** Araş.Gör., S.Ü~ Veteriner Fakültesi, Parazitoloji Ana Bilim Dalı, Konya. Bilal Dik**

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "** Araş.Gör., S.Ü~ Veteriner Fakültesi, Parazitoloji Ana Bilim Dalı, Konya. Bilal Dik**"

Transkript

1 Selçuk Üniversitesi Vet. Fak. Dergisi Cilt: 4, Sayı: 1 ( ), 1988 BAYTİCOL POUR-ON'UN KENELER ÜZERİNE ETKİSİYLE İLGİLİ SAHA ÇALIŞMALARI Recherches rurale sur activite de tiques de Bayticol pour-on Rifat Cantoray* Bilal Dik** Resunıe: Dans ce travail on a etudie l' activite du Bayticol cantre les tiques du boeuf injecte naturellement. L' experience a ite applique e dans les conditions rurales. La solution de Bayticol deja pret a ı o/o a eti versee tout au long du dos des animaux comme dose ı mg. par kg. avec une seule application. L' essai a ite jait sur 20 boeıifs. De plus cinq boeıifs a ite separis comme temoins. A la fin de ce travail on a vu que le resultat etait tres efficace cantre les tiques des boeıifs. En plus on a observe la tozerence parjaite des animaux au Bayticol. Özet: Bu çalışmada aktif maddesi Fluriıethrin olan Bayticol'un sığırlardaki kenelere karşı etkisi incelendi. Çalışma kô'y şartlarında yapıldı. Bayticol' un o/ 0 ı lik kullanmaya hazır solüsyonut kenelerle ıabii enfeste 20 sığır üzerinde uygulandı. Ayrıca 5 sığır kontrol olarak bırakıldı. İlaç sığırların szrt çizgisi boyunca tatbik edildi. Bayticol' a karşı hayvanların toleransının mükemmel olduğu gözlendi. K enelere karşı ı mg/ kg dozdaki tek uygulama tam etkili bulundu. Giriş Hayvan yeti tiriciliğinin ba lıca problemlerinden birisi de kenelerdir. Bu tür ektoparazitler bütün dünyada özellikle yaz aylarında hayvanıara hücum ederek çe itli etkileriyle konakçılarına zarar verir ve önemli ölçüde ekonomik kayıplara sebep olurlar. Meksika'da kene enfestasyonu sonucu meydana gelen et kaybı sığır ba ına 30 kg olmaktadır. Avustralya'da yalnız 1972 f 73 kene sezonunda Boophilus microplus'tan ileri gelen zarar 60 milyon Amerikan dolarıdır. Keneler tarafından bula tırılan Theileria (Doğu Sahil Humması) enfeksiyonu sonucu Doğu Afrika'da bir yılda dananın telef olduğu bildirilmektedir ( 1). * Prof. Dr., S.Ü. Veteriner Fakültesi, Parazitoloji Ana Bilim Dalı, Konya. ** Araş.Gör., S.Ü~ Veteriner Fakültesi, Parazitoloji Ana Bilim Dalı, Konya.

2 280 Rıfat Cantoı av - Bilal Dik Ülkemizde keneler değişik bölgelerde çok yaygın durumdadır (5, 6, 7, 8, 12, 13, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21). Sığırlarda bu gibi ektoparazit enfestasyonlarının tedavisi pratikte bazen sorun oluşturur. Enfestasyonun şiddeti ve hayvanlarda meydana gelen tahribatın çok fazla olması, tedavi ve kontrol açısından bu olaylara ilgiyi artırmış, dolayısıyla ötedenberi bu parazitlerle mücadelenin zorunluluğuna inanılmıştır. Bu inançla birtakım araştırıcılar yıllardır uygun savaş metodlarının, öldürücü insektisitlerin bulunması için çalışmaktadırlar. Son yapılan çalışmalar sonunda, etken maddesi sentetik bir pyrethroid (Flumethrin) olan Bayticol pour-on piyasaya çıkarılmıştır. Bu ilacın çeşitli ektoparazitlere karşı yüksek derecede etkili olduğu, değişik ülkelerde gerçekleştirilen araştırmalarla tespit edilmiştir (2, 3, 4, 1 O, 11, 14, 22, 23). Yapılan çalışmalar; Bayticol pour-on'un tikisidal etkisinin uygulamadan birkaç dakika sonra ortaya çıktığını, ilacın vücuda yayılışının ter ve yağ bezlerinin aktivasyonu sonucu oluştuğunu baş ve kuyruk hareketlerinin de bu işlemi kolaylaştırdığını ortaya koymuştur (ll, 23). Materyal ve Metot Bu çalışma hayvanlarda sağlık taraması amacı ile gidilen Konya' nın Çumra ilçesine bağlı Apa köyünde, sığırların kenelerle aşırı derecede enfeste olduğunun görülmesi üzerine planlanmış, Bayticol pouron'un keneler üzerine etkisi ve saha şartlarında sığırlardaki kullanış emniyeti araştırılmıştır. Araştırmada kenelerle doğal enfeste 25 sığır kullanılmış olup, denemeye alınan bu ha yvanların larva, nimf ve olgun kenelerle enfeste olduğu saptanmıştır. Bayticol pour-on'un keneler üzerindeki tesirini ölçmek için, 20 sığır I mg/ kg dozda kullanılmaya hazır o/ 0 I lik Bayticol pour-on ile sırt çizgisi. boyunca ilaçlanmıştır. İlaç, ambalajının içinde bulunan ölçü aleti ile doze edilerek hayvanlara tatbik edilnıiştir. Doz oranı bütün sığırlarda sabit tutularak, bir kez uygulama yapılmıştır. Geriye kalan 5 sığır kontrol olarak bırakılmıştır. İlaçlamadan önce ve bir hafta sonra denemeye alınan tüm hayvanların üzerlerindeki canlı keneler sayılarak, türleri tayin edilmiştir. Araştırma süresince sığırlar enfeste merada otlatılınaya devam edilmiştir. Bulgular İlaçlamadan bir hafta sonra bütün hayvanlar canlı kene yönünden muayene edilmiş, 3 ve 16 no'lu sığırlar dışında, tedavi grubundaki hayvanlarda canlı keneye rastlanmamış, fakat bu hayvanların üzerinde yassılaşmış ve kurumuş, ölü kenelere.tesadüf edilmiştir.

