Peygamberimizin (sav) Ramazan Ayı nı İhya Edişleri



Benzer belgeler
Kur an ın Bazı Hikmetleri

Orucun Manevi Hayatımıza Katkıları

ZEKAT FITIR SADAKASI SADAKA FARZ VACİP SÜNNET HÜKMÜ ŞARTI NİSAP MİKTARI MALA SAHİP OLMAK VE ÜZERİNDEN BİR YIL GEÇMİŞ OLMASILAZIM HERKEZ

3. Farz Dışında Yaptığı İbadetler

Allah Ramazan Ayı nı hepimiz için mübarek kılsın. Bu ayın tüm faziletlerinden istifade edebilmeyi de nasip etsin. Âmin.

Rahmet Ayı RAMAZAN Pazar, 07 Haziran :17

8. SINIF 4. ÜNİTE İSLAM DÜŞÜNCESİNDE YORUMLAR 1. Din Ve Din Anlayışı Kazanım :Din ve din anlayışı arasındaki farklılığı ayırt eder.

İşletme Gelişimi Atölye Soruları

Orucun tutulacağı günler olduğu gibi tutulmayacağı günlerde vardır. Resûlüllah sav bizzat bunu yasak etmiştir.

3 Her çocuk Müslüman do ar.

Bakmak ve dokunmak suretiyle şehvetle gelen meniden dolayı da gusletmek gerekir.

MSAK GÜNEfi Ö LE K ND AKfiAM YATSI KIBLE S.

Sabah akşam tevâzu içinde yalvararak, ürpererek ve sesini yükseltmeden Rabbini an. Sakın gâfillerden olma! (A râf sûresi,7/205)

Yanlış Anlaşılan Faizci

KANDİL GECELERİ. 1. Kadir Gecesi

DR. SÜHEYLA SARITAŞ 1

Recep in İlk Üç Orucunun Fazileti

TEVRAT VE İNCİL DE İSLÂM A UYGUN ABDEST, NAMAZ, ORUÇ, HAC, ZEKAT, KURBAN İBÂDETİ VE ÎMAN ESASLARI

Bir Fidandan Bir Çınara: Düzce Üniversitesi.

Firmadaki Mevcut Öğrenme Faaliyetleri 2.2. Aşama

İbadetin Manası ve Çeşitleri

Öncelikle basın toplantımıza hoş geldiniz diyor, sizleri sevgiyle ve saygıyla selamlıyorum.

Cimcime yemek masasına kurulmuş, ödev yapıyordu.

ELAZIĞ - TUNCELİ ZİYARETİ

Sayın Bakanım, Sayın Rektörlerimiz ve Değerli Katılımcılar,

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ ORMAN FAKÜLTESİ

Öncelikle mübarek KURBAN BAYRAMINIZ kutlu olsun.

TOPLANTI BİLGİLERİ MUTLU GÜNLERİMİZ

Ümmü Kühhâ. Burak tarafından yazıldı. Çarşamba, 09 Eylül :26

Anlamı. Temel Bilgiler 1

MERSİN İL MÜFTÜLÜĞÜ 2015 YILI RAMAZAN AYI VAAZ VE İRŞAT PROGRAMI VAİZİN

KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL DERGİLER YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Walt Whitman. - şiirler - Yayın Tarihi: Yayınlayan: Antoloji.Com Kültür ve Sanat

Başkan Kocadon Muğla basınını Bodrum da ağırladı

Bu feryadımı askeriyeden atılan subayların feryadına bir tercüman olması hasebiyle dile getiriyorum.

Büyükşehir Bodrum halkına yeni süreci anlattı

23 Nisan Şiirleri. 23 Nisan. Sanki her tarafta var bir düğün. Çünkü, en şerefli en mutlu gün. Bugün yirmi üç nisan, Hep neşeyle doluyor insan.

