İLAMLI İCRA. A) İLAM VE İLAM NİTELİĞİNDEKİ BELGELER 1) İLAMLAR Mühürlü ve imzalı olarak taraflara verilen mahkeme karar örnekleridir. (HMK m.

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "İLAMLI İCRA. A) İLAM VE İLAM NİTELİĞİNDEKİ BELGELER 1) İLAMLAR Mühürlü ve imzalı olarak taraflara verilen mahkeme karar örnekleridir. (HMK m."

Transkript

1

2 Alacaklının ilamlı icra takibi yapabilmesi için, elinde mahkeme ilamı veya kanunların mahkeme ilamı niteliğinde saydığı bir belgenin bulunması gerekir.

3 A) İLAM VE İLAM NİTELİĞİNDEKİ BELGELER 1) İLAMLAR Mühürlü ve imzalı olarak taraflara verilen mahkeme karar örnekleridir. (HMK m.301)

4 Adli yargıda; Eda hükmü içeren hukuk mahkemesi ilamları Ceza mahkemesi ilamlarının tazminat ve yargılama giderlerine ilişkin hüküm fıkrası (CMK m.324/4) İdari yargıda tam yargı davaları sonucunda verilen ilamlar ve her türlü davada hükmedilen vekalet ücreti ve yargılama giderleri ( İYUK m.28/2, AYİMK m.63/4) (ilamlı takip yapmadan önce İYUK m.28/1'e göre davalıya ihtar yapılması takip şartıdır.

5 Hakem kararları (HMK m..439/4) 3553 sayılı Mecburi Tahkim Kanununa göre hakemler tarafından verilen ilamlar Dispeç raporunun onaylanması hakkındaki kararlar. Usulüne göre tenfiz kararı verilen yabancı mahkeme ilamları ve hakem kararları.(möhuk m.57,61/2) Sayıştay ilamları

6 2) İLAM NİTELİĞİNDEKİ BELGELER a) İİK m.38 de sayılan ilam niteliğindeki belgeler: Mahkeme huzurunda yapılan sulhler, kabuller, fergatler. Kayıtsız şartsız para borcu ihtarını içeren düzenleme biçimindeki noter senetleri (Türk konsolosları tarafından resen düzenlenmiş noter senetleri de dahil)

7 İcra dairesindeki kefaletler.icra kefaletleri kanundan dolayı müteselsil kefalet hükmünde olduğundan (m.38/son) ve icra kefaletinin şekli hakkında İİK'da özel hüküm bulunmadığından kefalete ilişkin TBK'nın 483 vd. madde hükümlerine göre verilmesi gerekir. İhtiyati haciz aşamasında da icra kefaleti mümkün olup,icra kefiline ancak takip kesinleştikten sonra icra emri gönderilebilir. İcra kefaleti 10 yılda zaman aşımına uğrar. (m.39)

8 b) Özel kananlarda ilam niteliğinde sayılan belgeler: Tarım kredi kooperatiflerinin kredi ile ilgili alacak senetleri (1581 sayılı Kanun m.12 ) Baroların para cezasına veya giderlerin ödenmesine ilişkin kararları (Avukatlık Kanunu m.162,64,86) Avukatlık Kanunu m.35a'ya göre yapılan uzlaşma tutanakları

9 Para cezasına veye giderlerin ödenmesine ilişkin Türkiye Noterler Birliği disiplin kurulu karaları (Noterlik Kanunu m.145/2-3, 117/1, 20/5) Kayıt ücretleri ve yıllık aidat gibi oda, borsa ve birlik yönetim kurulunca verilen kararlar (5174 sayılı Odalar Birliği Kanunu m.77/2) Esnaf ve küçük sanatkarlar derneklerinin kayıt ücretleri yıllık aidatı ve para cezası ile ilgili kararları ( 507 Sayılı Kanun m.39, 108)

10 Para cezasına veye giderlerin ödenmesine ilişkin Türkiye Noterler Birliği disiplin kurulu karaları (Noterlik Kanunu m.145/2-3, 117/1, 20/5) Kayıt ücretleri ve yıllık aidat gibi oda, borsa ve birlik yönetim kurulunca verilen kararlar (5174 sayılı Odalar Birliği Kanunu m.77/2) Esnaf ve küçük sanatkarlar derneklerinin kayıt ücretleri yıllık aidatı ve para cezası ile ilgili kararları ( 507 Sayılı Kanun m.39, 108)

11 Kamulaştırma Kanunu m.16,17,19 uyarınca kamulaştırma yapılan yerin idare adına tapuya tescil sonrası idare tarafından icra dairesinden boşaltılmasını istemesi (2942 sayılı Kanunu m. 20 vd.) İcra edilebilirlik şerhini içeren arabuluculuk faaliyeti sonucunda düzenlenen anlaşmalar ( 6325 sayılı Kanun m.18/2) Tüketici sorunları hakem heyetinin 2015 yılı için 3300TL nin altında kalan uyuşmazlıklar için vereceği kararlar.(4077 sayılı Kanun m.22/5)

12 Yukarıda sayılanlardan başka diğer bazı özel kanunlarda da ilam niteliğinde sayılan belgeler vardır.

13 B) İLAMLI İCRADA TAKİP TALEBİ VE ÖDEME EMRİ VE YETKİ 1) YETKİ İlamlı icra takibi için Türkiye'nin her yerindeki icra daireleri yetkilidir. (m.34) 2) TAKİP TALEBİ Takip talebi m, 58'de yazılı kayıtları içerir takip talebine dayanak ilam veya ilam niteliğindeki belge yazılır.

14 Bakiye karar ve ilam harcı ödenmese dahi alacaklıdan takibe başlarken başvurma harcından başka harç alınmaz. (Harçlar Kanunu m.28a) Alacak olarak ilamda hükmedilen şey takip talebine yazılır.

15 3) İCRA EMRİ İcra müdürü takip talebi ve ilama uygun biçimde bir icra emri düzenleyip borçluya göndermekle yükümlüdür. İcra emrinin takip talebine veya ilama aykırı olması halinde borçlu icra mahkemesinde süresiz şikayet yoluyla icra emrini iptal ettirebilir.

16 İlamların infaz edilecek kısmı hüküm bölümü olup hüküm içeriğinin aynen infazı zorunludur. Sınırlı yetkili icra mahkemesince ilamın infaz edilecek kısmı yorum yoluyla belirlenemez. İcra emrinde borçlunun ilamda yazılı borcu belli bir sür içinde ödemesi (genellikle 7 gün) veya teslim etmesi buna uymazsa ilam hükmünün icra dairesince zorla yerine getirileceği borçluya ihtar olunur.

17 İcranın durdurulması: Borçlu icra emrinde yazılı süre içinde borcunu yerine getirmezse ilamı temyiz etmesi icrayı durdurmayacağından icranın durdurulması için yargıtaydan icranın geri bırakılması kararı getirmek zorundadır. Bunun için öncelikle borçlu icra dairesinden, Yargıtaydan icranın durdurulması kararı getirinceye kadar kendisine uygun bir süre verilmesini istemelidir. İcra müdürü borçlunun alacağın tamamı kadar bir teminat yatırması karşılığında borçluya uygun bir süre verir. Eğer borçlu para alacağı dışında bir teminat gösterecekse icra mahkemesinden bu teminatın kabul edildiğine dair bir karar alması gerekir. Temyiz edilecek hükmü inceleyecek olan Yargıtay dairesi talebi haklı bulursa icranın durdurulmasına karar verir. Bu halde ilamın icrası temyiz incelemesinin sonuna kadar ertelenir.(m.36/3)

18 İcranın iadesi: Takibe konu ilamın bozulması icrayı durdurur. Kısmen bozulursa bozulan kısım için takip durur. Takibe konu ilamın bozulmasından sonra mahkemenin bozmaya uyup borçlu lehine olarak davayı kısmen veya reddetmesi ve bu kararın usulüne uygun kesinleşmesi halinde borçlunun hiç veya ilamda belirtilen kadar borcunun olmadığı tespit edilir. Bu halde icranın tamamen veya kısmen iadesi için alacaklıya muhtıra gönderilir. Bu muhtırada alacaklıdan icradan tahsil ettiği para veya teslim aldığı malın icra dairesine verilmesi talep edilir. Alacaklı geri vermezse zorla alınır. Para alacağı alacaklının malları haczedilerek tahsil edilir. Eski hale iade için yeniden mahkeme kararına gerek yoktur. (m.40/2)

19 KESİNLEŞMEDEN İCRA EDİLEMEYEN İLAMLAR Kararın temyiz edilmiş olması kural olarak ilamın icrasını durdurmaz (HUMK m.443/1). Dolayısıyla ilamın icrası için kesinleşmesi gerekmez. Ancak şu ilamlarda ilamın icrası için kesinleşmesi gerekir.

20 1.Taşınmaz ve buna ilişkin ayni haklara ilişkin hükümler (HUMK m.443/4; karş.hmk m. 350/2,362/2) 2.Aile ve şahsın hukukuna ilişkin hükümler.(nafaka hükümleri için kesinleşme gerekmez) 3.Bütün gemilere ve bunlarla ilgili ayni haklara ilişkin hükümler. 4.Yabancı mahkeme kararlarının tenfizi hakkında kararlar (MÖHUK m.57)

21 5.Ceza mahkemesi ilamlarının yargılama giderlerine ilişkin hüküm fıkrası 6. Sayıştay ilamları ( Sayıştay Kanunu m.64) 7. Menfi tespit davasını kazanıp da borçlu lehine tazminata hükmedilmesi halinde bu tazminat ve yargılama giderleri tespit ilamı kesinleşmedikçe ilamlı takip konusu olamaz. 8.Taşınmazın aynına ilişkin olmasa bile kal'e ilişkin dava sonunda verilen kararlar.

22 C)PARA VE TEMİNATTAN BAŞKA BORÇLAR HAKKINDAKİ İLAMLARIN İCRASI 1) TAŞINIR TESLİMİ (m.24 ; Yönetmelik m.23) İlam ile hükmolunan taşınır mal borçlu elinde bulunup da teslim edilmezse borçludan zorla alınıp alacaklıya verilir. Borçlu malın değerini ödeyip malı teslimden kaçınmaz. Alacaklı borçlunun icra müdürüne teslim ettiği şeyin ilamda yazılı eşya olmadığı şikayetinde bulunabilir mahkeme gerekirse bilirkişi incelemesi yaparak şikayet sonuca bağlar.

23 İlamda hükmolunan taşınır borçlu elinde bulunmazsa ilamda yazılı değeri alınır. Bu değer ödenmezse ayrıca yeni bir icra tebliğine gerek kalmadan para alacağı haciz yoluyla borçludan tahsil edilir. Borçlunun elinde bulunmayan malın değeri ilamda yazılı değilse ya da değeri taraflar arasında çekişmeli ise icra müdürü, haczin yapıldığı tarihteki ( taşınırın aynen teslimi için verilen 7 günlük sürenin sona erdiği tarih) rayice göre taktir eder.

