Datagram, bir başlık eklenerek, kaynak uçtan alıcı uca gönderilen veri birimidir. Her datagram sıra ile gönderilir.

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Datagram, bir başlık eklenerek, kaynak uçtan alıcı uca gönderilen veri birimidir. Her datagram sıra ile gönderilir."

Transkript

1 Datagram Datagram, bir başlık eklenerek, kaynak uçtan alıcı uca gönderilen veri birimidir. Her datagram sıra ile gönderilir. Datagramların uygun bir sıra ile varacağına dair bir garanti olmadığı gibi hepsinin de alıcısına varacağına dair bir garanti yoktur. Her veri paketi bir başlık eklenmiş olarak gönderilir. Yönlendirme katmanında tanımlı IP ve ICMP protokolleri bir üst katmandan gelen segmentleri alıcıya, uygun yoldan ve hatasız ulaştırmakla yükümlüdür. Bu amaçla bu katmanda da gelen segmentlere özel bir IP başlık bilgisi eklenir.

2 Datagramların Yönlendirilmesi OSI modeli Ağ katmanı; IP datagramların yönlendirilmesi işlemlerinde kullanılmak için çeşitli kurallar dizisini bünyesinde barındırır. Bu işlemleri yürüten aygıtlar ise yönlendiricilerdir. Yönlendiriciler, kendilerine gelen datagramların hedef IP adres alanını inceleyerek datagramları hedefe ulaştıracak diğer yönlendiriciye gönderir. Yönlendiriciler yönlendirme işlemlerini yaparken belleklerinde sahip oldukları yönlendirme tablolarını kullanılırlar.

3 Datagram ağları Ağ katmanında bağlantı kurulumu yoktur Yönlendiriciler: uçtan uca bağlantı ile ilgili durum bilgisi tutmazlar Ağ seviyesinde bağlantı kavramı yoktur Paketler hedef ana sistem adresleri ile iletilirler Aynı kaynak hedef arasındaki paketler farklı yollar takip edebilirler uygulama taşıma ağ Veri bağlantı fiziksel 1. Veriyi gönder 2. Veriyi al uygulama taşıma ağ Veri bağlantı fiziksel

4 Internet Ağ Katmanı Ana sistem, yönlendirici (router) ağ katmanı işlevleri Taşıma katmanı: TCP, UDP Ağ katmanı Yönlendirme (Routing) protokolleri Yol seçimi RIP, OSPF, BGP İletme (forwarding) tablosu IP protokolü Adresleme konvensiyonları datagram biçimi Paket yönetimi konvensiyonları ICMP protokolü Hata bildirme yönlendirici sinyali Bağlantı Katmanı Fiziksel Katman

5 IP datagram formatı IP protokol versiyon numarası Başlık uzunluğu (byte) Servis tipi Geçeceği maksimum Nokta sayısı (her yönlendiricide azaltılır) Yükün teslim edileceği üst katman protokolü TCP ile ne kadar fazlalık gelir? 20 byte TCP başlık 20 byte IP başlık = 40 byte + uygulama katmanı başlıkları ver head. len 16-bit identifier time to live type of service upper layer 32 bit flgs length fragment offset header checksum 32 bit source IP address 32 bit destination IP address Options (if any) data (variable length, typically a TCP or UDP segment) toplam datagram uzunluğu (byte) parçalama/ Birleştirme için Zaman değeri, Geçilen router listesi, geçilecek Router listesi

6 IP Parçalama İşlemi Nasıl Yapılır? identification kısmı bir üst katman olan network layer da belirlenir ve her bir datagram için unique bir değerdir. Yani benzeri yoktur. İki farklı datagram aynı identification değerine sahip olamaz byte lık datagramın identification numarası 5060 olsun. O halde 1500 byte lık parça halde bulunun tüm datagramların identification numarası da 5060 olacaktır. Buradaki maksat parçalara ortak bir kimlik numarası vermektir ki; parçaların ancak bir bütün haline geldiğinde anlam ifade edeceği ortaya çıksın.

7 IP flags kısmı; TCP header ındaki ACK, SYN, FIN, PSH bayraklarına benzetilebilir. Burada 3 adet bayrak vardır. Bunlar sırası ile; 1. Reversed bit 2. Don't fragment 3. More fragments Burada ilgilenmemiz gerekenler Don't fragment (DF) ile More fragment (MF) kısımlarıdır. Bu bayraklardan da DF biti 1 olduğunda, IP datagramının, MTU değerinden yüksek olduğu durumlarda dahi parçalanmaması gerektiğini belirtiyor. Yani byte lık datagramımız A numaralı router a geldi ve DF biti 1 olarak işaretli. Router bu durumda datagrama fragmentation işlemi uygulamayacak ve o paketi düşürecektir. Daha sonra paketi gönderen hosta, router tarafından Fragmentation Needed şeklinde bir ICMP mesajı gönderilir.

8 More fragment biti; Aslında parçalama ve birleştirme işlemi için bir hayli önem arz eder. Eğer 1 olarak işaretli ise, o datagram için herhangi bir bütüne ait parça olduğu yorumu yapılır. Eğer 0 olarak işaretli ise o datagram için ya bir bütündür yada bir bütünün son parçasıdır denilebilir byte lık datagramımızın 9 adet 1500 byte lık parçasının More fragment biti 1 olacak şekilde işaretlenecektir. Son 1500 byte lık parçasının ise More fragment biti 0 olacak şekilde işaretlenecektir. Buradan MF biti 0 olarak işaretlenen son datagram için, identification numaraları aynı olan (bu örnekte 5060) parçaların en sonuncusu olduğu yorumu çok rahat bir şekilde yapılabilir. Diğer 9 adet datagram ise bu bütünün diğer parçalarıdır.

9 fragmentation offset kısmı; Bu 13 bitlik kısım da, parçaların sıraları bir şekilde yerleştirilmesi için önemlidir. Yine yukarıdaki örnekten devam edecek olursak. İlk parçanın fragmentation offset kısmı 0 olacaktır. İkinci parçanın 1480, üçüncü parçanın 2960 olacak ve bu şekilde 1480 byte eklene eklene devam edecektir. Buradaki mantık parçaları birleştirecek olan hosta n. byte tan itibaren aldığın bu datagramın payload kısmını ekle şeklinde bilgilendirme yapmaktır. Buradaki n, fragmentation offset kısmına tekabül etmektedir. İlk parçanın fragmentation offset kısmı 0 dır. Yani aslında o parça ulaştığı hosta 0. byte tan itibaren 1480 byte lık data kısmımı ekle demektedir. İkinci parça ise byte tan itibaren 1480 byte lık data kısmımı ekle demektedir. Üçüncüsü ise byte tan itibaren 1480 byte lık data kısmımı ekle demektedir.

10 IP Parçalama & Birleştirme MTU (Maximum Transfer Unit): Bir ağa girişteki maksimum kapasiteyi belirtir. Ethernet ağlar için MTU değeri 1500 byte FDDI için 4500 byte dır. MTU değerleri farklı iki ağ arasında geçişlerde eğer ilk ortamın MTU değeri daha büyükse IP paketlerinde yeni girilecek ortama göre parçalama işlemi yapılır. Fragmentation (parçalama): bir IP datagramının ağlar arasında dolaşırken kendi boyutundan daha düşük kapasitede bir ağa/ağ geçidine geldiğinde meydana gelen durumdur, yani parçalanma, bölünmedir. Ethernet ağarının MTU değeri 1500 byte dır. Bizim IP datagramımızın değeri 1560** byte olsun, bu paket Ethernet ağının girişindeki router a geldiğinde router diğer tarafında Ethernet ağı olduğunu ve bunun mtu değerinin 1500 byte olduğunu biliyor ve 1560 byte lik gelen paketi Ethernet ağına parçalayarak gönderiyor. Ve paketimiz artık hedefine iki parça olarak ulaşıyor ve birleştiriliyor. İlk parça 1500 byte, sonraki parça 60 byte olmak üzere hedefine ulaşıyor

11 IP Parçalama & Birleştirme Parçalanan paketlerin hedefe ulaştığında tekrar birleştirilip orjinlinin elde edilmesi için her pakette bulunması gereken bazı alanlar vardır. Bunlar; Fragmentation ID, bir IP datagramına ait parçalanmış tüm paketlerde bu değer aynı olmalıdır. Network Layer 4-11

12 Parçalanmış her paket datagramin hangi kısmını taşıdığını (Offset değeri) ve sırasını bilmelidir kendisinden sonra paket varsa bu alan flags[+] kendisi son paket ise değer flags[none] olur. Parçalanmış her paket taşıdığı veri boyutunu bilmelidir. Parçalanmış her paket taşıdığı veri boyutunu ve hangi byte dan itibaren taşıdığını bilmelidir. Ne kadarlık bir veri taşıdığı Total Lenght ile belirtilir.