Bir gün Hz. Ömer (r.a) camiye giderken bir çocuğun da acele acele camiye gittiğini görür. Hz. Ömer (r.a):

BİR ÖMRÜN HİKÂYESİ. Erkek Öğrenci. Yıl 1881 Ilık rüzgarlar esiyordu Selanik ovalarında ; Dağ başka, sokaklar başka başka ;

YAZILI YEREL BASININ ÇEVRE KİRLİLİĞİNE TEPKİSİ

SINIF KURALLARI. Amaç: Öğrencilerin sınıf kurallarını öğrenmesi ve uygulaması. Düzey: 1. sınıf ve üstü

Hayata Dokunan Bir El: YEDAM (Yeşilay Danışma Merkezi)

Okulumuz Bilgisayar Programcılığı Bölümü öğrencilerinden Gizem COŞKUN Çanakkale Şehitlerine adlı şiiri okudu.

25 Nisan 2016 (Saat 17:00 a kadar) Pazartesi de, postaya veya kargoya o gün verilmiş olan ya da online yapılan başvurular kabul edilecektir.


YÜKSEK ÖĞRENĐM KREDĐ VE YURTLAR KURUMU (YURTKUR) HAKKINDA GENEL BĐLGĐLER

KİTAP DEĞERLENDİRMELERİ

HİZMET ALIMLARINDA FAZLA MESAİ ÜCRETLERİNDE İŞÇİLERE EKSİK VEYA FAZLA ÖDEME YAPILIYOR MU?

Muharrem ayı nasıl değerlendirilmelidir?

1 İslam ne demektir? Hazreti Peygamberimiz in (sallallahu aleyhi ve sellem) getirdiği din olup bunu kabul etmek, Allah a ve resulüne itaat etmektir.

alternatif cevabı olabilir fakat anlatmak veya vurgulamak istediğim konu insanların alışveriş merkezlerine ihtiyacı olsun olmasın gitme durumları.

İşte sınavla öğrenci alan liselerin kontenjanları

VATAN İŞLERİNDE CÜR ETKARLIKLARIM

Topoloji değişik ağ teknolojilerinin yapısını ve çalışma şekillerini anlamada başlangıç noktasıdır.

İnşaat Sanayi KSO da buluştu

Atatürk Anadolu Lisesinde Tablet Bilgisayar Dağıtımı Yapıldı

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Öğretmeni

SEYİTGAZİ İLÇE MÜFTÜLÜĞÜ 2015 YILI RAMAZAN AYI VAAZ KONULARI

Kap y açt m. Karfl daireye tafl nan güleç yüzlü Selma Teyze yi gördüm.

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI. ORTAOKULU 7/A SINIFI DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ YILLIK BEP ÇALIŞMA PROGRAMI

Bir Yazı da Gönül Dünyâsı ndan I. Şâh-ı Nakşîbend (RhA) Hazretleri nin talebelerinden Emîr Hüseyin (RhA) de birgün şöyle anlatmıştır:

YÖNETMELİK ANKARA ÜNİVERSİTESİ YABANCI DİL EĞİTİM VE ÖĞRETİM YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Bu ay içinde orucu ve namazı o kişiye kolaylaştırılır. Bu ay içinde orucu ve namazı ALLAH tarafından kabul edilir.

-Bursa nın ciroları itibariyle büyük firmalarını belirlemek amacıyla düzenlenen bu çalışma onikinci kez gerçekleştirilmiştir.

19 ARALIK 2011 PAZARTESİ

YARIŞÇI Senaryo - Kemal ÇİPE

ç ış ı ı ı ı ı ı ı ıı ı çı ı ı ı ı ığı ı ğ ı ı ı ıı ı ı ı













İ İ Ö Ö


İ İ






Ç Ç Ş Ö





Ö Ç Ö







Ç Ö Ş Ş Ç Ü Ş Ş Ö Ü

Transkript:

