AGREGALAR. Mineral kökenli k kenli sert tanelerdir.kum, Çakıl miş kil, bims, genleştirilmi

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "AGREGALAR. Mineral kökenli k kenli sert tanelerdir.kum, Çakıl miş kil, bims, genleştirilmi"

Transkript

1 BETON AGREGALARI

2 AGREGALAR Mineral kökenli k kenli sert tanelerdir.kum, Çakıl kırmataş,, yüksek y fırın f n cürufu, c pişmi miş kil, bims, genleştirilmi tirilmiş perlit, ve uçucu u ucu külün k pişirilmesiyle irilmesiyle elde edilen uçucu u ucu kül k l agregası gibi çeşitli büyüklb klükteki kteki taneli malzemelerdir. Betonun yaklaşı şık k %60-80 kısmını oluştururlar. Beton yapımında bağlay layıcı olarak kullanılırlar.

3 AGREGALAR Beton hacminin ~70-75% 75% ini agregalar oluşturur. Bu yüzden y kullanılacak lacak agrega niteliği çok önemlidir. Agregalar betonun şu özelliklerinde etkilidirler Dayanım Durabilite Yapısal Performans Ekonomi

4 AGREGALAR Agregaların n beton içinde i inde üç önemli işlevi i vardır. r. 1) Salt çimento hamuruna göre g daha iyi bir durabilite elde edilmesinde ve uygulanan yüklere karşı uygun dayanım m sağlayan partikül l teşekk ekkülünde. 2) Çimentoya göre g daha ucuz bir malzeme olarak hacimsel yer doldurması. 3) Yerleştirme bakım m ve kuruma süresince s oluşacak hacim değişikliklerinin ikliklerinin önlenmesi

5 AGREGALAR Agreganın özellikleriyle Beton özellikleri etkilenir. 1. Agreganın n mineral yapısı dayanım m, durabilite, beton elastisitesini etkiler. 2. Agreganın n yüzey y karakteristikleri sertleşmi miş betonda çimento hamuru ve agrega arasındaki aderansı (bağı ğı), taze beton da işlenebilirlii lenebilirliği belirler.agrega kaba ise işlenebilirlik i azalır r fakat aderans artar. AşıA şınmaya karşı dayanımı arttırır. r. 3. Agrega boyutu işlenebilirlik i, kimyasal dayanımı arttırır,yo r,yoğunluk ve ekonomiyi etkiler. 4. Betonun birim hacmini etkiler.

6 AGREGALAR Yüksek agrega miktarı Hacimsel sabitlik artar. Sertleşme ve yerleştirme süresince s olşcak hacimsel değişimi imi azaltır. Dayanım m & durabilite artışı Maliyette düşüşd Pratikte beton içerisinde i mümkm mkün olduğunca unca çok agrega kullanımı yaygınd ndır.

7 AGREGALARIN SINIFLANDIRILMASI Agreganın n sınıflands flandırılması agregayı daha iyi tanımak, tarif etmek ve doğru kullanımını sağlayabilmek için i in yapılır.

8 AGREGALARIN SINIFLANDIRILMASI Elde ediliş şekline (kaynaklarına) na) göre: g 1. Doğal Agregalar: : Nehir yatakları,, teraslar, eski buzul yatakları,, deniz ve göl g l kenarları,, taş ocakları gibi doğada agrega yataklarından alınarak gerektiğinde inde konkasörde kırılma, k elenerek değişik ik boylarda sınıflara s ayrılma ve yıkanma işlemlerinin i dışıd ışında, doğadaki yapısında değişiklik iklik yaratacak hiçbir işlem i uygulanmadan kullanılan lan agregalardır. r. Kum, çakıl l ve kırmatak rmataş en tipik ve en çok kullanılan lan doğal agregalardır

9 AGREGALARIN SINIFLANDIRILMASI En iyi malzemeler derelerden elde edilen malzemelerdir. Bunlar temiz ve düzgd zgün tanelerdir. Deniz kumu temiz olmasına rağmen içi yapısında tuz vardır. r. Tuz korozyona sebep olur. Tuzlu kum rutubeti çektiğinden inden yapılar ların n nemli olmasını sağlar. Deniz kumlarında midye istiritye kabukları vb. malzemeler düşük d k dayanım oluşturur. Dona karşı şıda dayanıks ksızdırlar. Çöl l ve ova kumları ince taneleri dolayısıyla yla yapım m için i in uygun olmayabilirler. Ocak malzemelerinde kil oranı yüksektir.

10 AGREGALARIN SINIFLANDIRILMASI Dere agregaları; -Doğal agregalar köşesiz k ve yuvarlaktır. r. -Uygun tane dağı ğılımları vardır. r. -Zayıf f parçalar alar kısmen k elenir. -Temiz ve düzgd zgün n tanelerdir. Kompasiteleri yüksektir. Dayanım üzerinde olumlu etkileri vardır. r.

11 AGREGALARIN SINIFLANDIRILMASI 2. Yapay agregalar: : Yapay agregalar beton üretimi ile doğrudan ilgisi bulunmayan bir endüstri kolunda yan ürün n olarak ortaya çıkan malzemeden üretilen agregalar veya bir malzemeye ısıl l işlem i uygulayarak beton yapımı için in uygun duruma getirilen agregalardır.. Başlıcalar caları şunlardır. r. yüksek fırın f n cürufu c agregası uçucu ucu kül k l agregası genleştirilmi tirilmiş perlit genleştirilmi tirilmiş kil agregası

12 Boyutlarına Göre G Agregalar Đri Agregalar : 4 mm göz g açıklıkl kare delikli elek üzerinde kalan agregalardır. r. çakıl:kırılmamış tanelerden oluşur ur kırmataş : kırılmk lmış tanelerden oluşur ur yapay taş : yüksek y fırın f n cürufc taşı gibi sanayi ürünü olan kırılmış veya kırılmamk lmamış agrega AGREGALARIN SINIFLANDIRILMASI

13 AGREGALARIN SINIFLANDIRILMASI Đnce Agregalar : 4 mm göz g açıklıkl kare gözlg zlü veya kare delikli elekten geçen en agregalardır. r. kum : kırılmamk lmamış tanelerden oluşan ince Agrega kırma kum : kırılmk lmış tanelerden oluşan ince agrega yapay kum : yüksek y fırın f n cüruf c kumu gibi sanayi ürünü olan kırılmış veya kırılmamk lmamış ince agrega

14 AGREGALARIN SINIFLANDIRILMASI Taşunu (Filler) : Taşunu, 0.25 mm göz g z açıkla klıkl kare gözlg zlü elekten geçen en ince malzemedir. Karışı ışık k Agregalar : Karışı ışık k agrega, ince ve iri agrega karışı ışımıdır. Başlıca 3 grupta toplanır. Doğal Karışı ışık k Agrega (Tuvenan( Agrega) : Agrega ocağı ğından veya sanayiden doğrudan doğruya elde edilen karışı ışık k agregadır. r.

15 AGREGALARIN SINIFLANDIRILMASI Hazır r Karışı ışık k Agrega : Đnce ve iri agreganın n veya birkaç tane sınıfına s na ayrılm lmış bu agregaların n belirli tane dağı ğılımı (granülometri) sağlayacak şekilde önceden birbirine karış ıştırılması ile hazırlanan agregadır. r. Yerinde Karışı ışık k Agrega : Đnce ve iri agreganın n veya birkaç tane sınıfına s na ayrılm lmış agregaların n belirli tane dağı ğılımı (granülometri) sağlayacak şekilde beton yapımı sırasında birbirine karış ıştırılması ile elde edilen agregadır. r.

16 AGREGALARIN SINIFLANDIRILMASI Yüzey dokusuna göre: g Düzgün, pürüzlp zlüdürler. Kırmataşlar düz d z köşelidir. k Yüzeyler Y daha pürüzlp zlü olduğundan undan bileşimlerinde imlerinde daha fazla çimentoya ihtiyaç olur. Buda rötreye r sebep olur. Çakılları yüzeyleri daha yuvarlaktır. r. Çakıl l kompasitesi 0.65 iken kırmatak rmataşınki 0.6 dolaylarındad ndadır. En uygun agrega küp k p ve küre k şeklinde olandır. Đnce ve yassı olanlar kusurlu malzemelerdir.kusurlu taneler %15 ten fazla olmamalıdır.

17 Yüzey durumlarına göreg Düzgün Pürüzlü

18 Tane Şekillerine göreg -Yuvarlak -Köşeli -Yassı -Uzun

19 Uzun Yassı Köşeli Yuvarlak

20 Birim ağıa ğırlıklarına göreg Hafif agregalar: : Birim ağıa ğırlıkları 2.4 t/m3 ten küçük üçüktür. Hafif beton eldesinde kullanılır. Betonun birim ağıa ğırlıklarını azaltmak, ısı ve ses yalıtım özelliklerini arttırmak rmak için i in kullanılır. Boşluklu yapısı vardır. r. Su emmeleri ve boşluk oranları yüksektir. Sünger S taşı şı,, volkan tüfleri, yüksek y fırın f n cürufu, c genleşmi miş kil, şist, perlit örneklerdir

21 Birim ağıa ğırlıklarına göreg Ağır r agregalar:birim ağıa ğırlıkları 2.8 t/m3 ten büyüktb ktür. AğıA ğır r beton eldesinde kullanılırlar. Barit,manyetit, hematit, limonit, vb agregalar örnek gösterilebilir. g AğıA ğır agregalar nükleer n santral su deposu, röntgen odaları,, gibi geçirimlili irimliliği i az, kompasitesi yüksek y betonlarda kullanılırlar. Normal agregalar: Birim ağıa ğırlıkları t/m3 arasında olan agregalardır. r.

22 Jeolojik Orijinlerine göreg Volkanik Tortul Metamorfik

23 Minerolojik Yapılar larına göreg Silis mineralli Karbonat mineralli Mikalı agregalar

24 Agregalarda aranan özellikler Sert, sağlam, aşıa şınmaya dayanıkl klı,, yumuşamayan, dağı ğılmayan, dona dayanıkl klı,, malzemeler olmalıdır. Çimento birleşikleriyle ikleriyle zararlı bileşikler ikler meydana getirmemeli ve donatının n korozyona karşı korunmasını tehlikeye düşürmemelidir. d Amaca uygun tane büyüklb klük k ve dağı ğılımı olmalıdır. Şekil ve yüzey y dokusu iyi olmalıdır. Çakıllarda ana kaya az boşluklu olmalıdır. Çakıllarda yabancı madde oranı toprak%5, kömür%1, kil ise iri agregada %0.25, ince agrega da %5ten, silt te %1 den fazla olmamalıdır.s

25 Standartlar TS 130 Agrega karışı ışımlarının n elek analizi deneyi TS 706 Beton agregaları TS 707 Beton agregalarından Numune alma ve deney numunesi hazırlama yöntemleriy TS 1114 Beton için i in hafif agregalar.

26 GRANÜLOMETR LOMETRĐ Granülometri, agrega içinde i inde boyutları belirli limitler içinde i inde kalan tanelerin hangi oranlarda olduğunu unu gösterir. g Agrega granülometrisi, taze betonun kolayca karış ıştırılabilme, ayrışı ışım m yapmadan kolayca taşı şınıp p yerine yerleştirilebilme ve sıkışs ıştırılabilme özelliğini, ini, kısacask sacası betonun işlenebilirlii lenebilirliğini ini önemli ölçüde etkiler. Ayrıca, agrega granülometrisinin beton karışı ışımında yer alacak malzemelerin oranları üzerinde de önemli etkisi bulunmaktadır.

27 GRANÜLOMETR LOMETRĐ Agrega granülometrisi, taze betonda, işlenebilmeyi i etkilediğinden, inden, istenilen kıvama k sahip bir beton yapabilmek üzere kullanılacak lacak karma suyu miktarını da etkilemektedir. Buna bağlı olarak, su/çimento oranını etkilemektedir. Su/çimento oranının n ve karışı ışım m malzemelerinin oranının n etkilenmesi, sertleşmi miş betonun hemen hemen bütün b özelliklerini etkiler. Özetle belirtmek gerekirse, granülometri, taze betonun işlenebilme i özelliği i ve sertleşmi miş betonun dayanım, durabilite, birim ağıa ğırlık, büzülme b gibi önemli özellikleri ve ekonomisi üzerinde etkilidir.

28 GRANÜLOMETR LOMETRĐ Agrega taneleri arasında kalan boşluklar granülometrinin fonksiyonudur. Aynı çapta veya büyüklb klükte kte (ince veya kalın) agrega ile doldurulmuş bir kaptaki boşluk hacmi, uygun granülometride karışı ışık k boyutlardan oluşan agreganın n doldurduğu u aynı hacimdeki kabın içindeki indeki boşluklardan daha fazladır. Örneğin, eşit çaplı kürelerden oluşan bir bilye yığınından ndan sağlanabilecek en fazla doluluk %74 olabilir.

29 GRANÜLOMETR LOMETRĐ Boyutları D çaplı kürelerle dolu bir küp k p ele alalım V küp =(2D) 3 =8D 3 1V küre re=(4/3) =(4/3)π(D/2) (D/2) D 3 D 2D 8*V küre re=8*0.52d 3 4.2D 3 V boşluk luk=8d3-4.2d3=3.8d3

30 GRANÜLOMETR LOMETRĐ Aynı küpü küre çapları D/4 olan kürelerle k doldurduğumuz umuz da da. V boşluk 3.8D 3 Aynı tane dağı ğılım m boyutu kullanılırsa çap küçük üçülse bile boşluk oranını azaltmamaktadır. Boşluk oranının azalması için in farklı boyutta malzemeler kullanılmal lmalıdır. Ancak küreler k arasındaki boşluklar lukları, daha küçük üçük çaplı karışı ışık k büyüklb klükteki kteki kürelerle k doldurarak, en aza indirmek mümkm mkündür. Boşlu luğun un en az olması halinde betonun çimento ve su gereksinimi en alt düzeyde d kalacaktır. Böylece B daha ekonomik beton üretimi mümkm mkün n olacaktır.

