15 Temmuz'dan Fırat Kalkanı'na "Türk Tankları"

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "15 Temmuz'dan Fırat Kalkanı'na "Türk Tankları""

Transkript

1 15 Temmuz'dan Fırat Kalkanı'na "Türk Tankları" Türk tankları, darbe girişimi sırasında olduğu gibi Fırat Kalkanı Operasyonu ile birlikte tekrar gündemde. Peki Ankara'nın 'tank gücü' neleri içeriyor? / 12:14 Gerek başarısız darbe girişimi sırasında sokaklarda dolaşırken gerekse Suriye sınırında muhalifi olan savaşçılar tarafından füzelerle vurulurken Ankara nın tankları bu sene birçok kez haberlere konu oldu. Son olarak Türk tankları, Suriye sınırının diğer tarafına geçerek IŞİD i, Türkiye sınırı boyunca elinde tuttuğu son bölgelerden temizledi. Ayrıca, ABD destekli Kürt savaşçılara karşı da savaştı. Bu olay, Beyaz Saray ı sinir bozucu bir ikilemin içerisine soktu. Türk tanklarının neden bu kadar aktif olduğunu anlamak kolay. Ülke on yıllardır karşı karşıya kaldığı en büyük jeopolitik krizlerden birisini yaşıyor. Ayrıca, elinde 2400 tanktan oluşan Fransa, Almanya ve Birleşik Krallığın tank güçlerinin toplamından dahi daha fazla bir güç bulunduruyor.

2 Ancak Alman Yapımı Türk Leopard 2A4 tanklarının sadece 354 ü modernize durumda. Bu tankların modernize edilme tarihleri ise Türk tanklarının büyük çoğunluğunu Amerikan yapımı M-48 ve M-60 Patton lar oluşturuyor. Küba Füze Krizi ile aynı yılda hizmete giren bu tank oldukça yaşlı. Ancak ilginçtir ki M-60 lar çok sayıda muharebe gördü. Türk M-48 tankı

3 Türkiye nin gözde tankı ile tanışın Adını M-48 Patton dan sonra ve ünlü Amerikan generalinden alan M-60, Sovyet T-54 tankını ağır zırhı ve M mm topu ile alt etmek için tasarlanmıştı. Son Patton olan M-60 içinde hepsi 90mm topa sahip M-46, M-47 ve M-48 i de bulunduran ailenin bir parçası. M-60, mühendis ve köprü kuran varyantları dışında Vietnam savaşında yer almamıştı. Buna rağmen 1973 Yom Kippur Savaşı nda İsrail e ait 170 M-60 ve Centurion tankı, Golan tepelerine saldıran Suriye ye ait 800 T-54 ve T-62 yi püskürttü. Tarihteki en yoğun zırhlı savaşa sahne olan bu birkaç günde İsrail tank ve topçuları Suriye taarruzunu ezerek karşı saldırıya geçti ve Şam şehrini vurabilecek mesafeye kadar ilerledi. Patton o kadar çok sevildi ki İsrail birkaç çeşit Mag ach Patton geliştirdi ve üretti. Bunların en sonuncusu 2014 e kadar hizmet verdi. Ancak savaş Patton un dünyada yeni yeni çoğalmaya başlayan anti-tank füzelere karşı dayanıksız olduğunu ispatladı. M-60 ların Süveyş Kanalı nı geçen Mısır piyadelerine karşı başlattığı saldırıda bu piyadeler İsrail tanklarını (hidrolikleri infilak etmeye yatkın) taşınabilir AT-3 Sagger füzeleri ile havaya uçurdu. Sovyetler Birliği tank filosunu güçlendirmek için 1970 lerde T-72 tankını tanıttı. Bu gözde araç zamanının en güçlü zırh ve topuna sahipti. 80 li yıllarda ABD ordusu M60 ları Sovyet dönemi muadillerine karşı Patton a göre çok daha büyük bir güç ortaya koyan M-1 Abrams ile değiştirmeye başladı. Abrams sadece üstün bir tank avcısı olmakla kalmıyordu. Kompozit zırhı onu çukur imlalı savaş başlığına sahip anti-tank füzelerine karşı daha iyi koruyordu. M-60A1 ve A3 Patton tankları, ABD ordusuna 1991 Körfez Savaşı sırasında da hizmet etti. Irak ve Kuveyt güçlerine karşı verilen savaşta 100 tank imha edilirken sadece bir Patton kaybedildi. M-60 ın zafiyetleri neler? Ana silahının cephanesi M1 Abrams da olduğunun aksine ayrı bir şekilde istiflenmediği için zırhı delindiğinde mermilerin patlama olasılığını yüksek. Modern zırhlarda bu çok büyük bir sorun değil. Ancak M-60, 253mm RHA zırhına denk modern olmayan bir ön zırha sahip.

4 Buna karşın, 90 dönemindeki 120 ve 125 mm sabot topları 800 RHA değerine denk zırhları delebiliyordu. AT-17 Kornet anti-tank füzesi ise 1300mm zırhlara dahi nüfuz edebiliyor. Bugün Türkiye nin elinde 3 tip M-60 tankı mevcut. Bunlar, gece muharebesi için geliştirilmiş termal görüşe sahip 658 M-60A3 TTS, İsrail tarafından geliştirilmiş 170 M60A1 Sabra Mark II (Türk ordusunda M-60T olarak anılıyor.) ve henüz M-60T ye yükseltilmemiş 104 M-60A1 den oluşuyor. Buna ek olarak Türk ordusu 758 adet eski M-48A5 Patton u da elinde bulunduruyor. Türkiye bir zamanlar 3000 e yakın M-48 i kumanda ediyordu. Bunlardan bazıları 1972 Kıbrıs harekâtında da kullanılmıştı. Bu eski araçlar, daha sonraları M-60A1 ve A3 lerde de kullanılan 105mm toplar ile güçlendirildi. Modernize edilmiş M-60T ler, Abrams ın ana silahı ile karşılaştırılabilir bir performans gösteren İsrail yapımı 120mm MG253 topunu kullanıyor. Saatte 34 mile (yaklaşık 54km/s) ulaşabilen motorları yine de modern tankların çoğundan daha yavaş. Top kulesi ise güçlendirilmiş aplik zırha sahip. Bir sıralar, aynı aplik zırha sahip bir İsrail Magach 7C tankının Hizbullah tarafından art arda ateşlenen 18 AT-3 Sagger füzesine dayanarak bu olaydan zırhı delinmenden çıktığı rapor edilmişti. Ancak Sagger füzelerinin 1960 lardan kalma olduğunu ve günümüz füzelerinin çok daha yüksek delici güce sahip olduğunu da unutmamak gerekir. Söylenene göre M-60T patlayıcı reaktif zırha füze veya top zırha ulaşmadan patlatan patlayıcı tuğlaları - da sahip. Bunların tankı - taşınabilir anti-tank sistemlerinin ateşlediği çukur imlalı savaş başlığına sahip füzelerden - en iyi koruyanı ise ERA. Buna rağmen, Türkiye nin elindeki M-60 ların bazıları, hepsi de olabilir, reaktif zırhtan

5 yoksun. Bunun yerine ek aplik zırha sahip. Türk M-60 tankı El Rai'ye ilerliyor, Eylül 2016 M-60 lar tehlikede Türk tankları tecrübeden yoksun değil den bu yana Türk bağımsızlık isteyen Kürt ayrılıkçılara karşı savaşıyor. Kürt ayrılıkçı grupların en çok öne çıkanı Kürdistan İşçi Partisi ya da PKK. Ayrıca Ankara, Kürt ayrılıkçıların Irak ve Suriye deki ilerlemelerine de karşı çıktı yılında, 60 adet Türk M-60 tankı Irak sınırının karşısına geçerek PKK kamplarını hedef alan Güneş Operasyonunu gerçekleştirdi. Suriye İç Savaşı patlak verdiğinde Ankara, sınır boyunca M-60 tankları yerleştirdi ve Beşar Esad a karşı olan muhaliflere destek sağladı. Bu tanklar, Rejim güçleri tarafından ateşlenen ve Türkiye ye düşen cephanelere karşı misli ile mukabele etti. Suriye nin kuzeyinde çeşitli bölgeleri ellerinde bulunduran Kürt savaşçılar da Türk hükümetini endişelendirdi. Bunların çoğu YPG (Halk Koruma Birlikleri) sancağı altında savaşıyor. Ankara, bu savaşçıların büyük kısmının PKK üyelerinden oluştuğunu iddia ediyor. IŞİD, PYD/YPG nin elinde bulunan sınır şehri Ayn el Arab a (Kobani) saldırdığında çatışmayı gözetleyen Türk M-60 tankları, IŞİD birliklerine karşı ateş açmamıştı. Türk Hükümeti, uluslararası toplumun da baskısıyla kuşatma altındaki YPG ye destek olmaya giden savaşçıların sınırdan geçişine izin verdi.