3 Ara tırma sonucuna göre I mg/ kg dozda % 1 lik Bayticol pouron'un sığırlardaki R. bursa, H. anatolicum anatolicum, H. anatolicum excavatum, H. detritum ve R. turanicus gibi İxodidae türleri üzerine yüksek bir etkiye (% 99.5) sahip olduğu anla ılmı tır (Tablo 1). Genel olarak, tedavi edilen hayvanlarda ilaca bağlı arzu edilme- Tablo 1. % 1 lik Bayticol pour-on'un sığırlardaki keneler üzerine etkisi. Hayvan Tedaviden önceki Tedavi Tedaviden 1 hafta sonraki Azalma no canlı kene sayısı dozu canlı kene sayısı (%) -----~ o o o 5 22 o 6 7 o 7 8 o o 9 ll o lo 29 o 99.5 ll 9 mgjkg o ~ o o o 15 o lo o o o o ~ o Kontrol o

4 282 Rıfat Cantoray - Bilal Dik tara yen klinik bir semptom görülmemi tir. Uygulanan doz sığırlar fından iyi tolere edilmi tir.!(ontrol grubundaki hayvanların biri dı ında (no: 21) diğerlerinin hepsinde canlı kene sayısının azaldığı görülmü, fakat üzerlerinde ölü kenele~ e rastlanmamı tır. Tartışma ve Sonuç Bayticol pour-on çıkıncaya kadar çqitli kimyasal maddelerle, kenelere kaqı yapılan mücadele her zaman olumlu sonuç vermediği gibi, bu ilaçların kullanılması neticesinde tam öldürücü tesir de elde edilememi, aynı zamanda ilaçlamadan sonra istenilen koruyucu etkiye de rastlanmamı tı (2). Bazı ara tırıcılar yaptıkları çalı malarda Bayticol pour-on'un kenelere (3, 4, 10, ll, 22, 23) ve diğer sabit ektoparazitlere (14) kaqı yüksek etkili olduğunu ve bu etkinin ortalama olarak gün devam ettiğini bildirmi lerdir. Bu çalı manın bulguları da Bayticol pour-on'un sığırlardaki İxodidae türlerine kaqı yüksek bir tesire sahip olduğunu göstermi tir. Tedavi edilen hayvanlarda yassıla mı, kurumu ve ölü kenelere rastlanmı, aynı durum diğer ara tırıcılar ( 3, 4, 1 O, 22) tarafından da saptanmı tır. Kontrol grubundaki sığırlarda canlı kene sayısının azalması (no: 2 1 hariç), kenelerin çok konakçılı olmalarına bağlanmı tır. Bu hayvanlarda ölü kenelere rastlanmaması da bu görü ü desteklemektedir. Ortaya konulan bu saha çalı malarının sonuçları, sığırların kenelerine kaqı Bayticol pour-on'un terapotik etkisinin çok iyi olduğunu göstermi tir. l\!ietodun uygulanı ı basit, kullanı lı ve zamandan tasarruf sağlayıcı olmu tur. Bayticol pour-on'un bizce önemli özelliklerinden birisi de; ilacın keneleri öldürücü etkisinin birkaç dakika içinde ba laması (23) ve koruyucu etkisinin uzun sürmesidir (3, 4, 10, 11, 14, 22, 23). Buna göre 4-6 hafta aralıklarla tekrarlanacak uygulamalarla bir kene sezonu boyunca tüm keneleriri azaltılması ve buna paralel olarak sığırlarda theileriosis ve babesiosisin kontrol altına alınması mümkün olacaktır.

5 Buyticol Pour-On'un Keneler Üzerine Etkisiyle İlgili Saha Çalışmaları 283 Teşekkür Kenelerin tür tayinlerini yapan Yard. Doç. Dr. Zafer Karaer'e tqekkürü bir borç birliriz. Kaynaklar ı. Bayer, Bayticol-Bayer Tarım ilaçları Sanayi Ltd.Şti., P.K. 277, Mecidiyeköy-İstanbul. 2. Cordoves, C.O., Farinas, J.L., Fleites, R., Garrido, P., Garcia, j., Hernandez, S. (1986). The economic damage due to ticks ina dairy lıerd. Vet. Med. Rev., 2, Dorn, H. and Pulga, M. ( ı985). Field trials witlı flumetlırin pour-on against Booplıilus microplus in Brazil. Vet. Med. Rev., 2, ı46-ı Dorn, H., Roınano, A. and Rodriguez, O. ( ı986). Field trials witlı Flumetlırin pouron in Argentina, Brazil and Columbia against Booplıilus microplus-a new method of tick control in cattle. Vet. Med. Rev., ı, Duınanlı, N. (ı983). Elazığ ve yöresinde Hyalomma excavatum' (Koc/ı, ı8.44),un biyo-ekolqjisi üzerinde araştırmalar. Doğa Bilim Dergisi, 7, Gölcsu, K. ( ı959). Ankara ve civa rı st ğırlarında The ileriosis üzerinde sistematik araştırmalar. Tez. A.Ü. Vet. Fak. Yayınları ıı5j60, Yeni matbaa-ankara. 7. Göksu, K. (ı969). Rlıipiceplıalus bursa Canesirini ve Fanzago, ı877 ( Acarina lxodoidea)nın saha ve laboratuar şartlarında biyo-ekolojisi üzerinde araştırmalar. A. Ü. V et. Fak. Detg., 16; Göksu, K., Miınioğlu, M. ve Güler, S. (ı969). Organikfosforlu ve k/orlu hidrokarbonlu ( BHC) ilaçların ektoparazitlere etkilerine dair araştırmalar. Türk Vet. Hek. Dern. Derg., 39, ve Haınel, H.D. and Aınelsfoort, A.V. (1986). Demonstration of dermal distribution of flunıetlırin ı% mjv by means of a fluorescence teclınique. Vet. Med. Rev., ı, ı O. Haınel, H.D. and Duncan, I. M. ( 198G). Cattla tick control in Zimbabwe witlı flumethrin 1% pour-on. Vet. Med. Rev., 2, ll. Haınel, H.D. and Aınelsfoort, A.V. (1987). Efjicacy of flumetlırin ı% pour-on against Hyalomma trwu;atum in Karakul slıeep in Namibia. Vet. Med. Rev., 1, Karaer, Z. (1983). Ankara ili ve civarında bulunan kene türleri ile Hyalomma detritum'un (Sclıulze, ı919) bazı ekolojik özellikleri üzerine araştırmalar. TÜBİTAK VII Bilimler Kongresi Tebliğleri Karaer, Z. (1984). Hyalomma detritum (Sclıulze, ı919)'un biyolojisi üzerine araştırmalar. Doğa Bilim Dergisi, Seri D\ 8, Liebisch, A. ( 1986). Bayticol pour-on : A new product and a new method for the control of stationary ectoparasites of cattle. Vet.. Med. Rev., 1, Merdivenci, A. ( 1970). Türkiye parazilleri ve parazitolojik yayınları. İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Yayınları 161 O J9. Kutulmuş Matbaası, İstanbul.

6 284. Rıfat Cantoı ay - Bilal Dik 16. Miınioğlu, M., Yarar, M.Y. (1961). Türkiye'de ilk Anıb/yonıma variegatum (Fabricius, 1794) olayı. A.Ü. Vet. Fak. Derg., 8, Miınioğlu, M., Ulutaş, M., Güler, S. (1971). Turdumuz sığırlarında Theileriosis etkenleri ve diğer kan parazitleri. Ajans-Türk Matbaacılık Sanayi, Ankara. 18. Miınioğlu, M. (1973). Veteriner ve Tıbbi ArtropodoloJi. A.Ü. Vet. Fak. Yayını, 295/ Özkoç, Ü. (1973). klarmara bölgesinde Boophilus calcaratus (Birula, 1895) un Piroplasnıa. bigemina (Patton, 1895) nın vektörü olduğun~ kanıtlayan bulgularımız. Pendik Vet. Kont. Araş. Enst. C., VI, Saym, F. (1968). HOE-2910 un ektoparazitler üzerine etkisiyle ilgili araştırmalar. A.Ü. Vet. Fak. Derg., 16, Saym, F., Ergün, H., Karaer, Z. (1982). Tikaz'm ektoparazitler üzerine etkisiyle ilgili saha alışmaları. A.Ü. Vet. Fak. Derg., 29, Sosa, E. ( 1985). Evaluation of the efficacy and residue effect of flumenthrin po ur-on against Boophilus microplus on cattle in Uruguay. Vet. Med. Rev., 2, Stendel, W. (198~). Studies on the distribution of flumethrin pour-on oıı the skin suiface and the haircoat of cattle. Vet. Med. Rev., 1,

