HİDROJEN ÜRETİMİNDE SÜLFÜR İYOT (S-I) TERMOKİMYASAL/HİBRİT ÇEVRİMİNİN ENERJİ VE EKSERJİ ANALİZİ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "HİDROJEN ÜRETİMİNDE SÜLFÜR İYOT (S-I) TERMOKİMYASAL/HİBRİT ÇEVRİMİNİN ENERJİ VE EKSERJİ ANALİZİ"

Transkript

1 TESKON 217 / TERMODİNAMİK SEMPOZYUMU Bu bir MMO yayınıdır MMO bu yayındaki ifadelerden, fikirlerden, toplantıda çıkan sonuçlardan, teknik bilgi ve basım hatalarından sorumlu değildir. HİDROJEN ÜRETİMİNDE SÜLFÜR İYOT (S-I) TERMOKİMYASAL/HİBRİT ÇEVRİMİNİN ENERJİ VE EKSERJİ ANALİZİ FATİH YILMAZ AKSARAY ÜNİVERSİTESİ REŞAT SELBAŞ SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI BİLDİRİ

2 1395 HİDROJEN ÜRETİMİNDE SÜLFÜR İYOT (S-I) TERMOKİMYASAL/HİBRİT ÇEVRİMİNİN ENERJİ VE EKSERJİ ANALİZİ Energy and Exergy Analyses of Thermochemical/Hybrid S-I Cycle for Hydrogen Production Fatih YILMAZ Reşat SELBAŞ ÖZET Termokimyasal-hibrit çevrimler ısı eve elektrik kullanarak termal bir dizi kimyasal reaksiyon sonucunda suyun oksijen ve hidrojene ayrıştırırlar. Bu çalışmada orta sıcaklık uygulamalarından olan sülfür iyot termokimyasal çevriminin farklı reaksiyon sıcaklıklarında ve referans çevre sıcaklıklarında çevrimin enerji ve ekserji analizi incelenmiştir. 25 o C referans çevre sıcaklığında çevrimin enerji ve ekserji verimleri sırasıyla %43,85 ve %62,35 olarak hesaplanmıştır. Anahtar kelimeler; Enerji, Ekserji, Termokimyasal çevrimler, Hidrojen ABSTRACT Thermochemical-hybrid cycles are using only heat and electricity to split water into hydrogen and oxygen through a series of thermally chemical reactions. In this study, we assessed energy and exergy analyses of medium temperature applications sulfur iodine thermochemical cycle at changing reaction and reference environment temperature. The result show that energy and exergy efficiency of sulfur iodine cycle thermochemical cycle calculated as %43,85 and %62,35, at 25 o C reference environment temperatures. Keywords: Energy, Exergy, Thermochemical cycle, Hydrogen 1. GİRİŞ Türkiye de ve dünyada geçmişten günümüze enerji, tartışma konularının en başında gelmektedir. Fosil kökenli yakıtların sınır olması, küresel ısınma ve sera etkilerinden dolayı her geçen gün bu kaynaklara alternatif yeni enerji kaynakları ve çözüm yolları aranmaktadır. Bu bağlamda yenilenebilir ve sürdürülebilir enerji kaynakları ön plana çıkmaktadır. Bütün dünyada ve özellikle de gelişmekte olan ülkelerde yenilenebilir enerji kaynakları üzerine yoğun çalışmalar yapılmakta ve yenilenebilir enerji tabanlı hidrojen geleceğin yakıtı olarak kabul edilmektedir [1]. Yenilenebilir enerji kaynaklarından hidrojen üretilebilirken aynı zamanda üretilen hidrojen enerjisi yakıt pillerinde kullanılarak kimyasal enerjisi elektrik enerjisine doğrudan dönüştürülebilir. Bu tepkime sonucunda yan ürün olarak su ve ısı açığa çıkmaktadır. Hidrojen bir enerji taşıyıcısıdır. Hidrojen, yakıt hücreleri üzerinde çalışan evrendeki en basit eleman ve en bol gazdır. Hidrojen, renksiz kokusuz ve tatsızdır. Güneşte en çok bulunan elementtir [2].

3 1396 Fakat günümüzde Şekil 1 de görüldüğü gibi hidrojen üretiminin yaklaşık %96 sı hala fosil kökenli yakıtlardan elde edilirken sadece %4 lük kısmı elektroliz yoluyla üretilmektedir [3]. Buda çevreye verilen zararın devam ettiği anlaşılmaktadır. Temiz ve doğaya zarar vermeden saf hidrojen üretmek için yenilenebilir enerji destekli elektroliz ve termokimyasal çevrimlerle hidrojen üretim metotları tercih edilmelidir. Şekil 1. Günümüzdeki hidrojen üretim yöntemleri Termokimyasal ve hibrit çevrimler sisteme sadece ısı veya ısı-elektrik ve su girdisi ile suyun kimyasal reaksiyonlar sonucunda oksijen ve hidrojene ayrıştıran çevrimlerdir. Bu çevrimlerde amaç termoliz için gerekli olan 25-3 o C sıcaklıktan daha düşük sıcaklıklarda suyun termal olarak ayrıştırılmasıdır. Şekil 2 de termokimyasal (i) ve hibrit (ii) çevrimler ile hidrojen üretim şeması verilmiştir [4]. Şekil 2. Termokimyasal (i) ve hibrit (ii) çevrimler ile hidrojen üretiminin şematik gösterimi. Literatürde termokimyasal çevrimler ile hidrojen üretimi konusunda oldukça çalışmalar mevcuttur. Genellikle yenilenebilir enerji kaynaklarından olan güneş enerjisi destekli hidrojen üretim metotları üzerine yoğunlaşırmıştır. Yılancı vd. güneş enerjisi destekli hidrojen üretim sistemlerinden olan güneş hidrojen / yakıt pili olan hibrit bir sistemin analizini yapmıştır. Tüm sistemin minimum enerji ve ekserji verimlerini %88 ve %77 olarak belirtmiştir [5]. Joshi vd. güneş enerjisi destekli hidrojen üretim metotlarını incelemiş derleme çalışması yapmıştır ve literatürde bu konuda yapılan çalışmaların ekserji verimlerini karşılaştırmıştırlar [6]. Literatürde aynı zamanda sadece termokimyasal çevrimlerden hidrojen üretimi konusunda yapılmış birçok makale mevcuttur [7-1]. Balta vd. jeotermal destekli termokimyasal ve hibrit çevrimlerden hidrojen üretimi konusunda çeşitli çalışmalar yapmıştır [11-13] Bu çalışmada hibrit bir çevrim olan S-I çevriminin enerji ve ekserji verim analizi teorik olarak incelenmiştir. Farklı referans çevre sıcaklıklarında, çevrimin her bir adımının enerji ve ekserji verimlerinin değişimi araştırılmış ve grafikler halinde sunulmuştur.

4 TERMOKİMYASAL-HİBRİT S-I ÇEVRİMİ S-I çevrimi üç adımdan meydana gelen hibrit bir çevrimdir. Çevrimin birinci adımında yaklaşık 85 o C de endotermik reaksiyon gerçekleşir. İkinci adımda ise yaklaşık 12 o C de ekzotermik reaksiyon gerçekleşmektedir. Bu çevrimin son adımı olan hidrojen üretim adımı ise elektrokimyasal reaksiyon sonucunda hidroiyodik asit (HI), iyodin (I 2 ) ve hidrojen gazına (H 2 ) ye ayrışır. S-I çevriminin birinci adımı genellikle tek bir reaksiyon gibi gösterilir fakat bu adımda iki farklı reaksiyon meydana gelmektedir. İkinci adımdan çıkan H 2 SO 4 kimyasalı birinci adımda ilk başta 4-45 o C sıcaklıkta kükürt trioksit (SO 3 ) ve su (H 2 O) ya ayrışır. Birinci adımının birinci kısmından çıkan SO 3 yaklaşık 85 o C de kükürt dioksit (SO 2 ) ve oksijene ayrışır. S-I çevriminin tesisat şeması Şekil 3 de verilmiştir. Şekil 3. S-I çevriminin tesisat şeması 3. TERMODİNAMİK ANALİZİ Termodinamiğin birinci yasasına dayanan enerjinin korunumu kanunu bir sistemin incelenmesinde temel yöntemdir. Birinci kanun enerjinin niceliğini inceler. Fakat enerjinin korunumu kanunun yanı sıra termodinamiğin ikinci kanunu ile birlikte bir sistemin verimliliğinin değerlendirilmesinde bize daha gerçekçi sonuçlar sunacaktır. Sürekli akışlı sistemler için genel kütle dengesi aşağıdaki şekilde yazılabilir: Burada g sisteme giren kütlesel debiyi ve ç de sistemden çıkan kütlesel debiyi ifade eder. Daha öncede belirtildiği gibi, termodinamik bir sistemin birinci yasası olan enerjinin korunumu yasasıdır ve enerji dengesi genel olarak aşağıdaki şekilde yazılabilir. (1) (2) Kimyasal prosesler için genel enerji dengesi ise eşitlik (3) deki şekilde yazılabilir[14]. Q W o o o o nç h h h ng h h h f f ç g (3) halini alır. Burada Q sistemdeki ısı girişini W ise sistemdeki net iş girişini, n prosese giren ve çıkan o hf mol sayısını ise formasyon entalpisini ifade eder. Belirli bir prosesler için genel ekserji dengesi ise aşağıdaki şekilde yazılabilir [14]. (4)