6 Çünkü o sırada YPG, IŞİD e karşı savaşan en güvenilir güçlerden birisiydi. Washington YPG ye geniş yardım sağlamaya başladı. Önce IŞİD e karşı hava saldırıları ve havadan ikmal daha sonraları Özel Kuvvet timleri ile YPG yi desteklediler. Ankara, bu arada PKK ile bir ateşkes anlaşmasına vardı ve 2013 te çözüm sürecini başlattı. Bununlar birlikte, HDP Haziran 2015 seçimlerinde büyük kazanımlar elde etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, PKK tarafından gerçekleştirilen bombalı saldırıları işaret ederek ateşkesi sonlandırdı. Aynı zamanda, Türkiye IŞİD militanlarının sınırı geçmesine engel olmak için denetimleri artırdı. Bunu takiben IŞİD, yüzlerce sivilin ölümüne sebep olan saldırılar silsilesini başlattı. Ankara nın demir canavarları iki grupla da savaşıyor. 21 Nisan da, Başika kampında Iraklı güçleri eğitim amaçlı kullanılan bir Türk M-60 tankının IŞİD e ait bir Kornet anti-tank füzesi ile vurulma videosu ortaya çıktı. Türk birlikleri karşılık verdi ve TSK nın açıklamasına göre 32 IŞİD militanını öldürdü. Kornet, Rus yapımı füzelerin en etkililerinden birisi olmakla birlikte ikili patlayıcılı başlığı sayesinde M-1 Abrams ve İsrail yapımı Merkava tanklarının zırhlarını delmeyi başarıyor. (Olaydan sonra sunulan bu resimde füzenin araca zarar verdiği ancak zırhı delemediği görülüyor.) Zarar gören Türk M-60T tankı, Irak, Başika Zırh, üzerine düşeni yapmış ki mürettebattan hayatını kaybeden yok. Yine de füze o an için tankı etkisiz bırakmış görünüyor.

7 Füzenin Patton un kütle merkezi yerine topçu kulesinin yan tarafına çarptığı görülüyor. Bu yüzden, füzenin tam etkisini gösterememiş olması muhtemel. Mayıs 2016 da PKK nın iki Türk M-60 ını imha ettikleri iddia edilmişti. Olaya ait bir video kaydında ateşledikleri füze, bir tepede siperin arkasında mevzilenmiş tanka isabet eden bir anti-tank takımının olaydan sonra kutlama yaptıkları görülüyor. Patton ve Leopard tankları, 15 Temmuz darbe girişiminin parçası olarak Ankara ve İstanbul da sokaklara çıkarılmış, köprü ve diğer stratejik yerlere girişi engellemişlerdi. Genelkurmay Başkanı nın açıklamasına göre darbe girişiminde 74 ü tank 246 zırhlı araç cuntacılar tarafından sahaya sürüldü. Bazıları hükümeti destekleyen insanların üzerine makineli tüfeklerle ateş açarken diğerleri de TBMM ye ateş açtı. Hatta bir M60 ın yolunu kapatan arabaları ezip geçtiği görüldü. Bununla birlikte, birçok tank mürettebatı, araçlarını çevreleyen kalabalıklara ateş açmak istemedi. 16 Temmuz sabahına doğru darbe girişimi bastırılırken şaşkına dönen tankçılar sivillere teslim oldu. Cerablus yakınlarında atış yapan Türk M-60A3 tankları Fırat Kalkanı Geçtiğimiz aylarda, Türkiye nin tank ve mürettebat kaybında artış görüldü. 24 Ağustos ta Türkiye, Fırat Kalkanı Operasyonu nu başlattı.

8 Çoğunluğu M-60A3 lerden oluşan düzinelerce Patton, Türkiye destekli muhaliflerin, IŞİD in elinde bulunan Cerablus kentine başlattığı saldırıya destek verdi. IŞİD, karşılık vermeden geri çekilirken Türk güçleri PYD nin elinde bulunan köylere kadar ilerledi. 27 Ağustos ta bir Kürt anti-tank ekibi, Amerikan yapımı TOW füzesi ile bir Patton u devre dışı bıraktı. Bu olay, operasyonda ilk defa bir Türk askerinin hayatını kaybetmesine neden oldu. Bundan kısa süre sonra ortaya çıkan bir videoda ikinci bir Türk Patton unu patladığı görüldü. Bunlara ek olarak Kürt savaşçıların (YPG), 4 Türk tankını daha patlattığı veya hasar verdiği iddia edildi. Buna rağmen Türk taarruzu PYD yi birkaç köyden uzaklaştırdı ve çok sayıda PYD li Fırat ın doğusuna çekildi. İki bölgesel müttefiki arasındaki çatışma yüzünden zor durumda kalan Washington un baskısı(muhtemelen) ile taraflar arasındaki çatışma durdu. 3 Ağustos tarihinde bir Türk taburu, Amerikan yapımı HIMARS roket bataryalarından yaptığı atışlarla Al Rai kasabası çevresinde yeni bir cephe açan muhaliflere destek verdi. Bu defa Türk güçleri, IŞİD militanları ile karşı karşıya gelmeden terör örgütünün, Türkiye Suriye sınırındaki son mevzilerini başarı ile yok etti. IŞİD, 7 Ağustos tarihinde Al Rai yakınlarındaki iki Türk Patton unu (büyük ihtimalle Kornet füzeleri ile ) vurduklarını gösteren bir video yayınladı. Rus güdümlü füzesinin gücüne tanıklık ettiğimiz bu videoda ilk tank alevler içinde kalırken ikinci tankın bir toz bulutu ve enkaz içinde infilak ettiği görülüyor. Sonraki gün IŞİD savaşçıları, Tal Hawa kasabası yakınlarında bir başka Patton un patlamasını video ile kayıt altına aldı. Bu olaylarda M-60 ların hull-down (bir tepenin arkasında sadece atış yapabilecek kısmı görünen) denilen mevzide olmadıklarını da belirtmek gerekiyor. Eğer bu şekilde mevzilenmiş olsalardı anti-tank füzelerinin isabet oranı ve aldıkları hasar daha düşük olurdu. Fırat Kalkanı, Türk tanklarının Suriye sınırını ilk geçişleri değil in Şubat ayında 39 Patton dan oluşan bir tabur, Süleyman Şah türbesini taşımak için yapılan operasyonun bir parçası olarak sınırı geçmişti. Türk Hükümeti, IŞİD in türbeyi ele geçirip zarar verebileceği konusunda endişeliydi.

9 Türk Leopard tankı ana topunu ateşliyor Geç gelen Leopard lar Patton ların maruz kaldığı zarar, Offiziere i Türkiye nin üstün Leopard 2 leri nerede? sorusunu sormaya teşvik etti. Leopard 2 tankı, Amerikan yapımı Abrams ın Alman yapımı muadili ve Sovyet yapımı çağdaşlarını, atış gücü ve savunma alanlarında saf dışı bırakan yeni nesil bir ana muharebe tankı. Türkiye de de bulunan 2A4 modeli, otomatik yangın bastırma sistemi ve gelişmiş titanyum-tungsten zırhı sayesinde tankın ilk büyük modernizasyonu olma özelliğini taşıyor. 2A4 modeli, Soğuk Savaş ın son yıllarına doğru hizmet vermeye başladı. Sovyetler Birliği nin yıkılışının ardından Almanya, bu canavarın yüzlercesini satarak ordusunu küçülttü li yılların henüz başında Berlin, 354 Leopard 2 nin Türkiye ye satışını onayladı. Şu an 30 yaşında olan 2A4 modeli artık gününün en iyi tankı değil. Buna rağmen, Patton dan çok daha güçlü durumda. 2A4 ün ön zırhı yaklaşık 700mm RHA değerine sahip. Şu anda Alman ordusunun elinde, çok daha uzun bir namlu ve 2A4 ün kutumsu kulesi ile karşılaştırıldığında uzay aracı gibi görünen bir zırha sahip 2A5 ve 2A6 modelleri

10 bulunuyor. Türkiye, kendi 2A4 geliştirmelerini yaptı. Ancak bu geliştirmeler henüz tanklara uygulanmadı. Türk Leopard 2 leri, Suriye sınırının çok uzağında, Yunanistan ile Türkiye arasında konuşlandırılmıştı. Ancak, Eylül ayının başlarında trenlere yüklenerek Suriye sınırına sevk edildikleri söylendi. Henüz muharebeye girdiklerine dair bir kanıt yok. Ankara nın elinde M-60 Patton dan 4 yıl sonra hizmete giren yaklaşık 400 Alman Leopard 1 tankı da bulunuyor. Leopard 1 oldukça hızlı ve düzgün bir topa sahip ancak zırhı yeterince ağır değil. Türk Leopard 1 leri, isabet oranını ve gece savaşı kabiliyetlerini artıran yerli yapım Volkan hedefleme sistemi ile güçlendirilmiş durumda. Ankara, geliştirilmiş boşluklu zırh ve takoz biçimli silah muhafazasına sahip 227 Leopard 1A3 ü de elinde bulunduruyor. Bununla beraber Leopard 1 in zırhı - M-60 da da olduğu gibi - modern anti-tank silahlarına karşı zayıf. Türk ordusu, yerli yapım ana muharebe tankı Altay ı (Güney Koreli K-2 Black Panther in muadili) bekliyor. Altay, muhtemelen Abrams ve modernize Leopard 2 ler ile yakın bir seviyede yer alacak. Ancak, şu ana kadar sadece 4 Altay mevcut ve 2017 ye kadar tam kapasiteli üretime başlanması beklenmiyor. Ankara nın diğer canavarları Türkiye, tankların yanı sıra, yakın zamandaki çatışmalarda içinde yerli yapım olanların da olduğu çeşitli zırhlı araçları da kullandı. ACV-15 Zırhlı Muharebe Aracı, Türkiye nin Suriye deki IŞİD ve YPG mevzilerine yaptığı baskında öne çıktı. Vietnam savaşında personel taşıma amaçlı kullanılan eski M113 ten esinlenerek geliştirilen ACV-15, ACV-300 adı ile de anılıyor.

