3.2 GERİLME UZAMA İLİŞKİSİ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "3.2 GERİLME UZAMA İLİŞKİSİ"

Transkript

1 3 MALZEME 3.1 GİRİŞ Malzeme seçiminde mukavemet ve sağlamlık en önemli özelliklerden ikisidir. Eğer değişik malzemeler kullanılacaksa, bu durumda izafi güvenilirlik ve dayanıklılık (devamlılık) önemlidir. Malzeme seçilirken parçaların n çalışma koşulları, ortamın kimyasal etkisi ve maliyet göz önünde bulundurularak malzeme seçimi yapılmalıdır. Tasarımm için en iyi malzeme, parça performansının maliyetee bölümüyle elde edilecek en iyi değeri veren malzemedir. 3.2 GERİLMEE UZAMA İLİŞKİSİ Malzeme için elde edilmiş standart çekmee deney sonucu şekil 3.1 de gösterilmiştir. Bu grafikteki değerler nominal veya mühendislik değerleri olarak adlandırılır a ve şu şekilde ifade edilir. /, burada P yük ve yükk uygulanmadan önceki kesit alan n /, burada yükün uygulanması ile boydaki değişim ve yük uygulanmadan önceki boy. Şekil 3.1 Gerilme-Uzama Diyagramı A noktası esneklik sınırını (elastik limiti) ),, göstermektedir. Gerilmenin G bu noktadaki değere kadar uygulanması durumunda, gerilmenin kaldırılmasıyla malzemee orijinal boyuna dönebilmektedir. Gerilmenin A noktasını geçmesi durumunda malzeme m plastik deformasyona uğrar. A noktasına kadar olan doğrunun eğimi (gerilmenin, uzamaya oranı) ) elastisite modülü veya Young s modülü olarak adlandırılır. B noktası akma dayanımı,, ile gösterilmektedir. Gerilmenin bu değere ulaşması durumunda malzemede kalıcı bir uzama (esneme) söz konusu olur. Bu uzama sünek

2 malzemelerde belirgin bir şekilde görülmesine karşılık, gevrek malzemelerm rde pek belirgin olmayabilir. 3.3 ENERJİ YUTMA KAPASİTESİ Bazı tasarımlar yük taşımak veya iletmekten ziyade enerji yutmak amacıylaa tasarlanırlar. Şekil 3. 1 enerji yutma kapasitesini göstermek amacıyla biraz daha büyütülerek yeniden aşağıdaki gibi çizilmiştir. Malzemenin elastik bölge içinde enerji yutma kapasitesi elastikiyet (resilience) olarak adlandırılır. Şekil 3.2 Gerilme Uzama Diyagramındaa Enerji Yutma Bölgesi 3.4 MALZEMELER DÖKME DEMİR Dökme demir, demir %2 ila %4 karbon, silisyum ve manganez metallerininn karışımıyla elde edilmektedir. Bazen diğer katkı maddeleri de içerisine katılabilir. Fakat dökme demirimm malzeme özelliklerini belirleyen en önemli etken soğutma hızıdır Yumuşak Dökme Demir veya Gri Demir (Gray Iron): Gri görünüm karbondan gelmektedir ve gri dökme demir aşınmaya dayanıklı bir malzemedir. Geneldee motor bloklarının, makine gövdelerinin n, dişlilerin, dişli çarkların, fren disklerinin ve fren kampanalarının imalatında kullanılır. Küresel Grafitli Dökme Demir veya Sünek Dökme Demir (ductile Iron): Küresel grafitli dökme demir magnezyumm katkısıylaa elde edilir. Bu dökmee demirler de çok miktarda karbon içerir ve karbonla magnezyumunun karışımı sonucunda malzemenin çekme dayanımı, sağlamlığı (sertliği) ve darbe direnci artar. Bu sayede bu tip dökme demirler krank millerinin, ağır işş yapan dişlilerin ve diğer otomobil parçalarının imalatındaa kullanılırlar.

3 3. 4. Beyaz Demir (White Iron):Bu tip demirler gri ve küresel grafitli dökme demir gibi malzemeler içerir fakat tek bir yüzey seçilerek sulama yöntemiyle y soğutulurlar. Yüzeyler beyaz olduğundan beyaz dökme demir olarakk adlandırılır. Malzemee gevrek, çok sert ve aşınma direnci çok yüksek bir malzemedir. Genelde bilyeli öğütücü, ekstrüzyon kalıbı, çimento karıştırıcıları, çarpıcılar, kömür değirmenleri ve tren fren pabuçları gibi parçaların imalatında kullanılırlar. Dövülebilir Demir (Malleable Iron): Yatak yüzeyleri, tren yolları, inşaat makineleri çiftlik aletleri gibi ağir iş yapan makine ve teçhizat imalatında kullanılır ÇELİK Makine parçalarının hemen hemen tamamına yakın bir kısmi çelik malzemeler kullanılarak üretilmektedir. Çok değişik özelliklere sahip çok sayıda çelik çeşitli tasarımcıların ve imalatçıların kullanımına sunulmuş olup. bazı çelik türleri aşağıda verilmiştir Karbon Çeliği (Plane Carbon Steels): Karbon çelikleri alaşım olarak sadece karbon bulundururlar. Düşük karbonlu çeliklerde % 0.3 den azz karbon, orta karbonlu çeliklerde % 0.3 ila % 0.5 arasında karbon ve yüksek karbonlu k çeliklerde ise % 0.5 den fazla karbon mevcuttur. Alaşımlı Çelikler (Alloy Steels): : Burada amaç çeliğin sertliğini s artırmaktır. Bu çelikler normal karbonlu çeliklere nazaran daha sert çeliklerdir. Tablo 3.1 Çelik Alaşımlarının Sertliğe İzafi Etkisi 3. Yüksek Dayanımlı Düşük Alaşımlı Çelikler (Hıgh-Strength Low-Alloy Steels): Bu çelikler ilk kez 1940 yıllarında geliştirilmiş olup, karbonlu çeliklere nazaran dayanımları daha iyi olduğundan, parçaların ağırlıklarında azda olsa azalmalar olmuştur.

4 4. Yüzeyi Sertleştirilmiş Çelikler (Case Hardening Steels): Bu çelikler yüzeyleri sertleştirilmiş olarak kullanılırlar. Yüzeyler genelde karbürleme, nitrürleme, alevle sertleştirme ve endüktif sertleştirme metotları kullanılarak sertleştirilir. 5. Paslanmaz Çelikler (Stainless Steels): Adi üzerinde korozyona dayanımın iyi olması gereken çalışma ortamlarında kullanılırlar ve en az %10.5 krom içerirler. 6. Demir - Temelli Süper Alaşımlar (Iron Based Superalloys)): Bu tip alaşımlar genelde türbinlerde olduğu gibi, yüksek sıcaklıkta çalışan (>500 o C) parçaların tasarım ve imalatında kullanılırlar. Genelde gaz türbinlerinde, jet motorlarında, isi eşanjörlerinde ve fırınlarda cıvata ve diğer parçaların imalatında kullanılırlar DEMİR OLMAYAN ALAŞIMLAR Mühendislik malzemesi olarak sadece demir temelli malzemeler kullanılmayıp, demir temelli olmayan alaşımlarda kullanılmaktadır. Bunlardan en önemlileri aşağıda sıralanmıştır. 1. Alimüyon Alaşımları (Aluminum Alloys): Genel olarak şekillendirilmiş ve döküm olarak yüzlerce alümiyon alaşımları mevcuttur. Alimüyon alaşımlarının dayanımını artırmak için uygulanan ısıl işlemler, çeliklere uygulanan ısıl işlemlerden çok daha farklıdır. 2. Bakır Alaşımlar (Copper Alloys): Bakır alaşımlar bakır ve çinko karışımlarının değişik oranlarda karıştırılmasıyla elde edilir. Bronz da bakır temelli bir alaşım olup bakır ve kalayın (teneke) değişik oranlarda karıştırılmasıyla elde edilir. Bakır alaşımları elektrik iletimi, ısı iletimi ve korozyona dayanımı son derece iyi olup, mukavemet değerleri oldukça düşüktür. 3. Magnezyum Alaşımları (Magnesium Alloys): Magnezyum alaşımları mühendislerin kullandığı en hafif malzemeleridir. 4. Nikel Alaşımları, Nikel Temelli Süper Alaşımlar (Nickel Alloys, Nickel-Based Superalloys): Nikel alaşımları özellikle korozyona karşı dayanımları yüksek malzemeler olduğundan, değişik korozyon ortamları için değişik nikel alaşımları mevcuttur. Aynı zamanda sıcaklığa karşı dayanımları da yüksek olup -240 o C ila 1100 o C arasındaki ortamlarda kullanılabilirler. 5. Titanyum Alaşımları (Titanium Alloys): Titanyum alaşımlarının mıknatıs özelliği olmayıp, korozyon dayanımları son derece yüksek malzemelerdir. Aynı zamanda mukavemet değerlerinin ağırlığına oranı son derece yüksek olup, çok düşük ısı iletimine sahiptirler.

