TEKNİK RESİM. Ders Notları: Mehmet Çevik Dokuz Eylül Üniversitesi. Görünüşler - 1



Benzer belgeler
İMALAT RESMİ YUSUF MANSUROĞLU

Mühendislikte Deneysel Metodlar I Dersi Deney Föyü

Kılavuz Çekmek. Üretim Yöntemleri 15

EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILI TED KDZ EREĞLİ KOLEJİ ORTAOKULU MATEMATİK 8.SINIF ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK PLANDIR.

4. ÜNİTE GEOMETRİK ÇİZİMLER

Veri Toplama Yöntemleri. Prof.Dr.Besti Üstün

R S T N TEKNİK RESİM S M K K İZZET KEPEZ FATSA MESLEKİ EĞİTİM MERKEZİ 2011

Fizik ve Ölçme. Fizik deneysel gözlemler ve nicel ölçümlere dayanır

En İyi Uygulamalar ve Kullanım Kılavuzu

2. SINIFLAR HAYAT BİLGİSİ DERSİ TEMALARI ve KAVRAMLAR

DENEY 2: PROTOBOARD TANITIMI VE DEVRE KURMA

İMA Perde Kalıp. Perde Kalıp.

Mak-204. Üretim Yöntemleri II. Vida ve Genel Özellikleri Kılavuz Çekme Pafta Çekme Rayba Çekme

BİLGİSAYAR PROGRAMLARI YARDIMIYLA ŞEV DURAYLILIK ANALİZLERİ * Software Aided Slope Stability Analysis*

ALGILAMA - ALGI. Alıcı organların çevredeki enerjinin etkisi altında uyarılmasıyla ortaya çıkan nörofizyolojik süreçler.

6. SINIF MATEMAT K DERS ÜN TELEND R LM fi YILLIK PLAN

AÖĞRENCİLERİN DİKKATİNE!

Şekil 5.12 Eski beton yüzeydeki kırıntıların su jetiyle uzaklaştırılması

ÖĞRENME FAALİYETİ 1 ÖĞRENME FAALİYETİ 1 1. KARE VİDA AÇMA

NORMAL TUĞLA VE PRES TUĞLA İLE DUVAR

7. SINIF MATEMATİK TESTİ A. 1. Yandaki eşkenar dörtgensel bölge şeklindeki uçurtma I, II, III ve IV nolu

BĐSĐKLET FREN SĐSTEMĐNDE KABLO BAĞLANTI AÇISININ MEKANĐK VERĐME ETKĐSĐNĐN ĐNCELENMESĐ

GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ ÇOCUK DIŞ GİYSİLERİ DİKİMİ (CEKET- MONT- MANTO) MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

Deprem Yönetmeliklerindeki Burulma Düzensizliği Koşulları


BÜRO YÖNETİMİ VE SEKRETERLİK ALANI HIZLI KLAVYE KULLANIMI (F KLAVYE) MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI METAL TEKNOLOJİSİ SAC METAL

TESİSAT TEKNOLOJİSİ VE İKLİMLENDİRME ÇELİK BORU TESİSATÇISI MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

Teknik sistem kataloğu Taşıyıcı kol sistemleri


Page 1. b) Görünüşlerdeki boşluklar prizma üzerinde sırasıyla oluşturulur. Fazla çizgiler silinir, koyulaştırma yapılarak perspektif tamamlanır.

Yersel Lazer Tarayıcılar ile 3 Boyutlu Modelleme

2. KUVVETLERİN VEKTÖREL TOPLANMASI. Hazırlayan Arş. Grv. A. E. IRMAK

Mimari Anlatım Teknikleri I (MMR 103) Ders Detayları

KAYNAĞIN UYGULAMA TEKNİK VE METOTLARI

Bu konuda cevap verilecek sorular?