24 İlamda taşınırın aynen teslimi aynen teslimin mümkün olmaması halinde bedeline hükmedilmiş ise alacaklı doğrudan taşınırın bedelini talep edemez. Borçlu aynen teslime hükmedilen taşınırı, alacaklı taşınırın eski ve kullanılmış olduğundan bahisle teslimi kabulden kaçınamaz.

25 2) ÇOCUK TESLİMİ VE ÇOCUKLA KİŞİSEL İLİŞKİ KURULMASINA DAİR İLAMLARIN İCRASI (m.25-25b, 341; Yönetmelik m.24) Aile ve şahsın hukukuna ilişkin (HUMK m.443/4) ilamlar kesinleşmeden infaz edilemez. İcra emrini alan borçlu 7 gün içinde çocuğu teslim etmezse icra müdürü çocuğu nerede bulursa zorla alıp alacaklıya teslim eder.

26 İlam gereğini yerine getirmeyen veya engelleyen borçlu hakkında alacaklının şikayeti üzerine icra mahkemesi tarafından 6 aya kadar tazyik hapsine karar verir. ( m.341) Çocuk alacaklıya teslim edildikten sonra borçlu haklı sebep olmadan çocuğu tekrar alırsa ayrıca mahkeme hükmüne gerek kalmadan icra müdürü çocuğu borçlunun elinden zorla alarak alacaklıya teslim eder.

27 Tedbir mahiyetindeki çocuk teslimi veya çocukla kişisel ilişki teminine ilişkin ara kararlara dayanılarak ilamlı takip yapılamaz. Bu tür ara kararların yerine getirilmesinden kaynaklanan uyuşmazlıklarda çözüm yeri tedbir kararı veren aile mahkemesidir.

28 3) TAŞINMAZ TAHLİYE VE TESLİMİNE İLİŞKİN İLAMLARIN İCRASI (m.26-29; Yönetmelik m.23) a)taşınmazın borçlu elinde olması (m.26,342;tck m.290) İcra emrini alan borçlu 7 gün içinde taşınmazı rızasıyla tahliye ve teslim etmezse ilam hükmü zorla yerine getirilerek taşınmaz alacaklıya teslim edilir. Daha sonra haklı sebep olmadan yeniden taşınmaza giren borçlu hükme gerek olmaksızın icra dairesince zorla çıkarılır ve icra mahkemesince hakkında cezaya hükmedilir.

29 İlam, taşınmaz veya taşınmazın aynına ilişkin ise kesinleşmeden takip konusu yapılamaz. Bu husus süresiz şikayete tabidir. Teslim edilen taşınmazın ilamdaki taşınmazın aynısı olmadığı şikayeti, icra mahkemesince mahallinde bilirkişi ve keşif yapılmak suretiyle incelenip sonuçlandırılır. Müdahalenin meni ilamı tahliyeyi de kapsayacağından ilamın infazında ihtarla yetinilmeyip ayrıca tahliyenin de sağlanması gerekir.

30 b) Taşınmazın 3. kişi elinde bulunması Taşınmazdaki 3. kişi kiracı ise ve bu kiracı taşınmazı borçludan kiralamış ise borçlu gibi 3. kişinin de tahliyesi gerekir. Ancak kiralayan durumundaki 3. kişiyi çıkarmak mümkün değilse kiracı da tahliye edilemez. Tahliye kararı bir kira sözleşmesine dayalı olarak verilmiş ise taşınmazda bulunan 3. kişinin tahliyesinde m. 276 kıyasen uygulanır.

31 Taşınmazda bulunan 3. kişinin taşınmaz üzerinde ayni bir hak iddiasında bulunması: Borçlu, kendisinin aleyhine açılan davadan önce taşınmazı 3. kişi adına devir ve tescil etmiş ise bu ilam taşınmazı elinde bulunduran 3. kişiye karşı icra edilemez. 3. kişinin davadan sonra ve hükümden önce taşınmazı tapu siciline adına tescil edilmiş ise alacaklının borçlunun taraf olduğu tahliye ilamını 3. kişiye karşı icraya koyamaz. (m.27) Bu halde alacaklı borçluya karşı tazminat davası açabileceği gibi borçlunun 3. kişiye karşı sahip olduğu haklara da sahip olur.

32 Borçlu aleyhine açılan dava sırasında taşınmaza zilyet olan 3. kişi taşınmaz üzerinde ayni hak ileri sürüyorsa ( TMK m.713) bu ilamla 3. kişi tahliye edilemez. Borçlu davanın açılmasından sonra taşınmaz zilyetliğini 3. kişiye devretmiş ise borçlu aleyhindeki tahliye ilamı ile 3. kişi tahliye edilir.

33 Borçlu aleyhine hüküm erildikten sonra taşınmaz zilyetliği 3. kişiye geçmişse hüküm özeti tapu siciline şerh verildikten sonraki el değiştirmeler icra işlemlerine etkisi olmayacağından hüküm, hükümden sonra taşınmaz zilyetliğini eline geçiren kişilere karşı da infaz olunur. (m.29) Anılan hüküm taşınmazı hükümden sonra ele geçirenleri karşı da icra edilir.

34 3. kişi taşınmazı borçludan teslim almayıp doğrudan doğruya işgal etmekte bulunduğunu iddia eder ve ispat için tapu sicili kaydı gösterirse icra müdürü 3. kişiye mahkemede dava açması için 7 gülük süre verir. 3. kişi süresinde dava açarsa icra geri bırakılır. Aksi halde zorla tahliye edilir.

35 4) BİR İŞİN YAPILMASI VEYA YAPILMAMAMSINA DAİR İLAMLARIN İCRASI (m.30;yönetmelik m.25) İlam konusu yalnız borçlu tarafından yapılabilecek bir iş olup ilamda belirtilen sürede veya icra müdürünün işin niteliğine göre icra emrinde belirttiği sürede borçlu tarafından yerine getirilmezse alacaklının şikayeti üzerine icra mahkemesince borçlunun m. 343 gereğince hapsen tazyikine karar verilir.

36 İlam konusu yalnız borçlu tarafından yapılabilecek bir iş olmayıp borçlu tarafından icra emrinde belirtilen sürede yerine getirilmezse alacaklının talebi üzerine işin yapılması işin gerekli masraf bilirkişiye hesaplattırılır, alacaklı isterse işin yapılması için gerekli olan parayı ilerde hükme gerek kalmaksızın borçludan tahsil edilip kendisine verilmek üzere icra dairesine verilmek üzere ilam konusu işin yapılmasını sağlayabilir.

37 Alacaklı parayı icra dairesine yatırmayı kabul etmezse ayrıca hükme gerek kalmadan borçlunun masrafa yetecek miktardaki malı haczedilerek paraya çevrilip iş yaptırılır. Bunun için ayrı bir hüküm ve icra emrine gerek yoktur. İcra emrinde ilam hükmünün yerine getirilmemesi halinde m.43'e göre borçlunun cezalandırılacağı ihtarı da yazılır. Taşınmazın aynına ilişkin ilamlar zaman aşımına uğramaz.

38 5) İRTİFAK HAKKIYLA GEMİ ÜZERİNDEKİ İNTİFA HAKLARINA DAİR İLAMLAR Bir irtifak hakkının veya gemi siciline kayıtlı olan gemi üzerindeki intifa hakkının kaldırılmasına yahut böyle bir hakkın yüklenmesine dair ilam icra dairesine verilirse borçluya çıkan icra emri üzerine ilam hükmünü yerine getirmez ise alacaklının şikayeti üzerine m.343'e göre cezalandırılır. Ayrıca icra dairesi irtifak hakkının yükletilmesi veya kaldırılması için tapu siciline yazı yazar irtifak hakkı konusu şey bu hal lehine tesis edilene icra dairesince teslim edilir

39 D) PARA VE TEMİNAT VERİLMESİ HAKKINDAKİ İLAMLARIN İCRASI (m.32,37; Yön.m.26) İlamda para alacağına veya teminat verilmesine hükmedilmesi halinde ilamda hükmedilen alacağın tahsili amacıyla ilamlı takip yapılır. İcra müdürü borçluya örnek 4-5 numaralı icra emri gönderir. Bu icra emrinde borcun 7 gün içinde ödenmesi ya da teminatın verilmesi aksi halde icranın geri bırakılması hakkında bir karar getirmedikçe cebri icraya devam olunacağı 7 gün içinde 74.madde uyarınca mal beyanında bulunulması bulunulmazsa hapisle tazyik olunacağı, mal beyanında bulunulmaz veya gerçeğe aykırı beyanda bulunulursa hapisle cezalandırılacağı ihtar edilir.

40 Eda hükmünü içeren ilamlar ilamlı icra takibinin konusu yapılabilir. İlama dayalı olarak ilamsız icra takibi yapılamaz. İlamda faize hükmedilmemişse karar tarihinden itibaren yasal faiz istenebilir. İlamlı icra için kesinleşme gerekiyorsa kesinleşmeden itibaren faiz istenebilir. Ancak ilamın tarafı ilamı icraya koyabilir. İlamda hükmedilen vekalet ücreti vekile ait ise de vekil kendi adına takip yapamaz.

41 İlamlı icra takibinde her türlü itiraz ve şikayet icra mahkemesine yapılır. İlamda birden fazla borçlu olup da her bir borçlunun sorumlu olduğu miktar belirtilmemiş ya da müteselsilen tahsil kararı verilmemiş ise her bir borçlu borçtan eşit miktarda sorumlu olur. İlama aykırılık şikayeti süreye tabi değildir ( m.41-16/2)

42 İlamın infaz edilecek kısmı hüküm kısmıdır. İlam gerekçesine göre talepte bulunulamaz. İcra mahkemesi hükmü yorum yoluyla değiştiremez. Aynen infazla yükümlüdür. İlamda kıdem tazminatına hükmedilmesi halinde takip tarihine kadar işlemiş faiz miktarının tespitinde; tarafların bildirdikleri bankalardan hakkın doğum tarihinden itibaren birer yıllık devreler halinde bankalarca mevduata fiilen uygulanan en yüksek faiz oranının sorulması, hakkın doğum tarihinden itibaren takip tarihine kadar istenebilecek faiz miktarı bilirkişiye hesaplattırılmalıdır.

43 Mahkemece alacağın reeskont faiziyle tahsiline karar verildiği takdirde 3095 sayılı Kanunun 4489 sayılı Kanunla değişik 2. fıkrasında yer verilen avans faiz oranlarından hesaplama yapılması doğru değildir T.C Merkez Bankasından reeskont işlemleri için açıklanan oranlar sorulup, bu oranlar üzerinden hesap yapılmalıdır.

