İNSAN OLMAK- SANAT*BİREYSEL VE TOPLUMSAL DUYARLIK. Prof. Hasan Pekmezci

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "İNSAN OLMAK- SANAT*BİREYSEL VE TOPLUMSAL DUYARLIK. Prof. Hasan Pekmezci www.hasanpekmezci.com pekmezci@hacettepe.edu.tr"

Transkript

1 İNSAN OLMAK- SANAT*BİREYSEL VE TOPLUMSAL DUYARLIK Prof. Hasan Pekmezci

2 Sanat-bireysel ve toplumsal duyarlık gibi sorgulamaları toplumların genel yönelimleri, yaşamı anlama ve algılama birikimleri; dünyaya ve insana bakış açıları ile paralellikler gösteren toplumsal sistemlerinde aramak gerekir. Toplumları yönlendiren erklerin ve egemen güçlerin bakış açılarının bu oluşumda önemli payları bulunur. Toplumbilim/sosyoloji, toplum psikolojisi, siyasal sistemler, eğitim, bilim, kültür, sanat politikaları, din, gelenek ve görenekler ; ekonomi, endüstri, teknoloji gibi üst ve altyapı kurumları bu bu egemen güçlerin gerçek niteliği ve birikimi ile biçimlenir. Sanat-bireysel ve toplumsal duyarlık gibi konuların dayanağı olan Sanat, Eğitim, Eğitimde Sanat, Sanat Eğitimi, Duyarlık Eğitimi, Müze Eğitimi gibi konuların kavranması ve yaşam için gerekliliği de bu biçimlenmeden nasibini alır.

3 İnsan öğesini odak alan, birey ve toplum ilişkilerinin hümanizma içinde geliştiği; çağın nimetlerinin paylaşımında insan onurunu temel ilke olarak gören; bilimi, sanatı, edebiyatı, kültürü, siyaseti yaşamsal dinamizmin temeli sayan bir toplumsal düzende çağdaşlıktan söz edilebilir. Böylesi toplumlarda eğitim, sanat, sanat eğitimi, toplumsal duyarlık gibi sorgulamalar neden, niçin, nasıl sorularının yanıtları içinde bilimden, sanattan ve aklın egemenliğinden geçer. Bunların tersine giden toplumların ne hallerde olduğunu ve olacağını tartışmaya bile gerek yoktur. Aklını, beynini, inançlarını başkalarının güdümüne bırakan birey ve toplumların sürü mantığından kurtulması mümkün değildir.

4 İnsan duygusal bir varlıktır. Bu nedenle başta egemen güçler, çağlar boyu sanatı toplumsal etkileşimde, insanların duygu dünyalarına girerek dinsel, siyasal, sosyal amaçlarının benimsetilmesinde bir araç olarak kullanmasını bilmişlerdir. Bütün uygarlıklarda yönetim erklerinin, dinin, adaletin, tarihin temsilinde inanç, saray, adliye sarayı ve müze mimarisinin ön plana çıkması bundandır.

5 Babil Kulesi-Peter Brueghel

6 Keops-Kefren-Mikerinos Pramitleri (mö.2500)

7 Hatshepsut ( BC)Tapınağı

8 Ayasofya (532-37) Jüstinyen-Mimarlar: İsidoros ve Anthemius

9 Ayasofya Mozaikler

10 Ayasofya Vitrayları

11 Notre Dame ( )

12 Notre Dame vitrayları

13 Köln -Cologne Kathedrali-1248)

14 Dünya müzeciliğine kısa bakış: Müzeler toplumların çeyiz sandıklarıdır. Müzeler tarihsel ve kültürel duyarlığın beslendiği eğitildiği hazinelerdir. Dünyanın ilk halk müzesi Rönesans döneminde İtalya da açıldı. Capitoline Müzeleri olarak bilinen sanat ve arkeoloji müzeleri grubu 1536 da Roma nın yedi tepesinden biri olan Capitoline Hill de kuruldu. Müzenin tasarımı Michelangello tarafından yapıldı. Kare bir planın üç tarafında, üç saray şeklindeki bir müze planı. Papa Sixtus IV in Roma halkı için bağışladığı antik eserleri ve bronz koleksiyonu müzenin temelini oluşturdu. Bu koleksiyon Ortaçağ ve Rönesans sanat koleksiyonu olarak bilinir ve müze 1571 yılından itibaren halk tarafından izlenebildi. Bu müze bugün de aynen planlandığı şekliyle yoğun bir izleyici çekmektedir.

15 Michelangello nun Tasarımı Roma Capitoline Museums (1571)

16 Capitoline Museums Meydanı-Bugünkü Durumu (2010)

17 Capitoline Museums-Bugünkü Durumu

18 Galeri Borghese-Roma (Kuruluşu:1610) Roma Capitilone Müzelerinde olduğu gibi Batıda ilk müzelerin oluşumu varlıklı ve meraklı aileler tarafından ata yadigarlarının ya da çevrelerinden toplanan antik eserlerin küçük odalar ya da bölümlerde sergilenmesi şeklinde başlamıştır. Bugün Roma da, Galeri Borghese olarak bilinen dünyanın en önemli heykel müzesi de böyle soylu ve zengin Borghese ailesinin desteğiyle 1610 da Kardinal S. Borghese ve Papa Paul V. tarafından kuruldu. Bernini ( ) ve Canova nın ( ) heykelleri bu müzede.

19 Gallery Borghese (Kuruluşu:1610)

20 Bernini ( )

21 Canova ( )-Üç Güzeller

22 St. Peter Katedrali ve Meydanı (1626)

23 St. Peter Katedrali-Absid

24 St. Peter Katedrali -Bernini nin Altarı

25 St. Peter Katedrali Altarda Kardinaller

26 St. Peter Katedrali -MİCHELANGELLO ( )-Pieta.1499-

27 British Museum-İngiltere (Kuruluşu:1753) Batıdaki en eski müzelerden biri İngiltere deki British Museum dur. Sir Hans Sloane nin kişisel koleksiyonunu bağışlamasıyla 1753 yılında kuruldu yıllık bir tarihi kapsar. 8 milyon eser, 6 milyon izleyici ile dünyanın en önemli müzelerinden biridir. British Museum un eserleriyle tarih yeniden yazılabilir diye bir söz vardır.

28 British Museum (Kuruluşu:1753)

29 ABD de ilk müze 1773 yılında kurulan Charleston Museum dur. Batı ülkelerinde 1800 lerden sonra kişiler, devletler ve üniversiteler tarafından pek çok müze kurulmuşlardır. Örneğin, Yale Üniversitesi Sanat Müzesi nin kuruluş tarihi esere sahip.

30 Yale Üniversitesi Sanat Müzesi (Kuruluşu:1832)

31 ABD İlk Müzesi Charleston Museum (Kuruluşu:1773)

32 Dünyanın en zengin, en önemli ve en çok ziyaretçi çeken müzelerinden biri de 1793 te Devlet tarafından kurulan Louvre Müzesidir. 3.milyon esere sahiptir. Yılda bin ziyaretçi çekmektedir. Bu müzede İmparatorların koleksiyonlarının önemli payı vardır. Leonardo da Vinci nin Mona Lisa adlı tablosu başta olmak üzere dünyanın en değerli, en çok ilgi gören eserlerine sahiptir. Bu müze aynı zamanda Fransızlar için kültürel/sanatsal üstünlük sembolüdür. 60 bin m2 alanı kapsar. Üç büyük sarayın koridorlarının uzunluğu 16km dir.

33 Louvre Museum (Kuruluşu:1793)

34 Mona Lisa-Lonardo da Vinci ( )

35 Müzeler Adası-Berlin

36 Pergamon Museum-Berlin

37 Pergamon Müzesi Girişi

38 Pergamon Museum-Berlin

39 Pergamon Müzesi Girişi

40 Pergamon Museum-Berlin

41 Bode Museum-Berlin

42 Bode Müzesi girişi

43 Altes Museum-Berlin

44 Alte Museum-Berlin

45 Neues Museum-Berlin

46 Nefertiti-Neues Museum-210 Room.

47 Schlieman's Troy Treasures-in Neues MUSEUM Room Homer's legends of the Illiad and Odyssey.

48 Hermitage Museum (Kuruluşu ) Avrupa nın önemli kentlerinden olan St. Petersburg 1703 te Büyük Petro (Deli Petro) tarafından bir bataklıkta, sıfırdan kuruldu. Bugün Rusların iftihar kaynaklarından biri olan Hermitage Museum aradan yıl geçmeden yılında Büyük Katerina tarafından bu kentte kuruldu. 3 milyon eser, 5 milyondan fazla ziyaretçi. Neva nehri kenarında kışlık saray ve dairesel planlı geniş mimari eserleri ile dünyanın en önemli müzelerinden biridir.

