete açılmıştır.köprü yapımı 3 yıl sürmüştür. Toplam 1560 m. Uzunluğundaki köprünün, orta açıklığı 1074m., Ortaköy viyadüğü 231m., Beylerbeyi viyadüğü 255m.dir. Köprünün genişliği 33.40m., orta açıklılğın denizden yüksekliği 64m. Ve kulelerin denizden yüksekliği ise 165m.dir. İstanbul Boğaziçi Köprüsünün yapımında; 4 bin ton betonerme çeliği 17 bin ton yapı çeliği 6 bin ton kablo çeliği 71 bin metreküp beton kullanılmıştır.

18 Mühendislik Malzemelerinin Sınıflandırılması 2. Polimer Malzemeler Polimerler, plastik ve kauçuk malzeme ailelerini kapsarlar. Polimer malzemelerin çoğu organik bileşikler olup, kimyasal olarak karbon, hidrojen ve diğer metal olmayan elementlerden meydana gelen uzun molekül zincirlerine ve ağlarına sahip, yüksek molekül ağırlıklıdırlar. Yapısal polimerlerin çoğu kristal yapıda değildir. Fakat bazılarında, hem kristalli hem de kristalsiz bölgeler beraberce bulunabilmektedir. Polimer malzemelerin dayanım ve sünekliği, büyük değişmeler göstermektedir. İçyapılarının etkisiyle polimer malzemelerin çoğu, kötü bir elektrik iletkenidir. Bunların bir kısmı ise iyi yalıtkandır ve elektrik yalıtımında kullanılır. Genel olarak polimer malzemeler düşük yoğunluğa, nispeten düşük yumuşama ve bozunma sıcaklığına sahiptir.

19 Mühendislik Malzemelerinin Sınıflandırılması 3. Seramik Malzemeler Kimyasal olarak birbirine bağlı metal ve metal olmayan elementlerden oluşan, organik olmayan malzemelerdir. Seramik malzemeler kristalli veya kristalsiz ya da bunların karışımı olabilirler. Seramik malzemelerin çoğu yüksek sertliğe ve yüksek sıcaklık dayanımına sahip olmakla birlikte, mekanik olarak kırılgandır. Çoğunlukla oksitler, nitritler ve karbürlerdir. Kil mineralleri, çimento ve camdan oluşan seramik malzemeler, malzeme grubunda geniş bir yer kaplamaktadır. Elektriği ve ısıyı iletmezler; yalıtkandırlar. Yalıtım özellikleri, ısı ve aşınmaya dayanımları nedeniyle, yüksek sıcaklık sıvı metal fırınlarında astar olarak kullanılır. Buji gövdeleri yapılır. Uzay taşıtlarının kaplanmasında seramik fayanslar kullanılır. Seramik fayanslar, Al iç gövdeyi, atmosfere giriş ve çıkışta oluşan yüksek sıcaklıktan korumaktadır. Ayrıca seramik malzeme, içten yanmalı motorlarda da kullanılmaktadır. Motorlarda kullanılan seramik malzemelerin üstün özellikleri; hafiflikleri, yüksek dayanım ve sertlikleri, iyi ısı ve aşınma dirençleri, düşük sürtünmeleri ve Prof:dr.Ayşegül yalıtkanlıklarıdır. AKDOĞAN EKER Entegre devrelerde kullanılırlar

20 Mühendislik Malzemelerinin Sınıflandırılması 4. Kompozit (Karma) Malzemeler İki veya daha fazla malzemenin karışımıdır. Kompozit malzemelerin çoğu, istenen özellikleri elde etmeye uygun dolgu ve güçlendirme malzemeleri ile bağlayıcı reçineden ibarettir. Genellikle bileşenler birbiri içinde çözünmez ve birbirlerinden belirli bir arayüzle ayrılır. Değişik türleri vardır. Ana faza göre metalik, polimer ve seramik kompozitler olarak isimlendirilirler Dayanım ve hafiflikleri nedeniyle uçak malzemesi olarak (uçağın kanat motorunda), korozyon dayanımları nedeniyle petrol boru bağlantılarında (camla güçlendirilen polifenilen sülfür) tercih edilirler. Skorsky helikopterlerinde, uçak ve uzay araçlarında karbon fiber ile güçlendirilmiş polimer matriksli kompozit malzemeler kullanılır. Betonarme, emaye, araba lastiği ve fiberglas tekneler kompozit malzemelere örnektir.

21 Mühendislik Malzemelerinin Sınıflandırılması 5. Elektronik Malzemeler Bu malzemeler hacim olarak önemli bir yer tutmamakla birlikte, ileri mühendislik teknolojileri için son derece önemli malzemelerdir. En önemli elektronik malzeme, çeşitli katkılarla elektrik özellikleri değiştirilmiş saf silisyumdur. Çok sayıda karmaşık elektronik devre 5-6 mm2 lik bir Si yongası üzerine işlenebilmektedir. Bu yeni malzemelerle yapılan mikroelektronik cihazlar içinde haberleşme uydularını, bilgisayarları, hesap makinelerini, dijital saatleri ve kaynak robotlarını sayabiliriz.

22 Mühendislik Malzemelerinin Sınıflandırılması 6.Yarı İletkenler Elektriksel özellikleri metaller ve yalıtkanlar arasında yer alır. Bu malzemelerin elektriki karakteristikleri, empürite atomların çok küçük miktarının varlığına bile son derece duyarlıdır. Elektronik ve bilgisayar endüstrisinde yaygın kullanım alanı bulmuşlardır. Si-Ga esaslı malzemelerdir. Örneğin mikrodevrelerde silikon çip kullanılır.

23 Mühendislik Malzemelerinin Sınıflandırılması 7.Biometaller İmplantlar ve herhangi bir nedenle vücut içinde yer alan ve vucut sıvısı ile reaksiyona girmeyen malzemelerdir. Örneğin kemikleri bağlamada kullanılan platin ( halk arasında çivi olarak da bilinir),niti esaslı şekil hafızalı alaşımlar vb.

24 Malzeme Seçiminin Önemi Malzeme seçimi önemli bir konudur. Günümüzde demir esaslı malzeme (özellikle çelik) olmak üzere den hatta den fazla kullanılan geniş malzeme spektrumu vardır. Kullanılan her bir malzeme ayrı ayrı sayıldığında bir traktörde bin, bir otomobilde bin, bir tankda 40 bin, bir uçakta 100bin ve denizaltıda 120 bin adet malzeme bulunmaktadır. Çok sayıda malzemenin bir araya getirildiği bu karmaşık sistemlerin her biri önemli görevleri yerine getirmektedir. Bu nedenle de malzemelerin bulundukları yerdeki şartlara uygun olarak doğru seçilmesi çok önemlidir. Aksi takdirde, hem çalışma sırasında sistemin söz konusu parçası kırılıp can ve mal kaybına neden olabilir. Mal kaybı, kaynakların azalması ve iş gücü kaybına neden olabilir. Can kaybının telafisi ise mümkün olmadığından önemi daha da fazladır. Örn.1200kğ.ağırlığında bir otomobilin aksının yapımında çelik yerine alüminyum malzeme kullanılırsa otomobilin yürümesinden bir süre sonra yeterli mukavemet olmadığından aks eğilir ve yorularak araç hasara uğrar.

25 TASARIM Tasarım herkes için farklı şey ifade eder. Bayanların şapkalarından tutun da dişli kutularının yağdanlıklarına kadar üretilen her nesne bir tasarım olarak Bizi ilgilendiren ise, mekanik tasarım ve malzemelerin bu tasarımdaki rolüdür. Mekanik elemanların bir kütlesi vardır,yük taşırlar,ısı iletirler,aşınmaya ve korozif ortamlara maruz kalırlar. Mekanik elemanlar tek bir malzemeden yapılabileceği gibi, çok sayıda malzemeden de yapılabilir,belirli bir şekilleri (tasarımları) vardır ve imal edilmek zorundadırlar. İnsanların ilk elbiseyi,ilk kulübeyi ve ilk savaşı yapmalarından bu yana malzemeler,tasarımları ile sınırlandırılmışlardır.bu sınırlama hala günümüzde de devam etmektedir. Malzemelerin gelişimi günümüzde son derece hızlı olmaktadır. Günümüzde malzemelerin sahip oldukları özellikler ve sağladıkları olanaklar,önceki yıllara göre çok fazladır.