31 GRANÜLOMETR LOMETRĐ

32 Agregaların n Jeolojik özellikleri Yerkabuğu u kayalarda oluşmaktad maktadır. Mineraller ise kayaları oluşturan kararlı, özellikleri değişmeyen veya çok az değişen en inorganik doğal elementlerdir. Yer kabuğu u yüzeye y doğru yoğunlu unluğu u azalan kayaçlardan oluşur. ur. Ekonomik değeri eri olan mineraller( madenler) daha az yoğun kayaçlardan elde edilir. Mineraller kayaçlar ları oluşturan katı,, doğal, inorganik maddelerdir. Katı homojen, fiziksel ve kimyasal özellikleri yönlere y göre g değişmeyen veya çok az değişen en maddelerdir.

33 Agregaların n Jeolojik özellikleri Geometrik forma sahip mineraller kristal yapılıdır. Bazı mineraller şekilsizdir.ekonomik değeri eri olan minerallere maden denir. Mineraller A)Slika mineralleri: : bileşimi imi silisyum içerir.sadece kuvars içereni i beton için i in uygundur. Diğerleri opal, kalseduvan, tridimit ve kristobalit alkali reaksiyon gösterir. g Agrega olarak kullanımı uygun değildir.

34 Agregaların n Jeolojik özellikleri Kuvars: SiO2, oluşan çok sert ve çok rastlanan Kuvarsı cam çizer, bıçak b çizmez camsı,sayda sayda,renksiz yapıdad dadır. Karakteristik şekli yoktur.granit gibi masif kayaların n yapısında bulunur.sert iklim koşullar ullarına dayanıkl klıdır.kum ve çakıl l malzemelerinin önemli birleşimidir. imidir. Opal: Kuvarsın n amorf formudur. Özgül l ağıa ğırlığı ve sertliği kuvarsttan azdır. Rengi değişkendir. (Beyaz, gri, sarı,, yeşil, mor, kırmk rmızı) ) mozaik işlerinde ve süs s s eşyalare yalarında kullanılır.

35 Agregaların n Jeolojik özellikleri Kalseduvan: Kuvarsın n bir çeşididir. Yapısında bir miktar su ve hava bulunur.rengi gri-açık k mavimsidir. Çoğunlukla volkanik kayaç boşluklar luklarında, hidrotermal alanlarda bulunur. Tridimit ve kristobalit: Slikanın, volkanik kayalarda bulunan kristal yapı formlarıdır. r. B) FELDSPATLAR: Yer kabuğunda unda kaya oluşturan en büyük k mineral grubudur.tüm m kaya gruplarında bulunur. Đki yönde y dilimlere ayrılır. r. Fazla sert olmayıp p kuvarsla çizilebilir. Ortoklaz, sanidin, mikroklin,, potasyumlu feldspatlar olarak anılırlar.

36 Agregaların n Jeolojik özellikleri Na-Ca grubu feldspatların n en önemlileri albit ve anarthit dir. Potasyum ve sodyum feldspatlara granit ve riyolit gibi volkanik kayalarda rastlanır. r. Feldspatlar hava ve su etkisiyle kile dönüşür. d Bu olaya kaolinizayon killeşme denilir. Yapı malzemesi olarak bu yüzden y istenmezler. C) DEMĐR R MAGNEZYUM MAGNEZYUM MĐNERALLER: Demir ve magnezyum içeren i volkanik veya metamorfik kayalarda bulunan minerallerdir. Amfibol ve piroksenler en önemli gruplarıdır. r. Mermerlerde damarlar halinde bulunurlar.

37 Agregaların n Jeolojik özellikleri D) MĐKALI M MĐNERALLER: M En önemli özellikleri bir yönde çok iyi, ince, elastik levhalara ayrılabilmesidir. Renksiz, siyah, klorit mineralleri yeşil renklidir. Mika- klorit mineralleri sertliği i az, ve tek yönly nlü dilimli mineraller olduğundan undan yapı malzemesi olarak uygun değildirler. E) KĐL K L MĐNERALLERM NERALLERĐ: mm çapında doğal malzeme parçac acıklarıdır. r. Ana kil mineral grupları,kaolinler,mika killeri, kloritlerdir. Kil mineralleri çoğunlukla silikatlerin, kiltaşı şı,, saf çamur taşlar larının ayrış ışmasıyla oluştu tuğundan undan bünyelerinde b alüminyum, magnezyum,demir silikat,kalsiyum,potasyum

38 Agregaların n Jeolojik özellikleri Sodyum ve diğer iyonları içerirler. Dayanıms msız, gözenekli, karbonatlı,, kayalarda, volkanik kayalarda, damar veya cepler halinde bulunabilirler. Büyük B k hacim değişimleri imleri oluştururlar. F) ZEOLĐTLER: Açık A k renkli,yumuşak, alkali alüminyum slikat grubu minerallerdir.çimento imento ile alkali-slika reaksiyonu ve hacim değişikleri ikleri yapabilecekleri için i in betonda kullanımlar mları uygun değildir.

39 Agregaların n Jeolojik özellikleri G) KARBONAT MĐNERALLERM NERALLERĐ: : En önemli karbonat mineralleri CaCO3 olarak gösterilen g kalsittir. Diğer önemlileri araponit ve dolomittir. Dayanımlar mları oldukça a düşüktd ktür.jiletle çizilirler. Sertlikleri3-4 4 arasındad ndadır. Kristal yapılıdırlar. Asitlerden zarar görürler. g rler. H) SÜLFAT S MĐNERALLERM NERALLERĐ: : Karbonatlı ve sülfatls lfatlı kayalarda bulunabilir. En önemli sülfat s minerali jips CaSO4 2 H2O dir.. Jips beyaz ve renksiz olup, yumuşakt aktır. Tırnakla T çizilebilir. DüzgD zgün kırılabilir. Su içinde i inde az miktarda çözülebilir.

40 Agregaların n Jeolojik özellikleri Đ) ) DEMĐR R SÜLFAT S MĐNERALLERM NERALLERĐ: : kayalarda bulunan demir sülfs lfür r mineralleridir. Pirinç sarısı kübik kristallidir. Doygun kireçli su içinde i inde bir iki dakika içinde inde kahverengi bir terleme yaptıklar klarından anlaşı şılabilirler. Agrega olarak kullanılmalar lmaları durumunda beton hacim sabitliği i bozulur, asit etkisinde parçalan alanırlar. J) DEMĐR R OKSĐT T MĐNERALLERM NERALLERĐ: Magnetit Fe3O4 kimyasal yapılı siyah renkli, hematit Fe2O3 kırmk rmızıdır. r. Çimento hammaddesi olarak kullanılabilir. labilir. Betonlarda ağır r agrega olarak kullanılabilir. labilir.

41 Agregaların n Jeolojik özellikleri K) SERPANTĐNLER: NLER: Hidrate magnezyum silikat-klorit klorit esaslıdır. Kolay ayrışı ışırlar.oymacılık k ve kaplama işlerinde i kullanılırlar. Ateş tuğlas lası yapımında kullanılırlar. Su içinde i inde hacim arttırırlar. rlar. Kaybedince azalırlar.

42 GRANÜLOMETR LOMETRĐ Tane boyutlarına göre g agregalar aşağıa ğıdaki şekilde sınıflands flandırılır. r. 2 mikron 60 mikron 4 mm 31.5 mm 70 mm Kil Silt Đnce Agrega Beton Agregası Đri Agrega Balast (Baraj, yol yapımında)

43 GRANÜLOMETR LOMETRĐ Bir agrega karışı ışımında granülometrinin hem iri hem de ince agrega tanelerinin büyüklb klüklerine klerine göre uygun bir dağı ğılım m göstermesi g istenir. Ancak ince agreganın n (kumun) kendi arasındaki tane dağı ğılımı oranının n beton özelliklerine etkisi, iri agreganın n tane dağı ğılımı oranının n betonda yaratacağı etkiye göre g daha fazladır. Betonda kullanılan lan kum (4.0 mm elekten geçen en malzeme) çok ince veya çok kalın n tanelerden oluşmu muş ise taze betonun (ve buna bağlı olarak sertleşmi miş betonun) özellikleri üzerinde önemli etkileri olur.

44 GRANÜLOMETR LOMETRĐ Kumdaki çok ince taneler çoğunlukta ise, betonun işlenebilmesi i artar fakat su ve çimento ihtiyacı çoğalır, taze betonda ayrış ışma olabilir. Đşlenebilme artar. Yumuşak ve kolay perdahlanabilir beton elde edilir. Kumdaki çok iri taneler çoğunlukta ise, işlenebilme azalır, dayanım m artar. Betonlarda, %5 ten az olmak koşuluyla, silt (veya filler) bulunmasına na bazı durumlarda müsaade m edilebilir. Fakat kil bulunması kesinlikle kabul edilemez.

45 Granülometri deneyi Gerekli Araçlar : Terazi: 2 kg çekerli 0.1 gr duyarlı ve 20 kg çekerli 1 gr duyarlı Etüv: SıcaklS caklığı 105 o C ±5 o C de tutabilen hava dolaşı şımlı etüv Elek Takımı: : 0.25, 0.50, 1, 2 mm göz g z açıkla klıkl (TS1227) 4, 8, 16, 31.5, 63, 90 mm göz g z açıkla klıkl (TS1226 ya göre) uygun kare delikli metal veya kare gözlg zlü tel elekler, toplama kabıve kapaktan oluşan elek takımı. Elek Sarsma Makinası Tel Fırça F a ve Tavalar

46 Örneğin (Numunenin) Alınmas nması [TS 707] Agrega numunelerini temsil edecek yığıy ığın n koni şeklindedir. Bastırılarak silindir disk şeklinde yayılır. Dört eşit e dilim işaretlenir. i Karşı şılıklı dilimler alınır. Deney için i in belirlenecek bu örnek alınma yöntemine y çeyrekleme eyrekleme yöntemi denir.

47 Eleme ve Tartma Deneye başlamadan önce, deney numunesi etüv v kurusu durumuna getirilir. 24 saat 105 derecede değişmez ağıa ğırlığa a getirilir. tane büyüklüğü (mm) miktarı (kg)

48 Eleme ve Tartma Eleme için i in elekler, en alta toplama kabı konduktan sonra, büyük b k göz g z açıkla klıkl olanlar, küçük üçük k göz g açıklıkl olanların üstüne gelecek şekilde takım halinde dizilir ve üstü kapak ile kapatılır. Tanelerin yığın n içindeki i indeki oranını belirleyen bu deney de kullanılacak lacak elekler 0.25 mm ten başlayarak 2 şer 2 kat artar.yani alttan üste doğru sırayla; s toplama kabı,, 0.25 mm, 0.5 mm, 1 mm, 2 mm göz, g 4 mm, 8 mm, 16 mm, 31.5 mm, 63 mm ve 90 mm göz g açıklıkl kare gözlg zlü tel elekler ve kapak şeklindedir.

49 Eleme ve Tartma TS mm 90 mm 63 mm 31.5 mm 16 mm 8 mm 4 mm 2 mm 1 mm 0.5 mm 0.25 mm ASTM C mm 100 mm 90 mm 75 mm (3") 63 mm 50 mm (2") 37.5 mm (1-1/2") 25 mm (1") 12.5 mm (1/2") 9.5 mm (3/8") 4.75 mm (#4) 2.38 mm (#8) 1.19 mm (#16) mm (#30) mm (#50) mm (#100)

50 Eleme ve Tartma Etüv v kurusu durumuna getirilmiş deney numunesi oda sıcakls caklığına gelince tartılır (ΣW). Numune, elek takımının n en üstündeki elekten doldurulup kapak kapatıld ldıktan sonra elek sarsma makinası çalıştırılıp elemeye başlan lanır. Agrega ***** kap Elek sarsma

51

52 Eleme ve Tartma Üst elekten geçenler enler, altta daha küçük üçük k delikli elekler üstünde toplanır. Bu işleme i en küçük üçük k elek boyutuna kadar devam edilir. Eleme işlemi i 10 dakika kadar sürer. s Eleme işlemi i sonunda 0.1 gr duyarlıkl klı terazilerde elek üstünde kalan miktar tartılır. r. Agregaların n en büyük b k tane miktarı D ile gösterilir. Genelde D max =31.5 mm dir.d max agreganın geçti tiği i en son eleğin ismidir.bütün n malzeme 31.5mm3 elekten geçip 16 mm elekte birikiyorsa Dmax 31.5 mm dir.

53 Hesaplama ve Sonuçlar ların Gösterilmesi Yapılan hesaplarda öncelikle sarsma sonrasında nda her elek üzerinde kalan miktarlar üstte kalan malzemeden başlanarak alta doğru ağıa ğırlık k olarak belirlenir. Daha sonra geçen en ve kalan ağırlıklarların n yığıy ığılımlı (kamülatif ) ağıa ğırlıkları bulunur. YığıY ığılımlı ağırlık üst ağıa ğırlıkla alt ağırlıkların n toplamıdır.