5 6. Çinko Alaşımları (Zink Alloys): : Ortalama bir mukavemet değerlerine sahip olan diğerlerinee göre dahaa ucuz olan bir alaşımdır. Genelde ofis malzemeleri imalatında, otomobillerin bazı parçalarının imalatında ve oyuncak imalatında kullanır PLASTİKLER Plastikler çok genişş ve kompleks bir alan olup, burada çok kısa olarak değinilecektir. Plastikler çok genişş olarak sentetik organik malzemee gurubunu oluşturur. Plastikler uygun basınç ya da sıcaklıkta ya da her ikisinin uygulandığı ortamda monomerlerim in polimerler ile birleştirilmesiyle elde edilir. Tipik monomer ve polimerler şekill 3.3 de görülmektedir. Şekil 3.3 Tipikk Monomers ve Polimer Yapısı Plastikler hakkındaa daha fazla bilgi için kitaplar ve cs.dupont.com ve siteleri kullanılabilir r. Termoplastikler genelde darbe direnci yüksek plastikler olurken termoset (ısınınca sertleşen) plastikler ise ısıya karşı dayanımı iyi olan malzemelerdir. Bu malzemelere bazı örnekler verelim. Termoplastikler ABS (arcylonitrilr-butadiene-styrene): Çok sert ve bükülmez, kimyasal dayanımı orta derecede, az su çeken, ölçülerini sabit tutması iyi, aşınma direnci yüksek ve kolayca elektroplate yapılabilen bir malzemedir. ACETAL: Çok kuvvetli, ölçülerinii sabit tutması mükemmel, sürünme ve titreşim yorulma dayanımı iyi, düşük sürtünme katsayısı, aşınma ve v kimyasall direnci yüksek ve sıcak suda birçok mekanik özelliğini koruyabilmektedir.

6 ACRYLIC: Yüksek optik saydamlık, dışarıdaki hava koşullarına dayanımı mükemmel, kuvvetli, cilalı yüzeyli, çok iyi elektrik yalıtım özellikleri olan, uygun kimyasal dirençli ve saydam bir malzemedir. CELLULOSICS: Kuvvetli, değişik hava, kimyasal ve nem koşulları için uygun üretilebilir, zayıf ölçü tutma özelliği, çok renkleri mevcut. FLUOROPLA STICS: Geniş bir aile (PTFE, FEP, PFA, CTFE, ECTFE, ETFE VE PVDF), mükemmel kimyasal ve elektrik direnç, düşük sürtünme katsayısı, yüksek sıcaklıkta kararlı ve mukavemet değerleri düşük fakat pahalı. NYLON (polyamide): Mühendislik reçineleri ailesinden olup, mukavemet ve aşınma dayanımı yüksektir. Düşük sürtünme katsayısına sahiptir, elektrik yalıtım özellikleri mükemmel, ölçülerini tutma özelliği bir çok plastikten kötüdür. PHENYLENE OXIDE: Mükemmel ölçü tutabilmekte, geniş bir sıcaklık aralığımda mekanik ve elektrik özellikleri mükemmel, Birçok kimyasallara karşı mükemmel dayanımlı fakat hydrokarbonlara karşı dayanımı yoktur. POLYCARBONATE: Tüm saydam plastiklerin en iyi darbe dayanımı olanı, diş havada mükemmel dayanımlı, yük altında sünme dayanımı iyi, kabul edilebilir kimyasal dayanım, bazı aromalı çözücüler gerilme kırılması oluşturabilir. POLYESTER: Mükemmel ölçü tutma, elektrik yalıtım özellikleri mükemmel, kuvvetli, mükemmel kimyasal dayanım (kuvvetli asitler ve bazlar hariç), sıçak suda ve dışarıda uygun değil, çentik duyarlı. POLYETHYLENE: Düşük, orta ve yüksek yoğunlukta üretilebilir, LD tipleri esnek, MD ve HD tipleri kuvvetli, sert ve daha rijit. Tümü hafif ve ucuzdur. Düşük ölçü tutma özellikli ve düşük ısı dayanımlı, kimyasal dayanımı mükemmel ve elektrik yalıtım özelliği iyi. POLYIMIDE: Mükemmel ısı dayanımı ( 260 o C de sürekli ve 480 o C de ise ani), yüksek darbe ve aşınma dayanımı, düşük ısıl genleşme katsayısı, elektrik yalıtım özellikleri mükemmel, pahalı POLYPHENYLENE SULFIDE: Çok iyi kimyasal ve ısı dayanımı (130 o C ye kadar), geniş bir sıcaklık aralığında birçok kimyasal maddeye batırılabilir, alevlenme sıcaklığını düşürür. POLYPROPYLENE: Eğilme ve gerilme sonucu oluşan çatlaklara karşı son derece dirençli, Çok iyi kimyasal dayanım ve elektrik özellikler, iyi darbe dayanımı, iyi ısı dayanımı ve istikrarlı, hafif, ucuz ve elektroplatae yapılabilir. POLYSTYRENE: Ucuz, saydam, rijit, gevrek, az miktarda nem yutabilir, ısı dayanımı düşük, diş hava dayanımı düşük,

7 POLYSULFONE: Yüksek sıcaklıkta şekil değiştirebilir, kuvvetli fakat çentik duyarlı, sert, mükemmel elektrik özellikli, ölçülerini yüksek sıcaklıkta dahi tutması mükemmel, elektroplate yapılabilir, yüksek maliyetli POLYURETHANE: Kuvvetli, çok iyi aşınma ve darbe dayanımına sahip, mükemmel elektrik özellikli, kimyasal dayanımı mükemmel, ultraviyole ışınlar tarafından gevrek hale getirilebilir, POLYVINYL CHLORIDE (PVC): Birçok kombinasyonu mevcuttur. düzgün, stabil ve sert, mükemmel elektrik özellikleri, diş havada çok iyi, rutubet ve kimyasal dayanımı çok iyi, proses etmesi kolay, bükülebilen fakat ısı dayanımı düşük bir malzemedir. Termoset ALKYD: Mükemmel elektrik yalıtım ve ısı yalıtım özelliği, kolay ve hızlıca dökülebilir, uçucu (buharlaşan) atık maddesi yok, ALLYL (diallyl phthalate): Mükemmel ölçü tutma ve elektrik yalıtım özelliğine sahip, yüksek sıcaklıkta mükemmel rutubet ve kimyasal dayanıma sahip, dökmesi kolay. AMINO (urea, melamine): Aşınma ve yüzey kopmalarına karşı yüksek dirençli, çözücülere karşı dirençli, malamine urea ya göre daha sert yüzeye sahip ve ısı ve kimyasal direnci daha fazla. EPOXY: Mekanik dayanımı, elektrik yalıtımı, birçok metale yapışması onu çok özel bir malzeme yapmaktadır. PHENOLIC: Sadece siyah ve kahverengi mevcut olup, mekanik, ısıl ve elektrik m olmayan türleri, yalıtım özellikleriyle ortalama değerlerde olan bu malzeme ucuzdur. POLYESTER: Mükemmel dengelenmiş özellikleri, düşük maliyetli, çok renkleri olan, saydam ve saydam olmayan, en çok önceden yük uygulayarak üretilen fiber glass üretiminde kullanılır. POLYURETHANE: Esnek ve rijit olabilir, mükemmel bir dayanım ve aşınmaya ve darbeye karşı dirençli, termoplastık formülasyonu da mevcuttur. SILICONE: -70 o C ile 260 o C arasında mükemmel ısıl dirence sahip, vücut dokularıyla uyumlu, makine parçalarını korur, yüksek maliyetli olup değişik formlarda elde edilir. 3.5 MALZEME SEÇME GRAFİKLERİ Burada malzeme seçme grafikleri (Ashby,s malzeme seçme grafikleri) malzemenin sertliğine (katılığına), dayanımı ve yoğunluğunun bağlı olarak verilmiştir. Grafiklerdeki bilgiler kabaca hesaplanmış bilgiler olup, final tasarım bilgileri değildir. Sadece yaklaşık malzeme seçimi

8 yapılabilir. Final malzeme seçimi deneyler tamamlandıktan sonra malzemee grafiklerinden mekanikk özelliklerii bakılarak seçilir DAYANIM (STRENGTH) SERTLİK (STİFFNESS) GRAFİKLERİ Şekil 3. 4 de değişik malzemelerin dayanım (mukavemet) ile Young s modülü değişimini göstermektedir. Grafikteki mukavemet değerleri: a) metal ve polimer için akma sınırı, b) seramik ve cam için basma mukavemeti, c) kompozitler için çekme mukavemeti ve d) ) elastomerler için yırtılma dayanımıdır. Tasarımın gereksinimi olan dayanma veya young s Şekil 3..4 Young s Modülünün Dayanımla Değişimi. Dayanım, Metal ve Polimer İçin Akma Sınırı, Seramik İçinn Basma Dayanımı, Kompozitle r İçin Çekme Dayanımı ve Elastomerlerr İçin Yırtılma Dayanımı

9 modülü ü değerine bağlı olarak malzeme seçilir. Tasarım gereksinimleri esnek tasarım veya dayanımın young s modüle oranı tarafından sınırlanmaktadır. Buna B göre uygun malzeme secimi ve karşılaştırılması 1) yaya olarak birim hacim için enerji depolama a S 2 /E = C; 2) esnek malzemenin eğilmee yarıçapı S/E = C; 3) diyafram tasarımında yük y altında yer değiştirme S 3/2 /E = C. Örneğin: kırılmadan önce enerji depolamayı mininize etmek için, S 2 /E = C değeri maksimize edilmelidir. En yüksek S 2 /E değerine mühendislik seramikleri sahiptir DAYANIM (STRENGTH) YOĞUNLUK (DENSİTY) GRAFİKLERİ Şekil 3.5 Dayanımın Yoğunlukla Değişimi. Dayanım, Metal ve Polimer İçinn Akma Sınırı, Seramik İçin Basma Dayanımı, Kompozitler İçin Çekme Dayanımı ve Elastomerlerr İçin Yırtılma Dayanımı

10 Geniş bir alanda malzemelerin dayanım değerleri 0.1 MPa dan MPaa arasında değişirken yoğunlukları da 0.1 Mg/m 3 ila 20 Mg/m 3 arasında değişmektedir. Şekil 3.5 değişik malzemelerin dayanımının yoğunluğa bağlı olarak değişimini göstermektedir. Kılavuz doğrularının sabitleri: S/ C dönen diskler, S 2/3 / C miller (şaftlar) ve S 1/2 / C levhalar için kullanılır. Dayanıklılığın ağırlığa oranının en iyii olduğu değerler şekil 3.5 in sağ üst köşesindeki malzemelere aittir DAYANIM (STRENGTH) SICAKLIK ( TEMPERATURE) GRAFİKLERİ Şekil 3.6 Dayanımın Sıcaklıkla Değişimi. Dayanım, Metal ve Polimer İçin Akma Sınırı, Seramik İçin Basma Dayanımı, Kompozitler İçin Çekme Dayanımı ve Elastomerlerr İçin Yırtılma Dayanımı