26 Tasarımda Malzeme Seçimi Bir fikirden yola çıkılarak tasarım yapılabileceği gibi, pazardaki ayrıntılı bazı taleplerden yola çıkılarak da tasarım yapılabilmektedir. Her iki durumda da ürünün yapılacağı malzeme hakkında karar vermek gerekmektedir.bazan de karar verirken zorlanılabilir.yeni bir ürün istenebilir yada mevcut bir ürünün geliştirilmesi istenebilir yada mümkünse yeni bir malzme ile imal edilmesi istenebilir.mühendislikte kullanılabilecek malzeme sayısı çok fazla olup arasında olduğu tahmin edilmektedir. Bununla birlikte yürürlüğe giren standartlarla bu rakam azaltılmaya çalışılmaktadır.bir yandan da yeni malzemeler ortaya çıkarılmaktadır. O halde bu kadar geniş malzeme listesinden mühendisler amaçlarına en uygun malzeme seçimini nasıl yapacaklardır?rasyonel bir seçim için gereken yöntem formüle edilebilir mi? Tasarımın uygun olduğu seviyeye göre soru bir çok düzeyde cevaplanabilir; -Başlangıçta tasarım akıcıdır ve opsiyonlar çok fazladır.tüm malzemeler göz önüne alınmalıdır. -Tasarım üzerine yoğunlaştıkça ve parça şekillendikçe (biçim aldıkça), seçim kriterleri netleşir yani keskinleşir.ve seçilecek malzeme sayısı azalır.işte bu durumda daha kesin ve detay veriler gerekir ve seçim için farklı analiz yöntemleri kullanılır. -Tasarım sonunda daha hassas veriler gerekir, malzeme sayısı birkaça iner bazen de sadece birdir.

27 Tasarımda Malzeme Seçimi Malzemelerin seçimi; malzemelerin şekillendirilme yani imalat yöntemlerinden bağımsız olarak yapılamaz. O halde imalat yöntemleri örn. Talaşlı, talaşsız, birleştirme, yüzey işleme ve diş açma vb. gibi tasarımın önemli bir unsurudur. Maliyet de malzeme seçiminde önemli bir başka faktördür. İyi bir tasarımın tek başına bir ürünü satmak için yeterli olmadığı da göz önünde tutulmalıdır.ev aletlerinden otomobile ve uçağa kadar her ürünün şekli (biçimi), dokusu (yapısı), rengi, estetiği ve dekorasyonu her zaman kullanıcıya bir tatmin ( haz ) vermektedir.çok önemli olan bu estetik unsurlar,endüstri(endüstriyel)tasarım olarak bilinir ve bir çok mühendislik dersinde ele alınmazlar. Estetik unsurlar ihmal edildiğinde,üreticinin pazar payını kaybetmesine (yitirmesine) neden olur. Çünkü, iyi bir tasarım çalışır ama mükemmel bir tasarım ayrıca haz verir. Tasarım problemlerinin tek ve tam bir çözümü yoktur.tasarımcının ihtiyacı olan tek şey,açık bir düşünce ve tüm olasılıklar için karar vermeye istekliliktir. Atasözünün dediği gibi; denize geniş ağ atılırsa çok balık tutulur sözünde olduğu gibi en uygun malzemeyi seçmek için bir prosedür gerekmektedir. Örneğin malzeme seçimini diyagramlar yardımı ile yapmak, potansiyel malzeme adayları arasında ilk seçimi basitleştirmektedir. Malzeme ve tasarım (biçim) arasındaki etkileşim ayrıntılı olarak tartışılmalıdır.ayrıca,kullanıcıya tasarımı doğrudan imalat prosesi ile gerçekleştirmesine imkan veren proses seçim diyagramları geliştirilmiştir

28 Malzeme Seçiminde Bazı faktörler Her malzeme kullanımı, önemsiz olsa bile bazı seçim elemanları gerektirir. Birçok mühendislik çalışmaları gibi malzeme seçimi de problem çözme işidir. Problem çözmede ana adımlar şöyle özetlenebilir; --problem analizi --alternatif çözümlerin formülasyonu --alternatiflerin geliştirilmesi --karar Malzeme seçilme işlemine uygulanan bu adımlar şu hale dönüşürler; --malzemelerin gerekli özelliklerinin analizi --aday malzemelerin seçimi --adayların geliştirilmesi --gerekli özelliklere en iyi uyan malzemenin seçilmesi

29 Malzeme Seçiminde Bazı faktörler Birçok mühendis malzemeyi iki yanlış nedenden seçer; --bu tip uygulamalarda her zaman bu malzemeler kullanılır; her uygulama tercih edilen malzemeye sahip olduğunda ve her malzeme emniyetli pazarlara sahip olduğunda gider. Diğer bir deyişle, gelenek ve iyi teknoloji gerektiği şekilde karışmaz. --yalnızca bu özelliklerinden dolayı; malzemenin özelliklerinin, malzemenin özel kullanımlarına başvurmadan esrarengiz bir biçimde hemen hemen metafiziksel olarak malzemeyle bağlantılı olduğunu ima eder.örneğin mukavemet, malzemenin özelliği olmaktan çok uygulanmış bir koşullar takımına cevabıdır. Kısaca-malzemenin mukavemeti yüksek olur ancak şekillendirilmesi iyi değildir.tek bir özellik için malzeme seçimi doğru olmaz. Malzeme seçiminde göz önüne alınması gereken genel karekteristikleri vardır. Bütün malzemelerin iyi performans gösterdikleri ancak tatmin edici kullanılmadıkları limitleri vardır. Standart deney prosedürleri, sadece aykırı durumların çalışma davranışlarını ölçmektedir. Sıcaklık, çevresel koşullar, uygulanan gerilmenin derecesi ve diğer faktörleri de içine alan imalat ve çalışma koşullarını bilmeden ve anlamadan uygun malzeme seçme olasılığı çok zayıftır.

30 Malzeme Seçiminde Bazı faktörler Malzeme seçiminde ana faktörler şunlardır; mekanik mukavemet Süneklik Tasarım stabilite (kararlılık) imal edilebilirlik (imalata uygunluk-üretilebilirleik) elde edilebilirlik korozyon direnci ısı transfer özellikleri özel özellikler maliyet

31 Malzeme Seçiminde Bazı faktörler Malzeme seçiminde mukavemet; malzemenin çalışması sırasında uygulanan gerilmelere dayanıp dayanamayacağıdır. Süneklik; mukavemete bağlı olarak değişir. Ve genellikle süneklik, mukavemetten fedakarlık yapılarak elde edilir. Örn. soğuk şekilendirme sonrası mukavemet artar süneklik düşer. Tasarım; malzeme seçiminde mukavemet ve sünekliğe sıkı sıkı bağlıdır. Yapılan çalışmada otomobilin gerek çalışması sırasında gerekse laboratuvar ve yol testindeyken oluşan yorulmanın %90 ının dizayn ve üretim hatası %10 unun ise malzeme seçim hatası nedeniyle meydana geldiği saptanmıştır. Çalışma halindeki bir malzemenin kararlılığı yani stabilitesi; çalışma sıcaklığına, sıcaklık değişimlerine ve ne kadar süre ile o sıcaklıkta kalacağına bağlıdır.sıcaklık sadece mukaveti etkileyerek sürünme dayanımının düşmesine neden olmaz aynı zamanda da malzemenin mikroyapısının değişimine neden olur.malzemenin kararlılığı yada diğer bir deyişle sürekliliği, çalışma süresi boyunca özellikleri bozulmadan işlevini tamamlamasıdır. Bazen bazı uygulamalarda radyasyona maruz kalma da önemli bir koşul olarak karşımıza çıkmaktadır.

32 Malzeme Seçiminde Bazı faktörler Elde edilebilirlik; malzemenin kolay temin edilmesi fiyatının da ucuz olmasına neden olacaktır. İmalata uygunluk; her malzeme her yöntemle imal edilemez. Genellikle şekil verme, birleştirme vb. gibi özel işlemler gerektirmeyen standart yöntemlerle imal edilebilecek malzemeler tercih edilir. Korozyon direnci; Malzemenin istenilen çalışma koşullarına korozyona uğramaması istendiğinden korozyon direnci yüksek malzemeler tercih edilir.seçilecek malzemenin temiz ve korozyon ortamına dayanıklı olması yani mukavemet ve diğer özelliklerinin ortamdan etkilenmemesi gerekir. Maliyet, endüstri malzemelerin daha etkili kullanımı sayesinde maliyet düşürülebilmesi için önemli yaklaşımlar: seçilen malzemenin gözden geçirilmesi, malzeme şeklinin (formunun) gözden geçirilmesi ve malzeme özelliklerinden daha iyi yararlanabilmek için tasarımın gözden geçirilmesi. örn.bazı kompleks şekilli parçalar doğrudan imal edilmeyip levha plaka, dövme ve döküm yöntemlerinden biri seçilerek imal edilmiş basit parçaların birleştirilmesiyle yapılabilir. Birleştirme masrafı, döküm veya ekstrüzyon yöntemleri kullanılarak azaltılabilir. Otomobilerde krank mili uzun yıllar istenilen mukavemet ve sertlik değerlerine sahip olan dövme çelikten yapılmıştır..bugün yeterli eğmede çok iyi çalışan döküm ve talaşlı işleme ile üretilen krank milleri vardır. Dökümle elde edilmiş veya işlenmiş krank milinin maliyeti dövme yöntemiyle imal edilen milden daha düşüktür. Tüm bu bilgilerin ışığı altında; Tasarımcı, malzeme seçiminden sorumludur ve üretim mühendislieri ile de koordineli çalışmalıdır.