54 Hesaplama ve Sonuçlar ların Gösterilmesi Elek No(mm) Elek üstü kalan Ağırlık(gr) Yığışımlı kalan Ağırlık (gr) Kalan %Yığılımlı ağırlık Geçen Kap T. ağırlık

55 Đncelik Modülü Her elek üzerinde kalan agregaların kamülatif ağıa ğırlık k yüzdelerinin y toplanıp yüze bölünmesiyle b elde edilir. m = Σ (% her elekteki yığılımlı kalan ağırlık) 100 m = = 4.61

56 Elek No Örnek: Aşağıdaki 500gr örnekte incelik modülü nedir? Elek üstü kalan (gr) % Elek üstü kalan % Elek üstü yığılımlı kalan 3/8" # # # # # # Pan m = = 3.25

57 Örnek: Aşağıdaki 10s00 gr örnekte incelik modülü nedir? (iri agrega) Elek No Elek üstü kalan (gr) Elek üstü kalan(%) % Elek üstü yığılımlı kalan 2" /2" /4" /8" # m = = 7.85

58 Granülometri eğrisie Bir agreganın n tane dağı ğılımları en iyi granülometri eğrileriyle gösterilebilir. g Bu eğrilerde e, elek üstünden geçen en ağıa ğırlıkların n kamülatif ağıa ğırlık k oranları ( Y ekseni) ve ona karşı gelen elek numaralarına na ( x ekseni) göre g çizilir.

59 Granülometri eğrisie Geçen % , Elek göz açıklığı (mm) %Yığışımlı ağırlık Elek No Kap Geçen

60 Standart elek sınırlars rları 8 mm G eçen % Elek göz açıklığı (mm) Alt Sınır A Orta Sınır B Üst Sınır C Elek No

61 Standart elek sınırlars rları 16 mm G eçen % Alt Sınır A Orta Sınır B Üst Sınır C Elek No Elek göz açıklığı (mm)

62 Standart elek sınırlars rları 32 mm G eçen % ,5 Elek göz açıklığı (mm) Alt Sınır A Orta Sınır B Üst Sınır C Elek No

63 Standart elek sınırlars rları 63 mm G eçen % ,50 63 Alt Sınır A Orta Sınır B Üst Sınır C Elek No Elek göz açıklığı (mm)

64 Granülometri Eğrisinin E Özellikleri P=100 G e ç e n ( P ) % P 2 P 1 A P a P k P b d 1 d 2 Elek göz açıklığı (mm) K B 1.) Granülometri eğrileri e daima artan eğrilerdir. e Ancak yatay olabilirler. Eğrinin E ordinatları 0 ile 100(%) arasında değişir. ir. 2.) Granülometri eğrisi e P=100 doğrusuna ne kadar yakın n ise ince agrega o kadar fazladır. 3.) Alınan bir P noktasının altındaki değerler erler bu noktada olan değere ere eşittir. e

65 P=100 G e ç e n ( P ) % P 2 P 1 Granülometri Eğrisinin E A P a P k P b K d 1 d 2 Elek göz açıklığı (mm) Özellikleri B 4.)Agrega içinde i inde tane sınıfından s ndan hiç yoksa granülometri süreksiz s olur.biz buna kesikli granülometri diyoruz 5.) d2 > d1 olmak üzere d1 ve d2 arasında bulunan agrega miktarı P2-P1 P1 farkına eşittir. e 6.) Birbirinden farklı iki agreganın n granülometri eğrileri e A ve B olsun. Bu iki agreganın birbirine istenilen herhangi bir oranda karış ıştırılması ile elde edilen agreganın n granülometri eğrisi, A ve B eğrileri e arasında kalan bölge b içinde i inde bulunur.

66 Granülometrisi bilinen iki agreganın karış ıştırıması 3. agrega granülometrisinin bulunması Granülometrisi bilinen iki agrega sınıfıs karış ıştırıldığında oluşan agrega yığıy ığınının granülometrisi hesaplanabilir. Granülometrisi bilinen iki agrega sınıfıs R ve D olsun karışı ışımdan oluşacak sınıfa s Z sınıfı diyelim. Karışı ışımdaki R agregası karışı ışımı r/100 ve D agregası karışı ışımı d/100 olarak gösterilirse. g Z= [R. (r/100)] +[D. (d/100)] bulunur.

67 Örnek: AşağıA ğıda granülometrisi verilen R ve D sınıf f agregalardan, R agregası %60, D agregası %40 olan yeni bir karışı ışım m granülometrisi hesaplayalım Elek No Geçen R % Kalan Geçen D % Kalan Z agregası * *100= *90+0.4*45= *60+0.4*30= *40+0.4*20= *20+0.4*10= *10+0.4*5= *5+0.4*3= *1+0.4*1=1 m=474 m=5.86 m=4.74*0, *0,4=5.188

68 Karışı ışımın n standart hale getirilmesi Yığındaki agregalarda uygunluk sağlanmad lanmadığında yığıy ığına farklı agrega katılmas lması gerekebilir. Karışı ışım standartlara uygun hale incelik modülü yöntemiyle getirilebilir.

69 Đncelik modülü yöntemi Dmax seçilerek sınır s r değerler erler alınır.s r.sınır r değerlerin erlerin incelik modülleri hesaplanır. Daha sonra sınırlar s arasında kalacak şekilde karışı ışım m incelik modülü seçilir.se ilir.seçilen ilen incelik modülü için in karışı ışım m oranları belirlenir.

70 örnek Sırasıyla 32,16,8,4,2,1,0.5,0.25,elekleri kullanılarak larak elde edilen iki karışı ışım örneğinde R karışı ışımında % geçen en sırasıyla 100,82,74,64,45,25,10,6 dır. d D karışı ışımında % geçen en sırass rasıyla 100,73,20,8,1,0,0,0 dır. d R ve D agregaları için in incelik modülü yöntemiyle uygun karışı ışım m oranlarını bulalım.

71 m=4.2 m=5.48 m=5.98 m= Kalan Geçen Kalan Geçen Kalan Geçen Kalan Geçen B32 A32 D % R % Elek No Çö Çözüm

72 Çözüm Sınır r eğri e incelik modülleri 5.48 ve 4.2 şeklindedir. Karışı ışım m agregasının n bu incelik modülü değerleri erleri arasında olmasını isteriz. 4.8 olarak seçti tiğimizi imizi düşünürsek, d R agregası incelik modülü 3.94, D agregası incelik modülü 5.98 olarak hesaplanır. karışı ışımdan oluşacak sınıfa s Z sınıfı diyelim. Karışı ışımdaki R agregası karışı ışımı r/100 ve D agregası karışı ışımı d/100 olarak gösterilirse. g Z= [R. (r/100)] +[D. (d/100)] bulunur.

73 Çözüm Z = [R. (r/100)] +[D. (d/100)] 4.8= [3.94*(r/100)] +[5.98*(d/100)] r+d=100 d=100-r 480= [3.94*(r)] +[5.98*(100-r)] 2.04r=118 r=57.8~58,d=42 58,d=42

74 m=3.94*0, *0,42=4.8 m=3.94*0, *0,42=4.8 m=5.98 m= * *1= * *8= * *20= * *73= * *100= Kalan Geçen Kalan Geçen Z agregası D % R % Elek No Çö Çözüm

75 Çözüm ,22 73 Geçen % ,48 51, , ,00 Elek göz açıklığı (mm)

76 Malzemenin Đdeal Granülometrisi En yüksek y kompasite parabolik eğrilerle e sağlan lanır. Bunun için i in verilen formül l fuller parabolü olarak anılan formüld ldür. P = 100 d D P : % olarak elekten geçen, elek üstünde kalan ise 100-P dir D : maksimum tane boyutu (mm) d : elek göz açıklığı (mm)

77 Fuller parabolü Elek No Fuller Örneğin bazı değerleri erleri fuller parabolünden uzaktır. Đyi bir karışı ışım elde etmek için i in bir miktar kum ve çakıl alalım. Ne kadar karış ıştıralım m ki fuller parabolüne yakın n bir değer er elde edelim.

78 Fuller parabolü Fuller eğrisinin e incelik modülünü karışı ışım m incelik modülü olarak kullanırsak ideal eğri e elde edilmiş olur. Elek No Kum % Geçen Kalan Çakıl % Geçen Kalan Fuller % Geçen Kalan , m=1.66 m=4.13 m=3.23

79 Malzemenin Đdeal Granülometrisi Z= [R. (r/100)] +[D. (d/100)] r+d=1 m= [1.66. (r/100)] +[4.13. (d/100)] r=1-d r= 0.36, D=0.64 bulunur. %36 kum, %64 çakıl l alınıp p karış ıştırılırsa rsa karışı ışım m fuller parabolünün n incelik modülüne sahip olacaktır.

80 Malzemenin Đdeal Granülometrisi Elek No Kum % Geçen 0.36 kum Çakıl % Geçen 0.64 çakıl Karışım Geçen Alt sınır Geçen Üst sınır Geçen * * * * * * * * * * , *

81 Malzemenin Đdeal Granülometrisi Karışım % Fuller (geçen) m=3.23 Hesaplanan (geçen)

82 Malzemenin Đdeal Granülometrisi Geçen % ,00 30 Elek göz açıklığı (mm)

83 Betonda kullanılacak lacak en büyük k agrega boyutu

84 Betonda kullanılacak lacak en büyük k agrega boyutu

85 Betonda kullanılacak lacak en büyük k agrega boyutu

86 Betonda kullanılacak lacak en büyük k agrega boyutu

87 Betonda kullanılacak lacak en büyük k agrega boyutu Ayrış ışma olmadan donatı çubukları arasından geçecek ecek şekilde yerleştirilecek agrega Dmax genişli liğini ini aşmamala mamalıdır. 1) Kalıbın en dar boyutunun 1/5 den küçük olmalıdır. d=min (d 1,d 2,d 3 ) d 2 d 1 d 3 D max < d 5

88 2) Döşeme derinliğinin 1/3 den küçük olmalıdır. h Döşeme Dmax < h 3 3) Donatılar arası mesafe ¾ ten küçük olmalı S:donatı arası mesafe D max < 3 4 S S 4) D max < 40 mm

89 ÖRNEK: döşeme 6 cm 9 cm Φ=10 mm beam 40 cm D max =? 4 cm 20 cm 1) D max < 1/5 min (20,40)=4 cm 2) D max < 1/3(9)=3 cm 3) D max < 3/4(4)=3 cm Dmax < 3 cm 4) D max < 4 cm

90 AGREGANIN FĐZĐKEL F DURUMU Betonun teknik özelliklerini etkileyen en önemli parametre su/çimento oranıdır.. r.. Bu nedenle agreganın su içerii eriği i ve granülometrik bileşimi imi önemlidir. Agreganın çimento hamuruna yapış ışabilmesi, agrega tanelerinin viskoz hamur ortamında hareket edebilmesi için in tane yüzeylerinin y çok ince bir su şeridi ile sarılmas lması gerekir. Islatma suyunun bir bölümüb beton sertleştikten tikten sonra buharlaşı şıp, kaybolacak ve yerini hava boşlu luğu u alacaktır. Bu boşluk, betonun dayanımının n düşmesine d ve betonun geçirimli olmasına neden olacaktır. Bu nedenle agrega ıslatma suyunun en alt düzeyde d tutulması gerekir.

91 AGREGANIN FĐZĐKEL F DURUMU Su, agrega tanelerinde aşağıa ğıdaki 4 şekilde bulunur Tamamen kuru Kuru yüzeyli Kuru yüzeyli doygun Islak

92 Agregalarda nem Tamamen kuru taneler : Bu durumda agrega tanelerinde hiç su bulunmamaktadır. Böyle bir durum, agrega numuneleri etüvde oc de tutularak elde edilir.

93 Agregalarda nem Kuru yüzeyli y taneler : Bu durumda tanelerin yüzeyi kurudur. Ancak tanelerin içindeki i indeki boşluklar lukların n bir kısmk smı su ile doludur.

94 Agregalarda nem Kuru yüzeyli y doygun taneler : Bu durumdaki agregaların yüzeyleri kuru, içi boşluklar lukları ise tamamen su ile doludur.

95 Agregalarda nem Islak taneler : Bu halde, tanelerin tüm t boşluklar lukları ve yüzeyi y su ile kaplıdır.

96 Agregalarda nem Beton üretiminde kullanılacak lacak agrega, kuru yüzeyli-doygun durumda olmalıdır. Eğer E agrega tamamen kuru veya kuru yüzeyli y ise, kullanılan lan suyun bir kısmk smı taneler tarafından emilecek, betonda gereğinden az miktarda su kalacaktır. Bu sakıncal ncalı durumu ortadan kaldırmak için, i in, önemli inşaatlarda agreganın n emebileceği i su miktarını hesaplayıp, p, agregaların n kuru yüzeyliy zeyli- doygun duruma getirilinceye kadar ıslatılması gerekir.

97 Agregalarda nem Agrega numunelerini kuru yüzeyliy zeyli-doygun duruma getirebilmek amacıyla numuneler önce su içerisinde i 24 saat bekletilip doygun duruma getirilir. Doygun duruma getirilen numunelerin kuru yüzeyli-doygun duruma getirilme işlemleri i iri ve ince agrega numunelerinde farklı yöntemlerle yapılmaktad lmaktadır.

98 Agregalarda nem Đri agrega taneleri doygun olarak sudan çıkartıldıklarında tanelerin üzerinde gözle g görülebilen su tabakası (film) kalmayıncaya kadar kurutulur. Đri agrega tanelerinin yüzeyleri, y gerekirse bir havlu ile teker teker kurutulur.

99 Agregalarda nem Đnce agrega taneleri, doygun olarak sudan çıkartıldıklarında tane yüzeylerinin y kuru olmasını sağlayabilmek için i in numune bir tava içine i ine yayılarak tablalı ısıtıcı üzerinde kurutulur. Gerekli görülürse, g rse, vantilatör r ile hava akımı oluşturularak ve sürekli s karış ıştırılarak daha çabuk kuruma sağlan lanır. Đnce agreganın n kuru yüzeyliy zeyli-doygun hali, koyu (ıslak)( renkten açık a k (kuru) renge değişmeye başlad ladığının hemen sonrasıdır. r. Agreganın n kuru yüzeyliy zeyli-doygun hale erişti tiğine ine gözle g karar verilemiyor ise koni veya kesme yöntemlerinde y birisi uygulanır.

