AĞ PROTOKOLLERİ TCP/IP. Yrd.Doç. Dr. Cemal KOÇAK

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "AĞ PROTOKOLLERİ TCP/IP. Yrd.Doç. Dr. Cemal KOÇAK"

Transkript

1 AĞ PROTOKOLLERİ TCP/IP Yrd.Doç. Dr. Cemal KOÇAK

2

3 TASARIM AMAÇLARI Donanım ve yazılım firmalarından bağımsız olacak. Yerleşik bir hata dayanıklılığına sahip olacak. Networkün bir kısmı çöktüğünde diğer bir kısmı çalışabilecek. Etkin bir veri aktarım hızına sahip olacak.

4 NEDEN TCP/IP Üreticiden bağımsız olması. Değişik ölçekli bilgisayarları birbirine bağlayabilmesi. Farklı işletim sistemleri arasında veri alışverişi için kullanılabilmesi. Birçok firma tarafından birinci protokol olarak tanınması ve kullanılması. Internet üzerinde kullanılması. Yönlendirilebilir (routable) protokol olması. Yaygın bir adresleme şemasına sahip olması

5 SERVİSLER VE PROTOKOLLER ARASINDAKİ İLİŞKİ Servis ve protokol sıkça karıştırılan ama birbirinden farklı kavramlardır. SERVİS, bir katmanın üzerindeki katmana sağladığı temel öğeler kümesidir. Servis, kullanıcıları için hangi işlemleri yerine getireceğini tanımlar ama bunların nasıl gerçekleştirileceğini söylemez. Servis iki katman arasındaki arayüzle bağlantılıdır. Alt katman servis sağlayıcı, üst katman da servis kullanıcısıdır. PROTOKOL, aynı katmandaki eş görevli bireylerin arasında alışverişi yapılan paket ve mesajların format ve anlamlarını belirleyen kurallar kümesidir. Eş görevli bireyler protokolleri servis tanımlarını gerçekleştirmede kullanırlar. Kullanıcılarına verdikleri servisleri değiştirmemek koşuluyla protokolleri değiştirmekte serbesttirler. Kısaca, servis katmanlar arasındaki arayüz ile bağlantılı bir tanımlamadır. Protokol ise farklı bilgisayarlarda yer alan eşgörevli bireyler arasında gönderilen paketlerle ilişkili kurallar ve düzenlemelerdir. Her katman içinde tanımlanmış protokoller vardır. Bunların toplamı Protokol Yığını nı (stack) oluşturur.

6 AĞ PROTOKOLLERİ Açık Protokoller Endüstri standartlarına dayanır ve gizlilik tanımaz. Örnek olarak, internet ortamında kullanılan Transmission Control Protocol açık bir protokoldür. Üreticiye Ait Protokoller Spesifik ortamlarda güvenli iletişim sağlanır. Örneğin, Novell işletim sisteminde Internetwork Packet Exchange / Seguenced Packet Exchange (IPX/SPX) Netware yapısı için kullanılır. IPX/SPX : Netware yapısı için spesifik olarak geliştirilmiş protokol kümesidir. IPX ve SPX yapılarını içerir. IPX; Netware Network için güvenliği sağlar. Ağ katmanında çalışan TCP/IP yapısındaki IP işlevini üstelenen kısımdır. SPX ise; tıpkı TCP gibi taşıma katmanında çalışır. Netware sunucularının yer aldığı ortamlarda kullanılır. Routable protokoldür. Segment let arası iletişim sağlar.

7 IPX/SPX SPX/IPX diğer ağ iletişim protokolleri gibi tek bir protokol değildir, fakat bilgisayarları birbirine bağlayan bir standart prosedürler takımıdır. Pratikte, her protokol seti mesajı, veya paketi, adresleme, alındı veya yönlendirme bilgisi gibi belirli bir yapıda biçimlendirir. Paketler genelde üç dört katman derinlikte yuvarlanırlar, böylece her birinin belirli bir fonksiyonu olan paketler iç içe bulunabilir. Protokolün IPX bölümü NetWare düğümleri arasında paketlerin adreslenmesinden sorumludur, fakat onlar için herhangi bir sayma ya da hesaplama yapmaz. SPX, IPX paketlerini kapsüller ve varış noktasındaki verileri kabul eder. Ağ dosya transferi veya elektronik posta gibi garantili teslimat isteyen bazı uygulamalar veri bloklarını SPX aracılığıyla adresleyebilirler. Kendi iletişimlerini takip edebilen uygulamalar başta olmak üzere bir çok uygulama IPX i kullanır çünkü daha verimlidir ve ağda daha az aşırı yük iletir. Novell in IPX i genelde DOS veya Windows uygulamaları tarafından istenen küçük veri paketleri için (512 byte a kadar) hızlı ve verimlidir. Fakat küçük veri paketleri daha yavaş ve pahalı ağ-içi hatlara sahip geniş alan ağlarda arzu edilmez çünkü aşırı yük ekler. Yerel ağlarda IPX TCP/IP den daha verimlidir. SPX/IPX kişiler tarafından tayin edilen bağımsız ağ adreslerine bel bağlamaz ve yüklenmesi ve kullanması TCP/IP den daha kolaydır.

8 ROUTABLE / NON-ROUTABLE PROTOCOLS: Internet, üniversite kampüsü gibi ayrı coğrafik lokasyona sahip Network veya LAN yapıları komünikasyonu destekler. Verilerin segmentler arası taşınımında birçok rota izlenebilir. Örnek, TCP/IP ve IPX/SPX. 1980'li yıllarda LAN'lar daha küçüktü ve bir segment (network kablosu) ile network oluşturmak mümkündü. Ancak günümüzde LAN'lar diğer LAN'larla iletişim kurmaktadırlar. Bu durumda birden çok networkü birbirine bağlayacak ve farklı network'lerle iletişim kurabilecek protokollere gereksinim duyulmuştur. İşte bu durumda routable ve nonroutable protokoller ortaya çıkmıştır. Routable Protokoller (TCP/IP - IPX/SPX) Routable Protokoller, Segment ler arası veri taşınımına izin verir. Oysa ki network trafiği, Multimedya uygulamalar benzeri eylemlerde oldukça ağırlaşacaktır. Bu sebeple çeşitli tipte veri taşınımı söz konusudur. Genel olarak Unicast, Broadcast ve Multicast olmak üzere üç tip veri taşınımı vardır. Non-RoutableProtokoller (Netbeui-DLCI-Unicast) Network segmentleri arası veri taşınımını desteklemez. Aynı Segment içindeki bilgisayarlar arası komünikasyona olanak verir. Örnek, NetBEUI (NetBIOS Extended User Interface) ve Data Link Control (DLC)

9 NWLINK (IPX/SPX) Microsoft yapısı için oluşturulmuş olup, IPX/SPX yapısının bir sürümüdür. Windows işletim sistemini kullanan Client bilgisayarlar Netware Server içinde bulunan bir uygulamaya erişmek için, NWLink yapısını kullanırlar. NWLink sadece bir protokoldür. NWLink, Microsoft-uyumlu IPX/SPX protokolüdür. Sadece NWLink ile Windows 2000 bilgisayarların NetWare server üzerindeki dosyalara ve yazıcılara ulaşması mümkün değildir. Bu durumda sadece client/server uygulamalar çalıştırılır. Dosyalara ve yazıcılara erişmek için bir redirector'ın da yüklenmesi gerekir. Bu düzenleme Client Service for NetWare ile yapılır. Windows 2000 Server üzerinde de Gateway Service for NetWare servisi vardır.

10 NETBEUI NetBEUI (NetBIOS Extended User Interface) küçük LAN networkleri için IBM tarafından geliştirilmiş ve Microsoft un yerel ağlar için tercih ettiği bir protokoldür. Windows 3.11 ve Windows 9x gibi ortamlar için idealdir. Routable olmadığı için büyük network altyapılarında kullanılmamaktadır. Bazı özellikleri şunlardır: bilgisayardan oluşmuş küçük LAN lar için geliştirilmiştir. 2. Yönlendirilemeyen protokoldür. 3. İstemci/sunucu mantığına uymaz. 4. Büyük paketlerin taşınması, yerel ağlarda tercih edilmesine yol açar. 5. Yapılandırılması oldukça kolaydır. Gateway ler (geçit) aracılığıyla diğer LAN segmentlerine ve mainframe lere bağlanır. Ancak NetBEUI protokolü routable (yönlendirilebilir) değildir. Bu nedenle NetBEUI kullanan iki bilgisayar birbirine routing le değil, bridging le bağlanır.

11 APPLETALK AppleTalk protokolü Apple Computer Corporation tarafından geliştirilmiştir. AppleTalk, Macintosh'un ağ protokolüdür, Macintosh bilgisayarlarla iletişim kurmak için kullanılır. AppleTalk ile Windows 2000, router ve dial-up server olabilir. Ayrıca dosya ve yazıcı desteği sağlar. Bilgisayarlar, çevrebirimleri ve sunucuları bağlamak için esnek, basit ve ucuz bir ağ aracı olacak şekilde tasarlanmıştır. AppleTalk bir protokoldür ve LocalTalk medya türüdür

12 TCP/IP Routable olarak Network ler arası iletişimi destekler. Internet ortamının standart protokolüdür. "Bilgi Ağı" üzerindeki bilgi iletimi ve paylaşımı bazı kurallar dahilinde yapılmaktadır. Bu kurallara kısaca "internet protokolleri", ya da TCP/IP protokoller ailesi denir. TCP/IP, bilgisayarlar ile veri iletme/alma birimleri arasında organizasyonu sağlayan, böylece bir yerden diğerine veri iletişimini olanaklı kılan pek çok veri iletişim protokolüne verilen genel adıdır. Sanayi standardına sahip açık protokoldür. Tek bir organizasyonun tekelinde değildir. Benzer işletim sistemi olmayan bilgisayarlar arası komünikasyonu sağlar. TCP/IP'nin bazı tasarım özellikleri: Hata düzeltme olanakları. Alt networklere (subnet) bağlanma. Belli bir sahibi olmaması. Minimum veri kullanımı.

13 TCP / IP U.S Department of Defense (DoD) tarafından geliştirildi. (1981 de standart haline geldi) IPv4 ve IPv6 standartları ve adresleme Dört Temel katman Application (uygulama) Transport (TCP) Internet (IP) Network Access (Fiziksel Katman)

14 TCP / IP KATMANLARI UYGULAMA KATMANI (APPLİCATİON LAYER) En üst seviye katmandır. Diyalog, şifreleme, data aktarımı protokollerini kontrol eder. Dosya Transferi ftp (TCP kullanır, binary ve ASCII dosya transferi) tftp (UDP kullanır, routerlarda ios image aktarımı) NFS (ağdaki depolama aygıtlarına erişim sağlar) E-posta SMTP (sadece plaintext) Terminal Telnet (Terminal Emulation) rlogin (SSH) Ağ Yönetimi SNMP (istatistik ve performans bilgisi) Alan İsimlendirmesi DNS (Domain Name System)

15 TCP/IP TCP/IP nin tarihi ARPANET ile başlayan Internetin tarihidir. Adreslerin dağıtımı NIC (Network Information Center) tarafından yapılır. Türkiye de ise bunu ODTÜ-TUBİTAK yapmaktadır. RFC (Request for Comments): TCP/IP standartlarını anlatan dokümanların genel adı. Çeşitli gönüllü kuruluşlar : ISOC (InternetSociety : İnternet Derneği), IAB (İnternet Architecture Board : İnternet Mimarisi Kurulu) TCP/IP protokolü A.B.D. de Department Defense (DoD) tarafından binlerce farklı bilgisayarı birbirine bağlamak için geliştirilmiş açık bir standarttır. SPX/IPX gibi TCP/IP de bir tek protokol değildir, fakat iletişim hizmetlerini kontrol etmek üzere tasarlanmış bir protokoller takımıdır. SPX/IPX in aksine TCP/IP gerçek anlamda heterojen ağlarda değişik tipte bilgisayarlar arasında iletişimi sağlamak için tasarlanmıştır.