TASARIM ve MALZEME SEÇİMİ Prof.Dr.Ayşegül AKDOĞAN EKER

TASARIM ve MALZEME SEÇİMİ Prof.Dr.Ayşegül AKDOĞAN EKER TASARIM ve MALZEME SEÇİMİ TASARIM Tasarım herkes için farklı şey ifade eder. Bayanların şapkalarından tutun da dişli kutularının yağdanlıklarına kadar üretilen her nesne bir tasarım olarak nitelendirilebilir.ancak,

Detaylı

MMM 2011 Malzeme Bilgisi

MMM 2011 Malzeme Bilgisi MMM 2011 Malzeme Bilgisi Yrd. Doç. Dr. Işıl BİRLİK Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü isil.kayatekin@deu.edu.tr Materials Science and Engineering: An Introduction W.D. Callister, Jr., John Wiley

Detaylı

MALZEME SEÇİMİNİN ÖNEMİ VE MÜHENDİSLİK MALZEMELERİ

MALZEME SEÇİMİNİN ÖNEMİ VE MÜHENDİSLİK MALZEMELERİ MALZEME SEÇİMİNİN ÖNEMİ VE MÜHENDİSLİK MALZEMELERİ Bir fikre ya da ihtiyaç duyulan bir pazara ait ürünün nasıl üretileceğine dair detaylı bilgilerin ortaya çıkma sürecidir. Benzer tasarımlar Müşteri istekleri

Detaylı

2/13/2018 MALZEMELERİN GRUPLANDIRILMASI

2/13/2018 MALZEMELERİN GRUPLANDIRILMASI a) Kullanış yeri ve amacına göre gruplandırma: 1) Taşıyıcı malzemeler: İnşaat mühendisliğinde kullanılan taşıyıcı malzemeler, genellikle betonarme, çelik, ahşap ve zemindir. Beton, çelik ve ahşap malzemeler

Detaylı

MALZEME SEÇİMİNİN ÖNEMİ VE MÜHENDİSLİK MALZEMELERİ. Doç.Dr. Salim ŞAHİN

MALZEME SEÇİMİNİN ÖNEMİ VE MÜHENDİSLİK MALZEMELERİ. Doç.Dr. Salim ŞAHİN MALZEME SEÇİMİNİN ÖNEMİ VE MÜHENDİSLİK MALZEMELERİ Doç.Dr. Salim ŞAHİN MALZEME SEÇİMİNİN ÖNEMİ Günümüzde 70.000 demir esaslı malzeme (özellikle çelik) olmak üzere 100.000 den fazla kullanılan geniş bir

Detaylı

TASARIM. nesne bir tasarım m olarak nitelendirilebilir. Ancak, tasarım m daha çok. şey de ifade. etmektedir. bir tasarım m olarak kabul edilmektedir.

TASARIM. nesne bir tasarım m olarak nitelendirilebilir. Ancak, tasarım m daha çok. şey de ifade. etmektedir. bir tasarım m olarak kabul edilmektedir. TASARIM Tasarım m herkes için i in farklı şey ifade etmektedir. Bayanların şapkalarından tutun da dişli kutularının n yağdanl danlıklarına kadar üretilen her nesne bir tasarım m olarak nitelendirilebilir.

Detaylı

Malzeme Seçiminin Önemi

Malzeme Seçiminin Önemi Malzeme Seçiminin Önemi Malzeme Seçiminin Önemi Malzeme seçimi önemli bir konudur. Günümüzde yetmiş bin demir esaslı malzeme (özellikle çelik) olmak üzere yüz binden fazla kullanılan geniş bir malzeme

Detaylı

SÜPER ALAŞIMLAR Prof.Dr.Ayşegül AKDOĞAN EKER Prof.Dr.Ayşegül AKDOĞAN EKER

SÜPER ALAŞIMLAR Prof.Dr.Ayşegül AKDOĞAN EKER Prof.Dr.Ayşegül AKDOĞAN EKER Süper alaşım; ana yapısı demir, nikel yada kobalt olan nisbeten yüksek miktarlarda krom, az miktarda da yüksek sıcaklıkta ergiyen molibden, wofram, alüminyum ve titanyum içeren alaşım olarak tanımlanabilir.

Detaylı

FZM 220. Malzeme Bilimine Giriş

FZM 220. Malzeme Bilimine Giriş FZM 220 Yapı Karakterizasyon Özellikler İşleme Performans Prof. Dr. İlker DİNÇER Fakültesi, Fizik Mühendisliği Bölümü 1 Ders Hakkında FZM 220 Dersinin Amacı Bu dersin amacı, fizik mühendisliği öğrencilerine,

Detaylı

PÜSKÜRTME ŞEKİLLENDİRME (SPRAY FORMING / SPRAY DEPOSITION)

PÜSKÜRTME ŞEKİLLENDİRME (SPRAY FORMING / SPRAY DEPOSITION) PÜSKÜRTME ŞEKİLLENDİRME (SPRAY FORMING / SPRAY DEPOSITION) Püskürtme şekillendirme (PŞ) yöntemi ilk olarak Osprey Ltd. şirketi tarafından 1960 lı yıllarda geliştirilmiştir. Günümüzde püskürtme şekillendirme

Detaylı

Üç farklı malzeme türünden imal edilen ve günlük haya6a sıkça karşılaş9ğımız ürünlerden biri, gazlı içecek kaplarıdır. Gazlı içecekler alüminyum

Üç farklı malzeme türünden imal edilen ve günlük haya6a sıkça karşılaş9ğımız ürünlerden biri, gazlı içecek kaplarıdır. Gazlı içecekler alüminyum Üç farklı malzeme türünden imal edilen ve günlük haya6a sıkça karşılaş9ğımız ürünlerden biri, gazlı içecek kaplarıdır. Gazlı içecekler alüminyum (metal) kutularda (üs6e), cam (seramik)(ortada) ve plasek

Detaylı

Malzeme Bilimi ve Malzemelerin Sınıflandırılması

Malzeme Bilimi ve Malzemelerin Sınıflandırılması Malzeme Bilimi ve Malzemelerin Sınıflandırılması Malzeme Nedir? Genel anlamda ihtiyaçlarımızı karşılamak ve belli bir amacı gerçekleştirmek için kullanılan her türlü maddeye malzeme denir. Teknik anlamda

Detaylı

2/8/2018. MLZ 204 Yapı Malzemesi (Teori + Uygulama) MLZ 204 Yapı Malzemesi (Teorik + Uygulama)

2/8/2018. MLZ 204 Yapı Malzemesi (Teori + Uygulama) MLZ 204 Yapı Malzemesi (Teorik + Uygulama) MLZ 204 Yapı Malzemesi 3.0 +2.0 (Teori + Uygulama) Değerlendirme: I. Ara sınav %20 Klasik II. Ara sınav %20 Sözel ve sayısal sorular Dönem Sonu sınavı %40 Kısa sınav %10 Lab. uygulamaları öncesi uygulama

Detaylı

KOMPOZİTLER Sakarya Üniversitesi İnşaat Mühendisliği

KOMPOZİTLER Sakarya Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Başlık KOMPOZİTLER Sakarya Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Tanım İki veya daha fazla malzemenin, iyi özelliklerini bir araya toplamak ya da ortaya yeni bir özellik çıkarmak için, mikro veya makro seviyede

Detaylı

Malzeme Bilgisi. Mühendsilik Malzemeleri - RÜ

Malzeme Bilgisi. Mühendsilik Malzemeleri - RÜ Malzeme Bilgisi 1 Giriş Genel anlamda, gereksinme duyulan maddelerin tümüne malzeme denir. Teknik dilde ise malzeme sözcüğünden özellikle, mühendislik yapıtlarının gerçekleştirilebilmesi için gerekli katı