100 Agregalarda nem Koni yönteminde, y ince agrega kesik koni biçimli imli metal kalıba (üst( içi çapı 38 mm, alt içi çapı 89 mm, yüksekliy ksekliği i 73 mm olan bir kalıp) gevşek ek olarak yerleştirilir ve üst yüzüy 25 mm çapında bir sıkıştırma çubuğu u ile hafifçe e tokmaklanır. Daha sonra kalıp p yukarıya ya doğru düşey d olarak hareket ettirilerek çıkartılır. r. Kalıp çıkartıldığında numune konikliğini ini devam ettiriyor ise serbest nem var demektir; kurutmaya devam edilir ve tekrar koni uygulamasına geçilir ilir.. Numunenin konikliğinin inin serbestçe e bozulduğunun unun görülmesi g halinde kuru yüzeyli-doygun durumun sağland landığına karar verilir.

101 Agregalarda nem Kesme yönteminde, y kuru yüzeyliy zeyli-doygun duruma geldiği i sanılan ince agrega numunesi ile yaklaşı şık k yarım m küre k biçiminde iminde bir yığıy ığın n yapılır. YığıY ığın n mala ile düşey d olarak ikiye bölündb ndüğünde nde ortaya çıkan yüzey y düzlemliğini ini koruyabiliyor ise kurutmaya devam edilir. Düşey D yüzeyin y kendini tutamayıp p yıkıldy ldığının n saptandığı an agreganın n kuru yüzeyliy zeyli-doygun duruma geçti tiği andır.

102 Agregalarda nem Malzeme ıslak ise, beton karışı ışım m suyu da betona eklenince gereğinden fazla su kullanılm lmış olacaktır. Bu durumda betonun dayanımı düşecektir. Pratik olarak iri agregada ıslatma suyu, ağıa ğırlığın %1-2 si, ince agregada ise %5-9 u u arasında alınabilir. Islatma suyunun hesabında yararlanılan bir diğer bağı ğıntı ise incelik modülü-su formülüdür. r. TS 706 elek takımına göre g agreganın n incelik modülü (ik) hesaplanır. Agrega yığıy ığınını ıslatmak için i in gerekli su miktarı;

103 Agregalarda nem S=α(10 i k ) Beton Kıvamı Dere kumu ve çakıl Dere kumu ve mıcır Deniz kumu ve mıcır Kuru Plastik Akıcı

104 AGREGADA RUTUBET-HAC HACĐM ĐLĐŞKĐSĐ Agreganın n rutubeti denilince ıslak tanelerin, kuru yüzeyy zey-doygun durumundaki tanelere göre, g yüzde y cinsinden ağıa ğırlığındaki artışı anlaşı şılır. P2 ağıa ğırlığındaki ıslak taneler, kuru yüzey-doygun hale getirilince ağıa ğırlığı P1 oluyorsa, agreganın n rutubeti;

105 AGREGADA RUTUBET-HAC HACĐM ĐLĐŞKĐSĐ 40 Đnce kum 30 m = P 2 P 1 P 1 Hacim artışı (%) 20 Orta kum Kaba kum Nem (%)

106 AGREGADA RUTUBET-HAC HACĐM ĐLĐŞKĐSĐ Agreganın n rutubetli olması beton üretiminde iki bakımdan göz g önünde nde tutulmalıdır. Betona konulacak su miktarı agregada bulunan su miktarı kadar azaltılmal lmalıdır. Örneğin 1m3 beton yapımında 170 litre su kullanılmas lması gerekiyorsa ve agregada kuru yüzey doygun konumdan %2 fazla rutubet içeren 600 kg ince agrega varsa, kullanılacak lacak suyu =158 litreye düşürmek gerekir.

107 AGREGADA RUTUBET-HAC HACĐM ĐLĐŞKĐSĐ Rutubet hacim kabarmasına neden olur. Sadece kumlarda görülen g bu olay hesaba katılmazsa, gerekli miktardan daha az kum kullanılm lmış olur. Bunun sonucunda boşluk miktarı fazla olan bir beton elde edilir veya daha az miktarda beton üretilmiş olur. Kumun inceliği i arttıkça a kabarma olayı daha fazla olmaktadır.

108 AGREGALARIN POROZĐTES TESĐ Agrega tanelerinde bulunan boşluklar lukların n oranının ve kuru yüzeyy zey-doygun konuma gelinceye kadar emdiği i su miktarının n bilinmesinde yarar vardır. r. Bu amaçla agrega taneleri üzerinde su emme deneyi yapılır. Kuru yüzeyliy zeyli-doygun durumdaki agregalardan P1 ağıa ğırlığında malzeme alınarak etüvde kurutulur. Kurutulan malzemenin PO ağıa ğırlığı bulunur. Buna göre g agreganın n su emme miktarı; (P1-PO)/PO PO)/PO olarak yüzde y cinsinden bulunur. Agreganın porozitesi p ise şu şekilde hesaplanır:

109 AGREGALARIN POROZĐTES TESĐ p = P 1 P O P O δ Đri agrega tanelerinin porozitesinin küçük olması bu tanelerin dayanımlar mlarının n yüksek y değerler erler almasına neden olabilir. Bu yüzden y beton üretiminde kullanılacak lacak olan agregalarda p değerinin erinin belirli bir değerden erden büyük k olmaması (örneğin %5-%10) %10) istenir.

110 AGREGALARIN BĐRĐM B M AĞIRLIA IRLIĞI Agregalar, aralarında boşluklar bulunan taneler yığınından ndan oluşur. ur. Birim ağıa ğırlık, belirli bir hacmi dolduran agreganın n ağıa ğırlığıdır. Belirli hacim V olsun. Bu agreganın n gerçek ek hacmi Vg, boşluk hacmi de Vb olsun. Bu durumda V=Vg Vg+Vb olur. V hacimli agreganın n ağıa ğırlığı Wa ise birim ağıa ğırlık B; W a B = V Tuvenan malzeme için birim ağırlık gr/cm3, kırmataş için ise gr/cm3 arasındadır.

111 AGREGALARIN ÖZGÜL AĞIRLIĞI

112 Örnek

113 Yanıt

114 KOMPASĐTE Agreganın n içindeki i indeki katılar ların n gerçek ek hacminin toplam hacme oranına na kompasite (sıkılık k oranı) ) denir. Sıkıştırılmamış agrega için i in bu değer er arasındad ndadır r (çak( akıllarda 0.65, kırmataşlarda 0.60). Kompasite değerini erini 1 e e tamamlayan sayı agreganın n birim boşlu luğudur. udur.

115 KOMPASĐTE Düşük kompasiteli agrega ile üretilen betonun kompasitesi ve dayanımı düşük olur. Beton boşluklu olup, fazla çimento gerektireceğinden inden betonun maliyeti yükselir. Kompasitesi düşük d k agregada genellikle kusurlu tane yüzdesi y fazladır. Bu nedenle betonun dayanımı düşük k olur. Betonun dışd etkilere karşı dayanıkl klılığıığı azalır.

116 TANE ŞEKLĐ Agrega tanelerinin şekli, olabildiği i kadar toparlak (küresel, kübik)olmalk bik)olmalıdır. Tanelerin en büyük b k boyutunun en küçük üçük k boyutuna oranı,, 3 ten 3 büyük b k olan tanelere şekilce kusurlu taneler denir. Şekilce kusurlu taneler (yassı veya uzun taneler) oranı,, 8 mm nin üzerindeki agregalarda ağıa ğırlıkça a %50 den fazla olmamalıdır. Kusurlu taneler, kompasiteyi düşürür, d r, betonun işlenebilme i özelliğini ini azaltır. Ayrıca bu tip agregalar genellikle kolay kırılır. k r.

117 AŞINMA DAYANIMI Bilyalı tamburla yapılan aşıa şınmaya dayanıkl klılık k tayini deneyinde 100 dönüşd sonunda ağıa ğırlıkça a %10 dan, 500 dönüşd sonunda %50 den az kayıp p bulunmuş ise, agrega yeterli olarak kabul edilebilir. ( TS3694)

118 AŞINMA DAYANIMI

119 DONA DAYANIKLILIK (TS 3655) Agregayı,, kristalleşince ince hacmi artan Na2SO4 veya MgSO4 eriyiği i içinde i inde bırakarak b yapılan deneydir. Deney örneğine, hazırlanan tuzlu eriyik emdirilir, sonra kurutulur. Kuruma sırass rasında kristalleşme olur. Bu işlem i 5 defa tekrarlanır. r. Na2SO4 eriyiğinin inin içinde i inde belirli koşullarda, belirli süre s tutulan agrega tanelerinin, eleme sonucu parçalan alanıp p ayrılan tane ağıa ğırlığının n tüm t m malzeme tane ağıa ğırlığına oranı aşağıdaki tabloda verilen değerleri erleri aşmamala mamalıdır.

120 DONA DAYANIKLILIK (TS 3655) Agrega Sınıfı % sınırlar (ağırlıkça) Đnce Agrega (kum) Đri Agrega (çakıl) Na 2 SO 4 çözeltisi MgSO 4 çözeltisi

121 ZARARLI MADDELER Zararlı maddeler, betonun prizine (katıla laşmasına) veya sertleşmesine zarar veren, betonun dayanımını veya doluluğunu unu (kompasitesini) azaltan, parçalanmas alanmasına na neden olan veya donatının n korozyona karşı korunmasını tehlikeye düşüren d maddelerdir

122 ZARARLI MADDELER Dağı ğılışış ve miktarlarına bağlı olarak zararlı etkiyen maddeler şunlardır. r. Yıkanabilir maddeler Organik kökenli k kenli maddeler Sertleşmeye zarar veren maddeler Kükürtlü bileşikler ikler Çeliğe e zarar veren maddeler Alkali agrega reaktivitesine neden olan faktörler

123 Yıkanabilir Maddeler : Bu maddeler genellikle kil, silt ve çok ince taşunudur. Agregada bulunan yıkanabilir y maddeler çok miktarda veya agrega tanelerine yapışı ışık olup kolaylıkla kla ayrılmaz durumda veya topaklar beton yapım m sırass rasında yumuşayarak kolaylıkla kla dağı ğılmayacak şekildeyse, bu maddeler zararlı etki yapar.

124 Yıkanabilir Maddeler : Agregalarda kil ve silt bulunması Aderans zayıflar Yoğurma suyu miktarı artar Çimento hidratasyonunu geçiktirir iktirir. Betonda büzülmeyi( b lmeyi(rötreyi) ) arttırır. r. Kil ve silt beton işlenmesine i ve su geçirimsizli irimsizliğine ine katkısı olmasına rağmen betonda istenmezler. Beton içinde i inde boşluk gibi davranırlar rlar.

125 Yıkanabilir Maddeler : Agregalarda kil ve silt bulunması Belli bir miktar numune alınıp p kurutulup, tartılır. r. AğıA ğırlık Po dır. Hacmi belli olan kap içinde i inde numune bırakb rakılır. r. Üzeri suyla doldurulur. Sallanır. Su boşalt altılır. Su berraklaşı şıncaya kadar bu işlem i tekrarlanır. r. Sonra numune 110 oc de kurutulur bulunan ağırlık k p1 dir.. [Po[ Po-P1]/ P1]/PoPo kil ve silt oranıdır. r. 63 mikron elekten geçirilerekte bu oran elde edilebilir.

126 Yıkanabilir Maddeler : TS 3527 ye göre g 63 mikron açıkla klıkl Agrega Tane Sınıfı (mm) kare gözlg zlü elekten geçen en madde olarak tayin edilen yıkanabilir maddeler miktarı aşağıda verilen değerleri erleri geçmemelidir. 0/1, 0/2, 0/4 1/2, 1/4, 2/4 2/8, 4/8 4/16, 4/32, 8/16, 8/32, /32, 16/63, 32/63 Ağırlıkça (%) maksimum

127 Organik Kökenli K Maddeler Organik malzemeler priz ve sertleşme üzerinde olumsuz etki yapar. Organik malzemeler şişerek betonu patlatabilir.dayanım m ve renk değişimi imi oluştururlar. Organik madde varlığı renklendirme deneyi ile saptanır. 1lt suya 30 gr NaOH konarak eriyik hazırlan rlanır. r. Agrega içine i ine eriyik konulur.24 saat beklenir. Renksiz veya çok hafif sarı ise organik madde miktarı azdır. Beton yapımı için in uygundur.

128 Organik Kökenli K Maddeler Safran sarısı az miktarda organik maddenin olduğunu unu gösterir. g Agrega normal beton yapımında kullanılabilir. labilir. Belirgin kırmk rmızı organik maddenin varlığı ığına işaret i eder. Önemsiz işlerde i agrega kullanımına na izin verilebilir.belirgin kahve renginde çok organik madde vardır.agrega r.agrega beton yapımında kullanılmamal lmamalıdır.

129 Organik Kökenli K Maddeler TS3820 ye göre g kumlarda organik madde şu şekilde belirlenir. Đki kum örneği i alınır. Birinci kum örneğine %3 eriği i ilave edilerek sarı renk alıncaya kadar işlem i yapılır. Sonra yıkanır. Birinci ve ikinci kumlarla harçlar hazırlan rlanır. r. 7 günlg nlük k dayanımlar mları belirlenir. Đşlem görmeyen g harç dayanımlar mlarının yıkanan kumdan yapılan harç dayanımlar mlarına oranının n en az %85 olması istenir.

130 Sertleşmeye Zarar Veren Maddeler Sertleşmeye zarar veren maddelerin, az miktarda bulunmaları bile betonun prizini ve sertleşmesini değiştiren veya bunlara zarar veren, örneğin şeker ve benzeri maddelerin veya çözünen tuzların n bulunduğundan undan kuşku duyuluyorsa, karşı şılaştırmalı beton deneyleri ile incelenmelidir. Đncelenen agrega ile yapılan betonun basınç dayanımı,, karşı şılaştırma betonu basınç dayanımının n %85 inden daha düşükse, d incelenen agregada betonun sertleşmesine zarar veren maddelerin bulunduğu u varsayılır. r.