11 Malzemelerin içinde sadece seramik o C nin üzerindeki sıcaklıklarda dayanıklılık değerlerine sahiptir. Genelde metal malzemelerden demir esaslı malzemeler ise 800 o C civarında yumuşamaya başlarlar. Polimerler ise 200 o C de çok azz bir dayanım gösterirler. Şekil 3.6 da çeşitli malzemelerin dayanımının sıcaklıkla değişimi görülmektedir. 3.6 MÜHENDİSLİK MALZEMESİİ SEÇME PROSESİ GİRİŞ Tasarımcının en önemli kararlarından biriside tasarımına en uygun olan malzemeyi seçmektir. Bu kısımda akılcı bir yöntem kullanarak doğru malzemenin nasıl seçilebileceğinden bahsedilecektir. Makine parçalarının karakteristik performansları tablo 3.2 de verilmekte olup, makine parçasının karakteristik özelliği anlaşıldıktann sonra malzeme seçimi şu şekildee yapılır. 1. Uygun şekilde ve formda malzemenin olup olmadığına bakılır. b 2. Malzemeninn başlangıç ve bakım maliyetine bakılır. 3. Malzemeninn özelliklerinin istenenn performansı verip vermeyeceğine ve de servis performansına bakılır. 4. Final parçayı üretmek için malzemenin sağladığı performansa bakılır. Malzeme seçimindeki diğer faktörler ise; 1. Malzeme özelliklerininn sınırlı olması 2. Tasarımı daha ucuza yapma isteğii 3. Ağırlığı azaltmak için gerekli prosesler içim harcanan enerjiyi azaltma 4. Malzeme yetersizliği 5. Arızadan sonra kolayca tamiri ve kolay dönüştürülebilmesi 6. Kolayca imha edilebilir olması 7. Yasal ve sağlık sorunları doğurmaması Tablo 3.2 Uygulamanın Genel Karakteristikleri

12 Malzeme secimi genelde katı modellemen nin takibinde, detay çizimleri tamamlandıktann sonra yapılır. Şekil 3.7 bir parça için malzeme seçimi ve değerlendirmesi prosesini göstermektedir. Şekil 3.7 Malzeme seçme prosesi Malzeme seçme prosesi temel bilgileri kullanarak ve biliyor musun m ve nasıl sorularıı sorularak ve deneme yanılma metoduyla belirlenir. Burada deneyimli olmak deneme yanılma ve test sürecini kısaltır MALZEME ÖZELLİKLERİNİN ELDE EDİLMESİ İ Tasarımda kullanılacak olan malzemeye karar vermeden önce o malzemenin tüm özellikleri öğrenilmelidir. Malzeme özellikleri, el kitapları, makaleler, üretici firma katalogları, raporlar, araştırma kuruluşlarının siteleri ve internet siteleri gibi kaynaklardan öğrenilebilir. Bu değerler, aynı malzeme için yapılan birden çok deneyin istatistiksel ortalamasıdır MALZEME SEÇMEDEKİ FAKTÖRLERR Tasarım için malzeme seçimindeki temel prensipler 1. Bulunabilirlik 2. Maliyet 3. Malzeme özellikleri (mekanik, fiziksel, kimyasal ve boyutlar) 4. İmalat prosesi (talaşlı imalat, i şekillendirilebilme, birleştirilebilme, yüzey düzgünlüğü ve kaplama) Bu önemli parametrelere karşılık gelen detaylı faktörler tablo 3. 3 de verilmiştir. Bu faktörlerden bazıları; Servis Performansı: Genel tasarıma karar verildikten sonra bu tasarımın t ihtiyaç duyduğu servis performansının artırılması düşünülmelidir. Servise performans şartları, değişken yük, yüksek sıcaklık uygulaması ve yüksek korozyonlu ortam olabilir. Örneğin: iki yüzer bir birine

13 izafi hareket yapıyorsa yüzeylerin sertleştirilmesi gibi veya parça korozyona dayanıklıı olması gerekiyorsa, yüzeyy kaplaması gibi önlemler düşünülerek parçanın servis performansı artırılabilir. Tablo 3.3 Malzeme Karakteristi ikleri Bulunabilirlik: Tasarımda kullanılacak malzeme gerekli özellikleri sağladıktan sonra,, bulunabilir olması da önemlidir. Malzemenin bulunabilirliğini anlamak a için aşağıdakii sorular sorulabilir. 1. Malzemeninn ne kadar sürede s elde edildiği 2. Birden çok satıcının olup olmadığı 3. Malzeme istenen boyutlarda ve şekilde elde edilebilir olup olmadığı 4. Malzemeninn miktarında kısıtlama a olup olmadığı 5. Malzemeninn ileride elde edilip edilemeyeceği 6. Özel bir proses gerektirip gerektirmediği 7. Malzemeninn bulunmasında özel proses limitlerinin olup olmadığı Malzemenin ne kadar sürede elde edileceği, tasarım mühendisinin projeninn bitme zamanına göre vermesi gereken bir karardır. Maliyet: Malzemenin ne olduğuna karar verildikten sonra imalatçıdan alınan fiyatla birlikte malzemenin satın alma fiyatı ortaya çıkar. Bu aşamada malzemee çok pahalıı gelirse, aynı ya da yakın özellikleri taşıyabilen daha ucuz malzemelere yönelinebilir. İzafi malzeme fiyatları şekil 3.8 de verilmiştir. Parçanınn maliyeti, parçanın çalıştığı süre göz önünde bulundurularak hesaplanmalıdır. Buna göre toplam maliyet aşağıdakii maddeleri içermelidir. 1. Malzeme alım fiyatı 2. Talaşlı ve proses imalat maliyeti 3. Montaj maliyeti 4. Çalıştırma ve bakım maliyeti

14 Bunlarınn dışındaki diğer faktörler ise 1. Tahmin edilen ömür maliyeti 2. Postalama ve alma masrafları 3. Yeniden geri kazanma masrafları 4. Ortadan kaldırma masrafları Şekil Yılına Göre Malzemeler rin Fiyatları Malzeme özellikleri: Metal, seramik ve plastik malzemelerin özellikleri arasındaki farkı anlayacak temel bilgilere sahip olmak gerekmektedir. Bu özellikler tablo 3..3 de sıralanmıştır. İmalat prosesi: Malzeme kullanımı ile malzeme nin özellikleri arasındaki ilişkiyi anlamak çok önemlidir. Malzemenin iyi bilinmesi ona uygulanması gereken doğru imalat yöntemini belirlemekte kilit rol oynar. Şekillendirile bilirlik ve birleştirile bilirlik: Malzemenin özellikleri buradaa da malzemenin şekillendirile bilirliğini ve birleştirile bilirliğini ortaya koymaktadır. Malzeme kaynak edilebilir, malzemeye diş açılabilir, vs.

15 Yüzey Pürüzlülüğüü ve Kaplama: Malzemenin özellikleri burada da malzemenin şekillendirile bilirliğini ve birleştirile bilirliğini ortaya koymaktadır. Tablo 3.44 de bazı malzemelere uygulanan ısıl ve kaplama işlemleri görülmektedir. Tablo 3.4 Malzeme Isıl İşlemleri ve Kaplamalarıı MALZEME SEÇME PROSEDÜRÜ Malzeme secimi bazen yeni tasarımlar veya var olan tasarımlar için yapılmaktadır. Malzeme seçiminde amaç istenilen servisi sağlayacak performansı, sürekliliği ve maliyeti iyi olan malzemeyi seçmektir. Bunun için i aşağıdaki aşamalar takip edilir. a) Tasarım yapılacak parçanın amacının belirlenmesi b) Parçanın amacını gerçekleştirecekk malzemeleri belirlemek c) Tasarımda kullanılması muhtemell seçilmiş malzemelerd den, imalat ve yüzey işlemleri dahil düşünülerek imalat yapılacakk malzemeyi seçmek. Eğer E gerekirse ikinçi bir malzemede seçilebilir. ç Burada en yüksek SI değeri en uygun malzemeyi verir. d) Test, test, test

MMM291 MALZEME BİLİMİ

MMM291 MALZEME BİLİMİ MMM291 MALZEME BİLİMİ Ofis Saatleri: Perşembe 14:00 16:00 ayse.kalemtas@btu.edu.tr, akalemtas@gmail.com Bursa Teknik Üniversitesi, Doğa Bilimleri, Mimarlık ve Mühendislik Fakültesi, Metalurji ve Malzeme

Detaylı

BA KENT ÜNİVERSİTESİ. Malzemeler genel olarak 4 ana sınıfa ayrılabilirler: 1. Metaller, 2. Seramikler, 3. Polimerler 4. Kompozitler.

BA KENT ÜNİVERSİTESİ. Malzemeler genel olarak 4 ana sınıfa ayrılabilirler: 1. Metaller, 2. Seramikler, 3. Polimerler 4. Kompozitler. MALZEMELER VE GERĐLMELER Malzeme Bilimi mühendisliğin temel ve en önemli konularından birisidir. Malzeme teknolojisindeki gelişim tüm mühendislik dallarını doğrudan veya dolaylı olarak etkilemektedir.

