Impianti GPL e Metano per Autotratzione.

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Impianti GPL e Metano per Autotratzione. www.zavoli.com.tr"

Transkript

1 Impianti GPL e Metano per Autotratzione

2 Tuna TOK SatıĢ Sonrası Teknik Hizmetler Yöneticisi Makina Mühendisi ULUDAĞ ÜNĠVERSĠTESĠ 10 Nisan 2013

3 Biz Kimiz? ZAVOLI POLARĠS; 1996 yılında aile Ģirketi olarak sektöre girmiģtir. ZAVOLI dönüģüm sistemlerinin Türkiye Tek Yetkili Mümessili dir. Yaptığı dönüģümlerde ürün kalitesini koruyarak en yüksek performansa ulaģmayı, satıģ sonrası hizmetlerde mükemmelliği yakalamayı ilke edinmiģtir.

4 Biz Kimiz? Tüm Türkiye genelinde 300 e yakın bayi ile hizmet vererek %20 pazar payına varan satıģlara ulaģmıģ, bugüne kadar bir çok araca Zavoli DönüĢüm Sistemleri ürünleriyle LPG dönüģümü yapmıģtır.

5 GĠRĠġ Otomotiv sektöründe alternatif yakıt olarak 4 çeģit gaz yakıt kullanılmaktadır. Bunlar sırasıyla, LPG (Likit Petrol Gazı) : Bütan-Propan KarıĢımından oluģur, ortam sıcaklığında yaklaģık 5-6 Bar da sıvı halde depolanır. CNG (SıkıĢtırılmıĢ Doğalgaz) Ağırlıklı olarfak metandan oluģur, ortam sıcaklığında Bar da sıkıģtırılmıģ gaz halinde depolanır. LNG (SıvılaĢtırılmıĢ Doğalgaz) Ağırlıklı metan gazından oluģur, -140º C de ve 3-6 Bar basınçta çift cidarlı (Kriyojenik) tanklarda likit halde depolanır. HĠDROJEN (H2) CH2 (SıkıĢtırılmıĢ gaz halinde 350 Bar da depolanır) LH2 (SıvılaĢtırılmıĢ halde, -253º C de ve Bar basınçta çift cidarlı (Kriyojenik) tanklarda depolanır.

6 LPG Nedir? Avantajları Nelerdir?

7 LPG Nedir? Propan ve Bütan gazlarının belli oranlarda karıģımından oluģan ve Ġngilizce Liquefied Petroleum Gas (SıvılaĢtırılmıĢ Petrol Gazı) kelimelerinin baģ harfleri ile ifade edilen bir petrol gazıdır. Belirli Oranlarda? Akaryakıt dağıtım Ģirketlerine bağlı olan bu oran genellikle yaz ve kıģ aylarında değiģiyor. Yaz KıĢ : %30 Propan %70 Bütan : %40 Propan %60 Bütan

8 LPG nin Özellikleri LPG renksiz ve kokusuzdur. Gaz kaçaklarının tespit edilebilmesi için sonradan kokulandırılır. LPG basınç altında depolanabilir,kalın çelik tanklarda ve borularda taģınabilir. LPG yanıcı ve patlayıcı bir gazdır. Üzerindeki basınç kaldırıldığında hava ile hacimsel olarak %2-9 oranında karıģtığında patlayıcı bir gaz haline gelir. LPG havadan ağır olduğu için kaçak durumunda su gibi akar ve en derin yerde birikir. DüĢük sıcaklıklarda buharlaģması nedeni ile sıvı gazın insan vücudu ile teması sonucunda ciddi deri yanıkları oluģturur. Isı arttıkça basıncıda artar ve kritik bir sıcaklık ve basınçta, içinde bulunduğu tankın patlamasına neden olabilir.

9 LPG nin Özellikleri Özgül Ağırlık (Likit Halde) kg/dm³ Özgül Ağırlık (Gaz Halde) kg/dm³ Kaynama Noktası - 13 ⁰C Gaz Hacminin Likit Hacme Oranı 250 En DüĢük TutuĢma Limiti % 2 En Büyük TutuĢma Limiti % 8.7 Yanma Ġçin Gerekli Hava Miktarı 28.8 m³ BuharlaĢma Isısı (15⁰C) 85 Kcal/kg Buhar Basıncı (15⁰C) 3 Bar Isıl Değer Kcal/Kg

10 GAZLARIN ISIL DEĞERLERĠ HĠDROJEN HAVAGAZI DOĞALGAZ ASETĠLEN PROPAN BÜTAN Kcal/Nm³ Kcal/Nm³ Kcal/Nm³ Kcal/Nm³ Kcal/Nm³ Kcal/Nm³ LPG nin yüksek ısıl değerlere sahip olması önemli bir avantajdır. Ancak daha dikkatli kullanmayı gerektiren bir faktördür

11 LPG nin Avantajları LPG benzine göre ucuzdur Temiz bir yanma sağlar LPG pistonların, segmanların, valflerin ve bujilerin aģınmasından meydana gelebilecek kurģun, vernik ya da karbon atığı çıkarmaz. Motor karterini ya da motorun yanma odalarını kirletmez. Motoru temiz tutar, karbon ve kurum oluģturmaz, dolayısıyla motor ömrünü uzatır.

12 LPG nin Avantajları AteĢleme Bujisinin Ömrünü Uzatır Yanma odalarında yada ateģleme bujilerinde tortu oluģmaz, çünkü LPG nin farklı karıģımlarındaki kuvvetlendiricilere ihtiyaç bulunmamaktadır. AteĢleme bujileri, diğer yakıtlardan, özellikle benzin kullanan araçların motorlarındaki bujilere göre daha uzun ömürlüdür. LPG DönüĢüm Sisteminde Yakıt Pompası Kullanılmaz LPG basınç altında depolandığından benzin yakıt pompası devrede değildir, bu nedenle yakıt pompası, onarım ve değiģim masrafı olmaz.

13 LPG nin Avantajları AĢınma Süresi DüĢüktür Anlatılan nedenlerden dolayı LPG yakıtlı motorlar yıl içinde daha fazla ve günde çalıģabilirler. Üretim süresi kaybı, parça ve iģçilik masraflarından daha az etkilenirler. Yakıt Sistemi Kapalıdır Tamamen kapalı bir yakıt sistemi olması nedeni ile akıtma buharlaģma kayıpları yoktur. Temiz ve Çevreci Bir Yakıttır LPG kullanılan motorlarda karbonmonoksit tesiri benzine göre %50-90 oranında, hidrokarbon tesiri ise % oranında daha düģüktür.

14 SIRALI SĠSTEM (SEQUENTIAL SYSTEM)

15 Sıralı Sistem Nedir? Sequent (Sıralı) Gaz Fazı Enjeksiyon sistemleriyle araçlarda LPG kullanımı bir evrim geçirmiģ olup, SEQUENT teknolojik olarak bu evrimde gelinen en son noktayı temsil etmektedir. SEQUENT sistemlerini klasik dönüģüm sistemlerinden ayıran en önemli parçaları; Benzinli araçlarda kullanılan ECU benzeri bir kontrol ünitesi, LPG buharlaģtırıcı/regülatör, Gaz Enjektörleri ve özel kablo gruplarıdır. Elektronik Kontrol ünitesi (ECU), her enjektörün püskürtme zamanını her bir silindir için büyük bir hassasiyetle tek tek hesaplamakta ve ihtiyaç duyulan gaz miktarının diğer enjektörlerden bağımsız olarak emme sübapının açık olduğu bir sırada silindirlere püskürtülmesini sağlamaktadır.