131 Kükürtlü Bileşikler ikler Đyi sıkışs ıştırılmamış betonlarda, hava akımı ve rutubet nedeniyle oksitlenen sülfatlar s sülfo- alüminat tuzları oluştururlar. Sülfatlar, S betondaki kireç ve alüminyum bileşikleri ikleri ile reaksiyona girerler ve zamanla büyüyen b yen kristaller meydana getirerek betonun parçalanmas alanmasına na neden olabilirler. Bununla birlikte Barit (BaSO4), rutubetli ortamda bile yapısı değişmedi mediğinden, inden, beton agregası olarak kullanılabilir. labilir. Bu nedenle sülfat miktarı ağırlıkça a %1 den çok olmamalıdır.

132 Çeliğe e Zarar Veren Maddeler Donatılı betonda kullanılacak lacak agregalarda, donatının n korozyona karşı korunmasını tehlikeye sokan, örneğin Nitratlar, Halojenürler (florürlerrler hariç) gibi tuzlar zararlı miktarda bulunmamalıdır. Beton için i in kullanılacak lacak agregalarda, suda çözünen klorürler, rler, klor olarak hesaplandığı ığında ağıa ğırlıkça %0.1 den fazla bulunmamalıdır.

133 Alkali Agrega Reaktivitesine Neden Olan Faktörler Bazı çimentolarda Na2O, K2O gibi alkali oksitler bulunur. Alkali oksitler aktif silis içeren i agregalarla reaksiyona girip silikat jeli oluştururlar. Sodyum potasyum ve kalsiyum içeren i bu jel betonun hacim sabitliğini ini bozar. Betonda ağa şeklinde çatlaklar oluşur. ur.

134 Alkali Agrega Reaktivitesine Neden Olan Faktörler

135 Alkali Agrega Reaktivitesine Neden Olan Faktörler Dolomit ve kalker karışı ışımı taşlarla yapılm lmış betonda hacim genleşmesi olayına rastlanır. r. Bu olay alkali agrega reaksiyonu değildir.dolomitin esas maddesi MgcO3 su etkisiyle Mg(OH)2 e dönüşmesi d ile malzeme şişmekte ve patlama oluşmaktad maktadır.

136 Alkali Agrega Reaktivitesine Neden Olan Faktörler

3/9/ µ-2µ Filler (taşunu) 2µ altı Kil. etkilemektedir.

3/9/ µ-2µ Filler (taşunu) 2µ altı Kil. etkilemektedir. Agregaların tane boyutuna göre sınıflandırılması: Agregalar boyutlarına göre ince agrega (kum, kırmakum), iri agrega (çakıl, kırmataş) ve tuvenan (karışık) agrega olmak üzere üç sınıfa ayırılabilir. Normal

Detaylı

AGREGALAR Çimento Araştırma ve Uygulama Merkezi

AGREGALAR Çimento Araştırma ve Uygulama Merkezi AGREGALAR Çimento Araştırma ve Uygulama Merkezi Agregalar, beton, harç ve benzeri yapımında çimento ve su ile birlikte kullanılan, kum, çakıl, kırma taş gibi taneli farklı mineral yapıya sahip inorganik

Detaylı

a Şekil 1. Kare gözlü elek tipi

a Şekil 1. Kare gözlü elek tipi Deney No: 3 Deney Adı: Agregalarda Elek Analizi Deneyin yapıldığı yer: Yapı Malzemeleri Laboratuarı Deneyin Amacı: Agrega yığınındaki taneler çeşitli boyutlardadır. Granülometri, diğer bir deyişle elek

Detaylı

Granülometri Bileşimi - Islatma Suyu İlişkisi

Granülometri Bileşimi - Islatma Suyu İlişkisi AGREGALAR Granülometri Bileşimi - Islatma Suyu İlişkisi Betonun teknik özelliklerini etkileyen en önemli birleşim parametresi su/çimento oranıdır. Su miktarını etkileyen faktör ise betonun işlenebilir

Detaylı

YAPI MALZEMESİ AGREGALAR

YAPI MALZEMESİ AGREGALAR YAPI MALZEMESİ AGREGALAR 1 YAPI MALZEMESİ Agregalar en önemli yapı malzemelerinden olan betonun hacimce %60-%80 ini oluştururlar. Bitümlü yol kaplamalarının ağırlıkça % 90-95, hacimce %75-85 ini agregalar

Detaylı

3/21/2017. P = Her bir elekten geçen kümülatif malzeme miktarı, %

3/21/2017. P = Her bir elekten geçen kümülatif malzeme miktarı, % Agrega/agrega karışımı incelik modülü: Abrams, incelik modülü (Im) ile agrega granülometrisini bir formülle tek bir değere dönüştürmüş ve betonda su miktarının hesaplanmasında kıvam yanında bu faktörden

Detaylı

Dokuz Eylül Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü YAPI MALZEMESİ II DERSİ BETON TEKNOLOJİSİ AGREGA

Dokuz Eylül Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü YAPI MALZEMESİ II DERSİ BETON TEKNOLOJİSİ AGREGA Dokuz Eylül Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü YAPI MALZEMESİ II DERSİ BETON TEKNOLOJİSİ AGREGA 1 MİNERAL KÖKENLK KENLİ, DEĞİŞİ ĞİŞİK K BOYUTLU, SERT TANELER BETONUN % 60 - % 80 İ AGREGA AKILCI SEÇİM!

Detaylı

AGREGALAR. Betonda kullanıma uygun kum, çakıl, kırmataş, curuf gibi çeşitli büyüklükteki taneli malzemelere agrega denir.

AGREGALAR. Betonda kullanıma uygun kum, çakıl, kırmataş, curuf gibi çeşitli büyüklükteki taneli malzemelere agrega denir. AGREGALAR Betonda kullanıma uygun kum, çakıl, kırmataş, curuf gibi çeşitli büyüklükteki taneli malzemelere agrega denir. Agregalar, doğal, yapay veya daha önce yapıda kullanılmış malzemelerden tekrar kazanım

Detaylı

Yapı Yap M al M zemesi AGREGALAR

Yapı Yap M al M zemesi AGREGALAR Yapı Malzemesi AGREGALAR AGREGALAR Kum, çakıl, kırmataş, curuf gibi çeşitli büyüklükteki taneli malzemelere agrega denir. Amerikan standartlarından ASTM D8: agregayı, Harç veya beton oluşturmak amacıyla

Detaylı

3/21/2018. P = Her bir elekten geçen kümülatif/yığışımlı malzeme miktarı, %

3/21/2018. P = Her bir elekten geçen kümülatif/yığışımlı malzeme miktarı, % Agrega/agrega karışımı incelik modülü: Abrams, incelik modülü (Im) ile agrega granülometrisini bir formülle tek bir değere dönüştürmüş ve betonda su miktarının hesaplanmasında kıvam yanında bu faktörden

Detaylı

Dokuz Eylül Üniversitesi Đnşaat Mühendisliği Bölümü YAPI MALZEMESĐ II DERSĐ BETON TEKNOLOJĐSĐ AGREGA

Dokuz Eylül Üniversitesi Đnşaat Mühendisliği Bölümü YAPI MALZEMESĐ II DERSĐ BETON TEKNOLOJĐSĐ AGREGA Dokuz Eylül Üniversitesi Đnşaat Mühendisliği Bölümü YAPI MALZEMESĐ II DERSĐ BETON TEKNOLOJĐSĐ AGREGA 1 AGREGA DENEYLERĐ Elek analizi Agreganın n incelik modülü tayini Agreganın n sıkışıs ışık, gevşek ek

Detaylı

AGREGA GRONULÜMETRİSİ. Sakarya Üniversitesi

AGREGA GRONULÜMETRİSİ. Sakarya Üniversitesi AGREGA GRONULÜMETRİSİ Sakarya Üniversitesi Agregalarda Granülometri (Tane Büyüklüğü Dağılım) Agrega yığınında bulunan tanelerin oranlarının belirlenmesine granülometri denir. Kaliteli yani, yüksek mukavemetli

Detaylı

İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ YAPI LABORATUVARI

İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ YAPI LABORATUVARI İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ YAPI LABORATUVARI Yapı Laboratuvarı Yapı laboratuarında, teorik olarak alınan yapı malzemesi ve beton derslerine ait deneysel çalışmaların uygulamaları yapılmaktadır. Ayrıca

Detaylı

BETONDA KARIŞIM IM HESAPLARI

BETONDA KARIŞIM IM HESAPLARI BETON BETONDA KARIŞIM IM HESAPLARI Beton karışı ışımının n saptanmasında nda iki aşama a ama vardır. r. Birinci aşamada a amada beton bileşimlerinin imlerinin miktarları teorik yollardan veya tablolardan

Detaylı

BETON KARIŞIM MALZEMESİ OLARAK AGREGA

BETON KARIŞIM MALZEMESİ OLARAK AGREGA BETON KARIŞIM MALZEMESİ OLARAK AGREGA Beton; Çimento, agrega (kum, çakıl), su ve gerektiğinde katkı maddeleri karıştırılarak elde edilen yapı malzemesine beton denir. Çimento Su ve katkı mad. Agrega BETON

Detaylı

KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MADEN MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MADEN İŞLETME LABORATUVARI DENEY ADI: AGREGA ELEK ANALİZİ VE GRANÜLOMETRİ EĞRİSİ

KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MADEN MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MADEN İŞLETME LABORATUVARI DENEY ADI: AGREGA ELEK ANALİZİ VE GRANÜLOMETRİ EĞRİSİ DENEY ADI: AGREGA ELEK ANALİZİ VE GRANÜLOMETRİ EĞRİSİ AMAÇ: İnşaat ve madencilik sektöründe beton, dolgu vb. içerisinde kullanılacak olan agreganın uygun gradasyona (üniform bir tane boyut dağılımına)

Detaylı

Dokuz Eylül Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü YAPI MALZEMESİ II DERSİ BETON TEKNOLOJİSİ AGREGA-3

Dokuz Eylül Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü YAPI MALZEMESİ II DERSİ BETON TEKNOLOJİSİ AGREGA-3 Dokuz Eylül Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü YAPI MALZEMESİ II DERSİ BETON TEKNOLOJİSİ AGREGA-3 1 Agregaların n Birim AğıA ğırlıkları BİRİM M AĞIRLIK: A Agreganın n birim ağıa ğırlık, belirli bir

Detaylı

YAPI MALZEMESİ OLARAK BETON

YAPI MALZEMESİ OLARAK BETON TANIM YAPI MALZEMESİ OLARAK BETON Concrete kelimesi Latinceden concretus (grow together) ) kelimesinden gelmektedir. Türkçeye ise Beton kelimesi Fransızcadan gelmektedir. Agrega, çimento, su ve gerektiğinde

Detaylı

Dokuz Eylül Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü İNŞ2024 YAPI MALZEMESİ II BETON KARIŞIM IM HESABI

Dokuz Eylül Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü İNŞ2024 YAPI MALZEMESİ II BETON KARIŞIM IM HESABI Dokuz Eylül Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü İNŞ2024 YAPI MALZEMESİ II BETON KARIŞIM IM HESABI ŞEMATİK K BETON YAPISI Boşluklar Katılar Hava ve Çimento+su İnce Kaba serbest su (hidrate çimento)

Detaylı

Dokuz Eylül Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü YAPI MALZEMESİ II DERSİ BETON TEKNOLOJİSİ AGREGA DOÇ.DR. KAMİLE TOSUN FELEKOĞLU

Dokuz Eylül Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü YAPI MALZEMESİ II DERSİ BETON TEKNOLOJİSİ AGREGA DOÇ.DR. KAMİLE TOSUN FELEKOĞLU Dokuz Eylül Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü YAPI MALZEMESİ II DERSİ BETON TEKNOLOJİSİ AGREGA DOÇ.DR. KAMİLE TOSUN FELEKOĞLU 1 AGREGA MİNERAL KÖKENLK KENLİ, DEĞİŞİ ĞİŞİK K BOYUTLU, SERT TANELER

Detaylı

ĐNŞ2024 YAPI MALZEMESĐ II AGREGALAR-2

ĐNŞ2024 YAPI MALZEMESĐ II AGREGALAR-2 Dokuz Eylül Üniversitesi Đnşaat Mühendisliği Bölümü ĐNŞ2024 YAPI MALZEMESĐ II AGREGALAR-2 Doç. Dr. Halit YAZICI http://kisi.deu.edu.tr/halit.yazici Granülometri Bileşimi imi - Islatma Suyu İlişkisi Kuru

Detaylı

AGREGALAR KENLİ, DEĞİŞİ ĞİŞİK K BOYUTLU, SERT TANELER BETONUN % 60 -% 80 İ AGREGA AKILCI SEÇİM!