49 Hermitage Museum 1764 Eser Sayısı 3 milyon Ziyaretçi Sayısı: 5 milyon

50 Hermitage Museum 1764

51 The State Russian Museum and Pushkin s Monument in Saint Petersburg- 1898

52 Saint Isaac s Cathedral in Saint Petersburg (1818)

53 Saint Isaac s Cathedral

54 Saint Isaac s Cathedral-Interior

55 Moscow Bolshoi Theatre ( )

56 Moscow Bolshoi Theatre 1900 ler

57 Akşam Üzeri Saat Louvre Müzesinde Kuyruklar

58 Prado Müzesi-Madrid (Kuruluşu:1819) Avrupanın önemli müzelerinden biri de İspanya/Madrid deki Prado Müzesi. Kraliyet koleksiyonu için 1819 da kurulmuştur. 40 bine yakın eser bulunmakta bin izleyici. Ünlü ressamlar Goya nın, Velasquez in eserleri bu müzede.

59 Prado Müzesi-Madrid (Kuruluşu:1819)

60 Goya ( )-Giyinik Maja

61 Goya ( ) Çıplak Maja

62 Goya ( Mayıs.1808 Katliamı

63 Barselona Miro Müzesi

64 Miro Müzesi-Barselona

65 Kahire Müzesi (Kuruluşu:1902) Batılıların ve eski eser kaçakçılarının yağmalarından kurtulabilen Mısır Uygarlığının eserlerinden oluşan Kahire Müzesi 5000 yıllık bir tarihin hazinelerinden örnekler taşımaktadır. Eser sayısı 120 bin. 19 yaşında ölen Kral Tutankamon un hazineleri bu müzede. Her yıl 8 milyon turistin geldiği Mısır ın en çok ziyaret edilen mekanı-müzesi.

66 Kahire Müzesi (Kuruluşu:1902)

67 Firavun Tutankamon-(M.Ö )

68 Firavun Tutankamon-(M.Ö )

69 İstanbul Arkeoloji Müzesi (Kuruluşu:1891) Türkiye deki en eski müzemizin kuruluşu Aya İrini de toplanan Müze-i Hümayun/İmparatorluk Müzesi eserleriyle 1869 yılında başlar. Kuruluşta, yabancı uzmanlardan ve müdürlerden yararlanılır. Ancak çağdaş anlamda müze Osman Hamdi Bey tarafından Asar-ı Atika Nizamnamesi ile ilkeleri tespit edilen İstanbul Arkeoloji Müzesi olarak 13 Haziran 1891 yılında kurulmuştur. 1 milyonu aşkın eserle dünyanın sayılı müzelerindendir. Yılda 200 bin ziyaretçisi vardır.

70 İstanbul Arkeoloji Müzesi (Kuruluşu:1891)

71 Anadolu Medeniyetleri Müzesi-(Kuruluşu:1921) Ankara da kurulan ilk müzedir. Ankara Kalesinin Akkale burcunda 1921 yılında, tam savaş sırasında Atatürk ün emri ile kurulmuştur. Daha sonraki yıllarda bedestenlerin düzenlenmesiyle şimdiki durumuna gelmiştir e Avrupa da 68 müze içinden Yılın Müzesi ödülünü kazanmış, tarihi değeri çok yüksek bir müzedir. 200 bin esere, Yılda 450 bin izleyiciye sahiptir.

72 Anadolu Medeniyetleri Müzesi (Kuruluşu:1921)

73 Mustafa Ayaz Müzesi

74 Müze bir milletin medeniyetinin ve sanatının iç kudretinin yanılmaz bir tapınağıdır. Bir ulusun geçmişini en iyi, en doğru şekilde göz önüne ancak müzeler serebilir. Herhangi bir ulusun var olma, yaşama yolundaki attığı adımları, ilerlemeleri müzeler şaşmaz bir ayna gibi göstermektedir. Yaşım ilerledi. Artık bu koleksiyonu toplu olarak milletimizin sinesine, müzesine yatırmak zamanının gelmiş olduğuna hükmettim. Baki kalan bu kubbede hoş bir seda imiş! Besim Atalay ( ) evinde sakladığı bütün koleksiyonunu Ankara Etnografya Müzesi ne 25 Ocak 1963 yılında yukarıdaki konuşma ile devretmiş ve bu müzemizde adına düzenlenmiş bir bölüm var bugün.

75 Bazı müzelerin temel sloganları: BAK, KEŞFET, HİSSET, ANLA, DENE Böylesi bir eğitim bireyin özgüven açısından bilgi-görgü kazanımları yanında; ülkesine, toplumuna, tarihine, yönetim sistemine güveni, sanatçılarına karşı sevgisi, saygısı yönünden de önemli birikim sağlaması; AİDİYET DUYGUSU kazanması demektir.

76

77

78 Albertina Müzesi-Viyana

79

80

81

82

83 Kröller-Muller-Museum.Offerlo Milli Parkı-Hollanda

84

85

86 Louvre Müzesinde Ders

87

88 Louvre Müzesinde Ders

89 Müzelerde Sanatçı söyleşileri

90 Müze Kültürü-Viyana-Belvedere Sarayı Müzesi

91 Louvre Müzesi-Paris

92 KIŞIN EN ETKİLİ GÜNLERİNDE MOSKOVA-TRETYAKOV MÜZESİNDE YAŞLI RUSLAR

93

94 Viyana-Belvedere Sarayı Müzesi

95 Viyana-Belvedere Sarayı Müzesi

96 Müzede Çocuklar-Paris

97 Müzede Bir Aile

98 Müzede Bir Aile

99 Müzede Bir Aile

100 LOUVRE

101 LOUVRE

102 Rodin Museum

103 ODTÜ Sanat Şenliği

104 Musee d Art Moderne de La Ville de Paris

105 CERNMODERN/ANKARA-2 ŞUBAT 2011

106 Riga Müzesi

107 Riga Müzesi nde Resim Yapan Çocuklar

108 Hacettepe Üniversitesi Müzesi

109

110 Viyana Belvedere Sarayı Müzesi

111 Rodin Müzesi-Paris

112

113 Brüksel Modern Sanatlar Müzesi

114 Brüksel Modern Sanatlar Müzesi

115 Venedik St. Marco

116 FLORANSA-İTALYA

117

118

119 Hermitage Museum

120 Çankaya Çağdaş Sanatlar Merkezi

121 PERA MÜZESİ-İSTANBUL

122 Ankara Devlet Resim Heykel Müzesi

123

124

125 BRHD Sanat Etkinliği-Çağdaş Sanatlar Merkezi

126 Prag

127 Rodin Müzesi

128 Louvre

129 Barselona Mimar Gaudi Eserleri

130 Barselona CaixaForum Art Center

131 CaixaForum Art Center:Richard Roger (1933) Sergisi

132 CaixaForum Art Center:Richard Roger (1933) Sergisi

133 CaixaForum Art Center Richard Roger Sergisi yanı

134 CaixaForum Art Center

135 CaixaForum Art Center

136 CaixaForum Art Center

137 CaixaForum Art Center

138 CaixaForum Art Center

139 CaixaForum da Atölye

140 Poble Espanyol-Barselona

141 Poble Espanyol-Barselona

142 Poble Espanyol-Barselona

143 Magna misa de inicio de año

144 Magna misa de inicio de año

145 ODTÜ Sanat Şenliği

146 ODTÜ Sanat Şenliği

147 ODTÜ Sanat Şenliği

148 Çocuk ve Sanat-Çocuk ve Oyun

149

150 Gordion İş Merkezi-Ankara

151 Üç Boyutlu Oyun

PULLMANTUR MONARCH İLE BALTIK BAŞKENTLERİ BERLİN

PULLMANTUR MONARCH İLE BALTIK BAŞKENTLERİ BERLİN PULLMANTUR MONARCH İLE BALTIK BAŞKENTLERİ BERLİN EKSTRA TUR PAKETİ 1 - STOCKHOLM ŞEHİR TURU Tur süresi: 4 saat 60 Limandan ayrılıp Stockholm u gezmek üzere yola çıkacağız. Otobüsle Fjallgatan a gidip güzel

Detaylı

MÜZELERİ. Prof. Dr. ORHAN ŞENER Yrd. Doç. Dr. EMİNE YÜKSEL. Editör: Heykeltıraş Elçin Şener (Brera Akademisi)

MÜZELERİ. Prof. Dr. ORHAN ŞENER Yrd. Doç. Dr. EMİNE YÜKSEL. Editör: Heykeltıraş Elçin Şener (Brera Akademisi) 1 A V R U P A MÜZELERİ Prof. Dr. ORHAN ŞENER Yrd. Doç. Dr. EMİNE YÜKSEL Editör: Heykeltıraş Elçin Şener (Brera Akademisi) Yayın No. : 3445 İletişim Dizisi : 127 1. Baskı - Ağustos 2016 - İSTANBUL ISBN