5 1398 Sürekli rejimde ekserji dengesi ele alındığında sistem içerisinde ekserji değişimi sıfır olacağından birim zamanda ekserji dengesi (ekserji akımı dengesi): (5) ifade edilir. Bir prosesin belirli bir halindeki toplam ekserji ise, o haldeki fiziksel ve kimyasal ekserjisi toplamına eşittir. Bu nedenle belirli bir haldeki toplam özgül ekserji ifade edilecek olursa [14]; ex fiz ( h - h ) - T ( s - s ) ex ex fiz ex kim E x m. ex (8) Eşitlik (7) fiziksel ekserji ve kimyasal ekserji toplamını ifade eder. Eşitlik (8) ise prosesdeki ekserji akımını tanımlar.bu eşitliklerde h entalpiyi, s entropiyi ve alt indis olarak verilen ifadeler ise P ve T olarak belirlenmiş referans durumdaki hali ifade etmektedir. Ekserji yıkımı; ex yıkım - ( h - h ) - T ( s - s ) ex h - h - T s - s exkim - ( ) ( ) 1. Q -W ç kim g T T reaksiyon elde edilir. Kimyasal prosesler için sisteme giren ve çıkan entalpi ve entropi değerlerinin belirlenmesinde aşağıda verilen Shomate eşitliklerinden faydalanılmıştır [15]. 2 T T T 1 h h A* T B * C * D * E * F H T 2 3 T T 1 s A*ln( T ) B * T C * D * E * G T 3 4 Bu eşitlikler, belirli sıcaklıktaki bileşiklerin entalpi ve entropi değerlerinin bulunmasında kullanılırken ifade içerisinde T ile gösterilen sıcaklık (K) biriminde ve 1/1 oranında eşitliğe dâhil edilmelidir. Eşitlik içerisinde verilen A, B, C, D, E, F, G ve H sabitlerinin değerleri NIST den alınmıştır [15]. Referans çevre şartlarında bileşiklerin spesifik kimyasal ekserji değerleri standart kimyasal ekserji olarak adlandırılır. Bu çalışmada reaksiyona giren ve çıkan ürünlerin standart kimyasal ekserji değerleri EP den alınmıştır [16]. Çevrim son adımı olan hidrojen üretim adımında elektrokimyasal reaksiyon için gerekli olan elektrik enerjisi, Gibbs serbest enerji denklemi (12)ve (13) ile hesaplanır. Burada F Faraday sabiti, C/mol, E hücrelerin gerilimi ve n elektrokimyasal reaksiyon sırasında mol değişim oranını ifade eder. (14) (1) (6) (7) (9) (11) (12) (13) (15) Burada çevrimin toplam ısı ihtiyacı ise hidrojenin alt ısıl değerini ifade eder ve 239,92 kj/mol alınmıştır. çevrimin son adımındaki elektrik ihtiyacıdır. hidojenin kimyasal ekserjisi ve çevrime giren ekserjiyi tanımlar.

6 SONUÇLAR Bu çalışmada S-I termokimyasal çevrimi bir dizi kimyasal reaksiyonlar sonucunda 1 mol hidrojen üretimi gerçekleştirmektedir. Yapılan hesaplamalarda çevrim 1 mol hidrojen üretimine göre hesaplamalar yapılmıştır. Enerji ve ekserji hesaplamalarını yapabilmek için bazı kabuller yapılmıştır. Bu kabuller; Referans çevre sıcaklığı (T ) ve basıncı (P ) sırasıyla 25 C ve 1 atm, Tüm kimyasal reaksiyonlarda, reaksiyona giren ve çıkan bileşik ve elementlerin reaksiyon sıcaklığında ve reaksiyonun 1 atm basınçta gerçekleştiği, Ele alınan proseslerde sürekli bir akış söz konusu olduğu ve kontrol hacminin herhangi bir noktasında akımın özellikleri zamana göre değişmediği, Potansiyel ve kinetik enerjilerin ihmal edildiği, Termokimyasal ve hibrit çevrimlerde 1 mol hidrojenin üretildiği göz önünde bulundurulduğu, kabul edilmiştir. Şekil 4 de S-I çevriminin birinci adımının 85 o C reaksiyon sıcaklığında referans çevre sıcaklığının artması ile bu adımın enerji ve ekserji verim değişimi incelenmiştir. Referans çevre sıcaklığı o C den 5 o C ye arttırıldığında çevrimin birinci adımının enerji verimi % 94 lerde sabit kalır iken ekserji verimi ise %7 lerden %71 lere kadar arttığı görülmüştür. 1, T raksiyon = 85 ( o C),714,95 en,si ex,si,712 Enerji verimi,9,71,78 Ekserji verimi,85,76,8, T ( o C) Şekil 4. Adım 1 de sabit reaksiyon sıcaklığında referans çevre sıcaklığının artması ile enerji ve ekserji verim değişimi 12 o C sabit reaksiyon sıcaklığında referans çevre sıcaklığının artması ile çevrimin ikinci adımının enerji ve ekserji verim değişimi incelenmiş ve Şekil 5 de verilmiştir. Şekilden de anlaşıldığı gibi referans çevre sıcaklığının artması çevrimin bu adımının enerji verimi üzerine etkisi çok az iken ekserji veriminin arttığı görülmektedir. 12 o C reaksiyon sıcaklığında 25 o C referans çevre sıcaklığında çevrimin bu adımının enerji verimi ve ekserji verimi sırasıyla %49 ve %75 lerde hesaplanmıştır.

7 14,52,5 T reaction = 12 ( o C) en,sii ex,sii,8,78,76 Enerji verimi,48,74 Ekserji verimi,46,72,44, T ( o C) Şekil 5. Adım 2 de sabit reaksiyon sıcaklığında referans çevre sıcaklığının artması ile enerji ve ekserji verim değişimi Şekil 6 da S-I çevriminin üçüncü adımı olan hidrojen üretim adımının sabit reaksiyon sıcaklığında referans çevre sıcaklığına bağlı olarak enerji ve ekserji verim değişimi incelenmiştir. 45 o C sabit reaksiyon sıcaklığında referans çevre sıcaklığının artması ile çevrimin bu adımın enerji verimi sabit kalırken ekserji veriminin arttığı Şekilde görülmektedir.,36,34 T reaction = 45 ( o C) en, SIII ex, SIII,91,95,9 Enerji verimi,32,895 Ekserji verimi,3,89,28, T ( o C) Şekil 6. Adım 3 de sabit reaksiyon sıcaklığında referans çevre sıcaklığının artması ile enerji ve ekserji verim değişimi S-I çevriminin referans çevre sıcaklığının değişimi ile genel ekserji verim değişimi Şekil 7 de incelenmiştir. Bu çevrimin birinci, ikinci ve üçüncü adımlarının reaksiyon sıcaklıkları sabitken referans çevre sıcaklığı o C den 5 o C ye arttırıldığında ekserji veriminin de %6 lardan %65 lere kadar arttığı görülmüştür.

8 T reaksiyon,adim,1 =85 ( o C) T reaksiyon,adim,2 =12 ( o C) T reaksiyon,adim,3 =45 ( o C).63 Ekserji verimi T ( o C) Şekil 7. S-I çevriminin sabit reaksiyon sıcaklıklarında referans çevre sıcaklığının artması ile ekserji verim değişimi Son olarak da 25 o C referans çevre sıcaklığında çevrimin her bir elemanın ekserji yıkım değerleri Şekil 8 de verilmiştir. Şekilde de görüldüğü gibi en yüksek ekserji yıkım oranı 262 kj/mol H 2 ile birinci adım iken en düşük ekserji yıkım oranı ise bir numaralı ısı değiştiricisinde meydana gelmektedir. Şekil 8. S-I çevrim elemanlarının ekserji yıkım oranı Sonuç olarak yapılan bu çalışmada 25 o C referans çevre sıcaklığında çevrimin birinci, ikinci ve üçüncü adımlarının reaksiyon sıcaklıkları 85 o C, 12 o C ve 45 o C de sabitken 1 mol hidrojen üretimi için S-I termokimyasal çevrimini enerji ve ekserji verimleri sırasıyla %43,85 ve %62,35 olarak hesaplanmıştır. Bu çalışmada öne çıkan bazı sonuçlar; Hidrojen üretiminde fosil kökenli yakıtların kullanımı yerine yenilenebilir enerji destekli hidrojen üretim metotları tercih edilmelidir. S-I termokimyasal- hibrit çevrimi enerji ve ekserji verimleri bakımından öne çıkan çevrimlerdir.

