HİZMET BİR ORTAK SAĞLIK Ve GÜVENLİK BİRİMİ. GENEL SAĞLIK ve İLKYARDIM DERSİNE HOŞ GELDİNİZ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "HİZMET BİR ORTAK SAĞLIK Ve GÜVENLİK BİRİMİ. GENEL SAĞLIK ve İLKYARDIM DERSİNE HOŞ GELDİNİZ"

Transkript

1 HİZMET BİR ORTAK SAĞLIK Ve GÜVENLİK BİRİMİ GENEL SAĞLIK ve İLKYARDIM DERSİNE HOŞ GELDİNİZ

2 HİZMETBANK İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ BİRİMİ DERS : GENEL SAĞLIK ve İLKYARDIM

3 1- İLKYARDIM NEDİR?

4 Herhangi bir kaza veya yaşamı tehlikeye düşüren bir durumda, Sağlığı görevlilerinin yardımı sağlanıncaya kadar Hayatın kurtarılması ya da durumun kötüye gitmesini önleyebilmek amacı ile olay yerinde Tıbbi araç gereç aranmaksızın Mevcut araç ve gereçlerle yapılan ilaçsız uygulamalardır.

5 ACİL TEDAVİ NEDİR? Acil tedavi ünitelerinde, hasta / yaralılara doktor ve sağlık personeli tarafından yapılan tıbbi müdahalelerdir.

6 İlkyardım ve Acil Tedavi Arasındaki Fark İlkyardım Acil tedavi İlkyardım eğitimi almış herkes yapabilir. Özel eğitim almış sağlık personeli ve ambulans ekibi yapar. Acil sağlık hizmeti konusunda eğitim almış uzman personel yapar.

7 İlkyardımcı kimdir? Hasta veya yaralıya tıbbi araç gereç aranmaksızın mevcut araç gereçlerle, ilaçsız uygulamaları yapan eğitim almış kişi ya da kişilerdir.

8 İlkyardımın öncelikli amaçları nelerdir? Hayati tehlikeyi ortadan kaldırmak Yaşamsal fonksiyonların sürdürülmesini sağlamak Hasta/yaralının durumunun kötüleşmesini önlemek İyileşmeyi kolaylaştırmak

9 İlkyardımın Temel Uygulamaları Nelerdir? Koruma Bildirme: 112 Kurtarma

10 İLKYARDIM TEMEL UYGULAMALARI K B K KORUMA BİLDİRME KURTARMA

11 Hayat Kurtarma Zinciri Nedir? 111. Halka Sağlık kuruluşuna haber verme (İlkyardımcı) 2. Halka Olay yerinde yapılan Temel Yaşam Desteği (İlkyardımcı) 3. Halka Ambulans ekiplerince yapılan müdaleler 4. Halka Hastane acil servisleridir.

12 İlkyardımın ABC si Nedir? A Hava yolunun açıklığının değerlendirilmesi (Airway) B Solunumun değerlendirilmesi (Bak-Dinle- Hisset) (Breathing) C Dolaşımın değerlendirilmesi (Circulation)

13 İlkyardımın ABC si nedir? Bilinç kontrol edilmeli, bilinç kapalı ise hızla (ABC) değerlendirmesi yapılır A. Hava yolu açıklığı değerlendirilir. B. Solunumu değerlendirilir (Bak- Dinle- Hisset) C. Dolaşımın değerlendirilmesi ( 5 sn. şah damarından nabız alınır)

14 Hasta/yaralının ilk değerlendirilme aşamaları nelerdir? Bilinç kontrolünün yapılması

15 HAVA YOLUNUN AÇILMASI İÇİN YAPILAN UYGULAMALAR Ağzın içinin kontrol edilmesi Hasta veya yaralının ağzında tıkanmaya neden olan yabancı cisim için ağız içi kontrol edilmelidir.

16 Baş-çene pozisyonu verilmesi Alt çenenin yukarı kaldırılması

17 SOLUNUMUN DEĞERLENDİRİLMESİ BAK - DİNLE - HİSSET *SOLUNUM YOKSA!*

18 DOLAŞIMIN DEĞERLENDİRİLMESİ Dolaşımın değerlendirilmesi için ilkyardımcı çocuk ve yetişkinlerde şah damarından, bebeklerde kol atardamarından 3 parmakla 5 saniye süre ile nabız almaya çalışılır. Bu süre içinde nabız alınmıyorsa derhal dış kalp masajına başlanır.

19 KALP MASAJI 1. Kalp masajı noktasının belirlenmesi 2. Ellerin masaj noktasına yerleştirilmesi 3. Kalbe doğru göğsün bastırılması

20 KALP MASAJI Yetişkinde kalp masajı için uygun duruş

21 ERİŞKİNDE KALP MASAJI ERİŞKİNDE SUNİ SOLUNUM

22 Yaşam Bulguları Kan Basıncı: Kalbin kasılma ve gevşeme anında damar duvarına yaptığı basınçtır. Kalbin kanı pompalama gücünü gösterir. Normal değeri 120/80 mm Hg dir. Nabız: Kalp atımlarının damar duvarına yaptığı basıncın vücudun belli bölgelerinde hissedilmesidir. Yetişkin bir kişide -normal nabız sayısı dakikada dür. -çocuklarda dir.

23 Vücutta nabız alınabilen bölgeler Şah damarı (adem elmasının her iki yanında) Ön-kol damarı (Bileğin iç yüzü, baş parmağın üst hizası) Bacak damarı (Ayak sırtının merkezinde) Kol damarı (Kolun iç yüzü, dirseğin üstü) Hasta/yaralıların dolaşımını değerlendirirken, çocuk ve yetişkinlerde şah damarından, bebeklerde kol atardamarından nabız alınır.

24 OLAY YERİNİ DEĞERLENDİRMENİN AMACI Olay yerinde tekrar kaza olma riskini ortadan kaldırmak, Olay yerindeki hasta/yaralı sayısını ve türlerini belirlemek. Olay yerinin hızlı bir şekilde değerlendirilmesinin ardından yapılacak müdahaleler planlanır

25 SOLUNUM ve KALP DURMASI Kalp durması: Bilinci kapalı kişide büyük arterlerden nabız alınamaması durumudur. Kalp durmasına 5 dakika içinde müdahale edilmezse dokuların oksijenlenmesi bozulacağı için beyin hasarı oluşur.

26 HAVA YOLU TIKANIKLIĞI NEDİR? Hava yolunun, solunumu gerçekleştirmek için gerekli havanın geçişine engel olacak şekilde tıkanmasıdır. Tıkanma tam tıkanma yada kısmi tıkanma şeklinde olabilir. Tam Tıkanma Belirtileri Nefes alamaz Acı çeker kollarını boynuna götürür Konuşamaz Rengi morarır Heimlich Manevrası gerekir Kısmi Tıkanma Belirtileri Öksürür Nefes alabilir Konuşabilir Dokunulmaz ve öksürmesi istenir

27 YABANCI CİSİMLER 1. Yemek parçaları 2. Leblebi / Nohut 3. Çengelli iğneler 4. Kolyeler 5. Çiviler 6. Düğmeler

28 İLK YARDIM Öksüren Hastanın Sırtına Vurulmaz!

29 HEMLİK MANEVRASI

30

31 2-KANAMALARDA İLKYARDIM

32 KANAMA NEDİR? Damar bütünlüğünün bozulması sonucu kanın damar dışına (vücudun içine veya dışına doğru) doğru akmasıdır. Kanamanın ciddiyeti aşağıdaki durumlara bağlıdır: Kanamanın hızına, Vücutta kanın aktığı bölgeye, Kanama miktarına, Kişinin fiziksel durumu ve yaşına.

33 KANAMA ÇEŞİTLERİ Vücutta kanın aktığı bölgeye göre 3 çeşit kanama vardır : 1. Dış kanamalar: Kanama yaradan vücut dışına doğru olur. 2. İç kanamalar: Kanama vücut içine olduğu için gözle görülemez. 3. Doğal deliklerden olan kanamalar: Kulak, burun, ağız, anüs, üreme organlarından olan kanamalardır.

34 ARTER-VEN-KILCAL KANAMA Arter kanamaları kalp atımları ile uyumlu olarak kesik kesik akar ve açık renklidir. Ven kanamaları ise koyu renkli ve sızıntı şeklindedir. Kılcal damar kanaması küçük kabarcıklar şeklindedir. Kanamanın değerlendirilmesinde, şok belirtilerinin izlenmesi çok önemlidir.

35 Vücutta baskı uygulanacak noktalar nelerdir? 1-Boyun : Boyun atardamarı (şah damarı) baskı yeri 2-Köprücük kemiği üzeri : Kol atardamarı baskı yeri 3-Koltukaltı : Kol atardamarı baskı yeri 4-Kolun üst bölümü : Kol atardamarı baskı yeri 5-Kasık : Bacak atardamarı baskı yeri 6-Uyluk : Bacak atardamarı baskı yeri

36 Boyun Köprücük kemiği Karın ortası Kasık Koltuk altı Kolun üst bölümü Uyluk

37 Dış Kanamalarda ilkyardım 1- Hasta/yaralının durumu değerlendirilir (ABC), 2- Tıbbi yardım istenir (112), 3- Yara ya da kanama değerlendirilir, 4- Kanayan yer üzerine temiz bir bezle bastırılır, 5- Kanama durmazsa ikinci bir bez koyarak basıncı arttırılır, 6-Gerekirse bandaj ile sararak basınç uygulanır, 7- Kanayan yere en yakın basınç noktasına baskı uygulanır, 8- Kanayan bölge yukarı kaldırılır,

38 9- Çok sayıda yaralının bulunduğu bir ortamda tek ilkyardımcı varsa, yaralı güç koşullarda bir yere taşınacaksa, uzuv kopması varsa ve/veya baskı noktalarına baskı uygulamak yeterli olmuyorsa turnike uygulanır, 10- Yapılan uygulamalar ile ilgili bilgiler (turnike uygulaması gibi) hasta/yaralının üzerine yazılır, 11- Hızla sevk edilmesi sağlanır.

39 İç kanamalarda ilkyardım: 1-Hasta/yaralının bilinci ve ABC si değerlendirilir, 2- Üzeri örtülerek ayakları 30 cm yukarı kaldırılır, 3- Tıbbi yardım istenir (112), 4- Asla yiyecek ve içecek verilmez, 5- Hareket ettirilmez (özellikle kırık varsa), 6- Yaşamsal bulguları incelenir, 7- Sağlık kuruluşuna sevki sağlanır.