Detaylı

ST. PETERSBURG&MOSKOVA

ST. PETERSBURG&MOSKOVA BEYAZ GECELERDE ST. PETERSBURG&MOSKOVA 20 Haziran 2015 27 Haziran 2015 (7 gece 8 gün) St. Petersburg(5gün) Moskova (3gün) 1.GÜN: 20 Haziran 2015 Cumartesi İstanbul St. Petersburg Sabah saat 08:30 itibari

Detaylı

Görsel İletişim Tasarımı Öğr.Gör. Elif Dastarlı

Görsel İletişim Tasarımı Öğr.Gör. Elif Dastarlı SANAT TARİHİ I Görsel İletişim Tasarımı Öğr.Gör. Elif Dastarlı Ege coğrafyası: - Ege dünyası M.Ö. 16. yüzyıldan M.Ö. 1200 e kadar Miken çağının etkisinde kalmıştır. - M.Ö. 1200-1050 yılları arası Batı

Detaylı

Aziz Ogan: Kültürel ve Tarihsel Hazinelerin İzinde Bir Arkeolog ve Müzeci

Aziz Ogan: Kültürel ve Tarihsel Hazinelerin İzinde Bir Arkeolog ve Müzeci Eylül 2017 Aziz Ogan: Kültürel ve Tarihsel Hazinelerin İzinde Bir Arkeolog ve Müzeci Aziz Ogan, 30 Aralık 1888 tarihinde Edremitli Hacı Halilzade Ahmed Bey'in oğlu olarak İstanbul'da dünyaya geldi. Kataloglama

Detaylı

Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi, İstanbul'da Boğaziçi'nin en eski yerleşimlerinden Emirgan'da yer almaktadır.

Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi, İstanbul'da Boğaziçi'nin en eski yerleşimlerinden Emirgan'da yer almaktadır. Müze Tarihi Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi, İstanbul'da Boğaziçi'nin en eski yerleşimlerinden Emirgan'da yer almaktadır. Müzenin ana binası olan villa, 1927 yılında Mısır Hidiv ailesinden Prens

Detaylı

Çağdaş Sanatımızda Son Osmanlı OSMAN HAMDİ KAYA ÖZSEZGİN

Çağdaş Sanatımızda Son Osmanlı OSMAN HAMDİ KAYA ÖZSEZGİN Çağdaş Sanatımızda Son Osmanlı OSMAN HAMDİ KAYA ÖZSEZGİN İÇİNDEKİLER İlk Söz /9 Hayatı ve Sanatı /17 Paris'te Resim Dersleri /19 İstanbul'a Dönüş /20 "Doğululuk" Eğilimi /23 Kadın Figürleri /25 Bilimsel

Detaylı

Türk Hava Yolları nın TK 401 sefer sayılı uçuşu ile saat 10:55 de Atatürk Havalimanı ndan hareket ediyor ve yerel saatle 14:15 de St.

Türk Hava Yolları nın TK 401 sefer sayılı uçuşu ile saat 10:55 de Atatürk Havalimanı ndan hareket ediyor ve yerel saatle 14:15 de St. Mappa Tour Türk Hava Yolları nın TK 401 sefer sayılı uçuşu ile saat 10:55 de Atatürk Havalimanı ndan hareket ediyor ve yerel saatle 14:15 de St.Petersburg a varıyoruz. Bizi bekleyen özel aracımız ile Kempinski

Detaylı

Makedonya Cumhuriyeti ; 1991 yılında Yugoslavya Sosyalist Federatif Cumhuriyeti nin iç savaşlara girdiği dönemde bağımsızlığını ilan etmiştir.

Makedonya Cumhuriyeti ; 1991 yılında Yugoslavya Sosyalist Federatif Cumhuriyeti nin iç savaşlara girdiği dönemde bağımsızlığını ilan etmiştir. Makedonya Cumhuriyeti ; 1991 yılında Yugoslavya Sosyalist Federatif Cumhuriyeti nin iç savaşlara girdiği dönemde bağımsızlığını ilan etmiştir. Kuzeyde Sırbistan ve Kosova batıda Arnavutluk, güneyde Yunanistan,

Detaylı

Erasmus programı ile gidilebilecek en iyi 10 şehir

Erasmus programı ile gidilebilecek en iyi 10 şehir 1 / 6 2014/11/14 17:03 Erasmus programı ile gidilebilecek en iyi 10 şehir Öykü Çetin Radikalist / 09/11/2014 Erasmus projesi her yıl yüzlerce öğrenciye farklı ülkelerde eğitim alma fırsatı sunuyor. Peki,

Detaylı

ANDREA BOCELLI & BALTIK İNCİLERİ

ANDREA BOCELLI & BALTIK İNCİLERİ ANDREA BOCELLI & BALTIK İNCİLERİ VILNIUS & RIGA & TALLINN 04-10 Kasım 2017 6 Gece / 7 Gün 04 Kasım Cumartesi: Türk Havayolları TK1407 sefer sayılı uçak ile, İstanbul Atatürk Havalimanından 10:25 de hareket.

Detaylı

Kadınlar ve Manzaralar Leonardo da Vinci

Kadınlar ve Manzaralar Leonardo da Vinci Kadınlar ve Manzaralar Leonardo da Vinci Etkinlik kitapçığı Sergi 08.12.2011 22.01.2012 La Galerie Notre Dame de Sion Fransız Lisesi Cumhuriyet Caddesi 127 Harbiye 34373 İstanbul Tel : (0212) 219 16 97

Detaylı

Devrim Erbil Ressam, Profesör, Devlet Sanatçısı

Devrim Erbil Ressam, Profesör, Devlet Sanatçısı Devrim Erbil 1 Devrim Erbil 2 1 Devrim Erbil Ressam, Profesör, Devlet Sanatçısı 1937 Uşak ta doğdu. 1955 İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Resim Bölümü ne girdi. Galeride, Halil Dikmen in atölyesinde,

Detaylı

TÜRKİYE DE MÜZECİLİK VE MÜZECİLİK TARİHİ

TÜRKİYE DE MÜZECİLİK VE MÜZECİLİK TARİHİ TÜRKİYE DE MÜZECİLİK VE MÜZECİLİK TARİHİ Müze Nedir? Sanat ve bilim eserlerinin veya sanat ve bilime yarayan nesnelerin saklandığı, halka gösterilmek için sergilendiği yer veya yapılara müze denir. Müzeler,

Detaylı

Çarın Hazineleri; Rusya Da Altın Rota

Çarın Hazineleri; Rusya Da Altın Rota Çarın Hazineleri; Rusya Da Altın Rota Neva Nehri'nin can verdiği 42 adacık üzerinde kurulmuş olan Saint Petersburg ve Rusya'nın kalbi Moskova... Tarih : 12-04-2019-18-04-2019 Şehirler : Ivanovo, Kostroma,

Detaylı

Görsel İletişim Tasarımı Öğr.Gör. Elif Dastarlı

Görsel İletişim Tasarımı Öğr.Gör. Elif Dastarlı SANAT TARİHİ I Görsel İletişim Tasarımı Öğr.Gör. Elif Dastarlı RÖNESANS (15. yüzyıl) Düşünce alanında, ilkçağ anlayışının etkileri görülmeye başlanır.(yeni Platonculuğun etkisi) Sanatçının başlıca amacı

Detaylı

Mustafa Tunçalp Seramikler Sergisi 21 Ekim 10 Kasım tarihlerinde Rezan Has Müzesi nde ziyaret edilebilir.

Mustafa Tunçalp Seramikler Sergisi 21 Ekim 10 Kasım tarihlerinde Rezan Has Müzesi nde ziyaret edilebilir. MUSTAFA TUNÇALP SERAMİKLER Mustafa Tunçalp Seramikler Sergisi 21 Ekim 10 Kasım tarihlerinde Rezan Has Müzesi nde ziyaret edilebilir. Günümüz seramik sanatçılarından Mustafa Tunçalp, köklerinden yola çıkarak

Detaylı

Görsel İletişim Tasarımı Öğr.Gör. Elif Dastarlı

Görsel İletişim Tasarımı Öğr.Gör. Elif Dastarlı SANAT TARİHİ II Görsel İletişim Tasarımı Öğr.Gör. Elif Dastarlı Felemenk ülkesi Kuzey Avrupa da, aralarında Hollanda da bulunan Yedi Eyalet 1648 yılında resmen bağımsızlığını kazanır. 17. yüzyıl Kuzey

Detaylı

şehir tanıtımı İLKBAHAR 2015 SAYI: 304

şehir tanıtımı İLKBAHAR 2015 SAYI: 304 şehir tanıtımı İLKBAHAR 2015 SAYI: 304 56 57 Tarih, kültür ve masal şehri: Prag BU YIL 16. EFORT KONGRESİ NE ÇEK CUMHURİYETİ NİN BAŞKENTİ PRAG EV SAHİPLİĞİ YAPACAK. 27-29 MAYIS 2015 TARİHİNDE YAPILACAK