11 Türk ACV-15 Zırhlı Muharebe Aracı El Rai'ye ilerliyor Amerikan Ordusu, M-113 leri daha ağır zırh ve silahlara sahip M-2 Bradley ile değiştirdi. Diğer taraftan kendi 25 mm top taretine sahip ACV-15, M-113 ü düşük maliyetli bir Bradley e dönüştürüyor. Çok sayıda ACV-15 ise 50 kalibre makineli tüfeğe sahip. İki araç da boşluklu seramik zırh panellerine sahip. Türkiye, - anti-tank ve havan taşıyan varyantları da içeren 2000 den fazla ACV-15 i elinde bulunduruyor. Türkiye-Suriye sınırında hizmet veren zırhlı araçlardan bir tanesi de T-155 Fırtına. Fırtına Obüsü, 155mmlik uzun namluları sayesinde cephaneye göre değişmekle beraber km ye kadar atış yapabiliyor. Dakikada 2-3 atış yapabilme yetisine sahip Fırtınalar aynı zamanda hepsi aynı anda hedefe giden üçlü seri atışı 15 saniye içinde yapabiliyor. Türk ordusu, 100 ün üzerinde Fırtına Obüsünü sahada hali hazırda kullanıyor. Fırtına Obüsleri ilk olarak 2008 yılında Irak taki PKK güçlerine karşı kullanıldı.

12 T-155 Fırtına O tarihten bu yana görünüşe göre - bazıları sınırın çok yakınına olmak üzere - Suriye sınırında da birçok hedefe atış için kullanıldı. 30 Nisan da IŞİD, AT-13 Metis-M füzeleri ile 3 Fırtına Obüsünü ortadan kaldırdıkları videoyu yayınladı. Çoğu kundak motorlu topta da olduğu gibi Fırtınaların zırhları güdümlü füzelere karşı zayıf. Bu olay, araçların neden bu kadar açık bir pozisyonda

13 mevzilendiği sorusunu akıllara getiriyor. Fırtına Obüsleri, Fırat Kalkanı na atış desteği sağlıyor. Otokar Kobra, Humwee DNA sına sahip türüne az rastlanır bir zırhlı araç. Bilhassa Humwee ile aynı süspansiyon ve dingil aralığına sahip. Ancak, Humwee nin aksine v şeklindeki gövdesi, başından beri mayın ve hafif silah atışına dayanabilmesi için tasarlanmış. Gözlemleme, anti-tank ve havan taşıyan versiyonları da dâhil birçok değişik varyantı mevcut. Ana versiyon 8 yolcu taşıma kapasitesine ve 12.7 mm makineli tüfek veya otomatik bomba atara sahip. Kobralar, PKK ya karşı çok sayıda çatışmaya katıldı. PKK lı savaşçılara tuzak kurdukları birçok video mevcut. Bunun karşılığında araçlara da çok sayıda tuzak kuruldu. Azerbaycan'ın hizmetindeki Otokar Kobra Kobra nın mayın ve patlayıcılara olan dayanıklılığı, PKK lı savaşçıları daha büyük bombalar kullanmaya itti. Ağustos 2015 te Siirt te 900 kg EYP ile yapılan saldırı bir Kobra yı patlatmış ve araçtaki 8 askerin de hayatını kaybetmesine yol açmıştı. Ayrıca Kobraların, Nijerya ordusunun Boko Haram a karşı yürüttüğü savaşta, 2008 de

14 Rusya ya karşı Gürcü hizmetinde ve Türk birlikler tarafından Afganistan da kullanıldığı görüldü. Eskisine nazaran iki katı ağırlığa sahip olan ve EYP'lere karşı çok daha dayanıklı yeni Kobra II yakında faaliyete geçiyor. Türkiye, içlerinde Kirpi, Ejder ve Akrep in de bulunduğu yüzlerce yerli üretim zırhlı personel taşıyıcıyı elinde bulunduruyor. Sırada ne var? 16 Eylül de Türk tankları, TSK destekli muhaliflerin IŞİD in elindeki El-Bab şehrine başlattıkları taarruza destek vermek için yola çıktı. Bu taarruzda 12 kadar kasaba ele geçirilirken IŞİD, 18 Eylül de bir Türk tankını etkisiz hale getirdiklerini iddia etti. Türk M-60 tankları Görünüşe göre Türk zırhlı araçları, Suriye ordusu ile karşı karşıya gelme olasılığını bir kenara bırakırsak, ilerleyen zamanlarda hem IŞİD hem de YPG ile sık sık karşıya gelecek gibi görünüyor. Washington, Türkiye nin silahlarının IŞİD e yönelmiş şekilde kalmasını tercih edecektir ancak Ankara ve PKK/YPG araşındaki düşmanlık çok daha uzun zaman önceye dayanıyor. War Is Boring yazarı SEBASTIEN ROBLIN tarafından kaleme alınan bu analiz Mepa News okurları için tercüme edildi.

15 2015 Mepa News Tüm Hakları Saklıdır! Kaynak Gösterilmeden Alıntı Yapılamaz! Tasarım ve Yazılım: Mepanews

NATO, Rusya'nın yeni tanklarından endişelenmeli mi?

NATO, Rusya'nın yeni tanklarından endişelenmeli mi? NATO, Rusya'nın yeni tanklarından endişelenmeli mi? Rusların APS teknolojisine karşı harekete geçen Norveç, diğer NATO ülkelerinin de aynı şeyi yapması gerektiğine inanıyor. 30.05.2017 / 13:26 Rusya'nın

Detaylı

TSK'dan Sınır Ötesi IŞİD Operasyonu

TSK'dan Sınır Ötesi IŞİD Operasyonu TSK'dan Sınır Ötesi IŞİD Operasyonu TSK Müşterek Özel Görev Kuvveti ve koalisyon hava kuvvetleri tarafından Suriye'nin Cerablus bölgesinin IŞİD'ten geri alınması için operasyon başlatıldı 24.08.2016 /

Detaylı

Fırat Kalkanı harekatı Başladı

Fırat Kalkanı harekatı Başladı Fırat Kalkanı harekatı Başladı Suriye nin kuzeyine yönelik Fırat Kalkanı harekatı kapsamında tank birlikleri, Suriye sınırından içeri girdi. Cerablus a doğru hareket eden tanklar, IŞİD hedeflerini vuruyor.

Detaylı

Analiz: IŞİD'in Musul Propagandası

Analiz: IŞİD'in Musul Propagandası Analiz: IŞİD'in Musul Propagandası Musul'daki bombalı araç saldırılarının yer aldığı ikinci propaganda filmini masaya yatırdık. 12.01.2017 / 12:11 IŞİD geçtiğimiz günlerde Musul ile ilgili yeni bir propaganda

Detaylı

M113 MODERNIZASYONU VE ÖMÜR UZATMA ÇÖZÜMLERI ARAÇ AİLESİ

M113 MODERNIZASYONU VE ÖMÜR UZATMA ÇÖZÜMLERI ARAÇ AİLESİ www.fnss.com.tr M113 MODERNIZASYONU VE ÖMÜR UZATMA ÇÖZÜMLERI ARAÇ AİLESİ M113 MODERNIZASYONU VE ÖMÜR UZATMA ÇÖZÜMLERI 62 GENEL BAKIŞ FNSS nin modernizasyon ve ömür uzatma çözümleri, tüm M113 Araç Ailesinin;

Detaylı

M113 MODERNIZASYONU VE ÖMÜR UZATMA ÇÖZÜMLERI

M113 MODERNIZASYONU VE ÖMÜR UZATMA ÇÖZÜMLERI M113 62 MODERNIZASYONU VE ÖMÜR UZATMA ÇÖZÜMLERI MEVCUT M113 FILOSU NEDEN MODERNIZE EDILMELI? M113 araç ailesinin, pek çok orduda uzun yıllar kullanımda kalacak olması Hizmet ömrünü uzatmak, performansını

Detaylı

Alman Ordusu Kürt Savaşçıları Eğitmek için Oyuncak Tank Kullanıyor

Alman Ordusu Kürt Savaşçıları Eğitmek için Oyuncak Tank Kullanıyor Alman Ordusu Kürt Savaşçıları Eğitmek için Oyuncak Tank Kullanıyor YAZAN: ERCAN CANER Ercan Caner, Elektrik ve Elektronik Mühendisliğinin yanı sıra, uçak ve helikopter lisanslarına sahip olan Caner, BİTES

Detaylı

AKINCI PALETLİ ZIRHLI MUHAREBE ARACI

AKINCI PALETLİ ZIRHLI MUHAREBE ARACI AKINCI 12 PALETLİ ZIRHLI MUHAREBE ARACI GÖREVE ÖZGÜ ÖZELLIKLER Çok maksatlı görev yeteneği Mekanize / Zırhlı piyade Keşif Düşük ve yüksek yoğunluklu muharebeler Piyade müstakil operasyonları Özel operasyonlar

Detaylı

Fırtına obüsleri, Cirit füzeleri, hassas güdümlü Kit ler, PYD ve DEAŞ terör yuvalarını yerle bir ediyor!