9 142 Çevrim son adımı olan hidrojen üretim adımında gerçekleşen elektrokimyasal çevrim için elektrik ihtiyacı kj/mol H 2 olarak hesaplanmıştır. Ülkemizin, gelişmiş ülkelerde olduğu gibi hidrojen ile ilgili bir strateji, bir politika saptaması ve bu yöndeki çalışmalara ağırlık vermesi gerekmektedir. En yüksek ekserji yıkım oranı iki adımdan meydana gelen birinci adımda görülmüştür. Sabit reaksiyon sıcaklığında referans çevre sıcaklığının artması ile çevrimin ekserji veriminin arttığı görülmüştür. Bu çalışmada sera gazı salınımı olmadan hidrojen üretimi için alternatif bir yol sunulmuştur. Termokimyasal ve hibrit çevrimler çevre dostu hidrojen üretim metotlarıdır. Gelecek yıllarda bu çevrimler ile ilgili deneysel çalışmaların artacağı beklenmektedir. KAYNAKLAR [1] Momirlan, M., Veziroğlu, T.N. Current Status of Hydrogen Energy, Renewable and Sustainable Energy Reviews, 22, 6: [2] Veziroğlu, Nejat, Dünya Barışı için Türkiye Dünya Barışı için Hidrojen, Ed. Ö. Faruk Noyan, İstanbul,24. [3] Ewan, B.C.R. and Allen, R.W.K. A Figure of Merit Assessment of the Routes to Hydrogen, International Journal of Hydrogen Energy, 3, ,25. [4] Balta, M.T., 21. Jeotermal Esaslı Hidrojen Üretim Sistemlerinin Ekserji ve Eksergoekonomik Analizi. Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Doktora Tezi, İzmir.148s, [5] Yilanci, A.,Dincer, I. and Ozturk, H.K. A Review on Solar-Hydrogen/ Fuel Cell Hybrid Energy Systems for Stationary Applications, Progress in Energy and Combustion Science, 35(3): , 28, [6] Joshi, A.S.,Dincer, I., and Reddy, B.V. Exergetic Assessment of solar Hydrogen Production Methods, International Journal of Hydrogen Energy, 35, , 21. [7] Carty, R.H., Mazumder, M.M. Schreider, J.D. and Pangborn, J.B. Thermochemical Hydrogen Production, Chicago, IL: Gas Research Institute for the Institute of Gas Technology 1-4: GRI- 8/23,1981. [8] Beghi, G.E. A Decade of Research on Thermochemical Hydrogen at the Joint Research Centre, ISPRA, International Journal Hydrogen Energy, 11(12): , [9] Yalcin, S. A Review of Nuclear Hydrogen Production, International Journal of Hydrogen Energy, 4(8): , 1989 [1] Fletcher, E.A. Solar Thermal Processing: A Review, J. Solar Energy Eng, 123:63 74, 21. [11] Balta, M.T., Dincer, I., Hepbasli, A. Geothermal-based hydrogen production using thermochemical and hybrid cycles: A review and analysis. International Journal of Energy Research, 34(9), [12] Balta, M.T., Dincer, I., Hepbasli, A. Potential methods for geothermal-based hydrogen production, International Journal of Hydrogen Energy, 35(1): , 21. [13] Balta, M.T., Dincer, I., Hepbasli, A. Energy and exergy analyses of a new four-step copper chlorine cycle for geothermal-based hydrogen production, 35(8); , 21. [14] Cengel, Y.A. ve Boles, M.A. Thermodynamics: An Engineering Approach, 6th edition, McGraw- Hill, NY, 28. [15] National Institute of Standards and Technology (NIST), 216, [16] Exergoecology Portal (EP), 216,

10 143 Kısaltmalar E Hücre potansiyeli Enerji oranı, kj/mol H 2 x Ekserji oranı,, kj/mol H 2 Kimyasal özgül ekserji, kj/kg Fiziksel özgül ekserji, kj/mol F Faradays sabiti, C/kmol Oluşum entalpisi, kj/mol Özgül entalpi, kj/mol Özgül referans sıcaklığında entalpi, kj/mol Mol akış oranı, mol/s Gibbs serbest enerji değişimi, kj Enerji verimi Ekserji verimi el Elektrik g Giren ç Çıkan P Üretilen R Reactant Referans noktası ÖZGEÇMİŞ Fatih YILMAZ 1987 yılında Alanya da doğumludur. 27 yılında Süleyman Demirel Üniversitesi Keçiborlu Meslek Yüksekokulu İklimlendirme ve Soğutma Teknolojisi bölümünden, 21 yılında ise aynı üniversitenin Tesisat öğretmenliği bölümü mezunudur. 213 yılında Enerji Sistemleri Mühendisliğinde yüksek lisansını bitirmiş ve 213 yılından beri Aksaray Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Elektrik ve Enerji bölümünde öğretim görevlisi olarak çalışmaktadır. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Enerji Sistemleri Mühendisliğinde doktora öğrencisidir. Enerji, ekserji, soğutma ve termokimyasal çevrimler ile hidrojen üretimi konularında çalışmaktadır. Reşat SELBAŞ 1963 Isparta doğumludur. Lisans ve yüksek lisansını Akdeniz Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi nde tamamlamıştır. Yüksek lisansında Atık Isı Geri Kazanımı üzerine çalışmıştır. Doktora çalışmasını Süleyman Demirel Üniversitesi nde Akışkan Yataklı Kurutma üzerine yaparak doktor ünvanını almıştır. Daha sonra Süleyman Demirel Üniversitesi, Teknoloji Fakültesi, Enerji Sistemleri Mühendisliği nde doçent ünvanını almıştır. Çalışma konuları; iklimlendirme sistemleri, güneş enerjisi, soğutma sistemleri, güç çevrimleri v.s. dir. Halen Süleyman Demirel Üniversitesi, Teknoloji Fakültesi, Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü nde öğretim üyesi ve Dekan olarak çalışmaktadır. İngilizce ve Almanca bilmektedir. Evli ve bir çocuk babasıdır.

Enerji iş yapabilme kapasitesidir. Kimyacı işi bir süreçten kaynaklanan enerji deyişimi olarak tanımlar.

Enerji iş yapabilme kapasitesidir. Kimyacı işi bir süreçten kaynaklanan enerji deyişimi olarak tanımlar. Kinetik ve Potansiyel Enerji Enerji iş yapabilme kapasitesidir. Kimyacı işi bir süreçten kaynaklanan enerji deyişimi olarak tanımlar. Işıma veya Güneş Enerjisi Isı Enerjisi Kimyasal Enerji Nükleer Enerji

Detaylı

Kişilik, enerjiyi yönetebilme ve verimli kullanabilme kabiliyetinin bir göstergesidir. (A. Midilli)

Kişilik, enerjiyi yönetebilme ve verimli kullanabilme kabiliyetinin bir göstergesidir. (A. Midilli) Kişilik, enerjiyi yönetebilme ve verimli kullanabilme kabiliyetinin bir göstergesidir (A. Midilli) SUMMER COURSE ON EXERGY AND ITS APPLICATIONS June 20-22, 2013, Karabük-Turkey Exergy Analysis of Hydrogen

Detaylı

Entropi tünelinden çıkmanın tek yolu ekserji iksirini içmektir! (A. Midilli)

Entropi tünelinden çıkmanın tek yolu ekserji iksirini içmektir! (A. Midilli) Entropi tünelinden çıkmanın tek yolu ekserji iksirini içmektir! (A. Midilli) Kişilik, enerjiyi yönetebilme ve verimli kullanabilme kabiliyetinin bir göstergesidir (A. Midilli) SUMMER COURSE ON EXERGY AND

Detaylı

Entropi tünelinden çıkmanın tek yolu ekserji iksirini içmektir! (A. Midilli)

Entropi tünelinden çıkmanın tek yolu ekserji iksirini içmektir! (A. Midilli) Entropi tünelinden çıkmanın tek yolu ekserji iksirini içmektir! (A. Midilli) Kişilik, enerjiyi yönetebilme ve verimli kullanabilme kabiliyetinin bir göstergesidir (A. Midilli) SUMMER COURSE ON EXERGY AND

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ. : Mustafa Tolga BALTA

ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ. : Mustafa Tolga BALTA ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ ÖZGEÇMİŞ Adı Soyadı : Mustafa Tolga BALTA Doğum Tarihi (gg/aa/yy) :12/08/1979 Adres : Aksaray University Faculty of Engineering, Department of Mechanical Engineering, 68100

Detaylı

TOPRAK KAYNAKLI BİR ISI POMPASININ FARKLI SOĞUTUCU AKIŞKANLAR İÇİN TERMODİNAMİK ANALİZİ

TOPRAK KAYNAKLI BİR ISI POMPASININ FARKLI SOĞUTUCU AKIŞKANLAR İÇİN TERMODİNAMİK ANALİZİ Isı Bilimi ve Tekniği Dergisi, 34, 1, 27-34, 2014 J. of Thermal Science and Technology 2014 TIBTD Printed in Turkey ISSN 1300-3615 TOPRAK KAYNAKLI BİR ISI POMPASININ FARKLI SOĞUTUCU AKIŞKANLAR İÇİN TERMODİNAMİK

Detaylı

Sıcaklık (Temperature):

Sıcaklık (Temperature): Sıcaklık (Temperature): Sıcaklık tanım olarak bir maddenin yapısındaki molekül veya atomların ortalama kinetik enerjilerinin ölçüm değeridir. Sıcaklık t veya T ile gösterilir. Termometre kullanılarak ölçülür.

Detaylı

BİR DOĞAL GAZ KOMBİNE ÇEVRİM SANTRALİNDE EKSERJİ UYGULAMASI

BİR DOĞAL GAZ KOMBİNE ÇEVRİM SANTRALİNDE EKSERJİ UYGULAMASI BİR DOĞAL GAZ KOMBİNE ÇEVRİM SANTRALİNDE EKSERJİ UYGULAMASI Süha Orçun MERT, Zehra ÖZÇELİK Ege Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Kimya Mühendisliği Bölümü, Bornova İzmir e-posta: orcunmert@mynet.com,

Detaylı

36 SOĞUTUCU AKIŞKANININ SOĞUTMA UYGULAMALARINDA PERFORMANS İNCELEMESİ

36 SOĞUTUCU AKIŞKANININ SOĞUTMA UYGULAMALARINDA PERFORMANS İNCELEMESİ Fatih YILMAZ, Reşat SELBAŞ, Arif Emre ÖZGÜR, M. Tolga BALTA 10 SDU International Journal of Technological Science pp. 10-19 Mechanical Technologies SOLKATERM@SES 36 SOĞUTUCU AKIŞKANININ SOĞUTMA UYGULAMALARINDA

Detaylı

HİDROJEN ÜRETİMİ BUĞRA DOĞUKAN CANPOLAT

HİDROJEN ÜRETİMİ BUĞRA DOĞUKAN CANPOLAT 1 HİDROJEN ÜRETİMİ BUĞRA DOĞUKAN CANPOLAT 16360018 2 HİDROJEN ÜRETİMİ HİDROJEN KAYNAĞI HİDROKARBONLARIN BUHARLA İYİLEŞTİRİMESİ KISMİ OKSİDASYON DOĞAL GAZ İÇİN TERMAL KRAKİNG KÖMÜR GAZLAŞTIRMA BİYOKÜTLE