Detaylı

GÖKDELEN YARIŞI 4500 YILDIR SÜRÜYOR

GÖKDELEN YARIŞI 4500 YILDIR SÜRÜYOR GÖKDELEN YARIŞI 4500 YILDIR SÜRÜYOR Dünyanın en yüksek yapısı binlerce yıl boyunca 146,5 metrelik Büyük Giza Piramidi idi. Günümüzde en yüksek bina 829,8 metrelik Burc Khalifa dır. İlk Firavunların Anıt

Detaylı

MÜZELER 29.5 MİLYON KİŞİYİ AĞIRLADI HAREM'DEN MİLYONLUK REKOR GELDİ

MÜZELER 29.5 MİLYON KİŞİYİ AĞIRLADI HAREM'DEN MİLYONLUK REKOR GELDİ MÜZELER 29.5 MİLYON KİŞİYİ AĞIRLADI HAREM'DEN MİLYONLUK REKOR GELDİ ÖZET 2013 yılında Türkiye deki müzeler 29 milyon 533 bin kişi tarafından ziyaret edilirken en yüksek artış Harem in desteği ile Topkapı

Detaylı

ÖRNEKTİR BURSLULUK SINAVI-1 6A. 6. Sınıf A Kitapçığı TÜRKÇE TESTİ

ÖRNEKTİR BURSLULUK SINAVI-1 6A. 6. Sınıf A Kitapçığı TÜRKÇE TESTİ 6. Sınıf A Kitapçığı TÜRKÇE TESTİ 1. Bu testte 15 TÜRKÇE sorusu vardır. 2. Cevaplarınızı, cevap kağıdındaki ilgili bölüme işaretleyiniz. 1. 2. 1 3. 4. KANYON181 BURSLULUK SINAVI-1 6A 6. Sınıf A Kitapçığı

Detaylı

OSMAN HAMDİ BEY ÜLKEMİZE MÜZECİLİK

OSMAN HAMDİ BEY ÜLKEMİZE MÜZECİLİK OSMAN HAMDİ BEY ÜLKEMİZE MÜZECİLİK 2009 8.SINIF SBS SINAV SORUSU 6. Yukarıdaki tablo 1906 yılında Osman Hamdi Bey tarafından yapılmıştır. Tablonun adı Kaplumbağa Terbiyecisi dir. Bu tabloyla ilgili aşağıdaki

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ ÖĞRENIM DURUMU: LİSANS: PLASTİK SANATLAR BÖLÜMÜ, V. T. ÜNİVERSİTESİ, GÜZEL Y. LİSANS: PLASTİK SANATLAR BÖLÜMÜ, V. T. ÜNİVERSİTESİ, GÜZEL

ÖZGEÇMİŞ ÖĞRENIM DURUMU: LİSANS: PLASTİK SANATLAR BÖLÜMÜ, V. T. ÜNİVERSİTESİ, GÜZEL Y. LİSANS: PLASTİK SANATLAR BÖLÜMÜ, V. T. ÜNİVERSİTESİ, GÜZEL ÖZGEÇMİŞ YRD. DOÇ. DR. NEDRET YAŞAR 1970, RUSE, BULGARİSTAN ÖĞRENIM DURUMU: LİSANS: PLASTİK SANATLAR BÖLÜMÜ, V. T. ÜNİVERSİTESİ, GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ, BULGARİSTAN, 1996 Y. LİSANS: PLASTİK SANATLAR

Detaylı

Görsel İletişim Tasarımı Öğr.Gör. Elif Dastarlı

Görsel İletişim Tasarımı Öğr.Gör. Elif Dastarlı SANAT TARİHİ I Görsel İletişim Tasarımı Öğr.Gör. Elif Dastarlı Mısır Uygarlığı: Prehistorik Dönem Tinit Dönemi (M.Ö. y. 3200 2780 / 1. 2. Sülaleler) Eski Krallık/Memphis Krallığı (M.Ö. 2700 2280 / 3.

Detaylı

MÜZE KAVRAMI VE MODERN MÜZE ÖRNEKLERİ 1 MUSEUM CONCEPT AND MODERN MUSEUM EXAMPLES. Dr. Öğr. Üyesi Bülent BULDUK

MÜZE KAVRAMI VE MODERN MÜZE ÖRNEKLERİ 1 MUSEUM CONCEPT AND MODERN MUSEUM EXAMPLES. Dr. Öğr. Üyesi Bülent BULDUK JOURNAL OF INSTITUTE OF ECONOMIC DEVELOPMENT AND SOCIAL RESEARCHES ISSN: 2630-6166 International Refeered & Indexed 2018 Open Access Refeered E-Journal Vol:4 / Issue:9 iksadjournal.com / iksadjournal@gmail.com

Detaylı

RÖNESANS DÖNEMİ BAHÇE

RÖNESANS DÖNEMİ BAHÇE RÖNESANS DÖNEMİ BAHÇE Rönesans bahçe sanatı Floransa'da başlamış Roma'da zirve noktasına erişmiştir. Floransa'da villalar şehirden uzak manzaraya hakim tepelere kurulmuştur. Bahçeler oldukça sade, merkezi

Detaylı

BATI SANATI TARİHİ. Uzm. Didem İŞLEK

BATI SANATI TARİHİ. Uzm. Didem İŞLEK BATI SANATI TARİHİ Uzm. Didem İŞLEK DERSİN İÇERİĞİ Ortaçağ Avrupa Sanatı Rönesans Mimarisi ve Resim Sanatı Maniyerizm Resim Sanatı Barok Mimarisi ve Resim Sanatı Empresyonizm Ekspresyonizm Romantizim Sembolizm

Detaylı

Neva Nehri'nin can verdiği 42 adacık üzerinde kurulmuş olan Saint Petersburg ve Rusya'nın kalbi Moskova...

Neva Nehri'nin can verdiği 42 adacık üzerinde kurulmuş olan Saint Petersburg ve Rusya'nın kalbi Moskova... Beyaz Geceler Ve St. Petersburg & Moskova Neva Nehri'nin can verdiği 42 adacık üzerinde kurulmuş olan Saint Petersburg ve Rusya'nın kalbi Moskova... Tarih : 30-08-2017-03-09-2017 Şehirler : Moskova, Saint

Detaylı

FRANSA GEZİLECEK YERLER:

FRANSA GEZİLECEK YERLER: FRANSA GEZİLECEK YERLER: Başkenti: Paris İklimi: Akdeniz iklimi Ne Yenir? Croissant 1. Eyfel Kulesi (La tour Eiffel) Paris'teki demir kule. Kule, aynı zamanda tüm dünyada Fransa'nın sembolü halini almıştır.

Detaylı

Rönesans Heykel Sanatı

Rönesans Heykel Sanatı Rönesans Heykel Sanatı Ortaçağda heykel mimariye bağımlıdır. Fakat Rönesans döneminde, heykel mimariden bağımsız eserler olarak karşımıza çıkar. Heykeller meydanlarda, saraylarda ve köşklerde sergilenmeye

Detaylı

TARSUS DA BİR GÜN...BELKİ DE İKİ... Adanalılar...Mersinliler...Gaziantep, Hatay ve Osmaniyeliler...Türkiye nin gezmeyi sever insanları...

TARSUS DA BİR GÜN...BELKİ DE İKİ... Adanalılar...Mersinliler...Gaziantep, Hatay ve Osmaniyeliler...Türkiye nin gezmeyi sever insanları... TARSUS DA BİR GÜN...BELKİ DE İKİ... Adanalılar...Mersinliler...Gaziantep, Hatay ve Osmaniyeliler...Türkiye nin gezmeyi sever insanları... Hatta Tarsuslular. Dünyanın öbür ucundan gelen Japonlar,Koreliler,Almanlar

Detaylı

Tarih ve Sayısı Sayfa ve Ek Adedi Verildiği Yer

Tarih ve Sayısı Sayfa ve Ek Adedi Verildiği Yer T.C. KÜLTÜR BAKANLIĞI MÜFETTİŞLİĞİ BAŞMÜFETTİŞ RAPORUN CİNSİ : Oktay ERTEN : İnceleme Raporu KONU : Almanya'daki müzecilik faaliyetleri ve bu alandaki gelişmeler. ÖNERİ : Herhangi bir öneri getirilmemiştir.