16 Sıralı Sistem Donanımları Regülatör (Reducer)

17 Sıralı Sistem Donanımları ECU (Electronic Control Unit) - MikroiĢlemci 16 bit 32 MHz - ÇalıĢma Sıcaklığı: -40 C 105 C - Su geçirmez yapı - Otomotiv normlarına uygun giriģ/çıkıģ sinyali - ÇalıĢma gerilimi: 7 V 17 V -Sensörler ve aktüatörlerle uyumlu EOBD - KWP2000 iletiģim protokolü destekli - CAN 2.0 iletiģim protokolü destekli - Emülatör ve enjektörlere entegre

18 Sıralı Sistem Donanımları ANAHTAR

19 Sıralı Sistem Donanımları ENJEKTÖR (Injector)

20 Sıralı Sistem Donanımları LPG Selenoid Valf LPG tankı ile regülatör arasında bulunan elektromanyetik kumandalı olan bu valf, motor çalıģmadığı zaman ya da araç benzin ile çalıģırken LPG akıģını kesmektedir

21 Sıralı Sistem Donanımları FĠLTRE

22 Sıralı Sistem Donanımları MAP Sensörü

23 Sıralı Sistem Donanımları ECU Bağlantı Kablosu

24 Sıralı Sistem Donanımları Enjektör Bağlantı Kablosu

25 Sıralı Sistem Donanımları LPG-SU Boruları

26 Sıralı Sistem Donanımları TANK Silindir Tank Tasarım ve Test Basıncı 3000 kpa ÇalıĢma Basıncı Max 2550 kpa Sac Özelliği DIN EN R265NB

27 Sıralı Sistem Donanımları TANK External Toroidal Tasarım ve Test Basıncı 3000 kpa ÇalıĢma Basıncı Max 2550 kpa Sac Özelliği DIN EN R265NB

28 Sıralı Sistem Donanımları TANK Internal Toroidal Tasarım ve Test Basıncı 3000 kpa ÇalıĢma Basıncı Max 2550 kpa Sac Özelliği DIN EN R265NB

29 Sıralı Sistem Donanımları Bakır Boru Çap : 6mm 8 mm ĠĢletme Basıncı : 45 bar Test Basıncı : 67.5 bar

30 Sıralı Sistem Donanımları Dolum Ağzı Aracın istasyonlarda dolumunu sağlamak üzere araç dıģına monte edilen özel bir parçadır. Dolum ucu üzerinde bir adet geri döndürmez yay-bilya mekanizması mevcuttur. Tozdan korunması için plastik muhafaza kapağı ile kullanılmalıdır. Emniyet açısından aracın dıģına, özellikle tampona bağlanmaktadır. Dolum ucu ECE R 67 Standartına göre 67,5 Bar basınca dayanacak Ģekilde imal edilmektedir.

31 Sıralı Sistem Donanımları Multivalf (ġamandıra)

32 Yakıt Dolumu Yakıt alma sırasında, yakıt pompasından gelen LPG multivalfden geçer. Ġyi bir multivalf, uzun bir dolum süresini önlemek için, LPG nin geçiģine fazla direnç göstermemelidir.

33 Dolum Limiti Standartlar uyarınca ve güvenlik nedenleriyle, depo %80 den fazla doldurulmamalıdır. Neden %80 den fazla doldurulmamalıdır?

34 Dolum Limiti Amaç: Sıcaklık artıģında içindeki likit halde olan yakıtın buharlaģması ve ihtiyacı olan hacmin bırakılmasıdır. Dolum iģlemini doğru noktada kesebilmek için, multivalf, bir Ģamandıraya bağlı olan ve izin verilen maksimum seviyeye ulaģıldığında LPG akıģını kesen bir mekanizmayla donatılmıģtır.

35 AĢırı Akım Multivalfin içinde ve LPG emme ve doldurma çıkıģlarında, bir emniyet tedbiri olarak belirli bir akıģ değerinin üzerine çıkıldığında otomatik olarak kapanan AĢırı Akım Vanaları mevcuttur. Gerçekte bu aģırı akım vanaları bir kaza sonucu tanktan çıkan borularda bir kopma veya kırılma olması durumunda oluģabilecek LPG kaçaklarını durdurmaya yarar.

36

37 BENZĠN ECU Benzin Enjektör Kontrolü BENZĠN MOTOR Oksijen Sensörü

38 Basınç, Sıcaklık, v.s. BENZĠN ECU GAZ ECU Benzin Enjektör Kontrolü Benzin Enjektör Kontrolü GAZ MOTOR

39 +12V BENZİN ENJEKTÖRÜ EV EV GAZ Regülatör +12V AKÜ RÖLE ARKA ÖN +12V Sens. P1 Sens. T gaz ZAVOLİ Karakteristik Enj. +12V Faz1 Faz2 Faz3 Mavi Mavi/Siya h TonB Okunur TonB Benzin Debisi Hesaplanır Benzin Debi Oranı Gaz Debisi Hesaplanır GAZ Debi Oranı Ton G hesaplanır +12V TonG BENZİN ECU GAZ ECU GAZ ENJEKTÖR

40

41 DönüĢüm Örnekleri

42 Örnek 1 : BMW 5.20

43 Örnek 2 : BMW 3.20

44 Örnek 3 : VW Passat TSI

45 Örnek 4 : KIA Sportage GDI

46 Örnek 4 : KIA Sportage GDI

47 Örnek 5 : VW Tiguan TSI

48 Örnek 6 : VW Passat FSI

49 Örnek 6 : VW Passat FSI

50

51 DönüĢümde Kullanılacak Malzemeler ; Avrupa Birliği ECE R Regülasyonuna uygun olacaktır (TS ve TS )

52 DönüĢüm ; TS Standartına göre yapılacaktır

53 Trafik Tescil ĠĢlemleri

54 1. DönüĢüm Sonrasında Trafik Tescil ĠĢlemleri Ġçin Araç Sahibine; AT Tip Onay Belgesi Sureti AĠTM Uygunluk Belgesi Sureti Montaj Tespit raporu Mühendis Yetki Belgesi fotokopisi Garanti Belgesi EK-1 Aksam Listesi fotokopisi ĠĢ yeri tarafından düzenlenmiģ fatura verilecektir.

55 2. Araç Sahibi Bu Belgelerle Birlikte ; Makine Mühendisleri Odasına giderek Gaz Sızdırmazlık Raporu alacaktır.

56 3. Karayolları Araç Muayene Ġstasyonunda araç fenni muayeneden geçirildikten sonra aracın LPG dönüģümünün ruhsatına iģletilmesi için Trafik tescil Bürosuna gidilecektir.

57

58 Sıvı püskürtmeli ZAVOLĠ LPG sistemi, sıvı haldeki LPG i aracın kendi enjektörlerini kullanarak yakıtı yanma hücresine gönderir.bu sayede benzinli sistemden performans olarak hiçbir farkı yoktur.

59 1 LPG Tank 2 LPG Pompa 3 Benzin Pompası 4 FSU (Yakıt Seçici) 5 LPG / Petrol yüksek basınç pompası 6 Yüksek Basınç Pompası ve Isı Sen. 7 - ZLI ECU 8 Benzin ECU

60 TEġEKKÜR EDERĠZ

61 ZAVOLĠ POLARĠS ENJEKSĠYONLU OTOGAZ SĠSTEMLERĠ SAN.TĠC.LTD.ġTĠ. Egemenlik Mah Sok. No:10 IĢıkkent/ĠZMĠR Web site: Tel: SatıĢ Sonrası Hizmetler tuna.tok@zavoli.com.tr

1910 dan beri CNG. 1-Oct-09. 2009 Prins Autogassystemen B.V.

1910 dan beri CNG. 1-Oct-09. 2009 Prins Autogassystemen B.V. VSI-CNG SİSTEMİ VSI ın açılımı Vapour Sequential Injection yani Buhar Sıralı Enjeksiyon sistemi demektir. VSI -CNG sistemi en iyi gelişmiş CNG sistemi olarak piyasaya girmiştir. VSI CNG sistemi için Prins

Detaylı

Direkt Enjeksiyonlu Araçlara LPG Dönüşümü. Hazırlayan ve Sunan: Utku Beyaztaş Sercan Küçükbeycan

Direkt Enjeksiyonlu Araçlara LPG Dönüşümü. Hazırlayan ve Sunan: Utku Beyaztaş Sercan Küçükbeycan Direkt Enjeksiyonlu Araçlara LPG Dönüşümü Hazırlayan ve Sunan: Utku Beyaztaş Sercan Küçükbeycan Direkt Enjeksiyonlu Motorlar Bu motor tipinin günümüzde kullanılan diğer motor tiplerinden farkını, yakıtın

Detaylı

VSI-2.0 OTOGAZ DÖNÜŞÜM KİTİ

VSI-2.0 OTOGAZ DÖNÜŞÜM KİTİ VSI-2.0 OTOGAZ DÖNÜŞÜM KİTİ Prins Otogaz Dönüşüm Kiti ile Üstün Performans Yüksek Sürüş Keyfi Kıymet bilenlerin otogaz dönüşüm kiti, Prins! Kıymet Bilenlerin Otogaz Dönüşüm Kiti, Prins! Dünyada sıralı

Detaylı

DIRECT LIQUIMAX (DLM) OTOGAZ DÖNÜŞÜM KİTİ

DIRECT LIQUIMAX (DLM) OTOGAZ DÖNÜŞÜM KİTİ DIRECT LIQUIMAX (DLM) OTOGAZ DÖNÜŞÜM KİTİ Prins Otogaz Dönüşüm Kiti ile Üstün Performans Yüksek Sürüş Keyfi Kıymet bilenlerin otogaz dönüşüm kiti, Prins! Kıymet Bilenlerin Otogaz Dönüşüm Kiti, Prins! Dünyada

Detaylı

YEDEK PARÇA FİYAT LİSTESİ

YEDEK PARÇA FİYAT LİSTESİ YEDEK PARÇA FİYAT LİSTESİ FİYATLARIMIZA KDV DAHİL DEĞİLDİR! 08.11.2018 Malzeme Kodu Malzeme Açıklaması Fiyatı 201 100 07025 045000 KIT LPG MEK. MLZ. FILTRE FJ1 KARTUJ 0,75 EUR 201 100 07025 045005 KIT

Detaylı

Dual Fuel System Nedir?