13 Hangi Byte dan itibaren bu verinin ekleneceği de Fragment Offset değeri ile belirtilir. Yani önceki paket 2960 byte taşımıştır, biz de buna ek 1500 byte yapıp göndereceğiz, bir sonraki pakette offset değeri olacaktır (aslında )

14 IP Parçalama & Birleştirme Ağ linkleri bir max.transfer miktarı (MTU) mümkün olan en büyük link katmanı paketitanımlar. Farklı link tipleri, farklı MTU lar Büyük IP datagram ağ içerisinde bölünür ( parçalanır ) Bir datagram birkaç datagram haline gelir Sadece en son varış noktasında yeniden birleştirilir IP başlık bitleri ilgili parçaları tanımlamak ve sıralamak için kullanılır Java applet birleştirme parçalama: giren: büyük bir datagram çıkan: daha küçük 3 datagram MTU (Maximum Transfer Unit): Bir ağa girişteki maksimum kapasiteyi belirtir. Ethernet ağlar için MTU değeri 1500Byte dır.

15 IP Parçalama ve Birleştirme Örnek 4000 byte datagram MTU = 1500 bytes uzunluk =4000 ID =777 bayrak =0 Bir büyük datagram pek çok öteleme =0 daha küçük datagrama dönüşür Veri alanında 1480 bytes offset (öteleme)= 1480/8 length =1480 length =1480 length =1020 ID fragflag =777 =1 ID fragflag =777 =1 ID fragflag =777 =0 offset =0 offset =185 offset =370

16 IP Parçalama ve Birleştirme Örnek 4000 byte datagram MTU = 1500 bytes uzunluk =4000 ID =777 bayrak =0 Büyük bir datagram birkaç küçük datagrama dönüşür öteleme =0 length =1500 ID fragflag =777 =1 offset =0 Veri alanında 1480 bytes length =1500 ID fragflag =777 =1 offset =1480 length =1040 ID fragflag =777 =0 offset =2960

17 Yönlendiriciler birbirine bağladıkları her ağ segmenti için bir fiziksel arayüz bulundururlar. Her bir arayüz için de bir adres tanımlanmalıdır. Yönlendirme tablolarında bağladıkları ağ segmentlerin ağ adresleri ile arayüzlerin bulunduğu bir tablodur.

18 A Bilgisayarı önce göndereceği Data paketini oluşturur ve bu paketi en yakın yönlendiriciye gönderir. R1 yönlendiricisi A bilgisayarından aldığı Data paketini hedef bilgisayara (B) en yakın olan yönlendiriciye (R2) gönderir. R2 yönlendiricisi R1 yönlendiricisinden aldığı Data paketini hedef bilgisayara (B) gönderir.

19 Şekilde görüldüğü gibi PC1, PC2 ye data paketi göndermek istemekte; PC1 kendi IP adresi ile hedef bilgisayarın IP adresini karşılaştırır. Eğer hedef başka bir ağda ise en yakın yönlendirici olan R1 e paketi gönderir. R1 paketi açar ve hedef bilgisayarın IP adresine bakar. Kendi yönlendirme tablosunu inceleyerek en kısa yolu bulur. Paketten Ethernet Data-Link katman başlığını çıkartarak FrameRelay başlığı takar R2 ye gönderir. R2 paketi gitmesi gereken adresin kendine bağlı ağ segmenti olduğunu anlayınca segmentin bağlı olduğu arayüzden gönderir. Bu ağ segmenti TokenRing olduğundan bu başlığı kullanarak paketi gönderir.

20 IP Adresleme IP adresi: host ve yönlendirici arabirimi için 32-bitlik tanımlayıcı arabirim: host/yönlendirici ve fiziksel link arasındaki bağlantı Yönlendiriciler genelde birçok arabirime sahiptir Host genelde tek bir arabirime sahiptir Her bir arabirimle bir IP adresi ilişkilendirir =

21 Alt ağlar (Subnets) Neden subnetlere gerek var? Farklı fiziksel ortam kullanımı (Ethernet, FDDI, WAN, gibi) Adres alanını korumak Güvenlik Ağ trafiğini kontrol etmek Bir Ethernet ağında tüm düğümler diğer düğümlerin ilettiği trafiği görürler. Yoğun trafik yükü LAN performansı etkiler. Bunu engellemek için IP ağları araya yönlendiriciler konulur Alt ağ (subnet) nedir? IP adresinin alt ağ tarafında yer alan aygıt arabirimleri 3 subnet içeren ağ örneği Birbirleriyle arada bir yönlendirici olmadan iletişim kurabilirler

22 Alt ağlar (Subnet) Altağları belirlemek için, her bir arabirimi hosttan yada yönlendiriciden ayırarak izole edilmiş ağlar oluşturulur / /24 Her bir izole edilmiş ağa bir altağ (subnet) denir. Altağ maskesi: / /24

23 Altağlar IP adresi: Altağ parçası (baştaki bitler) Host parçası (sondaki bitler) Altağ nedir? Cihazların arabirimleri aynı altağ parçasına sahiptir subnet Bir yönlendiriciye ihtiyaç duymadan birbirlerine ulaşabilirler 3 altağ içeren bir ağ

24 IP Adresleme ve Yönlendirme IP adresli PC den IP adresli PC ye paket nasıl yönlendirilir?

25 IP Adresleme ve Yönlendirme

26 Yönlendirme Tabloları IP datagram yönlendirme tablosu bünyesinde, hedef ağ ve bu ağa ulaşmayı sağlayacak yönlendiricilerin bilgileri bulunur. Bu tablolar ayrıca datagramların en uygun şekilde iletilmesini sağlayan bilgileri de içerirler. Datagram yönlendirme tabloları 2 şekilde oluşturulurlar:

27 Statik Yapılandırma Metodu Bu metot ile yönlendirme tablosu isteğe bağlı olarak yapılandırılır. Hedef bilgisayar ile bağlantı kurulması için kullanılan yönlendirici ile aygıt arasındaki ilişki elle yapılandırılır. Bu metot sadece basit ve yapısı hiçbir zaman değişmeyecek ağlarda kullanılırlar.

28 Dinamik Yapılandırma Metodu Bu metotta yönlendiriciler bünyelerinde yönlendirme tablo algoritmaları barındırırlar. Bu algoritma ve protokoller sayesinde diğer yönlendiricilerle haberleşerek en hızlı biçimde IP datagramları iletebilecek tabloları oluşturur. Bu tablolar değişken yapıda olup sürekli güncellenir. Günümüzde ağlar bu metodu kullanarak yönlendirme tablolarını oluşturmaktadır. RIP, OSPF ve BGP en çok kullanılan dinamik yönlendirme protokolleri olarak karşımıza çıkmaktadır.

29 Yönlendirme Protokolleri Yönlendirme Protokolleri IP yönlendirme bilgilerinin yönlendiriciler arasında değişimini en etkin biçimde yapılması için tasarlanmışlardır. Yönlendiriciler arasındaki yönlendirme bilgileri IP datagram lar vasıtasıyla taşınır. Yönlendirme tabloları router larda statik olarak tanımlanabilir ya da Yönlendirme protokollerinden OSPF (Open Short Path First) IP protokolünü kullanarak; RIP(Routing İnformation Protocol) UDP protokolünü kullanarak; BGP (Border Gateway Protocol) ise TCP protokolünü kullanarak mesaj alış verişini gerçekleştirirler. Bu protokoller dinamik tablo yapısına sahiptirler

30 Datagram İletim Türleri Datagramlar aynı ağdaki hedef bilgisayara iletilecekse bu ARP protokolünün kullanılmasıyla, direk olarak birbirine iletmeleriyle sağlanır. Eğer datagram aynı ağdaki bir hedefe iletilmeyecekse ilk olarak yönlendirme tablolarının kullanılmasıyla rotanın belirlendiği dolaylı bir iletim gerçekleşir.

31 DatagramYaşam Süresi (TTL) Ağ üzerinde yer alan datagramların gereksiz bir yük yaratarak ağda dolanmasını engellemek amacıyla kullanılan bu kavram datagramın ağ üzerinde ne kadar kalabileceğini belirler. TTL süresi sıfırlanan bir datagram çıkarılır ve ağdaki gereksiz yükte bu bakımdan engellenmiş olur.

