Üniversitelerde Teknik Yayınların Önemi: Standartlar, Proje Dokümanlari ve Diğer Teknik Yayınlar. Erman Karabulut.

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Üniversitelerde Teknik Yayınların Önemi: Standartlar, Proje Dokümanlari ve Diğer Teknik Yayınlar. Erman Karabulut. erman.karabulut@mikrobilgi.com."

Transkript

1 Üniversitelerde Teknik Yayınların Önemi: Standartlar, Proje Dokümanlari ve Diğer Teknik Yayınlar Erman Karabulut

2 Gündem Teknik Bilgi tanımı ve önemi Teknik yayınlar kapsamına giren doküman türleri Bilgi kaynağı olarak standartlar IHS Standards Expert ve Standart Örnekleri IHS Goldfire / Semantik Tarama Soru & Cevap

3 Teknik Bilgi Gündelik ve bilimsel bilginin pratiğe dönüģtürülmesidir. YaĢantılar ve deneyimlerden çok, akla ve düģünceye dayanır. Ġnsanın temel gereksinimlerini karģılamak ve yaģamını kolaylaģtırmak için araç-gereç üretmek... hızlı değiģime uygun son teknolojik buluģları içeren endüstriyel geliģmeleri veren ürünün oluģumu için gerekli bilgi

4 Teknik Bilgi Güncel Kısa Hızlı AnlaĢılır

5 Teknik Yayınlar Standartlar Patentler Teknik Raporlar STANDART

6 Bilgi Kaynağı Olarak Standartlar Seri üretimi, yedek parça kolaylığını, tehlikeli maddelerin güvenliğini sağlamak ve alıcıyı korumak için uyulması gerekli ölçülere standart denilmektedir (Bayır,1995). Bir malzeme, ürün, metot veya hizmetin tanımlanmıģ olan amacı doğrultusunda istenen özellikler ve kullanım koģullarını karģılamasını sağlamak üzere spesifikasyon ve prosedürleri sunan ilgili tarafları bağlayıcı dokümandır.* *TS-9579.: Dokümantasyon ve Enformasyon Terimleri-Genel Dokümanlar, Türk Standartlar Enstitüsü, Ankara, (1991), s.3.

7 Standardın TaĢıması Gereken Özellikler Birlikte çalıģabilirlik (interoperability) Farklı sistemlerin birarada kullanılabilmesi Yeniden kullanılabilirlik (re-usability) Bilgi nesnelerinin biraraya getirilerek farklı bir öğrenme nesnesine dönüģtürülebilmesi UlaĢılabilirlik (accessibility) Ġstenen zamanda eriģilebilmesi Devamlılık (durability) Yeni ürünle birlikte yeni tasarım ve kodlama gerektirmemesi (Uçak, 2013).

8 Standartların Yararları Problem çözen mühendislik uygulamalarını mühendislik prensipleri doğrultusunda geliģtirme, En yeni mühendislik uygulama ve teknolojilerinden yararlanma, Tasarım ve üretimde kalite, Performans, güvenlik, bir arada çalıģabilirlik ve güvenilirlik, Bütün dünyada kabul görecek uygulama ve teknolojilerin geliģtirilmesi ve bu doğrultuda geliģtirilen ürün ve hizmetlerin piyasalara kolaylıkla yerleģmesi, Tekrarların, hataların önlenmesi dolayısı ile AR-GE maliyetlerinde düģüģ sağlar.

9 Standartların Yararları Basitten karmaģığa, en küçükten en büyüğe, yöreselden küresele her türlü ürün ve hizmete fayda sağlar. Standartlar çözüm getirir, insanları ve dünyayı birbirine bağlar. Standartlar, ticaretin uluslararası dili olarak kabul edilir. Tedarikçi-müĢteri arasındaki bağlantıların her yerde tek tip haline gelmesini sunarak, ticaretin daha hızlı, emniyetli ve ekonomik olmasını sağlamaktadır. Standartlar, piyasaları birbirine bağlamanın yanı sıra geliģmekte olan ülkeler ve geçiģ ekonomilerini en son teknik bilgi ile bağlantılandırır, ihracat ve rekabet güçlerini arttırır.

10 Standartlara Neden Gereksinim Vardır? Ar-Ge ve Tasarım süreçlerinde otoritelerce kabul edilmiģ standartlara uygunluk zorunluluğu, Proje ve üretim aģamasında talebe yönelik kabul görmüģ standartlara uyum gereği, Ürün veya hizmet alım Ģartnamelerinde refere edilmiģ standartlara eriģim gereği, Patent geliģtirme ve fikri mülkiyet ile ilgili hukuki süreçler için referans Güvenlik ve Güvenirlik ihtiyaçları Kalite, bakım ve test sertifika gereksinimleri

11 Standartlara Neden Gereksinim Vardır? Pazar araģtırması sonucunda belirlenen bir talebe yönelik yapılan her türlü ar-ge ve tasarım çalıģmalarının ticari son ürün e dönüģmesi için mevcut standartlara uyumluluk esastır. Üniversitelerde yapılan akademik araģtırma geliģtirme faaliyetlerinin ticari bir ürün haline getirilmesi ve patentinin alınarak korunması aģamalarının tümünde standart dokümanlar referans alınır.

12 Standart Üreten ve GeliĢtiren Organizasyonlar Uluslar Arası Standart GeliĢtiren KuruluĢlar ISO, IEC gibi Ulusal Standart GeliĢtiren KuruluĢlar TSE, BSI, DIN gibi Standart GeliĢtiren Ulusal ve Uluslar Arası Mühendislik Odaları ASTM, IEEE, ASME, SAE gibi Ulusal veya Uluslar Arası Standart GeliĢtiren Askeri KuruluĢlar NATO, DoD (ABD) gibi

13 Standart Temin Etme Yolları Basılı Temin: Bizzat kurumun kendisi veya aracı kuruluģ ile basılı tedarik yöntemidir. Doküman baģına fiyatlar çok daha yüksektir. Güncelleme gereği ile maliyetler katlanır. Lisans ve telif hakları nedeni ile çoğaltılamaz, dağıtımı yapılamaz. DVD Ortamında Temin: DVD ortamında doğrudan kuruluģ veya aracı firma aracılığı ile sağlama yöntemidir. Basılıya göre daha maliyet avantajlıdır. Fakat güncelleme gereğinde maliyetin yükselme potansiyeli vardır. Lisans ve telif hakları nedeni ile çoğaltılamaz, dağıtımı yapılamaz. Online Ortamda Temin: Doğrudan kuruluģ veya aracı firma aracılığı ile çevrimiçi ortamda sağlama yöntemidir. Basılı ve DVD ortamını göre çok daha maliyet avantajlıdır.güncelleme gereğinde maliyetin yükselmesi söz konusu değildir. Güncelleme anında aboneliğinize yansıtılır. Network aboneliği söz konusu olduğundan çoğaltma ve dağıtım hakları verilmiģtir.

14 STANDARTLARI SUNDUĞUMUZ VERĠTABANLARI

15 IHS Standards Expert Tek bir arayüz ile 370 den fazla ulusal ve uluslararası Standart GeliĢtirme Organizasyonu nun yayınlarını kapsayan tam metin eriģimli bir veritabanı ve Standart Yönetim Sistemidir. Dünya da rakipsiz

16

17 IHS Standards Expert

18 IHS Standards Expert Bu yayınlar arasında 1 milyondan fazla: - Askeri / Sivil Standart ve Spesifikasyon - Yönetmelikler - ġartname - El Kitabı - Rehber - Çizimler, kodlar ve diğer kurumsal dokümanlar bulunmaktadır.

19 IHS Standards Expert.pdf formatında tam-metin eriģim. Dokümanların özet bilgilerine, Revizyon durumlarına, Güncellik bilgilerine, Referans Dokümanlara eriģim sağlanmaktadır. Güncellik takibi için kontrollü doküman listesi oluģturabilir. Sisteme girmeden yolu ile güncellik takibi yapabilme özelliğinden faydalanabilirsiniz.

20 IHS Standards Expert in Önemi Standart veritabanları üst düzeyde ihtiyac duyulacak bilgi materyallerini sunan veritabanlarıdır. Standartlara uygunluğu olmayan teknoloji ve hizmetler günümüzde kabul görmemektedir. Bu nedenle gerek teknoloji gerek hizmet sektöründe standartlara her an ve maximum düzeyde ihtiyaç duyulmaktadır.