Detaylı

Prof. Dr. HÜSEYİN UZUN KAYNAK KABİLİYETİ

Prof. Dr. HÜSEYİN UZUN KAYNAK KABİLİYETİ KAYNAK KABİLİYETİ Günümüz kaynak teknolojisinin kaydettiği inanılmaz gelişmeler sayesinde pek çok malzemenin birleştirilmesi artık mümkün hale gelmiştir. *Demir esaslı metalik malzemeler *Demirdışı metalik

Detaylı

İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1 BÖLÜM 2

İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1 BÖLÜM 2 İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1 Malzeme Seçiminin Temelleri... 1 1.1 Giriş... 2 1.2 Malzeme seçiminin önemi... 2 1.3 Malzemelerin sınıflandırılması... 3 1.4 Malzeme seçimi adımları... 5 1.5 Malzeme seçiminde dikkate

Detaylı

2/13/2018 MALZEMELERİN GRUPLANDIRILMASI

2/13/2018 MALZEMELERİN GRUPLANDIRILMASI a) Kullanış yeri ve amacına göre gruplandırma: 1) Taşıyıcı malzemeler: İnşaat mühendisliğinde kullanılan taşıyıcı malzemeler, genellikle betonarme, çelik, ahşap ve zemindir. Beton, çelik ve ahşap malzemeler

Detaylı

METALİK MALZEMELERİN GENEL KARAKTERİSTİKLERİ BAHAR 2010

METALİK MALZEMELERİN GENEL KARAKTERİSTİKLERİ BAHAR 2010 METALİK MALZEMELERİN GENEL KARAKTERİSTİKLERİ BAHAR 2010 WEBSİTE www2.aku.edu.tr/~hitit Dersler İÇERİK Metalik Malzemelerin Genel Karakteristiklerİ Denge diyagramları Ergitme ve döküm Dökme demir ve çelikler

Detaylı

MALZEMELERİN MEKANİK ÖZELLİKLERİ

MALZEMELERİN MEKANİK ÖZELLİKLERİ MALZEMELERİN MEKANİK ÖZELLİKLERİ Farklı üretim yöntemleriyle üretilen ürünler uygulama koşullarında üzerlerine uygulanan kuvvetlere farklı yanıt verirler ve uygulanan yükün büyüklüğüne bağlı olarak koparlar,

Detaylı

YAPI MALZEMELERİ DERS NOTLARI

YAPI MALZEMELERİ DERS NOTLARI YAPI MALZEMELERİ DERS NOTLARI YAPI MALZEMELERİ Herhangi bir yapının projelendirmesi ve inşaatı aşamasında amaç aşağıda belirtilen üç koşulu bir arada gerçekleştirmektir: a) Yapı istenilen işlevi yapabilmelidir,

Detaylı

FZM 220. Malzeme Bilimine Giriş

FZM 220. Malzeme Bilimine Giriş FZM 220 Yapı Karakterizasyon Özellikler İşleme Performans Prof. Dr. İlker DİNÇER Fakültesi, Fizik Mühendisliği Bölümü 1 Ders Hakkında FZM 220 Dersinin Amacı Bu dersin amacı, fizik mühendisliği öğrencilerine,

Detaylı

MALZEME SEÇİMİNİN ÖNEMİ VE MÜHENDİSLİK MALZEMELERİ

MALZEME SEÇİMİNİN ÖNEMİ VE MÜHENDİSLİK MALZEMELERİ MALZEME SEÇİMİNİN ÖNEMİ VE MÜHENDİSLİK MALZEMELERİ Bir fikre ya da ihtiyaç duyulan bir pazara ait ürünün nasıl üretileceğine dair detaylı bilgilerin ortaya çıkma sürecidir. Benzer tasarımlar Müşteri istekleri

Detaylı

Dökme Demirlerin Korozyonu Prof.Dr.Ayşegül AKDOĞAN EKER

Dökme Demirlerin Korozyonu Prof.Dr.Ayşegül AKDOĞAN EKER Dökme Demirlerin Korozyonu DÖKME DEMİR %2,06-%6,67 oranında karbon içeren Fe-C alaşımıdır. Gevrektirler. İstenilen parça üretimi sadece döküm ve talaşlı şekillendirme ile gerçekleştirilir. Dayanım yükseltici

Detaylı

KOMPOZİTLER Sakarya Üniversitesi İnşaat Mühendisliği

KOMPOZİTLER Sakarya Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Başlık KOMPOZİTLER Sakarya Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Tanım İki veya daha fazla malzemenin, iyi özelliklerini bir araya toplamak ya da ortaya yeni bir özellik çıkarmak için, mikro veya makro seviyede

Detaylı

BASMA DENEYİ MALZEME MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ. 1. Basma Deneyinin Amacı

BASMA DENEYİ MALZEME MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ. 1. Basma Deneyinin Amacı 1. Basma Deneyinin Amacı Mühendislik malzemelerinin çoğu, uygulanan gerilmeler altında biçimlerini kalıcı olarak değiştirirler, yani plastik şekil değişimine uğrarlar. Bu malzemelerin hangi koşullar altında

Detaylı

ÇELİK YAPILAR (2+1) Yrd. Doç. Dr. Ali SARIBIYIK

ÇELİK YAPILAR (2+1) Yrd. Doç. Dr. Ali SARIBIYIK ÇELİK YAPILAR (2+1) Yrd. Doç. Dr. Ali SARIBIYIK Dersin Amacı Çelik yapı sistemlerini, malzemelerini ve elemanlarını tanıtarak, çelik yapı hesaplarını kavratmak. Dersin İçeriği Çelik yapı sistemleri, kullanım

Detaylı

MMT113 Endüstriyel Malzemeler 9 Polimerik Malzemeler. Yrd. Doç. Dr. Ersoy Erişir 2014-2015 Güz Yarıyılı

MMT113 Endüstriyel Malzemeler 9 Polimerik Malzemeler. Yrd. Doç. Dr. Ersoy Erişir 2014-2015 Güz Yarıyılı MMT113 Endüstriyel Malzemeler 9 Polimerik Malzemeler Yrd. Doç. Dr. Ersoy Erişir 2014-2015 Güz Yarıyılı Polimerik malzemelerin kullanımı her yıl ortalama % 7 büyümektedir. Yıllık tüketimleri yaklaşık 120

Detaylı

TOKLUK VE KIRILMA. Doç.Dr.Salim ŞAHĠN

TOKLUK VE KIRILMA. Doç.Dr.Salim ŞAHĠN TOKLUK VE KIRILMA Doç.Dr.Salim ŞAHĠN TOKLUK Tokluk bir malzemenin kırılmadan önce sönümlediği enerjinin bir ölçüsüdür. Bir malzemenin kırılmadan bir darbeye dayanması yeteneği söz konusu olduğunda önem

Detaylı

Ayrıca, bu kitapta sunulan bilgilerin İnşaat Mühendislerine de meslek yaşamları boyunca yararlı olacağı umulmaktadır.

Ayrıca, bu kitapta sunulan bilgilerin İnşaat Mühendislerine de meslek yaşamları boyunca yararlı olacağı umulmaktadır. Önsöz Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü, İNŞ 2023 Yapı Malzemesi I (3+0) dersinde kullanılmak üzere hazırlanan bu kitap, İNŞ 2024 Yapı Malzemesi II dersinde kullanılan

Detaylı

MALZEME SEÇİMİNİN ÖNEMİ VE MÜHENDİSLİK MALZEMELERİ. Doç.Dr. Salim ŞAHİN

MALZEME SEÇİMİNİN ÖNEMİ VE MÜHENDİSLİK MALZEMELERİ. Doç.Dr. Salim ŞAHİN MALZEME SEÇİMİNİN ÖNEMİ VE MÜHENDİSLİK MALZEMELERİ Doç.Dr. Salim ŞAHİN MALZEME SEÇİMİNİN ÖNEMİ Günümüzde 70.000 demir esaslı malzeme (özellikle çelik) olmak üzere 100.000 den fazla kullanılan geniş bir

Detaylı

MALZEME BİLGİSİ DERS 8 DR. FATİH AY. www.fatihay.net fatihay@fatihay.net

MALZEME BİLGİSİ DERS 8 DR. FATİH AY. www.fatihay.net fatihay@fatihay.net MALZEME BİLGİSİ DERS 8 DR. FATİH AY www.fatihay.net fatihay@fatihay.net BÖLÜM IV METALLERİN MEKANİK ÖZELLİKLERİ GERİLME VE BİRİM ŞEKİL DEĞİŞİMİ ANELASTİKLİK MALZEMELERİN ELASTİK ÖZELLİKLERİ ÇEKME ÖZELLİKLERİ

Detaylı

Prof.Dr.İrfan AY. Arş.Gör.T.Kerem DEMİRCİOĞLU. Öğr. Murat BOZKURT. Balıkesir - 2008

Prof.Dr.İrfan AY. Arş.Gör.T.Kerem DEMİRCİOĞLU. Öğr. Murat BOZKURT. Balıkesir - 2008 MAKİNA * ENDÜSTRİ Prof.Dr.İrfan AY Arş.Gör.T.Kerem DEMİRCİOĞLU Öğr. Murat BOZKURT * Balıkesir - 2008 1 PLASTİK ŞEKİL VERME YÖNTEMLERİ METALE PLASTİK ŞEKİL VERME İki şekilde incelenir. * HACİMSEL DEFORMASYONLA

Detaylı

SinterlenmişKarbürler. Co bağlayıcı ~ Mpa Sertlikliğini 1100 ⁰C ye kadar muhafaza eder Kesme hızları hız çeliklerine nazaran 5 kat fazladır.

