Kastamonu. İdari Yapı ve İlçeler. Coğrafi Yapı

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Kastamonu. İdari Yapı ve İlçeler. Coğrafi Yapı"

Transkript

1 Kastamonu İstatistiki Bölge Birimleri Sınıflandırılmasına (İBBS) göre Türkiye, 26 düzey-2 bölgesine ayrılmıştır. TR82 Bölgesi Kastamonu, Çankırı ve Sinop tan oluşmaktadır. Harita 1: Düzey 2 Bölgeleri İdari Yapı ve İlçeler Merkez, Abana, Ağlı, Araç, Azdavay, Bozkurt, Cide, Çatalzeytin, Daday, Devrekâni, Doğanyurt, Hanönü, İhsangazi, İnebolu, Küre, Pınarbaşı, Seydiler, Şenpazar, Tosya ve Taşköprü olmak üzere Kastamonu da 20 ilçe bulunmaktadır. Kastamonu da 2012 yılı verilerine göre tane köy bulunmaktadır. Köylerin çoğu orman köyüdür. Kastamonu, Sivas ve Şanlıurfa dan sonra Türkiye de en fazla köye sahip üçüncü il konumundadır. Coğrafi Yapı Kastamonu İli Batı Karadeniz ve Kızılırmak Havzaları arasında yer almaktadır. Karadeniz sahiline paralel olarak il merkezinin kuzeyinde Küre (İsfendiyar) Dağları, ilin güneyinde ise yine doğu batı uzantılı Ilgaz Dağları bulunur km² yüzölçümüne sahip olan il Türkiye yüzölçümünün yaklaşık %1,7 sini oluşturmaktadır. İlin Karadeniz kıyı şeridi uzunluğu 170 km ve denizden yüksekliği 780 metre olup; dağlar denize paralel uzanmaktadır. Bu yüzden kıyılarda Karadeniz iklimi görülürken iç kısımlarda karasal iklim özellikleri görülmektedir. Kastamonu İli çoğunlukla engebeli arazilerden oluşmaktadır. %61,5 oranında ormanlarla kaplı olan İlin topraklarının büyük bölümü tarıma elverişli değildir. Ancak vadiler etrafında küçük ovalar göze çarpar. Bunlardan önemlileri Daday ve Taşköprü ovalarını içine alan Gökırmak ile Tosya tarım alanını kapsayan Devrez Vadileridir. Ayrıca Araç, Cide ve Devrekâni çay yatakları çevresinde de ekim ve dikime elverişli alanlar bulunmaktadır. İlde Ilgaz Dağı ve Küre Dağları Milli Parkı olmak üzere 2 önemli milli park mevcuttur. Ayrıca yaban hayatı geliştirme sahaları ve tabiat parkları bulunmaktadır.

2 Kastamonu, Türkiye nin en aktif fayı olan Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde bulunmaktadır. İlde kıyı bölgeler üçüncü ve dördüncü derece, merkez ilçenin de dâhil olduğu iç bölgeler ise birinci derece deprem bölgesidir. Tarihçe Eski bir yerleşim alanı olduğu bilinen Kastamonu yöresi MÖ.18.yy.da Gasların yurdu olmuş, zamanla Hititler, Firigler, Kimmerler, Lidyalılar, Persler, Pontuslular, Romalılar ve Bizanslıların yönetimine geçmiştir. Romalıların bu yörede kurduğu Paflagonia isimli eyaletin merkezi olan Pompei-Polis höyüğü bugünkü Taşköprü İlçesi nde bulunmaktadır. Kastamonu Kalesi, Bizans hanedanı Komenoslar tarafından yapılmıştır ve Kastamonu şehrinin tarihsel çekirdeğini oluşturmaktadır. Kastamonu geleneksel Türk evi ve yakın dönem Osmanlı mimarisi örneklerinin yoğun olarak bulunduğu ender illerdendir. Kastamonu il merkezi, Taşköprü, İnebolu, Küre ve Abana'nın kentsel sit kapsamına alınmış olan eski mahalleleri ve yapıları bulunmaktadır. Milli mücadele sırasında lojistik destek açısından en güvenilir bölge olan Kastamonu; İnebolu Limanı ndan Ankara'ya erzak, cephane ve insan akışında önemli rol almıştır. Kurtuluş Savaşı nda en fazla şehit veren üçüncü il Kastamonu dur. Kastamonu da 10 Aralık 1919 tarihinde Anadolu nun ilk kadınlar mitingi yapılmıştır. Mustafa Kemal Atatürk Şapka ve Kıyafet İnkılabını 24 Ağustos 1925 te Kastamonu İnebolu İlçesi nden başlatmıştır. 9 Nisan 1924 tarihinde İnebolu Mavnacılar Loncası na Beyaz Şeritli İstiklal Madalyası ve Vesikası verilmiştir. Kastamonu da ve TR82 Bölgesi nde Sosyal Altyapı TR82 Bölgesi nde bulunan sosyal altyapıya ilişkin mevcut durumu Harita 2 ortaya koymaktadır. Kastamonu da 2006 yılında kurulmuş olan Kastamonu Üniversitesi faaliyet göstermektedir. Kastamonu Üniversitesi ne bağlı meslek yüksekokulları Merkez de ve ilçelerde faaliyetlerine devam etmektedir. Kastamonu Merkez de 3 tane özel hastane faaliyet göstermektedir. İlçelerin birçoğunda hastane bulunmaktadır. Sosyal hizmetlere ait bilgiler huzurevi, çocuk yuvası, yetiştirme yurdu ve rehabilitasyon merkezi olmak üzere 4 farklı kategoride gösterilmiştir. Kastamonu Merkez de 7 sinema salonu, 2 tiyatro salonu bulunmaktadır.

3 Harita 2: TR82 Bölgesi'nde Sosyal Altyapı Durumu Kastamonu da ve TR82 Bölgesi nde Turizm Kastamonu ve TR82 Bölgesi turizm çeşitliliği Harita 3 ile gösterilmektedir.

4 Harita 3: TR82 Bölgesi'nde Turizm Çeşitliliği Kastamonu da Gezilesi Arkeoloji Müzesi, Atatürk ve Şehit Şerife Bacı Anıtı, Kastamonu Kalesi, Kastamonu Kent Tarihi Müzesi, Saat Kulesi, Sepetçioğlu Konağı, Evkaya Mezarları, Hz. Pir Şeyh Şaban-ı Veli Külliyesi, İsmail Bey Külliyesi, Liva Paşa Konağı Etnografya Müzesi, Mimar Vedat Tek Kültür ve Sanat Merkezi, Münire Medresesi El Sanatları Çarşısı, Nasrullah Kadı Külliyesi, Hükümet Konağı, Yakupağa Külliyesi, Mahmut Bey Camii, Ilgaz Dağları Milli Parkı, Küre Dağları Milli Parkı, Horma Kanyonu, Ilgarini Mağarası, Ilıca Şelalesi, İnebolu Evleri ve Konakları, İnebolu Türk Ocağı, Pompeipolis Antik Kenti, Valla Kanyonu, Kastamonu Merkez ve ilçelerinde bulunan turistik noktaların sadece bir bölümüdür. Kastamonu da Yenilesi Çekme helva ve diğer helva çeşitleri, etli ekmek çeşitleri, banduma, ekşili pilav, simit tiridi, ecevit çorbası, kuyu kebabı, güveç, mantı, sarma gibi yiyecekler; içeceklerden eğşi Kastamonu mutfağının en dikkat çekici örneklerindendir. Kastamonu dan Alınası Yöresel dokuma ve el sanatları örnekleri, Kastamonu model evleri, taş baskı sofra bezleri, Cide sarı yazma, Evrenye bıçağı, şimşir kaşık ve diğer ahşap gereçler, Tosya çakısı, İhsangazi siyez bulguru, Kastamonu simidi, çekme helva, sarımsak, pastırma Kastamonu dan alınabilecek ürünler arasında bulunmaktadır.