32 Datagramların Yok edilmesi IP başlığına dayalı olarak bir datagramın yok edilmesi Datagram başlığında sürüm numarası yanlış ise, Ağ boyunca yönlendirilen paketin TTL süresi aşılırsa, İletimde bir bit hatasının gerçekleşmesi ve Checksum değeri doğru değilse, DoD bitleri kurulmuş ve bilgisayar datagramları almaya yetkili değilse, Son olarak, eğer datagram bir baglantı üzerinden parçalanarak gönderilmek zorundaysa ve parçalanma bayrağı buna izin vermiyorsa datagram göz ardı edilir.

33 Statik yönlendirme Kullanılan distance parametresi seçimlik olup yönlendirmede kullanılan yönetimsel mesafeyi (Administrative distance) ifade eder ve 1 ile 255 arasında bir değer alabilir. Permanent ifadesi ise girilen kaydın yönlendirme tablosunda, ilişkili olduğu interface pasif olduğu zamanda bile kalmasını sağlar. Aşağıdaki örnekte network üne gelen paketlerin router ın s0 interface inden çıkacağı belirtilmiştir; RouterA(config)#ip route s0

34 Statik yönlendirme Ayrıca router lar üzerinde statik olarak tanımlanan default (varsayılan) yönlendirmeler hedef adresi bilinmeyen paketlerin hangi interface den çıkacağını belirler. Default yönlendirmeyi aşağıdaki örnekte inceleyelim; RouterA(config)#ip route Burada router a hedef adresi belli olmayan paketleri adresine sahip interface inden çıkmasını belirtiyor.

35 Statik yönlendirme Router da tanımlanmış statik kayıtları görmek için privileged modda iken show IP route komutunu kullanılır. Karşımıza çıkan listedeki kayıtların başında bulunan C harfi fiziksel olarak birbirine bağlı ağlara olan yönlendirmeyi, S harfi yönlendirmenin statik olduğunu S* işareti ise kaydın default yönlendirme olduğunu gösterir. Default yönlendirmenin router larda çalışabilmesi için ip classless komutunun girilmesi gerekir. Statik bir kaydı yönlendirme tablosunda silmek için no ip route komutunu parametreleriyle birlikte kullanmanız gerekir.

36 ÖRNEK : Aşağıda şekli gözüken ağ için statik routing tabloları şöyledir: Statik Routing - Router A Statik Routing - Router B Hedef Alt Ağ Maskesi Interface Gateway Hedef Alt Ağ Maskesi Interface Gateway

37 Destination Next Hop /24 R /24 direct /24 direct /24 R /16 R /28 R2 Destination Next Hop /24 R /24 R /24 direct /24 R /16 direct /28 direct Destination Next Hop /24 R /24 R /24 R /24 R /16 R /28 direct Destination Next Hop /24 direct /24 R /24 R /24 R /16 R /28 R3 Destination Next Hop /24 direct /24 direct /24 R /24 direct /16 R /28 R4 Destination Next Hop /24 R /24 R /24 R /24 direct /16 direct /28 R2

38 Configuration for Router1: hostname router1 interface ethernet 0 ip address interface ethernet 1 ip address ip route ip route ip route Configuration for Router2: hostname router2 interface ethernet 0 ip address interface ethernet 1 ip address interface ethernet 2 ip address ip route ip route Configuration for Router3: hostname router3 interface ethernet 0 ip address interface ethernet 1 ip address ip route ip route ip route

39

40 Router1 Router1(config)#ip route Router1(config)#ip route Router1(config)#ip route Router1(config)#ex Router2 Router2(config)#ip route s0/1 Router2(config)#ip route s0/0 Router2(config)#ex Router3 Router3(config)#ip Router3(config)#ex route s0/0

41

42

43

Bilgisayar Programcılığı

Bilgisayar Programcılığı Bilgisayar Programcılığı Uzaktan Eğitim Programı e-bġlg 121 AĞ TEKNOLOJĠLERĠNĠN TEMELLERĠ Öğr. Gör. Bekir Güler E-mail: bguler@fatih.edu.tr Hafta 5: Ağ (Network) katmanı I 4. 1 Giriş 4.2 Sanal devre (virtual

Detaylı

Şekil 9.1 IP paket yapısı

Şekil 9.1 IP paket yapısı Bölüm 9 : IP PAKET YAPISI ve IP ADRESLEME Türkçe (İngilizce) karşılıklar Satır (word in IP) Tanıtıcı (identification) Parça no (Fragment offset) Yaşam süresi (Time-to-live) Başlık sınaması (Header checksum)

Detaylı

BİLGİSAYAR AĞLARI VE İLETİŞİM

BİLGİSAYAR AĞLARI VE İLETİŞİM Hafta 6: IP Adresleme ve Yönlendirme BİLGİSAYAR AĞLARI VE İLETİŞİM 1. IP Adresleme ve Alt Ağlar (Subnets) 1. IP Adres Sınıfları 1. A sınıfı Adresler 2. B Sınıfı Adresler 3. C sınıfı Adresler 4. D Sınıfı

Detaylı

Yönlendiriciler ve Yönlendirme Temelleri

Yönlendiriciler ve Yönlendirme Temelleri Yönlendiriciler ve Yönlendirme Temelleri 2/66 Yönlendiricilerin çalışma prensibini öğrenmek. Yönlendirici temellerini tanımlamak. Yönlendirici tablolarını tanımlamak ve kullanımını öğrenmek. 2 1 3/66 Yönlendirme,

Detaylı

Bilgisayar Ağları Computer Networks

Bilgisayar Ağları Computer Networks Bilgisayar Ağları Computer Networks Hazırlayan: M. Ali Akcayol Gazi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Bu dersin sunumları, James Kurose, Keith Ross, Computer Networking: A Top-Down Approach 6/e,

Detaylı

Bilgisayar Programcılığı

Bilgisayar Programcılığı Bilgisayar Programcılığı Uzaktan Eğitim Programı e-bġlg 121 AĞ TEKNOLOJĠLERĠNĠN TEMELLERĠ Öğr. Gör. Bekir Güler E-mail: bguler@fatih.edu.tr Hafta 6: Ağ (Network) katmanı II 4.4 İnternet ağ katmanı fonksiyonları

Detaylı

OSI REFERANS MODELI-II

OSI REFERANS MODELI-II OSI REFERANS MODELI-II Ö Ğ R. G Ö R. V O L K A N A L T ı N T A Ş OSI REFERANS MODELI VERİBAĞı KATMANI Veri hattı katmanında, fiziksel katmanda elektronik medyanın üzerinde verilerin nasıl iletileceği ve

Detaylı

Elbistan Meslek Yüksek Okulu Güz Yarıyılı

Elbistan Meslek Yüksek Okulu Güz Yarıyılı HAFTA VIII Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2016 2017 Güz Yarıyılı Internet Katmanı Protokolleri Internet Katmanı Protokolleri 4 protokolden oluşur. IP (Internet Protokol) Protokolü İnternet Kontrol Mesaj

Detaylı

Alt Ağ Maskesi (Subnet Mask)

Alt Ağ Maskesi (Subnet Mask) TCP/IP (Devam) Alt Ağ Maskesi (Subnet Mask) Ağdaki iki bilgisayarın veya cihazın aynı ağda olduklarını anlamalarını sağlar. Sınıf IP adres Ağ No Host No Ağ bit sayısı Host bit sayısı Varsayılan Ağ Maskesi

Detaylı

Internetin Yapı Taşları

Internetin Yapı Taşları Internetin Yapı Taşları Ali Erdinç Köroğlu III. Linux ve Özgür Yazılım Şenliği 13 Mayıs 200 Milli Kütüphane - Ankara Internetin Yapı Taşları OSI Katmanı TCP Katmanı IP Katmanı IP Adresleme IP Sınıfları

Detaylı

Ağ Temelleri Semineri. erbil KARAMAN

Ağ Temelleri Semineri. erbil KARAMAN Ağ Temelleri Semineri erbil KARAMAN Gündem 1. 1. İnternet 2. 2. TCP // IP IP 3. 3. Ağ Analizi 4. 4. Ağ Güvenliği internet Yeni Varoluş Habitatı Bilgi Hız Özgürlük Dönüşüm iletişim Alış Veriş İnternet bağlantısı

Detaylı

Lab7-Dinamik Yönlendirme ve RIP

Lab7-Dinamik Yönlendirme ve RIP Lab7-Dinamik Yönlendirme ve Yönlendirme Ağ yöneticileri dinamik yönlendirme protokolünü temel olarak düşünürler. Ağın büyüklüğü, kullanılan hattın bant genişliği, ağ yönlendiricilerinin güç işlemleri,

Detaylı

Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü. Bilgisayar Ağları Dersi Lab. 2. İçerik. IP ICMP MAC Tracert

Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü. Bilgisayar Ağları Dersi Lab. 2. İçerik. IP ICMP MAC Tracert Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Bilgisayar Ağları Dersi Lab. 2 İçerik IP ICMP MAC Tracert 1 IP Protokolü Ağ katmanı paketlerin kaynaktan hedefe ulaşmasından sorumludur.