SinterlenmişKarbürler. Co bağlayıcı ~ Mpa Sertlikliğini 1100 ⁰C ye kadar muhafaza eder Kesme hızları hız çeliklerine nazaran 5 kat fazladır. SinterlenmişKarbürler Co bağlayıcı ~ Mpa Sertlikliğini 1100 ⁰C ye kadar muhafaza eder Kesme hızları hız çeliklerine nazaran 5 kat fazladır. Seramikler 3 Katogoride Toplanır: 1) Alumina (Al2O3) 2) Alumina

Detaylı

ÇELİK YAPILAR 1. Hafta. Onur ONAT Munzur Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü, Tunceli

ÇELİK YAPILAR 1. Hafta. Onur ONAT Munzur Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü, Tunceli ÇELİK YAPILAR 1. Hafta Onur ONAT Munzur Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü, Tunceli 1 Hangi Konular İşlenecek? Çelik nedir, yapılara uygulanması ve tarihi gelişimi Çeliğin özellikleri

Detaylı

MALZEME SEÇİMİ ve PRENSİPLERİ

MALZEME SEÇİMİ ve PRENSİPLERİ MALZEME SEÇİMİ ve PRENSİPLERİ 1 MEKANİK ÖZELLİKLER Bu başlıkta limit değeri girilebilecek özellikler şunlardır: Young modülü (Young s modulus), Akma mukavemeti (Yield strength), Çekme mukavemeti (Tensile

Detaylı

Yoğun Düşük sürünme direnci Düşük/orta korozyon direnci. Elektrik ve termal iletken İyi mukavemet ve süneklik Yüksek tokluk Magnetik Metaller

Yoğun Düşük sürünme direnci Düşük/orta korozyon direnci. Elektrik ve termal iletken İyi mukavemet ve süneklik Yüksek tokluk Magnetik Metaller Kompozit malzemeler İki veya daha fazla malzemeden üretilirler Ana fikir farklı malzemelerin özelliklerini harmanlamaktır Kompozit: temel olarak birbiri içinde çözünmeyen ve birbirinden farklı şekil ve/veya

Detaylı

CERRAHİ İĞNE ALAŞIMLARI. Microbiologist KADİR GÜRBÜZ

CERRAHİ İĞNE ALAŞIMLARI. Microbiologist KADİR GÜRBÜZ CERRAHİ İĞNE ALAŞIMLARI Microbiologist KADİR GÜRBÜZ Bileşimlerinde en az % 12 krom bulunan çelikler paslanmaz çeliklerdir.tüm paslanmaz çeliklerin korozyon direnci, çok yoğun ve koruyucu krom oksit ince

Detaylı

MALZEME TASARIMI VE SEÇİMİ PROF. DR. MUHARREM YILMAZ

MALZEME TASARIMI VE SEÇİMİ PROF. DR. MUHARREM YILMAZ MALZEME TASARIMI VE SEÇİMİ PROF. DR. MUHARREM YILMAZ KAYNAKLAR TASARIM Ürün Tasarımdır. TASARIM Tasarım Bilgi topluluğu Makine ve parçaya yönelik Avantaj Tasarımda amaç Daha verimli Daha ucuz Üretim Kolaylığı

Detaylı

Bölüm 11: Uygulamalar ve Metal Alaşımların İşlenmesi

Bölüm 11: Uygulamalar ve Metal Alaşımların İşlenmesi Bölüm 11: Uygulamalar ve Metal Alaşımların İşlenmesi Metal alaşımlar nasıl sınıflandırılır ve genel uygulama alanları nedir? Metallerin genel üretim teknikleri nelerdir? Demir esalı olan ve olmayan alaşımlarda

Detaylı

MUHENDISLIK PLASTIKLERI ENGINEERING P L A S T I C S

MUHENDISLIK PLASTIKLERI ENGINEERING P L A S T I C S MUHENDISLIK P L A S T I C S www.megapolimer.com MEGA POLİMER 2004 yılında mühendislik plastikleri imalatı amacıyla kurulan Mega Polimer ve Teknik Plastik San. Tic. Ltd. Şti. birkaç yıl içinde kaliteli

Detaylı

Çelik Hasır Kaynak Elektrotları

Çelik Hasır Kaynak Elektrotları CUPRAL 5M CUPRAL 12M Çelik Hasır Kaynak Elektrotları Malzeme Adı, EN Malzeme Numarası, EN Malzeme Numarası, DIN Malzeme Numarası,ASTM Cr Zr Co Ni Be Al Sİ Fe Mn Diğerleri Cu Sertlik (HB) Çekme Dayanımı

Detaylı

MALZEMELERİN SINIFLANDIRILMASI

MALZEMELERİN SINIFLANDIRILMASI ÜRETİM YÖNTEMLERİ VE İMALAT TEKNOLOJİLERİ MALZEMELERİN SINIFLANDIRILMASI Malzemelerin Sınıflandırılması Metalik Malzemeler Polimer Malzemeler Seramik Malzemeler Kompozit Malzemeler Nano Malzemeler Malzemelerin

Detaylı

1 MAKİNE ELEMANLARINDA TEMEL KAVRAMLAR VE BİRİM SİSTEMLERİ

1 MAKİNE ELEMANLARINDA TEMEL KAVRAMLAR VE BİRİM SİSTEMLERİ İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ III Bölüm 1 MAKİNE ELEMANLARINDA TEMEL KAVRAMLAR VE BİRİM SİSTEMLERİ 11 1.1. SI Birim Sistemi 12 1.2. Boyut Analizi 16 1.3. Temel Bilgiler 17 1.4.Makine Elemanlarına Giriş 17 1.4.1 Makine

Detaylı

SÜPER ALAŞIMLAR Prof.Dr.Ayşegül AKDOĞAN EKER Prof.Dr.Ayşegül AKDOĞAN EKER

SÜPER ALAŞIMLAR Prof.Dr.Ayşegül AKDOĞAN EKER Prof.Dr.Ayşegül AKDOĞAN EKER Süper alaşım; ana yapısı demir, nikel yada kobalt olan nisbeten yüksek miktarlarda krom, az miktarda da yüksek sıcaklıkta ergiyen molibden, wofram, alüminyum ve titanyum içeren alaşım olarak tanımlanabilir.

Detaylı

Vermiküler/Silindirik Grafitli Dökme Demir COMPACTED GRAPHITE CAST IRON

Vermiküler/Silindirik Grafitli Dökme Demir COMPACTED GRAPHITE CAST IRON Vermiküler/Silindirik Grafitli Dökme Demir COMPACTED GRAPHITE CAST IRON Ferrit Silindirik grafitler (Ferrit + Perlit) Matrix Grafit küreleri Silindirik, Gri ve Küresel grafitli dökme demirler arası özelliklere

Detaylı

MOTOR KONSTRÜKSİYONU-3.HAFTA

MOTOR KONSTRÜKSİYONU-3.HAFTA MOTOR KONSTRÜKSİYONU-3.HAFTA Yrd.Doç.Dr. Alp Tekin ERGENÇ İçten Yanmalı Motor Hareketli Elemanları 1- Piston 2- Perno 3- Segman 4- Krank mili 5- Biyel 6- Kam mili 7- Supaplar Piston A-Görevi: Yanma odası

Detaylı

Konu: Yüksek Hassasiyetli Yağ Keçelerinin Takviye Bilezik Kalıplarının Üretiminde Kullanılan Takım Çelikleri ve Üretim Prosesleri

Konu: Yüksek Hassasiyetli Yağ Keçelerinin Takviye Bilezik Kalıplarının Üretiminde Kullanılan Takım Çelikleri ve Üretim Prosesleri Nurettin ÇALLI Fen Bilimleri Ens. Öğrenci No: 503812162 MAD 614 Madencilikte Özel Konular I Dersi Veren: Prof. Dr. Orhan KURAL İTÜ Maden Fakültesi Konu: Yüksek Hassasiyetli Yağ Keçelerinin Takviye Bilezik

Detaylı

TAHRİBATLI MALZEME MUAYENESİ DENEYİ

TAHRİBATLI MALZEME MUAYENESİ DENEYİ TAHRİBATLI MALZEME MUAYENESİ DENEYİ MAK-LAB15 1. Giriş ve Deneyin Amacı Bilindiği gibi malzeme seçiminde mekanik özellikler esas alınır. Malzemelerin mekanik özellikleri de iç yapılarına bağlıdır. Malzemelerin

Detaylı

BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM VE ANALİZ (ANSYS)

BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM VE ANALİZ (ANSYS) BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM VE ANALİZ (ANSYS) MALZEME ÖZELLİKLERİNİN BELİRLENMESİ Bir tasarım yaparken öncelikle uygun bir malzemenin seçilmesi ve bu malzemenin tasarım yüklerini karşılayacak sağlamlıkta

Detaylı

DOĞAL KURŞUN METALİK KURŞUN PLAKALAR

DOĞAL KURŞUN METALİK KURŞUN PLAKALAR KURŞUN ve ALAŞIMLARI DOĞAL KURŞUN METALİK KURŞUN PLAKALAR 1 KURŞUN ve ALAŞIMLARI Romalılar kurşun boruları banyolarda kullanmıştır. 2 KURŞUN ve ALAŞIMLARI Kurşuna oda sıcaklığında bile çok düşük bir gerilim

Detaylı

İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ

İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ Prof. Dr. Metin OLGUN Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü HAFTA KONU 1 Giriş, yapı malzemelerinin önemi 2 Yapı malzemelerinin genel özellikleri,

Detaylı

PLASTİK ŞEKİLLENDİRME YÖNTEMLERİ

PLASTİK ŞEKİLLENDİRME YÖNTEMLERİ PLASTİK ŞEKİLLENDİRME YÖNTEMLERİ Metalik malzemelerin geriye dönüşü olmayacak şekilde kontrollü fiziksel/kütlesel deformasyona (plastik deformasyon) uğratılarak şekillendirilmesi işlemlerine genel olarak

Detaylı

PLASTİKLER (POLİMERLER)

PLASTİKLER (POLİMERLER) PLASTİKLER (POLİMERLER) PLASTİK NEDİR? Karbon ile hidrojen bileşiği plastiği oluşturur. Petrolden elde edilir. Monomer adı verilen binlerce küçük molekülün ısı ve basınç altında birleşerek kocaman bir