40 Doğal deliklerden çıkan kanamalarda ilkyardım: Burun kanamalarında ilkyardım 1- Hasta/yaralı sakinleştirilir, endişeleri giderilir, 2- Oturtulur, 3- Başı hafifçe öne eğilir, 4- Burun kanatları 5 dakika süre ile sıkılır, 5- Uzman bir doktora gitmesi sağlanır.

41 Kulak kanaması: 1- Hasta/yaralı sakinleştirilir, endişeleri giderilir, 2- Kanama hafifse kulak temiz bir bezle temizlenir, 3- Kanama ciddi ise, kulağı tıkamadan temiz bezlerle kapanır, 4- Bilinci yerinde ise hareket ettirmeden sırt üstü yatırılır, bilinçsiz ise kanayan kulak üzerine yan yatırılır,

42 3-YARALANMALARDA İLKYARDIM

43 YARALANMALARDA İLKYARDIM Yara nedir? Bir travma sonucu deri yada mukozanın bütünlüğünün bozulmasıdır. Aynı zamanda kan damarları, adale ve sinir gibi yapılar etkilenebilir. Derinin koruma özelliği bozulacağından enfeksiyon riski artar. Yara çeşitleri; 1. Kesik yaralar 2. Ezikli yaralar 3. Delici yaralar 4. Parçalı yaralar 5. Kirli (enfekte) yaralar

44 Yaraların ortak belirtileri nelerdir? Ağrı Kanama Yara kenarının ayrılması

45 Yaralanmalarda ilkyardım nasıl olmalıdır? Yaşam bulguları değerlendirilir (ABC), Yara yeri değerlendirilir, - Oluş şekli, süresi, yabancı cisim varlığı, kanama vb. Kanama durdurulur,üzeri kapatılır, Sağlık kuruluşuna gitmesi sağlanır, Tetanos konusunda uyarıda bulunulur, Yaradaki yabancı cisimlere dokunulmamalıdır!

46 DELİCİ GÖĞÜS YARALANMALARI Göğsün içine giren cisim, akciğer zarı ve akciğeri yaralar. Bunun sonucunda şu belirtiler görülebilir: 1. Yoğun ağrı 2. Solunum zorluğu 3. Morarma 4. Kan tükürme 5. Açık pnömotoraks (Göğüsteki yarada nefes alıyor görüntüsü) Normal akciğer Delici yara nedeniyle sönmüş akciğer

47 DELİCİ GÖĞÜS YARALANMALARINDA İLKYARDIM 1. Hasta/yaralının bilinç kontrolü yapılır, yaşam bulguları değerlendirilir (ABC), 2. Yara üzerine plastik poşet naylon vb. sarılmış bir bezle kapatılır, 3. Nefes alma sırasında yaraya hava girmesini engellemek, nefes verme sırasında havanın dışarı çıkmasını sağlamak için yara üzerine konan bezin bir ucu açık bırakılır, 4. Hasta/yaralı bilinci açık ise yarı oturur pozisyonda oturtulur, 5. Ağızdan hiçbir şey verilmez, 6. Açık pnömotoraksta şok ihtimali yüksektir. Şok önlemleri alınmalıdır 7. Tıbbi yardım istenir (112).

48 Kafatası ve omurga yaralanmaları neden önemlidir? 1. Darbenin şiddetine bağlı olarak kafatası boşluğunda yer alan merkezi sinir sistemi etkilenebilir. 2. Bel kemiğindeki yaralanmalarda omurgada ani sıkışma yada ayrılma meydana gelebilir. 3. Bunun sonucunda sinir sistemi etkilenerek bazı olumsuz sonuçlar oluşabilir. 4. Trafik kazalarında ölümlerin % 80 i kafatası ve omurga yaralanmalarından olmaktadır Kafatasında çökme kırığı

49 Kafatası ve omurga yaralanmalarında belirtiler nelerdir? Bilinç düzeyinde değişmeler, hafıza değişiklikleri yada hafıza kaybı Başta, boyunda ve sırtta ağrı Elde ve parmaklarda karıncalanma yada his kaybı Vücudun herhangi bir yerinde tam yada kısmi hareket kaybı Baş yada bel kemiğinde şekil bozukluğu Burun ve kulaktan beyin omurilik sıvısı ve kan gelmesi Baş, boyun ve sırtta dış kanama Sarsıntı

50 4-YANIK VE SICAK ÇARPMALARINDA İLKYARDIM

51 Yanık nedir? Herhangi bir ısıya maruz kalma sonucu oluşan doku bozulmasıdır. Yanık, genellikle; 1. Sıcak su veya buhar teması 2. Sıcak katı maddelerle temas, 3. Asit/alkali gibi kimyasal maddelerle temas, 4. Elektrik akımı etkisi yada radyasyon nedeni ile de oluşabilir.

52 Kaç çeşit yanık vardır? Fiziksel yanıklar: -Isı ile oluşan yanıklar -Elektrik nedeni ile oluşan yanıklar -Işın ile oluşan yanıklar -Sürtünme ile oluşan yanıklar -Donma sonucu oluşan yanıklar Kimyasal yanıklar: - Asit alkali madde ile oluşan yanıklar

53 Yanığın ciddiyetini belirleyen faktörler nelerdir? 1.Derinlik 2.Yaygınlık 3.Bölge 4.Enfeksiyon riski 5.Yaş 6.Solunum yoluyla görülen zarar 7.Önceden var olan hastalıklar

54 1. Derece yanıklar Deride kızarıklık, ağrı, yanık bölgede ödem vardır. Yaklaşık 48 saatte iyileşir Ör:Güneş yanıkları

55 ÖRNEK

56 2. Derece yanıklar Deride içi su dolu kabarcıklar (bül) vardır. Ağrılıdır. Derinin kendini yenilemesi ile kendi Kendine iyileşir. Örn. Haşlanmalar, Alev yanığı

57 ÖRNEK

58 3. Derece yanıklar Derinin tüm tabakaları etkilenmiştir. Özellikle de kaslar, sinirler ve damarlar üzerinde etkisi görülür. Beyaz ve kara yaradan siyah renge kadar aşamaları vardır. Sinirler zarar gördüğü için ağrı yoktur.

59 ÖRNEK

60 Isı ile oluşan yanıklarda ilkyardım işlemleri nedir? Kişi hala yanıyorsa paniğe engel olunur, koşması engellenir, Hasta/yaralının üzeri battaniye yada bir örtü ile kapatılır ve yuvarlanması sağlanır, Yaşam belirtileri değerlendirilir (ABC), Solunum yolunun etkilenip etkilenmediği kontrol edilir, Yanık bölge en az 20 dakika soğuk su altında tutulur (yanık yüzeyi büyükse ısı kaybı çok olacağından önerilmez),

61 Isı ile oluşan yanıklarda ilkyardım işlemleri nedir? Ödeme karşı; yüzük, bilezik, saat gibi eşyalar çıkarılır, Yanmış alandaki deriler kaldırılmadan giysiler çıkarılır, Takılan yerler varsa kesilir, temizliğe dikkat edilir, Su toplamış yerler patlatılmaz, Yanık üzerine ilaç yada yanık merhemi gibi maddeler de sürülmemelidir, Yanık üzeri temiz bir bezle örtülür, Hasta/yaralı battaniye ile örtülür,

62 Isı ile oluşan yanıklarda ilkyardım işlemleri nedir? Yanık bölgeler birlikte bandaj yapılmamalıdır, Yanık geniş ve sağlık kuruluşu uzaksa hasta / yaralının kusması yoksa bilinçliyse ağızdan sıvı (1 litre su -1 çay kaşığı karbonat -1 çay kaşığı tuz karışımı) verilerek sıvı kaybı önlenir, Tıbbi yardım istenir (112).

63 Kimyasal yanıklarda ilkyardım nasıl olmalıdır? Deriyle temas eden kimyasal maddenin en kısa sürede deriyle teması kesilmelidir, Bölge bol tazyiksiz suyla, en az dakika yumuşak bir şekilde yıkanmalıdır, Giysiler çıkarılmalıdır, Hasta/yaralı örtülmelidir, Tıbbi yardım istenmelidir (112).

64 Elektrik yanıklarında ilkyardım nasıl olmalıdır? Soğukkanlı ve sakin olunmalıdır, Hemen elektrik akımı kesilmelidir, Hasta/yaralının ABC si değerlendirilmelidir, Hasta/yaralıya kesinlikle su ile müdahale edilmemelidir, Hasta/yaralı hareket ettirilmemelidir, Hasar gören bölgenin üzeri temiz bir bezle örtülmelidir, Tıbbi yardım istenmelidir (112).

65 Sıcak Çarpması Belirtileri Kas Krampları Güçsüzlük, yorgunluk Baş dönmesi Davranış bozukluğu Sinirlilik Bol terleme Mide krampları Kusma, bulantı Bilinç kaybı Hızlı nabız Solgun ve sıcak deri

66 Sıcak çarpmasında ilkyardım nasıl olmalıdır? Hasta serin ve havadar bir yere alınır, Giysiler çıkarılır, Sırt üstü yatırılarak, kol ve bacaklar yükseltilir, Bulantısı yoksa ve bilinci açıksa su ve tuz kaybını gidermek için 1 litre su -1 çay kaşığı karbonat -1 çay kaşığı tuz karışımı sıvı yada soda içirilir.

67 5-KIRIK,ÇIKIK VE BURKULMALARDA İLKYARDIM

68 KIRIKLAR Kırık : Kemik bütünlüğünün bozulmasıdır. Kırıklar darbe sonucu yada kendiliğinden oluşabilir. Yaşlılık ile birlikte kendiliğinden kırık oluşma riski de artar. KIRIK ÇEŞİTLERİ 1. Kapalı kırık 2. Açık kırık

69 Kırık belirtileri neler olabilir? 1. Hareket ile artan ağrı 2. Şekil bozukluğu 3. Hareket kaybı 4. Ödem ve kanama nedeniyle morarma 5. Ağrılı bölgelerin tespiti için elle muayene gereklidir.

70 Kırıklarda İlkyardım Hayatı tehdit eden yaralanmalara öncelik verilir, Hasta/yaralı hareket ettirilmez, sıcak tutulur, Kol etkilenmişse yüzük ve saat gibi eşyalar çıkarılır Tespit ve sargı yapılırken parmaklar görünecek şekilde açıkta bırakılır. Kırık şüphesi olan bölge, ani hareketlerden kaçınılarak bir alt ve bir üst eklemleri de içine alacak şekilde tespit edilir. Açık kırıklarda, tespitten önce yara temiz bir bezle kapatılmalıdır, Kırık bölgede sık aralıklarla nabız, derinin rengi ve ısısı kontrol edilir Tıbbi yardım istenir 112

71 Burkulma nedir? Eklem yüzeylerinin anlık olarak ayrılmasıdır. Zorlamalar sonucu oluşur. Burkulma belirtileri nelerdir? -Burkulan bölgede ağrı -Kızarma, şişlik -İşlev kaybı

72 Burkulmada ilkyardım nasıl olmalıdır? Sıkıştırıcı bir bandajla burkulan eklem tespit edilir, Şişliği azaltmak için bölge yukarı kaldırılır, Hareket ettirilmez, Tıbbi yardım istenir (112).

