Farkındalık, Tanıtım, Bilgilendirme ve Eğitim Birimi

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Farkındalık, Tanıtım, Bilgilendirme ve Eğitim Birimi"

Transkript

1 Farkındalık, Tanıtım, Bilgilendirme ve Eğitim Birimi Adaptto faaliyetleri hakkında farkındalık, tanıtım, eğitim ve bilgilendirme çalışmaları yapmak ve ADAPTTO Teknoloji Transfer Ofisini tercih edilen arayüz haline getirmektir. Proje Destek Birimi Akademisyenler, öğrenciler ve Sanayicilerde proje kültürünün olgunlaşması ve yaygınlaşmasına katkı sağlamaktır. Üniversite Sanayi İş Birliği Birimi Üniversite ve Sanayi arasındaki köprüyü oluşturarak, Akademisyenler ve Sanayiciler arasındaki güvenilirlik ve devamlılığı sağlamaktır. Fikri-Sınai Mülkiyet Hakları (FSHM) Hizmetleri Birimi Sakarya Üniversitesi ndeki Akademisyen ve Öğrenciler ile Üniversite dışındaki Sanayici ve Girişimcilere ait yenilikçi fikirleri koruma altına almak ve bu kapsamda danışmanlık hizmeti sunmaktır. Ayrıca devir veya lisanslama yoluyla söz konusu fikirlerin ticarileşmesine katkı sağlamaktır. Girişimcilik Şirketleşme Birimi Sakarya Üniversitesi ndeki Akademisyen, Öğrenci ve mezunların girişimcilik kültürünü artırmak, Ar-Ge niteliği olan iş fikirlerini desteklemek ve şirketleşebilmesine yardımcı olmak için Girişim Atölyesi adı altında bir ön kuluçka programı uygulamaktır.

2

3 HAKKIMIZDA ADAPTTO; 2013 yılında Sakarya Teknokent bünyesinde kurulmuştur. Üniversitenin, bilim, teknoloji transferi ve yenilikçilik birikimini merkezi bir yapı çerçevesinde toplayarak; bilgiyi, yeni ve rekabetçi ürünlere veya süreçlere dönüştürmeyi, katma değer oluşturmayı, sanayiye aktarmayı ve lisanslanabilir patent sayısını artırarak ticarileştirmeyi amaçlamaktadır. Bu amaç doğrultusunda, bilim insanları ve sanayi şirketlerinin, ulusal ve uluslararası araştırma destek programlarından yararlanmasını sağlayarak kamu ve özel sektör kuruluşlarının teknolojik, yenilikçilik, araştırma ve geliştirme yeteneklerinin artırılmasını hedeflemektedir. ADAPTTO yapılan faaliyetlerle teknoloji transferini bireysel, kurumsal, bölgesel, ulusal ve uluslararası düzeyde sağlayarak, bilgi birikiminin zenginleşmesini, teknoloji geliştirme yeteneğinin pekişmesini, teknoloji geliştirme ve inovasyon kültürünü oluşturarak, ülkenin rekabet gücünü uluslararası alanda artırmada katkı sağlamak üzere hareket etmektedir. ADAPTTO üniversite ile teknolojiyi kullanan şirketler veya diğer teknoloji ya da AR-GE kurum ve kuruluşları arasında bilgilendirme, koordinasyon, araştırmayı yönlendirme, yeni AR-GE şirketlerinin oluşturulmasını teşvik etme, işbirliği geliştirme, fikri mülkiyet haklarının korunması, pazarlanması, satılması, fikri mülkiyetin satışından elde edilen gelirlerin yönetilmesi konularında faaliyetleri yapar.

4 MİSYON ADAPTTO olarak bilginin teknolojiye dönüşmesi, teknolojinin ticarileşmesi ve ticarileşen teknolojilerin ekonomiye katkı sağlanması amacıyla akademisyene, sanayiciye ve öğrenciye hizmet sunmak. VİZYON Üniversite-Sanayi işbirliği ilişkilerinin daha etkin kullanılmasında arayüz kuruluşu olarak görev yapmaktır.

5 Prof. Dr. Tahsin ENGİN Genel Müdür Bilal ÇİNİCİ Genel Müdür Yardımcısı ADAPTTO nun Amaçları ADAPTTO nun amaçları mevcut durum analizinin sonuçları doğrultusunda aşağıdaki gibi sıralanabilir: 1. SAÜ nün akademik kadrosunun uzmanlıkları, işbirliği potansiyeli, altyapı imkanlarının yanısıra; ADAPTTO nun kuruluş felsefesinin, arayüz fonksiyonunun ve faaliyetlerinin tüm paydaşlara tanıtılması ve bu paydaşlarla güçlü iletişim mekanizmalarının geliştirilmesi. 2. Birebir hizmet anlayışı uygulanarak akademisyenlerin ulusal ve uluslararası hibe destek fonlarından en üst düzeyde yararlanmalarının sağlanması. 3. Üniversite ile iş dünyası arasında sözleşme bazlı, doğrudan ve proaktif hizmet veren bir arayüz olunması. 4. SAÜ de Fikri Sinai Mülkiyet Hakları (FSMH) kültürünün yaygınlaştırılarak, ticarileştirilebilen patent sayısının artırılması. 5. SAÜ de veya diğer üniversiteler ile ortak gerçekleştirilen proje çıktılarının FSMH değerlendirilmesi, yönetimi ve ticarileştirilmesi. 6. Yeni ürün ve teknolojilerin ekonomiye kazandırılmasına yönelik olarak proaktif iş geliştirme yaklaşımıyla şirketleşme ve girişimcilik kültürünün artırılması.

6 Modül 1: Tanıtım, Farkındalık, Bilgilendirme ve Eğitim Modülü Gözde Sofuoğlu Modül Koordinatörü Amacımız, 1. ADAPTTO nun, kuruluş amacının ve faaliyetlerinin üniversite ve iş dünyası başta olmak üzere tüm diğer paydaşların da beklentilerini karşılayacak şekilde tanıtılması, ADAPT- TO nun bilinirliğinin sağlanması ve hedef kitle tarafından kolay ve hızlı erişilebilmesi, 2. ADAPTTO nun kuruluş amaçları çerçevesinde sürdürülebilirliğini ve hedef kitlenin gereksinimlerini en doğru şekilde ve süratle karşılayacak nitelikteki çalışanların yetiştirilmesi amaçlı eğitimler düzenlenmesidir. Hedef kitlemiz, 1. SAÜ nün akademik ve idari personeli ile öğrencileri, 2. Sakarya ilinde ve Doğu Marmara bölgesinde faaliyet gösteren işletmeler, 3. Buluş, inovasyon ve/veya yüksek teknoloji tabanlı şirketler, 4. Bölgede ticarileşme potansiyeli olan fikir ve projelere sahip bireyler, girişimciler, 5. Kuluçka firmaları, 6. Organize Sanayi Bölgeleri (OSB) ve Küçük Sanayi Siteleri (KSS), 7. Sivil Toplum Kuruluşları (STK), Sanayi ve Ticaret Odaları, 8. Yerel yönetimler ve ilgili diğer kamu kurumları, 9. ADAPTTO personeli. Hizmetlerimiz, 1. Sakarya Üniversitesi nin iş dünyasına yönelik olarak sahip oldukları kaynakların ve işbirliği imkânlarının tanıtılması, 2. Yeni teknolojiler, teknoloji kullanımının yaygınlaştırılması, Ar-Ge sistematiği vb. konularda sanayiye yönelik bilgilendirme yapmak, 3. Sakarya Üniversitesi nin akademik personeli ve öğrencilerini TTO konusunda bilgilendirmesini sağlamak, 4. Sanayicinin TTO hakkında bilgilendirilmesinin sağlanması, 1. Üniversite Sanayi işbirliğine yönelik çeşitli bilgilendirme çalışmaları yapmak, 2. Verilecek eğitimlerle öğretim elemanları ve öğrencilerin inovasyon, Ar-Ge ve girişimcilik konusunda motivasyonlarını sağlamaktadır. Faaliyet Yöntemlerimiz, 1. İnternet sayfası, katalog, broşür, sosyal ve yazılı medya gibi tanıtım materyalleri kullanılarak adaptto tanıtımları yapmak, 2. Firma ziyaretleri gerçekleştirmek, 3. Farklı platformlarda düzenlenen etkinliklerde katılım sağlayarak stand ve tanıtım masaları açma, 4. Üniversite-Sanayi İşbirliği kapsamında sanayici ve akademisyenleri farklı platformlarda bir araya getirme, 5. Sanayici, akademisyen ve öğrenciler için hibe ve destek programları, proje oluşturma, yazma, yürütme, patentleme, şirket kurma konularında eğitim ve seminerler düzenleme.

7

8 Modül 2: Proje Destek Birimi Hakan Eryüzlü Modül Koordinatörü Amacımız, Proje kültürünün Sakarya Üniversitesi akademisyenleri, öğrencileri ve bölge firmalarında geliştirilmesi ve olgunlaştırılması sonucunda bölgemizin ulusal ve uluslararası hibelerden daha fazla yararlandırılmasını sağlamaktır. Hedef kitlemiz, 1. Sakarya Üniversitesi akademisyenleri 2. Sakarya Üniversitesi Öğrencileri 3. Sakarya ilinde ve Doğu Marmara bölgesinde faaliyet gösteren firmalar Hizmetlerimiz, 1. Ulusal ve uluslararası, hibe destek proje çağrılarının güncel olarak takibi ve akademisyenlere duyurulması, 2. Açılan proje çağrılarına yönelik olarak uzman veri tabanı aracılığı ile doğru ve hızlı bir şekilde çağrılar ile ilgili akademisyenlerin eşleştirilmesi, 3. Sakarya Üniversitesi hibe desteği alabilecek potansiyele sahip proje fikirlerinin tespit edilmesi ve akademisyenlerin kendilerine uygun olabilecek hibe destek programlarına yönlendirilmesiyle, potansiyel fikirlerden somut projelere dönüşümün sağlanması, 4. Proje önerileri sunulurken gerektiği durumlarda proje içeriğinin olgunlaştırılmasında proje konusunda tecrübeli akademisyenlerin projelere destek verilmesinin sağlanması, 5. Proje fikirlerine uygun seçilen destek program formlarının kurallar çerçevesinde doldurulması konusunda Adaptto tarafından proje yürütücüsünün ve ekibinin bilgilendirmesi, 6. Disiplinler arası yürütülmesi planlanan çalışmalarda proje ekibinin oluşturulmasına destek verilmesi, 7. Ulusal ve uluslararası hibe destek projeleri yazım desteğinin sağlanması, 8. Yazımı tamamlanan proje taslaklarının ADAPTTO tarafından okunup değerlendirilmesi, 9. Ret almış projelerin panel raporları doğrultusunda revize edilerek eksikliklerin tamamlanması ve tekrar sunulmasının sağlanması, 10. Proje öneri başvurularının ilgili kurumlara teslim edilmeden önce doğruluk, eksiksizlik ve kurum düzenlemelerine ve kurumsal politikalara uygunluk açısından incelemesi, 11. Projelerin onaylanmasından sonra projelerin yürütülmesinde teknik destek sağlanması