Detaylı

DERS KAPSAMINDA; Müzenin Tanımı ve Özellikleri Müzelerin Görevleri (Toplama, belgeleme, koruma, sergileme, eğitim görevi) Müzeciliğin Tarihsel

DERS KAPSAMINDA; Müzenin Tanımı ve Özellikleri Müzelerin Görevleri (Toplama, belgeleme, koruma, sergileme, eğitim görevi) Müzeciliğin Tarihsel UZ. Didem İşlek DERS KAPSAMINDA; Müzenin Tanımı ve Özellikleri Müzelerin Görevleri (Toplama, belgeleme, koruma, sergileme, eğitim görevi) Müzeciliğin Tarihsel Gelişimi Müzede Eğitim Uygulamaları (Aşamları)

Detaylı

Ekrem Kahraman ÖDÜLLER. 1983. IX. Akdeniz Festival Resim Yarışması Ödülü. 17. DYO Resim Yarışması Ödülü. Ev-Ofis Dergisi Başarı Ödülü

Ekrem Kahraman ÖDÜLLER. 1983. IX. Akdeniz Festival Resim Yarışması Ödülü. 17. DYO Resim Yarışması Ödülü. Ev-Ofis Dergisi Başarı Ödülü Ekrem Kahraman 1948 yılında Tarsus ta doğdu. 1971 yılında İstanbul Eğitim Enstitüsü Resim Bölümünden mezun oldu. Çeşitli Ortaöğretim kurumlarında öğretmenlik yaptı. 1989 yılında öğretmenlikten ayrılarak

Detaylı

KUZEY İTALYA GEZİSİ VENEDİK / COMO / MİLANO / FLORANSA / PISA MAYIS GECE 4 GÜN

KUZEY İTALYA GEZİSİ VENEDİK / COMO / MİLANO / FLORANSA / PISA MAYIS GECE 4 GÜN KUZEY İTALYA GEZİSİ VENEDİK / COMO / MİLANO / FLORANSA / PISA 18 21 MAYIS 2017 3 GECE 4 GÜN 1. GÜN 18 MAYIS 2017 İSTANBUL BOLONYA PISA - FLORANSA 06.00: İstanbul Atatürk Havalimanı nda CampusORG yetkilileri

Detaylı

NOELDE BERLİN Aralık

NOELDE BERLİN Aralık NOELDE BERLİN 21-24 Aralık 1.Gün 21 Aralık 2017 / Perşembe İstanbul-Berlin Atatürk Havalimanı Dış hatlar gidiş terminalinde THY kontuarı önünde saat 10:15 te buluşup, bilet ve check in işlemlerinin ardından

Detaylı

EĞİTİMİN TARİHİ TEMELLERİ - 1 İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ / FIRAT ÜNİVERSİTESİ / ARDAHAN ÜNİVERSİTESİ SEFA SEZER / İNGİLİZCE ÖĞRETMENİ

EĞİTİMİN TARİHİ TEMELLERİ - 1 İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ / FIRAT ÜNİVERSİTESİ / ARDAHAN ÜNİVERSİTESİ SEFA SEZER / İNGİLİZCE ÖĞRETMENİ EĞİTİMİN TARİHİ TEMELLERİ - 1 İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ / FIRAT ÜNİVERSİTESİ / ARDAHAN ÜNİVERSİTESİ SEFA SEZER / İNGİLİZCE ÖĞRETMENİ Tarih, milletlerin birikimlerini ve yer ve zaman göstererek inceleyen bilimdir.

Detaylı

İngiltere ve İskoçya

İngiltere ve İskoçya Türk Hava Yolları ile İngiltere ve İskoçya Şeker Bayramı'nda İngiltere ve İskoçya Londra - Edinburg 24 Haziran - 29 Haziran 2017 (6 gün - 5 gece) Tur Programı 1. gün - 24 Haziran 2017, Cumartesi İstanbul

Detaylı

10. SINIF TARİH DERSİ KURS KAZANIMLARI VE TESTLERİ

10. SINIF TARİH DERSİ KURS KAZANIMLARI VE TESTLERİ KASIM EKİM 0. SINIF TARİH DERSİ KURS KAZANIMLARI VE TESTLERİ AY HAFTA DERS SAATİ KONU ADI KAZANIMLAR TEST NO TEST ADI. OSMANLI DEVLETİ NİN KURULUŞU (00-5). XIV. yüzyıl başlarında Anadolu, Avrupa ve Yakın

Detaylı

AKSARAY ÜNİVERSİTESİ SABİRE YAZICI FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ ARKEOLOJİ BÖLÜMÜ LİSANS DERS KATALOĞU I.SINIF 1.YARIYIL ZORUNLU DERSLER (1.

AKSARAY ÜNİVERSİTESİ SABİRE YAZICI FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ ARKEOLOJİ BÖLÜMÜ LİSANS DERS KATALOĞU I.SINIF 1.YARIYIL ZORUNLU DERSLER (1. AKSARAY ÜNİVERSİTESİ SABİRE YAZICI FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ ARKEOLOJİ BÖLÜMÜ LİSANS DERS KATALOĞU I.SINIF 1.YARIYIL ZORUNLU DERSLER (1.DÖNEM) ARK 101 Prehistorik Arkeoloji Terminolojisi I 2 0 2 3 ARK 103

Detaylı

KURBAN BAYRAMI MOSKOVA ST PETERSBURG TURU TÜRK HAVA YOLLARI İLE 5 GECE 18/08/ /08/2018

KURBAN BAYRAMI MOSKOVA ST PETERSBURG TURU TÜRK HAVA YOLLARI İLE 5 GECE 18/08/ /08/2018 KURBAN BAYRAMI MOSKOVA ST PETERSBURG TURU TÜRK HAVA YOLLARI İLE 5 GECE 18/08/2018-23/08/2018 1.GÜN İSTANBUL - MOSKOVA Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Terminali Gezigen Turizm kontuarı önünde saat 05:00'de

Detaylı

KVK101 KORUMA-ONARIM KAVRAM ve İLKELERİ

KVK101 KORUMA-ONARIM KAVRAM ve İLKELERİ ANKARA ÜNİVERSİTESİ GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ KÜLTÜR VARLIKLARINI KORUMA VE ONARIM BÖLÜMÜ KVK101 KORUMA-ONARIM KAVRAM ve İLKELERİ Doç. Dr. Cengiz ÇETİN Dersin Amacı Öğrencinin koruma ve onarımın temel ilkelerini

Detaylı

HEYKEL ve RESİM SERGİSİ

HEYKEL ve RESİM SERGİSİ ABDULKADİR ÖZTÜRK Vişnezade Mah. Hüsrev Gerede Cad. No:17/1, Nişantaşı - İstanbul +90 212 909 35 61 - info@nevaartgallery.com / nevaartgallery HEYKEL ve RESİM SERGİSİ İç Dünyamızdan Geçmek, 37 x 48 x 48

Detaylı

9 GÜN BAŞTAN BAŞA İSPANYA TÜM TURLAR DAHİL

9 GÜN BAŞTAN BAŞA İSPANYA TÜM TURLAR DAHİL 9 GÜN BAŞTAN BAŞA İSPANYA TÜM TURLAR DAHİL MALAGA - SEVILLA - CORDOBA GRANADA - TOLEDO - MADRİD GIRONA - FIGUERAS BARSELONA 4* MERKEZİ OTELLER 01.GÜN İSTANBUL - MALAGA - SEVİLLA 29 Ocak Atatürk Havalimanı

Detaylı

Görsel İletişim Tasarımı Öğr.Gör. Elif Dastarlı

Görsel İletişim Tasarımı Öğr.Gör. Elif Dastarlı SANAT TARİHİ I Görsel İletişim Tasarımı Öğr.Gör. Elif Dastarlı Uluslararası Gotik (Süslü Gotik) Latin kilisesine bağlı olan Avrupa da birlik fikri hakim olmuştu. 13. yüzyıl sonlarında kültürlerin karşılıklı

Detaylı

St. Petersburg. Türk Hava Yolları ile 17-20 Ekim St. Petersburg 3 Gece 4 Gün. Neden Gitmeli? Romantizm ve bol miktarda kültür için...