AGREGALAR KENLİ, DEĞİŞİ ĞİŞİK K BOYUTLU, SERT TANELER BETONUN % 60 -% 80 İ AGREGA AKILCI SEÇİM! LAR MİNERAL KÖKENLK KENLİ, DEĞİŞİ ĞİŞİK K BOYUTLU, SERT TANELER BETONUN % 60 -% 80 İ AGREGA AKILCI SEÇİM! Agregalar, Agregalar, betonun hacim olarak %60-%80 %80 ini oluşturur. Bitüml mlü yol kaplamalarının

Detaylı

5-AGREGA BİRİM AĞIRLIĞI TAYİNİ (TS 3529)

5-AGREGA BİRİM AĞIRLIĞI TAYİNİ (TS 3529) 5-AGREGA BİRİM AĞIRLIĞI TAYİNİ (TS 3529) Deneyin Amacı: Agreganın gevşek ve sıkışık olarak işgal edeceği hacmi saptamaktır. Agreganın kap içindeki net ağırlığının kap hacmine bölünmesiyle hesaplanır ve

Detaylı

Çizelge 5.1. Çeşitli yapı elemanları için uygun çökme değerleri (TS 802)

Çizelge 5.1. Çeşitli yapı elemanları için uygun çökme değerleri (TS 802) 1 5.5 Beton Karışım Hesapları 1 m 3 yerine yerleşmiş betonun içine girecek çimento, su, agrega ve çoğu zaman da ilave mineral ve/veya kimyasal katkı miktarlarının hesaplanması problemi pek çok kişi tarafından

Detaylı

Yapı Malzemeleri BÖLÜM 5. Agregalar II

Yapı Malzemeleri BÖLÜM 5. Agregalar II Yapı Malzemeleri BÖLÜM 5 Agregalar II Mamlouk/Zaniewski, Materials for Civil and Construction Engineers, Third Edition. Copyright 2011 Pearson Education, Inc. 5.8. Agrega Elek Analizi Mamlouk/Zaniewski,

Detaylı

DENİZ YAPILARI İÇİN BETON TEKNOLOJİSİ GÜZ

DENİZ YAPILARI İÇİN BETON TEKNOLOJİSİ GÜZ DENİZ YAPILARI İÇİN BETON TEKNOLOJİSİ 2009-2010 GÜZ HAFTA 2 İncelik Modülü Granülometri eğrisinin % 100 ekseni ile arasında kalan alanın sayısal ifadesidir. Diğer bir deyişle eğrinin tek bir sayı ile ifade

Detaylı

BETON KARIŞIM HESABI (TS 802)

BETON KARIŞIM HESABI (TS 802) BETON KARIŞIM HESABI (TS 802) Beton karışım hesabı Önceden belirlenen özellik ve dayanımda beton üretebilmek için; istenilen kıvam ve işlenebilme özelliğine sahip; yeterli dayanım ve dayanıklılıkta olan,

Detaylı

Beton sınıfına göre tanımlanan hedef (amaç) basınç dayanımları (TS EN 206-1)

Beton sınıfına göre tanımlanan hedef (amaç) basınç dayanımları (TS EN 206-1) BETON TASARIMI (Beton Karışım Hesabı) İstenen kıvamda İşlenebilir İstenen dayanımda Dayanıklı Hacim sabitliğinde Ekonomik bir beton elde edebilmek amacıyla gerekli: Agrega Çimento Su Hava Katkı Maddesi:

Detaylı

1. Projeden, malzemeden gerekli veriler alınır

1. Projeden, malzemeden gerekli veriler alınır 1. Projeden, malzemeden gerekli veriler alınır Beton karışım hesabı yapılırken; Betonun döküleceği elemanın boyutları Elemanın maruz kalacağı çevresel etkiler (sülfat ve klorür gibi zararlı kimyasal etkiler,

Detaylı

BETON KARIŞIM HESABI. Beton; BETON

BETON KARIŞIM HESABI. Beton; BETON BETON KARIŞIM HESABI Beton; Çimento, agrega (kum, çakıl), su ve gerektiğinde katkı maddeleri karıştırılarak elde edilen yapı malzemesine beton denir. Çimento Su ve katkı mad. Agrega BETON Malzeme Türk

Detaylı

İNCE AGREGA TANE BOYU DAĞILIMININ ÇİMENTOLU SİSTEMLER ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ. Prof. Dr. İsmail Özgür YAMAN

İNCE AGREGA TANE BOYU DAĞILIMININ ÇİMENTOLU SİSTEMLER ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ. Prof. Dr. İsmail Özgür YAMAN İNCE AGREGA TANE BOYU DAĞILIMININ ÇİMENTOLU SİSTEMLER ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ Prof. Dr. İsmail Özgür YAMAN SUNUM İÇERİĞİ Çimentolu Sistemler / Beton Betonun Yapısı ve Özellikleri Agrega Özellikleri Beton Özelliklerine

Detaylı

İNŞ2024 YAPI MALZEMESİ II AGREGALAR-1

İNŞ2024 YAPI MALZEMESİ II AGREGALAR-1 Dokuz Eylül Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü İNŞ2024 YAPI MALZEMESİ II AGREGALAR-1 Doç. Dr. Halit YAZICI http://kisi.deu.edu.tr/halit.yazici AGREGA MİNERAL KÖKENLK KENLİ, DEĞİŞİ ĞİŞİK K BOYUTLU,

Detaylı

İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ

İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ Prof. Dr. Metin OLGUN Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü HAFTA KONU 1 Giriş, yapı malzemelerinin önemi 2 Yapı malzemelerinin genel özellikleri,

Detaylı

beton karışım hesabı

beton karışım hesabı 9 beton karışım hesabı Paki Turgut Kaynaklar 1) TS 802 Beton Karışım Tasarımı Hesap Esasları 2) Domone P, Illston J, Construction Materials, 4th Edition 3) Mindess S et al., Concrete, 2nd Edition 4) Portland

Detaylı

Dokuz Eylül Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü YAPI MALZEMESİ II DERSİ BETON TEKNOLOJİSİ AGREGA DOÇ.DR. KAMİLE TOSUN FELEKOĞLU

Dokuz Eylül Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü YAPI MALZEMESİ II DERSİ BETON TEKNOLOJİSİ AGREGA DOÇ.DR. KAMİLE TOSUN FELEKOĞLU Dokuz Eylül Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü YAPI MALZEMESİ II DERSİ BETON TEKNOLOJİSİ AGREGA DOÇ.DR. KAMİLE TOSUN FELEKOĞLU 1 İNCELİK K MODÜLÜ Tipik bir elek analizi AGREGA Elek No (mm) Elek üstünde

Detaylı

5/3/2017. Verilenler: a) TS EN standardından XF1 sınıfı donma-çözülme ve XA3 sınıfı zararlı kimyasallar etkisi için belirlenen kriterler:

5/3/2017. Verilenler: a) TS EN standardından XF1 sınıfı donma-çözülme ve XA3 sınıfı zararlı kimyasallar etkisi için belirlenen kriterler: ÖRNEK: Endüstriyel bölgede yapılacak bir betonarme yapı için TS EN 206-1 standardına göre XF1 sınıfı donma-çözülme ve XA3 sınıfı zararlı kimyasallar etkisine karşı dayanıklı akıcı kıvamda bir beton karışım

Detaylı

Alçı Doğada : Alçı taşları Saf alçı taşı : CaSO.2H 4.2 2O Đçerdikleri : MgO, Al, Fe, SiO, 2O3, Fe2O3, SiO2, CaCO, MgCO... 3, MgCO3..

Alçı Doğada : Alçı taşları Saf alçı taşı : CaSO.2H 4.2 2O Đçerdikleri : MgO, Al, Fe, SiO, 2O3, Fe2O3, SiO2, CaCO, MgCO... 3, MgCO3.. ALÇI Doğada : Alçı taşlar ları Alçı Saf alçı taşı : CaSO 4.2H 2 O Đçerdikleri : MgO, Al 2 O 3, Fe 2 O 3, SiO 2, CaCO 3, MgCO 3... Kazı Kırma parçalama alama Öğütme Pişirilme irilme Soğutma Paketleme Üretim

Detaylı

Türkiye Hazır Beton Birliği İktisadi İşletmesi Deney / Kalibrasyon Laboratuvarı. Deney Listesi

Türkiye Hazır Beton Birliği İktisadi İşletmesi Deney / Kalibrasyon Laboratuvarı. Deney Listesi REVİZYON GÜNCELLEME DOKÜMAN NO YAYIN L27 01.01.2008 13.01.2014-06 08.05.2014 1/8 GÜNCELLEŞTİRMEYİ GERÇEKLEŞTİREN (İSİM / İMZA / TARİH) : DENEYLERİ A01 İri agregaların parçalanmaya karşı direnci Los Angeles

Detaylı

1-AGREGALARIN HAZIRLANMASI (TS EN 932-1, TS 707, ASTM C 33)

1-AGREGALARIN HAZIRLANMASI (TS EN 932-1, TS 707, ASTM C 33) 1-AGREGALARIN HAZIRLANMASI (TS EN 932-1, TS 707, ASTM C 33) Deneye tabi tutulacak malzeme de aranılacak en önemli özellik alındığı kaynağı tam olarak temsil etmesidir. Malzeme kaynağın özelliğini temsil

Detaylı

AGREGA S/Ç= = 0,40. Granülometri. Bileşimi. im parametresi su/çimento oranıdır. eriği önemlidir.

AGREGA S/Ç= = 0,40. Granülometri. Bileşimi. im parametresi su/çimento oranıdır. eriği önemlidir. Granülometri Bileşimi imi - Islatma Suyu İlişkisi Betonun teknik özelliklerini etkileyen en önemli birleşim im parametresi su/çimento oranıdır. r. Su miktarını etkileyen faktör r ise betonun işlenebilir

Detaylı

Bolomey formülünün gelişmiş şekli; hava boşluğunun dayanıma etkisini vurgulamak

Bolomey formülünün gelişmiş şekli; hava boşluğunun dayanıma etkisini vurgulamak BETON Bolomey formülünün gelişmiş şekli; hava boşluğunun dayanıma etkisini vurgulamak açısından ilginçtir. Bu formülde dayanımı etkileyen en önemli faktör çimento hamuru içindeki çimento miktarıdır.

Detaylı

SU ve YAPI KİMYASALLARI

SU ve YAPI KİMYASALLARI SU ve YAPI KİMYASALLARI Betonda su; Betonla ilgili işlemlerde, suyun değişik işlevleri vardır; Karışım suyu; çimento ve agregayla birlikte karılarak beton üretimi sağlamak için kullanılan sudur. Kür suyu;

Detaylı

Verilenler: a) TS EN standardından XF1 sınıfı donma-çözülme ve XA3 sınıfı zararlı kimyasallar etkisi için belirlenen kriterler:

Verilenler: a) TS EN standardından XF1 sınıfı donma-çözülme ve XA3 sınıfı zararlı kimyasallar etkisi için belirlenen kriterler: ÖRNEK: Endüstriyel bölgede yapılacak bir betonarme yapı için TS EN 06-1 standardına göre XF1 sınıfı donma-çözülme ve XA sınıfı zararlı kimyasallar etkisine karşı dayanıklı akıcı kıvamda bir beton karışım

Detaylı

Çimento hamurunun zamanla kuruyarak büzülmesi ve çatlaması agrega tarafından belirli bir ölçüde sınırlanır.

Çimento hamurunun zamanla kuruyarak büzülmesi ve çatlaması agrega tarafından belirli bir ölçüde sınırlanır. 21.03.2011 1 Çimento ve suyun yanında betonu oluşturan en temel maddedir. Mineral kökenli daneli mazleme olan agrega doğal olarak bulunabildiği gibi doğal taşların öğütülmesinden de elde dilebilir. Çimentoya

Detaylı

ÖRNEK ALMA : ÇEYREKLEME YÖNTEMİ AGREGA YIĞINININ ORTA BÖLGESİ TESPİT EDİLİR. BU BÖLGENİN DEĞİŞİK YERLERİNDEN ÖRNEK ALINIR

ÖRNEK ALMA : ÇEYREKLEME YÖNTEMİ AGREGA YIĞINININ ORTA BÖLGESİ TESPİT EDİLİR. BU BÖLGENİN DEĞİŞİK YERLERİNDEN ÖRNEK ALINIR AGREGALAR ÖRNEK ALMA : ÇEYREKLEME YÖNTEMİ AGREGA YIĞINININ ORTA BÖLGESİ TESPİT EDİLİR. BU BÖLGENİN DEĞİŞİK YERLERİNDEN ÖRNEK ALINIR AGREGA YIĞINININ ORTA BÖLGESİ TESPİT EDİLİR. BU BÖLGENİN DEĞİŞİK YERLERİNDEN

Detaylı

BETON KARIŞIM HESAPLARI (BETON TASARIMI)

BETON KARIŞIM HESAPLARI (BETON TASARIMI) BETON KARIŞIM HESAPLARI (BETON TASARIMI) Beton malzemesi; agrega, çimento, su ve gerektiğinde bazı mineral (uçucu kül, silis dumanı gibi) yada kimyasal (akışkanlaştırıcı, priz hızlandırıcı/geciktirici,

Detaylı

3/8/2017. Le Chatelier balonu

3/8/2017. Le Chatelier balonu ÇİMENTO FİZİKSEL VE MEKANİK ÖZELLİKLERİ 1) Çimento yoğunluk deneyi (TS EN 196-3): Amacı: Birim hacimdeki çimento ağırlığının bulunmasıdır. Çimentoların yoğunluğu tiplerine göre değişir. Normal portland

Detaylı

DENEYİN YAPILIŞI: 1. 15 cm lik küp kalıbın ölçüleri mm doğrulukta alınır. Etiket yazılarak içine konulur.