16 TCP/IP Internet'in standart protokolü TCP/IP'dir. TCP ve IP adlı iki ayrı protokolün birlikte uyum içinde çalıştıkları bir protokol takımıdır. Her ikisi de birer yazılım olan bu protokollerin, Internet yoluyla haberleşmek isteyen bir bilgisayarın işletim sisteminde yüklü olması gerekir. TCP protokolü, mesajların paketlere bölünüp karşı bilgisayara güvenli bir şekilde göndermekle sorumludur. Karşı bilgisayardaki çalışan TCP, paketleri birleştirerek mesajı uygulama programına iletir. Paketlerin bir kısmı alınmadığında paketlerin tekrar gönderilmesini sağlar. IP protokolü, paketlerin yönlendiricilerden geçerek varış adresine iletilmesini sağlar. Bunu gerçekleştirmek için, her bilgisayarın bir IP adresi vardır. 52/64

17 TCP/IP IP protokolü, paketlerin yönlendiricilerden geçerek varış adresine iletilmesini sağlar. Bunu gerçekleştirmek için, her bilgisayarın bir IP adresi vardır. IP bölümü ağ düğümleri arasında adreslemeyi ele alır. IPX ve IP nin her ikisi de verinin gönderilme alınma mekanizmalarını sağlar. IPX gibi IP de verinin teslimatını garanti etmez. IP nin basit ama çok önemli bir faydası ağ-içi bir hatta büyük veri bloklarını verimli bir şekilde taşıyabilmesidir. Bir IP paketi byte a kadar çıkabilir ve bu da bir IPX paketinin yüz katından fazladır. Bir IP paketinde (Datagram) gönderilecek bilginin yanı sıra, o paketin uzunluğu ve gideceği noktanın 32bit ten oluşan IP adresi yer alır. IP adresleri 8 bitlik 4 bölüme ayrılır ve bu 8 bit arası bir sayı ile gösterilir.

18 TCP/IP TCP/IP protokolü IP paketlerini kapsüller ve iletişim hizmetlerine bağlanmayı sağlarlar. TCP aynı zamanda IP de olmayan teslim etme garantisini de sağlar. FTP, Telnet ve SMTP gibi diğer TCP/IP hizmet ve yardımcı programlarının hepsi veri taşımak için isteklerini TCP ye bildirir. Netware LAN larda çok az kullanılan SPX in aksine TCP, TCP/IP ortamında çoğu uygulamalar tarafından kullanılır. TCP/IP nin en önemli noktalarından biri de yönlendirme işlemidir. Router lar bünyelerinde bulunan adres tablolarındaki adresler ile kendilerine gelen IP paketindeki adres arasında karşılaştırma yapar. Bu adres yerel bir kullanıcıya ait ise yönlendirme yapılmaz, farklı bir ağa ait ise o ağa yönlendirilir. Eğer adres tablosunda yer almıyorsa Default Gateway adı verilen adrese yönlendirilir.

19 TCP/IP TCP / IP TCP TCP (Transmission Control Protocol) Paketlerin iletimi IP IP (Internet Protocol) Paketlerin yönlendirmesi TCP (Transmission Control Protocol ), gönderilen bilgilerin yerine ulaşmasından sorumludur. IP (Internet Protocol), IP paketlerinin (datagram) oluşturulması ve adres bilgilerinin yerleştirilmesi ile ilgilenir, hata kontrolü ve düzeltilmesi gibi işlemleri TCP ye bırakmıştır. Bunun yanında datagramların yönlendirilmesinden sorumludur.

20 OSI DE TCP/IP Uygulama Sunum Uygulama Telnet FTP DNS Oturum Taşıma Ağ Taşıma Ağ TCP ICMP IP UDP ARP Veri İletim Fiziksel Fiziksel LAN WAN SLIP ve PPP OSI TCP/IP

21 TCP/IP VERİ AKTARIMI Terminal A İşlem Gönderimi Veri İşlem Alımı Terminal B 4 Uygulama Veri Uygulama 4 3 Taşıma Veri TCP B. Taşıma 3 2 Ağ Veri TCP B. IP B. Ağ 2 1 Fiziksel CRC Veri TCP B. IP B. MAC B. Fiziksel Fiziksel veri aktarımı; Kablolar vb CRC: Hata kontrol kodu

22 TCP/IP

23 TCP/IP En genel haliyle TCP/IP uygulamaları 4 ayrı katman kullanır. Bunlar: - Bir uygulama protokolü, Örnek e-posta - Üst seviye uygulama protokollerinin gereksinim duyduğu TCP gibi bir protokol katmanı - IP katmanı. Gönderilen bilginin istenilen adrese yollanmasını sağlar. - Belirli bir fiziksel ortamı sağlayan protokol katmanı. Örnek Ethernet, seri hat, X.25 vs.

24 TCP/IP TCP/IP katmanlardan oluşan bir protokoller kümesidir. Her katman değişik görevlere sahip olup altındaki ve üstündeki katmanlar ile gerekli bilgi alışverişini sağlamakla yükümlüdür.

25

26 BU PROTOKOLLER NASIL KULLANILIR? Hepsinde de ortak bir özellik var : İletişimde bulunan iki bilgisayardan birisi bilgiyi alıyor, diğeri ise veriyor. Buna, İSTEMCİ-SUNUCU ilişkisi de denir. İSTEMCİ (Bilgiyi Alan) (Client) SUNUCU (Bilgiyi Veren) (Server)

27 İSTEMCİ-SUNUCU İLİŞKİSİ Sunucu, ağa bağlı diğer bilgisayarlara bilgi veya hizmet sağlayan bir yazılım uygulamasını çalıştıran konak bilgisayarı ifade eder. İstemci ise, sunucunun bilgi veya hizmetini talep eden bilgisayarları ifade eder. Bir web sayfası incelenirken kullanıcının bilgisayarı ve web tarayıcısı, istemci olarak adlandırılır. Web sayfasını, veri tabanlarını ve uygulamaları üzerinde barındıran gelişmiş bilgisayarlar da sunucu olarak adlandırılır. Web tarayıcısı, web sunucusundan bir istekte bulunur ve sunucu istenen bilgileri toplar ve onu bir web sitesi şekline getirerek web tarayıcısına geri yollar. Kullanıcılar da ekranda web sitesini görmüş olur. Bu karmaşık etkileşimlerin gerçekleşmesini sağlayan en önemli faktör, tümünün üzerinde anlaşılmış standartları ve protokolleri kullanmasıdır. İstemci/sunucu sistemlerinin en önemli özelliği, istemcinin sunucuya bir istek göndermesi ve sunucunun istemciye bilgiyi geri göndermek gibi bir işlev yürüterek yanıt vermesidir. Web tarayıcısı ve web sunucusu bileşimi en yaygın kullanılan istemci/sunucu sistemi örneğidir.

28 TCP KATMANI TCP nin temel işlevi, üst katmandan (uygulama katmanı) gelen bilginin segmentler haline dönüştürülmesi, iletişim ortamında kaybolan bilginin tekrar yollanması ve ayrı sıralar halinde gelebilen bilginin doğru sırada sıralanmasıdır. Bu açıdan bakıldığında TCP katmanının hemen, hemen tüm işi üstlendiği görülmekle beraber (küçük ağlar için bu doğrudur) büyük ve karmaşık ağlarda IP katmanı en önemli görevi üstlenmektedir. Bu gibi durumlarda değişik fiziksel katmanlardan geçmek, doğru yolu bulmak çok karmaşık bir iş halini almaktadır.

29 TCP KATMANI Birden fazla kişinin aynı sisteme ulaşmak istemesi durumunda neler olacak? Doğal olarak bir segment i doğru varış noktasına ulaştırmak tek başına yeterli değildir. TCP bu segment in kime ait olduğunu da bilmek zorundadır. Demultiplexing bu soruna çare bulan yöntemdir. TCP/IP de değişik seviyelerde demultiplexing yapılır. Bu işlem için gerekli bilgi bir seri başlık (header) içinde bulunmaktadır. Başlık, datagram a eklenen basit bir kaç octet den oluşan bir bilgiden ibarettir. Yollanmak istenen mesajı bir mektuba benzetecek olursak başlık o mektubun zarfı ve zarf üzerindeki adres bilgisidir. Her katman kendi zarfını ve adres bilgisini yazıp bir alt katmana iletmekte ve o alt katmanda onu daha büyük bir zarfın içine koyup üzerine adres yazıp diğer katmana iletmektedir. Benzer işlem varış noktasında bu sefer ters sırada takip edilmektedir.

30 TCP KATMANI ÖRNEK: Aşağıdaki noktalar ile gösterilen satir bir noktadan diğer bir noktaya gidecek olan bir dosyayı temsil etsin, ooooooooooooooo TCP katmanı bu dosyayı taşınabilecek büyüklükteki parçalara ayırır: ooo ooo ooo ooo ooo Her segment in başına TCP bir başlık koyar. Bu başlık bilgisinin en önemlileri port numarası ve sıra numarası dır. Port numarası, örneğin birden fazla kişinin ayni anda dosya yollaması veya karşıdaki bilgisayara bağlanması durumunda TCP nin herkese verdiği farklı bir numaradır. Üç kişi aynı anda dosya transferine başlamışsa TCP, 1000, 1001 ve 1002 kaynak port numaralarını bu üç kişiye verir böylece herkesin paketi birbirinden ayrılmış olur. Aynı zamanda varış noktasındaki TCP de ayrıca bir varış port numarası verir.

31 TCP KATMANI Kaynak noktasındaki TCP nin varış port numarasını bilmesi gereklidir ve bunu iletişim kurulduğu anda TCP karşı taraftan öğrenir. Bu bilgiler başlıktaki kaynak ve varış port numaraları olarak belirlenmiş olur. Ayrıca her segment bir sıra numarasına sahiptir. Bu numara ile karşı taraf doğru sayıdaki segmenti eksiksiz alıp almadığını anlayabilir. Aslında TCP segmentleri değil octet leri numaralar. Örneğin; her datagram içinde 500 octet bilgi varsa ilk datagram numarası 0, ikinci datagram numarası 500, üçüncüsü 1000 şeklinde verilir. Her segment karşı tarafa ulaştığında alıcı onay numarası (acknowledgement) yollar. Bu son ulaşan oktetin sayısıdır. Başlık içinde bulunan üçüncü önemli bilgi ise kontrol toplamı (Checksum) sayısıdır. Bu sayı segment içindeki tüm octet ler toplanarak hesaplanır ve sonuç başlığın içine konur. Karşı noktadaki TCP kontrol toplamı hesabını tekrar yapar. Eğer bilgi yolda bozulmamışsa kaynak noktasındaki hesaplanan sayı ile varış noktasındaki hesaplanan sayı aynı çıkar. Aksi takdirde segment yolda bozulmuştur bu durumda bu datagram kaynak noktasından tekrar istenir.

32 TCP BAŞLIĞI (TCP HEADER) Kaynak ve hedef portu: Gönderici ve alıcı pc lerin port numarası Sıra numarası: Paketin hangi bölümü olduğunu gösterir Alındı bilgisi numarası: Bir sonraki gelecek olan paket bölüm numarası Pencere: Alıcının daha ne kadar paket bölümü alacağını belirler. Checksum: İletim biriminden geçen bit'lerin sayısı.

33 IP KATMANI TCP katmanına gelen bilgi segmentlere ayrıldıktan sonra IP katmanına yollanır. IP katmanı, kendisine gelen TCP segmenti içinde ne olduğu ile ilgilenmez. Sadece kendisine verilen bu bilgiyi ilgili IP adresine yollamak amacındadır. IP katmanının görevi bu segment için ulaşılmak istenen noktaya gidecek bir yol (route) bulmaktır. Arada geçilecek sistemler ve geçiş yollarının bu paketi doğru yere geçirmesi için kendi başlık bilgisini TCP katmanından gelen segment e ekler. TCP katmanından gelen segmentlere IP başlığının eklenmesi ile oluşturulan IP paket birimlerine datagram adı verilir. Başlığın içerisinde kaynak ve varış IP numarası, protokol numarası (udp, icmp vs.), yaşam süresi ve kontrol sayısı (checksum) bulunur. IP başlığı eklenmiş bir datagram çizimde gösterilmektedir

34 IP KATMANI IP adresi bir ağa bağlı bilgisayarların ağ üzerinden birbirlerine veri yollamak için kullandıkları adrestir. IP Başlığı: IP versiyon TTL Kimlik IP başlık uzunluğu Protokol Hizmet türü Kaynak Adresi Hedef Adresi Opsiyonlar Veri Parçalanma durumu Toplam uzunluk Parçalanma Ofseti Başlık kontrol toplamı (Checksum)

35 IP BAŞLIĞI Hizmet türü: Host un ne tür bir hizmet istediği: Hızlı (örneğin ses), hatasız (örneğin dosya) veya güvenli iletim gibi. Kimlik: Paket bölümünün bağlı olduğu bölümün kimliği, o pakete ait olan bölümlerin hepsinde aynı tanım yazar. TTL (Time to Live): Paketin ömrü. Başlık kontrol toplamı: Sadece paketin kontrolünü sağlar.

36 IP DATAGRAM IP başlığını I ile gösterecek olursak IP katmanından çıkan ve TCP verisi taşıyan bir datagram şu hale gelir: IT...IT...IT...IT...IT... Başlıktaki Yaşam süresi (Time to Live) alanı IP paketinin yolculuğu esnasında geçilen her sistemde bir azaltılır ve sıfır olduğunda bu paket yok edilir. Bu sayede oluşması muhtemel sonsuz döngüler ortadan kaldırılmış olur. IP katmanında artık başka başlık eklenmez ve iletilecek bilgi fiziksel iletişim ortamı üzerinden yollanmak üzere alt katmana (bu Ethernet, X.25, telefon hattı vs. olabilir) yollanır.