Peygamberimizin (sav) Ramazan Ayı nı İhya Edişleri http://yenidunyadergisi.com// 2015 HAZİRAN sayısında yayınlanmıştır Ebû Hüreyre (ra) den Rasûlullâh In (sav) şöyle buyurduğu nakledilmiştir: Kim inanarak ve sırf Allah rızâsını dileyerek Ramazan orucunu tutar ve gecesini terâvihle (veya başka ibâdetle) ihyâ ederse onun geçmiş günâhı bağışlanır. (İbn Mâce, İkâmetü s salavât,173) Peygamber Efendimiz in (sav) Ramazan hayâtı yakından incelendiğinde O nun, Ramazan Orucunun farz olmasından sonra âhirete irtihâl edinceye kadar toplam dokuz Ramazan orucu tuttuğu, onlardan dördünün 29, beşinin de 30 gün olduğu anlaşılmaktadır. Efendimizin hayâtını büyük bir dikkatle tâkip eden sahâbe-i kiram, yaptıkları rivâyetlerinde âdetâ Peygamberimizin hayâtının günlüğünü tutmuşlardı. Bu rivâyetlere baktığımızda, O nun Ramazan ayını nasıl ihyâ ettiğini şöyle görüyoruz: Oruç ibâdetine hilâlin görülmesiyle yâni Ramazan ayının girdiğinin yakînen bilinmesiyle başlanıyordu. Bundan dolayı Peygamberimiz (sav), Ramazan ayı girmeden önce Ramazan hilâlinin görülmesi üzerinde önemle dururlar; hilâlin görülüp görülmediğinin tesbitinin yapılmasından sonra oruca başlanmasını; havanın bulutlu olması durumunda ise ayın otuza tamamlanmasını isterlerdi. Efendimiz in (sav) sünnetine son derece bağlı olan Hz.Ömer in oğlu Abdullah (ra) da, bu konuda Hz. Peygamber den duyduğu bir hadîsi şöyle nakleder: Rasûlullâh (s.a) Ramazan ı zikrederek buyurdular ki: (Ramazan a âit) Hilâli görünceye kadar oruç tutmayın, yine (Şevval ayına âit) hilâli görünceye kadar da bayram yapmayın. Bulut araya girerse takdir e d in ( yâni h e saplayıp o tuza tamamlayın). (Muvattâ, Sıyam, 1) -Ramazan ayının girdiği tesbit edildikten sonra, sahâbe-i kirâmı oruç tutmaları için bilgilendirir, kendilerine Sahur yemeği yemelerini tavsiye ederdi. Sahur vaktinin tesbitine, sahur ve sahur yemeğine önem veren Peygamberimiz, Bir yudum su ile bile olsa sahur yapın (Aynî,VIII,70) buyururlardı.