21 EN

22 ASTM Standards and Engineering Digital Library Amerikan Test ve Malzemeler Derneği 1898 den günümüze... > üye Üretim ve tedarik süreçlerinde araģtırmacılara sunulacak teknik dokümanlar geliģtirir Teknoloji geliģtirme çalıģmalarında otorite bilgi kaynağı

23 ASTM / Ġçerik 8 dergiden, in üzerinde teknik ve bilimsel makale Journal of ASTM International (JAI) Journal of Testing and Evaluation (JTE) Geotechnical Testing Journal (GTJ); Journal of Forensic Sciences (JOFS); Journal of Composites, Technology and Research (JCTR) Journal of Cement, Concrete and Aggregates (CCA) Advances in Civil Engineering Materials (ACEM) Materials Performance and Characterization (MPC)

24 ASTM / Ġçerik konferans bildirisi teknik yayın ve e-kitap (STPs) 115 el kitabı standart

25 ASTM Kimler Kullanır? Demir çelik ürünleri Demir içermeyen metal Metal test metotları ve analitik iģlemleri ĠnĢaat Petrol ürünleri, yağlar ve fosil yakıtları Boya, sıva ve aromatikler Tekstil Plastik Kimyasal teferruat Lastik Elektrik ve elektronik yalıtımı Su ve çevre teknolojisi Nükleer enerji, güneģ enerjisi Jeotermal enerji Medikal cihazlar ve servisler Genel metotlar ve uygulama Genel ürünler

26 ASTM Hakkındaki Yorumlar ĠnĢaat malzemelerinin standartları bu kurum tarafından belirlenmiģ. Hangi demir kaç çeker, hangi beton hangi dayanımda, ASTM de yer alır. Bir avukat için anayasa neyse, bir malzeme mühendisi için de ASTM odur. Beton ve çimento deneylerinin anlatımı olsun, verdiği ek bilgiler olsun; her kalite kontrolcünün baģucunda mutlaka bir ASTM bulunmalıdır. ASTM evrenseldir ve bir kere alıģtığınız zaman, aradığınız her türlü bilgi ve veriye yıldırım hızı ile ulaģırsınız. Makale kalitesi benzersiz bir yayıncı ve pratik bir kaynak Akademisyen ve öğrencilerin gerçek dünyadaki bilgileri kullanmaları için mükemmel bir seçim.

27 Referanslarımız Anadolu Üniversitesi Boğaziçi Üniversitesi Doğu Akdeniz Üniversitesi Dokuz Eylül Üniversitesi Ege Üniversitesi Gazi Üniversitesi Gaziantep Üversitesi Giresun Üniversitesi Ġstanbul Teknik Üniversitesi Ġstanbul Üniversitesi Karabük Üniversitesi Karadeniz Teknik Üniversitesi Kırıkkale Üniversitesi Kocaeli Üniversitesi Niğde Üniversitesi Orta Doğu Teknik Üniversitesi Sakarya Üniversitesi Samsun 19 Mayıs Üniversitesi Selçuk Üniversitesi Uludağ Üniversitesi Yıldız Teknik Üniversitesi ZKÜ (Bülent Ecevit Üniversitesi) TÜBĠTAK-MAM TÜBĠTAK-SAGE TÜBĠTAK-UEKAE TÜBĠTAK-ULAKBĠM 27

28 ISO Standartları ISO kuruluģu bütün dünyada geçerliliği ve birçok ülkede bağlayıcılıgı olan otoritedir ve tek amacı standart geliģtirmektir. Hali hazirda kadar aktif standart sunmaktadır ve hictorical (pasif) standart içermektedir. Bu standartlar yaģamın her alanı için geliģtirilmiģtir. ISO standartları TSE, DIN, BSI gibi ulusal otoritelerin en fazla adaptasyon yaptığı kuruluģtur. Adapte edilen standartlarda kısmı farklılaģmalar olduğu gibi güncellik durumlarında da doğal olarak gecikmeler olabilmektedir.

29 Bunları Biliyor Muydunuz?

30 Bunları Biliyor Muydunuz? ISO 211 Coğrafi Bilgi Sitemleri: Cografi bilgi ortamında dijital verinin elde edilmesi, iģlenmesi, analizi, erisimi ve sunumu için gerekli olanlar standart.

31 Standart GeliĢtiren KuruluĢların HiyerarĢisi Standartlar cesitli otoritelerce geliģtirilmektedir.: Uluslararası en üst otorite olan ISO, bögesel olan EN (avrupa standartları), Alana özel standartlar geliģtiren IEEE, ASTM, IEC, Ulusal standart geliģtirme otoriteleri olan TSE (Türkiye), DIN (Almanya), BSI (Ġngiliz), gibi kuruluģlardan oluģur.

32 EN (Avrupa Standartları) European Legislation and Standards Collection Güncel Avrupa Standartları gerekliliklerini takip etmek isteyen ve Avrupa Birligi ülkelerine ithalat yapmak isteyen üreticiler, kütüphaneler ve organizasyonlar tarafından kullanılmaktadır.

33 EN (Avrupa Standartları) European Legislation and Standards Collection Bu dokümanlar Avrupa ürünlerindeki gelişmeleri ve Pazar ihtiyaçlarını belirlemek amacındadır. Bu standartların uygulanması aşağıdaki yararları sağlar: Ürünlerin güvenligini arttırmak, Üreticilerin Avrupa mevzuatına uyumuna imkân saglamak, Ürün ve hizmetlerin birlikte işlerligini arttırmak, Ticari engelleri azaltarak ticareti kolaylaştırmak, Ekolojik güvenligi ve sürdürülebilirliği arttırmak, Çevreyi korumak.

34 EN (Avrupa Standartları) European Legislation and Standards Collection EN seklinde tabir edilen Avrupa Standartları; parlemento raporları, direktifleri ve tüm uyelerin uymak zorunda oldugu mevzuatlardan oluģur. Standartlar da buna dahildir. EN bu kapsamda; BSI, DIN, AFNOR, DS gibi ulusal standartları adapte ederek Avrupa normu haline getirir. Tek bir ulusal organizasyonun standartlarini kullanmaktansa, Avrupa Birliği standartlarına abonelik daha faydalı olacaktir.

35 EN (Avrupa Standartları) European Legislation and Standards Collection TSE 1478 EN.124 TSE EN BSI EN 14604

36 SAE Standartları Society of Automotive Engineers Özellikle Otomotiv, Havacılık ve Uzay Sektöründe tasarım, araģtırma-geliģtirme, üretim ve kalite kontrol departmanlarına yönelik, çok detaylı teknik veriler sunan önemli bir stnadart organizasyonudur. Yeni ürün geliģtirme ve proje planlama aģamalarında fayda sağlayan, iģletmenin küreselleģme ve uyumluluk programlarını destekleyen zengin bir içeriğe sahiptir.

37 SAE Standartları Society of Automotive Engineers SAE Kara Araçları Standartları (J-Raporları) 2,300 dok. SAE Uzay Araçları Standartları (AS) 4,700 dok. SAE Teknik Dokümanları 1998 den bu yana 28,000 dok. SAE Uzay Materyalleri ġartnameleri (AMS) 3,100 dok. SAE Global Mobility Database (GMD) 168,800 dok. (bibliyografik) SAE Journals SAE Books

38 SAE Standartları Society of Automotive Engineers SAE 20W SAE 9254

39 ESDU Engineering Science Data Unit ESDU; makina, uzay, kimya, çevre, mekanik ve yapısal mühendislik alanlarında onaylı geçerliliğe sahip güncel dizayn bilgileri,metotları, denklemleri ve ilgili yazılımları kapsayan önemli bir bilgi kaynağıdır. Mühendislerin değerlendirme yöntemleri ve mühendislik verilerine masaüstü yollardan eriģimini sağlayan bir tasarım aracıdır.

40 ESDU Engineering Science Data Unit ÇeĢitli alanlardaki akademik ve endüstriyel bilgilerle birlikte ulaģılması güç bazı bilgi kaynaklarını özenle ve dikkatle toplamakta ve analiz etmektedir. Karar verme aģamasında uzmanlar tarafından sunulan kapsamlı bilgilere danıģma imkânıdır. ESDU mühendislerine telefon ve elektronik posta ile direkt ulaģarak katılımınızın maksimum karģılığını almanıza yardımcı olur.

41 ESDU Engineering Science Data Unit ESDU nun tüm koleksiyonu 4 ana mühendislik dalında 21 baģlık altında sınıflandırılabilir. Uzay ve Havacılık Yapısal Mekanik ĠĢlem

42 Uzay ve Havacılık Aerodinamik Kompozit Malzemeler Dinamik Yorgunluk Dayanıklılık Verileri Yorgunluk Kırılma Mekaniği AkıĢkan Mekaniği, Ġç AkıĢ Isı Transferi Metalik Materyal Veri Rehberi Uçak Gürültüsü Performans Yapı Ses hızı Aerodinamiği TitreĢim ve Akustik Yorgunluk Ses Yayılımı Yapısal Yapı Mühendisliği Rüzgar Mühendisliği ĠnĢaat Mühendisliği Stres ve Dayanıklılık Mekanik AkıĢkan Mekaniği, Ġç AkıĢ Isı Transferi Mekanizmalar Fiziksel Veriler Makine Mühendisliği Stres ve Dayanıklılık Sürtünme ĠĢlem Isı Transferi Fiziksel Veriler Kimya Mühendisliği Rüzgar Mühendisliği ĠĢlem ve Çevre Teknolojisi

43 ESDU Engineering Science Data Unit ESDU nun tasarım metotlarının ve yöntemlerinin geliģtirilmesi aģamasında, mühendisler endüstriden, üniversite ve araģtırma enstitülerinden dünyaca ünlü uzmanlarla iģbirliği içindedir. Seçkin organizasyonlardan (NASA, Shell, TOTAL, BP, Northrop Grumman vb.) 200 den fazla heyet üyesi, gönüllü olarak değerli zamanlarını ESDU nun özel ve güvenilir bilgilerini geliģtirmek için harcamaktadır.

