Patolojik tanı hakkında ne biliyoruz? Patologlar; hastalığınızın tanısını koyan, tedavinizin kararına katkı sağlayan patoloji doktorları ne yapıyor?



Benzer belgeler
Patolojik tanı hakkında ne biliyoruz? Patologlar; hastalığınızın tanısını koyan, tedavinizin kararına katkı sağlayan patoloji doktorları ne yapıyor?

Hizmet Kalite Standartları Dr. Ümit İnce Başlıklı Sununun Ekleri.

Genetik Laboratuvarında Yapılan İşlemler

İmplantasyon Öncesi Genetik Tanı

SIKÇA SORULAN SORULAR. 1- Gönüllü insanlar üzerinde yapılması planlanan klinik araştırma için izin alınması gerekir mi?

DĠġ SAĞLIĞINDA DĠġ TEKNĠKERLERĠNĠN ROLÜ

VEREM HAKKINDA BİLMEK İSTEDİKLERİNİZ Hazırlayan: Prof. Dr. Tevfik ÖZLÜ

Bizde Böbrek Kanseri var

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI VEREM SAVAŞI DAİRE BAŞKANLIĞI TÜRKİYE DE TÜBERKÜLOZUN KONTROLÜ İÇİN BAŞVURU KİTABI

ÖZEL SAĞLIK SİGORTASI ÖZEL ŞARTLAR

Giriş. Bu broşürde ET tanısı, tedavisi, ilave bilgi kaynakları ve destek konusu tartışılmaktadır.

TEDAVİ GÖRMÜŞ BAŞ BOYUN KANSERLİ HASTALARDA DİŞHEKİMİNİN YAKLAŞIMI

KARACİĞER NAKLİ AMELİYATI HASTA ONAM FORMU

İL UYUŞTURUCU KOORDİNASYON KURULU

Kurul ve Komisyonların Çalışma İlkeleri

İstatistik Formları(Form 056) Hakkında Genelge Tarihi: Sayısı: /5

BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNLER RUHSATLANDIRMA YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

SAĞLIK MESLEK MENSUPLARI İLE SAĞLIK HİZMETLERİNDE ÇALIŞAN DİĞER MESLEK MENSUPLARININ İŞ VE GÖREV TANIMLARINA DAİR YÖNETMELİK

Üye : Adına dayanışma aidatı ödenerek tedavi yardımlarından yararlanma hakkını elde eden eş ve 25 yaşına kadar olan çocuklarını ifade eder.

SAĞLIK SEN. (Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası) Tam Gün Yasası KAMUOYU ARAŞTIRMASI (Hekim Görüşleri) (Halk Görüşleri)

Türkiye'de HPV ile Serviks Kanseri Tarama Süreci

ÖNSÖZ. Prof. Dr. A.Murat TUNCER

Echinococcus türleri Kistik Ekinokokkoz

C.Ü. İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, Cilt 6, Sayı 2, İŞ ÖLÇÜMÜ TEKNİKLERİNDEN ZAMAN ETÜDÜ ÜZERİNE BİR UYGULAMA

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI. Türkiye de Karbon Piyasası

İşyeri Hekimi Ve Diğer Sağlık Personelinin Görev, Yetki, Sorumluluk Ve Eğitimleri Hakkında Yönetmelik Taslağı

Sosyal-İş Sendikası tanıtım broşürü. "yarım asırlık çınar, geleceği örgütlüyor"

Transkript:

Patolojik tanı hakkında ne biliyoruz? Patologlar; hastalığınızın tanısını koyan, tedavinizin kararına katkı sağlayan patoloji doktorları ne yapıyor?

Patolojik tanı konana kadar geçen aşamalar: 1. Doku alınması (biyopsi): Endoskopi ile ya da dışarıdan iğne ile girerek tümörden bir parça alınır. Bazen ameliyatla tümörün tümü ya da tümörlü organ çıkartılır. 2. Patolojik tanı: Alınan bu doku patolojik tanı için patoloji laboratuvarına gönderilir. 3. Mikroskopik tanı için kesit hazırlanması: Patoloji laboratuvar teknisyenleri dokunun mikroskop altında incelenebilir hale gelmesi için gerekli işlemleri yapar. Bu işlemlerin kalitesi çok önemlidir ve tanının doğruluğunu etkileyebilir. 4. Mikroskopta tanı: Patolog (patoloji uzmanı) alınan dokuyu hem dışından, hem de dokudan hazırlanan kesitleri mikroskopta inceler. Hücrelerin ve dokunun özelliklerine bakarak, tanıya ulaşır. Gerektiğinde ek incelemeler yapar. Elde ettiği bulguları ve patolojik tanıyı bir rapor halinde yazar. 5. Hastanın bilgilendirilmesi: Patoloji raporu hastanın doktoruna iletildiğinde, doktor hastaya bilgi verir ve birlikte tedavi yöntemi seçilir. Klinisyen hastanın tanısı için dokuyu çıkartır. Patoloji laboratuvarı teknisyeni dokudan kesit hazırlar. Patolog tanıyı koyar. Klinisyen, patolog ve teknisyen işbirliği doğru ve yeterli tanı için çok önemlidir. Hastalar nadir olarak patoloji çalışanları ile karşılaşsalar da, patolojik tanıda emeği olan herkesin hasta ile dolaylı ilişkisi vardır.

T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu LABORATUAR SİSTEMLERİ http://www.deksan.net http://www.sakura.eu/ Bu tanıtım broşürü Sakura Finetek Japan Co., Ltd. in izni, Deksan Laboratuar Sistemleri Ltd ve Sakura Finetek Europe B.V. nin katkıları ile İngilizce orijinalinden Patoloji Dernekleri Federasyonu tarafından Türkçe ye çevrilmiştir. Patoloji Dernekleri Federasyonu Talatpaşa Bulvarı, 113/52-53, 06230 Altındağ, ANKARA Tel: (312) 310 69 39 Faks: (312) 310 69 40 e-posta: turkpath@turkpath.org.tr