37 FİZİKSEL KATMAN (NETWORK ACCESS) Data Link Connection (DLC) ve Fiziksel ortam bilgisinden oluşur. Her fiziksel ortam için bilgilendirme şekli farklıdır (modem, ethernet, isdn vs.) Ethernet kartının tüm diğer kartlardan ayrılmasını sağlayan bir mantık izlenmiştir. Ethernet kartlarında fiziksel ortam bilgisi 48 bitlik adres yapısıyla (MAC adresi) tutulur. Ethernet kart üreticisi firmalar merkezi bir otoriteden üretecekleri kartlar için belirli büyüklükte numara blokları alır ve üretimlerinde bu numaraları kullanırlar. 14 oktetlik başlık sayesinde paketin hangi makineye ait olduğu belirlenir (kaynak ve alıcı MAC adresleri ve tranfer tipi kodu).

38 FİZİKSEL KATMAN (NETWORK ACCESS) Broadcast medium teknolojisi kullanılır. Böylelikle ethernet ortamındaki tüm istasyonlar yollanan paketi görür. Ancak doğru varış noktasının kim olduğunu, o ağ a bağlı makinalar Ethernet başlığından anlarlar. Bu başlıkta kaynak ve varis Ethernet adresi ve bir tip kodu vardır. Dolayısıyla ağ üzerindeki her makina bir paketin kendine ait olup olmadığını bu başlıktaki varış noktası bilgisine bakarak anlar (Bu Ethernet teknolojisindeki en önemli güvenlik boşluklarından birisidir). Tip kodu alanı aynı ağ üzerinde farklı protokollerin kullanılmasını sağlar. Dolayısıyla aynı anda TCP/IP, DECnet, IPX/SPX gibi protokoller ayni ağ üzerinde çalışabilir. Her protokol başlıktaki tip alanına kendine has numarasını koyar. Checksum paketin sonuna eklenir. Alıcı ve vericinin hesapladığı değerler birbirine uymuyorsa paket yok edilir. Ethernet katmanında işlenip gönderilen mesaj ya da bilgi paketlerine frame adı verilir)

39 ETHERNET PAKETİ Ethernet başlığını E ile ve Kontrol toplamını C ile gösterirsek yolladığımız dosya şu şekli alır: EIT...C EIT...C EIT...C EIT...C EIT...C Bu paketler (frame) varış noktasında alındığında bütün başlıklar uygun katmanlarca atılır. Ethernet arayüzü Ethernet başlık ve kontrol toplamını atar. Tip koduna bakarak protokol tipini belirler ve Ethernet cihaz sürücüsü (device driver) bu datagram ı IP katmanına geçirir. IP katmanı kendisi ile ilgili katmanı atar ve protokol alanına bakar, protokol alanında TCP olduğu için segmenti TCP katmanına geçirir. TCP sıra numarasına bakar, bu bilgiyi ve diğer bilgileri iletilen dosyayı orijinal durumuna getirmek için kullanır. Sonuçta bir bilgisayar diğer bir bilgisayar ile iletişimi tamamlar.

40 USER DATAGRAM PROTOKOL (UDP) UDP, TCP/IP protokol grubunun iki taşıma katmanı protokolünden birisidir. Gelişmiş bilgisayar ağlarında paket anahtarlamalı bilgisayar iletişiminde bir datagram modu oluşturabilmek için UDP protokolü oluşturulmuştur. Bu protokol hareket yönlendirmelidir. Paketin teslim garantisini isteyen uygulamalar TCP protokolünü kullanır. Geniş alan ağlarında (WAN) ses ve görüntü aktarımı gibi gerçek zamanlı veri aktarımlarında UDP kullanılır. UDP bağlantı kurulum işlemlerini, akış kontrolü ve tekrar iletim işlemlerini yapmayarak veri iletim süresini en aza indirir. UDP ve TCP aynı iletişim yolunu kullandıklarında UDP ile yapılan gerçek zamanlı veri transferinin servis kalitesi TCP'nin oluşturduğu yüksek veri trafiği nedeniyle azalır. UDP güvenilir olmayan bir aktarım protokolüdür. UDP protokolü ağ üzerinden paketi gönderir ve gidip gitmediğini takip etmez ve paketin yerine ulaşıp ulaşmayacağına onay verme yetkisi yoktur. UDP protokolünü kullanan programlara örnek olarak 161 numaralı portu kullanan SNMP servisini verilebilir.

41 USER DATAGRAM PROTOKOL (UDP) UDP, datagramların belirli sıralara konmasının gerekli olmadığı uygulamalarda kullanılmak üzere tasarlanmıştır. TCP de olduğu gibi UDP de de bir başlık vardır. Ağ yazılımı bu UDP başlığını iletilecek bilginin başına koyar. Ardından UDP bu bilgiyi IP katmanına yollar. IP katmanı kendi başlık bilgisini ve protokol numarasını yerleştirir, bu kez numarası alanına UDP ye ait değer yazılır. Fakat UDP, TCP nin yaptıklarının hepsini yapmaz. Bilgi burada datagramlara bölünmez ve yollanan paketlerin kaydı tutulmaz. UDP nin tek sağladığı port numarasıdır. Böylece pek çok program UDP'yi kullanabilir. Daha az bilgi içerdiğinden UDP başlığı TCP başlığına göre daha kısadır. UDP başlığı her biri 16 bit uzunluğunda olmak üzere 4 alandan oluşur. Başlık, kaynak ve hedef port numaraları, UDP uzunluğu ve hata kontrol bitlerini içerir. UDP başlık bilgisinin boyutu 8 Byte tır.

42 INTERNET CONTROL MESSAGE PROTOKOL (ICMP) ICMP, hata mesajları ve TCP/IP yazılımının bir takım kendi mesaj trafiği amaçları için kullanılır. Bir bilgisayara bağlanmak istediğinizde sisteminiz size host unreachable ICMP mesajı ile geri dönebilir. ICMP ağ hakkında bazı bilgileri toplamak amacı ile de kullanılır. ICMP yapı olarak UDP ye benzer bir protokoldur. ICMP de mesajlarını sadece bir datagram içine koyar. Bununla beraber UDP ye göre daha basit bir yapıdadır. Başlık bilgisinde port numarası bulundurmaz. Bütün ICMP mesajları ağ yazılımının kendisince yorumlanır, ICMP mesajının nereye gideceği ile ilgili bir port numarasına gerek yoktur. ICMP yi kullanan en popüler Internet uygulaması PING komutudur. Bu komut yardımı ile Internet kullanıcıları ulaşmak istedikleri herhangi bir bilgisayarın açık olup olmadığını, hatlardaki sorunları anında test etmek imkanına sahiptirler.

43 ETHERNET ENCAPSULATION (ARP) Internet adresi ile iletişime geçmek için hangi Ethernet adresine ulaşmamız gerektiğini belirlemek amacıyla kullanılan protokol ARP dir (Address Resolution Protocol). IP numarasının aynı ağda olup olmadığına bakılır. ARP aslında bir IP protokolü değildir ve dolayısıyla ARP datagramları IP başlığına sahip değildir. Aynı ağda ise ARP tablosunda yer alıp almadığı kontrol edilir ve yer alıyorsa fiziksel katman başlığına eklenir. Aynı ağda değilse ARP sorgusu başlatılır ve gelen cevap (MAC adresi olabilir) ARP listesine ve fiziksel katman başlığına eklenir.

44 SONUÇTA BİR PAKETİN YAPISI Önce: segment-segment Sonra: Eth;ip;Trans;segment;Checksum - Eth;ip;Trans;segment;Checksum Katmanlar arası bilgi akış

45 IP ADRESİ Network üzerindeki bilgisayarlar Ethernet kartları aracılığıyla bir biriyle iletişim kurarlar. Her bir Ethernet kartının fiziksel olarak bir MAC adresi vardır. Bu üretimi sırasında karta işlenir. TCP/IP bakımında ise bir network kartının iki adresi vardır: -IP adresi -Host adresi (ethernet adresi) Bir IP adresi 32 bit uzunluğundadır. Diğer bir deyişle 8-bitlik 4 kısımda oluşur. Her bir kısım binary (ikili) olarak da ifade edileceğinden desimal olarak arasında, ikili olarak da ile arasında değer alır.

46 IP ADRESİ

47 IP ADRESLERİ IP adresleri 32 bitten oluşur. Ancak bu şekilde kullanılması zor olduğu için noktalı onluk gösteriminde (dotted decimal notation) kullanılmaktadır. 32 bit, noktalı ondalık gösterimine, aralarında nokta bulunan 8 bitlik sayıların ondalık sisteme çevrilmesiyle ifade edilir. Örneğin, sayısını noktalı onluk gösterime çevirmek için önce aralarında nokta bulunan 8 bitten oluşan dört gruba ayrılır: Daha sonra, 8 bitlik sayılar onluk sisteme çevrilir: /64

48 IP ADRESLERİ Bu sayılar da çok karışık gelebileceğinden DNS (Domain Name System - alan ad sistemi) adı verilen bir adlandırma sistemi kullanılır. Sayı yerine alan adları (domain name) kullanılır. Örneğin, IP adresli bilgisayarın alan adı Alan adlarının son kısmı bilgisayarın bulunduğu ülkeyi belirtir. Örnekte verilen alan adının son eki olan "tr", bilgisayarın Türkiye'de bulunduğunu göstermektedir. Bundan önce gelen son ekler, bilgisayarın hangi tür kurumda bulunduğunu ve kurumun kısaltmasını bildirir. Örneğin, "edu" bir eğitim kurumu, "boun" Boğaziçi Üniversitesi'ni belirtmektedir. Alan adlarını IP adreslerine çevirme işi DNS sunucular kullanılarak yapılır. 54/64

49 IPV4 IPv4 ile 32 bit uzunluğundaki ağ adresi 8 bitlik parçalara bölünüp ondalık sayı olarak ifade edilir ör: bu sistem ile internet üzerinde toplam 2^32 = 4,294,967,296 adet gerçek IP yer alabilir.

50 IPV6 IPv6 tasarlanmadan önce tasarım grubu bir takım hedefler belirlemişti: 1. Verimsiz bir adres alanı ile bile olsa milyarlarca hostun desteklenmesi, 2. Routing tablolarının boyutlarının küçültülmesi, 3. Routerların paket işleme hızlarını arttırmak için protokolün basitleştirilmesi, 4. Mevcut IP den daha iyi güvenlik sağlanması, 5. Özellikle gerçek zamanlı uygulamalar için servis tiplerine daha fazla önem verilmesi, 6. Multicasting tanımlanarak yardım edilmesi, 7. Bir hostun adresini değiştirmeden roam yapmasına izin verilmesi (mobil kullanıcılar için) 8. Protokolün ileride gelişmesine izin verilmesi, 9. Eski ve yeni protokollerin bir arada kullanılabilmesi.

51 Tüm bu amaçları gerçekleştirmek üzere yapılan davete katılan 21 projeden 3 ü finalist seçildi. Çeşitli tartışmalardan sonra Deering ve Francis in önerileri birleştirilerek SIPP (Simple Internet Protocol Plus) ismi verildi ve IPv6 takma adıyla anılmaya başlandı. IPv6 yukarıdaki hedefleri oldukça tatmin etmektedir. IP nin iyi yanlarını tutup kötü yanlarını atmış veya arka plana koymuş, gerektiğinde yenilerini de eklemiştir. IPv6, IPv4 ile uyumlu olmamakla birlikte çoğu internet protokolünü (TCP, UDP, ICMP, IGMP, OSPF, BGP ve DNS) desteklemektedir. IPv6 nın temel özellikleri şöyle sıralanabilir: 1. IPv4 e oranla daha uzun adreslere sahiptir. Bu şekilde adres sıkıntısı problemi çok uzun süre için çözülmüştür. 2. Başlık yapısı çok büyük miktarda basitleştirilmiştir. IPv4 ün 13 alanına karşılık IPv6 da 7 alan bulunmaktadır. Bu şekilde routerların iş yükü azaltılmaktadır. Option lar IPv4 e oranla daha iyi desteklenmektedir. 3. IPv4 başlığındaki standart olan çoğu alan IPv6 da opsiyonel olmuştur. Böylece routerlar kendilerini ilgilendirmeyen opsiyonlar ile uğraşmak zorunda kalmamaktadırlar. 4. IPv6 güvenlik alanında çok daha gelişmiştir. 5. Servis kalitesi daha ağırlık kazanmıştır. 6. Multimedia internet için IPv4 e göre daha elverişlidir.