44 IHS Goldfire / Semantik Tarama Mühendisler ve diğer teknik profesyoneller zamanlarının büyük bölümünü problemlere çözüm üretmek üzere bilgi arayarak harcarlar. IHS Goldfire Connect, doğru ürün kararları için, mühendislere, bilim adamlarına ve araģtırmacılara ürün yaģam döngüsü boyunca karar vermede, bilgilendirmede daha hızlı ve bilinçli çalıģma olanağı sağlar.

45 IHS Goldfire / Semantik Tarama Mühendisler ve diğer teknik profesyoneller zamanlarının büyük bölümünü problemlere çözüm üretmek üzere bilgi arayarak harcarlar. Birden fazla dili destekleyen semantik arama teknolojisi ile güçlendirilmiģ olan IHS Goldfire Connect, birinci sınıf bir semantik arama sistemidir.

46 IHS Goldfire / Semantik Tarama Genellikle ilgisiz bilgi ve belgeleri listeleyen, üst üste sıralanmıģ bağlantıları veren geleneksel anahtar kelime arama, sorgulama motorlarının aksine, üretim takımının günlük çözmeye çalıģtığı sorunlar kapsamında son derece ilgili, kesin ve net yanıtlar sunar. Ġçeriğinde ürün ve süreç tasarımı hakkında bilinçli kararlar vermede oldukça önemli olan programlanabilir sınıflama algoritması bulunmakta ve arama sonuçları bu Ģekilde sunulmaktadır.

47 IHS Goldfire ın birlikte çalıģtığı veritabanlarından bazıları ASM International The American Society of Agricultural and Biological Engineers American Society of Quality IEEEXplore IHS GlobalSpec IHS Standards Expert The International Food Information Service The Institute of Physics NASA Tech Briefs OnePetro.org

48 IHS Goldfire ın birlikte çalıģtığı veritabanlarından bazıları OSTI (R&D from Department of Energy Resources) PubMed SAE International SPIE SpringerLink SpringerMaterials Techniques de L Ingenier Worldwide Patents Technical Web Collection Scientific Effects Inventive Principles

49 Soru&Cevap

50 ...TeĢekkürler...

ASTM (American Society for Testing and Materials)

ASTM (American Society for Testing and Materials) ASTM (American Society for Testing and Materials) ASTM (American Society for Testing and Materials) ASTM International, 1898 yılında kurulmuş, 100 den fazla farklı ülkeden 30,000 den fazla üyeye sahip

Detaylı

ASTM (American Society for Testing and Materials)

ASTM (American Society for Testing and Materials) ASTM (American Society for Testing and Materials) ASTM (American Society for Testing and Materials) ASTM International, 1898 yılında kurulmuş, 100 den fazla farklı ülkeden 30,000 den fazla üyeye sahip

Detaylı

ASTM (American Society for Testing and Materials)

ASTM (American Society for Testing and Materials) ASTM (American Society for Testing and Materials) ASTM (American Society for Testing and Materials) ASTM International, 1898 yılında kurulmuş, 100 den fazla farklı ülkeden 30,000 den fazla üyeye sahip

Detaylı

(American DIGITAL LIBRARY GAZİ ÜNİVERSİTESİ MERKEZ KÜTÜPHANESİ

(American DIGITAL LIBRARY GAZİ ÜNİVERSİTESİ MERKEZ KÜTÜPHANESİ ASTM (American Society for Testing and Materials) DIGITAL LIBRARY 1 IHS STANDARD EXPERT IHS Standards Expert,, 360 farklı standart organizasyonunun (ISO, DIN, BSI, TSE) standart dokümanlarının bibliyografik

Detaylı

"Endüstri Standartları Ve Patentlerin Üniversite Kütüphanelerine Katma Değeri ve Uygulaması" bilgi@mikrobilgi.com.tr

Endüstri Standartları Ve Patentlerin Üniversite Kütüphanelerine Katma Değeri ve Uygulaması bilgi@mikrobilgi.com.tr IEC "Endüstri Standartları Ve Patentlerin " bilgi@mikrobilgi.com.tr AISI ASTM ISO EN IEEE BSI ANSI JIS Bilgi Materyali Olarak Standartlar Endüstri Standartları Ve Patentlerin Standart Nedir? Bir malzeme,

Detaylı

Barış YILDIRIM Daire Başkanı

Barış YILDIRIM Daire Başkanı Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı http://katalog.bandirma.edu.tr/yordambt/yordam.php?undefined Barış YILDIRIM Daire Başkanı Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi

Detaylı

SİNOP ÜNİVERSİTESİ MERKEZ KÜTÜPHANESİ UZMAN ALTUĞ ABUŞOĞLU

SİNOP ÜNİVERSİTESİ MERKEZ KÜTÜPHANESİ UZMAN ALTUĞ ABUŞOĞLU SİNOP ÜNİVERSİTESİ MERKEZ KÜTÜPHANESİ UZMAN ALTUĞ ABUŞOĞLU ONLİNE HİZMETLERİMİZ SÜRELİ YAYINLAR KOLEKSİYON DIŞI KAYNAKLAR ABONE VERİTABANLARIMIZ KÜTÜPHANE ANASAYFASI ARAŞTIRMA DANIŞMANI Veritabanları,

Detaylı

MathSciNet GAZİ ÜNİVERSİTESİ MERKEZ KÜTÜPHANESİ

MathSciNet GAZİ ÜNİVERSİTESİ MERKEZ KÜTÜPHANESİ MathSciNet 1 KAPSAM MathSciNet, American Mathematical Society tarafından üretilen ve içerisinde 1.400.000 makalenin özeti ve değerlendirmesi bulunan matematik konusundaki en önemli veri tabanıdır. 1940

Detaylı

BİLGİ ÜRETİMİ SÜRECİNDE DEĞER YARATAN UNSURLAR, 18 Aralık 2018, Bartın Üniversitesi

BİLGİ ÜRETİMİ SÜRECİNDE DEĞER YARATAN UNSURLAR, 18 Aralık 2018, Bartın Üniversitesi BİLGİ ÜRETİMİ SÜRECİNDE DEĞER YARATAN UNSURLAR, 18 Aralık 2018, Bartın Üniversitesi PROF. DR. OYA GÜRDAL TAMDOĞAN ANKARA ÜNİVERSİTESİ, DTCF, BİLGİ VE BELGE YÖNETİMİ BÖLÜMÜ BİLGİ ÜRETİMİ SÜRECİNDE DEĞER

Detaylı

KEŞFEDİLMEMİŞ BİR KOLEKSİYON: BİLKENT ÜNİVERSİTESİ ABD GPO KOLEKSİYONU

KEŞFEDİLMEMİŞ BİR KOLEKSİYON: BİLKENT ÜNİVERSİTESİ ABD GPO KOLEKSİYONU KEŞFEDİLMEMİŞ BİR KOLEKSİYON: BİLKENT ÜNİVERSİTESİ ABD GPO KOLEKSİYONU Beyhan Karpuz * U.S. Government Printing Office (GPO) nedir? U.S. Government Printing Office Kongre nin bir kurumudur ve tarihçesi

Detaylı

E-LIS: E-prints in Library and Information Science. İlkay Holt E-LIS Türkiye Editörü

E-LIS: E-prints in Library and Information Science. İlkay Holt E-LIS Türkiye Editörü E-LIS: E-prints in Library and Information Science İlkay Holt E-LIS Türkiye Editörü Açık Erişim Süreci Açık erişim, dijital, çevrimiçi, ücretsiz, telif hakları ve lisans sınırlamalarının en az düzeyde

Detaylı

TAI MERKEZİ RAPORLAMA SİSTEMİ Gülsen BAYRAMUSTA Bilgi Teknolojileri Müdürü. TUSAŞ - Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. Aralık 2014 1 TASNİF DIŞI

TAI MERKEZİ RAPORLAMA SİSTEMİ Gülsen BAYRAMUSTA Bilgi Teknolojileri Müdürü. TUSAŞ - Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. Aralık 2014 1 TASNİF DIŞI TAI MERKEZİ RAPORLAMA SİSTEMİ Gülsen BAYRAMUSTA Bilgi Teknolojileri Müdürü TUSAŞ - Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. Aralık 2014 1 TASNİF DIŞI Genel 1984 F-16 uçaklarının Türkiye de üretimi amacıyla

Detaylı

Yalova Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Polimer Mühendisliği Bölümü. Polimer Nedir?

Yalova Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Polimer Mühendisliği Bölümü. Polimer Nedir? Yalova Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Polimer Mühendisliği Bölümü Polimer Nedir? Monomer olarak adlandırılan basit moleküllerin kimyasal bağlarla bağlanması sonucu oluşan yüksek molekül ağırlıklı maddelerdir.