KAYSERİ YÖRESİNDE SIĞIR VE KOYUNLARDA KENE TÜRLERİNİN ARAŞTIRILMASI Investigation of Tick Species on Sheep and Cattle Around of Kayseri

KAYSERİ YÖRESİNDE SIĞIR VE KOYUNLARDA KENE TÜRLERİNİN ARAŞTIRILMASI Investigation of Tick Species on Sheep and Cattle Around of Kayseri ARAŞTIRMA (Research Report) Yay M, Yazar S, Aydın L, Şahin İ KAYSERİ YÖRESİNDE SIĞIR VE KOYUNLARDA KENE TÜRLERİNİN ARAŞTIRILMASI Investigation of Tick Species on Sheep and Cattle Around of Kayseri Mehmet

Detaylı

Alem:Animale Alt Alem:Protozoa Anaç:Apicomplexa(=Sporozoa) Sınıf:Sporozoea Sınıf Altı:Piroplasmia Dizi:Piroplasmida Aile:Babesiidae Soy:Babesia

Alem:Animale Alt Alem:Protozoa Anaç:Apicomplexa(=Sporozoa) Sınıf:Sporozoea Sınıf Altı:Piroplasmia Dizi:Piroplasmida Aile:Babesiidae Soy:Babesia Babesiosis BABESİOSİS Babesiosis, Babesia soyunda bulunan türlerin tropik ve subtropik iklim kuşaklarında evcil ve yabani hayvanlarda oluşturduğu protozoer bir hastalıktır. Bu hastalık sığır, koyun, keçi,

Detaylı

A survey on the susceptibiliy to Theileria annulata infection of buffalo

A survey on the susceptibiliy to Theileria annulata infection of buffalo Selçuk Üniversitesi Vet. Fak. Der[Jisi Cilt: 2, Sayı: 1 (47-51), 1986 MANDALAHIN THEİLERİA ANNULATA ENFEKSiYONUNA HASSASiYETi ÜZERİNE ARAŞTIRMA A survey on the susceptibiliy to Theileria annulata infection

Detaylı

Türkiye nin Karadeniz Bölgesindeki Koyun ve Keçilerde Kene Enfestasyonları [1]

Türkiye nin Karadeniz Bölgesindeki Koyun ve Keçilerde Kene Enfestasyonları [1] Kafkas Univ Vet Fak Derg 18 (Suppl-A): A17-A22, 2012 DOI:10.9775/kvfd.2011.5209 RESEARCH ARTICLE Özet Bu çalışma, Karadeniz Bölgesi ndeki bazı illerde (Bolu, Kastamonu, Çorum, Samsun, Tokat, Giresun ve

Detaylı

KENELERDEN KORUNMA VE KONTROL PROF.DR.LEVENT AYDIN

KENELERDEN KORUNMA VE KONTROL PROF.DR.LEVENT AYDIN KENELERDEN KORUNMA VE KONTROL PROF.DR.LEVENT AYDIN Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Parazitoloji Anabilim Dalı + : Türkiye de saptananlar IXODIDA ARGASİDAE IXODİDAE NUTTALLİELLİDAE Argas + Antricola

Detaylı

% 90-100 arasında değiştiiji giirülmüştiir. Kullanılan dozlar ve kullanma süreleri arasında etu yiiniindm iijlı'mli bir farklılık bulimmamıştz1'.

% 90-100 arasında değiştiiji giirülmüştiir. Kullanılan dozlar ve kullanma süreleri arasında etu yiiniindm iijlı'mli bir farklılık bulimmamıştz1'. A. O. Vet. Fak. Derg. 39 (1-2): 184-190, 1992 LİNOGNATHUS AFRİCANUS'A (Aı"iOPLURA) KARŞI FENVALERAT, FLUMETHRİN VE AMİTRAZ'IN ETKİSİ ÜZERİNE İN-VİTRO DENEMELER Nazir Dummnh l Sıtkı Güler 1 Hasan Ydma:ı

Detaylı

KİMLİK BİLGİLERİ Adı ve Soyadı : Edip Özer Doğum Yeri : Elazığ Doğum Tarihi : 10.10.1954 Yabancı Dili : Almanca Uzmanlık Alanı : Parazitoloji

KİMLİK BİLGİLERİ Adı ve Soyadı : Edip Özer Doğum Yeri : Elazığ Doğum Tarihi : 10.10.1954 Yabancı Dili : Almanca Uzmanlık Alanı : Parazitoloji KİMLİK BİLGİLERİ Adı ve Soyadı : Edip Özer Doğum Yeri : Elazığ Doğum Tarihi : 10.10.1954 Yabancı Dili : Almanca Uzmanlık Alanı : Parazitoloji AKADEMİK ÜNVANLARI (Üniversitesi ve Tarihi) Lisans : - Yüksek

Detaylı

Van ve Erciş Yöresindeki Sığır ve Koyunlarda Kene Türlerinin Belirlenmesi ve Mevsimsel Dağılımı

Van ve Erciş Yöresindeki Sığır ve Koyunlarda Kene Türlerinin Belirlenmesi ve Mevsimsel Dağılımı YYU Veteriner Fakultesi Dergisi, 2011, 22 (3), 133-137 ISSN: 1017-8422; e-issn: 1308-3651 ORİJİNAL MAKALE Van ve Erciş Yöresindeki ve larda Kene Türlerinin Belirlenmesi ve Mevsimsel Dağılımı Ali Bilgin

Detaylı

: Fırat Üniversitesi, Veteriner Fakültesi, Profesör BİLİMSEL ÇALIŞMALARI

: Fırat Üniversitesi, Veteriner Fakültesi, Profesör BİLİMSEL ÇALIŞMALARI KİMLİK BİLGİLERİ Adı ve Soyadı : Edip Özer Doğum Yeri : Elazığ Doğum Tarihi : 10.10.1954 Yabancı Dili : Almanca Uzmanlık Alanı : Parazitoloji AKADEMİK ÜNVANLARI (Üniversitesi ve Tarihi) Lisans : - Yüksek

Detaylı

MANDALARIN SIK KARŞILAŞILAN HASTALIKLARI. Doç. Dr. Bülent Elitok İç Hastalıkları A.B.D.