5 Kastamonu da Sanayi Kastamonu İl Merkezi nde faaliyet gösteren OSB de ağırlıklı sektör grubu orman ürünleri, motor, metal, yapı malzemeleri ve gıda ürünleri imalatıdır. Kastamonu nun Tosya İlçesi nde 63 hektar büyüklüğündeki Tosya OSB 2009 yılında kurulmuş olup, altyapı çalışmaları ve parsel tahsisatı hâlâ devam etmektedir. Seydiler OSB ise yakın zamanda kurulmuş olup burada faaliyette olan 5 firma bulunmaktadır. Kastamonu da Tosya ve Seydiler haricinde sanayi üretiminin gelişme gösterdiği ilçelerden olan Taşköprü de OSB kurulması adına çalışmalar yürütülmektedir. Kastamonu nun Tosya İlçesi nde 5, Merkez İlçe de 2, Abana, Araç, Bozkurt, Çatalzeytin, Devrekâni ve Taşköprü de 1 er olmak üzere toplam işyeri kapasiteli 13 Küçük Sanayi Sitesi (KSS) bulunmakta olup; bu KSS lerde 878 işyeri faal durumdadır. Ayrıca, Kastamonu nun Azdavay İlçesi nde 25 dönüm, İnebolu İlçesi nde ise 50 dekar büyüklüğünde KSS kurulum çalışmaları devam etmektedir. Harita 4: TR82 Bölgesi'nde Sanayi

6 Kastamonu da Yatırım Ortamı Kastamonu da potansiyel oluşturan sektörler arasında ağaç endüstrisi sektörü, madencilik, turizm, tekstil-hazır giyim, enerji, sağlık ve hizmet sektörü bulunmaktadır. Tablo 1: Kastamonu'daki Potansiyeli Yüksek Sektörler ve Yatırım Ortamının Avantajları Sektör Ağaç Endüstrisi Sektörü Madencilik Turizm Tekstil - Hazır Giyim Enerji Hizmet Sektörü Sağlık Avantajlar Zengin Orman Varlığı Sanayi Geçmişi Yan Sanayinin Varlığı İhracat ve İthalat için İnebolu Limanı Kalifiye İşgücü Zengin Maden Rezervleri İhracat ve İthalat İçin İnebolu Limanı Eşsiz Doğa Güzellikleri Ulusal Parklar Çeşitli Uygarlıklara Ait Tarihi Miras Konaklama İmkânları Kalifiye İşgücü Tekstil Kültürü Rüzgar Enerjisi Potansiyeli Biyo Enerji Potansiyeli Hidro Elektrik Potansiyeli Genç Nüfus Üniversite Kalifiye İşgücü Hasta Yatak Sayısı Kapasitesi, Yeni Sağlık Yatırımları

7 Seçilmiş İstatistiklerle Kastamonu 1 Değişkenler Kastamonu Çankırı Sinop TR82 Türkiye Veri Yılı Kaynak Toplam Köy Sayısı TÜİK Toplam Orman Köyü Sayısı Orman Genel Müdürlüğü İlçe Sayısı TÜİK Nüfus TÜİK Okuma Yazma Bilenlerin Oranı (%) 90,1 92,9 93,2 91,7 93, TÜİK Üniversite Öğrencilerinin Sayısı Üniversite Rektörlüğü İşgücüne Katılım Oranı 56,3 51,3 56,5 55,3 48, TÜİK İşsizlik Oranı 6,4 9,1 8,7 8,3 11, TÜİK İstihdam Oranı 52,7 46,6 46, TÜİK Patent Sayısı (tescil edilen) TPE Faydalı Model Sayısı (tescil edilen) TPE Endüstriyel Model Sayısı (tescil edilen) TPE OSB Sayısı Bilim, Sanayi ve Tekn. Bak. İhracat Miktarı (Bin ABD Doları) Ekonomi Bakanlığı İthalat Miktarı (Bin ABD Doları) Ekonomi Bakanlığı İhracatçı Firma Sayısı Ekonomi Bakanlığı İthalatçı Firma Sayısı Ekonomi Bakanlığı Turizm Yatırım, Turizm İşletmesi ve Belediye Belgeli Tesislerde Yatak Kapasitesi Kültür ve Turizm Bakanlığı 4 Yıldızlı Otel Sayısı Kültür ve Turizm Bakanlığı Havalimanı Varlığı Var Yok Var 2013 DHMİ Bölünmüş Yol Uzunluğu 256 km 221 km 97 km 574 km km 2012 Karayolları Bölge Müdürlükleri Kişi Başına Sanayi Elektrik Tüketimi 784 KWh 773 KWh 520 KWh 709 KWh KWh 2011 TÜİK 1 TR82 Düzey Bölge Planı ndan derlenmiştir.

8 Bu bilgi notu, T.C. Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı tarafından hazırlanan TR82 Bölgesi Bölge Planı ve Yatırım Ortamı Kataloglarından derlenmiştir. Ayrıca Kültür ve Turizm Bakanlığı nın turizm ve kültür portallarından; Kastamonu, Çankırı ve Sinop Valilikleri ile İl Kültür ve Turizm Müdürlükleri web sayfalarından yararlanılmıştır. Daha fazla bilgi için Ajansın kurumsal web-sitesi ziyaret edilebilir.

Çankırı da 2012 yılı verilerine göre 366 köy bulunmaktadır ve bunların 258 i orman köyüdür.

Çankırı da 2012 yılı verilerine göre 366 köy bulunmaktadır ve bunların 258 i orman köyüdür. Çankırı İstatistiki Bölge Birimleri Sınıflandırılmasına (İBBS) göre Türkiye, 26 düzey-2 bölgesine ayrılmıştır. TR82 Bölgesi Kastamonu, Çankırı ve Sinop tan oluşmaktadır. Harita 1: Düzey 2 Bölgeleri İdari

Detaylı

Merkez, Ayancık, Boyabat, Dikmen, Durağan, Erfelek, Gerze, Saraydüzü ve Türkeli olmak üzere Sinop ta 9 ilçe bulunmaktadır.

Merkez, Ayancık, Boyabat, Dikmen, Durağan, Erfelek, Gerze, Saraydüzü ve Türkeli olmak üzere Sinop ta 9 ilçe bulunmaktadır. Sinop İstatistiki Bölge Birimleri Sınıflandırılmasına (İBBS) göre Türkiye, 26 düzey 2 bölgesine ayrılmıştır. TR82 Bölgesi Kastamonu, Çankırı ve Sinop tan oluşmaktadır. Harita 1: Düzey 2 Bölgeleri İdari

Detaylı

Kastamonu - Tosya YATIRIM YERİ KATALOĞU. Kastamonu - Tosya ilçesi uygun yatırım yerleri. www.kuzka.org.tr

Kastamonu - Tosya YATIRIM YERİ KATALOĞU. Kastamonu - Tosya ilçesi uygun yatırım yerleri. www.kuzka.org.tr Kastamonu - Tosya YATIRIM YERİ KATALOĞU Kastamonu - Tosya ilçesi uygun yatırım yerleri www.kuzka.org.tr Tosya girişimciliği ile önplana çıkmış bir ilçedir. Halkın dinlenmesi ve eğlenmesi için Yeşilgöl

Detaylı

Kastamonu - Merkez İlçe

Kastamonu - Merkez İlçe Kastamonu - Merkez İlçe YATIRIM YERİ KATALOĞU Kastamonu - Merkez İlçesi uygun yatırım yerleri www.kuzka.org.tr Kastamonu OSB, şehre ve bölgeye ciddi ekonomik girdiler sağlamaktadır. OSB'de değişik sanayi

Detaylı

Kastamonu ve Çevresi Kasaba Köyü & Daday & Azdavay. 14 Temmuz - 16 Temmuz 2017 Katılımcı sayısı 18 kişi ile sınırlıdır.

Kastamonu ve Çevresi Kasaba Köyü & Daday & Azdavay. 14 Temmuz - 16 Temmuz 2017 Katılımcı sayısı 18 kişi ile sınırlıdır. Kastamonu ve Çevresi Kasaba Köyü & Daday & Azdavay 14 Temmuz - 16 Temmuz 2017 Katılımcı sayısı 18 kişi ile sınırlıdır. Saadet ÖZEN Kastamonu Anadolu nun upuzun tarihinin muhtelif aşamalarını, büyük şehirlerde

Detaylı

BALIKESİR de. Yatırım Yapmak İçin 101 Neden

BALIKESİR de. Yatırım Yapmak İçin 101 Neden BALIKESİR de Yatırım Yapmak İçin 101 Neden Coğrafi Konum 1. Türkiye nin ekonomik hareketliliğinin en yüksek olduğu Marmara Bölgesi nde yer alması, 2. Marmara ve Ege Denizi ne kıyılarının bulunması, 3.