Detaylı

Elbistan Meslek Yüksek Okulu GÜZ Yarıyılı Kas Salı, Çarşamba Öğr. Gör. Murat KEÇECİOĞLU

Elbistan Meslek Yüksek Okulu GÜZ Yarıyılı Kas Salı, Çarşamba Öğr. Gör. Murat KEÇECİOĞLU Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2012 2013 GÜZ Yarıyılı 13-14 Kas. 2012 Salı, Çarşamba Öğr. Gör. Murat KEÇECİOĞLU Protokolleri Protokolleri 4 protokolden oluşur. IP (Internet Protokol) Protokolü İnternet Kontrol

Detaylı

Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü. Bilgisayar Ağları Dersi Lab. 2

Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü. Bilgisayar Ağları Dersi Lab. 2 Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Bilgisayar Ağları Dersi Lab. 2 İçerik IP ICMP MAC Tracert IP Protokolü Ağ katmanı paketlerin kaynaktan hedefe ulaşmasından sorumludur.

Detaylı

TCP/IP. TCP (Transmission Control Protocol) Paketlerin iletimi. IP (Internet Protocol) Paketlerin yönlendirmesi TCP / IP

TCP/IP. TCP (Transmission Control Protocol) Paketlerin iletimi. IP (Internet Protocol) Paketlerin yönlendirmesi TCP / IP TCP/IP Protokolü TCP/IP TCP/IP nin tarihi ARPANET ile başlayan Internetin tarihidir. Adreslerin dağıtımı NIC (Network Information Center) tarafından yapılır. Türkiye de ise bunu ODTÜ-TUBİTAK yapmaktadır.

Detaylı

Bölüm 10: ADRES ÇÖZÜMLEME. ADRES ÇÖZÜMLEME PROTOKOLÜ. IP DATAGRAMLARI.

Bölüm 10: ADRES ÇÖZÜMLEME. ADRES ÇÖZÜMLEME PROTOKOLÜ. IP DATAGRAMLARI. Bölüm 10: ADRES ÇÖZÜMLEME. ADRES ÇÖZÜMLEME PROTOKOLÜ. IP DATAGRAMLARI. Türkçe (İngilizce) karşılıklar Adres çözümleme (Address resolution) Ayarlanabilir (Reconfigurable) Dağıtılmış (distributed) Parçalama

Detaylı

Internet in Kısa Tarihçesi

Internet in Kısa Tarihçesi TCP/IP Internet in Kısa Tarihçesi İlk geniş alan ağı olan ARPANET 1960 lı yılların ortasında askeri amaçlarla ortaya çıktı. Problem: Nükleer bir savaş esnasında telefon hatlarının çoğunun tahrip olması

Detaylı

Bölüm 8 : PROTOKOLLER VE KATMANLI YAPI: OSI, TCP/IP REFERANS MODELLERİ.

Bölüm 8 : PROTOKOLLER VE KATMANLI YAPI: OSI, TCP/IP REFERANS MODELLERİ. Bölüm 8 : PROTOKOLLER VE KATMANLI YAPI: OSI, TCP/IP REFERANS MODELLERİ. Türkçe (İngilizce) karşılıklar Servis Kalitesi (Quality of Service, QoS) Uçtan-uca (end-to-end) Düğümden-ağa (host-to-network) Bölüm

Detaylı

22/03/2016. OSI and Equipment. Networking Hardware YİNELEYİCİ (REPEATER) YİNELEYİCİ (REPEATER) Yineleyici. Hub

22/03/2016. OSI and Equipment. Networking Hardware YİNELEYİCİ (REPEATER) YİNELEYİCİ (REPEATER) Yineleyici. Hub OSI and Equipment Networking Hardware Networking hardware may also be known as network equipment or computer networking devices. OSI Layer Uygulama Sunum Oturum Taşıma Ağ Veri İletim Fiziksel Equipment

Detaylı

BM 402 Bilgisayar Ağları (Computer Networks)

BM 402 Bilgisayar Ağları (Computer Networks) BM 402 Bilgisayar Ağları (Computer Networks) M.Ali Akcayol Gazi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Not: Bu dersin sunumları, ders kitabının yazarları James F. Kurose ve Keith W. Ross tarafından

Detaylı

03/03/2015. OSI ve cihazlar. Ağ Donanımları Cihazlar YİNELEYİCİ (REPEATER) YİNELEYİCİ (REPEATER) Yineleyici REPEATER

03/03/2015. OSI ve cihazlar. Ağ Donanımları Cihazlar YİNELEYİCİ (REPEATER) YİNELEYİCİ (REPEATER) Yineleyici REPEATER Ağ Donanımları Cihazlar OSI ve cihazlar OSI Katmanı Uygulama Sunum Oturum Taşıma Ağ Veri İletim Fiziksel Cihaz Yönlendirici (Router) Katman 3 Switch Köprü (Bridge) Katman 2 Switch NIC, Yineleyici (Repeater)

Detaylı

HAFTA-3 ARP (Address Resolution Protocol) (Adres Çözümleme Protokolü)

HAFTA-3 ARP (Address Resolution Protocol) (Adres Çözümleme Protokolü) HAFTA-3 ARP (Address Resolution Protocol) (Adres Çözümleme Protokolü) BİLİNMESİ GEREKEN BAZI DONANIMLAR SWITCH HUB ROUTER HUB-SWITCH Hub ve Switch bilgisayarları birbirleri ile iletişim kurmak ve birbirine

Detaylı

Computer Networks 5. Öğr. Gör. Yeşim AKTAŞ Bilgisayar Mühendisliği A.B.D.

Computer Networks 5. Öğr. Gör. Yeşim AKTAŞ Bilgisayar Mühendisliği A.B.D. Computer Networks 5 Öğr. Gör. Yeşim AKTAŞ Bilgisayar Mühendisliği A.B.D. TCP/IP Modeli TCP/IP, günümüzde en yaygın olarak kullanılan protokol takımıdır ve TCP/IP protokol yığınına (TCP/IP stack) gömülü,

Detaylı

Bölüm 12: UDP ve TCP. 12.1 UDP (User Datagram Protocol)

Bölüm 12: UDP ve TCP. 12.1 UDP (User Datagram Protocol) Bölüm 12: UDP ve TCP Türkçe (İngilizce) karşılıklar Bağlantısız (connectionless) Connection-oriented (bağlantı temelli) Veri dizisi (data stream) Soket (socket) Alındı (acknowledgment) Üç yollu el sıkışma

Detaylı

Bölüm3 Taşıma Katmanı. Transport Layer 3-1

Bölüm3 Taşıma Katmanı. Transport Layer 3-1 Bölüm3 Taşıma Katmanı Transport Layer 3-1 Bölüm 3: Taşıma Katmanı Amaç: Taşıma katmanı servisleri arkasındaki prensipleri anlamak multiplexing/ demultiplexing (çoklama) Güvenilir data transferi Akış kontrolü

Detaylı

Elbistan Meslek Yüksek Okulu Güz Yarıyılı

Elbistan Meslek Yüksek Okulu Güz Yarıyılı HAFTA VIII Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2016 2017 Güz Yarıyılı DoD Referans Modeli - ARP ARP Address Resulation Protokol ARP Adres Çözümleme Protokolüdür. IP Adresi Donanım Adresi (MAC) DoD Referans Modeli

Detaylı

Serdar SEVİL. TCP/IP Protokolü

Serdar SEVİL. TCP/IP Protokolü Serdar SEVİL TCP/IP Protokolü TCP/IP TCP/IP nin tarihi ARPANET ile başlayan Internetin tarihidir. Adreslerin dağıtımı NIC (Network Information Center) tarafından yapılır. Türkiye de ise bunu ODTÜ-TUBİTAK

Detaylı

Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2013 2014 GÜZ Yarıyılı. 17-18 Ara. 2013 Salı, Çarşamba Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU

Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2013 2014 GÜZ Yarıyılı. 17-18 Ara. 2013 Salı, Çarşamba Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2013 2014 GÜZ Yarıyılı 17-18 Ara. 2013 Salı, Çarşamba Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU Aktarım katmanında TCP ve olmak üzere iki protokol kullanılır. iletiminde sağlama yapılmadığı