Fırtına obüsleri, Cirit füzeleri, hassas güdümlü Kit ler, PYD ve DEAŞ terör yuvalarını yerle bir ediyor! Fırtına obüsleri, Cirit füzeleri, hassas güdümlü Kit ler, PYD ve DEAŞ terör yuvalarını yerle bir ediyor! 1 / 20 Operasyona katılan komandolar milli Piyade tüfeği MPT-76'yı kullanıyor. Özellikle yerli İHA'nın

Detaylı

M113 Modernizasyonu ve Ömür Uzatma Çözümleri ARAÇ AİLESİ

M113 Modernizasyonu ve Ömür Uzatma Çözümleri ARAÇ AİLESİ www.fnss.com.tr M113 Modernizasyonu ve Ömür Uzatma Çözümleri ARAÇ AİLESİ M113 Modernizasyonu ve Ömür Uzatma Çözümleri Mevcut M113 filosu neden modernize edilmeli? M113 Araç Ailesinin, Pek Çok Orduda Uzun

Detaylı

Muhalifler Şam'daki son kalesini savunuyor: Beşinci senesine yaklaşan 'Cobar direnişi'

Muhalifler Şam'daki son kalesini savunuyor: Beşinci senesine yaklaşan 'Cobar direnişi' Muhalifler Şam'daki son kalesini savunuyor: Beşinci senesine yaklaşan 'Cobar direnişi' Muhaliflerin Şam'ın merkez mahallelerinden Cobar'daki hakimiyeti beşinci senesine girerken, bölge tam kuşatma tehdidi

Detaylı

AKINCI ZMA PALETLİ ZIRHLI MUHAREBE ARACI

AKINCI ZMA PALETLİ ZIRHLI MUHAREBE ARACI AKINCI ZMA PALETLİ ZIRHLI MUHAREBE ARACI 22 Genel Bakış AKINCI Zırhlı Muharebe Aracı (AKINCI ZMA); 350/400 BG dizel motor ve otomatik transmisyonlu güç paketi sayesinde ana muharebe tankları ile ortak

Detaylı

Uzaktan Komutalı Silah Sistemleri.

Uzaktan Komutalı Silah Sistemleri. Uzaktan Komutalı Silah Sistemleri www.aselsan.com.tr UZAKTAN KOMUTALI SILAH SISTEMLERI (UKSS) ASELSAN, Uzaktan Komutalı Silah Sistemleri alanında dünyadaki lider firmalardan biridir. Kara ve deniz platformlarına

Detaylı

ZMA-15 PALETLİ ZIRHLI MUHAREBE ARACI

ZMA-15 PALETLİ ZIRHLI MUHAREBE ARACI ZMA-15 PALETLİ ZIRHLI MUHAREBE ARACI 28 Genel Bakış Zırhlı Muharebe Aracı (ZMA-15); 350/400 BG dizel motor ve otomatik transmisyonlu güç paketi sayesinde ana muharebe tankları ile ortak hareket yeteneğine

Detaylı

İhtiyar casus RC-135 iz peşinde

İhtiyar casus RC-135 iz peşinde İhtiyar casus RC-135 iz peşinde Gövdesi, Boeing in 1950 lerde tasarladığı ilk yolcu uçağı 707 Askeri ilk görevi ise havadan yakıt ikmali... Ama taşıdığı teknolojiler kimsede yok. ABD hala 707 nin casus

Detaylı

Ocak 1995: Nehri yüzerek geçen Çeçen gerillalar Rus tankını imha etti

Ocak 1995: Nehri yüzerek geçen Çeçen gerillalar Rus tankını imha etti Ocak 1995: Nehri yüzerek geçen Çeçen gerillalar Rus tankını imha etti Birinci Çeçen Savaşı'nda, Grozni kuşatması esnasında gerçekleştirilen saldırı ve başarılı askeri taktik, ABD ordusu kitaplarında okutuluyor.

Detaylı

ABD'nin iki seçeneği kaldı: Ya gücünü artır ya da Taliban'a göz yum

ABD'nin iki seçeneği kaldı: Ya gücünü artır ya da Taliban'a göz yum ABD'nin iki seçeneği kaldı: Ya gücünü artır ya da Taliban'a göz yum Kunduz'da yaşanan savaş ABD için iki seçeneği ortaya çıkardı; ya işgal güçlerini artıracak yada Taliban'ın ilerleyişine göz yummak zorunda

Detaylı

SINIFINDA RAKİPSİZ. ejderyalcin.com.tr

SINIFINDA RAKİPSİZ. ejderyalcin.com.tr SINIFINDA RAKİPSİZ Ankara Organize Sanayi Bölgesi Avrupa Hun Caddesi No: 6 06935 Sincan ANKARA / TÜRKİYE t:+90.312.267 05 30 f:+90.312.267 01 55 www.nurolmakina.com.tr NurolMakina ejderyalcin.com.tr OPERASYONEL

Detaylı

PARS 8X8 TAKTIK TEKERLEKLI ZIRHLI ARAÇ

PARS 8X8 TAKTIK TEKERLEKLI ZIRHLI ARAÇ PARS 8X8 32 TAKTIK TEKERLEKLI ZIRHLI ARAÇ TEMEL ÖZELLİKLER Şoför/Komutan için mevcut durum bilgisi sağlayan önde ve arkada iki adet termal ve CCD gündüz kameraları Tüm tekerleklerden direksiyon kontrolü

Detaylı

Gülen'in Haki Cübbesi Darbe Sinyali Miydi?

Gülen'in Haki Cübbesi Darbe Sinyali Miydi? Gülen'in Haki Cübbesi Darbe Sinyali Miydi? Türk istihbarat kaynaklarına göre Fetullah Gülen ordudaki takipçilerine darbe girişiminin sinyalini aylar önce vermişti. 30.07.2016 / 13:18 ABD'nin en çok satan

Detaylı

Bağdat hükümeti ilerleyemiyor: Musul'da son durum ne?

Bağdat hükümeti ilerleyemiyor: Musul'da son durum ne? Bağdat hükümeti ilerleyemiyor: Musul'da son durum ne? Musul Operasyonu sürerken şehirde IŞİD'in elinde birkaç mahalle kalmış durumda ancak hükümet güçleri ve Şii milislerin ilerleyişi durdu. 07.06.2017

Detaylı

Dunkirk'ün gerçek tarihi

Dunkirk'ün gerçek tarihi Dunkirk'ün gerçek tarihi Tüm zamanların ilk on savaş filmleri arasında gösterilen Dunkirk'te, savaşın gerçek kahramanları gözardı mı edildi? 17.08.2017 / 13:25 Hindistanlı askerlerin yardımı olmasaydı,

Detaylı

Yermük Kampı'nda IŞİD-El Kaide Çatışmaları

Yermük Kampı'nda IŞİD-El Kaide Çatışmaları Yermük Kampı'nda IŞİD-El Kaide Çatışmaları IŞİD ve El Kaide'nin bölgesel kolu arasında başlayan çatışmalar 3 haftadır sürüyor. 25.04.2016 / 09:57 Suriye nin başkenti Şam daki Yermük Kampı, geçtiğimiz haftalarda

Detaylı

American Airborne (Ruhi) vs Soviet Strelkovy Batalon (Batuhan) 1750 pts & Mid-War Pincer

American Airborne (Ruhi) vs Soviet Strelkovy Batalon (Batuhan) 1750 pts & Mid-War Pincer American Airborne (Ruhi) vs Soviet Strelkovy Batalon (Batuhan) 1750 pts & Mid-War Pincer 7 Şubat 2013 Perşembe Brifing: Savunan ve saldıran tarafların olduğu bir senaryo Pincer. Bu senaryoda masa boylamasına

Detaylı

Uzaktan Komutalı Silah Sistemleri.

Uzaktan Komutalı Silah Sistemleri. Uzaktan Komutalı Silah Sistemleri www.aselsan.com.tr Uzaktan Komutalı Silah Sistemleri (UKSS) ASELSAN, Uzaktan Komutalı Silah Sistemleri alanında dünyadaki lider firmalardan biridir. Kara ve deniz platformlarına

Detaylı

American Tank Company (Ruhi) vs Afrika Schützenkompanie (Levent) 1750 pts & Mid-War Hold the Line

American Tank Company (Ruhi) vs Afrika Schützenkompanie (Levent) 1750 pts & Mid-War Hold the Line American Tank Company (Ruhi) vs Afrika Schützenkompanie (Levent) 1750 pts & Mid-War Hold the Line 25 Ağustos 2013 Pazar Brifing: Görev isminden de anlaşılacağı gibi hattı tutan bir birliğe bir diğerinin

Detaylı

Son 5 yıldır Orta Doğu pazarında %48 gibi bir Pazar kaybı yaşayan Türkiye, bu pazarı tekrar kazanabileceği değerlendirilmektedir.