Dual Fuel System Nedir? DUAL FUEL SYSTEM Dual Fuel System Nedir? DUAL FUEL SYSTEM, dizel motorlu KAMYON, TIR, OTOBÜS, TRAKTÖR, İŞ MAKİNESİ, JENERATÖR vb. araçlarda kullanılan motorinin bir kısmı yerine CNG veya LPG tüketilmesini

Detaylı

DUAL FUEL SYSTEM. «Dizel araçlar için CNG Çift Yakıt Sistemleri»

DUAL FUEL SYSTEM. «Dizel araçlar için CNG Çift Yakıt Sistemleri» DUAL FUEL SYSTEM «Dizel araçlar için CNG Çift Yakıt Sistemleri» Dual Fuel System DUAL FUEL SYSTEM, dizel motorlu KAMYON, TIR, OTOBÜS, TRAKTÖR, İŞ MAKİNESİ, JENERATÖR vb. araçlarda kullanılan motorinin

Detaylı

VSI-LPG ve CNG. 2009 Prins Autogassystemen B.V.

VSI-LPG ve CNG. 2009 Prins Autogassystemen B.V. VSI-LPG ve CNG Prins Kimliği Dünyanın lider Gaz dağıtıcısı SHV holding kuruluşudur. ( İpragaz Türkiye, Prima Gas Avrupa ) Dünyanın en büyük 4. Lpg ve Cng üreticisidir. Japon Keihin şirketi ile ortaktır.

Detaylı

KİT KODU: 102 LI4 01T

KİT KODU: 102 LI4 01T KİT KODU: 102 LI4 01T 142705 1- LPG Elektrovalfi (6 mm) 2- FJ1 Gaz Filitresi 3- Buharlaştırıcı Regülatör (1200 mbar) 4- Rail Enjektör Grubu (Turuncu Enjektör x 4 ve PTS 4,5 Bar Sensör) 5- LPG Elektronik

Detaylı

BURSA TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAKİNE LABORATUVAR DERSİ. Yakıt Püskürtme Sistemleri Deneyi

BURSA TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAKİNE LABORATUVAR DERSİ. Yakıt Püskürtme Sistemleri Deneyi BURSA TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAKİNE LABORATUVAR DERSİ Yakıt Püskürtme Sistemleri Deneyi Laboratuvar Tarihi: Laboratuvarı Yöneten: Laboratuvar Yeri: Laboratuvar Adı: Öğrencinin Adı-Soyadı

Detaylı

3.1. Proje Okuma Bilgisi 3.1.1. Tek Etkili Silindirin Kumandası

3.1. Proje Okuma Bilgisi 3.1.1. Tek Etkili Silindirin Kumandası HİDROLİK SİSTEM KURMAK VE ÇALIŞTIRMAK 3.1. Proje Okuma Bilgisi 3.1.1. Tek Etkili Silindirin Kumandası Basınç hattından gelen hidrolik akışkan, 3/2 yön kontrol valfine basılınca valften geçer. Silindiri

Detaylı

LPG ve Doğal Gaz Yakıt Sistemleri

LPG ve Doğal Gaz Yakıt Sistemleri YAKITLAR VE YANMA LPG ve Doğal Gaz Yakıt Sistemleri Araçlarda yakıt olarak iki tip gaz kullanılmaktadır. LPG: Sıvılaştırılmış petrol gazı Doğal gaz LNG: Sıvılaştırılmış doğal gaz CNG: Sıkılaştırılmış doğal

Detaylı

Türkiye de LPG 70 % Bütan 30 % Propan LPG : 30 70 %

Türkiye de LPG 70 % Bütan 30 % Propan LPG : 30 70 % LPG nedir? LPG Likit Petrol Gazı kelimelerinin kısaltılmışıdır. Ham petrolün damıtılması sırasında elde edilen Bütan ve Propan gazları esas 2 petrol gazıdır. Bu gazlar sıvılaştırıldıktan sonra belli oranlarda

Detaylı

Türkiye de LPG 70 % Bütan 30 % Propan LPG : 30 70 %

Türkiye de LPG 70 % Bütan 30 % Propan LPG : 30 70 % LPG nedir? LPG Likit Petrol Gazı kelimelerinin kısaltılmışıdır. Ham petrolün damıtılması sırasında elde edilen Bütan ve Propan gazları esas 2 petrol gazıdır. Bu gazlar sıvılaştırıldıktan sonra belli oranlarda

Detaylı

CNG DÖNÜŞÜM YAPACAK FİRMALAR İÇİN PROSEDÜR

CNG DÖNÜŞÜM YAPACAK FİRMALAR İÇİN PROSEDÜR CNG DÖNÜŞÜM YAPACAK FİRMALAR İÇİN PROSEDÜR 1- İş yerine TSE den Hizmet Yeterlilik Belgesi alınacaktır.(tse 12664-2) 2- Ana bayi ile Noter tasdikli sözleşme yapılacaktır. 3- CNG yetki belgeli bir mühendis

Detaylı

KATALOG CNG REGÜLATÖRLER (TÜRKÇE ÇEVİRİ)

KATALOG CNG REGÜLATÖRLER (TÜRKÇE ÇEVİRİ) CNG Ürün Kataloğu 1 KATALOG CNG REGÜLATÖRLER (TÜRKÇE ÇEVİRİ) Orijinal Katalog Sayfa 21: CNG Pnömatik Regülatörler Üstteki genel açıklama Elektronik kontrollü pnömatik(hava basınçlı) CNG regülatör, motor

Detaylı

LPG DENET TANKLAR TM Yönetmeli i Madde 4.18

LPG DENET TANKLAR TM Yönetmeli i Madde 4.18 TANKLAR AİTM Yönetmeliği Madde 4.18 Araçlarda kullanılan LPG ve CNG tankının üzerinde, LPG ve CNG dönüşümü yapan firmanın adı, adresi ve dönüşüm tarihi ile birlikte LPG ve CNG tankı imalatçısının adı,

Detaylı

İçten Yanmalı Motorların Doğalgazla Çalışır Hale Getirilmeleri ve Dönüştürülmüş Motorların Performans Parametrelerinin Analizi

İçten Yanmalı Motorların Doğalgazla Çalışır Hale Getirilmeleri ve Dönüştürülmüş Motorların Performans Parametrelerinin Analizi İçten Yanmalı Motorların Doğalgazla Çalışır Hale Getirilmeleri ve Dönüştürülmüş Motorların Performans Parametrelerinin Analizi (Conversion of Internal Combustion Engines to Usage of Natural Gas and Performance

Detaylı

KONDENSTOPSUZ KAPALI BUHAR ÇEVRĠMĠ

KONDENSTOPSUZ KAPALI BUHAR ÇEVRĠMĠ KONDENSTOPSUZ KAPALI BUHAR ÇEVRĠMĠ KONDENSTOPSUZ KAPALI BUHAR ÇEVRĠMĠ ÇALIġMA PRENSĠBĠ PATENT NO: TR2016/12097 Termokompresörler sayesinde istenilen bölgeye istenilen basınç ve sıcaklıkta buhar gönderilebilir.

