Onur Yaşar KARAKOL Uzman. 4. Ulusal Açık Erişim Çalıştayı, 19-21 Ekim 2015, TÜBİTAK, Ankara



Benzer belgeler
Artvin Çoruh Üniversitesi Açık Erişim Sistemi

2016 YILI MERKEZ KÜTÜPHANE AMAÇ VE HEDEFLERİMİZ

GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ AÇIK ERİŞİM VE KURUMSAL ARŞİV POLİTİKASI

FIRAT ÜNİVERSİTESİ KURUMSAL AÇIK ARŞİVİ. Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı. NESLİHAN AKA

DSpace İle İlgili Son Gelişmeler

KAYSERİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ (KAYHAM) STRATEJİK PLAN ( )



İ Ö İ


KAYHAM STRATEJİK PLANINA GÖRE 2015 YILI ÇALIŞMA PROGRAMI

KAYSERİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ (KAYHAM) STRATEJİK PLAN ( )

EKLENTİLERLE ETKİLİ DSPACE; SOSYAL MEDYA, İSTATİSTİK, VERİ AKTARIMI VE KISAYOLLAR

Amaç Açık Erişim Nedir? Neden Açık Erişim? Açık Erişim Nasıl sağlanır? Kurumsal Arşiv Nedir? Kurumsal Açık Arşivin İçeriği Nedir?

DSpace KURUMSAL ARŞİV KULLANIM KILAVUZU. Hazırlayan: Zeynep Umut ARSLAN Kütüphaneci

SİNOP ÜNİVERSİTESİ MERKEZ KÜTÜPHANESİ UZMAN ALTUĞ ABUŞOĞLU

ULUSLARARASI ANTALYA ÜNİVERSİTESİ AKADEMİK YAYINLARI TEŞVİK YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM

KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ AÇIK ERİŞİM VE KURUMSAL AKADEMİK ARŞİV POLİTİKASI

ERZİNCAN ÜNİVERSİTESİ KURUMSAL AÇIK ERİŞİM ARŞİV YÖNERGESİ

KAYHAM STRATEJİK PLANINA GÖRE 2016 YILI FAALİYET PROGRAMI

Köylerin Altyapısının Desteklenmesi Yatırım İzleme Bilgi Sistemi Projesi - KÖYDES T.C. İÇİŞLERİ BAKANLIĞI MAHALLİ İDARELER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

KAYHAM STRATEJİK PLANINA GÖRE 2015 YILI FAALİYET RAPORU

T.C. İSTANBUL BİLİM ÜNİVERSİTESİ KURUMSAL AKADEMİK AÇIK ARŞİV SİSTEMİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

ÇOMÜ Kütüphaneleri. Kütüphane ve Elektronik Yayınların Kullanımı

ANKOS Açık Erişim ve Kurumsal Arşivler Grubu AEKA-OAIR. Açık Bilimsel Bilgi Dünyası

Bartın Üniversitesi Kurumsal Akademik Arşiv Rehberi

KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU PERFORMANS ANALİZİ ( )

BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ ARAŞTIRMA PROJELERİ KOORDİNASYON OFİSİ YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam ve Tanımlar

2010 Faaliyetlerimiz & TÜBİTAK EKUAL Değerlendirme

NEDEN AÇIK ERİŞİM? 3, Mart 2014 Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı BİLKENT ANKARA


Kurumsal Akademik Arşivlerde Kayıt Kalitesi ve Uluslararası Görünürlük


BEYKOZ ÜNİVERSİTESİ AÇIK ERİŞİM VE KURUMSAL AKADEMİK ARŞİV POLİTİKASI YÖNERGESİ



Açık Erişim Açık Erişim Poli?kaları Yol Haritası Semineri, Hace3epe Üniversitesi, 22 Mayıs 2015, Ankara