Son 5 yıldır Orta Doğu pazarında %48 gibi bir Pazar kaybı yaşayan Türkiye, bu pazarı tekrar kazanabileceği değerlendirilmektedir. 1 12 Mart 2019 SIPRI 2018 GÜNCELLEMESİ SIPRI Mart 2019 tarihi itibari ile 2018 yılı ihracat ve ithalat verilerini güncellemiştir. Bu güncellemede dikkati çeken husus 2014-2018 döneminde Türk Savunma ve

Detaylı

ABD Suriye Rejimi'nin hava üssünü vurdu

ABD Suriye Rejimi'nin hava üssünü vurdu ABD Suriye Rejimi'nin hava üssünü vurdu Saldırı Rusya bilgilendirilerek yapıldı. 07.04.2017 / 10:52 Pentagon'da gazetecilere açıklama yapan Albay Jeff Davis, "Başkan'ın talimatıyla ABD kuvvetleri, Suriye

Detaylı

PARS III 8x8 TAKTİK TEKERLEKLİ ZIRHLI ARAÇ (TTZA)

PARS III 8x8 TAKTİK TEKERLEKLİ ZIRHLI ARAÇ (TTZA) www.fnss.com.tr PARS III 8x8 TAKTİK TEKERLEKLİ ZIRHLI ARAÇ (TTZA) PARS III 8X8 TAKTİK TEKERLEKLİ ZIRHLI ARAÇ (TTZA) Göreve Özgü Özellikler Şoför/Komutan için Mevcut Durum Bilgisi Sağlayan Önde ve Arkada

Detaylı

MİLLİ GURURU. Türkiye nin. YILMAZ: 2023 TE HEDEFİMİZ 25 MİlYAr DOlAr İHrAcAT YAPMAK

MİLLİ GURURU. Türkiye nin. YILMAZ: 2023 TE HEDEFİMİZ 25 MİlYAr DOlAr İHrAcAT YAPMAK Türkiye nin MİLLİ YILMAZ: 2023 TE HEDEFİMİZ 25 MİlYAr DOlAr İHrAcAT YAPMAK 2015 yılında 5 milyar ciroya ulaşan savunma sanayisi sektörü, 1.7 milyar lık ihracata imza atıyor. Türk savunma sanayisinin her

Detaylı

Dünyada silahlanma artıyor, Türkiye 20'nci sırada

Dünyada silahlanma artıyor, Türkiye 20'nci sırada Dünyada silahlanma artıyor, Türkiye 20'nci sırada Bonn Uluslararası Silahsızlanma Merkezi nin 2016 Küresel Silahlanma Endeksi'ne göre askeri harcamalarda İsrail başı çekerken Türkiye 20'nci sırada. 02.12.2016

Detaylı

1. ABD Silahlı Kuvvetleri dünyanın en güçlü ordusu

1. ABD Silahlı Kuvvetleri dünyanın en güçlü ordusu 2016 yılında 126 ülkenin ordusu değerlendirilmiş ve dünyanın en güçlü orduları sıralaması yapılmıştır. Ülkenin sahip olduğu silahlı gücün yanında nüfusu, savaşabilecek ve askerlik çağına gelen insan sayısı,

Detaylı

Türkiye ve İran arasında 'mantık evliliği'

Türkiye ve İran arasında 'mantık evliliği' Türkiye ve İran arasında 'mantık evliliği' İki ülke, Suriye ve Irak'ta ortak hareket etmenin yollarını arıyor. 21.08.2017 / 16:22 Ahmad Majidyar Middle East Institute Geçtiğimiz Çarşamba günü İran Genelkurmay

Detaylı

NATO Zirvesi'nde Gündem Suriye ve Rusya

NATO Zirvesi'nde Gündem Suriye ve Rusya NATO Zirvesi'nde Gündem Suriye ve Rusya Zirveye, aralarında Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkanı Obama nın da bulunduğu 28 ülkenin devlet ve hükümet başkanı katılıyor. 09.07.2016 / 10:21 Türkiye'yi Cumhurbaşkanı

Detaylı

Kuzey Kore ile Ortadoğu da komşu olmak

Kuzey Kore ile Ortadoğu da komşu olmak Kuzey Kore ile Ortadoğu da komşu olmak Türkiye'den bakınca 'çok uzakta görünen' Kuzey Kore, askeri işbirlikleri dolayısıyla, Ortadoğu nun ve Türkiye nin sınırlarının hemen yanı başında bulunuyor. 09.09.2017

Detaylı

ABD bombardıman uçakları neden Kuzey Kore'nin hedefinde?

ABD bombardıman uçakları neden Kuzey Kore'nin hedefinde? ABD bombardıman uçakları neden Kuzey Kore'nin hedefinde? Kuzey Kore liderliğinin özellikle ABD bombardıman uçaklarını tehdit etmesi, 60 yıl öncekine benzer bir bombardıman korkusundan mı kaynaklanıyor?

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ VE YAYIN LİSTESİ

ÖZGEÇMİŞ VE YAYIN LİSTESİ ÖZGEÇMİŞ VE YAYIN LİSTESİ Yrd. Doç. Dr. Cenk ÖZGEN 1. KİŞİSEL BİLGİLER Adı Soyadı: Cenk ÖZGEN Doğum Yeri ve Tarihi: Bursa / 07.08.1979 Uyruğu: T.C. Medeni Hali: Evli Adres: Giresun Üniversitesi, İktisadi

Detaylı

BASIN BİLDİRİSİ. RS : GMD.PG-0100-1910-15/462-1721 16 Nisan 2015 KONU : Roketsan Basın Bildirisi ATIŞ VE TEST DEĞERLENDİRME MERKEZİ AÇILDI

BASIN BİLDİRİSİ. RS : GMD.PG-0100-1910-15/462-1721 16 Nisan 2015 KONU : Roketsan Basın Bildirisi ATIŞ VE TEST DEĞERLENDİRME MERKEZİ AÇILDI BASIN BİLDİRİSİ RS : GMD.PG-0100-1910-15/462-1721 16 Nisan 2015 KONU : Roketsan Basın Bildirisi ATIŞ VE TEST DEĞERLENDİRME MERKEZİ AÇILDI Roketsan tarafından Karapınar Konya da kurulan MSB Atış Test ve

Detaylı

Tahriru'ş Şam'dan Ahraru'ş Şam'a: Sizlerle tek yumruk olmayı temenni ediyorduk

Tahriru'ş Şam'dan Ahraru'ş Şam'a: Sizlerle tek yumruk olmayı temenni ediyorduk Tahriru'ş Şam'dan Ahraru'ş Şam'a: Sizlerle tek yumruk olmayı temenni ediyorduk Tahriru'ş Şam, Ahraru'ş Şam'a yönelik açıklamasında 'İdlib ve diğer fetihlerdeki gibi sizlerle tek yumruk olarak kalmayı temenni

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ VE YAYIN LİSTESİ

ÖZGEÇMİŞ VE YAYIN LİSTESİ ÖZGEÇMİŞ VE YAYIN LİSTESİ Yrd. Doç. Dr. Cenk ÖZGEN 1. KİŞİSEL BİLGİLER Adı Soyadı: Cenk ÖZGEN Doğum Yeri ve Tarihi: Bursa / 07.08.1979 Uyruğu: T.C. Medeni Hali: Evli Adres: Giresun Üniversitesi, İİBF,

Detaylı

Hackerlar ortaya çıkardı: Birleşik Arap Emirlikleri İsrail yanlısı kurumları fonluyor!

Hackerlar ortaya çıkardı: Birleşik Arap Emirlikleri İsrail yanlısı kurumları fonluyor! Hackerlar ortaya çıkardı: Birleşik Arap Emirlikleri İsrail yanlısı kurumları fonluyor! BAE Washington büyükelçisi Yusuf el-uteybe'ye ait olduğu iddia edilen ve bazı hacker gruplar tarafından yayınlanan

Detaylı

Kolay Türk Müdahalesi ve Gelecekteki Zor Senaryolar

Kolay Türk Müdahalesi ve Gelecekteki Zor Senaryolar Kolay Türk Müdahalesi ve Gelecekteki Zor Senaryolar 26 Eylül 2016 Haramoon Çağdaş Araştırma Merkezi, Genel olarak Arap bölgesi özel olarak da Suriye ile ilgili araştırmalar ve bilimsel çalışmalar üreten,

Detaylı

İç Savaş Suriye Ekonomisini Nasıl Etkiledi?