Detaylı

Tasarruf sağlar! SOCAR CNG. DUAL SYSTEM aracın motorin tüketimini %

Tasarruf sağlar! SOCAR CNG. DUAL SYSTEM aracın motorin tüketimini % Nedir? DUAL SYSTEM, dizel motorlarda tüketilen motorinin bir kısmı yerine doğalgaz (CNG) tüketilmesini ve motorinle CNG nin birlikte tüketimi ile yakıt giderlerinde önemli derecede tasarruf edilmesini

Detaylı

Temel Motor Teknolojisi

Temel Motor Teknolojisi Temel Motor Teknolojisi İçerik Otomotiv Tarihçesi Otto Motorlarda 4 Zaman Krank Mili Kam Mili Lambda Vuruntu Motor Yerleşim Tipleri Güç ve Tork 2 Otomotiv Tarihçesi İlk Buharlı otomobil 1769.(Fransız Joseph

Detaylı

Gaz Yakıtlı Sıcak Hava Üreteçleri www.cukurovaisi.com

Gaz Yakıtlı Sıcak Hava Üreteçleri www.cukurovaisi.com Yenilikçi ve Güvenilir... Gaz Yakıtlı Sıcak Hava Üreteçleri www.cukurovaisi.com Gaz Yakıtlı Sıcak Hava Üreteçleri Çukurova Isı nın kendi markası olan ve son teknolojiyle üretilen Silversun Hot Air Gaz

Detaylı

İçindekiler. Kombilerin Artısı Çok! Kombi Faydalı Bilgiler Premix Yoğuşmalı Kombiler Konvansiyonel Kombiler Kombi Teknik Bilgiler

İçindekiler. Kombilerin Artısı Çok! Kombi Faydalı Bilgiler Premix Yoğuşmalı Kombiler Konvansiyonel Kombiler Kombi Teknik Bilgiler Kombi Kataloğu 1 İçindekiler Kombilerin Artısı Çok! Kombi Faydalı Bilgiler Premix Yoğuşmalı Kombiler Konvansiyonel Kombiler Kombi Teknik Bilgiler 4 5 7 9 10 3 Arçelik Kombilerin Artısı Çok 3 Yıldızlı

Detaylı

CNG NEDİR? CNG'NİN AVANTAJLARI

CNG NEDİR? CNG'NİN AVANTAJLARI CNG, sıkıştırılmış doğal gazdır. Boru hatlarında bulunan değişik basınçlardaki doğal gazın CNG kompresörü ile yüksek basınca (200 veya 250 bar) sıkıştırılmış şeklidir. CNG'NİN AVANTAJLARI - CNG benzinle

Detaylı

İçindekiler. Kombiler

İçindekiler. Kombiler Kombi Kataloğu 1 İçindekiler Kombiler Kombilerin Artısı Çok! Kombi Faydalı Bilgiler Premix Yoğuşmalı Kombiler Yoğuşmalı Elektronik Kombiler Konvansiyonel Kombiler Şofben 3 Arçelik Kombilerin Artısı Çok

Detaylı

OTOMOTİV TEKNOLOJİLERİ

OTOMOTİV TEKNOLOJİLERİ OTOMOTİV TEKNOLOJİLERİ Prof. Dr. Atatürk Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Makina Mühendisliği Bölümü, Erzurum Otomotivde Isıtma, Havalandırma ve Amaç; - Tüm yolcular için gerekli konforun sağlanması,

Detaylı

Hidrolik-Pnömatik. Hazırlayan: Öğr. Gör. Aydın ÖZBEY

Hidrolik-Pnömatik. Hazırlayan: Öğr. Gör. Aydın ÖZBEY Hidrolik-Pnömatik Basınçlandırılmış akışkanın, mekanik özelliklerini, davranışlarını, kuvvet iletiminde kullanılmasını, akışkanın hareket ve kontrolünü inceleyen bilime hidrolik ya da pnömatik denir. Hidrolikte

Detaylı

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK ÇIKMIŞ SORULAR

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK ÇIKMIŞ SORULAR LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK ÇIKMIŞ SORULAR [ 2013-2014 ] 1. Aşağıdakilerden hangisi lisansa tabii değildir? A) LPG Dağıtıcı B) LPG Taşıma C) LPG Otogaz Bayilik D) LPG Tüplü Bayilik 2. Aşağıdakilerden hangisi

Detaylı

C N G. Dönüşüm Kalite Güvence Süreci

C N G. Dönüşüm Kalite Güvence Süreci C N G Dönüşüm Kalite Güvence Süreci CNG DÖNÜŞÜM KALİTE GÜVENCE SÜRECİ ECE - R 110 Uluslar arası standartlara göre üretim ECE - R110 CNG Dönüşüm ekipmanlarının en yüksek tasarım, test ve imalat standardıdır

Detaylı

Faydaları: LPG dönüşümünde markamızı seçmek suretiyle gösterdiğiniz ilgi, güven ve kalite tercihiniz nedeniyle teşekkür ederiz. 2A MÜHENDİSLİK A.Ş.

Faydaları: LPG dönüşümünde markamızı seçmek suretiyle gösterdiğiniz ilgi, güven ve kalite tercihiniz nedeniyle teşekkür ederiz. 2A MÜHENDİSLİK A.Ş. 1 Aracınıza monte edilen sistem, şu anda Avrupa' da kullanılan en yeni dönüşüm sistemi. Hem Avrupa için hem de ülkemiz için yeni. Yeni nesil dönüşüm kitimizi SEQUENTIAL (SIRALI GAZ FAZI ENJEKSİYON SİSTEMİ)

Detaylı

KMPT-Montaj-Bakım Kılavuzu

KMPT-Montaj-Bakım Kılavuzu KMPT-Montaj-Bakım Kılavuzu İÇİNDEKİLER 1. Genel Bilgi 2. Çalışma Prensibi 3. Sistem Bileşenleri 4. Montaj 5. Resimlerle Kolektör Montajı 6. Teknik Detaylar 7. Teknik Bilgi 8. Bakım 9. Tesisat Şeması Genel

Detaylı

OTOGAZ NE KADAR GÜVENLİ?

OTOGAZ NE KADAR GÜVENLİ? OTOGAZ NE KADAR GÜVENLİ? Milyonlarca taşıt ve sabit makina kullanıcılarına LPG yakıtı kullanmaları sağlanmıştır. Bu ülke çapında LPG yakıtının güvenilirliğini kanıtlayıcı bir sonuçtur. Şayet LPG güvenli

Detaylı

Döküm Kazanlar. G115-21 kw BE MAVİ ALEV BRÜLÖRLÜ KAZAN

Döküm Kazanlar. G115-21 kw BE MAVİ ALEV BRÜLÖRLÜ KAZAN Döküm Kazanlar Modern, Yüksek Kaliteli ve İşletme Emniyetli Kazan Dizaynı: EN 303' e uygun test edilmiş, Thermostream Tekniği sayesinde yüksek işletme emniyetine sahip,lpg,sıvıyakıt veya doğalgaza uygun,

Detaylı

Kapasite (lt/min.) Nominal Güç (nom) Nominal Yük (max) Minimum Güç (min) Minimum Yük (min) Verim % Yakıt Alt Isıl Değeri (15 C - 1013 mbar) Gaz giriş basıncı Gaz debisi Brülör basıncı (max. min.) Enjektör

Detaylı

Mavi Ay Otogaz. Mavi Ay Otogaz; sizi yolda bırakmaz

Mavi Ay Otogaz. Mavi Ay Otogaz; sizi yolda bırakmaz 1 Mavi Ay Otogaz Günümüzde küresel ısınma ve ondan kaynaklanabilecek muhtemel kuraklık tehdidi enerji çeşitliliğinin ve tercihlerinin önemli ölçüde değişimine ve gelişimine neden oldu. Bizim geleneklerimizde

Detaylı

HİDROLİK VE PNÖMATİK KARŞILAŞTIRMA

HİDROLİK VE PNÖMATİK KARŞILAŞTIRMA PNÖMATİK SİSTEMLERİN KULLANIM ALANLARI Pnömatik sistemler, Hızlı fakat küçük kuvvetlerin uygulanması istenen yerlerde; temizlik ve emniyet istenen tasarımlarda da kullanılır. Pnömatik sistemler aşağıda

Detaylı

Bölüm 2 Kirletici Maddelerin Oluşumu

Bölüm 2 Kirletici Maddelerin Oluşumu Egzoz Gazları Emisyonu Prof.Dr. Cem Soruşbay Bölüm 2 Kirletici Maddelerin Oluşumu İstanbul Teknik Üniversitesi Otomotiv Laboratuvarı İçerik Motorlu taşıtlarda kirletici maddelerin oluşumu Egzoz gazları

Detaylı

Araçlarda Doğal Gaz Kullanımı. Makina Müh. Serkan DUVARCI

Araçlarda Doğal Gaz Kullanımı. Makina Müh. Serkan DUVARCI Araçlarda Doğal Gaz Kullanımı Makina Müh. Serkan DUVARCI 1 Doğal gaz yeryüzünün alt katmanlarında bulunan ağırlıklı Metan (CH 4 ) olmak üzere çeşitli hidrokarbonlardan oluşan yanıcı bir gaz karışımıdır.