Detaylı

Bilimsel Bilgiye Erişim. Yrd.Doç.Dr. Coşkun POLAT

Bilimsel Bilgiye Erişim. Yrd.Doç.Dr. Coşkun POLAT Bilimsel Bilgiye Erişim Yrd.Doç.Dr. Coşkun POLAT Plan Bilgi Kaynakları ve Türleri Bilgi Gereksinimin Belirlenmesi ve İfade Edilmesi, Bilginin Bulunması ve Elde Edilmesi Kütüphane Kullanımı Kitaplar Makaleler

Detaylı

Bilimsel Bilgiye Erişim

Bilimsel Bilgiye Erişim Bilimsel Bilgiye Erişim Yrd.Doç.Dr. Coşkun POLAT Plan Bilgi Kaynakları ve Türleri Bilgi Gereksinimin Belirlenmesi ve İfade Edilmesi, Bilginin Bulunması ve Elde Edilmesi Kütüphane Kullanımı Kitaplar Makaleler

Detaylı

TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGELERİ*

TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGELERİ* TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGELERİ* GENEL BİLGİLER 200 yılında yayınlanan 469 sayılı Kanun ile kurulan Teknoloji Geliştirme Bölgelerinde; teknolojik bilginin üretilmesi, üretilen bilginin ticarileştirilmesi,

Detaylı

(IEL) Online. Gazi Üniversitesi Merkez Kütüphanesi

(IEL) Online. Gazi Üniversitesi Merkez Kütüphanesi IEEE Xplore IEEE/IEE Electronic Library (IEL) Online 1 Kapsam IEEE Xplore veri tabanı, elektrik ve elektronik, bilgisayar, bilgi teknolojileri, bioteknoloji, fizik ve ilgili diğer bilimlerdeki yayınları

Detaylı

MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ/MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ EĞİTİM PLANI Saat/Hafta

MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ/MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ EĞİTİM PLANI Saat/Hafta Ders Kodu MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ/MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ 2016-2017 EĞİTİM PLANI Dersin Adı Kuramsal Uygulama Saat/Hafta Pratik/ Laboratuvar Yıl 1 / Yarıyıl 1 507001012006 Türk Dili I 2 0 0 2 2 2 Zorunlu 507001022006

Detaylı

ÜNİBİLGİ. Ankara Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı

ÜNİBİLGİ. Ankara Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ÜNİBİLGİ Ankara Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı Elektronik kütüphanemizde yer alan yeni veri tabanlarının daha aktif olarak kullanımına olanak sağlamak amacıyla yaptığımız tanıtım

Detaylı

AFYON KOCATEPE ÜNĠVERSĠTESĠ KÜTÜPHANE VE DOKÜMANTASYON DAĠRE BAġKANLIĞI 2007 YILI FAALĠYET RAPORU

AFYON KOCATEPE ÜNĠVERSĠTESĠ KÜTÜPHANE VE DOKÜMANTASYON DAĠRE BAġKANLIĞI 2007 YILI FAALĠYET RAPORU AFYON KOCATEPE ÜNĠVERSĠTESĠ KÜTÜPHANE VE DOKÜMANTASYON DAĠRE BAġKANLIĞI 2007 YILI FAALĠYET RAPORU Bilgi çağının en önemli gereksiniminden biri de, içinde bilgi barındıran her türlü materyalin bulunduğu,

Detaylı

ODTÜ KÜTÜPHANESİ YENİ WEB SAYFASININ TASARIMI VE KULLANILABİLİRLİK ÇALIŞMASI

ODTÜ KÜTÜPHANESİ YENİ WEB SAYFASININ TASARIMI VE KULLANILABİLİRLİK ÇALIŞMASI ODTÜ KÜTÜPHANESİ YENİ WEB SAYFASININ TASARIMI VE KULLANILABİLİRLİK ÇALIŞMASI Mustafa DALCI *, Özge ALÇAM*, Yasemin Oran SAATÇİOĞLU*, Feride ERDAL* * Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Bilgi İşlem Daire Başkanlığı,

Detaylı

Bilimsel Bilgiye Erişim. Yrd. Doç. Dr. Coşkun POLAT

Bilimsel Bilgiye Erişim. Yrd. Doç. Dr. Coşkun POLAT Bilimsel Bilgiye Erişim Yrd. Doç. Dr. Coşkun POLAT PLAN Araştırma Süreci Bilimsel Bilgi İçin Kaynak Türleri Bilimsel Bilginin Bulunması ve Elde Edilmesi Kütüphane Kullanımı Alternatif Bilgi Erişim Kaynakları

Detaylı

DİSİPLİNLER ARASI TAM METİN ULAKBİM ABONELİK KİMYA VE İLGLİ ALANLAR BİBLİYOGRAFİK (ABSTRACT) DİSİPLİNLER ARASI İŞLETME TAM METİN ULAKBİM ABONELİK

DİSİPLİNLER ARASI TAM METİN ULAKBİM ABONELİK KİMYA VE İLGLİ ALANLAR BİBLİYOGRAFİK (ABSTRACT) DİSİPLİNLER ARASI İŞLETME TAM METİN ULAKBİM ABONELİK VERİ TABANI HAKKINDA KONU KAPSAMI FORMAT DURUMU Academic Search Complete 8.500'den fazla elektronik süreli yayına tam metin içerik sağlayan çok disiplinli akademik bir veri tabanıdır. Bu veri tabanı 12.500'den

Detaylı

Bilimsel Araştırmaların Yönetimi ve Bilgi Okuryazarlığı Eğitimi

Bilimsel Araştırmaların Yönetimi ve Bilgi Okuryazarlığı Eğitimi Lisansüstü öğrenciler için Bilimsel Araştırmaların Yönetimi ve Bilgi Okuryazarlığı Eğitimi 21-22 Kasım 2015 Program Yöneticisi: Dr. Nevzat Özel Etkinliğin Süresi: 16 saat Programın Hedef Kitlesi: Lisansüstü

Detaylı

ENERJİ KALİTESİ İÇİN DOĞRU ADRES.

ENERJİ KALİTESİ İÇİN DOĞRU ADRES. ENERJİ KALİTESİ İÇİN DOĞRU ADRES www.entes.com.tr ENERJİ KALİTESİ İÇİN DOĞRU ADRES ENTES, 1980 yılından bu yana enerjinin verimliliği ve kalitesi alanlarında çözümler sunan lider teknoloji şirketidir.

Detaylı

Bilgi Okuryazarlığı Eğitim Programı

Bilgi Okuryazarlığı Eğitim Programı Lisansüstü öğrenciler için Bilgi Okuryazarlığı Eğitim Programı 27-28-29 Mart 2015 Program Yöneticileri: Dr. Nevzat Özel Arş. Gör. Tolga Çakmak Etkinliğin Süresi: 21 saat Programın Hedef Kitlesi: Lisansüstü

Detaylı

ASTM (American Society for Testing and Materials)

ASTM (American Society for Testing and Materials) ASTM (American Society for Testing and Materials) ASTM Standards Metaller, İnşaat, > 61.000 standards Boyalar, Petrol ürünleri, IHS Standards Expert Plastikler, Tekstil, lastik ve elektrik yalıtım malzemeleri,

Detaylı

EKLER: Üniversitelerimizin Fen Bilimleri Enstitüleri ile ilgili İstatistikler

EKLER: Üniversitelerimizin Fen Bilimleri Enstitüleri ile ilgili İstatistikler EKLER: Üniversitelerimizin Fen Bilimleri Enstitüleri ile ilgili İstatistikler Tablo 1. Üniversitelerimizin Fen Bilimleri Enstitülerinde bulunan toplam öğrenci ve öğretim üyesi sayıları. (Bu bilgiler resmi

Detaylı

Barış YILDIRIM Daire Başkanı

Barış YILDIRIM Daire Başkanı Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı http://katalog.bandirma.edu.tr/yordambt/yordam.php?undefined Barış YILDIRIM Daire Başkanı Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi

Detaylı

Kütüphanemizin Kuruluşu 1992

Kütüphanemizin Kuruluşu 1992 Kütüphanemizin Kuruluşu 1992 KURULUŞ AMAÇLARI: Dinamik ve değişime öncülük eden İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı, eğitim, öğretim ve araştırma programlarını

Detaylı

Gelişen Bilgi Dünyası: Neden EBSCO? Cem Karamehmetoglu EBSCO Antalya

Gelişen Bilgi Dünyası: Neden EBSCO? Cem Karamehmetoglu EBSCO Antalya Quality Quality Content Content Resource Resource Management Management Access Discovery Integration Consultation Consultation Gelişen Bilgi Dünyası: Neden EBSCO? Cem Karamehmetoglu EBSCO Antalya Değişen

Detaylı

Tek Adımla Eşsiz ve Saygın Uluslararası Bilimsel Araştırma Kaynaklarına Ulaşabilmenin Yolu. ANKOSLink. April, 2015

Tek Adımla Eşsiz ve Saygın Uluslararası Bilimsel Araştırma Kaynaklarına Ulaşabilmenin Yolu. ANKOSLink. April, 2015 MORE Dergi Koleksiyonları : Tek Adımla Eşsiz ve Saygın Uluslararası Bilimsel Araştırma Kaynaklarına Ulaşabilmenin Yolu Sağlık Bilimleri I Malzeme Bilimi & Mühendisliği I Beşeri & Sosyal Bilimler ANKOSLink.