Detaylı

BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü. http://metalurji.beun.edu.tr/ facebook.com/groups/beunmetalurji

BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü. http://metalurji.beun.edu.tr/ facebook.com/groups/beunmetalurji BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü http://metalurji.beun.edu.tr/ facebook.com/groups/beunmetalurji Misyon Temel metalurji ve malzeme mühendisliği eğitimi alan, bilimsel

Detaylı

İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1 BÖLÜM 2

İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1 BÖLÜM 2 İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1 Malzeme Seçiminin Temelleri... 1 1.1 Giriş... 2 1.2 Malzeme seçiminin önemi... 2 1.3 Malzemelerin sınıflandırılması... 3 1.4 Malzeme seçimi adımları... 5 1.5 Malzeme seçiminde dikkate

Detaylı

MMT113 Endüstriyel Malzemeler 11 Kompozit Malzemeler. Yrd. Doç. Dr. Ersoy Erişir 2014-2015 Güz Yarıyılı

MMT113 Endüstriyel Malzemeler 11 Kompozit Malzemeler. Yrd. Doç. Dr. Ersoy Erişir 2014-2015 Güz Yarıyılı MMT113 Endüstriyel Malzemeler 11 Kompozit Malzemeler Yrd. Doç. Dr. Ersoy Erişir 2014-2015 Güz Yarıyılı KOMPOZİT MALZEME TAKVİYE + MATRİKS Kompozit malzemeler 2 Kompozit malzemeler iki yada daha fazla bileşenden

Detaylı

METAL MATRİSLİ KOMPOZİT MALZEMELER

METAL MATRİSLİ KOMPOZİT MALZEMELER Prof.Dr.Ahmet Aran - İ.T.Ü. Makina Fakültesi METAL MATRİSLİ KOMPOZİT MALZEMELER METAL MATRİSLİ KOMPOZİTLER KARMA MALZEMELER METAL MATRİSLİ KARMA MALZEMELER MMK ÜRETİM YÖNTEMLERİ UYGULAMA ÖRNEKLERİ Metal,

Detaylı

Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü

Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü http://metalurji.beun.edu.tr/ facebook.com/groups/beunmetalurji Misyon Temel metalurji ve malzeme mühendisliği eğitimi alan, bilimsel

Detaylı

Yoğun Düşük sürünme direnci Düşük/orta korozyon direnci. Elektrik ve termal iletken İyi mukavemet ve süneklik Yüksek tokluk Magnetik Metaller

Yoğun Düşük sürünme direnci Düşük/orta korozyon direnci. Elektrik ve termal iletken İyi mukavemet ve süneklik Yüksek tokluk Magnetik Metaller Kompozit malzemeler İki veya daha fazla malzemeden üretilirler Ana fikir farklı malzemelerin özelliklerini harmanlamaktır Kompozit: temel olarak birbiri içinde çözünmeyen ve birbirinden farklı şekil ve/veya

Detaylı

MALZEME BİLİMİ. Malzeme Bilimine Giriş

MALZEME BİLİMİ. Malzeme Bilimine Giriş MALZEME BİLİMİ Malzeme Bilimine Giriş Uygarlığın başlangıcından beri malzemeler enerji ile birlikte insanın yaşama standardını yükseltmek için kullanılmıştır. İlk uygarlıklar geliştirdikleri malzemelerin

Detaylı

Yaşantımızı kolaylaştıran çoğu teknolojinin gelişimi, uygun malzemelerin üretilebilirliği ile yakından ilişkilidir.

Yaşantımızı kolaylaştıran çoğu teknolojinin gelişimi, uygun malzemelerin üretilebilirliği ile yakından ilişkilidir. Üç farklı malzeme türünden imal edilen ve günlük hayatta sıkça karşılaştığımız ürünlerden biri, konserve kaplarıdır. Hazır gıdalar teneke (metal) kutularda (solda) ve cam (seramik)(yukarıda) ve plastik

Detaylı

YAPI MALZEMESİ Anabilim Dalı

YAPI MALZEMESİ Anabilim Dalı T.C. ERZURUM TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK ve MİMARLIK FAKÜLTESİ İnşaat Mühendisliği Bölümü YAPI MALZEMESİ Anabilim Dalı Dr. Türkay KOTAN ERZURUM 2016 İÇERİK 1. Malzemenin Önemi 2. Malzeme Özelliklerinin

Detaylı

MALZEME BİLİMİ Bölüm 1. Malzeme Bilimi ve Mühendisliğine Giriş Hazırlayan Doç. Dr. Özkan Özdemir

MALZEME BİLİMİ Bölüm 1. Malzeme Bilimi ve Mühendisliğine Giriş Hazırlayan Doç. Dr. Özkan Özdemir MALZEME BİLİMİ Bölüm 1. Malzeme Bilimi ve Mühendisliğine Giriş Hazırlayan Doç. Dr. Özkan Özdemir BÖLÜM 1. HEDEFLER Malzeme Bilimi ve Mühendislik Alanlarını tanıtmak Yapı, Özellik ve Üretim arasındaki ilişkiyi

Detaylı

İki malzeme orijinal malzemelerden elde edilemeyen bir özellik kombinasyonunu elde etmek için birleştirilerek kompozitler üretilir.

İki malzeme orijinal malzemelerden elde edilemeyen bir özellik kombinasyonunu elde etmek için birleştirilerek kompozitler üretilir. KOMPOZİTLER Kompozit malzemeler, şekil ve kimyasal bileşimleri farklı, birbiri içerisinde pratik olarak çözünmeyen iki veya daha fazla sayıda makro bileşenin kombinasyonundan oluşan malzemelerdir. İki

Detaylı

1. Giriş Malzeme Türleri

1. Giriş Malzeme Türleri 1. Giriş Malzemeler, mühendislik ürün ve sistemlerinin imalinde kullanılan ve mekanik, fiziksel ve kimyasal olarak arzu edilen özelliklere sahip katılardır. Malzemeler insanlık tarihinde her zaman önemli

Detaylı

YAPI MALZEMELERİ DERS NOTLARI

YAPI MALZEMELERİ DERS NOTLARI YAPI MALZEMELERİ DERS NOTLARI YAPI MALZEMELERİ Herhangi bir yapının projelendirmesi ve inşaatı aşamasında amaç aşağıda belirtilen üç koşulu bir arada gerçekleştirmektir: a) Yapı istenilen işlevi yapabilmelidir,

Detaylı

MALZEME BİLGİSİ DERS 2 DR. FATİH AY. www.fatihay.net fatihay@fatihay.net

MALZEME BİLGİSİ DERS 2 DR. FATİH AY. www.fatihay.net fatihay@fatihay.net MALZEME BİLGİSİ DERS 2 DR. FATİH AY www.fatihay.net fatihay@fatihay.net DERSİN AMACI: Malzeme Biliminde temel kavramları tanıtmak ÖĞRENECEKLERİNİZ: Malzeme yapısı Yapının özelliklere olan etkisi Malzemenin

Detaylı

DÖKÜM TEKNOLOJİSİ. Döküm:Önceden hazırlanmış kalıpların içerisine metal ve alaşımların ergitilerek dökülmesi ve katılaştırılması işlemidir.

DÖKÜM TEKNOLOJİSİ. Döküm:Önceden hazırlanmış kalıpların içerisine metal ve alaşımların ergitilerek dökülmesi ve katılaştırılması işlemidir. DÖKÜM TEKNOLOJİSİ Döküm:Önceden hazırlanmış kalıpların içerisine metal ve alaşımların ergitilerek dökülmesi ve katılaştırılması işlemidir. DÖKÜM YÖNTEMİNİN ÜSTÜNLÜKLERİ Genelde tüm alaşımların dökümü yapılabilmektedir.