44 6100 sayılı HMK geçici m.3 yollamasıyla yürürlükte bulunan HUMK m. 443/4 e göre aile ve şahsın hukukuna ilişkin ilamlar kesinleşmedikçe infaz edilemez. Borçlu icra emrinin ilama veya takip talebine aykırı düzenlendiği alacaklının alacaklı sıfatı kazanmadığı şikayetiyle icra emri düzeltilmesini, iptalini veya takibin iptalini süresiz şikayet yoluyla isteyebilir.

45 İCRANIN GERİ BIRAKILMASI Borçlu icra emrinin tebliği üzerine 7 gün içinde icra mahkemesine başvurarak borcun zaman aşımına uğradığı, itfa veya imhal edildiği itirazında(gecikmiş itirazda da bulunabilir) bulunabilir. Hükmün verilmesinden öncek itfa, imhal, zaman aşımı itirazları icra mahkemesinde ileri sürülemez.

46 İcra emrinin tebliğinden sonra gerçekleşen itfa, imhal, zamanaşımı itirazları her zaman ileri sürülebilir.(m.33/2) İtfa veya imhale dayanan istekler mutlaka noterlikçe resen yapılmış veya tasdik edilmiş belgelere veya icra zaptına istinat ettirilmelidir. İcra daireleri veya icra mahkemesi veya mahkeme önünde alacaklı tarafından ikrar edilen belgelerle de itfa itirazı ispatlanabilir. (HMK m.188)

47 Alacaklı adi nitelikli belgedeki imzasını kabul etmezse icra mahkemesince imza incelemesi yapılamaz. Zamanaşımı itirazı: İcra emrinin tebliğinden önceki zamanaşımı itirazları 7 güne tabi olup icra emrinin tebliğinden sonra gerçekleşen zamanaşımı itirazı süresizdir. İİK m.38/1'e göre ilamlı takipler son işlem tarihinden itibaren 10 yıl geçmekle zamanaşımına uğrar. Ancak kişiler ve aile hukuku ile taşınmazın aynına ilişkin ilamlar zamanaşımına uğramaz.

48 Para borcu ikrarına içeren resen tanzim edilen noter senetleri ilam hükmünde ise de senedin niteliğine göre TBK veya TTK'da öngörülen zamanaşımı sürelerine tabidir. Borçlu zamanaşımı itirazına karşı alacaklı zamanaşımının kesildiğini veya durduğunu resmi belgelerle ispatlayabilir. İcranın geri bırakılması talebinin reddine ilişkin icra mahkemesi kararının temyizi teminat şartına bağlıdır. Teminat şartının yerine getirilip getirilmediğini Yargıtay değerlendirebilir.

İCRA ve İFLÂS HUKUKU İLÂMLI İCRA

İCRA ve İFLÂS HUKUKU İLÂMLI İCRA İCRA ve İFLÂS HUKUKU İLÂMLI İCRA Bu doküman Prof. Dr. M. Özekes tarafından eğitim amacıyla hazırlanmış ve öğrenciye verilmiştir. İzinsiz çoğaltılması ve satılması halinde gerekli cezaî ve hukukî yollara

Detaylı

İCRA VE İFLÂS KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN. Kanun No. 5311 Kabul Tarihi : 2.3.2005

İCRA VE İFLÂS KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN. Kanun No. 5311 Kabul Tarihi : 2.3.2005 İCRA VE İFLÂS KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN Kanun No. 5311 Kabul Tarihi : 2.3.2005 MADDE 1.- 9.6.1932 tarihli ve 2004 sayılı İcra ve İflâs Kanununun 10/a maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki

Detaylı

Prof. Dr. ALİ CEM BUDAK Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Medeni Usul ve İcra-İflas Hukuku Anabilim Dalı İPOTEĞİN PARAYA ÇEVRİLMESİ YOLUYLA TAKİP

Prof. Dr. ALİ CEM BUDAK Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Medeni Usul ve İcra-İflas Hukuku Anabilim Dalı İPOTEĞİN PARAYA ÇEVRİLMESİ YOLUYLA TAKİP Prof. Dr. ALİ CEM BUDAK Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Medeni Usul ve İcra-İflas Hukuku Anabilim Dalı İPOTEĞİN PARAYA ÇEVRİLMESİ YOLUYLA TAKİP İÇİNDEKİLER İKİNCİ BASKI (TIPKI BASIM) İÇİN ÖNSÖZ...

Detaylı

İCRA KEFALETİ VE ŞEKLİ UNSURLARI ERYİĞİT HUKUK BÜROSU / ANKARA

İCRA KEFALETİ VE ŞEKLİ UNSURLARI ERYİĞİT HUKUK BÜROSU / ANKARA İCRA KEFALETİ VE ŞEKLİ UNSURLARI Av. Sevinçhan AKPINAR ERYİĞİT HUKUK BÜROSU / ANKARA 15.11.2016 sevinchan@eryigithukuk.com İcra kefaleti; icra dosyasının tarafı olmayan üçüncü kişilerce icra dairesi huzurunda

Detaylı

Resmi senetler için bu şekilde itiraz mümkün değildir. (menfi tespit davası m.72; HMK m. 208/IV).

Resmi senetler için bu şekilde itiraz mümkün değildir. (menfi tespit davası m.72; HMK m. 208/IV). II. ÖDEME EMRİNE İTİRAZ EDİLMESİ A. Ödeme Emrine İtiraz Sebepleri 1. İMZAYA İTİRAZ Alacaklının bir adi senede dayanarak takip yapması durumunda, borçlu bu senet altındaki imzanın kendisine ait olmadığı

Detaylı

İCRA NOTER VE AVUKAT KATİPLİĞİ HİZMETLERİ

İCRA NOTER VE AVUKAT KATİPLİĞİ HİZMETLERİ İCRA NOTER VE AVUKAT KATİPLİĞİ HİZMETLERİ 1.Modül İcra Katipliği Dosya Evrak İşlemleri Öğrenme Faaliyeti 1 ve 2 Modül Ders özeti (1.sınav konuları) 1.İcra mahkemesi adalet komisyonuna bağlı değildir. 2.İcra

Detaylı

TAKİP HUKUKU EL KİTABI

TAKİP HUKUKU EL KİTABI İsmail ERCAN Avukatlar ve Hâkimler için TAKİP HUKUKU EL KİTABI İcra Hukuku İflas Hukuku İyi leştiṙme (Konkordato ve Yeniden Yapılandırma) Hukuku Alacaklıları Koruyucu Diğer Önlemler İÇİNDEKİLER Takip Hukukuna

Detaylı

Prof. Dr. ALİ CEM BUDAK Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Medeni Usul ve İcra-İflas Hukuku Anabilim Dalı İPOTEĞİN PARAYA ÇEVRİLMESİ YOLUYLA TAKİP

Prof. Dr. ALİ CEM BUDAK Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Medeni Usul ve İcra-İflas Hukuku Anabilim Dalı İPOTEĞİN PARAYA ÇEVRİLMESİ YOLUYLA TAKİP Prof. Dr. ALİ CEM BUDAK Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Medeni Usul ve İcra-İflas Hukuku Anabilim Dalı İPOTEĞİN PARAYA ÇEVRİLMESİ YOLUYLA TAKİP ÜÇÜNCÜ BASKI (TIPKI BASIM) İÇİN ÖNSÖZ Şubat 2008 de

Detaylı

İstihkak prosedürü sonunda, üçüncü kişinin bu hakkı kabul edilir, lehine sonuçlanırsa, o mal üzerindeki haciz kalkar veya mal o hakla birlikte

İstihkak prosedürü sonunda, üçüncü kişinin bu hakkı kabul edilir, lehine sonuçlanırsa, o mal üzerindeki haciz kalkar veya mal o hakla birlikte Borçlunun borcu için, borçluya yakınlığı ne olursa olsun 3. kişinin malvarlığına dahil unsurlar,haczedilemez. Bununla birlikte 3. kişilere ait bazı malların borçlunun olduğu kabul edilerek haczedilmesi

Detaylı

KAMBİYO SENETLERİNE MAHSUS HACİZ YOLU İLE TAKİPLERDE ÖDEME EMRİNİN İÇERİĞİ (İİK

KAMBİYO SENETLERİNE MAHSUS HACİZ YOLU İLE TAKİPLERDE ÖDEME EMRİNİN İÇERİĞİ (İİK KAMBİYO SENETLERİNE MAHSUS HACİZ YOLU İLE TAKİPLERDE ÖDEME EMRİNİN İÇERİĞİ (İİK. 168) CONTENT OF ORDER OF PAYMENT IN EXECUTION FOR DEBT PERTAINING TO COMMERCIAL PAPERS AND BILLS Talih UYAR* İcra müdürünün,

Detaylı

Ayhan TUNCAL Yargıtay 12.Hukuk Dairesi Üyesi

Ayhan TUNCAL Yargıtay 12.Hukuk Dairesi Üyesi Ayhan TUNCAL Yargıtay 12.Hukuk Dairesi Üyesi KıYMET TAKDIRINE ITIRAZ İcra müdürlülüğünce haczedilen taşınır ve taşınmaz malların satışına esas olmak üzere bir değer tespiti yapılır. Borçlu, haciz alacaklıları

Detaylı

Türkiye Barolar Birliği Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi 2010

Türkiye Barolar Birliği Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi 2010 Türkiye Barolar Birliği Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi 2010 T.C. Resmi Gazete Yayın Tarihi 24 Aralık 2009 PERŞEMBE Sayı : 27442 GENEL HÜKÜMLER Konu ve kapsam MADDE 1 (1) Bütün hukuki yardımlarda avukat

Detaylı

T.C. D A N I Ş T A Y Dördüncü Daire Esas No : 2010/8630 Karar No : 2013/4481 Anahtar Kelimeler : Haciz, Ödeme Emri, (BS) Formu Özeti : sayılı

T.C. D A N I Ş T A Y Dördüncü Daire Esas No : 2010/8630 Karar No : 2013/4481 Anahtar Kelimeler : Haciz, Ödeme Emri, (BS) Formu Özeti : sayılı T.C. D A N I Ş T A Y Dördüncü Daire Esas No : 2010/8630 Karar No : 2013/4481 Anahtar Kelimeler : Haciz, Ödeme Emri, (BS) Formu Özeti : 1-6183 sayılı Kanun'un 79 uncu maddesi gereğince, amme borçlusunun