DENEYİN YAPILIŞI: 1. 15 cm lik küp kalıbın ölçüleri mm doğrulukta alınır. Etiket yazılarak içine konulur. NİĞDE ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ TAZE BETON DENEYLERİ DENEY ADI: TAZE BETON BİRİM HACİM AĞIRLIĞI DENEY STANDARDI: TS EN 12350-6, TS2941, ASTM C138 DENEYİN AMACI: Taze

Detaylı

BETON* Sıkıştırılabilme Sınıfları

BETON* Sıkıştırılabilme Sınıfları BETON* Beton Beton, çimento, su, agrega kimyasal ya mineral katkı maddelerinin homojen olarak karıştırılmasından oluşan, başlangıçta plastik kıvamda olup, şekil rilebilen, zamanla katılaşıp sertleşerek

Detaylı

TEKNOLOJİK ARAŞTIRMALAR

TEKNOLOJİK ARAŞTIRMALAR www.teknolojikarastirmalar.com ISSN:1305-631X Yapı Teknolojileri Elektronik Dergisi 2005 (2) 13-20 TEKNOLOJİK ARAŞTIRMALAR Makale Agrega Granülometrisinin Yüksek Performanslı Beton Özelliklerine Etkisi

Detaylı

Dokuz Eylül Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü YAPI MALZEMESİ II DERSİ BETON TEKNOLOJİSİ. PERDAHLAMA ve KÜRK DOÇ.DR. KAMİLE TOSUN FELEKOĞLU

Dokuz Eylül Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü YAPI MALZEMESİ II DERSİ BETON TEKNOLOJİSİ. PERDAHLAMA ve KÜRK DOÇ.DR. KAMİLE TOSUN FELEKOĞLU Dokuz Eylül Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü YAPI MALZEMESİ II DERSİ BETON TEKNOLOJİSİ PERDAHLAMA ve KÜRK DOÇ.DR. KAMİLE TOSUN FELEKOĞLU BETON YÜZEYY ZEYİNİN N PERDAHLANMASI Beton yüzeyinin y perdahlanması

Detaylı

Yrd.Doç.Dr. Hüseyin YİĞİTER

Yrd.Doç.Dr. Hüseyin YİĞİTER Dokuz Eylül Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü İNŞ2024 YAPI MALZEMESİ II AGREGALAR Yrd.Doç.Dr. Hüseyin YİĞİTER http://kisi.deu.edu.tr/huseyin.yigiter MİNERAL KÖKENLİ, DEĞİŞİK BOYUTLU, SERT TANELER

Detaylı

3. BETON AGREGALARI. 3.1 Giriş

3. BETON AGREGALARI. 3.1 Giriş 1 3. BETON AGREGALARI 3.1 Giriş Agregalar, beton yapımında çimento ve su ile birlikte kullanılan, kum, çakıl, kırmataş gibi taneli malzemelerdir. Beton hacminin yaklaşık %75 i agrega tarafından oluşturulmaktadır.

Detaylı

İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ

İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ Prof. Dr. Metin OLGUN Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü HAFTA KONU 1 Giriş, yapı malzemelerinin önemi 2 Yapı malzemelerinin genel özellikleri,

Detaylı

KAYNAK KĐTAPLARK. 3.) Yapı Malzemesi (Bekir POSTACIOĞLU) 4.) Yapı Malzemesi Problemleri (Bekir POSTACIOĞLU)

KAYNAK KĐTAPLARK. 3.) Yapı Malzemesi (Bekir POSTACIOĞLU) 4.) Yapı Malzemesi Problemleri (Bekir POSTACIOĞLU) YAPI MALZEMESĐ KAYNAK KĐTAPLARK 1.) Yapı Malzemesi-II (Bülent BARADAN) DEÜ 2.) Yapı Malzemesi ve Beton (M. Selçuk GÜNER, G Veli SÜME) S 3.) Yapı Malzemesi (Bekir POSTACIOĞLU) 4.) Yapı Malzemesi Problemleri

Detaylı

2. Bölüm: TOPRAK ANA MADDESİ

2. Bölüm: TOPRAK ANA MADDESİ 2. Bölüm: TOPRAK ANA MADDESİ Topraklar, yerküresinin en üst bölümünde bulunan kayalar, mineraller ve organik maddelerin çeşitli doğal faktörlerin etkileriyle parçalanması, ayrışması ve ayrışan bir kısım

Detaylı

KONU 11: TAŞIN HAMMADDE OLARAK KULLANIMI: MİNERALLER. Taşın Hammadde Olarak Kullanımı

KONU 11: TAŞIN HAMMADDE OLARAK KULLANIMI: MİNERALLER. Taşın Hammadde Olarak Kullanımı KONU 11: TAŞIN HAMMADDE OLARAK KULLANIMI: MİNERALLER Taşın Hammadde Olarak Kullanımı Odun ve kemik gibi, taş da insanın varlığının ilk evrelerinden bu yana elinin altında bulunan ve doğanın ona verdiği

Detaylı

İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ

İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ Prof. Dr. Metin OLGUN Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü HAFTA KONU 1 Giriş, yapı malzemelerinin önemi 2 Yapı malzemelerinin genel özellikleri,

Detaylı

7. Yapılar ile ilgili projelerin ve uygulamalarının tekrarlı olması durumunda, her bir tekrar için ücret, belirtilen miktarın % 25 si kadardır.

7. Yapılar ile ilgili projelerin ve uygulamalarının tekrarlı olması durumunda, her bir tekrar için ücret, belirtilen miktarın % 25 si kadardır. ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ YAPI MALZEMESİ LABORATUVARINDA DÖNER SERMAYE ÇERÇEVESİNDE YAPILACAK DENEY, ÖLÇME VE MUAYENELERİN 2017 YILI BİRİM FİYAT LİSTESİ 1. Uludağ

Detaylı

HAFİF AGREGALARIN YAPISAL BETON İMALATLARINDA KULLANIMI Çimento Araştırma ve Uygulama Merkezi

HAFİF AGREGALARIN YAPISAL BETON İMALATLARINDA KULLANIMI Çimento Araştırma ve Uygulama Merkezi HAFİF AGREGALARIN YAPISAL BETON İMALATLARINDA KULLANIMI Çimento Araştırma ve Uygulama Merkezi Hafif Agrega Nedir? Hafif Agregalar doğal ve yapay olarak sınıflandırılabilir; Doğal Hafif Agregalar: Pomza

Detaylı

SERTLEŞMİŞ BETON ÖZGÜL AĞIRLIK TAYİNİ (TS EN 2941, ASTM C138)

SERTLEŞMİŞ BETON ÖZGÜL AĞIRLIK TAYİNİ (TS EN 2941, ASTM C138) SERTLEŞMİŞ BETON ÖZGÜL AĞIRLIK TAYİNİ (TS EN 2941, ASTM C138) Taze Beton: Betonun karıştırma işlemi bittikten sonra sahip olduğu işlenebilirliğini koruyabildiği süre içindeki (sertleşmeye başlamadan önceki)

Detaylı

YAPI LABORATUVARI CİHAZ KATALOĞU

YAPI LABORATUVARI CİHAZ KATALOĞU ADANA BİLİM VE TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK VE DOĞA BİLİMLERİ FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ YAPI LABORATUVARI CİHAZ KATALOĞU 1 S a y f a CİHAZLAR Cihazın ismi Sayfa Beton Basınç Dayanımı ve Kiriş

Detaylı

İNM 305 ZEMİN MEKANİĞİ

İNM 305 ZEMİN MEKANİĞİ İNM 305 ZEMİN MEKANİĞİ 2015-2016 GÜZ YARIYILI Prof. Dr. Zeki GÜNDÜZ 1 DANE ÇAPI DAĞILIMI (GRANÜLOMETRİ) 2 İnşaat Mühendisliğinde Zeminlerin Dane Çapına Göre Sınıflandırılması Kohezyonlu Zeminler Granüler

Detaylı

BETON. Concrete kelimesi Latinceden concretus (grow together) kelimesinden gelmektedir. Türkçeye ise Beton kelimesi

BETON. Concrete kelimesi Latinceden concretus (grow together) kelimesinden gelmektedir. Türkçeye ise Beton kelimesi BETON BETON Concrete kelimesi Latinceden concretus (grow together) kelimesinden gelmektedir. Türkçeye ise Beton kelimesi Fransızcadan gelmektedir. Beton agrega adını verdiğimiz kum, çakıl, mıcır, taneli

Detaylı

HALOJENLER HALOJENLER

HALOJENLER HALOJENLER HALOJENLER HALOJENLER Bu grup bileşimlerinde flor (F), klor (Cl), brom (Br) ve iyot (I) gibi halojen iyonlarının hakim olmaları ile karakterize olurlar. Doğada 85 çeşit halojenli mineral tespit edilmiştir.

Detaylı

İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ

İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ Prof. Dr. Metin OLGUN Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü HAFTA KONU 1 Giriş, yapı malzemelerinin önemi 2 Yapı malzemelerinin genel özellikleri,

Detaylı

BÖLÜM 3. ESNEK ÜSTYAPILARDA KULLANILAN MALZEMELER

BÖLÜM 3. ESNEK ÜSTYAPILARDA KULLANILAN MALZEMELER BÖLÜM 3. ESNEK ÜSTYAPILARDA KULLANILAN MALZEMELER Esnek üstyapıda kullanılan malzemeleri - agregalar - bitümlü bağlayıcılar olmak üzere iki kısma ayırmak mümkündür. Bu bölümde iki ana malzeme grubunun

Detaylı

TOPRAK OLUŞUMUNDA AŞINMA, AYRIŞMA VE BİRLEŞME OLAYLARI

TOPRAK OLUŞUMUNDA AŞINMA, AYRIŞMA VE BİRLEŞME OLAYLARI TOPRAK OLUŞUMUNDA AŞINMA, AYRIŞMA VE BİRLEŞME OLAYLARI Toprak Bilgisi Dersi Prof. Dr. Günay Erpul erpul@ankara.edu.tr Toprak Oluşumunda Kimyasal Ayrıştırma Etmenleri Ana kayanın kimyasal bileşimini değiştirmek

Detaylı

Çimentolu Sistemlerde Çatlak Oluşumları. Çimento Araştırma ve Uygulama Merkezi

Çimentolu Sistemlerde Çatlak Oluşumları. Çimento Araştırma ve Uygulama Merkezi Çimentolu Sistemlerde Çatlak Oluşumları Çimento Araştırma ve Uygulama Merkezi 1 Betonda Çatlak Oluşumu Sebepleri: 1. Kimyasal Reaksiyonlar Kaynaklı Çatlaklar 2. Hacim Kararsızlığı Kaynaklı Çatlaklar 2

Detaylı

MİNERAL VE KAYAÇLARIN MÜHENDİSLİK ÖZELLİKLERİ

MİNERAL VE KAYAÇLARIN MÜHENDİSLİK ÖZELLİKLERİ MİNERAL VE KAYAÇLARIN MÜHENDİSLİK ÖZELLİKLERİ Yapılar zemin veya kayalardan oluşan bir temel üzerine oturtulur. Kum, çakıl, şilt ve kil gibi malzemeler ve ayrık tortul kayaçlar zemin ortamını, KAYA Diyajeneze

Detaylı

YAPI MALZEMESİ BETON TASARIMI. Yrd. Doç. Dr. Hayri ÜN. Pamukkale Üniversitesi 2007 - BAHAR

YAPI MALZEMESİ BETON TASARIMI. Yrd. Doç. Dr. Hayri ÜN. Pamukkale Üniversitesi 2007 - BAHAR 6 YAPI MALZEMESİ BETON TASARIMI Yrd. Doç. Dr. Hayri ÜN Pamukkale Üniversitesi 2007 - BAHAR BETON BİLEB LEŞENLERİ ÇAĞIMIZIN MALZEMESİ BETON ESAS OLARAK İKİ BİLEŞENLİ KOMPOZİT T BİR B R MALZEMEDİR. ÇİMENTO

Detaylı

DOĞAL MATERYALLER TAŞ

DOĞAL MATERYALLER TAŞ DOĞAL MATERYALLER TAŞ TS 1910/2513 Dış mekan bordür ve döşemelerinde ; homojen, sert, damarsız, çatlaksız, yoğun yapılı, hava etkilerine karşı ve dona dayanıklı. Ocak nemini kaybetmiş darbe etkisi ile

Detaylı

MMT113 Endüstriyel Malzemeler 7 Seramikler. Yrd. Doç. Dr. Ersoy Erişir 2014-2015 Güz Yarıyılı

MMT113 Endüstriyel Malzemeler 7 Seramikler. Yrd. Doç. Dr. Ersoy Erişir 2014-2015 Güz Yarıyılı MMT113 Endüstriyel Malzemeler 7 Seramikler Yrd. Doç. Dr. Ersoy Erişir 2014-2015 Güz Yarıyılı Aşınmaya dayanıklı parçalar Kesici takımlar Dekorasyon ve sanat Yalıtkan malzemeler Elektronik http://www.flickr.com

Detaylı

BAZALT AGREGALI KUMLAMA BETON PARKE TAŞLARI TEKNİK ŞARTNAMESİ. 2.1 Renkli Agrega ile Üretilerek Kumlanmış Parketaşı Tabaka Yapısı

BAZALT AGREGALI KUMLAMA BETON PARKE TAŞLARI TEKNİK ŞARTNAMESİ. 2.1 Renkli Agrega ile Üretilerek Kumlanmış Parketaşı Tabaka Yapısı BAZALT AGREGALI KUMLAMA BETON PARKE TAŞLARI TEKNİK ŞARTNAMESİ 1.Kapsam Bu teknik Şartname aşağıdaki ürünleri kapsamaktadır. S.N0 CİNSİ : 1. PARKE TAŞI 6 CM ( BAZALT AGREGALI KUMLAMA) 2. PARKE TAŞI 8 CM

Detaylı

YAPI MALZEMESĐ ÖRNEK KARIŞIM HESABI

YAPI MALZEMESĐ ÖRNEK KARIŞIM HESABI 6 YAPI MALZEMESĐ ÖRNEK KARIŞIM IM HESABI ÖRNEK 1: Veriler: Ilıman bir bölgede yapılacak bir betonarme yapıda betonyer ve vibratör kullanılarak C25/30 sınıfı beton üretilecektir. Beton aşağıda özellikleri

Detaylı

Betonda Dayanıklılık Sorunları ve Çözümleri Alkali Silika Reaksiyonu (ASR) Çimento Araştırma ve Uygulama Merkezi

Betonda Dayanıklılık Sorunları ve Çözümleri Alkali Silika Reaksiyonu (ASR) Çimento Araştırma ve Uygulama Merkezi Betonda Dayanıklılık Sorunları ve Çözümleri Alkali Silika Reaksiyonu (ASR) Çimento Araştırma ve Uygulama Merkezi Betonda Dayanıklılık - Betonda Dayanıklılık - Alkali Silika Reaksiyonu - Alkali Silika Reaksiyonuna

Detaylı

Büro : Bölüm Sekreterliği Adana, 22 / 04 /2014 Sayı : 46232573/

Büro : Bölüm Sekreterliği Adana, 22 / 04 /2014 Sayı : 46232573/ Büro : Bölüm Sekreterliği Adana, 22 / 04 /2014 ACADİA MADENCİLİK İNŞ. NAK. SAN. TİC. LTD. ŞTİ. TARAFINDAN GETİRİLEN KAYAÇ NUMUNESİNİN ÇEŞİTLİ ÖZELLİKLERİNİN BELİRLENMESİNE YÖNELİK RAPOR İlgi: ACADİA Madencilik

Detaylı

YAPI MALZEMESİ. Romalılar devrinde ise su kireci bulunmuş ve su içi inşaatlarında kullanılmıştır.