Uzm. Filiz MENGÜÇ TÜBİTAK ULAKBİM DergiPark Grubu TÜBİTAK




ğ ğ Ö ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ Ö ğ ğ ğ ğ


HİTİT ÜNİVERSİTESİ AKADEMİK TEŞVİK ÖDEMESİNE ESAS OLARAK YAPILACAK PUANLAMADA İSTENEN BELGELER








Açık Erişim ve Kurumsal Arşivler







Ö Ç Ö


Kurumsal Açık Erişim Arşiv Sistemlerine Veri Giriş Eğitimi KURUMSAL ARŞİVLERİN KAYIT EDİLECEĞİ HARMANLAMA VE LİSTELEME REHBERLERİ

Ç Ç Ş Ö








İ İ

Barış YILDIRIM Daire Başkanı



KAYHAM STRATEJİK PLANINA GÖRE 2017 YILI FAALİYET PROGRAMI

Ç Ö Ş Ş Ç Ü Ş Ş Ö Ü











İ İ Ö Ö



Ş Ç İ İ İ Ç Ş




Açık Erişim ve DSpace Kurumsal Arşiv Yazılımı

Ö


İBN HALDUN ÜNİVERSİTESİ AKADEMİK ARŞİV SİSTEMİ YÖNERGESİ



Transkript:

Onur Yaşar KARAKOL Uzman 4. Ulusal Açık Erişim Çalıştayı, 19-21 Ekim 2015, TÜBİTAK, Ankara

İstanbul Ticaret Üniversitesi İstanbul Ticaret Üniversitesi, İstanbul Ticaret Odası Eği=m ve Sosyal Hizmetler VakF tarafndan 2001 yılında kurulmuş olup bünyesinde 6 Fakülte (Fen Edebiyat, Ticari Bilimler, Hukuk, İle=şim, Mühendislik ve Tasarım ile Uygulamalı Bilimler), İngilizce Hazırlık Bölümü ve 4 Ens=tü (Dış Ticaret, Sosyal Bilimler, Fen Bilimleri ve Finans Ens=tüsü) ile AraşXrma ve Uygulama Merkezleri yer almaktadır. Üniversitemiz, 73 öğrenci ile başladığı eği=m-öğre=m hayaxna 7 bin öğrencisi ve 300 ü aşkın akademisyeni ile devam etmektedir. 4. Ulusal Açık Erişim Çalıştayı, 19-21 Ekim 2015, TÜBİTAK, Ankara okarakol@=caret.edu.tr

Sayılarla Kütüphanemiz

Kütüphaneden Görünümler

Açık Erişimin Kurumsal Yararları Kurumun bilimsel faaliyetlerinin çıkxları dünya ile paylaşılır. Üniversite/AraşXrma Merkezinin Web deki görünürlüğünü ve tanınırlığını arirır. Üniversiteyi potansiyel paydaşlara tanıxr. Dijital çıkxları toplar, yöne=r ve uzun süreli koruma sağlar. Kurumsal araşxrma ve üre=m faaliyetlerinin ölçülmesine katkı sağlar.

Dspace Amacımız İstanbul Ticaret Üniversitesi bünyesinde bulunan bölüm ve birimlerin entelektüel birikimini ve yayınlarını bir araya toplayarak, dijital açık arşivi oluşturmakxr. Açık erişim sistemi ile kurum bünyesinde üre=len kitap, makale, bildiri, tez, teknik rapor, fotoğraf, harita, ön baskı, veri setleri, görüntüler, ses ve video dosyaları, vb. gibi akademik çalışmalar arşivlenebilmektedir.

Neden Dspace? Ücretsiz açık kaynak kodlu yazılım olması, İh=yaçlarınız için tamamen özelleş=rilebilir olması, Farklı işle=m sistemlerine kurulabilir olması, Her çeşit dijital içeriği korur ve yöne=r.