Detaylı

REHNİN PARAYA ÇEVRİLMESİ YOLUYLA TAKİP

REHNİN PARAYA ÇEVRİLMESİ YOLUYLA TAKİP REHNİN PARAYA ÇEVRİLMESİ Genel olarak Taşınmaz rehni TMK m.850 vd.nda, taşınır rehni ise TMK m.939 vd.nda düzenlenmiş olup; ayni bir teminat olan rehnin özelliği dolayısıyla İİK'da rehinli alacaklar için

Detaylı

A. SULH HUKUK MAHKEMELERİNDE GÖRÜLEN DAVALAR

A. SULH HUKUK MAHKEMELERİNDE GÖRÜLEN DAVALAR Avukatlık Ücreti Peşin Ödenir. K.D.V. ayrıca eklenir. A. SULH HUKUK MAHKEMELERİNDE GÖRÜLEN DAVALAR 1 Mirasçılık Belgesinin Alınması 900,00 TL. 2 Tahliye Davaları 3 Kat Mülkiyeti Kanunundan Kaynaklanan

Detaylı

2017 DİYARBAKIR BAROSU ASGARİ ÜCRET ÇİZELGESİ

2017 DİYARBAKIR BAROSU ASGARİ ÜCRET ÇİZELGESİ A. SULH HUKUK MAHKEMELERİNDE GÖRÜLEN DAVA VE İŞLER 1 Mirasçılık Belgesinin Alınması 2.200,00 TL 2 Tahliye Davaları 3 Kat Mülkiyeti Kanunundan Kaynaklanan Uyuşmazlıklar 5.060,00 TL 4 Paydaşlığın Giderilmesi

Detaylı

İsmail ERCAN THEMIS İCRA VE İFLAS HUKUKU TAKİP HUKUKU

İsmail ERCAN THEMIS İCRA VE İFLAS HUKUKU TAKİP HUKUKU İsmail ERCAN THEMIS İCRA VE İFLAS HUKUKU TAKİP HUKUKU İÇİNDEKİLER Takip Hukukuna Giriş I. KAVRAM...3 II. TAKİP HUKUKUNDA TARAFLAR...4 A. Taraf Ehliyeti...4 B. Takip Ehliyeti...5 C. Sıfat (Husumet)...6

Detaylı

İsmail ERCAN THEMIS İCRA VE İFLAS HUKUKU TAKİP HUKUKU

İsmail ERCAN THEMIS İCRA VE İFLAS HUKUKU TAKİP HUKUKU İsmail ERCAN THEMIS İCRA VE İFLAS HUKUKU TAKİP HUKUKU İÇİNDEKİLER TAKIP HUKUKUNA GIRIŞ I. KAVRAM...3 II. TAKİP HUKUKUNDA TARAFLAR...4 A. Taraf Ehliyeti...4 B. Takip Ehliyeti...5 C. Sıfat (Husumet)...6

Detaylı

İsmail ERCAN THEMIS İCRA VE İFLAS HUKUKU TAKİP HUKUKU

İsmail ERCAN THEMIS İCRA VE İFLAS HUKUKU TAKİP HUKUKU İsmail ERCAN THEMIS İCRA VE İFLAS HUKUKU TAKİP HUKUKU İÇİNDEKİLER TAKIP HUKUKUNA GIRIŞ I. KAVRAM...3 II. TAKİP HUKUKUNDA TARAFLAR...4 A. Taraf Ehliyeti...4 B. Takip Ehliyeti...5 C. Sıfat (Husumet)...6

Detaylı

İFLAS HUKUKU (HUK206U)

İFLAS HUKUKU (HUK206U) DİKKATİNİZE: BURADA SADECE ÖZETİN İLK ÜNİTESİ SİZE ÖRNEK OLARAK GÖSTERİLMİŞTİR. ÖZETİN TAMAMININ KAÇ SAYFA OLDUĞUNU ÜNİTELERİ İÇİNDEKİLER BÖLÜMÜNDEN GÖREBİLİRSİNİZ. İCRA İFLAS HUKUKU (HUK206U) KISA ÖZET-2013

Detaylı

11. MENFİ TESPİT ve İSTİRDAT DAVALARI

11. MENFİ TESPİT ve İSTİRDAT DAVALARI 11. MENFİ TESPİT ve İSTİRDAT DAVALARI Alacaklı henüz takibe geçmeden borçlunun borçlu olup olmadığının tespitinde korunmaya değer bir yararı bulunabilir. Bu tür bir yararın bulunması halinde borçlu, borçlu

Detaylı

BANKA ALACAKLARININ İPOTEĞİN PARAYA ÇEVRİLMESİ YOLUYLA TAKİBİ

BANKA ALACAKLARININ İPOTEĞİN PARAYA ÇEVRİLMESİ YOLUYLA TAKİBİ Dr. MÜJGAN TUNÇ YÜCEL Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Medeni Usul ve İcra İflas Hukuku Anabilim Dalı BANKA ALACAKLARININ İPOTEĞİN PARAYA ÇEVRİLMESİ YOLUYLA TAKİBİ İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... vii YAZARIN

Detaylı

Prof. Dr. Süha TANRIVER Doç. Dr. Emel HANAĞASI

Prof. Dr. Süha TANRIVER Doç. Dr. Emel HANAĞASI Prof. Dr. Süha TANRIVER Doç. Dr. Emel HANAĞASI Bu doküman eğitim amacıyla hazırlanmış ve öğrenciye verilmiştir. İzinsiz çoğaltılması ve satılması halinde gerekli cezaî ve hukukî yollara başvurulacaktır.

Detaylı

İsmail ERCAN THEMIS İCRA VE İFLAS HUKUKU TAKİP HUKUKU

İsmail ERCAN THEMIS İCRA VE İFLAS HUKUKU TAKİP HUKUKU İsmail ERCAN THEMIS İCRA VE İFLAS HUKUKU TAKİP HUKUKU İÇİNDEKİLER Takip Hukukuna Giriş I. KAVRAM...3 II. TAKİP HUKUKUNDA TARAFLAR...4 A. Taraf Ehliyeti...4 B. Takip Ehliyeti...5 C. Sıfat (Husumet)...6

Detaylı

2018 DİYARBAKIR BAROSU ASGARİ ÜCRET ÇİZELGESİ

2018 DİYARBAKIR BAROSU ASGARİ ÜCRET ÇİZELGESİ 2018 DİYARBAKIR BAROSU ASGARİ ÜCRET ÇİZELGESİ 2018 DİYARBAKIR BAROSU ASGARİ ÜCRET ÇİZELGESİ Diyarbakır Barosu Yönetim Kurulu nun 20.12.2017 gün ve 55/27 sayılı kararı ile kabul edilerek, meslektaşlarımıza

Detaylı

01.01.2015-31.12.2015 DÖNEMİ AVUKAT-VEKİLEDEN ARASINDAKİ EN AZ ÜCRET ÇİZELGESİ

01.01.2015-31.12.2015 DÖNEMİ AVUKAT-VEKİLEDEN ARASINDAKİ EN AZ ÜCRET ÇİZELGESİ 01.01.2015-31.12.2015 DÖNEMİ AVUKAT-VEKİLEDEN ARASINDAKİ EN AZ ÜCRET ÇİZELGESİ İSTANBUL BAROSUNUN TAVSİYE NİTELİĞİNDEKİ ÜCRET TARİFESİ A- SULH HUKUK MAHKEMELERİNDE GÖRÜLEN DAVALAR 1 Kat Mülkiyeti Yasasından

Detaylı

Dr. Cengiz Serhat KONURALP İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi. İcra ve İflas Hukukunda İhtiyati Tedbirler

Dr. Cengiz Serhat KONURALP İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi. İcra ve İflas Hukukunda İhtiyati Tedbirler Dr. Cengiz Serhat KONURALP İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi İcra ve İflas Hukukunda İhtiyati Tedbirler İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...VII İÇİNDEKİLER... IX KISALTMALAR... XVII GİRİŞ...1 BİRİNCİ BÖLÜM İCRA VE

Detaylı

İlgili Kanun / Madde 4857 S. İş.K. /47

İlgili Kanun / Madde 4857 S. İş.K. /47 T.C YARGITAY 7. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2013/26389 Karar No. 2014/2398 Tarihi: 05.02.2014 Yargıtay Kararları Çalışma ve Toplum, 2014/3 İlgili Kanun / Madde 4857 S. İş.K. /47 GENEL TATİLLERDE ÇALIŞILAN HER

Detaylı

TÜRKİYE DE ALACAK TAKİBİ

TÜRKİYE DE ALACAK TAKİBİ TÜRKİYE DE ALACAK TAKİBİ Türkiye de İcra İflas Kanunu na göre alacaklar sözleşme-fatura, çek-poliçebono(kambiyo senedi), ipotek ve ilamdan kaynaklı alacaklar olmak üzere 4 şekilde doğarlar. Gerçek veya

Detaylı

YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER, GETİRİLEN YENİLİKLER ve BU KONULARA İLİŞKİN SON İÇTİHATLAR

YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER, GETİRİLEN YENİLİKLER ve BU KONULARA İLİŞKİN SON İÇTİHATLAR Av. TALİH UYAR (9 Eylül Ünv. Huk. Fak. E. Öğr. Görv.) Av. ALPER UYAR - Av. CÜNEYT UYAR 6352 sayılı, 2.7.2012 tarihli Kanun 1 ve 6103 sayılı, 14.1.2011 tarihli Kanun 2 ile İCRA ve İFLÂS KANUNU NDA YAPILAN

Detaylı

01.01.2012-31.12.2012 DÖNEMİ AVUKAT-VEKİLEDEN ARASINDAKİ EN AZ ÜCRET ÇİZELGESİ Malatya Barosu Yönetim Kurulu nun 22.03.2012/47 sayılı Kararı ile

01.01.2012-31.12.2012 DÖNEMİ AVUKAT-VEKİLEDEN ARASINDAKİ EN AZ ÜCRET ÇİZELGESİ Malatya Barosu Yönetim Kurulu nun 22.03.2012/47 sayılı Kararı ile 01.01.2012-31.12.2012 DÖNEMİ AVUKAT-VEKİLEDEN ARASINDAKİ EN AZ ÜCRET ÇİZELGESİ Malatya Barosu Yönetim Kurulu nun 22.03.2012/47 sayılı Kararı ile kabul edilerek tavsiye niteliğinde meslektaşlarımıza duyurulmasına

Detaylı

İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK/53,57

İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK/53,57 T.C YARGITAY 22.HUKUK DAİRESİ Esas No. 2012/13098 Karar No. 2013/6371 Tarihi: 26.03.2013 İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK/53,57 İŞÇİNİN TANIK OLDUĞU DOSYADA KENDİ DURUMUNA İLİŞKİN VERMİŞ OLDUĞU BEYANIN

