İLKYARDIM TEMEL EĞİTİMİ TEORİ SINAV SORULARI-1



Benzer belgeler
2. Aşağıdakilerden hangisi göze yabancı cisim batmasında yapılan ilkyardım uygulamalarından biri değildir?

13. Gerektiren bir durumda Türkiye de aranması gereken numara hangisidir? A) 112 B) 110 C) 118 D) 155

14)Aşağıdakilerden hangisi ilkyardımın temel uygulamaları arasında yer almaz? A) Koruma. B) Bildirme. C) Kurtarma. D) İyileştirme.

İLK YARDIM DENEME SINAVI Aşağıdakilerden hangisi yaşam bulgusu değildir? A) Bilinç. B) Solunum ve dolaşım. C) Vücut ısısı kan basıncı

14. Aşağıdakilerden hangisi koma nedeni değildir? A) Düşme veya şiddetli darbe B) Zehirlenme C) Aşırı alkol, uyuşturucu D) Sıcak, yorgunluk

İLKYARDIM TEMEL EĞİTİMİ TEORİ SINAV SORULARI-2

ÇALIŞMA SORULARI Aşağıdakilerden hangisi ilk önce yapılmalıdır? A) Hava yolunun açılması B) Suni solunum C) Kalp masajı D) Kanama kontrolü

5) Çeşitli sebeplerle beyine giden oksijen miktarının azalmasıyla oluşan tabloya ne denir? A) Kusma B) Bayılma C) Kalp krizi D) Beyin felci

KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI SAĞLIK VE HIFZISSIHHA MÜDÜRLÜĞÜ

ÇALIŞMA SORULARI 4. 5) Bulantı, kusma, ishal şikâyetleri olan kişi hangi yolla zehirlenmiştir? A) Hareket B) Solunum C) Sinir D) Sindirim

C-Ç E-F G-Ğ 248 İLKYARDIM

2. Solunum yoluyla gaz zehirlenmelerinde yapılması doğru olan uygulama nedir?

5. Aşağıdakilerden hangisi dış kanamalarda ilkyardım uygulamalarından biri değildir?

Kaç çeşit yara vardır? Kesik Yaralar Ezikli Yaralar Delici Yaralar Parçalı Yaralar Enfekte Yaralar

Sağlık Bülteni İLK YARDIM BÖLÜM V KANAMALARDA İLK YARDIM

İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM: İLKYARDIMIN TEMEL İLKELERİ

İLKYARDIM TEMEL EĞİTİMİ TEORİ SINAV SORULARI-1

ÇALIŞMA SORULARI Hangisi ilkyardımın temel uygulamalarından birisi değildir? A) Koruma B) Bildirme C) Kurtarma D) Rentek

1.Türkiye de hastanın en yakın sağlık kuruluşuna sevkini sağlamak amacıyla hangi telefon numarası aranmalıdır? A) 110 B) 155 C) 114 D) 112

A) B) C) D) 2. yanlış olan A) B) C) D) 3. uygulanmaz A) B) C) D) 4. A) B) C) D) 5. A) B) C) D) 6. A) B) C) D) 7. A) B) C) D) 8.

ÇALIŞMA SORULARI. 2. Gerektiren bir durumda Türkiye de aranması gereken numara hangisidir? A) 112 B) 110 C) 118 D) 155

İLKYARDIM TEMEL EĞİTİMİ TEORİ SINAV SORULARI-5

ÇALIŞMA SORULARI 3. 1) Vücutta kanın dolaşımını hangi organlar sağlar? A) Akciğerler B) Kalp ve damarlar C) Böbrekler D) Karaciğer

1-GENEL İLKYARDIM BİLGİLERİ

1. Aşağıdakilerden hangisi kırık çıkık burkulmalarda uygulanan ilkyardım uygulamalarından biri değildir?

T.C. PLATO MESLEK YÜKSEKOKULU TIBBİ DÖKÜMANTASYON VE SEKRETERLİK PROGRAMI

2. Aşağıdakilerden hangisi kafatası ve omurga yaralanması nedenlerinden değildir?

İLKYARDIM TEMEL EĞİTİMİ TEORİ SINAV SORULARI-3

İLK YARDIMIN TEMEL UYGULAMALARI...1

İLKYARDIMCININ İNSAN VÜCUDU KONUSUNDA BİLMESİ GEREKENLER

SOLUNUM YOLU TIKANIKLIĞI VE BOĞULMALARDA İLK YARDIM

İLK YARDIM SUNUSU. HAZIRLAYAN Mustafa KILIÇ

İlkyardım nedir? Acil tedavi nedir? TEMEL İLKYARDIM UYGULAMALARI. Doç. Dr. Şule Akköse Aydın Acil Tıp AD