Detaylı

KK01 / Rev: 00 / 20.06.2011 Sayfa 1 / 9

KK01 / Rev: 00 / 20.06.2011 Sayfa 1 / 9 NİP MAKİNA SAN. ve TİC. LTD. ŞTİ. Adres : Cumhuriyet Mah. Çilek Sok. No:7/A Yakacık Kartal / İstanbul Tel :. 0216 3773420 Faks :. 0216 3773420 Web : http://www.nippompa.com E.posta : info@nippompa.com

Detaylı

VAV DEĞİŞKEN DEBİLİ HAVA DAMPERLERİ

VAV DEĞİŞKEN DEBİLİ HAVA DAMPERLERİ DEĞİŞKEN DEBİLİ HAVA DAMPERLERİ VAV değişken debi damperi tek kanalda yüksek hızlarda değişken debi veya değişken akış oranlı uygulamalar için dizayn edilmiş olup hem üfleme hem de emiş için kullanılabilir.

Detaylı

Sıvı soğutma takımları Grasso FX GC PP Soğutma gücü kw. Bakım kitabı (Orijinal metnin Çeviri) L_202523_1

Sıvı soğutma takımları Grasso FX GC PP Soğutma gücü kw. Bakım kitabı (Orijinal metnin Çeviri) L_202523_1 Soğutma gücü 260-1800 kw Bakım kitabı (Orijinal metnin Çeviri) L_202523_1 COPYRIGHT Tüm hakları saklıdır. Bu dokümantasyonun hiçbir bölümü, GEA Refrigeration Germany GmbH (bundan böyle Üretici olarak anılacak)

Detaylı

3 YIL GARANTĠ YÜKSEK KALĠTE SERİ KUMANDA KUTUSU RPB

3 YIL GARANTĠ YÜKSEK KALĠTE SERİ KUMANDA KUTUSU RPB SERİ ÇÖZÜMLER Seri çözümler, orta ve büyük ölçekli tesisler için en iyi sistemlerdir. Bu aletle, kontrol ve kumanda cihazlarına valfların bağlantı maliyetlerinin azalmasını hatta neredeyse tamamen yok

Detaylı

MOTORLAR VE TRAKTÖRLER Dersi 3

MOTORLAR VE TRAKTÖRLER Dersi 3 MOTORLAR VE TRAKTÖRLER Dersi 3 Termik Motorlarda Yardımcı Donanımlar Yakıt donanımları Elektrik donanımı Prof. Dr. Ayten ONURBAŞ AVCIOĞLU e-mail: onurbas@agri.ankara.edu.tr Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi

Detaylı

Hidrojen Depolama Yöntemleri

Hidrojen Depolama Yöntemleri Gazi Üniversitesi Makina Mühendisliği Bölümü Maltepe-Ankara Hidrojen Depolama Yöntemleri Y.Doç.Dr.Muhittin BİLGİLİ İçerik Enerji taşıyıcısı olarak H 2 ve uygulamaları, Hidrojen depolama metodları, Sıkıştırılmış

Detaylı

3-TEHLĠKELĠ SAHA Patlayıcı hava, gaz buhar ve toz karıģımının bulunduğu ve bulunma olasılığının olduğu yerlerdir.

3-TEHLĠKELĠ SAHA Patlayıcı hava, gaz buhar ve toz karıģımının bulunduğu ve bulunma olasılığının olduğu yerlerdir. GĠRĠġ PATLAYICI ORTAMLAR ve ELEKTRĠK CĠHAZLARI Yanıcı gazların, katıların ve sıvıların üretildiği, taģındığı depolandığı ve kullanıldığı endüstriler ve diğer ortamlar elektrik enerjisinin denetim dıģı

Detaylı

KİT KODU: 102 LI4 01T

KİT KODU: 102 LI4 01T Civic Elegance 1.6 92 kw Euro 5 KİT KODU: 102 LI4 01T 142712 1- LPG Elektrovalfi (6 mm) 2- FJ1 Gaz Filitresi 3- Buharlaştırıcı Regülatör (1200 mbar) 4- Rail Enjektör Grubu (Turuncu Enjektör x 4 ve PTS

Detaylı

CMK-202 / CMT204 Hidrolik - Pnömatik. Prof. Dr. Rıza GÜRBÜZ

CMK-202 / CMT204 Hidrolik - Pnömatik. Prof. Dr. Rıza GÜRBÜZ CMK-202 / CMT204 Hidrolik - Pnömatik Prof. Dr. Rıza GÜRBÜZ Hafta 4 Pnömatik Sistemler Çankırı Karatekin Üniversitesi 2 Bu Derste İşlenecek Konular Pnömatiğin Tanımı Ve Özellikleri Pnömatik İş Elemanlarının

Detaylı

Yalı Mahallesi Turgutpaşa Caddesi Halk Sokak No: 1/C Kartal / İstanbul Sayfa 1 / 5

Yalı Mahallesi Turgutpaşa Caddesi Halk Sokak No: 1/C Kartal / İstanbul Sayfa 1 / 5 Selenoid Valf GENEL MAKSAT SOLENOİD VALFLER Kullanıldığı Yerler Su, hava, yanıcı olmayan gazlarda ve temiz ve korozif olmayan akışkanlarda kullanılır. Genel maksat grubu solenoid vanalar olarak anılır.

Detaylı

GDI sistemde ; Emme sistemine veya silindir portuna püskürtmenin aksine, çok yüksek derecede basınçlandırılmış benzin, her silindirin içine direkt

GDI sistemde ; Emme sistemine veya silindir portuna püskürtmenin aksine, çok yüksek derecede basınçlandırılmış benzin, her silindirin içine direkt Port Yakıt Enjeksiyonu (PFI) Benzinli Direkt Enjeksiyon (GDI) GDI sistemde ; Emme sistemine veya silindir portuna püskürtmenin aksine, çok yüksek derecede basınçlandırılmış benzin, her silindirin içine

Detaylı

TERMODİNAMİK SINAV HAZIRLIK SORULARI BÖLÜM 4

TERMODİNAMİK SINAV HAZIRLIK SORULARI BÖLÜM 4 Kapalı Sistem Enerji Analizi TERMODİNAMİK SINAV HAZIRLIK SORULARI BÖLÜM 4 4-27 0.5 m 3 hacmindeki bir tank başlangıçta 160 kpa basınç ve %40 kuruluk derecesinde soğutucu akışkan-134a içermektedir. Daha

Detaylı

ÖZEL KÜRESEL VALFLER

ÖZEL KÜRESEL VALFLER ÖZEL KÜRESEL VALFLER - 50 C - 196 C MECA-INOX KÜRESEL VALFLERİ NERELERDE KULLANILIR? Semi Treyler ve Kamyon üstü taşıma tanklarında Hava ayrıştırma üniteleri Dolum istasyonları ve pompalama sistemlerinde

Detaylı

göstergesi vasıtasıyla kimyasal

göstergesi vasıtasıyla kimyasal enerji Buharlaştırıcılar (Evaporatörler), LNG' yi ortam ısısını kullanarak gazlaştırıp tüketilmeye hazır hale getirirler. Geniş ısı transfer yüzeyleri sayesinde yüksek ısı değiştirme kabiliyetleri vardır.

Detaylı

T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK MİMARLIK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ TE-605 SERİ PARALEL HAVA KOMPRESÖR EĞİTİM SETİ

T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK MİMARLIK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ TE-605 SERİ PARALEL HAVA KOMPRESÖR EĞİTİM SETİ T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK MİMARLIK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ TE-65 SERİ PARALEL HAVA KOMPRESÖR EĞİTİM SETİ HAZIRLAYAN: EFKAN ERDOĞAN KONTROL EDEN: DOÇ. DR. HÜSEYİN BULGURCU BALIKESİR-1

Detaylı

6. GENLEŞME DEPOLARI 6.1 AÇIK GENLEŞME DEPOSU

6. GENLEŞME DEPOLARI 6.1 AÇIK GENLEŞME DEPOSU 6. GENLEŞME DEPOLARI Genleşme depoları sistemdeki basıncın kontrolü ve sisteme gerekli su desteğinin sağlanması bakımından çok önemlidir. Genleşme depoları açık ve kapalı olmak üzere iki tiptedir. 6.1

Detaylı

Bileşen Formüller ve tarifi Devre simgesi Hidro silindir tek etkili. d: A: F s: p B: v: Q zu: s: t: basitleştirilmiş:

Bileşen Formüller ve tarifi Devre simgesi Hidro silindir tek etkili. d: A: F s: p B: v: Q zu: s: t: basitleştirilmiş: Fomüller ve birimler Fomüller ve birimler Hidrolik tesislerin planlaması ve boyutlandırılması çeşitli açılardan yapılmak zorundadır ve hidrolik elemanlar istenen işlevsel akışlara göre seçilmelidir. Bunun

Detaylı

BASINÇLI KAPLARDA ÇALIŞMALARDA İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ

BASINÇLI KAPLARDA ÇALIŞMALARDA İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ 1 Basınçlı kaplarda temel prensip olarak hidrostatik test yapılması esastır. Bu testler, standartlarda aksi belirtilmediği sürece işletme basıncının 1,5 katı ile ve bir yılı aşmayan sürelerle yapılır.