MANDALARIN SIK KARŞILAŞILAN HASTALIKLARI. Doç. Dr. Bülent Elitok İç Hastalıkları A.B.D. MANDALARIN SIK KARŞILAŞILAN HASTALIKLARI Doç. Dr. Bülent Elitok İç Hastalıkları A.B.D. Anavatanı Hindistan ve Güney Asya olan manda, boynuzlugiller familyasının sığırlar alt familyasına ait olup, genellikle

Detaylı

Ü ü «öü ü ö ü ö ü ü Ü ü ö ü ü Ü ü ö ü ü ü ü Ü ü ö ü ü Ü ü ü üü ö ü ü ü ö ö ö Ş ö ö Ş ö ö Ş Ş ü Ç Ç ö ö ü ü ö Ş ü ö Ç ü ü ö ü ü ü ü Ç ö ö ü ü ö ü ö Ş ö ü üü Ü ü ö ü ü Ö Ö Ü ü ü ü ü ö ü Ç ü ö ü ü ü Ü ü ö

Detaylı

ü Ş ç Ş üç ü ö ü ö ö ü ö ç ü Ö ö ü ü ö ö üç ü ö ç ç ç ç ç Ö ü üç ü ö ç Ç ö ç ç ç Ş ö ç ö ü ö ç ç Ç Ç ç ç ç üç ü ö Ç ç ü ö ü ç ü ö ü ö ü ç ü ç Ğ Ğ ö ü ç ü ö Ş ç ö ü ü ü ü üö ü ü ü ö ö ü ü ç ö ö ö ç ç ü

Detaylı

TİKAZ.'IN EKTOPARAZİTLER OZERİ~E ETKİSİYLE İLGİLi SAHA ÇALIŞMALARI

TİKAZ.'IN EKTOPARAZİTLER OZERİ~E ETKİSİYLE İLGİLi SAHA ÇALIŞMALARI A.O. Vet. Fak. Derg. Fac. Vet. Med., Univ. Ankara 29, (1-2): 151-163, 1982. 15.3.1982 günü alınmıştır. Received on 15.3.1982 TİKAZ.'IN EKTOPARAZİTLER OZERİ~E ETKİSİYLE İLGİLi SAHA ÇALIŞMALARI Fahri Sayın**

Detaylı

Diyarbakır ve Yöresi Ruminantlarında Görülen İxodidae ların Mevsimsel Etkinliği *

Diyarbakır ve Yöresi Ruminantlarında Görülen İxodidae ların Mevsimsel Etkinliği * YYU Veteriner Fakultesi Dergisi, 2012, 23 (1), 5-9 ISSN: 1017-8422; e-issn: 1308-3651 ORİJİNAL MAKALE Diyarbakır ve Yöresi Ruminantlarında Görülen İxodidae ların Mevsimsel Etkinliği * Neval Berrin ARSERİM

Detaylı

ö Ğ Ş ç Ğ Ğ ö ö ç ö Ö ç ö Ş ö ö Ç Ö ç ö ç Ğ Ğ Ş Ğ Ş ö ö Ş ç ö ç Ş ö ö ö ç ç Ö ö Ö ö ö ç Ş ö Ç Ş ç ö ö ö ö Ç Ğ ç ç» ç ç» Ğ» ÖĞ Ş ÜŞÜ Ü Ü Ş ö ö ö ö ç ö ç ç ö ç ç Ş Ç ö ö ö «Ğ Ö Ç Ç ç ö ç Ç Ç Ş Ö Ü Ö ç ç

Detaylı

Z. KARAER* B. A. YUKARI*** 3.The Breeding and Maintenance of Sterile Tick Species in the Laboratory.

Z. KARAER* B. A. YUKARI*** 3.The Breeding and Maintenance of Sterile Tick Species in the Laboratory. Ankara Üniv. Vet. Fak. Derg. 45 193-199,1998 ANKARA YÖRESİNDEN ELDE EDİLEN THEİLERİA ANNULATA (Dschunkowsky ve Luhs, 1904) İZOLATLARI ÜZERİNDE ARAŞTIRMALAR 3. Laboratuvarda Steril Kene Türlerinin Yetiştirilmesi

Detaylı

TÜRKİYE BULUNAN KENE TÜRLERİ VE ÖNEMİ

TÜRKİYE BULUNAN KENE TÜRLERİ VE ÖNEMİ TÜRKİYE BULUNAN KENE TÜRLERİ VE ÖNEMİ Prof.Dr Levent AYDIN Uludağ Üniversitesi Veteriner Fak. laydin@uludag.edu.tr KENE İNSECTALARDAN OLUKÇA FARKLIDIR Arachnida (Akar ve Örümcekler) Cephalothorax Insecta

Detaylı

BORNOVA VETERİNER KONTROL VE ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ DERGİSİ

BORNOVA VETERİNER KONTROL VE ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ DERGİSİ Bornova Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü Dergisi, Enstitünün bilimsel yayın organı olup, yılda bir kez yayınlanır. Derginin kısaltılmış adı Bornova Vet. Kont. Araşt. Enst. Derg. dir. The Journal

Detaylı

GÜNLER Biyokimya I. Teorik

GÜNLER Biyokimya I. Teorik 4 İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ VETERİNER FAKÜLTESİ 1. SINIF, II. YARIYIL (2013 YILI VE SONRASI GİRİŞLİ ÖĞRENCİLER) Seçmeli 2.Grup Hayvan Hakları Amfi 4 Seçmeli 2.Grup İletişim Teknikleri Amfi 4 Güzel Sanatlar

Detaylı

GÜNLER Histoloji I A Teorik.

GÜNLER Histoloji I A Teorik. 1. SINIF, II. YARIYIL (2013 YILI VE SONRASI GİRİŞLİ ÖĞRENCİLER) A B A B A B Türk Dili II Güzel Sanatlar II / Beden E-Eğitim Eğitim II A B A B Genetik A Uygulama B Uygulama A B A Genetik B B A Uygulama

Detaylı

Laboratuvar şartlarında Hyalomma excavatum'un üretilmesi ve kolonizasyonu

Laboratuvar şartlarında Hyalomma excavatum'un üretilmesi ve kolonizasyonu Ankara Üniv Vet Fak Derg, 62, 99-104, 2015 Laboratuvar şartlarında Hyalomma excavatum'un üretilmesi ve kolonizasyonu Serkan BAKIRCI, Hüseyin Bilgin BİLGİÇ, Selin HACILARLIOĞLU, Ahmet Hakan ÜNLÜ, Onur KÖSE,

Detaylı

Sığırlardan Alınan Ölçüler ve Ölçme. Prof. Dr. Serap GÖNCÜ

Sığırlardan Alınan Ölçüler ve Ölçme. Prof. Dr. Serap GÖNCÜ Sığırlardan Alınan Ölçüler ve Ölçme Prof. Dr. Serap GÖNCÜ Bir zooteknist için ölçüm ve tartım çok kere gerekli ve yardımcı bir kaynak olabilir. Kısaca özetlemek gerekirse hayvanların ölçülmelerinin yararları;

Detaylı

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA)

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) 1 Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) Nedir? Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA), çoğunlukla keneler aracılığıyla hayvanlardan insanlara bulaştırılan mikrobik bir hastalıktır.