73 Çıkık nedir? Eklem yüzeylerinin kalıcı olarak ayrılmasıdır. Kendiliğinden normal konumuna dönemez. Belirtileri nelerdir? Yoğun ağrı Şişlik ve kızarıklık İşlev kaybı Eklem Bozukluğu Çıkık omuz eklemi

74 KIRIK, ÇIKIK VE BURKULMALARDA TESPİT

75

76 6- KAN ŞEKERİ DÜŞÜKLÜĞÜ Herhangi bir nedenle vücutta glikoz eksildiği zaman ortaya çıkan belirtilerdir. Kan şekeri düşmesinin nedenleri nelerdir? Şeker hastalığı tedavisine bağlı Uzun egzersizler sonrası Uzun süre aç kalma Barsak ameliyatı geçirenlerde yemek sonrası

77 Kan şekeri aniden düştüğünde hangi belirtiler görülür? Korku Terleme Hızlı nabız Titreme Aniden acıkma Yorgunluk Bulantı

78 Kan şekeri düşüklüğü yavaş ve uzun sürede oluşursa hangi belirtiler görülür? Baş ağrısı Görme bozukluğu Uyuşukluk Zayıflık Konuşma güçlüğü Kafa karışıklığı Sarsıntı ve şuur kaybı

79 Kan şekeri düşmesinde ilkyardım nasıl olmalıdır? Hastanın ABC si değerlendirilir, dakikada belirtiler geçmiyorsa sağlık kuruluşuna gitmesi için yardım çağırılır, Hastanın bilinci yerinde değilse koma pozisyonu verilerek tıbbi yardım çağırılır(112).

80 7-ZEHİRLENMELERDE İLKYARDIM

81 Zehirlenme nedir? Vücuda zehirli (toksik) bir maddenin girmesi sonucu normal fonksiyonların bozulmasıdır. Vücuda dışarıdan giren bazı yabancı maddeler, vücudun yaşamsal fonksiyonlarına zarar verebileceğinden zehirli (toksik) olarak kabul edilirler.

82 Zehirlenmelerde genel belirtiler nelerdir? Sindirim sistemi : Bulantı, kusma, karın ağrısı, ishal Sinir sistemi : Bilinç kaybı, havale, rahatsızlık hissi, hareketlerde uyumsuzluk Solunum sistemi bozuklukları: Nefes darlığı, morarma, solunum durması Dolaşım sistemi:nabız bozukluğu, kalp durması

83 8-GÖZ, KULAK VE BURUNA YABANCI CİSİM KAÇMASI

84 Göze yabancı cisim kaçmasında ilkyardım nasıl olmalıdır? Toz gibi küçük madde ise; Göz ışığa doğru çevrilir ve alt göz kapağı içine bakılır, Gerekirse üst göz kapağı açık tutulur, Nemli temiz bir bezle çıkarılmaya çalışılır, Hastaya gözünü kırpıştırması söylenir, Göz ovulmamalıdır, Çıkmıyorsa sağlık kuruluşuna gitmesi sağlanır.

85 Kulağa yabancı cisim kaçmasında ilkyardım nasıl olmalıdır? Kesinlikle sivri ve delici bir cisimle müdahale edilmez, Su değdirilmez, Tıbbi yardım istenir (112). Yabancı cisim

86 Buruna yabancı cisim kaçmasında ilkyardım nasıl olmalıdır? Burun duvarına bastırarak kuvvetli bir nefes verme ile cismin atılması sağlanır, Çıkmazsa tıbbi yardım istenir (112).

87 ACİL TAŞIMA TEKNİKLERİ Destek olma İtfaiyeci tekniği Ayak bileklerinden tutarak sürükleme Koltuk altından tutarak sürükleme Sırtta taşıma Kolların üzerinde taşıma

88 Kolların üzerinde taşıma

89

90 Sedye ile taşıma teknikleri nelerdir? 1-Sedyenin iki kişi tarafından taşınması 2-Sedyenin dört kişi tarafından taşınması 3-Bir battaniye ile geçici sedye oluşturma 4-Bir battaniye ve iki kirişle geçici sedye oluşturma

91 Bir battaniye ile geçici sedye oluşturma Tek bir battaniye ile sedye oluşturmada, battaniye yere serilir kenarları rulo yapılır. Yaralı üzerine yatırılarak kısa mesafede güvenle taşınabilir.

92 Bir battaniye ve iki kirişle geçici sedye oluşturma

93 İşyerlerimizde ve gündelik hayatımızda vazgeçilmeyen bir olgu olan temizlikten bahsetmek istiyorum. Sizce neden ve niçin temizlik yaparız? 93

94 9- TEMİZLİK * SAĞLIK * YASAL GEREKLİLİK * EMNİYET * EKİPMANLARIN VE YÜZEYLERİN ÖMRÜ * HAŞARAT * İMAJ 94

95 A-TEMİZLİK Yüzeyleri ve malzemeleri koruma, bakımını yapma ve kullanıma hazır hale getirebilme amacı ile yapılan her tür etkinlik 95

96 B-BAKIM Temizlenmiş yüzeylerde, yüzeyin korunması, temizlik periyodunun uzatılması için yapılan ve estetik açıdan değer katan her türlü işlem 96

97 C- MIKRO-ORGANIZMALAR Çıplak gözle görülmeyecek kadar küçük, ancak mikroskopla görülebilen canlılar Çeşitleri; Bakteriler Virüsler Mantar ve küfler Mayalar 97

98 D- DEZENFEKSIYON Ortamın ve gıdaların zararlı olan mikroorganizmalardan arındırılması işlemi Mikroorganizma sayısının hastalık yapıcı seviyenin altında olması 98

99 DEZENFEKSİYON YÖNTEMLERİ Kimyasal maddelerle (dezenfektan) Yüksek sıcaklık kullanarak Su Buhar 99

100 E- STERILIZASYON Sterilizasyon bir nesne ya da obje üzerinde ki tüm zararlı zararsız mikroorganizmaların yok edilmesidir. Başlıca sterilizasyon yoları şunlardır. 1. ısı ile sterilizasyon basınçlı buhar ile sterilizasyon kuru sıcak hava ile sterilizasyon 2. süzme ile sterilizasyon (filtrasyon) 3. ışınlar ile sterilizasyon (ışınlama) 100

101 F- HİJYENİK ORTAM Gıdanın temas ettiği yüzeylerde Elin temas ettiği yüzeylerde temizlik ve dezenfeksiyon bir arada yapılmalı 101

102 G- SU Temizlik ürünleri ve kirler için çözücü işlevi görür Sıcaklık, mekanik ve kimyasal etkilerin taşıyıcısı Kirlerin yüzeylerden uzaklaştırılmalarında araç 102

103 I- TEMIZLIK YAPARKEN Ürün isimleri öğrenilmeli Etiketler okunmalı, üzerindeki uyarıcı yazı ve işaretlere dikkat edilmeli Ürünler orijinal ambalajları dışında başka kaplarla kullanılmamalı Ürünler birbirleri ile karıştırılmamalı, amacı dışında kullanılmamalı Ürünler koklanmamalı, tadına bakılmamalı ve içilmemeli Cilt mutlaka korunmalı 103

104 İ- BAKTERİLER Yararlı ve Zararlı bakteriler Bölünerek çoğalırlar Üremeleri için gerekli koşullar Gıda Nem Sıcaklık Zaman 104

105 K- SICAKLIK 105

106 L-PERSONEL... her zaman temiz iş giysileri kullanmalı... bone veya kep takmalı... ellerini yıkayıp dezenfekte etmeli... tırnakları kısa ve bakımlı olmalı... mutfak içinde mücevher takmamalı... üretim alanlarında sigara içmemeli 106

107 HİJYENİK EL YIKAMA İŞLEMİ 107

108 10-TOZLAR ÜRETİM SIRASINDA: KAZMA, DELME, KIRMA, KESME, AŞINDIRMA, PARÇALAMA GİBİ İŞLEMLERİN SÜRDÜRÜLMESİNDE ORTAYA ÇIKAR BU İŞLEMLERİN AMACI NEDİR?

109 TOZ: TANE BÜYÜKLÜKLERİ 300 MİKRON VE DAHA KÜÇÜK OLAN, KİMYASAL VE FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ KENDİSİNİ OLUŞTURAN MADDENİN YAPISINA BENZEYEN VE UZUNCA SÜRE HAVADA ASILI OLARAK DURABİLEN MADDECİKLERDİR.

110 TANE BÜYÜKLÜĞÜ mikron mikron 50-5 mikron 5-0,5 mikron < 0,5 mikron ÖZELLİKLERİ Uzun süre havada askıda kalamazlar. Vücuda giremezler Üst solunum yollarında tutulur. Gözle görülebilir Üst solunum yollarında tutulur, Cinsine göre ÜSYE.. Akciğere kadar ulaşır, Alveollerde birikir, tehlikeli? Vücut için zararsız, akciğerlere girip çıkarlar.

111 TEKNİK KORUMA EN ÖNEMLİ OLAN METOD, ORTAMDA BULUNAN TOZ MİKTARINI AZALTMAKTIR. BUNUN İÇİN ORTAMDA BULUNAN TOZUN SAYISI, YAPISI VE ÇAPI ÖLÇÜLMELİDİR. ELDE EDİLECEK SONUCA GÖRE; 1- TOZUN MEYDANA GELİP ÇEVREYE YAYILMASINI ÖNLEMEK. 2- MEYDANA GELEN TOZU ORTAMDAN UZAKLAŞTIRMAKTIR. TEMEL İLKELER -TEKNOLOJİK METODLAR, -HAVALANDIRMA, -TOZSUZLAŞTIRMA (TOZ TOPLAMA), -KİŞİSEL KORUYUCULAR

112 SAĞLIK VE GÜVENLİK TEDBİRLERİ: Eğitim, Kapalı Sistemle Çalışma, İşyeri ortam temizliği-çalışanların temizliği, Aspirasyon Sistemleri, İşe giriş ve periyodik sağlık muayeneleri, Sosyal tesisler,(banyo,soyunma yeri,elbise dol.) Asbest depoları, Atıkların kontrolü, Kişisel koruyucular, İşyeri ortam ölçümleri, Çalışma Süresi.