Detaylı

Bileşen Formüller ve tarifi Devre simgesi Hidro silindir tek etkili. d: A: F s: p B: v: Q zu: s: t: basitleştirilmiş: basitleştirilmiş:

Bileşen Formüller ve tarifi Devre simgesi Hidro silindir tek etkili. d: A: F s: p B: v: Q zu: s: t: basitleştirilmiş: basitleştirilmiş: Hidrolik tesislerin planlaması ve boyutlandırılması çeşitli açılardan yapılmak zorundadır ve hidrolik elemanlar istenen işlevsel akışlara göre seçilmelidir. Bunun için en önemli önkoşul, ilgili tüketim

Detaylı

Enjektörler. Düşük Yakıt Tüketimi. Motora %100 uyum Doğru basınç ve miktar ile yakıt püskürtme Yüksek tork ve motor performansı 1-2

Enjektörler. Düşük Yakıt Tüketimi. Motora %100 uyum Doğru basınç ve miktar ile yakıt püskürtme Yüksek tork ve motor performansı 1-2 Enjektörler Motora %100 uyum Doğru basınç ve miktar ile yakıt püskürtme Yüksek tork ve motor performansı Düşük Yakıt Tüketimi 1846351 Birim Enjektör HPI 2.103 TL 1.349 TL 1943974 Birim Enjektör PDE 2.292

Detaylı

Ekstra Güvenlik ve Anti-Terör Sistemleri METAXDOOR SECURITY. Security Geçiş Sistemleri. Kayar Kapılar. Döner Kapılar.

Ekstra Güvenlik ve Anti-Terör Sistemleri METAXDOOR SECURITY. Security Geçiş Sistemleri. Kayar Kapılar. Döner Kapılar. Döner Kapılar Kayar Kapılar Hastane Kapıları 90 Derece Kapılar Security Geçiş Sistemleri METAXDOOR SECURITY Ekstra Güvenlik ve Anti-Terör Sistemleri METAXDOOR RBK Road Blocker Metaxdoor RBK Road Blocker

Detaylı

ECS SERİSİ ÇELİK GÖVDELİ MERKEZİ SİSTEM KALORİFER KAZANI

ECS SERİSİ ÇELİK GÖVDELİ MERKEZİ SİSTEM KALORİFER KAZANI ECS SERİSİ ÇELİK GÖVDELİ MERKEZİ SİSTEM KALORİFER KAZANI ECS 70 / 8 / 100 / 10 / 200 / 20 / / 30 / 400 00 / 600 / 700 / 800 / 900 / 1000 Form No: 12-KLV-011 REV:00 ÖNSÖZ Değerli Müşterimiz; Ürünümüzü tercih

Detaylı

REGÜLATÖR KEIHIN ENJEKTÖRLER RIDUTTORE RI -ONE

REGÜLATÖR KEIHIN ENJEKTÖRLER RIDUTTORE RI -ONE REGÜLATÖR RIDUTTORE RI -ONE MEMBRANLI TEK AYARLI TİP BASINC AYARLARI: 1500 mbar emme manifold basıncına orantılı olarak 800-1200 mbar emme manifold basıncına orantılı olarak Temizleme işlemlerine ihtiyaç

Detaylı

1. Doğalgaz nedir? 2. Doğalgaz nasıl oluşur?

1. Doğalgaz nedir? 2. Doğalgaz nasıl oluşur? 1. Doğalgaz nedir? Başta Metan (CH 4 ) ve Etan (C2H6) olmak üzere çeşitli hidrokarbonlardan oluşan yanıcı bir gaz karışımıdır. Doğalgaz renksiz, kokusuz havadan daha hafif bir gazdır. 2. Doğalgaz nasıl

Detaylı

SIVI VE GAZ YAKITLI MERKEZİ SİSTEM KALORİFER KAZANI KULLANMA KLAVUZU

SIVI VE GAZ YAKITLI MERKEZİ SİSTEM KALORİFER KAZANI KULLANMA KLAVUZU SIVI VE GAZ YAKITLI MERKEZİ SİSTEM KALORİFER KAZANI KULLANMA KLAVUZU GİRİŞ ÜNMAK ÜGS/ÜSG tip kazanlar, silindirik gövde ve yanma hazneli, sıvı ve/veya gaz yakıtlı çelik kazanlardır. Standart işletme sıcaklığı

Detaylı

SAKARYA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ

SAKARYA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 5. Soğutma Şekline Göre Hava soğutmalı motortar: Bu motorlarda, silindir yüzeylerindeki ince metal kanatçıklar vasıtasıyla ısı transferi yüzey alanı artırılır. Motor krank milinden hareket alan bir fan

Detaylı

T.C. ONDOKUZ MAYIS ÜNĠVERSĠTESĠ MÜHENDĠSLĠK FAKÜLTESĠ MAKĠNA MÜHENDĠSLĠĞĠ BÖLÜMÜ SANTRĠFÜJ POMPA DENEY FÖYÜ HAZIRLAYANLAR. Prof. Dr.

T.C. ONDOKUZ MAYIS ÜNĠVERSĠTESĠ MÜHENDĠSLĠK FAKÜLTESĠ MAKĠNA MÜHENDĠSLĠĞĠ BÖLÜMÜ SANTRĠFÜJ POMPA DENEY FÖYÜ HAZIRLAYANLAR. Prof. Dr. T.C. ONDOKUZ MAYIS ÜNĠVERSĠTESĠ MÜHENDĠSLĠK FAKÜLTESĠ MAKĠNA MÜHENDĠSLĠĞĠ BÖLÜMÜ SANTRĠFÜJ POMPA DENEY FÖYÜ HAZIRLAYANLAR Prof. Dr. Aydın DURMUŞ EYLÜL 2011 SAMSUN SANTRĠFÜJ POMPA DENEYĠ 1. GĠRĠġ Pompa,

Detaylı

Oturmalı vanalar (PN 16) VFM 2 2 yollu vana, flanşlı

Oturmalı vanalar (PN 16) VFM 2 2 yollu vana, flanşlı Teknik föy Oturmalı vanalar (PN 16) VFM 2 2 yollu vana, flanşlı Açıklama Özellikler: Lineer (%30) / logaritmik (%70) karakteristik Aralık >100:1 Basınç tahliyeli tasarım Isıtma, merkezi ısıtma ve merkezi

Detaylı

YTÜ Makine Mühendisliği Bölümü Hidromekanik ve Hidrolik Makinalar Anabilim Dalı Özel Laboratuvar Dersi Kompresör Deneyi Çalışma Notu

YTÜ Makine Mühendisliği Bölümü Hidromekanik ve Hidrolik Makinalar Anabilim Dalı Özel Laboratuvar Dersi Kompresör Deneyi Çalışma Notu YTÜ Makine Mühendisliği Bölümü Hidromekanik ve Hidrolik Makinalar Anabilim Dalı Özel Laboratuvar Dersi Kompresör Deneyi Çalışma Notu Laboratuar Yeri: E1 Blok Hidromekanik ve Hidrolik Makinalar Laboratuvarı

Detaylı

Duvar Tipi Yoğuşmalı Kazan AMBASSADOR. 60/80/100/120/150/180 kw

Duvar Tipi Yoğuşmalı Kazan AMBASSADOR. 60/80/100/120/150/180 kw Duvar Tipi Yoğuşmalı Kazan AMBASSADOR 60/80/100/1/1/180 kw Duvar Tipi Yoğuşmalı Kazan AMBASSADOR Airfel Duvar Tipi Yoğuşmalı Kazan Üstün Özellikleri 6 farklı kapasite ile geniş ürün gamı (60 kw, 80 kw,

Detaylı

Universal Tip Susturucu Yuvarlak Şekil

Universal Tip Susturucu Yuvarlak Şekil Universal Tip Susturucu Yuvarlak Şekil ÖZET ÜRÜN BİLGİSİ EGSAN ürünü Üniversal Tip Susturucu: olumsuz iç ve dış etkenlere ve korozif koşullara dayanıklı, tamamen alüminyum kaplı sac gövde ve borudan oluşur.

Detaylı

ÇEVRE DOSTU. İçinizi ısıtacak profesyonel çözümler 2018 KATALOG CATALOGUE ISITMA SİSTEMLERİ.