Detaylı

PARAZİTOLOJİ ANABİLİM DALI. Haftalık Ders. Öğrenci Kredisi 2 +2 3 6

PARAZİTOLOJİ ANABİLİM DALI. Haftalık Ders. Öğrenci Kredisi 2 +2 3 6 PARAZİTOLOJİ ANABİLİM DALI YÜKSEK LİSANS DOKTORA DERS PLANI Enstitü Zorunlu Dersleri Dersin SZR 601* Dersin Adı Bilim Etiği ve Tarihi Haftalık Ders ZORUNLU Saati OLDUĞU (K+U) LİSANSÜSTÜ PROGRAM DOKTORA

Detaylı

YÖNETMELİK. c) Merkez (Hastane): Selçuk Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezini (Selçuklu Tıp Fakültesi Hastanesini),

YÖNETMELİK. c) Merkez (Hastane): Selçuk Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezini (Selçuklu Tıp Fakültesi Hastanesini), 31 Mart 2012 CUMARTESİ Resmî Gazete Sayı : 28250 Selçuk Üniversitesinden: YÖNETMELİK SELÇUK ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Detaylı

KULLANMA TALİMATI HEKSA DERİ MERHEMİ. Deriye lokal olarak uygulanır. Etkin madde:

KULLANMA TALİMATI HEKSA DERİ MERHEMİ. Deriye lokal olarak uygulanır. Etkin madde: KULLANMA TALİMATI HEKSA DERİ MERHEMİ Deriye lokal olarak uygulanır. Etkin madde: Her 1 gram merhemde 30 mg oksitetrasiklin e eşdeğer oksitetrasiklin hidroklorür ve 10.000 ünite polimiksin B ye eşdeğer

Detaylı

Dr. Mustafa ÇETİNDAĞ. mcetindag@tagem.gov.tr EĞİTİM BİLGİLERİ. Veteriner Fakültesi Parazitoloji 1995. Veteriner Fakültesi - 1982

Dr. Mustafa ÇETİNDAĞ. mcetindag@tagem.gov.tr EĞİTİM BİLGİLERİ. Veteriner Fakültesi Parazitoloji 1995. Veteriner Fakültesi - 1982 KİŞİSEL BİLGİLER Adı Soyadı Dr. Mustafa ÇETİNDAĞ Ünvan Daire Başkanı Telefon 3153392 E-mail mcetindag@tagem.gov.tr Doğum Tarihi - Yeri Yozgat - 1959 Doktora Yüksek Lisans Lisans EĞİTİM BİLGİLERİ Ankara

Detaylı

MAĞARA RESİMLERİ 40 BİN YIL ÖNCESİNDEN BİZE ULAŞTI

MAĞARA RESİMLERİ 40 BİN YIL ÖNCESİNDEN BİZE ULAŞTI MAĞARA RESİMLERİ 40 BİN YIL ÖNCESİNDEN BİZE ULAŞTI İlk insanlar Taş Devri boyunca, çoğu Avrupa da olan mağara resimleri yaptı. Dinsel amaçlı olduğu sanılan resimlerde, hayvan ve insan figürleri vardır.

Detaylı

cm: 3, sarı: ı ), 1987

cm: 3, sarı: ı ), 1987 Selçuk Üniversitesi Vet. Fak. Dergisi cm: 3, sarı: ı 059-166), 1987 ELAZIG YÖRESİNDE SIGIRLARDA GÖRÜLEN KAN PARAZİTLERİ VE Y AYILIŞLARI ÜZERİNDE ARAŞTIRMALAR Investigations on the blood parasites and their

Detaylı

ASFALTİT VE ASFALTİT KÜLLERİNDE MOLİBDEN, NİKEL, VANADYUM VE TİTAN ELEMENTLERİNİN X IŞINLARI FLORESANS SPEKTROSKOPİSİ İLE TAYİNLERİ

ASFALTİT VE ASFALTİT KÜLLERİNDE MOLİBDEN, NİKEL, VANADYUM VE TİTAN ELEMENTLERİNİN X IŞINLARI FLORESANS SPEKTROSKOPİSİ İLE TAYİNLERİ ASFALTİT VE ASFALTİT KÜLLERİNDE MOLİBDEN, NİKEL, VANADYUM VE TİTAN ELEMENTLERİNİN X IŞINLARI FLORESANS SPEKTROSKOPİSİ İLE TAYİNLERİ Maden Tetkik ve Arama Enstitüsü, Ankara ÖZET. Güneydoğu Anadolu asfaltitleri

Detaylı

Sadece Hayvan Sağlığında Kullanılır DICLACOX %2,5 Oral Süspansiyon Veteriner Antikoksidiyal

Sadece Hayvan Sağlığında Kullanılır DICLACOX %2,5 Oral Süspansiyon Veteriner Antikoksidiyal Sadece Hayvan Sağlığında Kullanılır DICLACOX %2,5 BİLEŞİMİ DICLACOX %2,5, her ml oral çözeltide 25 mg Diklazuril içeren; açık beyaz, homojen süspansiyondur. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLERİ DICLACOX %2,5, Benzenasetonitril

Detaylı

TEŞVİK SİSTEMİNDE TARIM YATIRIMLARI VE KONYA

TEŞVİK SİSTEMİNDE TARIM YATIRIMLARI VE KONYA TEŞVİK SİSTEMİNDE TARIM YATIRIMLARI VE KONYA 2009/15199 sayılı Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar 16/07/2009 tarih ve 27290 sayılı Resmi Gazete de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Bu Karar

Detaylı

Keneler. Doç.Dr. Zati Vatansever vatansev@veterinary.ankara.edu.tr zativet@hotmail.com

Keneler. Doç.Dr. Zati Vatansever vatansev@veterinary.ankara.edu.tr zativet@hotmail.com Keneler Keneler zorunlu kan emici artropodlar olup, Dünya nın her bölgesinde gözlenmektedirler. Ülkemizde halk arasında kene, sakırga, yavsı, kerni gibi isimlerle bilinmektedirler. Kenelerin sistematikteki

Detaylı

SIĞIRLARIN NODÜLER EKZANTEMİ LUMPY SKIN DISEASE (LSD) Hastalık Kartı. Hazırlayan. Dr. M. Fatih BARUT Vet. Hekim

SIĞIRLARIN NODÜLER EKZANTEMİ LUMPY SKIN DISEASE (LSD) Hastalık Kartı. Hazırlayan. Dr. M. Fatih BARUT Vet. Hekim SIĞIRLARIN NODÜLER EKZANTEMİ LUMPY SKIN DISEASE (LSD) Hastalık Kartı Hazırlayan Dr. M. Fatih BARUT Vet. Hekim Etlik Veteriner Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü Virolojik Teşhis Laboratuvarı Etken: Etken,

Detaylı

Sivas ta Sığırlarda Babesiosis Seroprevalansı

Sivas ta Sığırlarda Babesiosis Seroprevalansı Türkiye Parazitoloji Dergisi, 34 (1): 11 16, 2010 Türkiye Parazitol Derg. Türkiye Parazitoloji Derneği Turkish Society for Parasitology Sivas ta Sığırlarda Babesiosis Seroprevalansı Kadir KALKAN 1, Semra

Detaylı

Enfeksiyon Kontrolünde Uzman. Düşük Isı H2O2 Gaz Plazma Sterilizatörü

Enfeksiyon Kontrolünde Uzman. Düşük Isı H2O2 Gaz Plazma Sterilizatörü Düşük Isı H2O2 Gaz Plazma Sterilizatörü Söz... Üstün kaliteli plazma sterilizatörü Renosem Hakkında RENOSEM, enfeksiyon önleme, mikrobiyal azalma sonucunu getiren yenilikçi Düşük Isılı Plazma Sterilizatörü