ELITE A.G. KS100/HEFM SICAK-SOĞUK ETĐKET BOY KESME VE ĐŞARETLEME MAKĐNASI KULLANIM KILAVUZU

5. ÜNİTE KUMANDA DEVRE ŞEMALARI ÇİZİMİ

BÖLÜM 7 BİLGİSAYAR UYGULAMALARI - 1

İSTANBUL TİCARET ÜNİVERSİTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BİLGİSAYAR SİSTEMLERİ LABORATUARI YÜZEY DOLDURMA TEKNİKLERİ

ÜNİTE ÖĞRENME ALANI/ ALT ÖĞRENME ALANI SAYILAR Sayılar KAZANIMLAR 1. Deste ve düzineyi örneklerle açıklar. 2. Nesne sayısı 100 den az olan bir çokluğu

Olasılık ve İstatistik Dersinin Öğretiminde Deney ve Simülasyon

İLKÖĞRETİM 1. SINIF MATEMATİK DERSİ SAYMA, TOPLAMA ve ÇIKARMA İŞLEMİ BECERİLERİ

ıfırdan büyük olan rasyonel sayılara pozitif rasyonel sayılar, sıfırdan küçük rasyonel sayılar da negatif rasyonel sayılar denir.





ğ ğ Ö ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ Ö ğ ğ ğ ğ


















Ö Ç Ö



Ç Ö Ş Ş Ç Ü Ş Ş Ö Ü








Ç Ç Ş Ö






İ İ

Ş Ç İ İ İ Ç Ş







İ İ Ö Ö




Ö





Transkript:

TEKNİK RESİM 2010 Ders Notları: Mehmet Çevik Dokuz Eylül Üniversitesi

2/25 Görünüşler Birinci İzdüşüm Metodu Üçüncüİzdüşüm Metodu İzdüşüm Sembolü Görünüşlerin Çizilmesi Görünüş Çıkarma Kuralları Tek Görünüşle İfade Edilebilen Parçalar İki Görünüşle İfade Edilebilen Parçalar Ortak Görünüşlü Parçalar Çizgilerin Kullanımı Kesişim ve Teğetler Silindir ile Kesişmeler Bitişler (Dairesel) Yuvarlatılmış Hatlar Teğetlerde İzdüşüm

3/25 Birinci İzdüşüm Metodu Geçen dersimizde, izdüşüm düzlemlerinin, perspektif olarak çizilen ve birbirini dik açıyla kesen biri yatay diğeri dikey iki ana düzlemden meydana geldiğini söylemiştik. Ülkemizde, Avrupa da ve pek çok ülkede 1. bölge resimleri kullanılır ki buna Birinci İzdüşüm Metodu (Avrupa, ISO-E Metodu) denir.

4/25 Üçüncüİzdüşüm Metodu Öte yandan, 3. bölgede çizilen resimlere, 3. bölge resimleri veya 3. açı resimleri denir. Amerika, İngiltere ve bazı ülkeler bu resimleri kullanır. Bu resim çizme metoduna Üçüncüİzdüşüm Metodu (Amerikan, ISO-A Metodu) denir. Bu metotta, cismin görülebilmesi için düzlemler saydam kabul edilir. Böylece izdüşüm düzlemlerinin arkasında kalan cisim görülebilir. Bu metodun, bizim kullandığımız metottan farkı, görünüşlerin yerleştirilme şeklidir.

5/25 Üçüncüİzdüşüm Metodu Üçüncü izdüşüm metodunda, cismin cam bir kutunun içinde olduğu kabul edilir. Buna göre izdüşüm görünüşleri, üst görünüş üst tarafta, sağ yan görünüş sağ tarafta, şeklinde çizilir.

6/25 İzdüşüm Sembolü Teknik resimlerin hangi resim metoduna (ISO-E veya ISO-A) göre çizildiğini göstermek için bir kesik koninin iki görünüşü kullanılır. Her iki metoda göre izdüşüm sembolü aşağıda görülmektedir:

7/25 Görünüşlerin Çizilmesi 1. Çizilecek elemanın en uygun bakış yönü (ön görünüş) ve elemanı en iyi açıklayabilecek diğer görünüşler tespit edilir. 2. Bir ön çalışma yapılarak belirlenen görünüşlerin kaplayacağı alan, boşluk ve aralıkların ana boyutları kağıt üzerine ince çizgilerle çizilir.