Detaylı

KİRA BEDELİNİN ÖDENMEMESİ NEDENİYLE KİRALANAN TAŞINMAZIN İLAMSIZ İCRA YOLUYLA TAHLİYESİ. Av. Nur Işın KÖROĞLU ERYİĞİT HUKUK BÜROSU / ANKARA

KİRA BEDELİNİN ÖDENMEMESİ NEDENİYLE KİRALANAN TAŞINMAZIN İLAMSIZ İCRA YOLUYLA TAHLİYESİ. Av. Nur Işın KÖROĞLU ERYİĞİT HUKUK BÜROSU / ANKARA KİRA BEDELİNİN ÖDENMEMESİ NEDENİYLE KİRALANAN TAŞINMAZIN İLAMSIZ İCRA YOLUYLA TAHLİYESİ Av. Nur Işın KÖROĞLU ERYİĞİT HUKUK BÜROSU / ANKARA 24.05.2017 isin@eryigithukuk.com İlamsız icra, kural olarak yalnız

Detaylı

SİRKÜLER İstanbul, 08.02.2012 Sayı: 2012/33 Ref: 4/33. Konu: ÇEK KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN YAYINLANMIŞTIR

SİRKÜLER İstanbul, 08.02.2012 Sayı: 2012/33 Ref: 4/33. Konu: ÇEK KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN YAYINLANMIŞTIR SİRKÜLER İstanbul, 08.02.2012 Sayı: 2012/33 Ref: 4/33 Konu: ÇEK KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN YAYINLANMIŞTIR 03.02.2012 tarih ve Mükerrer 28193 sayılı Resmi Gazete de 5941 Sayılı Çek Kanunu

Detaylı

İlgili Kanun / Madde 5510 S. SGK. /88

İlgili Kanun / Madde 5510 S. SGK. /88 T.C YARGITAY 10. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2015/6153 Karar No. 2017/5875 Tarihi: 19.09.2017 İlgili Kanun / Madde 5510 S. SGK. /88 ÜST DÜZEY YÖNETİCİNİN PRİM BORÇ- LARINDAN SORUMLULUĞU İÇİN HAKLI NEDEN OLMADAN

Detaylı

AVUKAT - İŞ SAHİBİ ARASINDAKİ EN AZ ÜCRET ÇİZELGESİ 01.01.2013-31.12.2013

AVUKAT - İŞ SAHİBİ ARASINDAKİ EN AZ ÜCRET ÇİZELGESİ 01.01.2013-31.12.2013 ANKARA BAROSU AVUKAT - İŞ SAHİBİ ARASINDAKİ EN AZ ÜCRET ÇİZELGESİ 0.0.0 -..0 0 Ankara Barosu Yönetim Kurulu nun..0 gün ve / sayılı kararı ile kabul edilerek, meslektaşlarımıza tavsiye niteliğinde duyurulmasına

Detaylı

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Adalet MYO. Adalet Programı. Yargı Örgütü Dersleri

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Adalet MYO. Adalet Programı. Yargı Örgütü Dersleri Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Adalet MYO Adalet Programı Yargı Örgütü Dersleri ÜNİTE V İCRA TEŞKİLATI İCRA TEŞKİLATI İcra Teşkilatı Cebrî icra, bir hakkın devlet eliyle zorla uygulanması, yerine

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Birinci Bölüm

İÇİNDEKİLER. Birinci Bölüm İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ YAZARIN ÖNSÖZÜ İÇİNDEKİLER KISALTMALAR KAYNAKÇA vii xi xv xxv xxix GİRİŞ 1 Birinci Bölüm KREDİ, KREDİ TEMİNATI OLARAK TAŞINMAZ REHNİ VE İPOTEĞİN PARAYA ÇEVRİLMESİ YOLUYLA TAKİBİN TEMELİ

Detaylı

TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASA MAHKEMESİ BİRİNCİ BÖLÜM KARAR NURAN CEYLAN ÖZBUDAK BAŞVURUSU. (Başvuru Numarası: 2014/2890)

TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASA MAHKEMESİ BİRİNCİ BÖLÜM KARAR NURAN CEYLAN ÖZBUDAK BAŞVURUSU. (Başvuru Numarası: 2014/2890) TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASA MAHKEMESİ BİRİNCİ BÖLÜM KARAR NURAN CEYLAN ÖZBUDAK BAŞVURUSU (Başvuru Numarası: 2014/2890) Karar Tarihi: 16/2/2017 BİRİNCİ BÖLÜM KARAR Başkan ler Raportör Yrd. Başvurucu Vekili

Detaylı

Menfi Tespit Davasında Görevli - Yetkili Mahkeme ve Yargılama Usulü. İcra Takibinden Önce ve Sonra Açılan Menfi Tespit Davası

Menfi Tespit Davasında Görevli - Yetkili Mahkeme ve Yargılama Usulü. İcra Takibinden Önce ve Sonra Açılan Menfi Tespit Davası MENFİ TESPİT DAVASI İÇİNDEKİLER davası Menfi Tespit Davasında Görevli - Yetkili Mahkeme ve Yargılama Usulü İcra Takibinden Önce ve Sonra Açılan Menfi Tespit Davası Menfi Tespit Davasının Borçlu Lehine

Detaylı

SULH HUKUK MAHKEMELERİNDE GÖRÜLEN DAVALAR

SULH HUKUK MAHKEMELERİNDE GÖRÜLEN DAVALAR SULH HUKUK MAHKEMELERİNDE GÖRÜLEN DAVALAR 01- Mirasçılık Belgesi Alınması : 780,00. TL 02- Tahliye ve akdin feshi davaları (yıllık kira Bedeli 4.000,00.TL'den fazla ise) ( + dava değerinin %10'u ) 03-

Detaylı

KESİN SÜRE VERİLİRKEN GİDERLERİN KALEM KALEM AÇIKLANMASI GEREKTİĞİ

KESİN SÜRE VERİLİRKEN GİDERLERİN KALEM KALEM AÇIKLANMASI GEREKTİĞİ İDER AVANSI, GİDERLERİN KALEM KALEM AÇIKLANMASI GEREKTİĞİ YARGITAY 17. Hukuk Dairesi ESAS NO : 2012/13494 KARAR NO : 2013/12373 GİDER AVANSI VE DELİL AVANSI ARASINDAKİ FARKLAR KESİN SÜRE VERİLİRKEN GİDERLERİN

Detaylı

İlgili Kanun / Madde 506 S.SSK. /80

İlgili Kanun / Madde 506 S.SSK. /80 T.C YARGITAY 10. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2013/21222 Karar No. 2014/6804 Tarihi: 25.03.2014 İlgili Kanun / Madde 506 S.SSK. /80 SİGORTA PRİMLERİNDEN ÜST DÜZEY YÖNETİCİNİN SORUMLULUĞU İFLASIN AÇILMASINDAN

Detaylı

REHNİN PARAYA ÇEVRİLMESİ YOLUYLA TAKİP ( İİK m ) Stj. Av. Şeyma ÇELİK

REHNİN PARAYA ÇEVRİLMESİ YOLUYLA TAKİP ( İİK m ) Stj. Av. Şeyma ÇELİK REHNİN PARAYA ÇEVRİLMESİ YOLUYLA TAKİP ( İİK m. 145-153) Stj. Av. Şeyma ÇELİK Rehin, maddi hukuk bakımından birtakım özellikleri olan aynî bir teminattır. Bu özelliklerine uygun olarak, rehinli alacağın

Detaylı

SİLME TUŞUNU KULLANMADAN VE EKRANA BAKARAK YAZMA PDF

SİLME TUŞUNU KULLANMADAN VE EKRANA BAKARAK YAZMA PDF SİLME TUŞUNU KULLANMADAN VE EKRANA BAKARAK YAZMA PDF Aşağıdaki Satırları 5 defa klavye ile 5 defa da sanal klavye ile yazalım. 5 defa üst üste doğru olacak şekilde yazamıyorsak 3 defa klavye ile 3 defa

Detaylı

İlgili Kanun / Madde 2821 S. SK/45

İlgili Kanun / Madde 2821 S. SK/45 T.C YARGITAY 22. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2014/841 Karar No. 2014/834 Tarihi: 24.01.2014 İlgili Kanun / Madde 2821 S. SK/45 PROFOSYONEL SENDİKA YÖNETİCİSİNİN HİZMET ÖDENEĞİ HUKUKA AYKIRI BULUNARAK İPTAL

Detaylı

4.900,00 TL 5.500,00 TL

4.900,00 TL 5.500,00 TL 01.01.2017-31.12.2017 DÖNEMİ AVUKAT-VEKİLEDEN ARASINDAKİ EN AZ ÜCRET ÇİZELGESİ A- SULH HUKUK MAHKEMELERİNDE GÖRÜLEN DAVALAR 1 Kat Mülkiyeti Yasasından Kaynaklanan Uyuşmazlıklar 4.900,00 2 Mirasçılık belgesinin

Detaylı

YARGITAY 12. HUKUK DAİRESİ NİN

YARGITAY 12. HUKUK DAİRESİ NİN YARGITAY 12. HUKUK DAİRESİ NİN (ve HUKUK GENEL KURULU NUN) Şirket ortaklarının, şirkete karşı üçüncü kişi sayılacakları ve kendilerine şirketin borçlarından dolayı HACİZ İHBARNAMESİ (İİK. m.89) gönderilebileceği

Detaylı

İZMİR BAROSU 01.01.2011-31.12.2011 TAVSİYE NİTELİĞİNDE AVUKATLIK ASGARİ ÜCRET TARİFESİ

İZMİR BAROSU 01.01.2011-31.12.2011 TAVSİYE NİTELİĞİNDE AVUKATLIK ASGARİ ÜCRET TARİFESİ İZMİR BAROSU 01.01.2011-31.12.2011 TAVSİYE NİTELİĞİNDE AVUKATLIK ASGARİ ÜCRET TARİFESİ 01.01.2011-31.12.2011 DÖNEMİ AVUKATLIK ASGARİ ÜCRET TARİFESİ Avukatlık ücreti peşin ödenir. Tarifede belirlenen ücretler

Detaylı

I. GENEL OLARAK hukuki çaredir dava değildir şikayete konu işlemi yapan icra dairesinin bağlı bulunduğu icra mahkemesince

I. GENEL OLARAK hukuki çaredir dava değildir şikayete konu işlemi yapan icra dairesinin bağlı bulunduğu icra mahkemesince I. GENEL OLARAK -Şikâyet (m. 16-18,22), icra takibinin taraflarına veya hukuki yararı bulunan diğer kişilere tanınmış ve bu yolla icra ve iflas dairelerinin ( veya diğer icra organlarının) Kanun a veya

Detaylı

Türk Borçlar Hukukunda Müteselsil Kefalet Sözleşmesi

Türk Borçlar Hukukunda Müteselsil Kefalet Sözleşmesi Yrd. Doç. Dr. Özlem ACAR İstanbul Kültür Üniversitesi Hukuk Fakültesi Medeni Hukuk Anabilim Dalı Türk Borçlar Hukukunda Müteselsil Kefalet Sözleşmesi İÇİNDEKİLER TAKDİM...VII ÖNSÖZ... IX İÇİNDEKİLER...XIII

Detaylı

ALACAK OCAK 2011 (TL)

ALACAK OCAK 2011 (TL) ELEKTRİK ENDÜSTRİSİ a) İlgili ayda (211 yılı Şubat ayında) alınan ve ödenen krediler ile ilgili ay sonu kısa ve uzun vadeli kredi bakiyeleri OCAK 211 ŞUBAT 211 ÖDENEN TUTAR AY İÇİNDE ALINAN T.İş Bankası

Detaylı

İlgili Kanun / Madde 6100 S. HMK. /Geç. 3.