Detaylı

Minavit Enjeksiyonluk Çözelti

Minavit Enjeksiyonluk Çözelti Prospektüs ; berrak sarı renkli çözelti olup her ml'si 500.000 IU Vitamin A, 75.000 IU Vitamin D 3 ve 50 mg Vitamin E içerir. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLERİ uygun farmasötik şekli, içerdiği A, D 3 ve E vitamin

Detaylı

Bir Sığırda KıĢ Mevsiminde Babesiosis ve Ġmidocarb Dipropionat ile Sağaltımı

Bir Sığırda KıĢ Mevsiminde Babesiosis ve Ġmidocarb Dipropionat ile Sağaltımı Atatürk Üniversitesi Vet. Bil. Derg. Yıl: 2009 Cilt: 4 Sayı: 3 Sayfa: 191-195 Bir Sığırda KıĢ Mevsiminde Babesiosis ve Ġmidocarb Dipropionat ile Sağaltımı Mehmet ġahal 1, Sırrı KAR 2, Serkal GAZYAĞCI 3,

Detaylı

2015 KASIM AYI ENFLASYON RAPORU

2015 KASIM AYI ENFLASYON RAPORU 2015 KASIM AYI ENFLASYON RAPORU HAZIRLAYAN 03.12.2015 Yrd. Doç. Dr. Sema ULUTÜRK AKMAN - İstatistik Araştırma Merkezi Araş. Gör. Dr. Hakan BEKTAŞ İktisat Fakültesi Ekonometri Bölümü RAPOR Kasım ayında

Detaylı

A.K.Ü. VETERİNER FAKÜLTESİ 2015-2016 BAHAR YARIYILI DERS PROGRAMI (1A)

A.K.Ü. VETERİNER FAKÜLTESİ 2015-2016 BAHAR YARIYILI DERS PROGRAMI (1A) 2015-2016 BAHAR YARIYILI DERS PROGRAMI (1A) 08.30-09.20 Anatomi II Yabancı Dil II 09.30-10.20 Anatomi II Anatomi II Yabancı Dil II Histoloji I AİİT II 10.30-11.20 Anatomi II Yabancı Dil II Histoloji I

Detaylı

Kırım-Kongo Kanamalı Atesi ve Keneler

Kırım-Kongo Kanamalı Atesi ve Keneler DERLEME Zafer KARAER * Kırım-Kongo Kanamalı Atesi ve Keneler Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi hastalığının etkeni, Bunyaviridae ailesinin Nairovirus soyu içinde yer alan tek sarmallı, segmentli bir RNA virusudur.

Detaylı

KIRMIZI ET SEKTÖRÜNÜN SORUNLARI ve ÇÖZÜM ÖNERİLERİ. Dr. Ahmet YÜCESAN Ulusal Kırmızı Et Konseyi Bşk. İSTANBUL 2014

KIRMIZI ET SEKTÖRÜNÜN SORUNLARI ve ÇÖZÜM ÖNERİLERİ. Dr. Ahmet YÜCESAN Ulusal Kırmızı Et Konseyi Bşk. İSTANBUL 2014 KIRMIZI ET SEKTÖRÜNÜN SORUNLARI ve ÇÖZÜM ÖNERİLERİ Dr. Ahmet YÜCESAN Ulusal Kırmızı Et Konseyi Bşk. İSTANBUL 2014 Ulusal Kırmızı Et Konseyi Ulusal Kırmızı Et Konseyi; 5488 sayılı Tarım Kanununun 11.maddesinde

Detaylı

Veteriner Tedavide Kullanılan Oral Dozaj Şekilleri

Veteriner Tedavide Kullanılan Oral Dozaj Şekilleri Veteriner Tedavide Kullanılan Oral Dozaj Şekilleri ORAL TOZLAR Veteriner oral tozlar, bir veya birkaç etkin maddeyi yardımcı madde içermeden veya bazı yardımcı maddeler ile birlikte içeren bölünmüş tozlardır.

Detaylı

Sığır Yetiştiriciliğinde Sinekle Mücadele Problemi. Prof. Dr. Serap GÖNCÜ

Sığır Yetiştiriciliğinde Sinekle Mücadele Problemi. Prof. Dr. Serap GÖNCÜ Sığır Yetiştiriciliğinde Sinekle Mücadele Problemi Prof. Dr. Serap GÖNCÜ Sinekler gerek sebep oldukları hastalıklar gerekse verim kayıplarından dolayı sığır yetiştiriciliğinde ekonomik kayıplara neden

Detaylı

Ğ ü ü ç ş ş ğ ğ ğ ğ Ö ü ğ ş ğ ü ş Ç ş ş Ç ş ü ü ü ğ ç ç ş ü ş ş Ç ş ü ü ü ü ğ ş ş ü ü ş ş ş ü ü ğ ü üğü ş ç ü ü Ç ç ğ ü ü üğü ğ ü ç ş ş ş ş ğ ç ü ü ü ş ş ş Ç ş Ç ğ Ç ğ Ç Ç ü ş ş ü Öğ ü ş ş ğ ç Ç Ç ş Ç

Detaylı

Ü Ü Ğ Ş Ş Ş Ş Ş Ü Ğ ç Ş Ğ Ü Ü Ğ Ü Ş Ö ç ç Ğ Ğ Ü Ş Ü Ş Ş ç ç Ç Ü Ş Ç Ç Ü Ş Ş Ü Ü Ü Ü Ü Ü ç Ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç Ç ç ç ç ç ç Ş Ğ Ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç Ş ç ç ç Ç ç ç ç ç ç ç Ç ç Ç ç ç ç

Detaylı

Ş İ İ ç İ İ İ İ ç Ş ü ü ü ü ç ü üç ü ü ü ç ü ü Ü İ Ğ Ş üç ü İ ü ü ü ç ü ç Ç ç İ ü üç ü Ç üç ü ç ç Ç ü Ç ç üç ü ç Ç ç ç ç ç Ğ Ğ ç İ ü ü ç ç ç ü ü ü Ü ç ç ü ç ç ü ü ü Ö ü ü ü ü Ü ü ü ç ü ç ç ü ü ü ü ç ü

Detaylı

Dicle Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi < Araştırma Makalesi/Research Article

Dicle Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi   < Araştırma Makalesi/Research Article Dicle Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi http://www.dicle.edu.tr/veteriner-fakultesi-dergisi < Araştırma Makalesi/Research Article ISSN:1307-9972 e-issn:1308-0679 Harran Üniversitesi Veteriner Fakültesi

Detaylı

ç ü ü ç ç ş İ Ç Ü ş İ Ç Ü ç ş ü İ Ç Ü ş ş ç ş ü Ö ü Ö İş ş ç İ Ç Ü ş ş ç ü ç ş ş İ Ç Ü ş ç Ü İ Ç Ü İ Ç Ü ü ç ş ş ş İ Ç Ü ç ü ş İ Ç Ü İş ş ş ü ş İ Ç Ü ş ü ş üç ü ş ş ş ç ü ü ç ş ş ş ş ü ş ü ü ş ç ü ç ç