52 IPV6 BAŞLIĞI IPv6 başlığından görülebileceği gibi IPv4 başlığına oranla çoğu alan çıkarılmış ve opsiyonel yapılmıştır.

53 Version alanında paketin hangi IP sürümüne ait olduğu belirtilir. Burada paketin IPv6 ya ait olduğu belirtilir. Traffic Class alanında paketin ne tür bir trafik akışına ait olduğu belirtilir. Böylece değişik gerçek zaman gereksinimleri olan paketler arasında ayrım yapılabilir. Flow label alanı iki kullanıcının aralarında belirli özellik ve gereksinimleri olan sanal bağlantılar kurmasına yardım edebilecek bir alandır. Örneğin iki bilgisayar arasında çalışan bir süreç çok sıkı gecikme gereksinimlerine sahip olabilir. Akış iletişimden önce kurulup bir kimlik (flow label) verilerek paketler işaretlenebilir. Router gelen paketin bu alanına bakarak daha önceden belirlenmiş/talep edilmiş kaynakları bu akışa ayırabilir. Böylece hem datagram gibi esnek hem de sanal-devre gibi garantili bir iletişim sağlanabilir. Payload length kısmı IPv4 ün aksine 40byte-lık paket hariç, toplam veri yükünün miktarını belirtir. Next header uzatılmış başlıklardan (opsiyonel) hangisinin takip eden pakette geleceğini bildirir. Hop limit alanı IPv6 paketinin ömrünün kaç hop olduğunu belirler. IPv4 teki benzer alan saniye saymak için tasarlanmıştı ancak genellikle hop saymaktadır. Source ve Destination Address alanları uzun tartışmalar sonucunda 16-byte olarak belirlenmiştir.

54 IPv4 e benzer olarak IPv6 adresleri de gruplanarak yazılacaktır: 8000:0000:0000:0000:0123:4567:89AB:CDEF IPv4 ten farklı olarak adres yazılırken baştaki sıfırlar ve tüm sıfırlar atılabilecektir. Yukarıdaki örnek 8000:::123:4567:89AB:CDEF olacaktır. IPv4 adresleri ise; :: olarak yazılabilecektir. Adres alanı toplam =~3x10 38 hostu adresleme yeteneğine sahiptir. Bu şekilde yeryüzünün kara ve su dahil her yeri bilgisayarla kaplanmış olsa bile metrekare başına 7x10 23 IP adresi düşeceği hesaplanmaktadır. Elbette bu adreslerin büyük kısmı IPv4 te olduğu gibi boşa harcanabilir. Ancak bu durumda bile metrekare başına 1000 IP adresinden fazlası düşebilir. IPv4 teki IHL alanı başlığın sabit uzunlukta olması nedeniyle kaldırılmıştır. Benzer şekilde paket parçalama işlemi IPv6 ta daha farklı şekilde yapılacağı için ilgili alanlar da kaldırılmıştır. Ayrıca veri bağlantı ve taşıma katmanlarının Checksum hesaplaması nedeniyle, router larda çok zaman alan bu işlem IPv6 da kaldırılmıştır.

55 IPV6 İLE İLGİLİ TARTIŞMALAR: Her yeni sistem gibi IPv6 hakkında da ciddi tartışmalar yaşanmaktadır. Bunlardan en büyüğü adres alanı ile ilgilidir. Tasarım aşamasında adres için 8-20 byte arasında çeşitli önerilerden 16-byte seçilmiştir. Kimileri ise değişken adres uzunluğunu savunmuştur. Başka bir konu 255 olan max. hop sayısıdır. Bu sayının gelişen internette zamanla az kalacağı ve ayrılan çok büyük adres alanı yanında küçük kaldığıdır. Ancak karşıt fikirliler her alanın arttırılmasının başlığı çok büyüteceği ve hop sayısının amacının ortamda dolaşan paket sayısını sınırlamak olduğunu bu sayının arttırılmasının ortamdaki paket sayısını da arttıracağını savunmaktadır. Ayrıca yeni açılan ülkeler/kıtalararası hatlar sayesinde hop sayısının çok kısaldığı ve 125 hoptan fazla sayılmasının bir problemin habercisi olduğunu savunanlar bulunmaktadır. Diğer bir konu max. paket boyutudur. Kimileri 64kbyte boyutun yetersiz olduğunu ve MB boyutlarında paketler gerektiğini savunmaktadır. Ancak buna karşılık örneğin 1MB lık bir paket 1.5Mbps bir hattı 5 sn. boyunca meşgul edeceğinden gerçek zamanlı uygulamaları kötü etkileyeceğine karar verilmiş ve standart IP boyutu 64KB korunmuştur.

56 Checksum ın kaldırılması da tartışılmıştır. Arabayı hafifletmek için frenleri çıkarmak gibi benzetmeler yapılmasına rağmen sonunda güvenlik isteyen üst katman uygulamalarının bu işi taşıma katmanında yapmalarına karar verilmiştir. Bir tartışma konusu da mobil IP kullanıcılarının dünyanın her yerinde aynı IPv6 adresini kullanabilmeleridir. En büyük savaş güvenlik alanında yaşanmıştır. Gerekliliği tartışılmazken nerede ve nasıl olacağı tartışılmıştır. Kullanıcının kontrolünün dışındaki ağ katmanında yoksa uygulamanın kendisinde mi yapılacağı tartışma konusudur. Başka bir konu ise güvenli bir ağ yapısının ulusal güvenliği tehlikeye atıp atmayacağıdır. Çok güçlü kriptoya sahip uygulamalar Amerika nın (vs.) dışına çıkarılamaz.

57 IP ADRESI HIYERARŞİSİ Bir IP adresi iki kısımdan oluşur. Bu kısımlar prefix (ön ek) ve suffix (son ek olarak) adlandırılır. Bu iki seviyeli hiyerarşi iletilen paketin yönlendirme işinin kolayca yapılabilmesi içindir. IP ADRESI HIYERARŞİSİ (PREFIX) Prefix: IP adresinin prefix kısmı bir bilgisayarın bağlı bulunduğu ağın fiziksel adresidir. Bu da internete bağlı olan her bir fiziksel ağın ayrı birer adresi bulunması gerektiğini gösterir. Bu adrese ağ adresi (network address) denir. Bu adres bir ağa bağlı tüm bilgisayarların IP adreslerinde prefix (ön ek) olarak yazılacak olan adrestir. IP ADRESI HIYERARŞİSİ (SUFFIX) Suffix: IP adresinin suffix kısmı bir ağ içinde bir bilgisayarı diğerlerinden ayıran kısımdır. Bir ağa bağlı tüm bilgisayarların prefixleri aynı olmak zorunda olduğuna göre, bir ağ içinde kullanılan tüm suffixler farklı olmak zorundadır. Fakat iki farklı ağ içindeki iki bilgisayarın suffix kısımları aynı olabilir. IP adresinin suffix kısmına host adresi denir.

58 IP ADRES SINIFLARI Prefix ve suffix in uzunluk seçimi internete bağlanabilecek olan ağ sayısını ve bir ağdaki host sayısını doğrudan etkilediği için uzunluk seçimi dikkatli yapılmalıdır. IP adresleri tasarlanırken prefix ve suffix için sabit uzunluk olmasının ihtiyaçları karşılamayacağı görülmüş ve IP adresleri prefix ve suffix bitlerinin sayısına göre üç temel sınıfa ayrılmışlardır. Bunun yanısıra iki de özel amaçlı sınıf oluşturulmuştur. IP sınıfları başlangıçtaki 4 bit ile birbirlerinden ayrılırlar

59 IP ADRESI HIYERARŞİSİ IP adresi hiyerarşisi bize iki şeyi temin eder: Birincisi internete bağlı her bilgisayarın farklı bir adresi olmasını sağlar. İkinci olarak ağ adreslerinin tek bir merkezden dağıtılmasını gerekli kılmakla beraber, host adreslerinin seçimini ağ adreslerini alan kişilere bırakır. IP adresindeki her bir 8 bitlik bölüme Oktet denir.

60 IP ADRESLEME Sınıf IP adres Ağ No Host No Ağ bit sayısı Host bit sayısı Ağdaki PC Sayısı A w x.y.z = 16,777,214 B w.x y.z =65534 C w.x.y z = 254 D sınıfı ve ağ 28 bit ile gösterilir. 240 ve üzeri E sınıfı 127 ile başlayan adresler : Bir makinenin kendisi ile konuşması (loopback) Localhost: İlk oktet 0 veya 255 olamaz. IP adresindeki her bir 8 bitlik bölüme Oktet denir.

61 IPV6 IPv6 ile 128 bit uzunluğundaki ağ adresi 16 bitlik parçalara bölünüp 16 lık (hexadecimal) sayı olarak ifade edilir (aralarda iki nokta var). Bu sistem ile toplam 2^128 adet gerçek IP var olabilir.

62 İNTERNET ADRESLEME (IPV4 BAZINDA) Uluslararası internet kayıt kabul tarafından belirlenen IP ler kullanılır. Değişik ağlar için 3 tane adres sınıfı vardır. NetMask Ip Adedi isim ,777,216 A Sınıfı (A Class) ,536 B Sınıfı (B Class) C Sınıfı (C Class)

63 IP ADRES SINIFLARI Class A: ( ) Class B: ( ) Class C: ( ) Class D: ( ) Class E: ( )

64 IP ADRES SINIFLARI Sınıf Network Sayısı Host Sayısı A B C

65 IP ADRESİ

66 A SINIFI NSFNET, MILNET gibi büyük ağlar. İlk byte 0 ile 126 arasındadır. Ağ numarasını belirtir (toplam 126 tane). Geri kalan 3 byte bilgisayar numarasıdır. ör: numaralı A sınıfı ağ içerisindeki nolu bilgisayar

67 B SINIFI Okul ve hastane ağları İlk byte 128 ile 191 arasında değişir (127 localhost tanımında kullanılır). ilk iki byte ağ numarası (toplam ) geri kalan iki byte da bilgisayar numarasını belirler. Örnek B sınıfında bir ağ numarası ve bilgisayar numarası adres için; Ağ numarası: Bu ağdaki tüm PC lere mesaj göndermek isteyen bir cihaz adrese mesajı atacaktır; İncele:

68 Bazı IP adresleri bazı kullanımlar için ayrılmıştır. Yerel ağlar için ayrılmış adresler: (10/8 prefix) (172.16/12 prefix) ( /16 prefix) bir ağı göstermektedir 255 broadcast adres; bir ağ içerisindeki tüm PC ler, Bu IP adresleri yerel alan ağlarında kullanılmak üzere tahsis edilmiştir (Dünya üzerinde tekil değildirler) ve geniş alan ağlarında Telco firmaları tarafından yönlendirilmezler, Bu nedenle, bu IP ağları İnternete çıkacaklarında ancak gerçek IP adreslerine NAT yapılarak kullanılabilirler. Subnet Calculator mxtoolbox.com/subnetcalculator.aspx

69 C SINIFI En çok kullanılan ağ sınıfıdır. İlk byte 192 ile 223 arasında değişir. ilk üç byte ağ numarası son byte bilgisayar numarasını verir. Örnek : ağ numarası ve 9 bilgisayar numarası : Bu ağdaki tüm PC lere mesaj göndermek isteyen bir cihaz adresine mesajı atacaktır;

70 ALT AĞ MASKESİ (SUBNET MASK) Ağdaki iki bilgisayarın veya cihazın aynı ağda olduklarını anlamalarını sağlar. Sınıf IP adres Ağ No Host No Ağ bit sayısı Host bit sayısı Ağ Maskesi A w x.y.z B w.x y.z C w.x.y z ( ( (

71 ALT AĞLAR SUBNETSİZ IP ADRESLEME SUBNETLİ IP ADRESLEME

72 SUBNET MASK Ağ numarası alanı Bilgisayar numarası IP adresi Subnet Maskesi Açıklama subnetindeki 1. Bilgisayar subnetindeki 4. Bilgisayar subnetindeki 2. Bilgisayar subnetindeki 4.5'inci bilgisayar subnetindeki 'inci bilgisayar

73 ALTAĞ MASKESİ (SUBNET MASK) Varolan bir ağı daha küçük ağ parçalarına ayırıp yönetimini kolaylaştırmaya yarar. Bir IP nin hangi ağa ait olduğunu belirlemede kullanılır. Örnek: ODTÜ B sınıfı numaralı adrese sahiptir ve varsayılan altağ maskesi dır. Ancak idari ve teknik yapı nedeniyle altağ lar oluşturulmuş ve Bilgisayar Müh. bölümü ağ adresiyle ayrılmıştır ve alt ağ maskesi olarak belirlenmiştir. ör: ip adresi = subnet mask = subneti üzerindeki 4. bilgisayar.