9

10 Faaliyet Yöntemlerimiz 1. Proje Bilgilendirme seminerleri 2. Akademisyenlere yönelik uygulamalı proje yazım eğitimleri 3. Akademisyen ziyaretleri 4. Akademisyenlere yönelik tematik toplantılar 5. Uluslararası projelerde danışmanlık hizmeti 6. Akademisyen mentörlük mekanizması 7. Proje panel sistemi uygulaması Modül 2 Stratejisi Üniversitede üretilen; FSMH değeri taşıyan, sanayide kullanılabilecek, akademik bilginin çoğalmasına yardımcı olarak, ticarileşme ve/veya şirketleşme faaliyetlerine yönlendirmek. Mentörlük ve Panel Sistemi Süreci İle Proje Başvurusu Mentör Ataması Mentör, bir proje programına ilk defa başvuru yapan bir akademisyen için, daha önce aynı alanda başvuru yapmış ve projesi kabul olmuş bir akademisyenin, proje hazırlanırken danışman (mentör) olarak eşleştirilmesidir. Panel Sistemi Uygulaması Panel sisteminde moderatör eşliğinde alanında proje deneyimi olan akademisyenlerimizin panelist olarak katıldıkları toplantıda başvuru sahibi akademisyenin projesini değerlendirmektedir. Panel öncesinde proje taslağını okuyarak değerlendiren panelistlerimiz rapor hazırlayarak toplantı esnasında yorumlarını aktarmaktadır. Başvuru Mentörlük ve panel sistemi kapsamında proje öneri formların ve sözleşmelerin hazırlanması, taraflara imzalatılması, bütçelendirme, gerekçelendirme gibi teknik işlemlerde akademisyenlere destek sağlanarak başvuru süreci tamamlanmaktadır.

11 Fikir Toplama ve farkındalık yaratma Proje başvurusu 12 Fikrin 3 ADAPTTO da olgunlaşması 4Transfer Süreci Modül-2 Kapsamındaki Ulusal ve Uluslararası Proje Destek Programları Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı Hızlı Destek Programı Öncelikli Alanlar Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı Ulusal Yeni Fikirler ve Ürünler Araştırma Destek Programı 1007-Kamu Kurumları Araştırma ve Geliştirme Projelerini Destekleme Programı Başlangıç Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı Kariyer Geliştirme Programı TÜBİTAK İkili ve Çok Taraflı İş Birlikleri COST ERANET COSME HORIZON 2020 EUREKA EUROSTARS Erasmus + Programları Kalkınma Ajansı Programları Avrupa Konseyi/ European Youth Foundation Yurt Dışı Akraba Toplulukları Programları

12 Modül 3: Üniversite Sanayi İş Birliği Bilal Çinici Modül Koordinatörü Amacımız Üniversitedeki akademik bilgi ile sanayinin finansal gücünün birleştirilerek bilimsel, teknolojik ve ekonomik katkı sağlamak. Akademik dünya ile iş dünyası arasında köprü kurarak profesyonel iş birliği oluşturmak. Üniversite sanayi iş birliği kapsamındaki teknoloji transferi, Üniversitelerle sanayiciler arasında bilgi, deneyim ve etkileşimi içeren kapsamlı bir süreçtir. Ülkemizde yapılan akademik çalışmaların çoğu ticarileştirilmeden kaybolup gitmekte ve sanayi kuruluşları mevcut veya karşılaşılabilecek olası sorunların akademik ve bilimsel bakış açısıyla çözüme kavuşturulması gerekmektedir. 1. Akademisyen araştırma yeteneklerinin inovasyon yönetimi ile geliştirilerek Üniversite-Sanayi entegrasyonu oluşturulması 2. Akademik çalışmaların ticarileştirilmesi 3. Sanayi firmalarının devlet teşvik programlarından faydalanması 4. Akademik dünya ile iş dünyası arasında köprü kurarak profesyonel işbirliğinin oluşturulması 5. Üniversite laboratuvarlarının sanayi kurumları tarafından etkin bir şekilde kullanılması 6. Üniversitedeki akademik bilgi ile sanayinin finansal gücü birleştirilerek bilimsel, teknolojik ve ekonomik fayda sağlamak Hedef kitlemiz 1. Sanayi kuruluşları 2. Üniversiteler 3. Araştırma Enstitüleri 4. Ar-Ge Merkezleri Hizmetlerimiz 1. TÜBİTAK TEYDEB projeleri hakkında bilgilendirme ve eğitim 2. Proje yazımı 3. Proje süreç yönetimi 4. Projelerin Prodise yüklenmesi 5. Akademik danışmanlık hizmeti Faaliyet yöntemlerimiz 1. Firma ziyaretleri 2. Akademisyen ziyaretleri 3. Akademisyen eşleştirme 4. TÜBİTAK teşvik programları hakkında eğitim ve seminerler

13

14 Ar-Ge Kavramı 1. Kavram geliştirme, 2. Teknolojik/teknik ve ekonomik yapılabilirlik etüdü, 3. Geliştirilen kavramdan tasarıma geçiş sürecinde yer alan laboratuvar ve benzeri çalışmalar, 4. Tasarım, tasarım uygulama ve tasarım doğrulama çalışmaları, 5. Prototip üretimi, 6. Pilot tesisin kurulması, 7. Deneme üretimi ve tip testlerinin yapılması, 8. Saha testlerinde karşılaşılan tasarım kaynaklı sorunların çözümü faaliyetleri aşamalarından tamamını veya bir kısmını içermesi beklenir. Üretim veya üretim altyapısına yönelik yatırım ağırlıklı projeler (tesis ve tezgâh alımı içeren) ile Ar-Ge içeriği bulunmayan faaliyetlerini içeren projeler, programın amaçlarına uygun olmadığı için desteklenmez. Projenin hibe desteği alabilmesi için Projelerin hibe desteği alabilmesi için ortaya çıkacak olan ürünün yenilikçi olması gerekmektedir. Yenilik kapsamı; 1. Daha önce hiç kimse tarafından yapılmamış veya yapılan ürünün geliştirilmesi,(ürün, süreç, yazılım) 2. Türkiye de daha önce olmayan yeni veya ürün geliştirme (ürün, süreç, yazılım) 3. Firma da olmayan yeni veya muadillerine göre geliştirilmiş (ürün, süreç, yazılım) Yukarıda ifade edilenlere ek olarak projelerin desteklerden faydalanabilmesi için; 1. Projenin Ar-Ge niteliği 2. Üniversite ile işbirliği olup olmadığı 3. Projenin yapılabilirliği 4. Firmanın proje konusu ile alakalı alt yapısı 5. Prototip üretimi, test ve analiz gibi çalışmaların yapılması Gibi konularda firmanın ve akademisyenlerin çalışmaları dikkate alınır.

15 Modül-3 kapsamındaki destek programları Kısmi Destek Programları TÜBİTAK Sanayi Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı TÜBİTAK KOBİ Ar-Ge Başlangıç Destek Programı Üniversite-Sanayi İşbirliği Destek Programı TÜBİTAK Öncelikli Alanlar Araştırma Teknoloji Geliştirme ve Yenilik Destek Programı Girişim Sermayesi Destekleme Programı (GİSDEP) Ön kuluçka / Teknokent firmaları için daha uygun %100 Destek Programları (Projede akademik derinlik aranır, temel araştırma niteliğine yakın uygulamalı araştırmalar için) Başlangıç Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı Ulusal Yeni Fikirler ve Ürünler Araştırma Destek Programı Öncelikli Alanlar Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı Uluslararası Hibe Destekleri (1509 Ve Avrupa İşletmeler Ağı) TÜBİTAK Uluslararası Sanayi Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı Destek programları ile alakalı geniş bilgi ve yönetmeliklere adresinden ulaşılabilir.

16 Modül 4: Fikri Sınai Mülkiyet Hakları Modülü İlhan Özsoy Modül Koordinatörü Amacımız Sakarya Üniversitesi bünyesinde yer alan akademisyen ve öğrencilere ait buluş/fikirlerin; yine ticarileşme potansiyeli yüksek 3. Şahıslara ait fikirlerin, Fikri ve Sınai Mülkiyet Hakları kapsamında koruma altına alınması için danışmanlık ve rehberlik hizmeti sunmak ve devamında satış, devir veya lisanslama yöntemleriyle söz konusu fikrin ticarileşmesine katkı sağlamaktır. Hedef Kitlemiz 1. Sakarya Üniversitesi bünyesindeki akademisyenlerimiz ve girişimci fikirlere sahip öğrencilerimiz. 2. Üniversitemiz dışında ticarileşme imkânı yüksek fikirleri olan akademisyenler, sanayiciler ve girişimciler. Hizmetlerimiz 1. Buluş Bildirimlerinin alınması, 2. Patent ön araştırmalarının yapılması, 3. Buluşların patent değerlendirme raporlarının hazırlanması, 4. Sakarya Üniversitesi ve Adaptto güvencesiyle, hedef kitlemizin patent almak istedikleri buluşları için patent başvurularının yapılması, 5. Patent süreçlerinin takip edilmesi ve gelinen aşamanın buluş sahibine bildirilmesi, 6. Buluş ve patentlerin ticari değerinin belirlenmesi için araştırmaların yapılması ve raporların hazırlanması, 7. Patentli buluşların satış, lisans veya devir yöntemleriyle ticarileştirilmesinin sağlanması.

17 Marka Patent Faydalı Model Entegre Devre Topografyaları Endüstriyel Tasarım Coğrafi İşaretler Faaliyet Yöntemlerimiz 1. Patent Eğitimleri Verme, 2. Hedef kitlemize ücretsiz patent danışmanlık ve rehberlik hizmeti sunma, 3. Ürünlerin ticarileşme sürecinde uygun yatırımcıları belirleme, 4. Ticarileştirme çalışmalarını, sözleşme ve sözleşme sonrası süreçlere başından itibaren katılarak yürütme. Fikri Mülkiyet Hakları Süreci Fikri Sınai Mülkiyet Hakları Birimi olarak, akademisyen, öğrenci ve sanayicilere Marka, Tasarım, Patent, Faydalı Model ve Telif Hakları için danışmanlık, ön araştırma raporu hazırlama, başvuru dosyası hazırlama, başvuru yapma ve süreci takip etme şeklinde hizmetler sunuyoruz. Bununla birlikte, bize gelen buluşların ve patentlerin ticarileştirilmesi için de bir dizi faaliyet yürütüyoruz. Peki, nedir bu faaliyetler? Öncelikle, buluş sahibinin bizimle fikrini rahat ve güven içerisinde paylaşabilmesi için aramızda bir gizlilik sözleşmesi imzalıyoruz. Devamında, buluş sahibinin web sitemizde yer alan buluş bildirim formunu doldurmasını istiyoruz. İlgili buluş için gerektiğinde patent ön araştırması yapıyor ve bu araştırmayı patent değerlendirme kuruluna sevk ediyoruz. Kurulun buluşu desteklemesi durumunda da patent başvurusunu gerçekleştiriyoruz. Bunun yanında, bize ulaşan buluş ya da patent için endüstriyel değer ve ömür analizleri yapıyoruz. Burada amacımız, söz konusu patentin ekonomik değerini, pazar payını ve ne kadar süreyle pazarda yer bulabileceğini ortaya koymaktır. Bu çalışma sayesinde ticarileşme potansiyeli yüksek olan patentleri ele alıyor, onları uygun yatırımcılarla buluşturuyoruz. Sonuç olarak lisans veya devir yoluyla bu patenti ticarileştiriyoruz.