St. Petersburg. Türk Hava Yolları ile 17-20 Ekim St. Petersburg 3 Gece 4 Gün. Neden Gitmeli? Romantizm ve bol miktarda kültür için... St. Petersburg Türk Hava Yolları ile 17-20 Ekim St. Petersburg 3 Gece 4 Gün 1703'ten 1917 Bolşevik Devrimi'ne dek Rusya'ya başkentlik etmiş olan St. Petersburg, her zaman daha aristokrat ve daha asil bir

Detaylı

TURİZM SOSYOLOJİSİ SOS1019U KISA ÖZET

TURİZM SOSYOLOJİSİ SOS1019U KISA ÖZET TURİZM SOSYOLOJİSİ SOS1019U KISA ÖZET DİKKAT Burada ilk 4 sahife gösterilmektedir. Özetin tamamı için sipariş veriniz www.kolayaof.com 1 1-Turizm Sosyolojisinin Ortaya Çıkışı, Gelişimi ve Genel Çerçevesi

Detaylı

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 10. SINIF TARİH DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 10. SINIF TARİH DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ KASIM EKİM 017-018 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 10. SINIF TARİH DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ Ay Hafta Ders Saati Konu Adı Kazanımlar Test No Test Adı 1. 1. XIV. yüzyıl başlarında

Detaylı

OSMAN HAMDİ BEY ŞEKER AHMET PAŞA HAZIRLAYAN: MEHMET KURTBOĞAN

OSMAN HAMDİ BEY ŞEKER AHMET PAŞA HAZIRLAYAN: MEHMET KURTBOĞAN OSMAN HAMDİ BEY ŞEKER AHMET PAŞA HAZIRLAYAN: MEHMET KURTBOĞAN OSMAN HAMDİ BEY 1842 yılında İstanbul'da doğdu. 1860'da hukuk öğrenimi için Paris'e gitti. Hukuk öğreniminin yanı sıra o dönemim ünlü ressamlarının

Detaylı

Yeni Nesil Scania Lansmanı 6-8 Ekim 2016, İsveç

Yeni Nesil Scania Lansmanı 6-8 Ekim 2016, İsveç Yeni Nesil Scania Lansmanı 6-8 Ekim 2016, İsveç İsveç in başkenti ve en büyük şehridir. Şehir aynı zamanda idari olarak Stockholm Şehri resmi adıyla Stockholm Bölgesi ne bağlıdır. Stockholm 810,120 lik

Detaylı

İlkçağ Anadolu Uygarlıklarında Sosyo-Ekonomik ve Kültürel Yapı Bağlamında Kütüphane/Arşiv Kurumu

İlkçağ Anadolu Uygarlıklarında Sosyo-Ekonomik ve Kültürel Yapı Bağlamında Kütüphane/Arşiv Kurumu İlkçağ Anadolu Uygarlıklarında Sosyo-Ekonomik ve Kültürel Yapı Bağlamında Kütüphane/Arşiv Kurumu Prof. Dr. Bülent Yılmaz Hacettepe Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü E-posta : byilmaz@hacettepe.edu.tr

Detaylı

YARATICI ÇOCUKLAR DERNEĞİ 2012-2013 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ÇOCUKLAR VE KENTLER ETKİNLİĞİ

YARATICI ÇOCUKLAR DERNEĞİ 2012-2013 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ÇOCUKLAR VE KENTLER ETKİNLİĞİ YARATICI ÇOCUKLAR DERNEĞİ 2012-2013 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ÇOCUKLAR VE KENTLER ETKİNLİĞİ YARATICI ÇOCUKLAR DERNEĞİ, BELEDİYE BAŞKANLIKLARI VE İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜKLERİNİN İŞBİRLİĞİ İLE HER YIL BAŞKA BİR

Detaylı

ARK433 Güz S - 3. Doç. Dr. Haluk Çetinkaya

ARK433 Güz S - 3. Doç. Dr. Haluk Çetinkaya T.C. MİMAR SİNAN GÜZEL SANATLAR ÜNİVERSİTESİ FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ ARKEOLOJİ BÖLÜMÜ LİSANS DERS TANITIM FORMU Dersin Adı Bizans Sanatı I Kodu Dönemi Zorunlu/Seçmeli MSGSÜ Kredi AKTS ARK433 Güz S - 3 Ön

Detaylı

KAMU YÖNETİMİ PROGRAMI

KAMU YÖNETİMİ PROGRAMI İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ KAMU YÖNETİMİ PROGRAMI SİYASAL DÜŞÜNCELER TARİHİ YARD. DOÇ. DR. MUSTAFA GÖRKEM DOĞAN 7. ERKEN MODEN DÖNEMDE SİYASAL DÜŞÜNCE 7 ERKEN MODEN DÖNEMDE

Detaylı

KENT TARİHİ VE TANITIMI DAİRESİ BAŞKANLIĞI. Dr. Evren Dayar

KENT TARİHİ VE TANITIMI DAİRESİ BAŞKANLIĞI. Dr. Evren Dayar KENT TARİHİ VE TANITIMI DAİRESİ BAŞKANLIĞI Dr. Evren Dayar ABB MÜZE VE KÜTÜPHANELERİ ANTALYA OYUNCAK MÜZESİ Müzede 1860 lardan 1970 li yıllara kadar üretilmiş yaklaşık 3.000 oyuncak sergileniyor. ABB MÜZE

Detaylı

Görsel İletişim Tasarımı Öğr.Gör. Elif Dastarlı

Görsel İletişim Tasarımı Öğr.Gör. Elif Dastarlı SANAT TARİHİ I Görsel İletişim Tasarımı Öğr.Gör. Elif Dastarlı Gotik Sanat Ortaçağ: Antik Çağ ın sona ermesinden (6. yüzyılın ilk yarısından) Rönesans a kadar olan yaklaşık bin yıllık dönem - klasik çağ

Detaylı

Resim-İş Öğretmenliği -Grafik A.S.D. Anadolu Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, 2000-2004

Resim-İş Öğretmenliği -Grafik A.S.D. Anadolu Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, 2000-2004 Lisans Resim-İş Öğretmenliği -Grafik A.S.D. Anadolu Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, 2000-2004 Yüksek Lisans Baskı Sanatları A.S.D., Anadolu Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2004-2007 Geçmişten

Detaylı

İTALYA İMAR, ŞEHİRCİLİK ve BELEDİYE HİZMETLERİ İNCELEME ve TETKİK GEZİSİ VENEDİK, FLORANSA, ROMA ( EYLÜL 2017 ) 6 GÜN, 5 GECE

İTALYA İMAR, ŞEHİRCİLİK ve BELEDİYE HİZMETLERİ İNCELEME ve TETKİK GEZİSİ VENEDİK, FLORANSA, ROMA ( EYLÜL 2017 ) 6 GÜN, 5 GECE İTALYA İMAR, ŞEHİRCİLİK ve BELEDİYE HİZMETLERİ İNCELEME ve TETKİK GEZİSİ VENEDİK, FLORANSA, ( 06 11 EYLÜL 2017 ) 6 GÜN, 5 GECE 1. GÜN: 06 EYLÜL 2017 ÇARŞAMBA İSTANBUL VENEDİK Sabah saat 08:50 de Atatürk

Detaylı

Eski Mısır Tarihi Kaynakları

Eski Mısır Tarihi Kaynakları Eski Mısır Tarihi Kaynakları Eski Mısır tarihinin araştırılmasında hem yazılı hem de yazısız kaynaklar kullanılmış ve kullanılmaktadır. Eski Mısır medeniyetinden günümüze dek ulaşmış olan tüm kalıntılar

Detaylı

Adem Özbay ın hazırlamış olduğu Beynimizi Ne Kadar Kullanıyoruz Testi, yine Ocak sayısında

Adem Özbay ın hazırlamış olduğu Beynimizi Ne Kadar Kullanıyoruz Testi, yine Ocak sayısında Türkiye nin en çok okunan Kişisel Gelişim - Zekâ & Hafıza Geliştirme - Sınavlara Hazırlık ve Yabancı Dil Öğrenim Dergisi BEYİN GÜCÜ, beyninizi maksimum bir kapasitede kullanarak gücünü artırmanın yollarını

Detaylı

TARİH BÖLÜMÜ ÖĞRETİM YILI DERS PROGRAMI

TARİH BÖLÜMÜ ÖĞRETİM YILI DERS PROGRAMI TARİH BÖLÜMÜ 2014-2015 ÖĞRETİM YILI DERS PROGRAMI I. YARIYIL ECTS II. YARIYIL ECTS BİL 150 Temel Bilgi Teknolojisi 4+0 5,0 TAR 107 İlkçağ Tarihi I 3+0 5,0 TAR 108 İlkçağ Tarihi II 3+0 5,0 TAR 115 Osmanlıca

Detaylı

85 IVAN KONSTANTINOVIC AYVAZOVSKI ( ) Kalyonlar, tual üzeri yağlıboya, 1869 imzalı. 90x138 cm.

85 IVAN KONSTANTINOVIC AYVAZOVSKI ( ) Kalyonlar, tual üzeri yağlıboya, 1869 imzalı. 90x138 cm. I 85 IVAN KONSTANTINOVIC AYVAZOVSKI (1817-1900) Kalyonlar, tual üzeri yağlıboya, 1869 imzalı. 90x138 cm. Osmanlı uyruklu bir Ermeni ailesinin oğlu olan Ayvazovski 1817 yılında Kırım ın Feodosiya kentinde

Detaylı

İTALYA İNCELEME VE TETKİK GEZİSİ VENEDİK FLORANSA ROMA ( 23 28 HAZİRAN 2013 ) - 6 GÜN 5 GECE

İTALYA İNCELEME VE TETKİK GEZİSİ VENEDİK FLORANSA ROMA ( 23 28 HAZİRAN 2013 ) - 6 GÜN 5 GECE İTALYA İNCELEME VE TETKİK GEZİSİ FLORANSA ( 23 28 HAZİRAN 2013 ) - 6 GÜN 5 GECE 1. GÜN: 23 HAZİRAN 2013 PAZAR İSTANBUL Saat 10:00 Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Terminali THY Kontuarı önünde buluşma - Bilet