Dspace@Ticaret

Dspace Bölümlerimiz Bölüm Alt Bölüm Koleksiyon

Dspace Faaliyetlerimiz 1 8-9.11.2012 de Ulusal Açık Erişim Çalıştayı na kaxldık. 03.03.2014 te YÖK Başkanlığında yapılan Kurumsal Açık Arşiv Projesi tanıxmına kaxlımımız sonrasında konu ile ilgili Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ve Bilgi İşlem Daire Başkanlığı tarafndan gerekli çalışmalara başladık. 30.05.2014 te Kurumsal Açık Erişim Sistemlerine Veri Girişi Eği=mi ne kaxldık. 21.10.2014 te Açık erişim poli=kamızı senatodan geçirdik ve İstanbul Ticaret Üniversitesi Akademik Açık Erişim Sistemini kurduk. Kütüphane personeline Dspace tanıxmı yapxk ve Dspace sorumlusunu belirledik.

Dspace Faaliyetlerimiz 2 20-21.10.2014 te 3. Ulusal Açık Erişim Çalıştayı na kaxldık. Veri girişlerinin uluslararası görünürlüğünü sağlamak için 10 yıllık HANDLE aboneliği yapxk ve ORCID sisteminin akademisyenlerimize duyurusunu yapxk. 15.04.2015 te AraşXrma Verilerine ve Yayınlara Açık Erişim: Sorunlar ve Sorular başlıklı Webinar a kaxldık. 10.07.2015 te Web of Science veri tabanında akademisyenlerimize ait olan açık erişim toplam 76 makale girişini yapxk. Sönmez Bey le versiyondan kaynaklı eksiklerimizi tespit erk ve versiyon güncelleş=rmesi yapxk. Geriye dönük olarak kayıtlarımızı yeniden düzenlemeye başladık.

Veri Girişlerimiz İstanbul Ticaret Üniversitesi Dergisi (2002-2004) İstanbul Ticaret Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi (2005- ) İstanbul Ticaret Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi (2005- ) İstanbul Ticaret Üniversitesi nde yayımlanan (konferans, sempozyum kitapları) Intermedia Uluslararası Hakemli İle=şim Bilimleri E-Dergisi (2014- ) Web of Science Veri Tabanı ndaki İstanbul Ticaret Üniversitesi Adresli Açık Erişim Makaleler (2005- )

Karşılaştığımız Sorunlar Taşıma işlemlerinin tek tek yapılması. Toplu bir seçenek olmaması. İsta=s=k alanında sadece ilk 10 verinin görülmesi. Bir öğe üst veri standardının olmaması. Veri girişlerinin sistem tarafndan yavaş işlenmesi. Veri girişinin tek bir ara yüzle olmamasından dolayı dikka= dağıtması ve eksik veri girme olasılığı.

Çözüm Önerileri Taşıma işlemlerinin tümünü seç sekmesi eklenerek yapılabilmesi. İsta=s=k alanına daha fazla kayıt ge=rin eklenebilmesi. Yeni başlayanlar için adım adım Dspace ve öğe üst veri standardının oluşturularak basılı ya da elektronik bir kılavuz halinde dağıxlması. Veri girişlerinin sistem tarafndan yavaş işlenmesi teknik sorununun çözülmesi. Veri girişinin tek bir arayüz alanından yapılabilmesi için girişimlerde bulunulması.

Kullanım İstatistikleri Bölgesel Kalkınma Farklılıklarının Giderilmesinde Etkin Bir Araç: Bölgesel Planlama ve Bölgesel Kalkınma Ajansları Yazar: Kahraman Arslan 5231 Görüntüleme

Kullanım İstatistikleri 2 2438 Makale Görüntüleme

Arama İstatistikleri author_keyword: Tekin, Mahmut 531 Arama

Planlananlar MARC formaxnda kayıtlı olan tezler için toplu veri aktarımı nasıl yapılabilir altyapısının oluşturulması, Scopus Veri Tabanı nda akademisyenlerimize ait olan açık erişim makalelerin tespit edilerek; Dspace e aktarılması, Piwik, Google Analy=cs in Dspace e entegre edilmesi, Yeni gelişmelerin Açık Hava Kütüphanesi nden takip edilerek eklenmesi.

İstanbul Ticaret Üniversitesi Dspace İle=şim Engin ÇETİN ece=n@=caret.edu.tr 444 0 413 / 4481-4486 Onur Yaşar KARAKOL okarakol@=caret.edu.tr