Detaylı

METALURJİ VE MALZEME MÜH. LAB VE UYG. DERSİ FÖYÜ

METALURJİ VE MALZEME MÜH. LAB VE UYG. DERSİ FÖYÜ METALURJİ VE MALZEME MÜH. LAB VE UYG. DERSİ FÖYÜ ALIN KAYNAKLI LEVHASAL BAĞLANTILARIN ÇEKME TESTLERİ A- DENEYİN ÖNEMİ ve AMACI Malzemelerin mekanik davranışlarını incelemek ve yapılarıyla özellikleri arasındaki

Detaylı

YTÜ Mimarlık Fakültesi Statik-Mukavemet Ders Notları

YTÜ Mimarlık Fakültesi Statik-Mukavemet Ders Notları KESİT TESİRLERİNDEN OLUŞAN GERİLME VE ŞEKİLDEĞİŞTİRMELERE GİRİŞ - MALZEME DAVRANIŞI- En Genel Kesit Tesirleri 1 Gerilme - Şekildeğiştirme Grafiği Gerilme - Şekildeğiştirme Grafiği 2 Malzemelere Uygulanan

Detaylı

PLASTİK MALZEMELERİN İŞLENME TEKNİKLERİ

PLASTİK MALZEMELERİN İŞLENME TEKNİKLERİ PLASTİK MALZEMELERİN İŞLENME TEKNİKLERİ HADDELEME (Calendering) İLE İŞLEME TEKNİĞİ HADDELEMEYE(Calendering) GİRİŞ Bu yöntem genellikle termoplastiklere ve de özellikle ısıya karşı dayanıklılığı düşük olan

Detaylı

Malzemenin Mekanik Özellikleri

Malzemenin Mekanik Özellikleri Bölüm Amaçları: Gerilme ve şekil değiştirme kavramlarını gördükten sonra, şimdi bu iki büyüklüğün nasıl ilişkilendirildiğini inceleyeceğiz, Bir malzeme için gerilme-şekil değiştirme diyagramlarının deneysel

Detaylı

FZM 220. Malzeme Bilimine Giriş

FZM 220. Malzeme Bilimine Giriş FZM 220 Yapı Karakterizasyon Özellikler İşleme Performans Prof. Dr. İlker DİNÇER Fakültesi, Fizik Mühendisliği Bölümü 1 Ders Hakkında FZM 220 Dersinin Amacı Bu dersin amacı, fizik mühendisliği öğrencilerine,

Detaylı

Mühendislik Mimarlık Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü

Mühendislik Mimarlık Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü ÇEKME DENEYİ 1. DENEYİN AMACI Mühendislik malzemeleri rijit olmadığından kuvvet altında deforme olup, şekil ve boyut değişiklikleri gösterirler. Malzeme özelliklerini anlamak üzere mekanik testler yapılır.

Detaylı

Cetvel-13 Güvenirlik Faktörü k g. Güvenirlik (%) ,9 99,99 99,999

Cetvel-13 Güvenirlik Faktörü k g. Güvenirlik (%) ,9 99,99 99,999 Cetvel-12 Büyüklük Faktörü k b d,mm 10 20 30 50 100 200 250 300 k b 1 0,9 0,8 0,7 0,6 0,57 0,56 0,56 Cetvel-13 Sıcaklık Faktörü k d Cetvel-13 Güvenirlik Faktörü k g T( o C) k d T 350 1 350

Detaylı

3. MALZEME PROFİLLERİ (MATERİALS PROFİLES) 3.1. METAL VE ALAŞIMLAR. Karbon çelikleri (carbon steels)

3. MALZEME PROFİLLERİ (MATERİALS PROFİLES) 3.1. METAL VE ALAŞIMLAR. Karbon çelikleri (carbon steels) 3. MALZEME PROFİLLERİ (MATERİALS PROFİLES) 3.1. METAL VE ALAŞIMLAR Karbon çelikleri (carbon steels) Çelik, bileşiminde maksimum %2 C içeren demir karbon alaşımı olarak tanımlanabilir. Karbon çeliğin en

Detaylı

1/26 KARBON-KARBON KOMPOZİTLERİ

1/26 KARBON-KARBON KOMPOZİTLERİ 1/26 KARBON-KARBON KOMPOZİTLERİ Karbon-Karbon Kompozitlerin Genel Özellikleri Yüksek elastik modül ve yüksek sıcaklık mukavemeti (T > 2000 o C de bile mukavemet korunur). Sürünmeye dirençli Kırılma tokluğu

Detaylı

Geometriden kaynaklanan etkileri en aza indirmek için yük ve uzama, sırasıyla mühendislik gerilmesi ve mühendislik birim şekil değişimi parametreleri elde etmek üzere normalize edilir. Mühendislik gerilmesi

Detaylı

PLASTİKLERİN MEKANİK ÖZELLİKLERİ Prof.Dr.Ayşegül AKDOĞAN EKER

PLASTİKLERİN MEKANİK ÖZELLİKLERİ Prof.Dr.Ayşegül AKDOĞAN EKER PLASTİKLERİN MEKANİK ÖZELLİKLERİ Mekanik Özellikler -Çekme dayanımı - Elastiklik modülü -Uzama değeri -Basma dayanımı -Sürünme dayanımı - Darbe dayanımı -Eğme dayanımı - Burulma dayanımı - Özgül ağırlık

Detaylı

TEKNOLOJİNİN BİLİMSEL İLKELERİ. Bölüm-4 MALZEMELERDE ÇEKME-BASMA - KESME GERİLMELERİ VE YOUNG MODÜLÜ. 4.1. Malzemelerde Zorlanma ve Gerilme Şekilleri

TEKNOLOJİNİN BİLİMSEL İLKELERİ. Bölüm-4 MALZEMELERDE ÇEKME-BASMA - KESME GERİLMELERİ VE YOUNG MODÜLÜ. 4.1. Malzemelerde Zorlanma ve Gerilme Şekilleri Bölüm-4 MALZEMELERDE ÇEKME-BASMA - KESME GERİLMELERİ VE YOUNG MODÜLÜ 4.1. Malzemelerde Zorlanma ve Gerilme Şekilleri Malzemeler genel olarak 3 çeşit zorlanmaya maruzdurlar. Bunlar çekme, basma ve kesme

Detaylı

ÇEKME DENEYİ. Şekil. a) Çekme Deneyi makinesi, b) Deney esnasında deney numunesinin aldığı şekiler

ÇEKME DENEYİ. Şekil. a) Çekme Deneyi makinesi, b) Deney esnasında deney numunesinin aldığı şekiler ÇEKME DENEYİ Çekme Deneyi Malzemenin mekanik özelliklerini ortaya çıkarmak için en yaygın kullanılan deney Çekme Deneyidir. Bu deneyden elde edilen sonuçlar mühendislik hesaplarında doğrudan kullanılabilir.

Detaylı

YORULMA HASARLARI Y r o u r l u m a ne n dir i?

YORULMA HASARLARI Y r o u r l u m a ne n dir i? YORULMA HASARLARI 1 Yorulma nedir? Malzemenin tekrarlı yüklere maruz kalması, belli bir tekrar sayısından sonra yüzeyde çatlak oluşması, bunu takip eden kopma olayı ile malzemenin son bulmasına YORULMA

Detaylı

ÜRÜN KATALOĞU BM TEKNİK

ÜRÜN KATALOĞU BM TEKNİK TR ÜRÜN KATALOĞU BM TEKNİK HAKKIMIZDA Bm Lazer olarak sektörde edindiğimiz tecrübe ile siz değerli müşterilerimize daha kaliteli, güvenilir ve sürdürülebilir hizmet ulaştırmayı hedefliyoruz. 2009 yılından

Detaylı

Demir, atom numarası 26 olan kimyasal element. Simgesi Fe dir. Demir, yerkabuğunda en çok bulunan metaldir. Yerkürenin merkezindeki sıvı çekirdeğin

Demir, atom numarası 26 olan kimyasal element. Simgesi Fe dir. Demir, yerkabuğunda en çok bulunan metaldir. Yerkürenin merkezindeki sıvı çekirdeğin Demir, atom numarası 26 olan kimyasal element. Simgesi Fe dir. Demir, yerkabuğunda en çok bulunan metaldir. Yerkürenin merkezindeki sıvı çekirdeğin de tek bir demir kristali olduğu tahmin edilmekle birlikte,

Detaylı

= σ ε = Elastiklik sınırı: Elastik şekil değişiminin görüldüğü en yüksek gerilme değerine denir.

= σ ε = Elastiklik sınırı: Elastik şekil değişiminin görüldüğü en yüksek gerilme değerine denir. ÇEKME DENEYİ Genel Bilgi Çekme deneyi, malzemelerin statik yük altındaki mekanik özelliklerini belirlemek ve malzemelerin özelliklerine göre sınıflandırılmasını sağlamak amacıyla uygulanan, mühendislik

Detaylı

İLERİ YAPI MALZEMELERİ-1 MALZEMELERİN GENEL TANIMI

İLERİ YAPI MALZEMELERİ-1 MALZEMELERİN GENEL TANIMI İLERİ YAPI MALZEMELERİ-1 MALZEMELERİN GENEL TANIMI MALZEMELERİN GENEL TANIMI Giriş: Tasarlanan yapının belirli bir amaca hizmet edebilmesinde en önemli öğe malzemedir. Bu nedenle yapı malzemelerinin özelliklerinin

Detaylı

AKPA KOMPOZİT PANEL TEKNİK KATALOG

AKPA KOMPOZİT PANEL TEKNİK KATALOG AKPA KOMPOZİT PANEL TEKNİK KATALOG Ekim 2013 AKPA KOMPOZİT PANEL TEKNİK KATALOG İÇİNDEKİLER 1. Alüminyum Kompozit Panel 2 2. Kompozit Panelin Avantajları 2 3. Akpa Kompozit Panel Üretim Ölçüleri 3 4. Tolerans