YAPI MALZEMESİ. Romalılar devrinde ise su kireci bulunmuş ve su içi inşaatlarında kullanılmıştır. Bilinen en eski bağlayıcılardan birisi olan kireç, eski Babil, Mısır, Finikeliler, Hitit ve Persler tarafından hava kireci olarak yapıda kullanılmıştır. Romalılar devrinde ise su kireci bulunmuş ve su

Detaylı

Çimentolu Sistemlerde Alkali Silika Reaksiyonu (ASR) Çimento Araştırma ve Uygulama Merkezi

Çimentolu Sistemlerde Alkali Silika Reaksiyonu (ASR) Çimento Araştırma ve Uygulama Merkezi Çimentolu Sistemlerde Alkali Silika Reaksiyonu (ASR) Çimento Araştırma ve Uygulama Merkezi Çimentolu Sistemlerde Dayanıklılık - Çimentolu Sistemlerde Dayanıklılık - Alkali Silika Reaksiyonu - Alkali Silika

Detaylı

3. AGREGALAR. Agregaların Sınıflandırılması

3. AGREGALAR. Agregaların Sınıflandırılması 1 3. AGREGALAR Agregalar, beton yapımında çimento ve su ile birlikte kullanılan, kum, çakıl, kırmataş gibi taneli malzemelerdir. Beton hacminin yaklaşık %75 i agregalar tarafından oluşturulmaktadır. Agrega

Detaylı

Yapı Malzemeleri BÖLÜM 5. Agregalar

Yapı Malzemeleri BÖLÜM 5. Agregalar Yapı Malzemeleri BÖLÜM 5 Agregalar Agrega; kum, çakıl, kırmataş, yüksek fırın cürufu ve yapı ve yıkıntı atıkları gibi tanecikli malzemelerdir. Çimentoyla beraber beton veya harç üretmekte kullanılırlar.

Detaylı

3/20/2018. Puzolan malzemelerin sınıflandırılması:

3/20/2018. Puzolan malzemelerin sınıflandırılması: PUZOLAN MALZEMELER: Puzolanmaddelerin kullanımı binlerce yıl öncesine kadar gitmektedir. Eski Romalılar, Pozzuolikasabasının civarında volkanik kül ile söndürülmüş kirecin suyla birlikte karıştırılmasıyla

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/5) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/5) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/5) Deney Laboratuvarı Adresi : Yalıncak 61117 TRABZON / TÜRKİYE Tel : 0462 334 1105 Faks : 0462 334 1110 E-Posta : dsi22@dsi.gov.tr Website : www.dsi.gov.tr Sertleşmiş

Detaylı

ISIDAÇ 40. yapı kimyasalları. Özel ürünleriniz için özel bir çimento!

ISIDAÇ 40. yapı kimyasalları. Özel ürünleriniz için özel bir çimento! ISIDAÇ 40 yapı kimyasalları Özel ürünleriniz için özel bir çimento! Çimsa ISDAÇ 40 Kalsiyum Alüminat Çimentosu Yapı Kimyasalları Uygulamaları www.cimsa.com.tr ISIDAÇ 40, 10 yılı aşkın süredir Çimsa tarafından,

Detaylı

SEDİMANTER KAYAÇLAR (1) Prof.Dr. Atike NAZİK, Çukurova Üniversitesi J 103 Genel Jeoloji I

SEDİMANTER KAYAÇLAR (1) Prof.Dr. Atike NAZİK, Çukurova Üniversitesi J 103 Genel Jeoloji I SEDİMANTER KAYAÇLAR (1) Prof.Dr. Atike NAZİK, Çukurova Üniversitesi J 103 Genel Jeoloji I KAYAÇ ÇEŞİTLERİ VE OLUŞUMLARI soğuma ergime Mağmatik Kayaç Aşınma ve erosyon ergime Sıcaklık ve basınç sediment

Detaylı

ISIDAÇ 40. refrakter. Özel ürünleriniz için özel bir çimento!

ISIDAÇ 40. refrakter. Özel ürünleriniz için özel bir çimento! refrakter Özel ürünleriniz için özel bir çimento! Çimsa Kalsiyum Alüminat Refrakter Uygulamaları www.cimsa.com.tr, 10 yılı aşkın süredir Çimsa tarafından, TS EN 14647 standardına uygun olarak üretilen

Detaylı

Betonda Çatlak Oluşumunun Sebepleri. Çimento Araştırma ve Uygulama Merkezi

Betonda Çatlak Oluşumunun Sebepleri. Çimento Araştırma ve Uygulama Merkezi Betonda Çatlak Oluşumunun Sebepleri Çimento Araştırma ve Uygulama Merkezi - Prefabrik imalatlarındaki sorunlardan en büyüklerinden biri olan betonun çatlaması kaynaklı hatalı imalatları prefabrik bülteninin

Detaylı

Betonu oluşturan malzemelerin oranlanması, daha yaygın adıyla beton karışım hesabı, birbirine bağlı iki ana aşamadan oluşur:

Betonu oluşturan malzemelerin oranlanması, daha yaygın adıyla beton karışım hesabı, birbirine bağlı iki ana aşamadan oluşur: 1 BETON KARIŞIM HESABI Betonu oluşturan malzemelerin oranlanması, daha yaygın adıyla beton karışım hesabı, birbirine bağlı iki ana aşamadan oluşur: I. Uygun bileşenlerin ( çimento, agrega, su ve katkılar

Detaylı

PUZOLANLAR. SiO 2. Kendi başlar. yoktur. Puzolanlar, silis veya silis-alumin. kökenlikenli malzemelerdir.

PUZOLANLAR. SiO 2. Kendi başlar. yoktur. Puzolanlar, silis veya silis-alumin. kökenlikenli malzemelerdir. PUZOLANLAR 1 PUZOLANLAR Puzolanlar, silis veya silis-alumin kökenlikenli malzemelerdir. SiO 2 Al 2 O 3 Kendi başlar larına bağlay layıcılık özellikleri ya çok azdır r ya da hiç yoktur. PUZOLANLAR Çok ince

Detaylı

ISIDAÇ 40. karo. Özel ürünleriniz için özel bir çimento!

ISIDAÇ 40. karo. Özel ürünleriniz için özel bir çimento! karo Özel ürünleriniz için özel bir çimento! Çimsa Kalsiyum Alüminat Karo Uygulamaları www.cimsa.com.tr, 10 yılı aşkın süredir Çimsa tarafından, TS EN 14647 standardına uygun olarak üretilen Kalsiyum Alüminat

Detaylı

3-İRİ AGREGADA ÖZGÜL AĞIRLIK VE SU EMME ORANI TAYİNİ Deneyin Amacı:

3-İRİ AGREGADA ÖZGÜL AĞIRLIK VE SU EMME ORANI TAYİNİ Deneyin Amacı: 3-İRİ AGREGADA ÖZGÜL AĞIRLIK VE SU EMME ORANI TAYİNİ Deneyin Amacı: İri agreganı, birim hacimdeki ağırlığını tespit etmektir. Agreganın birim hacimdeki ağırlığının miktarının bilinmesi betonun kullanım

Detaylı

Beton; kum, çakıl, su, çimento ve diğer kimyasal katkı maddelerinden oluşan bir bileşimdir. Bu maddeler birbirleriyle uygun oranlarda karıştırıldığı

Beton; kum, çakıl, su, çimento ve diğer kimyasal katkı maddelerinden oluşan bir bileşimdir. Bu maddeler birbirleriyle uygun oranlarda karıştırıldığı Doç. Dr. Ali KOÇAK Beton; kum, çakıl, su, çimento ve diğer kimyasal katkı maddelerinden oluşan bir bileşimdir. Bu maddeler birbirleriyle uygun oranlarda karıştırıldığı zaman kalıplara dökülebilir ve bu

Detaylı

2. MİKRO İNCELEME ( PETROGRAFİK-POLARİZAN MİKROSKOP İNCELEMESİ)

2. MİKRO İNCELEME ( PETROGRAFİK-POLARİZAN MİKROSKOP İNCELEMESİ) SVS Doğaltaş Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş. uhdesinde bulunan Sivas İli, İmranlı İlçesi sınırları dahilindeki 20055289 (ER: 3070586), 20055290 (ER: 3070585), 20065229 (ER: 3107952) ruhsat numaralı II.B

Detaylı

Agrega Granülometrisinin Beton Bileşimindeki Teorik Malzeme Miktarları ile Betonun Kompasite ve Porozite Değerleri Üzerindeki Etkilerinin Đncelenmesi

Agrega Granülometrisinin Beton Bileşimindeki Teorik Malzeme Miktarları ile Betonun Kompasite ve Porozite Değerleri Üzerindeki Etkilerinin Đncelenmesi Yapı Teknolojileri Elektronik Dergisi Cilt: 8, No: 1, 2012 (1-15) Electronic Journal of ConstructionTechnologies Vol: 8, No: 1, 2012 (1-15) TEKNOLOJĐK ARAŞTIRMALAR www.teknolojikarastirmalar.com e-issn:1305-631x

Detaylı

Yrd.Doç.Dr. Hüseyin YİĞİTER

Yrd.Doç.Dr. Hüseyin YİĞİTER Dokuz Eylül Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü İNŞ2024 YAPI MALZEMESİ II BETON KARIŞIM HESABI Yrd.Doç.Dr. Hüseyin YİĞİTER http://kisi.deu.edu.tr/huseyin.yigiter ŞEMATİK BETON YAPISI Boşluklar Katılar

Detaylı

AYRIŞMA (KAYA VE TOPRAK KAVRAMI)

AYRIŞMA (KAYA VE TOPRAK KAVRAMI) AYRIŞMA (KAYA VE TOPRAK KAVRAMI) AYRIŞMA, EROZYON ve TAŞINMA Yer yüzeyindeki kayaçlar su, hava, sıcaklık değişimler ve diğer etkenler tarafından devamlı değişmektedir. Ayrışma Yer yüzeyinde veya Yer yüzeyinin

Detaylı

FİZİK. Mekanik İNM 102: İNŞAAT MÜHENDİSLERİ İÇİN JEOLOJİ KAYAÇLARIN MÜHENDİSLİK ÖZELLİKLERİ. Mekanik Nedir? Mekanik Nedir?

FİZİK. Mekanik İNM 102: İNŞAAT MÜHENDİSLERİ İÇİN JEOLOJİ KAYAÇLARIN MÜHENDİSLİK ÖZELLİKLERİ. Mekanik Nedir? Mekanik Nedir? İNM 102: İNŞAAT MÜHENDİSLERİ İÇİN JEOLOJİ 14.04.2015 KAYAÇLARIN MÜHENDİSLİK ÖZELLİKLERİ Dr. Dilek OKUYUCU Mekanik Nedir? Mekanik: Kuvvetlerin etkisi altında cisimlerin davranışını inceleyen bilim dalıdır.

Detaylı

YAPI MALZEMESĐ I DERSĐ AŞINMAYA DAYANIKLILIK

YAPI MALZEMESĐ I DERSĐ AŞINMAYA DAYANIKLILIK Dokuz Eylül Üniversitesi Đnşaat Mühendisliği Bölümü YAPI MALZEMESĐ I DERSĐ AŞINMAYA DAYANIKLILIK 1 AŞINMAYA DAYANIKLILIK Aşınma sürtünen yüzeylerden malzeme kaybı olarak tanımlanır. Aşınma miktarı malzemenin

Detaylı

4/4/2018. Kıvam sınıfları ve özellikleri

4/4/2018. Kıvam sınıfları ve özellikleri BETON YAPI MALZEMESİ Beton; çimento, agrega, su ve katkı maddelerinin belirli oranlarda homojen olarak karıştırılması ile elde edilen, başlangıçta plastik kıvamda olup zamanla çimentonun hidratasyonusebebiyle

Detaylı

UÇUCU KÜLLÜ BETONLARIN DONMA-ÇÖZÜLME ETKİSİNDE MEKANİK ÖZELLİKLERİNİN ARAŞTIRILMASI. Necdet Sezer Kampüsü Gazlıgöl Yolu Afyon,

UÇUCU KÜLLÜ BETONLARIN DONMA-ÇÖZÜLME ETKİSİNDE MEKANİK ÖZELLİKLERİNİN ARAŞTIRILMASI. Necdet Sezer Kampüsü Gazlıgöl Yolu Afyon, UÇUCU KÜLLÜ BETONLARIN DONMA-ÇÖZÜLME ETKİSİNDE MEKANİK ÖZELLİKLERİNİN ARAŞTIRILMASI Osman ÜNAL 1, Tayfun UYGUNOĞLU 2 1,2 Afyon Kocatepe Üniversitesi, Teknik Eğitim Fakültesi, Yapı Eğitimi Bölümü,Ahmet

Detaylı