18 PATENTTO Patent ve Ticarileştirme Ofisi PATENTTO Patent ve Ticarileştirme Ofisi, 2015 sonunda Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının, tarihli ve /TR/06/4357 sayılı onayı ile Sakarya Teknoloji Geliştirme Bölgeleri birimi olan ADAPTTO-Teknoloji Transfer Ofisi bünyesinde kurulmuştur. PATENTTO, Teknoloji Geliştirme Bölgeleri arasında Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından onay almış ve piyasada hizmet veren patent ofislerinin sunduğu hizmetlerin her birini sunabilecek kabiliyete haiz ilk ve tek patent ofisidir. Patent ve Ticarileştirme Ofisi, 18 yıllık mesleki tecrübesi olan Marka ve Patent Vekili ve iki adet Makine Mühendisinden oluşan bir ekiple akademisyen, öğrenci ve sanayicilere Marka, Tasarım, Patent, Faydalı Model ve Telif Hakları için danışmanlık, ön araştırma raporu hazırlama, başvuru dosyası hazırlama, başvuru yapma ve süreci takip etme şeklinde hizmetler sunmaktadır. Ayrıca diğer patent ofislerinden farklı olarak; patent başvurusu yapılmış veya patent tescili alınmış buluşların ticarileştirilmesinde de buluş sahiplerine danışmanlık hizmeti vermektedir. BİLGİ VE DOKÜMAN BİRİMİ SAÜ araştırmacılarının fikri mülkiyet konusunda doğru bilgilendirilmelerini sağlamak, Ar-Ge faaliyetleri sonunda oluşacak patent, faydalı model ve endüstriyel tasarım başvuru süreçlerinde araştırmacılara ve sanayicilere yardımcı olmak için ADAPTTO üzerinden Türk Patent Enstitüsü ile bir protokol imzaladık. Bu protokol kapsamında, sınai mülkiyet haklarına ilişkin ulusal ve uluslararası mevzuat ile her türlü bilgi ve dokümana kolaylıkla erişebilmesi mümkün kılınırken, gerekli durumlarda doğru ve eksiksiz bilgilendirme için ADAPTTO Teknoloji Transfer Ofisi nde ilgili girişimcilere uzman desteği sağlıyoruz. Sınai mülkiyet sistemi içerisinde, ilgili tarafların bilgilendirilmesi ve yönlendirilmesinde önemli bir iletişim noktasını oluşturacak ADAPTTO Bilgi ve Doküman Birimi; Türk Patent Enstitüsü ile sürekli ve etkin bir iletişim kurulmasını sağlarken, ayrıca TPE işbirliği ile eğitim, seminer gibi etkinlikler organize edilerek fikri sınai mülkiyet hakları konusundaki farkındalık arttırılacak.

19 Buluş Gizlilik Sözleşmesi Bildirimin Şekli Yönden İncelenmesi Buluşçuya Eksik Bildirimi Ön Araştırma Olumsuz Olumlu Bireysel Koruma Bireysel Ticarileşme FSMH Değerlendirme Tüm Buluşçuların Mutabakat Sözleşmesi Fikri Hak Devir Sözleşmesi Koruma Türü Kararı SAKARYA ÜNİVERSİTESİ Ticari Sır Patent/Faydalı Model fikri haklar yol haritası Ticari Değerleme Ticarileştirme Stratejisi Ön Şirket / Başlangıç Şirketleşme Lisanslama TİCARİ ÜRÜN

20 Modül 5: Girişimcilik ve Şirketleşme Modülü Aykut Ulgar Modül Koordinatörü Girişimcilik ve Şirketleşme Birimi olarak temel amacımız; yeni ürün ve teknolojilerin ekonomiye kazandırılmasına yönelik başta Sakarya Üniversitesi akademisyenleri, öğrencileri ve Sakaryalı girişimciler olmak üzere Doğu Marmara bölgesindeki, yeni katma değeri yüksek iş fikirlerinin desteklenmesidir. Bu destek mekanizmamız da ön kuluçka programımızın olan Girişim Atölyesi dir. GİRİŞİM ATÖLYESİ Girişim Atölyesi, inovatif ve teknoloji tabanlı ticarileştirebilecek girişimleri mentorluk, eğitim, danışmanlık, fon desteği sağlama hizmetleriyle destekleyen bir ön kuluçka programıdır. Girişim Atölyesi ön kuluçka programı dinamik bir yapı olarak; İlham Süreci, Fikir Süreci, Girişim Süreci olmak üzere üç ana süreçten oluşmaktadır. İlham Süreci ekibini tam olarak oluşturamamış, iş fikrinde bazı eksiklikleri gidermeye çalışan girişimcilerimizin sürecidir. Girişimcilerimiz bu süreçte ekibine yeni arkadaşlar kazandırarak iş fikrindeki eksiklikleri gidermeye çalışırlar. Fikir Süreci ekibi olan ve iş fikri olgun seviyedeki girişimcilerimizin sürecidir. Bu özelliklere sahip girişimcilerimize ortak çalışma alanı vermek sureti ile çalışma alanı tahsis ediyoruz. Ofis alt yapı imkânlarından faydalanabiliyorlar. Girişim Süreci ise fikrini olgunlaştırmış, bütün çalışmalarını yapmış, prototip ve iş fikrinin hayata geçmesi an meselesi olan girişimcilerimizin bulunduğu sürecimizdir. Bu ekiplerimize 7/24 açık ofis desteği sağlıyoruz. Bunun yanı sıra ekibe özel mentor atamışında bulunuyoruz. Girişim Atölyesi; girişimcileri, mentorler ve profesyoneller ile buluşturulup tecrübe paylaşımını sağlayan, girişimlere fon desteği bulmak adına yatırımcılar ile buluşturan bir girişimcilik merkezidir. Fon desteği sağlanan girişimler Adaptto-Teknoloji Transfer Ofisi Girişimcilik ve Kuluçka Merkezi nde şirketleştirilir ve iş fikrinin ticarileşmesi sağlanır. Girişim Atölyesi bir girişimcinin fikir aşamasından şirket aşamasına kadar geçen süreçte tüm ihtiyaçlarını bilir, eğitim ve desteklerini bu çerçevede olgunlaştırır.

21

22 HEDEF KİTLEMİZ Sakarya Üniversitesi bünyesinde bulunan akademisyenlerimiz ve inovatif tabanlı iş fikri sahibi öğrencilerimizin yanı sıra yurt içi ve yurt dışı üniversitelerinde lisans, yüksek lisans, doktora programlarında öğrenci olan veya bu programlardan en az 10 yıl içerisinde mezun olmuş teknoloji tabanlı inovatif proje fikri olan girişimcilerdir. DESTEKLERİMİZ 1. Ücretsiz Ofis Desteği, 2. Girişimcilere iş fikirleri geliştirmek için danışmanlık, 3. Mentorluk, 4. Girişimcilik eğitimleri, 5. Ücretsiz Patent Ön Araştırması, 6. Hibe destek programlarına başvuru süreçlerinde danışmanlık, 7. Üniversitenin teknolojik alt yapı ve laboratuvarları kullanma imkânı (izin dâhilinde), 8. Adaptto-Teknoloji Transfer Ofisi ağı içerisindeki melek yatırımcılar ile görüşme, Ön Kuluçka Süreci 1. Başvuru Başvuru aşamasında, internet üzerinden online başvuru formu doldurularak proje başvuruları alınır. Girişimciden iş fikrini sade, net ve açık bir şekilde anlatması beklenir. İş fikri aşağıdaki tanımlara uygun olmalıdır. 1. Tamamıyla yeni bir uygulama olabilir. 2. Var olan bir uygulamanın yeni bir alanda kullanılması olabilir. 3. Var olan bir uygulamanın geliştirilmiş/genişletilmiş kullanımı olabilir. 2. İlham Süreci İlham Süreci, Genç girişimcilerin projelerinin değerlendirmesi, girişimciliğin ilk adımı olarak tanımlanabilir. Fikirleriyle Girişim Atölyesine başvuran genç girişimcilerin, olumlu değerlendirilen projeleri sonrası değerlendirme süreci olarak da adlandırılabilir. İlham Atölyesi süreçleri şu şekilde sıralanabilir; 1. Girişimcilerle Birebir Görüşmeler Düzenlemek. 2. Birebir Görüşmelerin ardından öğrencilerin isteklerinin değerlendirildiği ve o kapsamda yürütülecek Toplu Görüşmelerin düzenlenmesi, 3. Her Çarşamba Girişimcilik Sohbetleri düzenleyerek, girişimcilerin deneyimli, Girişim Atölyesi personelinden girişimcilik üzerine bilgilendirme yapılması, bünyemizde bulunan Girişimci Firmaların, genç girişimcilere yaşadıkları zorluklar ve başarılarını aktararak Şirketleşme Adına fikir oluşumu sağlanması. 4. Projelerini geliştirmek adına deneyimli Girişimcilerimizin ofislerine giderek projelerine katkıda bulunma süreci, 5. Akademisyenlerle görüşerek, projelerinin gelişmesinde uzman deneyimlerden girişimcilerimizin yararlanma süreci, Değerlendirme sonrası başarılı, ticari ve şirketleşme gücü yüksek olan projelerin bir üst basamak olan FİKİR SÜRECİNE geçmesi sağlanacaktır.

23 3. FİKİR SÜRECİ Fikir Süreci, fikirlerini geliştiren girişimcilerin projelendirme aşamasıdır. Bu program da zaman sınırı yoktur. Girişimci iş fikrine müşteri ya da hibe destek programından para kazanırsa bir üst seviyeye çıkabilir. Alıcısı olan iş fikirlerinin ilerlemesi kolay olacaktır. Pazarda müşteri destekçisi olduktan sonra gerisi sadece araştırmalara kalacaktır. Fikir Atölyesinin temel mantalitesi tamamıyla başarı odaklı olacaktır. Fikir Atölyesi faaliyetleri şöyle sıralanabilir; 1. Sözleşme imzalanacaktır. 2. Girişimcilerle birlikte 2209 A / 2209 B projeleri yazma süreci, 3. Yatırımcı ve müşteri görüşme süreci, 4. TÜBİTAK 1512 (Mayıs sonu haziran başı) Eğitimi, 5. Girişim Atölyesi Mentor ekipleri ile kahve günleri, 6. Müşteri bulduğu taktirde prototip geliştirme süreci 7. Prototip geliştirmeye başlayan ekipler Fikir Atölyesi nden mezun edilecektir. Girişim Atölyesi programına geçerek burada devam edecektir. 4. GİRİŞİM SÜRECİ Girişimcilerimizin şirketlerine en yakın oldukları yer girişim atölyesi programıdır. Girişimcilerimiz projelerinin son düzenlemelerini, prototip gelişimini bu programda yapacaktır. Girişimcilerimizin artık araştırma safhalarından daha çok ürün ortaya çıkarma süresi olacaktır. Girişimcilerimizle ilk olarak sözleşme imzalanacaktır. Girişim Atölyesinde ofis verilecektir. Bu program şirketleşmeye çalışan girişimcilerimizin ilk adımları olacaktır. Bu adımları birlikte atmak onların piyasa ile rekabet edebilecek şirket olmalarını sağlayacaktır. Girişim Atölyesi süreçleri; 1. Bu programla birlikte prototip oluşturulması, 2. Sonucunda ürünlerin oluşması, 3. Firmalarla pilot tasarımların oluşturulması, 4. Genç girişimcilerin pilot tasarım için firmalarla bireysel olarak diyaloğa geçmesi, 5. Fikir atölyesine mentorluk hizmeti sağlaması olarak tanımlanabilir.