113 Sağlıklı bir yaşam için, Lütfen; İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KURALLARINA UYUNUZ

114 HİZMETBANK İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ BİRİMİ SUNDU KATILIMCILARIMIZA TEŞEKKÜR EDER, SAĞLIKLI VE KAZASIZ GÜNLER DİLERİZ

115 10 DAKİKA ARA VERİYORUZ...

YANIK, DONMA VE SICAK ÇARPMASINDA İLKYARDIM

YANIK, DONMA VE SICAK ÇARPMASINDA İLKYARDIM YANIK, DONMA VE SICAK ÇARPMASINDA İLKYARDIM Yanık nedir? Herhangi bir ısıya maruz kalma sonucu oluşan doku bozulmasıdır. Yanık, genellikle sıcak su veya buhar teması sonucu meydana geldiği gibi, sıcak

Detaylı

YANIK, DONMA VE SICAK ÇARPMASINDA İLKYARDIM Yanık nedir? Herhangi bir ısıya maruz kalma sonucu oluşan doku bozulmasıdır. Yanık, genellikle sıcak su veya buhar teması sonucu meydana geldiği gibi, sıcak

Detaylı

Sağlık Bülteni İLK YARDIM BÖLÜM V KANAMALARDA İLK YARDIM

Sağlık Bülteni İLK YARDIM BÖLÜM V KANAMALARDA İLK YARDIM Sağlık Bülteni İLK YARDIM ODTÜ G. V. ÖZEL MERSİN İLKÖĞRETİM OKULU Mart 2014 BÖLÜM V KANAMALARDA İLK YARDIM KANAMA NEDİR? Damar bütünlüğünün bozulması sonucu kanın damar dışına (vücudun içine veya dışına

Detaylı

KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI SAĞLIK VE HIFZISSIHHA MÜDÜRLÜĞÜ

KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI SAĞLIK VE HIFZISSIHHA MÜDÜRLÜĞÜ KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI SAĞLIK VE HIFZISSIHHA MÜDÜRLÜĞÜ KANAMALARDA İLKYARDIM BU EĞİTİMDE NELER PAYLAŞACAĞIZ? Kanama

Detaylı

Kaç çeşit yara vardır? Kesik Yaralar Ezikli Yaralar Delici Yaralar Parçalı Yaralar Enfekte Yaralar

Kaç çeşit yara vardır? Kesik Yaralar Ezikli Yaralar Delici Yaralar Parçalı Yaralar Enfekte Yaralar YARALANMALAR YARA NEDİR? Bir travma sonucu deri yada mukozanın bütünlüğünün bozulmasıdır. Aynı zamanda kan damarları, adale ve sinir gibi yapılar etkilenebilir. Derinin koruma özelliği bozulacağından enfeksiyon

Detaylı

Yanık, Donma Ve Sıcak Çarpmasında İlk Yardım

Yanık, Donma Ve Sıcak Çarpmasında İlk Yardım Yanık, Donma Ve Sıcak Çarpmasında İlk Yardım Yanık Nedir? Herhangi bir ısıya maruz kalma sonucu oluşan doku bozulmasıdır. Yanık, genellikle sıcak su veya buhar teması sonucu meydana geldiği gibi, sıcak

Detaylı

Sağlık Bülteni İLK YARDIM BÖLÜM VI YANIK, SICAK ÇARPMASI VE DONMADA İLKYARDIM

Sağlık Bülteni İLK YARDIM BÖLÜM VI YANIK, SICAK ÇARPMASI VE DONMADA İLKYARDIM Sağlık Bülteni İLK YARDIM ODTÜ G. V. ÖZEL MERSİN OKULLARI Nisan 2014 BÖLÜM VI YANIK, SICAK ÇARPMASI VE DONMADA İLKYARDIM YANIKTA İLK YARDIM Yanık nedir? Herhangi bir ısıya maruz kalma sonucu oluşan doku

Detaylı

5- YARALANMALARDA İLKYARDIM

5- YARALANMALARDA İLKYARDIM 5- YARALANMALARDA İLKYARDIM YARALANMALARDA İLKYARDIM Yara nedir? Bir travma sonucu deri yada mukozanın bütünlüğünün bozulmasıdır. Aynı zamanda kan damarları, adale ve sinir gibi yapılar etkilenebilir.

Detaylı

Yaralanmalarda Ve Göze, Kulağa, Buruna Yabancı Cisim Kaçmalarında İlk Yardım

Yaralanmalarda Ve Göze, Kulağa, Buruna Yabancı Cisim Kaçmalarında İlk Yardım Yaralanmalarda Ve Göze, Kulağa, Buruna Yabancı Cisim Kaçmalarında İlk Yardım Yara Nedir? Bir travma sonucu deri ya da mukoza bütünlüğünün bozulmasıdır. Aynı zamanda kan damarları, adale ve sinir gibi yapılar

Detaylı

İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM: İLKYARDIMIN TEMEL İLKELERİ

İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM: İLKYARDIMIN TEMEL İLKELERİ İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM: İLKYARDIMIN TEMEL İLKELERİ I. İLKYARDIMIN TEMEL UYGULAMALARI...3 A. İLKYARDIM İLE İLGİLİ KAVRAMLAR...3 1. İlkyardımın Tanımı...3 2. Acil Tedavinin Tanımı...3 3. İlkyardım ve

Detaylı

2. Aşağıdakilerden hangisi göze yabancı cisim batmasında yapılan ilkyardım uygulamalarından biri değildir?

2. Aşağıdakilerden hangisi göze yabancı cisim batmasında yapılan ilkyardım uygulamalarından biri değildir? İLKYARDIM DENEME SINAVI 7 1. Aşağıdaki durumlardan hangisinde turnike uygulanır? A) Çok sayıda yaralının bulunduğu ortamda ilkyardımcı tek ise B) Yaralının güç koşullarda bir yere taşınması gerekiyorsa

Detaylı

İLKYARDIM TEMEL EĞİTİMİ TEORİ SINAV SORULARI-1

İLKYARDIM TEMEL EĞİTİMİ TEORİ SINAV SORULARI-1 İLKYARDIM TEMEL EĞİTİMİ TEORİ SINAV SORULARI-1 1) Aşağıdaki durumlardan hangisinde turnike uygulanır? a) Çok sayıda yararı varsa ilkyardımcı tek ise b) Yaralının güç koşullarda bir yere taşınması gerekiyorsa

Detaylı

5. Aşağıdakilerden hangisi dış kanamalarda ilkyardım uygulamalarından biri değildir?

5. Aşağıdakilerden hangisi dış kanamalarda ilkyardım uygulamalarından biri değildir? İLK YARDIM DENEME SINAVI 5 1. Aşağıdakilerden hangisi buruna yabancı cisim kaçmasında ilkyardım uygulamalarından biridir? A) Burun su ile yıkanır B) Burun pensi ile çıkarılır C) Burun duvarına bası yapılarak

Detaylı

C-Ç E-F G-Ğ 248 İLKYARDIM

C-Ç E-F G-Ğ 248 İLKYARDIM İNDEKS A A-B-C, 6 Acil taşıma yöntemleri, 55 Acil tedavi, 3,4 Açık kırık, 177 Akciğer, 41 Akrep sokması, 213 Altın beşik Dört elle altın beşik, 62 Üç elle altın beşik, 64 İki elle altın beşik, 66 Ana damara

Detaylı

İLK YARDIMIN TEMEL UYGULAMALARI...1

İLK YARDIMIN TEMEL UYGULAMALARI...1 İÇİNDEKİLER Bölüm I: İLK YARDIMIN TEMEL UYGULAMALARI...1 A. İLK YARDIM İLE İLGİLİ KAVRAMLAR...1 1. İlk Yardım ve Acil Bakımın Özellikleri...2 B. KORUMA...12 1. Olay Yerinin Değerlendirilmesi...12 2. Olay

Detaylı

Kırık, Çıkık ve Burkulmalar

Kırık, Çıkık ve Burkulmalar Kemik bütünlüğünün bozulmasına kırık denir. Kırıklar darbe sonucu veya kendiliğinden oluşur. Kapalı ve açık kırık çeşitleri vardır. Kapalı Kırık: Kemik bütünlüğü bozuktur, ancak deri sağlamdır. Açık Kırık:

Detaylı

KANAMALARDA İLKYARDIM

KANAMALARDA İLKYARDIM KANAMALARDA LKYARDIM Kanama Nedir? Damar bütünlüğünün bozulması ile kanın damar dışına (vücudun içine veya dışına doğru) akmasıdır. Kanamanın ciddiyeti aşağıdaki durumlara bağlıdır: 1- Kanamanın hızına

Detaylı

İLK YARDIM DENEME SINAVI Aşağıdakilerden hangisi yaşam bulgusu değildir? A) Bilinç. B) Solunum ve dolaşım. C) Vücut ısısı kan basıncı

İLK YARDIM DENEME SINAVI Aşağıdakilerden hangisi yaşam bulgusu değildir? A) Bilinç. B) Solunum ve dolaşım. C) Vücut ısısı kan basıncı İLK YARDIM DENEME SINAVI 4 1. Aşağıdakilerden hangisi yaşam bulgusu değildir? A) Bilinç B) Solunum ve dolaşım C) Vücut ısısı kan basıncı D) Boşaltım 2. Aşağıdaki hastalardan hangisine ilk önce ilkyardım

Detaylı

Kırık-Çıkık Ve Burkulmalarda İlk Yardım

Kırık-Çıkık Ve Burkulmalarda İlk Yardım Kırık-Çıkık Ve Burkulmalarda İlk Yardım Kırık Nedir? Kırık, kemik bütünlüğünün bozulmasıdır. Kırıklar darbe sonucu ya da kendiliğinden oluşabilir. Yaşlılık ile birlikte kendiliğinden kırık oluşma riski

Detaylı

Yaralanmalar. Bölüm 5

Yaralanmalar. Bölüm 5 Yaralanmalar Bölüm 5 Kapsam: Yara nedir? Kaç çeşit yara vardır? Yaraların ortak belirtileri nelerdir? Yaralanmalarda ilkyardım nasıl olmalıdır? Ciddi yaralanmalar nelerdir? Ciddi yaralanmalarda ilkyardım

Detaylı

Sağlık Bülteni İLK YARDIM BÖLÜM VII KIRIK, ÇIKIK VE BURKULMALARDA İLKYARDIM

Sağlık Bülteni İLK YARDIM BÖLÜM VII KIRIK, ÇIKIK VE BURKULMALARDA İLKYARDIM Sağlık Bülteni İLK YARDIM ODTÜ G. V. ÖZEL MERSİN OKULLARI Mayıs 2014 BÖLÜM VII KIRIK, ÇIKIK VE BURKULMALARDA İLKYARDIM Kırık nedir? Kırık, kemik bütünlüğünün bozulmasıdır. Kırıklar darbe sonucu ya da kendiliğinden

Detaylı

14)Aşağıdakilerden hangisi ilkyardımın temel uygulamaları arasında yer almaz? A) Koruma. B) Bildirme. C) Kurtarma. D) İyileştirme.