Detaylı

Gökhan AKIN ĐTÜ/BĐDB Ağ Grubu Başkanı ULAK/CSIRT. Sınmaz KETENCĐ ĐTÜ/BĐDB Ağ Uzmanı

Gökhan AKIN ĐTÜ/BĐDB Ağ Grubu Başkanı ULAK/CSIRT. Sınmaz KETENCĐ ĐTÜ/BĐDB Ağ Uzmanı IPv6 da Bir Sonraki Adım Yazarlar Gökhan AKIN ĐTÜ/BĐDB Ağ Grubu Başkanı ULAK/CSIRT Sınmaz KETENCĐ ĐTÜ/BĐDB Ağ Uzmanı IPV6 Adresi Aldık Ya Sonra? ADSL vs ile bağlantı IPV4/IPV6 Kurum Personeli Đstemci IPv4

Detaylı

Ipv6 Egitimi. Mustafa Reşit Şahin. Software Engineer. resit.sahin@inforcept.com

Ipv6 Egitimi. Mustafa Reşit Şahin. Software Engineer. resit.sahin@inforcept.com Ipv6 Egitimi Mustafa Reşit Şahin Software Engineer resit.sahin@inforcept.com Içerik 1. Internet Protocol 2. Inforcept Ipv6 Network 3. Linux Ipv6 Configuration 4. IP Addressing Structure 5. IPv4 ve Ipv6

Detaylı

IPv4 ve IPv6 arasındaki farkları sıralamak. Ağ katmanında IP protokolüne yardımcı protokolleri öğrenmek.

IPv4 ve IPv6 arasındaki farkları sıralamak. Ağ katmanında IP protokolüne yardımcı protokolleri öğrenmek. IP Protokolü 2/66 IP adreslerinin yapısını öğrenmek. IPv4 ve IPv6 arasındaki farkları sıralamak. Ağ katmanında IP protokolüne yardımcı protokolleri öğrenmek. 2 3/66 İnternete bağlı her bilgisayarın kendine

Detaylı

CISCO AĞLARDA YÖNLENDĐRME

CISCO AĞLARDA YÖNLENDĐRME CISCO AĞLARDA YÖNLENDĐRME GĐRĐŞ Şirketinizdeki bilgisayarlar ile ya da Dünya üzerindeki bilgisayarlarla haberleşme gereksinimi, hangi yollarla bu bilgisayarlara ulaşılabilir sorusunu gündeme getirmiştir.

Detaylı

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BİLGİSAYAR AĞLARI LABORATUVARI DENEY 7

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BİLGİSAYAR AĞLARI LABORATUVARI DENEY 7 HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BİLGİSAYAR AĞLARI LABORATUVARI DENEY 7 Özdevimli Yönlendirme Çizelgesi Günleme Protokolları Bu deneyde, Laboratuvar görünümü, Çizim 7.1 ve Çizim 7.2

Detaylı

DOD / DEPARMENT OF DEFENCE

DOD / DEPARMENT OF DEFENCE DOD / DEPARMENT OF DEFENCE TCP/IP protokol grubunun referans aldığı DoD modeli 4 ayrı katmandan oluşur. Ağ Arayüz Katmanı İnternet Katmanı Aktarım Katmanı Uygulama Katmanı DoD / Deparment of Defence Ağ

Detaylı

Đnternette Ağ Katmanı

Đnternette Ağ Katmanı Đnternette Ağ Katmanı Ağ katmanı gözüyle internet çok sayıda subnetin birbiriyle bağlanmasıdır. Tam tanımlı bir yapısı yoktur, çok sayıdaki bölgesel subnetler backbone lar yardımıyla birbirine bağlanır.

Detaylı

Hping ile IP, ICMP ve UDP Paketleri Oluşturma

Hping ile IP, ICMP ve UDP Paketleri Oluşturma Hping ile IP, ICMP ve UDP Paketleri Oluşturma Hping -II Huzeyfe ÖNAL 10 Kasım [ Hping yazısının ikinci bölümünde IP, ICMP ve UDP paketlerinin detayları ve hping ile bu protokollere

Detaylı

IP Protokolü. IP adreslerinin yapısını öğrenmek. IPv4 ve IPv6 arasındaki farkları sıralamak.

IP Protokolü. IP adreslerinin yapısını öğrenmek. IPv4 ve IPv6 arasındaki farkları sıralamak. IP Protokolü 2/66 IP adreslerinin yapısını öğrenmek. IPv4 ve IPv6 arasındaki farkları sıralamak. Ağ katmanında IP protokolüne yardımcı protokolleri öğrenmek. 2 1 3/66 İnternete bağlı her bilgisayarın kendine

Detaylı

TCP/IP protokol kümesini tanımlamak. Bu protokol kümesindeki katmanları sıralamak.

TCP/IP protokol kümesini tanımlamak. Bu protokol kümesindeki katmanları sıralamak. TCP/IP Modeli 2/66 TCP/IP protokol kümesini tanımlamak. Bu protokol kümesindeki katmanları sıralamak. OSI modeli ile TCP/IP modeli arasındaki benzerlik ve farklılıkları tanımlamak. 2 3/66 Ağ üzerinde iki

Detaylı

Elbistan Meslek Yüksek Okulu GÜZ Yarıyılı Kas Salı, Çarşamba Öğr. Gör. Murat KEÇECİOĞLU

Elbistan Meslek Yüksek Okulu GÜZ Yarıyılı Kas Salı, Çarşamba Öğr. Gör. Murat KEÇECİOĞLU Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2012 2013 GÜZ Yarıyılı 13-14 Kas. 2012 Salı, Çarşamba Öğr. Gör. Murat KEÇECİOĞLU Address Resulation Protokol Adres Çözümleme Protokolüdür. IP Adresi Donanım Adresi (MAC) Address

Detaylı

Data Communications. Gazi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü. 2. Ağ Modelleri

Data Communications. Gazi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü. 2. Ağ Modelleri Veri İletişimi Data Communications Suat ÖZDEMİR Gazi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü 2. Ağ Modelleri Ağ Modelleri Bir ağ ğ bir noktadan diğer bir noktaya veri ileten donanım ve yazılımların

Detaylı

YÖNLENDİRİCİLER. Temel Bilgiler. Vize Hazırlık Notları

YÖNLENDİRİCİLER. Temel Bilgiler. Vize Hazırlık Notları YÖNLENDİRİCİLER Temel Bilgiler Vize Hazırlık Notları 1 Yönlendiriciler 1. YÖNLENDİRİCİLER 1.1. WAN Geniş Alan Bilgisayar Ağları (WAN, Wide Area Network) Bir ülke ya da dünya çapında yüzlerce veya binlerce

Detaylı

TCP/IP Modeli. TCP/IP protokol kümesini tanımlamak. Bu protokol kümesindeki katmanları sıralamak.

TCP/IP Modeli. TCP/IP protokol kümesini tanımlamak. Bu protokol kümesindeki katmanları sıralamak. TCP/IP Modeli 2/66 TCP/IP protokol kümesini tanımlamak. Bu protokol kümesindeki katmanları sıralamak. OSI modeli ile TCP/IP modeli arasındaki benzerlik ve farklılıkları tanımlamak. 2 1 3/66 Ağ üzerinde

Detaylı

Elbistan Meslek Yüksek Okulu GÜZ Yarıyılı Kas Salı, Çarşamba Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU

Elbistan Meslek Yüksek Okulu GÜZ Yarıyılı Kas Salı, Çarşamba Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2013 2014 GÜZ Yarıyılı 05-06 Kas. 2013 Salı, Çarşamba Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU DoD / Deparment of Defence TCP/IP protokol grubunun referans aldığı DoD modeli 4 ayrı katmandan

Detaylı

TRANSPORT KATMANI. Akış kontrolu yapar. Bütün bu işlevleri yerine getiren protokollerden önemlileri şunlardır: 1 *TCP, * UDP, *SPX

TRANSPORT KATMANI. Akış kontrolu yapar. Bütün bu işlevleri yerine getiren protokollerden önemlileri şunlardır: 1 *TCP, * UDP, *SPX TRANSPORT KATMANI İki bilgisayardaki uygulamalar arasındaki iletişimin sağlanması bu katman mekanizmalarıyla olur. Bu katman iletişim kurmak isteyen bilgisayarların sanal olarak iletişim kurmalarını, bu

Detaylı

Yönlendirme. Yönlendirme Protokolleri

Yönlendirme. Yönlendirme Protokolleri 13 Yönlendirme Bu bölümde farklı coğrafi noktalarda yer alan TCP/IP ağlarının birbirleri ile olan iletişiminin sağlanması için en önemli anahtar olan, yol bulma yani yönlendirme konusu açıklanacaktır.