24 Sakarya Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Yönetici A.Ş. Esentepe Mahallesi, Akademiyolu Sokak, Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Bina No: 10, A Blok, No: 103 Serdivan / SAKARYA iletisim@sakaryateknokent.com

Bilginin Teknolojiye Dönüşümü. Teknoloji Transfer Ofisi. Teknoloji Transfer Ofisi.

Bilginin Teknolojiye Dönüşümü. Teknoloji Transfer Ofisi. Teknoloji Transfer Ofisi. www.atatto.com.tr +90 442 282 2006 +90 442 282 2006-124 info@atatto.com.tr Atatürk Üniversitesi Yerleşkesi ATA Teknokent B Blok No: 113, 25240 Yakutiye/Erzurum/TÜRKİYE www.atatto.com.tr Atatürk Üniversitesi

Detaylı

Çankaya Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi

Çankaya Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi Çankaya Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi TTO BİLGİLENDİRME SUNUMU ANKARA, 2017 Giriş Teknoloji transferi, fikir ve tekniklerin bir yerde geliştirilip, geliştirildiği yerde veya başka bir yerde uygulamaya

Detaylı

2.3. Hibe Projeleri Geliştirme Faaliyetleri: Proje içeriklerinin oluşturulması, değerlendirilmesi ve başvuru aşamalarının tamamlanması.

2.3. Hibe Projeleri Geliştirme Faaliyetleri: Proje içeriklerinin oluşturulması, değerlendirilmesi ve başvuru aşamalarının tamamlanması. 1.1.Modül 1 Koordinasyon Faaliyetleri: -Tüm modüller ile entegre olarak eğitim, bilgilendirme, etkinlik faaliyetlerinin planlanması, gerçekleştirilmesi, raporlanması, değerlendirilmesi -Belirlenen eğitim

Detaylı

TÜBİTAK ın Teknoloji Transfer Ofisleri Desteği

TÜBİTAK ın Teknoloji Transfer Ofisleri Desteği TÜBİTAK ın Teknoloji Transfer Ofisleri Desteği Destek Sistemimizde Ticarileşme Boyutu Yetersiz %98 nin temel araştırmaya aktarıyoruz; % 2 transfere aktarıyoruz 7,5 Milyar TL (%98) * 131 milyon TL (%2)

Detaylı

www.adaptto.net iletisim@adaptto.net

www.adaptto.net iletisim@adaptto.net www.adaptto.net iletisim@adaptto.net Teknoloji Transferi Nedir? Teknoloji Transferi kavramı bir kurum tarafından geliştirilen yeni bir teknolojinin, buna ihtiyaç duyan kurum(lar)a başarılı bir şekilde

Detaylı

TEKNOLOJİ OKURYAZARLIĞI ÜNİTE.1

TEKNOLOJİ OKURYAZARLIĞI ÜNİTE.1 TEKNOLOJİ OKURYAZARLIĞI ÜNİTE.1 TEKNOLOJİ TRANSFER OFİSLERİ ve İSTE-TTO TEKNOLOJİ TRANSFERİ OFİSİ NEDİR? Teknoloji Transfer Ofisleri (TTO); Akademik araştırma sonuçlarının verimli ve hızlı bir şekilde

Detaylı

TÜBİTAK. 1513 Teknoloji Transfer Ofisleri Destekleme Programı Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı (TEYDEB)

TÜBİTAK. 1513 Teknoloji Transfer Ofisleri Destekleme Programı Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı (TEYDEB) 1513 Teknoloji Transfer Ofisleri Destekleme Programı Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı (TEYDEB) Ahmet Rıza Balım Teknoloji Transfer Mekanizmaları Destekleme Grubu ahmet.balim@tubitak.gov.tr

Detaylı

Yenilik ve Girişimcilik Alanlarında Kapasite Arttırılmasına Yönelik Kamu Destekleri

Yenilik ve Girişimcilik Alanlarında Kapasite Arttırılmasına Yönelik Kamu Destekleri Yenilik ve Girişimcilik Alanlarında Kapasite Arttırılmasına Yönelik Kamu Destekleri Dr. Sinan Tandoğan Girişim Destek Grubu TEYDEB TÜBİTAK TÜBİTAK Girişimcilik Destekleri: TÜBİTAK Girişimcilik Destekleri

Detaylı

IŞIK ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ TRANSFER OFİSİ ( TTO) YÖNERGESİ I. BÖLÜM. Amaç Kapsam ve Hedefler - Dayanak

IŞIK ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ TRANSFER OFİSİ ( TTO) YÖNERGESİ I. BÖLÜM. Amaç Kapsam ve Hedefler - Dayanak IŞIK ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ TRANSFER OFİSİ ( TTO) YÖNERGESİ I. BÖLÜM Amaç Kapsam ve Hedefler - Dayanak Amaç MADDE 1 Bu Yönergenin amacı; Rektörlüğe bağlı olarak kurulan Işık Üniversitesi Teknoloji Transfer

Detaylı

aralık 2016 / 2. sayı / üç ayda bir yayınlanır / AdapTTO.net

aralık 2016 / 2. sayı / üç ayda bir yayınlanır / AdapTTO.net aralık 2016 / 2. sayı / üç ayda bir yayınlanır / AdapTTO.net 2. [İmtiyaz Sahibi] Prof.Dr. Tahsin Engin [Yazarlar] Gözde Sofuoğlu Aykut Ulgar [Tasarım] Murat Tamcı Sakarya Üniversitesi Teknoloji Geliştirme

Detaylı

KONYA TEKNOKENT SELÇUK ÜNİVERİTESİ TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGESİ

KONYA TEKNOKENT SELÇUK ÜNİVERİTESİ TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGESİ KONYA TEKNOKENT SELÇUK ÜNİVERİTESİ TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGESİ PROJE VE İŞ GELİŞTİRME MERKEZİ 2006 yılında kurulmuş olan PİGEM; teknoloji transferi, girişimciliği destekleme ve inovasyona yönelik diğer

Detaylı

TEYDEB. Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı

TEYDEB. Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı TEYDEB Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı Mayıs 2018 TÜBİTAK Destekleri 2 1995 2017 Yılları Arasında Ne Yapıldı? 34.874 Proje Başvurusu Desteklenen 18.872 Proje 7,1 Milyar TL Destek* 12,7

Detaylı

YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ TRANSFER OFİSİ

YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ TRANSFER OFİSİ YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ TRANSFER OFİSİ Bilser Dönmez YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ 103 YILLIK DENEYİM 30.000+ ÖĞRENCİ 24.000 Lisans 5.600 Y.Lisans 1.600 Doktora Öğrencisi 1.700+ AKADEMİSYEN 10

Detaylı

EGE ÜNİVERSİTESİ - EBİLTEM TEKNOLOJİ TRANSFER OFİSİ

EGE ÜNİVERSİTESİ - EBİLTEM TEKNOLOJİ TRANSFER OFİSİ EGE ÜNİVERSİTESİ - EBİLTEM TEKNOLOJİ TRANSFER OFİSİ... Semih ERDEN EGE MODELİ 1994 den bu yana faaliyetini sürdürmektedir. Üniversitemiz: Ar-Ge ve Sanayi ilişkilerini Türkiye için tamamen özgün bir yapısı

Detaylı

Kuruluş Amacı. 2 TEYDEB - Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı

Kuruluş Amacı. 2 TEYDEB - Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı 2 TEYDEB - Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı Kuruluş Amacı Ülkemiz özel sektör kuruluşlarının araştırma-teknoloji geliştirme ve yenilik faaliyetlerini desteklemek, Türk sanayisinin araştırma-teknoloji

Detaylı

ÜSİMP TTO TECRÜBE PAYLAŞIMI. ÖMER BAYKAL, GAZİ TTO 26 Temmuz 2013, ASO

ÜSİMP TTO TECRÜBE PAYLAŞIMI. ÖMER BAYKAL, GAZİ TTO 26 Temmuz 2013, ASO ÜSİMP TTO TECRÜBE PAYLAŞIMI ÖMER BAYKAL, GAZİ TTO 26 Temmuz 2013, ASO Gazi TTO nun Amacı Gazi Üniversitesi bünyesindeki bilimsel ve teknolojik bilginin toplumsal faydaya ve ekonomik değere dönüşümünü ve

Detaylı

Düzce Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi ve ilgili mekanizmaların vizyonu, Bölgesel, ulusal ve

Düzce Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi ve ilgili mekanizmaların vizyonu, Bölgesel, ulusal ve Düzce Üniversitesi 2015-2019 stratejik planında Düzce Teknoloji Transfer Ofisi (TTO) doğrudan yer almakta olup, bu plan kapsamında ortaya konulan hedeflere ulaşılmasında önemli bir işleve sahiptir. Bu

Detaylı

ORTA DOĞU TEKNİK ÜNİVERSİTESİ BİLGİ TRANSFER OFİSİ (ODTÜ-BTO) SANAYİ İÇİN DESTEK HİZMETLERİ

ORTA DOĞU TEKNİK ÜNİVERSİTESİ BİLGİ TRANSFER OFİSİ (ODTÜ-BTO) SANAYİ İÇİN DESTEK HİZMETLERİ ORTA DOĞU TEKNİK ÜNİVERSİTESİ BİLGİ TRANSFER OFİSİ (ODTÜ-BTO) SANAYİ İÇİN DESTEK HİZMETLERİ www.bto.odtu.edu.tr www.odtuteknokent.com.tr ODTÜ-BTO NUN AMACI NEDİR? ODTÜ-BTO, ÜNİVERSİTEMİZ İLE BİRLİKTE ÇALIŞMAK

Detaylı

KONYA TEKNOKENT-SELÇUK TTO

KONYA TEKNOKENT-SELÇUK TTO KONYA TEKNOKENT-SELÇUK TTO (1513 TTO Başvuru Deneyimleri Paylaşımı Çalıştayı- Ankara Sanayi Odası-26 Temmuz 2013) PROF. DR BAYRAM SADE YÖNETİM KURULU BAŞKANI SELÇUK TTO (2006) ; Teknoloji transferi, girişimciliği