Detaylı

1. Ulaştırma. www.kuzka.gov.tr. TR82 Bölgesi Kastamonu Çankırı Sinop

1. Ulaştırma. www.kuzka.gov.tr. TR82 Bölgesi Kastamonu Çankırı Sinop 1. Ulaştırma Ulaştırma; sermaye, işgücü, hizmetler ve malların ülke düzeyinde ve uluslararası düzeyde en hızlı biçimde hareket etmesi için büyük önem arz etmektedir. Bu altyapının güçlü olmasının yanı

Detaylı

Kastamonu TEOG boş kontenjanlar Teog taban puanlar

Kastamonu TEOG boş kontenjanlar Teog taban puanlar On5yirmi5.com Kastamonu TEOG boş kontenjanlar Teog taban puanlar 2015-2016 yılı Kastamonu Teog hangi liselerde boş kontenjan var, e-okul için taban puanları, toplam kontenjları ve TEOG okul türleri işte

Detaylı

KONUM & STRATEJİK FIRSATLAR. Türkiye; Kıtaların kesişim noktasında, Kayseri; Türkiye nin merkezinde yer almaktadır.

KONUM & STRATEJİK FIRSATLAR. Türkiye; Kıtaların kesişim noktasında, Kayseri; Türkiye nin merkezinde yer almaktadır. KONUM & STRATEJİK FIRSATLAR Türkiye; Kıtaların kesişim noktasında, Kayseri; Türkiye nin merkezinde yer almaktadır. Komşu ülkelere karayolu, demiryolu ve limanlar ile kolay ulaşım. TARİHSEL GELİŞİM M.Ö.

Detaylı

37 KASTAMONU VİZYON PLANI RENKLERİN GİZEMİ

37 KASTAMONU VİZYON PLANI RENKLERİN GİZEMİ 7 KASTAMONU VİZYON PLANI RENKLERİN GİZEMİ Kentsel Vizyon ile X BÖLGE Kastamonu Vizyon KENT Planı Kentsel Strateji MAHALLE tarafından geliştirilen kapsam ve içerik çerçevesinde, A. Faruk Göksu ve Sıla Akalp

Detaylı

T.C. KUZEY ANADOLU KALKINMA AJANSI Genel Sekreterlik. Sayı : 91686750 602.05 E.453 Konu : Batı Karadeniz Eylem Planı (BAKAP) Hk. 23.06.

T.C. KUZEY ANADOLU KALKINMA AJANSI Genel Sekreterlik. Sayı : 91686750 602.05 E.453 Konu : Batı Karadeniz Eylem Planı (BAKAP) Hk. 23.06. T.C. KUZEY ANADOLU KALKINMA AJANSI Genel Sekreterlik Sayı : 91686750 602.05 E.453 Konu : Batı Karadeniz Eylem Planı (BAKAP) Hk. 23.06.2016 İLGİLİ MAKAMA Kalkınma Bakanlığımızın koordinasyonunda Bölge Planının

Detaylı

Neden Malatya ya yatırım yapmalı

Neden Malatya ya yatırım yapmalı Neden Malatya ya yatırım yapmalı 11 2011 Temel Bilgiler Malatya, Doğu Anadolu Bölgesinin ekonomik açıdan en gelişmiş ilidir. 2010 ADNKS verilerine göre il nüfusu 740.643, merkez nüfusu 500 bin civarında,

Detaylı

GÜNEY EGE BÖLGE PLANI 2010-2013

GÜNEY EGE BÖLGE PLANI 2010-2013 GÜNEY EGE BÖLGE PLANI 2010-2013 SUNUM AKIŞI Bölge Planı Hazırlık Süreci Paydaş Analizi Atölye Çalışmalarının Gerçekleştirilmesi Mevcut Durum Analizi Yerleşim Yapısı ve Yerleşmeler Arası İlişki Analizi

Detaylı

Sakarya ili kültür ve turizm bakımından önemli bir potansiyele ve çeşitliliğe sahiptir. İlde Taraklı Evleri gibi

Sakarya ili kültür ve turizm bakımından önemli bir potansiyele ve çeşitliliğe sahiptir. İlde Taraklı Evleri gibi TARİH Tarihi kaynaklar bize, Adapazarı yerleşim bölgesinde önceleri Bitinya'lıların, ardından Bizanslıların yaşadıklarını bildirmektedir. Öte yandan, ilim adamlarının yaptıkları araştırmalara göre; Sakarya

Detaylı

T.C. Doğu Marmara Kalkınma Ajansı Düzce Yatırım Destek Ofisi Yatırıma Uygun Turizm Alanları Raporu Sektörel Raporlar Serisi IX

T.C. Doğu Marmara Kalkınma Ajansı Düzce Yatırım Destek Ofisi Yatırıma Uygun Turizm Alanları Raporu Sektörel Raporlar Serisi IX T.C. Doğu Marmara Kalkınma Ajansı Düzce Yatırım Destek Ofisi Yatırıma Uygun Turizm Alanları Raporu Sektörel Raporlar Serisi IX AĞUSTOS 2014 DÜZCE TURİZM YATIRIM ALANLARI T.C. DOĞU MARMARA KALKINMA AJANSI

Detaylı

TR82 BÖLGESİ SOSYOEKONOMİK GELİŞMİŞLİK ENDEKSİ

TR82 BÖLGESİ SOSYOEKONOMİK GELİŞMİŞLİK ENDEKSİ TR2 BÖLGESİ SOSYOEKONOMİK GELİŞMİŞLİK ENDEKSİ Seniha ÇETİNEL Planlama, Programlama ve Stratejik Araştırmalar Birimi Uzmanı Nisan, 20 Bu belge, Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı tarafından bastırılmıştır. Belge

Detaylı

Temel Ekonomik Göstergeler. İzmir

Temel Ekonomik Göstergeler. İzmir Temel Ekonomik Göstergeler İzmir 2015 İzmir... İzmir çok yönlü üretim olanakları, zengin doğal kaynakları ve nitelikli yaşam kalitesini bir arada sunabilmesiyle hem Türkiye hem de dünya ölçeğinde öne çıkan

Detaylı

İnce Burun Fener Fener İnce Burun BATI KARADENİZ BÖLGESİ KIYI GERİSİ DAĞLARI ÇAM DAĞI Batıdan Sakarya Irmağı, doğudan ise Melen Suyu tarafından sınırlanan ÇAM DAĞI, kuzeyde Kocaali; güneyde

Detaylı

Temel Ekonomik Göstergeler. İzmir

Temel Ekonomik Göstergeler. İzmir Temel Ekonomik Göstergeler İzmir 2016 İzmir... İzmir çok yönlü üretim olanakları, zengin doğal kaynakları ve nitelikli yaşam kalitesini bir arada sunabilmesiyle hem Türkiye hem de dünya ölçeğinde öne çıkan

Detaylı

KASTAMONU ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ İdari Birim Kimlik Kodları

KASTAMONU ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ İdari Birim Kimlik Kodları 10415218 İNEBOLU MESLEK YÜKSEKOKULU MÜDÜRLÜĞÜ İNEBOLU MESLEK YÜKSEKOKULU MÜDÜRLÜĞÜ 10509147 EĞİTİM BİLİMLERİ BÖLÜM BAŞKANLIĞI EĞİTİM FAKÜLTESİ DEKANLIĞI > EĞİTİM BİLİMLERİ BÖLÜM BAŞKANLIĞI 10530310 İSLAM

Detaylı

OSMANCIK OSB. Osmancık OSB

OSMANCIK OSB. Osmancık OSB OSMANCIK OSB 2 OSMANCIK Karadeniz ve Doğu Anadolu bölgelerini batıya bağlayan ana yol üzerinde bulunan Osmancık, Çorum il merkezine 56 km, Samsun limanına 168 km, Ankara ya 268 km uzaklıkta olduğundan

Detaylı

Kastamonu-Sinop-Azdavay-Pınarbaşı

Kastamonu-Sinop-Azdavay-Pınarbaşı Kastamonu-Sinop-Azdavay-Pınarbaşı 28 Eylül - 1 Ekim, 3 Gece / 4 Gün Arkeolog Editör Nezih Başgelen danışmanlığında - Otobüsle Yerel Kültür, Tarih ve Doğa Gezisi - Sonbahar döneminde yeşilden sarıya dönen

Detaylı

COĞRAFİ YAPISI VE İKLİMİ:

COĞRAFİ YAPISI VE İKLİMİ: TARİHİ : Batı Toroslar ın zirvesinde 1288 yılında kurulan Akseki İlçesi nin tarihi, Roma İmparatorluğu dönemlerine kadar uzanmaktadır. O devirlerde Marla ( Marulya) gibi isimlerle adlandırılan İlçe, 1872

Detaylı

KISA TARİHÇE : ŞEHİR ÖZELLİKLERİ :