İç Savaş Suriye Ekonomisini Nasıl Etkiledi? İç Savaş Suriye Ekonomisini Nasıl Etkiledi? Suriye ekonomisi, ülkedeki çatışmaların başladığı 2011 yılından bu yana yaklaşık yüzde 60 oranında küçüldü. 24.02.2016 / 15:25 Mark Lobel / BBC Orta Doğu Ekonomi

Detaylı

İslam Dünyasından Darbe Girişimine Tepkiler

İslam Dünyasından Darbe Girişimine Tepkiler İslam Dünyasından Darbe Girişimine Tepkiler Dünya üzerindeki birçok İslami kurum, kuruluş ve şahsiyetler Türkiye'de yaşanan darbe girişimi hakkında mesajlar yayımladı. 16.07.2016 / 22:09 15 Temmuz gecesi

Detaylı

İÇİMİZDEKİ KOMŞU SURİYE

İÇİMİZDEKİ KOMŞU SURİYE İÇİMİZDEKİ KOMŞU SURİYE Yazar: Dr. A. Oğuz ÇELİKKOL İSTANBUL 2015 YAYINLARI Yazar: Dr. A. Oğuz ÇELİKKOL Kapak ve Dizgi: Sertaç DURMAZ ISBN: 978-605-9963-09-1 Mecidiyeköy Yolu Caddesi (Trump Towers Yanı)

Detaylı

Araştırma Notu 15/179

Araştırma Notu 15/179 Araştırma Notu 15/179 27.03.2015 2014 ihracatını AB kurtardı Barış Soybilgen* Yönetici Özeti 2014 yılında Türkiye'nin ihracatı bir önceki yıla göre yüzde 3,8 artarak 152 milyar dolardan 158 milyar dolara

Detaylı

Orduların 'insansız silah teknolojisi' yarışı

Orduların 'insansız silah teknolojisi' yarışı Orduların 'insansız silah teknolojisi' yarışı Savunma kuvvetleri, 'insansız' teknolojileri hızlı bir şekilde test ediyor ve kullanıma sokuyor. 31.10.2017 / 09:35 Modern savaş sahalarında robotik vasıtalar

Detaylı

Atış Kontrol Sistemleri.

Atış Kontrol Sistemleri. Atış Kontrol Sistemleri www.aselsan.com.tr Topçu Atış Kontrol Sistemleri ATIŞ KONTROL SİSTEMLERİ ASELSAN Topçu Atış Kontrol Sistemleri, kundağı motorlu/çekili obüslerin, havanların ve çok namlulu roket

Detaylı

Türkiye'de 3 Ay OHAL İlan Edildi

Türkiye'de 3 Ay OHAL İlan Edildi Türkiye'de 3 Ay OHAL İlan Edildi Erdoğan, "OHAL uygulaması kesinlikle demokrasiye, hukuka ve özgürlüklere karşı değildir" dedi. 21.07.2016 / 09:56 Cumhurbaşkanı Erdoğan, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından

Detaylı

Devrim Öncesinde Yemen

Devrim Öncesinde Yemen Yemen Devrimi Devrim Öncesinde Yemen Kuzey de Zeydiliğe mensup Husiler hiçbir zaman Yemen içinde entegre olamaması Yemen bütünlüğü için ciddi bir sorun olmuştur. Buna ilaveten 2009 yılında El-Kaide örgütünün

Detaylı

Cezayir'den yükselen bir ses: Yalnızca İslam hükmedecek!

Cezayir'den yükselen bir ses: Yalnızca İslam hükmedecek! Cezayir'den yükselen bir ses: Yalnızca İslam hükmedecek! Cezayir'de 1990'lı yıllardaki duvar yazıları, İslamcılığın yükseldiği döneme yönelik yakın bir tanıklık niteliğinde. 10.07.2017 / 18:00 Doksanlı

Detaylı

Terör Örgütü DAEŞ in İstila Stratejisinin Bir Parçası Olarak Su

Terör Örgütü DAEŞ in İstila Stratejisinin Bir Parçası Olarak Su Terör Örgütü DAEŞ in İstila Stratejisinin Bir Parçası Olarak Su Dr. Tuğba Evrim Maden temaden@gmail.com @temaden 06 Ekim 2016 Su Hukuku ve Politikaları 04/10/2016-07/10/2016 Çatışmalarda su kaynağının

Detaylı

Amerikan Stratejik Yazımından...

Amerikan Stratejik Yazımından... Amerikan Stratejik Yazımından... DR. IAN LESSER Türkiye, Amerika Birleşik Devletleri ve Jeopolitik Aldatma veya bağımsız bir Kürt Devletinden yana olmadığını ve NATO müttefiklerinin bağımsızlığını

Detaylı

Fırat Kalkanı Operasyonu

Fırat Kalkanı Operasyonu فقوم ريدقت 1 2016 سطسغأ Ekim 2016 Fırat Kalkanı Operasyonu Türk politikasının seçeneklerini arttıran katkılar 2 Suriye kuzeyini DAEŞ terör örgütünden arındırmak için Türk silahlı kuvvetleri koalisyon

Detaylı

Kuzey Kore'nin yeni füzesi ABD'ye ulaşabilir mi? Uzmanlara göre Kuzey Kore'nin denemeleri Batı açısından kaygı verici

Kuzey Kore'nin yeni füzesi ABD'ye ulaşabilir mi? Uzmanlara göre Kuzey Kore'nin denemeleri Batı açısından kaygı verici Kuzey Kore'nin füzeleri dünyanın gündeminde: Yeni füze ABD'yi vurabilir mi? Kuzey Kore'nin yeni füzesi ABD'ye ulaşabilir mi? Uzmanlara göre Kuzey Kore'nin denemeleri Batı açısından kaygı verici. 18.05.2017

Detaylı

Batı Dünyasının 'Bireysel Silahlanma' İkilemi

Batı Dünyasının 'Bireysel Silahlanma' İkilemi Batı Dünyasının 'Bireysel Silahlanma' İkilemi Batı ülkelerinde yaşanan silahlı saldırılar bireysel silah edinimi konusundaki tartışmaları alevlendiriyor. Peki, bu konuda düzenleme yapan ülkeler hangileri?

Detaylı

Kendini rezil etmekte ve bunun hesabını vermek yerine de umursamamakta başarılı bir ülkeyiz.

Kendini rezil etmekte ve bunun hesabını vermek yerine de umursamamakta başarılı bir ülkeyiz. Kendini rezil etmekte ve bunun hesabını vermek yerine de umursamamakta başarılı bir ülkeyiz. Türkiye Cumhuriyeti sürekli olarak gücünün oldukça üzerinde işlere girişir. Kendisini büyük Türk olarak gördüğü

Detaylı

Beyaz Saray'daki Trump-Erdoğan Zirvesinden Ne Çıktı?

Beyaz Saray'daki Trump-Erdoğan Zirvesinden Ne Çıktı? Beyaz Saray'daki Trump-Erdoğan Zirvesinden Ne Çıktı? Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la Amerika Başkanı Donald Trump ilk kez Beyaz Saray'da biraraya geldi. 22.05.2017 / 10:49 Washington Türk-Amerikan

Detaylı

İran Cumhurbaşkanı Ruhani, Fransa Cumhurbaşkanı Macron

İran Cumhurbaşkanı Ruhani, Fransa Cumhurbaşkanı Macron İran Cumhurbaşkanı Ruhani, Fransa Cumhurbaşkanı Macron Komple saldırı mı komplo tezgâh mı? -PARİS- İki devlet düşünün. Biri, güçlü ve etkili bazı devletler tarafından kuşatılmak istenirken, diğeri ise

Detaylı

ABD'li eski komutan: Afganistan'daki savaşı nasıl kaybettik?

ABD'li eski komutan: Afganistan'daki savaşı nasıl kaybettik? ABD'li eski komutan: Afganistan'daki savaşı nasıl kaybettik? Eski komutan ülkesinin politikalarını eleştirdi: "11 Eylülden beri kullandığımız stratejileri tekrar ederek başarısız olacağının garantisini

Detaylı

Hitler ABD'ye hiç savaş ilan etmeseydi ne olurdu?

Hitler ABD'ye hiç savaş ilan etmeseydi ne olurdu? Hitler ABD'ye hiç savaş ilan etmeseydi ne olurdu? Analistlerin uzun süredir üzerinde düşündüğü, İkinci Dünya Savaşı ile ilgili olası senaryolardan birisi de ABD'nin savaşın dışında kalması ihtimali. 11.09.2016

Detaylı

Şam'ın Fethi Cephesi, Fırat Kalkanı Operasyonu'na nasıl bakıyor?

Şam'ın Fethi Cephesi, Fırat Kalkanı Operasyonu'na nasıl bakıyor? Şam'ın Fethi Cephesi, Fırat Kalkanı Operasyonu'na nasıl bakıyor? Suriyeli rejim muhalifi gruplardan Şam'ın Fethi Cephesi, Türkiye'nin bazı muhalif gruplarla başlattığı Fırat Kalkanı operasyonu hakkında

Detaylı

S-400 Hava Savunma Sistemi. Bilgi Notu AR-GE BAŞKANLIĞI

S-400 Hava Savunma Sistemi. Bilgi Notu AR-GE BAŞKANLIĞI S-400 Hava Savunma Sistemi Bilgi Notu AR-GE BAŞKANLIĞI Takdim AK Parti AR-GE birimi olarak gündemdeki önemli konular hakkında bilgi notları hazırlamaktayız. Bu çalışmamızda hava savunma sistemlerini ve

Detaylı

Hava Savunma Ateşİdare Cihazı Görücüye Çıkıyor

Hava Savunma Ateşİdare Cihazı Görücüye Çıkıyor Hava Savunma Ateşİdare Cihazı Görücüye Çıkıyor K.K.K.lığının alçak irtifa hava savunma ihtiyaçlarını karşılamak üzere geliştirme çalışmalarına ASELSAN tarafından 2010 yılında başlanan Hava Savunma Ateşİdare

Detaylı

Ateş Destek C 4 I Sistemleri.