Detaylı

EK 10. PAMUKKALE ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ TRANSFERİ POLİTİKA BELGESİ

EK 10. PAMUKKALE ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ TRANSFERİ POLİTİKA BELGESİ 1601 TÜBİTAK YENİLİK VE GİRİŞİMCİLİK ALANLARINDA KAPASİTE ARTIRILMASINA YÖNELİK DESTEK PROGRAMI Teknoloji Transfer Ofislerine Yönelik Hazırlık, Başlangıç ve Kapasite Artırımı Sağlanması ve Uygulanması

Detaylı

ÜSKÜDAR ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ TRANSFER OFİSİ (TTO) YÖNERGESİ

ÜSKÜDAR ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ TRANSFER OFİSİ (TTO) YÖNERGESİ ÜSKÜDAR ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ TRANSFER OFİSİ (TTO) YÖNERGESİ Amaç Madde 1 (1) Bu Yönergenin amacı, Üsküdar Üniversitesinde üretilen bilgi ve teknolojinin uygulamaya dönüştürülerek ticarileştirilmesine,

Detaylı

EGE ÜNİVERSİTESİ - EBİLTEM TEKNOLOJİ TRANSFER OFİSİ

EGE ÜNİVERSİTESİ - EBİLTEM TEKNOLOJİ TRANSFER OFİSİ EGE ÜNİVERSİTESİ - EBİLTEM TEKNOLOJİ TRANSFER OFİSİ Prof. Dr. Candeğer YILMAZ,... Ege Üniversitesi Rektörü EGE MODELİ 1994 den bu yana faaliyetini sürdürmektedir. Üniversitemiz: Ar-Ge ve Sanayi ilişkilerini

Detaylı

TEYDEB. Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı. Mayıs 2017_Antalya

TEYDEB. Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı. Mayıs 2017_Antalya TEYDEB Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı Mayıs 2017_Antalya TÜBİTAK - TEYDEB TÜBİTAK Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı (TEYDEB); Ülkemiz özel sektör kuruluşlarının araştırma-teknoloji

Detaylı

1513 Teknoloji Transfer Ofisleri Destekleme Programı

1513 Teknoloji Transfer Ofisleri Destekleme Programı 1513 Teknoloji Transfer Ofisleri Destekleme Programı Ahmet Rıza Balım Teknoloji Transfer Mekanizmaları Destekleme Grubu Kom. Sekreteri Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı (TEYDEB) Değişen

Detaylı

AKİŞMER VE AKADEMİSYENLER

AKİŞMER VE AKADEMİSYENLER AKİŞMER TEKNOLOJİ TRANSFER MERKEZİ AKİŞMER VE AKADEMİSYENLER Teknoloji Transfer Merkezi Tarafından Sunulan Hizmetler FERİDE YENİAY 2014 Bilimden Teknolojiye Güvenle Adres: Akdeniz Üniversitesi Rektörlük

Detaylı

T Ü B İ T A K 1513 TEKNOLOJİ TRANSFER OFİSLERİ DESTEKLEME PROGRAMI ÇAĞRI DUYURUSU 2013

T Ü B İ T A K 1513 TEKNOLOJİ TRANSFER OFİSLERİ DESTEKLEME PROGRAMI ÇAĞRI DUYURUSU 2013 T Ü B İ T A K 1513 TEKNOLOJİ TRANSFER OFİSLERİ DESTEKLEME PROGRAMI ÇAĞRI DUYURUSU 2013 Üniversite-Sanayi işbirliğinin sağlanması, üniversitelerin ulusal ve uluslararası destek mekanizmalarından yararlanması,

Detaylı

TÜBİTAK ın Teknoloji Transfer Ofisleri Desteği. Prof. Dr. Yücel ALTUNBAŞAK TÜBİTAK Başkanı

TÜBİTAK ın Teknoloji Transfer Ofisleri Desteği. Prof. Dr. Yücel ALTUNBAŞAK TÜBİTAK Başkanı TÜBİTAK ın Teknoloji Transfer Ofisleri Desteği Prof. Dr. Yücel ALTUNBAŞAK TÜBİTAK Başkanı Desteklerdeki Ticarileştirme Oranı Arttı 2010 yılından itibaren Ar-Ge desteklerindeki ticarileştirme oranı % 2

Detaylı

T.C. KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ TRANSFER OFİSİ YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

T.C. KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ TRANSFER OFİSİ YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar T.C. KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ TRANSFER OFİSİ YÖNERGESİ Amaç BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Madde 1. Bu yönergenin amacı, Kocaeli Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi nin (KOÜ TTO),

Detaylı

TÜBİTAK TEYDEB. Ar-Ge ve Yenilik Destek Programları

TÜBİTAK TEYDEB. Ar-Ge ve Yenilik Destek Programları TÜBİTAK TEYDEB Ar-Ge ve Yenilik Destek Programları 2 TEYDEB - Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı Kuruluş Amacı Ülkemiz özel sektör kuruluşlarının araştırma-teknoloji geliştirme ve yenilik

Detaylı

ÜNİVERSİTE SANAYİ İŞBİRLİĞİNİN BÖLGESEL KALKINMAYA ETKİSİ: KONYA TEKNOKENT-SELÇUK TTO PROF. DR BAYRAM SADE YÖNETİM KURULU BAŞKANI

ÜNİVERSİTE SANAYİ İŞBİRLİĞİNİN BÖLGESEL KALKINMAYA ETKİSİ: KONYA TEKNOKENT-SELÇUK TTO PROF. DR BAYRAM SADE YÖNETİM KURULU BAŞKANI ÜNİVERSİTE SANAYİ İŞBİRLİĞİNİN BÖLGESEL KALKINMAYA ETKİSİ: KONYA TEKNOKENT-SELÇUK TTO PROF. DR BAYRAM SADE YÖNETİM KURULU BAŞKANI DÜZCE-9 MAYIS 2013 KONYA TEKNOKENT SELÇUK ÜNİVERİTESİ TEKNOLOJİ GELİŞTİRME

Detaylı

Sunum İçeriği TÜBİTAK

Sunum İçeriği TÜBİTAK Sunum İçeriği 2 TEYDEB KURULUŞ AMACI Teknoloji veyenilik Destek Programları Başkanlığı (TEYDEB); ülkemiz özel sektör kuruluşlarının araştırma-teknoloji geliştirme ve yenilik faaliyetlerini desteklemek

Detaylı

ÜSİMP UNİVERSİTE SANAYİ İŞBİRLİĞİ DENEYİMLERİ ÇALIŞTAYI, 9-10 Ocak 2013, Ankara

ÜSİMP UNİVERSİTE SANAYİ İŞBİRLİĞİ DENEYİMLERİ ÇALIŞTAYI, 9-10 Ocak 2013, Ankara ÜSİMP UNİVERSİTE SANAYİ İŞBİRLİĞİ DENEYİMLERİ ÇALIŞTAYI, 9-10 Ocak 2013, Ankara SUNUM İÇERİĞİ 1. İstanbul Sanayi Odası nın Sanayi Üniversite İşbirliğine Bakışı ve Bu Kapsamdaki Rolü 2. Sanayi- Üniversite

Detaylı

YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ TRANSFER OFİSİ YÖNERGESİ

YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ TRANSFER OFİSİ YÖNERGESİ YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ TRANSFER OFİSİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 Bu Yönergenin amacı; Yeditepe Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisinin yönetimi ve

Detaylı

KIRIKKALE YATIRIM DESTEK OFİSİ

KIRIKKALE YATIRIM DESTEK OFİSİ TÜBİTAK DESTEKLERİ KIRIKKALE YATIRIM DESTEK OFİSİ 1501 Sanayi Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı Özel sektör kuruluşlarının, Ar-Ge faaliyetlerini teşvik ederek, Ar-Ge yeteneğinin yükseltilmesine katkıda

Detaylı

EGE ÜNİVERSİTESİ EBİLTEM-TTO...

EGE ÜNİVERSİTESİ EBİLTEM-TTO... EGE ÜNİVERSİTESİ EBİLTEM-TTO... 26 Temmuz 2013 EGE ÜNİVERSİTESİ Tüm gelenekleri, zenginlikleri ve kısıtları ile 58 yıllık bir Devlet Üniversitesi 4. Üniversite 55 bin öğrenci, 3000 öğretim elemanı ile

Detaylı

BARTIN ÜNİVERSİTESİ PROJE VE TEKNOLOJİ OFİSİ GENEL KOORDİNATÖRLÜĞÜ ÇALIŞMA İLKE VE ESASLARI YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

BARTIN ÜNİVERSİTESİ PROJE VE TEKNOLOJİ OFİSİ GENEL KOORDİNATÖRLÜĞÜ ÇALIŞMA İLKE VE ESASLARI YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar BARTIN ÜNİVERSİTESİ PROJE VE TEKNOLOJİ OFİSİ GENEL KOORDİNATÖRLÜĞÜ ÇALIŞMA İLKE VE ESASLARI YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde 1. Bu Yönerge Bartın Üniversitesi Rektörlüğüne

Detaylı

100 YILLIK TARİH EN BAŞARILI ÖĞRENCİ KULÜPLERİ 3 KAMPÜS 1500 DÖNÜM ARAZİ 10 FAKÜLTE 1.600 AKADEMİSYEN 30.000 ÖĞRENCİ

100 YILLIK TARİH EN BAŞARILI ÖĞRENCİ KULÜPLERİ 3 KAMPÜS 1500 DÖNÜM ARAZİ 10 FAKÜLTE 1.600 AKADEMİSYEN 30.000 ÖĞRENCİ 100 YILLIK TARİH EN BAŞARILI ÖĞRENCİ KULÜPLERİ 3 KAMPÜS 1500 DÖNÜM ARAZİ 10 FAKÜLTE 1.600 AKADEMİSYEN 30.000 ÖĞRENCİ TÜRKİYE NİN EN BÜYÜK İKİNCİ TEKNOPARKI ŞİRKET SAYISI: 120 AR-GE ELEMANI SAYISI: 2000

Detaylı

T Ü B İ T A K TEKNOLOJİ VE YENİLİK DESTEK PROGRAMLARI BAŞKANLIĞI (TEYDEB)

T Ü B İ T A K TEKNOLOJİ VE YENİLİK DESTEK PROGRAMLARI BAŞKANLIĞI (TEYDEB) T Ü B İ T A K TEKNOLOJİ VE YENİLİK DESTEK PROGRAMLARI BAŞKANLIĞI (TEYDEB) 1513 TEKNOLOJİ TRANSFER OFİSLERİ DESTEKLEME PROGRAMI 2014 YILI ÇAĞRI DUYURUSU Üniversitelerin ulusal ve uluslararası destek mekanizmalarından

Detaylı

TUBİTAK DESTEKLER NEVŞEHİR TİCARET VE SANAYİ ODASI

TUBİTAK DESTEKLER NEVŞEHİR TİCARET VE SANAYİ ODASI TUBİTAK DESTEKLER NEVŞEHİR TİCARET VE SANAYİ ODASI TUBİTAK DESTEKLERİ 1501- SANAYİ AR-GE PROJELERİ DESTEKLEME PROGRAMI Amaç: Sanayi kuruluşlarının Ar-Ge Projelerine %60 a varan oranlarda hibe(geri ödemesiz)