KISA TARİHÇE : ŞEHİR ÖZELLİKLERİ : KISA TARİHÇE : Kastamonu Üniversitesi 2006 tarihinde kurulmuş olan bir devlet üniversitesidir. Üniversitenin ana yerleşkesi,kasyamonu ilinde bulunan Kuzeykent Kampusundadır. ŞEHİR ÖZELLİKLERİ : Kastamonu

Detaylı

SUNGURLU. Sungurlu OSB

SUNGURLU. Sungurlu OSB SUNGURLU OSB 2 SUNGURLU Sungurlu, Karadeniz Bölgesini Ankara ya ve Güney-Batı illerine bağlayan Ankara-Samsun-Trabzon anayolu üzerinde konumlanmıştır. Doğu Anadolu illerinin ana bağlantı yolu olan Ankara-Sivas-Erzurum

Detaylı

T.C. Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı. TR82 Düzey 2 Bölgesi (Kastamonu, Çankırı ve Sinop İlleri) Bölge Planı 2014 2023

T.C. Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı. TR82 Düzey 2 Bölgesi (Kastamonu, Çankırı ve Sinop İlleri) Bölge Planı 2014 2023 T.C. Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı TR82 Düzey 2 Bölgesi (Kastamonu, Çankırı ve Sinop İlleri) Bölge Planı 2014 2023 Ağustos 2013 Sunuş Dünya da, özellikle de gelişmekte olan ekonomilerde sosyal ve ekonomik

Detaylı

MALATYA KONFEKSİYON YATIRIMLARI REHBERİ

MALATYA KONFEKSİYON YATIRIMLARI REHBERİ MALATYA KONFEKSİYON YATIRIMLARI REHBERİ Nüfus Malatya, Doğu Anadolu Bölgesinin ekonomik açıdan en gelişmiş ilidir. 2010 ADNKS verilerine göre il nüfusu 740.643, il merkezi nüfusu 400 binin üzerinde, şehirleşme

Detaylı

KAHRAMANMARAŞ TİCARET VE SANAYİ ODASI EKİM 2015

KAHRAMANMARAŞ TİCARET VE SANAYİ ODASI EKİM 2015 Türkiye-Kahramanmaraş Açılan Şirketler Türkiye-Kahramanmaraş Kapanan Şirketler Türkiye-Kahramanmaraş Yatırım Teşvikleri Türkiye-Kahramanmaraş Yıllar İtibariyle İhracat ve İthalatı Türkiye-Kahramanmaraş

Detaylı

KAHRAMANMARAŞ TİCARET VE SANAYİ ODASI TEMMUZ 2015

KAHRAMANMARAŞ TİCARET VE SANAYİ ODASI TEMMUZ 2015 Türkiye-Kahramanmaraş Açılan Şirketler Türkiye-Kahramanmaraş Kapanan Şirketler Türkiye-Kahramanmaraş Yatırım Teşvikleri Türkiye-Kahramanmaraş Yıllar İtibariyle İhracat ve İthalatı Türkiye-Kahramanmaraş

Detaylı

KAHRAMANMARAŞ TİCARET VE SANAYİ ODASI HAZİRAN 2015

KAHRAMANMARAŞ TİCARET VE SANAYİ ODASI HAZİRAN 2015 Türkiye-Kahramanmaraş Açılan Şirketler Türkiye-Kahramanmaraş Kapanan Şirketler Türkiye-Kahramanmaraş Yatırım Teşvikleri Türkiye-Kahramanmaraş Yıllar İtibariyle İhracat ve İthalatı Türkiye-Kahramanmaraş

Detaylı

Tablo 37 - İllerdeki Konaklama Tesislerinin Kapasiteleri

Tablo 37 - İllerdeki Konaklama Tesislerinin Kapasiteleri TURİZM Manisa ili tesis sayısı ve yatak kapasitesi bakımından çevresinde bulunan illerin gerisinde kalmaktadır. Kültür ve Turizm Bakanlığı nın 2011 yılı konaklama istatistikleri incelendiğinde Manisa ilinin

Detaylı

Ekonomik Rapor Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği / 307

Ekonomik Rapor Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği /  307 2.9 Bölgesel Düzeyde Seçilmiş Özet Göstergeler Bu bölümde gerek İBBS Düzey-2, gerekse İBBS Düzey-3 e göre seçilmiş olan özet göstergeleri çok daha yalın bir şekilde yorumlayabilmek üzere, sınıf sayısı

Detaylı

KONUM & STRATEJİK FIRSATLAR. Türkiye; Kıtaların kesişim noktasında, Kayseri; Türkiye nin merkezinde yer almaktadır.

KONUM & STRATEJİK FIRSATLAR. Türkiye; Kıtaların kesişim noktasında, Kayseri; Türkiye nin merkezinde yer almaktadır. KONUM & STRATEJİK FIRSATLAR Türkiye; Kıtaların kesişim noktasında, Kayseri; Türkiye nin merkezinde yer almaktadır. Komşu ülkelere karayolu, demiryolu ve limanlar ile kolay ulaşım. TARİHSEL GELİŞİM M.Ö.

Detaylı

2014-2023 BÖLGE PLANI SÜRECİ Eskişehir Turizm İhtisas Komisyonu Toplantısı. 10.04.2013 Anadolu Üniversitesi

2014-2023 BÖLGE PLANI SÜRECİ Eskişehir Turizm İhtisas Komisyonu Toplantısı. 10.04.2013 Anadolu Üniversitesi 2014-2023 BÖLGE PLANI SÜRECİ Eskişehir Turizm İhtisas Komisyonu Toplantısı 10.04.2013 Anadolu Üniversitesi Küresel Turizm Sektörü Dünya daki turist sayısı 2011 yılında bir önceki yıla göre % 4,6 ve 2012

Detaylı

T.C. KASTAMONU VALİLİĞİ MİMAR VEDAT TEK KÜLTÜR ve SANAT MERKEZi

T.C. KASTAMONU VALİLİĞİ MİMAR VEDAT TEK KÜLTÜR ve SANAT MERKEZi T.C. KASTAMONU VALİLİĞİ MİMAR VEDAT TEK KÜLTÜR ve SANAT MERKEZi Efendiler, Gördüklerimin en kıymetli kısmı bu güzel bölgenin samimi halkının çok aydın ve çok genis ve yüksek zihniyet sahibi olmalarıdır.

Detaylı

Batı Karadeniz Gezi Programı Safranbolu, Kastamonu, Amasya, Samsun 21-24 Kasım 2013

Batı Karadeniz Gezi Programı Safranbolu, Kastamonu, Amasya, Samsun 21-24 Kasım 2013 Batı Karadeniz Gezi Programı Safranbolu, Kastamonu, Amasya, Samsun 21-24 Kasım 2013 Tur Danışmanımız: Ali Canip Olgunlu Öne Çıkanlar: UNESCO Dünya Miras listesindeki Safranbolu ve tarihi mimarisini günümüze

Detaylı

2015 YILI İL İÇİ ÖĞRETMEN YER DEĞİŞTİRME İHTİYAÇ LİSTESİ

2015 YILI İL İÇİ ÖĞRETMEN YER DEĞİŞTİRME İHTİYAÇ LİSTESİ Aile ve Tüketici Hizmetleri İNEBOLU Halk Eğitim Merkezi 1 Aile ve Tüketici Hizmetleri MERKEZ 10 Aralık Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 1 Almanca CİDE Birol Durası Anadolu Lisesi 1 Almanca MERKEZ Kastamonu

Detaylı

Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak. GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ

Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak. GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ NEVŞEHIR GENEL BİLGİLER Nüfus Nevşehir: 285.460 Türkiye: 76.667.864 Okur Yazarlık Oranı (6+Yaş) Nevşehir: %95 Türkiye: %93

Detaylı

T.C. Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı. TR82 Düzey 2 Bölgesi (Kastamonu, Çankırı ve Sinop İlleri) Bölge Planı 2014 2023

T.C. Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı. TR82 Düzey 2 Bölgesi (Kastamonu, Çankırı ve Sinop İlleri) Bölge Planı 2014 2023 T.C. Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı TR82 Düzey 2 Bölgesi (Kastamonu, Çankırı ve Sinop İlleri) Bölge Planı 2014 2023 Ağustos 2013 Sunuş Önsöz Yönetici Özeti İçindekiler Sunuş... 2 Önsöz... 3 Yönetici Özeti...