-Ağız ve diş temizliğine (misvak) son derece özen gösterirler, ashâbını da bu konuda uyarırlardı. Abdullah bin Ömer şöyle demiştir: Oruçlu günün başında ve sonunda misvak kullanırdı. (Buhari,Savm,25 bab başlığı) -Oruç tutmaya niyet ederlerdi. -Oruçlu oldukları sürece oruca zarar verecek şeylerden uzak dururlardı. Hattâ bu sâdece maddî anlamda değildi, oruçluya lâyık olan ihlas ve samîmiyetin korunmasını isterlerdi: Ebû Hüreyre naklediyor: Her kim yalan söylemeyi ve yalanla amel etmeyi bırakmazsa, o kimsenin yemesini içmesini bırakmasına Cenâb-ı Hakk ın hiç ihtiyâcı yoktur. (Buhari,Savm,8) -Yolculuk hâlinde veya oruç tutmamayı gerektiren durumlarda oruç tutmaz, yahut orucunu bozarlardı.(buhari,savm,15) -Ramazan günlerinde bol bol Kur ân okurlar, hayru hasenatta bulunurlardı. Cibrîl (a.s), Ramazan sonuna kadar her gece kendisine gelir ve Hz.Peygamber (sav), ona Kur an okuyup dinletirdi. (Mukâbele geleneğimiz). (Buhari,Savm,7). -Peygamberimizin Kur ân okuyuşu, tecvid ve tertîl üzere (tane tane) idi. (Ebu Dâvud,Vitr,20) -Ramazan gecelerini ihyâ ederdi, (terâvih ve) nâfile namaz kılar, ashâbını buna teşvik ederdi. (Buhari,Teheccüd,5) -Ramazan ın son on gününe ayrı bir önem verirlerdi. Mescid-i saâdette îtikâfa girerler, ibâdet ve taatle meşgul olurlardı. Peygamberimizin bu uygulaması, vefât edinceye kadar devâm etmiştir. Her yıl on gün îtikâfa girerlerdi, vefât ettikleri yıl bu îtikafları yirmi gün sürmüş; o yılki Ramazan da Cibrîl (a.s) a Kur ân-ı Kerîm i iki defa arz etmişti. (İbn Mâce,Sıyam,58) -Ramazan ayı içinde gizlenmiş olan mübârek gece için Kadir gecesini, Ramazan ın son on günü içinde arayın! derlerdi. (Buhari, itikaf, 1) Hz. Âişe annemiz kendilerine: -Ey Allah ın Rasûlü, şâyet Kadir gecesine rastlarsam nasıl duâ edeyim? şeklinde sorduğunda, Peygamberimiz (sav) ona şu duâyı öğretmişt: Allahümme inneke afüvvün tühıbbu l-afve fa fu annî= Allahım muhakkak sen affedicisin, affetmeyi seversin, beni de affet! (İbn Mâce,Dua,5) -Her zaman olduğu gibi özellikle Ramazan günlerinde Efendimiz (sav) son derece cömerd idi. (Buhârî,fedâilü l-kur an,7) Enes bin Mâlik (ra) şöyle diyor: Rasûlullâh (sav) insanların en güzeliydi; O, insanların en cömertiydi. (Müslim, Fezâil, 48) O,

sâhip olduğu malların sadakasını en fazla veren idi. Az olsun, çok olsun kendi yanında bulunan bir şeyi birisi istemeye görsün muhakkak o istediğini ona verirdi. (Müsned-i Ahmed, III, 190, 279). Karşısına bir muhtaç çıkınca onu kendine, bâzen yemeğiyle, bâzen elbisesiyle tercih ederdi. O nun hal ve tavrı insanları ihsan, sadaka ve iyiliğe dâvet ederdi. Gönlü en geniş, nefsi en güzel, kalbi en yumuşak insandı. Kendisine bir gün Hangi sadaka üstündür? diye sorulmuş, O da: Ramazan ayında verilen sadakadır buyurmuşlardır.(tirmizi,zekat,28). Yine bir defasında şöyle buyurmuşlardır: Cömerd Allâh a, Cennet e ve insanlara yakın, Cehenneme uzaktır (Tirmizi,Birr,40). Başka bir hadislerinde Bir oruçlunun iftar etmesini sağlayan kimseye oruçlunun sevâbı kadar sevap vardır; hem de oruçlunun sevâbından bir şey eksilmemek üzere (Tirmizi, Savm,82) buyurmuştur. -Ashâbına Fıtır sadakası vermelerini söyler ve bunun, insanlar henüz bayram namazına çıkmadan önce ödenmesini emrederdi. (Buhari,Zekat,76) Ramazan ayının sonunda mü minler Allâh a karşı yükümlülükleri olan oruç ibâdetini yerine getirmiş olmanın mutluluk ve heyecânı içinde bayrama çıkarlar. Sevgili Peygamberimiz (sav) Medîne ye hicret ettiği zaman Medîneliler in iki bayramı olduğunu öğrendi. Medîneliler bu bayramlarında oyun oynar, eğlenirlerdi. Onların bu hâlini gören Peygamberimiz Allah Teâlâ size, kutladığınız bu iki bayrama bedel olarak daha hayırlısını, Ramazan bayramı ile Kurban bayramını lütuf olarak vermiştir. buyurdu. (Nesâî, ıydeyn,1) Rasûlullâh (sav) bayram gününün bir mükâfât günü olduğundan bahsederek, meleklerin mü minleri bayram sabahı nasıl karşıladıklarını şöyle açıklar: Bayram günü olduğu zaman, yollarda kapıların önünde melekler dururlar ve şöyle seslenirler: Ey Müslümanlar topluluğu! Kerîm olan Rabbinize koşunuz, nimetlerini veriyor, sonra onlara karşılık olarak bol bol nimetler veriyor. Muhakkak siz, geceleri ihyâ etmekle emrolundunuz da (Ramazan) gecelerini ihyâ ettiniz. Gündüzleri de oruç tutmakla emrolundunuz da (Ramazan ayında gündüzleri) oruç tuttunuz, Rabbinize itaat ettiniz. Öyleyse (şimdi) ibâdetlerinizin karşılığını alınız. -Bayram namazı kıldıkları zaman, münâdî şöyle der: Muhakkak Rabbiniz sizi afvetti. Şimdi