Detaylı

ODTÜ Teknoloji Transfer Yapılanması ve Faaliyetleri

ODTÜ Teknoloji Transfer Yapılanması ve Faaliyetleri -1- ODTÜ Teknoloji Transfer Yapılanması ve Faaliyetleri Dr. Aysu Günal ODTÜ Bilgi Transfer Ofisi Koordinatörü 30.09.2015 Dokuz Eylül Üniversitesi, İzmir -2- Sunum İçeriği Politika ve Stratejiler Durum

Detaylı

ÜNİVERSİTE- SANAYİ İŞBİRLİĞİ BİRİMİ

ÜNİVERSİTE- SANAYİ İŞBİRLİĞİ BİRİMİ embryonixtto.com EMBRYONIX TTO, inovasyon ve girişimcilik başlığı altında üniversite ile sanayi arasında teknolojik katma değer yaratan; İzmir Ekonomi Üniversitesi nde, İzmir Bilimpark ve İzmir Ticaret

Detaylı

ÇANKAYA ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ TRANSFER OFİSİ (TTO) UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ

ÇANKAYA ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ TRANSFER OFİSİ (TTO) UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ ÇANKAYA ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ TRANSFER OFİSİ (TTO) UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ 1 BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 Bu Yönetmeliğin amacı; Çankaya Üniversitesi

Detaylı

TUNCELİ ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ TRANSFER OFİSİ (TTO) YÖNERGESİ

TUNCELİ ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ TRANSFER OFİSİ (TTO) YÖNERGESİ TUNCELİ ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ TRANSFER OFİSİ (TTO) YÖNERGESİ TUNCELİ ÜNİVERSİTESİ - 2016 T.C. TUNCELİ ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ TRANSFER OFİSİ YÖNERGESİ Amaç MADDE 1 Bu Yönergenin amacı, Tunceli Üniversitesinde

Detaylı

TÜRKİYE NİN ÜSİ ODAKLI SÜREÇLERİ 2011-2014 (23.BTYK - 27.BTYK) 2014 ve Sonrası (27. BTYK - )

TÜRKİYE NİN ÜSİ ODAKLI SÜREÇLERİ 2011-2014 (23.BTYK - 27.BTYK) 2014 ve Sonrası (27. BTYK - ) TÜRKİYE NİN ÜSİ ODAKLI SÜREÇLERİ 2011 öncesi ( - 23. BTYK) 2011-2014 (23.BTYK - 27.BTYK) 2014 ve Sonrası (27. BTYK - ) ANA HEDEF 2023 YILINDA DÜNYANIN EN BÜYÜK 10 EKONOMİSİNDEN BİRİSİ OLMAK!!! 500 Milyar

Detaylı

Proje Üretim, Yönetim ve Koordinasyon Merkezi (ADYÜPROJEM) ve Teknoloji Transfer Ofisi (ADYÜ TTO) TANITIM KİTAPÇIĞI

Proje Üretim, Yönetim ve Koordinasyon Merkezi (ADYÜPROJEM) ve Teknoloji Transfer Ofisi (ADYÜ TTO) TANITIM KİTAPÇIĞI Proje Üretim, Yönetim ve Koordinasyon Merkezi (ADYÜPROJEM) ve Teknoloji Transfer Ofisi (ADYÜ TTO) TANITIM KİTAPÇIĞI Proje Üretim, Yönetim ve Koordinasyon Merkezi (ADYÜPROJEM) Proje Üretim, Yönetim ve Koordinasyon

Detaylı

MARMARA ÜNİVERSİTESİ İNOVASYON VE TEKNOLOJİ UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ- MİTTO KASIM 2017

MARMARA ÜNİVERSİTESİ İNOVASYON VE TEKNOLOJİ UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ- MİTTO KASIM 2017 MARMARA ÜNİVERSİTESİ İNOVASYON VE TEKNOLOJİ UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ- MİTTO KASIM 2017 MITTO TÜBİTAK 1601 Projesi Öncesi ve Sonrası Durum Değerlendirmesi Yapısal Değişim (Ofisten Merkez Statüsüne

Detaylı

Evrak Tarih ve Sayısı : E Yazının Ekidir YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ

Evrak Tarih ve Sayısı : E Yazının Ekidir YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ DÖNER SERMAYE ARAŞTIRMA VE GELİŞTİRME, TASARIM VE YENİLİK PROJELERİ İLE FAALİYETLERİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde 1- Bu Yönergenin amacı,

Detaylı

26 Ağustos 2015 Çarşamba YÖNERGE Sayı:89 T.C. T.C. RECEP TAYYĠP ERDOĞAN ÜNĠVERSĠTESĠ TEKNOLOJĠ TRANSFER OFĠSĠ YÖNERGESĠ

26 Ağustos 2015 Çarşamba YÖNERGE Sayı:89 T.C. T.C. RECEP TAYYĠP ERDOĞAN ÜNĠVERSĠTESĠ TEKNOLOJĠ TRANSFER OFĠSĠ YÖNERGESĠ T.C. T.C. RECEP TAYYĠP ERDOĞAN ÜNĠVERSĠTESĠ TEKNOLOJĠ TRANSFER OFĠSĠ YÖNERGESĠ Amaç BĠRĠNCĠ BÖLÜM (Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar) MADDE 1 (1) Bu Yönergenin amacı, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesinde

Detaylı

TÜBİTAK TEYDEB. Ar-Ge ve Yenilik Destek Programları

TÜBİTAK TEYDEB. Ar-Ge ve Yenilik Destek Programları TÜBİTAK TEYDEB Ar-Ge ve Yenilik Destek Programları 2 TEYDEB - Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı Kuruluş Amacı Ülkemiz özel sektör kuruluşlarının araştırma-teknoloji geliştirme ve yenilik

Detaylı

Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi (TTO) Koordinatörlüğü

Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi (TTO) Koordinatörlüğü Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi (TTO) Koordinatörlüğü SANAYİYE BİLGİ VE TEKNOLOJİ TRANSFER ETME temel hedefiyle 2017 yılından itibaren yeni bir dönem başlamıştır. Bilecik Şeyh

Detaylı

BARTIN ÜNİVERSİTESİ PROJE YÖNETİM VE DESTEK OFİSİ ÇALIŞMA İLKE VE ESASLARI YÖNERGESİ

BARTIN ÜNİVERSİTESİ PROJE YÖNETİM VE DESTEK OFİSİ ÇALIŞMA İLKE VE ESASLARI YÖNERGESİ BARTIN ÜNİVERSİTESİ PROJE YÖNETİM VE DESTEK OFİSİ ÇALIŞMA İLKE VE ESASLARI YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde 1. Bu Yönerge Bartın Üniversitesine bağlı olarak kurulan

Detaylı

KAYSERİ ŞEKER AR-GE MERKEZİ ÜNİVERSİTE-SANAYİ İŞ BİRLİĞİ MODELİ

KAYSERİ ŞEKER AR-GE MERKEZİ ÜNİVERSİTE-SANAYİ İŞ BİRLİĞİ MODELİ II. AR-GE MERKEZLERİ İYİ UYGULAMA ÖRNEKLERİ ZİRVESİ KAMU-ÜNİVERSİTE -SANAYİ İŞBİRLİĞİ KAYSERİ ŞEKER AR-GE MERKEZİ KAYSERİ ŞEKER FABRİKASI A.Ş. AR-GE MERKEZİ SUNUM PLANI 1. UYGULAMANIN KISA AÇIKLAMASI 2.

Detaylı

İstanbul Havacılık Sektörü Yenilikçi İşbirliği Platformu

İstanbul Havacılık Sektörü Yenilikçi İşbirliği Platformu İstanbul Havacılık Sektörü Yenilikçi İşbirliği Platformu Destek ve Teşvik Programları Ürün ve Üretim Geliştirme Destekleri Ticarileştirme ve Pazarlama Destekleri Araştırma-Geliştirme Destekleri Destek

Detaylı

ATA Teknokent ve Teknoloji Transfer Ofisi (ATA TTO ) Hizmetlerinin Tanıtımı

ATA Teknokent ve Teknoloji Transfer Ofisi (ATA TTO ) Hizmetlerinin Tanıtımı ATA Teknokent ve Teknoloji Transfer Ofisi (ATA TTO ) Hizmetlerinin Tanıtımı Teknokent Nedir? Teknokentler, üniversiteler, araştırma kurumları ve sanayi kuruluşlarının aynı ortam içerisinde araştırma, geliştirme

Detaylı

18 Ekim 2012 AKDENİZ AVRUPASI NDA TEKNOLOJİ TRANSFERİ ÇALIŞTAYI

18 Ekim 2012 AKDENİZ AVRUPASI NDA TEKNOLOJİ TRANSFERİ ÇALIŞTAYI 18 Ekim 2012 AKDENİZ AVRUPASI NDA TEKNOLOJİ TRANSFERİ ÇALIŞTAYI ÜNİVERSİTE-SANAYİ İŞBİRLİĞİ MERKEZLERİ ZİRVESİ 27 Nisan 2012 tarihinde Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Derneği ile işbirliği içinde Ankara

Detaylı

Üniversite ile Sanayi Arasındaki Köprüler: Teknoloji Transfer Arayüzleri. Mahmut Kiper TTGV, Başuzman

Üniversite ile Sanayi Arasındaki Köprüler: Teknoloji Transfer Arayüzleri. Mahmut Kiper TTGV, Başuzman Üniversite ile Sanayi Arasındaki Köprüler: Teknoloji Transfer Arayüzleri Mahmut Kiper TTGV, Başuzman Misyonlar: Üniversite: bilimsel ilerlemenin temel üreticileri Sanayi : yeni teknolojilerin ve buna bağlı

Detaylı

TEYDEB. Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı

TEYDEB. Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı TEYDEB Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı Kasım 2017 TÜBİTAK - TEYDEB TÜBİTAK Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı (TEYDEB); Ülkemiz özel sektör kuruluşlarının araştırma-teknoloji

Detaylı

TÜBİTAK TEYDEB 2.0 Yeni Destek Sistemi Dönüşümü

TÜBİTAK TEYDEB 2.0 Yeni Destek Sistemi Dönüşümü TEYDEB 2.0 Yeni Destek Sistemi Dönüşümü Temmuz 2017 Önerilen Sistemin Kapsamı Yenilikçi fikirlerin yaratılması, değerlendirilmesi ve dönüştürülmesini kolaylaştıran Doğrudan ve arayüz destek mekanizmaları

Detaylı

TÜBİTAK PROJE DESTEKLERİ

TÜBİTAK PROJE DESTEKLERİ TÜBİTAK PROJE DESTEKLERİ Ulusal fon mekanizmalarının ana kaynağı TÜBİTAK destekleridir. TÜBİTAK destek leri 4 ana grupta özetlenebilir: (1) Sanayi Ar-Ge Proje Destekleri (2) Akademik Ar-Ge Destekleri,

Detaylı

Koç Üniversitesi (KÜ) TTO Vizyonu

Koç Üniversitesi (KÜ) TTO Vizyonu Koç Üniversitesi (KÜ) TTO Vizyonu Araştırma temelli, katma değeri yüksek ürünlerle bilgi odaklı kalkınmaya destek ve ülke ekonomisinin daha rekabetçi bir ekonomi olarak dünya çapında yarışmasına katkı

Detaylı

GAZİ TEKNOLOJİ TRANSFER OFİSİ (GAZİ TTO) GAZİ ÜNİVERSİTESİ SANAYİ İLE BULUŞUYOR!