ÇEVRE DOSTU. İçinizi ısıtacak profesyonel çözümler 2018 KATALOG CATALOGUE ISITMA SİSTEMLERİ. ÇEVRE DOSTU İçinizi ısıtacak profesyonel çözümler 2018 KATALOG CATALOGUE www.himakmakina.com ISITMA SİSTEMLERİ ISITMA SİSTEMLERİ Daha Yaşanılabilir Bir Dünya İçin Çevre Dostu Ürünler İçinizi ısıtacak profesyonel

Detaylı

3. Biogas-Training. Bileşenler. Michael Köttner, International Biogas and Bioenergy Centre of Competence (IBBK) 13.09.2011

3. Biogas-Training. Bileşenler. Michael Köttner, International Biogas and Bioenergy Centre of Competence (IBBK) 13.09.2011 3. Biogas-Training Bileşenler Michael Köttner, International Biogas and Bioenergy Centre of Competence (IBBK) Nesta Boutique Hotel Ankara, 12.-13.09.2011 13.09.2011 1 Biyogaz Eğitim Semineri Bileşenler

Detaylı

Avrupanıın en hızlı satan gazifikasyon kazanı!

Avrupanıın en hızlı satan gazifikasyon kazanı! Avrupanıın en hızlı satan gazifikasyon kazanı! Yeni nesil Ventum gazifikasyon kazanları çok sessiz, verimli ve ekonomik bir sistem olarak tasarlanmıştır. Geniş yanma odası 7 saate kadar ısıtmaya yetecek

Detaylı

Dersin Adı Alan Meslek / Dal Dersin Okutulacağı Dönem/Sınıf/Yıl Süre. Dersin Amacı. Dersin Tanımı Dersin Ön Koşulları

Dersin Adı Alan Meslek / Dal Dersin Okutulacağı Dönem/Sınıf/Yıl Süre. Dersin Amacı. Dersin Tanımı Dersin Ön Koşulları Dersin Adı Alan Meslek / Dal Dersin Okutulacağı Dönem/Sınıf/Yıl Süre Dersin Amacı Dersin Tanımı Dersin Ön Koşulları Ders İle Kazandırılacak Yeterlilikler Dersin İçeriği Yöntem ve Teknikler Eğitim Öğretim

Detaylı

Oturmalı vanalar (PN 16) VFM 2 2 yollu vana, flanşlı

Oturmalı vanalar (PN 16) VFM 2 2 yollu vana, flanşlı Teknik föy Oturmalı vanalar (PN 16) VFM 2 2 yollu vana, flanşlı Açıklama Özellikler: Logaritmik karakteristik Aralık >100:1 Basınç tahliyeli tasarım Isıtma, merkezi ısıtma ve merkezi soğutma sistemleri

Detaylı

SAKARYA ÜNİVERSİTESİ SAKARYA MESLEK YÜKSEKOKULU

SAKARYA ÜNİVERSİTESİ SAKARYA MESLEK YÜKSEKOKULU TERMODİNAMİK Öğr. Gör. SAKARYA ÜNİVERSİTESİ SAKARYA MESLEK YÜKSEKOKULU ISI Maddenin kütlesine, cinsine ve sıcaklık farkına bağımlı olarak sıcaklığını birim oranda değiştirmek için gerekli olan veri miktarına

Detaylı

TAMGA ENDÜSTRİYEL KONTROL SİSTEMLERİ LTD.ŞTİ., ENERJİ YÖNETİMİNDE SINIRSIZ ÇÖZÜMLER SUNAR. HOŞGELDİNİZ

TAMGA ENDÜSTRİYEL KONTROL SİSTEMLERİ LTD.ŞTİ., ENERJİ YÖNETİMİNDE SINIRSIZ ÇÖZÜMLER SUNAR. HOŞGELDİNİZ TAMGA ENDÜSTRİYEL KONTROL SİSTEMLERİ LTD.ŞTİ., ENERJİ YÖNETİMİNDE SINIRSIZ ÇÖZÜMLER SUNAR. HOŞGELDİNİZ TAMGA TRİO YANMA VERİMİ Yakma ekipmanları tarafından yakıtın içerdiği enerjinin, ısı enerjisine dönüştürülme

Detaylı

PASLANMAZ ÇELİK EŞANJÖR & GENİŞ ÜRÜN YELPAZESİ

PASLANMAZ ÇELİK EŞANJÖR & GENİŞ ÜRÜN YELPAZESİ PASLANMAZ ÇELİK EŞANJÖR & GENİŞ ÜRÜN YELPAZESİ Duvar Tipi Yer Tipi Sessiz çalışma (25 db) sınıf 5 D 95 n C KASKAD İLE 2640kW a KADAR GÜÇ Merkezi sistem için üretilmiş olan akte.mix serisi kazanlar binaların

Detaylı

TESİSAT MAHAL LİSTESİ

TESİSAT MAHAL LİSTESİ İşin Adı : A.K.Ü KAMPÜSLERİ ALTYAPI İNŞAATI Sayfa 1 1 03.205/01 Motor kumandalı monoray vinç (10 metre açıklıkta), 1 Ton kaldırma kapasiteli 2 09.001 Kuyu inkişafı (Geliştirilmesi) - + - + - - - 3 09.002/2

Detaylı

For Comfort and Savings

For Comfort and Savings TERMOSTATİK RADYATÖR VANALARI KULLANMA KLAVUZU Algılayıcı Temas Yüzeyi Algılayıcı Ayar Seçici Bağlantı Somunu Manuel Plastik Kapak Gövde Somunu Gövde Masura MODEL: W-TRV-LC01 TS EN 215 DIN EN ISO 9001:2008

Detaylı

BİREYSEL ISITMA SİSTEMLERİ. idee Yoğuşmalı Kombi

BİREYSEL ISITMA SİSTEMLERİ. idee Yoğuşmalı Kombi idee Yoğuşmalı Kombi Brülör Kompakt Gaz Hava Sistemi Eşanjör Ateşleme Elektrodu 109.2 verim değeri* Kompakt ebatları sayesinde (yükseklik x genişlik x derinlik 4,1 cm x 6, cm x 6,4 cm) mekandan tasarruf

Detaylı

BİREYSEL ISITMA SİSTEMLERİ. idee Yoğuşmalı Kombi

BİREYSEL ISITMA SİSTEMLERİ. idee Yoğuşmalı Kombi BİREYSEL ISITMA SİSTEMLERİ idee Yoğuşmalı Kombi BİREYSEL ISITMA SİSTEMLERİ idee Yoğuşmalı Kombiler %109.2 verim değeri* Kompakt ebatları sayesinde (yükseklik x genişlik x derinlik 4,1 cm x 6, cm x 6,4

Detaylı

VZO ve VZOA SERÝSÝ YAKIT SAYAÇLARI TANITIM VE KULLANIM KILAVUZU

VZO ve VZOA SERÝSÝ YAKIT SAYAÇLARI TANITIM VE KULLANIM KILAVUZU VZO ve VZOA SERÝSÝ YAKIT SAYAÇLARI TANITIM VE KULLANIM KILAVUZU LÜTFEN KILAVUZU OKUYUNUZ... Kahraman Ýthalat, Ýhraca t, Taahhüt ve Ticaret Lt d. Þ ti. Kazým Karabekir Caddes i No :95/36 Ýskitle r - ANKARA

Detaylı

Su ile soğutma sistemleri

Su ile soğutma sistemleri Su ile soğutma sistemleri Hava/su ısı değiştiriciler Duvara monte...300 500 W...354 Duvara monte...600 1000 W...355 Duvara monte...1250 3000 W...356 Duvara monte...3000 5000 W...357 Duvara monte...7000

Detaylı

SPIROVENT HAVA AYIRICILARI FİYAT LİSTESİ

SPIROVENT HAVA AYIRICILARI FİYAT LİSTESİ SPIROVENT HAVA AYIRICILARI FİYAT LİSTESİ SAP NO SPIROVENT Hava FİYAT 7726241011 3/4" Dişli 75 EUR 7726241012 1" Dişli 80 EUR 7726241013 1 1/4" Dişli 115 EUR 7726241014 1 1/2" Dişli 130 EUR 7726241024 3/4"

Detaylı

10.836 m2 toplam alana kurulu FAF Vana Sanayi Fabrikası Kazan / ANKARA

10.836 m2 toplam alana kurulu FAF Vana Sanayi Fabrikası Kazan / ANKARA ÜRÜN KATALOĞU 10.836 m2 toplam alana kurulu FAF Vana Sanayi Fabrikası Kazan / ANKARA www.fafvana.com.tr satis@fafvana.com.tr CE BELGESİ ISO 9001 : 2000 KALİTE BELGESİ GOST RUSYA KALİTE BELGESİ UKR SEPRO