Detaylı

BERGAMA [PERGAMON] DOSYASI

BERGAMA [PERGAMON] DOSYASI BERGAMA [PERGAMON] DOSYASI [Derleyen: Salih Yapıcı] Pergamon, günümüzde İzmir iline bağlı Bergama ilçesinin merkezinin yerinde kurulu antik kentin adıdır. Pergamon, eski çağlarda da Misya bölgesinin önemli

Detaylı

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci;

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci; Image not found http://bologna.konya.edu.tr/panel/images/pdflogo.png Ders Adı : SANAT TARİHİNE GİRİŞ Ders No : 0310380032 Teorik : 2 Pratik : 0 Kredi : 2 ECTS : 4 Ders Bilgileri Ders Türü Öğretim Dili

Detaylı

Eğitim Tarihi. Eğitimin Doğuşu ve Gelişimi

Eğitim Tarihi. Eğitimin Doğuşu ve Gelişimi Eğitim Tarihi Eğitimin Doğuşu ve Gelişimi Eğitimin Doğuşu ve Gelişimi Türk ve Batı Eğitiminin Tarihi Temelleri a-antik Doğu Medeniyetlerinde Eğitim (Mısır, Çin, Hint) b-antik Batıda Eğitim (Yunan, Roma)

Detaylı

DERS ÖĞRETİM PLANI. İktisat Tarihi. Dersin Adı Dersin Kodu Dersin Türü. Seçmeli Doktora

DERS ÖĞRETİM PLANI. İktisat Tarihi. Dersin Adı Dersin Kodu Dersin Türü. Seçmeli Doktora Dersin Adı Dersin Kodu Dersin Türü DERS ÖĞRETİM PLANI Dersin Seviyesi Dersin AKTS Kredisi 8 Haftalık Ders Saati 3 Haftalık Uygulama Saati - Haftalık Laboratuar Saati - Dersin Verildiği Yıl Dersin Verildiği

Detaylı

1979 Nihat Sümeralp ile birlikte Koleksiyon Sanat Galerisi ni kurdu, 1989 a kadar yönetti.

1979 Nihat Sümeralp ile birlikte Koleksiyon Sanat Galerisi ni kurdu, 1989 a kadar yönetti. BUBİ İstanbul da doğdu. Psikoloji öğrenimi gördü. 1979 Nihat Sümeralp ile birlikte Koleksiyon Sanat Galerisi ni kurdu, 1989 a kadar yönetti. 1989 Hüsamettin KüLte ile birlikte Lâmi Sanat Galerisi ni kurdu

Detaylı

( İstanbul Çıkışlı ) THY ile / 5 Gece 23 28 Ağustos 2013 AY DAN TURİZM

( İstanbul Çıkışlı ) THY ile / 5 Gece 23 28 Ağustos 2013 AY DAN TURİZM MOSKOVA & ST.PETERSBURG ( İstanbul Çıkışlı ) THY ile / 5 Gece 23 28 Ağustos 2013 Sayın Yetkili, 18 Mart 2013 Ekte, grubunuza özel olarak hazırlamış olduğumuz 5 gecelik Moskova St. Petersburg turu ile ilgili

Detaylı

KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ

KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Mimarlık Bölümü Bölüm/Program Dersi Dersin Adı Mimarlık Tarihi 1 DERS TANIM BİLGİLERİ Dersin Kodu Teori Uygulama Laboratuvar AKTS Kredisi MIM

Detaylı

Baştanbaşa İspanya MALAGA - RONDA - SEVILLA CORDOBA- GARANADA- MADRİD TOLEDO - GIRONA - FIGUERAS BARSELONA

Baştanbaşa İspanya MALAGA - RONDA - SEVILLA CORDOBA- GARANADA- MADRİD TOLEDO - GIRONA - FIGUERAS BARSELONA Baştanbaşa İspanya MALAGA - RONDA - SEVILLA CORDOBA- GARANADA- MADRİD TOLEDO - GIRONA - FIGUERAS BARSELONA 01.GÜN İSTANBUL MALAGA RONDA - SEVİLLA 29 Ocak Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Terminali Türk Havayolları

Detaylı

Prof.Dr.Hatice BENGİSU

Prof.Dr.Hatice BENGİSU Prof.Dr.Hatice BENGİSU EĞİTİM 1974-1975 Balıkesir Necati Bey İlköğretmen Okulu. 1977-1978 Dokuz Eylül Üniversitesi, Buca Eğitim Enstitüsü, Resim-İş Bölümü. 1978-1986 Yozgat, Balıkesir, Tatvan, Antakya

Detaylı

Moda Tarihi (MTT233) Ders Detayları

Moda Tarihi (MTT233) Ders Detayları Moda Tarihi (MTT233) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Moda Tarihi MTT233 Güz 2 0 0 2 3 Ön Koşul Ders(ler)i Dersin Dili Dersin Türü Dersin Seviyesi

Detaylı

Yeni Yerler keşfetmek lazım

Yeni Yerler keşfetmek lazım Yeni Yerler keşfetmek lazım Dans, Eğlence Diyorsanız! Rio Sizi Bekliyor Rio Hakkında Rio de Janeiro, Brezilya'nın 26 eyaletinden birisinin başkenti ve Brezilya'nın en büyük ikinci kentidir. Ekvatoral iklimin

Detaylı

Mayıs, Haziran, Temmuz, Ağustos, Eylül, Ekim

Mayıs, Haziran, Temmuz, Ağustos, Eylül, Ekim Adını bir su perisinden alan Rodos antik çağların en zengin şehirlerinden biriymiş. Roma ve Bizans döneminde çok önemli olmayan ada, 1309 da gelen St. John şövalyeleri zamanında altın çağını yaşamış. Dünyanın

Detaylı

AST101 ASTRONOMİ TARİHİ

AST101 ASTRONOMİ TARİHİ AST101 ASTRONOMİ TARİHİ 2017-2018 Güz Dönemi (Z, UK:2, AKTS:3) 10. Kısım Doç. Dr. Kutluay YÜCE Ankara Üniversitesi, Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü RÖNESANS Fransızca da yeniden doğuş

Detaylı

TEPTA AYDINLATMA 01 OCAK ġubat 2013 DÖNEM RAPORU

TEPTA AYDINLATMA 01 OCAK ġubat 2013 DÖNEM RAPORU TEPTA AYDINLATMA 01 OCAK 2012-07 ġubat 2013 DÖNEM RAPORU ĠSTANBUL MODERN HAKKINDA ĠSTANBUL MODERN 2004 yılında kurulan Ġstanbul Modern Sanat Müzesi, ülkemizin modern ve çağdaģ sanat alanındaki yaratıcılığını,

Detaylı

Antik Mısır Ve Nil Nehri

Antik Mısır Ve Nil Nehri Antik Mısır Ve Nil Nehri Dünyanın en eski medeniyetlerinden biri Mısır. Tanrıların yeryüzündeki temsilcileri olarak bilinen krallar, firavunlar her şeyin üstünde iktidarlarıyla tıpkı piramitler gibi gökyüzüne

Detaylı

Oyun Öğretimi 1- OYUNUN TARİHÇESİ. Dr. Meral Çilem Ökcün-Akçamuş

Oyun Öğretimi 1- OYUNUN TARİHÇESİ. Dr. Meral Çilem Ökcün-Akçamuş Oyun Öğretimi 1- OYUNUN TARİHÇESİ Dr. Meral Çilem Ökcün-Akçamuş OYUNUN TARİHÇESİ n Oyun insanlık tarihi kadar eskidir. n Çeşitli bilim dallarının çalışmalarında oyun, ilginç bir hareket noktası oluşturmaktadır.