1. Aşağıdakilerden hangisi kırık, çıkık, burkulmalarda ilkyardım uygulamalarından biri değildir?

İLK YARDIM EĞİTİMİNE HOŞGELDİNİZ

Yaralanmalar. Bölüm 5

Temel İlkyardım Uygulamaları

1-Kendisinin ve hasta/yaralının güvenliğinden emin olunur,

Zehirlenmelerde İlkyardım. Zehirlenmeler. Doç. Dr. Şule Akköse Aydın Acil Tıp AD

4-KANAMALARDA İLKYARDIM

5- YARALANMALARDA İLKYARDIM

KANAMALARDA İLKYARDIM

KANAMA. Damar bütünlüğünün bozulması sonucu kanın damar. dıģına (vücut içine veya dıģına doğru) boģalmasıdır.

YARALANMALARDA İLKYARDIM

Kanama Ve Şokta İlk Yardım

KANAMALAR VE ŞOK İLKYARDIM

Temel Yaşam Desteği. Yetişkinlerde, çocuklarda ve bebeklerde farklı uygulamalar yapılır.

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü SAĞLIK ALANI İLK YARDIM KURS PROGRAMI

KANAMA VE ŞOKTA İLK YARDIM

Yaralanmalarda Ve Göze, Kulağa, Buruna Yabancı Cisim Kaçmalarında İlk Yardım

Editörler. Doç.Dr.Hicran Yıldız & Dr.Emine Çatal İLK YARDIM

TEMEL İLKYARDIM SINAV SORULARI

TEMEL YAŞAM DESTEĞİ SOLUNUMUN SAĞLANMASI

BİLİNÇ BOZUKLUKLARINDA İLKYARDIM DERS NOTLARI

T.C. MĠLLÎ EĞĠTĠM BAKANLIĞI Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü. Mesleki Gelişim Programı ALAN ALT ALAN KODU. (Özel)

E.SELÇUK KAYACAN HALK SAĞLIĞI UZMANI

Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü

ÇALIŞMA SORULARI Aşağıdakilerden hangisi nabız alınabilen yerlerden değildir? A) Bacak Damarı B) Şah damarı C) Kol damarı D) Köprücük kemiği


BOĞULMALAR. Suda boğulmalar özellikle yaz aylarında çok fazla görülen kaza ile ölüm nedenlerindendir.

ÖĞR. GÖR. NURHAN BİNGÖL

İLKYARDIM GENEL İLKYARDIM BİLGİLERİ

Sağlık Bülteni İLK YARDIM BÖLÜM I

İlk Yardım Birinci Bölüm İLK YARDIM. ünite başlıkları. İlkyardım Nedir? Hayat Kurtarma Zinciri. Olay Yerinin Değerlendirilmesi. Temel Yaşam Desteği

İlkyardım Soruları. 3. Hangisi ilkyardımın temel uygulamalarından birisi değildir? A) Koruma B) Bildirme C) Kurtarma D) Rentek

İLKYARDIM TEMEL EĞİTİMİ TEORİ SINAV SORULARI-4

Kaza: Önceden tahmin edilemeyen aniden meydana gelen önlenmesi çoğunlukla mümkün olan ölüm yaralanma veya maddi hasarla sonuçlanan olaylara denir.

Solunum ve Kalp Durması Nedir?

SkayGroup İLKYARDIM SINAVI ÇALIŞMA SORULARI

DERS BİLGİ FORMU. Okul Eğitimi Süresi =96. Ders Kredisi

Sağlık Bülteni İLK YARDIM BÖLÜM III TEMEL YAŞAM DESTEĞİ

3.ÜNĠTE TEMEL YAġAM DESTEĞĠ

İLKYARDIM SINAV SORULARI -1

Çalışma Soruları Aşağıdakilerden hangisi ilkyardımın tanımı için en uygun olanıdır?

Solunum ve Kalp Durması Nedir? Solunum Durması: Kalp Durması: Temel YaĢam Desteği Nedir? ilaçsız Hayat Kurtarma Zinciri Nedir?

Kırık, Çıkık ve Burkulmalar

İLKYARDIM.

3. Hangisi ilkyardımın temel uygulamalarından birisi değildir? A) Koruma B) Bildirme C) Kayıt tutma D) Kurtarma

3.TEMEL YAŞAM DESTEĞİ NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ SMYO İLKYARDIM

Spor yaralanmaları ve tedavi yöntemleri

2-HASTA/YARALININ OLAY YERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ

1) Bak-dinle-hisset yöntemi ile yapılan solunum değerlendirilmesi kaç saniye süre yapılır?