Detaylı

BİR OTELİN SICAK SU İHTİYACININ SUDAN SUYA ISI POMPASIYLA DESTEKLENMESİ VE SİSTEMİN TERMOEKONOMİK ANALİZİ

BİR OTELİN SICAK SU İHTİYACININ SUDAN SUYA ISI POMPASIYLA DESTEKLENMESİ VE SİSTEMİN TERMOEKONOMİK ANALİZİ BİR OTELİN SICAK SU İHTİYACININ SUDAN SUYA ISI POMPASIYLA DESTEKLENMESİ VE SİSTEMİN TERMOEKONOMİK ANALİZİ Tansel KOYUN Onur KILIÇ Ali GÜLGÜZEL ÖZET Isı pompası temel olarak elektrik enerjisi kullanarak

Detaylı

3.BÖLÜM: TERMODİNAMİĞİN I. YASASI

3.BÖLÜM: TERMODİNAMİĞİN I. YASASI 3.BÖLÜM: TERMODİNAMİĞİN I. YASASI S (k) + O SO + ısı Reaksiyon sonucunda sistemden ortama verilen ısı, sistemin iç enerjisinin bir kısmının ısı enerjisine dönüşmesi sonucunda ortaya çıkmıştır. Enerji sistemden

Detaylı

Abs tract: Key Words: Abdullah YILDIZ Mustafa Ali ERSÖZ

Abs tract: Key Words: Abdullah YILDIZ Mustafa Ali ERSÖZ Abdullah YILDIZ Mustafa Ali ERSÖZ Chevron Tipi Bir Isı Değiştiricinin Termodinamik Analizi Abs tract: The plate heat exchangers are commonly used for process heating and cooling applications in chemical,

Detaylı

Araş. Gör. Makina Mühendisliği Gaziantep Üniversitesi

Araş. Gör. Makina Mühendisliği Gaziantep Üniversitesi Yrd. Doç. Dr. Ceyhun Yılmaz Afyon Kocatepe Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makina Mühendisliği Bölümü Tel: 0506 3162201, 0272 228 14 46 Faks: 0272 228 14 49 Email: ceyhunyilmaz16@gmail.com Öğrenim Durumu

Detaylı

13. Ulusal. Tesisat Mühendisliği Kongresi

13. Ulusal. Tesisat Mühendisliği Kongresi 13. Ulusal Tesisat Mühendisliği Kongresi BİNALARIN PERFORMANSININ DEĞERLENDİRİLMESİNDE EKSERJİ BAZLI BÜTÜNLEŞİK YAKLAŞIMIN KULLANILMASI VE BİNALARDA EKSERJİ YÖNETİM 1 BİNALARIN PERFORMANSININ DEĞERLENDİRİLMESİNDE

Detaylı

Bölüm 8 EKSERJİ: İŞ POTANSİYELİNİN BİR ÖLÇÜSÜ. Bölüm 8: Ekserji: İş Potansiyelinin bir Ölçüsü

Bölüm 8 EKSERJİ: İŞ POTANSİYELİNİN BİR ÖLÇÜSÜ. Bölüm 8: Ekserji: İş Potansiyelinin bir Ölçüsü Bölüm 8 EKSERJİ: İŞ POTANSİYELİNİN BİR ÖLÇÜSÜ 1 Amaçlar Termodinamiğin ikinci yasası ışığında, mühendislik düzeneklerinin verimlerini veya etkinliklerini incelemek. Belirli bir çevrede verilen bir halde

Detaylı

Abs tract: Key Words: Fatih ÜNAL Derya Burcu ÖZKAN

Abs tract: Key Words: Fatih ÜNAL Derya Burcu ÖZKAN 1Fatih Unal:Sablon 24.11.2014 14:46 Page 5 Tunçbilek Termik Santralinin Enerji ve Ekserji Analizi Fatih ÜNAL Derya Burcu ÖZKAN Abs tract: ÖZET Bu çalışmada Türkiye de çalışmakta olan Tunçbilek Termik Santrali,

Detaylı

Abs tract: Key Words: Ebru Mançuhan

Abs tract: Key Words: Ebru Mançuhan ebru mancuhan:sablon 12012011 18:10 Page 35 Yaş Tuğla Kurutulan Bir Tünel Kurutucuda Enerji ve Ekserji Analizi Ebru Mançuhan ÖZET Bu çalışmada, yaş tuğla kurutulan bir tünel kurutucudan alınan ölçüm değerleri

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ. Derece Alan Üniversite Yıl. Teknik Eğitim Fakültesi, Makina Eğitimi. Fen Bilimleri Enstitüsü, Makina Eğitimi A.B.

ÖZGEÇMİŞ. Derece Alan Üniversite Yıl. Teknik Eğitim Fakültesi, Makina Eğitimi. Fen Bilimleri Enstitüsü, Makina Eğitimi A.B. ÖZGEÇMİŞ ADI SOYADI ÜNAVI : VOLKAN : KIRMACI : YRD. DOÇ. DR. UZMANLIK ALANI : Isı transferi, Isıtma, Soğutma, Doğalgaz, Havalandırma ve İklimlendirme sistemleri. ÖĞRENİM DURUMU Derece Alan Üniversite Yıl

Detaylı

MM548 Yakıt Pilleri (Faraday Yasaları)

MM548 Yakıt Pilleri (Faraday Yasaları) Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Makine Mühendisliği Anabilim Dalı MM548 Yakıt Pilleri (Faraday Yasaları) Dr. Muhittin Bilgili 2.3 Birimler, Sabitler ve Temel Kanunlar Elektriksel Yük, q [C],

Detaylı

Journal of Engineering and Natural Sciences Mühendislik ve Fen Bilimleri Dergisi PERFORMANCE ANALYSIS OF SINGLE FLASH GEOTHERMAL POWER PLANTS

Journal of Engineering and Natural Sciences Mühendislik ve Fen Bilimleri Dergisi PERFORMANCE ANALYSIS OF SINGLE FLASH GEOTHERMAL POWER PLANTS Journal of Engineering and Natural Sciences Mühendislik ve Fen Bilimleri Dergisi Sigma 2005/2 PERFORMANCE ANALYSIS OF SINGLE FLASH GEOTHERMAL POWER PLANTS Ahmet DAĞDAŞ* Yıldız Teknik Üniversitesi,Makina

Detaylı

2. YARIYIL / SEMESTER 2

2. YARIYIL / SEMESTER 2 T.C. NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK VE MİMARLIK FAKÜLTESİ, ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ, 2018-2019 AKADEMİK YILI ÖĞRETİM PLANI T.C. NECMETTIN ERBAKAN UNIVERSITY ENGINEERING AND ARCHITECTURE

Detaylı

E = U + KE + KP = (kj) U = iç enerji, KE = kinetik enerji, KP = potansiyel enerji, m = kütle, V = hız, g = yerçekimi ivmesi, z = yükseklik

E = U + KE + KP = (kj) U = iç enerji, KE = kinetik enerji, KP = potansiyel enerji, m = kütle, V = hız, g = yerçekimi ivmesi, z = yükseklik Enerji (Energy) Enerji, iş yapabilme kabiliyetidir. Bir sistemin enerjisi, o sistemin yapabileceği azami iştir. İş, bir cisme, bir kuvvetin tesiri ile yol aldırma, yerini değiştirme şeklinde tarif edilir.

Detaylı

7. Bölüm: Termokimya

7. Bölüm: Termokimya 7. Bölüm: Termokimya Termokimya: Fiziksel ve kimyasal değişimler sürecindeki enerji (ısı ve iş) değişimlerini inceler. sistem + çevre evren Enerji: İş yapabilme kapasitesi. İş(w): Bir kuvvetin bir cismi

Detaylı

TÜPRAŞ HAM PETROL ÜNİTESİNDE ENERJİ ve EKSERJİ ANALİZİ

TÜPRAŞ HAM PETROL ÜNİTESİNDE ENERJİ ve EKSERJİ ANALİZİ TÜPRAŞ HAM PETROL ÜNİTESİNDE ENERJİ ve EKSERJİ ANALİZİ Başak BARUTÇU, Nüket YAPII, Zehra ÖZÇELİK Ege Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Kimya Mühendisliği Bölümü, Bornova İzmir e-posta: zozcelik@bornova.ege.edu.tr

Detaylı

JEOTERMAL ESASLI HİDROJEN ÜRETİM SİSTEMLERİNİN EKSERJİ VE EKSERGOEKONOMİK ANALİZİ

JEOTERMAL ESASLI HİDROJEN ÜRETİM SİSTEMLERİNİN EKSERJİ VE EKSERGOEKONOMİK ANALİZİ iii EGE ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ (DOKTORA TEZİ) JEOTERMAL ESASLI HİDROJEN ÜRETİM SİSTEMLERİNİN EKSERJİ VE EKSERGOEKONOMİK ANALİZİ Mustafa Tolga BALTA Tez Danışmanı : Prof.Dr. Arif HEPBAŞLI

Detaylı

Termodinamik II (ENE 204) Ders Detayları

Termodinamik II (ENE 204) Ders Detayları Termodinamik II (ENE 204) Ders Detayları Ders Adı Ders Dönemi Ders Uygulama Kodu Saati Saati Laboratuar Kredi AKTS Saati Termodinamik II ENE 204 Bahar 3 0 0 3 5 Ön Koşul Ders(ler)i ENE 203 veya CEAC203

Detaylı

Bölüm 7 ENTROPİ. Bölüm 7: Entropi

Bölüm 7 ENTROPİ. Bölüm 7: Entropi Bölüm 7 ENTROPİ 1 Amaçlar Termodinamiğin ikinci kanununu hal değişimlerine uygulamak. İkinci yasa verimini ölçmek için entropi olarak adlandırılan özelliği tanımlamak. Entropinin artış ilkesinin ne olduğunu