Detaylı

Türkiye nin Dünyaya Açılan Kapısı: Yeryüzü Cenneti Mersin

Türkiye nin Dünyaya Açılan Kapısı: Yeryüzü Cenneti Mersin Türkiye nin Dünyaya Açılan Kapısı: Yeryüzü Cenneti Mersin 80 81 de taçlandırmaktadır. Nitekim Mersin Serbest Bölgesi; 9 bine yakın istihdamı ve Türkiye de faaliyet gösteren 19 Serbest Bölge içerisinde

Detaylı

TABLO-4. Merkezi Yerleştirme İle Öğrenci Alan Yükseköğretim Lisans Programları

TABLO-4. Merkezi Yerleştirme İle Öğrenci Alan Yükseköğretim Lisans Programları Adı Eğitim Fakültesi Aday Sayısı En Büyük OBK 106410254 Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği YGS-1 41 41 279,78199 420,62864 268,86173 268,86173 106410015 Fen Bilgisi Öğretmenliği MF-2 108

Detaylı

2010-2013 İZMİR BÖLGE PLANI İLÇE LANSMAN SÜRECİ KARŞIYAKA SONUÇ RAPORU

2010-2013 İZMİR BÖLGE PLANI İLÇE LANSMAN SÜRECİ KARŞIYAKA SONUÇ RAPORU 1 2010-2013 İZMİR BÖLGE PLANI İLÇE LANSMAN SÜRECİ KARŞIYAKA SONUÇ RAPORU Tarih: 8 Aralık 2010 Yaklaşık Katılımcı Sayısı: 40 Katılımcı listesindeki Sayı: 36 Katılımcı Düzeyi ve Profili: 2 3 4 Dağıtılan

Detaylı

Şehir nüfusunun toplam nüfus içindeki oranı (%) 2011 Sıra. Toplam yaş bağımlılık oranı (%) 2011 Sıra. yoğunluğu 2011 Sıra. Köy sayısı 2011 Sıra

Şehir nüfusunun toplam nüfus içindeki oranı (%) 2011 Sıra. Toplam yaş bağımlılık oranı (%) 2011 Sıra. yoğunluğu 2011 Sıra. Köy sayısı 2011 Sıra Genel Bilgiler Nüfus Şehir nüfusunun toplam nüfus içindeki oranı (%) Sıra Nüfus yoğunluğu Sıra Toplam yaş bağımlılık oranı (%) Sıra Yıllık nüfus artış hızı ( ) Sıra Cinsiyet oranı (%) erkek/kadın Sıra

Detaylı

SARAY Saray İlçesinin Tarihçesi:

SARAY Saray İlçesinin Tarihçesi: Saray İlçesinin Tarihçesi: Saray İlçesinin ne zaman ve kimler tarafından hangi tarihte kurulduğu kesin bilinmemekle beraber, bölgedeki yerleşimin Van Bölgesinde olduğu gibi tarih öncesi dönemlere uzandığı

Detaylı

Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak. GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ

Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak. GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ DIYARBAKıR ın İÇİNDE BULUNDUĞU EKONOMİK ORTAM 2 DIYARBAKıR GENEL BİLGİLER Nüfus Diyarbakır: 1.607.437 Türkiye:76.667.864 KOBİ

Detaylı

TR www.gencyasaminsesleri.org

TR www.gencyasaminsesleri.org 2014 YILI FAALİYETLERİ GENÇ YAŞAMIN SESLERİ DERNEĞİ 2014 YILI FAALİYETLERİ TR www.gencyasaminsesleri.org BİZ KİMİZ? 2009 yılında kurulan derneğimiz Kastamonu gençliğinin ufkunu genişletmek, özgüvenlerini

Detaylı

SEYDİLER İLÇE ANALİZİ

SEYDİLER İLÇE ANALİZİ T.C. KUZEY ANADOLU KALKINMA AJANSI SEYDİLER İLÇE ANALİZİ HAZIRLAYAN VEDİDE ZEYNEP ÜNAL Planlama, Programlama ve Stratejik Araştırmalar Birimi Uzmanı Temmuz, 2013 Yönetici Özeti 2014 2023 Bölge Planına

Detaylı

KASTAMONU ATATÜRK VE İSTİKLAL YOLU PROJESİ

KASTAMONU ATATÜRK VE İSTİKLAL YOLU PROJESİ KASTAMONU ATATÜRK VE İSTİKLAL YOLU PROJESİ Kastamonuluların tarihte gösterdiği büyük yararlıklar dolayısıyla, bu yararlıkların gün yüzüne çıkarılması vurgulanması İnebolu-Kastamonu hattının da cephane

Detaylı

Grafik 1: Türkiye de Turizm Gelirlerinin GSYİH ve İhracat İçindeki Oranı, 1963 2010 (%)

Grafik 1: Türkiye de Turizm Gelirlerinin GSYİH ve İhracat İçindeki Oranı, 1963 2010 (%) 1.1. Turizm Doğal ve kültürel zenginlikleri, ekonomik ve sosyal faydaya dönüştürmesi, dolayısıyla yerel aktörlerin ekonomik bağımsızlığını ve refahını arttırması, turizm sektörünün her geçen gün daha fazla

Detaylı

Adıyaman'ın İsmi Nereden Geliyor?

Adıyaman'ın İsmi Nereden Geliyor? ADIYAMAN Adıyaman'ın İsmi Nereden Geliyor? Rivayete göre; Adıyaman şehrini doğu, batı ve güney yönlerinde derin vadiler çevirmiştir. Bu vadilerin yamaçları zengin meyve ağaçları ile kaplı olduğu gibi,

Detaylı

PINARBAŞI İLÇE ANALİZİ

PINARBAŞI İLÇE ANALİZİ T.C. KUZEY ANADOLU KALKINMA AJANSI PINARBAŞI İLÇE ANALİZİ HAZIRLAYAN SENİHA ÇETİNEL Planlama, Programlama ve Stratejik Araştırmalar Birimi Uzman Temmuz, 2013 Yönetici Özeti 2014 2023 Bölge Planına altlık

Detaylı

TÜRKİYE DE SÜRDÜRÜLEBİLİR KENTLER. Düşük Karbonlu Sürece Geçiş Nasıl Yönetilir? OP. DR. ALTINOK ÖZ KARTAL BELEDİYE BAŞKANI

TÜRKİYE DE SÜRDÜRÜLEBİLİR KENTLER. Düşük Karbonlu Sürece Geçiş Nasıl Yönetilir? OP. DR. ALTINOK ÖZ KARTAL BELEDİYE BAŞKANI TÜRKİYE DE SÜRDÜRÜLEBİLİR KENTLER Düşük Karbonlu Sürece Geçiş Nasıl Yönetilir? OP. DR. ALTINOK ÖZ KARTAL BELEDİYE BAŞKANI Kartal Belediyesi 2011 1 KARTAL İLÇESİ NİN TANITIMI 1871 yılında ilçe olan Kartal

Detaylı

III.BÖLÜM A - KARADENİZ BÖLGESİ HAKKINDA

III.BÖLÜM A - KARADENİZ BÖLGESİ HAKKINDA III.BÖLÜM Bu bölümde ağırlıklı olarak Kızılırmak deltasının batı kenarından başlayıp Adapazarı ve Bilecik'in doğusuna kadar uzanan ve Kastamonu yu içine alan Batı Karadeniz Bölümü, Kastamonu ili, Araç

Detaylı

T.C. AVRUPA BİRLİĞİ BAKANLIĞI Proje Uygulama Başkanlığı

T.C. AVRUPA BİRLİĞİ BAKANLIĞI Proje Uygulama Başkanlığı Proje Teklif Çağrısı Son Başvuru Tarihi İller Program Bütçesi (TL) Başvuru Yapabilecek Kişi/Kurum/Kuruluşlar Ayrıntılı Bilgi Ahiler Sektörel Rekabet Edebilirlik Mali Destek İnternet üzerinden son başvuru

Detaylı

Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak. GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ

Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak. GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ MERSİN GENEL BİLGİLER Nüfus Mersin: 1.705.774 Türkiye: 76.667.864 Okur Yazarlık Oranı (6+Yaş) Mersin: %95 Türkiye: %93 İlçe

Detaylı

KÜLTÜR VARLIKLARI, ANITSAL YAPILAR, SİTLER vb. ÇEVRE VE PEYZAJ TASARIMI

KÜLTÜR VARLIKLARI, ANITSAL YAPILAR, SİTLER vb. ÇEVRE VE PEYZAJ TASARIMI KÜLTÜR VARLIKLARI, ANITSAL YAPILAR, SİTLER vb. ÇEVRE VE PEYZAJ TASARIMI Kültür varlıkları ; tarih öncesi ve tarihi devirlere ait bilim, kültür, din ve güzel sanatlarla ilgili bulunan veya tarih öncesi