İLK YARDIM. CEP KiTABI EGE BİLİM YAYINLARI 4.

YANIK, DONMA VE SICAK ÇARPMASINDA İLKYARDIM


Hazırlayan: Emre OKDAN Sertifikalı İlkyardımcı. Bu sunumun amacı, ilkyardımcı sınavına gireceklere destek olmaktır!

KANAMALARDA İLK YARDIM

ĠÇĠNDEKĠLER: 1-GENEL ĠLKYARDIM BĠLGĠLERĠ: 2-HASTA/YARALININ VE OLAY YERĠNĠN DEĞERLENDĠRĠLMESĠ: 3-TEMEL YAġAM DESTEĞĠ:

9-ZEHİRLENMELERDE İLKYARDIM

ANKARA İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ İLKYARDIM SORU BANKASI

22. Bilinci kaybolmuş bir kazazedenin solunum yolunun tıkanarak boğulmasına sebep A) Bilincinin kaybolması sonucu çenesinin kasılması B) Dilin gevşeyi

İNSAN VÜCUDU TEMEL BİLGİLER

Boğulma. Vücut dokularına yeterli oksijen gitmemesi sonucu dokularda bozulma meydana gelmesine boğulma denir. Nedenleri: Dilin geriye kaçması,

İşyerlerinde İlkyardım Örgütlenmesi Ve Acil Tıbbi Müdahale. Dr.Gülnur SOLMAZOĞLU

YARA VE YARA ÇEŞİTLERİ. Öğr. Gör. Nurhan BİNGÖL

Sorular biyolojik ve psikolojik etmenler

10. Solunum yolunun değerlendirilmesi ne kadar süre ile yapılmalıdır? a) 10 saniye c) 30 saniye b) 12 saniye d) 1 dakika

KIRIK, ÇIKIK VE BURKULMALARDA İLKYARDIM. Yrd. Doç.Dr. Kadri KULUALP

1. a) b) c) d) a) b) c) d) a) b) c) d) a) b) c) d) a) b) c) d) a) b) c) d) a) b) c) d)


Transkript:

İLKYARDIM TEMEL EĞİTİMİ TEORİ SINAV SORULARI-1 1) Aşağıdaki durumlardan hangisinde turnike uygulanır? a) Çok sayıda yararı varsa ilkyardımcı tek ise b) Yaralının güç koşullarda bir yere taşınması gerekiyorsa c) Uzuv kopması durumunda 2) Gerektiren bir durumda Türkiye de aranması gereken numara hangisidir? a) 112 b) 110 c) 118 d) 155 3) Solunum olduğu halde, bilinci yerinde olmayan sözlü ve ağrılı uyarılara tepki vermeyen hastalara hangi pozisyon verilir? a) Hiçbir şey yapmadan ambulans beklenir. b) Hastaya yarı oturur pozisyon verilir. c) Koma pozisyonu verilir d) Hastaya şok pozisyonu verilir. 4) Trafik kazalarında yaralıyı gerekli hallerde hangi yöntem ile çıkarılır? a) Rentek manevrası ile b) Şok pozisyonu ile c) Koma pozisyonu ile d) Hiçbiri 5) Kalp masajı dakikada kaç kez olacak şekilde olmalıdır? a) 60 b) 100 c) 75 d) 80 6) Aşağıdakilerden hangisi hastanın değerlendirilmesinin amaçlarından değildir? a) İlkyardımın önceliklerini belirlemek b) Yapılacak ilkyardım yöntemini belirlemek c) Güvenli bir müdahale yapmak d) Ortamın güvenliğini sağlamak 7) Aşağıdakilerden hangisi ikinci değerlendirmenin içinde yer almaz? a) Baş-çene pozisyonunu vermek b) Kol ve bacak muayenesi c) Boyun muayenesi d) Baş muayenesi 8) Solunumun değerlendirilmesi ne kadar süre ile yapılmalıdır? a) 5 sn b) 15 sn c) 1 dk d) 20 sn