Detaylı

Yarı Hermetik Pistonlu Kompresörün Soğutma Performansının Farklı Soğutucu Akışkanlar İle Ekserji Analizi

Yarı Hermetik Pistonlu Kompresörün Soğutma Performansının Farklı Soğutucu Akışkanlar İle Ekserji Analizi Yarı Hermetik Pistonlu Kompresörün Soğutma Performansının Farklı Soğutucu Akışkanlar İle Ekserji Analizi Çağrı ÇAKMAK 1, M Emin AÇIKKALP 2, M Ziya SÖĞÜT 3 4 1 Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi, 2 Eskişehir

Detaylı

NOT: Toplam 5 soru çözünüz, sınav süresi 90 dakikadır. SORULAR VE ÇÖZÜMLER

NOT: Toplam 5 soru çözünüz, sınav süresi 90 dakikadır. SORULAR VE ÇÖZÜMLER Adı- Soyadı: Fakülte No : Gıda Mühendisliği Bölümü, 2015/2016 Öğretim Yılı, Güz Yarıyılı 00391-Termodinamik Dersi, Dönem Sonu Sınavı Soru ve Çözümleri 07.01.2016 Soru (puan) 1 (20) 2 (20) 3 (20) 4 (20)

Detaylı

BÖLÜM 19 KİMYASAL TERMODİNAMİK ENTROPİ VE SERBEST ENERJİ Öğrenme Hedefleri ve Anahtar Kavramlar: Kendiliğinden, tersinir, tersinmez ve izotermal

BÖLÜM 19 KİMYASAL TERMODİNAMİK ENTROPİ VE SERBEST ENERJİ Öğrenme Hedefleri ve Anahtar Kavramlar: Kendiliğinden, tersinir, tersinmez ve izotermal BÖLÜM 19 KİMYASAL TERMODİNAMİK ENTROPİ VE SERBEST ENERJİ Öğrenme Hedefleri ve Anahtar Kavramlar: Kendiliğinden, tersinir, tersinmez ve izotermal tepkime kavramlarının anlaşılması Termodinamiğin II. yasasının

Detaylı

YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ

YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ Rev: 17.09.2014 YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ Makine Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Termodinamik ve Isı Tekniği Anabilim Dalı Termodinamik Genel Laboratuvar Föyü Güz Dönemi Öğrencinin Adı Soyadı : No

Detaylı

ΔH bir sistem ile çevresi arasındaki ısı transferiyle alakalı. Bir reaksiyonun ΔH ını hesaplayabiliyoruz. Hess yasası,

ΔH bir sistem ile çevresi arasındaki ısı transferiyle alakalı. Bir reaksiyonun ΔH ını hesaplayabiliyoruz. Hess yasası, TERMOKİMYA Termodinamiğin 1. kuralı, iç enerjinin (U) nasıl değiştiğiyle alakalı U U çevre U evren ΔU değişimleri ΔH ile alakalı U PV H ΔH bir ile çevresi arasındaki ısı transferiyle alakalı (@ sabit P)

Detaylı

Bir Hastanede Ameliyathane Klima Santrali Isıtma Hattının Ekserji Analizi

Bir Hastanede Ameliyathane Klima Santrali Isıtma Hattının Ekserji Analizi Makine Teknolojileri Elektronik Dergisi Cilt: 12, No: 4, 2015 (103-114) Electronic Journal of Machine Technologies Vol: 12, No: 4, 2015 (103-114) TEKNOLOJĠK ARAġTIRMALAR www.teknolojikarastirmalar.com

Detaylı

1. HAFTA Giriş ve Temel Kavramlar

1. HAFTA Giriş ve Temel Kavramlar 1. HAFTA Giriş ve Temel Kavramlar TERMODİNAMİK VE ISI TRANSFERİ Isı: Sıcaklık farkının bir sonucu olarak bir sistemden diğerine transfer edilebilen bir enerji türüdür. Termodinamik: Bir sistem bir denge

Detaylı

ENTROPİ. Clasius eşitsizliği. Entropinin Tanımı

ENTROPİ. Clasius eşitsizliği. Entropinin Tanımı Bölüm 7 ENTROPİ ENTROPİ Clasius eşitsizliği Entropinin Tanımı Sistem Clausius eşitsizliğinin geliştirilmesinde hesaba katılır. Clausius eşitsizliğindeki eşit olma durumu tümden veya içten tersinir çevrimler

Detaylı

OREN303 ENERJİ YÖNETİMİ KERESTE KURUTMADA ENERJİ ANALİZİ/SÜREÇ YÖNETİMİ

OREN303 ENERJİ YÖNETİMİ KERESTE KURUTMADA ENERJİ ANALİZİ/SÜREÇ YÖNETİMİ OREN303 ENERJİ YÖNETİMİ KERESTE KURUTMADA ENERJİ ANALİZİ/SÜREÇ YÖNETİMİ Enerji analizi termodinamiğin birinci kanununu, ekserji analizi ise termodinamiğin ikinci kanununu kullanarak enerjinin maksimum

Detaylı

ENERJİ DENKLİKLERİ 1

ENERJİ DENKLİKLERİ 1 ENERJİ DENKLİKLERİ 1 Enerji ilk kez Newton tarafından ortaya konmuştur. Newton, kinetik ve potansiyel enerjileri tanımlamıştır. 2 Enerji; Potansiyel, Kinetik, Kimyasal, Mekaniki, Elektrik enerjisi gibi

Detaylı

EJEKTÖRLÜ TRANSKRĠTĠK CO 2 SOĞUTMA SĠSTEMĠNĠN ENERJĠ VE EKSERJĠ ANALĠZĠ

EJEKTÖRLÜ TRANSKRĠTĠK CO 2 SOĞUTMA SĠSTEMĠNĠN ENERJĠ VE EKSERJĠ ANALĠZĠ EJEKTÖRLÜ TRANSKRĠTĠK CO 2 SOĞUTMA SĠSTEMĠNĠN ENERJĠ VE EKSERJĠ ANALĠZĠ Çağrı KUTLU*, ġaban ÜNAL**, Ertuğrul CĠHAN***, M. Tahir ERDĠNÇ**** *Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Makine

Detaylı

SORULAR VE ÇÖZÜMLER. Adı- Soyadı : Fakülte No :

SORULAR VE ÇÖZÜMLER. Adı- Soyadı : Fakülte No : Adı- Soyadı : Fakülte No : Gıda Mühendisliği Bölümü, 2014/2015 Öğretim Yılı, Güz Yarıyılı 00391-Termodinamik Dersi, Dönem Sonu Sınavı Soru ve Çözümleri 06.01.2015 Soru (puan) 1 (15) 2 (15) 3 (15) 4 (20)

Detaylı

Bölüm 6 TERMODİNAMİĞİN İKİNCİ YASASI

Bölüm 6 TERMODİNAMİĞİN İKİNCİ YASASI Bölüm 6 TERMODİNAMİĞİN İKİNCİ YASASI İKİNCİ YASANIN ESAS KULLANIMI 1. İkinci yasa hal değişimlerinin yönünü açıklayabilir. 2. İkinci yasa aynı zamanda enerjinin niceliği kadar niteliğinin de olduğunu öne

Detaylı

R1234YF SOĞUTUCU AKIŞKANININ FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ İÇİN BASİT EŞİTLİKLER ÖZET ABSTRACT

R1234YF SOĞUTUCU AKIŞKANININ FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ İÇİN BASİT EŞİTLİKLER ÖZET ABSTRACT 2. Ulusal İklimlendirme Soğutma Eğitimi Sempozyumu ve Sergisi 23-25 Ekim 2014 Balıkesir R1234YF SOĞUTUCU AKIŞKANININ FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ İÇİN BASİT EŞİTLİKLER Çağrı KUTLU 1, Mehmet Tahir ERDİNÇ 1 ve Şaban

Detaylı

Katlı oranlar kanunu. 2H 2 + O 2 H 2 O Sabit Oran ( 4 g 32 g 36 g. 2 g 16 g 18 g. 1 g 8 g 9 g. 8 g 64 g 72 g. N 2 + 3H 2 2NH 3 Sabit Oran (

Katlı oranlar kanunu. 2H 2 + O 2 H 2 O Sabit Oran ( 4 g 32 g 36 g. 2 g 16 g 18 g. 1 g 8 g 9 g. 8 g 64 g 72 g. N 2 + 3H 2 2NH 3 Sabit Oran ( Sabit oranlar kanunu Bir bileşiği oluşturan elementlerin kütleleri arasında sabit bir oran vardır. Bu sabit oranın varlığı ilk defa 799 tarihinde Praust tarafından bulunmuş ve sabit oranlar kanunu şeklinde

Detaylı

Konular: I. Değerlik bağı teorisi ve melezleģme (Ders #15 den devam) Karmaşık moleküllerde melezleşme tayini

Konular: I. Değerlik bağı teorisi ve melezleģme (Ders #15 den devam) Karmaşık moleküllerde melezleşme tayini 5.111 Ders Özeti #16 Bugün için okuma: Bölümler 6.13, 6.15, 6.16, 6.17, 6.18, ve 6.20 (3. Baskıda Bölümler 6.14, 6.16, 6.17, 6.18, 6.19 ve 6.21) Kimyasal Değişim Entalpisi. Ders #17 için okuma: Bölüm 7.1

Detaylı

HHO HÜCRESİNİN PERFORMANSININ DENEYSEL OLARAK İNCELENMESİ. Konya, Türkiye,

HHO HÜCRESİNİN PERFORMANSININ DENEYSEL OLARAK İNCELENMESİ. Konya, Türkiye, HHO HÜCRESİNİN PERFORMANSININ DENEYSEL OLARAK İNCELENMESİ Kevser DİNCER 1, Rıdvan ONGUN 1, Oktay DEDE 1 1 Selçuk Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Makine Mühendisliği Bölümü, Selçuklu, Konya, Türkiye,