Ateş Destek C 4 I Sistemleri. Ateş Destek C 4 I Sistemleri www.aselsan.com.tr ADOP-2000 Ateş Destek C 4 I Sistemi ATEŞ DESTEK C 4 I SİSTEMLERİ Günümüzün muharebe koşulları, daha hızlı, daha doğru, daha yüksek ateş gücü ve beka kabiliyetine

Detaylı

Kafiristan nasıl Nuristan oldu?

Kafiristan nasıl Nuristan oldu? Kafiristan nasıl Nuristan oldu? Afganistan'ın doğusunda Nuristan olarak anılan bölgenin Kafiristan geçmişi ve İslam diniyle tanışmasının hikayesi hayli ilginç. 10.07.2017 / 13:21 Hindikuş Dağları'nın güneydoğusunda

Detaylı

49 yıl önce Ay a ilk adımla başlayan uzay yolculuğu /// ABD RUSYA SAVAŞI

49 yıl önce Ay a ilk adımla başlayan uzay yolculuğu /// ABD RUSYA SAVAŞI 49 yıl önce Ay a ilk adımla başlayan uzay yolculuğu /// ABD RUSYA SAVAŞI Armstrong'un 49 yıl önce Ay'a ayak basmasıyla başlayan devletler arası uzay rekabeti, özel sektöre de yayılıyor. Amerikalı astronot

Detaylı

Sayın Büyükelçi, Değerli Konuklar, Kıymetli Basın Mensupları,

Sayın Büyükelçi, Değerli Konuklar, Kıymetli Basın Mensupları, Sayın Büyükelçi, Değerli Konuklar, Kıymetli Basın Mensupları, Bugün, ulusal savunmamızın güvencesi ve bölge barışı için en önemli denge ve istikrâr unsuru olan Türk Silahlı Kuvvetleri nin etkinliğini ve

Detaylı

Yunan, bu sefer de obüslerle Çanakkale yi hedef yaptı!..

Yunan, bu sefer de obüslerle Çanakkale yi hedef yaptı!.. Yunan, bu sefer de obüslerle Çanakkale yi hedef yaptı!.. Ahmet TAKAN ahttakan@gmail.com Ege de 18 ada ve 1 kayalığımızı işgal eden, Lozan ı kevgire çevirerek gayriaskeri statüde olan adaları silah ve cephane

Detaylı

KORHAN 35 mm Silah Sistemi.

KORHAN 35 mm Silah Sistemi. KORHAN 35 mm Silah Sistemi www.aselsan.com.tr KORHAN 35 mm SİLAH SİSTEMİ KORHAN 35 mm Silah Sistemi, günümüzün muharebe sahası ihtiyaçlarını karşılamak üzere, en ileri teknolojik olanaklardan faydalanılarak,

Detaylı

TEBLİĞ 5201 SAYILI KANUN GEREĞİNCE KONTROLE TÂBİ TUTULACAK HARP ARAÇ VE GEREÇLERİ İLE SİLAH, MÜHİMMAT VE BUNLARA AİT YEDEK PARÇALAR, ASKERÎ PATLAYICI

TEBLİĞ 5201 SAYILI KANUN GEREĞİNCE KONTROLE TÂBİ TUTULACAK HARP ARAÇ VE GEREÇLERİ İLE SİLAH, MÜHİMMAT VE BUNLARA AİT YEDEK PARÇALAR, ASKERÎ PATLAYICI 6 Mart 2009 CUMA Resmî Gazete Sayı : 27161 TEBLİĞ Millî Savunma Bakanlığından: 5201 SAYILI KANUN GEREĞİNCE KONTROLE TÂBİ TUTULACAK HARP ARAÇ VE GEREÇLERİ İLE SİLAH, MÜHİMMAT VE BUNLARA AİT YEDEK PARÇALAR,

Detaylı

5 bin PKK lı ve peşmergeye terör eğitimi

5 bin PKK lı ve peşmergeye terör eğitimi 5 bin PKK lı ve peşmergeye terör eğitimi ABD, 50 yıldır Irak ı parçalayıp kukla bir Kürt devleti kurmanın altyapısını yapıyor. Son olarak 1996 da 5 bin peşmerge ve PKK lı, Guam Adası nda gayrinizami savaş,

Detaylı

Dünya Mültecileri Hakkında Anahtar İstatistikler

Dünya Mültecileri Hakkında Anahtar İstatistikler Dünya Mültecileri Hakkında Anahtar İstatistikler Avrupa ve ABD'ye göç eden mülteciler nüfusu nasıl etkiledi? Avrupalıların, AB politikalarına bakışı nasıl? ABD halkının mültecilere bakışı nasıl? 29.06.2016

Detaylı

1979 Kabe Baskını'nın yeni görüntüleri ortaya çıktı

1979 Kabe Baskını'nın yeni görüntüleri ortaya çıktı 1979 Kabe Baskını'nın yeni görüntüleri ortaya çıktı 1979'da Mekke'de gerçekleşen ve günümüzde hala bazı yönleri gölgede kalan olaya ilişkin yeni görüntüler ortaya çıktı. 03.06.2017 / 11:26 20 Kasım 1979

Detaylı

Bakanlar Kurulu Sonrası Açıklama

Bakanlar Kurulu Sonrası Açıklama Bakanlar Kurulu Sonrası Açıklama Cumhurbaşkanlığı'nda gerçekleştirilen Bakanlar Kurulu sonrasında Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli açıklamalarda bulundu 07.09.2016 / 16:52 Timeturk'ün haberine göre,

Detaylı

Trinidad ve Tobago 1990: Latin Amerika'nın ilk ve tek İslam devrimi

Trinidad ve Tobago 1990: Latin Amerika'nın ilk ve tek İslam devrimi Trinidad ve Tobago 1990: Latin Amerika'nın ilk ve tek İslam devrimi 1990 yılında Latin Amerika'nın ada ülkesinde bir grup Müslüman ülkedeki yönetimi ele geçirmek için silahlı darbe girişiminde bulunmuştu.

Detaylı

SİNCAR KARAÇUK OPERASYONU [SİNCAR KARAÇUK OPERASYONU]

SİNCAR KARAÇUK OPERASYONU [SİNCAR KARAÇUK OPERASYONU] SİNCAR KARAÇUK OPERASYONU Son dönemde bir taraftan Afrin, bir taraftan Rakka, diğer taraftan El Bab gibi bölgeler gündemde iken bir anda Sincar ve Karaçuk a neden bu 1 operasyon yapıldı? SİNCAR KARAÇUK

Detaylı

Türkiye'nin Rusya'dan satın almak için anlaştığı S-400 füze savunma sistemi hakkında bilinmesi gereken her şey

Türkiye'nin Rusya'dan satın almak için anlaştığı S-400 füze savunma sistemi hakkında bilinmesi gereken her şey Türkiye'nin Rusya'dan satın almak için anlaştığı S-400 füze savunma sistemi hakkında bilinmesi gereken her şey Türkiye, S-400 füze savunma sisteminin satın alınması için Rusya ile anlaşma imzaladığını

Detaylı

Piyade ordularında ana savaş grupları, haliyle piyade takımlarıdır. Bunlar çoğu zaman Rifle veya Rifle/MG takımları olurlar ve yanlarına küçük destek

Piyade ordularında ana savaş grupları, haliyle piyade takımlarıdır. Bunlar çoğu zaman Rifle veya Rifle/MG takımları olurlar ve yanlarına küçük destek FLAMES OF WAR Ordu Kurulumları Minyatür oyunlarında çoğu zaman sizi çeken, oyunun kuralları, oynadığınız senaryolar ve diğer her şeyden öte sahip olduğunuz minyatürler ve ordunuzdur. Onları boyamak için

Detaylı

NATO'yu nasıl bir gelecek bekliyor?

NATO'yu nasıl bir gelecek bekliyor? NATO'yu nasıl bir gelecek bekliyor? Dünyada yeniden şekillenen siyaset ve günden güne artan gerginlik, NATO'nun daha büyük sınavlarla yüzyüze kalacağına işaret ediyor. 27.05.2017 / 13:05 Bugüne kadar NATO'nun

Detaylı

SAVAŞ, GÖÇ VE SAĞLIK. 18 Mayıs 2015 İstanbul Şeyhmus GÖKALP

SAVAŞ, GÖÇ VE SAĞLIK. 18 Mayıs 2015 İstanbul Şeyhmus GÖKALP SAVAŞ, GÖÇ VE SAĞLIK 18 Mayıs 2015 İstanbul Şeyhmus GÖKALP Sunu 1. Savaş? Savaş Ortamı 2. Tarihe dokunmak 3. IŞİD in Irak ve Suriye de ardışık saldırıları ve sonrasında gelişen Halk Sağlığı sorunları 4.