Detaylı

Deneme erişimine ulaşmak için kullanıcılar aşağıdaki kayıt linkinden kayıt olup erişim linkinden programı kullanabilirler.

Deneme erişimine ulaşmak için kullanıcılar aşağıdaki kayıt linkinden kayıt olup erişim linkinden programı kullanabilirler. Deneme Erişimli Veritabanları SciFinder SciFinder SciFinder Chemical Abstract veritabanı 3 Aralık 2010 tarihine kadar erişime açılmıştır. Veritabanını kullanmak için aşağıda verilen bilgilerin uygulanması

Detaylı

MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ LİSANS EĞİTİM-ÖĞRETİM PLANI (NORMAL VE İKİNCİ ÖĞRETİM)

MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ LİSANS EĞİTİM-ÖĞRETİM PLANI (NORMAL VE İKİNCİ ÖĞRETİM) MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ LİSANS EĞİTİM-ÖĞRETİM PLANI (NORMAL VE İKİNCİ ÖĞRETİM) I. YARIYIL MAK1001 Matematik I 4 2 6 MAK1003 Fizik I 3 1 5 MAK1005 Genel Kimya 2 1 4 MAK1007 Lineer Cebir 3 0 3 MAK1009

Detaylı

20. ENSTİTÜLERE GÖRE LİSANSÜSTÜ ÖĞRENCİ SAYILARI NUMBER OF GRADUATE STUDENTS IN THE VARIOUS GRADUATE SCHOOLS

20. ENSTİTÜLERE GÖRE LİSANSÜSTÜ ÖĞRENCİ SAYILARI NUMBER OF GRADUATE STUDENTS IN THE VARIOUS GRADUATE SCHOOLS 124 TÜRKİYE TOPLAMI T 20971 16738 4233 71398 50986 20412 10693 8329 2364 TOTAL FOR TURKEY K 6856 5444 1412 24797 17661 7136 3981 3173 808 E 14115 11294 2821 46601 33325 13276 6712 5156 1556 ÜNİVERSİTELER

Detaylı

ODTÜ Kütüphanesi Yeni Web Sayfasının Tasarımı ve Kullanılabilirlik Çalışması

ODTÜ Kütüphanesi Yeni Web Sayfasının Tasarımı ve Kullanılabilirlik Çalışması Akademik Bilişim 2008 Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Çanakkale, 30 Ocak - 01 Şubat 2008 ODTÜ Kütüphanesi Yeni Web Sayfasının Mustafa DALCI, Özge ALÇAM, Yasemin Oran SAATÇİOĞLU, Feride ERDAL Orta

Detaylı

Raylı Sistemler Eğitim Programları. Hasan Hüseyin Erkaya EskiĢehir Osmangazi Üniversitesi Raylı Sistemler Ana Bilim Dalı 9 Mayıs 2015

Raylı Sistemler Eğitim Programları. Hasan Hüseyin Erkaya EskiĢehir Osmangazi Üniversitesi Raylı Sistemler Ana Bilim Dalı 9 Mayıs 2015 Raylı Sistemler Eğitim Programları Hasan Hüseyin Erkaya EskiĢehir Osmangazi Üniversitesi Raylı Sistemler Ana Bilim Dalı 9 Mayıs 2015 Ġçerik Gerekçe Genel Durum Önlisans programları Lisans Programları Lisans

Detaylı

Yalova Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü. Enerjinin Önemi? Enerji Sistemleri Mühendisi Kimdir?

Yalova Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü. Enerjinin Önemi? Enerji Sistemleri Mühendisi Kimdir? Yalova Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü Enerjinin Önemi? Enerji, ekonomik ve sosyal kalkınmanın temel unsurlarından biri olması yanısıra, yaşamın sürdürülebilmesi

Detaylı

TÜRK STANDARDLARI ENSTİTÜSÜ

TÜRK STANDARDLARI ENSTİTÜSÜ TÜRK STANDARDLARI ENSTİTÜSÜ Türk Standardları Enstitüsü (TSE), tüzel kişiliğe sahip, özel hukuk hükümlerine göre yönetilen bir kamu kuruluşudur. Türk Standardları Enstitüsü nün Görevleri: Standart Hazırlama,

Detaylı

Araç Gövdesi İmalatına Yönelik Sert Lehimleme Çözümleri

Araç Gövdesi İmalatına Yönelik Sert Lehimleme Çözümleri Araç Gövdesi İmalatına Yönelik Sert Lehimleme Çözümleri voestalpine Böhler Welding www.voestalpine.com/welding voestalpine Böhler Welding En İyi Kaynak Sonuçları için Metalürjik Uzmanlık voestalpine Böhler

Detaylı

Elsevier ClinicalKey Smarter Search for Faster Answers

Elsevier ClinicalKey Smarter Search for Faster Answers Elsevier ClinicalKey Smarter Search for Faster Answers Tıbbi Aramalar İçin 3 Kritik Nokta Geniş Kapsamlı: Geleneksel arama motorlarının hepsi geniş kapsamlı değildir bu yüzden doktorlar genelde aradıkları

Detaylı

TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGELERİ 2013 YILI PERFORMANS ENDEKSİ

TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGELERİ 2013 YILI PERFORMANS ENDEKSİ Türkiye Cumhuriyeti Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Bilim ve Teknoloji Genel Müdürlüğü TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGELERİ 2013 YILI PERFORMANS ENDEKSİ KASIM 2014 İÇİNDEKİLER Mevcut Durum Performans Endeks

Detaylı

i eknolojt yon Ġnovas

i eknolojt yon Ġnovas UMT a.ģ. Ġnovasyon Teknoloji Biz Kimiz? 2015 yılında faaliyete başlayan firmamız bilgisayar destekli tasarım ve üretim alanında ürün geliştiren, güvenlik sistemleri, donanımsal çözümler sunan, mobil yazılım

Detaylı

Elektronik Yayıncılık ve Bilimsel İletişim

Elektronik Yayıncılık ve Bilimsel İletişim Elektronik Yayıncılık ve Bilimsel İletişim Umut Al umutal@hacettepe.edu.tr - 1 Plan Elektronik yayıncılık nedir? Tarihsel gelişim Elektronik yayıncılığın avantajları ve dezavantajları Elektronik yayın

Detaylı

MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ/MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ EĞİTİM PLANI Saat/Hafta

MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ/MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ EĞİTİM PLANI Saat/Hafta MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ/MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ 2017-2018 EĞİTİM PLANI Ders Kodu Dersin Adı Kuramsal Uygulama Saat/Hafta Pratik/ Laboratuvar Yıl 1 / Yarıyıl 1 507001012006 Türk Dili I 2 0 0 2 2 2 Zorunlu 507001022006

Detaylı

Avrupa Patent Akademisi. Patent Eğitim Seti

Avrupa Patent Akademisi. Patent Eğitim Seti Patent Eğitim Seti Avrupa Patent Akademisi Patent Eğitim Seti Patent Eğitim Seti farkındalığı artırmaya yardımcı olacak değerli bir kaynaktır. Patent uzmanları tarafından hazırlanan ve geliştirilen eğitim

Detaylı

The Royal Society of Chemistry Publishing Resources. Semih BAKAR Sales Manager - Turkey & Balkans

The Royal Society of Chemistry Publishing Resources. Semih BAKAR Sales Manager - Turkey & Balkans The Royal Society of Chemistry Publishing Resources Semih BAKAR Sales Manager - Turkey & Balkans Kar amacı gütmeyen bir organizasyon olarak tam 170 yıldır dünya çapındaki 50,000 in üzerindeki üyeye hizmet

Detaylı

Burak Boru, IFS in ERP Uygulamaları nı tercih etti. Fatih Güneş tarafından yazıldı.

Burak Boru, IFS in ERP Uygulamaları nı tercih etti. Fatih Güneş tarafından yazıldı. Burak Boru, ERP (Kurumsal Kaynak Planlaması) alanında etkin ve entegre bir iş organizasyonu sağlayan ve iş süreçlerindeki verimliliği artıran IFS Uygulamaları nı tercih etti. Burak Boru, IFS Uygulamaları

Detaylı

2010 Faaliyetlerimiz & TÜBİTAK EKUAL Değerlendirme

2010 Faaliyetlerimiz & TÜBİTAK EKUAL Değerlendirme Cahit Arf Bilgi Merkezi 2010 Faaliyetlerimiz & TÜBİTAK EKUAL Değerlendirme Dr. Elif Aytek GÜRSES ULAKBİM Md.Yrd.V. (Cahit Arf Bilgi Merkezi) elif@ulakbim.gov.tr 23-25 Mayıs 2011 TÜBİTAK EKUAL VII. Yıllık

Detaylı

Güveniniz, Emeğimiz, Onurumuz. Üretimin Enerjisi

Güveniniz, Emeğimiz, Onurumuz. Üretimin Enerjisi 2016 enerjik yatırımlar yenilenebilir verimli kazandıran çözümler Müşterilerimizin Güveni Çalışanlarımızın Emeği Kalitemiz Onurumuzdur. Bizi Geleceğe Taşıyan. GEO TARİHÇE ( 5 ) PROJE TAAHHÜT ( 6-7 ) KALİTE