Detaylı

YARDIMCI KAYNAKLAR. 1) Ders Sunumları

YARDIMCI KAYNAKLAR. 1) Ders Sunumları DEĞERLENDİRME MLZ 204 Yapı Malzemesi 3.0 +2.0 Teorik + Laboratuvar Uygulamaları I. Vize: %20 II. Vize: %25 Dönem Sonu: %40 Uygulama: %15 %7.5: Kısa sınav (yapılacak deneylerle ilgili) %7.5: Laboratuvar

Detaylı

Genel olarak bir kompozit malzeme, her iki bileşene ait özelliklerin birleşimiyle daha iyi özellikteki kombinasyonlarının elde edildiği çok fazlı bir

Genel olarak bir kompozit malzeme, her iki bileşene ait özelliklerin birleşimiyle daha iyi özellikteki kombinasyonlarının elde edildiği çok fazlı bir Genel olarak bir kompozit malzeme, her iki bileşene ait özelliklerin birleşimiyle daha iyi özellikteki kombinasyonlarının elde edildiği çok fazlı bir malzeme olarak düşünülebilir. Bu birleşik etki prensibine

Detaylı

Kompozit Malzemeler. Tanım:

Kompozit Malzemeler. Tanım: Kompozit Malzemeler Kompozit Malzemeler Kompozit Malzemeler Kompozit Malzemeler Tanım: Kompozit Malzemeler En az 2 farklı malzemenin birbiri içerisinde fiziksel olarak karıştırılmasıyla elde edilen yeni

Detaylı

MMM291 MALZEME BİLİMİ

MMM291 MALZEME BİLİMİ MMM291 MALZEME BİLİMİ Ofis Saatleri: Perşembe 14:00 16:00 ayse.kalemtas@btu.edu.tr, akalemtas@gmail.com Bursa Teknik Üniversitesi, Doğa Bilimleri, Mimarlık ve Mühendislik Fakültesi, Metalurji ve Malzeme

Detaylı

Ayrıca, bu kitapta sunulan bilgilerin İnşaat Mühendislerine de meslek yaşamları boyunca yararlı olacağı umulmaktadır.

Ayrıca, bu kitapta sunulan bilgilerin İnşaat Mühendislerine de meslek yaşamları boyunca yararlı olacağı umulmaktadır. Önsöz Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü, İNŞ 2023 Yapı Malzemesi I (3+0) dersinde kullanılmak üzere hazırlanan bu kitap, İNŞ 2024 Yapı Malzemesi II dersinde kullanılan

Detaylı

MALZEME BİLİMİ I MMM201. aluexpo2015 Sunumu

MALZEME BİLİMİ I MMM201. aluexpo2015 Sunumu MALZEME BİLİMİ I MMM201 aluexpo2015 Sunumu Hazırlayanlar; Çağla Aytaç Dursun 130106110005 Dilek Karakaya 140106110011 Alican Aksakal 130106110005 Murat Can Eminoğlu 131106110001 Selim Can Kabahor 130106110010

Detaylı

FIRAT ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ METALURJİ VE MALZEME MÜHENDİSLİĞİ 3. SINIF EKSTRAKTİF METALURJİ DERSİ VİZE SINAV SORULARI CEVAP ANAHTARI

FIRAT ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ METALURJİ VE MALZEME MÜHENDİSLİĞİ 3. SINIF EKSTRAKTİF METALURJİ DERSİ VİZE SINAV SORULARI CEVAP ANAHTARI FIRAT ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ METALURJİ VE MALZEME MÜHENDİSLİĞİ 3. SINIF EKSTRAKTİF METALURJİ DERSİ VİZE SINAV SORULARI CEVAP ANAHTARI ---------------------------------------Boşluk Doldurma Soru

Detaylı

METALİK MALZEMELERİN GENEL KARAKTERİSTİKLERİ BAHAR 2010

METALİK MALZEMELERİN GENEL KARAKTERİSTİKLERİ BAHAR 2010 METALİK MALZEMELERİN GENEL KARAKTERİSTİKLERİ BAHAR 2010 WEBSİTE www2.aku.edu.tr/~hitit Dersler İÇERİK Metalik Malzemelerin Genel Karakteristiklerİ Denge diyagramları Ergitme ve döküm Dökme demir ve çelikler

Detaylı

İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ

İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ Prof. Dr. Metin OLGUN Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü HAFTA KONU 1 Giriş, yapı malzemelerinin önemi 2 Yapı malzemelerinin genel özellikleri,

Detaylı

MALZEME BİLİMİ. 2014-2015 Güz Yarıyılı Kocaeli Üniversitesi Ford Otosan Ġhsaniye Otomotiv MYO. Yrd. Doç. Dr. Egemen Avcu

MALZEME BİLİMİ. 2014-2015 Güz Yarıyılı Kocaeli Üniversitesi Ford Otosan Ġhsaniye Otomotiv MYO. Yrd. Doç. Dr. Egemen Avcu MALZEME BİLİMİ 2014-2015 Güz Yarıyılı Kocaeli Üniversitesi Ford Otosan Ġhsaniye Otomotiv MYO Yrd. Doç. Dr. Egemen Avcu Bilgisi DERSĠN ĠÇERĠĞĠ, KONULAR 1- Malzemelerin tanımı 2- Malzemelerinseçimi 3- Malzemelerin

Detaylı

İÇERİK Kompozit malzemeler

İÇERİK Kompozit malzemeler İÇERİK Kompozit malzemeler Kullanım alanları Avantaj ve dezavantajları Sınıflandırılması KOMPOZİT MALZEMELER İki veya daha fazla malzemenin makro- düzeyde bir araya getirilmesiyle oluşturulan ve yeni özelliklere

Detaylı

BA KENT ÜNİVERSİTESİ. Malzemeler genel olarak 4 ana sınıfa ayrılabilirler: 1. Metaller, 2. Seramikler, 3. Polimerler 4. Kompozitler.

BA KENT ÜNİVERSİTESİ. Malzemeler genel olarak 4 ana sınıfa ayrılabilirler: 1. Metaller, 2. Seramikler, 3. Polimerler 4. Kompozitler. MALZEMELER VE GERĐLMELER Malzeme Bilimi mühendisliğin temel ve en önemli konularından birisidir. Malzeme teknolojisindeki gelişim tüm mühendislik dallarını doğrudan veya dolaylı olarak etkilemektedir.

Detaylı

INSA 283 MALZEME BİLİMİ. Giriş

INSA 283 MALZEME BİLİMİ. Giriş INSA 283 MALZEME BİLİMİ Giriş Malzeme Gereksinimi Bütün mühendislik bilim dallari malzeme ile yakindan iliskilidir. Mühendisler kullanacaklari malzemeyi çok iyi tanıyarak ve genis malzeme tayfi içinde

Detaylı

ÇELİK YAPILAR 1. Hafta. Onur ONAT Munzur Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü, Tunceli

ÇELİK YAPILAR 1. Hafta. Onur ONAT Munzur Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü, Tunceli ÇELİK YAPILAR 1. Hafta Onur ONAT Munzur Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü, Tunceli 1 Hangi Konular İşlenecek? Çelik nedir, yapılara uygulanması ve tarihi gelişimi Çeliğin özellikleri

Detaylı

Kompozit Malzemeler. Tanım:

Kompozit Malzemeler. Tanım: Kompozit Malzemeler Kompozit Malzemeler Kompozit Malzemeler Kompozit Malzemeler Tanım: Kompozit Malzemeler En az 2 farklı malzemenin birbiri içerisinde fiziksel olarak karıştırılmasıyla elde edilen yeni

Detaylı

MALZEME TASARIMI VE SEÇİMİ PROF. DR. MUHARREM YILMAZ

MALZEME TASARIMI VE SEÇİMİ PROF. DR. MUHARREM YILMAZ MALZEME TASARIMI VE SEÇİMİ PROF. DR. MUHARREM YILMAZ KAYNAKLAR TASARIM Ürün Tasarımdır. TASARIM Tasarım Bilgi topluluğu Makine ve parçaya yönelik Avantaj Tasarımda amaç Daha verimli Daha ucuz Üretim Kolaylığı

Detaylı

formülü zamanı da içerdiği zaman alttaki gibi değişecektir.

formülü zamanı da içerdiği zaman alttaki gibi değişecektir. Günümüz endüstrisinde en yaygın kullanılan Direnç Kaynak Yöntemi en eski elektrik kaynak yöntemlerinden biridir. Yöntem elektrik akımının kaynak edilecek parçalar üzerinden geçmesidir. Elektrik akımına

Detaylı

MMT209 Çeliklerde Malzeme Bilimi ve Son Gelişmeler 3 Çelik üretimi. Yrd. Doç. Dr. Ersoy Erişir Güz Yarıyılı

MMT209 Çeliklerde Malzeme Bilimi ve Son Gelişmeler 3 Çelik üretimi. Yrd. Doç. Dr. Ersoy Erişir Güz Yarıyılı MMT209 Çeliklerde Malzeme Bilimi ve Son Gelişmeler 3 Çelik üretimi Yrd. Doç. Dr. Ersoy Erişir 2013-2014 Güz Yarıyılı Fırın Ön hadde Nihai hadde Soğuma Sarma Hadde yolu koruyucusu 1200-1250 ºC Kesme T >