İlgili Kanun / Madde 6100 S. HMK. /Geç. 3. T.C YARGITAY 7. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2013/22557 Karar No. 2014/3546 Tarihi: 11.02.2014 Yargıtay Kararları Çalışma ve Toplum, 2014/3 İlgili Kanun / Madde 6100 S. HMK. /Geç. 3. İŞ MAHKEMELERİNDEN VERİLEN

Detaylı

DÖNEMİ EN AZ ÜCRET ÇİZELGESİ. A- SULH HUKUK MAHKEMELERİNDE GÖRÜLEN DAVALAR 1 Kat Mülkiyeti

DÖNEMİ EN AZ ÜCRET ÇİZELGESİ. A- SULH HUKUK MAHKEMELERİNDE GÖRÜLEN DAVALAR 1 Kat Mülkiyeti 01.01.2016-31.12.2016 DÖNEMİ EN AZ ÜCRET ÇİZELGESİ A- SULH HUKUK MAHKEMELERİNDE GÖRÜLEN DAVALAR 1 Kat Mülkiyeti 4.700,00 Yasasından Kaynaklanan Uyuşmazlıklar 2 Mirasçılık belgesinin 2.500,00 alınması 3

Detaylı

Borçlunun İcr a Takibinde İstenen İşlemiş Faiz Miktarı ile İşleyecek Faiz Oranına Süresi İçinde İtiraz Etmemesinin Sonuçları

Borçlunun İcr a Takibinde İstenen İşlemiş Faiz Miktarı ile İşleyecek Faiz Oranına Süresi İçinde İtiraz Etmemesinin Sonuçları Borçlunun İcr a Takibinde İstenen İşlemiş Faiz Miktarı ile İşleyecek Faiz Oranına Süresi İçinde İtiraz Etmemesinin Sonuçları Talih UYAR* * Avukat. Bilindiği gibi, yapılan icra takiplerinde, alacaklı,

Detaylı

AVUK AT - İŞ SAHİBİ ARASINDAKİ EN AZ ÜCRET ÇİZELGESİ

AVUK AT - İŞ SAHİBİ ARASINDAKİ EN AZ ÜCRET ÇİZELGESİ ANKAR A BAROSU AVUK AT - İŞ SAHİBİ ARASINDAKİ EN AZ ÜCRET ÇİZELGESİ 01.01.2018-31.12.2018 2018 Ankara Barosu Yönetim Kurulu nun 13.12.2017 tarih ve 64/18 sayılı kararı ile kabul edilerek, meslektaşlarımıza

Detaylı

İTİRAZIN İPTALİ DAVASINDA HAK DÜŞÜRÜCÜ SÜRE. Stj. Av. Belce BARIŞ ERYİĞİT HUKUK BÜROSU / ANKARA

İTİRAZIN İPTALİ DAVASINDA HAK DÜŞÜRÜCÜ SÜRE. Stj. Av. Belce BARIŞ ERYİĞİT HUKUK BÜROSU / ANKARA İTİRAZIN İPTALİ DAVASINDA HAK DÜŞÜRÜCÜ SÜRE Stj. Av. Belce BARIŞ ERYİĞİT HUKUK BÜROSU / ANKARA 24.05.2017 belce@eryigithukuk.com İtirazın iptali davası; takip konusu yapılmış olan alacağa karşılık borçlu

Detaylı

II 6183 SAYILI KANUNUN 79 UNCU MADDESİNDE YAPILAN DEĞİŞİKLİK

II 6183 SAYILI KANUNUN 79 UNCU MADDESİNDE YAPILAN DEĞİŞİKLİK I GENEL AÇIKLAMALAR Bilindiği gibi, 5479 sayılı Gelir Vergisi Kanunu, Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun, Özel Tüketim Vergisi Kanunu ve Vergi Usul Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun

Detaylı

DÖNEMİ AVUKAT-VEKİLEDEN ARASINDAKİ EN AZ ÜCRET ÇİZELGESİ 4.700,00 TL

DÖNEMİ AVUKAT-VEKİLEDEN ARASINDAKİ EN AZ ÜCRET ÇİZELGESİ 4.700,00 TL 01.01.201-31.12.201 DÖNEMİ AVUKAT-VEKİLEDEN ARASINDAKİ EN AZ ÜCRET ÇİZELGESİ A- SULH HUKUK MAHKEMELERİNDE GÖRÜLEN DAVALAR 1 Kat Mülkiyeti Yasasından Kaynaklanan Uyuşmazlıklar 2 Mirasçılık belgesinin alınması

Detaylı

AVUK AT - İŞ SAHİBİ ARASINDAKİ EN AZ ÜCRET ÇİZELGESİ

AVUK AT - İŞ SAHİBİ ARASINDAKİ EN AZ ÜCRET ÇİZELGESİ ANKAR A BAROSU AVUK AT - İŞ SAHİBİ ARASINDAKİ EN AZ ÜCRET ÇİZELGESİ 01.01.2016-31.12.2016 2016 Ankara Barosu Yönetim Kurulu nun 23.12.2015 gün ve 73/26 sayılı kararı ile kabul edilerek, meslektaşlarımıza

Detaylı

"Tüketici Aleyhine Başlatılacak İcra Takibinde Parasal Sınır" "Tüketici Aleynine Ba~latllacak icra Takibinde Parasal ~ınırn

Tüketici Aleyhine Başlatılacak İcra Takibinde Parasal Sınır Tüketici Aleynine Ba~latllacak icra Takibinde Parasal ~ınırn "Tüketici Aleyhine Başlatılacak İcra Takibinde Parasal Sınır" "Tüketici Aleynine Ba~latllacak icra Takibinde Parasal ~ınırn T.C. YARGıTAY 13. HUKUK DAIRESI Esas No: 2015/1 0571 Karar No: 2015/8738 Karar

Detaylı

KEFALET SÖZLEŞMESİNDE GEÇERLİLİK ŞARTLARI. Av. Mustafa Özgür KIRDAR ERYİĞİT HUKUK BÜROSU / ANKARA

KEFALET SÖZLEŞMESİNDE GEÇERLİLİK ŞARTLARI. Av. Mustafa Özgür KIRDAR ERYİĞİT HUKUK BÜROSU / ANKARA KEFALET SÖZLEŞMESİNDE GEÇERLİLİK ŞARTLARI Av. Mustafa Özgür KIRDAR ERYİĞİT HUKUK BÜROSU / ANKARA 24.05.2017 Kefalet sözleşmesi; kefilin, borçlunun borcunu ödememesi, yani borcun ifa edilmemesi halinde

Detaylı

AVUK AT - İŞ SAHİBİ ARASINDAKİ EN AZ ÜCRET ÇİZELGESİ

AVUK AT - İŞ SAHİBİ ARASINDAKİ EN AZ ÜCRET ÇİZELGESİ ANKAR A BAROSU AVUK AT - İŞ SAHİBİ ARASINDAKİ EN AZ ÜCRET ÇİZELGESİ 0.0.0-3..0 Ankara Barosu Yönetim Kurulu nun 03..0 gün ve / sayılı kararı ile kabul edilerek, meslektaşlarımıza tavsiye niteliğinde duyurulmasına

Detaylı

İlgili Kanun / Madde 4857 S.İşK/32 T.C YARGITAY 9. HUKUK DAİRESİ. Esas No. 2008/14944 Karar No. 2010/2311 Tarihi:

İlgili Kanun / Madde 4857 S.İşK/32 T.C YARGITAY 9. HUKUK DAİRESİ. Esas No. 2008/14944 Karar No. 2010/2311 Tarihi: İlgili Kanun / Madde 4857 S.İşK/32 T.C YARGITAY 9. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2008/14944 Karar No. 2010/2311 Tarihi: 05.02.2010 ÜCRET BORDROSUNUN GERÇEĞİ YANSITMAMASI ÜCRET ARAŞTIRMASININ GEREKMESİ ÖZETİ:

Detaylı

ADLİ YARDIM HUKUK YARGILAMASI VE İDARİ YARGIDA. Türkiye de Adli Yardım Hizmetlerinin Güçlendirilmesi Avrupa Birliği Eşleştirme Projesi

ADLİ YARDIM HUKUK YARGILAMASI VE İDARİ YARGIDA. Türkiye de Adli Yardım Hizmetlerinin Güçlendirilmesi Avrupa Birliği Eşleştirme Projesi Bu proje Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilmektedir. HUKUK YARGILAMASI VE İDARİ YARGIDA ADLİ YARDIM Türkiye de Adli Yardım Hizmetlerinin Güçlendirilmesi Avrupa Birliği Eşleştirme

Detaylı

TAAHHÜDÜ İHLAL SUÇU. Av. Nur Işın KÖROĞLU ERYİĞİT HUKUK BÜROSU / ANKARA

TAAHHÜDÜ İHLAL SUÇU. Av. Nur Işın KÖROĞLU ERYİĞİT HUKUK BÜROSU / ANKARA TAAHHÜDÜ İHLAL SUÇU Av. Nur Işın KÖROĞLU ERYİĞİT HUKUK BÜROSU / ANKARA 09.05.2017 isin@eryigithukuk.com Çeşitli nedenlerle borçlarını ödeyemeyen birçok insan, icra takipleri ile karşı karşıya kalmaktadır.

Detaylı

ĐHTĐYATĐ HACĐZDEN SONRA DAVA AÇILDIĞINA ĐLĐŞKĐN BELGENĐN ĐCRA MÜDÜRLÜĞÜNE ĐBRAZININ ĐHTĐYATĐ HACZĐ TAMAMLAYAN MERASĐME ETKĐSĐ. Dr.