74 ÖZEL IP ADRESLERI 127 ile başlayan adresler : Bir makinenin kendisi ile konuşması (loopback) Localhost: İlk oktet 0 veya 255 olamaz.

75 ÖDEV Yukarıdaki adreslerin; a. IP sınıfını b. Alt ağ maske numarasını c. Bağlı olduğu ağ numarasını d. Broadcast adreslerini yazınız

Ağ Temelleri Semineri. erbil KARAMAN

Ağ Temelleri Semineri. erbil KARAMAN Ağ Temelleri Semineri erbil KARAMAN Gündem 1. 1. İnternet 2. 2. TCP // IP IP 3. 3. Ağ Analizi 4. 4. Ağ Güvenliği internet Yeni Varoluş Habitatı Bilgi Hız Özgürlük Dönüşüm iletişim Alış Veriş İnternet bağlantısı

Detaylı

TCP/IP. TCP (Transmission Control Protocol) Paketlerin iletimi. IP (Internet Protocol) Paketlerin yönlendirmesi TCP / IP

TCP/IP. TCP (Transmission Control Protocol) Paketlerin iletimi. IP (Internet Protocol) Paketlerin yönlendirmesi TCP / IP TCP/IP Protokolü TCP/IP TCP/IP nin tarihi ARPANET ile başlayan Internetin tarihidir. Adreslerin dağıtımı NIC (Network Information Center) tarafından yapılır. Türkiye de ise bunu ODTÜ-TUBİTAK yapmaktadır.

Detaylı

Internet in Kısa Tarihçesi

Internet in Kısa Tarihçesi TCP/IP Internet in Kısa Tarihçesi İlk geniş alan ağı olan ARPANET 1960 lı yılların ortasında askeri amaçlarla ortaya çıktı. Problem: Nükleer bir savaş esnasında telefon hatlarının çoğunun tahrip olması

Detaylı

Serdar SEVİL. TCP/IP Protokolü

Serdar SEVİL. TCP/IP Protokolü Serdar SEVİL TCP/IP Protokolü TCP/IP TCP/IP nin tarihi ARPANET ile başlayan Internetin tarihidir. Adreslerin dağıtımı NIC (Network Information Center) tarafından yapılır. Türkiye de ise bunu ODTÜ-TUBİTAK

Detaylı

Öğr. Gör. Serkan AKSU http://www.serkanaksu.net

Öğr. Gör. Serkan AKSU http://www.serkanaksu.net Öğr. Gör. Serkan AKSU http://www.serkanaksu.net Bir IP adresi iki kısımdan oluşur. Bu kısımlar prefix (ön ek) ve suffix (son ek olarak) adlandırılır. Bu iki seviyeli hiyerarşi iletilen paketin yönlendirme

Detaylı

Alt Ağ Maskesi (Subnet Mask)

Alt Ağ Maskesi (Subnet Mask) TCP/IP (Devam) Alt Ağ Maskesi (Subnet Mask) Ağdaki iki bilgisayarın veya cihazın aynı ağda olduklarını anlamalarını sağlar. Sınıf IP adres Ağ No Host No Ağ bit sayısı Host bit sayısı Varsayılan Ağ Maskesi

Detaylı

Internet Kontrol Protokolleri

Internet Kontrol Protokolleri Internet Kontrol Protokolleri IP yanında internette ICMP, ARP, RARP, BOOTP ve DHCP gibi çeşitli kontrol protokolleri de kullanılmaktadır. ICMP (Internet Control Message Protokol, Internet Kontrol Mesajı

Detaylı

HAFTA-3 ARP (Address Resolution Protocol) (Adres Çözümleme Protokolü)

HAFTA-3 ARP (Address Resolution Protocol) (Adres Çözümleme Protokolü) HAFTA-3 ARP (Address Resolution Protocol) (Adres Çözümleme Protokolü) BİLİNMESİ GEREKEN BAZI DONANIMLAR SWITCH HUB ROUTER HUB-SWITCH Hub ve Switch bilgisayarları birbirleri ile iletişim kurmak ve birbirine

Detaylı

Şekil 9.1 IP paket yapısı

Şekil 9.1 IP paket yapısı Bölüm 9 : IP PAKET YAPISI ve IP ADRESLEME Türkçe (İngilizce) karşılıklar Satır (word in IP) Tanıtıcı (identification) Parça no (Fragment offset) Yaşam süresi (Time-to-live) Başlık sınaması (Header checksum)

Detaylı

TCP / IP NEDİR? TCP / IP SORUN ÇÖZME

TCP / IP NEDİR? TCP / IP SORUN ÇÖZME TCP / IP NEDİR? TCP / IP SORUN ÇÖZME İki ya da daha fazla bilgisayarın birbirleriyle haberleşmesi için protokollere ihtiyaçları vardır. Bu ihtiyaçlar doğrultusunda Uluslararası Standartlar Organizasyonu

Detaylı

Computer Networks 5. Öğr. Gör. Yeşim AKTAŞ Bilgisayar Mühendisliği A.B.D.

Computer Networks 5. Öğr. Gör. Yeşim AKTAŞ Bilgisayar Mühendisliği A.B.D. Computer Networks 5 Öğr. Gör. Yeşim AKTAŞ Bilgisayar Mühendisliği A.B.D. TCP/IP Modeli TCP/IP, günümüzde en yaygın olarak kullanılan protokol takımıdır ve TCP/IP protokol yığınına (TCP/IP stack) gömülü,

Detaylı

AĞ TEMELLERI. İSİM SOYİSİM: EMRE BOSTAN BÖLÜM: BİLGİSAYAR PROGRAMCILIĞI ÜNİVERSİTE: NİŞANTAŞI KONU: Konu 5. TCP/IP

AĞ TEMELLERI. İSİM SOYİSİM: EMRE BOSTAN BÖLÜM: BİLGİSAYAR PROGRAMCILIĞI ÜNİVERSİTE: NİŞANTAŞI KONU: Konu 5. TCP/IP AĞ TEMELLERI İSİM SOYİSİM: EMRE BOSTAN BÖLÜM: BİLGİSAYAR PROGRAMCILIĞI ÜNİVERSİTE: NİŞANTAŞI KONU: Konu 5. TCP/IP 1 İÇİNDEKİLER 4.1. İnternet Adresleri 3 4.2. Ip Adresleme 3 4.3. Ip Adresi Çeşitleri 4

Detaylı

OSI REFERANS MODELI-II

OSI REFERANS MODELI-II OSI REFERANS MODELI-II Ö Ğ R. G Ö R. V O L K A N A L T ı N T A Ş OSI REFERANS MODELI VERİBAĞı KATMANI Veri hattı katmanında, fiziksel katmanda elektronik medyanın üzerinde verilerin nasıl iletileceği ve

Detaylı

HAFTA-2 ARP(Address Resolution Protocol- Adres Çözümleme Protokolü)

HAFTA-2 ARP(Address Resolution Protocol- Adres Çözümleme Protokolü) HAFTA-2 ARP(Address Resolution Protocol- Adres Çözümleme Protokolü) IP Adresi IP adresleri bir bilgisayarı adreslemeyi amaçlayan 32 bitlik bir bilgidir. Aynı cadde ve sokak adları gibi bölümlüdür ve tek

Detaylı

IP ve MAC Adresleri. IP Adresleme. IP Adresleme. IP Terminolojisi. IPv4. IP Adresleme Standartları

IP ve MAC Adresleri. IP Adresleme. IP Adresleme. IP Terminolojisi. IPv4. IP Adresleme Standartları IP Adresleme TCP/IP nin görüşmelerindeki en önemli konulardan birisi, IP adreslemesidir. Bir IP adresi, IP ağında her makineye tahsis edilmiş sayısal bir kimlik belirleyicidir. Ağdaki bir cihazın belirli

Detaylı

BİLGİSAYAR AĞLARI VE İLETİŞİM

BİLGİSAYAR AĞLARI VE İLETİŞİM Hafta 6: IP Adresleme ve Yönlendirme BİLGİSAYAR AĞLARI VE İLETİŞİM 1. IP Adresleme ve Alt Ağlar (Subnets) 1. IP Adres Sınıfları 1. A sınıfı Adresler 2. B Sınıfı Adresler 3. C sınıfı Adresler 4. D Sınıfı

Detaylı

Uygulama 6. Sunum 5. Oturum 4. Taşıma 3. Ağ 2. Veri iletim 1

Uygulama 6. Sunum 5. Oturum 4. Taşıma 3. Ağ 2. Veri iletim 1 OSI MODELİ OSI Modeli Farklıbilgisayarların ve standartların gelişmesi ile sorunların ortaya çıkması nedeniyle ISO (International Organization for Standardization), OSI(Open Systems Interconnection) modelini

Detaylı

BM 402 Bilgisayar Ağları (Computer Networks)

BM 402 Bilgisayar Ağları (Computer Networks) BM 402 Bilgisayar Ağları (Computer Networks) M.Ali Akcayol Gazi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Not: Bu dersin sunumları, ders kitabının yazarları James F. Kurose ve Keith W. Ross tarafından

Detaylı

Internetin Yapı Taşları

Internetin Yapı Taşları Internetin Yapı Taşları Ali Erdinç Köroğlu III. Linux ve Özgür Yazılım Şenliği 13 Mayıs 200 Milli Kütüphane - Ankara Internetin Yapı Taşları OSI Katmanı TCP Katmanı IP Katmanı IP Adresleme IP Sınıfları

Detaylı

Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2014 2015 GÜZ Yarıyılı. 16-17 EKi. 2012 Salı, Çarşamba Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU

Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2014 2015 GÜZ Yarıyılı. 16-17 EKi. 2012 Salı, Çarşamba Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2014 2015 GÜZ Yarıyılı 16-17 EKi. 2012 Salı, Çarşamba Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU TCP/IP PROTOKOL GRUBU Protokol belirli bir işi düzenleyen kurallar kümesidir. Ağ protokolleri

Detaylı

Bilgisayar Programcılığı

Bilgisayar Programcılığı Bilgisayar Programcılığı Uzaktan Eğitim Programı e-bġlg 121 AĞ TEKNOLOJĠLERĠNĠN TEMELLERĠ Öğr. Gör. Bekir Güler E-mail: bguler@fatih.edu.tr Hafta 5: Ağ (Network) katmanı I 4. 1 Giriş 4.2 Sanal devre (virtual

Detaylı

Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü. Bilgisayar Ağları Dersi Lab. 2. İçerik. IP ICMP MAC Tracert

Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü. Bilgisayar Ağları Dersi Lab. 2. İçerik. IP ICMP MAC Tracert Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Bilgisayar Ağları Dersi Lab. 2 İçerik IP ICMP MAC Tracert 1 IP Protokolü Ağ katmanı paketlerin kaynaktan hedefe ulaşmasından sorumludur.

Detaylı

Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2013 2014 GÜZ Yarıyılı. 17-18 Ara. 2013 Salı, Çarşamba Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU

Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2013 2014 GÜZ Yarıyılı. 17-18 Ara. 2013 Salı, Çarşamba Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2013 2014 GÜZ Yarıyılı 17-18 Ara. 2013 Salı, Çarşamba Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU Aktarım katmanında TCP ve olmak üzere iki protokol kullanılır. iletiminde sağlama yapılmadığı

Detaylı

Bölüm3 Taşıma Katmanı. Transport Layer 3-1

Bölüm3 Taşıma Katmanı. Transport Layer 3-1 Bölüm3 Taşıma Katmanı Transport Layer 3-1 Bölüm 3: Taşıma Katmanı Amaç: Taşıma katmanı servisleri arkasındaki prensipleri anlamak multiplexing/ demultiplexing (çoklama) Güvenilir data transferi Akış kontrolü

Detaylı

TCP/IP ve Bileşenleri

TCP/IP ve Bileşenleri 12 TCP/IP ve Bileşenleri Şu ana kadar bilgisayar ağı kavramları ve ağ yapısının fiziksel katmanları hakkında genel bir fikir edindik. Bu noktada bilgisayarlar arası iletişimi sağlayan temel protokol katmanlarına

Detaylı

AĞ HİZMETLERİ. Öğr.Gör.Volkan ALTINTAŞ. Version 4.0

AĞ HİZMETLERİ. Öğr.Gör.Volkan ALTINTAŞ. Version 4.0 AĞ HİZMETLERİ Öğr.Gör.Volkan ALTINTAŞ Version 4.0 İSTEMCİ SUNUCU İLİŞKİSİ İnsanlar her gün başkalarıyla iletişim kurmak ve rutin görevlerini yerine getirmek için ağ ve İnternet üzerinden sağlanan hizmetleri