Detaylı

Tarihi ve bugünü ile. Her an Harran

Tarihi ve bugünü ile. Her an Harran Tarihi ve bugünü ile Her an Harran Güneydoğu haritası (Urfa, Harran) İbrahim Ur dan Kenan Ülkesine giderken Harran dan geçti mi? Yakup Harran da Yakup un kuyusunun fotoğrafı Yakup un kuyusu (?) Ay Tanrısı

Detaylı

SEYAHAT İŞLETMECİLİĞİ VE TURİZM REHBERLİĞİ BÖLÜMÜ ESKİ MÜFREDAT DERS DENKLİKLERİ

SEYAHAT İŞLETMECİLİĞİ VE TURİZM REHBERLİĞİ BÖLÜMÜ ESKİ MÜFREDAT DERS DENKLİKLERİ SEYAHAT İŞLETMECİLİĞİ VE TURİZM REHBERLİĞİ BÖLÜMÜ MÜFREDAT DERS DENKLİKLERİ 1. YARIYIL TUR 101 Turizme Giriş Z 3 0 3 5 TUR 101 Turizme Giriş Z 3 0 3 5 TUR 111 Hukuk Başlangıcı Z 3 0 3 5 TUR 141 Hukuk Başlangıcı

Detaylı

AR&GE BÜLTEN. Kültür Turizmi ve İzmir

AR&GE BÜLTEN. Kültür Turizmi ve İzmir Kültür Turizmi ve İzmir Ümit ÇİÇEK Ege Bölgesi, Anadolu nun batısında, tarihin akışı içerisinde birçok farklı medeniyete ev sahipliği yapmış, suyun hayat verdiği nehirleri ile bereketli ovalara sahip bir

Detaylı

TARAFTAR REHBERİ UEFA EURO 2012 ELEMELERİ AVUSTURYA TÜRKİYE 06.09.2011

TARAFTAR REHBERİ UEFA EURO 2012 ELEMELERİ AVUSTURYA TÜRKİYE 06.09.2011 TARAFTAR REHBERİ UEFA EURO 2012 ELEMELERİ AVUSTURYA TÜRKİYE 06.09.2011 İÇİNDEKİLER Sayfa 1. Maç Bilgisi 2 2. Ernst Happel Stadyumu 3-6 3. Yasaklı Maddeler ve Davranışlar 7-8 4. Viyana 9 1. MAÇ BİLGİSİ

Detaylı

2. Gün 30/10/2016 Tebriz Sabah kahvaltımızın ardından tam günlük turumuza başlıyoruz ve 1958 tarihinde kurulmuş ve üç büyük salon, bahçe, ofis

2. Gün 30/10/2016 Tebriz Sabah kahvaltımızın ardından tam günlük turumuza başlıyoruz ve 1958 tarihinde kurulmuş ve üç büyük salon, bahçe, ofis İran Turu Geniş topraklarının binlerce yıllık geçmişi sizi insanlık tarihinin bir retrospektifine çağırıyor... Kültürel ve siyasal değişimler bir tarih kitabının en kapsamlı içeriğini oluşturur cinsten...

Detaylı

İçindekiler. New York da okul gezisi. 8 gün/ 7 gece 2014/15... sayfa 2 *** New York da Eğitici Tatil. 8 gün/ 7 gece 2014/15...

İçindekiler. New York da okul gezisi. 8 gün/ 7 gece 2014/15... sayfa 2 *** New York da Eğitici Tatil. 8 gün/ 7 gece 2014/15... İçindekiler New York da okul gezisi 8 gün/ 7 gece 2014/15... sayfa 2 *** New York da Eğitici Tatil 8 gün/ 7 gece 2014/15... sayfa 5 ( Kursuyla beraber) *** New York da Yaz Okulu 11 gün/ 10 gece 2014/15

Detaylı

KÜLTÜR VARLIKLARI, ANITSAL YAPILAR, SİTLER vb. ÇEVRE VE PEYZAJ TASARIMI

KÜLTÜR VARLIKLARI, ANITSAL YAPILAR, SİTLER vb. ÇEVRE VE PEYZAJ TASARIMI KÜLTÜR VARLIKLARI, ANITSAL YAPILAR, SİTLER vb. ÇEVRE VE PEYZAJ TASARIMI Kültür varlıkları ; tarih öncesi ve tarihi devirlere ait bilim, kültür, din ve güzel sanatlarla ilgili bulunan veya tarih öncesi

Detaylı

Velisi bulunduğum Anasınıfı sınıfındaki.. nolu.isimli öğrencinin;

Velisi bulunduğum Anasınıfı sınıfındaki.. nolu.isimli öğrencinin; ANASINIFI: 1 AQUA VEGA AKVARYUM 2 RAHMİ KOÇ OYUNCAK MÜZESİ 3 FREE KİDS 4 HAVUZ 5 ANITKABİR(TOPLU ÇELENK KOYMA ETKİNLİĞİ) 6 MESLEKLERİ TANIMA GEZİSİ 7 MESLEKLERİ TANIMA GEZİSİ 8 VİZYONDAKİ BİR SİNEMA FİLMİ

Detaylı

DEVİNİMİN GÖRSEL DİLİ SERGİSİ VE KİTABI (VISUAL LANGUAGE EXHIBITION OF MOTION AND ITS BOOK)

DEVİNİMİN GÖRSEL DİLİ SERGİSİ VE KİTABI (VISUAL LANGUAGE EXHIBITION OF MOTION AND ITS BOOK) DEVİNİMİN GÖRSEL DİLİ SERGİSİ VE KİTABI (VISUAL LANGUAGE EXHIBITION OF MOTION AND ITS BOOK) TAHSİN AYDOĞMUŞ Fotoğrafçı tahsinaydogmus@hotmail.com Her şey devinim halindedir. Tüm Toplumsal olayların belirleyicisi

Detaylı

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ Ders Tanıtım Formu Dersin Adı Öğretim Dili SİYASİ TARİH Türkçe Dersin Verildiği Düzey Ön Lisans ( ) Lisans ( X) Yüksek Lisans( ) Doktora( ) Eğitim Öğretim Sistemi Örgün Öğretim ( X) Uzaktan Öğretim( )

Detaylı

Doç. Dr. Tolga BOZKURT SAN CUMHURİYET DÖNEMİ TÜRK MİMARİSİ BATILILAŞMA DÖNEMİ OSMANLI MİMARİSİ

Doç. Dr. Tolga BOZKURT SAN CUMHURİYET DÖNEMİ TÜRK MİMARİSİ BATILILAŞMA DÖNEMİ OSMANLI MİMARİSİ BATILILAŞMA DÖNEMİ OSMANLI MİMARİSİ -1699 Karlofça Barış Antlaşması, Osmanlı İmparatorluğunda gerileme döneminin başlangıcı olurken, siyasi ve sosyal anlamda Batı üstünlüğünün de kabul edildiği bir dönüm

Detaylı

En eski uygarlıklardan biri olan Mısır Uygarlığı Nil nehri vadisinde gelişmiştir. Mısır mimarisinin en önemli yapıtları Mısır Piramitleri dir.

En eski uygarlıklardan biri olan Mısır Uygarlığı Nil nehri vadisinde gelişmiştir. Mısır mimarisinin en önemli yapıtları Mısır Piramitleri dir. MISIR BAHÇELERİ En eski uygarlıklardan biri olan Mısır Uygarlığı Nil nehri vadisinde gelişmiştir. Mısır mimarisinin en önemli yapıtları Mısır Piramitleri dir. pramitler Mısırlıların kralarına yaptıkları

Detaylı

6. Yabancı Dil Festivalimizi Gerçekleştirdik.

6. Yabancı Dil Festivalimizi Gerçekleştirdik. 6. Yabancı Dil Festivalimizi Gerçekleştirdik. Bu yıl 6. düzenlenen İlkokul Yabancı Diller Festivali 26.05.2016 tarihinde saat 17.30 da okulumuz konferans salonunda okulumuz idareci, öğretmen, veli ve öğrencilerin

Detaylı

KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ

KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Mimarlık Bölümü Bölüm/Program Dersi DERS TANIM BİLGİLERİ Dersin Adı Mimarlık Tarihine Giriş Dersin Kodu Teori Uygulama Laboratuvar AKTS Kredisi

Detaylı

İnsanlar yazdıkları eserler, besteledikleri müzikler, yaptıkları buluşlar ve yarattıkları sanat eserleri ile tarihe mal olur, takdirle anılırlar.

İnsanlar yazdıkları eserler, besteledikleri müzikler, yaptıkları buluşlar ve yarattıkları sanat eserleri ile tarihe mal olur, takdirle anılırlar. İnsanlar yazdıkları eserler, besteledikleri müzikler, yaptıkları buluşlar ve yarattıkları sanat eserleri ile tarihe mal olur, takdirle anılırlar. Tüm bu olumlu ve kalıcı var oluşların ortak duygusu yaratıcılıktır.

Detaylı

H e r Y o l R o m a ya Ç ı k a r

H e r Y o l R o m a ya Ç ı k a r H e r Y o l R o m a ya Ç ı k a r İtalya nın başkenti Roma yüzyılların tarihini görmek için dünyada mutlaka ziyaret edilmesi gereken bir şehir. İlk gittiğim günden beri hayran olduğum bir şehir. Sizin de

Detaylı

SIRADIŞI FRANSIZ ŞATOLARI

SIRADIŞI FRANSIZ ŞATOLARI SIRADIŞI FRANSIZ ŞATOLARI 25 Mayıs 2017 itibariyle Her Perşembe / 3 Gece 4 Gün Loire, Fransa nın gözbebeği Şatoları, tarihsel dokusu ve şaraplarıyla ünlü bölgesi. Zamanın Rönesans döneminde donup kaldığı,

Detaylı