ĐHTĐYATĐ HACĐZDEN SONRA DAVA AÇILDIĞINA ĐLĐŞKĐN BELGENĐN ĐCRA MÜDÜRLÜĞÜNE ĐBRAZININ ĐHTĐYATĐ HACZĐ TAMAMLAYAN MERASĐME ETKĐSĐ. Dr. ĐHTĐYATĐ HACĐZDEN SONRA DAVA AÇILDIĞINA ĐLĐŞKĐN BELGENĐN ĐCRA MÜDÜRLÜĞÜNE ĐBRAZININ ĐHTĐYATĐ HACZĐ TAMAMLAYAN MERASĐME ETKĐSĐ Dr. Adnan DEYNEKLĐ * I- ĐHTĐYATĐ HACZĐ TAMAMLAYAN MERASĐM HAKKINDA GENEL BĐLGĐ

Detaylı

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... V İÇİNDEKİLER... VII İCRA HUKUKU

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... V İÇİNDEKİLER... VII İCRA HUKUKU ÖNSÖZ... V İÇİNDEKİLER... VII İCRA HUKUKU GENEL HÜKÜMLER...1 I. İCRA VE İFLÂS HUKUKUNUN TEMEL KAVRAMLARI, MENFAAT DENGESİ VE CEBRÎ İCRA HUKUKUNA HAKİM OLAN İLKELER... 1 A. İCRA VE İFLÂS HUKUKUNUN TANIMI...

Detaylı

1. BÖLÜM HUKUK MUHAKEMELERİ KANUNU BİRİNCİ KISIM:

1. BÖLÜM HUKUK MUHAKEMELERİ KANUNU BİRİNCİ KISIM: İÇİNDEKİLER Sayfa Önsöz 7 İçindekiler 9 Kısaltmalar Cetveli 15 Hukuk Muhakemeleri Kanununun Genel Gerekçesi 19 6100 sayılı HMK ile 1086 sayılı HUMK Maddeleri Karşılaştırma Tablosu 33 HMK nu Değiştiren

Detaylı

AVUK AT - İŞ SAHİBİ ARASINDAKİ EN AZ ÜCRET ÇİZELGESİ

AVUK AT - İŞ SAHİBİ ARASINDAKİ EN AZ ÜCRET ÇİZELGESİ ANKAR A BAROSU AVUK AT - İŞ SAHİBİ ARASINDAKİ EN AZ ÜCRET ÇİZELGESİ 0.0.0-3..0 Ankara Barosu Yönetim Kurulu nun..03 gün ve 63/ sayılı kararı ile kabul edilerek, meslektaşlarımıza tavsiye niteliğinde duyurulmasına

Detaylı

Arabuluculuk tarihinden itibaren açılacak davalar için Zorunlu hale geldi.

Arabuluculuk tarihinden itibaren açılacak davalar için Zorunlu hale geldi. BILGILENDIRME NOTU www.ak-denetim.com KONU: 7155 sayılı Kanun ile Ticari Uyuşmazlıklarda Arabuluculuk 01.01.2019 tarihinden itibaren açılacak davalar için Zorunlu hale geldi. Ticari uyuşmazlıklarda arabuluculuk

Detaylı

VI. Cilt'in içindekiler Sayfa Kadastro mahkemeleri 5657 A) Genel bilgi 5657 B) Kadastro mahkemesinin teşkilâtı 5660 C) Kadastro mahkemesinin

VI. Cilt'in içindekiler Sayfa Kadastro mahkemeleri 5657 A) Genel bilgi 5657 B) Kadastro mahkemesinin teşkilâtı 5660 C) Kadastro mahkemesinin VI. Cilt'in içindekiler Sayfa 79-80. Kadastro mahkemeleri 5657 A) Genel bilgi 5657 B) Kadastro mahkemesinin teşkilâtı 5660 C) Kadastro mahkemesinin görevleri 5660 D) Kadastro mahkemesinin yetkisi 5671

Detaylı

GAZİANTEP BAROSU DÖNEMİ AVUKAT-VEKİL ARASINDAKİ EN AZ ÜCRET ÇİZELGESİ

GAZİANTEP BAROSU DÖNEMİ AVUKAT-VEKİL ARASINDAKİ EN AZ ÜCRET ÇİZELGESİ GAZİANTEP BAROSU 01.01.2015-31.12.2015 DÖNEMİ AVUKAT-VEKİL ARASINDAKİ EN AZ ÜCRET ÇİZELGESİ A- SULH HUKUK MAHKEMELERİNDE GÖRÜLEN DAVALAR 1 Kat Mülkiyeti Yasasından Kaynaklanan Uyuşmazlıklar 3.600,00 2

Detaylı

7035 SAYILI YASA İLE TEMYİZ SÜRELERİ DEĞİŞTİ

7035 SAYILI YASA İLE TEMYİZ SÜRELERİ DEĞİŞTİ 7035 SAYILI YASA İLE TEMYİZ SÜRELERİ DEĞİŞTİ Ceza ve hukuk yargılamasında 05.08.2017 tarihinden itibaren verilen kararlara karşı, (5 Ağustos 2017 Tarihli ve 30145 Sayılı Resmî Gazete Mükerrer yayınlanan

Detaylı

01.01.2015-31.12.2015 DÖNEMİ AVUKAT-VEKİLEDEN ARASINDAKİ EN AZ ÜCRET ÇİZELGESİ

01.01.2015-31.12.2015 DÖNEMİ AVUKAT-VEKİLEDEN ARASINDAKİ EN AZ ÜCRET ÇİZELGESİ 01.01.2015-31.12.2015 DÖNEMİ AVUKAT-VEKİLEDEN ARASINDAKİ EN AZ ÜCRET ÇİZELGESİ A- SULH HUKUK MAHKEMELERİNDE GÖRÜLEN DAVALAR 1 Kat Mülkiyeti Yasasından Kaynaklanan Uyuşmazlıklar 2 Mirasçılık belgesinin

Detaylı

Tel: Fax: ey.com Ticaret Sicil No : Mersis No: (1) SAYILI TARİFE

Tel: Fax: ey.com Ticaret Sicil No : Mersis No: (1) SAYILI TARİFE Kuzey YMM ve Bağımsız Denetim A.Ş. Eski Büyükdere Cad. Orjin Maslak No:27 Maslak, Sarıyer 34398 İstanbul - Turkey Tel: +90 212 315 3000 Fax: +90 212 234 1067 ey.com Ticaret Sicil No : 479919 Mersis No:

Detaylı

İçindekiler. I. BÖLÜM GENEL OLARAK İCRA ve İFLÂS SUÇLARI ve YARGILAMA USULÜ

İçindekiler. I. BÖLÜM GENEL OLARAK İCRA ve İFLÂS SUÇLARI ve YARGILAMA USULÜ İçindekiler SUNUŞ BİRİNCİ BASKIYA ÖNSÖZ.. İKİNCİ BASKIYA ÖNSÖZ... ÜÇÜNCÜ BASKIYA ÖNSÖZ I. BÖLÜM GENEL OLARAK İCRA ve İFLÂS SUÇLARI ve YARGILAMA USULÜ 1- TANIM 1 2 2 - TARİHİ GELİŞİMİ 3. KANUNİ DÜZENLEME

Detaylı

ORDU BAROSU BAŞKANLIĞI AVUKAT-VEKİLEDEN ARASINDAKİ EN AZ ÜCRET ÇİZELGESİ 2013 YILI BARO TAVSİYE AVUKATLIK ASGARİ ÜCRET TARİFESİDİR.

ORDU BAROSU BAŞKANLIĞI AVUKAT-VEKİLEDEN ARASINDAKİ EN AZ ÜCRET ÇİZELGESİ 2013 YILI BARO TAVSİYE AVUKATLIK ASGARİ ÜCRET TARİFESİDİR. ORDU BAROSU BAŞKANLIĞI AVUKAT-VEKİLEDEN ARASINDAKİ EN AZ ÜCRET ÇİZELGESİ 2013 YILI BARO TAVSİYE AVUKATLIK ASGARİ ÜCRET TARİFESİDİR. A- SULH HUKUK MAHKEMELERİNDE GÖRÜLEN DAVALAR 1 Mirasçılık belgesinin

Detaylı

Yargıtay 13, Hukuk Dairesinden:

Yargıtay 13, Hukuk Dairesinden: Yargıtay 13, Hukuk Dairesinden: ESAS NO ; 2017/1499 KARAR NO : 2017/1552 YARGITAY İLAMI MAHKEMESİ TARİHİ NUMARASI DAVACI DAVALI Giresun 2. Asliye Hukuk Mahkemesi (Tüketici Mahkemesi Sıfatıyla) 15/04/2015

Detaylı

T.C. YARGITAY HUKUK GENEL KURULU

T.C. YARGITAY HUKUK GENEL KURULU T.C. YARGITAY HUKUK GENEL KURULU ESAS NO : 2014/19-674 KARAR NO : 2016/76 DAVACI : vekili Av. Umut Çağatayhan Koksal DAVALI : vekili Av. Taraflar arasındaki menfi tespit davasından dolayı yapılan yargılama

Detaylı

TASARRUFUN İPTALİ DAVALARI

TASARRUFUN İPTALİ DAVALARI TASARRUFUN İPTALİ DAVALARI Tasarrufun iptali davası, borçlunun üçüncü kişilerle yapmış olduğu tasarrufi işlemlerin dava açan alacaklı bakımından geçersizliğinin sağlanmasına yönelik bir hukuk davasıdır.

Detaylı

SATIŞ SÖZLEŞMESİ MADDE 1- TARAFLAR: 1.2. Ltd. Şti. Ümraniye İstanbul

SATIŞ SÖZLEŞMESİ MADDE 1- TARAFLAR: 1.2. Ltd. Şti. Ümraniye İstanbul SATIŞ SÖZLEŞMESİ MADDE 1- TARAFLAR: 1.1.. Ltd. Şti. Ümraniye İstanbul 1.2. Ltd. Şti... MADDE 2- TANIMLAMALAR: 2.1. ALICI madde 1.2. adı geçen. yı 2.2. SATICI madde 1.1. de adı geçen. Ltd. Şti. yi 2.3.

Detaylı

6183 SAYILI AMME ALACAKLARININ TAHSİL USULÜ HAKKINDA KANUNUNDA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER YÜRÜRLÜĞE GİRMİŞTİR

6183 SAYILI AMME ALACAKLARININ TAHSİL USULÜ HAKKINDA KANUNUNDA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER YÜRÜRLÜĞE GİRMİŞTİR 10.04.2006 / 75 6183 SAYILI AMME ALACAKLARININ TAHSİL USULÜ HAKKINDA KANUNUNDA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER YÜRÜRLÜĞE GİRMİŞTİR 5479 Gelir Vergisi Kanunu,Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun, Özel Tüketim

Detaylı

2-Borçlunun ve varsa kanuni temsilcisinin adı,... soyadı ve yerleşim yerindeki adresi, alacaklı... tarafından biliniyorsa vergi kimlik numarası :...