Detaylı

Ç Ü ğ Ç ç Ğ ç Ü ç ğ ç ğ ğ ç ğ ç ç ğ ç ç Ö Ş Ö ğ ç ğ Ç Ü Ç ğ Ç ğ Ü Ü Ç Ü ğ ğ Ü ğ ç Ç ğ Ü ç ç ğ Ğ Ğ ç ç ğ ğ ğ ğ ğ Ğ Ğ Ğ Ğ Ğ Ş Ş Ç Ö Ö ç Ç ğ ç ç ğ ç ğ ç ç ç ğ ç ç ç Ü ç ç ç ğ Ö Ü Ç Ş Ş ç Ö ç ğ ğ ğ ç ğ ğ ğ

Detaylı

AFRİKA HASTALIĞI -SIĞIRLARIN NODÜLER EKZANTEMİ -LUMPY SKIN DISEASE (LSD)

AFRİKA HASTALIĞI -SIĞIRLARIN NODÜLER EKZANTEMİ -LUMPY SKIN DISEASE (LSD) AFRİKA HASTALIĞI -SIĞIRLARIN NODÜLER EKZANTEMİ -LUMPY SKIN DISEASE (LSD) 1 GÜNDEM Tanım Epidemiyoloji (Hastalığın Yayılımı) Mücadele Soru-Cevap 2 Afrika Hastalığı Nedir? Sivrisinek, kene ve sokucu sineklerle

Detaylı

Ü ş ğ ğ Ü ş Ç ğ ş ş Ç ğ ş Ü ğ Ü ş ğ Ü Ç ğ ğ Ü ğ ğ ğ ş ğ ğ ğ ş ş ğ ş ş ş Ç Ç Ö ş ğ ş ş ğ ş ğ ğ ş Ü Ç ğ ş ğ ş ş ğ Ü ğ ş ş ğ ş ş ş ş ş ş ğ ğ ş ş ş ş ş ş ş Ü ğ ş ş Ü Ç ğ Ç Ç ş ş ş ğ ş Ö ÇÜ Ö ş ğ Ö ş ş ğ ş

Detaylı

Ü Ğ Ğ Ş Ö Ü Ü Ğ Ğ ü ü ü ü ü Ö Ü ü ü ü Ş ü ü Ş Ş ü ü ü ü üü ü Ş ü ü ü ü ü ü ü Ç ü ü ü ü ü ü ü üü ü ü ü üü ü ü ü ü ü ü ü ü Ş ü ü Ö ü ü ü ü ü ü ü ü Ç Ş Ç üü Ş ü ü ü ü üü ü ü ü ü ü ü ü ü ü ü Ş ü ü ü Ü ü ü

Detaylı

ç ğ ğ ğ ç ç ç ğ ç ğ ğ ç ğ ğ ç ğ ç ğ ğ ğ ç ğ ğ ç ğ ğ ç ç ğ ğ ğ Ü ç ğ ç ç ç ğ ç ç ğ ğ ğ ğ ğ ğ Ü ğ ğ ç ç ç ğ ç ğ ğ ç ğ ç ç ğ ğ ç ğ ğ ğ ğ ğ ç ğ ğ ğ ğ ç ğ ç ğ Ü ğ ğ ğ ç ç ğ ç ğ Ü ç ğ ğ ğ ç Ü ç ç ç ç ğ ç ğ ğ

Detaylı

İ Ç Ü ö üğü İ Ö ö üğü Ş ü öğ ü ç Ç ü ü ü Ç Ü ç ğ ç ğ Ğ ç Ş ğ ç ö ğ ğ ü ç Ü Ç ö üğü ö ü ü İİ Ç ğ ü ğ ç ğ ü ü ü ç ü ü Ş ü ğ ç ü ü ç ü ü ç ö Ö Ş Ö ğ ö ü ç ğ İ Ç Ü Ç ğ Ç ğ Ü Ü İ ü ç ğ ğ ğ ğ ğ ğ ç Ç ç ü ç Ş

Detaylı

İ İ İ İ İ İ İ İ İ İ Ö İ İ İ İ İ Ü Ç İ Ş Ş İ İ Ü İ İ İ İ İ İÇİ Ö Ö Ç Ç Ç İ Ü Çİ İ Ü Ü İ İ İ İ İ İ İİ İ Ç Ş İ İ İ İ Ü Çİ Ö İ Ü Çİ İ İ Ü İİ İ Ç Ö İ Ö İ Ç Ç İ Ç Ö İ İ İİ İ Ç Ç Ç Ü İ Ç İ Ç İ Ş Ç İ Ğ İ İ İ İ

Detaylı

ü Ğ İ Ğ ü İ ç ü ü ü ç Ç ü ü ç Ç ü ü ç ü ü Ü Ç Ü ç ü ü ü ü ü ç Ç ü ü ç İ ü Ğ Ş İ İ ü Ğ İ Ğ ü İ Ö üçü ü Ö Ö ü Ö ü İ İ Ş Ğ İ İĞİ ü ü ü Ğİ İ Ğ İ Ğ ü Ö Ö Ü İĞİ ü Ü İ İ Ğİ ü ü Ğ İ İ İ İ İ İ ç ü ç ü ç ü ü ç ü

Detaylı

İ İ İ Ğ İ İ İ İ Ğ Ğ Ş Ç Ş Ö Ş Ç İ Ç İ Ç Ş Ç Ü İ İ İ Ş Ş Ş Ş Ö Ç Ş Ş Ğ Ş Ç Ö Ş Ö Ö İ Ş Ç Ş Ş Ç Ş Ğ Ğ Ğ Ç İ Ğ Ş Ş Ç Ç Ş İ Ç Ş Ş Ş Ş İ Ğ Ö Ö Ş Ç Ş Ç Ş Ş Ş Ü Ö Ö Ö Ö Ö Ç Ç Ç Ö Ş Ç Ö Ö Ş İ İ Ç Ş Ş Ğ Ü Ş İ Ö

Detaylı

Ç Ç ç Ğ ç Ö Ğ Ş ç Ö Ö Ğ Ğ Ö Ö Ç Ü ç Ç Ü ç Ö ç ç ç ç Ğ ç ç Ç Ç ç Ç Ü ç ç Ç ç ç ç Ö ç Ö Ö ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç Ö Ş ç ç ç ç ç ç ç ç Ü ç ç Ü ç ç ç ç ç ç ç Ö Ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç Ö ç ç Ğ Ç Ü ç ç Ç Ü ç ç Ç

Detaylı

İ Ç Ü ş ö üü ş ş ö üü Ü ü ü ö ü ç ü ü ü Ö Ü Ü Ö ç ç ş ş ç ç ü İ ü ç Ü ç ş ö üü ö ü ü ç ş ş ü ş ş ç ş ş ü ü ü ç ü ş ü ç Ş ü Ü ç ü ü ü ç ş ş ö ş Ö ş Ö ş ö ü ç ş Ç Ü Ç ş Ç İ Ü İ Ü Ş ş ü ş ö çü ü Ç Ü ü ö ş

Detaylı

Ç Ç ü Ş ç Ü İ İ İ İ İ Ü İ İ Ş ğ ü Ö ç ç ü ç İ Ü ç İ İ ü ç ü ç İç ö ö ö ö ü ü ü ü ü ü ö Ü İ Ö İ ç ö ğ ü ö ç ç ö ç ö ü ğ ğ Ş ç Ç Ç Ş ü ö ç ğ ç ü ü ü ö ö ü ö ü ü ü ğ ğ ç ğ ğ ü ü ü ç ö ğ ç ğ ö ğ ğ ğ ç ü ü