Detaylı

ULUSLARARASI MÜHENDİSLİK HİZMETLERİ VE METAL PARÇA ORTAKLARI

ULUSLARARASI MÜHENDİSLİK HİZMETLERİ VE METAL PARÇA ORTAKLARI ULUSLARARASI MÜHENDİSLİK HİZMETLERİ VE METAL PARÇA ORTAKLARI Üretimde ve Pazarlamada Dünyada Yenilikçi Bir Marka... HAKKIMIZDA 3MEK, ulaşım, otomotiv sanayii, savunma sanayii, denizcilik, traktör ve iş

Detaylı

DAYANIM İLE İLİŞKİLİ MALZEME ÖZELİKLERİ

DAYANIM İLE İLİŞKİLİ MALZEME ÖZELİKLERİ DAYANIM İLE İLİŞKİLİ MALZEME ÖZELİKLERİ Dayanım, malzemenin maruz kaldığı yükleri, akmadan ve kabiliyetidir. Dayanım, de yükleme değişebilmektedir. kırılmadan şekline ve taşıyabilme yönüne göre Gerilme

Detaylı

formülü zamanı da içerdiği zaman alttaki gibi değişecektir.

formülü zamanı da içerdiği zaman alttaki gibi değişecektir. Günümüz endüstrisinde en yaygın kullanılan Direnç Kaynak Yöntemi en eski elektrik kaynak yöntemlerinden biridir. Yöntem elektrik akımının kaynak edilecek parçalar üzerinden geçmesidir. Elektrik akımına

Detaylı

KIRIK YÜZEYLERİN İNCELENMESİ

KIRIK YÜZEYLERİN İNCELENMESİ GAZİ ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ METALURJİ VE MALZEME MÜHENDİSLİĞİ MEM-317 MALZEME KARAKTERİZASYONU KIRIK YÜZEYLERİN İNCELENMESİ Yrd. Doç. Dr. Volkan KILIÇLI ANKARA 2012 KIRIK YÜZEYLERİN İNCELENMESİ

Detaylı

Standart Çekme Testi

Standart Çekme Testi Bölüm 2 Malzemeler P Standart Çekme Testi Standart ölçüler d = 2.5, 6.25 veya 12.5 mm l = 1, 25 veya 5 mm Malzeme özelliklerini belirlemek için sıklıkla kullanılır Numune çekilirken, uygulanan yük ve yer

Detaylı

MMT113 Endüstriyel Malzemeler 5 Metaller, Bakır ve Magnezyum. Yrd. Doç. Dr. Ersoy Erişir 2013-2014 Güz Yarıyılı

MMT113 Endüstriyel Malzemeler 5 Metaller, Bakır ve Magnezyum. Yrd. Doç. Dr. Ersoy Erişir 2013-2014 Güz Yarıyılı MMT113 Endüstriyel Malzemeler 5 Metaller, Bakır ve Magnezyum Yrd. Doç. Dr. Ersoy Erişir 2013-2014 Güz Yarıyılı Cu Copper 29 Bakır 2 Dünyada madenden bakır üretimi, Milyon ton Yıl Dünyada madenden bakır

Detaylı

MMM 2011 Malzeme Bilgisi

MMM 2011 Malzeme Bilgisi MMM 2011 Malzeme Bilgisi Yrd. Doç. Dr. Işıl BİRLİK Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü isil.kayatekin@deu.edu.tr Materials Science and Engineering: An Introduction W.D. Callister, Jr., John Wiley

Detaylı

TERMOSET PLASTİK MALZEMELER

TERMOSET PLASTİK MALZEMELER TERMOSET PLASTİK MALZEMELER (3) TermosetlerT Büyük çapraz bağlı (10 to 50% of mers) Sert ve kırılgank Do NOT soften w/heating Yüksek kaynama noktası Sertleştirilmi tirilmiş lastik, epoksi,, polyester reçineler

Detaylı

6.WEEK BİYOMATERYALLER

6.WEEK BİYOMATERYALLER 6.WEEK BİYOMATERYALLER Biyomedikal Uygulamalar İçin Malzemeler Doç. Dr. Ayşe Karakeçili 3. BİYOMATERYAL TÜRLERİ METALİK BİYOMATERYALLER Hard Tissue Replacement Materials Metalik materyaller, biyomateryal

Detaylı

Met.ve Malz. Müh. Giriş

Met.ve Malz. Müh. Giriş Met.ve Malz. Müh. Giriş Malzemelerin karakteristik özellikleri ve ait olduğu özellik grupları Mühendislik Malzemeleri ve Özellikleri Mühendislik malzemeleri genel olarak benzer özellikler, benzer üretim

Detaylı

MALZEME ÖZELLİKLERİ U203-R95

MALZEME ÖZELLİKLERİ U203-R95 MALZEME ÖZELLİKLERİ U203-R95 Poliüretan U203 - KIRMIZI U203-R95; 95 ±2 Shore A sertlikte, mükemmel fiziksel özelliklere sahip Hidroliz uyumlu PU (HPU) malzemedir. Birçok hidrolik akışkan ve yağ-su emülsiyonlarına

Detaylı

ZnS (zincblende) NaCl (sodium chloride) CsCl (cesium chloride)

ZnS (zincblende) NaCl (sodium chloride) CsCl (cesium chloride) Seramik, sert, kırılgan, yüksek ergime derecesine sahip, düşük elektrik ve ısı iletimi ile iyi kimyasal ve ısı kararlılığı olan ve yüksek basma dayanımı gösteren malzemelerdir. Malzeme özellikleri bağ

Detaylı

2.2 DÖKME DEMİRLER. MALZEME BİLGİSİNE GİRİŞ, Burhan Oğuz, OERLIKON Yayını,

2.2 DÖKME DEMİRLER. MALZEME BİLGİSİNE GİRİŞ, Burhan Oğuz, OERLIKON Yayını, 2.2 DÖKME DEMİRLER Başlarda gördüğümüz gibi, yüksek fırından alman dökme demir (pik demiri) genellikle çeliğe dönüştürülür. Ama bunun bir bölümü, kupol ocaklarında ergitilerek, çelik endüstrisinin hemen

Detaylı

Paslanmaz Çeliklerin. kaynak edilmesi. Özlem Karaman Metalurji ve Malzeme Mühendisi Kaynak Mühendisi

Paslanmaz Çeliklerin. kaynak edilmesi. Özlem Karaman Metalurji ve Malzeme Mühendisi Kaynak Mühendisi Paslanmaz Çeliklerin kaynak edilmesi Özlem Karaman Metalurji ve Malzeme Mühendisi Kaynak Mühendisi İçerik Kaynak Yöntemleri Östenitik Paslanmaz Çeliklerin Kaynağı Ferritik Paslanmaz Çeliklerin Kaynağı

Detaylı

1000-200000 m3/h, 400-1500 Pa. Kavrama, kayış-kasnak veya direk tahrik Eurovent e göre Kısa/Uzun gövde; kılavuz giriş kanatlı/kanatsız

1000-200000 m3/h, 400-1500 Pa. Kavrama, kayış-kasnak veya direk tahrik Eurovent e göre Kısa/Uzun gövde; kılavuz giriş kanatlı/kanatsız Aksiyal fanlar Üretimin açıklanması Değişik rotor türleri için, çıkış konumu, gövde geometrisi, gövde sacı kalınlığı, ve malzesi yönünden geniş bir seçme olanağı bulunmaktadır. Aşağıdaki açıklamalar standart

Detaylı

SANDVİÇ PANEL MEKANİK DAYANIMI

SANDVİÇ PANEL MEKANİK DAYANIMI SANDVİÇ PANEL MEKANİK DAYANIMI Binaların çatı, cephe, iç bölme veya soğuk hava odalarında kaplama malzemesi olarak kullanılan sandviç panellerin hızlı montaj imkanı, yüksek yalıtım özelliklerinin yanısıra

Detaylı

YAPI MALZEMESİ YAPI MALZEMESİNE GİRİŞ

YAPI MALZEMESİ YAPI MALZEMESİNE GİRİŞ YAPI MALZEMESİNE GİRİŞ KAYNAK KİTAPLAR 1.) Yapı Malzemesi-II (Bülent BARADAN) DEU 2.) Yapı Malzemesi ve Beton (M. Selçuk GÜNER, Veli SÜME) 3.) Yapı Malzemesi (Bekir POSTACIOĞLU) 4.) Yapı Malzemesi Problemleri

Detaylı

Isıl işlem, katı haldeki metal ve alaşımlarına belirli özellikler kazandırmak amacıyla bir veya daha çok sayıda, yerine göre birbiri peşine uygulanan

Isıl işlem, katı haldeki metal ve alaşımlarına belirli özellikler kazandırmak amacıyla bir veya daha çok sayıda, yerine göre birbiri peşine uygulanan ISIL İŞLEMLER Isıl işlem, katı haldeki metal ve alaşımlarına belirli özellikler kazandırmak amacıyla bir veya daha çok sayıda, yerine göre birbiri peşine uygulanan ısıtma ve soğutma işlemleridir. İşlem

Detaylı

Doç.Dr.Salim ŞAHİN YORULMA VE AŞINMA

Doç.Dr.Salim ŞAHİN YORULMA VE AŞINMA Doç.Dr.Salim ŞAHİN YORULMA VE AŞINMA YORULMA Yorulma; bir malzemenin değişken yükler altında, statik dayanımının altındaki zorlamalarda ilerlemeli hasara uğramasıdır. Malzeme dereceli olarak arttırılan

Detaylı

MalzemelerinMekanik Özellikleri II

MalzemelerinMekanik Özellikleri II MalzemelerinMekanik Özellikleri II Doç.Dr. Derya Dışpınar deryad@istanbul.edu.tr 2014 Sünek davranış Griffith, camlarileyaptığıbuçalışmada, tamamengevrekmalzemelerielealmıştır Sünekdavranışgösterenmalzemelerde,

Detaylı

ENDÜSTRİYEL KAYIŞLAR

ENDÜSTRİYEL KAYIŞLAR ENDÜSTRİYEL KAYIŞLAR Poliüretan Zaman Kayışları SYNCHROTECH çelik telli güçlendirilmiş termoplastik poliüretan zaman kayışları çok sınırlı sünme katsayısı, kaydırmazlık özelliği ve kauçuk kayışlardan farklı

Detaylı

HSS alanında etkinlik

HSS alanında etkinlik New Haziran 2017 Talaşlı imalat da yenilikler HSS alanında etkinlik Yeni HSS-E-PM UNI matkabı, HSS ile VHM arasındaki boşluğu dolduruyor TOTAL TOOLING=KALITE x SERVIS 2 WNT Önasya Kesici Takımlar San.