8/25 Görünüşlerin Çizilmesi 3. Parça üzerindeki -varsa- delik ve simetri eksenleri çizilir. 4. Parça üzerinde bulunan daireler, yaylar, teğetler ve diğer çizgiler (yatay, düşey, eğik vb.) sırayla ince çizgilerle çizilir. 5. Parçanın iç kısımlarında bulunan ve bakış doğrultusuna göre göremediğimiz ayrıtlar ince kesik çizgilerle çizilir.

9/25 Görünüşlerin Çizilmesi 6. Fazlalıklar ve gereksiz çizgiler silinerek görünüşün doğruluğu kontrol edilir. 7. Son olarak, doğruluğu belirlenen ince çizgilerle çizilmiş görünüşü netleştirme (koyulaştırma) işlemine geçilir. 8. Netleştirme (koyulaştırma) işlemine öncelikle daire ve yaylardan başlanır. Sonra diğer çizgiler (yatay, düşey, eğik, kesik vb.) sırayla netleştirilerek görünüş çizimi tamamlanır.

10/25 Görünüş Çıkarma Kuralları Bir cismi tanımlamak için gerekli ve yeterli sayıda görünüşleri çizilir. Gereksiz tekrarlardan kaçınılır.

11/25 Görünüş Çıkarma Kuralları Görünüşlerin yerleşimine çok dikkat edilmelidir. Her görünüş ISO-E metoduna göre doğru konumda olmalıdır. Ön ve yan görünüşler mutlaka aynı yatay hizada; ön ve üst görünüşler mutlaka aynı düşey hizada olmalıdır. Bu sayede, görünüşlerin çiziminde birbirlerinden yararlanmak ve doğruluklarını da kontrol etmek mümkün olur.

12/25 Tek Görünüşle İfade Edilebilen Parçalar Kalınlığı değişmeyen parçalar (saç vb.), silindir, küre ve kare kesitli prizma gibi parçalar ile bazı profiller bir görünüşle anlatılabilir. Tek görünüşle ifade edilebilen parçaların sadece ön (esas) görünüşü çizilerek cismin karakteristik özellikleri anlatılmış olur.

13/25 İki Görünüşle İfade Edilebilen Parçalar Bazı basit parçaların ise, biçim ve boyutlarını göstermek için iki görünüş yeterlidir. İki görünüşle ifade edilen parçalarda görünüş seçimi önemlidir. Ön görünüş esas alınacak ilk görünüştür.

14/25 İki Görünüşle İfade Edilebilen Parçalar

15/25 Ortak Görünüşlü Parçalar Çizilen görünüşlerin eksik veya yanlış seçilmesi üretilmesi istenen parçanın gerçek özelliklerinin ifade edilememesine neden olur. Bunu önlemek için çizilen görünüşlerin birbirinden farklı parçalara ait olmayacak şekilde seçilmesi gerekir. Bu tür iki görünüşün verildiği ve farklı üçüncü görünüşün çizilebildiği parçalara Ortak Görünüşlü Parçalar denir. B.yan: Belirleyici yan

16/25 Ortak Görünüşlü Parçalar

17/25 Çizgilerin Kullanımı Görünen Ayrıtlar (Sürekli kalın çizgi: 0,7 mm uçlu 2B kalem) Bir yüzeyin kenarı İki yüzeyin kesişimi Çevre çizgisi (kontur)

18/25 Çizgilerin Kullanımı Gizli Ayrıtlar (Kesikli orta çizgi: 0,5 mm uçlu HB kalem) Görünmeyen kenar Görünmeyen iki yüzey kesişimi Görünmeyen çevre çizgisi (kontur)

19/25 Çizgilerin Kullanımı Gizli Ayrıtlar (Kesikli orta çizgi: 0,5 mm uçlu HB kalem)

20/25 Çizgilerin Kullanımı Merkez ve eksenler (Noktalı ince çizgi : 0,35 mm uçlu H kalem) Daire ve yayların merkezleri Eksenler Dairesel hareket yolları

21/25 Kesişim ve Teğetler Dikkat! Görünüşler ISO-A ya göredir.

22/25 Silindir ile Kesişmeler Dikkat! Görünüşler ISO-A ya göredir.

23/25 Bitişler (Dairesel)

24/25 Dikkat! Görünüşler ISO-A ya göredir. Yuvarlatılmış Hatlar

25/25 Teğetlerde İzdüşüm