Detaylı

HR. Ü. Müh. Fak. Makina Mühendisliği Bölümü Termodinamik II Final Sınavı (22/05/2017) Adı ve Soyadı: No: İmza:

HR. Ü. Müh. Fak. Makina Mühendisliği Bölümü Termodinamik II Final Sınavı (22/05/2017) Adı ve Soyadı: No: İmza: HR. Ü. Müh. Fak. Makina Mühendisliği Bölümü Termodinamik II Final Sınavı (/05/07) Adı ve Soyadı: No: İmza: Alınan Puanlar:.. 3. 4. 5. Sınav sonucu. Süre: 00 dak. Not: Verilmediği düşünülen değerler için

Detaylı

TermoKimya (Thermochemistry)

TermoKimya (Thermochemistry) TermoKimya (Thermochemistry) Kimyasal tepkimeler sonucu oluşan ısı değişimlerini inceleyen çalışma alanı. ENERJİ Kinetik enerji, Potansiyel enerji Enerji:İş yapabilme kapasitesidir. Kinetik enerji:hareket

Detaylı

NOT: Toplam 5 soru çözünüz, sınav süresi 90 dakikadır. SORULAR VE ÇÖZÜMLER

NOT: Toplam 5 soru çözünüz, sınav süresi 90 dakikadır. SORULAR VE ÇÖZÜMLER Adı- Soyadı: Fakülte No : Gıda Mühendisliği Bölümü, 2015/2016 Öğretim Yılı, Güz Yarıyılı 00391-Termodinamik Dersi, Bütünleme Sınavı Soru ve Çözümleri 20.01.2016 Soru (puan) 1 (20) 2 (20) 3 (20) 4 (20)

Detaylı

Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi

Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi, 4 (2016) 686-696 Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi Derleme Makalesi Organik Rankine Çevrimi Prensibi ile Düşük Sıcaklıktaki Kaynaklardan Elektrik

Detaylı

PROSES TASARIMINA GİRİŞ [1-4]

PROSES TASARIMINA GİRİŞ [1-4] PROSES TASARIMINA GİRİŞ [1-4] KAYNAKLAR 1. J.M. Coulson, J.F. Richardson ve R.K. Sinnot, 1983. Chemical Engineering V: 6, Design, 1st Ed., Pergamon, Oxford. 2. M.S. Peters ve K.D. Timmerhaus, 1985. Plant

Detaylı

Gerçek ve ideal çevrimler, Carnot çevrimi, hava standardı kabulleri, pistonlu motolar

Gerçek ve ideal çevrimler, Carnot çevrimi, hava standardı kabulleri, pistonlu motolar Gerçek ve ideal çevrimler, Carnot çevrimi, hava standardı kabulleri, pistonlu motolar 9-16. Kapalı bir sistemde gerçekleşen ideal hava çevirimi aşağıda belirtilen dört hal değişiminden oluşmaktadır. Oda

Detaylı

Bölüm 5 KONTROL HACİMLERİ İÇİN KÜTLE VE ENERJİ ÇÖZÜMLEMESİ

Bölüm 5 KONTROL HACİMLERİ İÇİN KÜTLE VE ENERJİ ÇÖZÜMLEMESİ Bölüm 5 KONTROL HACİMLERİ İÇİN KÜTLE VE ENERJİ ÇÖZÜMLEMESİ Kütlenin korunumu: Kütle de enerji gibi korunum yasalarına uyar; başka bir deyişle, var veya yok edilemez. Kapalı sistemlerde: Sistemin kütlesi

Detaylı

T.C. GAZİ ÜNİVERSİTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ AKIŞKANLAR LABORATUVARI BUHAR TÜRBİNİ DENEYİ FÖYÜ

T.C. GAZİ ÜNİVERSİTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ AKIŞKANLAR LABORATUVARI BUHAR TÜRBİNİ DENEYİ FÖYÜ T.C. GAZİ ÜNİVERSİTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ AKIŞKANLAR LABORATUVARI BUHAR TÜRBİNİ DENEYİ FÖYÜ 1. GENEL BİLGİLER Buhar türbini, genel olarak yatay ekseni etrafında dönebilen bir rotor,

Detaylı

BUHAR SIKIŞTIRMALI SOĞUTMA ÇEVRİMİNDE R410A VE R32 SOĞUTUCU AKIŞKANLARININ TERMODİNAMİK ANALİZİ

BUHAR SIKIŞTIRMALI SOĞUTMA ÇEVRİMİNDE R410A VE R32 SOĞUTUCU AKIŞKANLARININ TERMODİNAMİK ANALİZİ 50 SDU International Technologic Science pp. 50-60 Mechanical Technologies BUHAR SIKIŞTIRMALI SOĞUTMA ÇEVRİMİNDE R410A VE R32 SOĞUTUCU AKIŞKANLARININ TERMODİNAMİK ANALİZİ Reşat SELBAŞ, Fatih YILMAZ Özet

Detaylı

BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAK 402 MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ LABORATUVARI DENEY - 5 PSİKROMETRİK İŞLEMLERDE ENERJİ VE KÜTLE DENGESİ

BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAK 402 MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ LABORATUVARI DENEY - 5 PSİKROMETRİK İŞLEMLERDE ENERJİ VE KÜTLE DENGESİ BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAK 402 MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ LABORATUVARI DENEY - 5 PSİKROMETRİK İŞLEMLERDE ENERJİ VE KÜTLE DENGESİ BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAK 402

Detaylı

ALTERNATİF ENERJİ KAYNAKLARI

ALTERNATİF ENERJİ KAYNAKLARI ALTERNATİF ENERJİ KAYNAKLARI KONULAR 1-Güneş Enerjisi i 2-Rüzgar Enerjisi 4-Jeotermal Enerji 3-Hidrolik Enerji 4-Biyokütle Enerjisi 5-Biyogaz Enerjisi 6-Biyodizel Enerjisi 7-Deniz Kökenli Enerji 8-Hidrojen

Detaylı

TERMODİNAMİĞİN TEMEL EŞİTLİKLERİ

TERMODİNAMİĞİN TEMEL EŞİTLİKLERİ Serbest İç Enerji (Helmholtz Enerjisi) Ve Serbest Entalpi (Gibbs Enerjisi) Fonksiyonları İç enerji ve entalpi fonksiyonları yalnızca termodinamiğin birinci yasasından tanımlanır. Entropi fonksiyonu yalnızca

Detaylı

Makale. ile ihtiyacın eşitlendiği kapasite modülasyon yöntemleri ile ilgili çeşitli çalışmalar gerçekleştirilmiştir

Makale. ile ihtiyacın eşitlendiği kapasite modülasyon yöntemleri ile ilgili çeşitli çalışmalar gerçekleştirilmiştir Makale ile ihtiyacın eşitlendiği kapasite modülasyon yöntemleri ile ilgili çeşitli çalışmalar gerçekleştirilmiştir (Qureshi ve ark., 1996; Nasution ve ark., 2006; Aprea ve ark., 2006). Bu çalışmada, boru

Detaylı

.ULUSAL TESİSAT MÜHENDİSLİĞİ İĞİ KONGRESİ VE SERGİSİ

.ULUSAL TESİSAT MÜHENDİSLİĞİ İĞİ KONGRESİ VE SERGİSİ tmmob makina mühendisleri odası.ulusal TESİSAT MÜHENDİSLİĞİ İĞİ KONGRESİ VE SERGİSİ BİLDİRİLER İİ KİTABI II. CİLT İZMİR mmo vavın no : 203/2 KASIM 1997 tmmob makina mühendisleri odası Sümer Sk. No: 36/1-A

Detaylı

MERKEZİ ÇAMAŞIR YIKAMA ÜNİTELERİNDE ATIK ISI GERİ KAZANIMI

MERKEZİ ÇAMAŞIR YIKAMA ÜNİTELERİNDE ATIK ISI GERİ KAZANIMI MERKEZİ ÇAMAŞIR YIKAMA ÜNİTELERİNDE ATIK ISI GERİ KAZANIMI Ahmet ÖZSOY İsmail İlke KÖSE ÖZET Enerji fiyatlarındaki yükselme, enerjinin daha verimli kullanılması gerektiğini giderek öne çıkarmaktadır. Bununla

Detaylı

Kimya ve Enerji. 1. Sistem ve Çevre. 2. Isı, Mekanik İş ve İç Enerji. YKS Fasikülleri. Yakup Demir. a. Sistemlerin

Kimya ve Enerji. 1. Sistem ve Çevre. 2. Isı, Mekanik İş ve İç Enerji. YKS Fasikülleri. Yakup Demir. a. Sistemlerin Bu notlara Youtube dan Kimya Elbistan kanalında ilgili videolarının açıklamalar kısmında ki linkten ücretsiz bir şekilde ulaşabilirsiniz. Fiziksel ve kimyasal değişimlerde meydana gelen ısı değişimini

Detaylı

Hidrojen Depolama Yöntemleri

Hidrojen Depolama Yöntemleri Gazi Üniversitesi Makina Mühendisliği Bölümü Maltepe-Ankara Hidrojen Depolama Yöntemleri Y.Doç.Dr.Muhittin BİLGİLİ İçerik Enerji taşıyıcısı olarak H 2 ve uygulamaları, Hidrojen depolama metodları, Sıkıştırılmış

Detaylı

!" #$%&'! ( ')! *+*,(* *' *, -*.*. /0 1, -*.*

! #$%&'! ( ')! *+*,(* *' *, -*.*. /0 1, -*.* 2. BÖLÜM SAF MADDELERİN ERMODİNAMİK ÖZELLİKLERİ Saf madde Saf madde, her noktasında aynı e değişmeyen bir kimyasal bileşime sahip olan maddeye denir. Saf maddenin sadece bir tek kimyasal element eya bileşimden