Detaylı

Bilkent Ünv. (Ankara) Özel Mühendislik F. Elektrik-Elektronik Müh. (Kapsamlı Burslu) MF-4 368,794 558,793 589 50 Koç Ünv. (İstanbul) Özel Mühendislik

Bilkent Ünv. (Ankara) Özel Mühendislik F. Elektrik-Elektronik Müh. (Kapsamlı Burslu) MF-4 368,794 558,793 589 50 Koç Ünv. (İstanbul) Özel Mühendislik Bilkent Ünv. (Ankara) Özel Mühendislik F. Elektrik-Elektronik Müh. (Kapsamlı Burslu) MF-4 368,794 558,793 589 50 Koç Ünv. (İstanbul) Özel Mühendislik F. Elektrik-Elektronik Müh. (İngilizce) (Başarı Burslu)

Detaylı

DOĞAL GAZ SEKTÖRÜNDE PERSONEL BELGELENDĠRMESĠ

DOĞAL GAZ SEKTÖRÜNDE PERSONEL BELGELENDĠRMESĠ Türk Akreditasyon Kurumu Personel Akreditasyon Başkanlığı Akreditasyon Uzmanı 1 Ülkemizde ve dünyada tüm bireylerin iģgücüne katılması ve iģgücü piyasalarında istihdam edilebilmeleri için; bilgiye dayalı

Detaylı

MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ MÜFREDATI

MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ MÜFREDATI SINIF-DÖNEM : 1. Sınıf - Güz DERS KODU MATH 101 PHYS 101 CHEM 101 MCE 101 MCE 103 ENG 101 TDL 101 Matematik I Calculus I Z 4 0 6 Fizik I Physics I Z 3 2 6 Genel Kimya General Chemistry Z 3 0 5 Makina Mühendisliğine

Detaylı

Elsevier ClinicalKey TM. Sık Sorulan Sorular. İçindekiler. ClinicalKey nedir? ClinicalKey e nereden erişebilirim?

Elsevier ClinicalKey TM. Sık Sorulan Sorular. İçindekiler. ClinicalKey nedir? ClinicalKey e nereden erişebilirim? Elsevier ClinicalKey TM Sık Sorulan Sorular İçindekiler ClinicalKey nedir? ClinicalKey e nereden erişebilirim? ClinicalKey içeriğindeki uzmanlık alanları nelerdir? ClinicalKey ile ne tür bilgilere erişilmektedir?

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ. 1. Adı Soyadı : Mehmet DEMĠRALP. 2. Doğum Tarihi : 02/01/1966. 3. Unvanı : Yrd. Doç. Dr. 4. Öğrenim Durumu :

ÖZGEÇMİŞ. 1. Adı Soyadı : Mehmet DEMĠRALP. 2. Doğum Tarihi : 02/01/1966. 3. Unvanı : Yrd. Doç. Dr. 4. Öğrenim Durumu : ÖZGEÇMİŞ 1. Adı Soyadı : Mehmet DEMĠRALP 2. Doğum Tarihi : 02/01/1966 3. Unvanı : Yrd. Doç. Dr. 4. Öğrenim Durumu : Derece Üniversite Alanı Yılı Lisans Gazi Üniversitesi Makine Eğ. Otomotiv AD 1989 Yüksek

Detaylı

IEEE Online Mühendislikte Günümüz Araştırmacılarının Temel Bilgi Kaynağı. UASL Eğitim Programı. 10 Mayıs, 2006

IEEE Online Mühendislikte Günümüz Araştırmacılarının Temel Bilgi Kaynağı. UASL Eğitim Programı. 10 Mayıs, 2006 IEEE Online Mühendislikte Günümüz Araştırmacılarının Temel Bilgi Kaynağı UASL Eğitim Programı TÜBİTAK-ULAKBİM 10 Mayıs, 2006 2004 MIKRO 1 Institute of Electrical and Electronics Enineers (IEEE) Hakkında

Detaylı

Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı 2 şube kütüphane ve merkez kütüphanesi ile 2007 yılından itibaren kullanıcılarına hizmet vermeye başlamıştır. Hizmetlerimiz Kütüphane Hesabınız: Düzce Üniversitesi

Detaylı

2016 YILI MERKEZ KÜTÜPHANE AMAÇ VE HEDEFLERİMİZ

2016 YILI MERKEZ KÜTÜPHANE AMAÇ VE HEDEFLERİMİZ 2016 YILI MERKEZ KÜTÜPHANE AMAÇ VE HEDEFLERİMİZ AMAÇ 1- Ayrı bir merkez kütüphane binası yapılarak, kütüphane hizmetlerinin bu alandan yürütülmesini sağlamak. Hedef 1- Çağdaş bir kütüphane binasında bilgi/kültür

Detaylı

ÜNİVERSİTE KÜTÜPHANE HİZMETLERİ

ÜNİVERSİTE KÜTÜPHANE HİZMETLERİ ÜNİVERSİTE KÜTÜPHANE HİZMETLERİ Üniversitemiz, öğrenim ve öğretimin sürekliliğini sağlamak amacıyla, zaman ve mekân sınırlaması olmaksızın, akademik program ve bilimsel araştırmaları destekleyen, kullanıcılarının

Detaylı

AFYON KOCATEPE ÜNĠVERSĠTESĠ KÜTÜPHANE VE DOKÜMANTASYON DAĠRE BAġKANLIĞI 2008 YILI FAALĠYET RAPORU

AFYON KOCATEPE ÜNĠVERSĠTESĠ KÜTÜPHANE VE DOKÜMANTASYON DAĠRE BAġKANLIĞI 2008 YILI FAALĠYET RAPORU AFYON KOCATEPE ÜNĠVERSĠTESĠ KÜTÜPHANE VE DOKÜMANTASYON DAĠRE BAġKANLIĞI 2008 YILI FAALĠYET RAPORU Bilgi çağının en önemli gereksiniminden biri de, içinde bilgi barındıran her türlü materyalin bulunduğu,

Detaylı

O T O M A S Y O N P A R T N E R İ N İ Z C O F A S O. T A S A R I M G E L İ Ş T İ R M E Ü R E T İ M K O M P L E S Ü R E Ç M Ü H E N D İ S L İ Ğ İ

O T O M A S Y O N P A R T N E R İ N İ Z C O F A S O. T A S A R I M G E L İ Ş T İ R M E Ü R E T İ M K O M P L E S Ü R E Ç M Ü H E N D İ S L İ Ğ İ O T O M A S Y O N P A R T N E R İ N İ Z C O F A S O. T A S A R I M G E L İ Ş T İ R M E Ü R E T İ M K O M P L E S Ü R E Ç M Ü H E N D İ S L İ Ğ İ Performans Küresellik Başarı c o f a s o, e l e k t r i

Detaylı

T.C. AFYON KOCATEPE ÜNĠVERSĠTESĠ KÜTÜPHANE VE DOKÜMANTASYON DAĠRE BAġKANLIĞI 2012 YILI FAALĠYET RAPORU

T.C. AFYON KOCATEPE ÜNĠVERSĠTESĠ KÜTÜPHANE VE DOKÜMANTASYON DAĠRE BAġKANLIĞI 2012 YILI FAALĠYET RAPORU GENEL BĠLGĠLER T.C. AFYON KOCATEPE ÜNĠVERSĠTESĠ KÜTÜPHANE VE DOKÜMANTASYON DAĠRE BAġKANLIĞI 2012 YILI FAALĠYET RAPORU Bilgi çağının en önemli gereksinimlerinden biri; içinde bilgi barındıran, her türlü

Detaylı

Türk Yapı Malzemeleri Çevresel Performans Veri Tabanı (TurCoMDat)

Türk Yapı Malzemeleri Çevresel Performans Veri Tabanı (TurCoMDat) Türk Yapı Malzemeleri Çevresel Performans Veri Tabanı (TurCoMDat) Yapı işlerinde çevresel etkilerin belirlenmesi ve hesaplanabilmesi ve bu sayede sürdürülebilir yapılara geçişi kolaylaştırmak amacıyla

Detaylı

YETERLİLİK DENEYLERİ VE LABORATUARLAR ARASI KARŞILAŞTIRMA PROGRAMLARI PROSEDÜRÜ Doküman No.: P704 Revizyon No: 04 Yürürlük Tarihi:

YETERLİLİK DENEYLERİ VE LABORATUARLAR ARASI KARŞILAŞTIRMA PROGRAMLARI PROSEDÜRÜ Doküman No.: P704 Revizyon No: 04 Yürürlük Tarihi: Doküman Adı: YETERLİLİK DENEYLERİ VE LABORATUARLAR ARASI KARŞILAŞTIRMA PROGRAMLARI PROSEDÜRÜ Doküman No.: Revizyon No: 04 Yürürlük Tarihi: 30.12.2011 Hazırlayan: Kontrol: Onay: Halil İbrahim ÇETİN Gökhan

