Saman-i Viran-i Evvel Camii (Çukur Çeþme Camii)

Benzer belgeler
ÖRNEK RESTORASYONLAR SERGÝSÝ

Bâlâ Camii. Âbideler Þehri Ýstanbul

Âbideler Þehri Ýstanbul 145

AÐLAYAN VAKIF ESERLERÝ SERGÝSÝ

Bâlî Paþa Camii. Âbideler Þehri Ýstanbul

Akþemseddin Camii. Âbideler Þehri Ýstanbul 173. Fatih te, Hýrka-i Þerif civarýnda, Keçeciler caddesi, Mimar Sinan Mahallesinde bulunmaktadýr.

Âbideler Þehri Ýstanbul 137

Bursa (Burusa) Tekkesi Camii (Arpacýlar Camii)

Âbideler Þehri Ýstanbul 99

Âbideler Þehri Ýstanbul 129

CAMÝÝ VE MESCÝTLER. Nevþehirli Damat Ýbrahim Paþa Camisi (Kurþunlu Cami) (Merkez)


Kanguru Matematik Türkiye 2017

Âbideler Þehri Ýstanbul 87

Kanguru Matematik Türkiye 2017

Âbideler Þehri Ýstanbul 155

Kanguru Matematik Türkiye 2015

VAKIF MÜZELERÝ TANITIM SERGÝSÝ

EDİRNE DEKÎ ESKÎ ESER ONARIM ÇALIŞMALARI

Kanguru Matematik Türkiye 2018

T.C. İSTANBUL VALİLİĞİ ÖZEL COŞKUN EĞİTİM KURUMLARI İSTANBUL GENELİ MATEMATİK ŞENLİĞİ 10. MATEMATİK YARIŞMASI SORU KİTAPÇIĞI 21 MART 2009

Muhteşem Pullu

Âbideler Þehri Ýstanbul 35

Kanguru Matematik Türkiye 2017

OBEB - OKEK TEST / 1


Kanguru Matematik Türkiye 2018

1. Bir yel deðirmen motoru þekildeki gibi 3 diþliden oluþuyor.

Faaliyet Raporu. Banvit Bandýrma Vitaminli Yem San. A.Þ. 01 Ocak - 30 Eylül 2010 Dönemi

KAMU MALÝYESÝ. Konsolide bütçenin uygulama sonuçlarýna iliþkin bilgiler aþaðýdaki bölümlerde yer almýþtýr. KONSOLÝDE BÜTÇE ÝLE ÝLGÝLÝ ORANLAR (Yüzde)

Plân ve Mekân Anlayýþý

6. ÜNÝTE. Türklerde Sanat A. ÝLK TÜRK DEVLETLERÝNDE SANAT B. TÜRK-ÝSLAM DEVLETLERÝNDE SANAT C. OSMANLI SANATI Ç. CUMHURÝYET DÖNEMÝ TÜRK SANATI

Akaryakýt, Alkollü Ýçkiler, Tütün Mamulleri Ve Cep Telefonlarýnýn ÖTVleri

17 ÞUBAT kontrol

Kanguru Matematik Türkiye 2017

4. f(x) = x 3 3ax 2 + 2x 1 fonksiyonunda f ý (x) in < x < için f(x) azalan bir fonksiyon olduðuna

Adým Adým Çelik Kapý Montaj Þemasý

Zeitschrift für die Welt der Türken Journal of World of Turks NEVŞEHİR DERİNKUYU İLÇESİNDE TÜRK-İSLAM DÖNEMİNE AİT İSLAMİ ANIT ÖRNEKLERİ ( )


FBE Kelebek Tip Dairesel Yangýn Damperi

Kanguru Matematik Türkiye 2017


Kurşunlu Camii. Kayseri deki Sinan. Kurşunlu Camii, klasik dönem Osmanlı mimarisinin Kayseri deki özgün eserlerinden biridir. 16.