Detaylı

AKDENİZ BÖLGESİ İÇİN ISITMA VE SOĞUTMA DERECE- SAAT DEĞERLERİNİN ANALİZİ

AKDENİZ BÖLGESİ İÇİN ISITMA VE SOĞUTMA DERECE- SAAT DEĞERLERİNİN ANALİZİ AKDENİZ BÖLGESİ İÇİN ISITMA VE SOĞUTMA DERECE- SAAT DEĞERLERİNİN ANALİZİ Hüsamettin BULUT Orhan BÜYÜKALACA Tuncay YILMAZ ÖZET Binalarda ısıtma ve soğutma için enerji ihtiyacını tahmin etmek amacıyla kullanılan

Detaylı

Bir Kâğıt Fabrikasındaki Kojenerasyon Tesisinin Enerji Ve Ekserji Analizi. Energy and Exergy Analyses of Co-Generation Plant at a Paper Factory

Bir Kâğıt Fabrikasındaki Kojenerasyon Tesisinin Enerji Ve Ekserji Analizi. Energy and Exergy Analyses of Co-Generation Plant at a Paper Factory KSU Mühendislik Bilimleri Dergisi, 19(2), 2016 58 KSU. Journal of Engineering Sciences, 19(2), 2016 Bir Kâğıt Fabrikasındaki Kojenerasyon Tesisinin Enerji Ve Ekserji Analizi Ahmet KAYA *, M. Mustafa DUYMAZ,

Detaylı

İKLİMLENDİRME DENEYİ FÖYÜ

İKLİMLENDİRME DENEYİ FÖYÜ İKLİMLENDİRME DENEYİ FÖYÜ Deneyin Amacı İklimlendirme tesisatının çalıştınlması ve çeşitli kısımlarının görevlerinin öğrenilmesi, Deney sırasında ölçülen büyüklükler yardımıyla Psikrometrik Diyagramı kullanarak,

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ. 1. Adı Soyadı : Mehmet DEMĠRALP. 2. Doğum Tarihi : 02/01/1966. 3. Unvanı : Yrd. Doç. Dr. 4. Öğrenim Durumu :

ÖZGEÇMİŞ. 1. Adı Soyadı : Mehmet DEMĠRALP. 2. Doğum Tarihi : 02/01/1966. 3. Unvanı : Yrd. Doç. Dr. 4. Öğrenim Durumu : ÖZGEÇMİŞ 1. Adı Soyadı : Mehmet DEMĠRALP 2. Doğum Tarihi : 02/01/1966 3. Unvanı : Yrd. Doç. Dr. 4. Öğrenim Durumu : Derece Üniversite Alanı Yılı Lisans Gazi Üniversitesi Makine Eğ. Otomotiv AD 1989 Yüksek

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ. Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü 80000 Osmaniye/Türkiye Telefon : 03288251818/3688 Faks : 03288251866

ÖZGEÇMİŞ. Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü 80000 Osmaniye/Türkiye Telefon : 03288251818/3688 Faks : 03288251866 Doç. Dr. ÖNDER KAŞKA Doğum Yılı: 1975 Yazışma Adresi : ÖZGEÇMİŞ Makine Mühendisliği Bölümü 80000 Osmaniye/ Telefon : 03288251818/3688 Faks : 03288251866 e-posta : EĞİTİM BİLGİLERİ onderkaska@osmaniye.edu.tr

Detaylı

Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi Pamukkale University Journal of Engineering Sciences

Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi Pamukkale University Journal of Engineering Sciences Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi Pamukkale University Journal of Engineering Sciences Güneş enerjisi destekli çok fonksiyonlu trijenerasyon sisteminin termodinamik analizi Thermodynamic

Detaylı

hesaplama (Ders #16 dan devam) II. İstemli değişim ve serbest enerji III. Entropi IV. Oluşum serbest enerjisi

hesaplama (Ders #16 dan devam) II. İstemli değişim ve serbest enerji III. Entropi IV. Oluşum serbest enerjisi 5.111 Ders Özeti #17 Bugün için okuma: Bölüm 7.1 İstemli değişme, Bölümler 7.2 ve 7.8 -Entropi, Bölümler 7.12, 7.13, ve 7.15 Serbest Enerji. Ders #18 için okuma: Bölüm 7.16 Biyolojik Sistemlerde Serbest-Enerji

Detaylı

ÖLÇME, DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

ÖLÇME, DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ AY EKİM 06-07 EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI. SINIF VE MEZUN GRUP KİMYA HAFTA DERS SAATİ. Kimya nedir?. Kimya ne işe yarar?. Kimyanın sembolik dili Element-sembol Bileşik-formül. Güvenliğimiz ve Kimya KONU ADI

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ. Derece Bölüm/Program Üniversite Yıl Lisans Tarım Makinaları Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi 2001

ÖZGEÇMİŞ. Derece Bölüm/Program Üniversite Yıl Lisans Tarım Makinaları Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi 2001 ÖZGEÇMİŞ Adı Soyadı: Ömer EREN Kimlik No: 21632450148 Doğum Yeri ve Tarihi: Çatalağzı/ZONGULDAK - 31.05.1977 Öğrenim Durumu: Doktora Çalışma Konuları: Tarımda Enerji Kullanımı, Enerji ve Çevre, Yaşam Döngüsü

Detaylı

MM548 Yakıt Pillerinin Prensibi ve Uygulaması. Yrd.Doç.Dr. Muhittin Bilgili

MM548 Yakıt Pillerinin Prensibi ve Uygulaması. Yrd.Doç.Dr. Muhittin Bilgili MM548 Yakıt Pillerinin Prensibi ve Uygulaması Yrd.Doç.Dr. Muhittin Bilgili MM548 Ders içeriği 1) Yakıt pillerine giriş 2) Yakıt pillerinin çalışma prensibi: - Elektro-Kimyasal Prosesler ve Elektrik Üretimi

Detaylı

Şekilde görüldüğü gibi Gerilim/akım yoğunluğu karakteristik eğrisi dört nedenden dolayi meydana gelir.

Şekilde görüldüğü gibi Gerilim/akım yoğunluğu karakteristik eğrisi dört nedenden dolayi meydana gelir. Bir fuel cell in teorik açık devre gerilimi: Formülüne göre 100 oc altinda yaklaşık 1.2 V dur. Fakat gerçekte bu değere hiçbir zaman ulaşılamaz. Şekil 3.1 de normal hava basıncında ve yaklaşık 70 oc da

Detaylı

SEMİH AKBAŞ

SEMİH AKBAŞ SEMİH AKBAŞ 16360002 1 KONU BAŞLIKLARI GÜVENİLİR YAKIT HİDROJEN HİDROJEN SİSTEM SEÇİMİ 2 Dünyadaki petrol rezervlerinin aşırı kullanımı sonucu azalması ve buna bağlı olarak fiyatının artması, ayrıca çevreye

Detaylı

GEMĐLERDE KULLANILAN VAKUM EVAPORATÖRLERĐNDE OPTĐMUM ISI TRANSFER ALANININ BELĐRLENMESĐ

GEMĐLERDE KULLANILAN VAKUM EVAPORATÖRLERĐNDE OPTĐMUM ISI TRANSFER ALANININ BELĐRLENMESĐ GEMĐLERDE KULLANILAN VAKUM EVAPORATÖRLERĐNDE OPTĐMUM ISI TRANSFER ALANININ BELĐRLENMESĐ Recep ÖZTÜRK ÖZET Gemilerde kullanma suyunun limanlardan temini yerine, bir vakum evaporatörü ile deniz suyundan

Detaylı

Jeotermal Enerjili Çift Etkili Lityum Bromür - Su Akışkanlı Absorpsiyonlu Soğutma Sisteminin Ekserji Analizi

Jeotermal Enerjili Çift Etkili Lityum Bromür - Su Akışkanlı Absorpsiyonlu Soğutma Sisteminin Ekserji Analizi 3Cafer Solum:Sablon 10.06.2015 14:36 Page 27 Jeotermal Enerjili Çift Etkili Lityum Bromür - Su Akışkanlı Absorpsiyonlu Soğutma Sisteminin Ekserji Analizi Cafer SOLUM Hasan HEPERKAN ÖZET Bu çalışmada, jeotermal

Detaylı

İDEAL GAZ KARIŞIMLARI

İDEAL GAZ KARIŞIMLARI İdeal Gaz Karışımları İdeal gaz karışımları saf ideal gazlar gibi davranırlar. Saf gazlardan n 1, n 2,, n i, mol alınarak hazırlanan bir karışımın toplam basıncı p, toplam hacmi v ve sıcaklığı T olsun.