Detaylı

ç ç ö Ğ Ö Ş ö ü ü Ş ç ö ü ç ğ ü ç ç Ğ Ü Ü ÜĞÜ ç ö ö ü ç ü üç ç ğ ü ü Ş ğ ü ü üğü ç ö ö ü ç ü ö ç Ş Ş ü ü üğü Ğ Ğ Ş ü üğü Ğ ç ü ö ğ ü ö Ö Ü Ş ü ü ü Ğ ğ ü ö ğ ü ü üğü ğ Ö Ğ ğ ü ü ü ç ö ö ü ö ü ü ğ ç ç ö

Detaylı

ü ü üğü ğ Ö ü ö üş ö İ ü ü üğü ş ğ ç İ ç Ş ç ş ğ ş ş ğ ç ö ç ğ ş ş ş ö ü ğ ş ğ ü ü üğü ü ğ ö ü ü üğü ş ğ ş ş ş ö ü ç ğ ö ü ğ ö ü ü üğü ş ö ğ ç ğ ü ü üğü ü ğ ü ü üğü ü ü ü üğ ü ğ ö ü ğ ş ö üş ü ü üğü ü

Detaylı

Ş İ İ İ ç İ İ İ İ ç ç ç Ç ç ç ç ç İ Ö İ ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç Ç ç ç ç ç ç Ö Ö ç ç ç ç Ö ç Ö ç ç ç ç ç ç ç Ç ç ç ç Ç ç ç ç ç ç Ç ç Ö ç ç ç ç Ç ç Ö Ç ç ç Ş ç ç Ç Ş ç İ ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç

Detaylı

ü ü ü ö ü ü Ö Ö Ö öğ öğ ü ü İ ç ö ü ü ü Ü ü ö ü ü ö ö ö ö ö ç ö ö ü ö ü İ Ö Ü ü ü ü ü ö ü ö ü ü ü ü ü ç ü ö ç Ö ü ç ö ö ö ü ü ö ö ö ç ü ç ö ç ö ö ü ö ö ç ü ç ç ö ü ü ü ü ö ü ü ö ü Ö Ö ö ü ü Ö ö ö ö ü ü

Detaylı

İ Ç Ü ö üğü İ ö üğü ü öğ ü ü ü ü Ö ği İ ü ö İ ğ Ğ Ü Ç ö üğü ö ü ü Ç ğ ü ğ Ş ğ ü ü ü ü ü ğ ö ü ü ü ü ü ö Ö Ş Ö ğ ö ü Ç ğ İ Ç Ü Ç ğ ğ Ü Ü ü «ü ö üğü İ Ü Ö Ü İ Ş İ Ü ü ö ü ö ğ ü İ «Ö ü ö ü İ ğ Ş ü Ş ö ö ü

Detaylı

ç Ğ Ü ç ö Ğ «ö ç ö ç ö ç ç ö ç ç ö ö ö ç ç ç ç ö ç ç ö ç ç ç ö ö ö ç ç ç Ç Ö Ü ç ç ç ç ç ç ç Ü ç ç ö ö ç ç ç ö ç ç ç ö ö ç ç ö Ç ç ö ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç Ç ç ç ç ç ç Ü ö ç ç ç ç ç Ç Ç ç ç Ç

Detaylı

Ç ö Ü ğ ö Ş ç ç Ş Ü Ö Ü Ü ö Ü ğ ğ ö ö ç ç Ü ğ ç ç ğ ğ ğ Ü ğ ö ö Ş ö ç ğ ö ç ç ğ ç ç ö Ş Ş ö ğ ç Ç ç ö ö ç Ç ö ğ Ü ö ğ ğ ç ö ç ğ ç ğ ö ç ö ö Üç ğ ö ç ö ç ö ç ğ ö ğ ö ç Ç ğ ç ç ğ ö ö ç ç ç ğ ğ ç ğ ç ğ ç

Detaylı

Ç Ü ö ö Ü ö ç Ö Ü ç ö ç ç Ğ ç ç ç ö ö ç ç Ü ç ö ö ç ç ç ç ç ç ö Ö Ş Ö ö ç Ç Ü Ç Ç Ü Ü ö ç ö ç ç ç ç ö ç ç ç ö ç ö ö ö ç ö ö Ü ç çö çö Ü ç çö Ö ö ö çö ç Ü ö ç ç ç çö ç ç ç ö ç çö çö ö ö ö ç Çö çö çö ö ç

Detaylı

Ü İ İ İ İ ö İ ö ğ ğ Ü ö Ş Ç ğ İç Ş Ç ğ Ü ö İ İ ğ Ü ö ğ Ü ö İ İ Ş Ç ğ İ İ ğ Ü ğ ğ ğ ç ç ö ğ ö ö ğ ğ ğ ö ç ç Ç Ç ö Ö ğ ğ ç ç Ş ğ ğ Üç Ç ğ ç ö Ş Ç ğ ğ Ş Ü ğ ğ Ş ğ ç ç ç ğ ö ö ğ ö ö İ ç ç ğ ğ Ü ö İ İ ğ Ş ğ

Detaylı

İ Ç Ü ş ö ğ ş ö ğ Ü öğ ç ş Ö Ü ğ ç ö ç ş ş ğ Ğ ç ç ğ ğ ö ş İ ç Ü ç ş ö ğ ö ç ç ş ş İ ğ ş ğ ş ç ş ğ ş ç ş ğ ç ç ş ş ö ş Ö Ş Ö ğ ş ö ç ş ğ Ç Ü Ç ğ ş Ç ğ İ Ü İ Ü ö ş ş ş ğ ç ş ö ğ çö ğ ş ş ç ö ş ş ş ğ ç ş

Detaylı

İ İ ö ç Ö ç ç ç ç İ ç ç ç İç ö ç ç İ ö ö ö ö ç ç ç ç ö ç ç ç ç ö ö İ ö ç ç İ İ ö ö ö ö ö İ ö ö ö ç İ çi ö ç İ Ş ö ö ö ö ö İ ç ç ö ö ö ö ç ç İ ö ö ö ç ç ç çi ö ç ç ç ö ö İ İ ö İ ö ö Ş ö çö ö İ ç ç ç ç ö

Detaylı

ö Ü Ü ö Ö ğ ğ ğ ö Ü Ş ö Ü Ğ ö Ü ö Ü ö ğ ö ğ ö ö ğ ğ Ş Ü ğ ö ğ ğ ğ ğ ğ Ş Ş ğ ö ğ ğ ğ ğ ğ ö ö Ş ğ Ç ğ Ç Ş ö Ç ö ğ Ç ğ ö ğ ö ö ğ ö ğ ö Ş ğ Ç ğ Ç ğ ğ Ç Ş ö ö ö ğ Ç Ş Ç ö ö ğ ğ ğ ğ Ü Ü ö ğ «ğ ğ ğ ö ö «ö ğ ğ

Detaylı

Özgün Araştırma / Original Article 133

Özgün Araştırma / Original Article 133 Özgün Araştırma / Original Article 133 Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi ne Kene Tutunması ile Başvuran Çocuk Olgularının Değerlendirilmesi Evaluation of Children Cases Admitted for Tick Bite in Uludag

Detaylı