Gelir Vergisi Kanununda Yer Alan Hadler

HARÝTA VE ÞEKÝLLERÝN LÝSTESÝ


Âbideler Þehri Ýstanbul 59

Dövize Endeksli Kredilerde KKDF

1. Böleni 13 olan bir bölme iþleminde kalanlarýn

Tarihi Yarımada yı İnci Gibi Süsleyen Camiler

MALÝYE DERGÝSÝ ÝÇÝNDEKÝLER MALÝYE DERGÝSÝ. Ocak - Haziran 2008 Sayý 154

* Okuyalım: * Akıl Oyunları: * Matematik: * Yemek Yapalım: * Alıștırma-Bulmaca: * Bilim ve Teknoloji: * Gezelim-Görelim:

1. BÖLÜM. 4. Bilgi: Bir üçgende, iki kenarýn uzunluklarý toplamý üçüncü kenardan büyük, farký ise üçüncü kenardan küçüktür.

BUSINESS SOURCE PREMIER

Kitap Tanıtımı, Eleştiri ve Çeviri Dergisi Journal of Book Notices, Reviews and Translations

ISBN :

============================================================================

YALITIM & izolasyon POLİÜRETAN SPREY KÖPÜK POLYUREA POLİÜRETAN ENJEKSİYON HİZMET KATALOĞU

Resim 114- Hattat Hâmid Aytaç hattýyla sülüs nesih bir kýt a. (Tezhib: Fatma Özçay) 108

SANAT TARİHİ NOTLARI OSMANLI MİMARİSİ-CAMİLER

YHB Vida. Birim Fiyat Birim Fiyat TL 217,95 TL/kutu Adet/Kutu. 142,14 TL/kutu Adet/Kutu. 15,58 TL/kutu. 18,90 TL/kutu.


Ortaköy'ün simgesi Büyük Mecidiye Camii

Açýklama. Alçýpan Kenar Düzeltme Rende Yedeði. Açýklama. Açýklama. Açýklama. Açýklama. Açýklama

Istanbul BEYLERBEYİ CAMİİ. Zübeyde Cihan ÖZSAYINER. Son cemaat yerindeki kitabe. Beylerbeyi sırtlarından (Gravür)

Gelir Vergisi Hadleri

DENEME Bu testte 40 soru bulunmaktadýr. 2. Bu testteki sorular matematiksel iliþkilerden yararlanma gücünü ölçmeye yöneliktir.

1.BÖLÜM - KLASÝK SUDOKU 1.Klasik Sudoku Her satýrda, her sütunda ve kalýn çizgilerle belirlenmiþ her bölgede 1'den 9'a (1 den 6 ya) tüm rakamlar tam o

3. Tabloya göre aþaðýdaki grafiklerden hangi- si çizilemez?

01 Kasým 2018

BÝREY DERSHANELERÝ SINIF ÝÇÝ DERS ANLATIM FÖYÜ MATEMATÝK - II


Örnek: 7. Örnek: 11. Örnek: 8. Örnek: 12. Örnek: 9. Örnek: 13. Örnek: 10 BÝREY DERSHANELERÝ SINIF ÝÇÝ DERS ANLATIM FÖYÜ.

TMH ÝSTANBUL UN TARÝHSEL GELÝÞÝM SÜRECÝ ÝÇÝNDE ÖNE ÇIKAN BÝR ÖGE: SU TMH - TÜRKÝYE MÜHENDÝSLÝK HABERLERÝ SAYI /3 25 KENTLEÞME VE ÝSTANBUL

Kanguru Matematik Türkiye 2018

DENEME Bu testte 40 soru bulunmaktadýr. 2. Bu testteki sorular matematiksel iliþkilerden yararlanma gücünü ölçmeye yöneliktir.

Ovacýk Altýn Madeni'ne dava öncesi yargýsýz infaz!

5. 2x 2 4x + 16 ifadesinde kaç terim vardýr? 6. 4y 3 16y + 18 ifadesinin terimlerin katsayýlarý

Yanıkoğlu Camisi, tavan süslemesi. Yanıkoğlu Camisi, mihrap. 156 Kayseri Taşınmaz Kültür Varlıkları Envanteri

Kalite Güvence Sistemi Belgesi.... Sulamada dünya markasý.