Detaylı

MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ/MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ EĞİTİM PLANI Saat/Hafta

MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ/MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ EĞİTİM PLANI Saat/Hafta Ders Kodu MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ/MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ 2016-2017 EĞİTİM PLANI Dersin Adı Kuramsal Uygulama Saat/Hafta Pratik/ Laboratuvar Yıl 1 / Yarıyıl 1 507001012006 Türk Dili I 2 0 0 2 2 2 Zorunlu 507001022006

Detaylı

NOT: Toplam 5 soru çözünüz, sınav süresi 90 dakikadır. SORULAR VE ÇÖZÜMLER

NOT: Toplam 5 soru çözünüz, sınav süresi 90 dakikadır. SORULAR VE ÇÖZÜMLER Adı- Soyadı : Fakülte No : Gıda Mühendisliği Bölümü, 2014/2015 Öğretim Yılı, Güz Yarıyılı 00391-Termodinamik Dersi, Bütünleme Sınavı Soru ve Çözümleri 23.01.2015 Soru (puan) 1 (20) 2 (20) 3 (20) 4 (20)

Detaylı

Düşük küresel ısınma potansiyeline sahip hfo-1234ze akışkanın termodinamik analizi

Düşük küresel ısınma potansiyeline sahip hfo-1234ze akışkanın termodinamik analizi 38 Düşük küresel ısınma potansiyeline sahip hfo-123ze akışkanın termodinamik analizi Fatih YILMAZ 1, Cemal TOSUN 2 1 Aksaray Üniversitesi teknik bilimler MYO 2 Yüzüncü yıl Üniversitesi Erciş MYO Anahtar

Detaylı

Doç. Dr. Emin Açıkkalp Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi

Doç. Dr. Emin Açıkkalp Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Doç. Dr. Emin Açıkkalp Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi PV/T teknolojisi Brezilya Florianopolis hava limanının görüntüsü. Bu hava limanının elektrik ihtiyacı binaya entegre PV/T panelleriyle karşılanmaktadır

Detaylı

MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ/MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ EĞİTİM PLANI Saat/Hafta

MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ/MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ EĞİTİM PLANI Saat/Hafta MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ/MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ 2017-2018 EĞİTİM PLANI Ders Kodu Dersin Adı Kuramsal Uygulama Saat/Hafta Pratik/ Laboratuvar Yıl 1 / Yarıyıl 1 507001012006 Türk Dili I 2 0 0 2 2 2 Zorunlu 507001022006

Detaylı

Hazırlık Sınıfı. 1.Sınıf / Güz Dönemi

Hazırlık Sınıfı. 1.Sınıf / Güz Dönemi SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ DERS PLANI (BİRİNCİ VE İKİNCİ ÖĞRETİM) 2012 %25 V2 DERS PLANI (2013-2014 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILINDAN İTİBAREN) Hazırlık Sınıfı

Detaylı

T.C. GAZİ ÜNİVERSİTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ AKIŞKANLAR LABORATUVARI BUHAR TÜRBİNİ DENEYİ FÖYÜ

T.C. GAZİ ÜNİVERSİTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ AKIŞKANLAR LABORATUVARI BUHAR TÜRBİNİ DENEYİ FÖYÜ T.C. GAZİ ÜNİVERSİTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ AKIŞKANLAR LABORATUVARI BUHAR TÜRBİNİ DENEYİ FÖYÜ 1. GENEL BİLGİLER Buhar türbini, genel olarak yatay ekseni etrafında dönebilen bir rotor,

Detaylı

Bölüm 7 ENTROPİ. Bölüm 7: Entropi

Bölüm 7 ENTROPİ. Bölüm 7: Entropi Bölüm 7 ENTROPİ 1 Amaçlar Termodinamiğin ikinci kanununu hal değişimlerine uygulamak. İkinci yasa verimini ölçmek için entropi olarak adlandırılan özelliği tanımlamak. Entropinin artış ilkesinin ne olduğunu

Detaylı

Bölüm 8 EKSERJİ: İŞ POTANSİYELİNİN BİR ÖLÇÜSÜ. Bölüm 8: Ekserji: İş Potansiyelinin bir Ölçüsü

Bölüm 8 EKSERJİ: İŞ POTANSİYELİNİN BİR ÖLÇÜSÜ. Bölüm 8: Ekserji: İş Potansiyelinin bir Ölçüsü Bölüm 8 EKSERJİ: İŞ POTANSİYELİNİN BİR ÖLÇÜSÜ 1 Amaçlar Termodinamiğin ikinci yasası ışığında, mühendislik düzeneklerinin verimlerini veya etkinliklerini incelemek. Belirli bir çevrede verilen bir halde

Detaylı

KOJENERASYON SİSTEMLERİNİN TERMODİNAMİK ANALİZİ

KOJENERASYON SİSTEMLERİNİN TERMODİNAMİK ANALİZİ 743 KOJENERASYON SİSTEMLERİNİN TERMODİNAMİK ANALİZİ Bayram KILIÇ Arzu ŞENCAN ŞAHİN Reşat SELBAŞ Hasan Hüseyin EZEN ÖZET Günümüz teknolojisinin gelişmesinin bir sonucu olarak enerji gereksinimi de büyümektedir.

Detaylı

3. TERMODİNAMİK KANUNLAR. (Ref. e_makaleleri) Termodinamiğin Birinci Kanunu ÖRNEK

3. TERMODİNAMİK KANUNLAR. (Ref. e_makaleleri) Termodinamiğin Birinci Kanunu ÖRNEK 1 3. TERMODİNAMİK KANUNLAR (Ref. e_makaleleri) Termodinamiğin Birinci Kanunu Termodinamiğin Birinci Kanununa göre, enerji yoktan var edilemez ve varolan enerji yok olmaz, ancak şekil değiştirebilir. Kanun

Detaylı

NOHUT SAMANI HIZLI PİROLİZİNİN DENEY TASARIMI İLE MODELLENMESİ

NOHUT SAMANI HIZLI PİROLİZİNİN DENEY TASARIMI İLE MODELLENMESİ NOHUT SAMANI HIZLI PİROLİZİNİN DENEY TASARIMI İLE MODELLENMESİ Görkem Değirmen a, Ayşe E. Pütün a, Murat Kılıç a, Ersan Pütün b, * a Anadolu Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Kimya Mühendisliği Bölümü,

Detaylı

MM548 Yakıt Pillerinin Prensibi ve Uygulaması

MM548 Yakıt Pillerinin Prensibi ve Uygulaması MM548 Yakıt Pillerinin Prensibi ve Uygulaması 2015 Güz Dönemi Yrd.Doç.Dr. Muhittin Bilgili Ders içeriği 1) Yakıt pillerine giriş 2) Yakıt pillerinin çalışma prensibi: - Elektro-Kimyasal Prosesler ve Elektrik

Detaylı

Bölüm 5 KONTROL HACİMLERİ İÇİN KÜTLE VE ENERJİ ÇÖZÜMLEMESİ. Bölüm 5: Kontrol Hacimleri için Kütle ve Enerji Çözümlemesi

Bölüm 5 KONTROL HACİMLERİ İÇİN KÜTLE VE ENERJİ ÇÖZÜMLEMESİ. Bölüm 5: Kontrol Hacimleri için Kütle ve Enerji Çözümlemesi Bölüm 5 KONTROL HACİMLERİ İÇİN KÜTLE VE ENERJİ ÇÖZÜMLEMESİ 1 Amaçlar Kütlenin korunumu ilkesi geliştirilecektir. Kütlenin korunumu ilkesi sürekli ve sürekli olmayan akış sistemlerini içeren çeşitli sistemlere

Detaylı

ISPARTA İLİNDE FOTOVOLTAİK/TERMAL (PV/T) HİBRİT SİSTEMİN PERFORMANS ANALİZİ

ISPARTA İLİNDE FOTOVOLTAİK/TERMAL (PV/T) HİBRİT SİSTEMİN PERFORMANS ANALİZİ 31 SDU International Technologic Science pp. 31-43 Constructional Technologies ISPARTA İLİNDE FOTOVOLTAİK/TERMAL (PV/T) HİBRİT SİSTEMİN PERFORMANS ANALİZİ Ahmet KABUL, Fatih DURAN Özet Teknolojinin hızla

Detaylı

KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ BİLİMSEL HAZIRLIK PROGRAMLARI YILLIK EĞİTİM PLANI

KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ BİLİMSEL HAZIRLIK PROGRAMLARI YILLIK EĞİTİM PLANI KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ BİLİMSEL HAZIRLIK PROGRAMLARI LIK EĞİTİM PLANI (2015-2016 eğitim-öğretim yılından itibaren geçerlidir.) I. ve II. YARI ADI Z/S T U L KREDİ AKTS TEK15001 MATEMATİK

Detaylı

MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ/ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ EĞİTİM PLANI

MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ/ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ EĞİTİM PLANI MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ/ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 14-15 EĞİTİM PLANI Ders Kodu Dersin Adı Saat/Hafta Kuramsal Uygulama Pratik/ Laboratuvar Toplam AKTS Dersin Türü Yıl 1 / Yarıyıl 1 57116 Türk Dili I 5716

Detaylı

GAP V. Mühendislik Kongresi Bildiriler Kitabı, 26-28 Nisan 2006, Şanlıurfa. Proceedings of the Fifth GAP Engineering Congress, 26-28 April 2006, Şanlıurfa, Turkey. GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ İÇİN GÜNEŞ

Detaylı

Doç.Dr. Suha Orçun Mert

Doç.Dr. Suha Orçun Mert Doç.Dr. Suha Orçun Mert ÖZGEÇMİŞ DOSYASI KİŞİSEL BİLGİLER Doğum Yılı : Doğum Yeri : Sabit Telefon : Faks : E-Posta Adresi : Web Adresi : Posta Adresi : 1982 T: 432444506528104 444506521211 F: orcunmert@yyu.edu.tr

Detaylı

Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesi TÜRKİYE 10. ENERJİ KONGRESİ FOTOELEKTROLİZ YOLUYLA HİDROJEN ÜRETİMİ

Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesi TÜRKİYE 10. ENERJİ KONGRESİ FOTOELEKTROLİZ YOLUYLA HİDROJEN ÜRETİMİ Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesi TÜRKİYE 10. ENERJİ KONGRESİ FOTOELEKTROLİZ YOLUYLA HİDROJEN ÜRETİMİ İ. Engin TÜRE Birleşmiş Milletler Sinai Kalkınma Örgütü -Uluslararası Hidrojen Enerjisi Teknolojileri

Detaylı

MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ. Termodinamik-1 MK-214 2/Güz (3+0+0) 3 5

MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ. Termodinamik-1 MK-214 2/Güz (3+0+0) 3 5 MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ Dersin Adı Kodu Sınıf / Y.Y. Ders Saati (T+U+L) Kredi AKTS Termodinamik-1 MK-214 2/Güz (3+0+0) 3 5 Dersin Dili : Türkçe Dersin Seviyesi : Lisans,

Detaylı