Detaylı

02 Nisan 2012. MĠMARLIK BÖLÜM BAġKANLIĞINA,

02 Nisan 2012. MĠMARLIK BÖLÜM BAġKANLIĞINA, 02 Nisan 2012 MĠMARLIK BÖLÜM BAġKANLIĞINA, Amasra Teknik Gezisi 12-13 Mart 2012 tarihleri arasında, ARCH 222 - Arhitectural Design 4 dersi için Bir Sanatçı İçin Konut, ARCH 221 - Arhitectural Design 3

Detaylı

11. -9, KENTLEŞME HIZLANIRKEN EĞITIMLI, GENÇ NÜFUS GÖÇ EDIYOR ORTA KARADENIZ DE KIRSAL KALKINMANIN ROLÜ VE TARIM TOPRAKLARININ KORUNMASI

11. -9, KENTLEŞME HIZLANIRKEN EĞITIMLI, GENÇ NÜFUS GÖÇ EDIYOR ORTA KARADENIZ DE KIRSAL KALKINMANIN ROLÜ VE TARIM TOPRAKLARININ KORUNMASI ORTA KARADENIZ DE KIRSAL KALKINMANIN ROLÜ VE TARIM TOPRAKLARININ KORUNMASI TR83 BÖLGESİ Samsun un da içinde yer aldığı TR83 bölgesi, toplam yüzölçümü 37.523 kilometrekare ile Türkiye nin yaklaşık yüzde

Detaylı

KONYA İLİ NEDEN YATIRIMLARI İÇİN SANAYİ SEKTÖRÜ

KONYA İLİ NEDEN YATIRIMLARI İÇİN SANAYİ SEKTÖRÜ KONYA İLİ SANAYİ SEKTÖRÜ YATIRIMLARI İÇİN 10 NEDEN KONYA BİR YATIRIM CENNETİ HALİNE GELMEKTEDİR KONYA İLİ SANAYİ SEKTÖRÜ YATIRIMLARI İÇİN10 NEDEN 1. Genç ve Nitelikli İnsan Kaynağı 2. Stratejik Konum 3.

Detaylı

KONYA İLİ NEDEN YATIRIMLARI İÇİN HİZMET SEKTÖRÜ

KONYA İLİ NEDEN YATIRIMLARI İÇİN HİZMET SEKTÖRÜ KONYA İLİ HİZMET SEKTÖRÜ YATIRIMLARI İÇİN 10 NEDEN KONYA ANADOLU NUN ORTASINDA BİR YILDIZ OLARAK PARLAYACAK KONYA İLİ HİZMET SEKTÖRÜ YATIRIMLARI İÇİN 10 NEDEN 1. Genç ve Nitelikli İnsan Kaynağı 2. Stratejik

Detaylı

T.C. KUZEY ANADOLU KALKINMA AJANSI ARAÇ İLÇE ANALİZİ HAZIRLAYAN. Dr. Turgay YILDIZ. Planlama, Programlama ve Stratejik Araştırmalar Birimi Uzmanı

T.C. KUZEY ANADOLU KALKINMA AJANSI ARAÇ İLÇE ANALİZİ HAZIRLAYAN. Dr. Turgay YILDIZ. Planlama, Programlama ve Stratejik Araştırmalar Birimi Uzmanı T.C. KUZEY ANADOLU KALKINMA AJANSI ARAÇ İLÇE ANALİZİ HAZIRLAYAN Dr. Turgay YILDIZ Planlama, Programlama ve Stratejik Araştırmalar Birimi Uzmanı Temmuz, 2013 Yönetici Özeti 2014 2023 Bölge Planına altlık

Detaylı

TAŞKÖPRÜ İLÇE ANALİZİ

TAŞKÖPRÜ İLÇE ANALİZİ T.C. KUZEY ANADOLU KALKINMA AJANSI TAŞKÖPRÜ İLÇE ANALİZİ HAZIRLAYAN VEDİDE ZEYNEP ÜNAL Planlama, Programlama ve Stratejik Araştırmalar Birimi Uzmanı Temmuz 2013 i Yönetici Özeti 2014 2023 Bölge Planına

Detaylı

Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak. GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ

Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak. GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ TOKAT IN İÇİNDE BULUNDUĞU EKONOMİK ORTAM 2 TOKAT GENEL BİLGİLER Nüfus; Tokat: 598.708 Türkiye:76.667.864 Sosyo Ekonomik Gelişmişlik

Detaylı

Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak. GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ

Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak. GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ HATAY ın İÇİNDE BULUNDUĞU EKONOMİK ORTAM 2 HATAY GENEL BİLGİLER Nüfus Hatay: 1.503.066 Türkiye:76.667.864 KOBİ Sayısı Hatay

Detaylı

İlçe Sayısı

İlçe Sayısı Sayfa1/7 İDARİ İlçe Sayısı 19 --- --- --- --- --- --- 19 19 19 19 19 19 20 20 20 2015 970 20 5 Yüzölçüm (km 2 ) (göl dahil) --- --- 14 473 --- --- --- --- --- --- --- --- --- 14 272 14 272 14 583 14 583

Detaylı

BATI KARADENİZ BÖLGESİ

BATI KARADENİZ BÖLGESİ BATI KARADENİZ BÖLGESİ AKÇAKOCA DAĞLARI BATI KARADENİZ BÖLGESİ JEOLOJİ HARİTASI Batı Karadeniz bölgesi şu ünitelere ayrılmaktadır: 1.Kıyı kuşağı 2.Çam Dağı-Akçakoca Dağları-Küre Dağları 3.Düzce-Yığılca

Detaylı

Karaküçük: Türkiye nin 10 ili arasında olacağız

Karaküçük: Türkiye nin 10 ili arasında olacağız Karaküçük: Türkiye nin 10 ili arasında olacağız Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Karaküçük, Türkiye nin 2023 hedefinin 500 milyar dolar olduğunu Kahramanmaraş ın ise hedefinin

Detaylı

128 ADA 27 VE 32 PARSEL NUMARALI TAŞINMAZLARA YÖNELİK 1/5000 ÖLÇEKLİ AÇIKLAMA RAPORU

128 ADA 27 VE 32 PARSEL NUMARALI TAŞINMAZLARA YÖNELİK 1/5000 ÖLÇEKLİ AÇIKLAMA RAPORU AKÇAKALE KÖYÜ (MERKEZ/GÜMÜŞHANE) 128 ADA 27 VE 32 PARSEL NUMARALI TAŞINMAZLARA YÖNELİK 1/5000 ÖLÇEKLİ NAZIM İMAR PLANI AÇIKLAMA RAPORU 2016 AKÇAKALE KÖYÜ-MERKEZ/GÜMÜŞHANE 128 ADA 27 VE 32 NUMARALI PARSELLERE

Detaylı

YENİ ŞEHİR ARNAVUTKÖY / 2. İSTANBUL. Daha İyi Bir Gelecek İçin Bugün`den Harekete Geçin

YENİ ŞEHİR ARNAVUTKÖY / 2. İSTANBUL. Daha İyi Bir Gelecek İçin Bugün`den Harekete Geçin Daha İyi Bir Gelecek İçin Bugün`den Harekete Geçin İstanbul'dan yeni bir şehir doğuyor. Proje alanı büyüklügü 453 milyon metrelik bölgeye 7 milyonluk nüfusun yaşayacağı Yeni Şehir, 2. İstanbul planlanıyor.