Detaylı

ERA 03P BRÜLÖR KONTROL RÖLESĠ

ERA 03P BRÜLÖR KONTROL RÖLESĠ ERA 03P BRÜLÖR KONTROL RÖLESĠ Uygulama : 03P ; Tek yada çift kademeli gaz veya sıvı yakıtla çalıģan yakıcılarda yarım, yada tam otomatik olarak yanma programı ve alev denetimi için tasarlanmıģtır. ġık

Detaylı

Halit YAŞAR. Doç. Dr. Makina Mühendisliği Bölümü Otomotiv Anabilim Dalı Öğretim Üyesi

Halit YAŞAR. Doç. Dr. Makina Mühendisliği Bölümü Otomotiv Anabilim Dalı Öğretim Üyesi PROJECT MOTORLAR TITLE Doç. Dr. Halit YAŞAR Makina Mühendisliği Bölümü Otomotiv Anabilim Dalı Öğretim Üyesi 1/44 MOTORLAR DERS NOTLARINI FOTOKOPİDEN TEMİN EDEBİLİRSİNİZ 2/44 KAYNAKLAR 1) HEYWOOD, J.H.,

Detaylı

* Buji tırnak aralığı kontrol edilmelidir. Tırnak aralığı büyüdükçe yanma yeterince olmayacağından araçta yakıt sarfiyatı artar ve çekişten düşer.

* Buji tırnak aralığı kontrol edilmelidir. Tırnak aralığı büyüdükçe yanma yeterince olmayacağından araçta yakıt sarfiyatı artar ve çekişten düşer. LPG DÖNÜŞÜMÜ ÖNCESİ ARAÇ KONTROLÜ 1-ATEŞLEME SİSTEMİNDE YAPILACAK KONTROLLER * Buji tırnak aralığı kontrol edilmelidir. Tırnak aralığı büyüdükçe yanma yeterince olmayacağından araçta yakıt sarfiyatı artar

Detaylı

Kadar artar. Artan bu hacmi depolayacak açık genleşme deposunun hacmi ise;

Kadar artar. Artan bu hacmi depolayacak açık genleşme deposunun hacmi ise; 7. GENLEŞME DEPOLARI Genleşme depoları sistemdeki basıncın kontrolü ve sisteme gerekli su desteğinin sağlanması bakımından çok önemlidir. Genleşme depoları açık ve kapalı olmak üzere iki tiptedir. 7.1

Detaylı

formülü verilmektedir. Bu formüldeki sembollerin anlamları şöyledir: için aşağıdaki değerler verilmektedir.

formülü verilmektedir. Bu formüldeki sembollerin anlamları şöyledir: için aşağıdaki değerler verilmektedir. 11.YILLIK YAKIT MİKTARI HESABI VE YAKIT DEPOLARI Isıtma tesisatında yıllık yakıt miktarı hesaplanarak, yakıt deposu tesisin en az 20 günlük yakıt gereksinimini karşılayacak büyüklükte olmalıdır. 11.1 Yıllık

Detaylı

TESİSAT BİLGİSİ DERSİ DERS NOTLARI

TESİSAT BİLGİSİ DERSİ DERS NOTLARI TESİSAT BİLGİSİ DERSİ DERS NOTLARI 6.HAFTA Hazırlayan: Öğr. Gör. Tuğberk ÖNAL MALATYA 2016 1. POMPA SEÇİMİ Kapalı ısıtma devresinin pompa seçimi için iki farklı parametrenin belirlenmesine ihtiyaç vardır:

Detaylı

AKUSTİK YÖNTEM İLE SIZDIRMAZLIK MUAYENESİ

AKUSTİK YÖNTEM İLE SIZDIRMAZLIK MUAYENESİ AKUSTİK YÖNTEM İLE SIZDIRMAZLIK MUAYENESİ Bu yöntem, depolama tankında yada boru hatlarında oluşan bir sızıntının akustik yöntem ile tespitine yönelik muayene tipidir. Muayenedeki amaç basınç (vakum) altındaki

Detaylı

Üretimi bitmiş son mamüller ambalajlanarak sevkiyata hazır hale getirilir.

Üretimi bitmiş son mamüller ambalajlanarak sevkiyata hazır hale getirilir. TESİSİMİZ Üretimi bitmiş son mamüller ambalajlanarak sevkiyata hazır hale getirilir. BASINÇ DÜŞÜRME İSTASYONLARI YÜKSEK BASINÇLI DOĞALGAZ FİLTRESİ ÖZELLİKLER Maksimum Çalışma Basıncı : 85 bar Maksimum

Detaylı

Dış ünitesidir. Havadaki mevcut enerjiyi alarak iç üniteye gönderir. İç ünitesidir. Dış üniteden aldığı ısının dağılımını ve kontrolünü sağlar.

Dış ünitesidir. Havadaki mevcut enerjiyi alarak iç üniteye gönderir. İç ünitesidir. Dış üniteden aldığı ısının dağılımını ve kontrolünü sağlar. NIBE SPLIT Hava Kaynaklı bir Isı Pompasıdır Nibe Split; Isıtma, Soğutma ve Sıcak Su imkânını sağlayan bir sistemdir. Bu sistem bir iç ve bir dış üniteden oluşur. AMS 10 ACVM 270 Dış ünitesidir. Havadaki

Detaylı

MAKİNE MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ Ders 3

MAKİNE MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ Ders 3 Enerji Kaynakları MAKİNE MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ Ders 3 Enerji kaynakları Yakıtlar Doğa kuvvetleri Özel doğa kuvvetleri Yrd. Doç. Dr. Yüksel HACIOĞLU Katı Sıvı Gaz Odun Petrol Doğal Gaz Hidrolik Güneş Rüzgar

Detaylı

AKÜMÜLASYON TANKI SICAK SU DEPOLAMA TANKI

AKÜMÜLASYON TANKI SICAK SU DEPOLAMA TANKI AKÜMÜLASYON TANKI SICAK SU DEPOLAMA TANKI 71AT Serisi Ürün No: 71 İSTANBUL KAZAN İmalat Makina İnşaat San. ve Tic. Ltd Şti. www.istanbulkazan.com.tr info@istanbulkazan.com.tr www.eastanbulwaterheater.com.tr

Detaylı

BASINÇLI KAPLARDA MEYDANAGELEBİLECEK TEHLİKELER

BASINÇLI KAPLARDA MEYDANAGELEBİLECEK TEHLİKELER BASINÇLI KAPLAR Kazanlar Kompresörler Buhar ve sıcak su kapları Basınçlı asit tankları Gaz tankları Sıvılaştırılmış Petrol Gazı tankları ve tüpleri Asetilen tankları ve tüpleri İçinde zehirli ve zararlı

Detaylı

OTOMOTİV TEKNOLOJİLERİ

OTOMOTİV TEKNOLOJİLERİ OTOMOTİV TEKNOLOJİLERİ Prof. Dr. Atatürk Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Makina Mühendisliği Bölümü, Erzurum Bu hafta Buji Ateşlemeli -- Dizel (Sıkıştırma Ateşlemeli) Motorlar - Temel Motor parçaları

Detaylı

Isıtma tesisatında yıllık yakıt miktarı hesaplanarak, yakıt deposu tesisin en az 20 günlük yakıt gereksinimini karşılayacak büyüklükte olmalıdır.

Isıtma tesisatında yıllık yakıt miktarı hesaplanarak, yakıt deposu tesisin en az 20 günlük yakıt gereksinimini karşılayacak büyüklükte olmalıdır. 7. YILLIK YAKIT MĐKTARI HESABI VE YAKIT DEPOLARI Isıtma tesisatında yıllık yakıt miktarı hesaplanarak, yakıt deposu tesisin en az 20 günlük yakıt gereksinimini karşılayacak büyüklükte olmalıdır. 7.1 Yıllık

Detaylı

HGZX7/ R404A/R507 Motor: V Y/YY -3-50Hz PW Soğutucu: R404A, R507

HGZX7/ R404A/R507 Motor: V Y/YY -3-50Hz PW Soğutucu: R404A, R507 Kapasite verisi Uygulama: Soğutma & AC Soğutucu R404A, R507 Güç kaynağı 50 Hz, 400 V Evaporasyon sıcaklığı -30,0 C Evaporasyon basıncı (abs.) 2,04 bar Kondenzasyon sıcaklığı 40,0 C Yoğuşmalı basınç (abs.)

Detaylı