Detaylı

matris: a (Mo) (sünek) woven fibers cross section view fiber: g (Ni 3 Al) (kırılgan)

matris: a (Mo) (sünek) woven fibers cross section view fiber: g (Ni 3 Al) (kırılgan) Kompozitler Kompozitler İki veya daha fazla malzeme grubuna ait malzemelerin bir araya getirilerek daha üstün özellikli malzeme oluşturulmasıdır. Cam takviyeli plastikler, beton, araba lastiği gibi örnekler

Detaylı

matris: a (Mo) (sünek) woven fibers cross section view fiber: g (Ni 3 Al) (kırılgan)

matris: a (Mo) (sünek) woven fibers cross section view fiber: g (Ni 3 Al) (kırılgan) Kompozitler Kompozitler İki veya daha fazla malzeme grubuna ait malzemelerin bir araya getirilerek daha üstün özellikli malzeme oluşturulmasıdır. Cam takviyeli plastikler, beton, araba lastiği gibi örnekler

Detaylı

MALZEMELERİN GERİ KAZANIMI

MALZEMELERİN GERİ KAZANIMI MALZEMELERİN GERİ KAZANIMI PROF. DR. HÜSEYİN UZUN HOŞGELDİNİZ 1 KOMPOZİT ATIKLARIN GERİ DÖNÜŞÜMÜ Farklı malzemelerden yapılmış, elle birbirinden ayrılması mümkün olmayan ambalajlara, kompozit ambalaj adı

Detaylı

SİLİSYUM ESASLI İNTERMETALİK BİLEŞİKLER

SİLİSYUM ESASLI İNTERMETALİK BİLEŞİKLER SİLİSYUM ESASLI İNTERMETALİK BİLEŞİKLER İntermetalikler içerisinde silisyum içeriğine sahip olan ileri teknoloji malzemeleri Silisitler olarak adlandırılmaktadır. Silisitler, yüksek sıcaklıklarda yüksek

Detaylı

MMT113 Endüstriyel Malzemeler 7 Seramikler. Yrd. Doç. Dr. Ersoy Erişir 2014-2015 Güz Yarıyılı

MMT113 Endüstriyel Malzemeler 7 Seramikler. Yrd. Doç. Dr. Ersoy Erişir 2014-2015 Güz Yarıyılı MMT113 Endüstriyel Malzemeler 7 Seramikler Yrd. Doç. Dr. Ersoy Erişir 2014-2015 Güz Yarıyılı Aşınmaya dayanıklı parçalar Kesici takımlar Dekorasyon ve sanat Yalıtkan malzemeler Elektronik http://www.flickr.com

Detaylı

Prof. Dr. Yusuf ÖZÇATALBAŞ. Malzeme Seçimi/ 1

Prof. Dr. Yusuf ÖZÇATALBAŞ. Malzeme Seçimi/ 1 Prof. Dr. Yusuf ÖZÇATALBAŞ Malzeme Seçimi/ 1 *Selection and use of engineering materials / J.A. Charles, F.A.A. Crane, J.A.G. Furness *Engineering materials : properties and selection / Kenneth G. Budinksi

Detaylı

Yük. Müh. Alper Yeter Her malzeme kullanımı, önemsiz olsa bile, bazı seçim kriteri gerektirir. Bir malzemeyi yalnız tek bir özelliği için seçmek mümkün değildir. Bir çok mühendislik çalışmaları gibi malzeme

Detaylı

İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ

İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ Prof. Dr. Metin OLGUN Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü HAFTA KONU 1 Giriş, yapı malzemelerinin önemi 2 Yapı malzemelerinin genel özellikleri,

Detaylı

MMT113 Endüstriyel Malzemeler 5 Metaller, Bakır ve Magnezyum. Yrd. Doç. Dr. Ersoy Erişir 2013-2014 Güz Yarıyılı

MMT113 Endüstriyel Malzemeler 5 Metaller, Bakır ve Magnezyum. Yrd. Doç. Dr. Ersoy Erişir 2013-2014 Güz Yarıyılı MMT113 Endüstriyel Malzemeler 5 Metaller, Bakır ve Magnezyum Yrd. Doç. Dr. Ersoy Erişir 2013-2014 Güz Yarıyılı Cu Copper 29 Bakır 2 Dünyada madenden bakır üretimi, Milyon ton Yıl Dünyada madenden bakır

Detaylı

Hibrit ve Çelik Kablolu Köprülerin Dinamik Davranışlarının Karşılaştırılması

Hibrit ve Çelik Kablolu Köprülerin Dinamik Davranışlarının Karşılaştırılması 1 Hibrit ve Çelik Kablolu Köprülerin Dinamik Davranışlarının Karşılaştırılması Arş. Gör. Murat Günaydın 1 Doç. Dr. Süleyman Adanur 2 Doç. Dr. Ahmet Can Altunışık 2 Doç. Dr. Mehmet Akköse 2 1-Gümüşhane

Detaylı

PLASTİK ŞEKİLLENDİRME YÖNTEMLERİ

PLASTİK ŞEKİLLENDİRME YÖNTEMLERİ PLASTİK ŞEKİLLENDİRME YÖNTEMLERİ Metalik malzemelerin geriye dönüşü olmayacak şekilde kontrollü fiziksel/kütlesel deformasyona (plastik deformasyon) uğratılarak şekillendirilmesi işlemlerine genel olarak

Detaylı

Bölüm 11: Uygulamalar ve Metal Alaşımların İşlenmesi

Bölüm 11: Uygulamalar ve Metal Alaşımların İşlenmesi Bölüm 11: Uygulamalar ve Metal Alaşımların İşlenmesi Metal alaşımlar nasıl sınıflandırılır ve genel uygulama alanları nedir? Metallerin genel üretim teknikleri nelerdir? Demir esalı olan ve olmayan alaşımlarda

Detaylı

Yrd.Doç.Dr. Hüseyin YİĞİTER

Yrd.Doç.Dr. Hüseyin YİĞİTER Dokuz Eylül Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü İNŞ2023 YAPI MALZEMESİ I GİRİŞ Yrd.Doç.Dr. Hüseyin YİĞİTER http://kisi.deu.edu.tr/huseyin.yigiter KAYNAK KİTAP: Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik

Detaylı

ÇELİK YAPILAR (2+1) Yrd. Doç. Dr. Ali SARIBIYIK

ÇELİK YAPILAR (2+1) Yrd. Doç. Dr. Ali SARIBIYIK ÇELİK YAPILAR (2+1) Yrd. Doç. Dr. Ali SARIBIYIK Dersin Amacı Çelik yapı sistemlerini, malzemelerini ve elemanlarını tanıtarak, çelik yapı hesaplarını kavratmak. Dersin İçeriği Çelik yapı sistemleri, kullanım

Detaylı

Prof. Dr. HÜSEYİN UZUN KAYNAK KABİLİYETİ

Prof. Dr. HÜSEYİN UZUN KAYNAK KABİLİYETİ KAYNAK KABİLİYETİ Günümüz kaynak teknolojisinin kaydettiği inanılmaz gelişmeler sayesinde pek çok malzemenin birleştirilmesi artık mümkün hale gelmiştir. *Demir esaslı metalik malzemeler *Demirdışı metalik

Detaylı

Malzeme Bilgisi Tanıtımı

Malzeme Bilgisi Tanıtımı Malzeme Bilgisi Tanıtımı Vizyon Makine sanayi donatımında, gemi, uçak yapımında, konstrüksiyon (dizayn) ve imalatta ve tüm mühendislik uygulamalarının gerçekleştirilmesinde malzeme bilgisinin öneminin

Detaylı

FEN ve TEKNOLOJİ DERSİ / PERİYODİK SİSTEM. Metaller, Ametaller ve Yarı metaller

FEN ve TEKNOLOJİ DERSİ / PERİYODİK SİSTEM. Metaller, Ametaller ve Yarı metaller Metaller, Ametaller ve Yarı metaller 1 Elementler gösterdikleri benzer özelliklere göre metaller, yarı metaller ve ametaller olarak sınıflandırılabilirler. Periyodik tabloda metal, ametal ve yarı metallerin

Detaylı

Prof. Dr. İrfan AY / Öğr. Gör. Fahrettin KAPUSUZ

Prof. Dr. İrfan AY / Öğr. Gör. Fahrettin KAPUSUZ ENDÜSTRİDE MALZEME SEÇİMİ Prof. Dr. İrfan AY 0 6. NİKEL VE ALAŞIMLARI 1 NİKEL VE ALAŞIMLARI Genel Bilgi Nikel alaşımları, alaşımları, yoğun, katı ve güçlü alaşımlar olarak yüksek sıcaklıklarda(jet motorlarında)