GAZİ TEKNOLOJİ TRANSFER OFİSİ (GAZİ TTO) GAZİ ÜNİVERSİTESİ SANAYİ İLE BULUŞUYOR! GAZİ TEKNOLOJİ TRANSFER OFİSİ (GAZİ TTO) GAZİ ÜNİVERSİTESİ SANAYİ İLE BULUŞUYOR! Gazi Üniversitesi Kökleri 1926 yılına uzanan Gazi Üniversitesi nde, SANAYİYE BİLGİ VE TEKNOLOJİ TRANSFER ETME temel hedefiyle

Detaylı

EGE ÜNİVERSİTESİ EBİLTEM TEKNOLOJİ TRANSFER OFİSİ YÖNERGESİ

EGE ÜNİVERSİTESİ EBİLTEM TEKNOLOJİ TRANSFER OFİSİ YÖNERGESİ EGE ÜNİVERSİTESİ EBİLTEM TEKNOLOJİ TRANSFER OFİSİ YÖNERGESİ Amaç Madde 1: Amaç, Ege Üniversitesi EBİLTEM Teknoloji Transfer Ofisi nin oluşumu, organlarının çalışma şekli, görev, yetki ve sorumlulukları

Detaylı

ATILIM ÜNİVERSİTESİ ARAŞTIRMA, GELİŞTİRME, TASARIM, UYGULAMA, DANIŞMANLIK VE TEKNOLOJİ TRANSFER OFİSİ (ARGEDA-TTO) YAPI VE İŞLEYİŞ YÖNERGESİ

ATILIM ÜNİVERSİTESİ ARAŞTIRMA, GELİŞTİRME, TASARIM, UYGULAMA, DANIŞMANLIK VE TEKNOLOJİ TRANSFER OFİSİ (ARGEDA-TTO) YAPI VE İŞLEYİŞ YÖNERGESİ (25.12.2018 gün ve 14 sayılı Senato Kararı) ATILIM ÜNİVERSİTESİ ARAŞTIRMA, GELİŞTİRME, TASARIM, UYGULAMA, DANIŞMANLIK VE TEKNOLOJİ TRANSFER OFİSİ (ARGEDA-TTO) YAPI VE İŞLEYİŞ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç-Kapsam-Dayanak-Tanımlar

Detaylı

Teknoloji Transferinde Sınai Mülkiyet Haklarının Rolü - Türkiye Örneği

Teknoloji Transferinde Sınai Mülkiyet Haklarının Rolü - Türkiye Örneği UNECE & TPE Çalıştayı Teknoloji Transferinde Sınai Mülkiyet Haklarının Rolü - Türkiye Örneği Doç. Dr. Yüksel BİRİNCİ TPE Başkan Yrd. 12/03/2009 1/41 İçerik Sınai Mülkiyet Hakları ve TPE Sınai Mülkiyet

Detaylı

SAKARYA ÜNİVERSİTESİ

SAKARYA ÜNİVERSİTESİ SAKARYA ÜNİVERSİTESİ Koordinatörlüğümüzün Amacı, Üniversite birimleri ile özel sektör, sanayi ve sivil toplum kuruluşları arasında; İşbirliği stratejileri ve politikaları belirlemek, belirlenen ihtiyaçlara

Detaylı

TEKNOLOJİ VE YENİLİK DESTEK PROGRAMLARI BAŞKANLIĞI

TEKNOLOJİ VE YENİLİK DESTEK PROGRAMLARI BAŞKANLIĞI TEKNOLOJİ VE YENİLİK DESTEK PROGRAMLARI BAŞKANLIĞI TEYDEB Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı TEYDEB- Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı Teknoloji ve Yenilik Destek Programları

Detaylı

İVEDİK OSB. Misyon-Vizyon

İVEDİK OSB. Misyon-Vizyon İVEDİK OSB Misyon-Vizyon Ankara nın ve üyelerinin; ulusal ve uluslararası ticaretten daha fazla pay alan, rekabet gücüne ulaşmış siyasi ve ekonomik oluşumları kendi yararı doğrultusunda kullanabilen, varlık

Detaylı

TÜBİTAK DESTEKLERİ 1. SANAYİ AR-GE PROJELERİ DESTEKLEME PROGRAMI (1501) Bu destek programı kapsamında, yenilik tanımı çerçevesinde;

TÜBİTAK DESTEKLERİ 1. SANAYİ AR-GE PROJELERİ DESTEKLEME PROGRAMI (1501) Bu destek programı kapsamında, yenilik tanımı çerçevesinde; TÜBİTAK DESTEKLERİ 1. SANAYİ AR-GE PROJELERİ DESTEKLEME PROGRAMI (1501) Destek Kapsamı Bu destek programı kapsamında, yenilik tanımı çerçevesinde; yeni bir ürün üretilmesi, mevcut bir ürünün geliştirilmesi,

Detaylı

ORTA DOĞU TEKNİK ÜNİVERSİTESİ BİLGİ TRANSFER OFİSİ (ODTÜ-BTO) ARAŞTIRMACILAR İÇİN DESTEK HİZMETLERİ

ORTA DOĞU TEKNİK ÜNİVERSİTESİ BİLGİ TRANSFER OFİSİ (ODTÜ-BTO) ARAŞTIRMACILAR İÇİN DESTEK HİZMETLERİ ORTA DOĞU TEKNİK ÜNİVERSİTESİ BİLGİ TRANSFER OFİSİ (ODTÜ-BTO) ARAŞTIRMACILAR İÇİN DESTEK HİZMETLERİ www.bto.odtu.edu.tr www.odtuteknokent.com.tr ODTÜ-BTO NUN AMACI NEDİR? ODTÜ-BTO, SANAYİ İLE ORTAK PROJE

Detaylı

KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ TRANSFER OFİSİ (KTÜ - TTO) YÖNERGESİ

KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ TRANSFER OFİSİ (KTÜ - TTO) YÖNERGESİ Karadeniz Teknik Üniversitesi Genel Sekreterlik - Rektörlük - Genel Sekreterlik Yazı İşleri Müdürlüğü 21/02/2017 16:44-34453619-ÜS2017-E.15817 *01207432* 01207432 KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ

Detaylı

TTO Görev Tanımları. İçindekiler 1. TEKNOLOJİ TRANSFER OFİSİ TEŞKİLAT YAPISI GÖREV TANIMLARI VE GEREKLİ NİTELİKLER... 3

TTO Görev Tanımları. İçindekiler 1. TEKNOLOJİ TRANSFER OFİSİ TEŞKİLAT YAPISI GÖREV TANIMLARI VE GEREKLİ NİTELİKLER... 3 STRATEJİK PLAN 2012- İSTANBUL MEDİPOL ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ TRANSFER OFİSİ GÖREV TANIMLARI Temmuz 2016 İçindekiler 1. TEKNOLOJİ TRANSFER OFİSİ TEŞKİLAT YAPISI... 2 2. GÖREV TANIMLARI VE GEREKLİ NİTELİKLER...

Detaylı

Ön Görüşme. Karadeniz Teknik Üniversitesi FSMH BAŞVURU SÜRECİ

Ön Görüşme. Karadeniz Teknik Üniversitesi FSMH BAŞVURU SÜRECİ Karadeniz Teknik Üniversitesi FSMH BAŞVURU SÜRECİ Ön Görüşme Değerli Akademik / İdari Personelimiz ve Öğrencilerimiz, Ülkemizde Ocak 2017 yılında 6769 No'lu Sınai Mülkiyet Kanun tasarısının yasalaşmasıyla

Detaylı

ÜNİVERSİTE SANAYİ İŞBİRLİĞİ MERKEZLERİ PLATFORMU

ÜNİVERSİTE SANAYİ İŞBİRLİĞİ MERKEZLERİ PLATFORMU 1 ÜNİVERSİTE SANAYİ İŞBİRLİĞİ MERKEZLERİ PLATFORMU ÜSİMP ÜSİMP (Üniversite-Sanayi İşbirliği Merkezleri Platformu), üniversitelerde üretilen yeni teknolojilerin topluma aktarılmasını teşvik etmek ve sanayi

Detaylı

YENİLİKÇİ ARA YÜZ PLATFORMU YAY

YENİLİKÇİ ARA YÜZ PLATFORMU YAY YENİLİKÇİ ARA YÜZ PLATFORMU YAY «Arayüz yapılarının kullanıcı odaklı yaklaşımlarla ihtiyaca yönelik hizmetler verebilmesi için kapasitelerinin ve yetkinliklerinin arttırılması» Proje Ekibi Yürütücü: Marmara

Detaylı

TÜBİTAK TEYDEB. Ar-Ge ve Yenilik Destek Programları. Işık Aşar 21 Şubat 2017 TURKTOB, Ankara

TÜBİTAK TEYDEB. Ar-Ge ve Yenilik Destek Programları. Işık Aşar 21 Şubat 2017 TURKTOB, Ankara TÜBİTAK TEYDEB Ar-Ge ve Yenilik Destek Programları Işık Aşar 21 Şubat 2017 TURKTOB, Ankara 2 TEYDEB -Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı Kuruluş Amacı Ülkemiz özel sektör kuruluşlarının

Detaylı

SUNUM PLANI. Araştırma-Geliştirme, İnovasyon ve Endüstriyel Uygulama Destek Programı

SUNUM PLANI. Araştırma-Geliştirme, İnovasyon ve Endüstriyel Uygulama Destek Programı Kasım 2017 1 SUNUM PLANI Araştırma-Geliştirme, İnovasyon ve Endüstriyel Uygulama Destek Programı Uluslararası Kuluçka Merkezi ve Hızlandırıcı Destek Programı Teknolojik Ürün Tanıtım ve Pazarlama (TEKNOPAZAR)

Detaylı

TÜRKİYE TEKNOLOJİ PAZARINDA TİCARİ FIRSATLAR

TÜRKİYE TEKNOLOJİ PAZARINDA TİCARİ FIRSATLAR Üniversite-Sanayi İşbirliği Merkezleri Platformu University-Industry Cooperation Centers Platform of TURKEY TÜRKİYE TEKNOLOJİ PAZARINDA TİCARİ FIRSATLAR Prof. Dr. A. Hamit SERBEST President of Executive

Detaylı

YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ TRANSFER OFİSİ KOORDİNATÖRLÜĞÜ YÖNERGESİ

YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ TRANSFER OFİSİ KOORDİNATÖRLÜĞÜ YÖNERGESİ YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ TRANSFER OFİSİ KOORDİNATÖRLÜĞÜ YÖNERGESİ YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ TRANSFER OFİSİ KOORDİNATÖRLÜĞÜ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Detaylı