Detaylı

Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak. GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ

Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak. GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ ÇORUM UN İÇİNDE BULUNDUĞU EKONOMİK ORTAM 2 ÇORUM GENEL BİLGİLER Nüfus; Çorum: 532.080 Türkiye:76.667.864 Sosyo Ekonomik Gelişmişlik

Detaylı

Başkale nin Tarihçesi: Başkale Coğrafyası:

Başkale nin Tarihçesi: Başkale Coğrafyası: Başkale nin Tarihçesi: Başkale Urartular zamanında Adamma olarak adlandırılan bir yerleşme yeriydi. Ermeniler buraya Adamakert ismini vermişlerdir. Sonraları Romalılar ve Partlar arasında sınır bölgesi

Detaylı

İTALYA. Sanayi,Turizm,Ulaşım

İTALYA. Sanayi,Turizm,Ulaşım İTALYA FİZİKİ ÖZELLİKLERİ Coğrafi konum Yer şekilleri İklimi BEŞERİ ÖZELLİKLERİ Nüfusu Tarım ve hayvancılık Madencilik Sanayi,Turizm,Ulaşım İTALYANIN KİMLİK KARTI BAŞKENTİ:Roma DİLİ:İtalyanca DİNİ:Hıristiyanlık

Detaylı

* Ticaret verileri Nace Revize 2 sınıflandırmasına göre 45 ve 46 kodlu sektörleri içermektedir. Kaynak: (Türkiye İstatistik Kurumu, u)

* Ticaret verileri Nace Revize 2 sınıflandırmasına göre 45 ve 46 kodlu sektörleri içermektedir. Kaynak: (Türkiye İstatistik Kurumu, u) 1.1. Ticaret Türkiye ye paralel olarak TR82 Bölgesi nde de hizmetler sektörünün ekonomideki payının artmasıyla öne çıkan alanlardan biri de ticarettir. 2010 TÜİK Yıllık Sanayi ve Hizmet İstatistiklerine

Detaylı

EMLAK KONUT GAYRİMENKUL YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş.

EMLAK KONUT GAYRİMENKUL YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş. EMLAK KONUT GAYRİMENKUL YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş. KASTAMONU İLİ CİDE İLÇESİ'NDE YER ALAN 2 ADET PARSEL (EMLAK KONUT GYO A.Ş. YE AİT HİSSELER) GAYRİMENKUL DEĞERLEME RAPORU 1 EML-1310034 CİDE 2 ADET PARSEL

Detaylı

Tablo 39 - İllerdeki Turizm Tesislerinin Konaklama Bilgileri

Tablo 39 - İllerdeki Turizm Tesislerinin Konaklama Bilgileri TURİZM Uşak, çevresindeki illerle karşılaştırıldığında daha az turist çektiği görülmektedir. Tablo 39 da sunulan bilgilere göre 2011 yılında Uşak a konaklama amacıyla gelen turist sayısı çevresindeki illerle

Detaylı

ERASMUS+ BİLGİLENDİRME VE TEŞVİK TOPLANTISI BİLGİ PAKETİ

ERASMUS+ BİLGİLENDİRME VE TEŞVİK TOPLANTISI BİLGİ PAKETİ ERASMUS+ BİLGİLENDİRME VE TEŞVİK TOPLANTISI BİLGİ PAKETİ 19-20 Kasım 2015, Afyon Afyon Kocatepe Üniversitesi, Ahmet Necdet Sezer Kampüsü, Atatürk Kongre Merkezi 1 İÇİNDEKİLER 1. Ulaşım 2. Konaklama 3.

Detaylı

KADROSUNUN BULUNDUĞU BİRİM UNVANI. 364 Osman ÇETİN Ulus Kaymakamlığı YAZI İŞLERİ MÜDÜRÜ UYGUN - Kastamonu İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğü

KADROSUNUN BULUNDUĞU BİRİM UNVANI. 364 Osman ÇETİN Ulus Kaymakamlığı YAZI İŞLERİ MÜDÜRÜ UYGUN - Kastamonu İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğü 2015 YILI GÖREVDE YÜKSELME VE UNVAN DEĞİŞİKLİĞİ SINAVI İÇİN KASTAMONU VALİLİĞİNDE İLAN EDİLEN 112 ACİL ÇAĞRI MERKEZİ NA MÜRACAATTA BULUNAN ADAYLARDAN YAZILI SINAVA KATILMAYA HAK KAZANAN ADAYLARA AİT KESİN

Detaylı

Kastamonu (24-25 Ekim 2009) Yazı ve fotoğraflar: Hüseyin Sarı (huseyinsari.net.tr)

Kastamonu (24-25 Ekim 2009) Yazı ve fotoğraflar: Hüseyin Sarı (huseyinsari.net.tr) Kastamonu (24-25 Ekim 2009) Yazı ve fotoğraflar: Hüseyin Sarı (huseyinsari.net.tr) 24-25 Ekim 2009 tarihleri arasında, Fotoğraf Sanatı Kurumu (FSK) organizasyonunda Kastamonu yöresine konaklamalı fotoğraf

Detaylı

KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI YATIRIM VE İŞLETMELER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI YATIRIM VE İŞLETMELER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI YATIRIM VE İŞLETMELER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ MANİSA TURGUTLU URGANLI TERMAL TURİZM MERKEZİ 1/25000 ÖLÇEKLİ ÇEVRE DÜZENİ PLANI PLAN NOTU İLAVESİ AÇIKLAMA RAPORU 2017-ANKARA 1 ALAN TANIMI

Detaylı

KAHRAMANMARAŞ TİCARET VE SANAYİ ODASI MART 2016

KAHRAMANMARAŞ TİCARET VE SANAYİ ODASI MART 2016 MART 2016 Türkiye-Kahramanmaraş Açılan Şirketler Türkiye-Kahramanmaraş Kapanan Şirketler Türkiye-Kahramanmaraş Yatırım Teşvikleri Türkiye-Kahramanmaraş Yıllar İtibariyle İhracat ve İthalatı Türkiye-Kahramanmaraş

Detaylı

MAĞARALARI VE YERLEŞİM ALANI

MAĞARALARI VE YERLEŞİM ALANI TÜRKİYE DOĞAL VE KÜLTÜREL VARLIKLARI ENVANTERİ ENV. NO. 58.01.0.02 ÇİMENYENİCE KÖYÜ, KÖROĞLU TEPELERİ, I39-a4 MAĞARALARI VE YERLEŞİM ALANI İL SİVAS İLÇE HAFİK MAH.-KÖY VE MEVKİİ Çimenyenice Köyü GENEL

Detaylı

EKONOMİK VE SOSYAL GÖSTERGELER 2014

EKONOMİK VE SOSYAL GÖSTERGELER 2014 EKONOMİK VE SOSYAL GÖSTERGELER 214 SOSYAL YAPI EĞİTİM İŞGÜCÜ EKONOMİK DIŞ TİCARET BANKACILIK TURİZM SOSYAL YAPI GÖSTERGELERİ YILLAR VAN TÜRKİYE 199 637.433 56.473.35 2 877.524 67.83.524 21 1.35.418 73.722.988

Detaylı

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ ULUSAL BİLDİRİMLERİNİN HAZIRLANMASI PROJESİ 6. ULUSAL BİLDİRİM TURİZM BÖLÜMÜ

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ ULUSAL BİLDİRİMLERİNİN HAZIRLANMASI PROJESİ 6. ULUSAL BİLDİRİM TURİZM BÖLÜMÜ İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ ULUSAL BİLDİRİMLERİNİN HAZIRLANMASI PROJESİ 6. ULUSAL BİLDİRİM TURİZM BÖLÜMÜ Özgür ZEYDAN Öğr. Gör. Dr. Kasım 2014 Ankara Sunum Planı Önceki bildirimlerde Turizm bölümleri İklim Değişikliği

Detaylı

2016 Özalp Tarihçesi: Özalp Coğrafyası: İlçe Nüfus Yapısı: Yaş Grubu Erkek Kadın Toplam 0-14 Yaş Yaş Yaş Yaş Yaş

2016 Özalp Tarihçesi: Özalp Coğrafyası: İlçe Nüfus Yapısı: Yaş Grubu Erkek Kadın Toplam 0-14 Yaş Yaş Yaş Yaş Yaş Özalp Tarihçesi: Özalp ilçesi 1869 yılında Mahmudiye adıyla bu günkü Saray ilçe merkezinde kurulmuştur. 1948 yılında bu günkü Özalp merkezine taşınmış ve burası ilçe merkezi haline dönüştürülmüştür. Bölgede

Detaylı

KÜTAHYA. Dr. Kamil TÜRKMEN- Kütahya İl Sağlık Müdürü drkamilturkmen@gmail.com

KÜTAHYA. Dr. Kamil TÜRKMEN- Kütahya İl Sağlık Müdürü drkamilturkmen@gmail.com KÜTAHYA Dr. Kamil TÜRKMEN- Kütahya İl Sağlık Müdürü drkamilturkmen@gmail.com 3.Uluslararası Sağlık Turizmi Kongresi nde Alternatif Turizm de Alternatif İl Kütahya sloganıyla başlattığımız çalışma Kütahya

Detaylı

RAKAMLARLA AYDIN(164 BAŞLIKTA)

RAKAMLARLA AYDIN(164 BAŞLIKTA) RAKAMLARLA (164 BAŞLIKTA) % COĞRAFİ YAPI Alan Büyüklüğü(göl dahilkm2) 7.904 1,01% 40. KONYA 40.814 783.562 2002 TÜİK Alan Büyüklüğü(göl hariçkm2) 7.851 1,02% 39. KONYA 38.873 769.604 2002 TÜİK km2deki