Kanguru Matematik Türkiye 2015

LYS GEOMETRÝ. Doðruda Açýlar Üçgende Açýlar Açý - Kenar Baðýntýlarý Dik Üçgen ve Öklit Baðýntýlarý

NOKTA DOÐRU. Doðru; üzerindeki iki nokta ile ya da kenarýna yazýlan küçük bir harf ile gösterilir. okunur. AB, AB veya "d" ile gösterilir.

Gökyüzündeki milyonlarca yýldýzdan biriymiþ Çiçekyýldýz. Gerçekten de yeni açmýþ bir çiçek gibi sarý, kýrmýzý, yeþil renkte ýþýklar saçýyormuþ

Oda Termostatý RAA 20 / AC. Montaj ve Kullaným Kýlavuzu

BÖLME ve BÖLÜNEBÝLME TEST / 6

Selimiye. Camii. M imar Sinan ın ustalık eseri. Yazı, fotoğraf ve resimler : Y. Müh. Mimar Bülent ÇETİNOR

TOPLUMSAL SAÐLIK DÜZEYÝNÝN DURUMU: Türkiye Bunu Hak Etmiyor

ISO 9001:2008 ÜRÜN FÝYAT KATOLOÐU

Ebru ELPE 1 KAYSERİ YAPILARI ÖRNEĞİNDE KÖŞK MİNARELER

Kanguru Matematik Türkiye 2017

ELG ELG MANYETÝK BY-PASS SEVÝYE GÖSTERGESÝ. ELG ELGs ELGp ELGk ELGy ELGu

ISO 9001 CERTON N.008/02. SAIT Abrasivi S.p.A.

Geometri Çalýþma Kitabý

Bölüm 6: Lojik Denklemlerin Sadeleþtirilmesi


KATALOG. Katalog No: 2. Katalog No: 1



CAMİ MİMARİSİ EMEVİLER EMEVİLER DEVRİ EMEVİLER DEVRİ EMEVİLER DEVRİ ENDÜLÜS EMEVİ DEVLETİ OSMANLI MİMARLIĞI

Transkript:

264 Âbideler Þehri Ýstanbul Saman-i Camii (Çukur Çeþme Camii) camiinin minaresi deðiþik bir biçimde inþâ edilmiþtir. Süleymaniye Camii nin doðusunda arka cephesinde yer alan ve Çukur Çeþme Mescidi olarak da tanýnan tarihi Virani Evvel camii, Saman Emini ( Virani) Hoca Sinan tarafýndan 15. Yüzyýlýn ikinci yarýsýnda yaptýrýlmýþtýr. Ancak camiin inþa tarihi net olarak bilinmemektedir. Bânîsi olan Hoca Sinan Efendi nin kabri, bu camiin son cemaat yerinde bulunmaktadýr. Tarihi kaynaklar incelendiðinde ayrýca Çukur Çeþme Mescidi olarak da isimlendirilen cami, banisinin Saman Virani Hoca Sinan olarak anýlmasýyla birlikte Virani Camii olarak, daha yaygýn bir isim olarak kabul görmüþtür. Zaten camiin bulunduðu mahalle de Saman Veren Mahallesi olarak anýlmaktaydý. Vakýf kayýtlarýna göre, bu mescide Yavaþça Þahin Camii ile birlikte 15300 akçelik bir gelir býrakýlmýþtýr. Bu meblaðýn 2000 akçesi nakit, geri kalaný ise vakfedilen gayrimenkullerden elde edilmektedir. Gelirden iki mescidin imamlarýna günde 6, müezzinlerine 4, on cüzhana 10, yað ve hasýra 15, mütevvelliye 3 akçe ayrýlmýþtýr. Bu durumda masraflardan sonra her yýl 6900 akçe artmaktaydý. Hadikatü l Cevâmî de cami ile ilgili aþaðýdaki bilgiler yeralmaktadýr:

Âbideler Þehri Ýstanbul 265 5 Samanviren mescidi der kurb-i uzunçarþu. Bânîsi sabýkan Çukurçeþme zeylinde yazýlmýþdýr minberini Sadr-ý a zâm-ý esbâk Maktul Mustafâ Paþa vaz eylemiþdir ki Midilli de medfûndur fî 1178 (1164-1765) mahallesi vardýr. Camiinin dýþ görünümü. Camiin diðer bir görünümü ve dýþ kapýsý.