Özel Sektör Ar-Ge ve Yenilik Destekleri

Özel Sektör Ar-Ge ve Yenilik Destekleri Özel Sektör Ar-Ge ve Yenilik Destekleri TEKNOLOJİ VE YENİLİK DESTEK PROGRAMLARI BAŞKANLIĞI TEYDEB TEKNOLOJİ VE YENİLİK DESTEK PROGRAMLARI BAŞKANLIĞI TEYDEB-Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı

Detaylı

İzmir Yenilik Ekosistemi 2018 İzleme Raporu

İzmir Yenilik Ekosistemi 2018 İzleme Raporu Yenilik Ekosistemi 2018 İzleme Raporu 2018, İZKA Tüm hakları saklıdır. Bu eserin tamamı ya da bir bölümü, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu uyarınca kullanılmadan önce hak sahibinden 52. Maddeye

Detaylı

BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ ARAŞTIRMA PROJELERİ KOORDİNASYON OFİSİ YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam ve Tanımlar

BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ ARAŞTIRMA PROJELERİ KOORDİNASYON OFİSİ YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam ve Tanımlar BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ ARAŞTIRMA PROJELERİ KOORDİNASYON OFİSİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam ve Tanımlar Amaç Madde 1- (1) Bu yönergenin amacı, ulusal ve uluslararası bilimsel araştırma ve geliştirme

Detaylı

TEKNOLOJİ TRANSFER OFİSİ GİRİŞİMCİLİK VE KULUÇKA BİRİMİ TALİMATI

TEKNOLOJİ TRANSFER OFİSİ GİRİŞİMCİLİK VE KULUÇKA BİRİMİ TALİMATI Sayfa 1 / 5 AMAÇ Bu talimat İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Teknoloji Tranfer Ofisi nin (İZÜ TTO) Girişimcilik ve Kuluçka Birimi; proje başvuru dosyalarının hazırlanması, geliştirilmesi sonrası destek

Detaylı

YAYIN BAŞARI ÖDÜLÜ BAŞVURU FORMU

YAYIN BAŞARI ÖDÜLÜ BAŞVURU FORMU EK-1: YAYIN BAŞARI ÖDÜLÜ BAŞVURU FORMU Unvanı, Adı ve Soyadı Bölüm/Anabilim Dalı :.. BAŞVURUDA YER ALAN YAYINLAR: Sıra No Başlık Dergi Adı, Cilt, Sayfa No., Yıl Yazar Sayısı Yazarlar (yayında yer aldığı

Detaylı

T.C. İZMİR KÂTİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ TRANSFER OFİSİ (TTO) KURULUŞU

T.C. İZMİR KÂTİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ TRANSFER OFİSİ (TTO) KURULUŞU T.C. İZMİR KÂTİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ TRANSFER OFİSİ (TTO) KURULUŞU Şubat 2014 Çiğli-İZMİR T.C. İZMİR KÂTİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ TRANSFER OFİSİ YÖNERGESİ Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönergenin

Detaylı

ÖZETLE ODTÜ %30 su rekabetçi araştırma fonlarından en büyük döner sermaye geliri

ÖZETLE ODTÜ %30 su rekabetçi araştırma fonlarından en büyük döner sermaye geliri ÖZETLE ODTÜ Toplam bütçenin %30 su rekabetçi araştırma fonlarından Tıp hariç en büyük döner sermaye geliri: yıllık ~25 milyon AB ve TUBİTAK fonlarından en fazla destek alan üniversite Herhangi bir zamanda

Detaylı

TÜBİTAK TEKNOLOJİ VE YENİLİK DESTEK PROGRAMLARI BAŞKANLIĞI (TEYDEB)

TÜBİTAK TEKNOLOJİ VE YENİLİK DESTEK PROGRAMLARI BAŞKANLIĞI (TEYDEB) TÜBİTAK TEKNOLOJİ VE YENİLİK DESTEK PROGRAMLARI BAŞKANLIĞI (TEYDEB) 1601 TÜBİTAK YENİLİK VE GİRİŞİMCİLİK ALANLARINDA KAPASİTE ARTIRILMASINA YÖNELİK DESTEK PROGRAMI Teknoloji Transfer Ofislerine Yönelik

Detaylı

TEKNOLOJİ VE YENİLİK DESTEK PROGRAMLARI BAŞKANLIĞI

TEKNOLOJİ VE YENİLİK DESTEK PROGRAMLARI BAŞKANLIĞI TEKNOLOJİ VE YENİLİK DESTEK PROGRAMLARI BAŞKANLIĞI Ülkemiz ArGe yeteneğinin, yenilikçilik kültürünün ve rekabet gücünün artırılmasına katkıda bulunmak amacıyla; proje esaslı ArGe faaliyetlerini desteklenmesine,

Detaylı

ARGE DESTEKLERİ Betül ASAN Pamukkale Üniversitesi Üniversite Sanayi İşbirliği Koordinatörlüğü

ARGE DESTEKLERİ Betül ASAN Pamukkale Üniversitesi Üniversite Sanayi İşbirliği Koordinatörlüğü ARGE DESTEKLERİ Betül ASAN Pamukkale Üniversitesi Üniversite Sanayi İşbirliği Koordinatörlüğü 28 Aralık 2009 DENİZLİ ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ KÜRESEL REKABETİN YOLU AR-GE Bilgi toplumunun yolu özel sektörün

Detaylı

PROJE DESTEK OFİSİ YÖNERGESİ

PROJE DESTEK OFİSİ YÖNERGESİ YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ PROJE DESTEK OFİSİ YÖNERGESİ Amaç Madde 1: Amaç, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Proje Destek Ofisi nin oluşumu, organlarının çalışma şekli, görev, yetki ve sorumlulukları ile işleyişi

Detaylı

NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ TRANSFER OFİSİ (NKUTTO) YÖNERGESİ

NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ TRANSFER OFİSİ (NKUTTO) YÖNERGESİ 28/12/2012 Teknoloji Transfer Ofisi YÖNERGE NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ TRANSFER OFİSİ (NKUTTO) YÖNERGESİ Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönergenin amacı, Namık Kemal Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi

Detaylı

PROJE DESTEK PROGRAMLARI. Doç. Dr. Esvet AKBAŞ 2013-VAN

PROJE DESTEK PROGRAMLARI. Doç. Dr. Esvet AKBAŞ 2013-VAN PROJE DESTEK PROGRAMLARI Doç. Dr. Esvet AKBAŞ 2013-VAN SUNUM İÇERİĞİ 1. BİLİM SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI TEKNOGİRİŞİM SERMAYESİ DESTEĞİ PROGRAMININ TANITIMI 2. TÜBİTAK 1512 - GİRİŞİMCİLİK AŞAMALI DESTEK

Detaylı

Araştırma Proje Geliştirme ve Teknoloji Transferi (APGTT) Direktörlüğü

Araştırma Proje Geliştirme ve Teknoloji Transferi (APGTT) Direktörlüğü Araştırma Proje Geliştirme ve Teknoloji Transferi (APGTT) Direktörlüğü Vizyonumuz Araştırma temelli, katma değeri yüksek ürünlerle bilgi odaklı kalkınmaya destek ve ülke ekonomisinin daha rekabetçi bir

Detaylı

T.C. CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ PROJE DESTEK VE TEKNOLOJİ TRANSFER OFİSİ YÖNETMELİĞİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar

T.C. CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ PROJE DESTEK VE TEKNOLOJİ TRANSFER OFİSİ YÖNETMELİĞİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar T.C. CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ PROJE DESTEK VE TEKNOLOJİ TRANSFER OFİSİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacını; Cumhuriyet Üniversitesi ne bağlı

Detaylı

Üniversite-Sanayi İşbirliği Merkezleri Platformu University-Industry Cooperation Centers Platform of TURKEY. USIMP Ulusal Patent Fuarı

Üniversite-Sanayi İşbirliği Merkezleri Platformu University-Industry Cooperation Centers Platform of TURKEY. USIMP Ulusal Patent Fuarı Üniversite-Sanayi İşbirliği Merkezleri Platformu University-Industry Cooperation Centers Platform of TURKEY USIMP Ulusal Patent Fuarı TEŞEKKÜRLERİMİZLE TEKNOLOJİ TRANSFER OFİSLERİ TEŞEKKÜRLERİMİZLE DESTEKLEYENLER

Detaylı

T.C. KİLİS 7 ARALIK ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ TRANSFER OFİSİ YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

T.C. KİLİS 7 ARALIK ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ TRANSFER OFİSİ YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar T.C. KİLİS 7 ARALIK ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ TRANSFER OFİSİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1- (1) Bu Yönergenin amacı Kilis 7 Aralık Üniversitesi Teknoloji Transfer

Detaylı

Hakkımızda. Ostim teknopark

Hakkımızda. Ostim teknopark Hakkımızda Teknopark, 05.02.2014 tarihli Bakanlar Kurulu Kararının 04.04.2014 tarih ve 28962 sayılı Resmi Gazete de ilanı ile kurulmuştur. Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu kapsamında faaliyette bulunmak

Detaylı

Yeni TEYDEB Destek Programı

Yeni TEYDEB Destek Programı Yeni TEYDEB Destek Programı (TEYDEB 2.0) İstanbul, 11 Ekim 2017 TEYDEB Destek Tarihi 1995: Kuruluş. 1501 Sanayi ArGe Projeleri Destek P. 2007: Destek program sayısı 5 2011: Destek program sayısı 11 2017:

Detaylı

Üniversite - Sanayi İşbirliği Destek

Üniversite - Sanayi İşbirliği Destek Üniversite - Sanayi İşbirliği Destek Programa Etken Olan 2 Temel Sorular 3 1505 Programı Paydaşları Genel Bakış 4 Temel Sorular / Beklentiler 1505 Programı Paydaşları Şirketlerle üniversitelerin işbirliği,

Detaylı

STRATEJİK PLAN İSTANBUL MEDİPOL ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ TRANSFER OFİSİ STRATEJİK PLANI

STRATEJİK PLAN İSTANBUL MEDİPOL ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ TRANSFER OFİSİ STRATEJİK PLANI STRATEJİK PLAN 212- İSTANBUL MEDİPOL ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ TRANSFER OFİSİ 217-221 STRATEJİK PLANI Temmuz İçindekiler SUNUŞ... 2 1. STRATEJİK ANALİZ... 3 1.1. Tarihçe... 3 1.2. Stratejik Planlama Süreci...

Detaylı

HT-TTM (Hacettepe Teknokent Teknoloji

HT-TTM (Hacettepe Teknokent Teknoloji HT-TTM (Hacettepe Teknokent Teknoloji Transfer Merkezi) Tanıtımı Dr. Olcay Özçakır 16.12.2014 HT-TTM: Yapılanma Kuruluş : 2008 Temmuz (Hacettepe Teknokent A.Ş. nin bir alt birimi) Şirketleşme (A.Ş.) :

Detaylı