Detaylı

AĞ TEMELLERI. İSİM SOYİSİM: EMRE BOSTAN BÖLÜM: BİLGİSAYAR PROGRAMCILIĞI ÜNİVERSİTE: NİŞANTAŞI KONU: Konu 5. TCP/IP

AĞ TEMELLERI. İSİM SOYİSİM: EMRE BOSTAN BÖLÜM: BİLGİSAYAR PROGRAMCILIĞI ÜNİVERSİTE: NİŞANTAŞI KONU: Konu 5. TCP/IP AĞ TEMELLERI İSİM SOYİSİM: EMRE BOSTAN BÖLÜM: BİLGİSAYAR PROGRAMCILIĞI ÜNİVERSİTE: NİŞANTAŞI KONU: Konu 5. TCP/IP 1 İÇİNDEKİLER 4.1. İnternet Adresleri 3 4.2. Ip Adresleme 3 4.3. Ip Adresi Çeşitleri 4

Detaylı

IP ve MAC Adresleri. IP Adresleme. IP Adresleme. IP Terminolojisi. IPv4. IP Adresleme Standartları

IP ve MAC Adresleri. IP Adresleme. IP Adresleme. IP Terminolojisi. IPv4. IP Adresleme Standartları IP Adresleme TCP/IP nin görüşmelerindeki en önemli konulardan birisi, IP adreslemesidir. Bir IP adresi, IP ağında her makineye tahsis edilmiş sayısal bir kimlik belirleyicidir. Ağdaki bir cihazın belirli

Detaylı

Maltepe Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Bilgisayar Ağları - 1 (BİL 403)

Maltepe Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Bilgisayar Ağları - 1 (BİL 403) Maltepe Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Bilgisayar Ağları - 1 (BİL 403) GENEL DERS BİLGİLERİ Öğretim Elemanı : Yrd.Doç. Dr. Birim BALCI Ofis : MUH 310 Ofis Saatleri : Telefon : 0216 626 10

Detaylı

TCP / IP NEDİR? TCP / IP SORUN ÇÖZME

TCP / IP NEDİR? TCP / IP SORUN ÇÖZME TCP / IP NEDİR? TCP / IP SORUN ÇÖZME İki ya da daha fazla bilgisayarın birbirleriyle haberleşmesi için protokollere ihtiyaçları vardır. Bu ihtiyaçlar doğrultusunda Uluslararası Standartlar Organizasyonu

Detaylı

Active Directory Shema

Active Directory Shema Öğr.Gör. Murat KEÇECİOĞLU 23 Mar. 2016 Active Directory Shema IP Adres Ataması Her TCP/IP protokolünü kullanan ana bilgisayar mantıksal bir IP adresiyle tanımlanır. Bu adres TCP/IP kullanarak iletişim

Detaylı

Temel Ağ Bilgileri Türk Standardları Enstitüsü Yazılım Test ve Belgelendirme Dairesi Başkanlığı

Temel Ağ Bilgileri Türk Standardları Enstitüsü Yazılım Test ve Belgelendirme Dairesi Başkanlığı Temel Ağ Bilgileri Türk Standardları Enstitüsü Yazılım Test ve Belgelendirme Dairesi Başkanlığı Tarih 1 OSI Referans Modeli 2 Protokol Kavramı Protokol İletişimi yönetmek amacıyla kurulmuş kurallar bütünü.

Detaylı

Computer Networks 4. Öğr. Gör. Yeşim AKTAŞ Bilgisayar Mühendisliği A.B.D.

Computer Networks 4. Öğr. Gör. Yeşim AKTAŞ Bilgisayar Mühendisliği A.B.D. Computer Networks 4 Öğr. Gör. Yeşim AKTAŞ Bilgisayar Mühendisliği A.B.D. OSI Modeli Farklı bilgisayarların ve standartların gelişmesi ile sorunların ortaya çıkması nedeniyle ISO (International Organization

Detaylı

BIL411 - BİLGİSAYAR AĞLARI LABORATUVARI

BIL411 - BİLGİSAYAR AĞLARI LABORATUVARI BIL411 - BİLGİSAYAR AĞLARI LABORATUVARI ITS-101A INTERNET EĞİTİM SİSTEMİ TCP/IP ICMP Ping ve Checksum İstanbul Ticaret Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Araş. Gör. Can EYÜPOĞLU ICMP Ping ve Checksum

Detaylı

Hazırlayan: Barış Şimşek. Bitirme Çalışması Sunumu. Ocak 2001, Trabzon KTÜ

Hazırlayan: Barış Şimşek. Bitirme Çalışması Sunumu. Ocak 2001, Trabzon KTÜ Hazırlayan: Barış Şimşek Bitirme Çalışması Sunumu Ocak 2001, Trabzon KTÜ Stanford Üniversitesi nde bir öğrenci olan Steve Deering, 1988'de bir proje üzerinde çalışırken multicast'i buldu. Deering bu konudaki

Detaylı

OSI Referans Modeli. OSI Referans Modeli. OSI Başvuru Modeli Nedir? OSI Başvuru Modeli Nedir?

OSI Referans Modeli. OSI Referans Modeli. OSI Başvuru Modeli Nedir? OSI Başvuru Modeli Nedir? OSI Referans Modeli OSI Referans Modeli Haberleşme ağları karmaşık bir yapıya sahiptir. Ortamın fiziksel olarak yaratılması, Bu ortam üzerinde veri aktarımı için gerekli kodlamanın yapılması, paketlerin

Detaylı

Bilgisayar Programcılığı

Bilgisayar Programcılığı Bilgisayar Programcılığı Uzaktan Eğitim Programı e-bġlg 121 AĞ TEKNOLOJĠLERĠNĠN TEMELLERĠ Öğr. Gör. Bekir Güler E-mail: bguler@fatih.edu.tr Hafta 7: Bağlantı (link) katmanı ve Yerel Alan ağı (Local Area

Detaylı

Gökhan AKIN ĐTÜ/BĐDB Ağ Grubu Başkanı - ULAK/CSIRT. Sınmaz KETENCĐ ĐTÜ/BĐDB Ağ Uzmanı

Gökhan AKIN ĐTÜ/BĐDB Ağ Grubu Başkanı - ULAK/CSIRT. Sınmaz KETENCĐ ĐTÜ/BĐDB Ağ Uzmanı IPv6 da Bir Sonraki Adım V1.1 Gökhan AKIN ĐTÜ/BĐDB Ağ Grubu Başkanı - ULAK/CSIRT Sınmaz KETENCĐ ĐTÜ/BĐDB Ağ Uzmanı Adnan Menderes Üniversitesi Didim MYO IPV6 Adresi Aldık ya Sonra? IPv4 IPv6 Intranet IPv4

Detaylı

[TCP/IP Ağlarda Parçalanmış Paketler]

[TCP/IP Ağlarda Parçalanmış Paketler] [TCP/IP Ağlarda Parçalanmış Paketler] [Parçalanmış Paketler ve Güvenlik Sistemlerine Etkileri] Huzeyfe ÖNAL 5/27/2009 [Internetin temelini oluşturan TCP/IP kötü amaçlı kullanılabilecek

Detaylı

Protocol Mimari, TCP/IP ve Internet Tabanlı Uygulamalar

Protocol Mimari, TCP/IP ve Internet Tabanlı Uygulamalar Tabanlı Uygulamalar 3. Ders Yrd. Doç. Dr. İlhami M. ORAK Protocol Mimari, TCP/IP ve Internet Tabanlı Uygulamalar İletişimi tamamıyla ortadan kaldırmak için gönderici ile alıcı arasında hiçbir ortak kural

Detaylı

Yazılım Tanımlı Ağlar Ders 2 Kontrol ve Veri Düzlemlerinin Ayrılması. Mehmet Demirci

Yazılım Tanımlı Ağlar Ders 2 Kontrol ve Veri Düzlemlerinin Ayrılması. Mehmet Demirci Yazılım Tanımlı Ağlar Ders 2 Kontrol ve Veri Düzlemlerinin Ayrılması Mehmet Demirci 1 Kontrol ve Veri Düzlemleri Nedir? Kontrol düzlemi: Yönlendirme kurallarını belirleyen mantık Yönlendirme protokolleri,

Detaylı

Internet Kontrol Protokolleri

Internet Kontrol Protokolleri Internet Kontrol Protokolleri IP yanında internette ICMP, ARP, RARP, BOOTP ve DHCP gibi çeşitli kontrol protokolleri de kullanılmaktadır. ICMP (Internet Control Message Protokol, Internet Kontrol Mesajı

Detaylı

ARP (Address Resolution Protocol) Poisoning -Ağın Korunma Yöntemleri

ARP (Address Resolution Protocol) Poisoning -Ağın Korunma Yöntemleri Mehtap ERDİL Ayşenur ERDİL Alice in Wonderland Man in the Middle ARP (Address Resolution Protocol) Poisoning ARP (Adres Çözümleme Protokolü) Zehirlemesi Sponge Bob ARP (Address Resolution Protocol) Poisoning

Detaylı

TCP-IP PROTOKOLÜ MODÜLÜ

TCP-IP PROTOKOLÜ MODÜLÜ TCP-IP PROTOKOLÜ MODÜLÜ 1. TCP/IP ADRESİNİN SINIFLARI TCP/IP (Transmission Control Protocol/Internet Protocol) bilgisayarların karşılıklı haberleşebilmesi için kullanılan en yaygın protokol kümesidir.