266 Âbideler Þehri Ýstanbul Camiin bânîsi olan Hoca Sinan Efendi nin kabri camiin son cemaat yerindedir. Camiin Yapýsý Cami, iki sýra tuðla ile bir sýra düzgün ve ince moloz taþýndan yapýlmýþtýr. Minberini farklý bir hayýrsever olan Köse Bahir Paþa koydurmuþtur. Çevresindeki arazi çok dik olduðundan, camiinin cümle kapýsý ve mihrabý. Fotograflar:

Âbideler Þehri Ýstanbul 267 haremin altýnda bir bodrum oluþturulmuþtur. Klasik Osmanlý cami modeline göre çatýsý, minberi ve son cemaat Camiin iç görünümü. Camiin minberi ve kürsüsü. Fotograflar:

268 Âbideler Þehri Ýstanbul Camiinin planý. camiine yakýn olarak inþa edilen banisi Hoca Sinan Efendi olan Viran-i Sani Camii. yeri ahþap olan camiin tek þerefeli ve gösteriþli bir minaresi vardýr. Zarif ve gösteriþli minaresinden baþlayan bir ihata duvarý bir harem avlu oluþturmakta, meyilden sonra cami seviye-sine merdivenle çýkýlmaktadýr. Minaresi, tek þerefeli, kaidesi yontulmuþ küçük taþlardan ve gövdesi tuðladandýr Mescid, yapýmýndan sonra geçen zaman içerisinde çeþitli nedenlerle tahrib olmuþ, sývalarý dökülmüþ, çatýsý çökmüþ ve minaresinin saçak seviyesinden sonrasý yýkýlmýþ olarak kalmýþtýr. 1950 yýlýna kadar içinde çuval tamir edilen bir yer olarak kullanýlmýş. Daha sonra 1973 yýlýnda onarýlarak yeniden ibadete açýlmýþtýr. Mahallesi önceleri cami adýyla anýlmaktayken daha sonra Süleymaniye mahallesine katýlmýþtýr. Viran-i Sânî Camii Cami, Fatih döneminde, Saman Veren-i Evvel Mescidi nin banisi Saman Viranî Hoca Sinan tarafýndan yapýlmýþ; 19 Haziran 1887 de yenilenmiþtir. Cümle kapýsýnda yenilenme kitabesi bulunmaktadýr. Mescide dükkânlar arasýndaki aralýktan girilmektedir. Giriþinden baþka her tarafý binalar-

Âbideler Þehri Ýstanbul 269 Viran-i Sani Camii Mercan da (Bayezit) binalar arasýna sýkýþmýþ vaziyettedir. Yanda camiin eski bir fotografý görülmektedir. Kaynak: Eminönü Camileri Kitabý la çevrilmiþtir. İç alaný 90 metrekare olup duvar kalýnlýðý 60 cm. kadardýr. Kargir yapýlýdýr ve çatýsý ahþaptýr. Sað köþede tuðladan yapýlmýþ, tek þerefeli ve 32 basamaklý bir minaresi vardýr. Virani Sani Camiinin iç görünümü.

270 Âbideler Þehri Ýstanbul Viran-i Sani Camii kapýsýnýn üzerindeki kitabe. Camiin mihrob, minber ve kürsüsü. 21 pencereden ýþýk almakta, son cemaat yeri ile balkonu; ahþaptan kürsüsü ve minberi bulunmaktadýr. Ýç kýsmý plastik badanalýdýr. Mahallesi Mercan Aða sýnýrlarý içerisine alýnmýþtýr. Bu mahalle önceleri Viran-ý Sani adýyla anýlmaktaydý. Camiin bânîsi olan Hoca Sinan Efendi nin kabri Viran-ý Evvel camiinin son cemaat yerindedir.