14)Aşağıdakilerden hangisi ilkyardımın temel uygulamaları arasında yer almaz? A) Koruma. B) Bildirme. C) Kurtarma. D) İyileştirme. ÇALIŞMA SORULARI 1) Aşağıdakilerden hangisi ilkyardımın tanımıdır? A) Acil tedavi ünitelerinde yapılan ilk tedavidir. B) Hayatın kurtarılması ya da durumun kötüye gitmesi amacıyla, olay yerinde tıbbı araç

Detaylı

1-GENEL İLKYARDIM BİLGİLERİ

1-GENEL İLKYARDIM BİLGİLERİ 1-GENEL İLKYARDIM BİLGİLERİ Ne zaman değil 2 Nerede değil 3 Her zaman ve her yerde Herkes için ilkyardım 4 İLKYARDIM HAYAT KURTARIR TÜM KAZALARDA ÖLÜMLERİN YÜZDE 10 U İLK BEŞ DAKİKADA, YÜZDE 50 Sİ İLK

Detaylı

ÇALIŞMA SORULARI Aşağıdakilerden hangisi ilk önce yapılmalıdır? A) Hava yolunun açılması B) Suni solunum C) Kalp masajı D) Kanama kontrolü

ÇALIŞMA SORULARI Aşağıdakilerden hangisi ilk önce yapılmalıdır? A) Hava yolunun açılması B) Suni solunum C) Kalp masajı D) Kanama kontrolü ÇALIŞMA SORULARI 8 1. Aşağıdakilerden hangisi sıcak çarpmalarında ilk yardım uygulamalarından değildir? A) Hasta serin ve havadar bir yere alınır B) Üzeri örtülür C) Sırt üstü yatırılarak, kol ve bacaklar

Detaylı

13. Gerektiren bir durumda Türkiye de aranması gereken numara hangisidir? A) 112 B) 110 C) 118 D) 155

13. Gerektiren bir durumda Türkiye de aranması gereken numara hangisidir? A) 112 B) 110 C) 118 D) 155 ÇALIŞMA SORULARI 6 1. Aşağıdakilerden hangisi akrep sokmasında yapılan doğru ilkyardım uygulamasıdır? A) Zehrin kana karışmasını önlemek için kan dolaşımını engelleyecek turnike yapılır B) Sokmanın olduğu

Detaylı

5) Çeşitli sebeplerle beyine giden oksijen miktarının azalmasıyla oluşan tabloya ne denir? A) Kusma B) Bayılma C) Kalp krizi D) Beyin felci

5) Çeşitli sebeplerle beyine giden oksijen miktarının azalmasıyla oluşan tabloya ne denir? A) Kusma B) Bayılma C) Kalp krizi D) Beyin felci ÇALIŞMA SORULARI 2 1) Yutkunma ve öksürük gibi reflekslerin ve dışarıdan gelen uyarılara karşı tepkinin azalması yada yok olması ileortaya çıkan uzun süreli bilinç kaybına ne denir? A) Şok B) Düşme C)

Detaylı

Kanama Ve Şokta İlk Yardım

Kanama Ve Şokta İlk Yardım Kanama Ve Şokta İlk Yardım Kanama Nedir? Damar bütünlüğünün bozulması sonucu kanın damar dışına (vücudun içine veya dışına) doğru akmasıdır. Kanamanın ciddiyeti aşağıdaki durumlara bağlıdır: Kanamanın

Detaylı

KANAMALAR VE ŞOK İLKYARDIM

KANAMALAR VE ŞOK İLKYARDIM KANAMALAR VE ŞOK İLKYARDIM Kanama nedir? Damar bütünlüğünün bozulması sonucu kanın damar dışına (vücudun içine veya dışına doğru) doğru akmasıdır. Kanamanın ciddiyeti aşağıdaki durumlara bağlıdır: Kanamanın

Detaylı

İLK YARDIM AMAÇ. Katılımcılar, ilkyardım kavramı, ilkeleri ve uygulama teknikleri konusunda bilgi sahibi olabilecek.

İLK YARDIM AMAÇ. Katılımcılar, ilkyardım kavramı, ilkeleri ve uygulama teknikleri konusunda bilgi sahibi olabilecek. İLK YARDIM AMAÇ Katılımcılar, ilkyardım kavramı, ilkeleri ve uygulama teknikleri konusunda bilgi sahibi olabilecek. 1 Eğitimin Kazanımları Bu eğitimin sonunda katılımcılar; İlkyardım kavramını tanımlar

Detaylı

İLK YARDIM EĞİTİMİNE HOŞGELDİNİZ

İLK YARDIM EĞİTİMİNE HOŞGELDİNİZ İLK YARDIM EĞİTİMİNE HOŞGELDİNİZ 1 İLK YARDIMIN TANIMI Herhangi bir kaza yada yaşamı tehlikeye düşüren bir durumda, sağlık görevlilerinin tıbbi yardımı sağlanıncaya kadar; hayatın kurtarılması, durumun

Detaylı

ÇALIŞMA SORULARI Aşağıdakilerden hangisi nabız alınabilen yerlerden değildir? A) Bacak Damarı B) Şah damarı C) Kol damarı D) Köprücük kemiği

ÇALIŞMA SORULARI Aşağıdakilerden hangisi nabız alınabilen yerlerden değildir? A) Bacak Damarı B) Şah damarı C) Kol damarı D) Köprücük kemiği ÇALIŞMA SORULARI 5 1. Aşağıdakilerden hangisi ilkyardımın öncelikli amaçlarından değildir? A) Hayati tehlikeyi ortadan kaldırmak B) Yaşamsal fonksiyonların sürdürülmesini sağlamak C) Hasta/yaralının durumunun

Detaylı

1. Aşağıdakilerden hangisi kırık, çıkık, burkulmalarda ilkyardım uygulamalarından biri değildir?

1. Aşağıdakilerden hangisi kırık, çıkık, burkulmalarda ilkyardım uygulamalarından biri değildir? İLK YARDIM DENEME SINAVI 3 1. Aşağıdakilerden hangisi kırık, çıkık, burkulmalarda ilkyardım uygulamalarından biri değildir? A) Tespit sadece kırığın olduğu kemiğe yapılmalıdır B) Yara varsa üzeri üzeri

Detaylı

1. Aşağıdakilerden hangisi kırık çıkık burkulmalarda uygulanan ilkyardım uygulamalarından biri değildir?

1. Aşağıdakilerden hangisi kırık çıkık burkulmalarda uygulanan ilkyardım uygulamalarından biri değildir? İLK YARDIM DENEME SINAVI 6 1. Aşağıdakilerden hangisi kırık çıkık burkulmalarda uygulanan ilkyardım uygulamalarından biri değildir? A) Açık yara varsa önce yaranın üzeri kapatılır B) Atele alınır C) Atele

Detaylı

İlkyardım nedir? Acil tedavi nedir? TEMEL İLKYARDIM UYGULAMALARI. Doç. Dr. Şule Akköse Aydın Acil Tıp AD

İlkyardım nedir? Acil tedavi nedir? TEMEL İLKYARDIM UYGULAMALARI. Doç. Dr. Şule Akköse Aydın Acil Tıp AD İlkyardım nedir? TEMEL İLKYARDIM UYGULAMALARI - Herhangi bir kaza veya yaşamı tehlikeye düşüren durum - Sağlık görevlileri gelene kadar - Hayat kurtarılması ya da durumun kötüye gitmesini Doç. Dr. Şule

Detaylı

KANAMA. Damar bütünlüğünün bozulması sonucu kanın damar. dıģına (vücut içine veya dıģına doğru) boģalmasıdır.

KANAMA. Damar bütünlüğünün bozulması sonucu kanın damar. dıģına (vücut içine veya dıģına doğru) boģalmasıdır. KANAMALAR KANAMA Damar bütünlüğünün bozulması sonucu kanın damar dıģına (vücut içine veya dıģına doğru) boģalmasıdır. KANAMANIN CĠDDĠYETĠNĠ BELĠRLEYEN DURUMLAR Kanamanın ciddiyetini belirleyen durumlar

Detaylı

KIRIK, ÇIKIK VE BURKULMALARDA İLKYARDIM. Yrd. Doç.Dr. Kadri KULUALP

KIRIK, ÇIKIK VE BURKULMALARDA İLKYARDIM. Yrd. Doç.Dr. Kadri KULUALP KIRIK, ÇIKIK VE BURKULMALARDA İLKYARDIM Yrd. Doç.Dr. Kadri KULUALP Kırık Nedir? Kırık, kemik bütünlüğünün bozulmasıdır. Kırıklar darbe sonucu yada kendiliğinden oluşabilir. Büyük kemiklerin kırılması sonucu

Detaylı

4-KANAMALARDA İLKYARDIM

4-KANAMALARDA İLKYARDIM 4-KANAMALARDA İLKYARDIM KANAMA NEDİR? Damar bütünlüğünün bozulması sonucu kanın damar dışına (vücudun içine veya dışına doğru) doğru akmasıdır. Kanamanın ciddiyeti aşağıdaki durumlara bağlıdır: Kanamanın

Detaylı

KANAMA VE ŞOKTA İLK YARDIM

KANAMA VE ŞOKTA İLK YARDIM KANAMA VE ŞOKTA İLK YARDIM AMAÇ Kanama ve şokta ilk yardım konusunda bilgi, tutum ve beceri kazandırmak. HEDEFLER-1 Kanamanın tanımını ve çeşitlerini söyleyebilme, Dış kanamanın tanımını ve çeşitlerini

Detaylı

İLKYARDIM TEMEL EĞİTİMİ TEORİ SINAV SORULARI-2

İLKYARDIM TEMEL EĞİTİMİ TEORİ SINAV SORULARI-2 İLKYARDIM TEMEL EĞİTİMİ TEORİ SINAV SORULARI-2 1) Aşağıdakilerden hangisi kafatası ve omurga yaralanması nedenlerinden değildir? a) Spor ve iş kazaları b) Şeker hastalığı c) Otomobil kazaları d) Yıkıntı