Detaylı

SEÇİMİ Prof. Dr. İrfan AY. Doç. Dr. İRFAN AY / Arş. Gör. T.KEREM DEMİRCİOĞLU 0

SEÇİMİ Prof. Dr. İrfan AY. Doç. Dr. İRFAN AY / Arş. Gör. T.KEREM DEMİRCİOĞLU 0 ENDÜSTRİDE MALZEME SEÇİMİ Prof. Dr. İrfan AY Doç. Dr. İRFAN AY / Arş. Gör. T.KEREM DEMİRCİOĞLU 0 6. NİKEL VE ALAŞIMLARI Doç. Dr. İRFAN AY / Arş. Gör. T.KEREM DEMİRCİOĞLU 1 Genel Bilgi NİKEL VE ALAŞIMLARI

Detaylı

ALUPAM A.Ş. ALUPAM İLERİ TEKNOLOJİK MALZEMELER A.Ş. BURSA-2013

ALUPAM A.Ş. ALUPAM İLERİ TEKNOLOJİK MALZEMELER A.Ş. BURSA-2013 ALUPAM İLERİ TEKNOLOJİK MALZEMELER A.Ş. BURSA-2013 ALUPAM A.Ş. 2013 yılı başlarında ileri teknolojik malzemelerin tasarım ve imalatını yapmak amacıyla kurulmuştur. Alüminyum ve alaşımları ile yapılan çalışmalarına

Detaylı

MALZEME BİLİMİ (DERS NOTLARI)

MALZEME BİLİMİ (DERS NOTLARI) MALZEME BİLİMİ (DERS NOTLARI) Bölüm 10. Kompozitler Doç.Dr. Özkan ÖZDEMİR Doç. Dr. Özkan ÖZDEMİR KOMPOZITLER Kompozit, temel olarak birbiri içinde çözünmeyen ve birbirinden farklı şekil ve/veya malzeme

Detaylı

ELEKTRİK MÜHENDİSLİĞİNDE MALZEME

ELEKTRİK MÜHENDİSLİĞİNDE MALZEME Karadeniz Teknik Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü ELEKTRİK MÜHENDİSLİĞİNDE MALZEME Yrd. Doç. Dr. H. İbrahim OKUMU E-mail : okumus@ktu.edu.tr WEB : http://www.hiokumus.com 1 İçerik Giriş

Detaylı

TOKLUK VE KIRILMA. Doç.Dr.Salim ŞAHĠN

TOKLUK VE KIRILMA. Doç.Dr.Salim ŞAHĠN TOKLUK VE KIRILMA Doç.Dr.Salim ŞAHĠN TOKLUK Tokluk bir malzemenin kırılmadan önce sönümlediği enerjinin bir ölçüsüdür. Bir malzemenin kırılmadan bir darbeye dayanması yeteneği söz konusu olduğunda önem

Detaylı

İMAL USULLERİ. DOÇ. DR. SAKıP KÖKSAL 1

İMAL USULLERİ. DOÇ. DR. SAKıP KÖKSAL 1 İMAL USULLERİ KAYNAKLAR: İmal usulleri, Çağlayan Yayınları, Mustafa Çiğdem İmal Usulleri, Birsen Yay. Selahaddin Anık, Adnan Dikicioğlu, Murat Vural Takım Tezgahları, Mustafa Akkurt, Çağlayan Kitapevi,

Detaylı

İLERİ YAPI MALZEMELERİ-1 MALZEMELERİN GENEL TANIMI

İLERİ YAPI MALZEMELERİ-1 MALZEMELERİN GENEL TANIMI İLERİ YAPI MALZEMELERİ-1 MALZEMELERİN GENEL TANIMI MALZEMELERİN GENEL TANIMI Giriş: Tasarlanan yapının belirli bir amaca hizmet edebilmesinde en önemli öğe malzemedir. Bu nedenle yapı malzemelerinin özelliklerinin

Detaylı

ÖNEMLİ BOR BİLEŞİKLERİ

ÖNEMLİ BOR BİLEŞİKLERİ ÖNEMLİ BOR BİLEŞİKLERİ Melike YILDIRIM, Berkay İLYAS Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Kimya Mühendisliği Bölümü, Kurupelit / Samsun mellike_yldrm@hotmail.com, berkayilyas@gmail.com Bu

Detaylı

6.WEEK BİYOMATERYALLER

6.WEEK BİYOMATERYALLER 6.WEEK BİYOMATERYALLER Biyomedikal Uygulamalar İçin Malzemeler Doç. Dr. Ayşe Karakeçili 3. BİYOMATERYAL TÜRLERİ METALİK BİYOMATERYALLER Hard Tissue Replacement Materials Metalik materyaller, biyomateryal

Detaylı

SERAMİK MATRİSLİ KOMPOZİT MALZEMELER ve ÜRETİMİ

SERAMİK MATRİSLİ KOMPOZİT MALZEMELER ve ÜRETİMİ SERAMİK MATRİSLİ KOMPOZİT MALZEMELER ve ÜRETİMİ Seramik Matrisli Kompozitler Seramik malzemeler, yüksek sıcaklığa dayanıklı ve hafif oldukları (d= 1,5-3,0 gr/cm3) için oldukça çekicidir. Seramik matrisli

Detaylı

İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ

İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ Prof. Dr. Metin OLGUN Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü HAFTA KONU 1 Giriş, yapı malzemelerinin önemi 2 Yapı malzemelerinin genel özellikleri,

Detaylı

1/26 KARBON-KARBON KOMPOZİTLERİ

1/26 KARBON-KARBON KOMPOZİTLERİ 1/26 KARBON-KARBON KOMPOZİTLERİ Karbon-Karbon Kompozitlerin Genel Özellikleri Yüksek elastik modül ve yüksek sıcaklık mukavemeti (T > 2000 o C de bile mukavemet korunur). Sürünmeye dirençli Kırılma tokluğu

Detaylı

MALZEMELERİN SINIFLANDIRILMASI

MALZEMELERİN SINIFLANDIRILMASI ÜRETİM YÖNTEMLERİ VE İMALAT TEKNOLOJİLERİ MALZEMELERİN SINIFLANDIRILMASI Malzemelerin Sınıflandırılması Metalik Malzemeler Polimer Malzemeler Seramik Malzemeler Kompozit Malzemeler Nano Malzemeler Malzemelerin

Detaylı

ÖLÇME VE ÖLÇÜ ALETLERİ

ÖLÇME VE ÖLÇÜ ALETLERİ ÖLÇME VE ÖLÇÜ ALETLERİ 1. KISA DEVRE Kısa devre; kırmızı, sarı, mavi, nötr ve toprak hatlarının en az ikisinin birbirine temas ederek elektriksel akımın bu yolla devresini tamamlamasıdır. Kısa devre olduğunda

Detaylı

Mühendislik Malzemeleri Ders Notları

Mühendislik Malzemeleri Ders Notları MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ Mühendislik Malzemeleri Ders Notları 9 Yrd. Doç. Dr. Özgü BAYRAK MALZEME SEÇİMİNİN ÖNEMİ Genel anlamda; İnsanların ihtiyacı olan her şeye MALZEME denir.

Detaylı

İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ

İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ Prof. Dr. Metin OLGUN Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü HAFTA KONU 1 Giriş, yapı malzemelerinin önemi 2 Yapı malzemelerinin genel özellikleri,

Detaylı

Dökme Demirlerin Korozyonu Prof.Dr.Ayşegül AKDOĞAN EKER

Dökme Demirlerin Korozyonu Prof.Dr.Ayşegül AKDOĞAN EKER Dökme Demirlerin Korozyonu DÖKME DEMİR %2,06-%6,67 oranında karbon içeren Fe-C alaşımıdır. Gevrektirler. İstenilen parça üretimi sadece döküm ve talaşlı şekillendirme ile gerçekleştirilir. Dayanım yükseltici

Detaylı

Yalova Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Polimer Mühendisliği Bölümü. Polimer Nedir?

Yalova Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Polimer Mühendisliği Bölümü. Polimer Nedir? Yalova Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Polimer Mühendisliği Bölümü Polimer Nedir? Monomer olarak adlandırılan basit moleküllerin kimyasal bağlarla bağlanması sonucu oluşan yüksek molekül ağırlıklı maddelerdir.