Detaylı

Filiz Ekingen Flores Mamondi Boğaziçi Üniversitesi

Filiz Ekingen Flores Mamondi Boğaziçi Üniversitesi ULUSLARARASI KAYNAK PAYLAŞIM YÖNTEM VE UYGULAMALARI Filiz Ekingen Flores Mamondi Boğaziçi Üniversitesi ULUSAL AKADEMİK KAYNAK PAYLAŞIMI ÇALIŞTAYI ( 16 Nisan 2010 Kadir Has Üniversitesi ) Yurt dışı yayın

Detaylı

KÜTÜPHANE KULLANMA REHBERİ

KÜTÜPHANE KULLANMA REHBERİ KÜTÜPHANE KULLANMA REHBERİ Kütüphanelerimiz, sınırsız bilgi ve kaynaklarla 3 senedir hizmetinizde! Üsküdar Üniversitesi olarak, geniş arşivimizle birlikte kolay erişim ve kullanım imkânlarına sahip kütüphanemizde,

Detaylı

SÜRDÜRÜLEBİLİR İNŞAAT CE İngilizce. Lisans. Kısıtlı Seçmeli. Yard. Doç. Dr. Özgür Köylüoğlu DERS BİLGİLERİ

SÜRDÜRÜLEBİLİR İNŞAAT CE İngilizce. Lisans. Kısıtlı Seçmeli. Yard. Doç. Dr. Özgür Köylüoğlu DERS BİLGİLERİ DERS BİLGİLERİ Ders Kodu Yarıyıl T+U+L Saat Kredi AKTS SÜRDÜRÜLEBİLİR İNŞAAT CE 496 8 3+0+0 3 5 Ön KoĢul Dersleri Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü İngilizce Lisans Kısıtlı Seçmeli Dersin Koordinatörü

Detaylı

T.C. EGE ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürlüğü BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI BAŞKANLIĞINA

T.C. EGE ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürlüğü BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI BAŞKANLIĞINA Ege Ünv. Evrak Tarih ve Sayısı: 06/09/2018-E.247385 T.C. EGE ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürlüğü *BEA5LTRCY* Sayı : 94157705-105.99 Konu : Lisansüstü Oryantasyon Programı BİLGİSAYAR

Detaylı

ÇOCUK HEMŞİRELİĞİ EĞİTİMİNDE BİLİŞİM VE TEKNOLOJİNİN KULLANIMI

ÇOCUK HEMŞİRELİĞİ EĞİTİMİNDE BİLİŞİM VE TEKNOLOJİNİN KULLANIMI 15. MİLLİ ÇOCUK HEMŞİRELİĞİ KONGRESİ ÇOCUK HEMŞİRELİĞİ EĞİTİMİNDE BİLİŞİM VE TEKNOLOJİNİN KULLANIMI Doç. Dr. Ayşe GÜROL Atatürk Üniversitesi, ayseparlak42@gmail.com Bilim ve teknoloji alanında değişim

Detaylı

AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI BAŞKANLIĞI YÜKSEK LİSANS PROGRAMI

AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI BAŞKANLIĞI YÜKSEK LİSANS PROGRAMI YÜKSEK LİSANS PROGRAMI BİRİNCİ YIL BİRİNCİ YARIYIL ADI KREDİSİ* MKM-5501 UZMANLIK ALAN DERSİ Z 8 0 8 0 9 MKM-5601 TEZ HAZIRLIK ÇALIŞMASI Z 0 1 1 0 1 20 1 21 12 30 İKİNCİ YARIYIL ADI KREDİSİ* MKM-5502 UZMANLIK

Detaylı

KULLANICI REHBERİ. Sınırsız Bilgiye Kesintisiz Erişimin adresi

KULLANICI REHBERİ. Sınırsız Bilgiye Kesintisiz Erişimin adresi KULLANICI REHBERİ BTÜ Kütüphanesi Sınırsız Bilgiye Kesintisiz Erişimin adresi - Kütüphane web sayfası Hizmetler Kaynaklara Erişim Danışma/Formlar Bize Ulaşın Bu rehber; Bursa Teknik Kütüphanesinin fiziki

Detaylı

P704. Revizyon No : 05 Yürürlük Tarihi : 17.12.2014. Yeterlilik Deneyleri ve Laboratuvarlar Arası Karşılaştırma Programları Prosedürü

P704. Revizyon No : 05 Yürürlük Tarihi : 17.12.2014. Yeterlilik Deneyleri ve Laboratuvarlar Arası Karşılaştırma Programları Prosedürü P704 Revizyon No : 05 Yürürlük Tarihi : 17.12.2014 Yeterlilik Deneyleri ve Laboratuvarlar Arası Karşılaştırma Programları Prosedürü Sayfa 1 / 6 1. AMAÇ Bu prosedürün amacı, TÜRKAK tarafından akredite olmak

Detaylı

Lachenmeier Stretch Hood T1. Küçük ve güçlü

Lachenmeier Stretch Hood T1. Küçük ve güçlü Lachenmeier Stretch Hood T1 Küçük ve güçlü Lachenmeier Stretch Hood Stretch hood teknolojisi palet sarma yöntemlerinin diğer türlerine göre önemli avantajlar sunmaktadır. Film ve enerji tüketiminde tasarruf

Detaylı

EĞĠTĠM KURULUġU DENETLEME KONTROL FORMU

EĞĠTĠM KURULUġU DENETLEME KONTROL FORMU Denetleme Tarihi ve Numarası: Denetlenen ĠĢletmenin Ticaret Unvanı: Denetlemeyi GerçekleĢtiren: Ulusal Havacılık Tahribatsız Muayene Kurulu Tarih: Yer: Denetleme Türü: Planlı [ ] Plansız [ ] : 1- Heyet

Detaylı

TÜRKİYE DEKİ ÜNİVERSİTE KÜTÜPHANELERİNDE KULLANILAN TÜRKÇE KONU BAŞLIKLARI UYGULAMASI. ŞULE YILMAZ Kadir Has Üniversitesi

TÜRKİYE DEKİ ÜNİVERSİTE KÜTÜPHANELERİNDE KULLANILAN TÜRKÇE KONU BAŞLIKLARI UYGULAMASI. ŞULE YILMAZ Kadir Has Üniversitesi TÜRKİYE DEKİ ÜNİVERSİTE KÜTÜPHANELERİNDE KULLANILAN TÜRKÇE KONU BAŞLIKLARI UYGULAMASI ŞULE YILMAZ Kadir Has Üniversitesi ÜNAK'04 "Bilgide Kaybolmamak İçin Bilgiyi Yönetmek" ( 23-25 Eylül 2004 ) Maltepe

Detaylı

MATFEN EĞİTİM KURUMLARI

MATFEN EĞİTİM KURUMLARI 2011 YILI ORTA DOĞU TEKNİK ÜNİVERSİTESİ'Nİ KAZANANLAR 14 ORTA DOĞU TEKNİK ÜNİVERSİTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ 107 ORTA DOĞU TEKNİK ÜNİVERSİTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ 2 ORTA DOĞU TEKNİK

Detaylı

Üniversite Kütüphanelerinde Web Tabanlı Konu Rehberleri Kullanımı

Üniversite Kütüphanelerinde Web Tabanlı Konu Rehberleri Kullanımı Üniversite Kütüphanelerinde Web Tabanlı Konu Rehberleri Kullanımı Giullian ve Zitser (2015, s.171) Web de akademik araştırma yapmanın itfaiye hortumundan su içmek kadar imkânsız bir şey olduğunu kütüphanecilerin

Detaylı

ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ PROF. DR. EMİN TACER BAHÇEŞEHİR ÜNİVERSİTESİ

ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ PROF. DR. EMİN TACER BAHÇEŞEHİR ÜNİVERSİTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ PROF. DR. EMİN TACER BAHÇEŞEHİR ÜNİVERSİTESİ 1 Ekonomik - Sosyal - Teknolojik - Politik Ekolojik DÜNYA Siyasi ve Ekonomik Birliktelik Çok Uluslu Şirketler Uluslararsı Sivil

Detaylı

ÜNİBİLGİ 26. Üniversitemizin yeni Kütüphane Otomasyon Programı olan e-libs in kullanımını tanıtacağız.