9) 1.derece yanıkta aşağıdakilerden hangisi yoktur? a) Deride içi su dolu kabarcıklar b) Deride kızarıklık c) Yanık bölgede şişlik(ödem) d) Ağrı 10) İlkyardıma nerde başlanır? a) Hastane acil servislerinde b) Ambulansta c) Olay yerinde d) Sağlık ocağında 11) Aşağıdakilerden hangisi sindirim sistemine ait değildir? a) Böbrek b) Mide c) Pankreas d) Dil ve dişler 12) Temel yaşam desteği sağlanması gereken yetişkin hastada kalp masajı/solunum sayısı oranı aşağıdakilerden hangisidir? a) 5:2 b) 10:2 c) 30:2 d) 10:1 13) Kalp masajında göğüs kemiği basısı ile kaburgalar ne kadar çöktürülür? a) Göğüs yüksekliğinin 2/3 ü b) Göğüs yüksekliğinin 2/4 ü c) Göğüs yüksekliğinin 1/3 ü d) Göğüs yüksekliğinin ¼ ü 14) İlkyardım için aşağıdakilerden hangisi yanlıştır? a) Sağlık görevlisi yardımı sağlayıncaya kadar yapılır b) Hayatın kurtarılması yada durumun kötüleşmesini engellemek amacı ile yapılır c) Gerekirse ilaç kullanılır d) Herhangi bir kaza durumunda yada yaşamı tehlikeye düşüren durumlarda yapılır 15) İlkyardımcı için hangi özellik yanlıştır? a) İnsan vücudu ile ilgili temel bilgilere sahip olmalıdır b) Sakin olmalıdır c) Gerektiğinde kendini tehlikeye atmalıdır d) Çevredeki kişileri organize edebilmelidir 16) Aşağıdakilerden hangi dolaşım sistemine aittir? a) Böbrek b) Kan damarları c) Akciğerler d) Karaciğer

17) Aşağıdakilerden hangisi ilk önce yapılmalıdır? a) Hava yolunun açılması b) Suni solunum c) Kalp masajı d) Kanama kontrolü 18) Aşağıdakilerden hangisi hayvan ısırmalarındaki ilkyardım uygulaması değildir? a) Hafif ısırıklar önce 5 dakika soğuk sabunlu suyla yıkanır b) Yaranın üzeri temiz bir bezle kapanır c) Hastaya hemen tetenos ve kuduz aşısı yapılır d) Ciddi bir yaralanma ve kanama varsa yaraya temiz bezle baskı uygulayarak, kanama durdurulur 19) Hasta yaralının değerlendirilmesinde ilk yapılması gereken nedir? a) Bilinç kontrolü yapılır b) Solunum yolu açıklığı sağlanır c) Solunum kontrolü yapılır d) Kalp masajı yapılır 20) Kanamanın ciddiyeti hangi duruma bağlıdır? a) Kanamanın hızına b) Vücuttaki kanın aktığı bölgeye c) Kanamanın miktarına 21) Aşağıdakilerden hangisi ilkyardımın öncelikli amaçlarından değildir? a) Hayati tehlikeyi ortadan kaldırmak b) Hasta yada yaralının durumunun kötüleşmesini önlemek c) Hastaya derhal ilaç temin edip, ilaç vermek d) İyileşmeyi kolaylaştırmak 22) Bebeklerde dış kalp masajı yaparken aşağıdaki tekniklerin hangisi kullanılır? a) Bir elin topuğu ile b) 4 parmak ile c) 2 elle d) 2 parmak ile 23) Kanamalarda yapılacak ilk işlem aşağıdakilerden hangisidir? a) Ağızdan sıvı verilerek kayıp önlenir b) Koma pozisyonu verilir c) Elle yada temiz bir bezle kanayan yere baskı uygulanır d) Basınç noktalarına basınç uygulanır 24) Kalp kasılmasına bağlı olarak kesik kesik fışkırır tarzda görülen kanama aşağıdakilerden hangi damar tipine özgüdür? a) Toplardamar b) Atardamar c) Kılcal damar