Detaylı

Türkiye İle Yabancı Ülkeler Arasında Kültür, Eğitim, Bilim, Basın-Yayın, Gençlik Ve Spor Alanlarında Mevcut İşbirliği Anlaşmaları

Türkiye İle Yabancı Ülkeler Arasında Kültür, Eğitim, Bilim, Basın-Yayın, Gençlik Ve Spor Alanlarında Mevcut İşbirliği Anlaşmaları Türkiye İle Yabancı Ülkeler Arasında Kültür, Eğitim, Bilim, Basın-Yayın, Gençlik Ve Spor Alanlarında Mevcut İşbirliği Anlaşmaları - Türkiye ile Afganistan arasında 7 Kasım 1959 tarihinde Ankara'da "Kültür

Detaylı

Körfez'in petrol zengini ülkesi: Kuveyt

Körfez'in petrol zengini ülkesi: Kuveyt Körfez'in petrol zengini ülkesi: Kuveyt Kuveyt, dünyada bilinen ham petrol rezervlerinin yaklaşık yüzde 10 una sahip ve Petrol İhraç Eden Ülkeler Birliğinin (OPEC) 5. büyük petrol üreticisi konumunda.

Detaylı

C3S Komuta Kontrol ve Sibernetik Sistemler Ltd. Şti. ŞİRKET BİLGİLERİ VE TANITIMI

C3S Komuta Kontrol ve Sibernetik Sistemler Ltd. Şti. ŞİRKET BİLGİLERİ VE TANITIMI C3S Komuta Kontrol ve Sibernetik Sistemler Ltd. Şti. ŞİRKET BİLGİLERİ VE TANITIMI 1. C3S Komuta Kontrol ve Sibernetik Sistemler (Command Control & Cybernetics Systems) Ltd. Şti. 2007 yılında kurulmuş aynı

Detaylı

ABD'den NATO ülkelerine ültimatom: Savunma harcamalarını arttırın

ABD'den NATO ülkelerine ültimatom: Savunma harcamalarını arttırın ABD'den NATO ülkelerine ültimatom: Savunma harcamalarını arttırın "Amerikalılar, sizin çocuklarınızın gelecekteki güvenliğine, sizden daha fazla önem veremez" 16.02.2017 / 09:34 ATO Savunma Bakanları Brüksel

Detaylı

Türk savunma sanayiinde %100 yerli ifadesi ne kadar doğru?

Türk savunma sanayiinde %100 yerli ifadesi ne kadar doğru? Türk savunma sanayiinde %100 yerli ifadesi ne kadar doğru? ''Uygulanan ambargonun bazı faydalarını inkar edemeyiz. Fakat bu vaziyet 'iyi ki bize ambargo koyuyorlar' cümlesine de sebep olmamalı'' 25.10.2017

Detaylı

MİLLİ MÜCADELE TRENİ www.egitimhane.com

MİLLİ MÜCADELE TRENİ www.egitimhane.com MİLLİ MÜCADELE TRENİ TRABLUSGARP SAVAŞI Tarih: 1911 Savaşan Devletler: Osmanlı Devleti İtalya Mustafa Kemal in katıldığı ilk savaş Trablusgarp Savaşı dır. Trablusgarp Savaşı, Mustafa Kemal in ilk askeri

Detaylı

Halep'in İran'a 'teslimi' ve muhtemel Idlib savaşı

Halep'in İran'a 'teslimi' ve muhtemel Idlib savaşı Halep'in İran'a 'teslimi' ve muhtemel Idlib savaşı Halep'in tamamen tahliye edilmesinin ardından, İran destekli güçlerinin Idlib'e yönelmesi bekleniyor. 22.12.2016 / 16:42 15 Kasım'da Halep'te başlatılan

Detaylı

Putin'in Suriye'deki asıl amacı

Putin'in Suriye'deki asıl amacı Putin'in Suriye'deki asıl amacı 'Rusya Başkanı Vladimir Putin in Suriye de bulunmasının ana amacı IŞİD ve el-kaide ile savaşmak değil ABD nin bölgede rahat harekete edememesini sağlamaktır.' 26.08.2017

Detaylı

Türkiye ve Kitle İmha Silahları. Genel Bilgiler

Türkiye ve Kitle İmha Silahları. Genel Bilgiler Türkiye ve Kitle İmha Silahları Genel Bilgiler Nükleer Silahlar ABD nin nükleer güç tekeli 1949 a kadar sürmüştür. Bugün; Rusya, İngiltere, Fransa, Çin, İsrail, Hindistan ve Pakistan ın nükleer silahları

Detaylı

ÇİN İN SURİYE AJANDASI

ÇİN İN SURİYE AJANDASI Yazar: Kadir Ertuğrul - Kategori: Yorum - Tarih: 01/09/2018 16:29:18 ÇİN İN SURİYE AJANDASI 1.5 Milyara yaklaşan nüfusu ve 11 triyon dolarlık ekonomisi ile Çin, küresel sistemde etkisini giderek arttırmaya

Detaylı

11 EYLÜL SALDIRISI VE YENİ DÜNYA: SOĞUK BARIŞ DÖNEMİ

11 EYLÜL SALDIRISI VE YENİ DÜNYA: SOĞUK BARIŞ DÖNEMİ INSTITUTE FOR STRATEGIC STUDIES S A E STRATEJİK ARAŞTIRMALAR ENSTİTÜSÜ KASIM, 2003 11 EYLÜL SALDIRISI VE YENİ DÜNYA: SOĞUK BARIŞ DÖNEMİ 11 EYLÜL SALDIRISI SONUÇ DEĞERLENDİRMESİ FİZİKİ SONUÇ % 100 YIKIM

Detaylı

UIT-CI bildirisi: Kobane de Kürt halkının direnişiyle dayanışmaya!

UIT-CI bildirisi: Kobane de Kürt halkının direnişiyle dayanışmaya! UIT-CI bildirisi: Kobane de Kürt halkının direnişiyle dayanışmaya! Nüfusunun çoğunluğunu Kürtlerin oluşturduğu Suriye nin kuzeyindeki Kobane kenti, Beşar Esad diktatörlüğüne karşı 2011 de başlayan halk

Detaylı

SÜLEYMAN ŞAH TÜRBESİ

SÜLEYMAN ŞAH TÜRBESİ 1 SÜLEYMAN ŞAH TÜRBESİ Gürbüz MIZRAK Süleyman Şah Türbesi ve bulunduğu alan Suriye'nin Halep ilinin Karakozak Köyü sınırları içerisindeydi. Burası Türkiye'nin kendi sınırları dışında sahip olduğu tek toprak

Detaylı

TÜRK DIŞ POLİTİKASINDA GÜÇ KULLANMA SEÇENEĞİ ( )

TÜRK DIŞ POLİTİKASINDA GÜÇ KULLANMA SEÇENEĞİ ( ) TÜRK DIŞ POLİTİKASINDA GÜÇ KULLANMA SEÇENEĞİ (1923-2010) Teorik, Tarihsel ve Hukuksal Bir Analiz Dr. BÜLENT ŞENER ANKARA - 2013 İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... iii TABLOLAR, ŞEKİLLER vs. LİSTESİ... xiv KISALTMALAR...xvii

Detaylı

Afganistan şimdi Trump'ın savaşı haline geldi

Afganistan şimdi Trump'ın savaşı haline geldi Afganistan şimdi Trump'ın savaşı haline geldi Afganistan'ın işgalinden 16 yıl sonra, Amerika Birleşik Devletleri'nin en uzun savaşı olan bu ülkedeki çatışmaların sonu pek yakın görünmüyor. 23.08.2017 /

Detaylı

IKBY-Irak Merkezi Hükümeti Çekişmesi ve Türkmenlerin Durumu

IKBY-Irak Merkezi Hükümeti Çekişmesi ve Türkmenlerin Durumu IKBY-Irak Merkezi Hükümeti Çekişmesi ve Türkmenlerin Durumu Bilgay Duman, ORSAM Ortadoğu Uzmanı Irak ta 7 Mart 2010 seçimlerinin ardından hükümet kurma konusunda siyasi çekişmenin etkileri halen devam

Detaylı

YPG nin İnsan Hakları İhlalleri

YPG nin İnsan Hakları İhlalleri YPG nin İnsan Hakları İhlalleri İdris KARDAŞ EPAM Koordinatörü 15 Şubat 2017 Suriye de iç savaşın başladığı ilk günden bu yana önceleri Esad rejimi ile birlikte daha sonraları da ABD nin desteğini arkasına

Detaylı

İÇİNDEKİLER EDİTÖR NOTU... İİİ YAZAR LİSTESİ... Xİ

İÇİNDEKİLER EDİTÖR NOTU... İİİ YAZAR LİSTESİ... Xİ İÇİNDEKİLER EDİTÖR NOTU... İİİ YAZAR LİSTESİ... Xİ BİRLEŞMİŞ MİLLETLER GÜVENLİK KONSEYİ NİN SURİYE KRİZİNDEKİ TUTUMU... 1 Giriş... 1 1. BM Organı Güvenlik Konseyi nin Temel İşlevi ve Karar Alma Sorunu...

Detaylı

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bu ders içeriğinin basım, yayım ve satış hakları Yakın Doğu Üniversitesi Uzaktan Eğitim Merkezi ne aittir. Bu ders içeriğinin bütün hakları saklıdır. İlgili kuruluştan

Detaylı