Detaylı

1.Türkiye de hastanın en yakın sağlık kuruluşuna sevkini sağlamak amacıyla hangi telefon numarası aranmalıdır? A) 110 B) 155 C) 114 D) 112

1.Türkiye de hastanın en yakın sağlık kuruluşuna sevkini sağlamak amacıyla hangi telefon numarası aranmalıdır? A) 110 B) 155 C) 114 D) 112 ÇALIŞMA SORULARI 10 1.Türkiye de hastanın en yakın sağlık kuruluşuna sevkini sağlamak amacıyla hangi telefon numarası aranmalıdır? A) 110 B) 155 C) 114 D) 112 2.112 nin aranması sırasında aşağıdakilerden

Detaylı

İLKYARDIM TEMEL EĞİTİMİ TEORİ SINAV SORULARI-1

İLKYARDIM TEMEL EĞİTİMİ TEORİ SINAV SORULARI-1 İLKYARDIM TEMEL EĞİTİMİ TEORİ SINAV SORULARI-1 1) Aşağıdakilerden hangisi kalp krizi belirtilerindendir? A. Ağrı kısa sürelidir ve şiddetlidir B. Ağrı genellikle omuzlara boyuna çeneye ve sol kola yayılmaktadır

Detaylı

ÇALIŞMA SORULARI Hangisi ilkyardımın temel uygulamalarından birisi değildir? A) Koruma B) Bildirme C) Kurtarma D) Rentek

ÇALIŞMA SORULARI Hangisi ilkyardımın temel uygulamalarından birisi değildir? A) Koruma B) Bildirme C) Kurtarma D) Rentek ÇALIŞMA SORULARI 9 1. İlkyardım Nedir? A) Olay yerinde ilaç vererek yapılan müdahaledir. B) Hastanedeki hekimler tarafından yapılan ilk müdahaledir. C) Olay yerinde, tıbbi araç ve gereç aranmaksızın mevcut

Detaylı

2. Solunum yoluyla gaz zehirlenmelerinde yapılması doğru olan uygulama nedir?

2. Solunum yoluyla gaz zehirlenmelerinde yapılması doğru olan uygulama nedir? İLK YARDIM DENEME SINAVI 9 1. Aşağıdakilerden hangisi diğerlerinden önce yapılmalıdır? A) Hava yolunun açılması B) Suni solunum C) Kalp masajı D) Kanama kontrolü 2. Solunum yoluyla gaz zehirlenmelerinde

Detaylı

YARA VE YARA ÇEŞİTLERİ. Öğr. Gör. Nurhan BİNGÖL

YARA VE YARA ÇEŞİTLERİ. Öğr. Gör. Nurhan BİNGÖL YARA VE YARA ÇEŞİTLERİ Öğr. Gör. Nurhan BİNGÖL YARA VE YARA ÇEŞİTLERİ Travma; ani olarak dıştan mekanik bir etki sonucu meydana gelen, sağlığı tehdit eden, fiziksel ve ruhsal hasarlara yol açan bir olaydır.

Detaylı

2-HASTA/YARALININ OLAY YERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ

2-HASTA/YARALININ OLAY YERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ 2-HASTA/YARALININ OLAY YERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ İlkyardımcının bilmesi gereken ve vücudu oluşturan sistemler nelerdir? İlkyardımcının insan vücudu, yapısı ve işleyişi konusunda bazı temel kavramları bilmesi,

Detaylı

Zehirlenmelerde İlkyardım. Zehirlenmeler. Doç. Dr. Şule Akköse Aydın Acil Tıp AD

Zehirlenmelerde İlkyardım. Zehirlenmeler. Doç. Dr. Şule Akköse Aydın Acil Tıp AD Zehirlenmelerde İlkyardım Zehirlenmeler Doç. Dr. Şule Akköse Aydın Acil Tıp AD Zehirlenmeler Zehirlenmeler 1 Zehirlenme nedir? Zehirlenme hangi yollarla meydana gelir? Vücuda zehirli (toksik) bir maddenin

Detaylı

SOLUNUM YOLU TIKANIKLIĞI VE BOĞULMALARDA İLK YARDIM

SOLUNUM YOLU TIKANIKLIĞI VE BOĞULMALARDA İLK YARDIM SOLUNUM YOLU TIKANIKLIĞI VE BOĞULMALARDA İLK YARDIM AMAÇ Solunum yolu tıkanması ve boğulmada ilk yardım konularında bilgi, tutum ve beceri kazandırmak. HEDEFLER-1 Solunum yolu tıkanıklığının tanımını söyleyebilme,

Detaylı

Editörler. Doç.Dr.Hicran Yıldız & Dr.Emine Çatal İLK YARDIM

Editörler. Doç.Dr.Hicran Yıldız & Dr.Emine Çatal İLK YARDIM Editörler Doç.Dr.Hicran Yıldız & Dr.Emine Çatal İLK YARDIM Yazarlar Prof. Dr. Sakine Boyraz Doç.Dr.Hicran Yıldız Doç.Dr.Neriman Akansel Yrd.Doç.Dr. Evrim Çelebi Yrd.Doç.Dr. Funda Çetinkaya Yrd.Doç.Dr.

Detaylı

ÇALIŞMA SORULARI 4. 5) Bulantı, kusma, ishal şikâyetleri olan kişi hangi yolla zehirlenmiştir? A) Hareket B) Solunum C) Sinir D) Sindirim

ÇALIŞMA SORULARI 4. 5) Bulantı, kusma, ishal şikâyetleri olan kişi hangi yolla zehirlenmiştir? A) Hareket B) Solunum C) Sinir D) Sindirim ÇALIŞMA SORULARI 4 1) Boğulmalarda aşağıdakilerden hangisi yapılır? A) Ciğerlerindeki su boşaltılır. B) Suya atlayarak boğulan kişi kurtarılır. C) ABC si değerlendirilir. doğru. 2) Aşağıdakilerden hangisi

Detaylı

İLKYARDIM GENEL İLKYARDIM BİLGİLERİ

İLKYARDIM GENEL İLKYARDIM BİLGİLERİ İLKYARDIM GENEL İLKYARDIM BİLGİLERİ İlkyardım Nedir? Herhangi bir hastalık veya kaza sonucu sağlığı tehlikeye girmiş olan kişiye, Olay yerinde Sağlık personeli gelinceye kadar Durumun kötüleşmesini önlemek

Detaylı

Temel Yaşam Desteği. Yetişkinlerde, çocuklarda ve bebeklerde farklı uygulamalar yapılır.

Temel Yaşam Desteği. Yetişkinlerde, çocuklarda ve bebeklerde farklı uygulamalar yapılır. Hayat kurtarmak amacıyla, bilinç kontrolü yapılıp hava yolu açıklığı sağlandıktan sonra solunumu ve kalbi durmuş kişiye suni solunum ile akciğerlere oksijen gitmesini, dış kalp masajı ile de kalpten kan

Detaylı

İLK YARDIM SUNUSU. HAZIRLAYAN Mustafa KILIÇ

İLK YARDIM SUNUSU. HAZIRLAYAN Mustafa KILIÇ İLK YARDIM SUNUSU HAZIRLAYAN Mustafa KILIÇ İLK YARDIM Herhangi bir kaza yada tehlike durumunda, sağlık görevlileri gelinceye kadar durumun daha kötüye gitmesini önlemek amacıyla yapılan ilaçsız ilk müdahaleye

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü SAĞLIK ALANI İLK YARDIM KURS PROGRAMI

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü SAĞLIK ALANI İLK YARDIM KURS PROGRAMI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü SAĞLIK ALANI İLK YARDIM KURS PROGRAMI Ankara, 2016 İÇİNDEKİLER PROGRAMIN ADI... 1 PROGRAMIN DAYANAĞI... 1 PROGRAMA GİRİŞ KOŞULLARI... 1 EĞİTİMCİLERİN

Detaylı

2. Aşağıdakilerden hangisi kafatası ve omurga yaralanması nedenlerinden değildir?

2. Aşağıdakilerden hangisi kafatası ve omurga yaralanması nedenlerinden değildir? İLK YARDIM DENEME SINAVI 8 1. Solunumun değerlendirilmesi nasıl yapılır? A) Ağız ve buruna ayna tutulur B) Islak bir parmak hasta/yaralının ağız ve burnuna yaklaştırılır C) Kulak hasta/yaralının göğsüne

Detaylı

T.C. MĠLLÎ EĞĠTĠM BAKANLIĞI Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü. Mesleki Gelişim Programı ALAN ALT ALAN KODU. (Özel)

T.C. MĠLLÎ EĞĠTĠM BAKANLIĞI Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü. Mesleki Gelişim Programı ALAN ALT ALAN KODU. (Özel) T.C. MĠLLÎ EĞĠTĠM BAKANLIĞI Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü Mesleki Gelişim Programı ALAN ALT ALAN KODU Yönetim Bilimleri Ġdari Ġşler (Özel) 4.02.02.0.09. ETKĠNLĠĞĠN ADI İş Sağlığı ve

Detaylı

Kaç Çeşit Yanık Vardır?

Kaç Çeşit Yanık Vardır? YANIKTA İLK YARDIM Yanık Nedir? Herhangi bir ısıya maruz kalma sonucu oluşan doku bozulmasıdır. Yanık, genellikle sıcak su veya buhar teması sonucu meydana geldiği gibi, sıcak katı maddelerle temas, asit/alkali

Detaylı

ÖĞR. GÖR. NURHAN BİNGÖL

ÖĞR. GÖR. NURHAN BİNGÖL ÖĞR. GÖR. NURHAN BİNGÖL İLKYARDIM Tanımı- Önemi - İlkeleri İlkyardım : Aniden hastalanan veya kazaya uğrayan kişiye, bir sağlık ekibi ulaşıncaya kadar ya da hasta bir sağlık kuruluşuna ulaşıncaya kadar

Detaylı

İlk Yardım Birinci Bölüm İLK YARDIM. ünite başlıkları. İlkyardım Nedir? Hayat Kurtarma Zinciri. Olay Yerinin Değerlendirilmesi. Temel Yaşam Desteği

İlk Yardım Birinci Bölüm İLK YARDIM. ünite başlıkları. İlkyardım Nedir? Hayat Kurtarma Zinciri. Olay Yerinin Değerlendirilmesi. Temel Yaşam Desteği Birinci Bölüm İLK YARDIM 2 ünite başlıkları İlkyardım Nedir? Hayat Kurtarma Zinciri Olay Yerinin Değerlendirilmesi Temel Yaşam Desteği 1 3 Yapay solunum SOLUNUM YOLU TIKANIKLIKLARI HEIMLICH MANEVRASI KANAMALAR

Detaylı

Damar bütünlüğünün bozulması sonucu kanın damar dışına (vücudun içine veya dışına doğru) doğru akmasıdır. Kanama Nedir?