Detaylı

B-KASTAMONU İLİ HAKKINDA

B-KASTAMONU İLİ HAKKINDA B-KASTAMONU İLİ HAKKINDA Dünyada hiçbir milletin kadını, Ben Anadolu kadınından daha fazla çalıştım, milletimi halâsa ve zafere götürmekte Anadolu kadını kadar ümmet gösterdim diyemez. M.Kemal ATATÜRK

Detaylı

YENİ TEŞVİK SİSTEMİ VE DİYARBAKIR

YENİ TEŞVİK SİSTEMİ VE DİYARBAKIR YENİ TEŞVİK SİSTEMİ VE DİYARBAKIR Şubat 216 Hikmet DENİZ i İçindekiler Tablo Listesi... iii Grafik Listesi... iii 1. Giriş... 1 2. Türkiye'de Teşvik Belgesine Bağlı Yatırımlar... 1 3. Yatırımların Bölgesel

Detaylı

T.C. DEVLET DEMİRYOLLARI İŞLETMESİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İZMİR LİMANI. Turan YALÇIN Liman İşletme Müdürü

T.C. DEVLET DEMİRYOLLARI İŞLETMESİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İZMİR LİMANI. Turan YALÇIN Liman İşletme Müdürü T.C. DEVLET DEMİRYOLLARI İŞLETMESİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İZMİR LİMANI Turan YALÇIN Liman İşletme Müdürü LİMAN Türk Dil Kurumu tarafından yayımlanan Türkçe Sözlük te liman, gemilerin barınarak yük alıp boşaltmalarına,

Detaylı

KURUM İÇİ YATAY GEÇİŞ KONTENJANI TABLOSU

KURUM İÇİ YATAY GEÇİŞ KONTENJANI TABLOSU KURUM İÇİ YATAY GEÇİŞ KONTENJANI TABLOSU FAKÜLTE/YO/MYO EĞİTİM FAKÜLTESİ FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ KONTENJAN PROGRAM 3. DÖNEM 5. DÖNEM ÖZEL GENEL

Detaylı

İLİN ADI ADANA GENEL BİLGİLER ULAŞIM BİLGİLERİ ADANA İLE İLGİLİ GENEL BİLGİLER

İLİN ADI ADANA GENEL BİLGİLER ULAŞIM BİLGİLERİ ADANA İLE İLGİLİ GENEL BİLGİLER ADANA İLE İLGİLİ GENEL BİLGİLER İLİN ADI TELEFON KODU KALKINMADA ÖNCELİK DURUMU 3 KALKINMADA ÖNCELİKLİ İL KAPSAMINDA MI? 4 İLİN TOPLAM YÜZÖLÇÜMÜ 5 İLİN TOPLAM NÜFUSU Erkek Kadın 6 İLİN NÜFUS YOĞUNLUĞU

Detaylı

BALIKESİR-ÇANAKKALE PLANLAMA BÖLGESİ 1/100.000 ÖLÇEKLİ ÇEVRE DÜZENİ PLANI 3. FAALİYET RAPORU

BALIKESİR-ÇANAKKALE PLANLAMA BÖLGESİ 1/100.000 ÖLÇEKLİ ÇEVRE DÜZENİ PLANI 3. FAALİYET RAPORU BALIKESİR-ÇANAKKALE PLANLAMA BÖLGESİ 1/100.000 ÖLÇEKLİ ÇEVRE DÜZENİ PLANI 3. FAALİYET RAPORU TEMMUZ 2012 YÜKLENİCİ: DOĞUKAN & BHA İŞ ORTAKLIĞI 1 "Balıkesir-Çanakkale Planlama Bölgesi 1/100 000 Ölçekli

Detaylı

Çaldıran daha önceleri Muradiye İlçesinin bir kazası konumundayken 1987 yılında çıkarılan kanunla ilçe statüsüne yükselmiştir.

Çaldıran daha önceleri Muradiye İlçesinin bir kazası konumundayken 1987 yılında çıkarılan kanunla ilçe statüsüne yükselmiştir. Çaldıran Tarihçesi: İlçe birçok tarihi medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Medler, Bizanslılar, Urartular, İranlılar ve son olarak Osmanlı devleti bu ilçede hâkimiyet sürmüşlerdir. İlçenin tarih içerisindeki

Detaylı

TÜRKİYE TURİZM PİYASALARI 2010-(Balıkesir)

TÜRKİYE TURİZM PİYASALARI 2010-(Balıkesir) TÜRKİYE TURİZM PİYASALARI 2010-(Balıkesir) Gayrimenkul değerlemesi ve gayrimenkul danışmanlığı hizmeti vermekte olan İstanbul Gayrimenkul Değerleme ve Danışmanlık A.Ş. nin Haziran-2011 de yayınladığı raporun

Detaylı

5. SINIF SOSYAL BİLGİLER BÖLGEMİZİ TANIYALIM TESTİ. 1- VADİ: Akarsuların yataklarını derinleştirerek oluşturdukları uzun yarıklardır.

5. SINIF SOSYAL BİLGİLER BÖLGEMİZİ TANIYALIM TESTİ. 1- VADİ: Akarsuların yataklarını derinleştirerek oluşturdukları uzun yarıklardır. 1- VADİ: Akarsuların yataklarını derinleştirerek oluşturdukları uzun yarıklardır. PLATO: Çevresine göre yüksekte kalmış, akarsular tarafından derince yarılmış geniş düzlüklerdir. ADA: Dört tarafı karayla

Detaylı

T.C. Kalkınma Bakanlığı Bölgesel Gelişme ve Yapısal Uyum Genel Müdürlüğü. İzleme, Değerlendirme ve Analiz Dairesi AĞRI İL RAPORU

T.C. Kalkınma Bakanlığı Bölgesel Gelişme ve Yapısal Uyum Genel Müdürlüğü. İzleme, Değerlendirme ve Analiz Dairesi AĞRI İL RAPORU T.C. Kalkınma Bakanlığı Bölgesel Gelişme ve Yapısal Uyum Genel Müdürlüğü İzleme, Değerlendirme ve Analiz Dairesi AĞRI İL RAPORU KALKINMA AJANSLARI Kalkinma Bakanligi - IDAD 1 / 14 A. BEŞERİ VE SOSYAL GÖSTERGELER

Detaylı

DOĞANYURT İLÇE ANALİZİ

DOĞANYURT İLÇE ANALİZİ T.C. KUZEY ANADOLU KALKINMA AJANSI DOĞANYURT İLÇE ANALİZİ HAZIRLAYAN SENİHA ÇETİNEL Planlama, Programlama ve Stratejik Araştırmalar Birimi Uzman Temmuz, 2013 i Yönetici Özeti 2014 2023 Bölge Planına

Detaylı

YATIRIM ALANLARI REHBERi

YATIRIM ALANLARI REHBERi ORTA KARADENİZ BÖLGESİ YATIRIM ALANLARI REHBERi www.oka.org.tr 16 Organize Sanayi Bölgesi 3 Teknopark içindekiler Organize Sanayi Bölgeleri Amasya Çorum Samsun Tokat Teknoparklar Çorum Samsun Tokat 4

Detaylı

BATI İÇEL KIYI KESİMİ - MERSİN MELLEÇ TURİZM MERKEZİ 1/ ÖLÇEKLİ NAZIM İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ PLAN AÇIKLAMA RAPORU

BATI İÇEL KIYI KESİMİ - MERSİN MELLEÇ TURİZM MERKEZİ 1/ ÖLÇEKLİ NAZIM İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ PLAN AÇIKLAMA RAPORU 1 BATI İÇEL KIYI KESİMİ - MERSİN MELLEÇ TURİZM MERKEZİ 1/25.000 ÖLÇEKLİ NAZIM İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ PLAN AÇIKLAMA RAPORU Mersin ili 321 km sahil şeridi ile Türkiye'nin önemli bir sahil kentleri arasında

Detaylı

Uzak Çağların Yakın Kenti

Uzak Çağların Yakın Kenti ÇANKIRI TİCARET VE SANAYİ ODASI çankırı yatırım ortamı >> Uzak Çağların Yakın Kenti Çankırı da Neolitik Devir den (M.Ö. 7000-5000) bu yana kesintisiz bir yaşamın hüküm sürdüğü bilinmektedir. Çankırı sırasıyla

Detaylı