Detaylı

BİLGİSAYAR AĞLARI VE İLETİŞİM

BİLGİSAYAR AĞLARI VE İLETİŞİM BİLGİSAYAR AĞLARI VE İLETİŞİM 1. Giriş 2. OSI Başvuru Modeli ve Katmanları 1. Fiziksel Donanım Katmanı (1.Katman) 2. Veri Bağlantı Katmanı (2.Katman) 1.Mantıksal Bağ Kontrolü Ağ Katmanı 2.Ortama Erişim

Detaylı

Protocol Mimari, TCP/IP ve Internet Tabanlı Uygulamalar

Protocol Mimari, TCP/IP ve Internet Tabanlı Uygulamalar Tabanlı Uygulamalar 3. Ders Yrd. Doç. Dr. İlhami M. ORAK Protocol Mimari, TCP/IP ve Internet Tabanlı Uygulamalar İletişimi tamamıyla ortadan kaldırmak için gönderici ile alıcı arasında hiçbir ortak kural

Detaylı

Elbistan Meslek Yüksek Okulu GÜZ Yarıyılı EKi Salı, Çarşamba Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU

Elbistan Meslek Yüksek Okulu GÜZ Yarıyılı EKi Salı, Çarşamba Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2015 2016 GÜZ Yarıyılı 29-30 EKi. 2015 Salı, Çarşamba Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU TCP/IP PROTOKOL GRUBU Protokol belirli bir işi düzenleyen kurallar kümesidir. Ağ protokolleri

Detaylı

7 Uygulama 6. Sunum 5 Oturum Taşıma. 4 Ara katman- Yazılım ve donanım arası 3. Ağ Veri iletim. 2 Ağ Grubu-Donanım 1. Fiziksel. Uygulama Grubu-Yazılım

7 Uygulama 6. Sunum 5 Oturum Taşıma. 4 Ara katman- Yazılım ve donanım arası 3. Ağ Veri iletim. 2 Ağ Grubu-Donanım 1. Fiziksel. Uygulama Grubu-Yazılım OSI Modeli Farklı bilgisayarların i l ve standartların gelişmesi ile sorunların ortaya çıkması nedeniyle ISO (International Organization for Standardization), OSI (Open Systems Interconnection) modelini

Detaylı

TCP/IP protokol kümesini tanımlamak. Bu protokol kümesindeki katmanları sıralamak.

TCP/IP protokol kümesini tanımlamak. Bu protokol kümesindeki katmanları sıralamak. TCP/IP Modeli 2/66 TCP/IP protokol kümesini tanımlamak. Bu protokol kümesindeki katmanları sıralamak. OSI modeli ile TCP/IP modeli arasındaki benzerlik ve farklılıkları tanımlamak. 2 3/66 Ağ üzerinde iki

Detaylı

Ağ Protokolleri. Aysel Aksu. Nisan, 2016

Ağ Protokolleri. Aysel Aksu. Nisan, 2016 Ağ Protokolleri Aysel Aksu Nisan, 2016 İçindekiler 1 Giriş................................................ 2 2 AĞ PROTOKOLLERİ....................................... 3 2.1 TCP/IP MİMARİSİ VE KATMANLARI.........................

Detaylı

Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü. Bilgisayar Ağları Dersi Lab. 2

Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü. Bilgisayar Ağları Dersi Lab. 2 Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Bilgisayar Ağları Dersi Lab. 2 İçerik IP ICMP MAC Tracert IP Protokolü Ağ katmanı paketlerin kaynaktan hedefe ulaşmasından sorumludur.

Detaylı

BİLGİSAYAR 4 MOLEKÜLER BİYOLOJİ VE GENETİK BÖLÜMÜ 1. DERS İNTERNET, TCP/IP, İNTERNETTE MESAJ VE BİLGİ AKTARIMI YARD. DOÇ. DR.

BİLGİSAYAR 4 MOLEKÜLER BİYOLOJİ VE GENETİK BÖLÜMÜ 1. DERS İNTERNET, TCP/IP, İNTERNETTE MESAJ VE BİLGİ AKTARIMI YARD. DOÇ. DR. BİLGİSAYAR 4 MOLEKÜLER BİYOLOJİ VE GENETİK BÖLÜMÜ 1. DERS İNTERNET, TCP/IP, İNTERNETTE MESAJ VE BİLGİ AKTARIMI YARD. DOÇ. DR. MEHTAP YALÇINKAYA İNTERNET NEDİR? İnternet, birçok bilgisayar sisteminin birbirine

Detaylı

Bilgisayar Sistemleri ilk ortaya çıktığında...

Bilgisayar Sistemleri ilk ortaya çıktığında... Bilgisayar Ağları Bilgisayar Sistemleri ilk ortaya çıktığında... Merkezi yapıya sahip ENIAC (1945) ~167 m² 30 ton IBM 650 (1960) K.G.M Dk.da ~ 74000 işlem 12 yıl kullanılmıştır http://the eniac.com www.kgm.gov.tr

Detaylı

Öğr. Gör. Ümit ATİLA

Öğr. Gör. Ümit ATİLA Öğr. Gör. Ümit ATİLA Internette her bilgisayarın bir IP (ınternet protokol) adresi vardır. Bir bilgisayarın IP adresi varsa internet üzerindeki tüm bilgisayarlar bu adresi kolayca bulabilir. Ancak bu rakamları

Detaylı

OSI Referans Modeli. OSI Referans Modeli. OSI Başvuru Modeli Nedir? OSI Başvuru Modeli Nedir?

OSI Referans Modeli. OSI Referans Modeli. OSI Başvuru Modeli Nedir? OSI Başvuru Modeli Nedir? OSI Referans Modeli OSI Referans Modeli Haberleşme ağları karmaşık bir yapıya sahiptir. Ortamın fiziksel olarak yaratılması, Bu ortam üzerinde veri aktarımı için gerekli kodlamanın yapılması, paketlerin

Detaylı

Computer Networks 4. Öğr. Gör. Yeşim AKTAŞ Bilgisayar Mühendisliği A.B.D.

Computer Networks 4. Öğr. Gör. Yeşim AKTAŞ Bilgisayar Mühendisliği A.B.D. Computer Networks 4 Öğr. Gör. Yeşim AKTAŞ Bilgisayar Mühendisliği A.B.D. OSI Modeli Farklı bilgisayarların ve standartların gelişmesi ile sorunların ortaya çıkması nedeniyle ISO (International Organization

Detaylı

TRANSPORT KATMANI. Akış kontrolu yapar. Bütün bu işlevleri yerine getiren protokollerden önemlileri şunlardır: 1 *TCP, * UDP, *SPX

TRANSPORT KATMANI. Akış kontrolu yapar. Bütün bu işlevleri yerine getiren protokollerden önemlileri şunlardır: 1 *TCP, * UDP, *SPX TRANSPORT KATMANI İki bilgisayardaki uygulamalar arasındaki iletişimin sağlanması bu katman mekanizmalarıyla olur. Bu katman iletişim kurmak isteyen bilgisayarların sanal olarak iletişim kurmalarını, bu

Detaylı

TCP/IP Modeli. TCP/IP protokol kümesini tanımlamak. Bu protokol kümesindeki katmanları sıralamak.

TCP/IP Modeli. TCP/IP protokol kümesini tanımlamak. Bu protokol kümesindeki katmanları sıralamak. TCP/IP Modeli 2/66 TCP/IP protokol kümesini tanımlamak. Bu protokol kümesindeki katmanları sıralamak. OSI modeli ile TCP/IP modeli arasındaki benzerlik ve farklılıkları tanımlamak. 2 1 3/66 Ağ üzerinde

Detaylı

Elbistan Meslek Yüksek Okulu Güz Yarıyılı

Elbistan Meslek Yüksek Okulu Güz Yarıyılı HAFTA IV Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2016 2017 Güz Yarıyılı Open System Interconnection (OSI) OSI modeli sıradüzensel 7 katmandan oluşur. OSI modeli hala geliştirilmekte olmasına rağmen satıcılar ve standart

Detaylı

Maltepe Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Bilgisayar Ağları - 1 (BİL 403)

Maltepe Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Bilgisayar Ağları - 1 (BİL 403) Maltepe Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Bilgisayar Ağları - 1 (BİL 403) GENEL DERS BİLGİLERİ Öğretim Elemanı : Yrd.Doç. Dr. Birim BALCI Ofis : MUH 310 Ofis Saatleri : Telefon : 0216 626 10

Detaylı

ÖNDER BİLGİSAYAR KURSU. Sistem ve Ağ Uzmanlığı Eğitimi İçeriği

ÖNDER BİLGİSAYAR KURSU. Sistem ve Ağ Uzmanlığı Eğitimi İçeriği ÖNDER BİLGİSAYAR KURSU Sistem ve Ağ Uzmanlığı Eğitimi İçeriği BÖLÜM 1 KİŞİSEL BİLGİSAYAR DONANIMI 1.1. Kişisel Bilgisayarlar ve Uygulamalar Bilgisayarların Kullanım Şekli ve Yeri Bilgisayar Tipleri (Sunucular,

Detaylı

Data Communications. Gazi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü. 2. Ağ Modelleri

Data Communications. Gazi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü. 2. Ağ Modelleri Veri İletişimi Data Communications Suat ÖZDEMİR Gazi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü 2. Ağ Modelleri Ağ Modelleri Bir ağ ğ bir noktadan diğer bir noktaya veri ileten donanım ve yazılımların

Detaylı

Elbistan Meslek Yüksek Okulu Güz Yarıyılı EKi Salı, Perşembe Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU

Elbistan Meslek Yüksek Okulu Güz Yarıyılı EKi Salı, Perşembe Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2015 2016 Güz Yarıyılı 22-23 EKi. 2015 Salı, Perşembe Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU OSI modeli sıradüzensel 7 katmandan oluşur. OSI modeli hala geliştirilmekte olmasına rağmen

Detaylı

Elbistan Meslek Yüksek Okulu GÜZ Yarıyılı Kas Salı, Çarşamba Öğr. Gör. Murat KEÇECİOĞLU

Elbistan Meslek Yüksek Okulu GÜZ Yarıyılı Kas Salı, Çarşamba Öğr. Gör. Murat KEÇECİOĞLU Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2012 2013 GÜZ Yarıyılı 13-14 Kas. 2012 Salı, Çarşamba Öğr. Gör. Murat KEÇECİOĞLU Address Resulation Protokol Adres Çözümleme Protokolüdür. IP Adresi Donanım Adresi (MAC) Address

Detaylı

Bölüm 8 : PROTOKOLLER VE KATMANLI YAPI: OSI, TCP/IP REFERANS MODELLERİ.

Bölüm 8 : PROTOKOLLER VE KATMANLI YAPI: OSI, TCP/IP REFERANS MODELLERİ. Bölüm 8 : PROTOKOLLER VE KATMANLI YAPI: OSI, TCP/IP REFERANS MODELLERİ. Türkçe (İngilizce) karşılıklar Servis Kalitesi (Quality of Service, QoS) Uçtan-uca (end-to-end) Düğümden-ağa (host-to-network) Bölüm

Detaylı

BİLGİSAYAR AĞLARI. «Uygulama Katmanı»

BİLGİSAYAR AĞLARI. «Uygulama Katmanı» BİLGİSAYAR AĞLARI «Uygulama Katmanı» İÇİNDEKİLER TCP/IP ve OSI Modeli TCP/IP Modeli Neden TCP/IP Modeli TCP/IP Modeli (Protokolü)Katmanları OSI Modeli Neden OSI Modeli OSI Modeli Katmanları OSI ve TCP

Detaylı

Bölüm 12: UDP ve TCP. 12.1 UDP (User Datagram Protocol)

Bölüm 12: UDP ve TCP. 12.1 UDP (User Datagram Protocol) Bölüm 12: UDP ve TCP Türkçe (İngilizce) karşılıklar Bağlantısız (connectionless) Connection-oriented (bağlantı temelli) Veri dizisi (data stream) Soket (socket) Alındı (acknowledgment) Üç yollu el sıkışma

Detaylı

Öğr.Gör. Gökhan TURAN www.gokhanturan.com.tr. Gölhisar Meslek Yüksekokulu

Öğr.Gör. Gökhan TURAN www.gokhanturan.com.tr. Gölhisar Meslek Yüksekokulu Öğr.Gör. Gökhan TURAN www.gokhanturan.com.tr Gölhisar Meslek Yüksekokulu İnternet Nedir? Internet, birçok bilgisayar sisteminin birbirine bağlı olduğu, dünya çapında yaygın olan ve sürekli büyüyen bir

Detaylı

Computer Networks 7. Öğr. Gör. Yeşim AKTAŞ Bilgisayar Mühendisliği A.B.D.