Damar bütünlüğünün bozulması sonucu kanın damar dışına (vücudun içine veya dışına doğru) doğru akmasıdır. Kanama Nedir? Damar bütünlüğünün bozulması sonucu kanın damar dışına (vücudun içine veya dışına doğru) doğru akmasıdır. Kanama Nedir? Kanamanın ciddiyeti aşağıdaki durumlara bağlıdır: Kanamanın hızı, Vücutta kanın aktığı

Detaylı

İLKYARDIM. Can Özoğlu

İLKYARDIM. Can Özoğlu İLKYARDIM Can Özoğlu İLKYARDIM NEDİR? Herhangi bir kaza ya da yaşamı tehlikeye düşüren bir durumda, sağlık görevlilerinin yardımı sağlanıncaya kadar, hayatın kurtarılması ya da durumun daha kötüye gitmesini

Detaylı

Sağlık Bülteni İLK YARDIM BÖLÜM III TEMEL YAŞAM DESTEĞİ

Sağlık Bülteni İLK YARDIM BÖLÜM III TEMEL YAŞAM DESTEĞİ Sağlık Bülteni İLK YARDIM ODTÜ G. V. ÖZEL MERSİN İLKÖĞRETİM OKULU Ocak 2014 SOLUNUM ve KALP DURMASI NEDİR? BÖLÜM III TEMEL YAŞAM DESTEĞİ Solunum durması: Solunum hareketleri durunca, vücuda yaşamak için

Detaylı

Sağlık Bülteni İLK YARDIM BÖLÜM I

Sağlık Bülteni İLK YARDIM BÖLÜM I Sağlık Bülteni ODTÜ G. V. ÖZEL MERSİN İLKÖĞRETİM OKULU Kasım 2013 İLK YARDIM BÖLÜM I Hayatımız boyunca çeşitli nedenlerle yaralanmalar veya hastalıklarla karşılaşmamız kaçınılmazdır. Yaşamımızın çeşitli

Detaylı

BOĞULMALAR. Suda boğulmalar özellikle yaz aylarında çok fazla görülen kaza ile ölüm nedenlerindendir.

BOĞULMALAR. Suda boğulmalar özellikle yaz aylarında çok fazla görülen kaza ile ölüm nedenlerindendir. 1 BOĞULMALAR A- SUDA BOĞULMALAR Suda boğulmalar özellikle yaz aylarında çok fazla görülen kaza ile ölüm nedenlerindendir. Su ile temasta olan kişi havaya göre çok daha fazla ve hızlı olarak ısı kaybeder.

Detaylı

BİLİNÇ BOZUKLUKLARINDA İLKYARDIM DERS NOTLARI

BİLİNÇ BOZUKLUKLARINDA İLKYARDIM DERS NOTLARI BİLİNÇ BOZUKLUKLARINDA İLKYARDIM DERS NOTLARI Yrd. Doç.Dr. Vesile ŞENOL Tıbbi Hizmetler ve Teknikler Böl. Bşk Paramedik Program Koordinatörü E.Ü. H.B.S.H.M.Y.O 1 Bilinç Bozukluğu/Bilinç Kaybı Beynin normal

Detaylı

9-ZEHİRLENMELERDE İLKYARDIM

9-ZEHİRLENMELERDE İLKYARDIM 9-ZEHİRLENMELERDE İLKYARDIM ZEHİRLENMELER Zehirlenme nedir? Vücuda zehirli (toksik) bir maddenin girmesi sonucu normal fonksiyonların bozulmasıdır. Vücuda dışarıdan giren bazı yabancı maddeler, vücudun

Detaylı

TEMEL YAŞAM DESTEĞİ Solunum ve Kalp Durması Nedir? Solunum durması: Solunum hareketlerinin durması nedeniyle vücudun yaşamak için ihtiyacı olan oksijenden yoksun kalmasıdır. Hemen yapay solunum ile hasta

Detaylı

Solunum ve Kalp Durması Nedir?

Solunum ve Kalp Durması Nedir? TEMEL YAŞAM DESTEĞİ Solunum ve Kalp Durması Nedir? Solunum durması: Solunum hareketlerinin durması nedeniyle vücudun yaşamak için ihtiyacı olan oksijenden yoksun kalmasıdır. Hemen yapay solunum ile hasta

Detaylı

Solunum ve Kalp Durması Nedir? Solunum Durması: Kalp Durması: Temel YaĢam Desteği Nedir? ilaçsız 112 112 Hayat Kurtarma Zinciri Nedir?

Solunum ve Kalp Durması Nedir? Solunum Durması: Kalp Durması: Temel YaĢam Desteği Nedir? ilaçsız 112 112 Hayat Kurtarma Zinciri Nedir? Temel Yaşam Desteği Solunum ve Kalp Durması Nedir? Solunum Durması: Solunum hareketlerinin durması nedeniyle vücudun, yaşamak için ihtiyacı olan oksijenden yoksun kalmasıdır. Hemen yapay solunuma başlanmaz

Detaylı

YARALANMALARDA İLKYARDIM

YARALANMALARDA İLKYARDIM YARALANMALARDA İLKYARDIM Deri bütünlüğünün bozulması neticesinde yaralanma oluşur. Kanamalar görülebilir Çarpma, vurma, düşme, kesme vb. durumlarda deri bütünlüğü bozulduğu gibi deri altı dokular da yaralanabilir.

Detaylı

İLKYARDIM TEMEL EĞİTİMİ TEORİ SINAV SORULARI-5

İLKYARDIM TEMEL EĞİTİMİ TEORİ SINAV SORULARI-5 İLKYARDIM TEMEL EĞİTİMİ TEORİ SINAV SORULARI-5 1) Trafik kazası geçiren bir yaralıda burun ve kulaktan kan veya açık renkli bir sıvı gelmesi bize neyi düşündürmelidir? a) Kafatası ve omurga yaralanması

Detaylı

İLKYARDIMCININ İNSAN VÜCUDU KONUSUNDA BİLMESİ GEREKENLER

İLKYARDIMCININ İNSAN VÜCUDU KONUSUNDA BİLMESİ GEREKENLER V İÇİNDEKİLER BÖLÜM I İLKYARDIM KONUSUNDA GENEL BİLGİLER İlkyardımın tanımı 3 İlkyardımın öncelikleri 5 İlkyardımda temel uygulamalar 8 Kaza ortamının değerlendirilmesi 18 Yaralı ve hastaların muayenesi,

Detaylı

ÇALIŞMA SORULARI 3. 1) Vücutta kanın dolaşımını hangi organlar sağlar? A) Akciğerler B) Kalp ve damarlar C) Böbrekler D) Karaciğer

ÇALIŞMA SORULARI 3. 1) Vücutta kanın dolaşımını hangi organlar sağlar? A) Akciğerler B) Kalp ve damarlar C) Böbrekler D) Karaciğer ÇALIŞMA SORULARI 3 1) Vücutta kanın dolaşımını hangi organlar sağlar? A) Akciğerler B) Kalp ve damarlar C) Böbrekler D) Karaciğer 2) Aşağıdakilerden hangisi dolaşım sisteminin vücudun her yerine yeterli

Detaylı

İşyerlerinde İlkyardım Örgütlenmesi Ve Acil Tıbbi Müdahale. Dr.Gülnur SOLMAZOĞLU

İşyerlerinde İlkyardım Örgütlenmesi Ve Acil Tıbbi Müdahale. Dr.Gülnur SOLMAZOĞLU İşyerlerinde İlkyardım Örgütlenmesi Ve Acil Tıbbi Müdahale Dr.Gülnur SOLMAZOĞLU İLKYARDIM YÖNETMELİĞİ Resmi Gazete Tarihi: 22.05.2002 Resmi Gazete Sayısı: 24762 (Değişik:RG-18/03/2004-25406) YÜRÜRLÜKTEN

Detaylı

TEMEL YAŞAM DESTEĞİ SOLUNUMUN SAĞLANMASI

TEMEL YAŞAM DESTEĞİ SOLUNUMUN SAĞLANMASI TEMEL YAŞAM DESTEĞİ SOLUNUMUN SAĞLANMASI İnsanın soluk alıp vermesine solunum denir. Solunum, solunum sistemi organları ile sağlanır. Solunum sistemi burun yutak, soluk borusu, akciğer ve gırtlaktan meydana

Detaylı

YANIKLARDA İLK YARDIM

YANIKLARDA İLK YARDIM 1 YANIKLARDA İLK YARDIM Yanık vücut dokularının yüksek ısıdan zarar görmesi neticesinde oluşan deri bütünlüğü ya da doku bozulmasıdır. Kişinin hayatını tehdit etmesi yanında iz bırakıcı olması sebebiyle

Detaylı

Beyin kan dolaşımının bozulması sonucu, dokunma ve sesli uyarılara cevap verememe haline BİLİNÇ KAYBI denir. KOMA UYKU

Beyin kan dolaşımının bozulması sonucu, dokunma ve sesli uyarılara cevap verememe haline BİLİNÇ KAYBI denir. KOMA UYKU Beyin kan dolaşımının bozulması sonucu, dokunma ve sesli uyarılara cevap verememe haline BİLİNÇ KAYBI denir. UYKU KOMA 03.01.2013 10:18 1 Bilinç Bozukluğuna Neden Olan Durumlar? Bayılma, Ateşe bağlı Havale

Detaylı

A) B) C) D) 2. yanlış olan A) B) C) D) 3. uygulanmaz A) B) C) D) 4. A) B) C) D) 5. A) B) C) D) 6. A) B) C) D) 7. A) B) C) D) 8.

A) B) C) D) 2. yanlış olan A) B) C) D) 3. uygulanmaz A) B) C) D) 4. A) B) C) D) 5. A) B) C) D) 6. A) B) C) D) 7. A) B) C) D) 8. 1. Olay yerinde, hastanın durumunun daha da kötüleşmesini engellemek amacıyla ilaçsız olarak yapılan müdahaleye ne isim verilir? A) Acil tedavi. B) Đleri yaşam desteği. C) Đlkyardım D) Acil müdahale. 2.