25) 112 acil aranması ile ilgili hangisi yanlıştır? a) Sakin olmalı yada sakin olan birinin aranması sağlanmalı b) 112 arayan kimse adını ve telefon numarasını tam olarak vermelidir c) Vakit kaybı olmasın diye 112 merkezinden sorulan sorulara tam ve net cevap verilmez d) Hasta sayısı ve durumları iyice bildirilmelidir 26) Çamaşır suyu içen birisi için uygulanacak ilk işlem ne olmalıdır? a) Kusturulmalıdır b) Kusturulmalı ve bol su içilmelidir c) Kusturulmadan hızlı bir şekilde hastaneye sevk edilmelidir d) Çamaşır suyu içen kimse yatırılarak kendi kendine iyileşmesi beklenir 27) Aşağıdakilerden hangisi bağırsakları açığa çıkaran karın yaralanmalarında ilkyardım uygulamalarındandır? a) Bağırsaklar dışarıda ise hemen yerine itilmelidir b) Ağızdan sıvı verilerek sıvı ihtiyacının giderilmesi c) Bağırsaklara dokunmadan nemli bir bezle üzeri örtülmesi d) Yaralıya yan yatar pozisyon verilmesi 28) Göğüs ağrısı olan hastaya hangi pozisyon verilir? a) Şok pozisyonu b) Koma pozisyonu c) Sırt üstü yatar pozisyonu d) Yarı oturur pozisyon 29) Göze yabancı cisim kaçmasında ilkyardım ilkelerinden olmayan hangisidir? a) Göz bol su ile yıkanır b) Kirpik, toz vb. görülüyorsa temiz bir bezle alınır c) Kazazedenin görüşünü engellememek için her zaman sadece yaralı göz kapatılarak sevk edilir d) Cisim batmışsa çıkarılmaz 30) Hava yolu açıklığının değerlendirilmesi ile ilgili hangisi yanlıştır? a) Dilin geriye kaçarak hava yolunu tıkaması engellenir b) Ağız kontrolü önce göz ile yapılır c) Tüm bu hareketler yumuşak şekilde yapılmalıdır d) Önce baş-çene pozisyonu verilir daha sonra ağız içi kontrol edilir 31) Aşağıdakilerden hangisi çıkıklarda yapılan ilkyardım uygulamalarındandır? a) Çıkık olan bölge bulunduğu gibi tespit edilir b) Çıkık yerine oturtulur c) Ağrı kesici verilerek ağrı dindirilir 32) Hangisi ilkyardımın uygulaması değildir? a) Suni solunum yapmak b) Kanayan bölgeye baskı yapmak c) Kırıkları sabitlemek d) Pansuman yapmak

33) Aşağıdakilerden hangisi dış kanamalardaki ilkyardım uygulamalarından değildir? a) Gerekirse bası noktasına bası yapılır b) Kanayan yere temiz bir bezle bastırılır c) Kanayan bölge yukarı kaldırılır d) Kanama yavaşlasın diye kanayan yere buz konur 34) Sara krizinde ilkyardımda aşağıdakilerden hangisi yanlış bir uygulamadır? a) Kriz kendi sürecini tamamlamaya bırakılmalıdır b) Olayla, ilgili güvenlik önlemleri alınır c) Kilitlenmiş çene açılmaya çalışılır d) Kolonya, soğan vb. koklatılmaz 35) Gaz ile oluşan solunum yolu zehirlenmelerinde ilkönce aşağıdaki ilkyardım uygulamalarından hangisi yapılır? a) Hasta temiz havaya çıkarılır ya da ortam havalandırılır b) Hemen suni solunum ve kalp masajı uygulanır c) Yarı oturur pozisyonda tutulur 36) Isı ile oluşan yanıklarda aşağıdakilerden hangisi yapılmaz? a) Yaşam bulguları değerlendirilir b) Yanık üzerine hiçbir madde sürülmez c) Oluşan kabarcıklar patlatılır d) Yanıklı bölgelere bandaj yapılmaz 37) Aşağıdakilerden hangisi sıcak çarpmalarında ilkyardım kurallarından biri değildir? a) Hasta serin bir yere alınır b) 112 aranıp yardım istenir c) Bilinci açıksa ağızdan hiçbir şey verilmez d) Kusma varsa başı yan çevrilip yatırılır 38) Olay yeri kaza mahallinde hangisi yapılmaz? a) Gerekirse ortam havalandırılır b) Hasta bilgi sahibi olsun diye yarası gösterilir c) Hastanın ısı kaybını önlemek için hasta sıcak tutulur d) Yardım ekibi gelene kadar olay yerinde beklenir 39) Acil yardım için hangisi yanlıştır? a) Sadece eğitim görmüş kişiler (ehliyetli) yapar b) Acil yardım genelde ilkyardımdan sonra yapılır c) İlkyardım eğitim görmüş herkes yapabilir d) Tıbbi araç gereç ve ilaç kullanılır 40) Solunumun değerlendirilmesi nasıl yapılır? a) Ağız ve buruna ayna tutulur b) Islak bir parmak hasta/yaralının ağız ve burnuna yaklaştırılır c) Kulağımızı hasta/ yaralının göğsüne dayayıp dinlenir d) Bak-dinle hisset yöntemi ile

İLKYARDIM TEMEL EĞİTİMİ TEORİ SINAV CEVAPLARI-1 1-D 21-C 2-A 22-D 3-C 23-C 4-A 24-B 5-B 25-C 6-D 26-C 7-A 27-C 8-A 28-D 9-A 29-C 10-C 30-D 11-A 31-A 12-C 32-D 13-C 33-D 14-C 34-C 15-C 35-A 16-B 36-C 17-A 37-C 18-C 38-B 19-A 39-C 20-D 40-D