Computer Networks 7. Öğr. Gör. Yeşim AKTAŞ Bilgisayar Mühendisliği A.B.D. Computer Networks 7 Öğr. Gör. Yeşim AKTAŞ Bilgisayar Mühendisliği A.B.D. Internet Adresleme İnternet e bağlı her bilgisayar 32 bitlik özgün bir adrese sahip olmalıdır. Buna göre İnternet e aynı anda bağlı

Detaylı

BIL411 - BİLGİSAYAR AĞLARI LABORATUVARI

BIL411 - BİLGİSAYAR AĞLARI LABORATUVARI BIL411 - BİLGİSAYAR AĞLARI LABORATUVARI ITS-101A INTERNET EĞİTİM SİSTEMİ TCP/IP THE DOMAIN NAME SYSTEM (ALAN ADI SİSTEMİ) İstanbul Ticaret Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Araş. Gör. Can EYÜPOĞLU

Detaylı

Gökhan AKIN ĐTÜ/BĐDB Ağ Grubu Başkanı ULAK/CSIRT. Sınmaz KETENCĐ ĐTÜ/BĐDB Ağ Uzmanı

Gökhan AKIN ĐTÜ/BĐDB Ağ Grubu Başkanı ULAK/CSIRT. Sınmaz KETENCĐ ĐTÜ/BĐDB Ağ Uzmanı IPv6 da Bir Sonraki Adım Yazarlar Gökhan AKIN ĐTÜ/BĐDB Ağ Grubu Başkanı ULAK/CSIRT Sınmaz KETENCĐ ĐTÜ/BĐDB Ağ Uzmanı IPV6 Adresi Aldık Ya Sonra? ADSL vs ile bağlantı IPV4/IPV6 Kurum Personeli Đstemci IPv4

Detaylı

22/03/2016. OSI and Equipment. Networking Hardware YİNELEYİCİ (REPEATER) YİNELEYİCİ (REPEATER) Yineleyici. Hub

22/03/2016. OSI and Equipment. Networking Hardware YİNELEYİCİ (REPEATER) YİNELEYİCİ (REPEATER) Yineleyici. Hub OSI and Equipment Networking Hardware Networking hardware may also be known as network equipment or computer networking devices. OSI Layer Uygulama Sunum Oturum Taşıma Ağ Veri İletim Fiziksel Equipment

Detaylı

IP Alt Ağlara Bölmek (Subnetting)

IP Alt Ağlara Bölmek (Subnetting) IP Alt Ağlara Bölmek (Subnetting) İçerik Giriş Tanım - Gerekçe Temel Bilgiler Oktet İkili Sayı Sistemi IP Sınıfları Network ID (Ağ Adresi) Broadcast Adresi Giriş Internet Protokolü (IP) ile haberleşen

Detaylı

Ayni sistem(host) üzerinde IPC. Ağ(network) aracılığı ile IPC

Ayni sistem(host) üzerinde IPC. Ağ(network) aracılığı ile IPC Ayni sistem(host) üzerinde IPC Prosesler Host P 1 P 2 P 3 IPC mekanizması OS kernel Ağ(network) aracılığı ile IPC Host A Host B Host C P 1 P 2 P 3 Ağ(Network) 1 Temel TCP/IP protokolleri OSI katmanları(layers)

Detaylı

03/03/2015. OSI ve cihazlar. Ağ Donanımları Cihazlar YİNELEYİCİ (REPEATER) YİNELEYİCİ (REPEATER) Yineleyici REPEATER

03/03/2015. OSI ve cihazlar. Ağ Donanımları Cihazlar YİNELEYİCİ (REPEATER) YİNELEYİCİ (REPEATER) Yineleyici REPEATER Ağ Donanımları Cihazlar OSI ve cihazlar OSI Katmanı Uygulama Sunum Oturum Taşıma Ağ Veri İletim Fiziksel Cihaz Yönlendirici (Router) Katman 3 Switch Köprü (Bridge) Katman 2 Switch NIC, Yineleyici (Repeater)

Detaylı

INTERNET NEDİR? Internet, birçok bilgisayar sisteminin birbirine bağlı

INTERNET NEDİR? Internet, birçok bilgisayar sisteminin birbirine bağlı INTERNET NEDİR? Internet, birçok bilgisayar sisteminin birbirine bağlı olduğu, dünya çapında yaygın olanvesüreklibüyüyen bir iletişim ağıdır. Internet, insanların her geçen gün gittikçe artan "bilgiyi

Detaylı

Elbistan Meslek Yüksek Okulu Güz Yarıyılı

Elbistan Meslek Yüksek Okulu Güz Yarıyılı HAFTA VIII Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2016 2017 Güz Yarıyılı Internet Katmanı Protokolleri Internet Katmanı Protokolleri 4 protokolden oluşur. IP (Internet Protokol) Protokolü İnternet Kontrol Mesaj

Detaylı

Elbistan Meslek Yüksek Okulu Güz Yarıyılı

Elbistan Meslek Yüksek Okulu Güz Yarıyılı HAFTA VIII Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2016 2017 Güz Yarıyılı DoD Referans Modeli - ARP ARP Address Resulation Protokol ARP Adres Çözümleme Protokolüdür. IP Adresi Donanım Adresi (MAC) DoD Referans Modeli

Detaylı

Ağ Temelleri. Murat Ozdemir Ondokuz Mayıs Üniversitesi Bilgi İşlem Daire Başkanı 15 Ocak 2013. Ref: HNet.23

Ağ Temelleri. Murat Ozdemir Ondokuz Mayıs Üniversitesi Bilgi İşlem Daire Başkanı 15 Ocak 2013. Ref: HNet.23 Ağ Temelleri Murat Ozdemir Ondokuz Mayıs Üniversitesi Bilgi İşlem Daire Başkanı 15 Ocak 2013 Ref: HNet.23 Ağ Nedir Ağ, iki yada daha fazla cihazın kablolu veya kablosuz olarak birbirleri ile belirli protokoller

Detaylı

IPv6 Geçiş Yöntemleri Analizi

IPv6 Geçiş Yöntemleri Analizi Ulusal IPv6 Protokol Alt Yapısı Tasarımı ve Geçiş Projesi 12-13 Ocak 2011 IPv6 Geçiş Yöntemleri Analizi Selçuk COŞAN Dünyada IP IANA(Internet Assigned Numbers Authority) Dünyada ve IPv6 adreslerinin sorumluğu

Detaylı

BİH 605 Bilgi Teknolojisi Bahar Dönemi 2015

BİH 605 Bilgi Teknolojisi Bahar Dönemi 2015 BİH 605 Bilgi Teknolojisi Bahar Dönemi 2015 Ders- 12 Bilgisayar Ağları Yrd. Doç. Dr. Burcu Can Buğlalılar Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Bilgisayar Katmanları İçerik Bilgisayar ağı nedir? Yerel alan ağları

Detaylı

Ağ Nedir? Birden fazla bilgisayarın iletişimini sağlayan printer vb. kaynakları, daha iyi ve ortaklaşa kullanımı sağlayan yapılara denir.

Ağ Nedir? Birden fazla bilgisayarın iletişimini sağlayan printer vb. kaynakları, daha iyi ve ortaklaşa kullanımı sağlayan yapılara denir. TEMEL AĞ TANIMLARI Ağ Nedir? Birden fazla bilgisayarın iletişimini sağlayan printer vb kaynakları, daha iyi ve ortaklaşa kullanımı sağlayan yapılara denir WAN ve LAN Kavramları Bilgisayarlar ve paylaşılan

Detaylı

AĞ HĠZMETLERĠ MODÜLÜ 1. TAŞIMA KATMANI PROTOKOLLERİ

AĞ HĠZMETLERĠ MODÜLÜ 1. TAŞIMA KATMANI PROTOKOLLERİ AĞ HĠZMETLERĠ MODÜLÜ 1. TAŞIMA KATMANI PROTOKOLLERİ 1.1. İstemci - Sunucu İlişkisi Sunucu, ağa bağlı diğer konak bilgisayarlara bilgi veya hizmet sağlayan bir yazılım uygulamasını çalıştıran konak bilgisayarı

Detaylı

Görsel Programlama DERS 12. Görsel Programlama - Ders12/

Görsel Programlama DERS 12. Görsel Programlama - Ders12/ Görsel Programlama DERS 12 1 Java Ağ İşlemleri (Java Networking) Birbirleri ile ağ araçları ve kabloları ile bağlantılı bilgisayarlar bir ağ sistemi oluştururlar. İnternet, şirketlerin yerel bilgisayar

Detaylı

Active Directory için Fiziksel Ağ Altyapısını Tasarlamak

Active Directory için Fiziksel Ağ Altyapısını Tasarlamak Active Directory için Fiziksel Ağ Altyapısını Tasarlamak Designing the Physical Network Infrastructure for Active Directory Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2012 2013 Bahar Yarıyılı 02-03 Nis. 2013 Öğr. Gör.

Detaylı

Bilgisayar Ağlarında Güvenlik. Prof. Dr. Eşref ADALI www. Adalı.net

Bilgisayar Ağlarında Güvenlik. Prof. Dr. Eşref ADALI www. Adalı.net Bilgisayar Ağlarında Güvenlik Prof. Dr. Eşref ADALI www. Adalı.net ISO/OSI Protocol Katman sırası Katman adı Hedef 7 Uygulama Yazılımlar Uygulamaya yönelik yazılımlar 6 Sunum 5 Oturum 4 Taşıma Ara katman:

Detaylı

DOD / DEPARMENT OF DEFENCE

DOD / DEPARMENT OF DEFENCE DOD / DEPARMENT OF DEFENCE TCP/IP protokol grubunun referans aldığı DoD modeli 4 ayrı katmandan oluşur. Ağ Arayüz Katmanı İnternet Katmanı Aktarım Katmanı Uygulama Katmanı DoD / Deparment of Defence Ağ

Detaylı

ETHERNET TEKNOLOJİSİ

ETHERNET TEKNOLOJİSİ ETHERNET TEKNOLOJİSİ ETHERNET TEKNOLOJİSİ İletişim, bir mesajın bir kanal aracılığıyla kaynaktan hedefe ulaştırılması işlemidir. Gerek insanlar arasında gerçekleşsin gerekse de bilgisayarlar arasında gerçekleşsin

Detaylı

Bilgisayar Ağları Computer Networks

Bilgisayar Ağları Computer Networks Bilgisayar Ağları Computer Networks Hazırlayan: M. Ali Akcayol Gazi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Bu dersin sunumları, James Kurose, Keith Ross, Computer Networking: A Top-Down Approach 6/e,

Detaylı

Active Directory Shema

Active Directory Shema Öğr.Gör. Murat KEÇECİOĞLU 23 Mar. 2016 Active Directory Shema IP Adres Ataması Her TCP/IP protokolünü kullanan ana bilgisayar mantıksal bir IP adresiyle tanımlanır. Bu adres TCP/IP kullanarak iletişim

Detaylı

YÖNLENDİRİCİLER. Temel Bilgiler. Vize Hazırlık Notları

YÖNLENDİRİCİLER. Temel Bilgiler. Vize Hazırlık Notları YÖNLENDİRİCİLER Temel Bilgiler Vize Hazırlık Notları 1 Yönlendiriciler 1. YÖNLENDİRİCİLER 1.1. WAN Geniş Alan Bilgisayar Ağları (WAN, Wide Area Network) Bir ülke ya da dünya çapında yüzlerce veya binlerce

Detaylı

Ağ Protokolleri MKÜ ANTAKYA MESLEK YÜKSEKOKULU AĞ TEMELLERİ DERSİ. Bağlantı Katmanı Protokolleri. Ağ Protokolleri. ARP (Address Resolution Protocol)

Ağ Protokolleri MKÜ ANTAKYA MESLEK YÜKSEKOKULU AĞ TEMELLERİ DERSİ. Bağlantı Katmanı Protokolleri. Ağ Protokolleri. ARP (Address Resolution Protocol) Ağ Protokolleri MKÜ ANTAKYA MESLEK YÜKSEKOKULU AĞ TEMELLERİ DERSİ Öğr. Gör. Dr. Tuba PARLAR Genel olarak internet protokol ailesi olarak adlandırılır. Gerçek dünya ile bağlantı kurmak çok daha kolaydır.