Detaylı

7. IP (INTERNET PROTOCOL)

7. IP (INTERNET PROTOCOL) 7. IP (INTERNET PROTOCOL) IP nin sorumluluğu üst katmandan gelen segmentleri birbirine bağlı ağlar üzerinden iletmektir. IP bu segmentleri TCP veya UDP den alır. Her bir segment, IP tarafından bir başlık

Detaylı

Active Directory için Fiziksel Ağ Altyapısını Tasarlamak

Active Directory için Fiziksel Ağ Altyapısını Tasarlamak Active Directory için Fiziksel Ağ Altyapısını Tasarlamak Designing the Physical Network Infrastructure for Active Directory Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2012 2013 Bahar Yarıyılı 02-03 Nis. 2013 Öğr. Gör.

Detaylı

Saldırı Tespit ve Engelleme Sistemleri Eğitimi Ön Hazırlık Soruları

Saldırı Tespit ve Engelleme Sistemleri Eğitimi Ön Hazırlık Soruları Saldırı Tespit ve Engelleme Sistemleri Eğitimi Ön Hazırlık Soruları 1. MAC adresleri kaç byte dır? 2. Aşağıdaki MAC adresi hangi firmaya aittir. 00:03:6C:1c:2c:3d 3. TCP SYN paketi kaç byte dır? 4. 100

Detaylı

Elbistan Meslek Yüksek Okulu Güz Yarıyılı

Elbistan Meslek Yüksek Okulu Güz Yarıyılı HAFTA VI Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2016 2017 Güz Yarıyılı DoD / Deparment of Defence TCP/IP protokol grubunun referans aldığı DoD modeli 4 ayrı katmandan oluşur. Ağ Arayüz Katmanı İnternet Katmanı Aktarım

Detaylı

Ayni sistem(host) üzerinde IPC. Ağ(network) aracılığı ile IPC

Ayni sistem(host) üzerinde IPC. Ağ(network) aracılığı ile IPC Ayni sistem(host) üzerinde IPC Prosesler Host P 1 P 2 P 3 IPC mekanizması OS kernel Ağ(network) aracılığı ile IPC Host A Host B Host C P 1 P 2 P 3 Ağ(Network) 1 Temel TCP/IP protokolleri OSI katmanları(layers)

Detaylı

LINK LAYER PROTOCOL YUNUS EMRE BAYAZIT

LINK LAYER PROTOCOL YUNUS EMRE BAYAZIT LINK LAYER PROTOCOL 2120203375 YUNUS EMRE BAYAZIT Link Layer Protocol Nedir? Bilgisayar ağlarında, Link Layer protokol internet ağ mimarisinde yaygın olarak TCP/IP ismiyle bilinen İnternet Protokol Suitin

Detaylı

IP Adres Subnet Mask Default Gateway ??

IP Adres Subnet Mask Default Gateway ?? IP Adres Tablosu Cihaz Arayüz Adres Subnet Mask Default Gateway Bilisim internet Fa0/0? 255.255.255.240 n/a S0/0/0? 255.255.255.240 n/a Fa0/0? 255.0.0.0 n/a S0/1/0 128.107.0.5 255.255.255.252 n/a Fa0/0

Detaylı

TEMEL NETWORK CİHAZLARI

TEMEL NETWORK CİHAZLARI TEMEL NETWORK CİHAZLARI LAN (Local Area Network); yüksek hızlı, düşük hatalı ve küçük coğrafi alan kaplayan (bir uçtan diğer uca beş bin metreye kadar) ağlardır. Yani LAN; bir binadaki ya da küçük bir

Detaylı

IP Alt Ağlara Bölmek (Subnetting)

IP Alt Ağlara Bölmek (Subnetting) IP Alt Ağlara Bölmek (Subnetting) İçerik Giriş Tanım - Gerekçe Temel Bilgiler Oktet İkili Sayı Sistemi IP Sınıfları Network ID (Ağ Adresi) Broadcast Adresi Giriş Internet Protokolü (IP) ile haberleşen

Detaylı

F.Ü. MÜH. FAK. BİLGİSAYAR MÜH. BÖL. BİLGİSAYAR SİSTEMLERİ LAB. DENEY NO : 5 ROUTER KONFİGÜRASYONU VE LAN TEKNOLOJİLERİ DENEYİ

F.Ü. MÜH. FAK. BİLGİSAYAR MÜH. BÖL. BİLGİSAYAR SİSTEMLERİ LAB. DENEY NO : 5 ROUTER KONFİGÜRASYONU VE LAN TEKNOLOJİLERİ DENEYİ F.Ü. MÜH. FAK. BİLGİSAYAR MÜH. BÖL. BİLGİSAYAR SİSTEMLERİ LAB. DENEY NO : 5 ROUTER KONFİGÜRASYONU VE LAN TEKNOLOJİLERİ DENEYİ 1. GİRİŞ Bu deneyin amacı Cisco 1760 Router ve Cisco Catalyst 2950 switch kullanarak:

Detaylı

BİLGİSAYAR AĞLARI VE İLETİŞİM

BİLGİSAYAR AĞLARI VE İLETİŞİM BİLGİSAYAR AĞLARI VE İLETİŞİM 1. Giriş 2. OSI Başvuru Modeli ve Katmanları 1. Fiziksel Donanım Katmanı (1.Katman) 2. Veri Bağlantı Katmanı (2.Katman) 1.Mantıksal Bağ Kontrolü Ağ Katmanı 2.Ortama Erişim

Detaylı

PARÇALARA AYIRMA ve YENİDEN KURMA

PARÇALARA AYIRMA ve YENİDEN KURMA PARÇALARA AYIRMA ve YENİDEN KURMA Seyhan Ağaoğlu s.agaoglu@ieee.org ÖZET İnternet protokol takımı her biri farklı paket boyutlarına sahip birçok ağ teknolojisi üzerinde çalışabilecek şekilde tasarlanmıştır.

Detaylı

Ağ Donanımları NIC. Hub. Ağ Cihazları (Aktif Cihazlar) Hub. Hub

Ağ Donanımları NIC. Hub. Ağ Cihazları (Aktif Cihazlar) Hub. Hub Ağ Donanımları Kartlar NIC, Modem Ağ Cihazları (Aktif Cihazlar) Repeater,, Access Point (Wireless), Transceiver, Bridge, Switch, Router Kablolar (Pasif Cihazlar) Coaxial, STP, UTP, Fiber Konnektörler (Connector)

Detaylı

Uygulama 6. Sunum 5. Oturum 4. Taşıma 3. Ağ 2. Veri iletim 1

Uygulama 6. Sunum 5. Oturum 4. Taşıma 3. Ağ 2. Veri iletim 1 OSI MODELİ OSI Modeli Farklıbilgisayarların ve standartların gelişmesi ile sorunların ortaya çıkması nedeniyle ISO (International Organization for Standardization), OSI(Open Systems Interconnection) modelini

Detaylı

Meşrutiyet Caddesi 12/10 06540 Kızılay/ANKARA T: +90 (312) 417 0 254 info@cliguru.com

Meşrutiyet Caddesi 12/10 06540 Kızılay/ANKARA T: +90 (312) 417 0 254 info@cliguru.com ICND1 - Interconnecting Cisco Network Devices-1 1. Basit Ağ oluşturma Ağ Fonksiyonları Ağ Güvenliği Bilgisayardan bilgisayara iletişim modeli TCP/IP's İnternet Katmanı TCP/IP's Taşıma Katmanı Paket İletim

Detaylı

BIL411 - BİLGİSAYAR AĞLARI LABORATUVARI

BIL411 - BİLGİSAYAR AĞLARI LABORATUVARI BIL411 - BİLGİSAYAR AĞLARI LABORATUVARI ITS-101A INTERNET EĞİTİM SİSTEMİ TCP/IP THE DOMAIN NAME SYSTEM (ALAN ADI SİSTEMİ) İstanbul Ticaret Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Araş. Gör. Can EYÜPOĞLU