Detaylı

TERMOKİMYASAL YÜZEY KAPLAMA (BORLAMA)

TERMOKİMYASAL YÜZEY KAPLAMA (BORLAMA) TERMOKİMYASAL YÜZEY KAPLAMA (BORLAMA) Deneyin Amacı: Demir esaslı bir malzemenin borlanması ve borlama işlemi sonrası malzemenin yüzeyinde oluşan borür tabakasının metalografik açıdan incelenmesi. Teorik

Detaylı

İmal Usulleri. Fatih ALİBEYOĞLU -7-

İmal Usulleri. Fatih ALİBEYOĞLU -7- Fatih ALİBEYOĞLU -7- Giriş Malzemeler birçok imal yöntemiyle şekillendirilebilir. Bundan dolayı malzemelerin mekanik davranışlarını bilmemiz büyük bir önem teşkil etmektedir. Bir mekanik problemi çözerken

Detaylı

OTOMOTİV ENDÜSTRİSİNİN MALZEME VE METALURJİ MÜHENDİSLERİNDEN BEKLENTİLERİ

OTOMOTİV ENDÜSTRİSİNİN MALZEME VE METALURJİ MÜHENDİSLERİNDEN BEKLENTİLERİ OTOMOTİV ENDÜSTRİSİNİN MALZEME VE METALURJİ MÜHENDİSLERİNDEN BEKLENTİLERİ Hazırlayan: Volkan ÇABUK OYAK RENAULT Malzeme Laboratuvarı Sorumlusu CONFIDENTIEL C EĞİTİMİN AMACI Malzeme mühendisi otomotiv endüstrisinde;

Detaylı

Dokuz Eylül Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü YAPI MALZEMESİ - I

Dokuz Eylül Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü YAPI MALZEMESİ - I Dokuz Eylül Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü YAPI MALZEMESİ - I YRD.DOÇ.DR. KAMİLE TOSUN FELEKOĞLU 1. Giriş 1 KAYNAK KİTAP: Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Yayınları Yayın No : 307

Detaylı

3. MALZEME PROFİLLERİ (MATERİALS PROFİLES) 3.1. METAL VE ALAŞIMLAR. Karbon çelikleri (carbon steels)

3. MALZEME PROFİLLERİ (MATERİALS PROFİLES) 3.1. METAL VE ALAŞIMLAR. Karbon çelikleri (carbon steels) 3. MALZEME PROFİLLERİ (MATERİALS PROFİLES) 3.1. METAL VE ALAŞIMLAR Karbon çelikleri (carbon steels) Çelik, bileşiminde maksimum %2 C içeren demir karbon alaşımı olarak tanımlanabilir. Karbon çeliğin en

Detaylı

Toz Metalürjisi. Prof. Dr. Akgün ALSARAN. Notların bir bölümü Dr. Rahmi Ünal ın web sayfasından alınmıştır.

Toz Metalürjisi. Prof. Dr. Akgün ALSARAN. Notların bir bölümü Dr. Rahmi Ünal ın web sayfasından alınmıştır. Toz Metalürjisi Prof. Dr. Akgün ALSARAN Notların bir bölümü Dr. Rahmi Ünal ın web sayfasından alınmıştır. Toz metalürjisi İmali zor parçaların (küçük, fonksiyonel, birbiri ile uyumsuz, kompozit vb.) ekonomik,

Detaylı

YAPI MALZEMESİ YAPI MALZEMESİNE GİRİŞ

YAPI MALZEMESİ YAPI MALZEMESİNE GİRİŞ YAPI MALZEMESİNE GİRİŞ KAYNAK KİTAPLAR 1.) Yapı Malzemesi-II (Bülent BARADAN) DEU 2.) Yapı Malzemesi ve Beton (M. Selçuk GÜNER, Veli SÜME) 3.) Yapı Malzemesi (Bekir POSTACIOĞLU) 4.) Yapı Malzemesi Problemleri

Detaylı

CERRAHİ İĞNE ALAŞIMLARI. Microbiologist KADİR GÜRBÜZ

CERRAHİ İĞNE ALAŞIMLARI. Microbiologist KADİR GÜRBÜZ CERRAHİ İĞNE ALAŞIMLARI Microbiologist KADİR GÜRBÜZ Bileşimlerinde en az % 12 krom bulunan çelikler paslanmaz çeliklerdir.tüm paslanmaz çeliklerin korozyon direnci, çok yoğun ve koruyucu krom oksit ince

Detaylı

1. Giriş 2. Yayınma Mekanizmaları 3. Kararlı Karasız Yayınma 4. Yayınmayı etkileyen faktörler 5. Yarı iletkenlerde yayınma 6. Diğer yayınma yolları

1. Giriş 2. Yayınma Mekanizmaları 3. Kararlı Karasız Yayınma 4. Yayınmayı etkileyen faktörler 5. Yarı iletkenlerde yayınma 6. Diğer yayınma yolları 1. Giriş 2. Yayınma Mekanizmaları 3. Kararlı Karasız Yayınma 4. Yayınmayı etkileyen faktörler 5. Yarı iletkenlerde yayınma 6. Diğer yayınma yolları Sol üstte yüzey seftleştirme işlemi uygulanmış bir çelik

Detaylı

KATI YALITIM MALZEMELERİ KALSİYUM SİLİKAT

KATI YALITIM MALZEMELERİ KALSİYUM SİLİKAT KATI YALITIM MALZEMELERİ KALSİYUM SİLİKAT Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi KALSİYUM SİLİKAT Yüksek mukavemetli,

Detaylı

SinterlenmişKarbürler. Co bağlayıcı ~ Mpa Sertlikliğini 1100 ⁰C ye kadar muhafaza eder Kesme hızları hız çeliklerine nazaran 5 kat fazladır.

SinterlenmişKarbürler. Co bağlayıcı ~ Mpa Sertlikliğini 1100 ⁰C ye kadar muhafaza eder Kesme hızları hız çeliklerine nazaran 5 kat fazladır. SinterlenmişKarbürler Co bağlayıcı ~ Mpa Sertlikliğini 1100 ⁰C ye kadar muhafaza eder Kesme hızları hız çeliklerine nazaran 5 kat fazladır. Seramikler 3 Katogoride Toplanır: 1) Alumina (Al2O3) 2) Alumina

Detaylı

DOĞAL KURŞUN METALİK KURŞUN PLAKALAR

DOĞAL KURŞUN METALİK KURŞUN PLAKALAR KURŞUN ve ALAŞIMLARI DOĞAL KURŞUN METALİK KURŞUN PLAKALAR 1 KURŞUN ve ALAŞIMLARI Romalılar kurşun boruları banyolarda kullanmıştır. 2 KURŞUN ve ALAŞIMLARI Kurşuna oda sıcaklığında bile çok düşük bir gerilim

Detaylı

METALLER. şeklinde sıralanır. Demir esaslı alaşımlarda karşılaşılan en önemli problem korozyon eğilimlerinin yüksek olmasıdır.

METALLER. şeklinde sıralanır. Demir esaslı alaşımlarda karşılaşılan en önemli problem korozyon eğilimlerinin yüksek olmasıdır. METALLER Malzeme seçimiyle ilgili kararlar hem tasarım hem de imalat faaliyetleri açısından son derece önemlidir. Malzemeler temel olarak metaller, seramikler ve polimerler ile bunların fiziksel birleşiminden

Detaylı

ARD 500 P ARD 990 P ARDIÇ PVB P EMCEPREN 200 P EMCEPREN IG80 P

ARD 500 P ARD 990 P ARDIÇ PVB P EMCEPREN 200 P EMCEPREN IG80 P ARD 500 P ARD 990 P ARDIÇ PVB P EMCEPREN 200 P EMCEPREN IG80 P www.ardiccam.com.tr www.ardickimya.com ARD 500 Yapısal İzolasyon Camları İçin Çift Kompenantlı Dolgu Silikonu TEMEL KULLANIM BİLGİLERİ ARD500

Detaylı

Malzeme Bilimi I (00202)

Malzeme Bilimi I (00202) Malzeme Bilimi I (00202) Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü 1 Dersin amacı: Malzeme Bilimi ve Mühendisliğinde temel konuları tanıtmak Neler öğreneceksiniz: Malzeme yapısı Malzeme yapısı, özellikleri

Detaylı

İnşaat Müh. Giriş. Konu: ÇELİK YAPILAR. İnşaat Müh. Giriş Dersi Konu: Çelik Yapılar 1

İnşaat Müh. Giriş. Konu: ÇELİK YAPILAR. İnşaat Müh. Giriş Dersi Konu: Çelik Yapılar 1 İnşaat Müh. Giriş Konu: ÇELİK YAPILAR İnşaat Müh. Giriş Dersi Konu: Çelik Yapılar 1 BALIKESİR Ü. MÜH. FAKÜLTESİ İnşaat Müh. Bölümü Çelik Yapı Dersleri Çelik Yapılar-I (Zorunlu ders, 3. sınıf I. Dönem)

Detaylı