Detaylı

Lab7-Dinamik Yönlendirme ve RIP

Lab7-Dinamik Yönlendirme ve RIP Lab7-Dinamik Yönlendirme ve Yönlendirme Ağ yöneticileri dinamik yönlendirme protokolünü temel olarak düşünürler. Ağın büyüklüğü, kullanılan hattın bant genişliği, ağ yönlendiricilerinin güç işlemleri,

Detaylı

Đstanbul Teknik Üniversitesi Bilgi Đşlem Daire Başkanlığı. 9 Kasim 2007 INET-TR Ankara

Đstanbul Teknik Üniversitesi Bilgi Đşlem Daire Başkanlığı. 9 Kasim 2007 INET-TR Ankara IPV6 TÜNELLEME TEKNĐKLERĐ Gökhan AKIN gokhan.akin@itu.edu.tr Asım GÜNEŞ asim.gunes@itu.edu.tr Đstanbul Teknik Üniversitesi Bilgi Đşlem Daire Başkanlığı 9 Kasim 2007 INET-TR Ankara IPV6 Tünelleme AMAÇ:

Detaylı

AĞ TEMELLERİ 4.HAFTA CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ AKHİSAR MESLEK YÜKSEKOKULU

AĞ TEMELLERİ 4.HAFTA CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ AKHİSAR MESLEK YÜKSEKOKULU AĞ TEMELLERİ 4.HAFTA CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ AKHİSAR MESLEK YÜKSEKOKULU Öğr. Gör. MEHMET CAN HANAYLI ADSL (Asymmetric Digital Subscriber Line) Asimetrik Sayısal Abone Hattı, veri ve ses iletiminin aynı

Detaylı

Bilg-101. Bölüm 6. Bilgisayar Ağları. Ne Öğreneceğiz? Bilgisayar Ağı Nedir?

Bilg-101. Bölüm 6. Bilgisayar Ağları. Ne Öğreneceğiz? Bilgisayar Ağı Nedir? Bilg-101 Bölüm 6 Bilgisayar Ağları 2006 Prentice-Hall, Inc Slide 1 Ne Öğreneceğiz? Bilgisayar Ağı Bilgisayar Ağlarının Avantaj ve Dezavantajları Bilgisayar Ağlarında Protokol ün önemi Ağ Çeşitleri Yerel

Detaylı

Bilgisayar Ağları. Ağı oluşturan cihazlar. Coğrafi koşullara göre ağın sınıflandırılması (LAN, MAN, WAN)

Bilgisayar Ağları. Ağı oluşturan cihazlar. Coğrafi koşullara göre ağın sınıflandırılması (LAN, MAN, WAN) Ag Teknolojileri Bilgisayar Ağları Bir bilgisayar ağı, iki veya daha fazla bilgisayarın bir iletişim aracı üzerinden(kablolu veya kablosuz), tüm iletişim, yazılım ve donanım bileşenleri ile birlikte bağlanarak

Detaylı

Endüstriyel Ağlar -III. Öğr. Gör.Volkan ALTINTAŞ

Endüstriyel Ağlar -III. Öğr. Gör.Volkan ALTINTAŞ Endüstriyel Ağlar -III Öğr. Gör.Volkan ALTINTAŞ Oturum Katmanı(Session Layer) Oturum katmanı bir bilgisayar birden fazla bilgisayarla aynı anda iletişim içinde olduğunda, gerektiğinde doğru bilgisayarla

Detaylı

TBF 110 BİLGİSAYARDA VERİ İŞLEME ve UYGULAMALARI Ha9a- 2 - İnternet

TBF 110 BİLGİSAYARDA VERİ İŞLEME ve UYGULAMALARI Ha9a- 2 - İnternet BİLGİSAYARDA VERİ İŞLEME ve UYGULAMALARI Ha9a- 2 - İnternet 2015 2016 Akademik Yılı Öğr. Gör. Gülten Güngörmüş gulteng@baskent.edu.tr Oda No: B- 202 Öğr. Gör. Gizem Öğütcü ogutcu@baskent.edu.tr Oda No:

Detaylı

Öğr. Gör. Serkan AKSU http://www.serkanaksu.net

Öğr. Gör. Serkan AKSU http://www.serkanaksu.net Öğr. Gör. Serkan AKSU http://www.serkanaksu.net OSI farklı üreticiler tarafından geliştirilen network bileşenlerinin bir arada uyumlu bir şekilde çalışabilmelerini sağlayan kurallar bütünüdür Network bileşenlerinin

Detaylı

VERĠ HABERLEġMESĠ OSI REFERANS MODELĠ

VERĠ HABERLEġMESĠ OSI REFERANS MODELĠ VERĠ HABERLEġMESĠ OSI REFERANS MODELĠ Bölüm-2 Resul DAġ rdas@firat.edu.tr VERİ HABERLEŞMESİ TEMELLERİ Veri İletişimi İletişimin Genel Modeli OSI Referans Modeli OSI Modeli ile TCP/IP Modelinin Karşılaştırılması

Detaylı

EC-100. Ethernet RS232/422/485 Çevirici. İstanbul Yazılım ve Elektronik Teknolojileri

EC-100. Ethernet RS232/422/485 Çevirici. İstanbul Yazılım ve Elektronik Teknolojileri EC-100 Ethernet RS232/422/485 Çevirici İstanbul Yazılım ve Elektronik Teknolojileri EC-100, cihazlarınıza veya bilgisayara RS232/422/485 hattından bağlayarak kullanabileceğiniz tak-kullan şeklinde tasarlanmış

Detaylı

Örnek bir kullanım ve bilgisayar ağlarını oluşturan bileşenlerin özeti

Örnek bir kullanım ve bilgisayar ağlarını oluşturan bileşenlerin özeti Bu sayfaları okuduğunuza göre bir şekilde bilgisayarlar ve bilgisayar ağlarıyla ilişkiniz olduğunu biliyorum. Ancak yine de en başta niçin bilgisayar ağı kullanıyoruz sorusunun cevabını vermekle işe başlayabiliriz.

Detaylı

Elbistan Meslek Yüksek Okulu GÜZ Yarıyılı Kas Salı, Çarşamba Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU

Elbistan Meslek Yüksek Okulu GÜZ Yarıyılı Kas Salı, Çarşamba Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2013 2014 GÜZ Yarıyılı 05-06 Kas. 2013 Salı, Çarşamba Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU DoD / Deparment of Defence TCP/IP protokol grubunun referans aldığı DoD modeli 4 ayrı katmandan

Detaylı

Gökhan AKIN ĐTÜ/BĐDB Ağ Grubu Başkanı - ULAK/CSIRT. Sınmaz KETENCĐ ĐTÜ/BĐDB Ağ Uzmanı

Gökhan AKIN ĐTÜ/BĐDB Ağ Grubu Başkanı - ULAK/CSIRT. Sınmaz KETENCĐ ĐTÜ/BĐDB Ağ Uzmanı IPv6 da Bir Sonraki Adım V1.1 Gökhan AKIN ĐTÜ/BĐDB Ağ Grubu Başkanı - ULAK/CSIRT Sınmaz KETENCĐ ĐTÜ/BĐDB Ağ Uzmanı Adnan Menderes Üniversitesi Didim MYO IPV6 Adresi Aldık ya Sonra? IPv4 IPv6 Intranet IPv4

Detaylı

EC-485. Ethernet RS485 Çevirici. İstanbul Yazılım ve Elektronik Teknolojileri

EC-485. Ethernet RS485 Çevirici. İstanbul Yazılım ve Elektronik Teknolojileri EC-485 Ethernet RS485 Çevirici İstanbul Yazılım ve Elektronik Teknolojileri TR+: RS485 TR+ bağlantısı için kullanılır. TR-: RS485 TR- bağlantısı için kullanılır. EC-485, cihazlarınıza veya bilgisayara

Detaylı

BIL411 - BİLGİSAYAR AĞLARI LABORATUVARI

BIL411 - BİLGİSAYAR AĞLARI LABORATUVARI BIL411 - BİLGİSAYAR AĞLARI LABORATUVARI ITS-101A INTERNET EĞİTİM SİSTEMİ TCP/IP ARP (ADRES ÇÖZÜMLEME PROTOKOLÜ) İstanbul Ticaret Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Araş. Gör. Can EYÜPOĞLU ARP

Detaylı

Bölüm. Internet: Dayandığı Teknik Temeller

Bölüm. Internet: Dayandığı Teknik Temeller Bölüm Internet: Dayandığı Teknik Temeller 8 Bilgisayar Ağları Temelleri İletişim Ağları Yapısal Modeli Bu bölümde bilgisayar ağlarının birbirleri ile olan iletişimi (internetworking) konusunda bazı temel

Detaylı

Yeni Nesil Ağ Güvenliği

Yeni Nesil Ağ Güvenliği Yeni Nesil Ağ Güvenliği Ders 6 Mehmet Demirci 1 Bugün Taşıma katmanı güvenliği (TLS, SSL) İnternet katmanı güvenliği (IPSec) Kablosuz bağlantı güvenliği Güvenlik duvarları 2 SSL/TLS SSL ilk olarak Netscape

Detaylı

Datagram, bir başlık eklenerek, kaynak uçtan alıcı uca gönderilen veri birimidir. Her datagram sıra ile gönderilir.

Datagram, bir başlık eklenerek, kaynak uçtan alıcı uca gönderilen veri birimidir. Her datagram sıra ile gönderilir. Datagram Datagram, bir başlık eklenerek, kaynak uçtan alıcı uca gönderilen veri birimidir. Her datagram sıra ile gönderilir. Datagramların uygun bir sıra ile varacağına dair bir garanti olmadığı gibi hepsinin

Detaylı

IP adresleri en yaygın ve popüler hierarşik adresleme uygulamasıdır. IP, Internetin kullandığı ağ protokolüdür ve yaygınlaşmasında çok büyük rol

IP adresleri en yaygın ve popüler hierarşik adresleme uygulamasıdır. IP, Internetin kullandığı ağ protokolüdür ve yaygınlaşmasında çok büyük rol TCP/IP modeli ISO/OSI gibi katmanli yapıdadır ve 4 adet katmana sahiptir. Bazı katman isimleri ISO/OSI model ile benzerlik gösterir. Ancak iki ayrı modeldeki isimleri aynı olan katmanların görevlerini

Detaylı

Elbistan Meslek Yüksek Okulu Güz Yarıyılı

Elbistan Meslek Yüksek Okulu Güz Yarıyılı HAFTA VI Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2016 2017 Güz Yarıyılı DoD / Deparment of Defence TCP/IP protokol grubunun referans aldığı DoD modeli 4 ayrı katmandan oluşur. Ağ Arayüz Katmanı İnternet Katmanı Aktarım

Detaylı

Meşrutiyet Caddesi 12/10 06540 Kızılay/ANKARA T: +90 (312) 417 0 254 info@cliguru.com

Meşrutiyet Caddesi 12/10 06540 Kızılay/ANKARA T: +90 (312) 417 0 254 info@cliguru.com ICND1 - Interconnecting Cisco Network Devices-1 1. Basit Ağ oluşturma Ağ Fonksiyonları Ağ Güvenliği Bilgisayardan bilgisayara iletişim modeli TCP/IP's İnternet Katmanı TCP/IP's Taşıma Katmanı Paket İletim

Detaylı

AĞ TEMELLERİ DERS NOTLARI (6&7&8) KARAMANOĞLU MEHMETBEY ÜNİVERSİTESİ TEKNİK BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU

AĞ TEMELLERİ DERS NOTLARI (6&7&8) KARAMANOĞLU MEHMETBEY ÜNİVERSİTESİ TEKNİK BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU AĞ TEMELLERİ DERS NOTLARI (6&7&8) KARAMANOĞLU MEHMETBEY ÜNİVERSİTESİ TEKNİK BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU TCP/IP Ağ protokolleri de bilgisayarlar arası veri akışını düzenler. TCP/IP internette veri transferi

Detaylı

Hazırlayan: Barış Şimşek. Bitirme Çalışması Sunumu. Ocak 2001, Trabzon KTÜ

Hazırlayan: Barış Şimşek. Bitirme Çalışması Sunumu. Ocak 2001, Trabzon KTÜ Hazırlayan: Barış Şimşek Bitirme Çalışması Sunumu Ocak 2001, Trabzon KTÜ Stanford Üniversitesi nde bir öğrenci olan Steve Deering, 1988'de bir proje üzerinde çalışırken multicast'i buldu. Deering bu konudaki

Detaylı

Ağ Donanımları NIC. Hub. Ağ Cihazları (Aktif Cihazlar) Hub. Hub

Ağ Donanımları NIC. Hub. Ağ Cihazları (Aktif Cihazlar) Hub. Hub Ağ Donanımları Kartlar NIC, Modem Ağ Cihazları (Aktif Cihazlar) Repeater,, Access Point (Wireless), Transceiver, Bridge, Switch, Router Kablolar (Pasif Cihazlar) Coaxial, STP, UTP, Fiber Konnektörler (Connector)

Detaylı

İÇİNDEKİLER Ön söz... İçindekiler...

İÇİNDEKİLER Ön söz... İçindekiler... İÇİNDEKİLER Ön söz... İçindekiler... 1.BÖLÜM: BASİT BİR AĞ OLUŞTURMAK 1.1.AĞ NEDİR? 1.2.AĞ FONKSİYONLARINI KEŞFETME 1.3.BİR AĞI OLUŞTURAN FİZİKSEL BİLEŞENLER 1.4. BİR AĞIN ÖZELLİKLERİ 1.5. FİZİKSEL VE

Detaylı