doğru yola ermiş insanlar olarak evlerinize dönünüz. Bu gün mükâfât günüdür. Bu gün, semâda mükâfât günü olarak isimlenmiştir. Muhakkak ben sizi bağışladım, bütün günahlarınızı affettim. (Heysemî, II/435, ha.3225) -Rasûlullâh (sav), bayram namazına gitmeden önce gusleder (Muvattâ, İydeyn, 1), yeni elbiselerini giyer (Müsned-i Ahmed, I, 267), namazgâha giderken değişik bir yol izlerdi. (Buhari, Iydeyn, 24) Bayramı tekbir ve tehlillerle karşılardı. (Buhari, Iydeyn, 12) -Rasûlullâh (sav) Ramazan bayramı günü birkaç tane hurma yemeden bayram namazına çıkmazdı. Hz. Enes, bu hurmaları tek tek (bir, üç, beş gibi) yediğini nakletmiştir. (Buharî, Iydeyn, 4) Bunun içindir ki, Ramazan Bayramı nda sabahleyin namazdan önce tatlı bir şey yemek, (Tirmizi, Cum a, 30); varsa bunun hurma olması ve bir, üç, beş gibi tek sayılı olması müstehap kabûl edilmiştir. (Tirmizi, Cum a, 38) -Rasûlullâh (sav) Kurban ve Ramazan bayramı günlerinde musallâya çıkardı. Orada evvelâ namaza başlardı. Namazı kıldırıp selâm verince, cemaat otururken ayağa kalkar, insanlara karşı dönerdi. Şâyet kendisinin bir müfreze göndermesi ihtiyâcı olursa bunu insanlara söyler, yahut kendisinin bundan başka bir şeye ihtiyâcı olursa kendilerine bununla emrederdi. (Buhari, Iydeyn, 6) SONUÇ OLARAK Orucun farz oluşunu bildiren âyetler müslümanların Allâh ın emirleri karşısında sorumluluk bilincine/takvâya erişmelerini hedefliyor; böylece onları rûhî-mânevî olarak yüceltmek, istikbalde ortaya çıkabilecek olumsuz hâdiseler karşısında dirençli olmalarını sağlamak istiyor. Bencil değil -toplumsal dayanışmanın/paylaşma düşüncesinin, başka bir ifâde ile- diğergâm olmanın yollarını da öğreterek, bir anlamda bir irâde eğitimi vermek sûretiyle onlara kişilik kazandırıyor, kâmil bir mü min olmanın yollarını gösteriyor. Oruç ve Oruç ayı Ramazan başlı başına bir mektep tir. Oruç ibâdeti insan hayâtında lâhûtî âlemin esintileriyle değişmeler meydana getiriyor, gönül dünyâsını zenginleştiriyor; mü minler bu ayda iyilik ve hayır yapmada, birbirlerini sevmede âdetâ yarışıyorlar. İslâm medeniyeti bir huzur medeniyetidir, bir sevgi medeniyeti dir. İşte Ramazan ayı bu sevginin, kardeşliğin somut olarak çok açık görüldüğü günlerin adıdır. Bu ay anılınca akla hep bu sevgi

medeniyeti gelir. (Vallâhu a lemü bi s-sevâb) Ramazan ayı tüm Müslümanlara mübârek olsun!..