Detaylı

BIL411 - BİLGİSAYAR AĞLARI LABORATUVARI

BIL411 - BİLGİSAYAR AĞLARI LABORATUVARI BIL411 - BİLGİSAYAR AĞLARI LABORATUVARI ITS-101A INTERNET EĞİTİM SİSTEMİ TCP/IP ARP (ADRES ÇÖZÜMLEME PROTOKOLÜ) İstanbul Ticaret Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Araş. Gör. Can EYÜPOĞLU ARP

Detaylı

Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2014 2015 GÜZ Yarıyılı. 16-17 EKi. 2012 Salı, Çarşamba Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU

Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2014 2015 GÜZ Yarıyılı. 16-17 EKi. 2012 Salı, Çarşamba Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2014 2015 GÜZ Yarıyılı 16-17 EKi. 2012 Salı, Çarşamba Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU TCP/IP PROTOKOL GRUBU Protokol belirli bir işi düzenleyen kurallar kümesidir. Ağ protokolleri

Detaylı

EC-485. Ethernet RS485 Çevirici. İstanbul Yazılım ve Elektronik Teknolojileri

EC-485. Ethernet RS485 Çevirici. İstanbul Yazılım ve Elektronik Teknolojileri EC-485 Ethernet RS485 Çevirici İstanbul Yazılım ve Elektronik Teknolojileri TR+: RS485 TR+ bağlantısı için kullanılır. TR-: RS485 TR- bağlantısı için kullanılır. EC-485, cihazlarınıza veya bilgisayara

Detaylı

Görsel Programlama DERS 12. Görsel Programlama - Ders12/

Görsel Programlama DERS 12. Görsel Programlama - Ders12/ Görsel Programlama DERS 12 1 Java Ağ İşlemleri (Java Networking) Birbirleri ile ağ araçları ve kabloları ile bağlantılı bilgisayarlar bir ağ sistemi oluştururlar. İnternet, şirketlerin yerel bilgisayar

Detaylı

HAFTA-2 ARP(Address Resolution Protocol- Adres Çözümleme Protokolü)

HAFTA-2 ARP(Address Resolution Protocol- Adres Çözümleme Protokolü) HAFTA-2 ARP(Address Resolution Protocol- Adres Çözümleme Protokolü) IP Adresi IP adresleri bir bilgisayarı adreslemeyi amaçlayan 32 bitlik bir bilgidir. Aynı cadde ve sokak adları gibi bölümlüdür ve tek

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. A. Burak İNNER

Yrd. Doç. Dr. A. Burak İNNER Yrd. Doç. Dr. A. Burak İNNER Kocaeli Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Yapay Zeka ve Benzetim Sistemleri Ar-Ge Lab. http://yapbenzet.kocaeli.edu.tr Ağ, Linux Kullanıcıları / geliştiricileri için çok

Detaylı

Elbistan Meslek Yüksek Okulu GÜZ Yarıyılı EKi Salı, Çarşamba Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU

Elbistan Meslek Yüksek Okulu GÜZ Yarıyılı EKi Salı, Çarşamba Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2015 2016 GÜZ Yarıyılı 29-30 EKi. 2015 Salı, Çarşamba Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU TCP/IP PROTOKOL GRUBU Protokol belirli bir işi düzenleyen kurallar kümesidir. Ağ protokolleri

Detaylı

Asıl başlık stili için tıklatın

Asıl başlık stili için tıklatın Asıl başlık stili için tıklatın YEREL BÖLGE NETWORK SİSTEMLERİ (LOCAL AREA NETWORKS) Bölüm-3 Resul DAŞ rdas@firat.edu.tr Yerel Bölge Network Sistemleri Temel LAN Aygıtları Network Aygıtlarının Gelişimi

Detaylı

Dinamik yönlendirme. Dinamik yönlendirmenin iki temel fonksiyonu vardır. 1. Yönlendirme tablosunu oluşturmak,

Dinamik yönlendirme. Dinamik yönlendirmenin iki temel fonksiyonu vardır. 1. Yönlendirme tablosunu oluşturmak, DYNAMIC ROUTE Dinamik yönlendirmede router üzerindeki yönlendirme tablosu administrator tarafından elle girilmez. Bu işi router üzerinde koşan yönlendirme algoritmaları yapar. Dinamik yönlendirme Dinamik

Detaylı

Bölüm 5 İletim(Transport) Katmanı

Bölüm 5 İletim(Transport) Katmanı Bölüm 5 İletim(Transport) Katmanı Oturum katmanından veriyi alıp, ihtiyaç duyulduğunda küçük bileşenlere ayırıp ağ katmanına geçirerek, diğer uca bu parçaların doğru bir şekilde ulaştığına emin olmak Normal

Detaylı

Bölüm. Internet: Dayandığı Teknik Temeller

Bölüm. Internet: Dayandığı Teknik Temeller Bölüm Internet: Dayandığı Teknik Temeller 8 Bilgisayar Ağları Temelleri İletişim Ağları Yapısal Modeli Bu bölümde bilgisayar ağlarının birbirleri ile olan iletişimi (internetworking) konusunda bazı temel

Detaylı

Veri İletişimi Data Communications

Veri İletişimi Data Communications Veri İletişimi Data Communications Suat ÖZDEMİR Gazi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü 2. Ağ Modelleri Internet: Her zaman çalışıyor Bedava Farkına varabileceğiniz ölçüde tıkanıklıklar hemen

Detaylı

3. Bölüm: Ağ Protokolleri ve İletişimleri

3. Bölüm: Ağ Protokolleri ve İletişimleri 3. Bölüm: Ağ Protokolleri ve İletişimleri CCNA 1 - Ağlara Giriş Yrd.Doç.Dr. Ersan Okatan v 1.0 Presentation_ID 1 3. Bölüm: Hedefler Öğrenciler aşağıdakileri yapabilecek: Kuralların iletişimi kolaylaştırmak

Detaylı

Öğr. Gör. Ümit ATİLA

Öğr. Gör. Ümit ATİLA Öğr. Gör. Ümit ATİLA Internette her bilgisayarın bir IP (ınternet protokol) adresi vardır. Bir bilgisayarın IP adresi varsa internet üzerindeki tüm bilgisayarlar bu adresi kolayca bulabilir. Ancak bu rakamları

Detaylı

IP ADRESLEME VE ALT AĞLAR I. IP ADRESLEME VE ALT AĞLAR (SUBNETS) Internet gibi TCP/IP protokol grubunu kullanan bir ağa katılan her bilgisayara tek

IP ADRESLEME VE ALT AĞLAR I. IP ADRESLEME VE ALT AĞLAR (SUBNETS) Internet gibi TCP/IP protokol grubunu kullanan bir ağa katılan her bilgisayara tek I. IP ADRESLEME VE ALT AĞLAR (SUBNETS) Internet gibi TCP/IP protokol grubunu kullanan bir ağa katılan her bilgisayara tek ve eşsiz bir IP adresinin otomatik veya statik olarak verilmesi gerekmektedir.

Detaylı

1)YAPILANDIRMA. Router 1 (PC 1)

1)YAPILANDIRMA. Router 1 (PC 1) 1)YAPILANDIRMA Şekildeki yapılandırmayı yapabilmek için aşağıdaki kodlar Hyper Terminal'e yazılır. Ayrıca bilgisayarın ağ bağlantı ayarları da tablodaki PC1, PC2 ve PC3 satırları baz alınarak yapılandırılır.

Detaylı

Ağ Protokolleri. Aysel Aksu. Nisan, 2016

Ağ Protokolleri. Aysel Aksu. Nisan, 2016 Ağ Protokolleri Aysel Aksu Nisan, 2016 İçindekiler 1 Giriş................................................ 2 2 AĞ PROTOKOLLERİ....................................... 3 2.1 TCP/IP MİMARİSİ VE KATMANLARI.........................

Detaylı

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BİLGİSAYAR AĞLARI LABORATUVARI DENEY 8. Ağ Adresi Dönüştürme (NAT-Network Address Translation)

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BİLGİSAYAR AĞLARI LABORATUVARI DENEY 8. Ağ Adresi Dönüştürme (NAT-Network Address Translation) HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BİLGİSAYAR AĞLARI LABORATUVARI DENEY 8 Ağ Adresi Dönüştürme (NAT-Network Address Translation) Bu deneyde, Laboratuvar görünümü, Çizim 8.1 de gösterilen

Detaylı