2-Borçlunun ve varsa kanuni temsilcisinin adı,... soyadı ve yerleşim yerindeki adresi, alacaklı... tarafından biliniyorsa vergi kimlik numarası :... Örnek No:1* (Değişik:RG-16/4/2013-28620) 1-Alacaklının ve varsa kanuni temsilcisinin ve... vekilinin adı, soyadı, vergi kimlik numarası,... T.C. kimlik numarası, alacaklı veya vekili... adına ödemenin

Detaylı

EMLAK VERGİSİNDEN MUAF OLAN TAŞINMAZLA İLGİLİ DÜZENLENEN ÖDEME EMRİNE İLİŞKİN KANUN YARARINA BOZMA KARARI

EMLAK VERGİSİNDEN MUAF OLAN TAŞINMAZLA İLGİLİ DÜZENLENEN ÖDEME EMRİNE İLİŞKİN KANUN YARARINA BOZMA KARARI Sirküler Rapor 08.10.2013/180-1 EMLAK VERGİSİNDEN MUAF OLAN TAŞINMAZLA İLGİLİ DÜZENLENEN ÖDEME EMRİNE İLİŞKİN KANUN YARARINA BOZMA KARARI ÖZET : Danıştay Dokuzuncu Daire Başkanlığının 25.04.2013 Tarih,

Detaylı

Tüketici Hakem heyetleri tarafından verilen kararların niteliği ve icrasına dair bir derleme yazısıdır.

Tüketici Hakem heyetleri tarafından verilen kararların niteliği ve icrasına dair bir derleme yazısıdır. Tüketici Hakem Heyeti Kararlarının İcra Edilmesi Yazan : Mehmet Gerem ( Avukat ) Tüketici Hakem heyetleri tarafından verilen kararların niteliği ve icrasına dair bir derleme yazısıdır. Meta Hukuk Bürosu,

Detaylı

Sirküler Rapor /70-1 ANAYASA MAHKEMESİNİN ÖZEL USULSUZLUK CEZASIYLA İLGİLİ BAŞVURUYA İLİŞKİN KARARI

Sirküler Rapor /70-1 ANAYASA MAHKEMESİNİN ÖZEL USULSUZLUK CEZASIYLA İLGİLİ BAŞVURUYA İLİŞKİN KARARI Sirküler Rapor 18.02.2014/70-1 ANAYASA MAHKEMESİNİN ÖZEL USULSUZLUK CEZASIYLA İLGİLİ BAŞVURUYA İLİŞKİN KARARI ÖZET : Anayasa Mahkemesi 14/1/2014 tarihli ve 2013/5028 Başvuru Numaralı kararında, 2010 yılının

Detaylı

BÖLGE ADLİYE MAHKEMELERİ VE GEÇİCİ HUKUKİ KORUMA KARARLARI. DR. ADEM ASLAN Yargıtay 11.HD. Üyesi

BÖLGE ADLİYE MAHKEMELERİ VE GEÇİCİ HUKUKİ KORUMA KARARLARI. DR. ADEM ASLAN Yargıtay 11.HD. Üyesi BÖLGE ADLİYE MAHKEMELERİ VE GEÇİCİ HUKUKİ KORUMA KARARLARI DR. ADEM ASLAN Yargıtay 11.HD. Üyesi GEÇİCİ HUKUKİ KORUMA KARARLARI TEMEL AMAÇ: Yargılama öncesinde veya yargılamanın devamı sırasında alınan

Detaylı

T.C. DANIŞTAY Yedinci Daire. Anahtar Kelimeler : Katma Değer Vergisi, Müteselsil Sorumluluk, Ek Tahakkuk, İdari İşlemin İcrailiği

T.C. DANIŞTAY Yedinci Daire. Anahtar Kelimeler : Katma Değer Vergisi, Müteselsil Sorumluluk, Ek Tahakkuk, İdari İşlemin İcrailiği T.C. DANIŞTAY Yedinci Daire Esas No : 2009/1602 Karar No :2013/6426 Anahtar Kelimeler : Katma Değer Vergisi, Müteselsil Sorumluluk, Ek Tahakkuk, İdari İşlemin İcrailiği Özeti : Müteselsil sorumlulardan

Detaylı

HECELEME VE SANAL KLAVYE

HECELEME VE SANAL KLAVYE HECELEME VE SANAL KLAVYE (Büyük harf ve noktalama işaretlerini kullanmadan gördüğümüz her satırı 5 defa klavyeyle 5 defa da sanal klavyeyle yazalım) İşveren tarafından yapılacak olan ödemelerin banka yoluyla

Detaylı

ALACAK ARALIK 2010 (TL)

ALACAK ARALIK 2010 (TL) ELEKTRİK ENDÜSTRİSİ a) İlgili ayda (211 yılı Ocak ayında) alınan ve ödenen krediler ile ilgili ay sonu kısa ve uzun vadeli kredi bakiyeleri ARALIK 21 OCAK 211 ÖDENEN TUTAR AY İÇİNDE ALINAN Tİş Bankası

Detaylı

İZMİR BAROSU 01.01.2013-31.12.2013 TAVSİYE NİTELİĞİNDE AVUKATLIK ASGARİ ÜCRET TARİFESİ

İZMİR BAROSU 01.01.2013-31.12.2013 TAVSİYE NİTELİĞİNDE AVUKATLIK ASGARİ ÜCRET TARİFESİ İZMİR BAROSU 01.01.2013-31.12.2013 TAVSİYE NİTELİĞİNDE AVUKATLIK ASGARİ ÜCRET TARİFESİ 01.01.2013-31.12.2013 DÖNEMİ TAVSİYE NİTELİĞİNDE AVUKATLIK ASGARİ ÜCRET TARİFESİ Avukatlık ücreti peşin ödenir. Tarifede

Detaylı

2. Haczin aşağıdaki safhalarından hangisi alacaklının talebine gerek olmadan icra müdürü tarafından re sen yapılır?

2. Haczin aşağıdaki safhalarından hangisi alacaklının talebine gerek olmadan icra müdürü tarafından re sen yapılır? İCRA İFLAS KANUNUİLE İLGİLİ SORU VE CEVAPLAR 1. İcra mahkemesi hakiminin reddi ile ilgili aşağıdaki bilgilerden hangisi yanlıştır? A) Ret talebinde bulunan kimse, dilekçesinde ret sebeplerini delilleri

Detaylı

T.C İZMİR BÖLGE İDARE MAHKEMESİ ESAS NO : 2012/4000 KARAR NO : 2012/4285 YARGILANMANIN YENİLENMESİNİ İSTEYEN (DAVACI) :

T.C İZMİR BÖLGE İDARE MAHKEMESİ ESAS NO : 2012/4000 KARAR NO : 2012/4285 YARGILANMANIN YENİLENMESİNİ İSTEYEN (DAVACI) : YARGILANMANIN YENİLENMESİNİ İSTEYEN (DAVACI) : KARŞI TARAF (DAVALI) : VEKİLİ : İSTEMİN_ÖZET : İzmir İli, Karşıyaka İlçesi, Yalı Mahallesinde, tapunun 32029 ada, 4 parselinde kayıtlı taşınmazdaki yapının

Detaylı

Yapılan bu açıklamalar ve yasal düzenlemeler ışığında somut olaya gelince;

Yapılan bu açıklamalar ve yasal düzenlemeler ışığında somut olaya gelince; -6- I- Yeni 6102 s. TTK. nun 133. maddesindeki düzenleme uyarınca, bir sermaye şirketi olan limited şirketlerde ortaklardan birinin kişisel alacaklısına -6762 s. eski TTK. nun 145. maddesindeki düzenlemenin

Detaylı

T.C. D A N I Ş T A Y Üçüncü Daire Esas No : 2010/5785. Karar No : 2012/3582

T.C. D A N I Ş T A Y Üçüncü Daire Esas No : 2010/5785. Karar No : 2012/3582 T.C D A N I Ş T A Y Üçüncü Daire Esas No : 2010/5785 Karar No : 2012/3582 Anahtar Kelimeler : Haciz İşlemi, İhtiyati Haciz, Şirket Ortağı, Teminat, Kişiye Özgü Ev Eşyaları Özeti: Teşebbüsün muvazaalı olduğu

Detaylı

İZMİR BAROSU 01.01.2015-31.12.2015 TAVSİYE NİTELİĞİNDE AVUKATLIK ASGARİ ÜCRET TARİFESİ

İZMİR BAROSU 01.01.2015-31.12.2015 TAVSİYE NİTELİĞİNDE AVUKATLIK ASGARİ ÜCRET TARİFESİ İZMİR BAROSU 01.01.2015-31.12.2015 TAVSİYE NİTELİĞİNDE AVUKATLIK ASGARİ ÜCRET TARİFESİ 01.01.2015-31.12.2015 DÖNEMİ TAVSİYE NİTELİĞİNDE AVUKATLIK ASGARİ ÜCRET TARİFESİ Avukatlık ücreti peşin ödenir. Tarifede

Detaylı

DAVACI : Nesrin Orhan Şahin vekilleri Av.Serap Yerlikaya ve Av.İlter Yılmaz

DAVACI : Nesrin Orhan Şahin vekilleri Av.Serap Yerlikaya ve Av.İlter Yılmaz ZİYNET (ALTIN) EŞYASI İSPAT YÜKÜ. T.C. YARGITAY HUKUK GENEL KURULU ESAS NO : 2012/6-1849 KARAR NO : 2013/1006 KARAR TARİHİ:03.07.2013 Y A R G I T A Y İ L A M I İNCELENEN KARARIN MAHKEMESİ : Gölcük 1. Asliye

Detaylı

AVUKAT - İŞ SAHİBİ ARASINDAKİ EN AZ ÜCRET ÇİZELGESİ

AVUKAT - İŞ SAHİBİ ARASINDAKİ EN AZ ÜCRET ÇİZELGESİ ANKARA BAROSU AVUKAT - İŞ SAHİBİ ARASINDAKİ EN AZ ÜCRET ÇİZELGESİ (01.01.2008-31.12.2008) 2008 Ankara Barosu Yönetim Kurulu nun...12.2007 gün ve 12/... sayılı Kararı ile kabul edilerek, meslektaşlarımıza

Detaylı

ZİKZAK TEKNİĞİNİN UYGULAMA METİNLERİ

ZİKZAK TEKNİĞİNİN UYGULAMA METİNLERİ ZİKZAK TEKNİĞİNİN UYGULAMA METİNLERİ Zikzak 3 satır ile yazılır. Örnek metinleri 3'er satırlara bölmedik, her metni bütün olarak yazdık. Bunu yapmamızın amacı odaklanarak yazmanızı sağlamaktır. Uygulama

Detaylı