Detaylı

ALANYA MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ MÜDÜRLÜĞÜ. Pedagog Serap POLAT

ALANYA MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ MÜDÜRLÜĞÜ. Pedagog Serap POLAT ALANYA MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ MÜDÜRLÜĞÜ Pedagog Serap POLAT 1 - GENEL İLK YARDIM BİLGİLERİ İlkyardım nedir? Herhangi bir kaza veya yaşamı tehlikeye düşüren bir durumda, sağlık görevlilerinin

Detaylı

İLKYARDIM EĞİTİMİ. Eğitmen Fatma KORKMAZ

İLKYARDIM EĞİTİMİ. Eğitmen Fatma KORKMAZ İLKYARDIM EĞİTİMİ Eğitmen Fatma KORKMAZ AMACIMIZ İlkyardım konusunda temel bir anlayış oluşması. İLKYARDIMIN TANIMI Yaşamı tehlikeye düşüren herhangi bir durumda,sağlık görevlilerin yardımı sağlanıncaya

Detaylı

3.ÜNĠTE TEMEL YAġAM DESTEĞĠ

3.ÜNĠTE TEMEL YAġAM DESTEĞĠ 3.ÜNĠTE TEMEL YAġAM DESTEĞĠ 1. Bilinci kapalı olan hastaya, solunum yolunu açmak için ilkyardımcı hangi müdahaleyi yapmalıdır? A) Hasta oturtularak oksijen verilir. B) Hasta yan yatırılır. C) Hastaya koma

Detaylı

BİLİNÇ BOZUKLUKLARINDA İLKYARDIM Bilinç bozukluğu/ bilinç kaybı nedir? Beynin normal faaliyetlerindeki bir aksama nedeni ile uyku halinden başlayarak (=bilinç bozukluğu),, hiçbir uyarıya cevap vermeme

Detaylı

ÜNİTE-10. Kırık Çıkık ve Burkulmalarda İlk Yardım

ÜNİTE-10. Kırık Çıkık ve Burkulmalarda İlk Yardım 1 ÜNİTE-10 Kırık Çıkık ve Burkulmalarda İlk Yardım KONU BAŞLIKLARI 2 Giriş Kırıklar ve İlk Yardım Çıkık ve İlk yardım Burkulma ve İlk Yardım Kırık Çıkık ve Burkulmada Tespit Yöntemleri GİRİŞ 3 Ülkemizde

Detaylı

3.TEMEL YAŞAM DESTEĞİ NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ SMYO İLKYARDIM

3.TEMEL YAŞAM DESTEĞİ NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ SMYO İLKYARDIM 3.TEMEL YAŞAM DESTEĞİ NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ SMYO İLKYARDIM ÖĞRT.GRV.HÜLYA ER 30.10.2015 1 TYD Solunum ve kalp durması nedir? Temel yaşam desteği nedir? Hava yolunu açmak için baş çene pozisyonu nasıl

Detaylı

T.C. PLATO MESLEK YÜKSEKOKULU TIBBİ DÖKÜMANTASYON VE SEKRETERLİK PROGRAMI

T.C. PLATO MESLEK YÜKSEKOKULU TIBBİ DÖKÜMANTASYON VE SEKRETERLİK PROGRAMI T.C. PLATO MESLEK YÜKSEKOKULU TIBBİ DÖKÜMANTASYON VE SEKRETERLİK PROGRAMI 2013-14 Bahar Yarıyılı Dersin adı: İLK YARDIM Dersin Kodu: TDS 108 Dersin Şubesi: ALT AKTS Kredisi: 4 1. yıl 2. yarıyıl Zorunlu

Detaylı

1-Kendisinin ve hasta/yaralının güvenliğinden emin olunur,

1-Kendisinin ve hasta/yaralının güvenliğinden emin olunur, YETİŞKİNLERDE DIŞ KALP MASAJI VE YAPAY SOLUNUMUN BİRLİKTE UYGULANMASI 1-Kendisinin ve hasta/yaralının güvenliğinden emin olunur, 2- Hasta/yaralının omuzlarına dokunup iyi misiniz? diye sorularak bilinci

Detaylı

İLKYARDIM SINAV SORULARI -1

İLKYARDIM SINAV SORULARI -1 İLKYARDIM SINAV SORULARI -1 SORU- 1--Aşağıdaki durumlardan hangisinde turnike uygulanır? a) ilkyardımcı tek ise ve çok sayıda yaralı varsa b) Yaralının güç koşullarda bir yere taşınması gerekiyorsa c)

Detaylı

Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü

Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü 18 EYLÜL 2014 1 GENEL MÜDÜRLÜĞÜMÜZE BAĞLI FAALİYETTE BULUNAN KURUMLAR Özel Okullar Okul öncesi İlkokul Ortaokul Lise MTSK (3.437) Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezleri

Detaylı

İLKYARDIM. www.hiasd.org

İLKYARDIM. www.hiasd.org İLKYARDIM www.hiasd.org Misyon & Vizyon Plan İlkyardım tanımı İlkyardım malzemeleri Haberleşme Kırık-çıkık Kanama Yanık Sara Hayvan dostlarımız Zehirlenme Duman zehirlenmesi Elektrik çarpması Kalp krizi

Detaylı

Hava Yolu Tıkanıklığı

Hava Yolu Tıkanıklığı Hava Yolu Tıkanıklığı Hava yolunun, solunumu gerçekleştirmek için gerekli havanın geçişine engel olacak şekilde tıkanmasıdır. Tıkanma, tam tıkanma ve kısmi tıkanma şeklinde görülür. Hava Yolu Tıkanıklığı

Detaylı

TEMEL İLKYARDIM BİLGİLERİ İLKYARDIM NEDİR?

TEMEL İLKYARDIM BİLGİLERİ İLKYARDIM NEDİR? TEMEL İLKYARDIM BİLGİLERİ İLKYARDIM NEDİR? Herhangi bir kaza veya yaşamı tehlikeye düşüren bir durumda, sağlık görevlilerinin yardımı sağlanıncaya kadar, ilkyardım konusunda eğitim almış kişilerce hayatın

Detaylı

Beklenmeyen bir anda, plan dışı gelişen, yaralanma ya da ölüm ile birlikte maddi zarara da neden olan durum ancak Çoğu durumda önceden görülebilecek ya da önlenebilecek ve böylece kaçınılabilece k olaylardır.

Detaylı

HARRAN ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ

HARRAN ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ HARRAN ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ Dersin Adı Kodu Yarıyılı T+U Kredisi AKTS Afetlerde İlkyardım 2801406 IV 2+0 2 2 Ön Koşul Dersler Yok Dersin Dili Türkçe Dersin Türü Zorunlu Dersi Veren Öğretim

Detaylı

14. Aşağıdakilerden hangisi koma nedeni değildir? A) Düşme veya şiddetli darbe B) Zehirlenme C) Aşırı alkol, uyuşturucu D) Sıcak, yorgunluk

14. Aşağıdakilerden hangisi koma nedeni değildir? A) Düşme veya şiddetli darbe B) Zehirlenme C) Aşırı alkol, uyuşturucu D) Sıcak, yorgunluk ÇALIŞMA SORULARI 7 1. Göze yabancı cisim kaçmasında ilkyardım ilkelerinden olmayan hangisidir? A) Göz bol su ile yıkanır B) Kirpik,toz vb görülüyorsa temiz bir bezle alınır C) Kazazedenin görüşünü engellememek

Detaylı

ACİL İLKYARDIM EL KİTABI ACİL İLKYARDIM EL KİTABI

ACİL İLKYARDIM EL KİTABI ACİL İLKYARDIM EL KİTABI ACİL İLKYARDIM EL KİTABI 1 ACİL İLKYARDIM EL KİTABI İETT İşletmeleri Genel Müdürlüğü Şahkulu Mah. Erkan-ı Harp Sok. No: 2 Tünel 34420 Beyoğlu/İstanbul Tasarım - Baskı A4 Grafik Matbaacılık Yayıncılık Ltd.

Detaylı

İlkyardım Soruları. 3. Hangisi ilkyardımın temel uygulamalarından birisi değildir? A) Koruma B) Bildirme C) Kurtarma D) Rentek

İlkyardım Soruları. 3. Hangisi ilkyardımın temel uygulamalarından birisi değildir? A) Koruma B) Bildirme C) Kurtarma D) Rentek İlkyardım Soruları 1. İlkyardım Nedir? A) Olay yerinde ilaç vererek yapılan müdahaledir. B) Hastanedeki hekimler tarafından yapılan ilk müdahaledir. C) Olay yerinde, tıbbi araç ve gereç aranmaksızın mevcut

Detaylı

Temel İlkyardım Uygulamaları

Temel İlkyardım Uygulamaları Temel İlkyardım Uygulamaları KOBİ lerde Risk Değerlendirmesi Uygulamalarının İSG Açısından İncelenmesi Projesi "Bu proje T.C. Avrupa Birliği Bakanlığı, AB Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığınca

Detaylı

TEMEL İLKYARDIM UYGULAMALARI EĞİTİM KİTABI

TEMEL İLKYARDIM UYGULAMALARI EĞİTİM KİTABI TEMEL İLKYARDIM UYGULAMALARI EĞİTİM KİTABI Sayfa 1 / 47 İÇİNDEKİLER: 1-GENEL İLKYARDIM BİLGİLERİ: İlkyardım nedir? 7 Acil tedavi nedir? 7 İlkyardımcı kimdir? 7 İlkyardım ve acil tedavi arasındaki fark

Detaylı

Genel İlkyardım Bilgileri

Genel İlkyardım Bilgileri Genel İlkyardım Bilgileri İlkyardım nedir? Herhangi bir kaza veya yaşamı tehlikeye düşüren bir durumda, sağlık görevlilerinin yardımı sağlanıncaya kadar, hayatın kurtarılması ya da durumun kötüye gitmesini

Detaylı

TEMEL İLKYARDIM UYGULAMALARI EĞİTİM KİTABI

TEMEL İLKYARDIM UYGULAMALARI EĞİTİM KİTABI TEMEL İLKYARDIM UYGULAMALARI EĞİTİM KİTABI İSTANBUL 2013 HAZIRLAYANLAR Medipol Üniversitesi İlkyardım Eğitim Merkezi Eğitimcileri 1 ÖNSÖZ Yaşadığımız sürece çeşitli nedenlerle yaralanmalar veya hastalıklarla

Detaylı

Zehirlenmeler, Böcek Sokması Ve Hayvan Isırmalarında İlk Yardım

Zehirlenmeler, Böcek Sokması Ve Hayvan Isırmalarında İlk Yardım Zehirlenmeler, Böcek Sokması Ve Hayvan Isırmalarında İlk Yardım Zehirlenme Nedir? Vücuda zehirli (toksik) bir maddenin girmesi sonucu normal fonksiyonların bozulmasıdır. Vücuda dışarıdan giren bazı yabancı

Detaylı