Detaylı

MALZEME BİLİMİ. 2014-2015 Güz Yarıyılı Kocaeli Üniversitesi Ford Otosan Ġhsaniye Otomotiv MYO. Yrd. Doç. Dr. Egemen Avcu

MALZEME BİLİMİ. 2014-2015 Güz Yarıyılı Kocaeli Üniversitesi Ford Otosan Ġhsaniye Otomotiv MYO. Yrd. Doç. Dr. Egemen Avcu MALZEME BİLİMİ 2014-2015 Güz Yarıyılı Kocaeli Üniversitesi Ford Otosan Ġhsaniye Otomotiv MYO Yrd. Doç. Dr. Egemen Avcu Bilgisi DERSĠN ĠÇERĠĞĠ, KONULAR 1- Malzemelerin tanımı 2- Malzemelerinseçimi 3- Malzemelerin

Detaylı

Kompozit Malzemeler ve Mekaniği. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş

Kompozit Malzemeler ve Mekaniği. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Kompozit Malzemeler ve Mekaniği Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Bölüm 3 Laminanın Mikromekanik Analizi Kaynak: Kompozit Malzeme Mekaniği, Autar K. Kaw, Çevirenler: B. Okutan Baba, R. Karakuzu. 3 Laminanın Mikromekanik

Detaylı

MMT113 Endüstriyel Malzemeler 11 Kompozit Malzemeler. Yrd. Doç. Dr. Ersoy Erişir 2014-2015 Güz Yarıyılı

MMT113 Endüstriyel Malzemeler 11 Kompozit Malzemeler. Yrd. Doç. Dr. Ersoy Erişir 2014-2015 Güz Yarıyılı MMT113 Endüstriyel Malzemeler 11 Kompozit Malzemeler Yrd. Doç. Dr. Ersoy Erişir 2014-2015 Güz Yarıyılı KOMPOZİT MALZEME TAKVİYE + MATRİKS Kompozit malzemeler 2 Kompozit malzemeler iki yada daha fazla bileşenden

Detaylı

DÖKÜM TEKNOLOJİSİ. Döküm:Önceden hazırlanmış kalıpların içerisine metal ve alaşımların ergitilerek dökülmesi ve katılaştırılması işlemidir.

DÖKÜM TEKNOLOJİSİ. Döküm:Önceden hazırlanmış kalıpların içerisine metal ve alaşımların ergitilerek dökülmesi ve katılaştırılması işlemidir. DÖKÜM TEKNOLOJİSİ Döküm:Önceden hazırlanmış kalıpların içerisine metal ve alaşımların ergitilerek dökülmesi ve katılaştırılması işlemidir. DÖKÜM YÖNTEMİNİN ÜSTÜNLÜKLERİ Genelde tüm alaşımların dökümü yapılabilmektedir.

Detaylı

BÖLÜM-2 MALZEME TASARIMI VE SEÇİMİ

BÖLÜM-2 MALZEME TASARIMI VE SEÇİMİ BÖLÜM-2 MALZEME TASARIMI VE SEÇİMİ Prof. Dr. Yusuf ÖZÇATALBAŞ Malzeme Seçimi/ 1 Geçmiş 20-30 yıldan bu yana birçok yeni malzeme ve malzeme türleri geliştirilmiştir. Şu an 100.000 in üzerinde mühendislik

Detaylı

Yrd.Doç.Dr. Hüseyin YİĞİTER

Yrd.Doç.Dr. Hüseyin YİĞİTER Dokuz Eylül Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü İNŞ2023 YAPI MALZEMESİ I GİRİŞ Yrd.Doç.Dr. Hüseyin YİĞİTER http://kisi.deu.edu.tr/huseyin.yigiter KAYNAK KİTAP: Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik

Detaylı

simplan www.standartizolasyon.com

simplan www.standartizolasyon.com simplan www.standartizolasyon.com Kalite Politikamız Kalite ve başarının temelini, doğru proje, doğru altyapı, doğru ürün ile doğru uygulamanın oluşturduğuna inanan ve bu doğrultuda sektörüne alternatif

Detaylı

METALİK MALZEMELERİN ÇEKME DENEYİ

METALİK MALZEMELERİN ÇEKME DENEYİ METALİK MALZEMELERİN ÇEKME DENEYİ Çekme deneyi, malzemelerin statik yük altında elastik ve plastik davranışını belirlemek amacıyla uygulanır. Çekme deneyi, asıl malzemeyi temsil etmesi için hazırlanan

Detaylı

İÇİNDEKİLER 1. Bölüm GİRİŞ 2. Bölüm TASARIMDA MALZEME

İÇİNDEKİLER 1. Bölüm GİRİŞ 2. Bölüm TASARIMDA MALZEME İÇİNDEKİLER 1. Bölüm GİRİŞ 1.1. Tasarım... 1 1.2. Makine Tasarımı... 2 1.3. Tasarım Fazları... 2 1.4. Tasarım Faktörleri... 3 1.5. Birimler... 3 1.6. Toleranslar ve Geçmeler... 3 Problemler... 20 2. Bölüm

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/4) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/4) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/4) Deney Laboratuvarı Adresi : Tümsan 2 Sitesi B Blok No:5 İkitelli İSTANBUL / TÜRKİYE Tel : 0 212 486 29 53 Faks : 0 212 486 29 52 E-Posta : info@cevkak.org Website

Detaylı

PÜSKÜRTME ŞEKİLLENDİRME (SPRAY FORMING / SPRAY DEPOSITION)

PÜSKÜRTME ŞEKİLLENDİRME (SPRAY FORMING / SPRAY DEPOSITION) PÜSKÜRTME ŞEKİLLENDİRME (SPRAY FORMING / SPRAY DEPOSITION) Püskürtme şekillendirme (PŞ) yöntemi ilk olarak Osprey Ltd. şirketi tarafından 1960 lı yıllarda geliştirilmiştir. Günümüzde püskürtme şekillendirme

Detaylı

ÇİNKO ALAŞIMLARI :34 1

ÇİNKO ALAŞIMLARI :34 1 09.11.2012 09:34 1 Çinko oda sıcaklıklarında bile deformasyon sertleşmesine uğrayan birkaç metalden biridir. Oda sıcaklıklarında düşük gerilimler çinkonun yapısında kalıcı bozunum yaratabilir. Bu nedenle

Detaylı

MMT310 Malzemelerin Mekanik Davranışı Mukavemet ve deformasyon özelliklerinin belirlenmesi - Sürünme, eğme ve burma deneyleri

MMT310 Malzemelerin Mekanik Davranışı Mukavemet ve deformasyon özelliklerinin belirlenmesi - Sürünme, eğme ve burma deneyleri MMT310 Malzemelerin Mekanik Davranışı Mukavemet ve deformasyon özelliklerinin belirlenmesi - Sürünme, eğme ve burma deneyleri Yrd. Doç. Dr. Ersoy Erişir 2011-2012 Bahar Yarıyılı 2. Mukavemet ve deformasyon

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki. (Sayfa 1/4) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki. (Sayfa 1/4) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki. (Sayfa 1/4) Deney Laboratuvarı Adresi : Tümsan 2 Sitesi B Blok No:5 İkitelli İSTANBUL/TÜRKİYE Tel : 0 212 486 29 53 Faks : 0 212 486 29 52 E-Posta : info@cevkak.org Website

Detaylı

Sürünme ; Yüksek sıcaklıklara dayanıklı malzemelerde görülen hasar dır. Yük veya gerilme altında zamanla meydana gelen plastik deformasyona sürünme

Sürünme ; Yüksek sıcaklıklara dayanıklı malzemelerde görülen hasar dır. Yük veya gerilme altında zamanla meydana gelen plastik deformasyona sürünme SÜRÜNME HASARLARI 1 Sürünme ; Yüksek sıcaklıklara dayanıklı malzemelerde görülen hasar dır. Yük veya gerilme altında zamanla meydana gelen plastik deformasyona sürünme denir. 2 Günümüzde yüksek sıcaklık

Detaylı

Plastik Parçanın Performansı Etkilenir:

Plastik Parçanın Performansı Etkilenir: Mekanik Özellikler -Çekme dayanımı - Darbe dayanımı -Uzama - Elastiklik modülü -Basma dayanımı - Özgül ağırlık -Sürünme - Su absorbsiyonu -Kesme dayanımı - Sürtünme katsayısı -Makaslama dayanımı - Modül

Detaylı

ALUMİNYUM ALA IMLARI

ALUMİNYUM ALA IMLARI ALUMİNYUM ALA IMLARI ALUMİNYUM VE ALA IMLARI Alüminyum ve alüminyum alaşımları en çok kullanılan demir dışı metaldir. Aluminyum alaşımları:alaşımlama (Cu, Mg, Si, Mn,Zn ve Li) ile dayanımları artırılır.

Detaylı

İÇİNDEKİLER 2. 3. 4. 5. 6.

İÇİNDEKİLER 2. 3. 4. 5. 6. İstiklal Mah. Barış Manço Cad. 5. Sok No:8 34522 Esenyurt / İSTANBUL TÜRKİYE Tel.: 0212 679 69 79 Faks: 0212 679 69 81 E-posta: info@gozdempaslanmaz.com 44 44 881 1 İÇİNDEKİLER 1. 2. 3. 4. 5. 6. 2 1 HAKKIMIZDA

Detaylı