ÜNİBİLGİ 26. Üniversitemizin yeni Kütüphane Otomasyon Programı olan e-libs in kullanımını tanıtacağız. ÜNİBİLGİ 26 Ankara Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı Bülteni Ekim 2003 Sayı:26 Üniversitemizin yeni Kütüphane Otomasyon Programı olan e-libs in kullanımını tanıtacağız. Üniversitemizin

Detaylı

MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MALZEME BİLİMİ VE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ PROGRAMI

MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MALZEME BİLİMİ VE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ PROGRAMI MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MALZEME BİLİMİ VE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ PROGRAMI Parantez içerisinde İngilizcesi yazılı olan dersler gerektiğinde İngilizce olarak da açılabilecektir. BİRİNCİ YARIYIL NO DERS ADI Z/S

Detaylı

Sami EROL Gıda Mühendisi Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Gıda Kontrol ve Laboratuvarlar Dairesi

Sami EROL Gıda Mühendisi Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Gıda Kontrol ve Laboratuvarlar Dairesi Sami EROL Gıda Mühendisi Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Gıda Kontrol ve Laboratuvarlar Dairesi 1 24 Aralık 2012-22 Mart 2013 Maryland Üniversitesi Amerika Birleşik Devletleri 2 3 Maryland Üniversitesi

Detaylı

MD Consult Core Collection & Journal Consult Dergileri Kullanım Kılavuzu

MD Consult Core Collection & Journal Consult Dergileri Kullanım Kılavuzu MD Consult Core Collection & Journal Consult Dergileri Kullanım Kılavuzu İçerik 9 kategoride organize edilmiştir Books (Kitaplar) Journals (Dergiler) The Clinics of North America Dergileri Patient Education

Detaylı

MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ/ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ EĞİTİM PLANI

MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ/ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ EĞİTİM PLANI MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ/ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 14-15 EĞİTİM PLANI Ders Kodu Dersin Adı Saat/Hafta Kuramsal Uygulama Pratik/ Laboratuvar Toplam AKTS Dersin Türü Yıl 1 / Yarıyıl 1 57116 Türk Dili I 5716

Detaylı

Kaynak Talimatlarının (WPS) Hazırlanması için Yöntemler. Yerstem Yağan Metalürji ve Malzeme Mühendisi Kaynak Mühendisi

Kaynak Talimatlarının (WPS) Hazırlanması için Yöntemler. Yerstem Yağan Metalürji ve Malzeme Mühendisi Kaynak Mühendisi Kaynak Talimatlarının (WPS) Hazırlanması için Yöntemler Yerstem Yağan Metalürji ve Malzeme Mühendisi Kaynak Mühendisi Giriş Personel EN ISO 9606, EN ISO 14731.. İşletme ISO 9001, EN ISO 3834.. Kaynak Yöntemi

Detaylı

BĠLGĠ ĠġLEM DAĠRE BAġKANLIĞI FAALĠYET RAPORU

BĠLGĠ ĠġLEM DAĠRE BAġKANLIĞI FAALĠYET RAPORU BĠLGĠ ĠġLEM DAĠRE BAġKANLIĞI FAALĠYET RAPORU 2011 BİRİM YÖNETİCİSİNİN SUNUŞU 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu'nun yayınlanmasıyla beraber veri ve bilgiye dayalı bir yönetimin gerekliliği,

Detaylı

AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI BAŞKANLIĞI YÜKSEK LİSANS PROGRAMI

AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI BAŞKANLIĞI YÜKSEK LİSANS PROGRAMI YÜKSEK LİSANS PROGRAMI BİRİNCİ YIL BİRİNCİ YARIYIL MKM-5501 UZMANLIK ALAN DERSİ Z 8 0 8 0 9 MKM-5601 TEZ HAZIRLIK ÇALIŞMASI Z 0 1 1 0 1 20 1 21 12 30 İKİNCİ YARIYIL MKM-5502 UZMANLIK ALAN DERSİ Z 8 0 8

Detaylı

BİLİMSEL BİLGİYE ERİŞİM

BİLİMSEL BİLGİYE ERİŞİM 1 BİLİMSEL BİLGİYE ERİŞİM Arş. Gör. Kasım BİNİCİ kbinici@atauni.edu.tr A.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü Bilim, Etik ve Eğitim Dersi, 13 Mayıs 2011, Erzurum 2 PLAN Araştırma Süreci Bilimsel Bilgi Kaynakları

Detaylı

Elektronik Yayınların Akademik Kullanımı ve Edinilen Faydalar

Elektronik Yayınların Akademik Kullanımı ve Edinilen Faydalar Elektronik Yayınların Akademik Kullanımı ve Edinilen Faydalar METİN TUNÇ EKUAL 2010 Antalya 17 Mayıs 2010, Pazartesi Elektronik Yayınlar ve Türkiye Bilimsel Gelişimi 1981-2009 Bilim Politikalarındaki Gelişmeler

Detaylı

Ġnternet ve Harekât AraĢtırması Uygulamaları

Ġnternet ve Harekât AraĢtırması Uygulamaları Ġnternet ve Harekât AraĢtırması Uygulamaları Cihan Ercan Mustafa Kemal Topcu 1 GĠRĠġ Band İçerik e- Konu\ Mobil Uydu Ağ Genişliği\ e- e- VoIP IpV6 Dağıtma Altyapı QoS ticaret\ Prensip Haberleşme Haberleşme

Detaylı

2/13/2018 MALZEMELERİN GRUPLANDIRILMASI

2/13/2018 MALZEMELERİN GRUPLANDIRILMASI a) Kullanış yeri ve amacına göre gruplandırma: 1) Taşıyıcı malzemeler: İnşaat mühendisliğinde kullanılan taşıyıcı malzemeler, genellikle betonarme, çelik, ahşap ve zemindir. Beton, çelik ve ahşap malzemeler

Detaylı

KİMYA MÜHENDİSLİĞİ. Kimya Mühendisleri;

KİMYA MÜHENDİSLİĞİ. Kimya Mühendisleri; KİMYA MÜHENDİSLİĞİ Kimya mühendisliği; temel olarak kimya bilimi ile matematik, fizik, biyoloji, çevre, kalite ve ekonomi bilimlerini kullanarak proses tasarlayabilen ve önemli endüstriyel, teknolojik

Detaylı

ISO 13485:2016 TIBBİ CİHAZLAR KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ GEÇİŞ KILAVUZU

ISO 13485:2016 TIBBİ CİHAZLAR KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ GEÇİŞ KILAVUZU ISO 13485:2016 TIBBİ CİHAZLAR KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ GEÇİŞ KILAVUZU Dünyaca kabul görmüş medikal cihazlar endüstrisi kalite yönetim sistemi standardı olan ISO 13485'in final versiyonu Şubat 2016 da yayınlandı.

Detaylı

AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI BAŞKANLIĞI DOKTORA PROGRAMI

AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI BAŞKANLIĞI DOKTORA PROGRAMI BİRİNCİ YIL BİRİNCİ YARIYIL ADI MKM-6501 UZMANLIK ALAN DERSİ Z 8 0 8 0 9 MKM-6601 TEZ HAZIRLIK ÇALIŞMASI Z 0 1 1 0 1 20 1 21 12 30 İKİNCİ YARIYIL ADI MKM-6502 UZMANLIK ALAN DERSİ Z 8 0 8 0 9 MKM-6602 TEZ

Detaylı

Başarının adı: Uygun pazar, doğru strateji ve kaliteli ürün HEDEFİMİZ, RAPRO İSMİNİ EN ÇOK ARANAN VE GÜVENİLEN MARKA HALİNE GETİRMEK.

Başarının adı: Uygun pazar, doğru strateji ve kaliteli ürün HEDEFİMİZ, RAPRO İSMİNİ EN ÇOK ARANAN VE GÜVENİLEN MARKA HALİNE GETİRMEK. HEDEFİMİZ, RAPRO İSMİNİ EN ÇOK ARANAN VE GÜVENİLEN MARKA HALİNE GETİRMEK. Rapro Kimya, teknolojinin olanaklarından en üst düzeyde yararlanarak üretim yapan bir firma. Firmanın hizmet anlayışı ise en kaliteli

Detaylı

Elektronik Yayıncılık

Elektronik Yayıncılık Elektronik Yayıncılık Umut Al umutal@hacettepe.edu.tr - 1 Plan Elektronik yayıncılık nedir? Tarihsel gelişim Elektronik yayıncılığın avantajları ve dezavantajları Elektronik yayın türleri Elektronik yayıncılığın

Detaylı

Güneş Enerjisi nde Lider

Güneş Enerjisi nde Lider Güneş Enerjisi nde Lider GO Enerji, 2003 yılından itibaren, Güneş enerjisinden elektrik üretimi teknolojilerinde uzmanlaşmış ekibiyle faaliyet göstermektedir. Kendi markaları ile ABD den Avustralya ya

Detaylı

Kalite Sistem Dokümantasyonu ve Örnek Uygulamalar

Kalite Sistem Dokümantasyonu ve Örnek Uygulamalar Kalite Sistem Dokümantasyonu ve Örnek Uygulamalar - 1 Standardizasyon; Standart Nedir? Belirli bir faaliyetle ilgili olarak ekonomik yarar sağlamak üzere bütün ilgili tarafların yardım ve işbirliği ile

Detaylı

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca Yürütülen Ar-Ge Destek Programları. MURAT YILDIZ Kurumsal Ar-Ge Destekleri Şube Müdürü

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca Yürütülen Ar-Ge Destek Programları. MURAT YILDIZ Kurumsal Ar-Ge Destekleri Şube Müdürü Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca Yürütülen Ar-Ge Destek Programları MURAT YILDIZ Kurumsal Ar-Ge Destekleri Şube Müdürü Vizyonumuz Ülkemizin bilim, teknoloji, Ar-Ge ve yenilikçilik hedefleri doğrultusunda

Detaylı

AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ (Makine Mühendisliği Bölümü)

AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ (Makine Mühendisliği Bölümü) 2014-2015, 2015-2016 ve 2016-2017 Yaz Okulu verilerine göre başka üniversitelerden alınmış ve ce eşdeğer kabul edilmiş derslerin listesi aşağıya çıkarılmıştır. Öğrencilerimizin 2017-2018 Yaz Döneminde

Detaylı